Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3011
Бившата спортна зала Триадица в Гоце Делчев става ясла

Бившата спортна зала Триадица в Гоце Делчев става ясла

Бившата спортна зала „Триадица“ в столичния квартал Гоце Делчев се трансформира в ясла. Това сподели за БГНЕС зам.-кметът с ресор строителство Христо Вълчанов. Столична община ще финансира проекта, което възлиза на стойност 360 000 лв. с ДДС. Детското заведение ще бъде с две яслени групи. Те ще са отделни една от друга и за всяка една от тях ще има отделен вход, обясни Вълчанов. Проектът за превръщането на бившата спортна зала в детска ясла е по идея на инициативния комитет на „Манастирски ливади“. Изпълнителят на ремонта вече е избран. Предвижда се ремонтът да приключи септември. Зам. кметът обясни, че се планира разкриване и на още яслени групи на 4 локации. В квартал „Стрелбище“ на ул. „Червена роза“ ще бъде открита нова детска градина с 4 ясли и 4 градински групи. „В 35-та ясла могат да се сформират 4 нови яслени групи. Две яслени групи ще се обособят в 21-ва ясла в „Иван Вазов“, сподели Вълчанов и уточни, че в единия случай ще се изградят пристройки, а в другия ще има разширение на сграда.

comment 0
visibility 1389
Проверява се състоянието на речните корита на територията на Столична общин

Проверява се състоянието на речните корита на територията на Столична община

Прави се проверка за състоянието на речните корита от Дирекция "Околна среда" на Столична община, информират от администрацията на "Триадица".   Какво е състоянието на мостовете и подлезите след обилния дъжд на територията на "Триадица" провериха вчера зам.-кметът на района Христо Вълчанов и служители на отдел „Екология“.   Установи се повдигнато ниво на реките на ул. “Костенски водопад“, ул. “Луи Айер“, ул. “Тодор Джабаров“ и ул.“Григор Чешмеджиев“, както и на някои места донесени от водата клони, но няма предпоставки за аварийна ситуация и коритата са разчистени.   В подлеза на бул.“Тодор Каблешков“ се бе образувало наводнение, за което район „Триадица“ своевременно е потърсил съдействие от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“. При подобни ситуации асансьорите в подлезите спират, тъй като имат автоматична защита. Районната администрация провери и подлеза на бул.“Гоце Делчев“, където не са установени проблеми.   Район „Триадица“ ще продължава да следи състоянието на инфраструктурата и да взима навременни мерки за контрол и решаване на евентуално възникнали неблагоприятни обстоятелства.

comment 0
visibility 1572
Търси се дом за жена, пострадала при пожар на "Патриарх Евтимий" №61.

Търси се дом за жена, пострадала при пожар на "Патриарх Евтимий" 61

От район "Триадица" са се ангажирали да търсят помощ от социалните служби за настаняване на жена на 60 години. Тя пострада при пожар в апартамента си на бул.“Патриарх Евтимий“ 61.   От администрацията на района настояват тя да бъде настанена в подходяща институция и обгрижена от медицински екип.    От „Триадица“ бяха и на мястото на пожара заедно с представители на МВР. Проследено бе настаняването на обгорената жена в „Пирогов“. Вчера тя бе изписана от болницата.  

Реклама
comment 0
visibility 1521
Проверяват състоянието на мостовете и подлезите в Триадица (СНИМКИ)

Проверяват състоянието на мостовете и подлезите в Триадица (СНИМКИ)

Състоянието на мостовете и подлезите в столичния район „Триадица“ бе проверено зам.-кмета Христо Вълчанов и служители на отдел „Екология“. Проверката установи покачено ниво на реките на ул. “Костенски водопад“, ул. “Луи Айер“, ул. “Тодор Джабаров“ и ул.“Григор Чешмеджиев“. На някои места бяха констатирани донесени от водата клони, но няма предпоставки за аварийна ситуация и коритата са разчистени. В подлеза на бул.“Тодор Каблешков“ се бе образувало наводнение. За отстраняването му “ своевременно е потърсено съдействие от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“.При подобни ситуации асансьорите в подлезите спират, тъй като се задейства автоматична защита. Районната администрация провери и подлеза на бул.“Гоце Делчев“, където не са установени проблеми.

comment 0
visibility 1692
От "Триадица" провериха как са ремонтирани улици и тротоари

От "Триадица" провериха как са ремонтирани улици и тротоари

Как е направен ремонтът на тротоара на ул. "Георги Измирлиев" срещу 29 ДКЦ провериха зам.-кметът по строителството на „Триадица“ инж. Христо Вълчанов и специалисти от отдел „Инвеститорски контрол“.   Контролните органи обиколиха и останалите улици и тротоари, възложени от района през 2020 г. на фирма- изпълнител, с която районната администрация има сключен договор. Проверено бе гаранционното качество на строителните работи. Установени бяха малки проблеми, за които ще се напишат констативни протоколи и нередностите ще бъдат остранени.    

comment 0
visibility 1993
В Триадица затягат пропускателния режим в училищата

В Триадица затягат пропускателния режим в училищата

В столичния район „Триадица“ стартират засилени проверки по организацията на пропускателния режим в училищата. Районната администрация се самосезира след оплаквания на родители, че децата им се редят на опашкa в студа пред 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. В столичното 41 ОУ: Първокласници чакат на опашка за мерене на температура Кметът на района Димитър Божилов издаде заповед за създаването на комисия от специалисти, която да обиколи училищата и извърши обстойни проверки. Зам.-кметът по социални политики Руслан Баждеков ще ръководи комисията. Проверяващите ще следят и за спазването на останалите противоепидемични мерки – наличие и правилно използване на дезинфектанти, ръкавици, маски от страна на ръководствата на учебните заведения, преподавателския състав и учениците.

comment 0
visibility 1515
"Триадица" продължават с приема на заяления за кампанията "Топъл обяд"

"Триадица" продължава с приема на заяления за кампанията "Топъл обяд"

От район "Триадица“ обясниха в социалната мрежа,че продължават с приема на заявления за включване в кампанията „Топъл обяд“. С нея всеки ден се приготвя и се носи храна на  80 човека, които не могат да се грижат за себе си.    Който иска да се възползва от „Топлия обяд“, който включва супа, основно ястие и десерт, може да се обади на телефон 02/80 54 138 в работни дни.  

comment 0
visibility 2682
В столичното 41 ОУ: Първокласници чакат на опашка за мерене на температура

В столичното 41 ОУ: Първокласници чакат на опашка за мерене на температура

Дълга опашка от първокласници се изви тази сутрин пред входа на столичното 41 ОУ "Патриарх Евтимий" в София. Причината за колоната от малчугани в училищния двор е заради измерване на темепратурата при влизане в сградата. За голямото чакане съобщиха родители в социалната мрежа и публикуваха видео на опашката от първокласници. "Мерене на температура на 1 клас. Децата от 8.30 часа ще стоят отвън, защото няма организация на училището", коментира възмутена майка. 41 ОУ "Патриарх Евтимий" се намира на ул. Цар Самуил 41 в район Триадица. Децата от I до V клас  се върнаха в училище от 4 януари т. г. Вече четвърти ден са на училище. "Ако родителите не си водят децата в последната секунда, преди започване на часовете, няма да има струпване. Разговаряла съм с портиера и с медицинската сестра, защото децата са на по метър и половина. В 8.30 часа започват часовете и е редно в 8.10 часа да идват децата. ТОва не са само първокласници, а от I до IV клас", каза пред Столица.bg директорът на училището Александра Топалова.  

comment 0
visibility 1678
Измиха улици в Иван Вазов

Измиха улици в Иван Вазов

Улици в столичния квартал “Иван Вазов“ бяха измити от фирмата, отговаряща за чистотата в  район „Триадица“. Почистени бяха улиците „Димитър Манов“, „Ярослав Вешин“, „Забърде“, „Бурел“, „Михаил Буботинов“. От инспектората обясниха, че дейността е улеснена, след въвеждането на „Зелена зона“ в квартала. Общинските терени и тротоарите са били разчистени от неправилно паркирали автомобили.  От район „Триадица“ споделиха, че полагат усилия към постепенното обновяване на облика и на всички останали квартали.

comment 0
visibility 2296
Тече проектиране за изграждането на "Костенски водопад"

Започна проектиране за изграждането на "Костенски водопад"

Изграждането на ул. "Костенски водопад" трябва да продължи от бул."Тодор Каблешков" към ул."Васил Стефанов". С мандат на Столична община от  „Триадица“ проведоха успешни преговори със собствениците на имоти, попадащи в ул. “Костенски водопад“ за изкупуването им.    Такива преговори бяха проведени и със собствениците на имоти от ул.“Флора“, където предстои изграждането в участъка от бул.“България“ до ул.“Луи Айер“.   В момента тече проектирането на ул.“Костенски водопад“ и ул.“Флора“, като при финансиране от СО те могат да бъдат реализирани  в цялост.    

comment 0
visibility 2087
В Триадица ремонтират тротоари и подлези, подменят улични стълбове

В Триадица ремонтират тротоари и подлези, подменят улични стълбове

Продължават ремонтите на тротоари, огради и подлези в район „Триадица“. Готова е отсечката между ул. “Краище“ и ул. “Правда“, оправен е и тротоарът при 47 СУ „Христо Данов“ и срещу магазин Аванти. Това съобщи в седмичния си отчет кметът на район Триадица-Столична община Димитър Божилов. Ремонтни дейности продължават  по тротоара на ул. „Костенски водопад“ от ул. “Хайдушка гора“ до ул.“ Нишава“. Подготвя се основата преди асфалтиране по ул. „Марин Големинов“ от ул.“Ген. Иван Колев“ до ул. „Емилиян Станев“. Правят се кръпки и между бул. „Черни връх“ и ул. „Ген. Иван Колев“. В подлезите се извършва подмяна на осветлението и се ремонтират таваните и стените, за да се премахнат течове. Подменят се и уличните стълбове на ул. „Ген Кирил Ботев“ в отсечката от бул. „Тодор Каблешков“ до ул.“Георги Измирлиев“. Скоро трябва да приключи и монтирането на оградата пред 47 СУ „Христо Данов“. В района продължава да се извършва социалната ни услуга „Патронажна грижа“ в условията на COVID-19. Чрез нея се помага на жители от квартала в нужда със закупуване и доставка на лекарства, плащане на данъци и такси, здравни грижи и помощ в домакинството. От услугата може да се възползват възрастни хора над 70 години, самотно живеещи, инвалиди. „Патронажната грижа“ ще продължи до месец април.

comment 0
visibility 1971
Ремонтират огради, подлези и тротоари в "Триадица"

Ремонтират огради, подлези и тротоари в "Триадица"

От  "Триадица" съобщиха в социалната мрежа кои са местата в района, където са ремонтирани подлези, огради и тротоари. Вече е готова отсечката между ул. “Краище“ и ул. “Правда“, оправен е и тротоарът при 47 СУ „Христо Данов“ и срещу магазин Аванти.   В момента се работи по тротоара на ул. „Костенски водопад“ от ул. “Хайдушка гора“ до ул.“ Нишава“. Подготвя се основата преди асфалтиране по ул. „Марин Големинов“ от ул.“Ген. Иван Колев“ до ул. „Емилиян Станев“. Правят се кръпки и между бул. „Черни връх“ и ул. „Ген. Иван Колев“.   В подлезите тече подмяна на осветлението и ремонт по таваните и стените. Също така върви подмяна на уличните стълбове на ул. „Ген Кирил Ботев“ в отсечката от бул. „Тодор Каблешков“ до ул.“Георги Измирлиев“.  

comment 0
visibility 4006
Отглеждат 4 кучета, заключени в мизерен апартамент на ул. Гургулят №28

Отглеждат 4 кучета, заключени в мизерен апартамент на ул. Гургулят №28

След подаден сигнал за жестоко отношение към 4 кучета, заключени в апартамент на ул.“Гургулят“ №28, бе извършена проверка от компетентните органи. Апартаментът бе посетен от кмета на район „Триадица“ Димитър Божилов, аварийна група на Столична община, специалисти от отдел „Контрол на строителството”, служители на 4 РПУ и екип на Общинско предприяти „Екоравновесие“. В жилището е имало сериозен теч, който наводнява останалите апартаменти в кооперацията. Домашните любимци са били отглеждани в мизерни условия. Животните бяха изведени от жилището и настанени в общинската ветеринарна клиника във Връбница. Кучетата ще бъдат прегледани от ветеринарен лекар и ще се полагат адекватни за тях грижи, обясниха от общината.

comment 0
visibility 1717
В Гоце Делчев тийнейджъри превърнаха детска площадка в бунище (СНИМКИ)

В Гоце Делчев тийнейджъри превърнаха детска площадка в бунище (СНИМКИ)

Тийнейджъри превърнаха детска площадка в столичния квартал „Гоце Делчев“ в сметище. Площадката между бл. №223 и 241 е станала място за пушене на цигари и пиене на алкохол, обясняват живущи в квартала. „Ежедневната картина е трошене на бутилки и разрушаване на детските съоръжения. На пейките е невъзможно да се седи. Поне да се махнат пейките, за да не се превръща градинката в свърталище на вандалите,“ коментира в социалната мрежа възмутена столичанка. Тя сподели, че често младежите разхождат и големи кучета в градинката. Около детската площадка се търкалят бутилки и стъкла. 

comment 0
visibility 1611
Изграждат площадка за пътна безопасност в двора на 121 СУ Георги Измирлиев

Изграждат площадка за пътна безопасност в двора на 121 СУ Георги Измирлиев

Модерна площадка за пътна безопасност ще бъде изградена в двора на 121 СУ „Георги Измирлиев“. Проектът е пред финализиране, съобщиха от администрацията на столичния район „Триадица“. Освен това в програмата на общината е заложено и поетапното реновиране на вече съществуващите площадки за пътна безопасност във всички училища и детски градини в района. От изключителна важност е обучението на столичните ученици за правилата на движение , както и задълженията на пешеходците, разясниха в социалната мрежа от администрацията. 

Район Триадица

Територия и население на район Триадица

Столичният район Триадица заема площ от 9,8 кв. км. в пределите на район Триадица влизат жк. ”Гоце Делчев“, жк. ”Стрелбище“, жк. ”Иван Вазов“ и централна градска част, кв. ”Манастирски ливади“ I и II, жк. ”Южен парк“, западната част на кв. ”Кръстова вада“. Преди години район Триадица се е наричал Благоевски районен народен съвет. Населението на район Триадица надхвърля 65 000 души.

Транспорт в район Триадица

Транспорт в район Триадица

 Градският транспорт, който обслужва жителите на район Триадица е разнообразен. В район Триадица се движат трамваи № 1, 7, тролеи № 1, 3, 5, 6, 9, 10, 12, 19 и автобуси № 64, 72, 73, 74, 76, 83, 102, 202, 204, 604.

Здравеопазване в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

За здравето на живеещите на територията на район Триадица грижа имат елитни болнични заведения. В район Триадица се намира Военномедицинска академия. Когато става дума за Военномедицинска академия, всеки си мисли за невероятен професионализъм, перфекционизъм, огромен опит, модерно оборудване и отговорност. Създадена през 1891 г. като гарнизонна болница, ВМА непрекъснато се развива. Това се случва благодарение на всеотдайността и огромния професионализъм на лекарите, които работят в болничното заведение.

Неусетно ВМА в район Триадицастава високотехнологична болница, оборудвана с най-модерната медицинска техника. Там работят най-добрите лекари в страната.

На територията на район Триадица е разположена и Медицинска академия, позната и като Александровска болница. Тя е не само университетски, но и лечебен център. Тук се провежда 24-часов диагностично-лечебен процес. Болницата е база на Медицински университет София. Тук висшите медицински кадри провеждат своята специализация и следдипломна квалификация. Александровска болница започва да работи през 1879 г. Тогава  е била Софийска първостепенна болница.

В район Триадица се намира Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Света София“ ЕАД. Тя е единствена по рода си в страната. В нея се предоставя качествена и изключително достъпна болнична помощ за лечение на белодробни заболявания.

В пределите на район Триадица е и  Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”. Заслуга за нейното съществуване е на Княгиня Мария-Луиза Открита е през 1903 г. Днес това е една от най-модерните и добри акушеро-гинекологични болници в страната.

В район Триадицафункционира още една известна и добра болница -  болница Лозенец. МБАЛ „Свети Иван Рилски“ също се намира в район Триадица. В болницата се намира най-голямата клиника по неврохирургия в страната, както и най-голямата клиника по ревматология.Клиниката по хематология и онкология и отделението по лъчелечение с център по радиохирургия са с най-съвременно оборудване. В тях се лекуват хора от цялата страна.

Образование в район Триадица

Образование в район Триадица

В район Триадица работят 8 детски градини и 12 училища.

20 ОУ “Тодор Минков” в район Триадица е открито през 1906 г. То е специализирано в изучаването на немски и френски език.

104 ОУ “Захари Стоянов“ в район Триадица е основано през 1925 г. и е специализирано в задълбоченото изучаване на информатика и математика, както и чужди езици в начален етап от обучението в училище.

22 СОУ “Георги С. Раковски” в район Триадица е основано през 1903 г като II Софийска мъжка гимназия. В него се набляга на чуждите езици и по конкретно английски и испански език.

В район Триадица се намира и 2 АЕГ „Томас Джеферсън“. Основният език, който се изучава тук, е английски език. Допълнително учениците могат да избират немски, испански и руски.

 На територията на район Триадица е позиционирана Национална гимназия по полиграфия и фотография. Тя единствена в страната обучава кадри за полиграфията и фотографията.

Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ също се намира в район Триадица. На територията на район Триадица е разположена и елитната Национална търговско- банкова гимназия. Тук се изучават търговият, банково дело, електронна търговия, митническа и данъчна администрация и др.

В район Триадица се намира и Медицински университет София. Това е най-старото медицинско учебно заведения. За своя база МУ използва 13 елитни столични болници.

Читалища в район Триадица

Читалища в район Триадица

Читалищата в район Триадица са същите средища на култура и просвета, както навсякъде в страната. Четирите читалища в район Триадица са наистина средища на културата.

В читалище „Д-р Петър Берон“ в район Триадица функционират следните школи и групи Хорово общество „Христина Морфова – Български славей”, Младежки танцов състав „ЖАР” и Балетно студио „Красимира Колдамова”. Към читалището музикална школа, школа за спортни танци, школа за изобразително изкуство, професионален камерен оркестър Колегиум Музикум „Банкя”.

Читалище “Иван Денкоглу” в район Триадицае най-старото в София.

Опера и театър в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Тъй като район Триадица се намира в централните части на столицата, тук се намират редица театри и концертни зали.

На територията на район Триадица е разположен Националния дворец на културата. НДК приютява Нов театър, театър „Азарян“ и пространство ДНК.

В район Триадица е намерил място и Кукления театър на столицата.

Музеи и галерии в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

В границите на район Триадица е разположен забележителният национален музей „Земята и хората“. Той се конкурира с много от големите музеи в световен мащаб за минералното богатство на Земята.

Национален музей за история на МВР също се намира в район Триадица. Той е създаден през 1907 г.

В район Триадица е настанен и Музей за съвременно изкуство, както и Мемориал „Гарнизонно стрелбище“. В единия от тунелите на стрелбището е разстрелян Никола Вапцаров. Днес в него се намира музей на политическото и националното помирение.

Музикален център „Борис Христов“ е разположен в район Триадица. В къщата е живял световно известния оперен певец Борис Христов. Днес, по волята на дарителя, в нея се намират арт-галерия, музейна експозиция и помещения за различни културни събития.

На територията на район Триадица се намира Артгалерия НДК. Тя е разположена на ниво -1. Галерия Париж, която се намира също в район Триадица, излага фигуративни и наивистичнипроизведения на съвременни художници.

Спортни съоръжения в район Триадица

В район Триадица има разнообразни спортни съоръжения, които са на разположение както на професионалистите, така и на гражданите.

На територията на район Триадица е  разположена Универсална спортна зала “Триадица”. В район Триадица е и Стадион „Раковски“. Той предлага 5000 седящи места. Открит е през 1955 г.

Плувен комплекс „Спартак“ също се намира в район Триадица. Комплексът има закрити и открит басейн, както и зали за фитнес, аеробика, йога, карате. На разположение на спортуващите е модерен СПА център.

Територия и население на район Триадица

Транспорт в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

Образование в район Триадица

Читалища в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

Спортни съоръжения в район Триадица

Прочетете още