район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2396
Монтират спирконавес на последната спирка на 107 в Капрузица

Монтират спирконавес на последната спирка на 107 в Капрузица

Спирконавесът на последната спирка на автобус №107 в Капрузица вече е официално готов. След няколко сигнала от жителите на столичен район "Овча купел", днес приключи дългоочаквания монтаж на спирконавеса.  Те са радостни, че продължителната им комуникация с местната власт е дала своя резултат и им благодарят. По-рано през деня жителите на квартала, отново сигнализираха, във Фейсбук, че са седели 30 мин. и са мръзнали на спирката при стадиона. Там е било пълно с кучета, които са се разхождали свободно, а собствениците им дори и не са почистили след тях.

comment 0
visibility 2192
-

Подновиха три площадки за уличен фитнес в Горна баня и Овча купел в София

Нови придобивки за всички любители на спорта на открито в София. Три площадки за уличен фитнес в район "Овча купел" бяха изцяло подновени, съобщават от районната администрация. Старите и амортизирани съоръжения бяха премахнати и заменени с нови. Площадките са отремонтирани и обновени със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към СО – р-н "Овча купел" и се намират в Горна баня, Овча купел 1 и Овча купел 2. "Вярвам, че площадките ще бъдат ползвани добросъвестно и с много спортен ентусиазъм", каза кметът на района Ангел Стефанов.

comment 0
visibility 2023
-

Украсиха стогодишната секвоя в район "Овча купел"

Стогодишната секвоя на ул. Промишлена в район "Овча купел" грейна в духа на Коледа и зарадва жителите на квартала. Дървото официално е вписано в регистрите като вековно, а в района вече са поставени осветление и видеонаблюдение за неговата охрана. „В навечерието на Рождество искам да благодаря на активните граждани от Овча купел за всичко, което направиха, за да защитят една забележителна секвоя, за която вече съм ви разказвал“, написа в страницата си във Фейсбук председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който активно участваше в процеса за опазване на дървото. Георгиев подчерта, че от кампанията за спасяване на дървото е научил ценен урок - "че заедно можем всичко".  

Реклама
comment 0
visibility 2592
Столична библиотека открива филиал в „Овча купел“

Столична библиотека открива филиал в „Овча купел“

Столичната градска библиотека да открие свой филиал в район „Овча купел“. Това предлагат зам.-кметовете Мирослав Боршош и Дончо Барбалов в доклад до СОС. Инициативата е в изпълнение на Стратегията за развитие на културата в София 2013-2023 г., като включва създаване на нови интерактивни образователни места и програми за гражданите. Столичният общински съвет ще разгледа предложението в четвъртък, а днес то беше одобрено от постоянната комисия по образование и култура. През тази пандемична година, освен 70-те хиляди постоянни читатели на Градска библиотека, има още 15 000 нови, заяви директорът на библиотеката Юлия Цинзова, която е инициатор на идеята за нов филиал в „Овча купел“. Библиотеката в столицата, разполага с уникални книжни и дигитални ресурси и услуги. През последните години тя разкрива нови арт-пространства, дигитални центрове, лаборатории и платформи. До момента културния институт развива дейност и в своите филиали в районите „Студентски“, „Сердика“ и „Люлин“. Много инициативи, като „Зелени библиотеки“, се реализират през топлите месеци в софийските паркове и Витоша, както и от мобилната библиотека-Библиобус. Помещението, където ще се намира новия филиал е предоставено от кметството и се намира в бл. 415 в ж.к „Овча купел 1“. Вече има проект за обновяване и оборудване на библиотеката, в която грежданите от района ще получат достъп до всички книги с които Градската библиотека разполага. Ще се открият нови възможности за обогатяване на културния календар в района с различни инициативи. Всички читатели ще могат да заявят и онлайн книги от фонда на Столичната библиотека, да се възползват от безплатен достъп до образователната платформа „Уча се“, чрез абонамент за филиал „Овча купел“. За децата са предвидени активности, съобразени с възрастовите групи, интересите, учебния процес и ваканциите, като работилница за начална дигиталнра грамотност, уъркшоп 3D технологии и други събития, които са част от календара на Столична библиотека.

comment 0
visibility 2695
-

Ангел Джоргов: Започна изграждането на канализация в кв. Горна баня

"Започнахме изграждането на канализация в карето между улиците „Николай Хрелков“, „Лотос“ и „Еделвайс“ в кв. „Горна баня“ – съобщи Ангел Джоргов, заместник-кмет по направление “Обществено строителство". С изграждането на канализацията се решава един от сериозните проблеми на живущите в тази част на кв. „Горна баня“, защото ще даде възможност за включване на жилищните блокове, намиращи се в карето, и за отводняването на територията. Дължината на новоизграждащата се канализационна мрежа е 245 метра, а на новоизграждащата се водопроводна мрежа е 213 м. Средствата са осигурени от бюджета на Столичната община. Изпълнител на строително-монтажните работи е "Гелак“ ООД , строителният надзор се извършва от „Софинвест“ ЕООД.

comment 0
visibility 2093
Изпълниха годишната програма за ремонт в "Овча купел"

Изпълниха годишната програма за ремонт в "Овча купел"

Годишната програма за текущ ремонт за 2021 г. в район "Овча купел" е изпълнена успешно. Това написа във Фейсбук Ангел Стефанов, кмет на „Овча купел“. По негови думи всички предвидени обекти по програмата вече са приключени. Изграден е паркинг за около 40 автомобила пред блок №4 в квартала. От калчищата в района са били извадени над 250 коли, които вече имат място за паркиране около блоковете – 606, 607 и 609. Също така на мястото са изградени и алеи, като е извършено озеленяване. Премахнат е кален остров между бл. 17,19 и 20, където е регламентирано място за паркиране на 50 автомобила. Направени са нови пешеходни алеи в квартала към бл. 20 до бл. 13. Паркингът, който се намира пред блок 414 вече е асфалтиран и има място за 55 коли. Поставени са паркоелементи на паркинга пред бл. 610. Също така на ул. Антонио Колар, където предстои и разширяване на съгласувателни процедури със Софийска вода и понижаване на улични шахти. Направени са и няколко подхода към входове с рампа,където живеят хора в неравностойно положение, пише Стефанов. Предстои довършване на участък от ул. Дъга в Горна баня, защото е с много усложнения. До момента на мястото е подменен стар водопровод, изискана е корекция на лошо изпълнени участъци от доставчици на комунални услуги и др.

comment 0
visibility 3219
Секвоята в "Овча купел" вече е осветена

Секвоята в "Овча купел" вече е осветена

Огромната секвоя, която се намира на улица "Промишлена", стана известна в последните дни. Тя вече е и осветена. Лично председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев лично посети района и се зае с каузата дървото да бъде запазено, само два дни по-късно то вече беше осветено от прожектори. По този начин то ще бъде предпазено от набези на недоброжелатели. Веднага, след като беше публикувана информацията за осветената секвоя в социалните мрежи, множество жители на района изказаха благодарността си за бързата реакция на Столична община. Очаква се само до няколко дни да бъдат монтирани и видеокамери, които още повече да засилят сигурността на дървото, което е емблематично за "Овча купел".

comment 0
visibility 2709
Изграждат видеонаблюдение за опазването на Секвоята в „Овча купел“

Изграждат видеонаблюдение за опазването на Секвоята в „Овча купел“

Голямата секвоя в „Овча купел“ трябва да остане на мястото си и да продължи да радва живеещите в района. До този извод достигнаха председателят на СОС Георги Георгиев и собственикът на земята, където расте дървото. Днес те се срещнаха и обсъдиха възможностите за опазването на дървото. Председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев заяви, че ще се предприемат действия по осветляване на пространството, предвижда се и монетизиране на видеонаблюдение.  Собственикът на земята смята, че неизвестни злонамерени хора се опитват да компроментират дървото с цел да създадат напрежение сред жителите в района. Той иска дървото да остане на своето място, защото е ценно за квартала. След създаването на видеонаблюдение ще могат да бъдат по-лесно установени злонамерените хора.

comment 0
visibility 1941
Кой опожари нова беседка в парк "Бузема" в Овча купел (СНИМКИ)

Кой опожари нова беседка в парк "Бузема" в Овча купел (СНИМКИ)

Поредният вандалски акт унищожи чисто нова беседка в столичния парк "Бузема" в Овча купел. Съоръжението е подпалено и изпелено най-вероятно през уикенда. За огънят в парка съобщиха местни жители в социалната мрежа. До кога ще търпим тази безнаказана вандалщина в столичните паркове?!?, питат гражданите. Те се възмущават, че това е поредната изгорена чисто нова беседка в парк "Бузема", която е срещу Старата баня. Към момента няма информация за извършителите.  В района има камери към системата за видеонаблюдение и скоро те ще бъдат установени.  "Докато няма наказания и глоби ще виждаме как се унищожават беседки и паркове", коментират местни жители.

comment 0
visibility 3424
-

Жителите на "Овча купел" спасяват гигантска секвоя

Секвоята до блок 402 на ул. "Промишлена" в столичния квартал "Овча купел" е една от четирите гигантски секвои в цяла София. Дървото е на приблизително 100 годишна възраст, според жителите на квартала, и е една от местните забележителности. В последните месеци е имало три последователни посегателства срещу вековното дърво. Неизвестни хора пробиват с бормашина дупки в ствола на дървото и ги пълнят с нафта или неизвестен препарат, алармират от инициативната група за спасяването му пред Нова телевизия. Дървото се намира в частен имот и жителите смятат, че опитите за унищожаването му имат връзка с издадените разрешителни за строеж в близост. „Това, което направихме – подадохме дървото за регистрация като вековно към Изпълнителната агенция по околна среда. Поискахме от ресорния зам.-кмет и от „Улично осветление” да се провери дали и как това дърво може да се освети, за да бъде пазено. Поканихме собствениците, за да им връчим второ предписание, с което да ги задължим да опазват дървото”, каза кметът на район „Овча купел” Ангел Стефанов. Според него санкциите за подобни посегателства са твърде ниски - около 5 000 лева, което е несъразмерно с щетите, които се нанасят. Жителите на квартала заявиха, че са готови да дават денонощни дежурства за охрана на секвоята. Те са поставили символична ограда около дървото и са твърдо решени да го запазят от нови посегателства или отсичане.

comment 0
visibility 1888
Архиерейска вечерня в Горнобанския манастир в София за Архангеловден

Архиерейска вечерня в Горнобанския манастир в София за Архангеловден

В навечерието на Архангеловден, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Горнобанския манастир „Св. Св. Кирил и Методий“, край кв. Горна баня в София, бе отслужена празнична архиерейска вечерня, съобщиха от Софийската Св. Митрополия. Вечернята по повод Събор на Свети Архангел Михаил бе тържествено отслужена в манастирския храм във връзка и с отбелязването паметта на св. Крал Стефан Милутин, която тържествено се почита с нарочна програма, по случай 700 години от успението на светеца. Поради това, че преди 550 г. светите мощи на св. Крал Стефан Милутин са пренесени от Сърбия в Горнобанския манастир, бе организиран възпоменателен празник, чрез който да се почете небесния ангел закрилник на манастира, София, на сръбския народ и на нашия православен български народ. Вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, иконом Гоце Христов, иконом Константин Стойчев, протойерей Ангел Столинчев, изпълняващ длъжността игумен на светата обител, свещеник Георги Читалов, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.  

comment 0
visibility 1927
вода в метрото

Вода в подлеза на метростанция „Горна баня“

Метростанция „Горна баня“ е крайната станция от линия М3 на столичното метро. Беше открита преди месеци - на 24 април 2021 г. Част е от участъка „Красно село“ – „Горна баня“ разполага с два коловоза и значително улеснява движението в тази част от София. Първите по-продължителни дъждове обаче създадоха и първите проблеми. Водата се задържа в подлеза към метрото и  създава неудобство за пътниците. Сухата пътека, по която може да се премине, е съвсем тясна и да излезеш със сухи крака от там е почти невъзможно.    

comment 0
visibility 2170
Овча купел

В „Овча купел” компенсират неприети деца в градините

Ако през учебната 2021/2022 г. детето Ви не е прието в държавна или общинска детска градина или училище поради липса на свободни места, имате право да кандидатствате за получаване на средства за компенсация. Това гласи Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места. Заявлението за учебната 2021/2022 година се подава до 05.11. 2021 г. в районната  администрация по настоящ адрес на детето, съобщават от районната администрация в Овча купел Компенсации ще получат тези родители, които отговарят едновременно  на следните 6 условия: Детето е кандидатствало за прием съгласно съответните изисквания, определени по реда на чл. 59, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, в целодневна или полудневна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище, в чийто прилежащ район се намира настоящият адрес на детето, и не е прието поради липса на свободни места за съответната учебна година; Детето да не е записано в целодневна, полудневна или почасова организация на предучилищното образование в нито една държавна или общинска детска градина или училище; Общината по настоящия адрес на детето не е предложила на родителите друго равностойно място за предучилищно образование на детето в общинска детска градина или училище за съответната учебна година поради липса на свободни места във всички детски градини и училища в прилежащия район; За съответната учебна година детето е записано в самостоятелна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище или в самостоятелна, целодневна, полудневна или почасова организация в частна детска градина или училище; Aко детето е в задължителна предучилищна възраст и е записано за задължително предучилищно образование в частна детска градина или в частно училище – частната институция да не е включена в системата на държавно финансиране; Родителите да не получават подпомагане от държавния бюджет или за сметка на оперативни програми за същите дейности на друго основание за периода, за който се изплащат средства за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението, по реда на тази наредба. Необходими документи за кандидатстване: Заявление по образец – Заявление21-22г. Договор за обучение; Платежен документ за извършено плащане на таксата за обучение за съответния месец : фактура и платежно нареждане /при плащане по банков път/ фактура и фискален бон /при плащане в брой/ Компенсирането е за родители на деца от 3-годишна възраст /навършена/ до постъпването им в 1-ви клас. Документи се приемат всеки работен ден в Деловодството на СО – район „Овча купел“ от 8:30 до 17:00 ч.

comment 1
visibility 2245
Стоп кадър

Жители на „Овча купел“ излизат на протест заради коритото на река Владайска

На протест излизат жители на столичния квартал „Овча упел“ заради коритото на река Владайска, която има опасност да подкопае  улица в квартала, споделят те пред БТВ. Сигнал за тази опасност е подаден преди 3 години, но до днес няма решение по въпроса. Хората твърдят, че няма мантинела, а брегът е в лошо състояние. Инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на Столична община, направление „Обществено строителство“ каза, че през пролетта започва строителство. Според плановете, ще се направи мост, който ще е с приблизително 160 м корекция на реката. Има готов проект и през седмицата ще се обяви обществена поръчка. Още в първите месеци с хубаво време след зимата ще започне укрепването.

comment 0
visibility 5172
Кой и защо иска да саботира проекта за възстановяването на минералната баня

Кой и защо иска да саботира проекта за възстановяването на минералната баня в Овча купел (...

Викове, напрежение и отричане на проекта за възстановяване на минералната баня в Овча купел придружаваха общественото обсъждане и дискусията снощи в столичния квартал. Районният кмет на Овча купел Ангел Стефанов организира публичната дискусия, а целта беше да се намери решение на въпроси, които до момента не бяха уточнени при стартирането на проекта. Както е известно над 30 години собственик на емблематичната баня с минерална вода беше Министерство на здравеопазването.  След прехвърлянето на Столична община, преди 6 години, от Московска 33 започват да търсят решение и средства за възстановяването на рухналата сграда, която освен в руини беше опасна. Столична община намери решение и през 2020 г. сградата бе включена за европейско финансиране по проект „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения”, по порект „Изграждане и развитие на център за върхови постижения  "Наследство БГ" по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Според проекта там ще има единствения на Балканите "Научен център" за изследване на минерална вода, рекреационен център и зона за гражданите, които за ползват лечебната вода. В момента е пусната обществена поръчка за избор на изпълнител на обекта за инженеринг. След избора предстои проектиране и стартиране на строителните дейности. Както е известно именно възстановяването на банята в Овча купел стана причина за оставката на зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов заради забавяне на процедури. Бюджетна комисия на СОС одобри 4,4 млн. лв. за възстановяване на банята в Овча купел След няколко часова дискусия снощи, викове и отричане на проекта, хората бяха обединени от искането банята да се превърне в балнеолечебница. Особено активни в отричането и настояване на спиране на проекта бяха представители на гражданско сдружение и около десетина служители на съседната на минералната баня „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“ ЕАД.  Всички те предлагаха банята да стане балнеолечебница или СПА център, без да са наясно, откъде ще е финансирането и кой ще я стопанисва. "Министерство на здравеопазването над 30 години беше собственик и стопанисваше банята, защо за тези 30 години не я направиха в СПА център или балнеолечебница", попитаха привърженици на проекта. Очаква се до седмица проектът за ремонт на банята в Горна баня да получи одобрение от МК Никой не получи и отговор на въпроса, защо сега, когато Столична община е намерила решение за възстановяване на минералната баня, трябва всичко да се спре и да се чака още 30 години. На дискусията присъстваха общински съветници от СОС, местни граждани, депутатът от Демократична България д-р Александър Симидчиев и представители на неправителствени организации. Всъщност дискусията бе организирана, за да има публичност и прозрачност по отношение на проекта и да се коментират въпроси като "Какви взаимоотношения ще имат Столична община и Научния център?", "Какво ще се случи с помещенията след изтичане на срока на проекта?" и "Какви са бизнесмоделите за управление на обекта след възстановяването на сградата?.  Много лошо впечатление направи невъзпитаното държание на противниците на проекта, които не позволиха на другите присъстващи спокойно да изслушат презентацията. "Защо хората от НПО-то не се застъпиха за банята в Княжево, която от години е в разруха. Защо не се застъпят за минералната баня в Горна баня, а сега искат да се спре постигнатото досега за банята в Овча купел?", попитаха през Столица.bg граждани присъствали на дискусията снощи.

Район Овча Купел

Територия на район Овча купел

Район Овча купел може спокойно да бъде признат за един от най-големите столични райони. В пределите на район Овча купел влизат кварталите „Суходол“ и „Горна баня“, комплексите „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино.

Територията на район Овча купел се пресича от три реки - Владайска река, Суходолска река и река Шеовица. Населението на район Овча купел наброява приблизително 55 000 души.

Район Овча Купел

Здравеопазване в район Овча купел

За здравето на жителите от район Овча купел се грижат няколко здравни заведения. Едно от тях е Специализираната болница по физикална терапия и рахабилитация в район Овча купел. Тя е наследник на стария Национален институт по курортология и физиотерапия, който е бил открит през 1946г. На практика, това е първото здравно заведение в столицата, в район Овча купел, изцяло ориентирано към рехабилитация, физикална медицина и курортология, не само в район Овча купел, но и в страната. Болницата се намира в средата на униклаен парк, в който се отглеждат редки и разнообразни растения. В парка има и минерален извор.

Район Овча Купел Многопрофилна болница за активно лечение Доверие

В район Овча купел се намира и Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие”. На площ от 8 000 кв.м. се намират Медицински център – МЦ „Доверие” и Многопрофилна болница за активно лечение – МБАЛ „Доверие”. Така се оформя един модерен медицински център в район Овча купел. Предлага се комплексно лечние на всички пациенти. Модерна апаратура има в кабинетите на комплекса в район Овча купел.

В болницата има пет операционни и реанимационен сектор. 46-те луксозни стаи са с 1 до 3 легла. Повечето от тях са със собствен санитарен възел. Имат хладилник, телевизор, интернет и телефон. При нужда може да бъде настанен и придружител. Медицинският комплекс в район Овча купел разполага с най-новия модел Ядрено-магнитен резонанс, който има огромни диагностични възможности.

Район Овча Купел СБАЛ Ортопедея-Горна баня

Друго важно здравно заведение в район Овча купел е СБАЛ Ортопедея-Горна баня. Тя е специализирана в лечението на заболявания и посттравматични увреждания на опорно-двигателния апарат. Болничното заведение е наследник на Държавна институтска болница по ортопедия „Проф.Бойчо Бойчев” към МУ София. Ортопедията в район Овча купел е създадена през 1974 г. и е единствената по рода си в страната. В нея се обединяват  Катедрата по ортопедия и травматология към ИСУЛ – София, Катедрата по ортопедия и травматология към ВМИ – София и Републиканския институт по възстановителна хирургия и протезиране – София, Медицинска Академия. В болницата функционират 7 клиники, всяка със специфична лечебна и научна дейност.

В район Овча купел функционира и IV МБАЛ. Болницата разполага с 5 орделения, а именно първо вътрешно отделение,второ вътрешно отделение,хирургично отделение,урологично отделение,ОАИЛ с общо 111 легла,образна диагностика и отделение по патологоанатомия, както и две лаборатории-Клинична и Микробиологична. Апаратурата в болницата в район Овча купеле модерна. Здравното заведение е напълно реконструирано. В него могат да се лекуват задравно осигурени пациенти от цялата страна.

Образование в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира Нов Български Универистет. Това е частен университет, в който се обучават 12 000 студенти годишно. Основан е през 1991 г.

В район Овча купел се намира още едно висше учебно заведение - Висше училище по застраховане и финанси. Това е първото часно висше учебно заведение не само в район Овча купел, но и в страната. Започва да работи през 2002 г. Материалната база на учебнто заведение е на Европейско ниво. Учебната сграда в район Овча купеле модерна, на 6 етажа, в която има модерно оборудвани учебни зали, аула с 300 работни места, заседателни зали, библиотека, преподавателски кабинети, книжарница и кафе-сладкарница.

На територията на район Овча купел се намира и Висшето строително училище „Любен Каравелов” .  То е наследник на старото специализирано военно инженерно строително училище, което е било създадено през 1938 г. Във висшето училище в район Овча купел се подготвят висококвалифицирани кадри за строителството.

В район Овча купел функционират четири средни училища две професионални гимназии, Италиански лицей, частно езиково училище, три основни училища.

66 СОУ „Филип Станиславов” в район Овча купел е ранно изучаване на чужд език. След завършване на основното си образование, учениците могат да изберат профилирани паралалки по география и информатика.

88 СОУ „Димитър Попниколов” в район Овча купеле изключително популярно. Много от жителите на район Овча купел го предпочитат.

В район Овча купел се намират и 149 СОУ „Иван Хаджийски”, 151 СОУ „Александър Флеминг”, Професионална гимназия по електроника и автоматика, Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема”,Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език.

Район Овча Купел баня Овча Купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира един забележителен квартал – Горна баня. Той е известен в цялата страна с минералната си вода, както и с чистия си въздух. Легенда разказва как кучето на софийския валия се изкъпало в минералния извор, докато били на лов, и оздравяло. Тогава средновековното селище било възстановено. През 1938 г. Горна баня влиза в пределите на столицата.

Минералната вода в Горна баня, район Овча купел, е слабо минерализирана, хомотермална. Към днешна дата минералната вода на Горна баня се бутилира.

Автобуси 206 и 103 свързват квартала с централните части на столицата. Работи се по третия диаметър на метрото в район Овча купел. Минералната баня в Горна баня, район Овча купел  в момента е доста запусната, но вече е взето репение за нейната реконструкция.

Днес ежедневно стотици хора от различни части на столицата и страната идва да си напълнят от течащия чучур на минералния извор вода в район Овча купел. В хотела в центъра на Горна баня, район Овча купел, отсядат туристи, които са дошли да се насладят на природата, водата и чистия въздух на квартала.

Квартал Суходол в район Овча купел

Друг квартал на район Овча купел, който е известен с минералните си извори, е Суходол. В Суходол, район Овча купел е разположен Суходолския манастир „Св. Троица”. Той е издигнат върху основите на малък параклис в редатат на 90-те години на миналия век. През 1957 г. до малкия параклис е намерен камък, принадлежал на средновековен храм. Предполага се, че в тази част на район Овча купел е имало старо селище, което е било сринато до основи при Турското нашествие. Манастирът е издигнат на мястото, където е имало предхристиянско светилище.

Район Овча строеж на третия диаметър на метрото

Жителите на район Овча купел с нетърпение очакват приключването на строежа на третия диаметър на метрото, за да могат да се придвижват още по-лесно и удобно до различните части на столицата.

Територия на район Овча купел

Здравеопазване в район Овча купел

Образование в район Овча купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

Квартал Суходол в район Овча купел

Прочетете още