Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
  • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
  • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
  • Не подкрепям никого (13%, 57 Гласове)
  • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 448 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1441
Старото корабче за завърна реставрирано „у дома“ в район Изгрев

Старото корабче се завърна реставрирано „у дома“ в район Изгрев

Старата катерушка – корабче, която беше вдигната за реставрация, се завърна „у дома“ обновена и безопасна, съобщава кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Съоръжението е монтирано на първоначалното му място – до бл.306. Корабчето взе участие в експозиция на открито в парка до музей “Земята и хората”. „Интересът към ретро съоръженията за игра от преди повече от петдесет години става все по-голям. Районната администрация на “Изгрев” предостави на български творци няколко стари катерушки, които след реставрация към момента успешно участват в нашия павилион на биеналето във Венеция. След приключване на културното събитие в Италия, кълбото и ракетата ще бъдат върнати на местата си в ж.к. ”Дианабад”, посочва кметът Георгиев. По думите му, въпреки че не отговарят на изискванията на съвременните наредби, старите детски съоръжения имат своя чар и се пазят в спомените на много столичани. Затова районната администрация няма да предприема действия по премахването им от междублоковите пространства. “Изгрев” има история, която живее във всеки от нас“, казва още районният кмет.  

comment 0
visibility 2275
Артисти ще забавляват малки и големи в столичния парк Дружба

Артисти ще забавляват малки и големи в столичния парк Дружба

Весел празник в парк „Дружба“ ще зарадва малки и големи жители на столичния район „Искър“. Събитието ще се проведе на 1 юни и е по повод Международния ден на детето, съобщават от районната администрация. Около детските площадки артистите от пътуващ театър „Скрин“ ще забавляват малчуганите. От 11:00 ч. до 11:40 ч. те са подготвили Клоунада, от 11:20 до 12:00 ч – Пантомима. В 11:30 стартира програмата на акробатите, която ще продължи до 12:10, а в 12 ч започват циркови куклени номера, които ще продължат до 12:40 ч. В 17:30 ч. всички могат да се насладят на семейното представление „Голямото жабешко пътешествие“, което артистите от пътуващ театър „Скрин“  ще изиграят на сцената на Концертната зала в Дом на културата "Искър".

comment 0
visibility 17130
Премахнаха опасен панел от блок в столичния кв. Дружба 1

Премахнаха опасен панел от блок в столичния кв. Дружба 1

Екипи на столичния район „Искър“ са реагирали на сигнал на граждани и са премахнали опасен панел от фасадата на блок в кв. „Дружба 1“. Откъртеният панел е бил на балкон в бл. 41, вх. Г, съобщават от местната администрация. Действията са предприети, въпреки че според Закона за собствеността това е задължение на собствениците на имота. След постъпване на сигнала, служители от отдел „Контрол по строителството“ в район „Искър“ са посетили неколкократно адреса в опит да открият обитателите на апартамента. Собствениците не са намерени, а домоуправителят на етажната собственост и съседи са потвърдили, че нямат никаква връзка с живеещите две жени в имота. За да се избегне инцидент, по искане на кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков днес екип на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столична община, служители на районната администрация „Искър“, Столичен инспекторат и Осмо РУ-СДВР премахнаха фасадния панел.  Достъп им е бил осигурен от живеещите на долния етаж съседи.

Реклама
comment 0
visibility 2409
Кметът на Искър: Алеите в парк „Дружба“ се нуждаят от цялостен ремонт, но з

Кметът на Искър: Алеите в парк „Дружба“ се нуждаят от цялостен ремонт, но засега е невъзмо...

„Алейната мрежа в парк „Дружба“ се нуждае от цялостно обновяване, а не от асфалтови кръпки на парче!“ – категоричен е кметът на столичния район „Искър“ Ивайло Цеков. По думите му обаче цялостен ремонт към момента е невъзможен. Една от причините за това е наличието на пет частни терена на територията на парка. „В последните години съм подавал редица доклади към Столичния общински съвет за доброволното им изкупуване. Внасял съм и предложения до Столична община с искане да бъдат включените в програмата за отчуждаване. За съжаление до момента не са нито изкупени, нито отчуждени.“, посочва районният кмет. Друга причина да не бъде извършен цялостен ремонт, е липсата на достатъчно средства за финансирането му. „Затова, с ясното съзнание, че пълното обновяване на настилката е най-доброто решение, което обаче в следващите години изглежда неизпълнимо, поисках от Столична община, в рамките на бюджета на районната администрация „Искър“ за текущи ремонти, да възложи частична подмяна на асфалта на местата със силно компрометирана настилка.“, казва още кметът Цеков.

comment 0
visibility 873
В Бусманци избраха най-вкусните баници

В Бусманци избраха най-вкусните баници

Ден на баницата се проведе в клуба на Дружеството на инвалида в Бусманци вчера, съобщава от администрацията на столичния район „Искър“. 17 членове на организацията се бяха постарали, приготвяйки тиквеници, зелници, баници със сирене и спанак, класическа баница и др. Специални гости на събитието бяха депутатът Евгения Алексиева, кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, кметът на кметство Бусманци Калоян Стойнов и Георги Колев, председател на Съюза на инвалидите в България. Гостите бяха и жури в конкурса за баница, като определиха и първите три места за най-вкусна баница, макар да признаха, че всички печива са били много вкусни. Председателят на ДИ „Бусманци“ Зорка Янкова благодари на гостите за присъствието им и изрази признателност за добрата съвместна работа с районната администрация „Искър“. Тя напомни, че системно се правят подобрения в помещението, което е предоставено за нуждите на дружеството. От своя страна кметът Цеков заяви, че членовете на дружеството винаги са имали подкрепа в негово лице. А Георги Колев от Съюза на инвалидите в България подчерта, че едва 6 от над 30 инвалидни дружества на територията на Столична община разполагат с просторни помещения, като това, което общинската администрация „Искър“ е предоставила в Бусманци. Кметът на Бусманци Калоян Стойнов изрази възхищение към активната дейност на ДИ „Бусманци“ и добави, че председателят Зорка Янкова е човек с голямо сърце, която работи неуморно в интерес на хората с увреждания. Инициативата „Денят на баницата“ се провежда за първи път в ДИ „Бусманци“, но с уверението на членовете му, че ще се превърне в ежегодна традиция.

comment 0
visibility 1024
Жителите на район „Искър“ събираха разделно пластмаса и хартия

Жителите на район „Искър“ събираха разделно пластмаса и хартия

Десетки столичани се включиха вчера в инициативата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в столичния район „Искър“. Районната администрация „Искър“ провежда инициативата за втора поредна година, съвместно с „Булекопак“. Целта е да бъде насочено вниманието на гражданите към ползите от рециклирането на отпадъци. На специално открит пункт в парк „Дружба“ жителите на района предадоха разделно събрани хартия и пластмаса. Събитието беше открито от кмета на „Искър“ Ивайло Цеков. Именно той посрещна първите желаещи да предадат своите отпадъци от опаковки. „Радвам се, че все повече хора показват отношение към разделното събиране на отпадъци и че има толкова много деца, които дойдоха да оставят своите разделно събрани отпадъци“, коментира Цеков. За да бъде поощрено „зеленото“ мислене сред гражданите, бяха осигурени и награди от „Булекопак“. Емил Алкалай получи голямата награда дрон, тъй като предаде най-голямо количество хартиени отпадъци – над 20 кг. А чрез томбола, в която участваха всички останали, предали над 1 кг. отпадъци, Фикрие Драганинска спечели безжични слушалки. Инициативата е част от кампанията на район „Искър“ и „Булекопак“ за популяризиране на ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковки, която се провежда целогодишно сред жителите в района.

comment 0
visibility 1316
Кошчета „мечета“ ще помагат да софийските деца да събират отпадъците раздел

Кошчета „мечета“ ще помагат да софийските деца да събират отпадъците разделно

Кошчета „мечета“ ще провокират възпитаниците на 88. ДГ „Детски рай“ в столичния район „Искър“ да събират отпадъците разделнол, съобщават от местната администрация. Подобни съдове за смет ще бъдат поставени във всички детски градини на територията на София. Официални гости на 88. ДГ „Детски рай“ днес бяха столичният кметът Йорданка, зам.- кметът по екология Десислава Билева и кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков. „Децата са най-добрите учители! Вярвайки в тяхната способност да променят нас, възрастните, започнахме да ги приобщаваме към инициативите за разделно събиране на отпадъците“, коментира Фандъкова. Тя подчерта, че в края на ноември м.г. Столична община, съвместно с организациите за разделно събиране на отпадъците, са поставили над 1100 кошчета за хартиени, пластмасови и метални отпадъци от опаковки в столичните училища. А днес се дава началото на тази инициатива и в детските градини в София заедно с „Булекопак“. Над 43 000 деца от детските градини и техните учители ще могат да научат как правилно да разделят отпадъците от опаковки и защо това е важно за околната среда. Скоро инициативата ще се проведе и в университетите. „Децата са двигателят на промяната и съм наистина удовлетворен, че тази инициатива започва именно от район „Искър“. Благодаря на директора и екипа на 88. ДГ „Детски рай“, защото те са хората, които ежедневно провокират интереса на децата към тези положителни зелени политики, а когато децата се заинтересоват от малки, впоследствие са коректив на възрастните“, каза районният кмет Ивайло Цеков. Той припомни, че 88. ДГ е най-скоро реновираната детска градина в район „Искър“ и от септември м.г. приемът там е увеличен с още четири групи. От своя страна директорът на детската градина Мария Йорданова уточни, че децата са възпитавани в обич към природата. В двора са поставени компостери, в които малчуганите събират трева, листа и различни природни отпадъци, чрез които се създава компост, с който след това се торят градинките. 88. ДГ е включена и в друг „зелен поток“ на Столична община - в събирането на хранителни отпадъци. Кметът Фандъкова отбеляза, че обработката на хранителни отпадъци е започнало преди години със събирането им от магазините, ресторантите, детските градини, училища, като днес се е стигнало и до домакинствата. За първото тримесечие за 2023 г, само от детските градини в София са събрани 58 тона хранителни отпадъци - с осем тона повече от миналата година за същия период. „Разделното събиране е най-интелигентният начин за управление на отпадъците, затова обучението започва от най-ранна детска възраст, посочи Фандъкова. Тя допълни, че София събира 13 вида отпадъци разделно. Част от тях се изхвърлят в познатите цветни кофи за хартия, стъкло и метал, но има отделни пунктове за различно събиране на отпадъци - на лекарства, бои, лакове и други. Столичният кмет уточни, че функционира и развита система за текстил.

comment 0
visibility 1128
В район „Искър“ ще събират разделно отпадъци срещу награди

В район „Искър“ ще събират разделно отпадъци срещу награди

Жителите на столичния район „Искър“ ще могат да се включат в еко инициатива, свързана с разделно събиране на отпадъци. Събитието се организира от местната администрация, съвместно с "Булекопак". На 13 май (събота) от 11:00 до 12:30 часа на специално организиран пункт, разположен до Дома на културата "Искър" в ж.к "Дружба-1", ще се приемат: - Хартиени отпадъци от опаковки – кашони, картон, картонени кутии, хартия, хартиени торби и други чисти хартии; - Пластмасови отпадъци от опаковки – бутилки, капачки, кутии, флакони от козметика и битови препарати, торбички, чували - Метални отпадъци от опаковки – кенове от напитки, консервни кутии, метални капачки, флакони от козметика и битови препарати Отпадъците ще бъдат приемани само ако са сортирани според вида на материала, ако са чисти и компактно събрани. Всеки, който предаде своите разделно събрани отпадъци от опаковки, според изискванията, ще получи награда и ще участва в томбола за спечелването на безжични слушалки. За участие в томболата количеството на предадения отпадък трябва да е не по-малко от 1️ кг. Томболата ще се тегли в 12:30 ч. А този, който донесе най-голямо количество разделно събрани отпадъци от опаковки, според изискванията (не по-малко от 5 кг) ще спечели специалната награда - дрон.

comment 0
visibility 1093
Декоративни птици и сукуленти привлякоха десетки в с. Бусманци (СНИМКИ)

Декоративни птици и сукуленти привлякоха десетки в с. Бусманци (СНИМКИ)

Десетки птицевъди от различни части на България взеха участие вчера в изложението за декоративни птици и екзотични растения в с. Бусманци, съобщават от администрацията на район „Искър“. Още от сутринта посетителите, сред които и много деца, се събраха в двора на 65. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и в пространството пред него, за да разгледат декоративните птици и да се полюбуват на кактуси и различни видове сукуленти. Присъстващите разбраха какво се изисква за отглеждането на пернатите, както и какви са условията, в които виреят екзотичните растения. Някои си тръгнаха от събитието с домашни любимци, а други си взеха саксии със сукуленти. За най-малките природолюбители организаторите бяха подготвили и томбола с награди – три дечица си тръгнаха от експозицията с вълнисто папагалче, декоративно зайче и двойка гугутки. „Идеята ни е събитието да се организира ежегодно, за да събира природолюбители и да ни напомня, че всеки от нас има принос към опазване на природата“, коментира кметът на с. Бусманци Калоян Стойнов. Инициативата се организира със съдействието на районната администрация „Искър“, кметството в с. Бусманци, ръководството на местното 65. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ по инициатива на Иван Кръстев, както и със специалното участие на Сдружение „Птицевъд и зайцевъд в Република България“, Сдружение на гълъбовъдите и природолюбителите „Кракра Пернишки“ и членовете на Фейсбук групата "ПЕРНАТИ ПО ДВОРА И ГРАДИНАТА-17 януари 2023 г.“

comment 0
visibility 1067
Четири детски градини ще приемат децата от район Искър това лято

Четири детски градини ще приемат децата от район Искър това лято

Това лято децата от столичния район „Искър“ ще бъдат разпределени в четири градини, а не само в една, както е било досега, съобщават от местната администрация. График за месец юли: ДГ „Пеперуда“ ще приема децата от 108. ДГ „Детско царство“ ДГ „Ежко Бежко“ ще приема децата от 13. ДГ „Калинка“ ДГ „Х.К. Андерсен“ ще приема децата от 96. ДГ „Росна китка“ ДГ „Звездичка“ ще приема децата от 88. ДГ „Детски рай“ График за месец август : ДГ „Детско царство“ ще приема децата от 36. ДГ „Пеперуда“ ДГ „Калинка“ ще приема децата от 21. ДГ „Ежко Бежко“ ДГ „Росна китка“ ще приема децата от 144. ДГ „Х.К.Андерсен“ ДГ „Детски рай“ ще приема децата от 185. ДГ „Звездичка“ Всяка детска градина организира приемането на заявления и определя срока за подаването им.

comment 0
visibility 1296
Показват декоративни птици и кактуси на изложба в с. Бусманци

Показват декоративни птици и кактуси на изложба в с. Бусманци

Изложба на кафезни декоративни птици ще се проведе в с. Бусманци, район „Искър“. Наред с това в експозицията ще бъдат включени различни видове кактуси, сукуленти и други екзотични растения, съобщават от местната администрация. Събитието ще се състои от 9:00 ч. до 14:00 ч. на 30 април – неделя. Инициативата се организира от Сдружение "Птицевъд и зайцевъд в РБ“, съвместно с кметство Бусманци и 65. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Експозицията на растенията ще бъде разположена в двора на училището, а на тротоара пред него по протежението на ул."Просвета" среща ще си дадат любителите на кафезни декоративни птици. Участие в събитието ще вземат много любители на птиците и растенията, сред които Сдружение на гълъбовъдите и природолюбителите „Кракра Пернишки“ и „Пернати по двора и градината - 17 януари 2023 г“.

comment 0
visibility 1395
-

"Мисия Родина" в столичния дом на културата "Искър"

Общински културен институт Дом на културата "Искър" представя проекта "Мисия Родина", който си поставя за цел да популяризира система от 20 принципа , създателите на които твърдят, че ако бъдат приложени, “ще превърнем България в уважавана, просперираща и добра за живеене страна“. Първото събитие на Мисия Родина ще се състои на 18.04.2023 г., от 19:00 ч., в Дом на културата "Искър". В арт представянето на проекта ще се включат музикантите от фолклорния ансамбъл "Българе" и Христо Димитров - основател, хореографа, сценариста и режисьора на ансамбъла.

comment 0
visibility 1047
-

Кметът на столичния "Искър": Неприемливо е да се хвърлят безразборно отпадъци

Беседката до столичното 108 СУ "Н. Беловеждов" беше почистена от служители на районната администрация за пореден път. За акцията по почистването  разказа кметът на "Искър" Ивайло Цеков. Той сподели, че в администрацията е получен пореден сигнал че беседката е затрупана с отпадъци. На място веднага е бил изпратен екип, който е почистил пространството. "Наистина е неприемливо да се хвърлят безразборно отпадъци и да се руши направеното за удобство на гражданите. Беседката е поставена на мястото по проект по програмата на Столична община за безвъзмездно облагородяване на междублокови пространства "Зелена София", спечелен от Сдружение “Дружба – София” през 2019 г. Наблизо бяха засадени и цветя, които изчезнаха почти веднага, а кашпите се запълниха със смачкани опаковки от пакетирани храни и напитки", отбеляза районният кмет. Той призова гражданите да пазят изграденото и да ползват кошчетата за отпадъци по предназначение.

comment 0
visibility 751
Почистиха терена около беседка в „Искър“… за пореден път

Почистиха терена около беседка в „Искър“… за пореден път

Жители на столичния район „Искър“ са се оплакали в местната администрация, че беседката до 108. СУ "Н. Беловеждов" е затрупана с отпадъци. Това е поредният подобен сигнал, съобщава кметът Ивайло Цеков. „И този път работниците ни я почистиха веднага, но е наистина неприемливо да се хвърлят безразборно отпадъци и да се руши направеното за удобство на гражданите.“, коментира районният кмет. Беседката е монтирана по проект от програмата на Столична община за безвъзмездно облагородяване на междублокови пространства "Зелена София", спечелен от Сдружение “Дружба – София” през 2019 г. „Наблизо бяха засадени и цветя, които изчезнаха почти веднага, а кашпите се запълниха със смачкани опаковки от пакетирани храни и напитки. Нека пазим изграденото и да ползваме кошчетата за отпадъци по предназначение. Само така ще живеем в една по-приветлива градска среда!“, призовава кметът Цеков. Хора от района пък коментират, че вместо да се подават сигнали до администрацията, може всеки да даде личен пример, като събере отпадъците и почисти мястото.

comment 0
visibility 1115
Откриват нов пункт на Детска млечна кухня в „Искър“

Откриват нов пункт на Детска млечна кухня в „Искър“

Нов пункт на Детска млечна кухня предстои да бъде отворен в район „Искър“, съобщават от местната администрация. За удобство на родителите от четвърта и пета част в ж.к. „Дружба – 2“, пунктът ще се намира в сградата на 88. ДГ „Детски рай“ /в стария корпус/, намираща се на ул. „Димитър Пешев“ 21. „В момента в помещението се извършват ремонтни дейности, като след приключването им, кухнята ще заработи. Допълнителна информация за датата на отваряне ще бъде публикувана на интернет страницата на район „Искър“ и във Фейсбук“, уточняват от администрацията. Пунктът в 88. ДГ е четвърти в район „Искър“. Към момента действащи са детските кухни до 4. ОУ „Проф. Джон Атанасов“ и 108. СУ „Никола Беловеждов“, както и тази срещу бл. 266.

Район Искър

Територия и население на район Искър

Територия и население на район Искър

Район Искър е разположен в югоизточната част на София и заема площ от 25.6 кв. км. В пределите на район Искър влизат жилищен комплекс „Дружба“ с подрайоните „Дружба 1“, „Дружба 2“ и „Цариградски комплекс“, квартали „Димитър Миленков“ и Абдовица, село Бусманци, промишлената зона „Гара Искър“. Район Искър носи името на реката, която протича през него – река Искър.

Район Искът е с население около 64 000 души.

>История на район Искър

История на район Искър

През 1947 г. покрай гарата започват да се строят блокове за работниците от предприятията. Така се застроява бъдещия район Искър. Малко по малко се оформя жилищния комплекс „Дружба“. През 1983 г. вече е факт обособения район Искър.

>Транспорт в район Искър

Транспорт в район Искър

Район Искър и, по-конкретно, квартал „Дружба“, който е основната му част, е добре обслужен откъм градски транспорт. Жителите на район Искър имат възможността да използват метрото като удобен начин за придвижване. В район Искър се намират метростанции „Дружба“ и „Искърско шосе“. Метрото е удобна връзка на квартал „Дружба“ с други столични райони, центъра на града и летище София.

В район Искър е разположена и гара Искър. На нея спират всички влакове, които пътуват към Пловдив, Бургас, Варна и Централна гара София.

В район Искър пътуват автобусни линии № 84, 88, 204, 384, 404, 604. Трамвайните линии, обслужващи район Искър са 20 и 23. Тролеите, пътуващи в район Искър са 4 и 11.

>Образование в район Искър

Образование в район Искър

За нуждите на жителите на район Искър функционират 9 детски градини.

4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в район Искър отваря врати през 1975 г. През годините училището е имало паралелки с преподаване на руски език, банково дело, английски език и др. Днес има паралелки с ранно чуждоезиково обучение по английски и испански, компютърно обучение. Допълнителни часове по интереси има по карате, баскетбол, шах, музика, танци – модерен балет, народни танци, латинотанци.

65 ОУ „Кирил и Методий“ в район Искър е открито през 1878 г. От 2011 училището има нова сграда.

В район Искър се намира 68 средно училище „Академик Никола Обрешков“. То е основано през 1986 г. В училището се изучава засилено математика, биология и химия, изобразително изкуство. Училището има 2 физкултурни салона, огромна библиотека, стол, спортни площадки, керамично ателие.

69 средно училище „Димитър Маринов“ в район Искър. Училището разполага с два физкултурни салона, бюфет, три компютърни кабинета. Извънкласните форми, които могат да избират учениците са футбол, карате, народни танци, вокална група, обучение за оказване на първа помощ.

В район Искър се намира 108 СУ „Никола Беловеждов“. В него учениците могат да се обучават в специализирани паралелки със засилено обучение по чужд език, профил „Предприемачество и бизнес“, профил „Стопански мениджмънт“ както и в непрофилирани паралелки. В училището в район Искър се набляга на специалността предприемачество и бизнес. То е основано през 1972 г.

На територията на район Искър се намира Професионална гимназия по транспорт. В него се подготвят професионални кадри за автотранспорта – механици и водачи на превозни средства. Училището в район Искър е основано през 1949 г.

В район Искър е разположен и Частен Професионален Колеж „Света Ариадна“. Той отваря врати през 1992 г. Учениците получават специализация в направленията дизайн, бизнес-администрация и мениджмънт. Днес броя на специалностите е увеличен и освен първите две специалности тук се изучават предприемачество и мениджмънт, бизнес администрация, оперативно счетоводство, маркетинг и реклама, туризъм – хотелиерство, туризъм – екскурзоводска дейност, барман, готвач, компютърни мрежи, програмиране и web дизайн, електронна търговия и др.

 Частен Професионален Колеж по транспорт в район Искър е основан през 2002 г. Целта е да се подготвят квалифицирани кадри за Гражданската и Държавната авиация. През 2006 получава лиценз като Авиационен Учебен Център.

>Култура в район Искър

Култура в район Искър

В район Искър не липсват добри културни центрове.

Културен дом „Искър“ в район Искър на практика е първият културен дом в София. Сградата на Културния дом в район Искър е построена през 1953 г. Изтъкнати творци са се изявявали в Културния дом в район Искър. В дома се развиват разнообразни културни дейности като Софийски духов оркестър, Фолклорен ансамбъл "Искри", Вокална група "Трендафил", РТО "Екстрийм шоу", Балетно студио "Модерато", Балетна школа "2 Dance", Школа "Слънчице", Курс по арттерапия, Детска вокална група "Искър", Пиано, пеене и солфеж, Школа по китара, Карате-клуб "Фунакоши", Aтелие "Пъстри мечти", Логопедичен кабинет, Танцов клуб "ХороТропанка", Спортни Таланти, Танцспорт клуб "ЛОТОС", Актьорска студия "Арте", Танцова школа "Вай, дудуле".

>Забележителности в район Искър

Забележителности в район Искър

Около Голямото езеро в район Искър има обособен парк. Езерото се разделя на две от пешеходен мост. Обособяването на т. нар. Дружбенско езеро е станало през 70-те години на миналия век благодарение на подпочвените води, които се появили, когато били извличани строителни материали за жилищния комплекс. С годините теренът около образувалото се в район Искър езеро бива облагороден. Около езерото се появява парк. Културният дом на район Искър се намира до моста. Край езерото има обособен и пристан, от който всяка година хвърлят кръста за Йордановден.

Друга забележителност в район Искър е дворецът „Врана“. Това е царския дворец. В него царското семейство е живяло през по-голямата част от времето. Преди Освобождението там е бил чифликът на управителя на София – Осман паша. След това, през 1879 г. съратникът на Апостола, хаджи Боне Петров, го наема, а после и купува за 500 лири. Имотът в бъдещия район Искър става царски след като Боне изпада във финансово затруднение и БНБ обявява чифлика на търг. Откупува го аптекаря на Фердинанд I за 56 000 златни лева. Царското имение получава името Врана от самия Фердинанд. Запален по орнитологията, той решил, че чифликът ще носи името на птицата, която първа кацне на неговия покрив. Така имотът в район Искър става Врана.

Царският имот е парк 950 декара, 1000 декара стопанство, както и две сгради, които са свързани с топла връзка и представляват дворцов комплекс. След като Фердинанд абдикира , собственик на двореца става Борис III.

Or 2013 г. всеки уикенд дворецът и паркът в район Искър са отворени за граждани от 10 до 16 ч. Групите се придружават от екскурзовод.

Паркът притежава разнообразни растителни видове – 821 вида от 118 семейства и 435 рода. Това го доказва високата му стойност. Изграждането му започва през 1900 г. Много от видовете растения били доставяни от различни континенти.

Територия и население на район Искър

История на район Искър

Транспорт в район Искър

Образование в район Искър

Култура в район Искър

Забележителности в район Искър

Прочетете още