Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кого ще подкрепите на местните избори в София?
  • Йорданка Фандъкова (ГЕРБ /СДС/) (49%, 446 Гласове)
  • Мая Манолова (БСП/други) (14%, 127 Гласове)
  • Борислав Игнатов (ДБ) (9%, 84 Гласове)
  • Борис Бонев (СС) (14%, 130 Гласове)
  • Ангел Джамбазки (ВМРО) (10%, 95 Гласове)
  • Друг / няма да гласувам (4%, 32 Гласове)
Общо гласували: 914 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 263
Летище София

48-часова стачка в British Airways отмени полетите до София

Полетите на British Airways до София, Лондон и обратно бяха отменени днес. Те са анулирани и хиляди пътници ще пропуснат днес и утре почти всичките планирани 1400 полета до различни дестинации. Причината е 48-часовата стачка на 4000 пилотите на British Airways. Те са недоволни от заплащането на труда си. Стачката можеше да бъде избегната, но ръковоството на British Airways и профсъюза на пилотите „Балпа“ не можаха да организират среща, на която да бъдат разгледани исканията. Според генералния секретар на “Балла” Брайън Стратън е време да се сложи край на споровете. В British Airways предполагат, че на ден стачката ще им струва около 40 милиона паунда. Не е изключено и в сряда да има отложени полети. А ако не се стигне до споразумение, на 27-и септември ще има нова стачка.

comment 0
visibility 2644
нов влакове

Директен влак взима разстоянието София-Пловдив за два часа

От София до Пловдив ще се пътува само за два часа с директен влак. Новият трен тръгва през септември и ще спира само на гара Пазарджик. Пътуването се намалява с 20 минути и ще бъде конкуренция на карането по магистралата и на автобусите между двата града, съобщава "Монитор". Железниците планират да купят 10 нови локомотива за скорост от 160 км/ч, с които да бъдат обслужвани около 30 влака на ден по дългите дестинации. Доставката трябва да стане до края на следващата година на стойност около 25 млн. евро. Тече и техническо изследване на параметрите за закупуване на шинобуси/автобуси, които се движат по релсите/. Идеята е с 10 нови шинобуса, които са около 60-90 местни за скорост от 120 км/ч, да се обслужват около 40 влака дневно, основно в регион Пловдив на разстояние до 50 км. Стойността им е за около 15 млн. евро. Такива произвеждат полската PESA и чешката Skoda.  

comment 0
visibility 365
Приложение за новини

Новините в София и страната през новото приложение SQUID

С новото SQUID вече могат да се следят новините в София и страната. Това е първото персонализирано приложение за новини таргетирано към младото поколение /millennials/. Достъпно е в цяла Европа и от септември стартира и в България, съобщават от офиса на SQUID. Потребителите вече могат сами да избират темите, които ги вълнуват, да следват най-новите трендове и творчески да си взаимодействат с най-вълнуващите статии – всичко това в едно приложение. Сред елекронните издания, ччиито новини се следят от SQUID е и Столица.bg. Приложението е безплатно и не изисква регистрация. В него се откриват повече от 100 новинарски категории и повече от 20 000 източника. Разполага с функции за персонализиране и сортиране на теми, запазване на статии и блокиране на източници, от които не желаете да получавате новини. SQUID прави новините лесно достъпни и използваеми, като предлага широка гама от теми. Потребителите могат да избират, за да създават свои персонализирани новини, в които текста се визуалуализира благодарение на изображения и снимки . Алгоритмите на SQUID събират, сортират и дават приоритет на новини от най-вълнуващите източници в интернет и позволява на потребителите да бъдат в крак с най-важните и интересни събития. Приложението управлява трафика от целевата група на младото поколение /millennials/ и ги отвежда към източниците на новини. Искаме да помогнем на по-младите поколения да преоткрият четенето на новини като забавна, ценна и ангажираща ежедневна дейност", казва Йохан Отелиус, изпълнителен директор и основател на приложението SQUID.  

Реклама
comment 0
visibility 1478
НАП за проверка на изтекли лични данни

НАП пусна сайт за проверка на изтеклите лични данни

Националната агенция за приходи (НАП) пусна специално разработен сайт за проверка за изтеклите лични данни. На адрес check.nra.bg от днес всеки може да провери подробно какви лични данни са изтекли за него - ЕГН, телефон, данъчни декларации, адрес, приходи, задължения. През юли Кристиян Бойков, който работи за ТАД Груп хакна базата на НАП. От приходната агенция изтекоха лични данни на над 5 млн. души - българи и чужденци. Проверката става чрез персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, или квалифициран електронен подпис (КЕП), който съдържа ЕГН. Освен чрез електронната услуга, гражданите могат даполучат информаци във всички офиси на НАП срещу документ за самоличност. Проверката в новото мобилно приложение отнема броени минути. За потърпевшите НАП дава указания какво да се прави.

comment 0
visibility 565
покрив

Връщат оргиналния покрив на "банкерската" сграда в София

Една от най-красивите сгради в София- "банкерската", отново привлече погледите към себе си. Разбра се, че за архитектурното бижу на ъгъла на улиците "Иван Вазов" и "Раковски" има проект за реконструкция на покрива. Заформи се и дискусия къде е границата между разрушаването и ремонтирането на сградите паметници на културата, съобщава investor.bg. Сградата е строена 1912 година на три етажа. Достроени са още два през годините, с което се изменя и силуетът на покрива. С днешна дата постройката има статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория "национално значение".Тя попада в границите на Втора защитена зона на археологическия резерват "Антична Сердика и средновековен Средец". За евентуалната реконструкция на покрива се разбра от обявление, подадено в "Средец" от фирмата собственик „БСПФ България“ ЕАД. Там пише, че проектът е за промяна в наклона и формата на използваем шести етаж на сградата. Покривът ще бъде възстановен в духа на архитектурата на Стара София преди преустройството на сградата през 1928 година, обясняват от компанията собственик. Те са категорични,че няма да се прави нов етаж. Ще има промяна в наклона на шестия подпокривен. Дори капандурите ще бъдат подредени така, както са били според първоначалния проект. Сегашната облицовка от керемиди ще се смени с метална обшивка.

comment 0
visibility 232
Generali

Generali стартира проект за дигитализация в партньорство със Софтуер Груп

GENERALI ще  оптимизира  и  улесни  процесите  в  своя  онлайн  портал, чрез  иновативна  платформа  за  продажба  на  застраховки  чрез дигитални канали, която ще подпомогне стратегия GENERALI 2021 за развитие в следващите години.  Проектът е предвиден да приключи до края на 2020-та година. В обхвата му се включва онлайн портал, който ще оптимизира процеса за издаване на  нови  застрахователни  полици,  както  и  за  управлението  на затрахователното  портфолио  на  вече  съществуващи  клиенти  на компанията.  Потребителите  ще  имат  възможност  за  самообслужване, спестявайки  време  и  възползвайки  се  от по-голямо  удобство.  Част  от проекта  ще  бъде  и  разработването  на  единен  портал  за  служители  и посредници  на  GENERALI,  предлагащи  портфолиото  на застрахователя.  Данчо  Данчев  –  Главен  изпълнителен  директор  на  Дженерали Застраховане АД сподели: “Нашата мисия е да дадем възможност на хората да оформят едно по-безопасно  бъдеще,  грижейки  се  за  живота  и  мечтите  им.  Да  се превърнем  в  партньор  за  цял  живот  на  своите  клиенти!  Това  е нещото,  което  ни  вдъхновява,  мотивира  и  причината  да съществуваме.  Винаги  сме  водени  от  намерението  да  подобрим живота на хората в нашето  общество. В  един  все  по-сложен свят, способността  ни  да  се  грижим  и  да  помагаме,  предлагайки  по- иновативни  и  интуитивни  услуги,  ще  даде  възможност  на  нашите клиенти да вземат информирани и правилни решения и да оформят по-безопасно своето бъдеще, както и това на своите близки и бизнес. Радаваме се, че наш партньор в тази инициатива ще бъде Софтуер Груп  –  изявен  лидер  и  глобална  технологична  компания,  създаваща високотехнологични и иновативни решение.“    “Нуждите  и  очакванията  на  клиентите  стават  по-комплексни,  а решенията им за покупка са водени основно от два фактора - бързина и  удобство.  По  тази  причина  застрахователите  все  повече осъзнават нуждата от персонализирани продукти и услуги, които да предлагат по-ефективно, чрез дигитални канали и брокерски мрежи. Щастливи  сме  да  си  партнираме  с  Дженерали  в  тази  насока  и  да подпомогнем една от водещите компании в нейната мисия да предоставя висококачествени и достъпни застрахователни решения, подобрявайки живота на хората както у нас, така и в световен мащаб“, коментира Калин Радев, главен изпълнителен директор на Софтуер Груп.

comment 0
visibility 523
продажба на имот

Зелена светлина за продажба на имот до София даде правителството

Правителството даде зелена светлина за продажба на имот до София. Теренът се намира в Икономическа зона София - Божурище и е собственост на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД - София, съобщиха от правителствената информационна служба. Продажбата ще се реализира чрез пряко договаряне с „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД за направата на подстанция на територията на Икономическа зона София-Божурище. Така ще се осигурят допълнителни електрически мощности, обезпечаващи реализацията на настоящи и бъдещи инвестиционни проекти в икономическа зона София – Божурище.  

comment 0
visibility 282
придобиване

Платформа за обучителни курсове открива развоен център в София

Интepнeт плaтфopмaтa зa oбyчитeлни ĸypcoвe Соurѕеrа, ĸoятo e oцeнeнa нa нaд $1 милиapд, oтвapя своя paзвoeн цeнтъp в Coфия, cъoбщиxa oт money.bg Събитието става възможно чрез първото за историята на компанията придобиване. Срещу неназована сума тя е купила бългapo-aмepиĸaнcĸия cтapтъп Rhуmе Ѕоftwоrkѕ. Той е направил плaтфopмa зa cъздaвaнe нa пpoeĸти зa oнлaйн oбyчeниe, дocтъпни пpeз интepнeт бpayзъpa нa хората. Coфийcĸият тим нa Rhуmе, вoдeн oт глaвния изпълнитeлeн диpeĸтop и cъocнoвaтeл Haмит Ядaв, щe cтaнe основно ядро нa нoвия цeнтъp зa пpoyчвaнe и paзpaбoтĸa. Соurѕеrа oбeщa и милиoннa инвecтиция в нeгo и paзшиpявaнe нa бpoя зaeти лица.

comment 0
visibility 492
Ремонтират паркинга на The Mall

Тhе Mall сменя асфалта на външния паркинг (СНИМКИ)

Един от най-големите софийски молове - Тhе Mall, на Цариградско шосе започна ремонт на външния паркинг пред търговския център, видя Столица.bg. Поддменя се настилката, тъй като предишната, асфалт, била компроментирана. Сега майстори редят бетонови павета. В момента ремонт има само на половината от наземния паркинг. Когато е готова тази площ, тогава ще се започне на другата половина, обясниха пред Столица.bg от търговския център.  В следващите дни се очакват хиляди посетители от цялата старна в Тhе Mall заради началото на учебната година - 16 септември. Ремонтът на външния паркинг обаче няма да ги затрудни по никакъв начин, тъй като за автомобилите си можело да се ползва и огромния подземен паркинг. Тhе Mall, който е открит през 2010 г., има над 200 магазина, разположени на над 66 000 кв. м.

comment 0
visibility 400
Идеен проект за нов стадион

ЦСКА ще има нов стадион в Борисовата градина

Футболният ЦСКА ще има нов стадион на мястото на сегашната "Българска армия" в Борисовата градина. Това съобщават от клуба на официалния сайт. Днес е имало среща между  главния архитект на София Здравко Здравков и собствениците на клуба Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и изпълнителния директор Пламен Марков. ЦСКА срещна разбиране от Столична община за изграждането на нов стадион на Българска армия. От Московска 33 щели да окажат пълно съдействие с всички възможни законови средства за реализацията на инвестиционното намерение. Така стадион Българска армия ще се превърне в модерно съвременно спортно съоържение, отговарящо на изискванията на УЕФА от най-висока категория. Ръководството на клуба са получили уверение от арх. Здравков, че до 15 - 20 септември ще получат виза за проектиране на цялостна реконструкция на "Българска армия". "След като получим виза за проектиране тогава ще се правят и количествено-стойностни сметки, после започват съгласувателните процедури и т. н.", коментираха от клуба пред Столица.bg. На сайта на клуба бяха представени три идеини проекта на нов стадион. Единият от тях беше с подземен паркинг за 3000 автомобила и е на стойност около 80 млн. лв. Преди дни и кметът на София Йорданка Фатдъкова заяви, че няма никакви пречки за реконструкция, но в сегашнвите граници на спортното съоръжение. Така излишни се оказаха споровете преди два месеца да има или да няма нов стадион в Борисовата градина. През юни се обсъждаше ПУП на Борисовата градина и според него на "Българска армия" можеше само да се покрият трибуните и да се премахне пистата, за да се увеличи броят на местата. Реално обаче "Българска армия" е доста амортизирана и не може да бъде спасена с козметични ремонти. Преди дни пък става ясно, че със спортния министър Красен Кралев се обсъжда варианта да се създаде ново съвместно дружество, в което ММС да апортира "Българска армия" и базата на Панчарево, а футболният ЦСКА да влезе с парична вноска. Така ще се гарантира изграждането на новия стадион, мениджмънта и експлоатацията, както и развитието на клуба. В момента ЦСКА ползват базата, чийто принципал е ММС, под наем.

comment 0
visibility 7950
нов квартал

Кипърски бизнесмен прави нов квартал и училище до София

Кипърска фирма ще инвестира повече от 500 милиона евро в нов квартал с интелигентен дизайн, който ще се намира в предградията на София, близо до село Волуяк. Обектът е кръстен "Велосити". 8 години е времето за неговата реализация. На този етап няколко фирми са изявили интерес за участие, каза Теодорос Аристодему, управител на дружеството "Аристо Дивелопърс". До момента в нови квартал и училище са вложени 55 милиона евро. Закупени са 1 388 896 кв. м. земя в границите на гр. София, с излаз на Околовръстен път и Ломско шосе. В центъра на „Велосити“ ще има модерно начално и средно училище, което ще обучава на български и английски. Жителите ще имат възможност да избират между няколко различни видове къщи и апартаменти. Новият квартал ще има достъп и до централа за термоелектрическа енергия. Промишлените отпадъци няма да бъдат изхвърляни, а ще бъдат рециклирани или оползотворени. Битовите отпадъци ще бъдат събирани отделно.

comment 0
visibility 4422
тротинетки

От фирмата, предлагаща скутерите: Имаше само 2 опита за кражби, но ги намерихме

Само 2 опити за кражби на електрически тротинетки е имало през изминалите дни в София. Но от полицията бързо намерили двуколесните. Това гласи официално изявление на Томаш Тот- оперативен мениджър на Lime, пратено до медиите. В началото на деня се появи информация, че цели 15 бройки от скутерите са станали обект на посегателство. Ето и още от съобщението: "Бихме искали да изкажем благодарност и към активните граждани на столицата и бихме искали да ги насърчим да подават сигнали както към нас, така и към полицията, в случай че имат съмнения, свързани с всякакъв вид престъпна дейност. Разчитаме на здравия разум и отговорното поведение на хората. Lime напълно си сътрудничи с полицията, за да гарантира идентифициране, докладване и документиране на всяко незаконно поведение. Хората трябва да разберат, че електрическите тротинетки са услуга за споделена мобилност в града. Те не могат да се използват без да бъдат отключени, тъй като колелата са блокирани и при опит за преместване се задейства алармен сигнал. В допълнение, тротинетките се следят постоянно от GPS система и могат да бъдат намерени по всяко време. Lime разработва свой собствен персонализиран модел тротинетки, което означава, че ако някой се опита да вземе определени части от нашите тротинетки - те няма да бъдат подходящи за никой друг модел на пазара. Не си струва да рискувате да откраднете тротинетка на Lime. Всеки нерегламентиран опит за употреба ще бъде докладван в полицията като кражба и ще бъдат предприети стъпки в посока разследване на случая".

comment 0
visibility 327
безработни

Над 11 хиляди софиянци регистрирани като безработни през юни

През месец юни тази година 11382 са регистрираните безработни столичани. За същия период обявените работни места са 4552. Това значи, че за 6830 човека от София няма работа, информира "Монитор", позовавайки се на данни от Агенцията по заетостта. По двама човека се борят за едно работно място в столичния град, по 13 чакат за една позиция в Разград, в Търговище бройката е 10. Във Видин, Монтана и Враца средно по 9 човека се съревновават за едно място, сочат данни от статистиката. В Перник седем чакат за едно работно място. Равнището на безработицата през юни в София е било 1.7%. Лицата без постоянен доход до 29 години са били 1259, 258 пък са хората без препитание повече от година.

comment 0
visibility 2186
морковена халва

Морковена халва и разноцветни домати изкушават на Фермерски пазар Оборище

Морковена халва, домати с различни цветове, ягоди и още куп изкушения са подготвили за приятели и клиенти производителите, които ще участват тази неделя в традиционния летен фермерски пазар Оборище. От 11 до 18 часа в пространството зад храм-паметника "Св. Александър Невски" сергии ще разпънат над 70 малки и големи производители и занаятчии. Те ще представят кулинарни шедьоври от всички краища на страната. Фермерският пазар се прави всеки месец като част от Културния календар на столицата. Зад него застават Столична община, Общинско дружество Пазари Юг ЕАД и Кооперация Хранкооп - София. Ценителите ще могат да опитат и купят висококачествено прясно и консервирано телешко месо, пастети и колбаси, пушена манастирска пъстърва, пресни, сушени и мариновани гъби шийтаке, сирене, кашкавал, масло и натурално кисело мляко от краве, овче и козе мляко, хлябове и печива с квас.За добрата глътка са предвидени вино, сокове и сиропи, крафт бира, кафе, няколко вида чай, шафран и продукти с шафран, мед и пчелни продукти, масло гхи, занаятчийски сладолед и питейна вода от Софийска вода. Майстори ще представят ръчно изработени дрехи и аксесоари, бижута с плодове, листа и други природни елементи, декоративни дъски за рязане и сервиране, декорации и изделия за дома.Предвидени са и работилници, в които малки и големи ще могат да направят сами бижута с естествени и скъпоценни камъни или да бъдат изрисувани с къна за здраве.

comment 0
visibility 3291
тротинетки

Американската компания "Лайм" пуска тротинетки под наем в София

Тротинетки под наем ще започнат да се предлагат буквално до дни в София от американската компания Lime. От няколко седмици в социалната мрежа има сериозни реклами на компанията за набиране на т.нар. джусъри- хората, които срещу заплащане прибират и зареждат двуколесните всяка вечер, съобщават от "Еко новини". Заедно с това в приложението на Lime столицата е означена със зелено. Това значи, че услугата за тротинетки под наем ще стартира до дни. Ако резултатите на фирмата в София са добри, тя може да разшири дейността си и в други градове на страната. А ето и как действа системата на американската фирма за ползване на скутерите: Те са паркирани из града и всеки, който иска да ги ползва, може да направи това през мобилно приложение. След като таксата за наемане е платена, скутерът се отключва и може да се ползва. Тарифата е долар начална такса и 15 цента на минута. След като свърши да кара, клиентът просто паркира скутера на тротоара и го оставя.