район „Кремиковци“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 252 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
  • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 695 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1382
почистване

Доброволци събраха 33 чувала с отпадъци в Сеславци

В кампанията "Да изчистим България за един ден", през уикенда в район "Кремиковци" и кв. Сеславци, бяха събрани 33 чувала с боклук. В района почистването преминава под мотото "Аз обичам район "Кремиковци". Освен отпадъци, в населеното място бяха боядисани детски съоръжения в парка. Асфалтът по пешеходните пътеки и пясъчника също е почистен от затревяване. Почистването ще продължи във всички населени места от район "Кремиковци" следващата събота и неделя (24 и 25 август), както и на 5 септември.

comment 0
visibility 1393
type-photo.svg
доброволци

Доброволци събраха 33 чувала с отпадъци в "Сеславци" (СНИМКИ)

Доброволци от квартал "Сеславци" събраха общо 33 чувала с отпадъци. Хората участваха в кампанията "Аз обичам район "Кремиковци", част от инициативата "Да изчистим България за един ден". В квартал "Кремиковци" пък освен облагородяването на местата за отдих се боядисваха катерушките в парка, изчисти се голяма част от затревената асфалтова настилка по пешеходните пътеки и пясъчника, съобщават от администрацията на района.    

comment 0
visibility 1345
почистване

Район "Кремиковци" с доброволна акция по почистване

Район "Кремиковци" организира почистване на всички населени места, попадащи на територията му. От районната администрация са планирали дати за всяко от местата. Почистването ще започне в събота (17 август), от 09.00 часа, от парк "Кремиковци" и зелената площ между алея "Горски път" и алея "Металург". По същото време и в кв. Сеславци ще започне почистване. Определеното място за старт на инициативата е пътят в посока към манастира "Николай Мириклийски". Доброволците могат да получат допълнителна информация в кметствата на всички населени места, като за гр. Бухово определеното място е Културния дом. Почистването ще продължи и на 24 и 25 август, както и на 5 септември.

Реклама
comment 0
visibility 2196
Ремонт на 156 училище "Васил Левски" в кв. Кремиковци

Учители и родители преобразиха 156 училище в Кремиковци (СНИМКИ)

Нов облик ще има 156 Основно училище "Васил Левски" в кв. Кремиковци. Учебната година там ще започне в обновени класни стаи с прекрасни рисунки и ремонтирани коридори. Заслугата е изцяло на родители и учители, които имат и подкрепата на проекта "Обичам моето училище". "Дано всички училища в района да добият този вид, за да могат децата да посещават учебните занятия с още по-голям интерес и желание!", написаха в социалната мрежа участници в преобразяването на кварталното училище. Много скоро, учениците ще бъдат изненадани от красивите си класни стаи с вълшебни герои и приказно настроение. Учители и родители продължават ремонтните дейности по боядисването. Много скоро ще се видят крайните резултати от красивите им фоайета, коридори и столова, написаха в социалната мрежа. Вече е започнало поставянето на тапетите на първия етаж в 156 ОУ "Васил Левски", кв. Кремиковци в гр. София. В групата "Забелязано в Кремиковци" се изказват благодарности към всички, които от сърце са вложили доброволен труд за обновяването на училище "Васил Левски".

comment 0
visibility 1960
ремонти

Ремонтират покрива на 117 СУ в Бухово

Покривът на 117 СУ "Св.св. Кирил и Методий" в град Бухово ще бъде основно ремонтиран. Екип от фирмата изпълнител и служители на районната администрация на "Кремиковци" огледаха обекта и уточниха плана за действие за обновяването. Освен останалото реновиране ще има и поставяне на топлоизолация от минерална вата над нов окачен таван. Сериозни ремонтни дейности са планирани и в 147 ДГ "Славейче" в село Горни Богров. Там ще се работи по покривното пространство.  

comment 0
visibility 2015
Ботунец

Ново футболно игрище в кв. "Ботунец" до два месеца

До месеца предстои да бъде изградено ново футболно игрище в столичния квартал "Ботунец". На терена вече се работи, а строителството върви в срок. Футболното изрище ще бъде с изкуствена трева, а до момента е изградена цялата основа на игрището. Завършена е и дренажната система, която е с дължина около 600-700 метра и се намира под и около него, съобщават от районната администрация в "Кремиковци". Дори и при обилен дъжд, съоръжението ще може бързо да се отводнява и да се ползва веднага, обясняват от района. В изпълневние са и фундаментите на стълбовете на оградата. Игрището се изгражда по искане на жители на квартал "Ботунец" и е на стойност около 270 000 лева. В края на месец юли, в район Кремиковци" официално беше открито още едно футболно игрище, с размери на мини стадион. В близост до него е изградена и площадка за фитнес на открито.

comment 0
visibility 1492
type-photo.svg
игрище

В "Ботунец" правят футболно игрище (СНИМКИ)

В квартал "Ботунец" се изгражда футболно игрище с изкуствена тревна настилка. Строителните работи вървят с пълна пара. Вече е направена основата на мястото за спорт и цялата дренажна система, съобщават от администрацията на район "Кремиковци". Градят се фундаментите на стълбовете на оградата.  

comment 0
visibility 1836
type-photo.svg
ремонт

Ремонтираха спирката на автобус 117 в "Ботунец" (СНИМКИ)

Спирката на автобус 117 в квартал "Ботунец" бе ремонтирана аварийно след сигнали от гражданите. Металните прътове, които осигуряваха стабилност на конструкцията, се бяха разпоили на няколко места. И така имаше опасност покривът на спирката да падне върху хората, които чакат автобуса. От администрацията на "Кремиковци" са изпратили екипи, които са укрепили допълнително обекта. Сложени са нови метални пластини и още винтове, които вече държат доста здраво покрива на спирката на няколко места. Пак с метални пластини са подсилени и прътовете, които са забити в земята.

comment 0
visibility 2513
Сърце за капачки за бъдеще в кв. Сеславци, район Кремиковци

Сърце събира "Капачки за бъдеще" в кв. Сеславци

Огромно сърце бе поставено в столичния квартал Сеславци в район Кремиковци, съобщиха пред Столица.bg местни жители. Живеещите там ще се включат в кампанията "Капачки за бъдеще". Огромното сърце, което трябва да бъде напълнено с пластмасови капачки от минерална вода е поставеното на площада в кв.Сеславци и е по лична инициатива изработено от фирма "Алика", с финансовата подкрепа на "Метком Йотови". Жителите са получили и разрешение от районното кметство в Кремиковци. Местните ще събират капачките за благотворителната кампания, а със средствата от нея ще се закупи кувьоз за болница в малък град.  

comment 0
visibility 2130
Нов стадион с Кремиковци

На стадион за 200 000 лв. с естествена трева се радват в Кремиковци (СНИМКИ)

5 млн. лв. са инвестирани в район Кремиковци през последните 10 години. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес посети Кремиковци. Заедно със общинския съветник Анатоли илиев и секретар на София - Европейска столица на спорта и районния кмет Ивайло Панев откриха голямо футболно игрище, което е уникално за тази част на Столична община. Спортното съоръжение е много добро, защото е с естествена трева. Трябва да се поддържа и пази, препоръча столичният кмет. Йорданка Фандъкова не скри очакванията си към местния футболен клуб, който ще стопанисва новия стадион. Същевременно с това те трябва да осигурят достъп на всички, които желаят да спортуват и да го поддържа. Тревата трябва да се коси през ден. "Направихме и фитнес площадка. Изпълнихме си задачата, да осигурим във всяко населено място място за спорт, каза кметът Фандъкова. Цялото спортно съоръжение струва 200 000 лв., които са отделени от бюджета на Столична община. Кметът на район Кремиковци Ивайло Панев изграждал още два фитнеса - в Ботунец и в Долни Богров. Столичният кмет уточни, че от 10 населени  места в район Кремиковци само 3 са останали без спортни, но скоро и това ще бъде променено. Като Европейска столица на спорта в София трябва да осигурим безплатен достъп за спорт на гражданите, особено на младите и възрастните хора, коментира Фандъкова. Столичният кмет припомни, че в Кремиковци са направени доста инвестиции, с цел да се подобри живота на местните жители. "Изградени са 4 нови детски градини, училища и детски градини са ремонтирани. Ремонтирана е водопроводната мрежа в Кремиковци", каза още Фандъкова. Всички жители в района ще могат да ползват новия стадион. За изграждането на  стадиона е била нужна почти година и половина. Най-важното оаче е през есента са успели за засеят тревата. Според специалисти тя ще бъде най-хубава през следващата годдина обясни районният кмет ивайло Панев. Според футболистите от местния клуб към новия стадион ще поряват интерес за тренировки и мачове и колеги от всички частни на София.

comment 0
visibility 1284
Обработка срещу комари

Обработват срещу комари в "Ботунец"

Лаврицидна обработка обработка срещу комари ще се извърши в кв."Ботунец". Първата акция е на 5 юли след 22 часа, съобщават от администрацията на района. Пръскането ще се прави по график и ще бъде рано сутрин или късно вечер. Идеята е да не пострадат хората и животните. Терените, където ще има такова третиране, ще бъдат обозначени с табели от фирмите- изпълнители. На тях ще пише вида обработка, използвания препарат, карантинния период, фирмата изпълнител и телефон за контакт.

comment 0
visibility 2519
боядисване

Училище в "Кремиковци" търси доброволци за боядисване

Свободни родители, приятели и роднини на учениците си търсят от 156 ОбУ "Васил Левски" в "Кремиковци", за да се включат в боядисване. То ще се проведе на 7 юли от 9 часа. В момента в школото вървят дейности по проекта „Обичам моето училище“, финансиран от фондация "LightSource" с председател Албена Спърлинг. Инициативата иска да преобрази класните стаи от скучни в магични за децата места. Това важи и за коридорите, училищната столова и фоайетата. На този етап работата по грубата шпакловка е завършена. Задава се боядисването. А материалите- четки, мечета и бои са подсигурени.

comment 0
visibility 1339
косене на трева

От "Кремиковци" информират за косенето на тревата

Администрацията на район "Кремиковци" публикува в социалната мрежа график за косене на тревата в различните селища от общината. Ето как ще се случат нещата: кв. "Сеславци"—от 27.06/четвъртък/ до 29.06.2019г./събота/с. Яна—от 02.07/вторник/ до 03.07.2019г./сряда/с. Желява—04.07.2019г./четвъртък/от разклона на караулката до кв. "Ботунец"—от 05.07/петък/ до 06.07.2019г./събота/кв. "Ботунец" от 08.07/понеделник/ до 12.07.2019г./четвъртък/.    

comment 0
visibility 1423
отличие на кмета

"Отличие на кмета" за детски градини и училища в "Кремиковци"

Успешното завършване на учебната година в район "Кремиковци" ще бъде отбелязано по един по-различен начин. В залата на администрацията на общината на 28 юни от 10 часа ще бъде връчено "Отличие на кмета". Призът се дава на най-добрите ученици и отличени учители и служители в образователните институции в района. Наградата е за всички, които са отличени като най-добри в работата и ученето през годината, допълват от администрацията на района.

comment 0
visibility 1691
Нафта в градската чешма в село Бухово

Замърсиха с нафта чешмата в Бухово, кметът направи проверка (СНИМКИ)

Чешмата в село Бухово, район Кремиковци е замърсена с нафта, сигнализира в социалната мрежа възмутен местен жител. Някой си е измил тубите на обществената чешма и наоколо всичко плува в нафта. "Простотия, безхаберие, олигофренизъм! Може ли в градската чешма на Бухово да миеш тубите с нафта??? На "майсторите" всичко им е позволено!, написа ядосаният местен жител. Кметът на район Кремиковци Ивайло Панев предприе светкавични мерки. Проверката на общинските служители установила, е в момента няма замърсяване. Чешмата е под постоянен контрол на кметството. От коментарите става ясно, че чешмата е на повече от сто години, целогодишно тече и се ползва от местните жители. Преди е имала голям дебит, но от известно време едвам тече. Хората се притесняват, че някъде е отклонена водата. Чешмата е емблематична за село Бухово и не трябва да пресъхва, вълнуват се жителите.  

Район Кремиковци

Територия на район Кремиковци

Територия на район Кремиковци

Район Кремиковци е обособен като адмистративен столичен район през 1978 г. Площта, на която е разположен, е 272.5 кв.км. В него влизат пет квартала - Враждебна, Челопечене, Ботунец, Кремиковци и Сеславци; четири села - Долни Богров, Горни Богров, Яна и Желява; град Желява също влиза в пределите на район Кремиковци. Реките Искър и Лесновска пресичат територията на район Кремиковци. Населението на район Кремиковци надвишава 24 000 души. 

Образование и култура в район Кремиковци

Образование и култура в район Кремиковци

В район Кремиковци функционират седем общински училища, седем детски градини. Във всяко населено място в район Кремиковци има действащо читалище. Читалищата са средищата, в които кипи културна дейност. В град Бухово, район Кремиковци, има собствен Дом на културата.  Село Яна пък разполага с Младежки дом. Всички читалища на територията на район Кремиковци имат самодейни състави, групи по интереси и клубове, които са насочени към интерессите на хората от различни възрасти – фолклор, танци, пеене, театър.

Транспорт в район Кремиковци

Транспорт в район Кремиковци

 В услуга на жителите на район Кремиковци са автобусите 12, 14, 117,118 и 119. Началната им спирка е крайна на трамвай 22 и 90, Автогара Изток. 

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Манастирът се намира в район Кремиковци, в местността „Градището“, разположена на север от квартал Кремиковци. Предполага се, че е издигнат по времето на зар Иван Александър. Унищожен е през 1382 г. от турците. Войводата Радивой, софийски първенец, решава да възстанови обителта със свои средства през 1493 г. Посвещава всичките си действия на смъртта на децата си Драгана и Теодор. Тогава е построена и старата църква, разположена в двора на манастира в район Кремиковци. Втора църква е издигната там през 1926 г. 

Обителта е била духовен и просветен център на територията на днешния район Кремиковци. Тук е било съхранявано Кремиковското евангелие от 1497 г. Ботевия четник Димитър Стефанов-Казака се крие в манастира през 1876 г. 

В продължение на 30 години в район Кремиковци тече реставрацията на стенописите от старата църква. Сградата също е оздравена и ремонтирана. 

Манастирът в район Кремиковци не е действащ. Той функционира като обект за туризъм. На Гергьовден се прави събор, който събира хора не само от район Кремиковци. Гостите се разполагат по поляните и се наслаждават на уникалната гледка към Софийското поле. 

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Уникално място има в район Кремиковци, близо до Кремиковския манастир – гробът на Ботевия четник Димитър Стефанов – Казака.

Димитър Стефанов - Казака e бил втори знаменосец в Ботевата чета. След като в боя до Милин камък пада знаменосецът Никола Симов, знамето е поверено на Димитър. Димитър Стефанов се придвижва с частта на Георги Апостолов. Придвижва се до кошарите на Черепишкия манастир, където са четници с Димитър Икономов. След това се отправя към Кремиковския манастир с трима другари. Там ги скрива магера на манастира и там остават седмица. След като се разбира, че са предадени,  Димитър е скрит в специално направена хралупа, тъй като е ранен в крака, а другите тръгват към Лозенската планина. След няколко дена Димитър е заловен. Намерили знамето увито около кръста му. Подложили го на зверски мъки да признае кой му е помагал, но Димитър нищо не казал. Отсекли главата му, за да я поднесат на Софийския паша и да им бъде платена награда. Тялото на знаменосеца било погребано на лобното му място. Днес гробът му е паметник на културата и е притегателна точка в район Кремиковци за стотици туристи.

Изворът "Света вода Благодатна" в район Кремиковци

Друг забележителен обект в пределите на район Кремиковци е изворът "Света вода Благодатна". Той е разположен над параклис "Възкресение Христово" в район Кремиковци. От него тече кристално чиста планинска вода, за която се смята, че свещена. Мястото е чудесно за излети и пикник в свободните дни. Има обособено място за палене на огън. Столичани и гостите на район Кремиковци обичат да се наслаждават на гледката, която се открива от мястото.

Връх Готен в район Кремиковци

Връх Готен в район Кремиковци

В район Кремиковци има достатъчно природни забележителности, които могат да бъдат посетени. Връх Готен е найвисокият връх на Софийската планина. Маршрутът от стария профилакториум до върха е чудесен за отдих в хубаво време. Преходът е около 10 минути. Гледката към район Кремиковци е впечатляваща. 

Сеславски манастир Св Николай Мирликийски в район Кремиковци

Сеславски манастир "Св Николай Мирликийски" в район Кремиковци

Сеславският манастир е друга историческа забележителност в район Кремиковци. Жителите на село Сеславци го издигнало през 17 век. Разрушили го турците при завладяването на района. Сега манастирът е изоставен. Запазена е сградата на църквата. Забележителното на тази църква в район Кремиковци е, че реставраторите са намерили три живописни слоя по стените на църквата. Най-добре е съхранен този, датирано от 1618 г. Предполага се, че стенописите от този период са на Пимен Зографски.

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Район Кремиковци привлича туристи и с крепостта, наречена „Сеславско кале“, която е разположена на приблизително 3 км от квартал Сеславци. Преданията говорят, че боляринът Сеслав, създал Сеславския манастир, е живеел в крепостта по време на турското нашествие над българските земи. От мястото с останки от крепостта се отваря красива гледка към квартала Сеславци в район Кремиковци и към цялото Софийско поле. 

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Район Кремиковци разполага с чудесна конна база, която се намира под Кремиковския манастир, на около 15 км от центъра на столицата. 

Там се стопанисват повече от 40 коня от различни породи. Дейностите, които се развиват в базата в район Кремиковци са доста различни – от търговия с коне до развърждане на определени породи, уроци по езда, разходки в планината и др.

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Челопеченският манстир "Рождество Богородично" е действащ манастир, разположен в район Кремиковци и по-специално в Челопечене. Още през 1192 г, се споменава за манастира в специален хрисовул на цар Асен. През турското робство манстирът е разрушаван и издиган отново. Настоящият Челопеченски манастир в район Кремиковци е съграден върху древни основи на църкви през 1980 г. В двора има малък паракалис, от който се слиза към римска гробница. Тук е намерена чудотворна икона на Света Богородица по време на разкопки в район Кремиковци.

Район Кремиковци има какво да предложи на туристите, които напрекъснато търсят нови изживявания и емоции. Район Кремоковци не е единствено комбинат Кремиковци и това бе доказано категорично в годините след закриването на комбината.

Територия на район Кремиковци

Образование и култура в район Кремиковци

Транспорт в район Кремиковци

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Изворът "Света вода Благодатна" в район Кремиковци

Връх Готен в район Кремиковци

Сеславски манастир "Св Николай Мирликийски" в район Кремиковци

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Прочетете още