Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
  • Притеснявам се и стоя вкъщи (37%, 187 Гласове)
  • Мисля, че се преувеличава (20%, 98 Гласове)
  • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 161 Гласове)
  • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 50 Гласове)
  • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 6 Гласове)
Общо гласували: 502 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2395
езерото Дружба

Езерото в "Дружба" става зелена библиотека

Хората от квартал "Дружба-1" ще имат възможността да се насладят на хубави книги и на хубава природа на едно място. Парк "Езерото" в квартала вече е сред локациите, на които Столичната библиотека организира летни читални в София. Събитията са част от инициативата „Зелени пътеки към библиотеката“.Това е кампания за насърчаване на четенето и привличане на нови читатели. Зелената библиотеката на открито ще търси нови приятели и читатели в парк „Езерото“ на 17 август 2019 г. от 10 ч до 16 ч. Всеки, който желае може да я посети, да прочетете книга сред природата, да участва в арт ателиета и да се срещне с писатели, поети и музиканти. Децата ще могат да оцветяват интересни книжки, разказват от администрацията на района. В парк „Езерото“ от дълго време има и къщичка за книги-в нея всеки може да остави интересна книга, а друг може да вземе, да прочете и да я върне. Инициативата е достъпна целогодишно.

comment 0
visibility 881
изнесен пункк за билети

Разкриват пункт за карти и билети в Курило

През месец септември ще бъде разкрит пункт за продажба на билети и карти за столичния градски транспорт в квартал Курило в Нови Искър, съобщават от ЦГМ. Това ще улесни жителите на квартала, тъй като там ще могат да си вадят всички необходими абонаментни карти за градския транспорт или да си купят билети. Няма да се бъде отменена и услугата за мобилен екип на ЦГМ, работещ в този район досега. Графикът му ще остане непроменен.

comment 0
visibility 764
паркиране

В "Дружба" пазят площадка от паркиране с цветни кашпи

Любопитен начин за предпазване от неправилното паркиране са намерили в "Дружба", блок 413. Детската площадка, която е в близост до кооперацията, винаги е атакувана от множество автомобили. Е, хората от района са наредили кашпи с цветя, с които се прекъсва влизането на машините на мястото за игра, разказват от Столичния инспекторат. От институцията апелират всички граждани да следват добрия пример на живеещите в "Дружба" като спазват установените правила.  

Реклама
comment 0
visibility 1538
Приемането на ПУП на Дружба 1 и Дружба 2

Приеха ПУП-ове, които пазят междублокови пространства в Дружба

В столичния квартал Дружба, район Искър ще се спасят и запазят междублоковите пространства само за зелени площи. Това отреждат два Подробни устройствена плана (ПУП), които вчера бяха приети на сесията на СОС. Единият е за жк Дружба 2 - втора част, а другият на жк Дружба 1 - трета част. Това гарантира, че тревни площи няма да бъдат застроени, което ще запази големите зелени пространства, каквито има единствено в Дружба, коменитраха доволни жители на столичния квартал. Подробните устройствени планове бяха приети с 38 гласа "за". С вчерашното решение на СОС е защитена още една кауза - компактна площ за изграждането на парк "Таралежите". Това удовлетворява и Сдружение Дружба-София, както и всички граждани, които са срещу засторяването на междублокови пространства. "Приемането на ПУП регулира компактна зелена площ за изграждането на парк "Таралежите"", написа на профила си в социалната мрежа общинският ъсветник Лорита Радева, окято също живее в Дружба. 

comment 0
visibility 1364
избягал майстор

В "Дружба": Цял вход издирва майстор- взел парите за ремонт и не го довършил

Живеещите в блок в квартал "Дружба издирват майстора, на когото платили, за да им боядиса входа. Той взел парите и повече не се появил. А работа останала свършена наполовина, разказва bTV.Платената сума е 2305 лева. Хората си избират майстора от платформа за услуги в интернет. Той дава оферта с най-ниска цена. Соня Иванова, която е домоуправител, обясни пред камерите,че мъжът предложил и отстъпка за материалите. И договорът се направил за 4610 лева. Половината сума е дадена предварително. Но очакваният ремонт не започва. Вместо него бригадата почва с оправданията. Освежаването трябвало да стартира през юни и да продължи за 10 дни. След около 2 месеца обаче само 4 от 9-те етажа на сградата са реновирани. Хората от блока казват, че са попаднали в ситуация като от "ало"- измамите. Излъганите столичани подават сигнал до полицията. От там им казват, че договор може да се прекрати само по съдебен път. За капак се оказва,че платформата в интернет не носи отговорност нито за потребителите, нито за качеството на услугата. Там просто се свързват търсещите и предлагащите. Майсторът Николай Цветков отказва да разкаже своята версия за ремонта пред медията. Неговият адвокат казва, че договорът е прекратен едностранно от домоуправителя и то по телефона. Юристът допълва още, че не майсторите трябва да връщат пари, а хората им дължат на тях. Заради неустойката по договора, вложеният труд и материалите. Ако не били съгласни, можели да го оспорват, но пак в съда.От полицията все още правят проверка по случая.  

comment 0
visibility 583
type-photo.svg
детска площадка

Кметът на "Искър" отчете новите площадки в района (СНИМКИ)

Кметът на "Искър" Ивайло Цеков отчете изградените детски площадки в общината. В социалната мрежа се появи информация къде какво място за игра е направено и с какви уреди за малчуганите е оборудвано. Нови седем детски площадки са направени в "Искър" за радост на най-малките. Реновирането им започна още през май с финансиране от Специализирания общински приватизационен фонд към Столична община. Модернизацията им отговаря на всички условия за безопасност. Оборудвани са с люлки, къщички за игра, пейки за отдих. Имат сложена ограда. Върху терените има ударопоглъщаща каучукова настилка, която пази от наранявания при евентуално падане. От 2015 г. до момента в район „Искър“ са реконструирани общо 30 детски площадки – в ж.к. „Дружба – 1“, ж.к. Дружба-2“, в с. Бусманци, кв. "Абдовица" и кв. "Димитър Миленков".  

comment 0
visibility 1185
Апартамент в бл. 501 в Дружба 1

Падат парчета от мазилка на бл. 501 в Дружба 2

Парчета от мазилка на жилищен блок падат и представляват опасност за граждани и деца. От фасадата на бл. 501 в Дружба 2 падат отломки, сигнализират граждани пред Нова телевизия. До момента не са взети мерки и външната стена на апартамент на третия етаж продължават да са опасни. Покрай блока минават хора и деца и може да стане инцидент.От снимката се вижда, че това е било тераса, която е усвоена в жилищна площ. Какво е причината за падащата мазилка не е ясно, но със сигурност е опасно. Жилищите не е санирано.

comment 0
visibility 657
Пясъчник на детска площадка в София

Дезинфекцирахте ли пясъчника на детската площадка

Почти на всяка детска площадка в София има пясъчник, защото любимото на най-малките е да играят с вода и пясък, да правят фигурки и да се ровят в пясъка. Според Наредба 1, чл. 21, ал. 5 обаче пясъчникът трябва да се поддържа редовно. Основно е дезинфекцията на пясъка, която се прави два пъти - ранна пролет и в средата на лятото, припомнят от Сдружение Безопасни детски площадки. Другите изисквания са пясъкът да е фин, а не както в повечето случаи строителен и на мястото да има сянка за децата, разбира се, ако пясъчникът не е под дебела сянка на дървета. Слух за кучешка тения в пясъчника на детска площадка паникьоса десетки майки в Дружба 1, научи Столица.bg. От края на миналата седмица "тенията" се върти от уста на уста и родителите започнали да избягват посочената детска площадка. Една от версиите за слуха е, че е пуснат от живеещи на първите етажи на блока до детската площадка. Това било единствения вариант по-малко малчугани да ходят да играят и да не се вдига шум. Въпросната детска площадка се намира в Дружба 1 и е една от най-новите в района. Мястото е с чисто нови съоръжения, специална настилка и отговаря на всички изисквания за безопасност.

comment 0
visibility 604
бълхи

Пръскане срещу бълхи в "Абдовица" и "Димитър Миленков"

Обработка срещу бълхи бе направена в "Искър". По тъмната част на деня са напръскани паркове и градинки в „Абдовица“ и „Димитър Миленков“, с. Бусманци, „Дружба-1“ и „Дружба-2“. От администрацията на района обясниха в социалната мрежа, че терените се третират със специализирано оборудване на аерозолни обработки. А след манипулацията задължително са поставени предупредителни табели.

comment 0
visibility 817
Опасна барака в Дружба 1 при бл. 14

Мишки се развъждат в опасна барака в Дружба 1 (СНИМКИ)

Опасна барака е развъдник на плъхове и гадини в столичния Дружба 1. Имотът е частен и се намира точно до детската площадка на гърба на бл. 14. Майки редовно сигнализират, че от надупчената и пред срутване барака излизат мишки и други гадини, които застрашават здравето и живота на малчуганите и живеещите в района. Проверка на Столица.bg установи, че това е частен имот. Всеки момент поже да падне покрива на будката, силно разместен от ветровете. Бараката е с огромни дупки, без стъкла и е пълна с боклуци. Под нея е прокопано и улични кучета влизат и разнасят боклуци. Повече от 10 дни до имота имаше разкопана дупка. След няколко сигнала там бе изградена шахта. От районното кметство нищо не знаеха за изкопа, което навежда на мисълта, че собственика на имота е разкопавал. "На 19 юни 2019 г. е извършен оглед на търговския обект и е констатирано, че се намира в лошо техническо състояние, неотговарящо на изискванията по чл. 169 от ЗУТ. Бараката е опасна за живота и здравето на гражданите. Насрочена е среща за края на юли с управителя на дружеството-собственик (името на фирмата се пази в редакцията) за изслушване по отношение на констатациите. Собственикът може доброволно да заздрави търговската сграда или тя ще бъде премахната от общината", обясниха пред Столица.bg от район "Искър".

comment 0
visibility 1008
type-photo.svg
нови камери

От "Абдовица" и "Димитър Миленков" искат повече камери и легнали полицаи (СНИМКИ)

Разширяване на видеонаблюдението в "Абдовица" и "Димитър Миленков" и поставянето на повдигнати пешеходни пътеки.Това бяха само част от нещата, които живеещите там поискаха на среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Освен нея с гражданите говориха още зам.-кметът Дончо Барбалов и кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, както и представители на неправителствената организация в обществена полза Сдружение „Бъдеще за Абдовица“ и Инициативен комитет „Димитър Миленков“. Коментирано бе и честото спиране на тока заради ремонти на "ЧЕЗ Разпределение България" за цялостната подмяна и оборудването на подстанцията, от която да се захранва район "Искър"- подстанция "Фестивална". Фандъкова информира хората, че ремонтът на „Искърско шосе“ от кръстовището с ул. “Димитър Пешев“ ще обхване трасето до началото на "Димитър Миленков". Там е направено спортно игрище, а сега ще бъде изградена и втора детска площадка. В "Абдовица" пък ще се направи спортна площадка. Разбра се, че администрацията на района е съставила 6 заповеди за махане на незаконни постройки. От двата квартала поискаха освен легнали полицаи и нова секция на светофар.  

comment 0
visibility 1722
96 Детска градина в Дружба 1

До месец приключва ремонтът на 96 градина в Дружба 1 (СНИМКИ)

До месец ще е готова изцяло ремонтираната 96 детска градина "Родна китка" в столичния квартал Дружба 1, район Искър. Това обясниха пред Столица.bg работници на обекта. Детското заведение беше с вредните ентернитови стени и изцяло бе обновена. Най-вероятно още този септември градината ще заработи. Освен това към основната сграда се направиха пристройки за още две групи и физкултурен салон, какъвто малчуганите нямаха. Едната от новите групи ще е яслена. И през почивните дни кипеше усилена работа. Вече са започнали озеленяването на двора. Откъм новите пристройки пък ще има две нови площадки за игра на децата. Градината е строена през 80-те години на миналия век.  

comment 0
visibility 1684
Саниране на бл. 125 в Дружба 1

С гайдар и тържество посрещат кмета в санирания бл. 125 в Дружба 1 (СНИМКИ)

Минитържество организираха живеещите в бл. 125 в Дружба 1 при посрещането на кмета на София Йорданка Фандъкова и районния кмет Ивайло Цеков. Вчера те посетиха изцяло обновената 15-етажна сграда в район Искър, която бе санирана по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради" през 2018 г. Съсед-гайдар посрещна гостите, които бяха поканени да разгледат обновената сграда, както и всички нови придобивки. Живеещите се радват на библиотека на партера, мека мебел за отдих в общите площи между етажите и облагороденото междублоково пространство със зацветени кашпи и пейки за отмора. Етажната собственост е участвала и по програмата "Зелена София" на Столична община. Пред столичния кмет хората потвърдиха, че след санирането са изкарали по-топла зима и блокът е доста по уютен с модерен интериор и екстериор. Йорданка Фандъкова изказа задоволство за добрата организация на собствениците при подготовката за участие в проекта. Тя припомни, че те са средот първите, кандидатстващи за саниране. Фандъкова бе впечатлена от красивата градинката в междублоковото пространство. Жителите на бл. 125 пък споделиха с нея, че имат проблем с паркирането и получиха уверението, че районният кмет ще трябва да реши проблема, като се изградят паркоместа пред блока.  

comment 0
visibility 1040
type-photo.svg
блокирало табло

Табло на спирка в "Дружба 1" всеки ден блокира (ВИДЕО)

Таблото на спирка с код 0184 в "Дружба" 1 при блок 3 е блокирало и не работи. Има много хора, които чакат, но не получават яснота за петте автобусни линии, минаващи в района. Повече от 20 минути на таблото се изписваше единствено информация за автобусите по линия 184, които са и вид довеждащ транспорт. Линията е от летище София до центъра на столицата. "Ще предадем на техническия отдел и те ще изпратят екип на място", казаха от ЦГМ пред Столица бг. До момента не е ясна причината за блокажа. Всеки ден има проблеми с таблото, коментираха живеещи в "Дружба" 1.

comment 0
visibility 573
ваканция бусманци

Лятна школа "Забавно лято" отвори врати в село Бусманци

Лятна школа с пъстри и полезни занимания за децата отвори врати в село Бусманци, район "Искър". Тя се казва "Забавно лято". Участието в нея е безплатно, тя ще се провежда всяка сряда и всеки петък от 10.30 до 12.00 часа през този месец в библиотеката на читалище „Елин Пелин – 1926”. За малките има предвидени творчески работилници, занимания в школата по изкуства, образователни игри, прожекции, рисуване, забавно четене, запознаване с културата, културното наследство и фолклора ни, съобщават от администрацията на "Искър". От днес стартира и друга инициатива за деца в района- "Весела Ваканция". Тя се прави за пета поредна година заедно с Дом на културата "Искър" и "Булекопак" АД. Безплатните занимания на открито ще бъдат през юли и август. Всяка седмица темите във „Весела ваканция“ ще са различни - театър, танци, изобразително и приложно изкуство, игри.

Район Искър

Територия и население на район Искър

Територия и население на район Искър

Район Искър е разположен в югоизточната част на София и заема площ от 25.6 кв. км. В пределите на район Искър влизат жилищен комплекс „Дружба“ с подрайоните „Дружба 1“, „Дружба 2“ и „Цариградски комплекс“, квартали „Димитър Миленков“ и Абдовица, село Бусманци, промишлената зона „Гара Искър“. Район Искър носи името на реката, която протича през него – река Искър.

Район Искът е с население около 64 000 души.

>История на район Искър

История на район Искър

През 1947 г. покрай гарата започват да се строят блокове за работниците от предприятията. Така се застроява бъдещия район Искър. Малко по малко се оформя жилищния комплекс „Дружба“. През 1983 г. вече е факт обособения район Искър.

>Транспорт в район Искър

Транспорт в район Искър

Район Искър и, по-конкретно, квартал „Дружба“, който е основната му част, е добре обслужен откъм градски транспорт. Жителите на район Искър имат възможността да използват метрото като удобен начин за придвижване. В район Искър се намират метростанции „Дружба“ и „Искърско шосе“. Метрото е удобна връзка на квартал „Дружба“ с други столични райони, центъра на града и летище София.

В район Искър е разположена и гара Искър. На нея спират всички влакове, които пътуват към Пловдив, Бургас, Варна и Централна гара София.

В район Искър пътуват автобусни линии № 84, 88, 204, 384, 404, 604. Трамвайните линии, обслужващи район Искър са 20 и 23. Тролеите, пътуващи в район Искър са 4 и 11.

>Образование в район Искър

Образование в район Искър

За нуждите на жителите на район Искър функционират 9 детски градини.

4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в район Искър отваря врати през 1975 г. През годините училището е имало паралелки с преподаване на руски език, банково дело, английски език и др. Днес има паралелки с ранно чуждоезиково обучение по английски и испански, компютърно обучение. Допълнителни часове по интереси има по карате, баскетбол, шах, музика, танци – модерен балет, народни танци, латинотанци.

65 ОУ „Кирил и Методий“ в район Искър е открито през 1878 г. От 2011 училището има нова сграда.

В район Искър се намира 68 средно училище „Академик Никола Обрешков“. То е основано през 1986 г. В училището се изучава засилено математика, биология и химия, изобразително изкуство. Училището има 2 физкултурни салона, огромна библиотека, стол, спортни площадки, керамично ателие.

69 средно училище „Димитър Маринов“ в район Искър. Училището разполага с два физкултурни салона, бюфет, три компютърни кабинета. Извънкласните форми, които могат да избират учениците са футбол, карате, народни танци, вокална група, обучение за оказване на първа помощ.

В район Искър се намира 108 СУ „Никола Беловеждов“. В него учениците могат да се обучават в специализирани паралелки със засилено обучение по чужд език, профил „Предприемачество и бизнес“, профил „Стопански мениджмънт“ както и в непрофилирани паралелки. В училището в район Искър се набляга на специалността предприемачество и бизнес. То е основано през 1972 г.

На територията на район Искър се намира Професионална гимназия по транспорт. В него се подготвят професионални кадри за автотранспорта – механици и водачи на превозни средства. Училището в район Искър е основано през 1949 г.

В район Искър е разположен и Частен Професионален Колеж „Света Ариадна“. Той отваря врати през 1992 г. Учениците получават специализация в направленията дизайн, бизнес-администрация и мениджмънт. Днес броя на специалностите е увеличен и освен първите две специалности тук се изучават предприемачество и мениджмънт, бизнес администрация, оперативно счетоводство, маркетинг и реклама, туризъм – хотелиерство, туризъм – екскурзоводска дейност, барман, готвач, компютърни мрежи, програмиране и web дизайн, електронна търговия и др.

 Частен Професионален Колеж по транспорт в район Искър е основан през 2002 г. Целта е да се подготвят квалифицирани кадри за Гражданската и Държавната авиация. През 2006 получава лиценз като Авиационен Учебен Център.

>Култура в район Искър

Култура в район Искър

В район Искър не липсват добри културни центрове.

Културен дом „Искър“ в район Искър на практика е първият културен дом в София. Сградата на Културния дом в район Искър е построена през 1953 г. Изтъкнати творци са се изявявали в Културния дом в район Искър. В дома се развиват разнообразни културни дейности като Софийски духов оркестър, Фолклорен ансамбъл "Искри", Вокална група "Трендафил", РТО "Екстрийм шоу", Балетно студио "Модерато", Балетна школа "2 Dance", Школа "Слънчице", Курс по арттерапия, Детска вокална група "Искър", Пиано, пеене и солфеж, Школа по китара, Карате-клуб "Фунакоши", Aтелие "Пъстри мечти", Логопедичен кабинет, Танцов клуб "ХороТропанка", Спортни Таланти, Танцспорт клуб "ЛОТОС", Актьорска студия "Арте", Танцова школа "Вай, дудуле".

>Забележителности в район Искър

Забележителности в район Искър

Около Голямото езеро в район Искър има обособен парк. Езерото се разделя на две от пешеходен мост. Обособяването на т. нар. Дружбенско езеро е станало през 70-те години на миналия век благодарение на подпочвените води, които се появили, когато били извличани строителни материали за жилищния комплекс. С годините теренът около образувалото се в район Искър езеро бива облагороден. Около езерото се появява парк. Културният дом на район Искър се намира до моста. Край езерото има обособен и пристан, от който всяка година хвърлят кръста за Йордановден.

Друга забележителност в район Искър е дворецът „Врана“. Това е царския дворец. В него царското семейство е живяло през по-голямата част от времето. Преди Освобождението там е бил чифликът на управителя на София – Осман паша. След това, през 1879 г. съратникът на Апостола, хаджи Боне Петров, го наема, а после и купува за 500 лири. Имотът в бъдещия район Искър става царски след като Боне изпада във финансово затруднение и БНБ обявява чифлика на търг. Откупува го аптекаря на Фердинанд I за 56 000 златни лева. Царското имение получава името Врана от самия Фердинанд. Запален по орнитологията, той решил, че чифликът ще носи името на птицата, която първа кацне на неговия покрив. Така имотът в район Искър става Врана.

Царският имот е парк 950 декара, 1000 декара стопанство, както и две сгради, които са свързани с топла връзка и представляват дворцов комплекс. След като Фердинанд абдикира , собственик на двореца става Борис III.

Or 2013 г. всеки уикенд дворецът и паркът в район Искър са отворени за граждани от 10 до 16 ч. Групите се придружават от екскурзовод.

Паркът притежава разнообразни растителни видове – 821 вида от 118 семейства и 435 рода. Това го доказва високата му стойност. Изграждането му започва през 1900 г. Много от видовете растения били доставяни от различни континенти.

Територия и население на район Искър

История на район Искър

Транспорт в район Искър

Образование в район Искър

Култура в район Искър

Забележителности в район Искър

Прочетете още