район „Красно село“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (33%, 44 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (25%, 33 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
  • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 134 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2473
Паяк вдига автомобил на ул. Костенски водопад

Паяк вдига автомобили по ул. "Костенски водопад"

Паяк на ЦГМ е безкомпромисен в Красно село. Тази сутрин, предпразнично  бяха вдигнати автомобили по ул. Костенски водопад, видя Столица.bg. Гражданите бързат да пътуват и спират където им падне, коментира гражданин. Неправилното паркиране не оправдава никого, а цената е около 60 лв. С по-малко могат да се разминат собственици на автомобили, ако в момента на вдигането се появят. Така няма да плащат за транспортиране и наказателен паркинг. Без почивен ден ще работят паяците в столицата по празничните дни и стриктно ще следят за паркирането в зоните, в които това се забранява с временната организация на движението.    

comment 0
visibility 1521
Недоволство от определената цена за отчужден имот

Собственик на отчужден имот прави гладна стачка, недоволен от цената

Собственик на имот в района на кръстовището на ул. Житница и Красно село започва гладна стачка. Той е недоволен от оценката, която му е направила общината за отчуждаване за имота му. Създаден е инициативен комитет на собственици, чиито имоти са отчуждени зазарди метрото, което ще минава оттам. Пенчев има 430 кв. м с 80 кв. м застроена площ на ул. Житница и трябва да получи 105 000 лв. според оценката на независим, лицензиран експерт. Всички от инициативния комитет в зоната на отчуждените земи са категорични, че искат обещетение пак зеля в друга част на София, заяви Пенчев пред Нова телевизия.  Отчуждени са общо 13 имота, които трябва да станат публична общинска собственост и ще се ползват за метрото. Недоволните могат да обжалват решението пред административен съд. Те продължават да очакват общината да ги покани на среща, за да се изясни проблемът.  

comment 0
visibility 1560
Метро

Недоволни се обявиха срещу общината заради отчуждаване

Притеснени столичани се обявиха срещу Столична община заради отчуждаването на парцели, предаде Нова тв. Това се случва, тъй като на мястото ще се строи метростанция. От общината са им предложили 42 000 лева за къща, гараж, магазин и 250 кв./м земя край метрото, а в замяна те трябва да напуснат сегашните си домове. Не става ясно кога трябва да се случи това. Гражданите са възмутени и протестират срещу ниските цени. Един от тях е недоволен, че общината е оценила имота на 60 000 лв. Дворът е 300 кв.м., а къщата в него 86 кв.м. Засегнати са живеещите на ул. „Житница” в Красно село. Хората не знаят как ще приключи тази ситуация и са притеснени за бъдещето си.

Реклама
comment 0
visibility 757
ул. „Яков Крайков“

Затварят участъка между ул. „Богдановец“ и ул. „Яков Крайков“ днес

Заради възстановяване на пътна настилка върху магистрален тръбопровод в кв. „Крива река“, ул. „Феликс Каниц“ между ул. „Богдановец“ и ул. „Яков Крайков“ участъкът ще бъде затворен за преминаване на МПС за периода от 10.00 ч. до 18.00 ч. днес, съобщават от Столична община.Временната организация на движението ще бъде съгласно Глава IV от Наредба №3/16.08.2010 г. за временната организация на движението. Необходимите възстановителни работи по нарушените благоустройствени фондове ще извършени за сметка на общината. Възстановяване на съответните настилки ще се извърши от фирма "Гарантстрой комплект" АД - гр. София. Сроковете и гаранциите са договорени с фирмата и са съобразени със сроковете и гаранциите, определени от Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и гаранциите при строителството им на територията на СО, приета с решение № 772 на СОС.  

comment 0
visibility 1333
Детска площадка в кв. Хиподрума

Правят 4 нови площадки и 8 ремонтират в Красно село

Обновени, реконструирани и чисто нови детски площадки ще има в район Красно село през 2019 г. Това стана ясно след среща на представители на Гражданската инициатива за безопасни детски площадки и граждани с кмета на района Христо Апостолов, научи Столца.bg. Вече има предложение за реализиране на проекти за реконструкция на 4 места за забавление на малчуганите. Те ще са в жк Лагера през бл. 52, в жк Борово между блл. 222 и 221, жк Красно село зад бл. 19 и на ул. Феликс Каниц на ъгъла с ул. Предел. Чисто новите детски площадки също ще са 4 и за тях има предложение за инженеринг, за цялостното изграждане от до. Предвидено е та да са в жк Красно село между бл. 210 и 211, жс Хиподрума зад бл. 35 и пред бл. 143 и в жк Славия между блоковете 26, 27 и 36. Текущи ремонти ще се направят на още 8 детски площадки в район Красно село. На срещата с Христо Апостолов е поставен и въпросът за монтажа на антипаркинг елементи на по-малките улици, които често са недостъпни за пешеходци. Особено фрапиращ е случаят около пазара "Красно село", където има детски градини и училища. Да припомним, че Сдружение За безопасни детски площадки направиха успешна кампания "Да осводим тротоарите" през октомври 2018 г. и много от посочените тротоари бяха освободени от автомобили. От инциативата са разговаряли с районния кмет и за ограничаване на паркирането и поддържането на зелените площи в близост до детската площадка в кв. Борово, бл.13. В бюджета на Столична община за 2019 г. са предвидени 5 млн. лв. за детски площадки.

comment 0
visibility 1100
Гл.арх. на София - Здравко Здравков

Арх. Здравков за протеста в "Бъкстон: Няма да се строи блок, има техническа грешка

Жителите на столичния квартал "Бъкстон" излязоха на протест срещу премахване на детска площадка тази сутрин. Трябвало на нейно място да бъде построен блок. Главният архитект на София опроверга тези твърдения. "Няма да се строи нищо, а има техническа грешка в ГИС от 1978г.", сподели той пред Комисията по архитектура, научи Столица.bg. Площадката се намира до Шесто районно управление. Градинката е възстановена само преди няколко месеца.  Това, което тревожи живеещите там е, че ще има инвестиционни намерения, несамо за това парче земя, но и за много други, които са били урегулирани като парцели за строителство. Протестиращите са пуснали жалба до главния архитект и до кмета на София Йорданка Фандъкова, с която им обясняват, че не е приведено в изпълнение решение 215 на Столичния общиснки съвет.  Направление „Архитектура и градоустройство“ излезе с позиция по темата. В момента изработват промяна  плана за регулация и застрояване на кв. 302 в район „Красна село“, с която потвърждава отреждането на терена за озеленяване и отменя действащия от 2002 г. план, който е допускал строителство. Регулационният и застроителен план по бул. „Бъкстон“ от 1978 г. е предвиждал пристрояване към бл. 201 с обекти за обществено обслужване. Планът се променя през 1989 г. като отпадат пристрояването при бл. 201 и подземен гараж. По-късно се реституира един празен имот по Закона за едрата градска собственост и неговият собственик е използвал възможностите на тогавашното законодателство за строителство на сграда на три етажа с гараж. Столична община спира това инвестиционно намерение, за да запази съществуващата зелена площ. След няколко съдебни дела Столичният общински съвет взима решение да възмезди собственика на терена с друг имот (с площ 369 кв. м.), а неговият при бл. 201 и бл. 202 в „Красно село“ (с площ 425 кв. м.) се запазва като зелена площ с детска площадка. От ГИС са допуснали техническа грешка при служебната промяна на плана като са отразили предвиденото в плана от 1978 г., пишат още от "Архитектура и градоустройство". Те обещават грешката да бъде отстранена възможно най-бързо. 

comment 0
visibility 1302
Карта на детски площадки в Красно село

Колко детски площадки има в район "Красно село"

Какво е състоянието на две новоизградени и една ремонтирана детска площадка в район Красно село, питат от Сдружение Безопасни детски площадки. От организацията искат да знаят има ли и други места за малчуганите, които се нуждает от обновяване. Цялата информация те ще я обобщат заедно с другите райони на Столична община. Това, което се знае до момента е, че в Красно село през 2016 г. са изградени 2 нови площадки - пред бл. 129 в кв. Хиподрума и бл. 5 в кв. Бели брези. Ремонтирана е една площадка, изградена 7 години по-рано, тази при бл. 11 в кв. Борово. Стойността на договора е за 50 хил. лв. за трите пространства. ъоръженията за двете нови площадки са на Импресия. Гаранцията за съоръженията е 2 години. След броени дни от Сдружение Безопасни детски площадки имат среща с районния кмет Христо Апосотолов. В края на 2019 г. от организацията поискаха на определени места да се поставт антипаркинг колчета, за да се освободят тротоарите. От кметството им обясниха, че ако си платят може да се поставят кашпи или колчета. Миналага година, през октомври от Сдружението реализираха успешно инициативата да се освободят тротоарите от автомобили. Те получиха подкрепата на администрацията в някои райони като Надежда и Триадица. В кв. Стрелбище веднага се усети промяната на свободно придвижване по тротоарите на пешеходци и майки с колички.

comment 0
visibility 745
ОКИ Дом на културата Красно село

Музикални таланти изнасят концерт "Струни и клавиши" в ОКИ Красно село

Млади талантливи музиканти ще изнесат концерт "Струни и клавиши" в ОКИ Красно село. Децата от школите по пиано и китара ще покажат таланта си на 11 януари в петък от 18 ч. в културния център.  Младите дарования са възпитаници на школите по пиано и китара към НЧ „Хр. Смирненски – 1945" и НЧ „Р. Алексиев – 1947”. Входът за концерта е свободен. Залата вероятно ще бъде препълнена от родители и приятели, както търсачи на музикални таланти. 

comment 0
visibility 880
Ремонт на тръбопровод на ул. Подуево, кв. Борово, район Красно село

Затвориха за автомобили ул. Подуево" за ремонт на тръбопровод

Движението за автомобли е сряно на столичната ул. Подуево в кв. Борово на район Красно село от 9 ч. тази сутрин. Причината е авария на магистрален тръбопровод, на който трябва да се извършат аварийни ремонтни дейности, съобщават от районното кметство. Улицата ще е затворена на коли в участъка между ул. „Борово“ и ул. „Топли дол“, където ще има изкоп. Забраната за движение е от 9 ч. тази сутрин до 19.00 ч. днес, 09 януари т. г. Необходимите възстановителни работи по нарушените благоустройствени фондове се извършват за сметка на дружеството собственик на съоръжението, уточняват от Красно село. Възстановяването на съответните настилки ще се извърши от фирма "Гарантстрой комплект" АД - гр. София. Сроковете и гаранциите са договорени с фирмата и са съобразени със сроковете и гаранциите, определени от Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и гаранциите при строителството им на територията на СО, приета с решение № 772 на СОС.

comment 0
visibility 871
Красно село

Риск от падащи висулки в "Красно село"

Поради възникналата в последните дни опасност от образуване на ледени висулки, от ръководството на район "Красно село" напомнят за издадената от Кмета на района, заповед. Според нея всички ръководители на институции, държавни и общински учреждения, собственици на административни и жилищни сгради и обособени обекти в тях, наематели и ползватели на търговски обекти на територията, трябва да отстранят образувалите се опасни ледени висулки над входове, тротоари, места за преминаване на граждани, проходи, фасади и покриви на сгради. Най-напред трябва да се отстранят висулките, за чието премахване не се изисква специализирана техника. Ако не евъзможно да бъдат отстранени, мястото на което се намират, трябва да се обозначи и обезопаси със сигнални ленти. При по-сериозни случаи съответните ръководители са длъжни да сигнализират на тел. 112, както и на оперативния дежурен в район „Красно село” на тел. 02/8951171. При установена опасна ситуация контролните органи на районната администрация предписват незабавни действия за защита живота и здравето на гражданите.

comment 0
visibility 1218

Роми къртят антипаркинг колчета в центъра на София

Роми са изкъртили антипаркинг колчета в центъра на София. За това алармира столичанин с писмо и снимки, изпратени до Столица.bg.  Преди дни на бул. "Тотлебен", в близост до хотел "Родина" той забелязва как роми си отварят място, за да минават с автомобил пред тротоара. "Нагледно се вижда как братята роми решават проблема с нововъведената зелена зона , просто изкъртват антипаркинг колчета и си паркират минивана директно в узурпирания имот , в който са се настанили незаконно от няколко месеца", пише гражданин до Столица.bg. За случващото се в новъведената зелена зона в район Красно село са подадени сигнали до институциите, както и жалби от живущите в района. До момента обаче не са предприети никакви мерки  срещу тези "столичани в повече".

comment 0
visibility 1469

От "Красно село" препоръчват плащане за антипаркинг колчета

Да се плати от гражданите поставянето на антипаркинг колчета на улица "Дечко Йорданов" в район Красно село, препоръчват от районното кметство. Така отговарят от "Красно село" на искането на сдружението "Безопасни детски площадки" за поставяне на антипаркинг колчета по тротоара на ул. Дечко Йорданов до ул. Дебър. Целият проблем е, че въпреки зелената зона, автомобили паркират по тротоара пред бл. 181 - 184. Сдружението имаше инициатива през септември т. г. "Да освободим тротоарите". Получиха силна подкрепа от граждани и районни общински администрации. Посочените локации, на които имаше паркирани автомобили по тротоарите бяха освободени. От район Надежда и район Изгрев си свършиха работата и след като информираха съответната структура се получи отговор, че на посочените места ще има антипаркинг колчета. [caption id="attachment_41969" align="alignnone" width="616"] Снимки: Фейсбук[/caption] "Поставянето на антипаркинг стълбчета е с предимство по прилежащите тротоари на училища, детски градини, здрави заведения, спортни и детски площадки, както и по тротоари на улици с масов градски транспорт, по предварително утвърден от кмета на Столична община график и осигурено финансиране", пише в отговора на "Красно село" до Безопасни детски площадки. След това от районната администрация обясняват как неправомерното паркиране може да бъде предотвратено с антипаркинг колчета или кашпи, чието поставяне да се финансира от етажната собственост на блока, а преди това да вземат разрешение от "Транспортна инфраструктура" на ул. Будапеща 17. За целта обаче гражданите трябва да представят и чертеж. Знаем какво ще ни отговорят от Транспорта инфраструктура", че са с предимство училища, детски градини и т. н. и затова им написахме, че етажната собственост трябва да си финансира поставянето. В случая, в "Красно село" не става въпрос за вътрешноквартална уличка. Не сме изпращали писмо до "Транспортна инфраструктура", отговориха пред Столица.bg от район "Красно село". Тротоарите са общинска собственост и ремонтите се правят с пари от нашите данъци, защо трябва ние да финансираме нещо, което е задължение на общината, недоумяват живеещи в блока.

comment 0
visibility 1025

До 29 ноември е променено мястото на спирка на ул. Нишава

До 29 ноември ще е променено мястото на спирката на градския транспорт на ул. Нишава в София. Това предупреждават от Центъра за градска мобилност. Тя е изместена заради ремонтни дейности. От 04:30 часа на 10 ноември т. г.  до полунощ на 29 ноември т. г.  спирка с код 2063 „Ул. НИШАВА“ на бул. „П. Ю. Тодоров“ в посока бул. „Гоце Делчев“, се измества. Мястото й остава на същата улица, но със 100 метра назад към бул. "България", в посока бул. „Гоце Делчев“. На това място спират превозни средства на градския транспорт по следните линии: автобус 74, автобус 76, тролейбус 8.

comment 0
visibility 1572

Храм "Св. Св. Кирил и Методий" посреща икона на Свети Георги Зографски

Храм „Св.Св. Кирил и Методий“ в столичния район „Красно село“ ще посрещне тържествено иконата на Свети Георги Зографски. Важното събитие ще се състои вечерта на 3 ноември, съобщават от Българската патриаршия. Иконата е точно копие на Фануилска икона на Свети Георги, която се намира в българския Светогорски манастир "Св. Георги Зограф". Повече от месец светинята стои в Зографската обител. Очаква се в събота, в 17.00 ч. литийно шествие да внесе иконата в столичната църква "Св. Св. Кирил и Методий“. Празничната вечерня, която ще започне непосредствено след това, ще продължи до 23 ч. Иконата на Св. Георги ще остане в храма с благословията на Българския патриарх Неофит. Духовенството храни надежда да бъде построен параклис , в който да се съхранява иконата. Преданието свидетелства, че основаването на Зографската обител е свързано с Фануилската икона на светеца. Необяснима е появата й в храма. Разказват, че се е появила след молитва, изречена от монасите, които основали Зографската обител. Смята се, че по този начин Бог е посочил кой ще е покровителя на манастира в градината на Богородица.    

comment 0
visibility 862

Решено! Ще анулират фантастичните сметки на жителите на „Красно село“

Вече са известни резултатите от проверката на „Софийска вода“ в бл.200 в кв. „Красно село“, в който жителите получиха внушителната сметка за вода в размер на  75 000 лв. Решението на „Софийска вода“ е да анулира сумата. Във входа е монтиран нов общ водомер с дистанционно отчитане. Така ще се следят резултатите в реално време и ще се взимат своевременни мерки при драстични разлики в показанията, информират от „Софийска вода“. Експерти от дружеството са информирали жителите на бл. 200 за решението си сметките да бъдат коригирани. Те споделиха, че не са констатирани течове по инсталацията в блока, няма нерегламентирано включване към  инсталацията.

Район Красно село

Територия на район Красно село

Територия на район Красно село

В границите на столичния район Красно село влизат жилищните комплекси „Лагера“, „Славия“, "Крива река", „Хиподрума“, „Белите брези“, „Красно село“, „Борово“ и "Бъкстон". Район Красно село се разпростира на площ от 7,2 км². Жителите на район Красно село са приблизително 87 000 души.

История на район Красно село

История на район Красно село

Според разкази от миналото, на мястото на стар турски чифлик, е построена бирена фабрика през 1880 г. Фабриката се казвала „Павлово“. След като собственика починал, държавата наследява фабриката. Около нея работници от фабриката започнали да строят къщи и да се заселват там. На терена на сегашния район Красно село, близо до пивоварната фабрика възниква фабрика за изработка на канап и конопени въжета, която по-късно става текстилен завод. Около двете фабрики постепенно се оформило едно своеобразно предградие, бъдещия район Красно село. В един момент се оказало, че селището няма име. Помолили Иван Вазов да предложи име и той споделил, че гледайки селището всеки пък като минава край него, мисли, че ще стане едно красиво селище. Затова името му да бъде Красно село.

Образование в район Красно село

Образование в район Красно село

На разположение на жителите на район Красно село са 14 детски градини и една ясла. Учениците в район Красно село учат в 7 училища и една езикова гимназия.

В район Красно село се намира 25 ОУ "Д-р Петър Берон. Което е специализирано в изучаването на изобразително изкуство.

На територията на район Красно село е разположено и 142 ОУ с РЧО "Веселин Ханчев". То е основано през 1966 г. В началото то е специализирано е в преподаването на руски език, но от 1998 г. се изучават и друди чужди езици. Училището разполага с модерно оборудвани езикови кабинети.

 19 СОУ "Елин Пелин" в район Красно село е основано през 1932 г. През 1936 г. се сдобива със своя сграда. В наши дни училището осигурява качествено обучение по бизнес и предприемачество със засилено изучаване на английски, немски и норвежки език.

Друго училище в район Красно село с дългогодишна история е 19 СОУ "Елин Пелин". То е основано през 1915 г., а настоящото си име получава през 1955 г.

В район Красно село се намира и предпочитаното от много родители и узеници 51 СОУ "Елисавета Багряна". То отваря врати през 1961 г. С течение на времето училището се превръща в едно от елитните столични училища заради квалифицираните преподаватели и непрекъснатите успехи на учениците. В училището функционират профилирани паралелки по изобразително изкуство, информационни технологии, web дизайн и бизнес мениджмънт.

132 СОУ "Ваня Войнова" в район Красно село отваря врати през 1957 г. В началото от е основно. През 1973 г. се сформират спортни паралелки и училището е обявено за средно спортно училище на ДФС „ Славия”. През 1993 г. спортните профили в училищетот се заменят от чужди езици и информационни технологии.

В район Красно село се намира и Профилирана гимназия за изучаване на чужди езици. Това е единствената гимназия в България, в която освен западноевропейски езици, се изучават и славянски - руски, чешки, словашки, полски, украински, сърбохърватски.

Култура в район Красно село

Култура в район Красно село

В район Красно село важен културен обект е Домът на културата. Той се финансира от бюджета на Столична община и е самостоятелно юридическо лице. Домът на културата в район Красно село подкрепя и утвърждава културните постижения. Тук се организрат културни събития, срещи, фетивали, семинари. Предоставя се база за репетиции и концертни изяви. Сградата на Дома на културата в район Красно село се намира на централен столичн булевард. Открита е през 1989 г.

Читалища в район Красно село

Читалища в район Красно село

Район Красно село може да се похвали с просветната дейност на 7 читалища.

Народно читалище "Средец - 1926" в район Красно село е разположено на булевард "Цар Борис ІІІ" в столицата. То е едно от найстарите столични читалища. Дейността си започва през 1926 г. В читалището функционират школи по пиано, китара, живопис, балет, латиноамерикански и български народни танци и езикова школа.

На територията на район Красно село се намира Народно читалище "Райко Алексиев - 1947". Основано е през 1947 г. ЧИталището има своя библиотека, музикална школа и танцови школи.

В пределите на район Красно село функционира Народно читалище "Христо Смирненски - 1945". Читалището е открито през 1945 г. Известният актьор Коста Цонев прави първите си стъпки на сцената на това читалище.

Народно читалище "Бачо Киро - 1945" също се намира на територията на район Красно село. Читалището разполага с вокална група, танцов Клуб Българско хоро, Поетическа работилница, Школа по пиано, Школа по китара, Школа по балет. Библиотеката на читалището разполага с библиотечен фонд от 35 000 тома.

Паметници в район Красно село

Паметници в район Красно село

На територията на район Красно село се намира известният Руски паметник. Според историческите данни, това е първият паметник, издигнат в София след освобождението. Той е разположен там, където Осман паша се измъква от София в посока Перник през декември 1877 г. Средствата за паметника са събрани от руския народ. Паметникът днес се намира в центъра на оживено кръгово кръстовищемежду булевардите „Скобелев“ и „Тотлебен“. По време на бомбардировките през 1944 г. паметникът е пострадал, но щетите бързо биват отстранени.

В пределите на район Красно село е разположена и Каменната паметна пирамида на Георги Бенковски. Тя се намира в градинката „Ереван“ до Министерството на земеделието. Там е предполагаемото място, на което е погребана главата на Герги Бенковски.

На площад „Руски паметник“, район Красно село, е разположена паметната плоча с релеф на ген Тотлебен. В район Красно село има и паметна плоча на ген. Скобелев. Тя се намира бул. „М.Д.Скобелев“ №77.

Спорт в район Красно село

Спорт в район Красно село

На територията на район Красно село се намира базата на спортен клуб „Славия“. Комплексът има две футболни и тенис игрища, които са модерно оборудвани. Имат отлична осветеност. Тук се организират радица спортни събития през цялата година. Комплексът има отлично климатизарана зала за аеробик. Използва се всеки ден а тренировки по тае-бо, мускулен тонинг и пилатес, боди пъмп, латиноамерикански танци, кик - бокс и др.

СПА центърът на комплекса предлага услуги на висота. Фокусът изцяло пада върху здравословно хранене, отдих, процедури за релакс, козметика и разкрасяване и здравословно възстановяване. На своите клиенти осигурява суха сауна и инфрачервена топлина кабина, парна баня, турбо вертикален солариум, джакузи с тангенторен подводен масаж, различни видове масажи, лечебни и козметични процедури.

Територия на район Красно село

История на район Красно село

Образование в район Красно село

Култура в район Красно село

Читалища в район Красно село

Паметници в район Красно село

Спорт в район Красно село

Прочетете още