Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 621
-

„Продължаваме Промяната“ ще ползват два държавни имота в София

Политическа партия „Продължаваме Промяната“ получава правото на ползване на два държавни имота в София. Това съобщават от пресцентъра на правителството в оставка след края на днешното редовно заседание. Двата имота представляват самостоятелни обекти, единият от които се намира в сграда на ул. „Христо Белчев“ №8 в район „Средец“, а вторият - на бул. „Витоша“ №12 в район „Триадица“. Единият от имотите ще бъде използван за осъществяване на административните нужди на централното ръководство на партията, а в другият ще работи местната структура на партията в столицата. Имотите - частна държавна собственост се предоставят безвъзмездно за срок от 10 години, или докато ползвателят отговаря на законовите изисквания за тяхното ползване. Предвидено е областният управител на област София да разработи механизъм за контрол, чрез който да осъществява периодични проверки за изпълнението на условието, при което се предоставят имотите."Партията декларира, че разполага с необходимия финансов ресурс за стопанисване на имотите, като същите ще бъдат използвани само за задоволяване на нейните нужди, няма да бъдат преотдавани под наем и преотстъпвани за ползване, както и че в тях няма да бъде осъществявана икономическа дейност", отбелязват от Министерския съвет.

comment 0
visibility 843
-

Николай Денков: Не искам да бъда номиниран в състава на този кабинет

Не искам да бъда номиниран в състава на този кабинет. Няма съгласие и по текста на споразумението. Това заяви на пресконференция на ПП-ДБ премиерът в оставка Николай Денков, като добави, че е подготвил декларация за отказа си. По думите му предложението е било обсъждано, но са останали спорни текстове. "Именно заради това единственият подпис, който ще видите под него, е на Мария Габриел, няма подписи от ПП-ДБ. Няма решение на нашите колективни органи, че бихме могли да се включим такъв състав на МС или да се подпише под такова споразумение", каза Николай Денков.По-рано Рая Назарян поясни: „Споразумението вчера в 18:00 часа беше одобрено от господин Христо Иванов. След половин час, след като беше подписано вече от госпожа Габриел, останалите лидери от коалицията отказаха да го подпишат“."Всички тези месеци имам базово доверие на Мария Габриел, но днес то беше безвъзвратно загубено", посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков. ГЕРБ-СДС са напуснали преговорите и са отишли при президента още в първия ден на проучвателния мандат, коментира премиерът в оставка, като допълни, че според него това е било знак, че няма желание за реален преговорен процес, а се е симулирал такъв. Мария Габриел върна пълна папка, ето кои имена са предложениПредложените от Мария Габриел министри се оказаха изненадани. "Наблюдаваме тежко нарушение на Конституцията. Връщането на проучвателен мандат с имена на кандидати за министри е тежко нарушение на Конституцията", заяви номинираният за правосъден министър Атанас Славов, като добави: "Подписал съм декларация за отказ от включване от проектосъстава на Министерски съвет". Андрей Цеков, предложен за регионален министър, също е категоричен, че никога по никакъв повод не е търсено неговото съгласие да бъде включен в предложения състав на кабинет. Катя Панева, предложена за министър на здравеопазването, също заяви, че не е разговаряла с Мария Габриел за министерския пост. Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов призова президента да не участва в потенциално нарушение на Конституцията:"Половината от хората, които са посочени като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. Има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви, оттеглете си указа".

comment 0
visibility 884
-

Мария Габриел върна пълна папка, ето кои имена са предложени

Мария Габриел, номинирана за премиер от ГЕРБ-СДС,  върна изпълнен мандат на президента Радев. Тя влезе при Президента, придружена от преговорния екип - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян."Осъзнавам колко важно за България е да има стабилно правителство, за да завършим ключови приоритети за страната: Шенген, еврозоната, работата за доходите на хората", каза тя, като добави: "Връщам мандата изпълнен, с чувството за отговорност пред България и необходимостта, с която страната има за стабилност, за да може достойно да отстоява своето място сред европейските и други народи."До последно не беше ясно дали е постигнато споразумение между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България". От двете коалиции запазиха в тайна окончателния резултат от преговорите, които се водиха.  Предложението за правителство ще бъде гласувано в парламента. Президентът Радев обяви, че ще издаде указ още днес.Ето и имената, които предлагат от ГЕРБ :Министър-председател и външен министър Мария Габриел.Заместник министър-председател по европейските въпроси - Николай Денков. Министър на финансите - Асен Василев. Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов. Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков. Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова. Министър на отбраната - Христо Гаджев. Министър на правосъдието - Атанас Славов. Министър на образованието и науката Галин Цоков. Министър на здравеопазването - Катя Панева. Министър на културата - Кръстьо Кръстев. Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева. Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев. Министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков. Министър на Икономиката и индустрията - Богдан Богданов. Министър на иновациите и растежа - Росен Желязков. Министър на енергетиката - Жечо Станков. Министър на електронното управление - Валентин Мундров. Министър на туризма - Зарица Динкова. Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев. Министър-председателят в оставка Николай Денков заяви, че това е кабинет на ГЕРБ-СДС, не е кабинет, който да е съгласуван с  "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

Реклама
comment 0
visibility 720
-

ГЕРБ: Преговорите приключват утре, 19 март

Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори. Това съобщиха от партията."Заявяваме категорично, че утре, 19.03.2024 г., преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа. Кандидатът на ГЕРБ за министър – председател Мария Габриел ще отиде утре при президента Румен Радев с окончателното решение", се казва в изявлението.Днес, 18 март, Мария Габриел получи от Президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. Изненадващо при връчването на мандата присъстваха и премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателят на „Продължаваме Промяната" Кирил Петков. Неофициално: Има съгласие за кабинет"Приемам мандата от името на ПГ на ГЕРБ-СДС с чувство на отговорност за това, че България има нужда от стабилност въз основа на ясни принципи, на ясна отговорност и на равнопоставеност на тези, които решаваме съдбата на България", каза Мария Габриел в залата на "Дондуков".Тя подчерта, че няма различия по отношение на приоритетите за страната. „Приоритетите са свързани с реформите в съдебната система, за борбата с корупцията и регулаторите. Това обаче, което е важно, е, че и приоритетите, и реформите, и Министерският съвет вървят ръка за ръка. Казвам го, както го казах и на колегите от ПП-ДБ – седем дни е срок, който аз не приемам. Ние трябва в максимално кратко време да изчистим това, което остава”, заяви Мария Габриел.„Нашата позиция е била много ясна – че ние ще подпишем споразумението. Това, което вчера казахме, е, че имаме нужда това да бъде изговорено. Затова се радвам, че днес преговорите продължават, за да може да стане ясно, че вървим в пакет – споразумение и Министерски съвет”, заключи тя. 

comment 0
visibility 855
ПП-ДБ: Имаме технологично време да подпишем, Габриел да не връща мандата

ПП-ДБ: Имаме технологично време да подпишем, Габриел да не връща мандата

Надяваме се утре, има технологично време, да бъде подписан документът, който е в много висока степен на завършеност. Вместо песконференции можеше да работим, няма причина да се отказваме и да довършим документа. Това каза Христо Иванов от Демократична България на извънреден брифинг на ПП-ДБ. Премиерът в оставка Николай Денков призна, че "преди седмица казах, че нямам претенции да бъда външен министър" "Днес е Прошка и искам да се извиним за това, което се случва в момента, защото на мен ми се струва излишно и можем да избегнем", каза Иванов. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се договориха за правителство И припомни: "Ние имахме декларация преди 9 месеца със заложени приоритети - регулатори, механизъм, съдебна реформа, сигурност и борба в корупцията. Оттогава не сме спрели да настояваме да се работи в това отношение. На 20 февруари ясно казахме, че на този етап от нашето взаимодейстиве е добре да се подпише документ за взаимодействието. "Имахме дадена дума преди 9 месеца между Борисов и нас, да ротираме премиерите. Готови сме да спазим това желание", заяви лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков. Той допълни, че въпреки уговорката от ГЕРБ-СДС са поискали премиер и външен министър Мария Габриел, както е по договорка, и още министерства: МВР, иновации и растеж, екология, МОН и култура. "Въпреки че преди 9 месеца се разбрахме само за ротация на пермиерите, но ние се съгласихме с тези 7 министерства (б. р. министерствата са 6) да бъдат под тяхна отговорност. В последния месец за нас най-важното е реформи в службите, регулатори и съдебна система. Тези 3 неща са в това споразумение и от тази гледна точка нищо не е загубено. Габриел утре може да вземе мандата и имаме още 7 дни. Призовавам Мария Габриел и екипа, и Борисов да довършим споразумението за трите важни реформи, да продължим управлението и да не вкарваме държамата в криза. Затова трябва да има истинска воля", каза Кирил Петков. Атанас Атанасов призова Бойко Борисов за вземе отношение при преговорите, защото той взимал крайните решения. "Борисов винаги се е интересувал от общественото мнение, а социологическите поручвания показват, че българските граждани не искат избори", каза генералът.  

comment 0
visibility 697
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се договориха за правителство

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се договориха за правителство

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се договориха за кабинет с мандата на най-голямата парламентарна група. Това съобщи вицепремиерът Мария Габриел на извънреден брифинг на ГЕРБ на прегововарящите Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Наззарян. След първия кръг преговори разбрахме, че имаме общи точки, но имаме и различия. За нас България има нужда от стабилност, но трябва да се гради на общи принципи и споделена отговорности, което означава пълен мандат, ясни приоритети и равнопоставеност в управлението, каза Мария Габриел. Предложихме база, приоритети и състав на правителство. Спорове и различия нямаме за регулатори съдебната реформа, борбата с корупцията. Имаме фундаменталния различия по това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор, допълни Габриел. ПП-ДБ: Имаме технологично време да подпишем, Габриел да не връща мандата От ГЕРБ-СДС са предложилил да остане същия съста на правителството и да има ротация само на премиер и вицепремиер, но всеки министър да носи отговорност и да се продължи да се работи по споразумението. По-скоро отиваме на избори, каза Деница Сачева, след като стана ясно, че не са се разбрали двете най-големи политически сили в НС. Няма как да стане ПП-ДБ да тестват партия ГЕРБ през следващите 9 месеца, допълни тя, като уточнение на искането на ПП-ДБ, че след 9 месеца ще решат дали да правителството ще има пълен мандат. Според дамите от преговорния екип на ГЕРБ-СДС шансът е минимален да стигнат до съгласие с ПП-ДБ до утре сутринта. В 12 часа утре държавният глава им връчва мандата и те ще го върнат веднага, казаха от преговорния екип на ГЕРБ-СДС. Исканията ни са на масата и те трябва да бъдат приети с ясните аргументи и доводи, заяви Габриел. Оставаме твърди в линията ни за представата ни за управлението на страната, в което състав, приоритети, реформи вървят ръка за ръка, категорична бе Мария Габриел.

comment 0
visibility 2228
type-photo.svg
С лафайет с БТР-и пренесят тялото на патриарх Неофит до храм "Света Неделя"

С лафет с военна машина пренасят тялото на патриарх Неофит до храм "Света Неделя"

Тялото на Патриарха на България и Софийски митрополит Неофит ще бъде пренесено с лафет от храм "Св. Александър Невски" до църквата "Света Неделя", където ще бъде погребан. Лафетът с ковчега, предвождан от военна машина, ще тръгне с траурното литийно шествие от "Св. Александър Невски", което ще мине  по ул. "Г.С.Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Мария Луиза" и ще завърши пред митрополитската катедрала "Света Неделя". Там ще бъде положено тялото на упокоилия се предстоятел на Българската православна църква. Това е същият лафет от гаубично орйдие, който е предвождал и погребението на Цар Борис III Обединител през 1943 г., теглен от 6 коня. Опелото на дядо Неофит бе оглавено от Вселенския патиарх Вартоломей. сБогом с Патриарха на България Неофит Движението на автомобили по маршрута на траурното шествие е спряно. В центъра на София има специални мерки за сигурност и засилено полицейско присъствие, включително и със сили от СОБТ. Сутринта бяха забелязани и снайперсти по покривите на околните на "Св. Александър Невски" сгради, които се грижат за сигурността на височайшите присъствия на поклонението на патриарх Неофит.

comment 0
visibility 769
type-photo.svg
Времето и предстоящите събития на 16 март 2024 г.

Сбогом с Патриарха на България Неофит

България изпраща патриарха и Софийски митрополит Неофит. В 9.30 часа траурен камбанен звън от храм-паметник "Св. Александър Невски" огласи София. В Патриаршеската катедрала започна архиерейска заупокойна света Литургия оглавена от Варненския митрополит Йоан. И днес от рано сутринта имаше дълги колони от чакащи миряни да се сбогуват с Негово светейшество патриарх Неофит. В "Св. Александър Невски" пристигнаха висши духовници на Провославната църква от чужбина, българският политически елит, държавници, цар Симеон и представители на чужди мисии у нас. В 11:30 часа ще бъде опелото на упокоилия се Български патриарх Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и архиереите на Българската православна църква – Българска патриаршия, съобщиха от Софийската митрополия. След опелото тръгва траурно литийно шествие от "Св. Александър Невски". То ще премине по ул. „Г.С.Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Мария Луиза“ и ще завърши пред митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Там ще бъде положено тялото на упокоилия се предстоятел на Българската православна църква. На 78 години почина патриарх Неофит Приживе дядо Неофит е пожелал неговият последен дом да бъде църквата "Света Неделя", именно в този храм той служеше като Софийски митрополит и пак там отслужи първата си света литургия като патриарх. Патриарх Неофит ще бъде погредабн до екзарх Йосиф I, починал през 1915 г., от южната страна на храма. От северната страна на храма почива Софийският митрополит Партений.  От Светия синод са се съобразили с желаниета на патриарх Неофит.

comment 0
visibility 541
-

Финландска актриса ще посади дърво в София за рождения си ден

Финландската актриса Алма Пьойсти ще посади дърво в столичен парк за рождения си ден. Инициативата е подарък от „София филм фест“, чийто специален гост е актирасата. "Да посадя дърво в един от софийските паркове – това е най-добрият подарък, който бих могла да си пожелая. Сигурна съм, че отново ще дойда в България – не само заради приятелите си, а и за да види как се развива дървото ми. Имам усещането за някаква връзка с тази страна, а пристигнах едва вчера", казва актрисата. Филмът "Клопка" открива официално 28-ия "София Филм Фест"Тази вечер, 15 март, Алма Пьойсти представя в кино Одеон в София новият филм на Аки Каурисмаки „Паднали листа“. На 16 март филмът ще има специална прожекция за Наградата ЛУКС на публиката, придружен с дискусия в Културен център G8. Лентата е отличена с Наградата на журито в Кан през 2023 г., а също с номинация за "Златна палма".

comment 0
visibility 734
Протестът на работници в метрото блокира вход на станция "Сердика"

Протестът на работници в метрото блокира вход на станция "Сердика"

Протест на работещи в столичния Метрополитен блокираха за час единия от входоте на метростанция "Сердика", предаде БНР.  Продължават разговорите на синдикати - КНСБ при директора на общинскоо дружество проф. стойн Братоев, започнали в 11.30 часа днес. Протестиращите настояват да се промени начина, по който ще бъде изпълнено споразумението между синдикатите и кмета на София Васил Терзиев за ръст на заплатите с 15% от 1 март. От КНСБ заявиха, че започват подготовка за стачка в метрото, ако не бъде изпълнено искането за повишение с този процент на възнаграждението на всеки работещ в метрото. От "Подкрепа" искат увеличението да е диференцирано, предаде БНР.

comment 0
visibility 929
Протест за заплати в метрото, може да блокират станция "Сердика"

Протест за заплати в метрото, може да блокират станция "Сердика"

Входовете на метростанция "Сердика" днес може да се окажат временно затворени. За блокадата предупредиха стачкуващите от столичния Метрополитен, които днес изилзат напротест в в 11 часа пред сградата на дружеството в центъра на София на бул. "Тодор Александров". Недоволството  е заради договореното със Столична община повишение на заплатите от 15%. Според тях това ще увеличи разликата в трудовите им възнаграждения, каквато има и в момента. Общински съветници смятат, че няма да се стигне до блокада на метростанцията. Според синдиката на транспортните работници на КНСБ има опасения, че подписаното на 26 февруари т. г. споразумение с кмета Васил Терзиев няма да се изпълни така както е обещано. Работещите в столичното метро излизат на протест за заплати "Когато има различия се прилагат различни проценти, на по-ниските заплати по-висок процент или се дава една и съща сума, номинално, и се намалява разликата процентно", коментира общинският съветник от БСП-София Ваня Григорова. Тя обясни, че проблемът датира от години назад, когато основната заплата се е определяла през коефициенти като "трудово  участие". Това е най-порочният и субективен фактор, категорична бе Григорова и допълни, че процентът "трудово участие" еотпаднал през 2022 г. от основната заплата. "Споразумението беше подписано за 15% увеличение на заплатите на всички работници. Има механизъм и общината да направи така, че тези разлики да се стопят. Има решение от септември за увеличение на работниците в градския транспорт", коментира синдикалист от КНСБ.

comment 0
visibility 844
-

Депутати възразиха срещу проучвания за злато в близост до София

Депутати от парламентарната група на "Възраждане" възразиха срещу проучване за наличие на злато на територията на населени места в пет общини - Банкя, Божурище, Брезник, Сливница и Драгоман, съобщава БНР.Според депутата Вера Александрова проучването ще се извършва от канадска фирма, която има разрешение за това от Министерството на енергетиката. Местното население обаче е силно притеснено."Става въпрос за огромна площ - 195 квадратни километра, на която искат да правят проучване и добив на злато. Това е много голям проблем, защото е възможно при самия сондаж да бъде отровена вода, почва и т.н. Някои къщи се намират на 20 метра от терена, на който искат да се правят тези сондажи", каза тя. В понеделник вечерта на централния площад в Божурище ще се проведе протест, подготвя се и местен референдум, отбеляза Александрова. В рамките на парламентарния контрол от партията ще зададат въпрос към министъра на енергетиката.

comment 0
visibility 922
-

Опелото на българския патриарх Неофит най-вероятно ще е в храма Св. Александър Невски

В столичния храм "Света Неделя" от рано сутринта миряни идват, за да се помолят за душата на Патриарх Неофит. Точно в 8 часа траурен камбанен звън отекна в столицата, за да възвести кончината на Негово Светейшество. На 78 години почина патриарх НеофитТъжната вест ни съобщи ген. Мутафчийски, както е по протокол, каза първият викарий на патриарх Неофит епископ Поликарп. В официалното съобщение за смъртта на патриарха е отбелязано, че той е издъхнал в 22:22 часа. от полиорганна недостатъчност. Поклонението пред останките на Негово Светейшество  патриарх Неофит се очаква да е в храм "Света Неделя", тъй като той беше и Софийски митрополит, а опелото най-вероятно ще е в храма Св. Александър Невски. Погребението вероятно ще е в Троянския манастир, където той е подстриган за монах. Очаква се Светия синод да съобщи официално за предстоящите действия.Светият синод ще се събере на извънредно траурно заседание в ранния следобед и ще обяви действията си след смъртта на патриарх Неофит. Това обяви главният секретар на Синода епископ Герасим. Очаква се Синодът да си избере временен наместник, който ще ръководи и овдовялата Софийска митрополия. В 4-месечен срок клирът трябва да организира избори и да излъчи нов патриарх на Българската православна църква. Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите 14 избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит. Към момента има 9 митрополити, които отговарят на изискванията да е не по-млад от 50 години и да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години.

comment 0
visibility 930
Почина патриарх Неофит

На 78 години почина патриарх Неофит

Патриархът на Българската православна църка и Софийски митрополит почина на 78 години във ВМА София. Тъжната вест потвърдиха от Светия синод. "Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния  Български патриарх Кирил", съобщиха от Светия синод. Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение! Светъл път, Светейший владико!, написа митрополит Антоний във фейсбук. Повече от 4 месеца Неофит бе в болница. Днес бе съобщено, че е в критично състояние, а по-късно е получил органна недостатъчност. Роден е в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство.  Неофит е подстриган за монах на 3 август 1975 г. в Троянския манастир с името Неофит. От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор Неофит е избран за патриарх на Българската православна църква с 90 гласа срещу 47 за митрополит Гавриил Ловчански. Във връзка със 70-годишния му юбилей през 2015 година е удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“ първа степен за изключителния му принос към България. В началото на януари т. г. почина братът на Патриарха - доц. Димитър Димитров, който бе главен диригент на църковния хор в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски! Бог да го прости! Царство му небесно!

comment 0
visibility 988
-

Заводът за отпадъци на София ще заработи в нормални параметри до лятото

Новият директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците Николай Савов отчете 100 дни от встъпването си в длъжност.  „Основният проблем е, че се оправдаха най-негативните ни очаквания във връзка със състоянието на депото. На практика за последните 7 години, при чудесно работещ завод, беше запълнено депото в Долни Богров, беше запълнено на 5/8 и депото в Садината и остават 3/8, което депо трябва да стигне за още 7 години и няма как да се случи това, разбира се. В рамките до две години и половина, ако не предприемем мерки за намаляване на количествата депонирани отпадъци, София няма да има къде да си депонира отпадъка“, каза Савов пред БНР, като добави, че нужните мерки вече са предприети.По думите му се работи в посока всяко количество отпадък, вместо да бъде депонирано, да бъде изпращано за оползотворяване към циментовите заводи. Савов съобщи, че е сключен договор с още един завод за оползотворяване на RDF, към който вчера е изпратено тестово количество от произвеждания RDF.„Основното нещо, което постигнахме е да мотивираме хората да работят. Администрацията беше станала повече от работниците. Освободихме много голяма част от неефективната администрация и тези работни места бяха преструктурирани на работнически“, обясни директорът. Той отбеляза и, че вече е намалено и времето за реакция при авария. Възстановена е и ръчната сепарация на стъкло в Приемна зона, а в началото на 2024 г. е назначен първият екип от хора в „Механично сепариране“.„Изисква се време. За съжаление, с магическа пръчка няма как за три месеца да оправим едно такова съоръжение. Нашите планове са до началото на лятото да го възстановим да работи в нормалните си параметри“, уточни Николай Савов. По думите му, в завода вече се набляга изключително на ръчното сепариране на отпадъците. Към момента 16 работници отделят текстила и хартията от общия боклук.„Продължаваме да работим заедно със Столичната община, с дирекция „Отпадъци“, със зам.-кмета по екология, ще бъдат обособени площадки, на които хората да могат да си предоставят строителните отпадъци. Очакваме това да се случи до края на месеца или до началото на следващия месец“, каза Савов.  Столичното предприятие за третиране на отпадъците отправя предизвикателство към всички училища на територията на общината, за разделно събиране на рециклиуеми отпадъци. От 11 март до 15 април, училищата, които заявят желание на сайта на СПТО, ще получат чували с различен цвят за събиране на хартия, пластмаса и алуминий, които ще се извозват по предварително установен график от общинското предриятие. Целта е децата от малки да бъдат приучени да събират отпадъците разделно, каза още Николай Савов.  

София

София – административен център на 

страната

София – административен център на страната

София е не само административен център на България, столица, но е и градът с най-голяма площ и население в страната. Според статистиките, в края на 2018 г. столицата ни се нарежда на 14-то място по големина сред градовете в Европейския съюз. Населението на столицата е 1 241 675 души към края на 2018 г.

София е позиционирана в централната част на Западна България. Тя е обградена от красиви планини. На юг се намира Витоша. На запад е Люлин, а в северната част достига Стара планина. В Европа се нарежда на четвърто място по височина столица. София се намира върху четирите Искърски речни тераси. Нейните притоци също са в пределите на столицата: Перловска и Владайска река. Минералните извори, разположени на софийска територия са впечатлявали още древните римляни.

Като главен административен, транспортен, технологичен, индустриален, университетски и културен център на държавата, в София е концентрирано 1/6 от промишленото производството на страната. Тук е съсредоточена интелектуалната мощ на страната - БАН, водещите български университети, множество кина и театри, Националната галерия, както и всякакви научни и исторически ценни музеи. Целия център на София е изпълнен със уникални археологически паметници и артефакти още от римско време.

История 

на столицата София

История на столицата София

София е провъзгласена за столица на страната през 1879 г. на 3 април. Предложение прави проф. Марин Дринов, а Учредителното народно събрание го приема. Основание за това решение е факта, че това е стар български град, разположен далеч от турската граница и почти в средата на родните земи по това време.

Девизът, който има столицата, „Расте, но не старее“, определено ѝ приляга.

Местоположение на София

Местоположение на София

Софийският исторически център е на юг от центъра на Софийското поле. Днешна София се разпростира върху по-голямата част Софийското поле, предимно на югоизток и югозапад от историческия център като докосва ниските части на планината Витоша, а най- североизточните квартали са буквално по склоновете на Стара планина.

Въздухът на 

София

Въздухът на София

До голяма степен виновна за честото замърсяване на въздуха в София е местоположението в Софийската котловина. Тя е заобиколена от планини, а това възпрепятства способността за самопочистване на столичния въздух. Замърсяването се генерира главно от фини прахови частици и азотни оксиди. „Кремиковци“ вече не работи, така че те идват главно от трафика, отоплението с печки, работещи с твърдо гориво, мръсните настилки и ТЕЦ-овете.

Според статистиките, София се нарежда на тридесет и трето място сред 157 града по замърсяване на въздуха през 2015 г.

Население на 

София

Население на София

Столицата София към днешна дата е градът с най- голямо население на територията на страната. София от 1870 г. може да се похвали само с 19 000 жители, а след Руско-турската война оцеляват 11 684. През 1880 г. се извършва първото официално преброяване на българското население. То установява, че София разполага с 20 501 души население. Етническото разделение е следното: 56% българско население, 30% еврейско, 7% турско и 6% циганско население.

Известно време след Освобождението София бавно започва да увеличава броя на жителите си. Идват преселници от всички части на страната. Най-значителен ръст населението на София претърпява между 1900 до 1946 г. Приблизително 68 000 души през 1900 г. достига повече от половин милион през 1946 г.

Икономика на 

София

Икономика на София

София има огромен потенциал заради голямата територия, голям брой население и огромната наситеност на инвестиционната дейност. В последните години все повече чужди инвеститори и модерни технологии намират почва в София.

Разрастването на строителството в София е пряко подчинено на потребностите на града и неговите мащаби.

Столичани са доста чувствителни на тема презастрояване. Все повече жилищни сгради се проектират и издигат на мястото на квартални градинки и междублокови пространства. Строителството на различни предприятия и на сгради за обществени нужди е снижено до минимум. Много от старите и ценни сгради в София се реконструират, за да оцелеят за поколенията. Много усилия се хвърлят за поддръжката на градската инфраструктура с използване на бюджетното финансиране и финансиране по редица европейски проекти. София разполага със 17 обособени индустриални зони, които независимо от промените, продължават да изпълняват своето предназначение. Изключително важно е плавното повишаване на чуждестранните инвестиции в икономиката в София, а това е логичен резултат от стартиралите радикални промени.

Управление в 

София

Управление в София

Районен кмет стои начело на всеки район в София. Той бива назначаван от Столичен общински съвет и се ангажира с решаването на всички въпроси, проблеми, които са следствие от ежедневните нужди на населението в съответния район. Той е отговорен за административното обслужване на хората, благоустрояването, хигиенизирането и всичко, касаещо нормалния живот в района. Общински съвет, който се избира на всеки 4 години, управлява Столична община.

Административно деление на София

Административно деление на София

София има 24 района, три от тях - Панчарево, Нови Искър и Банкя – са подчинени на СОС и на столичния кмет, но всъщност са извън територията на град София.

Образование и здравеопазване в София

Образование и здравеопазване в София

София разполага с голям брой общообразователни, специализирани, средни професионални училища, гимназии, техникуми, колежи и университети. Статистиката сочи, че приблизително 37,5% от българското население, имащо висше образование, живее в София област. През последните години почти всички учебни заведения и забавачки бяха ремонтирани, преобзаведени, разширени за нуждите на нарастващото население на София. Строят се нови детски градини и ясли, тъй като в момента има огромен недостиг на места за децата. Все още се налага родителите да подават молби за прием в детските градини докато децата са все още в бебешка възраст. В последната година се изградиха редица спортни игрища в училищните дворове. Много училища получиха своя толкова жадуван спортен салон. Така се осигурява възможността всички деца да спортуват свободно и да се занимават с наистина здравословна дейност. София разполага с 45 болници и 102 поликлиники. Столицата е обект на изключителен интерес от страна на туристи от цял свят заради огромното си историческо наследство. Навсякъде в София има следи и останки от древна Сердика. Ясно е, че София е една необятна тема. В категорията с това наименование в медията ни присъстват новини, свързани с всичко, изброено по-горе и още повече. София непрекъснато се развива, а това води до взимането на редица решения, осъществяване на грандиозни проекти. Всичко ново и голямо е съпроводено неминуемо и с грешки, но и с много положителни емоции. Затова новините в тази медийна категория са многобройни.

София – административен център на страната

История на столицата София

Местоположение на София

Въздухът на София

Население на София

Икономика на София

Управление в София

Административно деление на София

Образование и здравеопазване в София

Прочетете още