Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
  • Притеснявам се и стоя вкъщи (36%, 212 Гласове)
  • Мисля, че се преувеличава (20%, 117 Гласове)
  • Мерките трябва да са още по-строги (33%, 190 Гласове)
  • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 58 Гласове)
  • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 7 Гласове)
Общо гласували: 584 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 5867
Северен парк

Традиционният празник на район "Надежда" ще се проведе в Северния парк

На 17 юни район "Надежда" чества своя празник в Деня на Свети Дух. От 18:30 часа в обновения Северен парк ще започне честването. Организаторите съобщават, че ще има много настроение и музика. Участие ще вземат вокално-театрална формация „Врабчетата“, фолклорен клуб „Веселите шопи“ към Народно читалище „Свобода - 1955” с ръководител Ивайло Николов, клуб по спортни и латино танци „Гардения“, както и състави от Културен център „Люлин“.  Водещ ще бъде Драгомир Драганов. В края на вечерта ще бъде представено светлинното-лазерно шоу „Люстам“. Празникът е част от Календара на културните събития на София за 2019 г.  

comment 0
visibility 3096
Празник на район Надежда

"Надежда" празнува в Северния парк на "Свети Дух"

Столичният район "Надежда" ще отбежи своя празник на 17 юни т. г. на християнския "Свети Дух". Традиционното честване в понеделник ще бъде в Северния парк от 18 часа, където ще има много тържествена част и много забавления, съобщават от районната администрация. Домакините са предвидили много забавления за децата, а тържеството ще бъде на централния вход на парка. За насторението на гражданите ще се погрижат млади таланти от вокално-театрална формация „Врабчетата", фолклорен клуб „Веселите шопи" към Народно читалище „Свобода - 1955" с ръководител Ивайло Николов, клуб по спортни и латино танци „Гардения", както и състави от Културен център „Люлин". Водещ на събитието и музикална изненада за публиката ще бъде Драгомир Драганов. В края на вечерната програма ще има уникално светлинно-лазерно шоу „Люстам". Празникът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

comment 0
visibility 670
Пръскане за кърлежи

Пак пръскат за кърлежи в Северен парк и "Надежда"

Редовна обработка на зелените площи срещу кърлежи ще има в район Надежда, съобщават от кметството. Регулярното пръскане ще е в паркове, градинки  и междублокови пространство, където редовно играят деца и се разхождат домашни любимци. На 11 юни ще се третират площите в Северен парк и парк "Надежда", предупредиха от районното кметство. На 17 юни т. г. пък ще е в тревните площи на междублоковите пространства на територията на район "Надежда". За безопасността на гражданите в парковете площите ще се обработват в късните или ранните утринни часове, когато посещаемостта е слаба. Отделен индивидуален график има за пръскането в дворовете на детските градини и училища. Очаква се ръководството на образователното заведение да информира за дните. Графикът на декаризация е съобразен с необходимостта от подходящи климатични условия, за да има максимална ефективност на препаратите. Изисванията са температура, влажност, вятър, валежи да са в норми, както и площта да е окосена. За пръскането се използват препарати, които са одобрени от Министерство на здравеопазването, а контролът за правилното прилагане и използване на химикалите се извършва от Столичната регионална здравна инспекция.  

Реклама
comment 0
visibility 887
Пушек от комин

Над 100 заявления за подмяна на печки подадоха в район "Надежда"

Над 100 заявления са подадени от началото на кампанията за безплатна подмяна на стари печки в район "Надежда". Крайният срок за участие в кампанията е 13 юни. Всички желаещи трябва да внесат в Деловодство на район "Надежда" необходимите бланки. Инициативата обхваща 20 000 домакинства на територията на Столична община. Тя се реализира два финансови механизма, като крайната цел е замяната на отоплителните уреди да завърши в рамките на три години. Проектът се реализира съвместно с градовете Бургас, Велико Търново, Монтана и др. и се финансира по програма Лайф+ на Европейската комисия.

comment 0
visibility 656
Надежда

300 домакинства от "Надежда" събираха разделно отпадъци (СНИМКИ)

300 домакинства от квартал "Надежда" 1 участваха в пилотен проект за насърчаване разделното събиране на отпадъците. Той стартира на 1 март и ще продължи една година. А участието в него е изцяло на доброволен принцип. Инициативата се изпълнява в рамките на проект за „Стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране – Benefit-As-You-Save “, финансиран по програма „Балкани – Средиземно море“ . Като резултат от успешната кампания днес бе открита детска площадка в квартала. На събитието присъства и зам.-кметът по околната среда Йоана Христова. Тя каза пред събралите се хора, че правилното събраните отпадъци се преработват и добиват нов живот. И така ние не само пазим околната среда, но и съхраняваме ресурс за поколенията след нас. По време на пилотния проект, всички семейства получиха безплатен комплект домашни контейнери за разделно събиране на отпадъците, биоразградими чували за хранителни отпадъци и ключ за достъп до направените до блоковете пет ограждания „Зелен остров“ със споделени контейнери за разделно събиране на боклука. Сензори следят кога контейнерите са пълни.

comment 0
visibility 634
градина

ДГ 24 "Надежда" изпрати с песни своите "абитуриенти" (СНИМКИ)

Децата от четвъртите групи на ДГ 24 "Надежда" в район "Надежда" казаха довиждане на любимата градина и на учителките и възпитателките. На пъстро тържество момчетата и момичетата показаха,че вече са приятели с числата и буквите и не се страхуват да учат нови и нови неща. Те поздравиха всички, които са се грижили за тях 4 години, с много песни и танци. А от страна на възрастните имаше изобилие от усмивки, малко сълзи, прегръдки и целувки за изкласилите дребосъчета. Директорката на градината Емилия Петрова пожела на бъдещите първокласници много успехи в учението и в спорта.

comment 0
visibility 519
хранилки

Малчуганите от 172 ДГ "София" правиха къщички за птици (СНИМКИ)

Невероятен урок как да бъдат добри и да помагат на по-слабите от тях получиха децата от 172 ДГ "София" в район "Надежда". Заедно със своите учители, възпитатели, а и родители дребосъчетата правиха къщички и хранилки за птици. Те приеха задачата присърце и положиха огромно старание при сглобяване на елементите, при оцветяване на къщичките и при поставянето им на довора в градината. Сред най-усърдните в заданието бяха Далия, Поли, Никол П. и Никол Г. от група "Палавници", близнаците Илиеви от група "Многознайко", един малък сладък Коце от яслата, както и усмихнатият Преслав.  

comment 0
visibility 845
Библиобус в 102 СОУ

Библиобусът на Столична библиотека посети 102 ОУ "Панайот Волов" (СНИМКИ)

Мобилната библиотека посети учениците от 102 ОУ "Панайот Волов" в район "Надежда". В нея има 1 600 тома литература от класически и съвременна автори и зарадва учениците от 3 а и 3 б клас.  Децата получиха читателски карти за Столична библиотека и веднага взеха първите си книги. Целта на инциативата е библиотеката да е по-близо до хората и да прилвича млади читатели. Библиобусът бе специален гост и в кампанията "Посланик на детската книга в район "Надежда" в 137 ДГ "Калина Малина", както и при учениците в 101 СУ "Бачо Киро" по тяхна покана.

comment 0
visibility 649
Ученици в музея на МВР

Ученици от Надежда посетиха Музея на МВР (СНИМКИ)

Ученици от IX клас на 101 СУ „Бачо Киро“ и 54 СУ „Св. Иван Рилски“ посетиха Музея на МВР. Учители, обществени възпитатели и секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви в район „Надежда” Деница Биберова придружиха младежите при запознаването им с тематичната експозиция. Младежите разгледаха с голям интерес изложените документи и фотографии, изобразяващи дейноста на МВР от основаването му до днес. Учениците се запознаха и с техническа екипировка и съоръжения, използвани от служителите на министерството, а също и с образци от въоръжението на българската полиция. В Музея може да бъде видяна и колекция от творби на изобразителното изкуство с тематика от всекидневието на служителите на МВР. Посещението бе част от предвидените дейности от кампанията „АгреСИВно повеДЕНие“, насочена срещу агресията сред младежите в района. Целта на инициативата е да акцентира върху първичната превенция на насилието във всички форми, да намали проявите на насилие в училище.

comment 0
visibility 493
четене

Цяла детска градина участва в "летни дни на четенето" (СНИМКИ)

Инициативата "Летни дни на четенето" вдигна градуса на емоциите в частната детска градина "Веда" в район "Надежда". Малчуганите се включиха с голямо желание и без да бъдат канени прочетоха пред другарчета си части от любимите си творби. А тези, които тепърва се запознаваха с буквите, споделиха кои са любимите им приказки. Момчетата и момичета бяха категорични, че е хубаво човек да чете много. Защото така научава интересни неща за света. Децата разбраха и едно важно нещо- за да бъдат книжките техни приятели за по-дълго време, трябва да ги пазят чисти, да не късат страниците и да ги съхраняват само в бибилотеката. Гости на "Летните дни на четенето" бяха кметът на район "Сердика", много родители, приятели и учители.  

comment 0
visibility 592
турнир по мини футбол

Фандъкова награждава победителите в турнира за купа "Надежда"

Децата, които смятат, че са добри на мини футбол, могат да проверят уменията си в турнира за купа "Надежда", който ще се проведе на 22 май в жк "Свобода" до блок 31. Стартът на срещите е 9.30 ч. Турнирът се организира от кмета и администрацията на район "Надежда". Отличниците ще бъдат наградени в 12 часа лично от кмета на София Йорданка Фандъкова, от Борислав Михайлов- президент на Български футболен съюз и от Татяна Георгиева- председател на постоянната комисия за децата, младежта и спорта - Столична община.

comment 0
visibility 779
детска градина

171 ДГ "Свобода" изпрати своите "абитуриенти" (СНИМКИ)

Децата от група "Слънчо" на 171 ДГ "Свобода" в "Надежда" си взеха довиждане с градината и учителките. И показаха, че са напълно готови за първи клас. Невръстните "абитуриенти" рецитираха стихчета, писаха думи, танцуваха, правиха модно ревю. И всичко това съпроводено с много усмивки, цветя, сълзи и прегръдки с учителките и помощник-възпитателките. Мъниците обещаха, че ако им остане време от писане на букви и цифри, ще идват да виждат учителките си в градината. И дори ще им помагат с новия випуск.

comment 0
visibility 845
Учители и директори в 90 ДГ в кв. Надежда

Градина в "Надежда" събра учители и директори от страната

Детската градина "Веса Паспалеева" в кв. Надежда бе домакин на Общо събрание на Българския национален комитет на световната организация за предучилищно образование (ОМЕП). Участниците решиха да се проведат кръгли маси и да се дискутира темата "Гласът на детето: доверие, разбиране, подкрепа". На събирането в столичната детска градина освен от София присъстваха представители на предучилищното образование от Плевен, Сливен, Перник и Русе. Проф. д-р Елена Русинова, президент на организация призна, че се вдъхновява всеки път при посещение на детски градини в Надежда. Директорът на 90 ДГ Катя Йорданова благодари на всички участници за работата и усилията да се реализират конструктивни програми и дейности в градините.  

comment 0
visibility 1212
Детска градина

Утвърдиха летния график на детските градини в „Надежда“

Утвърден бе летния график на работа на детските градина в район „Надежда“ за периода 1 юни - 31 август. В периода 1.06.2019 г. – 30.06.2019 г. (вкл) – работят всички детски градини в район „Надежда“. В периода 1.07.2019 г.- 31.07.2019 г. (вкл.) – дежурни работещи градини: 6 ДГ, 24 ДГ, 83 ДГ, 90 ДГ основна сграда и филиал „Бял люляк“, 137 ДГ, 171 ДГ, 172 ДГ В периода 1.08.2019 г.-31.08.2019 г. (вкл.) – 15 ДГ, 27 ДГ, 38 ДГ, 90 ДГ основна сграда и филиал „Бял люляк, 115 ДГ и 170 ДГ. Ще бъде създадена специална организация и условия за приемането на децата в работещите градини за всеки месец. Графикът е съставен на основание чл. 46 от ЗМСМА и във връзка с извършването на ремонтни в сградите.

comment 0
visibility 3823
Актрисата Мария Сотирова на гости в столичното 101 СОУ Бачо Киро

Известни актьори гостуват в 101 училище "Бачо Киро" (СНИМКИ)

Актрисата Мария Сотирова от Драматичен театър Пловдив бе поредният гост на учениците в столичното 101 СОУ Бачо Киро в кв. Надежда. Само за три месеца срещите с творци и представители на културата като "вирус" заразили всички класове. За желаещите да станат актьори Сотирова обяснила, че основата е много важна, тъй като върху нея се надгражда и затова първо е театърът, а след това киното и телевизионните продукции. Първият гост бе актрисата Снежина Петрова през февруари 2019 г. Заслугата за реализирането на инициативата "Приятели на театъра" е на единадесетокласничката Ванеса Гуджова. Тя се занимава с актьорско майсторство в Училище за таланти на Стефан Къшев, който играе в Народния театър. Целта на талантливото момиче е да направи съпричастни своите съученици от 101 училище "Бачо Киро" към духовното израстване и културата. За срещите с актьорите тя получава и подкрепата на учителката по български език и култура Йоланта Бурева и директорката Весела Иванова. В края на март т. г. на гости при учениците беше и Лили Гелева, известна като д-р Мишева от хитовия български сериал "Откраднат живот". Пред тийнейджърите тя разказала как се снима лекарската сага и детайли около технологията на правене на филма. Учениците пък споделили с нея кой, какъв иска да стане."Важното е да сте личности, без значение каква професия сте избрали", посъветвала децата д-р Мишева.  При първото посещение на актьор в училището присъствали едва 10 деца от XI клас. Интересът бързо се разпространил и на вчерашната среща учениците били около 70, споделя организаторът Ванеса Гуджова. "Сега и осмите класове проявяват голям интерес към срещите. Първоначално се срамуваха да задават въпроси, а сега вече всички спокойно разговаряме с актьорите", сподели тя пред Столица.bg. До момента на среща в 101 СОУ Бачо Киро са били Стефан Вълдобрев, Снежина Петрова, Лили Гелева, Василена Винченцо, Весела Бабинова. "Образованието и културата си подават ръка и това е нашият успех, свързан с изграждането на морално, духовно поколение", категорична е Ванеса Гуджова. 

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още