Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
  • Румен Радев (32%, 196 Гласове)
  • Проф. Анастас Герджиков (39%, 241 Гласове)
  • Лозан Панов (6%, 39 Гласове)
  • Мустафа Карадайъ (1%, 4 Гласове)
  • Луна (7%, 46 Гласове)
  • Друг (7%, 45 Гласове)
  • Няма да гласувам (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 619 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1753
Район Искър с конкурс на тема „Как и защо е важно да запазим пчелите?“

Район Искър с конкурс на тема „Как и защо е важно да запазим пчелите?“

Столичният район „Искър“ обявява конкурс за написването на текст разсъждение (есе) на тема „Как и защо е важно да запазим пчелите?“. Поводът за конкурса е  отбелязването на Деня на пчеларя – 10 февруари. Конкурсът  стартира по инициатива на общинския съветник и председател на екокомисията към Столичния общински съвет Лорита Радева и с подкрепата на кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков. „Пчелите са обявени за най-важните животни на планетата, но последните данни показват, че те застрашително изчезват. Затова приканваме учениците от района да дадат своите идеи и разсъждения по темата на конкурса,“ обясниха от районната администрация. Текстовете трябва да бъдат изпратени на имейл oksd@raioniskar.bg, като бъде посочено име, клас, училище и телефон за обратна връзка. Краен срок за изпращането на материалите - 22 февруари.

comment 0
visibility 1740
Продължава пребоядисването и ремонта на пейки между блоковете в "Искър"

Продължава пребоядисването и ремонта на пейки между блоковете в "Искър"

Продължава пребоядисването и ремонтирането на пейки между блоковете  на територията на  „Искър“.  От началото на тази година са напълно освежени 40  пейки. На част от тях са подменени талпите, а където е било необходимо са ремонтирани и перголи. Това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.     Освежаването на пейките в междублоковите пространства започна поетапно от началото на октомври в ж.к. „Дружба-1“, ж.к. „Дружба-2“, в село Бусманци и кв. „Димитър Миленков“. Общо ремонтираните и пребоядисани пейки до момента е над 80.  При хубаво време служители от районната администрация „Искър“ ще продължат работата по освежаването на пейките в района, за да се създадат по-приятни и удобни места за отдих.  

comment 0
visibility 1596
Пребоядисват пейки в Искър (СНИМКИ)

Пребоядисват пейки в Искър (СНИМКИ)

Пребоядисването и ремонтирането на пейки, разположени в междублоковите пространства на територията на столичния район „Искър“ продължава.  От началото на годината са напълно освежени 40 броя пейки, като на част от тях са подменени талпите, а където е било необходимо са ремонтирани и перголи, обясниха от районната администрация. Освежаването на пейките в междублоковите пространства започна поетапно от началото на октомври в ж.к. „Дружба-1“, ж.к. „Дружба-2“, в село Бусманци и кв. „Димитър Миленков“, като общият брой на ремонтираните и пребоядисани пейки до момента е над 80 броя.

Реклама
comment 0
visibility 1771
Домът на инвалида в Бусманци е с нова дограма

Домът на инвалида в Бусманци е с нова дограма

Домът на инвалида в село Бусманци вече е с чисто нова дограма. Подмяната на старата с нова изолация е по инициатива на кмета на село Бусманци Калоян Стойнов и с подкрепата на кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков.  Така новата дограма ще подсигури приятна и топла среда на предстоящите сбирки, както и много по-добър естетически вид на самата постройка.  Районната администрация на „Искър“ работи в отлични отношения с клубовете на инвалида на територията на района, като ги подкрепя с различни инициативи и кампании.  

comment 0
visibility 2505
Район Искър изгради нов паркинг при бл. 302 в Дружба 2

Район Искър изгради нов паркинг при бл. 302 в Дружба 2 (СНИМКИ)

От район Искър продължават с дейностите си по изграждане и облагородяване на нови пространства. Вече е факт паркингът за 57 регламентирани места за автомобили на обитателите на блок 302 в ж.к. „Дружба-2“.  На асфалтирания и разчертан паркинг има две места за хора в неравностойно положение и допълнителна рампа за трудноподвижни хора. Благоустроени са и прилежащите пространства в района, като са поставени тротоарни плочи пред трафопоста, а също така и допълнително осветление. Изграждането и обновяването на съществуващата инфраструктура е един от важните ангажименти за кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков и районната администрация. През последните няколко години са изградени няколко подобни големи паркинга, които да отговарят на нуждите на хората в района и постепенно да се решава проблема с паркирането.  

comment 0
visibility 1770
Читалището в Бусманци обявява конкурс за есе „Ти ни трябваш и днес, Апостол

Читалището в Бусманци обявява конкурс за есе „Ти ни трябваш и днес, Апостоле“

Читалище "Елин Пелин – 1926"  в село Бусманци обявява конкурс за есе  „Ти ни трябваш и днес, Апостоле“. Проявата е посветена на 148 години от обесването на Васил Левски. Това съобщават от администрацията на "Искър" в социалната мрежа.    Творбите ще бъдат оценени от жури, което ще присъди 3 предметни награди и грамоти.  Заради COVID-мерките, мястото и датата на връчването на наградите ще бъде уточнено допълнително! Крайният срок  за подаване на творбите е 15.02.2021 г.   Конкурсните творби се приемат на адрес: elinpelin1926@abv.bg  Или на адрес:  гр.София, пк. 1520 с.Бусманци, пл.Елин Пелин 1а, НЧ „Елин Пелин – 1926“ Изискване на организаторите е авторите задължително да напишат имената си, кратка информация за себе си и телефон за обратна връзка. Тези данни ще бъдат използвани единствено за целите на конкурса. Те са защитени от Закон за защита на личните данни.      

comment 0
visibility 1900
68. СУ „Акад. Никола Обрешков“ спечели важен проект, ще прави Център за ино

68 СУ „Акад. Никола Обрешков“ спечели важен проект, ще прави Център за иновации

В столичното 68. СУ „Акад. Никола Обрешков“, с директор г-жа Румяна Парцова, ще бъде направен Център по природни науки, изследвания и иновации. С него ще се  осигурят условия за 6 режима на учене на децата, предпоставка за формиране на култура за иновации и реализация.    Центърът ще стане възможен, след като училището спечели проект на стойност 300 000 лв., който ще се финансира от Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката.   Според проекта в училището ще бъдат създадени Зона природни науки, Лаборатория, Зона презентации, Зона информационни технологии, Зона занимания по интереси, Зона свободни дискусии и релакс, Зона подготовка за учители, Сървърно помещение и WC. Проектът е продължение на STEM ориентацията на училището и е обвързан със стратегическите цели, училищните политики и тяхното надграждане.  

comment 0
visibility 2221
Деца от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“ с награди за вдъхновяващи послания

Деца от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“ с награди за вдъхновяващи послания

  Децата от трети „в“ клас и техният класен ръководител г-жа Зоя Михалкова в 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“ получиха  награди за участието си в инициативата "Предай нататък моето послание и подари любов, надежда и оптимизъм". Благородната проява бе организирана в дните преди Коледа от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. За това съобщават от администрацията на "Искър" в социалната мрежа.    Наградите бяха връчени малко по-късно, заради наложена карантина на целия клас, лично от секретаря на Местната комисия Людмила Стоева и директора на училището г-жа Румяна Парцова. Останалите деца от другите училища, взели участие в инициативата, бяха наградени в дните около Коледа. Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков поздравява всички участници за невероятните вдъхновяващи послания. Третокласниците от 68. СУ "Акад. Никола Обрешков" получиха и още много индивидуални награди за отличното си представяне в конкурса на училището „Магията на Коледа“.  

comment 0
visibility 1852
Задръстиха със строителни отпадъци контейнер в Дружба 1

Задръстиха със строителни отпадъци контейнер в Дружба 1

Инспектори от столичния район „Искър“ установиха неправомерно изхвърляне на строителни отпадъци в контейнер за битови. Препълненият контейнер за отпадъци е до блок 121 в ж. к. „Дружба-1“. След получен сигнал служители от Столичен инспекторат извършиха проверка на мястото и установиха, че е запълнен със строителни боклуци, което е довело до невъзможност живущите наблизо да си изхвърлят битовите си отпадъци. Мястото е допълнително почистено извън графика за вдигане на контейнерите с отпадъци. От Столичен инспекторат напомнят, че строителните отпадъци и едрогабаритните отпадъци се оставят в малки количества до контейнерите в определени часове и според конкретен график за всеки район.

comment 0
visibility 2450
Хора от "Дружба" с гигантски сметки за ток заради съседски кражби

Хора от "Дружба" с гигантски сметки за ток заради съседски кражби

В столичния "Дружба" едни хора плащат огромни сметки за ток. А причината е, че техни съседи крадат ток за тяхна сметка, разказват от Нова тлевизия.Хитреци „издебват” подходящ момент и пускат кабел, с който дърпат ток след електромера на техен съсед. Той разбира за дяволията чак в края на месеца, когато получава висока сметка за електроенергия. „В таблото има кабели, които не знам на кого са. Някой се прикачва към моя и в края на месеца имах сметка за 300 лева. Всеки се включва, когато може”, обясни пред камерата Марин. Домоуправителят на блока съобщи, че и той има висока сметка за ток. Сумата, която трябва да плати, е близо 430 лева. „Всеки намира начин, включва се и взима ток, за сметка на друг”, посочи пред медията живущата във входа Анка.

comment 0
visibility 1854
Тенис маса зарадва децата от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“

Тенис маса зарадва децата от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“

Тенис маса за игра на закрито зарадва децата от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“. Подаръкът е осурен от Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни- район "Искър". Масата за тенис заедно с фитнес уредите в новия салон на училището са още една възможност да се развива цялостната концепция на ръководството на училището за спорт на закрито.Местната комисия в „Искър“, с председател кмета на района Ивайло Цеков, продължава кампанията в подкрепа на пълноценна физическа и двигателна активност на учениците. Кампанията стартира през септември м.г. с купване на кошове за баскетбол, волейболни, баскетболни и футболни топки, които бяха раздадени на училища в район „Искър“.

comment 0
visibility 1740
В Искър набират документи за изграждане на рампи за инвалиди

В Искър набират документи за изграждане на рампи за инвалиди

В столичния район „Искър“ продължава набирането на документи по проекти  „Достъпна жилищна среда и лична мобилност“. Припомняме, че през изминалата година в района бяха монтирани две рампи за трудноподвижни младежи по програма „Достъпна среда“ Проектите бяха реализирани със съдействието на кмета на район "Искър" Ивайло Цеков, зам.-кмета Петър Молов, гл. арх. Теодора Донкова-Сарафова, както и  екип от проектанти, които дариха техническите проекти, необходими за кандидатстване. От възможността за изграждане на рампа, стълбищна платформа, вертикален подемник или асансьор могат да се възползват столичани, които не са успели да се включат през миналата година. Програмата е на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

comment 0
visibility 1641
Обновиха детска площадка в Дружба 2 (СНИМКИ)

Обновиха детска площадка в Дружба 2 (СНИМКИ)

Поредната обновена площадка в столичния район "Искър" вече е готова. Тя се намира до блок 206 в „Дружба-2“. От районната администрация обясниха, че изграждането на нови площадки е един от важните приоритети в работата на кмета на района - Ивайло Цеков. Новата детска площадка е изцяло съобразна с всички критерии и разпоредби на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Нови люлки, пързалка, голям пясъчник, както и пейки за отдих радват живущите в квартала. Върху терените е положена ударопоглъщаща каучукова настилка, предпазваща децата от наранявания. Над 40 са обновените и ремонтирани детски площадки в район Искър в: ж.к. „Дружба – 1“, ж.к. „Дружба-2“, в с. Бусманци, кв. „Абдовица“ и кв. „Димитър Миленков“.

comment 0
visibility 2627
Заради COVID-мерките: До 25 човека за ваденето на кръста на езерото в "Друж

Заради COVID-мерките: До 25 желаещи за ваденето на кръста на езерото в "Дружба"

  Станалият традиция  Велик Богоявленски водосвет с ритуалното изваждане на кръста от водите на езерото в „Дружба“ и утре ще се проведе. Това обаче ще стане при стриктно спазване на всички ограничения за недопускане на струпване на хора на едно място, както и въведените в страната противоепидемични мерки. За това съобщават от администрацията на "Искър" в социалната мрежа.    Кметът на района Ивайло Цеков и районната администрация вече са създали необходимата организация по цялостното протичане на събитието. Вече са направени срещи и съгласуване с РЗИ, дирекция „Сигурност“ към Столична община, „Пожарна и аварийна безопасност“ към МВР, 8. РУ, дирекция „Здравеопазване“ към СО, с  водолази от БЧК, както и с представители на Българската православна църква.   Има създаден и регламент за записване на всички желаещи да участват в ритуала за изваждане на кръста. Заради усложнената епидемична обстановка тази година ще бъдат допуснати за участие два пъти по-малко кандидати  - до 25 човека.  Записването ще започне от 10 часа пред сградата на районната администрация на бул. „Кръстю Пастухов“ 18. Кандидатите трябва да имат навършени 18 години, да носят документ за самоличност, както на място да попълнят декларация за актуален здравен статус.  

comment 0
visibility 2582
Добротворци: "Бъдеще за Искър" зарадваха с подаръци 240 деца в неравностойн

Добротворци: "Бъдеще за Искър" зарадваха с подаръци 240 деца в неравностойно положение (СН...

В столичния район „Искър“ 240 деца от семейства в неравностойно положение получиха подаръци. Малчуганите бяха изненадани и с усмивки и радост посрещнаха пратениците на дядо Коледа  от НПО "Сдружение за Искър". Всяко дете бе зарадвано с шоколадови лакомства, шоколадов календар  и подаръци с играчка. От неправителствената организация "Бъдеще за Искър" осигуриха продукти от първа необходимост и ги дариха на 100 нуждаещи се  семейства. Средствата за благотворителната кампания са собствени на добротворците от НПО-то и са получили финансова подкрепа от дарители и приятели, както и съдийствието на кмета на район Искър Ивайло Цеков.

Район Искър

Територия и население на район Искър

Територия и население на район Искър

Район Искър е разположен в югоизточната част на София и заема площ от 25.6 кв. км. В пределите на район Искър влизат жилищен комплекс „Дружба“ с подрайоните „Дружба 1“, „Дружба 2“ и „Цариградски комплекс“, квартали „Димитър Миленков“ и Абдовица, село Бусманци, промишлената зона „Гара Искър“. Район Искър носи името на реката, която протича през него – река Искър.

Район Искът е с население около 64 000 души.

>История на район Искър

История на район Искър

През 1947 г. покрай гарата започват да се строят блокове за работниците от предприятията. Така се застроява бъдещия район Искър. Малко по малко се оформя жилищния комплекс „Дружба“. През 1983 г. вече е факт обособения район Искър.

>Транспорт в район Искър

Транспорт в район Искър

Район Искър и, по-конкретно, квартал „Дружба“, който е основната му част, е добре обслужен откъм градски транспорт. Жителите на район Искър имат възможността да използват метрото като удобен начин за придвижване. В район Искър се намират метростанции „Дружба“ и „Искърско шосе“. Метрото е удобна връзка на квартал „Дружба“ с други столични райони, центъра на града и летище София.

В район Искър е разположена и гара Искър. На нея спират всички влакове, които пътуват към Пловдив, Бургас, Варна и Централна гара София.

В район Искър пътуват автобусни линии № 84, 88, 204, 384, 404, 604. Трамвайните линии, обслужващи район Искър са 20 и 23. Тролеите, пътуващи в район Искър са 4 и 11.

>Образование в район Искър

Образование в район Искър

За нуждите на жителите на район Искър функционират 9 детски градини.

4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в район Искър отваря врати през 1975 г. През годините училището е имало паралелки с преподаване на руски език, банково дело, английски език и др. Днес има паралелки с ранно чуждоезиково обучение по английски и испански, компютърно обучение. Допълнителни часове по интереси има по карате, баскетбол, шах, музика, танци – модерен балет, народни танци, латинотанци.

65 ОУ „Кирил и Методий“ в район Искър е открито през 1878 г. От 2011 училището има нова сграда.

В район Искър се намира 68 средно училище „Академик Никола Обрешков“. То е основано през 1986 г. В училището се изучава засилено математика, биология и химия, изобразително изкуство. Училището има 2 физкултурни салона, огромна библиотека, стол, спортни площадки, керамично ателие.

69 средно училище „Димитър Маринов“ в район Искър. Училището разполага с два физкултурни салона, бюфет, три компютърни кабинета. Извънкласните форми, които могат да избират учениците са футбол, карате, народни танци, вокална група, обучение за оказване на първа помощ.

В район Искър се намира 108 СУ „Никола Беловеждов“. В него учениците могат да се обучават в специализирани паралелки със засилено обучение по чужд език, профил „Предприемачество и бизнес“, профил „Стопански мениджмънт“ както и в непрофилирани паралелки. В училището в район Искър се набляга на специалността предприемачество и бизнес. То е основано през 1972 г.

На територията на район Искър се намира Професионална гимназия по транспорт. В него се подготвят професионални кадри за автотранспорта – механици и водачи на превозни средства. Училището в район Искър е основано през 1949 г.

В район Искър е разположен и Частен Професионален Колеж „Света Ариадна“. Той отваря врати през 1992 г. Учениците получават специализация в направленията дизайн, бизнес-администрация и мениджмънт. Днес броя на специалностите е увеличен и освен първите две специалности тук се изучават предприемачество и мениджмънт, бизнес администрация, оперативно счетоводство, маркетинг и реклама, туризъм – хотелиерство, туризъм – екскурзоводска дейност, барман, готвач, компютърни мрежи, програмиране и web дизайн, електронна търговия и др.

 Частен Професионален Колеж по транспорт в район Искър е основан през 2002 г. Целта е да се подготвят квалифицирани кадри за Гражданската и Държавната авиация. През 2006 получава лиценз като Авиационен Учебен Център.

>Култура в район Искър

Култура в район Искър

В район Искър не липсват добри културни центрове.

Културен дом „Искър“ в район Искър на практика е първият културен дом в София. Сградата на Културния дом в район Искър е построена през 1953 г. Изтъкнати творци са се изявявали в Културния дом в район Искър. В дома се развиват разнообразни културни дейности като Софийски духов оркестър, Фолклорен ансамбъл "Искри", Вокална група "Трендафил", РТО "Екстрийм шоу", Балетно студио "Модерато", Балетна школа "2 Dance", Школа "Слънчице", Курс по арттерапия, Детска вокална група "Искър", Пиано, пеене и солфеж, Школа по китара, Карате-клуб "Фунакоши", Aтелие "Пъстри мечти", Логопедичен кабинет, Танцов клуб "ХороТропанка", Спортни Таланти, Танцспорт клуб "ЛОТОС", Актьорска студия "Арте", Танцова школа "Вай, дудуле".

>Забележителности в район Искър

Забележителности в район Искър

Около Голямото езеро в район Искър има обособен парк. Езерото се разделя на две от пешеходен мост. Обособяването на т. нар. Дружбенско езеро е станало през 70-те години на миналия век благодарение на подпочвените води, които се появили, когато били извличани строителни материали за жилищния комплекс. С годините теренът около образувалото се в район Искър езеро бива облагороден. Около езерото се появява парк. Културният дом на район Искър се намира до моста. Край езерото има обособен и пристан, от който всяка година хвърлят кръста за Йордановден.

Друга забележителност в район Искър е дворецът „Врана“. Това е царския дворец. В него царското семейство е живяло през по-голямата част от времето. Преди Освобождението там е бил чифликът на управителя на София – Осман паша. След това, през 1879 г. съратникът на Апостола, хаджи Боне Петров, го наема, а после и купува за 500 лири. Имотът в бъдещия район Искър става царски след като Боне изпада във финансово затруднение и БНБ обявява чифлика на търг. Откупува го аптекаря на Фердинанд I за 56 000 златни лева. Царското имение получава името Врана от самия Фердинанд. Запален по орнитологията, той решил, че чифликът ще носи името на птицата, която първа кацне на неговия покрив. Така имотът в район Искър става Врана.

Царският имот е парк 950 декара, 1000 декара стопанство, както и две сгради, които са свързани с топла връзка и представляват дворцов комплекс. След като Фердинанд абдикира , собственик на двореца става Борис III.

Or 2013 г. всеки уикенд дворецът и паркът в район Искър са отворени за граждани от 10 до 16 ч. Групите се придружават от екскурзовод.

Паркът притежава разнообразни растителни видове – 821 вида от 118 семейства и 435 рода. Това го доказва високата му стойност. Изграждането му започва през 1900 г. Много от видовете растения били доставяни от различни континенти.

Територия и население на район Искър

История на район Искър

Транспорт в район Искър

Образование в район Искър

Култура в район Искър

Забележителности в район Искър

Прочетете още