Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (39%, 170 Гласове)
  • На време (13%, 58 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 79 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 115 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1422
телефонна линия

Информационната линия за пациенти с хронични заболявания 0800 14 515 ще работи по Коледнит...

Информационната линия за пациенти с хронични заболявания 0800 14 515, създадена от Националната пациентска организация, с подкрепата на VIVACOM и CallFlow, в подкрепа на пациентите с хронични заболявания, ще работи и в делничните дни до Нова година. Пациентите могат да разчитат на безплатна телефонна консултация с COVID специалисти, кардиолози, ендокринолози, пациентски онкологични консултанти и психолози между 9.00 и 18.00 часа на 24, 25, 28, 29 и 31.12. Линията няма да работи с пациенти на 31.12. и 01.01. „Нашите медицински специалисти са на разположение в почивните дни, защото знаем, че за заболяванията няма почивни дни. Както всяка година, очакваме по празниците екипите в здравните заведения да са по-малко, да няма връзка с личните лекари, както и да се повиши тревожността на хората, да се засили усещането за самота и паника или страх. По този начин искаме да сме до нуждаещите се, когато им е трудно да получат помощ от другаде“, коментира Александър Миланов, програмен директор на Националната пациентска организация. Само за месец повече от 700 души са потърсили консултация със здравните работници. Данните показват, че половината от обажданията са свързани с COVID-19. Голям е броят на потърсилите психологическа подкрепа – близо 100 българи са декларирали повишена тревожност, страх, апатия и притеснения, свързани с пандемията, както и със събития в живота им, в следствие на COVID-19. За периода 17.11.2020 г. – 17.12.2020 г. са проведени 154 разговора с кардиолозите, обслужващи линията. 77 са консултациите с ендокринолози, близо 50–свързани с онкологичните заболявания, отчитат от  Националната пациентска организация. Горещата линия ще функционира до края на февруари 2021 г., а на нея се очаква да се предоставя информация за организацията на ваксинирането срещу вируса.    Информационната линия за хора с хронични заболявания 0800 14 515 поднови функционирането си през ноември, поради нарастващия натиск върху здравната система и медиците. В първата фаза от март до септември 2021 г. повече от 3000 българи получиха консултация и информация.

comment 0
visibility 1713
VIVACOM подарява 5 000 МВ

VIVACOM подарява 5 000 МВ на клиентите си за коледния уикенд

Специално за коледния уикенд, VIVACOM осигурява на всички свои клиенти на мобилни услуги безплатен интернет пакет. Той включва 5 000 МВ на максимална скорост, които могат да бъдат активирани през приложението MyVIVACOM още на 25 декември и са валидни за използване на 26 и 27 декември. С допълнителния пакет потребителите получават още мегабайти, за да могат свободно да споделят своите коледни емоции и преживявания със своите близки и приятели, да се наслаждават на любимото си коледно съдържание и да се информират за всичко, което ги интересува. Безплатните 5 000 коледни мегабайти дават още една възможност на клиентите на VIVACOM да сърфират в най-бързата мобилна мрежа в Европа*, след като в началото на декември телекомът осигури на всичките си клиенти пакет от 10 000 МВ еднократно, за да подпомогне процеса на дистанционна работа и обучение.

comment 0
visibility 1642
ЧЕЗ и „Надежда и домове за децата – клон България“ зарадваха над 400 деца з

ЧЕЗ и „Надежда и домове за децата – клон България“ зарадваха над 400 деца за Коледа

Служителите на ЧЕЗ в България набраха 14 500 лева от доброволни дарения във вътрешна благотворителна кампания в подкрепа на „Заедно можем всичко“ – съвместна инициатива на ЧЕЗ в България и „Надежда и домове за децата – клон България“. ЧЕЗ в България удвои тази сума и така общият размер достигна 29 000 лева.    Благотворителната акция е организирана за набиране на средства за коледни подаръци, храна, облекла и обувки за 22 деца от семействата, включени в кампанията „Заедно можем всичко“. Благодарение на съпричастността на служителите на ЧЕЗ, кампанията успя да зарадва с подаръци още 414 деца от 199 семейства, които „Надежда и домове за децата – клон България“ подкрепя в областите Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Плевен, Стара Загора, Сливен, Софийска област, София град, Хасково и Ямбол.   „Надежда и домове за децата – клон България“ и ЧЕЗ в България стартираха през май тази година кампанията  „Заедно можем всичко“, с която да подкрепят уязвими семейства с деца за преодоляване на негативните последствия от пандемията от COVID-19. В рамките на кампанията ЧЕЗ пое заплащането на сметките за ток на тези семейства до края на март 2021 година. За да могат децата да растат в по-добра среда,  ЧЕЗ, в партньорство с „Техномаркет“, закупи и достави в домовете им нови битови електроуреди.   Кампанията „Заедно можем всичко“ е част от прилаганата от ЧЕЗ в България дългосрочна стратегия за корпоративна социална отговорност, чиито основни приоритети са свързани с подпомагане на местните общности, образованието и развитието на младите хора, опазването и грижата за околната среда, енергийната ефективност. До момента ЧЕЗ е подкрепила с 1 милион лева над 120 обществено полезни инициативи в тези области. В ситуация на извънредна обстановка от изключително значение за ЧЕЗ в България е навременното подпомагане на местните общности и особено на уязвимите им членове в усилията им за справяне с отрицателното въздействие на последствията от пандемията върху начина на живот, работа, обучение, социални връзки.  Можете да  подкрепите „Надежда и домове за децата – клон България“, като се включите в акция „Кенгуру“ чрез дарение с SMS на 17 777 с текст DMS NADEJDA или като дарите средства с банков превод. Повече подробности за възможностите за подпомагане на акция „Кенгуру“ вижте на сайта https://dmsbg.com/16424/.      

Реклама
comment 0
visibility 1715
type-photo.svg
Moto g 5G

Moto g 5G работи в 5G мрежата на VIVACOM

Moto g 5G е третият смартфон съвместим с 5G мрежата на VIVACOM. Към него телекомът осигурява и допълнителни 30 000 МВ интернет на максимална скорост месечно до края на март 2021 г., за да може всеки нов или съществуващ клиент на мобилни услуги, който закупи устройството да се увери сам в предимствата на мрежата от пето поколение. 5G мрежата на VIVACOM е достъпна във всички 27 областни центрове в страната и до края на годината всеки абонат на оператора може да я теста безплатно. Moto g 5G предлага на потребителите обширен дисплей, мощен процесор, издръжлива батерия и тройна камера, което го прави удобен и функционален за всяка ситуация от ежедневието. Моделът може да бъде закупен в магазинната мрежа и онлайн на сайта на VIVACOM на цена от 20,98 лв. на месец с план Smart L+ в цветовете frosted silver и volcanic grey. Moto g 5G използва 6.7-инчов MAX Vision HDR дисплей, осигуряващ по-жива картина с висок контраст и наситени цветове. Високата му производителност се гарантира от процесора Qualcomm Snapdragon 750G, в комбинация със 4 GB RAM и 128 GB вградена памет. Смартфонът разполага с голяма батерия с капацитет 5 000 mAh, която издържа до 2 дни. Moto g 5G поддържа бързо зареждане с 20W TurboPower зарядно, благодарение на което само с 15 мин зареждане батерията може да издържи още часове. Основната камера на moto g 5G е тройна. Тя включва 48 МР основен обектив с Quad Pixel технология за ясни и ярки снимки дори при слаба осветеност, благодарение на 4 пъти по-чувствителната бленда, 8 МР ултраширокоъгълен сензор, улавяш 118 ° от зрителното поле, и Macro Vision камера позволяваща до 5 пъти оптично приближение на обектите. Смартфонът е с водоотблъскващ дизайн IP52, който го подържа защитен отвън и отвътре при лек дъжд и разливи. Moto g 5G се отключва със сензор за пръстови отпечатъци и има вградено NFC.

comment 0
visibility 2239
Софийски имоти спечели делото за имота на "Македонска среща", но не може да

Софийски имоти спечели делото за имот в парк Възраждане, не може да влезе във владение

"Софийски имоти" спечели делото срещу ресторант "Македонска среща" в парк Възраждане. С решение на съда общинското дружество си върна имота от 800 кв. м, но все още не може да влезе във владение. При съдебния спорт е установено, че  от заведението не са собственици на терена, нито на сградата. От Софийски имоти е изпратена нотариална покана доброволно да се освободи имота, но до момента това не се случва. Парцелът от 800 кв. м е част от територията на навопосторения парк Възраждане. Статутът на "Македонска среща" е на временен обект до реализирането на ПУП. Подробен план отдавна има и таве парка с Аквапарка. Към момента няма издадена заповед от НАГ на Столична община за премахване на постройката. Преди години такава е издавана от бившия вече директор на "Строителен контрол" арх. Влади Калинов. Но поради допусната грешка при заповедта тя пада в съда при обжалването от страна на собствениците на Македонска среща. Договорът на заведението и Столична община за наем е прекратен повече от 5 години и от тогава те не са плащали наем. Софийски имоти си върна терена на "Македонска среща" в парк "Възраждане" ""Софийски имоти" действително за пореден път защити интереса на Столична община, като спечели дело, заведено от бившия наемател на ресторант „Македонска среща“, с което беше направен опит да се придобие част от терена на парк „Възраждане“. С решение от 18.06.2019 г. на САС са отхвърлени всички предявени от ищеца искове, а с определение от 11.06.2020 г. на ВКС не беше допуснато до касационно обжалване посоченото въззивно решение на САС. Така на 11.06.2020 год. въззивното решение влезе в законна сила. То обаче не е достатъчно за да може „Софийски имоти“ да си върне фактическото владение върху имота и находящите се в него сгради, поради което дружеството е завело ревандикационен иск, чиято цел е да бъде постановено решение, бившият наемател да предаде на „Софийски имоти“ фактическата власт върху недвижимите имоти и да заплати на дружеството дължимото обезщетение за тяхното ползване", заявиха пред Столица.bg от Софийски имоти.

comment 0
visibility 1523
ЧЕЗ Електро: През празниците клиентите да използват дистанционна връзка с д

ЧЕЗ Електро: През празниците клиентите да използват дистанционна връзка с дружеството

„ЧЕЗ Електро България“ АД препоръчва на клиентите по време на предстоящите коледни и новогодишни празници, работните и почивни дни, да използват електронните канали за контакт с дружеството – по телефон на 0700 10 010, с имейл на info@cezelectro.bg или през корпоративния сайт cez.bg. Предлаганите от ЧЕЗ Електро възможности за дистанционно обслужване и различни електронни услуги - електронна фактура, електронни разплащания, смс известяване, проверка на сметка, получаване на оферта, подписване на договор и др., осигуряват ефективна и безопасна комуникация между клиентите и дружеството от разстояние. Подробна информация за видове услуги, необходими документи, както и информация за безкасовите начини за плащане, проверка на текущи задължения за електроенергия, заявяване на е-фактура, е публикувана на сайта cez.bg, секция „За клиента“. В работните дни преди и между празниците центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ Електро ще продължат да работят при спазване на всички разпоредени противоепидемични мерки. Списък с адресите и работното време на клиентските центрове е публикуван на сайта cez.bg. Редовната дезинфекция в помещенията и допускането на брой хора, равен на броя на гишетата за обслужване в конкретния център са част от усилията на дружеството за намаляване на риска за клиенти и служители от заразяване с коронавирус. ЧЕЗ Електро съветва потребителите да използват възможностите за дистанционна връзка с дружеството което ще намали необходимостта от посещение на клиентски център. „ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през периода на предстоящите празнични и почивни дни. Необичайната ситуация, свързана с изпълнение на мерките за ограничаване възможността от заразяване с коронавирус, е причина в голяма част от домакинствата повече членове на семейството през тези дни да са вкъщи. Освен използването на офис оборудване и електроника за дистанционно изпълнение на служебни или други ангажименти от вкъщи, върху размера на месечните фактури за електроенергия допълнително ще се отрази включването на повече и за по-дълго време на електрически уреди за отопление, приготвяна и съхранение на храна, осветление и украса през този период. Разумното потребление на електроенергия би могло да спести до 20% от разхода за енергия без да наруши спокойствието и уюта на домакинството. Полезна информация и други практични съвети за пестене на енергия в дома са публикувани на корпоративния уебсайт cez.bg, в раздел „За клиента“, секция „Енергийна ефективност“ и във фейсбук-профила на „ЧЕЗ Електро България“ АД на @cezelectrobg.

comment 0
visibility 1569
София, Милано, Париж, Берлин и Копенхаген с общ проект за иновации във ВиК

София, Милано, Париж, Берлин и Копенхаген с общ проект за иновации във ВиК мрежата

София, Милано, Париж, Берлин и Копенхаген и разработчици на технологии обединиха усилия за изобретяване на нови дигитални решения, чрез които да подобрят управлението на водната и канализационната инфраструктура на континента. Чрез проекта Digital Water City, водните дружества, опериращи в петте европейски града, ще внедряват различни интелигентни цифрови технологии, за да засилят интегрираното управление на водните системи. За разработването на иновациите те си сътрудничат с общини, софтуерни компании, а също и изследователски институти като Университета Сорбона, Миланския университет и др. Тестваните по време на проекта нови цифрови технологии, ще бъдат сравнени и оценени спрямо настоящите практики. В София се внедряват две иновации по проекта – температурни сензори за наблюдение преливането в канализацията и дюза с камера за почистване на канализацията. Първите ще се тестват и в Берлин. Защо е важно да се следи преливането? Дъждопреливните съоръжения са част от канализационната мрежа, които разтоварват системата по време на дъжд, за да не се допускат наводнения в имотите на потребителите. По време на дъжд водата е достатъчно разредена и не застрашава реките от сериозно замърсяване. Преливане в сухо време обаче не трябва да се допуска, защото отпадъчната вода е замърсена и не бива да попада в реките. „Софийска вода“, част от Веолия, вече монтира 10 комплекта от нискобюджетните температурни сензори за наблюдение на преливането, които са в “офлайн” режим. Те е вече събират данни, които после ще бъдат заредени в уеб-платформа, разработвана в рамките на проекта.  Принципът им на работа е, че в дъждопреливник се монтират два сензора – един потопен във водата и един в най-ниската част от преливния ръб. Те събират данни за температурата, а разликата между показанията на двата датчика показва, дали има преливане. Предстои да бъдат монтирани и 36 сензора, на ключови места, в „онлайн“ режим. По този начин ВиК операторите ще получават информация в реално време и ще могат да реагират бързо в случай на преливане на води в речните корита.   Интелигентна комбинация от HD камера, дюза за почистване на канализацията и безжична комуникация е другото дигитално решение. С тази технология едновременно ще се почистват участъци от канализацията, ще се следи за качеството на почистването и ще се проследява има ли структурни нарушения по мрежата. „Участието ни в проекта не само нареди София до дигиталните водни градове на Европа, но и ни дава възможност с екип от специалисти на световно ниво да обменяме опит,  да разработваме технологии и да внедряваме практични решения за модернизирано управление на ВиК мрежата. Заедно създаваме бъдещото по-добро и умно управление на водните системи.“, коментира Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“. Конкретно устройствата, които се внедряват в столицата, позволяват в реално време да се следи има ли преливане от канализацията към речните корита, да се прави мониторинг на канализацията, да се почиства системата и респективно да се предприемат мерки, където се налага, допълни той. Водната и канализационната инфраструктура в Европа са подложени на изключително голямо експлоатационно натоварване. Годишно в Европейския съюз се инвестират 45 милиарда евро във ВиК мрежата. Тенденцията е тази цифра да се удвои през следващото десетилетие, за да може да се модернизира цялостната инфраструктура и градовете да се справят с предизвикателствата от изменението на климата. Цифровите технологии са ключов фактор за постигането на тази модернизация и именно с тази цел е създаден и проектът Digital Water City. В рамките на проекта вече са разработени 15 цифрови решения, които в момента се тестват. Те обхващат цялата гама от иновативни цифрови технологии, като добавена реалност, мобилни технологии, облачни изчисления, сензори, мониторинг в реално време, изкуствен интелект, прогнозна аналитика, моделиране и софтуер с отворен код. Проектът е с продължителност три години и пет месеца, изпълнява се в градските и извънградските зони на София, Берлин, Копенхаген, Милано и Париж и обслужва 30 милиона европейски граждани. Той се финансира по програма Horison 2020 на Европейския съюз, като „Софийска вода“ ще участва с 30% съфинансиране . www.digital-water.city.

comment 0
visibility 1717
type-photo.svg
Работно време на магазините на А1

A1 с промени в работното време на магазините за празниците

А1 обяви промени в работното време на своите магазини за празниците. Единствените дни, в които всички обекти на телекома ще останат затворени, са празничните 25 декември (Рождество Христово) и 1 януари (Нова година). За останалите дни до края на годината е публикуван подробен график за всеки магазин в сайта на А1. Магазините на А1, които се намират в търговски център или в сграда на веригата супермаркети Кауфланд, ще работят до 17 часа на 24 декември, но може да затворят по-рано, в случай че съответният обект е съкратил своето работно време на датата. На 31 декември същите ще останат отворени до края на работното време на обекта. Магазините на А1, разположени извън търговски обекти, също ще имат някои промени в обичайното си работно време. В дните на 24, 26, 27 и 28 декември те ще работят от 10:00 до 17:00 във всички градове в страната. На 31 декември ще отворят с час по-рано и ще посрещат клиенти от 09:00 до 17:00. В дните 22, 23, 29 и 30 декември магазините ще работят със стандартното си делнично работно време. От телекома напомнят, че остават отворени и магазините в търговските центрове, въпреки че заповедта за ограничаване на достъпа до моловете беше удължена до 31 януари. От А1 уверяват, че те ще работят при засилени противоепидемични мерки. Извършва се периодична дезинфекция, а служителите са снабдени с лични предпазни средства. Без прекъсване ще работят екипите на *88, както и различните канали за самообслужване. Отговори на най-често задаваните въпроси могат да се открият в новия портал А1 Помощник, без да се налага потребителят да напуска комфорта на своя дом по празниците. А1 окуражава клиентите си да плащат и сметките си онлайн, като в момента всеки платил през приложението Моят А1 или портала Моят А1 на A1.bg, има възможност да се включи в игра с награди – бонус минути или мегабайти.

comment 0
visibility 1453
Виваком

VIVACOM е победител в категорията „Pay TV Service Innovation of the Year“ на международнит...

VIVACOM е победител в категорията Pay TV Service Innovation of the Year (иновация на годината за платена телевизионна услуга), в престижните годишни награди VideoTech Innovation Awards (VIA), организирани от Digital TV Europe. Телекомът е отличен за успешната и ефективна имплементация на HEVC кодек (High Efficiency Video Codec) в съществуваща IPTV платформа без подмяна на цифровите приемници. Digital TV Europe е една от най-авторитетните и достоверни международни платформи за новини и анализи в сферата на видео и дигиталния бизнес. Наградите VideoTech Innovation Awards (VIA) целят да отличат най-модерните и напредничави технологични постижения на компаниите в цяла Европа в сфери като облачни услуги, изкуствен интелект, ТВ услуги и други. Наградата на VIVACOM е определена от 13-членно жури от водещи технологични експерти, сред множество кандидатури в същата категория, сведени до 5 номинации в последния кръг. VIVACOM е един от първите оператори в Европа, който внедрява тази технология в своята мрежа. Това позволява по-ефективно компресиране на каналите от интерактивната телевизия, като се запазва същото качество на картината и значително се редуцира консумираното количество интернет трафик. По този начин се осигурява повече свободен капацитет на мрежата за използване на интернет услуга, както и по-ефективно използване на капацитета на CDN платформата за сервиране на телевизионно съдържание. До сега стандартно интерактивната телевизия от VIVACOM използва MPEG4 HD със скорост 9Mbps и MPEG4 SD със скорост 3Mbps, а с HEVC кодека скоростите са намалени до по-малко от 4Mbps за HD съдържание, и малко под 2Mbps за SD програми. Това прави сумарно спестения трафик около 50%. През 2020 г. с преминаването на работата и обучението в дистанционна форма и повечето прекарано време в дома, потреблението на използваните интернет и телевизионни услуги се повиши значително. Внедряването на HEVC кодек е иновативната стъпка на VIVACOM за гарантирането на високото качество на предлаганите услуги. Компанията успя да внедри технологията в до 40% от съществуващите си абонати само за един ден.

comment 0
visibility 2252
Поредна кражба на ток от ферма за криптовалута хвана ЧЕЗ

Поредна кражба на ток от ферма за криптовалута хвана ЧЕЗ

ЧЕЗ Разпределение България разкри поредна кражба на електроенергия от ферма за криптовалута. Злоупотребата е разкрита на 19 декември сутринта. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в с. Лозен, Столична община, заради установени аномалии на потреблението в района. При проверките е открито незаконно присъединение към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение, чрез което се е захранвала къща с преустановена услуга заради неплатени сметки за ток. По първоначални изчисления консумираната дневно електроенергия е приблизително равна на консумацията на 30 домакинства на ден. При проверката в къщата са открити компютърни конфигурации, използвани за копаене на криптовалута. „Вече няма значение колко голяма е кражбата, за да установим, че има аномалии в потреблението. Модерните технологии, ежедневните анализи и данните за разликата между доставена и потребена електроенергия ни дават възможност много бързо да откриваме нарушителите, независимо дали става въпрос за обикновено домакинство или за големи стопански обекти. Констатираме кражби от всякакъв тип всеки ден, а вече сме особено активни и през уикендите“, каза Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“ в ЧЕЗ Разпределение България. За установяване на незаконна консумация на електроенергия ЧЕЗ Разпределение работи в сътрудничество с органите на МВР. Дружеството продължава активната си работа за предотвратяване на кражбите на ток по цялата територия, обслужвана от дружеството, като целенасочените и всеобхватни дейности в тази посока, новите технологии и все по-популярните акции на дружеството правят борбата с нарушенията много ефективна. От началото на годината досега са констатирани 4550 кражби на електроенергия. Около 650 са нарушенията на стопански потребители, а около 3900 на битовите клиенти.

comment 0
visibility 1467
type-photo.svg
Грижа за бебешка кожа

Как правилно да се грижим за бебешката кожа през зимата

Зимните месеци са съпроводени от студ и липса на влага. От какви грижи има нужда сухата и така деликатна кожа на бебето? Често дехидратацията на епидермиса води до обриви и поява на сърбящи екземи, ако не се третира по правилния начин. Със следващите съвети ще успеете да поддържате кожата на детето си подхранена и здрава, независимо от условията навън или вкъщи. Масаж с масло Отделяйте време всеки ден, за да поглезите бебето си с кратък масаж - необходими са само бебешко олио и няколко минути. Така едновременно се грижите за кожата и доброто му настроение. Освен това, масажът увеличава притока на кръв, а това води до повишаване на здравето и хидратацията на епидермиса. Алое вера Избягвайте козметиката с вредни химикали и по-често се доверявайте на натуралните съставки. Искате ли да направите сами продукт, който ще осигури чудесна хидратация на бебешката кожа? Смесете чист гел от алое вера и бебешко олио и ще получите козметика, която едновременно успокоява малките раздразнения и сухотата. Нежна измиваща козметика Тя е от важно значение независимо от сезона, но през студените месеци е добре да изберете такава, която предлага допълнителна хидратация и е без добавени сапуни като тези: https://makeup.bg/brand/39639 Можете да опитате продукт с консистенция на олио или такъв с естествени овлажняващи компоненти. Друг съвет, който специалистите дават е да съкратите времето за къпане и да не държите прекалено дълго детето си във ваната. Вземете овлажнител за въздух Климатиците и радиаторите изсушават въздуха много - това повлиява както на кожата, така и на дихателните пътища. Овлажнителят за въздух има много ползи за здравето и ще влезе в употреба на цялото семейство. Грижа за напукани устни Напуканите устни са често срещан проблем при всички и бебетата не са изключение. Но бъдете внимателни, защото козметика, която се нанася върху устните се поглъща. Избягвайте обичайните балсами, тъй като те съдържат множество оцветители и овкусители. Опитайте да третирате зоната с кокосово масло - необходимо е съвсем малко количество. Среща се и мнение, че също помага за лекуване на напукванията, а и същевременно предпазва от бактерии. Реклама*

comment 0
visibility 1404
type-photo.svg
Коледен пакет от Виваком

Коледни пакети с филми за цялото семейство от VIVACOM

VIVACOM предлага празнични филмови пакети на специални цени във VIVACOM Видеотека за интерактивната телевизия, за да се погрижи за по-приятното и весело изкарване на празничните дни на своите клиенти и техните семейства. Разнообразието от предлагани заглавия е голямо и включва от анимационни филмчета за най-малките, до любими заглавия от световното и българското кино за по-големите. Всеки пакет съдържа по 6 филма в HD качество и се предлага на специална цена от 9.90 лв. с вкл. ДДС. Изключение е пакетът Класическо БГ Кино, който включва 10 от най-любимите и предпочитани български заглавия като „Дами канят“, „С деца на море“ и „Господин за един ден“ на цена от 8.90 лв. с вкл. ДДС. Достъпът до закупеното съдържание се осъществява за период до 48 часа. За коледното настроение в празничните дни се грижи пакетът с коледни филми. А за забавлението на малчуганите са предвидени два пакета с анимационни филми. Те включват нови детски заглавия като “Ману Бързолета”, „Гномчета вкъщи“, „Чаровният принц“, “Шантаво семейство“ и др.  Клиентите, които искат да се насладят на творчеството на съвременното българско кино, могат да изберат пакета Ново БГ Кино. Той събира 6 от най-драматичните игрални филми в тази категория.  Сред останалите предложения са препоръчани заглавия, семейни филми, екшъни, комедии, а за феновете на филмите на ужасите е предвиден и пакет Страшни филми. Промоционалните цени на филмовите пакети са валидни за всички нови и настоящи клиенти на интерактивната телевизия на VIVACOM до 31 януари 2021 г., като достъпът до тях е безплатен за клиенти с абонамент за филмов пакет MAXI. Всички заглавия могат да бъдат открити тук: www.vivacom.bg/bg/tv/ceni-i-oferti/maxi.

comment 0
visibility 1447
КЕВР проверява Топлофикация София за надутите с 30% сметки

КЕВР проверява Топлофикация София за надутите с 30% сметки

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов издаде заповед за проверка на „Топлофикация София“ ЕАД заради надутите с 30% сметки за парно в столицата. Ако в хода на извънредната проверка бъдат констатирани нарушения, Комисията ще предприеме предвидените в закона административно-наказателни мерки, съобщиха от регулатора. Заради недоволството от завишените сметки в София за ноември, от КЕВР изискаха от дружеството да провежда активна комуникация със своите клиенти във връзка с по-високото потребление на топлинна енергия. От регулатора призоваха за активен и гъвкав подход при работа с клиенти, които са изпаднали в затруднено финансово състояние. От Топлофикация трябва да информират клиентите си за съществуващите възможности за разсрочване на задълженията или заплащане на сметките на равни месечни вноски.

comment 0
visibility 1453
Виваком - Жълти стотинки

Операция Жълти стотинки събра 55 124,83 лева за олимпийските отбори по природни науки

Деветото издание на националната дарителска кампания на VIVACOM Операция „Жълти стотинки“ събра общо 55 124,83 лева. Средствата ще бъдат дарени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и ще се използват за подготовката и участието на младите български олимпийци по природни науки в международни и балкански състезания. С парите Сдружението ще организира за отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия допълнителни обучения, лабораторни занимания и специализирана подготовка по съответните научни дисциплини. По този начин ще се осигури и разработването на конкретни задачи за подготовка на участниците и ще се подпомогне доброто им представяне на международно ниво. „Една от най-важните каузи на VIVACOM е подкрепата на развитието на младите и подпомагането на разгръщащите се таланти. Децата са нашето бъдеще, ето защо инвестицията в тяхното развитие е вложение в просперитета на цялото общество. Младежите от олимпийските отбори по природни науки защитават по особено впечатляващ начин името на България пред света и ни карат да се гордеем с техните постижения. Щастлива съм, че заедно даваме своя принос за бъдещите им успехи.“, каза Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във VIVACOM. “За нас бе чест да бъдем каузата на деветото издание на “Операция “Жълти стотинки” и сме невероятно благодарни на VIVACOM, партньорската мрежа и всеки човек, припознал каузата. Всяка година над 50 ученици от цялата страна се класират в националните отбори по природни науки, а има и още стотици други добри състезатели, които се подготвят целогодишно. С всяка изминала година, в края на олимпийския сезон отчитаме все по-добри резултати - гимназистите печелят над 50, 60, 70 медала годишно от най-престижните формати. Вярваме, че с правилните партньори и успешната съвместна работа, заедно ще успеем да подобряваме условията, в които учениците творят, и да съдействаме логистично тези успехи и поводи за радост и гордост единствено да се множат!” сподели председателят на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Алексей Христов. За изминалата 2020 г., въпреки ограниченията за пътуване, които бяха наложени вследствие на пандемията с Covid-19 и по-малкия брой състезания, състезателите по природни науки спечелиха за България 49 медала - 7 златни, 19 сребърни, 23 бронзови и 3 почетни грамоти. Посланици на деветото издание на Операция „Жълти стотинки“ бяха журналистът Ива Дойчинова и носителят на четири олимпийски медала в спортната гимнастика Йордан Йовчев. Кампанията се осъществи в партньорство с Българския дарителски форум, Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и с подкрепата на над 40 медии, фирми и организации, които застанаха зад каузата. Партньори на инициативата са: кино АРЕНА, Burger King, Ciela, Colibri, DHL, Domino’s Pizza, Grand Optics, Joy Optics, Inmedio, Mr. Bricolage, 1 minute, Relay, Group Renault, Nissan, SDI Broker, Sport Depot, Texas Chicken, Lafka, VIPSecurity, Софийска вода, sopharmacy и бензиностанции Petrol. Медийни партньори, благодарение на които каузата достигна до повече хора, са: Нова телевизия, Българското национално радио, Дарик радио, в. 24 часа, сп. Elle, сп. Журнал за жената, actualno.com, dir.bg, netinfo, Наука offnews, vesti.bg, webcafé, Розали, iwoman, обекти, Под Моста, MediaBricks и Triple eye project. Средствата за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки се набираха в магазините на VIVACOM и в търговските обекти на партньорите, а също и чрез изпращане на SMS с текст DMS OLYMP. Кампанията беше припозната и от служителите на VIVACOM, които също се включиха в набирането на средства, за да подкрепят младите състезатели по природни науки. Операция „Жълти стотинки“ е дългогодишна социално-отговорна кампания на VIVACOM, насочена към подпомагане на деца и младежи.

comment 0
visibility 1718
type-photo.svg
ЧЕЗ Електро България носител на престижната награда "Истински лидер"

ЧЕЗ Електро България носител на престижната награда "Истински лидер" (СНИМКИ)

За пета поредна година „ЧЕЗ Електро България“ АД стана носител на приза „True Leader“, връчван от  ICAP България. Инициативата отличава всички български компании, които едновременно отговарят на няколко обективни критерии /според официално публикувани данни/, без намесата на субективното мнение на жури или на резултати от публично проучване: да са сред 300-те най–печеливши компании по  EBITDA за 2019 г., да са увеличили броя на своя персонал /2019 г. спрямо 2018 г./, да имат висока кредитна оценка /ICAP Credit Score  B2 - A1/ и да са лидер в своя сектор от икономиката.   Илияна Илиева – мениджър „Събития и публикации“ в ICAP България, връчи наградата за „ЧЕЗ Електро България“ АД на Димчо Станев – изпълнителен директор на дружеството.    „С изключителна гордост приемам отличието и изказвам искрената си благодарност към всички наши партньори за доверието и ефективното сътрудничество. Благодаря и на всички служители на ЧЕЗ Електро за професионализма, отговорността и усилията, които полагат, за да продължаваме да бъдем водеща в своя сектор компания. Получаването на тази награда за пети път е силен стимул да продължим да работим така, че да запазим лидерските си позиции на силно конкурентния електроенергиен пазар“, каза Димчо Станев при приемане на наградата. ICAP България е част от ICAP Group - най-голямата Група за бизнес информационни услуги в Югоизточна Европа и една от малкото компании, одобрени от Европейската служба по ценни книжа и борси – ESMA, като „Агенция за кредитен рейтинг“ и за осма поредна година отличава водещите компании в България с наградите „True Leaders“.     

Бизнес

Логично е бизнес атмосферата в столицата да е най-благоприятна и голям брой български и чужди фирми са се базирали тук. Фирмите, които развиват бизнеса си в София, са с изключително разнообразни дейности - от сферата на услугите до съвременни технологии и иновации.  

Ще се спрем само на няколко бизнес обекта в София.

Интер експо и конгресен център в помощ на бизнеса

Интер експо и конгресен център в помощ на бизнеса

Конгресният изложбен център, разположен в София, предоставя изложбен терен на редица компании и фирми, за да представят своята дейност пред обществото и останалите представители на бизнес обществото. Центърът има шест зали за бизнес изложби, седем конгресни зали и възможност за паркиране на 700 автомобила. Непрекъснато в Центъра има някакво бизнес изложение. Някои от изложенията имат вече своя традиция. Столичани и гостите на столицата с интерес следят бизнес изложенията Месомания, Светът на млякото, салон на виното и др. 

Конгресният център се намира на удобно място, съвсем близо до The Mall, Техномаркет, Метростанция Цариградско шосе и др.

Фермерски пазари Хранкооп в помощ на бизнеса

Фермерски пазари Хранкооп в помощ на бизнеса

Известно е, че Хранкооп полага неимоверни усилия за връщане на доверието на хората към българските ферми и малки производители, които доставят на пазара традиционна биологично чиста храна. Този бизнес остава позабравен в последните години, а това не е редно. Точно поради тази причина Хранкооп е организатор на Фермерските пазари в София. 

На тях малките производители и ферми могат лесно да представят своя бизнес и да спечелят доверието на гражданите. 

Фермерски пазар Оборище в помощ на бизнеса

Фермерски пазар Оборище в помощ на бизнеса

Фермерският пазар Оборище се провежда в центъра на столицата 4 пъти на сезон. На него фермери от цялата страна презентират бизнеса си и печелят хиляди нови доволни клиенти. Всяко издание акцентира върху конкретен бизнес и представя тематично определени малки производители от цялата страна. Заедно с бизнеса на пазара има и обособена арт зона, на която звучи музика, демонстрират се занаяти, правят се забавни работилници. 

Фермерски пазар Римската стена в помощ на бизнеса

Фермерски пазар Римската стена в помощ на бизнеса

Този фермерски пазар се организира в продължение на 6 години всяка събота. Тук е процъфтял бизнеса на десетки малки производители и ферми. Всяка събота на щандовете цари огромно разнообразие и бизнес предложения. Разбира се, гостуващите фирми не винаги имат възможност да присъстват всяка събота, затова и се предоставя възможност, ако някой си е харесал нещо от бизнес продукцията на отсъстващ производител, да си поръча продукта онлайн.

„Пазари Възраждане“ в помощ на бизнеса

„Пазари Възраждане“ е общинско дружество, което подкрепя бизнеса в столицата и прави всичко възможно, за да помага. Под опека на дружеството е бизнеса на най-старите и авторитетни столични пазари, а именно Женски пазар и пазар „Димитър Петков“. И двата терена са в централната час на София.

Дружеството си е поставило за цел изпълнението на благородна мисия – да помогне на търговците да развият бизнеса си, а пазарите да станат облагородена част от градската среда. Стремежът е пазарните площадки да са хем удобни за бизнес, в същото време да са привлекателни за клиентите с обстановката и възможността за ползотворни социални контакти. 

„Женски пазар“ и бизнеса

„Женски пазар“ и бизнеса

Според историческите данни, Женският пазар е най-стария на територията на столицата. След Освобождението той постепенно става най-авторитетния градски пазар, който предоставял много възможности за търговския бизнес. В последните години пазарът беше напълно обновен и вече умело събира павилионите и екологичните продукти, които се предлагат а тях. Бизнесът определено процъфтява. Днес тук се предлагат пресни плодове и зеленчуци. Всеки може да направи консултация с търговците. Те разбират от бизнеса, който развиват. 

Освен български стоки, на щандовете се предлагат и стоки от Близкия изток, редица екзотични подправки. На пазара функционират и заведения за бързо хранене. Така не само клиентите на пазара могат да отдъхнат и да хапнат вкусна и прясно приготвена храна, но и търговците  често отсядат там. Обособен е и детски кът. Така търговците могат да обръщат внимание на бизнеса си и клиентите без да ги притесняват детска глъч и игри. 

На територията на Женския пазар е разположена и галерия „Сердика“. Така на пазарната площадка се съчетават изкуството и бизнеса. Тъй като пазарът е традиционна дестинация не само за бизнеса, но и за туризма, търговците могат да предлагат стоките си и на туристите. 

Търговски изложения с бизнес ориентир

Търговски изложения с бизнес ориентир

Зала „Универсиада“ също често става домакин на редица бизнес изложения, станали любими и чакани с нетърпение от столичани. Родните производители ежегодно презентират своя бизнес на щандовете, подредени в залата на изложението „Произведено в България“. Интересът към българските стоки расте напрекъснато, а броят на щандовете на изложението разсте.

Особено предпочитано е изложението, наречено „Ракия фест“. Нгов домакин тази година беше НДК. На него български и чужди призводители на огнената напитка мерят сили. До момента своя бизнес са представили фирми от Албания, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Китай, Черна Гора и др.

Бизнесът в София не веднъж подава ръка на лечебните заведения за ремонти и подмяна на оборудването. Съвсем пресен пример е финансирането на „Пирогов“ от ЧЕЗ България Инвестмънт. Финансирането е в размер на 6 млн. евро и ще се използват за ремонт на фасадите, покривите, отоплението и осветлението в лечебното заведение.  Бизнес проектът ще бъде реализиран в рамките на една година. Ремонтът ще позволи спестяването на минимум 600 000 лв на година от енергийна ефективност. 

Това не е единствената бизнес компания с големи инвестиции в столицата. Към края на миналата година стана известно, че Инвecтициoннaтa ĸoмпaния "Гaлaĸcи Инвecтмънт Гpyп" планират строежа на нов малък столичен бизнес квартала на мястото на стария завод за електрокари "Бaлĸaнĸap 6-ти Ceптeмвpи". Върху закупения вече терен се предвижда да се обособи смесена мнoгoфyнĸциoнaлнa плoщ, която ще включва търговски обекти, офиси и жилища. Идеята е интересна и доста прогресивна. Очаква се разработването на основния бизнес план и изготвяне на точни изчисления за инвестицията. Припомняме, че компанаията е собственик на xoтeлитe ІntеrСоntіnеntаl Ѕоfіа и Ніltоn Ѕоfіа. 

В края на миналата година от Vivacom демистрираха бизнес възможностите на 5G мрежата. Новата технология предлага много по-висока скорост за пренос на данни и възможност за свързване на милиони устройства на площ от 1 кв.м. Тогава още стана ясно, че новата технология е интегрирана в мрежата, а лицензът за пускането ѝ в действие трябва да бъде получен тази година. Всички сме се натъквали на всякакви спекулации за това колко вредна е 5G мрежата, а всъчщност магнитното лъчение от нейна базова станция се разнява на това на сешоар.

Интер експо и конгресен център в помощ на бизнеса

Фермерски пазари Хранкооп в помощ на бизнеса

Фермерски пазар Оборище в помощ на бизнеса

Фермерски пазар Римската стена в помощ на бизнеса

„Пазари Възраждане“ в помощ на бизнеса

„Женски пазар“ и бизнеса

Търговски изложения с бизнес ориентир

Прочетете още