район „Красно село“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
  • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1245
Разбита настилка на ул. Ястребец

Разбит тротоар на ул. Ястребец тормози столичани (СНИМКИ)

Тротоарът на столичната улица "Ястребец" в кв. Борово, район Красно село създава сериозни проблеми на пешеходците. За разкъртения тротоар сигнализира пред Столица.bg възмутена гражданка. Настилката е разцепена и на места има пропадания. Бордюрите са на изчезване, а допълнителен колорит внася и мръсотията от зоната около подредените контейнери. На ул. "Ястребец" 23 е централата на общинското дружество Топлофикация София. 10-метровият участък на разбития тротоар остава незабелязан от районната администрация. Това са толкова години и никой не си мръдна пръста да оправи тротоара, ядосват се граждани. През бойното поле всеки ден минавали и служители на общинското дружество. По тротоара е трудно да минават пешеходци, а какво остава за хора с увреждания, инвалидни колички или майки с колички, коментират граждани. Ужасно е положението и на тротоарната настилка по ул. "Невестина скала".  

comment 0
visibility 1294
ОКИ - „Красно село”

Литературни вечери, концерти и изложби този месец в ОКИ „Красно село”

През целият месец юни в ОКИ „Красно село” ще има богата програма от културни събития. Сред се очертават литературни вечери, концерти, изложба и театрален фестивал. Събитията започват още днес със специална литературна вечер на "Литературен клуб Пегас" . Ето какво още не трябва да пропускате този месец : - 4 юни от 18 часа  "Литературен клуб Пегас" гостува в ОКИ „Красно село”. Литературната вечер ще се проведе в зала 1 и е със специалното участие на барда Евгени Бенов. - 6 до 10 юни Ще се проведе Третия фестивал на детско-юношеското театрално изкуство "Пинокио 2019".Откриването е на 6 юни от 18.30 часа., в зала "Елит". - 10 – 15 юни Учениците 51-во СОУ „Елисавета Багряна” ще представят своя изложба в централно фоайе на ОКИ „Красно село” - 14 юни, петък, в 19 часа започва концертът на смесен камерен хор „Средец” – София, с диригент Александър Куюмджиев - 18 юни, вторник, зала 1, 18 часа. Концерт на квартет „Големинов” - 19 юни, сряда, парково пространство, 19 часа. Фолклорен концерт 21 юни, петък, Централен военен клуб, 19 часа. Концерт на квартет „Големинов” 25 юни, вторник, ОКИ "Красно село", 18 часа. В памет на словото - Юбилейни вечери на бележити представители на българската литература – 60 години от смъртта на Илия Бешков 26 юни, сряда, ОКИ „Красно село”, 18 часа . Камерен концерт с участието на Георги Лазаров – цигулка, Бистра Вутова виолончело и дуо Артихармония  -  Евгени Николов - цигулка и Татяна Майони - пиано

comment 0
visibility 1140
ремонти

Авария на магистрален тръбопровод променя движението в жк "Лагера"

Авария на магистрален тръбопровод променя движението в част от жк "Лагера". Спешни краткотрайни аварийни работи се извършват на обект ул. "Съвет на Европа" в участъка между улиците "Гебедже" и "Кюстенджа", съобщават от администрацията на район "Красно село". Заради ремонтните дейности днес до 17 часа въпросният участък е затворен за преминаване на автомобили в двете посоки. Нарушенията от разкопаването по благоустройствените фондове и настилки ще бъдат възстановени от "Топлофикация София" в срок от 30 дни.  

Реклама
comment 0
visibility 928
Изложба

Откриха изложбата "Пъстри мечти" в ОКИ „Красно село” (СНИМКИ)

Традиционната изложба от рисунки на децата от артшкола "Еленита" ще гостува в Общинския културен институт "Красно село". Творбите на талантливите малчугани са под надслова Детски рисунки "Пъстри мечти" и ще се изложат във фоайето на Института в Красно село. Гражданите могат да посетят експозицията и да  видят света през детските очи с много светлина, усмивки и добро настроение. Входът е свободен. От 18.30 часа тази вечер в културния институт в Красно село авторски концерт с класическа китара ще изнесе Николай Пеев. Музикантът е композитор и изпълнител със силно изразен собствен стил. Пише в различни музикални стилове – класическа музика, поп, фолклор, хорова ортодоксална музика, джаз. На концерта ще се чуят пиеси за класическа китара. Жанрово изобилие от традиционни форми до съвременни изразни средства, включващи широк диапазон от музикални теми и настроения.

comment 0
visibility 2167
детска площадка

Как ще работят градините в София през лятото

И тази година през месеците юни и юли детските градини в район „Красно село“ ще работят със сборни групи. Работното време на градините ще бъде : От 01.08.2019 г. до 16.08.2019 г. вкл. ДГ № 8 ще работи за свои деца, а ДГ №134 за деца от останалите градини. От 19.08.2019 г. до 30.08.2019 г. ДГ № 107 за всички. При заявени желания за посещение на дежурна градина през август от повече деца от обявеният капацитет, същите градини ще работят през целия период.

comment 0
visibility 1079
почистване, Борово, доброволци,

Жители от "Борово" сами почистиха градинките си (СНИМКИ)

Жители от столичния квартал "Борово" сами облагородиха входовете и градинките пред блоковете си. Хората изчистиха местата за отдих, засадиха цветя и храсти, отпадъците бяха събрани разделно, съобщиха от Столичния инспекторат.Гражданите оформиха дори и фигури от камъчета, които превърнаха градинките в приказни кътчета. Инспекторите от "Красно село" помогнаха на доброволната инициатива, като осигуриха на хората посадъчния материал, чувалите и ръкавиците. Накрая дадоха рамо и за транспортирането на събраните отпадъци.

comment 0
visibility 1352
Неправилно паркиране

26 глобени за ден в Хиподрума, Лагера и Борово за неправилно паркиране

26 нарушителя са засекли инспекторите от район "Красно село" и служители на Общинска полиция при пореверка в ж.к. Хиподрума, ж.к. Лагера и в ж.к. Борово. От тях 19 са били паркирали върху тротоар, а 10 върху зелените площи. На място глоба с фиш са получили 7 шофьора. От контролиращото звено на Столична община припомнят, че съгласно Наредбата за организация на движението на територията на Столична община е забранено паркирането на територията на детски градини и училища. Проверките продължават и в други райони на столицата.

comment 0
visibility 992
Ремонт на тръбопровод

Затвориха за автомобили участъка между бул. „Братя Бъкстон“ и бл. 201 за ремонт на тръбопр...

Движението за автомобили е спряно в участъка между бул. „Братя Бъкстон“ и бл. 201 и бл. 201 А на столичния район Красно село от 9 ч. тази сутрин. Причината е авария на магистрален тръбопровод, на който трябва да се извършат аварийни ремонтни дейности, съобщават от районното кметство. Улицата ще е затворена на коли в участъка между ул. „Борово“ и ул. „Топли дол“, където ще има изкоп. Забраната за движение е от 9 ч. тази сутрин до 17.00 ч. днес, 26 март. Необходимите възстановителни работи по нарушените благоустройствени фондове се извършват за сметка на дружеството собственик на съоръжението, уточняват от Красно село. Възстановяването на съответните настилки ще се извърши от фирма "Гарантстрой комплект" АД - гр. София. Сроковете и гаранциите са договорени с фирмата и са съобразени със сроковете и гаранциите, определени от Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и гаранциите при строителството им на територията на СО, приета с решение № 772 на СОС.

comment 0
visibility 1071
ул. Добруджански край

Прибират пари от зелена зона и скоби по неасфалтираната "Добруджански край"

Столична улица без асфалт е зелена зона за платено паркиране. Въпреки, че настилката е от миналия век, това не пречи на ЦГМ да слагат скоби със скоростта на светлината на паркиралите там автомобили. Ул. Добруджански край, чийто край стига до централната "Скобелев" е зелена зона от ноември 2018 г., когато към местата за платено паркиране бе присъединен и район Краасно село. Гражданите се възмущават, че не се предлагат условия, а същевременно се прибират пари и се слагат скоби. От ЦГМ пък се аргументират, че живеещите сами са искали там да се въведен платено паркиране, за да има ред. Идеята ни беше първо да се ремонтира улицата, да се оправи настилката и тогава да стане зелена зона, коментираха пред bTV граждани. Те са изненадани колко бързо се взимат пари от скоби. Въпреки че улицата е без асфалт зеланата зона остава.

comment 0
visibility 1637
Гаражни клетки при бл. 42 в кв. Лагера

В "Лагера" са недоволни от 3-метрова стена пред входа на блок 42

Недоволни жители на столичния кв. Лагера изразиха възмущението си от 3-метрова циментова стена, която е издигната пред входа на бл. 42. Високата преграда е част от строителен обект, а според гражданите това е абсолютно нарушение. Сторителната площадка е на междублоково пространство, съобщава bgonair.bg. Според главния архитект на район Красно село Христо Кючуков стената не трябва да надвишава 2,2 м. Хората изредиха многото проблеми по инфраструктурата, които са натрупани с годините. В квартала нямало тротоари, улиците са разбити, липсва осветление, а а отводнителните шахти не функционират. С издигнатата триметрова стена до блока няма достъп дори за линейка, полицейска кола или пожарна, категорични са гражданите. Те казват, че от 30 години Столична община нищо не е направила в квартала и се налагало сами да запълват дупки. С недоволството на хората се съгласихха и зам.-кметът на Красно село Калин Николов и главният архитект на района Христо Кючуков. Тази сутрин те бяха сред гражданите и обсъдиха проблемите. Живеещите в квартала с основание били недоволни за инфраструктурата около тези блокове. Доста работа трябвало да се свърши. В района започва рехабилитация и пространството ще бъде изчистено и облагородено. ще се премахнат и незаконните гаражни клетки, коментира зам.-кметът на Красно село.  

comment 0
visibility 2587
Паяк вдига автомобил на ул. Костенски водопад

Паяк вдига автомобили по ул. "Костенски водопад"

Паяк на ЦГМ е безкомпромисен в Красно село. Тази сутрин, предпразнично  бяха вдигнати автомобили по ул. Костенски водопад, видя Столица.bg. Гражданите бързат да пътуват и спират където им падне, коментира гражданин. Неправилното паркиране не оправдава никого, а цената е около 60 лв. С по-малко могат да се разминат собственици на автомобили, ако в момента на вдигането се появят. Така няма да плащат за транспортиране и наказателен паркинг. Без почивен ден ще работят паяците в столицата по празничните дни и стриктно ще следят за паркирането в зоните, в които това се забранява с временната организация на движението.    

comment 0
visibility 1637
Недоволство от определената цена за отчужден имот

Собственик на отчужден имот прави гладна стачка, недоволен от цената

Собственик на имот в района на кръстовището на ул. Житница и Красно село започва гладна стачка. Той е недоволен от оценката, която му е направила общината за отчуждаване за имота му. Създаден е инициативен комитет на собственици, чиито имоти са отчуждени зазарди метрото, което ще минава оттам. Пенчев има 430 кв. м с 80 кв. м застроена площ на ул. Житница и трябва да получи 105 000 лв. според оценката на независим, лицензиран експерт. Всички от инициативния комитет в зоната на отчуждените земи са категорични, че искат обещетение пак зеля в друга част на София, заяви Пенчев пред Нова телевизия.  Отчуждени са общо 13 имота, които трябва да станат публична общинска собственост и ще се ползват за метрото. Недоволните могат да обжалват решението пред административен съд. Те продължават да очакват общината да ги покани на среща, за да се изясни проблемът.  

comment 0
visibility 1634
Метро

Недоволни се обявиха срещу общината заради отчуждаване

Притеснени столичани се обявиха срещу Столична община заради отчуждаването на парцели, предаде Нова тв. Това се случва, тъй като на мястото ще се строи метростанция. От общината са им предложили 42 000 лева за къща, гараж, магазин и 250 кв./м земя край метрото, а в замяна те трябва да напуснат сегашните си домове. Не става ясно кога трябва да се случи това. Гражданите са възмутени и протестират срещу ниските цени. Един от тях е недоволен, че общината е оценила имота на 60 000 лв. Дворът е 300 кв.м., а къщата в него 86 кв.м. Засегнати са живеещите на ул. „Житница” в Красно село. Хората не знаят как ще приключи тази ситуация и са притеснени за бъдещето си.

comment 0
visibility 823
ул. „Яков Крайков“

Затварят участъка между ул. „Богдановец“ и ул. „Яков Крайков“ днес

Заради възстановяване на пътна настилка върху магистрален тръбопровод в кв. „Крива река“, ул. „Феликс Каниц“ между ул. „Богдановец“ и ул. „Яков Крайков“ участъкът ще бъде затворен за преминаване на МПС за периода от 10.00 ч. до 18.00 ч. днес, съобщават от Столична община.Временната организация на движението ще бъде съгласно Глава IV от Наредба №3/16.08.2010 г. за временната организация на движението. Необходимите възстановителни работи по нарушените благоустройствени фондове ще извършени за сметка на общината. Възстановяване на съответните настилки ще се извърши от фирма "Гарантстрой комплект" АД - гр. София. Сроковете и гаранциите са договорени с фирмата и са съобразени със сроковете и гаранциите, определени от Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и гаранциите при строителството им на територията на СО, приета с решение № 772 на СОС.  

comment 0
visibility 1497
Детска площадка в кв. Хиподрума

Правят 4 нови площадки и 8 ремонтират в Красно село

Обновени, реконструирани и чисто нови детски площадки ще има в район Красно село през 2019 г. Това стана ясно след среща на представители на Гражданската инициатива за безопасни детски площадки и граждани с кмета на района Христо Апостолов, научи Столца.bg. Вече има предложение за реализиране на проекти за реконструкция на 4 места за забавление на малчуганите. Те ще са в жк Лагера през бл. 52, в жк Борово между блл. 222 и 221, жк Красно село зад бл. 19 и на ул. Феликс Каниц на ъгъла с ул. Предел. Чисто новите детски площадки също ще са 4 и за тях има предложение за инженеринг, за цялостното изграждане от до. Предвидено е та да са в жк Красно село между бл. 210 и 211, жс Хиподрума зад бл. 35 и пред бл. 143 и в жк Славия между блоковете 26, 27 и 36. Текущи ремонти ще се направят на още 8 детски площадки в район Красно село. На срещата с Христо Апостолов е поставен и въпросът за монтажа на антипаркинг елементи на по-малките улици, които често са недостъпни за пешеходци. Особено фрапиращ е случаят около пазара "Красно село", където има детски градини и училища. Да припомним, че Сдружение За безопасни детски площадки направиха успешна кампания "Да осводим тротоарите" през октомври 2018 г. и много от посочените тротоари бяха освободени от автомобили. От инциативата са разговаряли с районния кмет и за ограничаване на паркирането и поддържането на зелените площи в близост до детската площадка в кв. Борово, бл.13. В бюджета на Столична община за 2019 г. са предвидени 5 млн. лв. за детски площадки.

Район Красно село

Територия на район Красно село

Територия на район Красно село

В границите на столичния район Красно село влизат жилищните комплекси „Лагера“, „Славия“, "Крива река", „Хиподрума“, „Белите брези“, „Красно село“, „Борово“ и "Бъкстон". Район Красно село се разпростира на площ от 7,2 км². Жителите на район Красно село са приблизително 87 000 души.

История на район Красно село

История на район Красно село

Според разкази от миналото, на мястото на стар турски чифлик, е построена бирена фабрика през 1880 г. Фабриката се казвала „Павлово“. След като собственика починал, държавата наследява фабриката. Около нея работници от фабриката започнали да строят къщи и да се заселват там. На терена на сегашния район Красно село, близо до пивоварната фабрика възниква фабрика за изработка на канап и конопени въжета, която по-късно става текстилен завод. Около двете фабрики постепенно се оформило едно своеобразно предградие, бъдещия район Красно село. В един момент се оказало, че селището няма име. Помолили Иван Вазов да предложи име и той споделил, че гледайки селището всеки пък като минава край него, мисли, че ще стане едно красиво селище. Затова името му да бъде Красно село.

Образование в район Красно село

Образование в район Красно село

На разположение на жителите на район Красно село са 14 детски градини и една ясла. Учениците в район Красно село учат в 7 училища и една езикова гимназия.

В район Красно село се намира 25 ОУ "Д-р Петър Берон. Което е специализирано в изучаването на изобразително изкуство.

На територията на район Красно село е разположено и 142 ОУ с РЧО "Веселин Ханчев". То е основано през 1966 г. В началото то е специализирано е в преподаването на руски език, но от 1998 г. се изучават и друди чужди езици. Училището разполага с модерно оборудвани езикови кабинети.

 19 СОУ "Елин Пелин" в район Красно село е основано през 1932 г. През 1936 г. се сдобива със своя сграда. В наши дни училището осигурява качествено обучение по бизнес и предприемачество със засилено изучаване на английски, немски и норвежки език.

Друго училище в район Красно село с дългогодишна история е 19 СОУ "Елин Пелин". То е основано през 1915 г., а настоящото си име получава през 1955 г.

В район Красно село се намира и предпочитаното от много родители и узеници 51 СОУ "Елисавета Багряна". То отваря врати през 1961 г. С течение на времето училището се превръща в едно от елитните столични училища заради квалифицираните преподаватели и непрекъснатите успехи на учениците. В училището функционират профилирани паралелки по изобразително изкуство, информационни технологии, web дизайн и бизнес мениджмънт.

132 СОУ "Ваня Войнова" в район Красно село отваря врати през 1957 г. В началото от е основно. През 1973 г. се сформират спортни паралелки и училището е обявено за средно спортно училище на ДФС „ Славия”. През 1993 г. спортните профили в училищетот се заменят от чужди езици и информационни технологии.

В район Красно село се намира и Профилирана гимназия за изучаване на чужди езици. Това е единствената гимназия в България, в която освен западноевропейски езици, се изучават и славянски - руски, чешки, словашки, полски, украински, сърбохърватски.

Култура в район Красно село

Култура в район Красно село

В район Красно село важен културен обект е Домът на културата. Той се финансира от бюджета на Столична община и е самостоятелно юридическо лице. Домът на културата в район Красно село подкрепя и утвърждава културните постижения. Тук се организрат културни събития, срещи, фетивали, семинари. Предоставя се база за репетиции и концертни изяви. Сградата на Дома на културата в район Красно село се намира на централен столичн булевард. Открита е през 1989 г.

Читалища в район Красно село

Читалища в район Красно село

Район Красно село може да се похвали с просветната дейност на 7 читалища.

Народно читалище "Средец - 1926" в район Красно село е разположено на булевард "Цар Борис ІІІ" в столицата. То е едно от найстарите столични читалища. Дейността си започва през 1926 г. В читалището функционират школи по пиано, китара, живопис, балет, латиноамерикански и български народни танци и езикова школа.

На територията на район Красно село се намира Народно читалище "Райко Алексиев - 1947". Основано е през 1947 г. ЧИталището има своя библиотека, музикална школа и танцови школи.

В пределите на район Красно село функционира Народно читалище "Христо Смирненски - 1945". Читалището е открито през 1945 г. Известният актьор Коста Цонев прави първите си стъпки на сцената на това читалище.

Народно читалище "Бачо Киро - 1945" също се намира на територията на район Красно село. Читалището разполага с вокална група, танцов Клуб Българско хоро, Поетическа работилница, Школа по пиано, Школа по китара, Школа по балет. Библиотеката на читалището разполага с библиотечен фонд от 35 000 тома.

Паметници в район Красно село

Паметници в район Красно село

На територията на район Красно село се намира известният Руски паметник. Според историческите данни, това е първият паметник, издигнат в София след освобождението. Той е разположен там, където Осман паша се измъква от София в посока Перник през декември 1877 г. Средствата за паметника са събрани от руския народ. Паметникът днес се намира в центъра на оживено кръгово кръстовищемежду булевардите „Скобелев“ и „Тотлебен“. По време на бомбардировките през 1944 г. паметникът е пострадал, но щетите бързо биват отстранени.

В пределите на район Красно село е разположена и Каменната паметна пирамида на Георги Бенковски. Тя се намира в градинката „Ереван“ до Министерството на земеделието. Там е предполагаемото място, на което е погребана главата на Герги Бенковски.

На площад „Руски паметник“, район Красно село, е разположена паметната плоча с релеф на ген Тотлебен. В район Красно село има и паметна плоча на ген. Скобелев. Тя се намира бул. „М.Д.Скобелев“ №77.

Спорт в район Красно село

Спорт в район Красно село

На територията на район Красно село се намира базата на спортен клуб „Славия“. Комплексът има две футболни и тенис игрища, които са модерно оборудвани. Имат отлична осветеност. Тук се организират радица спортни събития през цялата година. Комплексът има отлично климатизарана зала за аеробик. Използва се всеки ден а тренировки по тае-бо, мускулен тонинг и пилатес, боди пъмп, латиноамерикански танци, кик - бокс и др.

СПА центърът на комплекса предлага услуги на висота. Фокусът изцяло пада върху здравословно хранене, отдих, процедури за релакс, козметика и разкрасяване и здравословно възстановяване. На своите клиенти осигурява суха сауна и инфрачервена топлина кабина, парна баня, турбо вертикален солариум, джакузи с тангенторен подводен масаж, различни видове масажи, лечебни и козметични процедури.

Територия на район Красно село

История на район Красно село

Образование в район Красно село

Култура в район Красно село

Читалища в район Красно село

Паметници в район Красно село

Спорт в район Красно село

Прочетете още