Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 115 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 37 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 609 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2264
Стойка Кръстева е тазгодишната „Изявена личност на район „Искър“

Стойка Кръстева е тазгодишната „Изявена личност на район „Искър“

Тазгодишното почетно звание „Изявена личност на район „Искър“ ще бъде връчено на първата българка, олимпийски шампион по бокс /Токио 2020/ Стойка Кръстева. Официалната церемония ще се състои другата неделя – 15 май, от 11:00 ч, в Концертната зала на ОКИ – Дом на културата „Искър“. Събитието е с вход свободен. Инициативата се организира за седми пореден път по идея на общинския съветник Лорита Радева и на кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков. Почетното звание "Изявена личност на район "Искър" се присъжда на жители на районна, които със своята дейност са прославили столицата и страната ни по света. „За нас е изключително удоволствие този път да връчим почетното звание на Стойка Кръстева, която благодарение на упоритостта си и своята всеотдайност и самодисциплина достигна най-големия връх в професионалната кариера на един спортист, пренаписа световната история в бокса, покори олимпийския връх и издигна „Една малка България над целия свят“, съобщават от районната администрация. Събитието е част от Културния календар на Столична община.

comment 0
visibility 2136
Сребърният медалист по бокс Любослав Методиев получи грамота от кмета на „И

Сребърният медалист по бокс Любослав Методиев получи грамота от кмета на „Искър“ (ВИДЕО)

17-годишният Любослав Методиев, който завоюва среброто на Европейското първенство по бокс за младежи и девойки в София, получи грамота за високи спортни постижения. Отличието му беше връчено от общинския съветник Лорита Радева и от кмета на столичния район „Искър“ Ивайло Цеков, съобщават от местната администрация.  „Да си на 17 години и да си вторият в Европа, е наистина впечатляващо. Важно е да вярваш в силите, които имаш и да следваш стъпките плавно“, обърна се кметът Цеков към европейския вицешампион. От своя страна Лорита Радева подчерта, че зад успеха на всеки шампион стои трудът на цял екип. „Поздравявам ви за отборната работа, защото това постижение е резултат от труда, както на състезателя, така и на треньора в залата“, заяви тя. Лорита Радева пожела на вицешампиона да следва този модел не само на ринга, но и в живота. Любослав Методиев започва спортната си кариера в спортен клуб „Капитан Петко Войвода“ в ж.к. „Дружба-1“ при треньора Тодор Занданов. В момента е възпитаник на Спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“. Досега няколко пъти е бил републикански шампион и е участвал в редица международни турнири. На последното Европейско първенство по бокс за младежи и девойки, провело се в зала „София“, той успя да стане втори в категория до 54 килограма.

comment 0
visibility 2103
-

Кампания за разделно събиране на отпадъци организират в район „Искър“

Районната администрация „Искър“, съвместно с организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Булекопак” АД, започва кампания за разделно събиране на отпадъци от хартиени опаковки в училищата на територията на района. Кампанията „Хартиена надпревара“ цели да насърчи разделното събиране на отпадъци. Училищата ще се състезават да съберат, колкото се може по-голямо количество хартиени опаковки. Трите училища, събрали най-много хартиени отпадъци, ще получат ваучери на стойност от 200 до 600 лв. за подобряване на материалната база на учебните заведения. А всички останали, участвали в кампанията, ще получат поощрителни награди. Кампанията започва днес, 3 май, и ще продължи до 20 май 2022 г., включително. Повече информация за условията за участие може да видите в този линк – https://raioniskar.bg…/%D0%A5%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0

Реклама
comment 0
visibility 2041
-

Кметът на "Изгрев": “Кърпенето” на улици отдавна не е решение

Уличната мрежа в район “Изгрев” е силно амортизирана и се нуждае от цялостно преасфалтиране. “Кърпенето” отдавна не е решение. Това заяви кметът на района д-р Делян Георгиев. По думите на д-р Георгиев, за съжаление районната администрация не разполага със собствен бюджет, което е проблем, когато става въпрос за по-мащабни ремонти. От района са изготвили поредно писмо с искане към Столична община улиците „Тинтява“ и „Св. Пимен Зографски“ да бъдат изцяло преасфалтирани. "В нашата администрация постоянно постъпват жалби за състоянието на двете улици, темата беше поставена от жителите на района и по време на приемната ми", отбеляза районния кмет. По думите му, в писмото изрично се посочва, че на ул. „Св. Пимен Зографски“ се намира най-голямото средно училище в района – 105 СУ „Атанас Далчев“ и детската градина „Радост“. „Тинтява“ пък е основна пътна артерия за “Изгрев” и е много важна за придвижването от и за кварталите. "Очакваме своевременен отговор от Столична община и решение на проблема", отбеляза кметът на район "Изгрев".

comment 0
visibility 1790
-

Театрални представления за превенция на насилието в училищата в "Искър"

Форум театрално представление със заглавие „Да обичаш на инат“ се проведе на 11 април в 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“ в столичният район "Искър". Това съобщиха от районната администрация. Целта на инициативата е превенция на насилието сред подрастващите и се организира от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, чиито председател е кметът на район „Искър" Ивайло Цеков. Театрални постановки с участието на ученици и актьори ще бъдат поставени тази седмица и в 69. СУ “Димитър Маринов” и 108. СУ Никола Беловеждов. На театралното представление присъстваха учениците от осмите класове, които с интерес изгледаха кратка пиеса по действителен случай, разказват още от района. Проведена бе емоционална дискусия, която целеше да провокира предложения и решения на представения в пиесата казус. Учениците излизаха на сцената и изиграваха заедно с актьорите своите предложения за решение на проблема.  

comment 0
visibility 2098
Деца от район Искър цяла седмица пътешестват в света на приказки

Деца от район Искър цяла седмица пътешестват в света на приказки

Цяла седмица възпитаниците на 108. ДГ „Детско царство“ и в 36 ДГ. „Пеперуда“ пътешестват в света на приказките, съобщават от администрацията на столичния район „Искър“. Малчуганите са получили като подарък детски книжки с приказки от районния кмет Ивайло Цеков и от общинския съветник Лорита Радева. Инициативата е по повод Международния ден на детската книга, които се отбелязва всяка година на 2 април.

comment 0
visibility 2127
-

В "Искър" набират средства за паметник на народната певица Надка Караджова

Поредица концерти по повод годишнината от рождението на народната певица Надка Караджова и 10-годишнината от създаването на народното читалище, носещо нейното име, предстоят в район "Искър". Това съобщават от районната администрация. С концертите се поставя началото на благотворителна кампания за набиране на средства за изграждане на бюст паметник на именитата народна певица в столицата. Благотворителният концерт по повод 85 години от рождението на именитата народна певица ще се проведе на 24 март 2022 г. от 19 часа в ОКИ-Дом на културата „Искър“. Сцената на концертната зала ще събере плеяда от талантливи артисти – едни от най-добрите камерни формации на България: мъжки вокален квартет „Светоглас“, Женски вокален квартет „Ева”, Вокален квартет „Славей“, както и танцовите формации Славей - Ансамбъл за народни песни и танци и др. Билети за благотворителното събитие може да закупите от касата на Дом на културата „Искър” от вторник до петък от 15 до 19 ч., както и в събота от 10 до 14 ч.

comment 0
visibility 2456
-

Пенсионери направиха физзарядка в парк „Дружба“, след което участваха в литературно четене

Клубът за спорт, култура и отдих „СПОКО“ и районната администрация „Искър“ проведоха днес, 18 март, съвместно събитие. В клуба членуват пенсионери от столичния квартал „Дружба“, обединени от идеята да провеждат редовна оздравителна гимнастика. Пенсионерите направиха своята физзарядка в парк „Дружба“, а впоследствие участваха в литературно четене на произведения и рецитали в камерната зала на ОКИ-Дом на културата „Искър“. В събитието се включи и вокална група „Искра“, която е част от Клуба на инвалида, военноинвалида и пенсионера в ж.к. „Дружба-1“. Участниците пяха и танцуваха с присъщия си ентусиазъм, разказаха от районната администрация на район "Искър". Приветствие към пенсионерите отправи зам.-кметът на района Петър Моллов. Той поздрави членовете на "СПОКО" и Клуба на инвалида, военноинвалида и пенсионера за енергията и вдъхновението, с които поддържат младежкия си дух и здраво тяло и им пожела здраве, успех и дълголетие. Специален гост на събитието беше председателят на Федерация „Спорт, здраве и активно дълголетие“ Павел Иванов.      

comment 0
visibility 4797
Кметът на столичния район „Искър“: След 88. ДГ, започва разширяване на двет

Кметът на столичния район „Искър“: След 88. ДГ започва разширяване на двете сгради на 108....

 - Г-н Цеков, наскоро започнахте изграждането на видеонаблюдение в обновения парк „Дружба“ – придобивка, която жителите на район „Искър“ искаха отдавна. Заработи ли вече това видеонаблюдение и как се предвижда всъщност да се проследява онова, което камерите ще „хващат“? - Да, наистина е дългоочаквано. Аз искам да подчертая, макар че съм го правил неведнъж – видеонаблюдението не е панацея и няма да реши всички проблеми, но със сигурност видеонаблюдението, което в момента направихме на местата, на които обновихме парка – новите спортни площадки, новата детска площадка, новата изгледна площадка до понтона – са и местата, на които най-много хора се събират. Видеонаблюдението е изградено от Столична община, Дирекция „Сигурност“ и е включено към общото видеонаблюдение на територията на града и е в постоянен мониторинг. Възлагаме доста надежди на системата за видеонаблюдение, тъй като през годините имахме доста посегателства. Надявам се камерите да спомогнат за разкриваемостта на подобни прояви, за да могат хората по този начин да са наясно, че ако направят нещо нередно, то ще се види веднага. Така че, пак подчертавам, видеонаблюдението не е панацея, но спомага за по-доброто стопанисване на парка. - Район „Искър“ е сред късметлиите в София, тъй като има може би най-малък недостиг на места в детските градини. Докъде стигна ремонтът на 88. ДГ и с колко нови групи ще увеличи капацитета на детската градина изграждането на нов корпус към вече съществуващата сграда? - Всъщност за късмет не можем да говорим. През всички тези години целенасочено сме работили, за да разширяваме съществуващите детски градини, за което благодаря на кмета на София Йорданка Фандъкова, че е осигурявала тази подкрепа, за да можем да го правим. Конкретно за 88. ДГ от септември т.г. ще има прием на четири нови групи – три яслени и една градинска. Към момента в яслените групи има най-голям недостиг, затова и усилията ни са били с това разширение да отворим повече яслени групи. С тези четири групи, благодарение на разширените детски градини през последните години, броят на новите отворени групи в района са вече около 20. Предстои през годината да стартираме и разширението на 108. ДГ – филиал. Там, както и в централната сграда на 108. ДГ, където също ще има разширение, е въпрос и на отчуждителни процедури, които в момента текат. След като те приключат ще стартираме процедурите по проектиране, избор на изпълнител и ще можем да продължим процеса на разширяване. Районът ни се развива, става все по-привлекателен, идват все повече млади семейства да живеят тук, което предполага, че и детските градини ще продължат да бъдат необходими. - Докато сме на тема „Образование“, ще бъде ли санирана и ремонтирана сградата на 163. ОУ „Черноризец Храбър“. Има организирана подписка от Училищното настоятелство, в която са се подписали над 1000 души? И всъщност предвижда ли се и други училища на територията на район „Искър“ също да бъдат ремонтирани и санирани? - Аз също съм се подписал в тази подписка, тъй като, на първо място – училището е важно за района и на второ място, но не по важност – съм поел ангажимент да работя за осъществяване на санирането му, като този ангажимент беше залегнал в моята Програма и в Програмата на кмета Фандъкова за този мандат. Това, което районната администрация е направила към този момент е, че изготвихме един проект, който е остойностен. Поискал съм средствата да бъдат заложени в бюджета на Столична община. За съжаление последните две години и кризата с КОВИД-19, както и в момента допълващите много по-малки кризи, които допълнително утежняват сериозното кризисно положение с бюджета – поскъпването на горивата, тока и скока на цените на основни продукти и услуги, ме карат да изпитвам известна неувереност за срока, в който този проект ще бъде финансиран. Надявам се това да стане още в рамките на тази година. Разбира се, търсим и алтернативни варианти за финансиране. Предложил съм няколко терена - общинска собственост в района, на Столичния общински съвет и Столичната общинска агенция по приватизация за продажба, за да може чрез тази продажба да се осигурят средства, с които да реализираме проекти в района. Един от най-належащите за мен са 163. ОУ и саниране на 68. СУ. В момента имаме две училища, които са санирани по програми – това са сградите на 108. СУ и на 4. ОУ и една изцяло нова построена сграда през 2010 г. на 65. ОУ в село Бусманци. - Споменахте, че район „Искър“ става все по-привлекателен за живеене, това се потвърждава от инвеститорите, тъй като се наблюдава интензивно застрояване в „Дружба 2“. Наясно сме, че ПУП предвижда изграждането на тези сгради върху частни имоти. Частни терени обаче има и в някои междублокови пространства…. Как район „Искър“ ще защити застрояването в тези части, за да не изникне блок пред вече съществуващ блок? - Това е един много хубав въпрос и смятам, че дружбенци са наясно какво се случва със старите жилищни комплекси, които бяха подложени на над 10-годишни обществени обсъждания за преструктурирането на тези комплекси и какво всъщност ще може да се строи в тях. В голяма степен запазихме междублоковите пространства. Да, строителство ще има и то е ясно за всеки - къде и какво ще бъде. Говоря конкретно за плановете на старите комплекси – „Дружба-1“ и „Дружба-2“. Бих казал, че не само в „Дружба – 2“, а на територията на целия район в момента се строи усилено, но в зони, в които към настоящия момент не е имало първа регулация. Строителство има и в Промишлената зона, на което може би хората не гледат по същия начин, тъй като не е в близост до тях. Строителството е част от развитието на района. Със сигурност този процес се развива и с ремонти на улици, изграждането на нови улици. Ето най-накрая ще стартираме с „Димитър Пешев“ - една улица, която е дълги години очаквана от дружбенци. Там също заради планове, заради все още неприключили отчуждителни процедури поетапно ще се наложи да се работи, но ул. „Димитър Пешев“ е важна пътна връзка за целия район. Така че обобщено мога да кажа, че в района се строи, но не се презастроява. - И все пак възможно ли е да се появят блокове в междублоковите пространства на вече съществуващи жилищни сгради? - За да предотвратим тази възможност се преборихме през всички тези години на обсъждания на плановете на „Дружба“, заедно с гражданските организации, със самите хора, живущи в района, с г-жа Лорита Радева – дългогодишен общински съветник от район „Искър“ и жител на района, председател на Сдружение „Дружба-София“. Благодарение на тези усилия, в огромна степен междублоковите ни пространства бяха запазени такива, каквито ги познаваме и ги имаме в момента, като на тези места строителството, което се разреши е в минимална степен и само на места, където то е предвиждано и по предходни планове. - По програма "Навън" на Столична община ще бъде финансирано изграждането и поставянето на макет на т.нар. сиамски близнаци в езерото в парк „Дружба“. Как Вие и дружбенци оценявате тази придобивка? Миналата седмица имаше обществено представяне на номинирания проект. Прие ли се от хората, ще се случи ли, ще се изпълни ли, ще живеят ли патиците на „Дружба“ в блок в езерото? - Имаше такова представяне, което беше организирано по мое искане и по искане на Лорита Радева, за да можем ние хората, живеещи в район „Искър“ да бъдем запознати с параметрите на програмата и характеристиките на проекта. Нееднозначно се прие този проект. Хората изразиха мнение. Смятам, че в голяма степен номинираният проект не се разбира. Приема се по-скоро като нахлуване в едно пространство, което за нас - дружбенци, а и за много гости на район „Искър“ – парка с езерото… което е неприемливо. Така че аз съм убеден, че след като представим тези настроения пред СОС и пред комисиите му, ако изобщо се стигне до тях, ще се вземе разумното решение да не се налага нещо, когато не намира необходимата подкрепа. - И докато си говорим за парка в „Дружба-1“, хората в „Дружба-2“ от доста време очакват да се обособи парково пространство в местността известна като парк „Таралежите“. Това обаче не се случва и те остават с усещането, че са излъгани. - Факт е, че от много години се говори за липсата на парк в „Дружба-2“. „Дружба-2“ е един немалък комплекс дори и за размерите на София – в него живеят над 40 хил. души. Това, което ние като администрация успяхме да направим заедно с хората и неправителствени организации, е в рамките на същите тези планове, които преди малко коментирах, да запазим това пространство като терен за озеленяване. Трябва да видим, разбира се и другата гледна точка. По-голямата част от тези терени са частна собственост. И частните собственици през съда търсят своите права. Съответно има доста на брой съдебни дела след утвърждаването на този план от СОС. За да може общината да направи парк на това място трябва първо да придобие собствеността. За да може да придобие собствеността, тя трябва да бъде потвърдена в съответния ПУП и да премине през отчуждаване, изкупуване и всички законово установени варианти, при които може да се придобие собственост. Едва след това може да се пристъпи към изграждане на паркова среда. Надявам се, че това ще се случи, защото е необходимо на целия квартал. - Във ваши публични изяви твърдите, че район „Искър“ е един от най-зелените райони в София. Как районната администрация съдейства за това и години наред първи успявате да сте първи по брой проекти, които на практика се осъществяват от етажните собствености? - Благодаря за този въпрос, защото чрез него ми давате възможността още веднъж да апелирам към хората от нашия район да кандидатстват по програмата. Да, факт е, години наред в нашия район се изпълняват най-много на брой проекти. Към настоящия момент изпълнени са над 230 от 2011 г., когато е създадена програмата досега. Това си личи по всяко едно направено междублоково пространство с хубави бетонени кашпи и цветя, жив плет, дръвчета, беседки, с пейки, поставени с труда на хората. Ние подпомагаме желаещите да кандидатстват с колегите, които работят в отдела по „Екология“ като им оказваме съдействие при изготвяне на проектите, заедно с представители на неправителствените организации, които също имат желание да озеленяваме и облагородяваме заедно, за да става все по-зелен районът. А и това е един успешен подход, при който хората ценят много повече една среда, създадена и облагородена от тях самите. Смятам, че тази програма на Столична община дава един много сериозен принос към облагородяване на околното пространство. Особено много си личи при нас заради големия брой изпълнени проекти в район „Искър“. - Наскоро беше представен проектобюджета на Столична община за 2022 г. и до края на март вероятно ще влезе в СОС. Какво предвиждате през тази бюджетна година за район „Искър“? - Надявам се проектобюджетът да бъде приет от Столичния общински съвет. Споменах вече за първия етап от реконструкцията на „Димитър Пешев“. Другото, което предвижда е изграждането на ул. „5001“ – продължението на бул. „Искърско шосе“ към кв. „Димитър Миленков“. Знаете, бул. „Искърско шосе“ реновирахме цялостно преди две години и всъщност ул. „5001“ е финалният завършек. Надявам се и този проект да се реализира до края на годината. Говорихме вече за детските градини – 88. ДГ, която довършваме. Има заделени средства за програмата на Столична община по строителство на детските градини за разширението на филиала на 108. ДГ. Това са основните проекти, с които ще се занимаваме. Разбира се, не мога да не спомена и това, което от години правим в района – реновиране на паркинги пред блоковете на места, където при строителството на жилищните сгради не е извършена вертикална планировка – не само паркингите, а тротоари, подходи, алеи към тях, т.нар. „кални точки“. Затова и моят апел към хората винаги е бил, когато ремонтираме и облагородим някое пространство, да го съхраним, защото всъщност ние сме негови ползватели. Елена Иванова

comment 0
visibility 2069
Район Искър се присъедини към дигиталната платформа на Столична община

Район Искър се присъедини към дигиталната платформа на Столична община

Желаещите да си направят адресна регистрация в столичния район „Искър“ вече могат да го сторят лесно и безплатно онлайн, съобщават от районната администрация. Новата услуга улеснява процедурата по смяна на адресната регистрация, спестява време на гражданите и предотвратява струпването на хора. „Искър“ е сред първите административни райони в столицата, които се присъединиха към новата система за информационно обслужване на гражданите. Онлайн регистрацията на адрес се осъществява чрез address.sofia.bg. За целта трябва да се изпълнят няколко стъпки. Необходимо е да се създаде профил в приложението на Evrotrust, да се направи електронна идентификация и да се попълни заявление за смяна на адресната регистрация, след което да се прикачи, заедно с останалите необходими документи. След изпълнението на тези стъпки, попълненото заявление и документи ще бъдат обработени от служители на отдел „Административно и информационно обслужване“ в район „Искър“ и в рамките на три работни дни подателят им ще получи удостоверение за новия си адрес.

comment 0
visibility 2264
-

Проекти на район "Искър" ще се финансират от бюджета на Столична община

Изграждането и рехабилитацията на няколко важни за транспортната инфраструктура на район „Искър“ обекти са предвидени за финансиране в бюджета на Столична община за 2022 г., общественото обсъждане, на който се проведе в сряда. Това съобщават от районната администрация. Заложено е финансиране за изпълнение на първи етап изграждането на ул. „Димитър Пешев“ – един от ангажиментите, които кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков пое като приоритетен пред жителите на района. Дейностите по първия етап включват разширение на ул. "Димитър Пешев“ в участъка от бул. „Цариградско шосе“ до ул. „Обиколна“, като по този начин ще се подобри пътната връзка от ж.к. „Дружба-2“ - четвърта и пета част, към голямата пътна артерия бул. "Цариградско шосе“. Доизграждането на бул. "Копенхаген" в частта след изградения вече в район „Искър“ участък до ул. "Самоковско шосе" също е предвидено в капиталовата програма на Столична община. Планирано е изграждането да обхване частта на булеварда от ул. „Самоковско шосе“ до бул. "Александър Малинов" в район „Младост“. Така ще се осъществи пряката пътна връзка на ж.к. „Дружба“ с район "Младост". Осигурява се и финансиране за рехабилитацията на последния участък от вече извършената цялостна реконструкция на бул." Искърско шосе" и бул. "Асен Йорданов" в район „Искър” – участъкът на ул. „5001“ (продължението на бул. „Искърско шосе“ - от ул. “Димитър Пешев“ до входа на кв. “Димитър Миленков“ ). Продължават и дейностите по програмата за облагородяване на т.нар. „кални точки“, като продължава работата по реновирането на паркинги, алеи и тротоари в малките улици и междублокови пространства. Район „Искър“ е подготвил и внесъл в Столична община готови проекти по програмата за изпълнение, както със заложените собствени средства от проекта за бюджет на Столична община, така и от обещаните от МОСВ след разговори с кмета на София Йорданка Фандъкова средства в размер на 7,7 млн. лв. за Столична община. Заложени са и средства за финализиране обновяването на 88 ДГ „Детски рай“ в ж.к. „Дружба-2“. С приключване изграждането на пристройката към основната сграда на градината се осигурява възможността за разкриване и за прием на деца в още четири групи - три яслени и една градинска. Проектите на район „Искър“ за разширение на 108 ДГ "Детско царство", нова детска градина за 8 групи - кв. 9, ж.к. "Дружба 2" и нова детска градина за 4 групи, кв. "Канала" ще разчитат да бъдат финансирани със средствата от приетия държавен бюджет, определени за подпомагане на общините за изграждане на детски градини.

comment 0
visibility 2231
Жителите в район „Искър“ със смесени чувства за „Блок в езерото“

Жителите в район „Искър“ със смесени чувства за „Блок в езерото“

Десетки жители на столичния район „Искър“ се включиха в общественото обсъждане за проекта „Блок в езерото“, който се реализира по програма „Навън“ на Столична община. Срещата се организира по инициатива на районния кмет Ивайло Цеков и общинския съветник Лорита Радева, председател на комисията по екология към СОС. По време на общественото обсъждане присъстващите имаха възможност да се запознаят в детайли с проекта и да зададат своите въпроси. Идеята за „Блок в езерото“ е на Мина Минов, а дейностите по реализирането ѝ са на стойност 16 000 лв. Проектът е класиран на първо място в направление II на програмата - "Открито". Авторът обясни, че е избрал за своя проект макет на т.нар. блокове „сиамски близнаци“, тъй като те асоциират името на квартала - ж.к. „Дружба“. Според Мина Минов сградата е красива и интересна и временната художествена инсталация ще представи зданието като част от градската среда, а освен това макетът ще бъде къщичка за патиците в езерото. Някои от присъстващите обаче изразиха резерви по отношение на проекта, тъй като свързват езерото с красотата на водата и природата. За мнозина паркът, а не панелните блокове, са най-красивите места в района. Хората изказаха мнение, че не е нужно допълнително да се акцентира върху строителството, тъй като искат да живеят в зелена и облагородена среда. Беше поставен и въпросът защо за проекта не е избран макет на сградата на Дома на културата „Искър“. Това е най-старият културен дом в София, изграден още през 1953 г., притежаващ безспорни архитектурни качества и също е разположен на брега на езерото.  Някои от присъстващите се интересуваха дали при изграждане на самата конструкция няма да бъде засегната част от съществуващата край езерото растителност. Бяха поставени въпроси и за материалите, от които ще бъде изработен макетът, и дали те са най-подходящите за дом на птиците. „Езерото в парк „Дружба е емблематично за район „Искър“. Любимо място е за отдих и разходка на повечето от нас и смятаме, че всяка намеса в парковата среда трябва да бъде обсъдена с живеещите на територията на района, независимо дали е временна или постоянна. Европейска практика е произведенията на изкуството да се експонират в парковата среда. И нашето желание е да говорим не толкова за художествената стойност на проекта - това е по-уместно да оставим на експертите в тази сфера, а по-скоро да дадем възможност на автора да презентира идеята и замисъла на своя проект, тъй като е избран макет на жилищна сграда, която буди нееднозначни възприятия сред хората в района“, заяви кметът Цеков. Блок плува в езерото в Дружба, ще бъде дом на патиците (СНИМКИ) От своя страна Лорита Радева подчерта, че поставянето на жилищен блок със спорни за мнозина архитектурни качества на място, на което жителите на района търсят бягство от градската среда, е неприемливо. „Живея тук и знам, че хората в района не са против изкуството или провокацията, но е нужно да направим така, че да не остава у тях усещане на огорчение и обида от непознаване и незачитане на онова, което ценят“, заяви Радева. Тя подчерта, че „Искър“ е първенец по изпълнени проекти по програмата на Столична община „Зелена София“ за облагородяване на междублокови пространства и локални градини. Районът е и сред първите по брой подадени проекти за финансиране по националната програма за обновяване и енергийна ефективност на многоетажни жилищни сгради.

comment 0
visibility 3686
-

В район "Искър" проведоха обществено обсъждане за изменение на ПУП

В район "Искър" вчера беше проведено обществено обсъждане за проект за ПУП – изменение на план за регулация и застрояване за нов УПИ VIІ, поземлен имот с идентификатор 68134.4081.2048 от кв. 1, м. „Цариградско шосе – Караулката“ в район „Младост“ на Столична община. Това съобщават от районната администрация. На жителите на район „Искър“ са били представени транспортен анализ и анализ на влиянието върху ослънчаването на съседните съществуващи сгради в „Цариградски комплекс“ през всички месеци в годината. Общественото представяне беше организирано от районната администрация „Искър“, а изложените на срещата проучвания бяха изготвени от инвеститора, след като на първото обществено представяне на проекта за ПУП през юли м.г. граждани от района и общинският съветник и председател на Сдружение „Дружба-София“ Лорита Радева направиха това искане. Представителите на инвеститора информираха, че проектът е преработен и е уважено искането на жителите на „Цариградски комплекс“, заявено на общественото представяне през юли м.г. за минимално засенчване на съществуващите сгради в комплекса, като максималната предвидена височина на строителство в преработения проект е намалена от 75 м. на 50 м. Коментирано бе и максимално запазване на озеленяването и компенсаторно увеличаване на засегната растителност. По искане на г-жа Радева инвеститорът потвърди и поетия ангажимент на срещата през юли м. г. да изгради разширение на локалното платно на бул. „Цариградско шосе“, за да не се препятства транспортният поток от комплекса по време на процеса по осъществяване на инвеститорските намерения. Жителите на „Цариградски комплекс“ зададоха въпроси, свързани с обособяването на детски площадки в предвидения за изграждане комплекс и създаването на паркоместа, които да обезпечат нуждите на живеещите в него. Представителите на инвеститорите увериха, че са предвидени кътове за игра на деца, както и че проектът предвижда създаването на 250 паркоместа, което надвишава нормативно изискуемия брой паркоместа. Проектът, както и анализите, изготвени по възлагане на инвеститора, които пряко касаят живущите в „Цариградски комплекс“ могат да се разгледат подробно на сайта на район "Искър".  Писмени становища, мнения и предложения по проекта могат да се депозират в срок до 21.03.2022 г. включително в деловодството на СО – район „Искър“ или чрез имейл на електронна поща info@raioniskar.bg.  

comment 0
visibility 3875
-

Проектът "Блок в езерото" на обществено представяне в район "Искър"

На 10 март 2022 г., четвъртък, от 18,30 ч. в концертната зала на ОКИ-Дом на културата-Искър ще се проведе обществено представяне на номинирания проект „Блок в езерото“ по програма „Навън“ на Столична община, направление 2 „Открито" – за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда. Това съобщават от районната администрация. Блок плува в езерото в Дружба, ще бъде дом на патиците (СНИМКИ)Представянето се организира по искане на кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков и общинския съветник Лорита Радева - жител на района, във връзка с въпросите, които гражданите на района поставят по повод характеристиките и избраното място за експонирането му. Номинираният проект представлява художествена композиция - макет на блокове в район „Искър“. От Комисията за творческа оценка на постъпилите проекти по програма „Навън“ се предлага временно разполагане на композицията в езерото в ж.к. „Дружба“ и ползването ѝ като къщичка за патици. Проектът ще бъде представен от зам.-кмета на Столична община по образование и култура Мирослав Боршош. Поканени са и членовете на Комисията за творческа оценка на програма „Навън“ на Столична община, направление 2 „Открито" – за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда, които са номинирали проекта. В срещата ще участват и авторът на проекта Мина Минов и директорът на Дирекция „Култура“ Биляна Генова. Номинираният проект предстои да бъде разгледан в комисии на Столичния общински съвет, като по искане на г-жа Радева ще бъде внесен за разглеждане и в Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори на Столичния общински съвет, на която тя е председател. Окончателното одобрение ще е с решение на Столичен общински съвет.

comment 0
visibility 1883
Деца и кмет украсиха с мартеници дръвче в район „Искър“

Деца и кмет украсиха с мартеници дръвче в район „Искър“

Столичният район „Искър“ посрещна първия ден на месец март с много усмивки и весел детски смях, съобщават от районната администрация. За това се погрижиха децата от 36-та ДГ „Пеперуда“ и 21-ва ДГ „Ежко Бежко“. Малчуганите заедно с кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков украсиха с ръчно изработени мартенички дръвче до сградата на районната администрация.„Благодаря на Йоанна и Катерина от 4 „б“ клас на 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“, които ни закичиха с мартеници за здраве. Сърдечна благодарност и за 5-годишните Лилия и Калоян, които с Баба Марта /г-жа Обретенова/ ни казаха стихче и подариха на администрацията на район „Искър“ кошница с мартеници за здраве!“, написа кметът Ивайло Цеков във Фейсбук.  

Район Искър

Територия и население на район Искър

Територия и население на район Искър

Район Искър е разположен в югоизточната част на София и заема площ от 25.6 кв. км. В пределите на район Искър влизат жилищен комплекс „Дружба“ с подрайоните „Дружба 1“, „Дружба 2“ и „Цариградски комплекс“, квартали „Димитър Миленков“ и Абдовица, село Бусманци, промишлената зона „Гара Искър“. Район Искър носи името на реката, която протича през него – река Искър.

Район Искът е с население около 64 000 души.

>История на район Искър

История на район Искър

През 1947 г. покрай гарата започват да се строят блокове за работниците от предприятията. Така се застроява бъдещия район Искър. Малко по малко се оформя жилищния комплекс „Дружба“. През 1983 г. вече е факт обособения район Искър.

>Транспорт в район Искър

Транспорт в район Искър

Район Искър и, по-конкретно, квартал „Дружба“, който е основната му част, е добре обслужен откъм градски транспорт. Жителите на район Искър имат възможността да използват метрото като удобен начин за придвижване. В район Искър се намират метростанции „Дружба“ и „Искърско шосе“. Метрото е удобна връзка на квартал „Дружба“ с други столични райони, центъра на града и летище София.

В район Искър е разположена и гара Искър. На нея спират всички влакове, които пътуват към Пловдив, Бургас, Варна и Централна гара София.

В район Искър пътуват автобусни линии № 84, 88, 204, 384, 404, 604. Трамвайните линии, обслужващи район Искър са 20 и 23. Тролеите, пътуващи в район Искър са 4 и 11.

>Образование в район Искър

Образование в район Искър

За нуждите на жителите на район Искър функционират 9 детски градини.

4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в район Искър отваря врати през 1975 г. През годините училището е имало паралелки с преподаване на руски език, банково дело, английски език и др. Днес има паралелки с ранно чуждоезиково обучение по английски и испански, компютърно обучение. Допълнителни часове по интереси има по карате, баскетбол, шах, музика, танци – модерен балет, народни танци, латинотанци.

65 ОУ „Кирил и Методий“ в район Искър е открито през 1878 г. От 2011 училището има нова сграда.

В район Искър се намира 68 средно училище „Академик Никола Обрешков“. То е основано през 1986 г. В училището се изучава засилено математика, биология и химия, изобразително изкуство. Училището има 2 физкултурни салона, огромна библиотека, стол, спортни площадки, керамично ателие.

69 средно училище „Димитър Маринов“ в район Искър. Училището разполага с два физкултурни салона, бюфет, три компютърни кабинета. Извънкласните форми, които могат да избират учениците са футбол, карате, народни танци, вокална група, обучение за оказване на първа помощ.

В район Искър се намира 108 СУ „Никола Беловеждов“. В него учениците могат да се обучават в специализирани паралелки със засилено обучение по чужд език, профил „Предприемачество и бизнес“, профил „Стопански мениджмънт“ както и в непрофилирани паралелки. В училището в район Искър се набляга на специалността предприемачество и бизнес. То е основано през 1972 г.

На територията на район Искър се намира Професионална гимназия по транспорт. В него се подготвят професионални кадри за автотранспорта – механици и водачи на превозни средства. Училището в район Искър е основано през 1949 г.

В район Искър е разположен и Частен Професионален Колеж „Света Ариадна“. Той отваря врати през 1992 г. Учениците получават специализация в направленията дизайн, бизнес-администрация и мениджмънт. Днес броя на специалностите е увеличен и освен първите две специалности тук се изучават предприемачество и мениджмънт, бизнес администрация, оперативно счетоводство, маркетинг и реклама, туризъм – хотелиерство, туризъм – екскурзоводска дейност, барман, готвач, компютърни мрежи, програмиране и web дизайн, електронна търговия и др.

 Частен Професионален Колеж по транспорт в район Искър е основан през 2002 г. Целта е да се подготвят квалифицирани кадри за Гражданската и Държавната авиация. През 2006 получава лиценз като Авиационен Учебен Център.

>Култура в район Искър

Култура в район Искър

В район Искър не липсват добри културни центрове.

Културен дом „Искър“ в район Искър на практика е първият културен дом в София. Сградата на Културния дом в район Искър е построена през 1953 г. Изтъкнати творци са се изявявали в Културния дом в район Искър. В дома се развиват разнообразни културни дейности като Софийски духов оркестър, Фолклорен ансамбъл "Искри", Вокална група "Трендафил", РТО "Екстрийм шоу", Балетно студио "Модерато", Балетна школа "2 Dance", Школа "Слънчице", Курс по арттерапия, Детска вокална група "Искър", Пиано, пеене и солфеж, Школа по китара, Карате-клуб "Фунакоши", Aтелие "Пъстри мечти", Логопедичен кабинет, Танцов клуб "ХороТропанка", Спортни Таланти, Танцспорт клуб "ЛОТОС", Актьорска студия "Арте", Танцова школа "Вай, дудуле".

>Забележителности в район Искър

Забележителности в район Искър

Около Голямото езеро в район Искър има обособен парк. Езерото се разделя на две от пешеходен мост. Обособяването на т. нар. Дружбенско езеро е станало през 70-те години на миналия век благодарение на подпочвените води, които се появили, когато били извличани строителни материали за жилищния комплекс. С годините теренът около образувалото се в район Искър езеро бива облагороден. Около езерото се появява парк. Културният дом на район Искър се намира до моста. Край езерото има обособен и пристан, от който всяка година хвърлят кръста за Йордановден.

Друга забележителност в район Искър е дворецът „Врана“. Това е царския дворец. В него царското семейство е живяло през по-голямата част от времето. Преди Освобождението там е бил чифликът на управителя на София – Осман паша. След това, през 1879 г. съратникът на Апостола, хаджи Боне Петров, го наема, а после и купува за 500 лири. Имотът в бъдещия район Искър става царски след като Боне изпада във финансово затруднение и БНБ обявява чифлика на търг. Откупува го аптекаря на Фердинанд I за 56 000 златни лева. Царското имение получава името Врана от самия Фердинанд. Запален по орнитологията, той решил, че чифликът ще носи името на птицата, която първа кацне на неговия покрив. Така имотът в район Искър става Врана.

Царският имот е парк 950 декара, 1000 декара стопанство, както и две сгради, които са свързани с топла връзка и представляват дворцов комплекс. След като Фердинанд абдикира , собственик на двореца става Борис III.

Or 2013 г. всеки уикенд дворецът и паркът в район Искър са отворени за граждани от 10 до 16 ч. Групите се придружават от екскурзовод.

Паркът притежава разнообразни растителни видове – 821 вида от 118 семейства и 435 рода. Това го доказва високата му стойност. Изграждането му започва през 1900 г. Много от видовете растения били доставяни от различни континенти.

Територия и население на район Искър

История на район Искър

Транспорт в район Искър

Образование в район Искър

Култура в район Искър

Забележителности в район Искър

Прочетете още