Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (33%, 44 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (25%, 33 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
  • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 134 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1140
Велояалеята в Надежда

Разпада се велоалеята от бул. "Ломско шосе" до Централна гара

Велоалеята, простираща се от бул. "Ломско шосе" до Централна гара буквално се разпада. Липсва маркировката, бетона се рони, а на места има големи бабуни, което я прави опасна за колоездачите, сигнализираха в Столица.bg почитатели на колелото. Трасето е опасно и за пешеходците, преминаващи с куфари. Алеята бе открита през 2011 г. заедно с ремонтирания бул."Ломско шосе". От тогава ремонти не са правени. Основна вина за бързото износване и рушене носят некачествените материали, с които е изградена, коментират колоездачи, които всеки ден се движат по алеята. Друг проблем е и редовно спиращите върху алеята микробуси и автомобили на "Ломско шосе", с което увреждат маркировката и огражданията. Ежедневно трасето се използва от десетки колоездачи за по-бързо предвижване към центъра на София. Те споделят пред Столица.bg, че пътят е изключително опасен и най-редовно пукат гуми или получават други повреди по велосипедите си. От администрацията на район ''Надежда'' обясниха за Столица.bg, че трасето от бул. "Ломско шосе" до Централна гара, ще бъде предложено за включване в програмата за ремонт и рехабилитация на уличната мрежа. От кметството съобщават още, че се предвижда временно обезопасяване на велоялеята. Също е и положението с другия участък от велоалеята до Лъвов мост, който попада в район Сердика.

comment 0
visibility 973
Надежда деца

Сдружение зарадва с подаръци деца и младежи в Надежда 4 (СНИМКИ)

Сдружение Together For отново зарадва децата и младежите в неравностойно положение от ЦНСТ "Алеко Константинов" в жк Надежда 4. Те получиха много подаръци, дрехи, обувки, торти и други вкусотии. За да е запомнящо се преживяването тийнейджърите бяха поканени на Блок-кино в Центъра, дискотека и множество игри и забавления заедно с ученици от 2 СУ "Акад. Емилиян Станев". От организацията споделят, че нематериалните подаръци са ценни и запомнящи се за децата от центъра, а възможността за контакт с връстниците им. Целта на Together For е да срещне двата свята - на нуждаещите се и на и добротворчество. "Заедно можем повече и с общи усилия няма невъзможни неща и неуспешни инициативи", каза Венета Станева от Сдружението.

comment 0
visibility 446
изследователи

Деца опознават София чрез образователни задачи (СНИМКИ)

Над 120 деца от столицата научиха интересни факти от културата на София и изследваха града с интересни образователни задачи. Те се включиха в проекта "София-моят град". Той е дело на Център за изкуства, култура и образование “София” заедно със Сдружение „Надежда-ЦРД“ – родителско настоятелство на Центъра. Инициативата реализира образователни дейности в спорта и занимания по интереси. Рамо дават и от Столична община по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта. Всички събития на Центъра са посветени на "140 години – София – столица на България” и „София – град на Толерантността и Мъдростта”. Малките изследователи на София бяха разположени в трите филиала на Център "София" в "Надежда", "Бели Брези" и "Лозенец".  

Реклама
comment 0
visibility 843
Така е изглеждала детската площадка преди 4 години

От "Надежда" три пъти ремонтират детската площадка на ул. Бели Дунав

Детската площадка на ул. Бели Дунав в район Надежда е ремонтирана два, три пъти през тази година и предстои обновяването ѝ. Тя е от сравнително новите места за забавление и игри на малчуганите и е под постоянен контрол на районната администрация, обясниха пред Столица.bg от кметството. Граждани сигнализираха, че детската площадка трябва да се ремонтира, защото имало счупени люлки. От началото на годината там са подменяни съоръжениия за децата, като едното е комбинирано. Поставени са и нови пружини на детски люлки. Ремонтирани са плочки и стълби. От общината занят, че е беседката е счупена и съвсем скоро и тя ще бъде обновена. Детската площадка редовно се почиства и ни е известно какво е нейното състояние, заявиха от администрацията. Колкото и да се грижат за мястото, явно има недоброжелатели по късните часове на деня и редовно нещо е счупено, коментираха пък родители на малчугани. Площадката е построена през 2015 г. и само за 4 години по нея редовно има изкъртени съоръжения и разбита настилка, допълват граждани.

comment 0
visibility 6233
Северен парк

Традиционният празник на район "Надежда" ще се проведе в Северния парк

На 17 юни район "Надежда" чества своя празник в Деня на Свети Дух. От 18:30 часа в обновения Северен парк ще започне честването. Организаторите съобщават, че ще има много настроение и музика. Участие ще вземат вокално-театрална формация „Врабчетата“, фолклорен клуб „Веселите шопи“ към Народно читалище „Свобода - 1955” с ръководител Ивайло Николов, клуб по спортни и латино танци „Гардения“, както и състави от Културен център „Люлин“.  Водещ ще бъде Драгомир Драганов. В края на вечерта ще бъде представено светлинното-лазерно шоу „Люстам“. Празникът е част от Календара на културните събития на София за 2019 г.  

comment 0
visibility 3339
Празник на район Надежда

"Надежда" празнува в Северния парк на "Свети Дух"

Столичният район "Надежда" ще отбежи своя празник на 17 юни т. г. на християнския "Свети Дух". Традиционното честване в понеделник ще бъде в Северния парк от 18 часа, където ще има много тържествена част и много забавления, съобщават от районната администрация. Домакините са предвидили много забавления за децата, а тържеството ще бъде на централния вход на парка. За насторението на гражданите ще се погрижат млади таланти от вокално-театрална формация „Врабчетата", фолклорен клуб „Веселите шопи" към Народно читалище „Свобода - 1955" с ръководител Ивайло Николов, клуб по спортни и латино танци „Гардения", както и състави от Културен център „Люлин". Водещ на събитието и музикална изненада за публиката ще бъде Драгомир Драганов. В края на вечерната програма ще има уникално светлинно-лазерно шоу „Люстам". Празникът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

comment 0
visibility 820
Пръскане за кърлежи

Пак пръскат за кърлежи в Северен парк и "Надежда"

Редовна обработка на зелените площи срещу кърлежи ще има в район Надежда, съобщават от кметството. Регулярното пръскане ще е в паркове, градинки  и междублокови пространство, където редовно играят деца и се разхождат домашни любимци. На 11 юни ще се третират площите в Северен парк и парк "Надежда", предупредиха от районното кметство. На 17 юни т. г. пък ще е в тревните площи на междублоковите пространства на територията на район "Надежда". За безопасността на гражданите в парковете площите ще се обработват в късните или ранните утринни часове, когато посещаемостта е слаба. Отделен индивидуален график има за пръскането в дворовете на детските градини и училища. Очаква се ръководството на образователното заведение да информира за дните. Графикът на декаризация е съобразен с необходимостта от подходящи климатични условия, за да има максимална ефективност на препаратите. Изисванията са температура, влажност, вятър, валежи да са в норми, както и площта да е окосена. За пръскането се използват препарати, които са одобрени от Министерство на здравеопазването, а контролът за правилното прилагане и използване на химикалите се извършва от Столичната регионална здравна инспекция.  

comment 0
visibility 974
Пушек от комин

Над 100 заявления за подмяна на печки подадоха в район "Надежда"

Над 100 заявления са подадени от началото на кампанията за безплатна подмяна на стари печки в район "Надежда". Крайният срок за участие в кампанията е 13 юни. Всички желаещи трябва да внесат в Деловодство на район "Надежда" необходимите бланки. Инициативата обхваща 20 000 домакинства на територията на Столична община. Тя се реализира два финансови механизма, като крайната цел е замяната на отоплителните уреди да завърши в рамките на три години. Проектът се реализира съвместно с градовете Бургас, Велико Търново, Монтана и др. и се финансира по програма Лайф+ на Европейската комисия.

comment 0
visibility 805
Надежда

300 домакинства от "Надежда" събираха разделно отпадъци (СНИМКИ)

300 домакинства от квартал "Надежда" 1 участваха в пилотен проект за насърчаване разделното събиране на отпадъците. Той стартира на 1 март и ще продължи една година. А участието в него е изцяло на доброволен принцип. Инициативата се изпълнява в рамките на проект за „Стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране – Benefit-As-You-Save “, финансиран по програма „Балкани – Средиземно море“ . Като резултат от успешната кампания днес бе открита детска площадка в квартала. На събитието присъства и зам.-кметът по околната среда Йоана Христова. Тя каза пред събралите се хора, че правилното събраните отпадъци се преработват и добиват нов живот. И така ние не само пазим околната среда, но и съхраняваме ресурс за поколенията след нас. По време на пилотния проект, всички семейства получиха безплатен комплект домашни контейнери за разделно събиране на отпадъците, биоразградими чували за хранителни отпадъци и ключ за достъп до направените до блоковете пет ограждания „Зелен остров“ със споделени контейнери за разделно събиране на боклука. Сензори следят кога контейнерите са пълни.

comment 0
visibility 761
градина

ДГ 24 "Надежда" изпрати с песни своите "абитуриенти" (СНИМКИ)

Децата от четвъртите групи на ДГ 24 "Надежда" в район "Надежда" казаха довиждане на любимата градина и на учителките и възпитателките. На пъстро тържество момчетата и момичетата показаха,че вече са приятели с числата и буквите и не се страхуват да учат нови и нови неща. Те поздравиха всички, които са се грижили за тях 4 години, с много песни и танци. А от страна на възрастните имаше изобилие от усмивки, малко сълзи, прегръдки и целувки за изкласилите дребосъчета. Директорката на градината Емилия Петрова пожела на бъдещите първокласници много успехи в учението и в спорта.

comment 0
visibility 627
хранилки

Малчуганите от 172 ДГ "София" правиха къщички за птици (СНИМКИ)

Невероятен урок как да бъдат добри и да помагат на по-слабите от тях получиха децата от 172 ДГ "София" в район "Надежда". Заедно със своите учители, възпитатели, а и родители дребосъчетата правиха къщички и хранилки за птици. Те приеха задачата присърце и положиха огромно старание при сглобяване на елементите, при оцветяване на къщичките и при поставянето им на довора в градината. Сред най-усърдните в заданието бяха Далия, Поли, Никол П. и Никол Г. от група "Палавници", близнаците Илиеви от група "Многознайко", един малък сладък Коце от яслата, както и усмихнатият Преслав.  

comment 0
visibility 1004
Библиобус в 102 СОУ

Библиобусът на Столична библиотека посети 102 ОУ "Панайот Волов" (СНИМКИ)

Мобилната библиотека посети учениците от 102 ОУ "Панайот Волов" в район "Надежда". В нея има 1 600 тома литература от класически и съвременна автори и зарадва учениците от 3 а и 3 б клас.  Децата получиха читателски карти за Столична библиотека и веднага взеха първите си книги. Целта на инциативата е библиотеката да е по-близо до хората и да прилвича млади читатели. Библиобусът бе специален гост и в кампанията "Посланик на детската книга в район "Надежда" в 137 ДГ "Калина Малина", както и при учениците в 101 СУ "Бачо Киро" по тяхна покана.

comment 0
visibility 787
Ученици в музея на МВР

Ученици от Надежда посетиха Музея на МВР (СНИМКИ)

Ученици от IX клас на 101 СУ „Бачо Киро“ и 54 СУ „Св. Иван Рилски“ посетиха Музея на МВР. Учители, обществени възпитатели и секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви в район „Надежда” Деница Биберова придружиха младежите при запознаването им с тематичната експозиция. Младежите разгледаха с голям интерес изложените документи и фотографии, изобразяващи дейноста на МВР от основаването му до днес. Учениците се запознаха и с техническа екипировка и съоръжения, използвани от служителите на министерството, а също и с образци от въоръжението на българската полиция. В Музея може да бъде видяна и колекция от творби на изобразителното изкуство с тематика от всекидневието на служителите на МВР. Посещението бе част от предвидените дейности от кампанията „АгреСИВно повеДЕНие“, насочена срещу агресията сред младежите в района. Целта на инициативата е да акцентира върху първичната превенция на насилието във всички форми, да намали проявите на насилие в училище.

comment 0
visibility 573
четене

Цяла детска градина участва в "летни дни на четенето" (СНИМКИ)

Инициативата "Летни дни на четенето" вдигна градуса на емоциите в частната детска градина "Веда" в район "Надежда". Малчуганите се включиха с голямо желание и без да бъдат канени прочетоха пред другарчета си части от любимите си творби. А тези, които тепърва се запознаваха с буквите, споделиха кои са любимите им приказки. Момчетата и момичета бяха категорични, че е хубаво човек да чете много. Защото така научава интересни неща за света. Децата разбраха и едно важно нещо- за да бъдат книжките техни приятели за по-дълго време, трябва да ги пазят чисти, да не късат страниците и да ги съхраняват само в бибилотеката. Гости на "Летните дни на четенето" бяха кметът на район "Сердика", много родители, приятели и учители.  

comment 0
visibility 675
турнир по мини футбол

Фандъкова награждава победителите в турнира за купа "Надежда"

Децата, които смятат, че са добри на мини футбол, могат да проверят уменията си в турнира за купа "Надежда", който ще се проведе на 22 май в жк "Свобода" до блок 31. Стартът на срещите е 9.30 ч. Турнирът се организира от кмета и администрацията на район "Надежда". Отличниците ще бъдат наградени в 12 часа лично от кмета на София Йорданка Фандъкова, от Борислав Михайлов- президент на Български футболен съюз и от Татяна Георгиева- председател на постоянната комисия за децата, младежта и спорта - Столична община.

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още