район „Красно село“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2659
-

Премахват незаконни гаражни клетки в столичния "Лагера"

Започналото премахване на незаконно поставени гаражни клетки върху общински терени в столичния квартал „Лагера“ очевидно се посреща с одобрение на мнозинството. Това отбеляза кметът на район "Красно село" Росина Станиславова. На 20 януари, след като само единици от сезираните собственици на гаражни клетки са предприели своевременни мерки за тяхното доброволна премахване и въз основа на предварително съставен рагистър, проведени административни процедури и сключен договор с външен изпълнител, районната администрация започна принудителното премахване на част от обектите, разположени върху проектното трасе на ул. „Добротица Деспот“ в ж.к. „Лагера“, съобщи тя. Кметът на района отбелязва още, че през цялата отминала 2021 година, с оскъдните отпуснати финансови средства от Столична община на територията на целия район са били премахнати чрез разрушаване едва 3 гаражни клетки. С използването на безотпадъчна технология и при взаимно изгодни условия, без нито един похарчен лев от столичния бюджет, само в рамките на два работни дни бяха премахнати общо 9 гаражни клетки с общо тегло от над 90 тона, похвали се Росина Станиславова. "Съвременният образ на значима част от жилищните комплекси в столицата е неразривно свързан с множеството гаражни клетки, разположени върху общинска територия. Поставени в противоречие със закона по свободна инициатива на граждани, те обаче представляват сериозна пречка пред възможността за реализиране на целенасочено предвидени обществено значими устройствени мероприятия: улици, озеленени площи, детски и спортни площадки, публични паркинги", казва кметът на района.

comment 0
visibility 5342
Премахнаха незаконни гаражни клетки

Премахнаха незаконни гаражни клетки

От кв. „Красно село“ дадоха добър пример, като премахнаха незаконни гаражни клетки, споделиха във фейсбук групата "БЕЗУМИЯТА В СОФИЯ". Премахнати са девет незаконни гаражни клетки на ул.  „Добротица Деспот“ в ж.к. „Лагера“ по инициатива на районната администрация. Съоръженията са били доказано незаконни - без документи и са били разположени върху общинска територия.        

comment 0
visibility 3213
-

Кметът на район „Красно село“ отново е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси

КПКОНПИ прие решение всички материали, касаещи извършена проверка в столичната община „Красно село“, да бъдат изпратени на прокуратурата поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления. Това съобщават от комисията за противодействие на корупцията. Служителите на дирекция „Противодействие на корупцията“ извършиха проверка на място по сигнали на граждани и по медийни публикации на 2 декември. Изискани са документи, снети са обяснения от длъжностни лица, включително и такива, заемащи висши публични длъжности. След анализ на документите и получената информация, са установени данни за извършени закононарушения при изпълнението на строително-ремонтни дейности и доставка на материални активи, с възложител Столична община – район „Красно село“. Установени са и незаконосъобразни действия на общинската администрация, изразяващи се в умишлено забавяне на издаване на административни актове, злоупотреби при отдаване под наем на общинско имущество и разходване на публични средства, извършване на фиктивни назначения на служители по оперативни програми и проекти с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица. Кметът на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова вече е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси – за това, че е назначила себе си за ръководител на проект, както и за това, че е сключила трудов договор с дъщеря си, докато е била ръководител на проект, финансиран с европейски средства. Към настоящия момент Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и предстои произнасяне на съда.    

Реклама
comment 0
visibility 1747
Три куклени спектакъла ще се играят в столичния ДК- "Красно село"

Три куклени спектакъла ще се играят в столичния ДК- "Красно село"

Три куклени спектакъла ще се играят в Дом на културата "Красно село" в първата половина на януари, съобщиха от там. На 8 януари, от 18.30 ч., в Общинския културен институт Дом на културата "Красно село" ще се състои кукленият спектакъл "Зимен сън" на Театър „Сириус“. Постановката е подходяща за деца над 4-годишна възраст. Актьорите ще представят импресия от образи и звуци, кукли, светлини и сенки, разкриващи красотата на зимата. Кукленият спектакъл "Грозното патенце" може да се види на 9 януари от 18.30 ч., в зала Елит. Кукленият спектакъл на театър „Сириус” е подходящ за деца над 3-годишна възраст. Още един куклен спектакъл ще предложи Дом на културата "Красно село". Това е "Сапунен свят", който ще се играе на 15 януари от 18:30 ч., отново в зала "Елит". Входът е с билети.

comment 0
visibility 2296
-

В Красно село надраскаха кола със спрей "Не спирай"

Автомобил, който е паркирал неправилно и е препречил входа и изхода към жилищна кооперация и подземен гараж, беше надписан със спрей. Това се е случило в столичния квартал "Красно село", където проблемът с паркоместата е особено остър. Надписът "Не спирай тук" е изписан със спрей тип "Изкуствен сняг", който лесно се премахва, но авторката на "арт-инсталацията" Ирина Миндова-Василева изразява по този начин своя протест срещу нетолерантността на паркиращите пред бариерата на блока. С драскане върху колите наказват паркирали и в кв. "Витоша" Пред btv тя заяви, че многократно е търсено съдействието на столичен инспекторат и районната администрация, но хората продължават да паркират на проблемното място, без да се съобразяват с необходимостта на живущите в блока да влязат или излязат. "Не е адекватно да се паркира така, че да се пречи на всички останали", заяви тя, като добави, че проблемът се е превърнал в ежедневие за живущите в блока. Авторката на арт-инсталацията сподели още, че между празниците ѝ се е наложило да превози болни деца до "Пирогов", но на връщане не е могла да се прибере в дома си пак поради паркиран автомобил. Отмъщенията за паркиране в жилищните квартали стават все по брутални В случая водачката на автомобила е реагирала изключително бурно, въпреки, че спреят се премахва лесно, по думите на Василева.

comment 0
visibility 1735
Спектакъл с криминален сюжет ще се играе в ДК-"Красно село" в София

Спектакъл с криминален сюжет ще се играе в ДК-"Красно село" в София

На 11 януари от 19.00 часа, Общински културен институт Дом на културата "Красно село" ще представи спектакъла „Ах, ти, мила Ана“. Постановката ще се играе в зала "Сириус", а входът е с билети. Спектакълът е сътворен от актрисите Александра Василева и Анна Станчева. Австрийката Верена Канаан е авторката на криминалния сюжет. Спектакъл е за зависимостта от другия, за силната и неосъзната привързаност, стигаща до обсесия, която може да доведе до много крайни действия. Подзаглавието на пиесата „фуриозо – жадна за игра актриса“ е водещо при създаването на представлението. Терминът „фуриозо“ (в музиката – необуздано, яростно) е приложен във всички компоненти на спектакъла.

comment 0
visibility 2448
-

В Хиподрума събраха средства за ремонт на общите части на блок, пострадал от пожар

5 дарителски кутии, поставени в търговски обекти на пазар "Красно село" в София, събраха средства за отстраняване на част от щетите в общите части на бл. 1 в ж.к. Хиподрума. Инициативата е на Цанко Донков - администратор на Facebook групата "Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето" и Николай Попов - изпълнителен директор на "Пазари Юг". Събраните средства са в размер на 911.74 лв. Те ще бъдат предоставени на фирма-изпълнител, която да осъществи ремонта на блока. Сумата, необходима за ремонта на общите части, беше непосилна за живущите, част от които са пенсионери с ниски пенсии и млади семейства с няколко малки деца, които също са със силно ограничени приходи. Собственичката на изгорелия апартамент също няма възможност да покрие разходите. След пожара, възникнал на 10.04.2021 г. една от плочите между ет. 11 и ет. 12 беше силно засегната, пропаднала, с опасност от срутване, фасадата на блока също силно е пострадала, части от облицовката са се олепили и са паднали. За съжаление, към момента, все още повредите стоят и не са ремонтирани. Живущите в блока са платили за изготвянето на проект от лицензирана фирма. Проектът е внесен в община "Красно село", Столична община и НАК и в момента се очаква становище от НАК, което да се произнесе по спешността от ремонта и да задължат собствениците на апартаментите, в които се намира тази плоча, да осигурят достъп за извършването му. Живущите в засегнатия блок отправиха благодарност към всички вас добри хора, които са помогнали в този труден за тях момент.

comment 0
visibility 2219
-

Софийска градска прокуратура ще провери строежа в "Лагера"

Софийска градска прокуратура възложи извършването на проверка по изнесени в електронни медии данни за незаконосъобразни актове във връзка със започнало незаконно строителство и нарушения на разпоредби от Закона за общинската собственост относно недвижим имот в гр. София, ж.к. „Лагера“, съобщиха от прокуратурата. Проверката е възложена за съвместно извършване на СДВР, Регионална дирекция „Национален строителен контрол“ – София и Направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична община. Прокурорът в СГП е дал конкретни указания, които следва да бъдат изпълнени в кратък срок. Преписката е образувана в СГП по изпратени по компетентност от Върховна административна прокуратура (ВАП) материали, свързани с медийните публикации. Предстои да бъде извършена комплексна проверка, а резултатите следва да бъдат докладвани на СГП. Събраните материали ще бъдат анализирани от прокурора, за да се прецени необходимостта от предприемане и на други мерки по реда на надзора за законност и/или административно-съдебния надзор, а при установяване на данни за извършено престъпление – да се предприемат съответни действия по реда на НПК. Жителите на столичния квартал "Лагера" обявиха готовност за протестни действия, ако се предприемат дейстия за застрояване на междублоковото пространство до бл. 60. От общинската администрация потвърдиха пред Нова телевизия, че парцелът е придобит през 2008г. по реда на скандално известните "заменки" срещу апартамент в "Люлин".

comment 0
visibility 2801
В жк Лагера готови на протест, ако се застрои терена до бл. 60

В жк Лагера готови на протест, ако се застрои терена до бл. 60

Живеещи в столичния "Лагера", район Красно село са готови да протестират и да блокират кръстовище и централни булевард "Цар Борис III", ако междублоковото пространство до блок 60 се застрои. Тази сутрин гражданите отново изразиха недоволството си от намеренията на собственик за загради теренът, съобщи Нова телевизия. На мястото има разположени алеи, паркоместа, градинки и детски площадки, които жителите на квартала не могат да използват, тъй като вече попадат в частен терен.  "Съвсем скоро разбрахме, че теренът е станал частна собственост чрез т. нар заменки - срещу няколко апартамента в „Обеля” и „Люлин”, получават над декар земя в „Лагера”. Няма да го позволим”, закани се Любомир Богданов, жител на района. Жителите са имали намерение да обновят детската площадка, закупили са нови люлки и пързалки, но са били изненадани от намерението за строеж. От районната администрация поясниха, че теренът е станал частна собственост чрез т.нар. заменки през 2008 г. Собственикът се е сдобил с имота срещу няколко апартамента в Люлин. В момента статутът на зелената площ се изяснява, за да се уточни дали изобщо е възможно да се строи в пространството. Кметът на район Красно село Росина Станисалвова каза, че няма разрешение за строеж, но не е сигурна в това и категоричен отговор се очаква от главния архитект на София Здравко Здравков. Жителите на квартала са категорични, че няма да допуснат застрояване на зелените площи. Организирана е и петиция "Против ощетяващите заменки и бъдещ строеж на жилищна сграда , в непосредствена близост до блок 60 в жк Лагера". До момента петицията е събрала 423 подписа. "Хората имат пълното право да са недоволни от градоустройствената политика. Пуснала съм 3 сигнала до главиня прокурор, защото хората не са съгласни с тази градоустройствена политика", заяви пред Нова телевизия кметът на района Росина Станиславова. Тя добави, че подкрепя протеста на гражданите.

comment 0
visibility 1658
Литературен салон за Достоевски в столичния ДК-Красно село

Литературен салон за Достоевски в столичния ДК-Красно село

Литературен салон в Общински културен институт Дом на културата Красно село в София, посветен на Достоевски, ще се проведе на 21 декември (вторник), 18.00 часа, зала "Сириус", съобщиха от ДК-Красно село. Литературният салон е озаглавен „В памет на словото“. Събитието е посветено на 200-годишнината от рождението на Достоевски. С участието на Йордан Каменов, Красимира Казанджиева, Любомир Бъчваров и Валентин Стамов.

comment 0
visibility 2532
-

Заградиха междублоково пространство в „Лагера“ като частна собственост

Зелената площ между блокове 59 и 60 в ж.к. Лагера е било заградено като частна собственост, съобщават от фейсбук групата "Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето". Според живущите в района, теренът е станал частна собственост чрез т.нар. заменки. Домоуправителите на двата блока са провели среща с представители на районната администрация в „Красно село“, откъдето им е обяснено, че собственикът няма разрешение за строеж, но това не зависи от тях, съобщи Радио София. Живущите в ощетените блокове, които остават без зелена площ, подготвят протест в следващите дни, а обещанието е да блокират кръстовището на бул. "Цар Борис III" и бул. "Ив. Гешов". Жителите са инициириали и петиция против бъдещ строеж в зелени и тротоарни площи в "Лагера" и ощетяващите заменки. До тази сутрин подписите в нея са 258.

comment 0
visibility 1855
Забавления и Дядо Коледа на зимен празник в столичния район „Красно село“

Забавления и Дядо Коледа на зимен празник в столичния район „Красно село“

Район "Красно село" - Столична община кани жителите и гостите на София на зимен празник по повод Рождество Христово и предстоящата Нова година. Празникът ще се състои на 18 декември 2021 г. от 16 до 18:30 часа пред сградата на районната администрация при спазване на действащите противоепидемични мерки. Много музика, забавления, викторини, изненади за малки и големи и разбира се - Дядо Коледа очакват гостите. Зимните празненства на район "Красно село" се осъществяват с подкрепата на Столична община и са част от раздел "Събития на столичните райони" в календара на културните събития на Столична община.  

comment 0
visibility 1764
Танцово шоу и куклен спектакъл в столичния кв. Красно село

Танцово шоу и куклен спектакъл в столичния кв. Красно село

На 18 декември от 19.00 часа, ще се състои концерт в Дом на културата "Красно село", който ще се проведе без публика и ще бъде излъчен в YouTube канала и Facebook страницата на Pretty Dance Hall. Коледно танцово шоу с участието на танцьорите от Pretty Dance Hall. С участието на любителите от школите по класически балет, съвременен танц, хип-хоп, български танци, салса, зумба, балкански танци и ориенталски танци. От 18.30 ч., Общински културен институт Дом на културата „Красно село” ще представи „Зимен сън“, куклен спектакъл на театър „Сириус“, подходящ за деца над 4-годишна възраст. Импресия от образи и звуци, кукли, светлини и сенки, разкриващи красотата на зимата.  

comment 0
visibility 1892
„Хроники на Вазовия род“ с официално представяне в „Красно село“

„Хроники на Вазовия род“ с официално представяне в „Красно село“

Район „Красно село“ и Столична община, канят гражданите на официалното представяне на книгата „Хроники на Вазовия род“. Трудът е написан от г-жа Катя Зографова, която е видeн български писател и изкуствовед. Книгата ще бъде анонсирана от поетесата Елена Алекова -  носител на Националната литературна награда "Теодор Траянов" за тази година. Културното събитие ще се състои на 16 декември т.г, от 18:00 часа в ОКИ „Красно село“, зала 3, на партерен етаж. Във фоайето на културния дом ще има благодотворителен базар на коледни картички и сувенири, създадени от децата от училищата и детските градини на район „Красно село“ с мисия "Деца помагат на деца". Участници в събитието ще бъдат още актьорът Янко Лозанов, посветил творческото си верую на Иван Вазов, мъжки камерен вокален ансамбъл "Вокс Орфикус" с ръководител Жорж Йорданов - сродник на Вазов, и деца от 19-то СУ "Елин Пелин". На 18 декември (събота) от 16:00 часа Район "Красно село" - Столична община ще очаква гражданите също и на зимен празник по повод Рождество Христово и предстоящата Нова година. Той ще се състои на сцена пред сградата на районната администрация на бул. „Цар Борис III“ №124. На нея ще се представят различни състави от училища в района, читалищата „Бели брези“, „Бачо Киро“, „Райко Алексиев“, „Надка Караджова“, голямата българска естрадна певица Румяна Коцева, ще има куклено шоу и разбира се, Дядо Коледа. Зимните празненства на район „Красно село“ се осъществяват с подкрепата на Столична община и са част от раздел „Събития на столичните райони“ в календара на културните събития на Столична община.

comment 0
visibility 2085
Две нови тенис маси са поставени в столичния квартал "Лагера"

Две нови тенис маси са поставени в столичния квартал "Лагера"

Две тенис маси бяха поставени днес в градина „Гъбките“ в столичния квартал „Лагера“ по желание на жителите в района и със съдействието на зам.-кмета Десислава Билева. Все по-често столичани избират зелените пространства на града за разходки, почивка и спортни дейности, а общината насърчава активния начин на живот, като създава условия за спорт близо до дома им. Това съобщават от Столична община. Част от програмата на кмета на София, Йорданка Фандъкова за спорт на открито през последните години беше изпълнена, като над 90 тенис маси бяха разположени в обществени пространства и парковете като „Борисова градина“, „Княжеската градина“, парк „Ген. Владимир Заимов“, парк „Петър и Павел“, „Северен парк“, градина „Майчин дом“ и други. Предстои да бъдат разположени тенис маси и в зелени пространства в районите „Средец“ и „Оборище“, заяви Ирена Димитрова, директор на дирекция „Спорт и младежки дейности“.

Район Красно село

Територия на район Красно село

Територия на район Красно село

В границите на столичния район Красно село влизат жилищните комплекси „Лагера“, „Славия“, "Крива река", „Хиподрума“, „Белите брези“, „Красно село“, „Борово“ и "Бъкстон". Район Красно село се разпростира на площ от 7,2 км². Жителите на район Красно село са приблизително 87 000 души.

История на район Красно село

История на район Красно село

Според разкази от миналото, на мястото на стар турски чифлик, е построена бирена фабрика през 1880 г. Фабриката се казвала „Павлово“. След като собственика починал, държавата наследява фабриката. Около нея работници от фабриката започнали да строят къщи и да се заселват там. На терена на сегашния район Красно село, близо до пивоварната фабрика възниква фабрика за изработка на канап и конопени въжета, която по-късно става текстилен завод. Около двете фабрики постепенно се оформило едно своеобразно предградие, бъдещия район Красно село. В един момент се оказало, че селището няма име. Помолили Иван Вазов да предложи име и той споделил, че гледайки селището всеки пък като минава край него, мисли, че ще стане едно красиво селище. Затова името му да бъде Красно село.

Образование в район Красно село

Образование в район Красно село

На разположение на жителите на район Красно село са 14 детски градини и една ясла. Учениците в район Красно село учат в 7 училища и една езикова гимназия.

В район Красно село се намира 25 ОУ "Д-р Петър Берон. Което е специализирано в изучаването на изобразително изкуство.

На територията на район Красно село е разположено и 142 ОУ с РЧО "Веселин Ханчев". То е основано през 1966 г. В началото то е специализирано е в преподаването на руски език, но от 1998 г. се изучават и друди чужди езици. Училището разполага с модерно оборудвани езикови кабинети.

 19 СОУ "Елин Пелин" в район Красно село е основано през 1932 г. През 1936 г. се сдобива със своя сграда. В наши дни училището осигурява качествено обучение по бизнес и предприемачество със засилено изучаване на английски, немски и норвежки език.

Друго училище в район Красно село с дългогодишна история е 19 СОУ "Елин Пелин". То е основано през 1915 г., а настоящото си име получава през 1955 г.

В район Красно село се намира и предпочитаното от много родители и узеници 51 СОУ "Елисавета Багряна". То отваря врати през 1961 г. С течение на времето училището се превръща в едно от елитните столични училища заради квалифицираните преподаватели и непрекъснатите успехи на учениците. В училището функционират профилирани паралелки по изобразително изкуство, информационни технологии, web дизайн и бизнес мениджмънт.

132 СОУ "Ваня Войнова" в район Красно село отваря врати през 1957 г. В началото от е основно. През 1973 г. се сформират спортни паралелки и училището е обявено за средно спортно училище на ДФС „ Славия”. През 1993 г. спортните профили в училищетот се заменят от чужди езици и информационни технологии.

В район Красно село се намира и Профилирана гимназия за изучаване на чужди езици. Това е единствената гимназия в България, в която освен западноевропейски езици, се изучават и славянски - руски, чешки, словашки, полски, украински, сърбохърватски.

Култура в район Красно село

Култура в район Красно село

В район Красно село важен културен обект е Домът на културата. Той се финансира от бюджета на Столична община и е самостоятелно юридическо лице. Домът на културата в район Красно село подкрепя и утвърждава културните постижения. Тук се организрат културни събития, срещи, фетивали, семинари. Предоставя се база за репетиции и концертни изяви. Сградата на Дома на културата в район Красно село се намира на централен столичн булевард. Открита е през 1989 г.

Читалища в район Красно село

Читалища в район Красно село

Район Красно село може да се похвали с просветната дейност на 7 читалища.

Народно читалище "Средец - 1926" в район Красно село е разположено на булевард "Цар Борис ІІІ" в столицата. То е едно от найстарите столични читалища. Дейността си започва през 1926 г. В читалището функционират школи по пиано, китара, живопис, балет, латиноамерикански и български народни танци и езикова школа.

На територията на район Красно село се намира Народно читалище "Райко Алексиев - 1947". Основано е през 1947 г. ЧИталището има своя библиотека, музикална школа и танцови школи.

В пределите на район Красно село функционира Народно читалище "Христо Смирненски - 1945". Читалището е открито през 1945 г. Известният актьор Коста Цонев прави първите си стъпки на сцената на това читалище.

Народно читалище "Бачо Киро - 1945" също се намира на територията на район Красно село. Читалището разполага с вокална група, танцов Клуб Българско хоро, Поетическа работилница, Школа по пиано, Школа по китара, Школа по балет. Библиотеката на читалището разполага с библиотечен фонд от 35 000 тома.

Паметници в район Красно село

Паметници в район Красно село

На територията на район Красно село се намира известният Руски паметник. Според историческите данни, това е първият паметник, издигнат в София след освобождението. Той е разположен там, където Осман паша се измъква от София в посока Перник през декември 1877 г. Средствата за паметника са събрани от руския народ. Паметникът днес се намира в центъра на оживено кръгово кръстовищемежду булевардите „Скобелев“ и „Тотлебен“. По време на бомбардировките през 1944 г. паметникът е пострадал, но щетите бързо биват отстранени.

В пределите на район Красно село е разположена и Каменната паметна пирамида на Георги Бенковски. Тя се намира в градинката „Ереван“ до Министерството на земеделието. Там е предполагаемото място, на което е погребана главата на Герги Бенковски.

На площад „Руски паметник“, район Красно село, е разположена паметната плоча с релеф на ген Тотлебен. В район Красно село има и паметна плоча на ген. Скобелев. Тя се намира бул. „М.Д.Скобелев“ №77.

Спорт в район Красно село

Спорт в район Красно село

На територията на район Красно село се намира базата на спортен клуб „Славия“. Комплексът има две футболни и тенис игрища, които са модерно оборудвани. Имат отлична осветеност. Тук се организират радица спортни събития през цялата година. Комплексът има отлично климатизарана зала за аеробик. Използва се всеки ден а тренировки по тае-бо, мускулен тонинг и пилатес, боди пъмп, латиноамерикански танци, кик - бокс и др.

СПА центърът на комплекса предлага услуги на висота. Фокусът изцяло пада върху здравословно хранене, отдих, процедури за релакс, козметика и разкрасяване и здравословно възстановяване. На своите клиенти осигурява суха сауна и инфрачервена топлина кабина, парна баня, турбо вертикален солариум, джакузи с тангенторен подводен масаж, различни видове масажи, лечебни и козметични процедури.

Територия на район Красно село

История на район Красно село

Образование в район Красно село

Култура в район Красно село

Читалища в район Красно село

Паметници в район Красно село

Спорт в район Красно село

Прочетете още