Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 167 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1746
Стихове красят вагоните на метрото до 20 декември

Стихове на европейски поети красят вагоните на метрото до 20 декември

Една прекрасна инициатива започна от вчера в столицата- "Поезия в метрото". Организатори са директорът на Полския културен институт в София Анна Опелинска, Светла Каранешева, която е преводач и представител на Полския културен институт, както и литературният критик и поетеса Амелия Личева. Зад официалностите стоят следните неща: До 20 декември стихове на 13 европейски автори ще красят вагоните на метрото. Те са на български и в оригинал, разказват от БНР. Творбите ще могат да се видят и на спирката "Орлов мост", входа към метролиния 3.    "Инициативата започна преди пет години от предишния директор на Полския институт. Тази година тя е  изключителна, защото 2020 е  тежка заради Covid-пандемията. Много се надяваме, че поезията в градското пространство ще повдигне настроението на всички жители на София”, каза Анна Опелинска.   Организаторите на събитието са отворени да показват и стиховете на млади български автори. Тази година в проявата са включени и неща на Амелия Личева.   Първото издание на “Поезия в метрото” е през 2016 г., като идеята тогава е била да бъде представена полска и българска поезия.    

comment 0
visibility 8286
София оживява в 10 гигапикселова панорама от Копитото

София оживява в 10 гигапикселова панорама от Копитото

Най-големият град България - София, се събра в една снимка, една жива снимка, в която може да види всяка сграда, улица, историческа забележителност. И не, това не е заслуга на Google този път.  Цялата столица е снимана от Копитото и е събрана като на длан в 10 гигапискелова панорама. Цъкането върху снимката дава усещане за разходка в бъдещето. Високотехнологичният изглед на София е направен през септември т. г. и е дело на Георги Палов. Времетраене на заснемането е 1 час и 40 минути при надморска височина около 1345 м. Зрителният обхват е 100 градуса по хоризонтала и около - 40 по вертикала, което е максималното възможно поле от тази гледна точка, без да се включва празно небе, обясни в социалната мрежа авторът на уникалната жива снимка. За да разгледате детайлите просто цъкнете върху снимката и не забравяйте да приближите, съветна георги Палов. Разгледайте София ТУК!

comment 0
visibility 1857
type-photo.svg
Деца от частно училище  засадиха дръвчета в с. Иваняне

Деца от частно училище засадиха дръвчета в с. Иваняне

Ученици от частно училище засадиха над 20 дръвчета в с. Иваняне. Инициативата е съвместна скметството на район Банкя и с. Иваняне, а средствата за засаждането са събрани от децата в частното школо по време на традиционния им училищен благотворителен коледен базар в края на миналата година. В засаждането се включиха много родители, както и жители на с. Иваняне. Учениците вече са избрали и следващата кауза, за която ще събират средства на предстоящия коледен училищен базар. Този път инициативата им ще е свързана с подпомагане на приюта за кучета в с. Горни Богров. „Всичките ни деца са страхотни и с огромно желание да помагат – това е и едно от основните неща, които възпитаваме в учениците си – да избират своите каузи и да ги защитават. Те сами избраха да подкрепят тази инициатива. Цяла година ме питаха: Госпожо, кога ще засаждаме дървета, хайде…!. Е, трудно е да обясниш на деца, че обстановката е сложна и че не го позволява, че се изисква голяма подготовка. В крайна сметка не ги разочаровахме и макар и с известно закъснение, взехме решение да проведем засаждането. В умален състав сме, само с няколко наши възпитаници, спазвайки строга дистанция“, коментира директорът на частното училище.

Реклама
comment 0
visibility 1999
В Зоопарка на София: Проверяват отоплителните системи преди зимата

В Зоопарка на София: Проверяват отоплителните системи преди зимата

Столичният зоопарк започна подготовката си за идващата зима. В момента тече проверка на всички отоплителни системи, както и подготовка на вътрешните помещения, където голяма част от животните ще изкарат зимата. За това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът по екология на Столична община Десислава Билева.   Тя напомни, че  Зоологическа градина на София работи без почивен ден. И дори и през зимата млади и стари имат възможност да се насладят на животните.  

comment 0
visibility 3046
Волейболистката Страши Филипова роди второ момиченце в столичната "Св. Софи

Волейболистката Страши Филипова роди второ момиченце в столичната "Св. София"

На второ момиченце се радва от тази сутрин семейството на известната ни волейболистка Страшимира Филипова-Симеонова и съпругът й Симеон Симеонов. Тази сутрин в общинската АГ болница "Света София" в столицата се роди дъщеричката им Тереза. Малката се появи на бял свят с обещаващите за волейболистка  4.250 кг и 56 см и ще носи древногръцкото име Тереза. Бившата капитанка на националния отбор по волейбол има 4-годишна дъщеря Моника. Каката заедно с приятелчета в градината изпратиха специално видео на Страши и бебето: Честит празник, Страши, в хор поздравяват малчуганите, а Моника допълва: Обичам те, мамо! Страшимира Филипова-Симеонова до 2016 година бе в националния отбор, а след раждането на Моника се върна на терена и игра в Турция, Полша и Тайланд. Страшимира Филипова напуска Славия, подписа с Халкбанк Тя е трикратна шампионка на Франция през 2007, 2008 и 2009 г., през 2018 на Полша, най-добрата изпълнителка на начален удар на Европейската лига през 2010, а през 2016 г. е носителка на титлата на първенството в Азербайджан. Страшимира и съпругът й Симеон благодарят д-р Йован Даскалов, д-р Милко Недялков и акушерката Теди Маркова, както и на целия екип на АГ "Света София". Столица.bg пожелава здраве и радост на щастливото семейство и много щастие и лудории на малката Тереза.

comment 0
visibility 1831
type-photo.svg
"Свети Георги" гони зли сили зад Министерски съвет

"Свети Георги" гони зли сили зад Министерски съвет (СНИМКИ)

На любопитна гледка се натъкват столичани, които минават по малката улица "Триадица" до Министерски съвет. Там ги посреща творбата на артиста Божидар Симеонов – BOZKO – „Св. Георги“, разказват от БГНЕС. Светецът е представен с изкривен гръб от тежестта на отговорността, която има. Тя е да води народа и хванал в едната ръка копието, с което пронизва ламята, застанала над него. За творбата пред медията любопитни подробности разказа Ясен Гешев от „Urban creatures”. По думите на Гешев идеята да бъде изобразен Св. Георги е дошла хем логично, хем и като като магия. „Никой не може да обясни как стават нещата. Аз имам теория, че ни се дава, артистите си мислят по друг начин. Миналата година Робърт Прох загуби живота си, когато трябваше да дойде да рисува тази стена.Като се има предвид, че Божидар беше контузен през цялата година, като се има предвид всичко, което се случва тази година и в последните години, някак си не ви ли се струва, че е абсолютно логично да бъде Св. Георги“, анализира той и подчерта, че върху реализацията на проекта работят от три години и едва сега той се случва. Ясен Гешев поясни, че стенописът „Св. Георги“ не е направен като икона, защото нямат право. Подобно нещо може да бъде изографисано само от посветени хора. Новото при това произведение е, че то е с добавена реалност. „Работим с наши италиански партньори, които са трансформирали няколко града, като са сложили добавена реалност към съществуващи арт творби. Тази година започваме да работим пилотно с тях. Три от нашите произведения – едно от тази година и две от миналата ще бъдат с подобна функционалност. На това произведение хората ще могат да чуят музиката, която ние чуваме докато мислехме за него. Тя е изпълнена от Веселин Митев. Останалите творби са направени от Иван Москов – кратки импресии“, разкри Гешев. В 10-ата годишнина от съществуването си „Urban creatures” обмислят да прекратят дейността си в града, заради множеството спънки, които създават отговорните институции преди реализацията на проектите им.        

comment 0
visibility 2014
Онлайн предизвикателство търси хора, които да докажат колко познават София

Онлайн предизвикателство търси хора, които да докажат колко познават София

Вие смятате, че познавате София като петте си пръста?! Супер. Тогава спокойно може да се включите в първия онлайн куиз на тема "София" и да докажете знанията си за града.    Той е разработен от екскурзоводите на Free Sofia Tour и ще се проведе на 12 ноември (четвъртък) от 19:30 часа, разказват от БНР. Гидовете на тази организация  запознават гостите на столицата с нейната история, забележителности и скритите ѝ тайни вече цели 10 години.   Идеята за познавателното препитване се е появила още през април тази година, разказа пред медията екскурзоводът Димитър Димитров.    Предизвикателството съдържа 30 въпроса, разделени на 3 кръга с по 10 въпроса. След всеки кръг има пет минути почивка. Всички въпроси са свързани с миналото и настоящето на София - култура, архитектура, спорт.   За участие трябва предварителна регистрация на Фейсбук страницата на събитието.   Димитър Димитров подчерта, че след този куиз, ще има още други инициативи и предизвикателства, подготвени от Free Tour Sofia.  

comment 0
visibility 1785
Филип Аврамов и приятели почитат Тодор Колев с концерт в София

Филип Аврамов и приятели почитат Тодор Колев с концерт в София

Филип Аврамов, Нелко Коларов и група "Акага" представят в София един концерт, с който почитат легендата Тодор Колев. Датата е 4 декември, мястото клуб Joy Station в Студентски град, началото е в 20 ч.  Музикалният реверанс към шоумена с цигулката имаше своето представяне в летните театри из страната през август. Сега идва и в столицата като приятна увертюра за най-красивите празници от годината- коледните.    Целият концерт е на ръба между музиката и киното. А самият Филип Аврамов се оказва възпитаник на Адама. Неговите вокални имитации човек със затворени очи може да сбърка със студийните записи на Тодор Колев.    „Искам хората да си спомнят за този човек с любов и на сцената да се случи нещо светло в тези интересни времена на изолация с корона. Тодор Колев, освен че е актьор, е и музикант на световно ниво. Да пресъздам с глас атмосферата на песни, добили шлагерен статус за хиляди българи, е едно от най-големите ми предизвикателства. Но пък нищо голямо не идва от лесни задачи.“, споделя Фицата.    На 4 декември в Joy Station ще прозвучат класики като „Фалшив герой“, „Как ще ги стигнем“, „Черно море“, „Жалба за младост“ и „Това е изкуство“, а въздействащите аранжименти са дело на пианиста Нелко Коларов. Невероятните истории на Тодор Колев ще се разгърнат върху духовитите изпълнения на „Акага“, които отдавна са бетонирали статуса си на универсална машина за забавление на родната сцена.    Спазвайки сериозните COVID-мерки клуб Joy Station работи с ограничен капацитет места.   Редуцирането на местата значи и по-малък брой билети – побързайте да вземете своя на касите на „Фантастико“, в мрежата на eventim.bg и на място в Joy Station.     

comment 0
visibility 2070
Намаляват дажбата храна  на мечките, Софийският зоопарк се подготвя за зима

Намаляват дажбата храна на мечките, Софийският зоопарк се подготвя за зимата (СНИМКИ)

Софийският зоопарк започна подготовка за зимния пероиод. Още през октомври поетапно стартира проверката на всички отоплителни системи и подготовката на вътрешните помещения за животните, съобщиха от Столична община. В Мечкарника, където в момента живеят 7 мечки - 3 кафяви, една бърнеста, две черни американски и една хималайска – гледачите им постепенно намаляват техните дажби от храна и поставят слама във бърлогите им. "Очакваме през декември мечките вече да са се унесли в зимен сън. Изключение прави само бърнестата мечка Лиам, която не спи през зимата, защото е топлоюбив вид – среща се на Индийския полуостров. За него са подготвени две по-широки вътрешни помещения с подходяща „мебелировка“ и отопление", коментираха от Зоологическата градина. В зала Гиганти, където живеят индийската слоница Артайда, белият носорог Чико, хипопотамът Норман и хипопотамът джудже Емилио, също тече подготовка. Вътрешната „спалня“ на Артайда е заредена с пясък, върху който тя може да си почива и спи. При хипопотама джудже, който е тропически вид, има легло от слама и специален басейн с топла вода. Гигантите ще излизат във външните си пространства, само когато времето е по-меко и топло през предстоящите зимни месеци. В сектор Птици през зимата се полагат специални грижи за екзотичните и тропически видове, чието отглеждане изисква по-висока температура и влажност на въздуха. Папагалите тукани и птиците носорози ще прекарат зимата във вътрешни волиери с отопление. Нелетящите птици – африкански щраус, нанду и ему също имат широки вътрешни помещения с постел от сено и слама, и отопление. Някои мигриращи хищни птици, като египетските лешояди и белошипите ветрушки, при по-ниски температури също ще бъдат прибирани във вътрешни волиери във Фазанерията. В езерото за водоплаващи птици са поставени „оранжерии“, където птиците да се хранят и да стоят на завет, а специална помпа в единия край на езерото осигурява водна циркулация и така да се поддържа незамръзнало водно огледало.При Приматите, които са чувствителни на ниските температури през зимата, във вътрешните помещения е осигурен дървесен мулч и слама, както и допълнително отопление. За големите котки също се полагат специални грижи – за тигрите, леопардите и ягуарите са изградени лежанки с вградено отопление, където те обичат да лежат, както и инфрачервени отоплителни лампи, които създават „топли зони“ в любимите за почивка места на животните. Едни от най-чувствителните на студа животни са земноводните и влечугите. В тераруима на Софийския зоопарк има изградени специални отоплителни системи и постоянно се следи каква е температурата и влажността на въздуха. При повечето животни, с изключение на мечките и влечугите, дажбите от храна през зимния период се увеличават поради големия енергиен разход, предлагат им се и по-високоенергийни храни, повече витамини и хранителни добавки. Има и животни в зоопарка, за които студените зимни месеци са благоприятни, защото са от северните ширини и имат приспособления за живот в сняг и при ниски температури. Такива са сибирския тигър, полярната сова, лебедите и гъските, както и новопристигналия снежен леопард. Други, като вълците, чакалите, лисиците, елените, хищните птици, гарваните са представители на европейската фауна и понасят зимата добре. Зоологическа градина – София вече работи със зимно работно време – от 8:30 до 16:30 часа, без почивен ден. Поради епидемичната обстановка залите „Големи котки, терариум и аквариум“, „Гиганти“ и зали „Примати“ 1 и 3 са затворени за посетители. Отворена за посетители е само зала „Примати“ 2. Носенето на маски е задължително на територията на целия зоопарк.

comment 0
visibility 2051
Филм за Антарктида с музиката на Теодосий Спасов тръгва по кината в София и

Филм за Антарктида с Теодосий Спасов тръгва по кината в София и страната

Любопитен филм за Антарктида с гласа и музиката на несравнимия Теодосий Спасов от утре тръгва по кината в София и страната. Лентата се казва "Танцът на пингвините". Тя имаше двойна премиера в София и Панагюрище през октомври. Продуциран от българския полярен изследовател и ръководител на всички досегашни 28 български експедиции в Антарктида - проф. Христо Пимпирев, филмът ще може да бъде видян освен в столицата и във Варна, Пловдив, Велико Търново и Разград.   Месец преди да бъде обявена глобална COVID- пандемия, маестро Спасов потегли с българска експедиция към най-студената точка на Земята. И се върна обратно буквално дни преди светът да бъде затворен. “Танцът на пингвините” е художествено-документален прочит на Антарктида от големия български музикант и проследява неговото едномесечното пътуване дотам и обратно.   Заедно, на най-студеното място на Земята, маестро Спасов и Християн Цвятков създават 12 пиеси за кавал и китара, които се превръщат и в първия музикален албум от Ледения континент.   Режисьор на лентата е Ема Константинова, оператор - Румен Василев, носител на наградата “Златна роза” за 2020 г. в категорията операторско майсторство.     

comment 0
visibility 1957
Изложба за храненето на столичани показват в РИМ- София

Изложба за храненето на столичани показват в РИМ- София

Една любопитна и интересна изложба са направили в Регионалния исторически музей-София. Това е експозицията  „Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско“. Тя обхваща периода от края на XIX до средата на ХХ в. Открива се на 5 ноември 2020 г., информират от БНТ.   Колоритната изложба разглежда хранителните навици и порядките при храненето на жителите на столичния град. Условно е разделена на два периода – от Освобождението на България (1878 г.) до края на XIX в. и от началото на ХХ в. до 40-те г. Сред изследваните теми са: техники на приготвяне, рецепти, поднасяне на храната. Фактор за осъществяващите се промени е и досегът с различни чужди култури.   Разгледано е храненето в дома. Проследява се пътят от традиционната софра с едно ястие до модерните схващания за многостепенно меню. Направена е възстановка на кухня от 30-те години на ХХ в. с автентични предмети: електрическа печка, предвестник на съвременния хладилник, оригинални рецепти, онагледени от домакинята със старателни рисунки на ястията.   Поставен е контрапункт с храненето на обществени места. Отбелязано е освен пространствено и разделение във финансово отношение. Гостилниците са за хора с по-скромни средства; кафенетата, бирариите, виенските сладкарници и някои ресторанти за средната класа; ресторантите в изтъкнатите хотели и приемите в Царския дворец събират висшето общество.  

comment 0
visibility 3073
Динозавърче се разходи до автомивка в Студентски град

Динозавърче се разходи до автомивка в Студентски град (ВИДЕО)

Хелоуин продължи и днес в Студентски град. Малко динозавърче се разходи до автомивка и набързо обиколи клетките за миене на автомобили. На прибежки се шмугна, обиколи и приветливо стъпи на входа на автомивката, да са даде път на идващия за почистване автомобил. Доста весело е динозавърчето. Или не е изтрезняло от Хелоуин и е дошло да се охлади на автомивката, или търси нещо, но е забравило какво! Весело е в Студентски град и и преди и след Хелоуин!

comment 0
visibility 1932
type-photo.svg
Персийският леопард Азара радва посетителите в столичния зоопарк

Персийският леопард Азара радва посетителите в столичния зоопарк (СНИМКИ)

Нова и много приятна изненада има за малки и големи в столичния зоопарк. Най-прясното попълнение е женски персийски леопард от Зоопарк Шошто Нирегихаза в Унгария. Красавицата е на 3 години и са казва Азара. Те ще бъде другар на мъжкия леопард Дан, който е пристигнал в София от зоопарка в Хановер, Германия. И вече 3 години си търси подходяща партньорка, съобщават от царството на животните.    Малка вметка: Дан е осиновен от българска мебелна компания. Тя от години се грижи за подобряване на условията за отглеждане на мъжкия персиец. От мебелната компания са изключително щастливи, защото той най-сетне ще има компания в лицето на Азара.   Женската идва в столицата по препоръка на координатора на Програмата за  застрашени видове (EEP), в която Софийският зоопарк участва с 8 вида през последните 10 години. Целта е да се създаде размножителна двойка с  мъжкия Дан. Азара ще е третата женска, която Зоопарка на София получава по линия на програмата. Дано този път Дан да я хареса, защото предишните две женски се оказаха неподходящи. И дано този път се появят малки. Леопардите са животни, които в природата живеят поединично и се срещат само по време на брачния период.    За адаптация на женската към новото ѝ жилище са нужни около 3 седмици, след което ще започне и запознаването между двата леопарда. Посетителите на зоопарка ще могат да видят Азара след края на периода, когато тя ще бъде пусната във външните ѝ заграждения.       

comment 0
visibility 2301
Над 300 зрители аплодират новия филм на Вергов и Силвия Петкова

Над 300 зрители аплодират новия филм на Вергов и Силвия Петкова

Над 300 зрители аплодираха преди ден най-новия бг- филм "Пепел върху слънцето" със Силвия Петкова и Юлиан Вергов. Премиерата се състоя в три зали в столичен мол. На събитието освен главните действащи лица присъстваха още актьорът и режисьор Ники Илиев, авторите  на лентата– братя Калинови и проф. Златимир Коларов, множество популярни лица и обществени фигури.    Атанас Пенев и Славчо Николов от група Б.Т.Р. откриха събитието с акустично изпълнение на песента „Равносметка“, която е и саундтрак към филма.   „Пепел върху слънцето“ тръгва по кината в цялата страна от утре – 30 октомври.    Филмът разказва за д-р Стефанов (Юлиан Вергов), който е обвинен в допусната лекарска грешка, която води до смъртта на пациент. Младата журналистка Антония (Силвия Петкова) се впуска в смело разследване в търсене на истината, което може да коства работата ѝ. По време на филма тя сглобява пъзела около доктора и инцидента като интервюира негови близки и колеги.  

comment 0
visibility 2487
Заради затегнатите COVID-мерки: Васил Найденов мести концерта си в София

Заради затегнатите COVID-мерки: Васил Найденов мести концерта си в София

Заради затегнатите COVID-мерки легендата Васил Найденов мести концерта си в София. Участието му в най-меломанския клуб на София- Joy Station в "Студентски град", трябваше да бъде на 6 ноември. Заради извънредното затваряне на нощните клубове като част от COVID-мерките, новата дата за концерта е 18 декември. Срещата с любимия на няколко поколения артист ще бъде перфектната увертюра към Коледните празници, като в рамките на два часа ще прозвучат класики като „Телефонна любов“, „Синева“, „По първи петли“ и много разтърсващи бисове.

Свободно време

Въпреки, че на мнозина от нас свободното време е твърде ограничено, столицата предлага много възможности за забавно прекарване на свободно време както за децата, така и за възрастните.За да се съхранят добрите отношения между приятели и роднини е добре по-честичко заедно да прекарват поне част от своето свободно време. Това ще помогне за разтоварване от стреса, много забавление и веселие, както приятни мигове с любимите хора в малкото свободно време.

Концерти за свободното време

Концерти за свободното време

София разполага с много зали, подходящи за провеждане на концерти. Столичани обичат да посещават разнообразни концерти, когато имат малко свободно време.  Едни от най-предпочитаните зали за тези в НДК, както и зала „Арена Армеец“. Местата в тези зали са много и площта им позволява да се съберат хиляди зрители в свободното време. Затова в тях се провеждат и концертите на много гостуващи рок и поп изпълнители. Определено това са любими дестинации в свободното време на столичани. В летните месеци редица концерти се провеждат на открито. Така гражданите могат докато си почиват в свободното време в някой от прекрасните столични паркове, да слушат и любимата си музика.

Театри за свободното време

Театри за свободното време

Театърът е другата страст на столичани. За много от постановките на по-известните театри билетите се изчерпват още с пускането им в продажба. Дори и да нямат свободно време, освобождават се от всички ангажименти и с радост се наслаждават на играта на любимите си артисти. В София се локализирани голям брой театри и столичани са в изгодна позиция да избират на коя постановка да присъстват, разполагайки със свободно време. Запълвайки свободното време с посещението на културно събитие от такъв ранг, определено хората се грижат за душевния си комфорт. Театърът е разбираемо от всички изкуство, което носи невероятна наслада и презареждане с положителна енергия. Всеки може сам да прецени дало да заложи на комедийния жанр или на драмата в свободното време. Някои от театрите използват хубавото време и през пролетта и лятото и правят постановките се на открито. Това е чудесна възможност да достигнат до по-широк кръг от публика и да осмислят и тяхното свободно време.

Столичните паркове и свободното време

Столичните паркове и свободното време

Многомилионна София може да се похвали с редица зелени паркове, предназначени за свободното време на столичани.

Борисовата градина предлага много възможности за приятно уплътняване на свободното време. Всеки може да реши да спортува или просто да се разхожда из зелените алеи на градината. На територията на градината има приятни места, на които гражданите могат да отдъхнат, да изпият ободряваща напитка и да продължат с приятните си занимания в свободното време.

Чудесни места за разходки сред природата в свободното време са и Докторската градинка, както и Царската градина.    

Национален парк „Витоша“ е любим за свободното време не само на столичани, но и на гостите на столицата. Във всеки от сезоните Витоша е прекрасна и предлага чудесни условия за спорт и почивка в свободното време. Не случайно е любима дестинация на любителите на туризма.  

Отлично поддържан парк в София е и парк „Военна академия“. Това е любимо място за децата. Те могат да играят на воля без родители да се притесняват, че ще се изгубят или наранят. Пейките, разположени по алеите, допринасят за пълноценно оползотворяване на свободното време на млади и стари.

 Няма да сгрешим, ако кажем, че почти всеки втори софиянец ще си признае, че прекарва редовно своето свободно време в столичния зоопарк. Екипа на зоопарка всяка седмица инициира различни събития, които забавляват децата и им помагат да научат нещо повече за животните. Родителите са щастливи, че могат да прекарат своето свободно време в приятна обстановка и в същото време децата им ще са безкрайно щастливи от участието си в храненето на някои от животните или от това, че са получили награда от някое съревнование.

Детски работилници в свободното време

Детски работилници в свободното време

За празници като Коледа, Баба Марта, Великден и др. музеи и галерии организират Детски работилници, в които децата се учат в свободното времекак да изработват сурвачки, мартенички, картички, да украсяват великденски яйца, козунаци и др. Така родителите могат да са спокойни, че децата им ще прекарат смислено своето свободно време. Ще научат нещополезно и ще запазят традициите. Детски работилници се организират и по време на фермерските пазари, както и на някои изложения. Децата и родителите прекарват своето свободно време по забавен и полезен начин – родителите могат да обикалят по щандовете, търсейки подходящата стока, докато децата правят някакъв вид сладкиш, някаква керамична фигурка или картичка.

Събития в МОЛ-а за свободното време на децата

Събития в МОЛ-а за свободното време на децата

В МОЛ-овете в последно време се организират забавни събития за по-малките, съобразени със свободното време на родителите. Някои от тях са предназначени просто за забавление на децата. Други, обаче, заедно със забавленията им помагат да научат нещо ново. Повечето от тях са напълно безплатни и се организират от професионалисти.

Изложби за животни в свободното време

Забележителни за изложбите за котки и кучета, които се провеждат ежегодно в София. Столичани с удоволствие отделят от своето свободно време, за да видят кои са най-красивите представители на животинските видове.

Благотворителни и полезни инициативи в свободното време

Столичани не се замислят да използват цялото си свободно време, включвайки се в различни инициативи, били те благотворителни или просто полезни за обществото. Инициативата „Изчистим България“, която се организира от БТВ, се приема с душа и сърце от столичани. Те не жалят свободно време, за да почистят занемарени и забравени кътчета от столицата и Витоша. В нея участват възрастни и деца. Всяка година броят на участниците се увеличава.

Има много чудесни места, където столичани да прекарват ползотворно своето свободно време. Всеки може да избере дали да е посещение на туристически обект, такива има много в София, или да се отдаде на културата. Културните събития изобилстват ежедневно в столицата. Хората с по-ограничено свободно време са доволни да се разходят сред зеленината на столичните паркове и градинки. Трети пък обичат да се забавляват в свободното време и не пропускат да потанцуват в някоя дискотека или да се насладят на цирковото изкуство.

Медията ни се стреми да отразява всички новини, свързани с местата и събитията, които могат да направят свободното време на столичани по-приятно и пълноценно. Още по-полезен в случая е и Календара на сайта на медията ни. В него е включена голяма част от събития от всякакъв род, за да могат читателите да изберат това, което им допада най-много.

Концерти за свободното време

Театри за свободното време

Столичните паркове и свободното време

Детски работилници в свободното време

Събития в МОЛ-а за свободното време на децата

Прочетете още