Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
  • ГЕРБ-СДС (31%, 284 Гласове)
  • БСП (4%, 39 Гласове)
  • Има такъв народ (18%, 161 Гласове)
  • ДПС (1%, 5 Гласове)
  • Демократична България (28%, 253 Гласове)
  • ВМРО (7%, 63 Гласове)
  • Изправи се! Мутри вън! (3%, 28 Гласове)
  • Воля-НФСБ (1%, 6 Гласове)
  • Друга партия/коалиция (1%, 12 Гласове)
  • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 58 Гласове)
Общо гласували: 909 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1897
type-photo.svg
конкурс

Трима мъже се състезаваха в рязане на лук в кв. "Требич" (СНИМКИ)

Трима мъже се състезаваха в рязане на лук по време на първия Фестивал на зимните традиции и обичаи в квартал "Требич". Победителят Боби от кв. „Требич“ получи награда, с която да продължи да развива уменията си, а утешителните призове и доброто настроение останаха за неговите конкуренти.   Огромен интерес имаше и към кулинарния конкурс за домашни вино, пита и баница. "Докато предаваме нашите традиции от поколение на поколение, ще я има България.“, каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“.   Експертно жури, в състав Стефан Гергов, инженер-технолог, Цветомир и Любомир Котеви, със специалното участие на Анна Александрова, народен представител от район „Надежда“, определи победителите при производителите на домашното червено вино: 1. Цветанка Недкова, кв. „Требич“ 2. Александър Конев, кв. „Требич“ 3. Калоян Крумов, кв. „Илиянци“   Журито в категориите "баница" и "питка"  бе максимално затруднено- невероятни на вид и вкус тестени изделия опитаха Ели Киселова, председател на Пенсионерски клуб в кв. “Свобода“, Звезделина Петрова , секретар на читалище „Просвета 1919“, кв. Требич и Евгени Марински,  председател на Сдружение “Заедно сме Надежда“.    Категоричната първа награда при домашните пити беше за Лилиян Георгиева, която очарова с презентация, вид, и страхотен вкус на домашната погача. В призовата тройка, се наредиха още Светлана Първанова и Екатерина Гьорева.   Децата и преподавателите от 54 СУ „Св. Иван Рилски“ триумфираха с челното място  в конкурса за домашна баница .             

comment 0
visibility 33086
Главният архитект на София Здравко Здравков за минералната вода в район Над

55-градусова минерална вода бликна до 15-о училище в "Надежда"

Минерална вода бликна от сондажа до 15 училище "Адам Мицкевич" в "Надежда". Тя е с температура около 55 градуса и е с дебит 4 - 5 литра в секунда. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков пред Столица.bg. Както е известно част от район Надежда ще бъде превърнат в зелен коридор на София по големия проект на ЕС - УРБИНАТ, финансиран по програма "Хоризонт" 2020. В момента проби от минералната вода се дават последователно в ларобатория, за да се установят радиологията, качествата и съдържанието на водата. Намеренията на Столична община са да се изгради басейн, който да бъде с минерална вода. "Находището е в един стар сондаж, който е направен в далечните години, още преди създаването на район Надежда. Историята е интересена, защото е правен навремето да се търсят въглища в Софийското плато. Но вместо въглища природата ни е дала минерална вода. Сондажът е предоставен през 2011 година, заедно с още 7 други, общо 8 от МОСВ на Столична община. Една част от тях бяха в недобро състояние какъвто бе и въпросният сондаж в Надежда. За сондажа в Баталова воденица направихме почистване и на 80 м имаше едно парче, което беше задръстило сондажа. В Надежда също стартирахме работа по почистването, защото сондажът беше задръстен с глини между 500 и 620 метър. Там се свърши доста сериозна работа, защото има тръби, които са в деликатна ситуация, хората работиха  хирургически. Започнахме проучване на качество и радиологията на водата. Засега не можем да кажем какъв е крайния резултат, тъй като се правят лабораторни проби. Трябва и да се уверим в нейното съдържание дали може да се ползва", обясни арх. Здравков. Той уточни, че зад терена на 15 училище се намират два терена, които са общинска собственост. "В проекта, който разработваме по УРБИНАТ, "Зелен коридор" имаме желание да се разработи терен за басейн с минерална вода. Разчитам водата да е с добри качества, като тази от съседните три сондажа в кв. "Свобода" до стадион "Локомотив" - с чудесни експлоатационни качества. Надявам се задачата, която имаме за минералните басейни да се осъществи и да ги включваме в експлоатация", коментира главният архитект на София. И в момента продължава ппроучването за радиология и качествата на минералната вода. Очаква се категоричен резултата да има в края на февруари т. г. "Ще вземем няколко последователни проби, защото тя се изчиства. По УРБИНАТ е предвидена такава връзка и включване на минералната вода с басейн. Идеята ни е да направим още едно съоръжение за децата", надява се арх. Здравков.

comment 0
visibility 8226
Кв. Требич, фестивал фолклорен

Конкурс за вино и баница на Фестивала в Требич

Фестивал на зимните традиции и обичаи ще се проведе на 26 януари в софийското село Требич, район Надежда. Там в неделя ще има и конкурс за домашни продукти - червено вино, баница и пита, съобщават организаторите. Събирането започва в 11 часа и ще продължи до 15 часа. За доброто настроение на местните жители, гости и приятели на Требич ще пее народната певица Светла Дукатева, ще танцуват момчетата и момичетата от "Клуб българско хоро" към читалище "Просвета 1919" и от Школа по народни танци "Шопска академия" към читалище "Отец Паисий 1930". Водещ на празненството ще бъде Анета Вълканова. Това е първият Фестивал на зимните традиции и обичаи, с който се обръща внимание на българските зимни празници с музика, танци и пресъздаване на обичаи. Местният фолклорен купон започва в 15 часа в неделя на ул. "Спортист", до читалището в Требич.

Реклама
comment 0
visibility 4672
Топлофикация София

Голяма авария спря топлото на Надежда 3, 4, 5 и 6 и "Свобода"

Голяма авария спря топлото на "Надежда" и "Свобода", съобщиха от общинското дружество "Топлофикация-София". Проблемът е в магистрален път и затова без парно остават 4 части на "Надежда" - 3, 4, 5 и 6 част, научи Столица.bg. Без топлоподаване също са и домакинстмата в жк "Свобода". Това са бл. 13, по ул. "Дилянка" 20, 22 и поликлиниката - ДКЦ 24. Незабавно е създадена необходимата организация и аварийните екипи ще работят до отстраняване на аварията, съобщават от "Топлофикация-София".

comment 0
visibility 3008
type-photo.svg
паркинг

Направиха нов паркинг за 50 коли близо до пощата в "Надежда"2 (СНИМКИ)

Има направен нов паркинг за 50 коли близо до пощенски клон № 1220 в жк „Надежда 2“. Паркингът се намира между ул. „Република“ и ул. „Априлско въстание“, съобщават от администрацията на района.   Ремонтните дейности завършиха през месец декември, като за изграждането на паркинга е направена основа от 30см трошен камък. Работата по трасето включва допълнително разстилане на пясъчна подложка, върху която се редят паркингови елементи. През изминалата 2019г., администрацията на район „Надежда“  възложи изграждане на тротоар с настилка от павета тип „бехатон“ между паркинга и зелените площи за посочения участък.   През 2019г., само на територията на район „Надежда“ са изградени пет наземни паркинга за автомобили, коментира в социалната мрежа кметът на района инж. Димитър Димов. В това число:  - Един паркинг за автомобили в кв. „Триъгълника“, успоредно на локалното платно на бул. „Ломско шосе“ - Два паркинга за автомобили в ж.к. „Свобода“ - срещу бл. 30 и пред бл. 23 - Основен ремонт на паркинга пред бл. 253 в ж.к. „Надежда 2“ - Един паркинг за автомобили в ж.к. „Надежда 4“, пред бл. 426, бл. 426А и бл. 42    

comment 0
visibility 5653
Владимир Карамазов

Владо Карамазов се върна в 54 СУ "Св.Иван Рилски" (ВИДЕО)

Един от най-известните, популярни родни актьори Владо Карамазов се върна към ученическата скамейка и спомените си. Любимецът на хиляди посети столичното 54 СУ "Св.Иван Рилски" в район "Надежда" и седна на чина си. Влизайки в училището звездата на българския театър и кино се върна към спомените си от първи клас. "Дълги години не бях стъпвал в моето училище, в което изкарах осем години. Много е странно и някак хубаво. Телепортиране в миналото. Сега училището е чисто ново и разполага с огромен набор от удобства. Трябва нашите училища да са такива, че учениците да се чувстват добре", казва във видео Карамазов. В квартала, в който живея, също се прави грандиозен ремонт на училището. Тези ремонти мога смело да кажа, че са нещо наистина градивно и хубаво, което се случва у нас, коментира актьорът. "Учил в това училище и се радвам, защото всеки път когата стъпвам тук се връщам към спомените си. Тук съм учил от I до VII клас. Най-яркия спомен е когато бях на 7 години и бях първи клас. Много плаках в двора, някак си беше много странно, че всеки ден трябваше да идвам училище. Не спрях да рева целия ден и после ме подиграваха, и ми викаха ревльото, и т. н. Но после се чувствах много добре в училището през останалите 7 години. Спомня си часовете по физическо и преподавателя Александров, защото събуди в нас стремеж всеки да се доказва и да бъде най-добър в игрите и спротовете в часовете по волейбол, народна топка и др. Всеки пък се опитвах да му докажа че аз съм най-добрия. Сега като се разходих видях, че всичко е реновирано и ново и има много добра база", казва Владо Карамазов. Той се надявам, че учениците от 54-то  училище да имат стремежи и мечти и съзнание да ги преследват и постигнат, защото тогава животът им ще е смислен. "Често виждам и се изненадвам, че в кв. "Надежда" има нови неща, градинки и зелени площи, и много ме радват, защото всички части на "Надежда" стават по хубави и по-красиви и градът се променя към по-хубаво", коментира Карамазов. Браво на общините, кметовете и всички участници в реализирането на тези проекти, поздравява ги актьорът.

comment 0
visibility 2416
Благотворителен базар за училище "Едуард Сеген"

Благотворителен базар събра над 12 000 лв. за ЦСОП "Едуард Сеген" (ВИДЕО)

Благотворителен базар събра много нови приятели и 12 164,17 лв., които са предназначени за подкрепа на децата от Центъра за специална образователна подкрепа "Едуард Сеген" в район "Надежда". Организатори на събитието бяха травъл компанията "Лагардер" и кметството на район "Надежда". Със сабраните пари ще се закупят уреди за раздвижване на децата от "Едуард Сеген", за които упражненията са част от терапията им. На Благотворителният базар имаше ръчно изработени украси, сувенири, дрехи и др. "След месеци на плетене, изрязване, лепене и рисуване, масите ни бяха истинска Коледна феерия от ръчно изработени украси. Не е трудно. Можем го.", написаха в социалната мрежа от район "Надежда". Децата от "Едуард Сеген" имат нужда от физкултурен салон, но на този етап и специализирани уреди ще им бъдат от полза. За подкрепа на каузата се включиха и детски градини от и служители от район "Надежда", 101 СУ "Бачо Киро", както и на родителите на децата със специални нужди от Центъра.  

comment 0
visibility 1965
Училище "Едуард Сеген"

С коледен базар събират пари за физкултурен салон в "Едуард Сеген"

Благотворителен коледен базар ще има на 5 декември в Бизнес парк – София. събитието е в помощ и подкрепа на деца със специални потребности. Средствата са за физкултурния салон на Център за специална образователна подкрепа (ЦСОП) "Едуард Сеген" в София. Базарът е от 8 до 18 часа в две от сградите на Бизнес парка, съобщава БНР. Родители на деца с увреждания участват в изработването на предметите, които ще бъдат изложени на базара. Центърът се подкрепя и от Българо-френска фирма. тя ще направи подготви сладкиши и сувенири за базара. ЦСОП е в район "Надежда" и кетството е партньор на благотворителната коледна инциатива. Училището е за деца със специални образователни потребности – различни увреждания на централната нервна система, множество увреждания, обхващащи двигателния апарат и други, водещи до умствени затруднения и обучителни трудности. Събраните пари от коледния базар са предназначени за закупуване на оборудване на физкултурния салон на училището за деца със СОП с уреди и пособия.

comment 0
visibility 2943
осветление

Слагат ново осветление в парк "Надежда" в "Толстой"

Ново улично осветление ще бъде сложено в целия парк "Надежда" в квартал "Лев Толстой". Стартът на програмата бе днес. Тя включва монтиране на стълбове за осветление на всички алеи в парка, пешеходните подходи към метростанция „Хан Кубрат“, както и основен ремонт на съществуващото обществено осветление. Ще се направи основен ремонт и при необходимост ще се направи улично осветление в приоритетни участъци. Ето част от тях:ж.к. „Свобода“, ул. „Дилянка“ж.к. „Надежда 2“, ул. „Кирил Дрангов“ул. „Петър Панайотов“ж.к. „Надежда 4“, детска площадка между бл. 402, 403, 404 и 405ж.к. „Надежда 1“, ул. „Любородие“, около 101 СУ „Бачо Киро“ж.к. „Надежда 3“, около бл. 323, 324, 325, 326 и 327ж.к. „Надежда 3“, около бл. 310, 315, 316, 317 и 319ж.к. „Надежда 2“, около бл. 220, 221, 222 и 223ж.к. „Надежда 3“, между бл. 334 и 335ж.к. „Надежда 1“, бл. 102ж.к. „Надежда 1“, ул. „Константин Будин“, зад бл. 107 и 108ж.к. „Надежда 3“, ул. „Житен“ж.к. „Надежда 4“, алеята пред бл. 443 В близост до парк „Надежда“ започва изграждане на паркинг за автомобили от източната страна на ул.“Екзарх Стефан“, в участъка между ул.“Република“ и ул.“Априлско въстание“ (срещу пощенски клон № 1220). Проектът включва направата на паркинг за около 50 коли, като настилката ще е от паркинг елементи.    

comment 0
visibility 1931
мобилен пункт

Мобилен пункт ще приема стари лекарства и живак в "Надежда" и "Връбница"

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще има в две столични общини- „Надежда" и „Връбница" - на 25 октомври 2019 (петък). От 8.30 до 11.30 часа пунктът ще бъде в „Надежда" - на ул. „Кирил Дрангов" № 55 - пред районна администрация „Надежда".От 12.30 до 15. 30 часа ще се премести във „Връбница" - на бул. „Хан Кубрат", зад бл. 328 - районна администрация „Връбница", информират от Столичен инспекторат. Ето и какво могат да предават гражданите в мобилния пункт: Живачни термометри, прекъсвачи и ампули с живакЛакове и бояджийски материалиДомакински препарати и химикалиМастила и замърсени опаковкиФармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)

comment 0
visibility 2220
type-photo.svg
чадъри

Вълшебни чадъри красят детския център за изкуства и образование в "Надежда" (СНИМКИ)

Уникални вълшебни чадъри срещат децата и младежите, които пеят, играят и се учат на улица "Св. Никола Нови" 22 в столицата. Мястото е Филиал "Надежда" на Център за изкуства, култура и образование. А инсталацията с чадърите оставя без дъх както малките, така и големите посетители на мястото.     Всяка седмица от понеделник до събота включително, цветната къща се посещава от 700 деца и младежи в различни дейности. Тя е приютила 120 врабчета от вокално-театрална формация „Врабчета”, пианисти, китаристи, духов оркестър, художници, приложници, мода и дизайн, школи по английски език, исторически пътешественици. Това разказват в социалната мрежа от екипа на Центъра.    Младежите се надяват сградата на центъра да порасне, да имат собствена сцена и много творчески работилници.         

comment 0
visibility 1520
type-photo.svg
Деца, награди

Над 700 деца от район "Надежда" се включиха в "Ти си НАДЕЖДА на пътя" (СНИМКИ)

Общо 250 деца от детски градини и 500 първокласници от район „Надежда“ се включиха в кампанията „Ти си НАДЕЖДА на пътя“.  Информираността ви за правилата на движение на пътя, не е просто наше задължение, тя е мисия на едно отговорно общество, бяха думите на кмета на район „Надежда“ инж. Димитър Димов, с които той се обърна към децата на 38 ДГ „Дора Габе“.  Той подари на всички участници в празника светлоотразителни елементи с посланието „Ти си НАДЕЖДА на пътя“. Активността на район "Надежда" беше отличена и по време на мащабен форум, организиран от дирекция ПИСТ на Столична община. Заместник-кметът на гр. София и председател на Съвета по безопасност на движението на децата в гр. София Дончо Барбалов награди детски градини за активността за общо 13 реализирани проекта по БДП.

comment 0
visibility 2482
Минифутбол, район "Надежда"

Нов комплекс за минифутбол ще има квартал "Свобода"

Веднага след празничните дни, на 25-и септември, в столичния квартал "Свобода" ще бъде открит модерен комплекс за минифутбол. Ще се проведе детски футболен турнир за купа "Надежда", в който ще участват отбори на 12 детски градини и 9 училища от района. Първите изяви на малките футболисти ще наблюдават не само родителите и възпитателите на малчуганите, а и шефът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Комплексът е изграден по програмата FIFA Forward и се състои от три терена за минифутбол, като площадките отгововарят на всички международни изисквания за професионален терен, с изключение на размерите. Настилката е съобразена със стандартите на ФИФА, а комплексът вече разполага и със собствен паркинг.  Радвам се, че успешно реализираме тази идея за нов футболен комплекс в „Свобода“. Децата и младежите ще имат отлични възможности за двигателна активност, в близост до дома си и учебните им заведения. Надграждаме условията на терените за минифутбол, с които разполагат някои от детските градини и училищата в района, каза пред журналисти инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“ по повод предстоящото откриване.  Според ръководителя на Проекта по изграждането и Президент на Българската асоциация по минифутбол Братан Братанов най-важното предимство на новия комплекс е възможността за безопасно практикуване на масов футбол. Българският футболен съюз ще експлоатира новия комплекс с некомерсиална и комерсиална цел. Приходите ще бъдат използвани за поддръжка и евентуални бъдещи реновации на игрищата. След края на договора за експлоатация БФС ще предостави безвъзмездно комплекса на Столична община – район „Надежда“.

comment 0
visibility 1832
Северен парк

Децата от 101 СУ "Бачо Киро" участват в китайския празник "Средата на есента"

Китайският празник "Средата на есента" днес се отбелязва в Северния парк зад езерото при Главния вход. От българска страна в прекрасната церемония ще участват учениците от 101 СУ "Бачо Киро", малчуганите от Център за специална образователна подкрепа "Едуард Сеген", школа по народни танци "Веселите шопи" и формация "Тропангелес", съобщават от администрацията на район "Надежда".   Тържеството започва в 16 часа и ще продължи до 18 часа. Церемонията е посветена на 70-та годишнина от установяване на дипломатически отношения между Китай и България.  Традицията повелява, че на този ден в китайските семейства се събират стари и млади, за да хапнат типичните за фестивала лунни сладки, наречени юебин.       

comment 0
visibility 2206
Рок-маратон в Северен парк

Рок-маратон разтърсва Северен парк

Рок-маратонът „Надежда и приятели” ще се състои в понеделник, 16 септември, от 18 до 22 ч. в столичния Северен парк. Организатори на събитието са НЧ „Съзнание-1919“ и район „Надежда“. Очаква се феновете на твърдия рок да подкрепят любимите си групи на откритата сцена до езерото в парка. Ще забиват групите „ЕXTREMUM”, „Хоризонт“ и “STAY”. На традиционния рок-маратон могат да се изявяват както професионални, така и любителски метъл и рок групи. Те ще заявят подкрепата си в борбата срещу използването на наркотици. Ще се раздават и флаери, съдържащи послания за борба с употребата на наркотични вещества. Освен музика, организаторите са подготвили за публиката редица интересни неща – тематична викторина, игри, кът за приложни изкуства и др.

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още