Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
  • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 970
type-photo.svg
нови лампи

Ново LED осветление за 40 междублокови пространства в "Искър" (СНИМКИ)

В район "Искър" усилено се прави ново улично осветление- по малките улици, в парковете и в междублоковите пространства, съобщават от администрацията на района.Новите осветителни тела за 40 междублокови пространства са с  енергоспестяващи LED лампи. Така се намалява консумацията на ток с 20%. 15 малки улици също ще имат ново осветление, такова се поставя в парка до 108. СУ „Никола Беловеждов“, по протежението на новоизградените участъци на ул. „Обиколна“, бул. ”Копенхаген” (между ул.”Обиколна” до ул. „Самоковско шосе”), в частта на ремонтирания бул. „Христофор Колумб“ (между ул. „Неделчо Бончев“ и ул. „Продан Таракчиев“), в „кръговото движение“ на кръстовището между бул. „Христофор Колумб“ и ул. „Неделчо Бончев“; по локалното платно на бул. "Цариградско шосе" и ул. „Копенхаген“, по протежение на „връзката“, свързваща бул. „Цветан Лазаров“ и ул. „Димитър Списаревски“. Възстановено е осветлението на 40 локации в района- пространства край детски и спортни площадки, спирки на градския транспорт, край училища. В парка до езерото в ж.к. „Дружба-1“ са сменени стълбове за улично осветление. С нови са заменени и амортизирани стълбове във вътрешноквартални улици.  

comment 0
visibility 1211
Ремонтираната и разширена 96 детска градина отваря врати на 16 септември т.

Ремонтирана и разширена с 2 групи 96 ДГ отваря врати в Дружба 1 (СНИМКИ)

С две групи повече започва новата учебна година 96 детска градина "Росна китка" в столичния Дружба 1. Повече от година детското заведение беше в ремонт. Бяха премахнати опасните ентернитови стени и настилки. Сградата бе реконструирана изцяло. На 16 септември т. г. градината ще приеме повече малчугани, тъй като има две нови групи - детска и яслена. Освен това базата е разширена и е с чисто нов физкултурен салон, какъвто до момента нямаше, съобщават от кметството "Искър". Новите места обаче бяха пуснати в автомотизираната система на Столична община още през май т. г. и те вече са заети. В момента продължават довършителни работи в детската градина. Извършва се обзавеждане, подреждане и подготовка за настаняване на децата и се изготвяне на съответната документация за въвеждане на детската градина в експлоатация. В двора продължава работата по озеленяването и обособяването на площадки за различните възрастови групи. Реконструкцията започна през 2018 г. и сградата беше конструктивно обновено и укрепена. Подменени са дограмата и подовите настилки, ВиК, електрическите инсталации и отоплително - вентилационната инсталация. Сградата е санирана, а с енергийното обновяване ще се намали енергопотреблението и реализиране на икономия на разходите. В двора на детската градина има 12 нови детски площадки със съоръжения за игра на децата, съобразени с разпоредбите на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. В двора има и нова растителност, съобщиха от район "Искър".

comment 0
visibility 836
нова група

Нова яслена група откриват в ДГ 108 "Детско царство"

Детска градина 108 "Детско царство" в "Искър" има важна придобивка. В централната сграда заедно с шестте градински групи за първи път ще има и яслена. Във филиала на детското заведение, който в момента се санира, има други 4 градински групи, съобщават от администрацията на "Искър". За новата група бе намерено, ремонтирано и обзаведено помещение за 20 деца. В Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата за новата яслена група са обявени 16 места за набор 2017 и 4 свободни места за набор 2018 г. От администрацията на района информират,че от 2015 година насам са ремонтирани основно и е разширен капацитетът на три от осемте детски градини в „Искър“ - ДГ 185, 144 и 13, с двуетажни корпуси. В момента цялостно се реконструират други две детски градини в района, чието строителство е с етернитови плоскости - ДГ 96 и ДГ 36. Сградата на първата от тях се и разширява. Чрез изграждането на нови корпуси към съществуващите сгради, възможността за прием на децата в район „Искър“ през последните години се увеличи с общо 11 групи – 7 яслени и 4 градински.

Реклама
comment 0
visibility 774
type-photo.svg
събор

Оркестър "Ръченица" за млади и стари на събора в Бусманци (СНИМКИ)

Изпълненията на оркестър "Ръченица" вдигнаха градуса на ежегодния събор на село Бусманци, район "Искър". Младите показаха,че са наясно със стъпките на ръченицата, а старите се впуснаха в спомени какви събори е имало в селото преди години. Празникът се организира с помощта на администрацията на района всяка последна неделя на август. За доброто настроение на хората се погрижиха още певиците Евелина Александрова и Боряна Василева. Майсторство на клавир показа Явор Младенов. Публиката не остана равнодушна и при изпълнението на Иван Пейчев на кавал. В скоро време ще се обнови и пространството пред читалищната библиотека. Така ще може по-често да се експонира част от музейната му сбирка.  

comment 0
visibility 925
type-photo.svg
хоро край езерото

Малка певица дирижира "Хоро край езерото" в "Дружба" (СНИМКИ)

Малката певица Йоанна Миланова бе изненадата на днешното "Хоро край езерото", което се проведе в "Дружба"1. Звънкото гласче на момичето определяше посоката и темпото на многото танци в парка. А когато запя "Залюбих мамо, три моми" и най-коравите сърца се разтопиха. Имаше много нови приятелства, много усмивки, прегръдки и снимки за спомен. Хората от района за пореден път доказаха,че за истинските родолюбци и отпускарски месец като август не е пречка да почетат българското. Емблематичната инициатива на район "Искър" се провежда за трета година, веднъж месечно- от април до октомври.    

comment 0
visibility 1045
Обновяват детски площадки в Дружба 1, район Искър

Ремонтират 3 спортни площадки в Дружба, поставят LED осветление (СНИМКИ)

Започна ремонтът на още три спортни площадки в столичния Дружба 1, след като на последната сесия на СОС, през юли, бе одобрено финансирането от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ), съобщиха от район "Искър". С разцепен асфалт, изкъртени огради и стари съоръжения и без осветление са и трите площадки. Едната е до бл. 45 на ул. Тирана, където в близост до нея бе изградена чисто нова детска. Втората е бл. 161 на ул. "Илия Бешков", а третата на ул. "Иван Арабаджията". В момента тези зони за спорт са неизползваеми, тъй като са доста занемарени и на тях може да има контузии травми. Ремонтните дейности включват подмяна на настилката, ограда и нови съоръжения. На спортната площадка до бл. 45 ще бъдат обособени три отделни игрища за баскетбол, хандбал и волейбол. А на останалите две ще са многофункционални за баскетбол и хандбал. И на трите зони за спорт ще се постави соларно LED осветление, което ще позволи използването им и в тъмната част на денонощието. Срокът на изпълнителя за приключване на ремонтите и на трите площадки е 75 дни.  През тази година жителите на Дружба се радват на две обновена и новоизградена спортни площадки. Едната е до 108 СУ „Никола Беловеждов, а другата е съвсем нова, изградена от "Практикер" на общински терен в Дружба 2 до 163-то ОУ "Черноризец Храбър". Близостта на спортните площадки до училища и жилищни блокове, ги прави удобни за използване, както от деца, така и от възрастни.  

comment 0
visibility 996
type-photo.svg
Междублокови пространства в Дружба

Още 39 места в район "Искър" ще бъдат обновени по програма "Зелена София" (СНИМКИ)

Още 39 междублокови пространства и градини ще се облагорадят и озеленят  с нова паркова мебел в Дружба, район Искър, съобщиха от кметството. Вече има одобрени по програмата на Столична община – "Зелена София" за 2019 г. И тази година "Искър" е лидер сред столичните райони с най-много кандидати и най-много одобрени проекти по програмата. От началото на "Зелена София" през 2011 г., до днес в района има общо 213 места са по-зелени и по-красиви. По одобрените проекти от Московска 33 осигуряват посадъчен материал – фиданки, храсти и цветя; паркова мебел – пейки, беседки, кашпи, кошчета за отпадъци; инструменти за поддържане на засадената растителност и материали за ремонт - тротоарни плочки, бордюри и други. С доброволен труд бенефициентите по програмата ще преобразят пространства и градинки около и пред блоковете и места за отдих.

comment 0
visibility 2641
езерото Дружба

Езерото в "Дружба" става зелена библиотека

Хората от квартал "Дружба-1" ще имат възможността да се насладят на хубави книги и на хубава природа на едно място. Парк "Езерото" в квартала вече е сред локациите, на които Столичната библиотека организира летни читални в София. Събитията са част от инициативата „Зелени пътеки към библиотеката“.Това е кампания за насърчаване на четенето и привличане на нови читатели. Зелената библиотеката на открито ще търси нови приятели и читатели в парк „Езерото“ на 17 август 2019 г. от 10 ч до 16 ч. Всеки, който желае може да я посети, да прочетете книга сред природата, да участва в арт ателиета и да се срещне с писатели, поети и музиканти. Децата ще могат да оцветяват интересни книжки, разказват от администрацията на района. В парк „Езерото“ от дълго време има и къщичка за книги-в нея всеки може да остави интересна книга, а друг може да вземе, да прочете и да я върне. Инициативата е достъпна целогодишно.

comment 0
visibility 1041
изнесен пункк за билети

Разкриват пункт за карти и билети в Курило

През месец септември ще бъде разкрит пункт за продажба на билети и карти за столичния градски транспорт в квартал Курило в Нови Искър, съобщават от ЦГМ. Това ще улесни жителите на квартала, тъй като там ще могат да си вадят всички необходими абонаментни карти за градския транспорт или да си купят билети. Няма да се бъде отменена и услугата за мобилен екип на ЦГМ, работещ в този район досега. Графикът му ще остане непроменен.

comment 0
visibility 873
паркиране

В "Дружба" пазят площадка от паркиране с цветни кашпи

Любопитен начин за предпазване от неправилното паркиране са намерили в "Дружба", блок 413. Детската площадка, която е в близост до кооперацията, винаги е атакувана от множество автомобили. Е, хората от района са наредили кашпи с цветя, с които се прекъсва влизането на машините на мястото за игра, разказват от Столичния инспекторат. От институцията апелират всички граждани да следват добрия пример на живеещите в "Дружба" като спазват установените правила.  

comment 0
visibility 1699
Приемането на ПУП на Дружба 1 и Дружба 2

Приеха ПУП-ове, които пазят междублокови пространства в Дружба

В столичния квартал Дружба, район Искър ще се спасят и запазят междублоковите пространства само за зелени площи. Това отреждат два Подробни устройствена плана (ПУП), които вчера бяха приети на сесията на СОС. Единият е за жк Дружба 2 - втора част, а другият на жк Дружба 1 - трета част. Това гарантира, че тревни площи няма да бъдат застроени, което ще запази големите зелени пространства, каквито има единствено в Дружба, коменитраха доволни жители на столичния квартал. Подробните устройствени планове бяха приети с 38 гласа "за". С вчерашното решение на СОС е защитена още една кауза - компактна площ за изграждането на парк "Таралежите". Това удовлетворява и Сдружение Дружба-София, както и всички граждани, които са срещу засторяването на междублокови пространства. "Приемането на ПУП регулира компактна зелена площ за изграждането на парк "Таралежите"", написа на профила си в социалната мрежа общинският ъсветник Лорита Радева, окято също живее в Дружба. 

comment 0
visibility 1495
избягал майстор

В "Дружба": Цял вход издирва майстор- взел парите за ремонт и не го довършил

Живеещите в блок в квартал "Дружба издирват майстора, на когото платили, за да им боядиса входа. Той взел парите и повече не се появил. А работа останала свършена наполовина, разказва bTV.Платената сума е 2305 лева. Хората си избират майстора от платформа за услуги в интернет. Той дава оферта с най-ниска цена. Соня Иванова, която е домоуправител, обясни пред камерите,че мъжът предложил и отстъпка за материалите. И договорът се направил за 4610 лева. Половината сума е дадена предварително. Но очакваният ремонт не започва. Вместо него бригадата почва с оправданията. Освежаването трябвало да стартира през юни и да продължи за 10 дни. След около 2 месеца обаче само 4 от 9-те етажа на сградата са реновирани. Хората от блока казват, че са попаднали в ситуация като от "ало"- измамите. Излъганите столичани подават сигнал до полицията. От там им казват, че договор може да се прекрати само по съдебен път. За капак се оказва,че платформата в интернет не носи отговорност нито за потребителите, нито за качеството на услугата. Там просто се свързват търсещите и предлагащите. Майсторът Николай Цветков отказва да разкаже своята версия за ремонта пред медията. Неговият адвокат казва, че договорът е прекратен едностранно от домоуправителя и то по телефона. Юристът допълва още, че не майсторите трябва да връщат пари, а хората им дължат на тях. Заради неустойката по договора, вложеният труд и материалите. Ако не били съгласни, можели да го оспорват, но пак в съда.От полицията все още правят проверка по случая.  

comment 0
visibility 683
type-photo.svg
детска площадка

Кметът на "Искър" отчете новите площадки в района (СНИМКИ)

Кметът на "Искър" Ивайло Цеков отчете изградените детски площадки в общината. В социалната мрежа се появи информация къде какво място за игра е направено и с какви уреди за малчуганите е оборудвано. Нови седем детски площадки са направени в "Искър" за радост на най-малките. Реновирането им започна още през май с финансиране от Специализирания общински приватизационен фонд към Столична община. Модернизацията им отговаря на всички условия за безопасност. Оборудвани са с люлки, къщички за игра, пейки за отдих. Имат сложена ограда. Върху терените има ударопоглъщаща каучукова настилка, която пази от наранявания при евентуално падане. От 2015 г. до момента в район „Искър“ са реконструирани общо 30 детски площадки – в ж.к. „Дружба – 1“, ж.к. Дружба-2“, в с. Бусманци, кв. "Абдовица" и кв. "Димитър Миленков".  

comment 0
visibility 1354
Апартамент в бл. 501 в Дружба 1

Падат парчета от мазилка на бл. 501 в Дружба 2

Парчета от мазилка на жилищен блок падат и представляват опасност за граждани и деца. От фасадата на бл. 501 в Дружба 2 падат отломки, сигнализират граждани пред Нова телевизия. До момента не са взети мерки и външната стена на апартамент на третия етаж продължават да са опасни. Покрай блока минават хора и деца и може да стане инцидент.От снимката се вижда, че това е било тераса, която е усвоена в жилищна площ. Какво е причината за падащата мазилка не е ясно, но със сигурност е опасно. Жилищите не е санирано.

comment 0
visibility 884
Пясъчник на детска площадка в София

Дезинфекцирахте ли пясъчника на детската площадка

Почти на всяка детска площадка в София има пясъчник, защото любимото на най-малките е да играят с вода и пясък, да правят фигурки и да се ровят в пясъка. Според Наредба 1, чл. 21, ал. 5 обаче пясъчникът трябва да се поддържа редовно. Основно е дезинфекцията на пясъка, която се прави два пъти - ранна пролет и в средата на лятото, припомнят от Сдружение Безопасни детски площадки. Другите изисквания са пясъкът да е фин, а не както в повечето случаи строителен и на мястото да има сянка за децата, разбира се, ако пясъчникът не е под дебела сянка на дървета. Слух за кучешка тения в пясъчника на детска площадка паникьоса десетки майки в Дружба 1, научи Столица.bg. От края на миналата седмица "тенията" се върти от уста на уста и родителите започнали да избягват посочената детска площадка. Една от версиите за слуха е, че е пуснат от живеещи на първите етажи на блока до детската площадка. Това било единствения вариант по-малко малчугани да ходят да играят и да не се вдига шум. Въпросната детска площадка се намира в Дружба 1 и е една от най-новите в района. Мястото е с чисто нови съоръжения, специална настилка и отговаря на всички изисквания за безопасност.

Район Искър

Територия и население на район Искър

Територия и население на район Искър

Район Искър е разположен в югоизточната част на София и заема площ от 25.6 кв. км. В пределите на район Искър влизат жилищен комплекс „Дружба“ с подрайоните „Дружба 1“, „Дружба 2“ и „Цариградски комплекс“, квартали „Димитър Миленков“ и Абдовица, село Бусманци, промишлената зона „Гара Искър“. Район Искър носи името на реката, която протича през него – река Искър.

Район Искът е с население около 64 000 души.

>История на район Искър

История на район Искър

През 1947 г. покрай гарата започват да се строят блокове за работниците от предприятията. Така се застроява бъдещия район Искър. Малко по малко се оформя жилищния комплекс „Дружба“. През 1983 г. вече е факт обособения район Искър.

>Транспорт в район Искър

Транспорт в район Искър

Район Искър и, по-конкретно, квартал „Дружба“, който е основната му част, е добре обслужен откъм градски транспорт. Жителите на район Искър имат възможността да използват метрото като удобен начин за придвижване. В район Искър се намират метростанции „Дружба“ и „Искърско шосе“. Метрото е удобна връзка на квартал „Дружба“ с други столични райони, центъра на града и летище София.

В район Искър е разположена и гара Искър. На нея спират всички влакове, които пътуват към Пловдив, Бургас, Варна и Централна гара София.

В район Искър пътуват автобусни линии № 84, 88, 204, 384, 404, 604. Трамвайните линии, обслужващи район Искър са 20 и 23. Тролеите, пътуващи в район Искър са 4 и 11.

>Образование в район Искър

Образование в район Искър

За нуждите на жителите на район Искър функционират 9 детски градини.

4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в район Искър отваря врати през 1975 г. През годините училището е имало паралелки с преподаване на руски език, банково дело, английски език и др. Днес има паралелки с ранно чуждоезиково обучение по английски и испански, компютърно обучение. Допълнителни часове по интереси има по карате, баскетбол, шах, музика, танци – модерен балет, народни танци, латинотанци.

65 ОУ „Кирил и Методий“ в район Искър е открито през 1878 г. От 2011 училището има нова сграда.

В район Искър се намира 68 средно училище „Академик Никола Обрешков“. То е основано през 1986 г. В училището се изучава засилено математика, биология и химия, изобразително изкуство. Училището има 2 физкултурни салона, огромна библиотека, стол, спортни площадки, керамично ателие.

69 средно училище „Димитър Маринов“ в район Искър. Училището разполага с два физкултурни салона, бюфет, три компютърни кабинета. Извънкласните форми, които могат да избират учениците са футбол, карате, народни танци, вокална група, обучение за оказване на първа помощ.

В район Искър се намира 108 СУ „Никола Беловеждов“. В него учениците могат да се обучават в специализирани паралелки със засилено обучение по чужд език, профил „Предприемачество и бизнес“, профил „Стопански мениджмънт“ както и в непрофилирани паралелки. В училището в район Искър се набляга на специалността предприемачество и бизнес. То е основано през 1972 г.

На територията на район Искър се намира Професионална гимназия по транспорт. В него се подготвят професионални кадри за автотранспорта – механици и водачи на превозни средства. Училището в район Искър е основано през 1949 г.

В район Искър е разположен и Частен Професионален Колеж „Света Ариадна“. Той отваря врати през 1992 г. Учениците получават специализация в направленията дизайн, бизнес-администрация и мениджмънт. Днес броя на специалностите е увеличен и освен първите две специалности тук се изучават предприемачество и мениджмънт, бизнес администрация, оперативно счетоводство, маркетинг и реклама, туризъм – хотелиерство, туризъм – екскурзоводска дейност, барман, готвач, компютърни мрежи, програмиране и web дизайн, електронна търговия и др.

 Частен Професионален Колеж по транспорт в район Искър е основан през 2002 г. Целта е да се подготвят квалифицирани кадри за Гражданската и Държавната авиация. През 2006 получава лиценз като Авиационен Учебен Център.

>Култура в район Искър

Култура в район Искър

В район Искър не липсват добри културни центрове.

Културен дом „Искър“ в район Искър на практика е първият културен дом в София. Сградата на Културния дом в район Искър е построена през 1953 г. Изтъкнати творци са се изявявали в Културния дом в район Искър. В дома се развиват разнообразни културни дейности като Софийски духов оркестър, Фолклорен ансамбъл "Искри", Вокална група "Трендафил", РТО "Екстрийм шоу", Балетно студио "Модерато", Балетна школа "2 Dance", Школа "Слънчице", Курс по арттерапия, Детска вокална група "Искър", Пиано, пеене и солфеж, Школа по китара, Карате-клуб "Фунакоши", Aтелие "Пъстри мечти", Логопедичен кабинет, Танцов клуб "ХороТропанка", Спортни Таланти, Танцспорт клуб "ЛОТОС", Актьорска студия "Арте", Танцова школа "Вай, дудуле".

>Забележителности в район Искър

Забележителности в район Искър

Около Голямото езеро в район Искър има обособен парк. Езерото се разделя на две от пешеходен мост. Обособяването на т. нар. Дружбенско езеро е станало през 70-те години на миналия век благодарение на подпочвените води, които се появили, когато били извличани строителни материали за жилищния комплекс. С годините теренът около образувалото се в район Искър езеро бива облагороден. Около езерото се появява парк. Културният дом на район Искър се намира до моста. Край езерото има обособен и пристан, от който всяка година хвърлят кръста за Йордановден.

Друга забележителност в район Искър е дворецът „Врана“. Това е царския дворец. В него царското семейство е живяло през по-голямата част от времето. Преди Освобождението там е бил чифликът на управителя на София – Осман паша. След това, през 1879 г. съратникът на Апостола, хаджи Боне Петров, го наема, а после и купува за 500 лири. Имотът в бъдещия район Искър става царски след като Боне изпада във финансово затруднение и БНБ обявява чифлика на търг. Откупува го аптекаря на Фердинанд I за 56 000 златни лева. Царското имение получава името Врана от самия Фердинанд. Запален по орнитологията, той решил, че чифликът ще носи името на птицата, която първа кацне на неговия покрив. Така имотът в район Искър става Врана.

Царският имот е парк 950 декара, 1000 декара стопанство, както и две сгради, които са свързани с топла връзка и представляват дворцов комплекс. След като Фердинанд абдикира , собственик на двореца става Борис III.

Or 2013 г. всеки уикенд дворецът и паркът в район Искър са отворени за граждани от 10 до 16 ч. Групите се придружават от екскурзовод.

Паркът притежава разнообразни растителни видове – 821 вида от 118 семейства и 435 рода. Това го доказва високата му стойност. Изграждането му започва през 1900 г. Много от видовете растения били доставяни от различни континенти.

Територия и население на район Искър

История на район Искър

Транспорт в район Искър

Образование в район Искър

Култура в район Искър

Забележителности в район Искър

Прочетете още