Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (39%, 69 Гласове)
  • На българското черноморие (21%, 38 Гласове)
  • Гърция или чужбина (28%, 49 Гласове)
  • На село (7%, 12 Гласове)
  • Не съм решил (6%, 10 Гласове)
Общо гласували: 178 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 455
косене

От район "Искър" отчетоха къде са окосени зелените площи

Администрацията на район "Искър" пусна в социалната мрежа списък с улиците и парковете, където зелените площи са окосени поне по един път. В парка на 108-мо СУ "Никола Беловеждов" днес продължава второто косене на тревата. Работата върви паралелно в двете части на ж.к. „Дружба” и кварталите „Абдовица”и „Димитър Миленков” и с. Бусманци. Ето и точният периметър, където са окосени тревни площи през последните две седмици: Междублоковите пространства на блокове от 260 до бл. 274, между бл. 311-313,бл. 404 до бл.410, бл. 420-422, бл. 507 – 519, бл. 523-524, от бл. 526 до бл. 528 и около метростанция „Цветан Лазаров“, тревните площи край ул. „Обиколна“ – в частта на от бул. „Цветан Лазаров“ до бул. „Копенхаген“, около 88-ма Детска градина, зелените площи около обръщалото на автобус 204 и др. в ж.к. „Дружба-2”, около училищата в район „Искър“, зелените площи край блокове бл.110, от 113 до 118 и от бл. 121 до бл. 124, от бл. 20-24, 27-29, бл. 64-66, 70,71; пространствата от бл. 15-18, 7-12, 3-6, 181 – 185, от 41 до 44, от бл. 33 до бл. 37, бл. 139, бл. 140 и 142, зелените площи западно от бл. 121 в ж.к. „Дружба-1“, междублоковите пространства от бл. 80, край бл. 15, зелените площи край бул. „Христофор Колумб“ и бл. 28 между ул. „5033“ и бул. „Христофор Колумб“ и кварталите „Абдовица”и „Димитър Миленков” и с. Бусманци.  

comment 0
visibility 2241
ПУП в Дружба

На 10 юни представят проекта на ПУП на столичния "Дружба"

Обществено представяне на проек за ПУП в район Искър е насрочено за 10 юни т. г. Кметът Ивайло Цеков е издал заповед за дискусията, на която гражданите ще могат да си кажат мнението и да подадат писмени становища и възражения на проекта за Подробен устройствен план. Представянето е от 18.30 ч. в 68 училище "Акад. Никола Обрешков" в кв. Дружба 2, на бул. бул. „Проф. Цветан Лазаров“ № 122. Гражданите ще бъдат запознати с ПУП - План за регулация и режим на застрояване за преструктуриране на жилищен комплекс в местност ж.к. Дружба 1 - 3 част“ в граници с бул. „Кр. Пастухов“, ул. „Тирана“, ул. „Илия Бешков“, ул. „Кап. Димитър Списаревски“ и м. ж.к. „Дружба-2“ – 1-ва част с граници бул. „Проф. Цветан Лазаров“, бул. „Копенхаген“, ул. „Обиколна“. Към проектите има и план-схеми и инженерна инфраструктура. Проектът е на разположение на гражданите в отдел УТКР, район Искър, стая 208, ет. 2. В срок до 26 юни т. г. всички писмени становища да бъдат разгледани и систематизирани от комисия, назначена от кмета на района. Заключителната дискусия и обсъждане по приемането на ПУП-а да бъде на 26 юни т. г. от 18.30 ч. пак в сградата на училище "Акад. Николай Обрешков", пише в заповедта на кмета на район Искър.  

comment 0
visibility 741
Изграждане на спортна площадка

Кметът на "Искър" провери строителството на ново игрище в Дружба 2 (СНИМКИ)

Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков посети терена на спортното игрище в ж.к. „Дружба-2“ – четвърта част. Целта бе да се провери напредъка в работата по обновяването му. Цеков разговаря с работниците за процеса на изграждане и изпълнението на предварително планираните срокове за завършване на обекта. Площадката се изгражда на общински терен между блок 411 и 402 и в близост до 163 то ОУ „Черноризец Храбър“. Възложител е район „Искър“, а инвеститор - търговската верига „Практикер“. На спортното игрище ще има съоражения за игра на футбол, хандбал и басктебол. С тях се изгражда и осветление. Теренът в Дружба 2 е само едно от местата за спорт на територията на район „Искър“, които са обновени или предстои да бъдат изградени. Три спортни площадки ще бъдат изцяло ремонтирани в ж.к. „Дружба-1“. А финансирането е от общинския приватизационен фонд, одобрено от Столичния общински съвет след доклад на кметът на района. През месец март бе открита напълно обновената спортна площадка до 108-мо СУ „Никола Беловеждов“. Там бе подменена изцяло настилката на терена, а самата площадка бе снабдена с баскетболни кошове и врати за игра на футбол и хандбал. Близостта на площадките до училища и жилищни блокове, ги прави изключително удобни за използване от деца и възрастни. Изградени бяха и още две в кв. „Димитър Миленков“ и до бл. 40 в ж.к. „Дружба-1“. Подобни площадки за футбол на открито радват и най-малките в дворовете на ДГ № 144 „Ханс Кристиян Андерсен“ и ДГ № 185 „Звездичка“. От районната администрация не са забравили и любителите на фитнеса на открито, за тях са разположени уреди до до бл. 517, бл. 319, бл. 226, бл. 414 и до блокове 75 и 77. Жителите имат достъп и до гимнастически уреди, разположени до бл. 301, бл. 45 в парка до 108-мо СУ и до бл. 226.

Реклама
comment 0
visibility 394
ученици

Асансьори за ученици с двигателни проблеми изградиха в 163 ОУ и в 68 СУ (СНИМКИ)

Две училища на територията на район "Искър" изградиха асансьори, които да дават достъп до всички етажи на деца с двигателни проблеми. Става дума за 163-то ОУ „Черноризец Храбър“ и 68-мо СУ „Акад. Никола Обрешков“. Платформи за придвижване с инвалидни колички пък бяха монтирани в 4-то ОУ „Проф. Джон Атанасов“ и в 108-мо СУ „Никола Беловеждов”, съобщават от администрацията на района. 108-мо СУ има видео-озвучителна система, която позволява дистанционно обучение на ученици с нарушени двигателни способности в часове от кабинетната система. Така подобен ученик може да участва в учебен час, провеждан в специализиран кабинет в училището, без да се налага физическото му присъствие в сградата. Чрез видео връзката може да „присъства“ и на урок, провеждан на етаж, различен от този, на който е той.

comment 0
visibility 515
Искър

С голямо тържество отпразнуваха 30 години детска градина „Звездичка“ (СНИМКИ)

С голямо тържество бе отпразнуван 30-годишният юбилей на детска градина 185 „Звездичка“ в район „Искър“. Дечицата пяха и танцуваха, бяха патета, жабки, приказни герои, принцеси и балерини. На празника бе кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, общински съветници и много гости. С плакет бе наградена директорката на детското заведение Мария Петрова. Тържеството премина с много танци и забавление за децата.

comment 0
visibility 381
детски градини

Мащабни ремонти на детските градини в район "Искър" (СНИМКИ)

Мащабни ремонтни работи се извършват в момента в няколко детски градини, намиращи се на територията на район "Искър". 9 площадки за игра са направени в ДГ №21 "Ежко Бежко" и в 88 ДГ "Детски рай". Тези площадки отговарят на условията за безопасност, а уредите за игра са съобразени основно с възрастта на децата. Всичко е направено в ярки цветове и форми, които да развиват въображението на малчуганите. Вътре в двете градини са реновирани помещенията за игра и отдих на малките и помешенията за хигиена. Обновяване на детски площадки имаше и при реконструкцията на градини 185 "Звънче", 144 "Ханс Кристиян Андерсен" и 13 "Калинка". Реновиране на местата за игра е заложено и в цялостната реконструкция на детските градини в района, които са построени с етернитови плоскости- ДГ №96 "Зорница", която в момента основно се ремонтира, и градина 36 "Пеперуда", чиито ремонт е планирано да започне и да приключи през следващата година.

comment 0
visibility 403
Боклуци в Дружба 1

Роми пак ровят и разнасят боклуци в Дружба

Ромските набези из контейнерите в София се вихрят с пълна сила. Особено забележимо това е в жилищните квартали. Фрапиращ случай е в пространството между блок 10 и 11 в Дружба 1, видя Столица.bg. След като контейнерите бяха изхвърлени от оператора и почистено около тях, тази сутрин градинката осъмна осеяна в отпадъци. Мебели, храни, пликчета, дрехи и обувки бяха разхвърлени и в тревните площи. "Заслугата" е на ромските сепаратори, които влизат в контейнера и ровят. Изхвърлят, което им е ненужно и после не чистят. Днес имаше силен вятър, който продължи да разнася боклуците. От общината поставят и контейнери за текстилни отпадъци, но явно има неразбрали и са изхвърляли текстил в тези за битови", коментираха възмутени хора от блоковете. Виновни са не само ромите, че ровят ежедневно, но и тези, които изхвърлят дрехи в съдовете за битови отпадъци, ядосват се граждани.  

comment 0
visibility 452
Ремонт на детски градини

Продължава реконструкцията на ДГ 36 и 96 (СНИМКИ)

Продължава цялостната реконструкция на сградите на детски градини 96 „Росна китка“ и 36 „Пеперуда“ в район „Искър”. Строителството и на двете е било изпълнено с етернитови плоскости. В първата в момента се извършва основен ремонт, укрепване и разширяване на сградата. На практика със строителството на нова сграда се дава възможност за по-голям прием на деца. Изгражда се пристройка с помещения за две нови групи – яслена и градинска, и втора пристройка – за физкултурен салон. В втората градина се извършва цялостен ремонт на площадките с подмяна на съоръженията в съответствие с изискванията за безопасна игра на вън. Така децата от ДГ № 96 ще имат нов, по-уютен дом тази есен. Предстои да бъде направено и цялостно укрепване и реконструкция и в ДГ № 36 „Пеперуда“. Етернитовите плоскости ще бъдат заменени с тухлена зидария. Ще бъде направена и цялостна топлоизолация и хидроизолация на покривите на сградите, поставяне на нова дограма, нови настилки и врати. Ремонтът трябва да приключи през 2020-та година. Благодарение на разширението и на други три детски градини 185 „Звездичка“, 144 „Ханс Кристиян Андерсен“ и 13 „Калинка“, възможността за приема на деца от район „Искър“ бе увеличен с 10 групи - 6 яслени и 4 градински.

comment 0
visibility 465
Детски празник в Дружба на  1 юни

Район "Искър" организира празненство за Деня на детето

Голямо завабление ще падне на 1 юни в Дружба в Дом на културата "Искър". Районната община организира празник за Деня на детето. Поканени са родители, баби и дядовци, лели и чичовци и всякакви роднини. нека всички да се наслаждават на усмивки, веселие и детска глъч, пирзовават организаторите от кметство "Искър". Програмата започва в 10,30 ч. с детска хоротека, а от 17 ч. ще стартира музикална програма с участието на детска вокална група „Звездици“ с ръководител Кина Вълчева, мажоретен състав „Светла“ – кадетки с ръководител Светла Кимилска, “Аватар тийм „ с ръководител Георги Ценев“ към 108-мо СУ „Никола Беловеждов“, „Орфеево цвете“ с ръководител Моника Димитрова. Феновете на Супер Марио ще могат да гледат едноименната постановка на театър БХАЛГ в 18 ч. Събитието е включено в Календара на културните събития на Столична община.

comment 0
visibility 411
Нарушение

Строител на автомивка получи акт за замърсяване

Липсата на устройство за измиване ходовата част на камионите докара глоба на строители, които градят автомивка. Актът е съставен на техническия ръководител на бригада, която работи на Софийски околовръстен път - изток в район "Искър", съобщават от Столичния инспекторат. От строежа е допуснато излизане на мръсни камиони от обекта , с което са замърсени пътните платна, аварийна лента и дясна лента СОП - Изток, както и околното пространство. 

comment 0
visibility 331
спортен празник

Спортен празник събра малки и големи в парк "Езерото" (СНИМКИ)

Спортен празник, посветен на международния ден за движение за здраве, събра малки и големи в парк "Езерото" на "Дружба- 1". Големите показаха на малките как се играе "Не си сърди човече", имаше състезания по бадмингтон, а някои връщаха формата с коремни преси и клекове на открито. Децата от района си направиха волейболен мач. А имената на отборите избраха сами - "Комета" и "Светкавица". "Светкавица" показаха страхотна игра, но победата все пак отиде при "Комета".

comment 0
visibility 1298
къщичка за книги

Къщичка за книги се появи до езерото в "Дружба"

Къщичка за книги се появи в парка край езерото в квартал "Дружба-1". В "малката библиотека" всеки може да постави книги, както и да вземе от там назаем, да прочете и да върне след това. Прекрасната инициатива е по повод Деня на светите братя просветители Кирил и Методий, съобщават от администрацията на район "Искър".   В къщичката има албум на общината  със забележителностите ѝ и с историята. Много граждани приеха присърце инициатива и оставиха в безплатната читалня свои любими творби.

comment 0
visibility 1003
хоро край езерото

"Хоро край езерото" събира истинските българи в "Дружба"

На 19 май отново ще се проведе "Хоро край езерото" в парк "Езерото" на "Дружба-1", съобщават от администрацията на район "Искър". Инициативата се организира за трета поредна година. Ако душата ви потрепва от ръченици, македонски или шопски напеви- то се хванете на хорото. Ще има много усмивки, споделени емоции, снимки за спомен и прекрасно настроение.   Промяна в датата или мястото на събитието ще има само ако метеорологичните условия са лоши.  

comment 0
visibility 389
Спорт

Със спортни състезания посрещнаха Деня на Европа в район „Искър“ (СНИМКИ)

С бадминтон, волейбол, футбол, дърпане на въже и много състезателни игри и веселие премина Спортният празник в район „Искър“. За празника се събраха на 200 ученици от 8 до 18 години от всички училища в района. Кметът на района поздрави децата и им пожела много победи и да са винаги усмихнати. На тържеството присъстваха и учители, директори и общински съветници. Всяко дете участващо в надпреварите получи фланелка с надпис „В Деня на Европа „Дружба“ празнува“. На децата помагаха аниматори и водещата на събитието. Преди състезанията малчуганите направиха динамична физзарядка. След последната игра те участваха и в специална дискотека и хоротека. Събитието се финансира от Столична община по програма ,,София – Европейска столица на спорта“. Целта му е да създаде система от извънучилищни дейности в сферата на спорта, здравето и гражданското образование.

comment 0
visibility 359
глобени строители

Глобиха строители на автомивка заради мръсни камиони (СНИМКИ)

Липсата на устройство за измиване ходовата част на камионите докара глоба на строители, които градят автомивка. Актът е съставен на техническия ръководител на бригада, която работи на улица "Димитър Пешев" в район "Искър", съобщават от Столичния инспекторат. Глобата се прави на основание чл. 61 т.17 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.