Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
  • Румен Радев (32%, 196 Гласове)
  • Проф. Анастас Герджиков (39%, 241 Гласове)
  • Лозан Панов (6%, 39 Гласове)
  • Мустафа Карадайъ (1%, 4 Гласове)
  • Луна (7%, 46 Гласове)
  • Друг (7%, 45 Гласове)
  • Няма да гласувам (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 619 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 4877
ЦГМ строи паркинг за обществено ползване в "Надежда"

ЦГМ строи паркинг за обществено ползване в "Надежда"

Паркинг за над 150 автомобила изгражда Центърът за градска мобилност в "Надежда". До март 2021 г. трябва да е има готов паркинг до блокове 125 и 122.  Строежът на паркинга обаче разгоря страстите вчера в заседание на транспортна комисия към СОС. Беше внесено писмо от общински съветници, с което се искаше прекратяване на строежа. Разбира се, това не беше прието, тъй като няма аргумент за исканото спиране. По първоначален проект на терена до бл. 125 и 122 в "Надежда" е трябвало да има наказателен паркинг - 86 места и 65 за общестевно ползване. След недоволство и разговори с гражданите от района, ЦГМ променя проекта и в момента съоръжението ще е само за обществено ползване. Стойността на паркинга е около 1 млн. лв. като в това число ще има ограда от жив плет и допълнително озеленяване. Ще бъдат засадени 30 широколистни и 60 иглолистни дървета. Месечната цена за ползване на паркинга ще бъде 60 лв. на автомобил. В съседство до него ще има терен от 140 кв. м, който пък попада в обхвата на проекта "Зелена София" и там също ще бъде зелено пространство, уточниха от район "Надежда". "Искаме да направим нещо хубаво за гражданите. Имаме мотивирано искане от кмета на района за преработка на проекта и сме предприели действия. Преди години тук е имало незаконни гаражни клетки, които са премахнати", обясниха от ЦГМ.

comment 0
visibility 1538
Разчистиха боклуци около изоставени постройки в „Свобода“

Разчистиха боклуци около изоставени постройки в „Свобода“

Боклуците, които бяха натрупани в и около изоставени постройки в столичния квартал „Свобода,“ бяха разчистени, съобщиха от Столичен инспекторат. Общинските площи на ул. „Народни будители“ бяха превърнати в склад за вехтории. Живущи в района споделят, че в изоставените сгради бездомници постоянно събират отпадъци. Миризмата е непоносима, жалват се столичани. За да се спре разпространението на зарази, местата се почистват системно, обясниха инспекторите от район „Надежда“. Проверяващите също така са задействали  процедура, относно получаване на информация за статута на имота и собственика му. На него ще му бъде връчено предписание със срок за почистване.

comment 0
visibility 2179
Засаждат 30 дръвчета в двора на 101 СУ "Бачо Киро"

Засаждат 30 дръвчета в двора на 101 СУ "Бачо Киро"

30 дръвчета ще бъдат засадени в двора на столичното училище 101 СУ "Бачо Киро". Дръвчетата са дарение дарение от Ротаракт клуб София – Сердика и Ротари общностен корпус „Надежда“. Инициативата ще се проведе на 21 ноември от 10ч. и е част от кампанията "Посади дърво-дари живот". Учениците ще засадят явор и рустифина. Залесяването на училищните дворни пространства е стъпка към подобряване качеството на въздуха в София, обясниха от общината. Целта на проекта е създаване на зелена територия и запазване на биоразнообразието в градската среда.

Реклама
comment 0
visibility 1937
Облагородяват пет "кални точки" в "Надежда"

Благоустрояват пет "кални точки" в "Надежда"

Пет места, определени като "кални точки" в столичния район "Надежда", ще бъдат благоустроени до края на седмицата. Пространствата са включени в Програма "Управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2015 – 2020 – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици". А точните локации са:     ж.к. „Надежда“ 2, бл. 270 А;     бул „Рожен“, срещу "Хюндай Хеви индъстрис";     ул. „Княз Иван Кулин“, зад обществен пазар;     ул. „Кръстьо Кръстев“, до бл. 332;    ж.к. „Толстой“, бл. 3, бл. 2 и бл. 5.   Заместник-кметът на Столична община по екология Десислава Билева и кметът на "Надежда" инж. Димитър Димов провериха днес работата по облагородяване на част от т.нар. „кални точки“.   Столична община превръща "кална точка" в зелена градина до бл. 137 в Красна полянаСтолична община финансира проектите в зависимост от готовността на районните администрации. Първите три, подготвили проекти, са „Надежда“ , „Красна поляна“ и „Овча купел“.   Общо 76 открити пространства са определени като източници на фини прахови частици в районите на София. Подадените към момента терени са с обща площ 64 140 кв. м, а дейностите предвиждат затревяване, засаждане на дървета и храсти, ограждане по подходящ начин, а където е необходимо, насипване с чакъл.                                        

comment 0
visibility 3141
Обитатели на кризисен център в "Толстой" тормозят хората от квартала

Обитатели на кризисен център в "Толстой" тормозят хората от квартала

Живеещите в столичния квартал "Толстой" са подложени на системен тормоз от обитателите на кризисен център. Социалната услуга се намира на първия етаж в блок. Там са настанени деца, жертви на различни видове насилие, разказват от Нова телевизия.   Преди дни е имало пожар, причинен от 14-годишно момиче. За късмет няма сериозно пострадали, но хората от квартала искат преместването на центъра.    „Една вечер получих оплакване от съседи за силен шум. Установих, че той идва от дома - от едно момиче, застанало на прозореца. То тропаше с дърво и правеше нещо като барабанен тътен. По думите му го държат насила и настояваше да звънна на 112. Възпитателката обаче ми обясни ситуацията, че момичето е наркозависимо и е било изпаднало в криза”,  разказа пред камерите домоуправителят на входа Димитър Вълчев.   Жена, живееща точно над центъра, се оплака от ежедневен психически тормоз, причинен от крясъци. Подавала е сигнали на спешния телефон, които обаче не довели до резултат.   „Тук пред блока се събират още деца от квартала - пушат, викат, безобразие. Шумът е непрестанен, не можеш да си починеш и от 14 до 16 ч. През нощта блъскането и тропането продължава до около един часа”, добави живуща в блока.   Юлия Андонова от фондация „Пулс”, която е стопанин на центъра, определи ситуацията в него като „изключително деликатна”.   „За съжаление, хората от блока са прави и ситуацията е крайно притеснителна. Около центъра денонощно обикалят наркодилъри, които нарушават сигурността и безопасността”, добави тя.    Андонова посочи, че правила в кризисния център има и там денонощно работят консултанти. По думите ѝ, когато е избухнал пожарът в дома, дилър е счупил прозореца и е подал запалително вещество.     

comment 0
visibility 2022
Репатрираха бус, пълен с вехтории в „Свобода“

Репатрираха бус, пълен с вехтории в „Свобода“

Бус, пълен с вехтории, бе репатриран в столичния квартал „Свобода“. Старото возило е било паркирано пред бл. 14. до вход А, съобщиха от Столичен инспекторат. Собственикът на автомобила е прибрал натрупаните с години вещи, с които е окупирал пространството пред блока. От началото на годината в столичните квартали „Свобода“, „Толстой“, „Надежда“ 1,2,3 и 4 и „Триъгълника“ са репатрирани 32 таралясници. От общинските терени са преместени доброволно от собствениците над 120 моторни превозни средства.

comment 0
visibility 2831
Северен парк с ново попълнение: Над 200 иглолистни и широколистни видове

Северен парк с ново попълнение: Над 200 иглолистни и широколистни видове

Над 200 широколистни и иглолистни видове са най-новото попълнение в зелената система на Северен парк.   Вече са засадени 131 широколистни видове като: Гинко билоба,   червен конски кестен, червен клен, дъб, амброво дърво, магнолия, смарагдова туя и сребрист смърч.   На широколистната  растителност е направено триточково укрепване чрез предпазни съоръжения (дървени колове) и въже по детайл, информират в социалната мрежа от администрацията на "Надежда".   Засадени са и 70 иглолистни видове като: Лавзонов лъжекипарис, хвойна,  сребрист смърч,  дугласка ела, тис,  Западна туя смарагд.    

comment 0
visibility 2218
В двора на 63 ОУ "Христо Ботев" в "Требич" са засадени 30 нови дръвчета

В двора на 63 ОУ "Христо Ботев" в "Требич" са засадени 30 нови дръвчета

В двора на 63 ОУ "Христо Ботев" в кв. "Требич" вече има засадени 30 нови дръвчета. Това е част от  кампанията "Моето зелено училище". За това съобщи в социалната мрежа кметът на "Надежда" инж. Димитър Димов. Той благодари на екипа на директора Карамфилка Новачкова и многото ученици, които ентусиазирано участваха в засаждането на фиданките. Своя принос даде и ланд. Арх. Димитър Данчев, директор на дирекция "Зелена система", който разказа интересни факти за новите видове липа и кедър.    Общо 26 столични училища са включени в кампанията "Моето зелено училище", а в тях ще бъдат засадени около 1000 нови дървета и храсти.   От 2017 г досега, са посадени над 2 700 дървета и около 13 000 храсти в над 510 училища и градини в София.    

comment 0
visibility 5553
Изграждат нов наземен паркинг с общо 151 места в „Надежда“, проектът струва

Изграждат наземен паркинг с общо 151 места в „Надежда“, проектът струва 965000 лева

Жителите на столичния квартал „Надежда“ ще могат да ползват нов наземен паркинг с общо 151 места, информираха от Центъра за градска мобилност. Оттам съобщиха, че паркингът ще бъде изграден в рамките на 150 дни. Строителството вече стартира. Предвидената инвестиция за реализиране на проекта е в размер на 965000 лв. Паркингът се намира в жк „Надежда“ 1, на ъгъла на улиците „Георги Войтех“ и „Кирил Дрангов“.  Наземното съоръжение е разделено на две части и е с обща площ от 4 дка . Първата част ще разполага с 65 паркоместа за общоползване, а втората е с 86 места за наказателен паркинг. Между тях ще има подвижна преграда, обясниха от Центъра за градска мобилност. Вход и изход на паркингите ще са от ул. „Георги Войтех“, която е част от второстепенната улична мрежа.

comment 0
visibility 1948
пункт за събиране на опасни отпадъци

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци на бул. "Арсеналски"

Столичани могат безплатно да предават опасни отпадъци по всяко време през годината като се обаждат на тел. 0700 11 750, напомнят от столичния район Надежда в социалната мрежа. На 11 септември, петък, гражданите могат да направят това и в специално обособен мобилен пункт. Той ще бъде разположен на на бул. "Арсеналски" от 8:30 до 14:30 часа. Там могат да се предадат лекарства с изтекъл срок на годност, стари живачни термометри, които са непотребни, битова химия и всякакви опасни отпадъци.

comment 0
visibility 7040
Район "Надежда" отдава над 3 декара имот за платен паркинг

Район "Надежда" отдава над 3 декара имот за платен паркинг

Район Надежда-Столична община, ще обяви конкурс за отдаване под наем на общински терен, над 3 декара, за платен охраняем паркинг. Докладът е внесен за разглеждане в Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, и жилищна политика. Теренът е между двете улици "Сава Филаретов" и "Жорж Дантон". Единият имот е 284 кв. м с начална цена 165 лв., а вторият е 3239 кв. м с начална цена 1555 лв.

comment 0
visibility 2338
Детски градини в район Надежда

Здравните мерки в детските градини в район „Надежда“ се спазват

Детските градини на територията на район „Надежда“ продължават работа при спазване на всички противоепидемични мерки в условията на извънредна епидемична обстановка. Основна информация за организацията на работа в детските градини, която касае родителите: Решението за посещение на дете в общинска ясла или градина по време на извънредната епидемична ситуация е по индивидуална преценка на родителя. Родителите декларират, че са запознати и ще спазват новите правила за работа на детската градина/ясла чрез подписване на декларация по образец, еднократно, при подновяване на посещението на детска градина/ясла от детето. Придружават детето само до мястото за прием, без да влизат в сградата на детската градина/ясла, освен ако не бъдат поканени за това, но в тези случаи стриктно спазват изискванията за дезинфекция, дихателен етикет и физическа дистанция; Родителите следят температурата на детето си и при по-висока от 37.3, не го водят в детското заведение и се обръщат към личен лекар. Организират незабавното вземане на детето в случаите, когато бъдат уведомени от медицинското лице в детската градина/ясла, че то проявява признаци на заболяване; В случай на болен или контактен на COVID 19 член от семейството незабавно се уведомяват СРЗИ и детското заведение. При провеждане на планов прием на новоприети деца, същите се приемат в детската градина след представяне на следните документи съгласно Наредба № 3 от 05.02.2007 г. за здравните изисквания към детските градини: - здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар; - еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване на детето в детската градина; - изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина; - данни от личния лекар, че на детето са извършени задължителните имунизации за възрастта съгласно Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България (ДВ, бр. 45 от 2005 г.); - медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен, издадена не по-рано от 3 дни преди постъпване на детето в детската градина.- Деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в детска градина, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им и са освободени по реда на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България. При децата, които възобновяват посещенията си в детската градина, следва да се изисква: - При отсъствие на детето от детската градина за повече от 30 дни по епидемични показания се представя еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии, а при отсъствие за повече от 2 месеца - еднократен отрицателен резултат за чревни паразити съгласно Наредба № 5 от 2006 г. за диагностиката, профилактиката и контрола на местните паразитози (ДВ, бр. 40 от 2006 г.). - С оглед опазване здравето на децата и предотвратяване струпване на родители и деца пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, родителите, които са преценили, че детето им ще възобнови посещението, вместо медицинска бележка за контакт със заразно болен, могат да декларират обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.   Посещението на детска градина/ясла от деца с хронични заболявания (в т.ч. деца със СОП с хронични заболявания) се извършва след предварителна консултация с личния лекар на детето.   Ангажименти на детските градини:   ✅Спазва се строг протокол за реакция при съмнение и наличие на случай на положителен резултат от тест за COVID-19.   ✅Използват се всички възможни входове на детската градина/ясла, което ще гарантира физическата дистанция между децата от отделните групи. ✅Приемът в детската градина/ясла се извършва от медицинско или друго упълномощено от директора лице при използване на необходимите индивидуални предпазни средства – маска/шлем и ръкавици, като в случай на констатиране на признаци на заболяване на детето може да бъде отказано приемане. ✅Спазват се най-високо ниво единни критерии за хигиена на сградата, сред които: провеждане на режимните моменти на открито при подходящи метеорологични условия; използаване на обособена за всяка група площадка за игра на открито. често проветряване на всички помещения за поне 10 мин – сутрин преди пристигане на децата, по време на престоя им на двора, по време на следобедната почивка, при почистване на помещенията и в края на работния ден; дезинфекция на помещенията се извършва поне 4 пъти дневно; почистване на тоалетните с почистващи препарати и дезинфекцирането им поне два-три пъти дневно; предоставяне на индивидуални съдове за хранене и за пиене на вода, които се почистват непосредствено след всяка употреба; почистване на маси, столчета и други повърхности и точки за контакт най-малко два пъти дневно; недопускане внасянето на стоки и предмети от родителите в детската градина/ясла (вода, салфетки и др.); недопускане да се използват плюшени играчки; миене на играчките с топла вода и сапун, отвътре и отвън, поне два пъти дневно. Играчките, които не могат да бъдат почистени съгласно инструкциите, трябва да бъдат опаковани и недостъпни за децата до края на епидемията COVID-19; дезинфекциране на уредите за игра и пейките на площадките поне веднъж дневно. дезинфектантите, които се използват в детската градина, трябва да са включени в Регистъра на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването;

comment 0
visibility 2891
"Успели българи дават личен пример" откриха учебната година в спортното учи

"Успели българи дават личен пример" откриха учебната година в спортното училище в Надежда ...

Николай Василковски, Ева Веселинова, Атанас Михайлов, Цвети Радойчева, Бояна Бояджиева и Диана Миланова откриха петия сезон на кампанията "Успели българи дават личен пример" и учебната 2020 /2021 г. в 153 Спортно училище "Неофит Рилски"  в район Надежда-Столична община. По традиция откриването започна с издигането на знамето на България и химна на страната. След тържествения водосвет за здраве и успехи ученици, учители, треньори и родители бяха приветствани от официалните гости. Песни, стихове и поздрави огласиха училищния двор. Лицата на кампания "Успели българи дават личен пример" пожелаха здраве, успехи , безчет медали , купи и отличия на учениците. Директорът на училището Марияна Цветкова поздрави учениците и им пожела успех през новата учебна година.  В многогодишната история 153-то училище се е превърнало в трамплин за цяла плеяда спортисти и личности, които са прославили България по целия свят. Гордост на училището са известните на всички Антоанета Стефанова – световен шампион по шахмат, Стефан Георгиев – световен шампион по вдигане на тежести, Яким Ранков – европейски и световен шампион по самбо, Станимир Василев – медалист от Световна купа – самбо, Диана Найденова – национален състезател по баскетбол, Георги Борисов – младежки национален отбор по футбол ФК „Локомоитив”, ФК „Левски”, Емилия Кушвалиева – известен модел, Сесил Каратанчева – тенис на корт и много други. Спортното училище е първоприемник на 147 ЕСПУ-спортен профил към някогашното Дружество за физкултура и спорт (ДФС) "Локомотив" - София. То е открито през 1985 г. с прием на ученици след завършен пети клас и просъществува до 1990 год. В момента в училището се приемат деца във футбол, волейбол, баскетбол, водна топка, борба, джудо, вдигане на тежести, лека атлетика и колоездене. Учебната 1990-1991 г. училището започна като 153-то "Неофит Рилски", осветил с делото си трудния път на българското училище от зората на неговото съществуване. Това е една от първите общински гимназии в София с обучение до 12 клас. През годините тук са се обучавали поколения изтъкнати спортисти, преводачи, учители, артисти, юристи, икономисти, банкери – гордост за училището.Успехите в учебно-възпитателната и спортно-тренировъчна дейност се дължат на изключителния и талантлив екип от добре подготвени учители и треньори през всичките години от съществуването на училището. Директор н В настоящия момент се развиват 8 вида спорт - баскетбол, бокс, волейбол, джудо, лека атлетика, тенис на маса, футбол, художествена гимнастика. Диана Миланова

comment 0
visibility 2226
Зелени библиотеки

„Зелени библиотеки“ за пръв път в Северен парк

В столичния Северен парк за първи път в гостува Столична библиотека със своите „ Зелени библиотеки“, съобщават от библиотеката. В събота, 22 август, от 11.00 до 15.00 ч посетителите на парка ще могат да се насладят на пътуващата документална изложба със снимки от архива на Столична библиотека „Из парковете на София –минало и настояще“, която на практика представлява историята на парковете, които са "домакин" на шестото издание на кампанията на Столична библиотека. За децата е подготвен уъркшоп с корейски игри, занимания с вече популярните - пчели –ботове и 3D писалки, както и изяви на композитора Боби Мирчев с любимите на всички детски песни. Бойко Ламбовски и Теодора Тотева ще представят своите нови стихове. За първи път ще гостуват авторите на издателството за българска литература „Лексикон”, които ще презентират свои популярни книги. Детският писател Върбан Димитров също ще бъде в парка със своята поредица „Приключения на Жълтушко ”. За малките почитатели на „Зелените библиотеки” са подготвени подаръци – детски книжки, а всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта. Събитието ще протече при строго спазване на всички противоепидемични мерки. !

comment 0
visibility 2488
Район Надежда

Започва прием на документи за „Асистенти за независим живот” в район Надежда

Приемът на документи по Наредба за предоставяне на социалните услуги „Асистенти за независим живот” за календарната 2021 година започва от 01.09.2020 г. и ще продължи до 31.10.2020 г. в офиса на Бюро по социални услуги в район „Надежда“ на адрес ул. „Света Петка Търновска” №9, става ясно от публикация в страницата на районната администрация в социалната мрежа. Заявленията за „Асистент за независимо детство” и „Асистент за независим и активен живот” се приемат след предварително запазени  ден и час (график за подаване на документи). Документите се подават по местоживеене на кандидатите за ползватели. Изготвените графици няма да окажат влияние на класирането и то ще се осъществи след индивидуално и обективно решение на комисията по чл. 15 от Наредба за предоставяне на социалните услуги „Асистент за независим живот“. Списъците на включените кандидати за ползватели ще бъдат качени на официалния електронен портал на Столична община не по-късно от 10 дни преди началото на ползване на услугите.

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още