Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
  • Да, спира строителството и запазва зеленината (5%, 54 Гласове)
  • Не, ще има много паркинги (1%, 13 Гласове)
  • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 17 Гласове)
  • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (89%, 908 Гласове)
  • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (3%, 28 Гласове)
Общо гласували: 1020 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 706
.capitalfort

Най-много високи сгради има в "Младост"

Най-много високи сгради в столицата им в район "Младост", сочат данните на общинското дружество „Софпроект-ОГП“. Там се намира най-голямата високата сграда в България 126 метровата сграда на „Кепитъл Форт“, отново там се стори и бъдещият първенец по височина 202-метровият небостъргач „Скай Форт“. В челото на данните са и районите Красно село“, „Възраждане“ и „Люлин“. В столицата общо високите сгради между 15 и 32 етажа са 394. Като в тях влизат и 40 имота, които се изграждат все още, съобщава телевизия Bloomberg. За строежа на една 14-етажна сграда от голямо значение са контекстът и местоположението ѝ . Важни са и пропорциите и използваните технологии при строежа, споделя арх. Мануела Белова от Съвета за високи сгради и градска среда. Първата висока сграда в столицата е 18-етажното Министерство на транспорта на ул. „Дякон Игнатий“, проектирано през 60-те години от екип на „Транспроект“. След нея е построена и сградата на „Енергопроект“ в кв. „Лозенец“. След тях нови високи сгради са строени през 70-те и началото на 80-те години. Едни от тях са зданието на КНСБ до пл. „Македония“ и хотелите „Родина“, „Хемус“ и „Витоша Ню Отани“, по известен днес като „Маринела“. За последните няколко години строителите отново започнаха да ''гонят'' небето, тяхното начинание обаче доведе до гневни обществени реакции. Именно и за това бе решено новите небостъргачи на столицата да бъдат разположени в определени зони подходящи да много високо строителство. Те ще бъдат определяни от Общия устройствен план на Столична община.

comment 0
visibility 1647
жилище

Столичани трябва да работят 9 години и 2 месеца, за да си купят жилище

9 години и 2 месеца трябва да работи един човек, който живее в София, за да си купи апартамент от около 80 квадрата. Важното условие в случая е през цялото това време този човек да получава средната работна заплата за дадения град. И да не я харчи за друго, сочи изследване на "24" часа, което стъпва на данните от НСИ за средната работа заплата и цените на жилищата в градовете у нас. В момента в София средната цена за квадратен метър жилище е 1999 лева, а в Пловдив примерно тя е 1247 лева. Параметрите са според последните данни на НСИ. В София освен това има голям пазар на имоти. И не е рядко цените в един квартал да се различават близо два пъти от цените в друг. Примерно разликата в сумите за апартамент между квартала около Докторския паметник и "Обеля" може да бъде дори три пъти. Сравнено с допреди 10 години, в момента жилищата в София са доста по-достъпни. Тоест съотношението между средната работа заплата през 2008 година и тогавашната средна цена за квадратен метър е било около два пъти по-голямо. Казано по друг начин тогава е трябвало два пъти повече да работят хората, за да си купят същото по големина жилище, сочат изследвания на брокерски агенции.

comment 0
visibility 979
Летище София

Кандидат за летище София готов да вложи 600 млн. евро за национален стадион в София

Кандидатът за концесията на летище София - MAG е готов да инвестира 600 млн. евро за изграждането на нов национален стадион в София. Офертата е част от концесията за аеропорта в столицата. Предложението за национален стадион е включено в разширеното предложение на консорциума, което е подадено пред Министерството на транспорта. Нов стадион встолицата е независима и допълнителна инвестиция за 600 млн. евро, която е извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1.5 млрд. евро. и общо цялостното предложение надхвърля 2 млрд. евро, се казва в официално писмо на MAG до медиите. „Щастливи сме, че можем да направим това предложение на жителите на София като част от нашата оферта за летище София. Нов стадион с емблематичен дизайн ще може да бъде използван както за световни първенства, така и от гражданите за ежедневни спортни дейности", казва Греъм Фъргюсън, директор по корпоративно развитие. Стадионът ще бъде мултифункционален, построен по изискванията на УЕФА от четвърта категория. Спортното съоръжение ще включва търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения, за да се създаде допълнителни бизнес зони в София, както и за развлечения. От MAG обещават, че базата ще е подходяща за подготовка и националните отбори в различни видове спорт, световни, европейски и международни първенства, а също и за концерти и фестивали. Нов национален стадион в София може да има съвсем скоро и използван при одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Предложението за Airport City Sofia е като продължение на успеха на подобен проект, развит от двете компании на летище Манчестър – Airport City Manchester (Летище град Манчестър). MAG и BCEG сключиха партньорство за изграждането на Airport City Manchester през 2013 г. Проектът бе признат като един от най-мащабните след този за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Консорциум Витоша, който е от MAG и BCEG, е готов да подпомогне развитието на такава мащабна концепция, като азиатците ще са водещ изпълнител. Преди дни главният архитект на София предложи 4 варианта за терени на ММС за нов национален стадион. 

Реклама
comment 0
visibility 951
Rollin Drink Box

Нова екстра в Южния парк: Пускаш локация, доставят ти напитки и ядки

Южният парк в София става любима и удобна дестинация за столичани и особено за млади семейства с деца. В зеленото пространство вече има супермодерна екстра – Rollin Drink Box. Посетителите пускат локацията си, в коя част на парка се намират и до 10 минути получават напитка и ядки. Новата услуга бе предложена на столичани и гости за кратко време през 2018 г. Сега обаче започва сезонът и в парка е пълно с посетители и най-вече с млади семейства и майки с деца. Rollin Drink Box е новатор за София. От средата на май посетителите могат да се възползват от скоростна доставка на напитки, в която и да е точка на парка. Достатъчно е само клиентите да се обозначат през мобилния си телефон и да изпратят поръчка. След броени минути ще получат напитки без значение дали са на отдалечена пейка или до близко заведение. Засега екстрата се предлага единствено в Южния парк, с възможност да се появи и в други столични паркове. Искаме да покажем на хората колко е удобно да ползват услугата на Rollin Drink Box. Надяваме се, че ще се хареса на все повече посетители в парка и бързо ще придобият навика да се локализират, споделят от Rollin Drink Box пред Столица.bg. Южният парк е любимо място за отдих на столичани и на представителите на Rollin Drink Box и точно там се е родила идеята за услугата. Направило им впечатление, че когато си на по-отдалечено място няма откъде да си купиш дори вода и това по естествен път довело до идеята за доставка на напитки и ядки на точното място. Засега Rollin Drink Box е на разположение през летния сезон и през хубавите есенни дни, като се очаква в скоро време да се локализират и в други столични паркове.

comment 0
visibility 399
ново посолство

Строи се нова сграда за посолството на Германия у нас

Стартира изграждането на нова сграда на посолството на Германия у нас. Работният процес е на терена на досегашното посолство на улица "Фредерик Жолио Кюри". Фирмата, която стартира изграждането, е "Главболгарстой", съобщава economic.bg. Българите са избрани за изпълнители на обекта след проведен конкурс. Възложител на строителните работи е Федерална Република Германия, представена от Федералната строителна агенция на Баден- Вюртемберг. Строежът ще бъде на етапи, така че съществуващата сграда на дипломатическата мисия да изпълнява функциите си по време на целия градеж. Планът е всички строителни мерки, свързани с появата на новата сграда, да приключат до края на следващата година. А работите по разрушаването на старото посолство до края на юли 2021. На церемонията присъстваха външните министри на Германия и България Хайко Маас и Екатерина Захариева.

comment 0
visibility 233
Столична община

С над 6 млн. лв. повече от 2018 г. са влезли в касата на Столична община

Приходите в Столична община от данъци и местни такси са по-високи от първото тримесечие на 2018 г. Това съобщи зам.-кметът па финанси Дончо Барбалов пред журналисти. "Събираемостта е по-добра и в сравнение със същия период на 2018 г. има над 6 млн. лв. повече", коментира Барбалов. Според него изпълнението на бюджета на Столична община за 2019 г. върви добре. 346 170 000 лв. са предвидени да влязат в общинската каса от  имуществени данъци и други местни данъци за тази година. В тях влизат данък върху недвижими имоти, данък върху наследство, данък върху превозните средства, туристически данък и др. През 2018 г. сумата е била 312 550 000 млн. лв. От глоби, санкции и наказателни лихви се очаква приходите да са около 26 млн. лв. 18 май е символичната дата, която показва кога държавната хазна ще се напълни, ако изработеното бъде незабавно внесено.

comment 0
visibility 7706
куркума

Куркума с олово и в софийските магазини

Куркума с високо съдържание на олово бе открита в търговската мрежа на столицата и на страната, съобщават от Българската агенция за безопасност на храните/БАБХ/. Веднага количеството опасна подправка е изтеглено от търговските обекти. Фирмата, която е разпространила токсичната подправка, е "Булгар лук" ООД. Куркумата с олово е достигнала до следните получатели: „А И К 2000 ООД“, „БГ ПАРТНЕРС“, „БИОСЕТ ООД“, „БОТАНИКЪЛ ЕУ ООД“, „ВЕСЕЛИНА ТРЕЙД – ЕООД“, „ВИТАЛ ООД“, „ДЕМИ - EЛЕНА АНДРЕЕВА 61 ООД“, „ДЕНИТО ООД“, „ДИОПТРА ЕООД“, „ДРОГА БГ ЕООД“, „ЕЛЕЙА ЕООД“,„ИДЕАЛ ПРОДУКТ ООД“, „КИС 2000 ЕООД“, „ЛИБОР КОМЕРС ООД“, „НАЙС-ОРИНДЖ ЕООД“, „ПВН ИНГРИДИЕНТС ООД“, „ПРИМА ФУУД АД“, „ТАЛАР ФУУДС ЕООД“, „ХЕБЪР ЕАД“, „ХЪРС КОМЕРС ЕОО“. Фирма „Биосет“ ООД е опаковала продукта в опаковки от 10 , 200 , 500 грама и един килограм с партиден номер L 1048.Ако вие сте сред хората, купили от опасните продукти, не ги консумирайте и при възможност ги върнете на търговците, от които сте ги закупили. Това предупреждават от БАБХ.  

comment 0
visibility 714
Умна стая

Умна стая посреща столичани на площад ''Света Неделя''

Умна стая ще посреща столичани и гостите на площад ''Света Неделя'' днес и утре. Целта и е да представи нов жилищен проект, посветен на смарт строителството от Europroperty. Компанията изгради чисто нов комплекс с името Fohar в полите на Витоша, с който бързо навлезе в бързо развиващите се смарт жилища. Самата стая представлява помещение с видео демонстрация и добавена реалност, която пренася посетителите в спокойното кътче в полите на Витоша. Функционалностите на стаята позволяват дистанционно управление на сигурността, отключване и отопление с едно движение чрез телефона. Всички домове от комплекса на компанията са снабдени с окабеляване и инфраструктура, благодарение на която бъдещите ще собственици могат да надграждат своя дом с последните технологични новости. Fohar се намира в планината, нещо което благоприятсва за по-устойчив и здравословен начин на живот сред зеленина, спокойствие и тишина, само на 15 минути от центъра на София с кола. Комплекса е разположен на главна улица между Бояна и Драгалевци и дори има собствена едноименна спирка на градския транспорт. Архитектурата и всички функционалности на апартаментите са дело на известните архитекти Атанас Панов и Ивайло Игнатoв от архитектурното студио "ЛП Арх" ООД, чието портфолио още няколко модерни, красиви и функционални сгради в София.

comment 0
visibility 256
Брейн Сторм Консулт

Форумът "Сподели успеха си с нас" ще се проведе в София

В столицата ще се проведе третото издание на бизнес форум „Сподели успеха си с нас“, по случай откриването на нов корпоративен офис на „Брейн Сторм Консулт“ в София. Събитието ще се състои на 10 юни от 18 часа в зала 10 на НДК.  Официалното откриване ще стартира с освещаване на новият офис на компанията, намиращ се в ж.к. Лозенец на ул. „Люба Величкова“ № 9, съобщават организаторите. „Брейн Сторм Консулт'' е една от водещите финансово-счетоводни компании у нас. Тя предлага на своите клиенти затворен кръг от услуги, стартирайки с бизнес, правни, финансови и данъчни консултации, преминавайки през управление на бизнеса, счетоводството и одита, и завършвайки с финансово-счетоводен софтуер Мираж SQL. Предстоящата конференция има за цел да повиши информираността за възможностите пред предприемачите, споделянето на опит и умения. Събитието ще протече с презентационния панел на организаторите от, „Брейн Сторм Консулт“, след което компании от различните браншове ще разкажат за своята дейност. Програмата ще приключи с коктейл и неформални срещи между представителите на бизнеса. За да участвате е необходима предварителна регистрация чрез e-mail: sales@brainstorm.bg.

comment 0
visibility 663
нов кол център у нас

100 нови работни места отваря "Филип Морис Интернешънъл" у нас

София е един от вариантите за отваряне на нов кол център на компанията "Филип Морис Интернешънъл". Очаква се той да заработи още през третото тримесечие на тази година, съобщи Xpиcтoc Xapпaнтидиc, yпpaвлявaщ диpeĸтop зa peгиoнa Югoизтoчнa Eвpoпa, цитиран от money.bg. В момента мениджърите на компанията, която произвежда ycтpoйcтвoтo зa нaгpявaнe нa тютюн іQОЅ, умуват дали този кол център да е в София или в друг български град. Най-напред в него работа ще почнат 100 човека. Центърът ще поеме част от задърженията на офисите в Гърция и Италия. В рамките на година служителите ще стигнат 200. Най-напред българският офис ще работи с родния и с гръцкия пазар, а от догодина и с италианския.  

comment 0
visibility 509
Фейсбук

150 модератори на Фейсбук ще работят в София

150 модератори на съдържание ще работят в центъра на гиганта Фейсбук в София. Те ще преглеждат публикации  на турски, казахски, грузински, руски и български. Това съобщи Габриела Чех, ръководител "Публични политики" за Централна и Източна Европа, цитирана от economy.bg. В началото на годината стана ясно, че социалната мрежа отваря офис в столицата на България. Той ще се прави в партньорство с TЕLUS International. Основното му занимание ще бъде преглед и модериране на написаното в социалните мрежи. Всеки, който модерира съдържание във Фейсук, минава преди това задължително няколкоседмична обучителна програма за Стандартите на общността. Дава се и достъп до психологическа подкрепа за модераторите, за да могат да се чувстват добре и да работят на максимум обороти, разказва Чех. Подкрепата може да е от обучени професионалисти, съвети по телефона и достъп до частно здравеопазване още  с постъпването на работа във Фейсбук.        

comment 0
visibility 641
София

3 сгради предлага София за Агенцията по труда на ЕС

София предлага три новопостроени сгради за седалище на Агенцията по труда на ЕС. Две от тях се намират на булевард “Цариградско шосе”, а третата е на бул. “Брюксел в близост до летището. Всички сгради отговарят на строителните стандарти за клас “А”. Първата сграда е изграден с вдъхновение от наклонената кула в Пиза, втората е в близост до голям търговски център, а третата се намира в района на летището. Освен България за домакин на агенцията се кандидатират и Словакия, Кипър и Латвия. Интересното при родното предложение, че наема на сградата за 18 месеца ще бъде платен от държавата. И трите сгради са напълно готови за нанасяне, като цените на наемите в тях са много добри, сочи предложението на правителството събрано в 42 страници. За де се улеснят еврочиновниците, ще бъде създаден специален екип от социалното министерство, които ще има съдейства да си наемат жилища, с места в детските градини и училища за децата им, а също и за всички други проблеми по бъдещото им настаняване. Семействата на служителите пък ще могат да се регистрират в бюрата по труда за да си намерят бързо работа в столицата. От представителството се ангажират, при избор на София, да подготвят харесаната сграда до края на годината, за да може да започне работа още от 1 януари 2020 г.Членките на ЕС ще избират една от четирите кандидатури след месец. Очаква се победителя да бъде посочен на 13 юни. Агенцията по труда на ЕС ще работи по въпросите на мобилните работници и се очаква в нея да работят близо 140 постоянни служители. Припомняме, че това е вторият опит на България да приюти Европейска агенция. През 2017 г. София не успя да привлече Европейската агенция по лекарствата, която се изнесе от Лондон в Амстeрдам заради Brexit.

comment 0
visibility 1156
Череши на Женския пазар

Кило череши в Дружба 12 лв., на Женския пазар е 3 лв. (СНИМКИ)

Пазарът в Дружба отново държи рекорд, не по качествена стока, а по надути цени. Тази сутрин сергиите отвориха с цена 10 - 12 лв. за килограм череши. Едри и лъскави са и цената е лев за 100 гр., видя Столица.bg. Който се хване на въдицата, да му е сладко!, пошегува се възрастен мъж. Касовите бележки за търговците на пазара в Дружба са някак си забранени. Всички минават за производители. На една от сергиите 100 гр. череши струваха 1.20 лв., което означава 12 лв. за килограм. В цяла София няма такива цени, коментираха ранни минувачи. Откъде ги карат тези череши?, питаше друг. Нито един от десетината клиенти на пазара не си купи от плода. Трети пък направи сметка, че с такси да отиде до Женския пазар, ще му е по евтино. На Женския пазар килограмът на черешите е 3 лв. Цената е по 1.50 лв. за 500 гр. Ягодите са по 2,50 за половин килограм. 3 броя марули излизат 2 лв., докато по другите пазари цената е все още - 1.20 лв. на бройка. Пловдивските домати там са по 2.80 лв, но има и по 1.60 лв Дори на пазар Слатина, който минава за един от скъпите в столицата цените са доста по поносими от Дружба. Черешите са по 4.50 лв., а 4.90 са ягодите. За килограм домати се плаща 2.50 лв., пресните картофи по 1.80 лв., а марулите са от 0.80 до 1 лв.  

comment 0
visibility 366
Иновационна лаборатория в БАН RiLab i2030

Бизнесът тества продукти в иновационната RiLab i2030

Бизнесът в София, малките и средни предприятия вече могат да тестват новите си информационни и комуникационни продукти преди да ги пуснат на пазара. Това е възможно в откритата днес лаборатория за иновации RiLab i2030 в Института по информационни и комуникационни технологии в БАН, видя Столица.bg. Партньор в изпитанията на продуктите е и Институтът по механика. Те са получили супермодерна техника, имат собствени разработни, които позволяват тестването на продуктите и анализ. В лабораторията могат да се модулират и симулират индустриални елементи, механични и индустриални системи. Също така има работилница за 3D и лаборатория за обработка и визуализация на 3D изображения за контрол и диагностика. RiLab i2030 разполага с инфрачервена термична камера, атомна микроскопия, оптична микроскопия, лазерен анализатор за нано частици и акустична холография и генериране на лъчи за идентификация на източник на шум. За няколко години се получи добра координация за развитието на София в IT сектора, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя писъства на откриването на иновационната лаборатория заедно с еврокомисарят по дигитализацията Мария Габриел в блок 2 на БАН. На събитието бе и зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, директорът на Столичната агенция за инвестиции Владимир данаилов, представители на бизнеса и на научните среди. Пет ножици бяха необходими, за да се пререже лентата на официална церемония в БАН. С иновативната лаборатория се обръща внимание на талантите и най-важното да ги задържим в България. Пожелавам ви комерсиализация на пордуктите, каза Мария Габриел. Тя прогнозира ефективност на работата на лабораторията, тъй като е постигнат един затворен кръг от уменията през работната сила и комерсиализация на пордуктите. "Това дава един различен тласък на София и на Европа. Бюджетът за следващия програмен период на прогара Еворпа е рекорден от 100 млрд. евро", каза еврокомисарят. На кратка презентация в Института по информационни и комуникационни технологии бяха представени удпешно тествани IT продукти в системата на здравеопазването. Един от тях дава по ясна картина при разчитането на изследвания от образната диагностика, както и анализ на порведена терапия при диабетици.      

comment 0
visibility 404
Experian

Experian откри нов офис в София

Компанията за технологични решения Experian официално откри новият си офис в сградата на Space Tower в София. Тя предоставя решения, базирани на анализ на данни и е проектирала едно модерно бизнес пространство за всичките си 1000 служители, съобщава economic.bg. Зданието е от клас А и е с 11.602 кв. м офис площи. Сградата на Ѕрасе Тоwеr се намира в югозападната част в района покрай "Цариградско шосе“, в близocт дo Meтpo и сpещy "Интep Eĸcпo Цeнтъp". Ѕрасе Тоwеr притежава сертификат за строителство по системата LЕЕD, има девет етажа, както и две подземни нива. Първото ниво на сградата е снабдено с кафене, ресторант, фитнес и зали за конференции, както и помещения с обслужващи функции. На другите етажи са изградени офис площи от типа "oреn ѕрасе". Освен за автомобили са осигурени и 35 места за велосипеди пред сградата и още 40 в подземния паркинг. ''Екипът ни в България е много важен за нашето развитие на глобално ниво. Основната идея е установяването на среда за усъвършенстване на работните процеси, както и на уменията и знанията на служителите ни'', коментира Дейвид Палмиери, ръководител на “Global Business Services” в Experian. Компанията отваря врати още през 2004 г. И днес местните екипи отговарят за разработването на ключовите продукти на компанията.