Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (34%, 54 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 22 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (14%, 22 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 47500
В София отваря "Food Park"- на едно място храни, напитки, концерти и филми

В София отваря "Food Park"- на едно място храни, напитки, концерти и филми

София ще има своя първи Food Park, който ще носи името Quartal. Концепцията на мястото е посетителите да имат богат избор от различни храни и напитки, както и разнообразна културна програма – концерти, филми, stand up comedy и други. Достъпът до Quartal е абсолютно безплатен. „Идеята е заимствана от такива пространства в други държави. Подобни паркове са голям хит в цяла Европа – обикаляхме доста преди да решим каква ще е нашата концепция, защото има голямо разнообразие в тази ниша. Смятаме, че сме взели най-доброто, което съответно да бъде адаптирано за България“, разказва повече за концепцията Слави Христов, един от създателите на Quartal.   Quartal се намира на бул. Черни връх 69 (и ул. Арарат) близо до метро станция „Витоша“ и мол „Парадайс“. „Избрахме това място, защото районът е един от най-бързо развиващите се в момента, има удобен достъп, както с градски транспорт, така и с кола. От една страна се намираш на комуникативна локация в града, но си и в близост до планината – това създава много приятно усещане“, допълва Христов.   Quartal ще отвори врати за посетители в средата на месец юни, съобразно всички изисквания за безопасност заради пандемията COVID-19. Официалното откриване се планира за началото на месец юли. „В първия месец от т.н. soft opening ще разчитаме много на обратна връзка и коментари на посетителите ни, защото те са най-важни за нас. Отворени сме за всякакви препоръки, забележки и критика. Надяваме се всичко да бъде на високо ниво, когато паркът заработи на пълни обороти“, завършва Цветан Тодоров, също от създателите.              

comment 0
visibility 10590
Лора Караджова роди в общинската Първа АГ "Света София"

Лора Караджова роди в общинската Първа АГ "Света София"

Дъщерята на фронтменът на "Сигнал" - Лора Караджова роди второто се дете в общинската АГ "Света София" в столицата, научи Столица.bg. Малкият юнак се казва Матео и се появи на бял свят вчера. Бебето е с шампионските 3,1 кг. Бебето е плод на любовта на Лора Караджова и диджей Марсел Рохас. Родителите изказаха своите благодарности към лекарския екип, в чиито ръце Матео пое първите си глътки въздух. Раждането на Лора бе под грижите на д-р Иво Тодоров, д-р Константин Маленов и д-р Милко Недялков. Бебето и майката са в много добро състояние, чувстват се отлично, а таткото вече прелива от щастие. Певицата изказва и специални благодарности към Future Health, най-голямата банка за стволови клетки, единствената наградена от кралицата на Великобритания. От съжителството си с Валентин Спасов, с когото се разделиха през 2017 г., Лора има дъщеря Алиса. Екипът на Първа АГ болница "Света София" поздравява щастливите родители!

comment 0
visibility 1955
Белият бенгалски тигър стана супер атракция в столичния зоопарк

Белият бенгалски тигър стана супер атракция в столичния зоопарк

Зоологическата градина на София от днес отново посреща посетители. Спазването на дистанция е задължително условие при визитата на зоопарка, а на млади и стари се препоръчва да са с маски и ръкавици. Забранява се докосването на рампите и клетките, разказват от bTV.   Най-нетърпеливите посетители бяха в зоопарка минути след отварянето на касите – в 9 ч. Споделят, че спазват всички противоепидемични мерки. Най-голям интерес сред посетителите предизвика белият бенгалски тигър, който е със сини очи.    Посетителите могат да се запознаят и с нови обитатели на парка – бебета от семейство муфлони, воден козел и антилопи.   Пейките и детските площадки са с ограничителни ленти и са забранени за ползване. Храненето на животните също е абсолютно забранено, обясниха от ръководството на зоопарка. Затворени за посетители остават закритите зали.   „Залата на големите котки и слонарника са затворени за посетители с логичното обяснение, че не искаме да се струпват много хора на затворено. Те остават затворени и защото трябва да се дезинфекцират непрекъснато, а животните нощуват там и това не е препоръчително за тях“, уточни пред камерите Добромир Бориславов, директор на Столичният зоопарк.  

Реклама
comment 0
visibility 1432
Достъпът до пейките и площадките в Зоопарка ще бъде ограничен

Достъпът до пейките и площадките в Зоопарка ще бъде ограничен

Зоологическата градина в София ще отвори врати за посетители на 14-и май 2020 г. Касите за билети ще са с работно време от 9:00 ч. до 16:30 ч. и разрешен престой на посетители в зоопарка до 18 ч. Важно условие - да има спазване на дистанция както при закупуването на билетите, така и при посещението в градината. Това съобщиха от Столична община. Ръководството на зоопарка призовава посетителите да спазват всички мерки за безопасност. Препоръчително е използването на лични предпазни средства (маски, ръкавици, дезинфектанти и др.), спазване на дистанция от поне 2,5 м между отделните групи посетители, както и да не се струпват множество хора на едно място, да се придвижват само по алеите за посетители. Влизането с домашни любимци, велосипеди и тротинетки в зоопарка е абсолютно забранено. Всеки посетител, който предлага храна на животните, което е абсолютно забранено, ще бъде незабавно извеждан от зоопарка от охраната. По-голямата част от животните ще може да бъдат наблюдавани във външните им заграждения. С цел избягване на събиране на хора в закрити пространства залите „Големи котки", "Терариум и аквариум“ и зала „Гиганти“ ще са затворени за посетители до второ нареждане. Достъпът до пейките и детските площадки в Зоологическа градина – София ще бъде ограничен, в съответствие с мерките, предвидени в Заповедта за разрешение за разходки в градски паркове и градини на СО от 27.04.2020. Двете тоалетни на територията на зоопарка ще са отворени от 9 до 18 ч. и ще бъдат затваряни на всеки 2 часа по 15 мин. за дезинфекция.

comment 0
visibility 1599
40 двойки се женят следващата седмица в София

40 двойки се женят следващата седмица в София

40 влюбени двойки ще станат семейство следващата седмица в София. Те са насрочили вече датите си за сключване на граждански брак от 11 до 17 май. 17 ще се подпишат в делнични дни, а 23 през уикенда, научи Столицал.bg. Само за април сключените граждански бракове в столицата са 148, сочи справка на Столични домове за весели обреди. През март те са 212 или общо от обявяването на извънредното положение са 360. Това е с 200 по-малко в сравнение със същия период през 2019 г. През март младоженците бяха по-смели и имаше повече сключени бракове, въпреки епидемията, коментираха от Дом за весели обреди. Заради мерките срещу разпространението на заразата от коронавирус в ритуалните зали се допускат само по 4 души - младоженците и свидетелите - кумовете. Това гласи заповедта на кмета на София Йорданка Фандъкова от 24 март т. г. Младоженците и кумовете са без маски, има фотограф и длъжностно лице. Залите са достатъчно големи и се спазва дистанцията с длъжностното лице. Спряно е озвучаването на живо, съобщиха от Дом за весели обреди. След всеки ритуал залата се дезинфекцира. Очаква се нова заповед на столичния кмет за след приключване на извънредното положение - 13 май т. г. Вероятно след това ще пускат на ритуала да присъстват и родителите на младоженците.  

comment 0
visibility 1374
Sofia Graffiti Tour с интересни графити и истории излезе от границите на Со

Sofia Graffiti Tour с интересни графити и истории излезе от границите на София

Паралелно с артистичния живот в галерии и арт пространства, от средата на 90-те години набира сили и един друг вид изкуство, пряко обвързано с градската среда и процесите, които се случват в българското обществото. Графити и стрийт арт са термини, които привличат разнопосочни мнения, но никога не можем да останем неутрални към тях. Екипът на Sofia Graffiti Tour - инициативата, която от 2016 г. запознава посетителите на София с градското изкуство у нас, са ни подготвили трета виртуална разходка. В това издание фокусът на обиколката ще надхвърли границите на София. Така участниците ще имат възможността да проследят как се развили графити стиловете в различните райони на страната. Ще бъдат показани примери и от Пловдив, Велико Търново, Бургас, Варна, Сливен, Търговище и други градове. Паралелно с виртуалното пътуване, екскурзоводите на Sofia Graffiti Tour ще ви дадат информация за съвременните стенописи, част от нашите градове. Ще научите кои са техните създатели, какво е тяхното вдъхновение и какви техники са използвали. В последната година в публичното пространство зачестяха дискусиите относно проявите на графити и стрийт арт, тяхната легалност и начините им за институализиране. Заедно с участниците на обиколката, организаторите ще обсъдят ползите и възможните варианти за бъдещето им на територията на страната. Чрез подобни обиколки, екипът на Sofia Graffiti Tour създава платформа, където макар и виртуално, можем да се запознаем с разнообразната сцена на графити изкуството, но и да го осмислим като активна част от нашия градски пейзаж. Онлайн обиколката ще се проведе 12 май (вторник) от 20:00 часа. Билетът за участие е 10 лв., като един лев от всеки закупен билет отива за подкрепа на българските медици. Стела Каменова  

comment 0
visibility 1397
Нина Николина, Добромир Банев, Косьо Филипов и Ники Кънчев в новия клип на

Нина Николина, Добромир Банев, Косьо Филипов и Ники Кънчев в новия клип на Ирина Флорин (В...

Навръх своя имен ден Ирина Флорин го отбеляза като представя и видеото към песента си "Тъмнината вътре в мен". Мелодичното парче е по музика, текст и арагжимент на Крум Георгиев. Клипът е дело на режисьора Васил Стефанов, а в него участват съзвездие от приятелите на Флорин - Ажда Чаушева, Благослав Анастасов (Hayes & Y), VICK, Виолета Петрова, Дара Екимова, Деян Донков & Радина Кърджилова, поетите Добромир Банев и Косьо Филипов, Мая Чичарова, Наталия Димитрова & Ниа-Катя Бързакова, Ники Кънчев, Нина Николина, Петър Антонов, Стефан Илчев, TINO, Щерион Пилидов & Теодора Радилова. Създадено в условията на обявеното извънредно положение, видеото показва, че никой от нас не може да съществува без другите. Социалната изолация не е пречка да бъдем заедно. Макар и мислено, ние винаги сме в компанията на онези, които обичаме. Всички са се заснели с телефоните си вкъщи, а крайният резултат е страхотен - посланието е да продължим да живеем заедно, защото това е единственият начин да бъдем щастливи. Защото животът е любов!

comment 0
visibility 7970
Изненада в софийския зоопарк: Бели тигри със сини очи ще радват посетителит

Изненада в софийския зоопарк: Бели тигри със сини очи ще радват посетителите

За посетителите на столичния зоопарк има изненада, след като падне карантината. Те ще могат да видят бенгалски тигри. Големите котки са изключително красиви и са едни от най-новите му обитатели.Те са бели със сини очи. Цветът им се дължи на вид мутация, разказват от "Монитор". Досега в София не е имало подобни животни. След преговори и търсене зоопаркът успява да се сдобие с големите котки. Те са брат и сестра, на около година и половина. Още си нямат имена. Идват от Унгария. „В случая карантината за тях е добра, защото по-лесно ще успеят да се адаптират към новия си дом. Срещата с голям брой посетители понякога е натоварваща, когато животното идва от друго място и трябва да свикне и да се чувства сигурно в зоната, която обитава. Те няма да бъдат размножавани ,тъй като това е процес, който се контролира. Всички животни от софийския зоопарк са включени в международна база данни. Специално за големите котки, а и за повечето видове, има ограничение за увеличение на популацията им. За да се стигне до размножаване трябва да получим разрешение. Ние се опитваме да не размножаваме неконтролируемо животните, защото това е проблем на зоопарковете в България“, обяснява още шефът на столичния зоопарк Добромир Бориславов. Целта на зоологическата градина е да отглежда ценни видове, които да радват посетителите, но и да им осигурява най-добрата грижа.

comment 0
visibility 14350
type-photo.svg type-photo.svg
Едерлези - Гергьовден дианабат

Едерлези от тераса огласи Дианабад навръх Гергьовден (ВИДЕО)

Емоционално изпълнение на хита Едерлези огласи целия квартал Дианабад днес на Гергьовден. Песента бе изпълнена от Ива Давидова. От терасите на Пимен Зогрaфски 18a стотици живеещи излязоха по балконите, развълнувани от песента. "Събитието беше оргaнизирaно от детскa дентaлнa клиникa Ео Дент в кв. Изток. Водещaтa беше Мaрия Силвестър от известното шоу "Бригaдa: Нов Дом". Зa хорaтa от квaртaлa пя Ивa Дaвидовa. Много хорa излязохa по бaлконите и се нaслaждaвaхa нa крaткото шоу. Също хорa от улиците около блоковете. Беше много вълнувaщо и предизвикa усмивките нa много от хорaтa, които достa време сa си остaнaли вкъщи зaрaди кaрaнтинaтa", сподели пред Столица.bg Бисер Григоров, който засне част от изпълнението. "Не ги познaвaм лично, но много им се рaдвaх. Бяхме се събрaли с няколко приятели вкъщи тъкмо и се нaслaждaвaхме нa спектaкълa." Нaкрaя нa шоуто бяхa пуснaти няколко бaлонa в небето по случaй днешния прaзник - Гергьовден.

comment 0
visibility 1601
Бамбукови дървета ще радват посeтителите на Зоопарка в София

Бамбукови дървета ще радват посeтителите на Зоопарка в София

Едроразмерни бамбукови дървета ще бъдат засадени в софийската зоологическа градина. Зоопаркът получи и екзотичен черен бамбук, както и бамбукови стъбла за аранжировка и средово обогатяване на животните.   „Във времето, в което зоологическата градина не работи заради извънредното положение в страната, ние продължаваме с облагородяването на парковото пространство. Ще засадим едроразмерни бамбукови дървета, които ще доставят удоволствие не само на посетителите, но и на някои от екзотичните животни“ – каза пред Столица.bg директорът на столичният зоопарк ланд.арх Добромир Бориславов.   Той посочи, че в момента усилено се работи по една от основните цели на зоологическата градина – да се създаде среда, която да е максимално близка до естествената да обитателите на парка.   „Със засаждането на бамбуковите дървета ще обогатим и дендрологичната колекция на зоологическата градина“, допълни още директорът.

comment 0
visibility 2591
Д-р Райна Стоянова: Организмът ни може да усвои около 120 мл вода за 10 мин

Д-р Райна Стоянова: Организмът ни може да усвои около 120 мл вода за 10 минути, важно е пи...

Особено трудно е във времената на карантина, в които живеем, да запазим теглото и оптималното си здраве. От изключителна важност е да подходим отговорно и сериозно, за да не наддаваме килограми и да противодействаме срещу обездвижването. Това препоръчва Д-р Райна Стоянова е специализант по ендокринология и болести на обмяната в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за лечение на метаболитни нарушения при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ и докторант по Хранене и диететика към Медицинския университет в София. При ограниченията, наложени от противоепидемични мерки заради COVID-19 д-р Стоянова дава ценни съвети как да не се наддава тегло, как да се храним и припомня, че най-важното нещо е хидратацията на организма. Важно е да организираме деня си, така че да не забравяме за правилната хидратация. Редовното пиене на вода сякаш остава на заден план в тези времена, а именно хидратацията е в основата на добрата форма. От хилядолетия водата е символ на живот, дълголетие и сила, както и средство за пречистване на токсините от организма. Тя е универсален елемент за поддържането на баланса в тялото ни и живителен източник на енергия, здраве и красота. Обичайно имаме навика да държим бутилка вода до бюрото си в работа, но изглежда забравяме тази жизненоважна практика, докато сме принудени да останем задълго по домовете си. Първата препоръка, когато сте затворени вкъщи е да не наблягате на други напитки. Съвсем лесно и просто е да изберете пиенето на вода пред алтернативите и в моментите, когато започнете да изпитвате лек глад. Жаждата и гладът често биват бъркани, особено в настоящото ежедневие на повишен стрес. Хидратацията е лечебна практика при дехидратация от повишен прием на алкохол, подсладени напитки и кафета. Лесно можем да останем в зоната на балансираното и здравословно хранене като пием повече вода. Всички сме чували, че трябва да пием вода, за да бъдем здрави и добре хидратирани. Това, което обаче е важно да знаем е, че организмът ни може да усвои около 120 мл вода за 10 минути. Ето защо няма полза да пием по 500 мл вода наведнъж, а по-скоро е важно да пием вода през целия ден: често, на малки глътки, като водата е хубаво да е със стайна температура. Приемът на ледено студена вода не е препоръчителен. Жаждата е сигнал, че тялото ни вече е дехидратирано, а това може да доведе до редица негативни последици като главоболие, умора, раздразнителност, болки в мускулите и др. Изследванията показват, че приемът на вода за период от 24 часа е препоръчително да бъде между 2 500 и 3 000 мл., тъй като близо половината се губи чрез отделителната система, кожата и дишането. Хидратацията има ключова роля за възстановяването на водния баланс в организма. Това е особено важно сутрин, тъй като по време на сън тялото губи енергия и течности през дихателната, сетивната и отделителната система. Ето защо препоръчвам изпиването на чаша вода непосредствено след ставане от леглото, за да се събудим, освежим и заредим с енергия за целия ден. Водата е отговорна за редица жизненоважни процеси в организма. Тя подобрява храносмилането, регулира телесната температура, допринася за изгарянето на мазнините и за моделирането на мускулите. Водата е отговорна за правилния обмен на хранителни вещества, за пренасянето на кислород до клетките, както и за транспорта на хормони и ензими. Не е за подценяване и ефектът, който тя има върху нашата психика, тъй като подобрява настроението, гони лошите мисли, ободрява и възвръща енергията и тонуса на тялото. А всичко това се отразява позитивно на здравето и външния ни вид. И това не е всичко – водата спомага за по-лесното извеждане на ненужните вещества от тялото и пречиства организма. При храненето основните препоръки остават избягването на „бързите“ храни и пърженото. Нека има превес на прясната и домашно приготвена храна, пресните плодове и зеленчуци, супите, смутитата. Не забравяйте малките закуски между храненията за ускоряване на метаболизма и за правилното отслабване. В момента има изобилие от безплатни тренировки в домашни условия и то такива, които не отнемат много време за изпълнение. Възползвайте се от интернет ресурсите в полза на здравето. По отношение на видовете вода в България имаме богат избор – изворна, минерална, трапезна, филтрирана и дори чешмяна вода. България е втората европейска държава след Исландия по ресурси на натурална минерална и изворна вода с естествен произход, специфичен състав и питейни качества. Страната ни от векове е известна с високите качества на своите води, които са подходящи както за профилактика на различни заболявания, лечебни и спа-процедури, така и за ежедневна консумация. Изворната вода е най-подходяща за всички – от новородени до възрастни. Тя се добива от естествен източник и не се обработва при бутилиране. Тя е природно чиста, като подпис за марката е съответният географски произход. Чистотата на мястото, където се намира водоизточникът, също е от значение, и оказва влияние върху качествата на водата. Ако сме по-активни (аматьори или професионални спортисти) – приемът на повече електролити и минерали с водата е препоръчителен и тогава може да има и повишена консумация на минерална вода. Трапезната вода е филтрирана или пречистена вода, преминала през механична или химична технология, за да отговаря на законовите норми и в този смисъл не е естествена като добив. Не е вредна, но и не носи добавена стойност на организма. Чешмяната вода е хлорирана и обработвана, за да бъде годна за употреба. Професионалната ми препоръка е да пием основно изворна вода или минерална, в зависимост от това доколко сме активни и какви са личните ни вкусови предпочитания.

comment 0
visibility 1514
куче

Масово столичани осиновяват кучета за разходки

Наблюдава се масова тенденция за осиновяване на кучета от приюти, за да могат да се разхождат необезпокоявани в условията на извънредно положение, съобщава БНР. Според данните, през месец март са били осиновени 65 кучета, а през април – 88. Това са наблюденията на „Екоравновесие“. Разбира се, Веселин Андреев, директор на общинското предприятие, е убеден, че по-голямата част от осиновителите са искрени в желанието си да отглеждат кучетата. Асенов споделя, че има и такива кандидати, на които е било отказано осиновяване, след като се установи, че подбудите са несериозни. Осиновяването на куче от приюта се осъществява в делнични дни в интервала 10 – 13 ч. с предварително насрочена среща. Наблюдава се и увеличаването на броя доброволно оставени животни в общинските приюти. В приютите и в клиниката в район „Връбница“ се намират 1800 кучета. Кампаниите за осиновяване са спрени за момента, но след падане на ограниченията ще се подновят.

comment 0
visibility 6176
type-photo.svg type-photo.svg
Джаз от покрива на София

Добро настроение по време на изолация с Jazz от покрив в София (ВИДЕО)

Автор е Димитър Бакърджиев a.k.a. Shorty Sax, който е трето поколение саксофонист. Заснемането не е било никак лесно, сподели той пред Столица.bg и е отнело повече от седмица плътна работа. "Пробно снимах, после време за дрехи/визия/стайлинг, после самите снимки, после монтаж, звукова обработка и цветова обработка", допълни Димитър пред Столица.bg. Той допълва, че се занимава професионално с музика, а от скоро е и любител фотограф и сенематограф. Дамата на клипа е Теодора Ниоклаева - Teddy Velvet, която също е музикант и свири на китара, както и пее. Димитър сподели, че цялата идея е дошла спонтанно, а одобрението от страна на хората е огромно. "С чисто сърце, казвам, че е много хубаво така и съм изключително радостен и благодарен и аз, всеки един човек е важен за мен и означава много за мен, че допринесох, макар и малко да ги разведря", каза още Shorty Sax. Всички се чувстваме потиснати и това е съвсем нормално във време на социална изолация и страх от зараза. Стоенето в къщи има и своите добри моменти. Сега можем да сме по-дълго време със семейството. Можем да прочетем книгите, които отдавна сме приготвили на нощното шкафче, да послушаме любимата музика или да изгледаме всички любими филми, за които не ни е останало време. За да не изпаднем в депресия и да гледаме с оптимизъм за времето, когато отново ще сме всички заедно и ще се забавляваме сред природата, трябва да намираме положителното около себе си и да се забавляваме по свой собствен начин. Идеален пример ни дава Shorty Sax с видеото си, публикувано в социалната мрежа. Целта е да внесе малко радост и настроение в живота ни. Видно е, че когато човек иска, може да намери как да се забавлява от сърце. Коментарите под публикацията изцяло приветстват идеята и благодарят за доброто настроение, което клипчето наистина създава у зрителя.  Видеото можете да видите тук, както и на фейсбук страницата ни:  

comment 0
visibility 8018
type-photo.svg
Лили Иванова с жест към екипа на "Александровска" за рождения си ден

Лили Иванова с жест към екипа на "Александровска" за рождения си ден (СНИМКИ)

Знаковата за родната популярна музика Лили Иванова вчера отпразнува своя 81-рожден ден. Като всеки път на този ден  примата на естрадата бе буквално затрупана с цветя. Лили на свой ред реши да направи подарък на лекарите от "Александровска" болница. Столица.bg припомня, че звездата е работила като медицинска сестра една година. Лили отправи и послание в социалната мрежа към медиците, пълно с любов и признателност: "Днес ГЛАВНА РОЛЯ имат медиците! Изолирани зад СТЪКЛЕНИ СТЕНИ, те са нашите герои. Да им дадем нашата любов, защото ЛЮБОВТА Е ЖИВОТ! Пожелавам им да са все така НЕВЕРОЯТНО отдадени, КАКТО НИКОЙ ДРУГ! Да ги залеем с БУРНАТА РЕКА на нашите аплодисменти. Респект! Приемете днес моите „аплаузи“ към Вас, скъпи медици, за постоянството, всеотдайността и обичта към професията! Защото, АКО СПРЕТЕ ДА НИ ОБИЧАТЕ, ЩЕ СПРЕ ДА НИ ИМА! Поднасям Ви тези цветя от мен и моите приятели, засвидетелствали уважение за рождения ми ден. Те са за Вас, в знак на благодарност и обич! Специални благодарности на проф. д-р Костадин Ангелов, директор на УМБАЛ „Александровска“, за помощта и подкрепата и на Lady Flower за съдействието! Отново – респект!", написа Лили Иванова.   

comment 0
visibility 2398
Луиза Григорова

Луиза Григорова с прекрасна новина

Луиза Григорова чака първата си рожба, разбираме от Инстаграм профила на актрисата. Чудесната новина е съобщена с публикувана снимка от ехограф и надпис: "Туй то... Чакаме си новата версия." Под снимката има и надпис Makariev 2.0, както знаем, това е фамилията на нейния съпруг – Мартин Макриев. Честитките бяха в изобилие, като първите бяха на Яна Маринова и Койна Русева.

Свободно време

Въпреки, че на мнозина от нас свободното време е твърде ограничено, столицата предлага много възможности за забавно прекарване на свободно време както за децата, така и за възрастните.За да се съхранят добрите отношения между приятели и роднини е добре по-честичко заедно да прекарват поне част от своето свободно време. Това ще помогне за разтоварване от стреса, много забавление и веселие, както приятни мигове с любимите хора в малкото свободно време.

Концерти за свободното време

Концерти за свободното време

София разполага с много зали, подходящи за провеждане на концерти. Столичани обичат да посещават разнообразни концерти, когато имат малко свободно време.  Едни от най-предпочитаните зали за тези в НДК, както и зала „Арена Армеец“. Местата в тези зали са много и площта им позволява да се съберат хиляди зрители в свободното време. Затова в тях се провеждат и концертите на много гостуващи рок и поп изпълнители. Определено това са любими дестинации в свободното време на столичани. В летните месеци редица концерти се провеждат на открито. Така гражданите могат докато си почиват в свободното време в някой от прекрасните столични паркове, да слушат и любимата си музика.

Театри за свободното време

Театри за свободното време

Театърът е другата страст на столичани. За много от постановките на по-известните театри билетите се изчерпват още с пускането им в продажба. Дори и да нямат свободно време, освобождават се от всички ангажименти и с радост се наслаждават на играта на любимите си артисти. В София се локализирани голям брой театри и столичани са в изгодна позиция да избират на коя постановка да присъстват, разполагайки със свободно време. Запълвайки свободното време с посещението на културно събитие от такъв ранг, определено хората се грижат за душевния си комфорт. Театърът е разбираемо от всички изкуство, което носи невероятна наслада и презареждане с положителна енергия. Всеки може сам да прецени дало да заложи на комедийния жанр или на драмата в свободното време. Някои от театрите използват хубавото време и през пролетта и лятото и правят постановките се на открито. Това е чудесна възможност да достигнат до по-широк кръг от публика и да осмислят и тяхното свободно време.

Столичните паркове и свободното време

Столичните паркове и свободното време

Многомилионна София може да се похвали с редица зелени паркове, предназначени за свободното време на столичани.

Борисовата градина предлага много възможности за приятно уплътняване на свободното време. Всеки може да реши да спортува или просто да се разхожда из зелените алеи на градината. На територията на градината има приятни места, на които гражданите могат да отдъхнат, да изпият ободряваща напитка и да продължат с приятните си занимания в свободното време.

Чудесни места за разходки сред природата в свободното време са и Докторската градинка, както и Царската градина.    

Национален парк „Витоша“ е любим за свободното време не само на столичани, но и на гостите на столицата. Във всеки от сезоните Витоша е прекрасна и предлага чудесни условия за спорт и почивка в свободното време. Не случайно е любима дестинация на любителите на туризма.  

Отлично поддържан парк в София е и парк „Военна академия“. Това е любимо място за децата. Те могат да играят на воля без родители да се притесняват, че ще се изгубят или наранят. Пейките, разположени по алеите, допринасят за пълноценно оползотворяване на свободното време на млади и стари.

 Няма да сгрешим, ако кажем, че почти всеки втори софиянец ще си признае, че прекарва редовно своето свободно време в столичния зоопарк. Екипа на зоопарка всяка седмица инициира различни събития, които забавляват децата и им помагат да научат нещо повече за животните. Родителите са щастливи, че могат да прекарат своето свободно време в приятна обстановка и в същото време децата им ще са безкрайно щастливи от участието си в храненето на някои от животните или от това, че са получили награда от някое съревнование.

Детски работилници в свободното време

Детски работилници в свободното време

За празници като Коледа, Баба Марта, Великден и др. музеи и галерии организират Детски работилници, в които децата се учат в свободното времекак да изработват сурвачки, мартенички, картички, да украсяват великденски яйца, козунаци и др. Така родителите могат да са спокойни, че децата им ще прекарат смислено своето свободно време. Ще научат нещополезно и ще запазят традициите. Детски работилници се организират и по време на фермерските пазари, както и на някои изложения. Децата и родителите прекарват своето свободно време по забавен и полезен начин – родителите могат да обикалят по щандовете, търсейки подходящата стока, докато децата правят някакъв вид сладкиш, някаква керамична фигурка или картичка.

Събития в МОЛ-а за свободното време на децата

Събития в МОЛ-а за свободното време на децата

В МОЛ-овете в последно време се организират забавни събития за по-малките, съобразени със свободното време на родителите. Някои от тях са предназначени просто за забавление на децата. Други, обаче, заедно със забавленията им помагат да научат нещо ново. Повечето от тях са напълно безплатни и се организират от професионалисти.

Изложби за животни в свободното време

Забележителни за изложбите за котки и кучета, които се провеждат ежегодно в София. Столичани с удоволствие отделят от своето свободно време, за да видят кои са най-красивите представители на животинските видове.

Благотворителни и полезни инициативи в свободното време

Столичани не се замислят да използват цялото си свободно време, включвайки се в различни инициативи, били те благотворителни или просто полезни за обществото. Инициативата „Изчистим България“, която се организира от БТВ, се приема с душа и сърце от столичани. Те не жалят свободно време, за да почистят занемарени и забравени кътчета от столицата и Витоша. В нея участват възрастни и деца. Всяка година броят на участниците се увеличава.

Има много чудесни места, където столичани да прекарват ползотворно своето свободно време. Всеки може да избере дали да е посещение на туристически обект, такива има много в София, или да се отдаде на културата. Културните събития изобилстват ежедневно в столицата. Хората с по-ограничено свободно време са доволни да се разходят сред зеленината на столичните паркове и градинки. Трети пък обичат да се забавляват в свободното време и не пропускат да потанцуват в някоя дискотека или да се насладят на цирковото изкуство.

Медията ни се стреми да отразява всички новини, свързани с местата и събитията, които могат да направят свободното време на столичани по-приятно и пълноценно. Още по-полезен в случая е и Календара на сайта на медията ни. В него е включена голяма част от събития от всякакъв род, за да могат читателите да изберат това, което им допада най-много.

Концерти за свободното време

Театри за свободното време

Столичните паркове и свободното време

Детски работилници в свободното време

Събития в МОЛ-а за свободното време на децата

Прочетете още