район „Кремиковци“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 164 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 584
Ученици

В Кремиковци се проведе форум-театър „Като на игра“ (СНИМКИ)

В НЧ „Светлина Кремиковци -1906“ се проведе форум-театър „Като на игра“. Той бе представен пред 85 ученици от 4-ти клас, представляващи всички училища в район „Кремиковци“. Събитието е по проект на Район „Кремиковци“ на тема „Толерантност в спорта – залог за разбирателство и човечност“ и е по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта в Столична община. В първата част децата наблюдаваха театралното поставяне на проблема в неразрешената му форма. След като бяха запознати с него учениците, бяха подканени да предложат и изиграят позитивни решения. Децата бяха изключително активни и техните отговори показаха важността на темата за толерантността и взаимното уважение между хората. Всички попълниха и анонимни анкетни карти за удовлетвореността от проектната дейност.

comment 0
visibility 672
ремонт на канализация

Ремонтират канализационната мрежа на Бухово

Ремонт на канализационната мрежа на град Бухово се извършва в момента, съобщават от администрацията на район "Кремиковци". Участъкът, където ще има ремонт, е от площада на града до улица "Богдан Дечев". Ще бъдат почистени 14 ревизионни канализационни шахти, ще се ремонтират и подмазват кюнета, ще се поставят капаци и ще се почистват канали с обща дължина 254 метра.  

comment 0
visibility 700
Читалище Светлина в Район Кремиковци

Район Кремиковци кани гражданите на Великденски базар

Районната администрация на Кремиковци заедно с 156. Обединено училище „Васил Левски“ и читалище Светлина канят всички граждани на Великденски базар и среща дискусия „Нека ви разкажем''. Събитието е посветено на каузата „Обичам моето училище“. Целта на проекта е да подкрепи образованието, да подобри и осигури комфортна и релаксираща учебна среда в училищата, да повиши реализацията на креативния потенциал и осъзнатост на децата до 18-годишна възраст чрез декорация. Базара ще състои на 24 април от 16:30 часа във фоайето и от 18 часа в залата на читалище „Светлина“ в Кремиковци.

Реклама
comment 0
visibility 735
Откриване на резервирана здравна служба

Откриха изцяло реновираната сграда на Здравната служба в кв. Кремиковци (СНИМКИ)

Отрита бе изцяло реновираната на сграда на Здравната служба в кв. Кремиковци. На събитието присъстваха кметът на район „Кремиковци" и хората от администрацията. Сградата е със сменен покрив, излята е нова плоча, сменени са всички керемиди, извършено и санирани. Общата площ на постройката е 160 кв.м2, направен е и цялостен ремонт на помещенията вътре, като е поставено и ново оборудване, съобщи Ивайло Панев кмет на район „Кремиковци" пред Столица.bg. Цялостният ремонт на сградата на Здравната служба в кв. Кремиковци е на стойност малко над 200 хил.лв. С този ремонт пожелаваме на жителите да бъдат здрави и щастливи, допълни още Панев.

comment 0
visibility 739
усмивки за смет

Деца от "Кремиковци" превърнаха отпадъци в костюми

Децата от район "Кремиковци" раздаваха на възрастните "Усмивки за смет". С колоритната инициатива малките се включиха активно в кампанията за пролетно почистване на столицата. Пред сградата на читалище "Св.св.Кирил и Методий-1926" в квартал Враждебна децата дефилираха с костюми, направени от отпадъци. След това бяха представени и различни творби, създадени също от изхвърлени неща. Имаше много песнички и стихотворения, представени великолепно от малките. Те не забравиха да представят и част от приказката "Сливи за смет", също посветена на пролетното почистване. От администрацията на района призовават възрастните да последват примера на малчуганите и да се включат активно в пролетното почистване.

comment 0
visibility 834
кърпене на улиците

В "Кремиковци" показаха къде ще кърпят улиците

Администрацията на район "Кремиковци" обяви в социалните мрежи част от местата,където екипи ще кърпят улиците. Заедно с това на хората бе обяснено от какви материали са направени точно улиците в общината. И защо дори и след най-добрата работа на фирмите нещата не изглеждат супер. Стана ясно,че повечето улици в района са правени с пласт асфалтобетон върху основа от валиран насип с примеси чакъл. Заради това след фрезоването трябва да се почиства изрязания участък. След тези манипулации обаче той  няма как да изглежда перфектно.  

comment 0
visibility 1079
Нова детска градина в район Кремиковци

В Челопечене се радват на нова детска градина за 4 групи

На нова детска градина се радват в кв. Челопечене, район Кремиковци. Обединено детско заведение № 58 се разшири с нова пристройка, похвалиха се от кметството в района. Сградата отговаря на всички съвременни изисквания. В новата сграда ще бъдат настанени 4 групи. това означава, че в детското заведение ще има места за още около 100 деца. Жителите отдавна очакваха разшиернието, което решава част от проблема с недостиг на места в градините в Столична община. Пристройката е по инициатива на кмета на район Кремиковци Ивайло Панев, а строежът е финансиран от Столична община.  

comment 0
visibility 1312
Ремонт по Ботевградско шосе

Поставят светофар на Ботевградско и Челопешко шосе (СНИМКИ)

Още един, нов светофар ще гарантира безопасността на движението по Ботевградско шосе. Днес започна монтажът на нова светлинна уредба на кръстовището със Челопечешко шосе, съобщиха от район Кремиковци. Сигнализацията беше необходима и отдавна се чакаше да бъде поставен светофар за по добро регулиране на трафика. Новата придобивка е резултат от съвместните усилия на гражданите, администрацията на район "Кремиковци" и Столична община. Целта е да се облекчи трафика и автомобилите да не се движат с висока скорост. При зелена вълна ще се предотврати задръстването и колоните от коли спокойно ще се изтеглят в двете посоки.

comment 0
visibility 874
наводнение

Спукан водопровод наводни домове в Долни Богоров

Спукал се е водопровод в с. Долни Богоров и е наводнил къщите в района, предава Нова тв. Освен домовете на хората, улицата също е останала под вода, тъй като няма улична канализация. Няколко от домовете са пострадали по-сериозно. Хората се възмущават, че от Софийска вода не реагирали адекватно на сигнала. Екипите на дружеството пристигнали дълго след аварията. Въпреки закъснялата реакция, те отводнили къщите бързо. Жителите на селото се оплакват, че наводненията са чести поради същата причина. Те настояват за подмяна на водопровода, както и за изграждане на отводнителна канализация на улицата. Днес ще сигнализират всички компетентни институции.

comment 0
visibility 869

Променят движението заради дъждовна канализация в с. Желява

Заради изграждането на дъждовна канализация в с. Желява, се налага промяна в организацията на движението, съобщават от Столична община.  От 24.11.2018 г. до 14.01.2019 г.  се забранява влизането на автомобили по ул. „Васил Левски" между ул. „Герена" и ул. „Стоян Мечката" в с. Желява. За времето от 04.30 часа на 24.11.2018 г. до 24.00 часа на 14.01.2019 г. ще бъдат въведени следните промени в организацията на движение: - скъсява се автобусна линия № 118 в с. Желява до кръстовище ул. Васил Левски/ул. Герена/ул. Александър Стамболийски, като: - настоящата спирка с код 2771 „УЛ. ГЕРЕНА" става крайна спирка за маршрута; - настоящата спирка с код 2772 „УЛ. ГЕРЕНА" става начална спирка за маршрута. Закрива се спирка с код 2773 „СЕЛО ЖЕЛЯВА".

comment 0
visibility 1141

Започва изграждането на 4 детски площадки в район "Кремиковци"

Нови четири детски площадки ще има в крайния район "Кремиковци", съобщиха от кметството. Тяхното строителство започва до дни. На нови, модерни и цветни детски кътове за забавление ще се радват в кв. Враждебна, кв. Кремиковци, кв. Сеславци и Ботунец. Четирите площадки са част от голям проект, в който са проектирани общо 9 за целия район "Кремиковци". Не се уточнява кога ще са готови, тъй като строителството ще се съобрази с времето през сезона. Строителството на другите пет, чиито проекти също са готови ще бъде през 2019 г., уточняват от районната администрация.    

comment 0
visibility 1128

От екоинспекцията нямат обяснение за облака от пепел над Горни Богров

Хвостохранилището в Кремиковци е наред, оросителната инсталация работи и черният облак с прах не е от него. Това обясниха от РИОСВ на жителите в Горни Богров, които алармираха за силно запрашаване над района.  Няма проблем, нямаме сигнал нито на "зеления телефон, нито на пощата, констатира представител на екоинспекцията пред Нова телевизия. "Очакваме становището на РИОСВ и компетентните институции. Какъв е съставът на запрашаването, да кажат те", заяви пред Столица.bg кметът на Горни Богров Емилия Стоянчова. Преди дни жителите на район Кремиковци са подали сигнал на тел. 112 за силно запрашаване и огромен черен облак. Прахолякът минал над Горни Богров, а хората обясняват, че трудно се е дишало, толкова концентриран е бил прахолякът. Според местните хора това е от хвостохранилището в Челопечене и при силни, ураганни ветрове стига до район Кремиковци. Проблемът със силното запрашаване е бил на 24 септември. Хората се оплакаха, че прането им е станало червено. Само силният вятър ги е спасил от напастта. След проверка се оказва, че седмица по-късно не е ясно откъде се е вдигнал този облак. Безсилен е и кметът на Горни Богров Росица Стоянчова. Тя веднага е била информирана от местните хора, след като са подали сигнал на тел. 112. От РИОСВ се опитаха да обяснят, че прахолякът е от обработката на нивите в района, но местните хора не им повярваха.          

comment 0
visibility 1375

Огромен шаран бе хванат в езеро край София

Владимир Веселеинов, от с. Реброво край София, сбъднал риболовната си мечта – хванал най-голямата риба в живота си. Веселинов успял да извади 32-килограмов шаран на баластриерата край Враждебна, информира Днес. Използвал е дънна въдица и подходяща стръв, като предварително захранвал мястото. Тъй като рибата била прекалено тежка, друг рибар му помогнал да я извадя от водата. Тъй като Владимир практикува риболова за удоволствие, след като се похвалил с рекорда, пуснал шарана обратно.

comment 0
visibility 1415

Стефан Марков с наболели въпроси към кмета на район „Кремиковци“

След среща с граждани в столичния квартал „Кремиковци“, общинският съветник Стефан Марков се обърна с официално запитване към кмета на района Ивайло Панев. Припомняме, че Марков организира ежемесечно срещи с граждани в различни райони на града под мотото „София може повече“. От питането става ясно, че жителите на кв. „Кремиковци“ изразяват недоволство от лошото транспортно обслужване и липсата на навеси по спирките. Марков се интересува, водил ли е районния кмет кореспонденция с „Център за градска мобилност“ за намаляване на интервалите на движение по автобусна линия №117. Общинският съветник засяга въпроса за недоброто състояние на Автостанция „Изток“, от която тръгват повечето автобуси обслужващи район „Кремиковци“. „Спирковият навес е малък и недостатъчен за големия брой пътници, има само една пейка, липсва тоалетна за пътниците.“, се посочва в питането. На провелата се среща граждани от кв. „Враждебна“ са изказали своето недоволство от некачествените ремонти на пътната инфраструктура в населеното място. Марков пита кмета на района, налагани ли са глоби на некоректните изпълнители и в какъв размер са наложените санкции. Стефан Марков търси отговор на въпроса предстои ли изграждане на канализация в населените места от района. В много от тях такава липсва, а където съществува е стара и амортизирана и неотговаряща на съвременните изисквания. Общинският съветник посочва, че сериозен проблем за кв. „Враждебна“ представлява недоброто състояние на улица „61-ва“ и се интересува предвижда ли се да бъде извършен текущ ремонт на тази пътна отсечка. „В момента пътната настилка е компрометирана, което създава предпоставка за инциденти. Необходимо е в спешен порядък да бъде извършен ремонт на тази улица, по която се движи масов градски транспорт и е една от входно-изходните артерии на квартала“, коментира Марков.

Район Кремиковци

Територия на район Кремиковци

Територия на район Кремиковци

Район Кремиковци е обособен като адмистративен столичен район през 1978 г. Площта, на която е разположен, е 272.5 кв.км. В него влизат пет квартала - Враждебна, Челопечене, Ботунец, Кремиковци и Сеславци; четири села - Долни Богров, Горни Богров, Яна и Желява; град Желява също влиза в пределите на район Кремиковци. Реките Искър и Лесновска пресичат територията на район Кремиковци. Населението на район Кремиковци надвишава 24 000 души. 

Образование и култура в район Кремиковци

Образование и култура в район Кремиковци

В район Кремиковци функционират седем общински училища, седем детски градини. Във всяко населено място в район Кремиковци има действащо читалище. Читалищата са средищата, в които кипи културна дейност. В град Бухово, район Кремиковци, има собствен Дом на културата.  Село Яна пък разполага с Младежки дом. Всички читалища на територията на район Кремиковци имат самодейни състави, групи по интереси и клубове, които са насочени към интерессите на хората от различни възрасти – фолклор, танци, пеене, театър.

Транспорт в район Кремиковци

Транспорт в район Кремиковци

 В услуга на жителите на район Кремиковци са автобусите 12, 14, 117,118 и 119. Началната им спирка е крайна на трамвай 22 и 90, Автогара Изток. 

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Манастирът се намира в район Кремиковци, в местността „Градището“, разположена на север от квартал Кремиковци. Предполага се, че е издигнат по времето на зар Иван Александър. Унищожен е през 1382 г. от турците. Войводата Радивой, софийски първенец, решава да възстанови обителта със свои средства през 1493 г. Посвещава всичките си действия на смъртта на децата си Драгана и Теодор. Тогава е построена и старата църква, разположена в двора на манастира в район Кремиковци. Втора църква е издигната там през 1926 г. 

Обителта е била духовен и просветен център на територията на днешния район Кремиковци. Тук е било съхранявано Кремиковското евангелие от 1497 г. Ботевия четник Димитър Стефанов-Казака се крие в манастира през 1876 г. 

В продължение на 30 години в район Кремиковци тече реставрацията на стенописите от старата църква. Сградата също е оздравена и ремонтирана. 

Манастирът в район Кремиковци не е действащ. Той функционира като обект за туризъм. На Гергьовден се прави събор, който събира хора не само от район Кремиковци. Гостите се разполагат по поляните и се наслаждават на уникалната гледка към Софийското поле. 

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Уникално място има в район Кремиковци, близо до Кремиковския манастир – гробът на Ботевия четник Димитър Стефанов – Казака.

Димитър Стефанов - Казака e бил втори знаменосец в Ботевата чета. След като в боя до Милин камък пада знаменосецът Никола Симов, знамето е поверено на Димитър. Димитър Стефанов се придвижва с частта на Георги Апостолов. Придвижва се до кошарите на Черепишкия манастир, където са четници с Димитър Икономов. След това се отправя към Кремиковския манастир с трима другари. Там ги скрива магера на манастира и там остават седмица. След като се разбира, че са предадени,  Димитър е скрит в специално направена хралупа, тъй като е ранен в крака, а другите тръгват към Лозенската планина. След няколко дена Димитър е заловен. Намерили знамето увито около кръста му. Подложили го на зверски мъки да признае кой му е помагал, но Димитър нищо не казал. Отсекли главата му, за да я поднесат на Софийския паша и да им бъде платена награда. Тялото на знаменосеца било погребано на лобното му място. Днес гробът му е паметник на културата и е притегателна точка в район Кремиковци за стотици туристи.

Изворът "Света вода Благодатна" в район Кремиковци

Друг забележителен обект в пределите на район Кремиковци е изворът "Света вода Благодатна". Той е разположен над параклис "Възкресение Христово" в район Кремиковци. От него тече кристално чиста планинска вода, за която се смята, че свещена. Мястото е чудесно за излети и пикник в свободните дни. Има обособено място за палене на огън. Столичани и гостите на район Кремиковци обичат да се наслаждават на гледката, която се открива от мястото.

Връх Готен в район Кремиковци

Връх Готен в район Кремиковци

В район Кремиковци има достатъчно природни забележителности, които могат да бъдат посетени. Връх Готен е найвисокият връх на Софийската планина. Маршрутът от стария профилакториум до върха е чудесен за отдих в хубаво време. Преходът е около 10 минути. Гледката към район Кремиковци е впечатляваща. 

Сеславски манастир Св Николай Мирликийски в район Кремиковци

Сеславски манастир "Св Николай Мирликийски" в район Кремиковци

Сеславският манастир е друга историческа забележителност в район Кремиковци. Жителите на село Сеславци го издигнало през 17 век. Разрушили го турците при завладяването на района. Сега манастирът е изоставен. Запазена е сградата на църквата. Забележителното на тази църква в район Кремиковци е, че реставраторите са намерили три живописни слоя по стените на църквата. Най-добре е съхранен този, датирано от 1618 г. Предполага се, че стенописите от този период са на Пимен Зографски.

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Район Кремиковци привлича туристи и с крепостта, наречена „Сеславско кале“, която е разположена на приблизително 3 км от квартал Сеславци. Преданията говорят, че боляринът Сеслав, създал Сеславския манастир, е живеел в крепостта по време на турското нашествие над българските земи. От мястото с останки от крепостта се отваря красива гледка към квартала Сеславци в район Кремиковци и към цялото Софийско поле. 

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Район Кремиковци разполага с чудесна конна база, която се намира под Кремиковския манастир, на около 15 км от центъра на столицата. 

Там се стопанисват повече от 40 коня от различни породи. Дейностите, които се развиват в базата в район Кремиковци са доста различни – от търговия с коне до развърждане на определени породи, уроци по езда, разходки в планината и др.

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Челопеченският манстир "Рождество Богородично" е действащ манастир, разположен в район Кремиковци и по-специално в Челопечене. Още през 1192 г, се споменава за манастира в специален хрисовул на цар Асен. През турското робство манстирът е разрушаван и издиган отново. Настоящият Челопеченски манастир в район Кремиковци е съграден върху древни основи на църкви през 1980 г. В двора има малък паракалис, от който се слиза към римска гробница. Тук е намерена чудотворна икона на Света Богородица по време на разкопки в район Кремиковци.

Район Кремиковци има какво да предложи на туристите, които напрекъснато търсят нови изживявания и емоции. Район Кремоковци не е единствено комбинат Кремиковци и това бе доказано категорично в годините след закриването на комбината.

Територия на район Кремиковци

Образование и култура в район Кремиковци

Транспорт в район Кремиковци

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Изворът "Света вода Благодатна" в район Кремиковци

Връх Готен в район Кремиковци

Сеславски манастир "Св Николай Мирликийски" в район Кремиковци

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Прочетете още