район „Красно село“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 164 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 107 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 415 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1478
Дезинфекция  в "Красно село"

Дезинфекция на подлези и спирки в „Красно село“ и днес

И днес, 27 март, в район „Красно село“ е направена дезинфекция на пешеходните подлези, подходите към тях, спирките на градския транспорт и уличните кошчета, съобщават от Столичен инспекторат. Дезинфекцията с препарати е направена от фирмата-изпълнител, която отговаря за района. На място е осъществен контрол от екипи на инспекторите от район "Красно село".

comment 0
visibility 1784
спор за имот

Жители на "Красно село" и собственици спорят чия е земята до блока им

Жители на столичния квартал „Красно село ” са завзели и заградили огромно пространство пред жилищните им блокове. Сложили са си врата, телена ограда и са си засадили дръвчета. Достъпът на външни лица е забранен. Влиза се само с чип.Същият този имот обаче се оказва, че си има законни собственици. Двете страни не могат да се разберат. Заради поредния ожесточен спор в сряда на мястото се е наложило да отиде и полиция. Общината също се е намесила, разказват от Нова телевизия.   „Имаме нотариални актове и скици на имота. Закупихме го през ноември 2019 г. Нямаме инвестиционни намерения до момента. Това е зелена площ, на която не може да се паркира или да загражда”, казаха собствениците на имота пред камерите.    „Бутаха вратата и я изкъртиха. Не сме виждали господата преди, за да знаем, че теренът е станал частен. Разбрахме, че има частен инвеститор”, обясниха живеещите в блока.   „За проблема разбрахме в сряда. Дойдох веднага на място. Става въпрос за интереси, които са в някаква конкурентна среда. Не е по силите ни да влезем в ролята на съд”, поясни кметът на район „Красно село"  Росина Станиславова.  

comment 0
visibility 1601
Стари лекарства

В „Красно село“ отварят мобилен пункт за опасни отпадъци

В район „Красно село“ от 8.30 до 14.30 часа на 13 март, петък, мобилен пункт ще събира опасни отпадъци, гененрирани от домакинствата. За това информират от Столична община. Пунктът ще се намира на бул. „Цар Борис III“ № 41, на паркинга пред Общински културен институт „Красно село“. В пунката безвъзмездно ще бъдат приемани живачни термометри, прекъсвачи, лакове, бояджийски материали, домакински препарати, химикали, мастила,замърсени опаковки и лекарства с изтекъл срок на годност. Гражданите могат да намерят допълнителна информация на интернет страниците на БалБок, Столична община и Столичен инспекторат, както и на страницата на БалБок във Facebook.

Реклама
comment 0
visibility 2685
саниране

Заведение блокира санирането на 19-етажен блок в столицата

Заведение в голям жилищен блок блокира проект за санирането на 19-етажна жилищна сграда в столицата. Над 250 обитатели на блока излизат на протест, а недоволството е организирано от техния съсед и велик български актьор – Павел Попандов, разказват от bTV.   Входът на сградата е неизползваем, защото пред него е изградено кафене. Ако не се разреши този проблем – санирането на блока няма да бъде завършено.„Свидетели сме на поредното незаконно строителство. Блокът, в който живея е на 19 етажа. В него има възрастни хора, трудно подвижни, много деца, майки с бебета. Блокът е направен така, че има три входа, които служат и като аварийни изходи. В момента, поради ремонта, два от входовете са затворени“, обясни Попандов пред камерите.    Актьорът заяви, че в случай на аварийна ситуация като пожар или земетресение, хората са поставени в риск заради незаконната постройка.Той уточни, че от 18 август има издадена заповед за премахването на заведението. Попандов каза още, че с проблема е запозната и общинската администрация.   Зам.-кметът на р-н „Красно село“ Николай Веселинов обясни, че казусът е проучен и мерки са предприети.   „Разговаряли сме с представителите на дружеството, присъствие на техен адвокат. Предупредили сме ги, че това е незаконен строеж, намират се в чужд имот и трябва да се съобразяват с правилата. Има процедури, които могат да усложнят процеса по премахване“, обясни Веселинов.   Хората в блока обясниха, че постройката блокира входа им над две години.      

comment 0
visibility 1499
Осъждане на бюджета на Столична община в район Красно село

И в Красно село обсъждат Бюджет 2020 на Столична община

Граждани, организации заедно с кмета на район Красно село днес ще обсъждат проекта за бюджет на столична община за 2020 г. Дискусията е от 18:00 часа в ОКИ "Красно село", кв. Хиподрума. Живеещите в района се интересуват какви финанси ще бъдат насочени към Красно село за улици, тротоари и облагородяване на кварталите. На обсъждането ще бъде представена визията на района по различни направления: зелена система, капиталова програма и др., както и информация за плановете от страна на Столична община, бюджетната процедура и др. Поканени са кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.-кмета Тодор Чобанов, зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов, зам.-кмета Йоана Христова, общински съветници и експерти. Бюджета на Столична община влиза за гласуване на сесията на СОС на 6 февруари.

comment 0
visibility 3180
type-photo.svg
махнати

Махнаха неправомерно сложени антипаркинг съоръжения в "Красно село" (СНИМКИ)

Екип на Столичен инспекторат от район "Красно село" е констатирал неправомерно поставени антипаркинг заключващи се съоръжения на алея при бл. 122 в кв. "Хиподрума". Заради нарушението инспекторите са написали предписание и глоба на живущите. Служители на Центъра за градска мобилност са отстранили антипаркинг съоръженията.   Проверки за такива нарушения са част от ежедневните задължения на инспекторите. Когато бъдат установени неправомерно поставени елементи, те се отстраняват.    

comment 0
visibility 2816
глоба

Глоба за строители в "Красно село" за неразрешено затваряне на улица

Технически ръководител на строителен обект в "Красно село" бе глобен от Столичен инспекторат. Причината- допуснал е да затвори улица и да разположи бетонпомпа без разрешителни документи на бул. "Цар Борис III" 135.    След съставянето на акта неправомерно разположената строителна техника е премахната. Нарушението е констатирано съвместно с представители на районната администрация.    

comment 0
visibility 1328
Глобени цехове за горене на отпадъци

Цех за мебели гори отпадъци в "Красно село"

Служители на Столичен инспекторат спипаха цех, който гори отпадъци. Управителят на фирмата за мебели е санкциониран. Производствената сграда се намира в район "Красно село" на ул. "Хайдушка поляна" в жк Лагера. Граждани са подали сигнал за замърсяване на въздуха в района. Вчера от Столичен инспекторат са направили проверка заедно с представители на РИОСВ-София. В цеха за производство на мебели са установили  изгаряне на отпадъци. За отопление в работното помещение са ползвани изрезки от масив и ПДЧ от производствената дейност. За допуснатото нарушение на управителя на фирмата, чийто цех е проверен е наложена санкция и е дадено предписание да не допуска изгаряне на отпадъци. Ще бъде извършен последващ контрол.  На нарушителя е направен е акт от РИОСВ-София.

comment 0
visibility 1959
Градинката до Арменската църква

Граждани търсят съдействие за спасяването на градинката до Арменската църква (СНИМКА/ВИДЕО...

Градинка с детска площадка се е превърнала в бойно поле и свърталище на наркомани и хулигани. Мястото е в централна част на район "Красно село" на ул. "Лайош Кошут" и бул."Христо Ботев". За проблема сигнализират граждани и живеещи наблизо столичани в социалната мрежа. Проблемът е добре известен и не е от вчера. За него са наясно в район Красно село, който е отговорен за поддържането на градинката. Още по-лошото е, че зеленото пространство е в съседство със строежа на новата Арменска църква. Защо над 10 години тази детска площадка е допуснато да се превърне в сборен пункт за наркомани, пияници и проститутки? Защо?, питат в социалната мрежа членове на групата Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето. Според тях е недопустимо компетентните институции да нехаят за бъдещето на нацията и децата. Групата изцяло застава зад правото на нашите деца да растат и играят в чисти и безопасни детски площадки! Настояваме за незабавни действия за разрешаване на този проблем, категорини са гражданите. В тази градинка редовно има и вандалски прояви. Пейките са изпочупени, а денонщно има викове, побоища и крясъци. Както Столица.bg писа, за имотът отговаря район Красно село. Той е в съседство с новосторящата се Арменска църква. От настоятелството на храма имали ангажимент да почистват градинката и те го спазват. И въпреки всички усилия там постоянно има проблеми. От църквата възнамеряват да се постави видеонаблюдение, но вероятно само това не е достатъчно. живеещите наоколо искат по сериозно полицейско присъствие през тъмната част на деня. Между Красно село и Арменската общност, собственик на църквата има доста дебела папка с кореспонденция за собствеността и подъдржането на градинката. Зесега обаче никой не се е заел изцяло с трансформацията на зелената площ, така че да се реши веднъж завинаги проблемът и градинката да не е свърталище за всякаква паплач. Дотогава потърпевши ще са гражданите, които живеят в зоната. Гражданите за пореден път сигнализират Столична община, администрацията в район Красно село, Министерство на младежта и спорта и други институции и търсят съдействие и подкрепа, за да се реши проблемът с вандалщината.

comment 0
visibility 1518
пожарна

Полиция и пожарна в "Лагера" заради подозрителен багаж

Полиция има в столичния квартал "Лагера". А причината е сигнал за подозрителен багаж на ул. „Хайдушка поляна” 8. На посочения адрес се намира офис на фирма за охрана, съобщава bTV.   На мястото е изпратен и екип на пожарната.  Извикани са и сапьори, които да проверят съдържанието на чантата, допълват от Нова телевизия. Проверката е установила, че в багажа няма нищо взривоопасно.

comment 0
visibility 1628
детска градина

В столична детска градина: Гледат малките в салона по музика заради ремонт

Ремонт на детска градина притесни родителите в столичния квартал "Красно село". Възрастните са гневни заради липсата на достатъчно място, в което малките да играят и да бъдат обучавани. Става дума за 127 ДГ "Бърборино". Пред bTV майките и татковците обясниха, че заради ремонт в групите има деца доста над капацитета на занималните, а 90 малчугани са настанени в салоните по музика и физкултура.   Родителите казват, че около 170 деца са сложени в място за максимум 90. Там има и група за деца с диабет. Възрастните разказват, че малките спят на матраци на пода, седят на възглавници пак на пода.          Директорката на градината, Теменужка Димитрова, обясни пред камерите,че за всяко дете има легло. Заради ремонта малките са разделени в четири групи.     Председателят на родителското настоятелство смята, че проблемът се преекспонира. Той не отрече, че децата са в по-големи групи. Според него обаче те се чувстват добре. Останалите родители обаче не се съгласиха с неговите думи. Те искат проблемът да бъде решен максимално бързо.           

comment 0
visibility 1480
Детски театър "Карлсон"

С „Малкият принц” се открива сезонът за деца в ОКИ "Красно село"

Театър "Карлсон" и този сезон ще гостува на сцената на ОКИ „Красно село”. Сезонът за децата се открива с предпремиера на спектакъла „Малкият принц”, на 6 септември т. г. от 11 ч. в зала „Сириус”. Премиерата на спектакъла ще бъде на 12 октомври от 17 ч.  Постановките „Карлсон, който живее на покрива”, по Астрид Лингрен ще има представление на 16 ноември т. г. и „Магьосницата от килера”, по мотиви от едноименната приказка на Пиер Грипари, на 7 декември т. г. Представленията ще бъдат на сцената на зала „Сириус” от 17ч.Театърът е основан от Неделчо Неделчев и Милена Мавродинова - екип от актьор и режисьор, който представя бутикови куклени постановки. Във всеки нов проект те залагат на едно ново и различно представяне на популярни, или не толкова в България, пиеси и приказки. Репертоарът им се обогатява всяка година, като се стремят всеки път децата да излязат не само с усмивка, но и да научат по нещо ново, да се докоснат до изкуството. Те вярват, че децата са утрешният ден и се стремят да ги насочват и вълнуват с изкуството си.

comment 0
visibility 1556
опасна детска площадка

Деца в "Белите брези" играят на опасна площадка

Детска площадка в "Белите брези" притеснява сериозно родителите от няколко блока в квартала. Повече от 10 години съоръженията не са ремонтирани, нито мястото е обновявано. Майките и татковците твърдят, че уредите за игра са стари и са опасни. Не един път им се е налагало сами да заваряват люлките на площадката, разказват те пред bTV. Когато има дъжд пък пясъчникът става кална яма. Според една от майките е имало случаи, в които малчуганите са се наранявали. Пред камерите главният архитект на "Красно село" Христо Кючуков обясни,че от 2016 година към него няма официално заведено искане на проект за преустройство на мястото за игра.        

comment 0
visibility 1677
Миене на улиците

Мият централни столични улици и булеварди

Започва поетапното миене на централни столични булеварди и улици от днес, 12 август, до 3 септември, сочи Нова ТВ. Това ще наложи промени в организацията на движение в пет софийски района. Според предварително утвърден график ще се спира движението по улиците, които ще бъдат измивани, в интервала от 07:30 ч. до 16:30 ч. В графика са включени главни улици и булеварди в „Красно село", "Триадица", "Възраждане", "Оборище" и "Средец".   В деня, който е определен за миене на съответни улици, ще бъдат временно закривани, напълно или частично, части от зоните за платено паркиране – „зелена“ и „синя“ зона. Тези автомобили, които не са преместени и пречат на измиването, ще бъдат принудително премествани. В сайта на Столичен инспекторат са качени подробните графици за миене на софийските улици.    Припомняме, че днес, 12 август, започва миенето на улици и булеварди в „Красно село“.

comment 0
visibility 1926
лагера

Кметът на "Красно село": Нова улица в "Лагера" може и да няма

Изграждането на нова улица в кв. "Лагера", срещу строителството на която, преди дни жители на квартала излязоха на протест, може изобщо да не се случи. Това каза кметът на "Красно село" Христо Апостолов, съобщава радио София. По думите му, в момента на терена текат проучвателни дейности. Мястото, през което трябва да премине бъдещата улица е през тревни площи и градинка, която жителите на кв. "Лагера" поддържат сами. Под терена обаче, са ситуирани много кабели, има и бомбоубежище и може да се окаже, че мястото не е подходящо за улица. Дори и да бъде изградена тя ще обслужва единствено Държавна агенция "Разузнаване", добавя Апостолов. Кметът на "Красно село" коментира още, че по регулация, теренът е отреден за улица. Възможно е изменение на подробния устройствен план, но това може да се случи в следващия мандат на Столичния общински съвет, тъй като в момента те нямат заседания. Отделно са необходими публични обществени обсъждания. Апостолов добави, че ако теренът се окаже неподходящ, ще се търси по-добро място за изграждането на улица.

Район Красно село

Територия на район Красно село

Територия на район Красно село

В границите на столичния район Красно село влизат жилищните комплекси „Лагера“, „Славия“, "Крива река", „Хиподрума“, „Белите брези“, „Красно село“, „Борово“ и "Бъкстон". Район Красно село се разпростира на площ от 7,2 км². Жителите на район Красно село са приблизително 87 000 души.

История на район Красно село

История на район Красно село

Според разкази от миналото, на мястото на стар турски чифлик, е построена бирена фабрика през 1880 г. Фабриката се казвала „Павлово“. След като собственика починал, държавата наследява фабриката. Около нея работници от фабриката започнали да строят къщи и да се заселват там. На терена на сегашния район Красно село, близо до пивоварната фабрика възниква фабрика за изработка на канап и конопени въжета, която по-късно става текстилен завод. Около двете фабрики постепенно се оформило едно своеобразно предградие, бъдещия район Красно село. В един момент се оказало, че селището няма име. Помолили Иван Вазов да предложи име и той споделил, че гледайки селището всеки пък като минава край него, мисли, че ще стане едно красиво селище. Затова името му да бъде Красно село.

Образование в район Красно село

Образование в район Красно село

На разположение на жителите на район Красно село са 14 детски градини и една ясла. Учениците в район Красно село учат в 7 училища и една езикова гимназия.

В район Красно село се намира 25 ОУ "Д-р Петър Берон. Което е специализирано в изучаването на изобразително изкуство.

На територията на район Красно село е разположено и 142 ОУ с РЧО "Веселин Ханчев". То е основано през 1966 г. В началото то е специализирано е в преподаването на руски език, но от 1998 г. се изучават и друди чужди езици. Училището разполага с модерно оборудвани езикови кабинети.

 19 СОУ "Елин Пелин" в район Красно село е основано през 1932 г. През 1936 г. се сдобива със своя сграда. В наши дни училището осигурява качествено обучение по бизнес и предприемачество със засилено изучаване на английски, немски и норвежки език.

Друго училище в район Красно село с дългогодишна история е 19 СОУ "Елин Пелин". То е основано през 1915 г., а настоящото си име получава през 1955 г.

В район Красно село се намира и предпочитаното от много родители и узеници 51 СОУ "Елисавета Багряна". То отваря врати през 1961 г. С течение на времето училището се превръща в едно от елитните столични училища заради квалифицираните преподаватели и непрекъснатите успехи на учениците. В училището функционират профилирани паралелки по изобразително изкуство, информационни технологии, web дизайн и бизнес мениджмънт.

132 СОУ "Ваня Войнова" в район Красно село отваря врати през 1957 г. В началото от е основно. През 1973 г. се сформират спортни паралелки и училището е обявено за средно спортно училище на ДФС „ Славия”. През 1993 г. спортните профили в училищетот се заменят от чужди езици и информационни технологии.

В район Красно село се намира и Профилирана гимназия за изучаване на чужди езици. Това е единствената гимназия в България, в която освен западноевропейски езици, се изучават и славянски - руски, чешки, словашки, полски, украински, сърбохърватски.

Култура в район Красно село

Култура в район Красно село

В район Красно село важен културен обект е Домът на културата. Той се финансира от бюджета на Столична община и е самостоятелно юридическо лице. Домът на културата в район Красно село подкрепя и утвърждава културните постижения. Тук се организрат културни събития, срещи, фетивали, семинари. Предоставя се база за репетиции и концертни изяви. Сградата на Дома на културата в район Красно село се намира на централен столичн булевард. Открита е през 1989 г.

Читалища в район Красно село

Читалища в район Красно село

Район Красно село може да се похвали с просветната дейност на 7 читалища.

Народно читалище "Средец - 1926" в район Красно село е разположено на булевард "Цар Борис ІІІ" в столицата. То е едно от найстарите столични читалища. Дейността си започва през 1926 г. В читалището функционират школи по пиано, китара, живопис, балет, латиноамерикански и български народни танци и езикова школа.

На територията на район Красно село се намира Народно читалище "Райко Алексиев - 1947". Основано е през 1947 г. ЧИталището има своя библиотека, музикална школа и танцови школи.

В пределите на район Красно село функционира Народно читалище "Христо Смирненски - 1945". Читалището е открито през 1945 г. Известният актьор Коста Цонев прави първите си стъпки на сцената на това читалище.

Народно читалище "Бачо Киро - 1945" също се намира на територията на район Красно село. Читалището разполага с вокална група, танцов Клуб Българско хоро, Поетическа работилница, Школа по пиано, Школа по китара, Школа по балет. Библиотеката на читалището разполага с библиотечен фонд от 35 000 тома.

Паметници в район Красно село

Паметници в район Красно село

На територията на район Красно село се намира известният Руски паметник. Според историческите данни, това е първият паметник, издигнат в София след освобождението. Той е разположен там, където Осман паша се измъква от София в посока Перник през декември 1877 г. Средствата за паметника са събрани от руския народ. Паметникът днес се намира в центъра на оживено кръгово кръстовищемежду булевардите „Скобелев“ и „Тотлебен“. По време на бомбардировките през 1944 г. паметникът е пострадал, но щетите бързо биват отстранени.

В пределите на район Красно село е разположена и Каменната паметна пирамида на Георги Бенковски. Тя се намира в градинката „Ереван“ до Министерството на земеделието. Там е предполагаемото място, на което е погребана главата на Герги Бенковски.

На площад „Руски паметник“, район Красно село, е разположена паметната плоча с релеф на ген Тотлебен. В район Красно село има и паметна плоча на ген. Скобелев. Тя се намира бул. „М.Д.Скобелев“ №77.

Спорт в район Красно село

Спорт в район Красно село

На територията на район Красно село се намира базата на спортен клуб „Славия“. Комплексът има две футболни и тенис игрища, които са модерно оборудвани. Имат отлична осветеност. Тук се организират радица спортни събития през цялата година. Комплексът има отлично климатизарана зала за аеробик. Използва се всеки ден а тренировки по тае-бо, мускулен тонинг и пилатес, боди пъмп, латиноамерикански танци, кик - бокс и др.

СПА центърът на комплекса предлага услуги на висота. Фокусът изцяло пада върху здравословно хранене, отдих, процедури за релакс, козметика и разкрасяване и здравословно възстановяване. На своите клиенти осигурява суха сауна и инфрачервена топлина кабина, парна баня, турбо вертикален солариум, джакузи с тангенторен подводен масаж, различни видове масажи, лечебни и козметични процедури.

Територия на район Красно село

История на район Красно село

Образование в район Красно село

Култура в район Красно село

Читалища в район Красно село

Паметници в район Красно село

Спорт в район Красно село

Прочетете още