Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 4483
глоба

Магазин във "Връбница" глобен за изхвърляне на кашони не където трябва

Екипи на районен инспекторат "Връбница" при текущ контрол са установили изхвърляне на отпадъци от опаковки в контейнерите за битови отпадъци от търговски обект „Деница Маркет“ ООД. Извършеното е нарушение на чл. 22, т. 2 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.   На магазина е наложена санкция. Проверки на търговски обекти за спазване изискванията за разделно събиране на различните потоци отпадъци са извършени и в останалите райони на СО.    Нарушения са открити и в районите "Красно село", "Средец", "Възраждане" и "Илинден".  

comment 0
visibility 4892
Народният театър в Обеля

Тотална трансформация: И в "Обеля" има Народен театър

И в столичния квартал "Обеля", район "Връбница"  си имат Народен театър. Тотална трансформация претърпя стар трафопост в квартала. С 3D изображение застаряващата посторйка се превърна в умален модел на Народния театър "Иван Вазов". Снимка на Народния театър "Обеля" бе публикувана в социалната мрежа и събира овации. Авторът на творбата е египтянин, прекарал у нас едва няколко месеца. Чужденецът решава да остави следа и да направи ежедневието ни по-цветно и красиво. Столична община веднага одобрява идеята и само за седмица в "Обеля" получават Народния театър.  Какво мислите за резултата и като цяло за този тип изкуство?, питат в социалната мрежа. Със исгурност преобразяването на стария трафопост е супер успешно и сполучливо!

comment 0
visibility 3647
Недоволни граждани от 15 стотинки за квадрат при отчуждаването на земите им

Собственици недоволстваха, имотите им отчуждени по 15 ст за квадрат

Собственици на частни имоти около Ломско шосе изразиха недоволството си пред Столична община. Преди началото на днешната сесия на СОС те бяха на Московска 33 и протестираха, защото имотите им са отчуждени за разширението на пътя, а цената е по 15 стотинки за квадратен метър. Те бяха подкрепени от общинския съветник и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. Той настоя да бъдат приети от ресорния земестник-кмет Ирина Савина. Калоян Паргов и колегата му Николай Николов разговаряха с гражданите, а след това, в началото на сесията на СОС, той призова кмета Йорданка Фандъкова да обърне внимание на недоволните хора и да направи така, че те да бъдат приети и изслушани. "С колегите от БСП приветстваме инфраструктурните проекти, които решават определени проблеми на града, и най-вече разширенията на булевардите, помагащи за справяне със задръстванията, но нека това да не бъде за сметка на гражданите", каза Калоян Паргов. Той заяви, че всеки човек, чийто имот подлежи на отчуждаване, трябва да получи справедливо обезщетение. "Не смятам, че цена от 15 стотинки на квадратен метър е сериозно отношение към хората в града", каза Паргов. Случаят с Ломско шосе не бил единствения. Същите проблеми имало и с разширението на Околовръстното шосе – новите 5 км – с гражданите от "Горубляне", както и на доста други места.

Реклама
comment 0
visibility 5122
Камари от дрехи в Обеля

Роми пак ревизират контейнери за дрехи в Обеля

Поредният ромски тур из контейнерите за дрехи е явно в Обеля. Живеещи в квартала сигнализираха за поредната камара със стари дрехи извадени от контейнер за текстил. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и показва, мръсотията, която са направили ромите след ревизия на съдържанието. Столична община поставя в кварталите контейнери за текстилни отпадъци, които се извозват по предназначение. Целта е първо да не се замърсява околната среда и второ ромите да не горят отпадъци. Очевидно обаче каквото и да се предприеме ромите си имат цел и тя е контейнери. След като ревизират съдържанието и си подберат каквото им трябва, околното пространство е скамари с парцали, които се разнасят от кучета и вятъра.

comment 0
visibility 3782
Недовършени тротоари в кв. Обеля, район Връбница

Безотговорен строител забрави да си довърши ремонта в Обеля 1 (СНИМКИ)

Незавършен ремонт на тротоар изтормози живеещите в бл. 121 в столичния квартал Обеля 1, район Връбница. Повече от седмица фирмата изпълнител не е довършила работата си. Снимките на зарязания обект хората публикуваха в социалната мрежа. Граждани падат и се спъват в недовършените тротоари, казва авторът на снимките. По сигнала на Столица.bg от район Връбница веднага направиха проверка на място, разговаряха със строителя и още утре ремонтът ще бъде довършен. "На място проверихме какво е положението и от фирмата изпълнител обещаха, че от утре започват работа и ще довършат обекта. С 40 т асфалт ще бъдат запълнени оставените пространства", обясниха пред Столица.bg  от район Връбница. Изпълнителят "Нивелстрой" признава, че не е работено в продължение на 4 дни. По нареждане на местното кметство още утре ще бъде възстановена работата и тротоарите завършени. И. д. кметът е категоричен, че няма подпише акта за приемане на обекта, защото не са спазени сроковете.

comment 0
visibility 4353
Канализация на ул. Стефан Дуньов във Връбница

Подмениха канализацията по "Стефан Дуньов", ремонтират и улицата

Още един участък от подновяване на канализацията в кв. Модерно предградие, район Връбница е готов. По ул. "Стефан Дуньов" вече ще започнат ремонтните дейности и полагането на настилка, тъй като приключи подмяната на канализация. Заедно с това се реконструира и съпътстващата водопроводна мрежа. Изградени са 470 м канализация и са реконструирани 640 м водопроводна мрежа, отнасяща се към 38 поземлени имота. Ще се изградят и главни канализационни колектори, а това ще позволи изграждане на вътрешнокварталната ВиК мрежа, включително канализация по улиците "Антон Кецкаров", "Братя Станиславови", "Старата църква", "357", "378" и ул. "Справедливост".

comment 0
visibility 3900
Деца, боклуци

Настаниха две деца от Връбница в приемни семейства

В края на август в Отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“- Връбница е постъпила информация за три деца, които се отглеждат в лоши хигиенни условия в бивш хранителен магазин. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика, цитирани от Фокус. При посещението си на адреса социалните работници установяват, че навсякъде из помещението има разхвърляни дрехи, по масата съдове с мухлясала хран, а земята е отрупана с отпадъци и угарки от цигари. Шишетата за хранене на едно от децата са били мръсни, със засъхнало кисело мляко по тях. Непосредствено до леглото на децата е оставен нож. През зимния сезон семейството се е отоплява с печка с твърдо гориво, която е в непосредствена близост до едното легло. Според социалните работни така се създават предпоставки за пожар. На масата са разпръснати и лекарства, които децата могат да погълнат. На майката на две от децата е препоръчано да подобри хигиената в помещенията и да подсигури здравословен хранителен режим на децата. Проверката на 4 септември т.г. е установила, че хигиенно-битовите условия са все още под критичния минимум. Направен е опит да се скрият мръсните дрехи и различни отпадъци да се натрупат в шкафове. Но децата продължават да лежат върху мръсни матраци, без спално бельо. Личната им хигиена също не е на ниво. Контактите на социалните работници с това семейство са от 2013 г. и явно консултациите не са били много успешни. Според личната лекарка децата нямат хигиеничен външен вид, хранят се главно с кисело мляко. На 13 септември т.г. е свикан Координационен механизъм за взаимодействие при работа в случай на деца, жертви на насилие или в риск от насилие, и за взаимодействие при кризисна интервенция. Потърсена е възможност за настаняване на децата при близки и роднини, но тази мярка не се е реализирала заради липса на желаещи да се грижат за тях. Взето е решение две от децата да бъдат настанени в приемни семейства, а третото в Център за настаняване от семеен тип.  

comment 0
visibility 4333
носии

Фестивал на народната носия правят във "Връбница"

Регионален фестивал на народната носия "Българска палитра" ще се проведе на 21 септември във "Връбница". Проявата е едно от най-новите събития от културния календар на района и се прави под патронажа на кмета на общината. На фестивала са поканени и малки, и големи. Едните ще видят какви са били традициите на бабите и дядовците им. А по-големите ще си припомнят кое е това, което е запазило народа ни цял през вековете.  

comment 0
visibility 5683
Ремонт и модернизация на 140 СУ "Иван Богоров"

Започва ремонтът на 140 училище "Иван Богоров" в "Обеля"

Столичното 140 СУ "Иван Богоров" в кв. Обеля, район Връбница е поредното училище, в което започва голям ремонт и модернизация. Откриването на строителния обект ще бъде в петък, 16 август от 11 ч. в училището. Обновяването е за 2,8 млн. лв. по договор на Столична община по ОП "Региони в растеж". "Иван Богоров" е включен в проекта, по който се модернизират 26 столични училища и детски градини. На сградата на училището ще се извърши основен ремонт, реконструкция и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Ще се модернизира визията на фасадите на училищната сграда чрез полагане на топлоизолация и нови цветови решения. Използването на съвременни материали ще позволи да се запази архитектурния облик на сградата и да се постигне по-модерно архитектурно-художествено оформление, предвижда проектът. Изцяло ще се подменят остарелите инсталации в сградата и ще се направи пожароизвестителна и оповестителна инсталации, както и система за видеонаблюдение. Модернизацията предвижда да се изградят съоръжения за осигуряване на достъпна среда – асансьори, нови подемници и рампи за хора с увреждания. На всички етажи ще бъдат преустроени санитарните възли и ще се обособи нов санитарен възел за хора в неравностойно положение. Помещенията в сградата ще се ремонтират основно - в класните стаи, кабинети, администрация, библиотечен център, лекарски кабинет, складови и други помещения ще се поставят нови хомогенни ПВЦ настилки. В нов и модерен физкултурен салон ще се провеждат чаосвете по физическо. За там е предвидено да се постави нова хетерогенна ПВЦ настилка; в санитарните възли, помещения за инвентар, хранилища, съблекални, кухненски блок и др. помещения ще се постави теракота. Както и ще се изгради нов хидрофобен растерен окачен таван. Всички външни и вътрешни стълбища ще бъдат реновирани и ще се подменят парапетите. Предвижда се цялостно облагородяване на зелените площи, както и внедряването на мерки за енергийна ефективност – топлоизолация на покрива и външните стени, монтаж на енергоспестяващи осветителни тела и др. Целта на проекта е учители и ученици в София да имат модерна, здравословна и функционална образователна инфраструктура и адекватна среда за качествено образование.

comment 0
visibility 3466
Реконструкция и модернизация на 42 ОДЗ във Връбница

С 1,7 млн. лв. модернизират 42 ОДЗ във Връбница

Започна модернизацията на 42 Обединена детска градина "Чайка" във Връбница. Реконструкцията се финансира с  1 792 895,34 лв., без ДДС по ОП "Региони в растеж" 2014 – 2020 г. На първата копка вчера присъства районният кмет Младен Младенов и представители на дружеството изпълнител, на строителния надзор, ръководството на детското заведение, както и екипът за управление и изпълнение на проекта от Столична община и др. Обновяването ще продължи 9 месеца. В строителните дейности се предвижда ремонт на фасадите на сградата чрез полагане на топлоизолация, нови цветови решения и използването на нови материали. Архитектурният облик на сградата ще се запази и същевременно ще бъде постигнато модерно архитектурно-художествено оформление. Ще се извърши функционално преразпределяне на вътрешни пространства и ще се положат нови финишни покрития по стени и тавани, както и нова настилка по подовете. Предстои да бъдат изцяло подменени също така компрометираните инсталации в сградата. Щ бъдат изградени пожароизвестителна и оповестителна инсталация, както и подмяна на дограма. Ще се извърши усилване и укрепване на основи, изграждане на нови английски дворове и нови стълби. Ще се изградят съоръжения: нови подемници, нова хидравлична платформа и рампи с електрическо подгряване за осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение. Проектът включва също така: подмяна на дворните настилки, ударопоглъщаща мека настилка, пясъчници, ново парково обзавеждане и обновяване на оградата. Основният ремонт на обекта обхваща и внедряването на мерки за енергийна ефективност: топлоизолация на покрива и външните стени, монтаж на енергоспестяващи осветителни тела и др.  

comment 0
visibility 4007
Детска градина

Дадоха старт на ремонта на 42-ро ОДЗ "Чайка"

Официален старт на ремонтните дейности в 42-ро ОДЗ "Чайка" във "Връбница" 1 даде кмета на района Младен Младенов. В детското заведение ще бъде извършен цялостен ремонт, ще бъде изградена топлоизолация. Целта е сградата да запази архитектурния си облик, по модерен начин. В детското заведение ще бъдат положени нови настилки по подовете, ще бъдат подменени инсталациите в сградата, както и дограмата. В обхвата на ремонтните дейности влиза и изграждане на пожароизвестителна система. Сградата ще бъде снабдена и с рампа за инвалидни колички. Дворът на 42-ро ОДЗ "Чайка" също ще бъде ремонтиран. Средствата за ремонтните дейности са осигурени по проект, финансиран от ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и са на стойност 1,793 млн. лв., без ДДС.

comment 0
visibility 3460
фотоконкурс

Търсят най-добрата снимка от "Връбница" във фотоконкурс

Район "Връбница" организира във Фейсбук фотоконкурс озаглавен "Връбница през моя поглед". Всички желаещи, независимо дали са жители или гости на квартала могат да изпратят до 5 изображения с кадри от "Връбница". Снимките могат да бъдат направени с телефон или фотоапарат, като важно е съдържанието на фотографията, а качеството й няма да бъде оценявано, казват организаторите от местната администрация. Няма ограничение на възрастта на участниците. Фотографиите трябва да бъдат изпратени на е-mail: info@vrabnitsa.bg, заедно с името на автора, кратко описание или заглавие на снимката и координати за обратна връзка – е-мейл или телефонен номер. Темите, по които участниците могат да правят изображения са сгради, хора, изкуство, традиции, природа, флора, фауна, знания, умения, отношения или околен свят. Конкурсът ще се проведе на два етапа. - Първи етап 25.07.2019 г. – 25.08.2019 г. - жури ще оцени естетически фотографиите и ще избере между 30 и 100 снимки до 01.09.2019 г. /включително/. - Втори етап 02.09.2019 г. – 09.09.2019 г.: Всички номинирани изображения ще бъдат показани на страницата на събитието. Всеки потребител на социалната мрежа ще може да предостави своя глас за най-добрата според него снимка, чрез "харесването" й. Победителят в конкурса ще бъде автора на най-харесваната снимка и ще бъде съобщен на официалната страница на събитието на 13.09.2019 година. На страницата си район "Връбница" ще покаже снимките получили най-висока комплексна оценка в конкурса. По повод Деня на София - 17 септември, местаната администрация ще ги експонира в изложба на метростанция "Бели Дунав". Тогава ще бъде награден и автора на най-добрата фотография. Авторът на най-добрата снимка ще получи награда осигурена от Район „Връбница“. * Конкурсът не е достъпен за участие на служителина районната администрация. * По отношение на фотосите се прилага чл.42, изр.2 и чл.68 от Закона за авторското право и сродните му права. Краен срок за изпращане на фотоси – 25.08.2019 година!  

comment 0
visibility 4132
детска градина ремонт

Започва ремонт на 42 ДГ "Чайка"

В началото на август започва сериозен ремонт на сградата на 42 ДГ "Чайка" до блок 507 в район "Връбница", съобщават от Столична община. Заложена е направата на нови финишни покрития по стени и тавани, както и нова настилка по подовете. По време на ремонта ще се сменят изцяло старите инсталации в сградата, ще бъдат направени пожароизвестителна и оповестителна инсталации. Планирана е и смяна на дограмата. Обновяването ще обърне внимание и на усилване и укрепване на основи, направата на нови стълби и нови английски дворове. За хората с трудности в придвижването ще има изградени нови подемници, хидравлична платформа и рампи с електрическо подгряване. На двора ще бъдат сменени настилките, на площадките за игра ще има полагане на ударопоглъщаща настилка, ще има нови пясъчници и ново парково обзавеждане. Ще се набляга и на мерките за енергийна ефективност: топлоизолация на покрива и външните стени, монтаж на енергоспестяващи осветителни тела и др. Общата стойност на ремонта е 1 792 895,34 лв., без ДДС. Средствата са осигурени в рамките на проект „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община“, финансиран от ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

comment 0
visibility 3542
Строеж на физкултурен салон в с. Мрамор

Кметът на Връбница: Проблемите са различни във всеки квартал

В най-проблематичния квартал на район Връбница - Модерно предградие, вече има изградена канализация, която е дълга колкото до Костинброд. Това каза кметът на района Младен Младенов пред bgonair.bg. "Заварихме квартали без канализации пътища и площадки, училища от моето време. Инфраструктурата е основна в Модерно предградие сега сме изградили канализация и продължава да се работи. Отчуждени са още 2 улици, до края на годината още една. Това не се вижда от гражданите, процесът е дълът. Хората разбират, едва когато влязат багерите. В  Обеля има по-малко зелени площи като детски площадки, но наваксваме това и всяко място, което имаме го подреждаме като пъзел. В момента няма недостиг за детска градина само за ясли, но с изграждането на изцяло новата градина, която предвиждаме ще се реши проблемът. СОС взе решение за терена и започва отчуждаване", коментира Младенов. Той заявява, че междублоковите пространства са приоритет в развитието на община Връбница. "В Обеля има по-малко зелени площи, но с годините започваме да наваксваме с решенията на този проблем". В района живеят 50 000 души и в различните квартали има различни проблеми. Такъв все още си остава транспорта, но скоро щяло да се изгради централна улица и да се реши проблемът с транспорта. 3 нови детски градини са направени в последните години, ремонтирани са училищата, които вече отговарят на стандартите за енергийна ефективност, похвали се кметът на Връбница.  Младен Младенов заяви, че влиза в предизборната битка и ще се кандидатира отново за кмет на район Връбница.    

comment 0
visibility 3072
строеж

Ново застрояване изкара на протест хора от "Обеля"

Заграждане на тревна площ и то между блоковете притесни сериозно хората от "Обеля". Те не са съгласни с градежа и се страхуват, че скоро след оградата ще се появят я паркинг, я нови блокове. И децата им няма да имат места за игра, съобщава Bulgaria ON AIR. Хората веднъж вече затвориха "Ломско шосе", склонни са да го направят и днес между 19 и 21 часа. Гражданите казват, че почти всичко в квартала им е застроено, няма къде децата и внуците им да играят. Не е редно малчуганите да ходят до другия край на "Обеля", за да търсят детска площадка. Протестиращите се категорични- те нямат проблем със собственика на имота, а с районното кметство. Искат всички документи, за да са наясно какви ще са следващите им стъпки. За тях оставката на районния кмет не е решение на проблема.  

Район Връбница

Територия на район Връбница

Район Връбница е част от Столична община. В неговата територия влизат комплексите „Обеля“ 1 и 2, „Връбница“ 1 и 2, жилищните квартали „Обеля“, „Модерно предградие“ и „Република“ 2, също така селата Волуяк и Мрамор.

В район Връбница живеят над 48 000 души.

История на район Връбница

История на район Връбница

В пределите на столицата район Връбница е присъединен през 1961 г. след като е приет Закона за общия градоустройствен пла, на столицата. Каро самостоятелна административна единица район Връбница съществува от 1987 г. Тогава закриват старите райони, а на тяхно място се появяват общини. В бъдещия район Връбница влиязат части от старите Коларовски и Димитровски райони. Днес район Връбница е модерен столичен район, който се стреми да осигури спокойствие и удобство на своите жители.

Здравеопазване в район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Жителите на район Връбница имат на раположение 5 ДКЦ, стоматологичен център и един спешен медицински център.

Образование в район Връбница

Образование в район Връбница

Родителите в район Връбница могат да разчитат на услугите на 6 детски градини. Четири от тези градини разполагат с яслени групи.

ДГ № 5 "Надежда" в район Връбница отваря врати в края на 1980 г. В нея има 250 места за деца, разпределени в десет групи. Квалифицирани педагози и помощен персонал се грижи непрекъснато за децата в градината.

ДГ № 138 "Приятели" в район Връбница поема децата от закритите ЦДГ 27, 184 и ясла №43. Групите за разпределени в две модерни сгради, които строго следват европейските изисквания. Освен традиционните занятия, в градината в район Връбница се провеждат занимания по футбол, народни и модерни танци, английски език и ателиета по интереси. На разположение са логопед и психолог.

ДГ № 42 - “Чайка” в район Връбница отваря врати през 1979 г. Тя е прогодена за 200 деца, разделени в 8 групи. В градината функционират две яслени групи. В градината в район Връбница работят 17 детски учители, 7 помощник-възпитатели и 5 медицински сестри.

Материалната база на детската градина в район Връбница е модерна. На разположение на децата са плувен басейн, физкултурен салон и музикален салон. Провеждат се занятия по аеробика, плуване и футбол.

ДГ № 82 “Джани Родари” в район Връбница е открита през 1987 г. Предназначена е за 270 деца, разделени в 9 групи. В градината функционира и една яслена група. Градината в район Връбница разлполага с музикален и физкултурен салон, плувн басейн, площадки за всяка една от групите. В детската градина в район Връбница се провеждат допълнителни занятия по плуване, танци, английски език и футбол.

Една от новите детски градини в район Връбница е ДГ № 176 "Зорница". Тя е открита през 2012 г. На разположение е на жителите на селата Волуяк и Мрамор в пределите на район Връбница. В градината има място за 200 деца, разделени в 6 групи. Има и една яслена група. На разположение на децата са детски площадки за отделните групи, както и физкултурен салон. Децата получават допълнителни знания по английски език, народни танци, футбол и изобразително изкуство.

Друга новооткрита детска градина в район Връбница е ДГ № 198 "Косе-Босе". Тя отваря врати през 2016 г. Градината може да побере 150 деца, разделени в 4 групи. Има две яслени групи допълнително. Допълнителните занятия в детската градина в район Връбница са по немски език.

Район Връбница разполага с пет основни, две средни, едно специално и едно национално училища. В 61 ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в район Връбница се обучават 400 ученика в 17 класни стаи и 6 специализирани кабинета. Учителите в училището са 30. Училището е основано в далечната 1893 г.

 Друго, още по-старо училище в район Връбница е 62 ОУ “Христо Ботев”. Тое основано през 1880 г. Днес 242 ученика учат в 11 класни стаи. С децата работят 20 педагози.

Основанот през 1881 г. 175 ОУ “Васил Левски” също се намира на територията на район Връбница. Днес в училището учат 208 ученика в 11 паралелки. На тяхно разположение са 7 класни стаи и 1 компютърен кабинет. 16 учителя се заниавата с преподаването в училището.

В район Връбница се намира и Националната гимназия за древни езици и култура “Константин-Кирил Философ”. Престижното училище е мечта на не едно и две деца от страната. Гимназията отваря врати през 1977 г. Тя е със специален статут на лицей към Софийския университет. Обучението в гимназията е 5 години. Университетски преподаватели водят профилираното обучение в учебното заведение.

Културни обекти в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

На територията на район Връбница се намира къщата, в която е живял Александър Стамболийски в периода 1921 – 1923 г. докато е бил министър-председател.

В район Връбница има няколко църкви. Интерес представлява храм „Света Петка Параскева“, която е издигната през 1880 г. Днес е паметник на културата. Край нея има и две тракийски могили. Тази църква се издига върху останките на много по стар храм.

В пределите на район Връбница функционират няколко читалища. През 1932 г е основано читалище „Ведрина 1932”. То разполага с библиотека, в която има повече от 13 000 тома. В читалището има школи по пиано, китара, по английски език и приложни изкуства.

Значително по-старо е НЧ„Св.Св.Кирил и Методий 1922” в район Връбница, което отаваря врати през 1922 г. Настоящата му сграда е издигната през 1956 г. В него функционират танцов състав, школа по спортни танци, фолклорна формация „Цветница”, школа по изкуства, езикова школа, група за стари градски песни „Втора младост”.

НЧ„Просвета 1928” в район Връбница има музейна сбирка. Библиотеката разполага с повече от 14 000 тома, а групите, които развиват дейност в читалището са „Обелски баби”, танцов състав „Лазарки”, състав за обичаи „Коледари”, школа по английски език.

В район Връбница се намира и НЧ„Изгрев – 1921”. То развива активна дейсност в областта на театъра. В него функционират детска вокална група „Щурче”, женска певческа група, танцов състав, група за църковни песнопения, музей на историята на читалището.

Още едно старо читалище в район Връбница развива активна дейност - НЧ„Св.Ив.Рилски –1922 ”. То е известно със своите самодейни колективил които се изявяват в редица фестивали в Тетеван, Копривщица, Рожен, Чирпан, Неделино. Тук функционират не само фолклорен певчески състав, но и театрален състав и школа по изобразително изкуство.

Район Връбница е по-отдалечен от централните части на столицата, но това не пречи да бъде достаъчно полезен за просветното и културно развитие а своите жители.

Територия на район Връбница

История на район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Образование в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

Прочетете още