Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1895
ЧЕЗ

Обща позиция на електроразпределителните дружества в България и държавния Електроенергиен ...

Във връзка с Решението на Народното събрание от 15.12.2021 г. за налагане на мораториум върху цените на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната енергия, електроразпределителните дружества в България и Електроенергийният системен оператор категорично възразяваме срещу опитите държавната социална политика да се провежда през механизми за изкуствено задържане на цените на електроенергията. Подкрепата на домакинствата и уязвимите социални групи на обществото, които са засегнати от ценовите равнища на енергийните услуги, е редно да се изпълнява със средствата и инструментите на законодателството, регламентиращо работата на Министерство на труда и социалната политика. Необходимо е да подчертаем, че разчетите на КЕВР за промяна на цените на електроенергията, считано от 1.01.2022 г., няма да доведат до увеличаване на приходите на мрежовите оператори, тъй като в ценообразуването са калкулирани стойностите на услугите, които електроразпределителните дружества в България и Електроенергийният системен оператор заплащат на производителите на електроенергия. Не на последно място трябва отново да алармираме, че всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза от месец септември насам, породена от ръста на цените на електроенергията на борсовия пазар, от където мрежовите оператори закупуват електроенергията за технологичните си разходи. Реална е опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори. Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България. Като купувачи на енергия от борсата за покриване на технологичните си разходи, операторите на мрежи са единствените крайни клиенти, които не получиха компенсация от 110 лева за мегаватчас. Това компрометира мярката, превръщайки я в държавна помощ за целева група и нарушавайки пазарните принципи за равнопоставеност. Разчитаме, че в следващите дни, чрез съвместни усилия и конструктивен диалог, ще намерим решение за справяне с кризата в сектора, недопускане на прекъсване на снабдяването и ефективна защита на енергийно уязвимите потребители.   ЕСО ЕАД ЧЕЗ България ЕАД EVN България АД ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕАД                

comment 0
visibility 2813
Такситата в София вече са с нови по-високи тарифи

Такситата в София вече са с нови по-високи тарифи

Такситата в столицата вече са с нови по-високи тарифи. Увеличението им е с около 30 %, съобщи 24 часа. Дневната тарифа вече е 1.05 лв. на километър при 0.77 лв.,както беше досега. 1.22 лв. е нощната тарифа, която беше 0.88 лв. Началната такса също се е променила с увеличение от 2.10 лв. на 2.42 лв. Инж. Спас Атанасов от Браншовата организация на таксиметровите водачи, припомни, че заради по-ниските цени в София много от шофьорите са се отказали да работят. Той допълни, че сега има вероятност таксиметровите шофьори отново да се върнат в бизнеса.

comment 0
visibility 1515
Симона Стилиянова

Симона Стилиянова е новият член в журито на Vivacom Регионален грант

До 12 януари 2022 г. седмото издание на Vivacom Регионален грант набира кандидатури за проекти, свързани с образование и/или опазване на околната среда, които ще провокират позитивна промяна в полза на местните общности. Тази година заедно с новия тематичен фокус на програмата към журито се присъединява и Симона Стилиянова, съосновател на стартъпа Основа и автор на блога Zero Waste Sofia. Нейната експертиза ще е в помощ за оценката на подадените проектни предложения в приоритетната област опазване на околната среда. Vivacom Регионален грант подкрепя финансово и логистично обществено значими каузи на граждански организации, които имат новаторски идеи, адресиращи проблеми в малките и големи населени места. Общият размер на фонда в седмото издание е 60 000 лв. Стойността на гранта, който може да получи всеки проект, е до 5 000 лева. Продължителността на проекта трябва да бъде до една година. Няма ограничение в броя проекти, които една организация може да подаде. В Програмата могат да кандидатстват и организации, които вече са получили финансова подкрепа предходни години. Регионалният грант се осъществява в партньорство с Българския център за нестопанско право (БЦНП). Новият член в журито на Регионален грант – Симона е създател е на редица зелени инициативи като платформата Чешмите в България, отличена в конкурса на Европейската комисия за социални иновации. Работи с български и международни компании за ефективно намаляване на парниковите им емисии и ангажиране на всички заинтересовани страни за устойчива промяна. Сред признанията за работата ѝ са отличията в класации като Forbes 30 под 30, списъка на иноваторите в сферата на климата за Централна и Източна Европа от Ashoka Global и EIT Climate KIC CEE. „С удоволствие се присъединявам към журито на Vivacom Регионален грант, защото вярвам, че именно ангажирането на местните общности в решаването на проблемите с околната среда е ключово за постигането на устойчиви резултати. Активното гражданско общество е основният двигател на смислена положителна промяна и с нетърпение очаквам да се запозная с всички проекти за по-добра среда.”, казва Симона Стилиянова. Останалите членове на журито, което ще оценява и подбира проектите тази година, са Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom, Ива Дойчинова, журналист и активист за граждански каузи, Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“, Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com, и Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право. Проектните предложения се изпращат до 12 януари 2022 г. само онлайн, чрез попълване на електронен формуляр за кандидатстване на www.vivacomfund.bg/regionalgrant/apply.  Повече информация и условията за кандидатстване в Регионалния грант ще намерите на сайта  https://vivacomfund.bg/regionalgrant/, както и на НПО Портала (www.ngobgb.info), медиен партньор на Регионалния грант.    

Реклама
comment 0
visibility 1497
Подай ръка

Над 12 000 лева в подкрепа на "Българската коледа" събра инициативата "Подай ръка"

12 100лв. в подкрепа на „Българската Коледа“ събра нициативата „Подай ръка“. През изминалия уикенд боулинг с кауза играха лекари, спортисти, журналисти, представители на различни компании, семейства и приятели. Всички приходи от изиграни боулинг игри в залите на MegaXtreme Bowling (част от портфолиото на ФАНТАСТИКО ГРУП) ще бъдат дарени за 19-ото издание на „Българската Коледа“, което е насочено в помощ на спешната педиатрия и интензивното лечение на децата в критично здравословно състояние. В инициативата „Подай ръка“ за първи път се включиха лекари от Александровска болница и от СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“. Ръководствата на двете лечебни заведения и техни колеги играха боулинг благотворително. „Искрено благодаря за възможността да се включим в тази инициатива. Казвам го като лекар, който през годините работи с тази апаратура и спасяваме зрението на десетки български деца. Всички ние вярваме, че като лекари носим отговорност не само за здравето на нашите пациенти, а за здравето на обществото като цяло. Вярвам, че заедно ще помогнем на повече български деца“, заяви доц. д-р Александър Оскар, ръководител на Клиниката по очни болести на Александровска болница, който беше на пистите със семейството си. „За мен беше истинско удоволствие и се надявам догодина отново да я има тази кампания“, заяви олимпийската легенда Мария Гроздева. Йордан Йовчев си пожела „да сбъдваме повече мечти не само преди Коледа“, а Евгени Иванов - „да подадем не една, а хиляди ръце“. Част от инициативата бяха още вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика Невяна Владинова и едни от най-успешните състезатели по боулинг Марина Стефанова и Диан Динев. За втора поредна година „Подай ръка“ се осъществява в партньорство с Българската боулинг федерация и bTV Media Group. Сред най-активните участници в благотворителната инициатива бяха телевизионните водещи Натали Трифонова, Елена Яръмова, Валери Генов и радиоводещият Генчо Генчев, познат на слушателите като Инспектор N-Joy. Освен с медийна подкрепа, bTV Media Group се включи в инициативата с няколко отбора в две от залите. Славена Вътова също подкрепи каузата за втори път. „Щастлива съм, че тази чудесна игра – боулингът – ни събира, за да помогнем на нашите деца. Благодаря на bTV Media Group, които видяха в тази инициатива „Добрият пример“. Благодаря на всички, които отделиха от личното си време и средства, за да подкрепят „Българската Коледа“. Тази година имаше и корпоративни участия. Благодарим за чудесното представяне на отборите на Edenred Bulgaria и на „Сис Технология“, заяви от името на организаторите Теодора Дончева.     

comment 0
visibility 1580
Рекорден брой участници в състезание по финанси в УНСС в София

Рекорден брой участници в състезание по финанси в УНСС в София

В УНСС се проведе най-голямото и първо за тази академична година национално състезание, организирано от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ). Националното състезание по финанси и счетоводство за средношколци събра рекорден брой ученици - над 300 състезатели от 17 града и 21 професионални гимназии, членове на АИУБ, съобщиха от УНСС. Поради огромния интерес състезанието се проведе на два етапа. В Тестовия център и компютърните зали на Университетската библиотека, в продължение на 2,5 астрономически часа учениците решаваха финансови и счетоводни казуси. Председателят на Асоциацията на икономическите училища в България проф. д-р Даниела Фесчиян откри състезанието и представи гостите на събитието. „Средношколците, които днес се включват в надпреварата имат огромен кураж, защото в онлайн среда, във време на пандемия, да се подготвиш и да се явиш на такова тежко национално състезание, каквото е Националното състезание по финанси и счетоводство, се изисква много целеустременост и много жажда за знания“. Проф. Фесчиян подчерта, че министърът на образованието и науката Николай Денков казва, че за повишаването на качеството на икономическото образование в България една добра практика е кооперирането на висшите училища със средните училища и тази практика ще бъде стимулирана. „Министърът е прав, а препоръчаното от него вече е реализирано чрез създаването на АИУБ и то преди 7 години. Преди седем години създадохме асоциация, с която можем да се гордеем, асоциация с 34 училища, между които национални, общински, частни и един държавен университет - УНСС. Смея да твърдя, че в България, извън нашето, подобно коопериране няма, а мисля, че така е и в Европа. Благодаря на всички средношколци за доверието към Асоциацията и Университета за национално и световно стопанство“, приветства състезателите проф. Даниела Фесчиян. Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров поздрави средношколците и благодари на проф. Даниела Фесчиян, като посочи, че тя е двигателят на националните състезания и всичките инициативи, които се случват през тези седем години.

comment 0
visibility 1529
Изкуственият интелект и големите данни представиха на форум в Софийския уни

Изкуственият интелект и големите данни представиха на форум в Софийския университет

Годишният форум за големи данни и изкуствен интелект на GATE (BDAIF2021) представи научните резултати и технологичните постижения на Института през втората му година и очерта перспективите за по-нататъшни изследвания и сътрудничество. Събитието беше организирано съвместно от Института GATE към Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и Технологичния университет Чалмърс, Швеция. Официални гости на форума бяха Анна Панагопулу, директор „Европейско научноизследователско пространство и иновации“ в Генерална дирекция „Изследвания и иновации“ на Европейската комисия и акад. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката. Приветствие до форума беше получено от проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщиха от университета. От името на Европейската комисия, Анна Панагопулу оцени високо постиженията на GATE. „Европейската комисия е горда да признае силния напредък на проекта GATE в България. Ние гледаме на него като на истински носител на промяната“, подчерта Панагопулу. Тя добави, че темата на самия проект GATE – големи данни и изкуствен интелект – не само отговаря на най-големите обществени предизвикателства днес, но също така е в сфера от изключително стратегическо значение за ЕС и за цифровата трансформация. „GATE показва, че инвестициите и реформите в изследванията и иновациите могат да изведат страната нагоре по стълбата към върховите постижения. Гордеем се, че подкрепяме този проект”, каза в заключение Анна Панагопулу.

comment 0
visibility 2492
-

Поскъпване на парното и топлата вода в София с близо 30% предлага КЕВР

 От 2022г. цената на парното и топлата вода в София да се повишат с с 29,53%. Това предвижда предложението на КЕВР, което ще бъде подложено на обществено обсъждане на 15 декември 2021г. Ако бъдат приети, новите цени ще влязат в сила от 1 януари следващата година. Основните увеличения са за комбинираното производство на електроенергия. Така за производството на ток от когенерациите си Топлофикация София ще получава по 635,50 лв./мвтч. Увеличението е със 122%. Освен това, столичното парно ще получава и премия за своето високоефективно производство в размер на 327,16 лв/мвтч. Цената на електроенергията за битовите потребители да се увеличи средно с 11,51 % предлага работната група от експертите към комисията за енергийно и водно регулиране в проекта си за изменение на цените в сектор „Електроенергетика“ по време регулаторния ценови период. С 11,22 % ще се повиши цената на електроенергията за битовите клиенти на „ЧЕЗ Електро България“. Решението на КЕВР за поскъпването на тока е аргументирано не само с повишените разходи на мрежовите оператори, но и с цената на парниковите квоти. Цена "задължение към обществото", която досега бе 7,18 лв. за MWh без ДДС, приходите от която се събират от Фонд „Сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) следва да бъде в размер на 0,00 лв. за MWh без ДДС, посочват още експертите от КЕВР.  

comment 0
visibility 1481
Христо Бабев - ЧЕЗ

ЧЕЗ Електро България получи престижна награда "Истински лидер"

За шести път „ЧЕЗ Електро България“ АД стана носител на приза „True Leader“, връчван от  ICAP България. Инициативата отличава всички компании в страната, покриващи едновременно измерими и обективни критерии за 2020 г.: висока доходност, увеличение или запазване на персонала, кредитна стабилност и водеща позиция в сектора на дейност. Наградите на отличените бяха връчени на 8 декември 2021 г. на официална церемония в София. Христо Бабев – Главен финансов директор и член на Управителния съвет на дружеството получи наградата за „ЧЕЗ Електро България“ АД. „От името на ЧЕЗ Електро благодаря за отличието и използвам случая да изкажа специална благодарност за доверието към всички партньори и клиенти – близо 2 млн. индивидуални и корпоративни. Наградата е оценка и за екипната работа на служителите на дружеството, чийто професионализъм и отговорност са причината да продължаваме да бъдем водеща компания в сектора. Получаването на това отличие за шести път силно ни мотивира да запазим лидерските си позиции, като съсредоточим усилията си върху повишаване на качеството на предлаганите на клиентите услуги и разширяването им, включително и чрез синергия с дружествата от групата на новия собственик Еврохолд“, каза Христо Бабев при получаване на наградата. ICAP България е част от ICAP Group - най-голямата Група за бизнес информационни услуги в Югоизточна Европа, одобрена от Европейската служба по ценни книжа и борси /ESMA/ като „Агенция за кредитен рейтинг“ и за девета поредна година отличава водещите компании в България с наградите „True Leaders“.        

comment 0
visibility 1729
Rossini

Уют, класа и феерия от вкусове в новата зимна градина на Rossini

Изискана атмосфера, добре подбрана храна, селекция от превъзходни вина и жива музика на роял. Такава висока класа демонстрира столичният ресторант Rossini, който представи обновената си зимна градина и новото си меню от специалитети.   В рамките на три тематични вечери в Rossini гостуваха популярни личности, които се насладиха на специално селектирани вина, професионално съчетавани с вкуса на храната. В първата откриваща вечер под мотото „Вкусът е за двама“, ресторант Rossini поднесе на своите гости истинска гурме обиколка на света с подбрани специалитети и вина, които бяха представени от топ сомелиера Йордан Кирилчев. Гости бяха Есил Дюран, Башар Рахал и една от най-младите любими двойки на България – Теа Минкова и Наум Шопов. На „Сладките изкушения“ бе посветена втората  откриваща вечер, в която великолепният сладкар шеф Ради Стамболов впечатли Алекс Раева, Мария Силвестър и Никол Станкулова с шоколадови десети, достойни за произведения на изкуството. За да опитат специалитети от новото меню в третата вечер гостуваха пилотът Петър Петров, познат от „Фермата“, чаровната Соня Янкова, която спечели сърцата зрителите в Hell’s Kitchen, сезон 2020, и ортопедът, лайфстайл стилист и trendsetter на годината – д-р Панче Димитриев. Изпълненията на звездата от „Гласът на България“ – Алекс Георгиев - A.L.E.K.S. допълниха перфектно обстановка. Ресторант Росини се намира на ул. „Г. С. Раковски“ №174 в старинната къща на художника Петър Морозов. В края на ноември заведението беше отличено и с приза „Ресторант на годината” от престижните награди „Bussines and Fashion Awards 2021“. Наградата бе връчена за високи постижения в сферата на ресторантьорството и иновациите в сектора с обслужване на клиенти.                  

comment 0
visibility 1664
efbet - тръпка за злато

5 000 000 награден фонд в новата игра на efbet ТРЪПКА ЗА ЗЛАТО

Тръпка за злато и трупане на талони завладяват efbet.com предколедно. Хиляди допълнителни награди ще разтърсят любимата зона за онлайн забавления с парични награди, 24-каратово злато и страхотни емоции. Най-новата игра на любимия онлайн букмейкър Efbet. Играта „Тръпка за злато“ може да намерите на efbet.com от 6 декември и ще продължи до 6 май 2022 година. Тя е с общ награден фонд 5 милиона и в нея могат да участват само верифицирани клиенти на букмейкърската компания. Бонус играта ще се проведе на 2 етапа. Етап 1 включва в продължение на 21 седмици печалба 200 000 лв. всяка седмица, 4 000 награди по 50 лева парична печалба, изтеглени чрез софтуер на лотариен принцип. Етап 2 е истинска златна мина за златотърсачите. Той е само седмица, но тази Финална златна седмица е с близо милион награден фонд. Тук букмекърът ще обяви допълнително детайли около провеждането й месец преди грандиозния финал. Последвайте efbet в социалните мрежи, за да научавате първи за всички новини около комапнията. Голямата награда във финалното „Златно теглене“ е 5 награди х 1 кг. Злато с чистота 999.9/1000) или паричната им равностойност в лева, но не повече от 5 х 100 000 лв.. Паричните награди във финалното „Златно теглене“ са 3 награди х 50 000 лв. - 150 000 лв., 2 награди х 25 000 лв. - 50 000 лв., 5 награди х 10 000 лв. - 50 000 лв. и 10 награди х 5 000 лв. - 50 000 лв. Право на участие за "Седмичен талон" се получава при поставени залози от 30 лв. на спортни събития с мин. коефициент 1.3 или 50 лв. за казино, за период от 1 денонощие. Най-хубавото в новата бонус игра е, че всеки има шанс да бъде изтеглен повече от веднъж, ако има повече от 1 талон. Придобиването на „Златен талон“ става при поставени залози от 3000 лв. на спортни събития или 5000 лв. на казино, за периода на бонус играта.За да можете да участвате във финалния етап на играта, трябва да разполагате с поне един „златен талон“, като тук участник може да бъде изтеглен само веднъж. Всеки потребител ще разполага с информация за своите натрупани талони, като в своя профил ще получава автоматично съобщение за тях и за тегленията. За всякакви въпроси отдел „Поддръжка“ е на разположение 24/7  чрез имейл (support@efbet.com); чат на живо и телефон: 0 700 20 788. ВАЖНО: Не всички игри участват към промоцията (например: подсекция „Игри на маса“ не носят талони за бонус игрите на efbet). С пълните правила на играта ТРЪПКА ЗА ЗЛАТО може да се запознаете  тук! #efbet #тръпкатаенавсякъде        

comment 0
visibility 2120
-

He ce oчaĸвa cпaд нa цeнитe нa жилищaтa в Coфия пpeз новата година

Експертите в сферата на търговията с недвижими имоти не очакват промяна в цените на жилищата в София през 2022г. "Tъpceнeтo щe пpoдължи дa бъдe пo-cepиoзнo oт пpeдлaгaнeтo и пpeз пpeдcтoящaтa гoдинa, ĸoeтo щe oбycлoви пpoдължaвaщa aĸтивнocт и динaмични cдeлĸи", каза Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека. Тя подчерта, че въпpeĸи твъpдeниятa зa cпaд в цeнитe, нямa ocнoвaния дa се очаква, чe тaĸъв щe имa, цените пo-cĸopo щe ce зaдъpжaт нa cтaбилни нивa. Дeлът нa жилищa cтapo cтpoитeлcтвo зaпoчвa дa нaмaлявa нa фoнa нa нoвитe пpoeĸти, ĸoитo ce реализират в cтoлицaтa. Toвa мoжe дa дoвeдe дo дeфицит в пpeдлaгaнeтo нa тoзи тип имoти, прогнозират още брокерите. Цeнитe нa aпapтaмeнтитe cтapo cтpoитeлcтвo ce бaлaнcиpaт oĸoлo нacтoящитe нивa или pacтeжът им e плaвeн, дoĸaтo нивaтa пpи нoвитe пpoeĸти ce пpoгнoзиpaт тpyднo в peзyлтaт oт cepиoзния cĸoĸ в цeнитe нa cтpoитeлнитe мaтepиaли. Според експертите, щe продължават да ce тъpcят пpeдимнo двycтaйни и тpиcтaйни жилищa в близocт дo зeлeни плoщи и мeтpo. Πaзapът нa ĸъщи и пapцeли щe пpoдължи дa paзĸpивa пoтeнциaлa cи, тъй ĸaтo и cлeд пaндeмиятa xopaтa щe ce cтpeмят дa paзпoлaгaт c имoт извън гoлeмитe гpaдoвe.  Дpyги cъщecтвeни пpoмeни нa имoтния пaзap 2022 г. нямa дa дoнece, cмятaт eĸcпepтитe.

comment 0
visibility 1754
-

Протестиращи "опаковаха" МРРБ в София с българското знаме

Работниците в "Автомагистрали-Черно море" АД отново излязоха на протест в София пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Протестиращите символично "опаковаха" министерството, като разпънаха пред сградата българското знаме, дълго над 100 метра. Те все още не са получили от държавата средствата за приключил ремонт на участък от магистрала "Тракия". В протеста участват и служители от "ИСА 2000", които са в същата ситуация. Дължимите средства са общо над 46 млн. лв. за строителни и ремонти дейности по магистрала "Тракия". Работата е свършена, а обектът е в експлоатация от юли, посочват строителите. Протестиращите заявиха в позиция, че действията им нямат политически характер, а се борят единствено за правото си на труд и заплащане. От КНСБ заявиха, че това води до неплатени заплати и много затруднения за извършване на дейността на строителните фирми. Става въпрос за заплатите на 810 човека от "Автомагистрали-Черно море" АД и за над 420 работници от "ИСА 2000". В позицията се казва още, че в периода октомври - ноември, предвид тежката политическа обстановка и противоепидемичните мерки в страната работниците са се въздържали от ефективни синдикални действия, с цел неполитизиране на протестите и справедливите искания. Сега отново протестират, след като са се опитали да решат проблема с диалог и преговори, но са били прехвърляни от институция на институция, без ясни ангажименти и без план за действие.

comment 0
visibility 1617
Лекция за поведенческата икономика ще проведе ВУЗФ в София

Лекция за поведенческата икономика ще проведе ВУЗФ в София

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания към него VUZF Lab организират публична академична лекция на проф. д-р Юлия Добрева, която ще се проведе в рамките на уебинар на 13 декември 2021 г. от 15.00 ч. в платформата Google Meet. Темата на лекцията е "Поведенческа икономика, публични политики и криптовалута", съобщиха от ВУЗФ.  По време на нея проф. Добрева ще коментира редица актуални и важни теми. Каква е същността на поведенческата икономика, кога решенията се квалифицират като емоционални и кога като рационални, какво е отражението им върху публичните политики и как чрез методите на поведенческата икономика могат да се подобрят политиките в здравеопазването и образованието – отговори на тези и още въпроси ще бъдат дадени по време на уебинара на 13 декември.

comment 0
visibility 1766
-

ИПИ: Пандемията спря вътрешната миграция към София и големите градове

 Новият, десети поред доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) за регионалните профили на областите в България, беше представен в БТА. През 2020 г. всички големи градове начело със София, Пловдив и Варна отчитат отрицателен механичен прираст, т.е. в тях има отлив на население, показват данните от доклада. В същото време общо 205 общини отбелязват положителен механичен прираст, което е безпрецедентно в новата история на страната. До настъпването на пандемията механичният прираст на населението отличаваше силните икономически центрове, които успяват да привличат млади и активни хора, и там се забелязваше подем. През 2020 г. обаче настъпи промяна, породена от пандемията и наложените ограничителни мерки, се посочва в доклада. В годината на пандемията областните центрове губят население, докато периферните общини регистрират приток на жители. Дългосрочните демографски тенденции обаче остават непроменени, като силните икономически центрове са в най-добра позиция да привличат млади и активни хора. Столицата концентрира вече 43% от произведения брутен вътрешен продукт в страната. Икономиката на София е силно доминирана от услугите, които носят близо 87% от добавената стойност. Столицата изпреварва над два пъти другите големи икономически центрове – Варна, Стара Загора и Пловдив. На второ място в страната излиза област София, която обхваща индустрията в непосредствената периферия на големия столичен град.          

comment 0
visibility 1692
-

Признание за Генчо Керезов - заместник кмет на София по дигитализацията

Глобалната мрежа на градовете на фондация Bloomberg Philanthropies определи Генчо Керезов зам.-кмет на София по дигитализацията за Иноватор на седмицата. Това сподели самият той във Фейсбук. Заместинк-кмета на София подчерта, че за него е чест  да бъде сред 52мата лидери тази година, които биват припознати от такава световна мрежа за иновациите в управлението на града ни. "Този резултат идва с активното участие на фондацията в подкрепа на дигиталната трансформация на София и с неуморната работа на целия екип на Innovative Sofia", написа той. Столична община е може би първата в региона, която приема изпреварващи действия да извърши таксономичен анализ на бъдещите инвестиции през призмата на ESG стандарта за въздействие на инвестициите им върху екологичната среда, социалните фактори и доброто управление. Стратегията за дигиталната трансформация на София касае 7-годишен период. Все повече ще има възможности за европейско финансиране в сферата на иновациите и дигитализацията. Един от основните проекти в стратегията е този за т.нар. „дигитален двойник“ на София. Той се реализира съвместно със Софийския университет и Института GATE и представлява събирането на всички цифрови данни за столицата в един 3D модел, в който да се извършват симулации на различни процеси. По този начин ще могат да се взимат решения за промени в града. Общината работи над редица проекти за подобряване на средата, сред които управлението на качеството на въздуха, умни комунални услуги, електронна система за смяна на адреса и др. Те се извършват от български компании. Целта е успешните проекти след това да се мултиплицират, скалират и пренесат на други места. В рамките на програмата „Пясъчник за иновации“ те се подпомагат с минимално финансиране от страна на общината.

Бизнес

Логично е бизнес атмосферата в столицата да е най-благоприятна и голям брой български и чужди фирми са се базирали тук. Фирмите, които развиват бизнеса си в София, са с изключително разнообразни дейности - от сферата на услугите до съвременни технологии и иновации.  

Ще се спрем само на няколко бизнес обекта в София.

Интер експо и конгресен център в помощ на бизнеса

Интер експо и конгресен център в помощ на бизнеса

Конгресният изложбен център, разположен в София, предоставя изложбен терен на редица компании и фирми, за да представят своята дейност пред обществото и останалите представители на бизнес обществото. Центърът има шест зали за бизнес изложби, седем конгресни зали и възможност за паркиране на 700 автомобила. Непрекъснато в Центъра има някакво бизнес изложение. Някои от изложенията имат вече своя традиция. Столичани и гостите на столицата с интерес следят бизнес изложенията Месомания, Светът на млякото, салон на виното и др. 

Конгресният център се намира на удобно място, съвсем близо до The Mall, Техномаркет, Метростанция Цариградско шосе и др.

Фермерски пазари Хранкооп в помощ на бизнеса

Фермерски пазари Хранкооп в помощ на бизнеса

Известно е, че Хранкооп полага неимоверни усилия за връщане на доверието на хората към българските ферми и малки производители, които доставят на пазара традиционна биологично чиста храна. Този бизнес остава позабравен в последните години, а това не е редно. Точно поради тази причина Хранкооп е организатор на Фермерските пазари в София. 

На тях малките производители и ферми могат лесно да представят своя бизнес и да спечелят доверието на гражданите. 

Фермерски пазар Оборище в помощ на бизнеса

Фермерски пазар Оборище в помощ на бизнеса

Фермерският пазар Оборище се провежда в центъра на столицата 4 пъти на сезон. На него фермери от цялата страна презентират бизнеса си и печелят хиляди нови доволни клиенти. Всяко издание акцентира върху конкретен бизнес и представя тематично определени малки производители от цялата страна. Заедно с бизнеса на пазара има и обособена арт зона, на която звучи музика, демонстрират се занаяти, правят се забавни работилници. 

Фермерски пазар Римската стена в помощ на бизнеса

Фермерски пазар Римската стена в помощ на бизнеса

Този фермерски пазар се организира в продължение на 6 години всяка събота. Тук е процъфтял бизнеса на десетки малки производители и ферми. Всяка събота на щандовете цари огромно разнообразие и бизнес предложения. Разбира се, гостуващите фирми не винаги имат възможност да присъстват всяка събота, затова и се предоставя възможност, ако някой си е харесал нещо от бизнес продукцията на отсъстващ производител, да си поръча продукта онлайн.

„Пазари Възраждане“ в помощ на бизнеса

„Пазари Възраждане“ е общинско дружество, което подкрепя бизнеса в столицата и прави всичко възможно, за да помага. Под опека на дружеството е бизнеса на най-старите и авторитетни столични пазари, а именно Женски пазар и пазар „Димитър Петков“. И двата терена са в централната час на София.

Дружеството си е поставило за цел изпълнението на благородна мисия – да помогне на търговците да развият бизнеса си, а пазарите да станат облагородена част от градската среда. Стремежът е пазарните площадки да са хем удобни за бизнес, в същото време да са привлекателни за клиентите с обстановката и възможността за ползотворни социални контакти. 

„Женски пазар“ и бизнеса

„Женски пазар“ и бизнеса

Според историческите данни, Женският пазар е най-стария на територията на столицата. След Освобождението той постепенно става най-авторитетния градски пазар, който предоставял много възможности за търговския бизнес. В последните години пазарът беше напълно обновен и вече умело събира павилионите и екологичните продукти, които се предлагат а тях. Бизнесът определено процъфтява. Днес тук се предлагат пресни плодове и зеленчуци. Всеки може да направи консултация с търговците. Те разбират от бизнеса, който развиват. 

Освен български стоки, на щандовете се предлагат и стоки от Близкия изток, редица екзотични подправки. На пазара функционират и заведения за бързо хранене. Така не само клиентите на пазара могат да отдъхнат и да хапнат вкусна и прясно приготвена храна, но и търговците  често отсядат там. Обособен е и детски кът. Така търговците могат да обръщат внимание на бизнеса си и клиентите без да ги притесняват детска глъч и игри. 

На територията на Женския пазар е разположена и галерия „Сердика“. Така на пазарната площадка се съчетават изкуството и бизнеса. Тъй като пазарът е традиционна дестинация не само за бизнеса, но и за туризма, търговците могат да предлагат стоките си и на туристите. 

Търговски изложения с бизнес ориентир

Търговски изложения с бизнес ориентир

Зала „Универсиада“ също често става домакин на редица бизнес изложения, станали любими и чакани с нетърпение от столичани. Родните производители ежегодно презентират своя бизнес на щандовете, подредени в залата на изложението „Произведено в България“. Интересът към българските стоки расте напрекъснато, а броят на щандовете на изложението разсте.

Особено предпочитано е изложението, наречено „Ракия фест“. Нгов домакин тази година беше НДК. На него български и чужди призводители на огнената напитка мерят сили. До момента своя бизнес са представили фирми от Албания, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Китай, Черна Гора и др.

Бизнесът в София не веднъж подава ръка на лечебните заведения за ремонти и подмяна на оборудването. Съвсем пресен пример е финансирането на „Пирогов“ от ЧЕЗ България Инвестмънт. Финансирането е в размер на 6 млн. евро и ще се използват за ремонт на фасадите, покривите, отоплението и осветлението в лечебното заведение.  Бизнес проектът ще бъде реализиран в рамките на една година. Ремонтът ще позволи спестяването на минимум 600 000 лв на година от енергийна ефективност. 

Това не е единствената бизнес компания с големи инвестиции в столицата. Към края на миналата година стана известно, че Инвecтициoннaтa ĸoмпaния "Гaлaĸcи Инвecтмънт Гpyп" планират строежа на нов малък столичен бизнес квартала на мястото на стария завод за електрокари "Бaлĸaнĸap 6-ти Ceптeмвpи". Върху закупения вече терен се предвижда да се обособи смесена мнoгoфyнĸциoнaлнa плoщ, която ще включва търговски обекти, офиси и жилища. Идеята е интересна и доста прогресивна. Очаква се разработването на основния бизнес план и изготвяне на точни изчисления за инвестицията. Припомняме, че компанаията е собственик на xoтeлитe ІntеrСоntіnеntаl Ѕоfіа и Ніltоn Ѕоfіа. 

В края на миналата година от Vivacom демистрираха бизнес възможностите на 5G мрежата. Новата технология предлага много по-висока скорост за пренос на данни и възможност за свързване на милиони устройства на площ от 1 кв.м. Тогава още стана ясно, че новата технология е интегрирана в мрежата, а лицензът за пускането ѝ в действие трябва да бъде получен тази година. Всички сме се натъквали на всякакви спекулации за това колко вредна е 5G мрежата, а всъчщност магнитното лъчение от нейна базова станция се разнява на това на сешоар.

Интер експо и конгресен център в помощ на бизнеса

Фермерски пазари Хранкооп в помощ на бизнеса

Фермерски пазар Оборище в помощ на бизнеса

Фермерски пазар Римската стена в помощ на бизнеса

„Пазари Възраждане“ в помощ на бизнеса

„Женски пазар“ и бизнеса

Търговски изложения с бизнес ориентир

Прочетете още