Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 238
-

Времето и предстоящите събития на 28 април 2022 г.

Времето на 28 април 2022 г. : Днес облачността над София ще се увеличи и ще е предимно купесто-дъждовна, с валежи от дъжд и гръмотевици, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца, вечерта ще започне да се повишава. В столицата ще духа слаб вятър от север-североизток. Минималната температура ще е около 10, а максималната - около 16 градуса. Предстоящи събития: 10.00 часа в парк "Заимов" до Театър "София" Българско дружество за защита на птиците ще проведе на открит урок за разпознаване на птици. 10.00 часа Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще открие учебен автоцентър „Макгахан“ и „Водородно училище за зелено бъдеще“ в професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ в столицата. Гост на събитието ще бъде и вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. 10.30 часа в залата на Театър-лаборатория „Алма алтер“ Софийски университет „Свети Климент Охридски“ Национална мрежа за децата представя своя годишен доклад „Бележник 2022: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?". 11.00 часа в Културен Център Г8 в София ще се проведе дискусия със заглавие "Женски труд и миграция в условия на кризи". 11.30 часа Центърът и Фондация „Фридрих Еберт“ ще бъдат домакини на кръгла маса на тема „Политиките за нисковъглероден преход на българската енергетика“, която ще се проведе в Балната зала на хотел „Интерконтинентал“. 12.00 часа КНСБ по традиция ще отбележи Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча пред сградата на КНСБ в София. В зала "Европа", етаж 2, и ще бъдат връчени наградите "Прометея" - годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали добри резултати за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. 13.30 часа На извънредно заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет ще бъдат изслушани ръководствата на “Топлофикация - София” ЕАД и "Столичен автотранспорт". 20.00 часа в кино Одеон - бул. „Патриарх Евтимий 1“ ще се проведе Ден на Унгарския филм: Времето спира.

comment 0
visibility 290
-

Новините в София: Най-важното за деня 27 април 2022 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София на 27 април 2022 г. Протестът на превозвачите тръгва по Цариградско, автобуси и камиони затварят центъра на София Безкрайно дълга колона от камиони се извива в дясната лента на Цариградско шосе, на входа на София. Превозвачите протестираха срещу високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата. Кметът на София: Газ е гарантиран за април и май Нужните количества природен газ за „Топлофикация София“ и за автобусите на „Столичен автотранспорт“ са гарантирани до края на април и за месец май. Това са уверенията на директорите на „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“, с които разговарях тази сутрин. Успоокяващата новина съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на профила си във фейсбук. Спряха всички дейности по разрушаването на старата телефонна палата Със заповед на кмета на столичния Район “Оборище” Николай Александров бяха спрени дейностите по разрушаването на сградата на ул. „Оборище“ №26. Това съобщават от районната администрация. Заповедта е с дата 26 април. Разкриха схема за анулиране на глоби в КАТ-София Проверката, която върви от края на миналата година, е показала, че 20 униформени полицаи са трили актове и глоби срещу суми от 300 до 1000 лева. Полицаите са ползвали собствените си пароли и са анулирали фишовете и глобите, наложени чрез камерите на МВР, а някои от нарушенията са били преместени в папки с вече платени задължения. „Шампионите на Горна баня играят заедно“ набира средства за ново спортно игрище Сдружение „Безопасни детски площадки“ стартира кампания „Шампионите на Горна баня играят заедно“ за набиране на 15 000 лв. Събраните средства ще се използват за изграждане на комбинирано игрище за баскетбол, волейбол и стрийт фитнес в комплекса на бившия социален дом в Горна баня на ул."Христо Стефчов".  

comment 0
visibility 278
Времето и предстоящите събития в София, 27 април 2022 г.

Времето и предстоящите събития в София, 27 април 2022 г.

Времето на 27 април Слънце и облаци ще се редуват днес на небето над София. Времето е пролетно капризно и топло. Минималната температура е около 9 градуса, а максималната ще бъде 22 градуса. Очакват се през деня краткотрайни превалявания от дъжд в различни райони на столицата. Предстоящи събития 9.00 часа Министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление за доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени - от днес, 27 април 2022 г., в Министерство на енергетиката. 10.00 часа Заседание на Министерския съвет 10.00 часа Протест на Съюза на международните превозвачи и представителни сдружения от транспортния бранш в София и цялата страна. Протестът ще е пред сградата на Министерски съвет. 10.30 часа Национален синдикат „Защита“ излиза на протест под надслов "не на лъжата". Работещите в здрвеопазването ще направят палатков лагер пред сградата на министерство на здравеопазването и ще останат там, докато не се изпълнят обещанията им от 1 април 2022 г. 11.30 часа Информационен ден в зала 1 на Столична община, ул. Париж №1, за проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологично алтернативи". Проектът се финансира по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. 14.00 часа Вицепремиерът Борислав Сандов ще открие международен младежки семинар “От социално дистанциране към социално ангажиране и участие” в Националния студентски дом. 15.00 часа Официалното откриване на „Университетската седмица на книгата" в централното фоайе на УНСС.

Реклама
comment 0
visibility 284
-

Новините в София: Най-важното за деня 26 април 2022 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София на 26 април 2022 г. Отворена е системата за кандидатстване в I клас за общинските училища в София Системата за кандидатстване на деца в I клас в общински училища в София е отворена от днес, 26 април т. г. Родителите могат да подредят желанията за училище, както и да посочат необходимите данни - постаянен, настоящ адрес, избор на училище и др. Топлофикация София започна поетапно спиране на парното Топлофикация София започва поетапно спиране на парното от днес, 26 април т. г.. това е втория опит, тъй като беше предвидено да се спре преди седмица, но заради ниските среднодневни температури бе отложено. Процесът на спиране на парното се очаква да приключи до 28 април. Витоша ски: Лифтът „Княжево - Копитото“ не може да бъде ремонтирана, за да заработи Кабинковият лифт Княжево - Копитото не може да се ремонтира. Въжената линия трябва да бъде изградена наново с нови станции, стълбове и фундаменти. Това заявява в имейл до медиите собственикът на лифтовете - „Витоша ски“. Цветана Манева ще получи "Аскеер 2022" за цялостен принос Фондация „Аскеер” удостоява с наградата за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022” голямата българска актриса Цветана Манева, стана ясно от пресконференцията, дадена от председателя на фондацията Георги Къркеланов.  

comment 0
visibility 698
Времето и предстоящите събития в София на Великден на 26 април 2022 г.

Времето и предстоящите събития в София на Великден на 26 април 2022 г.

Времето на 26 април Облачно, дъжс и гръмотевици ще има днес в София. Сутрешната температура е 8 градуса, максималната през деня ще е 21 градуса. Слънчето трудно ще пробие облаците и в следобедните часове започват валежи придружени с гръмотевици. Предстоящи събития 9.00 часа Договор за партньорство подписват Българска телеграфна агенция (БТА) и Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ)в клуба на БТА. 10.00 часа КНСБ и Национален браншови синдикат "Водоснабдител" са организатори на форум "Адаптивност, гъвкавост и сигурност на заетите в отръсъл ВиК с внедряване на дигитални технологии. 11.00 часа Пресконференция за обявяване на носителя на наградата за цялостен приност към театралното изкуство в клуба на БТА. 12.00 часа Пресконференция на Центъра за изследване на демокрацията за енергийната и климатична сигурност на България в клуба на БТА. 19.00 часа Откриват изложбата “Докато стоиш до мен" в “Бял куб” - галерията на общинския РЦСИ Топлоцентрала.

comment 0
visibility 307
-

Светлата седмица започва със слънце в София

Вторият ден на на Възкресение Христово слага началото на Светлата седмица. По традиция всеки от дните до събота се нарича "Светли". Цялата седмица е посветена на светлината и радостта от Възкресението. В Светлата седмица след Великден се прославят светите апостоли и Богородица. Днес в София ще преобладава слънчево време, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрологияМинималната температура ще е около 8-10 градуса, а максималната се очаква да достигне до 22-24 градуса. Ще духа слаб, до умерен вятър от юг-югозапад, който след обяд ще се ориентира от северозапад. Възможно е вятърът да носи прах от Сахара, което ще повиши концентрацията му в атмосферата. Над планините ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 9°.

comment 0
visibility 577
Времето и предстоящите събития в София на Великден – 24 април 2022 г.

Времето и предстоящите събития в София на Великден – 24 април 2022 г.

Времето на 24 април Времето на Великден в София ще бъде топло, макар и облачно, обещават синоптиците. Минималните температури в сутрешните часове ще са около 9-10 градуса над нулата, а по-късно през деня термометрите ще показват цели 23-24 градуса. През целия ден над столицата ще има разкъсана облачност, но валежи не се очакват. Преди обед вятърът ще бъде слаб от североизток, а по-късно ще се ориентира и вече ще е от югоизток. В планините ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде 17 градуса, а на 2000 метра - около 10 градуса. Предстоящи събития 11:00 ч. Вечерня в първия ден на Възкресение Христово – Пасха. Богослужението ще се състои в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София.

comment 0
visibility 429
Времето и предстоящите събития в София на 23 април 2023 г.

Времето и предстоящите събития в София на 23 април 2023 г.

Времето на 23 април 2022 г. На Велика събота времето в София ще бъде пролетно и нормално за сезона, обещават синоптиците. Минималните температури сутринта вече ще са доста над нулата и ще бъдат около 6-7 градуса, а максималните през деня ще достигнат до 18-19 градуса. В полунощ, когато много хора ще посрещнат Великден на открито, температурата в столицата ще бъде около 13 градуса, дъжд не се очаква. Преди обед времето ще бъде предимно слънчево, а в следобедните часове се очаква купеста облачност и кратки превалявания от дъжд. Вятърът ще е слаб от север – северозапад.  Над планините преди обяд ще преобладава слънчево време, след обяд ще се развива купеста облачност. Очакват се превалявания от дъжд, а над 1800 метра и от сняг. Вятърът ще е умерен до силен. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 14 градуса, на 2000 метра ще е около 7 градуса.  Предстоящи събития 09:00 ч. Архиерейска света Литургия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София. 10:00 ч. боядисване на яйца от малки и големи в парк „Кестените“, район „Банкя“, край Галерията на открито. 19:00 ч. Благотворителен концерт „И утре е ден“ – представяне на новия авторски албум на група "Пробуждане" и приятели! Със специалното участие на Теодора Асенова, Миро, Павел, Венци Венц, Иво и Пламен Добреви. Концертът ще се проведе в Национален дворец на културата – София. 23:30 ч. Архиерейска света Литургия за Възкресение Христово – Пасха в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, гр. София.

comment 0
visibility 376
Времето и предстоящите събития в София на 22 април 2022 г.

Времето и предстоящите събития в София на 22 април 2022 г.

Времето на 22 април 2022 г.   Облачно и валежно ще е днес времето в София, но започва затопляне. Сутрешната температура е 6 - 8 градуса, максималната през деня ще достигне 19 градуса. Ще има лек вятър и леки превалявания от дъжд. Предстоящи събития: Разпети петък - Преп. Теодор Сикеот (Царскичасове, Вечерня с изнасяне на св. Плащаница) (вечерта - Опело Христово).

comment 0
visibility 361
-

Новините в София: Най-важното за деня 21 април 2022 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София на 21 април 2022 г. Фасада на сграда се срути върху улица в столицата Фасада на сграда се срути върху улица "Асен Златаров" в София. Инцидентът е станал около 11:00 часа днес. Сградата е на бившата Телефонна палата, която е била подготвена за събаряне и строителна бригада е била на мястото. Кадри, публикувани в социалните мрежи, показват как кранът, който работи по премахването на постройката, закачва една от стените и тя пада. СОС пак реши: Украинският флаг ще се вее пред Московска 33 Столичният общински съвет отново потвърди решението си от предишната сесия и украинският флаг ще се вее пред сградата на Столична община, ул. Московска 33, наред с българския и на Европейския съюз. Общинските съветници в София потвърдиха и решението си за алея "Героите на Украйна" и площад "Борис Немцов". Училища в София ще бъдат реконструирани със средства от Специализирания фонд Столичният общински съвет гласува единодушно 410 000 лева да бъдат отпуснати от Специализирания общински приватизационен фонд за разширяване на сградата на 44 средно училище “Неофит Бозвели” в столичния квартал “ Хаджи Димитър” с втора сграда. Майка и син са двамата загинали в катастрофата на пътя София-Варна Голямото пътуване за празниците започна с тежка катастрофа. Двама души загинаха в пътен инцидент. Чудо по Великден! В ИСУЛ изписаха 96-годишен софиянец след тежка операция Лекарите от Клиниката по хирургия в столичната болница УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ оперираха успешно 96-годишен дядо. Възрастният пациент се чувства отлично и днес беше изписан на собствен ход, точно на петия ден след интервенцията, съобщават от лечебното заведение.                

comment 0
visibility 278
Времето и предстоящите събития в София на 21 април 2022 г.

Времето и предстоящите събития в София на 21 април 2022 г.

Времето на 21 април 2022 г. Пролетта в София започва бавно да се завръща. Дъждовете спират, а температурите постепенно се покачват. Днес над столицата ще има предимно разкъсана облачност. Минималните температури на въздуха в сутрешните часове ще бъдат около -4 градуса, а максималните  ще достигнат до 13-14 градуса, съобщават синоптиците. Валежи от дъжд и сняг днес не се очакват. Вятърът ще бъде слаб до умерен от запад – северозапад. В планините облачността ще е предимно значителна. Ще се задържи почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър. Температурите ще се повишат и максималната на 1200 метра ще е около 10 градуса, на 2000 метра около 2 градуса над нулата.  Предстоящи събития: 9:00 ч. Архиерейска Василиева света Литургия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София 9:00 ч. Заседание на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие на Столичния общински съвет. Срещата ще се проведе в зала 1, ет. 2, ул. „Московска“ №33 и ще се излъчва на страницата на СОС във Facebook. 10:00 ч. Заседание № 54 столичния общински съвет. Събитието ще се състои в Заседателна зала “София”, етаж 5, ул. “Московска” № 33. 11:00 ч. Президентът Румен Радев ще присъства на официалното откриване на Празника на район „Оборище“ в Сити Марк Арт център 11:00 ч. Открита приемна на Община “Оборище” за граждани. Тя ще бъде ситуирана в парк „Заимов“. Служители от администрацията ще приемат писмени сигнали и предложения, свързани с района. Ако вали и времето не позволява, приемната ще бъде в постоянната приемна на Общината, на бул. "Мадрид" №1. 12:30 ч. Тържествена програма в парк “Заимов” по повод традиционния празник на район „Оборище“. 18:00 ч. Последования на 12-те евангелия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София.  

comment 0
visibility 286
-

Новините в София: Най-важното за деня 20 април 2022 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София на 20 април 2022 г. Протест затвори столичния "Цар ОСвободител", колона от автомобили пред НС (СНИМКИ) Тежко задръстване има в центъра на София. От час движението е много затруднено заради протест на пътните фирми. Работници си искат изработените пари, но от правителството още не могат да решат кога и как да ги изплатят. Кабинетът "Петков" очаква решение на проблема в Народно събрание. Депутатите одобриха днес изплащането на 50% от парите - над 1 милиард лева. Калоян Паргов към работещите в „Топлофикация София“: Заслужавате достойно заплащане Заслужавате достойно заплащане и всички социални придобивки за труда, който полагате. Вие работите, за да можем ние, столичани, да имаме топла вода и парно през зимата. Това каза общинският съветник Калоян Паргов по време на протест на работещите в „Топлофикация София“, който се състоя снощи в столицата. Жителите на "Стрелбище" са против въвеждането на Зелена зона в квартала След първото публично обсъждане на проекта за въвеждане на Зелена зона в кв. "Стрелбище", преобладаващото мнение на жителите е против. Това съобщи кметът на район "Триадица" Димитър Божилов. Той благодари на всички, отделили от времето си и присъствали на разискванията. Авария на ТЕЦ "Земляне" остави без парно и топла вода южните квартали Южните квартали на София, захранвани от ТЕЦ "Земляне", останаха без парно и топла вода. В кварталите "Бели брези", "Стрелбище", "Гоце Делчев", части на "Хиподрума", "Красно село", "Мотописта", както и в част от "Младост 4" топлоподаването временно беше преустановено. Целодневен контрол в автобусите по линия 111 в София Контролът за редовност на пътниците в автобусите по линия 111 е целодневен. От сутринта се правят проверки и така ще е през целия ден до края. Това съобщи председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност на СОС Карлос Контрера в социалната мрежа.    

comment 0
visibility 329
Времето и предстоящите събития в София на 20 април 2022 г.

Времето и предстоящите събития в София на 20 април 2022 г.

Времето на 20 април 2022 г. Дъждовен и студен за сезона ще бъде днешният ден в София. Пролетното слънце ще остане скрито почти през целия ден, а над столицата ще има облаци и валежи от сняг и дъжд. Минималните температури сутринта ще паднат с градус под нулата, а максималните няма да надвишават 5-6 градуса. Ще духа слаб предимно северозападен вятър. Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2 градуса над нулата, а на 2000 метра – минус 2 градуса. Предстоящи събития: 09:00 ч. Архиерейска Преждеосвещена света Литургия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София 9:30 ч. Конференция „Зелената“ трансформация на София: предизвикателства, възможности, устойчиви решения. Срещата ще се проведе в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ и е по повод Международния ден на Земята (22 април).  10:00 ч. Заседание на Комисията по устройство на територията, архитектура, и жилищна политика в Столичния общински съвет. Срещата ще се проведе в Зала № 1, ет. 2, сградата на ул. „Московска“ № 33 и ще се излъчва пряко на страницата на СОС във Facebook. 12:00 ч. Заседание на Комисията по здравеопазване и социална политика на Столичния общински съвет. Срещата ще се проведе присъствено в зала 2 на ул. „Московска“ №33 и ще се излъчва на живо във Facebook страницата на СОС. 13:00 ч. Заседание на Комисията за децата, младежта и спорта на Столичния общински съвет. Срещата ще се проведе в зала 1, ет.2 на ул. „Московска“ №33. 14:00 ч. Заседание на Комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация на Столичния общински съвет. Срещата ще се проведе присъствено в зала 1, ет.2, на ул. „Московска” №33 и ще се излъчва във Facebook страницата на СОС. 16:00 ч. Заседание на Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба на Столичния общински съвет. Срещата ще се проведе в зала 2 на ул. „Московска“ №33 и ще се излъчва пряко във Facebook страницата на СОС. 17:30 ч. – Съборно отслужване на Маслосвет в митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“              

comment 0
visibility 418
Новините в София: Най-важното за деня 19 април 2022 г.

Новините в София: Най-важното за деня 19 април 2022 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София на 19 април 2022 г. МЗ за Княжевската баня: Ръководството не счита за целесъобразно да извършва скъпоструващи ремонти Във връзка с постъпили сигнали, Столица.bg изпрати до Министерство на Здравеопазването въпроси относно съдбата на Княжевската минерална баня. Министерството е собственик на сградата, която е най- старата минерална баня в София и е паметник на културата. Въпросите изпратихме през м. януари, но отговорите получихме днес, за което благодарим. Кметът на "Изгрев": “Кърпенето” на улици отдавна не е решение Уличната мрежа в район “Изгрев” е силно амортизирана и се нуждае от цялостно преасфалтиране. “Кърпенето” отдавна не е решение. Това заяви кметът на района д-р Делян Георгиев. По думите на д-р Георгиев, за съжаление районната администрация не разполага със собствен бюджет, което е проблем, когато става въпрос за по-мащабни ремонти. Столична община с нова програма за ремонт на тротоарите в града Столична община стартира нова програма за ремонтирането на тротоарите в столицата. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Програмата ще включва освен нови настилки, и понижаване на тротоарите в града, тактилни ивици за незрящите хора, бордюри и антипаркинг елементи, където е необходимо, ремонт на изкуствени неравности. В рамките на програмата е предвидено и засаждане на дървета. „Доживотен затвор без замяна“ за умишлено убийство в Борисовата градина Софийски градски съд е постановил наказание „Доживотен затвор без замяна“ за обвиняем, признат за виновен в умишлено убийство. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура. Кметът на "Средец" призова министерство на културата да се погрижи за Нотариата В район Средец имаме най-много паметници на културата на единица площ - общо над 400. Това каза кметът на района Трайчо Трайков. Той призова министерство на културата, което е собственик на сградата на стария нотариат, да се погрижи за него. Обявиха за защитени три вековни дървета в София Три вековни дървета в столичната градина „Кристал“ са обявени за защитени от вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Дърветата са от вида яворолистен чинар и са на приблизителна възраст 100 години, съобщават от МОСВ. Височината им е около 20 метра, а обиколка в основата съответно 3,15 м, 3,3 м и 3,6 метра. Разглеждат възможностите за „зелена“ трансформация на София Конференция „Зелената“ трансформация на София: предизвикателства, възможности, устойчиви решения ще се проведе утре – 20 април, от 9:30 ч. в Аулата на СУ „Климент Охридски“. Инициативата е по повод Международния ден на Земята (22 април).   Софийски ученици засадиха пет липи в парк Заимов Учениците от всички 11-ти класове на Първа Английска езикова гимназия в София се включиха в акция по почистване и озеленяване на столичния район „Оборище“, съобщават от местната администрация. Въпреки суденото и влажно време младежите успяха да направят оборка на парк “Заимов” и да засадят пет липи в близост до Театър София.

comment 0
visibility 279
-

Времето и предстоящите събития на 19 април 2022 г.

Времето на 19 април 2022 г. Денят в столицата започна с валеж от мокър сняг. През деня се очаква валежите да намалеят като обхват и интензивност, а и облачността над много райони временно да се разкъса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще духа слаб вятър от северозапад. Ще остане студено, с минималната температура около 0° и максимална - около 9°. Предстоящи събития: 9:30 часа Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет ще проведе заседание в зала 1, ет. 2, в сградата на СО, ул. "Московска" 33. Заседанието ще се излъчва във Facebook страницата на СОС. 10:00 часа В зала 1 на Народното събрание (пл. „Княз Александър Първи“ № 1) председателят на Народното събрание Никола Минчев ще открие националната кръгла маса „Тенденции, проблеми и новости при медицинските изделия и помощните средства“. 11:00 часа Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичен общински съвет ще проведе заседание в зала 1, ет. 2, в сградата на СО, ул. "Московска" 33. Заседанието ще се излъчва във Facebook страницата на СОС. 11:30 часа Комисията за връзки с гражданското общество към Столичен общински съвет ще проведе заседание в зала 1, ет. 2, в сградата на СО, ул. "Московска" 33. Заседанието ще се излъчва във Facebook страницата на СОС. 12:00 часа В СТЕМ центъра на 90 СУ ще се проведе първата Ученическа научна предприемаческа борса. 12:00 часа МВР организира публично обсъждане на проекта за промени в Закона за движение по пътищата, подготвен от ведомството и публикуван за обществено обсъждане на 13 април. 13:00 часа Постоянната комисия по финанси и бюджет към Столичен общински съвет ще проведе заседание в зала 1, ет. 2, в сградата на СО, ул. "Московска" 33. Заседанието ще се излъчва във Facebook страницата на СОС. 13:00 часа В Столична община, ул. "Московска" № 33, ет.1, официална зала, ще се проведе пресконференция по повод стартирането на проект № BG05M9OP001-2.019–0027-С01 „Предоставяне на седем нови социални услуги в общността за деца и семейства на територията на Столична община”.

Новини

Столица.bg е новинарска медия, която се концентрира предимно върху новини, касаещи изцяло случващото се в различните области на живота в столицата и София Област. Нашите новини са обективни и безпристрастни. Стремежът е да се обхващат възможно най-много аспекти от живота на столичани. Сайтът публикува само актуални и реални новини, както и информация за предстоящи събития, насочени към жителите на Софийска община и Софийска област.

Новини София

Новини София

Тъй като София е не само столица на държавата, а е и градът с най-много население, с най-развита икономика, бързо разрастващи се инвестиции и най-голяма площ, е логично новините в този раздел да са най-многобройни и разнообразни.

Презастрояването е проблем на цялата столица. Ежедневно се публикуват новини, свързани с недоволство и протести на граждани за започнали строежи върху зелени площи или детски площадки. Не са малко и новините, предоставящи актуална информация за много от старите сгради в София, които са пълни с история и естетически преживявания. Проблемът с подобни сгради, безценни за историята на града, е че имат нужда от специализирана поддръжка, а настоящите им собственици не могат да се справят с тази отговорност. Публикуваните новини предоставят изчерпателна информация на гражданите за проблемите и евентуалното им решение.

Новини Столична община

Новини Столична община

В раздела за Столична община могат да се прочетат новини, свързани сd управлението на града. Администрацията работи упорито по увеличаване на благата за гражданите, увеличаване на стандарта на живот на столичани и за решаване на настоящите и непрекъснато възникващите проблеми в столицата. От Столична община се изпраща непрекъснато информация за предприети действия по разнообразни въпроси, касаещи живота в столицата и резултата от тези действия. Медията ни се стреми максимално бързо да запознае гражданите с тази информация, създавайки актуални и обективни новини в раздела.

Администрацията на Столична община използва всички възможни канали за предоставяне на актуални новини за дейността си и за допитване до гражданите по всякакви въпроси.

Новини столични райони

Новини, свързани със столичните райони

София е разделена на 24 района, всеки от които има свое административно управление. Достатъчно е всеки ден всяко от кметствата да сподели поне за едно събитие от прилежащия му район и ето ти 24 новини. В този раздел преобладават новините, свързани с положителните насоки в развитието на столичните райони, с проблемите, за които споделят гражданите и за положените усили от страна на районите кметства за подобряване условията на живот на жителите на столицата. Разбира се, не са рядкост и новините за вандалски прояви върху обществени обекти. Това е жалко, тъй като столичани се стремят да направят София все по-модерна и по-красива, а тези, на които им липсва възпитание, действат срещу съзиданието.

Новини за събития

Новини за събития

Като столица София е домакин на редица международни и родни събития, свързани с различни страни от живота. Новините в раздела отразяват културни събития, редица събития, свързани с профилактика и опазване на здравето на хората, събития, свързани със свободното време на столичани и др. Логично е новините в тази категория да са значително количество. Медията дори разполага с календар, даващ изчерпателна информация за всеки ден от месеца, от който столичани да изберат на кои от тях да присъстват.

Новини  за трафик в столицата

Новини за трафик в столицата

Няма да е нескромно, ако споделим, че новините в тази категория са едни от най-четените. Трафикът в София е изключително натоварен. Не е нужно да е час пик, за да се получат задръствания. Всички добре знаем, че строежът на метрото до голяма степен затруднява движението в столицата. Новини за строителството се публикуват почти ежедневно. Не случайно непрекъснато се апелира да се предпочита използването на градския транспорт или алтернативи като новите тротинетки или велосипеди. За съжаление, новините за пострадали велосипедисти и съсипани тротинетки не са изключение.

СО работи целенасочено по подмяната на старите превозни средства в градски транспорт с нови, не замърсяващи околната среда и по-удобни и бързи, а това не остава извън нашите новини.

Криминални новини

Криминални новини

Друга категория с новини от столицата, която представлява огромен интерес интернет потребителите, е криминалната хроника. Като огромен град с милионно население е неминуемо да има значителен брой криминални прояви. Територията на столицата е под юрисдикцията на СДВР София. Ежедневно служителите на 9-те районни управления следят за спазване на закона и предприемат необходимите действия за борба с престъпността. Медията ни отразява с обективни новини всички действия на полицията на територията на столицата. В последните месеца служителите на ред намират огромно съдействие от страна на гражданите за много от криминалните случаи в района.

Новини за ремонти

Новини за ремонти

Тази категория включва новини за всякакви видове ремонти в София и областта – ремонти на пътища, ВИК ремонти, ремонти на Топлофикация и др. Прословутият ремонт на „Граф Игнатиев“ беше подробно отразен в новините. Екипът на медията се стреми почти моментално да информира гражданите за планирани и непланирани ремонти в различни части на столицата. Ежедневно се подава информация за планирани ремонти на „Софийска вода“, с новините за тях предотвратяват неприятни ситуации като наводнения по домовете или повреда на домакински електроуред. Ремонтите, свързани с доизграждането на метрото, създават доста напрежение, но всичко е в името на по-чист град и по-удобен градски транспорт.

Новини за инциденти

Новини за инциденти

Ежедневно в столицата стават десетки инциденти по улиците и булевардите. Нашите новини редовно ви информират за тях. На местата с възникнали инциденти се образуват огромни задръствания и навременната информация спестява много нерви на тези, които редовно четата нашите новини. Битовите инциденти също не са рядкост, особено тези, свързани с пожари в студените месеци.

С грижа за безопасността на гражданите, използващи велосипеди и тротинетки за придвижване в градски условия и пешеходците, нашите новини отразяват инцидентите с тези превозни средства. Целта е шофьорите на автомобили да са бдителни и да пазят както пешеходките, така и велосипедистите.

Новини за местната политика

Новини за местната политика

Както вече беше споменато, всеки столичен район има свой „парламент“. Ние се стремим да публикуваме новини за всички положителни дейности, недостатъци в управлението, мнения на граждани и мерки, които се взимат за решение на проблемите. В последно време все по-често се случва след публикувана наша новина, да се задейства компетентна институция за отстраняване на възникнал проблем в някои от столичните райони. Не винаги е възможно да се разбере своевременно за проблема, особено ако гражданите не са подали сигнал. Новините ни често са с фокус върху стремежа на местната власт да предотврати презастрояването в съответния район или да откликне на нуждите на жителите там.

Новини
Новини София
Новини Столична община
Новини, свързани със столичните райони
Новини за събития
Новини за трафик в столицата
Криминални новини
Новини за ремонти
Новини за инциденти
Новини за местната политика
Прочетете още