Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
  • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1330
type-photo.svg
чешма

Чешмата в градинката на Народния театър вече работи (СНИМКИ)

Чешмата в градинката на Народния театър "Иван Вазов" вече работи както трябва. Сложени са нови чучури, съобщават от район "Средец". Граждани се оплакаха пред медиите преди дни,че водата излиза само от един от трите чучура. Екипите се ангажират да проверят в какво състояние са и останалите обществени чешми на територията на района. От "Средец" напомнят на столичани, че съоръженията са на всички нас и е добре да няма вандалски прояви. За да ги ползаме по-дълго време. Както Столица.bg съобщи според данни на Столична община 1/5 от обществените чешми в центъра на София не работят. Голяма част от тях са в доста окаяно състояние и не са ремонтирани от дълго време. А под някои чешми няма канализация и това е една от причините те да не функционират.    

comment 0
visibility 2037
Нотариата

Ремонтират сградата на Софийския нотариат

Ремонтирана ще бъде сградата на бившия Софийски нотариат, намираща се на бул. "Патриарх Евтимий". От години сградата се руши, а фасадата ѝ е цялата в драсканици. В момента сградата е собственост на Антикорупционната комисия. След основния ремонт в нея ще се премести КПКОНПИ. Обновяването ще струва близо 3 млн. лв., като средствата вече са заделени от бюджета, съобщава trafficnews. Обекта ще бъде изпълнен от "Реставрация" ЕАД, която е наследник на дирекция "Изпълнение" на Националния институт за паметници на културата. Срокът за обновяване е 369 календарни дни. Бившия Софийски нотариат се намира на бул. "Патриарх Евтимий" № 2 и е с обща площ от 2181 кв.м. на 3 етажа. Сградата е построена през 1889 г. В нея до преди няколко години се помещаваше Софийския районен съд.Вече няколко пъти от районната общината изпращат писма и настояват Антикорупционната комисия да извърши спешен ремонт. Според кмета на район "Средец" Мария Ачкова, в общината има десетки сигнали от граждани относно състоянието на сградата.

comment 0
visibility 1071
Паднал таван на подлеза на ММС

Фирмата ще си отремонтира падналия таван на подлеза на "Гурко"

Фирма ЕТ Ремо Николай Тошев ще си отремонтира падналия таван в подлеза на ул. "Гурко" и бул. "Левски", научи Столица.bg. Ремонтът бе извършен от район Средец и струва малко над 140 000 лв. По-рано днес таванът на подлеза падна и за щастие не еимало минаващи хора и няма пострадали. Гаранцията на ремонта е 10 години, пише в договора между район Средец и изпълнителя. Ремонтът на подлеза издържа около година. От район Средец светкавично са реагирали на подадения сигнал и са уведомили  ЕТ Ремо Николай Тошев. От фирмата веднага са пристигнали, направили са оглед и започват работа по възстановяването на тавана. Засега няма информация, че случилото се е в резултат на некачествено изпълнение. Голяма е вероятността падането на тавана да е заради конструктивни проблеми на съоръжението и на пътя над него. Ако не е поставена хидроизолация при ремонта на бул. Левски и след валежите през последните месеци може да са причина за падането на тавана, коментираха специалисти.   

Реклама
comment 0
visibility 1378
Тоалетна в Седмочислениците

Дават под наем градската тоалетна на "Седмочислениците"

Градската тоалетна в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" ще се отдаде под наем за стопанисване, научи Столица.bg. Обектът бе изцяло ремонтиран и обновен заедно с реконструкцията на ул. Граф Игнатиев и цялата Зона, но се води самостоятелен обект. След цялостното ремонтиране тя остана за управление в район Средец.  От там са пуснали предложение до Столична община за обявяване на конкурс по ЗОП за отдаване под наем. Все още няма отговор, но предложението трябва да се съгласува и с НАГ, научи Столица.bg. Ако процедурата мине бързо гражданите ще имат удобството да ползват тоалетна в градинката. Оказва се, че тя е единствената тоалетна в зоната. Другите възможности са в близките заведения. Тоалетната на Седмочислениците е от малкото, които са останали общински. Преди 15 години имаше масово разпродаване на общински тоалетни и бизнесмени си напазаруваха заради ниските цени на общинските терени. Така в днешно време един от сеирозните проблеми на жители и гости на столицата е липсващи тоалетни. В паркове и публични пространства в София масово са поставени ужасно смърдящи и нехигиенични химически тоалетни.

comment 0
visibility 900
Борисова градина

Над 200 становища за 24 часа получени в "Средец" за ПУП-а на Борисовата

Над 200 становища за последните 24 часа са получени в администрацията на район "Средец" относно проекта за ПУП на Борисовата градина. През първите дни от обявяване на процедурата в общината са получени общо 20 мнения. Сериозният брой становища създава трудност при обработката на документите и довежда до забавяне, съобщават от района в социалната мрежа. Дискусията за ПУП на Борисовата градина ще се проведе 26.06.2019 г. от 17:30 ч в сградата на УАСГ, гр. София, бул. „Христо Смирненски“ № 1, аудитория 230. Всеки, които има интерес към темата, може да присъства.    

comment 0
visibility 988
паркинг

Няма да правят 7-етажен паркинг в двора на Полиграфическия комбинат

В двора на Полиграфическия комбинат на "Цариградско шосе" няма да се прави паркинг на 7 етажа. Това обясниха на страницата си в социалната мрежа от администрацията на район "Средец". Те правят уточнението, защото няколко седмици при тях са постъпвали питания дали е вярно, че в двора на солидната сграда ще почне крупен строеж на паркинг. Ето и част от официалното съобщение на администрацията: "Обръщаме внимание, че в момента в района има документация и е направено съобщение за: ПОДОБЕКТ ЗА ДОВЪРШВАНЕ на преустройство на съществуваща сграда-Депо в подземен гараж и надземен паркинг /сграда с идентификатор 68134.108.239.8/“ Инвестиционното намерение на настоящето съобщаване предвижда реконструкция на съществуващото подземно депо и наземната площ разположена над него в паркинг за около 62 бр. автомобила. От приложената от възложителите документация става ясно, че настоящото намерение не третира изграждане на многоетажен надземен паркинг".

comment 0
visibility 1435
Ремонтирана къща

Собственици ремонтираха старинна сграда на "Раковски" 167

Къщата на ул. Раковски 167 в столицата вече е с чисто нова фасада и перфектна визия. Сградата е ремонтирана от собствениците, които доскоро били студенти. Те бяха похвалени от зам.-кмета по култура доц. д-р Тодор Чобанов в социалната мрежа. Още през есента на 2018 г. имаше сигнали, че сградата се руши и от нея падат отломки от мазилката. Особено фрапиращо бе положението в подпокривното пространство, около терасата и входа на сградата. Падащите парчета застрашаваха минаващите по тротоара граждани. От районното кметство Средец" също е имало предписание за ремонт. Собствениците, въпреки закъснението изпълнили препоръките и отговорно подходили към проблема. Сега сградата на ул. Раковски 167, която има архитектурна стойност изглежда красиво и приквлекателно, и е напълно безопасна за гражданите. За първи път тази година Столична община пусна програма "Културно наследство" с бюдеж от 300 000 лв. С нея ще се подпомагат собственици на сгради - паметници на културата да бъдат ремонтирани. Общината не дава пари, а експерти на НАГ изготвят цялата проектна документация за възстановяване и ремонт. В аварийно състояние е къщата на Гешов, за която не е ясно, каква ще е съдбата й, след като имало проект да стане хотел, но да се запази фасадната стена.

comment 0
visibility 907
площадка нова

Уроци по стрийт фитнес откриха реновирана спортна площадка (СНИМКИ)

Консултации по хранене и уроци по стрийт фитнес откриха реновираната спортна площадка в Княжеската градина в район "Средец". Инструктори по фитнес показаха на хората как да ползват различните уреди, поговориха си с тях кои храни трябва да бъдат избягвани и на кои да се наблегне. Настилките на площадката са сменени, част от уредите са ремонтирани, други са подменени с нови.Новият вид на мястото за спорт става възможен с финансовата подкрепа на "Нестле България". От администрацията на района призоваха хората да пазят новата площадка по-дълго цяла, защото разрушаването й ще вреди на добрата физическа форма не само на децата, но и на техните родители.

comment 0
visibility 1123
Борисовата градина

Представят новия устройствен план за Борисовата градина

Новия устройствен план на Борисовата градина ще бъде представен пред гражданите на 5 юни. Проекта ще бъде показан в  Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в аудитория 230. Той ще бъде на разположение на всички заинтересовани и в сградата администрацията на район ''Средец'', а също и онлайн на сайта на общината. След като бъде представен, всеки ще може да изкаже своите писмени мнения, становища или предложения до 19 юни онлайн на kr.yarichkov@sredec-sofia.org. След тази датата предложения няма да се разглеждат. На 26 юни ще бъде проведена и заключителна дискусия отново в УСАГ. Плана за най-голямата зелена площ в столицата стана готов преди няколко дни и включва изключително много промени и  ново въведения

comment 0
visibility 922
площадка

Нова спортна площадка откриват в Княжевската градина

Хората, които живеят около Княжевската градина в столицата, вече ще могат са спортуват на открито. На 29 май от 10 часа ще бъде открита нова спортна площадка по проекта "Мотивация, трениране, хранене", съобщават от администрацията на район "Средец". Мястото за добра физическа форма е реализирано по програмата за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община.Уредите, които са монтирани, могат да се ползват както от деца, така и от възрастни.

comment 0
visibility 3847
юбилей

Първа Софийска девическа гимназия стана на 140 години

Една от емблематичните столични гимназии, започнала пътя си като Първа Софийска девическа гимназия, навършва 140 години. Става дума за столичното 7 СУ "Свети Седмочисленици" съобщава БНТ. Първа девическа гимназия е създадена през 1879 година в София по инициатива на проф. Марин Дринов. Тогава тя се е намирала в къщата на Осман Нури паша. После се премества в къща на улиците "Алабин" и "Леге". Сегашната сграда е от 1932 година. Проектирана е от Мара Захариева, също възпитаничка на гимназията. И една от първите жени архитекти в България. Спокойно може да се каже, че елитът на България е учил в тази гимназия. Преподаватели са били Панайот Пипков, Иржи Прошек, Николай Павлович, Екатерина Каравелова, Мара Белчева. А учениците- цяло съзвездие родни интелектуалци като Яна Язова, Фани Попова-Мутафова, Блага Димитрова, Вера Мутафчиева, Христина Морфова, Стоянка Мутафова и Татяна Лолова. През годините училището е предлагало най-доброто класическо образование у нас.

comment 0
visibility 5098
127-мо СОУ "Иван Денкоглу"

127 СУ първото училище в София става на 180 години

Първото училище в столицата - 127 СУ „Иван Николаевич Денкоглу” днес отбелязва 180 години. То е било опожарено няколко до основи няколко път, след което намира своето място в самия център на София. През втората световна война в двора му падат бомби, то обаче остава непокътнато. Основано е преди цели 180 години от възрожденеца Иван Николаевич Денкоглу. В момента най-старото софийско школо има най-младия директор, който е само на 28 години. Именно от това училище тръгват много известни българи като Елисавета Багряна, Богдана Карадочева и Тити Папазов. В училището днес имаше празник, който премина под формата новинарска емисия, а възпитаниците му влязоха в ролята на водещи и репортери.

comment 0
visibility 1220
Гранд хотел България

Започва реконструкция на хотел България, възражения до края на май

Емблематичният за София хотел България ще бъде реставриран и реконструиран, става ясно от внесеното инвестиционно намерение в район Средец. До края на месеца, до 30 май т. г. граждани и организации могат да пускат становища, мнения и възражения за предстоящото обновяване на комплекса и реконструкцията на съществуващата сграда. Подробности около проекта са публикувани на официалния сайт на район Средец. Според проекта ще има ново строителство на пететажна сграда откъм ул. Аксаков. Хотелът се намира на бул. Цар Освободител 4 и е собственост на "Софсток Инвест" ЕООД. Сградата е строена през 1934 - 1937 г.

comment 0
visibility 752
Собственици ремонтират опасната сграда на ул. Раковски 167

Собственици започнаха ремонт на опасна сграда на "Раковски" 167

Собствениците на стара сграда на ул. Раковски 167 започнаха ремонт, видя Столица.bg. Къщата, която е срещу централата на СДС има архитектурна стойност. От районната община Средец са направили предписание повече от година, но важното е, че собствениците вече са започнали обновяване на фасадата. През февруари от терасата над входа падаха отломки и застрашаваха минаващите по тротоара граждани.В момента от покрива са пуснати предпазни мрежи и се работи по фасадата и терасата.  Сградата бе в окаяно състояние повече от година, но след сигнали на граждани и публикации в медиите сега тя се ремонтира. Друга стара сграда с архитектурна стойност в центъра на София също трябва да се ремонтира. Това е кооперацията на бул. Христо Ботев 72 в район Възраждане. Преди месеци от нея също паднаха големи парчета и беше застрашено движението по булеварда, както и граждани. Там наследниците са над 20, а в сградата се помещават офиси. Изготвеният проект за реконструкция се оказа, че не отговаря на изискванията на ЗУТ.  Най-вероятно това на бул. Христо Ботев 72 ще е първата сграда, която ще бъде ремонтирана по създадения от Столична община фонд с 300 000 лв. за подпомагане на обновяването и възстановяването на сгради, които са архитектурни паметници.  Според програмата пари няма да се дават на собствениците, а ще се изготвят проекти от екип специалисти на НАГ на Столична община. Столица.bg научи, че архитекти вече работят по проекта за обновяване на сградата на бул. Христо Ботев 72.

comment 0
visibility 712
Рязане на дървета

Започна резитбата на дървета в кв. ''Яворов''

Стартира обезопасяващата резитба на дърветата в района на в кв. Яворов. По план е предвидено да бъдат обработени близо 20 дървета, съобщават от район ''Средец''.  Експерти направиха и оглед на дърветата, като бе установено лошо състояние на 8 боря. Те ще бъда премахнати изцяло. Премахнати 6 броя джанки пред блок 76 и 77, както и кестен и акация пред бл 6. От общината напомнят, че гражданите също могат да подават сигнали за опасни дървета.

Район Средец

Територия на район Средец

Район Средец се простира на 300 ха. Площ. Намира се в централната градска част и граничи с районите Оборище, Триадица, Изгрев, Възраждане, Лозенец и Слатина.

Район Средец се пресича от главни столични пътни артерии. Населението наброява 72 461 души.

Район Средец

История на район Средец

През 1879 г. за пръв път е направен градоустройствен план на София от С. Амадие, градски инженер, който е одобрен от княз Батенберг. Той преструктурира визията на града и до голяма степен обособява облика на настоящия район "Средец". За да се изгради новата българска столица са наети едни от най-изявените строители и архитекти за това време. Въпреки че Район "Средец" не заема голяма територия, той се явява реален административен, политически, културен, образователен, духовен, търговски, бизнес и спортен център на София. Няма да сбъркаме, ако кажем, че район Средец етуптящото сърце на София.

Район Средец наследява старата община Средец, която пък е наследила Лениски  районен народен съвет, а преди това Сталински  районен народен съвет. Администрациите на всички тези структури са обитавали настоящото кметство на район Средец – на „Леге“ 6.

Район Средец като културен център на столицата

Тъй като район Средец се намира в центъра на столицата, логично е и редица културни институции да са разположени на негова територия. В район Средец се намират едни от най-големите и авторитетни театри не само в столицата, но и в страната. Тук е Народният театър „Иван Вазов“. За негова рождена година се счита 1904 г. Великолепната му сграда е паметник на културата от национално значение. Проектирана е от виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Район Средец Театър Българска армия

На територията на район Средец е разположен и друг голям и авторитетен театър, а именно Театър „Българска армия“. Театърът е не само в предлите на район Средец, но и в центъра на столицата. Сградата е издигната през 1936 г. за нуждите на кино „Роял“. Театърът пък е създаден през 1950 г.

В район Средец функционира и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Започва да работи през 1956 г. В трупата на театъра работят звездите на театъра и киното в България: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други.

В район Средец се намират и Столичния куклен театър, открит асцена „Сълза и смях“, Учебен драматичен театър НАТФИЗ и Учебен куклен театър НАТФИЗ.

В район Средец са разположени и едни от най-старите и впечатляващи храмове в София. Ротондата или храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ на практика е един от първите християнески храмове в света. Той е напълно запазен, датира от Римската империя. Стенописите в храма са уникални, някои от тях са на почти 1600 години.

Катедралният храм „Св. Неделя“ също е в район Средец. Храмът, заедно с прилежащия му площад са впечатляващ гледка. Църквата е втора по големина след храм „Александър Невски“. Историята помни кървавия атенатат в църкават през 1925 г, когато при взрив била разрушена голяма част от църквата, ранени били 500 души, а 193 загинали.

В район Средец се намира и Руската църкава или храм „Свети Николай Чудотворец“, храм „Свети Седмочисленици“ и църква „Свети Николай Мирликийски“.

Културни и архитектурни паметници в район Средец

В пределите на район Средец са разположени ценни паметници на архителтурата и клтурата в столицата. Това са емблематичният  Орлов мост, сградата на БАН, паметникът на Цар освободител, сградата на Народното събрание, Мавзолеят – гробница на Княз Александър I и сградата на Централният военен клуб.

Район Средец Централният военен клуб

В район Средец се намират и къщите-музеи на няколко велики бълагри – Иван Вазов, Пеьо Яворов, Петко и Пенчов Славейкови, Никола Вапцаров. Район Средец няма да е същия, ако в него не беше разположен и Националния археологически музей.

В район Средец са разположени и редица държавни институции. Както вече споменахме, тук се намира Народното събрание, Президентството, много от държавните министерства.

Район Средец Софийски университет Св. Климент Охридски

Образователни институции в район Средец

На територията на район Средец е разположен първият български университет Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е основан през 1888 г. Братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват средства за построяването на централното крило на сградата.

В район Средец се намира и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Това е първият бълагрски университет за сценични и екранни изкуства. Създава се през 1948 г.

Паркове и градини в район Средец

Емблематичната столична Борисова градина е в пределите на район Средец. Тя е любимо място за раходки и отдих на стотици столичани.  Администрацията на район Средец полага грижи мястото да бъде приятно и удобно за гражданите.

Район Средец градинка Кристал

Известната градинка „Кристал“ също е на територията на район Средец. В рамките на район Средец е разположена и Княжеската градина. Администрацията на район Средец осъществила мечтата на много собственици на кучета създавайки в градината първата площадка за разходки на домашни любимци в столицата.

В район Средец е разположен най-старият парк в столицата – Градската градина. Около нея са разположени много важни паметници на културата, обособяваши заедно с парка прекрасен център на столицата.

Район Средец Столична библиотека

Читалища и библиотеки в район Средец

В район Средец се намира известното Народно читалище Славянска беседа. То е основано през 1880 г. и на практика е най-старото читалище в столицата.

Столична библиотека е разположена на територията на район Средец. Общински театър „Възраждане“ използва част от централната сграда на библиотеката. Столична библиотека в район Средец започва да функционира през  1928 г.

В пределите на район Средец се намира и Централната библиотека на БАН, която е създадена през 1869 г.

Центраната армейска библиотела също се намира в район Средец. Тя функционира към Централния военен клуб от 1948 г.

Разбира се, няма как да не споменем и за друга важна библиотека, разположена на територията на район Средец - Университетската библиотека при Софийския университет.

Тя работи като самостоятелно звено от Университета. Разполага с повече от 2 400 000 библиотечни единици, сред които много ценни стари и редки издания.

Район Средец Национален стадион Васил Левски

Спортни съоръжения в район Средец

В пределите на район Средец са разположени известни спортни съоръжения. Това са Национален стадион „Васил Левски”, стадион „Българска армия“ и „Спортна София 2000” ЕАД – „Борисова градина”.

От всичко написано до тук става ясно, че район Средец е реалното сърце на столицата. В него са съсредоточени повечето държавни институции, както и заблежителностите на София.

Територия на район Средец

История на район Средец

Район Средец като културен център на столицата

Културни и архитектурни паметници в район Средец

Образователни институции в район Средец

Паркове и градини в район Средец

Читалища и библиотеки в район Средец

Спортни съоръжения в район Средец

Прочетете още