Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
  • Притеснявам се и стоя вкъщи (36%, 216 Гласове)
  • Мисля, че се преувеличава (21%, 124 Гласове)
  • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 194 Гласове)
  • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 60 Гласове)
  • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 9 Гласове)
Общо гласували: 603 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 6209
Заразените са вече 163

Заразените са вече 163, "Токуда" под карантина заради пациент с коронавирус

163 са заразените вече у нас. 8 от тях са със сериозна симптоматика и са на възраст между 20 и 50 години. Новите случаи в София са 18, а в Бургас има още двама. В Пазарджишка област има един пациент. Средната възраст на починалите е 74 години. Това съобщи председателят на Оперативния щаб за борба с коронавируса и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от Нова телевизия.   Столичната болница "Токуда" е под карантина от днес, обясниха от щаба. В белодробното отделение е настанен пациент с положителна проба за коронавиус. Той е млад мъж на около 30 години с двустранна пневмония. Лечебното заведение се затваря за 24 ч. за спешна дезинфекция, допълват от bTV.   РЗИ затваря болницата за 24 часа, за да се извърши дезинфекция, да се установят контактните лица, да се запечата самото отделение и след 24 часа тази болница ще продължи да функционира. До изтичането на 24 часа е осигурен свободен достъп за спешни раждания и болните на хемодиализа, допълни председателят на националния щаб.   Заразените с COVID-19 вече са 142, излекуваните са трима   "Само вчера в Италия са загинали над 600 човека за един ден. Само вчера. Искам да уточня, че болестта не поразява само възрастни хора, но при тях смъртността е много по-голяма", допълни ген. Мутафчийски.    Едното контактно лице от Бургас е рехабилитатор в Дом майка и дете в града и сега цялото заведение е под карантина. Тримата пациенти, които дадоха два поредни отрицателни резултата - едно от ВМА и две от Плевен - вече са изписани", каза той.   Мутафчийски отново изрази възмущението си, че гражданите масово не изпълняват мерките и не ограничават излизанията си. Той заяви, че не може да предположи кога ще бъде пикът на заразата у нас.                  

comment 0
visibility 4008
Заразените с COVID-19 вече са 142

Заразените с COVID-19 вече са 142, излекуваните са трима

  142 са заразените с коронавирус у нас. Заразата стигна и до Шумен. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин.    „Общият брой на инфектираните за денонощието са 30. Разбрах, че пресмятат смятат какво казваме. Така помагат и на нас да нямаме пропуск. Данните се въвеждат в компютърна система, която ни предупреждава, ако има дублиране на имената. Това се получава, когато се препотвърждават пробите от една лаборатория в друга.   При нас има един случай с две отрицателни проби. Той ще бъде освободен днес и ще бъде под карантина 30 дни. В Плевен първите двама заболели също са с две отрицателни проби. И те ще бъдат освободени. Така, че вече имаме трима излекувани у нас. Имаме първи случаи на коронавирус в нови градове. В Добрич има 4 заразени, а в Шумен - един. Той е постъпил в Инфекциозното отделение на града с грипоподобна симпоматика, кашлица и задух. Неговият епидемичен път е Банско“, обяви Мутафчийски.   Към момента заразените у нас мъже са 84, а жените – 58. „Средната възраст на болните е 42 години. Най-младият заразен е на 4 години, а най-възрастният на 81. Трима са починали. Смъртността ни е 2,1 %“, каза още Мутафчийски, цитиран от Нова телевизия.   Той демонстрира и защитните шлемове, които се произвеждат у нас. Те се използват при манипулация на пациенти, заразени с COVID-19. „Вече се работи с тях в „Пирогов“ и ВМА. Веднага щом има нови количества, ще бъдат разпределени в болниците, където има заразен“, каза още началникът на Оперативния щаб.

comment 0
visibility 6243
Столична община спира градския транспорт до Витоша и затваря парка Врана

Столична община спира градския транспорт до Витоша и затваря Врана

Столична община спира временно градския транспорт до Природен парк Витоша и затваря парка Врана. Това се прави с цел да се ограничи струпването на хора, да се спазват стриктно мерките срещу COVID-19. За да се ограничи разпространението на заразата с коронавируса, от утре, 21 март т. г. на територията на София се въвеждат следните допълнителни ограничения: Посещенията в паркове, градски градини, на детски и спортни площадки се преустановяват. Градският транспорт до природен парк „Витоша“ временно се спира, а парк „Врана“ се затваря. "Настоятелно моля, хората над 60 години да пазаруват хранителни стоки и лекарства до 10.30 ч. Те са най-уязвимата група на заболяването и нашата препоръка към тях е да излизат от домовете си само при необходимост. Напомням, че за всички самотно живеещи болни хора ние осигуряваме доставка на стоки от първа необходимост и лекарства до дома им", призова кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Разкрита е дарителска сметка на Столична община поради големия интерес от фирми и граждани да дарят средства за справяне с коронавируса. "Всички средства, които получим, ще използваме да осигурим дейностите по снабдяване с храна и лекарства на самотно живеещи болни възрастни хора и други социални дейности, както и за дейността на лекарите, медицинските сестри, санитари и персонал на общински болници, които ще се грижат за заразени с COVID-19", написа столичният кмет. От днес всички граждани, които искат да бъдат доброволци и да подпомагат дейностите ни за овладяване на разпространението на вируса, могат да се записват на телефона на контактния център на Столична община – 0700 17 310. Те трябва да оставят трите си имена, ЕГН, телефон, адрес, информация за професията им и в коя сфера могат да бъдат полезни. До момента от Московска 33 се справят със собствени сили, но трябва да имат готовност да се реагира и при влошаване на ситуацията. Столична община благодари на всички граждани, които спазват ограниченията. Това е начинът по-бързо да се върнем към нормалния си начин на живот!, категорични са от Московска 33.

Реклама
comment 0
visibility 5632
Има излекувана от COVID-19, утре я изписват от ВМА

Има излекувана от COVID-19, утре я изписват от ВМА

Един от първите заразени пациенти с COVID-19 вече е излекуват и утре ще бъде изписан от ВМА. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски. Жената е била придружаваща на доцентката, която е била на конгреси в чужбина. За 24 часа изследванията показват две отрицателни проби за инфекцията. Утре ще я изпишем, каза проф. Мутафчийски. От направените 129 нови проби във ВМА, Националната референтна лаборатория, в  Стара Загора и Варна има нови 17 заразени с коронавирус. В Националната лаборатория са 6 положителни, във ВМА - 7. В Стара Загора от 14 всички са отрицателни. Във Варна от 20 проби има 4 положителни са на контактни лица отот Добрич. Общо в България до момента заразените с инфекцията са 127  и 3 починали. "Всички са в добро състояние и не се изискват специални мерки към тях. От болните на лечение най-тежко е състоянието, към критично, е този интубирания в "Пирогов". Положителна е пробата на пациента беглец от "Пирогов"", каза проф. Мутафчийски. "От нашите пациенти подлежат на изписавне след две поредни отрицателни проби. Едната е придружителка на доцентката и утре я изписват. На бързия тест е дала антитела, както се описва, че е прекарала болестта. При двама от пациентите, които искахме да се раздели, че са в добро състояние, пробите им са положителни и не можем да ги изпишем. Другите положителни са от София", уточни той.  

comment 0
visibility 32445
Проф. д-р Иво Петров: „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на си

Проф. д-р Иво Петров: „Хлороквин“ намалява силата на симптомите и скъсява периода за COVID...

Светило в кардиологията и национален консултант по инвазивна кардиология проф. д-р Иво Петров информира премиерът Бойко Борисов за положителния ефект на  лекарството за лечение на малария - „Хлороквин“. Препаратът оказвал положителен ефект и при лечението срещу COVID-19. На среща днес при премиера бяха проф. Иво Петров, председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски и министрите на финансите, здравеопазването  и икономиката. В кабинета на Борисов бяха изнесени данни за препарата на хининова основа и беше обсъдено как да се действа да производството му. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев тази сутрин издаде заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа. У нас аналгин-хининът беше забранен преди години. Премиерът заяви, че днес Агенцията по лекарствата трябва да свика борд и да се разреши употребата на лекарства на хининова основа. "В последните няколко дни има данни, които стават все по доказателствени относно ефекта на "Хлороквин", което е производно на хинина, относно ефекта при коронавирус. Първите изследвания са от Китай, но вече има данни от проведени изпитвания във Франция, като последното е от вчера. Една от последните публикации е за метаанализ на повече от 10 проучвания. Има данни, че класическото лекарство за антималария има намаляващ силата на симптомите ефект и скъсяващ периода при инвекция с коронавирус. Имаме основания, на базата на повече от 70-годишен опит с класическото антималарийно средство хлороквин, да го осигурим за българското население", каза проф. д-р Иво Петров, който е и зам.-председател на Столичния общински съвет. "До момента Ананиев е издал заповед за спиране на износа на всички лекарства на хининова основа. Не казваме, че сме намерили лекарство, не казваме, че е 100%  лечение, но във всички случаи е крачка напред. Това е нещо, което за заболелите дава положителен ефект. Агенцията по лекарства и ние се свързахме със всички наши големи поризводители. За сега има произведени количества за Украйна и Русия. Аналгин-хининът е спрян и до обяд Агенцията по лекарства ще си направи борд и да го разрешат. Имаме 35 000 на склад и готовност за 250 000 да започнем да произвеждаме. По ваше разпореждане ще разпредели в кои болници и как", каза премиерът след като изслуша проф. Иво Петров.  

comment 0
visibility 12710
ВМА е задействала процедура за внос на хлорохин за лечение на COVID-19

ВМА е задействала процедура за внос на хлорохин за лечение на COVID-19

Добрата новина тази сутрин дойде от Националния оперативния щаб за борба с коронавируса. Военно медицинска академия вече е задействала процедура за вноса на лекарството хлохин, което е за малария, но помагало за лечението и на COVID-19. Това съобщи председателят на щаба ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Лекарството се споменавало в група с още 8  - 9 препарата. Всички са препоръчани от СЗО. За хлорохинов фосфат говори снощи от болница Софиямед и председателят на КРИБ и собственик на Хювефарма Кирил Домусчиев, който се лекува от заразата. Той  е готов да закупи лекарството и да го дари. "Хлорохинът не е разрешен за България и  има специален режим за внос. Имаме връзка с дистрибутори. Заявката се активира от отделна болница. ВМА от онзи ден е задействана процедурата за посочения документ за внос. Лекарство се споменава в група с още 8 - 9 препарата, които са с положителен ефект, препоръчителен е от СЗО. Разговаряхме с производители в България и сега се изяснява възможно ли е доставката на суровини за производство  у нас. Но повечето суровини са от Китай", обясни ген. Мутафчийски. Общо в България заразените с COVID-19 в България вече са 112, съобщи генералът. От късно снощи до тази сутрин има 5 нови случая. В списъка на засегнатите градове вече е и Лом с един пациент. Единият от двамата заразени в Пловдив е лекар. От 6 дни не е на работа, установени са контактите му и в ход е районната РЗИ. Установено е, че докторът е работил само на едно място. В софийските болници, във ВМА има 14 пациента на лечение с коронавирус и 21 съмнителни за заразата. В Александровска са 2  пациенти, в Пирогов 4, като там е идинят от болница Токуда, който  ев тежко състояние и е интубиран. Другите трима са в леко състояние. В Софиямед има един пациент, съобщи ген. Мутафчийски. Общо заразените по света с коронавирус са 245 000 в света. На Балканите надхвърлят 500, като само за вчера в Турция има 168 нови положителни проби. В Италия заразените са 41 000.  

comment 0
visibility 2962
ген. Мутафчийски

Към 19 ч. броят на заразените нарасна до 107

Две нови положителни проби са констатирани след последния брифинг в 17 ч. на оперативния щаб, съобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски пред Нова ТВ. И двамата заразени са от София. За момента няма да се предприема затварянето на друг град, както бе направено с Банско. Обсъждат се възможностите да се забрани излизането на възрастните хора. Това, обаче, е свързано с осигуряването на редовни доставки на храна и лекарства. Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски призова хората да не гледат на заразените като на прокажени.

comment 0
visibility 3433
Заразените с COVID-19 у нас вече са 105

Заразените с COVID-19 у нас вече са 105, има 11 нови

Заразените с COVID-19 в България вече надхвърлиха 100, общо са 105. По два нови случая има в Смолян и Пловдив. В София новите заразени са 7, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг в 17 ч. В Смолян новите случаи са контактни на установения. В лабораторията в Стара Загора са потвърдени от Пловдив. Единият е в инфекциозна болница, другият е приходящ. В София новите заразени са 7 лица. Единият от тях е свързан с Банско, прибрал се преди 4 дни от там, уточни ген. Мутафчийски. До момента за корониврус у нас са тествани над 4000 души, а само в лабораторията на ВМА над 2800. Продължава да е тежко състоянието на пациент в "Пирогов", за който още не е потвърден резултата за COVID-19. Той е интубиран още с приемането в болницата. Сред заразените, установени днес, има и 8-годишно дете. То е контактно с баща си, с потвърден корона вирус, но не е болно и няма оплаквания, каза ген. Мутафчийски. На брифинга бе зададен въпросът за клошарите в София, които са единствените по софийските улици, тъй като вчера бе затворен общинския център за бездомни. В София само клошари има по улиците, което показва, че се спазват мерките, и ще сигнализираме Столична община, заяви ген. Мутафчийски.

comment 0
visibility 2390
новини от Националния щаб

Националният щаб: Трета жертва на коронавируса у нас

Трета жертва на коронавируса у нас. Починала е 80-годишната пациентка, която беше настанена в „Пирогов” с коронавирус и инсулт. За смъртния случай съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг на Националния оперативен щаб,цитиран от Нова телевизия.   Стана ясно, че в страната има две нови положителни проби за COVID-19. Така общият брой на заразените достигна 94. Единият от новите случаи е на 39-годишна жена от Бургас, която е била готвач в заведение в Банско. Прибрала се е преди седмица и е била в контакт с 25 души. Двама граждани на Северна Македония също са дали положителни проби след почивка в зимния ни курорт. Вече има и пациент с COVID-19 в Благоевград.   Мутафчийски поясни, че голяма част от 94-те лица с положителни проби не са хоспитализирани. Настанените в столичните болнични заведения са с двустранни бронхопневмонии, но все още без признаци на дихателна недостатъчност.    Един лекар е заразен с коронавирус във Велико Търново, но той няма общо с лежащия в болницата пациент.    Стана ясно, че не всички британски туристи, почивали в Банско, са напуснали България. Някои от тях още са на летище София. Очаква се скоро те да отлетят към родината си, като с това са ангажирани Британското посолство, МВнР, авиопревозвачите и МВР.   Обстановката по света остава динамична. „Има доста голям ръст на заболелите и на смъртните случаи. Новите са 15 000, а болните от коронавирус са вече 220 000”, обобщи Мутафчийски.  

comment 0
visibility 3818
Националният щаб: 11 нови заразени с COVID-19 у нас

Националният щаб: Още 11 нови заразени с COVID-19 у нас

Още 11 нови заразени с коронавирус има. Така общият брой на положителните с COVID-19 в България стават 92, съобщи председателята на Националния оперативен щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в 17 ч. във ВМА в София.  Двете нови засегнати от коварния вирус области са Смолян и Велико Търново с по един пациент. Заразеният в Смолян, завърнал се преди 2 дни от Великобритания, е в добро общо състояние и е изолиран. Във Велико Тръново също е в леко състояние и е в инфекциозното отделение на болницата, Мутафчийски. В световен мащаб заразените с COVID-19 надминават 204 000, починалите са 8232. В Румъния за денонощие има 29 случая повече, в Сърбия с 11. Турция има 98 случая и затвори границите си преди малко, каза ген. Мутафчийски. Австрия е 1400 случая, в Германия надхвърлят 10 000 и има 702 нови. В Испания 1800 нови. Тестването лабораториите имат капацитет, не случайно в много държави и Франция категорично не тестват пациенти извън тези на болнично лечение. Ние правим без значение дали е в инфекциозно отделение и всички в реанимация. При положителен тест се препотвърждава в Националната лаборатория. Във ВМА не препотвърждаваме. За останалите лаборатории, със заповед на министъра, се потвърждават в Националната лаборатория. В процес е разширяване е на кръга на лабораториите на всички университетски клиники, за да могат да тестуват за тяхната област. Този процес върви с обучение на кадри, обясни подробно председателят на Националния оперативен щаб. Той коментира и кои пациенти се приемат в болница и как се процедира при съмнение. Личният лекар не се среща с пациентите, а по телефона се преценява и към средно тежко и тежко състояние, личният лекар звъни на Спешна помощ или РЗИ и се осигурява транспорт. Това е валидно за цялата територия на България. Личният лекар не се среща, защото при него отиват хронично болни и възрастни, предупреди ген. д-р Мутафчийски. В болница на пациентът се прави преглед и се преценява дали остава на лечение и дали да бъде тестван. Когато пациентът се тества има 2 категории - отрицателни и положителни. При заразените има няколко сценария. Първият е лечение вкъщи при леко към средно тежко състояние. Вторият е при по-тежко се приема в болница. Третият сценарии за заразените, дори и средно тежко състояние, но възрастен с придружаващи заболявания се приема в болница, обясни Мутафчийски.          

comment 0
visibility 2776
Хотел на Лъвов мост под карантина заради английски туристи от Банско

Британските туристи напускат хотела на "Лъвов мост"

Извеждат британските туристи от хотела на "Лъвов мост" в София, съобщи novini.bg.   Те ще бъдат транспортирани до летище "София" с автобус, предоставен от Министерство на транспорта и с друг малък бус.  Шофьорите на транспортните средства са със специални предпазни облекла. Туристите, общо група от 80 човека,  бяха настанени в хотела от туроператор, въпреки решението те да бъдат откарани директно към летището. Цяла нощ хотелът е бил пазен от полиция. Не е било разрешено нито влизането, нито излизането.  Нито един от чуждите граждани  не е с предпазни маски и не носи други защитни средства. Всички останали гости на хотела са в стаите си и ще останат в тях, докато не бъде изцяло дезинфекцирана цялата сграда.   Британските туристи, които бяха на почивка в Банско, ще се приберат на Острова с чартърен полет.    

comment 0
visibility 2076
Няма нов случай на заразен с COVID-19 у нас

Няма нов случай на заразен с COVID-19 у нас

Няма нов регистриран случай на заразен с коронавирус у нас в последното денонощие. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски тази сутрин на редовния брифинг от ВМА. Засега броят на заразените с COVID-19 в България остава 81. Банско е затворен и е под карантина. До днес до 20 ч. местни жители могат да се приберат в града. Ще се отворят нови лаборатории в Пловдив, Бургас и Плевен, където също ще започнат да се правят изследвания за коронавирус. В Пловдив лабораторията ще е към Медицинския университет, а лаборантите ще минат на обучение в Стара Загора, където вече има действаща лаборатория. "Всеки, който работи с хепатит С би трябвало да може да се справи", коментира генералът. На брифинга тази сутрин във ВМА бяха показани новите защитни облекла на медиците, които работят със заразените. Защитните дрехи са отлични, леки и с дишашаща мембрана, здрави и за многократна употреба. Издържат на около 8000 см воден стълб и са непромокаеми, могат да се перат, коментира ген. Мутафчийски. И в Софиямед пациент с COVID-19, 14 нови заразениТой направи обобщения на резултатите на заразените по света, като бройката ще надхвърли 200 000 днес. 7980 са заразените само за изминалото денонощие. В Италия вече са 31 000, Германия 9300, а в Китай само 13 . Франция са решили да тестват  само болни в тежко състояние в болница. При съседите ни в Гърция заразените с COVID-19 вече са почти 400, Румъния 217, Словения 275. Турция за денонощие имат 51 заразени и общо стават 189 общо. Началникът на инфекциозна клиника във ВМА доц. д-р Попов обясни, че е малък риска бременни жени да предадат коронавирус на бебето. Организмът на бременните е податлив ва заразяване, но не е доказано предаване на вируса от бременна на бебе. Не е доказано и преминаването на вируса през амниотичната течност - околоплодни води. При раждане се препоръчва цезарово сечение и при кърмене рискът за предаване от майка на бебе е минимален, успокой доц. д-р Попов. "Забелязвам като гражданин, че безцелните ходения по улицата са се ограничили и има мобилизаци в обществото, което е изключително радващо. Успели сме да събудим внимванието на хората и да направим и най-елементарното - лична хигиена и да сме отговорни към роднини и близки. Трябва да проявим солидарност, да не сочим с пръст заразените и да не ги заклеймяваме, а да бъдем подкрепа за тях", коментира ген. д-р Венцислав Мутафчийски.

comment 0
visibility 3411
Хотел на Лъвов мост под карантина заради английски туристи от Банско

Хотел на Лъвов мост под карантина заради английски туристи от Банско

Цял хотел на Лъвов мост е под карантина. Сградата е обградена с полиция. Вътре са настанени английски туристи, които са доведени от туроператора от Банско. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг тази вечер. Шофьорът на автобуса да е с предпазен костюм, оттам англичаните на чартъра и си ги изпращаме, каза премиерът. Цялата група от чужди туристи под конвой ще бъде извозена до летище София, за да ги качат на чартър към Острова. Англичаните са рисков контингент след като днес бяха потвърдени положителни проби на зарадени с COVID-19. Днес по настояване на Националния оперативен щаб зимният курорт бе затворен. Преди два дни 9-годишно дете от Англия, което бе в Банско, бе установено,че е с коронавирус.  

comment 0
visibility 19711
Кирил Домусчиеви и съпругата му са с положителни проби за COVID-19

Кирил Домусчиеви и съпругата му са с положителни проби за COVID-19

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и главен изпълнителен директор на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев и съпругата му Кремена са с потвърдени проби за COVID-19, съобщи economic.bg. Самият Домусчиев съм съобщава в социалната мрежа. Той и жена му са под карантина, при спазване на всички изискванията на Националния оперативен щаб и здравните власти в страната. „Скъпи приятели, след първоначален отрицателен тест за COVID-19 за мен и моята съпруга, но почувствано неразположение, направихме последващ тест, който се оказа положителен. Спазвайки всички наложени изисквания за карантина, сме изолирани и в момента се лекуваме. Благодарим на здравните специалисти, които полагат грижи за нас! Вярваме, че скоро ще бъдем здрави и ще сме отново с Вас! Пазете се, спазвайте всички правила, но не се страхувайте! Ще преборим и този вирус“, написа Домусчиев в профила си във Facebook.

comment 0
visibility 6107
И в Софиямед с пациент с COVID-19, 14 нови заразени

И в Софиямед пациент с COVID-19, 14 нови заразени

Частната болница Софиямед има пациент с COVID-19. Така лечебното заведение допълва списъка на столичните болници с пациенти с положителни резултати с коронавирус. Това съобщи ген. д-р Венцислав Мутафчийски, председател на Националния щаб, на редовния си брифинг днес в 17 часа. Общо заразените в България стават 81. Има разширяване в точките в страната. Вече им потвърден случай в Ловеч, в Перник - 2. Основно заразените са в София, Плевен, Габрово и под наблюдение има един в Лом, каза ген. Мутафчийски. В Благоевград също има двама пациенти с коронавирус и още два нови във Варна. "Софийските болнии се разшириха и Софиямед е новата болница, в която има пациент, който е изолиран", съобщи генералът. Той обясни, че пред болницата има полиция и там е Столична РЗИ и започват тежките процедури. Болницата ще бъде поставена под карантина, изолиране на персонала и всички контактни лица от персонала, ограничаване на достъпа до лечебното заведение и тежка дезинфекция. Софиямед ще работи след карантинен период. "Това се прави, за да се защитят болните там и персонала. Столичната РЗИ е в Софиямед и започва целия процес за такъв пациент. Там има категорично потвърден на случая", каза генералът.

София

София – административен център на 

страната

София – административен център на страната

София е не само административен център на България, столица, но е и градът с най-голяма площ и население в страната. Според статистиките, в края на 2018 г. столицата ни се нарежда на 14-то място по големина сред градовете в Европейския съюз. Населението на столицата е 1 241 675 души към края на 2018 г.

София е позиционирана в централната част на Западна България. Тя е обградена от красиви планини. На юг се намира Витоша. На запад е Люлин, а в северната част достига Стара планина. В Европа се нарежда на четвърто място по височина столица. София се намира върху четирите Искърски речни тераси. Нейните притоци също са в пределите на столицата: Перловска и Владайска река. Минералните извори, разположени на софийска територия са впечатлявали още древните римляни.

Като главен административен, транспортен, технологичен, индустриален, университетски и културен център на държавата, в София е концентрирано 1/6 от промишленото производството на страната. Тук е съсредоточена интелектуалната мощ на страната - БАН, водещите български университети, множество кина и театри, Националната галерия, както и всякакви научни и исторически ценни музеи. Целия център на София е изпълнен със уникални археологически паметници и артефакти още от римско време.

История 

на столицата София

История на столицата София

София е провъзгласена за столица на страната през 1879 г. на 3 април. Предложение прави проф. Марин Дринов, а Учредителното народно събрание го приема. Основание за това решение е факта, че това е стар български град, разположен далеч от турската граница и почти в средата на родните земи по това време.

Девизът, който има столицата, „Расте, но не старее“, определено ѝ приляга.

Местоположение на София

Местоположение на София

Софийският исторически център е на юг от центъра на Софийското поле. Днешна София се разпростира върху по-голямата част Софийското поле, предимно на югоизток и югозапад от историческия център като докосва ниските части на планината Витоша, а най- североизточните квартали са буквално по склоновете на Стара планина.

Въздухът на 

София

Въздухът на София

До голяма степен виновна за честото замърсяване на въздуха в София е местоположението в Софийската котловина. Тя е заобиколена от планини, а това възпрепятства способността за самопочистване на столичния въздух. Замърсяването се генерира главно от фини прахови частици и азотни оксиди. „Кремиковци“ вече не работи, така че те идват главно от трафика, отоплението с печки, работещи с твърдо гориво, мръсните настилки и ТЕЦ-овете.

Според статистиките, София се нарежда на тридесет и трето място сред 157 града по замърсяване на въздуха през 2015 г.

Население на 

София

Население на София

Столицата София към днешна дата е градът с най- голямо население на територията на страната. София от 1870 г. може да се похвали само с 19 000 жители, а след Руско-турската война оцеляват 11 684. През 1880 г. се извършва първото официално преброяване на българското население. То установява, че София разполага с 20 501 души население. Етническото разделение е следното: 56% българско население, 30% еврейско, 7% турско и 6% циганско население.

Известно време след Освобождението София бавно започва да увеличава броя на жителите си. Идват преселници от всички части на страната. Най-значителен ръст населението на София претърпява между 1900 до 1946 г. Приблизително 68 000 души през 1900 г. достига повече от половин милион през 1946 г.

Икономика на 

София

Икономика на София

София има огромен потенциал заради голямата територия, голям брой население и огромната наситеност на инвестиционната дейност. В последните години все повече чужди инвеститори и модерни технологии намират почва в София.

Разрастването на строителството в София е пряко подчинено на потребностите на града и неговите мащаби.

Столичани са доста чувствителни на тема презастрояване. Все повече жилищни сгради се проектират и издигат на мястото на квартални градинки и междублокови пространства. Строителството на различни предприятия и на сгради за обществени нужди е снижено до минимум. Много от старите и ценни сгради в София се реконструират, за да оцелеят за поколенията. Много усилия се хвърлят за поддръжката на градската инфраструктура с използване на бюджетното финансиране и финансиране по редица европейски проекти. София разполага със 17 обособени индустриални зони, които независимо от промените, продължават да изпълняват своето предназначение. Изключително важно е плавното повишаване на чуждестранните инвестиции в икономиката в София, а това е логичен резултат от стартиралите радикални промени.

Управление в 

София

Управление в София

Районен кмет стои начело на всеки район в София. Той бива назначаван от Столичен общински съвет и се ангажира с решаването на всички въпроси, проблеми, които са следствие от ежедневните нужди на населението в съответния район. Той е отговорен за административното обслужване на хората, благоустрояването, хигиенизирането и всичко, касаещо нормалния живот в района. Общински съвет, който се избира на всеки 4 години, управлява Столична община.

Административно деление на София

Административно деление на София

София има 24 района, три от тях - Панчарево, Нови Искър и Банкя – са подчинени на СОС и на столичния кмет, но всъщност са извън територията на град София.

Образование и здравеопазване в София

Образование и здравеопазване в София

София разполага с голям брой общообразователни, специализирани, средни професионални училища, гимназии, техникуми, колежи и университети. Статистиката сочи, че приблизително 37,5% от българското население, имащо висше образование, живее в София област. През последните години почти всички учебни заведения и забавачки бяха ремонтирани, преобзаведени, разширени за нуждите на нарастващото население на София. Строят се нови детски градини и ясли, тъй като в момента има огромен недостиг на места за децата. Все още се налага родителите да подават молби за прием в детските градини докато децата са все още в бебешка възраст. В последната година се изградиха редица спортни игрища в училищните дворове. Много училища получиха своя толкова жадуван спортен салон. Така се осигурява възможността всички деца да спортуват свободно и да се занимават с наистина здравословна дейност. София разполага с 45 болници и 102 поликлиники. Столицата е обект на изключителен интерес от страна на туристи от цял свят заради огромното си историческо наследство. Навсякъде в София има следи и останки от древна Сердика. Ясно е, че София е една необятна тема. В категорията с това наименование в медията ни присъстват новини, свързани с всичко, изброено по-горе и още повече. София непрекъснато се развива, а това води до взимането на редица решения, осъществяване на грандиозни проекти. Всичко ново и голямо е съпроводено неминуемо и с грешки, но и с много положителни емоции. Затова новините в тази медийна категория са многобройни.

София – административен център на страната

История на столицата София

Местоположение на София

Въздухът на София

Население на София

Икономика на София

Управление в София

Административно деление на София

Образование и здравеопазване в София

Прочетете още