Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
  • ГЕРБ-СДС (32%, 258 Гласове)
  • БСП (4%, 35 Гласове)
  • Има такъв народ (17%, 136 Гласове)
  • ДПС (1%, 5 Гласове)
  • Демократична България (29%, 239 Гласове)
  • ВМРО (7%, 56 Гласове)
  • Изправи се! Мутри вън! (3%, 22 Гласове)
  • Воля-НФСБ (1%, 5 Гласове)
  • Друга партия/коалиция (1%, 11 Гласове)
  • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 52 Гласове)
Общо гласували: 819 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1513
Плаващото сметище до ВЕЦ "Своге"

457 тона боклуци извадиха от Искъра до ВЕЦ „Своге“

От плаващото сметище до ВЕЦ „Своге“ са извадени вече 457 тона боклуци, съобщава БТВ. 117 курса са направили камионите, събиращи боклуците. Голяма част от боклуците, които се събраха след големите количества дъжд, изсипали се в района, вече са събрани. Извадени са 150 кубика дървен материал от водата. Обмисля се материалът да се дари на социално слаби семейства от местната община. Почистването на боклуците се очаква да приключи утре.

comment 0
visibility 554
Над 1000 деца в Сливница очакват отварянето на залите за извънкласни дейнос

Над 1000 деца в Сливница очакват отварянето на залите за извънкласни дейности

Над 1000 ученици очакват да се върнат з залите за извънкласни дейности в град Сливница. Това сподели преподавателка пред премиера Бойко Борисов, който тази сутрин посети обновения Младежкия център за извънкласни дейности в града. Седмично от тук минаваха над 1000 деца с различни занимания. Децата са нетърпеливи и питат кога ще се отвори Центърът, сподели с премиера преподавателката. "От 4 февруари като пуснем големите ученици да се върнат поетапно в училище, ще отворим и залите за извънкласни дейности. Защото, ако нещо може да се сложи на везната със здравето, това е образованието, културата, обучението", каза Бойко Борисов. Той обясни, че е много тънък балансът при прилагането на противоепидемичните мерки и трябва внимателно и постепенно да се действа при разхлабването им. "Всяко едно решение се взима с цел опазване на здравето и живота на българските граждани", коментира премиерът по отношение на епидемията от COVID-19. Ремонтът на сградата на Младежкия център за извънкласни дейности е финансиран с 390 000 по проект към Държавен фонд "Земеделие" и със средства на общината - 110 000 лв.

comment 0
visibility 368
Почистен е половината боклук от плаващото сметище до ВЕЦ Своге

Почистен е половината боклук от плаващото сметище до ВЕЦ Своге

Вече са почистени повече от половината боклуци от плаващото сметище до ВЕЦ Своге. Плановете са всички отпадъци да бъдат извозени до депото в Костинброд в края на седмицата, разказват от Нова телевизия.  Видима е промяната на реката. Хората на терен обаче продължават да се изненадват от появяващите се на повърхността отпадъци.   „От детски топки, колички и играчки до хладилници и перални. Всичко, каквото човек може да си помисли. Основният отпадък е пластмасови шишета и дървен материал – клони и големи дървета”, каза представителят на ТЕЦ „Своге” Васил Шуманов.   Битката с плаващото сметище продължава вече седми ден. Най-трудни за изтегляне се оказват големите дървени трупи. Дърветата се отделят от боклука, който се депонира в Костинброд. Идеята на областната управа е да бъдат дадени на нуждаещи се за огрев  

Реклама
comment 0
visibility 728
В Сливница арестуваха софиянец за контрабанда със защитени птици

В Сливница арестуваха софиянец за контрабанда със защитени птици

Софиянец бе арестуван от полицията в Сливница вчера. 29-годишният е задържан заради открити в него птици от защитен вид, съобщиха от ОД на МВР София област. Автопатрул на полицията в Сливница прави проверка вчера, около 9.45 часа във вторник, в местността „Бабин дел“. В носения от него сак униформените открили мрежа за ловене на птици и клетка с пет живи птици. В тях е имало четири конопарчета и един щиглец, а всички са защитени диви животински видове. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа, а случаят веднага е докладван в РИОСВ. От компетентните органи е съставен констативен протокол и акт за извършено нарушение по чл. 38, ал.1, т.6 от Закона за биологичното разнообразие.

comment 0
visibility 380
Хванаха 22-годишен самоковец да шофира на коктейл от дрога

Хванаха 22-годишен самоковец да шофира на коктейл от дрога

Полицаи спипаха млад шофьор, който седвал зад волана след тежък коктейл от наркотични вещества. Той е проверен снощи около 19.40 часа на бул. "Искър" в Самоков, съобщиха от ОД на МВР София област. 22-годишният водач, управлявал "Опел Зафира" е тестван за алкохол и Самоковец бе спипан зад волана под въздействието на коктейл от наркотични и упойващи вещества. Кристиан Николов няма да обжалва постоянния си арест Резултатите от теста показали наличието на кокаин, канабис, амфетамин и метадон. Взета му е и кръвна проба за химически анализ. Местният младеж е арестуван за срок до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство за престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК. С коктейл от наркотични вещества зад волана бе седнал и Кристиан Николов, който причини катастрофата и уби журналиста Милен Цветков през април 2020 г., на бул. Черни връх в София. 

comment 0
visibility 608
Малчугани превръщат Костинброд в зелен град със "Засаждаме бъдеще с гората.

Малчугани превръщат Костинброд в зелен град със "Засаждаме бъдеще с гората.бг" (ВИДЕО)

Малчугани от детските градини и ученици ще первърнат Костинброд в зелен град. Децата от общинските градини и училища, с подкрепата на местната администрация, се включиха в кампанията „Засаждаме бъдеще с гората.бг, съобщиха пред Столица.bg от кметството. От инициативата Гора.бг през октомври са поканили всички 265 общини в България да се включат в кампанията. За тази година те изпращат 56 000 детски комплекта за засаждане и отглеждане на дърво. Кампанията цели да се даде възможност на хиляди деца да засадят и отгледат свое собствено дърво в Република България. В Костинброд всички училища и детски градини на територията получиха комплекти за отглеждане на собствено дърво, инструкции за съхранение, засяване и отглеждане на семената. Всеки комплект съдържа семена, подходящи саксии от 100% рециклиран материал, биотор и всичко необходимо, за да отгледат децата сами малко дръвче, което после да засадят. Общият брой на комплектите бяха 800 като се разпределиха по равно в шестте училища и четирите детски градини, разказаха от община Костинброд. През следващите месеци малчуганите от детски градини и училища, които под зоркия поглед на своите учители ще посадят в саксии семена от дъб, явор, кестен, ясен, вечно зелени борове, габър и други дървета. Идеята е, когато поникнат, да ги посадят в своя двор и да се грижат за тях. Малките еколози ще могат да проследят процеса на засаждане и поникване на младото дърво, а след година или 2 да го засадят навън. "Всеки от нас може да направи промяна към по-добро, а когато много хора искаме да направим света по-красив, по-добър и по-чист, водени изцяло от безкористни намерения, цялата Вселена ще ни помогне!", призовават от община Костинброд.

comment 0
visibility 1008
Мъже от Етрополе и Елин Пелин с обвинения за телесни повреди

Мъже от Етрополе и Елин Пелин с обвинения за телесни повреди

Двама мъже от Софийска област са с обвинения за причиняване на телесни повреди.  Първият е 22-годишен жител на Елин Пелин. Досъдебното производство срещу него е образувано за това, че чрез нанасяне на удари с юмруци по главата е причинил лека телесна повреда на друг мъж. С постановление на наблюдаващия прокурор извършителят е задържан за срок до 72 часа. Това съобщават от ОДМВР- София.   Вторият побойник е 39-годишен етрополец, ударил с юмрук в областта на главата свой съгражданин. Заради това човекът паднал на рамото си и е счупил ключицата си. Делото е изпратено в прокуратурата с мнение за предаване извършителя на съд.  

comment 0
visibility 532
17-годишен от Етрополе открадна кон с конче, повдигнато му е обвинение

17-годишен от Етрополе открадна кон с конче, повдигнато му е обвинение

Кон с конче е откраднал непълнолетен в местността "Равнището" в Етрополе. Благодарение на бързата намеса на полицията крадецът е разкрит. делото е изпратено в прокуратурата, като мнеинето е 17-годишният да бъде съден, защото това не е първото му престъпление. Той е откраднал 6-годишна женска кобила с петмесечно конце. Собственикът е подал жалба в полицията в Етрополе и е било образувано досъдебно производство. При разследването е установено, че престъплението е извършено от 17-годишно момче, което е криминално порявено, съобщиха от ОД на МВР София област. На невръстния апаш е подвигнато обвинение и взета мярка "надзор от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни".

comment 0
visibility 270
Над седмица ще чистят плаващото сметище остава край Своге

Над седмица ще чистят плаващото сметище край Своге

Плаващото сметище до стената на ВЕЦ „Своге“ ще се чисти около десетина дни, заяви зам.-кметът Илия Богданов. Той обясни пред bTV, че вече трети ден се разчистват  боклуците. „Технически няма как да стане по-бързо – това ще бъдат стотици курсове, които трябва да отидат до Депо Костинброд“, сподели Богданов. Васил Шуманов, представител на ВЕЦ „Своге“, разкри, че повече от един камион няма как да работи, тъй като мостът на централата може да поеме до 50 тона товар. „Сутрин се прави опесъчаване заради ниските температури, но те затрудняват самото идване на боклука към мястото, където щипката може да го вади“, сподели Шуманов. Според  думите му около една осма от цялото сметище вече е почистено.

comment 0
visibility 701
Изгребват тонове боклуци от сметището до ВЕЦ Своге

Изгребват тонове боклуци от сметището до ВЕЦ Своге

Вече е в ход разчистването на плаващото сметище на река Искър. Тонове боклуци се изгребват от водата пред стената на ВЕЦ Своге. Това стана възможно след като в рамките на вчерашния ден правителството отпусна близо четвърт милион лева за справяне с проблема, разказват от bTV. Обемът на сметището е около 6000 кубика. Това смятат от комисията, която е сформирана, за да работи по отстраняването му.  Отпускат 220 хил. лв. за почистването на боклуците до ВЕЦ Своге Стартира прокурорска проверка за отпадъците в река Искър край Своге „Ще се направят около 250 – 300 курса за извозването на отпадъците до регионалното депо в Костинброд“, обясни пред камерата Венцислав Младенов – представител на комисията. По думите му работата по разчистването е невъзможно до приключи за един ден, но няма и да спира.  Васил Шуманов, представител на ВЕЦ-Своге, посочи, че трябва да се внимава с непреливаемата зона на стената, която трябва по никакъв начин да се компрометира.   „Но със сигурност, ако не спрем да изхвърляме боклуците, това нещо рано или късно, ще се повтори“, заяви той.

comment 0
visibility 320
Отпускат 220 хил. лв. за почистването на боклуците до ВЕЦ Своге

Отпускат 220 хил. лв. за почистването на боклуците до ВЕЦ Своге

Правителството отпусна 220 000 лв. за почистване на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“. За почистването на екологичния проблем отговаря областната управа на Софийска област, но няма финанси да го направи, съобщи bTV. Стартира прокурорска проверка за отпадъците в река Искър край Своге Премиерът Бойко Борисов разпореди на извънредно заседание кметът и областният управител възможно най-бързо да започнат дейностите по почистването. „Веднага да се влезе и да се чисти. Ако може още утре да се започне. До последния отпадък трябва да се изчисти. На нас не ни е безразлична екологията“, обясни Борисов.

comment 0
visibility 343
Спасената от АПП възрастна жена се върна в дома си в Мировяне

Спасената от АПП възрастна жена се върна в дома си в Мировяне

Спасената възрасна жена от екип на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община се върна в дома си в Мировяне. Припомняме, че къщата на пенсионерката бе залята от вода и тя не е можеше да излезе. Тя бе настанена в базата на дирекцията в Сини вир.  От екипа са напазарували хранителни продукти за жената. Пенсионерката е получила 20 кг. картофи, 2 кг. боб, 2 кг. леща, 2 кг. мандарини, 2 кг. грейпфрут, 4 кг. кисело зеле, 3 кг. туршия,2 кг. ориз, 2 л. олио, 2 кг. банани и 5 кг. брашно, научи Столица.bg. Наводнените къщи в селото бяха над 30.

comment 0
visibility 250
Стартира прокурорска проверка за отпадъците в река Искър край Своге

Стартира прокурорска проверка за отпадъците в река Искър край Своге

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров обяви, че започва прокурорска проверка заради голямото количество отпадъци в река Искър край Своге. Боклуците заемат площ от близо 12 декара, но се намират извън урбанизирана територия. Още днес до правителството ще бъде изпратено поредно писмо с искане държавата да финансира разрешаването на екологичния проблем, съобщи Нова телевизия. „От община Своге нямат задължението да почистят отпадъците. Задължението е изцяло на държавата“, обясни Тодоров. Според изчисления почистването на замърсения участък ще струва между 200 и 220 хиляди лева. Дейностите ще започнат веднага, когато средствата бъдат отпуснати.

comment 0
visibility 684
Хванаха кражба на ток в Долна баня, има задържана жена

Хванаха кражба на ток в Долна баня, има задържана жена

Жена на 40 години е задържана заради кражба на ток в Долна баня, съобщават от ОДМВР- София.    Сигналът за незаконния ток е получен на 14 януари около 14.20 ч.  Подаден е  в полицията в Костенец от служител на електроразпределителното дружество.  Информацията била, че кражбата е в къща, собственост на столичанка, в Долна баня. При огледа на местопроизшествието е установено, че кражбата на електроенергия се извършва от съседен имот. Намерени са и веществени доказателства, съотносими към извършеното престъпление. По случая е образувано досъдебно производство.  

comment 0
visibility 427
Задържаха баща и двамата му сина за нападение над горски в Костинброд

Задържаха баща и двамата му сина за нападение над горски в Костинброд

Задържани до 72 часа от полицията в Костинброд са баща и двамата му сина от същия град. Те са привлечени като обвиняеми за хулигански действия, а бащата и за закани спрямо длъжностни лица, съобщиха от ОДМВР- София.   Трима криминално проявени нападнаха горски в КостинбродВ следобедните часове на 13 януари тримата бяха задържани в полицейския арест след осуетяване на проверка и стълкновение със служители на Държавното горско стопанство.  От горското стопанство тръгнали да проверяват джип в района на подстанция на второкласен път 81. При опит да спрат автомобила обаче близки на водача с други коли са засекли и след това нападнали горските служители.     

Област София

Област София е население 231 563 човека към края на 2017 г. Областен център е София, но градът не влиза в състава на областта. Прецедент в страната е това, че областната администрация на област София се намира в населено място, което не влиза в пределите на областта. 

Разположение на област София

Разположение на област София

Област София е съставена от 22 общини. Това са общините Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар и Челопеч. Гранични на Област София са областите Благоевград, София-град, Монтана, Пазарджик, Враца, Пловдив,   Ловеч, Перник и Кюстендил.

Област София се разпростира частично върху Западна Стара планина, Средна гора в района на Ихтиман, Рила, Верила и Плана планина. Релефътна областта е разнообразен. Област София заема и част от Софийското, Самоковско, Ихтиманско, Златишко-Пирдопското и Ботевградското полета. Много реки пресичат територията на областта, сред които се отличават с размерите си Марица, Искър, Тополница и Нишава. 

Природа в област София

Природа в област София

Над 300 защитени местности и забележителности се намират на територията на област София, най-известни сред които са Националните паркове Рила и Централен Балкан, природен парк Витоша, Врачански Балкан и др.

История на област София

История на област София

В пещерите около Лъкатник са намерени следи от живот, датирани от късния палеолит. Редица останки в област София са намерени от римски станции, средновековни селища. През Възраждането основен стожер на книжовността е бил Етрополският манастир. 

Според историческите документи, област София е обособена през 1901 г. Тя е обхващала старото Софийско окръжие като са пропуснати няколко ихтимански села. В пределите на областта влизали Орханийска, Пирдопска, Самоковска, Софийска градска, Софийска селска, Трънска, Царибродска околии.

През 1934 г. към област София са включени бившия Софийски, Кюстендилски окръзи и околиите Светиврачка, Горноджумайска и Петричка от бившия Петрички окръг. През 1959 г. в област София вече се намират 22 общини и границите ѝ са почти еднакви с днешните. 

Образование в област София

Образование в област София

179   учебни заведения има в област София. От тях 95 учебни зведения са специализирани за деца с особени образователни потребности, където се обучават над 500 деца. 

Голяма част от училищата в област София са исторически традиции. Учениците им се реализират успешно в различни сфери на живота. Редовно участват в национални олимпиади и състезания и заемат призови места. 

Икономика на област София

Икономика на област София

Област София има ключово значение в икономиката на страната. Това се обуславя от изключителлно добротогеографско разположение и природни позитиви на областта. До голяма степен за това икономическо състояние на област София има роля столицата на страната, която се намира в центъра на региона. 

Преобладаващо присъствие в област София има преработваща промишленост. Добре развити са хранителната промишленост, текстилната и производството на хартия. В последните години върхове в област София бележат и клонове като комуникационна и компютърна техника, както и производтсвото на електронни продукти. Като пример можем да дадем община Ботевград в тази насока. 

В пределите на община Божурище, област София е разположен най-значителният логистичен център в страната. Община Годеч, област София също може да се гордее с модерна призводствена линия за светодиоди. 

Водеща промишленост в община Елин Пелин, област София е производството на строителни метериали. Дружеството „Баумит“ е с традиции и е предпочитано не само в страната, но и в чужбина.

Горещ и студент асфалт за магистралите се доставят основно от базата в „Нови хан“ област София.

Няма как да не споменем производството на кафе „Нова Бразилия“ в община Костинброд или фабриката „Кенар“ позната на маки и големи в цялата страна с вкусните салати и храни. В община Костинброд, област София се намира и „Санитекс“ – основен производител на санитарни материали.

Култура в област София

Култура в област София

Няма как област София да не е водеща в областта на културата. Още от дълбока древност населението пази своите културни традиции. Народните занаяти и обичаи се спазват стриктно и до днес. За да не се загубят във времето, днес в обаст София се порвеждат редица събития, които учат младите на старите традиции, наследени от дедите ни. Те трябва да се предават от поколение на поколение, за да останят във времето. Редица фестивали се провеждат в общините на област София. Уникален е съборът „Боженишки Урвич”. Фолклорното надиграване в община Антон, наречено „Край извора“ събира стотици почитатели на фолклора. 

Коледуването, лазаруването и кукерските игри в Годеч, организирани от читалище „Никола Йонков Вапцаров” са изключително клоритни и стават реалност благодарение на ентусиазма на многоро самодейци. Това читалище има богата история и продължава да бъде център на културата в общината и в област София. По негова инициатива се правят редица театрални постановки, художествени представления, музикални и литературни събития, обогатявайки културата в област София

Местните традиции пазят и читалищата в Горна Малина и Долна баня. Самодейците, оито учстват в местните фолклорни събори заразяват с енергията и ентусиазма си. Редица събития се посвещават на родения в с. Байлово Елин Пелин. 

Особено интересен е „Празникът на Етрополските зетьове” в община Етрополе, област София. Той е изключително колоритен и забавен за местни и гости на общината.

Талисманът на област София е Копривщица. Този архитектурно-етнографски резерват пази отколешните български традиции и ги предава на поколенията копривщенци.

Област София се гордее с множеството културни паметници на територията си. Точно затова и регионът е притегателна точка за хиляди туристи от страната и чужбина.

Туризъм в област София

Туризъм в област София

Природата, климатът, местните традиции, както и историческите и архитектурни забележителности в област София са основна предпоставка за добре развит туризъм в региона. В област София могат да бъдат посетени 8 от всичките 100 национални исторически обекта. 

Освен това, планинският курорт Боровец води хиляди български и чуждестранни туристи в област София. Ски-туризмът е изключително привлекателен, но курортът е натоварен и извън сезона. 

Минералните води, намиращи се на територията на област София, съдействат за добре развития туризъм, свързан с балнеолечението. Курортните селища в региона се стремят да предлагат разнообразни лечебни и релаксиращи програми, за да задоволят изискванията на туристите. 

В област София се намират 227 паметници от национално значение, които сериозно основание за процъфтяването на културния туризъм в областта. Това са редица исторически, архитектурни, културни, археологически паметници. В последно време все по-модерен става поклонническия туризъм. Затова и манастирите в област София се радват на огромен интерес. 

Не на последно място в област София процъфтява и ловния туризъм. Ловните стопанства „Витиня“ и „Армеец“ са отлично поддържани.

Разположение на област София

Природа в област София

История на област София

Образование в област София

Икономика на област София

Култура в област София

Туризъм в област София

Прочетете още