Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1667
-

ОКИ „Надежда“ открива изложба на школите по изобразителни изкуства

Центърът за изкуства, култура и образование „София“ организира изложба на школите по изобразителни изкуства в общинския културен институт "Надежда", съобщават от районната администрация. Изложбата ще бъде открита на 10 март от 18.30 ч. в галерията на културния институт. Музикална програма ще изнесат и децата от школите по пиано и китара към ЦИКО "София" и трио от Симфониета "София".

comment 0
visibility 1961
-

И район "Надежда" се присъедини към дигиталната платформа на Столична община

От днес, 7 март 2022 г., и жителите на район „Надежда“ ще могат да използват новата дигитална платформа на Столична община. Това съобщават от районната администрация. Чрез платформата жителите ще могат да заявят регистрация на своя постоянен или настоящ адрес изцяло онлайн. Съгласно решение на СОС, от административна такса се освобождават гражданите, които подават електронни заявления за смяна на адресната си регистрация чрез платформата на Столична община в рамките на пилотното тестване на новата електронна услуга за периода на тестване от февруари до юни 2022 година. Столична община разработи платформата през 2021 г., като част от поредния успешен проект от програмата “Пясъчник за иновации” на направление “Дигитализация, иновации и икономическо развитие”. Основната цел на онлайн регистрацията е да улесни цялата процедура и да намали струпването на хора в районната администрация. Първите райони, в които бе въведена новата услуга, са „Студентски“, „Слатина“ „Средец“ и „Витоша“. През 2022 електронна услуга ще бъде въведена поетапно в районите „Възраждане“, „Сердика“, „Люлин“, „Илинден“, „Надежда“, „Връбница“, „Нови Искър“, „Искър“, „Банкя“, „Оборище, „Изгрев“, „Младост“, „Панчарево“, „Овча купел“, „Триадица“, „Лозенец“, „Подуяне“, „Красна поляна“, „Красно село“, „Кремиковци“. Как работи системата? За да регистрирате настоящ или постоянен адрес, е необходимо да извървите няколко лесни стъпки:1. Да създадете профил в приложението на Evrotrust, след което да направите електронна идентификация;2. Попълнете заявлението за смяна на адресната регистрация;3. След като подадете заявлението, то ще бъде обработено от служители на районната администрация;4. До 2 работни дни ще получите удостоверение за новия ви адрес. Какви документи са необходими за попълване на заявлението? • Когато студенти регистрират настоящ адрес в общежитие, е необходимо да предоставят данните от документа си за самоличност, както и копие от настанителната заповед.• Когато жител на район регистрира настоящ адрес в квартира, е необходими да предостави данни от личната си карта, както и информация за контакт със собственика на имота. След завършване на регистрацията, собственикът ще получи линк към системата, където да удостовери, че е съгласен другото лице да получи регистрация на съответния адрес.  

comment 0
visibility 1909
Мисия Надежда в подкрепа на Украйна

Мисия Надежда в подкрепа на Украйна

Откриват се 14 пункта в район "Надежда", обяви в профила си във Фейсбук инж. Димитър Димов. Те са за набиране на материални дарения за Украйна. Димов благодари на всички, които вече са се свързали с тях, за да заявят желанието си да помогнат! Благодари и на директорите на детските градини, които са реагирали светкавично и непоколебимо на апела за помощ. Ето местата, където може да дарите за Украйна: Район „Надежда“ – централен офис, ул. „Кирил Дрангов“ 55, Деловодство Район „Надежда“ – офис „Илиянци“, бул. „Рожен“ 61, в сградата на НЧ „Отец Паисий“ 1930, от южната страна на сградата. ДГ 6 "Вълшебен свят" ж.к.„Толстой”, ул.„Генерал Жостов ” 1 ДГ 15 „Чучулига” ж.к.„Свобода”, ул.„Св. Николай Чудотворец” 4 ДГ 24 „Надежда” ж.к.„Надежда” 3, ул.„Кумановски бой” 16 ДГ 27 „Детска китка” ж.к.„Надежда” 1, ул.„Възрожденска” 19 ДГ 38 „Дора Габе” ж.к.„Надежда” 2, ул.„Св. Никола Нови” 12 ДГ 83 "Славейче" ж.к.„Илиянци”, ул.„Фикус” 2 ДГ 90 „Веса Паспалеева” ж.к.„Надежда” 4, ул.„Иван Момчилов” 44 ДГ 115 „8 –ми март” ж.к.„Надежда” 2, ул. „8-ми март” 28 ДГ 137 „Калина Малина” ж.к.„Толстой”, ул.„Република” 70 ДГ 170 „Пчелица” ж.к.„Надежда” 2, ул.„Любородие” 4 ДГ 171 „Свобода” ж.к. „Свобода”, ул. „Петко Д. Петков” 14 ДГ 172 "София" ж.к.„Надежда” 1, ул.„Кирил Дрангов ” 14 Необходими са дарения за най-неотложните нужди от нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки, хигиенни материали. Имате възможност да се свържете с организаторите на info@so-nadejda.com , на лично съобщение във Фейсбук или чрез Деловодство на ул. "Кирил Дрангов" 55.  

Реклама
comment 0
visibility 2553
-

Район "Надежда": Няма да има 8 етажен блок в ж.к. Толстой

Изнесената информация за предстоящ строеж на 8 етажен блок в район "Надежда" в столицата не отговаря на истината, съобщават от района. "Във връзка с публикация на гражданска организация „Спаси София“, за „изникването на 8 етажен блок на терен, предвиден за паркинг“ в жк „Толстой“, ви информираме, че изнесената информация е неточна, непълна и неактуална спрямо издадените административни актове", казват от районната администрация. Главният архитект на София Здравко Здравков е отказал да одобри проекта за преотреждане на ПУП-ИПРЗ на УПИ-III „за етажен и подземен гараж“ в нов УПИ III-2127 за „ЖС и ПГ“, както и предвиденото в него ново застрояване, поясняват от района. Това е станало на 17 февруари 2022 г., а заповедта е публично достъпна на сайта на Направление „Архитектура и градоустройство“.( https://nag.sofia.bg/) През 2020 г. в Направление „Архитектура и градоустройство“ е постъпило проектно предложение за ПУП на УПИ-III „за етажен и подземен гараж“ с цел преотреждането му в нов УПИ за „ЖС и ПГ“. Изработването на проекта е разрешено със Заповед на главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. След две обществени дискусии през м. август 2021 г., организирани от район „Надежда“ за уведомяване на заинтересованите лица и получаване на становища и след като експертите от района се запознават с внесените становища, предложението за промяна е оттеглено като нецелесъобразно. Със заповед на главния архитект на Столична община се дава отказ за одобряване на съответния ПУП-ИПРЗ. Тя се базира на анализа на всички внесени по преписката становища, искания и възражения, както и становището на район „Надежда“. В нея се прави обоснован извод, че запазването предназначението на ПУП-ИПРЗ на УПИ-III „за етажен и подземен гараж“ е изцяло в обществен интерес. Задачата на общинската администрация е да реализира обществени обсъждания с участието на всички заинтересовани страни, като тежестта на обществената дискусия да бъде в по-ранна фаза, подчертават от районната администрация. По този начин обществеността се запознава с бъдещите предвиждания на измененията на плановете за регулации и застрояване. В допълнение, гражданите могат да използват цялостната технологична платформа за управление на административния процес на сайта на Направление "Архитектура и градоустройство". На изображението в публикацията на гражданската организация „Спаси София“, се създава поредна заблуда, тъй като обемният модел на сгради е разположен върху частен имот, за който няма внесено искане за промяна в предназначението му, допълват от район "Надежда".

comment 0
visibility 3871
-

Училище в столичния район "Надежда" с оранжерия и зелена класна стая

Зелена класна стая и оранжерия ще бъдат изградени в двора на 15 СУ "Адам Мицкевич" в столичния район „Надежда“. Проектът е създаден от Университета за архитектура в Барселона, съобщават от районната администрация. Откритата класна стая ще допринесе за прилагането на съвременни образователни подходи и за обучение в условията на физическо дистанциране, наложени от мерките срещу разпространението на COVID-19. В тази зелена класна стая ще се провеждат уроци на открито, а в оранжерията ще се отглежда растителност – дребни тревисти растения, храсти, малоразмерни дървесни видове. Учениците ще имат възможност да участват в отглеждането и да наблюдават развитието на различни видове растения. В двора на училището има съществуващ каптаж с минерална вода, с температура 55 градуса, който е възстановен от Столична община, Направление “Архитектура и градоустройство. След като дълги години сондажът е бил затрупан и неизползваем, сега конструкцията е напълно нова. Водата от извора обаче е с висока минерализация и не е годна за пиене и напояване на оранжерията. Намеренията са да се използва за отопление на сградата, каза пред БНР Велин Киров, представител на екипа на проект URBiNAT, в рамките на който ще бъдат изградени съоръженията. Има идея да се изгради и минерален басейн в терена зад 15 СУ “Адам Мицкевич“. В момента се подготвя конкурс за идеи, който в следващите месеци ще бъде разпространен сред студентите по архитектура в България, каза още той. Проект URBiNAT е насочен към обновяване и интеграция на градски райони чрез прилагане на природосъобразни решения в четири области: енергия, вода, зеленина/природа и храна/природа. Той предвижда и изграждане на Зелен Коридор на Здравето, който ще осъществява пешеходна връзка между парк Надежда и Северен парк чрез поредица намеси в обществените пространства по протежението му. Основната цел е дългосрочно подобрение на градската среда в район Надежда. Концепцията предвижда четири зони за фокусирана намеса, посветени на четирите области на проекта. В зона „Зелена природа“ предстои изграждане на Зелен амфитеатър в ж.к. „Надежда“ – 2, който има потенциал да се превърне в любимо място за провеждане на срещи, семеен отдих и събития. Информационна „точка“ на Проекта ще бъде павилион в ж.к. „Надежда“ – 2, където местните жители ще могат да се запознаят с предстоящите инициативи. В зона „Жива вода“, предложенията се обединиха около изграждане на места за спортни и социални дейности. Концепцията на проекта предвижда още нови идейни решения за ж.к. „Свобода“ като изграждане на спортни и детски площадки, места за игри и изява на майсторски умения за деца и възрастни в близост до блок 4А, както и подзона „Екопаркинг“ при бл. 15, бл. 30, бл. 31, бл. 32, ул. Петко Д. Петков (зад магазин СВА), подходяща за обособяване на паркинг за автомобили, велосипеди и други.

comment 0
visibility 1749
-

Общински културен институт „Надежда“ с концерт на Симфониета „София“

В цикъл „Годишнини на бележити композитори“ общинският културен институт Надежда ще отбележи 140 г. от рождението на Игор Стравински. Оркестър Симфониета "София" под диригентството на Свилен Симеонов ще представи три произведения, любими на почитателите на класическата музика. В програмата: Пьотр Илич Чайковски – Оркестрова сюита №4, Сол мажор, оп.61 „Моцартиана“ Игор Стравински – Концерт за оркестър, Ми бемол мажор „Дъмбъртън Окс“ Дмитрий Шостакович – Камерна симфония в до минор, аранжимент за Камерен оркестър, оп.110а на Рудолф Баршай и Свилен Симеонов Концертът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Входът в общинския културен център ще става с покани и представяне на зелен сертификат.

comment 0
visibility 2153
Деца с увреждания се радват на новата люлка в Северен парк

Деца с увреждания се радват на новата люлка в Северен парк

Деца с увреждания се радват на новата люлка в Северен парк. Тя беше построена на площадка „Летище“ в навечерието на Коледа, съобщи инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“. Той написа във Фейсбук, че реализацията е станала, след успешната благотворителна кампания на ParaKids и 1 Процент Промяна, в партньорство със столичен район „Надежда“. Над 200 деца са със физически увреждания в района, а едно от тях е прекрасната Ели, споделя Димов и добавя, че е развълнуван да види кадри от срещата на детето с новото съоръжение. В "Надежда" се намират още Център за специална образователна подкрепа "Едуард Сеген" и Център за настаняване на деца и младежи от семеен тип. Ели е нашата лъчезарна героиня от каузата ни за люлка в Северен парк през септември 2021г. Безценни са каузите, които подаряват усмивки на нашите деца!, казват организаторите от "1 процент промяна". Вярвам, че заедно променяме градската среда - с идеи и реални действия, защото деца като Ели имат нужда от тази емоция, допълва още кметът на район „Надежда“.

comment 0
visibility 1881
ОКИ-„Надежда” в София търси оркестранти

ОКИ-„Надежда” в София търси оркестранти

Конкурс за оркестранти за Симфониета „София“ търси Общинският културен институт в „Надежда”, съобщиха от районната администрация. До 28 февруари Общинският културен институт набира кандидати с музикално образование. Търсят се оркестранти с инструмент обой (1 брой), с кларинет (1 брой), с виола (1 брой) и с ударни инструменти (1 брой). Минималните и специфични изисквания за длъжността са музикално средно образование, бакалавър или магистър. Конкурсът ще се проведе чрез прослушване. В репертоара се изискват първа или последна част от концерт; Виртуозна пиеса по избор; Оркестрови трудности, зададени 2 часа преди провеждане на конкурса; Свирене от пръв поглед; Събеседване с кандидатите.  

comment 0
visibility 2275
-

Продължава премахването на незаконни гаражни клетки в район "Надежда"

От началото на 2022 година на територията на ж.к. „Надежда“ 1 са премахнати 60 незаконни гаражни клетки, съобщават от администрацията на район "Надежда" и продължава разчистването на общинските терени в района. Отстраняването на незаконните гаражи започна в края 2021 г., като първите петнадесет вече са минало в "Свобода". Към днешна дата има издадени над 100 заповеди за премахване на гаражни клетки в район „Надежда“ и за всички е приключила процедурата по отстраняване. по процедура всички собственици на аражни клетки ас уведомени, но не са ги премахнали доброволно. Именно за това са издадени заповеди на главния архитект на Столична община Здравко Здравков и се отстраняват принудително. Разчистването от незаконните преместваеми обекти е резултата от съвместните действия на район „Надежда”, НАГ, Столичен инспекторат, Столична дирекция на вътрешните работи – Второ районно управление, и ЦГМ - „Паркиране и гаражи”.

comment 0
visibility 1920
Локомотив София с най-много титли по джудо

Локомотив София с най-много титли по джудо

Локомотив София триумфира на държавния шампионат по джудо, съобщиха от районната администрация „Надежда”. Локомотив София получи най-много титли за мъже и жени. Първо място спечелиха, Любослав Григоров, Габриела Гигова, Ивайло Димитров. На трето място се класираха Цветелина Павлова и Цветан Цветков, а на пето място - Яни Маджаров и Мария Николова.

comment 0
visibility 1899
-

Стартира проект “Дигитални умения за младите хора в Надежда”

Сдружение "Надежда-ЦРД", съвместно и Център за изкуства, култура и образование "София" , Район Надежда, Столична община и Сдружение с нестопанска цел "Заедно сме Надежда" ще проведат откриваща среща по проект „Дигитални умения за развитие на младите хора в Надежда”, съобщават от районната администрация. Проектът е насочен е към създаването на образователни инициативи, свързани с придобиване и развитие на актуални умения, които младите хора трябва да притежават – дигиталните умения. Той ще надгради предлаганите образователни дейности, които съществуват до момента и ще предложи нови форми на нови модели на взаимодействие между граждански организации, образователни институции и местната власт, които не са прилагани до момента. Включва серия от дейности, които създават условия за личностно развитие и кариерно израстване на младите хора, натрупването на ценен социален и професионален опит, приложим в бъдеще според икономическите, социални и културни особености на града, в който те живеят, учат и се развиват. В рамките на проекта е предвидена обучителна програма с екип от осем обучители, които ще проведат шест семинара и четири обучения по актуални теми, според насоките в Рамката DigComp. Екипът на проекта предвижда да включи младежи на възраст между 15 и 29 години. Заложени са обучителни и информационни дейности, насочени към всички категории младежи, с цел отговор на техните специфични нужди. Откриващата среща ще се проведе онлайн на 26.01.2022г., в 11.00 ч.

comment 0
visibility 2256
Ученици от столичния район „Надежда” създадоха книга „Забравените игри”

Ученици от столичния район „Надежда” създадоха книга „Забравените игри”

Учениците от 3 „а“ и 4 „а“ клас в 102 ОУ „Панайот Волов“, заедно с техните класни ръководители Мая Иванова и Евелина Андрова, взеха участие в съвместна инициатива под наслов „Забравените игри“, съобщиха от районната администрация „Надежда”. Възпитаниците на основното училище в район „Надежда“ създадоха тематична книга с описание на тези игри. Малчуганите получиха информация за правилата от своите родители, баби и дядовци. „Това е прекрасен начин да припомним на учениците колко забавни и интересни игри има в детството!”, каза Румяна Здравкова, директор на 102 ОУ „Панайот Волов“.

comment 0
visibility 2067
Насърчават дигиталните умения в столичния район „Надежда“

Насърчават дигиталните умения в столичния район „Надежда“

Дигиталните умения и развитието на младите хора ще обсъдят в столичният район „Надежда“. Проектът е специално за младите хора в квартала, като откриващата среща ще бъде на 26 януари ) от 11:00 до 12:00 часа в залата на Общински културен институт „Надежда“. В проекта участват сдружение „Надежда – ЦРД“, ЦПЛР Център за изкуства, култура и образование „София”, район „Надежда“ и Сдружение с нестопанска цел „Заедно сме Надежда”, съобщиха от районната администрация. В рамките на събитието екипът за управление на проекта ще представи целите, целевите групи, планираните дейности и очаквани резултати по проекта. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2021 и ще се реализира на територията на район „Надежда“ в партньорство между ЦПЛР Център за изкуства, култура и образование „София” и районна администрация „Надежда“ и Сдружение с нестопанска цел „Заедно сме за Надежда”. Насочен е към създаването на образователни инициативи, свързани с придобиване и развитие на уменията на XXI век сред младите хора, в това число и такива от маргинализираните групи - в частност дигитални умения, чрез създаване на нови модели на взаимодействие между гражданския сектор, публичните институции и местната власт и налагане на нови модели на дигитална трансформация. Поканени за участие са всички заинтересовани страни: структури на Столична община, РУО София-град, образователни и културни институции, граждански организации.

comment 0
visibility 2005
Жилищен блок в столичния жк „Свобода“ остава без парно до 11 февруари

Жилищен блок в столичния жк „Свобода“ остава без парно до 11 февруари

Поради авария на топлопровод в ж.к. "Свобода" до бл. 18 е необходимо да бъдат извършени строително-ремонтни работи за отстраняването ѝ. Строително- ремонтните работи ще продължат до 11 февруари, съобщават от "Топлофикация" София. Възстановителните дейности ще се извършват за сметка на "Топлофикация", дружеството се извинява на своите клиенти за причиненото неудобство.    

comment 0
visibility 1623
Училище в столичния район „Надежда“ избра автора на „Кукла“ за музиката на

Училище в столичния район „Надежда“ избра автора на „Кукла“ за музиката на химна си

153 Спортно училище "Неофит Рилски" в район „Надежда“ ще получи нов химн в рамките на инициативата "Светилник". Известни български творци създават химни за шест столични училища в инициативата "Светилник", която започна в началото на учебната 2021/2022 г. Чрез нея културният фонд на "Музикаутор" осигурява финансиране за създаване на химни за училища в рамките на пилотната фаза. 153 спортно училище "Неофит Рилски" избра Пепи Попов (екс "Атлас", автор на песента "Кукла") за музиката и аранжимента на химна, и Таня Желязкова-Тея - за текста. Поетесата е публикувала на конкурсен принцип дванадесет от своите творби в десет сборника "Стъпки" - поезия от български учени (2010-2019), била е директор на Националния дворец на децата (2002-2006). „Общият стремеж е за устойчивост на проекта, така че той да се разгърне в национален мащаб и да продължи своята мисия за подкрепа на културното развитие на България. Приятно изненадани сме от интереса на училищата – от всички заявления личеше дълбоката мотивация и желание за развитие на всяко едно от тях.“, казват организаторите от „Мюзикаутор“. Кампанията предвижда химните да бъдат изпълнени с помощта на ученици от Националното музикално училище "Любомир Пипков", да бъдат записани професионално, както и да бъдат създадени видеоклипове към тях. Кулминацията на инициативата е концерт в края на учебната година - в София.

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още