район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
  • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
  • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1226
За първи път: Софийският кв. Суходол ще има яслена група

За първи път: Софийският кв. Суходол ще има яслена група

За първи път в столичния кв. „Суходол“ ще има яслена група за най-малките жители. Тя ще бъде разкрита след разширението на 9 Детска градина „Пламъче“. Това съобщи кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов. Очаква се в края на следващото лято да приключи изграждането на пристройката и надстройката към съществуващата сграда, както и на новата кухня. След приключване на строителството, местата за деца в Суходолската градина ще бъдат със 70 повече. Предвидено е да бъдат разкрити 3 нови групи – 2 градински и 1 яслена. „Строителните и довършителни дейностите ще бъдат организирани така, че да не пречат на нормалния учебен процес през следващата учебна година. Децата, които вече са приети и ще ползват съществуващата част от сградата, ще могат да тръгнат на градина на 15-ти септември.“, уточнява районният кмет.

comment 0
visibility 1517
-

В "Овча купел" премахват "кални точки", предстои работа по още 20 пространства

Проект по програмата на Столична община за премахване на калните точки в града се реализира в столичния квартал "Овча купел". Това съобщи районният кмет Ангел Стефанов. "В момента облагородяваме пространството около бл. 423 в ж.к. Овча купел 1", каза той. Проектът за реконструиране на терена включва озеленяване, както и засаждане на 15 бр. нови дръвчета. Според плановете, след приключването на строителните работи общият брой на регламентираните паркоместа там ще стане повече от 60, отбеляза Стефанов. Програмата на Столична община за облагородяване на т.нар. "кални точки" стартира през 2020г. До момента по нея са облагородени 59 пространства на територията на 20 столични района. Общата стойност на извършените работи е 1.8 млн. лв. Целта на облагородяването на "калните точки" е намаляване на запрашаването и подобряване качеството на въздуха, както и създаване на зелени решения за намаляване на топлинните острови в града. "Тази година програмата ни продължава с 20 нови пространства, като в зависимост от финансовите ресурси имаме готовност и за още проекти", каза кметът на София Йорданка Фандъкова вчера при проверка на работата по едно от пространствата в кв. "Дружба" 1, район "Искър", заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева и кмета на района Ивайло Цеков. Към момента са направени огледи на място и е създадена необходимата организация за изпълнение на 20 обекта в районите Надежда, Овча купел, Нови Искър, Илинден, Триадица, Кремиковци, Витоша, Красна поляна, Младост, Подуяне, Оборище, Връбница, Искър, Банкя, Средец, Изгрев, Лозенец и Слатина. В бюджета на Столична община за тази година по програмата са предвидени средства в размер на 1.3 млн. лв. Миналата година единствено от район "Красно село" не е бил подаден проект за облагородяване на „кална точка“.  

comment 0
visibility 1094
-

Жители на "Овча купел" на протест заради разбита улица

Жители на столичния квартал "Овча купел" са готови на протестни действия заради разбита улица в квартала, разказа btv. Заради строеж на нова сграда на улица "Народен герой" асфалтът - там където го има, е напукан и компроментиран. В края на февруари по улицата е влязла тежка техника, която е разрушила покритието. След приключването на строителните работи обаче от фирмата-изпълнител не са възстановили настилката. Очертаната от изпълнителя площ за възстановяване не отговаря на действителното състояние, в което е оставена улицата вследствие на строителството, категорични са живущите в района. Разбитата настилка, както и липсата на осветление по улицата са предпоставка за сериозни проблеми, оплакаха се те. Състоянието на съседните улици е същото, защото докато е била затворена ул. "Народен герой" се е налагало техниката да минава по тях и съответо и те са разбити. Жителите настояват за цялостно изграждане на улицата, защото по думите им частичното изкърпване е временно решение и след първия дъжд отново ще възникнат проблеми. "По силата на договора си със Столична община частният инвеститор трябва да възстанови всичко, което е засегнал, в противен случай той не може да въведе сградата в експлоатация", заяви зам.-кметът на София по направление "Обществено строителство" Ангел Джоргов. Джоргов съобщи, че от общината вече са потърсили изпълнителя и са разговаряли по проблема. Категорично това, което са очертали, не отговаря на разрушеното, така че от СО ще настояват да бъде възстановено по- голямо количество от очертаното, съобщи още той. По думите му, ако изпълнителят не изпълни задължението си, общината има ресурс да го извърши, след което да си събере от него парите за свършената работа по съответния ред. Той пое ангажимент до края на месеца ул. "Народен герой" да бъде възстановена. Единични са случаите, в които има забавяне или некачествено възстановяване на инфраструктурата при строителни работи на територията на София, каза още Ангел Джоргов, като отбеляза, че предстоят промени в наредбата за техническата инфраструктура, които ще позволят налагането на много по- солидни глоби в такива случаи. Така от общината се надяват да мотивират строителите да изпълняват поетите задължения за възстановяване на улиците след приключване на строителните работи.  

Реклама
comment 0
visibility 2064
-

Започна премахването на незаконно поставени гаражни клетки зад бл.526 в "Овча купел"

"Днес започнахме принудителното премахване на незаконно поставени гаражни клетки зад 526 бл. в ж.к. Овча купел 1", похвали се в социалната мрежа кметът на столичният район Ангел Стефанов. Акцията, при която ще бъдат премахнати повече от 40 клетки ще продължи и в следващите няколко дни. На 1 юли собствениците на гаражните клетки бяха предупредени от районната администрация за предстоящата акция и за това, че следва да разчистят незаконните клетки отвсякакъв багаж, съхраняван в тях. Процедурата се извършва в изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи по реда на чл. 225 от Закон за устройство на територията, издадени от главния архитект на Столична община Здравко Здравков. Принудителното премахване е последната мярка от процедурата по отстраняването на незаконните гаражи.

comment 0
visibility 1541
Нова градина разкрива места за 160 деца в Овча купел догодина

Нова градина разкрива места за 160 деца в Овча купел догодина

Сградата на бившия Дом „Дъга“, намиращ се на бул. Н. Петков №141 в столичния район „Овча купел“, ще се превърне в нова детска градина. Това съобщи районният кмет Ангел Стефанов. „Цялостният ремонт и обновление на сградата е истинско предизвикателство, имайки предвид липсващата проектна и строителна документация от времето на нейното изграждане“, коментира районния кмет. По думите му строителните дейности вървят с пълна сила, като се работи едновременно на различни нива. Следващият месец ще бъде завършен изцяло новият покрив. Освен това предстои сериозна реконструкция на вътрешните помещения и превръщането им в просторни и уютни стаи за децата. „Ще запазим максимално съществуващата дървесна растителност около сградата, което ще помогне бъдещите обитатели на детската градина да се насладят на чудесен озеленен и естествено прохладен двор“, казва още кметът Стефанов. Предвидено е да бъдат разкрити общо 7 нови яслени и градински групи, което ще увеличи местата за деца в район Овча купел с повече от 160. Очаква се новата детска градина да бъде готова през първата половина на 2023 година.

comment 0
visibility 1081
Премахват незаконни гаражи в жк Овча купел

Премахват незаконни гаражи в жк Овча купел

Незаконни гаражи в столичния ж.к. „Овча купел“ 1 ще бъдат премахнати в края на тази седмица. Предстои да бъде разчистен теренът зад бл. 526, източно от бл. 510, 511 и 516, съобщават от районната администрация. Дейностите по принудителното вдигане на металните клетки ще започнат от 9:30 ч. на 8 юли – петък. „В тази връзка настоятелно молим клетките да бъдат разчистени предварително от всякакъв багаж, съхраняван в тях“, уточняват от администрацията.

comment 0
visibility 1848
Вода тече покрай осветлението на пешеходния подлез на НКЖИ в Горна баня

Вода тече покрай осветлението на пешеходния подлез на НКЖИ в Горна баня

Пред поредна опасност са поставени преминаващите през пешеходния подлез в Горна баня, които води към метростанцията. Покрай осветлението на подсъоръжение тече вода, алармират граждани пред Нова телевизия. Подлезът, поддържа се от НКЖИ, се наводнява всеки път при дъжд, а след това с дни водата се стича от тавана, покрай лампите. На пода се образуват локви-езера. За да могат гражданите да преминати да не плуват, често се поставят каменни блокове. Често пъти децата се затрудняват да минат през подлеза. От НКЖИ и твърдят, че полагали големи усилия, но не могат да се справят с проблема, съобщи Нова телевизия. Хората предлагат съоръжението да бъде прехвърлено за поддръжка към администрацията на район Овча купел, както е в цяла София - районните отговарят за подлезите. През 2005 г. 34-годишен мъж загина от ток в шадравана на пл. "Славейков". През зимата на 2021 г. дете почина от ток от шахта на "Гешов" пред болница "Св. Иван Рилски".  

comment 0
visibility 1317
Златните момичета гостуваха на новата детска градина в „Овча купел“

Златните момичета гостуваха на новата детска градина в „Овча купел“

С тържествен водосвет новопостроената детска градина №125 „Усмивка“ в столичния район „Овча купел“ отбеляза 1 юни, съобщават от Столична община. Специални гости на тържеството бяха и олимпийските шампионки по художествена гимнастика – Симона Дянкова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Мадлен Радуканова. Златните момичета поздравиха децата и им пожелаха много успехи. От своя страна малчуганите изнесоха богата празнична програма, представяйки различни танци, народни хора и песни. Детската градина разполага с 6 групи, като вече са приети 158 деца. Тя е част от програмата на столичния кмет за строителство на нови детски градини и ясли. Новата сграда разполага със зала за спорт и музикални занимания, както и ателие за изобразително изкуство. В двора са изградени детски площадки за игра и спорт. В район „Овча купел“ в момента се строят две сгради на детски градини и предстои да започне строителство на детска градина в „Горна баня“. Общо в София се изграждат 20 нови сгради на детски градини и се предвижда 14 от тях да бъдат завършени до края на годината.

comment 0
visibility 2399
-

Идеен проект за 200 000 лева ще се изготви за банята в Горна баня

Минералната баня е едно от най-големите богатства на квартал Горна баня в София. Състоянието на банята е много лошо, но въпреки това от рано сутринта хора се редят на опашка за да налеят вода. Общината обаче има планове за възстановяването на сградата, която е дала името на квартала. Минералната баня в Горна баня отива ли на баня? (СНИМКИ) Минералната вода на Горна баня е дадена на концесия до 2035г., а концесионната такса по договора е изключително ниска. Това заяви пред Радио София Дарина Лучанска – зам.- кмет на район "Овча купел". На практика от нея почти нищо не влиза обратно в района 2/3 от таксата отива в държавата, а 1/3 - в Столична община. В резултат на липсата на средства, сградата на банята е в много лошо състояние, обясни Лучанска. По думите на зам-кмета, районът получава между 350 000 и 400 000 лева годишно, които са предназначени основно за ремонт на инфраструктурата. Сумата не е само за Горна баня, а за целия район "Овча купел", който включва "Овча купел", Горна баня, Суходол и Мало Бучино, За банята е отделен дебит в концесионния договор, но той е нищожен, добави тя. Така дори банята да бъде възстановена като баня, в нея ще има минерална вода, но тя няма да е много, поясни още зам.-кметът. "Външния вид на сградата не е в добро състояние, а и вътре нещата не са много по-добри, влизахме миналата година", каза Дарина Лучанска. "През 2016 г. беше прехвърлена от държавата на Столичната община, като тя даде баните и в "Горна баня", и в "Овча купел" за стопанисване на Регионалния музей, който да кандидатства за възстановяването им по европейски проекти, тъй като общината няма право. За банята в Горна баня нещата не се случиха", обясни Лучанска. Банята е преминала през много перипетии, по думите на зам.-кметът. При единия от идейните проекти е липсвало съгласуване с института за недвижимо културно наследство, а сградата е паметник на културата и това съгласуване е задължително. През 2020г. е имало отделени 700 000 лв, но заради ковид кризата се е наложило общинския съвет да ги пренасочи. "През тази година отделените средства са 200 000, с тях трябва да се изготви такъв проект. Нещата се движат от Регионалния исторически музей и искрено се надявам до края на годината да имаме този проект", каза Дарина Лучанска. Тя поясни, че не става въпрос за музей, а за хидротермален център. За банята в "Овча купел" вече има подписан договор за изработването на проект, допълни тя.  Дарина Лучанска каза още, че много разчита нещата да се случват бързо, защото разрушенията, които са настъпили в сградата само за година, са много големи. "Хората, които всеки ден идват и пълнят вода, не си дават сметка, каква опасност представлява сградата. За съжаление, няма как да се поставят ограждения, защото това ще означава да ограничим достъпа до водата", каза тя.   

comment 0
visibility 1646
-

В "Овча купел" обработиха повторно срещу кърлежи

Повторна обработка срещу кърлежи е извършена днес, 10 май, в столичния квартал "Овча купел". За това съобщи кметът на района Ангел Стефанов. От районната администрация са получили редица сигнали от граждани за проблеми след първичната обработка, затова са описали и предали на на фирмата, избрана от Столична община за тази дейност всички адреси, за които живущите в района са сигнализирали. Кметът напомня, че единственият сигурен начин да бъде приет сигнала, е той да е постъпи и да бъде регистриран в деловодната система на района. За подаване на сигнали можете да ползвате ел. поща на СО-р-н Овча купел – so_ok@ovchakupel.bg

comment 0
visibility 2953
-

Усилията за спасяване на секвоята в "Овча купел" продължават

Не спират усилията секвоята в столичния квартал "Овча купел" да бъде спасена. За това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който лично се ангажира с каузата. Припомняме, че през декември м.г. той предприе действия за защитата на секвоята, като по негова инициатива беше организирано на видеонаблюдение и осветление за вековното дърво. Въпреки предприетите мерки обаче дървото е отровено и шансовете за спасението му са малки, смятат експертите.  Злодеи: Издълбаха 35 дупки в ствола, напълниха ги с отрова и убиват вековната секвоя в Овча купел   След сигнала за отравяне на вековната секвоя, Столична община взе мерки, но нараняванията са отслабили дървото и по него са се образували патогенни гъби, разказва председателят на СОС. "Лошото състояние на секвоята наложи да ангажираме специалисти от Лесотехническия университет, които проведоха изследвания и препоръчаха да се проведе специално третиране", добавя той. Преди няколко седмици дървото е било наторено, а вчера беше обработено с широкоспектърни препарати и полято с близо 3 кубични метра вода. Георгиев благодари на заместник-кмета на София в направление "Екология" г-жа Десислава Билева, както и на Димитър Данчев и дирекция “Зелени системи” за грижите им. Председателят на СОС благодари също и на гражданите за тяхната активност. "Битката с алчността, която посегна на това прекрасно дърво, продължава!", категоричен е председателят на СОС.  

comment 0
visibility 2227
-

Продължава вдигането на стари автомобили в "Овча купел"

Поредно принудително вдигане на излезли от употреба моторни превозни средства на територията на район Овча купел е било извършено днес, 26 април. За това съобщи кметът на района Ангел Стефанов. Процедурата по репатриране отнема няколко месеца – стикиране, тримесечен срок за доброволно премахване, справка от КАТ, издаване на Заповед, връчване на заповедта, срок за обжалване и т.н., напомни кметът. "Понякога със собствениците на автомобила „си играем на котка и мишка“ – ние стикираме, те преместват автомобила на съседна пряка или общински терен, което също забавя вдигането", отбеляза още той. Стефанов призова гражданите ако забележат изоставени автомобили, на които срокът за годишен преглед е изтекъл с повече от три месеца, да изпращат сигнали на ел.поща so_ok@ovchakupel.bg.

comment 0
visibility 4357
Минералната баня в Горна баня отива ли на баня?

Минералната баня в Горна баня отива ли на баня? (СНИМКИ)

Сградата на минералната баня в столичния квартал Горна баня е пред срутване. Местните жители и експерти са категорични, че е в аварийно състояние. Жителите на Горна баня обаче продължават да таят надежди, че емблематичната сграда ще бъде спасена, а по-големите оптимисти очакват отново да заработи и да се ползва от жители и гости на квартала. Такива изгледи има, но след 4 години обещания хората май вече не вярват, че отново ще влязат в ремонтираната минерална баня. През 2019 г. обектът е прехвърлен и става собственост на Столична община. От тогава започват да се "отглеждат" и надеждите на местните за светло бъдеще на минералната баня. Рухналата минерална баня в Горна баня се превърна в средище на родния фолклор (ВИДЕО) На 7 май се навършват 4 години от издаването на акт за собственост. И тогавашният зам.-кмет на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов съобщава, че ще се пусне процедура за обществена поръчка за ремонт. От тогава колко много вода изтече, а сградата на банята се руши и всеки момент ще рухне. Покривът е кърпен с парчета ламарина, а по сградата от години растат брезички - по покрива и фасадата. Въпреки концесионния договор за бутилиране на минерална вода, има скромен дебит за минералната баня и с изграждането на резервоар - може спокойно да се използват двата басейна вътре и няколко индивидуални вани и джакузита по примера на Панчарево, надяват се местни оптимисти. Те вярват, че както минералната баня в Панчарево и тази може да носи приходи на Столична община и Горна баня да си възвърне някогашния имидж на балноелогичен център. Пусната е процедура за баните в Овча купел и Горна баня Още преди 3 години хората правят подписка, петиция, пишат до омбудсмана и настояват да се спас, като се ремонтира минералната баня, защото тя е историята, настоящето и бъдещето на няколко поколения горнобанци. Заради дългото чакане и бездействие местите казват, че са готови със собствени средства и труд за започнат да я ремонтират. Дори и така да е, без проект и строителни разрешителни хората не могат нищо да направят, защото Столична община е собственик, категорични са жители на Горна баня. В бюджета на Столична община за 2022 г. са предвидени 1 млн. лв., но няма яснота кога ще се пусне конкурс за избор на проектант. А от предвидения милион реално ще се ползват около 200 - 300 000 лв. за проектиране. "Нека да дойде г-н Боршош, зам.-кмет по култура и образование на Столична община, както г-н Чобанов дойде преди няколко години в Горна баня и да обсъди с обществеността вариантите и сроковете за реализация на проекта. Нека да ни обясни и причините за забавянето, призовават местни жители. Проектът за ремонт на банята в Горна баня е на съгласуване в Министерство на културата Проверка на Столица.bg установи, че съдбата на минералната баня в горна баня е в ръцете на Регионалния исторически музей-София, защото е културна ценност. И от там потърсихме отговори на 8 въпроса. Зам.-кметът по култура и образование Мирослав Боршош ни препрати към директора Исотрическия музей - Доц. Венета Ханджийска-Янкулова. Не получихме конкретни отговор, но пък отново разбрахме, че има проект и има намерение да се обяви процедура за проектиране. Ето и пълният отговор от директора на РИМ-София Проект „Адаптация и реставрация на минерална баня „Горна баня“ като хидротермален център с минерална вода“ През последните 15 години Столична община провежда последователна и устойчива политика за опазване културно-историческото наследство на територията на общината. През 2017 г., в изпълнение на Решение на Столичния общински съвет, Регионален исторически музей/ РИМ/ – София, участва като партньор при подаване на проектно предложение по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ към Министерство на образованието и науката /МОН/ за „Изграждане и развитие на център за компетентност“ в сградата на минерална баня “Горна баня“, с цел нейното реновиране. Проектното предложение на РИМ - София не беше одобрено за финансиране. Въпреки това, в изпълнение на Решение на Министерски съвет от 2017г., в края на м. декември 2018г., е сключен Договор между Областния управител на гр. София и Столична община за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху поземления имот, заедно със сградата на банята. Със Заповед на кмета на Столична община, сградата на минерална баня „Горна баня“ е предоставена за управление на РИМ-София, който е специализирана общинска структура за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на територията на столицата. 7 млн. лв. за възстановяване и реставрация на минералните бани в София През 2021г, със Становище №СТ-84-370/27.04.2021г. от Министерство на културата е съгласувана Виза за проектиране, Задание за проектиране и Идеен инвестиционен проект за „Адаптация и реставрация на минерална баня „Горна баня“ като хидротермален център с минерална вода“. Предвижда се в сградата на минералната баня да се предлагат широк спектър от услуги с минерална вода за здраве.Тъй като сградата от много години е в аварийно състояние, с цел опазване на недвижимата културна ценност от разрушаване, предстои провеждането на обществена поръчка за избор на изпълнител на проектиране в работна фаза и изпълнение на реставрация на фасадите и покрива на минералната баня, което е първият етап от проекта за реставрация и адаптация на сградата. Резервиран е и необходимият дебит за процедурите с минерална вода, които ще се предлагат. В бюджета на Столична община за 2022 г. са осигурени 200 000 /двеста хиляди / лева - за изготвяне на работен проект за реставрация на фасади и покрив, за възлагане на консултантски услуги по чл.166 от Закона за устройство на територията и за други подготвителни дейности. Пускат обществена поръчка за ремонта на банята в Горна баня В момента горнобанци могат единствено да си наливат вода от чешмата отпред, която също е в ужасно състояние, изкъртени плочки и тиня. Наливат си тубите и се молят да оцелеят от падащите парчета мазилка от сградата. И ако наистина не се предприемат бързи действия за възстановяването и запазването на сградата, и не се посочи точна дата за конкурс за проектиране, то минералната баня в Горна баня, ще отиде на баня!

comment 0
visibility 2747
Огнеборци ще разясняват в Овча купел рисковете от пожари в природата

Огнеборци ще разясняват в Овча купел рисковете от пожари в природата

Кметът на столичния район „Овча купел“ Ангел Стефанов се срещна с представители на 06 районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) и със служители на ОП по управление на общински земи и гори. Поводът на работната среща беше рискът от възникване на пожари сред природата, особено при затопляне на времето, съобщават от районната администрация. В тази връзка, беше обсъдена нуждата от обучени доброволци, на които службите могат да разчитат за своевременно реагиране. Статистиката сочи, че около половината от пожарите в природата са в резултат на човешка небрежност. Затова служителите на ПБЗН насочиха фокуса върху превенцията и необходимостта от провеждане на информационни кампании сред гражданите за минимизиране на причините за възникването на пожари. Предвижда се и демонстрация на служители от 6-та пожарна служба (06 районна служба ПБЗН), на която да бъде обяснено нагледно на гражданите как да предпазим природата от пожари. Ето кои са на-често срещаните причини за възникването на пожар: – Небрежно боравене с огън и изхвърляне на горящи клечки кибрит и незагасени цигари;– Запалване на битови отпадъци или суха тревна растителност;– Техническа неизправност на машини и моторни превозни средства, работещи на полето и в гората;– Детска игра с огън;– Самозапалване на вещества и материали;– Природни явления (мълнии);– Късо съединение и аварии на електрически далекопроводи.

comment 0
visibility 1967
Косят общинските зелени терени в Овча купел

Косят общинските зелени терени в Овча купел

Текат дейности по косене на тревата във всички общински зелени площи на столичния район „Овча купел“. За това информира кметът Ангел Стефанов от Фейсбук страницата си. Въпреки лошото време, два екипа са на терен целодневно, както и в някои от почивните дни. До момента е окосена тревата в 6-ти микрорайон в Овча купел – 1, остава малко за довършване и в Овча купел – 2. „Предстои утре да приключи косенето в старата част и 5-ти микрорайон на Овча купел – 1, до края на седмицата ще довършим и 4-ти микрорайон“, съобщава Стефанов. Следващата седмица предстои коситба в Горна баня, Суходол и Мало Бучино. „Ако времето не ни обърка сериозно плановете, би трябвало в края на месеца да сме приключили с първа коситба в целия район“, допълва кметът. На имейла на районната администрация гражданите могат да изпращат сигнали за неокосени площи. Важно уточнение е, че екипите на Район „Овча купел“ косят само общински терени.

Район Овча Купел

Територия на район Овча купел

Район Овча купел може спокойно да бъде признат за един от най-големите столични райони. В пределите на район Овча купел влизат кварталите „Суходол“ и „Горна баня“, комплексите „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино.

Територията на район Овча купел се пресича от три реки - Владайска река, Суходолска река и река Шеовица. Населението на район Овча купел наброява приблизително 55 000 души.

Район Овча Купел

Здравеопазване в район Овча купел

За здравето на жителите от район Овча купел се грижат няколко здравни заведения. Едно от тях е Специализираната болница по физикална терапия и рахабилитация в район Овча купел. Тя е наследник на стария Национален институт по курортология и физиотерапия, който е бил открит през 1946г. На практика, това е първото здравно заведение в столицата, в район Овча купел, изцяло ориентирано към рехабилитация, физикална медицина и курортология, не само в район Овча купел, но и в страната. Болницата се намира в средата на униклаен парк, в който се отглеждат редки и разнообразни растения. В парка има и минерален извор.

Район Овча Купел Многопрофилна болница за активно лечение Доверие

В район Овча купел се намира и Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие”. На площ от 8 000 кв.м. се намират Медицински център – МЦ „Доверие” и Многопрофилна болница за активно лечение – МБАЛ „Доверие”. Така се оформя един модерен медицински център в район Овча купел. Предлага се комплексно лечние на всички пациенти. Модерна апаратура има в кабинетите на комплекса в район Овча купел.

В болницата има пет операционни и реанимационен сектор. 46-те луксозни стаи са с 1 до 3 легла. Повечето от тях са със собствен санитарен възел. Имат хладилник, телевизор, интернет и телефон. При нужда може да бъде настанен и придружител. Медицинският комплекс в район Овча купел разполага с най-новия модел Ядрено-магнитен резонанс, който има огромни диагностични възможности.

Район Овча Купел СБАЛ Ортопедея-Горна баня

Друго важно здравно заведение в район Овча купел е СБАЛ Ортопедея-Горна баня. Тя е специализирана в лечението на заболявания и посттравматични увреждания на опорно-двигателния апарат. Болничното заведение е наследник на Държавна институтска болница по ортопедия „Проф.Бойчо Бойчев” към МУ София. Ортопедията в район Овча купел е създадена през 1974 г. и е единствената по рода си в страната. В нея се обединяват  Катедрата по ортопедия и травматология към ИСУЛ – София, Катедрата по ортопедия и травматология към ВМИ – София и Републиканския институт по възстановителна хирургия и протезиране – София, Медицинска Академия. В болницата функционират 7 клиники, всяка със специфична лечебна и научна дейност.

В район Овча купел функционира и IV МБАЛ. Болницата разполага с 5 орделения, а именно първо вътрешно отделение,второ вътрешно отделение,хирургично отделение,урологично отделение,ОАИЛ с общо 111 легла,образна диагностика и отделение по патологоанатомия, както и две лаборатории-Клинична и Микробиологична. Апаратурата в болницата в район Овча купеле модерна. Здравното заведение е напълно реконструирано. В него могат да се лекуват задравно осигурени пациенти от цялата страна.

Образование в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира Нов Български Универистет. Това е частен университет, в който се обучават 12 000 студенти годишно. Основан е през 1991 г.

В район Овча купел се намира още едно висше учебно заведение - Висше училище по застраховане и финанси. Това е първото часно висше учебно заведение не само в район Овча купел, но и в страната. Започва да работи през 2002 г. Материалната база на учебнто заведение е на Европейско ниво. Учебната сграда в район Овча купеле модерна, на 6 етажа, в която има модерно оборудвани учебни зали, аула с 300 работни места, заседателни зали, библиотека, преподавателски кабинети, книжарница и кафе-сладкарница.

На територията на район Овча купел се намира и Висшето строително училище „Любен Каравелов” .  То е наследник на старото специализирано военно инженерно строително училище, което е било създадено през 1938 г. Във висшето училище в район Овча купел се подготвят висококвалифицирани кадри за строителството.

В район Овча купел функционират четири средни училища две професионални гимназии, Италиански лицей, частно езиково училище, три основни училища.

66 СОУ „Филип Станиславов” в район Овча купел е ранно изучаване на чужд език. След завършване на основното си образование, учениците могат да изберат профилирани паралалки по география и информатика.

88 СОУ „Димитър Попниколов” в район Овча купеле изключително популярно. Много от жителите на район Овча купел го предпочитат.

В район Овча купел се намират и 149 СОУ „Иван Хаджийски”, 151 СОУ „Александър Флеминг”, Професионална гимназия по електроника и автоматика, Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема”,Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език.

Район Овча Купел баня Овча Купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира един забележителен квартал – Горна баня. Той е известен в цялата страна с минералната си вода, както и с чистия си въздух. Легенда разказва как кучето на софийския валия се изкъпало в минералния извор, докато били на лов, и оздравяло. Тогава средновековното селище било възстановено. През 1938 г. Горна баня влиза в пределите на столицата.

Минералната вода в Горна баня, район Овча купел, е слабо минерализирана, хомотермална. Към днешна дата минералната вода на Горна баня се бутилира.

Автобуси 206 и 103 свързват квартала с централните части на столицата. Работи се по третия диаметър на метрото в район Овча купел. Минералната баня в Горна баня, район Овча купел  в момента е доста запусната, но вече е взето репение за нейната реконструкция.

Днес ежедневно стотици хора от различни части на столицата и страната идва да си напълнят от течащия чучур на минералния извор вода в район Овча купел. В хотела в центъра на Горна баня, район Овча купел, отсядат туристи, които са дошли да се насладят на природата, водата и чистия въздух на квартала.

Квартал Суходол в район Овча купел

Друг квартал на район Овча купел, който е известен с минералните си извори, е Суходол. В Суходол, район Овча купел е разположен Суходолския манастир „Св. Троица”. Той е издигнат върху основите на малък параклис в редатат на 90-те години на миналия век. През 1957 г. до малкия параклис е намерен камък, принадлежал на средновековен храм. Предполага се, че в тази част на район Овча купел е имало старо селище, което е било сринато до основи при Турското нашествие. Манастирът е издигнат на мястото, където е имало предхристиянско светилище.

Район Овча строеж на третия диаметър на метрото

Жителите на район Овча купел с нетърпение очакват приключването на строежа на третия диаметър на метрото, за да могат да се придвижват още по-лесно и удобно до различните части на столицата.

Територия на район Овча купел

Здравеопазване в район Овча купел

Образование в район Овча купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

Квартал Суходол в район Овча купел

Прочетете още