Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
  • София! (55%, 75 Гласове)
  • В България с роднини (23%, 31 Гласове)
  • На почивка в България (3%, 4 Гласове)
  • В чужбина (6%, 8 Гласове)
  • На работа съм (4%, 6 Гласове)
  • Не съм решил (9%, 12 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1017
Конкурс за изследователски проекти в Софийския университет

Конкурс за изследователски проекти в Софийския университет

Екипът на проект UniverCity в Софийския университет "Св. Климент Охридски" приема проектни предложения по първата покана от пилотния конкурс Community Research Awards (Малки награди/грантове за изследователски проекти по проблеми на местните общности), съобщиха от университета. Целите на поканата са да приложи експериментално подход за финансиране на проектни идеи, предложени от физически лица или неформални екипи, които стимулират академичното познание в близост и помощ на общността; да насърчи гъвкави инициативи, освободени от административното бреме на централизираните институционални програми. Максималната продължителност на проектите е 6 месеца. Допустими са индивидуални кандидати или екипи, представлявани от своя ръководител. Размерът на гранта е до 3 468 лв. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 10.01.2022 г. Работният език на поканата е английски. Инициативата е финансирана от програма „Еразъм+“ на Европейския съюз.

comment 0
visibility 737
НБУ в София представя читателски клуб от Борис Априлов

НБУ в София представя читателски клуб от Борис Априлов

На 24 ноември от 16:30 Център за книгата и департамент „Нова българистика“ в НБУ организират читателски клуб на НБУ: Разговор за „Великата суета“ от Борис Априлов, съобщиха от университета. Събитието ще се състои в Център за книгата, Корпус 1, Книжарница на НБУ. Водещи са проф. Пламен Дойнов, д.н., доц. д-р Йордан Ефтимов, доц. д-р Морис Фадел. „Великата суета“ е читателско гурме за любителите на драматургично овкусените текстове, а написаният преди 40 години психологически роман на Борис Априлов звучи актуално и днес с общочовешката си теза: когато си правим автопортрет, много по-малко приличаме на себе си, отколкото на образа, към който се стремим. Борис Априлов (псевд. на Атанас Василев Джавков) (Малко Търново, 21.03.1921 – Тел Авив, Израел, 10.04.1995). Завършва гимназия в Бургас (1939). Като гимназист е библиотекарски сътрудник в гр. Бургас, а по-късно – кореспондент на в. „Черноморски фронт“. Редактор във в. „Стършел“ (1947–1959), драматург и литературен редактор в Главна дирекция „Български циркове“ (1959–1963). Заради частно пътуване със съпругата си до Англия буди подозрението на политическата власт и трудно си намира държавна работа. От 1963 до 1977 е писател на свободна практика и се издържа от хонорарите си. Драматург в Драматичния театър на Сливен (1977–1980). От 1991 до смъртта си живее в Израел. Борис Априлов е автор на обемно и разнообразно по жанр творчество – хумористични разкази, очерци, фейлетони, сатирични повести, новели, пиеси, радиопиеси, сценарии за филми, литературна поредица за деца, романи, детски и телевизионни драми.

comment 0
visibility 746
Общо събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Общо събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 24.11.2021 г. ще се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заседанието ще бъде дистанционно в системата Moodle на Софийския университет. Материалите за заседанието са публикувани на вътрешната страница на сайта на Университета в рубриката „Общо събрание“. Според „Правилника за устройството и дейността на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, чл. 12, ал. 6 „Заседанията на Общото събрание са открити за членовете на академичната общност. Професорите, доцентите, главните асистенти и асистентите по основно трудово правоотношение с Университета, които не са членове на събранието, могат да присъстват и да участват в разискванията, без право да гласуват“. Членовете на академичната общност, които не са избрани в Общото събрание на Софийския университет, но желаят да проследят работата на заседанието е необходимо да изпратят заявка на адрес „ os_su@uni-sofia.bg “. Заявката трябва да бъде изпратена най-късно на 18.11.2021 г. и да включва трите имена, факултет, катедра, потребителско име за системата СУСИ и адрес на служебната електронна поща. На това основание ще бъде осигурен достъп до заседанието на Общото събрание.

Реклама
comment 0
visibility 956
В София и страната онлайн обучение за учениците, в чиито училища ще има изб

В София и страната онлайн обучение за учениците, в чиито училища ще има изборни секции

Училищата, в които тази неделя, 21 ноември, ще се гласува на втория тур на президентските избори, ще организират онлайн обучение за учениците си на следващия ден - в понеделник. Това гласи заповед на министъра на образованието и науката, подписана днес, съобщиха от МОН. Според нея на 22 ноември, понеделник, се преустановява присъственото обучение за всички ученици от училищата в страната, в които има изборни секции. Тези училища трябва да организират за учениците си обучение от разстояние в електронна среда. За всички останали училища, които нямат отношение към изборния процес в неделя, и за които нивата на заболяемост на общинско равнище позволяват, учебните часове ще се водят присъствено при спазване на въведените противоепидемични мерки.  

comment 0
visibility 1004
В София родители излизат на протест в събота

В София родители излизат на протест в събота

Родители излизат на протест пред президентството в събота, с настояване учениците от 5 до 12 клас да бъдат върнати в училище. Демонстрацията се организира от Гражданското обединение "Да запазим училището като средище за децата". Магдалена Абаджиева, майка на ученичка в 8 клас коментира пред БНР, че това да се върнат децата по-големите, по- училище, ако училищата си закупят тестове, означава, че в момента децата не могат да се върнат в училище. Вероятно няма средства и по този начин министерството оправдава липсата на действия към момента, добави тя. По-рано днес служебният министър на образованието Николай Денков обяви, че приоритетно ще се доставят тестове за учениците от 5  до 7  клас и за дванадесетокласниците, без да посочи кога доставката на тестовете ще бъде факт.  

comment 0
visibility 1232
-

Топлофикация-София: По-голямата част от сметките за октомври ще са до 100 лева

Първите сметки за новия отоплителен сезон за 73 % от битовите потребители ще са на стойност до 100 лв. Това съобщават от "Топлофикация София". От дружеството отчитат, че тази година застудяването е започнало още в началото на октомври и парното е пуснато 19 дни по-рано в сравнение с миналата 2020-та година. Предварителният анализ на дружеството показва, че 73 % от битовите потребители ще получат фактура на стойност до 100 лв., въпреки увеличението на цената на топлинната енергия с 20% от 1 юли тази година. Близо 17 % от абонатите ще получат фактури на стойност между 100 и 150 лв. Само за около половин процент от потребителите сметките за месеца ще надвишават 300 лв. По данни на НИМХ, отчетената средно месечната температура за октомври 2020 г. е била 12,6 градуса. През изминалия месец са отчетени 8,7 градуса, или времето е било с 3,9 градуса по-студено. Това е основна причина за близо два пъти по-голямата консумация на топлоенергия през октомври 2021г. Октомврийските сметки за парно вече са достъпни онлайн на toplo.bg., в партньорските мрежи и в центровете за обслужване на клиенти. Подробна информация за индивидуалното си потребление абонатите могат да видят на 2-ра страница в съобщението към месечната фактура, където е поместен и сравнителният анализ с предходния отоплителен сезон. Актуална информация за произведената топлинна енергия се публикува ежемесечно и на страницата на дружеството www.toplo.bg.

comment 0
visibility 1200
-

Дончо Барбалов: Няма да има увеличение на цената на превозните документи в София

Най-голямата част от допълнителните средства, предвидени в актуализацията на бюджета на Столична община, ще отиде за компенсация на намалени приходи в градския транспорт. Това съобщи пред БНТ Дончо Барбалов, заместник-кмет на София по направление "Финанси и здравеопазване". Общата сума, с която се увеличава бюджета е 19,9 милиона лева. Барбалов подчерта, че субсидията към транспортните оператори се налага заради понижението на приходите от покупка на транспортни документи заради ковид-вълната. Към намаления брой пътници се добавя и увеличението на цената на горивата. Около 40 милиона са намалените приходи от продажба на превозни документи, каза още той. Компенсацията, която се предвижда с актуализирания бюджет е в размер на 8,5 милиона. За следващата година също се очаква да има нужда от допълнителни средства за градския транспорт, тъй като се очаква намаляване на пътниците спрямо 2019г., каза Барбалов. За общината е важно да се запази качеството и достъпността на градския транспорт в столицата, затова общината прави всичко възможно да запази цената на превозните документи непроменена, заяви зам.-кметът. Работи се по много варианти и се търсят всички възможни начини да се осигури достъпен и качествен транспорт за столичани, добави той. Актуализацията на общинския бюджет предвижда още 3,9 милиона за поддръжка на уличната мрежа в града за основни и текущи ремонти, 3,2 милиона за улично осветление, 2,5 милиона за отчуждаване на имоти. Предвиждат се и милион и половина за общинските болници за ремонти, апаратура, заплащане на лекарства, каза още Дончо Барбалов. Той добави, че се предвижда компенсация за бизнеса и небитовите потребители заради увеличаването на цената на тока.

comment 0
visibility 647
В София и страната пазаруващите онлайн могат да проверят регистрацията на т

В София и страната пазаруващите онлайн могат да проверят регистрацията на търговците

Клиентите на онлайн магазините вече имат възможност за проверка дали търговците са регистрирани в Националната агенция за приходите. От ведомството са обособили специален линк, на който всеки потребител може да въведе данните на магазина, от който възнамерява да направи покупка и да провери легитимността му, съобщава БНР. В регистъра са вписани близо 23 000 магазина.

comment 0
visibility 1349
Одобрен е план за модернизация на "Топлофикация София"

Одобрен е план за модернизация на "Топлофикация София"

Столичният общински съвет да одобри план за модернизация и стабилизиране на "Топлофикация София", предлаган от групата на ГЕРБ-СДС в съвета. Независими американски консултанти изработиха плана в изпълнение на безвъзмездното споразумение между Столична община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, подписано между кмета Фандъкова и посланика на САЩ Херо Мустафа в края на месец май тази година. Вносители на доклада са председателите на три ключови комисии – Николай Стойнев – на комисията по икономика, Прошко Прошков – на инженерната комисия и Стефан Марков – на бюджетната комисия, съобщава БНТ. Планът за обновяване и финансова стабилизация на "Топлофикация София" е предложен от консултантите от международната инженерингова компания "Блек и Вийч" и разглежда възможностите за пълна модернизация на производствените мощности, смяна на остарялото оборудване и привеждане в съответствие с всички съвременни екологични норми. Планира се това да стане чрез обновяване на няколко от съществуващите когенерационни и котелни инсталации и на разпределителна мрежа на дружеството, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия на повече от 1 млн. граждани. По този начин "Топлофикация София" ще може да осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин в продължение на най-малко 25 години. В предложения от консултантите план са подробно описани и идеи за финансиране на проекти и структуриране на инвестиции. "Предложеното решение представлява най-мащабната и цялостна програма за обновяване на "Топлофикация София", която осигурява отопление на над 1 млн. столичани. Това е една от приоритетните ни задачи, по които търсим както световна експертиза, така и политически консенсус. С помощта на международните експерти съм уверен, че ще доведем до успешен завършек този дълъг и нелек процес. Разчитаме на отговорното и конструктивно отношение и на колегите от другите партии в общинския съвет", коментира председателят на СОС Георги Георгиев.

comment 0
visibility 1410
-

Сградата на театър "София" може да бъде обявена за паметник на културата

Театър "София" е сграда-скулптура, работеща с оригинален архитектурен език без аналог в архитектурата на София от периода. Това заяви екипът на „Софияплан“ след подробен анализ. Най-старият и най-голям общински театър в столицата има качествата, заради които сградата да се обяви за архитектурно-строителна недвижима културна ценност от най-ново време с местно значение, каза пред БНР арх. Даяна Николова. Предложението за обявяване на сградата за паметник на културата ще бъде внесено в Националния институт за паметници на културата, чиито специалисти трябва да излязат с окончателна и мотивирана оценка. Проектът за изграждане на театъра е резултат от конкурс, спечелен през 1969 г. от архитект Жеко Жеков. Строителството продължава до 1977 г., когато театърът е официално открит като нова сграда на бившия „Театър на поезията и естрадата“ в София, се казва в анализа, направен от общинската фирма. Театърът представлява асиметрична, скулптурна композиция, разположена в паркова среда и обединена екстериорно от използването на един материал - каменна облицовка, обогатена от последователно приложена система от декоративни релефни пластики, с разнообразна форма, сюжети и фактура. Сградата отразява и специфичния личен почерк на автора си, архитект Жеко Жеков, който пречупва чистите форми на класическия модернизъм през пластичната монументалност на обемите и създава едно от лицата на българския регионален модернизъм от периода. За момента обектът запазва висока степен на автентичност и съхраненост материали, функция и прилежаща среда, отбелязват от "Софияплан", като добавят, че официално са оповестени намерения за цялостна реконструкция, които биха нарушили сериозно образната автентичност. Намерението на част от общинските съветници е да премахнат трайната и красива каменна облицовка от фасадата на сградата и да я заменят с HPL плоскости, сигнализираха от организацията "Спаси София". От неправителствената организация настояват обществената поръчка за 10 млн. лв. да бъде прекратена, а проектът преработен, така че да се запази автентичният вид на сградата. Подобен тип проекти са доказано вредни за града, културата и хората, защото вместо да подобряват средата, която обитаваме, те я обезличават и съсипват.  

comment 0
visibility 1328
Ицо Хазарта бие Борисов и Нинова в София при 50% обработени протоколи

Ицо Хазарта бие Борисов и Нинова в София при 50% обработени протоколи

Партията на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме Промяната" продължава да води в резултатите на предсрочните парламентарни избори, които се проведоха вчера. Това показват данните на ЦИК при обработени 60.95% от протоколите. „Продължаваме промяната“ засега печели битката срещу лидерите на ГЕРБ и БСП в най-големия 25-и столичен многомандатен район. Там обработените протоколи са 52.92%, предаде NOVA. „Продължаваме Промяната” води с подкрепата на 31.90% от гласоподавателите. Коалиция „ГЕРБ-СДС” се нарежда на второто място с 26.51%, а „БСП за България” на трето с 9.48%. Малко след тях е и „Демократична България” с резултат от 9.45%.

comment 0
visibility 1288
Софийският университет – партньор на Майкрософт в образователно състезание

Софийският университет – партньор на Майкрософт в образователно състезание

Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Сдружението на завършилите Стопански факултет са официални партньори на Майкрософт и ЮНЕСКО в организацията за България на глобалното състезание „В хармония с природата“ в Майнкрафт: образователна версия. Сдружението на завършилите Стопански факултет е дългогодишен партньор на Майкрософт и организира курсове за учители в областта на STEM (science, technologies, engineering and mathematics), облачните технологии на Майкрософт и геймификация на образованието чрез Майнкрафт, съобщиха от Софийския университет. Всяка година Майкрософт и Майнкрафт организират глобално „строително“ състезание в любимата на милиони ученици по света игра. То има за цел да популяризира Глобалните цели за развитие на ООН и да стимулира социално-ангажираното учене и гражданското образование. Освен възможността учениците да демонстрират идеите си за устойчиво бъдеще състезанието запознава учителите и родителите с възможностите на играта да се използва за по-интересно обучение по всички природни предмети. Майкрософт придоби Mojang (шведската компания, стояща зад Майнкрафт) през 2014 г. за рекордните 2,5 милиарда долара. Две години по-късно се появи първото издание на образователната версия на Майнкрафт и постепенно Майкрософт го наложи като успешна платформа за обучение по всички предмети по цял свят. Развиха се цели екосистеми от предприемачи, които използват Майнкрафт за обучения и забавление. Децата започнаха да учат да програмират в Майнкрафт – както визуално-блоково, така и с Java Script. Съгласно договора на Министерството на образованието и науката с Майкрософт всички училищни облачни акаунти в Офис 365 дават достъп до образователната версия на Майнкрафт безплатно.

comment 0
visibility 1237
В София дискутират маркетинга в дигиталния свят

В София дискутират маркетинга в дигиталния свят

На 26 ноември 2021 от 10:00 ч. в Голяма конферентна зала на УНСС и онлайн в MS Teams ще се проведе Международна научна конференция „Стратегическо планиране и маркетинг в дигиталния свят“, съобщиха от университета. Научната конференция е организирана от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране".

comment 0
visibility 1220
Архиерейска света Литургия в столичния храм „Св. Троица“

Архиерейска света Литургия в столичния храм „Св. Троица“

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Св. Троица“, кв. „Гео Милев“, бе отслужена Архиерейска света Литургия, съобщиха от Софийската митрополия. Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Йоан Попиванов, предстоятел на храма, протойерей Илия Павлов, протойерей Георги Димитров, протойерей Андон Софиин и дякон Никола Чочев.         Песнопенията на Литургията бяха изпълнени от смесения църковен хор при храма. След богослужението епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори върху неделното евангелско четиво и призова вярващите да се изпълнят с любов, състрадание и човеколюбие и се ръководят от примера на Самарянина. По време на неделната служба за четец, певец и свещоносец бе постриган Божия раб Владислав, който ще помага на свещенослужителите в храма.

comment 0
visibility 1224
Изтича срокът за конкурса Студент на годината в УНСС в София

Изтича срокът за конкурса Студент на годината в УНСС в София

Изтича срокът на конкурса „Студент на годината на УНСС 2021”, съобщиха от университета. Крайният срок е 19 ноември. Кандидатурите се изпращат онлайн на сайта на Студентски съвет или в кабинет 1009. Призовете ще бъдат обявени в категориите бакалавър, магистър, докторант, спортист, талант и студент на годината.  

София

София – административен център на 

страната

София – административен център на страната

София е не само административен център на България, столица, но е и градът с най-голяма площ и население в страната. Според статистиките, в края на 2018 г. столицата ни се нарежда на 14-то място по големина сред градовете в Европейския съюз. Населението на столицата е 1 241 675 души към края на 2018 г.

София е позиционирана в централната част на Западна България. Тя е обградена от красиви планини. На юг се намира Витоша. На запад е Люлин, а в северната част достига Стара планина. В Европа се нарежда на четвърто място по височина столица. София се намира върху четирите Искърски речни тераси. Нейните притоци също са в пределите на столицата: Перловска и Владайска река. Минералните извори, разположени на софийска територия са впечатлявали още древните римляни.

Като главен административен, транспортен, технологичен, индустриален, университетски и културен център на държавата, в София е концентрирано 1/6 от промишленото производството на страната. Тук е съсредоточена интелектуалната мощ на страната - БАН, водещите български университети, множество кина и театри, Националната галерия, както и всякакви научни и исторически ценни музеи. Целия център на София е изпълнен със уникални археологически паметници и артефакти още от римско време.

История 

на столицата София

История на столицата София

София е провъзгласена за столица на страната през 1879 г. на 3 април. Предложение прави проф. Марин Дринов, а Учредителното народно събрание го приема. Основание за това решение е факта, че това е стар български град, разположен далеч от турската граница и почти в средата на родните земи по това време.

Девизът, който има столицата, „Расте, но не старее“, определено ѝ приляга.

Местоположение на София

Местоположение на София

Софийският исторически център е на юг от центъра на Софийското поле. Днешна София се разпростира върху по-голямата част Софийското поле, предимно на югоизток и югозапад от историческия център като докосва ниските части на планината Витоша, а най- североизточните квартали са буквално по склоновете на Стара планина.

Въздухът на 

София

Въздухът на София

До голяма степен виновна за честото замърсяване на въздуха в София е местоположението в Софийската котловина. Тя е заобиколена от планини, а това възпрепятства способността за самопочистване на столичния въздух. Замърсяването се генерира главно от фини прахови частици и азотни оксиди. „Кремиковци“ вече не работи, така че те идват главно от трафика, отоплението с печки, работещи с твърдо гориво, мръсните настилки и ТЕЦ-овете.

Според статистиките, София се нарежда на тридесет и трето място сред 157 града по замърсяване на въздуха през 2015 г.

Население на 

София

Население на София

Столицата София към днешна дата е градът с най- голямо население на територията на страната. София от 1870 г. може да се похвали само с 19 000 жители, а след Руско-турската война оцеляват 11 684. През 1880 г. се извършва първото официално преброяване на българското население. То установява, че София разполага с 20 501 души население. Етническото разделение е следното: 56% българско население, 30% еврейско, 7% турско и 6% циганско население.

Известно време след Освобождението София бавно започва да увеличава броя на жителите си. Идват преселници от всички части на страната. Най-значителен ръст населението на София претърпява между 1900 до 1946 г. Приблизително 68 000 души през 1900 г. достига повече от половин милион през 1946 г.

Икономика на 

София

Икономика на София

София има огромен потенциал заради голямата територия, голям брой население и огромната наситеност на инвестиционната дейност. В последните години все повече чужди инвеститори и модерни технологии намират почва в София.

Разрастването на строителството в София е пряко подчинено на потребностите на града и неговите мащаби.

Столичани са доста чувствителни на тема презастрояване. Все повече жилищни сгради се проектират и издигат на мястото на квартални градинки и междублокови пространства. Строителството на различни предприятия и на сгради за обществени нужди е снижено до минимум. Много от старите и ценни сгради в София се реконструират, за да оцелеят за поколенията. Много усилия се хвърлят за поддръжката на градската инфраструктура с използване на бюджетното финансиране и финансиране по редица европейски проекти. София разполага със 17 обособени индустриални зони, които независимо от промените, продължават да изпълняват своето предназначение. Изключително важно е плавното повишаване на чуждестранните инвестиции в икономиката в София, а това е логичен резултат от стартиралите радикални промени.

Управление в 

София

Управление в София

Районен кмет стои начело на всеки район в София. Той бива назначаван от Столичен общински съвет и се ангажира с решаването на всички въпроси, проблеми, които са следствие от ежедневните нужди на населението в съответния район. Той е отговорен за административното обслужване на хората, благоустрояването, хигиенизирането и всичко, касаещо нормалния живот в района. Общински съвет, който се избира на всеки 4 години, управлява Столична община.

Административно деление на София

Административно деление на София

София има 24 района, три от тях - Панчарево, Нови Искър и Банкя – са подчинени на СОС и на столичния кмет, но всъщност са извън територията на град София.

Образование и здравеопазване в София

Образование и здравеопазване в София

София разполага с голям брой общообразователни, специализирани, средни професионални училища, гимназии, техникуми, колежи и университети. Статистиката сочи, че приблизително 37,5% от българското население, имащо висше образование, живее в София област. През последните години почти всички учебни заведения и забавачки бяха ремонтирани, преобзаведени, разширени за нуждите на нарастващото население на София. Строят се нови детски градини и ясли, тъй като в момента има огромен недостиг на места за децата. Все още се налага родителите да подават молби за прием в детските градини докато децата са все още в бебешка възраст. В последната година се изградиха редица спортни игрища в училищните дворове. Много училища получиха своя толкова жадуван спортен салон. Така се осигурява възможността всички деца да спортуват свободно и да се занимават с наистина здравословна дейност. София разполага с 45 болници и 102 поликлиники. Столицата е обект на изключителен интерес от страна на туристи от цял свят заради огромното си историческо наследство. Навсякъде в София има следи и останки от древна Сердика. Ясно е, че София е една необятна тема. В категорията с това наименование в медията ни присъстват новини, свързани с всичко, изброено по-горе и още повече. София непрекъснато се развива, а това води до взимането на редица решения, осъществяване на грандиозни проекти. Всичко ново и голямо е съпроводено неминуемо и с грешки, но и с много положителни емоции. Затова новините в тази медийна категория са многобройни.

София – административен център на страната

История на столицата София

Местоположение на София

Въздухът на София

Население на София

Икономика на София

Управление в София

Административно деление на София

Образование и здравеопазване в София

Прочетете още