Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кога мислите, че ще бъдат облекчени мерките срещу Covid-19?
  • Седмицата след Великден (21-28 април) (5%, 32 Гласове)
  • Началото на Май (01-07 април) (9%, 58 Гласове)
  • След Гергьовден (07-13 май) (18%, 112 Гласове)
  • След края на извнредното положение (След 13-ти май) (31%, 199 Гласове)
  • Извънредното положение ще бъде удължено заради лошата дисциплина по Великден (37%, 236 Гласове)
Общо гласували: 637 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 360
Завод за рециклиране в Елин Пелин

Референдум заради завод за преработка на найлонови торби искат в Елин Пелин

Гражданите на Елин Пелин са внесли 1200 подписа в община Елин Пелин за организиране на Референдум. Те са против съществуването на нови завод за преработка на найлонови торби там, съобщава БГНЕС. Жителите на града настояват в Референдума да присъстват 3 важни въпроса: Съгласни ли сте незабавно да бъде въведена забрана на територията на община Елин Пелин да съществуват заводи за преработка на пластмаси?; Съгласни ли сте в община Елин Пелин да се започне незабавно изграждане на нова водопреносна и канализационна мрежа?; Съгласни ли сте в община Елин Пелин да се започне незабавно изграждане на алтернативни пътища за тежкотоварни автомобили? Броя на подписите не е достатъчен, за да бъде Референдума задължителен. Единствено общинският съвет ще реши дали да проведе Референдума. Според жителите на Елин пелин, инвестиционното намерение не е предлагано на обществено обсъждане и всичко, свързано с изграждането му е станало без много шум. Хората не разбират и това как складът за безалкохолни напитки се е превърнал в предприятие, способно да преработва найлоновите торбички от Германия и България. Тенденцията е да се увеличи преработката с найлон от други държави. Всичко това става точно, когато Китай спира приема на отпадъци от САЩ. Николай Савов, зам.-кмета по екология и европейски проекти в община Елин Пелин, не споделя мнението на гражданите, че населението не е било информирано. На място бил поканен инвеститора да обясни идеята на конкретния проект, но нямало интерес. Документите, които са издадени, са за завод за рециклиране, а не за склад за безалкохолни.    

comment 0
visibility 798
Стоп кадър

В Горни Лозен от 25 години има теч на питейна вода

От стар водопровод в с. Горни Лозен, Софийско, вече 25 години от стар водопровод изтича питейна вода, а институциите и жителите не могат да се разберат кой да спре теча, съобщава Нова ТВ. Жителите на селото споделят, че вече 25 години изтича питейна вода и никой не предприема нищо, за да бъде спряно това изтичане. Това се случва в стопанския двор на селото. Там, до 1989 г. там е ТКЗС-то. След като земята се раздава на старите си собственици, те после продават дяловете си. Един от тези нови собственици е Коце Мадарски. Той споделя, че стопанските сгради са били в ужасно състояние, водопроводните тръби били напукани и течовете били навсякъде. След като потърсили „Софийска вода“ за съдействие да се реши проблема и да бъде поставен водомер, от дружеството казали, че нямат нищо общо, водопроводът бил направен от ТКЗС-то. Мадарски, обаче казва, че е съществувал общ водомер извън двора на стопанството и водата се отчитала от неговите показатели. Все още не е ясно на кой са тръбите и колко вода е изтекла през всичките години. Интересно е кой е плащал загубите на тази вода и дали тези загуби не са били калкулирани в сметките на потребителите?   

comment 0
visibility 384
ескорт за фенове

Полицейски ескорт за агитките на "Балкан" и "Левски Лукойл" за баскетболната среща в Ботев...

Във връзка с баскетболната среща между отборите на „Балкан“ и „Левски Лукойл“ утре от 18 часа в зала „Арена“- Ботевград е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и недопускане на сериозни инциденти, застрашаващи сигурността на гражданите.Това съобщават от ОДМВР- София    Предвид съществуващото напрежение между привържениците на двата отбора и големия зрителски интерес са предприети сериозни мерки за осигуряване на обществения ред преди, по време и след приключване на проявата. Полицейските действия ще се осъществяват съвместно от служители на ОДМВР- София, Дирекция „Жандармерия“, Специализирани полицейски сили- СДВР и шест районни управления от състава на областната дирекция.   Засилено ще е полицейското присъствие около спортната зала, както и по основните пътни направления, използвани за придвижване на агитките на двата отбора. С цел недопускане на стълкновения и извършването на прояви, нарушаващи обществения ред, организирано пътуващите фенове ще бъдат съпровождани с полицейски ескорт.     Засилен пропускателен режим ще се осъществява на входовете и изходите на спортното съоръжение, като всички преминаващи ще бъдат подложени на щателна проверка. С оглед недопускане нарушаване на обществения ред по време на срещата в залата са изградени буферни зони за отделяне на противостоящите агитки.   В залата е забранено внасянето на алкохолни напитки, наркотични или други упойващи вещества; оръжия и други опасни премети, представляващи заплаха за здравето и сигурността на гражданите; спрейове; бутилки, включително пластмасови над 500 мл, или предмети, произведени от чуплив или от особено твърд материал; сигнални ракети, светещи тела или пиротехнически изделия; знамена и плакати с дръжки по- дълги от 1 м и с диаметър по-голям от 1 см.   На територията на спортната зона няма да бъдат допускани граждани, които отказват да бъдат проверени; носещи забранени за внасяне предмети; такива в нетрезво състояние или под въздействие на наркотични или други упойващи вещества; с наложена забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина, както и малолетни без пълнолетен придружител.    

Реклама
comment 0
visibility 508
type-photo.svg
Елин Пелин

Полицията откри домашна наркооранжерия в къща в Елин Пелин (СНИМКИ)

Домашна наркооранжерия е разбита от криминалисти в частен дом в Елин Пелин, съобщават от МВР.    В хода на проведена вчера полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества на обслужваната територия, служители на РУ- Елин Пелин извършили претърсване в частен дом в града. На втория етаж на къщата криминалистите попаднали на оборудвана оранжерия за домашно отглеждане на канабис. Установени и иззети са 73 саксии с канабисови растения с височина между 45 и 80 см, както и около един килограм растителна маса, наподобяваща канабис.   По случая е образувано досъдебно производство, а 20-годишният обитател на адреса е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. След доклад на събраните доказателства в Районна прокуратура- Елин Пелин, в рамките на същия ден, извършителят е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за срок до 72 часа за довеждането му пред съд.    

comment 0
visibility 4924
Областният управител на София област Илиан Тодоров

Търсят ученици от София област да учат в китайски университети

Пет абитуренти от Софийска област могат да получат стипендии в китайски уиверситети. Тъсят се уеници, който да учат в Азия. Това написа на профила си в социалната мрежа областният управител на Софийска област Илиан Тодоров.  "Търсят се ученици от Софийска област за стипендианти в университети на Джянси", съобщи областният управител. Те могат да заминат за Китай по силата на меморандума за разбирателство и сътрудничество в областта на образованието между Софийска област и китайската провинция Джянси. Така пет ученици от Софийска област ще получат стипендии за обучение в Университет по земеделие (jxau.edu.cn), Университет по финанси и икономика (english.jxufe.cn) и Университет Нанчанг (english.ncu.edu.cn). Като областен управител на Софийска област Илиан Тодоров заедно с екипа си работиха и повече от година и половина по споразумения за сътрудничество между Софийска област и Китай и Софийска област и Мароко. Тодоров е убеден, че скоро ще бъдат финализирани, защото Софийска област предоставя възможности за развитие. За желаещи да учат в Китай ще бъдат отпуснати стипендии от:  - 25 000 китайски юана (около 3257 евро) на човек годишно за докторска или магистърска степен.- 20 000 китайски юана ( около 2605 евро)на човек годишно за бакалавърска степен.- 6000 юана (около 782 евро) на човек годишно за обучение половин година. Стипендиите включват такси за обучение, учебници, такси регистрация, настаняване. Студентите се оценяват ежегодно и ако са се представили добре през първата година на обучение, се отпуска за следващата година. За Университета в Нанчанг през първата година се изучава задължително китайски език, другите университети са с преподаване на английски език. Желаещите да учат в Китай трябва да изпратят документи на sofoblast@ government.bg. Кандидатите да изпратят автобиография, мотивационно писмо, диплома или академична справка /в случаите, когато дипломата не е издадена/ за завършено средно образование; сертификат за владеене на английски език. Кандидатите може да са завършили средно образование в годината на кандидатстване или в предходни години. Задължително желаещите трябва да имат постоянен или настоящ адрес в населено място от Софийска област.

comment 0
visibility 477
type-photo.svg
акция

Иззеха 376 литра алкохол и 1400 литра нафта без документи от хотел в Боровец (СНИМКИ)

От хотел в Боровец са иззети 1400 литра нафта без документи за платен акциз, както и общо 376 литра високоградусов алкохол без български бандерол. Дизеловото гориво, установено от инспектиращите в два пластмасови съда, оборудвани с електрическа помпа, маркуч и пистолет за зареждане, е иззето от митническите власти, съобщават от МВР.    Допълнително, отново в същия хотел, от представители на БАБХ е изготвен доклад и издадено предписание, с което са поставени под възбрана за ползване 635 кг храни от неживотински произход и 23 кг храни от животински произход, за които не са представени документи за произход.   Проверките са част от  специализирани полицейски операции в курортен комплекс Борове, които бяха проведени през декември и януари от служители на РУ- Самоков, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР- София, Национална агенция по приходите, Комисия за защита на потребителите и Българска агенция по безопасност на храните .   Образуваните досъдебни производства са докладвани в Районна прокуратура- Самоков.    

comment 0
visibility 491
намерен кръст

В Пирдоп: Откриха изчезнал на Йордановден кръст

Мистериозно изчезнал кръст на Йордановден разбуни духовете в Пирдоп. На 6 януари, по традиция, кръстът е хвърлен и в река Славци край Пирдоп. Той обаче мистериозно изчезва в плитките води. За случката разказват от bTV. Отец Недко Бръмбаров разказа пред камерите, че след като хвърлил кръста, момчетата не успели да го открият. След часове търсене и опити за сгряване чрез огън и напитки, в акцията се включва и кметът. С металотърсач. „Намерихме един металотърсач, търсихме го, не се увенчахме с успех, но на другия ден хората го намериха, по старомодния начин – с ръце“, разказа Ангел Геров. Спасителят на кръста и двамата му придружители, получават от кмета 200 лв. награда общо. Те обаче я даряват на църквата. Поради скромност човекът, открил кръста след двудневната му липса, отказва да се показва публично.„На другия ден разбрах от интернет, че кръстът е намерен и занесен в Пирдопска община. Да благодарим на Бога и на други, кръстът беше намерен“, казва отец Бръмбаров. Кметът се надява, че понеже кръстът е открит на друг важен празник - Ивановден, последици от религиозен характер за града няма да има.

comment 0
visibility 658
МВР

Горският на Владо Тричков заловен с джип с чужди номера

Горският на с. Владо Тричков е заловен с незаконни патрони и с джип с номера на друга кола, съобщава 24 часа. Това е било установено след като горския е бил спрян от екип на ОД на МВР – София за проверка. Служителите на реда установили, че джипа се движи с номера на друга кола, а патроните за пушка, които намерили в джипа, били незаконни, тъй като нямал разрешително за тях.

comment 0
visibility 329
полиция

Полицаи иззеха граната и взриватели от склад в Равно поле

Полицаи от РУ - Равно поле направиха проверка на склад на фирма в с. Равно поле. В помещението са открити граната, артилерийски снаряд и 9 взриватели, без надлежно разрешително за съхранението им.   Местопроизшествието е посетено от служители на СОБТ и след извършен оглед боеприпасите са иззети и транспортирани за експертиза. По случая е образувано досъдебно производство, информират от ОДМВР- София.  

comment 0
visibility 418
задържани

Двама от Елин Пелин и столичанин задържани за кражба на 45 метра кабел

Трима мъже бяха задържани от полицаите в РУ- Елин Пелин за кражба на жп проводници. Сигналът е получен около 16.30 часа на 3 януари. Липсващите кабели се оказват част от железопътното трасе в района на вилна зона „Побит камък“, съобщават от ОДМВР- София.    Дежурна оперативна група извършила оглед на местопроизшествието, при който се установило, че са отнети около 45 метра кабел. След незабавни оперативно- издирвателни действия на полицейските служители извършителите на престъпното посегателство - двама мъже от вилната зона и столичанин, били разкрити и задържани. Кабелът, обект на кражбата, също е намерен и иззет. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на районната прокуратура.  

comment 0
visibility 933
марихуана

В Своге: Намериха близо 5 килограма марихуана в мъж

Полицията от РУ- Своге намери около 5 кг марихуана в столичанин. Около 10.30 часа на 2 декември, в хода на полицейска операция срещу наркоразпространението, криминалистите проверили лицето. В носения от него сак била установена растителна маса с мирис на марихуана. 35- годишният мъж признал пред полицейските служители, че има още два чувала с марихуана, след което ги предал доброволно. Общото количество на иззетото наркотично вещество е около 5 кг, съобщават от ОДМВР- София. Извършителят е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

comment 0
visibility 1596
Министър Петя Аврамова

Министър Аврамова: Воден режим може да има само села в Софийска област

Няма опасност от "воден апокалипсис" в България, но режим може да има в по-малки населени места в София област. Това каза регионалният министър Петя Аврамова на пресконференция. Непочтенно е да се всява страх в хората за липса на вода, предупреди Петя Аврамова. Тя съобщи информация за състоянието на язовирите за питейно-битово водоснабдяване в страната. Режим на водата има вече в Габровско, Пазарджишко и Ловешко, съобщи БНР. Министърът обяви, че в язовирите, за които бяха изнесени данни, че са проблемни, има вода. В язовир Тича има вода за 30 месеца, в язовир Камчия за 10, а в Асеновец - за близо 5 месеца. Аврамова съобщи, че в язовир Студена, откакто е въведен режим, е имало близо 500 аварии по мрежата или по 14 аварии на ден. В момента вече са шест. Министерството е подготвило доклад във връзка с развитието на ВиК сектора, като целта е създаването на холдингова структура, която да обедини всички ВиК дружества. Така ще има и единна цена на водата.  

comment 0
visibility 334
Бойко Борисов и кмета на Ботевград Иван Гавалюков

Няма да има воден режим в Ботевград, "Бебреш" се наблюдава

Няма да има воден режим в Ботевград. Премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на язовир "Бебреш", от който се водоснабдява градът, съобщават от МС. Това стана ясно след срещата на премиера с кмета на Ботевград Иван Гавалюков, който запозна Борисов със ситуацията. Още по време на срещата премиерът е разпоредил на земеделския министър Десислава Танева да провери дали местният ВЕЦ "Бебреш" ползва вода извън обхвата на разрешителното, което е издадено от "Басейнова дирекция". Също така министърът на МРРБ Петя Аврамова трябва да окаже съдействие на община Ботевград за разрешаване на проблемите с ВиК мрежата. От срещата става ясно, че в момента няма необходимост от воден режим в ботевград. Екипите на ВиК дружеството са предприели мерки и активни действия за ремонт на ВиК мрежата. С адекватната реакция в последните месеци са намалели течовете и загубите на вода с 6% за последния месец. Борисов е разпоредил ежедневно наблюдение на язовир "Бебреш", за да се осигури вода за жителите на района и да не се стига до режим. В момента полезният обем на водата в "Бебреш" еоколо 1,5 млн. куб. метра. Средно за денонощие се ползват около 14 000 куб. метра и водоподаването е гарантирано най-малко за следващите четири месеца.

comment 0
visibility 337
център

В Горна Малина: Строят църковен център за рехабилитация и интеграция

Започна изграждането на първия у нас църковен център за рехабилитация и интеграция. Той се намира в село Горна Малина, област София. Центърът ще се помещава в двора на църквата, съобщават от bTV.   Той ще може да приеме за рехабилитация около 30 деца и възрастни със специални потребности. В него те ще могат да намерят и приятел, с когото просто да поговорят.   Инициаторите уточняват, че целта е не само телесна, но и духовна подкрепа. Доброволци са и много деца. Всеки, който иска да помогне с пари за работата на центъра, може да се свърже с църковното настоятелство в Горна Малина.    

comment 0
visibility 449
трус

Без материални щети след снощното земетресение в Самоков

Няма пострадали хора и материални щети след силния трус, разлюлял района на Самоков в понеделник вечерта. По официални данни от БАН магнитудът на земетресението е бил 4,3 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е бил на 61 км южно от София, на 20 км южно от Самоков и 37 км североизточно от Благоевград. Дълбочината на труса е 2 км. Той бе усетен по високите етажи в София.    „Това земетресение е странно, най-вече защото е регистрирано в най-устойчивата част на България. Освен това е усетено на голяма площ, но сравнително слабо”, коментира пред камерите на Нова телевизия сеизмологът проф. Бойко Рангелов. Според него по-силни трусове у нас няма да последват.

Област София

Област София е население 231 563 човека към края на 2017 г. Областен център е София, но градът не влиза в състава на областта. Прецедент в страната е това, че областната администрация на област София се намира в населено място, което не влиза в пределите на областта. 

Разположение на област София

Разположение на област София

Област София е съставена от 22 общини. Това са общините Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар и Челопеч. Гранични на Област София са областите Благоевград, София-град, Монтана, Пазарджик, Враца, Пловдив,   Ловеч, Перник и Кюстендил.

Област София се разпростира частично върху Западна Стара планина, Средна гора в района на Ихтиман, Рила, Верила и Плана планина. Релефътна областта е разнообразен. Област София заема и част от Софийското, Самоковско, Ихтиманско, Златишко-Пирдопското и Ботевградското полета. Много реки пресичат територията на областта, сред които се отличават с размерите си Марица, Искър, Тополница и Нишава. 

Природа в област София

Природа в област София

Над 300 защитени местности и забележителности се намират на територията на област София, най-известни сред които са Националните паркове Рила и Централен Балкан, природен парк Витоша, Врачански Балкан и др.

История на област София

История на област София

В пещерите около Лъкатник са намерени следи от живот, датирани от късния палеолит. Редица останки в област София са намерени от римски станции, средновековни селища. През Възраждането основен стожер на книжовността е бил Етрополският манастир. 

Според историческите документи, област София е обособена през 1901 г. Тя е обхващала старото Софийско окръжие като са пропуснати няколко ихтимански села. В пределите на областта влизали Орханийска, Пирдопска, Самоковска, Софийска градска, Софийска селска, Трънска, Царибродска околии.

През 1934 г. към област София са включени бившия Софийски, Кюстендилски окръзи и околиите Светиврачка, Горноджумайска и Петричка от бившия Петрички окръг. През 1959 г. в област София вече се намират 22 общини и границите ѝ са почти еднакви с днешните. 

Образование в област София

Образование в област София

179   учебни заведения има в област София. От тях 95 учебни зведения са специализирани за деца с особени образователни потребности, където се обучават над 500 деца. 

Голяма част от училищата в област София са исторически традиции. Учениците им се реализират успешно в различни сфери на живота. Редовно участват в национални олимпиади и състезания и заемат призови места. 

Икономика на област София

Икономика на област София

Област София има ключово значение в икономиката на страната. Това се обуславя от изключителлно добротогеографско разположение и природни позитиви на областта. До голяма степен за това икономическо състояние на област София има роля столицата на страната, която се намира в центъра на региона. 

Преобладаващо присъствие в област София има преработваща промишленост. Добре развити са хранителната промишленост, текстилната и производството на хартия. В последните години върхове в област София бележат и клонове като комуникационна и компютърна техника, както и производтсвото на електронни продукти. Като пример можем да дадем община Ботевград в тази насока. 

В пределите на община Божурище, област София е разположен най-значителният логистичен център в страната. Община Годеч, област София също може да се гордее с модерна призводствена линия за светодиоди. 

Водеща промишленост в община Елин Пелин, област София е производството на строителни метериали. Дружеството „Баумит“ е с традиции и е предпочитано не само в страната, но и в чужбина.

Горещ и студент асфалт за магистралите се доставят основно от базата в „Нови хан“ област София.

Няма как да не споменем производството на кафе „Нова Бразилия“ в община Костинброд или фабриката „Кенар“ позната на маки и големи в цялата страна с вкусните салати и храни. В община Костинброд, област София се намира и „Санитекс“ – основен производител на санитарни материали.

Култура в област София

Култура в област София

Няма как област София да не е водеща в областта на културата. Още от дълбока древност населението пази своите културни традиции. Народните занаяти и обичаи се спазват стриктно и до днес. За да не се загубят във времето, днес в обаст София се порвеждат редица събития, които учат младите на старите традиции, наследени от дедите ни. Те трябва да се предават от поколение на поколение, за да останят във времето. Редица фестивали се провеждат в общините на област София. Уникален е съборът „Боженишки Урвич”. Фолклорното надиграване в община Антон, наречено „Край извора“ събира стотици почитатели на фолклора. 

Коледуването, лазаруването и кукерските игри в Годеч, организирани от читалище „Никола Йонков Вапцаров” са изключително клоритни и стават реалност благодарение на ентусиазма на многоро самодейци. Това читалище има богата история и продължава да бъде център на културата в общината и в област София. По негова инициатива се правят редица театрални постановки, художествени представления, музикални и литературни събития, обогатявайки културата в област София

Местните традиции пазят и читалищата в Горна Малина и Долна баня. Самодейците, оито учстват в местните фолклорни събори заразяват с енергията и ентусиазма си. Редица събития се посвещават на родения в с. Байлово Елин Пелин. 

Особено интересен е „Празникът на Етрополските зетьове” в община Етрополе, област София. Той е изключително колоритен и забавен за местни и гости на общината.

Талисманът на област София е Копривщица. Този архитектурно-етнографски резерват пази отколешните български традиции и ги предава на поколенията копривщенци.

Област София се гордее с множеството културни паметници на територията си. Точно затова и регионът е притегателна точка за хиляди туристи от страната и чужбина.

Туризъм в област София

Туризъм в област София

Природата, климатът, местните традиции, както и историческите и архитектурни забележителности в област София са основна предпоставка за добре развит туризъм в региона. В област София могат да бъдат посетени 8 от всичките 100 национални исторически обекта. 

Освен това, планинският курорт Боровец води хиляди български и чуждестранни туристи в област София. Ски-туризмът е изключително привлекателен, но курортът е натоварен и извън сезона. 

Минералните води, намиращи се на територията на област София, съдействат за добре развития туризъм, свързан с балнеолечението. Курортните селища в региона се стремят да предлагат разнообразни лечебни и релаксиращи програми, за да задоволят изискванията на туристите. 

В област София се намират 227 паметници от национално значение, които сериозно основание за процъфтяването на културния туризъм в областта. Това са редица исторически, архитектурни, културни, археологически паметници. В последно време все по-модерен става поклонническия туризъм. Затова и манастирите в област София се радват на огромен интерес. 

Не на последно място в област София процъфтява и ловния туризъм. Ловните стопанства „Витиня“ и „Армеец“ са отлично поддържани.

Разположение на област София

Природа в област София

История на област София

Образование в област София

Икономика на област София

Култура в област София

Туризъм в област София

Прочетете още