Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1666
-

Продължават срещите в инициативата на р."Триадица" "Къде се чакаме"

Срещите с кмета на столичния район "Триадица" Димитър Божилов продължават, съобщават от районната администрация. Този път 30-минутната среща на гражданите с районния кмет ще се поведе на ул."Метличина поляна", бл.15 /бившето общежитие/. Във фокуса на срещата ще бъдат проблемите на живущите в ж.к. "Гоце Делчев". Всеки, който желае, може да постави въпросите, които го интересуват или притесняват утре, 17 май, от 9,00 часа.

comment 0
visibility 2387
-

"Сънифест" - фестивал в чест на Боян Петров

Столичният район "Триадица" организира събитие, с което да ни припомни за Боян Петров - учен, алпинист, спелеолог, еколог, човек с огромно сърце и огромни мечти. Боян, наричан от приятелите му Съни, изчезна през 2018 г. при опит да изкачи връх Шиша Пангма. Той е единственият българин с 10 изкачени върха над 8000 метра без използване на кислород и без шерпи. Събитието ще се проведе на едноименната улица в кв. кв."Манастирски ливади-изток" на 14 май, събота. Улицата ще бъде пешеходна от 8:00 сутринта до 22:00 вечерта, а поляната до улицата ще може да се ползва за игри и пикник, съобщават от районната администрация. Официалното откриване на улицата с името "Боян Петров" ще бъде в 18:00 часа, а от 19:00 часа предстои концерт на групите "No more many more" и "Hug or handshake". В рамките на Сънифест от 16:00 до 18:00 жителите на района ще могат да видят презентации на Нациналния природонаучен музей, Националната асоциация на децата с диабет, клуб по алпинизъм "Вертикален свят" и "Биоразнообразия".

comment 0
visibility 2120
-

Доброволци ще строят класна стая на открито в 47 СУ „Христо Данов“ в София

Учениците от 47 СУ „Христо Данов“ в кв. "Иван Вазов" в София ще се сдобият с градска зеленчукова градина и с красна стая на открито в двора си. На 13 май ученици и доброволци от Фондация "Корен" ще изградят от палети в двора на училището градска зеленчукова градина. През март четвъртокласниците подготвиха разсад за вкусни чери доматчета и босилек. Разчупено и модерно място за срещи и учене на открито по проект на арх. Християн Георгиев ще бъде изградено на 14 и 15 май. Пространството също ще бъде изградено от палети, дарени от няколко софийски фирми, затова е добре доброволците, които ще се включат в инициативата, да притежават базови умения на домашни майстори. Необходими са поне 10 доброволци, от които поне 7 здрави и силни хора, поясняват организаторите от Сдружение Безопасни детски площадки и Място България. Събитието ще се осъществи със съдействието на район Триадица, Столична община, по проект „Партньорство за красива и чиста България", част от дългосрочната програма „Място България“ на сдружение „БГ Бъди активен“ с финансовата подкрепа на „Coca Cola Foundation“. Желаещите да се присъединят към инициативата могат да се регистрирате за участие с имейл на адрес: safeplaygrounds.sofia@gmail.com, като отбележат деня, когато ще се включат, до 13 май вкл. "Събираме се за добра кауза, показваме на децата, че и ние можем с ЛЕГО, АМА ПО-ГОЛЯМО!", добавят с усмивка организаторите.

Реклама
comment 0
visibility 2706
Малки и големи таланти от София канят всички на празничен концерт

Малки и големи таланти от София канят всички на празничен концерт

Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.“ в София организира тържествен концерт по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Събитието ще се състои на 11 май, от 19:00 ч. в зала 11 на НДК, съобщават от администрацията на столичния район „Триадица“. В концерта ще вземат участие: женски хор „Христина Морфова“, фолклорен танцов ансамбъл „ЖАР“, балетно студио „Красимира Колдамова“, детска хорова студия „Български славей“, както и ученици от Музикалната школа, детски танцов състав и ученици от класа по поп и джаз пеене с преподавател Румяна Коцева.

comment 0
visibility 1835
С музика и спорт Триадица отбеляза своя празник (СНИМКИ)

С музика и спорт Триадица отбеляза своя празник (СНИМКИ)

С много музика, спорт и добро настроение столичният район „Триадица“ отбеляза своя празник вчера, съобщават от местната администрация. Стотици жители и гости на София се събраха на поляната в Южния парк, срещу Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, за да станат част от тържествата. В празничната програма се включиха младите таланти от всички читалища от района. Посетителите имаха възможност да се насладят на фолклорни изпълнения и демонстрации на таекуон-до. Участие в празника взеха и деца от Украйна, които изпяха известната песен „Ой y  лузi червона калина“.

comment 0
visibility 2561
-

Район "Триадица" ще отбележи своя празник в Южния парк

На Гергьовден район „Триадица“ отбелязва своя празник, съобщават от районната администрация. "Пожелаваме на всички над 90 000 жители много здраве, мир и благодат. Нека превърнем „Триадица“ в едно по-уредено, по-красиво и по-приятно за живеене място", написаха от района във Фейсбук. На 7 май от 10:00 ч. в Южен парк II част, на поляната срещу Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, „Триадица“ ще отбележи своя празник. На тържеството ще се изявят младите таланти от читалищата от района. Събитието се осъществява със съдействието на организацията „Мати Украйна“, а гости ще бъдат и изпълнители от Украйна. От районната администрация канят всички жители да споделят веселието.

comment 0
visibility 3745
Азбестови бараки пълни с боклуци в столичния "Иван Вазов"

Азбестови бараки пълни с боклуци "ароматизират" столичния "Иван Вазов" (СНИМКИ)

Грозен и смрадлив паметник от времето на соца все още е оцелял в столичния квартал "Иван Вазов", район Триадица. Между улиците "Бурел" и "Петко Каравелов", до блок 20, стоят азбестови бараки, разположени на около декар площ, видя Столица.bg. Откъм жилищният блок не се забелязват много от преминаващите хора, тъй като са обрасли със зелени храсти. За превърнатия в сметище имот, си знаят живеещите в района. И тази гледка е на около 100 м от Южния парк, точно между две улици с огромни жилищни блокове. От бараките обаче се носи отвратителна миризма, която издайнически привлича внимането на хората, които не са от квартала. До бараките има имот със запусната малка къщичка и до нея е добре поддържана зелена градинка с детска площадка. От бараките е останало само азбеста, решетки на няколко прозореца и много мръсотия с купища отпадъци вътре. Проверка на Столица.bg установи, че и трите имота са общински. Една част от бараките са на район Триадица, а другата, заедно с къщата са на Софийски имоти ЕАД. От район Триадица обясниха, че вече са предприели действия и водят разговори с общинското дружество да им прехвърлят тяхната част. Ако всичко върви по график и се получи одобрението на СОС за собствеността на имота, до есента ще разчистят азбестовите бараки. Засега има идея на тяхно място да бъде парк и сграда с обществено значение, която да се ползва от гражданите.  Теренът не е подходящ за детска градина или ясла, от каквито има нужда в квартала и района, защото двата жилищни блока са високи и хвърлят сянка. Това прови имотът неподходящ, защото не отговаря на изискването за сграда на детско заведение. "Компрометираните сгради се намират в границите на имоти, притежавани от район „Триадица“ и „Софийски имоти“ ЕАД. По отношение на имота, притежаван от общинското дружество районът е изразил желание да придобие същия и да премахне компрометираните сгради, както и тези в своя имот. Освободеното пространство ще бъде предназначено и реализирано за публични и социални нужди. от район Триадица ще вземат предвид и мнение от обществеността в квартала. Районът ще се стреми теренът да бъде разчистен до есента тази година.

comment 0
visibility 2077
-

Официално смениха табелата на ул. "Костенски водопад" с "Боян Петров"

Част от улица "Костенски водопад" е преименувана вече официално на "Боян Петров". Живущи в района съобщиха в социалните мрежи, че вчера, 3 май, табелата с името на улицата е била сменена. „Идеята за именуването на улицата идва изцяло от местната общност в квартал  „Манастирски ливади“. През 2018 г. правят анкета, в която да си изберат име за улицата, и избират името на алпиниста“, обясни инж. Христо Вълчанов, зам.-кмет на район „Триадица“. „Тази улица е невероятна, вижда се любимата Витоша на Боян, ще минава през парк, дори пешеходна зона ще има”, добавя той. Алпинистът изчезна през 2018-а година в Хималаите при опит да изкачи връх Шиша Пангма. Въпреки издирвателните операции обаче, неговото тяло така и не беше намерено и така алпинистът остана завинаги в планината на 45-годишна възраст. Решението за именуването на улицата беше одобрено от столичния общински съвет през ноември 2021 г.

comment 0
visibility 1907
-

Ден на хорото се проведе в район "Триадица" в София

Кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов присъства на единствено по рода си събитие в столицата – Ден на хорото, съобщиха от районната администрация. По традиция денят се отбелязва в последния четвъртък от месец април. Събитието се провежда за петнадесети пореден път в 104 ОУ „Захари Стоянов“. В празничното надиграване взеха участие всички ученици от втори до седми клас. В продължение на повече от час децата показаха как умело владеят сложните стъпки на хора и ръченици от различни краища на страната. Празничната програма завърши с хорото на учителите, в което се включи и директорката на 104 ОУ „Захари Стоянов“ Капка Велинова, разказват от район "Триадица".

comment 0
visibility 1914
Пъстри хора се виха в двора на столичното 104 ОУ „Захари Стоянов“

Пъстри хора се виха в двора на столичното 104 ОУ „Захари Стоянов“

За петнадесети пореден път ръководството на 104 ОУ „Захари Стоянов“ в столичния район „Триадица“ организира Ден на Хорото, съобщават от местната администрация. По традиция музикалната инициатива се провежда винаги в последния четвъртък на месец април. Официален гост на събитието беше кметът на района Димитър Божилов. В празничното надиграване взеха участие всички ученици от втори до седми клас. Пред присъстващите децата показаха хора и ръченици от различни краища на страната. Празничната програма завърши с хорото на учителите, в което се включи и директорът на 104 ОУ „Захари Стоянов“ Капка Велинова.

comment 0
visibility 2251
-

Маратон "Тичай с кмета" в Южния парк

По случай празника на столичния район Триадица, кметът Димитър Божилов кани всички граждани на района и любители на бягането да се включат в съботно бягане, за да отбележат празника, съобщават от районната администрация. Маратонът ще се проведе на 30 април, събота от 9,00 часа. Трасето за възрастни ще е с дължина 5 км. Кметът Димитър Божилов ще вземе участие в състезанието, а от района са осигурили награди за участниците. За деца от 4 до 14 години стартът ще е в 10,00 часа, а дължината на трасето ще е 2 км. Събитието ще се проведе на централната аея на южния парк от бул. "Витоша", пред "Паметника с гълъбите".

comment 0
visibility 3844
-

Жителите на "Стрелбище" са против въвеждането на Зелена зона в квартала

След първото публично обсъждане на проекта за въвеждане на Зелена зона в кв. "Стрелбище", преобладаващото мнение на жителите е против. Това съобщи кметът на район "Триадица" Димитър Божилов. Той благодари на всички, отделили от времето си и присъствали на разискванията. Кметът обобщи основните опасения на гражданите: - Недостатъчен брой паркоместа. По този въпрос ще работи проектантския екип, чиито представители вчера набелязаха най-невралгичните участъци, посочени от хората.- Неяснота (или по-скоро недоверие), колко от събраните пари от ЦГМ ще се върнат в квартала и под каква форма.- Недостатъчно оптимизирани пространства по проект, които трябва да бъдат обработени по-подробно, за да има яснота, колко всъщност паркоместа има в квартала и дали са достатъчно поне за регистрираните официално МПС по постоянен адрес. Доводите на гражданите, които подкрепят идеята, и желанието за по-добра организация и по-добри условия на паркиране се споделят и от противниците на предложението, просто разминаването е в начина, по който това да се постигне, смята Божилов. Кметът на "Триадица" отбелязва, че всички мнения са били протоколирани и ще бъдат взети под внимание. От днес, 20 април, до 13-ти май е отворена възможността за подаване на становища. Можете да направите това на официалния ни имейл triaditza@triaditza.org или на деловодство, напомня Божилов, като призова за активност по темата. Окончателното обсъждане на проекта ще се състои на същия адрес - ул. “Йордан Йовков” 13 (сградата на сдружение “Тишина”), на 25.05.2022г., от 18:00ч.

comment 0
visibility 6469
Търсят се кръводарители за педагог от ДГ "Слънце" в столицата

Търсят се кръводарители за педагог от ДГ "Слънце" в столицата

Продължава кръводарителската акция в помощ на педагогическия съветник от 127 ДГ "Слънце" Галина Николова Лещарова, съобщават от столичния район „Триадица“. Жената е настанена в хематологията на Военномедицинска академия в София. Спешно и приоритетно се търсят доброволци с кръвна група 0 отрицателна, но могат да даряват и хора с други кръвни групи. Даряването на кръв трябва да бъде във ВМА – дарителски център в София. „Бележките от кръводаряването се оставят в кръвния център, където се дарява кръвта, а брат ѝ ще ги взима от там и ще ги носи в отделението“, уточняват от администрацията на район „Триадица“. Даряването става по график, като отговорник по координацията е Стилиана Тодорова. За повече информация 0889 295 128.

comment 0
visibility 1887
-

От "Триадица" ще строят нови чешми в Южния парк

Районната администрация на столичния район "Триадица" е изпратила писмо до „Софийска вода“ АД с молба да бъдат посочени локации с възможност за захранване на нови обществени чешми в Южен парк. Това става ясно от седмичният бюлетин за работата на районния кмет и администрацията, който от района публикуват във фейсбук в края на всяка седмица. Инициативата за изграждане на нови чешми и модернизиране на съществуващите на територията на района беше обявена от районната администрация през март. На идеята за чешмите вече откликнаха представителите на международното обединение „ Zero Waste Alliance“ /Нулеви отпадъци/ – „Zero Waste Sofia“. Кметът Димитър Божилов и неговият екип са открити към идеи и предложения в търсене на повече съмишленици за благородната кауза „Да се опрем на естстественото, на природата, далеч от вредната пластмаса“.

comment 0
visibility 1708
Над 500 ученици се включиха в пролетното почистване на „Триадица“

Над 500 ученици се включиха в пролетното почистване на „Триадица“

Точно преди християнския празник Цветница столичният район „Триадица“ стана по-чист и приветлив. „Виновници“ за това са учениците и учителите от 121 ОУ "Георги Измирлиев", които се включиха в пролетното почистване на София. Над 500 младежи и техните преподаватели почистваха днес площите около и в двора на училището. От районния инспекторат им оказаха съдействие, като ги снабдиха с ръкавици и чували, както и с указания къде да оставят различни видове отпадъци. „Децата са много активни в подобни инициативи. Не за първи път дават пример как трябва да се грижим всички ние за природата“, коментират от Столичния инспекторат.

Район Триадица

Територия и население на район Триадица

Столичният район Триадица заема площ от 9,8 кв. км. в пределите на район Триадица влизат жк. ”Гоце Делчев“, жк. ”Стрелбище“, жк. ”Иван Вазов“ и централна градска част, кв. ”Манастирски ливади“ I и II, жк. ”Южен парк“, западната част на кв. ”Кръстова вада“. Преди години район Триадица се е наричал Благоевски районен народен съвет. Населението на район Триадица надхвърля 65 000 души.

Транспорт в район Триадица

Транспорт в район Триадица

 Градският транспорт, който обслужва жителите на район Триадица е разнообразен. В район Триадица се движат трамваи № 1, 7, тролеи № 1, 3, 5, 6, 9, 10, 12, 19 и автобуси № 64, 72, 73, 74, 76, 83, 102, 202, 204, 604.

Здравеопазване в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

За здравето на живеещите на територията на район Триадица грижа имат елитни болнични заведения. В район Триадица се намира Военномедицинска академия. Когато става дума за Военномедицинска академия, всеки си мисли за невероятен професионализъм, перфекционизъм, огромен опит, модерно оборудване и отговорност. Създадена през 1891 г. като гарнизонна болница, ВМА непрекъснато се развива. Това се случва благодарение на всеотдайността и огромния професионализъм на лекарите, които работят в болничното заведение.

Неусетно ВМА в район Триадицастава високотехнологична болница, оборудвана с най-модерната медицинска техника. Там работят най-добрите лекари в страната.

На територията на район Триадица е разположена и Медицинска академия, позната и като Александровска болница. Тя е не само университетски, но и лечебен център. Тук се провежда 24-часов диагностично-лечебен процес. Болницата е база на Медицински университет София. Тук висшите медицински кадри провеждат своята специализация и следдипломна квалификация. Александровска болница започва да работи през 1879 г. Тогава  е била Софийска първостепенна болница.

В район Триадица се намира Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Света София“ ЕАД. Тя е единствена по рода си в страната. В нея се предоставя качествена и изключително достъпна болнична помощ за лечение на белодробни заболявания.

В пределите на район Триадица е и  Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”. Заслуга за нейното съществуване е на Княгиня Мария-Луиза Открита е през 1903 г. Днес това е една от най-модерните и добри акушеро-гинекологични болници в страната.

В район Триадицафункционира още една известна и добра болница -  болница Лозенец. МБАЛ „Свети Иван Рилски“ също се намира в район Триадица. В болницата се намира най-голямата клиника по неврохирургия в страната, както и най-голямата клиника по ревматология.Клиниката по хематология и онкология и отделението по лъчелечение с център по радиохирургия са с най-съвременно оборудване. В тях се лекуват хора от цялата страна.

Образование в район Триадица

Образование в район Триадица

В район Триадица работят 8 детски градини и 12 училища.

20 ОУ “Тодор Минков” в район Триадица е открито през 1906 г. То е специализирано в изучаването на немски и френски език.

104 ОУ “Захари Стоянов“ в район Триадица е основано през 1925 г. и е специализирано в задълбоченото изучаване на информатика и математика, както и чужди езици в начален етап от обучението в училище.

22 СОУ “Георги С. Раковски” в район Триадица е основано през 1903 г като II Софийска мъжка гимназия. В него се набляга на чуждите езици и по конкретно английски и испански език.

В район Триадица се намира и 2 АЕГ „Томас Джеферсън“. Основният език, който се изучава тук, е английски език. Допълнително учениците могат да избират немски, испански и руски.

 На територията на район Триадица е позиционирана Национална гимназия по полиграфия и фотография. Тя единствена в страната обучава кадри за полиграфията и фотографията.

Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ също се намира в район Триадица. На територията на район Триадица е разположена и елитната Национална търговско- банкова гимназия. Тук се изучават търговият, банково дело, електронна търговия, митническа и данъчна администрация и др.

В район Триадица се намира и Медицински университет София. Това е най-старото медицинско учебно заведения. За своя база МУ използва 13 елитни столични болници.

Читалища в район Триадица

Читалища в район Триадица

Читалищата в район Триадица са същите средища на култура и просвета, както навсякъде в страната. Четирите читалища в район Триадица са наистина средища на културата.

В читалище „Д-р Петър Берон“ в район Триадица функционират следните школи и групи Хорово общество „Христина Морфова – Български славей”, Младежки танцов състав „ЖАР” и Балетно студио „Красимира Колдамова”. Към читалището музикална школа, школа за спортни танци, школа за изобразително изкуство, професионален камерен оркестър Колегиум Музикум „Банкя”.

Читалище “Иван Денкоглу” в район Триадицае най-старото в София.

Опера и театър в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Тъй като район Триадица се намира в централните части на столицата, тук се намират редица театри и концертни зали.

На територията на район Триадица е разположен Националния дворец на културата. НДК приютява Нов театър, театър „Азарян“ и пространство ДНК.

В район Триадица е намерил място и Кукления театър на столицата.

Музеи и галерии в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

В границите на район Триадица е разположен забележителният национален музей „Земята и хората“. Той се конкурира с много от големите музеи в световен мащаб за минералното богатство на Земята.

Национален музей за история на МВР също се намира в район Триадица. Той е създаден през 1907 г.

В район Триадица е настанен и Музей за съвременно изкуство, както и Мемориал „Гарнизонно стрелбище“. В единия от тунелите на стрелбището е разстрелян Никола Вапцаров. Днес в него се намира музей на политическото и националното помирение.

Музикален център „Борис Христов“ е разположен в район Триадица. В къщата е живял световно известния оперен певец Борис Христов. Днес, по волята на дарителя, в нея се намират арт-галерия, музейна експозиция и помещения за различни културни събития.

На територията на район Триадица се намира Артгалерия НДК. Тя е разположена на ниво -1. Галерия Париж, която се намира също в район Триадица, излага фигуративни и наивистичнипроизведения на съвременни художници.

Спортни съоръжения в район Триадица

В район Триадица има разнообразни спортни съоръжения, които са на разположение както на професионалистите, така и на гражданите.

На територията на район Триадица е  разположена Универсална спортна зала “Триадица”. В район Триадица е и Стадион „Раковски“. Той предлага 5000 седящи места. Открит е през 1955 г.

Плувен комплекс „Спартак“ също се намира в район Триадица. Комплексът има закрити и открит басейн, както и зали за фитнес, аеробика, йога, карате. На разположение на спортуващите е модерен СПА център.

Територия и население на район Триадица

Транспорт в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

Образование в район Триадица

Читалища в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

Спортни съоръжения в район Триадица

Прочетете още