Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1622
-

Ще има ли детска градина на мястото на опожарената сграда на ул. "Иван Асен II"

Проектирането и изграждането на детска градина на столичната ул. Цар Иван Асен II № 91 в район Средец се оказа дълга, продължителна и неблагодарна работа. Притеснени граждани отправиха критики към районния кмет Трайчо Трайков за това, че на обекта рядко се виждат работници, изгорелият покрив все още не е възстановен и това компрометира вътрешността на цялата сграда. СОС гласува сградата на ул. "Цар Иван Асен II" да стане детска градинаПо думите на кмета Трайчо Трайков, идейният проект за възстановяването и реконструкцията на сградата е приет, изготвя се техническият, а междувременно се възстановява изгорелият покрив, вече е излята бетонната рамка. Допълнително е изработена стоманената конструкция, която ще се монтира. Проектът предвижда изцяло нова вертикална планировка, като ще бъдат изградени нови покив и междуетажни плочи, защото сегашните са гредоред. "Започнахме от етап "държавна сграда, подготвена за приватизация", за да стигнем до където сме. Това въобще не е типичен случай и се случи с изключителните усилия на шепа хора", обясни още Трайков, като подчерта, че административните процедури наистина отнемат време. Все пак, работата по проекта напредва и детска градина ще има, сигурен е той.  

comment 0
visibility 1013
Отново пръскат срещу кърлежи в Средец

Отново пръскат срещу кърлежи в Средец

Обработка срещу кърлежи ще се извърши днес и утре – 20 и 21 юни, на общински зелени площи в столичния район "Средец". Ако метеорологичните условия позволят, ще бъдат напръскани паркове, градини и междублокови пространства. Обработката ще се извършва рано сутрин. Третираните терени ще се обозначават предварително с табели за вида обработка – използвания препарат, карантинен период, фирмата изпълнител и телефон за контакт. Контролните дейности се извършват от Столичната РЗИ, районните администрации и дирекция „Зелена система“ на Столична община.

comment 0
visibility 1013
Ремонт затруднява движението по столичната ул. "Проф. Ф. Нансен"

Ремонт затруднява движението по столичната ул. "Проф. Ф. Нансен"

Заради етап II от реконструкцията на уличен канал по столичната ул. "Проф. Ф. Нансен", в отсечката между ул. "Л. Каравелов“ до ул. „Петър Берон“, ще бъде затруднено движението и паркирането на превозни средства в посочения участък. Дейностите ще стартират от 1 юли, съобщават от „Софийска вода“. Строително-монтажните работи ще бъдат извършвани в продължение на 52 работни дни. „Реконструкцията се налага поради констатирани структурни проблеми – сериозни счупвания на канала и опасност от срутване. Съществуващият канал се намира в тротоара“, посочват от администрацията на столичния район „Средец“. Проектът предвижда новият канал да се изгради в улицата.

Реклама
comment 0
visibility 1908
-

Монтираха пейки в градинката пред хотел Рила

Ремонтът на градинката пред емблематичният хотел "Рила" в столицата приключва. След реконструкцията на алеите и тротоарите в градинката бяха монтирани и нови пейки, съобщи кметът на "Средец" Трайчо Трайков. В градинката бяха засадени и нови растения. Най-сетне тя придоби вид на място за отдих в центъра на столицата. Засега водното огледало се пълни само с дъждовна вода, но проектирането за възстановяването му напредва, отбеляза още Трайков. Продължава ремонтът на градинката пред столичния хотел "Рила" Трайков съобщи още, че Столичният общински съвет е взел решение да отмени схемата за разполагане на преместваеми обекти в пространството пред Народния театър "Иван Вазов" в Градската градина. "Преди около две години, по инициатива на район Средец заведението на това място беше физически демонтирано, тъй като не отговаряше на нищо. Но процедурата не беше никак проста, нито кратка", припомня районният кмет. След отмяната на разрешението да се разполагат маси и търговски обекти, пространството пред театъра ще е отново свободно за преминаване. "Разполагането на търговски съоръжения (заведение с маси за консумация на открито) в непосредствена близост до сградата на Народния театър, представляваща паметник на културата с национално значение, определя мястото, посочено в схемата, като неподходящо за разполагането му, тъй като безспорно загрозява облика на заобикалящата сградата среда", се отбелязва в доклада, вносител на който е главният архитект на София Здравко Здравков.

comment 0
visibility 4002
Отварят къщата музей на Васил Левски в София преди рождения ден на Апостола

Отварят къщата музей на Васил Левски в София преди рождения ден на Апостола

Продължава работата по консервацията и реставрацията на къщата музей „Васил Левски“ в София. Очаква се дейностите да приключат до средата на месец юли, съобщават от администрацията на район „Сердика“. „След дългогодишни усилия от страна на районната администрация, насочени към съхраняването и възстановяването на къщата, тази година ще имаме възможност да отбележим годишнината от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски, в реставрираната и обновена къща музей, за да може да отдадем заслужената почит пред делото му“, казват от район „Сердика“. Сградата в кв. „Бенковски“ е със статут на недвижима културна ценност, с категория „местно значение“. След приключване на строително-ремонтните дейности къщата ще се превърне в единствения действащ музей на Васил Левски в София, отворен за посетители.

comment 0
visibility 1335
Студентка от Софийския университет стана кмет на „Средец“ за ден

Студентка от Софийския университет стана кмет на „Средец“ за ден

Третокурсничката от СУ „Св. Климент Охридски“ Кристина Петрова беше кмет на столичния район „Средец“ за един ден. Тя получи тази възможност, след като написа най-хубавото есе в конкурса на Геолого-географски факултет на тема местна власт. Кристина Петрова се срещна с кмета на „Средец“ Трайчо Трайков, който и разказа за отговорностите и предизвикателствата в своята работа. Двамата разгледаха и интересен документ – отчетът на Столична община от 1937 г., където е описано и нарисувано как се редят павета, така че направеното да е здраво и красиво. „В края на деня Кристина сподели, че е впечатлена от всичко, което правим, но и че е удивена от това колко сложно понякога се случват прости неща. Не мога да съм по-съгласен с нея по този въпрос и знам как може да се промени.“, коментира след срещата кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

comment 0
visibility 1475
-

С поезия и музика откриха обновения площад "Вацлав Хавел"

С малко събитие, музика и поезия беше открит вчера, 5 юни, новият столичен площад "Вацлав Хавел". "Преди три години това беше просто безименно място, на което се събираха три улици, имаше автобусна спирка с разкъртени плочки около нея и един разкошен ясен", припомни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. Той припомни и работата, свършена от районната администрация, за да се стигне до преобразуването на пространството в площад. "Процедирахме градоустройствени промени, така че пространството да получи статут на площад; внесохме в Столичния общински съвет доклад с предложение за именуване на площада и получихме единодушна подкрепа от всички органи и комисии; възложихме изготвянето на проект, обсъдихме с хора от кръга на Вацлав Хавел; съгласувахме с паметниците и министерството на културата; получихме от Столична община средства за изпълнението на проекта. Работите по това малко градско пространство включваха много и много детайли - свързани с настилки, достъпност, електричество, осветление, пейки, табели, портове, препратки към Прага, оформяне на короната на дървото...", отбеляза районният кмет. Днес пространството е изцяло обновено и преустроено, видя Столица.bg. Актьорите Стефан Стоянов и Красен Ханджиев представиха пиесата 'Аудиенция' 1975, в памет на Алфред Радок, която е част от сборника "Ванекови пиеси" на Вацлав Хавел. Включиха се и музикантите Михаела Мартин и Пламен Мандажиев. В момента инициаторите на идеята от Sofia Discussion Forum организират събирането на средства за поставяне на синтеза "Сърце" - същия като в Прага, дело на чешкия скулптор проф. Гебауер - под дървото.

comment 0
visibility 5417
Поставиха парковата мебел в градинката на хотел Рила

Поставиха парковата мебел в градинката на хотел Рила (СНИМКИ)

Фонтан - водно огледало, отново ще има в емблематичната градинка на хотел Рила. Съоръжението се проектира и скоро ще започне реалното изграждане. То бе унищожено и на негово място имаше бар.  Напъните да остане питейно заведение бяха неуспешни пред кмета на Средец - Трайчо Трайков. Лично той се зае да възстанови китната градинка и да "нахрани" апетитите към имота в центъра на София и на 50 м от администрацията на район Средец и район Триадица. И получи подкрепата на Столична община за финансиране. Градинката вече е възстановена и от вчера има паркова мебел. Първи новите пейките тестваха Трайчо Трайков и зам.-кметът по екология на Столична община Десислава Билева. Сред цветните алеи, дървета и нова храстовидна растителност те инспектираха ремонта на градинката.  Водното огледало се проектира, обяви Трайков. Заслуга за спасяването на градинка има и Десислава Билева, както и на още десетки из цяла София. Именно тя успя да спаси европейските пари, предназначени за възстановяване на историческата част в Борисовата градина, като ги насочи към гнов голям проект за обновяване на десетки междублокови пространства в кварталите и градинката пред хотел Рила, през годините превърната в кална точка. Иначе в центъра на София пак има зелена градинка с пейки, фонтан, цветя и осветление. Тестваме мостри на паркова мебел около водното огледало пред х-л Рила, което вече проектираме и също ще възстановим!

comment 0
visibility 1833
Откриват обновения площад "Вацлав Хавел" в София

Откриват обновения площад "Вацлав Хавел" в София

Обновеният площад "Вацлав Хавел" в София ще бъде официално открит на 5 юни – понеделник, от 18:30 ч., съобщават от администрацията на столичния район „Средец“. Събитието ще се проведе в партньорство със Софийски дискусионен форум.    Откриването ще е под надслов "Четем и пеем на обновения площад "Вацлав Хавел". В рецитала, който е част от артистичното събитие, ще вземат участие талантливите актьори Стефан Стоянов и Красен Ханджиев, които ще четат откъси от пиесата на чешкия писател и драматург Вацлав Хавел "Аудиенция". Музикалната програма, в която са включени песни на Стиви Уондър и Салваторе Филип, ще бъде представена от вокалистката Михаела Мартин и музиканта Пламен Мандаджиев.

comment 0
visibility 1527
Поетапно пускат чешмичките в столичния "Средец"

Поетапно пускат чешмичките в столичния "Средец"

12 обществени чешми отново ще потекат в столичния район Средец. Досега те са били зазимени, а от утре започва паетапното им пускане, научи Столица.bg.  Проработи чешмата на "Св. седмочисленици" В редакцията на Столица.bg се получиха сигнали, че отдавна не работи чешмичката в емблематичната градинка на църквата "Свети Седмочисленици". Там обаче за пореден път е откъртен чучура. Чешмичката бе ремонтирана и възстановена в автентичния й вид при обновяването на цялото парково пространство. От район Средец са поръчали същия чучур и щом го получат ще бъде ремонтирата и и пусната водата в градинката "Св. Седмочисленици". Дават под наем градската тоалетна на "Седмочислениците" Освен чешмите отново ще бликнат и тритие фонтана в района - на площад "Славейков", пред Народния театър и пред Президентството. От "Средец" отговарят само за този на пл. "Славейков", а за другите два от дирекция "Инженерна инфраструктура" на Столична община. Счупени казанчета в градската тоалетна на "Св. Седмочисленици" (СНИМКИ) С авария се оказа и една от малкото обществени тоалетни, също в градинката на "Св. Седмочисленици". Тя също бе ремонтирана и възстановена и отдадена под наем. "Има теч на вода и се отстранява. До дни тоалетната отново ще заработи", обещаха от район "Средец".

comment 0
visibility 4187
-

Куклен театър в Борисовата градина

Едва ли има българско дете, което да не знае приказката „Косе Босе”. От столичният район Средец обаче предлагат един нов поглед към героите на любимата приказка. На 1 юни от 17,30 часа на Лятната естрада в Борисовата градина децата ще могат да се насладят на спектакъл с кукли и живи актьори. При лошо време кукленото представление ще се състои в Столичния куклен театър - в салона на ул „Ген. Гурко“ №14. Драматизацията и режисурата на спектакъла са дело на Тодор Вълов, сценография - Стефка Кювлиева, музиката е на Елена Методиева. В спектакъла участват Ана-Мария Лалова, Ваня Камянска, Любомир Генчев, Мариан Рангелов. Комичното куклено-театрално представление e облечно в атрактивна визия, преплетена с хумор и динамична музика. Събитието е организирано от район "Средец" в партньорство със Столичния куклен театър.

comment 0
visibility 1262
„Фабрика за усмивки“ ще зарадва децата в Сердика

„Фабрика за усмивки“ ще зарадва децата в Сердика

Със забавна „Фабрика за усмивки“ най-малките жители на столичния район „Сердика“ ще отбележат Деня на детето – 1 юни. Събитието ще се състои на стадион „Бенковски“ от 11:00 ч., като през целия ден ще има безброй разнообразни дейности, съобщават от местната администрация. Инициативата се провежда за поредна година по инициатива на „Сдружение училищно настоятелство при 60. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Столична община – район „Сердика“. Програмата включва много изненади, спортни и щафетни игри, забавления, весели демонстрации, песни, танци, както и томбола с големи награди.

comment 0
visibility 1082
-

Ремонтираха астрономическата кула зад Военния клуб в София

Най сетне, след дълги години на разруха, беше ремонтирана Астрономическата кула в градинката зад Централния военен клуб в София. Новината съобщи кметът на район Средец Трайчо Трайков. Районният кмет благодари на Военния клуб и министерството на отбраната, които след дълги години на неглижиране най-сетне са взели мерки и са изпълнили предписанието на районната администрация. Обявената обществена поръчка за ремонтните дейности е на стойност 82 470,83 лв. без ДДС. За какво служи Жълтата кула зад Военния клуб в София? Кулата, която се беше превърнала в мрачна руина с неизвестно предназначение, сега може да се види в съвсем нова светлина. Проектът за ремонта ѝ включва както подмяна на външната врата, изкърпване на външната мазилка и полагане на силиконова мазилка върху армираща мрежа, така и изграждане на ново стълбище и монтаж на LED фасадни лентови осветители. Вътрешните ремонтни дейности включват частична шпакловка по компрометираните участъци, боядисване на стени и тавани, ремонт на електрическата инсталация, подмяна на ключове, контакти и осветителни тела, ремонт на купола и пускане на механизма, осигуряващ въртенето му.  

comment 0
visibility 1283
Общински сгради в Средец ще се трансформират в детски градини

Общински сгради в Средец ще се трансформират в детски градини

Сгради, в които се помещават общински и държавни служби, ще бъдат освободени, за да се превърнат в детски градини. Това заяви кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков в ефира на БНТ. Вече се работи по два такива проекта – единият е на ул. "Христо Белчев“, а другият – на ул. "Иван Асен". "В сградата на ул. „Хр. Белчев“ имаше пет общински и държавни служби. Успахме на всички да им намерим алтернативни помещения, да ги ремонтираме и да ги настаним. В момента тече проектирането и преустройството в детска градина. А на ул. "Иван Асен" имаше изоставена държавна сграда – къща със собствен парцел, за която разбрахме, че се мисли дали да не се приватизира. По моя инициатива, и със съдействието на областния управител, успяхме да организираме чрез решение на Общинския съвет да бъде предоставена на Столична община и там в момента се проектира преустройството", обясни Трайчо Трайков. По думите му най-голям е проблемът с недостига на датски градини в големите квартали като "Витоша" и "Лозенец". "Парадоксът обаче е, че най-много места за нови детски градини има там, където има най-малко нужда, например в "Люлин". Там може да бъдат построени и 10 градини, но няма достатъчно деца за тях", допълни Трайков.

comment 0
visibility 1641
-

Живеещите на "Шишман": Свикнахме улицата да е непрекъснато кална и разкопана

Как живеят хората от централната столична улица "Шишман" разказа пред БНР гражданка от квартала. "Като изключим ремонта, който тече трета пореда година, три пъти вече се копае. То е за кабели, то е за вода, то е за каквото се сетите. Паркоместата са намалени с голям процент, защото има за тротинетки, за колелета, има служебни абонаменти, които са страшно много". По думите на гражданката, пред училищата непрекъснато се паркира, деца се оставят и вземат, без да е обеопасено по никакъв начин. Всяка сутрин бутафорните колчета се местят, запушва се и движението по улицата и непрекъснато възникват конфликтни ситуации. Всеки спира където намери, допълни тя. Свикнахме улицата да е непрекъснато кална и разкопана, но за децата от училищата това не е добре, отбеляза тя. На цялата улица няма контейнери за смет, те са крайно недостатъчни и това също е проблем и за живеещите, и за преминаващите. Няма контейнери за разделно събиране, а тези за смесени битови отпадъци просто липсват, отбеляза гражданката. Жителката отбеляза, че според нея много може да се направи, за да бъде  животът в централната градска част по- лесен за гражданите. На първо място сред проблемите тя постави регулирането на движението и паркоместата, отводняването на улиците и подобряването на хигиената.  

Район Средец

Територия на район Средец

Район Средец се простира на 300 ха. Площ. Намира се в централната градска част и граничи с районите Оборище, Триадица, Изгрев, Възраждане, Лозенец и Слатина.

Район Средец се пресича от главни столични пътни артерии. Населението наброява 72 461 души.

Район Средец

История на район Средец

През 1879 г. за пръв път е направен градоустройствен план на София от С. Амадие, градски инженер, който е одобрен от княз Батенберг. Той преструктурира визията на града и до голяма степен обособява облика на настоящия район "Средец". За да се изгради новата българска столица са наети едни от най-изявените строители и архитекти за това време. Въпреки че Район "Средец" не заема голяма територия, той се явява реален административен, политически, културен, образователен, духовен, търговски, бизнес и спортен център на София. Няма да сбъркаме, ако кажем, че район Средец етуптящото сърце на София.

Район Средец наследява старата община Средец, която пък е наследила Лениски  районен народен съвет, а преди това Сталински  районен народен съвет. Администрациите на всички тези структури са обитавали настоящото кметство на район Средец – на „Леге“ 6.

Район Средец като културен център на столицата

Тъй като район Средец се намира в центъра на столицата, логично е и редица културни институции да са разположени на негова територия. В район Средец се намират едни от най-големите и авторитетни театри не само в столицата, но и в страната. Тук е Народният театър „Иван Вазов“. За негова рождена година се счита 1904 г. Великолепната му сграда е паметник на културата от национално значение. Проектирана е от виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Район Средец Театър Българска армия

На територията на район Средец е разположен и друг голям и авторитетен театър, а именно Театър „Българска армия“. Театърът е не само в предлите на район Средец, но и в центъра на столицата. Сградата е издигната през 1936 г. за нуждите на кино „Роял“. Театърът пък е създаден през 1950 г.

В район Средец функционира и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Започва да работи през 1956 г. В трупата на театъра работят звездите на театъра и киното в България: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други.

В район Средец се намират и Столичния куклен театър, открит асцена „Сълза и смях“, Учебен драматичен театър НАТФИЗ и Учебен куклен театър НАТФИЗ.

В район Средец са разположени и едни от най-старите и впечатляващи храмове в София. Ротондата или храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ на практика е един от първите християнески храмове в света. Той е напълно запазен, датира от Римската империя. Стенописите в храма са уникални, някои от тях са на почти 1600 години.

Катедралният храм „Св. Неделя“ също е в район Средец. Храмът, заедно с прилежащия му площад са впечатляващ гледка. Църквата е втора по големина след храм „Александър Невски“. Историята помни кървавия атенатат в църкават през 1925 г, когато при взрив била разрушена голяма част от църквата, ранени били 500 души, а 193 загинали.

В район Средец се намира и Руската църкава или храм „Свети Николай Чудотворец“, храм „Свети Седмочисленици“ и църква „Свети Николай Мирликийски“.

Културни и архитектурни паметници в район Средец

В пределите на район Средец са разположени ценни паметници на архителтурата и клтурата в столицата. Това са емблематичният  Орлов мост, сградата на БАН, паметникът на Цар освободител, сградата на Народното събрание, Мавзолеят – гробница на Княз Александър I и сградата на Централният военен клуб.

Район Средец Централният военен клуб

В район Средец се намират и къщите-музеи на няколко велики бълагри – Иван Вазов, Пеьо Яворов, Петко и Пенчов Славейкови, Никола Вапцаров. Район Средец няма да е същия, ако в него не беше разположен и Националния археологически музей.

В район Средец са разположени и редица държавни институции. Както вече споменахме, тук се намира Народното събрание, Президентството, много от държавните министерства.

Район Средец Софийски университет Св. Климент Охридски

Образователни институции в район Средец

На територията на район Средец е разположен първият български университет Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е основан през 1888 г. Братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват средства за построяването на централното крило на сградата.

В район Средец се намира и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Това е първият бълагрски университет за сценични и екранни изкуства. Създава се през 1948 г.

Паркове и градини в район Средец

Емблематичната столична Борисова градина е в пределите на район Средец. Тя е любимо място за раходки и отдих на стотици столичани.  Администрацията на район Средец полага грижи мястото да бъде приятно и удобно за гражданите.

Район Средец градинка Кристал

Известната градинка „Кристал“ също е на територията на район Средец. В рамките на район Средец е разположена и Княжеската градина. Администрацията на район Средец осъществила мечтата на много собственици на кучета създавайки в градината първата площадка за разходки на домашни любимци в столицата.

В район Средец е разположен най-старият парк в столицата – Градската градина. Около нея са разположени много важни паметници на културата, обособяваши заедно с парка прекрасен център на столицата.

Район Средец Столична библиотека

Читалища и библиотеки в район Средец

В район Средец се намира известното Народно читалище Славянска беседа. То е основано през 1880 г. и на практика е най-старото читалище в столицата.

Столична библиотека е разположена на територията на район Средец. Общински театър „Възраждане“ използва част от централната сграда на библиотеката. Столична библиотека в район Средец започва да функционира през  1928 г.

В пределите на район Средец се намира и Централната библиотека на БАН, която е създадена през 1869 г.

Центраната армейска библиотела също се намира в район Средец. Тя функционира към Централния военен клуб от 1948 г.

Разбира се, няма как да не споменем и за друга важна библиотека, разположена на територията на район Средец - Университетската библиотека при Софийския университет.

Тя работи като самостоятелно звено от Университета. Разполага с повече от 2 400 000 библиотечни единици, сред които много ценни стари и редки издания.

Район Средец Национален стадион Васил Левски

Спортни съоръжения в район Средец

В пределите на район Средец са разположени известни спортни съоръжения. Това са Национален стадион „Васил Левски”, стадион „Българска армия“ и „Спортна София 2000” ЕАД – „Борисова градина”.

От всичко написано до тук става ясно, че район Средец е реалното сърце на столицата. В него са съсредоточени повечето държавни институции, както и заблежителностите на София.

Територия на район Средец

История на район Средец

Район Средец като културен център на столицата

Културни и архитектурни паметници в район Средец

Образователни институции в район Средец

Паркове и градини в район Средец

Читалища и библиотеки в район Средец

Спортни съоръжения в район Средец

Прочетете още