Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 860
Отличиха най-добрите млади спортисти в район „Надежда“

Отличиха най-добрите млади спортисти в район „Надежда“

На тържествена церемония вчера 153 спортно училище „Неофит Рилски“ в столичния район „Надежда“ отличи своите най-добри спортисти за 2022  година. Младежите бяха наградени от Мариана Цветкова, директор на училището, съобщават от районната администрация. За първи път специална награда за най-проспериращ отбор беше присъдена в колективен спорт. Отличието отиде във ВК „Локомотив“ с треньор Бригита Славова. За най-добър треньор беше отличена Катрин Велкова – треньор по художествена гимнастика. „Вярвам във вашия потенциал да прославите България в света на спорта!  Сигурна съм, че  срещу мен стоят добри хора и  активни граждани на нашето общество!", каза Анита Игнатова - началник отдел "Образование, култура, социални дейности и спорт" в район "Надежда". Тя изненада всички отличени спортисти от името на инж. Димитър Димов - кмет на район „Надежда“ с оригинална торта в цветовете на любимия клуб  "Локомотив" – София . Сред отличените спортисти са: Радина Томова - художествена гимнастика Тони Илиев – бокс Ангел Димитров- бокс Петър Арсовски – бокс Димитър Малев – джудо Снежана Граматикова – джудо Цветелина Павлова  -  джудо Александрина Димитрова – джудо Лозан Димитров – лека атлетика Янислава Маринова – лека атлетика Христина Зашева -волейбол Бриджит Баджакова –волейбол Магдалена Георгиева – баскетбол Ванеса Кокалова – баскетбол Добри Рангелов- футбол Емилиян Гогев- футбол Кристиян Колев- футбол; Емил Геров – футбол Теменужка Радовска - тенис на корт Вероника Железова - тенис на корт; Екипът на район "Надежда" поздрави всички спортисти от 153 Спортно училище и им пожела още безброй медали, купи и успехи.

comment 0
visibility 1018
Район „Надежда“ с амбициозна програма за 2023-та

Район „Надежда“ с амбициозна програма за 2023-та

Кмет на столичния район „Надежда“ инж. Димитър Димов очерта някои от най-важните теми, по които ще се работи през 2023 г., съобщават от местната администрация. Предстои да стартират ремонтни дейности по бул. „Рожен“, който ще осигури връзка на северните квартали с центъра на града. Ще се работи в участъка от надлеза на жп линията до Северна скоростна тангента. Тази пролет започва мащабната програма на Столична община за изграждане на нови тротоари. Предстои да бъде обявен конкурс за изграждане на нова мултифункционална зала в кв. „Требич“. Това стана възможно, след като през ноември 2022 г. Столичен общински съвет одобри доклад на инж. Димитър Димов Освен това се очаква местният парламент да разгледа доклад за изграждането на нова детска градина в кв. „Требич“. "Надявам се след приключване на учебната година да стартираме мерки за енергийна ефективност в 63-о училище в кв. „Требич“, заяви районният кмет. Той допълни, че за да се облекчи паркирането около Северен парк, ще бъде „пробита“ една улица, която ще направи връзка между ул. „Народни будители“ и ул. „Петър Панайотов“. „На ул. „Петър Панайотов“ има възможност да направим нови паркоместа, както и съответния подход към парка", допълни инж. Димов. Продължава работата по преместването на Митническо бюро София - Запад от бул. „Рожен“ на терен, намиращ се в район "Връбница" (ул. „Васил Левски“). През месец октомври 2022 г. беше представен транспортно-комуникационен план за това. "Очакваме до лятото на 2023 г. да приключи строителството на линейния обществен паркинг  ул. „Христо Силянов“ /ул. „Царевец“ за 207 автомобила, както и на многоетажния паркинг на "Софийски имоти" в ж.к. „Надежда 1“, каза още кметът. Наред с това продължава работата по новия филиал на 24 ДГ в ж.к. „Надежда 3“, който трябва да отвори врати за новата учебна година. „Започваме реновиране на спортната площадка в Северен парк“, допълни инж. Димов. Предстои изграждане и на нова спортна площадка в двора на 15 СУ „Адам Мицкевич“, за която районът спечели финансиране от Министерство на образованието и науката.

comment 0
visibility 676
Спират водата в част от столичния кв. „Бояна“

Част от столичният "Надежда" 2 остава без вода

На 12 януари (четвъртък) 2023 г. във връзка с монтаж на спрателен кран на ул. „Св. Никола Нови“, ж.к. „Надежда“ 2 се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Йордан Хаджиконстантинов“, ул. „Дравски бой“, ул. „Бъдник“, ул. „Христо Силянов“, ул. „Никола Добрев“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на кръстовището на ул. „Св. Никола Нови“ и ул. „Николай Добрев“. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Реклама
comment 0
visibility 585
-

Тържествен водосвет отслужиха в храма "Св. Пророк Илия" в Илиянци

 Големият християнски празник Богоявление беше отбелязан тържествено и в столичният храм "Св. Пророк Илия" в кв. Илиянци, съобщиха от администрацията на район "Надежда". Отец Ириней отслужи тържествения водосвет в новия храм, който беше осветен през юли 2022г. По традиция, след празничната литургия , свещениците отиват до водоем , където хвърлят кръста. Празникът се нарича още Водици, а мъжът, който извади кръста ще бъде здрав през цялата година.  

comment 0
visibility 896
Деца от „Надежда“ се включват в кампания за осиновяване на животни

Деца от „Надежда“ се включват в кампания за осиновяване на животни

Пет детски градини в столичния район „Надежда“ ще се включват в кампания за осиновяване на бездомни животни “БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб!”, съобщават от местната администрация. Сред заявилите участие са 38 ДГ „Дора Габе“, 90 ДГ „Веса Паспалеева“, 170 ДГ „Пчелица“,  171 ДГ „Свобода“ и 172 „София“. Всяка от общинските институции, която застава зад инициативата, има мисията да съдейства за намирането на стопанин на куче или коте, популяризирайки съдбата на животинчето от приют. Кампанията  стартира през месец януари 2023 г. и се организира от Столичната община, дирекция „Спорт и младежки дейности“ и дирекция „Околна среда“, в партньорство с Animal Rescue Sofia, „Четири лапи“ и ОП „Екоравновесие“. В рамките на инициативата международната организация за защита на животните „Четири лапи“ ще съдейства със съвети за отговорна грижа към домашните любимци и насоки за лесен и ефективен процес по осиновяване. Организацията ще представи и дигиталния си образователен проект под формата на видео уроци за хуманното отношение към животните в столичните училища и детски градини. Видеата имат за цел да информират деца и родители как да бъдат по-отговорни както към домашните любимци, така и към бездомните, и дивите животни.

comment 0
visibility 1958
270 незаконни гаража са премахнати в район „Надежда“ през 2022

270 незаконни гаража са премахнати в район „Надежда“ през 2022

Общо 270 незаконни гаражни клетки са били премахнати от общински терени в район „Надежда” през изминалата година, съобщават от районната администрация. Последователните действия в тази посока не само подобряват градската среда, но и освобождават паркоместа за всички жители на района.  „Припомням, че процедурата се извършва в изпълнение на влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи по реда на чл. 225 от Закон за устройство на територията, издадени от главния архитект на Столична община. Принудителното премахване е последната мярка от процедурата по отстраняването на незаконните гаражи“, посочва районният кмет инж. Димитър Димов. Първата стъпка е съставянето на Констативни актове, въз основа на които се издава Заповед за доброволно премахване на гаражите. В случай, че съоръжението не бъде премахнато доброволно в този срок, се пристъпва към принудително отстраняване на съоръженията от Столична община. След премахването на незаконните обекти, територията се почиства от едрогабаритни отпадъци, като това е задължение на изпълнителя. „Благодаря за усилията и синхронните действия на всички институции, които участват в процедурата -  Направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община, Столичен инспекторат, Столична дирекция на вътрешните работи – Второ районно управление, и „Център за градска мобилност“ ЕАД, дирекция „Паркиране и мобилност”, казва още районният кмет.

comment 0
visibility 980
-

Бездомници се настаниха в опасна сграда в кв. Военна рампа

Семейство роми се самонастани в опасна сграда без врати и прозорци в столичния квартал "Военна рампа". Новите съседи обаче започнали да трупат боклуци и да замърсяват, оплака се жителка на квартала в социалните мрежи. „От миналата година в помещение към БДЖ се настаниха бездомници и започнаха да трупат боклуци, обърнаха го на бунище от няколко години, целия район не прилича на нищо. Това не е сметище", разказва тя. Според жената, за да се отопляват самонастанилите се горят гуми, стари мебели и пластмасови отпадъци, а около сградата се носи неприятна задушлива миризма. Тя отбелязва и, че сградата видимо е опасна - няма врати и прозорци, а на места покривът е пропаднал. Жителката на "Военна рампа" търси съдействие за разчистване на боклуците, събрани от семейството.

comment 0
visibility 606
-

Децата от ЦНСТ "Алеко Константинов" в столицата получиха хладилник за Коледа

Нов хладилник получиха децата от Център за настаняване от семеен тип "Алеко Константинов" в столичният квартал Надежда 4. Желаният подарък за центъра е част от целогодишната кампания на районната администрация #МисияНадежда, с която от района подават ръка на нуждаещи се граждани. Всяка година един от основните дарители в кампанията е Китайската търговска камара. Тази година освен необходимата бяла техника, те изненадаха децата и с персонални подаръци, които бяха добавени към кутиите от инициатитивата "Коледа в кутия за обувки". Така децата в Центъра имат повече поводи за усмивки, разказа кметът на "Надежда" инж. Димитър Димов. Заместник-кметът на района Мая Благоева и г-н Ванг от Китайската Търговска камара се срещнаха с децата ги зарадваха за празниците. "Децата в Центъра имат нужда от внимание и усмивки всеки ден. Признателен съм, че екипът на район "Надежда" не ни забравя в делник и празник", каза Цветан Предов, директор на ЦНСТ "Алеко Константинов".

comment 0
visibility 1024
-

Бивше работническо заведение застрашава живеещите в столичния жк. Толстой

Спукани тръби за парно и постоянна опасност от пожар заплашват 49 семейства, живеещи в близост до бившето емблематично за квартал "Толстой" заведение “Заводска среща”. За притесненията си разказаха пред Нова телевизия самите те. Висящите счупени стъкла и спуканите тръби са само част от проблема на хората от апартаментите, разположени над бившият ресторант. “Най-големият проблем е, че е отворено отвсякъде. Това лято даже се наложи с метла да избутам стъклата, които се бяха закачили, така че да не паднат върху някого”, казва Калина Веселинова. “Имахме няколко инцидента с бездомни хора и мигранти, които влизаха вътре да пренощуват и палеха огньове. Викали сме пожарна, за да не пламне блока”, казва Екатерина Филчева. “Топлообменната система на парната инсталация на целия блок минава през въпросното заведение. И предвид, че има счупени прозорци, зимно време имаме спукани тръби”, казва Станислав Димитров, като отбеляза, че етажната собственост винаги има готовност за спешен ремонт на инсталацията. Бившият работнически ресторант е частна собственост. Той спира да функционира в началото на 90-те години и е продаден на частна фирма, която според публично достъпната за нея информация, през годините сменя предмета си на дейност няколко пъти. Преди няколко години от Район "Надежда" правят предписание на собственика, който каза, че и в момента обекта се продава. “Поемаме ангажимента в следващите дни, както да отидем и да видим какъв е проблема, така и да се опитаме по най-бързия начин да го отстраним и да затворим отново обекта. Желанието ни е преди празниците да бъде затворен”, обещава пред медията Веско Янков, представител на фирмата собственик на имота. Въпреки желанието обаче, към настоящия момент бившата "Заводска среща" все още изглежда по същия начин. И създава същите проблеми.

comment 0
visibility 614
-

Благотворителните инициативи на район "Надежда" зарадваха хора в нужда от района

За поредна година благотворителната кампания "Коледа в кутия за обувки" зарадва стотици деца в неравностойно положение от район "Надежда в столицата. Тази година подаръци от кампанията получиха децата от Център за специална образователна подкрепа "Едуард Сеген", младежите от Център за настаняване от семеен тип "Алеко Константинов", ученици от 101 СУ "Бачо Киро" и 16 ОУ "Райко Жинзифов", както и малчугани от 171 ДГ "Свобода", съобщават от районната администрация. Добрите пожелания и подаръците на доброволците, включили се в кампанията, получиха и нуждаещи се миряни от църквата "Свети дух" в района. Средствата, събрани от благотворителните продажби в две от къщичките на Коледния базар в Северен парк, както и от базарите в част от детските градини и училищата ще бъдат насочени към 7 годишния Нико. Детето от района е диагностицирано с аутизъм и със средствата ще проведе в чужбина процедури за подобряване на състоянието му. От районната администрация изказват благодарности към всички доброволци, които работиха неуморно в къщичките - учениците от 101 Средно училище, учители от 83 детска градина, 90 детска градина и 170 Детска градина, 15 Средно училище, представтителите на Местнатя комисия за борба с противообществени прояви. В една от къщичките на Коледния базар в Северен парк продължават благотворителните продажби за Нико - търсете кутията и знак "Надежда".  

comment 0
visibility 1254
-

Деца от "Надежда" ще участват в коледния базар в Северен парк

В очакване на най-светлите празници в столичния район "Надежда" ще аплодират и талантливите деца на района. В три поредни дни - на 20, 21 и 22 декември в Северен парк (вход от ул Народни будители), те ще вземат участие в коледния базар и ще отговарят за доброто коледно настроение. Работливите джуджета на Дядо Коледа вече са в Северен парк, където украсяват и подготвят къщичките за коледния базар, който ще бъде открит утре, 20 декември в един от най-красивите паркове в столицата, съобщават от "Пазари Север". В украсените къщички за гостите и жителите на квартала ще има богато разнообразие от скара, греяно вино, сладки изкушения, топъл шоколад, коледни играчки и украса, сурвачки и др. А две къщички са предназначени за благотворителния базар на детските градини и училищата от район "Надежда"! Откриването на базара ще бъде на 20 декември в 16,30 часа, когато ще се представят учениците от 102 ОУ "Панайот Волов". От 16,45 часа децата от 170 ДГ "Пчелица" и 171 ДГ "Свобода" ще изпълнят песнички и стихчета. От 17,05 часа ще пеят децата от вокално-инструменталната група към 54 СУ "Св. Иван Рилски". В 17,20 малчуганите от група "Тигър" в 15 ДГ "Чучулига" ще играят празнично хоро, а след тях ще пеят учениците от вокална група "Надежда" към 16 ОУ "Райко Жинзифов". Програмата за деня ще завърши детският фолклорен състав "Веселите шопи" при читалище "Свобода". Пълната програма за участията на децата на коледния базар в Северния парк ще намерите на страницата на община "Надежда".

comment 0
visibility 671
Малки сръчковци от „Надежда“ творят красоти за благотворителна кауза (СНИМК

Малки сръчковци от „Надежда“ творят красоти за благотворителна кауза (СНИМКИ)

Малките майстори от три детски гради в столичния район „Надежда“ – 115 ДГ "Осми март", 90 ДГ "Веса Паспалеева" и 27 ДГ "Детска китка", се включиха в благотворителната инициатива „21 добрини за добри дни“. Малчуганите развихриха фантазията си и създадоха собственоръчно красиви сувенири и украшения за предстоящите празници, съобщават от местната администрация. Средствата, събрани от продажбата на произведенията, ще бъдат насочени към социално-значими каузи в района. Всеки, който иска да разгледа и да закупи празнична украса, изработена от децата, може да посети Коледния базар в Северен парк на 20, 21 и 22 декември. Кампанията „21 добрини за добри дни“ е част от календара на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни - район "Надежда".

comment 0
visibility 498
Деца от „Надежда“ подкрепиха кампанията „21 добрини за добри дни“

Деца от „Надежда“ подкрепиха кампанията „21 добрини за добри дни“

Кампанията на столичния район „Надежда“ „21 добрини за добри дни“ продължава своята коледна обиколка из детските градини и училищата, съобщават от местната администрация. Следващата празнична спирка на екипа беше при талантливите ученици от 15 СУ "Адам Мицкевич"! В творческата работилница децата създадоха много красиви сувенири и украшения. Те ще се предлагат в три поредни дни – 20, 21 и 22 декември, на Коледния базар в Северния парк (вход от ул. Народни будители). Кампанията "21 добрини за добри дни" се реализира с цел подпомагане на различни социално значими каузи и е част от Календара на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни - район „Надежда“.

comment 0
visibility 892
Отличиха най-активните граждани на район „Надежда“

Отличиха най-активните граждани на район „Надежда“

По традиция дни преди Коледа кметът на столичния район "Надежда" инж. Димитър Димов отличи 10 граждани в кампанията "Активен гражданин на район Надежда", съобщават местната администрация.  Фокусът тази година е върху една част от хората, които работят за реализирането на различни каузи в "Надежда" - социални, образователни, нови композиции в градската среда, спорт, зелен град и други.  Сребърни монети получиха:  - Николай Петров, GLOW, основен организатор на проект "City Gallery Nadezhda", в резултат на който има три напълно преобразени трафопоста в ж.к. "Надежда 1"  - Георги Стоянов, изпълнителен директор в „Нутренд България“ ЕАД, за приноса в развитието на благотворителната кампания „Мисия Надежда“. С тази кампания са осигурени за всеки християнски празник пакети с храна от първа необходимост за  над 200  социално слаби граждани от „Надежда“  - Антонина Кенова - доброволец и активист за качествена  промяна на образователната система - Кристиан Попов - домоуправител на бл. 21, ж.к. "Свобода" - Илиян Котев - домоуправител бл. 332, ж.к. "Надежда 3" (предстои да бъде връчена) - Гроздана Георгиева - за активно участие в поддържане чистота на детски площадки, зелени площи и общи пространства в нейния квартал, - Част от отбора на ФК "Вихър Требич" и активни граждани от кв. "Требич" - за прекрасното тържество "100 години Вихър Требич" и ангажираност с важните теми от живота в квартала - Фен клуб на футболен клуб  „Локомотив“ София - за мемориал на Никола Котков в ж.к. "Надежда 1" и парк "Алея на катеричката" - Младежите Михаил Мирчев и Петър Вазов, инициирали развитие на стрийт фитнес спорт в район „Надежда“ - Иван Янев, председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ и член на Съюза на слепите в България - за участие в различни проекти в района. Сред тях е първата маса за шах за незрящи в Северен парк(предстои да бъде връчена) "Вярвам, че активните граждани имат своята важна роля във вземането на решения по теми, свързани с развитието на район "Надежда. От години подкрепям развитието на Сдружение "Заедно сме Надежда", създадено именно от активни граждани в нашия район", каза кметът Димов.

comment 0
visibility 1441
-

10 активни граждани на "Надежда" получиха сребърни монети

  Кметът на столичния район "Надежда" инж. Димитър Димов отличи 10 граждани в ежегодната кампания "Активен гражданин на район Надежда", съобщават от администрацията. Фокусът на кампанията тази година е върху хората, които работят за реализирането на различни каузи в "Надежда" - социални, образователни, нови композиции в градската среда, спорт, зелен град и т.н. Домакин на събитието беше ОКИ-Надежда, а специални сребърни монети получиха: - Николай Петров, GLOW, основен организатор на проект "City Gallery Nadezhda", в резултат на който вече има три напълно преобразени трафопоста в жк Надежда 1;- Георги Стоянов, изпълнителен директор в „Нутренд България“ ЕАД, за приноса в развитието на благотворителната кампания „Мисия Надежда“. С тази кампания осигуряваме за всеки християнски празник пакети с храна от първа необходимост за над 200 социално слаби граждани от „Надежда“;- Антонина Кенова - доброволец и активист за качествена промяна на образователната система;- Кристиан Попов - домоуправител на бл. 21, жк Свобода;- Илиян Котев- домоуправител бл. 332, жк Надежда 3 (предстои да бъде връчена);- Гроздана Георгиева - за активно участие в поддържане чистота на детски площадки, зелени площи и общи пространства в нейния квартал; - Част от отбора на ФК "Вихър Требич" и активни граждани от кв. Требич - за прекрасното тържество "100 години Вихър Требич" и ангажираност с важните теми от живота в квартала;- Фен клубът на футболен клуб „Локомотив“ София - за мемориал на Никола Котков в жк Надежда 1 и парк "Алея на катеричката";- Младежите Михаил Мирчев и Петър Вазов, инициирали развитие на стрийт фитнес спорт в район „Надежда“;- Иван Янев, председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ и член на Съюза на слепите в България - за участие в различни проекти в района. Сред тях е първата маса за шах за незрящи в Северен парк(предстои да бъде връчена). "Вярвам, че активните граждани имат своята важна роля във вземането на решения по теми, свързани с развитието на район "Надежда. От години подкрепям развитието на Сдружение "Заедно сме Надежда", създадено именно от активни граждани в нашия район", каза инж. Димов.

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още