район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (33%, 44 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (25%, 33 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
  • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 134 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3936
type-photo.svg
Ремонт на бул. Президент Линкълн в Овча купел

Ремонтът на бул. Президент Линкълн е в срок (ВИДЕО и СНИМКИ)

Нова настилка, нови тротоари с бордюри и на подменено осветление ще се радват жителите на един от основните в столичния квартал Овча купел булевард "Президент Линкълн". На проверка там бяха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов. Движението по булеварда не е спряно, а се извършва в двете посоки само в платното към центъра.  То вече е асфалтирано, а в момента се работи в другото. Обновен е и тротоарът с подменена асфалтова настилка. Бордюрите са вдигнати по-високо, спазен е наклонът за отводнителната система. Ремонтът се наблюдава от строителен надзор от Софинвест. Още с пристигането на столичниия кмет представител на изпълнителя ГБС ИС веднага докладва за процеса на изпълнение на строителните дейности. До момента са се справили и с подземната инфраструкутра. "Радвам се, че най-после се ремонтира тази улица. Ако може пред бл. 9 в градинката да се сложат пейки за майки с деца под дърветата на сянка. Имаме една градинка, но ако има място наблизо за друга градинка ще е добре, защото тук живеем много хора", каза на столичния кмет жителка в квартала.  "В последните 3 - 4 години най-големите инвестиции са направени в Овча купел. Това са метрото от третия метродиаметър, с дължина 4 км, 2 буферни паркинга и др. Метрополитен ще направи пробива на ул. Централна", каза кметът Йорданка Фандъкова. От строителния надзор също и докладваха, че до момента няма проблеми с качеството на изпълнение и сроковете. Бул. Линкълн отдавна се нуждаеше от ремонт и първоначално се обсъждаше по него да има велоалея. Този вариант отпадна, защото трябвало да се стеснят лентите за движение. Улицата е дълка около 3,3 км и е от основните пътни артерии в район Овча купел. Тук живеят над 55 000 жители. По трасето минават и 4 автобусни линии на градския транспорт - 60, 11, 73 и 102. Ремонтът, който е за 4,8 млн. лв. започна на 28 май, а срокът за изпълнение е 168 дни, което означава, че към края на ноември т. г.  Обновяването на трасето стартира от пресечката при ул. "Карл Трънка" и ще продължат на етапи до ул. "Зеленика" при метростанцията, която се изгражда в момента. В момента се работи и по проект за оптимизиране на кръстовището на бул. Цар Борис III и ул. Димитър Петков, съобщи зам.кметът Дончо Барбалов. Там трябва да се оптимизира съоръжението, тъй като трафикът е голям, защото прави връзка с Околовръстното. "Отпуснати са пари на главния архитект за проектиране, има няколко варианта за кръстовището", уточни Барбалов.

comment 0
visibility 1030
ФА "Горна баня"

Читалище "Пробуда-1926" кани всички на хоро в "Горна баня"

Читалище "Пробуда-1926" заедно с район "Овча Купел" кани всички граждани на неделно хоро и концерт в "Горна баня". Събитието ще се проведе на 9 юни от 18 до 20 часа в квартала. В концерта ще вземат участие Детски танцов състав "Горнобанче", Фолклорен танцов ансамбъл "Горна баня", група за автентичен фолклор към читалище "Пробуда-1926", оркестър "Горна баня" и индивидуални изпълнители. Ще бъдат връчени и наградите на II Национален литературен конкурс "Николай Хрелков", организиран от читалището.

comment 0
visibility 1215
Обсъждане на еднопосочни улици

В Овча купел решиха да няма еднопосочно движение (СНИМКИ)

Жителите на Овча купел заедно с районната администрация проведоха финалната дискусия по общественото обсъждане за въвеждане на еднопосочното движение. Идеята бе да се въведе такова по ул. „Монтевидео“, ул. „Боряна“, ул. „Любляна“, бул. „Овча купел“ и ул. „Маестро Кънев“. Присъстващите са били запознати с два варианта. Като всички единодушно са избрали вариант 1 - Да отпадане въвеждането на еднопосочно движение в квартала'' между ул. „Монтевидео“, ул. „Боряна“, ул. „Любляна“, бул. „Овча купел“ и ул. „Маестро Кънев“ на територията на район „Овча купел“. През вчерашният ден от районната администрация изпратиха в Дирекция „Управление и анализ на трафика“ всички съпътстващи общественото обсъждане документи. До финалното решение се стигна след няколко месечни дискусии между граждани и община.   

Реклама
comment 0
visibility 872
Детска площадка

Вандали разрушиха детска площадка на бул. "Президент Линкълн"

Вандали разрушиха детската площадка, намираща се на бул. "Президент Линкълн" в район "Овча купел". Изкъртена е вратичката на площадката и е махната част от оградата. От администрацията на района призовават хората да бъдат бдителни и да сигнализират веднага, ако забележат подобни нарушения. Грижата районът да бъде чист и приветлив не е само на администрацията, но и на всички, които живеят в него.    

comment 0
visibility 1391
Наркоманска арт инсталация

Претърсиха Овча купел 2 за дървото със спринцовки

Провокативна снимка на дърво със забити над 20 спринцовки в него в Овча купел събра стотици коментари и споделяние в социалната мрежа. От отдел "Екология" на районното кметство направиха бърза проверка на провокативната наркоманска арт инсталация в квартал Овча купел 2. При обход на предполагаемото място, такова дърво не е открито, съобщи пред Столица.bg инж. Силвана Митева. ст. експерт „Екология и чистота“ на района. Екип на общината е проверил целия периметър, намиращ се до метрото. Еколози и служители обаче е са успели да влязат само в една малка част храсталаци, до която буквално няма достъп. Обходът ще има ефект, въпреки че въпросното дърво не е открито. Буренясалата зона ще бъде почистена от фирмите, изграждащи спирката на подземната железница, казаха пред Столица.bg от общината. От администрацията на район Овча Купел всеки ден извършват обходи на района и редовно почистват всички прилежащи площи и градинки. При инспекциите общинарите постоянно откриват изпотрошени площадки и мръсотия, оставена от недобросъвестни граждани и хулигани. Снимката на набучения със спринцовки израстък се появи в социалните мрежи снощи, като за няколко часа събра огромен брой негативни коментари. От кметството подозират, че това е провокация.

comment 0
visibility 3989
Ремонт на бул. Президент Линкъл в кв. Овча купел

Започва ремонтът на бул."Президент Линкълн" за 4,8 млн. лв.

Започва ремонтът на бул. "Президент Линкълн" в кв. „Овча купел" от утре, 28 май, предупреждават от Столична община. Строителните дейности стартират от ул."Карел Трънка" до ул."Сребърни звънчета", като ще се работи на етапи до ул. "Зеленика" при метростанцията, която се изгражда в момента. Обновяването на "Линкълн" е на стойност 4,8 млн. лв. с ДДС, а срокът на изпълнение е 168 дни. Изпълнител на проекта е ГБС- Инфраструктурно строителство. До 28 юни 2019 г. се спира движенвието в участъка от бул."Президент Линкълн" от ул."Карел Трънка" до ул."Д-р П. Димков". Трасето ще бъде стеснено от булеварда между ул."Д-р П. Димков" и ул."Сребърни звънчета", а автомобилите ще се движат двупосочно само в едното пътно платно. Обновяването на 3.24-километровото трасе включва нова асфалтовата настилка на пътните платна, изграждане на тротоари, където няма и ремонт на съществуващите от двете страни на булеварда. Подменят се бордюрите, като при входове ще бъдат понижени. Жителите на Овча купел ще имат и ново уличното осветление. По двата тротоара ще се сменят и антипаркинг колчетата, а бордюрите ще са понижени на всички пешеходни пресичания. За хората с увредено зрение ще се поставят тактилни плочи. На трите регулирани кръстовища ще има нови светофарни уредби. Ремонтът на бул."Линкълн" се извършва по съществуващото положение на пътя и няма да се променят габаритите на пътните платна. За времето на ремонта се изместват автобусни спирки „пазара „Овча купел" на бул. „Президент Линкълн" след ул. „Сребърни звънчета" в посока бул. „Никола Мушанов" и на автобусна спирка „ж.к. Овча купел – 2" в посока крайна-начална спирка на автобусни линии №№ 11, 60, 73, 102 и нощта линия №3.  

comment 0
visibility 650
Изложба

За 15-та година се проведе изложбата „Басни, пословици и поговорки“ (СНИМКИ)

За 15-та поредна година в район „Овча купел“ се проведе изложбата „Басни, пословици и поговорки“. Тя е организирана от НЧ „Хармония“. В нея със своите рисунки участват децата от различни училища „Овча купел“.  На събитието присъстваха кметът на района Христина Семерджиева, ученици, родители и приятели на читалището. Тя поздрави децата за това, че участват в изложбата и за добрата организация от страна НЧ „Хармония“.  

comment 0
visibility 920
ул. Маестро Кънев

В Овча купел пак обсъждат еднопосочно движение

Отново ще бъде обсъдено въвеждането на еднопосочно движени в Овча купел с гражданите. При предишното такова те останаха недоволни. По план е предвидено еднопосочно да стане движението между ул. „Монтевидео“, ул. „Боряна“, ул. „Любляна“, бул. „Овча купел“ и ул. „Маестро Кънев“. Целта на промяната е да се разтовари трафикът при детската градина на ул. Маестро Кънев. Гражданите обаче искат да бъде оправена улица ул. 687, защото по нея минават автомобилите, идващи от ул. Камелия. Представянето на предложението бъде на 20.05.2019г. от 16.00ч. Като заключителната дискусия ще се проведе на 03.06.2019г. от 16.00ч. в сградата на СО-район „Овча купел“- Заседателна зала, ет.2 , бул. „Цар Борис III” №136 В. Промяната на движението ще бъде въведена, след като граждани и администрация стигнат до окончателно решение.  

comment 0
visibility 1070
Детска площадка

Четири детски площадки готови до края на годината в "Овча купел"

Четири детски площадки ще са готови до края на годината в кв. "Овча купел". Една от тях ще е чисто нова, а останалите ще бъдат същестуващи, които ще бъдат изцяло реновирани, съобщи кметът на района Христина Семерджиева.  Заявените площадки се намират на ул. "Драгоман"при бл.15, а също и при бл.30 и на ул. “Овче поле” 17. През миналата година са ремонтирани част от детските площадки, но за съжаление те не издържат дълго, защото често стават обект на набези, люлките биват изкъртени, а оградите откраднати.

comment 0
visibility 972
На това място до кафе Феникс ще се вие хоро

Организират голямо хоро на ул. Феникс в "Овча купел"

Голямо хоро се организира в неделя, на 5 май т. г. в "Овча купел", съобщава в социалната мрежа Илиян Михайлов. Стотици ще се хванат за ръце от 19 часа под ритъма на народна музика. Танцът ще се завие на ул. "Феникс" до едноименното кафе и до 149 училище Иван Хаджийски. Народният танц ще премине под надслова "Хора за хората" и организаторите търсят хороводци, които да водят и да показват по-лесни и достъпни за желаещите да играят. Идеята на хорото е да се възродят традиционните сборове и живото общуване между хората. Организаторите предупреждават, че не се допускат никакви организации - НПО-та, партии, клубове, синдикати, сдружения, личности, випове и политики. Всеки само със сърцето си да се включи към хорото, призовава организаторът. Целта е да остане хорото чисто и независимо от чужди влияния. Това ще е първото по рода си хоро и всеки участващ в него е съорганизатор. Да доброволни начала вече е осигурена техниката за озвучаването, а други мераклии ще дадат музиката.

comment 0
visibility 5804
Метрото 3

Две метростанции в Овча купел почти готови (СНИМКИ)

Докато столичният кмет Фандъкова тества новите влакове вчера, кметът на Овча купел Христина Семерджиева слезе под земята, за да провери напредъка на метрото в Овча купел, което е втория етап от Третата метро линия. Тя провери две от общо четирите станции на линията в района. С нея бяха и политици и общински съветник, които разгледаха, строящите се станции 15 и 16. Метрото в Овча купел е част от Втори етап и включва 4 метростанции. То започва от края на подземния участък след МС 14, преминава през кв."Овча купел". Трасето достига до метростанция 18, която е разположена под Околовръстното шосе на бул."Бойчо Бойчев", между ул."Централна" и ж.п. линията София – Перник. При МС 18 се предвижда като част от проекта да бъде изградена жп спирка за връзка с националната жп мрежа. По-голямата част от участъка ще бъде подземен с изключение на част от трасето между МС 14 и МС 15, която ще бъде на естакада, а четирите метростанции ще бъдат подземни. Етапът включва изграждането на 3,8 км метролинии, 4 метростанции и жп спирка за връзка с националната жп мрежа при последната метростанция. С пускането на метрото в Овча купел, ще може да се стига до центъра за около 15 минути. Това ще улесни трафика в района. Станциите трябва да бъдат пуснати в експлоатация през пролетта на 2020 година.

comment 0
visibility 997
Среща с комисар Мария Габриел

Мария Габриел проведе дискусия с учениците от „Овча купел“(СНИМКИ)

В пълните зали на „Професионална гимназия по електротехника и автоматика“ /ПГЕА/ и 88 СУ „Димитър Попниколов“ се проведе дискусия за предимствата на цифровите технологии и заплахите от развитието им.Специален гост бе еврокомисар Мария Габриел. Тя отговори на въпросите на учениците и заедно мислиха върху идеите за цифровото настояще и бъдеще. Освен нея на срещата присъстваха и Христина Семерджиева – кмет на район „Овча купел“, Татяна Георгиева общински съветник и народният представител от 44-то Народно събрание. Внимание бе отделено и на безопасността в интернет, мерките за защита от кибер атаки, езика на омразата, защитата на личните данни и развитието в областта на изкуствения интелект. Учениците и Мария Габриел бяха на едно мнение относно успешната цифрова трансформация за икономиката. Според тях за това начинание е нужни цифрови умения.

comment 0
visibility 900
Кофи с дъждовна вода в 149-о училище "Иван Хаджийски"

Покривът на 149-о "Иван Хаджийски" протече, ремонтират го през лятото (ВИДЕО)

Столичното 149-о училище "Иван Хаджийски" в район "Овча купел" отново ще бъде ремонтирано. Дъждът от последните дни показа, че ремонтните дейности не са приключили окончателно. През миналата година сградата бе основно ремонтирана и обновена. Покривът обаче не епипан и преди два дни се наложи във фоайето на училището да се сложат кофи. Дъждът напоително си валеше, както навън така и вътре в сградата. Учениците пък спокойно присядаха и се наслаждаваха на течащия покрив, показва видео, което бе публикувано в социалната мрежа. "Тази част от покрива не е ремонтирана. Той е със стъклопласт и вероятно има разместване и затова тече. В момента директорът събира оферти, за да избере най-изгодната. Ще правим ремонт на покрива, но през лятото, за да не се нарушава учебния процес", обясни пред Столица.bg помощник-директорът Василева. Точно преди едно година столичният кмет мина на проверка, за да види как вървят строителните дейности по цялостния ремонт на 149-о. "Иван Хаджийски" посрещна новата учебна 2018/2019 г. изцяло обновено.

comment 0
visibility 1387
Изкъртиха знаци за еднопосочно движение в Овча купел

В Овча купел са недоволни от въвеждане на еднопосочно движение (СНИМКИ)

Проектът за еднопосочно движение в междуквартални улици в Овча купел е готов на 90%, но предизвика недоволството на гражданите. Все още автомобилите се движат в двете посоки. Преди да бъде въведена промяната ще има още едно обществено обсъждане, организирано от районното кметство по желание на гражданите.  Предвидено е еднопосочно да стане движението по ул. Маестро Кънев, Боряна и Любляна. Целта е да се разтовари трафикът при  детската градина на ул. маестро Кънев. Гражданите обаче искат преди това спешно да се асфалтира ул. 687, защото нея ще пинават автомобилите, идващи от ул. Камелия. Поставените, но все още не действащи пътни знаци в "Овча купел" бяха изкъртени от граждани. След проверка те отново са поставени, но са закрити. Промяната на движението ще бъде въведена, след като граждани и администрация стигнат до окончателно решение.

comment 0
visibility 1594
Наториха и осмърдяха Овча купел

Говежди тор осмърдя "Овча купел"

Миризлив терор бе наложен на жителите на столичния "Овча купел" през почивните дни. Незнаен ентусиаст в петък и събота е засипал зелена площ с говежди тор. "Ароматът" започва да се носи скоростно и достига до високите етажи на съседните блокове. Поляната се намира зад магазин на голяма хранителна верига, а от другата страна е жп линията. "Втори ден се изсипват тези лайна на поляната. Вони нечовешко", оплакаха се граждани в социалната мрежа в събота. Съкварталци започнаха да гадаят, кой и защо се прави. Други пък се шегуваха, че торят за апаратемнти, а трети бяха категорични, че вече ще се плащат не на "зелено", а на лайняно. До момента отговор за торенето няма от районното кметство и Столичен инспекторат. Не е ясно, кой е разрешил и нормално ли е да се налага отвратителната смрад в жилищния комплекс. В 21 век има достатъчно ефективни изкуствени торове. Също така гражданите коментират, че това било частен терен. Хора от Овча купел се ядосаха, тъй като в тора има бактерии и всякакви гадории, а уличните кучета ще ги разнасят по детски площадки и улици в Овча купел. Притеснения има, че днес и утре се очакват валежи от дъжд и смърдящата тор ще вони още по-силно.

Район Овча Купел

Територия на район Овча купел

Район Овча купел може спокойно да бъде признат за един от най-големите столични райони. В пределите на район Овча купел влизат кварталите „Суходол“ и „Горна баня“, комплексите „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино.

Територията на район Овча купел се пресича от три реки - Владайска река, Суходолска река и река Шеовица. Населението на район Овча купел наброява приблизително 55 000 души.

Район Овча Купел

Здравеопазване в район Овча купел

За здравето на жителите от район Овча купел се грижат няколко здравни заведения. Едно от тях е Специализираната болница по физикална терапия и рахабилитация в район Овча купел. Тя е наследник на стария Национален институт по курортология и физиотерапия, който е бил открит през 1946г. На практика, това е първото здравно заведение в столицата, в район Овча купел, изцяло ориентирано към рехабилитация, физикална медицина и курортология, не само в район Овча купел, но и в страната. Болницата се намира в средата на униклаен парк, в който се отглеждат редки и разнообразни растения. В парка има и минерален извор.

Район Овча Купел Многопрофилна болница за активно лечение Доверие

В район Овча купел се намира и Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие”. На площ от 8 000 кв.м. се намират Медицински център – МЦ „Доверие” и Многопрофилна болница за активно лечение – МБАЛ „Доверие”. Така се оформя един модерен медицински център в район Овча купел. Предлага се комплексно лечние на всички пациенти. Модерна апаратура има в кабинетите на комплекса в район Овча купел.

В болницата има пет операционни и реанимационен сектор. 46-те луксозни стаи са с 1 до 3 легла. Повечето от тях са със собствен санитарен възел. Имат хладилник, телевизор, интернет и телефон. При нужда може да бъде настанен и придружител. Медицинският комплекс в район Овча купел разполага с най-новия модел Ядрено-магнитен резонанс, който има огромни диагностични възможности.

Район Овча Купел СБАЛ Ортопедея-Горна баня

Друго важно здравно заведение в район Овча купел е СБАЛ Ортопедея-Горна баня. Тя е специализирана в лечението на заболявания и посттравматични увреждания на опорно-двигателния апарат. Болничното заведение е наследник на Държавна институтска болница по ортопедия „Проф.Бойчо Бойчев” към МУ София. Ортопедията в район Овча купел е създадена през 1974 г. и е единствената по рода си в страната. В нея се обединяват  Катедрата по ортопедия и травматология към ИСУЛ – София, Катедрата по ортопедия и травматология към ВМИ – София и Републиканския институт по възстановителна хирургия и протезиране – София, Медицинска Академия. В болницата функционират 7 клиники, всяка със специфична лечебна и научна дейност.

В район Овча купел функционира и IV МБАЛ. Болницата разполага с 5 орделения, а именно първо вътрешно отделение,второ вътрешно отделение,хирургично отделение,урологично отделение,ОАИЛ с общо 111 легла,образна диагностика и отделение по патологоанатомия, както и две лаборатории-Клинична и Микробиологична. Апаратурата в болницата в район Овча купеле модерна. Здравното заведение е напълно реконструирано. В него могат да се лекуват задравно осигурени пациенти от цялата страна.

Образование в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира Нов Български Универистет. Това е частен университет, в който се обучават 12 000 студенти годишно. Основан е през 1991 г.

В район Овча купел се намира още едно висше учебно заведение - Висше училище по застраховане и финанси. Това е първото часно висше учебно заведение не само в район Овча купел, но и в страната. Започва да работи през 2002 г. Материалната база на учебнто заведение е на Европейско ниво. Учебната сграда в район Овча купеле модерна, на 6 етажа, в която има модерно оборудвани учебни зали, аула с 300 работни места, заседателни зали, библиотека, преподавателски кабинети, книжарница и кафе-сладкарница.

На територията на район Овча купел се намира и Висшето строително училище „Любен Каравелов” .  То е наследник на старото специализирано военно инженерно строително училище, което е било създадено през 1938 г. Във висшето училище в район Овча купел се подготвят висококвалифицирани кадри за строителството.

В район Овча купел функционират четири средни училища две професионални гимназии, Италиански лицей, частно езиково училище, три основни училища.

66 СОУ „Филип Станиславов” в район Овча купел е ранно изучаване на чужд език. След завършване на основното си образование, учениците могат да изберат профилирани паралалки по география и информатика.

88 СОУ „Димитър Попниколов” в район Овча купеле изключително популярно. Много от жителите на район Овча купел го предпочитат.

В район Овча купел се намират и 149 СОУ „Иван Хаджийски”, 151 СОУ „Александър Флеминг”, Професионална гимназия по електроника и автоматика, Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема”,Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език.

Район Овча Купел баня Овча Купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира един забележителен квартал – Горна баня. Той е известен в цялата страна с минералната си вода, както и с чистия си въздух. Легенда разказва как кучето на софийския валия се изкъпало в минералния извор, докато били на лов, и оздравяло. Тогава средновековното селище било възстановено. През 1938 г. Горна баня влиза в пределите на столицата.

Минералната вода в Горна баня, район Овча купел, е слабо минерализирана, хомотермална. Към днешна дата минералната вода на Горна баня се бутилира.

Автобуси 206 и 103 свързват квартала с централните части на столицата. Работи се по третия диаметър на метрото в район Овча купел. Минералната баня в Горна баня, район Овча купел  в момента е доста запусната, но вече е взето репение за нейната реконструкция.

Днес ежедневно стотици хора от различни части на столицата и страната идва да си напълнят от течащия чучур на минералния извор вода в район Овча купел. В хотела в центъра на Горна баня, район Овча купел, отсядат туристи, които са дошли да се насладят на природата, водата и чистия въздух на квартала.

Квартал Суходол в район Овча купел

Друг квартал на район Овча купел, който е известен с минералните си извори, е Суходол. В Суходол, район Овча купел е разположен Суходолския манастир „Св. Троица”. Той е издигнат върху основите на малък параклис в редатат на 90-те години на миналия век. През 1957 г. до малкия параклис е намерен камък, принадлежал на средновековен храм. Предполага се, че в тази част на район Овча купел е имало старо селище, което е било сринато до основи при Турското нашествие. Манастирът е издигнат на мястото, където е имало предхристиянско светилище.

Район Овча строеж на третия диаметър на метрото

Жителите на район Овча купел с нетърпение очакват приключването на строежа на третия диаметър на метрото, за да могат да се придвижват още по-лесно и удобно до различните части на столицата.

Територия на район Овча купел

Здравеопазване в район Овча купел

Образование в район Овча купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

Квартал Суходол в район Овча купел

Прочетете още