Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (36%, 84 Гласове)
  • На време (16%, 37 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 42 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 60 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 8 Гласове)
Общо гласували: 231 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1352
Надрскани фасади

Започва почистване на фасадите в центъра на столицата

Започва почистване на фасадите на обществени и частни сгради от надрасквания в центъра на София, съобщава БНР. Инициативата е на Столичен инспекторат и район ‚Средец“. Стартът е от централната част на столицата и се цели живеещите в кооперациите да се включат активно в тази инициатива. На желаещите да се включат, ще се осигури безплатна боя. Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков споделя, че собствениците и наемателите на сградите имат отговорността за почистването на фасадите. Фасадната боя ще бъде доставяна напълно безплатно. Живеещите в тези сгради ще вземат участие в почистването и боядисването на фасадите. За надраскана фасада глобата е от 100 до 5000 лв. според наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община

comment 0
visibility 1484
работилница

Работилница обсъди как да вдъхне нов живот на неизползвано пространство в "Средец"

Кметът на район " Средец" Трайчо Трайков и главният архитект на района Кристиан Яричков присъстваха на мултидисциплинарна работилница с участието на архитекти, урбанисти, IT специалисти и специалисти по устойчиво развитие. Това е едно от първите мероприятия на проекта URBID. Той има за цел промяна и подобрение на 6 изоставени, занемарени и неподдържани места в София.   По време на работната среща бе обсъдено неизползваното пространство на ъгъла между ул. "Проф. Фритьоф Нансен" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бе създадена идея за градска функционална и артистична намеса на мястото. Предстои създаването на макет за нея, който да я представя. Кметът Трайков и арх. Яричков изразиха пред участниците на работилницата пълната подкрепа, която районната администрация е готова да окаже.    

comment 0
visibility 1150
снимка

От "Средец" канят гражданите на среща за Бюджет 2020 на Столична община

От район "Средец" канят хората от района на 30 януари (четвъртък) от 18.00 часа  на среща - дискусия "Район "Средец" и Бюджет 2020 на Столична община". Дискусията ще се състои в Американския център (Столична библиотека), пл. "Славейков" 4a, гласи съобщение в социалната мрежа.    Идеята на срещата е администрация и гражданите заедно да обсъдят важните за района проблеми.    Подобно обсъждане имаше преди дни и в район "Слатина".     

Реклама
comment 0
visibility 2583
Арт инсталация "Един човек" на мавзолей

Две вместо година ще стои инсталацията "Един човек" на мавзолея

Не една, а две години ще стои артинсталацията "Един човек" в центъра на София, на мястото на някогашния мавзолей. Това стана ясно от новата заповед на главния архитект на София Здравко Здравков. В момента пространството там е празно, след като бе премахната скандалната "Бронзова къща". Заповедта бе публикувана преди два дни на сайта на район Средец, където попада и площадката на мавзолея. Първата заповед бе от 28 октомври 2019 г. за една година. В последната пък се посочва, че продължилността ще е две години. Причините за удължаването на срока са времетраенето на съгласувателните процедури и затруднената реализация на художествената инсталация през зимния период. Интерактивната инсталация бе избрана с конкурс, в който участваха 17 проекта  по програма "Навън" на Столична община. 12-метровия "Един човек" ще има 56 LED екрана. Заповедта може да се обжалва пред Административен съд София-град в 14-дневен срок от публикуването.

comment 0
visibility 1120
Ремонт на физкултурния салон на 12-о училище "Цар Иван Асен II"

До началото на март децата на 12-о училище влизат в ремонтиран физкултурен салон

Столичното 12 СУ "Цар Иван Асен II" до началото на пролетта ще има изцяло обновен физкултурен салон. В момента учениците провеждат часовете по физическо в класна стая, тъй като салонът е в ремонт, научи Столица.bg. Столична община е отпуснала 53 203 лв. за реконструкцията на физкултурния салон, а изпълнението на ремонта е под контрола на район Средец. От години в района няколко сгради имат проблеми заради подпочвени води. Те са засегнали и част от сградата на училището, където е физкултурния салон, където е имало разцепена стена. От район Средец обясниха, че за укрепването на конструкцията е направен е изкоп до нивото на фундаментите, сондажи с дълбочина 4,5 м, циментови инжекции включително пакер тръба с маншет, армировки, изпълнени са колони, греди, торкрет. Всички изпълнени дейности са съгласно одобрената проектна документация. Ремонът е стартирал през септември 2019 г., когато е открита строителната площадка. "Поради наложили се промени по време на строителство на 17 октомври 2019 г обектът е спрян с акт 10, до влизане в сила на заповедта за направеното изменение. Заповедта е влязла в сила на 17 декември 2019 г.", обясниха от район Средец. Срокът за приключване на ремонта е 90 дни и най-вероятно до началото на март в 12-о училище децата ще се радват на нов физкултурен салон. "Всеки ден се работи по физкултурния салон и отвън и отвътре. Укрепването приключи. Вече са направени замазки и шпакловки. Надявам се съвсем скоро физкултурният салон да е готов", коментира пред Столица.bg директорът на училището.

comment 0
visibility 1518
type-photo.svg
Неработещ асансьор на подлеза на Орлов мост в посока Софийския университет

Повреден асансьор на Орлов мост прави недостъпни градския транспорт и Борисовата градина (...

Проблемен и труден за поддържане се оказва асансьорът на подлеза на Орлов мост в посока Софийския университет. Съоръжението два дни работи, месеци не работи. Излизането от строя е непреодолимо препятствие за доста граждани, които са възрастни или с увреждания, а също и майки с малки деца и колички, видя Столица.bg. В края на миналата година асансьорът бе като паметник и помръдваше. Пред него тъгно стоеше 90-годишна жена, кояято по никакъв начин не можеше да премине от другата страна на Орлов мост и да се разходи в Борисовата градина. Гинка Дамянова има предписание от лекар, че всеки ден трябва да се раздвижва и да прави разходки. Тя живее повече от половин век в района - ул. Цар Иван Асен II. И въпреки желанието й и екарската препоръка тя само обикаля около подлеза и се надява, да проработи асансьора. "Вместо да се разхождам в парка, всеки ден са качвам по стълбите в кооперацията по 30 минути, от третия етаж до тавана, защото лекарят ми е препоръчал да се движа", разказа Генка Дамянова. След сигнал от Столица.bg и още десетки от граждани, и писма до район "Средец", на 7 януари съоръжението отново проработи. Работеше и вчера и гражданите го ползваха, увери се Столица.bg. Причината за честото спиране е наводняване на асансьорната шахта, обясниха от район "Средец", който отговаря за поддръжката на подлеза и съоръжението. Проблеми има тъй като не е отстранена причината. Въпреки извършения ремонт от Столична община на подлеза и в частност на помпеното помещение през 2014 г. пак се наводнява и асансьорът спира да работи, обясниха от "Средец. От районното кметство са се погрижили и от 7 януари т. г. и двата асансьора на Орлов мост са в режим на експлоатация. Въпреки това продължава търсенето на решение с наводняването. Подлезът на Орлов мост е сред най-натоварените в София. Скоро съоръжението ще бъде и подход и връзка с метрото от третата линия. А аварии и повреди в асансьорите правят градския транспорт и Борисовата градина недостъпни за възрастни хора, хора с увреждания, както и майки с малки деца и колички. Това не е единственият неработещ асансьор, отвеждащ към подлеза и метрото гражданите. Рекордът по неработене, аварии и ремонти се държи от асансьора в подлеза, свързващ ЦУМ и хотел Балкан. 

comment 0
visibility 1296
опасен балкон

Строеж на балкон притеснява живеещи в центъра на София

Строеж на балкон на стара кооперация сериозно е притеснил живеещи в центъра на София. Пред камерите на bTV те изложиха своите опасения защо балконът е опасен.    Според тях под незаконната тераса са масите на хотел. Когато терасата падне и убие някого, общината ще се сети, че е била незаконна. Гражданите питат дали непременно трябва да се влиза в новините как незаконна тераса е убила турист в центъра на София.   Инж. Илия Мавров, началник отдел "Инвестиции и контрол по строителството" в район "Средец" обясни пред медията, че при извършена проверка се констатира, че за въпросният балкон е издаден акт за узаконяване през 1994 г. от главния архитект на София. Допълнително ще се направи проверка дали балконът отговаря на одобрените проекти от 1994 г.    

comment 0
visibility 3117
Немски Коледен Базар

Откриха традиционния Немски Коледен Базар в София

В Градската градина в столицата за 9-та поредна година бе открит традиционния Немски Коледен Базар, съобщават от Район Средец в социалната мрежа. Базарът ще радва посетителите си до 22 декември. Отново почитателите на малиновото вино и всички останали вкусотии ще могат да опитат от всичко, предлагано на щандовете на базара. На откриването присъстваха заместник-посланика на Федерална република Германия в София г-н Йорк Шуграф и културното аташе г-н Себастиан Клеве, както и кмета на район „Средец“ г-н Трайчо Трайков.

comment 0
visibility 1984
Тоалетна до Св. Седмочисленици

Поставят павилион и тоалетна до "Седмочислениците"

Два павилиона, т. нар. преместваеми обекта ще "цъфнат" в центъра на София. Отреденото място е в зоната на ремонтираната ул. "Граф Игнатиев", район Средец. За поставянето на павилионите е издадена заповед от главния архитект на София арх. Здравко Здравков на 16 октомври т. г. Съобщението е публикувано на официалния сайт на район Средец. Проектът е на павилионите е съгласуван с НАГ, пише в заповедта. Единият павилион, по индивидуален проект, е заведение за бързо обслужване. Той ще бъде разположен на ъгъла на ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Шести септември" в градина около храм "Св. Седмочисленици". Освен него пак преместваем обект ще има и тоалетна. Обектът ще е разположен на ъгъла на ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Цар Шишман" в градинката около храма. Фирмените надписи на павилионите ще са два, пише в заповедта. При ремонта на градинката на храм "Свети Седмочисленици" беше обновена и възстановена една от малкото непродадени градски тоалетни в София. Санитарния обект е изцяло ремонтиран, но вече 5 месеца, от предаването на обекта, не работи. Тоалетната е дадена за управление на район Средец. От там имаше внесено предложиние до Столична община за конкурс по ЗОп за отдаване под наем. Срокът за обжалване на поставянето на павилионите на ъгъла на "Графа" и "Шишман" е 14 дни от датата на публикуване в сайта на район Средец. 

comment 0
visibility 1302
Обработка на тревни площи

Обработват срещу гризачи площите в район „Средец“

Обработка на зелените площи в район „Средец“ ще бъде извършена в понеделник, 7 октомври, съобщават от администрацията на района. Обработката е необходима, за да не се позволи разрастване на популацията на гризачите. Те пренасят редица опасни болести – чума, болест на Вейл, лаймска болест, тиф, нилска треска и др. Ангажираните с обработката информират, че дейността ще се осъществи наличието на подходящи климатични условия.

comment 0
visibility 1289
type-photo.svg
кофи за боклук

Изчистиха драсканиците от контейнерите за смет в "Средец" (СНИМКИ)

Контейнерите за разделно събиране на отпадъци в "Средец" бяха изчистени от драсканици, рисуване и лепене на листовки върху тях, съобщиха от Столичния инспекторат. Фирмата, която отговаря за разделното събиране на отпадъците в района се е заела с почистването.    Освен "творчеството" върху съдовете за боклук, те често са обект на вандализъм, горят ги или ги чупят. От Инспектората призовават гражданите да са отговорни към обзавеждането в столицата и да го пазят. С днешна дата са почистени 30 места в района, където са разположени съдове за разделно събиране на отпадъци.          

comment 0
visibility 1685
Заработи чешмичката в градинката на Седмочислениците

Столичани вече пият вода от чешмичката на "Свети Седмочисленици" (СНИМКИ)

Обещаната чешмичка в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" е възстановена и от нея вече столичани пият вода. За течащата чешмичка съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов в социалната мрежа. Водното съоръжение е възстановено в предишния си вид от камък. Минаващите столичани се радват и не пропускат да пийнат глътка вода, а по-възрастните се връщат към спомените си. Ремонтът на ул. Граф Игнатиев и градинката на "Свети Седмочисленици" приключи в края на май. Още тогава гражданите си поискаха и някогашната чешмичка. От Столична община обещаха да я върнат на мястото си. Беше изработен проект, чешмата бе поръчана и ето, че днес е на старото си място и утолява жаждата на софиянци. Чешмичката обаче има затварящ механизъм, така че да не се разхищава водата. Столичани вече се молят, вандали да не я счупят, както се случи с чешмичката в парка на Горна баня, издържа точно 6 дни.

comment 0
visibility 1795
ремонт Португалия

Ново място за игра и тротоари след ремонта на площад "Португалия"

Ново място за игра и ремонт на тротоар ще има около реновираната градинка на площад "Португалия" на улица "Цар Иван Асен II". От "Средец" дават подробности в социалната мрежа за нещата, които ще се направят в градинката: Мястото за игра е за деца от 3 до 12 години. Има проект за площадката, като изпълнението е по договор на Столична община с "Чистота Искър" ЕООД ( в писмо от Столична община е посочен срок за изпълнение 30-09-2019г.);Ще се ремонтира тротоарът на ул. "Леонардо Да Винчи" и пешеходна пътека между двете градинки; По договора със сегашния изпълнител ще бъдат сложени кошчета, осветителните тела ще се подменят с по-подходящи, а тревата ще бъде продължена до края на бордюра пред сградата на банката.

comment 0
visibility 1303
комари

Пръскат срещу комари в "Средец"

Пръскане срещу комари в парковете и градинките на "Средец" започва в понеделник. Манипулацията ще се прави или сутрин рано, или късно вечер, за да не се навреди на хората и животните, съобщават от администрацията на района. Местата, които ще бъдат обработени, ще са обозначени с информационни табели. Там фирмите изпълнители ще обясняват вида на третирането, използвания препарат, карантинния период. Пръскането ще се прави при хубаво време.

comment 0
visibility 1474
Борисова градина

Представят виза за проектиране на паметник на Цар Борис III в Борисовата градина

В заседателната зала на район "Средец", на 19 август, от 17.30 часа ще бъде представена предварителната виза за проучване и проектиране на паметник на Цар Борис III в Борисовата градина. В срок до 03.09.2019 г. гражданите могат да подават писмени становища и мнения в районната администрация или по електронна поща info@sredec-sofia.org. Всеки желаещ може да се запознае с предварителната виза за проучване и проектиране на паметника на Цар Борис III в стаи 403, 415 и 503, отдел „Устройство на територия, кадастър и регулация“ в район "Средец" и може да бъде разгледана в приемно време всеки понеделник от 14:00 до 17:00 и всяка сряда от 10:00 до 12:00 ч, съобщават от районната администрация. Заключителната дискусия ще се проведе в Заседателната зала на район „Средец“ на 11.09.2019 г. от 17,30ч.

Район Средец

Територия на район Средец

Район Средец се простира на 300 ха. Площ. Намира се в централната градска част и граничи с районите Оборище, Триадица, Изгрев, Възраждане, Лозенец и Слатина.

Район Средец се пресича от главни столични пътни артерии. Населението наброява 72 461 души.

Район Средец

История на район Средец

През 1879 г. за пръв път е направен градоустройствен план на София от С. Амадие, градски инженер, който е одобрен от княз Батенберг. Той преструктурира визията на града и до голяма степен обособява облика на настоящия район "Средец". За да се изгради новата българска столица са наети едни от най-изявените строители и архитекти за това време. Въпреки че Район "Средец" не заема голяма територия, той се явява реален административен, политически, културен, образователен, духовен, търговски, бизнес и спортен център на София. Няма да сбъркаме, ако кажем, че район Средец етуптящото сърце на София.

Район Средец наследява старата община Средец, която пък е наследила Лениски  районен народен съвет, а преди това Сталински  районен народен съвет. Администрациите на всички тези структури са обитавали настоящото кметство на район Средец – на „Леге“ 6.

Район Средец като културен център на столицата

Тъй като район Средец се намира в центъра на столицата, логично е и редица културни институции да са разположени на негова територия. В район Средец се намират едни от най-големите и авторитетни театри не само в столицата, но и в страната. Тук е Народният театър „Иван Вазов“. За негова рождена година се счита 1904 г. Великолепната му сграда е паметник на културата от национално значение. Проектирана е от виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Район Средец Театър Българска армия

На територията на район Средец е разположен и друг голям и авторитетен театър, а именно Театър „Българска армия“. Театърът е не само в предлите на район Средец, но и в центъра на столицата. Сградата е издигната през 1936 г. за нуждите на кино „Роял“. Театърът пък е създаден през 1950 г.

В район Средец функционира и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Започва да работи през 1956 г. В трупата на театъра работят звездите на театъра и киното в България: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други.

В район Средец се намират и Столичния куклен театър, открит асцена „Сълза и смях“, Учебен драматичен театър НАТФИЗ и Учебен куклен театър НАТФИЗ.

В район Средец са разположени и едни от най-старите и впечатляващи храмове в София. Ротондата или храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ на практика е един от първите християнески храмове в света. Той е напълно запазен, датира от Римската империя. Стенописите в храма са уникални, някои от тях са на почти 1600 години.

Катедралният храм „Св. Неделя“ също е в район Средец. Храмът, заедно с прилежащия му площад са впечатляващ гледка. Църквата е втора по големина след храм „Александър Невски“. Историята помни кървавия атенатат в църкават през 1925 г, когато при взрив била разрушена голяма част от църквата, ранени били 500 души, а 193 загинали.

В район Средец се намира и Руската църкава или храм „Свети Николай Чудотворец“, храм „Свети Седмочисленици“ и църква „Свети Николай Мирликийски“.

Културни и архитектурни паметници в район Средец

В пределите на район Средец са разположени ценни паметници на архителтурата и клтурата в столицата. Това са емблематичният  Орлов мост, сградата на БАН, паметникът на Цар освободител, сградата на Народното събрание, Мавзолеят – гробница на Княз Александър I и сградата на Централният военен клуб.

Район Средец Централният военен клуб

В район Средец се намират и къщите-музеи на няколко велики бълагри – Иван Вазов, Пеьо Яворов, Петко и Пенчов Славейкови, Никола Вапцаров. Район Средец няма да е същия, ако в него не беше разположен и Националния археологически музей.

В район Средец са разположени и редица държавни институции. Както вече споменахме, тук се намира Народното събрание, Президентството, много от държавните министерства.

Район Средец Софийски университет Св. Климент Охридски

Образователни институции в район Средец

На територията на район Средец е разположен първият български университет Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е основан през 1888 г. Братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват средства за построяването на централното крило на сградата.

В район Средец се намира и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Това е първият бълагрски университет за сценични и екранни изкуства. Създава се през 1948 г.

Паркове и градини в район Средец

Емблематичната столична Борисова градина е в пределите на район Средец. Тя е любимо място за раходки и отдих на стотици столичани.  Администрацията на район Средец полага грижи мястото да бъде приятно и удобно за гражданите.

Район Средец градинка Кристал

Известната градинка „Кристал“ също е на територията на район Средец. В рамките на район Средец е разположена и Княжеската градина. Администрацията на район Средец осъществила мечтата на много собственици на кучета създавайки в градината първата площадка за разходки на домашни любимци в столицата.

В район Средец е разположен най-старият парк в столицата – Градската градина. Около нея са разположени много важни паметници на културата, обособяваши заедно с парка прекрасен център на столицата.

Район Средец Столична библиотека

Читалища и библиотеки в район Средец

В район Средец се намира известното Народно читалище Славянска беседа. То е основано през 1880 г. и на практика е най-старото читалище в столицата.

Столична библиотека е разположена на територията на район Средец. Общински театър „Възраждане“ използва част от централната сграда на библиотеката. Столична библиотека в район Средец започва да функционира през  1928 г.

В пределите на район Средец се намира и Централната библиотека на БАН, която е създадена през 1869 г.

Центраната армейска библиотела също се намира в район Средец. Тя функционира към Централния военен клуб от 1948 г.

Разбира се, няма как да не споменем и за друга важна библиотека, разположена на територията на район Средец - Университетската библиотека при Софийския университет.

Тя работи като самостоятелно звено от Университета. Разполага с повече от 2 400 000 библиотечни единици, сред които много ценни стари и редки издания.

Район Средец Национален стадион Васил Левски

Спортни съоръжения в район Средец

В пределите на район Средец са разположени известни спортни съоръжения. Това са Национален стадион „Васил Левски”, стадион „Българска армия“ и „Спортна София 2000” ЕАД – „Борисова градина”.

От всичко написано до тук става ясно, че район Средец е реалното сърце на столицата. В него са съсредоточени повечето държавни институции, както и заблежителностите на София.

Територия на район Средец

История на район Средец

Район Средец като културен център на столицата

Културни и архитектурни паметници в район Средец

Образователни институции в район Средец

Паркове и градини в район Средец

Читалища и библиотеки в район Средец

Спортни съоръжения в район Средец

Прочетете още