район „Красно село“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1502
-

Председателят на СОС Георги Георгиев провери обновяването на парк Кафеза

След проведената среща с жителите на столичния квартал Хиподрума и поетия ангажимент, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев провери дейностите по обновяването на парк "Кафеза". В инспекцията взе участие и кметът на район Красно село арх. Румен Русев.Председателят на СОС обобщи извършеното до момента: - Приет беше градоустройствен план за опазване на парка;- Одобрено беше финансиране от 110 000 лева за изграждане на първото от трите спортни игрища - това за футбол. Такава беше волята на гражданите на проведеното обществено обсъждане;- Издадена е виза за проектиране за футболното игрище;- Подобрена е значително поддръжката на парка, с активното съдействие на заместник - кмета по екология г-жа Десислава Билева и дирекция “Зелени системи”;- Вече са доставени и монтирани и две нови тенис маси, както и още десет нови удобни дървени пейки. Георги Георгиев отбеляза отново гражданската позиция на хората от района и изрази благодарност за тяхната активност.  

comment 0
visibility 1005
-

Детски площадки в район Красно село се рушат

За опасни детски площадки в столичния район Красно село сигнализираха майки, живеещи в близост. Площадките пред блок 208 и 206 в района вечер се посещават от тийнейджъри, които чупят детските съоръжения и те стават опасни за по-малките, които през деня се опитват да играят там. На снимките се вижда, че основни носещи части от съоръженията са счупени и те вече не могат да се използват от децата, защото застрашават сигурността им. "След писмо до Столична община и разпореждане към районна администрация, от община Красно село отговориха, че в момента няма пари за ремонти, което е несериозно, защото ако се случи нещастен инцидент с дете веднага ще се намерят средства и ще започне оправдание и прехвърляне на отговорност", коментира Валентина Градинарска - жител на района.  Поддръжката на детските площадки се осъществява от районните администрации по места. В случай на забелязани нередности, гражданите могат да подават сигнали до районната администрация и да изискват вземането на мерки за обновяване на детските съоръжения и на площадката. В някои райони гражданите се организират и на доброволни начала и със собствени средства обновяват съоръженията, за да могат те да се ползват от децата. Председателят на СОС Георги Георгиев: Ремонтираме 130 детски площадки в цяла София  

comment 0
visibility 1028
-

Кола пропадна в дупка на пътя в столичния Лагера, цял месец никой не реагира

Лек автомобил е пропаднал в дупка, която се отворила внезапно през нощта в столичния квартал Лагера, разказаха граждани пред Нова телевизия. Инцидентът се случил преди около месец. Съседи правили изолация на блока, в който живее бащата на Десислава Арнаудова и тя преместила колата му, за да не пречи на ремонтните дейности. На следващия ден автомобилът бил пропаднал. Дупката, която се отворила, е в непосредствена близост до шахта. Въпреки многобройните сигнали до 112 и в районната администрация, никой не се отзовал нито да ремонтира аварията, нито дори да обезопаси мястото, в близост до което се намира детска площадка. Гражданите сами поставили в дупката кошче за боклук, за да личи все пак, че става въпрос за повреден участък от пътя. Мястото било обезопасено късно снощи от столичната аварийна група. Гражданите се оплакаха, че комуникацията им с районната администрация е много трудна. Над десет сигнала са подадени и за изсъхнали дървета и различни проблеми, които застрашават сигурността на хората, но няма никаква реакция от района. Кметът на "Красно село" арх. Румен Русев заяви, че сигнал е подаден към Софийска вода, но те не са взели мерки. „Може би сега е получен сигналът в Дирекция „Аварийна помощ и превенция, затова сега са оезопасили”, каза той. По думите му до няколко дни, най-много седмица, дупката да бъде запълнена. Районният кмет обеща лично да се ангажира със случая.

Реклама
comment 0
visibility 1171
-

В парк "Кафеза" монтираха обещаните нови пейки и кошчета

Жителите на кв. Хиподрума се похвалиха, че обещаните от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев нови пейки и кошчета вече са монтирани. По време на среща с гражданите от квартала беше обещано, че игрището ще бъде облагородено. Предстои да се положи нов асфалт и да се оформят пешеходни алеи, да се изградят футболно, баскетболно и волейболно игрище, както и ново осветление. На предишната сесия на СОС беше приет ПУП за парка. Вече е обявена и обществената поръчка за възстановяването му. "Съвсем скоро трябва да получим и няколко маси за тенис на маса, а също и мрежи за вратите, така че очаквайте още новости!" отбелязват гражданите от групата "Да спасим игрището "Кафеза", които бяха приятно изненадани от отзивчивостта на институциите. Те се надяват реконструкцията и облагородяването на зелената площ да продължи и скоро поисканите от гражданите игрища и детски площадки да са факт.

comment 0
visibility 3254
Симпатична двойка от дърво радва жителите на „Красно село“

Симпатична двойка от дърво радва жителите на „Красно село“

Жители на столичния район „Красно село“ проявиха въображение и създадоха истинско арт кътче на ул. "Ладога", съобщават от Столичния инспекторат. Непосилните жеги в последните дни не уплашиха креативните столичани. В градинката пред блок 208 те сътвориха симпатична двойка, изработена изцяло от дънери и клони. Новите „съкварталци“ предизвикват усмивките на минувачите и често са обект за снимки. „Жителите на района както винаги са за пример, че грижата за уюта в нашия град е споделена отговорност и да пазим чисто, не изисква големи усилия.“, посочват от Столичния инспекторат. От там напомнят, че винаги са готови да окажат съдействие на граждани, желаещи да почистят или да облагородят пространствата около домовете си.

comment 0
visibility 2970
-

В столичния "Красно село" на протест срещу застрояването на зелена площ

Множество жители на столичния квартал Красно село се събраха тази сутрин на протест срещу застрояването на зелена площ в района. Хората от блоковете на улица „Грамада” са против изсичането на дървета, за да се построи нов 5- етажен блок, разказаха те пред Нова телевизия. „Съвсем случайно на сайта на община София видяхме, че точка в днешното заседание на Комисията по околна среда е разглеждането на експертна оценка и геодезическо заснемане на растителността, която попада в средата на междублоковото пространство. Причината е предложение за издаване на виза за строеж. За да се построи 5-етажната сграда обаче ще трябва да се унищожат най-малко 11 дървета. Освен това сградата ще е буквално на метри от прозорците на жилища в съседни сгради”, разказа една от живущите в района. Хората отбелязаха, че в това пространство на практика има жива гора, в която живеят птици, катерици и таралежи, а дърветата са живи. По думите им би било кощунство всичко това да се унищожи. Кметът на район Красно село инж. Румен Русев потвърди, че в районната администрация има постъпило мотивирано предложение за строеж. „Това означава, че в постоянната комисия по опазване на околната среда това предложение ще бъде подложено на гласуване. Убеден съм, че всички общински съветници ще го отхвърлят”, посочи той. Той заяви, че неговото становище по въпроса е категорично против новият строеж.

comment 0
visibility 1704
-

Ремонт на уличен водопровод спира водата в част от кварталите Красно село и Бели брези

На 13 юли (четвъртък) 2023г. във връзка с реконструкция на уличен водопровод в ж.к. „Бели брези“- ул. „Дойран“ и ул. „Дечко Йорданов“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода” в района на: ж.к. „Бели брези“ и ж.к. „Красно село“ – Района между ул. „Тодор Каблешков“, ул. „Ген. Стефан Тошев“, ул. „Пирински проход“, бул. „България“, ул. „Кюстендил“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „Цар Борис III“, бул. „Братя Бъкстон“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: 1. ж.к. „Бели брези“ – ул. „Дойран“ ъгъла ул. „Нишава“2. ж.к. „Красно село“ – ул. „Ген. Стефан Тошев“ ъгъла ул. „Царица Елеонора“ 20-то ДКЦ Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

comment 0
visibility 1300
-

Председателят на СОС Георги Георгиев: Запазваме статута на парк „Кафеза“ в Хиподрума

Парк „Кафеза“ в столичния квартал Хиподрума ще бъде запазен и ще остане със статут на парк. Това стана ясно след среща между председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, главния архитект на София Здравко Здравков, кмета на „Красно село“ арх. Румен Русев и граждани от района. „На следващо заседание на Столичния общински съвет ще гласуваме плана за парка, подготвен преди повече от една година от главния архитект Здравков, който отлежаваше на бюрото на предходния районен кмет. Новият районен кмет арх. Русев се зае и придвижи за броени дни замразената досега процедура.“, коментира Георгиев и отчете резултатите от работата дотук: Експертният съвет при главния архитект Здравков одобри проекта за Подробен устройствен план, с който се предвижда отчуждаване на частния имот, попадащ в парка. Така се гарантира, че там няма да се строят никакви други сгради, включително подземен паркинг, както предвижда действащият план. „Благодаря на арх. Здравков и арх. Русев за бързата реакция след нашата намеса. Както обещах, веднага ще включа плана в дневния ред на общинския съвет и ще го разгледаме на 13 юли.“, уточни председателят на съвета. Председателят на СОС се срещна с жители от район "Красно село"За изграждането на желаните от гражданите спортни игрища също има развитие. Предстоят следните стъпки: · Районният кмет на Красно село изработва мотивирано предложение за предварителна виза за спортните игрища. · Главният архитект Здравков издава предварителната виза. · Документът се обявява и подлежи на обществено обсъждане с гражданите, след което влиза в сила. · Изработване на идеен проект за спортните съоръжения. · Изграждане на спортните игрища.   Текст: Пресцентър на Столичен общински съвет  

comment 0
visibility 1644
-

В столичния "Лагера" се радват на нова чешма

Емблематичният парк, познат като "Гъбите" в столичният квартал "Лагера" най- сетне се сдоби с чешма, похвалиха се гражданите в групата на квартала. Паркът всекидневно е посещаван от майки с деца, ученици и възрастни хора, които отдавна мечтаеха за такова съоръжение. За възстановяването на чешмата, която беше премахната след ремонта на парка по неизвестни причини, гражданите организираха подписка, която отлежаваше в общината още от 2021 г. Проектът за чешмата е изготвен и дарен безвъзмездно от "Софийска вода". За реализацията му жителите от квартала благодариха и на зам.-кметът Десислава Билева. За да стане паркът истински удобно място за отдих, липсва само да бъде изградена тоалетна, както беше обещано, отбелязват местните жители. И призовават да се пази новата придобивка, защото е ценна и важна за всички, посещаващи парка.

comment 0
visibility 1556
Район Нови Искър: Парк „Хиподрума“ е и си остава за хората

Район Красно село: „Хиподрума“ е и си остава за хората

Паркът в кв. „Хиподрума“, който стана през последните дни обект на разгорещени дискусии между общинските съветници и жителите на квартала, е и си остава за хората. Това е категоричната позиция на администрацията на столичния район „Красно село“. Там ще бъдат изградени спортни игрища по волейбол, баскетбол, футбол и др., както и детски площадки – всички те със свободен достъп за всички желаещи. „Това беше общата позиция и решение за „Кафеза“ на откритата среща на 21 юни вечерта, на която присъстваха много граждани и граждански сдружения, кметът на района арх. Румен Русев, представители на СОС, включително и неговият председател Георги Георгиев.“, посочват от районната администрация. От там подчертават, че председателят на СОС е обещал статутът на терена като публична общинска собственост да бъде запазен и спешно да се потърсят средства за изграждането на спортни игрища и детски площадки, според желанието на гражданите. Предстои да бъде изготвен цялостен проект на терена. Председателят на СОС за срещата в "Хиподрума": Имаше емоции, вълнения, но и много разум „Всичко, което зависи от мен като кмет, ще бъде направено в най-кратки срокове“, пое ангажимент пред присъстващите на срещата кметът на Район „Красно село“ арх. Румен Русев.

comment 0
visibility 1064
-

Ученици ще представят арт проект по повод Деня за борба с наркоманиите

Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите към Столична община организира традиционен хепънинг по повод Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика на 26 юни, понеделник, съобщават от центъра. Събитието ще се състои на откритата тераса на Дома на културата „Красно село“, пред главния вход, от 18:00 часа. „Кампанията се провежда всяка година и има за цел да привлече вниманието към проблема с наркотиците, който влияе на живота на милиони хора по света. В България много от употребяващите се сблъскват със стигма и дискриминация, което намалява възможността за оказване на помощ и подкрепа. Но наред с това стоят и предизвикателствата с търсенето и предлагането на лечение, свързано с употребата на наркотици, както и повишаването на ефективността на политиките в областта на превенцията, лечението, психосоциалната рехабилитация, реинтеграцията и намаляването на вредите от употребата на наркотични вещества” – коментира директорът на Превантивния център, д-р Цветелина Петкова. Тази година Службата за наркотици и престъпления на Обединените нации акцентира върху важността да се предприеме фокусиран към хората подход на политиките за наркотиците, който да е насочен към човешките права, състрадание и основани на доказателства практики. Мотото на тазгодишната кампания е „Хората преди всичко: спрете стигмата и дискриминацията, засилете превенцията“. В деня на Международния ден против наркоманиите, ученици - доброволци към Столичния Превантивен център ще представят тематичен арт проект, включващ музикални изпълнения, театрална пиеса, пърформанси и още разнообразни творчески изяви, подчинени на темата за зависимостите към психоактивни вещества и свързаните с тях рискове. Децата и младежите, подкрепящи каузата за здравословен начин на живот са част двете Национални програми за превенция на употребата на психоактивни вещества „Кодово име „Живот” (5-7 клас) и „От връстници за връстници“ (8-11 клас). Те не само ще покажат добри практики за превенция, реализиращи се в училищна среда, но и ще насочат вниманието на връстниците си към рисковете и последиците от употребата на алкохол и наркотици.

comment 0
visibility 1249
-

Председателят на СОС се срещна с жители от район "Красно село"

Председателят на Столичния общински съвет и кметът на район "Красно село" арх. Румен Русев проведоха тази вечер среща с жителите на квартал "Хиподрума". Обсъдени бяха казусът с безвъзмездното предоставяне на Българска федерация по петанк на терен в парк „Хиподрума“ за срок от 10 години и гражданското недоволство, което това решение предизвика. Георги Георгиев: Твърденията, че ще предоставим 13 дка за игрище за петанк са откровена спекулация От своя страна гражданите представиха скица на идейния проект за "Кафеза", както е познат терена в квартала. Изготвеният идеен проект е продиктуван от естествените желания на жителите от квартала, като се запазят зеленината и вековните дървета. Поектът предвижда на мястото да бъдат изградени игрища за ползване от всички граждани – за волейбол, футбол, баскетбол, народна топка, тенис на маса, а защо не и за петанк. "Кметът на района арх. Русев изрази категоричната си подкрепа в посока на развитието на този терен в интерес на всички граждани и на района. Още повече, че това място ще бъде привлекателно за спортни игри за деца и възрастни, както и за организирането на различни състезания, включително и междуучилищни. Кметът е убеден, че тук е мястото на едно комбинирано игрище, със запазване на цялата флора. За тази цел е необходимо да се обяви конкурс за идеен проект, в който могат да се включат и много млади архитекти и ландшафни дизайнери със съвременна визия и желание да работят в интерес на хората. Подобно комбинирано игрище ще може да бъде ползвано от квартали, в които живеят повече от една четвърт от 100-хилядния район Красно село", отбелязаха от районната администрация. "В различните анкети участие са взели активно над 3 500 души, като всички са на мнение, че следва да бъде запазен свободният и безплатен достъп до най-голямата спортна площ в кв. Хиподрума", заяви активистът Любомир Богданов.  

comment 0
visibility 4140
-

Поставиха антипаркинг колчета на ул. "Хайдушка гора"

Регламентирано бяха поставени антипаркинг съоръжения за предотвратяване на неправилно паркиране в столичния район "Красно село". Антипаркинг колчетата бяха поставени на бул. "Цар Борис III" в локално платно на ъгъла с ул. "Хайдушка гора". Колите, които редовно паркират на това място възпрепястващи извършване на комуналната услуга по сметосъбиране и извозване, съобщават от столичния инспекторат. Потавянето на този тип антипаркинг съоръжения е изпълнено след съгласуване със Столичен инспекторат и дирекция "Анализ и управление на трафика". От инспектората предупреждават гражданите да не предприемат монтиране на антипаркинг съоръжения без одобрена схема, както и да не поставят импорвизирани елементи с цел запазване на паркоместа. Проверяващите осъществяват контрол и при установяване на нерадности се предприемат действия по демонтиране. От началота на годината близо 90 броя нерегламентирано поставени антипаркинг съоръжения са премахнати от тротоари, платна и други терени.

comment 0
visibility 1816
СОС избра арх. Румен Русев за кмет на Красно село

СОС избра арх. Румен Русев за кмет на район „Красно село“

След почти двучасови дебати архитект Румен Русев беше избран за кмет на столичния район „Красно село“. На днешната сесия на местния парламент кандидатурата му беше приета с 39 гласа „За“, 1 „Против“ и 6 „Въздържал се“. Арх. Русев заема мястото на Росина Станиславова, която беше отстранена заради конфликт на интереси. В качеството си на кмет тя е сключила договор на стойност 280 лв. с дъщеря си. При второ дело КПКОНПИ я глоби с 15 000 лв., защото е назначила сама себе си за ръководител на европейски проект, като е взела 9800 лв. по програма "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания".   Предложението за избор на арх. Русев беше направено от общинските съветници Карлос Контрера и Борислав Иванов. Останалите кандидатури за кмет на „Красно село“ – на Николай Веселинов и на Веселин Кирев, не получиха подкрепа от съветниците днес. Това няма да е първият път, в който арх. Румен Русев ще трябва да се справя с тежка административна ситуация. Той е доказал своите качества при управлението на район „Младост“, когато зае поста на отстранената Десислава Иванчева. Контрера предлага арх. Румен Русев за кмет на Красно село По време на заседанието на СОС стана ясно, че от днес за зам.-кмет на район „Красно село“ е назначена Светла Ваташка. Тя не беше в залата, за да представи биографията си, но за нея се знае, че има бакалавърска степен като преподавател по физическо възпитание. СОС не избра кмет на Красно село, Фандъкова ще назначи и. д. до 6 април Според мнозина назначението ѝ е резултат от различни правни еквилибристики на Николай Веселинов. Чуха се мнения, че е получила поста като реверанс за изборите през 2019 г., когато е била в Инициативен комитет, издигнал кандидатурата на Веселинов за кмет на район „Витоша“.

comment 0
visibility 1414
Столичани сигнализират за занемарена детска площадка в Красно село

Столичани сигнализират за занемарена детска площадка в Красно село (СНИМКИ)

За занемарена и опасна детска площадка в столичния район „Красно село“ сигнализират местни жители във Фейсбук групата „Безумията в София“. Детският кът се намира пред бл. 211 в Красно село. Всички съоръжения там са амортизирани и за подмяна. „Счупени пейки, стърчащи пирони. Въжето на пързалката е за смяна, настилката също.“, посочва Цветелина Ламбова. Тя уточнява, че въпросната площадка се намира в близост до училище, детска градина и детска кухня. Сигналът вече е подаден до отговорните институции и се очаква тяхната реакция.

Район Красно село

Територия на район Красно село

Територия на район Красно село

В границите на столичния район Красно село влизат жилищните комплекси „Лагера“, „Славия“, "Крива река", „Хиподрума“, „Белите брези“, „Красно село“, „Борово“ и "Бъкстон". Район Красно село се разпростира на площ от 7,2 км². Жителите на район Красно село са приблизително 87 000 души.

История на район Красно село

История на район Красно село

Според разкази от миналото, на мястото на стар турски чифлик, е построена бирена фабрика през 1880 г. Фабриката се казвала „Павлово“. След като собственика починал, държавата наследява фабриката. Около нея работници от фабриката започнали да строят къщи и да се заселват там. На терена на сегашния район Красно село, близо до пивоварната фабрика възниква фабрика за изработка на канап и конопени въжета, която по-късно става текстилен завод. Около двете фабрики постепенно се оформило едно своеобразно предградие, бъдещия район Красно село. В един момент се оказало, че селището няма име. Помолили Иван Вазов да предложи име и той споделил, че гледайки селището всеки пък като минава край него, мисли, че ще стане едно красиво селище. Затова името му да бъде Красно село.

Образование в район Красно село

Образование в район Красно село

На разположение на жителите на район Красно село са 14 детски градини и една ясла. Учениците в район Красно село учат в 7 училища и една езикова гимназия.

В район Красно село се намира 25 ОУ "Д-р Петър Берон. Което е специализирано в изучаването на изобразително изкуство.

На територията на район Красно село е разположено и 142 ОУ с РЧО "Веселин Ханчев". То е основано през 1966 г. В началото то е специализирано е в преподаването на руски език, но от 1998 г. се изучават и друди чужди езици. Училището разполага с модерно оборудвани езикови кабинети.

 19 СОУ "Елин Пелин" в район Красно село е основано през 1932 г. През 1936 г. се сдобива със своя сграда. В наши дни училището осигурява качествено обучение по бизнес и предприемачество със засилено изучаване на английски, немски и норвежки език.

Друго училище в район Красно село с дългогодишна история е 19 СОУ "Елин Пелин". То е основано през 1915 г., а настоящото си име получава през 1955 г.

В район Красно село се намира и предпочитаното от много родители и узеници 51 СОУ "Елисавета Багряна". То отваря врати през 1961 г. С течение на времето училището се превръща в едно от елитните столични училища заради квалифицираните преподаватели и непрекъснатите успехи на учениците. В училището функционират профилирани паралелки по изобразително изкуство, информационни технологии, web дизайн и бизнес мениджмънт.

132 СОУ "Ваня Войнова" в район Красно село отваря врати през 1957 г. В началото от е основно. През 1973 г. се сформират спортни паралелки и училището е обявено за средно спортно училище на ДФС „ Славия”. През 1993 г. спортните профили в училищетот се заменят от чужди езици и информационни технологии.

В район Красно село се намира и Профилирана гимназия за изучаване на чужди езици. Това е единствената гимназия в България, в която освен западноевропейски езици, се изучават и славянски - руски, чешки, словашки, полски, украински, сърбохърватски.

Култура в район Красно село

Култура в район Красно село

В район Красно село важен културен обект е Домът на културата. Той се финансира от бюджета на Столична община и е самостоятелно юридическо лице. Домът на културата в район Красно село подкрепя и утвърждава културните постижения. Тук се организрат културни събития, срещи, фетивали, семинари. Предоставя се база за репетиции и концертни изяви. Сградата на Дома на културата в район Красно село се намира на централен столичн булевард. Открита е през 1989 г.

Читалища в район Красно село

Читалища в район Красно село

Район Красно село може да се похвали с просветната дейност на 7 читалища.

Народно читалище "Средец - 1926" в район Красно село е разположено на булевард "Цар Борис ІІІ" в столицата. То е едно от найстарите столични читалища. Дейността си започва през 1926 г. В читалището функционират школи по пиано, китара, живопис, балет, латиноамерикански и български народни танци и езикова школа.

На територията на район Красно село се намира Народно читалище "Райко Алексиев - 1947". Основано е през 1947 г. ЧИталището има своя библиотека, музикална школа и танцови школи.

В пределите на район Красно село функционира Народно читалище "Христо Смирненски - 1945". Читалището е открито през 1945 г. Известният актьор Коста Цонев прави първите си стъпки на сцената на това читалище.

Народно читалище "Бачо Киро - 1945" също се намира на територията на район Красно село. Читалището разполага с вокална група, танцов Клуб Българско хоро, Поетическа работилница, Школа по пиано, Школа по китара, Школа по балет. Библиотеката на читалището разполага с библиотечен фонд от 35 000 тома.

Паметници в район Красно село

Паметници в район Красно село

На територията на район Красно село се намира известният Руски паметник. Според историческите данни, това е първият паметник, издигнат в София след освобождението. Той е разположен там, където Осман паша се измъква от София в посока Перник през декември 1877 г. Средствата за паметника са събрани от руския народ. Паметникът днес се намира в центъра на оживено кръгово кръстовищемежду булевардите „Скобелев“ и „Тотлебен“. По време на бомбардировките през 1944 г. паметникът е пострадал, но щетите бързо биват отстранени.

В пределите на район Красно село е разположена и Каменната паметна пирамида на Георги Бенковски. Тя се намира в градинката „Ереван“ до Министерството на земеделието. Там е предполагаемото място, на което е погребана главата на Герги Бенковски.

На площад „Руски паметник“, район Красно село, е разположена паметната плоча с релеф на ген Тотлебен. В район Красно село има и паметна плоча на ген. Скобелев. Тя се намира бул. „М.Д.Скобелев“ №77.

Спорт в район Красно село

Спорт в район Красно село

На територията на район Красно село се намира базата на спортен клуб „Славия“. Комплексът има две футболни и тенис игрища, които са модерно оборудвани. Имат отлична осветеност. Тук се организират радица спортни събития през цялата година. Комплексът има отлично климатизарана зала за аеробик. Използва се всеки ден а тренировки по тае-бо, мускулен тонинг и пилатес, боди пъмп, латиноамерикански танци, кик - бокс и др.

СПА центърът на комплекса предлага услуги на висота. Фокусът изцяло пада върху здравословно хранене, отдих, процедури за релакс, козметика и разкрасяване и здравословно възстановяване. На своите клиенти осигурява суха сауна и инфрачервена топлина кабина, парна баня, турбо вертикален солариум, джакузи с тангенторен подводен масаж, различни видове масажи, лечебни и козметични процедури.

Територия на район Красно село

История на район Красно село

Образование в район Красно село

Култура в район Красно село

Читалища в район Красно село

Паметници в район Красно село

Спорт в район Красно село

Прочетете още