район „Красна поляна“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3266
Отслужиха литургия в столичния храм „Възкресение Христово“

Отслужиха литургия в столичния храм „Възкресение Христово“

Отслужиха архиерейска света Литургия в столичния храм „Възкресение Христово“ в кв. „Красна поляна“. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, литургията оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщиха от Софийската митрополия. В богослужението взеха участие архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Кирил Дидов, иконом Гоце Христов, предстоятел на храма, свещеник Йоан Стефанов, свещеник Любомир Тасев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Църковните песнопения бяха изпълнени от Цанко Цолов и от дамския хор при храма.  

comment 0
visibility 3081
-

ЧЕЗ Разпределение: Падналият стълб в "Красна поляна" не е собственост на дружеството

Във връзка с твърдения на зам.кмета на район Красна поляна - Стоян Танев относно паднал стълб върху автомобил на ул. Суходолска в София, ЧЕЗ Разпределение категорично заявява, че стълбът не е собственост на дружеството и твърденията не отговарят на истината. Това съобщиха от дружеството в позиция до медиите. Мрежата на дружеството в района е нова, като компанията не полага стълбове от подобен тип. ЧЕЗ Разпределение заявява, че позиция на дружеството по казуса не е потърсена нито от представители на района, нито от медиите.

comment 0
visibility 4431
-

Стълб падна върху кола в София, по чудо няма тежко пострадали

Стълб е паднал върху движещ се автомобил в София, съобщи Нова телевизия. Инцидентът се е случил на ул. "Суходолска" в столицата. "Докато отивах на работа изведнъж стълбът просто падна върху колата ми. Много се уплаших. Звъннах та 112. Дойдоха полицаи, направиха оглед и съставиха протокол", разказа потърпевшата Златка Минчева. Стълбът счупил стъклото и се врязал в предния калник. Метални скоби и пътни знаци, прикачени към него, минали на косъм покрай главата на потърпевшата. „Представители на общината преместиха стълба и предложиха да се споразумеем, за да няма съдебни дела”, коментира бащата на жената. Стоян Танев, зам-кметът на район "Красна поляна", обясни, че стълбът е собственост на ЧЕЗ, но е на около 50 години. В района има доста такива стари стълбове, които само трябва да бъдат провокирани, уточни той. От думите му стана ясно, че случаят е прецедент. "Отдавна сме в комуникация с дружеството, досега сме имали само вербална комуникация, но сега сме изпратили и официално писмо", каза заместник-кметът.    

Реклама
comment 0
visibility 2731
Столичният район “Красна поляна“ с конкурс за коледна украса в детската гра

Столичният район “Красна поляна“ с конкурс за коледна украса в детската градина

Отдел “Образование, социални дейности, култура и спорт” при Столична община – район “Красна поляна” обявява онлайн конкурс за тематична украса под наслов “Коледа в детската градина”, съобщиха от районната администрация. В надпреварата могат да се включат всички групи в детските градини района, като направят, снимат и изпратят фотография на тематичните коледни кътове. Ще се оценява вложената оригиналност при направата на украсата. Може да се изпращат снимки на коледните кътове на email krasna.p.fotokonkurs@gmail.com до 15 декември. Отличените групи ще бъдат наградени.

comment 0
visibility 3328
Пано с лика на Христо Ботев краси 135 СУ в столицата

Пано с лика на Христо Ботев краси 135 СУ в столицата

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните съвместно с районната администрация на район "Красна поляна", организираха изработването на стенно пано, съобщиха от район „Красна поляна”. Идеята осъществи талантливият художник Иван Величков. Паното е с лика на големия наш революционер Христо Ботев и краси сградата на 135 СУ в район "Красна поляна"с директор Татяна Лепоева.

comment 0
visibility 4587
-

Иван Чакъров: „Красна поляна“ е особен и различен район

„Красна поляна“ е един от особените райони на София. Той е особен и различен, защото в „Красна поляна“ половината население е ромско. Това каза в ефира на Радио София кметът на района Иван Чакъров. "Ако районът е 70 000 жители – 35 000 са роми и то основно съсредоточени в „Татарли“ и „Факултета“. Болшинството се отопляват на твърдо гориво – и то най-евтиното и намерено по кофи за боклук“, каза Чакъров. „Проблемът е, че това население е по-бедно и те гледат да се отопляват през зимата на най-евтиното гориво“, каза кметът на района - „Ние се опитваме да ограничим това отопление. Полицията вече е задържала 7-8 души, които горят отпадъци“, обясни кметът на района и добави, че една от целите му е адаптира ромското население в „Красна поляна“. „90% от чистотата, асфалтиране, плочки, косене, почистване в строителството се извършва от ромите“, отбеляза Чакъров. По думите му трябва да се работи с ромското население и то да се обучава. Кметът подчерта, че над 90% от ромските деца в района ходят на училище. Жителите на район „Красна поляна“ откроиха и други основни проблеми на територията: мръсният въздух, осветлението в парк „Св. Св. Петър и Павел“, разрушеният парк „Лебеда“. „През последните 15 години, парк „Св. Св. Петър и Павел“ се превърна в много посещавано място. Втора година се борим да се направи осветление в парка“, каза Чакъров. По думите му, осветлението ще струва над 450 000 лева. „Трябва да е съвременно, LED осветление. По проект са предвидени 156 стълба, а досега са били 35-40“, добави кметът. Кметът изрази надежда през пролетта на следващата година да бъде изградено осветлението и видеонаблюдението в парка. По отношение на парк „Лебеда“, кметът на „Красна поляна“ каза, че теренът е бил продаден в края на 90-е години. След това имотът е препродаван няколко пъти, което е забавило процесите за възстановяване и реконструкция на парка. „Последният собственик внесе проект в НАК за довършване на строителството. Засега имаме разговори догодина да започне да се завършва този проект“. Чакъров обясни, че през 90-е години бившите Виетнамски общежития са били населени с роми от различни райони на София и често са ставали проблеми между живеещите във Факултета и тези във Виетнамските общежития. „На терен в една къща живеят по 15-20 души, само 5 от които са настанени със заповед. Много е трудна регулацията на процесите, които текат там“, каза кметът. По отношение на мръсния въздух, Чакъров обясни, че над 200 ромски семейства участват в програмата на Столична община за подмяна на уредите отопление. На 270 къщи са поставени филтри за пречистване на комините. В района има и над 930 незаконни гаража. В края на миналата година е започнало интензивното им премахване, каза още Чакъров. „Вече са премахнати 350. След премахването им на техните места ще направим истински паркоместа“, каза кметът на „Красна поляна“.

comment 0
visibility 3051
Зрители от цяла София идват в театъра на „Красна поляна“

Зрители от цяла София идват в театъра на „Красна поляна“

„Ателие 313“ е експериментален театър. Създаден е през 1989 година от актьора Рашко Младенов като студийна формация,  експериментираща със синтеза на музикално-сценичните изкуства – танцов и музикален театър, пантомима, опера. Артистите в него не получават заплати от държавата. Издържат се от проекти и продажба на билети. „Всеки от нас в театъра изпълнява по няколко функции – разказа пред БНР Петър Пашов, директорът на театъра от 1992 година. – Важното е, че засега успяваме да запазим това пространство за безкомпромисни опити.“ Играят се куклени представления и за деца, и за възрастни. Напоследък приятно се е завишил интересът към вечерните представления. „Идват зрители от цяла София. Последната година беше доста силна по отношение на участия във фестивали и награди“, допълва Пашов. Сред последните успешни спектакли са „Лукчо” (награда за мъжка роля за Ахмет Исмаил, Богдан Бухалов и Калин Зафиров и награда за женска роля за Мелин Ердинч от Международния куклено-театрален фестивал "Пиеро" Стара Загора 2021) и „Пиано на луната“ („Икар“ 2021 на Съюза на артистите в България за индивидуално постижение в кукленото изкуство за Петър Пашов и номинация за 2021 за най-добър куклен спектакъл).  

comment 0
visibility 3379
10 вида спорт изучават в столично училище в „Красна поляна“

10 вида спорт изучават в столично училище в „Красна поляна“

57-о СУ „Св. Наум Охридски“ в „Красна поляна“ е най-бързо развиващото се спортно училище в страната. То е създадено през 2002-2003 година. В момента в него се обучават 430 ученици от 10 вида спорт, разказа пред БНР Георги Сеизов. Основно децата овладяват футболни умения. Другите спортове са борба, бокс, баскетбол, волейбол, джудо, самбо и вдигане на тежести, лека атлетика и кикбокс. „Ние сме прекрасен оазис в „Красна поляна“. Училището е уникално. Разполагаме с два спортни терена и 4 помощни за футбол. Децата са от цяла България, разполагаме с общежития. Добрата база е в резултат на инвестициите от районната община и ОП „Региони в растеж“, допълни Сеизов. По думите му в училището децата са заети целодневно. Няма болни сред тях. През миналата учебна година са били ентусиазирани от дистанционното обучение, но сега искат да са в училище. След завършване кадрите на 57-о СУ „Св. Наум Охридски“ се реализират навсякъде, включително и в чужбина.

comment 0
visibility 3714
Комитет иска премахване на бившите Виетнамски общежития в столичния „Красна

Комитет иска премахване на бившите Виетнамски общежития в столичния „Красна Поляна“

На фокус във „Вашият квартал е нашата кауза“ тази седмица е един от най-старите софийски квартали – „Красна поляна“. Най-големият проблем на квартала, според жителите е мръсният въздух и ромското население в бившите Виетнамски общежития. Преди години в тях са живеели виетнамци, в последствие са предоставени като общежития на ромското население от квартала. Преди години, жители на „Красна поляна“ се обединяват с цел предотвратяване на създаването на Социален дом на територията на Виетнамските общежития, разказа пред БНР Десислава Малинова – един от активните участници в Инициативния комитет за премахване на бившите Виетнамски общежития в квартал „Красна Поляна“. Комитетът по настоящем не функционира, но активистите в него продължават да се борят за каузата. „Имаше обещание през 2018 г. от г-жа Фандъкова, че до 2020 г. общежитията ще бъдат премахнати. До момента са премахнати 5 или 6, а общо са 13, направете си сметка“, каза Десислава Малинова. Жителите настояват за преразглеждане на нормативната уредба и начините, по които се настаняват живеещите във Виетнамските общежития. „Там има второ, трето поколение, които живеят там, но има ли право? От общината направиха едни свръх скъпи контейнери“, каза Малинова. „Искаме „Красна поляна“ да придобие своя облик. Това е един от най-старите квартали“, добави Десислава Малинова. Тя обясни, че ромското население пали гуми и други отпадъци през зимните месеци, с което мръсният въздух в определени моменти е надвишавал нормите стотици пъти.  

comment 0
visibility 3346
Поставят осветление в столичния парк „Св. Св. Петър и Павел“

Поставят осветление в столичния парк „Св. Св. Петър и Павел“

В район „Красна поляна“ има няколко парка за отдих на живеещите. Един от тях е парк „Св. Св. Петър и Павел“, който беше ремонтиран изцяло. Предстои да бъде поставено осветление и да бъде довършен моста при изкуственото езеро. До 2009 г. паркът не е бил ремонтиран от изграждането си, каза пред БНР арх. Димитър Данчев - директор на дирекция „Зелена система“ в Столичната община. „В рамките на 12 години, Столичната община направи редица дейности, така че да приведе парка в едно състояние, което да задоволява живеещите в квартала“, каза Данчев. Подменени са настилката и парковото осветление. Направени са и две детски площадки. Друг парк в квартала „Лебеда“ също беше ремонтиран наскоро. През 80-те години то бе известно с двойката плаващи лебеди, с лодките и водните колела, които се пускаха от кея на крайбрежния ресторант с кафе-сладкарница. Езерото отдавна е пресушено, а от ресторанта стърчат само бетонните основи. Наоколо паркът бе изцяло обновен преди няколко години от район "Красна поляна", но голямата атракция - езерото, остана в разруха. „Проблемът с езерото е свързан със самия ресторант и неуточнения му статут“, каза Димитър Данчев. По думите му, през последните две зими няма установена незаконна сеч в Западния парк.

comment 0
visibility 4250
Мръсният въздух и гетата-основен проблем в столичния квартал „Красна поляна

Мръсният въздух и гетата-основен проблем в столичния квартал „Красна поляна“

Мръсният въздух и гетата са сред основните проблеми, на които жителите на „Красна поляна“ акцентират. „Ромското население пали какво ли не“, обясни жител на квартала. Живко Йорданов живее в района от години. Разказва, че близостта до центъра на града е най-големият плюс на „Красна поляна“. Градският транспорт и парка също са добре уредени. „Проблем, според мен, са малките улички, презастрояването, проблемът с паркирането, мръсният въздух. Вечер, в студените месеци се вижда най-добре. Минеш ли бул. „Константин Величков“, оттам нататък виждаш самият въздух, виждаш това, което дишаш. Другият голям проблем е, че е супер мръсно“, каза Йорданов пред БНР.  

comment 0
visibility 4084
Две нови стихосбирки на поетесите Нелия Блажева и Петя Йотова

Две нови стихосбирки на поетесите Нелия Блажева и Петя Йотова

На открито в парк „Лебеда” се състоя представянето на две нови стихосбирки на поетесите Нелия Блажева и Петя Йотова. Те членуват в литературен клуб „Живи думи” към Народно читалище „Искра – 1964” в район „Красна поляна”, който с тази премиера навлезе в своята 11 годишнина. Стихосбирката на Нелия Блажева „Бхавана” носи мъдростта на Изтока. Петя Йотова е предала много емоция и любов чрез стиховете в книжката „Цигулка Страдивариус”. С това събитие официално беше открит новият творчески сезон на читалището. На добър час и нека се множат творческите премиери!

comment 0
visibility 5824
Улица "Житница" е превърната в сметище- кой ще реши проблема с боклука

Улица "Житница" е превърната в сметище-търси се трайно решение на проблема

Вече няколко години строителни, битови и производствени отпадъци са затрупали улица "Житница" в столицата. Въпреки че периодично се почиства и има глобени, властите не могат да се справят с нарушителите, разказват от bTV.   „Имаме така доста актове направени на хора с каруци и коне, но тези хора, на практика там са несъбираеми тези средства и актове. Те са безработни, никъде не се водят. Няма ефект актът, който им прави“, обясни пред камерата зам.-кметът на  район „Красна поляна“ Николай Вушовски. Улицата се намира между район „Красна поляна“ и район „Овча купел“, а тя самата е ключова за квартал „Факултета“. Използвани са различни стратегии за решение на проблема.   „Във времето няколко концепции прилагахме, за да се поддържа тази чистота включително и едно временно депо с рампа. С помощта на Столична община се направи този тротоар и тази мантинела, съоръжението перфектно работи, няма боклуци. Хората спокойно вървят и това предпазва, за да се прехвърлят каруци и камиони към гората и тук нещата са добре“, обясни Вушовски.   От другата страна на улицата нещата не стоят по този начин, а от район „Овча купел“ отговарят така:„ Нерегламентирано изхвърлените отпадъци на ул. „Житница“ са почиствани неколкократно. Район "Овча купел" също е извършвал почистване на зоната през май тази година. Район "Овча купел" ще предприеме мерки за почистване.“   Освен неприятната миризма и унищожаването на природата, боклукът тук създава и опасност за движението.   От район „Красна поляна“ обмислят да решат проблема с поставянето на видеокамери. Засега бъдещето на квартала е неясно, а хората очакват от институциите трайно решение.    

comment 0
visibility 4957
В "Красна поляна": Глоба за незаконно рязане на алейно дърво

В "Красна поляна": Глоба за незаконно рязане на алейно дърво

Направен е акт на лице, което е изрязало алейно дърво без каквито и да разрешителни документи. Инцидентът е открит на бул."Възкресение" 87 в следобеда на вчерашния ден. Проверката е направена от Столичен инспекторат- "Красна поляна" след получен сигнал от служителите на 3 РУ - СДВР Нарушението е на Наредбата за изграждане,  поддържане и опазване на зелената система на Столична община, за което е направена и санкцията.    

comment 0
visibility 5799
Над 10 таралясника вече година са закотвени в столичния жк "Гевгелийски"

Над 10 таралясника вече година са закотвени в столичния жк "Гевгелийски" (СНИМКИ)

Повече от година живеещите в столичния квартал "Гевгелийски", район Илинден-Столична община, очакват да бъдат вдигнати над 10 автомобила, излезли от движение. Колите са проверени от районната администрация, стикерирани са, но стоят закотвени и заемат паркоместа в междублоково пространство до бл. 1. За проблема сигнализираха пред Столица.bg местните жители. Въпреки предупреждението собствениците не са ги премахнали доброволно, но не са и репатрирани от общината, както е по наредба, възмущават се граждани. Някои от автомобилите дори са без регистрационни номера, което автоматично превръща собствениците в нарушители на общинските разпоредби. Живеещите в "Гевгелийски" отдавна страдат от липса на паркоместа и се надяват, че скоро ще има разрешение.

Район Красна поляна

Територия на район Красна поляна

Територия на район Красна поляна

Столичният район Краснаполяна се намира почти в центъра на София. В състава на район Красна поляна влизат кварталите ж.к. „Илинден“, ж.к. „Западен парк“, ж.к. „Разсадника“, ж.к. „Красна поляна“ 1, 2 и 3 част, както и кв. "Факултета". Всички те заемат площ от 920 ха. Населението на район Красна поляна е 65 443 души.

Транспорт в район Красна поляна

Транспорт в район Красна поляна

По отношение на транспорта район Красна поляна е един от най-добре обслужените от градски транспорт столични райони. Тук пътуват автобусите № 11, 45, 56, 60, 72,77, 83 и трамваите № 8, 10, 11, 22. Съвсем наблизо са две метростанции - „Константин Величков“ и „Вардар“.

История на район Красна поляна

История на район Красна поляна

През 1987 г Красна поляна е обявена за община. През 1995 г вече се обособява район Красна поляна.

Образование в район Красна поляна

Образование в район Красна поляна

За нуждите на жителите на столицата в район Красна поляна работят две детски ясли, пет целодневни детски градини и четири обединени детски заведения.

За образованието на по-големите деца в район Красна поляна се грижат три основни училища, пет средни общообразователни училища и четири професионални гимназии. На територията на район Краснаполяна се намира Висшето строително училище “Любен Каравелов”.

Здравеопазване в район Красна поляна

Здравеопазване в район Красна поляна

За здравето на жителите на район Красна поляна се грижи Медико-дентален център „Кристал“. В район Красна поляна е и Първа специализирана aкушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“. Болничното заведение е специализирано в областта на женското здраве.

На територията на район Красна поляна функционира болница „Света София“. Тя е специализирана за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Тъй като материалната база и квалификацията на персонала позволяват, се лекуват и пациенти, които имат невро-мускулни увреждания.

Друго медицинско заведение в район Красна поляна е Медицински комплекс „Д-р Щерев“, който оказва болнична помощ, свързана с женското здраве, феталната и репродуктивната медицина, гинекологията и акушерството.

Още една болница, която се грижи за женското здраве в район Красна поляна е МБАЛ „Надежда”.

Културни институции в район Красна поляна

Логично е централното разположение на район Красна поляна да обуслови наличието на редица културни институти, паметници и забележителности.

В район Красна поляна се намират два забележителни православни храма.

Храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в район Красна поляна е строен в периода 1929 г.- 1933 г. Осветен е през 1934 г. Кръстокуполната трикорабна базилика има три престола. Южният престол е посветен на Свети патриарх Евтимий, а северният на Свети равноапостолни Константин и Елена.

Храм „Възкресение Христово“ в район Красна поляна е осветен през 1945 г. Сградата е еднокорабна базилика. Стенописите са дело на Николай Шелехов през 1963 г.

В район Красна поляна работят пет читалища. Читалищата са културните средища в цялата страна. Това важи и за тези в район Красна поляна.

Народно читалище „Искра – 1964“ в район Красна поляна съществува от 1964 г. В него се организират школи за изучаване на чужди езици, за фолклорни танци, музикални школи, куклен театър и изобразително изкуство.

Народно читалище „Свети Свети Кирил и Методий – 1924“ в район Красна поляна е основано през 1924 г, а сградата е готова през 1961 г. В момента в читалището функционират детска забавачка, детска танцова школа с три групи за народни танци, латино танци, модерен балет, две театрални групи, пиано, солфеж, китара и група за стари градски песни. Читалищната библиотека разполага с приблизително 40 000 тома, с компютъризиран каталог и безжичен интернет.

В район Красна поляна функционира Театър „Ателие 313“. Създател на театъра е актьорът Рашко Младенов. Започва да работи през 1989 г. като събиращ в себе си танцов и музикален театър, опера и пантомима. Мнозина млади творци са се изявили в театъра в район Красна поляна. Често тетъра раоти съвместно с Театър 199, Младежки театър "Николай Бинев", Столичен Куклен Театър и Държавен куклен театър Стара Загора.

Паркове и градини в район Красна поляна

Жителите на район Красна поляна имат на разположение двакрасиви парка. Една значителна част от Западен парк попада в пределите на район Красна поляна. Западен парк се нарежда на второ място по големина в столицата. В район Красна поляна попада лесопарка на Западен парк.

Един от най-добре поддържаните столични паркове, парк „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“, също се намира в район Красна поляна. В единия му край се намира църквата, която носи същото име. Тук има обособено място за разходка на домашни любимци.

В пределите на район Красна поляна се намира и парк „Лебеда“. Той е едно от емблеметичните за столицата места. В миналото е имало известен ресторант със същото име до изкуственото езеро. В езерото винаги имало двойка лебеди. Паркът е обновен, поставени са съоръжения за детски игри. На територията на парка има свободна зона за безжичен интернет.

Приятно място за отдих сред природата на столичани е и градинката на бул. „Възкресение“ в район Красна поляна. Тя е разположена до читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. За удобство на почиващите там се предлага кафе, има удобни пейки и забавни за децата катерушки.

Градинката на ул. „Старият войн“ също се нанмира на територията на район Красна поляна. Тя е предпочитано място в района, тъй като е спокойно място. В градинката има катерушки, игрище за футбол и се предлага кафе.

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Похвално е, че все повече столичани от всякакви възрастови групи предпочитат да прекарват свободното си време като се отдават на любимия си спорт. За жителите на район Красна поляна са създадени достатъчно добри условия за това. Спортен клуб „Септември“ предоставя своите спортни зали по волейбол, баскетбол и бокс.

На територията на район Красна поляна се намира и Фитнес клуб Флайс. Той започва да функционира през 1997 и негови състезатели взимат активно участие в редица първенства и турнири.

Фитнес залата в район Красна поляна е оборудвана с модерни уреди, които надхвърлят 100 броя. Кардио уредите са над 30. Модерните съблекални, душ акбини и санитарни възли са допълнително основание феновете на фитнеса да изберат точно тази зала. Освен фитнес занятия, в залата, заемаща 650 кв.м, се провеждат и тренировки по бокс.

Фитнес клуб „Reflex“ в район Красна поляна се провеждат тренировки по фитнес и културизъм, както и работа с хора, които имат проблеми в опорно-двигателния апарат. Тренировъчните програми са изготвят от дипломиран професионалист.

Територия на район Красна поляна

Транспорт в район Красна поляна

История на район Красна поляна

Образование в район Красна поляна

Здравеопазване в район Красна поляна

Културни институции в район Красна поляна

Паркове и градини в район Красна поляна

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Прочетете още