Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 115 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 37 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 609 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 866
Временно спират водата в част от столичните Княжево и Факултета

Временно няма да има вода в част от кв. „Хладилника“ и с. Световрачене

На 9 ноември 2022 г. (сряда) във връзка с монтаж на водомер на ул. „Кишинев“, кв. „Хладилника“ се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Кишинев“ от бул. „Черни връх“ до ул. „Банат“, бул. „Черни връх“ от бул. „Никола Й. Вапцаров“ до ул. „Хенрик Ибсен“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Кишинев“ на кръстовището с ул. „Рилски езера“. Също на 9 ноември 2022 г. (сряда) във връзка с монтаж на редуктор за налягане на ПС Локорско се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: с. Световрачене - ул. „Синчец" от ул. „Околовръстен път " до ул. „Железопътна" и ул. „Пунга". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Синчец“ на кръстовището с ул. „Пунга“. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

comment 0
visibility 1559
-

Калоян Паргов: Обзалагам се, че трасето на трамвай №5 няма да бъде завършено в срок

Обзалагам се, че трасето на трамвай №5 няма да бъде завършено в срок до април 2023 година. Това означава, че изпълнителят ще търпи санкции. Това каза Калоян Паргов - заместник-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност на СОС, в ефира на Евронюз България. Той припомни, че в резултат от негово питане от името на групата на БСП по повод на този ремонт се е оказало, че част от дейностите повторно се правят. Тоест има грешка в изпълнението или грешка в проектирането. Паргов е получил уверението, че повторното изпълнение на определени дейности ще е за сметка на изпълнителя, а не е за сметка на самия проект, който е на стойност 40 милиона без ДДС. Общинският съветник допълни, че има и обективни причини - този проект е правен преди две-три години. „Заложеното КСС не отговаря на сегашните ценови условия и със сигурност ще се наложи да се ползва механизма за индексация, който МС прие наскоро и важи за всички ведомства и инфраструктурни проекти. Но извън това говорим за качество на ремонта“, обясни Калоян Паргов. Социалистът заяви, че са напълно резонни исканията за увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт, като се има предвид инфлацията, енергийната криза и последствията от Ковид пандемията. „Трудът на шофьорите е тежък, работи се в стресови условия. Натоварването е изключително голямо и те справедливо искат индексация“, убеден е Паргов и допълни, че сега трябва да започнат разговорите за ново увеличение на заплатите , които дори са закъснели на фона на това, че от началото на годината това се е случило в немалко браншове. Заместник- председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност припомни, че тази година Столична община работи с дупка от 70 милиона в транспорта, въпреки че редовното правителството осигури 75 милиона. „Позицията на групата на БСП беше, че Столична община и градският транспорт имат резерви – просто трябва да запретнат ръкави, за да спре изтичането на средства, да спре безхаберието, като това, което виждаме с ремонта на трамвай №5“, обясни Паргов и посочи, че така може да се осигурят необходимите средства, за да не се движи градският транспорт по разреден график, с оглед спестяване на пари. По думите му не е реалистично и не е необходимо да се товари населението с по-скъпи карти и билети. „Най-малкото защото градският транспорт се конкурира с автомобилния. Виждаме задръстванията в пиковите часове. Това означава, че не бива да стимулираме автомобилния трафик. По-скоро трябва да стимулираме ползването на обществения транспорт, който трябва да е бърз, евтин и удобен. В който пътникът да е на първо място“, изтъкна Калоян Паргов.

comment 0
visibility 770
Временно спират водата в част от столичните Княжево и Факултета

Временно спират водата в част от столичните Княжево и Факултета

Софийска вода временно ще прекъсне водоснабдяването в част от столичните кв. „Княжево“ и кв. „Факултета“ утре, 8 ноември 2022 г. (вторник). Причината е монтаж на пожарен хидрант по ул. „10-ти километър“, кв. „Княжево“. Клиентите на Софийска вода, живеещи на ул. „10-ти километър“, ул. „Люти дол“ № 4, № 6, № 8 и ул. 601 ще са без вода от 9:00 до 20:00 часа. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа водоноска ще има на ул. „10-ти километър“ на кръстовището с ул. 601. Без вода 10 часа, по предварителна информация, ще са и във Факултета заради строително-ремонтни работи по ул. „Банско“. Водоподаването ще бъде спряно 6:00 до 16:00 часа във Факултета. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване на бул. „Възкресение“ пред магазин „Т Маркет“. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода“ АД на телефон 0800 121 21.

Реклама
comment 0
visibility 766
-

АПИ приема оферти за ремонт на тунелите „Топли дол" и „Правешки ханове" на АМ „Хемус"

От Агенцията за пътна инфраструктура съобщават, че до 5 декември 2022 г. се приемат оферти в обществената поръчка за основен ремонт на тунелите „Топли дол" и „Правешки ханове" на АМ „Хемус". С изпълнението на ремонтните дейности ще бъдат осигурени необходимите условия за безопасност на движението в тунелните съоръжения, в съответствие със съвременните изисквания за обектите, поясняват от агенцията. Индикативната стойност на поръчката е 75 475 000 лв. без ДДС. Обществената поръчка е в две обособени позиции. В обособена позиция 1 е ремонтът на тунел „Топли дол" при 39-ти км на АМ „Хемус". Индикативна ѝ стойност е 35 650 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 18 месеца. В обособена позиция 2 са ремонтно-възстановителните дейности на тунел „Правешки ханове" при км 54-ти на АМ „Хемус". Прогнозната стойност на строителните дейности е 39 825 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 18 месеца. Тунел „Топли дол" е въведен в експлоатация през 1985 г. Дължината на тръбата за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м. Рехабилитацията на съоръжението предвижда изграждане на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова облицовка и тротоарни блокове в тръбата за София. Ще бъде извършена реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишаване на безопасността на съоръжението ще бъдат изградени две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението. Ще бъдат обновени асфалтобетонова настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация. Тунел „Правешки ханове" е на около 1.8 км от пътния възел за Правец. Построен е в края на 80-те години на миналия век. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е подобряване на отводняването. Ще бъдат основно ремонтирани вече изградените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др.  

comment 0
visibility 898
-

Временно няма да има вода в част от кв. "Христо Ботев" в София

На 4 ноември 2022 г. (петък) във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за рекострукция на уличен водоровод по ул. 509, кв. „Христо Ботев“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа за клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Владимир Минков - Лотко“, ул. „Георги Спасов“ и ул. „Мими Балканска“ След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода", живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги, съобщават от компанията.

comment 0
visibility 1012
-

След ремонт на улица в кв. "Христо Ботев" в София си имат трамплин

След авария в столичния квартал „Христо Ботев”, от „Софийска вода” извършили ремонт. Вместо ремонтирано платно обаче, заради непоставен асфалт се образува трамплин, който може да стане причина за катастрофи. За случая разказаха пред Нова телевизия жителите от квартала. По думите на жителите, е отрязано парче от настилката, извършен е ремонта и след това тя не е възстановена.  Колите преминават с доста голяма скорост, в близост има и училище, градски транспорт също минава и мястото представлява предпоставка за ПТП, защото може да запрати преминаващите автомобили в неизвестна посока, отбелязват гражданите. От „Софийска вода” заявиха, че на мястото е отстранена аварийна повреда на уличен водопровод. Експлоатационният екип установил лошо състояние на пътната настилка, но е възстановил единствено засегнатата при ремонта част, каквото е задължението. Вследствие обаче старата настилка се видоизменила и се е образувала неравност. Очаква се до края на деня екип от дружеството да изравни участъка, допълват от там.

comment 0
visibility 1877
-

Спират движението по „Царица Йоана” през нощта заради ремонта на тунела към Люлин

Във връзка с рехабилитацията на транспортен тунел, по бул.„Царица Йоана” се въвежда временна организация на движението. Това съобщават от Столична община. От 03.11.2022 г. до 09.11.2022г. /включително/ в интервала от 00.00 часа до 04.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по бул.„Царица Йоана“ в участъка между бул. „Вардар“ и бул. „Д-р Петър Дертлиев“. Ремонтът на тунела към най-големия столичен квартал "Люлин" започна през м. юли, в момента движението се извършва двупосочно в северното платно, което затруднява трафика всекидневно. Ремонтът трябва да приключи през м. февруари 2023 г. Инж. Джоргов: Строителните дейности по тунела към "Люлин" вървят в срок  

comment 0
visibility 1177
Спират водата в столичните Зона Б-18, жк „Гео Милев“ и кв. „Модерно предгра

Спират водата в столичните Зона Б-18, жк „Гео Милев“ и кв. „Модерно предградие“

Заради извършване на строително-ремонтни дейности по ул. „Димитър Петков“, ж.к. „Зона Б-18“ се налага спиране на водоподаването, съобщават от „Софийска вода”. Утре – 3 ноември, от 09:00 до 21:00 часа без вода ще бъдат живеещите на: ул. „Димитър Петков“, бул. „Сливница“, бул. „Инж. Иван Иванов“, ул. „Цар Симеон“, бл. 8, бл. 9, бл. 10, бл. 11, бл. 12, бл. 13, бл. 14 на бул. „Инж. Иван Иванов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска ул. „Димитър Петков“ при кръстовището с ул. „Цар Симеон“. Отново утре във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Христо Чернопеев“  в ж.к. „Гео Милев“ се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на: - ул. „Христо Чернопеев“ – от бул. „Цариградско шосе“ до ул. „Галилео Галилей“, сгради на БАН, ул. „Акад. Георги Бончев“, блок 113, (локал) на бул. „Цариградско шосе“ - ул. „Галилео Галилей“ от ул. „Николай Коперник“ до ул. „Христо Чернопеев“ - ул. „Коста Лулчев“ от бул. „Шипченски проход“ до ул. „Александър фон Хумболт“ - ул. „Маестро Михаил Милков“ от ул. „Коста Лулчев“ до ул. „Лидице“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Коста Лулчев“ при кръстовището с ул. „Галилео Галилей“. Още едно място в София ще остане „на сухо“ в утрешния ден. Заради извършване на реконструкция за водопровод по ул. „Виткова ливада“, кв. „Модерно предградие“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на: ул. 372, ул. „Виткова ливада“ – от ул. „Светла“ до ул. 367, ул. 366, и ул. 367 от ул. „Виткова ливада“ до ул. „Баба“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Виткова ливада“ при кръстовището с ул. „Светла“.  

comment 0
visibility 1168
Софийска вода спира водата в част от Волуяк

Няма да има вода в кв. "Хладилника" в София

На 2 ноември 2022 г. (сряда) във връзка с и монтаж на водомер на ул. „Кишинев“, кв. „Хладилника“ се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Кишинев“ от бул. „Черни връх“ до ул. „Банат“бул. „Черни връх“ от бул. „Никола Й. Вапцаров“ до ул. „Хенри Ибсен“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Кишинев“ на кръстовището с ул. „Рилски езера“.

comment 0
visibility 1564
Извадиха 5 чувала с бирени бутилки от шахта, за да спасят чешмичката зад Дв

Извадиха 5 чувала с бирени бутилки от шахта, за да спасят чешмичката зад Двореца в София

От още една чешмичка в парк може да потече вода в центъра на София. От отводнителната шахта на строената през 2007 г., от Ордена на тамплиерите в България, чешма са изчистени 5 чувала с бирени бутилки, съобщиха от Столичен инспекторат. Чешмата е точно в градинката зад Двореца - Националната художествена галерия. Вероятно клошар е събирал с години около пейките в градинката бутилките и ги е крил в отводнителната шахта, предполагат от Столичен инспекторат. Инициативата за възстановяването на чешмата е на Ордена на тамплиерите и организацията иска да се ремонтира и възстанови. За ремонта имат цялостно съдействие на Столичен инспекторат. След като съоръжението е изчистено и е положена и защита - импрегнант срещу графити, тази седмица ще се направи експертиза. Тя ще покаже, как да се възстанови водоподаването, отново да потече питейна вода за столичани и гости, колко ще струва и кой ще плаща за вандалските прояви. Друг важен проблем е какви да са металните чучури, за да не ги чупят и крадат, след като чешмата редовно е била мишена на вандали и крадци. Около съоръжението вече има камери за видеонаблюдение. Сега остава да се надяваме, че ще има втори живот за чешмичката и студена вода за софиянци.

comment 0
visibility 956
-

Фандъкова провери основния ремонт на бул.“Първа българска армия“

Започна полагането на последния пласт асфалт на бул. „Първа българска армия“, съобщават от Столична община. Участъкът от булеварда между р. Суходолска и бул. „Илиянци“ е вторият етап от основния ремонт, по който се работи тази година по инвестиционната програма на Столична община. Днес, 28 октомври, кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов провериха работата на обекта. Предвижда се другата седмица да бъде поставена и пътната маркировка, а работата по тротоарите продължава. Изградено е ново улично осветление. Тази година се ремонтира втория етоп, след като през 2021г. бе ремонтиран бул. „Първа Българска армия“ от ул. „Мара Бунева“ до река Суходолска. В участъка са подменени канализацията, водопровода и бе изградено улично осветление с нова захранваща кабелна мрежа.

comment 0
visibility 937
Софийска вода спира водата в част от Волуяк

Софийска вода спира водата в част от Волуяк

Софийска вода временно ще прекъсне водоснабдяването в част от с. Волуяк на 28 октомври 2022 г. (петък). Причината са строително-монтажни работи на ул.Зорница и ул.Лозичка. Без вода ще са от 9:00 до 19:00 часа живеещите в района между с. Волуяк - ул. „Зорница“ от ул.“50-та“ до кв. Гара Волуяк и кв. Гара Волуяк. При продължителност на спирането над дванадесет часа, ще бъде осигурено алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Зорница“ и ул. „41-ва“. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода“ АД на телефон 0800 121 21.

comment 0
visibility 803
-

Няма да има вода в част от кв. Христо Ботев, ж.к. Изток и с. Панчарево

На 27 октомври 2022 г. (четвъртък) във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „509“ и ул. „501“, кв. „Христо Ботев“, СО р-н „Слатина“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района между: ул. „Владимир Минков- Лотко“, ул. „Георги Спасов“ и ул. „Мими Балканска“ При продължителност на спирането над дванадесет часа, ще бъде осигурено алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „503“ пред № 6. На 27 октомври 2022 г. (четвъртък) във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ж.к. Изток, бул. „Цариградско шосе“ № 28, се налага спиране на водоподаването от 09:30 часа до 21:30 часа на клиентите на на „Софийска вода”, живеещи в района между: ул. „Тинтява“ от ул. „Райко Алексиев“ до бул. „Цариградско шосе“ – локал. При продължителност на спирането над дванадесет часа, ще бъде осигурено алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ж.к. Изток – ул. „Тинтява“ и ул. „Майор Юрий Гагарин“. Също на 27 октомври 2022 г. (четвъртък) във връзка с ремонт на водомерен възел на адрес с. Панчарево, м. Детски град, ул. „Странето“ № 27, се налага спиране на водоподаването от 09:30 часа до 17:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района между: ул. „Странето“, ул. „Църнокос“, ул. „Белоснежка“, ул. „Синаница“. При продължителност на спирането над дванадесет часа, ще бъде осигурено алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: м. Детски град, ул. „Странето“ ъгъла с ул. „Църнокос“.    

comment 0
visibility 1629
-

Продължава одисеята със столичния Западен парк, пак ще ремонтират пролетта

Пропаднали шахти, нацепена настилка на основната алея и още много дефекти налагат нов ремонт на столичния Западен парк. Одисеята с цялостната реконструкция, която бе 3 години, продължава и вместо през септември ще има пак строителни дейности през пролетта на 2023 г. Предстои столичният "Западен парк" отново да бъде цялостно ремонтиран, съобщи btv. За дефектите - пукнатини, липсващи бордюри, пропадания на павета, неработещо осветление сигнализираха преди месеци редовни посетители на парка. Реконструкцията погълна около 2,5 млн. лв. А след първата година на ремонта Западен парк се оказа, че проектът е сгрешен. Общинско дружество започна да прави корекции на проекта на етапи, за да се завърши обновяването. Изпълнител бе "Галчев Инженеринг" и 4 пъти бе удължаван срокът на ремонта. А за качеството на изпълнение няма какво да се коментира - резултатът е очевиден!  Заради ремонта на Западен парк бившият зам.-кмет по екология Йоана Христова подаде оставка. Има гаранция и отстраняването на дефектите трябва да са за сметка на изпълнителя "Галчев Инженеринг". 4 пъти удължават срока за завършване на ремонта за 11 млн. лв. на Западен парк (СНИМКИ) От Столична ощина поеха ангажимент дефектите в Западен парк да бъдат отстранени до края на септември, но това явно не може да се случи в този сезон. За ремонта отговаряше Зелени системи - Димитър Данчев. Финансова корекция: Не признават 2,5 млн. лв. за ремонта на Западен парк, Столична община ще обжалва „Констатациите, които направихме в края на август включваха не само дефекти по една конкретна алея. Включваха проблеми и по главната алея, пропадания на шахти, гранитни павета. Всички бордюри са възстановени, по-дълбоките цепнатини са запълнени с бетон.Частично е извършено запълване на пукнатините по асфалтовата настилка. Проведихме кореспонденция със строителния надзор и изпълнителя, при която строителят пое ангажимент да ги извърши, но не и в този сезон“, каза Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелена система“. Има и участъци, които се нуждаят от пълно преасфалтиране, което ще бъде извършено през пролетта и лятото, когато условията ще са подходящи. С 3 месеца закъснение Западен парк ще е обновен през септември (СНИМКИ) По думите му регулярно се извършва надзор на фирмата изпълнител. „На две места не им излиза уплътнението. Трябва да се подмени настилката. Фугите са локални и не се дължат на това, че основата отдолу е слаба. Дали сме предписание да ги запълнят с битум, за да се укрепят през есенно-зимния сезон, когато има дъждове и повече влага. Ще ги наблюдаваме през зимния период. Ако се окажат по-сериозни, ще пристъпим към по-сериозен ремонт“, каза инж. Сава Деспотов от Строителен надзор. Той категорично заяви, че не става въпрос за некачествена работа от страна на изпълнителя. Експертът очаква след новия цялостен ремонт, който ще започне през пролетта, всичко вече да е наред. Ремонтът на столичния "Западен парк" започна още през 2018г. и след голямо закъснение беше обявен за приключен през 2021г. Стойността на реконструкциите беше 11 млн. лева. В социалните мрежи живущите коментират, че асфалтът вероятно е "поразен от хипер тежък трафик на майки с колички".    

comment 0
visibility 696
Спират водата в част от столичното Модерно предградие

Спират водата в част от столичното Модерно предградие

Софийска вода временно ще прекъсне водоснабдяването в част от столичния кв. Модерно предградие, предупредиха от дружеството концесионер. На 25 октомври 2022 г., вторник, ще се  подменя спирателен кран и монтаж на пожарен хидрант на ул. 357 в квартала. Водоподаването ще бъде спряно от 9 до 19 часа на живеещи в района между ул. „Връх Манчо“, ул. „Адам Мицкевич“, ул. „Подкрепа“ и ул. „Ведрина“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа водоноска ще има на ул. „Връх Манчо“ на кръстовището с ул. 357. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода“ АД на телефон 0800 121 21.

Ремонти

Ремонтите са ежедневие не само във всеки един дом, но и във всяко населено място. Това е валидно и за столицата. В милионния град всеки ден се извършват десетки ремонти. Това включва аварийни ремонти, планови ремонти  и всякакви други ремонтни дейности. Разбира се, тези ремонти създават неудобство на гражданите и често стават причина за тяхното недоволство. Факт е обаче, че няма как да се развива и модернизира града без необходимите преустройства.

Ремонти на улици и булеварди

Ремонти на улици и булеварди

В последните години в София се прави масова модернизация на инфраструктурата, за да бъде наистина града съвременен и европейски. Разбираемо е гражданите да са изключително критични към ремонти, които не отговарят на техническите изисквания или са направени проформа. Общината прави необходимите проверки и налага предвидените санкции на ремонти, които не са спазили правилата или са явно некачествени.

Съвсем пресни са примерите с ремонтите на ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Иван Вазов“. „Граф Игнатиев“ беше затворен дълго време. Ремонтите там бяха доста сериозни. Разбира се, недоволството на гражданите огромно. Започвайки от некачествено изпълнение на настилката, вибрациите, появяващи се при преминаване на трамвай и достигайки до перките, около улицата кипяха огромни скандали. За момента всичко вече е утихнало.

Ремонтите, които бяха предприети за обновяване на Централната градска част, също се оказаха ‚препъни камък‘.

Като цяло, заради строежа на метрото, всеки движещ се из София има впечатлението, че ремонти има на всяка улица и булевард.

Ремонти на „Софийска вода“

Ремонти на „Софийска вода“

„Софийска вода“ провежда планови ремонти ежедневно. Постепенно се сменят остарелите части от водопроводната мрежа, за да се гарантира на столичани качествена услуга. За да няма неприятни изненади, от дружеството пускат ежедневна информация кои райони ще бъдат засегнати от спиране на водата заради ремонти и след колко време могат да разчитат да се възстанови услугата. Разбира се, не са рядкост и аварийните ремонти. Мрежата е много стара и авариите стават бързо. Аварийните екипи се стремят да отстраняват проблемите бързо и често ремонтите приключват за часове. За предстоящи ремонти столичани могат да научат и от сайта на дружеството, както и да използват услугата за SMS известяване.

Ремонти на „Топлофикация София“

Ремонти на „Топлофикация София“

„Топлофикация София“ ежегодно прави профилактични ремонти, предимно през летните месеци. Така се предотвратяват до голяма степен аварийните ремонти в разгара на отоплителния сезон. Гражданите често недоволстват от сметките, които получават  за отоплението и топлата вода, но няма спор, че това е най-практичния начин за отопление на дома. Най-неприятно е, когато навън температурите са минусови, а парното не работи заради авария. Аварийните екипи се стремят да отстранят проблема възможно най-бързо и ремонтите започват веднага, но всичко зависи от вида на аварията.

Ремонти на столични площади

Ремонти на столични площади

Както вече беше споменато по-горе, в София текат ремонти след ремонти. Напълно обновен наскоро беше емблематичния столичен площад „Славейков“.  Много въпроси си задаваха столичани докато вървяха ремонтите по настилката, перголите и др. Всичко си дойде на мястото, когато отново бе монтирана пейката заедно със статуите на Славейкови на площада. Разбира се, и с ремонтите на други площади имаше недоразумения. Площад „Гарибалди“ направо взриви обществеността с гранитния водопад, който беше монтиран и демонтиран в рамките само на 24 часа. Площадът пред църквата „Св. Седмочисленици“ също не беше одобрен от обществеността.

Ремонти на столични паркове

Ремонти на столични паркове

Сред ремонтите на парковете в столицата най-грандиозният е този на парк Възраждане. Медията не веднъж е писала за това как се движат ремонтните дейности по аквапарка във Възраждане. Факт е, че в последно време се предприеха редицаремонти в парковете с цел те да станат по-приветливи и привлекателни за хората. Да бъдат кътчета за отдих и глътка свеж въздух в градската среда.

Ремонти бяха извършени и в столичния Южен парк, Западен парк, парк Дружба.

Ремонти на детски площадки

Ремонти на детски площадки

Ремонтите на столичните паркове логично вървят паралелно с ремонтите на детски площадки в различни квартали в столицата. Много от тези площадки не бяха обновявани от години, а това е опасно за здравето на децата. Наред с ремонтите на съществуващите  вече детски площадки, се изграждат и редица нови в междублоковите пространства и в градските паркове. Парковете се сдобиват с фитнес уреди на открито. Ремонтите продължават и сега, а контролът върху тях е много по-строг от преди.

Ремонти на ЧЕЗ

Ремонти на ЧЕЗ

Дружеството предприема планови ремонти по електропроводната си мрежа на територията на София, за да оптимизира съоръженията си и да предлага по-качествена услуга. За съжаление, все по-често се налага да се правят и аварийни ремонти.Строителните фирми понякога не се съобразяват с това да се свържат с дружеството преди да започнат изкопни дейности. Достатъчно е да бъде прекъснат един кабел, за да останат без ток хиляди домакинства. Ремонтите стартират веднага и проблемът се отстранява възможно най-бързо.

Преди да се предприемат планови ремонти, ЧЕЗ предупреждава предварително своите абонати, за да не създава допълнително напрежение.

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Столична община направи и продължава да прави ремонти на голяма част от училищата на нейна територия. Целта е децата да учат в отлични условия, да не се налага да са на две смени и да имат подходящо място за физическа активност и спортни дейности.

Стороежи и ремонти се извършват и в детските градини и ясли. Строят се нови детски градини и се разширяват и модернизират старите. Така ще се преодолее недостига на места за деца в забавачките. Осигуряват се и необходимите помещения за активна спортна дейност на децата.

Ремонти на сгради в столицата

Множество сгради в София се налага периодично да бъдат ремонтирани, тъй като са остарели и фасадите им често става прекалено опасни за минавашите граждани покрай тях.  

Ремонти на подлези в София

Повечето от подлезите в столицата не са в особено добро състояние и ремонтите в тях са наложителни, тъй като се използват активно от гражданите. Те трябва да гарантират сигурността на гражданите и не е редно състоянието им да бъде запуснато в продължение на години. Спомняме си инциденти, при които граждани пострадаха, пропадайки в през решетка на подлез. Ремотите не трябва да са в следствие инциденти, а планирани действия на общната. Всеки район трябва да поддържа съоръженията на териотрията си, за да гарантира безопасното придвижване на гражданите.

Ремонтите в столицата вероятно вече идват в повече на столичани, но това е необхдимо за модернизиране на града и превръщането му в европейска столица.

Ремонти на улици и булеварди

Ремонти на „Софийска вода“

Ремонти на „Топлофикация София“

Ремонти на столични площади

Ремонти на столични паркове

Ремонти на детски площадки

Ремонти на ЧЕЗ

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Прочетете още