Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
  • Да, спира строителството и запазва зеленината (7%, 77 Гласове)
  • Не, ще има много паркинги (2%, 17 Гласове)
  • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 22 Гласове)
  • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (84%, 915 Гласове)
  • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (5%, 53 Гласове)
Общо гласували: 1084 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 423
детска площадка

Район „Искър“ има нова детска площадка

На днешния светъл празник, Цветница, Бусманци, район „Искър‘ се сдоби с чисто нова модерна детска площадка, информира Нова ТВ. Съоръженията на площадката са предназначени за различни възрастови групи – 0 -3 и 3 – 12 години. Празникът беше наистина запомнящ се за малчуганите. Това е една от всичките седем детски площадки в района. Те са оборудвани със здрави и цветни съоръжения за игра, които гарантират безопасността на децата. Освен радостта от играта на новата площадка, децата бяха сюрпризирани и със редица забавления, едно от които беше забавното изрисуване на лицата им.

comment 0
visibility 379
нова детска площадка

На Цветница откриват нова детска площадка в Бусманци

С песни и танци и то на Цветница ще бъде открита нова детска площадка в село Бусманци. Тя се намира в парка "Гаргите",съобщават от район "Искър". По време на празника възрастните символично ще предадат на децата изграденото от общината за тях съоръжение. Освен за детската площадка, Столична община даде рамо и за облагородяването на парк "Гаргите".Бяха предоставени растителност и парково обзавеждане за близо 10 хиляди лева по два проекта от Програма "Зелена София" 2018 г.

comment 0
visibility 701
Дружба

Проверка и актове заради мръсна пешеходна връзка в „Дружба“ (СНИМКИ)

Инспектори от район „Искър“ направиха проверка на новоизградената пешеходна връзка, свързваща ж.к. „Дружба-1“ с ж.к. „Дружба-2“. Причината е получени сигнали от гражданите за сериозно замърсяване от близкия строеж. В резултат са съставени констативни протоколи и е издадено предписание за почистване на района в тридневен срок. Тротоара който се намира в зоната на строеж ще бъде възстановена за сметка на изпълнителя. Той ще бъде възстановен веднага след приключване на строителните работи по изграждане на уличен водопровод и уличен канал.

Реклама
comment 0
visibility 387
Столична община

Ремонтират три спортни площадки в "Искър"

Средства за ремонт на три спортни площадки в район "Искър" ще бъдат отделени от Столичния общински приватизационен фонд. Това предложение на общинския съветник Лорита Радева и на кмета на района Ивайло Цеков получи подкрепата на Съвета за управление на общинския приватизационен фонд и бе гласувано вчера от Столичния общински съвет. Това сподели Радева в социалната мрежа.  Първото място, което ще бъде реновирано е до блок 45 в ж.к. "Дружба-1" . Тази площадка от доста време чака ремонт и е в много лошо състояние. Ще бъде почистена храстовата растителност, ще се смени оградата, ще има нова настилка, обновяване на съществуващите уреди за баскетбол, хандбал и волейбол и разчертаване на игрища за тях. Втората площадка е на улица "Иван Арабаджията" в ж.к. "Дружба-1".Това е реална спортна площадка, част от която обаче е реституирана. При нея ремонтът ще бъде направа на нова ограда за частта от площадката, която все още е общинска собственост, почистване от храсти и треви. Третото място е до бл. 161 в ж.к. "Дружба-1" - спортната площадка в лошо състояние.И тук част от терена  е реституиран. Ремонтът тук включва нова ограда за частта от площадката, която продължава да е общинска собственост, махане на треви и храсти, махане на стара и слагане на нова настилка.    

comment 0
visibility 301
нови дървета

Млади еколози от "Искър" участваха в инициативата "Да нахраним дърветата"(СНИМКИ)

Учениците от пети и седми клас на 68-о училище "Акад. Никола Обрешков" попиха ценни знания как трябва човек да се грижи за засадените дръвчета. Децата подхраниха с компост дръвчетата в двора на школотно им. И така участваха в инициативата "Да нахраним дърветата", която е организирана от администрацията на район "Искър" по предложение на общинския съветник Лорита Радева- председател на Постоянната комисия по опазване на околната срледа към СОС. "Да нахраним дърветата" е продължение на миналогодишната инициатива на Лорита Радева и кмета на "Искър" Ивайло Цеков, при която дръвчета бяха засадени в дворовете на училища и детски градини. На децата от 68-о училище беше обяснено, че компостът е специален тор, който се прави чрез преработка на сухи клони, листа и окосена трева. И че този процес се случва недалеч от нас - в компостиращи инсталации за зелени отпадъци, които са част от голямата система за преработка на отпадъци на София.

comment 0
visibility 2452
Спортна площадка в Дружба 1 до пазара

Обновяват 3 спортни площадки в Дружба 1

Три нови, модерни и многофункционални спортни площадки ще бъдат реконструирани и възстановени в Дружба 1, район Искър. Вече е одобрен ПУП в квартала и това позволява да се започне работа по ремонта на съоръженията. Те са съществуващи, но в момента са в ужасно състояние. От районната администрация изчакаха дълго време, защото терените бяха блокирани поради липсата на планове и реституционни претенции.  Спортните площадки са на ул. Вардар, срещу бл. 45, до бл. 161 и на ул. Иван Арабаджията до пазара. Ремонтът им ще бъде финансиран от Специализирания общински приватизационен фонд с 325 000 лв., съобщи общинският съветник Лорита Радева. Спортните съоръжения ще могат да се използват за футбол, хандбал и волейбол. Разположени са до обществени обекти и училища, което дава възможност на много хора да спортуват. Одобрен план има за Дружба 2, но в момента има процедура по обжалване, уточни Радева. Тя добави, че съвсем скоро ще бъде пусната програмата "Зелена София" за 2019 г. и гражданите ще могат да кандидатстват по нея за облагородяване и озеленяване на градинки и междублокови пространства. Най-вероятно до края на месеца "Зелена София" на Столична община ще стартира, надява се общинският съветник.

comment 0
visibility 261
четене на приказки

Първокласници питат общински съветник как да пазим водата чиста(СНИМКИ)

Първокласници от 68 СУ "Акад.Никола Обрешков" в "Дружба" 2 засипаха с въпроси за екологията общинският съвет Лорита Радева. Тя им гостува по повод инициативата "Аз чета". Проявата върви във всички училища в района по повод Международния ден на детската книга, осъществява се заедно с администрацията на "Искър". Малчуганите показаха,че не само обичат да четат, но и са таланти в песните, рецитирането и танците."Родна реч", "Отечество любезно", "Аз съм българче" са само част от нещата, с които буквално просълзиха Лорита Радева. Малките обаче демонстрираха и активна гражданска позиция. Те я засипаха с въпроси за значението на дърветата и цветята за хората, говорят ли цветята собствен език, ценна ли ни е водата и как да я пазим чиста, трябва ли да засадим поне едно дърво. Накрая първокласничката Биляна Цветкова прочете есе, участвало и спечелило награда в конкурс, организиран по идея на Лорита Радева за Световния ден на водата

comment 0
visibility 278
Фестивал на толерантността

170 деца от София показаха талантите си във "Фестивалът на толерантността"(СНИМКИ)

Близо 170 деца от 7 софийски училища показаха уникалните си таланти във "Фестивалът на толерантността", който се проведе в Дом на културата в район "Искър". Малчуганите от 6 до 18 години пяха, рецитираха, танцуваха, свириха на инструменти и оставиха публиката без дъх в името на толерантността един към друг, на уважението и разбирането различията на другия до теб, съобщиха от администрацията на района. Събитието се организира от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в район "Искър" с председател кмета на община Ивайло Цветков. Гости на колоритния фестивал бяха общинските съветници Лорита Радева и Нина Чанева, и.д. кметът на район „Младост“ арх. Румен Русев, зам.-кметът на район "Подуене" Ани Бързанова, представители на районните администрации и на Местните комисиия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към столичните райони "Изгрев", "Искър", "Младост", "Подуяне" и "Слатина", много родители и учители. На финала участниците получиха грамоти от кмета на район "Искър". Призовете раздадоха общинският съветник от района Лорита Радева и колегата й Нина Чанева. Малките таланти от "Искър" получиха от кмета ваучер за пазаруване от книжарници.

comment 0
visibility 323
паяците ловят жертви

Паякът цял ден лови нарушители в "Дружба"(СНИМКИ)

Цял ден днес екипи на Центъра за градска мобилност обикалят по малките и по-големи улици в квартал "Дружба" и вдигат автомобили в нарушение, съобщават граждани в социалната мрежа. Основният контингент нарушители са били колите, спрели по ъглите и на всички забранени за паркиране места. Хората обаче са доста чувствителни към водачите, които не спазват ограниченията за престой и паркиране и доста активно подават сигнали- било в социалната мрежа, било в общинските администрации. От Центъра за градка мобилност дори обмислят и вариант паяците да работят и в събота, и в неделя.  

comment 0
visibility 375
Дружба 2

Деца и родители садиха цветя и дървета в Дружба 2 (СНИМКИ)

Деца и техните родители, се включиха в кампанията пролетно почистване като засадиха цветя и дървета в Дружба 2. Идеята им е много хубава и зарадва останалите жители на квартала, съобщават от Столичен Инспекторат. Цветята оцветиха сивият пейзаж в Дружба. Децата се включиха с много усмивки, хъс и желание в начинанието. Те обещаха, че ще се грижат да посадените цветя и дървета и ще следят за чистота в околното пространство. Като подарък те получиха специални еко торбички.

comment 0
visibility 1916
хоро на езерото

"Хоро край езерото" чака родолюбци в квартал "Дружба"

Всички, които се чувстват истински българи, обичат хората и шевиците, могат да се включат в инициативата "Хоро край езерото" в парк "Езерото" в квартал "Дружба"1. Проявата ще бъде открита на 21 април от 16 часа, съобщиха от администрацията на район "Искър". Събитието се провежда за трета поредна година.Този път то съвпада с един от най-светлите християнски празници- Цветница. От район "Искър" обещават да подарят по тениска с българска шевица на първите 200 гости, които се хванат на "Хоро край езерото".

comment 0
visibility 291
Среща в парламента

Над 100 абитуриента от район „Искър“ посетиха Народното събрание (СНИМКИ)

Над 100 абитуриента от район „Искър“ посетиха Народното събрание по покана на Валентин Радев. Те направиха обиколка на сградата на парламента, посетиха Клуба на народния представител, пресцентъра на репортерите, а също и изложбата на всички председатели на Народното събрание и четирите конституции на България. То бе организирано по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция и по идея на г-н Радев се превърна в естествено продължение на инициативата „Вие сте нашето бъдеще“ на район „Искър“. Веднага след обиколката, абитуриентите се събраха в зала „Изток“, където заседават парламентарните комисии. „Който учи е силен. Умен – беден няма. Бъдете умни! Имайте доверие на институциите, спазвайте правилата и законите! Уважавайте полицаите, лекарите! Уважавайте себе си, семейството си, учителите си“ обърна се към абитуриентите Радев.Той изтъкна,че живея в един от най зелените райони на София – „Искър“, на най-сигурното място на Балканите - България. Учениците му зададоха куп въпроси от обществения и политическия живот в България и Европа. Те се интересуваха защо се излъчват нови на турски език по БНТ, ще се върнели казармата, трябвали да има общоевропейска армия и още куп въпроси. На всеки един въпрос те получиха изключително изчерпателни отговори. Срещата му със зрелостниците се превърна в импровизиран парламентарен контрол, провеждан не от депутатите, а от ученици. Те получиха като подарък по една Конституция на Република България и послание с пожелание да учат, да успяват, да вярват в себе си и да бъдат единни, защото „Съединението прави силата“.

comment 0
visibility 365
Информационна среща с гражданите

Район Искър организира информационна среща с гражданите в Бусманци

Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков и общинският съветник Лорита Радева, председател на Постоянната комисия по опазване на околната среда, организират информационна среща с гражданите.Тя ще състои на 11 април от 19 часа в концертната зала на читалището в Бусманци. На нея са поканени жителите на с. Бусманци, кв. "Абдовица" и кв. "Миленков". Идеята на срещата е жителите да се запознаят с проекта на Столична община за подмяна на старите печки за отопление и преминаването на щадящо околната среда и въздуха отопление.

comment 0
visibility 373
Фестивал на толерантността

За четвърта година организират „Фестивал на толерантността“ в район "Искър"

За четвърта поредна година от Местната комисия за противообществените прояви към „Искър“, начело с кмета Ивайло Цеков, организират „Фестивал на толерантността“. Събитието е едно от най-мащабните организирано от районна администрация в Столична община и ще се състои на 17 април от 18 часа в ОКИ – Дом на културата "Искър". Фестивала е една инициатива, която има за цел да насърчи творческите прояви на учениците в района. Той е създаден в името на уважението, толеранса, разбирането и приемането на всички с техните особености, характери, цвят на кожата и религия. В инициативата тази година ще видим 170 ученика от 6 до 18 г., те ще покажат таланта си с песни и танци. Участниците са от 7 училища в районите „Искър“, „Слатина“, „Младост“, „Изгрев“ и „Подуяне. Ще се включат и 38 деца от местните 150-о ОУ „Цар Симеон Първи“ и 108-мо СУ „Никола Беловеждов“. Специален гост на събитието ще бъде народната певица Валентина Шерденкова. Кметът на района Ивайло Цеков, благодари за усилената работа и всеотдайност на администрациите на районите „Слатина“, „Младост“, „Изгрев“ и „Подуяне“, а също и на ръководствата на всички училища, които ще участват в това мащабно събитие.

comment 0
visibility 437
Къщички за птици в Дружба и Бусманци

Поставиха десетки къщички с хранилки за птици в паркове в "Искър" (СНИМКИ)

Десетки къщички за птици се появиха в район Искър. Те бяха поставени преди дни от районния кмет Ивайло Цеков, общинският съветник Лорипа Радева, приятели и доброволци по случай Международния ден на птиците. Къщички с хранилки вече има в парка при сградата на кметството в Дружба 1, около езерото Дружба, както и в парк "Гаргите" в село Бусманци, както и по дървета в междублоковите пространства и зелените терени. В акцията за грижа за птиците се включиха и много жители на квартала. Приятното бе съчетано и с полезното и хората разговаряха с кмета и по актуални теми и проблеми за райони. Радева и Цеков информираха хората подробно за изграждането на канализация в с. Бусманци и кв. „Абдовица” и кв. „Д. Миленков”. Гражданите се вълнуваха и от подмяната на печките за отопление с твърдо гориво с екологични. Кампанията по проект Лайф+ започна преди месец и подмяната е с целя да се намали замърсяването на въздуха в столицата. Гражданите се интересуваха също и от ремонтите по софийските улици, особено междукварталните, както и от пролетното почистване.