Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 121 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 63 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 594 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 738
Отлепени мраморни плочи на стълби застрашават хората в подлеза на "Гешов" и

Отлепени мраморни плочи на стълби застрашават хората в подлеза на "Гешов" и "България" (СН...

Разкъртени стълби и парапети в подлеза на столичния бул. "България" и "Иван Евст. Гешов" създават сериозна опасност за преминаващите пешеходци. Повече от месец стъпалата към подлеза са разбити и са отлепени големи мраморни плочи.  Освен, че затрудняват слизането към подземното съоръжение, могат да паднат върху краката на някой човек. За проблема сигнализираха пред Столица.bg редовнио преминаващи от там столичани. Подлезът на едно от най-натоварените кръстовища в столицата има голям пешеходен трафик и от там минават и деца за близките училища, сред които е и 51 "Елисавета Багряна", пред което вчера бяха освежени пешеходните пътеки за началото на учебната година. Разкъртените стълби са проблем и за възрастни хора. Избити големи мраморни парчета има и отстрани на парапета, който също е от камък. Според хората, подали сигнала щетите са от хулигански действия. Подлезът бе ремонтиран изцяло преди около 2 години, когато бе пусната и метростанцията на линия 3 на бул. България. Столичани се възмущават, че вместо от общината да се приберат мраморните плочи или да се ремонтира веднага, камъкът вече е надробен на парчета. 

comment 0
visibility 1208
И столичният "Иван Вазов" е вече в "зелена зона"

И столичният "Иван Вазов" е вече в "зелена зона"

Платеното паркиране в София се разширява и "зелената зона" "захапа" и столичния квартал "Иван Вазов". Живеещите там отдавна искаха да има ред и дисциплина в пракирането, особено зоната около входа на Южния парк, и след 3 години платеното паркиране е факт. По предложение на живущите в съседство, подкрепено от районния кмет Димитър Божилов, в кв. “Иван Вазов” пространството между блоковете 30 и 32 с вход откъм ул. “Ярослав Вешин” вече е в режим платено паркиране, съобщиха от район "Триадица", цитирани от БНР. Центърът за градска мобилност започва инвестиция с част от приходите от "зелената" зона в квартала, като от днес започва обособяване на регламентиран паркинг между блоковете 29, 28 и 27А в кв. “Иван Вазов”. В момента се работи по северния тротоар на ул. "Орехова гора" в участъка между ул. "Нишава" и ул. "Хайдушка гора". Предвидено е свързване на бул. "Гоце Делчев" с ул. "Нишава" посредством удобен пешеходен маршрут. На южната страна на улицата в посочения участък ще се ликвидира кална точка и ще се обособят места за паркиране, като пространството за престой на автомобили ще се оптимизира. Започва асфалтирането на ул. "Славовица", в участъка след 121-во СУ "Георги Измирлиев". Скоро предстоят строително-монтажни работи по полагане на асфалтова настилка с ширина 4 метра, която да осигури безопасен достъп до бул. "България". След окончателното придобиване на частните парцели в трасето на "Славовица", част от които бяха одобрени за изкупуване от Столичния общински съвет, улицата ще бъде двупосочна, съгласно одобрен транспортен план, съобщават от района.

comment 0
visibility 559
Показват начините за енергийно обновяване на жилищните сградите в Триадица

Показват начините за енергийно обновяване на жилищните сградите в Триадица

Жителите на София могат да се включат в Деня на отворени врати, организирани от Столична община по проекта „Интегрирани услуги за енергийно обновяване на жилищни сгради – SHEERenov”, финансиран от програма Хоризонт 2020 на Европейската комисия. Срещата в СО Район „Триадица“ ще се проведе на 14 септември от 11:00 до 13:00 часа на голямата поляна откъм бул. „Гоце Делчев“ в „Южен парк  III част“. По време на събитието ще бъде предоставена и информация относно проект ,,Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд” и проект  ,,Програма за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници в еднофамилни сгради и многофамилни сгради”, съобразно предвиденото в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Реклама
comment 0
visibility 817
Кметът на Триадица разказва за административния лабаринт да се подмени улич

Кметът на Триадица разказва за административния лабаринт да се подмени улична лампа

Как се сменя улична лампа по сигнал на граждани и в какъв административен лабиринт попада районният кмет, за да реши проблемът с осветлението по кварталните улици и пред жилищните блокове? За това разказа във фейсбук кметът на столичния район Триадица Димитър Божилов. Той е възмутен от бавното придвижване на сигналите на граждани, а неговото менние, че няма нищо по нормално от това да бъде осветено пред блокове, градинки и по улици в района. И оправданието винаги е "няма пари". Ето и разказа на районния кмет: Уличната лампа пред входа не работи или изобщо не съществува? Дразнещо е. И мен много ме дразни. Ето защо обяснявам какъв е горе-долу пътят на една преписка по такъв тип проблеми.1. Получаваме сигнала. Районът има договор за изграждане на ново и ремонт на налично осветление, НО не получаваме бюджет за него, въпреки исканията ни. И така- от 2020-та досега. Защото- нямало пари за осветление.2. Препращаме сигнала към отговорния ресорен зам.-кмет в Столична община и “Улично осветление”. Барем там имат пари.3. “Улично” връщат чинно писмо до Столична (и до нас в копие) с общо казано следното съдържание: “Да, бяхме на място, има проблем. За да светне тррябва …” и следват около 4-5 реда инженерен речник, който ще спестя на четящите. Дотук добре.4. Какво следва ли? Нищо. Ако някой мисли иначе- да се разходи вечер из кварталните улици. Защо ли- причината по т.1- нямало пари. Впрочем, поради същата причина от ресорната дирекция звъняли по телефона на колегите в райна да НЕ препращаме сигнали. Или иначе казано-защо да обръщаме внимание на сигналите на хората, като нямаме пари и няма да направим нищо.За мен това е несериозно и обидно.И преди да навлезем в полемиката защо органите в една европейска столица се замерят с писма, че нямат пари е редно да си изясним нещо друго.Осветените публични пространства са това, което различава градовете от горите, паланките и къмпингите. Осветлението е сигурност. Осветлението е безопасност. Осветлението е нещо задължително. И ако твърдиш, че нямаш пари за улично градско осветление, или си забравил на какъв ресор си зам.-кмет, или просто нямаш пари за осветление в Триадица. Конкретно за там.Аз обаче няма да позволя гражданите на нашия район да бъдат заложници на нечии лични предпочитания. Данъците, които Триадица вкарва в общинската хазна са милиони, а се молим за всеки ремонт и хората се радват като малки деца, когато някое освтително тяло вземе, че блесне. Това не в окей.На буквално ежедневна база ще изисквам от ресорното звено в Столична община, по официален път, ремонти по всички сигнали на хората, забатачени по реда на точки от 1 до 4 по-горе, докато не разбера, че всяка крушка по тези лампи е светнала.И за всеки следващ сигнал- също.А снимката- тя е от ремонта на тротара на “Орехова гора”- от “Нишава” до “Хайдушка гора”. Вчера от ресора ми отказаха да сменим 8 стълба, монтирани от затворници преди десетилетия, заедно с бетонните плочи, които премахваме и подменяме с плочки.Защото нямало пари.

comment 0
visibility 545
В "Триадица" монтират многофункционални чешми, издръжливи и на вандали

В "Триадица" монтират многофункционални чешми, издръжливи и на вандали

Ръководството на района "Триадица"-Столична община е одобрило визията за лесни за изработване и монтаж чешми, които да бъдат поставени на територията на района, похвалиха се във фейсбук от адиминстрацията. Съоръженията имат многофункционални характеристики, издръжливи на вандализъм и лесни за употреба, с фонтанки за малки, възрастни и резервоар за вода за домашни любимци. Предстои изготвяне на количествено-стойностна сметка и съгласуване с комуналния оператор Софийска вода, като първите обекти се очаква да се монтират идната година на пешеходната зона на бул. "Витоша", а след това и в кварталите на Триадица. През изминалата седмица от районната община са спрели отсичане на дървета в частен терен в кв. "Манастирски ливади- изток", ул. "413-та". Констарирано е, че разрешението за премахване, издадено преди години, не е прецизно и че засяга три броя кестени, които може да бъдат съхранени. Установени са и недостатъци на проектната документация на бъдещия строителен проект на мястото, който е спрян до отстраняване на нередовните части. От "Триадица" продължават работата по поддръжка на междублоковите пространства.  И в момента там се извършват много дейности по фрезоване и извозване на клони, както и по почистване на детски площадки. На площадката при бл. 41А в ж.к. “Геце Делчев” бе монтирано допълнително стъпало, по желание на ползващите съоръжението родители на малки деца. Монтирани бяха и две нови вратички на площадката за игра при бл. 97 и бл. 98 на ул. "Нишава", съобщават от районната администрация.

comment 0
visibility 503
-

В "Триадица" възстановяват заседанията на обществените съвети

Заседанията на обществените съвети на СО-район „Триадица“ се възстановяват от 8 септември, съобщават от районната администрация. Те ще се провеждат от 16:00 ч. чрез платформата ZOOM по следния график: 08.09.2022 г. за кв. „Център-Буката“, кв. “Здраве“ и кв. “Иван Вазов“15.09.2022 г. за кв. “Стрелбище“ и жк. “Гоце Делчев“29.09.2022 г. за кв.“Манастирски ливади-изток“ и кв. “Кръстова вада-Запад“

comment 0
visibility 898
Вандали разбиха два буса на район „Триадица“ (СНИМКИ)

Вандали разбиха два буса на район „Триадица“ (СНИМКИ)

Неизвестни лица изпотрошиха прозорците на два микробуса, собственост на столичния район „Триадица“. Едно от превозните средства се използва за превоз на трудноподвижни хора. За престъплението съобщи районният кмет Димитър Божилов. „Вандализирането на двата буса на района е недопустим акт. Едното МПС е специализиран превоз за хора с инвалидни колички и го ползваме често - при предоставянето на социални услуги от администрацията. Искрено се надявам вандалският акт да не е политически обоснован, сезирали сме компетентните органи. Защото нормалната държава, към която се стремим, изключва насилието под каквато и да било форма и инциденти като този нямат място в едно европейско общество“, коментира кметът Божилов.

comment 0
visibility 769
-

Кметът Йорданка Фандъкова провери ремонта на столичното 20 ОУ "Тодор Минков"

Кметът на София Йорданка Фандъкова днес направи проверка на ремонтите в 20 ОУ "Тодор Минков". За това съобщи кметът на район "Триадица" Димитър Божилов, който заяви, че е там всеки ден, защото основният ремонт на покрива се изпълнява от района. Ремонтът на покрива на училището върви по график и ще е готов до осми септември, съобщи Божилов. Кабинетите на втория етаж, в които се въвеждат мерки за енергийна ефективност, ще са готови идната седмица. "Тоалетните се ремонтират по възлагане на училището, и според мен ще са готови в срок до седмица преди 15-ти. Но докато не ги видя няма да съм спокоен", каза още районният кмет, като допълни, че е видял вече няколко от помещенията с налепени плочки, така че си позволява "разумен оптимизъм". По думите му в момента усилия обединяват район, експерти от Столична община и училищното ръководство, а темповете на работа са добри. "Крайната цел - красив, безопасен и енергийно ефективен дом на просветата, чийто праг ще прекрачат малки и малко по-големи на прекрасния празник в средата на септември", казва още кметът на "Триадица". Районът получи и виза за проектиране и облагородяване на пространствата в и около училището. Документът се съгласува и с института за културно наследство, а дейностите предстоят след приключване на основната част от ремонта.  

comment 0
visibility 992
Готов е ПУП-ът за част от ул. “Емилиян Станев” в Триадица

Готов е ПУП-ът за част от ул. “Емилиян Станев” в Триадица

Готов е Подробният устройствен план за част от софийската ул. “Емилиян Станев” - от ул. “Д-р Харалан Попов” до Околовръстното. Това съобщава кметът на столичния район „Триадица“ Димитър Божилов. По проекта се работи съвместно с НАГ повече от година. Чрез процедура по чл. 16 от ЗУТ Общината придобива директно собственост за обществено обслужване - улици и терен за нова детска градина. Срещу това собствениците на частни имоти придобиват регулирани парцели и лице към улица, с приложена улична регулация. „Този ПУП е win-win предложение за всички, а най-важното е, че Общината може да започне планирането на така нужната детска градина в квартала, без да навлиза в съдебни саги с частни лица или да придобива скъпо и прескъпо имоти, които тепърва да отрежда за обществени нужди“, посочва районният кмет Димитър Божилов.

comment 0
visibility 478
Почистиха пясъчниците и детските площадки в Триадица

Почистиха пясъчниците и детските площадки в Триадица

Продължава работата по поддръжката на междублоковите пространства в столичния район „Триадица“, съобщават от местната администрация. Към момента са почистени пясъчниците и са облагородени детските площадки при бл. 255, бл. 257, бл. 108А, бл. 2Е, бл. 2Б, бл. 41А, до читалище "Димитър Динев" в кв. "Гоце Делчев", зад бл. 62, на ул. "Ярослав Вешин" и пред бл. 41 в кв. "Иван Вазов". „При бл. 257 предстои премахване на импровизирани маси и пейки, за които има редица сигнали за неправомерно ползване от шумни компании и сбирки за консумация на алкохол“, съобщават от районната администрация. Освен това миналата седмица каменната костенурка в парк „Буката“ беше почистена след вандалски набези. Нецензурните символи бяха премахнати със специализирана техника, която не уврежда каменната облицовка на съоръжението. „Катерушката е изградена от дъновисти при създаването на парка и ще бъде обект на допълнителни ремонтни дейности по възстановяване на липсващи парчета от каменната обшивка“, уточняват от район „Триадица“.

comment 0
visibility 637
Ремонтират тротоари и „кърпят“ дупки по улиците в Триадица

Ремонтират тротоари и „кърпят“ дупки по улиците в Триадица

Текат ремонти на редица тротоари в кв. „Стрелбище“, съобщават от администрацията на столичния район „Триадица“. Към момента строително-монтажни дейности се извършват по тротоарите на ул. "Нишава", "Златишки проход" и "Начо Иванов", предстои ремонт и на ул. "Орехова гора". „Реализират се и кърпежи на дупки по асфалтовите настилки, като се извършва и отстраняване на неравностите по ул. "Костенски водопад" в кв. "Гоце Делчев". По настояване на района ще бъде ремонтирана и алеята до пощата в квартала“, посочват от районната администрация. Преди дни е направено насипване на фрезован асфалт по ул. "Боян Петров", в частта след ул. "Васил Стефанов". Целта е да се преустанови запрашаването, в участъка след ул. "Васил Стефанов", до реализиране на улицата в пълен габарит. „Фрезован асфалт бе положен и върху улицата между "Майор Първан Тошев" и "Деде агач", като се очаква финансиране от Столична община за цялостно реализиране на уличната инфраструктура“, допълват от СО – район „Триадица“. Продължава запълването на дупки по асфалтовата настилка в кв. "Иван Вазов".

comment 0
visibility 696
Обновяват спортното игрище в столичното СУ „Владислав Граматик“

Обновяват спортното игрище в столичното СУ „Владислав Граматик“

Спортното игрище на 73 СУ "Владислав Граматик" в столичния район „Триадица“ ще бъде изцяло ремонтирано. За целта са осигурени над 152 000 лв. Това стана възможно след като Столична община спечели проект в МОН за обновяване на спортните площадки в 12 софийски училища.   „Финансирането ще ни помогне да премахнем всички остарели съоръжения в пространството на футболното игрище и да създадем многофункционално съоръжение, в което учениците и децата от квартала да играят безопасно и комфортно“, коментира кметът на „Триадица“ Димитър Божилов. Той отправя поздрав и към екипа на 121 СУ "Георги Измирлиев", чийто проект също бе одобрен. Училището ще получи близо 136 хил. лв. „Активността на училищното ръководство и родителския колектив дава своите плодове и се радвам, че този прогрес вече води до реални промени в средата, която учениците обитават. И да - това е проактивният район, в който искам да живея. И да – „Триадица“ наистина доказва, че може много повече!“, казва още районният кмет.

comment 0
visibility 825
Текат ремонти на няколко улици в район „Триадица“

Текат ремонти на няколко улици в район „Триадица“

Пешеходната алея към ул. "Тодор Каблешков" в столичния район „Триадица“ може да бъде запазена, съобщава кметът Димитър Божилов. „Инвеститорът на обекта, който трябва да се обслужва от алеята, е заявил официално желанието си да се проучат възможностите за достъп пред "Шарл Шампо" или съседния имот. Така алеята ще остане непокътната“, посочва Божилов. Районният кмет допълва, че по ул. "Боян Петров" вече се полага фрезован асфалт. Целта е да се преустанови запрашаването, в участъка след ул. "Васил Стефанов", до реализиране на улицата в пълен габарит. „В "Гоце Делчев" имах среща с гражданин, който инициира преписка за облагородяване на междублоково пространство на "Костенски водопад" 94. В момента проучваме възможностите това да стане при стриктно спазване на процента озеленяване и оптимизиране на пространство за пакриране“, допълва Божилов. По думите му в кв. "Стрелбище" ремонтите по тротоарите вървят по график. Освен изграждащите се в момента три тротоара на улиците "Нишава", "Златишки проход" и "Начо Иванов", предстои и ремонт на ул "Орехова гора" от ул. "Хайдушка гора" до ул. "Нишава", където новите тротоари ще се съберат.

comment 0
visibility 1137
Ремонтират разбития тротоар на ул. „Нишава“ в София

Ремонтират разбития тротоар на ул. „Нишава“ в София

До дни започва ремонтът на разбития тротоар на ул. „Нишава“ в столичния район „Триадица“. „Макар и да не обичам работата на парче, ще се заемем приоритетно със супер опасния участък от тротоара на ул. “Нишава” - от “Златишки проход” до “Орехова гора”, и то в бърз порядък през идната седмица. Този батак е там от поне десетина година и е показателен пример за това в какво се превръща бетоновото разхищение от “байтошово” време. За съжаление, днес нито е толкова здраво, нито е толкова безопасно, а за последния месец има два инцидента с паднали граждани - дано оздравеят бързо“, коментира във Фейсбук профила си районният кмет Димитър Божилов. Той подчертава, че финансите на общината са малко, но ще се пренасочат средства, за да може ремонтът да бъде извършен. „И въпреки че до миналата седмица имахме около 30 лв. в сметката (питайте ме защо се боря за децентрализация), с моя заместник инж. Христо Вълчанов ще пренасочим част, от и без това малкото средства, за спешен ремонт на бетоновите останки“, посочва още районният кмет. Строително-ремонтните дейности ще бъдат извършени при пълно съобразяване и синхронизиране с бъдещия цялостен ремонт на тротоарите по ул. “Нишава”. „Той ще се случи, когато започне бюджетирането със заема за тротоари, който Общинския съвет гласува наскоро“, казва още Божилов. Той се обръща към своите съграждани да посочват конкретно и други обекти, които трябва да бъдат ремонтирани, за да могат те да бъдат включени в програмата за ремонти.  

comment 0
visibility 4655
Смрад от животни тормози жители на „Манастирски ливади“

Смрад от животни тормози жители на „Манастирски ливади“

Жители на столичния квартал „Манастирски ливади“ сигнализират, че от години техен съсед гледа различни животни в двора си, заради което в квартала се носи неприятна миризма, съобщава bTV. Имотът му е в непосредствена близост до консулството на Естония. Според местните хора стопанинът отглежда кокошки, пуйки и прасета. Мъжът обаче не почиства на животните, а често се случва да се усеща и миризма на мърша. „Нямам нищо против – ако иска да гледа жирафи и хипопотами. Важното е да не мирише. Това, че кудкудякат гъски и пуйки, не ми пречи. Но той не чисти. И не мирише просто на кокошки, тук мирише на мърша. Има снимки на умрели кокошки, които са оставени така“, коментира съсед. Многократно са правени опити да се разговаря с човека, но те не са дали резултат. Сигнализирани са и компетентните органи. Има подаден сигнал в Общината. От там са отговорили, че през 2020 г. е направена проверка от Столичен инспекторат и Областна дирекция по безопасност на храните. Установено е, че в имота се отглежда малък брой селскостопански животни, което е позволено от закона. Жителите на квартала са категорични, че ще продължават да подават сигнали.    

Район Триадица

Територия и население на район Триадица

Столичният район Триадица заема площ от 9,8 кв. км. в пределите на район Триадица влизат жк. ”Гоце Делчев“, жк. ”Стрелбище“, жк. ”Иван Вазов“ и централна градска част, кв. ”Манастирски ливади“ I и II, жк. ”Южен парк“, западната част на кв. ”Кръстова вада“. Преди години район Триадица се е наричал Благоевски районен народен съвет. Населението на район Триадица надхвърля 65 000 души.

Транспорт в район Триадица

Транспорт в район Триадица

 Градският транспорт, който обслужва жителите на район Триадица е разнообразен. В район Триадица се движат трамваи № 1, 7, тролеи № 1, 3, 5, 6, 9, 10, 12, 19 и автобуси № 64, 72, 73, 74, 76, 83, 102, 202, 204, 604.

Здравеопазване в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

За здравето на живеещите на територията на район Триадица грижа имат елитни болнични заведения. В район Триадица се намира Военномедицинска академия. Когато става дума за Военномедицинска академия, всеки си мисли за невероятен професионализъм, перфекционизъм, огромен опит, модерно оборудване и отговорност. Създадена през 1891 г. като гарнизонна болница, ВМА непрекъснато се развива. Това се случва благодарение на всеотдайността и огромния професионализъм на лекарите, които работят в болничното заведение.

Неусетно ВМА в район Триадицастава високотехнологична болница, оборудвана с най-модерната медицинска техника. Там работят най-добрите лекари в страната.

На територията на район Триадица е разположена и Медицинска академия, позната и като Александровска болница. Тя е не само университетски, но и лечебен център. Тук се провежда 24-часов диагностично-лечебен процес. Болницата е база на Медицински университет София. Тук висшите медицински кадри провеждат своята специализация и следдипломна квалификация. Александровска болница започва да работи през 1879 г. Тогава  е била Софийска първостепенна болница.

В район Триадица се намира Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Света София“ ЕАД. Тя е единствена по рода си в страната. В нея се предоставя качествена и изключително достъпна болнична помощ за лечение на белодробни заболявания.

В пределите на район Триадица е и  Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”. Заслуга за нейното съществуване е на Княгиня Мария-Луиза Открита е през 1903 г. Днес това е една от най-модерните и добри акушеро-гинекологични болници в страната.

В район Триадицафункционира още една известна и добра болница -  болница Лозенец. МБАЛ „Свети Иван Рилски“ също се намира в район Триадица. В болницата се намира най-голямата клиника по неврохирургия в страната, както и най-голямата клиника по ревматология.Клиниката по хематология и онкология и отделението по лъчелечение с център по радиохирургия са с най-съвременно оборудване. В тях се лекуват хора от цялата страна.

Образование в район Триадица

Образование в район Триадица

В район Триадица работят 8 детски градини и 12 училища.

20 ОУ “Тодор Минков” в район Триадица е открито през 1906 г. То е специализирано в изучаването на немски и френски език.

104 ОУ “Захари Стоянов“ в район Триадица е основано през 1925 г. и е специализирано в задълбоченото изучаване на информатика и математика, както и чужди езици в начален етап от обучението в училище.

22 СОУ “Георги С. Раковски” в район Триадица е основано през 1903 г като II Софийска мъжка гимназия. В него се набляга на чуждите езици и по конкретно английски и испански език.

В район Триадица се намира и 2 АЕГ „Томас Джеферсън“. Основният език, който се изучава тук, е английски език. Допълнително учениците могат да избират немски, испански и руски.

 На територията на район Триадица е позиционирана Национална гимназия по полиграфия и фотография. Тя единствена в страната обучава кадри за полиграфията и фотографията.

Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ също се намира в район Триадица. На територията на район Триадица е разположена и елитната Национална търговско- банкова гимназия. Тук се изучават търговият, банково дело, електронна търговия, митническа и данъчна администрация и др.

В район Триадица се намира и Медицински университет София. Това е най-старото медицинско учебно заведения. За своя база МУ използва 13 елитни столични болници.

Читалища в район Триадица

Читалища в район Триадица

Читалищата в район Триадица са същите средища на култура и просвета, както навсякъде в страната. Четирите читалища в район Триадица са наистина средища на културата.

В читалище „Д-р Петър Берон“ в район Триадица функционират следните школи и групи Хорово общество „Христина Морфова – Български славей”, Младежки танцов състав „ЖАР” и Балетно студио „Красимира Колдамова”. Към читалището музикална школа, школа за спортни танци, школа за изобразително изкуство, професионален камерен оркестър Колегиум Музикум „Банкя”.

Читалище “Иван Денкоглу” в район Триадицае най-старото в София.

Опера и театър в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Тъй като район Триадица се намира в централните части на столицата, тук се намират редица театри и концертни зали.

На територията на район Триадица е разположен Националния дворец на културата. НДК приютява Нов театър, театър „Азарян“ и пространство ДНК.

В район Триадица е намерил място и Кукления театър на столицата.

Музеи и галерии в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

В границите на район Триадица е разположен забележителният национален музей „Земята и хората“. Той се конкурира с много от големите музеи в световен мащаб за минералното богатство на Земята.

Национален музей за история на МВР също се намира в район Триадица. Той е създаден през 1907 г.

В район Триадица е настанен и Музей за съвременно изкуство, както и Мемориал „Гарнизонно стрелбище“. В единия от тунелите на стрелбището е разстрелян Никола Вапцаров. Днес в него се намира музей на политическото и националното помирение.

Музикален център „Борис Христов“ е разположен в район Триадица. В къщата е живял световно известния оперен певец Борис Христов. Днес, по волята на дарителя, в нея се намират арт-галерия, музейна експозиция и помещения за различни културни събития.

На територията на район Триадица се намира Артгалерия НДК. Тя е разположена на ниво -1. Галерия Париж, която се намира също в район Триадица, излага фигуративни и наивистичнипроизведения на съвременни художници.

Спортни съоръжения в район Триадица

В район Триадица има разнообразни спортни съоръжения, които са на разположение както на професионалистите, така и на гражданите.

На територията на район Триадица е  разположена Универсална спортна зала “Триадица”. В район Триадица е и Стадион „Раковски“. Той предлага 5000 седящи места. Открит е през 1955 г.

Плувен комплекс „Спартак“ също се намира в район Триадица. Комплексът има закрити и открит басейн, както и зали за фитнес, аеробика, йога, карате. На разположение на спортуващите е модерен СПА център.

Територия и население на район Триадица

Транспорт в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

Образование в район Триадица

Читалища в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

Спортни съоръжения в район Триадица

Прочетете още