Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 253 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
  • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 696 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2191
Зелени библиотеки

„Зелени библиотеки“ гостува в Северен парк

Инициативата на Столична библиотека - "Зелени библиотеки" ще гостува в Северен парк на 22 август, става ясно от публикация в социалната мрежа. Събитието ще се състои между 11.00 и 15.00 ч., а Библиобусът на Столична библиотека ще превозва 1500 тома от съвременни или класически писатели. Въпреки световната пандемия, хората продължават да четата и да се развива, смятат организаторите и са категорични, че всички събития ще се провеждат с нужните противоепидемични мерки. Събитията на Столична библиотека са прекрасен читателски оазис, където всеки желаещ може да вземе безплатна читателска карта и да чете, каквото му харесва. През годините от 2015 г. насам Столична библиотека се среща с над 5000 от новите си читатели именно в "Зелени библиотеки", а посетителите надхвърлят вече 15 000.

comment 0
visibility 2000
ЦГМ сложи колчета по тротоара на църквата в Надежда

ЦГМ сложи колчета по тротоара на църквата в Надежда

ЦГМ спаси от разруха тротоара покрай църквата "Свети Дух" в район Надежда. По инициатива на Столичен инспекторат днес там бяха поставени антипаркинг корчета. Пред храма на ул. „Митрополит Авксентий Велешки“ № 32 А са монтирани 7 колчета и автомобилите вече не могат да се качват по пешеходната част. От Столичен инспекторат припомнят, че е забранено движението, престоят и паркирането на автомобили върху тротоари. При нарушения гражданите могат да сигнализират на "Общинска полиция" и ЦГМ.

comment 0
visibility 3009
обработка срещу кърлежи и комари

В Северен парк обрабоват срещу кърлежи и комари

Обработки срещу кърлежи и комари се извършват днес, сряда – 29 юли, на територията на Северен парк, съобщават от районната администрация на район Надежда в социалната мрежа. Планирано е обработките да се извършат късно вечерта, като се цели да не се навреди на хората и животните в района. Контролът на дейността се извършва от експерти на Столичната РЗИ, район „Надежда“ и дирекция „Зелена система“. От районната администрация припомнят, че планираните дейности се извършват при благоприятни климатични условия.

Реклама
comment 0
visibility 7119
Очите на четири: В Северен парк са забелязани ексхибиционисти

Очите на четири: В Северен парк са забелязани ексхибиционисти

На вниманието на всички, които са от "Надежда"! В администрацията на района са постъпили сигнали, че в Северен парк има забелязани ексхибиционисти. Неприятните инциденти основно се случват в горската част и там, където са по-слабо посещаваните места.   Информацията е потвърдена и в социалната мрежа. Основно за подобни неприятни срещи пишат  в групи за взаимопомощ на територията на района.   От "Надежда"  напомнят на гражданите да бъдат бдителни и да сигнализират органите на реда - 2 районно полицейско управление, при нова информация по темата: Ето и координати на РПУ-то:  Оперативна дежурна част: 02/982 08 20; 02/831 01 07 При нужда от спешно съдействие, хората може да сигнализират и охраната в Северен парк.  

comment 0
visibility 2185
Недовършен строеж в "Надежда" застрашава живота на деца и спокйствието на с

Недовършен строеж в "Надежда" застрашава живота на деца и спокйствието на съседи

Недовършена жилищна кооперация в район надежда на Столична община е сериозна заплаха за живота на деца. Опасният строителен обект застрашава и спокойствието и живота на живеещите в залепената сграда. За проблемът съобщи Нова телевизия. Сградата е изградена до покрив, но няма дограма и всеки може спокойно да влезе и да си прави каквото иска вътре. Заради зеещите отвсякъде отвори е станала обект на набези от хора от малцинствата. Искаме общината да помогне да се загради този опасен строеж, защото има набези от хора от малцинствата, каза пред Нова телевизия жена, която представлява живеещите в залепената до строежа кооперация. Най-опасното нещо е, че деца се катерият по покрива и ходят по ръба. Говори се, че преди време от там е паднало дете и загинало. А вътре в недовършената сграда влизали цигани, наркомани и всякаква сган и там живеели.  Хората от съседната кооперация са направили ужасяващи клипове, с които показват, че също са застрашени. От изоставения строеж се чуват шумове, а някои правели дупки, за да влязат в апартаментите в обитаямата кооперация. Има случай на порникване в апартамент на обитаемата сграда и обир на апартамент. "Имаме клипове как се катерят деца по строежа, има железа и се страхуваме някой да не пострада. Вътре има палежи и спринцовки. Ние живеем до трафопост, само една искра и ще стане пожар", разказва г-жа Златанова. Хората са сигнализира община "Надежда", но вече година резултат няма. Надеждата е да се вземат мерки, за да се спрат набезите и недовършената кооперация да се обезопаси. "Районната адимнистрация знае за проблема и от 2019 г. сме във връзка със собствениците и пишем писма, за да вземат мерки за заграждане. Общината може да вземе мерки чрез заповед, но е дълга процедурата и се стремим към по-бързо решаване на проблема. От друга страда пък само едно ограждане няма да е достатъчно да спре набезите към строежа. За нас проблемът ще се реши, ако се зазидат отворите от ниските етажи", коментира Георги Александров, началник отдел "Инженерна инфраструктура, екология и контрол по строителството" в район Надежда. И така както от район "Надежда" бързат, вече е изминала година без резултат, продължават да си пишат писма, а сградата продължава да е опасна за живота на хората.

comment 0
visibility 4924
Недовършен строеж тормози жители на "Надежда"

Недовършен строеж тормози жители на "Надежда"

Недовършена част от сграда сериозно притеснява хората от столичния квартал "Надежда". Особено тези, които обитават съседното крило. Апаши много пъти са опитвали да пробиват дупки в стената, която дели изоставената от нормалната част на сградата. Зарязаната част отдавна е станала свърталище на наркомани и бездомни, споделят притесненията си потърпевши пред камерите на Нова телевизия. Страховете на хората се засилват и от факта, че по покрива на пустеещата част се катерят и деца.    „Апелираме Общината да ни помогне да заградим тази опасна сграда, тъй като в нея има набези от хора от малцинствата. Преди време влязоха у нас и ни обраха. Има и дечица, които се катерят по сградата”, коментира пред камерите живеещата до опасната постройка- г-жа Златанова. Жената допълни, че в квартала от доста време се говори,че имало случай на детенце, което е паднало оттам и е загинало.   Инж. Георги Александров от район „Надежда" коментира по следния начин ситуацията с изоставения строеж: „Това е абсурдно. Влезли сме в контакт със собствениците, писали сме писма, за да вземат мерки. Процедурата обаче е доста дълга. Стремим се към бързо решаване на проблема. За съжаление обаче, до този момент не са взети никакви мерки”.        

comment 0
visibility 4200
Кола от София окръг кара по велоялаеята на Ломско

Кола от София окръг кара по велоялаеята на Ломско (СНИМКИ)

Мерцедес с регистрация СО - София окръг, тръгна по велоялеята. Шофьорът пренебрегнал всички знаци, маркировка и ограничители и намърдал колата си на мястото, което е само за велосипеди и двуколесни и алтернативни средства за придвижване. Шофьорът си кара необезпокояван по велоялеята на Ломско шосе в район Надежда. Ако някой не знае, че алеята е за колоездачи, бързо ще се научи като го глобят. Полиция има достатъчно, камери също!

comment 0
visibility 2205
Какви чудеса плуват по реката в столичния "Толстой"

Какви чудеса плуват по реката в столичния "Толстой" (ВИДЕО)

Опаковки от храни, бутилки, метални кутии, хартии, гуми и всякакви боклуци се носят по водата на реката, минаваща през парка в столичния кв. "Толстой", район Надежда. За проблема сигнализира пред Столица.bg възмутен посетител на парка, който изпрати и видео. Вместо рибки и жабки по водата плуват всякакви отпадъци. За съжаление обаче те не падат от небето с дъжда, а се хвърлят от столичани и посетители на парка. Коритата на реките в София се почистват редовно както от обклуци, така и от треви и храсти, за да не се затлачват при обилни валежи от дъжд. Дори и всеки ден Столична община да чисти пак не може да смогне, ако гражданите продължават за затрупват реките с отпадъци. Само преди седмица бе почистен участък от 600 м на Владайската река в Красна поляна на бул. Възкресение. От 25 км Столична община вече е почистила 12 км речни корита на основни реки в София.

comment 0
visibility 2270
Рисуват лика на легендарния футболист Котков на трафопост в "Надежда"

Рисуват лика на легендарния футболист Котков на трафопост в "Надежда"

Ликът на емблематичния футболист Никола Котков се рисува на стена на трафпост в столичния квартал "Надежда". В неделя,  28 юни в 12.00 ч. ще има официално откриване, съобщиха от кметството в Надежда. Идеята на  УО "Железни бригади" , Официален фен клуб на Локомотив "София" и Локомотивската общественост за арт проекта е получила подкрепата и на ЧЕЗ. За да се изрисува стената са взети всички мерки за безопасност. Трафопостът се намира на ул. "Хаджи Мано Стоянов", жк Надежда 1, зад бл. 172. Никола Котков е един от най-уважаваните футболисти и и една от емблемите на Локомотив София. Той винаги ще има място в сърцата на феновете, казват от Надежда. В артпроекта легендарният ляв крак на Котков сякаш "оживява" в ръцете на известен графити артист. Финансовите средства за изпълнението на проекта са набрани от феновете на червено-черните. Инициативата е по повод 49-годишнината от трагичната гибел на Никола Котков и Георги Аспарухов -Гунди, които завинаги ще останат в народната памет. След официалното откриване на мемориала, ще се проведе шествие и полагане на венци пред паметника на Никола Котков на ул. "Калотина".  

comment 0
visibility 2575
Проектът за нов зелен коридор в "Надежда" представен чрез изложба

Проектът за нов зелен коридор в "Надежда" представен чрез изложба

Изложба на открито и дискусия ще представят проекта за изграждане на зелен коридор в столичния "Надежда"  на 13 юни от 10 до 13 часа. Мястото е пред Общински културен институт - "Надежда" на бул. "Ломско шосе" №2, организатори са екипът на ОП “Софпроект”. Идеята за създаването на здравословния коридор се прави в рамките на европейския проект “URBiNAT”, финансиран по програма “Хоризонт 2020” на ЕС до 2023 година. Ако времето е дъждовно събитието ще се отложи за 20 юни на същото място и по същото време.    Бъдещият зелен коридор ще свърже парк „Надежда“ със Северния парк чрез благоустрояване и природни решения за по-приятна среда за всички възрасти през кварталите „Толстой“, „Свобода“, „Надежда“ 2 и 4 и „Триъгълника“. Избрани са подходящи общински имоти, в които с активното участие на местните жители ще се очертаят маршрути за алеите и ще се подберат природни и вдъхновени от природата елементи, които да оформят зеления коридор. Срокът за изпълнение е до 2023 година.   По време на събитието ще бъдат представени напредъкът по проекта и резултатите от допитванията до жителите на район "Надежда". Гражданите ще имат възможност да зададат въпросите си и да участват в работни групи на открито, които ще обсъждат детайли по реализацията на идеята за създаване на зелен коридор. Участниците ще могат да отправят предложенията си за оформяне на пространството на коридора в близост до дома им.   

comment 0
visibility 4397
Фейсбук група спаси рибите в езерото в Северния парк в "Надежда"

Фейсбук група спаси рибите в езерото в Северния парк в "Надежда" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Рибите в езерото в Северния парк вече са спасени и преместени в подходящ водоем. Сигналът за измрели риби бе подаден от фейсбук групата "Безумията в София" до район Надежда, на чията територия се намира Северният парк. От местното кметство веднага са се задействали и вчера над 50 от оцелелите риби бяха преместени от езерото в Северен парк в общински водоем в близост до с. Волуяк и с. Мрамор, съобщиха от "Надежда" в социалната мрежа. Кметът на "Надежда" инж. димитър Димов изказва благодарност за експертното съдействие и съвети на рибарски клуб FISH MASTER и Фен клуб „Болонеза“. Именно те са извадили и транспортирали рибите във водоема в с. Волуяк.  Водните обитатели са от видовете шаран, каракуда и костур и вече ще пребивават при подходящи условия - в сладководни води. Контролът над дейността по евакурирането, транспорта и повторното зарибяване в новия водоем извършиха представители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) . Езерото в Северен парк е зарибено нерегламентирано и не е предвидено за отглеждане на рибни култури и любителски риболов, обяснява кметът на район "Надежда".Той обяви, че в бъдеще ще се разчита на гражданите да проявят самосъзнание и да преустановят зарибяването на езерото в Северен парк, за да се продължи с правилната подрръжка и подобряване на парковата среда.

comment 0
visibility 1556
"Вълшебен свят" в Надежда навърши 47 години

"Вълшебен свят" в Надежда навърши 47 години

Столична детска градина навърши 47 години от създаването си. Вчера 6-а детска градина "Вълшебен свят" имаше рожден ден. От кметството в Надежда поздравиха дероктора Гергана Василева за празника. "Пожелаваме още много щастливи мигове в нея за децата на район "Надежда"", написаха от района в социалната мрежа. От администрацията обещават да продължат с подкрепата и се ангажират с подобряване условията за малчуганите.

comment 0
visibility 2717
Започва ремонт на 102 училище "Панайот Волов" в Надежда

Ремонтират 102 ОУ „Панайот Волов“ за 1,09 млн. лв. по "Региони в растеж"

Столичното 102 училище "Панайот Волов" в район Надежда ще бъде ицзяло ремонтирано, модернизарано и обновено. Строителните дейности стартират на 10 март т. г., съобщиха от кметството в "Надежда".  Заради престоящия ремонт районният кмет инж.Димитър Димов присъства на родителска среща в училището, на която разясни подробности около проект „Изграждане, основен ремонт/ реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община“, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Стойността на ремонта е около 1,9 млн. лв. Срокът за изпълнение на обекта е 185 календарни дни и вече е създадена необходимата организация за поетапно протичане на ремонтните дейности, така че да не се нарушава учебния процес. В началото ще се работи по дейностите за ремонт на физкултурния салон, който е в отделна сграда. Първоначално ще се започне работа и по външната фасада на училището. Предвижда се основният и тежък обем от строително-монтажни дейности да протече през неучебните дни за учениците - ваканции и почивни дни. Според проекта изцяло ще се ремонтира и обнови сградата на училището. Ще се направи топлоизолация на стените и хидроизолация на покривните пространства. пребоядисани ще бъдат стените в класните стаи, както и ще се подменят компрометирани настилки във всички помещения, с изключение на мозайката в коридорите. Тя ще бъде обработена и полирана. След ремонта в училището ще има нова система за видеонаблюдение, пожароизвестителна и СОТ. Смяна с PVC дограмата и нова настилка във физкултурния салон. Предвижда се преустройство във функционално отношение на санитарните помещения на всички етажи. На сградата ще се изгради нова външна метална стълба за евакуация. Покритата Галерия, свързваща училищната сграда с физкултурния салон се остъклява с нова ПВЦ дограма и се превръща в топла връзка. За децата в неравностойно положение ще има пампа. Проектът предвижда да се обнови изцяло и дворното пространство на училището, като се обогати  и постави нова растителност и подсяване на тревните площи. Ще се обособят нови кътове за отдих, с пейки, кошчета, както и запазване на дървесната растителност, както и нова асфалтова настилка в двора. Предвижда се ремонт на фундаментите на оградата, поставяне на липсващи прозирни пана, и пребоядисване на металната прозирна част на съществуващите пана. В рамките на проект „Изграждане, основен ремонт/ реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община“, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 изцяло бяха обновени и някъде продължават ремонтите на 11 сгради на детски градини и училища в район "Надежда".

comment 0
visibility 1906
Децата от 38 детска градина направиха мартеници

Малчуганите от 38 ДГ "Дора Габе" са готови да посрещнат баба Марта

Малчуганите от 38 детска градина "Дора Габе" в район Надежда вече са готови да посрещнат баба Марта. Палавниците с помоща на учителките изработиха красиви фигурки от червено-белите конци. Вече са украсени и занималните, където децата ще пеят и танцуват ден след 1 март.  Тази вечер е последното обществено обсъждане за въвеждане на еднопосочно движение по ул.“Лиса гора“. Инициативата за въвеждане на еднопосочно движение в ж.к. "Надежда 2" е на представители на Обществения съвет в 38 ДГ "Дора Габе". Преди 2 седмици пред местните жители бяха представени два варианта. Единият заходът по ул. „Лиса гора“ се осъществява зад бл. 244, а при втория се осъществява покрай бл. 239.

comment 0
visibility 1690
схема

Схема за еднопосочно движение в част от "Надежда"1 представиха на обществено обсъждане

Район „Надежда“ представи свое предложение на Схема за еднопосочно движение в част от жк „Надежда“ 1 по време на общественото обсъждане. Инициативата за въвеждане на еднопосочно движение в участъка между ул. "Хан Кубрат", ул. "Христо Силянов" и ул. "Възрожденска“ е на граждани, подкрепена с подписка.   „Първоначалното предложение на Схема за въвеждане на еднопосочно движение в посочения участък, изготвена от екип на ОП „София проект“, имаше известни слабости. С моя екип нанесохме съответните корекции и представяме на вашето внимание Предложение за изменение на схема за въвеждане на еднопосочно движение на екип на район „Надежда“, това каза инж.Димитър Димов, кмет на район „Надежда".     Еднопосочното движение намалява конфликтните ситуации на пътя и осигурява допълнителни паркоместа за автомобилите., допълни инж. Димов.   Основните промени, предложени от екипа на район „Надежда“ са в две направления:   Счита се за нецелесъобразно въвеждането на еднопосочно движение по следните улици: -улиците около бл. №№ 129, 130, 137 и 138 (ул. „Вера Игнатиева“, ул. „Дядо Иван Добрев“, ул. „Борислав“, ул. „Червено знаме“ и ул. „Демир капия“ в участъка между ул. „Вера Игнатиева“ и ул. „Калотина“) - ул. „Калотина“ - ул. „Вера Игнатиева“ - подходните улици към бл. 122 и бл. 123 (зад ДГ № 172) - улиците покрай бл. №№ 104, 106, 108 и 107 - подходната улица към сградата на районната администрация и бл. 144 - ул. „Жорж Дантон“ в участъка между ул. „Демир капия“ и ул. „Царевец“ (покрай 101 СУ) Променяне на посоката на движение по следните улици, с цел уеднаквяване посоката на движение по цялата им дължина в ж.к. „Надежда 1“: - ул. „Илинденско въстание“ (покрай 101 СУ „Бачо Киро“) - ул. „Жорж Дантон“ (в участъка между ул. „Възрожденска“ и ул. „Демир капия“) - ул. „Сава Филаретов“ (в участъка между ул. „Възрожденска“ и ул. „Демир капия“, покрай ДГ № 170) - ул. „Демир капия“ (в участъка между ул. „Илинденско въстание“ и ул. „Кирил Дрангов“)   На общественото обсъждане присъстваха още проектантът на заданието от страна на „София проект“ инж. Снежана Ралинова, инж. Спас Спасов, главен инженер на район“ Надежда“ и инж. Георги Александров, началник отдел „Инженерна инфраструктура, благоустройство и екология“ и граждани от ж.к. „Надежда“ 1 и 2 част.              

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още