район „Красно село“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1660
Танцово шоу и куклен спектакъл в столичния кв. Красно село

Танцово шоу и куклен спектакъл в столичния кв. Красно село

На 18 декември от 19.00 часа, ще се състои концерт в Дом на културата "Красно село", който ще се проведе без публика и ще бъде излъчен в YouTube канала и Facebook страницата на Pretty Dance Hall. Коледно танцово шоу с участието на танцьорите от Pretty Dance Hall. С участието на любителите от школите по класически балет, съвременен танц, хип-хоп, български танци, салса, зумба, балкански танци и ориенталски танци. От 18.30 ч., Общински културен институт Дом на културата „Красно село” ще представи „Зимен сън“, куклен спектакъл на театър „Сириус“, подходящ за деца над 4-годишна възраст. Импресия от образи и звуци, кукли, светлини и сенки, разкриващи красотата на зимата.  

comment 0
visibility 1649
„Хроники на Вазовия род“ с официално представяне в „Красно село“

„Хроники на Вазовия род“ с официално представяне в „Красно село“

Район „Красно село“ и Столична община, канят гражданите на официалното представяне на книгата „Хроники на Вазовия род“. Трудът е написан от г-жа Катя Зографова, която е видeн български писател и изкуствовед. Книгата ще бъде анонсирана от поетесата Елена Алекова -  носител на Националната литературна награда "Теодор Траянов" за тази година. Културното събитие ще се състои на 16 декември т.г, от 18:00 часа в ОКИ „Красно село“, зала 3, на партерен етаж. Във фоайето на културния дом ще има благодотворителен базар на коледни картички и сувенири, създадени от децата от училищата и детските градини на район „Красно село“ с мисия "Деца помагат на деца". Участници в събитието ще бъдат още актьорът Янко Лозанов, посветил творческото си верую на Иван Вазов, мъжки камерен вокален ансамбъл "Вокс Орфикус" с ръководител Жорж Йорданов - сродник на Вазов, и деца от 19-то СУ "Елин Пелин". На 18 декември (събота) от 16:00 часа Район "Красно село" - Столична община ще очаква гражданите също и на зимен празник по повод Рождество Христово и предстоящата Нова година. Той ще се състои на сцена пред сградата на районната администрация на бул. „Цар Борис III“ №124. На нея ще се представят различни състави от училища в района, читалищата „Бели брези“, „Бачо Киро“, „Райко Алексиев“, „Надка Караджова“, голямата българска естрадна певица Румяна Коцева, ще има куклено шоу и разбира се, Дядо Коледа. Зимните празненства на район „Красно село“ се осъществяват с подкрепата на Столична община и са част от раздел „Събития на столичните райони“ в календара на културните събития на Столична община.

comment 0
visibility 1813
Две нови тенис маси са поставени в столичния квартал "Лагера"

Две нови тенис маси са поставени в столичния квартал "Лагера"

Две тенис маси бяха поставени днес в градина „Гъбките“ в столичния квартал „Лагера“ по желание на жителите в района и със съдействието на зам.-кмета Десислава Билева. Все по-често столичани избират зелените пространства на града за разходки, почивка и спортни дейности, а общината насърчава активния начин на живот, като създава условия за спорт близо до дома им. Това съобщават от Столична община. Част от програмата на кмета на София, Йорданка Фандъкова за спорт на открито през последните години беше изпълнена, като над 90 тенис маси бяха разположени в обществени пространства и парковете като „Борисова градина“, „Княжеската градина“, парк „Ген. Владимир Заимов“, парк „Петър и Павел“, „Северен парк“, градина „Майчин дом“ и други. Предстои да бъдат разположени тенис маси и в зелени пространства в районите „Средец“ и „Оборище“, заяви Ирена Димитрова, директор на дирекция „Спорт и младежки дейности“.

Реклама
comment 0
visibility 2063
Гражданите от "Красно село", излязоха на протест срещу кметицата на района

Гражданите от "Красно село", излязоха на протест срещу кметицата на района

Гражданите от район „Красно село“, излязоха на протест срещу кметицата на района, Росина Станиславова. Протестът започна в 16.00 часа, а те носят плакати с надписи, като: „Росино, обирай си крушите !“ и „Приемно време кога?“. Пред сградата на районната администрация са се събрали над 100 души, за да поискат оставката й. Станиславова, обаче я няма в кметството, съобщава 24 часа. Протестиращите са недоволни от работата на кметицата, която спечели изборите през 2019 г. Те твърдят, че не им харесва свършеното от нея, а последните проверки, започнати от антикорупционната комисия КПКОНПИ са сложили край на търпението им.

comment 0
visibility 3412
Жителите на "Красно село" излизат на протест срещу Росина Станиславова

Жителите на "Красно село" излизат на протест срещу Росина Станиславова

Протест срещу кметицата на „Красно село“ Росина Станиславова организират в петък жителите на района. Той е иницииран във Фейсбук групата на „Красно село“  която има 7 700 членове. Сформиран е и инициативен комитет, който ще събира подписи, с искане за оставката на Станиславова, съобщава 24 часа. Протестът ще започне в 16.00 часа пред сградата на районната администрация. Миналата седмица КПКОНПИ започна проверка срещу кметицата за искани от нея 10% от стойността на обществената поръчка за ремонт на улици,бавени разрешителни и др.

comment 0
visibility 1610
Концерт "Коледа в бяло" в столичния район „Красно село”

Концерт "Коледа в бяло" в столичния район „Красно село”

На 11 декември от 18 ч. Общински културен институт Дом на културата "Красно село" ще представи концерт "Коледа в бяло" и куклен спектакъл "Библейска приказка", съобщиха от дома на културата. Събитието ще се проведе в зала "Елит". Участват учениците от Класа по поп и джаз пеене към Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.“ Вокален педагог е Румяна Коцева. Входът е свободен. От 18:30 ч., зала „Сириус“ ще се проведе „Библейска приказка” - куклен спектакъл на Театър „Сириус“, подходящ за деца над 4-годишна възраст.

comment 0
visibility 1488
Откриха кошер в кухината на дърво в столичния район „Красно село”

Откриха кошер в кухината на дърво в столичния район „Красно село”

Пчелно семейство се настани в кухината на паднало от снега дърво в жк „Славия“, съобщиха от районната администрация на район „Красно село”. От там напомнят на гражданите, че трябва да държим очите си широко отворени за особеностите и красотата на природата в града. Заедно можем и трябва да се погрижим за нейното биоразнообразие и естествено възпроизводство. Да живеем в симбиоза с останалите животински и растителни обитатели на столицата. Пчелният кошер бе предаден на отговорни пчелари, които изявиха желание да положат необходимите грижи за оцеляване на пчелното семейство в естествената му среда, добавят от районната администрация. Важно е да се осигури необходимата им храна и защита, а тяхното местообитание да се пази от вятър и студ, защото в настоящия есенно-зимен сезон, изпадналите в хибернация пчели са сериозно уязвими от суровите атмосферни условия, замърсяване, паразити и вредители.

comment 0
visibility 2006
-

КПКОНПИ започна проверка в район „Красно село“ в София

 Днес, 2 декември 2021г., служители на КПКОНПИ – дирекция „Противодействие на корупцията“ са започнали проверка на място в столичната община „Красно село“, съобщават от комисията. Проверката е по сигналина граждани и по публикации във в. „24 часа“ за извършени закононарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки от страна на общинската администрация. Проверява се и информация за начина на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица, поясняват от комисията за противодействие на корупцията. Изискват се документи, снемат се обяснения от длъжностни лица, включително и такива, заемащи висши публични длъжности. Проверката обхваща следните направления: - Действия по изпълнение на обществена поръчка по ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на СО - район „Красно село“. Получени са данни, че при сключения договор за изпълнение с частно дружество, е уговорено 10 % от непредвидените разходи за изпълнителя, да бъдат „връщани“ към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се облага – чрез подставени лица или чрез търговско дружество. Стойността на цялата обществена поръчка е 1 188 000 лв. с ДДС. - Действия по отношение на проекта „Патронажна грижа в район „Красно село“, процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. Проверяват се данни, че конкретни лица са назначавани за социални асистенти, без да извършват реална дейност. Със заповед на кмета на „Красно село“ по програмата са зачислени лични автомобили, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без реално да бъдат използвани по предназначение (разнос на храна). - Действия по изпълнение на общинската програма „Топъл обяд“, свързани с изпълнителя по програмата, който е и наемател на общината. - Постъпил сигнал за изградена трайна практика в община „Красно село“, при която разрешения за строеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят умишлено, като впоследствие се търсят лични срещи със засегнатите лица. - Постъпили данни за облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор с общината без обществена поръчка, като умишлено е завишена оценката на застрахованото имущество с цел формиране на по-висока застрахователна премия. Кметът на „Красно село“ Росина Станиславова вече е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси – на 9 юни 2021 г. за това, че е назначила себе си за ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, и на 23 август 2021 г. за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в съдебна фаза.

comment 0
visibility 1987
Премахнаха проблем със задържане на повърхностни води в тунел „Житница“

Премахнаха проблем със задържане на повърхностни води в тунел „Житница“

Установиха задържане на повърхностни води в транспортния тунел „Житница“ на бул. „Цар Борис III“, съобщават от Столичен инспекторат. Екипите на фирмата, която отговаря за чистотата в район „Красно село“, „Софийска вода“, дирекция АПП и „Метрополитен“ ЕАД, реагираха веднага. Проблемът е бил отстранен от екипите, за да не се задържат дъждовни води по повърхността на платното.

comment 0
visibility 1447
-

Затварят временно тунела под ул. "Житница"

Днес, 29 ноември, в 11 часа, се затваря временно за почистване и профилактика тунелът под ул. "Житница" , съобщи директорът на АПП Красимир Димитров. Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и „Софийска вода“ ще почистят тунела от наноси, с цел осигуряване на безаварийната работата на съоръженията.

comment 0
visibility 1705
Куклен спектакъл на театър „Сириус“ в София

Куклен спектакъл на театър „Сириус“ в София

На 28 ноември в Дома на културата "Красно село", в зала „Елит“, от 18.30 часа театър „Сириус“ представя кукленият спектакъл „Зимен сън“. Постановката е подходяща за деца над 4-годишна възраст Импресия от образи и звуци, кукли, светлини и сенки, разкриващи красотата на зимата. Входът е с билети.

comment 0
visibility 1772
Собственик на имот в "Красно село", получи акт за изхвърляне на отпадъци

Собственик на имот в "Красно село", получи акт за изхвърляне на отпадъци

Собственик на имот в район „Красно село“, получи акт за изхвърляне на покъщнината си на тротоара. Нарушението е установено на ул. „Ястребец“ 11 в ж.к Борово. След съставяне на акта са предприети действия от извършителят за събиране на отпадъците и транспортиране до регламентирано място.   

comment 0
visibility 2086
-

Жители на квартал „Хиподрума” на протест срещу превръщането на детска площадка в паркинг

Една от малкото детски площадки в столичния квартал „Хиподрума” е напът да бъде унищожена, съобщи Нова телевизия. На нейно място ще бъде построен публичен надземен паркинг с около 80 паркоместа. Живеещите в района твърдят, че от Община „Красно село”, която строи паркинга, са ги уведомили в последния момент, за да не могат да реагират. Вече са пуснати жалби до ДНСК и Столичен инспекторат, чиито отговори вероятно ще се окажат закъснели. За изграждането на паркинга някои от живеещите в района разбрали в деня, в който багерите започнали да копаят. Домоуправителка твърди, че е уведомена в последния момент и така нямала възможност да реагира. От скиците станало ясно, че покрай изграждането на паркинга, ще бъде унищожена и част от детската площадка, която е единствената около тези жилищни блокове. В почивен ден на площадката има поне трийсет деца, а наоколо няма друга, на която те могат да играят, твърдят живущите в района. Те настояват между бъдещия паркинг и площадката да се предвиди буферна зона, тъй като в момента само един бордюр е разстоянието между играещо дете и паркираща кола. Хората от квартала се притесняват, че новостроящият се паркинг може да застраши безопасността на децата и изказват съмнение, че документите за строежа са изрядни.  

comment 0
visibility 1450
„Изгаси крушка, посади дърво“ в столичния ДК "Красно село"

„Изгаси крушка, посади дърво“ в столичния ДК "Красно село"

На 27 ноември, Дом на културата "Красно село", Зала „Елит“ от 18.30 часа ще представи „Изгаси крушка, посади дърво“ – куклен спектакъл на театър „Сириус“, съобщиха от Дома на културата. „Изгаси крушка, посади дърво“ е подходящ за деца над 4-годишна възраст.  

comment 0
visibility 1514
„Грозното патенце” в столичния Дом на културата "Красно село"

„Грозното патенце” в столичния Дом на културата "Красно село"

На 21 ноември в Дом на културата "Красно село", в зала „Елит“, от 18.30 часа ще се състои кукленият спектакъл „Грозното патенце”. Спектакълът е на театър „Сириус”, подходящ за деца над 3-годишна възраст. Тайната на красотата не е в черупката, не е на показ. В душата някъде се крие – в сърцевината на сърцето. Входът е с билети.

Район Красно село

Територия на район Красно село

Територия на район Красно село

В границите на столичния район Красно село влизат жилищните комплекси „Лагера“, „Славия“, "Крива река", „Хиподрума“, „Белите брези“, „Красно село“, „Борово“ и "Бъкстон". Район Красно село се разпростира на площ от 7,2 км². Жителите на район Красно село са приблизително 87 000 души.

История на район Красно село

История на район Красно село

Според разкази от миналото, на мястото на стар турски чифлик, е построена бирена фабрика през 1880 г. Фабриката се казвала „Павлово“. След като собственика починал, държавата наследява фабриката. Около нея работници от фабриката започнали да строят къщи и да се заселват там. На терена на сегашния район Красно село, близо до пивоварната фабрика възниква фабрика за изработка на канап и конопени въжета, която по-късно става текстилен завод. Около двете фабрики постепенно се оформило едно своеобразно предградие, бъдещия район Красно село. В един момент се оказало, че селището няма име. Помолили Иван Вазов да предложи име и той споделил, че гледайки селището всеки пък като минава край него, мисли, че ще стане едно красиво селище. Затова името му да бъде Красно село.

Образование в район Красно село

Образование в район Красно село

На разположение на жителите на район Красно село са 14 детски градини и една ясла. Учениците в район Красно село учат в 7 училища и една езикова гимназия.

В район Красно село се намира 25 ОУ "Д-р Петър Берон. Което е специализирано в изучаването на изобразително изкуство.

На територията на район Красно село е разположено и 142 ОУ с РЧО "Веселин Ханчев". То е основано през 1966 г. В началото то е специализирано е в преподаването на руски език, но от 1998 г. се изучават и друди чужди езици. Училището разполага с модерно оборудвани езикови кабинети.

 19 СОУ "Елин Пелин" в район Красно село е основано през 1932 г. През 1936 г. се сдобива със своя сграда. В наши дни училището осигурява качествено обучение по бизнес и предприемачество със засилено изучаване на английски, немски и норвежки език.

Друго училище в район Красно село с дългогодишна история е 19 СОУ "Елин Пелин". То е основано през 1915 г., а настоящото си име получава през 1955 г.

В район Красно село се намира и предпочитаното от много родители и узеници 51 СОУ "Елисавета Багряна". То отваря врати през 1961 г. С течение на времето училището се превръща в едно от елитните столични училища заради квалифицираните преподаватели и непрекъснатите успехи на учениците. В училището функционират профилирани паралелки по изобразително изкуство, информационни технологии, web дизайн и бизнес мениджмънт.

132 СОУ "Ваня Войнова" в район Красно село отваря врати през 1957 г. В началото от е основно. През 1973 г. се сформират спортни паралелки и училището е обявено за средно спортно училище на ДФС „ Славия”. През 1993 г. спортните профили в училищетот се заменят от чужди езици и информационни технологии.

В район Красно село се намира и Профилирана гимназия за изучаване на чужди езици. Това е единствената гимназия в България, в която освен западноевропейски езици, се изучават и славянски - руски, чешки, словашки, полски, украински, сърбохърватски.

Култура в район Красно село

Култура в район Красно село

В район Красно село важен културен обект е Домът на културата. Той се финансира от бюджета на Столична община и е самостоятелно юридическо лице. Домът на културата в район Красно село подкрепя и утвърждава културните постижения. Тук се организрат културни събития, срещи, фетивали, семинари. Предоставя се база за репетиции и концертни изяви. Сградата на Дома на културата в район Красно село се намира на централен столичн булевард. Открита е през 1989 г.

Читалища в район Красно село

Читалища в район Красно село

Район Красно село може да се похвали с просветната дейност на 7 читалища.

Народно читалище "Средец - 1926" в район Красно село е разположено на булевард "Цар Борис ІІІ" в столицата. То е едно от найстарите столични читалища. Дейността си започва през 1926 г. В читалището функционират школи по пиано, китара, живопис, балет, латиноамерикански и български народни танци и езикова школа.

На територията на район Красно село се намира Народно читалище "Райко Алексиев - 1947". Основано е през 1947 г. ЧИталището има своя библиотека, музикална школа и танцови школи.

В пределите на район Красно село функционира Народно читалище "Христо Смирненски - 1945". Читалището е открито през 1945 г. Известният актьор Коста Цонев прави първите си стъпки на сцената на това читалище.

Народно читалище "Бачо Киро - 1945" също се намира на територията на район Красно село. Читалището разполага с вокална група, танцов Клуб Българско хоро, Поетическа работилница, Школа по пиано, Школа по китара, Школа по балет. Библиотеката на читалището разполага с библиотечен фонд от 35 000 тома.

Паметници в район Красно село

Паметници в район Красно село

На територията на район Красно село се намира известният Руски паметник. Според историческите данни, това е първият паметник, издигнат в София след освобождението. Той е разположен там, където Осман паша се измъква от София в посока Перник през декември 1877 г. Средствата за паметника са събрани от руския народ. Паметникът днес се намира в центъра на оживено кръгово кръстовищемежду булевардите „Скобелев“ и „Тотлебен“. По време на бомбардировките през 1944 г. паметникът е пострадал, но щетите бързо биват отстранени.

В пределите на район Красно село е разположена и Каменната паметна пирамида на Георги Бенковски. Тя се намира в градинката „Ереван“ до Министерството на земеделието. Там е предполагаемото място, на което е погребана главата на Герги Бенковски.

На площад „Руски паметник“, район Красно село, е разположена паметната плоча с релеф на ген Тотлебен. В район Красно село има и паметна плоча на ген. Скобелев. Тя се намира бул. „М.Д.Скобелев“ №77.

Спорт в район Красно село

Спорт в район Красно село

На територията на район Красно село се намира базата на спортен клуб „Славия“. Комплексът има две футболни и тенис игрища, които са модерно оборудвани. Имат отлична осветеност. Тук се организират радица спортни събития през цялата година. Комплексът има отлично климатизарана зала за аеробик. Използва се всеки ден а тренировки по тае-бо, мускулен тонинг и пилатес, боди пъмп, латиноамерикански танци, кик - бокс и др.

СПА центърът на комплекса предлага услуги на висота. Фокусът изцяло пада върху здравословно хранене, отдих, процедури за релакс, козметика и разкрасяване и здравословно възстановяване. На своите клиенти осигурява суха сауна и инфрачервена топлина кабина, парна баня, турбо вертикален солариум, джакузи с тангенторен подводен масаж, различни видове масажи, лечебни и козметични процедури.

Територия на район Красно село

История на район Красно село

Образование в район Красно село

Култура в район Красно село

Читалища в район Красно село

Паметници в район Красно село

Спорт в район Красно село

Прочетете още