район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 26 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 8 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 47 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 82 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 787
Проверка на ремонта

Ремонтират изцяло тротоарите в „Горна баня“(СНИМКИ)

В центъра на кв. „Горна баня”, район Овча купел, в момента върви подмяна на бордюри, тротоарни настилки, ремонтира се уличното осветление и се садят ново дървета. Цената на този проект е 75 000 лв. Ремонтът включва тротоарите на ул. "Каменица", в отсечката от ул. "Перуника" до ул. "Дон", също и тротоарите на площада на Минералната баня. Подменена е настилка с площ 1090 кв. м. Плочките са избрани с Инициативния комитет от жители на Горна баня, каза Дончо Барбалов, зам.-кмет на столицата. Проверка на ремонта направиха заедно г-н Барабалов и Христина Семерджиева, кмет на район Овча купел. На проверката участие взеха и представители на местния Инициативен комитет. СО е отделила 38 млн. лв  за текущи ремонти на столични улици и тротоари. Разпределението на средствата е на база дадените заявки на районните кметове. В момента ремонтни работи текат по тротоарите на бул.”Васил Левски”, бул.”Патриарх Евтимий”, както и в районите „Витоша”, „Студентски”, „Изток” и др. Ще бъде продължено и обновяването на тротоари с площ  94 000 кв. м във Втория градски ринг като „Средец”, „Триадица”, „Красно село”.

comment 0
visibility 1470
Канализация в Горна баня

Променят движението в Горна баня заради нова канализация

Започва изграждането на канализация и ВиК мрежа в район Овча купел, съобщават от районното кметство. Проектът се отнася за район Овча купел, местността Овча купел и кв. Горна баня. Финансирането е безвъзмездно според договор между кметстовото на Овча купел и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Проектът е за „Подмяна и изграждане на водопровод и канализация на територията на р-н „Овча купел” за м. “Овча купел” - стара част и кв. ”Горна Баня” по ОП „Околна среда 2007-2013”. Единият подобект на проекта е за  канализационната мрежа на кв. „Горна Баня“, а другият е за  водопроводната мрежа на кв. “Горна Баня”. Строителните дейности започват от понеделник - 8 април т. г. Заради изграждането на канализация и ВиК мрежа ще има промяна в организация на движението по улица “Дон” в участъка между улици “758” и улица “Еделвайс”.

comment 0
visibility 3829
Еднопосочни улици в Овча купел

"Маестро Кънев", "Любляна" и "Боряна" стават еднопосочни

Три улици в карето между "Монтевидео" и бул. "Овча купел" в едноименния район стават еднопосочни. Това предвижда проект, който е изготвен по искане на дирекция "Управление и анализ на трифика" към Столична община. Отдавна жители на район Овча купел правиха предложения да се облекчи движението в тази част на София. Те искаха промяна на движението, като в по-натоварените да стане еднопосочно. Всъщност целта е да се намали трафикът по ул. "Маестро Кънев", тъй като там има детска градина, спират автомобили и стават задръствания. Еднопосочни ще станат улиците "Маестро Кънев", "Боряна" и "Любляна". На 2 април т. г. отново е имало заседание на комисията по "Транспорт, организация и безопасност на движението" в дирекция "Управление и анализ на трафика" за въвеждане на еднопосочно движение за квартала, съобщиха от районната администрация. На него са присъствали представители на кметството, граждани и от Инициативен комитет за Овча купел. Въпреки, че преди започването на проекта е имало обществено обсъждане, този път граждани, които живеят на улиците с промяна на движението отново са изразили недоволоство. Според някои  първо трябва да се ремонтират тези улици. Други пък се притесняват от паркирането. Реализацията на проекта е към своя край и до дни по трите улици между "Монтевидео" и бул. Овча купел" ще бъде забранено за движението в двете посоки. Въпреки това ще има още едно обществено обсъждане, но което ще бъдат представени промените, ще се обсъдят и трябва да се стигне до решение и заключителен вариант, който да удовлетворява всички, коментираха пред Столица.bg от район Овча купел.  

Реклама
comment 0
visibility 975
трамваи в Овча Купел

В "Овча Купел" искат трамваи с по-ниски стъпала

Хората в "Овча Купел " и особено старата част, с големи трудности ползват трамвай 11. Причината е, че стъпалата на машините са прекалено високи и пенсионери и болни едва-едва се качват и слизат по тях. Повечето пъти те молят някой по-млад да им помогне по спирките. Това обаче често отнема повече от 10 минути. Така обаче хем хората в трамвая недоволстват,защото бързат, хем и разписанието на ватманите се нарушава, коментират столичани в социалните мрежи. Хората настояват по линия 11 да се върнат зелените трамваи с нисък под.Така баби и дядовци ще могат и сами да пътуват из града. А не винаги да си търсят придружител.  

comment 0
visibility 639
Детски площадки в район Овча купел

"Безопасни детски площадки" спасяват 5 площадки в Овча купел

Пет нови детски площадки ще има в район Овча купел. Това стана ясно от срещата на Гражданското сдружение "Безопасни детски площадки" с кмета на района Христина Семерджиева. От организацията са заявили кои площадки трябва да се ремонтират през 2019 г., както и къде ще има нова в район Овча купел. Чисто ново място за забавления на децата трябва да има на ул. “Драгоман”. За ремонт са заявени в кв.“Овча Купел – 2”, при бл.15 , кв.“Овча Купел – 2”, при бл.30, в кв. “Суходол” в училищния двор на 72 ОУ “Христо Ботев”, и на ул. “Овче поле” 17. Големият проблем в район "Овча купел" е, че там бяха ремонтирани детски площадки през 2018 г., но те не издържаха дълго. Бяха счупени люлки и катерушки и разбита и окрадена оградата. Това се случва и в централни столични райони.  "Безопасни детски площадки" направиха срещи с кмета на Изгрев, Красно село и Овча купел. Тази седмица в петък от организацията са на среща с кмета на Люлин, за да разговарят за изграждането, ремонтите и поддържането на детските площадки в района.

comment 0
visibility 770
Нов строеж протест

Живущите в кв. „Овча купел” излизат на протест срещу строеж

Живеещите столичния квартал „Очва купел” отново ще излязат на протест срещу поредния нов строеж в София. Недоволството на хората ще бъде изразено днес в 18:30 ч. и е третото в района срещу този строителен обект. Припомняме, че преди близо година името в този квартал, лек автомобил пропадна в строителен изкоп. Хората не са съгласни с нов строеж в кв. „Овча купел” 1, на който е трябвало да се построи детска градина. Такава обаче не е построена, тъй като теренът се оказва частен. Според живущите в района има сериозен недостиг на детски градини, училища и зелени площи. Вместо това постоянно изниква нови и нови строежи и това ядосва хората, които скоро и въздух няма да имат. Протестът ще бъде на територията на район "Овча Купел". Но хората от квартала канят към тях да се присъединят и желаещи от всички други столични райони.

comment 0
visibility 876
Протест срещу презастрояването

Трети протест срещу презастрояването готвят в "Овча купел"

Трети протест срещу презастрояването готвят хората от район "Овча купел". Гневът на столичаните е срещу непреставащата поява на нови и нови блокове в района, което автоматично свежда до минимум парцелите, където може да има градинки или паркове. Инициативата е насрочена за 1 април от 18:30 часа на ул.“Монтевидео“ № 43 ( зад "Пицария Винарната"). Организатори на проявата са Гражданско сдружение "Парк кукуряк", инициативен комитет "Обединени ОК". Рамо на протестиращите дават и от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост/ АРОЕС/- Справедливост. Протестът ще бъде на територията на район "Овча Купел". Но хората от квартала канят към тях да се присъединят и желаещи от всички други столични райони.

comment 0
visibility 870
Изграждане на ВиК мрежа в горна баня

След 150 дни Горна баня ще има нова ВиК мрежа

Нов водопровод ще има в кв. Горна баня и местността Овча купел стара част. За изграждането съобщават от район Овча купел на профила си в социалната мрежа. Районното кметство има подписан договор за безвъзмездна финансова помощ с Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Реализирането на проекта е на стойност 1 784 864 68 лв.с ДДС. В двете зони на район Овча купел ще се направи подмяна и изграждане на водопровод и канализация на територията, а финансирането е по Ооперативна програма "Околна среда. Вече е готов работния проект за канализационната мрежа на кв. „Горна Баня“. Към целия проект има и подобект, който е водопроводната мрежа на квартала. Строителството на ВиК мрежи в Горна баня започва на 1 април т. г. Новата канализационна система ще бъде с дължина 1186,72 м, а водопроводната ще е 849,50 м. С ВиК мрежи ще се сдобият улиците „Дон“ и „646“  в квартала. Срокът за приключване на строителството е 150 календарни дни.

comment 0
visibility 764
Изхвърлени пътни знаци

Нови пътни знаци изхвърлени на боклука в "Овча Купел" (СНИМКИ)

Купчина от пътни знаци, изхвърлени до контейнерите за смет,разбуниха духовете на живеещите в квартал "Овча Купел" в столицата. В социалната мрежа хора от района обясниха,че става дума за знаците,които преди няма и месец били сложени на улица "Маестро Кънев". Намериха се и такива, които одобриха разправата със знаците. Според тях те били сложени не за да помагат на движението, а да го объркат допълнително. Освен това било редно първо да се оправят кратерите по въпросната улица "Маестро Кънев", а едва след това да се слагат нови знаци.На другия полюс пък се оказаха гражданите, които твърдяха, че именно изхвърлените знаци помагали за регулиране на движението в района, защото там имало много училища и детски градини. Малцина от разпалено коментиращите казуса декларираха,че ще пуснат сигнал до агенция "Пътна инфраструктура" за изхвърлените знаци.

comment 0
visibility 1266
Проект за нова детска градина в Горна Баня

"Тилев архитекти" спечели конкурса на СО за проект на нова детска градина в "Горна баня" (...

Тилев архитекти ООД спечели конкурса за идеен проект за детска градина в Горна Баня, р-н Овча Купел. Тяхната идея за изграждане на детската градина получи 75,6 точки от конкурсната комисия. Детската градина по разчети ще струва 1.5 милиона лева без ДДС. Градина не е със стандартна архитектура, тя е изключително красива и цветна съвременна модерна сграда. Проектът предвижда изграждането на три къщи в синьо, жълто и червено на по 2 етажа. Те са обединени в общо пространство. Сградата предвижда да има 4 градински групи и 2 яслени. В южната си част къщите са изцяло от стъкло, което ги прави много светли. Пред всяка къщичка ще има площадки за спорт и забавление, като отделно ще има физкултурен салон и игрище. Новата детска градина ще бъде изградена в триъгълника обособен в улиците Никола Милев, Синьо Езеро и Перуника „Конкурса който проведохме за детска градина, показва ,че това е един добър модел за работа в които има добри идеи“, каза главният архитект Здравко Здравков. Тодор Чобанов зам.-кмет на София заяви, че нормативната уредба за изискванията на детски градини е доста стара и трябва, да се актуализира защото някой от изискванията създават ограничения. Новопостроените детски градини трябва да бъдат модерни и максимално функционални. Тази в Горна Баня ще бъде със скатен покрив, което позволява да има и соларни панели. Победителя "Тилев архитекти" ще получи 15 хил.лв награда. Второ място е за Джей Ар Дизайн ЕООД, а трети са  А.Д.А ООД. По процедура участниците имат 10 дни да обжалват, ако няма такова, победителя ще бъде извикан за сключване на договор за възлагане на работата по проекта за детската градина. РЗП на детското заведение ще бъде 2487 кв.м, а целият терен е с площ 4372 кв.м.

comment 0
visibility 753
Запалени контейянери в Овча купел

Вандали палят конетйнери в Овча купел

Хулигани чупят и палят в Овча купел. Действията им остават ненаказани засега и те продължават с вандалските си прояви. Преди дни не са обезглавени кончета люлка на детска площадка в парка "Линкълн" и са надраскали с маркер пързалката. За бруталното действие сигнализират граждани от Овча купел в социалната мрежа. Площадката е нова и децата още не са се нарадвали, а вече е ремонт. В събота през нощта пък вандали са запилили поставените само преди няколко месеца допълнителни контейнери за разделно събиране на отпадъци, които могат да рециклират. Контейнерите са при блок 13. За състоянието на детската площадка в парк "Линкълн" трябва да се попитат тийнейджъри, които събират всяка вечер там. Въпрос на време беше да ги счупят, коментират в социалната мрежа. 

comment 0
visibility 1927
8 бетоновоза около строителен изкоп до бл. 412 в Овча купел

Нашествие: 8 бетоновоза между блоковете в Овча купел (ВИДЕО)

Осем бетоновоза влязоха в карето между блоковете 412 и 414 в столичния квартал Овча купел. Всички те имат една цел и това е строителният изкоп, в който през септември м. г. падна автомобил. Той е в непосредствена близост до бл. 412. Кофражът на изкопа е направен и днес ще се излива бетон, сигнализираха живеещи в двата блока. Строжът бе спрян със заповед на кмета и на РДНСК София заради инцидента от миналата година. При проверките тогава се установиха нарушение на три нормативни документа, казват притеснените хора от бл. 412. Строителят трябваше да извърши укрепителни дейности и от началото на февруари има зелена светлина от РДНСК да продължи строежа. Бетоновозите в момента се движат между блоковете, защото там няма улици, по които да минат, за да стигнат до всички крайща на изкопа, разказват живеещите в близост. "Здравейте, ние от кв. Овча купел 1 все още си ходим по мъките. От 1 февруари 2019 г., издадоха заповед за продължаване на СМР. Ето резултата, машините сред паркираните коли. Спазени ли са изискванията по ЗБУТ? Пешеходна зона е. Направиха единствената улица в кал и мизерия, опустошиха всичко край блока ни, което беше зелена част. Строежът е във входа ни на 17 м. По кой закон е съгласуван проектът на този строеж", написаха до Столица.bg обезпокоени граждани от Овча купел. По случая с пропадналия автомобил се зае и прокуратурата, но 7 месеца по-късно от там няма резултати от проверката.

comment 0
visibility 3120
Карта на Овча купел

Живеещите в Овча купел избират улици за спешен ремонт

Трите улици, които най-спешно се нуждаят от ремонт в Овча купел са ул. Кукуряк, в участъка от ул. 657 до Хипермаркет Кауфланд в ж.к. Овча купел-1, ул. Маестро Кънев за запълване на дупки - кв. Овча купел -стара част и ул. Братя Бартел, от Монтевдео до ул. Промишлена. Това показва анкета сред живеещите в района, публикувана в социалната мрежа. Инициативният комитет на Овча купел пусна допитването сред гражданите, тъй като трябва да определят кои улици в района трябва да се ремонтират. В началото на годината от комитета бяха на среща в кмета на София Йорданка Фандъкова и са се разбрали да се даде списък на улиците с приоритет, определени от живеещите в Овча купел. Тези с най-голям вот в анкетата ще бъдат дадени в Столична община за ремонт и възстановяване на вътрешнокварталната транспортна пътна мрежа. На срещата е присъствал и районният кмет на Овча купел Христина Семерджиева, която се е съгласила с начина на определяне на улиците. За да се разпредели бюджета справедливо се приканват и живеещите в Горна баня също да се включат в анкетата, за да няма ощетени квартали. До 27 февруари т. г. жителите на овча купел и Горна баня трябва да посочат кои улици трябва да се ремонтират. На 28 февруари мотивираното предложение ще бъде входирано в Столична община. В допитването да не се включват улиците, които тепърва трябва да се изграждат, предупреждават от Инициативния комитет в Овча купел. От представения списъка през 2018 г. са асфалтирани ул. Земляне, ул. Феникс, ул. Народно хоро и дрежни кърпежи по няколко квартални улички. Цялостен ремонт за 2019 г. е отказан за ул. Промишлена, но пък ще закърпят дупките. Предвидена за обновяване е ул. Централна, след приключване на дейностите по метрото, както и ремонт ще има на части от Президент Линкълн, съобщават от Овча купел.

comment 0
visibility 1133
Карта на кръстовището на ул. Житница и ул. Мушанов в Овча купел

От Овча купел искат нова маркировка на кръстовище "Житница" и "Мушанов"

Нова маркировка на кръстовището на улиците "Житница" и "Мушанов" искат живеещите в столичния Овча купел, научи Столица.bg. Наблюденията им показват, че ако това се направи движението в посока изход от Овча купел ще се отпуши и няма да има задръствания. Вчера на заседание на транспортна комисия на СОС присъстваха  представители на жителите в района. В момента по ул. Житница на кръстовището, на изхода от квартала, има две ленти - за на дясно  и на ляво. Първата позволява във всички посоки, но колоните се образуват в лява лента и другата остава празна. Затова жителите искат нова маркировка, която по-точно да указва движението. Другият проблем е с малката квартална улица Зеленика, която също се явява като изход от Овча купел. Тя излиза на ул. Житница. В момента там няма отводнителни шахти, тротоари и осветление, и прилича на руина. Представителите на гражданите получиха уверението на общинските съветници от транспортна комисия, че ще направят необходимото, за да се улесни движението в района. Всичко това обаче било свързано с приключване на ремонтните дейности по окловръстното трасе на квартала - бул. Линкъл, който е като ринг около Овча купел. Тази важна артерия в район Овча купел ще поеме доста голяма част от трафика след приключването на строежа на метрото. Бул. Линкъл се пресича и от отворената преди месец и доста натоварена "Монтевидео".     

comment 0
visibility 2363
Горна баня

Новата детска градина в Горна баня ще е от алпийски тип

До 30 януари могат да се подават документи за строежа на новата детска градина в столичния квартал Горна баня. Има пуснат архитектурен конкурс, а заданието е одобрено от Камарата на архитектите в България, научи Столица.bg.  В сградата трябва да има две яслени групи и 4 градински. От НАГ съобщиха, че идеята е сградата на детската градина да бъде архитектурно бижу и да не е еднотипна, както повечето с плосък покрив например. Привърженик на разнообразието в архитектурата на детски градини в столицата е и кметът Йорданка Фандъкова. Тя също искала детските заведения да не са еднотипни, да бъдат интересни, красиви и функционални. Новата градина в Горна баня ще бъде със скатен покрив от алпийски тип и със съвременно функционално разпределение. До момента имало голям интерес от архитекти, които ще участват в конкурса за проект. В целия процес около новата градина участва и Инициативният комитет от Горна баня. Техни представители са взели отношение в изработването на условията на конкурса, както и ще бъдат в комисията за избор на изпълнител, обясни главният архитект Здравко Здравков. Имаме практика да се работи с инициативните комитети и това вече го направихме в "Манастирски ливади" и "Триадица". На всички районни кметове препоръчваме да работят с гражданите и неправителствените организации, категорични са от Московска 33.