район „Красно село“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2513
Ето кои улици в Красно село ще бъдат ремонтирани до 20 юни

Ето кои улици в Красно село ще бъдат ремонтирани до 20 юни

Редица улици в столичния район „Красно село“ предстои да бъдат ремонтирани до 20 юни 2022 г., съобщават от местната администрация. Ако метеорологичните условия позволят, ремонти ще текат на следните улици: - Улица към бл. 22А от ул. "Житница" - направа на асфалтови кръпки – 250 м² - Ремонт на тротоар по ул. "Тунджа", при №20 - направа на настилка – 80 м² - Бул. "Цар Борис III" №126  - направа на заключваща се решетка на уличен отток (комплект с рамка), включително доставка на материалите – 1 бр. - Ул. "Юнак" - направа на асфалтови кръпки – 150 м² - Ул. "Балканджи Йово", участък от ул. "Съвет на Европа" до ул. "Христо Матов" – направа на асфалтови кръпки – 90 м² и ремонт на паважна настилка с паваж от обекта – 100 м² Ул. "Виктор Григорович" – направа на асфалтови кръпки – 150 м² - Ул. "Лястовичка" – направа на асфалтови кръпки – 100 м² - Улица пред бл. 6, ж.к. "Красно село" – направа на асфалтови кръпки – 120 м² - Ул. "Кюстендил", двете платна в участъка между ул. „Дойран“ и бул. „Гоце Делчев“ – направа на асфалтови кръпки – 150 м² - Западен тротоар по ул. "Яков Крайков", при №2 – ремонт и подмяна на настилка – 135 кв.м - Североизточен тротоар по ул. "Гребенец" до детска площадка на ул. "Битоля" – ремонт и подмяна на настилка  – 160 м² - Ул. "Урвич", участък от ул. "Връх Тумба" до ул. "Софийски герой" – направа на асфалтови кръпки – 100 м² Изпълнител е фирма "ДЗЗД - Банкя Зона 2", по предложения на район "Красно село" и възлагане и договор със Столична община.

comment 0
visibility 2522
Започна миенето на училищните дворове в София

Започна миенето на училищните дворове в София

Започна миенето на училищните дворове в София. Дейностите стартираха днес от район „Красно село“ и ще продължат по график, съобщават от Столичния инспекторат. Планирано е поетапно да се обхванат училищата на територията на столицата, които имат дворни пространства. Предвижда се работата да приключи до края на месец май. Екипи на почистващите фирми извършват миене в дневна смяна в районите „Красна поляна“, „Овча купел“, „Сердика“, „Слатина“, „Изгрев“, „Надежда“, „Люлин“ и „Подуяне“.

comment 0
visibility 2494
-

Жители на "Лагера" изпратиха благодарствен адрес до инспектората

Жители на столичния ж.к. Лагера, район „Красно село“, които се включиха в кампанията по пролетното почистване, изпратиха благодарствен адрес до Столичен инспекторат по повод създадената отлична организация, в деня на тяхната работа. За това се похвалиха инспекторите. Хората изказват своята благодарност към екипа, който е осигурил чували, ръкавици и всичко необходимо, за да бъде почистена и облагородена градинката до 25 ОУ "д-р Петър Берон" в квартала. В писмото те отбелязват, че оценяват бързата реакция, отзоваването само след едно позвъняване и това, че инспекторите са били заедно с тях на терен. Гражданите пожелават още много такива ползотворни кампании, след които всеки да остане мотивиран и удовлетворен от добре свършената работа и в очакване до следващи такива инициативи.

Реклама
comment 0
visibility 2799
-

Какво остана в парк "Славия" след мача? (СНИМКИ)

След мача между отборите на ЦСКА-София и Славия, който се проведе на 12 април, паркът остана затрупан с боклуци, оплакаха се във фейсбук групата "Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето". Това не е единичен случай, всъщност след всяка проява паркът се затрупва с боклуци, които вятърът разнася из квартала със седмици. В момента теренът е част от активите на едноименния спортен клуб. Общата площ на терена, който общината апортира през 1999 година, е 242 декара и включва спортните съоръжения, 64 декара паркова част и автогара. Според кмета на район "Красно село" Росина Станиславова и проучването на екипа ѝ, няма издаден акт за частна общинска собственост, за да има право общината да го прехвърля и имуществените претенции на "ПФК Славия-1913" АД за собственост са неоснователни. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова отбелязва в отговор до "Дневник", че казусът е подобен на този с къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина. Фандъкова казва още, че вече е провела разговори с ръководството на футболния клуб за възможностите за прехвърляне на изоставения парк на Столична община, за което била "получила съгласие за разговори в тази посока". Поддръжката на парка, обаче, е под всякаква критика. Много често, особено след спортни прояви, паркът е непочистен, окастрени клони и зелен отпадък също не са премахнати от миналата година, а алейната мрежа е разрушена и не се поддържа. Живущите в района споделят, че кошчета за боклук в парка просто няма - те са 4 на брой и затова се препълват, а на входа на сектора изобщо липсва някакво съоръжение за събиране на отпадък. Който и да е собственик на имота, той има задължение да поддържа тази зелена площ, казват жителите на района и настояват за почистването на парка, за да може той да се ползва от гражданите.

comment 0
visibility 3766
След 25 години прекъсване в "Лагера" възродиха празника на квартала

След 25 години прекъсване в "Лагера" възродиха празника на квартала (СНИМКИ)

След 25-годишно прекъсване в столичния "Лагера" възродиха стара традиция, в навечерието на великденските празници, отново да да има празник на квартала. Той се е провеждал ежегодно, а първият е през далечната 1942 година, гордеят е организаторите. "Квартал Лагера е жив!, провикна се от сцената главният организатор Любомир Богданов, а присъстващите потвърдиха това с множество викове! И това даде стартна емоционалния празник на "Лагера". Стотици жители, деца и гости се събраха в парка и участваха в благотворителен базар на 25 то ОУ "д-р Петър Берон". А всички, над 700 артикула, бяха са изработени от децата. Приходите от базара са предназначени за организиране на Деня на детето - 1 юни. Празникът в Лагера бе открит от Кристина Иванова и Димитър Атанасов с невероятно изпълнение на Гергьовден с пиано и тъпани. Свещениците отец Илиан Алексиев и отец Костадин Тренев, от храм свето Рождество Богородично в квартала, отслужиха тържествен водосвет, разказват организаторите. Школата по изкуство от училището представи кратък етюд с Лазарки след което публиката избухна в аплодисменти и се появи неповторимия Илия Луков, който качи всички деца на сцената, а отпред се изви хоро. Народната певица Стоймира Стоилова намали темпото с изпълнение на едно ширто под съпровод на акордеон. Танцова школа Боговица и нейните възпитаници изпълниха сърцата на всички с българсски хора, извивайки се едно след друго заедно с хореогравската школа на училището под ръководството на Цветанка Арсова. И докато фолклорните ритми бяха превзели парка, в другия край неподражаемият Ути Бъчваров с големия си тиган демонстрира завидни кулинарни вкусотии. Приготвяше по стар български обичай храна за всички присъстващи - над 1000 човека. На финала на празника на "Лагера" се изви традициононото хоро, което поведоха танцьорите от "Гайтани" и с тях се хванаха и присъстващите. Организаторите бяха подсигурили безплатни води, сокчета и множество лакомства за всички деца. Имаше шатри, в които малчугани си рисуваха лицата с любими цветя. След събитието цялата площ бе почистена до блясък и никъде не се виждаше и следа от какъвто и да е отпадък.

comment 0
visibility 2351
Засаждат жив плет по бул. „България“ в Красно село

Засаждат жив плет покрай бул. „България“ в Красно село

Жив плет ще бъде засаден по протежението на зелените площи покрай бул. "България" в София. Идеята и реализацията е на администрацията на район „Красно село“. Целта е да се създаде допълнителен зелен пояс между натоварения трафик и жилищните сгради в близост, които са изложени на шум и замърсяване. Освен това текат дейности по премахване на изсъхнали дървета в междублоковите пространства на ж.к "Борово", съобщават от местната администрация.

comment 0
visibility 2092
Авария на топлопровод затвори временно ул. „Хайдушка гора“ в София

Авария на топлопровод затвори временно ул. „Хайдушка гора“ в София

Заради авария на магистрален топлопровод в софийския ж.к. „Бели брези” се налага да бъдат извършени спешни краткотрайни ремонтни дейности в двора на 99 ДГ „Брезичка“, съобщават от администрацията на район „Красно село“. Предвидено е строително-монтажните работи да приключат до 17:00 часа днес. Дотогава ул. „Хайдушка гора“ – в участъка между ул. „Солун“ и ул. „Битоля“ – ще бъде затворена за преминаване на МПС. „Необходимите възстановителни работи по нарушените благоустройствени фондове и настилки ще бъдат извършени от фирма „Настилки 2019“ ДЗЗД-гр. София, за сметка на „Топлофикация София“ ЕАД“, съобщават от районната админситрация.

comment 0
visibility 2111
Деца помагат на деца в район „Красно село“

Деца помагат на деца в район „Красно село“

Възпитаниците на 99 ДГ "Брезичка" в столичния район „Красно село“ доказаха, че малките деца имат големи сърца. Малчуганите и техните възпитатели се включиха в благотворителната инициатива „Деца даряват на деца“, която се състоя днес в Столичната библиотека, съобщават от районната администрация. Малките таланти предоставиха свои творби за благотворителна великденска изложба. Със събраните от продажбата средства ще бъде помогнато на деца в нужда. Специален гост на събитието беше кметът на район Красно село Росина Станиславова. Инициативата се организира съвместно между НЧ "Бели брези – 2007", 99 ДГ "Брезичка" и Столична библиотека.

comment 0
visibility 2648
Жители на Красно село ще садят цветя пред домовете си

Жители на Красно село ще садят цветя пред домовете си

Жителите на столичния район „Красно село“ имат възможност да направят пространството около домовете си по-чисто, приветливо и красиво. Това може да стане ако се включат в инициативата на Столична община за пролетно почистване на града. Районната администрация има готовност да предостави различни видове сезонни цветя на доброволците. Столичен инспекторат ще осигури чували и ръкавици и ще организира извозването на събраните отпадъци. „Ако всеки от нас се погрижи за мястото, на което живее – заедно ще постигнем по-чиста, приветлива и уютна среда за обитаване. Със своята креативност бихме могли да внесем повече багри в нашето ежедневие – за радост на сетивата, сърцето и ума“, посочват от район „Красно село“. Кампанията по почистването на столицата ще продължи до 15 април. Всеки гражданин или организация може да заяви желание за участие по електронната поща или на телефоните Столичния инспекторат – (02/ 937 75 66), както и в службата в „Красно село“ (02/ 895 11 63) По-големи количества цветя, храсти и дървета могат да бъдат предстоставени на тези граждани и организации, които се включат в ежегодната сесия на програма „Зелена София”.

comment 0
visibility 2482
Стартират ремонти на важни улици в район Красно село

Стартират ремонти на важни улици в район Красно село

Започват ремонти на редица улици в столичния район „Красно село“. Предвидено е строителните дейности да приключат до 31 май т.г., ако  метеорологичните условия позволяват, съобщават от районната администрация. ДЗЗД „Банкя зона 2“ трябва да извърши ремонти на следните пътни настилки: - Бул. „Гоце Делчев“ (участък от бул. „България“ до бул. „Цар Борис ІІІ“)  - ремонт на пътната настилка с паваж - 500 кв. м. - Бул. „Братя Бъкстон“ - ремонт на пътната настилка с паваж -300 кв. м. - Ул. „Ястребец“ в участъка от ул. „Природа“ до ул. „Света Марина“ - ремонт на пътната настилка с асфалт - 500 кв. м; ремонт на тротоарна настилка – 50 кв. м. Контролът ще бъде упражнен от “Стройнорм“ ЕООД, съгласно сключения със Столична община договор. Тези ангажименти и сроковете за тяхното изпълнение са изброени в писмо от Столична община, подписано от инж. Ангел Джоргов, заместник-кмет на СО за направление „Обществено строителство“.

comment 0
visibility 3680
-

Парк „Мокренски проход“ ще строят в ж.к. „Лагера“

Един от проектите, спечелили финансиране от Столична община по инициативата "София избира ЗЕЛЕНОТО", е за изграждането на горски парк „Мокренски проход“ в ж.к. „Лагера“. Проектът се класира на трето място със 764 гласа и бюджет 93 929 лв. Подробности по темата разказа пред БНР Гергана Богданова - активен застъпник на идеята за запазване на зелените площи в Лагера и иноватор за реализиране на множество нови пространства с интерактивни игри на територията на района. Паркът би трябвало да бъде изграден до края на годината, каза още тя. „Всичко започна от една приказка, реално така се роди проектът - плод до някаква степен на моето въображение. Създадох го като разказ - как си представям едно вълшебно горско пространство, защото това е едно място, което е богато на растителност и има страшно много дървета“, сподели Богданова, чиято идея е да бъде създаден парк, който не се среща навсякъде. Предложението предвижда облагородяване на терена на ул. „Мокренски проход“ в район „Красно село“ с преместваеми и временни съоръжения, тъй като имотът е отреден за построяването на училище. „Паркът ще представлява едно горско пространство, като ще се опитаме максимално да запазим растителността, която вече е там, защото там има дървета, които са садени още от първите жители на квартал „Лагера“ и някак си носят духа на тази история“, каза Богданова. Паркът ще започва с дървена арка с дърворезбован надпис “Парк Мокренски проход“. Централната алея ще тръгва от входа и ще се разклонява на 6 периферни алеи, които са съобразени с вече съществуващите пътеки, които се ползват от жителите като преки пътища от години. Предвижда се и изграждането на въжена конструкция с дървено мостче и лабиринт от въжени съоръжения за катерене и игри на по-големи деца, както и дървени къщички за птици и катерици. Проектът включва поставяне на тоалетна и чешма с питейна вода, монтиране и на подходящо осветление, а при възможност - и паркова част за разходка на домашни любимци. По думите ѝ след консултация с озеленителен център, изсъхналите дървета ще бъдат превърнати от майстор-дърворезбар в горски животни. Освен това, ще бъдат изградени дървени къщички в които децата да си играят, както и лабиринт от дървени трупи. „По периферията на парка сме решили да поставим едни уединени пейки с единична люлка, за да може спокойно майка с малко дете, което примерно спи в количката, да седне и да почете книга“, добави авторката на идеята. „Ако хората си поддържат околоблоковото пространство чисто, ако садят цветя, ако виждат все-повече красота, аз смятам, че действително ще се зареждат много по-позитивно и няма да го има този сив град“, завършва Богданова.  

comment 0
visibility 2580
Ученици от Красно село станаха пожарникари за ден

Ученици от Красно село станаха пожарникари за ден (СНИМКИ)

Деца и преподаватели от 142 ОУ „Веселин Ханчев“ и 203 ПЕГ „Св. Методий“ в столичния район „Красно село“ взеха участие в зрелищна демонстрация на огнеборците от Шеста противопожарна служба. Учениците и техните учители имаха възможност да видят как се овладява огън на терен и да се запознаят отблизо с работата на пожарникарите, съобщават от районната администрация. Младежите успяха да разгледат и дори да изпробват част от оборудването на огнеборците. Обучението беше осъществено от екип на Шеста Районна служба пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН), с началник комисар Илиян Илиев, с логистичната и организационна подкрепа на Районния съвет по сигурност към Район „Красно село“.

comment 0
visibility 2373
Изграждат изкуствена неравност по ул. Плиска в Красно село

Поставят легнал полицай по ул. Плиска в Красно село

Изкуствена напречна неравност на ул. „Плиска“ в столичния район „Красно село“ ще принуждава шофьорите да бъдат по внимателни и да намаляват скоростта. Предложението е на местната администрация. Ако метеорологичните условия позволяват, дейностите трябва да са приключили до 20 май, съобщават от районната администрация. Изкуствената неравност ще бъде между ул. „Христо Матов“ и ул. „Йосиф Цанков“ (при филиал на Детска градина 142). На същия пътен участък ще се извърши монтаж на пътни знаци и поставяне на пътна маркировка.  

comment 0
visibility 2412
-

Жители на "Лагера" засадиха пролетни цветя в квартала

Жители от столичния квартал "Лагеа" се организираха и почистиха градниката пред блок 24А. Инспектори от район "Красно село" са оказали съдействие с извозване на събраните отпадъци, съобщават от Столичен инспекторат. В градинката бяха засадени и първите пролетни цветя, които ще направят пространството приветливо. Живущите от района са едни от най- активните доброволци във всяка една от кампаниите по почистване, садене на дръвчета и цветя, боядисване пейки и детски съоръжения. И тази година те нямат търпение да се включат в инициативите на предстоящото пролетно почистване на столицата.

comment 0
visibility 2278
-

Започна ремонт на ул."Кюстендил" в район "Красно село"

След множество сигнали от граждани за лошата инфраструктура на ул. "Кюстендил" в столичния район "Красно село", днес започна ремонт, съобщиха граждани във фейсбук групата "Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето". В момента в участъка между бул. "Гоце Делчев" и ул. "Хайдушка гора" текат дейности по изкърпване на огромните дупки, които правеха улицата трудно проходима и редовно причиняваха щети на преминаващита автомобили. Преди дни от районната администрация обявиха, че редица улици ще бъдат ремонтирани, като ремонтите са възложени от Столична община.  Започват ремонти на редица улици в Красно село До 20 май 2022 г. при подходящи метеорологични условия ще бъде изградена и изкуствена напречна неравност на ул. “Плиска“, в участъка между ул. „Христо Матов“ и ул. „Йосиф Цанков“ (при филиал на ДГ 142, район „Красно село“). На същия пътен участък ще се извърши монтаж на пътни знаци и поставяне на пътна маркировка. 

Район Красно село

Територия на район Красно село

Територия на район Красно село

В границите на столичния район Красно село влизат жилищните комплекси „Лагера“, „Славия“, "Крива река", „Хиподрума“, „Белите брези“, „Красно село“, „Борово“ и "Бъкстон". Район Красно село се разпростира на площ от 7,2 км². Жителите на район Красно село са приблизително 87 000 души.

История на район Красно село

История на район Красно село

Според разкази от миналото, на мястото на стар турски чифлик, е построена бирена фабрика през 1880 г. Фабриката се казвала „Павлово“. След като собственика починал, държавата наследява фабриката. Около нея работници от фабриката започнали да строят къщи и да се заселват там. На терена на сегашния район Красно село, близо до пивоварната фабрика възниква фабрика за изработка на канап и конопени въжета, която по-късно става текстилен завод. Около двете фабрики постепенно се оформило едно своеобразно предградие, бъдещия район Красно село. В един момент се оказало, че селището няма име. Помолили Иван Вазов да предложи име и той споделил, че гледайки селището всеки пък като минава край него, мисли, че ще стане едно красиво селище. Затова името му да бъде Красно село.

Образование в район Красно село

Образование в район Красно село

На разположение на жителите на район Красно село са 14 детски градини и една ясла. Учениците в район Красно село учат в 7 училища и една езикова гимназия.

В район Красно село се намира 25 ОУ "Д-р Петър Берон. Което е специализирано в изучаването на изобразително изкуство.

На територията на район Красно село е разположено и 142 ОУ с РЧО "Веселин Ханчев". То е основано през 1966 г. В началото то е специализирано е в преподаването на руски език, но от 1998 г. се изучават и друди чужди езици. Училището разполага с модерно оборудвани езикови кабинети.

 19 СОУ "Елин Пелин" в район Красно село е основано през 1932 г. През 1936 г. се сдобива със своя сграда. В наши дни училището осигурява качествено обучение по бизнес и предприемачество със засилено изучаване на английски, немски и норвежки език.

Друго училище в район Красно село с дългогодишна история е 19 СОУ "Елин Пелин". То е основано през 1915 г., а настоящото си име получава през 1955 г.

В район Красно село се намира и предпочитаното от много родители и узеници 51 СОУ "Елисавета Багряна". То отваря врати през 1961 г. С течение на времето училището се превръща в едно от елитните столични училища заради квалифицираните преподаватели и непрекъснатите успехи на учениците. В училището функционират профилирани паралелки по изобразително изкуство, информационни технологии, web дизайн и бизнес мениджмънт.

132 СОУ "Ваня Войнова" в район Красно село отваря врати през 1957 г. В началото от е основно. През 1973 г. се сформират спортни паралелки и училището е обявено за средно спортно училище на ДФС „ Славия”. През 1993 г. спортните профили в училищетот се заменят от чужди езици и информационни технологии.

В район Красно село се намира и Профилирана гимназия за изучаване на чужди езици. Това е единствената гимназия в България, в която освен западноевропейски езици, се изучават и славянски - руски, чешки, словашки, полски, украински, сърбохърватски.

Култура в район Красно село

Култура в район Красно село

В район Красно село важен културен обект е Домът на културата. Той се финансира от бюджета на Столична община и е самостоятелно юридическо лице. Домът на културата в район Красно село подкрепя и утвърждава културните постижения. Тук се организрат културни събития, срещи, фетивали, семинари. Предоставя се база за репетиции и концертни изяви. Сградата на Дома на културата в район Красно село се намира на централен столичн булевард. Открита е през 1989 г.

Читалища в район Красно село

Читалища в район Красно село

Район Красно село може да се похвали с просветната дейност на 7 читалища.

Народно читалище "Средец - 1926" в район Красно село е разположено на булевард "Цар Борис ІІІ" в столицата. То е едно от найстарите столични читалища. Дейността си започва през 1926 г. В читалището функционират школи по пиано, китара, живопис, балет, латиноамерикански и български народни танци и езикова школа.

На територията на район Красно село се намира Народно читалище "Райко Алексиев - 1947". Основано е през 1947 г. ЧИталището има своя библиотека, музикална школа и танцови школи.

В пределите на район Красно село функционира Народно читалище "Христо Смирненски - 1945". Читалището е открито през 1945 г. Известният актьор Коста Цонев прави първите си стъпки на сцената на това читалище.

Народно читалище "Бачо Киро - 1945" също се намира на територията на район Красно село. Читалището разполага с вокална група, танцов Клуб Българско хоро, Поетическа работилница, Школа по пиано, Школа по китара, Школа по балет. Библиотеката на читалището разполага с библиотечен фонд от 35 000 тома.

Паметници в район Красно село

Паметници в район Красно село

На територията на район Красно село се намира известният Руски паметник. Според историческите данни, това е първият паметник, издигнат в София след освобождението. Той е разположен там, където Осман паша се измъква от София в посока Перник през декември 1877 г. Средствата за паметника са събрани от руския народ. Паметникът днес се намира в центъра на оживено кръгово кръстовищемежду булевардите „Скобелев“ и „Тотлебен“. По време на бомбардировките през 1944 г. паметникът е пострадал, но щетите бързо биват отстранени.

В пределите на район Красно село е разположена и Каменната паметна пирамида на Георги Бенковски. Тя се намира в градинката „Ереван“ до Министерството на земеделието. Там е предполагаемото място, на което е погребана главата на Герги Бенковски.

На площад „Руски паметник“, район Красно село, е разположена паметната плоча с релеф на ген Тотлебен. В район Красно село има и паметна плоча на ген. Скобелев. Тя се намира бул. „М.Д.Скобелев“ №77.

Спорт в район Красно село

Спорт в район Красно село

На територията на район Красно село се намира базата на спортен клуб „Славия“. Комплексът има две футболни и тенис игрища, които са модерно оборудвани. Имат отлична осветеност. Тук се организират радица спортни събития през цялата година. Комплексът има отлично климатизарана зала за аеробик. Използва се всеки ден а тренировки по тае-бо, мускулен тонинг и пилатес, боди пъмп, латиноамерикански танци, кик - бокс и др.

СПА центърът на комплекса предлага услуги на висота. Фокусът изцяло пада върху здравословно хранене, отдих, процедури за релакс, козметика и разкрасяване и здравословно възстановяване. На своите клиенти осигурява суха сауна и инфрачервена топлина кабина, парна баня, турбо вертикален солариум, джакузи с тангенторен подводен масаж, различни видове масажи, лечебни и козметични процедури.

Територия на район Красно село

История на район Красно село

Образование в район Красно село

Култура в район Красно село

Читалища в район Красно село

Паметници в район Красно село

Спорт в район Красно село

Прочетете още