Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (39%, 52 Гласове)
  • На българското черноморие (19%, 25 Гласове)
  • Гърция или чужбина (29%, 39 Гласове)
  • На село (6%, 8 Гласове)
  • Не съм решил (7%, 9 Гласове)
Общо гласували: 133 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1687
Министерство на земеделието

Цветя съхнат пред входа на Земеделието

Една единствена саксия е оцеляла пред един от централните входове на Министерство на земеделието на столичния бул. Христо Ботев. Публикувана снимка в социалната мрежа в Снимано в София допълни критичните и иронични коментари към мега министерството. Зелено стръкче от цвете се опитва да оцелее, докато съседната кашпа вероятно се е превърнала в пепелник. И това на пред една от най красивите сгради на столицата. "В земеделието не им до цветя, сега са на вълна "Къщи за гости"", шегуват се столичани.

comment 0
visibility 2180
жилища

Цените на апартаментите в София растат - най-желани са двустайните

Цените на апартаментите в София бавно се покачват. Все още най-желаните жилища са двустайните и средните офертни цени при тях са се покачили в сравнение с миналата година. Средната цена при тях е около 1200 евро за кв.м, а цената за квадратен метър в тристаен апартамент е 1100 евро, съобщава в. Сега. Лозенец, Изгрев, Изток, Витоша и Оборище остават най-желаните квартали за покупка на жилище. Апартаментите, които се купуват там са предимно с цел инвестиция. Кв. "Овча купел" продължава да буди интереса на купувачите. Двустайните жилища все още са най-желани, но не липсва и търсене на тристайни апартаменти. 130 000 евро е средната цена за тристайно жилище, монолитно строителство. Панелните тристайни апартаменти са на цени около 75 000 евро. Не липсват и купувачи "на зелено", които са поблазенени от по-ниската цена.

comment 0
visibility 2035
гимназии

386 кандидат-гимназисти не са приети на трето класиране в София

Неприетите кандидат-гимназисти на третия етап за прием в гимназиите в София са 386. Заявления за трето класиране са подали 1244 ученици, съобщи Ваня Кастрева - директор на Регионалното управление на образованието - София, цитирана от Монитор. 57 деца от провинцията също са подали заявление за прием в столичните гимназии. 858 са приетите ученици на трето класиране. Те могат да се запишат в избраното училище на 30 и 31 юли. Незаписалите се не запазват местата си, като на 1 август те ще бъдат обявени за свободни, на четвърто класиране. Към момента свободните места са 720.

Реклама
comment 0
visibility 2178
Асансьорът в подлеза на ЦУМ

Асансьорът в подлеза на ЦУМ е по-сложен от космическа совалка

За пореден път, но със сигурност над десет, в последния месец столичани сигнализарт в Столица.bg, че асансьорът в подлеза на ЦУМ не работи. За пореден път съоръжението е закотвено и не може да се използва по предназначение. На хората, особено майки с колички им писнало да слязат от едната страна, а от друтата съоръжението да не работи. Подлезът, който свързва ЦУМ и Шератон е един от най-натоварените заради метростанцията, където се пресичат двете линии. "И този подлез е като капан за нас. Преди 10 дни не работеше, после го оправиха и след 3 дни асансьорът пак не работи. Постоянно слизаме пеша и особено тежко е за хората с инвалидни колички, майки с малки деца и колички и с багаж", коментираха пред Столица.bg граждани. Този асансьор се оказа по-сложен от космическа совалка, недоволстват те. Често пъти възрастни хора слизали от едната страна на подлеза, а от другата не могат да излязат, защото съоръжението не работи. По-лесно ще е да кацнем на Луната отколокото този асансьор да работи месец без повреда, убедени са вече хората. Преди 10 дни подемният механизъм отново бе аварирал. Тогава от фирмата, която го поддържа Уникен обявиха, че чакат части от Турция. Отремонтираха го и 5 дни след това асансьорът отново бе закотвен.За повдигащите механизми от двете страни на подлеза между ЦУМ и Шератон отговаря Историческия музей.

comment 0
visibility 1695
стари сгради

Столичани ще проверяват в интернет опасните сгради в града

Столичани ще могат да се информират какво е състоянието на рушащите се сгради в града в интернет. Необходимите им данни ще се намират на сайта на общинското предприятие "Архитектура и градоустройство", съобщава "24 часа".  До месец информацията вероятно вече ще е достъпна за хората. В момента главният архитект на София Здравко Здравков е назначил нова проверка на сградите, които са паметници на културата. Целта е да се установи всяка от постройките в какво състояние е и да се вземат мерки за нейното опазване. А причина е ясна- зачестилите в последно време инциденти с паднали мазилки и части от фасадите. Последният такъв случай бе преди по-малко от месец на столичния булевард "Дондуков". Тогава по едното чудо нямаше пострадали. Преди това мазилка падна от сграда на "Граф Игнатиев", а в началото на годината цял елемент се срина от обект на бул. "Христо Ботев".    

comment 0
visibility 1835
летище

Закъснения на полети блокираха пътници на летище София

Закъснения на полетите на "България еър" станаха причина тази нощ стотици пътници да стоят блокирани на летище София, съобщи БНР. Има проблем с графика на кацанията и излитанията. С доста разминавания се изпълняват рейсовете за Варна, Бургас, Бейрут, Тел Авив и Одеса. Точно заради станалите чести подобни закъснения на полети транспортният министър Росен Желязков разпореди проверки на авиокомпаниите, които летят до и от България.      

comment 0
visibility 1902
детска площадка

Родители смятат столичните детски площадки за опасни

Тъй като лятото е сезонът, в който най-много се използват детските площадки, родители от столицата споделят за редица нередности по тях, съобщава БТВ. Проблеми като липсваща естествена сянка, мръсни пясъчници, остарели съоръжения притесняват родителите.  Една майка споделя, че в техния квартал с години не са подменяни настилката и съоръженията за игра. Законът изисква два пъти в сезона да се прави дезинфекция и прекопаване на пясъка по детските площадки. Площадките трябва да бъдат достъпни и за хора с увреждания. Настилката на площадките трябва да има ударопоглъщащи свойства. Според родителите, тези изисквания не се спазват. Дори експерти твърдят, че новите площадки, които се пускат в експлоатация, са изградени от некачествени материали и не могат да бъдат ремонтирани след две годишно използване, а направо трябва да се заменят с нови. По мнението на специалисти, в столицата поне 1/5 от площадките не отговарят на тези изисквания. Факт е, че от „Пирогов“ отбелязват увеличение на травмите при децата през лятото, като за двата летни месеца до спешното са стигнали 400 деца.

comment 0
visibility 2619
Цветя в София

400 червени "Лили Марлен" цъфтят около Лъва на НДК (СНИМКИ)

С много красиви, различни, ухаещи и декоративни цветя са изпъстрени емблематични и централни места в София. Заслугата е на общинското предприятие "Паркове и градски градини". След две години работа и грижи едва сега е забележим резултатът на покривното зацветяване на метростанция "Васил Левски" на централния бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", видя Столица.bg. Още през 2016 г. на входа бяха засадени катерливи рози и многогодишни хемерокалиси. А ефектът вече е и ухаещ, тъй като розите миришат. Идеята е влизащи и излизащи от метрото граждани да минават под цветна арка, както е на Моста на влюбените на НДК, разкриват плановете си от "Паркове и градски градини". Хеморакалисите, които  много приличат на лилиуми са естетически комбинирани с розите на покрива на метростанцията. Лилиевите от гръцки означават "дневна красота", цъфтят само през деня и цветът им е само за ден, но корените им пък се разрастват екстремно бързо. Окото грабват и каретата от цветни килими на НДК, подредени в различни геометрични фигури. Цветното ухание се усеща и на Моста на влюбените, където тази пролет бяха засадени 250 броя увивни рози. Други 400 коренчета от сорта "Лили Марлен" разцъфнаха в червено на хълма с Лъва на НДК, възстановения войнишки паметник на загиналите от Първи и Шести софийски полк. До преди 2 години там стърчеше монумента "1300 години България". Розите от този сорт цъфтят до късна есен и чак до падането на първите слани. Така почти до зимата царицата на цветята ще е около Лъва, издигнат в памет на стотиците загинали български войници.

comment 0
visibility 1873
Надрасканата ограда

Хванаха вандалите, изрисували оградата на 1 -во ОДЗ в София

3 акта са съставени от Столичен инспекторат на вандали , които са изрисували неприлични символи по оградата на ОДЗ „Възраждане“, съобщават от Инспектората. Вандалите са хванати от полицейски екип на 3 РУ – СДВР в момента на изписването на стената откъм страната на ул. „Цар Симеон“. Наказанията за подобен род прояви са от 100 до 5000 лв. според Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.

comment 0
visibility 5388
отсъствията

Формират екипи срещу отсъствията в градините и училищата

Екипи, които да работят срещу отсъствията на децата без уважителни причини, ще бъдат направени от следващата година в училищата и детските градини, съобщават от МОН. В тях могат да участват и учителите, които се грижат за приобщаването на децата към учебния процес. Ако е необходимо новите екипи ще работят всеки ден, гласят промени в работата по Механизма, които МОН предложи за обществено обсъждане. Работата на новите екипи ще се насочи към намаляване риска от отпадане. Експерти ще ходят по домовете на отсъстващите без сериозна причина деца. Обходите ще бъдат още след регистрацията на отсъствията на децата. Заложена е и активна работа с родителите. Новите формирования ще бъдат подпомагани от представители на общините, Дирекция "Социално подпомагане" и МВР.      

comment 0
visibility 1800
Празник Св. Параскева

Литургия в църквата Св. Параскева за храмовия празник

Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще оглави Архиерейска света Литургия в столичната църква Св. Параскева (Петка) Самарджийска, която е в подлеза на ЦУМ. Службата, която ще започне в 9:00 часа е с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Православната църква днес чества света Параскева. След литургията епископ Поликарп ще освети паметни табели в чест на Сердикийския събор и св. Атанасий Велики, участник в събора, в близост до храма.

comment 0
visibility 2781
Валидатор

Тестват тикет системата в 8 превозни средства в столичния градски транспорт

Перфораторите за билетчета влизат в музея до края на тази година. Новата тикет система за градския транспорт в София вече се тества реално в 8 превозни средства по маршрути в столицата. Автобуси, тролеи и трамваи са оборудвани с нови валидатори, видеонаблюдение и бордово устройство. Те са поставени в кабината на водача. Тези превозни средства се движат по различни линии на градския транспорт, обясниха пред Столица.bg от Центъра за градска мобилност. Общинското дружество е възложител на поръчката за тикет системата, която трябва да е готова и предадена до края на 2019 г. Един от тестовите автобуси вече се е движил по линия 88. Гражданите, които са забелязали новите технологични устройства не могат да се чекират, тъй като това са тестовете от първия етап на изграждане на технологичната система за таксуване, предупредиха от ЦГМ.  До началото на септември т. г. с устройства ще бъдат оборудвани още 36 превозни средства на градския транспорт в столицата. Изпълнител на поръчката е консорциум "Си Ен Си София тикетинг систем", който включва родни компании - "Компютърнет сървисиз" и "Тикси", и турската "Асис Електроникс". Партньор за видеонаблюдението е "Мастелеком". При тестовете, които вече се повреждат в реална обстановка, се наблюдава връзката на колите с централата и се анализира събраната информация. Новата технологична система ще улесни максимално гражданите, ползващи градския транспорт на София, тъй като за всички превозни средства ще има само един превозен документ, включително и за метрото, чийто билет в момента е различен от този за трамвай, тролей и автобус. Картите ще могат да се купуват през мобилно приложение или от компютър. Голямо улеснение ще е и за възрастни хора, чиито деца живеят в чужбина. Наследниците им ще могат да зареждат картите за градския транспорт от всяко кътче на света, обясниха от Центъра за градска мобилност. Новата тикет система ще отговаря на инфраструктурата, ще може да се надгражда и да изпълни промените. Тикет системата на Столичния градски транспорт трябва да е пусната в експлоатация до края на 2020 г. Не се предвижда промяна на тарифната политика в началото, въпреки очакванията плащането да е според изминатото разстояние. Едва през 2021 – 2022 г. може да се мисли за промени в тарифите. В продължение поне на година ще се събират данни за пътуванията, за да могат да се направят наистина ефективни промени. За цялостното изграждане на тикет системата ще бъдат дадени 73.24 млн.лв. плюс 5,85% от приходите от продадени билети за Тикет система в София. По договор има 2 годишен срок за изграждане на системата и 8 години ще се поддържа. След това ще се сключи нова договор за поддръжка.

comment 0
visibility 1969
мобилни чешми

Над 5000 утолиха жажда с мобилните чешми на бул. "Витоша"

Мобилните чешми, които три дни бяха разположени по столичния бул. "Витоша", утолиха жаждата на над 5000 човека, съобщават от "Софийска вода". "Водните човеци" са част от кампанията "Утоли жегата". Трите портативни чешмички, направени изцяло от ВиК материали и приличащи на човечета, са свързани пряко с хидрантите, през които тече чиста питейна вода. Тя е естествено студена, което я прави магнит за хората в летните жеги. Идеята за "водните човеци"  тръгва преди 9 години по време на „Горещниците“ – дните през месец юли, които според българските традиции са най-жарките дни от годината.  

comment 0
visibility 2447
Градинки

12 градинки в "Изток" и в "Дружба" напълно обновени от доброволци

Доброволците са обновили кварталните градинки, като са осигурили парите за почистване и пребоядисване сами. Идеята на младите хора е площадките да бъдат място за игра на децата от двата квартала, както и места за социални контакти, съобщава БНР. 200 столичани са се включили до момента в инициативата "Бъди обществено полезен", която официално стартира на 3 март т. г. с почистване на градинка в кв. "Изток". Младежите са изчистили кварталните градинки от боклуци, пребоядисали са пейките и детските съоръжения. Вече са се специализирали и в поправката на счупените катерушки, похвалиха се доброволци от инициативата.  

comment 0
visibility 2076
Четене

БДЖ стимулира четенето с инициативата „Чети във влака“

Кампанията на държавната железница цели да насърчи четенето на книги по модерен начин. Притежателите на смарт устройства могат да направят пътуването си по-забавно четейки електронни книги безплатно.  Във всички влакове вече е разпространен QR код, който ще отведе пътниците до база с електронни книги. Всички автори и издатели могат да се включат в кампанията на БДЖ „Чети във влака“ целогодишно.