Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (38%, 70 Гласове)
  • На българското черноморие (22%, 40 Гласове)
  • Гърция или чужбина (28%, 51 Гласове)
  • На село (7%, 12 Гласове)
  • Не съм решил (5%, 10 Гласове)
Общо гласували: 183 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1265

„Успели българи дават личен пример“ в 140 училище: Всеки може да стане това, което иска

„Успели българи дават личен пример“ гостува в столичното  140 СУ "Иван Богоров " в район Връбница. Журналистката Галя Щърбева, един от най-популярните водещи Ники Кънчев, тв-продуцентът Цветомир Семов, журналистът и актьор Павел Владимиров, човекът глас - Красимир Аврамов, екранният д-р Владов от "Откраднат живот" - Александър Димов и директорът на училище от комедията "Ние, нашите и вашите" Дани Ангелов бяха посрещнати с любопитство и усмивки от учениците. Кампанията, която продължава и тази година, след миналогодишния успешен сезон по столичните училища е с подкрепата на Столична община и МОН. Известните лица от екрана, културата и изкуството споделиха своя опит за живота, постиженията и професионалната си реализация. Отговаряха на всички въпроси на тийнейджърите. Прочетоха откъси от свои любими книги, за да покажат важната роля на доброто образование в съвременния свят! Човекът глас - Краси Аврамов (отляво надясно), Дани Ангелов, Александър Димов, Цветомир Семов и Павел Владимиров във 140 СУ в София. Кметът на СО- район "Връбница " Младен Младенов и директорът на 140-то училище Мая Зафирова приветстваха участниците в проявата и изказаха признателност към гостите.  Бяха поднесени благодарствени адреси на участниците и организатора на кампанията от името на районния кмет Младен Младенов . Той заяви подкрепата си към бъдещи планове и инициативи на организатора на кампанията Диана Миланова.  Район "Връбница " е мотивиран партньор за бъдещите начинания в столичния ни район, потвърди районният кмет. „Успели българи дават личен пример“ има за цел да мотивира и вдъхнови децата да учат чрез добрите примери. Всеки ученик има възможността да стане това, което иска и да учи, стига да има някой, който да запали искрата в него. Да създадем хора, които искат да развиват, да променят, да творят, да се трудят- това е задачата на известните личности , на които подражават всички. С общите и непрестанни усилия на институции, гражданско общество и медии ще направим българското училище модел за подкрепяща, развиваща и приобщаваща среда за нашите деца, заявяват организаторите на една от най-успешните кампании в София.

comment 0
visibility 959

"Опознай Волуяк" влезе в кметството на Връбница

Детска изложба откриха децата от село Волуяк в районната община "Връбница". Гостите бяха от читалище „Изгрев – 1921“ и лятна занималня с ръководител Ваня Добренова. Експозицията на малчуганите "Опознай Волуяк" е от рисунки на учениците на Добренова и са правени през лятната ваканция. Районният кмет Младен Младенов с усмивка посрещна малчуганите, които подробно разказваха за всяка рисунка. За усилията и таланта си децата бяха наградени от кмета с грамоти. След това ги заведе в кабинета му и ги започна с работата си на кмет. Разпалените ученици задаваха куп въпроси и се радваха на гостоприемството на Младенов. Той пък остана възхитен от любопитството им. На събора на село Волуяк, 27 октомври - Петковден, експозицията „Опознай Волуяк“ може да се види в кметството на селото.

comment 0
visibility 498

Ръждясали уреди застрашават малчугани на детска площадка във "Връбница"

Детска площадка застрашава живота на малчуганите. Опасното съоръжение се намира на територията на район "Връбница". За опасността сигнализираха от Сдружение "Безопасни детски площадки" в социалната мрежа. Уредите са доста стари, ръждясали и са пред разпадане. Видно е, че теренът също не е поддържан, което прави още по опасно присъствието на деца там. "Пълно безхаберие от страна на общината. Може би очакваме да се случи поредния инцидент, за да се предприемат адекватни мерки. Еда от най-посещаваните детски площадки в района на Връбница", пише в социалната мрежа. АВторът на сигнала е падал сигнали до общината, гражданите и и столична община. До момента няма реакция от нито една институция. Друга подобна детска площадка е тази в село Мрамор. От дълги години тя е забравена и също представлява опасност за децата.  "Веднага ще направим оглед и ще вземем необходимите мерки", казаха пред "Столица.bg от районната администрация на "Връбница.

Реклама
comment 0
visibility 1072

Чудодейната икона на Богородица-Скоропослушница ще е изложена до 3 октомври

Чудотворна икона на Света Богородица-Скоропослушница е изложена в църквата „Свети Николай Мириклийски – Чудотворец“ в район Връбница. Това е единственият храм, в който този образ на Божията майка се излага за втори път. Председателят отец Методи Корчев призовава миряните да отидат да видят чудодейната икона. Тя ще остане за поклонение до 3 октомври т. г. Също така в храма ще има безплатно Неделно училище. То започва от 6 октомври (неделя) след литургията, съобщават на страницата общински район "Връбница". Училището ще бъде в две части - за деца и възрастни и е безплатно. Според свещеника в детските души възниквали хиляди въпроси, на които ще могат да намерят отговор в Неделното училище. Той ще запознае малчуганите с основните неща на вярата: Защо се молим? Защо се кръстим? Какво символизира кръста? В какво вярваме? и т. н. [caption id="attachment_29389" align="alignnone" width="341"] Снимки: Район Връбница[/caption] В църквата "Свети Николай Мириклийски – Чудотворец“ има още една икона на Богородица, която е с интересна история. Майка и дъщеря оцеляват при катастрофа, но в момента на сблъсъка по-възрастната жена вижда този образ. След това го описва на иконописеца Диан Костов и той я създава абсолютно същата – „Покров на Света Богородица“. В иконата има три вида злато. Жената я плаща и след това я подарява на храма.

comment 0
visibility 720

"Обеля" празнува Кръстовден с литургия

Столичният квартал "Обеля" чества своя храмов празник на 14 септември Кръстовен. По този повод негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави Архиерейска вечерня в местния храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“, съобщава mitropolia-sofia.org. На 14 септември всяка година Православната църква прославя светия е Животворящ Кръст Господен - Кръстовден. Началото на литургията е тази вечер в 18 часа. Приканват се вярващите да вземат участие в богослужението. Това е традиционен празник, който се почита от живеещите в квартали. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит богослужението ще възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

comment 0
visibility 1576

Район „Връбница“ представя 9 събития по проект „С багри, музика и светлина“

Предвидени са събития като част от Културната програма на Българското председателство по проекта „С багри, музика и светлина“. Район „Връбница“, част от Столична община съвместно с Националния фонд „Култура“ представя девет събития, които са реализирани по създаден проект „С багри, музика и светлина“. Първото събитие, „Сцена на творчеството“, ще бъде на 25 март с начало 11.00 часа на открита сцена. Това ще се случи на площада в село Волуяк. На открити сцени по време на проекта ще се проведат още: - 26 март - Сцена на литературата – от 16.00 часа на Метростанция „Обеля” - 27 март - Сцена на музиката – от 16.00 часа на Метростанция „Бели Дунав” - 28 март - Сцена на конкурентноспособността – от 16.00 часа на площада в село Мрамор - 29 март - Сцена на приятелството – от 16.00 часа в градинката до сградата на район „Връбница” В предвидените събития ще се включат водещи български музиканти, както танцови изпълнители и вокални такива. Ще има и изтъкнати български писатели. Предстои да се включат и деца и ученици от училища и читалища на територията на района „Връбница“. Страхотният проект „С багри, музика и светлина“ е реализиран с финансова подкрепа от страна на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 год." на Национален фонд „Култура".