Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 204 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 278 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (28%, 221 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 55 Гласове)
Общо гласували: 778 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 19387
Градушка и силна буря удариха София

Градушка и силна буря удариха София

Силна буря удари София в следобедните часове след повече от горещата събота. По-рано днес имаше предупреждение, че високите температури могат да предизвикат буря, съобщават от DarikNews. Дъжд, придружен със силен вятър и градушка, се изсипаха над столицата. Имаше и гръмотевици. Част от улиците се превърнаха в реки.   За последния юлски ден синоптиците прогнозираха температури от 35 до 37 градуса  в София. Издаден бе и предупредителен жълт код за опасно горещо време в столицата, а в други области на страната е в сила оранжев код.   Три екипа на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столична община са на терен и реагират на сигнали след бурята над София, съобщиха от "Московска" 33. "Екипите са реагирали на 6 сигнала за паднали клони и завирявания вследствие на силния дъжд", съобщи директорът на АПП Красимир Димитров.В момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути    

comment 0
visibility 2569
Три дни повече отпуска за ваксинираните учители от София

Три дни повече отпуска за ваксинираните учители от София

Три дни допълнителна платена отпуска ще има за ваксинираните срещу коронавирус столични учители.  Бонусът е както за педагозите, които тепърва ще се имунизират и може да се ползва след първа или втора игла, така и за тези, които вече имат защита срещу коронавируса, съобщават от "Монитор".    Това е записано в анекса към Колективния трудов договор, подписан преди ден между Синдиката на българските учители, Независимия учителски синдикат към КНСБ, Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” и кмета на столицата Йорданка Фандъкова, Сдружението на директорите в средното образование и Съюза на работодателите в системата на народната просвета.  

comment 0
visibility 3017
В София и страната: От 1 октомври вдигат пенсиите

В София и страната: От 1 октомври вдигат пенсиите

Средно с 64 лв. ще е увеличението на пенсиите от 1 октомври т. г., а средният размер ще достигне 550 лв. Това стана ясно от извънредното заседание на Министерски съвет днес, на което се обсъждаха промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Пакетът от мерки ще осигури по-висок доход от пенсии за настоящите и за бъдещите пенсионери. Предложените промените в Кодекса за социално осигуряване се предвижда тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1,2 на сто на 1,35 на сто. Увеличението на пенсиите ще е след 1 октомври 2021 г., когато законът влиза в сила. Добавката от 50 лв., която се дава на пенсионерите заради епидемията от COVID-19 ще я получават до 1 октомври на всички 2 080 000. Новото увеличение от 1 октомври ще доведе до повишаване на всички пенсии.

Реклама
comment 0
visibility 3393
Немска верига супермаркети е подписала споразумение за купуването на Центра

Немска верига супермаркети е подписала споразумение за купуването на Централни хали в Софи...

Немската верига хипермаркети „Kayфлaнд“ вече посяга към придобиването на сградата на емблематичните Централни хали в София. Компанията е пoдпиcaлa пpeдвapитeлнo cпopaзyмeниe зa пoĸyпĸa нa cгpaдaтa, съобщава economic.bg. Дали сделката ще се финализира и Халите ще имат нов собственик зависи от решението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) на Министерство на културата и от становището на Националния институт за недвижимо културно наследство НИНКН. Сградата на Централни хали е със статут на пaмeтниĸ нa ĸyлтypaтa и вътрешно преустройство може да се окаже, че е невъзможно. След новината, че Халите стават хипермаркет Кауфланд от Министерство на културата уточниха, че досега ведомството не е съгласувало инвестиционен проект за намеса по Централните хали в София. Преди дни бе пусната петиция за защита на сградата на Централни хали. Инвестиционните намерения към обекта са разгледани два пъти, на 26 февруари т. г., когато са направени предписания от Експертиня съвет и на 19 юли т. г. Към момента Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa вce oщe нe ce e пpoизнecлo oĸoнчaтeлнo. Централни хали е изцяло частна собственост от 1999 г. и се притежава от израелската комапния Аштром. Сградата бе останала без покрив и се беше превърнала в руина, когато бившия кмет на София Стефан Софиянски подписа договор с фирмата, а след ремонта на халите се отказа и от малкото дялове, които имаше местната власт в столицата. Засега обещанието на купувачите е, че ще се запази архитектурата на сградата, няма да се пипа нищо по външната част, но ще се прави преустройство във вътрешните пространства на трикорабното здание. Известно е, че ще се възстанови фонтана в централаната вътрешна част и то по оригинални чертежи.   

comment 0
visibility 2553
Софийският апелативен съд върна "Врана" на Царя

Софийският апелативен съд върна "Врана" на Царя

Софийският апелативен съд (САС) върна резиденция "Врана" на Симеон Сакскобургготски. Решението е противоположно на поставеното от Coфийcĸия гpaдcĸи cъд (СГС) от 2018 г., съобщи defakto.bg Тогава бе решено, че peзидeнциятa e и винaги e билa нa дъpжaвaтa. През 2020 година пък Върховният касационен съд върна и двореца "Царска Бистрица" на бившия премиер Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. CAC oтxвъpля иcĸa нa дъpжaвaтa дa върне имoтa пo чл. 108 oт Зaĸoнa зa coбcтвeнocттa и я ocъждaт дa плaти нa Cакскобургготски и cecтpa мy Mapия-Лyизa 158 199 лв. за paзнocĸитe им пpeд двe cъдeбни инcтaнции. Peшeниeтo нa aпeлaтивния cъд нe e oĸoнчaтeлнo и може да се обжалва Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд. Паркът на резиденция "Врана", на територията на район Искър, е даден и се стопанисва от Столична община. Той е с площ  от 992 672 кв. м има над 20 сгради и постройки като хамбар, конюшна, горска къща, помпена станция и др. Дворецът и ĸoмплeĸcът бяха върнати на Царя от бившия столичен кмет Стефан Софиянски през 2001 г.

comment 0
visibility 2252
За София и страната: Ясно е третото класиране за прием след седми клас

За София и страната: Ясно е третото класиране за прием след седми клас

Вече са ясни резултатите от третото класиране за прием след седми клас за София и страната. Кандидат-гимназистите могат да ги проверят на priem.mon.bg с помощта на входящия си номер и код за достъп, информират от "Монитор".    На третия етап от приема учениците пренареждаха своите желания спрямо останалите свободни места.    Класираните ученици трябва да се запишат до утре, 30 юли, включително. В противен случай мястото им ще бъде обявено за свободно.   

comment 0
visibility 3881
От Министерството на културата се произнесоха за казуса с Централните хали

От Министерството на културата се произнесоха за казуса с Централните хали

Към днешна дата Министерството на културата не е съгласувало инвестиционен проект за намеса по Централните хали в  София. Това се казва в официално становище до медиите на ведомството  по повод информации за бъдещо преустройство на софийските Централни хали за навлизането в сградата на хипермаркет.   Сградата е разгледана за втори път на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) на 19 юли. Тогава е разгледан инвестиционен проект за Централни хали, подробности по който могат да се проследят в YouTube канала на Министерството на културата.   Пуснаха петиция за защита на софийските Хали    Експертен съвет на МК реши: Централни хали в София стават супермаркет на чужда верига    Обектът е частна собственост от 1999 г. Той е разглеждан и преди това на заседание на СЕСОНКЦ № 90, проведено на 26.02.2021 г. С решение на Експертния съвет тогава е препоръчано на министъра на културата да не съгласува инвестиционния проект в представения вид, с изисквания за преработка. По отношение на процедурата на този етап предстои СЕСОНКЦ да предостави за утвърждаване на министъра на културата протокол с решение от заседанието си на 19.07.2021 г.   Според регистъра на недвижимите културни ценности и архива на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) статутът на сградата на Централните хали е обявен през 1995 г. като „Градските хали (Гастроном № 1) – архитектурно-строителен паметник на културата с категория „местно значение” и в ДВ бр. 25 от 1988 г. като „Градски хали, бул. „Мария Луиза” 25 – архитектурно-художествен паметник на културата с категория „национално значение”. Съгласно Преходните и заключителни разпоредби на Закона за културното наследство сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Имотът попада и в границите на археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец”, като за него са предвидени режими на опазване.   След последното заседание на СЕСОНКЦ все още няма съгласувателно становище, издадено от Министерството на културата. Към момента в предложения проект не са изпълнени всички предписания на НИНКН. А докато не се удовлетворят всички изисквания за адекватното опазване на сградата и нейната история, докато не се гарантира запазването на нейната автентичност и дух по адекватен начин, не може да има съгласуване. НИНКН няма законова възможност да забрани функционирането на сградата като търговски обект, но има механизмите, които да гарантират нейното опазване.  

comment 0
visibility 2039
type-photo.svg
Заради високите температури в София: Отново оросяват улици и булеварди

Заради високите температури в София: Отново оросяват улици и булеварди (СНИМКИ)

Заради високите температури  продължава оросяването на основни улици и булеварди в София. Дейностите започнаха след 13 часа, съобщават от Столичен инспекторат.  Работата на екипите на фирмите няма да спира и в следващите горещи дни.  

comment 0
visibility 5205
По настояване на княжевци няма да има тунел на кръстовището на Околовръстно

По настояване на княжевци няма да има тунел на кръстовището на Околовръстното и "Цар Борис...

Няма да има тунел, който да извежда трафика от Околовръстното на София - Южна дъга, през кръстовището на бул. "Цар Борис III" в посока Владая. Това става ясно от отговора на АПИ до Сдружение в обществена полза "За Княжево". Повече от година гражданите и живеещите в квартала се борят да се промени поректа. Организираха няколко протеста, два пъти блокираха булеварда и гласът на недоволството им бе чут. Сдружение "За Княжево" против проекта за тунел на "Цар Борис III" "АПИ е склонна да бъде променен идейния проект в частта на пресичането на СОП с бул. "Цар Борис III" и да отпадне тунелната връзка в посока София Перник", пише в отговора на Агенцията, чийто проект предвиждаше от бул. "Бъкстон" на Околовръстното да има тунел и да извежда трафика към Владая и Перник. Княжево излиза на протест срещу разширението на "Цар Борис III" "След промяна на идейния проект ще се пристъпи към поредното изменение на действащия план за улрична регулация в участъка от ул. Ралевица до кръстовището с бул. Цар Борис III (от км 50+500 до км 52+760)", се казва още в писмото до СДружение "За КНяжево". От Княжево си искат: Продължение на 100-годишната велоялея до 350-годишната баня Писмото е от 20 юли 2021 г и е подписано от уволнения вече директор на АПИ Апостол Минчев. Над 7 писма са изпратили от "За Княжево" до АПИ с мнение, че са против тунел на кръстовището с "Цар Борис III".    

comment 0
visibility 1860
Черна статистика от СДВР: 22 загинали и 287 тежки катастрофи в София за 6 м

Черна статистика от СДВР: 22 загинали и 287 тежки катастрофи в София за 6 месеца (ВИДЕО)

В София за шестмесечието на годината са регистрирани 287 тежки катастрофи. Това съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) в този период от началото на годината до 30 юни са загинали 22 души. Черната статитистика трябва да е предупреждение за шофьорите в сезона на почивките. Данните сочат, че пострадалите са 370, а сред тях 123 са пешеходци. 39809 нарушения на пътя са установени на територията на София. От "Пътна полиция" - СДВР са съставени общо 14 632 акта и 25 186 фиша и електронни фиша за първите 6 месеца на 2021 г. Общо са свалени 879 регистрационни табели на автомобили за шофьори с алкохол  и наркотични вещества в кръвта седнали зад волана. 74 катастрофи има в София, причинени от водачи, употребили алкохол и двама с наркотични вещества. Над 1000 пък са шофьорите, които са управлявали автомобили без задължителната Гражданска отговорност.  Жестока катастрофа на джипове на "Ал. Малинов" и "Ф.Аврамов" в полунощ в София Общо хванатите с алкохол зад волана са 564 шофьори. Глобените за неправилно пресичане на пътното платно са 2496 пешеходци, а 689 водача за отнемане на предимство на пешеходна пътека. 6 от общо регистрираните катастрофи в столицата са причинени от почитатели на двуколесни - тротинетки . 1743 водача са засечени с над 50 километра от допустимата скорост, а 423 автомобила са спрени от движение за техническа неизправност, сочат дани, изнесени от СДВР.

comment 1
visibility 4825
Пуснаха петиция за защита на софийските Хали

Пуснаха петиция за защита на софийските Хали

Пуснаха петиция в защита на софийските Хали в центъра на столицата. Гражданите се подписват срещу решението на Министерство на културата. В края на миналата седмица стана ясно, че Експертен съвет към министерството е одобрил проект емблематичната сграда в София да стане супермаркет на чужда верига. "Опитват се да превърнат Централните хали на София в Кауфланд. Решението е одобрено вчера от единствения държавен орган, който може да спре инвестиционното намерение на собственика на халите - Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата. Експертен съвет на МК реши: Централни хали в София стават супермаркет на чужда верига Решението на съвета е взето на тъмно и без предварително обществено обсъждане. Формално е законно, но истината е, че с обществен натиск то може да бъде оттеглено, тъй като чрез него съществено се изменя същността на сградата, предвидена да бъде базар на закрито за различни търговци. Нека да не допускаме емблематична сграда в София, под която лежат археологически ценности да се превърне в поредния филиал на немска верига за хранителни стоки. Нека покажем на министъра на културата Велислав Минеков, че не желаем халите да се превърнат в Кауфланд и нежен глас да ги оглася, съобщавайки за намаление на котешката храна в някой си сектор!", пише в петицията. Столичани не са доволни историческата сградата, която е и архитектурен паметник да приюти Кауфланд. В социалната мрежа вече се надигна вълна на недоволство и коментари срещу решението на Министерство на културата.

comment 0
visibility 1696
Кметът на София  посети творческите работилници в предстоящата видеоконфере

Кметът на София посети творческите работилници в предстоящата видеоконферентна връзка с а...

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети творческите работилници и ателиета и разговаря с младите хора в рамките на предстоящата в столицата първа видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция, съобщиха от Столична община. Събитието „Ало, Космос! Говори България!“ се осъществява за първи път и на него български деца и ученици ще говорят на живо с астронавтите на борда на НАСА. Часове преди събитието кметът Фандъкова и д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб, разгледаха изследователските работилници. Над 20 са работните ателиета, под ръководството на НПО и образователни организации, на които младите хора те получават ценни уроци за това какво се получава от водорода, как изглежда космическата храна, как се изстрелва ракета, как се сглобява лунен модул и какво е фотоволтаична система. Младите хора показаха сглобяване на ракети и дронове. Това събитие вдъхновява и създава условия да се насърчават децата да изследват и научават повече и да развиват своите знания, каза кметът Фандъкова. Успехите на български деца, заели престижни позиции в международни компании и университети, представи в своята лекция учителя по физика Теодосий Теодосиев, учител по физика. По късно кметът на София ще присъства на видеоконферентна връзка с астронавтите на борда на Международната космическа станция. Столичната община подкрепя събитието. Видеовръзката се осъществява от Атлантическия клуб в България, в партньорство с посолството на САЩ в София, и с над 30 организации, занимаващи се с образователни инициативи в област. "Присъединете се на живо към нас довечера, за да докоснем звездите. Започваме в 17:30 ч. на живо в нашата Фейсбук страница, където ще излъчваме първата видеоконферентна връзка на Международната космическа станция и България", отправиха покана в социалната мрежа от посолството на САЩ в София. Астронавтите от НАСА ще отговарят на въпроси на български ученици и ще ни разкажат за тяхната работа сред звездите.   

comment 0
visibility 3107
Тежък трафик към София, тапи по "Тракия" на 31 и 16 км

Тежък трафик към София, тапи по "Тракия" на 31 и 16 км (СНИМКИ)

Трафикът към София по магистрала "Тракия" е изключително тежък, особено след Ихтиман, видя Столица.bg. Няма катастрофи, но на две места се образуват тапи и автомобилите се движат с 60 - 80 км и в бързата лента. Единият критичен участък е 31-ви км, а вторият 16 км преди София. Шофьорите да бъдат внимателни, да спазват дистанция и да съобразяват скоростта.

comment 0
visibility 9398
Експертен съвет на МК реши: Централни хали в София стават супермаркет на чу

Експертен съвет на МК реши: Централни хали в София стават супермаркет на чужда верига

Съвсем скоро Централни хали ще изчезнат, ще остане само сградата, която се приюти супермаркет на чужда хранителна верига. Решението е взето на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата, съобщи Телеграф. Според проекта ще се запазят отделни щандове за търговия с определени стоки като риба и хляб, например и ще бъдат разположени в двата странични корпуса на сградата. Централни хали има три кораба, като централният е най-силно подчертан по височина и широчина. Именно тази част ще бъде преустроена в супермаркет, а в средата ще бъде възстановен автентичният фонтан. За изпълнението на проекта ще се използват чертежите на някогашния проектант на халите арх. Наум Торбов. Идеята е фонтанът да стане център на цялата вътрешна композиция. Това е изискването, поставено от Експертния съвет при предишното разглеждане на предложението за реконструкция на халите. Инвеститорът Кауфланд, който ще се настани в емблематичната за София централна сграда, се е съобразил с условието. Предвижда се, да се запазят археологическите пластове, които са под сградата и евентуално тяхно бъдещо проучване. От Националния институт за недвижимо културно наследство също препоръчаха съгласуване на проекта. От там обаче, коментират, че той формално запазва търговската функция на сградата, но променя автентичността му на закрит пазар за различни търговци. "Машаала! Знакова сграда българска с немско име! Дайте и сградата на БАН на Билла или Народния театър на Лидъл", коментира в социалната мрежа столичанин.

comment 0
visibility 2965
Отче, прости им, защото не знаят какво вършат!: Семки, бутилки и боклуци пр

Отче, прости им, защото не знаят какво вършат!: Семки, бутилки и боклуци пред вратата на х...

Възпитанието е нещото, което се получава от родителите, в семейството и е за цял живот. В София обаче има хора, които никога през живота си няма да разберат какво е възпитание и благоприличие, уважение, достойнство и почит. Това го доказва поредната мърлява гледка пред храм-паметника "Свети Александър Невски" в центъра на столицата. Празни бутилки от бира, кутии от цигари и стълби покрити с люспи от слънчоглед. Компанията от идиоти очевидно се е забавлявала и е оставила своя долнопробен отпечатък. Живите "маслобойни" са плюли на воля, безсрамно и са оставили цялата кочина на стълбите пред вратата на църквата. "Отче, прости им, защото не знаят какво вършат!", важи с пълна сила за тези гамени, за които очевидно няма нищо свято. Столичани, Столична община и Столичен инспекторат не би трябвало да прощават подобни деяния и трябва да се покаже нетърпимост към всички и всякакви мърльовци. Сутринта първите посетители на храм-паметника "Св. Александър Невски" трябваше да прескачат стъпалата заради свинщината, сътворена от едни "столичани". Цялата зона е с камери от системата за видеонаблюдение и от Столичен инспекторат спокойно биха могли да установят "маслобойните", засипали стълбите на църквата с боклуци. Това е центъра на София и постоянно патрулират полицейски екипи, как пък никой униформен не забеляза мърлявата компания на стълбите на храма?  

София

София – административен център на 

страната

София – административен център на страната

София е не само административен център на България, столица, но е и градът с най-голяма площ и население в страната. Според статистиките, в края на 2018 г. столицата ни се нарежда на 14-то място по големина сред градовете в Европейския съюз. Населението на столицата е 1 241 675 души към края на 2018 г.

София е позиционирана в централната част на Западна България. Тя е обградена от красиви планини. На юг се намира Витоша. На запад е Люлин, а в северната част достига Стара планина. В Европа се нарежда на четвърто място по височина столица. София се намира върху четирите Искърски речни тераси. Нейните притоци също са в пределите на столицата: Перловска и Владайска река. Минералните извори, разположени на софийска територия са впечатлявали още древните римляни.

Като главен административен, транспортен, технологичен, индустриален, университетски и културен център на държавата, в София е концентрирано 1/6 от промишленото производството на страната. Тук е съсредоточена интелектуалната мощ на страната - БАН, водещите български университети, множество кина и театри, Националната галерия, както и всякакви научни и исторически ценни музеи. Целия център на София е изпълнен със уникални археологически паметници и артефакти още от римско време.

История 

на столицата София

История на столицата София

София е провъзгласена за столица на страната през 1879 г. на 3 април. Предложение прави проф. Марин Дринов, а Учредителното народно събрание го приема. Основание за това решение е факта, че това е стар български град, разположен далеч от турската граница и почти в средата на родните земи по това време.

Девизът, който има столицата, „Расте, но не старее“, определено ѝ приляга.

Местоположение на София

Местоположение на София

Софийският исторически център е на юг от центъра на Софийското поле. Днешна София се разпростира върху по-голямата част Софийското поле, предимно на югоизток и югозапад от историческия център като докосва ниските части на планината Витоша, а най- североизточните квартали са буквално по склоновете на Стара планина.

Въздухът на 

София

Въздухът на София

До голяма степен виновна за честото замърсяване на въздуха в София е местоположението в Софийската котловина. Тя е заобиколена от планини, а това възпрепятства способността за самопочистване на столичния въздух. Замърсяването се генерира главно от фини прахови частици и азотни оксиди. „Кремиковци“ вече не работи, така че те идват главно от трафика, отоплението с печки, работещи с твърдо гориво, мръсните настилки и ТЕЦ-овете.

Според статистиките, София се нарежда на тридесет и трето място сред 157 града по замърсяване на въздуха през 2015 г.

Население на 

София

Население на София

Столицата София към днешна дата е градът с най- голямо население на територията на страната. София от 1870 г. може да се похвали само с 19 000 жители, а след Руско-турската война оцеляват 11 684. През 1880 г. се извършва първото официално преброяване на българското население. То установява, че София разполага с 20 501 души население. Етническото разделение е следното: 56% българско население, 30% еврейско, 7% турско и 6% циганско население.

Известно време след Освобождението София бавно започва да увеличава броя на жителите си. Идват преселници от всички части на страната. Най-значителен ръст населението на София претърпява между 1900 до 1946 г. Приблизително 68 000 души през 1900 г. достига повече от половин милион през 1946 г.

Икономика на 

София

Икономика на София

София има огромен потенциал заради голямата територия, голям брой население и огромната наситеност на инвестиционната дейност. В последните години все повече чужди инвеститори и модерни технологии намират почва в София.

Разрастването на строителството в София е пряко подчинено на потребностите на града и неговите мащаби.

Столичани са доста чувствителни на тема презастрояване. Все повече жилищни сгради се проектират и издигат на мястото на квартални градинки и междублокови пространства. Строителството на различни предприятия и на сгради за обществени нужди е снижено до минимум. Много от старите и ценни сгради в София се реконструират, за да оцелеят за поколенията. Много усилия се хвърлят за поддръжката на градската инфраструктура с използване на бюджетното финансиране и финансиране по редица европейски проекти. София разполага със 17 обособени индустриални зони, които независимо от промените, продължават да изпълняват своето предназначение. Изключително важно е плавното повишаване на чуждестранните инвестиции в икономиката в София, а това е логичен резултат от стартиралите радикални промени.

Управление в 

София

Управление в София

Районен кмет стои начело на всеки район в София. Той бива назначаван от Столичен общински съвет и се ангажира с решаването на всички въпроси, проблеми, които са следствие от ежедневните нужди на населението в съответния район. Той е отговорен за административното обслужване на хората, благоустрояването, хигиенизирането и всичко, касаещо нормалния живот в района. Общински съвет, който се избира на всеки 4 години, управлява Столична община.

Административно деление на София

Административно деление на София

София има 24 района, три от тях - Панчарево, Нови Искър и Банкя – са подчинени на СОС и на столичния кмет, но всъщност са извън територията на град София.

Образование и здравеопазване в София

Образование и здравеопазване в София

София разполага с голям брой общообразователни, специализирани, средни професионални училища, гимназии, техникуми, колежи и университети. Статистиката сочи, че приблизително 37,5% от българското население, имащо висше образование, живее в София област. През последните години почти всички учебни заведения и забавачки бяха ремонтирани, преобзаведени, разширени за нуждите на нарастващото население на София. Строят се нови детски градини и ясли, тъй като в момента има огромен недостиг на места за децата. Все още се налага родителите да подават молби за прием в детските градини докато децата са все още в бебешка възраст. В последната година се изградиха редица спортни игрища в училищните дворове. Много училища получиха своя толкова жадуван спортен салон. Така се осигурява възможността всички деца да спортуват свободно и да се занимават с наистина здравословна дейност. София разполага с 45 болници и 102 поликлиники. Столицата е обект на изключителен интерес от страна на туристи от цял свят заради огромното си историческо наследство. Навсякъде в София има следи и останки от древна Сердика. Ясно е, че София е една необятна тема. В категорията с това наименование в медията ни присъстват новини, свързани с всичко, изброено по-горе и още повече. София непрекъснато се развива, а това води до взимането на редица решения, осъществяване на грандиозни проекти. Всичко ново и голямо е съпроводено неминуемо и с грешки, но и с много положителни емоции. Затова новините в тази медийна категория са многобройни.

София – административен център на страната

История на столицата София

Местоположение на София

Въздухът на София

Население на София

Икономика на София

Управление в София

Административно деление на София

Образование и здравеопазване в София

Прочетете още