Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 533
дърветата в столицата

Район „Средец“ с кампания за грижа за дърветата в столицата

Район „Средец“ е подготвил и разпространява информационна брошура за значението и грижата за дърветата на територията на столицата. Целта е столичани да осъзнаят ролята на зеленината в градски условия и каква грижа трябва да се полага, за да се опазят дърветата. Дърветата има незаменима роля в намаляване на шума от трафика, пречистане на въздуха и осигуряване на дом за животни. Тъй като градът не е естествената им среда, за дърветата в столицата трябва да се полагат специални грижи, за да развиват правилно. За расителността по столичните булеварди и улици грижа има дирекция „Зелена система“ към СО. Те поемат грижата за дърветата от засаждането до премахването им. Различните райони имат бюджет за поддръжката на растителността в междублоковите пространства, включвайки всички манипулации по дърветата. В информационната брошура се описват подробно всички грижи, които трябва да се полагат за дърветата, както и причината за дърветата да се грижат квалифицирани специалисти. Отглеждането на дърво, особено в жестоките градски условия е сложен процес, който трябва да се изпълнява от специалисти, подпомагани от цялото население.

comment 0
visibility 673
куче

Район Средец с кампания за регистрация на домашните любимци

Столичният район Средец стартира кампания за регистрация на домашните любимци. За целите на кампанията са изготвени и информационни брошури от Сдружение "На Ти с Природата" и Съветът на общността към район "Средец" - СОРАС, със съдействието на район "Средец" - СО. В тях ще намерите полезна информация за регистрацията на вашето куче, а също какви са ползите от чипирането и кастрацията, а също и съвети как да се грижите за него. Ако кучето ви няма микрочип, е необходимо да посетите ветеринарен лекар. Той трябва да постави микрочип, на кучето ви и да залепи стикера в паспорта му, след което да регистрира домашния ви любимимец и вас  в системата на БАБХ. Ако живеете в район Средец за да регистрирате своя домашен любимец, е необходимо да подадете декларация на ул.Гурко 12, там предоставяте и копие от паспорта му. Важно е да знаете,че първата година от чипирането на кучето сте освободени от такса, след което всяка следваща година ще дължите тази такса. В случай,че кучето ви е кастрирано, няма да ви се начислява годишна такса. Специалните брошури са разпространени в сградата на район "Средец" на ул. "Леге" 6, както и в сградата на Местни данъци и такси на ул. "Гурко" 12.

comment 0
visibility 642
Рушаща се сграда на ул. Раковски 167

Отломки от сграда на "Раковски" 167 застрашават столичани

От спешен ремонт се нуждае фасадата на сгада на ул. "Раковски" 167 в столицата. Кооперацията се намира в район "Средец" и е точно срещу емблематичната сграда на "сините" на "Раковски" 134. Парчета от мазилка и бетон падат от терасата над входа на тротоара, съобщи Нова телевизия. Малките, засега, отломки застрашават минаващите граждани. Повече от година сградата е в това състояние, а от пръв поглед се вижда, че проблем има и по фасадата под покрива. От районната администрация е направено предписание да се ремонтира, но собствениците засега не са реагирали.

Реклама
comment 0
visibility 1257
Сградата на ул. Кузман Шапкарев 3

Вдигат 6-етажна сграда в съседство с Народния театър "Иван Вазов"

Две нови сгради ще изникнат в центъра на София, в близост до Народния театър "Иван Вазов". Това се разбра от публикуваните инвестиционни намерения на сайта на район "Средец". Едната сграда вероятно ще бъде 6-етажна и ще е на ул. Кузман Шапкарев № 3. В момента там има стара, 3-етажна сграда, която е архитектурен паметник. Според публикуваната информация в новата постройка, съвсем близо до Народния театър "Иван Вазов" ще има офиси. Имотът е върху декар и е собственост на бившия общински съветник, от времето на кметуването на Стефан Софиянски - Пламен Илиев, пише в. Капитал. Все още обаче не е сигурно, че там ще има строеж., тъй като тече 14-дневен срок за становища и възражения, считано от 13 февруари 2019 г., се посочва в съобщението за инвестиционни намерения.  Според съобщението сградата не може да е повече от 6-етажа, тъй като е определен кота корниз - 20 м. Подробности и разяснения по проекта се дават всеки понеделник от 14 до 17 часа и всяка сряда от 10 до 12 часа в стая 415, IV етаж на сградата на район Средец, ул.“Леге” № 6 Настоящата кооперация на ул. Кузман Шапкарев 3 е била в активите на приватизираното БКС Средец през 1999 г.  9-години по-късно става собственост на "Тулекс" на Пламен Илиев срещу 1 млн. лв. БКС Средец се оказа и собственик и на култовото заведение Тенекиите в Борисовата градина в Лозенец. То бе опожарено в края на 2004 г., след което там трябваше да изникне голям жилищен комплекс. Недоволството на столичани обаче спря строежа в парка. Нова сграда край Народния театър може да бъде построена и в зоната на ресторант "Синия лъв". Теренът там е 1555 кв. м и съседният от 557 кв. м. са на две фирми, които са свързани Иво Иванов и Димитър Борисов, бивши собственици на футболния ЦСКА, довели клуба до фалит и на фирмата за чистота "Титан". Засега не е ясно как двамата бизнесмени са се сдобили с имотите, пише в. Капитал.

comment 0
visibility 851
Ул. "Иван Вазов" плаче за ремонт

Ул."Иван Вазов" е като разорана нива, кога ще започне ремонтът (СНИМКИ)

Централната софийска улица "Иван Вазов" е като след бомбандировка в Сирия. Разкопана, без настилка, а в други участъци има останки от асфалт. Дупки, изкривени и изкъртени антипаркинг колчета допълват драматичния пейзаж, оплакаха се граждани пред Столица.bg. В същото време, там постоянно има представетел на ЦГМ за платено паркиране и е безкомпромисен, коменитрат недоволните. Ул. "Иван Вазов" е в центъра на столицата и докога ще е това положение, питат софиянци. Най-трагичен  е участъка от ул. "Цар Шишман" до "6-и септември". От общината има проект за обновяване и ремонт на ул. "Иван Вазов". Той бе представен още през септември и подложен на две обществени обсъждания. За съжаление до момента няма разбирателство между живеещите и общината и затова улицата продължава да бъде в окаяно състояние. Според проекта "Иван Вазов" трябва да стане пешеходна зона от бул. Левски до ул. Раковски. Тротоарите да се разширят, да се постави паркова мебел и допълнително озеленяване. Живеещите по улицата обаче не искат, тъй като щяло да се намали броят на местата за паркиране. Те се опасяват, че ако улицата стане пешеходна зона много хора ще се струпват там и ще стане шумно. Всъщност наистина ще се намалят местата за паркиране, но жилищните кооперация са малко, другите сгради са институции и офици. Така, докато не се стигне до взаимно разбиране и съгласие за обновяването на централаната софийска улица, тя ще прилича на разорана нива.

comment 0
visibility 605
Къщата на Гешов

13 дървета скараха районен кмет и общински съветник

В екокомисията на СОС не е бил внесен сигнала от районният кмет на Средец Мария Ачкова за отстраняването на 13 опасни дървета в двора на къщата на Гешов. Това съобщи на профила си в социалната мрежа председателят на комисията Лорита Радева. Вчера Ачкова обяви, че писала няколко писма за окаяното състояние на къщата Гешов на ул. Патриарх Евтимий 7, която е паметник на културата от местно значение, но до момента нямала отговор от НАГ и Столична община. Проверката ми на всички постъпили документи и писма от 01 ноември 2018 г. до настоящия момент показа, че такова уведомление към Комисията няма, категорична е Радева. Стана ясно, че сигналът си районният кмет е внесъл едва днес в комисията. На заседанието на комисията, днес се разбра още, че няма как да се произнесе по проблема, след като сигналът не е бил внесен. Не е добре районните кметове да комуникират с администрацията чрез социалната мрежа, коментира пред комисията случаят с районния кмет на Средец главният архитект на София Здравко Здравков. Той обясни, че за къщата на Гешов има наложена глоба от 50 000 лв. и е обжалвана. Предшественикът на Здравков - арх. Диков, дори е бил издал виза за строежа на хотел на ул. Патриарх Евтимий 7. Последвало е и ново искане за строеж със смесено предназначение. Това обаче не е одобрено от арх. Здравков и докладът е върнат. Засега за имота няма категорично становище и от Министерство на културата. От там единствено са одобрили да се запази фасадата на сградата, която е паметник на културата от местно значение.

comment 0
visibility 923
Къщата на Гешов е опасна и може да рухне

Кметът на "Средец": Къщата на Гешов е опасна и трябват спешни мерки

Къщата на Гешов на ул. "Патриарх Евтимий" 7, в центъра на София е в опасност и може да рухне. Това е поредният сигнал за сграда, която е паметник на културата в столицата. Това е също и поредният сигнал от кмета на район Средец Мария Ачкова. В профила си в социалната мрежа тя отново напомня, че сградата се нуждае от взимане на спешни обезопасителни мерки. Къщата на Гешов е в окаяно състояние въпреки дългогодишни проверки, становища на Комисии по установяване състоянието на сградата, съставени констативни протоколи и налагани глоби и  кореспонденцията ми със Столична община и НАГ, пише районният кмет. До момента единствено от "Метрополитен" ЕАД са взели под внимание писменият сигнал на Ачкова. В него тя иска при започването на строителството на трасето на третия лъч на метрото, да се предвидят допълнителни мерки за осигуряване безопасността на преминаващите граждани. Застрашена от падащи предмети е пешеходна площ към сградата. Насотяването е да се предприемат всички необходими мерки за запазване на сградата при последващата експлоатация на метрото. До момента не са предприети никакви действия от собствениците на имота, а те са информирани за  констатациите на Комисията по установяване състоянието на всички сгради попадащи в зоната на влияние на строителството на тунела и метростанциите. В протоколите от проверките ясно и категорично е посочено, че къщата е изоставена, опасна и застрашена от срутване. Без отговор са останали писмата на районния кмет на "Средец", в които напомня, че сградата е недвижима културна ценност и трябва да бъде опазвана, съхранявана и да се поддържа в добро състояние. Ачкова продължава да очаква отговор на миналогодишното си писмо до директора на "Строителен контрол" в НАГ арх. Влади Калинов, който е и председател на комисия по недвижими културни ценности при Столична община. В него тя иска проблемът с къщата на Гешов да бъде окончателно решен, защото сградата е опасна и се руши. Преди дни в район „Средец” бе представено искане от собствениците да им бъде издадено разрешение за премахването на сухи, опасни и болни дървета и храсти в двора на имота им на бул. „Патриарх Евтимий” 7. След проверка на място нашите експерти установиха, че е наложително премахването на 13 опасни и сухи дървета. За това е уведомена Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори на Столичния общински съвет за становище. Къщата на Гешов е поредната недвижима културна ценност и емблема на градската култура, която изпращаме в историята, написа в социалната мрежа кметът на "Средец" Мария Ачкова.

comment 0
visibility 528
сметище пред хотел Рила

Нерегламентирано сметище се появи пред хотел „Рила”

В столичния район Средец се образува нерегламентирано сметище. Купчината боклуци се намирала точно пред хотел „Рила” и буквално възмути граждани в социалните мрежи. На броени метри от улиците „Калоян и „Съборна”, гражданите споделят още: Хубаво е, спретнато и оптимистично... Да ти е драго да се разходиш там. Това е поредният проблем в София, за които алармират граждани днес през социалните мрежи. Припомняме ви и за острата реакция относно дупките които се появиха след ремонта на ремонта на бул. Дондуков. Проверка на Столица.bg показа, че в момента там няма отпадъци. Снимките, публикувани в социалната мрежа са направени преди дни. Камарата с отпадъци се е задържала не повече от ден. Защото служители на Столичен инспекторат са забелязали замърсяването и светкавично боклукът е вдигнат (виж снимките).

comment 0
visibility 500
куче

Глобиха собственик на куче, нападнало жена

Общинска полиция и столични инспектори съставиха акт на столичанин с куче, което е нападнало преминаваща жена по ул. Аксаков. Кучето е разкъсало дрехата на жената, но не е причинило наранявания, съобщават от Столичен инспекторат. Домашният любимец е бил на каишка, но все пак е успял да нападне дамата. По време на проверката, собственикът е предоставил всички необходими документи на кучето. Съставен е бил акт за ухапването. Това се случило на 4 февруари в 18 ч. вечерта. Няма други пострадали хора. Днес също е имало акция на инспекторите. Те са заловили опасно улично куче. То е било хванато в района на с. Доброславци. Било е обгрижвано и хранено от жителите там. От Столичен инспекторат съобщават, че за 2018 г. са направени над 2229 проверки на собственици на домашни любимци.

comment 0
visibility 598
Димитър Филяновски се жалва, че мръсен канал на братовчедите му се излива в

Мръсен канал се излива в двор около Орлов мост

Мръсен канал се изтича в двор на имот в центъра на София, в района на Орлов мост. Битовизмите край нямат, въпреки че собственици на част от имота живеят в столицата. Фекалиите, изливащи се в двора са от незаконно построен етаж в имота и са резултат от роднинска война. Повече от година братовчедите, съсобсвеници на имота не си говорят. Комуникират си единствено с жалби до институциите. Единият бартовчед живял в Испания, а майка му във Варна. След прибирането в столицата виждат, че е издигнат незаконно трети етаж на сградата, а на втория има тоалетна, съобщава bgonair.bg. Дворът пък става мръсен канал, където изтича санитарния възел. Единият от собствениците Димитър Филяновски подава жалба в общината, но решение на проблема няма и до ден днешен. След като пуснах жаалби, дойде комисия от общината. Обясниха, че мокро помещене се прави върху мокро помещение, разказва потърпевшият. Братовчедите му не могат да покажат никакви доументи пред комисията за издигането на етажа и новата тоалетна. Над входното антре е построена баня-тоалетна, а на третия етаж има още една баня-тоалетна. Тръбата обаче е паднала и всички фекалии и води се изливат на земята, разказва Филяновски.  

comment 0
visibility 713
Ремонт по ул. "Граф Игнатиев"

Удължиха срока за обсъждане на подземните контейнери по "Графа"

Срокът за обсъждане на проекто плана за подземните контейнери в зоната около ул. "Граф Игнатиев" е удължен до 30 януари. Това съобщиха от район Средец. Първоначално срокът за обществено обсъждане бе 23 януари. Проекто решението за местоположението на подземните контейнери за битови отпадъци е готово и е публикувано на официалната страница на районното кметство. Заради изненади в подземната инфраструктура първоначално планираните места претърпяха промяна през лятото. Новите планове са изработени по задание от Столична община, от 14 януари 2019 г. Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" е част от обновяването на Зона 2, която включва и пространствата около улиците "Солунска", "6-ти септември", "Ген. Парнесов", "Цар Шишман", площад "Славейков", пл. "Гарибалди", пл. "Патриарх Евтимий" и градината пред храма "Свети Седмочисленици".

comment 0
visibility 901
Подземни контейнери по Граф Игнатиев

До 23 януари възражения за подземните контейнери около "Графа"

Вече са изработени плановете, къде ще бъдат разположени подземните контейнери за битови отпадъци в ремонтиращата се Зона 2 - около ул. "Граф Игнатиев" включително, съобщават от район "Средец". На официалния сайт на кметството са публикувани плановете.Възражения от гражданите могат да се подават до 23 януари 2019 г (сряда). те трябва да са в писмен вид и се подават в деловодството на район "Средец" на ул. "Леге" 6 или на е-mail info@sredec-sofia.org. Всички ще бъдат предадени на възложителя и изпълнителя на ремонта. През лятото първоначалните планове претърпяха промяна, след като общински съветници сигнализираха за грешки при проектирането. Оказа се, че има обърнати наклони. Плановете за местата на подземните контейнери за битови отпадъци са по задание от Столична община, от 14 януари 2019 г. Публикувано е проекто решението за местоположението им. Ремонтът на Зона 2 включва пространството около ул. "Граф Игнатиев", "Солунска", "6-ти септември", "Ген. Парнесов", "Цар Шишман", площад "Славейков", пл. "Гарибалди", пл. "Патриарх Евтимий" и градината пред храма "Свети Седмочисленици".

comment 0
visibility 632
Ремонт на трамвайните релси на ул. Граф Игнатиев

Комуникацията с гражданите пропука ремонта на "Граф Игнатиев"

Кметът на район Средец Мария Ачкова очаква отговор от Столична община на над 7 въпроса свързани с реконструкцията на ул. Граф Игнатиев". Тя  излезе с официално становище на страницата на района, тъй като искала да се знае истината и подробностите около прословутия ремонт. Вчера в интервю пред Дарик столичният кмет Йорданка Фандъкова признава, че пропускът на ремонта е комуникацията на общината с гражданите и бизнеса. "Научихме си урока", казва Фандъкова. Основният аргумент на Мария Ачкова е, че ремонтът се прави по проект „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на град София”, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. В него район Средец не е бенефициент нито партньор, тъй като по оперативната програма не се допускат районни кметства. Районният кмет пита дали в проекта има информационна дейност и кой отговаря за нея. Според формулярите за проекта, които се попълват от бенефициентите имало заложена дейност - Информация и публичност, а предвидените средства били 58 000 лв., но нямало данни за сключен договор. Ачкова обяснява, че районната община е изпълнила възложената от Столична община задача за информиране на живеещите, граждани и бизнесмени в зоната на ремонта на "Граф Игнатиев". Поетите ангажименти като районен кмет са изпълнени, отчита Ачкова. Проследен е процесът на ремонта и е оказано съдействие при изпълнението на стройтелно-ремонтните дейности. Кметът на "Средец" е участвал в седмичните работни срещи в Столична община и заедно с главния инженер и началника на инженерен отдел на "Средец" са представяли жалби и сигнали на граждани. Всички съпровождащи дейности са описани на сайта на район Средец, казва кметът на район "Средец". Пълният текст на становището на кмета на район Средец ТУК.  

comment 0
visibility 620
Заледен тротоар на ул. 6-ти септември

Опасна пързалка по тротоара на 6-ти септември (СНИМКИ)

Дебел лед по тротоара на ул. 6-ти септември се оказа сериозно препятствие за пешеходците вчера, видя Столица.bg. Пързалката е доста опасна и изобщо не можеше да се ходи. За разлика от ледената пързалка Юнак по 6-ти септември няма предпазна ограда, за която гражданите могат да се хванат, за да придвижан. Те минаваха леко приклекнали, за да не се подхлъзнат и притеснени да не паднат. Трудно и почти невъзможно бе да се запази равновесие и да удържат на крака. Само за броени минути четирима души паднаха. Пързалката е в участъка от ул. Паренсов до ул. Иван Вазов. Повечето хора се движеха по пътното платно, но като минават автомобили те бяха принудени да се качат на леда. Млади момичета също усетиха, но за късмет без тежки наранявания. Леден сървайвър обаче се оказа заледения тротоар за възрастни хора. Участъкът не бе почисетн от леда, нито пък обработен със сол и пясък.  

comment 0
visibility 799
Колодрумът в Борисовата градина

След обществено обсъждане: Колодрумът - да бъде или да не бъде

Съдбата на столичния колодрум "Сердика" остава неясна заради много и различния желания и предложения за спортното съоръжение. Със сигурност обаче най-невъзможното е да остане колодрум, който да се ползва професионално от пистовите колоездачи, да има вътрешни първенства и международни състезания, научи Столица.bg след двете обществени обсъждания, организирани от район "Средец". Обсъждането бе за издаване на виза за проектиране на „Колодрум Сердика – преустройство на вътрешното пространство, изграждане на преместваем миникомплекс по футбол в парк „Борисова градина, община „Средец“. Според арх. Братанов, представител на фирмата, получила правото да изгради игрището в средата на колодрума няма да се променят функциите на спротното съоръжение. Първото обсъждане беше преди две седмици и на него беше представен проект, който обхваща само вътрешната част на спортното съоръжение без нищо да се прави по самата писта. Снощи пък започна дискусията по същество. Представители на различни клубове, организации и граждани направиха десетки предложия. Възникна и очаквания спор да се запази ли съоръжението за професионалистите или да стане за граждани с игрище за футбол, за масов спорт и като паркова атракция. Игрището ще е с размер  76 на 48 или три малки, разделени по равно на широчината на големия терен. Игрището ще е с изкуствена трева, която е с много високо качество, екологично безопасна, с екологично безопасни гранули, като идеята на това, което правим, е да създадем безопасна среда за практикуване на масовия спорт. Реализирането на този проект нямало да промени функциите на колодрум "Сердика".  Становището на район "Средец" и кметът Мария Ачкова е да се разработи цялостна концепция за развитието на колодрума и да не се работи на парче. Според предлоения проект във вътрешността на колодрума ще има футболно игрище, което ще е съобразено със зоните за сигурност на колоездачите. Неясна и тъжна е съдбата на колодрум "Сердика", който в момента е собственост на търговското дружество на ММС - НСБ. В момента там има наематели, които плащат по 6500 лв. наем. През лятото там се гледаха мачовете от Световното пъвенство по футбол. На общественото обсъждане снощи граждани сигнализираха, че са рязани клони и растителност. Трибуните са нарязани за скрап и никой не зная какво се случва насред Борисовата градина. Растителността е орязана, тъй като през лятото от Българския колоездаен съюз изпрати писмо до НСБ, че иска да проведе там републиканско първенство. След предприетите мерки от собственика по разчистване на пистата от централата отложиха състезанието. БКС е обявен в несъстоятелност и съдбата на родното колоездене е заложена на карта. Така че едва ли някой ще се съобрази с желанието им да се спаси това съоръжение.  Мнението на изпълнителния директор на НСБ Пламен Манолов е, че самата писта вече не отговаря на съвременните изисквания за състезания, като наклони настилка. Подходяща е за масов спорт и за тренировки. До разбирателство за съдбата на колодрум "Сердика" снощи не се стигна. Преобладаваха предложенията спортното министерство да финансира една цялостна реконструкция и спортното съоръжение да бъде спасено. Район "Средец" ще представи предложенията на Експертен съвет, след което становщето ще бъде изпратено на дирекция "Направление архитектура и градоустройство".