Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (26%, 14 Гласове)
  • На българското черноморие (26%, 14 Гласове)
  • Гърция или чужбина (33%, 18 Гласове)
  • На село (6%, 3 Гласове)
  • Не съм решил (9%, 5 Гласове)
Общо гласували: 54 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 858
Обновената детска площадка

3 детски площадки в "Средец" със сертификат за безопасност (СНИМКИ)

Три обновени детски площадки вече функционират в район Средец. На съоръженията е направен основен ремонт и отговарят на всички изисквания за безопасност на малчуганите, дори има издадени сертификати за безопасност. Детските площадки се намират в междублоковото пространство на кв. 45 на Трета извънградска част, между блокове 17, 21 и 26. Втората е в кв. 46 между блокове 16, 20 и 25, а третата на ул. Леонардо да Винчи 5. Площадките са обновени по инициатива на районното кметство. Малчуганите вече могат да играят на воля, тъй като площаките са с ударопоглъщаща настилка. От старите олющени катерушки и напепен асфалт няма и помен. Сега там съоръженията са ббезопасни, цветни и има ограда, пейки и кошчета за отпадъци, разказаха пред Столица.bg от район Средец. Площадките са съобразени с Наредба №1/12.01.2009г. за условията  и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

comment 0
visibility 1733
Празничен ретро трамвай

Празничен ретро трамвай тръгва за Коледа в столицата

Коледа е и празничните мигове трябва да са наситени с неповторими изживявания. Така смятат и от район „Средец“, затова за пореден път са инициатори и организатори на „Коледна феерия  - 2018“ и празничен ретро трамвай. От 17 до 23 декември всички желаещи ще се возят на уникалния трамвай, ще се снимат с Дядо Коледа и ще получат своите подаръци. Заради текущия ремонт на ул.“Граф Игнатиев“ ретро трамваят ще се движи по различен маршрут, изцяло на територията на партньорския район „Триадица“. Новият маршрут на ретро трамвая започва от пл. „Възраждане“ – пл.“Македония“ – бул.“Прага“ – Национален Дворец на Културата – бул.“Пенчо Славейков“ – 14-ти ДКЦ – Читалище „Петър Берон“ и кв. “Иван Вазов“.  Тръгването е на кръгъл час от пл. „Възраждане“ и на 30 минути от кв.“Иван Вазов“. В делничните дни мотрисата ще пътува от 15 до 19 ч, а през уикенда – от 10 до 14 ч. В откриването на „Коледна феерия-2018“ участие ще вземе вокална група от 38 ОУ „Васил Априлов“, която ще създаде коледно настроение с изпълнението на любими детски коледни песни.

comment 0
visibility 561
изнасяне на цветя на тротоар

Глобиха търговец за саксии на тротоара в район "Средец"

Столичният инспекторат глоби търговец в район "Средец" заради изнасяне на стока на тротоара пред магазина си. На нарушителя бе съставен акт. Нарушението е установено при текущ контрол на бул. "П. Евтимий". Инспекторите са установили, че търговецът на цветя е изнесъл част от цветята в кашпи пред магазина си. Поставяйки ги на тротоара е възпрепятствал свободното преминаване на пешеходци по тротоара. Това е нарушение на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, с което се възпрепятства свободното преимнаване на пешеходци по тротоара. На нарушителя е съставен акт за административно нарушение. Продължават ежедневните проверки .

Реклама
comment 0
visibility 868

Започва обществено обсъждане на проекта „Колодрум Сердика“

Официално е обявено провеждането на обществено обсъждане на мотивирано предложение за виза за проектиране на „Колодрум Сердика –преустройство на вътрешното пространство, изграждане на преместваем миникомплекс по футбол“ в ПИ. Идентификатора е 68134.109.39, парк „Борисова градина", район „Средец"-СО. На 11 декември от 18.15 ч. ще се проведе заключителната дискусия на втория етаж в залата на район „Средец“. Всеки желаещ може да се запознае с материалите по предложението, както и протокола от представянето, на сайта на район Средец, секция Съобщения.

comment 0
visibility 881

Откриват Спортeн подлез в София

Именити български спортисти са изрисувани в подлеза на бул. "Левски" до Спортната палата. Официалното откриване на промененото пространство е на 19 ноември в 12 часа пред Министерството на младежта и спорта. Художник на проекта е Димитър Стафидов. По стените на подлеза са изрисувани спортистите Мирела Демирева, Йоана Илиева, Алберт Попов и др. Идеята за спортен подлез е на организацията ПОдЛЕЗНО и е седмият, който правят в София. Преди пространството при ММС е завършен проект Научен подлез. Организаторите са категорични, че лесно са избрали тематиката заради близостта на мястото до спортното министерство и до стадион Васил Левски. Проектът е съфинансиран от "София - Европейска столица на спорта", Българска консултантска организация и др. Планът Спортен подлез е седми проект за такъв вид пространство на организацията ПОдЛЕЗНО, която съществува от 2013 г. Сред техните осъществени идеи са: Музикален подлез, Филмов подлез, Научен подлез, Космически подлез. Така те вдъхват нов живот на занемарени градски пространства. Организацията преобразява и детски градини, училища, градинки, фасади, офиси и интериори.

comment 0
visibility 607

Затварят движението около стадион "Васил Левски"

Столична община въвежда организация на движението във връзка с футболна среща на 3 ноември. Престоят и паркирането ще са забранени от 8 сутринта до 20 часа при сектор Г на Националния стадион „Васил Левски”, а от обяд до 19:30 и на моста пред Националния стадион „Васил Левски”.  От 16:30 докато приключи мачът ще се забрани влизането на пътни превозни средства в двете посоки: ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви"; бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”; бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Пейо К. Яворов”. Изключение ще правят само автобусите на градския транспорт. Това ще се случи само по преценка на ръководството на СДВР.

comment 0
visibility 650

Стрелба в жк "Яворов" вдигна полицията на крак

Столична полиция бе вдигната на крак от произведени изстрели в жк "Яворов" тази вечер. Полицаите започнаха оперативни действия, след като към 20.15 часа чути изстрели и е подаден сигнал на спешния телефон 112. Стрелбата е била в района на ул. "Бойчо войвода". Според първоначалната информация няма пострадали хора. На мястото веднага са изпратени екипи на СДВР. Първите изстрели са произведени от улицата към офис. В района продължават огледи. Предприети са издирвателни дейности за търсене на стрелеца.

comment 0
visibility 511

Забраняват движението по ул. "Цар Шишман" заради ремонти

Нова организация за движение по столичната улица "Цар Шишман" ще има още от днес заради ремонтните дейности. Забранява се влизането на автомобили, съобщиха от Столична община. Влизането на пътни превозни средства ще бъде забранено по ул. „Цар Шишман“ в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Ген Паренсов“, включително и през кръстовищата ул. „Цар Шишман“ – ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Цар Шишман“- ул. „Ген Паренсов“. Закриват се местата за почасово платено паркиране по ул. „Цар Шишман“ в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Ген Паренсов“.

comment 0
visibility 822

От фейсбук: Плочките на "Св. Седмочисленици" се оказа тежка манипулация, идете и вижте

Тежка манипулация по картинка се оказала истерията около плочките в градинката на църквата "Св. Седмочисленици". Това е написала в социалната мрежа Искра Банкова. Жената е публикувала и снимки, които е направила сама, след като се е разходила до мястото.  Тя самата признава, че три дни е бълвала гущери и жаби, от което се срамува. За нея показаните снимки от миналата седмица, довели и до протест пред Столична община, са тежка манипулация. Жената отива до градинката. Видяното от нея няма връзка с публикуваното в социалната мрежата. Плочките (настилката) са блокове по 8 см дебели. Отлично стоят, грапави са, няма изгледи да се пързалят. Цветът е неутрален, обяснява Банкова. Според нея мястото ще стане красиво, след като се сложи и градинската мебел, кашпи, цветя и осветителни тела. Тя е доволна, че няма отсечени дървета и върбите са на мястото си. Запазени са и тревните площи, доволна е Банкова. Мнението й е, че безпомощността и невежеството за кризисен ПР на Столична община е довело до национален скандал. Отидете и сами вижте за как изглежда, призовава жената. Не си струвало да се събира омраза чрез фейса.

comment 0
visibility 570

Строеж в Княжеската градина не стряска съня на бездомник

Скитник осъмна в Княжеската градина, в близост до паметника на Съветската армия. Съвсем до него кипи ремонт в парка. Шумовете и виковете на строителите съвсем не притесняваха мъжът.  Не го смущаваха и минувачите, бързащи за работа рано сутринта. Изпаднал в дълбок сън той си хъркаше без дори да подозира, че вече е съмнало и половин София минава покрай него.  Екипи на общината за почистване рано, рано бяха грабнали метли в парка, но никой не го притесни да го вдигне. А и бездомникът явно беше късметлия, в тъмното улучил пейка, на която рано сутринта да се стопли - огряваше го слънце.  

comment 0
visibility 796

Ачкова е разочарована от ремонта на "Графа", препредавала е сигналите на СО

Представител на общинският район "Средец" постоянно е присъствал на седмичните оперативни срещи за реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев" и зоните около нея. Районната община е следила сторителните дейности и всички жалби и сигнали на гражданите са били предавани. Това заяви районният кмет на "Средец" Мария Ачкова. В официално писмо, публикувано на страницата на района тя признава, че са поставяни въпроси пред Столична община и изпълнителя за ремонт на тоалетната в градинката Св. Седмочисленици, почистването на подземните контейнери за смет и отичането на водосточните тръби, климатици. Ачкова заявява, че в рамките на законовите правомощия е защитавала обществения интерес. Да припомним, че след сигнали на гражданите общинските съветници от БСП решиха проблема с подземните контейнери. Така например на ул. Луи Леже няма да има такива, защото няма канализация и няма къде да се отичат. Всъщност решаването на този проблем е само една от промените на проекта. Кметът на "Средец" признава, че като гражданин и жител на София споделя възмущението и разочарованието си от резултата от ремонта на в момента. Тя е свидетел на много изпълнения на проекти с евросредства и вече има изградено за начина на работа на Столична община. А то е, че спиралата пари-власт-обществени поръчки-пари-власт не води до положителен резулта. Според нея всеки следващ ремонт е по-лош от предишния. Мария Ачкова припомня хронологично процесът от идеята за реконструкция до реализирането. Откритите процедури са били прекратени заради несоътветствия в техническата спецификация, който нямало как да бъдат отстранени. Повторно обявение конкурс се печели за София - Зона 2 се печели от Джи Пи Груп и ПСТ Груп за Зона 4. "До започването на ремонта на "Графа" се обяви и за Зона 4 (Кристал и Св. Климент Охридски, но не получихме информация", казва Ачкова. Реализирането едновременно на двата проекта е довело да затварянето на центъра на София. Според Ачкова ремонтът нямало да оправдае очакванията на столичани и да отговори на естетическите критерии. Тя е убедена, че чрез информираност и публичност, конструктивно и гражданско участие ще се подобри качеството на управленските решения. В районното кметство е имало жалби от граждани за детска площадка, за контейнер на ул. „Луи Леже“, за аптека с нанесени от строителят щети, за вдигнатото ниво на настилката и обратния наклон към вход и безистен и за преместваеми търговски обекти – които трябва да се премахнат и мн. други. Всички те са препратени към Столична община. За разлика от другите районни кметове, който придружават инспекциите на Столична община в районите им Мария Ачкова рядко е забелязвана да проверява как върди ремонта на "Граф Игнатиев", припомнят нейни колеги.

comment 0
visibility 535

Новият физкултурен салон в 48 училище се руши

Физкултурният салон на 48 училище, който беше ремонтиран и възстановен се руши.  За това алармираха родители, които бяха причината да го има този салон. След повече от 30 години физкултурния салон беше ремонтират и възстановен след обещание на кмета на София Йорданка Фандъкова. В него са вложени около 400 000 лв. Деца и родители са доволни, че отново има къде да се спортува. В началото на учебната година се забелязва, че решетките на прозорците са извадени, появяват се и други проблеми, предаде bTV. Директорът  се обръща към изпълнителите на ремонта, които категорично отказват ремонтът да е некачествен.  Според тях проблемът бил от удари с топка. Съвсем скоро започва проверка за установяване на причините, обеща районният кмет на "Средец"  Тодор Кръстев. Важното е, че на време е подаден сигнала, за да може да се отстранят нередностите, категорични са от общината.

comment 0
visibility 642

Бетонират част от градинката до Народно събрание

Част от градинката между Народно събрание и Художествената академия е с бетон. За това събощи екологът Тома Белев в социалната мрежа.  Ремонтът там продължава повече от месец.  Заради строителните дейности столичани обикалят през жълтите павета, през Народно събрание или през "Оборище, за да стигнат до "Александър Невски". Ремонтът на градинката започна заедно с този на бул. "Левски" и кръстовището на Софийския университет. Вместо алеи и зелени площи, за които е необходимо поддържане по-лесно е да се излее бетон в градинката. Колко му е само една метла да се удари и всичко е чисто и лъскаво. Друго е да има цветя, храсти и зеленина, за които трябва доста работа, за да е приятно в градинката.    

comment 0
visibility 828

Район „Средец“ отбеляза своя празник в Градската градина

Снощи, 27 септември 2018 г., от 18 ч се проведе традиционният празник на район "Средец" - Столична община. Г-жа Мария Ачкова, кмет на района, отправи поздрав към присъстващите и благодари на всички институции и организации, които сътрудничат на администрацията на район "Средец". Тържеството събра софиянци и гости на столицата в Градската градина. Музиката на младата формация Funky Miracle беше приятната изненада на вечерта. Събитието е част от Културния календар на Столична община.

comment 0
visibility 576

Район „Средец“ празнува

Днес, 27 септември, е традиционният празник на столичния район „Средец“. По този повод в Градската градина срещу Националната галерия ще се проведе празнична програма. Тържествената програма ще започне в 18.00 ч., информира artsofia.bg. За празничното настроение на присъстващите ще се грижи фънк формацията Funky Miracle.