Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 253 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
  • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 696 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2102
За пристигащите в България: На летище София ще се влиза по нови правила

За пристигащите в България: На летище София ще се влиза по нови правила

На летище София ще се влиза по нови правила. Новата заповед ще бъде подписана днес, съобщиха от  Министерството на здравеопазването. "От утре ще има нови правила за влизане в страната. Държавите ще бъдат разделени на червена, оранжева и зелена зона в зависимост от броя на болните от COVID-19, като списъкът със страните в съответните зони ще се обновява всяка седмица, така че да има предвидимост", сподели здравният министър Стойчо Кацаров. Критерии за оценка на разпространението на COVID – 19 са: - 14-дневна заболяемост; - седмична положителност на проведените лабораторни изследвания; - ниво на изследване в държавата; - идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ „безпокойство“; - липса на достатъчно информация. Цветовите зони са, както следва: - Зелена зона; - Оранжева зона; - Червена зона. Списъкът на държавите по цветови зони се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти. Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден. Гражданите, идващи от зелена зона, ще влизат в България при най-облекчен режим, на идващите от оранжева зона ще им се правят допълнителни изследвания, а идващите от червена зона няма да бъдат допускани в страната, разясни д-р Кацаров.

comment 0
visibility 2219
Отново рокади: Махнати са част от шефовете в БДЖ

Отново рокади: Махнати са част от шефовете на БДЖ

Продължават рокадите на важни за страната постове и компании. Освободени от длъжност са  Григори Григоров, председател на Съвета на директорите и Никола Василев, изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД. Това става със заповед на министъра на транспорта Георги Тодоров, информират от ресорното министерство. Мотивите са свързани с влошаването на показателите на експлоатационната дейност на дружеството в сравнение с 2020 г. От началото на годината са отчетени 71 333 мин. закъснения на 4710 влака в пътническите превози. Освен това силно влошеното състояние на подвижния състав и лоша организация при товарните превози са довели до отлив на товародателите.   Резултатите от назначените два одита на две проведени процедури по ЗОП - за ремонт на вагони и за охрана, показват нередности и административни нарушения. Проверките на цялостната документацията също така отчитат невярна информация и необосновани действия за провеждане на открити процедури, което се отнася до прозрачността на проведените поръчки, информират от министерството.   

comment 1
visibility 1694
Множество прояви в София и страната за Деня на пътната безопасност

Множество прояви в София и страната за Деня на пътната безопасност

В София и страната за трета поредна година на 29 юни се отбелязва Денят на безопасността на движението по пътищата. Идеята за този специален ден в календара е да се насочи фокусът на обществото към проблематиката, обясняват от МВР. В София и страната са организирани инициативи на държавни и местни органи и на доброволчески организации. Вниманието е насочено към подрастващите и формирането на умения за правилно поведение на пътя.   По покана на директора на детска градина №186 "Деница" в София хората от квартал "Младост" в София в 17:00 ч. може да се присъединят към детски празник, да разгледат новоизградената учебна площадка по безопасност на движението и интерактивния кабинет. Там чрез съвременни технически средства ще се провеждат обучението и възпитанието на децата.   Най-голямата доброволческа организация у нас - Българският Червен кръст, организира на десетки места в страната празници с обучителен и възпитателен характер. Доброволците от Столичната организация организират от 16:30 ч. в Княжевската градина от страната на бул. "Цар Освободител" информационна кампания "Животът е с предимство". Раздаване на дипляни с полезни съвети, викторина с въпроси, игри за деца на тема безопасност на движението по пътищата са само част от атракциите, подготвени от доброволците, а Младежкият авариен екип ще демонстрира техники по оказване на първа долекарска помощ на пострадали при пътнотранспортен инцидент със симулация на сблъсък с автомобил.        

Реклама
comment 0
visibility 2199
За по-малко от 2 месеца пак нов директор на Столичната дирекция на вътрешни

За по-малко от 2 месеца пак нов директор на Столичната дирекция на вътрешните работи

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) пак е с нов директор. Със заповед на вътрешния министър днес на поста е заел старши комисар Калоян Милтенов, съобщиха от МВР. Рокадата е втора за по-малко от два месеца. На 19 май т. г. директорът на СДВР Георги Хаджиев бе сменен, пак със заповед на министъра, с Антон Златанов. От днес Милтенов е директор на СДВР, а Златанов е преназначен за зам.-директор на СДВР. Старши комисар Милтенов започва работа като разузнавач в системата на МВР през 1999 г. В следващите години заема последователно ръководни длъжности в системата - началник на група и началник на сектор „Икономическа полиция“ в Първо РУ, началник на сектор в отдел „Противодействие на икономическата престъпност“ – СДВР, заместник-началник, по-късно и началник на Трето РУ в София, началник на Първо РУ в София. От 14 октомври 2019 г. е назначен за директор на Областната дирекция на МВР в Ямбол, а година по-късно – за зам.-началник на отдел „Икономическа полиция“ в ГДНП. Награждаван е многократно за професионалната си работа.  

comment 0
visibility 10560
Силна буря над София, на места имаше и градушка

Силна буря мина над София, на места имаше и градушка

Силна буря премина в следобедните часове над София и в Перник, съобщават от Нова телевизия, цитирайки информация на свои зрители. Градушка се изсипа в центъра на столицата и в южните квартали, както и на Витоша.   Екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община реагират на сигнали във връзка с бурята в столицата, това съобщиха от "Московска" 33. Към 19 часа те са се отзовали на три сигнала за паднали клони на дървета.Въпреки пороя градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

comment 0
visibility 2189
Добротворци: 123 000 лв. за апаратура за столичната детска болница събра из

Добротворци: 123 000 лв. за апаратура за столичната детска болница събра изложбата на Влад...

Детската болница в София вече разполага със 123 0000 лв., с които ще закупи апаратура на анестезия на малчуганите.  Това е дело на актьора Владо Карамазов. Негови 20 фотографии бяха представени в благотворителна изложба в детската болница. Събраните средства ще помогнат за апаратура, от която имаме нужда, каза директорът д-р Владимир Здравков през bTV. "Снимките бяха повод за тази благотворителна акция и най-вероятно хората пак биха дарили пари, закупената фотография ще им е спомен за свършеното добро дело", коментира Карамазов. "Стискам палци на д-р Здравков", каза аткьорът, чиято снимка на малкия Юсуф от родопското село Крастава бе номинирана в категориите "Хора" и "Природа" на престижния фотографския конкурс Smithsonian magazine на "Нешенъл джиографик". Владо Карамазов с благотворителна изложба в Педиатрията в София Детската болница "Проф. Иван Митев" в София се нуждае от шест апарата - видеоларингоскоп, транспортен респиратор, транспортен монитор, оборудвана спешна чанта, портативен ехограф и реанимационна количка. От БЧК вече дариха диафаноскоп за новородени. Вчера в МРРБ се проведе работна среща на министъра арх. Виолета Комитова с представители на организации, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на Национална детска болница. Заедно обсъждаха проекта за изграждане на Национална детска болница Обсъдени бяха извършените дейности по реализация на проекта до момента и нормативните проблеми, пред които са изправени заинтересованите страни. Поставени бяха важни въпроси, по които е необходимо предприемането на действия за оптималното и ефективно им разрешаване, за да бъде изградена максимално бързо болницата, съобщиха от МРРБ. От направения анализ на конкретните инвестиционни намерения се прие инвеститорът – Министерство на здравеопазването да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община. В срещата участваха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, съветниците на министъра арх. Иван Шишков, Ангел Ангелов, Цветана Герджикова, както и Иван Димитров – председател на Федерация „Български пациентски форум“, председателят и зам.-председателят на НС на „Главболгарстрой“ Камен Пешов и Калин Пешов, Николай Дончев – представляващ ДЗЗД „Детско здраве“, Иван Алексиев – изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, г-жа Цветкова – представител на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД.

comment 0
visibility 4695
Заради изтекло разрешително за строеж: Спират окончателно строежа  на "Злат

Заради изтекло разрешение: ДНСК спира окончателно строежа на "Златен век"

  Заради изтекло разрешение за строеж през януари 2020 година ДНСК спира окончателно строителството на небостъргача "Златен век" в "Лозенец". След въпросната дата е издигнат още един етаж без валидни документи. Това съобщи на пресконференция в МРРБ началникът на ДНСК Влади Калинов.   Протест пред МРРБ заради небостъргача "Златен век" в столичния Лозенец   Кметът на Лозенец сезира главния прокурор за строителството на „Златен век“Припомняме, че по-рано през днешния ден служители на стpoитeлнaтa ĸoмпaния „Apтeкc“ протестираха пpeд Mиниcтepcтвoто нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвo зapaди cгpaдaтa „Злaтeн вeк“.    

comment 0
visibility 2441
Протест пред МРРБ заради небостъргача "Златен век" в столичния Лозенец

Протест пред МРРБ заради небостъргача "Златен век" в столичния Лозенец

Служители на „Артекс Инженеринг“ излязоха на протест пред сградата на Министерство на регионалното развитие и благоусторйство тази сутрин. недоволството им е заради спряното сторителство на енбостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Работници с викове и плакати се изправиха пред сградата на регионалното министерство, а плътен полицейски кордон прегради достъпа до сградата. Издигането на небостъргача стана известно със "спирам-пускам-спирам" от инситтуциите. ВАС окончателно отмени акта на ДНСК, с който строителството на сградата бе спряно. Повече от година обаче институциите не могат да кажат категорично, валидно ли е разрешителното за строеж. 

comment 1
visibility 5313
13-годишна спечели 100-километровата велообиколка на Витоша

13-годишна спечели 100-километровата велообиколка на Витоша

13-годишната Йоана Вълканова спечели 100-километровата велообиколка на Витоша. Състезателката на „Олимп“ сътвори сензация като изпревари далеч по-опитни и възрастни състезатели. Йоана за втори пореден път е сред медалистите в надпреварата, след като миналата година се нареди втора. Друг рекорд записа миналогодишната шампионка Христина Козарева. След две поредни титли със стандартни велосипеди, сега тя стана първата в историята със злато и при електрическите байкове, които направиха своя дебют в Обиколката. Козарева вече има колекция от победи във всички възможни надпревари по 100-километровото трасе около Витоша: със стандартен велосипед, с бягане, с електрически байк и при дуатлонистите, които в рамките на два дни първо обикалят планината с колело и след това с бягане. Едно от най-масовите и популярни спортни събития у нас отбелязва това лято своята 38-а годишнина. Над 2000 са общо участниците в емблематичното състезание, което отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

comment 0
visibility 3008
Преди Черешова Задушница: Гробищата в “Малашевци” се превърнаха в джунгла (

Преди Черешова Задушница: Гробищата в “Малашевци” се превърнаха в джунгла (СНИМКИ)

Ден преди Черешова Задушница гробищният парк „Малашевци“ е в потресаващо и окаяно състояние, видя Столица.bg. Боклуци, натрупани около контейнерите за смет, разбити алеи, обрасли гробове и счупени надгробни плочи посрещат близките на покойниците. Тръни, клони и всевъзможна растителност е покрила пътеките между гробовете и е истинско предизвикателство за столичани да стигнат до гробовете на близките си. В този гробищен парк близки и роднини на покойниците от години не са чистили и вече не се виждат пътеките. Общинското предприятие "Гробищни паркове" чисти и поддържа централните алеи, гробинте места са ангажимент на близките на покойниците. Централни гробища до късно днес се почистваха и там са окосени алеите. На много от покойниците близките отдавна са в чужбина и гробовете са толкова обрасли, че вече има и дървета.  Общинското "Гробищни паркове" предлага и услуга за почистване на гробни места еднократно и с абонамент - срещу заплащане.

comment 0
visibility 1923
Освободиха председател на Патентното ведомство

Освободиха председател на Патентното ведомство

Министър-председателят Стефан Янев издаде заповед от длъжността председател на Патентно ведомство е освободен Петко Николов, съобщи Нова телевизия. На поста е назначена Владя Борисова, обясниха  от правителствената пресслужба. Борисова е била член на Академичния съвет към председателя на Патентното ведомство от 2017 г. досега. Директор е на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС. Притежава юридическо и икономическо образование от УНСС.

comment 0
visibility 1839
Агенцията по вписванията с нов директор

Агенцията по вписванията с нов директор

Новият директор на Агенцията по вписванията е Даниела Митева , съобщи служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. Той обясни, че заради забавяне в създаването на регистър за оповестяванията и пълномощниците, както и други констатации се е наложила смяната в ръководството на Агенцията. В Агенцията по вписванията са установени нарушения, съобщи БНТ. Някои от тях са нарастване на броя на необработените годишни финансови отчети, които към момента достигат почти 1 милион. Европейската комисия е започнала процедура за нарушение за неизпълнение за свързването на Търговския регистър към информационната система на бизнес регистрите, което е трябвало да стане преди 4 години, сподели още Янаки Стоилов.

comment 0
visibility 2093
Зоран Заев идва в София на 17 юни, ще има среща с премиера Стефан Янев

Зоран Заев идва в София на 17 юни, ще има среща с премиера Стефан Янев

Премиерът на Република Северна Македония пристига утре в София начело на официална делегация. Той ще има разговори и със служебния премиер Стефан Янев, съобщиха от БТА. Янев оповести визитата при откриването на днешното заседание на Министерския съвет.  "Въпросите, които ще разглеждаме, са от особена важност и за двете страни и се надявам практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъда разгледана и в българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция и перспектива на всички страни от Западните Балкани", каза още Янев.  

comment 0
visibility 2195
Отново рокади: Освободен е председателят на Държавна агенция "Разузнаване"

Отново рокади: Освободен е председателят на Държавна агенция "Разузнаване"

  Атанас Атанасов- председател на Държавна агенция "Разузнаване", е освободен от длъжност. Това реши днес Министерският съвет, съобщават от Нова телевизия. На мястото на Атанасов е назначен Антоан Гечев.   Освен това правителството реши Станислав Йорданов Станчев да заеме поста на зам.-председател на ДАНС. Постът  беше освободен от Недялко Недялков в средата на май.  

comment 0
visibility 2111
За София и страната: Над 111 000 ученици от седми и десети клас са на матур

За София и страната: Над 111 000 ученици от седми и десети клас са на матури

В София и страната днес повече от 111 000 ученици от седми и от десети клас ще се явят на националното външно оценяван. Препитването е по български език и литература. Този по математика е планиран за петък, съобщават от Нова телевизия. Националното външно оценяване за седми клас ще се проведе в 1699 училища. Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59 800 ученици. За първи път през тази година ще се проверят знанията и в десети клас. Изпит ще има в 999 училища за над 51 600 ученици.     

София

София – административен център на 

страната

София – административен център на страната

София е не само административен център на България, столица, но е и градът с най-голяма площ и население в страната. Според статистиките, в края на 2018 г. столицата ни се нарежда на 14-то място по големина сред градовете в Европейския съюз. Населението на столицата е 1 241 675 души към края на 2018 г.

София е позиционирана в централната част на Западна България. Тя е обградена от красиви планини. На юг се намира Витоша. На запад е Люлин, а в северната част достига Стара планина. В Европа се нарежда на четвърто място по височина столица. София се намира върху четирите Искърски речни тераси. Нейните притоци също са в пределите на столицата: Перловска и Владайска река. Минералните извори, разположени на софийска територия са впечатлявали още древните римляни.

Като главен административен, транспортен, технологичен, индустриален, университетски и културен център на държавата, в София е концентрирано 1/6 от промишленото производството на страната. Тук е съсредоточена интелектуалната мощ на страната - БАН, водещите български университети, множество кина и театри, Националната галерия, както и всякакви научни и исторически ценни музеи. Целия център на София е изпълнен със уникални археологически паметници и артефакти още от римско време.

История 

на столицата София

История на столицата София

София е провъзгласена за столица на страната през 1879 г. на 3 април. Предложение прави проф. Марин Дринов, а Учредителното народно събрание го приема. Основание за това решение е факта, че това е стар български град, разположен далеч от турската граница и почти в средата на родните земи по това време.

Девизът, който има столицата, „Расте, но не старее“, определено ѝ приляга.

Местоположение на София

Местоположение на София

Софийският исторически център е на юг от центъра на Софийското поле. Днешна София се разпростира върху по-голямата част Софийското поле, предимно на югоизток и югозапад от историческия център като докосва ниските части на планината Витоша, а най- североизточните квартали са буквално по склоновете на Стара планина.

Въздухът на 

София

Въздухът на София

До голяма степен виновна за честото замърсяване на въздуха в София е местоположението в Софийската котловина. Тя е заобиколена от планини, а това възпрепятства способността за самопочистване на столичния въздух. Замърсяването се генерира главно от фини прахови частици и азотни оксиди. „Кремиковци“ вече не работи, така че те идват главно от трафика, отоплението с печки, работещи с твърдо гориво, мръсните настилки и ТЕЦ-овете.

Според статистиките, София се нарежда на тридесет и трето място сред 157 града по замърсяване на въздуха през 2015 г.

Население на 

София

Население на София

Столицата София към днешна дата е градът с най- голямо население на територията на страната. София от 1870 г. може да се похвали само с 19 000 жители, а след Руско-турската война оцеляват 11 684. През 1880 г. се извършва първото официално преброяване на българското население. То установява, че София разполага с 20 501 души население. Етническото разделение е следното: 56% българско население, 30% еврейско, 7% турско и 6% циганско население.

Известно време след Освобождението София бавно започва да увеличава броя на жителите си. Идват преселници от всички части на страната. Най-значителен ръст населението на София претърпява между 1900 до 1946 г. Приблизително 68 000 души през 1900 г. достига повече от половин милион през 1946 г.

Икономика на 

София

Икономика на София

София има огромен потенциал заради голямата територия, голям брой население и огромната наситеност на инвестиционната дейност. В последните години все повече чужди инвеститори и модерни технологии намират почва в София.

Разрастването на строителството в София е пряко подчинено на потребностите на града и неговите мащаби.

Столичани са доста чувствителни на тема презастрояване. Все повече жилищни сгради се проектират и издигат на мястото на квартални градинки и междублокови пространства. Строителството на различни предприятия и на сгради за обществени нужди е снижено до минимум. Много от старите и ценни сгради в София се реконструират, за да оцелеят за поколенията. Много усилия се хвърлят за поддръжката на градската инфраструктура с използване на бюджетното финансиране и финансиране по редица европейски проекти. София разполага със 17 обособени индустриални зони, които независимо от промените, продължават да изпълняват своето предназначение. Изключително важно е плавното повишаване на чуждестранните инвестиции в икономиката в София, а това е логичен резултат от стартиралите радикални промени.

Управление в 

София

Управление в София

Районен кмет стои начело на всеки район в София. Той бива назначаван от Столичен общински съвет и се ангажира с решаването на всички въпроси, проблеми, които са следствие от ежедневните нужди на населението в съответния район. Той е отговорен за административното обслужване на хората, благоустрояването, хигиенизирането и всичко, касаещо нормалния живот в района. Общински съвет, който се избира на всеки 4 години, управлява Столична община.

Административно деление на София

Административно деление на София

София има 24 района, три от тях - Панчарево, Нови Искър и Банкя – са подчинени на СОС и на столичния кмет, но всъщност са извън територията на град София.

Образование и здравеопазване в София

Образование и здравеопазване в София

София разполага с голям брой общообразователни, специализирани, средни професионални училища, гимназии, техникуми, колежи и университети. Статистиката сочи, че приблизително 37,5% от българското население, имащо висше образование, живее в София област. През последните години почти всички учебни заведения и забавачки бяха ремонтирани, преобзаведени, разширени за нуждите на нарастващото население на София. Строят се нови детски градини и ясли, тъй като в момента има огромен недостиг на места за децата. Все още се налага родителите да подават молби за прием в детските градини докато децата са все още в бебешка възраст. В последната година се изградиха редица спортни игрища в училищните дворове. Много училища получиха своя толкова жадуван спортен салон. Така се осигурява възможността всички деца да спортуват свободно и да се занимават с наистина здравословна дейност. София разполага с 45 болници и 102 поликлиники. Столицата е обект на изключителен интерес от страна на туристи от цял свят заради огромното си историческо наследство. Навсякъде в София има следи и останки от древна Сердика. Ясно е, че София е една необятна тема. В категорията с това наименование в медията ни присъстват новини, свързани с всичко, изброено по-горе и още повече. София непрекъснато се развива, а това води до взимането на редица решения, осъществяване на грандиозни проекти. Всичко ново и голямо е съпроводено неминуемо и с грешки, но и с много положителни емоции. Затова новините в тази медийна категория са многобройни.

София – административен център на страната

История на столицата София

Местоположение на София

Въздухът на София

Население на София

Икономика на София

Управление в София

Административно деление на София

Образование и здравеопазване в София

Прочетете още