Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
  • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 878
Започва модернизацията на ОДЗ "Веса Паспалеева" в район Надежда

С над 800 000 лв. модернизират ОДГ "Веса Паспалеева" в "Надежда"

Още една общинска детска градина в столичния район Надежда ще бъде модернизирана и ремонтирана. След три дни, на 9 август т. г. започват строително-монтажните дейности по обновяването на ОДЗ №90 "Веса Паспалеева" – сграда 1, ул. „Иван Момчилов“ №44 в район Надежда. Детското заведение е включено в големия проект, който реализира Столична община "Изграждане, основен ремонт/ реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община", финансиран от ОП Региони в растеж 2014-2020 г. За модернизацията на "Веса Паспалеева" са предвидени 873 757,69 лв. без ДДС. През следващите 5 месеца ще се извърши основен ремонт, реконструкция и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Архитектурният облик на сградата ще се запази, като на фасадата ще бъде положена цветна силикатна мазилка, а покривното покритие ще бъде подменено с нова двупластова хидроизолация. Сградата ще бъде конструктивно укрепена, с цел завишаване на сеизмичната й сигурност. Ще се положат нови финишни покрития по стени и тавани, както и нова настилка по подовете в детските групи, санитарните възли и офисите. Предстои да бъдат сменени: компрометираните вътрешни водопровод и канал; санитарните прибори и арматура; тръбната мрежа на отоплителната инсталация; ще се монтират нови алуминиеви отоплителни тела; ще се изгради нова пожароизвестителна инсталация; ще се изгради нова площадкова канализационна мрежа. Предвидено е внедряване на мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградата, чрез полагане на външна топлоизолация по фасадните стени, вътрешна върху сутеренните стени и таванската плоча, чрез подмяна на останалата стара дограма, както и осигуряване на достъпна среда чрез монтиране на рампа и изграждане на външен асансьор. Проектът включва ново паркоустрояване на дворното пространство като се подменят алейните настилки, изграждане на 4 нови детски площадки, с нови съоръжения за игра, озеленяване, парково обзавеждане и осветление, както и изграждане на нова ограда. Целта на модернизацията е повишаване качеството на образователния процес и работна среда на децата и педагогическия персонал, чрез осигуряване на модерна, здравословна и функционална образователна инфраструктура.

comment 0
visibility 718
Надежда

“Алтернативи за свободното време" за децата от кв. "Надежда"

От 12 до 16 август и от 19 до 23 август 2019 г. в район "Надежда" ще се проведе лятна академия за тийнейджъри “Алтернативи за свободното време". Програмата е безплатна и е изготвена от Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите в София. Екипът е избрал няколко теми важни за тийнейджърите като: "Работа в екип", "Самооценка", "Емоционална интелигентност", посещение в "Ескейп стая", подготвителен тренинг в планината Витоша, както и конна езда. На телефон 02/931-12-02 подрастващите и техните родители могат да запишат час и да уточнят детайлите от програмата. ПРОГРАМА: Понеделник - 13 - 15 ч. Тема: Запознаване и емоционална интелигентност (разпознаване и справяне с чувства) Вторник - 11:00 - 15:00 ч. Тема: Работа в екип (малки групи) - посещение на ескейп стая и обсъждане на процеса Сряда - 13:00 - 15:00 ч. Тема: Общуване (умения за общуване, отстояване на позиция и разрешаване на конфликти) Четвъртък - 11:00 - 15:00 ч. Тема: Самооценка (изнесен тренинг в Дендрариума на парк "Витоша", с включени арттехники и игри за ориентиране) Петък - 11:00 - 15:00 ч. Тема: Алтернативи (конна езда, разходка до Драгалевския манастир и обяд)

comment 0
visibility 2483
Задание за изработване на проект за ПУП на Северен парк

Запазват целостта на Северен парк, обезщетяват собственици на частни имоти

Кметът на район Надежда инж. Димитър Димов продължава усилено да работи по запазване целостта на Северен парк. Още преди година той започна разговори със собственици на терени, на които преди много години е било предвидено да има поликлиника и болница. Димов отново направи регулярна среща с частниците, на която присъстваха и представители на Инициативен комитет за запазване на Северен парк. Беше обяснено, че районното кметство, заедно със Столична община търсят категорично решение за запазване целостта на Северен парк.  Вече е готово заданието на проект за Подробен устройствен план на Северен. Целта на разговорите е да бъдат удовлетворени страните, както и запазването на парка заради големия обществен интерес. Притежателите на терени в границите на парка вече са получили пазарни оценки от сертифициран оценител. Определена е пазарната стойност на частната им собственост. "Те са съобразени с параметрите на застрояване на Общия устройствен план и Наредбата за цените при сделки с недвижими имоти на Столична община. На база на тези нормативни документи са определени площите за предоставяне на равностойни общински имоти в съответната зона", съобщава кметът на Надежда инж. димов в социалната мрежа. Лично главният архитект на гр. София, арх. Здравко Здравков е поел ангажимент да бъде реализиран балансиран проект за Подборен устройствен план на Северен парк. Пред Столична община стои задачата да се запазят дървесната растителност и зелената система в града.

Реклама
comment 0
visibility 957
type-photo.svg
празник

Кв. "Илиянци" кани на събор жителите и гостите на столицата

Район "Надежда" и кв. "Илиянци" канят жителите и гостите на столицата на традиционен събор. Празникът е на 2 август (петък) и е озаглавен Илинден. Всички гости могат да се насладят на фолклорна програма с участието на самодейни състави към Народно читалище „Отец Паисий 1930“, съобщават организаторите. Началото на празника е в 18.30 часа, на площада пред читалището. Всяка година, на 2 август (по стар стил Илинден), читалище „Отец Паисий – 1930” в кв. Илиянци, организира празника на квартала. 

comment 0
visibility 1707
Църква в Надежда 3

В Надежда 3 издигат църква "Св. Серафим Софийски Чудотворец"

Нова църква ще се издигне в столичния квартал Надежда 3, район Надежда. Това става ясно от подготвения доклад на районния кмет инж. Димитър Димов, който трябва да бъде гласуван в четвъртък на сесия на СОС. Вчера предложението мина на Комисия по образование и култура.  Общинските съветници трябва да гласуват Учредяване безвъзмездно и безсрочно право на строеж на храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец". Православният храм ще се издигне на общински терен от 2194 кв. м. От тях на 260 кв. м ще бъде църквата, а РЗП-то ще е 380 кв. м, научи Столица.bg. Към храма ще се посторят и обслужващи помещения, които ще бъдат разположени на 180 кв. м. В момента в Надежда има само една църква - Свети Дух в Надежда 2. А в район Надежда са общо 3, с двете в с. Требич - "Свети Никола" и в Илиенци - манастир "Св. Пророк Илия". Засега не е ясно осигурено ли е финансирането.

comment 0
visibility 1347
почистване

Почистени са 880 метра от река Църна бара в "Требич"

Почистени и вече проводими са близо 880 метра от речното легло на река Църна бара в квартал "Требич", съобщават от администрацията на район "Надежда". Бреговете и коритото на водния басейн бяха освободени от растителност и наноси, които пречеха на проводимостта в трасето от "Околовръстен път" до вливането ѝ в река Блато. Обновени са 580 метра по течението и 300 метра срещу него. Процедурата е включена в Програмата за планово почистване на речни корита, преминаващи през територията на Столична община. В момента се работи по течението на река Суходолска в участъка, започващ от моста при надлез „Надежда“ до бул.“Илиянци“- 300 м., при реките Владайска и Перловска в централната градска част, р. Подгумерска в район „Нови Искър“, р. Какач в район „Връбница“, р. Банишка в район „Витоша“ и отводнителни канали в район „Кремиковци. Дейностите започнаха през месец май тази година. О6щата сума 1 579 293 лева идва от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.  

comment 0
visibility 1186
type-photo.svg
лампи

Улиците и парковете в "Толстой" вече са с ново осветление (СНИМКИ)

Карето между улиците "Ген. Никола Жеков", „Йордан Хаджиконстантинов - Джинот“, ул. "Република" и бул. "Рожен" в район "Надежда" може да се похвали с ново улично и парково осветление. Проектът е на районната администрация, съобщават от Столична община. Махнати са 60 амортизирани стълба за осветление и са сложени нови 140 с лед лампи, нова кабелна мрежа и ел. табла. С тези подобрения се очаква сметките за ток от уличното осветление в това каре да паднат наполовина. Цялото обновяване е около 1 млн. лв. без ДДС.  Изпълнението на проекта бе проверено от зам.-кметът на София Дончо Барбалов, зам.-кметът на "Надежда" Анелия Георгиева и главният инженер на района Спас Спасов.В тази част на комплекса има над 60 жилищни кооперации и сгради, детска градина №137 "Калина Малина" и 54 СУ "Св. Иван Рилски". Освен за обновяване на уличното осветление в квартала, Столична община е осигурила пари и за ремонт на тротоарите около училището. Той трябва да се изпълни през следващите седмици.  

comment 0
visibility 1163
type-photo.svg
Арт студио

Арт студио под мотото „НЕ! Зависим“ се проведе в ''Надежда'' (СНИМКИ)

Арт студио под мотото „НЕ! Зависим“ се проведе в Северен парк по повод Международния ден за борба със злоупотребата и разпространението на наркотици. Инициатива е част от дейностите на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви – МКБППМН, район „Надежда“. В него се включиха ученици от VIII до XI клас от 15 СУ „Адам Мицкевич“, 54 СУ „Св.Иван Рилски“, 101 СУ „Бачо Киро“ и 153 Спортно училище „Неофит Рилски“. Децата изработиха лого, рисунка или надписи на бели тениски. Така те демонстрираха активна позиция в борбата срещу наркотичните вещества. Изработените дрехи ще участват в изложба на открито в парка.

comment 0
visibility 947
комари

Тръгва обработка срещу комари в "Надежда"

Започна въздушната обработка срещу комари в район "Надежда". Първата акция е на 10 юли от 22 часа, съобщават от администрацията на района. Пръскането ще се прави по график и ще бъде рано сутрин или късно вечер. Идеята е да не пострадат хората и животните. Терените, където ще има такова третиране, ще бъдат обозначени с табели от фирмите- изпълнители. На тях ще пише вида обработка, използвания препарат, карантинния период, фирмата изпълнител и телефон за контакт.  

comment 0
visibility 1695
type-photo.svg
зелен коридор

"Зелен коридор" ще подобрява градската среда в "Надежда" (СНИМКИ)

Подобряване на градската среда чрез направата на "Зелен здравословен коридор" ще има в район "Надежда". Става дума за една от инициативите по проекта „URBiNAT”. Негови представители и хора от администрацията на район "Надежда" тръгнаха на "Изследователска разходка" по маршрута на бъдещия "Зелен коридор". А какво прави проектът "URBiNAT"? Той е насочен към обновяване и интеграция на градските райони чрез природосъобразни решения в областите енергия, вода, зеленина/ природа и храна/природа. Инициативата се финансира по Програма „Хоризонт 2020“ на ЕС. По трасето на бъдещия "Зелен коридор" тръгнаха и младежи от ученическия парламент на 153 Спортно училище "Неофит Рилски" в "Надежда". Децата отбелязаха и анализираха основните публични пространства, които ще са част от коридора в кварталите „Триъгълника“, „Надежда 2“, „Толстой“ и „Свобода“, съобщават от администрацията на "Надежда".  

comment 0
visibility 1000
type-photo.svg
приятели

Децата от 90 ДГ се състезаваха по безопасност на движението (СНИМКИ)

Малчуганите от 90 ДГ "Веса Паспалеева" в район "Надежда" се състезаваха по безопасност на движението. В надпреварата участваха момчетата и момичетата от групи „Слънчице“, "Многознайко“, „Делфин“ и „Щурче“. А проектът се нарича „Приятели на колела“ , финансиран от „Съвета по безопасност на движението на децата“. Състезанието бе сред прохладата на Северен парк. Стартът бе с велосипедна обиколка по предварително маркиран маршрут със знаци за безопасност на движението. Втората надпревара - с тротинетки, мина под звуците на песничката "Бански на лалета". В третата част децата се надбягваха в парка и показаха страхотна физическа форма. "Приятели на колела" има една цел- да се създадат условия за безопасно придвижване на деца и родители в района на детската градина.  

comment 0
visibility 1791
контейнери

Три контейнера за стари дрехи и обувки в "Надежда"

Три контейнера за ненужни дрехи и обувки има на територията на район "Надежда". В тях всеки може да остави нещата, които вече не са му необходими, съобщават от администрацията на района. Ето и точните адреси, където са пунктовете за ненужди дрехи и обувки на фирма Texcycle: Ул "Николай Добрев", до магазин "Фантастико"Жк "Надежда" 1, паркинга на бл 172 , Метростанция "Надежда"Северен парк, вход откъм "Надежда", до обръщало

comment 0
visibility 1422
Турнир по стрелба с въздушна пушка

Нови Искър ще бъде домакин на състезание по Фийлд Таргет (СНИМКИ)

Район „Нови Искър“ ще бъде домакин на сътезание по Фийлд Таргет. То ще се проведе на 29 и 30 юни от 10 до 16 часа в местноста Смагово“.  Фийлд Таргет е спортна стрелба с пневматични пушки в калибър 0.177(4.5мм). В състезанията мишените са метални и падащи и да разположени от 9 до 50 метра една от друга. Стрелбата е изцяло на открито с цел да се преодоляват всички метеорологични препятствия като вятър, дъжд, слънце, сянка и др. Тази година в състезанието ще вземат участие отбори от България и Литва. Такива състезания се провеждат в цяла България от 2009 г. до момента. Всеки желаещ и имащ интерес към стрелбата с въздушна пушка може да проследи безплатно целият турнир.

comment 0
visibility 1235
Велояалеята в Надежда

Разпада се велоалеята от бул. "Ломско шосе" до Централна гара

Велоалеята, простираща се от бул. "Ломско шосе" до Централна гара буквално се разпада. Липсва маркировката, бетона се рони, а на места има големи бабуни, което я прави опасна за колоездачите, сигнализираха в Столица.bg почитатели на колелото. Трасето е опасно и за пешеходците, преминаващи с куфари. Алеята бе открита през 2011 г. заедно с ремонтирания бул."Ломско шосе". От тогава ремонти не са правени. Основна вина за бързото износване и рушене носят некачествените материали, с които е изградена, коментират колоездачи, които всеки ден се движат по алеята. Друг проблем е и редовно спиращите върху алеята микробуси и автомобили на "Ломско шосе", с което увреждат маркировката и огражданията. Ежедневно трасето се използва от десетки колоездачи за по-бързо предвижване към центъра на София. Те споделят пред Столица.bg, че пътят е изключително опасен и най-редовно пукат гуми или получават други повреди по велосипедите си. От администрацията на район ''Надежда'' обясниха за Столица.bg, че трасето от бул. "Ломско шосе" до Централна гара, ще бъде предложено за включване в програмата за ремонт и рехабилитация на уличната мрежа. От кметството съобщават още, че се предвижда временно обезопасяване на велоялеята. Също е и положението с другия участък от велоалеята до Лъвов мост, който попада в район Сердика.

comment 0
visibility 1052
Надежда деца

Сдружение зарадва с подаръци деца и младежи в Надежда 4 (СНИМКИ)

Сдружение Together For отново зарадва децата и младежите в неравностойно положение от ЦНСТ "Алеко Константинов" в жк Надежда 4. Те получиха много подаръци, дрехи, обувки, торти и други вкусотии. За да е запомнящо се преживяването тийнейджърите бяха поканени на Блок-кино в Центъра, дискотека и множество игри и забавления заедно с ученици от 2 СУ "Акад. Емилиян Станев". От организацията споделят, че нематериалните подаръци са ценни и запомнящи се за децата от центъра, а възможността за контакт с връстниците им. Целта на Together For е да срещне двата свята - на нуждаещите се и на и добротворчество. "Заедно можем повече и с общи усилия няма невъзможни неща и неуспешни инициативи", каза Венета Станева от Сдружението.

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още