район „Красна поляна“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 478 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 241 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 182 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1146 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3236
В "Красна поляна": Мъж гледа пчели на балкона си, съседите недоволни

В "Красна поляна": Мъж гледа пчели на балкона си, съседите недоволни

Мъж от столичния "Красна поляна" гледа две пчелни семейства на балкона си. Неговите съседи обаче никак, ама никак не са доволни от този факт. Те от години убеждават човека да отнесе кошерите на друго, по-подходящо за пчелите място. Апартаментът с кошерите се намира на третия етаж, съобщават от Нова телевизия.    Лошото е,че пчелите влизат в апартаментите на съседите му. Една от съседките дори е пострадала – настъпила е едно насекомо. Други пък имат алергии, които застрашават тяхното здраве.   В момента пчелите са в процес на роене. Част от семейството се е заселило на близките дървета. Хората от блока смятат, че пчелите са повече от полезни, но не е безопасно както за тях, така и за хората, да обитават блока.   От БАБХ са излезли със становище, че пчелите "са се държали миролюбиво, но пребиваването им ще бъде прекратено съгласно връчено предписание”.   „Тази сага е от две години. Посъветвахме жителите на блока да направят събрание. Мъжът, който отглежда пчелите, не е регистриран като пчелар. Лошото е, че има акт и предписание, но сме с вързани ръце. Пчелар ни помага в аварийни ситуации. Но и аз самият не знам как да влезем в апартамента и да премахнем кошерите”, обясни в ефир кметът на „Красна поляна” Иван Чакъров.   Станко Стоилов, който отглежда пчелите, обясни пред камерите, че моли жителите на блока за двумесечна отсрочка, за да извади меда от кошерите. После ще ги махне.   

comment 0
visibility 2933
Над 15 т отпадъци бяха събрани  извозени от квартал "Факултета"

Над 15 т отпадъци бяха събрани и извозени от квартал "Факултета" (СНИМКИ)

Над 15 тона отпадъци се изхвълиха за два дни - вчера и днес, от столичния квартал Факултета, район Красна поляна. Както вчера съобщи Столица.bg ученици, родители и учители подеха инициативата да почистят двора на 75 основно училище "Тодор Каблешков" в ромския квартал в София. За да се спазват мерките срещу разпространението на COVID-19 и да няма струпване на хора, почистването продължи два дни. Само вчера от "Факултета" са извозени 10 т боклуци. Днес продължи почистването на училищния двор и пространствата около него. Инициативата получи и 100-процентовата подкрепа на Столичен инспекторат, район Красна поляна и БНР. Добротворци: Ученици и родители лъснаха двора на "Т. Каблешков" във Факултета (СНИМКИ)От инспектората бяха осигурени ръкавици и чували за доброволците, както и  поставени допълнителни контейнери за отпадъци около училище "Тодор Каблешков", за да не се хвърля навсякъде. Извозването на отпадъците е благодарение на бъзвъзмездната помощ на почистваща в района фирма "Чистота Искър". Всички извършени дейности от дружеството, вчера и днес, са доброволни и извън ангажимента им по договора със Столична община. Преди да започне днешното почисване на училищния двор и около него районът първо е дезинфекциран, за да бъдат предпазени всички доброволци. Около 5 т боклуци са събрани и днес, като зеления отпадък е отделен и ще бъде извозен утре. От инициативата най-доволни бяха децата от "Тодор Каблешков", защото през цялото лято в двора има събития, в които те участват и се забавляват. Поздравленията са и за директора Лава Коцева и да всички родители, участвали в почистването. Целта е примерът да бъде последван и от други сучилища в Столична община.

comment 0
visibility 3717
Добротворци: Ученици и родители лъснаха двора на "Т. Каблешков" във Факулте

Добротворци: Ученици и родители лъснаха двора на "Т. Каблешков" във Факултета (СНИМКИ)

От чистота светна дворът на 75 основно училище "Тодор Каблешков" в ромския квартал Факултета. Днес ученици, деца, родители, учители и други се стегнаха и почистиха площта около сградата. Инициативата получи и 100% подкрепа от Столичен инспекторат. От контролиращото звено на Столична община предоставиха материали и съдове за отпадъците, както и организираха извозването чрез Чистота Искър, почистваща в района. Родители и ученици почистват заедно двора на училището във ФакултетаПочистването на училището е днес и утре, за да не се струпват много хора на едно място и да се спазват марките срещу разпространението на COVID-19. Деца и родители имаха пълното съдействие на район Красна поляна. Помощ на доброволците оказаха и директорът Лава Коцева и учители, сред които Таня Величкова, както и видни общественици, начело с Бате Мето. Доброто дело бе отразено от журналисти на БНР, медиен партньор на инициативата. Всички се надавят, че примерът им ще бъде последван и от други столични училища, а защо не и в други градове. В какво училище искаме да учат децата ни и в какъв град искаме да живеем, разбира се, че се знае най-добре от тези, които с грижата си дават личен пример!

Реклама
comment 0
visibility 1982
75-то столично училище

Ученици чистят 75-то училище с помощта на Столичен инспекторат

Започва акция за почистване на двора и района около 75-то училище в столичния квартал „Факултета“, съобщава БНР. В летните месеци учениците ще могат да участват в различни инициативи, а това изисква средата около тях да е максимално чиста. Столичен инспекторат съдейства за поставянето контейнери за смет на три пункта около двора на училището. Организира се почистване на района около училището на 27 и 28 юни, в което ще участват екипи на 75-то училище, на Столичен инспекторат и на район Красна поляна. Децата ще дадат пример на родителите си. Ще им покажат каква искат да е средата около тях в бъдеще. Ученически патрули ще следят за поддръжката на чистотата в училището. С тази инициатива се цели в цялата страна да се последва примера на децата.

comment 0
visibility 2871
Над 10 коли са закотвени при бл. 1 на "Гевгелийски"

Над 10 коли са закотвени при бл. 1 на "Гевгелийски"

Стари автомобили, които не са движение заемат паркоместа в столичния квартар "Гевгелийски". За проблема сигнализираха граждани пред Столица.bg и изпратиха снимки на повече от 10 автомобила. Колите са паркирани пред бл. 1 в "Гевгелийски" повече от 3 месеца, а собственици на МПС-та в движение не могат да си намерят място, алармират живеещи в квартала. Тези автомобили са паркирани около нашия вход отдавна и не са собственост на никой от съседите, написа до Столица.bg столичанка и очаква съдействие. Сред старите автомобили има и със свалени регистрационни номера, както и с регистрация, която не е софийска. На нито един от изоставените автомоили не е поставен жълт стикер, с което собственикът да бъде известен, че е започнала процедурата по премахването. Има и автомобил с регистрация от провинцията.

comment 0
visibility 2330
В "Красна поляна " махнаха опасни тополи в двора на гимназия

В "Красна поляна " махнаха опасни тополи в двора на гимназия

Второто косене на тревни площи и пространства между блоковете върви в "Красна поляна", съобщиха от администрацията в социалната мрежа. Екипите по поддръжка работят по предварително изготвен график и днес действат в "Красна поляна"- първа част.   Заедно с косенето, по сигнали на граждани постъпили в районната администрация, са махнати опасни сухи тополи в двора на Професионална гимназия по битова и електротранспортна техника в "Красна поляна".   От администрацията напомнят, че за да се заяви премахване, кастрене или резитба на опасна дървесна растителност, е необходимо заявление /по образец/, подадено в деловодството на район "Красна поляна".      

comment 0
visibility 2615
90 социално слаби от "Красна поляна" получават топла храна по домовете

90 социално слаби от "Красна поляна" получават топла храна по домовете

Топла храна за 90 социално слаби жители на район „Красна поляна” се доставя лично по домовете на хората по проект „Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация 2020”. Това съобщиха от администрацията на района в социалната мрежа. Както приготвянето, така и всички доставки на храната, се изпълняват при спазването на стриктни мерки за хигиена и безопасност. Екипът по доставките се състои от служители на фирмата, приготвяща храната, както и служители на районната администрация. Доставянето на храна по домовете на хората, включени в проекта, е изключително важно, защото те попадат в рисковата група особено застрашени от вируса.

comment 0
visibility 3675
Стоп кадър

На входа на „Факултета“ правят бързи тестове за COVID-19

На входа на кв. „Факултета“ в София се правят бързи тестове за COVID-19, съобщиха от БТВ. Там се намират екипи на РЗИ-София и всеки от жителите на квартала, който иска, може да си направи. Полицейското присъствие там все още е засилено след вчерашния протест, въпреки спокойната обстановка. Медиатори на КПП-та помагат за попълването на декларации. Правят се проверки в квартала за носенето на маски и спазването на дистанция.

comment 0
visibility 3484
Дезинфекцираха "Факултета" и около Виетнамските общежития (СНИМКИ)

Дезинфекцираха "Факултета" и около Виетнамските общежития (СНИМКИ)

Столичният ромски квартал "Факултета", район Красна поляна, днес бе серизоно обработен с дезифекционни препарати. Третирани са съдовете са битови отпадъци, съобщиха от Столичен инспекторат. Служители на почистващите фирми са дезинфекцирали и по ул. Ришки проход и цялото пространство около бившите Витнамски общежития в район "Красна поляна". След обработката инспектори от районното кметство са извършили проверка извършената дейност.

comment 0
visibility 3112
И "Красна поляна" набира доброволци срещу коронавируса

И "Красна поляна" набира доброволци срещу коронавируса

И в район "Красна поляна" вече започна кампания по набиране на доброволци за подпомагане на възрастни,болни и трудноподвижни хора, чрез разнасяне на храна, вода и лекарствени медикаменти.    Доброволците, заявили желание да се включат, ще бъдат извикани при необходимост.Те няма да имат контакт с нуждаещите се, а само ще оставят необходимите продукти на безопасно разстояние.   Желаещите да се включат като доброволци могат да го направят, като се обадят на тел: 02/9217243;02/9217210; 0896923664, e - mail:office@krasnapolyana.bg или чрез лично съобщение на страницата на района в социалната мрежа Фейсбук, като посочат три имена, телефон и адрес.  

comment 0
visibility 3862
Пускат дрон, който да информира хората от "Факултета" за мерките срещу COVI

Пускат дрон, който да информира "Факултета" за мерките срещу COVID-19

  Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община ще пусне дрон с цел информиране на населението за мерките относно COVID-19 днес в 16.00 часа. Това съобщиха от "Московска" 33. Дронът ще бъде пуснат в кв. „Факултета“ от бул.„Възкресение“ (при „Т-маркет“).   С помощта на звуков сигнал с машината ще се информира населението за необходимите противоепидемични мерки за ограничаване на заразата.  

comment 0
visibility 4271
Дезинфекция на "Красна поляна"

Обработват улиците в район „Красна поляна“ срещу COVID - 19

Администрацията на район „Красна поляна“ съобщава, че започва обработка на улиците в района. Тази дезинфекцията е една от превантивните мерки срещу разпространението на коронавируса. Екип от дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община е третирала със специализирани препарати. Днес са били обработени най-рисковите зони, а именно кв. "Факултета",  "Виетнамски общежития", зоните в и около всички училища, детски градини и пазари на територията на район "Красна поляна". От администрацията призовават всички граждани да бъдат дисциплинирани и отговорни!

comment 0
visibility 4403
type-photo.svg
мартенички

Деца от 92 ОУ "Димитър Талев" станаха помощници на Баба Марта (СНИМКИ)

  Ученици от 5А и 5Б клас на 92 ОУ „Димитър Талев”, район „Красна поляна”, решиха да станат помощници на Баба Марта. Те с интерес се включиха в идеята на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните „Дървото на Баба Марта”, съобщават в социалната мрежа от администрацията на района.  Мартениците за неговата украса са ръчно изработени от момчетата и момичета в столичното училище.   Инициативата се провежда съвместно с районната администрация, която ще помогне за украсата на мартенското дърво.  

comment 0
visibility 4720
Вандали вършеят в парк "Св. св. Петър и Павел"

Вандалско нашествие в парк "Св. св. Петър и Павел" (СНИМКИ)

Само кръв липсва, за да заприлича столичният парк "Св. св. Петър и Павел" в район Красна поляна на бойно поле. Тази нощ зеленото пространство стана мишена на вандалски действия с изкъртена и счупена паркова мебел. "За 10 дни това е втори път вандали да чупят. Смятаме, че това е целенасочено. За щастие поставените нови пейки не са счупени. Искаме да осветим целия парк и да поставим видеонаблюдение", коментира вандалското нашествие кметът на Красна поляна Иван Чакъров пред Столица.bg. Вчера Столица.bg съобщи, че в парка са поставени нови пейки. Вандалите в района обаче не се спират пред нищо и безотговорно, и брутално продължават да чупят и унищожават съоръженията в парк "Св. Св. Петър и Павел", съобщават от район Красна поляна. Напълно здрави пейки са изтръгнати от земята, счупени и преобърнати. Увредени са общо седем стълба от парковото осветление. Три от тях са изтръгнати. Щетити са за хиляди левове, които трябва да се платят от столичани. Дирекция "Зелена система", която поддръжката парка вече работи по възстановяване на прекъснатото осветление. От районното кметство призовават гражданите, ако станат свидетели на вандалски актове, веднага да сигнализират компетентните органни или на тел. 112.  

comment 0
visibility 3981
парк "Св.Св. Петър и Павел"

Парк „Св. Св. Петър и Павел“ има нови пейки

Нови пейки бяха монтирани по алеите на парк "Св.Св. Петър и Павел", разположен на територията на ж.к. "Разсадника - Коньовица", споделят от районната администрация на Красна поляна в социалната мрежа. Направеното е в унисон с целта на дирекция "Зелена система", отговаряща за поддръжката на този парк, а именно осигуряването на достатъчно места за отдих на посетителите. Предстои засаждането на нови дървета върху прилежащите зелени площи в най-скоро време.

Район Красна поляна

Територия на район Красна поляна

Територия на район Красна поляна

Столичният район Краснаполяна се намира почти в центъра на София. В състава на район Красна поляна влизат кварталите ж.к. „Илинден“, ж.к. „Западен парк“, ж.к. „Разсадника“, ж.к. „Красна поляна“ 1, 2 и 3 част, както и кв. "Факултета". Всички те заемат площ от 920 ха. Населението на район Красна поляна е 65 443 души.

Транспорт в район Красна поляна

Транспорт в район Красна поляна

По отношение на транспорта район Красна поляна е един от най-добре обслужените от градски транспорт столични райони. Тук пътуват автобусите № 11, 45, 56, 60, 72,77, 83 и трамваите № 8, 10, 11, 22. Съвсем наблизо са две метростанции - „Константин Величков“ и „Вардар“.

История на район Красна поляна

История на район Красна поляна

През 1987 г Красна поляна е обявена за община. През 1995 г вече се обособява район Красна поляна.

Образование в район Красна поляна

Образование в район Красна поляна

За нуждите на жителите на столицата в район Красна поляна работят две детски ясли, пет целодневни детски градини и четири обединени детски заведения.

За образованието на по-големите деца в район Красна поляна се грижат три основни училища, пет средни общообразователни училища и четири професионални гимназии. На територията на район Краснаполяна се намира Висшето строително училище “Любен Каравелов”.

Здравеопазване в район Красна поляна

Здравеопазване в район Красна поляна

За здравето на жителите на район Красна поляна се грижи Медико-дентален център „Кристал“. В район Красна поляна е и Първа специализирана aкушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“. Болничното заведение е специализирано в областта на женското здраве.

На територията на район Красна поляна функционира болница „Света София“. Тя е специализирана за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Тъй като материалната база и квалификацията на персонала позволяват, се лекуват и пациенти, които имат невро-мускулни увреждания.

Друго медицинско заведение в район Красна поляна е Медицински комплекс „Д-р Щерев“, който оказва болнична помощ, свързана с женското здраве, феталната и репродуктивната медицина, гинекологията и акушерството.

Още една болница, която се грижи за женското здраве в район Красна поляна е МБАЛ „Надежда”.

Културни институции в район Красна поляна

Логично е централното разположение на район Красна поляна да обуслови наличието на редица културни институти, паметници и забележителности.

В район Красна поляна се намират два забележителни православни храма.

Храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в район Красна поляна е строен в периода 1929 г.- 1933 г. Осветен е през 1934 г. Кръстокуполната трикорабна базилика има три престола. Южният престол е посветен на Свети патриарх Евтимий, а северният на Свети равноапостолни Константин и Елена.

Храм „Възкресение Христово“ в район Красна поляна е осветен през 1945 г. Сградата е еднокорабна базилика. Стенописите са дело на Николай Шелехов през 1963 г.

В район Красна поляна работят пет читалища. Читалищата са културните средища в цялата страна. Това важи и за тези в район Красна поляна.

Народно читалище „Искра – 1964“ в район Красна поляна съществува от 1964 г. В него се организират школи за изучаване на чужди езици, за фолклорни танци, музикални школи, куклен театър и изобразително изкуство.

Народно читалище „Свети Свети Кирил и Методий – 1924“ в район Красна поляна е основано през 1924 г, а сградата е готова през 1961 г. В момента в читалището функционират детска забавачка, детска танцова школа с три групи за народни танци, латино танци, модерен балет, две театрални групи, пиано, солфеж, китара и група за стари градски песни. Читалищната библиотека разполага с приблизително 40 000 тома, с компютъризиран каталог и безжичен интернет.

В район Красна поляна функционира Театър „Ателие 313“. Създател на театъра е актьорът Рашко Младенов. Започва да работи през 1989 г. като събиращ в себе си танцов и музикален театър, опера и пантомима. Мнозина млади творци са се изявили в театъра в район Красна поляна. Често тетъра раоти съвместно с Театър 199, Младежки театър "Николай Бинев", Столичен Куклен Театър и Държавен куклен театър Стара Загора.

Паркове и градини в район Красна поляна

Жителите на район Красна поляна имат на разположение двакрасиви парка. Една значителна част от Западен парк попада в пределите на район Красна поляна. Западен парк се нарежда на второ място по големина в столицата. В район Красна поляна попада лесопарка на Западен парк.

Един от най-добре поддържаните столични паркове, парк „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“, също се намира в район Красна поляна. В единия му край се намира църквата, която носи същото име. Тук има обособено място за разходка на домашни любимци.

В пределите на район Красна поляна се намира и парк „Лебеда“. Той е едно от емблеметичните за столицата места. В миналото е имало известен ресторант със същото име до изкуственото езеро. В езерото винаги имало двойка лебеди. Паркът е обновен, поставени са съоръжения за детски игри. На територията на парка има свободна зона за безжичен интернет.

Приятно място за отдих сред природата на столичани е и градинката на бул. „Възкресение“ в район Красна поляна. Тя е разположена до читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. За удобство на почиващите там се предлага кафе, има удобни пейки и забавни за децата катерушки.

Градинката на ул. „Старият войн“ също се нанмира на територията на район Красна поляна. Тя е предпочитано място в района, тъй като е спокойно място. В градинката има катерушки, игрище за футбол и се предлага кафе.

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Похвално е, че все повече столичани от всякакви възрастови групи предпочитат да прекарват свободното си време като се отдават на любимия си спорт. За жителите на район Красна поляна са създадени достатъчно добри условия за това. Спортен клуб „Септември“ предоставя своите спортни зали по волейбол, баскетбол и бокс.

На територията на район Красна поляна се намира и Фитнес клуб Флайс. Той започва да функционира през 1997 и негови състезатели взимат активно участие в редица първенства и турнири.

Фитнес залата в район Красна поляна е оборудвана с модерни уреди, които надхвърлят 100 броя. Кардио уредите са над 30. Модерните съблекални, душ акбини и санитарни възли са допълнително основание феновете на фитнеса да изберат точно тази зала. Освен фитнес занятия, в залата, заемаща 650 кв.м, се провеждат и тренировки по бокс.

Фитнес клуб „Reflex“ в район Красна поляна се провеждат тренировки по фитнес и културизъм, както и работа с хора, които имат проблеми в опорно-двигателния апарат. Тренировъчните програми са изготвят от дипломиран професионалист.

Територия на район Красна поляна

Транспорт в район Красна поляна

История на район Красна поляна

Образование в район Красна поляна

Здравеопазване в район Красна поляна

Културни институции в район Красна поляна

Паркове и градини в район Красна поляна

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Прочетете още