comment
visibility 76
влакове и таксита

Маршрутките в Своге претъпкани заради спрените влакове (ВИДЕО)

Маршрутните таксита в Своге са буквално претъпкани заради спирането на влаковете по Искърското дефиле след като мъж бе блъснат тази сутрин. Това разказаха възмутени граждани пред Столица.bg. Мъжът е ударен от влак, пътуващ от Лом за София в отсечката между Елисейна и Лъкатник. Хората, които работят в София, няма как да стигнат навреме до работните си места заради инцидента. От БДЖ поясниха пред медията ни, че веднага след инцидента те първи са позвънили на няколко фирми с маршрутни таксита да поемат пътникопотока. Но те им отказали.И заради това в момента хората са принудени да пътуват в маршрутките буквално един върху друг. Припомняме,че заради инцидента пет влака не можеха да продължат по разписанието си. На гара Лъкатник стои влакът от София за Варна, в Елисейна е спрян бързият влак Горна Оряховица- София, в Своге- бързият влак София- Видин, в Зверино ред чака бързият влак Видин-София.

Прочети още keyboard_arrow_right

Времето в София

Въздухът в София

comment 0
visibility 334
Полицай върнаха пари на възрастен мъж

Полицейски служители върнаха пенсията на ограбен мъж в с. Лесново

На 7 март в РУ- Елин Пелин е постъпил сигнал от жител на с. Лесново, който е станал жертва на кражба в размер от 300 лв. Мъжът е имал загуба на говор след претърпян инсулт, полицаите са изяснили с помощта на близките му, че престъплението е било извършено около 9.30 часа, непосредствено след като той е получил пенсията си, съобщиха от пресцнтъра на МВР. Криминалистите веднага са предприели издирвателни действия, включително и преглед на записи от охранителни камери.По-време на разследването възрастния мъж е заговорен в центъра на селото от група жени и докато отвличали вниманието му, една от тях ловко извадила парите от джоба на якето му. Жената е била установена и открита в Луковит, след което е задържана за срок от 24 часа. Тя е направила пълни самопризнания за извършеното престъпление.  Днес служители на РУ- Елин Пелин посетиха възрастния човек в дома му и лично му предадоха отнетата сума.

Прочети още keyboard_arrow_right
Реклама
comment 0
visibility 286
Замръзнала маршрутка

Студ и мизерия в маршрутка от Своге до София

Пътуването от Своге до София се превърнало в кошмар за пътуващите тази сутрин.Точно в 5:30 маршрутката тръгва за София, но условията вътре се оказали екстремни. На пътуващите се е наложило да пътуват с шапки, шалове и ръкавици заради липсата на отопление. От студ вътре, дори стъклата са били замръзнали, сигнализираха Столица.bg премръзнали граждани. Освен студа в маршрутното такси са липсвали предпазни колани, някои седалки са били буквално скършени, така който ги ползва премазва стоящият зад него. За проблема, който се случва всеки ден разказват жители на Своге и околните села. Според тях липсата на отопление, лошите условия вътре и постоянните аварии с транспорта се случват от няколко години, като никой не взима адекватни мерки. По натоварената линия се пускат едни от най-амортизираните бусове. От офиса на фирмата превозвач потвърдиха за Столица.bg, че е имало проблем с маршрутката в 5:30 от Своге. Причината е била в два не работещи вентилатора на парното. Проблемът вече е отстранен, заявиха от офиса на превозвача.

Прочети още keyboard_arrow_right
comment 0
visibility 291
Жп линията Елин Пелин-Септември

Граждани поискаха нов проект за модернизация на жп линията Елин Пелин - Септември

Според жителите идеята на проекта е да се налеят милиони в железницата а тя отново да бъде неконкурентоспособна спрямо останалия транспорт. Също така проекта липсват цялостно от районите Вакарел и Костенец, в него са открити нарушения в цялостната процедурата по ОВОС, заявяват от гражданската инициатива. Те припомнят, че са много кратно са сигнализирали министър-председателя Бойко Борисов за сериозните рискове и проблеми от неефективно изразходване на близо милиард в жп линията Елин Пелин – Септември. Първо според реализирането на проекта ако той остане така, няма да има конкурентоспособно между времепътуването „врата – врата” между София и Пловдив, респективно – Бургас и обратно. Пътуването с влак ще продължи да бъде по-дълго и бавно от отколкото с автомобил или автобус. Според гражданската инициатива, само в нашата държава можем да сравняваме несравними алтернативи. Освен проблема с време пътуването, в проекта са открити и доста сериозни нарушения в Оценката за въздействие върху околната среда, в наредбата на ОВОС (чл. 14,ал.1, т.3) е посочено, че е необходимо равностойно описание, анализ и съпоставка на алтернативите. В дадената процедурата се разглеждат само 2 варианта, а те на практика са практически несъпоставими, както от експлоатационна и пазарна гледна точка, така и от вариант за реконструкция на съществуващата линия, също и вариант трасе за скорост до 120 км/ч. и едва един 1 вариант за такова до 160 км/ч, който пък е претърпял преработка. Дадената алтернатива за трасе с до 120 км/ч пък изобщо не отговаря на нито едно европейско изискване за международните коридори и модернизирани жп линии, които трябва да са със скорости не по-малко от 160 км/ч. Така на практика ако проекта влезе в сила жителите на Костенец и Вакарел остават без достъп до жп-транспорта и едвали не насила ще бъдат бутани в автомобил. А в Ихтиман ще продължат старта традиция да ходят до гарата с каруца… При една реализация на проекта, близо 15 000 души няма да могат да ползват железопътен транспорт. Голям проблем е изместването спирките да бъде с над над 3 км. североизточно гара Костенец. Прочети още...

Този месец Ви питаме

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на служителите в столичния градски транспорт?
  • Да. Заслужават по-високи заплати. (53%, 145 Гласове)
  • Не. И сега получават по-високи заплати от здравните работници и учителите. (28%, 77 Гласове)
  • Не. Преди избори винаги искат увеличение (8%, 23 Гласове)
  • Да. Имат много извънреден труд (11%, 31 Гласове)
Общо гласували: 276 Обратно към гласуване