Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 164 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1236
махане

Премахват опасно дърво на площад "Португалия"

Дърво, което се е наклонило към пътното платно, ще бъде премахнато от градинката на площад "Португалия" в район "Средец". Нареждания за това са дадени от Столична община- Дирекция "Зелени системи". Самонастаненият екземпляр разрушава и настилката на тротоара към градинката на площада. Преди да се пристъпи към премахването му, е направена експертна оценка на засяганата растителност от специалист.Преди да бъде отрязано, дървото ще бъде маркирано, трябва да бъдат взети и мерки за опазване от нараняване на близкостоящата растителност.

comment 0
visibility 1676
12 училище Цар Иван Асен II

Ремонтират физкултурния салон на 12 училище "Цар Иван Асен II"

И в 12 СУ "Цар Иван Асен II" ученици и учители ще се радват на нов физкултурен салон. Училището има такъв, но той ще бъде ремонтиран, научи Столица.bg. Направено е обследване на салона и е очевидно, че трябва да се обнови. Училището на ул. "Цар Иван Асен II" е сред най-добрите в столицата и разполага с много добра материална база. Ремонтът на физкултурния салон ще е на стойност 200 000 лв. и се финансира от Столична община. Предвижда се физкултурният салон да бъде конструктивно укрепен, защото едната стена е напукана, казаха от район Средец. Освен него ще се подмени и ел.инсталацията на училището.

comment 0
visibility 1359
Висяща керемида от покрива на жилищна сграда

Опасна керемида виси от покрив в центъра на София(СНИМКИ)

Керемида виси от покрива на жилищна сграда на бул. „Васил левски“ 13 в София и представлява реална опасност за хората. Това се разбира от подадения сигнал от граждани в helpbook.info. За опасността е публикувана информация още вчера, но все още никой не се е заел с решаването на проблема. Сигналът е отправен към Столична община - Район "Средец". Очаква се бърза реакция от страна на районното кметство, за да не се стигне до нещастен инцидент. Припомняме, че helpbook.info позволява осъществяването на максимално бърза комуникация между гражданите и институциите за разрешаването на възникнали проблеми.

Реклама
comment 0
visibility 1367
таван и ремонти

Ремонтират целия таван на подлеза до Спортната палата

Панелите от окачения таван на целия подлез до Спортната палата ще бъдат демонтирани. Ще бъде махнато и подкожушеното бетонно покритие. Елементите ще се отстранят и от таваните около затворените обекти, където има видими следи от течове. Това са част от решенията, които е взела комисия, свикана от кмета на район "Средец". Както Столица.bg съобщи част от тавана на подлеза се срути на 28 юни тази година. По чудо нямаше пострадали хора. За да се разбере защо се появяват течовете в подлеза ще бъде направено видеозаснемане на всички отвеждащи съоръжения на кръстовището в обхвата на обекта от "Софийска вода". Изпълнителят на договора за ремонта на подлеза и смяната на осветителната инсталация, захранващите кабели и разпределителните табла на павилионите ще поеме разходите за възстановяване на счупените елементи от окачения таван. Те влизат в гаранцията по този договор. Със заповед на кмета на "Средец" ще се направи и оглед на таваните на всички пешеходни подлези в района.  

comment 0
visibility 1197
комари

Пръскат паркове и градини в "Средец" срещу комари

Обработка срещи комари ще има днес след 22 часа на територията на "Средец". Ще бъдат третирани общински градини, паркове и зелени площи, съобщават от администрацията на района. С топъл аерозол ще бъдат обработени големите паркове, а със студен аерозол малките градини и зелени площи, които са близо до улици и транспортни артерии.Контролът на дейността ще се прави от експерти на Столичната РЗИ.    

comment 0
visibility 1990
type-photo.svg
чешма

Потрошиха ремонтираната чешма пред Народния театър (СНИМКИ)

Един от чучурите на чешмата пред Народния театър е вече счупен. Това става четири дни, след като съоръжението бе ремонтирано, съобщават от район "Средец". В петък бяха сменени и трите чучура на чешмата. И тя заработи на пълни обороти. Екип от "Средец" провери и останалите градски чешми на територията на района. От администрацията тогава апелираха към гражданите да няма вандалски прояви, за да може мястото за разхлаждане в жегите да се ползва от всички столичани още дълго време.      

comment 0
visibility 1370
type-photo.svg
чешма

Чешмата в градинката на Народния театър вече работи (СНИМКИ)

Чешмата в градинката на Народния театър "Иван Вазов" вече работи както трябва. Сложени са нови чучури, съобщават от район "Средец". Граждани се оплакаха пред медиите преди дни,че водата излиза само от един от трите чучура. Екипите се ангажират да проверят в какво състояние са и останалите обществени чешми на територията на района. От "Средец" напомнят на столичани, че съоръженията са на всички нас и е добре да няма вандалски прояви. За да ги ползаме по-дълго време. Както Столица.bg съобщи според данни на Столична община 1/5 от обществените чешми в центъра на София не работят. Голяма част от тях са в доста окаяно състояние и не са ремонтирани от дълго време. А под някои чешми няма канализация и това е една от причините те да не функционират.    

comment 0
visibility 2125
Нотариата

Ремонтират сградата на Софийския нотариат

Ремонтирана ще бъде сградата на бившия Софийски нотариат, намираща се на бул. "Патриарх Евтимий". От години сградата се руши, а фасадата ѝ е цялата в драсканици. В момента сградата е собственост на Антикорупционната комисия. След основния ремонт в нея ще се премести КПКОНПИ. Обновяването ще струва близо 3 млн. лв., като средствата вече са заделени от бюджета, съобщава trafficnews. Обекта ще бъде изпълнен от "Реставрация" ЕАД, която е наследник на дирекция "Изпълнение" на Националния институт за паметници на културата. Срокът за обновяване е 369 календарни дни. Бившия Софийски нотариат се намира на бул. "Патриарх Евтимий" № 2 и е с обща площ от 2181 кв.м. на 3 етажа. Сградата е построена през 1889 г. В нея до преди няколко години се помещаваше Софийския районен съд.Вече няколко пъти от районната общината изпращат писма и настояват Антикорупционната комисия да извърши спешен ремонт. Според кмета на район "Средец" Мария Ачкова, в общината има десетки сигнали от граждани относно състоянието на сградата.

comment 0
visibility 1106
Паднал таван на подлеза на ММС

Фирмата ще си отремонтира падналия таван на подлеза на "Гурко"

Фирма ЕТ Ремо Николай Тошев ще си отремонтира падналия таван в подлеза на ул. "Гурко" и бул. "Левски", научи Столица.bg. Ремонтът бе извършен от район Средец и струва малко над 140 000 лв. По-рано днес таванът на подлеза падна и за щастие не еимало минаващи хора и няма пострадали. Гаранцията на ремонта е 10 години, пише в договора между район Средец и изпълнителя. Ремонтът на подлеза издържа около година. От район Средец светкавично са реагирали на подадения сигнал и са уведомили  ЕТ Ремо Николай Тошев. От фирмата веднага са пристигнали, направили са оглед и започват работа по възстановяването на тавана. Засега няма информация, че случилото се е в резултат на некачествено изпълнение. Голяма е вероятността падането на тавана да е заради конструктивни проблеми на съоръжението и на пътя над него. Ако не е поставена хидроизолация при ремонта на бул. Левски и след валежите през последните месеци може да са причина за падането на тавана, коментираха специалисти.   

comment 0
visibility 1428
Тоалетна в Седмочислениците

Дават под наем градската тоалетна на "Седмочислениците"

Градската тоалетна в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" ще се отдаде под наем за стопанисване, научи Столица.bg. Обектът бе изцяло ремонтиран и обновен заедно с реконструкцията на ул. Граф Игнатиев и цялата Зона, но се води самостоятелен обект. След цялостното ремонтиране тя остана за управление в район Средец.  От там са пуснали предложение до Столична община за обявяване на конкурс по ЗОП за отдаване под наем. Все още няма отговор, но предложението трябва да се съгласува и с НАГ, научи Столица.bg. Ако процедурата мине бързо гражданите ще имат удобството да ползват тоалетна в градинката. Оказва се, че тя е единствената тоалетна в зоната. Другите възможности са в близките заведения. Тоалетната на Седмочислениците е от малкото, които са останали общински. Преди 15 години имаше масово разпродаване на общински тоалетни и бизнесмени си напазаруваха заради ниските цени на общинските терени. Така в днешно време един от сеирозните проблеми на жители и гости на столицата е липсващи тоалетни. В паркове и публични пространства в София масово са поставени ужасно смърдящи и нехигиенични химически тоалетни.

comment 0
visibility 950
Борисова градина

Над 200 становища за 24 часа получени в "Средец" за ПУП-а на Борисовата

Над 200 становища за последните 24 часа са получени в администрацията на район "Средец" относно проекта за ПУП на Борисовата градина. През първите дни от обявяване на процедурата в общината са получени общо 20 мнения. Сериозният брой становища създава трудност при обработката на документите и довежда до забавяне, съобщават от района в социалната мрежа. Дискусията за ПУП на Борисовата градина ще се проведе 26.06.2019 г. от 17:30 ч в сградата на УАСГ, гр. София, бул. „Христо Смирненски“ № 1, аудитория 230. Всеки, които има интерес към темата, може да присъства.    

comment 0
visibility 1028
паркинг

Няма да правят 7-етажен паркинг в двора на Полиграфическия комбинат

В двора на Полиграфическия комбинат на "Цариградско шосе" няма да се прави паркинг на 7 етажа. Това обясниха на страницата си в социалната мрежа от администрацията на район "Средец". Те правят уточнението, защото няколко седмици при тях са постъпвали питания дали е вярно, че в двора на солидната сграда ще почне крупен строеж на паркинг. Ето и част от официалното съобщение на администрацията: "Обръщаме внимание, че в момента в района има документация и е направено съобщение за: ПОДОБЕКТ ЗА ДОВЪРШВАНЕ на преустройство на съществуваща сграда-Депо в подземен гараж и надземен паркинг /сграда с идентификатор 68134.108.239.8/“ Инвестиционното намерение на настоящето съобщаване предвижда реконструкция на съществуващото подземно депо и наземната площ разположена над него в паркинг за около 62 бр. автомобила. От приложената от възложителите документация става ясно, че настоящото намерение не третира изграждане на многоетажен надземен паркинг".

comment 0
visibility 1490
Ремонтирана къща

Собственици ремонтираха старинна сграда на "Раковски" 167

Къщата на ул. Раковски 167 в столицата вече е с чисто нова фасада и перфектна визия. Сградата е ремонтирана от собствениците, които доскоро били студенти. Те бяха похвалени от зам.-кмета по култура доц. д-р Тодор Чобанов в социалната мрежа. Още през есента на 2018 г. имаше сигнали, че сградата се руши и от нея падат отломки от мазилката. Особено фрапиращо бе положението в подпокривното пространство, около терасата и входа на сградата. Падащите парчета застрашаваха минаващите по тротоара граждани. От районното кметство Средец" също е имало предписание за ремонт. Собствениците, въпреки закъснението изпълнили препоръките и отговорно подходили към проблема. Сега сградата на ул. Раковски 167, която има архитектурна стойност изглежда красиво и приквлекателно, и е напълно безопасна за гражданите. За първи път тази година Столична община пусна програма "Културно наследство" с бюдеж от 300 000 лв. С нея ще се подпомагат собственици на сгради - паметници на културата да бъдат ремонтирани. Общината не дава пари, а експерти на НАГ изготвят цялата проектна документация за възстановяване и ремонт. В аварийно състояние е къщата на Гешов, за която не е ясно, каква ще е съдбата й, след като имало проект да стане хотел, но да се запази фасадната стена.

comment 0
visibility 948
площадка нова

Уроци по стрийт фитнес откриха реновирана спортна площадка (СНИМКИ)

Консултации по хранене и уроци по стрийт фитнес откриха реновираната спортна площадка в Княжеската градина в район "Средец". Инструктори по фитнес показаха на хората как да ползват различните уреди, поговориха си с тях кои храни трябва да бъдат избягвани и на кои да се наблегне. Настилките на площадката са сменени, част от уредите са ремонтирани, други са подменени с нови.Новият вид на мястото за спорт става възможен с финансовата подкрепа на "Нестле България". От администрацията на района призоваха хората да пазят новата площадка по-дълго цяла, защото разрушаването й ще вреди на добрата физическа форма не само на децата, но и на техните родители.

comment 0
visibility 1154
Борисовата градина

Представят новия устройствен план за Борисовата градина

Новия устройствен план на Борисовата градина ще бъде представен пред гражданите на 5 юни. Проекта ще бъде показан в  Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в аудитория 230. Той ще бъде на разположение на всички заинтересовани и в сградата администрацията на район ''Средец'', а също и онлайн на сайта на общината. След като бъде представен, всеки ще може да изкаже своите писмени мнения, становища или предложения до 19 юни онлайн на kr.yarichkov@sredec-sofia.org. След тази датата предложения няма да се разглеждат. На 26 юни ще бъде проведена и заключителна дискусия отново в УСАГ. Плана за най-голямата зелена площ в столицата стана готов преди няколко дни и включва изключително много промени и  ново въведения

Район Средец

Територия на район Средец

Район Средец се простира на 300 ха. Площ. Намира се в централната градска част и граничи с районите Оборище, Триадица, Изгрев, Възраждане, Лозенец и Слатина.

Район Средец се пресича от главни столични пътни артерии. Населението наброява 72 461 души.

Район Средец

История на район Средец

През 1879 г. за пръв път е направен градоустройствен план на София от С. Амадие, градски инженер, който е одобрен от княз Батенберг. Той преструктурира визията на града и до голяма степен обособява облика на настоящия район "Средец". За да се изгради новата българска столица са наети едни от най-изявените строители и архитекти за това време. Въпреки че Район "Средец" не заема голяма територия, той се явява реален административен, политически, културен, образователен, духовен, търговски, бизнес и спортен център на София. Няма да сбъркаме, ако кажем, че район Средец етуптящото сърце на София.

Район Средец наследява старата община Средец, която пък е наследила Лениски  районен народен съвет, а преди това Сталински  районен народен съвет. Администрациите на всички тези структури са обитавали настоящото кметство на район Средец – на „Леге“ 6.

Район Средец като културен център на столицата

Тъй като район Средец се намира в центъра на столицата, логично е и редица културни институции да са разположени на негова територия. В район Средец се намират едни от най-големите и авторитетни театри не само в столицата, но и в страната. Тук е Народният театър „Иван Вазов“. За негова рождена година се счита 1904 г. Великолепната му сграда е паметник на културата от национално значение. Проектирана е от виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Район Средец Театър Българска армия

На територията на район Средец е разположен и друг голям и авторитетен театър, а именно Театър „Българска армия“. Театърът е не само в предлите на район Средец, но и в центъра на столицата. Сградата е издигната през 1936 г. за нуждите на кино „Роял“. Театърът пък е създаден през 1950 г.

В район Средец функционира и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Започва да работи през 1956 г. В трупата на театъра работят звездите на театъра и киното в България: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други.

В район Средец се намират и Столичния куклен театър, открит асцена „Сълза и смях“, Учебен драматичен театър НАТФИЗ и Учебен куклен театър НАТФИЗ.

В район Средец са разположени и едни от най-старите и впечатляващи храмове в София. Ротондата или храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ на практика е един от първите християнески храмове в света. Той е напълно запазен, датира от Римската империя. Стенописите в храма са уникални, някои от тях са на почти 1600 години.

Катедралният храм „Св. Неделя“ също е в район Средец. Храмът, заедно с прилежащия му площад са впечатляващ гледка. Църквата е втора по големина след храм „Александър Невски“. Историята помни кървавия атенатат в църкават през 1925 г, когато при взрив била разрушена голяма част от църквата, ранени били 500 души, а 193 загинали.

В район Средец се намира и Руската църкава или храм „Свети Николай Чудотворец“, храм „Свети Седмочисленици“ и църква „Свети Николай Мирликийски“.

Културни и архитектурни паметници в район Средец

В пределите на район Средец са разположени ценни паметници на архителтурата и клтурата в столицата. Това са емблематичният  Орлов мост, сградата на БАН, паметникът на Цар освободител, сградата на Народното събрание, Мавзолеят – гробница на Княз Александър I и сградата на Централният военен клуб.

Район Средец Централният военен клуб

В район Средец се намират и къщите-музеи на няколко велики бълагри – Иван Вазов, Пеьо Яворов, Петко и Пенчов Славейкови, Никола Вапцаров. Район Средец няма да е същия, ако в него не беше разположен и Националния археологически музей.

В район Средец са разположени и редица държавни институции. Както вече споменахме, тук се намира Народното събрание, Президентството, много от държавните министерства.

Район Средец Софийски университет Св. Климент Охридски

Образователни институции в район Средец

На територията на район Средец е разположен първият български университет Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е основан през 1888 г. Братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват средства за построяването на централното крило на сградата.

В район Средец се намира и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Това е първият бълагрски университет за сценични и екранни изкуства. Създава се през 1948 г.

Паркове и градини в район Средец

Емблематичната столична Борисова градина е в пределите на район Средец. Тя е любимо място за раходки и отдих на стотици столичани.  Администрацията на район Средец полага грижи мястото да бъде приятно и удобно за гражданите.

Район Средец градинка Кристал

Известната градинка „Кристал“ също е на територията на район Средец. В рамките на район Средец е разположена и Княжеската градина. Администрацията на район Средец осъществила мечтата на много собственици на кучета създавайки в градината първата площадка за разходки на домашни любимци в столицата.

В район Средец е разположен най-старият парк в столицата – Градската градина. Около нея са разположени много важни паметници на културата, обособяваши заедно с парка прекрасен център на столицата.

Район Средец Столична библиотека

Читалища и библиотеки в район Средец

В район Средец се намира известното Народно читалище Славянска беседа. То е основано през 1880 г. и на практика е най-старото читалище в столицата.

Столична библиотека е разположена на територията на район Средец. Общински театър „Възраждане“ използва част от централната сграда на библиотеката. Столична библиотека в район Средец започва да функционира през  1928 г.

В пределите на район Средец се намира и Централната библиотека на БАН, която е създадена през 1869 г.

Центраната армейска библиотела също се намира в район Средец. Тя функционира към Централния военен клуб от 1948 г.

Разбира се, няма как да не споменем и за друга важна библиотека, разположена на територията на район Средец - Университетската библиотека при Софийския университет.

Тя работи като самостоятелно звено от Университета. Разполага с повече от 2 400 000 библиотечни единици, сред които много ценни стари и редки издания.

Район Средец Национален стадион Васил Левски

Спортни съоръжения в район Средец

В пределите на район Средец са разположени известни спортни съоръжения. Това са Национален стадион „Васил Левски”, стадион „Българска армия“ и „Спортна София 2000” ЕАД – „Борисова градина”.

От всичко написано до тук става ясно, че район Средец е реалното сърце на столицата. В него са съсредоточени повечето държавни институции, както и заблежителностите на София.

Територия на район Средец

История на район Средец

Район Средец като културен център на столицата

Културни и архитектурни паметници в район Средец

Образователни институции в район Средец

Паркове и градини в район Средец

Читалища и библиотеки в район Средец

Спортни съоръжения в район Средец

Прочетете още