Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кого ще подкрепите на местните избори в София?
  • Йорданка Фандъкова (ГЕРБ /СДС/) (49%, 446 Гласове)
  • Мая Манолова (БСП/други) (14%, 127 Гласове)
  • Борислав Игнатов (ДБ) (9%, 83 Гласове)
  • Борис Бонев (СС) (14%, 130 Гласове)
  • Ангел Джамбазки (ВМРО) (10%, 95 Гласове)
  • Друг / няма да гласувам (4%, 32 Гласове)
Общо гласували: 913 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 576
Техническата професионална гимназия „Стамен Панчев”.

Заради резултат 2,87 на матурите: Полиция влезе в училище в Ботевград

Ботевградско училище изкара впечатляващия среден успех 2,87 на матурите. Заради него и големия брой отсъстващи ученици образователни инспектори и полиция са влезли в училището. Неприятна случка се разиграва в Техническата професионална гимназия „Стамен Панчев”. Един от учителите споделя пред Нова телевизия, че по брутална и левашка акция на Регионално управление на образование, съвместно с полицията не е виждал. Той разказа, че униформените са нахлули в учебното заведение без заповед от прокурор, а целта е била обиск на различни документи. По думите на зам-директорката на училището полицаите са нахлули вътре като са взели ключа от портиерката и са заключили всички врати. Пред сградата е имало ученици и учители, които не са били пуснати вътре. Според Росица Иванова от РУО – София област, проверката е била съвсем нормална и последвала заради манипулиране на резултати от страна ръководството на училището. Директорът на учебно заведение обаче е категоричен, че проверката не е била нормална и твърденията на Росица Иванова звучат смехотворно.  

comment 0
visibility 266
Мистериите на България- почувствай българското

Спектакълът "Мистериите на България- почувствай българското" ще се проведе в Ботевград

Спектакълът "Мистериите на България- почувствай българското" ще се проведе на 26 юни от 19 часа в НЧ “Христо Ботев - 1884“ в Ботевград. Представлението ще покаже историята на България и ще накара зрителите да почустват патриотично. Постановката е подходяща за малки и големи, които искат да се обърнат към историята и да си припомнят славните дела на предците ни.

comment 0
visibility 348
Празници на Искърското дефиле

Своге, Нови Искър и Мездра се събраха за “Празници на Искърското дефиле“ (СНИМКИ)

С обиколки из туристическите забележителности в “Искърското дефиле“ стартира тазгодишното издание “Празници на Искърското дефиле“. Домакин на тридневните забавления бе община Мездра. Екипите от различните райони бяха тематично обособени от литератори, художници и етнографи, а също и представители на местните администрации, съобщават от община Своге. На събитието бе проведен разговор, засягащ проблемите за приемствеността между поколенията, за привличането на младите хора към изкуството, за приобщаването им към традициите. Представителите на гостуващите общини от Своге и Нови Искър споделиха техните добри практики и насоки как да се приложи положителен опит. В първия ден на празниците, представители на клубове от Искрец, Своге и Мездра зарадваха гостите с поезия. Вторият пък бе посветен изцяло на туризма. Гостите има възможност да посетят една от най-уникалните туристически дестинации на община Мездра и Искърското дефиле. И за да бъде още по уникално, вечерта завърши с концерт на „Симфониета“ – Враца. Най-интересен бе третият и последен, в който се проведоха „Фермерски игри“ на открито. В тях участваха отбори от по шест човека от всяка администрация. Те включваха дисциплини като шиене на копчета, връзване на вратовръзка, варене на кафе в джезве, пренасяне на колежка, опаковане на подарък. Денят приключи с уникалните „Искърски напеви“ и надиграване по двойки в „Ръченица на поляната“. Зам-кметът на община Своге инж. Валентин Михайлов подари специални плакети на домакините и на Веселка Петкова зам.-кмет на район Нови Искър.

Реклама
comment 0
visibility 351
Драгоман

Община Драгоман иска държавата да ѝ прехвърли микроязовир

Община Драгоман ще поиска държавата да ѝ прехвърли микроязовира намираще до селата Мало Малово и Раяновци. Решението бе гласувано от местният общински съвет. Идеята e съоражението да се ремонтира и да се използва за поене и отглеждане на животни в района. Той не функционира от близо 15 години и се нуждае от ремонт на язовирната му стена. Преди години е бил ползван именно за напоявяне на добитък.

comment 0
visibility 530
Релси

Правят временен жп прелез между Сливница и Алдомировци

Заради изграждането на новата Автомагистрала „Европа”, ще бъде изграден временен жп прелез в междугарието Сливница - Алдомировци. Той ще бъде изграден на изхода на кариера „Козяк” близо до местната бензиностанция, съобщават от НКЖИ. Прелезът ще се използва от строителите на магистралата и ще е бъде временен. След като приключи строителството, той ще бъде закрит. Целта е камионите каращи тежки инертни материали да не минават през град Сливница, а директно да отиват на магистралата.  

comment 0
visibility 192
Ботевград

„Весело лято в града“ ще се проведе в Ботевград

За поредна година в Ботевград общината организира едномесечно лятно забавление за малчуганите. Инициативата „Весело лято в града“ ще стартира на 1 юли в 10:30 часа с аеробика „Скачайте, дечица“ с ръководител Иванка Христова, която ще се проведе в балетната зала на Народно читалище „Христо Ботев 1884“, съобщават от общината. До 26-ти юли за децата са осигурени ежедневни разнообразни игри и занимания. Всички желаещи да участват трябва да представят декларация за участие в сградата на Общинска администрация, стая номер 15 до 28 юни.

comment 0
visibility 219
Голбал топка

Международен турнир по голбал ще се проведе в Етрополе

Международен турнир по голбал ще се проведе от 21 до 23 юни в Етрополе. Събитието се организира със съдействието на Община Етрополе. На турнира ще има участници от Чехия, Русия, Гърция, Турция, Босна и Херцеговина,Черна Гора и Сърбия. Голбал е отборен спорт създаден за незрящи. Като у нас има много дълбоки традиции и награди.  Откриването ще бъде на 21 юни от 9 часа в спортната зала на „Чавдар“.

comment 0
visibility 218
Зрелостници

Наградиха 20 абитуриенти с почетни грамоти "Отличен зрелостник на община Ботевград"

За четвърта поредна година община Ботевград награди учениците от Випуск 2019 с почетното звание "Отличен зрелостник на община Ботевград". Награждаването се състоя днес в ритуалната зала на Обреден дом Ботевград. И тази година отличниците са от училище ППМГ "Акад.проф. д-р Асен Златаров". На събитието присъстваха родители, близки и приятели на зрелостниците, съобщават от общината. Наградите бяха връчени лично от кмета Иван Гавалюгов. Освен почетната грамота, всеки зрелостник получи и подарък книга - "Българите! Забравени постижения".

comment 0
visibility 177
Съд

Оставиха кметът на Костенец в ареста

Съдът остави кметът на Костенец Радостин Радев в ареста. Основният мотив е, че той може да извърши ново престъпление заради длъжността си. Вторият задържан при акцията Ивайло Пашов е пуснат от ареста срещу гаранция от 10 000 лв.Радев се разследва за даване на подкуп в размер от 30 хил.лв на общински съветник в града. Целта е била да се гласува по точно определен начин на сесията на съвета. Двамата обвинение са обещали имотна облага срещу гласуване на обществена поръчка за реконструкция на училище на стойност над 1 млн. лв., съобщават от обвинението.

comment 0
visibility 293
Полиция

Заради катастрофа е затруденно движението в района на Сливница

Катастрофа е станал в района на град Сливница по пътя София - Калотина. При инцидента няма пострадали, съобщиха от МВР. Движението в района е било силно затруднено, като вече се регулира от Пътна полиция. От там призоваха шофьорите да се движат с повишено внимание в този участък. 

comment 0
visibility 179
прокурор

Цацаров поиска отстраняване от длъжност на прокурор от Самоков

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването от длъжност на Христо Белстойнев, прокурор в Районна прокуратура – Самоков. Причината за внесеното от Обвинител №1 искане в Прокурорската колегия на ВКК е повдигнато обвинение на магистрата. На 12.06.2019 г. от 14.30 до 15.00 часа в гр. Самоков, на ул. „Бачо Киро“ Белстойнев по хулигански подбуди нанесъл побой на Д. Г. Г. Искането на главния прокурор е обосновано от извършване на процесуално следствени действия в гр. Самоков и служебното положение на обвиняемия Белстойнев, което би могло да попречи на разследването.    

comment 0
visibility 177
Кметът на Костенец

Прокуратурата: Кметът на Костенец обещавал по 30 000 лв. на съветници

По 30 000 лв. на общински съветници е обещавал кметът на Костенец Радостин Радев, за да гласуват, "както трябва". това бе съобщено днес на брифинг на прокуратурата. Вчера градоначалникът на Костенец бе арестуван, домът му обискиран, а от общината са иззети документи. заедно с него задържан бе и бизнесмен от София, участник в кметските схеми. Освен за подкупи разследването срещу Радев се разширява и ще се проверява за безстопанственост и за длъжностно присвояване от общинско предприятие. Той бил изтеглил 17 000 лв. от касата на общинско предпирятие. "Продължаваме да събираме доказателства. Освен за незаконно съхранение на боеприпаси, кметът е проявил безстопанственост. Той не е упражнил парвомощията си по клаузи за гаранция от договори, които са в полза на общината", каза на брифинга Десислава Христова, наблюдаващ прокурор по делото. Зам.-главният прокурор Иван Гешев разясни, че досъдебното производство е започнало през март, по случая е работено 3 месеца и са използвани СРС-та. Всичко започнало по информация за корупционно престъпление.    

comment 0
visibility 215
Хижата "Ситняково"

"Ситняково" и "Саръгьол" няма да бъдат продадени като Царските конюшни

Царските хижи "Ситняково" и "Саръгьол" няма да бъдат продавани. Те няма да последват съдбата на Царските конюшни. Това обещава в официално изявление областният управител на София област Илиан Тодоров. Той препоръчва на бившия премиер Симеон Сакскобургготски да не се притеснява за имотите си, защото е забранил продажба на държавни. Още при заемането на поста областен управител Тодоров е издал заповед и категорично забранявам продажбата на държавни имоти. Така той коментира опасенията на Сакскобургготски, че двете хижи могат да бъдат изтъргувани като Царските конюшни. Опасенията си Царят сподели в интервю пред bTV. Областният управител е категоричен, че за него е неприемливо да се продават държавни имоти и се зарича в мандата си да не се продаде нито един имот на територията на областта.  

comment 0
visibility 510
Крадени камиони

Хванаха шестима докато разглобяват камион в Костинброд (СНИМКИ)

Шестима души са задържани за кражби на автомобили на територията на град Костинброд. Акцията е проведена от Главната дирекция „Национална полиция“ и ОДМВР-София на 15 и 16 юни. Задържаните са хванати в селскостопански двор в града докато са разглобявали краден товарен камион. Мъжете са на 27 г., 37 г., 52 г., 30 г., 42 г. и 39 г. Камиона е откраднат от София е и на стойност 50 хил.лева, съобщават от МВР. И шестимата са с множество криминални регистрации, свързани с кражби на МПС. На четирима от тях е повдигнато обвинение и са задържани на 72 часа. Днес предстои внасянето на искане за оставянето им в ареста. На други двама от групата е наложена „парична гаранция“. Работата по случая продължава.

comment 0
visibility 188
Кметът на Костенец

Спецпрокуратурата претърсва кметството в Костенец

Специализираната прокуратура влезе в кметството на град. Костенец. Разследването се провежда във връзка с корупционни действия на кмета на град Костенец Радостин Радев.  Екипи на прокуратурата, КПКОНПИ и СДВР са в сградата на общината, проверява се документация и провеждат изземания. Все още не ясно с какво точно е ощетил общината кметът Радев. Повече информация относно акцията се очаква да бъде съобщена по-късно днес.