Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
  • Да, спира строителството и запазва зеленината (7%, 77 Гласове)
  • Не, ще има много паркинги (2%, 17 Гласове)
  • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 22 Гласове)
  • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (84%, 915 Гласове)
  • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (5%, 53 Гласове)
Общо гласували: 1084 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 431
Среща на кметът на Надежда с деца от 54 СУ

Кметът на район "Надежда" се срещна с ученици от 54 СУ „Св. Иван Рилски“ (СНИМКИ)

Насилието в училище е осъдителен акт и всеки ден трябва да се борим срещу подобни прояви с личния си пример, сподели кметът на район "Надежда" инж. Димитър Димов по-време на среща с представители на Ученическият парламент в 54 СУ „Св. Иван Рилски“. Младежите изразиха удовлетворението си от участието в Благотворителни училищни базари и последвалото подпомагане на деца от кампанията „Българската Коледа“. Ученическият парламент е кандидатствал с проект в Програмата на Столична община за добри младежки практики „Младежки свят и доброволчество“ и очаква с нетърпение предстоящото класиране. Те споделиха необходимостта от организиране на специализирани срещи под надслов „Дни на кариерното развитие“, за да получат насока и съвет как да продължат пътя си след завършване на средно образование. Инж. Димов изрази готовност да съдейства на младежите за среща с експерти в областта на превенцията на употреба на наркотични вещества. Както и за възможностите за спорт на подрастващите на стадион „Локомотив“ София, а също и за подобряване на сигурността в отделни части от район „Надежда“ и начинът за подаване на сигнали при нередности.

comment 0
visibility 1041
Открит урок по спортни танци в 38 ДГ "Дора Габе" в "Надежда"

Малчугани на 38 ДГ Дора Габе изнесоха открит урок по спортни танци (СНИМКИ)

Радост, емоции, усмивки и забавление, рай за децата е в 38 детска градина "Дора Габе" в столичния "Надежда". Родители не спират да хвалят детското заведение и екипа от учители и преподаватели. Вчера в градината имаше много вълнение и емоции за децата и родителите им. Малчуганите от първа група изнесоха открит урок по спортни танци. 3-годишните вече танцуват в ритъма на латино музика. Облечени в професионални костюми в червено и черно малчуганите показаха артистичните си заложби. След 6-месечно обучение те не спират да се наслаждават на ритъма и уроците. Заслугата е на преподавателя Пенка Ялъмова от "Танцувай с мен". Родителите бурно аплодираха наследниците си за придобитите умения. По-големите, от 4 до 7 години се вълнуваха от срещата си с пожарникари. Огнеборци от II Противопожарна служба в столицата  проведоха обучение за правилно поведение при аварии и непредвидени обстоятелства. Децата се радваха на пожарния камион и екипировката на бойците. За първи път те се докосват до хората, които са част от сигурността на София.

comment 0
visibility 340
Деца посетиха дом за възрастни хора

Ученици зарадваха с посещение възрастни хора в кв. „Горна баня“ (СНИМКИ)

Учениците от 98 НУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и представители на НЧ „Отец Паисий-1930 в кв. „Илиянци“ зарадваха с посещение Домът за възрастни хора в кв. „Горна Баня“. Децата от втори и трети клас  направип мил жест към възрастните хора като им подариха ръчно изработени мартеници след което поздравиха домакините и с тематични и забавни песни и хора. Те предизвикаха усмивки в обитателите на Дома, като им напомниха за тяхното детство. Срещата с децата завърши с емоционални разкази, прегръдки и сълзи от радост в очите на възрастните хора от дългоочакваните гости.

Реклама
comment 0
visibility 1405
Проверка на 54 СУ "Св. Иван Рилски"

Ремонтът на 54 СУ "Св. Иван Рилски" ще приключи предсрочно (СНИМКИ)

Чисто, светло и уютно е вече столичното 54 СУ "Св. Иван Рилски" в район "Надежда", чийто ремонт вече е във финален етап. Сградата е санирана, боядисана, вътре и отвън и има ново обзавеждане, а класните стаи са с модерни чинове и дъски. На новите придобивки се радват ученици, учители и родители.  Крайният срок за приключване на ремонта е 12 октомври т. г., но със сигурност изпълнителят ГБС предсрочно ще завърши обекта, видя Столица.bg. Остава да се завърши новостроящия се външен асансьор на 4-етажната сграда, който е предназначен за децата със специални потребности. И съвсем скоро, за финал ще бъде преасфалтиран целия училищен двор. Изпълнителят ГБС пък като бонус ще ремонтира едно от игрищата за своя сметка, научи Столица.bg. Училището днес бе проверено и от столичния кмет Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Ирина Савина. С тях бе и районният кмет инж. Димитър Димов. Те обиколиха и четирите етажа на реновираното училище и изненадващо влязоха в час по физическо на IX клас. Кметът Фандъкова искаше да се увери, че салонът за физическо отговаря на изискванията. Тя не пропусна да инспектира и ремонтираните тоалетни и кабинети. Посети и час на клуба по рисуване и разговаря с талантливите деца, които рисуваха по специална техника.  В двора на 54 училище са две сгради, като в малката са учениците от I до IV клас. Сградите са обзаведени с нови алуминиеви пейки в коридорите, с нови шкафчета и саксии с цветя. Станало е приветливо и чисто. Сградата е с подменени инсталации, система за пожароизвестеване, алуминиеви парапети, ремонтирана изцяло столова, както и обновени два физкултурни салона. Остава на направим нова канализационна система защото има много подпочвени води, ремонт на арката на малката сграда и преасфалтирането, уточниха довършителните работи от ГБС пред Столица.bg. Поставени са и датчици на абонатната станция, които автоматично да регулират температурата на парното. Доста паднаха и сметките да отопление, коментираха изпълнителите. Цялостното обновяване на 54 СУ "Св. Иван Рилски" започна през 2018 г., то е част от големия проект на Столична община за ремонта на 27 училища и детски градини в София. Само в район Надежда има 11 обекта. Проектът се финансира за около 67 млн. евро по ОП "Региони в растеж", като 60 млн. лв. са европейски средства. Ремонтът на 54 СУ е 3,4 млн. лв. без ДДС, научи Столица.bg. През септември 2018 г. родители се притесняваха и нададоха вой как ще учат децата им учмилище, което се ремонтира. С много разговори и срещи райониня кмет успя да успокои напрежението. Беше създадена организация и обновяването протичаше не етапи по етажи. Сега вече децата учат в нови и светли класни стаи, а съвсем скоро ще има и готови няколко игрища в двора на "Св. Иван Рилски". С приключването на проекта всички училища и детски градини в района са обновени. Остава само това в Гниляне и спортното 153 училище.  

comment 0
visibility 602
54 СУ "св.Иван Рилски"

Кметът на столицата ще посети 54 СУ „ Св. Иван Рилски“ в район „Надежда“

Столичният кмет ще посети училището на 5 март, за да провери ремонтните дейности. В учебното заведение се изпълняват ремонтни дейности, финансирани със средства по ОПРР. Изпълнител на обекта е фирма „Главболгарстрой“ АД.Вече са изпълнени всички предвидени по одобрения инвестиционен проект дейности,вътрешни ремонти по стени, подове и настилки; подменени са инсталациите, включително: отоплителна инсталация, електрическата инсталация, водопровода и канализацията,изградени са системи за пожароизвестяване и противопожарен водопровод. Направена е топлоизолация и са изпълнени цветни мазилки на фасадите. Изцяло ремонтирани и обновени са покривите на училищните сгради.   

comment 0
visibility 306
Детска градина "Пчеличка" в район Надежда

Малчугани от "Пчеличка" представиха проекта "България в сърцето" (СНИМКИ)

Да помним, че сме българи, където и да се намираме по света. Така дете презентира патриотичния проект на връстниците му от 171 детска градина "Пчелички" в район Надежда. За "България в сърцето" учители и деца работиха повече от месец. Едно от децата презентира произхода на мартеничката с думите: "Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи. Да помним, че сме Българи - където и да се намираме по света!". Децата се веселиха и забавляваха на празника. Денят продължи със задружно и атрактивно украсяване на мартенско дърво, което да им напомня никога да не прекъсват нишката на приятелството помежду им, запазвайки любовта си към България!  

comment 0
visibility 1018
Раздаване на контейнери за разделно събиране

Над 100 семейства получиха безплатни домашни контейнери в район Надежда (СНИМКИ)

Безплатен комплект домашни контейнери за разделно събиране, получиха над 100 смейства като част от на инициативата на Столична община „Стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране – Benefit-As-You-Save“. Близо 300 домакинства от блоковете 150, 151, 152 и 160 от ж.к. Надежда 1 ще се включат в тестването на системата за разделно събиране и извозване на хранителни отпадъци в продължение на 12 месеца. Всички отпадъци ще бъдат извозвани в Инсталацията за био отпадъци на София. В близост до жилищните сгради, са изградени пет споделени ограждения с ограничен достъп до контейнерите за опаковки и био отпадъци. Раздаването на комплекти контейнери ще продължш по график и днес до 19:30 часа както и на 6.03 и 07.03 между 17:30 и 19:30 часа пред блок 152 в кв. „Надежда“. Проектът има за цел да Стимулира на гражданското участие в процеса на рециклиране – Benefit-As-You-Save, което ще подпомогне Столична община в усилието й да стимулира гражданите в процеса по разделно събиране на отпадъците. Основната цел на кампанията е информацията, придобита в този проект, да бъде използвана при формирането на бъдещи политики на Столична община, свързани с управлението на отпадъците. Проектът се осъществява по Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море“ (2014 – 2020).

comment 0
visibility 550
Разделно събиране на отпадъци

300 домакинства от "Надежда" в проект за разделно събиране на отпадъци

Столична община стартира пилотна инициатива за насърчаване на разделното събиране на отпадъци от домакинствата. В проекта са включени 300 домакинства от район „Надежда“. Целта е да се види ефективността и функционирането на  системата за разделно събиране и извозване на хранителни отпадъци от домакинствата до Инсталацията за био отпадъци на София. Там отпадъците ще бъдат произведени електричество и компост. Участниците в проекта ще получат безплатен комплект домашни контейнери за разделно събиране на отпадъците.  Всички домакинства, заявили желанието си за участие, ще получат своите контейнери на 27.02, 28.02, 6.03 и 07.03 между 17:30 и 19:30 часа пред блок 152 в кв. „Надежда“. Преди месец пък стартира и друг проект на Столична община в детските градини. Там малчуганите ще бъдат запознати с намаляването на хранителните отпадъци. В близост до домовете, са изградени споделени ограждения с ограничен достъп до контейнерите за опаковки и био отпадъци, които да бъдат използвани от домакинствата. Пилотният проект с участието на граждани ще продължи 12 месеца. Столична община реализира пилотната инициатива в рамките на проект за „Стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране – Benefit-As-You-Save“, който ще подпомогне Столична община в усилието й да стимулира гражданското участие в процеса по разделно събиране на отпадъците. Проектът, който е по Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море“ (2014 – 2020) се фокусира върху разработването на пилотна система за събиране на хранителни отпадъци и отпадъци от опаковки. Резултатите от проекта ще се използват за определянето на бъдещи политики на Столична община за  управлението на отпадъците.

comment 0
visibility 864
Район Надежда

В кв. Илиянци трябва да се отчуждат още 21,5 дка за ПУП-а

Собствениците на завод "Арома" не са дали съгласие за оценката на част от имота, който трябва да се вземе от общината заради новия Подробен устройствен план. Затова в действие ще влезе процедурата за принудително отчуждаване, пише Софийски вестник в последния си брой. Обществено обсъждане на заданието за изработване на ПУП бе проведено с жителите на кв. Илиянци, район Надежда за бул. Рожен. Планът е за улична регулация и включва поземлени имоти за публична собственост (ПУР). Той се отнася за бул. Рожен в участъка от м. „ПЗ Илиянци запад” до река „Блато” (регулация) и ПУП –парцеларен план за бул. „Рожен” в участъка от река „Блато” до „Софийски околовръстен път” в район Надежда и район Нови Искър. Обсъждането на заданието за ПУП се проведе в читалище „Отец Паисий” в присъствието на районния кмет инж. Димитър Димов, началникът на отдел “Устрой- ство на терито- рията, кадастър, регулация и контрол по строителството” Димо Александров и ръководителят на проекта инж. Христов. Вече са отчуждени 11,4 дка от земята, но трябва да се приложи същата процедура и за още 21,5 дка. Според проектантите до 2 години трябва да е реализиран ПУП-а. Гражданите от кв. Илиенци се интересуваха кога метрото ще стигне до тях  и как ще се казва новата отсечка. Предложения и корекции могат да се правят до 20 февруари т. г. Следващото обществено обсъждане ще е на 28 февруари т. г. На 15 февруари т. г. пък от 17.30 ч. ще има отново дискусия в 63 ОУ "Христо Ботев" в кв. Требич на ул. Леденика 12.

comment 0
visibility 452
Пенсионерски клуб Свобода

С веселие и настроение пенсионери в Свобода празнуваха Трифон Зарезан ( СНИМКИ)

Членовете на пенсионерски клуб Свобода си организираха празненство в чест на Св. Трифон, на което имаше много настроение и емоции. ПК Свобода отбеляза празника с няколко ритуала, а отговорникът на клуба Кисьова пожела на всички участници: Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете! Район Надежда поздрави членовете на пенсионерските клубове на територията за почитането и опазването на българските народни традиции. Според народния календар Свети Трифон е пазач на лозята и в негова чест се изпълняват ритуали за здраве и берекет. Също по традиция стопанката на дума омесва хляб, приготвя печена кокошка пълнена с ориз. Пенсионерите се веселиха и забавляваха на традиционния празник.

comment 0
visibility 559
Народно събрание

Ученици от столичното 101 СУ посетиха Народното събрание

Ученици от столичното 101 СУ "Бачо Киро" са били сред първите посетители на Народното събрание в деня на отворените врати. Децата са били поканени от народния представител Анна Александрова, съобщиха от район Надежда. На 10 февруари парламентът отвори врати за граждани по повод 140 години от Учредителното събрание. Децата са имали възможност да видят Търновската и Сребърната конституция. Сред експонатите са били и масата, на която депутатите от Учредителното събрание са положили подписите си под текста на Търновската конституция, както и лични вещи на Петко Славейков.  

comment 0
visibility 744
Надежда план

В края на февруари е последното обсъждане за ПУП на "Надежда"

Последното обществено обсъждане на Подробния устройствен план (ПУП) на район Надежда ще е в края на февруари. Заключителната дискусия е предвидена за 28 февруари 2019 г. от 17 ч. в заседателната зала на сградата на районната администрация на ул. „Кирил Дрангов“ № 55, стая 308, съобщиха от кметството. Вече е стартирала процедурата обсъжданете с граждани  на задание за изработване подробен устройствен план /ПУП/ – план за улична регулация /ПУР/ ( план за регулация на улици и на поземлени имоти за публична собственост ). Те се отнасят за бул. „Рожен“ в участъка от м. „ПЗ Илиянци запад“ до река „Блато“ и ПУП – парцеларен план за бул. „Рожен“ в участъка от река „Блато“ до „Софийски околовръстен път“, район „Надежда“ и район „Нови Искър“. Задането за ПУП ще бъде представено на граждани и организации на 12 февруари 2019 г. от 17:30 ч. в Читалище „Отец Паисий“, кв. „Илиянци“, бул. „Рожен“ № 61 и на 15 февруари 2019 г. от 17:30 ч. в 63 ОУ „Христо Ботев“, кв. „Требич“, ул. „Леденика“ № 12. Писмени становища по проекто-заданието могат да се подават:- до 20.02.2019 г. за кв. „Илиянци“ по реда на чл. 16, ал. 1 от НРНПООСО в деловодството на СО - район „Надежда“ на ул. „Кирил Дрангов“ № 55. Становища, постъпили след посочения срок, няма да бъдат разглеждани. - до 25.02.2019 г. за кв. „Требич“ по реда на чл. 16, ал. 1 от НРНПООСО в деловодството на СО - район „Надежда“ на ул. „Кирил Дрангов“ № 55. Становища, постъпили след посочения срок, няма да бъдат разглеждани. Проектът ще бъде изложен в стая 206 на етаж 2 в сградата на районната администрация. Допълнителна информация по проекта по времето за изготвяне на становищата ще представя арх. Люба Лукова - гл. архитект на СО - район „Надежда“.

comment 0
visibility 830
комплек футбол

Провериха строителните дейности на микрокомплекс за футбол в "Свобода" (СНИМКИ)

Кметът на район Ндежда, инж. Димитър Димов провери строителните дейности на футболен микрокомплекс в жк "Свобода". Той е предназначен за минифутбол и е с три терена. Инж. Димов направи проверката заедно с Борислав Попов, изпълнителен директор на Български футболен съюз и Братан Братанов, Председател на българската асоциация по минифутбол. Комплексът ще бъде единствен по рода си в София. Той е изграден по програма FIFA Forward. Кметът напомня, че приходите от комплекса ще бъдат влагани за поддръжка и евентуални бъдещи реновации на игрищата. През 2018 г. беше открито мини футболно игрище в 171-а детска градина в "Свобода". Този проект се е осъществил благодарение на Президента на БФС Борислав Михайлов и неговия екип. Успешно продължава и ремонтът на Северения парк в района, подчертава кметът. Той припомня, че усилията в обновяването на парка са той да се превърне в зелена и привлекателна среда за жителите на столицата.

comment 0
visibility 446
деца

Над 400 деца се включиха в Ученическите игри в район Надежда

Над 400 деца се включиха в първи етап от Ученическите игри в район Надежда. Големият брой деца е за учебната 2018-2019г. С умения и талант в различните видове спорт, показаха 40 отбора от 7 училища. Сред спортовете, в които се състезават учениците са баскетбол, волейбол, тенис и др. Просветното министерство и Министерството на младежта и спорта са основните инициатори на ученическите игри. Те са насочени с цел обогатяване на спортната култура у децата и мотивация  за спортуване. Инициативата създава условия за практикуване на всякакъв вид спорт. Тя дава възможност за формиране на училищни отбори и участие в международни състезания.

comment 0
visibility 806
16 училище в "Надежда"

Протече ремонтирано училище в "Надежда" (СНИМКИ)

Прясно ремонтираното 16 основно училище в район "Надежда" протече. Това показват снимки, които са изпратени в платформата за сигнали helpbook.info. Теч на покрива е избил и е тръгнал към фасадната стена. Това е едно от ремонтираните в "Надежда" 11 училища. Всички те, общо 26 в София, бяха обновени, а в някои и продължават СМР, по проект на ОП "Региони в растеж" за 63 млн. евро, от които 58 млн. са евросредства. Дали качеството на ремонта е лошо ли просто се е случило не е ясно, но е факт, че се появяват дефекти. Ремонтите на всички училища имат гаранция, така че течът вероятно ще бъде оправен. Ако се съди по снимките ремонтът в училището не е приключил, тъй като има и недовършени облицовка в долната част на фасадата. Сроковете за ремонти в училищата са от 251 до 460 календарни дни. Още през есента, от общината предупредиха, че в 15 СУ и 16 ОУ, строителните дейности ще бъдат реализирани поетапно, по етажи, а децата ще преминат на двусменен учебен режим.