Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 753

Дете пострада в детска градина

Дете пострада в столичната 167 детска градина в район "Триадица", сигнализира майката в социалната мрежа. Два часа след като го завела в градината се наложило да го вземе, защото било нападнато. Според думите на майката има агресивно дете в групата и не само нейното дете е пострадало. Тя твърди, че не са предприети никакви мерки, нито от страна на ръководството на детската градина, нито от страна на родителите на детето. Майката уточнява, че единственото действие предприето от страна на директорката е да назначи психолог в групата, но това според нея не е достатъчно. С изваденото медицинско свидетелство от болница "Пирогов" притеснената майка ще подаде жалба в най-близкото районно управление.

comment 0
visibility 772

Още един пешеходен излаз към бул. "България" в "Манастирски ливади - Изток"

На нова придобивка се радват жителите на кв. Манастирски ливади - Изток в район Триадица. Те вече имат пешеходен излаз на ул."Иван Кирков" към бул. "България". Да ни е честита новата придобивка, написаха в социалната мрежа удовлетворени жители. Всъщност асфалтирания участък, който води към булеварда е така и по регулация. "Да е здрава Людмила Вълчева, която се занимава с въпроса и вися стоически над главите на работниците, за да излезе нещо читаво!", похвалиха я съкварталиците.  В групата в социалната мрежа обаче съобщават, че за съжаление има нов ПУП на тази част от тротоарите, който е изменен заедно с този на парцела на "Артекс". Според него ул."Иван Кирков" става отворена за автомобилно движение откъм "България" и тротоарите са "изядени" от локално платно. "Триадица" по наша молба пусна искане да бъде възвърната старата регулация, но засега няма отговор от НАГ, съобщават жителите на Манастирски ливади - Изток.

comment 0
visibility 791

35 дни ще продължи изграждането на канализация в район Триадица

До 35 дни трябва да приключат строително ремонтните дейности по изграждането на канал за включване на жилищен комплекс в "Манастирски ливади" в район "Триадица". Това съобщи пред Столица.bg зам.-кметът на района Антоний Кръстев. Преди седмица, на 18 октомври т. г. там се започна работа за изграждане на канализация, а гражданите бяха предупредени да не спират автомобилите. До началото на декември напълно ще бъде приключено всичко и движението възстановено, каза Антоний Кръстев. В момента се прави временна организация на движението в района на бл. 60А и бл. 61. Трябва да се затвори и ул. Златните мостове пак заради строително ремонтни дейности. В момента тя е отворена до ул. Шарл Шампо, казаха от районната община. Временната организация на движението е съгласувана с КАТ и транспортна дирекция. Изпълнителят работи много активно и усилено, и до началото на декември ще има канализация и движението ще е възстановено. Имаме добра комуникация с гражданите в "Манастирски ливади" и за всички промени ги информираме, коментира Кръстев.

Реклама
comment 0
visibility 703

Наглец паркира върху ремонтиран тротоар

Нагъл шофьор си паркира сеата върху токущо ремонтиран тротоар. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и възмути десетки столичани. На ремонтирания тротоар на ул. Георги Измирлиев, до 121-во училище, в столичния "Гоце Делчев" наглецът се паркира автомобила. Мястото е далеч от зелена зона и единствено по сигнал на граждани може да бъде вдигнат. "Що за идиот трябва да си, за да си спреш колата върху ремонтиран тротоар", възмущават се граждани. "Ако паяка му вдигне колата и се бръкне за 70 лв.", никога повече няма да паркира върху тротоар, коментират хората. Иначе глобата за паркиране на тротоар, зелена площ, детска площадка и др. е от 50 до 200 лв.

comment 0
visibility 810

Майстори на графитите се събират в столичния "Гоце Делчев"

Целият паркинг в кв. Гоце Делчев, в близост до Южен парк, ще бъде преобразен с графити, музика и работилници. Това ще се случи за поредна година на Sofia Graffiti Battle. Настоящето издание на фестивала ще е с международно участие и на ърбан тематика. Фестивалът, който е 22 – 23 септември 2018 г. е подкрепен от Посолството на Кралство Нидерландия в Република България. По покана на организаторите на Sofia Graffiti Battle 3 , в тазгодишното издание се присъединява и холандския графити райтър Puaks LoveLetters, от световно известните Love Letters Crew. Заедно с отбора на Graff Tour-a ще изрисуват демонстрационна стена на паркинга. В допълнение по време на фестивала осем улични артиста ще се изправят в класическа графити битка, където всеки ще покаже уменията си с флакона. Sofia Graffiti Battle 3 е поредното издание на фестивала за представяне на графити културата в София, организирано от Sofia Graffiti Tour - първата пешеходна обиколка, разкриваща историята на графити и стрийт арт културата в столицата. Целта на събитието е да даде възможност за изява на едни от най-актуалните български графити художници в момента, докато преобразява различни градски пространства. Тази година събитието ще се проведе в кв. Гоце Делчев, на покрития паркинг в междублоковото пространстово на ул. “Химитлийски проход” - зад пощенска станция 1404. Програмата включва музика от JFF Soundsystem, филми, графити работилница, брейк денс уроци с Master Juju Rock. Повече информация за записването ще откриете в събитието.  

comment 0
visibility 816

Дете пострада на опасна детска площадка в кв“Гоце Делчев“

Дете е наранило главата си по време на игра на детска площадка в софийския квартал „Гоце Делчев“. Майката споделя пред Нова ТВ, че преди две години е пуснала жалба до Столична община за опасната катерушка, от която е паднало детето. До момента никой не е реагирал, въпреки обещанието на заместник-кмета Милица Генчева, че въпросните съоръжения ще бъдат ремонтирани поетапно. Жената казва, че в района няма подходящо място, на което да играят децата. Антоний Кръстев, заместник-кмет на район „Триадица”, обеща в ефир площадката да бъде ремонтирана във възможно най-кратки срокове, а съоръженията-подменени. Майката на пострадалото дете каза, че вероятно ще потърси правата си в съда.

comment 0
visibility 1232

Уроци по родолюбие в училищата на район Триадица

На 15 март се състоя първият Открит урок по родолюбие на територията на Столична община   Той протече при голям интерес от страна на учениците от 121 СУ “Георги Измирлиев” и е по инициатива на кмета на район "Триадица" инж. Николай Терзиев и Фондация “Въздигане”. На Открития урок Светла Георгиева - преподавател от Фондацията, показа на учениците от трети клас реплики на тракийските златни съкровища, като Панагюрското, Варненското, маската на Терес и др., и ролята която са имали в бита на траките. Учениците можеха да държат в ръцете си копия на прабългарски оръжия – меч, сабя, боздуган, лък, камшик. По интересен за децата начин им се представи живота на прабългарите и бойните им умения. С картината “Заветът на хан Кубрат към своите синове” третокласниците получиха нагледно и най-важния урок, че трябва да сме единни и обединени като нация. Специалисти по история са разработили поредица от открити уроци, които се провеждат от преподаватели, доброволци от Фондация “Въздигане”. Провеждането и съдържанието на откритите уроци е съобразено с учебната програма. Те са съобразени също и със законовите изисквания и правилата за протичане на учебния процес в съответното училище. Откритият урок по родолюбие се провежда в продължение на 40 минути. Преди това на 21 януари районната администрация беше домакин на състоялата се среща между директорите на училищата в район "Триадица" и представители на Фондация “Въздигане”. Целта на съвместната работа между столичния район "Триадица" и Фондация “Въздигане” е да се представят нови начини, по които да се изучава историята на България и запазване на българската идентичност, на традициите и народното творчество. Общата инициатива “Аз съм българче” по съдържание и обхват на темите ще се показва на учениците по нов, модерен начин и използвайки най-нови технологии. В проекта “Аз съм българче” ще се наблегне на възпитаването у децата и младите хора на любовта към българската история и култура, към историческата и художествената литература. Цветомир Цанев от Фондация “Въздигане” разясни, че задачата им е децата "да се асоциират с националните ни герои". Идеята е още, всяко от училищата да получи като подарък мини-музей - витрини. В тях ще има реплики на тракийски съкровища, отливки на българските царе. Освен това в Южния парк идеята е да има на открито постоянна музейна експозиция. "Оценяваме високо съдействието и съпричастността на кмета инж. Терзиев към родолюбивата ни кауза”, допълни Цветомир Цанев от Фондацията. Директорите на училищата от район "Триадица", които искат да станат част от проекта, могат да подадат заявление в районната администрация, отдел “Хуманитарни дейности”.

comment 0
visibility 1489

След инфраструктурното обсъждане за кв. „Манастирски ливади – Изток“

На състоялото се публично обсъждане за инфраструктурното развитието на кв. „Манастирски ливади – Изток“, главният архитект на Столична община Здравко Здравков заяви, че в София няма да се строят нови сгради, ако теренът за строежа им не граничи с общински, за да се създаде нужната инфраструктура. Здравков допълни, че вече не дава разрешителни за строеж с подписан договор за право на преминаване, тъй като това пречи на изграждането на улиците. И като потвърждение, че това важи за всички, каза, че не е дал разрешение за нов строеж и на свързваната с Валентин Златев Джи Пи груп. В обсъждането участваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Елен Герджиков, зам. – кметове, общински съветници. Живеещите в квартала поискаха да се построят училище, детска градина, здравно заведение; в квартала да има зелени площи, да се оправи инженерната и транспортна инфраструктура. Тези свои искания те поставиха и в края на октомври, когато протестираха близо до дома на Йорданка Фандъкова. Главният архитект поясни, че вече има разрешение за строеж на детска градина, процедурата за училището е в съда и предстои подписването на договор за осигуряване на достъп на живеещите в квартала през паркинга на голяма верига детски магазини. До този момент 170 дка са вече на общински, но трябва още 300 дка. да бъдат отчуждени за изграждането на инфраструктурата в квартала, а за това ще са необходими 55 млн. лева.

comment 0
visibility 1447

Утре, ще се проведе обществено обсъждане за инфраструктурните проблеми на кв. "Манастирски...

По информация подадена от Инициативния комитет на кв. "Манастирски ливади-Изток" утре, в 16:30 часа, ще бъде проведено обществено обсъждане по повод засиленото строителство, и негодуванието на хората от съществуващата инфраструктура. Според гражданите на района в квартала липсват зелени площи, училища, детски градини... Събитието, ще бъде предавано онлайн на ФБ страницата на кв. "Манастирски ливади-Изток" и целта е да се обсъдят регулацията и наситеността на застрояванията, проблемите със озеленяването и бул. "Каблешков" и въобще, да се потърсят и намерят подходящите решения за подобряване на цялостната инфраструктура в района и изготвяне на детайлен устройствен план. Освен местните жители, на обсъждането се очаква присъствието и на Здравко Здравков - главен архитект на столицата, г-жа Йорданка Фандъкова, главният архитект и кметът на район „Триадица", активиски от НПО "Спаси София" и други лица. Столичният кмет заяви, че е наясно с исканията на гражданите и също, като тях усеща необходимостта от подобрения, като увери, че общината, ще следи под лупа проблемите им. И подчерта, че очаква прецизни действия и качествено планиране от страна на районните кметове.