Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
  • Румен Радев (32%, 196 Гласове)
  • Проф. Анастас Герджиков (39%, 241 Гласове)
  • Лозан Панов (6%, 39 Гласове)
  • Мустафа Карадайъ (1%, 4 Гласове)
  • Луна (7%, 46 Гласове)
  • Друг (7%, 45 Гласове)
  • Няма да гласувам (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 619 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3116
Среща- беседа с доц. Георги Лозанов в  "Славянска беседа"

Среща- беседа с доц. Георги Лозанов в "Славянска беседа"

На Камерна сцена "Славянска беседа" ще се проведе среща- беседа с медийния експерт доц. Георги Лозанов.Събитието ще бъде на 16.09. (сряда), от 19:00 ч. Водещ на поредицата: Теодора Тотева. Вход свободен, информират от администрацията на "Средец" в социалната мрежа.   Това е третата от поредиците отворени срещи-беседи между артисти/интелектуалци и публиката. В тях двете страни  ще имат   възможността да разговарят помежду си открито, свободно и приятелски, да обменят идеи, енергия и "ноу хау" за изкуството, живота, света и каквото още искаме, и можем да си позволим, или накратко казано - за всичко.   Ще бъдат спазени всички изисквания за безопасност срещу разпространението на COVID-19    

comment 0
visibility 1887
насипана алея в район Студентски

Насипаха алея в район "Студентски" заради каруци

След като били получени сигнали от жител на район "Студентски", че алеята до 103 блок, водеща към локалното на Цариградско шосе, се използва за движение на каруци, става ясно от публикация в социалната мрежа. Много бързо екипи на районната администрация насипали двата края на алеята с пясък. Ако пак бъде установено нарушение по трасето, от районната администрация призовават за незабавно подаване на сигнал, за да се предприемат нови мерки по случая.

comment 0
visibility 2492
Ремонт 113 ДГ

Ремонта на ДГ 113 "Преспа" върви с пълна пара(СНИМКИ)

Трайчо Трайков, кмет на район "Средец", направи инспекция на изпълнението на ремонтите дейности в двора на ДГ 113 "Преспа", става ясно от публикация в социалната мрежа. По план ремонтът трябва да приключи в началото на месец октомври и децата да се радват на изцяло изградена нова площадка с кът за игра и безопасни съоръжения.

Реклама
comment 0
visibility 1984
Район Средец

Програмата „Топъл обяд“ продължава до октомври

Срокът на програмата "Топъл обяд" е удължен до 31 октомври 2020 г., съобщават от район Средец в публикация в социалната мрежа. От района апелират, ако столичани познават хора в затруднено положение, да се обадят на телефон 0877515419 или да им пишете, за да могат да им осигурят обяд вкъщи. Припомняме, че от топъл обяд могат да се възползват хора, чиито доходи са под линията на бедност и са поставени в социална изолация. На топъл обяд могат да разчитат и уязвими лица и такива над 65 годишни самотници, както и хора с трайни увреждания, които не могат да си набавят прехрана.

comment 0
visibility 2293
Може ли да има ли споделено пространство за домашни любимци в Борисовата

Може ли да има ли споделено пространство за домашни любимци в Борисовата

Да има ли споделено пространство за хора с кучета и такива без в Борисовата градина. По тази тема ще има дискусия и основната цел е гражданите да си кажат мнението. Дискусията, неделя от 11 часа на поляната срещу конната база в Борисовата градина в посока "Капитолия", е по проект, на който район Средец на Столична община е партньор. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2020. С гражданите ще бъдат разисквани няколко теми като "Има ли необходимост от пространства, където свободно и заедно да общуват кучкари и хора без кучета? Къде е подходящо да са те?", "Как си представяте споделеното пространство?" и "Правилата - защо, какви и как да се спазват". Мнението на гражданите и резултатите от дискусията ще бъдат редоставени на Столична община. Целта е в столицата да се помисли и за други такива места, освен тези, които са предвидени в проекта. На 2 юли т. г. стартира продължението на проект "На Ти с кучето - Споделени пространства. Заради епидемията от коронавирус настъпиха промени и дискусиите и семинарите ще са онлайн. Първото такова споделено пространство бе оформено, пак по този проект, миналото лято в Княжеската градина.

comment 0
visibility 2654
Подземните контейнери на ул. "6-ти септември" вече могат да се ползват

Подземните контейнери за смет на ул. "6-ти септември" вече могат да се ползват

Подземните контейнери за смет на ул. "6 -ти септември" вече може да бъдат ползвани. Това съобщиха в социалната мрежа от администрацията на "Средец". От там направиха важното уточнение,че съоръженията са само за обикновен битов боклук, а не за едрогабаритен.   Всеки район на столицата си има график с конкретни дни от седмицата и определени точки за извозване на различните видове отпадъци.   От "Средец" допълниха още, че обществената тоалетна в съседство - до градинка "Кристал", не може да бъде пусната в експлоатация. Причината- тя е част от ремонта на т.нар. Зона 4 в центъра, за която все още няма АКТ 16.  

comment 0
visibility 14174
Магазин Бонжур

Преобразиха витрините на стария магазин „Бонжур“(СНИМКИ)

Бившият магазин „Бонжур“, който се намира в центъра на София, вече е напълно преобразен, съобщават от столичния инспекторат. Витрините са украсени с 19 пана, изобразяващи гледки от миналото на ул. „Леге“.  Инициатор на промяната е район „Средец“ и Столичен инспекторат. Целта е не само да се смени грозната визия на стария магазин, но и да се усети духа и облика на емблематичната столична улица, от времето на края на XIX и началото на XX в. Паната могат да се видят по различни начини и от различни страни. Използвани са оригинални снимки и картички, осигурени от РИМ София.

comment 0
visibility 2109
Нергламентирано изхвърляне

Акт в район "Средец" за смесване на отпадъци

Инспектори от район “Средец”, извършвайки текущ контрол, са констатирали изхвърлени кашони в кофи за битов отпадък на ул. "Съборна” 9, съобщават от Столичен инспекторат. Служителите са установили, че служители на магазин за обувки, който се намира в близост са извършили нерегламентираното изхвърляне. За смесването на отпадъци управителят на магазина е санкциониран с акт по Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО.

comment 0
visibility 2184
графити

Инициатива за премахване на графити по ул. „Цар Иван Асен II"

Стартира инициатива на Район Средец, съвместно със Столичен инспекторат, за премахване на всички незаконни и загрозяващи графити, надписи и надрасквания по улица „Цар Иван Асен II", става ясно от публикация на районното кметство в социалната мрежа. След направения оглед с експерти от инспектората, в участъка от двете знакови кооперации – Асеновец и Царевец, през кино „Влайкова" до бул. „Ситняково", е установено, че: ▪27 сгради са със засегнати фасади ▪28 броя ел.табла са в лош външен вид ▪телефонните кабинки, монтирани по улицата и по фасадите на сгради са технически повредени и занемарени ▪неработещият павилион на „Стъклената спирка" до градинка „Португалия" е в изключително западнал вид От кметството вече са уведомили ЧЕЗ „Разпределение България" АД (за ел.таблата), БТК Виваком ЕАД (за телефонните кабини), а нефункциониращият павилион ще бъде премахнат. От районното кметство имаме нужда от подкрепата на столичани и съдействие по премахването на загрозяващите надписи по фасадите. Всички са на мнение, че с  малки, но общи усилия, може да се придаде приветлив вид на любимата улица!

comment 0
visibility 4628
Искат събаряне на  хотел "Рила" в София, правят на мястото му нов комплекс

Искат събаряне на хотел "Рила" в София, правят на мястото му нов комплекс

Една от емблематичните сгради в София- тази на хотел "Рила", скоро може да не съществува. В администрацията на район "Средец" е входиран проект за промяна на застроителния и регулационен план на хотела. Сградата ще се събори, а на нейно място ще има комплекс с търговска, жилищна и административна част. Кметът на "Средец" Трайчо Трайков е изпратил до главния архитект на София своето становище по предложението за бъдещето на хотел "Рила". Той обръща внимание, че появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. „Леге“. А и хотелът попада в територия с културно историческо наследство. Така презентираната нова сграда е разположена в Археологически резерват “Антична Сердика и Средновековен Средец” с категория „национално значение“. Ето какви аргументи още излага в доклада си кметът на "Средец" по темата: - Обектът попада и в охранителна зона на Единична недвижима културна ценност „Църква „Св. Николай Мирликийски“, с категория „местно значение“. Съществуват опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради НКЦ може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни дейности. - Предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната трябва да бъде съобразено със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, проект “София – град за хората” и доклада изготвен от проф. Геел. Поставените цели като облекчаване на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в „човешки мащаб“ са несъвместими с предлаганото високо застрояване. Съществуващият и в момента проблем с паркирането ще бъде усложнен. - Следва също да се вземе предвид и значителното увеличаване на количеството генерирани битови отпадъци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването, и ще наложи да се предвидят пространства за разполагане на голям брой нови контейнери за смет, нарушаващи привлекателността на околните улици. - Разширяването на пешеходните зони около обекта (ул. Съборна, пл. Света Неделя) и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, и навлизането на тежка строителна техника. Уличната настилка около обекта представлява Единична урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност (НКЦ) “Керамични и гранитни паважи, положени преди 1944 г. на територията на град София” с предварителна категория „местно значение“. Необходимо е да се гарантира спиране на нейното увреждане. - Не на последно място разрушаването на съществуващата сграда и последващия строеж биха създали сериозни неудобства на живеещите, и работещите в зоната, свързани със шум, прахово замърсяване, блокиране на улици за години напред. При сегашната несигурна икономическа ситуация реализацията на подобни смели инвестиционни инициативи е много несигурна и би могла да се проточи допълнително. Това от своя страна създава предпоставка за пореден спрян голям строеж, което би се отразил много негативно на визията на най-представителната градска част.  

comment 0
visibility 2190
type-photo.svg
Мият улици " на карета" в "Средец", дезинфекция на подлези, спирки и контен

Мият улици " на карета" в "Средец", дезинфекция в другите райони (СНИМКИ)

  В различни столични квартали и през днешния ден продължава прилагането на мерките срещу разпространението на коронавируса. Обработени са  спирки, подлези, улични кошчета, контейнери за битови отпадъци, рискови места и подходи към центрове за временно настаняване. Това съобщават от Столичен инспекторат.   По график днес се мият улици в районите "Овча купел", "Сердика", "Връбница", "Подуяне", "Изгрев", "Банкя", "Младост", "Слатина" и "Илинден".   В "Средец" има миене  на улици " на карета". Заради това временно се затваря движението в различни участъци.     

comment 0
visibility 2091
От Средец променят мястото и датата на обществено обсъждане за Княжеската г

От Средец променят мястото и датата на обществено обсъждане за Княжеската градина

От кметството на район Средец - Столична община, промениха мястото и датата за заключителната дискусия по на общественото обсъждане на проект за „Схема за поставяне на преместваеми съоръжения за екстремни спортове“ в УПИ I–за градина, подземни гаражи, подземно строителство и КОО, кв. 3, "Княжеска градина". Дискусията ще бъде на 6 август 2020 г., четвъртък, от 18.00ч. в Образцово Народно читалище „Антон Страшимиров“, Кино Влайкова на ул. "Цар Иван Асен II" № 11 . Промяната се налага заради инструкцията на Министерство на здравеопазването във връзка с епидемичната обстановка от COVID-19. Заключителната дискусия да се проведе при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, въведени от Министъра на здравеопазването и Кмета на Столична община.

comment 0
visibility 2153
Започна миенето на улици в столичния район "Средец"

Започна миенето на улици в столичния район "Средец"

Стартира миенето на улици в район "Средец" - Столична община. Чистенето започна вчера и ще продължи до 26 юли т. г. То се извършва по схема "миене на карета" и се прави временното им затваряне за движение. Живеещите са предупредени и на входовете на кооперациите са поставени информационни листовки. Целта е автомобилите да бъдат преместени в деня на миенето на съответната улица. Ако някой е пропуснал, колата му ще бъде принудително преместена с паяк на съседна улица, но без да се глобяват. Собственици, които не си откриват автомобилите на оставеното място могат да звънят на тел. 0700 13 233. Графикът къде е кога ще се мият улиците в "Средец" е публикуван на сайта на Столичен инспекторат и в районните администрации, както и в Оперативния център на тел. 987 5555. От Столичен инспекторат извършват контрол за качеството на измитите улици.Вчера бяха измити улиците в карето между бул. Витоша, бул. П. Евтимий, ул. Солунска, ул. Хан Крум. Днес се мият ул. Хан Крум, бул. П. Евтимий, ул. Ангел Кънчев, ул. Солунска, ул. Граф Игнатиев, зъбчето и бул. Витоша, ул. Солунска, ул. Граф Игнатиев, ул. Алабин. Утре на 17 юли ще бъдат чистени бул. Витоша, ул. Леге, бул. Цар Освободител, ул. Алабин, бул. Княз Дондуков и ул. Граф Игнатиев,ул. Леге, ул. Дякон Игнатий, бул. Цар Освободител. Почистващата фирма в район "Средец", която извършва и миенето е  Консорциум Титан София център 1.

comment 0
visibility 1978
От "Средец" канят граждани и бизнес на обществено обсъждане на инициативата

Граждани и бизнес от "Средец" канени на обществено обсъждане за "Зелени улици"

Администрацията на район "Средец" кани граждани и бизнес на обществено обсъждане на инициативата "Зелени улици". Проектът планира да се направят пешеходни зони всеки петък от 19.30 часа до 18.00 часа на всяка неделя до 22 септември. Поканата е отправена към хората, които работят или живеят на ул. "Цар Иван Шишман" (от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Юрий Венелин") и ул. "Иван Вазов" (от ул. "6-ти септември" до ул. "Кузман Шапкарев").    Обсъждането ще бъде днес, от 17.30 часа във вътрешния двор на Столична община на ул. "Московска" 33. Ще присъстват общински съветници, представители на Столична община и на бизнеса.    

comment 0
visibility 1953
Общинските ясли и детските кухни в София ще работят и през август

Общинските ясли и детските кухни в София ще работят и през август

Общинските детски ясли и кухните за най-малките в София няма да спират работа и през август. Това се прави и заради голяма част от родителите, които нямат възможността да ползват отпуск през летните месеци.   Това съобщават в социалната мрежа от администрацията на "Средец".      

Район Средец

Територия на район Средец

Район Средец се простира на 300 ха. Площ. Намира се в централната градска част и граничи с районите Оборище, Триадица, Изгрев, Възраждане, Лозенец и Слатина.

Район Средец се пресича от главни столични пътни артерии. Населението наброява 72 461 души.

Район Средец

История на район Средец

През 1879 г. за пръв път е направен градоустройствен план на София от С. Амадие, градски инженер, който е одобрен от княз Батенберг. Той преструктурира визията на града и до голяма степен обособява облика на настоящия район "Средец". За да се изгради новата българска столица са наети едни от най-изявените строители и архитекти за това време. Въпреки че Район "Средец" не заема голяма територия, той се явява реален административен, политически, културен, образователен, духовен, търговски, бизнес и спортен център на София. Няма да сбъркаме, ако кажем, че район Средец етуптящото сърце на София.

Район Средец наследява старата община Средец, която пък е наследила Лениски  районен народен съвет, а преди това Сталински  районен народен съвет. Администрациите на всички тези структури са обитавали настоящото кметство на район Средец – на „Леге“ 6.

Район Средец като културен център на столицата

Тъй като район Средец се намира в центъра на столицата, логично е и редица културни институции да са разположени на негова територия. В район Средец се намират едни от най-големите и авторитетни театри не само в столицата, но и в страната. Тук е Народният театър „Иван Вазов“. За негова рождена година се счита 1904 г. Великолепната му сграда е паметник на културата от национално значение. Проектирана е от виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Район Средец Театър Българска армия

На територията на район Средец е разположен и друг голям и авторитетен театър, а именно Театър „Българска армия“. Театърът е не само в предлите на район Средец, но и в центъра на столицата. Сградата е издигната през 1936 г. за нуждите на кино „Роял“. Театърът пък е създаден през 1950 г.

В район Средец функционира и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Започва да работи през 1956 г. В трупата на театъра работят звездите на театъра и киното в България: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други.

В район Средец се намират и Столичния куклен театър, открит асцена „Сълза и смях“, Учебен драматичен театър НАТФИЗ и Учебен куклен театър НАТФИЗ.

В район Средец са разположени и едни от най-старите и впечатляващи храмове в София. Ротондата или храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ на практика е един от първите християнески храмове в света. Той е напълно запазен, датира от Римската империя. Стенописите в храма са уникални, някои от тях са на почти 1600 години.

Катедралният храм „Св. Неделя“ също е в район Средец. Храмът, заедно с прилежащия му площад са впечатляващ гледка. Църквата е втора по големина след храм „Александър Невски“. Историята помни кървавия атенатат в църкават през 1925 г, когато при взрив била разрушена голяма част от църквата, ранени били 500 души, а 193 загинали.

В район Средец се намира и Руската църкава или храм „Свети Николай Чудотворец“, храм „Свети Седмочисленици“ и църква „Свети Николай Мирликийски“.

Културни и архитектурни паметници в район Средец

В пределите на район Средец са разположени ценни паметници на архителтурата и клтурата в столицата. Това са емблематичният  Орлов мост, сградата на БАН, паметникът на Цар освободител, сградата на Народното събрание, Мавзолеят – гробница на Княз Александър I и сградата на Централният военен клуб.

Район Средец Централният военен клуб

В район Средец се намират и къщите-музеи на няколко велики бълагри – Иван Вазов, Пеьо Яворов, Петко и Пенчов Славейкови, Никола Вапцаров. Район Средец няма да е същия, ако в него не беше разположен и Националния археологически музей.

В район Средец са разположени и редица държавни институции. Както вече споменахме, тук се намира Народното събрание, Президентството, много от държавните министерства.

Район Средец Софийски университет Св. Климент Охридски

Образователни институции в район Средец

На територията на район Средец е разположен първият български университет Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е основан през 1888 г. Братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват средства за построяването на централното крило на сградата.

В район Средец се намира и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Това е първият бълагрски университет за сценични и екранни изкуства. Създава се през 1948 г.

Паркове и градини в район Средец

Емблематичната столична Борисова градина е в пределите на район Средец. Тя е любимо място за раходки и отдих на стотици столичани.  Администрацията на район Средец полага грижи мястото да бъде приятно и удобно за гражданите.

Район Средец градинка Кристал

Известната градинка „Кристал“ също е на територията на район Средец. В рамките на район Средец е разположена и Княжеската градина. Администрацията на район Средец осъществила мечтата на много собственици на кучета създавайки в градината първата площадка за разходки на домашни любимци в столицата.

В район Средец е разположен най-старият парк в столицата – Градската градина. Около нея са разположени много важни паметници на културата, обособяваши заедно с парка прекрасен център на столицата.

Район Средец Столична библиотека

Читалища и библиотеки в район Средец

В район Средец се намира известното Народно читалище Славянска беседа. То е основано през 1880 г. и на практика е най-старото читалище в столицата.

Столична библиотека е разположена на територията на район Средец. Общински театър „Възраждане“ използва част от централната сграда на библиотеката. Столична библиотека в район Средец започва да функционира през  1928 г.

В пределите на район Средец се намира и Централната библиотека на БАН, която е създадена през 1869 г.

Центраната армейска библиотела също се намира в район Средец. Тя функционира към Централния военен клуб от 1948 г.

Разбира се, няма как да не споменем и за друга важна библиотека, разположена на територията на район Средец - Университетската библиотека при Софийския университет.

Тя работи като самостоятелно звено от Университета. Разполага с повече от 2 400 000 библиотечни единици, сред които много ценни стари и редки издания.

Район Средец Национален стадион Васил Левски

Спортни съоръжения в район Средец

В пределите на район Средец са разположени известни спортни съоръжения. Това са Национален стадион „Васил Левски”, стадион „Българска армия“ и „Спортна София 2000” ЕАД – „Борисова градина”.

От всичко написано до тук става ясно, че район Средец е реалното сърце на столицата. В него са съсредоточени повечето държавни институции, както и заблежителностите на София.

Територия на район Средец

История на район Средец

Район Средец като културен център на столицата

Културни и архитектурни паметници в район Средец

Образователни институции в район Средец

Паркове и градини в район Средец

Читалища и библиотеки в район Средец

Спортни съоръжения в район Средец

Прочетете още