Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 572
Пясъчник на детска площадка в София

Дезинфекцирахте ли пясъчника на детската площадка

Почти на всяка детска площадка в София има пясъчник, защото любимото на най-малките е да играят с вода и пясък, да правят фигурки и да се ровят в пясъка. Според Наредба 1, чл. 21, ал. 5 обаче пясъчникът трябва да се поддържа редовно. Основно е дезинфекцията на пясъка, която се прави два пъти - ранна пролет и в средата на лятото, припомнят от Сдружение Безопасни детски площадки. Другите изисквания са пясъкът да е фин, а не както в повечето случаи строителен и на мястото да има сянка за децата, разбира се, ако пясъчникът не е под дебела сянка на дървета. Слух за кучешка тения в пясъчника на детска площадка паникьоса десетки майки в Дружба 1, научи Столица.bg. От края на миналата седмица "тенията" се върти от уста на уста и родителите започнали да избягват посочената детска площадка. Една от версиите за слуха е, че е пуснат от живеещи на първите етажи на блока до детската площадка. Това било единствения вариант по-малко малчугани да ходят да играят и да не се вдига шум. Въпросната детска площадка се намира в Дружба 1 и е една от най-новите в района. Мястото е с чисто нови съоръжения, специална настилка и отговаря на всички изисквания за безопасност.

comment 0
visibility 552
бълхи

Пръскане срещу бълхи в "Абдовица" и "Димитър Миленков"

Обработка срещу бълхи бе направена в "Искър". По тъмната част на деня са напръскани паркове и градинки в „Абдовица“ и „Димитър Миленков“, с. Бусманци, „Дружба-1“ и „Дружба-2“. От администрацията на района обясниха в социалната мрежа, че терените се третират със специализирано оборудване на аерозолни обработки. А след манипулацията задължително са поставени предупредителни табели.

comment 0
visibility 763
Опасна барака в Дружба 1 при бл. 14

Мишки се развъждат в опасна барака в Дружба 1 (СНИМКИ)

Опасна барака е развъдник на плъхове и гадини в столичния Дружба 1. Имотът е частен и се намира точно до детската площадка на гърба на бл. 14. Майки редовно сигнализират, че от надупчената и пред срутване барака излизат мишки и други гадини, които застрашават здравето и живота на малчуганите и живеещите в района. Проверка на Столица.bg установи, че това е частен имот. Всеки момент поже да падне покрива на будката, силно разместен от ветровете. Бараката е с огромни дупки, без стъкла и е пълна с боклуци. Под нея е прокопано и улични кучета влизат и разнасят боклуци. Повече от 10 дни до имота имаше разкопана дупка. След няколко сигнала там бе изградена шахта. От районното кметство нищо не знаеха за изкопа, което навежда на мисълта, че собственика на имота е разкопавал. "На 19 юни 2019 г. е извършен оглед на търговския обект и е констатирано, че се намира в лошо техническо състояние, неотговарящо на изискванията по чл. 169 от ЗУТ. Бараката е опасна за живота и здравето на гражданите. Насрочена е среща за края на юли с управителя на дружеството-собственик (името на фирмата се пази в редакцията) за изслушване по отношение на констатациите. Собственикът може доброволно да заздрави търговската сграда или тя ще бъде премахната от общината", обясниха пред Столица.bg от район "Искър".

Реклама
comment 0
visibility 908
type-photo.svg
нови камери

От "Абдовица" и "Димитър Миленков" искат повече камери и легнали полицаи (СНИМКИ)

Разширяване на видеонаблюдението в "Абдовица" и "Димитър Миленков" и поставянето на повдигнати пешеходни пътеки.Това бяха само част от нещата, които живеещите там поискаха на среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Освен нея с гражданите говориха още зам.-кметът Дончо Барбалов и кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, както и представители на неправителствената организация в обществена полза Сдружение „Бъдеще за Абдовица“ и Инициативен комитет „Димитър Миленков“. Коментирано бе и честото спиране на тока заради ремонти на "ЧЕЗ Разпределение България" за цялостната подмяна и оборудването на подстанцията, от която да се захранва район "Искър"- подстанция "Фестивална". Фандъкова информира хората, че ремонтът на „Искърско шосе“ от кръстовището с ул. “Димитър Пешев“ ще обхване трасето до началото на "Димитър Миленков". Там е направено спортно игрище, а сега ще бъде изградена и втора детска площадка. В "Абдовица" пък ще се направи спортна площадка. Разбра се, че администрацията на района е съставила 6 заповеди за махане на незаконни постройки. От двата квартала поискаха освен легнали полицаи и нова секция на светофар.  

comment 0
visibility 1640
96 Детска градина в Дружба 1

До месец приключва ремонтът на 96 градина в Дружба 1 (СНИМКИ)

До месец ще е готова изцяло ремонтираната 96 детска градина "Родна китка" в столичния квартал Дружба 1, район Искър. Това обясниха пред Столица.bg работници на обекта. Детското заведение беше с вредните ентернитови стени и изцяло бе обновена. Най-вероятно още този септември градината ще заработи. Освен това към основната сграда се направиха пристройки за още две групи и физкултурен салон, какъвто малчуганите нямаха. Едната от новите групи ще е яслена. И през почивните дни кипеше усилена работа. Вече са започнали озеленяването на двора. Откъм новите пристройки пък ще има две нови площадки за игра на децата. Градината е строена през 80-те години на миналия век.  

comment 0
visibility 1560
Саниране на бл. 125 в Дружба 1

С гайдар и тържество посрещат кмета в санирания бл. 125 в Дружба 1 (СНИМКИ)

Минитържество организираха живеещите в бл. 125 в Дружба 1 при посрещането на кмета на София Йорданка Фандъкова и районния кмет Ивайло Цеков. Вчера те посетиха изцяло обновената 15-етажна сграда в район Искър, която бе санирана по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради" през 2018 г. Съсед-гайдар посрещна гостите, които бяха поканени да разгледат обновената сграда, както и всички нови придобивки. Живеещите се радват на библиотека на партера, мека мебел за отдих в общите площи между етажите и облагороденото междублоково пространство със зацветени кашпи и пейки за отмора. Етажната собственост е участвала и по програмата "Зелена София" на Столична община. Пред столичния кмет хората потвърдиха, че след санирането са изкарали по-топла зима и блокът е доста по уютен с модерен интериор и екстериор. Йорданка Фандъкова изказа задоволство за добрата организация на собствениците при подготовката за участие в проекта. Тя припомни, че те са средот първите, кандидатстващи за саниране. Фандъкова бе впечатлена от красивата градинката в междублоковото пространство. Жителите на бл. 125 пък споделиха с нея, че имат проблем с паркирането и получиха уверението, че районният кмет ще трябва да реши проблема, като се изградят паркоместа пред блока.  

comment 0
visibility 990
type-photo.svg
блокирало табло

Табло на спирка в "Дружба 1" всеки ден блокира (ВИДЕО)

Таблото на спирка с код 0184 в "Дружба" 1 при блок 3 е блокирало и не работи. Има много хора, които чакат, но не получават яснота за петте автобусни линии, минаващи в района. Повече от 20 минути на таблото се изписваше единствено информация за автобусите по линия 184, които са и вид довеждащ транспорт. Линията е от летище София до центъра на столицата. "Ще предадем на техническия отдел и те ще изпратят екип на място", казаха от ЦГМ пред Столица бг. До момента не е ясна причината за блокажа. Всеки ден има проблеми с таблото, коментираха живеещи в "Дружба" 1.

comment 0
visibility 503
ваканция бусманци

Лятна школа "Забавно лято" отвори врати в село Бусманци

Лятна школа с пъстри и полезни занимания за децата отвори врати в село Бусманци, район "Искър". Тя се казва "Забавно лято". Участието в нея е безплатно, тя ще се провежда всяка сряда и всеки петък от 10.30 до 12.00 часа през този месец в библиотеката на читалище „Елин Пелин – 1926”. За малките има предвидени творчески работилници, занимания в школата по изкуства, образователни игри, прожекции, рисуване, забавно четене, запознаване с културата, културното наследство и фолклора ни, съобщават от администрацията на "Искър". От днес стартира и друга инициатива за деца в района- "Весела Ваканция". Тя се прави за пета поредна година заедно с Дом на културата "Искър" и "Булекопак" АД. Безплатните занимания на открито ще бъдат през юли и август. Всяка седмица темите във „Весела ваканция“ ще са различни - театър, танци, изобразително и приложно изкуство, игри.

comment 0
visibility 632
Хоро край езерото в Дружба

Народни песни и танци край езерото в Дружба `(СНИМКИ)

Традиция станаха народните песни и танци край езерото в столичния квартал Дружба 1. Организатор на народните хора е районното кметство "Искър". Жегата в неделя не беше проблем за жителите в квартала. Край езерото на хорото се хванаха и столичани от други райони на София. Месечното издание на "Хоро край езерото" отново събра местни и гости и извиха огромно хора под сенките на дърветата край езерото. Топлото време не спря най-добрите танцьори и освен хора те се отдадоха и на по-бързи ритми - на ръченицата.  Смях, песни и танци показаха, че хората не са забравили фолклора и обичат народните ни танци. Вече трета поредна година малки и големи с нетърпение очакват емблематичното за район "Искър" "Хоро край езерото", което ще се провежда веднъж месечно. Информация за датата през август ще бъде публикувана на фейсбук страницата на районното кметство.

comment 0
visibility 779
весела ваканция

Танци, рисуване и екологични теми в програма "Весела Ваканция"

Безплатни занимания на открито ще ангажират времето на малките столичани от район "Искър" през летните месеци. Програмата се нарича "Весела Ваканция". Започва от 8 юли и ще продължи и през август. Вниманието на децата всяка седмица ще бъде завладяно от различна тема- театър, танци, изобразително и приложно изкуство, игри.Подрастващите ще се запознаят с възможностите и ползите от разделното събиране на отпадъците. Така те ще разберат колко е важно да пазим околната среда, съобщават от администрацията на района. Затова и специален акцент по време на „Весела ваканция“ ще са именно темите и игрите с екологична тематика. Ето и заниманията от ваканционната програма по дни и теми: 8, 10 и 12 юли, както и на 19, 21 и 23 август заниманията са посветени на танцовото изкуство;15, 17 и 19 юли, както и на 12, 14 и 16 август – занимания по изобразително и приложно изкуство;22, 24 и 26 юли, както и на 5, 7 и 9 август – занимания по театрално изкуство;29 и 31 юли, както и на 2, 26, 28 и 30 август - занимателни еко-игри. Предпочитано място за заниманията са откритите пространства при Културния дом, а при дъжд и лошо време ще се провеждат в залите на Дома.

comment 0
visibility 831
хоро

Пазители на българщината пак извиват "Хоро край езерото" в "Дружба"

Всеки, който пази българщината в сърцето си, може да се включи в "Хоро край езерото" в квартал "Дружба". Юлското издание на традиционното за район „Искър“ мероприятие ще се проведе на 7 (неделя) от 17 ч в парк „Езерото“ в ж.к. „Дружба-1“, съобщават от администрацията на района. Инициативата се провежда за трета поредна година. И всеки път събира все повече и повече жители и гости на района, които носят в сърцата и душите си любовта към българската народна музика и танци. Промяна в мястото и часа ще има само, ако времето се развали.

comment 0
visibility 1270
ПУП на Дружба 1 и Дружба 2

14 възражения и над 120 становища по проекта за ПУП на Дружба 1 и 2

Емоционално и шумно премина и второто обществено обсъждане на проекта за ПУП на Дружба 1 - 3 част и Дружба 2 - I част. 14 възражения и 126 становища са подадени в НАГ на Столична община и в район Искър по отношение на предложението за Подробен устройствен план. Целта на ПУП-а е да не се допуска ново строителство в междублоковите пространства, да се обособят зелени площи за изграждане на бъдещ парк (парк Таралежите), да се изградят велоалеи и да се осигурят нови места за паркиране към съществуващите блокове. Допускането на ново строителство в периферните зони се ограничава до височина кота корниз 15 м, което ознаава максимум до 5 етажни сгради. Това е изискване на решение на Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ). На обсъждането присъства главният архитект на София Здравко Здравков, районният кмет Ивайло Цеков, общински съветници, граждани и представители на неправителствени организации. Спорове и дискусии не липсваха обосено за изграждането на т. нар. парк "Таралежите". Присъстваха и много собсттвеници на реституирани имоти, които пък се чувствали засегнати, защото все още не са обещетени. От собственици на обекти и поземлени имоти в периметъра на проекта са постъпили становища срещу плана. Много от недоволните настояват да се преработи, като се съобрази с инвестиционните намерения и се предвиди жилищно строителство. В противен случай собствеността им да се изкупи на пазарни цени. Със сходни искания са постъпили становища и от жители на Горубляне. От 28 юни т. г. тече 7-дневен срок, в който проектът за ПУП, заедно с постъпилите възражения и становища, ще бъдат разгледани от Районен експертен съвет по устройство на територията (РЕСУТ) и заедно с доклада ще бъдат изпратени в НАГ за разглеждане и произнасяне от ОЕСУТ. След това по процедура трябва да минат през комисиите на СОС преди да влезе Плана за одобрение на сесия.  

comment 0
visibility 611
type-photo.svg
Бусманци

Боб в гърне на кулинарна изложба в Бусманци (СНИМКИ)

Кулинарна изложба направиха в село Бусманци от Дружеството на инвалида. Инициативата се провежда всяка година, а най-вкусните творби са разделени в четири категории- погачи, баници, готвени ястия и сладкиши, съобщават от администрацията на район "Искър". Ценителите на доброто хапване опитаха от вкусен боб в гърне, баници със спанак, със сирене и яйца и със зелени листа, невероятни погачи и изкусно приготвени сладкиши. И като при всеки конкурс и тук имаше по един победител във всяка категория. Наградата бе домакински уред, осигурен Дружеството на инвалида в село. Бусманци.След церемонията част от вкусните гозби, баници, погачи и сладкиши бяха откупени.

comment 0
visibility 765
type-photo.svg
табла

Изгаснаха таблата по спирките в "Дружба" 1 (СНИМКИ)

Изгаснаха таблата по спирките на градския транспорт в "Дружба" 1. От там минават 5 линии на автобусите и пътници недоумяваха защо таблото не работи и е тъмно. Всички на опашка четяха табелата с линиите си и интервалите на движение. След това гадаеха кога ще пристигне автобусът им.Проверка на Столица.bg показа, че таблото на спирка о184 не е единственото, което не работи. В квартала не действаше нито едно. Тази нощ имаше профилактика на системата и вероятно таблата не са проработили. Ще предадем на техниците, обясниха от ЦГМ на гражданин.В началото на седмицата и в други квартали на София имаше проблем с неработещите табла по спирките на градския транспорт.

comment 0
visibility 852
Дупка в Дружба 1

Дълбока 1,5 м дупка зее на ул. Тирана в Дружба 1 `(СНИМКИ)

Отворена шахта застрашава здравето и живота на пешеходци на ул. Тирана в Дружба 1, видя Столица.bg. Решетката е открадната и зеещата дупка стои повече от месец. В нея пропадаха автомобили, които паркират пред хипермаркета. Има опасност в шахтата да падне дете или жена, което гарантира осакатяване. Дупката е дълбока около метър и половина и се намира на пътното платно, точно пред местата за паркиране. "Вечер по 5 - 6 автомобила изкривяват ламарини от пропадане в шахтата", разказват очевидци. Решетката е открадната за метал, но интересното е, че в съседната шахта, явно по здраво е хваната, решетката си стои. Улицата е доста оживена от автомобили и пешеходци. Намира се в близост до детска градина. Вечер мястото не е осветено и ако някой падне в шахтата, която е пълна с боклуци, може да се пребие или най-малко да се потроши, възмущават се шофьори.