район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 253 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
  • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 696 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2061
Изчистиха от боклуци ул. "Поп Тошо" в столичния "Хиподрума"

Изчистиха от боклуци ул. "Поп Тошо" в столичния "Хиподрума"

От Столичен инспекторат са предприети спешни действия за почистването на ул. "Поп Тошо" в столичния квартал "Хиподрума", район Красно село-Столична община. Улицата бе зарината от едрогабаритни отпадъци, изхвърлени от живущите без да спазват графика. Десетки граждани сигнализираха за проблема със затрупаната с боклуци улица, нахвърляни до контейнерите за битови отпадъци. Проверка на инспектори установи, че отпадъците са останеви до контейнерите на ул. "Поп Тошо"  и то само ден след като са били извозени едрогабаритните отпадъци по график. Установено е още, че има и техническа повреда на контейнерите за битови отпадъци и е започнала подмяна на съдовете. От Столичен инспекторат призовават гражданите да спазват графиците за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци, публикувани на сайта на Инспектората. При нередности може да се сигнализира на тел. 029875555 в Оперативния център на инспектората.  

comment 0
visibility 2563
Правят 2 малки, но ключови улици в "Овча купел"-6

Правят 2 малки, но ключови улици в "Овча купел" 6

В момента върви работата по 2 малки, но ключови отсечки в "Овча купел" 6. Едната е между блокове 603, 604 и 607, а другата между 611, 612 до ул. 675. След завършване на работата се очаква свързаността на шестата част от "Овча купел" да се подобри, съобщи в социалната мрежа кметът на "Овча купел" Ангел Стефанов. Преди улиците в шестата част бе завършено изграждането на улицата между "Промишлена" и "Президент Линкълн" и паркинга при блокове 426, 427 и 430.

comment 0
visibility 3004
Надраскаха трафопоста с великите българи в "Овча купел", авторът го възстан

Надраскаха трафопоста с великите българи в "Овча купел", авторът го възстанови

Неизвестни бандити надраскаха преди дни трафопоста с ликовете на великите българи в "Овча купел". Това породи вълна от недоволство в целия квартал. Хората бяха приели красивата творба на Иван Величков - Сайбър като символ на района.   Възстановиха трафопоста с ликовете на великите българи в "Овча купел" (СНИМКИ)   От администрацията на района веднага се свързали с графити артиста, щом разбрали за вандалския акт, разказа в социалната мрежа кметът на "Овча купел" Ангел Стефанов.   Иван веднага откликнал на молбата им да възстанови трафопоста. Малкото забавяне в случая било, че той известно време не бил в София.   

Реклама
comment 0
visibility 2637
Жена с психични проблеми тормози хората в "Овча купел", душила съседка

Жена с психични проблеми тормози хората в "Овча купел", душила съседка

Жена, която страда от психично заболяване, е превърнала в кошмар живота на хората от няколко блока в столичния квартал "Овча купел". Тя страда от шизофрения. Съседите ѝ разказват пред Нова телевизия, че е хвърляла саксии от балкона си, опитала се е дори да удуши своя съседка. Изпочупила е и един от входовете. Сигналите до полиция и община са десетки. На този етап резултат няма.    „Тя е опасна и неадекватна. Аз живея тук от 4 години. Трябва да се вземе решение, защото нещата не може да продължават така”, заяви пред камерите  домоуправителят на единия блок Георги Петров.   "Жилището, в което живеят, е общинско. Има издадена заповед жената да бъде изведена от дома ѝ, но заради децата не можем да предприемем нищо”, обясни и позицията на властите зам.-кметът на район „Овча купел" Дарина Лучанска.   Няма данни дали децата посещават училище.  

comment 0
visibility 2597
Виновникът за счупеното табло на ул. "Петя Дубарова" сам отиде при кмета на

Виновникът за счупеното табло на ул. "Петя Дубарова" сам отиде при кмета на района

Момчето, счупило електрическото табло на спортната площадка на ул. "Петя Дубарова",  между блокове 415 и 419 в "Овча купел", само посети  кмета на района.  И пред него изрази съжаление за постъпката си. Двамата заедно обсъдили как младежът ще понесе последствията от делата си. Кметът на района Ангел Стефанов е поговорил с него защо посегателството върху чужда собственост е нередно и наказуемо.   "Признавам, че едновременно се учудих и се зарадвах на мъжката му постъпка. Момчето е още твърде младо и силно се надявам това да бъде добър урок за него в бъдеще. P.S. Ще пуснем осветлението на спортната площадка следващата седмица", написа Стефанов в социалната мрежа.   Потрошиха осветлението на спортната площадка на ул. "Петя Дубарова" (СНИМКИ)   Както Столица.bg съобщи таймерът за светлините на спортната площадка на улицата преди дни бил открит счупен. От няколко седмици кметът на района често пращал екипи от администрацията да настройват таймера за спиране на лампите в 22 ч. на спортната площадка.   Всеки път обаче екипите установяват,че уредът вече е пипан и то неправомерно от трети лица. Заради това се наложило да се заключи цялото табло.  При следващо посещение общинарите видели, че цялото табло е разбито.     

comment 0
visibility 2672
type-photo.svg
Потрошиха осветлението на спортната площадка на ул. "Петя Дубарова"

Потрошиха осветлението на спортната площадка на ул. "Петя Дубарова" (СНИМКИ)

Поредна нагла вандалска проява в район "Овча купел". Този път  неизвестни са посегнали на таймера за осветлението на спортната площадка на улица „Петя Дубарова“, (между 415 и 419 блок). За инцидента съобщи в социалната мрежа  кметът на района Ангел Стефанов.   От няколко седмици той често праща екипи от администрацията да настройват таймера за спиране на лампите в 22 ч. на спортната площадка. Всеки път обаче екипите установяват,че уредът вече е пипан и то неправомерно от трети лица. Заради това се наложило да се заключи цялото табло.    При следващо посещение общинарите видели, че цялото табло е разбито- освен таймера са пострадали  електрически прекъсвач и кабели, а заключеният капак бил счупен.    С днешна дата осветлението на площадката остава изключено. Това се прави освен за спокойствието на хората от района, но и за да се опазят живота и здравето на тези, които тренират на площадката.     

comment 0
visibility 2034
Отдел "Общински приходи" в "Овча купел" утре следобед ще е без ток

Отдел "Общински приходи" в "Овча купел" утре следобед ще е без ток

  Без ток ще бъде утре следобед отдел "Общински приходи" на район "Овча купел". След 12 часа няма да се приемат граждани, съобщиха от ЧЕЗ.    Какво ще се случва? Токът ще бъде спрян заради ремонт на електро-енергийните съоръжения   А ако някой е решил точно утре да си плати местните данъци и такси, може да го направи онлайн или на каса във всяка от останалите 21 местни данъчни служби на територията на София.      

comment 0
visibility 2295
Спор  между съседи в "Овча купел" заради бездомни кучета

Спор между съседи в "Овча купел" заради бездомни кучета

Буквално на два лагера са се разделили хората от столичния квартал "Овча купел" и то заради бездомни кучета. Едните живущи в блок казват, че животните са агресивни и нападат хора. Според други съседи обаче, четириногите са безобидни и дори имали ваксини. За случая разказват от Нова телевизия.    „Кучетата са изключително добри. Децата съвсем спокойно се движат сред тях, играят. Къщичките на животните са до площадката на децата. Никакви проблеми нямаме с тях. От малки са тук”, каза една от жените в блока пред камерите.   „Те само помагат. Те пазят, обичат децата, обичат нас. Децата играят на площадката, а кучетата спят в къщичката”, обясни друга обитателка на кооперацията.   Бисер Цветанов пък обясни, че синът му е израснал с четириногите.

comment 0
visibility 3679
Цирк Иванови

Два цирка разпъват шатри в „Овча купел“

Представленията на два известни цирка започват от следващите дни в район „Овча купел“, споделят от районното кметство в социалната мрежа. Първите си представления след извънредното положение ще изнесат Цирк Колозеум и Цирк Иванови. Ще се спазват всички изисквания за противоепидемични мерки като дезинфекция и разстояние между зрителите. От Цирк Иванови споделят, че започват изявите си от Овча купел, тъй като от две години не са гостували в района, а много родители са се интересували кога ще могат да се налсладят на представленията. От цирка изтъкват и удобния парк, който предлага чудено мято за забавления. От Цирк Колозеум пък изтъкват традицията като основна причина за начало на сезона от Овча купел. Трупите и на двата цирка са използвали времето на извънредното положени да усъвършенстват репертоара си, да се погрижат за животните и интериора в шатрите. Представленията на Цирк Иванови започват в петък, 29 май, в старата част на парка, а Цирк Колозеум стартира в събота, 30 май, на бул. бул. „Президент Линкълн“.

comment 0
visibility 1896
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова провери новия участък на ул. Николай Хрелков в Горна баня

От днес е възстановено движението по новия участък от ул. “Николай Хрелков“ в кв. “Горна баня“, сподели столичния кмет Йорданка Фандъкова в профила си социалната мрежа. Заедно с кмета на "Овча купел" Ангел Стефанов и зам.-кмета по строителство на Столична община инж. Цветан Божинов г-жа Фандъкова провери на място работата по участъка. Готова е новата улица с асфалтова настилка и две платна за движение. Изпълнени са канализация, отводняване и едностранно тротоар. Монтират се и необходимите пътни знаци за движение. Новото трасе на ул. “Николай Хрелков“ е с 600 м дължина. Финансирането е направено със средства от бюджета на Столична община в размер на 1 685 лева. Възложител на обекта е район „Овча купел“. Кметът Фандъкова пише, че ще се финансира осигуряването на идеен проект за изграждане на трасето на улицата и в останалия, неремонтиран участък, който е с паважна настилка. След изготвяне и съгласуване на идейния проект ще започне избор на изпълнител. Ще се направят повдигнати пешеходни пътеки по искане на жителите. Готов е и проектът за нова детска градина в „Горна баня“, който ще се финансира от държавния бюджет. Очаква се започване на  процедурата за избор на изпълнител.

comment 0
visibility 2624
type-photo.svg
Строители от "Овча купел" глобени за разпилени материали и земя

Строители от "Овча купел" глобени за разпилени материали и земя (СНИМКИ)

Техническият ръководител на фирма "Марибор Строй" ЕООД, която работи в момента на нов обект близо до бул. "Президент Линкълн", бе глобен от Столичен инспекторат. Актът за установяване на административни нарушения е направен при текущ контрол в район "Овча купел".   Установени са груби нарушения като натрупване и разпиляване на земни маси, строителни материали и отпадъци, разположени извън границите на строителната площадка. Имало е и извозване на земни маси без необходимо издадено направление с определен маршрут за това.    Контрол по замърсяване от строителство тече и в останалите райони на територията на столицата.  

comment 0
visibility 7767
27 случая на карантина заради коронавируса в "Овча купел"

27 случая на карантина заради коронавируса в "Овча купел"

"Овча купел" не е сред най-силно засегнатите части на столицата, но и не е изолиран от епидемията с коронавируса. По последни данни в района има доказани 2 случая на COVID-19. Единият пациент е приет в болница, а на другия е назначено домашно лечение. Установени са и 27 случая на наложена карантина. Данните оповести в социалната мрежа кметът на района Ангел Стефанов. "Имаме уверението на службите на МВР, че на лицата под карантина се извършват редовни проверки за спазването ѝ. На всички, които спазват препоръките на Националния Оперативен Щаб и останаха в домовете си - благодаря! На тези, чиито професиите не позволяват „работа от вкъщи“ – моля използвайте лични предпазни средства и спазвайте висока хигиена!Пазете се! Пазете собственото си здраве и това на близките си! Бъдете здрави!", апелира кметът във Фейсбук.

comment 0
visibility 3143
Кръстовище в Овча купел

Кръстовище в Овча купел без светофар е ад за `шофьорите (СНИМКИ)

Столично кръстовище е ад за шофьори и пешеходци. На пресичащите се улици няма светофар и пешеходна пътека. Такава е картинката на "Монтевидео" и ул. "Маестро Кънев" в Овча купел. За ежедневните екшъни, агресия, катастрофи и пътния ад алармират граждани в платформата за сигнали helpbook.info. "Хората от квартала всеки ден ставаме свидетели на опасни ситуации поради липсата на знак, забраняващ престоя и паркирането на ъгъла на ул. "Маестро Кънев" откъм бул. Монтевидео", сигнализира гражданин в платформата и прилага снимки на безумното движение. На "Маестро Кънев" редовно има най-малко по три паркирали коли, които пречат на видимостта. Така от две ленти за движение само една може да се ползва, а улицата е двупосочна. "Постоянно се случва, завиващи по "Монтевидео" и "Маестро Кънев" автомобили  да се сблъскват челно, тъй като няма място за разминаване, няма и добра видимост заради спрелите бусове и леки коли. Инцидентите не са рядкост, а невъзможното разминаване води агресия между шофьорите.", коментират живеещи в Овча купел. Хората от квартала искат да се постави знак, с който да се забрани спирането на и около кръстовището. Затруднени са и пешеходците, тъй като няма откъде да преминат поради липса на светофар и пешеходна пътека.

comment 0
visibility 2941
type-photo.svg
трафопост

Възстановиха трафопоста с ликовете на великите българи в "Овча купел" (СНИМКИ)

В "Овча купел" освен честване на 3 март имат и още един прекрасен повод за празнуване. Възстановен е трафопостът с ликовете на велики българи зад бл. 26. Новината съобщи в социалната мрежа кметът на района. Миналата година социалните мрежи прегряха, след като рисунките с ликовете на велики българи изчезнаха от стената на трафопоста. Тогава от ЧЕЗ обясниха,че се прави цялостен ремонт на съоръжението.    Е, днес задружните усилия на хора и институции дадоха прекрасен резултат. И едно изпълнено обещание вече е факт. ЧЕЗ след ремонта финансира възстановяването на изображенията, художникът Иван Величков – Сайбър, майсторски пресъздаде образите на именитите българи. Районната администрация на СО Овча купел съдействаха за почистването, поставянето на кашпи и осветлението наоколо. И не на последно място – учениците от ПГСС „Бузема“ се погрижиха за аранжировката на зелените площи около трафопоста.   Кметът Ангел Стефанов се надява творбата да се съхрани дълго време и да бъде символ на района.     

comment 0
visibility 2608
Район Овча купел купува имот в Горна баня

Кметът на Овча купел пресича порочна практика (СНИМКИ)

Порочна практика е амбициран да пресече кметът на район Овча купел Ангел Стефанов. Вместо да се откаже от закупуването на атрактивен имот върху общински терен и на данъчна оценка в кв. Горна баня, Стефанов е заявил желание общината да придобие имота. За намеренията си той съобщи в социалната мрежа. В кв. Горна баня се продава триетажна къща с двор, която е построена върху общински терен. Според закона имотът трябва да бъде предложен за купуване първо на общината. Така ще се пресече порочната местната власт да отказва и така собствениците да продават имота на друг на пазарна цена, а сделката да се изповяда на данъчна оценка. Къщата се продава за 121 500 лв. и РЗП 302.4 кв. м. и застроена площ 101.6 кв. м. Предложението на собствениците е изпратено до район Овча купел още през август 2019 г. при управлението на Христина Семерджиева. Стефанов е заявил категорично желанието да се закупи имота, в който общината е съсобственик. Вече е разговорял с Московска 33 и е получил зелена светлина за задвижване на процедура и уточняване на подробностите. "Ако общината се откаже и продадат имота ще загубим около 10 000 лв. данъци. Добре е да се придобие този имот, защото това е една готова сграда върху общински терен", коментира намеренията си кметът на Овча купел пред Столица.bg. Той е изискал и документи от собствениците, като съответно е уведомил и Столична община. "Време е общината да действа като всеки добър стопанин и да започне да защитава интересите и собствеността си, така както го прави и частния собственик. Време е да се разделим с клишето, че публичните институции купуват скъпо и продават евтино!", написа Ангел Стефанов. За да се осъществи сделката трябва да се внесе доклад в СОС и местният парламент да даде съгласието си.

Район Овча Купел

Територия на район Овча купел

Район Овча купел може спокойно да бъде признат за един от най-големите столични райони. В пределите на район Овча купел влизат кварталите „Суходол“ и „Горна баня“, комплексите „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино.

Територията на район Овча купел се пресича от три реки - Владайска река, Суходолска река и река Шеовица. Населението на район Овча купел наброява приблизително 55 000 души.

Район Овча Купел

Здравеопазване в район Овча купел

За здравето на жителите от район Овча купел се грижат няколко здравни заведения. Едно от тях е Специализираната болница по физикална терапия и рахабилитация в район Овча купел. Тя е наследник на стария Национален институт по курортология и физиотерапия, който е бил открит през 1946г. На практика, това е първото здравно заведение в столицата, в район Овча купел, изцяло ориентирано към рехабилитация, физикална медицина и курортология, не само в район Овча купел, но и в страната. Болницата се намира в средата на униклаен парк, в който се отглеждат редки и разнообразни растения. В парка има и минерален извор.

Район Овча Купел Многопрофилна болница за активно лечение Доверие

В район Овча купел се намира и Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие”. На площ от 8 000 кв.м. се намират Медицински център – МЦ „Доверие” и Многопрофилна болница за активно лечение – МБАЛ „Доверие”. Така се оформя един модерен медицински център в район Овча купел. Предлага се комплексно лечние на всички пациенти. Модерна апаратура има в кабинетите на комплекса в район Овча купел.

В болницата има пет операционни и реанимационен сектор. 46-те луксозни стаи са с 1 до 3 легла. Повечето от тях са със собствен санитарен възел. Имат хладилник, телевизор, интернет и телефон. При нужда може да бъде настанен и придружител. Медицинският комплекс в район Овча купел разполага с най-новия модел Ядрено-магнитен резонанс, който има огромни диагностични възможности.

Район Овча Купел СБАЛ Ортопедея-Горна баня

Друго важно здравно заведение в район Овча купел е СБАЛ Ортопедея-Горна баня. Тя е специализирана в лечението на заболявания и посттравматични увреждания на опорно-двигателния апарат. Болничното заведение е наследник на Държавна институтска болница по ортопедия „Проф.Бойчо Бойчев” към МУ София. Ортопедията в район Овча купел е създадена през 1974 г. и е единствената по рода си в страната. В нея се обединяват  Катедрата по ортопедия и травматология към ИСУЛ – София, Катедрата по ортопедия и травматология към ВМИ – София и Републиканския институт по възстановителна хирургия и протезиране – София, Медицинска Академия. В болницата функционират 7 клиники, всяка със специфична лечебна и научна дейност.

В район Овча купел функционира и IV МБАЛ. Болницата разполага с 5 орделения, а именно първо вътрешно отделение,второ вътрешно отделение,хирургично отделение,урологично отделение,ОАИЛ с общо 111 легла,образна диагностика и отделение по патологоанатомия, както и две лаборатории-Клинична и Микробиологична. Апаратурата в болницата в район Овча купеле модерна. Здравното заведение е напълно реконструирано. В него могат да се лекуват задравно осигурени пациенти от цялата страна.

Образование в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира Нов Български Универистет. Това е частен университет, в който се обучават 12 000 студенти годишно. Основан е през 1991 г.

В район Овча купел се намира още едно висше учебно заведение - Висше училище по застраховане и финанси. Това е първото часно висше учебно заведение не само в район Овча купел, но и в страната. Започва да работи през 2002 г. Материалната база на учебнто заведение е на Европейско ниво. Учебната сграда в район Овча купеле модерна, на 6 етажа, в която има модерно оборудвани учебни зали, аула с 300 работни места, заседателни зали, библиотека, преподавателски кабинети, книжарница и кафе-сладкарница.

На територията на район Овча купел се намира и Висшето строително училище „Любен Каравелов” .  То е наследник на старото специализирано военно инженерно строително училище, което е било създадено през 1938 г. Във висшето училище в район Овча купел се подготвят висококвалифицирани кадри за строителството.

В район Овча купел функционират четири средни училища две професионални гимназии, Италиански лицей, частно езиково училище, три основни училища.

66 СОУ „Филип Станиславов” в район Овча купел е ранно изучаване на чужд език. След завършване на основното си образование, учениците могат да изберат профилирани паралалки по география и информатика.

88 СОУ „Димитър Попниколов” в район Овча купеле изключително популярно. Много от жителите на район Овча купел го предпочитат.

В район Овча купел се намират и 149 СОУ „Иван Хаджийски”, 151 СОУ „Александър Флеминг”, Професионална гимназия по електроника и автоматика, Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема”,Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език.

Район Овча Купел баня Овча Купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира един забележителен квартал – Горна баня. Той е известен в цялата страна с минералната си вода, както и с чистия си въздух. Легенда разказва как кучето на софийския валия се изкъпало в минералния извор, докато били на лов, и оздравяло. Тогава средновековното селище било възстановено. През 1938 г. Горна баня влиза в пределите на столицата.

Минералната вода в Горна баня, район Овча купел, е слабо минерализирана, хомотермална. Към днешна дата минералната вода на Горна баня се бутилира.

Автобуси 206 и 103 свързват квартала с централните части на столицата. Работи се по третия диаметър на метрото в район Овча купел. Минералната баня в Горна баня, район Овча купел  в момента е доста запусната, но вече е взето репение за нейната реконструкция.

Днес ежедневно стотици хора от различни части на столицата и страната идва да си напълнят от течащия чучур на минералния извор вода в район Овча купел. В хотела в центъра на Горна баня, район Овча купел, отсядат туристи, които са дошли да се насладят на природата, водата и чистия въздух на квартала.

Квартал Суходол в район Овча купел

Друг квартал на район Овча купел, който е известен с минералните си извори, е Суходол. В Суходол, район Овча купел е разположен Суходолския манастир „Св. Троица”. Той е издигнат върху основите на малък параклис в редатат на 90-те години на миналия век. През 1957 г. до малкия параклис е намерен камък, принадлежал на средновековен храм. Предполага се, че в тази част на район Овча купел е имало старо селище, което е било сринато до основи при Турското нашествие. Манастирът е издигнат на мястото, където е имало предхристиянско светилище.

Район Овча строеж на третия диаметър на метрото

Жителите на район Овча купел с нетърпение очакват приключването на строежа на третия диаметър на метрото, за да могат да се придвижват още по-лесно и удобно до различните части на столицата.

Територия на район Овча купел

Здравеопазване в район Овча купел

Образование в район Овча купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

Квартал Суходол в район Овча купел

Прочетете още