район „Красно село“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
  • Румен Радев (32%, 198 Гласове)
  • Проф. Анастас Герджиков (39%, 241 Гласове)
  • Лозан Панов (6%, 39 Гласове)
  • Мустафа Карадайъ (1%, 4 Гласове)
  • Луна (7%, 46 Гласове)
  • Друг (7%, 45 Гласове)
  • Няма да гласувам (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 621 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2009
type-photo.svg
Махнаха опасни ламарини от къща на ул. "Житница"

Махнаха опасни ламарини от къща на ул. "Житница" (СНИМКИ)

От район "Красно село" запознаха гражданите какво са направили за тази седмица от специализираното звено "БКС". Отчетът е публикуван в социалната мрежа и е с доста снимки. А дейностите са повече от разнообразни. Ето и част от тях:    Поставяне на нови пейки на детската площадка при бл. 19-20 в Лагера Поставяне на нови пейки и кошчета на детската площадка при бл. 4 в Лагера Поставяне на нови кошчета при бл. 146 в Хиподрума Монтаж на нови дъски за пейки на бл. 206 и нови кошчета пред бл. 2 в Красно село Отстраняване на опасни клони на ул. Боговец 13  Отстраняване на опасни ламарини от покрива на къща на ул. Житница Кастрене на храсти в градинката на ул. Лайош Кошут Запълване на дупка до шахта на ул. Иречек Ремонт на пропаднал тротоар на ул. Хубча Осветяване на игрището при бл. 189-188 в Красно село Рязане и извозване на паднало дърво пред бл. 2 в Красно село Почистване на отпадъци от междублокови пространства и детски площадки    

comment 0
visibility 1965
Събират се едрогабаритните отпадъци в "Славия" и "Лагера"

Събират се едрогабаритните отпадъци в "Славия" и "Лагера"

В рамките на днешния ден се събират едрогабаритни отпадъци, образувани от домакинствата от кварталите "Лагера" и "Славия". Едрите отпадъци може да бъдат сложени до контейнерите за битова смет всеки ден до 9 часа и вечер след 19 часа. Информацията публикува във Фейсбук кметът на "Красно село" Росина Станиславова и още един път припомни кои видове отпадъци кога точно се изхвърлят.    "С графика за район Красно село можете да се запознаете на следния адрес: https://inspectorat-so.org/images/2020/EGO/02_Kr.selo.pdf Също така, можете да заявите транспортна техника за извозване на такива отпадъци на:02/818 89 60; Е-mail: sofia_zauba@mail.bg Благодарим ви за съдействието. Заедно можем да направим нашия район и град по-чисти и приветливи", написа кметът на района в социалната мрежа. 

comment 0
visibility 1802
В "Лагера" асфалтират улица по време на дъжд

В "Лагера" асфалтират улица по време на дъжд

Улица в столичния квартал "Лагера" се асфалтира по време на дъжд. Абсурдът се случва на улица "Плиска". Хората от района са изпратили сигнал за ситуацията до Нова телевизия.     „Това е ремонт, който предстои да бъде направен наново. Няма положена основа, която да предпази асфалта, който е излят върху локва”, разказа пред камерите живеещият в района Цанко Данков.   Кметът на "Красно село" Росина Станиславова коментира казуса така: "Хората са прави да недоволстват. Възложител на този ремонт не е Районната администрация, а е „Софийска вода”. Към днешна дата този обект не е завършен. Ремонтните дейности трябва да приключат на 28 януари. От „Софийска вода” получихме отговор, че те са положили груб асфалт, докато спре дъждът, за да не стои кално".  

Реклама
comment 0
visibility 1581
От 1 януари насам: Близо 250 човека ползват ежедневно "Топъл обяд" в "Красн

От 1 януари насам: Близо 250 ползват ежедневно "Топъл обяд" в "Красно село"

Със старта на новата 2021 година в "Красно село" вече 250 човека (при досегашно финансиране за до 200 души), ще могат да се възползват от услугата „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района Росина Станиславова.    Така с увеличен капацитет продължава подпомагането на: Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията.   Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа.   Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности. Проектът се реализира от район "Красно село" и се финансира от Агенцията за социално подпомагане.    Топлият обяд включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Ястията са разнообразни и здравословни и се приготвят от качествени продукти.    Храната се доставя на адреса на гражданите при спазване на всички мерки за безопасност и без пряк контакт, с цел опазване на уязвимите групи.          

comment 0
visibility 1803
Ремонтираха детската площадка в градина Сухото езеро

Ремонтираха детската площадка в градина Сухото езеро

Настилката на детската площадка в градина „Сухото езеро“ в столичния район „Красно село“ е обновена. Старата е заменена с нова от каучукови ударопоглъщащи плочи, информира директорът на „Зелена система“ към Столична община Димитър Данчев. Детската площадка е предназначена за деца от 3 до 12 - годишна възраст. Припомняме, че през миналата година екипът на „Зелени системи“ изгради фитнес-площадка и детска площадка в парка при езерото в Дружба. Над 120 детски площадки в парковете и градините на столицата са поддържани от дирекция „Зелени системи“ .

comment 0
visibility 1819
type-photo.svg
Махнати са изгнили съоръжения от детска площадка в "Лагера"

Махнати са изгнили съоръжения от детска площадка в "Лагера" (СНИМКИ)

Махнати са опасни изгнили съоръжения на детска площадка при бл.10 в ж.к. "Лагера. Администрацията на район "Красно село" е получила много сигнали от родители за опасната площадка и се е самосезирала.   Ако времето позволи на площадката е планирано да се монтират нови уреди за игра на децата.      

comment 0
visibility 2047
След 10 години: Детската кухня в двора на 142/203 у-ще има собствена ВиК вр

След 10 години: Детската кухня в двора на 142/203 у-ще има собствена ВиК връзка

След 10 годишно чакане, детската кухня в двора на 142/203 у-ще вече има собствена ВиК връзка. Така няма да се разчита на старите тръби, които често аварираха, наводняваха училищния двор и носеха загуби на вода и по-високи сметки за училището. За разрешението на ситуацията съобщи в социалната мрежа кметът на "Красно село" Росина Станиславова.   Тя благодари на екипите от "Софийска вода" и подизпълнителите  за добрата работа.    Ремонтните работи  са били направени подземно без големи изкопи и поражения върху инфраструктурата. "Подобна е ситуацията и със стълбището, водещо към подлеза на бул. „България“ и бул. „Гоце Делчев“, което отдавна чакаше за ремонт и след усилена комуникация с колегите от Столична община, то бе възложено и изпълнено", допълва кметът на района във Фейсбук.    

comment 0
visibility 3684
В "Хиподрума": Върнаха в дома му психично болен мъж, съседите пак притеснен

В "Хиподрума": Върнаха в дома му психичноболен мъж, съседите пак притеснени

  Психичноболен мъж от столичния блок 132 в квартал "Хиподрума" отново е върнат в дома си, след престой  в клиника. И в момента няма кой да се грижи за него. А хората от блока са повече от притеснени.    Сагата с болния мъж е още от лятото, разказват от Нова телевизия. Тогава граждани се оплакаха пред камерите, че живеят в непрестанен страх заради човека. Той ги напада с метални тръби и влиза в хранителния магазин с лопата. Жените показаха спрейовете, които носят за самозащита. Имаше и пострадали бременни жени.    Е , в момента той отново обитава апартамента си.  „Той беше изпаднал в много тежка криза – биеше, плюеше и хората се страхуваха. След това го приеха в психиатрична клиника и сега го изписаха оттам”, разказа една от живеещите в блока пред камерите.   „Оставиха го с една торба пред блока. Нямаше нито пари, нито документи, нито нищо. Опитах се да се свържа със 112. Оттам казаха, че случаят бил много заплетен и ме посъветваха да извикам ключар, за да му отключи вратата. Така и направихме и той успя да си влезе в апартамента”, казва мъж, живеещ в блока.  

comment 0
visibility 1944
Палеж на коли в "Хиподрума"

Палеж на коли в "Хиподрума"

За пореден път е имало запалени коли в столичния квартал "Хиподрума". За това са сигнализирали граждани в Нова телевизия. Последното посегателство е от началото на седмицата. От пламъците са засегнати две леки коли. Преди месец пък други два автомобила са изгорели.   „Вечерта срещу 7 декември се случи всичко. Две момчета се качиха до нас, за да ни кажат. Те са сигнализирали и на пожарникарите и полицията. Колата беше изгасена за няколко минутки. Факт е, че ние разчитаме много на този автомобил. Аз съм самотна майка с две деца и тази кола не е лукс, а необходимост. Едно момиче казва, че до колата е имало двама мъже секунди преди пламъците да избухнат“, разказва пред камерата  потърпевшата Ива Петкова.   Тя добави, че ден след палежа е откраднат и акумулаторът на колата. Жената не смята, че зад палежа има личен мотив, защото такива случаи били често срещани в квартала. Разказва, че лятото също е имало такъв инцидент. Тогава служебният ѝ автомобил се запалва от спреният до него. Така тя губи и работата си.    

comment 0
visibility 2446
Гражданин от Красно село: На пазара не пускат без маски, спазват се мерките

Гражданин от Красно село: На пазара не пускат без маски, спазват се мерките

Търговци и посетители носят маски и стриктно спазват епидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 на пазара в Красно село, похвали се местен жител пред Столица.bg. Мъжът стоял близо час и наблюдавал продавачите на кварталния пазар. Никой не си свалил маската, а прииждащите посетители също били задължително с предпазна маска. От седмица насам на пазара били направени по дво входа и изхода, така че да не се смесват потоците. Единият изход е откъм паркинга и е много удобно, защото веднага си отиваш към автомобила. Преди епидемията всички излизаха и влизаха от едно и също място и се обикаляше, за да стигнеш до паркинга, хвали организацията Цани Петров. 

comment 0
visibility 2520
ОУП на София позволява 6-етажна сграда на мястото на изгорялата 3-етажна къ

ОУП на София позволява 6-етажна сграда на мястото на изгорялата 3-етажна къща

Действащият общ устройствен план (ОУП) на София позволява да се издигне 6-етажна сграда на мястото на опожарената 3-етажна къща на ул. Владайска и ул. Ивайло в район Красно село-Столична община. Сградата е част от групов паметник на културата в зона "Център". Това обясни пред Столица.bg кметът на Красно село Росина Станиславова. Тази нощ необитаваната сграда на ул. Владайска пламна, щетите са само материални и няма пострадали хора. Покривът е изцяло рухнал, а пламъците се издигаха високо и се забелязваха и от НДК. Старинната къща е собственост на 12 физически лица - наследници. Засега единствената информация е, че имало преварителен договор с компания с инвестиционно намерения за терена. Възможно е и палежът да е случаен, казва кметът на Красно село.  На 24 ноември т. г. на къщата е направена проверка от районното кметство и има заповед на главния архитект на София Здравко Здравков. Констатирани са конструктивни нарушения, като покривът е бил изключително компроментиран и сградата опасна. Къщата е била необитаема, но направените предписания към собствениците са били категорични, че трябва да се обезопаси  и да няма достъп на външни лица. Пореден пожар в стара къща на "Владайска", опит за разчистване на терена Собствениците са уведомени и са получили документите с предписанията и заповедта. Самата къща не е паметник на културата, но е част от групов паметник на културата в зона "Център".  Столична община трябва да налага по-бързи и по-големи финансови санкции за нестопанисване на такъв вид имоти, защото скоро няма да има и помен от история, а само инвестиционни намерения. В този район се забелязва голям интерес за ново строителство и пожарите са най-лесния начин за освобождаване от старинните сгради, коментира притесненията си Росина Станиславова.  

comment 0
visibility 1966
Отвори се дупка на кръстовището на улиците "Ворино" и "Димитър Атанасов"

Отвори се дупка на кръстовището на улиците "Ворино" и "Проф. Димитър Атанасов"

Настилката на кръстовището на улиците "Ворино" и "Проф. д-р Димитър Атанасов" е пропаднала. Доста голямата дупка е запълнена със счупен стол. За да се избегнат, колкото може, по-сериозни инциденти. За това свидетелстват снимки на граждани в социалната мрежа.    "Добро утро! И без коментар?!? ул. "Ворино" и ул. "Проф. Д. Атанасов, г-жо Кмет, отново ремонт на ремонта... скоро, нали...?, пита в социалната мрежа Ренета Петкова.    От "Красно село" са получили сигнала на г-жа Петкова и веднага са задействали проверка за пропадането.    Те са се свързали с екип на "Софийска вода" заради пропадането на кръстовището. То се пада покрай шахта. Разбрало се е, че "течът е заради наличието на стар канал, който предстои да бъде премахнат. Имаме уверението за срочно запълване на дупката с временна настилка до пълното отстраняване на теча!". Това написа по-рано днес в социалната мрежа кметът на "Красно село" Росина Станиславова.     

comment 0
visibility 2216
Смрад на мърша трови софиянци на ул. „Солун“

Миризма на мърша трови софиянци на ул. „Солун“

Столичанка се оплака в социалната мрежа от ужасна смрад на ул. „Солун“ в район „Красно село“. Жената обясни, че преди две седмици е подала сигнал, но мястото си седи непочистено, а миризмата е убийствена. Стара мебелировка и стъкла са разпръснати навсякъде по улицата. Живуща в квартала сподели, че пред блока й има кацнало на дърво детско матраче. Двете софиянки се възмущават от хората, създаващи подобна свинщина в столичния район.

comment 0
visibility 2477
Запушена шахта осмърдя бул. Стефан Тошев в Красно село

Запушена шахта осмърдя бул. Стефан Тошев в Красно село (СНИМКИ)

Два дни районът около столичния булевард "Стефан Тошев" в район Красно село мирише ужасно. Два дни по улицата се изливаха отпадни води от запушена шахта. За проблема съобщиха пред Столица.bg живеещи около булеварда. И днес вонята се носи с пълна сила, а по улицата има тоалетна хартия и отпадъци от отходната канализация. Хората се надяват "Стефан Тошев" да бъде измит и дезинфекциран. "Цялата тази мръсотия си е внасяме в апартаментите", ядосват се хората от картала. Преди два дни по улицата започва да мирише отвратително и да тече вода от запушена шахта при блок в горната част на "Стефан Тошев", където има и стоянка за таксита. Течът обхваща и единствената пешеходна пътека, преминава покрай Баровския пазар, точно до колелото на тролейбус 9 и ул. "Ладога".  Минаващите коли разнасят мръсотията и миризмите на отходни води. Вчера на обяд е изпратен екип от Софийска вода и след като е отпушена шахтата водата се отича. По улицата обаче остава мръсотията и ужасната миризма.  

comment 0
visibility 2039
type-photo.svg
В "Бели брези": Ремонтираха занемарена повече от 20 години детска площадка

В "Бели брези": Ремонтираха занемарена повече от 20 години детска площадка (СНИМКИ)

Приятна новина за малчуганите от блокове 19-23 в "Бели брези". След  повече от 20 години изоставената и занемарена площадка зад блоковете получи детска люлка и кошчета. Това съобщи в социалната мрежа кметът на "Красно село" Росина Станиславова. Тя отправи апел към хората от квартала да се грижат за ремонтираната детска площадка.   Заедно с ремонта на съоръженията за децата продължава и почистването на междублокови пространства в ж.к. "Лагера" и други квартали от района.  

Район Красно село

Територия на район Красно село

Територия на район Красно село

В границите на столичния район Красно село влизат жилищните комплекси „Лагера“, „Славия“, "Крива река", „Хиподрума“, „Белите брези“, „Красно село“, „Борово“ и "Бъкстон". Район Красно село се разпростира на площ от 7,2 км². Жителите на район Красно село са приблизително 87 000 души.

История на район Красно село

История на район Красно село

Според разкази от миналото, на мястото на стар турски чифлик, е построена бирена фабрика през 1880 г. Фабриката се казвала „Павлово“. След като собственика починал, държавата наследява фабриката. Около нея работници от фабриката започнали да строят къщи и да се заселват там. На терена на сегашния район Красно село, близо до пивоварната фабрика възниква фабрика за изработка на канап и конопени въжета, която по-късно става текстилен завод. Около двете фабрики постепенно се оформило едно своеобразно предградие, бъдещия район Красно село. В един момент се оказало, че селището няма име. Помолили Иван Вазов да предложи име и той споделил, че гледайки селището всеки пък като минава край него, мисли, че ще стане едно красиво селище. Затова името му да бъде Красно село.

Образование в район Красно село

Образование в район Красно село

На разположение на жителите на район Красно село са 14 детски градини и една ясла. Учениците в район Красно село учат в 7 училища и една езикова гимназия.

В район Красно село се намира 25 ОУ "Д-р Петър Берон. Което е специализирано в изучаването на изобразително изкуство.

На територията на район Красно село е разположено и 142 ОУ с РЧО "Веселин Ханчев". То е основано през 1966 г. В началото то е специализирано е в преподаването на руски език, но от 1998 г. се изучават и друди чужди езици. Училището разполага с модерно оборудвани езикови кабинети.

 19 СОУ "Елин Пелин" в район Красно село е основано през 1932 г. През 1936 г. се сдобива със своя сграда. В наши дни училището осигурява качествено обучение по бизнес и предприемачество със засилено изучаване на английски, немски и норвежки език.

Друго училище в район Красно село с дългогодишна история е 19 СОУ "Елин Пелин". То е основано през 1915 г., а настоящото си име получава през 1955 г.

В район Красно село се намира и предпочитаното от много родители и узеници 51 СОУ "Елисавета Багряна". То отваря врати през 1961 г. С течение на времето училището се превръща в едно от елитните столични училища заради квалифицираните преподаватели и непрекъснатите успехи на учениците. В училището функционират профилирани паралелки по изобразително изкуство, информационни технологии, web дизайн и бизнес мениджмънт.

132 СОУ "Ваня Войнова" в район Красно село отваря врати през 1957 г. В началото от е основно. През 1973 г. се сформират спортни паралелки и училището е обявено за средно спортно училище на ДФС „ Славия”. През 1993 г. спортните профили в училищетот се заменят от чужди езици и информационни технологии.

В район Красно село се намира и Профилирана гимназия за изучаване на чужди езици. Това е единствената гимназия в България, в която освен западноевропейски езици, се изучават и славянски - руски, чешки, словашки, полски, украински, сърбохърватски.

Култура в район Красно село

Култура в район Красно село

В район Красно село важен културен обект е Домът на културата. Той се финансира от бюджета на Столична община и е самостоятелно юридическо лице. Домът на културата в район Красно село подкрепя и утвърждава културните постижения. Тук се организрат културни събития, срещи, фетивали, семинари. Предоставя се база за репетиции и концертни изяви. Сградата на Дома на културата в район Красно село се намира на централен столичн булевард. Открита е през 1989 г.

Читалища в район Красно село

Читалища в район Красно село

Район Красно село може да се похвали с просветната дейност на 7 читалища.

Народно читалище "Средец - 1926" в район Красно село е разположено на булевард "Цар Борис ІІІ" в столицата. То е едно от найстарите столични читалища. Дейността си започва през 1926 г. В читалището функционират школи по пиано, китара, живопис, балет, латиноамерикански и български народни танци и езикова школа.

На територията на район Красно село се намира Народно читалище "Райко Алексиев - 1947". Основано е през 1947 г. ЧИталището има своя библиотека, музикална школа и танцови школи.

В пределите на район Красно село функционира Народно читалище "Христо Смирненски - 1945". Читалището е открито през 1945 г. Известният актьор Коста Цонев прави първите си стъпки на сцената на това читалище.

Народно читалище "Бачо Киро - 1945" също се намира на територията на район Красно село. Читалището разполага с вокална група, танцов Клуб Българско хоро, Поетическа работилница, Школа по пиано, Школа по китара, Школа по балет. Библиотеката на читалището разполага с библиотечен фонд от 35 000 тома.

Паметници в район Красно село

Паметници в район Красно село

На територията на район Красно село се намира известният Руски паметник. Според историческите данни, това е първият паметник, издигнат в София след освобождението. Той е разположен там, където Осман паша се измъква от София в посока Перник през декември 1877 г. Средствата за паметника са събрани от руския народ. Паметникът днес се намира в центъра на оживено кръгово кръстовищемежду булевардите „Скобелев“ и „Тотлебен“. По време на бомбардировките през 1944 г. паметникът е пострадал, но щетите бързо биват отстранени.

В пределите на район Красно село е разположена и Каменната паметна пирамида на Георги Бенковски. Тя се намира в градинката „Ереван“ до Министерството на земеделието. Там е предполагаемото място, на което е погребана главата на Герги Бенковски.

На площад „Руски паметник“, район Красно село, е разположена паметната плоча с релеф на ген Тотлебен. В район Красно село има и паметна плоча на ген. Скобелев. Тя се намира бул. „М.Д.Скобелев“ №77.

Спорт в район Красно село

Спорт в район Красно село

На територията на район Красно село се намира базата на спортен клуб „Славия“. Комплексът има две футболни и тенис игрища, които са модерно оборудвани. Имат отлична осветеност. Тук се организират радица спортни събития през цялата година. Комплексът има отлично климатизарана зала за аеробик. Използва се всеки ден а тренировки по тае-бо, мускулен тонинг и пилатес, боди пъмп, латиноамерикански танци, кик - бокс и др.

СПА центърът на комплекса предлага услуги на висота. Фокусът изцяло пада върху здравословно хранене, отдих, процедури за релакс, козметика и разкрасяване и здравословно възстановяване. На своите клиенти осигурява суха сауна и инфрачервена топлина кабина, парна баня, турбо вертикален солариум, джакузи с тангенторен подводен масаж, различни видове масажи, лечебни и козметични процедури.

Територия на район Красно село

История на район Красно село

Образование в район Красно село

Култура в район Красно село

Читалища в район Красно село

Паметници в район Красно село

Спорт в район Красно село

Прочетете още