район „Красно село“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1885
Вандали потрошиха детска площадка в "Красно село", от общината реагират све

Светкавичен ремонт на потрошена нова детска площадка в "Красно село"

Детска площадка в ж.к. "Славия", станала жертва на вандали, светкавично бе ремонтирана от общината. Хората от квартала подали сигнал до район "Красно село" за проявата на злосторниците. И екипите реагирали веднага. Това разказва в социалната мрежа кметът на района Росина Станиславова.    "Благодарим на гражданите от ж.к. "Славия" за сигнала. Една от новите детски площадки в района бе станала обект на вандалска проява. Колегите реагираха светкавично и още на следващия ден децата отново могат да си играят.   Разчитаме на съвестта на всички съграждани, за да опазваме нашето общо имущество. Обръщаме внимание, че една нова детска площадка струва десетки хиляди левове и това са пари от нашия общ джоб. Ако искаме да се развиваме, не бива да пилеем обществения ресурс", написа кметът във Фейсбук.

comment 0
visibility 1867
Ремонтират се стълбите в подлеза на ул. "Топли дол"

Ремонтират се стълбите в подлеза на ул. "Топли дол"

Извършва се ремонт на стълбите в подлеза на ул. "Топли дол" на бул. "България". Това съобщи в социалната мрежа кметът на "Красно село" Росина Станиславова.    Възстановени и монтирани са и пейки по молба на граждани при блок 53 в ж.к. "Лагера" и бл. 229 в ж.к. "Борово".

comment 0
visibility 6471
От жилищен вход в "Борово": Мъж краде обувки

От жилищен вход в "Борово": Мъж краде обувки

За поредната кражба в столицата разказаха от Нова телевизия. В случая обаче става въпрос за доста абсурдно посегателство. То е .. върху обувки- от жилищен вход в "Борово".   Обувките били прибрани в шкаф пред един от апартаментите. От там крадецът отмъкнал и други вещи. Кражбата е извършена около 20.30 ч. преди няколко дни.   „Една сутрин се събудих и установих, че обувките ми ги няма. Имаме камери във входа и видяхме, че един младеж е преминал през решетката пред апартамента ни, която се отваря с чип. На записа се вижда как той съвсем спокойно взима инструментите на мъжа ми и няколко чифта маратонки. Той носеше препарати за почистване. Вероятно, за да може да се оправдае, ако някой го хване”, разказа пред камерите потърпевшата Ирина Миндова-Василева.  

Реклама
comment 0
visibility 2421
type-photo.svg
Детска площадка в “Белите брези” потъна в кал

Детска площадка в “Белите брези” потъна в кал (СНИМКИ)

С настъпването на есента, вместо детски смях и игри, на площадката на ул. “Битоля 2” в квартал “Белите брези” цари гробна тишина. Причината е, че алеите на площадката са покрити с кал. Със седмици е невъзможно да се преминава по тях, оплакват се в социалната мрежа жители на квартала. Те са подавали многократно сигнали, но не се стига до асфалтиране на калните алеи, в които може да затъне възрастен човек, какво остава за малчуганите. Майките вече избягват да водят децата си на площадката. Пусто, кално и самотно е на детската площадка, само вятърът леко полюшва празните люлки.

comment 0
visibility 2615
Разходка с ретро трамвай по стъпките на Вазов в столицата

Разходка с ретро трамвай по стъпките на Вазов в столицата

  От район "Красно село" канят всички на една повече от любопитна разходка с ретро трамвай. Тя ще бъде по стъпките на големия български писател Иван Вазов. Всеки желаещ ще може да пътува от трамвайно ухо "Бъкстон" до трамвайно ухо "Журналист" (част от маршрута, който е реализирал и самият автор още с пускането на първите трамваи по трасето на петицата). Събитието ще бъде на 10 и 11 октомври при спазване на всички COVID-мерки.   Часовете на тръгване на трамвая от крайна спирка "Бъкстон" в посока центъра ще бъдат обявени допълнително. Максималният капацитет е до 10 пътници на курс. Желаещите е добре да се запишат предварително на имейл: office@krasnoselo.net. Те ще бъдат с предимство. Ако останат места, те ще бъдат също достъпни за гражданите. Необходимо е само представяне на обикновена карта за пътуване или билет (който се явява и застраховка)  

comment 0
visibility 1879
Ремонтират тротоара на ул. "Дебър" пред 93 ДГ

Ремонтират тротоара на ул. "Дебър" пред 93 ДГ

Върви ремонт на южния тротоар на улица "Дебър". Това е точно пред 93 детска градина "Чуден свят". За това съобщи в социалната мрежа кметът на "Красно село" Росина Станиславова.    "Това на практика се явява ново строителство, след като мястото бе забравено повече от 15 години", допълни тя.  

comment 0
visibility 1744
type-photo.svg
Сложиха кашпи пред входа на 85 ДГ, за да спрат паркирането върху тротоара

Сложиха кашпи пред входа на 85 ДГ, за да спрат незаконното паркиране (СНИМКИ)

  Акции срещу неправомерно паркиране върху тротоари имаше в район "Красно село". Те се направиха по сигнали на граждани или институции.    Бяха поставени кашпи пред входа на 85 Детска градина и на новоремонтирания тротоар на ъгъла на бул. "Цар Борис III" и ул. "Софийски герой".За това разказа в социалната мрежа кметът на района Росина Станиславова.   

comment 0
visibility 2087
Празникът на  "Красно село" посветен на Иван Вазов

Празникът на "Красно село" почита Иван Вазов

Район "Красно село" кани на празника си на 18 и 19 септември. Проявата е тематично свързана със 170 годишнината от рождението на кръстника на района и гений на българската литература Иван Вазов.   За млади и стари има подготвени много изненади и забавления. Празникът ще се състои на открито в парк „Хиподрума“ в пространството зад Културния дом /Ритуалната зала. Входът е свободен. Събитието се осъществява при спазване на всички противоепидемиологични мерки.    Рамо на събитието дават от Столична община – програма „Култура“, партньор е общински културен институт „Красно село“.   На 18 празникът започва в 14 часа, на 19 в 11 часа.   

comment 0
visibility 2099
В "Красно село": Търсят желаещи за превръщането на изсъхнали дървета в скул

В "Красно село": Търсят желаещи за превръщането на изсъхнали дървета в скулптури

От район "Красно село" търсят желаещи и можещи, за да бъде даден втори живот на някои големи, но вече изсъхнали дървета. Те ще бъдат подкастрени до безопасно ниво, а след това превърнати във временни скулптури. За това съобщи кметът на района Росина Станиславова в социалната мрежа. Тя поясни и как ще процедира администрацията на района с изсъхналите дървета, за които гражданите са подавали доста сигнали.    След анализ на експертите част от тях са оставени заради гнездата на птици в тях. Ще бъдат премахнати извън сезона за гнездене. Подобен начин на действие не е особено популярен в София. Но от "Красно село" искат да постигнат добри и балансирани резултати за всички обитатели (включително животински) на територията на кварталите, защото природата е навсякъде около нас. Дърветата дават кислород на всички нас, а за някои животински видове представляват и дом.

comment 0
visibility 2086
В "Лагера" протестират- строеж отнема зелени площи и паркоместа

В "Лагера" протестират- строеж отнема зелени площи и паркоместа

Хората от столичния квартал "Лагера" са готови да излязат на протест. А недоволството им идва това, че строителна компания иска да направи пробив на улица "Добротица Деспот", разказват от Нова телевизия. Според гражданите със строителния пробив те ще останат без зелени площи и паркоместа пред жилищата си. Подавани са жалби до районното кметство и Столичната  община, до момента без резултат.    Пробивът трябва да насочва автомобилите към паркинга на строежа. Жители на квартала обаче са против изграждането на такава отсечка, защото зелените площи в района вече са унищожени. Според тях няма и разрешение за такъв строеж.   „За намеренията разбрахме от самите извършители. Те твърдят, че ще правят нова улица. Ще правят топик върху нашия и това ще обслужва само новостроящия се блок”. Ние оставаме без паркоместа. Изрязани са много дървета”, обясни пред камерите жителка на квартала.   Според други в непосредствена близост до новата улица има детска градина и тя ще граничи със спалните и площадките на малчуганите. А желанието им е да се промени начина на изграждането на улицата и са се възстановяване на зелените площи.   Кметът на район „Красно село” Росина Станиславова също коментира пред медията ситуацията с презастрояването:   „Имаме един план, който е приет през 2001 година. В началото на моя мандат сме поискали актуализация на три плана от арх. Здравков. Това са тези за „Лагера”, местност „Хиподрума” и местност „Славия”. Приемаме, че от 2001 година досега потребностите на хората са се променили. За голямо съжаление не мога да потвърдя, че имаме отговор от централната администрация на нашето искане”.  

comment 0
visibility 1870
От район "Красно село" подмениха пясъка на площадки в Хиподрума

От район "Красно село" подмениха пясъка на площадки в Хиподрума (СНИМКИ)

От администрацията на район "Красно село" подмениха пясъка в пясъчници в квартал Хиподрума. С нов и пречистен ще си играят малчуганите в двата пясъчника при бл. 146 и бл. 133 в квартала. От районната община съобщават, че пясъчниците са попълнени с общо 1300 кг пясък. Преди това той е пресят и обеззаразен, за да е безопасен за палавниците. На детските площадки пясъчниците бяха в окаяно състояние и отдавна нямаше пясък в тях, припомнят майки.

comment 0
visibility 2033
Опасно дърво в Хиподрума не е отрязано 9 месеца от разрешителното

Опасно дърво в Хиподрума не е отрязано 9 месеца от разрешителното (СНИМКИ)

Кой трябва да премахне изсъхнало дърво, което застрашава живота на гражданите.? На този въпрос още няма отговор, но със сигурност отсичането не е ангажимент на живеещите в района. Такъв е случаят в кв. Хиподрума, район Красно село. За него сигнализира пред Столица.bg гражданка, която живее в един блоковете - 102 и 103, между които е опасното дърво. Преди 9 месеца е издадено разрешително за отсичане от Зелени системи на Столична община. Първоначално жената подава сигнал за проблема в районното кметство в Красно село. От там веднага са изпратили писмо до директора на Зелена система инж. Данчев. В него му съобщават, че е извършен оглед на дървото и да се издаде разрешително за отсичане на 1 бр. суха липа. Дървото се намира в тревната площ зад паркинга между бл. 102 4 бл. 103 в кв. Хиподрума. Сигналът от гражданина е подаден на 23 октомври 2019 г., издадено е и разрешително за рязане на 7 ноември 2019 г., но до ден днешен дървото продължава да е там, да се клати при силен вятър и буря и все още представлява опасност, тъй като всеки момент може да падне върху човек. Колко ли е трудно да се премахне едно дърво и защо се чака 9 месеца?

comment 0
visibility 1783
Кой изпочупи пейките в голямата градинка в Лагера

Кой изпочупи пейките в голямата градинка в Лагера (СНИМКИ)

Пейките в голямата градинка в сотличния квартал Лагера, район Красно село са изпочупени. За проблема сигнализираха в социалната мрежа живеещи в квартала. Не се съобщава кой е сторил пакостта, но е факт, че три пейки са потрошени. Голямата градинка - Превзета от готини скейтъри, пише в поста във фейсбук. дали това са скейтъри или обикновени хулигани не е ясно.  "Хора възпитавайте си децата! Обвиняваме кметицата, но срещу простотията българска тя нищо не може да направи!", гласи коментар в мрежата. Други пък оправдават счупените пейки с аргумента, че нямало площадка за скейтърите. Вярно е, че повече от година от Столична община са обещали да изградят специализирана площадка за стейтборд. До момента практикуващите този екстремен спорт могат да ползват единствено мястото в Княжеската градина до Паметника на съветската армия. Често се забелязват и на НДК. Въпреки това, липсата на подходящо място не е оправдание да се чупи общинско имущество, което се ползва от всички граждани.  

comment 0
visibility 2045
В "Хиподрума" разчистиха спортна площадка, превърната в сметищи

В "Хиподрума" разчистиха спортна площадка, превърната в сметищи (СНИМКИ)

Спортна площадка в столичния квартал "Хиподрума", район Красно село светна от чистота. Превърнатото в сметище пространство вече е изчистено и скоро ще се превърне в прекрасно място за спорт, за забавление на децата и за рекреация. Плановете си пред Столица.bg издаде кметът на район Красно село Росина Станиславова. Вчера окончателно приключи разчистването на спортната площадка. След премахването на купищата отпадъци, трупани повече от 10 години, на мястото не е оцеляло нито едно спортно съоръжение. Само името и ръждасяла метална врата за футбол напомнят, че някога там столичани са спортували. "Започнахме разчистването преди седмици и получихме подкрепата и на Столична община. Там беше сметище и мястото се обитаваше от клошари и бездомници. Имаме идея за трансформация на пространството. Ще направим проектиране за предназначението на терена. Всичко, което имаме като идеи ще се обсъжда с жителите на Красно село, за да разберем за техните потребности. Идеята ни е освен спортна зона, там да има и детска площадка и зона за рекреация. Искаме да направим и една улица, за споделено ползване, до момента този вид не е много познат у нас. Скоростта да е ограничена до 30 км/ч, автомобилите да има къде да паркират и по улицата да се карат велосипеди, тротинетки, ролери. Мястото е подходящо и за рекреация, защото там има прекрасни дървета и зеленина", обясни Росина Станиславова. Кметът на Красно село коментира, че живеещите в Хиподрума отдавна са очаквали промяната. Освен разчистването вчера от Красно село окосиха и тревни площи по бул. "Т. Каблешков". 

comment 0
visibility 1650
комини

Идва крайният срок за кандидатстване за подмяна на печките

Остава седмица до изтичане на срока за подаване на документи за подмяна на старите печки с твърдо гориво с модерни системи за отопление, напомнят от район Красно село. В случай на одобрение, ще бъде финансирано закупуването на избрания от гражданина уред на 100%. Изборът е между електрически, газов или работещ с пелети отоплителен уред. Документите могат да бъдат подадени до 20 август на гише в деловодството на районната администрация.

Район Красно село

Територия на район Красно село

Територия на район Красно село

В границите на столичния район Красно село влизат жилищните комплекси „Лагера“, „Славия“, "Крива река", „Хиподрума“, „Белите брези“, „Красно село“, „Борово“ и "Бъкстон". Район Красно село се разпростира на площ от 7,2 км². Жителите на район Красно село са приблизително 87 000 души.

История на район Красно село

История на район Красно село

Според разкази от миналото, на мястото на стар турски чифлик, е построена бирена фабрика през 1880 г. Фабриката се казвала „Павлово“. След като собственика починал, държавата наследява фабриката. Около нея работници от фабриката започнали да строят къщи и да се заселват там. На терена на сегашния район Красно село, близо до пивоварната фабрика възниква фабрика за изработка на канап и конопени въжета, която по-късно става текстилен завод. Около двете фабрики постепенно се оформило едно своеобразно предградие, бъдещия район Красно село. В един момент се оказало, че селището няма име. Помолили Иван Вазов да предложи име и той споделил, че гледайки селището всеки пък като минава край него, мисли, че ще стане едно красиво селище. Затова името му да бъде Красно село.

Образование в район Красно село

Образование в район Красно село

На разположение на жителите на район Красно село са 14 детски градини и една ясла. Учениците в район Красно село учат в 7 училища и една езикова гимназия.

В район Красно село се намира 25 ОУ "Д-р Петър Берон. Което е специализирано в изучаването на изобразително изкуство.

На територията на район Красно село е разположено и 142 ОУ с РЧО "Веселин Ханчев". То е основано през 1966 г. В началото то е специализирано е в преподаването на руски език, но от 1998 г. се изучават и друди чужди езици. Училището разполага с модерно оборудвани езикови кабинети.

 19 СОУ "Елин Пелин" в район Красно село е основано през 1932 г. През 1936 г. се сдобива със своя сграда. В наши дни училището осигурява качествено обучение по бизнес и предприемачество със засилено изучаване на английски, немски и норвежки език.

Друго училище в район Красно село с дългогодишна история е 19 СОУ "Елин Пелин". То е основано през 1915 г., а настоящото си име получава през 1955 г.

В район Красно село се намира и предпочитаното от много родители и узеници 51 СОУ "Елисавета Багряна". То отваря врати през 1961 г. С течение на времето училището се превръща в едно от елитните столични училища заради квалифицираните преподаватели и непрекъснатите успехи на учениците. В училището функционират профилирани паралелки по изобразително изкуство, информационни технологии, web дизайн и бизнес мениджмънт.

132 СОУ "Ваня Войнова" в район Красно село отваря врати през 1957 г. В началото от е основно. През 1973 г. се сформират спортни паралелки и училището е обявено за средно спортно училище на ДФС „ Славия”. През 1993 г. спортните профили в училищетот се заменят от чужди езици и информационни технологии.

В район Красно село се намира и Профилирана гимназия за изучаване на чужди езици. Това е единствената гимназия в България, в която освен западноевропейски езици, се изучават и славянски - руски, чешки, словашки, полски, украински, сърбохърватски.

Култура в район Красно село

Култура в район Красно село

В район Красно село важен културен обект е Домът на културата. Той се финансира от бюджета на Столична община и е самостоятелно юридическо лице. Домът на културата в район Красно село подкрепя и утвърждава културните постижения. Тук се организрат културни събития, срещи, фетивали, семинари. Предоставя се база за репетиции и концертни изяви. Сградата на Дома на културата в район Красно село се намира на централен столичн булевард. Открита е през 1989 г.

Читалища в район Красно село

Читалища в район Красно село

Район Красно село може да се похвали с просветната дейност на 7 читалища.

Народно читалище "Средец - 1926" в район Красно село е разположено на булевард "Цар Борис ІІІ" в столицата. То е едно от найстарите столични читалища. Дейността си започва през 1926 г. В читалището функционират школи по пиано, китара, живопис, балет, латиноамерикански и български народни танци и езикова школа.

На територията на район Красно село се намира Народно читалище "Райко Алексиев - 1947". Основано е през 1947 г. ЧИталището има своя библиотека, музикална школа и танцови школи.

В пределите на район Красно село функционира Народно читалище "Христо Смирненски - 1945". Читалището е открито през 1945 г. Известният актьор Коста Цонев прави първите си стъпки на сцената на това читалище.

Народно читалище "Бачо Киро - 1945" също се намира на територията на район Красно село. Читалището разполага с вокална група, танцов Клуб Българско хоро, Поетическа работилница, Школа по пиано, Школа по китара, Школа по балет. Библиотеката на читалището разполага с библиотечен фонд от 35 000 тома.

Паметници в район Красно село

Паметници в район Красно село

На територията на район Красно село се намира известният Руски паметник. Според историческите данни, това е първият паметник, издигнат в София след освобождението. Той е разположен там, където Осман паша се измъква от София в посока Перник през декември 1877 г. Средствата за паметника са събрани от руския народ. Паметникът днес се намира в центъра на оживено кръгово кръстовищемежду булевардите „Скобелев“ и „Тотлебен“. По време на бомбардировките през 1944 г. паметникът е пострадал, но щетите бързо биват отстранени.

В пределите на район Красно село е разположена и Каменната паметна пирамида на Георги Бенковски. Тя се намира в градинката „Ереван“ до Министерството на земеделието. Там е предполагаемото място, на което е погребана главата на Герги Бенковски.

На площад „Руски паметник“, район Красно село, е разположена паметната плоча с релеф на ген Тотлебен. В район Красно село има и паметна плоча на ген. Скобелев. Тя се намира бул. „М.Д.Скобелев“ №77.

Спорт в район Красно село

Спорт в район Красно село

На територията на район Красно село се намира базата на спортен клуб „Славия“. Комплексът има две футболни и тенис игрища, които са модерно оборудвани. Имат отлична осветеност. Тук се организират радица спортни събития през цялата година. Комплексът има отлично климатизарана зала за аеробик. Използва се всеки ден а тренировки по тае-бо, мускулен тонинг и пилатес, боди пъмп, латиноамерикански танци, кик - бокс и др.

СПА центърът на комплекса предлага услуги на висота. Фокусът изцяло пада върху здравословно хранене, отдих, процедури за релакс, козметика и разкрасяване и здравословно възстановяване. На своите клиенти осигурява суха сауна и инфрачервена топлина кабина, парна баня, турбо вертикален солариум, джакузи с тангенторен подводен масаж, различни видове масажи, лечебни и козметични процедури.

Територия на район Красно село

История на район Красно село

Образование в район Красно село

Култура в район Красно село

Читалища в район Красно село

Паметници в район Красно село

Спорт в район Красно село

Прочетете още