район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (38%, 121 Гласове)
  • На време (15%, 48 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (17%, 55 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 81 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 12 Гласове)
Общо гласували: 317 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1742
намери се лекар

Намери се общопрактикуващ лекар за хората в "Горна Баня"

Хората в "Горна Баня" вече ще си имат общопрактикуващ лекар, който да се грижи за тях. Това е  д-р Ненчев, който идва от Първа градска болница, съобщи в социалната мрежа кметът на район "Овча купел". В момента има процедури по регистрация на кабинета в СЗОК и РЗИ. Планирано е д-р Ненчев да започне работа в началото на ноември.   Отдалечеността на квартала бе основна причина общопрактикуващи лекари да отказват да работят там.            

comment 0
visibility 2107
type-photo.svg
саниране

Подготвят за саниране блок 43 в "Овча купел" 2 (СНИМКИ)

Блок 43 в квартал „Овча купел“ – 2 се подготвя за саниране. Това е трета от общо четирите жилищни сгради, одобрени по „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”.Блокът се състои от три секции- А, Б и В. Всички са изградени на дванадесет нива, съобщават от администрацията на района. Ще се направят неща за осигуряване на енергийната ефективност и повишаване на експлоатационните характеристики на сградата. Става дума за топлинно изолиране на външните ограждащи елементи по фасадите, топлоизолация по цокъла на сградата и подмяна на дървените и метални прозорци на сутерена, подмяна на съществуваща дървена и метална дограма по апартаменти и общи части, освежаване на стълбищната клетка, възстановяване на мълниезащитна и заземителна инсталации, подмяна на водосточни тръби пред фасадата на сградата и други съпътстващи строителни и монтажни работи. По план строително-ремонтните дейности трябва да приключат за 250 календарни дни.

comment 0
visibility 1843
празник

Дичо Христов и заря за празника на "Овча купел"

Музикантът Дичо Христов и празнична заря са сред изненадите на празника на район "Овча купел", който ще се проведе на 6 септември в парк "Овча купел" срещу банята. Участие ще вземат самодейни състави и изпълнители от читалищата в района. Гости освен Дичо ще са и трио VIVA и Светла Дукатева. Началото на празничната програма е 18.00 часа.

Реклама
comment 0
visibility 1721
вероятен протест

"Овча купел" отново на протест: Строят блок вместо детска градина

В "Овча купел" отново са в протестна готовност. Днес в 18.30 часа хората от района се събират на среща, за да решат какви ще са следващите им действия. От една година те протестират срещу презастрояването в квартала. Най-голям проблем се оказва новият строеж между блоковете 412, 413, 414 и 415. На това място е трябвало да има детска градина. Пред камерите на Bulgaria ON AIR притеснените граждани обясниха, че между блоковете започнали да растат други блокове и нещата не отивали на добре. Проверките се правели проформа. Заради денивелация един етаж от подземните нива се оказал надземен. На цялото това място е трябвало да има детска градина, обяснява пред камерите Мария Господинова, която също е от квартала. Друг човек от района допълва, че има свлачищни процеси в квартала. Стари блокове в съседство пък скривали слънцето на новия строеж. А той на всичкото отгоре се намирал върху свлачищна зона.

comment 0
visibility 1771
потрошена чешма

За пореден път: Потрошиха каменната чешма в парка на "Горна Баня"

Близо седмица след поредния ремонт на каменната чешма в парка на "Горна Баня" тя отново е счупена. За това свидетелстват снимки на живеещите в квартала в социалната мрежа. Вандалите са разцепили на две конструкцията точно под чучурите. От откровени закани до клетви има в интернет към извършителите на погрома. Като цяло местните жители искат да бъдат сложени камери, за да се заловят и накажат вандалите. Както Столица.bg съобщи в началото на този месец хулигани изкъртиха горната, каменна част, от която тръгват чучурите. Кметът на "Овча купел" тогава пое ангажимента, че за 10 дни чешмата ще бъде отремонтирана. Обещанието бе спазено. Съоръжението бе реновирано няколко пъти като последният бе по предложение на местните жители. Това обновяване обаче се оказа много некачествено, според хората.    

comment 0
visibility 1558
чешма

Отново работи каменната чешма в парка на "Горна баня"

Отново работи емблематичната каменна чешма в парка на центъра в квартал "Горна баня", свидетелстват снимки в социалната мрежа. В началото на този месец хулигани изкъртиха горната, каменна част, от която тръгват чучурите. Кметът на "Овча купел" тогава пое ангажимента, че за 10 дни чешмата ще бъде отремонтирана. Обещанието бе спазено. Съоръжението бе реновирано няколко пъти като последният бе по предложение на местните жители. Това обновяване обаче се оказа много некачествено, според хората. Чешмата няколко пъти пострада от хулигани и пияници.  

comment 0
visibility 2470
Счупена чешма в парк Горна баня

Счупиха емблематична чешма в парка на Горна баня

Поредната чешма в столицата е станала мишена на хулигански действия. Потрошена е емблематична каменна чешма в парка на центъра в кв. Горна баня, район Овча купел, съобщи БГНЕС. Буквално горната, каменна част, откъдето излизат чучурите е изкъртена. Чешмата вече няколко пъти е обект на вандали, хулигани и пияници. Тя е ремонтирана няколко пъти, като последния е по инициатива на местните жители. Ремонтът обаче бил изключително некачествен, казва местен жител.  В Горна баня има и друга чешма, която е срещу сградата на минералната баня. Тя също е извън строя вече години наред. Най-често вандали чупели кранчетата. Другите причини да не работят обществените чешми е лошо поставяне на филтрите, хвърляне на пясък и камъни. Кметът на район Овча купел вече е обещала, че до 10 дни ще бъде отремонтирана чешмата в градинката на Горна баня. Миналата година с камъни умишлено била запушена. "Не бива да допускаме вандализъм", коментира кметицата на Овча купел Христина Семерджиева. Около градинката в квартала имало поставени камери за видеонаблюдение, но и те били изтръгнати. Според местните жители проблемът с вандалщината може да се реши, ако по-често през квартала им обикалят полиицейски патрули.

comment 0
visibility 1581
type-photo.svg
Ремонтират спортна площадка до бл. 419 в Овча купел

Ремонтират спортна площадка до бл. 419 в Овча купел (СНИМКИ)

Дългоочакваната реконструкция започна на спортната площадка при бл. 419 в кв. Овча купел. За началото на обновяването се похвали кметът на района в социалната мрежа. Изцяло ще се подмени старата настилка с асфалтобетон на игрището за баскетбол, на това за футбол ще се постави изкуствена трева. На спортната площадка ще се постави и нова ограда, пейки, осветление, кошчета и др.  Живеещите в квартала припомнят, че площадката е от 1991 г. и някои от тях са пастовяли вратите за футбол. Хората са доволни, че най-после ще има модерно съоръжение за спорт. Те обаче изразяват притеснения как ще се опази обновената площадка.  

comment 0
visibility 1262
Горна баня

Медицинският пункт в "Горна баня" ще заработи до 1 септември

В момента, около 12 000 души от кв. "Горна баня" нямат достъп до медицински услуги, тъй като в здравния пункт тече ремонт, съобщи БГНЕС. Скоро, на вратата на здравната служба ще бъде поставена табела, с информация за медика, при когото желаещите преглед могат да се запишат. Пациентите ще могат да заявят час за преглед при специалист - коремен хирург от болиница "Токуда", а прегледите ще бъдат платени.  При нужда, хората от "Горна баня" ще имат възможност да наемат и частна линейка, която се облужва от компетентен персонал. Отдалечеността на квартала се оказва причина общопрактикуващи лекари да отказват да работят там. При желание от страна на ДЖИ ПИ-та, ще им бъде предоставена безплатно възможност да практикуват в лекарския кабинет.

comment 0
visibility 1403
Овча купел

Ремонтираха междублоковото пространство при бл.12 в "Овча купел"

Реконструкцията на междублоковото пространство при бл. 12 в кв. "Овча купел" приключи, съобщиха от районната администарция.  Подменена е настилката в района, а жителите на съседните блокове вече са радват и на нови пейки. От район "Овча купел" са поставили и кошчета за отпадъци и се надяват жителите на квартала да пазят новата площадка и парковата мебел.

comment 0
visibility 1586
Ремонтът на бул.Президент Линкълн в Овча купел

Сложиха и антипаркинг колчета на ремонтирания бул. Президент Линкълн

Ремонтът на бул. Президент Линкълн в Овча купел продължава, но въпреки това вече са поставени антипаркинг колчета. В обновения вече участък, в горната част на пътя се поставени колчетата, които да запазят ремонтираните тротоари от автомобили. "Дано да са по цялата дължина на булеварда", надяват се жители на Овча купел. По булевардът ще има и ново улично осветление, както и подменена настилка на тротоарите и по-високи бордюри. Направени са подходи за майки с колички и хора с увреждания. Ремонтът се изпълнява от ГБС и трябва да приключи през ноември. В социалната мрежа има десетки коментари, които са от одобрение на ремонта до такива на тотално отричане и недоволство. Много от гражданите пък са притеснени, как ще се опази ремонтираният булевард и изказват съмнение, че колчетата може да бъдат изкъртени. След обновяването на "Президент Линкълн" местните жители задават въпроси свързани с подобряване на инфраструктурата в квартала. Те питат ще има ли пряка улица през метрото от "Линкълн" към болница Доверие, защото това щяло да разтовари движението на автомобилите покрай блок 11 и 12. Предвидено е ул. Централна ще бъде продължена до ул. Промишлена. Там ще се свържат паркингите на всички блокове. От двете страни на улицата пък ще се обособят нещо като буферни паркинги за хората, които ще пътуват с метрото. В средата на юни столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че ангажимент на Метрополитен е да довършат ул. Централна и "Монтевидео", тъй като ремонтът им е свързан с пускането на третата метролиния от Овча купел.

comment 0
visibility 2766
Ремонт на бул. Президент Линкълн в Овча купел

В Овча купел се радват на обновения бул. "Президент Линкълн"

Ремонтът на един от основните булеварди в столичния Овча купел - "Президент Линкълн", радва жителите в квартала. Полагането на асфалтовата настилка напредва и машините на изпълнителя ГБС ИС вече са към края на едното пътно платно. Движението не е спряно. Преди по-малко от месец на проверка на обекта бяха кметът на София Йорданка Фандъкова и заместникът Дончо Барбалов. Те се увериха, че изпълнението на проекта върви в срок. По булеварда се подменя настилката на пътното платно и на тротоарите. Бордюрите са вдигнати и са съобразени с отводнителната система. Поставя се и ново улично осветление, както и се правят подходи за хора с уврежданиея и майки с колички. За напредването на ремонта съобщават и жители на Овча купел, които публикуваха снимки в социалната мрежа. "Президент Линкълн" отдавна бе разбит и дълго време очаква този ремонт. Ремонтираният участък е с дължина около 3,3 км. Той стартира на 28 май т. г. и трябва да приключи до края на ноември. По "Президент Линкълн" се движат 4 автобусни линии на градския транспорт - 60, 11, 73 и 102. 

comment 0
visibility 1218
type-photo.svg
асфалтиране

Асфалтират до бл. 25 в "Овча купел" (СНИМКИ)

Летните ремонти в цяла София вървят с пълна сила. И район "Овча купел" не прави изключение. До бл. 25 започна асфалтирането, съобщават граждани в социалната мрежа. Настилката се полага по цялото трасе нагоре към пазара на "Овча купел"-2. Слага се основа от натрошен камък, преди това земното легло е било изравнено и уплътнено по шаблон. Преди да се пристъпи към асфалта е проверено в какво състояние са ревизионните шахти и уличните оттоци.  

comment 0
visibility 1330
Овча купел, строеж, перминаване през зелена площ

В Овча купел недоволни от минаването на камиони през зелена площ (СНИМКИ)

Тежка строителна техника минава през зелена площ и покрай детска градина, за да стигне до строеж. За това недоволстват жители на Овча купел 2 и поискали проверка от районната администрация. В сигнала си  до кмета Христина Семерджиева те пишат, че има неправмерно преминаване на строителна техника през зелени площи от източната страна на бл. 13. Камионите няма откъде да минат, за да стигнат до строежа, тъй като ул. Централна е затворена поради изграждането на метрото. "Преминаването на строителна техника от източната страна на бл. 13 се извършва по терен, който не е предвиден за озеленяване, а за изграждане на ул. "Андреас Грейс", отговаря кметът на недоволстващите граждани. Според тях това унищожава поредното парче зелена площ, за да се обслужи строителен обект. В квартала имало достатъчно неасфалтирани улици, които отдавна очакват да се положи настилка и да се изградят тротоари, казват гражданите. За тях е недопустимо тежки камиони , излизащи от черен път, на метри от детска градина да вдигат прахоляк, който децата дишат. "При извършената проверка на място е установено, че на горепосочения участък е изпълнена настилка от трошен камък, като няма замърсяване при прилежащите терени. Такова замърсяване не е установено", категорични са от кметството на район Овча купел.

comment 0
visibility 2419
Ул. Роза влиза в Гинес

Ул. "Роза" в Горна баня е подходяща за рекордите на Гинес (СНИМКИ)

Столичната ул. Роза в кв. Горна баня стана повод за иронично писмо до кмета на Овча купел Христина Семерджиева. С него (виж писмото в снимки) те предлагат на кметицата да се кандидатира за рекордите на Гинес за най-бързо разпадаща се, ремонтирана инфраструктура. Само седмица след обновяването асфалтовата настилка по ул. Роза вече се е изронила. Със завидно чувство за хумор от Горна баня приканват Христина Семерджиева сама да подаде кандидатурата си според правилата и й изпращат линк към Книгата на рекордите. "Неуморният труд, положен от ръководената от Вас администрация в сектро инфраструктура, ни дава уникална възможност да влезем в международното медийно пространство. След кратко проучване установихме, че новите улици, изградени от район овча купел, биха могли да са истински повод за гордост. Нека превърнем дефекта в ефект", пишат от Инициативния комитет до кмета на Овча купел. Рекордно скъпата настилка на ул. Роза е крива, водата не стига дъждоприемните шахти, а асфалтът започна да се рони още пърата седмица. Все още няма рекорд в Гинес за най-бързо разпадаще инфраструктура след построяването й, пишат от Горна баня.  

Район Овча Купел

Територия на район Овча купел

Район Овча купел може спокойно да бъде признат за един от най-големите столични райони. В пределите на район Овча купел влизат кварталите „Суходол“ и „Горна баня“, комплексите „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино.

Територията на район Овча купел се пресича от три реки - Владайска река, Суходолска река и река Шеовица. Населението на район Овча купел наброява приблизително 55 000 души.

Район Овча Купел

Здравеопазване в район Овча купел

За здравето на жителите от район Овча купел се грижат няколко здравни заведения. Едно от тях е Специализираната болница по физикална терапия и рахабилитация в район Овча купел. Тя е наследник на стария Национален институт по курортология и физиотерапия, който е бил открит през 1946г. На практика, това е първото здравно заведение в столицата, в район Овча купел, изцяло ориентирано към рехабилитация, физикална медицина и курортология, не само в район Овча купел, но и в страната. Болницата се намира в средата на униклаен парк, в който се отглеждат редки и разнообразни растения. В парка има и минерален извор.

Район Овча Купел Многопрофилна болница за активно лечение Доверие

В район Овча купел се намира и Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие”. На площ от 8 000 кв.м. се намират Медицински център – МЦ „Доверие” и Многопрофилна болница за активно лечение – МБАЛ „Доверие”. Така се оформя един модерен медицински център в район Овча купел. Предлага се комплексно лечние на всички пациенти. Модерна апаратура има в кабинетите на комплекса в район Овча купел.

В болницата има пет операционни и реанимационен сектор. 46-те луксозни стаи са с 1 до 3 легла. Повечето от тях са със собствен санитарен възел. Имат хладилник, телевизор, интернет и телефон. При нужда може да бъде настанен и придружител. Медицинският комплекс в район Овча купел разполага с най-новия модел Ядрено-магнитен резонанс, който има огромни диагностични възможности.

Район Овча Купел СБАЛ Ортопедея-Горна баня

Друго важно здравно заведение в район Овча купел е СБАЛ Ортопедея-Горна баня. Тя е специализирана в лечението на заболявания и посттравматични увреждания на опорно-двигателния апарат. Болничното заведение е наследник на Държавна институтска болница по ортопедия „Проф.Бойчо Бойчев” към МУ София. Ортопедията в район Овча купел е създадена през 1974 г. и е единствената по рода си в страната. В нея се обединяват  Катедрата по ортопедия и травматология към ИСУЛ – София, Катедрата по ортопедия и травматология към ВМИ – София и Републиканския институт по възстановителна хирургия и протезиране – София, Медицинска Академия. В болницата функционират 7 клиники, всяка със специфична лечебна и научна дейност.

В район Овча купел функционира и IV МБАЛ. Болницата разполага с 5 орделения, а именно първо вътрешно отделение,второ вътрешно отделение,хирургично отделение,урологично отделение,ОАИЛ с общо 111 легла,образна диагностика и отделение по патологоанатомия, както и две лаборатории-Клинична и Микробиологична. Апаратурата в болницата в район Овча купеле модерна. Здравното заведение е напълно реконструирано. В него могат да се лекуват задравно осигурени пациенти от цялата страна.

Образование в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира Нов Български Универистет. Това е частен университет, в който се обучават 12 000 студенти годишно. Основан е през 1991 г.

В район Овча купел се намира още едно висше учебно заведение - Висше училище по застраховане и финанси. Това е първото часно висше учебно заведение не само в район Овча купел, но и в страната. Започва да работи през 2002 г. Материалната база на учебнто заведение е на Европейско ниво. Учебната сграда в район Овча купеле модерна, на 6 етажа, в която има модерно оборудвани учебни зали, аула с 300 работни места, заседателни зали, библиотека, преподавателски кабинети, книжарница и кафе-сладкарница.

На територията на район Овча купел се намира и Висшето строително училище „Любен Каравелов” .  То е наследник на старото специализирано военно инженерно строително училище, което е било създадено през 1938 г. Във висшето училище в район Овча купел се подготвят висококвалифицирани кадри за строителството.

В район Овча купел функционират четири средни училища две професионални гимназии, Италиански лицей, частно езиково училище, три основни училища.

66 СОУ „Филип Станиславов” в район Овча купел е ранно изучаване на чужд език. След завършване на основното си образование, учениците могат да изберат профилирани паралалки по география и информатика.

88 СОУ „Димитър Попниколов” в район Овча купеле изключително популярно. Много от жителите на район Овча купел го предпочитат.

В район Овча купел се намират и 149 СОУ „Иван Хаджийски”, 151 СОУ „Александър Флеминг”, Професионална гимназия по електроника и автоматика, Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема”,Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език.

Район Овча Купел баня Овча Купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира един забележителен квартал – Горна баня. Той е известен в цялата страна с минералната си вода, както и с чистия си въздух. Легенда разказва как кучето на софийския валия се изкъпало в минералния извор, докато били на лов, и оздравяло. Тогава средновековното селище било възстановено. През 1938 г. Горна баня влиза в пределите на столицата.

Минералната вода в Горна баня, район Овча купел, е слабо минерализирана, хомотермална. Към днешна дата минералната вода на Горна баня се бутилира.

Автобуси 206 и 103 свързват квартала с централните части на столицата. Работи се по третия диаметър на метрото в район Овча купел. Минералната баня в Горна баня, район Овча купел  в момента е доста запусната, но вече е взето репение за нейната реконструкция.

Днес ежедневно стотици хора от различни части на столицата и страната идва да си напълнят от течащия чучур на минералния извор вода в район Овча купел. В хотела в центъра на Горна баня, район Овча купел, отсядат туристи, които са дошли да се насладят на природата, водата и чистия въздух на квартала.

Квартал Суходол в район Овча купел

Друг квартал на район Овча купел, който е известен с минералните си извори, е Суходол. В Суходол, район Овча купел е разположен Суходолския манастир „Св. Троица”. Той е издигнат върху основите на малък параклис в редатат на 90-те години на миналия век. През 1957 г. до малкия параклис е намерен камък, принадлежал на средновековен храм. Предполага се, че в тази част на район Овча купел е имало старо селище, което е било сринато до основи при Турското нашествие. Манастирът е издигнат на мястото, където е имало предхристиянско светилище.

Район Овча строеж на третия диаметър на метрото

Жителите на район Овча купел с нетърпение очакват приключването на строежа на третия диаметър на метрото, за да могат да се придвижват още по-лесно и удобно до различните части на столицата.

Територия на район Овча купел

Здравеопазване в район Овча купел

Образование в район Овча купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

Квартал Суходол в район Овча купел

Прочетете още