Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1162
В Надежда строят 4 паркинга с общо над 700 места

В Надежда строят 4 паркинга с общо над 700 места (СНИМКИ)

С нови над 700 места за паркиране ще се сдобият жителите на район Надежда-Столична община. Строят се общо 4 паркинга, които ще са в различни квартали в района, съобщиха от общинската администрация. РАботата по решаване на проблема с пракирането продължава, след като в НАдежда има и голям паркинг на метростанцията до Бели Дунав. Сред мащабните проекти за паркинги има и многоетажен - първият такъв в София. Първият плануван - 210 места, ще обществен, линеен паркинг на ул. "Христо Силянов"/ул. "Царевец". Първият многоетажен в столицата е в жк "Надежда" 1, който ще е и най-големият - 310 автомобила. Още 60 места за автомобилите ще бъдат осигурени по Проект УРБиНАТ в жк "Свобода". Другият е на ЦГМ за 147 автомобила В район Надежда продължава работата и по програмата на Столична община за премахване на т.нар. "кални точки". Анализирали сме възможностите за изграждане на различен тип нови паркинги във всеки от кварталите на района през мандат 2023-2027, казват от администрацията на Надежда.

comment 0
visibility 775
Показват на жителите в столичния Надежда как се гласува с машина

Показват на жителите в столичния Надежда как се гласува с машина

Демонстрация за гласуване с машина ще се проведе за жителите на столичния район „Надежда“, съобщават от местната администрация. Предвижда се обучението да протече в два поредни дни. То ще бъде във фоайето на административната сграда на район "Надежда" на ул. "Кирил Дрангов" №55: - 26 октомври (четвъртък) –  от 13:30 ч. до 17:00 ч. - 27 октомври  (петък) – от 10:00 ч. до 13:00 ч. Избирателите ще имат възможност да се запознаят с машината, да извършат пробно гласуване, да получат информация и пълно съдействие от представител на Районна администрация „Надежда“. Демонстрациите са част от кампания за реализиране на пробни гласувания чрез специализирани устройства за машинно гласуване (СУЕМГ), организирана от Централната избирателна комисия (ЦИК).

comment 0
visibility 1041
Отопляват с минерална вода класна стая в училище в Надежда (СНИМКИ)

Отопляват с минерална вода класна стая в училище в Надежда (СНИМКИ)

В 15. СУ ,,Адам Мицкевич“ са излети основите на училищната оранжерия с класна стая, която ще бъде отоплявана с минерална вода от извора, който се намира в двора на учебното заведение. Предстои полагане на тръбите за водопровода и изграждане на същинската конструкция на оранжерията.Инициативата е част от изграждането на осемте обекта в Зеления Коридор на Здравето в район ,,Надежда“, което кипи с пълна сила. Пешеходният мост при парк "Надежда" ще бъде подновен с по-широк през следващите няколко дни. В зона ,,Зелен площад“ в ж.к. "Надежда 2", срещу Пощата, се работи активно по амфитеатъра и полагането на настилка за парковите алеи. Скоро ще бъде поставено градско обзавеждане, кошчета за отпадъци и осветителни тела. В зона ,,Енергия за здраве“ в ж.к. "Свобода" са готови основите за комбинираните спортни игрища, остава полагането на специална настилка. В момента протича и монтаж на новите съоръжения за игра на съществуващата детска площадка в зоната. В зона ,,Съвмясто“ в момента изграждат предвидения екопаркинг в ж.к. "Свобода" и алеите към Северен парк.  В обхвата на бъдещия Коридор предстои засаждане на допълнителна растителност, както и множество събития за жителите на района.  

Реклама
comment 0
visibility 1434
Важно за родителите: ДГ №24 в столичния „Надежда“ обявява свободни места

Важно за родителите: ДГ №24 в столичния „Надежда“ обявява свободни места

Администрацията на столичният район „Надежда“ уведомява родителите, че за класирането на 20 октомври са обявени свободни места в ДГ № 24 - сграда 2, ул. "Царевец" № 34. Разпределението на местата е както следва: - Деца, родени през 2022 г. - 20 места по общ ред, 3 места за деца с хронични заболявания; - Деца, родени през 2021 г. - 20 места по общ ред, 3 места за деца с хронични заболявания; - Деца, родени през 2020 г. - 24 места по общ ред, 2 места за деца със СОП, 1 място за деца с хронични заболявания; - Деца, родени през 2019 г. - 24 места по общ ред, 2 места за деца със СОП, 1 място за деца с хронични заболявания. Записването на класираните деца ще се извършва в основната сграда на детската градина на адрес: гр. София, ул. „Кумановски бой“ №16, в работното време на Емилия Петрова, директор на 24 ДГ "Надежда".

comment 0
visibility 752
Децата на ДГ "Свобода" изненадаха пенсионерите от столичния „Надежда“

Децата на ДГ "Свобода" изненадаха пенсионерите от столичния „Надежда“

Децата от 171 ДГ "Свобода" бяха специални гости на дамите от Клуба на пенсионера и инвалида в ж.к. "Свобода". Посещението им беше по случай Международния ден на възрастните хора, съобщават от администрацията на столичния район „Надежда“. Малчуганите от четвърта подготвителна група в 171 ДГ "Свобода" изпълниха песни и стихотворения по време на празничната програма. В знак на благодарност и уважение, децата получиха лакомства, топли усмивки и пожелания за нови срещи. Емоционалният празник е част от дейностите по проект на Сдружение "Заедно сме Надежда", финансиран от Столична община.

comment 0
visibility 787
В Европейската седмица на спорта: Наградиха училищни отбори от столичния „Н

В Европейската седмица на спорта: Наградиха училищни отбори от столичния „Надежда“

Училищните отбори, които се класираха на призови места в Ученическите игри за учебната 2022/2023 година, бяха отличени от кмета на София Йорданка Фандъкова. Събитието се състоя в Европейската седмица на спорта. Сред победителите са отборите на 16 ОУ „Райко Жинзифов“, 54 СУ „Св. Иван Рилски“ и 102 ОУ „Панайот Волов“, съобщават от администрацията на столичния район „Надежда“. „София е европейска столица на спорта благодарение на вас и на големите български спортисти, европейски и олимпийски шампиони. Пожелавам ви от сърце да постигнете и надминете успехите на нашите спортисти. Вярваме, че с упоритостта и таланта си ще защитите името на своето училище и своя град достойно“, заяви Фандъкова по време на официалната церемония за награждаване. Тя допълни, че Столична община ежегодно подкрепя провеждането на детски състезания по футбол, лека атлетика, минибаскетбол, както и много проекти за развитие на спортни дейности в училищата по програма за развитие на физическото възпитание и спорт. „За последните години направихме сериозни инвестиции за развитие на спорта – изградихме 18 нови физкултурни салона и спортни зали в училища, реновирахме 53 физкултурни салона и 12 училищни басейна" – заяви също кметът Фандъкова. Отличията бяха връчени в комплекс „Спортна София“ в парк „Възраждане“. На събитието присъстваха директори и представители на федерациите по волейбол, баскетбол и бадминтон. С купи и медали бяха наградени столичните училища, класирали на първо, второ и трето място ученически отбори по баскетбол, волейбол, хандбал, футбол, тенис на маса, бадминтон, лека атлетика и шахмат от три възрастови групи V – VII, VIII – X и  XI – XII  клас – момичета, момчета, юноши и девойки. „Благодарим на учителите по физическо възпитание и спорт от общинските училища в район "Надежда", за подготовката на отборите, достигнали до градски етап: Петрана Танчева - 54 СУ „Св. Иван Рилски“, Ивона Димитрова - 102 ОУ „Панайот Волов“, Веселина Христова - в 16 ОУ „Райко Жинзифов“.“, посочват от администрацията на район „Надежда“. Купа за второ и трето място от ученически игри по тенис на маса получиха отборите на 54 СУ „Св. Иван Рилски“ - II - ро място за момчетата от V-VII клас и III - то място за момичетата от V-VII клас. Купа за второ място от ученически игри по шахмат беше връчена на момчетата от V-VII клас в 102 ОУ „Панайот Волов“. Купата за трето място от състезанията по баскетбол получиха момичетата от V-VII клас в 16 ОУ „Райко Жинзифов“.

comment 0
visibility 705
Детски спортен празник организират от столичния район "Надежда"

Детски спортен празник организират от столичния район "Надежда"

Софийският район "Надежда" организира "Детски спортен празник", който ще зарадва малчуганите на 30 септември 2023 г. (събота). Инициативата започва в 10:30 сутринта на Футболно игрище в кв. Требич, ул. „Павел Венков“. Всеки, който иска да вземе участие ще може да се включи в турнир по футбол, джаги, щафетни игри и демонстрация по стрийт фитнес със специалното участие на младите таланти от СК „Издигане“. Танцов състав „Боговица” към НЧ "Просвета" ще забавлява присъстващите. Сдружение „Заедно сме за Надежда“ са партньори на инициативата. Празникът е част от проявите посветени на Европейската седмица на спорта – от 23 до 30 септември.

comment 0
visibility 871
-

Столичното 102-ро училище спечели турнира по шах в "Заедно за децата на Надежда"

Кампанията "Заедно за децата на Надежда" завърши с турнир по шах в Северен парк, разказаха от районната администрация. Кампанията е част от инициативата "Заедно за децата на София" и беше проведена в периода 6-25 септември, като в програмата бяха включени множество интересни занимания, дни на отворени врати, открити уроци и спортни събития. Оспорваната отборна надпревара спечели отборът на 102 Основно училище "Панайот Волов", а на почетните второ и трето място се наредиха представителите на 16 Основно училище "Райко Жинзифов" и 101 Средно училище "Бачо Киро". Специален гост на турнира беше и д-р Иван Янев, ог Федерацията "Спорт за хора със зрителни увреждания". През 2021 г. , в Северен парк монтирахме и първата маса за шах за незрящи, припомнят от район Надежда. Традиционно шахът е и сред предпочитаните спортове в ученическите игри в района. Той помага на децата да развият своята логика, концентрация, въображение , едновремнно да планират успешно и да търсят нестандартни решения.

comment 0
visibility 2286
Новата сграда на столичната 24 ДГ "Надежда" приема още 140 деца

Новата сграда на столичната 24 ДГ "Надежда" приема още 140 деца

Деца и родители се разходиха и разгледаха помещенията в новия филиал 24 ДГ  "Надежда" в София. Посещенията са част от инициативата Дни на отворените врати, които се провеждат на 25 и 26 септември, съобщават от администрацията на район „Надежда“. Съвсем скоро още 140 деца ще бъдат приети в яслените и градинските групи. Свободните места ще бъдат обявени в системата ИСОДЗ в края на октомври 2023 г. Най-нетърпеливите малчугани, придружавани от своите родители, вече се разходиха из просторните и цветни помещения в градината. Следващите възможности за посещение: днес от 18:00 ч. и утре – 26 септември, от 10:00 и 18:00 ч. Не е необходимо предварително записване, адресът е: ул. Царевец 34, жк „Надежда“ 3. „Информационните срещи са част от септемврийската ни кампания "Заедно за децата на Надежда"!“, съобщава районният кмет инж. Димитър Димов.

comment 0
visibility 853
Столичният Надежда ще има четири нови многофункционални площадки

Столичният Надежда ще има четири нови многофункционални площадки

Четини нови мултифункционални площадки за стрийт фитнес и кросфит ще бъдат изградени в столичния район „Надежда“, съобщават от местната администрация. Първата вече радва посетителите  в градинката до храм "Свети Дух" на ул. "Митрополит Авксентий Велешки", ж.к. "Надежда" 2. „Променяме изцяло облика на това любимо място на надежденци с нови стрийт фитнес, детска площадка от северната страна на църквата и нов кът за отдих!“, посочват от районната администрация.

comment 0
visibility 5193
Димитър Димов: В УРБИНАТ жителите на „Надежда“ станаха активни участници в

Димитър Димов: В УРБИНАТ жителите на „Надежда“ станаха активни участници в новия облик на ...

Кандидат за кмет на ГЕРБ-СДС за столичния "Надежда" инж. Димитър Димов завършва 4-ти успешен мандат начело на родния си район.  Роден е на 11 юни 1967 г, женен, с 3 деца.  Висшето си образование завършва във ВМЕИ -Сффия, специалност  "Механично уредостроене". Член на Управителния съвет на ОСК Локомотив. Пред Столица.bg инж. Димов представи амбициите си за пети мандат и визията си за новите и довършване на започнатите проекти в "Надежда", които променят кварталите в района. - За какво не Ви стигна времето в този мандат, г-н Димов?- Мандат 2019-2023 беше успешен, въпреки неочакваните предизвикателства като COVD-пандемия, инфлация и войната в Украйна. Изпращаме годината с рекордни инвестиции в образователна инфраструктура – готов е филиалът на 24 ДГ „Надежда“ за 140 деца, обновихме сградата и двора на 63 Основно училище „Христо Ботев“ в кв. Требич и предстои да направим първа копка на най-големия Младежки център в град София, който ще е ситуиран в жк „Надежда“ 2. Над 1500 младежи ще могат да се включат в обучения по гражданско образование, езикови курсове, лидерски умения, повишаване на дигиталната компетентност и медийната грамотност, различни видове клубове и работилници, бизнес консултиране, арт фестивали и събития. Амбициозният екип на Младежкия център е планирал да постави началото и на фестивал „София и младите“. - Докъде стигна реализирането на уникалния проект на Зелен коридор - УРБИНАТ в „Надежда“?- В момента работим активно по осем обекта в „Зеления коридор на здравето“ - УРБИНАТ, сред които Зелен амфитеатър, две детски площадки от естествени материали, едно голямо спортно игрище за 4 вида спорт – волейбол, бадминтон, баскетбол и минифутбол, екопаркинг, открита класна стая с оранжерия в двора на 15 Средно училище „Адам Мицкевич“, фитнес площадка на открито, зона за семейни игри в жк „Свобода“, както и реконструкция на пешеходния мост при р. Суходолска в парк „Надежда“. Пешеходната връзка свързва обектите, разположени в кварталите „Толстой“, „Свобода“, „Надежда“ 2 и 4 и „Триъгълника“. Очаквам строителните дейности по проект УРБИНАТ да приключат до края на месец октомври 2023 г. Използвам възможността да благодаря на ръководителя на проект УРБИНАТ арх. Здравко Здравков и неговия екип за добрата координация и сътрудничество през годините. - С какво УРБИНАТ ще промени район „Надежда“?- Проект УРБИНАТ даде възможност на гражданите на „Надежда“ да бъдат активни участници в промяната на града. Проведохме срещи и фокус групи с много от тях и заедно избрахме зоните за намеса. Една от най-интересните идеи, които се реализират в рамките на УРБИНАТ, е учебната оранжерия в двора на 15 СУ „Адам Мицкевич“, разработена по проект на екип архитекти от Университета по архитектура в испанския град Барселона. За нас, участието в УРБИНАТ е възможност да продължим развитието на район „Надежда“ чрез прилагането на природни решения в обновяването на градската среда. Кметът на "Надежда" пред Столица.bg: С реализирането на „Зелен коридор на здравето“ в района ще има градска среда с ново качество (СНИМКИ) - Във Вашия район се каптира минерален извор до 15 Средно училище, как ще се използва?- Над 75 източника на минерални води в Столична община имат потенциал да бъдат използвани за лечебно-рехабилитационни, общооздравителни, спортни и развлекателни цели. Сред тях е и минералния извор в двора на 15 СУ „Адам Мицкевич“, който беше възстановен през 2020 г. от Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Анализът показа, че дебитът на водата е 4-5 литра в секунда, а температурата е 55 градуса. Тя е с висока минерализация и не е годна за пиене или напояване на учебната оранжерия, която изграждаме по проект УРБИНАТ. Сред възможните приложения на този минерален източник е отопление на плувен басейн при бъдеща реализация на подобен проект. Район „Надежда“ с амбициозна програма за 2023-та - „Надежда“ е един от най-спортните райони на Столична община - като събития, шампиони и инфраструктура, но все още нямате плувен басейн – планувате ли подобен спортен обект?- Моята мечта е да изградим басейн в район „Надежда“, за да развиваме водните спортове. Самият аз започах да плувам в клуба на „Локомотив“ София на 6 годишна възраст. Спортът ме научи на дисциплина и отговорност, затова искам децата на „Надежда“ да имат модерна и безопасна среда за плуване и физическа активност. Приветствах студентския идеен конкурс за изграждане на учебно-тренировъчен комплекс с покрит плувен басейн, обявен по проект УРБИНАТ. Експертно жури отличи трите най-добри предложения, които можем да използваме след като осигурим нужното финансиране за изграждане на басейн. Благодаря на олимпийската шампионка Стойка Кръстева, която винаги подкрепя нашите спортни инициативи. „Надежда“ е раждала големи таланти в света на спорта и се надявам, че в момента в нашите градини и училища растат следващите шампиони. - Голяма част от детските градини и училищата в район „Надежда“ бяха реновирани по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Има ли проблем с местата в детските градини и яслите?- В район „Надежда“ преодоляхме недостига на места за деца в градинска възраст – от 3 до 6 години. С откриването на новия филиал на 24 ДГ в жк „Надежда“ 3, ще отворим още 140 места в 2 яслени и 4 градински групи. Продължаваме да работим по темата за изграждане на нови градини, в резултат на което подготвихме проект за филиал на 83 ДГ „Славейче“ чрез публично-частно партньорство. Предложеието ни беше сградата да бъде локализирана в кв. „Требич“, но след проведено обществено обсъждане и изразени отрицателни становища от местните жители, ще преместим този филиал в кв. „Илиянци“. Уверен съм, че ще решим проблема с недостига на места в яслена възраст до няколко години, защото разполагаме с 5 общински имота с отреждане за строителство на детски градини. Последователно изпълняваме програмата за строителство на детски градини и ясли, в рамките на която открихме над 600 нови места през последните години. - През този мандат „Надежда“ стана първият район с изграждане на многоетажен паркинг – решен ли и е проблемът с паркирането?- Първият многоетажен паркинг за 310 автомобила в град София, който се намира в жк „Надежда“ 1 ще бъде открит до дни. Проектът се изпълнява от общинското дружество „Софийски имоти“ ЕАД и представлява модерен, 4-етажен, автоматизиран паркинг на площ от 2000 кв. м. На 32 от местата ще могат да се зареждат електрически превозни средства, а 14 от паркоместата ще са за хора в неравностойно положение. Ще има възможност за безконтактна идентификация при влизане и безконтактно плащане на излизане. Теренът ще бъде облагороден със зелени площи, алеи и пейки. Завършваме изграждането и на друг ключов обект - общинският паркинг за 210 автомобила на улиците „Христо Силянов“ и „Царевец“. Поставихме нова светофарна уредба, освен това изградихме нова велоалея с дължина 1 км. По проект УРБИНАТ изграждаме и екопаркинг за 60 автомобила, в близост до Мини футболен комплекс „Надежда“ в жк „Свобода“. В строителната програма на район „Надежда“, всяка година залагаме изграждането на минимум 200 нови паркоместа, в различните квартали на района. Премахнахме над 260 незаконни гаражни клетки само през тази година – едно обещание, което дадох пред екипа на Столица.bg преди няколко години. Тези стъпки безспорно ни водят към решаване на проблема с паркирането, но са нужни още усилия до пълното му разрешаване. Кметът на Надежда пред Столица.bg: Искам да се реши проблемът с 800 незаконни гаражни клетки (СНИМКИ) - Колко са проектите, които започнахте, а ще трябва да се довършват през следващия мандат?- От големите обекти, предстои същинската фаза на ремонта на бул. „Рожен“, който ще облекчи трафика към кварталите „Илиянци“, „Требич“, град Нови Искър и околните села. Възобновихме строителството на храм „Свети Серафим Софийски Чудотворец“ в жк „Надежда“ 3, чийто груб строеж предстои да бъде завършен в следващите 6-8 месеца. Готови за „първа копка“ скоро ще бъдат обектите ни с публично-частно партньорство Многофункционална зала в кв. Требич и нов филиал на 83 ДГ „Славейче“ в кв. „Илиянци“. Искам да довършим прекрасната работа, която свършихме в Северен парк – с изграждането на още съоръжения въжен парк, паркур парк, пъмп трак и разбира се емблемата ни – да обновим пространството при Слънчевия часовник. - Какви са трудностите при управлението на „Надежда“?- Всъщност най-трудното в работата на един кмет е да гарантира баланс във вземането на управленски решения. Срещаме очакванията на хиляди хора на различна възраст, интереси и разбирания . Типичен пример е спор по време на общественото обсъждане за многоетажния паркинг. По-възрастните жители бяха против изграждането на спортни съоръжения на покрива на обекта, като се мотивираха с евентуален шум и натоварване на зоната. От друга страна бяха младите семейства, които все по-често избират нашия район за свой дом, и настояваха за нови спортни съоръжения. Друга тема, която регистрира полюсни мнения е достъпът до училищните дворове в столицата. Някои граждани искат непрекъснат и свободен достъп до обновените ни училища, а от другата страна се изправят – родителите и директорите, които считат, че това е предпоставка за замърсяване и вандализъм. - С какво се гордеете като кмет на „Надежда“?- „Надежда“ е моят роден дом. Мястото, където израснах и се изградих като личност. Гордея се, че имах възможност да променя облика на района – обновихме Северен парк, модернизирахме детските градини и училищата, изграждаме нови спортни и детски площадки, работим по подобряване възможностите за паркиране. Днес, когато вървя по улиците на район „Надежда“ получавам най-голямата награда за един кмет – признателност и доверие от моите съграждани. - Г-н Димов, сред кандидатите сте безспорен фаворит с опита, който имате като кмет, очаквате ли да е тежък „финала“ в изборната битка?- Изправям се срещу опонентите си в предизборната кампания със самочувствието на кмет, реализирал десетки успешни проекти за развитието на „Надежда“! Пожелавам си да не навлизаме в полето на политическия популизъм, характерен за предизборните програми на някои политически партии. Очаквам останалите кандидати да обичат „Надежда“ поне колкото мен и най-добрият да победи! - Успех! Цветослава Стоянова

comment 0
visibility 949
Вдигнаха 262 незаконни гаража в столичния Надежда

Вдигнаха 262 незаконни гаража в столичния Надежда

Общо 262 незаконни гаражни клетки бяха премахнати в столичния район „Надежда“ през изминалите дни, съобщават от местната администрация. Процедурата се извършва в изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи по Закона за устройство на територията, издадени от главния архитект на Столична община . „Първата стъпка е съставянето на Констативни актове, въз основа на които се издава Заповед за доброволно премахване на гаражите. В случай, че съоръжението не бъде премахнато доброволно в този срок, се пристъпва към принудително отстраняване на съоръженията от Столична община. След премахването на незаконните обекти, територията се почиства от изпълнителя“, обясняват от районната администрация. Премахването на незаконните гаражни клетки се осъществява със съвместните действия на район „Надежда”, Направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община, Столичен инспекторат, Столична дирекция на вътрешните работи – Второ районно управление, и „Център за градска мобилност“ ЕАД, дирекция „Паркиране и мобилност”.

comment 0
visibility 945
Напредва изграждането на новия храм в столичния Надежда 3

Напредва изграждането на новия храм в столичния Надежда 3

Напредва изграждането на новия православен храм в ж.к. „Надежда“ 3, който се намира до метростанция „Бели Дунав“, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Основите вече са излети и работата продължава в срок. Новата църква е на общински терен от 2 дка, предоставен с решение на местния парламент. „Тази пролет отпуснахме 350 000 лева от бюджета на общината. Началото на строежа е поставено с дарения. Проектът е важен, защото в „Надежда“ живеят 70 000 граждани, а там има само един православен храм – „Св. Дух“ в „Надежда“ 2“, коментира Георгиев. Той благодари на районния кмет инж. Димитър Димов и на местната администрация, които дариха изработката на проекта, както и на човекът, направил първото дарение, за да започне строителството.

comment 0
visibility 829
ж.к. "Надежда"

Кулинарен празник в ж.к. "Надежда"

Традиционният за Северозапада Чипровски кланик с пиво ще могат да опитат всички в ж.к. "Надежда" на Фермерския пазар. Събитието ще се състои на 21 септември 2023 г. (четвъртък). Вкусната храна ще бъде приготвена от чипровците Цветомир Стефанов и семейството му. Около 200 безплатни порции от традиционното ястие ще бъдат раздадени на желаещите. Кланикът представлява торлашка гозба, която се приготвя именно в Чипровци. Цветомир и неговото семейство ще добавят към изкусителното свинско месо чушки, праз и бира - Чипровско пиво. Точното място, на което ще се проведе кулинарния празник е Фермерския пазар в "Надежда" 4 на ъгъла на ул. "Христо Силянов" и ул. "Търговска".

comment 0
visibility 1864
Филиалът на столичната 24 ДГ „Надежда“ с дни на отворените врати

Филиалът на столичната 24 ДГ „Надежда“ с дни на отворените врати

Кампанията "Заедно за децата на Надежда" продължава с дни на отворени врати за новия филиал на 24 ДГ „Надежда“, намираща се в ж.к. „Надежда“, съобщават от районната администрация. В рамките на два поредни дни – 25 и 26 септември, преди официалното откриване на забавачката, родителите ще имат възможност да разгледат градината и да се запознаят с условията там. Първа група посетители ще бъде приета от 10:00 до 11:00 ч., а втора група от 18:00 до 19:00 ч.

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още