район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 238 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1564 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 7700
-

Злодеи: Издълбаха 35 дупки в ствола, напълниха ги с отрова и убиват вековната секвоя в Овч...

Вековната секвоя, която се намира в столичния район "Овча купел", загива. Дървото е отровено и шансът да оцелее и минимален, съобщиха експерти пред Нова телевизия.  Дървото се намира до блок 402 на ул. "Промишлена" в квартала и е едно от четирите секвои в цяла София. Според специалистите злодеи целенасочено, професионално и упорито са действали по убийството на дървото. Освен местните жители, които се радваха на гигантско дърво, грижа за него пое и председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев. Още през декември предприе действия за защитата и спасението на секвоята, за да се спрат нападенията на зложелатели. По негова инициатива бе поставено осветление и видеонаблюдение. Но, въпреки това дървото е убито. Първите посегателства са забелязани през 2021 г., съобщиха жителите на район "Овча купел", които също положиха много усилия да спасят дървото. Секвоята е в частен имот и жителите смятат, че опитите за унищожаването му имат връзка с издадените разрешителни за строеж в близост.  Жителите на "Овча купел" спасяват гигантска секвояВ ствола на дървото са направени повече от 35 дупки, в които са вкарани токсични вещества, обясниха експертите. Те са блокирали проводящата тъкан и съответно, дървото не може да се храни и умира. Това ясно се вижда сега, през пролетта, когато вегетативната система на секвоята трябва да се събуди. С отровни вещества е атакувана и кореновата система. Зложелателите са действали агресивно с токсични вещества, за да унищожат вековното дърво. "Ще направим всичко възможно за подхранването на дъвото", обеща ланд. арх. Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелена система“ в Столична община. Дървото ще бъде подхранено, ще бъдат подрязани изсъхналите клони, но шансът да оцелее, за съжаление, е много малък.  

comment 0
visibility 1912
Почистиха незаконни сметища в Овча купел (СНИМКИ)

Почистиха незаконни сметища в Овча купел (СНИМКИ)

Тринадесет камиона, пълни с отпадъци, събрани от нерегламентирани сметища, са били извозени през последните няколко дена от „Овча купел“. За това съобщава районния кмет Ангел Стефанов във Фейсбук страницата си. „Благодаря на фирмите, които ни подпомогнаха и се включиха в пролетното почистване чрез безвъзмездно предоставяне на техника и жива сила, за да почистим някои от незаконните сметища на територията на „Овча купел“. За жалост, всичко това е образувано в резултат на злонамерени дейности и човешко безхаберие“, коментира Стефанов. Кметът благодари на гражданите, които са заявили участие в инициативата на местната администрация „Цветя за смет“. Много от хората са изпратили и снимки, за да покажат колко по-красиво и приветливо е станалото пространството около домовете им. В следващите дни пролетното почистване, както и кампанията „Цветя за смет“ в район „Овча купел“ продължават. Всеки, който желае, може да се включи в тях.

comment 0
visibility 2487
-

Стартира разширението на детска градина „Пламъче“ в кв. Суходол

Днес, 6 април, стартираха строителните дейности по разширението на детска градина „Пламъче“ в кв. Суходол. Това съобщи кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов. Пристройката и надстройката на съществуващата сграда ще осигурят помещения за три нови групи, предвижда се и изграждане на нова кухня. Така местата за деца в предучилищна възраст в квартала ще се увеличат с още 70 броя, разпределени в 2 градински и 1 яслена групи. Освен това, за първи път, в Суходол ще има яслена група, похвали се кметът. Въпреки застъпващите се кризи в световен мащаб, в районната администрация не сме спирали да полагаме необходимите усилия и за другите две детски градини, които са в програмата и защитихме като проекти и концепция, отбеляза още Стефанов. От района очакват дейностите по довършване на детската градина в Горна баня да продължат още няколко седмици и тя да бъде завършена по действащия проект в най-кратки срокове. По думите на кмета, временното спиране на строителството се е наложило заради драстичното увеличение на цените на строителните материали (някои от които 3 пъти!), както и липсата на специфични материли. Затова той се надява скоро да влезе в сила и Плана за индексация на цените в строителството. До няколко седмици очакваме да започне и преустройството на Дом „Дъга“ на бул. Н. Петков, съобщава още Ангел Стефанов. Там се предвижда да бъдат открити още 7 нови яслени и градински групи, с което ще има още 165 места за деца в детските заведения в район Овча купел.

Реклама
comment 0
visibility 8947
Вятърът събори кран в Овча купел

Вятърът събори кран в Овча купел

Бурният вятър в София продължава да нанася сериозни щети. Днес следобед кран се стоварил върху строителна площадка в столичния квартал „Овча купел“. Тази груба първоаприлска шега си направиха столичани в мрежата. До инцидента се е стигнало заради разразилата се буря и вятърът, на чиято сила съоръжението не е устояло, съобщава Нова телевизия. Няма данни за пострадали хора. Строежът се намира в непосредствена близост до Нов български университет.

comment 0
visibility 2212
-

Петият филиал на Столичната библиотека в „Овча купел“ отвори врати

Петият филиал на Столичната библиотека отвори врати в кв.„Овча купел“ на ул. “Петя Дубарова“, съобщават от пресцентъра на Столична община. "Разрастването на библиотеката помага да достигнем до повече читатели, но това показва и нуждата от духовност. Книгите и писателите са едни от най-добрите посланици на мира и се надявам всички ние да се обединим около това и да подкрепим хората от Украйна." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новия филиал. На събитието присъстваха и Н.Пр. посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко, ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, кметът на района Ангел Стефанов, директорът на библиотеката Юлия Цинзова и много ученици от 149. СУ и 88. СУ. Филиалът на Столичната библиотека разполага с 3 200 книги и ще предоставя всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката. Новият филиал надгражда възможностите на Столична библиотека, която е една от най-големите културни институции в България, с над 72 хил. читатели. Заедно с откритата преди около година Дигиталната лаборатория с помощта на Посолството на САЩ библиотеката разширява своите възможности да привлича повече читатели. Днес библиотеките имат изключителна роля за осигуряване на свободен достъп до информация, знание и култура чрез своите дигитални платформи. Кметът подари на библиотеката книги от български писатели. "Дарение са направили и наши издателства и автори, носители на Годишните награди на Столична библиотека, които са предоставили над 400 свои най-нови книги и списания. В празничния ден малките читатели ще получат подаръци – детски книжки, а до 19 март всички желаещи – безплатни читателски карти на Столична библиотека. На 19 март, събота, във филиала стартира детско артателие с младия художник Димитър Кърджилов Предвижда се във филиала, където има близо 30 детски книжки на украински език, заедно с Посолството на Украйна, което се намира в район „Овча купел“, да бъдат организирани ателиета за украински деца" – посочи Юлия Цинзова. Филиал „Овча купел" предлага за читателите и потребителите: - Свободен достъп до всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката – Каталог с над 700 хил. документа, тематични платформи, дигитални колекции и бази данни, онлайн поръчки и доставка на книги; - Ползване на цифрови образователни платформи за ученици; - Инициативи за насърчаване интереса към четенето и ученето на децата и учениците – срещи със съвременни български детски автори; артателие с младия художник Димитър Кърджилов, изнесени сбирки на Читателски клуб „АРТ и ШОК“ и др.; - Изложби, гостувания на Литературния клуб на Столична библиотека, премиери на книги на автори от района и др.; - Работилници по начална дигитална грамотност за деца – роботчета – пчелички, 3D очила; - Опознаване на 3D технологиите за ученици – уъркшопове и демонстрации с 3D писалки, 3D скенер и 3D принтер. - Семейни обучения и тематични беседи за родители с гост консултанти – психолози, педагози и др.

comment 1
visibility 3069
Столичната библиотека открива филиал в „Овча купел“

Столичната библиотека открива филиал в „Овча купел“

В район „Овча купел“ ще бъде открит петият филиал на Столичната библиотека. Това е трета нова локация за последните шест години. Официалното откриване ще се състои на 16 март от 12:00 ч., съобщават от културната институция. Филиалът се намира на ул. „Петя Дубарова“, бл. 415, вх. А. Работното време ще е от понеделник до петък от 9:00 до 19:00 часа и събота от 10:00 до 16:00 часа. В деня на откриването малките читатели ще получат подаръци - детски книжки, а до 19 март всички желаещи ще имат възможност да се сдобият с безплатни читателски карти. „Столична библиотека, Столична община, Столичният общински съвет и районна администрация „Овча купел“ обединиха усилията си за създаване на нова културна точка в креативната инфраструктура на София“, казват още от библиотеката. Новият филиал разполага с фонд от близо 3200 тома книги – най-нови и търсени заглавия от съвременни чужди и български писатели, класическа, научна, научно-популярна, детска и учебна литература и периодични издания. Филиалът ще предлага комфортни условия за посетителите – зона за художествена литература, Детски кът, Зона за четене и Зона за учене (за тийнейджъри). Библиотеката в „Овча купел“ ще бъде оборудвана с модерна техника - компютри, лаптопи, роботчета за програмиране, 3D очила, мултимедия, WI FI, разнообразни софтуерни продукти и програми. Посетителите ще имат свободен достъп до всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката – каталог с над 700 хил. документа, тематични платформи, дигитални колекции и бази данни, онлайн поръчки и доставка на книги. Учениците ще имат на разположение цифрови образователни платформи. Библиотечни консултанти ще помагат и напътстват посетителите. Предвидени са различни инициативи за насърчаване интереса към четенето и ученето на децата и учениците. В тази връзка са планирани: срещи със съвременни български детски автори; арт ателиета с младия художник Димитър Кърджилов; изнесени сбирки на Читателски клуб „АРТ и ШОК“ и др. Първото детско арт ателие с младия художник Димитър Кърджилов ще се състои на 19 март - събота. Освен това предстои да бъдат организирани поредица от изложби, гостувания на Литературния клуб на Столичната библиотека, премиери на книги на автори от района и др.За най-малките са предвидени забавни уъркшопове и демонстрации с 3D писалки, 3D скенер и 3D принтер. Новият филиал ще предлага и семейни обучения и тематични беседи за родители с гост консултанти – психолози, педагози и др. За откриването на филиала 19 издателства и автори – носители на Годишните награди на Столична библиотека, са дарили над 400 свои нови книги и списания за откриването на филиала.

comment 0
visibility 1880
-

В "Овча купел" предстои да се проведе обществено обсъждане

Районната администрация на столичният район "Овча купел" уведомява всички заинтересовани физически и юридически лица, че предстои да се проведе обществено обсъждане на схема за поставяне на фитнес-площадка в УПИ I-„за парк, църква и коо“ в кв.22 по плана на м.“Овча купел-актуализация“. Проектът предвижда поставянето на уреди за стрийт-фитнес в североизточната част на парк "Овча купел". Представянето на проекта ще бъде на 09.03.2022г. от 17,30ч. на интернет адрес: https://city-council-sofia.webex.com/city-council-sofia/j.php?MTID=m976763da9bc038823ceb570aaed5be2b Граждани и организации могат да подават писмени становища, мнения и предложения по проекта, като ги адресират до Главния архитект на Столична община. Становищата се внасят в деловодството на район „Овча купел” ( бул.”Цар Борис ІІІ” № 136В ет.1) или на e-mail:so_ok@ovchakupel.bg до 18.03.2022г. вкл. Те трябва да съдържат общ коментар, конкретни мотивирани предложения, доказателства за пропуснати ползи от невъвеждане на други варианти, като същите следва да са комплектовани с графика, телефон, e-mail-адрес, факс/адрес/ за връзка с подателя. Писмените становища ще бъдат публикувани на интернет страниците на направление "Архитектура и градоустройство", на единния електронен портал на обществените консултации към интернет страницата на Столична община и на интернет страницата на съответния район. Проектът е качен на сайта на Направление „Архитектура и градоустройство“ и на сайта на район „Овча купел“. Заключителната дискусия ще се проведе на 24.03.2022г. от 17.30ч. на интернет адрес: https://city-council-sofia.webex.com/city-council-sofia/j.php?MTID=mcc4a2323378fd570b553bc4090351ffe

comment 0
visibility 1858
В „Горна баня“ посрещнаха Поклади с огромен огън

В „Горна баня“ посрещнаха Поклади с огромен огън (СНИМКИ)

Снегът и студеното време не уплашиха жителите на столичния квартал „Горна баня“ в район „Овча купел“ и те се събраха на площада, за да отбележат Сирни заговезни. Сред присъстващите тази година имаше и много деца, които с интерес научаваха за обичаите на този ден. По традиция на площада беше запален голям огън, около който всички се хванаха на хоро, за да изгонят старото и лошото и заедно са посрещнат зараждането на доброто. Празникът Сирни заговезни е известен още като Прошка или Поклади. Той се отбелязва винаги 7 седмици преди Великден и с него се слага начало на Великия пост.

comment 0
visibility 3581
Кметът на Овча купел помогна на украинка с дете, настанена в бежанския цент

Кметът на Овча купел помогна на украинка с дете, настанени в бежанския център в Овча купел...

Кметът на столичния район Овча купел Ангел Стефанов съдейства и помогна на украинка с 10-годишно дете, която днес бе настанена в бежанския център на "Монтевидео".  Заедно със зам.-кмета на района Стефанов е посетил днес центъра, за да се запознае с готовността да приеме пристигащите от Украйна хора. Там се запознава с токущо пристигналите Олга и 10-годишното й момченце Иля. Те успяли да избягат от Мариупол и оставили в Украйна другите членове на семейството си – бащата и по-големият брат на Иля. "Оказа се, че до момента в центъра в Овча купел няма нито един настанен украински гражданин, а всички регистрирани са настанени на външни адреси. Свободните стаи, предвидени за тези граждани са 17 на брой, отделени на един етаж", съобщи в мрежата Стефанов. Олга и Иля били доведени от Гранична полиция и са първите украинци, настанени там. "Жената беше много притеснена и объркана и твърдеше, че единственото, което я интересува в момента е да подсигури училище на детето си. За жалост, някой я беше подвел, че у нас съществува украинско училище и беше разочарована, че не можем да потвърдим това", разказа кметът на Овча купел. Той съдействал на Олга и я свързали с украинския консул в София. Дипломатът е поел ангажимент на първо време да подсигури учебници за малкия Иля. Стефанов сподели във фейсбук и впечатления от стаите в бяжанския център. "Във всяка стая има шест (три двуетажни) легла с нови матраци и шкафчета, както и собствен санитарен възел. Липсват маса, столове, кухненски бокс, не е наличен интернет в стаите", описа той стаите за бежанците. Той е потърсил съдействие и от Столична община за подсигуряване на прилично жилище, в случай, че Олга и Иля решат да останат в България за по-дълго време. "Поддържаме постоянна връзка с жената и сме готови да отреагираме веднага при поява на нужда от продукти от първа необходимост. Готови сме да окажем помощ и съдействие според силите си на всички настанени там", заяви готовността си кметът на Овча купел.  

comment 0
visibility 4797
-

Кметът на "Овча купел": Надяваме се парк "Кукуряк" да е притегателен център за района

Изграждането на парк „Кукуряк“ в район „Овча купел“ е заложено, съобщава радио София. С реализирането му жителите на района най-накрая ще имат голямо публично пространство. Освен това се планира да бъдат прокарани и велосипедни връзки с ж.к.„Овча купел“ 1. - парк "Кукуряк". Новият столичен парк ще е между бул. „Монтевидео“ и улиците „Кукуряк“, „761“ и „Маестро Кънев“, по поречието на Горнобанска река. Районният кмет Ангел Стефанов сподели пред радио София, че очакванията за парка са големи. "Надяваме се той да се превърне в естествен притегателен център за района, защото един от големите проблеми в "Овча купел" е, че нямаме ясно обособен център и търговски площи, изобщо средищни места, където хората да могат да се срещат и да водят социален живот", каза той. В момента на предвидените за парк 100 дка площ има ливада и изоставени съоръжения от неизползвания изследователски център на БАН. Северната част от парка ще е прилежаща на третата линия на метрото, а единият от изходите на метростанция „Ж.К. Овча купел“ ще бъде на територията на парка. Подробният устройствен план на бъдещия парк е публикуван на сайта на направление „Архитектура и градоустройство“. Проектът е изготвен от „Национален център за териториално развитие“ ЕАД. Предвижда се изграждането на детски площадки, спортни площадки за деца и възрастни, площадки за тренировки и разходки на домашни любимци. Съгласно плана, ще бъдат запазени и съществуващите на място пътеки, естествено възникнали през годините.  Местните жители обаче са против изграждането на зона за жилищно застрояване на общинските земи от метростанция „Овча купел“ по течението на р. Суходолска до бул. „Ейбрахам Линкълн“. Планът на общината е с тези терени да бъдат обезщетени собствениците на частни терени в различни квартали на столицата. Местната общност обаче настоява бъдещият парк „Кукуряк“ да включва и тази територия, като по този начин паркът би бил с двойно по-голяма площ (200 дка).    

comment 0
visibility 2037
-

Филиал на Столична библиотека отваря врати в "Овча купел" 1

До броени дни ще бъде отворен филиалът на Столична библиотека, който ще се намира в Овча купел 1, бл. 415. За създаването на новото пространство за култура в района са съдействали от Столична община и Столична библиотека. Официалното откриване на филиала се очаква до края на месеца.  Ремонтните дейности на помещението, което от районната администрация предоставиха, са към своя край и то се превръща в едно уютно и приятно място, казва кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов. "Помещението години наред се е ползвало за партиен клуб, офис и магазин и решението да го предоставим за библиотека е изцяло наше", добавя той. Новата библиотека ще разполага с над 2000 нови книги – класика, научно-популярни и учебни четива, детска литература и др., като фондът ще се обогатява и допълва редовно с нови и популярни издания от български и чужди автори. Учениците и гражданите ще могат да ползват и електронните ресури на библиотеката.

comment 0
visibility 2546
-

Ще запази ли предназначението си минералната баня в "Овча купел"

Сградата на минералната баня в „Овча купел“ има забележителна история и архитектура, а тъне в разруха от години, разказва БНР. Изградената с дарения на софиянци сграда е от 1928 г., но през последните три десетилетия се саморазрушава пред очите на софиянци. След като общината я придобива от Министерството на здравеопазването през 2017 г., намира начин да я реставрира с безвъзмездна финансова помощ в размер на 3 319 912 лв. по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Проектът предвижда „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“ в обособена част от сградата, а срокът за изпълнение на договора е 31.12.2023 г. За въвеждането на обекта в експлоатация е необходимо да бъде осигурено съфинансиране от Столична община в размер на 4 460 000 лв. Предложението е тези средства да бъдат заложени в бюджетите на Столичната община за 2022 г. и 2023 г. Проектът обаче среща силен отпор от граждански организации. След общественото обсъждане през август 2021 г., на което е представен проекта, предвиждащ и научен център, в момента не е ясно какво ще се случва. Според експерти, заради качественото строителство засега няма опасност сградата да рухне. Но на банята трябва час по-скоро да се обърне внимание и „да я спасим“.  

comment 0
visibility 2148
-

Презастрояването е основен проблем на район "Овча купел" в София

Като основен проблем в „Овча купел“, жителите на квартала отбелязват презастрояването. Това са резултатите от анкета, проведена от Радио София. Сред проблемите, които отбелязват жителите, са и липсата на паркоместа, разрушените тротоари и нуждата от зелени площи. Според Цветан Кирчев от инициативния комитет „Заедно за „Овча Купел“, причината е липса на отговорност както от страна на жителите, така и от страна на местната администрация. Той съобщи в ефира на радиото, че подпорна стена до бл. 37 на ул. „Промишлена“ в квартала е пропаднала преди дни заради нов строеж. "Доколкото знам отговорността е на зам.-кмета на „Овча купел“ Георги Чичков, но не го видяхме на обекта да се появи. Тази събота на обекта на ул. „Промишлена“ 27 наливаха основи. Работните дейности започнаха в 6.45 и завършиха чак след 24.00 часа, въпреки сигналите подавани на 112 от съседната кооперация не спряха да наливат бетон, и това тормозеше гражданите цялата събота“, отбеляза Цветан Кирчев. По думите на Кирчев, диалогът между гражданите и администрацията е труден. „Ние даваме правата на районната администрация и ние трябва да търсим отговорност, затова част от отговорността е към нас“, отбеляза още той. Детските площадки и градинките в района също са занемарени, а ремонтът на ул. "Народно хоро" се бави, каза Цветан Кирчев. Той отправи въпроси за неизпълнените предизборни обещания към кмета на района Ангел Стефанов.

comment 0
visibility 2316
-

Улица до метростанция "Горна баня" в столицата се превръща в паркинг

До метростанция "Горна баня" в столицата няма удобен достъп откъм квартала, на мястото липсва паркинг, хората са принудени да спират в зелените площи около военните блокове. За това съобщи пред БНР Николай Киров, който живее в района. "В момента тази зелена площ вече е една кална точка", разказа Николай Киров. Той добави, че многократно е подавал сигнали до Столичната община за паркирани автомобили в зелените площи и на ул. „Николай Хрелков“. По думите му от общината са решили, че е редно да се направи паркинг, който ще се намира на два частни имота, които съответно трябва да бъдат отчуждени. Според живущите в района, решението е странно, защото като място не е удобно, дори с кола. "Влиза се в улици, в които сега няма трафик, а на тази зелена площ, от септември месец м.г. се появи една нова сграда в кадастъра и фактически, за мен, там се готви един нов строеж, на общинска територия", казва Киров. Мирослав Аврамов, който живее на ул. „Николай Хрелков“, също отправи въпрос към кмета на „Овча купел“: „Аз искам да попитам на тази полянка автопарк ли ще има, или сграда, защото преди две години беше обявил, че ще прави автостанция. Второто, което искам да го попитам е кога ще започне да прави тротоари в „Горна баня“ и трето – какво той свърши по отваряне на банята в „Горна баня“, защото хората го избрахме с това единствено обещание - да отвори банята”, пита Аврамов.

comment 0
visibility 3939
Блок пропада в столичния „Овча купел”

Блок пропада в столичния „Овча купел”

Заради строителни работи пропада блок в София. В основата на сградата се виждат пукнатина около една педя. Според живущите в кооперацията причината е строителен изкоп до техния блок. Според собствениците на апартаменти в блока проблемите са започнали след началото на строителни работи преди месец. Извадиха голфа, пропаднал в изкопа в Овча купел (ВИДЕО) Появили са се и пукнатини в жилищата. Те се опасяват, че компрометирана и канализацията, което е сред причината за свлачището. Искането им е да се провери дали е било извършен укрепване и са сигнализирали районната администрация. Изкопът с пропадналата кола е до бл. 412 в "Овча купел" „Извършихме проверка. Блокът не се свлича, но прилежащите пространства се свличат. Укрепителните работи са направени на парче и вероятно не съответстват на проекта“, коментира районният кмет по строителството в „Овча купел“ Георги Чичков, цитиран от bTV. Чичков ще изиска от строителя проекта, за да види дали са били спазени изискванията, ако се установи нарушения ще бъде съставен акт.

Район Овча Купел

Територия на район Овча купел

Район Овча купел може спокойно да бъде признат за един от най-големите столични райони. В пределите на район Овча купел влизат кварталите „Суходол“ и „Горна баня“, комплексите „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино.

Територията на район Овча купел се пресича от три реки - Владайска река, Суходолска река и река Шеовица. Населението на район Овча купел наброява приблизително 55 000 души.

Район Овча Купел

Здравеопазване в район Овча купел

За здравето на жителите от район Овча купел се грижат няколко здравни заведения. Едно от тях е Специализираната болница по физикална терапия и рахабилитация в район Овча купел. Тя е наследник на стария Национален институт по курортология и физиотерапия, който е бил открит през 1946г. На практика, това е първото здравно заведение в столицата, в район Овча купел, изцяло ориентирано към рехабилитация, физикална медицина и курортология, не само в район Овча купел, но и в страната. Болницата се намира в средата на униклаен парк, в който се отглеждат редки и разнообразни растения. В парка има и минерален извор.

Район Овча Купел Многопрофилна болница за активно лечение Доверие

В район Овча купел се намира и Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие”. На площ от 8 000 кв.м. се намират Медицински център – МЦ „Доверие” и Многопрофилна болница за активно лечение – МБАЛ „Доверие”. Така се оформя един модерен медицински център в район Овча купел. Предлага се комплексно лечние на всички пациенти. Модерна апаратура има в кабинетите на комплекса в район Овча купел.

В болницата има пет операционни и реанимационен сектор. 46-те луксозни стаи са с 1 до 3 легла. Повечето от тях са със собствен санитарен възел. Имат хладилник, телевизор, интернет и телефон. При нужда може да бъде настанен и придружител. Медицинският комплекс в район Овча купел разполага с най-новия модел Ядрено-магнитен резонанс, който има огромни диагностични възможности.

Район Овча Купел СБАЛ Ортопедея-Горна баня

Друго важно здравно заведение в район Овча купел е СБАЛ Ортопедея-Горна баня. Тя е специализирана в лечението на заболявания и посттравматични увреждания на опорно-двигателния апарат. Болничното заведение е наследник на Държавна институтска болница по ортопедия „Проф.Бойчо Бойчев” към МУ София. Ортопедията в район Овча купел е създадена през 1974 г. и е единствената по рода си в страната. В нея се обединяват  Катедрата по ортопедия и травматология към ИСУЛ – София, Катедрата по ортопедия и травматология към ВМИ – София и Републиканския институт по възстановителна хирургия и протезиране – София, Медицинска Академия. В болницата функционират 7 клиники, всяка със специфична лечебна и научна дейност.

В район Овча купел функционира и IV МБАЛ. Болницата разполага с 5 орделения, а именно първо вътрешно отделение,второ вътрешно отделение,хирургично отделение,урологично отделение,ОАИЛ с общо 111 легла,образна диагностика и отделение по патологоанатомия, както и две лаборатории-Клинична и Микробиологична. Апаратурата в болницата в район Овча купеле модерна. Здравното заведение е напълно реконструирано. В него могат да се лекуват задравно осигурени пациенти от цялата страна.

Образование в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира Нов Български Универистет. Това е частен университет, в който се обучават 12 000 студенти годишно. Основан е през 1991 г.

В район Овча купел се намира още едно висше учебно заведение - Висше училище по застраховане и финанси. Това е първото часно висше учебно заведение не само в район Овча купел, но и в страната. Започва да работи през 2002 г. Материалната база на учебнто заведение е на Европейско ниво. Учебната сграда в район Овча купеле модерна, на 6 етажа, в която има модерно оборудвани учебни зали, аула с 300 работни места, заседателни зали, библиотека, преподавателски кабинети, книжарница и кафе-сладкарница.

На територията на район Овча купел се намира и Висшето строително училище „Любен Каравелов” .  То е наследник на старото специализирано военно инженерно строително училище, което е било създадено през 1938 г. Във висшето училище в район Овча купел се подготвят висококвалифицирани кадри за строителството.

В район Овча купел функционират четири средни училища две професионални гимназии, Италиански лицей, частно езиково училище, три основни училища.

66 СОУ „Филип Станиславов” в район Овча купел е ранно изучаване на чужд език. След завършване на основното си образование, учениците могат да изберат профилирани паралалки по география и информатика.

88 СОУ „Димитър Попниколов” в район Овча купеле изключително популярно. Много от жителите на район Овча купел го предпочитат.

В район Овча купел се намират и 149 СОУ „Иван Хаджийски”, 151 СОУ „Александър Флеминг”, Професионална гимназия по електроника и автоматика, Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема”,Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език.

Район Овча Купел баня Овча Купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира един забележителен квартал – Горна баня. Той е известен в цялата страна с минералната си вода, както и с чистия си въздух. Легенда разказва как кучето на софийския валия се изкъпало в минералния извор, докато били на лов, и оздравяло. Тогава средновековното селище било възстановено. През 1938 г. Горна баня влиза в пределите на столицата.

Минералната вода в Горна баня, район Овча купел, е слабо минерализирана, хомотермална. Към днешна дата минералната вода на Горна баня се бутилира.

Автобуси 206 и 103 свързват квартала с централните части на столицата. Работи се по третия диаметър на метрото в район Овча купел. Минералната баня в Горна баня, район Овча купел  в момента е доста запусната, но вече е взето репение за нейната реконструкция.

Днес ежедневно стотици хора от различни части на столицата и страната идва да си напълнят от течащия чучур на минералния извор вода в район Овча купел. В хотела в центъра на Горна баня, район Овча купел, отсядат туристи, които са дошли да се насладят на природата, водата и чистия въздух на квартала.

Квартал Суходол в район Овча купел

Друг квартал на район Овча купел, който е известен с минералните си извори, е Суходол. В Суходол, район Овча купел е разположен Суходолския манастир „Св. Троица”. Той е издигнат върху основите на малък параклис в редатат на 90-те години на миналия век. През 1957 г. до малкия параклис е намерен камък, принадлежал на средновековен храм. Предполага се, че в тази част на район Овча купел е имало старо селище, което е било сринато до основи при Турското нашествие. Манастирът е издигнат на мястото, където е имало предхристиянско светилище.

Район Овча строеж на третия диаметър на метрото

Жителите на район Овча купел с нетърпение очакват приключването на строежа на третия диаметър на метрото, за да могат да се придвижват още по-лесно и удобно до различните части на столицата.

Територия на район Овча купел

Здравеопазване в район Овча купел

Образование в район Овча купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

Квартал Суходол в район Овча купел

Прочетете още