район „Кремиковци“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
  • Румен Радев (32%, 196 Гласове)
  • Проф. Анастас Герджиков (39%, 241 Гласове)
  • Лозан Панов (6%, 39 Гласове)
  • Мустафа Карадайъ (1%, 4 Гласове)
  • Луна (7%, 46 Гласове)
  • Друг (7%, 45 Гласове)
  • Няма да гласувам (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 619 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2544
дирекция

Турска цистерна разля опасно вещество в Кремиковци

Разлив от железен сулфат има в промишлената зона на Кремиковци, научи Столица.bg от жители на района. Това е станало при инцидент с турска цистерна, която е карала вещество на клиент в София.   В момента движението е спряно, като е забранено и преминаването на хора, тъй като  зоната е отцепена. На мястото на произшествието е екипът на АПП/"Аварийна помощ и превенция"/ на Столична община, които обезопасяват района. Очаква се до края на деня проблемът да бъде решен.    По първоначална информация цистерната с веществото е била за клиент- "Софийска вода".         

comment 0
visibility 2854
Крадец на велосипед в Бухово

В Бухово благодарят на полицията, заловили крадец на колело (СНИМКИ)

Полицаи разкриха и заловиха крадец на велосипед в Бухово и не позволиха малчуганът, на когото е колелото да плаче. Летящ апаш загинал колелото на дете. Наблизо обаче е имало камери и бащата веднага е публикувал снимката на крадеца. "Този човек краде", предупреди родителят. След подадения сигнал в полицията, екипите веднага се задействали и до края на деня са заловили крадеца и са върнали колетото на детето. "Благодаря за бързото съдействие на полицията, до края на деня колелото беше намерено", изказва благодарностите си бащата. Друг жител на ухово пък споделя в социалната мрежа, че е видял крадецът с колелото в автобус 117, вероятно се опитвал да го продаде.

comment 0
visibility 2310
инициатива

В "Кремиковци": Вместо букети за учителите пари за пострадалите семейства от Бухово

Благородна инициатива има днес на територията на всички общински училища в "Кремиковци". Паричната себестойност на букетите за първия учебен ден да се дари благотворително за помощ на семействата, пострадали при пожара от блок 9 в "Бухово". Директорите на школата в района единодушно застанаха зад тази инициатива.     Средствата ще се внесат по посочената сметка за дарение на регистрирана Етажна собственост бл. 9, град Бухово в рамките на деня, съобщават от администрацията на района.        

Реклама
comment 0
visibility 3715
Фандъкова посети пострадалите от пожара в Бухово

Фандъкова в Бухово: Ще поискам СОС да гласува помощ за пострадалите семейства (СНИМКИ)

Много е важно службите да установят причините за пожара, който горя вчера в жилищна кооперация в Бухово, район Панчарево. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тази сутрин тя посети потърпевшите семейства от пламъците и се запозна подробно с щетите и нуждите на семействата, чиито домове горяха.    "Това, с което ние спешно можем да помогнем на хората е на първо място да настаним семействата, които нямат къде да живеят. Аз лично ще предложа на СОС да гласуват средства за еднократни помощи на семйствата, защото цялата им покъщнина е изгоряла. Изгорял е покривът на сградата, апартаментите на последния етаж са абсолютно необитаеми, а тези на първия и втория са силно пострадали", каза столичният кмет. От Столична община ще помогнат и с екипи, които да направят огледи и предписания, за да започне по-бързо възстановяването на жилищната кооперация. Вчера в ранния слеобед огънят опостуши сградата, а хоража бяха евакуирани. По първоначална информация огънят е тръгнал от покрива, където е имало майстори, за да го ремонтират.  По разпореждане на столичния кмет започна организация за осигуряване на храна и вода на пострадалите хора.

comment 0
visibility 1942
фитнес на открито

В Долни Богров правят площадка за фитнес на открито

В Долни Богров строят площадка за фитнес на открито. Тя е разположена между място за игра на децата и археологически разкопки в парка на входа на населеното място. Това съобщиха от администрацията на "Кремиковци". Фитнесът на открито придобива все по-голяма популярност в различните квартали на столицата. Съоръженията на една такава площадка ще могат да се ползват и от младите, но и от хората в по-зряла възраст.

comment 0
visibility 2555
type-photo.svg
чистене

Над 65 доброволци почистиха парковете в Бухово и село Яна (СНИМКИ)

Над 65 доброволци- граждани и служители на районната администрация застанаха рамо до рамо и почистиха парка в Бухово и в село Яна. Инициативата е част от кампанията за по-чист район "Кремиковци". Помагаха дори и децата в двете населени места. Обновяването ще продължи на 31 08.2019 г. в с. Горни Богров и с. Желява, а на 05.09.2019 г. екипите ще са в кварталите "Ботунец" и "Враждебна".На 28.09.2019 г. ще има облагородяването на парка в квартал "Кремиковци", съобщават от администрацията на района.

comment 0
visibility 1569
type-photo.svg
площадки

Деца и възрастни освежиха площадките в "Кремиковци" (СНИМКИ)

Потвърждение на старата максима "Сговорна дружина планина повдига" има в район "Кремиковци". Рамо до рамо доброволци и служители от администрацията освежиха детските площадки в "Челопечене" и в село Долни Богров. Там се изчистиха и се окосиха футболни игрища в местност "Савака", съобщават от общината. Най-малките жителите на Долни Богров също се включиха в работата. Едно, за да контролират какви ги вършат големите, пък и да помогнат местата им за игра да станат прекрасни.    

comment 0
visibility 9917
type-photo.svg
изчезнали

Търсят се две сестри, изчезнали от "Ботунец" преди 5 дни (СНИМКИ)

Две момичета са изчезнали на 19 август от квартал "Ботунец" 2. Бащата Александър Величков пусна съобщение в социалната мрежа с молба, ако някой знае нещо за тях, да се свърже с него. По случая работят и от полицията, поясни родителят. В интернет позната на семейството допълни, че в деня на инцидента човекът бил на работа, а майката на сестричките е починала. Апелът на бащата предизвика огромна вълна от съчувствие. Хора от квартала съобщиха, че двете са си играли с други деца пред блок 15 преди да изчезнат. Някои посъветваха таткото да напише повече неща за децата, за да могат и непознати хора да ги разпознаят.

comment 0
visibility 1474
почистване

Доброволци събраха 33 чувала с отпадъци в Сеславци

В кампанията "Да изчистим България за един ден", през уикенда в район "Кремиковци" и кв. Сеславци, бяха събрани 33 чувала с боклук. В района почистването преминава под мотото "Аз обичам район "Кремиковци". Освен отпадъци, в населеното място бяха боядисани детски съоръжения в парка. Асфалтът по пешеходните пътеки и пясъчника също е почистен от затревяване. Почистването ще продължи във всички населени места от район "Кремиковци" следващата събота и неделя (24 и 25 август), както и на 5 септември.

comment 0
visibility 1473
type-photo.svg
доброволци

Доброволци събраха 33 чувала с отпадъци в "Сеславци" (СНИМКИ)

Доброволци от квартал "Сеславци" събраха общо 33 чувала с отпадъци. Хората участваха в кампанията "Аз обичам район "Кремиковци", част от инициативата "Да изчистим България за един ден". В квартал "Кремиковци" пък освен облагородяването на местата за отдих се боядисваха катерушките в парка, изчисти се голяма част от затревената асфалтова настилка по пешеходните пътеки и пясъчника, съобщават от администрацията на района.    

comment 0
visibility 1447
почистване

Район "Кремиковци" с доброволна акция по почистване

Район "Кремиковци" организира почистване на всички населени места, попадащи на територията му. От районната администрация са планирали дати за всяко от местата. Почистването ще започне в събота (17 август), от 09.00 часа, от парк "Кремиковци" и зелената площ между алея "Горски път" и алея "Металург". По същото време и в кв. Сеславци ще започне почистване. Определеното място за старт на инициативата е пътят в посока към манастира "Николай Мириклийски". Доброволците могат да получат допълнителна информация в кметствата на всички населени места, като за гр. Бухово определеното място е Културния дом. Почистването ще продължи и на 24 и 25 август, както и на 5 септември.

comment 0
visibility 2372
Ремонт на 156 училище "Васил Левски" в кв. Кремиковци

Учители и родители преобразиха 156 училище в Кремиковци (СНИМКИ)

Нов облик ще има 156 Основно училище "Васил Левски" в кв. Кремиковци. Учебната година там ще започне в обновени класни стаи с прекрасни рисунки и ремонтирани коридори. Заслугата е изцяло на родители и учители, които имат и подкрепата на проекта "Обичам моето училище". "Дано всички училища в района да добият този вид, за да могат децата да посещават учебните занятия с още по-голям интерес и желание!", написаха в социалната мрежа участници в преобразяването на кварталното училище. Много скоро, учениците ще бъдат изненадани от красивите си класни стаи с вълшебни герои и приказно настроение. Учители и родители продължават ремонтните дейности по боядисването. Много скоро ще се видят крайните резултати от красивите им фоайета, коридори и столова, написаха в социалната мрежа. Вече е започнало поставянето на тапетите на първия етаж в 156 ОУ "Васил Левски", кв. Кремиковци в гр. София. В групата "Забелязано в Кремиковци" се изказват благодарности към всички, които от сърце са вложили доброволен труд за обновяването на училище "Васил Левски".

comment 0
visibility 2199
ремонти

Ремонтират покрива на 117 СУ в Бухово

Покривът на 117 СУ "Св.св. Кирил и Методий" в град Бухово ще бъде основно ремонтиран. Екип от фирмата изпълнител и служители на районната администрация на "Кремиковци" огледаха обекта и уточниха плана за действие за обновяването. Освен останалото реновиране ще има и поставяне на топлоизолация от минерална вата над нов окачен таван. Сериозни ремонтни дейности са планирани и в 147 ДГ "Славейче" в село Горни Богров. Там ще се работи по покривното пространство.  

comment 0
visibility 2189
Ботунец

Ново футболно игрище в кв. "Ботунец" до два месеца

До месеца предстои да бъде изградено ново футболно игрище в столичния квартал "Ботунец". На терена вече се работи, а строителството върви в срок. Футболното изрище ще бъде с изкуствена трева, а до момента е изградена цялата основа на игрището. Завършена е и дренажната система, която е с дължина около 600-700 метра и се намира под и около него, съобщават от районната администрация в "Кремиковци". Дори и при обилен дъжд, съоръжението ще може бързо да се отводнява и да се ползва веднага, обясняват от района. В изпълневние са и фундаментите на стълбовете на оградата. Игрището се изгражда по искане на жители на квартал "Ботунец" и е на стойност около 270 000 лева. В края на месец юли, в район Кремиковци" официално беше открито още едно футболно игрище, с размери на мини стадион. В близост до него е изградена и площадка за фитнес на открито.

comment 0
visibility 1572
type-photo.svg
игрище

В "Ботунец" правят футболно игрище (СНИМКИ)

В квартал "Ботунец" се изгражда футболно игрище с изкуствена тревна настилка. Строителните работи вървят с пълна пара. Вече е направена основата на мястото за спорт и цялата дренажна система, съобщават от администрацията на район "Кремиковци". Градят се фундаментите на стълбовете на оградата.  

Район Кремиковци

Територия на район Кремиковци

Територия на район Кремиковци

Район Кремиковци е обособен като адмистративен столичен район през 1978 г. Площта, на която е разположен, е 272.5 кв.км. В него влизат пет квартала - Враждебна, Челопечене, Ботунец, Кремиковци и Сеславци; четири села - Долни Богров, Горни Богров, Яна и Желява; град Желява също влиза в пределите на район Кремиковци. Реките Искър и Лесновска пресичат територията на район Кремиковци. Населението на район Кремиковци надвишава 24 000 души. 

Образование и култура в район Кремиковци

Образование и култура в район Кремиковци

В район Кремиковци функционират седем общински училища, седем детски градини. Във всяко населено място в район Кремиковци има действащо читалище. Читалищата са средищата, в които кипи културна дейност. В град Бухово, район Кремиковци, има собствен Дом на културата.  Село Яна пък разполага с Младежки дом. Всички читалища на територията на район Кремиковци имат самодейни състави, групи по интереси и клубове, които са насочени към интерессите на хората от различни възрасти – фолклор, танци, пеене, театър.

Транспорт в район Кремиковци

Транспорт в район Кремиковци

 В услуга на жителите на район Кремиковци са автобусите 12, 14, 117,118 и 119. Началната им спирка е крайна на трамвай 22 и 90, Автогара Изток. 

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Манастирът се намира в район Кремиковци, в местността „Градището“, разположена на север от квартал Кремиковци. Предполага се, че е издигнат по времето на зар Иван Александър. Унищожен е през 1382 г. от турците. Войводата Радивой, софийски първенец, решава да възстанови обителта със свои средства през 1493 г. Посвещава всичките си действия на смъртта на децата си Драгана и Теодор. Тогава е построена и старата църква, разположена в двора на манастира в район Кремиковци. Втора църква е издигната там през 1926 г. 

Обителта е била духовен и просветен център на територията на днешния район Кремиковци. Тук е било съхранявано Кремиковското евангелие от 1497 г. Ботевия четник Димитър Стефанов-Казака се крие в манастира през 1876 г. 

В продължение на 30 години в район Кремиковци тече реставрацията на стенописите от старата църква. Сградата също е оздравена и ремонтирана. 

Манастирът в район Кремиковци не е действащ. Той функционира като обект за туризъм. На Гергьовден се прави събор, който събира хора не само от район Кремиковци. Гостите се разполагат по поляните и се наслаждават на уникалната гледка към Софийското поле. 

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Уникално място има в район Кремиковци, близо до Кремиковския манастир – гробът на Ботевия четник Димитър Стефанов – Казака.

Димитър Стефанов - Казака e бил втори знаменосец в Ботевата чета. След като в боя до Милин камък пада знаменосецът Никола Симов, знамето е поверено на Димитър. Димитър Стефанов се придвижва с частта на Георги Апостолов. Придвижва се до кошарите на Черепишкия манастир, където са четници с Димитър Икономов. След това се отправя към Кремиковския манастир с трима другари. Там ги скрива магера на манастира и там остават седмица. След като се разбира, че са предадени,  Димитър е скрит в специално направена хралупа, тъй като е ранен в крака, а другите тръгват към Лозенската планина. След няколко дена Димитър е заловен. Намерили знамето увито около кръста му. Подложили го на зверски мъки да признае кой му е помагал, но Димитър нищо не казал. Отсекли главата му, за да я поднесат на Софийския паша и да им бъде платена награда. Тялото на знаменосеца било погребано на лобното му място. Днес гробът му е паметник на културата и е притегателна точка в район Кремиковци за стотици туристи.

Изворът "Света вода Благодатна" в район Кремиковци

Друг забележителен обект в пределите на район Кремиковци е изворът "Света вода Благодатна". Той е разположен над параклис "Възкресение Христово" в район Кремиковци. От него тече кристално чиста планинска вода, за която се смята, че свещена. Мястото е чудесно за излети и пикник в свободните дни. Има обособено място за палене на огън. Столичани и гостите на район Кремиковци обичат да се наслаждават на гледката, която се открива от мястото.

Връх Готен в район Кремиковци

Връх Готен в район Кремиковци

В район Кремиковци има достатъчно природни забележителности, които могат да бъдат посетени. Връх Готен е найвисокият връх на Софийската планина. Маршрутът от стария профилакториум до върха е чудесен за отдих в хубаво време. Преходът е около 10 минути. Гледката към район Кремиковци е впечатляваща. 

Сеславски манастир Св Николай Мирликийски в район Кремиковци

Сеславски манастир "Св Николай Мирликийски" в район Кремиковци

Сеславският манастир е друга историческа забележителност в район Кремиковци. Жителите на село Сеславци го издигнало през 17 век. Разрушили го турците при завладяването на района. Сега манастирът е изоставен. Запазена е сградата на църквата. Забележителното на тази църква в район Кремиковци е, че реставраторите са намерили три живописни слоя по стените на църквата. Най-добре е съхранен този, датирано от 1618 г. Предполага се, че стенописите от този период са на Пимен Зографски.

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Район Кремиковци привлича туристи и с крепостта, наречена „Сеславско кале“, която е разположена на приблизително 3 км от квартал Сеславци. Преданията говорят, че боляринът Сеслав, създал Сеславския манастир, е живеел в крепостта по време на турското нашествие над българските земи. От мястото с останки от крепостта се отваря красива гледка към квартала Сеславци в район Кремиковци и към цялото Софийско поле. 

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Район Кремиковци разполага с чудесна конна база, която се намира под Кремиковския манастир, на около 15 км от центъра на столицата. 

Там се стопанисват повече от 40 коня от различни породи. Дейностите, които се развиват в базата в район Кремиковци са доста различни – от търговия с коне до развърждане на определени породи, уроци по езда, разходки в планината и др.

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Челопеченският манстир "Рождество Богородично" е действащ манастир, разположен в район Кремиковци и по-специално в Челопечене. Още през 1192 г, се споменава за манастира в специален хрисовул на цар Асен. През турското робство манстирът е разрушаван и издиган отново. Настоящият Челопеченски манастир в район Кремиковци е съграден върху древни основи на църкви през 1980 г. В двора има малък паракалис, от който се слиза към римска гробница. Тук е намерена чудотворна икона на Света Богородица по време на разкопки в район Кремиковци.

Район Кремиковци има какво да предложи на туристите, които напрекъснато търсят нови изживявания и емоции. Район Кремоковци не е единствено комбинат Кремиковци и това бе доказано категорично в годините след закриването на комбината.

Територия на район Кремиковци

Образование и култура в район Кремиковци

Транспорт в район Кремиковци

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Изворът "Света вода Благодатна" в район Кремиковци

Връх Готен в район Кремиковци

Сеславски манастир "Св Николай Мирликийски" в район Кремиковци

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Прочетете още