Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 465
хранилки

Малчуганите от 172 ДГ "София" правиха къщички за птици (СНИМКИ)

Невероятен урок как да бъдат добри и да помагат на по-слабите от тях получиха децата от 172 ДГ "София" в район "Надежда". Заедно със своите учители, възпитатели, а и родители дребосъчетата правиха къщички и хранилки за птици. Те приеха задачата присърце и положиха огромно старание при сглобяване на елементите, при оцветяване на къщичките и при поставянето им на довора в градината. Сред най-усърдните в заданието бяха Далия, Поли, Никол П. и Никол Г. от група "Палавници", близнаците Илиеви от група "Многознайко", един малък сладък Коце от яслата, както и усмихнатият Преслав.  

comment 0
visibility 740
Библиобус в 102 СОУ

Библиобусът на Столична библиотека посети 102 ОУ "Панайот Волов" (СНИМКИ)

Мобилната библиотека посети учениците от 102 ОУ "Панайот Волов" в район "Надежда". В нея има 1 600 тома литература от класически и съвременна автори и зарадва учениците от 3 а и 3 б клас.  Децата получиха читателски карти за Столична библиотека и веднага взеха първите си книги. Целта на инциативата е библиотеката да е по-близо до хората и да прилвича млади читатели. Библиобусът бе специален гост и в кампанията "Посланик на детската книга в район "Надежда" в 137 ДГ "Калина Малина", както и при учениците в 101 СУ "Бачо Киро" по тяхна покана.

comment 0
visibility 570
Ученици в музея на МВР

Ученици от Надежда посетиха Музея на МВР (СНИМКИ)

Ученици от IX клас на 101 СУ „Бачо Киро“ и 54 СУ „Св. Иван Рилски“ посетиха Музея на МВР. Учители, обществени възпитатели и секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви в район „Надежда” Деница Биберова придружиха младежите при запознаването им с тематичната експозиция. Младежите разгледаха с голям интерес изложените документи и фотографии, изобразяващи дейноста на МВР от основаването му до днес. Учениците се запознаха и с техническа екипировка и съоръжения, използвани от служителите на министерството, а също и с образци от въоръжението на българската полиция. В Музея може да бъде видяна и колекция от творби на изобразителното изкуство с тематика от всекидневието на служителите на МВР. Посещението бе част от предвидените дейности от кампанията „АгреСИВно повеДЕНие“, насочена срещу агресията сред младежите в района. Целта на инициативата е да акцентира върху първичната превенция на насилието във всички форми, да намали проявите на насилие в училище.

Реклама
comment 0
visibility 443
четене

Цяла детска градина участва в "летни дни на четенето" (СНИМКИ)

Инициативата "Летни дни на четенето" вдигна градуса на емоциите в частната детска градина "Веда" в район "Надежда". Малчуганите се включиха с голямо желание и без да бъдат канени прочетоха пред другарчета си части от любимите си творби. А тези, които тепърва се запознаваха с буквите, споделиха кои са любимите им приказки. Момчетата и момичета бяха категорични, че е хубаво човек да чете много. Защото така научава интересни неща за света. Децата разбраха и едно важно нещо- за да бъдат книжките техни приятели за по-дълго време, трябва да ги пазят чисти, да не късат страниците и да ги съхраняват само в бибилотеката. Гости на "Летните дни на четенето" бяха кметът на район "Сердика", много родители, приятели и учители.  

comment 0
visibility 517
турнир по мини футбол

Фандъкова награждава победителите в турнира за купа "Надежда"

Децата, които смятат, че са добри на мини футбол, могат да проверят уменията си в турнира за купа "Надежда", който ще се проведе на 22 май в жк "Свобода" до блок 31. Стартът на срещите е 9.30 ч. Турнирът се организира от кмета и администрацията на район "Надежда". Отличниците ще бъдат наградени в 12 часа лично от кмета на София Йорданка Фандъкова, от Борислав Михайлов- президент на Български футболен съюз и от Татяна Георгиева- председател на постоянната комисия за децата, младежта и спорта - Столична община.

comment 0
visibility 643
детска градина

171 ДГ "Свобода" изпрати своите "абитуриенти" (СНИМКИ)

Децата от група "Слънчо" на 171 ДГ "Свобода" в "Надежда" си взеха довиждане с градината и учителките. И показаха, че са напълно готови за първи клас. Невръстните "абитуриенти" рецитираха стихчета, писаха думи, танцуваха, правиха модно ревю. И всичко това съпроводено с много усмивки, цветя, сълзи и прегръдки с учителките и помощник-възпитателките. Мъниците обещаха, че ако им остане време от писане на букви и цифри, ще идват да виждат учителките си в градината. И дори ще им помагат с новия випуск.

comment 0
visibility 753
Учители и директори в 90 ДГ в кв. Надежда

Градина в "Надежда" събра учители и директори от страната

Детската градина "Веса Паспалеева" в кв. Надежда бе домакин на Общо събрание на Българския национален комитет на световната организация за предучилищно образование (ОМЕП). Участниците решиха да се проведат кръгли маси и да се дискутира темата "Гласът на детето: доверие, разбиране, подкрепа". На събирането в столичната детска градина освен от София присъстваха представители на предучилищното образование от Плевен, Сливен, Перник и Русе. Проф. д-р Елена Русинова, президент на организация призна, че се вдъхновява всеки път при посещение на детски градини в Надежда. Директорът на 90 ДГ Катя Йорданова благодари на всички участници за работата и усилията да се реализират конструктивни програми и дейности в градините.  

comment 0
visibility 1060
Детска градина

Утвърдиха летния график на детските градини в „Надежда“

Утвърден бе летния график на работа на детските градина в район „Надежда“ за периода 1 юни - 31 август. В периода 1.06.2019 г. – 30.06.2019 г. (вкл) – работят всички детски градини в район „Надежда“. В периода 1.07.2019 г.- 31.07.2019 г. (вкл.) – дежурни работещи градини: 6 ДГ, 24 ДГ, 83 ДГ, 90 ДГ основна сграда и филиал „Бял люляк“, 137 ДГ, 171 ДГ, 172 ДГ В периода 1.08.2019 г.-31.08.2019 г. (вкл.) – 15 ДГ, 27 ДГ, 38 ДГ, 90 ДГ основна сграда и филиал „Бял люляк, 115 ДГ и 170 ДГ. Ще бъде създадена специална организация и условия за приемането на децата в работещите градини за всеки месец. Графикът е съставен на основание чл. 46 от ЗМСМА и във връзка с извършването на ремонтни в сградите.

comment 0
visibility 3714
Актрисата Мария Сотирова на гости в столичното 101 СОУ Бачо Киро

Известни актьори гостуват в 101 училище "Бачо Киро" (СНИМКИ)

Актрисата Мария Сотирова от Драматичен театър Пловдив бе поредният гост на учениците в столичното 101 СОУ Бачо Киро в кв. Надежда. Само за три месеца срещите с творци и представители на културата като "вирус" заразили всички класове. За желаещите да станат актьори Сотирова обяснила, че основата е много важна, тъй като върху нея се надгражда и затова първо е театърът, а след това киното и телевизионните продукции. Първият гост бе актрисата Снежина Петрова през февруари 2019 г. Заслугата за реализирането на инициативата "Приятели на театъра" е на единадесетокласничката Ванеса Гуджова. Тя се занимава с актьорско майсторство в Училище за таланти на Стефан Къшев, който играе в Народния театър. Целта на талантливото момиче е да направи съпричастни своите съученици от 101 училище "Бачо Киро" към духовното израстване и културата. За срещите с актьорите тя получава и подкрепата на учителката по български език и култура Йоланта Бурева и директорката Весела Иванова. В края на март т. г. на гости при учениците беше и Лили Гелева, известна като д-р Мишева от хитовия български сериал "Откраднат живот". Пред тийнейджърите тя разказала как се снима лекарската сага и детайли около технологията на правене на филма. Учениците пък споделили с нея кой, какъв иска да стане."Важното е да сте личности, без значение каква професия сте избрали", посъветвала децата д-р Мишева.  При първото посещение на актьор в училището присъствали едва 10 деца от XI клас. Интересът бързо се разпространил и на вчерашната среща учениците били около 70, споделя организаторът Ванеса Гуджова. "Сега и осмите класове проявяват голям интерес към срещите. Първоначално се срамуваха да задават въпроси, а сега вече всички спокойно разговаряме с актьорите", сподели тя пред Столица.bg. До момента на среща в 101 СОУ Бачо Киро са били Стефан Вълдобрев, Снежина Петрова, Лили Гелева, Василена Винченцо, Весела Бабинова. "Образованието и културата си подават ръка и това е нашият успех, свързан с изграждането на морално, духовно поколение", категорична е Ванеса Гуджова. 

comment 0
visibility 551
54 СУ

Стартира кампанията „АгреСИВно повеДЕНие“ в „Надежда“

През този месец стартира кампания „АгреСИВно повеДЕНие“ на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви в район „Надежда“. Инициативата има за цел да акцентира върху превенция на насилието във всички форми и да намали проявите на насилие в училище. „Основният ни приоритет е да провокираме всички младежите да предложат собствени решения и стратегии за справяне с проблема. Конфликтните ситуации се решават с диалог и експертна помощ, не с прояви на насилие между връстници. Осъзнаването на даден проблем е първата крачка към решаването му“, каза кметът на район „Надежда“ инж. Димитър Димов. Училищните педагози, психолозите и педагозите ще работят с фокус групи от ученици от четири училища в района - 15 СУ „Адам Мицкевич“, 54 СУ „Св. Иван Рилски“, 101 СУ „Бачо Киро“ и 153 Спортно училище „Неофит Рилски“. Кампанията предвижда различни дейности като: - Посещение на Музея на МВР – 13.05. от 15:00 часа - Конкурс за есе на тема „Агресията – силата на слабите“ – срок за предаване на есетата – 15.05.2019г. -  награждаване на отличените автори на есета - 22.05.2019 г. от 13:30 ч. в Актовата зала на 101 СОУ „Бачо Киро“ - Беседа/Дискусия по темата – 22.05.2019г. от 14:00 часа - Проучване и анализ на нивото на агресивност на учениците, – 31.05.2019 от 14:00 часа Инциативата „АгреСИВно повеДЕНие“ е част от програма за превенция на насилието и агресията на общината.  

comment 0
visibility 497
среща за града

Жители от "Надежда" дискутират с архитекти подобряването на средата (СНИМКИ)

Граждани от столичните квартали "Толстой", "Свобода", "Триъгълника", "Надежда 2", "Надежда 4" участваха в среща с екипи на европейския проект "URBiNAT"- Столична община и на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Заедно с тях в срещата се включи и главният архитект на София Здравко Здравков. Проектът е финансиран от Програма "Хоризонт 2020" на Европейския съюз. Идеята му е обновяването на кварталите чрез активното участие на местните общности. Според архитект Здравков "URBiNAT" е поредната стъпка в програмата на Общината за превръщане на София в "град за хората". Проектът е обвързан с подобряване на достъпността в северната част на града и на връзките с крайградските райони. Всички участници в своеобразната "работилница за идеи" се обединиха около едно: положителна оценка за транспортната свързаност на квартала с града, многото зеленина между блоковете и в Северния парк и за направеното за най-малките жителите на района-училища, детски градини, детски площадки и спортни игрища.

comment 0
visibility 1196
15 СОУ "Адам Мицкевич"

15 СУ представи "Дигитален поглед към качествено образование" (СНИМКИ)

15 СУ "Адам Мицкевич" представи в открити уроци "Дигитален поглед към качествено образование", а също и нова STEM лаборатория и 13 интерактивни дъски. Всички те са финансирани от Министерство на образованието и науката. Образователният софтуер за виртуална реалност включва различни теми от дисциплините по природни науки,Земята и космоса. Гостите имаха възможност да разгледат големият брой интерактивни инструменти за анализ и експерименти. ''Иновациите в образованието за нас са ключов фактор с който да гарантираме качествено образование на децата'', сподели директорът Ваня Минева. На уроците бе и Ваня Кастрева,директор на Регионален инспекторат по образование- София град.

comment 0
visibility 480
Празник с деца

Дечица от детски градини в Надежда честваха настъпването на пролетта (СНИМКИ)

Дечицата от 15 ДГ „Чучулига“, 170 ДГ „Пчелица“ и 171 ДГ „Свобода“ честваха настъпването на пролетта с тържествен концерт в Общински културен институт-Надежда. Те имаха възможност да се потопят в националната култура и фолклорно наследство. Кметът на район „Надежда“ инж. Димитър Димов поздрави участниците за техните умения и представяне. На сцената оживя пролетна феерия от усмихнати лица. Децата от подготвителната IV група „Смехорани“ в 171 ДГ „Свобода“ пресъздадоха лазарски наричания и песни. Малчуганите от III група „Камбанка на 170 ДГ ни убедиха, че зимата ще бъде победена от пролетта с песен за „Цветница“. Голям ентусиазъм грееше и в очите на децата от III група “Тигър“ на 15 ДГ „Чучулига“, които изпълниха песен за най-големия християнски празник Великден. Децата и техните ръководители бяха поздравени за истинското вдъхновение, с което озариха публиката.

comment 0
visibility 487
6 ДГ Домакин на четене

6 ДГ посрещна кампанията „Посланик на детската книга в район „Надежда“ (СНИМКА)

6-та ДГ „Вълшебен свят“ посрещна кампанията „Посланик на детската книга в район „Надежда“. Гост на децата бе писателят Борислав Мирчев, който представи части от свои произведения. Той представи и новата си книга „Тръгва детския влак“ по много атрактивен и забавен начин. Децата пък го поздравиха с любимите си детски песни и стихчета. Малчуганите получиха като подарък образователни книжи от издателство „Анубис Клет Булвест“ . Четенето в ранна детска възраст предопределя нагласите и желанията за учене на детето – знак за развитието на функционална грамотност. Тя пък е в основата на уменията ни да извличаме информация от различни източници, да я анализираме и да правим обоснована преценка.  

comment 0
visibility 517
посланик на книгите

Деца от 90 ДГ поздравиха с танци новият посланик на книгите в "Надежда"(СНИМКИ)

Дечицата от 90 ДГ "Веса Паспалеева" поздравиха с патриотични изпълнения, песни за буквите и танци на пролетни цветя председателят на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта в Столичния общински съвет Татяна Георгиева. Тя е новото лице на инициативата "Посланик на детската книга в район "Надежда". Георгиева почете на малчуганите откъси от любимите си приказки.Най-голям интерес дечицата проявиха към творбата "Най-хубавите деца", и накрая сами определиха поуката от приказката. Малките обобщиха,че за всяка майка нейните деца са най-прекрасните, съобщиха от администрацията на района.