район „Красна поляна“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1576
горене проверки

290 апартамента в "Красна поляна" проверени за горене на отпадъци, има 8 акта

8 акта са били съставени по време на проверките за горене на опасни предмети в София. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия. Проверени са 290 апартамента в квартал „Красна поляна”. Целта била да се види кой какво гори.   "Имаме мобилна станция, която особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет. Общо са пет станциите на Националната агенция по околна среда. Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни Фандъкова.     

comment 0
visibility 8186
махане на Виетнамските общежития

Махат "Виетнамските общежития" юни догодина

  Първите два-три блока от "Виетнамските общежития" в "Красна поляна" ще бъдат махнати през май- юни догодина. Вече има програма за събарянето на старите сгради, дори се строят и новите жилища. Това каза пред журналисти кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров. Днес той присъства на демонстриране ефекта от новите филтри за комини на домакинства, които се греят с дърва или въглища. На събитието присъстваха още кметът на града Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екология Йоана Христова.    Чакъров обясни, че филтрите за комини няма да бъдат монтирани във "Виетнамските общежития", заради предстоящото събаряне. Но пък 90 процента от тези филтри ще бъдат поставени в квартал "Факултета". По отношение на това какво горят ромите, от администрацията на района правят периодични проверки най-вече там, където могат да влизат в домовете. А именно във "Виетнамските общежития". Там ежемесечно с полиция и със Столичен инспекторат ще се правят поне по две проверки. "Вече имаме сведения всеки един апартамент на какво се отоплява, какво гори. Има 3-4 случая, където са задържани роми, които настина горят гуми извън домовете си и кабели, които замърсяват околната среда. Глобите на този етап са наистина фиктивни. Те са 50 лева, като го хванем с нещо, което в общинското жилище замърсява и гори. А иначе са от 100 до 500 лева по Закона за екологията и за чистия въздух. Само, че това е проблем, че ние наистина не можем да влизаме и да   установяваме в самите жилища точно какво се гори", обясни кметът на "Красна поляна".   Той допълни, че в момента на територията на района има 35 филтъра за комини, монтирани по старата програма. До края на декември идеята е поне 70-80 да бъдат поставени по новата програма, за да може да се усети ефекта от тях.      

comment 0
visibility 3058
Издирват 93-годишен мъж

Роднини издирват 93-годишния Найден Найденов в София

Близки и родинни на 93-годишния Найден Пенков Найденов го издирват и търсят съдействие и помощ от хората, съобщава Дарик. От семейството съобщават за изчезването му в социалната мрежа. Възрастният мъж е изчезнал от 6 ноември, след като за последно е забелязан в сряда около 11 часа. Той е бил в Клуба на пенсионера в Красна поляна, близо до бул. Никола Мушанов. Найден често е посещавал Клуба. Той е с влошено зрение и други проблеми, които са от възрастта. Именно затова близките му предупреждават, че може да изглежда неадекватен. Облечен е със сиво сако, подобно на това от снимката. При излизането от дома си в сряда е забравил мобилния си телефон, затова семейството му няма как да се свърже с него. Близките са подали сигнал и в полицията. Всеки, който е виждал възрастния мъж или има информация за него, може да се обади на телефон: 0899 932 980.

Реклама
comment 0
visibility 2179
Горене на кабели на открито

Хванаха роми да горят кабели до Виетнамските общежития

Роми са горили кабели на открито при бл. 8 на "Виетнамските общежития" в Красна поляна. Те са спипани от служители на Столичен инспекторат, които са извършвали текущ контрол района. При обхода инспекторите са забелязали задушливата миризма и дим и веднага са се насочили към мястото. Нарушителите са хванати на мястото. Веднага е извикан патрул на III РПУ на СДВР. Единият от ромите е започнал да гаси огъня. На нарушителите е направен е съставен акт по чл. 71 т. 17 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Глобите за горене на отпадъци на открито започват от 100 лв. и стигат до 700 лв. за физически лица.

comment 0
visibility 2701
Факултета

Слух за насилствено взимане на деца тревожи "Факултета"

  Слух за насилствено взимане на децата от известно време притеснява родителите в столичния квартал "Факултета". Психозата се предава от уста на уста, никой не знае кой е първоизточникът. И дали има и парченце истина в нея. Но целта е постигната- дезинформация и уплах у хората, разказват от bTV. Преди дни стана ясно, че заради подобен слух ромите от Сливен и Карнобат буквално са изпразнили училищата в града.       Притеснени родители от "Факултета" са поискали среща с директора и класните на 75-о училище. Носили със себе си странни декларации. Не могли да дадат точна информация за хората, които са им ги раздали. Без титли, организации или имена. Просто им казали да идат да си вземат децата от училище, защото щели насила да им ги отнемат. В документите са изброени различни неща- да не бъдат снимани децата и да не бъдат извеждани. Виолета Бимбова, и.д. директор на 75-то ОУ, обясни пред камерите, че педагозите никога не извеждат децата без да имат съгласие от родителите.    Все още не е ясно кой е раздавал тези декларации. Но страхът е обхванал като лавина квартала. Десетки майки и татковци са питали учителите дали насилствено някой ще им вземе децата.   Медиаторите в квартала мълчат по темата за опасния слух. Защото вече са били заплашвани в социалните мрежи.    Бившият шеф на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани коментира пред медията психозата с насилственото отнемане на децата като поредната "буря от глупост". Но този път обаче тя може да прерасне в ураган. Според нея стана дума за терористични действия, когато се манипулират хората със смут и страх. Преди няколко дни през квартала е минало шествие с плакати "Няма да отнемате децата ни".   От МВР на този етап отказват информация по случая.             

comment 0
visibility 1670
type-photo.svg
кофи

Умишлени палежи на контейнери за смет в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Вандали палят почти ежедневно контейнерите за смет, намиращи се на територията на район "Красна поляна". От известно време набезите върху съдовете за отпадъци са зачестили. От администрацията на района съобщиха в социалната мрежа, че по палежите се работи заедно с полицията и всеки един нарушител ще бъде открит и санкциониран.       

comment 0
visibility 1771
бягане

Крос за деца от първи до трети клас в "Красна поляна"

Децата от първи до трети клас ще премерят сили в едно колкото сериозно, толкова и забавно мероприятие. Те могат да участват на 20.09.2019 година (петък) от 9:30 ч. сутринта, в парк "Св. Св. Петър и Павел" в масов крос.   Спортната проява се провежда  под патронажа на район "Красна поляна". Могат да участват малчугани от началния курс на общинските училища на територията на района.     

comment 0
visibility 2184
type-photo.svg
сертификати

Завърши санирането на блок 28, вход "Д" в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Блок 28 , вход "Д" в "Красна поляна" получи първите сертификати за енергийна ефективност. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района.  Даването на ценните книжа стана възможно чрез Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради и желанието на живущите.    Заслуга за добрия финал на инициативата имат Оник Пилибосян, домоуправител, който е двигателната сила на входа, и г-жа Ваня Цветкова, отговорник по проекта.      

comment 0
visibility 4484
Съборени незаконни къщи в Красна поляна

Разчистиха Главева махала в Красна поляна от незаконни ромски постройки (СНИМКИ)

Общо 19 незаконни ромски постройки и бараки бяха съборени по ул. "Суходолска 22" и ул. "Братска Дружба 8" - Главева махала в район Красна поляна. Вчера бяха премахнати, а днес продължава разчиставнето на терена. Премахването е регулярно и се прави  2 - 3 пъти в годината. Преди две седмици незаконни постройки бяха премахнати на ул. Суходол в район "Илинден". В района на Красна поляна ромите наброяват 35 000, а в "Илинден" те са около 3000 - 4000. На съборените вече къщи и бараки в Главева махала е имало регистрирани по около 410 души на един адрес. Тази зона е съвсем близо до Западен парк и след всяко премахване ромите отново издигали постройка.  Имаше опасност да навлязат в територията на самия Западен парк. Продължава разчистването на съборените постройки, както и на нергелементирано сметище. Много ни помогнаха пасторите в Факултета, тъй като те работят с хората и убедиха някои от тях сами да си премахнат постройките, коментира пред Столица.bg кметът на Красна поляна Иван Чакъров. Акцията бе планирана от кметството в Красна поляна, спазени са всички процедури включително и предупреждение на хората. Участвали са и екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция" на Столична община, 03 РУ–СДВР, Софийска вода, ЧЕЗ-Електроразпределение и ОП "Екоравновесие".Продължават действиято по разчистване и рекултивиране на засегнатия терен. "Вчера премахнахме и временни елстълбове и спиране на течове, тъй като имаше незакнон присъединяване към вода и ток. Живеещите там нямат регистрация в Красна поляна. В района имахме най-голямото ромско гето, заселено през 1995 и 1996 г. Сега вече сме на трето място", коментира Иван Чакъров.

comment 0
visibility 2135
нпова

Строят нова детска градина в "Красна поляна"

Детското заведение ще бъде разположено зад X-та поликлиника и ще обслужва най-малките от кв. „Разсадника“ и от кв. „Илинден“, съобщават от Столичната община. Детската градина ще е за 6 групи. През тази година общината санира 169 детска градина "Коледарче" в район „Красна поляна“, с което изразходваната топлоенергия ще бъде намалена с 30%. Със спестените средства ще бъде закупено ново оборудване. Ремонтът трябва да приключи в началото на месец септември.

comment 0
visibility 2065
type-photo.svg
паркинг

Прави се нов паркинг до блокове 76 и 77 в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Започнала е работата по нов паркинг при блокове 76 и 77 в "Красна поляна". Съоръжението ще осигури над 26 нови места за паркиране. Ще има засадени и 16 дървета, обясни в социалната мрежа кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Проектът е по програма на Столична Община за ефективно поддържане на уличната мрежа. Тя допълни, че се работи по реализирането на програма за направата на паркинги по кварталите на града. Това ще бъде и един от приоритетите в работата през следващите години. Целта е да има повече ред около блоковете, а и гражданите да се чувстват сигурни за своите автомобили.    

comment 0
visibility 1886
елена София

Само 7 проекта за "Зелена София" в "Красна поляна"

Процедурата по класиране на участниците в третия етап по Програма "Зелена София" за 2019 г. на Столичната община приключи. Това беше крайният етап по програмата. 7 проекта са постъпили в деловодството на район "Красна поляна", съобщиха от района в социалната мрежа. Те са от регистрирана етажна собственост и са одобрени и седемте.    Програма "Зелена София" има за цел облагородяването на общински, зелени площи в междублокови градинки и пространства. Проектите ще бъдат осъществени между гражданите от съответния район и Столичната община. На спечелилите ще бъдат предоставени безплатни цветя, дървесина, тревни смески, пейки и материали за ремонт. По този начин столичани могат да облагородят и да ремонтират междублоковите си градинки, както и да създадат зони за отдих.

comment 0
visibility 3643
махане

Махат Виетнамските общежития от "Красна поляна"

Премахването на Виетнамските общежития от "Красна поляна" трябва да приключи до 2021-2022 година. Това съобщи кметът на района Иван Чакъров в ефира на Bulgaria ON AIR. В момента се чака одобрението за строеж на алтернативните къщи. Новите социални жилища щели да бъдат само на ток. Чакъров допълни, че преди време в района на Виетнамските общежития са били документирани случаи 480 човека да бъдат регистрирани на един адрес. За щастие подобни проблеми вече са решени. В "Красна поляна" се работи сериозно за интеграцията на ромите. Използва се потенциала на младите хора от общността, които искат да живеят по-добре, но трудно си намират работа. Учителите от района работят с децата от квартала без да ги е страх да се движат по улиците. Стриктно се следи посещението на ясли и детски градини, училищата са санирани и приличат на тези в другите европейски страни.    

comment 0
visibility 3709
Празник на район Красна поляна в парк Лебеда

Ку-ку бенд, Марги Хранова и Атон Гюров пеят за празника на Красна поляна

Невена Цонева и Ку-ку бенд излизат на сцената в парк Лебеда. В 18.30 часа те ще пеят на празника на столичния район Красна поляна тази вечер. Събитието е с финансовата подкрепа на дирекция "Култура" на Столична община. На тържеството ще пее и една от легендите на родната естрада - Маргарита Хранова. Празникът започва от 17 часа с детска пиеса на театър "Ателие 313". След това има конкурс за детска рисунка. Сред изпълнителите в парк "Лебеда" са талантливата Мария Пашалийска и "Гласът на България" 2019 Антон Гюров.

comment 0
visibility 1863
празник

Марги Хранова - специална изненада за празника на "Красна поляна"

Певицата Маргарита Хранова е специалната звездна изненада за празника на район "Красна поляна". Той ще се проведе на 29 юни в парк "Лебеда", съобщиха от администрацията на района. Освен звездата на родната естрада, хората от района ще веселят още Невена Цонева, Антон Гюров от последното издание на "Гласът на България", младата певица Мария Пашалийска. По време на празника ще има и конкурс за детска рисунка на тема "Лято". Изкушените от театъра ще се порадват на детска пиеса от "Ателие" 313. Финансово рамо за празника дава Дирекция "Култура" на Столична община.

Район Красна поляна

Територия на район Красна поляна

Територия на район Красна поляна

Столичният район Краснаполяна се намира почти в центъра на София. В състава на район Красна поляна влизат кварталите ж.к. „Илинден“, ж.к. „Западен парк“, ж.к. „Разсадника“, ж.к. „Красна поляна“ 1, 2 и 3 част, както и кв. "Факултета". Всички те заемат площ от 920 ха. Населението на район Красна поляна е 65 443 души.

Транспорт в район Красна поляна

Транспорт в район Красна поляна

По отношение на транспорта район Красна поляна е един от най-добре обслужените от градски транспорт столични райони. Тук пътуват автобусите № 11, 45, 56, 60, 72,77, 83 и трамваите № 8, 10, 11, 22. Съвсем наблизо са две метростанции - „Константин Величков“ и „Вардар“.

История на район Красна поляна

История на район Красна поляна

През 1987 г Красна поляна е обявена за община. През 1995 г вече се обособява район Красна поляна.

Образование в район Красна поляна

Образование в район Красна поляна

За нуждите на жителите на столицата в район Красна поляна работят две детски ясли, пет целодневни детски градини и четири обединени детски заведения.

За образованието на по-големите деца в район Красна поляна се грижат три основни училища, пет средни общообразователни училища и четири професионални гимназии. На територията на район Краснаполяна се намира Висшето строително училище “Любен Каравелов”.

Здравеопазване в район Красна поляна

Здравеопазване в район Красна поляна

За здравето на жителите на район Красна поляна се грижи Медико-дентален център „Кристал“. В район Красна поляна е и Първа специализирана aкушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“. Болничното заведение е специализирано в областта на женското здраве.

На територията на район Красна поляна функционира болница „Света София“. Тя е специализирана за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Тъй като материалната база и квалификацията на персонала позволяват, се лекуват и пациенти, които имат невро-мускулни увреждания.

Друго медицинско заведение в район Красна поляна е Медицински комплекс „Д-р Щерев“, който оказва болнична помощ, свързана с женското здраве, феталната и репродуктивната медицина, гинекологията и акушерството.

Още една болница, която се грижи за женското здраве в район Красна поляна е МБАЛ „Надежда”.

Културни институции в район Красна поляна

Логично е централното разположение на район Красна поляна да обуслови наличието на редица културни институти, паметници и забележителности.

В район Красна поляна се намират два забележителни православни храма.

Храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в район Красна поляна е строен в периода 1929 г.- 1933 г. Осветен е през 1934 г. Кръстокуполната трикорабна базилика има три престола. Южният престол е посветен на Свети патриарх Евтимий, а северният на Свети равноапостолни Константин и Елена.

Храм „Възкресение Христово“ в район Красна поляна е осветен през 1945 г. Сградата е еднокорабна базилика. Стенописите са дело на Николай Шелехов през 1963 г.

В район Красна поляна работят пет читалища. Читалищата са културните средища в цялата страна. Това важи и за тези в район Красна поляна.

Народно читалище „Искра – 1964“ в район Красна поляна съществува от 1964 г. В него се организират школи за изучаване на чужди езици, за фолклорни танци, музикални школи, куклен театър и изобразително изкуство.

Народно читалище „Свети Свети Кирил и Методий – 1924“ в район Красна поляна е основано през 1924 г, а сградата е готова през 1961 г. В момента в читалището функционират детска забавачка, детска танцова школа с три групи за народни танци, латино танци, модерен балет, две театрални групи, пиано, солфеж, китара и група за стари градски песни. Читалищната библиотека разполага с приблизително 40 000 тома, с компютъризиран каталог и безжичен интернет.

В район Красна поляна функционира Театър „Ателие 313“. Създател на театъра е актьорът Рашко Младенов. Започва да работи през 1989 г. като събиращ в себе си танцов и музикален театър, опера и пантомима. Мнозина млади творци са се изявили в театъра в район Красна поляна. Често тетъра раоти съвместно с Театър 199, Младежки театър "Николай Бинев", Столичен Куклен Театър и Държавен куклен театър Стара Загора.

Паркове и градини в район Красна поляна

Жителите на район Красна поляна имат на разположение двакрасиви парка. Една значителна част от Западен парк попада в пределите на район Красна поляна. Западен парк се нарежда на второ място по големина в столицата. В район Красна поляна попада лесопарка на Западен парк.

Един от най-добре поддържаните столични паркове, парк „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“, също се намира в район Красна поляна. В единия му край се намира църквата, която носи същото име. Тук има обособено място за разходка на домашни любимци.

В пределите на район Красна поляна се намира и парк „Лебеда“. Той е едно от емблеметичните за столицата места. В миналото е имало известен ресторант със същото име до изкуственото езеро. В езерото винаги имало двойка лебеди. Паркът е обновен, поставени са съоръжения за детски игри. На територията на парка има свободна зона за безжичен интернет.

Приятно място за отдих сред природата на столичани е и градинката на бул. „Възкресение“ в район Красна поляна. Тя е разположена до читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. За удобство на почиващите там се предлага кафе, има удобни пейки и забавни за децата катерушки.

Градинката на ул. „Старият войн“ също се нанмира на територията на район Красна поляна. Тя е предпочитано място в района, тъй като е спокойно място. В градинката има катерушки, игрище за футбол и се предлага кафе.

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Похвално е, че все повече столичани от всякакви възрастови групи предпочитат да прекарват свободното си време като се отдават на любимия си спорт. За жителите на район Красна поляна са създадени достатъчно добри условия за това. Спортен клуб „Септември“ предоставя своите спортни зали по волейбол, баскетбол и бокс.

На територията на район Красна поляна се намира и Фитнес клуб Флайс. Той започва да функционира през 1997 и негови състезатели взимат активно участие в редица първенства и турнири.

Фитнес залата в район Красна поляна е оборудвана с модерни уреди, които надхвърлят 100 броя. Кардио уредите са над 30. Модерните съблекални, душ акбини и санитарни възли са допълнително основание феновете на фитнеса да изберат точно тази зала. Освен фитнес занятия, в залата, заемаща 650 кв.м, се провеждат и тренировки по бокс.

Фитнес клуб „Reflex“ в район Красна поляна се провеждат тренировки по фитнес и културизъм, както и работа с хора, които имат проблеми в опорно-двигателния апарат. Тренировъчните програми са изготвят от дипломиран професионалист.

Територия на район Красна поляна

Транспорт в район Красна поляна

История на район Красна поляна

Образование в район Красна поляна

Здравеопазване в район Красна поляна

Културни институции в район Красна поляна

Паркове и градини в район Красна поляна

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Прочетете още