Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (39%, 52 Гласове)
  • На българското черноморие (19%, 25 Гласове)
  • Гърция или чужбина (29%, 39 Гласове)
  • На село (6%, 8 Гласове)
  • Не съм решил (7%, 9 Гласове)
Общо гласували: 133 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 463
софия зоопарк

Къпят всяка събота слона в столичния зоопарк заради жегите

Животните,които са в столичния зоопарк, вече са на летен лежим- това важи и за храната, и за грижите за тях. На мечките се осигуряват замразени дини или пъпеши. Специални разхладителни бани пък се правят всяка събота на слона и на носорога. Хипопотамът пък бори жегите в собствен басейн съобщават от зоопарка, цитирани от "Монитор". Който иска може да помогне на животинското царство, като си осинови нов приятел. Над 300 видове чакат своя човек, който ще помага за издръжката им. Сред потомците, които търсят попечител, са мечки, хиени, чакали, скунксове, бизони, лами, змии, игуани, гущери, лешояди, бухали и други животинки от всякакви видове. В списъка има и доста екзотични същества- жаба ага, смееща се гугутка, червена каня, дива коза и тигрова генета. Със събраните до момента пари от осиновителите са направени подобрения в залата на котките. Индийската слоница Артайда пък вече си играе със специална топка, която стимулира естественото ѝ поведение. Парите и за топката пак идват от осиновителите.  

comment 0
visibility 634
ББЦ - Българска Бирена Църква

Тази есен ще пием бира със светена вода от Българска бирена църква

Първата бира със света вода ще представена този септември в София. Тя е подготвена от Българската бирена църква (ББЦ). Пивото ще се появи по повод 10-годишнината от създаването на организацията. Проекта е финансиран чрез краудфъндинг платформа. Българската бирена църква бе създадена през 2009 г., а през 2014 г. е регистрирана в Софийски градски съд като сдружение с нестопанска цел. През 2017 г. екип на ББЦ създава и първия бургер, в чиято рецепта има бира. Година по-късно организацията представя първите класове по бирена йога.

comment 0
visibility 2072
Гала в планината

Защитени цветя докараха глоба на водещата Гала

Водещата от Нова телевизия Гала била глобена, защото брала защитени цветя на Витоша. Това призна тя днес пред камерите на "На кафе".Гала била с приятелката си Кремена Халваджиян. Жените решили да си откъснат малко симпатични треви в планината. Е, оказало се,че тези "треви" реално са защитен вид цветя. Появил се изненадващо мъж, който спретнал скандал на популярното лице от екрана. Той се разкрещял на двете туристки заради "треволяците". Гала признава, че е нормално да ги санкционират, като са брали защитени цветя. Но в никой случай тя не приема крещенето на мъжа.    

Реклама
comment 0
visibility 553
Осиновителски уикенд

Продължава осиновителската кампания „Осиновявай, не купувай”

Продължава осиновителската кампания под мотото: „Осиновявай, не купувай” на Екоравновесие“. На 6 юни в парк „Заимов” от 16 до 19 часа, 10 уникални кучета от Общинският приют в с. Горни Богров ще очакват с нетърпение новите си стопани. Всеки желаещ ще има възможност да види, разходи, погали и някое от прекрасните кучета в дома си . Всички те са обезпаразитени и ваксинирани. Осиновяванията ще могат да се извършват на място, като процедурата ще бъде максимално улеснена, като ще е нужна само личната карта на осиновителя. С помощта на доброволците от Бандата на 1500-те присъстващите ще получат информация за общинските приюти, възможностите за осиновяване на куче от приют и ще призовем към отговорно отношение от страна на собствениците на домашни любимци.Темата на събитието този път е морето. Идеята е с помощта на въображението на всички да се извика шумът на морето в парка като всички се впуснат на гребена на вълната с лятно настроение, уникален декор и много изненади и усмивки.

comment 0
visibility 709
Фонтаните в парка Заимов

Пуснаха двата фонтана в парка Заимов (СНИМКИ и ВИДЕО)

И двата фонтана в парка Заимов вече са пуснати и работят, видя Столица.bg. Водните съоръжения са ремонтирани и обновени. Подменени са плочките, ремонтирана е водната инсталация. Водните фигури и струи са като магнит за малчуганите, които се радват на пръскащата вода. Сред зацветените алеи шадраваните придават разкош на парка Заимов и разхлаждат в жегата. Ежедневно през парка минават и се разхождат стотици столичани, а най-пълно е след 18 ч дори и в делнични дни. Фонтаните са тествани и обезопасени и се наблюдават от дирекция "Инженерна инфраструктура" на Столична община. Препоръката към гражданите е да не влизат в шадраваните и да не хвърлят боклуци.

comment 0
visibility 945
парад на шапки

Парад на шапките превзе центъра на София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Парад на шапки от различни големини, цветове и материи превзе днес центъра на София. Шествието се прави всяка година от дизайнерката Ирина Сардарева. Началният пункт за дамите, изкушени от кралския аксесоар, бе паметника на Алеко Константинов на улица "Витоша", а краят бе пред Регионалния музей за история на София. Който за поредна година е съорганизатор на цветното шествие. Всъщност тази година има и нещо различно в парада на шапките- той отбелязва 25 години от първото ревю на капели, което Ирина прави у нас. Събитието събра на едно място млади и стари, енергични и по-спокойни жени. Всички се бяха постарали да спазят основното условие- да имат шапка. А която дама не бе успяла да се снабди, ползваше някоя от невероятните творби на Ирина Сардарева. Сред почитателките на шапките имаше и няколко малки момиченца. Едно дори бе дошло на пъстрото шествие с гипсирана ръчичка.Шествието премина през центъра на София и навсякъде получи огромен интерес и още по-големи аплодисменти. Пред Централна Баня роякът от жени с шапки бе посрещнат от червен килим.По него минаха красиви момичета, които представиха едни от най-любимите шапки на Сардарева. Любими, защото са или от първата ѝ колекция, или са участвали в различни международни състезания. Ирина не пропусна да обясни на дамите кои са най-актуалните цветове за шапките това лято- пепел от рози, мента и синьо.  

comment 0
visibility 661
Захари Бахаров

Фалшив профил ядоса Захари Бахаров

Фалшив профил в социалната мрежа Фейсбук изнерви актьорът Захари Бахаров. Мъжът не само, че се представя за него, но дори и води комуникация с феновете на звездата от много игрални филми и сериали. Ето как отговори на ментето си популярният актьор: "Някакъв симпатяга с фалшив профил благодари на феновете от мое име. И аз му благодаря, че благодари. Само да помоля да наблегне малко на българския език, нищо че не му е майчин. ...и чукайте на дърво да не се налага да слушате “музиката ми”".  

comment 0
visibility 638
безплатни уроци по музика

Безплатни уроци по музика в столичните паркове (СНИМКИ)

Над 100 деца и младежи взеха своите първи безплатни уроци по музикален инструмент в столични паркове. Проектът се казва "На една песен разстояние" и е дело на Rockschool.bg. По този начин иначе кротките столични паркове станаха интерактивни музикални зони. Реализирани са 5 музикални работилници. След края на всяко събитие имаше акустични изпълнения на някои от най-изявените ученици на рок училището. Инициативата бе реализирана по програма "Творческа София" на Дирекция "Култура" Столична Община.

comment 0
visibility 619
Мини Арт Фест 9

Над 5000 зрители на Мини арт фест 2019 (СНИМКИ)

Много зрители, много емоции, много усмивки и ощастливени деца се радваха тази година на поредното девето издание на Международния фестивал за съвременен и социален цирк Мини Арт Фест. Тази година организацията увеличи значително периметъра си на действие, както и броя на представленията. Мини арт феста излезе и от границите на София и се радва на многобройни аплодисменти в Пловдив - Европейската столица на културата. В столицата социалният цирк се мултиплицира в повече локации - 2 училища, 2 градски парка, корпоративно пространство и културен институт. Фестивалът не беше просто ден или два. Той стартира на 1 юни на Международния ден на детето и направи една устойчива кампания. На голямото удовлетворение за артисти и акробати на социалния цирк бе многолюдната публика, която общо на различните представления достигна над 5000 души. Мини арт феста стартира на 1 юни т. г. с незабравимо за малчугани и родители преживяване в Южен парк 2 - Хилтън парк) в София. След това емоциите и насторението се пренесе в парка "Заимов" и Мини Арт се включи и в "Празник на детските усмивки", организирано от Радио FM+. В същия ден фестът направи "Магическо сапунено шоу" комфортното пространство на голям, специализиран за мебели магазин на Околовръстното.  Така в Международния ден на детето броят на усмихнатите малчугани в София се умножи по три  - на 3 места, 2 зелени парка и 1 корпоративно пространство. На 2 юни Мини Арт Фест 9 стана още по-социален в мисията си, като гастролира в 75 ОУ "Тодор Каблешков" в кв. "Факултета". Каузата бe в абсолютно съзвучие с това смело събитие, а именно: да обгрижва с артистични активности малцинствени групи в риск, особено деца и младежи. И блесналите очи на подрастващите в двора и салона на училището напълно потвърдиха това. В календара от събития Мини Арт Фест влезе в конферентната зала на Френския институт за важна среща-разговор на тема: “Изграждане на център за Социален Цирк в София през 2020 г. С най-разнообразни чуждестранни гости от Дания, Франция и дори Палестина бе проведен градивен диалог за явлението "Социален цирк" и за перспективите пред него в нашия роден мащаб. Вярваме, че идната година е ключова за нас и каузата ни ще намери благоприятно развитие с общи усилия, споделят представители на Социален цирк.

comment 0
visibility 1236
Влак

До инициативата ''Класика в парка'' ще се стига и с влак

Специален влак ще бъде пуснат от БДЖ на 29 юни за инициативата ''Класика в парка''. Той ще тръгне тази събота в 19:30 часа от Централна гара София и ще превози участниците в културната инициативата. Събитието ще се състои на 29 и 30 юни на специална сцена в двора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”. Негови организатори са от учебното заведение заедно със синдикален дом на културата на транспортните работници в България и Опера „Нова”. Спектакъла ще бъде ръководен от диригента Иван Ангелов. Като солисти в операта "Травиата" от Верди на 29 юни от 21:00 ч. публиката ще види и младият сопран от Гърция Зеня Ардженти, тенора Валерий Георгиев и баритона Иван Кабамитов. От продадените билети ще бъдат заделени средства за изграждането на храм в двора на Висшето транспортно училище.

comment 0
visibility 468
московска

50-60 протестират пред Столична община (СНИМКИ)

Не повече от 50 човека се събраха на "Московска" 33, за да протестират срещу презастрояването в столицата. Около 40 минути имаше разгорещени публични изказвания на представители на инициативни комитети от различни квартали на София, общински съветници, омбудсмана и граждани от неправителствени организации. Протестът се организира от новосформираната "Обединена София". В нея участват представители на инициативни комитети от различни столични квартали. Искането на всички е да се спре презастрояването в силнозаселените жилищни зони. Някои от инициативните комитети останаха разочаровани от днешното недоволство, което имаше и политически отенък. Без проблеми в 10 часа започна сесията на СОС, на която една от точките в дневния ред е спиране на строежа при блок 73 в Младост, заради който тази седмица също имаше гражданско недоволство.

comment 0
visibility 737
книга и телефон

Раздават над 500 книги в София

Повече от 500 книги от различни жанрове ще бъдат раздадени на хората в столицата. Това не е рекламен клип, а кампанията "Книжна София". Нейната цел е да повиши интереса на столичани към четенето. Организатор е младият Кирил Балдев, съобщи Нова телевизия. Инициативата е подкрепена от Столична библиотека. Те са поели и ангажимент да направят пункт за дарения, където всеки може да остави книга. Част от томчетата са купени с лични средства, други са дарени от хора. Работи се и по една идея, съвместно с Центъра за градска мобилност. На всички електронни табла по спирките да се показва след колко време и на кои места ще се раздават книги в столицата, разказва пред камерите Балдев.  

comment 0
visibility 1182
Мъж се къпе в шадраван

Прегрял мъж се хвърли за плува във фонтана на НДК (ВИДЕО)

Шкембелия се метна във ледената вода на фонтана на НДК. Насред София се съблече гол и със скок се отзова във водното съоръжение. Видеото бе публикувано в социалната мрежа и събра десетки иронични коментари за мераклията за слава. Прегрелият мъж очевидно е голям любител и ентусиат във водата. Мята ръце и крака, пръска минаващите хора, гъзурчи се и събира погледите на хората като луд на покрива на небостъргач. Според коментарите, мъжът се е хванал на бас и затова е скочил във водата. Градусите днес не са толкова високи, че да се влиза във фонтана, възмущават се граждани. Други пък смятат, че човекът има отклонения и просто е прегрял емоционално и мисловно. Фонтаните не са за къпане, въпреки че често пъти малки деца си топят краката или ръцете. Преди 15 години млад мъж загина в шадравана на площад "Славейков". 

comment 0
visibility 481
Ученици

Ученици от София изобретиха соларно колело (ВИДЕО)

Ученици от столично училище изобретиха колело със соларни панели. Проектът е на Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“. Той получи и първа награда състезанието за ученици „Социални иновации“, съобщава телевизия Европа. През месец април Любослав и Йордан решават да създадат колело задвижвано от слънцето чрез соларни панели. Идеята за иновацията е да предизвикат повече хора да използват екологичен транспорт. Скоростта, която велосипеда може да развие е 45 км/ч, с максимален пробег при пълна батерия 25 километра. Двамата изобретатели ще участват и в международен фестивал, който ще се състои на 27 юни.

comment 0
visibility 406
The Aristocrats

The Aristocrats с първи концерт в София

Изключително популярната рок-фюжън банда The Aristocrats ще изнесе първият си концерт в столицата. Музикантите ще вдигнат градуса на настроението с рок, кънтри, джаз, метъл и поп на 9 декември. Събитието ще състои в клуб City Stage. Шоуто в София е част от турнето на група по повод издаването на четвъртата им продукция, носеща името You Know What…? В нея са включени общо осем парчета, като от бандата споделят, че това е най-амбициозното им творение до момента. През последните няколко години The Aristocrats издават изключително успешни албуми, пътуват из целия свят и се утвърждават като една от най-оригиналните рок-фюжън банди в света.