район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 4818
Метрото 3

Две метростанции в Овча купел почти готови (СНИМКИ)

Докато столичният кмет Фандъкова тества новите влакове вчера, кметът на Овча купел Христина Семерджиева слезе под земята, за да провери напредъка на метрото в Овча купел, което е втория етап от Третата метро линия. Тя провери две от общо четирите станции на линията в района. С нея бяха и политици и общински съветник, които разгледаха, строящите се станции 15 и 16. Метрото в Овча купел е част от Втори етап и включва 4 метростанции. То започва от края на подземния участък след МС 14, преминава през кв."Овча купел". Трасето достига до метростанция 18, която е разположена под Околовръстното шосе на бул."Бойчо Бойчев", между ул."Централна" и ж.п. линията София – Перник. При МС 18 се предвижда като част от проекта да бъде изградена жп спирка за връзка с националната жп мрежа. По-голямата част от участъка ще бъде подземен с изключение на част от трасето между МС 14 и МС 15, която ще бъде на естакада, а четирите метростанции ще бъдат подземни. Етапът включва изграждането на 3,8 км метролинии, 4 метростанции и жп спирка за връзка с националната жп мрежа при последната метростанция. С пускането на метрото в Овча купел, ще може да се стига до центъра за около 15 минути. Това ще улесни трафика в района. Станциите трябва да бъдат пуснати в експлоатация през пролетта на 2020 година.

comment 0
visibility 784
Среща с комисар Мария Габриел

Мария Габриел проведе дискусия с учениците от „Овча купел“(СНИМКИ)

В пълните зали на „Професионална гимназия по електротехника и автоматика“ /ПГЕА/ и 88 СУ „Димитър Попниколов“ се проведе дискусия за предимствата на цифровите технологии и заплахите от развитието им.Специален гост бе еврокомисар Мария Габриел. Тя отговори на въпросите на учениците и заедно мислиха върху идеите за цифровото настояще и бъдеще. Освен нея на срещата присъстваха и Христина Семерджиева – кмет на район „Овча купел“, Татяна Георгиева общински съветник и народният представител от 44-то Народно събрание. Внимание бе отделено и на безопасността в интернет, мерките за защита от кибер атаки, езика на омразата, защитата на личните данни и развитието в областта на изкуствения интелект. Учениците и Мария Габриел бяха на едно мнение относно успешната цифрова трансформация за икономиката. Според тях за това начинание е нужни цифрови умения.

comment 0
visibility 640
Кофи с дъждовна вода в 149-о училище "Иван Хаджийски"

Покривът на 149-о "Иван Хаджийски" протече, ремонтират го през лятото (ВИДЕО)

Столичното 149-о училище "Иван Хаджийски" в район "Овча купел" отново ще бъде ремонтирано. Дъждът от последните дни показа, че ремонтните дейности не са приключили окончателно. През миналата година сградата бе основно ремонтирана и обновена. Покривът обаче не епипан и преди два дни се наложи във фоайето на училището да се сложат кофи. Дъждът напоително си валеше, както навън така и вътре в сградата. Учениците пък спокойно присядаха и се наслаждаваха на течащия покрив, показва видео, което бе публикувано в социалната мрежа. "Тази част от покрива не е ремонтирана. Той е със стъклопласт и вероятно има разместване и затова тече. В момента директорът събира оферти, за да избере най-изгодната. Ще правим ремонт на покрива, но през лятото, за да не се нарушава учебния процес", обясни пред Столица.bg помощник-директорът Василева. Точно преди едно година столичният кмет мина на проверка, за да види как вървят строителните дейности по цялостния ремонт на 149-о. "Иван Хаджийски" посрещна новата учебна 2018/2019 г. изцяло обновено.

Реклама
comment 0
visibility 1213
Изкъртиха знаци за еднопосочно движение в Овча купел

В Овча купел са недоволни от въвеждане на еднопосочно движение (СНИМКИ)

Проектът за еднопосочно движение в междуквартални улици в Овча купел е готов на 90%, но предизвика недоволството на гражданите. Все още автомобилите се движат в двете посоки. Преди да бъде въведена промяната ще има още едно обществено обсъждане, организирано от районното кметство по желание на гражданите.  Предвидено е еднопосочно да стане движението по ул. Маестро Кънев, Боряна и Любляна. Целта е да се разтовари трафикът при  детската градина на ул. маестро Кънев. Гражданите обаче искат преди това спешно да се асфалтира ул. 687, защото нея ще пинават автомобилите, идващи от ул. Камелия. Поставените, но все още не действащи пътни знаци в "Овча купел" бяха изкъртени от граждани. След проверка те отново са поставени, но са закрити. Промяната на движението ще бъде въведена, след като граждани и администрация стигнат до окончателно решение.

comment 0
visibility 1388
Наториха и осмърдяха Овча купел

Говежди тор осмърдя "Овча купел"

Миризлив терор бе наложен на жителите на столичния "Овча купел" през почивните дни. Незнаен ентусиаст в петък и събота е засипал зелена площ с говежди тор. "Ароматът" започва да се носи скоростно и достига до високите етажи на съседните блокове. Поляната се намира зад магазин на голяма хранителна верига, а от другата страна е жп линията. "Втори ден се изсипват тези лайна на поляната. Вони нечовешко", оплакаха се граждани в социалната мрежа в събота. Съкварталци започнаха да гадаят, кой и защо се прави. Други пък се шегуваха, че торят за апаратемнти, а трети бяха категорични, че вече ще се плащат не на "зелено", а на лайняно. До момента отговор за торенето няма от районното кметство и Столичен инспекторат. Не е ясно, кой е разрешил и нормално ли е да се налага отвратителната смрад в жилищния комплекс. В 21 век има достатъчно ефективни изкуствени торове. Също така гражданите коментират, че това било частен терен. Хора от Овча купел се ядосаха, тъй като в тора има бактерии и всякакви гадории, а уличните кучета ще ги разнасят по детски площадки и улици в Овча купел. Притеснения има, че днес и утре се очакват валежи от дъжд и смърдящата тор ще вони още по-силно.

comment 0
visibility 856
Проверка на ремонта

Ремонтират изцяло тротоарите в „Горна баня“(СНИМКИ)

В центъра на кв. „Горна баня”, район Овча купел, в момента върви подмяна на бордюри, тротоарни настилки, ремонтира се уличното осветление и се садят ново дървета. Цената на този проект е 75 000 лв. Ремонтът включва тротоарите на ул. "Каменица", в отсечката от ул. "Перуника" до ул. "Дон", също и тротоарите на площада на Минералната баня. Подменена е настилка с площ 1090 кв. м. Плочките са избрани с Инициативния комитет от жители на Горна баня, каза Дончо Барбалов, зам.-кмет на столицата. Проверка на ремонта направиха заедно г-н Барабалов и Христина Семерджиева, кмет на район Овча купел. На проверката участие взеха и представители на местния Инициативен комитет. СО е отделила 38 млн. лв  за текущи ремонти на столични улици и тротоари. Разпределението на средствата е на база дадените заявки на районните кметове. В момента ремонтни работи текат по тротоарите на бул.”Васил Левски”, бул.”Патриарх Евтимий”, както и в районите „Витоша”, „Студентски”, „Изток” и др. Ще бъде продължено и обновяването на тротоари с площ  94 000 кв. м във Втория градски ринг като „Средец”, „Триадица”, „Красно село”.

comment 0
visibility 1600
Канализация в Горна баня

Променят движението в Горна баня заради нова канализация

Започва изграждането на канализация и ВиК мрежа в район Овча купел, съобщават от районното кметство. Проектът се отнася за район Овча купел, местността Овча купел и кв. Горна баня. Финансирането е безвъзмездно според договор между кметстовото на Овча купел и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Проектът е за „Подмяна и изграждане на водопровод и канализация на територията на р-н „Овча купел” за м. “Овча купел” - стара част и кв. ”Горна Баня” по ОП „Околна среда 2007-2013”. Единият подобект на проекта е за  канализационната мрежа на кв. „Горна Баня“, а другият е за  водопроводната мрежа на кв. “Горна Баня”. Строителните дейности започват от понеделник - 8 април т. г. Заради изграждането на канализация и ВиК мрежа ще има промяна в организация на движението по улица “Дон” в участъка между улици “758” и улица “Еделвайс”.

comment 0
visibility 3990
Еднопосочни улици в Овча купел

"Маестро Кънев", "Любляна" и "Боряна" стават еднопосочни

Три улици в карето между "Монтевидео" и бул. "Овча купел" в едноименния район стават еднопосочни. Това предвижда проект, който е изготвен по искане на дирекция "Управление и анализ на трифика" към Столична община. Отдавна жители на район Овча купел правиха предложения да се облекчи движението в тази част на София. Те искаха промяна на движението, като в по-натоварените да стане еднопосочно. Всъщност целта е да се намали трафикът по ул. "Маестро Кънев", тъй като там има детска градина, спират автомобили и стават задръствания. Еднопосочни ще станат улиците "Маестро Кънев", "Боряна" и "Любляна". На 2 април т. г. отново е имало заседание на комисията по "Транспорт, организация и безопасност на движението" в дирекция "Управление и анализ на трафика" за въвеждане на еднопосочно движение за квартала, съобщиха от районната администрация. На него са присъствали представители на кметството, граждани и от Инициативен комитет за Овча купел. Въпреки, че преди започването на проекта е имало обществено обсъждане, този път граждани, които живеят на улиците с промяна на движението отново са изразили недоволоство. Според някои  първо трябва да се ремонтират тези улици. Други пък се притесняват от паркирането. Реализацията на проекта е към своя край и до дни по трите улици между "Монтевидео" и бул. Овча купел" ще бъде забранено за движението в двете посоки. Въпреки това ще има още едно обществено обсъждане, но което ще бъдат представени промените, ще се обсъдят и трябва да се стигне до решение и заключителен вариант, който да удовлетворява всички, коментираха пред Столица.bg от район Овча купел.  

comment 0
visibility 1056
трамваи в Овча Купел

В "Овча Купел" искат трамваи с по-ниски стъпала

Хората в "Овча Купел " и особено старата част, с големи трудности ползват трамвай 11. Причината е, че стъпалата на машините са прекалено високи и пенсионери и болни едва-едва се качват и слизат по тях. Повечето пъти те молят някой по-млад да им помогне по спирките. Това обаче често отнема повече от 10 минути. Така обаче хем хората в трамвая недоволстват,защото бързат, хем и разписанието на ватманите се нарушава, коментират столичани в социалните мрежи. Хората настояват по линия 11 да се върнат зелените трамваи с нисък под.Така баби и дядовци ще могат и сами да пътуват из града. А не винаги да си търсят придружител.  

comment 0
visibility 699
Детски площадки в район Овча купел

"Безопасни детски площадки" спасяват 5 площадки в Овча купел

Пет нови детски площадки ще има в район Овча купел. Това стана ясно от срещата на Гражданското сдружение "Безопасни детски площадки" с кмета на района Христина Семерджиева. От организацията са заявили кои площадки трябва да се ремонтират през 2019 г., както и къде ще има нова в район Овча купел. Чисто ново място за забавления на децата трябва да има на ул. “Драгоман”. За ремонт са заявени в кв.“Овча Купел – 2”, при бл.15 , кв.“Овча Купел – 2”, при бл.30, в кв. “Суходол” в училищния двор на 72 ОУ “Христо Ботев”, и на ул. “Овче поле” 17. Големият проблем в район "Овча купел" е, че там бяха ремонтирани детски площадки през 2018 г., но те не издържаха дълго. Бяха счупени люлки и катерушки и разбита и окрадена оградата. Това се случва и в централни столични райони.  "Безопасни детски площадки" направиха срещи с кмета на Изгрев, Красно село и Овча купел. Тази седмица в петък от организацията са на среща с кмета на Люлин, за да разговарят за изграждането, ремонтите и поддържането на детските площадки в района.

comment 0
visibility 866
Нов строеж протест

Живущите в кв. „Овча купел” излизат на протест срещу строеж

Живеещите столичния квартал „Очва купел” отново ще излязат на протест срещу поредния нов строеж в София. Недоволството на хората ще бъде изразено днес в 18:30 ч. и е третото в района срещу този строителен обект. Припомняме, че преди близо година името в този квартал, лек автомобил пропадна в строителен изкоп. Хората не са съгласни с нов строеж в кв. „Овча купел” 1, на който е трябвало да се построи детска градина. Такава обаче не е построена, тъй като теренът се оказва частен. Според живущите в района има сериозен недостиг на детски градини, училища и зелени площи. Вместо това постоянно изниква нови и нови строежи и това ядосва хората, които скоро и въздух няма да имат. Протестът ще бъде на територията на район "Овча Купел". Но хората от квартала канят към тях да се присъединят и желаещи от всички други столични райони.

comment 0
visibility 1009
Протест срещу презастрояването

Трети протест срещу презастрояването готвят в "Овча купел"

Трети протест срещу презастрояването готвят хората от район "Овча купел". Гневът на столичаните е срещу непреставащата поява на нови и нови блокове в района, което автоматично свежда до минимум парцелите, където може да има градинки или паркове. Инициативата е насрочена за 1 април от 18:30 часа на ул.“Монтевидео“ № 43 ( зад "Пицария Винарната"). Организатори на проявата са Гражданско сдружение "Парк кукуряк", инициативен комитет "Обединени ОК". Рамо на протестиращите дават и от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост/ АРОЕС/- Справедливост. Протестът ще бъде на територията на район "Овча Купел". Но хората от квартала канят към тях да се присъединят и желаещи от всички други столични райони.

comment 0
visibility 1024
Изграждане на ВиК мрежа в горна баня

След 150 дни Горна баня ще има нова ВиК мрежа

Нов водопровод ще има в кв. Горна баня и местността Овча купел стара част. За изграждането съобщават от район Овча купел на профила си в социалната мрежа. Районното кметство има подписан договор за безвъзмездна финансова помощ с Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Реализирането на проекта е на стойност 1 784 864 68 лв.с ДДС. В двете зони на район Овча купел ще се направи подмяна и изграждане на водопровод и канализация на територията, а финансирането е по Ооперативна програма "Околна среда. Вече е готов работния проект за канализационната мрежа на кв. „Горна Баня“. Към целия проект има и подобект, който е водопроводната мрежа на квартала. Строителството на ВиК мрежи в Горна баня започва на 1 април т. г. Новата канализационна система ще бъде с дължина 1186,72 м, а водопроводната ще е 849,50 м. С ВиК мрежи ще се сдобият улиците „Дон“ и „646“  в квартала. Срокът за приключване на строителството е 150 календарни дни.

comment 0
visibility 826
Изхвърлени пътни знаци

Нови пътни знаци изхвърлени на боклука в "Овча Купел" (СНИМКИ)

Купчина от пътни знаци, изхвърлени до контейнерите за смет,разбуниха духовете на живеещите в квартал "Овча Купел" в столицата. В социалната мрежа хора от района обясниха,че става дума за знаците,които преди няма и месец били сложени на улица "Маестро Кънев". Намериха се и такива, които одобриха разправата със знаците. Според тях те били сложени не за да помагат на движението, а да го объркат допълнително. Освен това било редно първо да се оправят кратерите по въпросната улица "Маестро Кънев", а едва след това да се слагат нови знаци.На другия полюс пък се оказаха гражданите, които твърдяха, че именно изхвърлените знаци помагали за регулиране на движението в района, защото там имало много училища и детски градини. Малцина от разпалено коментиращите казуса декларираха,че ще пуснат сигнал до агенция "Пътна инфраструктура" за изхвърлените знаци.

comment 0
visibility 1421
Проект за нова детска градина в Горна Баня

"Тилев архитекти" спечели конкурса на СО за проект на нова детска градина в "Горна баня" (...

Тилев архитекти ООД спечели конкурса за идеен проект за детска градина в Горна Баня, р-н Овча Купел. Тяхната идея за изграждане на детската градина получи 75,6 точки от конкурсната комисия. Детската градина по разчети ще струва 1.5 милиона лева без ДДС. Градина не е със стандартна архитектура, тя е изключително красива и цветна съвременна модерна сграда. Проектът предвижда изграждането на три къщи в синьо, жълто и червено на по 2 етажа. Те са обединени в общо пространство. Сградата предвижда да има 4 градински групи и 2 яслени. В южната си част къщите са изцяло от стъкло, което ги прави много светли. Пред всяка къщичка ще има площадки за спорт и забавление, като отделно ще има физкултурен салон и игрище. Новата детска градина ще бъде изградена в триъгълника обособен в улиците Никола Милев, Синьо Езеро и Перуника „Конкурса който проведохме за детска градина, показва ,че това е един добър модел за работа в които има добри идеи“, каза главният архитект Здравко Здравков. Тодор Чобанов зам.-кмет на София заяви, че нормативната уредба за изискванията на детски градини е доста стара и трябва, да се актуализира защото някой от изискванията създават ограничения. Новопостроените детски градини трябва да бъдат модерни и максимално функционални. Тази в Горна Баня ще бъде със скатен покрив, което позволява да има и соларни панели. Победителя "Тилев архитекти" ще получи 15 хил.лв награда. Второ място е за Джей Ар Дизайн ЕООД, а трети са  А.Д.А ООД. По процедура участниците имат 10 дни да обжалват, ако няма такова, победителя ще бъде извикан за сключване на договор за възлагане на работата по проекта за детската градина. РЗП на детското заведение ще бъде 2487 кв.м, а целият терен е с площ 4372 кв.м.