район „Красна поляна“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 164 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 107 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 415 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3331
махане

Махат Виетнамските общежития от "Красна поляна"

Премахването на Виетнамските общежития от "Красна поляна" трябва да приключи до 2021-2022 година. Това съобщи кметът на района Иван Чакъров в ефира на Bulgaria ON AIR. В момента се чака одобрението за строеж на алтернативните къщи. Новите социални жилища щели да бъдат само на ток. Чакъров допълни, че преди време в района на Виетнамските общежития са били документирани случаи 480 човека да бъдат регистрирани на един адрес. За щастие подобни проблеми вече са решени. В "Красна поляна" се работи сериозно за интеграцията на ромите. Използва се потенциала на младите хора от общността, които искат да живеят по-добре, но трудно си намират работа. Учителите от района работят с децата от квартала без да ги е страх да се движат по улиците. Стриктно се следи посещението на ясли и детски градини, училищата са санирани и приличат на тези в другите европейски страни.    

comment 0
visibility 3571
Празник на район Красна поляна в парк Лебеда

Ку-ку бенд, Марги Хранова и Атон Гюров пеят за празника на Красна поляна

Невена Цонева и Ку-ку бенд излизат на сцената в парк Лебеда. В 18.30 часа те ще пеят на празника на столичния район Красна поляна тази вечер. Събитието е с финансовата подкрепа на дирекция "Култура" на Столична община. На тържеството ще пее и една от легендите на родната естрада - Маргарита Хранова. Празникът започва от 17 часа с детска пиеса на театър "Ателие 313". След това има конкурс за детска рисунка. Сред изпълнителите в парк "Лебеда" са талантливата Мария Пашалийска и "Гласът на България" 2019 Антон Гюров.

comment 0
visibility 1738
празник

Марги Хранова - специална изненада за празника на "Красна поляна"

Певицата Маргарита Хранова е специалната звездна изненада за празника на район "Красна поляна". Той ще се проведе на 29 юни в парк "Лебеда", съобщиха от администрацията на района. Освен звездата на родната естрада, хората от района ще веселят още Невена Цонева, Антон Гюров от последното издание на "Гласът на България", младата певица Мария Пашалийска. По време на празника ще има и конкурс за детска рисунка на тема "Лято". Изкушените от театъра ще се порадват на детска пиеса от "Ателие" 313. Финансово рамо за празника дава Дирекция "Култура" на Столична община.

Реклама
comment 0
visibility 1048
ремонтиране

Ремонтираха площадка за фитнес на открито в "Разсадника"

Площадката за фитнес на открито в парк "Св.св. Петър и Павел", която ползват хората от квартал "Разсадника-Коньовица", е ремонтирана. Тя отново може да се ползва за различни упражнения от млади и стари. Реновирането на обекта е направено след намирането на финансов ресурс, съобщават от администрацията на "Красна поляна". Подменени са част от уредите, има смяна на места и на самата настилка. От "Красна поляна" апелират гражданите да пазят уредите за спорт на открито. Защото дългото им ползване зависи от доброто възпитание и гражданско съзнание на всички хора.

comment 0
visibility 3566
Кв. Факултета

"Факултета" държи класацията за най-много жители до 14 години

Столичният квартал "Факултета", район Красна поляна е най-многоброен на жители до 14 години, като процент от цялото население. Това сочат данните на Визия за София при проучване на столичните квартали. След кварталът на Красна поляна следват Манастирски ливади - Запад и Изток, Малинова долина и Витоша. От Визия за София са категорични, че не може да се определи, кои столични квартали са най-подходящи за младите семейства? Причината е, че младите семейства не са една хомогенна група с еднакви интереси, начин на живот и финансови възможности. Именно затова не може да бъде даден еднозначен отговор на този въпрос, коментират от инициативата, която работи за бъдещето развитие на столицата. При избора на квартал влияели различни фактори. Някои от тях са възможност за закупуване или наемане на жилище, месторабота и близост до нея, начин на придвижване, социален живот и места, които се посещават, близост до паркове и градини, близост до приятели и хора от същото обкръжение, престижът на самото място, който понягога е продукт на маркетингови усилия. Демографското изследване, проведено в рамките на Визия за София, показва, че най-много жители до 14-годишна възраст като процент от цялото население в квартала живеят във Факултета. Следват южните квартали като Манастирски ливади - Запад и - Изток, Малинова долина, Витоша. Това показва къде възрастово като дял най-много от всички са младите. Оказва се, че в Люлин има потенциал и условия за настаняване на повече млади семейства с деца, но като дял от цялото население те не са толкова значителен процент. Адресната регистрация на живущите не винаги се актуализира, което пък усложнява събирането на демографска информация и са нужни по-задълбочени изследвания с по-точни данни, коментират от Визия за София.

comment 0
visibility 1661
детска градина

Малчуганите от ДГ "Жар птица" поздравиха Фандъкова с пролетни танци (СНИМКИ)

Пролетни танци на пчелички и на феи изпълниха момчетата и момичетата от детска градина "Жар птица" в "Красна поляна" пред кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя посети и разгледа изцяло обновената сграда на градината. Постройката бе включена в програмата на Столична община за реконструкция на градини, направени с етернитови панели. Вече сградата е изцяло реконструирана, етернитовите стени са подменени с нови екологично съобразени. Върху съществуващото покритие на покрива е сложена нова паро и топло изолация. Дограмата вътре е нова, вратите са съобразени с изискванията за пожарна безопасност. Има направени нови алеи и площадки за игри.

comment 0
visibility 1169
доброволци

"Красна поляна" показа делата на най-активните си доброволци(СНИМКИ)

Част от най-активните доброволци на територията на район "Красна поляна" получиха благодарности от администрацията в социалната мрежа. Става дума за тези, които не пестиха време и усилия, за да участват в приключилото вече пролетно почистване на столицата. Признанието за почистването, облагородяването и озеленяването е за междублоковите пространства на: бл.7, жк. "Красна поляна" 2 част; бл.104, жк. "Красна поляна" 1 част; бл.12, жк. "Красна поляна" 1 част; бл.49, жк. "Илинден"; бл.21А, жк. "Разсадника-Коньовица". От общинската администрация апелират гражданите да продължат да се грижат все така добре за заобикалящата ги среда. И подчертават,че винаги ще подкрепят идеи за добрия вид на междублоковите пространства.  

comment 0
visibility 1175
Коркови табла

Район "Красна поляна" раздаде над 50 коркови табла (СНИМКИ)

В кампанията по Пролетно почистване „Да почистим София, Включи се и ти” 2019 г.'' от районната администрация раздадоха над 50 коркови табла. Те бяха получени от етажни собствености с регистриран домоуправител. Така ще бъде ограничено безобразното лепете на информационни съобщения и всякакви други материали с тиско и лепило навсякъде из блоковете. С подръжката на блоковите пространства, ще се създаде възпитател ефект и в децата, за да се пази природата.

comment 0
visibility 1368
Разчистване на боклуци

Започна разчистване на ул. "Лайбниц" във "Факултета" (СНИМКИ)

Успешно продължава кампанията на "Пролетно почистване" в район Красна Поляна. Столичен инспекторат организира разчистване на камарите от нерегламентирани отпадъци на ул. "Лайбниц", кв. "Факултета". Инициативата е част от първия етап на кампанията "Включи се и почисти своя квартал". През следващия месец ще стартира и измиване на вътрешноквартални улици (ВКУ) и улици с обществена значимост (ОЗ).

comment 0
visibility 1031
Дезинфекция в района

Стартираха дезинсекционни обработки в район „Красна поляна” (СНИМКИ)

Стартираха дезинсекционните обработки на площи в район „Красна поляна”. През този месец първо се прави ларвицидна обработка за ларви на комари. След това ще бъде направена и обработка срещу кърлежи (дезакаризация) и гризачи (дератизация), съобщават от районната администрация. През вчерашния ден обработени бяха р.Суходолска, Охранителния канал на Западен парк, р.Владаийска, р.Стубела и езерото Смърдана. Обработката ще продължи по график и през следващите дни.

comment 0
visibility 1724
Жители на Факултета на протест

Жители на "Факултета" излизат на протест заради Виетнамските общежития

Живущи в квартал "Факултета" готвят протест заради местенето на роми от Виетнамските общежития в тяхната махала. Недоволството нарасна заради план ромите да бъдат настанени в апартаменти от контейнери до поликлиниката в квартала. Голяма част от общежития бяха съборени след протести на жителите в квартал "Красна поляна". 2,4 млн. лв. са предвидени за изграждането на апартаментите от контейнери. Те трябва да бъдат построени на мястото на зелено игрище, където играят децата от квартал "Факултета", съобщава Bulgaria on Air. Жителите са категорични, че ако ромите бъдат преместени там, след няколко дни от 60 семейства ще станат стотици. Те се притесняват и от нарастване на престъпността в квартала. Не искаме да бъдат настанени точно тук, защото между тях има редовни хора, но те са малко. Другите са събрани от всички краища на България. Тук не е място, на което могат да бъдат настанени 50-60 семейства. Само за няколко дни те ще станат стотици. Това все пак е игрище за деца, а не парцел за жилищни сгради. Самите роми не искат тези роми да идват. 90% от жителите имаме нотариални актове на къщите си от 70-80 години. Ще започнем протести и те ще бъдат до когато тези контейнери се махнат от тук. Това нещо трябва да се спре. Ще блокираме и булеварди ако е необходимо, споделиха жители на "Факултета". От 102 контейнера ще бъдат сглобени 51 апартамента за повече от 300 жители на Виетнамските общежития. Срокът за изпълнение е 160 дни. Очаква се строителството да започне до края на месец март.

comment 0
visibility 3128
Протест в Красна Поляна

В Красна поляна не искат ромски жилища на спортна площадка

Жители на кв.„Факултета” излязоха на мирен протест тази сутрин. Недоволстовото им е породено от план ромите от Виетнамски общежития, да бъдат настанени в контейнери. Според този план контейнерите ще бъдат превърнати в домове, до поликлиниката във „Факултета“, съобщава Нова телевизия. Те ще бъдат преместени на само 500 метра в квартала на мястото на зелено игрище, на което играят децата от района. Именно това ядоса жителите на „Факултета“, и те излязоха на протест. Те не са съгласни с плановете на общината новите жилища да бъдат точно върху игрището. Според живеещите мястото е твърде малко и не позволява направата на апартаменти заедно с паркинг за коли. Живущите недоволстват и от това, че районният кмет иска да направи гето в гетото. В квартала живеят три етноса роми, българи и мюсюлмани. Проблемите за живущите идват основно от Виетнамските общежития. Според участник в протеста, в района няма къща която да не е била обирана и човек, който да не е бил ограбен.По план от 102 контейнера ще бъдат сглобени 51 апартамента, за повече от 300 жители на Виетнамските общежития. Общо 2,4 млн. лв. пък е бюджета за направата на апартаментите. Срокът за изпълнение е 160 дни. Очаква се строителството да започне до края на месец март.

comment 0
visibility 2524
Виетнамските общежития

Жилища от транспортни контейнери вместо Виетнамските общежития

Нови жилища направени от транспортни контейнери на стойност 2,4 милииона лева ще бъдат изградени вместо Виетнамските общежития в София. Сградите ще могат да се монтират и демонтират без проблем и ще могат да се преместват при необходимост, съобщава bTV. От 102 контейнера ще бъдат сглобени 51 апартамента за повече от 300 жители на Виетнамските общежития. Срокът за изпълнение е 160 дни. Очаква се строителството да започне до месец. Според жителите на Красна Поляна, обаче всички ромени не трябва да бъдат преместени на едно място. Отоплението на сградите ще бъде вградено и така ще се избегне възможноста климатиците да бъдат свалени.  Новите сградите ще бъдат същите като общежитията на учениците от 153 гимназия в София.Очаква се по-план до края на 2019-та година да бъдат съборени още два блока от Виетнамските общежития. Към момента обаче свободни общински жилища няма. Кмета на район „Красна поляна” Иван Чакъров, сподели, че първите жилища от контейнери ще бъдат построени в кв.Факултета, като в Красна Поляна няма да има такива.

comment 0
visibility 1193
Премахнат камион с боклук

Столичен инспекторат премахна камион с отпадъци на ул. "Вардар"

Закотвен от месеци камион, пълен с боклуци беше премахнат след светкавична намеса на Столичен инспекторат. Той се намираше на ъгъра на ул. "Вардар" и ул. "Рибен буквар". След сигнал на граждани до Столица.bg районният кмет на Красна поляна Иван Чакъров предприе бърза проверка и мерки,  а след намесата на Столичен инспекторат боклукът и камионът бяха премахнати. При проверката бе открит собственика на камиона. Той обяснил, че просто си е паркирал на това място, а живеещи в блока се възползвали от откритата каросерия и редовно си изхвърляли отпадъците. Камионът вече е преместен, а на мястото  е поставен контейнер за битов отпадък. Скоро там ще има и съдове за разделно събиране, уточниха от Столичен инспекторат. Междувременно в четвъртък вечерта фирмата,която беше глобена за замърсяване на Симеоновско шосе организира за своя сметка почистване и изми участъка от Околовръстното до ул. "Георги Русев".

comment 0
visibility 1324
Камион с отпадъци в кв. Разсадника

Камион с боклуци се закотви 2 месеца в кв. Разсадника (СНИМКИ)

Жителите на кв. Разсадника, район Красна поляна си имат боклуци в резерв. Повече от два месеца камион, препълнен с отпадъци се е закотвил на ъгъла на ул. Вардар и ул. Рибен буквар. Щом задуха вятър боклуци и прахолях се разнасят из квартала. Този камион е тук от преди нова година. Никой не го кара, не се изхвърлят тези отпадъци, а само се трупат, сигнализираха пред Столица.bg живеещи в "Рразсадника". Около камионът, паркиран  до тротоара не можело да се мине, защото се носила отвратителна миризма. "Нямаме сигнал за камион с отпадъци на това място. Веднага ще предприемем мерки и се уведомим и Столичен инспекторат", каза пред Столицаbg кметът на район Красна поляна Иван Чакъров.

Район Красна поляна

Територия на район Красна поляна

Територия на район Красна поляна

Столичният район Краснаполяна се намира почти в центъра на София. В състава на район Красна поляна влизат кварталите ж.к. „Илинден“, ж.к. „Западен парк“, ж.к. „Разсадника“, ж.к. „Красна поляна“ 1, 2 и 3 част, както и кв. "Факултета". Всички те заемат площ от 920 ха. Населението на район Красна поляна е 65 443 души.

Транспорт в район Красна поляна

Транспорт в район Красна поляна

По отношение на транспорта район Красна поляна е един от най-добре обслужените от градски транспорт столични райони. Тук пътуват автобусите № 11, 45, 56, 60, 72,77, 83 и трамваите № 8, 10, 11, 22. Съвсем наблизо са две метростанции - „Константин Величков“ и „Вардар“.

История на район Красна поляна

История на район Красна поляна

През 1987 г Красна поляна е обявена за община. През 1995 г вече се обособява район Красна поляна.

Образование в район Красна поляна

Образование в район Красна поляна

За нуждите на жителите на столицата в район Красна поляна работят две детски ясли, пет целодневни детски градини и четири обединени детски заведения.

За образованието на по-големите деца в район Красна поляна се грижат три основни училища, пет средни общообразователни училища и четири професионални гимназии. На територията на район Краснаполяна се намира Висшето строително училище “Любен Каравелов”.

Здравеопазване в район Красна поляна

Здравеопазване в район Красна поляна

За здравето на жителите на район Красна поляна се грижи Медико-дентален център „Кристал“. В район Красна поляна е и Първа специализирана aкушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“. Болничното заведение е специализирано в областта на женското здраве.

На територията на район Красна поляна функционира болница „Света София“. Тя е специализирана за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Тъй като материалната база и квалификацията на персонала позволяват, се лекуват и пациенти, които имат невро-мускулни увреждания.

Друго медицинско заведение в район Красна поляна е Медицински комплекс „Д-р Щерев“, който оказва болнична помощ, свързана с женското здраве, феталната и репродуктивната медицина, гинекологията и акушерството.

Още една болница, която се грижи за женското здраве в район Красна поляна е МБАЛ „Надежда”.

Културни институции в район Красна поляна

Логично е централното разположение на район Красна поляна да обуслови наличието на редица културни институти, паметници и забележителности.

В район Красна поляна се намират два забележителни православни храма.

Храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в район Красна поляна е строен в периода 1929 г.- 1933 г. Осветен е през 1934 г. Кръстокуполната трикорабна базилика има три престола. Южният престол е посветен на Свети патриарх Евтимий, а северният на Свети равноапостолни Константин и Елена.

Храм „Възкресение Христово“ в район Красна поляна е осветен през 1945 г. Сградата е еднокорабна базилика. Стенописите са дело на Николай Шелехов през 1963 г.

В район Красна поляна работят пет читалища. Читалищата са културните средища в цялата страна. Това важи и за тези в район Красна поляна.

Народно читалище „Искра – 1964“ в район Красна поляна съществува от 1964 г. В него се организират школи за изучаване на чужди езици, за фолклорни танци, музикални школи, куклен театър и изобразително изкуство.

Народно читалище „Свети Свети Кирил и Методий – 1924“ в район Красна поляна е основано през 1924 г, а сградата е готова през 1961 г. В момента в читалището функционират детска забавачка, детска танцова школа с три групи за народни танци, латино танци, модерен балет, две театрални групи, пиано, солфеж, китара и група за стари градски песни. Читалищната библиотека разполага с приблизително 40 000 тома, с компютъризиран каталог и безжичен интернет.

В район Красна поляна функционира Театър „Ателие 313“. Създател на театъра е актьорът Рашко Младенов. Започва да работи през 1989 г. като събиращ в себе си танцов и музикален театър, опера и пантомима. Мнозина млади творци са се изявили в театъра в район Красна поляна. Често тетъра раоти съвместно с Театър 199, Младежки театър "Николай Бинев", Столичен Куклен Театър и Държавен куклен театър Стара Загора.

Паркове и градини в район Красна поляна

Жителите на район Красна поляна имат на разположение двакрасиви парка. Една значителна част от Западен парк попада в пределите на район Красна поляна. Западен парк се нарежда на второ място по големина в столицата. В район Красна поляна попада лесопарка на Западен парк.

Един от най-добре поддържаните столични паркове, парк „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“, също се намира в район Красна поляна. В единия му край се намира църквата, която носи същото име. Тук има обособено място за разходка на домашни любимци.

В пределите на район Красна поляна се намира и парк „Лебеда“. Той е едно от емблеметичните за столицата места. В миналото е имало известен ресторант със същото име до изкуственото езеро. В езерото винаги имало двойка лебеди. Паркът е обновен, поставени са съоръжения за детски игри. На територията на парка има свободна зона за безжичен интернет.

Приятно място за отдих сред природата на столичани е и градинката на бул. „Възкресение“ в район Красна поляна. Тя е разположена до читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. За удобство на почиващите там се предлага кафе, има удобни пейки и забавни за децата катерушки.

Градинката на ул. „Старият войн“ също се нанмира на територията на район Красна поляна. Тя е предпочитано място в района, тъй като е спокойно място. В градинката има катерушки, игрище за футбол и се предлага кафе.

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Похвално е, че все повече столичани от всякакви възрастови групи предпочитат да прекарват свободното си време като се отдават на любимия си спорт. За жителите на район Красна поляна са създадени достатъчно добри условия за това. Спортен клуб „Септември“ предоставя своите спортни зали по волейбол, баскетбол и бокс.

На територията на район Красна поляна се намира и Фитнес клуб Флайс. Той започва да функционира през 1997 и негови състезатели взимат активно участие в редица първенства и турнири.

Фитнес залата в район Красна поляна е оборудвана с модерни уреди, които надхвърлят 100 броя. Кардио уредите са над 30. Модерните съблекални, душ акбини и санитарни възли са допълнително основание феновете на фитнеса да изберат точно тази зала. Освен фитнес занятия, в залата, заемаща 650 кв.м, се провеждат и тренировки по бокс.

Фитнес клуб „Reflex“ в район Красна поляна се провеждат тренировки по фитнес и културизъм, както и работа с хора, които имат проблеми в опорно-двигателния апарат. Тренировъчните програми са изготвят от дипломиран професионалист.

Територия на район Красна поляна

Транспорт в район Красна поляна

История на район Красна поляна

Образование в район Красна поляна

Здравеопазване в район Красна поляна

Културни институции в район Красна поляна

Паркове и градини в район Красна поляна

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Прочетете още