Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2076
-

И в "Дружба" презастрояването е проблем №1 на жителите

В анкета, проведена от Радио София с жителите на ж.к. „Дружба“ за основните проблеми на квартала, гражданите са поставили на първо място презастрояването, съобщи радиото. Рая Лечева, журналист и жител в бл. 82 в „Дружба“ 1, разказа за неволите, които са изпиталите живеещите в този блок, след като инвеститор купува парцела до тях и получава разрешение за строеж на многоетажна жилищна сграда. Отстоянието на новата сграда е на 10 метра от фасадата на блока. Оказва се обаче, че собствениците на апартаментите в него не се водят страна по казуса и затова не могат да имат възражения. След срещи с местната администрация и множество изпратени писма, живущите в блока се споразумяват с инвеститора да включи клауза по договорите с бъдещите собственици поне да не заграждат зелените площи около кооперацията и да не се разпореждат по друг начин с тях. Целта е те да могат да се ползват свободно от всички жители в района, разказва Рая Лечева. „Теренът е предвиден за застрояване още с подробния устройствен план и макар, че ние събрахме подписка, с която декларираме, че не искаме там да се строи, се оказа, че ние не сме били заинтересована страна и единственият момент, в който сме можели да обжалваме е било при приемането на подробния устройствен план“, обясни тя. По думите ѝ, след преглед на ПУП на район „Искър“ се оказва, че почти всеки терен в квартала е частен, дори имотите около парка. Според нея, трябва да се предвиди финансиране и да се направи всичко възможно зелените площи да бъдат запазени. Това може да се случи по един ясен план, категорична е тя.

comment 0
visibility 1519
-

Район „Искър“ ще отбележи Трети март с филмово-театрален спектакъл

Националният празник на България Трети март ще бъде отбелязан в район „Искър“ в столицата с филмово-театрален спектакъл „Освободителят на България“, съобщават от районната администрация. Събитето ще се проведе на 2 март 2022 г., сряда, от 17 ч в концертната зала на ОКИ-Дом на културата „Искър“. Автор на спектакъла е режисьорът Искрен Красимиров - създател на проекта "НЕзабравимата България". На сцената ще бъдат пресъздадени моменти от победоносния поход на руските войски. На фона на художествено-документален филм на Искрен Красимиров самият той влезе в ролята на американския журналист Джанюариъс Макгахан, наречен от цяла Европа „Освободителят на България“. Участие ще вземе и актьорът Симеон Владов, изиграл във филма руския военен кореспондент Василий Немирович-Данченко. Част от продукцията са и стихове за героите на Освобождението от поета Красимир Стефанов. Организатори на събитието са районната администрация и ОКИ-Дом на културата "Искър". Входът ще е свободен за всички желаещи да съпреживеят атмосферата на обсадата на Плевен и боевете на Шипка по време на Руско-турската война (1877 – 1878), довели до Освобождението на България. Входът в ОКИ-Дом на културата „Искър“ за лица над 18 години се осъществява срещу представяне на валиден документ за ваксинация, преболедуване или изследване за Covid-19, съгласно противоепидемичните мерки в столицата.    

comment 0
visibility 1600
Комуникацията между НПО и районната администрация в "Дружба" е добра

Комуникацията между НПО и районната администрация в "Дружба" е добра

Комуникацията между неправителствения сектор и районната администрация в „Дружба“ е добра. Това заяви Зоя Консулова от Сдружение „Дружба-София“. По нейни думи това трябва да бъде взаимно, защото не може само да се иска. Просто трябва добре да представиш своите виждания, възгледи и идеи, за да бъдеш чут, споделя тя пред Радио София. През 2003 г. е създадено Сружение „Дружба-София“, първоначално между съседи, а през годините към него се присъединяват все повече хора. Идеите му са чиста околна среда, борба с проблемите, които са се появили с възстановяването на отделни организации, от които всички са потърпевши, разказва Зоя Консулова. Тя също сподели, че през годините са имали много инициативи, като почистване на паркове и борба против складиране на балите с боклук в „Дружба“. Консулова добави, че подробните устройствени планове на „Дружба“ са едни от най-дълго разглежданите-около 11 години. Запазихме всички междублокови пространства, смъкнахме етажнастта да е до 15 метра и новите сгради, които останаха да са в периферията, заяви тя. Клисурова добави, че са необходими спешни законови промени относно подробните устройствени планове.

Реклама
comment 0
visibility 2394
-

Автомобилите от нов блок до 28 ДКЦ окупират паркинга на поликлиниката

Жители на столичния квартал "Дружба" сигнализират, че автомобилите на живущите в новопостроения блок до 28 ДКЦ в квартала заемат паркинга на поликлиниката.  „Откакто започна да се строи тази сграда, този паркинг все повече и повече се запълва. Вече паркоместа се обособяват и в полянката, която е между поликлиниката и трамвайните линии. На самия паркинг пред поликлиниката вече има два реда с автомобили, които са плътно един до друг, а по средата – трети ред. Отзад, където е градинката, също вече започва един пълен ред“, разказва Боян Теодосиев пред БНР. Според него, с началото на строежа на сградата е започнал да се увеличава и автопаркът в района, което е довело до запълване на местата, предназначени за посетителите на поликлиниката. Теодосиев споделя, че вече половин година не успява да намери място, когато му се е налагало да посети поликлиниката заради децата си. Гражданинът се опасява, че в района има място за още строежи и предстои паркоместата да свършат напълно. От поликлиниката не могат да сложат бариера, тъй като достъпът до сградата минава именно през паркинга на ДКЦ-то. По думите на Теодосиев, сградата не е планирана както трябва още при строителството. Процес по премахване на изоставени и стари автомобили в район "Искър" не се забелязва, добави той. "Няколко пъти са слагали стикери, но те от времето се разпадат и никой не взема мерки", каза жителят на квартал "Дружба".  

comment 0
visibility 1619
-

Район "Искър" стартира образователна кампания по повод Деня на пчеларя

С „Приказка за стареца и неговите незаменими пчели“ в детските градини и училищата в район „Искър“ започва образователно-информационна кампания по повод 10 февруари – Денят на пчеларя. Това съобщават от районната администрация. Кампанията се провежда традиционно вече трета година по идея на председателя на Постоянната комисията по екология към Столичния общински съвет Лорита Радева, която е автор на редица инициативи със зелена насоченост в района, и със съдействието на кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков. От района са подготвили детската приказка с поука, която ще получи всяко дете от подготвителните групи в училищата и детските градини в района. От нея децата ще научат какви са ползите от меда и колко важни за земеделието са пчелите. Всяко от децата ще получи и картинка с пчела за оцветяване и подарък – цветни моливи. Заради пандемията и противоепидемичните мерки, посещенията в училищата и детските градини няма да бъдат възможни. "Но знаем, че децата в тази възраст вече познават буквите достатъчно добре и с помощта на своите учители ще прочетат приказката, за да научат какво би се случило с природата, ако пчелите изчезнат", добавят от администрацията.

comment 0
visibility 1933
-

Вандали потрошиха отново подлеза на гара "Искър" (СНИМКИ)

Само седмица, след като районната администрация възстанови щетите, нанесени при поредна вандалска проява в подлеза на гара „Искър“, новите лампи отново са премахнати и изпочупени от неизвестни лица. За това съобщават от район "Искър". Това поредно вандалско посегателство създава изключително неудобство за гражданите, които ежедневно използват подлеза, подчертават от администрацията. Подлезът е единствена пешеходна връзка между бул. „Искърско шосе“ и Промишлената зона в района. Липсата на осветление, особено в тъмната част на денонощието, прави спокойното използване на подлеза невъзможно. Районната администрация се ангажира в най-кратък срок отново да подмени осветителните тела с нови, но призовава гражданите да пазят общинското имущество.

comment 0
visibility 1826
Куклен спектакъл "Чудната къщичка" ще се играе в ОКИ-„Искър”-София

Куклен спектакъл "Чудната къщичка" ще се играе в ОКИ-„Искър”-София

Вълнуващата история за приказната схлупена къщурка в гората и нейните обитатели, ще разкажат на децата в район „Искър“ артистите от театрална къща „Мариета и Марионета“. Кукленият спектакъл ще бъде поставен в ОКИ-Дом на културата „Искър“ тази събота, 29 януари, от 11 часа, в концертната зала, съобщиха от районната администрация. Спектакълът "Чудната къщичка" ще ни разкаже за приключенията на Жаба Жабурана, Мишчица Гризана, Ежко Бежко, Петльо Герест Златоперест , хитрата Лисана и на глупавия Кум Вълчан. Кой от тях ще се настани в горската къщичка? Отговорът на този въпрос могат да разберат дори най-малките любители на театралното изкуство, тъй като спектакълът е с подходяща продължителност и за тях - 30 минути. Билети могат да бъдат закупите на касата на ОКИ- Дом на културата - "Искър" от 15.00 до 19.00 ч. в делнични дни и в събота от 10.00 до 14.00 ч. Входът за лица над 18 години е със „зелен сертификат“.

comment 0
visibility 1762
Наградиха победителите в екологичен конкурс в столичния район „Искър“

Наградиха победителите в екологичен конкурс в столичния район „Искър“

Район „Искър“ награди победителите в конкурса за есе на тема „Как да намалим отпадъците в нашето ежедневие“, съобщиха от районната администрация. Христина Радева от 108. СУ „Никола Беловеждов” е отличена на първо място и печели електронен четец. Анна Иванова от 108. СУ „Никола Беловеждов“, е отличена на второ място и печели смарт часовник. Благовест Юлиев от 150. ОУ „Цар Симеон Първи“ е отличен на трето място и печели безжични слушалки. Район „Искър“ традиционно провежда инициативи с екологична насоченост сред децата в детските градини и учениците в район „Искър“. Районната администрация благодари на всички деца, които дадоха своите съвети за това как да намалим отпадъците в нашето ежедневие и по този начин показаха отговорно отношение към опазването на околната среда.  

comment 0
visibility 1566
Филм, концерт и спектакъл в програмата на столичния ДК „Искър”

Филм, концерт и спектакъл в програмата на столичния ДК „Искър”

До края на януари в Дом на културата "Искър" столичани могат да гледат анимационен филм, празничен концерт и куклен спектакъл, съобщиха от Дома на културата. Прожекцията на детския анимационен филм "Епоха на животните" може да се гледа на 15 януари от 11 ч., като входът е с билети. "Епоха на животните" разказва за храбра мангуста и миролюбив лъв. Анимационният филм е озвучен на български език. Храбрата мангуста Били и миролюбивият лъв Сократ се отправят на дълго пътешествие, за да открият изчезналата от саваната вода. На 22 януари от 18.00 ч., ще се състои празничният концерт, посветен на 20-годишнината на Сдружението на танцовите дейци – София с вход свободен, но с условие за зелен сертификат за публиката над 18 години. Кукленият спектакъл "Чудната къщичка" може да се гледа на 29 януари от 11.00 ч. Постановката е за най-малките по приказката на Самуил Маршак. Гостува Театрална къща "Мариета и Марионета". В спектакъла ще участват Румелия Знаменова и Иван Першенлиев. Имало едно време една чудна горска приказна къщурка… Кой ли ще се настани в нея – дали Жаба Жабурана, Мишчица Гризана, Ежко Бежко или Петльо Герест Златоперест? А може би хитрата Лисана и глупавият Кум Вълчан?

comment 0
visibility 2585
-

40 плувци ще скочат във водите на езерото в парк "Дружба" на Богоявление

По традиция и тази година кръстът на Богоявление ще бъде хвърлен в ледените води на езерото в ж.к. „Дружба-1“, съобщават от администрацията на район "Искър". Събитието ще се проведе на 6 януари, Богоявление, от 13 ч. на понтона при амфитеатъра в парк „Дружба“. Преди тържествения водосвет ще тръгне литийното шествие от храм „Св. преп. Наум Охридски“. Желаещите да участват в надпреварата на Богоявление ще имат възможност да се запишат на мястото на събитието същия ден от 9 до 12 ч пред входа на зоната с ограничен достъп край понтона. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. Задължително е и представянето на валиден зелен сертификат, като за улеснение районна администрация „Искър“ е организирала разполагането в близост на Център за бързи тестове за Covid-19. Броят на допуснатите плувци ще бъде ограничен до 40 по реда на тяхното записване, предвид необходимите мерки за тяхната безопасност. След 11 ч ще започнат и медицински прегледи, които всеки от желаещите да участва в ритуала на Богоявление трябва успешно да премине. Прегледите ще се извършват в Дома на културата „Искър“. Достъпът в зоната за сигурност край понтона ще е ограничен, предупреждават от общинската администрация. Всеки гражданин, желаещ да присъства, може да го направи извън зоната с ограничен достъп и при спазване на Заповедта на министъра на здравеопазването относно мерките за предотвратяване разпространението на Covid-19.

comment 0
visibility 3097
Ранни гърмежи и фойерверки шашкат в столичния "Дружба"

Предновогодишни гърмежи и фойерверки шашкат в столичния "Дружба" (ВИДЕО)

Новогодишните пукотевици запознаха три дни по-рано в столичния "Дружба". Нощното небе се озари от фойерверки, а гърмежите не спират в продължение на 5 минути. За нощните гърмежи съобщават възмутени жители на квартала в социялната мрежа. В София използавенто на пиротехнически средства е забранено след 22 часа, но явно това не се спазва. От 2022 г. ще бъде въведен режим и пиратки и фойерверки ще се изпозват само с разрешение от общината. Фойерверки и бомбички стряскат столичани за последно в края на 2021И въпреки забраната снощи в Дружба зарята стресна домашни любимци, събуди малки деца и изнерви съседи. И с нова наредба проблемът си остава. Кой ще контролира и санкционира нарушителите. В "Дружба 1" редовно има локална пукотевица, а маняците си остават ненаказани. "Изключително "забавно", освен животинки има и малки деца, които се стряскат...", коментират в мрежата столичани.

comment 0
visibility 2243
Наградиха училищен логопед в столичния район „Искър“

Наградиха училищен логопед в столичния район „Искър“

Високо признание за изпълнението на свой проект получи 4. ОУ „Проф. Джон Атанасов“. Наградата беше връчена на конференция, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси за оценка на качеството и добавената стойност на приключилите през 2021 г. проекти по Програма „Еразъм+“ и Програма „Европейски корпус за солидарност“, съобщиха от районната администрация „Искър“. Наградата беше връчена от зам.-министъра на образованието проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова за проекта „Вдигам ръка за приобщаването - едно училище за всички“. Получи я координаторът на проекта - училищният логопед Десислава Илиева. Проектът на 4. ОУ е за квалификация в сферата на работата с ученици със специални образователни потребности. Седем учители и педагогически специалисти от училището са били на обучение в Италия, Великобритания и Испания, след което от своя страна, са предали знанията на цялата педагогическа колегия. Оценката за резултатите и въздействието е висока и отчита повишено качество на обучението и социализацията на учениците със специални нужди в училището. Все по-често учебното съдържание се адаптира към възможностите на тези деца. Направени са стъпки за адаптиране на образователната среда към техните нужди, като мерки за намаляване на шума в класната стая, създаване на условия за отдих и релаксация. Осигурени са множество възможности за изява на специалните ученици, което откроява силните им страни и повишава мотивацията им за участие в образователния процес. Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков поздравява ръководството и колектива на 4. ОУ за инициативността, професионализма и усилията за изпълнение на проекта! Та са в основата на високите постижения и признание.

comment 0
visibility 2065
Деца от столичния район „Искър” направиха рисунки за безопасното движение н

Деца от столичния район „Искър” направиха рисунки за безопасното движение на пътя

Познаването на правилата на движение по пътищата намалява риска от инциденти и спасява живот. Под мотото „Щом правилата зная, спокойно мога да играя“ , подготвителните групи на 96. ДГ „Росна китка“ изработиха групови проекти и рисунки, свързани с безопасността на движение по пътищата, съобщиха от районна администрация „Искър”. С изпълнение на проекта се цели възпитаване на транспортна култура и формиране на умения на децата да опазят здравето и живота си на пътя. По инициатива на ръководството на 96. ДГ е проведена и анкета с родителите на децата от всички групи, в която са споделили мнение за важността и ефективността от обучението по Безопасност на движението по пътищата в ранна детска възраст. Районна администрация „Искър“ подкрепя образователните инициативи за запознаване на правилата за движение. Давайки си сметка, колко важно е познаването им от ранна детска възраст, през 2018 г. изградихме интерактивна площадка за обучение по „Безопасност на движението по пътищата“. Площадката е разположена до бл. 86 и бл. 87 в ж.к. „Дружба 1“ и дава възможност периодично да се провеждат разяснителни кампании за безопасността на движение сред децата на район „Искър“. Площадки по безопасност на движението бяха изградени и в детски градини в района.

comment 0
visibility 2131
Кметът на "Искър" и ученици поднесоха цветя на паметника на кап. Д. Списаре

Кметът на "Искър" и ученици поднесоха цветя на паметника на кап. Д. Списаревски

Кметът на столичния район Искър Ивайло Цеков заедно с полк. Филип Ангелов, командир на 16-а Транспортна авиогрупа "Враждебна", зам.-командира подполк. Димчо Добрев и с ученици от 108. СУ "Никола Беловеждов" положиха цветя пред паметника и отдадоха почит на легендарния летец кап. Димитър Списаревски в Дружба. Днес се отбелязаха 78 години от героичната гибел на кап. Списаревски, който губи живота си при боен полет по време на бомбардировките над София през Втората световна война, сваляйки американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран. Историята присъства в район „Искър“ чрез много личности, отдали живота си за доброто на нацията и народа си. Един от тях е смелият български офицер капитан Димитър Списаревски, чието име носи улица в района и в негова чест е изграден паметник в жк „Дружба-1“, написа в социалната мрежа Цеков.

comment 0
visibility 1598
„Страсти от танго, обич и звезден прах" в ДК "Искър"-София

„Страсти от танго, обич и звезден прах" в ДК "Искър"-София

На 16 декември, 18.00 часа, в концертната зала на Общински културен институт Дом на културата "Искър" ще се състои концертът-спектакъл "Страсти от танго, обич и звезден прах", съобщиха организаторите. Концертът-спектакъл е на студенти и преподаватели от специалност "Съвременна хореография" на Югозападен университет "Неофит Рилски" – Благоевград. Различни нюанси на аржентинското танго, въплътени в разнообразни танцови хореографии върху популярни музикални хитове.

Район Искър

Територия и население на район Искър

Територия и население на район Искър

Район Искър е разположен в югоизточната част на София и заема площ от 25.6 кв. км. В пределите на район Искър влизат жилищен комплекс „Дружба“ с подрайоните „Дружба 1“, „Дружба 2“ и „Цариградски комплекс“, квартали „Димитър Миленков“ и Абдовица, село Бусманци, промишлената зона „Гара Искър“. Район Искър носи името на реката, която протича през него – река Искър.

Район Искът е с население около 64 000 души.

>История на район Искър

История на район Искър

През 1947 г. покрай гарата започват да се строят блокове за работниците от предприятията. Така се застроява бъдещия район Искър. Малко по малко се оформя жилищния комплекс „Дружба“. През 1983 г. вече е факт обособения район Искър.

>Транспорт в район Искър

Транспорт в район Искър

Район Искър и, по-конкретно, квартал „Дружба“, който е основната му част, е добре обслужен откъм градски транспорт. Жителите на район Искър имат възможността да използват метрото като удобен начин за придвижване. В район Искър се намират метростанции „Дружба“ и „Искърско шосе“. Метрото е удобна връзка на квартал „Дружба“ с други столични райони, центъра на града и летище София.

В район Искър е разположена и гара Искър. На нея спират всички влакове, които пътуват към Пловдив, Бургас, Варна и Централна гара София.

В район Искър пътуват автобусни линии № 84, 88, 204, 384, 404, 604. Трамвайните линии, обслужващи район Искър са 20 и 23. Тролеите, пътуващи в район Искър са 4 и 11.

>Образование в район Искър

Образование в район Искър

За нуждите на жителите на район Искър функционират 9 детски градини.

4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в район Искър отваря врати през 1975 г. През годините училището е имало паралелки с преподаване на руски език, банково дело, английски език и др. Днес има паралелки с ранно чуждоезиково обучение по английски и испански, компютърно обучение. Допълнителни часове по интереси има по карате, баскетбол, шах, музика, танци – модерен балет, народни танци, латинотанци.

65 ОУ „Кирил и Методий“ в район Искър е открито през 1878 г. От 2011 училището има нова сграда.

В район Искър се намира 68 средно училище „Академик Никола Обрешков“. То е основано през 1986 г. В училището се изучава засилено математика, биология и химия, изобразително изкуство. Училището има 2 физкултурни салона, огромна библиотека, стол, спортни площадки, керамично ателие.

69 средно училище „Димитър Маринов“ в район Искър. Училището разполага с два физкултурни салона, бюфет, три компютърни кабинета. Извънкласните форми, които могат да избират учениците са футбол, карате, народни танци, вокална група, обучение за оказване на първа помощ.

В район Искър се намира 108 СУ „Никола Беловеждов“. В него учениците могат да се обучават в специализирани паралелки със засилено обучение по чужд език, профил „Предприемачество и бизнес“, профил „Стопански мениджмънт“ както и в непрофилирани паралелки. В училището в район Искър се набляга на специалността предприемачество и бизнес. То е основано през 1972 г.

На територията на район Искър се намира Професионална гимназия по транспорт. В него се подготвят професионални кадри за автотранспорта – механици и водачи на превозни средства. Училището в район Искър е основано през 1949 г.

В район Искър е разположен и Частен Професионален Колеж „Света Ариадна“. Той отваря врати през 1992 г. Учениците получават специализация в направленията дизайн, бизнес-администрация и мениджмънт. Днес броя на специалностите е увеличен и освен първите две специалности тук се изучават предприемачество и мениджмънт, бизнес администрация, оперативно счетоводство, маркетинг и реклама, туризъм – хотелиерство, туризъм – екскурзоводска дейност, барман, готвач, компютърни мрежи, програмиране и web дизайн, електронна търговия и др.

 Частен Професионален Колеж по транспорт в район Искър е основан през 2002 г. Целта е да се подготвят квалифицирани кадри за Гражданската и Държавната авиация. През 2006 получава лиценз като Авиационен Учебен Център.

>Култура в район Искър

Култура в район Искър

В район Искър не липсват добри културни центрове.

Културен дом „Искър“ в район Искър на практика е първият културен дом в София. Сградата на Културния дом в район Искър е построена през 1953 г. Изтъкнати творци са се изявявали в Културния дом в район Искър. В дома се развиват разнообразни културни дейности като Софийски духов оркестър, Фолклорен ансамбъл "Искри", Вокална група "Трендафил", РТО "Екстрийм шоу", Балетно студио "Модерато", Балетна школа "2 Dance", Школа "Слънчице", Курс по арттерапия, Детска вокална група "Искър", Пиано, пеене и солфеж, Школа по китара, Карате-клуб "Фунакоши", Aтелие "Пъстри мечти", Логопедичен кабинет, Танцов клуб "ХороТропанка", Спортни Таланти, Танцспорт клуб "ЛОТОС", Актьорска студия "Арте", Танцова школа "Вай, дудуле".

>Забележителности в район Искър

Забележителности в район Искър

Около Голямото езеро в район Искър има обособен парк. Езерото се разделя на две от пешеходен мост. Обособяването на т. нар. Дружбенско езеро е станало през 70-те години на миналия век благодарение на подпочвените води, които се появили, когато били извличани строителни материали за жилищния комплекс. С годините теренът около образувалото се в район Искър езеро бива облагороден. Около езерото се появява парк. Културният дом на район Искър се намира до моста. Край езерото има обособен и пристан, от който всяка година хвърлят кръста за Йордановден.

Друга забележителност в район Искър е дворецът „Врана“. Това е царския дворец. В него царското семейство е живяло през по-голямата част от времето. Преди Освобождението там е бил чифликът на управителя на София – Осман паша. След това, през 1879 г. съратникът на Апостола, хаджи Боне Петров, го наема, а после и купува за 500 лири. Имотът в бъдещия район Искър става царски след като Боне изпада във финансово затруднение и БНБ обявява чифлика на търг. Откупува го аптекаря на Фердинанд I за 56 000 златни лева. Царското имение получава името Врана от самия Фердинанд. Запален по орнитологията, той решил, че чифликът ще носи името на птицата, която първа кацне на неговия покрив. Така имотът в район Искър става Врана.

Царският имот е парк 950 декара, 1000 декара стопанство, както и две сгради, които са свързани с топла връзка и представляват дворцов комплекс. След като Фердинанд абдикира , собственик на двореца става Борис III.

Or 2013 г. всеки уикенд дворецът и паркът в район Искър са отворени за граждани от 10 до 16 ч. Групите се придружават от екскурзовод.

Паркът притежава разнообразни растителни видове – 821 вида от 118 семейства и 435 рода. Това го доказва високата му стойност. Изграждането му започва през 1900 г. Много от видовете растения били доставяни от различни континенти.

Територия и население на район Искър

История на район Искър

Транспорт в район Искър

Образование в район Искър

Култура в район Искър

Забележителности в район Искър

Прочетете още