Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 164 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 107 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 415 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1322
автоконтрол

Учат деца от Волуяк как да се пазят от колите (СНИМКИ)

Ученици от 1 и 4 клас на 146 ОУ "Патриарх Евтимий" в село Волуяк участваха в лекция за "Безопасност на движението". Децата научиха не само къде да пресичат правилно, как да се пазят от бързо каращи коли, но и усвоиха някои от основните пътни знаци, съобщиха от администрацията на район "Връбница". Лектор на малките бе Владимир Николов- бивш младши автоконтрольор 1-ва степен към СДВР- КАТ. А самото събитие бе организирано от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни - "Връбница".

comment 0
visibility 774
Обучават деца как да се пазят като ходят на мачове

Обучават децата от "Връбница" как да се пазят по време на футболни мачове

Цветелина Кирилова от СДВР - отдела за "Масови безредици и спортни мероприятия", проведе лекция в 74 СУ "Гоце Делчев" в район "Връбница". Кирилова си поговори с учениците от 6 клас и им даде ценни съвети как да се пазят от наранявания и неприятни ситуции, когато ходят на футболни срещи и други спортни прояви. Младежите дискутираха теми като футболните агитки, как да не отвръщат на агресията по стадионите и защо не трябва да се носят бомбички на мачовете, съобщиха от администрацията на района.    Визитата на лице от Столичната дирекция на полицията в училището е инициатива на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в района.  

comment 0
visibility 1568
Пролетно почистване

Ученици от 140 СУ „Иван Богоров“ се включиха в пролетното почистване (СНИМКИ)

Децата от 140 СУ „Иван Богоров“ се включи в кампанията по пролетно почистване на Столична община. Тази година тя се провежда под мотото „Да почистим София. Включи се и ти!“ Учениците се включиха в първия етап: „Включи се и почисти своя квартал”, който се провежда от 20 до 31 март. Той включва почистване на градинките и териториите към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, училищни дворове. Почистват се и разлепени листовки по стълбове, дървета, елтабла, пребоядисват се ел. табла, пейки и други и съоръжения. Децата се включиха в кампанията с усмивки и голям ентусиазъм. Освен, че почистиха района на училището те посадиха и  дървета.

Реклама
comment 0
visibility 1593
Проверка на ремонт на училището в с.Мрамор

Кметът на район „Връбница“ провери ремонтите в 75 ОУ „Васил Левски“ в Мрамор (СНИМКИ)

Младен Младенов кмет на район „Връбница“ и заместник кметът Димитър Димитров провериха ремонтните дейности по изграждане на пристройка за физкултурен салон и две класни стаи към 175 ОУ „Васил Левски“ село Мрамор. 1 200 000 лв. е стойността на ремонта на физкултурния салон на училището. Като такъв досега не са имали. Ремонтират се и два корпуса от детската градина в селото. Ремонт бе направен и на нов здравен център в Селото.Центърат разполага с общо шест специализирани стаи, като две от тях са за лични лекари, една за педиатър и една за стоматолог. Педиатричният кабинет е с отделен вход. Кметът на София подчерта, че този здравен център ще обслужва и съседни села, така че голям брой хора живеещи на територията на Столичната община ще могат да получат медицински услуги близо до домовете си.   

comment 0
visibility 1168
Заедно срещу наркотиците

Стартира инициативата „Заедно срещу наркотиците“ в район Връбница (СНИМКИ)

Инициативата на Местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни „Заедно срещу наркотиците“ стартира днес в район Връбница. Инспектор Петьо Петков от отдел „Наркотици“ при СДВР изнесе лекции на учениците от 7-ми до 12-ти клас в 70 ОУ „Св. Климент Охридски“, 146 ОУ„Патриарх Евтимий“, 140 СУ „Иван Богоров“, 74 СУ „ГоцеДелчев“ и 62 ОУ „Христо Ботев“.По темата бяха разяснени характеристиката и въздействието на наркотиците върху човешкия организъм и класификацията на наркотиците. Инспекторът запозна учениците с въпросите защо се започва вземане на наркотични вещества и докъде се стига при употребата им. Той предостави подробна информация за най-новите наркотични вещества, като амфетамини, метаамфетамини, различни видове екстази и други. Инспектор Петков разказа подробно кои са стадиите при наркоманите и как се разпознават, за контролът върху наркотиците, органите, занимаващи се с наркоманията и наркотрафика, както и лечението и рехабилитацията, а също така и при нужда къде да се потърси адекватна помощ.

comment 0
visibility 1703
бебе

Район Връбница поздрави родителите на първото родено бебе в района

В район Връбница, всяка година кметът поздравява родителите на първото родено бебе в района. Тази година той отправи поздравления към родителите на бебето Александър. Детенцето се е родило на 3 януари т.г. Щастливите родители са от жк Обеля 2. Кметът Младен Младенов е връчил на семейството символичен подарък. Район Връбница пожелава на младите родители на Александър здраве и много щастливи моменти.

comment 0
visibility 1610
почистване

Почистиха каретата между блоковете в Обеля (СНИМКИ)

Днес в жк Обеля беше направено почистване. Бяха събрани боклуците в междублоковото пространство в квартала, споделиха граждани в социалната мрежа. Част от коментарите на живущите там са, че р. Какач, която се намира в близост до квартала, също е потънала в боклук и се нуждае от почистване. След обилното снеготопене, по улиците и полянките в София се появиха много отпадъци. От Столична община вече информираха, че е започнало поетапно почистване на някои основни улици и булеварди. Бяха изметени и измити бул. Симеоновско шосе, Ботевградско шосе, както и улиците Шипка и Раковска и много други.

comment 0
visibility 1074
почистване

Ръководител на строеж с два акта за кал в „Обеля“

Служителите от Столичен инспекторат съставиха два акта на техническия ръководител на строителен обект в ж.к. "Обеля" 1, разположен в район "Връбница" срещу блок 117, съвсем близо до метростанцията. Причината за наложените санкции е замърсяването с кал на околното пространство при стартиране на земекопни работи. Единият от актовете е наложен заради липсата на устройство за почистване на ходовата част на камионите, излизащи от обекта. Вторият акт е наложен заради липсата на плътна предпазна ограда около строителния обект. След извършената проверка веднага е започнало почистването на подхода към метрото и пътното платно. Проверка по бул. „Сливница“  в район „Илинден“ констатира замърсено пътно платно от камион на фирмата, извършваща ремонта на Западен парк. Съставен е акт от Столичен инспекторат и е направено предписание за почистване на платното. Проверките продължават да се извършват.

comment 0
visibility 2032
Благорворителен коледен концерт

Благотворителен коледен концерт се проведе в район Връбница

Благотворителен концерт за Коледа се проведе в актовата зала на 74 СУ „Гоце Делчев“. Инициативата, която носи името „Вълшебна сцена“, изпрати своите коледни послания към всички жители на района. 77 деца се изявиха на бляскавата сцена. Сред тях бяха възпитаници на 74. СУ „Гоце Делчев“, 140 СУ „Гоце Делчев“, 146 ОУ „Св.Патриарх Евтимий“ и от 61 ОУ „Св.св. Кирил и Методий“. Така учениците с обединени усилия подкрепиха деца в неравностойно положение. Като концертът и коледният базар са организирани от Младен Младенов – кмет на район „Връбница“.

comment 0
visibility 1123
Коледно тържество

Коледа в район Връбница

Събитието „Коледа във Връбница” не се провежда за първи път. То е традиционен поздрав за жителите на района. Тази година ще се проведе на 20 декември от 16:30 часа пред Метростанция „Бели Дунав” на бул. „Ломско шосе”.  Ще има коледно детско шоу за най-малките. Група за автентичен фолклор при Народно читалище „Изгрев-1921” с ръководител Свиленка Тодорова ще покаже ритуала „Коледуване”. Певицата Симона Загорова също ще излезе на сцената, а артистите от Клуб за огнени изкуства „Дивинитас” ще представят огнено шоу. За финал присъстващите ще се насладят на фолклорните изпълнения на танцов състав „Връбниче“.

comment 0
visibility 2391

Нов здравен център в с. Мрамор ще отвори врати за новата година (СНИМКИ)

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на ремонта на здравната служба в село Мрамор. Инвестицията за цялостната реконструкция на сградата е 160 000 лв. Столичният кмет подчерта, че бюджетът е осигурен от продажбата на Общинска банка. Здравната служба ще бъде отворена веднага след като получат документ за промененото предназначение на сградата, съобщи кметът на район Връбница Младен Младенов. След това ще направят конкурс за специалисти, които да работят в центъра. До момента имат само стоматолог, който ще се премести от стария здравен център в новия. Според кмета на района откриването му ще бъде факт в началото на новата година.  [caption id="attachment_42601" align="alignnone" width="618"] Снимки: Столица.bg[/caption] Сградата е готова, но някои от кабинетите все още не са оборудвани. Тя разполага с общо шест специализирани стаи, като две от тях са за лични лекари, една за педиатър и една за стоматолог. Педиатричният кабинет е с отделен вход. Кметът на София подчерта, че този здравен център ще обслужва и съседни села, така че голям брой хора живеещи на територията на Столичната община ще могат да получат медицински услуги близо до домовете си. Тя допълни, че само в Мрамор живеят около 2 хил. души. Екипът, който ръководи проекта за центъра се ръководи от Дончо Барбалов и зам.-кметът по финансите на Столична община и д-р Веселин Милев председател на комисията по здравеопазване. Цялата сграда е бивш битов комбинат, едната част от нея е пенсионерски клуб, а в последната ремонтирана част се помещава здравната служба. Фандъкова обяви, че това не е единствената инвестиция в село Мрамор. 1 200 000 лв. са вложили във физкултурния салон на училището. Ремонтират се и два корпуса от детската градина в селото.      

comment 0
visibility 1568

В „Обеля“ протестират срещу презастрояването

Жители на столичния квартал „Обеля“ протестират срещу презастрояването в района. Те са на лицата в протест срещу изчезващите зелени площи, лоша инфраструктура и малко детски площадки, ясли и градини в квартала, информира bgonair. Излезлите на улицата сутринта граждани посочиха конкретен случай – малкото разстояние между строеж и сградите около него. Дори споделиха, че когато са отводнявали строежа, намиращ се между блокове 117 и 116, били наводнени мазетата на блок 116. Жителите на квартала са недоволни от факта, че децата няма къде да играят на спокойствие. В момента разполагат с една детска площадка до строеж. Зелените площи са на изчезване. Според протестиращите, новият строеж е унищожил паркоместа. Те апелират към общината да се намеси и да разреши спора.  Ако е необходимо да обезпечи собственика на земята, за да не бъдат ощетени и живущите. Очаква се днес да се състои среща между кмета на „Обеля“, архитекта на района и Здравко Здравков, главен архитект на София. Протести на жители на квартала ще има и тази неделя.

comment 0
visibility 1182

"Вълшебната сцена" събра деца от три столични училища

Кметът на район Връбница Младен Младенов изгледа "Вълшебната сцена" и бе гост на конкурса в 140 СУ "Иван Богров". Пътуваща сцена е по идея на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) на кметството във Връбница. Това е конкурс за таланти и мотивация, които да обединят усилията на участниците. Целта е да се подкрепи детето в процеса на израстване и опознаване на света. Децата участници във "Вълшебната сцена" показаха своя талант пред публика. Мотото на проекта, част от който е пътуващата сцена е "Полезно ежедневие извън училище". Пътуващата сцена бе и в 61 ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и 146 ОУ "Патриарх Евтимий".

comment 0
visibility 1112

Ремонтът на училище "Христо Ботев" в "Обеля" ще приключи през януари (СНИМКИ)

Ремонтът на 62 основно училище "Христо Ботев" във Връбница върви по график. Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със заместника си Ирина Савина и районният кмет Младен Младенов направиха проверка на строително-ремонтните дейности на училището в кв. "Обеля". За проверката съобщи зам.-кметът Ирина Савина в социалната мрежа. Училището в "Обеля" е част от големия проект на Столична община „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община” за модернизиране. Той е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 г. – 2020 г. Общата стойност за реконструкция, обновяване и ремонт на училищата е  63, 6 млн. лв., от които около 58 млн. лв. са от оперативната програма, а останалите средства са съфинансиране от бюджета на Столична община. Ремонтът в училище "Христо Ботев" в "Обеля" трябва да приключи през юнуари 2019 г.

comment 0
visibility 1761

Район "Възраждане" с проект спасява къща - паметник на културата

Къща, паметник на културата може да бъде спасена и възстановена от реализиран проект на район "Възраждане" в София.  Той е съвместен със сдружение „Възраждане-2016“ , а днес бяха представени резултатите от „Приложение на модели за обновяване и социализация на примерна сграда и прилежащото й обществено и дворно пространство“, който е  разработен с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2018 г. на Столична община. Обект на проекта е къща на ул. Стефан Стамболов 56, съобщиха от районното кметство. Сградата е построена през 1923 г.  Обявена е за недвижима културна ценност от  „местно значение“ и е част от групов паметник „Старите пазарища“. Намира се в източната част на най-оживената зона на Женския пазар. Реставрирането на къщата ще придаде нов облик на общата визия на зоната и ще подчертае ремонтирания от Столична община Женски пазар, коментират специалистите. На обсъждането на резултатите от проекта присъства кметът на "Възраждане"  Савина Савова, заместникът й арх. Николай Диков, секретарят Дарина Енева и арх. Свободна Вранчева, ръководител на проекта и председател на Сдружение „Възраждане 2016“. Също така участие взеха и Анелия Атанасова, представител на Програма „Европа“ 2018 и Инициативен комитет „Възраждане – Женски пазар“. Собствеността на къщата на ул. Стефан Стамболов 56 е 70% собстевност на Столична община. Тя е обследвана, заснета е и има пълна и ясна картина в какво състояние е и от какво има нужда, за да бъде възстановена. Търси се финансиране за реконструкцията й. Преди това обаче трябва да се направи задание за проектиране, количествено сотйностна сметка и да се кандидатства пред Столична община, обясниха пред Столица.bg от район Възраждане.  Предстои дълъг процес, но се надяваме, че ще има инвеститор, който да прояви интерес към сградата, коментираха специалисти от проекта. Преди тази сграда екипът на проекта се е спрял на къща на ул. Стефан Стамболов 35, но след порведени разговори собствениците  категорично отказват имотът им да влезе в проект. Всъщност това, което направи район Възраждане заедно със сдружение „Възраждане-2016“ показва на много собственици на сгради - паметници на културата какви са стъпките за възстановяването. Усилията на екипа са показателни как се реализира успешен модел за  утвърждаване на политиката на СО за съхраняване на сградите и ансамблите паметници на културата.  

Район Връбница

Територия на район Връбница

Район Връбница е част от Столична община. В неговата територия влизат комплексите „Обеля“ 1 и 2, „Връбница“ 1 и 2, жилищните квартали „Обеля“, „Модерно предградие“ и „Република“ 2, също така селата Волуяк и Мрамор.

В район Връбница живеят над 48 000 души.

История на район Връбница

История на район Връбница

В пределите на столицата район Връбница е присъединен през 1961 г. след като е приет Закона за общия градоустройствен пла, на столицата. Каро самостоятелна административна единица район Връбница съществува от 1987 г. Тогава закриват старите райони, а на тяхно място се появяват общини. В бъдещия район Връбница влиязат части от старите Коларовски и Димитровски райони. Днес район Връбница е модерен столичен район, който се стреми да осигури спокойствие и удобство на своите жители.

Здравеопазване в район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Жителите на район Връбница имат на раположение 5 ДКЦ, стоматологичен център и един спешен медицински център.

Образование в район Връбница

Образование в район Връбница

Родителите в район Връбница могат да разчитат на услугите на 6 детски градини. Четири от тези градини разполагат с яслени групи.

ДГ № 5 "Надежда" в район Връбница отваря врати в края на 1980 г. В нея има 250 места за деца, разпределени в десет групи. Квалифицирани педагози и помощен персонал се грижи непрекъснато за децата в градината.

ДГ № 138 "Приятели" в район Връбница поема децата от закритите ЦДГ 27, 184 и ясла №43. Групите за разпределени в две модерни сгради, които строго следват европейските изисквания. Освен традиционните занятия, в градината в район Връбница се провеждат занимания по футбол, народни и модерни танци, английски език и ателиета по интереси. На разположение са логопед и психолог.

ДГ № 42 - “Чайка” в район Връбница отваря врати през 1979 г. Тя е прогодена за 200 деца, разделени в 8 групи. В градината функционират две яслени групи. В градината в район Връбница работят 17 детски учители, 7 помощник-възпитатели и 5 медицински сестри.

Материалната база на детската градина в район Връбница е модерна. На разположение на децата са плувен басейн, физкултурен салон и музикален салон. Провеждат се занятия по аеробика, плуване и футбол.

ДГ № 82 “Джани Родари” в район Връбница е открита през 1987 г. Предназначена е за 270 деца, разделени в 9 групи. В градината функционира и една яслена група. Градината в район Връбница разлполага с музикален и физкултурен салон, плувн басейн, площадки за всяка една от групите. В детската градина в район Връбница се провеждат допълнителни занятия по плуване, танци, английски език и футбол.

Една от новите детски градини в район Връбница е ДГ № 176 "Зорница". Тя е открита през 2012 г. На разположение е на жителите на селата Волуяк и Мрамор в пределите на район Връбница. В градината има място за 200 деца, разделени в 6 групи. Има и една яслена група. На разположение на децата са детски площадки за отделните групи, както и физкултурен салон. Децата получават допълнителни знания по английски език, народни танци, футбол и изобразително изкуство.

Друга новооткрита детска градина в район Връбница е ДГ № 198 "Косе-Босе". Тя отваря врати през 2016 г. Градината може да побере 150 деца, разделени в 4 групи. Има две яслени групи допълнително. Допълнителните занятия в детската градина в район Връбница са по немски език.

Район Връбница разполага с пет основни, две средни, едно специално и едно национално училища. В 61 ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в район Връбница се обучават 400 ученика в 17 класни стаи и 6 специализирани кабинета. Учителите в училището са 30. Училището е основано в далечната 1893 г.

 Друго, още по-старо училище в район Връбница е 62 ОУ “Христо Ботев”. Тое основано през 1880 г. Днес 242 ученика учат в 11 класни стаи. С децата работят 20 педагози.

Основанот през 1881 г. 175 ОУ “Васил Левски” също се намира на територията на район Връбница. Днес в училището учат 208 ученика в 11 паралелки. На тяхно разположение са 7 класни стаи и 1 компютърен кабинет. 16 учителя се заниавата с преподаването в училището.

В район Връбница се намира и Националната гимназия за древни езици и култура “Константин-Кирил Философ”. Престижното училище е мечта на не едно и две деца от страната. Гимназията отваря врати през 1977 г. Тя е със специален статут на лицей към Софийския университет. Обучението в гимназията е 5 години. Университетски преподаватели водят профилираното обучение в учебното заведение.

Културни обекти в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

На територията на район Връбница се намира къщата, в която е живял Александър Стамболийски в периода 1921 – 1923 г. докато е бил министър-председател.

В район Връбница има няколко църкви. Интерес представлява храм „Света Петка Параскева“, която е издигната през 1880 г. Днес е паметник на културата. Край нея има и две тракийски могили. Тази църква се издига върху останките на много по стар храм.

В пределите на район Връбница функционират няколко читалища. През 1932 г е основано читалище „Ведрина 1932”. То разполага с библиотека, в която има повече от 13 000 тома. В читалището има школи по пиано, китара, по английски език и приложни изкуства.

Значително по-старо е НЧ„Св.Св.Кирил и Методий 1922” в район Връбница, което отаваря врати през 1922 г. Настоящата му сграда е издигната през 1956 г. В него функционират танцов състав, школа по спортни танци, фолклорна формация „Цветница”, школа по изкуства, езикова школа, група за стари градски песни „Втора младост”.

НЧ„Просвета 1928” в район Връбница има музейна сбирка. Библиотеката разполага с повече от 14 000 тома, а групите, които развиват дейност в читалището са „Обелски баби”, танцов състав „Лазарки”, състав за обичаи „Коледари”, школа по английски език.

В район Връбница се намира и НЧ„Изгрев – 1921”. То развива активна дейсност в областта на театъра. В него функционират детска вокална група „Щурче”, женска певческа група, танцов състав, група за църковни песнопения, музей на историята на читалището.

Още едно старо читалище в район Връбница развива активна дейност - НЧ„Св.Ив.Рилски –1922 ”. То е известно със своите самодейни колективил които се изявяват в редица фестивали в Тетеван, Копривщица, Рожен, Чирпан, Неделино. Тук функционират не само фолклорен певчески състав, но и театрален състав и школа по изобразително изкуство.

Район Връбница е по-отдалечен от централните части на столицата, но това не пречи да бъде достаъчно полезен за просветното и културно развитие а своите жители.

Територия на район Връбница

История на район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Образование в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

Прочетете още