район „Кремиковци“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (36%, 84 Гласове)
  • На време (16%, 37 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 42 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 60 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 8 Гласове)
Общо гласували: 231 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1017
Монолит

Група "Монолит" с концерт срещу дрогата в Горни Богров

Рок група "Монолит" и приятели ще имат концерт на площада в село Горни Богров на 22 юни от 19 часа. Проявата ще протече под мотото „Рок музиката - жажда за свобода и радост от живота“. Тя се прави в подкрепа на каузата за живот без зависимости, съобщават от администрацията на район "Кремиковци". 26 юни е обявен за Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.  

comment 0
visibility 736
пешеходци

Младежи от "Кремиковци" откриваха заедно хубостите на София (СНИМКИ)

Младежи от петите класове в район "Кремиковци" участваха в пешеходна обиколка "Заедно откриваме хубостта на София“. Те разгледаха забележителности в центъра на столицата. Пешеходната обиколка се прави по проект на Столична Община и район „Кремиковци“. Единственото условие, за да попаднат в разходката бе, младежите да са били отличени в една или друга област през учебната година. Децата и придружаващите ги учители и родители научиха доста интересни и малко познати факти от миналото на града, в който живеят толкова много хора. Обиколката приключи на площада на толерантността, образуван от разположените почти един до друг храмове: православната църква „Св. Неделя“, католическия храм „Св. Йосиф“, джамията Баня Баши и Синагогата. Оказва се, че в света има само три града, в които подобно съчетание на храмове от различни религии може да се види и София е един от тях.

comment 0
visibility 913
лагери

Започнаха православните лагери в Кремиковския манастир

Стартираха православните летни лагери в Кремиковския манастир "Св.Георги". Празничният водосвет за събитието бе оглавен от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщава dveri.bg. Лагерите се правят с благословията на патриарх Неофит. На откриването присъстваха 48 деца от София, Банкя и с. Горна Малина. Първата лагерна смяна започва с най-малките - от 5 до 7 години. След тях ще се включат и учениците. Тази година заниманията ще протичат под мотото „Притчите Христови“.  

Реклама
comment 0
visibility 864
гимнастика

Йордан Йовчев с открит урок по гимнастика за децата от 156 ОУ (СНИМКИ)

Най-успешният български гимнастик Йордан Йовчев се срещна в залата си по спортна гимнастика с децата от 156 ОУ "Васил Левски" в район "Кремиковци". Проявата е част от инициативата "Бързи, смели, сръчни", подкрепена от Столична община. Децата с интерес разгледаха уредите и дори тръгнаха да пробват част от тях. Йовчев им показа някои основни положения, които гимнастиците заемат при изпълнение на един или друг елемент, съобщават от администрацията на "Кремиковци". След това обаче разговорът се насочи към това колко е важна дисциплината не само в спорта, но и в живота. И колко голяма трябва да е мотивацията на един човек, за да стигне до почетната стълбичка въпреки трудностите.  

comment 0
visibility 747
спортен празник

Спортен празник събира детските градини на "Кремиковци"

Децата от общинските детски градини на територията на район "Кремиковци" ще покажат какво са научили в тичането, бягането и игрите на спортен празник на 17 май от 16.00 ч. Малчуганите ще излязат на сцената на Дом на културата в градския парк на град Бухово. Подкрепа на момчетата и момичетата в Деня на спорта ще окажат техните майки, татковци, братя, сестри и приятели. Проявата се организира от администрацията на района и с подкрепата на Столична община.  

comment 0
visibility 852
доброволци

Доброволци ремонтираха читалището на село Челопечене (СНИМКИ)

Читалище "Михаил Гелев-1926" в село Челопечене, район "Кремиковци", бе ремонтирано с усилията на почти цялата община. Поводът-предстоящият концерт за 140 години от основаването на 159 ОУ "Васил Левски". И тъй като се очаква да дойдат гости от близо и далеч в читалището, то трябва да се ремонтира серизно, за да ги посрещне с нова визия. Заради това работещи в самото читалище, деца и учители от 159 ОУ, дори и доброволци от администрацията на район "Кремиковци" боядисваха стени, лакираха столове, циклиха паркет. Само за една седмица сградата грейна като нова. И е готова да отвори врати за честването на училището без грам притеснения.

comment 0
visibility 961
събор

Горни Богров кани всички на "Ден на родното село"

Докато в столицата ще отбележат утрешния първи май с митинги и шествия, кметството на Горни Богров кани всички на "Ден на родното село". Проявата ще започне утре в 17 часа на площада на селото. Ще има много песни, танци, споделени срещи и спомени, които дълго ще топлят сърцата. Съборът ще се проведе с финансовата подкрепа на Столична община-Район Кремиковци, а организатори са читалище "Мироско Райчев 1927" в Горни Богров и кметството.

comment 0
visibility 898
деца и безопасен интернет

Учат деца от "Кремиковци" как да познават насилниците в интернет

Деца от почти всички училища в район "Кремиковци" участват в кампания за превенция на рисковото поведениe на младежите в интернет. Тя е организирана от администрацията на района, Асоциация "Родители", Центъра за безопасен интернет и Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към район "Кремиковци". С учениците от 4 до 7 клас са проведени 10 интерактивни обучения. Младите научиха какво е това НЕТИКЕТ- безопасно ползване на интернет, как да разбират кога един обикновен чат може да им донесе проблеми, как да докладват грубости в мрежата и евентуално да търсят помощ срещу интернет насилници. Младежите от 5 до 7 клас дискутираха по теми като рискови селфита, разпознаване на фалшиви новини, как да предпазим профила си от кражба и начини за справяне с онлайн тормоза. В кампанията бяха привлечени за участие и родители на деца от 115 ОУ "Св.св. Кирил и Методий" в село Горни Богров.

comment 0
visibility 797
Боядисване на яйца в Бухово

Инициативата „Пъстър Великден” се проведе в ''Бухово'' (СНИМКИ)

В Народно Читалище „Просвета - 1904” - гр. Бухово, се проведе инициативата „Пъстър Великден”. Тя се организира от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при СО-район „Кремиковци”. В събитието взеха участие ученици от гр. Бухово и с. Яна. Децата боядисаха пъстри яйца, използвайки традиционни техники научени от техните баби, а също съвременни методи. Инциативата премина с много забавление и усмивки у децата.

comment 0
visibility 636
Ученици

В Кремиковци се проведе форум-театър „Като на игра“ (СНИМКИ)

В НЧ „Светлина Кремиковци -1906“ се проведе форум-театър „Като на игра“. Той бе представен пред 85 ученици от 4-ти клас, представляващи всички училища в район „Кремиковци“. Събитието е по проект на Район „Кремиковци“ на тема „Толерантност в спорта – залог за разбирателство и човечност“ и е по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта в Столична община. В първата част децата наблюдаваха театралното поставяне на проблема в неразрешената му форма. След като бяха запознати с него учениците, бяха подканени да предложат и изиграят позитивни решения. Децата бяха изключително активни и техните отговори показаха важността на темата за толерантността и взаимното уважение между хората. Всички попълниха и анонимни анкетни карти за удовлетвореността от проектната дейност.

comment 0
visibility 732
ремонт на канализация

Ремонтират канализационната мрежа на Бухово

Ремонт на канализационната мрежа на град Бухово се извършва в момента, съобщават от администрацията на район "Кремиковци". Участъкът, където ще има ремонт, е от площада на града до улица "Богдан Дечев". Ще бъдат почистени 14 ревизионни канализационни шахти, ще се ремонтират и подмазват кюнета, ще се поставят капаци и ще се почистват канали с обща дължина 254 метра.  

comment 0
visibility 767
Читалище Светлина в Район Кремиковци

Район Кремиковци кани гражданите на Великденски базар

Районната администрация на Кремиковци заедно с 156. Обединено училище „Васил Левски“ и читалище Светлина канят всички граждани на Великденски базар и среща дискусия „Нека ви разкажем''. Събитието е посветено на каузата „Обичам моето училище“. Целта на проекта е да подкрепи образованието, да подобри и осигури комфортна и релаксираща учебна среда в училищата, да повиши реализацията на креативния потенциал и осъзнатост на децата до 18-годишна възраст чрез декорация. Базара ще състои на 24 април от 16:30 часа във фоайето и от 18 часа в залата на читалище „Светлина“ в Кремиковци.

comment 0
visibility 852
Откриване на резервирана здравна служба

Откриха изцяло реновираната сграда на Здравната служба в кв. Кремиковци (СНИМКИ)

Отрита бе изцяло реновираната на сграда на Здравната служба в кв. Кремиковци. На събитието присъстваха кметът на район „Кремиковци" и хората от администрацията. Сградата е със сменен покрив, излята е нова плоча, сменени са всички керемиди, извършено и санирани. Общата площ на постройката е 160 кв.м2, направен е и цялостен ремонт на помещенията вътре, като е поставено и ново оборудване, съобщи Ивайло Панев кмет на район „Кремиковци" пред Столица.bg. Цялостният ремонт на сградата на Здравната служба в кв. Кремиковци е на стойност малко над 200 хил.лв. С този ремонт пожелаваме на жителите да бъдат здрави и щастливи, допълни още Панев.

comment 0
visibility 800
усмивки за смет

Деца от "Кремиковци" превърнаха отпадъци в костюми

Децата от район "Кремиковци" раздаваха на възрастните "Усмивки за смет". С колоритната инициатива малките се включиха активно в кампанията за пролетно почистване на столицата. Пред сградата на читалище "Св.св.Кирил и Методий-1926" в квартал Враждебна децата дефилираха с костюми, направени от отпадъци. След това бяха представени и различни творби, създадени също от изхвърлени неща. Имаше много песнички и стихотворения, представени великолепно от малките. Те не забравиха да представят и част от приказката "Сливи за смет", също посветена на пролетното почистване. От администрацията на района призовават възрастните да последват примера на малчуганите и да се включат активно в пролетното почистване.

comment 0
visibility 890
кърпене на улиците

В "Кремиковци" показаха къде ще кърпят улиците

Администрацията на район "Кремиковци" обяви в социалните мрежи част от местата,където екипи ще кърпят улиците. Заедно с това на хората бе обяснено от какви материали са направени точно улиците в общината. И защо дори и след най-добрата работа на фирмите нещата не изглеждат супер. Стана ясно,че повечето улици в района са правени с пласт асфалтобетон върху основа от валиран насип с примеси чакъл. Заради това след фрезоването трябва да се почиства изрязания участък. След тези манипулации обаче той  няма как да изглежда перфектно.  

Район Кремиковци

Територия на район Кремиковци

Територия на район Кремиковци

Район Кремиковци е обособен като адмистративен столичен район през 1978 г. Площта, на която е разположен, е 272.5 кв.км. В него влизат пет квартала - Враждебна, Челопечене, Ботунец, Кремиковци и Сеславци; четири села - Долни Богров, Горни Богров, Яна и Желява; град Желява също влиза в пределите на район Кремиковци. Реките Искър и Лесновска пресичат територията на район Кремиковци. Населението на район Кремиковци надвишава 24 000 души. 

Образование и култура в район Кремиковци

Образование и култура в район Кремиковци

В район Кремиковци функционират седем общински училища, седем детски градини. Във всяко населено място в район Кремиковци има действащо читалище. Читалищата са средищата, в които кипи културна дейност. В град Бухово, район Кремиковци, има собствен Дом на културата.  Село Яна пък разполага с Младежки дом. Всички читалища на територията на район Кремиковци имат самодейни състави, групи по интереси и клубове, които са насочени към интерессите на хората от различни възрасти – фолклор, танци, пеене, театър.

Транспорт в район Кремиковци

Транспорт в район Кремиковци

 В услуга на жителите на район Кремиковци са автобусите 12, 14, 117,118 и 119. Началната им спирка е крайна на трамвай 22 и 90, Автогара Изток. 

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Манастирът се намира в район Кремиковци, в местността „Градището“, разположена на север от квартал Кремиковци. Предполага се, че е издигнат по времето на зар Иван Александър. Унищожен е през 1382 г. от турците. Войводата Радивой, софийски първенец, решава да възстанови обителта със свои средства през 1493 г. Посвещава всичките си действия на смъртта на децата си Драгана и Теодор. Тогава е построена и старата църква, разположена в двора на манастира в район Кремиковци. Втора църква е издигната там през 1926 г. 

Обителта е била духовен и просветен център на територията на днешния район Кремиковци. Тук е било съхранявано Кремиковското евангелие от 1497 г. Ботевия четник Димитър Стефанов-Казака се крие в манастира през 1876 г. 

В продължение на 30 години в район Кремиковци тече реставрацията на стенописите от старата църква. Сградата също е оздравена и ремонтирана. 

Манастирът в район Кремиковци не е действащ. Той функционира като обект за туризъм. На Гергьовден се прави събор, който събира хора не само от район Кремиковци. Гостите се разполагат по поляните и се наслаждават на уникалната гледка към Софийското поле. 

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Уникално място има в район Кремиковци, близо до Кремиковския манастир – гробът на Ботевия четник Димитър Стефанов – Казака.

Димитър Стефанов - Казака e бил втори знаменосец в Ботевата чета. След като в боя до Милин камък пада знаменосецът Никола Симов, знамето е поверено на Димитър. Димитър Стефанов се придвижва с частта на Георги Апостолов. Придвижва се до кошарите на Черепишкия манастир, където са четници с Димитър Икономов. След това се отправя към Кремиковския манастир с трима другари. Там ги скрива магера на манастира и там остават седмица. След като се разбира, че са предадени,  Димитър е скрит в специално направена хралупа, тъй като е ранен в крака, а другите тръгват към Лозенската планина. След няколко дена Димитър е заловен. Намерили знамето увито около кръста му. Подложили го на зверски мъки да признае кой му е помагал, но Димитър нищо не казал. Отсекли главата му, за да я поднесат на Софийския паша и да им бъде платена награда. Тялото на знаменосеца било погребано на лобното му място. Днес гробът му е паметник на културата и е притегателна точка в район Кремиковци за стотици туристи.

Изворът "Света вода Благодатна" в район Кремиковци

Друг забележителен обект в пределите на район Кремиковци е изворът "Света вода Благодатна". Той е разположен над параклис "Възкресение Христово" в район Кремиковци. От него тече кристално чиста планинска вода, за която се смята, че свещена. Мястото е чудесно за излети и пикник в свободните дни. Има обособено място за палене на огън. Столичани и гостите на район Кремиковци обичат да се наслаждават на гледката, която се открива от мястото.

Връх Готен в район Кремиковци

Връх Готен в район Кремиковци

В район Кремиковци има достатъчно природни забележителности, които могат да бъдат посетени. Връх Готен е найвисокият връх на Софийската планина. Маршрутът от стария профилакториум до върха е чудесен за отдих в хубаво време. Преходът е около 10 минути. Гледката към район Кремиковци е впечатляваща. 

Сеславски манастир Св Николай Мирликийски в район Кремиковци

Сеславски манастир "Св Николай Мирликийски" в район Кремиковци

Сеславският манастир е друга историческа забележителност в район Кремиковци. Жителите на село Сеславци го издигнало през 17 век. Разрушили го турците при завладяването на района. Сега манастирът е изоставен. Запазена е сградата на църквата. Забележителното на тази църква в район Кремиковци е, че реставраторите са намерили три живописни слоя по стените на църквата. Най-добре е съхранен този, датирано от 1618 г. Предполага се, че стенописите от този период са на Пимен Зографски.

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Район Кремиковци привлича туристи и с крепостта, наречена „Сеславско кале“, която е разположена на приблизително 3 км от квартал Сеславци. Преданията говорят, че боляринът Сеслав, създал Сеславския манастир, е живеел в крепостта по време на турското нашествие над българските земи. От мястото с останки от крепостта се отваря красива гледка към квартала Сеславци в район Кремиковци и към цялото Софийско поле. 

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Район Кремиковци разполага с чудесна конна база, която се намира под Кремиковския манастир, на около 15 км от центъра на столицата. 

Там се стопанисват повече от 40 коня от различни породи. Дейностите, които се развиват в базата в район Кремиковци са доста различни – от търговия с коне до развърждане на определени породи, уроци по езда, разходки в планината и др.

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Челопеченският манстир "Рождество Богородично" е действащ манастир, разположен в район Кремиковци и по-специално в Челопечене. Още през 1192 г, се споменава за манастира в специален хрисовул на цар Асен. През турското робство манстирът е разрушаван и издиган отново. Настоящият Челопеченски манастир в район Кремиковци е съграден върху древни основи на църкви през 1980 г. В двора има малък паракалис, от който се слиза към римска гробница. Тук е намерена чудотворна икона на Света Богородица по време на разкопки в район Кремиковци.

Район Кремиковци има какво да предложи на туристите, които напрекъснато търсят нови изживявания и емоции. Район Кремоковци не е единствено комбинат Кремиковци и това бе доказано категорично в годините след закриването на комбината.

Територия на район Кремиковци

Образование и култура в район Кремиковци

Транспорт в район Кремиковци

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Изворът "Света вода Благодатна" в район Кремиковци

Връх Готен в район Кремиковци

Сеславски манастир "Св Николай Мирликийски" в район Кремиковци

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Прочетете още