Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 31 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 10 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 55 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 97 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 367
Синя Зона

Започва маркирането на синя зона в Ботевград

От началото на следващата седмица в град Ботевград ще започне поставянето на маркировка за синя зона за паркиране. Услугата ще се заплаща чрез СМС и талони. Зоната ще обхваща централната част на града. Вече е готова система за СМС-и, а скоро ще бъдат готови и талоните. Освен новата зона за паркиране в града ще бъде поставени нови троарни плочки по ул. Свобода и ще бъдат сложени знаци за еднопосочно движение, съобщава balkanec.bg. Идеята е , след като се въведе промяна в движението, трафикът да се регулира и да се създадът нови места за паркиране на ул. „Свобода” и ул. „ Княз Ал. Батенберг” – от ул. „Славейков” до площада.

comment 0
visibility 673
Първа копка Алдомировци

Първа копка на площада в село Алдомировци (ВИДЕО)

Първа копка бе направена на новия площад "Княз Александър Батенберг I" в село Алдомировци – Община Сливница. Тя бе направена от кмета на селото – Тодор Петков в присъствието на кмета на Община Сливница – Васко Стоилков. Пространството ще бъде изцяло реконструирано в следващите няколко месеца. Проекта е на стойност 249 224,22 лева с ДДС и се изпълнява от софийска фирма.

comment 0
visibility 348
Безплатни прегледи

Провеждат безплатни прегледи за глаукома във Владо Тричков

Безплатни прегледи за глаукома ще се проведат в кметството на село Владо Тричков на 12 юли от 09:30 часа. В тях може да участват всички жители от Искърското Дефиле на възраст над 40 години. Единственото условие е хората да се запишат предварително на телефон 0885 926 915, съобщават от районното кметство. Прегледите се осъществяват с подкрепата на  „Пациентска организация глаукома” .

Реклама
comment 0
visibility 418
Слагат нови табели в с.Трудовец

Слагат нови табели в с.Трудовец

Чисто нови табели започна да монтира общината в с.Трудовец. Нови указателни знаци ще има в с. Врачеш, с. Литаково, с. Скравена и с. Новачене. Решението за подмяната на старите и поставяне на нови бе взето от Общински съвет- Ботевград по предложение на кмета Иван Гавалюгов, съобщава balkanec.bg. Средствата бяха осигурени от собствения бюджет на Община Ботевград. В населените места ще бъдат поставено общо 758 табели. През 2016 г. бяха монтирани първите нови табели на територията на град Ботевград. Като идеята бе да се улесни населението и и да се предотвратят пречки от административен характер.

comment 0
visibility 350
Линейка

Ботевград има спешна нужда от нова линейка

Отделението по хемодиализа към МБАЛ Ботевград има спешна нужда от линейка. Това сподели управителят на болницата. В момента лечебното заведение има кола на 740 000 км но с блокирал двигател. Те са получили друг автомобил но той е без климатик и не добре оборудван , в момента колата изминава по 350 км. на ден. От болницата искат нов, които да е оборудван и да има климатик тъй като със сегашния е много трудно да се превозват пациенти в големите жегите, съобщава balkanec.bg. Местната община е опитала да намери бус, но за  съжаление няма необходимия финансов ресурс. От болницата молят бизнеса да помогне като дари дори стар но годен микробус моли д-р Китанов.  

comment 0
visibility 5200
type-photo.svg
градушка

Градушка проби спирки на рейсовете във Владо Тричков (СНИМКИ)

Градушка е пробила покривите на автобусните спирки в село Владо Тричков, съобщиха потърпевши пред Столица.bg. В момента цялото движение в района е спряно. Колите са отбили от пътя, а минувачите гледат къде могат да се скрият от разразилата се стихия. "Стоянките на рейсовете не се ремонтирани от дълго време. И една такава градушка ще повреди доста от тях. Дано само да няма ранени хора", коментираха пътници, които търсеха под кое дърво да се спасят от появилата се буря.  

comment 0
visibility 417
влак

Прокуратурата започна разследване на пожара в бързия влак Варна-София

Прокуратурата в Своге започна разследване на причините за пожара възникнал миналата седмица в бързия влак Варна - София. То е по досъбедно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 1, б. "а", вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс - причиняване на значителни имуществени вреди при управляване на подвижен железопътен състав. Припомняме, че миналата седмица във влака се запали санитарно помещение на третия вагон. Това наложи влакът да остане над 1 час на гара Своге. В него пътуваха 150 човека, които бяха евакуиране от персонала на машината. Заради пожара, се образува голямо забавяне на множество влакове от София и Своге. С оглед да се разкрие истината, предстои Районна прокуратура Своге да проведе разпити на свидетели по случая включващи превозната бригада, служителите на жп гара Своге, както и лицата пътували във влака. Изискан ще бъде и писмен доклад от БДЖ и ще бъде назначена техническа експертиза на композицията.

comment 0
visibility 656
Лас Вегас край Елин Пелин

Няма да правят български Лас Вегас до Елин Пелин

Няма да бъде направен български Лас Вегас край Елин Пелин. Причината е , че комплексът „Света София“ в село Равно поле е бил продаден от чуждестранните инвеститори. Предприемачите от Хонг Конг придобиха целият терена на голф игрището през 2014г. Цялата му площ е 305 дка и се намира между Равно Поле и Мусачево, съобщава balkanec.bg. Тогава азиатците показаха проект за ваканционно-развлекателен на стойност 1,5 млрд.лева, който бе кръстен българския Лас Вегас. Те дори получиха сертификат за строителство от клас А, но проекта остана само в етап на проучване. Какво ще случи сега с комплекса все още не е ясно.

comment 0
visibility 698
Ботевград

Змия заживя в читалището на Ботевград

Змия заживя в читалището на Ботевград. Става дума за царевичен американски смок, дълъг метър и половина, съобщи bTV. Първият човек, който видял влечугото, бил саксофонистът Марин Христов-Христе. Той бил на сцената и репетирал, когато "гостенката"  изпълзяла. На този етап тя е кротка и не напада хора. За появата на змията има едно обяснение. Преди месец в читалището гостувал цирк. Най-вероятно влечугото е избягало и така е заживяло в сградата. Музикантите молят артистите от цирка да си приберат обратно „забравеното”. Оттук нататък пък Марин Христов ще има едно на ум - че когато засвири валса на Шостакович, може да изпълзи още някоя избягала от циркова змия.

comment 0
visibility 593
Техническата професионална гимназия „Стамен Панчев”.

Заради резултат 2,87 на матурите: Полиция влезе в училище в Ботевград

Ботевградско училище изкара впечатляващия среден успех 2,87 на матурите. Заради него и големия брой отсъстващи ученици образователни инспектори и полиция са влезли в училището. Неприятна случка се разиграва в Техническата професионална гимназия „Стамен Панчев”. Един от учителите споделя пред Нова телевизия, че по брутална и левашка акция на Регионално управление на образование, съвместно с полицията не е виждал. Той разказа, че униформените са нахлули в учебното заведение без заповед от прокурор, а целта е била обиск на различни документи. По думите на зам-директорката на училището полицаите са нахлули вътре като са взели ключа от портиерката и са заключили всички врати. Пред сградата е имало ученици и учители, които не са били пуснати вътре. Според Росица Иванова от РУО – София област, проверката е била съвсем нормална и последвала заради манипулиране на резултати от страна ръководството на училището. Директорът на учебно заведение обаче е категоричен, че проверката не е била нормална и твърденията на Росица Иванова звучат смехотворно.  

comment 0
visibility 294
Мистериите на България- почувствай българското

Спектакълът "Мистериите на България- почувствай българското" ще се проведе в Ботевград

Спектакълът "Мистериите на България- почувствай българското" ще се проведе на 26 юни от 19 часа в НЧ “Христо Ботев - 1884“ в Ботевград. Представлението ще покаже историята на България и ще накара зрителите да почустват патриотично. Постановката е подходяща за малки и големи, които искат да се обърнат към историята и да си припомнят славните дела на предците ни.

comment 0
visibility 369
Празници на Искърското дефиле

Своге, Нови Искър и Мездра се събраха за “Празници на Искърското дефиле“ (СНИМКИ)

С обиколки из туристическите забележителности в “Искърското дефиле“ стартира тазгодишното издание “Празници на Искърското дефиле“. Домакин на тридневните забавления бе община Мездра. Екипите от различните райони бяха тематично обособени от литератори, художници и етнографи, а също и представители на местните администрации, съобщават от община Своге. На събитието бе проведен разговор, засягащ проблемите за приемствеността между поколенията, за привличането на младите хора към изкуството, за приобщаването им към традициите. Представителите на гостуващите общини от Своге и Нови Искър споделиха техните добри практики и насоки как да се приложи положителен опит. В първия ден на празниците, представители на клубове от Искрец, Своге и Мездра зарадваха гостите с поезия. Вторият пък бе посветен изцяло на туризма. Гостите има възможност да посетят една от най-уникалните туристически дестинации на община Мездра и Искърското дефиле. И за да бъде още по уникално, вечерта завърши с концерт на „Симфониета“ – Враца. Най-интересен бе третият и последен, в който се проведоха „Фермерски игри“ на открито. В тях участваха отбори от по шест човека от всяка администрация. Те включваха дисциплини като шиене на копчета, връзване на вратовръзка, варене на кафе в джезве, пренасяне на колежка, опаковане на подарък. Денят приключи с уникалните „Искърски напеви“ и надиграване по двойки в „Ръченица на поляната“. Зам-кметът на община Своге инж. Валентин Михайлов подари специални плакети на домакините и на Веселка Петкова зам.-кмет на район Нови Искър.

comment 0
visibility 376
Драгоман

Община Драгоман иска държавата да ѝ прехвърли микроязовир

Община Драгоман ще поиска държавата да ѝ прехвърли микроязовира намираще до селата Мало Малово и Раяновци. Решението бе гласувано от местният общински съвет. Идеята e съоражението да се ремонтира и да се използва за поене и отглеждане на животни в района. Той не функционира от близо 15 години и се нуждае от ремонт на язовирната му стена. Преди години е бил ползван именно за напоявяне на добитък.

comment 0
visibility 554
Релси

Правят временен жп прелез между Сливница и Алдомировци

Заради изграждането на новата Автомагистрала „Европа”, ще бъде изграден временен жп прелез в междугарието Сливница - Алдомировци. Той ще бъде изграден на изхода на кариера „Козяк” близо до местната бензиностанция, съобщават от НКЖИ. Прелезът ще се използва от строителите на магистралата и ще е бъде временен. След като приключи строителството, той ще бъде закрит. Целта е камионите каращи тежки инертни материали да не минават през град Сливница, а директно да отиват на магистралата.  

comment 0
visibility 216
Ботевград

„Весело лято в града“ ще се проведе в Ботевград

За поредна година в Ботевград общината организира едномесечно лятно забавление за малчуганите. Инициативата „Весело лято в града“ ще стартира на 1 юли в 10:30 часа с аеробика „Скачайте, дечица“ с ръководител Иванка Христова, която ще се проведе в балетната зала на Народно читалище „Христо Ботев 1884“, съобщават от общината. До 26-ти юли за децата са осигурени ежедневни разнообразни игри и занимания. Всички желаещи да участват трябва да представят декларация за участие в сградата на Общинска администрация, стая номер 15 до 28 юни.