район „Кремиковци“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2535
Безпризорни кучета тормозят столичани в Кремиковци

Безпризорни кучета тормозят столичани в Кремиковци

Безстопанствени и агресивни кучета тормозят живущите в столичния район „Кремиковци“. Майка с малко дете се оплака в социалната мрежа, че глутница безпризорни кучета са я наобиколили докато е разхождала детето си. От Екоравновесие обясняват появата на нови кучета с миграция на кучетата от един в друг район. „Как пък не хванаха да мигрират на жълтите павета, а все в крайните квартали“, възмущава се майката. Живущи в „Кремиковци“ се оплакват, че въпреки подадените сигнали, решение на проблема все още няма. В този район си изхвърлят новородените кутрета на улицата, вместо да ги кастрират женските, за да не раждат, коментират във фейсбук столичани. От районната администрация обясниха, че софиянци трябва да подават сигнали за безстопанствени и агресивни кучета, които не са кастрирани до общинско предприятие Екоравновесие, на следните телефони: 02/931-41-64, Директор В. Асенов 02/931 41 60.

comment 0
visibility 3531
Поставиха пет сърца в район Кремиковци

Поставиха пет сърца в район Кремиковци

Пет сърца за събиране на капачки бяха поставени днес в район Крпемиковци, съобщиха от администрацията на фейсбук страницата си. Сърцата "затуптяха" в кв.Кремиковци, гр.Бухово, с.Долни Богров, с.Желява и с.Яна. В района имат подкрепата на националната кампания "Капачки за бъдеще". Надеждата е, че по празниците бързо ще се напълнят с пластмасови капачки. Те се предават и със събраните пари се купуват кувьози за болниците в малките селища, където нямат финансова възможност за специализираната апаратура. Организаторите на кампанията са поръчали и календари за 2021 с бебета, които ще са готови през януари.

comment 0
visibility 3898
type-photo.svg
Актове за горене на отпадъци на открито  в "Кремиковци" и "Панчарево"

Актове за горене на отпадъци на открито в "Кремиковци" и "Панчарево" (СНИМКИ)

Двама са получили актове за горене на отпадъци на открито в район "Кремиковци". Нарушението е установено от екипи на Столичен инспекторат между село Сеславци и град Бухово. При установяване на самоличността на извършителите е оказано съдействие от полицията.    Третото  нарушение, за което е съставен акт, е открито в район "Панчарево"- в кв. Мечта. 

Реклама
comment 0
visibility 3456
В Кремиковци събраха 3880,08 лв. за социално слаби и засегнати от COVID-19

В Кремиковци събраха 3880,08 лв. за социално слаби и засегнати от COVID-19 (СНИМКИ)

Точно 3880,08 лв. бяха събрани от благотворителната кампания за подпомагане на хора в нужда, болни, социално слаби и засегнати от COVID-19 в „Кремиковци“. Инициативата бе организирана от кмета на столичния район - Лилия Донкова. Кметът благодари на всички, които са се включили в благотворителната кампания. „В тези тежки времена точно такива жестове са от изключителна важност за хората, изпаднали в беда,“ сподели Донкова. Тя пожела здраве и сила на всички граждани и призова столичани да помагат на ближните си и да бъдат сплотени. 

comment 0
visibility 3533
В Кремиковци с благотворителна кауза за хората в нужда, болни и социално сл

В Кремиковци с благотворителна кауза за хората в нужда, болни и социално слаби

Кметът на район „Кремиковци“ Лилия Донкова организира благотворителна кампания за подпомагане на хора в нужда, болни и социално слаби, засегнати от COVID-19. На 18 декември приключва първият етап на инициативата. Всички постъпили дарения по населени места, както и от поставената дарителска кутия в сградата на администрацията, ще бъдат разпределени на нуждаещите се преди настъпващите коледни празници. Кметът на район „Кремиковци“ ще разпредели събраните средства и продукти.

comment 0
visibility 4086
Обсъждат план за регулация на прилежащи територии на бул."Чепинско шосе"

Обсъждат план за регулация на прилежащи територии на бул."Чепинско шосе"

В столичния квартал „Враждебна“ ще се проведе обществено обсъждане на предварителния план за регулация за прилежащи територии на бул."Чепинско шосе". Терените се намират в участъка от ж.п линия "София - Волуяк" до кръстовището пътя за кариера "Пет могили". Обсъждането ще се проведе на 24 ноември от 17:00 часа в Народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий-1926". Заради обявената епидемична обстановка на общественото обсъждане могат да присъстват до 30 души, обясниха от столичния район „Кремиковци“. Гражданите, които желаят да присъстват на обсъждането, трябва предварително да се запишат на телефон – 0882274713.

comment 0
visibility 4497
type-photo.svg
Започна строежът на детска градина за две групи в "Сеславци"

Започна строежът на детска градина за две групи в "Сеславци" (СНИМКИ)

Нова детска градината за две групи започна да се строи в квартал "Сеславци" на район "Кремиковци". Сградата е разположена в центъра на квартала на терен от над 5 декара. И ще е филиал на 146 ДГ "Звездица", съобщиха от Столична община.    На днешната първа копка присъстваха кметът на "Кремиковци" Лилия Донкова и хора от квартала. Имаше и водосвет.    Градината ще бъде за две групи. На първия етаж в сградата са разположени помещения за една група и спортна зала, складове, кухненски блок и технически помещения. На втори етаж са стаите за още една група, лекарски кабинет. Предвидено е сградата да се отоплява чрез термопомпен агрегат.   В момента се изграждат още 11 нови детски градини, които са в районите „Лозенец“, „Витоша“, „Подуяне“, „Изгрев“, „Триадица“ и др. Очаква се този месец да започне строителството и на детски градини в "Горна баня" и "Възраждане".   Следващата година  се планира да бъдат завършени 12 нови сгради и да се извърши преустройство на още 4, в които ще бъдат отворени 57 нови групи. Това се предвижда в програмата за строителство на детски градини в периода 2021-2023г., която бе изготвена по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова. Програмата включва строителство на общо 67 нови детски градини, с които се разкриват 282 нови групи за три години.    

comment 0
visibility 3920
Глобиха шофьори на тежкотоварни камиони в „Кремиковци“

Глобиха шофьори на тежкотоварни камиони в „Кремиковци“

Двама шофьори на тежкотоварни камиони са били глобени от инспекторите на столичния в район "Кремиковци". На водачите са били съставени актове. Нарушителите са превозвали пясък без предпазно чергило. Шофьорите са отнесли глоби на територията в района на ул. "Челопешко шосе" на изход от кв. Челопечене, уточняват от Столичен инспекторат. При съставяне на актовете инспекторите са получили съдействие от служители Пътна полиция. В района на бул."Ботевградско шосе" до вход на кв. Ботунец се извършва почистване на  площите от разпилени отпадъци.

comment 0
visibility 5807
Крави, овце и кози на пътя предизвикват катастрофи в район Кремиковци

Крави, овце и кози на пътя предизвикват катастрофи в район Кремиковци

Безразборно пуснати животни по улици и пътища в селищата в район Кремиковци-Столична община, са сериозен проблем за движението и застрашават живота на хората. Преминаването им, особено в тъмната част на деня, сред движещите се коли и внезапно излизане на пътя е предпоставка за катастрофи. Преди 4 дни заради животно на пътя е катастрофирал автомобил. За късмет няма пострадали хора, щетите са само материални, счупено стъкло. Проблемът е отдавна, сигналите на гражданите са десетки до кметството на район Кремиковци. Кметът Лилия Донкова се е заела да разреши проблема. "Ще се вземат ли някакви мерки срещу безразборно пуснатите крави, прасета, овци, кози и т. нат. на пътя Челопечене - Ботунец, или ще чакате да стане най-фаталното", пише в социалната мрежа потърпевш от ПТП. Животните си обикалят свободно по полето и излизат на пътя. особено опасен и рисков е участъка до караулката, който не е осветен. Единият от нарушителите е Недялко Костов от кв. Челопечене. Именно неговите крави се разхождат свободно и застрашават движението. Кметът на район Кремиковци заявява, че пет месеца работи заедно с много други институции, кравите на фермера да се отглеждат, но при спазване на всички норми. "Моля само когато ги видите да подавате сигнали на момента, защото при неспазване на маршрута на движение можем да го глобяваме, него или който и да е друг животновъд", апелира кметът в социалната мрежа.

comment 0
visibility 4218
Столична община разширява детската ясло във Враждебна

Столична община разширява детската ясла във Враждебна

Още една яслена група ще има във Враждебна, район Кремиковци, научи Столица.bg. В момента се изгражда нова сграда и скоро в квартала ще има две яслени групи. Това ще реши проблема с недостига на места за най-малките, като ще посещават и деца от други квартали на Кремиковци. Средствата са осигурени от Столична община. Също така в района се санира 117 училище в Бухово и читалището в Челопечене. Граждани сигнализираха за опасност по пътя към новото игрище в кв. Ботунец. От районната администрация веднага реагираха на сигнала и пътното платно е разчистено от трева и храсти.

comment 0
visibility 4718
Издигнаха нов паметник на Васил Левски във Враждебна

Реновираха паметника на Васил Левски във Враждебна (СНИМКИ)

Обновен и като нов е вече паметникът на Васил Левски в столичния квартал Враждабен, район Кремиковци. Реновирането е заслуга на Димо Бойчев. Монументът е в центъра и около него е облагородено пространството. Доскоро мястото беше пустеещо и е похвално за районната администрация на Кремиковци, която го превърна в красива градинка. Местните жители се радват на зеленина, нови алеи и пейки. В градинката ще има и ново осветление и видеонаблюдение. Все още вървят довършителните работи в градинката, но категорично мястото е станало приветливо и привлекателно.

comment 0
visibility 3135
type-photo.svg
Извозиха зелените отпадъци от огражденията в "Кремиковци".

Извозиха зелени отпадъци от огражденията в "Кремиковци" (СНИМКИ)

През днешния ден бяха извозени зелените отпадъци, събрани на специалните за това места в "Кремиковци". От Столичен инспекторат отново поясняват, че в крайградските райони на София има  места, където гражданите могат да изхвърлят само и единствено зелени отпадъци от дворовете и градините им - листа, треви, клони, храсти, стебла от растения и др.    В „Кремиковци“ ограждения за зелени отпадъди има в с. Яна, ул. „Св. Ана“ и в кв. Челопечене, ул. „Гилица“. Във „Връбница“ – с. „Мрамор, ул. „Васил Левски“ № 36. В „Панчарево“ – с. Лозен, ул. „Кайгана“ ъгъла с ул. „Съединение“.   В останалите райони на столицата зелени отпадъци може да се оставят в чували до контейнерите за битови отпадъци. От тези места те се събират от фирми изпълнители със специализирана техника и се карат до Инсталацията за биологично третиране в м. Хан Богров.    

comment 0
visibility 3077
type-photo.svg
Стикираха още 17 стари коли в "Кремиковци"

Стикираха още 17 стари коли в "Кремиковци" (СНИМКИ)

Още 17 излезли от употреба леки коли бяха стикирани на територията на район "Кремиковци". Машините се намират на улиците  "Георги Победоносец", "Света Петка", "Шейново", "Шипка" и "Цар Калоян". Поставянето на стикерите стана от Комисия с представители от Столичен инспекторат, районна администрация "Кремиковци" и служител на 5-то РУ - МВР.    След слагането на стикера тръгва да тече предупредителен срок от 3 месеца за доброволно преместване от общински терени в частни. Ако не бъдат преместени за тези 3 месеца,  старите коли ще бъдат репатрирани на площадки за временно съхраняване и разкомплектоване.    

comment 0
visibility 3878
Стикираха таралясници във Враждебна, акцията продължава в район Кремиковци

Стикираха таралясници във Враждебна, акцията продължава в район Кремиковци

Екип от служители на Столичен инспекторат, полицаи от Пето РПУ-СДВР и представители на район Кремиковци започнаха стикиране на стари автомобили, излезли от употреба във Враждебна. Стартирането на процедурата по премахването на таралясниците започна от бул. "Ботевградско шосе", ул. 30, ул.40 и ул. 42. Акцията ще продължи и в следващите дни. Със залепването на жълтия стикер на автомобилите започва да тече 3-месечния срок за премахване. Най-добрият вариант е това да направят доброволно собствениците на колите. В противен случай се вдигат от фирма за вторични суровини, която има договор със Столична община. Закотвените автомобили са на общински терени и заемат паркоместа. В много от случаите те са превърнали в развъдници на гадини.

comment 0
visibility 2669
дезинфекзия на спирки и кофи за боклук

Дезинфекцията на спирки и съдове за смет продължава

Продължава извършването на дезинфекция на спирки на столичен градски транспорт, улични кошчета и обществени пространства, съобщават от Столичен инспекторат. Също така се дезинфекцират след обслужване и съдовете за смет. Днес, 14 август, се прави и  дезинфекция на  индивидуалните съдове от 110 л. на домакинствата, намиращи се в кв. Враждебна, район Кремиковци. Умоляват се гражданите да осигурят достъп до контейнерите, намиращи се в дворовете на живущите в квартала.

Район Кремиковци

Територия на район Кремиковци

Територия на район Кремиковци

Район Кремиковци е обособен като адмистративен столичен район през 1978 г. Площта, на която е разположен, е 272.5 кв.км. В него влизат пет квартала - Враждебна, Челопечене, Ботунец, Кремиковци и Сеславци; четири села - Долни Богров, Горни Богров, Яна и Желява; град Желява също влиза в пределите на район Кремиковци. Реките Искър и Лесновска пресичат територията на район Кремиковци. Населението на район Кремиковци надвишава 24 000 души. 

Образование и култура в район Кремиковци

Образование и култура в район Кремиковци

В район Кремиковци функционират седем общински училища, седем детски градини. Във всяко населено място в район Кремиковци има действащо читалище. Читалищата са средищата, в които кипи културна дейност. В град Бухово, район Кремиковци, има собствен Дом на културата.  Село Яна пък разполага с Младежки дом. Всички читалища на територията на район Кремиковци имат самодейни състави, групи по интереси и клубове, които са насочени към интерессите на хората от различни възрасти – фолклор, танци, пеене, театър.

Транспорт в район Кремиковци

Транспорт в район Кремиковци

 В услуга на жителите на район Кремиковци са автобусите 12, 14, 117,118 и 119. Началната им спирка е крайна на трамвай 22 и 90, Автогара Изток. 

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Манастирът се намира в район Кремиковци, в местността „Градището“, разположена на север от квартал Кремиковци. Предполага се, че е издигнат по времето на зар Иван Александър. Унищожен е през 1382 г. от турците. Войводата Радивой, софийски първенец, решава да възстанови обителта със свои средства през 1493 г. Посвещава всичките си действия на смъртта на децата си Драгана и Теодор. Тогава е построена и старата църква, разположена в двора на манастира в район Кремиковци. Втора църква е издигната там през 1926 г. 

Обителта е била духовен и просветен център на територията на днешния район Кремиковци. Тук е било съхранявано Кремиковското евангелие от 1497 г. Ботевия четник Димитър Стефанов-Казака се крие в манастира през 1876 г. 

В продължение на 30 години в район Кремиковци тече реставрацията на стенописите от старата църква. Сградата също е оздравена и ремонтирана. 

Манастирът в район Кремиковци не е действащ. Той функционира като обект за туризъм. На Гергьовден се прави събор, който събира хора не само от район Кремиковци. Гостите се разполагат по поляните и се наслаждават на уникалната гледка към Софийското поле. 

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Уникално място има в район Кремиковци, близо до Кремиковския манастир – гробът на Ботевия четник Димитър Стефанов – Казака.

Димитър Стефанов - Казака e бил втори знаменосец в Ботевата чета. След като в боя до Милин камък пада знаменосецът Никола Симов, знамето е поверено на Димитър. Димитър Стефанов се придвижва с частта на Георги Апостолов. Придвижва се до кошарите на Черепишкия манастир, където са четници с Димитър Икономов. След това се отправя към Кремиковския манастир с трима другари. Там ги скрива магера на манастира и там остават седмица. След като се разбира, че са предадени,  Димитър е скрит в специално направена хралупа, тъй като е ранен в крака, а другите тръгват към Лозенската планина. След няколко дена Димитър е заловен. Намерили знамето увито около кръста му. Подложили го на зверски мъки да признае кой му е помагал, но Димитър нищо не казал. Отсекли главата му, за да я поднесат на Софийския паша и да им бъде платена награда. Тялото на знаменосеца било погребано на лобното му място. Днес гробът му е паметник на културата и е притегателна точка в район Кремиковци за стотици туристи.

Изворът "Света вода Благодатна" в район Кремиковци

Друг забележителен обект в пределите на район Кремиковци е изворът "Света вода Благодатна". Той е разположен над параклис "Възкресение Христово" в район Кремиковци. От него тече кристално чиста планинска вода, за която се смята, че свещена. Мястото е чудесно за излети и пикник в свободните дни. Има обособено място за палене на огън. Столичани и гостите на район Кремиковци обичат да се наслаждават на гледката, която се открива от мястото.

Връх Готен в район Кремиковци

Връх Готен в район Кремиковци

В район Кремиковци има достатъчно природни забележителности, които могат да бъдат посетени. Връх Готен е найвисокият връх на Софийската планина. Маршрутът от стария профилакториум до върха е чудесен за отдих в хубаво време. Преходът е около 10 минути. Гледката към район Кремиковци е впечатляваща. 

Сеславски манастир Св Николай Мирликийски в район Кремиковци

Сеславски манастир "Св Николай Мирликийски" в район Кремиковци

Сеславският манастир е друга историческа забележителност в район Кремиковци. Жителите на село Сеславци го издигнало през 17 век. Разрушили го турците при завладяването на района. Сега манастирът е изоставен. Запазена е сградата на църквата. Забележителното на тази църква в район Кремиковци е, че реставраторите са намерили три живописни слоя по стените на църквата. Най-добре е съхранен този, датирано от 1618 г. Предполага се, че стенописите от този период са на Пимен Зографски.

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Район Кремиковци привлича туристи и с крепостта, наречена „Сеславско кале“, която е разположена на приблизително 3 км от квартал Сеславци. Преданията говорят, че боляринът Сеслав, създал Сеславския манастир, е живеел в крепостта по време на турското нашествие над българските земи. От мястото с останки от крепостта се отваря красива гледка към квартала Сеславци в район Кремиковци и към цялото Софийско поле. 

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Район Кремиковци разполага с чудесна конна база, която се намира под Кремиковския манастир, на около 15 км от центъра на столицата. 

Там се стопанисват повече от 40 коня от различни породи. Дейностите, които се развиват в базата в район Кремиковци са доста различни – от търговия с коне до развърждане на определени породи, уроци по езда, разходки в планината и др.

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Челопеченският манстир "Рождество Богородично" е действащ манастир, разположен в район Кремиковци и по-специално в Челопечене. Още през 1192 г, се споменава за манастира в специален хрисовул на цар Асен. През турското робство манстирът е разрушаван и издиган отново. Настоящият Челопеченски манастир в район Кремиковци е съграден върху древни основи на църкви през 1980 г. В двора има малък паракалис, от който се слиза към римска гробница. Тук е намерена чудотворна икона на Света Богородица по време на разкопки в район Кремиковци.

Район Кремиковци има какво да предложи на туристите, които напрекъснато търсят нови изживявания и емоции. Район Кремоковци не е единствено комбинат Кремиковци и това бе доказано категорично в годините след закриването на комбината.

Територия на район Кремиковци

Образование и култура в район Кремиковци

Транспорт в район Кремиковци

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Изворът "Света вода Благодатна" в район Кремиковци

Връх Готен в район Кремиковци

Сеславски манастир "Св Николай Мирликийски" в район Кремиковци

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Прочетете още