Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
  • Да, спира строителството и запазва зеленината (5%, 54 Гласове)
  • Не, ще има много паркинги (1%, 13 Гласове)
  • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 17 Гласове)
  • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (89%, 908 Гласове)
  • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (3%, 28 Гласове)
Общо гласували: 1020 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1577
протест

Без затворени улици заради протеста на родители в София ( СНИМКИ/ВИДЕО)

Нито една улица  не бе затворена в София днес заради протеста на родителите  на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива". Те се събраха пред Министерски съвет. И след това се преместиха в палатков лагер пред Народното събрание. Проявата не попречи на трафика в града. Нямаше задръствания. Около протестиращите имаше само засилено полицейско присъствие. Родителите искат изравняване на социалните помощи за децата, гледани в приемни семейства и сираците, отглеждани от роднини.  

comment 0
visibility 4873
Нови автобуси - перфоратори

Краят на перфораторите в градския транспорт се отлага с година

Чисто новата система за таксуване в столичния транспорт ще заработи чак след година. Новина съобщи Методи Аврамов, директор на иновациите в Центъра за градска моблиност пред БНР. „Системата за таксуване на пътниците в столицата, няма да стартира поне още една година. Тя ще даде възможност за плащане на пътуваният с мобилни апликации през Интернет и чрез банкови карти. Голям плюс на тази система е, че когато стартира пътника ще може да плаща за време на возене и брой спирки“, съобщи Аврамов. С пускането на иновацията ще бъде сложен край на перфоратори от ерата на Флинстоун, които продупчват билета. В момента от центъра работят по нова интелигентна система за регулиране на светофарите, за да може градският транспорт при закъснение да получава приоритетно зелена светлина. Миналата година бе подписан договорът за изграждането на електронната билетна система за градския транспорт в София. След търг бе избрана фирмата консорциум „Си Ен Си София тикетинг систем“.

comment 0
visibility 1638
Архитектурен форум SHARE Sofia 2019

На SHARE Sofia 2019 показаха как да се върне рибата в Перловската река

Може ли Перловската река от бетонен канал да се превърне в истинска река? Оказва се, че не е невъзможно, а отговорът бе даден днес на третото издание на Международния архитектурен форум SHARE Sofia 2019, който се проведе в НДК. Впечатляваща беше презентацията на специалния гост Карол Рос Бърни от САЩ, каза пред Столица.bg председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Борислав Игнатов. На форума са обсъждани и дискутирани тенденциите и новостите в архитектурата. Представителите от над 10 държави са споделили опита си и общото впечатление е, че съвременната архитектура е насочена към човека, а не към автомобилите и индустрията.  Американката Карол Рос Бърни е представила своя проект за възстановяване на речното корито на река, която минава през центъра на Чикаго, също като Перловската река. За разлика от столичната, която отдавна прилича на бетонен канал и събира мръсотии, тази в САЩ отново е пълноводна, има риба и риболовци. Голямото замърсяване е преодоляно и с неголеми инвестиции реката е превърната в уникален градски парк. В реализирания проект има хотел за риби. Във водоема са поставени малки клетки с храна и места, в които рибите могат да се крият и да спят. След почти 100 години има много положителни резултати за връщането на рибите във водния поток, а дори и на риболовците, коментира арх. Игнатов. Друга презентация на SHARE Sofia 2019 показа социална сграда за възрастни хора в Холандия. Мястото е просторно със зеленина, максимална достъпност и създава уют за обитателите.    

Реклама
comment 0
visibility 1583
Архитектурен форум SHARE Sofia 2019

350 участници и 8 презентации на SHARE Sofia 2019

Предизвикателство пред всички, ангажирани в инвестиционния процес, е свръхурбанизацията и това се вижда не само в България. Към големите градове на Европа – както към София, продължават да прииждат все повече хора. Това каза регионалният министър Петя Аврамова на откриването на архитектурния форум SHARE Sofia 2019, който се проведе днес в столицата. В НДК участваха над 350 архитекти, инженери и урбанисти от 10 държави. Направиха се презентации, водиха се дискусии и се обсъждаха новости и тенденции в архитектурата и строителството. Целта на форума е да се изгради общност, която цени местната архитектура и популяризира нейните представители. Идеята е да се внася раздвижване в средата чрез международни известни архитекти и да се предизвикват нови идеи чрез открити дискусии. Третото издание на SHARE Sofia 2019 бе в 3 основни раздела -  Large Scale Projects, Facades Architecture, и Special Guest lecture. Осем презентации бяха направени от архитекти от Индия, Полша, Турция, Дания, Гърция и др. 73,7 % от българите живеят в големите градове, сочи официалната статистика. В шест града с над 100 хил. души е съсредоточено 34,4% от населението на страната или малко над една трета от всички българи, припомни Петя Аврамова. Според нея планирането на развитието на градовете трябва да бъде така, че териториите да бъдат полифункционални, в тях да има жилища, офис площи и сгради за свободното време.  

comment 0
visibility 1586
вода

Пресъхват чешмите в Свобода, Казичене и Кътина

Предриетите планови ремнонти по водопроводната мрежа на „Софийска вода“ ще станат прична за спиране на водоподаването на 31 май, петък, на водата в няколко столични района. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Дилянка“ жк. „Свобода“, от 09:00 до 17:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на  живеещите в района на: ул. „Дилянка“, бл. 401, бл. 402, бл. 407, бл. 408, бл. 444, бл. 445, бл. 437, бл. 441, бл. 447, бл. 448, бл. 449 Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде осигурена вода с водоноска на ул. „Ген. Никола Жеков“ ъгъла с ул. „Търговска“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Христо Ботев“ с. Казичене, от 09:30 до 16:30 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Христо Ботев“ от ул. „Цар Борис III“ до ул. „Александър Стамболийски“. Ако ремонтните дейности продължат повече от  12 часа, ще се достави вода с водоноска на ул. „Христо Ботев“ №10. Заради изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Сливница“ с. Кътина, от 10:00 до 18:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Сливница“, ул. „Пирамидите“, ул. „Сини вир“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Езерата“ ъгъла с ул.“Сливница“.

comment 0
visibility 2749
Южна дъга

Премиерът нареди: Започвайте строежа на Околовръстното до "Цариградско шосе"

Строежът на последните 6 километра от Южната дъга на "Околовръстния път" до "Цариградско шосе" започва в най-скоро време. Това стана ясно на днешното заседание на Министерския съвет. Лично премиерът Борисов нареди да бъде даден старта на строителните дейности. Той подчерта,че стаховитата тапа, която има от "Младост" до "Тракия" трябва да се премахне незабавно,съобщи economic.bg. В района на "Цариградско" имаше жалби от страна на собственици на терените и те задържаха началото на процеса. Днес ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за държавната собственост не бе прието от Народното събрание и вече изкопните дейности може да почнат. Победителят в търга за направата на Южната дъга е „ГБС – Инфраструктурно строителство“ с оферта от 119 млн. лв. Срокът за строителните дейности е 910 дни.  Вторият в класирането „Трейс“ обжалва решението първо пред Комисията за защита на конкуренция (КЗК) и след това пред Върховния административен съд. 

comment 0
visibility 3323
Басейн

Затвориха 20 басейна в София заради превишени дезинфектанти

20 басейна на територията на столицата са затворени от Регионалната здравна инспекция за година и половина. От тях 19 са били закрити и един е бил открит, съобщават от РЗИ. В публичният регистър тази година са вписани общо 178 басейна намиращи се в София. Те вече са обект на проверка от здравната инспекция. Затворените басейни временно тази година са два, а причината за това са санитарни нарушения. В тях са открити повишени норми на дезинфектанти във водата. По същата причина през 2018 са затворени 18, като веднага след като хигиената е възстановена те са отворени отново. По-големите стойности на дезинфектанти не могат да причинят сериозни здравословни проблеми на човек но могат да доведат до зачервяване на кожата и очите. 130 са закритите басейни в София и могат да се ползват целогодишно, 48 пък са откритите и те работят само лятото. Само пет месеца от началото на годината инспекторите от РЗИ са извършили над 210 проверки, като са издадени девет предписания за подобряване на цялостната хигиена на съоръженията. Отделно са съставени и пет акта за различни административни нарушения. През месец юни се очаква да бъдат пуснати откритите басейни за летния сезон. От здравната инспекция призоваха столичани да подават сигнали при забелязани нарушения в някои от басейните по телефона или на сайта на инспекцията.

comment 0
visibility 1647
матури по желание

Зрелостниците се явяват на матурите по желание

Държавни зрелостни изпити, но по желание, предстоят от днес до 31 май на абитуриентите. Става дума за изпит, който не е задължителен, а на него се явяват само младежи, които са решили да положат и допълнителен такъв, обясняват от МОН. Днес препитването бе по биология и здравно образование, физика и астрономия и философски цикъл. Утре- 29 май е ред на матурите по желание по английски, испански, италиански, немски, руски и френски езици. Изпитите по география и икономика, и по химия и опазване на околната среда са на 30 май. На следващия ден са препитванията по математика и история на цивилизациите. Резултатите от зрелостните изпити ще станат ясни на 13 юни.

comment 0
visibility 1812
Бюлетини

Чували с бюлетини седят с часове на бул. „Витоша“

Чували с бюлетини седят вече над 10 часа по тротоарите на бул. „Витоша“. Причината е проблем с предаването на протоколите от изборите в София област, съобщава Нова Телевизия. На площад ''Македония'' в момента има над 10 автобус с хора, чакащи да предадат документите. В началото те са били 50. От 2.45 сутринта членовете на комисиите чакат да минат но без резултат. От ЦИК съобщиха, че причината за забавянето са сбъркани протоколи и повторното им връщане на корекции. Гражданите обаче са страшно разочаровани. По притеснително е , че чувалите с бюлетини се държат на улицата. Очаква се опашката от хора с чували да намалее до 1-2 часа.

comment 0
visibility 1743
избори

ЦИК: Избирателната активност в област София е 7,56%

Избирателната активност към 10 часа в София- област е 7,56 %, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. За град София активността край урните е около 5 %.  В столичния 23 район активността е 5,43 процента, в 24 район - 4,06%, а в 25 избирателен район - 5,06 процента.

comment 0
visibility 1874
Пешеходна пътека

Увеличават се инцидентите на пешеходни пътеки в София

Сериозно се е увеличил броят на инцидентите на пешеходни пътеки в София. От КАТ обаче отчитат лек спад на пострадалите от началото на годината. Всеки ден обаче в столицата бива помитан поне един пешеходец, съобщава bTV. "На ден имаме поне по един инцидент, който става на пешеходна пътека. Поне 10-15 души пресичат Околовръстното и "Цариградско шосе". Имаме много такива наказани", обясни Любомир Костадинов от столичната Пътна полиция. За петте месеца от началото на година са глобени 1600 пешеходци. Сериозна пречина за подобни инциденти се оказва и лошата инфраструктура, споделят експерти. Пътна полиция напомня, че отговорноста е на шофьорите, и че те са длъжи да пазят пешеходците.

comment 0
visibility 1896
24 май пред Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий

Одри Азуле в София: Честит празник и да живее България (СНИМКИ)

Честит празник и да живее България. Езикът е първата среда, в която сме приети. той е това, чрез което едно дете възприема историята, чрез което едно дете наслядява предците си. Езикът е нишката на нашето човечество. Това каза в словото си генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле на тържественото честване на 24 май в София. Тя е в българската столица по покана на президента на България Румен Радев. Пред паметника на светите братя Кирил и Методии слово произнесоха столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът на Българияя Румен Радев, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, министърът на образованието Кирил Вълчев. "Вярвам, че вашата визита е признание за приноса на България към световното духовно богатство е ясен знак, че на полето на културата няма малки и големи държави", каза държавният глава. Стотици столичани, ученици, учители политици и държавници се включиха в шествието и тържествения водосвет презд Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Белоградмишкият епископ Поликарп отслужи водосвета под звуците на църковно песнопение. "Да подражаваме на светите братя Методий и Кирил и да утвърдим в ежедневието си трите големи християнски добродетели - вярата, надеждата и любовта", каза Белоградчишкият епископ Поликарп в словото си. "Вече 12 века нашата азбука е нашият пазител. А четмото и писмото са българското верую. Празникът на буквите е празникът на нашата сила. А тържеството на знанието е тържество на свободата. Всяко наше освобождение е преминавало първо през знаенето, през онова общо мечтание, което прави от хората народ, народ, който бленува, желае, постига заедно. Тази заедност е единение за смисъла, за пътя и за посоката. Затова и днес, когато празнуваме думите, да помним - че празнуваме и смисъла; че невежеството ражда заблуди и страх, а страхът - омраза и конфликти", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Пред Националната библиотека 7-годишните Петра и Симеон рецитираха "Аз съм българче" и прозвуча химна на българската просвета "Върви народе възродени" в изпълнение на Гвардейския духов оркестър.  

comment 0
visibility 1835
Азуле

Одри Азуле и Бойко Борисов разгледаха меча на Кубрат в София

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле и министър- председателят Бойко Борисов разгледаха меча на хан Кубрат в София. Находката е част от изложбата "Мечът на хан Кубрат", разположена в Националната художествена галерия като част от Дните на Ермитажа в България, съобщи bTV. Борисов и Азуле видяха експонатите заедно със зам.-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов и министъра на културата Боил Банов.Премиерът напомни за делото на хан Кубрат и смисъла на снопа, завещан от него, символ на съединението. В изложбата столичани и гости на града ще могат да видят два от най-важните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм. Те са част от съкровище, открито през 1912 г. край село Малая Перешчепина, в околностите на днешния град Полтава, Украйна.    

comment 0
visibility 1860
матури

"Английски език" е най-желан от зрелостниците за матурата по избор

Зрелостниците от София и страната ще се явят днес на втората си задължителна матура.Тя обаче е по предмет по избор. Най-много желаещи има да отиват на изпит по "английски език", вторият предпочитан предмет е "биология", на трето място идва "география". Най-малко желаещи има за изпита по "история" и "немски език". Препитването започва в 8 часа. Подали документи за матурата по избор са над 40 000 ученици от цялата страна.

comment 0
visibility 2096
Горубляне

Протестът на Горубляне се премести пред Президентството

Станалият вече традиционен протест на хората от район "Горубляне" се премести от "Цариградско шосе" пред Президентството. Този път исканията на хората са за налагане на президентско вето върху приетите изменения в Закона за държавната собственост. Горублянци не са съгласни имотите им да бъдат одържавени на нищожна цена. Те няма да позволят върху парцелите им да бъде направен парк. Протестиращите роптаят и срещу дискриминацията на кварталите с високи сгради над останалите, където основно има ниско строителство.