район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 26 Гласове)
  • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 232 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2320
Ул. Роза влиза в Гинес

Ул. "Роза" в Горна баня е подходяща за рекордите на Гинес (СНИМКИ)

Столичната ул. Роза в кв. Горна баня стана повод за иронично писмо до кмета на Овча купел Христина Семерджиева. С него (виж писмото в снимки) те предлагат на кметицата да се кандидатира за рекордите на Гинес за най-бързо разпадаща се, ремонтирана инфраструктура. Само седмица след обновяването асфалтовата настилка по ул. Роза вече се е изронила. Със завидно чувство за хумор от Горна баня приканват Христина Семерджиева сама да подаде кандидатурата си според правилата и й изпращат линк към Книгата на рекордите. "Неуморният труд, положен от ръководената от Вас администрация в сектро инфраструктура, ни дава уникална възможност да влезем в международното медийно пространство. След кратко проучване установихме, че новите улици, изградени от район овча купел, биха могли да са истински повод за гордост. Нека превърнем дефекта в ефект", пишат от Инициативния комитет до кмета на Овча купел. Рекордно скъпата настилка на ул. Роза е крива, водата не стига дъждоприемните шахти, а асфалтът започна да се рони още пърата седмица. Все още няма рекорд в Гинес за най-бързо разпадаще инфраструктура след построяването й, пишат от Горна баня.  

comment 0
visibility 1732
type-photo.svg
ремонт

Стартира ремонтът на улица „Арх. Франк Лойд Райт“ (СНИМКИ)

Подготовката за асфалтиране на улица „Арх. Франк Лойд Райт“ в квартал „Овча купел“- стара част вече е в ход. Ремонтните дейности ще бъдат на два етапа- тези на платното и работа с тротоара, съобщават от администрацията на района. На платното са предвидени изкопаване, натоварване и превоз на земя, изравняване и уплътняване на земното легло по шаблон, направа и доставка на трошен камък, изграждане на бетонови бордюри, повдигане на ревизионните шахти и уличните оттоци, предварително пръскане с битумна емулсия, поправка на асфалта.На тротоара ще се правят бетонови водещи ивици, изравняване и уплътняване на земното легло по шаблон, направа и доставка на трошен камък, асфалтиране. От администрацията молят хората от улицата да паркират колите си така, че да не пречат на ремонтните работи. Молят и да бъдат открити собствениците на няколко автомобила, които не са преместени и пречат на ремонта: С 9490 ХВ, марка VW модел POLO, цвят ЧЕРВЕН и автомобил с рег. номер: СА 7882 КС, марка VW, модел POLO, цвят СИН/СИВ.      

comment 0
visibility 1452
type-photo.svg
концерт

Ансамбъл "Българе" в концерт срещу насилието и наркотиците (СНИМКИ)

Националният фолклорен ансамбъл "Българе" изкара на дълго хора млади и стари жители на район "Овча купел"-стара част. Танцьорите и певците бяха част от приятните изненади в концерта „Подай ръка! Има и друг начин – без насилие, наркотици и опасности на пътя!“. Организатор на проявата е Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и администрацията на района.  Начало на пъстрата програма даде оркестър "Багри" и певицата Кристина Карамфилова. За високия градус на настроението се погрижиха и от формация „Троп’Ангели“, а празничната програма завърши с нестинарски танц в изпълнение на семейство Манолови.

Реклама
comment 0
visibility 1981
type-photo.svg
саниране

В "Овча купел" санират втори блок (СНИМКИ)

Втори блок в "Овча купел" вече се санира по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”. Предвидените за саниране обекти са общо четири. Сградата е на ул. „Буземска“ № 17.Тя се състои от три отделни независими части А, Б и В. Секции А и В са по осем етажа, а Б е с девет етажа, обясняват от администрацията на района. Трябва да се смени съществуващата стара дограма, хидро и топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове). Ще се ремонтират стълбищни клетки, ще има полагане на цветна полимерна екстериорна мазилка. Почистена и запълнена ще бъде и дилатационна фуга. Предвидена е и подмяна на мълниезащитните съоръжения. Чрез обновяването се постига цялостна естетическа визия на сградата и се достига минимум клас на енергопотребление „С“ в съответствие с Наредба № 7 от 2004 г. за енергийна ефективност на сгради.    

comment 0
visibility 1319
type-photo.svg
асфалт

От "Овча купел" търсят кой е махнал асфалта от улица "Роза" (СНИМКИ)

От "Овча купел" се обърнаха с необичайна молба към хората в района. В социалната мрежа бе публикуван апел от администрацията, касаещ жителите на кв. „Горна Баня“ и в частност живущите на ул. „Роза“. Търси се повече информация за фирмата/лицата, които на 11.07.2019г., са изрязали новоположена асфалтова настилка, и то в гаранция, по ул. „Роза“, в участъка на ул. „646“ и ул. „Каменица“.

comment 0
visibility 2467
type-photo.svg type-photo.svg
Презастрояване Овча купел

В Овча купел събраха над 3000 подписа за спиране на строеж (ВИДЕО/СНИМКИ)

Ново недоволство изразиха днес жителите на столичния Овча купел пред сградата на Столична община на Московска 33. Днес те внесоха подписка с над 3000 подписа срещу строежа между бл. 412 и 414. През септември 2018 г. строителният изкоп пропадна и в него потъна лек автомобил. Строежът бе спрян със заповед на ДНСК и се наложи да бъде укрепен. В момента е възстановена работата на обекта, а живеещите в двата блока са силно притеснени от съдбата на техните сгради, тъй като новата кооперация е на около 5 м от бл. 412. Според хората от Овча купел в момента на строителния обект се извършват редица нарушения. Освен това в издадената виза за строеж няма подземен паркинг, а такъв реално е изграден. Поради денивелацията освен бл. 412 застрашен е и бл. 414, каза пред Столица.bg жена, която живее в 414. На строежа сега имало голяма запрашеност и се работило в почивните дни.  

comment 0
visibility 1241
type-photo.svg
асфалтиране

Започва асфалтирането на улица "691" в "Овча купел" (СНИМКИ)

Улица "691" ще бъде асфалтирана до няколко дни, съобщават от район "Овча купел". По предварителен шаблон ще бъде уплътнено и заравнено земното легло по трасето. Преди асфалта на улицата в старата част на района ще се положи основа от трошен камък. Цялостното асфалтиране ще бъде от ул. „Маестро Кънев“ до ул. „Камелия“. Ако времето разреши ремонтът на улица „691“ ще свърши до края на тази седмица.

comment 0
visibility 954
Пръскане за комари

Пръскат за комари и бълхи в ''Овча Купел''

Обработка обработка срещу комари и бълхи ще се извърши в кв. Овча Купел. Първата акция е на 5 юли след 22 часа при добри метеорологични условия, съобщават от администрацията на района. Пръскането ще се прави по график и ще бъде рано сутрин или късно вечер. Идеята е да не пострадат хората и животните. Терените, където ще има такова третиране, ще бъдат обозначени с табели от фирмите- изпълнители. На тях ще пише вида обработка, използвания препарат, карантинния период, фирмата изпълнител и телефон за контакт.

comment 0
visibility 4189
type-photo.svg
Ремонт на бул. Президент Линкълн в Овча купел

Ремонтът на бул. Президент Линкълн е в срок (ВИДЕО и СНИМКИ)

Нова настилка, нови тротоари с бордюри и на подменено осветление ще се радват жителите на един от основните в столичния квартал Овча купел булевард "Президент Линкълн". На проверка там бяха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов. Движението по булеварда не е спряно, а се извършва в двете посоки само в платното към центъра.  То вече е асфалтирано, а в момента се работи в другото. Обновен е и тротоарът с подменена асфалтова настилка. Бордюрите са вдигнати по-високо, спазен е наклонът за отводнителната система. Ремонтът се наблюдава от строителен надзор от Софинвест. Още с пристигането на столичниия кмет представител на изпълнителя ГБС ИС веднага докладва за процеса на изпълнение на строителните дейности. До момента са се справили и с подземната инфраструкутра. "Радвам се, че най-после се ремонтира тази улица. Ако може пред бл. 9 в градинката да се сложат пейки за майки с деца под дърветата на сянка. Имаме една градинка, но ако има място наблизо за друга градинка ще е добре, защото тук живеем много хора", каза на столичния кмет жителка в квартала.  "В последните 3 - 4 години най-големите инвестиции са направени в Овча купел. Това са метрото от третия метродиаметър, с дължина 4 км, 2 буферни паркинга и др. Метрополитен ще направи пробива на ул. Централна", каза кметът Йорданка Фандъкова. От строителния надзор също и докладваха, че до момента няма проблеми с качеството на изпълнение и сроковете. Бул. Линкълн отдавна се нуждаеше от ремонт и първоначално се обсъждаше по него да има велоалея. Този вариант отпадна, защото трябвало да се стеснят лентите за движение. Улицата е дълка около 3,3 км и е от основните пътни артерии в район Овча купел. Тук живеят над 55 000 жители. По трасето минават и 4 автобусни линии на градския транспорт - 60, 11, 73 и 102. Ремонтът, който е за 4,8 млн. лв. започна на 28 май, а срокът за изпълнение е 168 дни, което означава, че към края на ноември т. г.  Обновяването на трасето стартира от пресечката при ул. "Карл Трънка" и ще продължат на етапи до ул. "Зеленика" при метростанцията, която се изгражда в момента. В момента се работи и по проект за оптимизиране на кръстовището на бул. Цар Борис III и ул. Димитър Петков, съобщи зам.кметът Дончо Барбалов. Там трябва да се оптимизира съоръжението, тъй като трафикът е голям, защото прави връзка с Околовръстното. "Отпуснати са пари на главния архитект за проектиране, има няколко варианта за кръстовището", уточни Барбалов.

comment 0
visibility 1177
ФА "Горна баня"

Читалище "Пробуда-1926" кани всички на хоро в "Горна баня"

Читалище "Пробуда-1926" заедно с район "Овча Купел" кани всички граждани на неделно хоро и концерт в "Горна баня". Събитието ще се проведе на 9 юни от 18 до 20 часа в квартала. В концерта ще вземат участие Детски танцов състав "Горнобанче", Фолклорен танцов ансамбъл "Горна баня", група за автентичен фолклор към читалище "Пробуда-1926", оркестър "Горна баня" и индивидуални изпълнители. Ще бъдат връчени и наградите на II Национален литературен конкурс "Николай Хрелков", организиран от читалището.

comment 0
visibility 1309
Обсъждане на еднопосочни улици

В Овча купел решиха да няма еднопосочно движение (СНИМКИ)

Жителите на Овча купел заедно с районната администрация проведоха финалната дискусия по общественото обсъждане за въвеждане на еднопосочното движение. Идеята бе да се въведе такова по ул. „Монтевидео“, ул. „Боряна“, ул. „Любляна“, бул. „Овча купел“ и ул. „Маестро Кънев“. Присъстващите са били запознати с два варианта. Като всички единодушно са избрали вариант 1 - Да отпадане въвеждането на еднопосочно движение в квартала'' между ул. „Монтевидео“, ул. „Боряна“, ул. „Любляна“, бул. „Овча купел“ и ул. „Маестро Кънев“ на територията на район „Овча купел“. През вчерашният ден от районната администрация изпратиха в Дирекция „Управление и анализ на трафика“ всички съпътстващи общественото обсъждане документи. До финалното решение се стигна след няколко месечни дискусии между граждани и община.   

comment 0
visibility 942
Детска площадка

Вандали разрушиха детска площадка на бул. "Президент Линкълн"

Вандали разрушиха детската площадка, намираща се на бул. "Президент Линкълн" в район "Овча купел". Изкъртена е вратичката на площадката и е махната част от оградата. От администрацията на района призовават хората да бъдат бдителни и да сигнализират веднага, ако забележат подобни нарушения. Грижата районът да бъде чист и приветлив не е само на администрацията, но и на всички, които живеят в него.    

comment 0
visibility 1496
Наркоманска арт инсталация

Претърсиха Овча купел 2 за дървото със спринцовки

Провокативна снимка на дърво със забити над 20 спринцовки в него в Овча купел събра стотици коментари и споделяние в социалната мрежа. От отдел "Екология" на районното кметство направиха бърза проверка на провокативната наркоманска арт инсталация в квартал Овча купел 2. При обход на предполагаемото място, такова дърво не е открито, съобщи пред Столица.bg инж. Силвана Митева. ст. експерт „Екология и чистота“ на района. Екип на общината е проверил целия периметър, намиращ се до метрото. Еколози и служители обаче е са успели да влязат само в една малка част храсталаци, до която буквално няма достъп. Обходът ще има ефект, въпреки че въпросното дърво не е открито. Буренясалата зона ще бъде почистена от фирмите, изграждащи спирката на подземната железница, казаха пред Столица.bg от общината. От администрацията на район Овча Купел всеки ден извършват обходи на района и редовно почистват всички прилежащи площи и градинки. При инспекциите общинарите постоянно откриват изпотрошени площадки и мръсотия, оставена от недобросъвестни граждани и хулигани. Снимката на набучения със спринцовки израстък се появи в социалните мрежи снощи, като за няколко часа събра огромен брой негативни коментари. От кметството подозират, че това е провокация.

comment 0
visibility 4174
Ремонт на бул. Президент Линкъл в кв. Овча купел

Започва ремонтът на бул."Президент Линкълн" за 4,8 млн. лв.

Започва ремонтът на бул. "Президент Линкълн" в кв. „Овча купел" от утре, 28 май, предупреждават от Столична община. Строителните дейности стартират от ул."Карел Трънка" до ул."Сребърни звънчета", като ще се работи на етапи до ул. "Зеленика" при метростанцията, която се изгражда в момента. Обновяването на "Линкълн" е на стойност 4,8 млн. лв. с ДДС, а срокът на изпълнение е 168 дни. Изпълнител на проекта е ГБС- Инфраструктурно строителство. До 28 юни 2019 г. се спира движенвието в участъка от бул."Президент Линкълн" от ул."Карел Трънка" до ул."Д-р П. Димков". Трасето ще бъде стеснено от булеварда между ул."Д-р П. Димков" и ул."Сребърни звънчета", а автомобилите ще се движат двупосочно само в едното пътно платно. Обновяването на 3.24-километровото трасе включва нова асфалтовата настилка на пътните платна, изграждане на тротоари, където няма и ремонт на съществуващите от двете страни на булеварда. Подменят се бордюрите, като при входове ще бъдат понижени. Жителите на Овча купел ще имат и ново уличното осветление. По двата тротоара ще се сменят и антипаркинг колчетата, а бордюрите ще са понижени на всички пешеходни пресичания. За хората с увредено зрение ще се поставят тактилни плочи. На трите регулирани кръстовища ще има нови светофарни уредби. Ремонтът на бул."Линкълн" се извършва по съществуващото положение на пътя и няма да се променят габаритите на пътните платна. За времето на ремонта се изместват автобусни спирки „пазара „Овча купел" на бул. „Президент Линкълн" след ул. „Сребърни звънчета" в посока бул. „Никола Мушанов" и на автобусна спирка „ж.к. Овча купел – 2" в посока крайна-начална спирка на автобусни линии №№ 11, 60, 73, 102 и нощта линия №3.  

comment 0
visibility 742
Изложба

За 15-та година се проведе изложбата „Басни, пословици и поговорки“ (СНИМКИ)

За 15-та поредна година в район „Овча купел“ се проведе изложбата „Басни, пословици и поговорки“. Тя е организирана от НЧ „Хармония“. В нея със своите рисунки участват децата от различни училища „Овча купел“.  На събитието присъстваха кметът на района Христина Семерджиева, ученици, родители и приятели на читалището. Тя поздрави децата за това, че участват в изложбата и за добрата организация от страна НЧ „Хармония“.  

Район Овча Купел

Територия на район Овча купел

Район Овча купел може спокойно да бъде признат за един от най-големите столични райони. В пределите на район Овча купел влизат кварталите „Суходол“ и „Горна баня“, комплексите „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино.

Територията на район Овча купел се пресича от три реки - Владайска река, Суходолска река и река Шеовица. Населението на район Овча купел наброява приблизително 55 000 души.

Район Овча Купел

Здравеопазване в район Овча купел

За здравето на жителите от район Овча купел се грижат няколко здравни заведения. Едно от тях е Специализираната болница по физикална терапия и рахабилитация в район Овча купел. Тя е наследник на стария Национален институт по курортология и физиотерапия, който е бил открит през 1946г. На практика, това е първото здравно заведение в столицата, в район Овча купел, изцяло ориентирано към рехабилитация, физикална медицина и курортология, не само в район Овча купел, но и в страната. Болницата се намира в средата на униклаен парк, в който се отглеждат редки и разнообразни растения. В парка има и минерален извор.

Район Овча Купел Многопрофилна болница за активно лечение Доверие

В район Овча купел се намира и Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие”. На площ от 8 000 кв.м. се намират Медицински център – МЦ „Доверие” и Многопрофилна болница за активно лечение – МБАЛ „Доверие”. Така се оформя един модерен медицински център в район Овча купел. Предлага се комплексно лечние на всички пациенти. Модерна апаратура има в кабинетите на комплекса в район Овча купел.

В болницата има пет операционни и реанимационен сектор. 46-те луксозни стаи са с 1 до 3 легла. Повечето от тях са със собствен санитарен възел. Имат хладилник, телевизор, интернет и телефон. При нужда може да бъде настанен и придружител. Медицинският комплекс в район Овча купел разполага с най-новия модел Ядрено-магнитен резонанс, който има огромни диагностични възможности.

Район Овча Купел СБАЛ Ортопедея-Горна баня

Друго важно здравно заведение в район Овча купел е СБАЛ Ортопедея-Горна баня. Тя е специализирана в лечението на заболявания и посттравматични увреждания на опорно-двигателния апарат. Болничното заведение е наследник на Държавна институтска болница по ортопедия „Проф.Бойчо Бойчев” към МУ София. Ортопедията в район Овча купел е създадена през 1974 г. и е единствената по рода си в страната. В нея се обединяват  Катедрата по ортопедия и травматология към ИСУЛ – София, Катедрата по ортопедия и травматология към ВМИ – София и Републиканския институт по възстановителна хирургия и протезиране – София, Медицинска Академия. В болницата функционират 7 клиники, всяка със специфична лечебна и научна дейност.

В район Овча купел функционира и IV МБАЛ. Болницата разполага с 5 орделения, а именно първо вътрешно отделение,второ вътрешно отделение,хирургично отделение,урологично отделение,ОАИЛ с общо 111 легла,образна диагностика и отделение по патологоанатомия, както и две лаборатории-Клинична и Микробиологична. Апаратурата в болницата в район Овча купеле модерна. Здравното заведение е напълно реконструирано. В него могат да се лекуват задравно осигурени пациенти от цялата страна.

Образование в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира Нов Български Универистет. Това е частен университет, в който се обучават 12 000 студенти годишно. Основан е през 1991 г.

В район Овча купел се намира още едно висше учебно заведение - Висше училище по застраховане и финанси. Това е първото часно висше учебно заведение не само в район Овча купел, но и в страната. Започва да работи през 2002 г. Материалната база на учебнто заведение е на Европейско ниво. Учебната сграда в район Овча купеле модерна, на 6 етажа, в която има модерно оборудвани учебни зали, аула с 300 работни места, заседателни зали, библиотека, преподавателски кабинети, книжарница и кафе-сладкарница.

На територията на район Овча купел се намира и Висшето строително училище „Любен Каравелов” .  То е наследник на старото специализирано военно инженерно строително училище, което е било създадено през 1938 г. Във висшето училище в район Овча купел се подготвят висококвалифицирани кадри за строителството.

В район Овча купел функционират четири средни училища две професионални гимназии, Италиански лицей, частно езиково училище, три основни училища.

66 СОУ „Филип Станиславов” в район Овча купел е ранно изучаване на чужд език. След завършване на основното си образование, учениците могат да изберат профилирани паралалки по география и информатика.

88 СОУ „Димитър Попниколов” в район Овча купеле изключително популярно. Много от жителите на район Овча купел го предпочитат.

В район Овча купел се намират и 149 СОУ „Иван Хаджийски”, 151 СОУ „Александър Флеминг”, Професионална гимназия по електроника и автоматика, Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема”,Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език.

Район Овча Купел баня Овча Купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира един забележителен квартал – Горна баня. Той е известен в цялата страна с минералната си вода, както и с чистия си въздух. Легенда разказва как кучето на софийския валия се изкъпало в минералния извор, докато били на лов, и оздравяло. Тогава средновековното селище било възстановено. През 1938 г. Горна баня влиза в пределите на столицата.

Минералната вода в Горна баня, район Овча купел, е слабо минерализирана, хомотермална. Към днешна дата минералната вода на Горна баня се бутилира.

Автобуси 206 и 103 свързват квартала с централните части на столицата. Работи се по третия диаметър на метрото в район Овча купел. Минералната баня в Горна баня, район Овча купел  в момента е доста запусната, но вече е взето репение за нейната реконструкция.

Днес ежедневно стотици хора от различни части на столицата и страната идва да си напълнят от течащия чучур на минералния извор вода в район Овча купел. В хотела в центъра на Горна баня, район Овча купел, отсядат туристи, които са дошли да се насладят на природата, водата и чистия въздух на квартала.

Квартал Суходол в район Овча купел

Друг квартал на район Овча купел, който е известен с минералните си извори, е Суходол. В Суходол, район Овча купел е разположен Суходолския манастир „Св. Троица”. Той е издигнат върху основите на малък параклис в редатат на 90-те години на миналия век. През 1957 г. до малкия параклис е намерен камък, принадлежал на средновековен храм. Предполага се, че в тази част на район Овча купел е имало старо селище, което е било сринато до основи при Турското нашествие. Манастирът е издигнат на мястото, където е имало предхристиянско светилище.

Район Овча строеж на третия диаметър на метрото

Жителите на район Овча купел с нетърпение очакват приключването на строежа на третия диаметър на метрото, за да могат да се придвижват още по-лесно и удобно до различните части на столицата.

Територия на район Овча купел

Здравеопазване в район Овча купел

Образование в район Овча купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

Квартал Суходол в район Овча купел

Прочетете още