Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1524
Чешмичка „Момченцето с козлето“ отново радва столичани

Чешмичка „Момченцето с козлето“ отново радва столичани (СНИМКИ)

Емблематичната за софиянци чешмичка „Момченцето с козлето“ в градинката „Буката“ е възстановена в автентичния ѝ вид, съобщават от район „Триадица“. Жителите на квартала са изпратили десетки стари и ценни фотографии, събирани и пазени през годините, които са помогнали на скулптора Андрей Врабчев да претвори истинската визия на чешмата, включително и чучурите. Нововъведение е съоръжението, което предоставя вода и на домашните любимци. Жителите на центъра и гостите на столицата днес имат възможността да се снимат с новата чешма, за да оставят и те своите спомени на поколенията.

comment 0
visibility 716
-

Представят модел на паметник на футболиста Георги Соколов - Соколето

Проектът за паметник на футболиста Георги Соколов - Соколето ще бъде представен на гражданите на Пазар "Иван Вазов", до спирката на трамваите, съобщават от район Триадица. Събитието ще е на 14 октомври от 17,00 часа. Предвижда се паметникът да бъде поставен на колелото на трамваите на ул. "Краище". Мястото е избрано като намиращо се в близост до дома на футболиста и в непосредствена близост стадион "Раковски". Идеята за паметник на Георги Соколов е на кварталната общност, проектът е дело на инициативен комитет, с подкрепата на район "Триадица". Сумата за създаването на паметника, който ще е от бронз и в цял ръст, е около 65 хиляди лева, които ще се събират с дарителска кампания. Футболистът е една от емблемите на столичният клуб "Левски", а през 2022 г. беше отбелязана 80-тата годишнина от рождението му.

comment 0
visibility 1251
-

Нова сграда за първолаци ще се строи към столичното 126 ОУ в "Триадица"

Напълно съгласуван е проектът за изграждане на нов корпус към 126 ОУ „П. Ю. Тодоров“ в столичния район Триадица, съобщават от районната администрация. Новият корпус ще бъде изграден на мястото на старата пристройка за първолаци. Проектът включва изграждане нови кабинети за учениците и физкултурен салон, при максимално запазване на съществуващата обстановка и пространства в двора на училището. Предстои издаване на разрешение за строеж и започване на процедура по възлагане изграждането на новия обект. Район Триадица осъществява и проект за адаптираната детска площадка за деца със специални потребности. Идеята се реализира в партньорство с проект "Различните деца на България". Площадката в Южен парк II част до Националния музей „Земята и хората“ ще представлява обособено място за игра, на което в момента се монтират съоръжения за игра. Откриването на адаптираната площадка се планира до две седмици, съобщават още от района.

Реклама
comment 0
visibility 2475
-

Над 70 нови заповеди за премахване на незаконни гаражи в "Триадица"

През изминалата седмица в администрацията на столичния район "Триадица" са постъпили над 70 нови заповеди за премахване на незаконни обекти, съобщават от района. Обектите са при улиците „Златишки проход“, „Котленски проход“, „Начо Иванов“ и „Дюлински проходи“ и „Траянови врата“. Целта е освобождаването на общинските терени и осигуряването на повече паркоместа. От района са били изготвени и изпратени за нови заповеди над 50 броя нови констативни актове за премахване на типови стоманобетонни клетки в кв. “Стрелбище“. Очаква се главният архитект на София да подпише заповедите, след което предстои демонтирането и извозването на клетките. Районната администрация ще продължи премахването на всички незаконни гаражни клетки в кварталите „Стрелбище“ и „Гоце Делчев“ до изчерпване на тяхната наличност, заявяват от администрацията.

comment 0
visibility 785
Пункт за опасни отпадъци работи в столичния кв. Стрелбище

Пункт за опасни отпадъци работи в столичния кв. Стрелбище

Пункт за опасни битови отпадъци ще работи днес в столичния район „Триадица“. Той ще бъде разположен от 8:30 ч. до 14:30 ч. в кв. „Стрелбище“, паркинг на ул. "Орехова гора" – в карето между бл. 22, бл. 27А и бл. 26, съобщават от Столичен инспекторат. Гражданите ще имат възможност безвъзмездно да предадат следните опасни битови отпадъци: -живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни). -лакове и бояджийски материали -домакински препарати и химикали -мастила и замърсени опаковки -фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност) и др. 0700 11 750 е универсалният тел. номер за запитвания и заявки.

comment 0
visibility 1249
-

Мобилният пункт за опасни отпадъци в "Триадица" ще е на ново място

Мобилният събирателен пункт за опасни отпадъци от домакинствата за район „Триадица" от тази година е самостоятелен и вече ще е с ново местоположение, съобщават от Столичния инспекторат. На 15 септември (петък) от 8.30 до 14.30 часа пунктът ще се намира в жк. Стрелбище, на паркинга на ул. "Орехова гора" в карето между бл. 22, бл. 27А и бл. 26. Гражданите ще имат възможност безвъзмездно да предадат следните опасни битови отпадъци: - Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни);- Лакове и бояджийски материали;- Домакински препарати и химикали;- Мастила и замърсени опаковки;- Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).

comment 0
visibility 2270
-

Срутването на строеж в "Манастирски ливади" отряза достъпа до околните блокове

Жители от столичния квартал „Манастирски ливади“ не могат да стигнат до домовете си, пътят пред блока им пропада заради стоеж в непосредствена близост. „На 20 август забелязахме първото срутване. Тогава ние взехме мерки и поставихме заграждения, за да не стане някакъв инцидент. Никакво отношение от никого не дойде, докато не сигнализирахме общината“, разказва пред btv Иво Горанов, домоуправител на съседен блок. Хората от близката сграда нямат достъп до домовете си, страхуват се от ново пропадане и затова минават през тревни площи. Строеж в "Манастирски ливади-изток" се срути, комуникациите в близките блокове спряхаСлед поредното пропадане в петък, на място беше кметът на район "Триадица" Димитър Божилов. Аварийните служби затворили цялата улица, но не последвали никакви други мерки – укрепване на стената или запълването на пропастта. „Това, което ние констатирахме при проверката е, че не е изпълнен добре плана от строителя. Спестили са си желязо от укрепителните елементи, което е трябвало да бъде сложено по съответния проект. Имало е и други фактори, като това, че и самата алея не е изградена добре“, обясни и Димитър Божилов, кмет на район „Триадица“. От фирмата инвеститор се обръщат с извинение към всички потърпевши и уверение за извършване на всички необходими действия с цел максимално бързо решение на ситуацията. Подчертават, че като възложители на строителството не са се намесвали в техническите решения и изпълнението на изкопа и укрепването от страна на главния изпълнител. Проектантите вече са подготвили решенията за укрепването, уверяват инвеститорите.  

comment 0
visibility 1464
Кметът на Триадица за срутването на ул. Т.Джебаров: Ще има нови санкции

Кметът на Триадица за срутването на ул. Т.Джебаров: Ще има нови санкции

Спрян строеж в столичен квартал „Манастирски ливади“ се срути и спря тока на жилищен блок. Това съобщиха столичани във Фейсбук групата „кв. Манастирски ливади-Изток“. Обектът се намира на ул. “Тодор Джебаров” 43, а блокът, който е в непосредствена близост до изкопа, остана без електрозахранване. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи, че заедно с главния архитект на София Здравко Здравков са сезирали Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) София, която извърши проверка на аварията и разпореди незабавно укрепване на изкопа. „За този обект е издадено разрешение за строеж на средноетажна жилищна сграда от главния архитект на район "Триадица" Владимир Владов, който е подчинен на районния кмет Димитър Божилов. Очаквам от район "Триадица" информация за одобрените от тях строителни книжа и мерките за безопасност.“, заяви председателят на СОС. Със свое становище по проблема излезе и районният кмет на „Триадица“. Ето какво публикува Божилов в социалната мрежа:   Най-важното по казуса с пропадналата алея при строежа на ул. "Тодор Джебаров": На 20-ти август, след сигнал в групата посетих обекта заедно със служители на района. Констатирахме деформация и пропадане на алеята към бл. 43А. Трасето бе своевременно затворено за пешеходен и автомобилен достъп. Премахнати бяха и паркиралите там МПС. На място с мен бяха и представители на надзорната фирма. Още тогава им бе дадена задача да препдриемат действия по укрепване. На следващия ден сезирахме с нашите предписания ДНСК, строителя, инвеститора, надзора и комуналните дружества за случилото се и за рисковете, които се предвиждат. Реакция дойде единствено от надзорната фирма, която ангажира проектант за укрепването. Проектът, който ни бе представен обаче не беше издържан, защото най-малкото не отразяваше фактическата обстановка. Нашето становище бе и оставаше да се засипе целият изкоп максимално бързо. До днес нямахме реакция от ДНСК. След свличането на земните маси от алеята сезирахме всички ангажирани лица. На място проведох среща с колеги от НАГ, надзора и комуналните дружества, които възстановиха подаването на услуги и огледаха трасетата си (каналът, водопроводът и тръбите за газта са неувредени). Отделно осигурихме възможност на строителя да си набавя земни маси от строежи в близост. По обяд разбрах, че служителите на РДНСК нямат транспорт до обекта- осигурих им. Съгласно предписанията на РДНСК следва да изпълнят спешни аварийни дейности по укрепване на улицата. Под спешни се разбира веднага. Ще се работи до тогава, докато не се констатира, че няма опасност от нови свличания. Ще следя за това изпълнение лично, заедно с моите експерти. А сега към причините за всичко случващо се. Строежът е от категорията на района и главният ни архитект е издал валидно и законосъобразно разрешение. Изкопните дейности обаче не са изпълнени съгласно одобрените архитектурни книжа, а със съществени отклонения. Не е спазена дебелината на укрепващите пилоти, не са монтирани всички подпорни елементи. За качеството на самата алея също имаме резерви- с просто око е видно, че не е изпълнена съгласно задължителните нормативи. От там насетне всички виждаме резултата. И понеже възниква и логичния въпрос кой какви санкции ще понесе, отговарям: от наша страна са съставени актове още за първото нарушение от края на август. Сега ще се съставят и нови. Независимо от това, че ще се налагат най-високите размери на глоби, далеч по-важна е ролята на РДНСК и ДНСК, които могат да отнемат лицензи на строители, надзорници и да санкционират отговорните лица по начин, който да даде урок на всички занапред. Поне това беше моята молба към колегите от РДНСК днес. Благодаря на всички, които реагираха и веднага ни сигнализираха за инцидента! Ще следя казуса от първа ръка, като няма да допусна "минаване между капките" или компромиси, особено по отношение безопасността на хората от квартала.

comment 0
visibility 823
-

Възрастна жена стана жертва на пропаднала шахта в столичния Гоце Делчев

Възрастна жена стана жертва на разбитият тротоар на ул. Славовица в столичният квартал Гоце Делчев, разказа пред Нова телевизия свидетелка на инцидента. Миглена Коева, която се притекла на помощ на възрастната жена, разказва, че настилката редовно става предпоставка за инциденти, деца и възрастни често се спъват в стърчащата шахта, но за първи път инцидентът е по-сериозен. Възрастната жена се движела бавно, с бастун, спънала се и си ударила главата. "Имаше много кръв, раната на челото ѝ изглеждаше сериозна. Не успяхме да спрем кръвта и викнахме линейка, която дойде сравнително бързо”, разказва очевидката. Жената е приемала и медикаменти, била е откарана за преглед в болница. „Шокиран съм от случая. Надявам се жената да се възстанови бързо. Тротоарът е сравнително нов. Налице е пропадане. На около 200 м. от тук вече сме работили по тротоара около училището. Имаме проект за реализация на основен ремонт, който се съгласува с комуналните дружества в момента. Предстои да бъде разширен тротоарът от бул. България до ул. Костенски водопад, но специално тук ще възложим изпреварващи ремонтни дейности, за да обезопасим мястото. Това ще бъде извършено възможно най-скоро”, коментира кметът на район „Триадица” Димитър Божилов.    

comment 0
visibility 4132
-

Премахнаха незаконни маси по ул. Солунска

През последната седмица на август от район Триадица и Столичен инспекторат предприеха принудително премахване на маси и хладилници, неправомерно разположени по централната улица „Солунска“. Кметът на „Триадица“ Димитър Божилов участва в съвместните проверки, извършени от служители от отдел „Регистрация и контрол на търговската дейност“ и Столичен инспекторат. Проверките се извършиха в търговски обекти на ул. “Солунска“, разположили подвижни съоръжения без необходимите документи, съобщават от районната администрация. Съставени бяха протоколи за констатираните нарушения. На собствениците, които не изпълниха дадените предписания бяха иззети принудително подвижните съоръжения и се съставиха актове.

comment 0
visibility 33936
-

12 000 лева ще плащат за обезщетение собственици на незаконни гаражни клетки в "Триадица"

Столичният район "Триадица" спечели първото дело по двете обжалвани заповеди за принудително премахване на две гаражни клетки на ул. „Хайдушка гора“ в кв. Стрелбище, съобщиха от районната администрация. Жалбите бяха заведени непосредствено преди физическия демонтаж на незаконните обекти, което наложи премахването им да бъде отложено до приключване на съдебните дела, пипомнят от района. Теренът е отреден за изграждане на общински паркинг. С обжалването на заповедите от районната администрация са констатирали реалните ползватели на клетките. Към тях е била отправена официална покана за заплащане на обезщетение за неправомерно ползване на общинския терен под клетките за изминалите три години. Поканата се връчва чрез частен съдебен изпълнител и възлиза на 12 хил. лв. за една клетка. В случай на неизпълнение, районът ще инициира необходимите съдебни процедури и ще събере общинското вземане по предвидения за целта ред. Предстои и изпращане на доброволна покана за разходите за отложения демонтаж, както и за предстоящия, както и налагане на законоустановената глоба по ЗУТ, поясняват от "Триадица". В края на миналия месец бяха премахнати още осемнадесет незаконни гаражни клетки на ул. “Бадемова гора“ в района. Изпълнението на програмата за цялостно освобождаване на общинските терени от незаконните обекти продължи и по улиците и междублоковите пространства при „Боянски водопад“, „Твърдишки проход“, „Златни врата“, „Котленски проход“, „Дюлински проход“ и „Начо Иванов“.

comment 0
visibility 1070
Ремонт променя движението в ж.к. Стрелбище

Ремонт променя движението в ж.к. Стрелбище

Заради ремонта, който започна преди дни на ул. “Дедеагач“, се въвежда обходен маршрут по ул. „Мила родина, ул.“ Първан Тошев“ и безименна улица, съобщават от администрацията на столичния район „Триадица“. Временната организация на движението ще продължи, докато тече ремонтът. За този период се забранява спирането и престоя на автомобили по безименната улица. За целта са поставени съответните знаци. „Молим гражданите на кв. „Стрелбище“  да се съобразяват с временните правила и се извиняваме за причиненото неудобство.“, апелират от местната администрация.

comment 0
visibility 1580
Столичната ул. Дедеагач ще бъде основно ремонтирана

Столичната ул. Дедеагач ще бъде основно ремонтирана

Започва ремонт на ул. "Дедеагач" в частта от бул. "П. Ю. Тодорв" до ул. "Мила Родина". Дейностите ще обхванат улично платно и двата тротоара, с подходи към входовете, съобщава кметът на столичния район „Триадица“ Димитър Божилов. Предстои да се обособят още дъждоприемни шахти, защото участъкът се явява най-ниска точка за карето. „За състоянието на улицата се изписа много. Пяха се дори и песни. Анализът ни показа, че частичен ремонт е труден за реализация, да не казвам безсмислен. Ето защо концентрираме усилия в тази част на квартала, където обособихме нов паркинг, временен път (на мястото на старата изоставена къща, която премахнахме) и нов тротоар при паркинга. Финансирането също бе предизвикателство, защото общината все още няма одобрен бюджет, но постигнахме консенсус с колегите от Столична община, за което им благодаря“, посочва кметът Божилов. Най-важното за предстоящите ремонтни дейности: - Ще се работи на етапи, които позволяват достъп до общинския паркинг. Неудобство ще има, но ще се опитаме да го сведем до разумни граници. Извинявам се предварително за причиненото неудобство; - Ремонтът на целия обект ще продължи 30 дни, при нормални климатични условия; - За обход се препоръчва временния път между “Дедеагач” и “Майор Първан Тошев”,, които ще бъде рехабилитиран идните дни. На това трасе ще забраним временно паркирането и престоя, защото алеята трябва да осигури двупосочна проходимост.    

comment 0
visibility 1811
Художници от Бразилия, Колумбия и България преобразяват столичен булевард

Художници от Бразилия, Колумбия и България преобразяват столичен подлез (СНИМКИ)

Подлезът на бул. “България“ и бул. “Тодор Каблешков“ в София се преобразява с красив стенописен проект „Сезони“, обединяващ артисти от Бразилия, Колумбия и България. По проекта район „Триадица“ е партньор на Фондация Visionary. Творческият замисъл е да се популяризира градското изкуство и да се насочи вниманието върху природата. Хората ще имат възможност да се потопят в магията на четирите сезони, както и да се замислят как би могло да се запази равновесието и многообразието. „Сезони“ е поредният проект на територията и с пълната подкрепа на район „Триадица“. По предложение на районната администрация върху стената на 126 ОУ „Петко Ю. Тодоров“ преди дни бе реализиран стенописът „Взаимовръзки“ отново с акцент върху природата и дело на талантливите артисти от Фондация Visionary и техните международни партньори.

comment 0
visibility 2168
-

Затварят за ремонт ул. Емилиян Станев в София

Започва ремонт на ул. “Емилиян Станев“ в участъка от бул.“Тодор Каблешков“ до ул. „д-р Борис Вълчев“, съобщават от район Триадица в столицата. Началото на строителните дейности е на 17 август, четвъртък, а реконструкцията ще протече в общо осем етапа. На първия етап ще се ремонтира участъкът от бул. „Тодор Каблешков“ до ул.“Джон Атанасов“.Обходните маршрути са следните:- От ул. “Хенрих Ибсен” -по ул.“Иван Андонов“ на юг до ул. “Акад. Вера Мутафчиева“ и на изток по същата улица до ул.“Емилиян Станев”;- От бул.“Черни връх“ - по ул. “Джон Атанасов” на запад до ул.“Емилиян Станев“. Вторият етап на ремонта е от ул.“Джон Атанасов“ до ул.“Вили Казасян“.Обходните маршрути са следните:- От ул. “Хенрих Ибсен” - по ул. “Иван Андонов“ на изток по ул. “Акад.Вера Мутафчиева“, на юг по ул. “Янкул Хрельовски“ и на запад по ул.“Вили Казасян“ до ул.“Емилиян Станев“;- От бул.“Черни връх“- по ул.“Асен Йорданов“ на запад до ул. “Емилиян Станев”.По отношение и на двата етапа район „Триадица“ препоръчва и следния обходен маршрут:От ул.“Хенрих Ибсен“ на юг по „Никола Крушкин - Чолака до ул. „Асен Йорданов“ и след това на изток по същата улица до ул. “Емилиян Станев”. На 17.08.2023г. се затваря за движение ул. „Емилиян Станев“ в участъка от бул. “Тодор Каблешков“ до ул. „Вили Казасян“ поетапно, във връзка със стартиране на строителството на обект: „Изграждане на ул. “Емилиян Станев“ в участъка от бул. “Тодор Каблешков“ до ул. “д-р Борис Вълчев“, район Триадица - I Етап, включително съпътстваща техническа инфраструктура и газоснабдяване“. Изпълнението на ремонтните дейности ще бъде извършено на осем етапа с пълно затваряне на предвидения за ремонт участък и осигуряване на обходни маршрути. Проектът е съобразен с котите на походите към прилежащите имоти. В участъка от бул. „Тодор Каблешков“ до ул. „Акад. Вера Мутафчиева“ се предвижда запазване на съществуващата ширина на платното за движение, която е 10,30м и полагане на нови асфалтови пластове. В останалата част от разглеждания участък е предвидено изграждането на платно за движение с ширина 7.00м и двустранни тротоарни платна с минимална ширина 2.0м. Тротоарната настилка е с ширина от 2.00м до 3.00м. Тротоарите са ще се изпълнят от пясъчен асфалтобетон. На местата на пешеходните пресичания в кръстовищата са предвидени тактилни плочи и понижение на бордюрите до ниво асфалтова настилка за облекчаване на придвижването на лица в неравностойно положение. Проектът предвижда още ново улично осветление и реконструкция на електрически, телекомуникационни и газоразпределителната мрежи.

Район Триадица

Територия и население на район Триадица

Столичният район Триадица заема площ от 9,8 кв. км. в пределите на район Триадица влизат жк. ”Гоце Делчев“, жк. ”Стрелбище“, жк. ”Иван Вазов“ и централна градска част, кв. ”Манастирски ливади“ I и II, жк. ”Южен парк“, западната част на кв. ”Кръстова вада“. Преди години район Триадица се е наричал Благоевски районен народен съвет. Населението на район Триадица надхвърля 65 000 души.

Транспорт в район Триадица

Транспорт в район Триадица

 Градският транспорт, който обслужва жителите на район Триадица е разнообразен. В район Триадица се движат трамваи № 1, 7, тролеи № 1, 3, 5, 6, 9, 10, 12, 19 и автобуси № 64, 72, 73, 74, 76, 83, 102, 202, 204, 604.

Здравеопазване в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

За здравето на живеещите на територията на район Триадица грижа имат елитни болнични заведения. В район Триадица се намира Военномедицинска академия. Когато става дума за Военномедицинска академия, всеки си мисли за невероятен професионализъм, перфекционизъм, огромен опит, модерно оборудване и отговорност. Създадена през 1891 г. като гарнизонна болница, ВМА непрекъснато се развива. Това се случва благодарение на всеотдайността и огромния професионализъм на лекарите, които работят в болничното заведение.

Неусетно ВМА в район Триадицастава високотехнологична болница, оборудвана с най-модерната медицинска техника. Там работят най-добрите лекари в страната.

На територията на район Триадица е разположена и Медицинска академия, позната и като Александровска болница. Тя е не само университетски, но и лечебен център. Тук се провежда 24-часов диагностично-лечебен процес. Болницата е база на Медицински университет София. Тук висшите медицински кадри провеждат своята специализация и следдипломна квалификация. Александровска болница започва да работи през 1879 г. Тогава  е била Софийска първостепенна болница.

В район Триадица се намира Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Света София“ ЕАД. Тя е единствена по рода си в страната. В нея се предоставя качествена и изключително достъпна болнична помощ за лечение на белодробни заболявания.

В пределите на район Триадица е и  Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”. Заслуга за нейното съществуване е на Княгиня Мария-Луиза Открита е през 1903 г. Днес това е една от най-модерните и добри акушеро-гинекологични болници в страната.

В район Триадицафункционира още една известна и добра болница -  болница Лозенец. МБАЛ „Свети Иван Рилски“ също се намира в район Триадица. В болницата се намира най-голямата клиника по неврохирургия в страната, както и най-голямата клиника по ревматология.Клиниката по хематология и онкология и отделението по лъчелечение с център по радиохирургия са с най-съвременно оборудване. В тях се лекуват хора от цялата страна.

Образование в район Триадица

Образование в район Триадица

В район Триадица работят 8 детски градини и 12 училища.

20 ОУ “Тодор Минков” в район Триадица е открито през 1906 г. То е специализирано в изучаването на немски и френски език.

104 ОУ “Захари Стоянов“ в район Триадица е основано през 1925 г. и е специализирано в задълбоченото изучаване на информатика и математика, както и чужди езици в начален етап от обучението в училище.

22 СОУ “Георги С. Раковски” в район Триадица е основано през 1903 г като II Софийска мъжка гимназия. В него се набляга на чуждите езици и по конкретно английски и испански език.

В район Триадица се намира и 2 АЕГ „Томас Джеферсън“. Основният език, който се изучава тук, е английски език. Допълнително учениците могат да избират немски, испански и руски.

 На територията на район Триадица е позиционирана Национална гимназия по полиграфия и фотография. Тя единствена в страната обучава кадри за полиграфията и фотографията.

Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ също се намира в район Триадица. На територията на район Триадица е разположена и елитната Национална търговско- банкова гимназия. Тук се изучават търговият, банково дело, електронна търговия, митническа и данъчна администрация и др.

В район Триадица се намира и Медицински университет София. Това е най-старото медицинско учебно заведения. За своя база МУ използва 13 елитни столични болници.

Читалища в район Триадица

Читалища в район Триадица

Читалищата в район Триадица са същите средища на култура и просвета, както навсякъде в страната. Четирите читалища в район Триадица са наистина средища на културата.

В читалище „Д-р Петър Берон“ в район Триадица функционират следните школи и групи Хорово общество „Христина Морфова – Български славей”, Младежки танцов състав „ЖАР” и Балетно студио „Красимира Колдамова”. Към читалището музикална школа, школа за спортни танци, школа за изобразително изкуство, професионален камерен оркестър Колегиум Музикум „Банкя”.

Читалище “Иван Денкоглу” в район Триадицае най-старото в София.

Опера и театър в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Тъй като район Триадица се намира в централните части на столицата, тук се намират редица театри и концертни зали.

На територията на район Триадица е разположен Националния дворец на културата. НДК приютява Нов театър, театър „Азарян“ и пространство ДНК.

В район Триадица е намерил място и Кукления театър на столицата.

Музеи и галерии в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

В границите на район Триадица е разположен забележителният национален музей „Земята и хората“. Той се конкурира с много от големите музеи в световен мащаб за минералното богатство на Земята.

Национален музей за история на МВР също се намира в район Триадица. Той е създаден през 1907 г.

В район Триадица е настанен и Музей за съвременно изкуство, както и Мемориал „Гарнизонно стрелбище“. В единия от тунелите на стрелбището е разстрелян Никола Вапцаров. Днес в него се намира музей на политическото и националното помирение.

Музикален център „Борис Христов“ е разположен в район Триадица. В къщата е живял световно известния оперен певец Борис Христов. Днес, по волята на дарителя, в нея се намират арт-галерия, музейна експозиция и помещения за различни културни събития.

На територията на район Триадица се намира Артгалерия НДК. Тя е разположена на ниво -1. Галерия Париж, която се намира също в район Триадица, излага фигуративни и наивистичнипроизведения на съвременни художници.

Спортни съоръжения в район Триадица

В район Триадица има разнообразни спортни съоръжения, които са на разположение както на професионалистите, така и на гражданите.

На територията на район Триадица е  разположена Универсална спортна зала “Триадица”. В район Триадица е и Стадион „Раковски“. Той предлага 5000 седящи места. Открит е през 1955 г.

Плувен комплекс „Спартак“ също се намира в район Триадица. Комплексът има закрити и открит басейн, както и зали за фитнес, аеробика, йога, карате. На разположение на спортуващите е модерен СПА център.

Територия и население на район Триадица

Транспорт в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

Образование в район Триадица

Читалища в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

Спортни съоръжения в район Триадица

Прочетете още