Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1149 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1371 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1810
-

Сигнал за взривно устройство затвори Летище София

Сигнал за поставено взривно устройство затвори летище София, съобщи Нова телевизия. За последния месец това е втора заплаха за бомба на софийското летище. На място са били изпратени екипи на полицията. Сигналът е получен около 9,00 часа тази сутрин. От „Спешна помощ” също потвърдиха за случая, като посочиха, че към летището са изпратени три линейки, което е рутинна процедура при такъв сигнал. Пътуващи потвърждават, че са затворени и двата терминала на летището. След щателна проверка, не беше открито взривно устройство и беше потвърдено, че сигналът е фалшив. Стотици пътници обаче бяха евакуирани от двата терминала, забавиха се част от полетите и обработката на документи.  

comment 0
visibility 1599
Протест на пътните фирми блокират от 10 до 11 часа Околовръстното на София

Протест на пътните фирми блокира от 10 до 11 часа Околовръстното на София

Движението по Околовръстното на София ще бъде затруднено днес заради предварително обявеният протест на пътните фирми в страната. Очаква се трафикът да се блокира от 10 до 11 часа. Това предвиждат протестните действие на недоволството в 20 критични точки на ключови транспортни точки в цялата страна. Протестните действия ще бъдат 3 дни - до края на седмицата.  В момента тежка пътна техника се събира на Околовръстното край Казичене, съобщи Нова телевизия. Пътните строители обясняват, че тежката техника няма да влиза в центъра на София, но предварително е заявено протестно действие пред служебния вход на Народно събрание, край храм паметник "Св. Александър Невски". Иначе пътната техника ще обикаля по цялото Околовръстно на София. Недоволството на пътните фирми е за неразплатени пари. Те си искат парите за посторени и ремонтирани обекти. На 21 юли регионална комисия на НС не взе решение, как ще се разплащат и не са направени промени в ЗОП за индексацията на цените според инфлацията.

comment 0
visibility 815
Ново дело за ремонта на софийското Ларго

Ново дело за ремонта на софийското Ларго

Ново дело се отваря за ремонта на софийското Ларго, известно като "Ало, Банов съм", съобщава mediapool.bg. Отказът да се образува наказателно производство е отменен от Апелативната спецпрокуратура. Според прокурор при прекратяване на делото е имало отказ държавните обвинители да се съобразят с препоръките и доклада на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Специализираната прокуратура на два пъти отказа да образува досъдебно производство по този случай, въпреки че получи указания от върховната прокуратура, с които не се е съобразила, пише в постановлението. Проектът за Ларгото се оказа сбъркан Ремонтът на Ларгото, цялата зона между ЦУМ и хотел Балкан бе проект, които се изпълнява от Министерство на културата и стана под надзора на Миниминистър Вежди Рашидов. Накрая бе запомнен със скандала през  2019 г. със записа на наследника му Боил Банов. Принос за скандала има тогавашният депутат от БСП Елена Йончева, която изнесе записи от разговор на Банов. Той давал инструкции да се оформят документи, за да не дължат изпълнителите на ремонта неустойка за закъснението за срока на изпълнение. Прокуратурата се зае с проверка и от нея нищо не излезе, защото държавното обвинение обяви, че не било сигурно дали предоставените от Йончева записи не са били манипулирани. Плочки със силикон за баня са поставяни на Ларгото (СНИМКИ) Боил Банов на няколко пъти заяви, че не може да бъде обвиняван, че се е опитал да ощети държавата, защото министерството води дело за неустойка. През ноември 2019 г. се разбра, че Министерството на културата е пропуснало последния срок за обжалване на съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка към строителя на столичното Ларго. Така стана ясно, че ведомството не само няма да получи неустойка от 753 хил. лв., но ще трябва да плати и над 73 хил. лв. разноски. Докато скандалът се вихесе проверки установиха, че ремонтът е некачествен.

Реклама
comment 0
visibility 1335
Депутати изслушват служители на МВР за катастрофата със Семерджиев

Депутати изслушват служители на МВР за катастрофата със Семерджиев

Депутатите от Комисия по вътрешна сигурност ще изслушат представители на Министерство на вътрешните работи. Поводът е тежката катастрофа на бул. „Черни връх“ в София от 5 юли, съобщава Нова телевизия. Припомняме, че при пътнотранспортното произшествие загинаха две млади жени – на 22 и 26 години. Те бяха пометени от джипа на Георги Семерджиев. Кръвната проба на извършителя доказа, че той е шофирал след употреба на наркотици. Семерджиев е криминално проявен, с отнета шофьорска книжка и е санкциониран десетки пъти за нарушения по пътищата.

comment 0
visibility 1783
-

В София и в страната: Часовете в прогимназията стават 40 минути

За учениците в V, VI и VII клас звънецът вече да бие след 40, вместо след 45 минути, както е в момента в III и IV клас. Това предлагат от Министерство на образованието и науката. Проектите за изменение на наредбите за учебния план и за организацията на дейностите в училищното образование са публикувани за обществено обсъждане днес, 22 юли. Промяната ще важи за всички училища. Сега такава е продължителността на часовете само там, където се учи на две смени. Времетраенето на часовете на трите випуска се намалява по указание на Министерството на здравеопазването (МЗ) и с цел равнопоставеност на всички ученици от тези класове. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от началото на учебната 2022-2023 година. Въвеждането на 40-минутни учебни часове ще съкрати общото време за обучение. Това ще се отрази върху усвояването на материала особено по ключови предмети като български език и литература и математика, които се изучават с най-голям брой часове, отбелязват от министерството. Като компенсация, МОН предлага да увеличи броя часове по български език и литература с половин час седмично в V и VI клас и по математика – също с половин час в V, VI и VII клас. Наред с това проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в V клас - отново с половин час седмично. Изгубеното учебно време заради скъсяването на учебния час в прогимназията би могло да се компенсира и по друг начин – чрез удължаване на общото учебно време с две седмици за учениците от I до VI клас. Това предложение беше обсъждано неколкократно със социалните партньори. По-голямата част от тях го подкрепят, но смятат, че са необходими още разяснения и обсъждане на детайлите, коментират още от образователното министерство. Според експертите, данните са категорични, че българските ученици имат най-краткото задължително учебно време в Европа. Според данните, българските ученици в III, IV, V и VI клас изостават от връстниците си в Европа с по няколкостотин часа годишно.  

comment 0
visibility 1850
Хванаха жена от Своге да шофира с дрога и алкохол в кръвта

Акция за системен незаконен превоз на пътници в София

В рамките на съвместна проверка на екипи на Пътна полиция, Икономическа полиция, ИА „Автомобилна администрация“ и НАП, за извършване на системен нерегламентиран превоз на пътници са проверени два автомобила в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. По първоначална информация автомобилите са извършвали превоз по маршрута София – Перник. Началната спирка на нерегламентирания превоз е била в района на Руски паметник. Събирали най-често познати на цената на редовния билет до Перник. Единият от проверените автомобили е спрян от движение, свалени са му  регистрационните табели, а документите на превозното средство и водача са иззети. Съставен е акт на шофьора. Работата по доказване на съпричастността на другия автомобил продължава, изясняват се всички обстоятелства около случая. Инспекторите ще продължат да следят за спазването на законовите разпоредби и извършването на нерегламентиран превоз на пътници в цялата страна, съобщават от МВР.

comment 0
visibility 826
-

Възстановено е обслужването на граждани по направление „Български документи за самоличност...

Обслужването на граждани по направление „Български документи за самоличност“ е възстановено, съобщиха от МВР. Поради възникнал технически проблем днес, 21 юли, услугите по направление „Български документи за самоличност“ временно не бяха предоставяни. През целия ден експерти от компетентната дирекция работиха за възстановяване на услугите и към 16 часа те се осъществяват в почти пълен обем. Продължава работата по отстраняване на някои технически затруднения. МВР поднася извинения за причинените неудобства.

comment 0
visibility 1043
Социален център в кв. "Факултета" ще пести ток със соларна система

Социален център в кв. Факултета ще пести ток със соларни панели

Социален център в столичния кв. "Факултета" се сдоби с модерна соларна система, дарена от организацията „Грийнпийс“, съобщава БНР. Очакванията са спестените средства от електроенергия да бъдат между 30 до 50%. "Отскоро разполагаме със системата и все още нямаме реална представа от спестените пари“, коментира Боян Василев, психолог, методист и координатор в център МИР. Той допълни, че е необходимо да има облекчаване на процедурата по издаване на разрешение за монтиране на такава система, тъй като това би насърчило хората. Според Миглена Антонова от "Грийнпийс" обществените сгради трябва да са първите, които да започнат с такъв преход, тъй като при тях това би станало по-лесно. Тя допълни, че в контекста на кризата може да се направи много за алтернативните източници на енергия. "Нашата организация работи най-вече за промяна на нагласите по дадените теми и с насърчаването на едно такова място да стане демонстрационно за сектора на социалните услуги, се надяваме повече организации да поемат инициативата. Настояваме процесът да се улесни", добави Антонова.

comment 0
visibility 1118
Стотици в Банкя се забавляваха с Графа (СНИМКИ)

Стотици в Банкя празнуваха Горешляци 2022 с Графа (СНИМКИ)

Стотици жители и гости на столичния район Банкя се събраха в парк „Ротонда“ снощи, за да станат част от празниците Горешляци 2022. Един от „виновниците“ за това беше обичаният изпълнител Владимир Ампов – Графа.  „Толкова  зрители „Ротондата” не помни от предпандемичните времена. Приятна изненада за мен, а вероятно и за публиката, беше дебютът на наша сцена на младата певица Калина Баткова от Банкя. Вярвам, че ще имаме още поводи да се срещаме с таланта на тази млада дама, която досега се е изявявала в Англия, а сега вече ще подарява дарбата си и на родната публика, защото ще пее и на български език“, заяви кметът на район Банкя Рангел Марков. Аплодисментите на публиката заслужиха и талантливите момичета от трио ВИВА. Започват празниците „Горешляци 2022“ в Банкя (Програма) „Вярвам, че ги чака бляскаво бъдеще, но ми беше достатъчно да чуя от тях, когато им връчвах поздравителните адреси, че те отново и отново ще се връщат на сцената в Банкя“, допълва кметът Марков. Кметът не скрива възхищението си и от професионализма на Графа и въздействието, което музикантът има върху публиката. „Бях дълбоко впечатлен от въздействието, което Влади Ампов – Графа оказа върху младата и не толкова младата публика. За пореден път си дадох сметка, че изкуството не само и не толкова забавлява, то възпитава“, споделя районният кмет.

comment 0
visibility 1539
Повече check-in гишета на Терминал 2 на Летище София

Повече check-in гишета на Терминал 2 на Летище София

На обновения Терминал 2 на столичното летище ще бъдат осигурени значително повече гишета за чекиране. Проектът предвижда през следващата година и половина броят на гишетата за чекиране да се увеличи от сегашните 34 до 52, съобщиха от централата на СОФ Кънект - оператор на Летище София. Стратегията на концесионера за петзвездно регионално летище включва редица подобрения на летището, включително прехвърляне на самолетния трафик от 70-годишната сграда на Терминал 1 към Терминал 2 след цялостното му преустройство.Повечето гишета за чекиране означават подобрен капацитет на летището, по-голямо удобство за нашите клиенти, по-бързо обслужване на пътниците, допълват от летището. За да се освободи място за новите гишета, ще бъде преместена зоната за вътрешни полети, което ще позволи на пътниците за Варна и Бургас да ползват заведения за хранене, търговски площи и другите удобства на терминала, което не е възможно в момента. Всички гишета за регистрация ще бъдат свързани с изцяло нова система за обработка на багажа, която ще позволи на пътниците сами да обработват регистрирания си багаж. Развитието на зоната за заминаване е планирано за 2023 г.

comment 0
visibility 635
28 пана разказват историята на образованието в НАТФИЗ

28 пана разказват историята на образованието в НАТФИЗ

Изложба с 28 пана ще представи историята и настоящето на актьорското и режисьорското образование в НАТФИЗ. Експозицията ще бъде открита на 18 юли, съобщават от висшето учебно заведение. Инициативата е посветена на 65-годишнината на Театър НАТФИЗ и „60 години висше образование за куклен театър“. Това е първото от поредицата събития, с които Академията ще отбележи двете чествания. До края на годината са предвидени още: майсторски класове, конференции, кръгли маси и много премиери. Експозицията може да бъде разгледана от жителите и гостите на София до 2 август, както и на електронните платформи на НАТФИЗ. Всяко от изложените пана интегрира архивни и съвременни кадри от спектакли на учебните театри. Специален QR код отвежда до по-обстойна и разнообразна информация.

comment 0
visibility 1102
Нова система за багаж на летище София

Нова система за багаж на летище София

  Летище София публикува покана за изразяване на интерес за проектиране, производство, доставка, монтаж и пускане в експлоатация на система за обработка на багаж (BHS) на Терминал 2. Тя включва системи за заминаващи и пристигащи пътници. Базирана на най-съвременните европейски и национални стандарти и осигурявайки най-доброто в класа си преживяване за пътниците, новата система ще позволи значително да се увеличи капацитетът, сигурността и ефективността при обработката на регистрирания багаж. Иновативната система ще улесни процеса по смарт чекиране. Планира се и онлайн регистрация за полет, както и допълнителни ленти за получаване на багаж в зоната за пристигащи. Изискване към заинтересованите страни е да осигурят поддръжка на системата за период от 10 години. Системата за обработка на багаж е основен елемент от трансформацията на столичното летище. Планираната реконструкция включва повече гишета за чекиране, оптимизирани проверки за сигурност с увеличен капацитет, напълно нови търговски площи, пълно преустройство на зоните за хранене и развлечения, както и основен ремонт на паркинга до Терминал 2. А какви други поръчки е обявило столичното летище можете да видите на новия сайт на аерогарата.

comment 0
visibility 1174
Столичани почистиха грозните надписи от сграда на ул. „Цар Иван Асен II”

Столичани почистиха грозните надписи от сграда на ул. „Цар Иван Асен II” (СНИМКИ)

Живущите в кооперация, намираща се на ул. „Цар Иван Асен II“ №57 в София, се организираха и почистиха фасадата на сградата от грозни надписи и драсканици. Дейността им е била подпомогната от екипи на Столичния инспекторат, съобщават от институцията. За целта са използвани специално изработени и подбрани по цвят грунд и фасадни бои. „В продължение на няколко часа усилена работа, от нерегламентираните графити не остана и следа, а партерните стени, външната врата и дори части от улуците на сградата вече блестят от чистота“, уточняват от Столичния инспекторат. От там напомнят: Съгласно разпоредбите на чл. 67, ал. 1, т. 3 на Наредбата за управление на отпадъците и за поддържане и опазване на чистотата на територията на СО „всички собственици, ползватели и лица, които владеят или държат недвижими имоти или части от тях, са длъжни да почистват фасадите на сградите и оградите на имотите си и отстраняват надписи и неразрешена реклама.

comment 0
visibility 7416
Хванаха и доведения брат на Семерджиев - дрогиран и пиян зад волана

Хванаха и доведения брат на Семерджиев - дрогиран и пиян зад волана

Служители на Второ районно управление в столицата са задържали днес по обед Николай Огнянов, доведен брат на Георги Семерджиев, съобщава БНТ. Огнянов е шофирал с превишена скорост. Полевият тест е отчел 2,3 промила алкохол и наркотици в кръвта му. Припомняме, че брат му Георги Семерджиев е обвиняем за жестоката катастрофата на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски", при която загинаха две момичета - на 22 и 26 години.

comment 0
visibility 6648
И отново: Заловиха водач без книжка, със синя лампа и две радиостанции

И отново: Заловиха водач без книжка, със синя лампа и две радиостанции

При акция на СДВР е задържан водач, шофирал с невалидно свидетелство за управление на МПС, съобщават от пресцентъра на МВР. В колата му са открити и иззети полицейска лампа и две радиостанции. Вчера, в следобедните часове, на кръстовището на бул. „България“ и ул. „Пушкин“, служители от отдел „Специализирани полицейски сили“ – СДВР подали сигнал за спиране на водач на л.а. „Фолксваген Артеон“. Мъжът не само не спрял, но и ускорил движението на колата. Незабавно бил последван от униформените, които го засекли и спрели на метри - в района на бул. „България“. Установена е самоличността на шофьора – 40-годишен мъж, както и на двамата му спътници – на 30 и 37 години. В хода на предприетата проверка служителите на реда установили, че мъжът е шофирал със свидетелство за управление с изтекъл преди година срок на валидност. При инспекцията е установено, че е счупено предното стъкло на колата. В лекия автомобил са открити светлинна сигнализация и две радиостанции. По данни на сектор „Видеонаблюдение“- СДВР, снимки от преди дни показват, че автомобилът се е движел с поставена на предното стъкло светлинна сигнализация. Извършени са неотложни процесуално-следствени действия. Тримата мъже са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 348, разследването по който продължава под наблюдението на прокуратурата.

София

София – административен център на 

страната

София – административен център на страната

София е не само административен център на България, столица, но е и градът с най-голяма площ и население в страната. Според статистиките, в края на 2018 г. столицата ни се нарежда на 14-то място по големина сред градовете в Европейския съюз. Населението на столицата е 1 241 675 души към края на 2018 г.

София е позиционирана в централната част на Западна България. Тя е обградена от красиви планини. На юг се намира Витоша. На запад е Люлин, а в северната част достига Стара планина. В Европа се нарежда на четвърто място по височина столица. София се намира върху четирите Искърски речни тераси. Нейните притоци също са в пределите на столицата: Перловска и Владайска река. Минералните извори, разположени на софийска територия са впечатлявали още древните римляни.

Като главен административен, транспортен, технологичен, индустриален, университетски и културен център на държавата, в София е концентрирано 1/6 от промишленото производството на страната. Тук е съсредоточена интелектуалната мощ на страната - БАН, водещите български университети, множество кина и театри, Националната галерия, както и всякакви научни и исторически ценни музеи. Целия център на София е изпълнен със уникални археологически паметници и артефакти още от римско време.

История 

на столицата София

История на столицата София

София е провъзгласена за столица на страната през 1879 г. на 3 април. Предложение прави проф. Марин Дринов, а Учредителното народно събрание го приема. Основание за това решение е факта, че това е стар български град, разположен далеч от турската граница и почти в средата на родните земи по това време.

Девизът, който има столицата, „Расте, но не старее“, определено ѝ приляга.

Местоположение на София

Местоположение на София

Софийският исторически център е на юг от центъра на Софийското поле. Днешна София се разпростира върху по-голямата част Софийското поле, предимно на югоизток и югозапад от историческия център като докосва ниските части на планината Витоша, а най- североизточните квартали са буквално по склоновете на Стара планина.

Въздухът на 

София

Въздухът на София

До голяма степен виновна за честото замърсяване на въздуха в София е местоположението в Софийската котловина. Тя е заобиколена от планини, а това възпрепятства способността за самопочистване на столичния въздух. Замърсяването се генерира главно от фини прахови частици и азотни оксиди. „Кремиковци“ вече не работи, така че те идват главно от трафика, отоплението с печки, работещи с твърдо гориво, мръсните настилки и ТЕЦ-овете.

Според статистиките, София се нарежда на тридесет и трето място сред 157 града по замърсяване на въздуха през 2015 г.

Население на 

София

Население на София

Столицата София към днешна дата е градът с най- голямо население на територията на страната. София от 1870 г. може да се похвали само с 19 000 жители, а след Руско-турската война оцеляват 11 684. През 1880 г. се извършва първото официално преброяване на българското население. То установява, че София разполага с 20 501 души население. Етническото разделение е следното: 56% българско население, 30% еврейско, 7% турско и 6% циганско население.

Известно време след Освобождението София бавно започва да увеличава броя на жителите си. Идват преселници от всички части на страната. Най-значителен ръст населението на София претърпява между 1900 до 1946 г. Приблизително 68 000 души през 1900 г. достига повече от половин милион през 1946 г.

Икономика на 

София

Икономика на София

София има огромен потенциал заради голямата територия, голям брой население и огромната наситеност на инвестиционната дейност. В последните години все повече чужди инвеститори и модерни технологии намират почва в София.

Разрастването на строителството в София е пряко подчинено на потребностите на града и неговите мащаби.

Столичани са доста чувствителни на тема презастрояване. Все повече жилищни сгради се проектират и издигат на мястото на квартални градинки и междублокови пространства. Строителството на различни предприятия и на сгради за обществени нужди е снижено до минимум. Много от старите и ценни сгради в София се реконструират, за да оцелеят за поколенията. Много усилия се хвърлят за поддръжката на градската инфраструктура с използване на бюджетното финансиране и финансиране по редица европейски проекти. София разполага със 17 обособени индустриални зони, които независимо от промените, продължават да изпълняват своето предназначение. Изключително важно е плавното повишаване на чуждестранните инвестиции в икономиката в София, а това е логичен резултат от стартиралите радикални промени.

Управление в 

София

Управление в София

Районен кмет стои начело на всеки район в София. Той бива назначаван от Столичен общински съвет и се ангажира с решаването на всички въпроси, проблеми, които са следствие от ежедневните нужди на населението в съответния район. Той е отговорен за административното обслужване на хората, благоустрояването, хигиенизирането и всичко, касаещо нормалния живот в района. Общински съвет, който се избира на всеки 4 години, управлява Столична община.

Административно деление на София

Административно деление на София

София има 24 района, три от тях - Панчарево, Нови Искър и Банкя – са подчинени на СОС и на столичния кмет, но всъщност са извън територията на град София.

Образование и здравеопазване в София

Образование и здравеопазване в София

София разполага с голям брой общообразователни, специализирани, средни професионални училища, гимназии, техникуми, колежи и университети. Статистиката сочи, че приблизително 37,5% от българското население, имащо висше образование, живее в София област. През последните години почти всички учебни заведения и забавачки бяха ремонтирани, преобзаведени, разширени за нуждите на нарастващото население на София. Строят се нови детски градини и ясли, тъй като в момента има огромен недостиг на места за децата. Все още се налага родителите да подават молби за прием в детските градини докато децата са все още в бебешка възраст. В последната година се изградиха редица спортни игрища в училищните дворове. Много училища получиха своя толкова жадуван спортен салон. Така се осигурява възможността всички деца да спортуват свободно и да се занимават с наистина здравословна дейност. София разполага с 45 болници и 102 поликлиники. Столицата е обект на изключителен интерес от страна на туристи от цял свят заради огромното си историческо наследство. Навсякъде в София има следи и останки от древна Сердика. Ясно е, че София е една необятна тема. В категорията с това наименование в медията ни присъстват новини, свързани с всичко, изброено по-горе и още повече. София непрекъснато се развива, а това води до взимането на редица решения, осъществяване на грандиозни проекти. Всичко ново и голямо е съпроводено неминуемо и с грешки, но и с много положителни емоции. Затова новините в тази медийна категория са многобройни.

София – административен център на страната

История на столицата София

Местоположение на София

Въздухът на София

Население на София

Икономика на София

Управление в София

Административно деление на София

Образование и здравеопазване в София

Прочетете още