район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (38%, 70 Гласове)
  • На българското черноморие (22%, 40 Гласове)
  • Гърция или чужбина (28%, 51 Гласове)
  • На село (7%, 12 Гласове)
  • Не съм решил (5%, 10 Гласове)
Общо гласували: 183 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 716
Нов строеж протест

Живущите в кв. „Овча купел” излизат на протест срещу строеж

Живеещите столичния квартал „Очва купел” отново ще излязат на протест срещу поредния нов строеж в София. Недоволството на хората ще бъде изразено днес в 18:30 ч. и е третото в района срещу този строителен обект. Припомняме, че преди близо година името в този квартал, лек автомобил пропадна в строителен изкоп. Хората не са съгласни с нов строеж в кв. „Овча купел” 1, на който е трябвало да се построи детска градина. Такава обаче не е построена, тъй като теренът се оказва частен. Според живущите в района има сериозен недостиг на детски градини, училища и зелени площи. Вместо това постоянно изниква нови и нови строежи и това ядосва хората, които скоро и въздух няма да имат. Протестът ще бъде на територията на район "Овча Купел". Но хората от квартала канят към тях да се присъединят и желаещи от всички други столични райони.

comment 0
visibility 797
Протест срещу презастрояването

Трети протест срещу презастрояването готвят в "Овча купел"

Трети протест срещу презастрояването готвят хората от район "Овча купел". Гневът на столичаните е срещу непреставащата поява на нови и нови блокове в района, което автоматично свежда до минимум парцелите, където може да има градинки или паркове. Инициативата е насрочена за 1 април от 18:30 часа на ул.“Монтевидео“ № 43 ( зад "Пицария Винарната"). Организатори на проявата са Гражданско сдружение "Парк кукуряк", инициативен комитет "Обединени ОК". Рамо на протестиращите дават и от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост/ АРОЕС/- Справедливост. Протестът ще бъде на територията на район "Овча Купел". Но хората от квартала канят към тях да се присъединят и желаещи от всички други столични райони.

comment 0
visibility 711
Изграждане на ВиК мрежа в горна баня

След 150 дни Горна баня ще има нова ВиК мрежа

Нов водопровод ще има в кв. Горна баня и местността Овча купел стара част. За изграждането съобщават от район Овча купел на профила си в социалната мрежа. Районното кметство има подписан договор за безвъзмездна финансова помощ с Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Реализирането на проекта е на стойност 1 784 864 68 лв.с ДДС. В двете зони на район Овча купел ще се направи подмяна и изграждане на водопровод и канализация на територията, а финансирането е по Ооперативна програма "Околна среда. Вече е готов работния проект за канализационната мрежа на кв. „Горна Баня“. Към целия проект има и подобект, който е водопроводната мрежа на квартала. Строителството на ВиК мрежи в Горна баня започва на 1 април т. г. Новата канализационна система ще бъде с дължина 1186,72 м, а водопроводната ще е 849,50 м. С ВиК мрежи ще се сдобият улиците „Дон“ и „646“  в квартала. Срокът за приключване на строителството е 150 календарни дни.

Реклама
comment 0
visibility 710
Изхвърлени пътни знаци

Нови пътни знаци изхвърлени на боклука в "Овча Купел" (СНИМКИ)

Купчина от пътни знаци, изхвърлени до контейнерите за смет,разбуниха духовете на живеещите в квартал "Овча Купел" в столицата. В социалната мрежа хора от района обясниха,че става дума за знаците,които преди няма и месец били сложени на улица "Маестро Кънев". Намериха се и такива, които одобриха разправата със знаците. Според тях те били сложени не за да помагат на движението, а да го объркат допълнително. Освен това било редно първо да се оправят кратерите по въпросната улица "Маестро Кънев", а едва след това да се слагат нови знаци.На другия полюс пък се оказаха гражданите, които твърдяха, че именно изхвърлените знаци помагали за регулиране на движението в района, защото там имало много училища и детски градини. Малцина от разпалено коментиращите казуса декларираха,че ще пуснат сигнал до агенция "Пътна инфраструктура" за изхвърлените знаци.

comment 0
visibility 1122
Проект за нова детска градина в Горна Баня

"Тилев архитекти" спечели конкурса на СО за проект на нова детска градина в "Горна баня" (...

Тилев архитекти ООД спечели конкурса за идеен проект за детска градина в Горна Баня, р-н Овча Купел. Тяхната идея за изграждане на детската градина получи 75,6 точки от конкурсната комисия. Детската градина по разчети ще струва 1.5 милиона лева без ДДС. Градина не е със стандартна архитектура, тя е изключително красива и цветна съвременна модерна сграда. Проектът предвижда изграждането на три къщи в синьо, жълто и червено на по 2 етажа. Те са обединени в общо пространство. Сградата предвижда да има 4 градински групи и 2 яслени. В южната си част къщите са изцяло от стъкло, което ги прави много светли. Пред всяка къщичка ще има площадки за спорт и забавление, като отделно ще има физкултурен салон и игрище. Новата детска градина ще бъде изградена в триъгълника обособен в улиците Никола Милев, Синьо Езеро и Перуника „Конкурса който проведохме за детска градина, показва ,че това е един добър модел за работа в които има добри идеи“, каза главният архитект Здравко Здравков. Тодор Чобанов зам.-кмет на София заяви, че нормативната уредба за изискванията на детски градини е доста стара и трябва, да се актуализира защото някой от изискванията създават ограничения. Новопостроените детски градини трябва да бъдат модерни и максимално функционални. Тази в Горна Баня ще бъде със скатен покрив, което позволява да има и соларни панели. Победителя "Тилев архитекти" ще получи 15 хил.лв награда. Второ място е за Джей Ар Дизайн ЕООД, а трети са  А.Д.А ООД. По процедура участниците имат 10 дни да обжалват, ако няма такова, победителя ще бъде извикан за сключване на договор за възлагане на работата по проекта за детската градина. РЗП на детското заведение ще бъде 2487 кв.м, а целият терен е с площ 4372 кв.м.

comment 0
visibility 696
Запалени контейянери в Овча купел

Вандали палят конетйнери в Овча купел

Хулигани чупят и палят в Овча купел. Действията им остават ненаказани засега и те продължават с вандалските си прояви. Преди дни не са обезглавени кончета люлка на детска площадка в парка "Линкълн" и са надраскали с маркер пързалката. За бруталното действие сигнализират граждани от Овча купел в социалната мрежа. Площадката е нова и децата още не са се нарадвали, а вече е ремонт. В събота през нощта пък вандали са запилили поставените само преди няколко месеца допълнителни контейнери за разделно събиране на отпадъци, които могат да рециклират. Контейнерите са при блок 13. За състоянието на детската площадка в парк "Линкълн" трябва да се попитат тийнейджъри, които събират всяка вечер там. Въпрос на време беше да ги счупят, коментират в социалната мрежа. 

comment 0
visibility 1864
8 бетоновоза около строителен изкоп до бл. 412 в Овча купел

Нашествие: 8 бетоновоза между блоковете в Овча купел (ВИДЕО)

Осем бетоновоза влязоха в карето между блоковете 412 и 414 в столичния квартал Овча купел. Всички те имат една цел и това е строителният изкоп, в който през септември м. г. падна автомобил. Той е в непосредствена близост до бл. 412. Кофражът на изкопа е направен и днес ще се излива бетон, сигнализираха живеещи в двата блока. Строжът бе спрян със заповед на кмета и на РДНСК София заради инцидента от миналата година. При проверките тогава се установиха нарушение на три нормативни документа, казват притеснените хора от бл. 412. Строителят трябваше да извърши укрепителни дейности и от началото на февруари има зелена светлина от РДНСК да продължи строежа. Бетоновозите в момента се движат между блоковете, защото там няма улици, по които да минат, за да стигнат до всички крайща на изкопа, разказват живеещите в близост. "Здравейте, ние от кв. Овча купел 1 все още си ходим по мъките. От 1 февруари 2019 г., издадоха заповед за продължаване на СМР. Ето резултата, машините сред паркираните коли. Спазени ли са изискванията по ЗБУТ? Пешеходна зона е. Направиха единствената улица в кал и мизерия, опустошиха всичко край блока ни, което беше зелена част. Строежът е във входа ни на 17 м. По кой закон е съгласуван проектът на този строеж", написаха до Столица.bg обезпокоени граждани от Овча купел. По случая с пропадналия автомобил се зае и прокуратурата, но 7 месеца по-късно от там няма резултати от проверката.

comment 0
visibility 2869
Карта на Овча купел

Живеещите в Овча купел избират улици за спешен ремонт

Трите улици, които най-спешно се нуждаят от ремонт в Овча купел са ул. Кукуряк, в участъка от ул. 657 до Хипермаркет Кауфланд в ж.к. Овча купел-1, ул. Маестро Кънев за запълване на дупки - кв. Овча купел -стара част и ул. Братя Бартел, от Монтевдео до ул. Промишлена. Това показва анкета сред живеещите в района, публикувана в социалната мрежа. Инициативният комитет на Овча купел пусна допитването сред гражданите, тъй като трябва да определят кои улици в района трябва да се ремонтират. В началото на годината от комитета бяха на среща в кмета на София Йорданка Фандъкова и са се разбрали да се даде списък на улиците с приоритет, определени от живеещите в Овча купел. Тези с най-голям вот в анкетата ще бъдат дадени в Столична община за ремонт и възстановяване на вътрешнокварталната транспортна пътна мрежа. На срещата е присъствал и районният кмет на Овча купел Христина Семерджиева, която се е съгласила с начина на определяне на улиците. За да се разпредели бюджета справедливо се приканват и живеещите в Горна баня също да се включат в анкетата, за да няма ощетени квартали. До 27 февруари т. г. жителите на овча купел и Горна баня трябва да посочат кои улици трябва да се ремонтират. На 28 февруари мотивираното предложение ще бъде входирано в Столична община. В допитването да не се включват улиците, които тепърва трябва да се изграждат, предупреждават от Инициативния комитет в Овча купел. От представения списъка през 2018 г. са асфалтирани ул. Земляне, ул. Феникс, ул. Народно хоро и дрежни кърпежи по няколко квартални улички. Цялостен ремонт за 2019 г. е отказан за ул. Промишлена, но пък ще закърпят дупките. Предвидена за обновяване е ул. Централна, след приключване на дейностите по метрото, както и ремонт ще има на части от Президент Линкълн, съобщават от Овча купел.

comment 0
visibility 1073
Карта на кръстовището на ул. Житница и ул. Мушанов в Овча купел

От Овча купел искат нова маркировка на кръстовище "Житница" и "Мушанов"

Нова маркировка на кръстовището на улиците "Житница" и "Мушанов" искат живеещите в столичния Овча купел, научи Столица.bg. Наблюденията им показват, че ако това се направи движението в посока изход от Овча купел ще се отпуши и няма да има задръствания. Вчера на заседание на транспортна комисия на СОС присъстваха  представители на жителите в района. В момента по ул. Житница на кръстовището, на изхода от квартала, има две ленти - за на дясно  и на ляво. Първата позволява във всички посоки, но колоните се образуват в лява лента и другата остава празна. Затова жителите искат нова маркировка, която по-точно да указва движението. Другият проблем е с малката квартална улица Зеленика, която също се явява като изход от Овча купел. Тя излиза на ул. Житница. В момента там няма отводнителни шахти, тротоари и осветление, и прилича на руина. Представителите на гражданите получиха уверението на общинските съветници от транспортна комисия, че ще направят необходимото, за да се улесни движението в района. Всичко това обаче било свързано с приключване на ремонтните дейности по окловръстното трасе на квартала - бул. Линкъл, който е като ринг около Овча купел. Тази важна артерия в район Овча купел ще поеме доста голяма част от трафика след приключването на строежа на метрото. Бул. Линкъл се пресича и от отворената преди месец и доста натоварена "Монтевидео".     

comment 0
visibility 2266
Горна баня

Новата детска градина в Горна баня ще е от алпийски тип

До 30 януари могат да се подават документи за строежа на новата детска градина в столичния квартал Горна баня. Има пуснат архитектурен конкурс, а заданието е одобрено от Камарата на архитектите в България, научи Столица.bg.  В сградата трябва да има две яслени групи и 4 градински. От НАГ съобщиха, че идеята е сградата на детската градина да бъде архитектурно бижу и да не е еднотипна, както повечето с плосък покрив например. Привърженик на разнообразието в архитектурата на детски градини в столицата е и кметът Йорданка Фандъкова. Тя също искала детските заведения да не са еднотипни, да бъдат интересни, красиви и функционални. Новата градина в Горна баня ще бъде със скатен покрив от алпийски тип и със съвременно функционално разпределение. До момента имало голям интерес от архитекти, които ще участват в конкурса за проект. В целия процес около новата градина участва и Инициативният комитет от Горна баня. Техни представители са взели отношение в изработването на условията на конкурса, както и ще бъдат в комисията за избор на изпълнител, обясни главният архитект Здравко Здравков. Имаме практика да се работи с инициативните комитети и това вече го направихме в "Манастирски ливади" и "Триадица". На всички районни кметове препоръчваме да работят с гражданите и неправителствените организации, категорични са от Московска 33.

comment 0
visibility 3443
Строеж

Обещаха на Овча купел: Парк Кукряк, паркоместа и детска градина

Ремонтът на бул. "Президент Линкълн" в кв. "Овча купел" се очаква да започне през пролетта, а през есента се очаква да бъде отворена и частта при Kaufland, където се строи метрото. Това стана ясно след среща между кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.кметът по екология г-жа Христова, главния архитект Здравко Здравков, г-н Начевски от транспортна инфраструктура и кмета на района г-жа Семерджиева в Столичната община. Други важни въпроси, които бяха обсъдени са ремонтът на ул. "Народно хоро", които се очаква да започне скоро. Тази есен се очаква да бъде пусната и ул. "Житница" и кръстовището, което е на две нива на Красно село. До края на януари ще е готово заданието за проектиране на парк Кукуряк. През 2019 г. ще бъде изградено и продължението на ул. "Централна" до ул. "Промишлена". Към новата улица ще бъдат създадени връзки на улиците пред блокове 1,6,9, ще бъдат обособени 180 паркоместа за използващите метрото. В квартала ще започне и изграждането на детската градина. Освен това ще се работи по нов подобрен проект за ПУП на Овча Купел 1.  След като процесът за прехвърлянето на банята приключи от общината са готови да пуснат проект за нейния ремонт. Обновяването може да започне още тази година, тъй като има осигурено финансиране.  От района поискаха по-строг контрол от КАТ за опазване на изграденото наскоро споделено трасе по бул. "Константин Величков".  Районният кмет пое ангажимент да проведе разговор с шефа на 6-то районно управление за организиране на обходи около училищата в часовете около началото и края на учебните занятия, за да се предотвратят нападения. Също така Семерджиева трябва да свика среща, когато бюджетът за ремонт на улиците стане ясен, за да обсъдят кой от тях са с приоритет.  До края на година в "Овча купел" очакват официален сензор за измерване на въздуха, нови контейнери за текстил, както и да започнат програми за безплатна подмяна на отоплителни печки на твърдо гориво с такива на газ, парно или климатици.

comment 0
visibility 909
нова детска площадка в парк Линкълн

Нова детска площадка с въртележка посреща малчугани в парк "Линкълн"

Дългоочакваната нова площадка посреща малчуганите в парк Линкълн вече в "Овча купел". За продобивката се похвалиха граждани в социалната мрежа. Тя е с въртележка, люлки и пързалка, която е с тунел и няколко варианта стълбички. Детската площадка е съобразена с изискванията за безопасност на децата. Подобни на нея бяха изградени и при бл. 17 и бл. 96 в Овча купел. Инициативен комитет на Овча купел  ще има среща с кмета Йорданка Фандъкова и гл. арх. Здравко Здравков в началото на януари.  Първоначално трябваше да има разговор на 19 декември т. г., но се отложи.  На срещата ще бъдат поставени доста въпроси, като сред тях са презастрояването, изграждането на градини и детски площадки, реконструкцията на Монтевидео, както и изграждане на улици от булеварда до 88 СУ "Димитър Попниколов", в което учат около 1200 деца. Въпросите са свързани и проектирането и изграждане на бул. Западна тагента над метрото за намаляване на трафика на автомобили през квартала, както и за района на НБУ и облагородяването на пространството около метростанция №16. 

comment 0
visibility 1348
метрото в Овча купел

През 2019 г. строят буферен паркинг в Овча купел 2

Буферен паркинг за около 200 автомобила ще има в местността Овча купел 2. Той ще бъде изграден до метростанцията - МС 18, до бензиностанцията и е във връзка с пускането на третата метролиния, научи Столица.bg. Вече има инвестиционно предложение от Метрополитен, а строителството на обекта ще започне в началото на 2019 г. От РИОСВ пък трябва да направят ОВОС за бъдещото съоръжение. Имотът е публична общинска собственост и е с големина 5919 кв. м. Целта на изграждането на паркинга е да се намали автомобилният трафик в столицата. Предвидените места са 198 и 8 за хора в неравностойно положение. Ситуационно откритият буферен паркинг ще бъде разположен в непосредствена близост до метростанция 18 на третия метродиаметър, между бъдещето локално платно он разширението на Околовръстен път - западен участък и бул. Линкълн. Съобразен е изцяло с уличната регулация, пише в инвестиционното предложение. За обслужване на паркинга е предвидено на двата вход и изход да има бариери със автомати за обслужване на клиентите. Влизането и отчитането на престоя ще става автоматично, с бариери и автомати за таксуване. изходите също ще са оборудвани със система за отчитане на престоя. Буферният паркинг ще бъде осветен и охраняван. Всички площи извън паркоместата, автомобилните алеи и тротоарите ще са озеленени, а зелената площ е 975 кв. м, пише в инвестиционното предложение. Поставянето на система за отчитане на престоя обаче показва, че паркингът няма да е безпплатен. Най-вероятно ще е като този на ст. "Васил Левски", който преливаше от автомобили до 1 септември т. г., когато стана платен. Жителите на Овча купел вече коментират, че първоначално паркингъг е бил плануван за 400 автомобила. Другият проблем, който може да се появи, че ако паркирането е платено, масово ще се паркира по прилежащите площи и пред блоковете в Овча купел 2. Тази метростанция ще е от най-натоварените, тъй като ще поема живеещите в западните райони на столицата, а също и пристигащите от Перник, Радомир и др. градове от региона.

comment 0
visibility 898

Задръстване от "Овча купел" към "Цар Борис III"

Голямо задръстване има в Овча купел. Движението там е затруднено и основно по Околовръстното, сигнализираха граждани пред Столица.bg. Трафикът е голям в посока бул. "Цар Борис III". Пътят там е разчистен, но има много автомобили, обясниха столичани попаднали в задръстването. Пътуващите в тази посока вече 30 минути не могат да се придвижат. Няма затворени пътища, заяви пък Красимир Димитров от аварийното звено на Столична община. По високите квартали на София - Бояна, Драгалевци, Симеоново и други пътищата са проходими. Градският транспорт се движи по разписание. Спирки и подходи към подлези са почистени. Още рано сутринта от Столична община призоваха гражданите да ползват градския транспорт.

comment 0
visibility 816

Разкопават улица в "Овча купел" заради авария

Авария в централното доставяне на газ до домакинства в "Овча купел" ще наложи строително ремонтни дейности в района на ул. Народно хоро до кръстовището с ул. Буземска. Това предупреждава собственикът на газопреносната мрежа в профила на район Овча купел. Не е ясно дали на клиентите ще бъде спряна доставката на газ, но със сигурност ще има ремонти по обновените улици. Аварията на подземно съоръжение налага бързо действие за възстановяване на газоразпределителната мрежа, съобщава собственикът. За тази цел ще бъде разкопано уличното платно на посочените улици.  Строително-ремонтните работи ще са днес, а ако са неподходящи климатични условия ще продължат и следващите дни. Аварията ще бъде отстранена не по-късно от 29 ноември, обещава собственикът. Разкъртените улични или тротоарни настилки ще бъдат възстановени в първоначален вид в деня на ремонта или при неподходящи климатични условия.