район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
  • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 958
-

Столичното 149 СУ закупи над 300 нови книги

149 СУ „Иван Хаджийски“ в район Овча купел в София закупи над триста нови книги за училищната библиотека, съобщават от РУО-София. Училището в кв. Горна баня е закупило книгите по изготвен от учителите по български език и литература в начален етап и прогимназиален етап на обучение. Литературата е предназначена за учениците до 7 клас. Ръководството работи и по осигуряване на безжична връзка с дигиталните ресурси на Столична библиотека през персонални компютри, разположени в самата училищна библиотека. Училището е открито през 1988г. Разполага с модерна и съвременна материална база - 40 кабинета, хранилища и лаборатории за някои от предметите. Активно се използват конвенционални, но и иновативни методи на преподаване. Одобрено е за иновативно, като в начален етап иновацията е насочена предимно в сферата на фолклора, а учениците се запознават с характеристиките на народната култура, с красотата на българските народни песни и символиката на различните празници.

comment 0
visibility 1220
-

Два акта ще получи фирма за изсипване на строителни отпадъци в Горна баня

Районната администрация на столичния "Овча купел" е предприела по сигнал от граждани проверка в района на ул. "Обзор" в кв. Горна баня. За случая разказа районният кмет Ангел Стефанов. Кметът отбелязва, че това е поредната игра на котка и мишка с нарушители на знакови разпоредби. Сигналът, подаден от живущите в района, е бил за камиони, минаващи през поляните и изсипващи пръст и отпадъци в дере. Експертите, извършили проверката намясто, установили няколко нарушения:- Нерегламентирано изсипване на строителни отпадъци и земни маси. - Неспазване на одобрената документация.- Своеволно нарушение на издаденото направление за извозване на земни маси.- Замърсяване на пътното платно. Били връчени предписания за незабавно явяване на управителя на фирмата-превозвач в районната администрация. След тръгването на служителите обаче превозвачът е направил втори опит за незаконно засипване в близост. При повторното отиване на проверяващите намясто, заедно с представители на инспектората, дейностите отново бяха спрени. В момента от района подготвят съставянето на 2 акта за установяваене на административно нарушение по ЗАНН във връзка със ЗУТ. Съставен е и констативен протокол и е изпратено писмо, с което от "Овча купел" настояват Столичен инспекторат да образуват административно-наказателно производство чрез издаване на акт. "Ще настояваме ресорния зам.-кмет на Столична община да наложи максималната глоба за нарушенията. Ще продължим регулярните обиколки из района с цел преустановяване на подобни лоши практики и ще бъдем безкомпромисни спрямо нарушителите", категоричен е районният кмет. Ангел Стефанов благодари на гражданите, подали сигнала през вчерашния ден. Той напомни, че при забелязване на подобни нередности гражданите могат да пишат на so_ok@ovchakupel.bg.

comment 0
visibility 1324
-

В район "Овча купел" монтират 14 нови маси за тенис

От днес започна доставката и монтирането на 14 нови маси за тенис, които ще бъдат монтирани на открити площадки на територията на район "Овча купел" в столицата. Това съобщи кметът на района Ангел Стефанов. Новите съоръжения за спорт ще бъдат разположени в междублокови пространства, дворове на училища и спортни площадки в целия район - Горна баня, Суходол, Овча купел стара част, Овча купел 1 и 2. Масите са закупени и монтирани със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към СО – р-н "Овча купел". "Тенисът на маса е един от любимите спортове на децата и младежите. Сигурен съм, че масите ще се приемат с много ентусиазъм и ще донесат здраве и удоволствие на ползващите ги", отбелязва районният кмет. Местата, на които могат да бъдат поставени тенис маси за игра на открито трябва да отговарят на определени изисквания – имотът да бъде общинска собственост, да има твърда (бетонна) основа, да се спази определено отстояние и др. Ето и локациите, които отговарят на изискванията и на които новите маси ще бъдат монтирани:- Бл. 30 - 2 броя , до детската площадка и ул. „Феникс“- Зад Бл. 26- Зад Бл. 12- Пред Бл. 420- Зад Бл. 604- Градинката пред Бл. 510- Между 17 и 19 блок- Ул. „Боряна“ до „дипломатическите блокове“- В двора на 66 СУ - Ул. „Букет“- Ул. “Народен герой“ (където първо предстои изграждане на площадка)- До „железничарските блокове“ в Горна Баня на ул. „Люба Григорова“- В двора на 53-то ОУ - Ул. „Траян Танев“ зад кафе „Верона“ в кв. Суходол    

Реклама
comment 0
visibility 1719
-

В Горна баня сформират доброволчески отряд

Активисти от столичния квартал Горна баня се събраха на 18 ноември и взеха решение да създадат общностен корпус към местното читалище "Пробуда-1926". За това съобщи Ротари клуб "Горна баня", който подкрепя идеята. Зад инициативата, освен Ротари клубът, застават читалище "Пробуда-1926", местното ТД "Боерица" към БТС, представители на местната общност и местната власт.  Идеята е да бъдат сформирани постоянни екипи от доброволци, които да работят заедно по проекти и съвместни инициативи в областта на спорта, екологията, културата, социалната сфера. Инициативите и проектите, които ще са полезни и важни за местната общност, ще се избират и обсъждат на общи събрания съвместно с жителите на квартала. Част от плановете на доброволците е да съействат на местното читалище за реализация на различни проекти, насочени към местното училище и други социални институции. Общностният корпус, който също ще носи името "Пробуда", ще представлява екип от мъже и жени, загрижени за развитието и подобряването на условията за живот на общността. По този начин жителите на Горна баня се надяват да имат възможността лично да разглеждат и решават проблемите на територията, която обитават. "Всички участници се обединиха около идеята, че заедно можем да бъдем по-силни в предприемането на реални действия и стъпки, които да променят заобикалящата ни среда. За "Свят, в който хората се обединяват за трайни промени от които имат нужда", отбелязват местните жители, като подчертават, че ще положат усилия заедно да привличат още съмишленици и партньори, за да реализират максимален брой успешни проекти.

comment 0
visibility 1569
Обмислят начини за облекчаване на трафика в Овча купел

Обмислят начини за облекчаване на трафика в Овча купел

Кметът на „Овча купел“ Ангел Стефанов и зам.-кметът по направление „Транспорт и градска мобилност“ в СО Кристиан Кръстев посетиха най-проблемите и натоварени точки в района, за да обсъдят начините за облекчаване на трафика и обезопасяване на невралгичните места. В обиколката се включиха още Димитър Петров, директор на Дирекция „Управление и анализ на трафика“ и Борис Самарджиев от Дирекция “Транспорт“. „За някои от локациите от районната администрация имаме конкретни решения, за други разчитаме на експертни предложения“, заяви кметът Стефанов. По-голяма част от проблемните места са близо до кръстовища, за които има идея да се поставят пътни знаци, маркировка, антипаркинг елементи и огледала. Такива са: ул. „Боряна“, на кръстовищата с ул. „Иван Радоев“ и ул. „Народен герой“; входовете за локални платна на „Околовръстен път“ при ул. „Паскал Тодоров“ и ул. „Киевска“; ул. „Маестро Кънев“ от ул. „Пиер дьо Ронсар“ до бул. „Монтевидео“, кръстовищата на ул. "Промишлена" (където е възложено изграждане на "легнали полицаи") и др. „Обсъдихме и необходимостта да бъдат изградени пешеходни пътеки в близост до м.с. „Горна баня“ – откъм бул. „Президент Линкълн“, и на ул. „Николай Хрелков“ в Горна баня. Имам уверението на г-н Кръстев, че след анализ на описаните от мен проблемни участъци, ще бъдат взети мерки в най-кратки срокове“, уточни районният кмет. Според Стефанов проблемните места в „Овча купел“ не са никак малко, но без промяна на нормативната уредба и сериозни инвестиции в изграждане на паркинги, както и активизиране на всички контролни органи, нищо няма да се реши.  

comment 0
visibility 943
Кметът на Овча купел и министърът на МРРБ обсъждат важни за столицата проек

Кметът на Овча купел и министърът на МРРБ обсъждат важни за столицата проекти

Въпроси, свързани с терена, предоставен за изграждане на детска болница в столицата дискутираха на среща министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и кметът на столичния район „Овча купел" Ангел Стефанов, съобщават от пресцентъра на МРРБ. Двамата се договориха утре в 16 часа да се проведе среща между министрите на регионалното развитие и благоустройството и здравеопазването заедно с областния управител на София – град Митко Михайлов, кмета на район „Овча купел" Ангел Стефанов и частните собственици на имоти - съседни на терена. Срещата е с цел подписване на документи, отнасящи се за началото на процедурата за изменение на Подробния устройствен план. По време на днешния разговор министър Шишков и кметът на „Овча купел" Ангел Стефанов обсъдиха строителството на важни за столицата инфраструктурни обекти, сред които завършване на ремонта и реконструкцията на трасето на трамвайна линия №5 и разширението на Софийския околовръстен път между кварталите „Бъкстон" и „Люлин". В хода на разговора беше повдигнат и въпросът за изпълнението на ремонта на централната градска част на София и жълтите павета. Министърът отново подчерта, че срокът за завършване на проекта ще бъда удължен с 6 месеца. „Освен локалните строителни проекти, които са от значение за софиянци, важна перспектива за бъдещето на столицата има и изграждането на магистрала „Рила", поясни министър Шишков. Той подчерта, че този аутобан е важен за София и е връзка между Ихтиман, Самоков и Дупница, и е на практика първият ринг на столицата. В днешната среща се включиха също заместник-кметът на район „Овча купел" Георги Чичков и столичните общински съветници Бойко Димитров и Симеон Ставрев.

comment 0
visibility 1161
Председателят на СОС: Трафопост до банята в Овча Купел няма да има

Председателят на СОС: Трафопост до банята в Овча Купел няма да има

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев се срещна с жители на Овча купел, за да ги убеди лично, че пред банята в квартала няма да се строи трафопост. Предложението е било направено от проектантите в изпълнение на изискванията на електроразпределителното дружеството. Трафопостът е нужен, за да може да работи банята. „Заради това техническо предложение главният архитект на София поиска обществени обсъждания на проекта. Арх. Здравков очаква от районния кмет да получи документите от общественото обсъждане възможно най-скоро, за да прекрати производството“, обясни Георгиев. Той посочи, че ще бъдат разгледани няколко други варианта, които предвиждат трафопостът да бъде изграден извън пределите на парка. Един от тях е увеличаване на капацитета на съществуващия трафопост в болницата до банята, която обаче е държавна и се налагат съгласувателни процедури.

comment 0
visibility 1364
Текат масови ремонти по улиците в столичния кв. Горна баня

Текат масови ремонти по улиците в столичния кв. Горна баня

Ремонтни дейности текат на различни места в столичния кв. Горна баня. Изцяло е ремонтирана ул. „Прибойница“, в частта й между ул. „Урал“ и ул. „Ракита“, съобщава кметът на район „Овча Купел“, Ангел Стефанов. В момента се възстановява компрометирана пътна настилка по ул. „Равнище“, където преди това беше извършен ремонт на запушена и пропаднала канавка. „По участъци от улица „Дон“ и ул. „Еделвайс“ беше извършено полагане на настилка от инертни материали (фрезован асфалт и битумна емулсия). В следващите седмици предстоят ремонтни дейности по ул. „Маджарица“ и по ул. „Св. Крал“, където очакваме преди това Софийска вода да отстрани три теча.“, посочва районният кмет. Той уточнява, че престои и реновиране на тротоара по ул. „Планиница“, от ул. „Христо Стефчов“ до ул. „Урал“, от страната на читалището. „В квартала преобладаващо улиците са с неприложена регулация (частни имоти), а мрежите на инженерната инфраструктура - стари, компрометирани и често изградени в отклонение от проектите. Това, заедно с липсата на канализация, затруднява реализацията на много належащи ремонти. Въпреки това, използваме всякакви възможности за подобряване на инфраструктурата“, допълва районният кмет. По думите му се извършват и частични ремонти по компрометирани тротоарни настилки и на други места в район Овча купел.

comment 0
visibility 1005
-

Здравният министър: Избраният терен в Горна баня има много предимства

Теренът в Горна баня, на който се спряха експертите и който вчера беше одобрен от Министерски съвет за строителство на Национална детска болница, има много предимства. Това каза пред БНТ служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Окончателно: МС реши детската болница да е в Горна баняСред предимствата на избрания терен той изброи уникален микроклимат, минерална вода, 15 декара парк, газификация, електропреносна мрежа, водопровод и канализация. Теренът се намира между три булеварда, в близост до него се намира спирка на метро и на наземния градски транспорт. Проектът за новата болница предвижда да има подземен и наземен паркинг, хотел за родителите. Към болницата ще може да се влиза от 3 места. Сградата ще бъде съобразена с всички модерни технологии, ще бъде изграден покрив, който да бъде на подемник и на него да може да каца хеликоптер, посочи още д-р Меджидиев. Така спешните малките пациенти ще могат директо да влизат в реанимация, каза още той. "Теренът е добро решение на този етап, но ние нямаме скици и карти", каза вчера за БТА Петкана Бакалова, член на националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“. По думите ѝ има детайли, които трябва да се прецизират, но е добре, че държавата ретартира процеса. Тя отбеляза, че диалогът с гражданите трябва да продължи и да се създаде Обществен съвет, който да гарантира гражданското участие, като добави, че ще настояват за анализи и конкурс за проектиране. Договорът, сключен с дружеството "Детско здраве" за стария проект на болницата, е прекратен на 19 август от служебното правителство, каза още министърът на здравеопазването. Авансът от 9 милиона лева, който е бил даден, е изискан обратно от държавата, но все още не е възстановен. "Няма възможност да откажат, средствата трябва да бъдат възстановени. Имаме множество покани към тях, но към момента не е възстановен предоставеният аванс. Ние ще настояваме те да бъдат възстановени", увери д-р Меджидиев. Той добави, че за новия проект ще бъде пусната нова обществена поръчка.

comment 0
visibility 1693
Теренът за детска болница е до Ортопедията в Горна баня, на 700 м от метрот

Теренът за детска болница е до Ортопедията в Горна баня, на 700 м от метрото (СНИМКИ)

Министерски съвет трябва реши къде ще бъде посторена НАционалната детска болница на заседанието утре. Един от одобрените терени се намира в район Овча купел, съобщи кметът на района Ангел Стефанов във фейсбук. Изграждането на детската болница в София е бил поводът за няколкото срещи с министрите на здравеопазването и на регионалното развитие, на които е присъствал и Ангел Стефанов през изминалите седмици. "Обсъжданият терен се намира зад болницата по ортопедия в Горна баня. Мястото е достатъчно голямо и, както се вижда на снимките, към момента е добре озеленено. Отстои на 700 м от метростанция. След разширението на Околовръстния път ще стане още по-комуникативно и леснодостъпно", съобщи районният кмет. "Ако теренът бъде избран, ролята на районната администрация и общината ще бъде да се изчисти собствеността, включително и да се прехвърли част от имота на държавата, както и съдействие относно необходимите градоустройствени процедури. Изграждането на нова и модерна болница се бави вече няколко години. Благодаря на всички активисти, работили неуморно по този казус и вярвам, че построяването й ще бъде приоритет на управляващите! Децата ни я заслужават и при избор на терена в район Овча купел, аз и колегите ми от районната администрация ще окажем пълно съдействие тя да се случи възможно най-бързо", коментира Ангел Стефанов.

comment 0
visibility 1025
-

Ръждяса новият открит фитнес в "Овча купел"

Ново оборудване за стрийт фитнес беше поставено на една от оживените площадки в столичният район "Овча купел" - тази пред блок 510. Ремонтът беше извършен през декември 2021 година. За съжаление обаче само няколко месеца след ремонта боята по един от лостовете започнала да се лющи и под нея се показва ръжда, съобщи радио София. За това сигнализират граждани от квартала, които ползват уредите. "Ако не се смени гаранционно лостът, ще се захаби повече и няма да може да се използва занапред", отбелязват гражданите. Гумената настилка на площадката също е разлепена и трябва да се смени, отбелязват те. Преди да потърсят помощ от медиите, гражданите са подали сигнал до общината чрез мобилното приложение Call Sofia, но до момента не са предприети мерки. Ползвателите на площадката са писали и на фирмата изпълнител, а месец по-късно се получава отговор с препоръка да бъде подадена към тях "молба по пощата от общината с подпис и печат за смяна на лоста". Системата е абсурдна и тромава, отбелязват гражданите. "Просто трябва някой да дойде на място, да види и да констатира дефекта, за да може той да се оправи и площадката да се ползва без проблеми", каза жител на района, който вече е подал многобройни сигнали и писма. "Площадката се използва целодневно от млади и по-възрастни. Децата си играят също", споделя своите наблюдения будният гражданин, като се надява от районната администрация да педприемат проверка по сигнала, за да не се случи злополука.

comment 0
visibility 1081
-

Подменят масите и пейките в парка в старата част на Овча купел

Масите и пейките в парка на Овча купел-старата част ще бъдат подменени. До дни всички стари и амортизирани паркови мебели ще бъдат сменени с нови такива. За началото на работата съобщи кметът на района Ангел Стефанов, който благодари на Столична община - "Зелени системи", които са откликнали на настояванията паркът в старата част на кв."Овча купел" да бъде обновен. Кметът благодари и на фирмата - изпълнител, която отговаря за поддръжката на парка. Очаква се да бъдат ремонтирани и алеите в парка, както и пространството пред сцената. "Нека ползваме новите мебели със здраве и грижа на добри стопани и ги запазим здрави дълго време", пожела кметът на района.

comment 0
visibility 1038
-

Асоциацията за термално наследство против изграждането на трафопост в парка на минерална б...

Българската асоциация за термално наследство (БАТН) е внесла възражение срещу намерението на Столична община да изгради трафопост в парка на минерална баня „Овча купел“, съобщават от асоциацията на страницата си и в социалните мрежи. Сградата на банята е със статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория ”местно значение”, напомнят от асоциацията. Освен това, тя е неразделна част от заобикалящата я парковата среда, където са разположени множество ценни видове растителност и елементи на парковото изкуство като алеи, шадраван, езеро и др. През февруари 2019г. сградата става собственост на Столична община, която от своя страна я предоставя за стопанисване на Регионален исторически музей-София. Кой и защо иска да саботира проекта за възстановяването на минералната баня в Овча купел (СНИМКИ) Справка в НАГ показва, че е издадена виза за инвестиционно проектиране на трафопост с височина 3.50 м., който ще бъде позициониран в непосредствена близост до фасадата на Минерална баня "Овча купел". Това би нарушило облика на фасадата на баня "Овча купел", както и на целия парков комплекс. Според издадената виза за проектиране се предвижда сградата на трафопоста да се разположи в началото на нерегламентирана отбивка от бул. “Овча купел” през парка, водеща към Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация-ЕАД (НСБФТР-ЕАД). Този достъп се ползва от посетителите на болницата, минералния басейн и завършва с паркинг за автомобили в сърцето на парка, което е недопустимо от гледна точка на осигуряване на спокойствието на посетителите на бъдещия термален комплекс в минерална баня Овча купел. От асоциацията настояват трафопостът да се позиционира на максимално отдалечено място от сградата и лицето на булевард „Овча купел“. "НАЛОЖИТЕЛНО е, преди всичко, СО да възложи актуално проучване за ново местоположение на техническото съоръжение-трафопост, така че да запази ценността на сградата и парковата среда и осигури оптимални възможности за функциониране на съоръжението", посочват експертите от асоциацията. По случая ще се проведе и обществено обсъждане на 02.11.2022г. от 17,30ч. в административната сграда на район „Овча купел” към СО с адм. адрес бул.”Цар Борис ІІІ” №136“В“.

comment 0
visibility 956
-

Подменят кошчетата за отпадъци в "Овча купел"

Старите и счупени кошчета за боклук в район "Овча купел" в столицата ще бъдат подменени с нови. Това съобщи кметът на района Ангел Стефанов. Новите 30 броя кошчета ще бъдат поставени основно в междублокови пространства, както и в близост до детски или спортни площадки, поясни той. Районният кмет призова те да се ползват по предназначение и пожела да са здрави дълго време. Междувременно гражданите се оплакаха, че в района има заключени клетки с контейнери за разделно събиране, което е необяснимо. Никой от живущите в близост няма ключ от клетката, съответно тя не може да се ползва. "Поставиха ги, снимаха ги, заключиха и дотам...", коментират гражданите и се питат дали и новите паркови кошчета няма да бъдат заключени.

comment 0
visibility 764
Подменят старите кошчета в Овча купел с нови

Подменят старите кошчета в Овча купел с нови

Част от стари и счупени кошчета за боклук в столичния район Овча купел ще бъдат подменени с нови, съобщава районният кмет Ангел Стефанов. 30 броя чисто нови съдове за смет ще бъдат поставени основно в междублокови пространства, както и в близост до детски или спортни площадки. „Нека ги запазим здрави дълго време и ги ползваме по предназначение!“, апелира районният кмет.

Район Овча Купел

Територия на район Овча купел

Район Овча купел може спокойно да бъде признат за един от най-големите столични райони. В пределите на район Овча купел влизат кварталите „Суходол“ и „Горна баня“, комплексите „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино.

Територията на район Овча купел се пресича от три реки - Владайска река, Суходолска река и река Шеовица. Населението на район Овча купел наброява приблизително 55 000 души.

Район Овча Купел

Здравеопазване в район Овча купел

За здравето на жителите от район Овча купел се грижат няколко здравни заведения. Едно от тях е Специализираната болница по физикална терапия и рахабилитация в район Овча купел. Тя е наследник на стария Национален институт по курортология и физиотерапия, който е бил открит през 1946г. На практика, това е първото здравно заведение в столицата, в район Овча купел, изцяло ориентирано към рехабилитация, физикална медицина и курортология, не само в район Овча купел, но и в страната. Болницата се намира в средата на униклаен парк, в който се отглеждат редки и разнообразни растения. В парка има и минерален извор.

Район Овча Купел Многопрофилна болница за активно лечение Доверие

В район Овча купел се намира и Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие”. На площ от 8 000 кв.м. се намират Медицински център – МЦ „Доверие” и Многопрофилна болница за активно лечение – МБАЛ „Доверие”. Така се оформя един модерен медицински център в район Овча купел. Предлага се комплексно лечние на всички пациенти. Модерна апаратура има в кабинетите на комплекса в район Овча купел.

В болницата има пет операционни и реанимационен сектор. 46-те луксозни стаи са с 1 до 3 легла. Повечето от тях са със собствен санитарен възел. Имат хладилник, телевизор, интернет и телефон. При нужда може да бъде настанен и придружител. Медицинският комплекс в район Овча купел разполага с най-новия модел Ядрено-магнитен резонанс, който има огромни диагностични възможности.

Район Овча Купел СБАЛ Ортопедея-Горна баня

Друго важно здравно заведение в район Овча купел е СБАЛ Ортопедея-Горна баня. Тя е специализирана в лечението на заболявания и посттравматични увреждания на опорно-двигателния апарат. Болничното заведение е наследник на Държавна институтска болница по ортопедия „Проф.Бойчо Бойчев” към МУ София. Ортопедията в район Овча купел е създадена през 1974 г. и е единствената по рода си в страната. В нея се обединяват  Катедрата по ортопедия и травматология към ИСУЛ – София, Катедрата по ортопедия и травматология към ВМИ – София и Републиканския институт по възстановителна хирургия и протезиране – София, Медицинска Академия. В болницата функционират 7 клиники, всяка със специфична лечебна и научна дейност.

В район Овча купел функционира и IV МБАЛ. Болницата разполага с 5 орделения, а именно първо вътрешно отделение,второ вътрешно отделение,хирургично отделение,урологично отделение,ОАИЛ с общо 111 легла,образна диагностика и отделение по патологоанатомия, както и две лаборатории-Клинична и Микробиологична. Апаратурата в болницата в район Овча купеле модерна. Здравното заведение е напълно реконструирано. В него могат да се лекуват задравно осигурени пациенти от цялата страна.

Образование в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира Нов Български Универистет. Това е частен университет, в който се обучават 12 000 студенти годишно. Основан е през 1991 г.

В район Овча купел се намира още едно висше учебно заведение - Висше училище по застраховане и финанси. Това е първото часно висше учебно заведение не само в район Овча купел, но и в страната. Започва да работи през 2002 г. Материалната база на учебнто заведение е на Европейско ниво. Учебната сграда в район Овча купеле модерна, на 6 етажа, в която има модерно оборудвани учебни зали, аула с 300 работни места, заседателни зали, библиотека, преподавателски кабинети, книжарница и кафе-сладкарница.

На територията на район Овча купел се намира и Висшето строително училище „Любен Каравелов” .  То е наследник на старото специализирано военно инженерно строително училище, което е било създадено през 1938 г. Във висшето училище в район Овча купел се подготвят висококвалифицирани кадри за строителството.

В район Овча купел функционират четири средни училища две професионални гимназии, Италиански лицей, частно езиково училище, три основни училища.

66 СОУ „Филип Станиславов” в район Овча купел е ранно изучаване на чужд език. След завършване на основното си образование, учениците могат да изберат профилирани паралалки по география и информатика.

88 СОУ „Димитър Попниколов” в район Овча купеле изключително популярно. Много от жителите на район Овча купел го предпочитат.

В район Овча купел се намират и 149 СОУ „Иван Хаджийски”, 151 СОУ „Александър Флеминг”, Професионална гимназия по електроника и автоматика, Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема”,Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език.

Район Овча Купел баня Овча Купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира един забележителен квартал – Горна баня. Той е известен в цялата страна с минералната си вода, както и с чистия си въздух. Легенда разказва как кучето на софийския валия се изкъпало в минералния извор, докато били на лов, и оздравяло. Тогава средновековното селище било възстановено. През 1938 г. Горна баня влиза в пределите на столицата.

Минералната вода в Горна баня, район Овча купел, е слабо минерализирана, хомотермална. Към днешна дата минералната вода на Горна баня се бутилира.

Автобуси 206 и 103 свързват квартала с централните части на столицата. Работи се по третия диаметър на метрото в район Овча купел. Минералната баня в Горна баня, район Овча купел  в момента е доста запусната, но вече е взето репение за нейната реконструкция.

Днес ежедневно стотици хора от различни части на столицата и страната идва да си напълнят от течащия чучур на минералния извор вода в район Овча купел. В хотела в центъра на Горна баня, район Овча купел, отсядат туристи, които са дошли да се насладят на природата, водата и чистия въздух на квартала.

Квартал Суходол в район Овча купел

Друг квартал на район Овча купел, който е известен с минералните си извори, е Суходол. В Суходол, район Овча купел е разположен Суходолския манастир „Св. Троица”. Той е издигнат върху основите на малък параклис в редатат на 90-те години на миналия век. През 1957 г. до малкия параклис е намерен камък, принадлежал на средновековен храм. Предполага се, че в тази част на район Овча купел е имало старо селище, което е било сринато до основи при Турското нашествие. Манастирът е издигнат на мястото, където е имало предхристиянско светилище.

Район Овча строеж на третия диаметър на метрото

Жителите на район Овча купел с нетърпение очакват приключването на строежа на третия диаметър на метрото, за да могат да се придвижват още по-лесно и удобно до различните части на столицата.

Територия на район Овча купел

Здравеопазване в район Овча купел

Образование в район Овча купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

Квартал Суходол в район Овча купел

Прочетете още