Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 166 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 418 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1258
"Средец" спечели проект, ще храни с топъл обяд възрастни в изолация

"Средец" спечели проект, ще храни с топъл обяд възрастни в изолация

Кметството на централния софийски район "Средец" ще осигурява топъл обяд за 40 уязвими граждани, които поради бедност и продължителна социална изолация заради епидемията от коронавирус са затруднени и не могат да си осигурят прехраната,  съобщиха от районното кметство. За подкрепа на нуждаещите се район "Средец" спечели проекта "Топъл обяд у дома в условията на извънредната ситуация – 2020 г.". доставката на храна започва от 1 май 2020 година. В продължение на 33 дни ще се доставя на нуждаещите се топъл обяд. За да бъде успешна и ефективна кампанията, от район "Средец" започват да събират информация за хора, които отговарят на условията за подпомагане. "Моля, ако имате познати в нужда от района, пишете на на info@srefec-sofia.org, за да се свържем с тях или с Вас", призоваха от район "Средец". Нуждаещите трябва да отговорят на определени критерии като необходимите документи за кандидатстване са справка за доход или ТЕЛК. Целевите групи на програмата са:• лица с ниски доходи под линията на бедност, определена за страната, за времето в което са поставени под задължителна карантина.• уязвими лица, в т.ч. и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение не са в състояние да си осигурят прехраната.• лица, които поради възрастта си поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна. Храната ще бъде приготвяна и доставяна през работните дни на седмицата като са съобразени всички предпазни и здравословни мерки. Подробна информация за проекта "Топъл обяд у дома в условията на извънредната ситуация – 2020 г." може да се намери на сайта на район "Средец".

comment 0
visibility 1943
Преобразиха като чисто нов трафопост в столичния "Яворов"

Преобразиха като чисто нов трафопост в столичния "Яворов" (СНИМКИ)

Издраскан трафопост бе пребоядисан и вече изглежда като чисто нов. Съоръжението на ЧЕЗ се намира зад бл. 73 в столичния квартал "Яворов" и е само на 50 м от бул. Цариградско шосе. Трафопостът бе почистен и боядисан със специалната антиплакатна боя, с каквато са покрити над 1000 електрически стълба в София, съобщиха от Столичен инспекторат. Причина са външното обновяване са инспекторите от сектор "Контрол на рекламната дейност" към Инспектората на Столична община, тъй като трафопостът изглеждаше отвартително, омазан в драсканици, плакати, листовки, графити и нецензурни надписи. Боята, с която служителите на електроразпределителното дружество са извършили боядисването е специално създадена за целта от българското предприятие “Лакпром” - Световрачене.

comment 0
visibility 2052
Софийска градска прокуратура даде за пример кметът на "Средец"

Софийска градска прокуратура даде за пример кметът на "Средец"

Като добра практика бе определено от Софийска градска прокуратура заповедта на кмета на столичния район Средец Трайчо Трайков. Още в първия ден - 13 март т. г., на обявяването на извънредно положение в страната и определените протиоепидемични мерки срещу СOVID-19 Трайков е издал заповед за почистване и дезинфекциране на жилищните сгради в централния софийски район. В нея той посочва колко пъти на ден и с какви препарати да се обработват общите части на сградите.  "Необходимо е да се избере дезинфектант, ефективен по отношение на вируса. Не търсете изписването на името COVID-19 на етикета! Достатъчно е в областта на употреба на дезинфектанта, описана на етиката, да е вписано вирусоцидно действие или частично вирусоцидно (вируси с обвивка) действие. Препоръчително е да се избере дезинфектант, постигащ ефективност при по-кратко време на въздействие (до 15 минути)", се посочва в заповедта. Районният кмет изрично посочва, че дезинфектанътт трябва да е разрешен от Министерство на здравеопазването и да се провери дали е в Регистъра биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара. Регистърът се актуализира най-малко веднъж месечно. Днес от Софийска градска прокуратура посочиха заповедта като добра практика и препоръчаха на Столична община и на останалите 23 районни общини в София да последват примера на Трайков. Целта е и другите районни кметове да направят препоръки и инструкции за противоепидемични мерки срещу разпространението на вируса Covid-19 в изпълнение на Алгоритъм на дезинфекционните мероприятия в обекти с обществено предназначение, и да информират представители на общи събрания/сдружения на собствениците в режим на ЕС на територията на Столична община.

Реклама
comment 0
visibility 1351
Инспектори направиха предписание на Правосъдието за отпадъците

Инспектори направиха предписание на Правосъдието за отпадъците

Инспектори на район "Средец" направиха предписание на администрацията на Министерство на правосъдието за разделя не потоците от отпадъци. Причината за това бе затрупан с кашони конейтер за битови отпадъци на ул. Славянска. По сигнал на граждани инспекторите от район "Средец" са извършили проверка на място и са установили смесване на отпадъци на ул. Славянска. В контейнерите са били изхвърлени доста опаковки - кашони, което е нарушение. До контейнерите също е било затрупано с кашони. Не са установени обаче нарушителите, както и не са открити доказателства, чии са кашоните. Предписание с постоянен срок са направили инспекторите на обектите в близост но затрупания контейнер. Сред тях са и Министерство на правосъдието, които също трябва да отделят потоците си на отпадъци. От Столичен инспекторат призовават граждани, търговци и всички, които образуват отпадъци от опаковки, да се изхвърлят само в цветните контейнери, тъй като този тип отпадъци подлежат на рециклиране.

comment 0
visibility 1505
Кино Влайкова

В кино "Влайкова" започват срещи между артисти и публика за нещата от живота

В кино "Влайкова" започват поредица от отворени срещи-беседи между артисти/интелектуалци и публиката, съобщават във Фейсбук от администрацията на "Средец". Първата среща е на 12 март от 18.30 часа. Гост ще бъде кинорежисьорът Явор Гърдев. Водещ на тези срещи ще бъде Теодора Тотева.    В тези събития творци и зрители ще имат възможност да говорят помежду си свободно и приятелски. Да обменят идеи, енергия и "ноу хау" за изкуството, живота, света и каквото още се сетят. Или с две думи за всичко.     

comment 0
visibility 5532
Синя зона

Петкратно поскъпване на синята зона за ограничаване на трафика в центъра

Поскъпване на синята зона няколкократно ще намали трафикът от автомобили в центъра на София. Едно от предложенията, като мярка за ограничаване на трафика в централната част на столицата, е петкратното поскъпване на синята зона. Предложението е на единственият независим общински съветник в СОС Борис Бонев, съобщава от Bgonair. Обсъжда се, също така да бъде удължено времетраенето на синята зона в центъра през уикенда и в работните дни. Основният мотив на общинарите е непрекъснатата заетост на синята зона почти на 100%. Граждани от район „Средец“ са дали предложение за въвеждане на синята зона в неделя и за по-дългото работно време през работните дни. Голям проблем на жителите на района е да намерят къде да паркират, когато се прибират след работа. Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков смята, че трябва да се въведат запазени места в синята и зелената зона за жителите на района. Предстои обсъждане в общински съвет.

comment 0
visibility 1625
промени в движението

От "Средец" питат хората за промени в организацията на движението

От администрацията на "Средец" канят гражданите на първа среща-дискусия, на която ще се обсъдят възможни промени в организацията на движението в част от центъра. Обсъждането ще акцентира на невралгичните точки и зони в района.   Дискусията ще бъде на 2 март 2020 г. (понеделник) от 17.30ч в Заседателната зала на район "Средец", ул. "Леге" 6.   На срещата ще присъства зам. - кметът по транспорт и градска мобилност на Столична община - Кристиан Кръстев.  

comment 0
visibility 1416
Надрскани фасади

Започва почистване на фасадите в центъра на столицата

Започва почистване на фасадите на обществени и частни сгради от надрасквания в центъра на София, съобщава БНР. Инициативата е на Столичен инспекторат и район ‚Средец“. Стартът е от централната част на столицата и се цели живеещите в кооперациите да се включат активно в тази инициатива. На желаещите да се включат, ще се осигури безплатна боя. Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков споделя, че собствениците и наемателите на сградите имат отговорността за почистването на фасадите. Фасадната боя ще бъде доставяна напълно безплатно. Живеещите в тези сгради ще вземат участие в почистването и боядисването на фасадите. За надраскана фасада глобата е от 100 до 5000 лв. според наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община

comment 0
visibility 1672
работилница

Работилница обсъди как да вдъхне нов живот на неизползвано пространство в "Средец"

Кметът на район " Средец" Трайчо Трайков и главният архитект на района Кристиан Яричков присъстваха на мултидисциплинарна работилница с участието на архитекти, урбанисти, IT специалисти и специалисти по устойчиво развитие. Това е едно от първите мероприятия на проекта URBID. Той има за цел промяна и подобрение на 6 изоставени, занемарени и неподдържани места в София.   По време на работната среща бе обсъдено неизползваното пространство на ъгъла между ул. "Проф. Фритьоф Нансен" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бе създадена идея за градска функционална и артистична намеса на мястото. Предстои създаването на макет за нея, който да я представя. Кметът Трайков и арх. Яричков изразиха пред участниците на работилницата пълната подкрепа, която районната администрация е готова да окаже.    

comment 0
visibility 1213
снимка

От "Средец" канят гражданите на среща за Бюджет 2020 на Столична община

От район "Средец" канят хората от района на 30 януари (четвъртък) от 18.00 часа  на среща - дискусия "Район "Средец" и Бюджет 2020 на Столична община". Дискусията ще се състои в Американския център (Столична библиотека), пл. "Славейков" 4a, гласи съобщение в социалната мрежа.    Идеята на срещата е администрация и гражданите заедно да обсъдят важните за района проблеми.    Подобно обсъждане имаше преди дни и в район "Слатина".     

comment 0
visibility 2716
Арт инсталация "Един човек" на мавзолей

Две вместо година ще стои инсталацията "Един човек" на мавзолея

Не една, а две години ще стои артинсталацията "Един човек" в центъра на София, на мястото на някогашния мавзолей. Това стана ясно от новата заповед на главния архитект на София Здравко Здравков. В момента пространството там е празно, след като бе премахната скандалната "Бронзова къща". Заповедта бе публикувана преди два дни на сайта на район Средец, където попада и площадката на мавзолея. Първата заповед бе от 28 октомври 2019 г. за една година. В последната пък се посочва, че продължилността ще е две години. Причините за удължаването на срока са времетраенето на съгласувателните процедури и затруднената реализация на художествената инсталация през зимния период. Интерактивната инсталация бе избрана с конкурс, в който участваха 17 проекта  по програма "Навън" на Столична община. 12-метровия "Един човек" ще има 56 LED екрана. Заповедта може да се обжалва пред Административен съд София-град в 14-дневен срок от публикуването.

comment 0
visibility 1205
Ремонт на физкултурния салон на 12-о училище "Цар Иван Асен II"

До началото на март децата на 12-о училище влизат в ремонтиран физкултурен салон

Столичното 12 СУ "Цар Иван Асен II" до началото на пролетта ще има изцяло обновен физкултурен салон. В момента учениците провеждат часовете по физическо в класна стая, тъй като салонът е в ремонт, научи Столица.bg. Столична община е отпуснала 53 203 лв. за реконструкцията на физкултурния салон, а изпълнението на ремонта е под контрола на район Средец. От години в района няколко сгради имат проблеми заради подпочвени води. Те са засегнали и част от сградата на училището, където е физкултурния салон, където е имало разцепена стена. От район Средец обясниха, че за укрепването на конструкцията е направен е изкоп до нивото на фундаментите, сондажи с дълбочина 4,5 м, циментови инжекции включително пакер тръба с маншет, армировки, изпълнени са колони, греди, торкрет. Всички изпълнени дейности са съгласно одобрената проектна документация. Ремонът е стартирал през септември 2019 г., когато е открита строителната площадка. "Поради наложили се промени по време на строителство на 17 октомври 2019 г обектът е спрян с акт 10, до влизане в сила на заповедта за направеното изменение. Заповедта е влязла в сила на 17 декември 2019 г.", обясниха от район Средец. Срокът за приключване на ремонта е 90 дни и най-вероятно до началото на март в 12-о училище децата ще се радват на нов физкултурен салон. "Всеки ден се работи по физкултурния салон и отвън и отвътре. Укрепването приключи. Вече са направени замазки и шпакловки. Надявам се съвсем скоро физкултурният салон да е готов", коментира пред Столица.bg директорът на училището.

comment 0
visibility 1703
type-photo.svg
Неработещ асансьор на подлеза на Орлов мост в посока Софийския университет

Повреден асансьор на Орлов мост прави недостъпни градския транспорт и Борисовата градина (...

Проблемен и труден за поддържане се оказва асансьорът на подлеза на Орлов мост в посока Софийския университет. Съоръжението два дни работи, месеци не работи. Излизането от строя е непреодолимо препятствие за доста граждани, които са възрастни или с увреждания, а също и майки с малки деца и колички, видя Столица.bg. В края на миналата година асансьорът бе като паметник и помръдваше. Пред него тъгно стоеше 90-годишна жена, кояято по никакъв начин не можеше да премине от другата страна на Орлов мост и да се разходи в Борисовата градина. Гинка Дамянова има предписание от лекар, че всеки ден трябва да се раздвижва и да прави разходки. Тя живее повече от половин век в района - ул. Цар Иван Асен II. И въпреки желанието й и екарската препоръка тя само обикаля около подлеза и се надява, да проработи асансьора. "Вместо да се разхождам в парка, всеки ден са качвам по стълбите в кооперацията по 30 минути, от третия етаж до тавана, защото лекарят ми е препоръчал да се движа", разказа Генка Дамянова. След сигнал от Столица.bg и още десетки от граждани, и писма до район "Средец", на 7 януари съоръжението отново проработи. Работеше и вчера и гражданите го ползваха, увери се Столица.bg. Причината за честото спиране е наводняване на асансьорната шахта, обясниха от район "Средец", който отговаря за поддръжката на подлеза и съоръжението. Проблеми има тъй като не е отстранена причината. Въпреки извършения ремонт от Столична община на подлеза и в частност на помпеното помещение през 2014 г. пак се наводнява и асансьорът спира да работи, обясниха от "Средец. От районното кметство са се погрижили и от 7 януари т. г. и двата асансьора на Орлов мост са в режим на експлоатация. Въпреки това продължава търсенето на решение с наводняването. Подлезът на Орлов мост е сред най-натоварените в София. Скоро съоръжението ще бъде и подход и връзка с метрото от третата линия. А аварии и повреди в асансьорите правят градския транспорт и Борисовата градина недостъпни за възрастни хора, хора с увреждания, както и майки с малки деца и колички. Това не е единственият неработещ асансьор, отвеждащ към подлеза и метрото гражданите. Рекордът по неработене, аварии и ремонти се държи от асансьора в подлеза, свързващ ЦУМ и хотел Балкан. 

comment 0
visibility 1387
опасен балкон

Строеж на балкон притеснява живеещи в центъра на София

Строеж на балкон на стара кооперация сериозно е притеснил живеещи в центъра на София. Пред камерите на bTV те изложиха своите опасения защо балконът е опасен.    Според тях под незаконната тераса са масите на хотел. Когато терасата падне и убие някого, общината ще се сети, че е била незаконна. Гражданите питат дали непременно трябва да се влиза в новините как незаконна тераса е убила турист в центъра на София.   Инж. Илия Мавров, началник отдел "Инвестиции и контрол по строителството" в район "Средец" обясни пред медията, че при извършена проверка се констатира, че за въпросният балкон е издаден акт за узаконяване през 1994 г. от главния архитект на София. Допълнително ще се направи проверка дали балконът отговаря на одобрените проекти от 1994 г.    

comment 0
visibility 3257
Немски Коледен Базар

Откриха традиционния Немски Коледен Базар в София

В Градската градина в столицата за 9-та поредна година бе открит традиционния Немски Коледен Базар, съобщават от Район Средец в социалната мрежа. Базарът ще радва посетителите си до 22 декември. Отново почитателите на малиновото вино и всички останали вкусотии ще могат да опитат от всичко, предлагано на щандовете на базара. На откриването присъстваха заместник-посланика на Федерална република Германия в София г-н Йорк Шуграф и културното аташе г-н Себастиан Клеве, както и кмета на район „Средец“ г-н Трайчо Трайков.

Район Средец

Територия на район Средец

Район Средец се простира на 300 ха. Площ. Намира се в централната градска част и граничи с районите Оборище, Триадица, Изгрев, Възраждане, Лозенец и Слатина.

Район Средец се пресича от главни столични пътни артерии. Населението наброява 72 461 души.

Район Средец

История на район Средец

През 1879 г. за пръв път е направен градоустройствен план на София от С. Амадие, градски инженер, който е одобрен от княз Батенберг. Той преструктурира визията на града и до голяма степен обособява облика на настоящия район "Средец". За да се изгради новата българска столица са наети едни от най-изявените строители и архитекти за това време. Въпреки че Район "Средец" не заема голяма територия, той се явява реален административен, политически, културен, образователен, духовен, търговски, бизнес и спортен център на София. Няма да сбъркаме, ако кажем, че район Средец етуптящото сърце на София.

Район Средец наследява старата община Средец, която пък е наследила Лениски  районен народен съвет, а преди това Сталински  районен народен съвет. Администрациите на всички тези структури са обитавали настоящото кметство на район Средец – на „Леге“ 6.

Район Средец като културен център на столицата

Тъй като район Средец се намира в центъра на столицата, логично е и редица културни институции да са разположени на негова територия. В район Средец се намират едни от най-големите и авторитетни театри не само в столицата, но и в страната. Тук е Народният театър „Иван Вазов“. За негова рождена година се счита 1904 г. Великолепната му сграда е паметник на културата от национално значение. Проектирана е от виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Район Средец Театър Българска армия

На територията на район Средец е разположен и друг голям и авторитетен театър, а именно Театър „Българска армия“. Театърът е не само в предлите на район Средец, но и в центъра на столицата. Сградата е издигната през 1936 г. за нуждите на кино „Роял“. Театърът пък е създаден през 1950 г.

В район Средец функционира и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Започва да работи през 1956 г. В трупата на театъра работят звездите на театъра и киното в България: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други.

В район Средец се намират и Столичния куклен театър, открит асцена „Сълза и смях“, Учебен драматичен театър НАТФИЗ и Учебен куклен театър НАТФИЗ.

В район Средец са разположени и едни от най-старите и впечатляващи храмове в София. Ротондата или храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ на практика е един от първите християнески храмове в света. Той е напълно запазен, датира от Римската империя. Стенописите в храма са уникални, някои от тях са на почти 1600 години.

Катедралният храм „Св. Неделя“ също е в район Средец. Храмът, заедно с прилежащия му площад са впечатляващ гледка. Църквата е втора по големина след храм „Александър Невски“. Историята помни кървавия атенатат в църкават през 1925 г, когато при взрив била разрушена голяма част от църквата, ранени били 500 души, а 193 загинали.

В район Средец се намира и Руската църкава или храм „Свети Николай Чудотворец“, храм „Свети Седмочисленици“ и църква „Свети Николай Мирликийски“.

Културни и архитектурни паметници в район Средец

В пределите на район Средец са разположени ценни паметници на архителтурата и клтурата в столицата. Това са емблематичният  Орлов мост, сградата на БАН, паметникът на Цар освободител, сградата на Народното събрание, Мавзолеят – гробница на Княз Александър I и сградата на Централният военен клуб.

Район Средец Централният военен клуб

В район Средец се намират и къщите-музеи на няколко велики бълагри – Иван Вазов, Пеьо Яворов, Петко и Пенчов Славейкови, Никола Вапцаров. Район Средец няма да е същия, ако в него не беше разположен и Националния археологически музей.

В район Средец са разположени и редица държавни институции. Както вече споменахме, тук се намира Народното събрание, Президентството, много от държавните министерства.

Район Средец Софийски университет Св. Климент Охридски

Образователни институции в район Средец

На територията на район Средец е разположен първият български университет Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е основан през 1888 г. Братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват средства за построяването на централното крило на сградата.

В район Средец се намира и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Това е първият бълагрски университет за сценични и екранни изкуства. Създава се през 1948 г.

Паркове и градини в район Средец

Емблематичната столична Борисова градина е в пределите на район Средец. Тя е любимо място за раходки и отдих на стотици столичани.  Администрацията на район Средец полага грижи мястото да бъде приятно и удобно за гражданите.

Район Средец градинка Кристал

Известната градинка „Кристал“ също е на територията на район Средец. В рамките на район Средец е разположена и Княжеската градина. Администрацията на район Средец осъществила мечтата на много собственици на кучета създавайки в градината първата площадка за разходки на домашни любимци в столицата.

В район Средец е разположен най-старият парк в столицата – Градската градина. Около нея са разположени много важни паметници на културата, обособяваши заедно с парка прекрасен център на столицата.

Район Средец Столична библиотека

Читалища и библиотеки в район Средец

В район Средец се намира известното Народно читалище Славянска беседа. То е основано през 1880 г. и на практика е най-старото читалище в столицата.

Столична библиотека е разположена на територията на район Средец. Общински театър „Възраждане“ използва част от централната сграда на библиотеката. Столична библиотека в район Средец започва да функционира през  1928 г.

В пределите на район Средец се намира и Централната библиотека на БАН, която е създадена през 1869 г.

Центраната армейска библиотела също се намира в район Средец. Тя функционира към Централния военен клуб от 1948 г.

Разбира се, няма как да не споменем и за друга важна библиотека, разположена на територията на район Средец - Университетската библиотека при Софийския университет.

Тя работи като самостоятелно звено от Университета. Разполага с повече от 2 400 000 библиотечни единици, сред които много ценни стари и редки издания.

Район Средец Национален стадион Васил Левски

Спортни съоръжения в район Средец

В пределите на район Средец са разположени известни спортни съоръжения. Това са Национален стадион „Васил Левски”, стадион „Българска армия“ и „Спортна София 2000” ЕАД – „Борисова градина”.

От всичко написано до тук става ясно, че район Средец е реалното сърце на столицата. В него са съсредоточени повечето държавни институции, както и заблежителностите на София.

Територия на район Средец

История на район Средец

Район Средец като културен център на столицата

Културни и архитектурни паметници в район Средец

Образователни институции в район Средец

Паркове и градини в район Средец

Читалища и библиотеки в район Средец

Спортни съоръжения в район Средец

Прочетете още