Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1086
-

Студенти създават пластики от изсъхнали дървета в Южния парк

Студенти на Националната художествена академия от специалностите „Резба и Метал“ към Факултета за приложни изкуства и дизайн ще използват три изсъхнали дървета в Южния парк, за да създадат художествени произведения от дърво в комбинация с метал, посветени на птиците, съобщават от Столичната община. Младите хора работят под ръководството на доц. Р. Цанев и гл. ас. В. Шишков. Техните проекти са посветени на птиците, като по този начин тематично са обвързани със средата, в която са поставени – Алеята на птиците в Южния парк. Петя Танева и Цветан Панайотов представят интерпретация на гнездо с три яйца, монтирана в горната част на една от трите вертикали – универсален символ на живота. Магдалена Стоянова, Маринела Миланова и Георги Камбуров използват традиционна техника от областта на дърворезбата – врязан релеф в ствола на дървото, на което в горната част ще бъде поставена пластика на сова. Върху третата вертикала Василена Станчева ще представи стилизирана композиция „Кълвач“, която ще бъде и препратка към съществуващата в парка пластика „Синигер“. Модулната пластика на Денилин Георгиев представлява пейка, обединяваща трите дървета. Формата и движението са провокирани от реката, която преминава в непосредствена близост до скулптурите. Практиката на студентите се осъществява благодарение на сътрудничеството на Столичната община и Национална художествена академия, а за реализирането на идеите съдействат ландшафтен архитект Милена Васева, директор на общинско предприятие „Паркове и градски градини“ на Столична община и ландшафтен архитект Ставри Фотев, технически ръководител по поддържане на Южен парк – трета част.

comment 0
visibility 561
-

Подлезите в "Триадица" - недостъпни за майки с колички и хора с увреждания

За рампи за детски и инвалидни колички, които са напълно недостъпни, съобщават жителите на столичния район "Триадица". Рампите са в подлезите по протежение на бул. "България", разказа пред Нова телевизия жител от района, на който се налага всеки ден да пренася на ръка детската количка, за да може да достигне до спирката на трамвая и да се придвижи в града. Съществуващите в момента рампи не пасват и на практика не могат да се употребяват, което прави недостъпен и трамвая, защото единственият начин да се стигне до спирка на градския транспорт, е да се мине през подлеза. От общината съобщават, че рампите са изградени преди 40 години, а поддръжката им е в задълженията на районната администрация. От район "Триадица" пък казват, че в момента, в който от голяма община осигурят финансиране, имат готовност да изградят нови рампи, но с наличните средства и бюджет това не може да стане. Пипомняме, че наскоро беше извършен авариен ремонт на тавана и осветлението в подлеза на булевардите "България" и "Гоце Делчев", който пострада от пожар.

comment 0
visibility 632
Онлайн платформа следи за състоянието на детските градини в Триадица

Онлайн платформа следи за състоянието на детските градини в Триадица

Столичния район "Триадица" продължава усъвършенстването си в дигиталната сфера на общуване, съобщават от местната администрация. Миналата седмица зам.-кметът по социалните въпроси Руслан Баждеков се запозна с първия етап от въвеждането на платформата „OneBook“, която дава възможност на районната администрация да има контрол, в реално време, върху състоянието на детските градини, присъствието на децата, както и причините за тяхното отсъствие, седмичното разписание и дейностите по предмети. „Това ще доведе до максимално повишаване на оперативната връзка между района и детските градини ,която ще помогне за взимането на адекватни  и бързи решения в интерес на ръководствата на детските градини, родителите и децата“, посочват от администрацията на района. Вторият етап на нововъведението предвижда онлайн мониторинг на складовите наличности за хранителни стоки, дневните менюта и актуалните рецептурници за хранене на децата.

Реклама
comment 0
visibility 561
-

Премахнаха изоставена къща в столичния "Иван Вазов"

Старата и опасна изоставена сграда на някогашната механа „Боряна“ в кв.“Иван Вазов“, е разрушена, съобщават от районната администрация на "Триадица". Инициативата за премахването на изоставената постройка на ул. Бурел е на гражданите от квартала, подкрепена от кмета на район „Триадица“ Димитър Божилов и неговия екип. Повече от петнадесет години живеещите в близост подават жалби за самонастанили се в къщата лица, които палят огън, горят отпадъци, разнасят мърсотии и др. нередности, но проблемите оставаха нерешени. Последният случай, за който гражданите са сигнализирали, е само от преди няколко дни, от 7 март, когато пожарната отново се е отзовала на съобщение за пламъци от къщата. Днес, благодарение на районната администрация, сградата вече е премахната и на нейно място ще се изгради модерен и красив парк. В момента се разработва проект за новия парк и се очаква да започне поетапното му изграждане. Предстои разрушаването и на другата изоставена общинска къща на улицата, съобщават от района.  

comment 0
visibility 831
Изградиха детска площадка и фитнес на открито в столичния кв. Гоце Делчев

Изградиха детска площадка и фитнес на открито в столичния кв. Гоце Делчев

Жителите на квартал „Гоце Делчев“ вече имат напълно изградена модерна детска площадка и съоръжения за фитнес на открито, съобщават от администрацията на столичния район „Триадица“. Спортният кът се намира на ул. “Деян Белишки“, зад 73 СУ „Владислав Граматик“. „Идеята на район „Триадица“ беше да превърне едно неприветливо място с паркирали коли в средище на хора, които се забавляват и спортуват.“, посочват от местната администрация. Предстои да бъде изградена алея, която да свързва площадката с близкото училище, така че да е удобно за децата и младежите, които искат да спортуват.

comment 0
visibility 836
Ремонтираха таваните на подлези в Триадица

Ремонтираха таваните на подлези в Триадица

Таванът в подлеза на бул. “България“ и бул. “Гоце Делчев“ в София, който пострада при горенето на голямо количество кашони, вече е ремонтиран. Подновено е и осветлението в този участък, съобщават от администрацията на район „Триадица“. „За компрометирания участък вследствие на вандалския акт се очакват материали“, посочват от администрацията. Възстановен е таванът и в подлеза на бул. “България“ и бул. “Тодор Каблешков“ откъм хипермаркета, който беше разрушен. Освен това е подновено осветлението в подлеза на булевардите “Витоша” и “Пенчо Славейков”, откъм сграда Милениум. От районната администрация уточняват, че продължават и ремонтите по ул. “Шандор Петьофи “ и по ул. “Димитър Манов“, където беше монтирано ново улично осветление.

comment 0
visibility 636
Представят спектакъла „Една българка“ в Триадица

Представят спектакъла „Една българка“ в Триадица

В навечерието на националния празник 3 март моноспектакълът „Една българка“ по разказа на Иван Вазов ще бъде представен на сцената на читалище „Д-р Петър Берон“ 1926 г.“ в столичния район „Триадица“. Представлението ще се играе на 2 март от 19:00 ч. и е част от инициативата „Литературна гостоприемница“. Пред публиката ще застане актрисата Снежина Петрова гостува. Режисьор на пиесата е Десислава Шпатова. Композитор на музиката е Асен Аврамов. Според критиците това е спектакъл-урок – от тези, които помниш цял живот. За 65 минути Снежина Петрова превежда зрителите през литературния шедьовър „Една българка“ като изиграва повече от 20 персонажа. Спектакълът е отличен с Награда за цялостен спектакъл и Награда за авторска музика на театралния фестивал „Нова българска драма” в Шумен, 2022 година. Моноспектакълът „Една българка“ е насочен към широката театрална аудитория със специален фокус върху ученици от седмите класове, изучаващи едноименното произведение на Иван Вазов.

comment 0
visibility 691
-

Почистиха герба на София в подлеза на булевардите "България" и "Т. Каблешков"

По предложение на кмета на столичния район "Триадица" Димитър Божилов беше почистен гербът на София, който се намира в подлеза на булевардите “България” и “Т. Каблешков”. Това съобщиха от районната администрация в седмичния си отчет. Продължават ремонтните работи след вандалския палеж в подлеза на бул. “Гоце Делчев“, съобщават още от района. Пострадалата част от конструкцията ще бъде възстановена, проблемът с електрозахранването на магазините и осветлението вече е решен. Монтирана е и метална врата на помещение, обитавано доскоро от бездомни лица. От районната администрация водят разговори със Столична община за вариантите за цялостна подмяна на окачения таван в подлеза с растерен такъв. Ремонтни дейности са извършени в още два подлеза в района - ремонтирано и възстановено е осветлението на подлезите на пл. “Ручей” и при жк. “Бокар”.

comment 0
visibility 2122
-

Ремонтират тавана на подлеза на булевард "България" и "Гоце Делчев"

След вандалския акт на палене на хартии и отпадъци, в подлезът на столичните булеварди "България" и "Гоце Делчев" започна ремонт на покрива на съоръжението, съобщават от районната администрация на "Триадица". При ремонта на трамвайното трасе преди няколко години не е извършена качествена хидроизолация на трасето и от района настояват Столична община да предявят претенции пред изпълнителя на ремонта, обясни кметът Димитър Божилов наскоро. За сега от общината не са потърсили отговорност от изпълнителя. Районната администрация е взела решение окачените тавани на подлеза да бъдат заменени с растерни, вместо плътни, каквито са в момента. С улуци ще се улавя излишната вода и ще се отвежда в канализацията. Така от района се надяват да избегнат функционалния проблем с лошата хидроизолация на трамвайното трасе. В подлеза ще бъде монтирана и специална метална врата за изоставеното сервизно помещение, което бе подпалено наскоро. Целта е тя да възпрепятства вандалски прояви и да ограничава разпространението на евентуални пожари. Кметът на района Димитър Божилов, зам.-кметът инж. Христо Вълчанов и представители на отделите „Контрол по строителството“ и „Ръководство и контрол на търговската дейност“ извършиха проверка на обектите за хранене в подлеза. Проверката установи, че част от заведенията не разполагат с необходимата документация за правото на приготвяне на храна, както и нейната продажба, спазването на работно време и др. Един от обектите беше затворен, съобщават още от района. В същия подлез бе премахнат павилион в лошо състояние, което създава риск от инциденти с преминаващите граждани. Предстои премахване на още един павилион от територията на подлеза, съобщават от "Триадица".

comment 0
visibility 952
Изграждането на спортно игрище в кв. „Стрелбище“ навлиза в нов етап

Изграждането на спортно игрище в кв. „Стрелбище“ навлиза в нов етап

Първият етап от изграждането на комбинираното спортно игрище при бл. 97 и бл. 98 в столичния кв. “Стрелбище“ беше приет миналата седмица. Предстои започването на втори етап, съобщават от администрацията на район „Триадица. Продължението на проекта включва изграждането на нова настилка, съобразена с този тип игрища на открито, монтирането на спортни съоръжения, ново осветление и частично озеленяване и облагородяване на пространството. Освен това продължава ремонтът на ул. „Хан Аспарух“. Започва и реконструкцията на ул. “Димитър Манов“ и “Шандор Петьофи”.

comment 0
visibility 529
50 години любов: Двойка от Триадица отпразнува златна сватба

50 години любов: Двойка от Триадица отпразнува златна сватба

Семейство Дориана и Георги Захариеви от столичния район „Триадица“ отпразнуваха своята „златна“ сватба. Двойката си е казала заветното „Да“ преди 50 години. „Щастливи сме, че в район „Триадица“ се случва това прекрасно събитие. По този повод г-н Димитър Божилов – кмет на район „Триадица“ гостува на семейство Захариеви и поднесе подарък – икона на „Свети Георги Победоносец“, съобщават от районната администрация. Подаръкът не е избран случайно – светецът е патрон на района, а и г-н Захариев носи неговото име. Семейство Захариеви разказаха на какво се крепи техният петдесетгодишен семеен стаж – на любов, уважение и, разбира се, взаимни компромиси, споделяне на радости и неволи заедно. „Пожелаваме им от сърце да са здрави, да се обичат, да запазят и предават на своите деца и внуци своя невероятен дух и оптимизъм“, посочват от администрацията на район „Триадица“.

comment 0
visibility 922
На 14 февруари премахват 14 незаконни гаража от “Стрелбище” (СНИМКИ)

На 14 февруари премахват 14 незаконни гаража от “Стрелбище” (СНИМКИ)

Навръх 14 февруари в столичния ж.к. „Стрелбище“ ще бъдат вдигнати 14 незаконни гаражни клетки, съобщава кметът на район "Триадица" Димитър Божилов. Те са поставени до бл. 87 на бул. “П.Ю. Тодоров“. След премахването им ще бъде обособено място за свободно паркиране на хората от квартала. „Локацията е до Полиграфията и 129 ДГ, така че със сигурност просторът и въздухът ще са в плюс. Интересното отново е, че куките за вдигане, които вчера завариха от фирмата-изпълнител бяха отрязани по нощите. Открихме и прокопани канали с псевдо-укрепване в два от гаражите- явно са били сервиз.“, посочва районният кмет. Предвидено е дейностите да продължат до петък, но се правят опити работата да приключи по-рано, за да се пристъпи към следваща серия от премахване на незаконни гаражи в района.

comment 0
visibility 1289
-

Кметът на "Тиадица": Пожарът в подлеза на бул. България вероятно е умишлен

В един от най-големите подлези в столицата - този на булевардите "България" и "Гоце Делчев" в район "Тиадица" неизвестни лица запалиха пожар. Инцидентът се е случил през нощта на 10 срещу 11 февруари, а пораженията след инцидента са големи. От районната администрация съобщават, че почистването на подлеза вече е организирано, ще бъде потърсено съдействието на 04 РПУ на СДВР за изчерпателно разследване, включително и снемане на видеозаписите от охранителните камери. Днес към полицията ще бъде подадена молба записите да бъдат свалени и прегледани. Тече и процес на остойностяване на щетите, за да се извърши ремонт на тавана. Огънят е тръгнал от събрани боклуци, които са били подпалени, съобщи кметът на "Триадица" Димитър Божилов пред btv. Над зоната, в която е горял пожарът, в момента няма осветление, Той подчерта, че при всички положения не е случайно събитие, или става въпрос за вандалски акт, или за умишлен палеж. "Районът е отцепен от съображения за безопасност", каза още районният кмет. Той отбеляза, че ремонт на подлеза така или иначе е бил предвиден и без инцидента, предвидено е било да се подменят около половин декар осветителни тела и плоскости. За съжаление, сега ще трябват още средства. Към района има 14 подлеза за поддръжка, бюджета обаче е доста пестелив - около 40 000 лева, добави Божилов. Адекватният ремонт трябва да започне от изолацията на булеварда, трябва да включва и ремонт на тавана, за да може да се постигнат нормални условия в подлеза, отбеляза още той.    

comment 0
visibility 1073
След вандалщината: Подлезът на бул. България в София е почистен и обезопасе

След вандалщината: Подлезът на бул. България в София е почистен и обезопасен

След като неизвестни лица запалиха хартии и кашони в подлеза на бул. „Гоце Делчев“ и бул. „България“ в София, мястото вече е почистено, съобщават от Столичния инспекторат. Екипи от двата района – „Красно село“ и „Триадица“, предприеха своевременни действия по извозване на обгорелите отпадъци и обезопасяване на подлеза. За да се избегнат евентуални инциденти от падащи парчета от изгорялата част на тавана, инспекторите са поставили обезопасителна сигнална лента. Неизвестни гориха кашони в подлеза на бул. България в Триадица (СНИМКИ) Извършват се проверки на място. От страна на районната администрация „Триадица“ са започнали действия по компетентност за отстраняване на щетите.

comment 0
visibility 1576
Неизвестни гориха кашони в подлеза на бул. България в Триадица

Неизвестни гориха кашони в подлеза на бул. България в Триадица (СНИМКИ)

Снощи неизвестни лица са подпалили хартии и кашони в подлеза на булевардите “Гоце Делчев” и “България”, съобщава кметът на столичния район „Триадица“ Димитър Божилов. „Съоръжението така или иначе не е “цвете”, но с този инцидент положението става нетърпимо. Към района за поддръжка са зачислени всички подлези в “Триадица”. Бюджетирането няма да го коментирам, но за конкретния подлез основният проблем идва от некачествената изолация на булеварда и от заведенията за хранене, които запушват канализацията с отпадни води - две от тях затворихме преди година и нещо“, посочва районният кмет. Божилов уточнява, че в момента се извършва остойностяване на ремонта на тавана и се прави организация по почистването. „Ще изискам от колегите от 04 РУ към СДВР изчерпателно разследване, включително и снемане на видео записите, за да установим извършителите и те да бъдат подведени под отговорност, за да не остане този инцидент като поредната вандалщина от неизвестни, чийто масраф се плаща от публичните средства“, допълва кметът на „Триадица“.

Район Триадица

Територия и население на район Триадица

Столичният район Триадица заема площ от 9,8 кв. км. в пределите на район Триадица влизат жк. ”Гоце Делчев“, жк. ”Стрелбище“, жк. ”Иван Вазов“ и централна градска част, кв. ”Манастирски ливади“ I и II, жк. ”Южен парк“, западната част на кв. ”Кръстова вада“. Преди години район Триадица се е наричал Благоевски районен народен съвет. Населението на район Триадица надхвърля 65 000 души.

Транспорт в район Триадица

Транспорт в район Триадица

 Градският транспорт, който обслужва жителите на район Триадица е разнообразен. В район Триадица се движат трамваи № 1, 7, тролеи № 1, 3, 5, 6, 9, 10, 12, 19 и автобуси № 64, 72, 73, 74, 76, 83, 102, 202, 204, 604.

Здравеопазване в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

За здравето на живеещите на територията на район Триадица грижа имат елитни болнични заведения. В район Триадица се намира Военномедицинска академия. Когато става дума за Военномедицинска академия, всеки си мисли за невероятен професионализъм, перфекционизъм, огромен опит, модерно оборудване и отговорност. Създадена през 1891 г. като гарнизонна болница, ВМА непрекъснато се развива. Това се случва благодарение на всеотдайността и огромния професионализъм на лекарите, които работят в болничното заведение.

Неусетно ВМА в район Триадицастава високотехнологична болница, оборудвана с най-модерната медицинска техника. Там работят най-добрите лекари в страната.

На територията на район Триадица е разположена и Медицинска академия, позната и като Александровска болница. Тя е не само университетски, но и лечебен център. Тук се провежда 24-часов диагностично-лечебен процес. Болницата е база на Медицински университет София. Тук висшите медицински кадри провеждат своята специализация и следдипломна квалификация. Александровска болница започва да работи през 1879 г. Тогава  е била Софийска първостепенна болница.

В район Триадица се намира Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Света София“ ЕАД. Тя е единствена по рода си в страната. В нея се предоставя качествена и изключително достъпна болнична помощ за лечение на белодробни заболявания.

В пределите на район Триадица е и  Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”. Заслуга за нейното съществуване е на Княгиня Мария-Луиза Открита е през 1903 г. Днес това е една от най-модерните и добри акушеро-гинекологични болници в страната.

В район Триадицафункционира още една известна и добра болница -  болница Лозенец. МБАЛ „Свети Иван Рилски“ също се намира в район Триадица. В болницата се намира най-голямата клиника по неврохирургия в страната, както и най-голямата клиника по ревматология.Клиниката по хематология и онкология и отделението по лъчелечение с център по радиохирургия са с най-съвременно оборудване. В тях се лекуват хора от цялата страна.

Образование в район Триадица

Образование в район Триадица

В район Триадица работят 8 детски градини и 12 училища.

20 ОУ “Тодор Минков” в район Триадица е открито през 1906 г. То е специализирано в изучаването на немски и френски език.

104 ОУ “Захари Стоянов“ в район Триадица е основано през 1925 г. и е специализирано в задълбоченото изучаване на информатика и математика, както и чужди езици в начален етап от обучението в училище.

22 СОУ “Георги С. Раковски” в район Триадица е основано през 1903 г като II Софийска мъжка гимназия. В него се набляга на чуждите езици и по конкретно английски и испански език.

В район Триадица се намира и 2 АЕГ „Томас Джеферсън“. Основният език, който се изучава тук, е английски език. Допълнително учениците могат да избират немски, испански и руски.

 На територията на район Триадица е позиционирана Национална гимназия по полиграфия и фотография. Тя единствена в страната обучава кадри за полиграфията и фотографията.

Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ също се намира в район Триадица. На територията на район Триадица е разположена и елитната Национална търговско- банкова гимназия. Тук се изучават търговият, банково дело, електронна търговия, митническа и данъчна администрация и др.

В район Триадица се намира и Медицински университет София. Това е най-старото медицинско учебно заведения. За своя база МУ използва 13 елитни столични болници.

Читалища в район Триадица

Читалища в район Триадица

Читалищата в район Триадица са същите средища на култура и просвета, както навсякъде в страната. Четирите читалища в район Триадица са наистина средища на културата.

В читалище „Д-р Петър Берон“ в район Триадица функционират следните школи и групи Хорово общество „Христина Морфова – Български славей”, Младежки танцов състав „ЖАР” и Балетно студио „Красимира Колдамова”. Към читалището музикална школа, школа за спортни танци, школа за изобразително изкуство, професионален камерен оркестър Колегиум Музикум „Банкя”.

Читалище “Иван Денкоглу” в район Триадицае най-старото в София.

Опера и театър в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Тъй като район Триадица се намира в централните части на столицата, тук се намират редица театри и концертни зали.

На територията на район Триадица е разположен Националния дворец на културата. НДК приютява Нов театър, театър „Азарян“ и пространство ДНК.

В район Триадица е намерил място и Кукления театър на столицата.

Музеи и галерии в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

В границите на район Триадица е разположен забележителният национален музей „Земята и хората“. Той се конкурира с много от големите музеи в световен мащаб за минералното богатство на Земята.

Национален музей за история на МВР също се намира в район Триадица. Той е създаден през 1907 г.

В район Триадица е настанен и Музей за съвременно изкуство, както и Мемориал „Гарнизонно стрелбище“. В единия от тунелите на стрелбището е разстрелян Никола Вапцаров. Днес в него се намира музей на политическото и националното помирение.

Музикален център „Борис Христов“ е разположен в район Триадица. В къщата е живял световно известния оперен певец Борис Христов. Днес, по волята на дарителя, в нея се намират арт-галерия, музейна експозиция и помещения за различни културни събития.

На територията на район Триадица се намира Артгалерия НДК. Тя е разположена на ниво -1. Галерия Париж, която се намира също в район Триадица, излага фигуративни и наивистичнипроизведения на съвременни художници.

Спортни съоръжения в район Триадица

В район Триадица има разнообразни спортни съоръжения, които са на разположение както на професионалистите, така и на гражданите.

На територията на район Триадица е  разположена Универсална спортна зала “Триадица”. В район Триадица е и Стадион „Раковски“. Той предлага 5000 седящи места. Открит е през 1955 г.

Плувен комплекс „Спартак“ също се намира в район Триадица. Комплексът има закрити и открит басейн, както и зали за фитнес, аеробика, йога, карате. На разположение на спортуващите е модерен СПА център.

Територия и население на район Триадица

Транспорт в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

Образование в район Триадица

Читалища в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

Спортни съоръжения в район Триадица

Прочетете още