район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (26%, 14 Гласове)
  • На българското черноморие (26%, 14 Гласове)
  • Гърция или чужбина (33%, 18 Гласове)
  • На село (6%, 3 Гласове)
  • Не съм решил (9%, 5 Гласове)
Общо гласували: 54 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1083

Известен професор стана жертва на агресивен питбул в Овча купел

Агресивен питбул напада проф. Иво Панов, председател на Съюза на преводачите в България и кучето му докато се разхождали в парка на "Овча купел" 1. Професорът споделя пред bgonair, че питбулът захапал жестоко кучето му. Той грабнал домашния си любимец на ръце и побързал да се отдалечи, но чул подвикванията на собственика на агресивното куче. След като не успял да влезе в контакт с професора, собственикът насъскал питбула. Кучето събаря Панов на земята и благодарение на помощта на двама мъже, които тичали по това време в парка се разминал само с едно сериозно ухапване. Последвало посещение в болница, зашиване на раната и посещение на 6-то РПУ. Оказва се, че това не е първото непристойно държание на мъжа. Бил е агресивен и към други хора. Професорът е решен да доведе случая до край, ще си извади медицинско за нараняванията и ще подаде иск срещу собственика на питбула.

comment 0
visibility 1028

Нов ПУП предвижда спортна зала и 3 детски градини в "Овча купел 1"

Зеленина, разширяване на 88 училище "Димитър Попниколов", 4 нови детски градини, паркове и площадки предвижда новия ПУП за "Овча купел 1". За тези новости съобщава жител на квартала в социалната мрежа. Вчера той е бил на среща с главния архитект на София Здравко Здравков и са обсъждани позитивите и негативите на проекта за ПУП. В понеделник от направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община ще дадат подходящ формат на плана, който ще бъде качен в социалната мрежа. Така всички жители на "Овча купел 1" ще могат да се запознаят с промените в квартала. Според ПУП-а, който трябва да се приеме, ще има спортни игрища и спортна зала зад 88 училище. Теренът е общински и е отреден за озеленяване. Училището ще бъде пристроено и разширено. Предвидени са 3 нови парцела за детски градини. Предвидени са места за озеленяване и спортни площадки в някои в междублоковите пространства. Обществен център ще изникне до  Фантастико, а друг парчел е отреден за Търговски център. Недостатъците са, че много терени за застрояване в близост до съществуващи блокове. Има и други проблемни, които биха довели до презастрояване в "Овча купел 1". Има нагласа, влезелите в сила до момента частични ПУП да останат в новия план, защото по тях не можело да се правят промени.

comment 0
visibility 533

СО достави тенис маса и две маси за шах в Горна Баня

След доставените преди време 2 нови тенис маси, Горна Баня днес получи и трета маса за тенис, както и две маси за шах и табла. Всичко това е предоставено от Столична община. Забавянето на третата тенис маса е обусловено от необходимостта да бъде направена основа за поставянето й. Тя е разположена при чешмите под железопътната линия. От кметството изказват голямата си благодарност към Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община, който е оказал съдействие за получаване на придобивките. Според администрацията, това е една от началните крачки към облагородяване на неподдържаните зони, както и обособяване на зона за игра под линията. Масите за шах и табла са позиционирани в парка и в зоната на "военните блокове".

Реклама
comment 0
visibility 814

По 5 паяка изпращат в "Овча купел" заради велоалеята

Цели пет паяка бяха изстреляни във вторник в столичния район "Овча купел". Причината бе паркираните автомобили до новопостроената велоалея. Повече от месец живеещите в района не могат да свикнат да не паркират, защото пречат на велосипедистите. [caption id="attachment_38262" align="alignnone" width="598"] Снимка: Фейсбук[/caption] Почти всеки ден в "Овча купел" има вдигнати автомобили. Вчера обаче от общо 14 паяка за цяла София 5 бяха командировани в западния квартал. Според живеещите там по трасето нямало колоездачи и затова паркирали, замалко. Някои дори предложиха в "Овча купел" да въведат "зелена зона", за да се реши проблемът с паркирането.

comment 0
visibility 442

Няма да има училище без спортна зала в столицата

Днес, 30 октомври, кметът на столицата провери как върви строителството на новата спортна зала на 149 училище "Иван Хаджийски" в район "Овча купел". Преди 30 години е започнато строителството на спортен салон, паралелно с основната сграда на училището, но в последствие е изоставен. Напълно новата сграда на салона се строи в годината, в която училището чества своята 30 годишнина. Не бе забравена и иновативната паралел в 149 училище, единствена по рода си в столицата и насочена изцяло към изграждане на  дигитални и цифрови умения, споделя г-жа Фандъкова пред Дир.бг. Тя припомни, че в София има много подобни изоставени сгради. Кметът не пропусна да спомене за новоизградената зала и басейн на 88 училище в район "Овча Купел". В „Суходол“ също вече имат спортен салон. Йорданка Фандъкова използва случая да поздрави учителите с предстоящия Ден на Будителите. Тя подчерта, че в унисон с това, че София е столица на спорта, от Общината са решили акцента да е върху масовия и училищен спорт. До момента са направени 10 нови спортни салони, а в Първа английска езикова гимназия строежът продължава. За следващата година са заложени 7 салона. Целта е до две години в София да няма училище без физкултурен салон. Правят се и проекти за модерни мултифункционални спортни зали в училищните дворове. В детските градини също са изградени 78 спортни салона и 14 басейна, каза кметът на столицата.  

comment 0
visibility 657

Пускат временна автобусна линия до Новата гора в Суходол

Нова, временна автобусна линия се пуска до кв. Суходол, до Новата гора на София, съобщиха от Столична община. Тя ще бъде само за 27 и 28 октомври. Автобусите 45 и 56 ще тръгват от спирка „Метростанция Вардар” и ще се движат по маршрута на № 56 до кръстовището на ул. „Траян Тенев” с ул. „Хармония” (митницата в кв. „Суходол“) и наляво по ул. „Хармония” до отклонението за сметището при кв. „Суходол“. Спирките на линията са: начална и крайна „Метростанция Вардар” за автобусна линия № 56; „ж.к. Западен парк” за автобусна линия № 56;  „Околовръстен път” за автобусна линия № 56; Крайна и начална - “Новата гора на София (Суходол)” на мястото на залесяването. От метростанция Вардар” рейсовете ще тръгват в 09:00, 10:30, 12:00, 13:30 и 15:00 часа. В обратната посока - от „Новата гора на София (Суходол)” в 10:10, 11:40, 13:10, 14:40 и 16:00 часа.

comment 0
visibility 852

Майстор в бойните изкуства води тренировки на деца в "Овча купел"

Децата от столичния квартал „Овча купел" вече ще имат възможност да тренират корейското бойно изкуство таекуон-до с една от най-перспективните треньорки в бойните спортове от последните години - световната и европейска шампионка Недялка Бачева. Желаещите да тренират вече имат занимания всеки вторник и четвъртък от 17.00 – 18.00 ч. във фитнес центъра на ул. „Димитър Попниколов" 7, София. Групата е ориентирана към деца и юноши с интерес в бойните изкуства и бойните спортове и такива, които искат да се състезават. Тренировките се водят по утвърдена методика, доказала своята ефективност в в процеса на подготовка в продължение на повече от 26 години. В основата си методика се опира най-вече на добрата техника, наложена от работата на корейски майстори в клуба. Недялка Бачева е дипломиран треньор в Националната спортна академия, с успешна състезателна кариера в таекуон-до, където в близкото минало има една световна и седем европейски титли. Тя има над 18 години практика като инструктор и треньор по таекуон-до и кикбокс. За последния състезателен сезон 2017/2018 г. нейни състезателки при девойките донесоха няколко световни и европейски титли по таекуон-до и кик бокс.

comment 0
visibility 1322

По "Монтевидео" няма колоездачи, паяци вдигат автомобилите

Паяци се развихриха по бул. Монтевидео в район Овча купел във вторник. Причината за "височайшето" посещение бе паркирали автомобили по новоизградената велоалея. Появата на паяците стресна местните жители. Те пък коментираха, че трасето за колоездачи не се ползва и по нея не се движат почитатели на педалите. По добре да направят "зелена зона", така за 1 лв. човек си оставя колата и си върши работата. В момента колите няма къде да паркират по "Монтевидео", а и ентусиасти велосипедисти също липсвали, коментират от "Овча купел" в социалната мрежа. "Напълно безполезна велоалея. Тогава да затворят всички магазини,банки и аптеки. Как да пазарувам?", възмущават се хората. След дълъг ремонт на бул. "Монтевидео" той бе отворен за движение в края на септември.  

comment 0
visibility 2482
Банята в Овча купел

Банята в „Овча купел“ се превръща в научен център

Започва изграждането на научен център изследване на полезните свойства на минералните води в сградата на старта баня в „Овча купел“. Това става възможно след като Софийският университет получи аванс от 6 млн. лв. Ръководителят на проекта проф. Иван Илчев споделя, че проектът, чийто инициатор е консорциума „Наследство БГ“, ще се финансира по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" с приблизително 30 млн.лв. В консорциума участват 4 университета, един от тях е СУ, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", 7 института на БАН. Бизнес партньор е Столична община, а няколко организации, работещи вобластта на туризма и културното наследство, са асоцирани партньори. Те ще могат да използват за своите интереси резултатите от проучванията на центъра, споделя Дневник. Основната база на научния център ще е в старата баня, а останалите бази ще бъдат разположени в ресторант „Яйцето“ в Ректората и в университетската сграда срещу Кукления театър. Инженеринговият проект е поверен на Регионалния исторически музей, защото банята е паметник на културата. Там ще се разположат конферентна зала, компютърна зала и две лаборатории. В тях ще текат изследвания за въздействието на минералната вода върху човешкия организъм. В тези проучвания ще се включи екип на Националната спортна академия. В центъра се предвижда да бъдат назначени 270 иследователи. Строителните дейности са планирани за месец март. Все още се подготвят документите за обществените поръчки.

comment 0
visibility 1182

Предстои преасфалтиране на ул.“ Народно хоро“ в „Овча купел“

През месец септември ул.“Народно хоро“ в район "Овча купел" е ремонтирана. ВИК тръбите около ул.“Крушовски връх“ са били подменени. Паветата са поставени отново на място, а фугите между тях са били засипани със сипица. Този материал е изключително фин и вятъра го разнася навсякъде – по домовете, дърветата, покривите, колите в района. Жителите на „Овча купел“ от тази улица недоволстват, че се налага да дишат праха от  ремонта. Те настояват улицата да се измие и асфалтира, споделя БНР. Кметът на район „Овча купел“ успокой живеещите на ул.“Народно хоро“, че заради направения ремонт, улицата не може да се мие в продължение на два месеца, за да не бъде повредена настилката и да не се наруши гаранцията. Едва следва месеца се предвижда миене на участъка и старт на преасфалтирането й.

comment 0
visibility 993

"Зеленодействие" засажда още дръвчета в "Новата гора на София"

Бира "Ариана" организира ново засаждане на дървета  на 21 октомври в 10 ч. Всички желаещи могат да вземат участие. Засаждането ще бъде част от мащабния проект на Столична община – „Новата гора на София“ в кв. Суходол. Миналата година "Ариана" стартира своята платформа "Зеленодействие" и премахна горния хартиен етикет от  PET бутилките си и засади над 2 200 дръвчета на различни локации в София. Всички желаещи да се включат, които нямат собствен транспорт или не искат да използват личното си превозно средство, могат да стигнат до мястото с автобус номер 56. В този ден колата на градския транспорт ще се движи по специален маршрут: спирка „Метростанция Вардар“ – „ж.к. Западен парк“ –  „Околовръстен път“ –  „Новата гора на София (Суходол)“. Превозните документи за обществения транспорт ще важат и за пътуването с рейс номер 56. А за всички ентусиасти отишли да подкрепят инициативата от Ариана обещават една щастлива развръзка.

comment 0
visibility 584

Общински съветник от БСП подкрепя инициативата "Овча купел срещу презастрояването"

Живеещите в Овча купел отново ще изразят недоволството си  срещу презастрояването в квартала. Това съобщиха организаторите - "Асоциация за регулиране на отношенията в етажната собственост - Справедливост" пред Столица.bg. Мероприятието е утре, 14 октомври от 11 часа до бл. 412 вх. А, мястото, където през септември се срути строителен изкоп и погълна лек автомобил. Ние сме против презастрояването на квартала с високоетажно строителство на терени, отредени за детски градини, училища, улици, паркинги, алеи и зелени площи, заявяват организаторите. Целта на събирането е да се подпише петиция, с която ще искат мораториум върху строителството в Овча купел. Организаторите предвиждат и конкурс за детска рисунка на тема "Нашите неизградени детски градини, детски площадки, училища , паркове и спортни игрища". Към инициативата "Овча купел срещу презастрояването" се присъединява и общинският съветник от БСП Николай Николов, обяви самият той. Той бе на мястото, когато пропадна строителния изкоп заедно със съпартиеца си и депутат Георги Свиленски. Двамата съдействаха на живеещите в застрашения блок да се предприемат бързо обезопасителни мерки на изкопа.

comment 0
visibility 961

Обществено обсъждане за нова жилищна сграда в Овча купел

Общестевно обсъждане за нова жилищна сграда в Овча купел ще има в четвъртък на 11 октомври т. г. За това съобщават в групата на района, в социалната мрежа. Новият строеж ще бъде на гърба на бл. 1 в зоната на улиците "Маестро Кънев" и "Буземска". Инвеститорите вече са се срещали с представител на гражданите и са го помолили той да информира хората. Те са показали и проекта на строежа, за да има предварителна информация. Височината на жилищната сграда е 5 етажа с 54 апартамента. Предвидени са 54 паркоместа, по едно за всеки апартамент, като почти всички са подземни. Новата сграда ще има отстояние 20 метра от съществуващия бл. 1, а изискването е 15 м. Височината ще е 15 метра, но заради денивелацията от едната страна ще достигне 12 метра. Обсъждането е от 17 часа в сградата на районната община. В Овча купел са доста чувствителни към новите строежи поради инцидентът в началото на септември. Тогава пропадна строителен изкоп и заедно със земната маса и автомобил. Това стана до бл. 412. В момента сторежът е спрян и по него се извършват само укрепителни дейности. Пак преди месец от Овча купел излязоха на протест заради презастрояването в района.

comment 0
visibility 1118

В „Овча купел“ 1 и 2 няма топла вода

От „Топлофикация –София“ съобщават за възникнала авария. Това е причината в столичните квартали „Овча купел“ 1 и „Овча купел“ 2 в карето между ул. „Президент Линкълн", ул. „Промишлена", ул. „761" и блокове: № 439, 430, 431 в момента да няма топла вода. От дружеството уверяват, че веднага са започнали ремонтните дейности по отстраняване на аварията. Не е посочен час, до който жителите на района ще могат да ползват услугата, но се споменава, че ще се работи усилено до пълното отстраняване на повредата.

comment 0
visibility 608

Мръсотия и смрад в близост до училище в Овча купел 2 (СНИМКИ)

В мръсно, смърдящо и запустяло място се е превърнала площадка до 149 училище "Иван Ханджийски" в Овча купел 2.  От районна администрация явно са забравили за съществуването на тази градинка. Някои от живеещите в близост са превърнали мястото в сметище, решавайки, че друг ще им чисти боклуците. Стълбите са изкъртени, вятърът разнася боклуци и никой от общината не забелязва, а там ежедневно минават деца. "За съжаление тук става въпрос за лошо стопанисване, а всъщност кой е ангажиран да почиства това място? По всичко се вижда че са го нарочили за боклучарник, а е толкова красиво!", написаха възмутени граждани в социалната мрежа. Ако от общината не са обърнали внимание на подаден сигнал, тогава се обърнете до инспектората и изпратете снимки, препоръчват граждани на живеещите в Овча купел 2.