Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 803
-

Няма да има вода в част от "Връбница"

На 9 август 2022 г. (вторник) във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи в ж.к. Връбница 1, бл. 515 и бл.516 се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на жк. Връбница 1 – бл. 515, бл. 516 При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ж.к. Връбница пред бл. 515  

comment 0
visibility 757
Променят движението заради ремонта на ул. „Цар Шишман“ в София

Променят движението заради ремонта на ул. „Цар Шишман“ в София

Започва полагането на нова настилка по ул. „Цар Шишман“ и ул. „6-ти септември“ в София. Дейностите стартираха днес – 7 август, съобщават от Столична община. В тази връзка се налага временна организация на движението. От 7 август до 25 септември 2022 г. (включително) се забранява влизането, престоят и паркирането на превозни средства, както следва: - по  ул. „Цар Иван Шишман” между  ул. „Ген. Паренсов” и ул. „Ген. Гурко”; - по ул. „6-ти септември“ между ул. „Славянска“ и ул. „Иван Вазов“; За същия период се забранява влизането, престоят и паркирането на превозни средства по ул. „Юрий Венелин” между бул. „Васил Левски“ и ул. „Цар Иван Шишман“, с изключение на притежаващите стикер за локално платено паркиране в Подзона 4. Подзона за платено локално паркиране 5 е отворена за водачите на автомобили, които до сега паркират в Подзона 4 (според реда на локалното платено паркиране), за периода на извършване на строително-монтажни работи по ул. „Цар Шишман“.

comment 0
visibility 1233
Пренареждат жълтите павета пред Народното събрание до 15 септември

Пренареждат жълтите павета пред Народното събрание до 15 септември

Ремонтът, който в момента тече пред сградата на Народното събрание в столицата, ще продължи до 15 септември. Това съобщи зам.-кметът по обществено строителство Ангел Джоргов в ефира на bTV. „Много отдавна не е правен основен ремонт на жълтите павета. Искахме да го извършим, когато движението е по-малко, т.е. от средата на месец юли. Надяваме се до 15 септември, когато трафикът ще се увеличи, да приключим основната част от ремонта и да отворим за движение“, уточни Джоргов. Ремонтът обхваща участъка от бул. „Васил Левски“ до ул. „15-ти ноември“, сградата на БАН. Всички павета, които ще бъдат положени са оригинални. По-голямата част от тях се почистват и се складират на място, без да се изнасят от зоната на ремонта. Те ще бъдат върнати отново и пренаредени. „Има единични павета, които са счупени, именно за това се прави ремонтът. Но ние разполагаме на склад с достатъчно на брой оригинални унгарски павета. Така че всички павета, които ще бъдат положени, са оригинални и няма да има разлика.“, каза още зам.-кметът по строителството. Той уточни, че към момента има достатъчно на брой оригинални жълти павета, които да се използват и за бъдещи локални ремонти. Продължава и ремонтът на тунела в столичния кв. "Люлин". По план дейностите ще продължат 6 месеца. 

Реклама
comment 0
visibility 896
-

Заради ремонти спира топлата вода в части от "Младост"3

В периода 05.08.2022 г. – 11.08.2022 г. временно ще бъде преустановено топлоподаването към блок 378 в ж.к. „Младост“ част 3 в столицата. Причината е извършване на реконструкция по топлопреносната мрежа, съобщават от "Топлофикация-София". Съгласно графика на плановите реконструкции, от 18.08. до 07.09. предстои спиране на топлата вода в блокове с номера 367 и 370, напомнят от компанията.

comment 0
visibility 583
-

Временно спира водата в част от с. Лозен

На 3 август 2022 г. (сряда) във връзка с подмяна на спирателен кран в м. Св. Митър, с. Лозен се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 17:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: м. Азмацитем. Крушите Района между ул. „Кайгана“,ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ ,ул. „Янко Панайотов“, ул. „ Еделвайс“, ул. „Бузлуджа“, ул. „Съединение“, ул. „Акация“, ул. „Къси дол“, ул. „Ален мак“, ул. „Чаушица“ и ул. „Лилия“Района между ул. „Старата чешма“, ул. „Светлина“, ул. „Крушите“, ул. „Димитровче“, ул. Сергин Сердарски“, ул. 73 , ул. Теменуга“, ул. „Могила“, ул. „Св. Спас“, ул. „Васил Левски“, ул. „Съединение“ и ул. „Съединение“ от ул. 73 до АМ „Тракия“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на следните адреси: - ул. „Съединение “ на кръстовището с ул. „Иван Пешев“- ул. „Съединение“ на кръстовището с ул. „Бузлуджа“.  

comment 0
visibility 1335
-

Пред Народното Събрание: Пренареждат павета, движението е затворено

Работата по пренареждането на емблематичните за столицата жълти павета продължава, видя Столица.bg. Заради износването от времето и трафика, както и заради счупването на част от паветата при ежедневните протести в последните години, ремонтът беше наложителен. Поддръжката им може да се извърши само чрез ръчно пренареждане и подмяна. Софийските жълти павета са със статут на културна ценност, а столичани са особено чувствителни към случващото се с тях. През 1907 г. близо 28 декара столични улици са постлани с емблематичната настилка, а през 1908 г. – още 31 декара. Общо жълтите павета са заелмали 59 декара улици в София. Според историците, това става по инициатива на тогавашния кмет Мартин Тодоров, а градската легенда твърди, че паветата са подарък за сватбата на цар Фердинанд от Австро-Унгария. Изработени са в Будапеща. Производството им обаче отдавна е прекратено и нови количества не биха могли да се осигурят. Заради ремонта площадът пред Народното събрание е затворен за автомобили. Освен пренареждане на паветата, ремонтът ще включва подмяна на плочките по тротоарите, ново осветление, ще се извършат и канализационни дейности и облагородяване на зелените площи. От септември павираната улица „Московска“, която също ще бъде ремонтирана, се очаква да се превърне в пешеходна зона в участъка от паметника „Васил Левски“ до улица „Г. С. Раковски“. Очаква се ремонтът да приключи през септември. В централната градска част е въведена временна организация на движението, като до 10 септември т.г. се забранява влизането на пътни превозни средства, както следва: - по бул. „Цар Освободител“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „15-ти ноември“;- по ул. „Московска“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Дунав“. До 10 септември се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва: - на пл. „Народно събрание“; по югоизточната дъга на пл. „Св. Александър Невски“ и на ул. „Московска“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Дунав“.        

comment 0
visibility 2036
МРРБ одобри за Столична община 398 490 лв. за ремонт на ул. Йордан Радичков

МРРБ одобри за Столична община 398 490 лв. за ремонт на ул. Йордан Радичков

Селища в Софийска област общо ще получат 66 561 841,78 лв. от МРРБ по проекти за ремонти на улици, пътища и ВиК. Сред одобрените е и София-град с 398 490 лв. за реконструкцията на ул. Йордан Радичков в кв. Витоша, район Лозенец, съобщиха от МРРБ. Министерството на регионалното развитие и благоустройство е одобрило 297 проекта за ВиК, пътища и улици в 234 общини. Финнасирането е целево по обективни критерии. За целта чрез преструктуриране на бюджета на ведомството за 2022 г. се осигуряват общо 418 млн. лв., съобщиха от министерството. Средствата ще достигнат до над 6,4 млн. българи според националната статистика. "Финалният списък с проекти е съставен от експертите в МРРБ, които работиха заедно с експертите от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Класираните обекти са от всички подадени искания от кметовете в МРРБ от февруари насам и в Министерство на финансите в последните дни. Спазени са критериите проектите да обхванат максимален брой общини и население и да имат годна проектна и техническа документация, включително валидно разрешение за строеж. Отпадна изискването за избран изпълнител след процедури по Закона за обществените поръчки", обясняват от МРРБ. От понеделник ще бъдат изпрати писма до общините, които не са подали всички необходими документи и не са представили доказателства за проектите си като: пълна проектна и техническа информация за обектите, валидни разрешения за строеж, декларация за липса на двойно финансиране и др. Документите ще бъдат събирани със съдействието на НСОРБ. Общата стойност на всички проекти в списъка е над 827 млн. лв. През тази година общините ще получат 50% от необходимото финансиране за всеки обект. Това условие бе договорено със сдружението на общините. Причината е, че за някои проекти няма да има физическо време да бъдат завършени до края на 2022 г., тъй като местните администрации тепърва ще провеждат процедури по ЗОП. В Софийска област има селища, на които са одобрени по два проекта за улици и ВиК. Ето пълният списък на селищата в областта и сумата за финансиране: Антон Софийска 1 442 Реконструкция на довеждащ водопровод за село Антон, община Антон 629 994,17 Божурище Софийска 9 595 Реконструкция и рехабилитация на бул. „Европа, гр.Божурище“ от км. 3+148,89 докм 3+725 с дължина 576,11 м. 515 000,00 Ботевград Софийска 30 188 Реконструкция на водопроводната система в с. Трудовец, община Ботевград - етап I 6 869 623,00 Годеч Софийска 5 031 Реконструкция на улици, тротоари, съоръжения и принадлежностите към тях в град Годеч, с улици: Етап 3 - Улица "Додовица" в град Годеч - о.т. 246 - 381; Етап 4 -Улица "Мерудая" в град Годеч - о.т. 326 - 354; Етап 5 - Улица "Мерудая" в град Годеч - о.т. 354 - 427; Етап 6 - Улица "Мали Ком" в град Годеч - о.т. 324 - 333; Етап 7- Улица "Мали Ком" в град Годеч - о.т. 333 - 381; Етап 8 - Улица "Александър Милев" в град Годеч - о.т. 321 - 353; Етап 9 - Улица "Александър Милев" в град Годеч - о.т. 353 - 357; Етап 10 - Улица "Незабравка" в град Годеч - о.т. 331 - 374; Етап 11 - Улица "1-ви май" в град Годеч - о.т. 336 – 339 3 106 162,88 Горна Малина Софийска 7 270 Рехабилитация и реконструкция на участък от общински път SFO3173, с дължина 4,15 км и път SFO3174 с дължина 0,950 км 3 876 272,00 Горна Малина Софийска Рехабилитация и реконструкция на участък от общински път SFO3176, с дължина 3,2 км 2 529 997,00 Долна Баня Софийска 4 366 Реконструкция и подновяване на част от уличната водопроводна мрежа на гр. Долна баня, община Долна баня 1 650 000,00 Драгоман Софийска 4 842 "Реконструкция на тласкателен водопровод от ПС "Неделище" ІІ-ви подем до НР с обем 2 000 м3 на гр. Драгоман" 260 041,17 Елин Пелин Софийска 23 181 Реконструкция и рехабилитация на общински път SFO1232, в участъка от гр. Елин Пелин до яз.стена на аз. Огняново 12 000 000,00 Етрополе Софийска 10 845 Рехабилитация на общински път SFO2263, участък от км 0+000 до км 0+956,50 888 705,00 Ихтиман Софийска 17 226 Реконструкция на 9 км., част от довеждащия водопровод Габра - Вакарел, разположен на територията на община Ихтиман 4 153 247,00 Копривщица Софийска 1 911 „Инвестиционен проект за подмяна на водопровод и канализация по бул. „Хаджи Ненчо Палавеев“ -Източен и Западен бряг на река Тополница - клон VIII и клон IX, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Никола Герджиков“, гр. Копривщица“ 3 817 625,00 Костенец Софийска 10 859 Реконструкция и подмяна на главен довеждащ водопровод от водохващане Чавча и Крайна до напорни резервоари висока и ниска зони на гр. Костенец, община Костенец 1 991 000,00 Костинброд Софийска 18 331 Изграждане на: ул. "Д.Петков от ОТ918 до ОТ926, ул."Острова"от ОТ 926 до ОТ1024, ул."Ропотамо" от ОТ707 до ОТ709 гр.Костинброд - Етап 2 768 997,00 Мирково Софийска 2 307 Рехабилитация на общински път SFO 3304 от км 5+081,87 до км 8+702 1 895 724,54 Мирково Софийска Рехабилитация на общински път SFO 1431 от км 0+000 до км 1+660 713 417,46 Пирдоп Софийска 7 075 Реконструкция на част от водопроводна и канализационната мрежа на гр. Пирдоп, община Пирдоп, обхващаща клонове от № 1 до № 40 5 967 945,00 Правец Софийска 7 510 Реконструкция на ВВМ на с.Осиковица, община Правец 3 654 167,00 Самоков Софийска 35 384 Реконструкция на водопроводната мрежа на село Широки дол, община Самоков 1 500 000,00 Сливница Софийска 8 924 „Реконструкция на ул. "Юрий Гагарин" от ОТ 168 до ОТ 81 в и подмяна на водопровода й в гр. Сливница“ 2 968 000,00 Челопеч Софийска 1 584 Изграждане на довеждащи водопроводи иремонтна водохващания в с. Челопеч 2 291 667,00

comment 0
visibility 2376
Само за 5 часа затварят изцяло тунела на Люлин

Само за 5 часа затварят изцяло тунела на Люлин

Таи нощ, 31 юли, ще бъде изцяло затворен за движение тунелът на Люлин, където на 21 юли започна ремонт. Съоръжението на бул. “Царица Йоанна“ в София ще бъде затворен за преминаване, за около 5 часа, през нощта на 31 юли, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. От 00:00 ч. до 5:00 ч. на 31 юли се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Царица Йоанна“ в участъка между бул. „Вардар“ и бул. „Д-р Петър Дертлиев“. След това отново движението ще е двупосочно само в едното платно. Ремонтът предвижда тунелът да бъде изцяло обновен с модерно лед осветление и вентилационна система.

comment 0
visibility 1655
Ремонт на уличен водопровод спира временно водата в част от Младост 3

Няма да има вода в част от ж.к. „Хаджи Димитър“

На 31 юли 2022 г. (неделя) във връзка с пресвързване на сградно водопроводно отклонение по ул. „Васил Петлешков“, ж.к. „Хаджи Димитър“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Никола Войновски“, ул. „Уошбърн“, ул. „Макгахан“,бул. „Владимир Вазов“ и жп линия. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Васил Петлешков“ пред № 34. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

comment 0
visibility 1578
-

НИНКН: Ремонтът на Театър София е незаконен, трябва да се прекрати

Ремонтът на Театър София е незаконен, тъй като не е съгласуван с НИНКН и Министерството на културата. Това заявяват в официалната си страница във Фейсбук от Националният институт за недвижимо културно наследство. От института настояват всякакви дейности по ремонта на сградата, който вече тече, да бъдат прекратени.  Дългоочакваният ремонт на театър "София" започва през юни   Съгласуването е задължително, защото сградата е в охранителната зона на градината при баня „Подуяне“, която е част от парка „Владимир Заимов“ и има статут на недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство, декларирана от 1988 г., отбелязват от института. Според експертите, е нарушен чл. 83 от ЗКН, т. 2 и 3, който изисква съгласуване на проектите в охранителните зони на групови културни ценности. Не се съгласуват само намесите, които не променят външния вид на сградите, а този случай не е такъв. Театърът не притежава статут на единична недвижима културна ценност, но е в процедура по деклариране и проучване. Кметовете на София – Йорданка Фандъкова, и на община „Оборище“ – Николай Александров, са уведомени за това на 20 юли 2022 г. и имат 7-дневен срок, за да се информират. В този период те могат да заявят писмено възражения, но не и да разрешат строителни работи. Няма постъпили възражения, отбелязват още в становището си от НИНКН. От института заявяват, че при нарушение всякаква намеса по сградата трябва да бъде прекратена. Само Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към МК може да издаде предписание за спиране на ремонта. НИНКН няма правомощия за това, за съжаление. Институтът сезира Инспектората към МК, макар че вероятно няма човек, който не е видял снимките и кадрите от театъра. Наложително е да бъде направена проверка кои са участниците, нарушили Закона за културното наследство и ЗУТ, казват още експертите. "И най-добрият закон не може да съхрани красиво здание, нито да опази качествата на градската среда, ако липсват отношение и чувствителност. Живеем в бърза реалност, от която формалните правила, законите изостават. Трябва ли да разчитаме само на тях, за да знаем кое е важно и ценно?", казват още от института, като добавят, че съдбата на театъра може да сполети още много други ценни здания. От общината заявиха неколкократно, че външният вид на сградата няма да бъде променян или нарушен, а барелефите ще бъдат почистени и поставени отново. Според общината, не отговаря на истината, че театърът попада в охранителната зона на градина „Баня Подуяне“. Градината е декларирана като част от групов паметник на културата през 1988 г., като в решението няма охранителна зона, посочват от общината. "Столична община подкрепя стартиралото производство от страна на НИНКН по Закона за културното наследство, за което е уведомена по официален ред. Предприети са необходимите действия за запазването на характерния облик на сградата", се казва в позиция на администрацията. Проектът за ремонт на театъра е на стойност 10 млн. лв., осигурени по европейската програма "Региони в растеж 2014-2020 г." и от бюджета на Столична община. Той бе одобрен от Столичния общински съвет през юни 2021 г., междувременно през юни Столичният общински съвет одобри допълнителен временен безлихвен заем в размер на 2 200 000 лева за ремонта на общинския театър.

comment 0
visibility 1026
Ремонт на уличен водопровод спира временно водата в част от Младост 3

Ремонт на уличен водопровод спира временно водата в част от Младост 3

Без вода ще са част от сградите в столичния Младост 3, съобщиха от Софийска вода. Водоподаването ще бъде прекъснато зарази реконструкция на уличен водопровод по ул. „Ген. Радко Димитров“ в Младост 3. Водя няма да има на 28 юли, четвъртък, от 9 до 19 часа на клиентите на Софийска вода в района на бл. 387А, бл. 388, бл. 347, бл. 346, бл. 345, бл.343 и магазин „Дар“ на ул. „Ген. Радко Димитров“, сграда на НОИ и бл. 348/висока зона/. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа Софийска вода ще осигури водоноска пред бл. 347. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода“ АД на телефон 0800 121 21.

comment 0
visibility 670
Част от жк „Яворов“ в столицата остава без вода за ден

Част от жк „Яворов“ в столицата остава без вода за ден

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Акад. Людмил Стоянов“, ж.к. „Яворов“ се налага спиране на водоподаването, съобщават от „Софийска вода“. Утре – 27 юли, от 09:00 до 21:00 часа без вода ще бъдат живеещите в района между: -бул. „Михай Еминеску“, бул. „Шипченски проход , ул. „Акад. Людмил Стоянов“ и локално платно на бул. „Цариградско шосе“, Музикална академия, НХА по приложни изкуства , ресторант „Виктория“, Китайски ресторант - бул. „Шипченски проход“ от ул. „Симеонов век“ до ул. „Хемус“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Акад. Людмил Стоянов “ – на кръстовището с бул. „Шипченски проход“.

comment 0
visibility 1105
Почистват и пренареждат около 150 000 жълти павета в центъра на София

Почистват и пренареждат около 150 000 жълти павета в центъра на София

Около 150 000 жълти павета ще бъдат извадени, почистени и пренаредени в центъра на София. Заради това площадът пред Народното събрание е затворен за движение на автомобили. Преди паветата да бъдат поставени отново, ще се положи нова основа. Ремонтът включва също подменяна на плочките по тротоарите и осветлението в района. Ще се извършат и канализационни дейности, ще се облагородят и зелените площи.  „Има доста счупени павета, но ние разполагаме с немалко количества на склад. Надявам се, че за следващите няколко години сме обезпечени. А след това трябва да се види някакъв начин паветата да се произвеждат“, обясни инж. Ангел Джоргов, заместник-кмет по направление “Обществено строителство" пред bTV. Жълтите паветата са част от културното наследство на града. Те са произведени в някогашната Австро-Унгария и са символ на европеизацията на България веднага след Освобождението. Всяко паве е с големина 10 на 20 см. Очаква се ремонтните дейности да продължат до есента. Ремонт има и по павираната улица „Московска“, което от месец септември ще бъде изцяло пешеходна в участъка от паметника „Васил Левски“ до ул. „Г.С. Раковски“

comment 0
visibility 877
Спират водата в кв. „Драгалевци“ и жк „Студентски град“

Временно няма да има вода в части от гр.Банкя, кв. „Михайлово“ и в.з. Градоман

На 26 юли 2022 г. (вторник) във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи в кв. „Градоман“ се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: кв. „Михайлово“в.з. Градомангр. Банкя - района между ул. „Персенк“, ул. „Вискяр“, ул. „Люлин“ от ул. „Майор Коста Паница“ до края на улицатаул. „Майор Коста Паница“ от ул. „Персенк“ до ул. „Люлин“ул. „Александър Стамболийски“ от ул. „Никола Вапцаров“ до ул. „Христо Смирненски“, ул. „Родина“, ул. „Захари Стоянов“ и ул. „Георги Бенковски“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на следните адреси:кв. „Михайлово“ - ул. „Никола Вапцаров“ на кръстовището с ул. „Габър“ гр. Банкя - ул. „Майор Коста Паница“ на кръстовището с ул. „Персенк“  

comment 0
visibility 1348
Стартира ремонтът около "Св. Ал. Невски", пренареждат паважа

Стартира ремонтът около "Св. Ал. Невски", пренареждат паважа

Дългоочакваният ремонт на Зона 4 от Централна градска част в София започва в събота. Ще се обнови пространството около "Св. Александър Невски" като се започва с пренареждане на паважните настилки. "Ще се използва времето по ненатоварения трафик през август. Ще се подменя паважа по "Цар Освободител" и "Московска". Движението ще е по натоварено по "Цар Освободител" и ще се затвори мажду "Васил Левски" и ул. "15-и ноември, при БАН, до края на август и началото на септември. Есента ще продължи работата по каретата около "Александър Невски" и троотарите", каза зам.-кметът по строителство на Столична община инж. Ангел Джоргов пред БНТ. От днес движението в тунела Люлин ще е в северното платно, по една лента в посока. Препоръчва се да се използват алтернативни маршрути през бул. "Сливница". Стартират строителните дейности по цялостния ремонт на тунел Люлин. До февруари 2023 г. ще продължат строителните дейности. Реконструкцията налага промени на движението на трамвай номер 8 и автобус 56, които ще се движат до обръщалото в "Западен парк". През тунела ще преминава временен автобус по линията на трамвайното трасе. През по-голямата част от времето движението на автомобили ще се осъществява двупосочно в едно от двете платна на тунела. В един от етапите на ремонта трафикът ще бъде ограничен напълно, след което - отново възстановен частично. Ремонтът на тунел Люлин е наложителен и там не е пипано нищо повече от 30 години. В съоръжението ще има ново осветление, отводнителна система и най-важното за първи път ще има вентилационна инсталация.        

Ремонти

Ремонтите са ежедневие не само във всеки един дом, но и във всяко населено място. Това е валидно и за столицата. В милионния град всеки ден се извършват десетки ремонти. Това включва аварийни ремонти, планови ремонти  и всякакви други ремонтни дейности. Разбира се, тези ремонти създават неудобство на гражданите и често стават причина за тяхното недоволство. Факт е обаче, че няма как да се развива и модернизира града без необходимите преустройства.

Ремонти на улици и булеварди

Ремонти на улици и булеварди

В последните години в София се прави масова модернизация на инфраструктурата, за да бъде наистина града съвременен и европейски. Разбираемо е гражданите да са изключително критични към ремонти, които не отговарят на техническите изисквания или са направени проформа. Общината прави необходимите проверки и налага предвидените санкции на ремонти, които не са спазили правилата или са явно некачествени.

Съвсем пресни са примерите с ремонтите на ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Иван Вазов“. „Граф Игнатиев“ беше затворен дълго време. Ремонтите там бяха доста сериозни. Разбира се, недоволството на гражданите огромно. Започвайки от некачествено изпълнение на настилката, вибрациите, появяващи се при преминаване на трамвай и достигайки до перките, около улицата кипяха огромни скандали. За момента всичко вече е утихнало.

Ремонтите, които бяха предприети за обновяване на Централната градска част, също се оказаха ‚препъни камък‘.

Като цяло, заради строежа на метрото, всеки движещ се из София има впечатлението, че ремонти има на всяка улица и булевард.

Ремонти на „Софийска вода“

Ремонти на „Софийска вода“

„Софийска вода“ провежда планови ремонти ежедневно. Постепенно се сменят остарелите части от водопроводната мрежа, за да се гарантира на столичани качествена услуга. За да няма неприятни изненади, от дружеството пускат ежедневна информация кои райони ще бъдат засегнати от спиране на водата заради ремонти и след колко време могат да разчитат да се възстанови услугата. Разбира се, не са рядкост и аварийните ремонти. Мрежата е много стара и авариите стават бързо. Аварийните екипи се стремят да отстраняват проблемите бързо и често ремонтите приключват за часове. За предстоящи ремонти столичани могат да научат и от сайта на дружеството, както и да използват услугата за SMS известяване.

Ремонти на „Топлофикация София“

Ремонти на „Топлофикация София“

„Топлофикация София“ ежегодно прави профилактични ремонти, предимно през летните месеци. Така се предотвратяват до голяма степен аварийните ремонти в разгара на отоплителния сезон. Гражданите често недоволстват от сметките, които получават  за отоплението и топлата вода, но няма спор, че това е най-практичния начин за отопление на дома. Най-неприятно е, когато навън температурите са минусови, а парното не работи заради авария. Аварийните екипи се стремят да отстранят проблема възможно най-бързо и ремонтите започват веднага, но всичко зависи от вида на аварията.

Ремонти на столични площади

Ремонти на столични площади

Както вече беше споменато по-горе, в София текат ремонти след ремонти. Напълно обновен наскоро беше емблематичния столичен площад „Славейков“.  Много въпроси си задаваха столичани докато вървяха ремонтите по настилката, перголите и др. Всичко си дойде на мястото, когато отново бе монтирана пейката заедно със статуите на Славейкови на площада. Разбира се, и с ремонтите на други площади имаше недоразумения. Площад „Гарибалди“ направо взриви обществеността с гранитния водопад, който беше монтиран и демонтиран в рамките само на 24 часа. Площадът пред църквата „Св. Седмочисленици“ също не беше одобрен от обществеността.

Ремонти на столични паркове

Ремонти на столични паркове

Сред ремонтите на парковете в столицата най-грандиозният е този на парк Възраждане. Медията не веднъж е писала за това как се движат ремонтните дейности по аквапарка във Възраждане. Факт е, че в последно време се предприеха редицаремонти в парковете с цел те да станат по-приветливи и привлекателни за хората. Да бъдат кътчета за отдих и глътка свеж въздух в градската среда.

Ремонти бяха извършени и в столичния Южен парк, Западен парк, парк Дружба.

Ремонти на детски площадки

Ремонти на детски площадки

Ремонтите на столичните паркове логично вървят паралелно с ремонтите на детски площадки в различни квартали в столицата. Много от тези площадки не бяха обновявани от години, а това е опасно за здравето на децата. Наред с ремонтите на съществуващите  вече детски площадки, се изграждат и редица нови в междублоковите пространства и в градските паркове. Парковете се сдобиват с фитнес уреди на открито. Ремонтите продължават и сега, а контролът върху тях е много по-строг от преди.

Ремонти на ЧЕЗ

Ремонти на ЧЕЗ

Дружеството предприема планови ремонти по електропроводната си мрежа на територията на София, за да оптимизира съоръженията си и да предлага по-качествена услуга. За съжаление, все по-често се налага да се правят и аварийни ремонти.Строителните фирми понякога не се съобразяват с това да се свържат с дружеството преди да започнат изкопни дейности. Достатъчно е да бъде прекъснат един кабел, за да останат без ток хиляди домакинства. Ремонтите стартират веднага и проблемът се отстранява възможно най-бързо.

Преди да се предприемат планови ремонти, ЧЕЗ предупреждава предварително своите абонати, за да не създава допълнително напрежение.

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Столична община направи и продължава да прави ремонти на голяма част от училищата на нейна територия. Целта е децата да учат в отлични условия, да не се налага да са на две смени и да имат подходящо място за физическа активност и спортни дейности.

Стороежи и ремонти се извършват и в детските градини и ясли. Строят се нови детски градини и се разширяват и модернизират старите. Така ще се преодолее недостига на места за деца в забавачките. Осигуряват се и необходимите помещения за активна спортна дейност на децата.

Ремонти на сгради в столицата

Множество сгради в София се налага периодично да бъдат ремонтирани, тъй като са остарели и фасадите им често става прекалено опасни за минавашите граждани покрай тях.  

Ремонти на подлези в София

Повечето от подлезите в столицата не са в особено добро състояние и ремонтите в тях са наложителни, тъй като се използват активно от гражданите. Те трябва да гарантират сигурността на гражданите и не е редно състоянието им да бъде запуснато в продължение на години. Спомняме си инциденти, при които граждани пострадаха, пропадайки в през решетка на подлез. Ремотите не трябва да са в следствие инциденти, а планирани действия на общната. Всеки район трябва да поддържа съоръженията на териотрията си, за да гарантира безопасното придвижване на гражданите.

Ремонтите в столицата вероятно вече идват в повече на столичани, но това е необхдимо за модернизиране на града и превръщането му в европейска столица.

Ремонти на улици и булеварди

Ремонти на „Софийска вода“

Ремонти на „Топлофикация София“

Ремонти на столични площади

Ремонти на столични паркове

Ремонти на детски площадки

Ремонти на ЧЕЗ

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Прочетете още