Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1047

В „Обеля“ протестират срещу презастрояването

Жители на столичния квартал „Обеля“ протестират срещу презастрояването в района. Те са на лицата в протест срещу изчезващите зелени площи, лоша инфраструктура и малко детски площадки, ясли и градини в квартала, информира bgonair. Излезлите на улицата сутринта граждани посочиха конкретен случай – малкото разстояние между строеж и сградите около него. Дори споделиха, че когато са отводнявали строежа, намиращ се между блокове 117 и 116, били наводнени мазетата на блок 116. Жителите на квартала са недоволни от факта, че децата няма къде да играят на спокойствие. В момента разполагат с една детска площадка до строеж. Зелените площи са на изчезване. Според протестиращите, новият строеж е унищожил паркоместа. Те апелират към общината да се намеси и да разреши спора.  Ако е необходимо да обезпечи собственика на земята, за да не бъдат ощетени и живущите. Очаква се днес да се състои среща между кмета на „Обеля“, архитекта на района и Здравко Здравков, главен архитект на София. Протести на жители на квартала ще има и тази неделя.

comment 0
visibility 826

"Вълшебната сцена" събра деца от три столични училища

Кметът на район Връбница Младен Младенов изгледа "Вълшебната сцена" и бе гост на конкурса в 140 СУ "Иван Богров". Пътуваща сцена е по идея на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) на кметството във Връбница. Това е конкурс за таланти и мотивация, които да обединят усилията на участниците. Целта е да се подкрепи детето в процеса на израстване и опознаване на света. Децата участници във "Вълшебната сцена" показаха своя талант пред публика. Мотото на проекта, част от който е пътуващата сцена е "Полезно ежедневие извън училище". Пътуващата сцена бе и в 61 ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и 146 ОУ "Патриарх Евтимий".

comment 0
visibility 783

Ремонтът на училище "Христо Ботев" в "Обеля" ще приключи през януари (СНИМКИ)

Ремонтът на 62 основно училище "Христо Ботев" във Връбница върви по график. Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със заместника си Ирина Савина и районният кмет Младен Младенов направиха проверка на строително-ремонтните дейности на училището в кв. "Обеля". За проверката съобщи зам.-кметът Ирина Савина в социалната мрежа. Училището в "Обеля" е част от големия проект на Столична община „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община” за модернизиране. Той е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 г. – 2020 г. Общата стойност за реконструкция, обновяване и ремонт на училищата е  63, 6 млн. лв., от които около 58 млн. лв. са от оперативната програма, а останалите средства са съфинансиране от бюджета на Столична община. Ремонтът в училище "Христо Ботев" в "Обеля" трябва да приключи през юнуари 2019 г.

Реклама
comment 0
visibility 1062

Район "Възраждане" с проект спасява къща - паметник на културата

Къща, паметник на културата може да бъде спасена и възстановена от реализиран проект на район "Възраждане" в София.  Той е съвместен със сдружение „Възраждане-2016“ , а днес бяха представени резултатите от „Приложение на модели за обновяване и социализация на примерна сграда и прилежащото й обществено и дворно пространство“, който е  разработен с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2018 г. на Столична община. Обект на проекта е къща на ул. Стефан Стамболов 56, съобщиха от районното кметство. Сградата е построена през 1923 г.  Обявена е за недвижима културна ценност от  „местно значение“ и е част от групов паметник „Старите пазарища“. Намира се в източната част на най-оживената зона на Женския пазар. Реставрирането на къщата ще придаде нов облик на общата визия на зоната и ще подчертае ремонтирания от Столична община Женски пазар, коментират специалистите. На обсъждането на резултатите от проекта присъства кметът на "Възраждане"  Савина Савова, заместникът й арх. Николай Диков, секретарят Дарина Енева и арх. Свободна Вранчева, ръководител на проекта и председател на Сдружение „Възраждане 2016“. Също така участие взеха и Анелия Атанасова, представител на Програма „Европа“ 2018 и Инициативен комитет „Възраждане – Женски пазар“. Собствеността на къщата на ул. Стефан Стамболов 56 е 70% собстевност на Столична община. Тя е обследвана, заснета е и има пълна и ясна картина в какво състояние е и от какво има нужда, за да бъде възстановена. Търси се финансиране за реконструкцията й. Преди това обаче трябва да се направи задание за проектиране, количествено сотйностна сметка и да се кандидатства пред Столична община, обясниха пред Столица.bg от район Възраждане.  Предстои дълъг процес, но се надяваме, че ще има инвеститор, който да прояви интерес към сградата, коментираха специалисти от проекта. Преди тази сграда екипът на проекта се е спрял на къща на ул. Стефан Стамболов 35, но след порведени разговори собствениците  категорично отказват имотът им да влезе в проект. Всъщност това, което направи район Възраждане заедно със сдружение „Възраждане-2016“ показва на много собственици на сгради - паметници на културата какви са стъпките за възстановяването. Усилията на екипа са показателни как се реализира успешен модел за  утвърждаване на политиката на СО за съхраняване на сградите и ансамблите паметници на културата.  

comment 0
visibility 634

„Седмица на четенето“ и в район „Връбница“

Днес, 24 октомври, в рамките на „Седмица на четенето“ в 74 СУ „Гоце Делчев“ се проведоха редица инициативи. Обявен беше „Най-добър четец от V клас“, проведе се „Четене на любими текстове“ и децата показаха, че са достойни да участват в „Българският правопис и пунктуация – владеем ли ги?“. Предтсои да се проведат още инициативи като „Представяне на проект или презентация за любима книга или автор“, „Популяризиране на добри практики за съвместна дейност с родители и местна общност в подкрепа на грамотността“ и „Стимулиране на родителския интерес към очакваните резултати от обучението“.

comment 0
visibility 1507

„Успели българи дават личен пример“ в 140 училище: Всеки може да стане това, което иска

„Успели българи дават личен пример“ гостува в столичното  140 СУ "Иван Богоров " в район Връбница. Журналистката Галя Щърбева, един от най-популярните водещи Ники Кънчев, тв-продуцентът Цветомир Семов, журналистът и актьор Павел Владимиров, човекът глас - Красимир Аврамов, екранният д-р Владов от "Откраднат живот" - Александър Димов и директорът на училище от комедията "Ние, нашите и вашите" Дани Ангелов бяха посрещнати с любопитство и усмивки от учениците. Кампанията, която продължава и тази година, след миналогодишния успешен сезон по столичните училища е с подкрепата на Столична община и МОН. Известните лица от екрана, културата и изкуството споделиха своя опит за живота, постиженията и професионалната си реализация. Отговаряха на всички въпроси на тийнейджърите. Прочетоха откъси от свои любими книги, за да покажат важната роля на доброто образование в съвременния свят! Човекът глас - Краси Аврамов (отляво надясно), Дани Ангелов, Александър Димов, Цветомир Семов и Павел Владимиров във 140 СУ в София. Кметът на СО- район "Връбница " Младен Младенов и директорът на 140-то училище Мая Зафирова приветстваха участниците в проявата и изказаха признателност към гостите.  Бяха поднесени благодарствени адреси на участниците и организатора на кампанията от името на районния кмет Младен Младенов . Той заяви подкрепата си към бъдещи планове и инициативи на организатора на кампанията Диана Миланова.  Район "Връбница " е мотивиран партньор за бъдещите начинания в столичния ни район, потвърди районният кмет. „Успели българи дават личен пример“ има за цел да мотивира и вдъхнови децата да учат чрез добрите примери. Всеки ученик има възможността да стане това, което иска и да учи, стига да има някой, който да запали искрата в него. Да създадем хора, които искат да развиват, да променят, да творят, да се трудят- това е задачата на известните личности , на които подражават всички. С общите и непрестанни усилия на институции, гражданско общество и медии ще направим българското училище модел за подкрепяща, развиваща и приобщаваща среда за нашите деца, заявяват организаторите на една от най-успешните кампании в София.

comment 0
visibility 1165

"Опознай Волуяк" влезе в кметството на Връбница

Детска изложба откриха децата от село Волуяк в районната община "Връбница". Гостите бяха от читалище „Изгрев – 1921“ и лятна занималня с ръководител Ваня Добренова. Експозицията на малчуганите "Опознай Волуяк" е от рисунки на учениците на Добренова и са правени през лятната ваканция. Районният кмет Младен Младенов с усмивка посрещна малчуганите, които подробно разказваха за всяка рисунка. За усилията и таланта си децата бяха наградени от кмета с грамоти. След това ги заведе в кабинета му и ги започна с работата си на кмет. Разпалените ученици задаваха куп въпроси и се радваха на гостоприемството на Младенов. Той пък остана възхитен от любопитството им. На събора на село Волуяк, 27 октомври - Петковден, експозицията „Опознай Волуяк“ може да се види в кметството на селото.

comment 0
visibility 660

Ръждясали уреди застрашават малчугани на детска площадка във "Връбница"

Детска площадка застрашава живота на малчуганите. Опасното съоръжение се намира на територията на район "Връбница". За опасността сигнализираха от Сдружение "Безопасни детски площадки" в социалната мрежа. Уредите са доста стари, ръждясали и са пред разпадане. Видно е, че теренът също не е поддържан, което прави още по опасно присъствието на деца там. "Пълно безхаберие от страна на общината. Може би очакваме да се случи поредния инцидент, за да се предприемат адекватни мерки. Еда от най-посещаваните детски площадки в района на Връбница", пише в социалната мрежа. АВторът на сигнала е падал сигнали до общината, гражданите и и столична община. До момента няма реакция от нито една институция. Друга подобна детска площадка е тази в село Мрамор. От дълги години тя е забравена и също представлява опасност за децата.  "Веднага ще направим оглед и ще вземем необходимите мерки", казаха пред "Столица.bg от районната администрация на "Връбница.

comment 0
visibility 1292

Чудодейната икона на Богородица-Скоропослушница ще е изложена до 3 октомври

Чудотворна икона на Света Богородица-Скоропослушница е изложена в църквата „Свети Николай Мириклийски – Чудотворец“ в район Връбница. Това е единственият храм, в който този образ на Божията майка се излага за втори път. Председателят отец Методи Корчев призовава миряните да отидат да видят чудодейната икона. Тя ще остане за поклонение до 3 октомври т. г. Също така в храма ще има безплатно Неделно училище. То започва от 6 октомври (неделя) след литургията, съобщават на страницата общински район "Връбница". Училището ще бъде в две части - за деца и възрастни и е безплатно. Според свещеника в детските души възниквали хиляди въпроси, на които ще могат да намерят отговор в Неделното училище. Той ще запознае малчуганите с основните неща на вярата: Защо се молим? Защо се кръстим? Какво символизира кръста? В какво вярваме? и т. н. [caption id="attachment_29389" align="alignnone" width="341"] Снимки: Район Връбница[/caption] В църквата "Свети Николай Мириклийски – Чудотворец“ има още една икона на Богородица, която е с интересна история. Майка и дъщеря оцеляват при катастрофа, но в момента на сблъсъка по-възрастната жена вижда този образ. След това го описва на иконописеца Диан Костов и той я създава абсолютно същата – „Покров на Света Богородица“. В иконата има три вида злато. Жената я плаща и след това я подарява на храма.

comment 0
visibility 845

"Обеля" празнува Кръстовден с литургия

Столичният квартал "Обеля" чества своя храмов празник на 14 септември Кръстовен. По този повод негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави Архиерейска вечерня в местния храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“, съобщава mitropolia-sofia.org. На 14 септември всяка година Православната църква прославя светия е Животворящ Кръст Господен - Кръстовден. Началото на литургията е тази вечер в 18 часа. Приканват се вярващите да вземат участие в богослужението. Това е традиционен празник, който се почита от живеещите в квартали. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит богослужението ще възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

comment 0
visibility 1746

Район „Връбница“ представя 9 събития по проект „С багри, музика и светлина“

Предвидени са събития като част от Културната програма на Българското председателство по проекта „С багри, музика и светлина“. Район „Връбница“, част от Столична община съвместно с Националния фонд „Култура“ представя девет събития, които са реализирани по създаден проект „С багри, музика и светлина“. Първото събитие, „Сцена на творчеството“, ще бъде на 25 март с начало 11.00 часа на открита сцена. Това ще се случи на площада в село Волуяк. На открити сцени по време на проекта ще се проведат още: - 26 март - Сцена на литературата – от 16.00 часа на Метростанция „Обеля” - 27 март - Сцена на музиката – от 16.00 часа на Метростанция „Бели Дунав” - 28 март - Сцена на конкурентноспособността – от 16.00 часа на площада в село Мрамор - 29 март - Сцена на приятелството – от 16.00 часа в градинката до сградата на район „Връбница” В предвидените събития ще се включат водещи български музиканти, както танцови изпълнители и вокални такива. Ще има и изтъкнати български писатели. Предстои да се включат и деца и ученици от училища и читалища на територията на района „Връбница“. Страхотният проект „С багри, музика и светлина“ е реализиран с финансова подкрепа от страна на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 год." на Национален фонд „Култура".