Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2068
Край на безводието в Своге, река Искрецка се върна

Край на безводието в Своге, река Искрецка се върна

Река Искрецка се върна и вече е в пълния си обем, а водоподаването в Своге е възстановено. Това заяви шефът на ВиК София-област Иван Иванов пред Нова телевизия. По думите му вълната е приливна и вероятно водата е била задържана от земна маса. Първоначално дебитът е бил 90 литра в секунда при норма 130, а след това течението беше напълно възстановено. Все още не са ясни причините за внезапното пресъхване на реката. Не е ясно и как водата се е върнала. "В четвъртък вечер близо 200 души чакаха водата да се завърне в коритото на река Искрецка. Водата потече кална, което донякъде потвърждава нашето първоначално предположение, че има някакво вътрешно срутване", заяви инженер Валентин Михайлов, зам.-кмет на град Своге, пред Нова телевизия. По думите му системата на града е започнала да се пълни. "Трябва технологично време за това. Трябва и малко време водата да се изчисти, защото в момента е мътна. Мисля, че в петък след 19 часа, всичко ще е наред. Но призовавам хората през първите няколко дни да не я използват за пиене, а само за хигиенни нужди", подчерта инженер Михайлов. Доставянето на питейна вода с цистерни ще продължи до пълното нормализиране на обстановката.

comment 0
visibility 519
Увеличава се дебитът на водоизточника, захранващ Своге

Увеличава се дебитът на водоизточника, захранващ Своге

Отчетено е известно увеличение на дебита на водоизточника, който захранва град Своге и прилежащите села. Към 07:35 ч. днес той е бил 54.72 литра в секунда, съобщиха от ВиК София Област за БНР. От дружеството работят по изграждането на два шахтови кладенеца. Днес се очаква да бъдат доставени помпите за тях. В рамките на деня ще започне подаване на вода до довеждащ водопровод към град Своге. Започва и изграждането на нов сондаж. Това се случва след провеждането на среща с хидролози, с които беше уточнено мястото. От Държавния резерв са освободени близо 100 хиляди литра питейна вода за община Своге.

comment 0
visibility 445
Започва сондаж за осигуряване на вода в община Своге

Започва сондаж за осигуряване на вода в община Своге

Започва аварийно изграждане на сондаж, който да осигури вода на трите села в община Своге, които останаха без вода преди няколко дни. Това съобщи зам.-кметът на общината Валентин Михайлов, цитиран от dariknews.bg. Експерти ще направят оглед, за да преценят къде точно по поречието на река Искрецка да бъде извършено водохващането. Зам.-кметът заяви, че сондажът ще е в помощ на населението, но няма да може да задоволи всичките му нужди. За да се случи това, е необходимо налягане от 120 литра в секунда. От понеделник в селата Свидня, Церово и Искрец е обявено бедствено положение заради пресъхване на единствения им водоизточник река Искрец. Михайлов посочи, че в Своге положението е най-тежко и „няма капка вода“. Засегнати са около 13 хиляди души. Към момента на територията на засегнатите населени места са обособени над 15 точки за снабдяване на питейна вода и вода за битови нужди. Водоноски са пристигнали от "Водоснабдяване и канализация" – Софийска област.

Реклама
comment 0
visibility 436
Осигуряват 99 хил. литра вода за Своге

Осигуряват 99 хил. литра вода за Своге

За всички 12 000 жители на община Своге са осигурени общо 99 000 литра вода в индивидуални пакети от резерва. Това обясни на брифинг директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов и говорителят на кабинета Антон Кутев, съобщава БНТ. Проблемът засяга град Своге, село Искрец, Свидня и част от село Церово. През механизъм на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в помощта са се включили и общините София, Пловдив, Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Девин, Бачково. На 15 пункта в града се осигурява питейна вода и вода за битови нужди, която е сертифицирана. Властите на място работят по два варианта за осигуряване на вода. При първия хидрогеолози съветват властите как изграденото водохващане под Петрохан да бъде насочено към село Искрец и да се увеличи обемът на река Студена. Очаква се това да даде резултат до 1-2 дни. Вторият вариант е общината се свърже с подземно езеро в системата от 200 км пещери. Николов обясни, че река Студена не е напълно изчезнала, но е с много намален дебит. Подобен случай е имало в края на 70-те години, тогава водата се е възстановила след 48 часа. Зарди проблема с водата над 40 тона риба в рибарниците край Своге е мъртва.    

comment 0
visibility 865
-

Остава в сила бедственото положение в община Своге

Бедственото положение в община Своге заради липсата на вода засега остава в сила. Причината за липсата на вода е внезапното пресъхване на захранващата региона Искрецка река. Все още се уточнява какво е довело до пресъхването - срутване на пещера или човешка дейност. През 70-те години на миналия век отново е имало подобен случай, при който водата е изчезнала за 72 часа. Това обаче се случило поради разместването на земни пластове. Според специалистите хидролози, пещерната система, която захранва реката с карстови води, е около 200 километра. Според една от версиите, по които работят специалистите, някъде в системата се е случило срутване, което пречи на водата да премине. Не се знае колко време ще отнеме на водата да си пробие отново път, но вероятно положението ще се задържи няколко дни, коментират спелеолози. Според инж. Димитър Куманов от Риболовно сдружение "Балканка" вода няма заради деривационния канал Искрецки, който захранва каскадата "Петрохан". Това обаче е малко вероятно, отбелязват експертите. По спешност трябва да се предприемат сондажи, правим всичко възможно, очакваме решителната намеса на държавата в лицето на ВиК-София-област, коментира пред БНТ заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов. Аварийната служба на Столична община е закарала в Своге и Свидня 20 кубика вода с водоноски. Община Своге уведомява, че от тази сутрин ще бъдат подсигурени водоноски на следните локации:– гр. Своге – зад гаров площад– гр. Своге – на центъра при паметника– гр. Своге – до ресторант “Колос”– гр. Своге – кв. Дренов, Среден рът– с. Искрец – бензиностанцията– с. Свидня – площад Бутилирана минерална вода ще бъде раздавана на следните пунктове: – гр. Своге – автогара– гр. Своге – до тото пункт– гр. Своге – блок на ВиК– гр. Своге – кв. 21– гр. Своге – кв. Старо село– гр. Своге – кв. Алилица, ул. Слънце (под стария санаториум)– гр. Своге – кв. Дренов, спирката– гр. Своге – кв. Дренов, Среден рът– гр. Своге – кв. Дренов, църквата– гр. Своге – кв. Дренов, табана– гр. Своге – кв. Джиджовица, до газостанция– гр. Своге – кв. Джиджовица, долен площад– с. Искрец – площад– с. Искрец – бензиностанцията– с. Свидня – площад– с. Свидня – Стоевци– с. Церово – махала Долни Желен, до магазина– спирка Желен

comment 0
visibility 5577
Изчезна река Искрецка, в Своге и околноснотите бедствено положение

Изчезна река Искрецка, в Своге и околноснотите бедствено положение (СНИМКИ)

Река Искрецка изчезна, не е пресъхнала, а изчезнала, съобщиха жители на Своге и околните селища във фейсбук. Изцяло е спрял притокът на вода в Искрец, Свидня, Своге и части от Церово, заради изчезналия приток в реката. За проблема съобщи и сайта balkanec.bg. Това е трагедия за населените места по поречието на река Искрецка, която днес (б. р. вчера) в 16.00 ч., внезапно изчезва., написаха местни жители. Ситуацията е критична в Своге и околноситте. Денонощният дебит на водата  е бил 130 литра в секунда, а от вчера е около 30 литра в секунда. Това е и причината за изцяло спиране на водоподаването в с. Искрец, с. Свидня, гр Своге и част от село Церово.  Към момента не са известни причините за пресъхналата река. Обявено е бедствено положение от понеделник от обяд. Снощи в 21.30 ч. е заседавал общински кризисен щаб, заради проблема с реката. В щабът са кметът Емил Иванов, представители на ВиК на местно и областно ниво, представители на РЗИ, полицията, РСПБЗН, общински служители и кметове на населени места.

comment 0
visibility 472
-

Задържаха под стража обвиняем за ПТП с пострадала жена в Ихтиман

Съдът опедели мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняем, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него тежко ПТП с пострадал човек. Това съобщават от Апелативна прокуратура – София. В хода на разследването е установено, че на 11.08.2022 г. обвиняемият е управлявал лек автомобил, м. „Фиат“, в гр. Ихтиман. Пред частен имот на ул. „Пенчо Славейков“ той изгубил контрол над превозното средство, в резултат на което последвал удар с намираща се на тротоара жена. След инцидента водачът избягал от местопроизшествието. На пострадалата е била причинена средна телесна повреда. Понастоящем състоянието ѝ остава тежко. Установеное било по надлежния ред, че по време на инцидента водачът е бил под влияние на алкохол – 2,15 промила. Съдът е приел доводите на прокуратурата, че е налице обосновано предположение за авторството на деянието, което е с голяма степен на обществена опасност с оглед предходната осъдителна присъда на обвиняемия за управление на МПС след употреба на алкохол. Налице е реална опасност той да извърши и друго престъпление. Определението на Районен съд – Ихтиман може да бъде обжалвано пред въззивната инстанция.    

comment 0
visibility 645
Приключенски многобой събира смелчаци в Ботевград

Приключенски многобой събира смелчаци в Ботевград

Забавен приключенски многобой ще предложи много емоции и адреналин на жителите и гостите на Ботевград. Събитието се реализира за трети път и ще се проведе в местността „Боженишки Урвич”, над с. Боженица, на 10-ти септември. Организатори на инициативата са Община Ботевград и Общинско предприятие „Туризъм“. „Целта на инициативата е по атрактивен начин да се демонстрира един иновативен формат, съчетаващ забавление, придобиване на основни умения в скално катерене, спускане на рапел и активен спорт на открито“, съобщават от Община Ботевград. В събитието ще се включат общо 72 души, разпределени в 12 отбора, съставени от по 6 човека. Първите 6 отбора ще стартират в 10:00 ч., а останалите 6 отбора в 14:00 ч. Участниците ще имат възможността да тестват уменията си в следните екстремни активности: скално катерене с ниска степен на сложност, спускане по скални отвеси под крепостта „Боженишки Урвич”, задачи, свързани с ориентиране, логически загадки, стрелба с лък и други. Изпитанията от многобоя са подходящи за възрастни и деца над 12 години и ще се провеждат с помощта на професионални инструктори в контролирана среда за безопасност. Останалите посетители ще могат да се забавляват около сцената в близост до почивна база „Боженишки Урвич“, да се изкачат по алеята до хълма, да видят уникалния скален надпис на Севаст Огнян, да се насладят на удивителните панорамни гледки. Местата ще се запълват според реда на записвания на отборите, като крайният срок за записване е до 5 септември. При записване на индивидуални играчи, отборите ще бъдат формирани от организаторите. За контакти и записване за участие: Туристически информационен център – Ботевград, площад „Освобождение“ №13, Телефон: 0723/ 69 – 147, е-mail: tourism@botevgrad.org Входът за събитието е свободен, всички забавления и атракции за участниците са безплатни.  

comment 0
visibility 490
Почистват улиците и пешеходните зони в Своге

Почистват улиците и пешеходните зони в Своге

Редица улици и пешеходни зони в община Своге ще бъдат основно почистени, съобщават от местната администрация. Дейностите са в рамките на Кампания 2022 „Чистота и красота“, която се провежда под патронажа на кмета Емил Иванов. Почистването в град Своге ще се състои утре – 13 август, между 8:30 ч. и 13:00 ч. Сборните пунктове са детските площадки в кварталите „Старо село“ и „21“. В инициативата могат да се включат всички жители и гости на общината.  Предстои да бъдат почистени детски кътове, улици, тротоари, площади и градинки. Датите и часа за провеждането на акцията в другите населеми места, ще бъдат публикувани в сайта на общината, както и в официалния Фейсбук профил.  

comment 0
visibility 805
22-годишна софиянка отива на съд за притежание на дрога

Заловиха трима мъже, разбили пункт за изкупуване на черни и цветни метали

Криминалисти от РУ-Костинброд разкриха по „горещи следи“ извършители на взломна кражба, съобщиха от ОДМВР-София. На 9 август по обяд в РУ-Костинброд било съобщено за разбит пункт за изкупуване на черни и цветни метали в града и извършена кражба от него. На местопроизшествието е извършен оглед, при който е установено, че са взломени три врати на прилежащи фургони. По данни на собственика, от обекта липсвали 177 кг медни отпадъци, 9 кг месинг, записващо устройство и около 1000 лева на монети. По случая е образувано досъдебно производство. В резултат на предприетите действия по „горещи следи“ криминалистите бързо разкрили и задържали двама от извършителите, които впоследствие направили и пълни самопризнания. Част от инкриминираните вещи са установени и иззети. В хода на продължаващите оперативни действия днес, 11 август, полицейските служители задържаха и третия участник във взломното посегателство. Всичките извършители са от София, с множество криминалистически регистрации, съответно 30, 28 и 17. В днешния ден предстои и да бъдат повдигнати обвинения на двама от тях.

comment 0
visibility 652
-

Жителите на Чепинци заплашват да блокират Околовръстното заради постоянно спиране на тока

Жителите на софийското село Чепинци заплашват да блокират Околовръстния път на София в знак на протест срещу постоянното спиране на тока в района. За проблемите разказаха самите те пред Нова телевизия. По думите им всяка сутрин токът спира за пет-десет минути. Според жителите, времето е недостатъчно да се отстрани авария, а в същото време предизвиква множество неудобства. Десетки скъпи уреди, компютри и рутери са изгорели, оплакват се хората. Неудобства се създават и за работещите в домашни условия, които не могат да изпълняват задълженията си. Освен постоянното прекъсване, измерванията направени от потребителите показват, че подаденото напрежение достига до 180 волта, вместо нормалните 220 волта. "Ние сме съвременни хора, ползваме съвременни уреди, които се повреждат и изгарят от непрекъснатото спиране и подаването на ниско напрежение", възмущават се хората. За същия проблем съобщават и жителите на близките села Негован и Световрачане. Подавани са многобройни сигнали както от кметствата, така и от отделните гаждани, но до момента по думите им няма резултат. От енергодоставното дружество обясняват в отговор до Нова, че се извършват ремонти, които не са извършвани в последните две години. Доставчиците са категорични, че извършват ремонтите с цел подобряване качеството на услугата. Жителите настояват от електроразпределителното дружество да се вземат необходимите мерки, за да се нормализира подаването на енергия, за която те заплащат.

comment 0
visibility 578
22-годишна софиянка отива на съд за притежание на дрога

Петима нарушители на пътя бяха задържани през уикенда в Софийско

Петима нарушители на правилника за движение са били задържани от униформените при проверки, проведени на територията на София-област. Това съобщават от ОДМВР-София. Около 23.10 часа в събота, в района на 192 км на главен път 1-1, автопатрул спрял за проверка лек автомобил „Нисан Серена“. Водачът от с. Новачене е задържан в полицейския арест, след като при тестването му за употреба на наркотични и упойващи вещества, в пробата му било отчетено наличие на амфетамин и метамфетамин. Срещу нарушителя е започнато бързо производство. Около 21.50 часа в събота автопатрул спрял за проверка мотопед „Джилера“ без регистрационен номер. От извършените справки се установило, че мотопедът не е регистриран съгласно закона. Водачът от с. Петърч е задържан за срок до 24 часа и срещу него е започнато бързо производство. Около 7.30 часа в неделя, в района на 179 км на главен път 1-6, автопатрул спрял за проверка мотопед без регистрационна табела. От извършените справки е установено, че моторното превозно средство не е регистрирано съгласно закона, поради което е иззето по надлежния ред. Водачът от с. Чавдар е задържан за срок до 24 часа. Срещу него е образувано бързо производство. Около 14.47 часа в неделя, в Божурище, автопатрул предприел проверка на лек автомобил „БМВ Х5“, управляван от жител на столицата. Водачът е задържан за срок до 24 часа, след като представил неистински официален документ –чуждестранно СУМПС. Образувано е бързо производство. Около 21.20 часа снощи, на бул. „София“ в гр. Елин Пелин автопатрул спрял и проверил лек автомобил „Рено Меган Сценик“, управляван от жител на с. Ъглен. При тестването на водача с технически средства и двете проби дали положителен резултат. Дрегерът отчел 2.45 промила алкохол, а драг чекът – наличие на амфетамин. Задържан е за срок до 24 часа. Срещу нарушителя са образувани бързи производства за извършени престъпления по чл. 343Б, ал.1 и по чл. 343Б, ал.3 от НК.

comment 0
visibility 864
Три дни "България ще пее в Копривщица"

Три дни "България ще пее в Копривщица"

"България пее в Копривщица" е мотото на 12-ото издание на Националния събор на народното творчество Копривщица 2022. На шест сцени, разположени по ливадите в местността "Войводенец", творчески състави и индивидуални изпълнители от цялата страна ще изпълняват автентичен фолклор, съобщава БТА. Събитието се провежда три поредни дни – 5, 6 и 7 август. Началото на събора беше дадено тази сутрин, а официалното откриване ще е утре в 10:00 ч. на централната сцена. В тазгодишното издание на фестивала ще се включат около 7000 изпълнители. Най-възрастният участник тази година е 95-годишната Цана Иванова от Община Угърчин, която е присъствала на всички издания на събора от неговото учредяване преди 57 години. Най-малките участници са бебета, които са включени в представянето на различни обреди и обичаи. Тази година на сцените ще излязат и чуждестранни състави от Белгия, Нидерландия и САЩ На специална Улица на занаятите в центъра на Копривщица 150 занаятчии предлагат произведения на изкуството, сред които музикални инструменти, носии от различни етнографски области, керамика, домашно приготвени сладка и различни вкусотии. Съпътстващите прояви включват демонстрации на ръчно изработени дантели по методите на совалкова дантела, изпълнения на духов оркестър към Средно училище "Любен  Каравелов" - Копривщица, кръгла маса на тема "12 Национален събор на народното творчество Копривщица 2022: тенденции, проблеми, политики...". Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години, като основни организатори са  Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

comment 0
visibility 600
165-годишен храм край Елин Пелин се руши заради липса на пари

165-годишен храм край Елин Пелин се руши заради липса на пари

Стар православен храм, намиращ се недалеч от София, е напът да се срути. Ценните му стенописи са почти изтрити от дъждовната вода, а пари за ремонт няма, съобщава Нова телевизия. Църквата се издига на хълма срещу увековечената в разказа на Елин Пелин Спасова могила, край с. Голема Раковица. С общи усилия през 1857 година жителите на селото построяват храма сами. По време на Априлското въстание селото е опожарено. От огъня е засегната и църквата, която по-късно е превърната в конюшня. След Освобождението храмът е възстановен. В двора му са изградени камбанария и килийно училище. Днес сградата е паметник на културата. В нея се съхраняват ценни икони, лично дарени и подписани от княз Дондуков. Едната е на св. Петка Параскева, а другата – на св. Иван Рилски Чудотворец. С обезлюдяването на селото през последните две десетилетия обаче, 165-годишният храм е посещаван от все по-малко хора. Започва да запада, а отскоро и да се руши. „Има една огромна пукнатина, която тръгва от основите, стига до покрива, минава по целия покрив. Тече, има вероятност от срутване, спукване, вътре колоните са компрометирани. Това са такива аварийни ситуации, които при идване на повече хора, струпване на едно място, при една служба или едно събитие, може да падне целият покрив”, споделя кметският наместник на Голема Раковица Александър Нешев. Той, заедно с Община Елин Пелин, изготвят проект, който включва укрепване в основите с дренажна система, както и възстановяване на стените, арките и покрива. Предвид статута на обекта, внасят проекта в Института за недвижимо културно наследство. Сега чакат одобрение, а след като го получат, ще са нужни и пари. Сумата възлиза на 270 хиляди лева с ДДС. Към момента от дарения са събрани едва 45 000 лв. Общината е обещала да даде още толкова. За да бъде спасен храмът, е открита и банкова сметка, в която се събират средства за основен ремонт. Всеки, който иска да подкрепи каузата, може да го направи на: Храм „Св. Николай“, село Г. Раковица IBAN: BG44UNCR70001523303962BIC CODE: UNCRBGSF

comment 0
visibility 365
-

Сигнал: Кабели по улиците на Негован

За скъсани кабели по улиците на софийското село Негован сигнализираха читатели на Столица.bg. След бурята в събота кабелите са се откъснали от изоставена къща на ул. "Иван Грозданов" в селото. Никой не знае, дали по тях тече ток. Вече четвърти ден никой не предприема мерки за обезопасяването им и жителите се притесняват, че може да се случи сериозен инцидент или човек да пострада от токов удар.

Област София

Област София е население 231 563 човека към края на 2017 г. Областен център е София, но градът не влиза в състава на областта. Прецедент в страната е това, че областната администрация на област София се намира в населено място, което не влиза в пределите на областта. 

Разположение на област София

Разположение на област София

Област София е съставена от 22 общини. Това са общините Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар и Челопеч. Гранични на Област София са областите Благоевград, София-град, Монтана, Пазарджик, Враца, Пловдив,   Ловеч, Перник и Кюстендил.

Област София се разпростира частично върху Западна Стара планина, Средна гора в района на Ихтиман, Рила, Верила и Плана планина. Релефътна областта е разнообразен. Област София заема и част от Софийското, Самоковско, Ихтиманско, Златишко-Пирдопското и Ботевградското полета. Много реки пресичат територията на областта, сред които се отличават с размерите си Марица, Искър, Тополница и Нишава. 

Природа в област София

Природа в област София

Над 300 защитени местности и забележителности се намират на територията на област София, най-известни сред които са Националните паркове Рила и Централен Балкан, природен парк Витоша, Врачански Балкан и др.

История на област София

История на област София

В пещерите около Лъкатник са намерени следи от живот, датирани от късния палеолит. Редица останки в област София са намерени от римски станции, средновековни селища. През Възраждането основен стожер на книжовността е бил Етрополският манастир. 

Според историческите документи, област София е обособена през 1901 г. Тя е обхващала старото Софийско окръжие като са пропуснати няколко ихтимански села. В пределите на областта влизали Орханийска, Пирдопска, Самоковска, Софийска градска, Софийска селска, Трънска, Царибродска околии.

През 1934 г. към област София са включени бившия Софийски, Кюстендилски окръзи и околиите Светиврачка, Горноджумайска и Петричка от бившия Петрички окръг. През 1959 г. в област София вече се намират 22 общини и границите ѝ са почти еднакви с днешните. 

Образование в област София

Образование в област София

179   учебни заведения има в област София. От тях 95 учебни зведения са специализирани за деца с особени образователни потребности, където се обучават над 500 деца. 

Голяма част от училищата в област София са исторически традиции. Учениците им се реализират успешно в различни сфери на живота. Редовно участват в национални олимпиади и състезания и заемат призови места. 

Икономика на област София

Икономика на област София

Област София има ключово значение в икономиката на страната. Това се обуславя от изключителлно добротогеографско разположение и природни позитиви на областта. До голяма степен за това икономическо състояние на област София има роля столицата на страната, която се намира в центъра на региона. 

Преобладаващо присъствие в област София има преработваща промишленост. Добре развити са хранителната промишленост, текстилната и производството на хартия. В последните години върхове в област София бележат и клонове като комуникационна и компютърна техника, както и производтсвото на електронни продукти. Като пример можем да дадем община Ботевград в тази насока. 

В пределите на община Божурище, област София е разположен най-значителният логистичен център в страната. Община Годеч, област София също може да се гордее с модерна призводствена линия за светодиоди. 

Водеща промишленост в община Елин Пелин, област София е производството на строителни метериали. Дружеството „Баумит“ е с традиции и е предпочитано не само в страната, но и в чужбина.

Горещ и студент асфалт за магистралите се доставят основно от базата в „Нови хан“ област София.

Няма как да не споменем производството на кафе „Нова Бразилия“ в община Костинброд или фабриката „Кенар“ позната на маки и големи в цялата страна с вкусните салати и храни. В община Костинброд, област София се намира и „Санитекс“ – основен производител на санитарни материали.

Култура в област София

Култура в област София

Няма как област София да не е водеща в областта на културата. Още от дълбока древност населението пази своите културни традиции. Народните занаяти и обичаи се спазват стриктно и до днес. За да не се загубят във времето, днес в обаст София се порвеждат редица събития, които учат младите на старите традиции, наследени от дедите ни. Те трябва да се предават от поколение на поколение, за да останят във времето. Редица фестивали се провеждат в общините на област София. Уникален е съборът „Боженишки Урвич”. Фолклорното надиграване в община Антон, наречено „Край извора“ събира стотици почитатели на фолклора. 

Коледуването, лазаруването и кукерските игри в Годеч, организирани от читалище „Никола Йонков Вапцаров” са изключително клоритни и стават реалност благодарение на ентусиазма на многоро самодейци. Това читалище има богата история и продължава да бъде център на културата в общината и в област София. По негова инициатива се правят редица театрални постановки, художествени представления, музикални и литературни събития, обогатявайки културата в област София

Местните традиции пазят и читалищата в Горна Малина и Долна баня. Самодейците, оито учстват в местните фолклорни събори заразяват с енергията и ентусиазма си. Редица събития се посвещават на родения в с. Байлово Елин Пелин. 

Особено интересен е „Празникът на Етрополските зетьове” в община Етрополе, област София. Той е изключително колоритен и забавен за местни и гости на общината.

Талисманът на област София е Копривщица. Този архитектурно-етнографски резерват пази отколешните български традиции и ги предава на поколенията копривщенци.

Област София се гордее с множеството културни паметници на територията си. Точно затова и регионът е притегателна точка за хиляди туристи от страната и чужбина.

Туризъм в област София

Туризъм в област София

Природата, климатът, местните традиции, както и историческите и архитектурни забележителности в област София са основна предпоставка за добре развит туризъм в региона. В област София могат да бъдат посетени 8 от всичките 100 национални исторически обекта. 

Освен това, планинският курорт Боровец води хиляди български и чуждестранни туристи в област София. Ски-туризмът е изключително привлекателен, но курортът е натоварен и извън сезона. 

Минералните води, намиращи се на територията на област София, съдействат за добре развития туризъм, свързан с балнеолечението. Курортните селища в региона се стремят да предлагат разнообразни лечебни и релаксиращи програми, за да задоволят изискванията на туристите. 

В област София се намират 227 паметници от национално значение, които сериозно основание за процъфтяването на културния туризъм в областта. Това са редица исторически, архитектурни, културни, археологически паметници. В последно време все по-модерен става поклонническия туризъм. Затова и манастирите в област София се радват на огромен интерес. 

Не на последно място в област София процъфтява и ловния туризъм. Ловните стопанства „Витиня“ и „Армеец“ са отлично поддържани.

Разположение на област София

Природа в област София

История на област София

Образование в област София

Икономика на област София

Култура в област София

Туризъм в област София

Прочетете още