Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1067
Смяна на времето от лятно към зимна

Тази нощ връщаме часовника с час назад

Тази нощ се сменя времето и от лятно часово се преминава към зимно. Точно в 4 часа часовниковите стрелки се връщат с час назад. Това осигурява час повече сън утре сутринта. Всяка държава от ЕС трябва да реши към какво време ще остане от 2021 г. До тогава времето ще се сменя през пролетта и есента. В последната събота на март 2020 г. страната ни отново ще премине от зимно към лятно часово време. За хората, които пътуват е добре да проверят и разписанието на превозното средство, защото влаковете тръгващи от и за София ще имат едночасов престой на определени спирки.

comment 0
visibility 2108
Залози за кметските избори в София и Пловдив

Кандидати за кметове на София влязоха сред спортните залози

Най-голяма печалба на търсачите на хазартна тръпка може да донесе Борис Бонев, ако бъде избран за кмет на София. Това сочат залозите, които са в сайта efbet.com. Така сред футболните мачове и над 15 спорта стоят и имената на кандидатите за кмет на София и Пловдив. Коефциентът за кандидата на Спаси София е 9. По-висок от неговия - 20, е само, ако друг неизвестен кандидат влезе на Московска 33. Това са първите официално пуснати залози за избори. "Искахме да разнообразим нашите продукти", коментира представител на сайта за онлайн залози. Ниски са коефициентите - 1,5, на Йорданка Фандъкова и 2,10 за Мая Манолова. Арх. Борисалва Игнатов е с 5, Ангел Джамбазки е с 8. Залози могат да се правят днес до 22 часа. В хазартната интрига са включени и четири от кандидатите за кметове на Пловдив.Високият коефициент показва по-малката вероятност кандидатът реално да стане кмет.

comment 0
visibility 336
type-photo.svg
ремонт

Ремонтираха старите фитнес уреди в Южния парк (СНИМКИ)

Нов живот за старите фитнес уреди в Южния парк. Съоръженията за стрийт фитнес са като нови благодарение златните ръце на дърводелеца Георги Колевски. Това съобщават от ОП "Паркове и градски градини". Асфалтовата настилка около уредите бе ремонтирана със специална машина.    Уличният фитнес е предпочитан начин за спорт не само за подрастващите, но и за хората в активна трудова възраст. Има и хора от златната възраст, които също не се отказват от упражненията на открито.        

Реклама
comment 0
visibility 303
дигитални

Международен фестивал за дигитални изкуства за седми път в София

Международният фестивал за дигитални изкуства DA Fest за седми път ще се проведе в София. Проявата ще бъде от 22 до 26 октомври.  Откриването ще се състои на 22 октомври от 18:00 ч. в галерия "Академия" на ул. Шипка 1. Организатори на събитието са Националната художествена академия и фондация DA Lab, съобщават от БНР.   Програмата е повече от пъстра- изложби, аудио-визуални, театрални, VR пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните изкуства.   Фестивалът събира заедно изтъкнати творци от международната художествена сцена и млади автори. Много от чуждестранните участници идват за първи път в България, което дава уникален шанс на публиката да се срещне лице в лице с тяхното изкуство.   Изложбите в DA Fеst ще бъдат основно на пет места: Галерия "Академия", галерия на Гьоте Институт, галерия "Credo Bonum", галерия "Сердика" и галерийно пространство при Триъгълна кула на Сердика към РИМ-София    

comment 0
visibility 431
Изложба  "Виж София – променяме я заедно"

Шестото издание на "Виж София – променяме я заедно" е на Моста на влюбените

Шестата фотоизложба "Виж София – променяме я заедно" вече е на Моста на влюбените на НДК. ЕКспозицията бе открита днес от председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев и зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов. Инициативата за изложбата била от преди 6 години заедно с кмета Йорданка Фандъкова, припомни инж. Терзиев. „Тогава не смятахме, че тя ще придобие такъв голям отзвук не само в строителните среди, но и сред гражданите на столицата. Надяваме се инициативата да продължи и занапред, за да може да показваме постиженията на българските строители, както и това, което се случва в София, и с какви темпове тя се променя”, каза той. На снимките от изложбата са показани обекти от целия строителен спектър – метро, ремонтирани улици и булеварди, нови сгради, обновени площади, санирани училища и детски градини. Фотоекспонатите са на строежи, реализирани както с публични, така и с частни инвестиции. "От над 100 обекта избрахме 60, които са на паната. Опитали сме се да представим най-доброто, което сме направили през годината", подчерта инж. Терзиев. Зам.-кметът Дончо Барбалов благодари на КСБ и на вестник "Строител" за осъществяването на изложбата. "Ние виждаме едни прекрасни нови сгради, реновирани здания, производствени халета, паркове. Трябва да отдадем дължимото на строителите в навечерието на техния празник - Димитровден. Надявам се тази инициатива да продължи, за да може всички да видят какво се случва в нашия град и да знаят, че зад това стои много усилен труд от страна на общината и на строителите", каза Барбалов. Зам.-кметът на София коментира, че ако се включат снимки на всички обекти, изпълнени от строителите през годините, експозицията ще стигне до Софийския околовръстен път. Традиционно изложбата  "Виж София – променяме я заедно" е посветена на Деня на строителя – Димитровден. В тазгодишното издание има 60 пана с авторски творби на екипа на в. "Строител" и въздушно заснети снимки с дрон на знакови обекти, изградени в столицата. До 2 ноември включително гражданите и гостите на София ще могат да видят как градът се променя благодарение на реализацията на различните строителни проекти и съхраняването на културно-историческото ни наследство в София.      

comment 0
visibility 354
type-photo.svg
Бионди

Марио Бионди цял час раздава автографи след концерта си в НДК (СНИМКИ)

Мъжът с уникален глас - Марио Бионди, цял час раздава автографи, говори и се снима с феновете си след концерта в зала 1 на НДК. В емоционално послание до своята публика в София и до организаторите на събитието, италианската звезда написа: „НДК, благодаря за незабравимата вечер! Благодаря България!“   15 минутни аплодисменти и два биса белязаха края на близо  двучасовата проява. Публиката бе на крака след брилянтно изпълнение на знаковите парчета на Бионди, песни от новия албум „Brasil” и блус версия на летния си хит „Sunny Days“.    Преди това Марио се забавляваше на сцената, а заразяващото му настроение бе предадено и на публиката, с която той не спираше да флиртува. Италианецът накара присъстващите в зала 1 да танцуват под звуците на знаковата „Love is a temple“, а цветовете, идващи от сцената, насочваха публиката в желаната от Бионди емоционална тоналност.   На притежателите на ВИП билети организаторите от НДК и Фондация „Аполония“ бяха обърнали специално внимание. Час преди концерта възползвалите се от ВИП услугата се събраха в Клуб 1 и се насладиха на италиански храни и напитки под звуците на най-известните хитове на Бионди. Сред присъстващите бяха много популярни лица, сред които и големият български джаз изпълнител Васил Петров.   

comment 0
visibility 450
type-photo.svg
танци

Маскирани принцове и кралици танцуваха валс около Музикалния театър (СНИМКИ)

  Маскирани  крале, принцове и кралици изненадаха столичани с песни и танци този следобед около паметника на Васил Левски, видя Столица.bg. Излезлите сякаш от бална зала герои обиколиха няколко пъти района около Музикалния театър. Те разговаряха приятелски с минувачите. А галантни шофьори даваха път на красивите жени с рокли от коприна и пера в косите. Накрая тайнствените непознати се събраха около Музикалния театър и започнаха да танцуват виенски валс.   Това всъщност бе флашмоб, с който хорът на "Стефан Македонски" и целия театър поканиха познати и непознати на първата премиера за новия сезон- "Прилепът" от Йохан Щраус - син. Артистите бяха облечени с костюмите и маските от бала на Принц Орловски от оперетата. А докато те спираха колите и раздаваха листовки на очарованите шофьори, около тях звучеше именно музиката на Щраус.    Премиерните спектакли на "Прилепът" са на 20, 25, 26 и 27 октомври. Постановката е класическа, но хората ще видят една непоставяна до този момент нейна версия. Тук има всичко- класика, страсти, шеги и намигване към реалността. Режисьор на постановката е директорът на театъра Марияна Арсенова.     

comment 0
visibility 1011
Камила пасе в Дружба

Камили пасат в столични квартали, последната е в Дружбай

Камила си пасе на воля в столичния Дружба 2, близо до Цариградски комплекс. Преживното се разхожда из тревните площи и децата се радват. Снимката на пустинното животно бе публикувана в социалната мрежа. Тя е част от настанилия се наскоро цирк "Колизеум", който се е опънал огромна шатра на паркинга на голяма хранителна верига в Дружба 2 и има представления от 11 до 25 октомври. През уикенда кола на цирка обикаляше кварталните улици и призоваваше жителите да посетят спектакъла. Камили в София бяха забелязани и през май т. г. в столичния кв. "Левски" в район Подуяне. Тогава те също бяха част от цирк. И от всички софийски квартали, в които са забелязвани камили, като че ли най-подходящото място е Дружбай, както местните наричат квартала. Има езеро, има зелени площи и най-вече цирк. 

comment 0
visibility 1716
Деси, дъщеричка

Деси Цонева роди дъщеричка

Журналистката Деси Цонева е родила дъщеричка. И майката, и бебето са добре. Момиченцето е кръстено Бианка- Димана. Името са избрали Деси и съпругът ѝ - издателят Явор Стефанов, съобщи Lupa.bg. Бабата Мариана Цонева каза пред медията, че малката госпожица е висока 49 см и тежи близо 3 кила. Раждането е било в Майчин дом при проф. Костов. Щастливата баба вече е видяла внучка си в болницата.  По-голямото дете на Деси- Янчо, също вече е видял сестричката си. И много ѝ се радва.         

comment 0
visibility 668
Мирей

От 60 до 200 лева за концерта на Мирей Матийо в НДК (ВИДЕО)

Една от емблемите на френския шансон Мирей Матийо идва у нас за бляскав концерт. Легендарната певица ще изнесе уникален гала спектакъл на 10 април 2020 г. в зала 1 на НДК, съобщават от АРТ БГ. Билетите вече са вече в продажба в мрежата на Eventim и онлайн на Eventim.bg. Първите 500 късметлийски листчета са на промоционална цена с 10 лв отстъпка от всички категории. Редовните цени са между 60 и 100 лв, както и ВИП места  между 120 и 200 лв.    Концертът на Матийо у нас е една от малкото ѝ прояви извън Франция понастоящем.    “Врабчето от Авиньон”, както е наричана още Матийо, е изпяла над 1200 песни на 8 езика и продава над 200 милиона албума. През годините изпълнява дуети с Шарл Азнавур, Клод Франсоа, Джони Холидей, Пол Анка, Силви Вартан и Хулио Иглесиас.  Често е сравнявана с Едит Пиаф, но пътят ѝ е напълно различен.        

comment 0
visibility 2956
продаване

Железниците продават ретро лимузина за 60 хиляди

Ако имате излишни 60 хиляди лева обърнете внимание на обява, пусната от БДЖ. Продава се ретро лимузина Mercedes Е500 на 25 години. Новият собственик трябва да даде поне 63 197 лева, гласи обявление на „Холдинг БДЖ“, цитирано от "Монитор".    От изнесените данни не се разбира модификацията на лимузината. Началната тръжна цена обаче е близка до единствената публикувана в сайтове за обяви кола. В момента подобен автомобил луксозна модификация „Чочоне“ върви по 64 552 лева.   Регистрационният номер на колата също е интересен. Табелата върху „бенца“ C4646XB в момента би струвала в КАТ 300 лева.   Освен автомобилното бижу жп дружеството продава още 7 автомобила, сред които има товарно возило тип „баничарка“, френски седани и една „Лада Нива“. Средната възраст на машините е около 15 години.  

comment 0
visibility 1102
Sofia Motor Show 2019

Кемпер ван за 48 000 евро на Sofia Motor Show 2019 (ВИДЕО/СНИМКИ)

Къща на колела или така наречения кемпер ван събра стотици почитатели на Sofia Motor Show 2019 в Интер Експо център в столицата. Моделът на Рено Трафик е превърнат в удобен и комфортен подвижен апартамент. С кухня, хол, спалня, баня и малка тоалетна. Докато човек не го види е трудно да си го представи. Именно затова е добре да се отиде на автоизложението, което продължава до 20 октомври т. г. Цената на кемпера е между 45 000 и 48 000 евро в зависимост от обжавеждането в него. За пътуване той осигурява нощувката на четиричленно семейство и всички удобства. 60% от общите продажби на БМВ пък са в България споделя мениджър пред Столица.bg. За първи път бе изложен модел от Серия 1 с предно предаване. Интересът към него обаче не надмина този към кабриолета от 8 Серия. Повечето от посетителите оглеждаха огромите лъскави автомобили на различните марки, но съвсем целенасочено търсеха и любопинстваха за семейни автомобил при това хибриди. Окото хваща Форд Фиеста - най-малкия от гамата SUV. "Това е най-бързо налагащия се модел на пазара. Произвежда се в Крайова, Румъния и доставката става бързо. Семеен автомобил, автоматик, кожен салон и системи за сигурност. Най-забележителното е, че има дота горям багажник, който се отваря настрани и го прави доста удобен. Този модел го има и във вариант 4 по 4", обяснява търговски представител на Форд пред Столица.bg. При закупуване на автомобил, в рамките на Автосалон 2019, дават ваучер за безплатни зимни гуми и уикенд за двама в Банско. Ваучерът за безплатните гуми получават и закупилите без значение на марката автомобил от Мото Пфое, но само докато е Sofia Motor Show 2019. Най-любопитни безспорно бяха посетителите в секторите на Ауди, Мерцедес, Мазерати, Алфа Ромео, БМВ. Там имаше и най-много адрелин, тъй като бяха доста и желаещите, който участваха на тест драйв с последните модели на мощните автомобили.

comment 0
visibility 680
прилеп

Столичният зоопарк е домакин на „Нощ на прилепите“

Столичният зоопарк за втори път провежда „Нощ на прилепите“, съобщава Дир,бг. Събитието започва днес в 15.00 ч. Организатори са членовете на Фондация "Наука за природата". Ще се проведат редица образователни дейности, които ще позволят на присъстващите да осъзнаят ценността на прилепите за природата. Ще бъдат споделени важни съвети как да се постъпи в случаите, когато бъде намерен прилеп в нечий дом. Малките гости на събитието ще бъдат зарадвани с много работилници, рисуване и оцветяване, изработване на маска на прилеп или сами да бъдат нарисувани като прилепчета. Децата могат да вземат участие в играта "Загадките на кафявото прилепче". След като се стъмни, ще бъде демонстрирана работата с батдетектор, за да се установи какви прилепи има в зоопарка, както и да бъдат чути техните звуци. Напомня се, че въпреки приликата на прилепите в гризачи, те са бозайници. Те унищожават много вредни насекоми. Например за един час един малък прилеп може да изяде 1200 комара. В България живеят 33 вида прилепи, от всичките 35 вида на територията на Европа.  

comment 0
visibility 677
концерти

Музика за ценители в подлеза на НДК цял месец

И през този месец ценителите на хубавата музика ще могат да се насладят на концертите на сцената в подлеза пред НДК (до фонтана пред Театър „Азарян”), съобщават от Дирекция "Култура" на Столична община. Ето и подробностите:    11 октомври, петък, от 18.30 ч. до 19.30 ч. - Дамска вокална група „Наслада”   12 октомври, събота, от 18.30 ч. до 19.30 ч. - Група „Мехехе”   18 октомври, петък, от 18.30 ч. до 19.30 ч. - Музикално-поетичен рецитал „Амфибрахий в До мажор” на Ивайло Диманов   25 октомври, петък, от 18.30 ч. до 19.30 ч. - Поп концерт „Родени в България” на Тодор Трайчев и млади изпълнители   26 октомври, събота, от 18.30 ч. до 19.30 ч. - Концерт на група „Мехехе    

comment 0
visibility 446
училище, листа, тор

Учениците от 120 ОУ събират окапалите листа в компостери

Учениците от 120 СУ "Г. С. Раковски" " се включиха активно в кампанията за разделно събиране на отпадъците. Заедно със своите преподаватели те почистиха училищния двор от окапалите листа от вековните дървета и ги събираха в компостери. Децата знаят много добре предназначението на съоръжението, ползата от него и по време на междучасията с желание се включват в почистването. Събраните листа се връщат отново в градината на училището и алпинеум като естествен тор.