район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
  • Притеснявам се и стоя вкъщи (36%, 211 Гласове)
  • Мисля, че се преувеличава (20%, 117 Гласове)
  • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 188 Гласове)
  • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 58 Гласове)
  • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 7 Гласове)
Общо гласували: 581 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 833
ул. Маестро Кънев

В Овча купел пак обсъждат еднопосочно движение

Отново ще бъде обсъдено въвеждането на еднопосочно движени в Овча купел с гражданите. При предишното такова те останаха недоволни. По план е предвидено еднопосочно да стане движението между ул. „Монтевидео“, ул. „Боряна“, ул. „Любляна“, бул. „Овча купел“ и ул. „Маестро Кънев“. Целта на промяната е да се разтовари трафикът при детската градина на ул. Маестро Кънев. Гражданите обаче искат да бъде оправена улица ул. 687, защото по нея минават автомобилите, идващи от ул. Камелия. Представянето на предложението бъде на 20.05.2019г. от 16.00ч. Като заключителната дискусия ще се проведе на 03.06.2019г. от 16.00ч. в сградата на СО-район „Овча купел“- Заседателна зала, ет.2 , бул. „Цар Борис III” №136 В. Промяната на движението ще бъде въведена, след като граждани и администрация стигнат до окончателно решение.  

comment 0
visibility 938
Детска площадка

Четири детски площадки готови до края на годината в "Овча купел"

Четири детски площадки ще са готови до края на годината в кв. "Овча купел". Една от тях ще е чисто нова, а останалите ще бъдат същестуващи, които ще бъдат изцяло реновирани, съобщи кметът на района Христина Семерджиева.  Заявените площадки се намират на ул. "Драгоман"при бл.15, а също и при бл.30 и на ул. “Овче поле” 17. През миналата година са ремонтирани част от детските площадки, но за съжаление те не издържат дълго, защото често стават обект на набези, люлките биват изкъртени, а оградите откраднати.

comment 0
visibility 872
На това място до кафе Феникс ще се вие хоро

Организират голямо хоро на ул. Феникс в "Овча купел"

Голямо хоро се организира в неделя, на 5 май т. г. в "Овча купел", съобщава в социалната мрежа Илиян Михайлов. Стотици ще се хванат за ръце от 19 часа под ритъма на народна музика. Танцът ще се завие на ул. "Феникс" до едноименното кафе и до 149 училище Иван Хаджийски. Народният танц ще премине под надслова "Хора за хората" и организаторите търсят хороводци, които да водят и да показват по-лесни и достъпни за желаещите да играят. Идеята на хорото е да се възродят традиционните сборове и живото общуване между хората. Организаторите предупреждават, че не се допускат никакви организации - НПО-та, партии, клубове, синдикати, сдружения, личности, випове и политики. Всеки само със сърцето си да се включи към хорото, призовава организаторът. Целта е да остане хорото чисто и независимо от чужди влияния. Това ще е първото по рода си хоро и всеки участващ в него е съорганизатор. Да доброволни начала вече е осигурена техниката за озвучаването, а други мераклии ще дадат музиката.

Реклама
comment 0
visibility 5289
Метрото 3

Две метростанции в Овча купел почти готови (СНИМКИ)

Докато столичният кмет Фандъкова тества новите влакове вчера, кметът на Овча купел Христина Семерджиева слезе под земята, за да провери напредъка на метрото в Овча купел, което е втория етап от Третата метро линия. Тя провери две от общо четирите станции на линията в района. С нея бяха и политици и общински съветник, които разгледаха, строящите се станции 15 и 16. Метрото в Овча купел е част от Втори етап и включва 4 метростанции. То започва от края на подземния участък след МС 14, преминава през кв."Овча купел". Трасето достига до метростанция 18, която е разположена под Околовръстното шосе на бул."Бойчо Бойчев", между ул."Централна" и ж.п. линията София – Перник. При МС 18 се предвижда като част от проекта да бъде изградена жп спирка за връзка с националната жп мрежа. По-голямата част от участъка ще бъде подземен с изключение на част от трасето между МС 14 и МС 15, която ще бъде на естакада, а четирите метростанции ще бъдат подземни. Етапът включва изграждането на 3,8 км метролинии, 4 метростанции и жп спирка за връзка с националната жп мрежа при последната метростанция. С пускането на метрото в Овча купел, ще може да се стига до центъра за около 15 минути. Това ще улесни трафика в района. Станциите трябва да бъдат пуснати в експлоатация през пролетта на 2020 година.

comment 0
visibility 861
Среща с комисар Мария Габриел

Мария Габриел проведе дискусия с учениците от „Овча купел“(СНИМКИ)

В пълните зали на „Професионална гимназия по електротехника и автоматика“ /ПГЕА/ и 88 СУ „Димитър Попниколов“ се проведе дискусия за предимствата на цифровите технологии и заплахите от развитието им.Специален гост бе еврокомисар Мария Габриел. Тя отговори на въпросите на учениците и заедно мислиха върху идеите за цифровото настояще и бъдеще. Освен нея на срещата присъстваха и Христина Семерджиева – кмет на район „Овча купел“, Татяна Георгиева общински съветник и народният представител от 44-то Народно събрание. Внимание бе отделено и на безопасността в интернет, мерките за защита от кибер атаки, езика на омразата, защитата на личните данни и развитието в областта на изкуствения интелект. Учениците и Мария Габриел бяха на едно мнение относно успешната цифрова трансформация за икономиката. Според тях за това начинание е нужни цифрови умения.

comment 0
visibility 732
Кофи с дъждовна вода в 149-о училище "Иван Хаджийски"

Покривът на 149-о "Иван Хаджийски" протече, ремонтират го през лятото (ВИДЕО)

Столичното 149-о училище "Иван Хаджийски" в район "Овча купел" отново ще бъде ремонтирано. Дъждът от последните дни показа, че ремонтните дейности не са приключили окончателно. През миналата година сградата бе основно ремонтирана и обновена. Покривът обаче не епипан и преди два дни се наложи във фоайето на училището да се сложат кофи. Дъждът напоително си валеше, както навън така и вътре в сградата. Учениците пък спокойно присядаха и се наслаждаваха на течащия покрив, показва видео, което бе публикувано в социалната мрежа. "Тази част от покрива не е ремонтирана. Той е със стъклопласт и вероятно има разместване и затова тече. В момента директорът събира оферти, за да избере най-изгодната. Ще правим ремонт на покрива, но през лятото, за да не се нарушава учебния процес", обясни пред Столица.bg помощник-директорът Василева. Точно преди едно година столичният кмет мина на проверка, за да види как вървят строителните дейности по цялостния ремонт на 149-о. "Иван Хаджийски" посрещна новата учебна 2018/2019 г. изцяло обновено.

comment 0
visibility 1281
Изкъртиха знаци за еднопосочно движение в Овча купел

В Овча купел са недоволни от въвеждане на еднопосочно движение (СНИМКИ)

Проектът за еднопосочно движение в междуквартални улици в Овча купел е готов на 90%, но предизвика недоволството на гражданите. Все още автомобилите се движат в двете посоки. Преди да бъде въведена промяната ще има още едно обществено обсъждане, организирано от районното кметство по желание на гражданите.  Предвидено е еднопосочно да стане движението по ул. Маестро Кънев, Боряна и Любляна. Целта е да се разтовари трафикът при  детската градина на ул. маестро Кънев. Гражданите обаче искат преди това спешно да се асфалтира ул. 687, защото нея ще пинават автомобилите, идващи от ул. Камелия. Поставените, но все още не действащи пътни знаци в "Овча купел" бяха изкъртени от граждани. След проверка те отново са поставени, но са закрити. Промяната на движението ще бъде въведена, след като граждани и администрация стигнат до окончателно решение.

comment 0
visibility 1473
Наториха и осмърдяха Овча купел

Говежди тор осмърдя "Овча купел"

Миризлив терор бе наложен на жителите на столичния "Овча купел" през почивните дни. Незнаен ентусиаст в петък и събота е засипал зелена площ с говежди тор. "Ароматът" започва да се носи скоростно и достига до високите етажи на съседните блокове. Поляната се намира зад магазин на голяма хранителна верига, а от другата страна е жп линията. "Втори ден се изсипват тези лайна на поляната. Вони нечовешко", оплакаха се граждани в социалната мрежа в събота. Съкварталци започнаха да гадаят, кой и защо се прави. Други пък се шегуваха, че торят за апаратемнти, а трети бяха категорични, че вече ще се плащат не на "зелено", а на лайняно. До момента отговор за торенето няма от районното кметство и Столичен инспекторат. Не е ясно, кой е разрешил и нормално ли е да се налага отвратителната смрад в жилищния комплекс. В 21 век има достатъчно ефективни изкуствени торове. Също така гражданите коментират, че това било частен терен. Хора от Овча купел се ядосаха, тъй като в тора има бактерии и всякакви гадории, а уличните кучета ще ги разнасят по детски площадки и улици в Овча купел. Притеснения има, че днес и утре се очакват валежи от дъжд и смърдящата тор ще вони още по-силно.

comment 0
visibility 942
Проверка на ремонта

Ремонтират изцяло тротоарите в „Горна баня“(СНИМКИ)

В центъра на кв. „Горна баня”, район Овча купел, в момента върви подмяна на бордюри, тротоарни настилки, ремонтира се уличното осветление и се садят ново дървета. Цената на този проект е 75 000 лв. Ремонтът включва тротоарите на ул. "Каменица", в отсечката от ул. "Перуника" до ул. "Дон", също и тротоарите на площада на Минералната баня. Подменена е настилка с площ 1090 кв. м. Плочките са избрани с Инициативния комитет от жители на Горна баня, каза Дончо Барбалов, зам.-кмет на столицата. Проверка на ремонта направиха заедно г-н Барабалов и Христина Семерджиева, кмет на район Овча купел. На проверката участие взеха и представители на местния Инициативен комитет. СО е отделила 38 млн. лв  за текущи ремонти на столични улици и тротоари. Разпределението на средствата е на база дадените заявки на районните кметове. В момента ремонтни работи текат по тротоарите на бул.”Васил Левски”, бул.”Патриарх Евтимий”, както и в районите „Витоша”, „Студентски”, „Изток” и др. Ще бъде продължено и обновяването на тротоари с площ  94 000 кв. м във Втория градски ринг като „Средец”, „Триадица”, „Красно село”.

comment 0
visibility 1732
Канализация в Горна баня

Променят движението в Горна баня заради нова канализация

Започва изграждането на канализация и ВиК мрежа в район Овча купел, съобщават от районното кметство. Проектът се отнася за район Овча купел, местността Овча купел и кв. Горна баня. Финансирането е безвъзмездно според договор между кметстовото на Овча купел и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Проектът е за „Подмяна и изграждане на водопровод и канализация на територията на р-н „Овча купел” за м. “Овча купел” - стара част и кв. ”Горна Баня” по ОП „Околна среда 2007-2013”. Единият подобект на проекта е за  канализационната мрежа на кв. „Горна Баня“, а другият е за  водопроводната мрежа на кв. “Горна Баня”. Строителните дейности започват от понеделник - 8 април т. г. Заради изграждането на канализация и ВиК мрежа ще има промяна в организация на движението по улица “Дон” в участъка между улици “758” и улица “Еделвайс”.

comment 0
visibility 4164
Еднопосочни улици в Овча купел

"Маестро Кънев", "Любляна" и "Боряна" стават еднопосочни

Три улици в карето между "Монтевидео" и бул. "Овча купел" в едноименния район стават еднопосочни. Това предвижда проект, който е изготвен по искане на дирекция "Управление и анализ на трифика" към Столична община. Отдавна жители на район Овча купел правиха предложения да се облекчи движението в тази част на София. Те искаха промяна на движението, като в по-натоварените да стане еднопосочно. Всъщност целта е да се намали трафикът по ул. "Маестро Кънев", тъй като там има детска градина, спират автомобили и стават задръствания. Еднопосочни ще станат улиците "Маестро Кънев", "Боряна" и "Любляна". На 2 април т. г. отново е имало заседание на комисията по "Транспорт, организация и безопасност на движението" в дирекция "Управление и анализ на трафика" за въвеждане на еднопосочно движение за квартала, съобщиха от районната администрация. На него са присъствали представители на кметството, граждани и от Инициативен комитет за Овча купел. Въпреки, че преди започването на проекта е имало обществено обсъждане, този път граждани, които живеят на улиците с промяна на движението отново са изразили недоволоство. Според някои  първо трябва да се ремонтират тези улици. Други пък се притесняват от паркирането. Реализацията на проекта е към своя край и до дни по трите улици между "Монтевидео" и бул. Овча купел" ще бъде забранено за движението в двете посоки. Въпреки това ще има още едно обществено обсъждане, но което ще бъдат представени промените, ще се обсъдят и трябва да се стигне до решение и заключителен вариант, който да удовлетворява всички, коментираха пред Столица.bg от район Овча купел.  

comment 0
visibility 1120
трамваи в Овча Купел

В "Овча Купел" искат трамваи с по-ниски стъпала

Хората в "Овча Купел " и особено старата част, с големи трудности ползват трамвай 11. Причината е, че стъпалата на машините са прекалено високи и пенсионери и болни едва-едва се качват и слизат по тях. Повечето пъти те молят някой по-млад да им помогне по спирките. Това обаче често отнема повече от 10 минути. Така обаче хем хората в трамвая недоволстват,защото бързат, хем и разписанието на ватманите се нарушава, коментират столичани в социалните мрежи. Хората настояват по линия 11 да се върнат зелените трамваи с нисък под.Така баби и дядовци ще могат и сами да пътуват из града. А не винаги да си търсят придружител.  

comment 0
visibility 775
Детски площадки в район Овча купел

"Безопасни детски площадки" спасяват 5 площадки в Овча купел

Пет нови детски площадки ще има в район Овча купел. Това стана ясно от срещата на Гражданското сдружение "Безопасни детски площадки" с кмета на района Христина Семерджиева. От организацията са заявили кои площадки трябва да се ремонтират през 2019 г., както и къде ще има нова в район Овча купел. Чисто ново място за забавления на децата трябва да има на ул. “Драгоман”. За ремонт са заявени в кв.“Овча Купел – 2”, при бл.15 , кв.“Овча Купел – 2”, при бл.30, в кв. “Суходол” в училищния двор на 72 ОУ “Христо Ботев”, и на ул. “Овче поле” 17. Големият проблем в район "Овча купел" е, че там бяха ремонтирани детски площадки през 2018 г., но те не издържаха дълго. Бяха счупени люлки и катерушки и разбита и окрадена оградата. Това се случва и в централни столични райони.  "Безопасни детски площадки" направиха срещи с кмета на Изгрев, Красно село и Овча купел. Тази седмица в петък от организацията са на среща с кмета на Люлин, за да разговарят за изграждането, ремонтите и поддържането на детските площадки в района.

comment 0
visibility 968
Нов строеж протест

Живущите в кв. „Овча купел” излизат на протест срещу строеж

Живеещите столичния квартал „Очва купел” отново ще излязат на протест срещу поредния нов строеж в София. Недоволството на хората ще бъде изразено днес в 18:30 ч. и е третото в района срещу този строителен обект. Припомняме, че преди близо година името в този квартал, лек автомобил пропадна в строителен изкоп. Хората не са съгласни с нов строеж в кв. „Овча купел” 1, на който е трябвало да се построи детска градина. Такава обаче не е построена, тъй като теренът се оказва частен. Според живущите в района има сериозен недостиг на детски градини, училища и зелени площи. Вместо това постоянно изниква нови и нови строежи и това ядосва хората, които скоро и въздух няма да имат. Протестът ще бъде на територията на район "Овча Купел". Но хората от квартала канят към тях да се присъединят и желаещи от всички други столични райони.

comment 0
visibility 1107
Протест срещу презастрояването

Трети протест срещу презастрояването готвят в "Овча купел"

Трети протест срещу презастрояването готвят хората от район "Овча купел". Гневът на столичаните е срещу непреставащата поява на нови и нови блокове в района, което автоматично свежда до минимум парцелите, където може да има градинки или паркове. Инициативата е насрочена за 1 април от 18:30 часа на ул.“Монтевидео“ № 43 ( зад "Пицария Винарната"). Организатори на проявата са Гражданско сдружение "Парк кукуряк", инициативен комитет "Обединени ОК". Рамо на протестиращите дават и от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост/ АРОЕС/- Справедливост. Протестът ще бъде на територията на район "Овча Купел". Но хората от квартала канят към тях да се присъединят и желаещи от всички други столични райони.

Район Овча Купел

Територия на район Овча купел

Район Овча купел може спокойно да бъде признат за един от най-големите столични райони. В пределите на район Овча купел влизат кварталите „Суходол“ и „Горна баня“, комплексите „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино.

Територията на район Овча купел се пресича от три реки - Владайска река, Суходолска река и река Шеовица. Населението на район Овча купел наброява приблизително 55 000 души.

Район Овча Купел

Здравеопазване в район Овча купел

За здравето на жителите от район Овча купел се грижат няколко здравни заведения. Едно от тях е Специализираната болница по физикална терапия и рахабилитация в район Овча купел. Тя е наследник на стария Национален институт по курортология и физиотерапия, който е бил открит през 1946г. На практика, това е първото здравно заведение в столицата, в район Овча купел, изцяло ориентирано към рехабилитация, физикална медицина и курортология, не само в район Овча купел, но и в страната. Болницата се намира в средата на униклаен парк, в който се отглеждат редки и разнообразни растения. В парка има и минерален извор.

Район Овча Купел Многопрофилна болница за активно лечение Доверие

В район Овча купел се намира и Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие”. На площ от 8 000 кв.м. се намират Медицински център – МЦ „Доверие” и Многопрофилна болница за активно лечение – МБАЛ „Доверие”. Така се оформя един модерен медицински център в район Овча купел. Предлага се комплексно лечние на всички пациенти. Модерна апаратура има в кабинетите на комплекса в район Овча купел.

В болницата има пет операционни и реанимационен сектор. 46-те луксозни стаи са с 1 до 3 легла. Повечето от тях са със собствен санитарен възел. Имат хладилник, телевизор, интернет и телефон. При нужда може да бъде настанен и придружител. Медицинският комплекс в район Овча купел разполага с най-новия модел Ядрено-магнитен резонанс, който има огромни диагностични възможности.

Район Овча Купел СБАЛ Ортопедея-Горна баня

Друго важно здравно заведение в район Овча купел е СБАЛ Ортопедея-Горна баня. Тя е специализирана в лечението на заболявания и посттравматични увреждания на опорно-двигателния апарат. Болничното заведение е наследник на Държавна институтска болница по ортопедия „Проф.Бойчо Бойчев” към МУ София. Ортопедията в район Овча купел е създадена през 1974 г. и е единствената по рода си в страната. В нея се обединяват  Катедрата по ортопедия и травматология към ИСУЛ – София, Катедрата по ортопедия и травматология към ВМИ – София и Републиканския институт по възстановителна хирургия и протезиране – София, Медицинска Академия. В болницата функционират 7 клиники, всяка със специфична лечебна и научна дейност.

В район Овча купел функционира и IV МБАЛ. Болницата разполага с 5 орделения, а именно първо вътрешно отделение,второ вътрешно отделение,хирургично отделение,урологично отделение,ОАИЛ с общо 111 легла,образна диагностика и отделение по патологоанатомия, както и две лаборатории-Клинична и Микробиологична. Апаратурата в болницата в район Овча купеле модерна. Здравното заведение е напълно реконструирано. В него могат да се лекуват задравно осигурени пациенти от цялата страна.

Образование в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира Нов Български Универистет. Това е частен университет, в който се обучават 12 000 студенти годишно. Основан е през 1991 г.

В район Овча купел се намира още едно висше учебно заведение - Висше училище по застраховане и финанси. Това е първото часно висше учебно заведение не само в район Овча купел, но и в страната. Започва да работи през 2002 г. Материалната база на учебнто заведение е на Европейско ниво. Учебната сграда в район Овча купеле модерна, на 6 етажа, в която има модерно оборудвани учебни зали, аула с 300 работни места, заседателни зали, библиотека, преподавателски кабинети, книжарница и кафе-сладкарница.

На територията на район Овча купел се намира и Висшето строително училище „Любен Каравелов” .  То е наследник на старото специализирано военно инженерно строително училище, което е било създадено през 1938 г. Във висшето училище в район Овча купел се подготвят висококвалифицирани кадри за строителството.

В район Овча купел функционират четири средни училища две професионални гимназии, Италиански лицей, частно езиково училище, три основни училища.

66 СОУ „Филип Станиславов” в район Овча купел е ранно изучаване на чужд език. След завършване на основното си образование, учениците могат да изберат профилирани паралалки по география и информатика.

88 СОУ „Димитър Попниколов” в район Овча купеле изключително популярно. Много от жителите на район Овча купел го предпочитат.

В район Овча купел се намират и 149 СОУ „Иван Хаджийски”, 151 СОУ „Александър Флеминг”, Професионална гимназия по електроника и автоматика, Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема”,Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език.

Район Овча Купел баня Овча Купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира един забележителен квартал – Горна баня. Той е известен в цялата страна с минералната си вода, както и с чистия си въздух. Легенда разказва как кучето на софийския валия се изкъпало в минералния извор, докато били на лов, и оздравяло. Тогава средновековното селище било възстановено. През 1938 г. Горна баня влиза в пределите на столицата.

Минералната вода в Горна баня, район Овча купел, е слабо минерализирана, хомотермална. Към днешна дата минералната вода на Горна баня се бутилира.

Автобуси 206 и 103 свързват квартала с централните части на столицата. Работи се по третия диаметър на метрото в район Овча купел. Минералната баня в Горна баня, район Овча купел  в момента е доста запусната, но вече е взето репение за нейната реконструкция.

Днес ежедневно стотици хора от различни части на столицата и страната идва да си напълнят от течащия чучур на минералния извор вода в район Овча купел. В хотела в центъра на Горна баня, район Овча купел, отсядат туристи, които са дошли да се насладят на природата, водата и чистия въздух на квартала.

Квартал Суходол в район Овча купел

Друг квартал на район Овча купел, който е известен с минералните си извори, е Суходол. В Суходол, район Овча купел е разположен Суходолския манастир „Св. Троица”. Той е издигнат върху основите на малък параклис в редатат на 90-те години на миналия век. През 1957 г. до малкия параклис е намерен камък, принадлежал на средновековен храм. Предполага се, че в тази част на район Овча купел е имало старо селище, което е било сринато до основи при Турското нашествие. Манастирът е издигнат на мястото, където е имало предхристиянско светилище.

Район Овча строеж на третия диаметър на метрото

Жителите на район Овча купел с нетърпение очакват приключването на строежа на третия диаметър на метрото, за да могат да се придвижват още по-лесно и удобно до различните части на столицата.

Територия на район Овча купел

Здравеопазване в район Овча купел

Образование в район Овча купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

Квартал Суходол в район Овча купел

Прочетете още