Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1737
-

Няма да има вода в части от кварталите Суходол, Обеля и Захарна фабрика

На 16 март (четвъртък) 2023 г. във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Бели брод“, кв. „Суходол“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района между: ул. „Веселин Бешевлиев“, ул. „Траян Танев“, ул. „Овчо поле“, ул. „2-ри юни“ и ул. „Хармония“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: кръстовището на ул. „Траян Танев“ и ул. „Стоичко Станиславов“. След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода", живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги. На 16 март (четвъртък) 2023 г. във връзка с подмяна на спирателни кранове по ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“, кв. „Обеля“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Обеля“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 6 - пред магазин „Фреш маркет“. На 16 март (четвъртък) 2023 г. във връзка с монтаж на водомер в ж.к. „Захарна фабрика“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в бл. 59, бл. 60, бл. 61 и бл. 62. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на  пред бл. 61. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

comment 0
visibility 1274
-

Експерт: Ремонтът на тунела към Люлин е извършен добре

Спрямо възложеното, ремонтът на тунела в столичния "Люлин" е изпълнен добре. Това заяви пред БНР пътният експерт Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. „Измерили сме всяка една шахта - най-голямото отклонение, което измерихме, беше 2 см спрямо нивото на асфалта. По наредбата за хора с трайни увреждания, 2 см не се счита за препятствие за инвалидна количка, камо ли за кола. Няма тропащи шахти“, каза Русинова. Тя подчерта, че шахтите преди тунела не са ремонтирани, затова не са правени измервания за тях. Няма течове в тунела, категорично заяви експерта и призова граждани, които са забелязали такива проблеми, да сигнализират и да ги покажат. Русинова отбеляза, че експертите са правили измервания на място, присъствали са и граждани.  „По време на ремонтните дейности няма нищо по-логично от това един независим поглед да види какво се случва и да дадем някакви препоръки на едно ранно ниво, когато нещата могат да бъдат оправени“, каза още експертът. По думите ѝ независимият контрол трябва да знае всяко камъче на един строителен обект къде се намира, защо е там и кой го е поставил. За съжаление обаче някои от надзорните фирми си вършат работата "проформа", въпреки, че точно те би трябвало да удостоверят пред възложителя, че всичко е наред.    

comment 0
visibility 1016
Спират водата в с. Световрачене и в част от ж.к. Гео Милев

Спират водата в с. Световрачене и в част от ж.к. Гео Милев

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение по ул. „Софийска“  в с. Световрачене се налага спиране на водоподаването, съобщават от „Софийска вода“. Утре – 15 март, от 10:00 до 18:00 часа вода няма да има в цялото с. Световрачене. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска пл. „Възраждане“ в селото. Отново утре във връзка с изпълнение на строително-ремонтни работи по ул. „Акад. Георги Бончев“, ж.к. „Гео Милев“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 13:00 часа на: бул. „Цариградско шосе“- локал от ул. „Христо Чернопеев“ до „Площад на авиацията“, БАН  IV км, ул. „Акад. Георги Бончев“, територията на бивша фабрика „Лиляна Димитрова“, зала „Арена Армеец“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Акад. Георги Бончев“, на кръстовището с бул. „Цариградско шосе“.

Реклама
comment 0
visibility 847
Спират водата в част от столичния Левски В

Спират водата в част от столичния Левски В

Софийска вода временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Левски В“. На 14 март (вторник) 2023 г. заради изграждане на водопровод по бул. „Владимир Вазов“, ж.к. „Левски В“ се налага спиране на водоподаването. Живеещите в района на ул. 560, ул. 568, ул. „Ярослав Хашек“ ще са без вода близо 12 часа - от 9:00 до 21:00 часа, предупреждават от Софийска вода. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа водоноска ще има на ул. 560 на кръстовището с ул. 568. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода“ АД на телефон 0800 121 21.

comment 0
visibility 1024
Променят маршрута на автобус 18 заради ремонт на Чепинско шосе

Променят маршрута на автобус 18 заради ремонт на Чепинско шосе

Създава се организация на движението заради ремонта на ул.„Чепинско шосе" в участъка от регулацията на с. Чепинци до жп прелез на ул. „Жак Дюкло", предупредиха от Столична община. От 13.03.2023 г. до 21.04.2023 г. /включително/ се забранява влизането на пътни превозни средства по ул.„Чепинско шосе" между ул. „Езерата" и река Лесновска. За същия период се променя маршрутът на автобусна линия № 18 (в посока автостанция „Орландовци") както следва: от ул.„Възрожденска" надясно по ул.„Стара планина", по ул.„Орфей" по маршрута на автобусна линия № 20 през с. Негован, ул. „Езерата" и по ул.„Чепинско шосе" по маршрута до автостанция Орландовци двупосочно. За линията се разкрива временна двупосочна спирка на кръстовището на ул. „Чепинско шосе" - ул. „Езерата". Пресцентър Столична община

comment 0
visibility 1023
Спират водата в ж.к. София парк, Малинова долина, както и в кв. Център

Спират водата в ж.к. София парк, Малинова долина, както и в кв. Център

Заради монтаж на водомер в ж.к. „Резиденшъл парк“ се налага спиране на водоподаването, съобщават от „Софийска вода“. Утре – 13 март, от 10:00 до 17:00 часа вода няма да има в района на: ж.к. „София парк“, к-с „София парк Вилас“, ж.к. „Геритидж парк“, в.з. Малинова долина, ул. „Панорама София“, ул. „Олимпийска“ и района между ул. „Витошки камбани“, ул. „Полски бряст“, ул. „Трилистник“ и ул. „Д-р Емил Илиев“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Д-р Емил Илиев“, на кръстовището с ул. „Рачо Петков Казанджията“. Отново утре във връзка с реконструкция на уличен водопровод по ул. „Шипка“, кв. „Център“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода” в района на: - ул. „Шипка“ – от ул. „19 - ти февруари“ до ул. „Париж“ - ул. „Париж“ – от ул. „Оборище“ до бул. „Цар Освободител“, (Българска патриаршия - Синодална палата, Посолство на Австрия и Централен Военен клуб). При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Оборище“, на кръстовището с ул. „Париж“.

comment 0
visibility 1140
Инж. Шишков: Проверката на Северната скоростна тангента в София не е приклю

Инж. Шишков: Проверката на Северната скоростна тангента в София не е приключила

Проверката на Северната скоростна тангента в София не е окончателно приключила. Това съобщи министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков в ефира на БНТ. По думите му взетите две проби са показали липса на една трета от асфалтовата настилка и това е неоспорим факт. „Все още се проверява земната основа. Дали има липси от конструкцията на пътя или некачествени материали в основата тепърва предстои всички ние да разберем, за да знаем тази част от тангентата как ще бъде ремонтирана“, информира регионалният министър. Той посочи, че има финални резултати от проверката на участъка между София и Яна на автомагистрала „Хемус“, които показват големи проблеми. Шишков е категоричен, че проверките нямат нищо общо с предизборната кампания. „Преди 2 години, когато беше направен ремонтът на АМ „Тракия, която ще се наложи да бъде ремонтирана в следващите участъци, беше направено незаконно строителство без проекти. Сега мога да кажа, че не знаем какво е качеството на този ремонт, защото няма проект, няма разрешение за строеж, няма строителен надзор“, посочи министърът.

comment 0
visibility 1241
-

Ще бъде прекъснато водоснабдяването в част от „Захарна фабрика“ и „Дружба“ 2.

На 9 март (четвъртък) 2023 г. във връзка с пресвързване на водопровод по ул. „Кукуш“, ж.к. „Захарна фабрика“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Кукуш“ от бул. „Сливница“ до ул. 3020. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Кукуш“ срещу 179 ДГ „Синчец“. Също на 9 март (четвъртък) 2023 г. във връзка с реконструкция на уличен водопровод по ул. „Без име“, ж.к. „Дружба“ 2 се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 17:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Конче Вихрогонче“ и бл. 411. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Конче Вихрогонче“ пред блок 409. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

comment 0
visibility 1500
-

9 жалби бавят обновяването на площад "Света Неделя" в столицата

  Жалби, подадени от собственици на имоти, бавят началото на работата по проекта за обновяване на площад Света Неделя в столицата. Това каза в интервю за в. Строител главният архитект на София Здравко Здравков. Жалбите са 9 на брой, имат еднакъв предмет, но са разпределени в 9 съдопроизводства. Според главният архитект независимо от проведените многобройни срещи и обсъждания със заинтересованите страни, както и одобрението на проекта от НИНКН, той ще се бави поне една година. "Моята голяма мечта е да видя проекта за ремонта на пл. „Св. Неделя“ реализиран, защото положихме огромни усилия. Успяхме да го защитим в пълен обем въпреки съпротивите от страна на професионални организации и колеги. Ще се радвам в сърцето на града да има знаков обект, по който е работил световноизвестен архитект като Масимилиано Фуксас", отбелязва Здравков. По думите на главния архитект един проект има своя живот и той трябва да се изпълни в определен хоризонт. При проектите също има мода и това, което е било актуално преди 10 години, се различава от настоящето, напомни той. "В неведение сме какво ще се случи – ако има положителен акт на съда и колегите да стартират тръжна процедура за избор на изпълнител, която обаче също може да бъде обжалвана. Това действие също подлежи на съдебен контрол и след това се отива в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд – нещо, което може да продължи с години", обясни Здравко Здравков. В момента състоянието на централния столичен площад не е добро, настилката е силно начупена от автомобили, тротоарите също са в лошо състояние. През 2020 г. беше направен и авариен ремонт.  Проектът за ремонт на площада, който беше спечелен след международен конкурс, обявен от Столична община, предвижда възстановяване на пешеходните зони в центъра на София. Целта е да се създаде оживено и достъпно обществено пространство, като в същото време се запази археологическото наследство в центъра на столицата.  

comment 0
visibility 1355
-

Няма да има вода в част от центъра на столицата и с. Бистрица

На 8 март (сряда) 2023 г. във връзка с реконструкция на уличен водопровод по ул. „Шипка“, кв. „Център“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Шипка“ от ул. „19 - ти февруари“ до ул. „Париж“ ул. „Париж“ от ул. „Оборище“ до бул. „Цар Освободител“, (Българска патриаршия - Синодална палата, Посолство на Австрия и Централен Военен клуб). При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Оборище“ на кръстовището с ул. „Париж“. Също на 8 март (сряда) 2023 г. във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Просвета“, с. Бистрица се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района между: ул. „Просвета“, ул. „Шипка“, ул. „Бреза“, ул. „Еделвайс“, ул. „Кооперативен труд“ и ул. „Никола Крушкин – Чолака“ и 192 СУ „Христо Ботев“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: кръстовището на ул. „Никола Крушкин – Чолака“ и ул. „Просвета“.  

comment 0
visibility 1180
-

Възстановено е движението през тунела за Люлин

От тази сутрин е възстановено движението през тунела към столичния квартал "Люлин". Ремонтът на съоръжението отне седем месеца. "През последните 7 месеца той беше цялостно ремонтиран, като това е първият основен ремонт от неговото построяване преди повече от 30 години. Освен нови пътни ленти и трамвайно трасе, тунелът вече е с ново осветление, облицовки по стените и видеонаблюдение", написа във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите на зам.-кмета на София по направление обществено строителство Ангел Джоргов, качеството на ремонта е съвсем прилично. "Ремонтът беше належащ заради конструкцията на тунела. Подпорните стени бяха в изключително лошо състояние от годините и от солта. Тунелът беше опасен преди да започнем строителството”, обясни пред Нова телевизия той. Той добави, че са обновени пътните платна и тротоарите от двете страни на тунела, както и мапкировката. Поставено е и табло, което отмерва скоростта, с която се движат колите, като позволената в тунела е 50 км/ч. Джоргов допълни, че новата облицовка на стените на съоръжението позволяват миене, което ще се извършва в нощните часове, когато трафикът не е толкова оживен. Съоръжението беше затворено от края на юли 2022 г. Изпълнители на проекта са фирмите "Джи Пи Груп" и "Смарт Билд Диджитал", а стойността на договора с тях е близо 12.7 млн. лева без ДДС.

comment 0
visibility 1648
Спират водата в различни части на София заради ремонт на Околовръстното

Спират водата в различни части на София заради ремонт на Околовръстното

Заради ремонт на стратегически водопровод по ул. „Околовръстен път“ се налага спиране на водоподаването, съобщават от Софийска вода. Утре – 7 март, от 10:00 до 22:00 часа, вода няма да има в района на: Южна част на бул. „Околовръстен път“ между пътя за лифт „Симеоново“ до бул. „Симеоновско шосе“; ул. „Околовръстен път“ между бул. „Черни връх“ до бул. „България“ - бензиностанция „Шел“, база на „Волф“, Езиково училище и частна детска градина „ЕСПА“; кв. „Витоша“ – карето между бул. „Симеоновско шосе“, ул. „Проф. Васил Арнаудов“, ул. „Проф. Георги Манев“ и бул. „Околовръстен път“, комплекси „Макси“, „Преслав“ и „Градина“; кв. „Кръстова вада“ - карето между бул. „Черни връх“ от №91 до №151, ул. „Димитър Манчев“, ул. „Ген. Иван Колев“ и бул. „Околовръстен път“; кв. „Манастирски ливади - изток“ – карето между ул. „Луи Айер“, ул. „Шарл Шампо“, бул. „Околовръстен път“ и ул. „Йордан Бакалов Стубел“; в.з. Малинова долина – карето между ул. „Бистришко шосе“, ул. „Проф. Теодор Горанов“, ул. „Проф. Юрдан Дачков“ и ул.“Околовръстен път“: ж.к. „Малинова долина“ - ул. „Борис Арсов“, ул. „Георги Русев“ от бул. „Симеоновско шосе“ до ул. „Петър Иванов-Вертер“ и бул. „Симеоновско шосе“ №93, №93А, №93Б и бензиностанция „Петрол“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на следните адреси: кв. „Манастирски ливади-изток“ - ул. „Луи Айер“ колелото на автобуса. ж.к. „Малинова долина“ - на кръстовището с ул. „Георги Русев“ и ул. „Петър Иванов – Вертер“. Отново утре във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Христо Чернопеев“, ж.к. „Гео Милев“ се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Акад. Георги Бончев“, БАН 4-ти км., ул. „Христо Чернопеев“ от локала до бул. „Шипченски проход“, бл. 113 локал бул. „Цариградско шосе“, ул. „Коста Лулчев“ от бул. „Шипченски проход“ до ул. „Постоянство“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на кръстовището на ул. „Христо Чернопеев“ и ул. „Галилео Галилеѝ“.

comment 0
visibility 1493
За 3 месеца променят разписанията на бързите влакове от София за Варна и Бу

За 3 месеца променят разписанията на бързите влакове от София за Варна и Бургас

БДЖ прави временни промени в движението на бързите влакове София - варна и София - Бургас в участъка между гарите Дъбово и Зимница, съобщиха от железопътната компания. От 6-ти март до 31-ви май ще бъдат въведени временни промени в организацията на движение на всички влакове, които преминават в участъка между гарите Дъбово и Зимница. Причината за промените са свързани с извършвани ремонти от ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ в посочения участък за модернизация на железопътното трасе. През периода на извършваните ремонти всички бързи влакове, които пътуват по направленията София-Бургас-София и София-Варна-София по маршрут през гара Сливен, ще се движат по обиколен маршрут през гарите Стара Загора и Ямбол и съответно с променено разписание. За обслужване на пътниците от тези бързи влакове, както и за пътниците от всички пътнически влакове, които се движат в участъка Дъбово-Сливен-Зимница, ще бъде осигурен превоз с автобуси в участъка между гарите Тулово-Дъбово-Зимница. Националният железопътен превозвач призовава своите клиенти да се информират допълнително за разписанието на влаковете непосредствено преди своето пътуване, тъй като поради променената организация на движение ще бъдат въведени промени в разписанията на много влакове. Клиентите на БДЖ могат да се информират за актуалното разписаниe на влаковете от електронния пътеводител на официалната страница на дружеството, от служителите на билетните каси и гишетата „Информация”, както и на националния информационен телефон 02/931 11 11.    

comment 0
visibility 9310
Въвежда се временна организация на движение в Драгалевци

Въвежда се временна организация на движение в Драгалевци

На 7 март започва изграждането на канализационна мрежа на столичния кв. „Драгалевци", район „Витоша“. Във връзка със стартирането на строително-монтажните работи се въвежда временна организация на движението. При първия етап се затваря за движение на автомобили участък от бул. „Черни връх“ в посока от кръговото кръстовище на Софийски околовръстен път към кв. „Драгалевци“, с изключение достъпа до паркинга на магазин „Фантастико“. Отворена за еднопосочно движение остава една лента в посока от кв. „Драгалевци“ към Околовръстен път, по която ще преминават автобусите на градски транспорт и леките автомобили (живущи и търговски обекти). Не се допуска движение на тежкотоварни автомобили и транзитен трафик, за които е предвиден обходен маршрут. Обходни маршрути за движение са: - в посока Околовръстен път – кв.“Драгалевци“: по ул. „Константин Помянов“ до ул. „Папрат“ - в посока кв. „Драгалевци“ – Околовръстен път: по ул. „Нарцис“, ул. „Лешникова гора“, ул. „Цветарска“, ул. „Ламар“ и по ул. „Къпинка“. При втория етап се затваря участък от бул. „Черни връх“ след кръстовището с ул. „Акад. Петър Динеков“ до ул. „Ламар“. Предвидени са еднопосочни обходни маршрути за движение, както следва: в посока кв. „Драгалевци“ – Околовръстен път - за за леки автомобили от ул. „Нарцис“ по ул. „Лешникова гора“, ул. „Цветарска“, ул. „Ламар“ и ул. „Къпинка“ и Околовръстен път. - за автобусно и тежкотоварното движение от ул. „Нарцис“ по ул. „Лешникова гора“, ул. „Цветарска“, ул. „Ламар“ до кръстовището на ул. „Къпинка“ и ул. „Акад Петър Динеков“, по ул. „Акад. Петър Динеков“, бул. „Черни връх“ и Околовъстен път. В посока Околовръстен път – кв. „Драгалевци“ - движението се извършва по ул. „Константин Помянов“ до ул. „Папрат“. Проектът за изграждане на канализация в кв.“Драгалевци“ е част от проект "Изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община" по Оперативна програма „Околна среда“. Проектът предвижда изграждане на разделна канализационна мрежа битова канализационна мрежа и дъждовна канализационна мрежа.  Пресцентър Столична община        

comment 0
visibility 845
Спират водата на част от бул. „Никола Й. Вапцаров“ в София

Спират водата на част от бул. „Никола Й. Вапцаров“ в София

Заради монтаж на водомер по бул. „Никола Й. Вапцаров“ в столичния ж.к. „Лозенец“ се налага спиране на водоподаването, съобщават от „Софийска вода”. Утре – 2 март, от 09:30 до 18:00 часа вода няма да има в района на бул. „Никола Й. Вапцаров“ № 4, бл. 38. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска пред бл. 38.

Ремонти

Ремонтите са ежедневие не само във всеки един дом, но и във всяко населено място. Това е валидно и за столицата. В милионния град всеки ден се извършват десетки ремонти. Това включва аварийни ремонти, планови ремонти  и всякакви други ремонтни дейности. Разбира се, тези ремонти създават неудобство на гражданите и често стават причина за тяхното недоволство. Факт е обаче, че няма как да се развива и модернизира града без необходимите преустройства.

Ремонти на улици и булеварди

Ремонти на улици и булеварди

В последните години в София се прави масова модернизация на инфраструктурата, за да бъде наистина града съвременен и европейски. Разбираемо е гражданите да са изключително критични към ремонти, които не отговарят на техническите изисквания или са направени проформа. Общината прави необходимите проверки и налага предвидените санкции на ремонти, които не са спазили правилата или са явно некачествени.

Съвсем пресни са примерите с ремонтите на ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Иван Вазов“. „Граф Игнатиев“ беше затворен дълго време. Ремонтите там бяха доста сериозни. Разбира се, недоволството на гражданите огромно. Започвайки от некачествено изпълнение на настилката, вибрациите, появяващи се при преминаване на трамвай и достигайки до перките, около улицата кипяха огромни скандали. За момента всичко вече е утихнало.

Ремонтите, които бяха предприети за обновяване на Централната градска част, също се оказаха ‚препъни камък‘.

Като цяло, заради строежа на метрото, всеки движещ се из София има впечатлението, че ремонти има на всяка улица и булевард.

Ремонти на „Софийска вода“

Ремонти на „Софийска вода“

„Софийска вода“ провежда планови ремонти ежедневно. Постепенно се сменят остарелите части от водопроводната мрежа, за да се гарантира на столичани качествена услуга. За да няма неприятни изненади, от дружеството пускат ежедневна информация кои райони ще бъдат засегнати от спиране на водата заради ремонти и след колко време могат да разчитат да се възстанови услугата. Разбира се, не са рядкост и аварийните ремонти. Мрежата е много стара и авариите стават бързо. Аварийните екипи се стремят да отстраняват проблемите бързо и често ремонтите приключват за часове. За предстоящи ремонти столичани могат да научат и от сайта на дружеството, както и да използват услугата за SMS известяване.

Ремонти на „Топлофикация София“

Ремонти на „Топлофикация София“

„Топлофикация София“ ежегодно прави профилактични ремонти, предимно през летните месеци. Така се предотвратяват до голяма степен аварийните ремонти в разгара на отоплителния сезон. Гражданите често недоволстват от сметките, които получават  за отоплението и топлата вода, но няма спор, че това е най-практичния начин за отопление на дома. Най-неприятно е, когато навън температурите са минусови, а парното не работи заради авария. Аварийните екипи се стремят да отстранят проблема възможно най-бързо и ремонтите започват веднага, но всичко зависи от вида на аварията.

Ремонти на столични площади

Ремонти на столични площади

Както вече беше споменато по-горе, в София текат ремонти след ремонти. Напълно обновен наскоро беше емблематичния столичен площад „Славейков“.  Много въпроси си задаваха столичани докато вървяха ремонтите по настилката, перголите и др. Всичко си дойде на мястото, когато отново бе монтирана пейката заедно със статуите на Славейкови на площада. Разбира се, и с ремонтите на други площади имаше недоразумения. Площад „Гарибалди“ направо взриви обществеността с гранитния водопад, който беше монтиран и демонтиран в рамките само на 24 часа. Площадът пред църквата „Св. Седмочисленици“ също не беше одобрен от обществеността.

Ремонти на столични паркове

Ремонти на столични паркове

Сред ремонтите на парковете в столицата най-грандиозният е този на парк Възраждане. Медията не веднъж е писала за това как се движат ремонтните дейности по аквапарка във Възраждане. Факт е, че в последно време се предприеха редицаремонти в парковете с цел те да станат по-приветливи и привлекателни за хората. Да бъдат кътчета за отдих и глътка свеж въздух в градската среда.

Ремонти бяха извършени и в столичния Южен парк, Западен парк, парк Дружба.

Ремонти на детски площадки

Ремонти на детски площадки

Ремонтите на столичните паркове логично вървят паралелно с ремонтите на детски площадки в различни квартали в столицата. Много от тези площадки не бяха обновявани от години, а това е опасно за здравето на децата. Наред с ремонтите на съществуващите  вече детски площадки, се изграждат и редица нови в междублоковите пространства и в градските паркове. Парковете се сдобиват с фитнес уреди на открито. Ремонтите продължават и сега, а контролът върху тях е много по-строг от преди.

Ремонти на ЧЕЗ

Ремонти на ЧЕЗ

Дружеството предприема планови ремонти по електропроводната си мрежа на територията на София, за да оптимизира съоръженията си и да предлага по-качествена услуга. За съжаление, все по-често се налага да се правят и аварийни ремонти.Строителните фирми понякога не се съобразяват с това да се свържат с дружеството преди да започнат изкопни дейности. Достатъчно е да бъде прекъснат един кабел, за да останат без ток хиляди домакинства. Ремонтите стартират веднага и проблемът се отстранява възможно най-бързо.

Преди да се предприемат планови ремонти, ЧЕЗ предупреждава предварително своите абонати, за да не създава допълнително напрежение.

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Столична община направи и продължава да прави ремонти на голяма част от училищата на нейна територия. Целта е децата да учат в отлични условия, да не се налага да са на две смени и да имат подходящо място за физическа активност и спортни дейности.

Стороежи и ремонти се извършват и в детските градини и ясли. Строят се нови детски градини и се разширяват и модернизират старите. Така ще се преодолее недостига на места за деца в забавачките. Осигуряват се и необходимите помещения за активна спортна дейност на децата.

Ремонти на сгради в столицата

Множество сгради в София се налага периодично да бъдат ремонтирани, тъй като са остарели и фасадите им често става прекалено опасни за минавашите граждани покрай тях.  

Ремонти на подлези в София

Повечето от подлезите в столицата не са в особено добро състояние и ремонтите в тях са наложителни, тъй като се използват активно от гражданите. Те трябва да гарантират сигурността на гражданите и не е редно състоянието им да бъде запуснато в продължение на години. Спомняме си инциденти, при които граждани пострадаха, пропадайки в през решетка на подлез. Ремотите не трябва да са в следствие инциденти, а планирани действия на общната. Всеки район трябва да поддържа съоръженията на териотрията си, за да гарантира безопасното придвижване на гражданите.

Ремонтите в столицата вероятно вече идват в повече на столичани, но това е необхдимо за модернизиране на града и превръщането му в европейска столица.

Ремонти на улици и булеварди

Ремонти на „Софийска вода“

Ремонти на „Топлофикация София“

Ремонти на столични площади

Ремонти на столични паркове

Ремонти на детски площадки

Ремонти на ЧЕЗ

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Прочетете още