район „Красна поляна“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
  • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2765
10 вида спорт изучават в столично училище в „Красна поляна“

10 вида спорт изучават в столично училище в „Красна поляна“

57-о СУ „Св. Наум Охридски“ в „Красна поляна“ е най-бързо развиващото се спортно училище в страната. То е създадено през 2002-2003 година. В момента в него се обучават 430 ученици от 10 вида спорт, разказа пред БНР Георги Сеизов. Основно децата овладяват футболни умения. Другите спортове са борба, бокс, баскетбол, волейбол, джудо, самбо и вдигане на тежести, лека атлетика и кикбокс. „Ние сме прекрасен оазис в „Красна поляна“. Училището е уникално. Разполагаме с два спортни терена и 4 помощни за футбол. Децата са от цяла България, разполагаме с общежития. Добрата база е в резултат на инвестициите от районната община и ОП „Региони в растеж“, допълни Сеизов. По думите му в училището децата са заети целодневно. Няма болни сред тях. През миналата учебна година са били ентусиазирани от дистанционното обучение, но сега искат да са в училище. След завършване кадрите на 57-о СУ „Св. Наум Охридски“ се реализират навсякъде, включително и в чужбина.

comment 0
visibility 3281
Комитет иска премахване на бившите Виетнамски общежития в столичния „Красна

Комитет иска премахване на бившите Виетнамски общежития в столичния „Красна Поляна“

На фокус във „Вашият квартал е нашата кауза“ тази седмица е един от най-старите софийски квартали – „Красна поляна“. Най-големият проблем на квартала, според жителите е мръсният въздух и ромското население в бившите Виетнамски общежития. Преди години в тях са живеели виетнамци, в последствие са предоставени като общежития на ромското население от квартала. Преди години, жители на „Красна поляна“ се обединяват с цел предотвратяване на създаването на Социален дом на територията на Виетнамските общежития, разказа пред БНР Десислава Малинова – един от активните участници в Инициативния комитет за премахване на бившите Виетнамски общежития в квартал „Красна Поляна“. Комитетът по настоящем не функционира, но активистите в него продължават да се борят за каузата. „Имаше обещание през 2018 г. от г-жа Фандъкова, че до 2020 г. общежитията ще бъдат премахнати. До момента са премахнати 5 или 6, а общо са 13, направете си сметка“, каза Десислава Малинова. Жителите настояват за преразглеждане на нормативната уредба и начините, по които се настаняват живеещите във Виетнамските общежития. „Там има второ, трето поколение, които живеят там, но има ли право? От общината направиха едни свръх скъпи контейнери“, каза Малинова. „Искаме „Красна поляна“ да придобие своя облик. Това е един от най-старите квартали“, добави Десислава Малинова. Тя обясни, че ромското население пали гуми и други отпадъци през зимните месеци, с което мръсният въздух в определени моменти е надвишавал нормите стотици пъти.  

comment 0
visibility 2983
Поставят осветление в столичния парк „Св. Св. Петър и Павел“

Поставят осветление в столичния парк „Св. Св. Петър и Павел“

В район „Красна поляна“ има няколко парка за отдих на живеещите. Един от тях е парк „Св. Св. Петър и Павел“, който беше ремонтиран изцяло. Предстои да бъде поставено осветление и да бъде довършен моста при изкуственото езеро. До 2009 г. паркът не е бил ремонтиран от изграждането си, каза пред БНР арх. Димитър Данчев - директор на дирекция „Зелена система“ в Столичната община. „В рамките на 12 години, Столичната община направи редица дейности, така че да приведе парка в едно състояние, което да задоволява живеещите в квартала“, каза Данчев. Подменени са настилката и парковото осветление. Направени са и две детски площадки. Друг парк в квартала „Лебеда“ също беше ремонтиран наскоро. През 80-те години то бе известно с двойката плаващи лебеди, с лодките и водните колела, които се пускаха от кея на крайбрежния ресторант с кафе-сладкарница. Езерото отдавна е пресушено, а от ресторанта стърчат само бетонните основи. Наоколо паркът бе изцяло обновен преди няколко години от район "Красна поляна", но голямата атракция - езерото, остана в разруха. „Проблемът с езерото е свързан със самия ресторант и неуточнения му статут“, каза Димитър Данчев. По думите му, през последните две зими няма установена незаконна сеч в Западния парк.

Реклама
comment 0
visibility 3981
Мръсният въздух и гетата-основен проблем в столичния квартал „Красна поляна

Мръсният въздух и гетата-основен проблем в столичния квартал „Красна поляна“

Мръсният въздух и гетата са сред основните проблеми, на които жителите на „Красна поляна“ акцентират. „Ромското население пали какво ли не“, обясни жител на квартала. Живко Йорданов живее в района от години. Разказва, че близостта до центъра на града е най-големият плюс на „Красна поляна“. Градският транспорт и парка също са добре уредени. „Проблем, според мен, са малките улички, презастрояването, проблемът с паркирането, мръсният въздух. Вечер, в студените месеци се вижда най-добре. Минеш ли бул. „Константин Величков“, оттам нататък виждаш самият въздух, виждаш това, което дишаш. Другият голям проблем е, че е супер мръсно“, каза Йорданов пред БНР.  

comment 0
visibility 3747
Две нови стихосбирки на поетесите Нелия Блажева и Петя Йотова

Две нови стихосбирки на поетесите Нелия Блажева и Петя Йотова

На открито в парк „Лебеда” се състоя представянето на две нови стихосбирки на поетесите Нелия Блажева и Петя Йотова. Те членуват в литературен клуб „Живи думи” към Народно читалище „Искра – 1964” в район „Красна поляна”, който с тази премиера навлезе в своята 11 годишнина. Стихосбирката на Нелия Блажева „Бхавана” носи мъдростта на Изтока. Петя Йотова е предала много емоция и любов чрез стиховете в книжката „Цигулка Страдивариус”. С това събитие официално беше открит новият творчески сезон на читалището. На добър час и нека се множат творческите премиери!

comment 0
visibility 5516
Улица "Житница" е превърната в сметище- кой ще реши проблема с боклука

Улица "Житница" е превърната в сметище-търси се трайно решение на проблема

Вече няколко години строителни, битови и производствени отпадъци са затрупали улица "Житница" в столицата. Въпреки че периодично се почиства и има глобени, властите не могат да се справят с нарушителите, разказват от bTV.   „Имаме така доста актове направени на хора с каруци и коне, но тези хора, на практика там са несъбираеми тези средства и актове. Те са безработни, никъде не се водят. Няма ефект актът, който им прави“, обясни пред камерата зам.-кметът на  район „Красна поляна“ Николай Вушовски. Улицата се намира между район „Красна поляна“ и район „Овча купел“, а тя самата е ключова за квартал „Факултета“. Използвани са различни стратегии за решение на проблема.   „Във времето няколко концепции прилагахме, за да се поддържа тази чистота включително и едно временно депо с рампа. С помощта на Столична община се направи този тротоар и тази мантинела, съоръжението перфектно работи, няма боклуци. Хората спокойно вървят и това предпазва, за да се прехвърлят каруци и камиони към гората и тук нещата са добре“, обясни Вушовски.   От другата страна на улицата нещата не стоят по този начин, а от район „Овча купел“ отговарят така:„ Нерегламентирано изхвърлените отпадъци на ул. „Житница“ са почиствани неколкократно. Район "Овча купел" също е извършвал почистване на зоната през май тази година. Район "Овча купел" ще предприеме мерки за почистване.“   Освен неприятната миризма и унищожаването на природата, боклукът тук създава и опасност за движението.   От район „Красна поляна“ обмислят да решат проблема с поставянето на видеокамери. Засега бъдещето на квартала е неясно, а хората очакват от институциите трайно решение.    

comment 0
visibility 4457
В "Красна поляна": Глоба за незаконно рязане на алейно дърво

В "Красна поляна": Глоба за незаконно рязане на алейно дърво

Направен е акт на лице, което е изрязало алейно дърво без каквито и да разрешителни документи. Инцидентът е открит на бул."Възкресение" 87 в следобеда на вчерашния ден. Проверката е направена от Столичен инспекторат- "Красна поляна" след получен сигнал от служителите на 3 РУ - СДВР Нарушението е на Наредбата за изграждане,  поддържане и опазване на зелената система на Столична община, за което е направена и санкцията.    

comment 0
visibility 5495
Над 10 таралясника вече година са закотвени в столичния жк "Гевгелийски"

Над 10 таралясника вече година са закотвени в столичния жк "Гевгелийски" (СНИМКИ)

Повече от година живеещите в столичния квартал "Гевгелийски", район Илинден-Столична община, очакват да бъдат вдигнати над 10 автомобила, излезли от движение. Колите са проверени от районната администрация, стикерирани са, но стоят закотвени и заемат паркоместа в междублоково пространство до бл. 1. За проблема сигнализираха пред Столица.bg местните жители. Въпреки предупреждението собствениците не са ги премахнали доброволно, но не са и репатрирани от общината, както е по наредба, възмущават се граждани. Някои от автомобилите дори са без регистрационни номера, което автоматично превръща собствениците в нарушители на общинските разпоредби. Живеещите в "Гевгелийски" отдавна страдат от липса на паркоместа и се надяват, че скоро ще има разрешение.

comment 0
visibility 3739
Почистени са отпадъците около стадион "Септември"

Почистени са отпадъците около стадион "Септември"

Махнати са отпадъците, които недобросъвестни граждани бяха разпилели около стадион "Септември". За целта бе направена организация с фирмата, отговаряща за район "Красна поляна", съобщават от Столичен инспекторат. Два дни трая почистването. Бяха събрани десетки чували с боклуци, които ще бъдат извозени. Сега мястото е отново в предишния му вид, но от посетителите зависи опазването му.  Столичен инспекторат ще извършва мониторинг и при установяване на нарушители ще бъдат налагани глоби.   

comment 0
visibility 5014
type-photo.svg
Събарят блокове 7 и 8 от Виетнамските общежития

Събарят блокове 7 и 8 от Виетнамските общежития (СНИМКИ)

Вече е в ход планираното събаряне на бл.7 и бл.8 от Селище на строителя (Виетнамски общежития). Машините започнаха работа вчера- 7 юли, съобщи в социалната мрежа кметът на "Красна поляна" Иван Чакъров.  На територията на Виетнамските общежития е съсредоточена тежка строителна техника за изпълнение на премахването. Това е планирана акция на районната администрация, като за нормалното и спокойно изпълнение на действията е подсигурено засилено присъствие на органите на реда, обясни кметът във Фейсбук.    

comment 0
visibility 4911
Семейства влизат в апартаменти от контейнери на мястото на Виетнамските общ

Семейства влизат в домове от контейнери на мястото на Виетнамските общежития

В нови жилища влизат стотици семейства, обитавали до неотдавна Виетнамските общежития в София. Хората взимат ключове заради предстоящо събаряне на още два от популярните блокове. Модерните апартаменти са в сграда от морски контейнери, разказват от Нова телевизия.   „Хората ще трябва да спазват ред и дисциплина”, заяви пред камерата домоуправителят на жилищата.   „Постарали сме се да направим нещо ново. Има дори подово отопление. Надяваме се хората, които ще живеят тук, да се грижат за домовете”, обясни и Иван Чакъров, кмет на район „Красна поляна”.  

comment 0
visibility 4554
Правят паркинг за 90 коли на "кална точка" в "Западен парк"

Правят паркинг за 90 коли на "кална точка" в "Западен парк"

Вече е ясна и следващата "кална точка" в "Красна поляна", която ще бъде облагородена. Това е улица "Западна" в "Западен парк". Там ще бъдат направени около 90 паркоместа. За да се спре паркирането в зелените площи и да се подобри визията на кварталите.  Мястото бе избрано след обща обиколка на кмета на "Красна поляна" Иван Чакъров и зам. кмета на Столична община, направление "Зелена система, екология и земеползване" Десислава Билева. За това разказват от администрацията на района в социалната мрежа.   Облагородяването на "калните точки" в София е сред трите приоритетни мерки, включени в новата Програма срещу атмосферното замърсяване, която се реализира по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова.  

comment 0
visibility 3742
24-метровата кула във „Факултета“ скъсява времето за реакция на пожарните е

24-метровата кула във „Факултета“ скъсява времето за реакция на пожарните екипи в София

24-метровата противопожарна кула, която следи за горене на гуми и опасни отпадъци в столичния квартал „Факултета”, скъсява времето за реакция на пожарните екипи в София. Това съобщи за „Нова телевизия“ директорът на центъра Красимир Димитров. Припомняме, че специалното съоръжение е изградено в най-високата точка на район „Красна поляна”. Журналистът Румен Бахов посети центъра за наблюдение, за да види какво записват камерите. Пожарната кула засича дим и пушек. След като те бъдат локализирани, се подава аларма към центъра. Оттам пък се подава сигнал до пожарната и до Столична община.

comment 0
visibility 4229
Отходна вода тече по булевард "Възкресение" в София

Отходна вода тече по булевард "Възкресение" в София

Отходна вода тече по целия булевард "Възкресение" в София. На места водата е бистра, на други места тече вода от канализацията, съобщи Нова телевизия. Проблемът в район „Красна поляна“ е 35-годишна давност. Живущите в квартала обясняват, че са подложени на постоянни течове и са принудени да газят в незнайно какви води. Кметът на район "Красна поляна" Николай Вушовски сподели, че последният теч е от събота. Проблемът е такъв, че трябва да се копае, за да се отстрани. Днес започва подготовка за същинската работа, която ще стартира  в понеделник. Ще бъде направен байпас на канала, който е от 50 години.

comment 0
visibility 3451
"Софекострой" сменя контейнерите в район Красна поляна с чисто нови

"Софекострой" сменя контейнерите в район Красна поляна с чисто нови

Над 220 нови контейнера ще бъдат поставени район Красна поляна-Столична община. От седмица е започнала подмяната и в някой квартали на района те са чисто нови. ОБновяването се извършва от фирмата по чистота в района - "Софекострой". Първо са подновени най-старите и счупени. Чисто нови съдове за отпадъци се поставят в кв. Разсадника, втора и трета част на Красна поляна , "Ташкови ливади" и част от "Илинден", потвърди пред Столица.bg кметът Иван Чакъров. Нови контейнери ще има и по централния булеврад "Александър Стамболийски". Общо една трета от съществуващите съдове за отпадъци ще бъдат подменени с чисто нови.

Район Красна поляна

Територия на район Красна поляна

Територия на район Красна поляна

Столичният район Краснаполяна се намира почти в центъра на София. В състава на район Красна поляна влизат кварталите ж.к. „Илинден“, ж.к. „Западен парк“, ж.к. „Разсадника“, ж.к. „Красна поляна“ 1, 2 и 3 част, както и кв. "Факултета". Всички те заемат площ от 920 ха. Населението на район Красна поляна е 65 443 души.

Транспорт в район Красна поляна

Транспорт в район Красна поляна

По отношение на транспорта район Красна поляна е един от най-добре обслужените от градски транспорт столични райони. Тук пътуват автобусите № 11, 45, 56, 60, 72,77, 83 и трамваите № 8, 10, 11, 22. Съвсем наблизо са две метростанции - „Константин Величков“ и „Вардар“.

История на район Красна поляна

История на район Красна поляна

През 1987 г Красна поляна е обявена за община. През 1995 г вече се обособява район Красна поляна.

Образование в район Красна поляна

Образование в район Красна поляна

За нуждите на жителите на столицата в район Красна поляна работят две детски ясли, пет целодневни детски градини и четири обединени детски заведения.

За образованието на по-големите деца в район Красна поляна се грижат три основни училища, пет средни общообразователни училища и четири професионални гимназии. На територията на район Краснаполяна се намира Висшето строително училище “Любен Каравелов”.

Здравеопазване в район Красна поляна

Здравеопазване в район Красна поляна

За здравето на жителите на район Красна поляна се грижи Медико-дентален център „Кристал“. В район Красна поляна е и Първа специализирана aкушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“. Болничното заведение е специализирано в областта на женското здраве.

На територията на район Красна поляна функционира болница „Света София“. Тя е специализирана за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Тъй като материалната база и квалификацията на персонала позволяват, се лекуват и пациенти, които имат невро-мускулни увреждания.

Друго медицинско заведение в район Красна поляна е Медицински комплекс „Д-р Щерев“, който оказва болнична помощ, свързана с женското здраве, феталната и репродуктивната медицина, гинекологията и акушерството.

Още една болница, която се грижи за женското здраве в район Красна поляна е МБАЛ „Надежда”.

Културни институции в район Красна поляна

Логично е централното разположение на район Красна поляна да обуслови наличието на редица културни институти, паметници и забележителности.

В район Красна поляна се намират два забележителни православни храма.

Храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в район Красна поляна е строен в периода 1929 г.- 1933 г. Осветен е през 1934 г. Кръстокуполната трикорабна базилика има три престола. Южният престол е посветен на Свети патриарх Евтимий, а северният на Свети равноапостолни Константин и Елена.

Храм „Възкресение Христово“ в район Красна поляна е осветен през 1945 г. Сградата е еднокорабна базилика. Стенописите са дело на Николай Шелехов през 1963 г.

В район Красна поляна работят пет читалища. Читалищата са културните средища в цялата страна. Това важи и за тези в район Красна поляна.

Народно читалище „Искра – 1964“ в район Красна поляна съществува от 1964 г. В него се организират школи за изучаване на чужди езици, за фолклорни танци, музикални школи, куклен театър и изобразително изкуство.

Народно читалище „Свети Свети Кирил и Методий – 1924“ в район Красна поляна е основано през 1924 г, а сградата е готова през 1961 г. В момента в читалището функционират детска забавачка, детска танцова школа с три групи за народни танци, латино танци, модерен балет, две театрални групи, пиано, солфеж, китара и група за стари градски песни. Читалищната библиотека разполага с приблизително 40 000 тома, с компютъризиран каталог и безжичен интернет.

В район Красна поляна функционира Театър „Ателие 313“. Създател на театъра е актьорът Рашко Младенов. Започва да работи през 1989 г. като събиращ в себе си танцов и музикален театър, опера и пантомима. Мнозина млади творци са се изявили в театъра в район Красна поляна. Често тетъра раоти съвместно с Театър 199, Младежки театър "Николай Бинев", Столичен Куклен Театър и Държавен куклен театър Стара Загора.

Паркове и градини в район Красна поляна

Жителите на район Красна поляна имат на разположение двакрасиви парка. Една значителна част от Западен парк попада в пределите на район Красна поляна. Западен парк се нарежда на второ място по големина в столицата. В район Красна поляна попада лесопарка на Западен парк.

Един от най-добре поддържаните столични паркове, парк „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“, също се намира в район Красна поляна. В единия му край се намира църквата, която носи същото име. Тук има обособено място за разходка на домашни любимци.

В пределите на район Красна поляна се намира и парк „Лебеда“. Той е едно от емблеметичните за столицата места. В миналото е имало известен ресторант със същото име до изкуственото езеро. В езерото винаги имало двойка лебеди. Паркът е обновен, поставени са съоръжения за детски игри. На територията на парка има свободна зона за безжичен интернет.

Приятно място за отдих сред природата на столичани е и градинката на бул. „Възкресение“ в район Красна поляна. Тя е разположена до читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. За удобство на почиващите там се предлага кафе, има удобни пейки и забавни за децата катерушки.

Градинката на ул. „Старият войн“ също се нанмира на територията на район Красна поляна. Тя е предпочитано място в района, тъй като е спокойно място. В градинката има катерушки, игрище за футбол и се предлага кафе.

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Похвално е, че все повече столичани от всякакви възрастови групи предпочитат да прекарват свободното си време като се отдават на любимия си спорт. За жителите на район Красна поляна са създадени достатъчно добри условия за това. Спортен клуб „Септември“ предоставя своите спортни зали по волейбол, баскетбол и бокс.

На територията на район Красна поляна се намира и Фитнес клуб Флайс. Той започва да функционира през 1997 и негови състезатели взимат активно участие в редица първенства и турнири.

Фитнес залата в район Красна поляна е оборудвана с модерни уреди, които надхвърлят 100 броя. Кардио уредите са над 30. Модерните съблекални, душ акбини и санитарни възли са допълнително основание феновете на фитнеса да изберат точно тази зала. Освен фитнес занятия, в залата, заемаща 650 кв.м, се провеждат и тренировки по бокс.

Фитнес клуб „Reflex“ в район Красна поляна се провеждат тренировки по фитнес и културизъм, както и работа с хора, които имат проблеми в опорно-двигателния апарат. Тренировъчните програми са изготвят от дипломиран професионалист.

Територия на район Красна поляна

Транспорт в район Красна поляна

История на район Красна поляна

Образование в район Красна поляна

Здравеопазване в район Красна поляна

Културни институции в район Красна поляна

Паркове и градини в район Красна поляна

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Прочетете още