Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 26 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 8 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 47 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 82 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 704
весела ваканция

Танци, рисуване и екологични теми в програма "Весела Ваканция"

Безплатни занимания на открито ще ангажират времето на малките столичани от район "Искър" през летните месеци. Програмата се нарича "Весела Ваканция". Започва от 8 юли и ще продължи и през август. Вниманието на децата всяка седмица ще бъде завладяно от различна тема- театър, танци, изобразително и приложно изкуство, игри.Подрастващите ще се запознаят с възможностите и ползите от разделното събиране на отпадъците. Така те ще разберат колко е важно да пазим околната среда, съобщават от администрацията на района. Затова и специален акцент по време на „Весела ваканция“ ще са именно темите и игрите с екологична тематика. Ето и заниманията от ваканционната програма по дни и теми: 8, 10 и 12 юли, както и на 19, 21 и 23 август заниманията са посветени на танцовото изкуство;15, 17 и 19 юли, както и на 12, 14 и 16 август – занимания по изобразително и приложно изкуство;22, 24 и 26 юли, както и на 5, 7 и 9 август – занимания по театрално изкуство;29 и 31 юли, както и на 2, 26, 28 и 30 август - занимателни еко-игри. Предпочитано място за заниманията са откритите пространства при Културния дом, а при дъжд и лошо време ще се провеждат в залите на Дома.

comment 0
visibility 783
хоро

Пазители на българщината пак извиват "Хоро край езерото" в "Дружба"

Всеки, който пази българщината в сърцето си, може да се включи в "Хоро край езерото" в квартал "Дружба". Юлското издание на традиционното за район „Искър“ мероприятие ще се проведе на 7 (неделя) от 17 ч в парк „Езерото“ в ж.к. „Дружба-1“, съобщават от администрацията на района. Инициативата се провежда за трета поредна година. И всеки път събира все повече и повече жители и гости на района, които носят в сърцата и душите си любовта към българската народна музика и танци. Промяна в мястото и часа ще има само, ако времето се развали.

comment 0
visibility 1110
ПУП на Дружба 1 и Дружба 2

14 възражения и над 120 становища по проекта за ПУП на Дружба 1 и 2

Емоционално и шумно премина и второто обществено обсъждане на проекта за ПУП на Дружба 1 - 3 част и Дружба 2 - I част. 14 възражения и 126 становища са подадени в НАГ на Столична община и в район Искър по отношение на предложението за Подробен устройствен план. Целта на ПУП-а е да не се допуска ново строителство в междублоковите пространства, да се обособят зелени площи за изграждане на бъдещ парк (парк Таралежите), да се изградят велоалеи и да се осигурят нови места за паркиране към съществуващите блокове. Допускането на ново строителство в периферните зони се ограничава до височина кота корниз 15 м, което ознаава максимум до 5 етажни сгради. Това е изискване на решение на Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ). На обсъждането присъства главният архитект на София Здравко Здравков, районният кмет Ивайло Цеков, общински съветници, граждани и представители на неправителствени организации. Спорове и дискусии не липсваха обосено за изграждането на т. нар. парк "Таралежите". Присъстваха и много собсттвеници на реституирани имоти, които пък се чувствали засегнати, защото все още не са обещетени. От собственици на обекти и поземлени имоти в периметъра на проекта са постъпили становища срещу плана. Много от недоволните настояват да се преработи, като се съобрази с инвестиционните намерения и се предвиди жилищно строителство. В противен случай собствеността им да се изкупи на пазарни цени. Със сходни искания са постъпили становища и от жители на Горубляне. От 28 юни т. г. тече 7-дневен срок, в който проектът за ПУП, заедно с постъпилите възражения и становища, ще бъдат разгледани от Районен експертен съвет по устройство на територията (РЕСУТ) и заедно с доклада ще бъдат изпратени в НАГ за разглеждане и произнасяне от ОЕСУТ. След това по процедура трябва да минат през комисиите на СОС преди да влезе Плана за одобрение на сесия.  

Реклама
comment 0
visibility 560
Бусманци

Боб в гърне на кулинарна изложба в Бусманци (СНИМКИ)

Кулинарна изложба направиха в село Бусманци от Дружеството на инвалида. Инициативата се провежда всяка година, а най-вкусните творби са разделени в четири категории- погачи, баници, готвени ястия и сладкиши, съобщават от администрацията на район "Искър". Ценителите на доброто хапване опитаха от вкусен боб в гърне, баници със спанак, със сирене и яйца и със зелени листа, невероятни погачи и изкусно приготвени сладкиши. И като при всеки конкурс и тук имаше по един победител във всяка категория. Наградата бе домакински уред, осигурен Дружеството на инвалида в село. Бусманци.След церемонията част от вкусните гозби, баници, погачи и сладкиши бяха откупени.

comment 0
visibility 700
табла

Изгаснаха таблата по спирките в "Дружба" 1 (СНИМКИ)

Изгаснаха таблата по спирките на градския транспорт в "Дружба" 1. От там минават 5 линии на автобусите и пътници недоумяваха защо таблото не работи и е тъмно. Всички на опашка четяха табелата с линиите си и интервалите на движение. След това гадаеха кога ще пристигне автобусът им.Проверка на Столица.bg показа, че таблото на спирка о184 не е единственото, което не работи. В квартала не действаше нито едно. Тази нощ имаше профилактика на системата и вероятно таблата не са проработили. Ще предадем на техниците, обясниха от ЦГМ на гражданин.В началото на седмицата и в други квартали на София имаше проблем с неработещите табла по спирките на градския транспорт.

comment 0
visibility 791
Дупка в Дружба 1

Дълбока 1,5 м дупка зее на ул. Тирана в Дружба 1 `(СНИМКИ)

Отворена шахта застрашава здравето и живота на пешеходци на ул. Тирана в Дружба 1, видя Столица.bg. Решетката е открадната и зеещата дупка стои повече от месец. В нея пропадаха автомобили, които паркират пред хипермаркета. Има опасност в шахтата да падне дете или жена, което гарантира осакатяване. Дупката е дълбока около метър и половина и се намира на пътното платно, точно пред местата за паркиране. "Вечер по 5 - 6 автомобила изкривяват ламарини от пропадане в шахтата", разказват очевидци. Решетката е открадната за метал, но интересното е, че в съседната шахта, явно по здраво е хваната, решетката си стои. Улицата е доста оживена от автомобили и пешеходци. Намира се в близост до детска градина. Вечер мястото не е осветено и ако някой падне в шахтата, която е пълна с боклуци, може да се пребие или най-малко да се потроши, възмущават се шофьори.  

comment 0
visibility 1870
Езерето Дружба

„Хоро край езерото“ ще се проведе в „Дружба 1“

За трета поредна година в София ще се проведе инициативата „Хоро край езерото“. Събитието ще бъде открито утре 23 юни в парк „Езерото“ в ж.к. „Дружба-1“. Ако душата ви потрепва от ръченици, македонски или шопски напеви- то се хванете на хорото. Ще има много усмивки, споделени емоции, снимки за спомен и прекрасно настроение. Промяна в датата или мястото на събитието ще има само ако метеорологичните условия са лоши.

comment 0
visibility 992
площадка нова

Махнаха боклуците от детската площадка в Бусманци (СНИМКИ)

Спешно почистване на детската площадка в парк "Гаргите" на село Бусманци разпореди кметът на район "Искър" Ивайло Цеков. Заповедта идва след множество сигнали и проверки, че прясно направената площадка за игри на децата е потънала в боклуци. След намесата на администрацията кошчетата за отпадъци са почистени, а теренът е измит и изметен. Човек от "Чистота" има за задача да следи зелените площи и местата за игра в селото винаги да са в изряден вид. Работникът е на пряко подчинение и разположение на кмета на кметство Бусманци г-н Стефан Станоев. Районната администрация е осигурила на кметство Бусманци нужните материали и инструменти за почистване и поддръжка на зелените площи и детските площадки в селото.  

comment 0
visibility 957
Пръскане за комари

Продължава пръскането за комари в Бусманци, „Абдовица” и „Димитър Миленков” (СНИМКИ)

Продължава обработката срещу комари на територията на район „Искър”. На 19 юни бяха обработени тревните площи на територията на Бусманци, „Абдовица” и „Димитър Миленков”. Третирането се извършва само в тъмната част на денонощието със  студен аерозол „ЦИТРОЛ 10/4 УЛВ“. Препаратът бива разпръскван от специален автомобил. Обработка срещу комари бе извършена и на територията на ж.к. „Дружба 1” и ж.к. „Дружба 2”. На 24 юни в понеделник при добри метеорологични условия, в района ще извърши и нова обработка на тревните площи срещу кърлежи.    

comment 0
visibility 935
Среща заради тока

Спиранията на тока в район „Искър“ заради голям ремонт и кражби

След предложение на кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков на 18 юни в Министерство на енергетиката се проведе среща с министър Теменужка Петкова. Повода за това събиране са честите спирания на тока в кварталите „Дружба“, „Абдовица“ и „Димитър Миленков“. От разговорите става ясно, че спиранията на електрозахранването са заради ремонти дейности по цялостна подмяна на оборудването на основната подстанция, от която се осъществява захранването на района. Те са на стойност около 4,5 млн. лв за обновяване на оборудването и увеличаване на мощностите ѝ с цел покриване на необходимостта от захранване на новите абонати в района. Другата причина за честите спирания на тока са кражби на „заземители“ от трафопостове в района и други нарушения на целостта на мрежата, като умишлено запалване на шахта на "ЧЕЗ Разпределение България". В срещата участваха и множество граждани и НПО организации. Те подчертаха сериозните трудности за свързване с оператор на електроразпределителното дружество и липсата на своевременно уведомяване при възникнали аварийни ситуации. Районният кмет настоя за подобряване на комуникацията и своевременно уведомяване на районната администрация за проблеми с електроподаването. Получените данни ще бъдат публикувани на сайта на районната община и в нейната страница в социалната мрежа. Главният оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение България" Виктор Станчев, съобщи, че ремонтните дейности, ще приключат до средата на месец ноември, като вече са на етап, при който изпълнението им няма да води до нарушаване на електроподаването към абонатите в район „Искър“. За да се защитят устройствата на компанията ще бъдат монтирани СОТ устройства в трафопостовете, за да се преодолее проблема с нерегламентираното проникване и кражби на елементи на мрежата в тях. Очаква се до дни да бъдат монтирани и сигнализатори за дистанционно диагностициране на аварийно прекъсване на захранването.

comment 0
visibility 495
миене на кофи

Миене на контейнери за боклук осмърдя "Дружба" 1

Голяма търговска верига си изми контейнерите за боклук и докара нетърпима миризма в целия квартал "Дружба" 1. Хората с погнуса минаваха покрай мястото, а повечето си бяха сложили кърпи или шалове на устата, за да избегнат вонята , видя Столица.bg.   Гражданите  се чудеха дали от веригата за хранителни стоки имат разрешение за подобно  миене и дали то трябва да се прави, когато хората се прибират от работа.         

comment 0
visibility 564
комари

Пръскат отново срещу комари и кърлежи в "Искър"

Нови обработки на зелените площи срещу комари и кърлежи ще има на територията на район "Искър". Става дума за времето от 17 до 25 юни, съобщават от администрацията на района. Пръскането срещу комари започва в понеделник- 17 юни след 22 часа. Ще се прави със студен аерозол „ЦИТРОЛ 10/4 УЛВ“. Препаратът ще се разпръсква с генератор от автомобил с висока проходимост. Планира се и допълнителна обработка на всички паркове и градинки в общината срещу кърлежи с биоцид Тализма ЕН. Тя ще се прави с помощта на специализирано оборудване на аерозолни обработки Spray Team Elite 300. Преди старта на обработката ще има сложени предупредителни табели.

comment 0
visibility 779
хоро на езерото

Родолюбци ще вият "Хоро край езерото"

Хората, които милеят за родния фолклор, отново могат да се включат в "Хоро край езерото" в квартал "Дружба". Юнското издание на традиционното за район „Искър“ мероприятие ще се проведе на 23 май (неделя) от 17 ч в парк „Езерото“ в ж.к. „Дружба-1“, съобщават от администрацията на района. Инициативата се провежда за трета поредна година от район „Искър“ и всеки път събира все повече и повече жители и гости на района, които носят в сърцата и душите си любовта към българската народна музика и танци. Ако душата ви потрепва от ръченици, македонски или шопски напеви- то се хванете на хорото. Ще има много усмивки, споделени емоции, снимки за спомен и прекрасно настроение. Промяна в датата или мястото на събитието ще има само ако метеорологичните условия са лоши.  

comment 0
visibility 1254
жива верига

Жива верига при строеж край езерото в "Дружба"

Хората, които живеят в столичния квартал "Дружба", са готови да направят жива верига, но да не допуснат застрояване на парка до езерото.Те са убедени, че инвеститори са почнали да заграждат зелените площи, без да е дадена предварителна информация за строеж. Ограденият имот е частен и гражданите са притеснени, че там ще се строи. И така ще бъде ограничен достъпът им до езерото в квартала, съобщи bgonair.bg От два дни оградата на имота е вече факт. Хората разбрали, че на това място ще се строи 8-етажен блок. Така казала собственичката на парцела. Хората от "Дружба" настояват в случая обществените интереси да вземат превес над личните. Защото паркът около езерото е емблематично място за живеещите от много квартали на София. През годините районът е бил косен доста усърдно. И никой не е бил наясно, че това е частен имот. И изведнъж дошли собствениците и почнали да косят. В миналото на това място са били ниви. И не е изключено и останалите стопани на земи да започнат да предявяват претенции. В района има много подпочвени води. И ако се започне строителство, новите блокове може да тръгнат да слизат надолу, притесняват се хората от квартала. Гражданите са пускали писма до Столичната община, главния архитект и омбудсмана за вероятното застрояване. Получили отговор от главния архитект, че собствениците на имота искат смяна на статута му и водят дело.  

comment 0
visibility 910
Частен имот до бл. 121 в Дружба 1, до езерото

Няма разрешително за строеж на имота край езерото в Дружба

Няма да има строителство край езерото в Дружба 1 до бл. 121. Поне засега собствениците на частния терен не са получили разрешение за строеж, научи Столица.bg. Това напълно обезсмисля подготвяния за утре протест от 18 ч. край езерото. Към недоволството на гражданите обеща да се присъедини и републиканският омбудсман Мая Манолова. До момента дори не е пусната процедура за градоустройство на този терен, увериха от общината. Имало искане, но главният архитект на София не е издавал разрешително аз строеж. Гражданите утре ще изразят недоволството си срещу застрояване, каквото до момента няма изгледи да има. Акцията най-вероятно е на общински съветник от БСП, който ще трупа дивиденти, коментираха пред Столица.bg запознати със случая.Собствениците на терена до момента са направили само това, което им позволява ЗУТ, заградили са имота си.