Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (14%, 699 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (3%, 144 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (32%, 1644 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (51%, 2564 Гласове)
  • Не мога да преценя (0%, 15 Гласове)
Общо гласували: 5066 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 420
фермерски пазар

Състезание за най-добра домашна супа на Фермерски пазар "Пендара"

Първият пазарен ден на Фермерския пазар на Женски пазар за Новата година ще бъде на 11 януари 2020 г. от 10 до 16 часа. Тази събота занаятчиите и българските производители, които традиционно излагат своята продукция на Женския пазар, обявиха почивен ден. Събитието, станало традиционно за Женски пазар, се провежда всяка събота в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий“. Организатори са Фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД. Подкрепят се стартиращи български фермери и занаятчии, фокусът е върху нови производители и продукти, кулинарни демонстрации и щандове на основата на националното ни гастрономическо наследство.   Предстоят и множество изненади за любителите на гастрономията. Като начало организаторите смятат да направят едно сериозно състезание за най-добра традиционна домашна супа, в което ще пременят сили участниците от цяла България.   Женският пазар вече редовно е домакин на Фермерски пазар Пендара, в който участват близо 50 производители и занаятчии - разделени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“.   

comment 0
visibility 456
Изпълнителният директор на Топлофикация София Александър Александров

"Топлофикация" с печалба 4,3 млн. лв. от първия си търг за продажба на ток

"Топлофикация София" проведе успешно първия си досега търг за продажба на електроенергия чрез самостоятелно участие на енергийната борса. 4 333 374 лв. е сумата, която ще получи дружеството през следващите 6 месеца от продадените 43 670 МВт на „ЧЕЗ Трейд“, съобщи на профила си в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова. Самостоятелното участие на Топлофикация – София на независимата енергийна борса беше една от задачите, които поисках от новия изпълнителен директор г-н Александров. Целта е да бъдат постигнати по-високи приходи спрямо продажбата чрез посредник. През следващите месеци дружеството ще продължи с активното участие на енергийната борса, коментира столичният кмет. В средата на 2020 г. изтичат договорите с "Гранд енерджи дистрибюшън" и „Топлофикация София“ ще има и възможност, и опит да участва активно и самостоятелно на енергийната борса.  В края на ноември т. г. управлението на общинското дружество по поето от Александър Алекандров. На 22 ноември т. г. директорът Кремен Георгиев напусна поста по лични причини. До момента дълговете на "Топлофикация" надхвърлят 800 млн. лв.

comment 0
visibility 423
ОП РЧР

НФРИ изпълни проект "Иновативни интегрирани услуги за подкрепена заетост за лица с уврежда...

Национална федерация на работодателите на инвалиди (НФРИ)изпълни проект: „Иновативни интегрирани услуги за подкрепена заетост за лица с увреждания“, по договор №BG05M9OP001-2.005-0116-C01, процедура № BG05M9OP001-2.005 „Активно включване“,  финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския  социален фонд. Партньор по проекта е Сдружение Хоризонти. Периодът на изпълнение е октомври 2018 – декември 2020г. Основната цел на проекта е реализация на комплексни действия в посока улесняване достъпа до заетост на хората с увреждания, включително и чрез предоставяне на иновативни социални услуги. Потребността, която всеки човек се стреми да задоволи е да бъде полезен. Това в още по-голяма степен важи за хората с увреждания, за които социалното включване в обществото се оказва мисия „невъзможна”, поради предразсъдъци, недостъпна среда и други бариери. Всеки има право да работи на равно с другите служители, а хората с увреждания са не по-малко конкурентноспособни. Проектът се фокусира върху:  предоставяне на иновативни интегрирани услуги за подкрепена заетост чрез предоставяне на професионално ориентиране и консултиране, специализирани услуги за подкрепа на заетостта и включване в заетост;създаване на позитивни нагласи сред обществото по отношение на неизползвания трудов потенциал на хората с намалена работоспособност. Вярваме, че ако всички се стремим към една обща промяна ще живеем и работим заедно въпреки различията си.

Реклама
comment 0
visibility 449
Данъчни служби на Столична община

Районните данъчни служби на Столична община работят на 31 декември

Районните данъчни служби на Столична община ще работят и на 31 декември. "Във връзка с извършване на Годишното приключване на 2019 година, касите в отделите „Общински приходи“ ще работят с граждани на 31.12.2019 година до 11.00 часа", съобщават от Московска 33.. На гишетата за деловодно обслужване в отделите "Общински приходи" ще се приемат всички видове декларации до 17.00 часа, без да се извършват плащания в касите след 11.00 часа. В първия работен ден от 2020 г. отделите „Общински приходи“ ще работят с граждани и фирми с нормалното си работно време от 8.30 часа до 17.00 часа.

comment 0
visibility 762
Летище София

Летище София посрещна 7-милионния си пътник

Летище София посрещна 7-милионния си пътник днес, 27 декември, съобщава БНР. Това е Вики Алмок, израелска студентка на 22 години. Организирано беше тържествено посрещане и подаръци за момичето от ръководството на летището. Под звуците на народна музика, момичето бе посрещнато с хлаб и сол. Младата израелка споделя, че е изненадана и развълнувана от топлото посрещане. Те е родена в България, но живее в Израел. Сега се прибира, за да гостува на роднините си тук. Вики Алмок получи ваучер за пазаруване в безмитните магазини от Владимир Рапонджиев, изпълнителен директор на Летище София. Той сподели, че целта на ръководството е да се привлече още по-голям трафик. През отминаващата 2019 г. от Летище София пътуват самолети до 57 дестинации, които се обслужват от 22 авиокомпании. През следващата година се присъединяват още 2 компании с четрир нови маршрута.

comment 0
visibility 500
Фермерски пазар

Греяно вино и ракия в надпревара на Коледния фермерски базар

Конкурс за греяно вино и ракия се проведе на Коледния фермерски базар „Пендара“ на Женския пазар в столицата, съобщава ТВЕвропа. Посетителите се насладиха и на чудесни фермерски храни и забавления. Посетителите с охота разбраха каква е разликата между различните начини на приготвяне на греяно вино. Дядо Коледа и Снежанка също бяха гости на пазара. Навсякъде звучаха коледни народни песни и се извиха кръшни народни танци.

comment 0
visibility 376
конкурси и пазари

За ценители: Конкурс за греяно вино и ракия на Коледния Фермерски пазар „Пендара“

  Конкурс за най-пивкото и ароматно греяно вино или ракия със сигурност ще бъде една от атракциите на поредния, този път Коледен фермерски пазар "Пендара" на Женския пазар. Той ще се проведе тази събота, 21 декември от 10 до 16 часа между улиците "Симеон" и "Кирил и Методий".    Участниците в конкурса ще имат половин час, за да приготвят майсторското си питие, като се допускат само естествени съставки, а традиционните и местни рецепти ще са приоритет в оценяването. Жури от 3-ма души ще избере победителят, който е съчетал перфектния баланс между вкус и аромат в греяното вино или ракия. Гостите на Женския пазар ще имат удоволствието също да опитат от коледните топли напитки. Конкурсът е с начален час 13:00 и ще се проведе на специалната демонстрационна сцена на Фермерски пазар „Пендара“.     Тази събота в рамките на Коледния фермерски пазар на Женски пазар ще гостуват още Дядо Коледа и Снежанка за най-малките, ще има народни танци и коледни български песни, а в специална работилничка ще се учим как да украсяваме коледни курабийки.    За любителите на аналоговата музика е организирано и четвъртото издание на Sofia Vinyl Fest, който ще събере търговци и маниаци на грамофонни плочи.    Занаятчийските и фермерските продукти са изложени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“. Организатори на редовния фермерски пазар „Пендара“ в столицата са Фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД. Подкрепят се стартиращи български фермери и занаятчии, фокусът е върху нови производители и продукти, кулинарни демонстрации и щандове на основата на националното ни гастрономическо наследство.      

comment 0
visibility 678
празници и график

Ето графикът на "Топлофикация София" по Коледа и Нова година

"Топлофикация София" ЕАД информира гражданите как ще работят нейните служители през идващите празници покрай Коледа и Нова година.    Създадена е организация за дежурство на екипи с оглед поддържане на нормално топлоподаване и отстраняване на аварии по топлопреносната мрежа.  По време на всички почивни и празнични дни  ще се осъществява 24-часово дежурство с аварийни екипи. Телефоните за връзка с тях са:  951 51 96 и  951 52 58.    Допълнително на 25 декември 2019г. от 09.00 до 15.00 часа в топлорайоните ще бъдат на разположение дежурни технически екипи.  По същото време в Кол центъра на дружеството също  ще има дежурни оператори. За връзка с тях клиентите могат да звънят на телефон 0 700 11 111.  

comment 0
visibility 3498
ТЕЦ

От "Топлофикация София": Всеки клиент може да провери дали правилно му е изчислена сметкат...

  Всеки клиент може да провери правилно ли е изчислена сметката му за консумираната топлоенергия. Това съобщи говорителят на „Топлофикация София“ Елизабет Павлова, цитирана от Радио "Фокус". Тя добави, че месечната сметка включва отоплението, подгряването на топла вода и енергията, отдадена от сградната инсталация.   Павлова поясни, че формулата за изчисление ще бъде записана в сметките, които клиентите на „Топлофикация София“ ще получат. Ще бъде публикувана и на сайта на дружеството.   „От 1 юли тази година КЕВР повиши малко цената на топлинната енергия с около 3%. Ако нашите клиенти пазят все още своите сметки от предходния отоплителен сезон и направят сравнението между ноемврийските сметки този сезон и тези от предходния, ще могат да се ориентират, че цената е малко повишена и консумираната топлинна енергия е различна според това какво е реално консумирано през предходния сезон“, добави говорителят на „Топлофикация София“.   Елизабет Павлова каза още, че за месец ноември работните дни на абонатните станции са по-малко, тъй като средноденонощните температури са били сравнително по-високи.    

comment 0
visibility 2055
Повишават цената на водата

Скача цената на водата и в София от 1 януари

Повишение на цената на водата ще има в София от 1 януари 2020 г., потвърдиха пред Столица.bg общински съветници. Поскъпването на ВиК услугите се очаква и в други градове на страната. За столицата увеличението ще е с 6,64%, което е с 23,1 стотинки. Скокът на цената на кубик вода се определя от КЕВР според одобрения бизнес план на операторите. В София цената на кубик вода в момента е 2,35 лв., а от новата година ще стане 2,58 лв. с ДДС. Реално за това увеличение се знае още през 2017 г., тъй като тогава са приети програмите на ВиК дружествата. "Това е максималната цена, която може да бъде и е базирана на разчетите на "Софийска вода". КЕВР е одобрил бизнес-план на дружеството и повишението влиза в сила от 1 януари 2020 г. Общинските съветници от БСП-София не сме съгласни с този бизнес план, защото разчетите на концесионера на дават достатъчно аргументи за увеличението на цената", коментира пред Столица.bg Альоша Даков, който е член на Постоянната комисия по Инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС. За цялата страна поскъпването е от 0,1% до 9,26%, като най-голямо е в Кърджали. С по-високи цени на водата, но само с 0,1% ще са в Пловдив. Въпреки липсата на вода и сух режим в Перник там цената от новата година ще бъде вдигната с 3,29%, а в другия район, който е "сушав" - Шумен, е с 3,71%. Повишенията на водата са от доклад, който днес беше разгледан на заседание на КЕВР. По-високи цени ще има във Видин, Габрово, Смолян, Силистра и Добрич. единственото намаление е в Разград, където вместо 3,65 лв. за кубик вода ще плащат 3,42 лв. В областите Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик все още са без приети от КЕВР бизнес-планове и затова няма да има увеличение. Окончателно новите, по-високи цени на водата ще бъдат приети на заседание на Комисията на 23 декември, уточни председателят Иван Иванов.

comment 0
visibility 284
нов проект

"София Тех Парк" представя проект за привличане на иновативни идеи

“София Тех Парк“ АД ще представи изпълнението на заложените дейности по проект „Научно-технологичен парк – Фаза 2“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.  Главната цел на проекта е да привлече и насърчи иновативни идеи и проекти за продукти и услуги, като така да способства за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и за разкриване на нови работни места. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31 декември 2019 г. Общата стойност на финансирането е в размер на 12 317 649.61 лева. Оповестяването на направените до момента неща по проекта ще бъде утре от 11.00 часа, в София Тех Парк (бул. „Цариградско шосе“ № 111, гр. София) в сграда Лаборатории, зала 125 (партер).   По време на публичното събитие присъстващите ще бъдат запознати с постигнатото по изпълнение на Фаза 2 на проекта. Ще бъдат представени възможностите, които предоставят отделните звена в Лабораториите на парка и закупеното по проекта ново високотехнологично и съвременно научно оборудване, което ще доведе до повишаване на обхвата на дейност на научните звена, както и за увеличаване на потенциала и капацитета за научна и развойна дейност в тях.   Екипът на „София Тех Парк“ АД ще представи и концепция за развитието на проекта за научно-технологичен парк в неговата Фаза 3 и резултатите от проведените обществени обсъждания на заложените в нея дейности с представители на иновативната екосистема в България.     

comment 0
visibility 330
Пазар Оборище

Приключи последния Фермерски пазар Оборище за годината

Днес беше последното издание за годината на Фермерски пазар Оборище. Днес отново бяха предлагани продукти от малки ферми и стопанства в страната. За първи път своя продукция представиха:   - SoGood by Desi Slavcheva с авторски миксове подправки и подаръчни комплекти; - Crisp:i с печива, греяно вино, прясно приготвена на място топла храна, деликатесни продукти; - MomentoPlus с хляб, приготвен на място, свински ребра на барбекю, телешко от ферма Линбул, гриловани зеленчуци, картофи, царевица; - Кафе Ritz с прясно изпечено кафе, чай, топъл шоколад и др. Предколедно Фермерският пазар осъществи една благотворителна инициатива на Samodiva's Treasures с идеи за малки подаръчета, които можеха хем да зарадват притежателя си, хем да подпомогнат каузата за безплатно образование.

comment 0
visibility 540
Заети в строителството в София

НСИ: В София безработни висшисти почти няма

Свободният трудов ресурс в София се изчерпва и това се вижда категорично от състоянието на безработицата в столицата. Това сочат данните на Националния статистически институт. Броят на безработните лица в София към ĸpaя нa 2018 г. e нaмaлял дo eдвa 13 000,  a бeзpaбoтни виcшиcти пoчти нямa. Очевидно е, че София е лидер по развитието на трудовия пазар в последните 5 години, същевременно е и сред най-бързо възстановилия се от икономическата криза общини. Според експерти има закономерност и там където първо се усети кризата на трудовия пазар, пак там първо се възстановява. Столицата пpoдължaвa дa cъздaвa мнoгo нoвa зaeтocт, сочи анализ на oтдeлнитe индиĸaтopи, ĸaĸтo и пpoгнoзитe зa бъдeщoтo им paзвитиe. Данните на НСИ показват, че в paзличнитe тpимeceчия нa 2018 г. зaeтocттa ce е пpиближила дo мaĸcимaлнитe cи възмoжни cтoйнocти, дори минават 75% в няĸoи oт тяx. Πo тaзи пpичинa, дopи и oптимиcтичнaтa пpoгнoзa зa paзвитиeтo нa зaeтocттa нe пpeдпoлaгa oбщият бpoй нa зaeтитe в cтoлицaтa дa нaдxвъpли 750 000 дyши, a пecимиcтичният, ocнoвaн нa иĸoнoмичecĸи пpoблeми cлeдвaщитe гoдини, пpoгнoзиpa чyвcтвитeлнo cвивaнe, пoчти дo cлeдĸpизиcнитe нивa. Зa paзлиĸa oт пoвeчeтo oблacти, ĸъдeтo пpeoблaдaвaт зaeтитe cъc cpeднo oбpaзoвaниe в София мнозинството са висшите oт 2014 г. Πpeз последните две години се забелязва ръcт в гpyпaтa нa зaeтитe c ocнoвнo и пo-ниcĸo oбpaзoвaниe. Обяснението за това е изчepпвaнeтo нa пo-ĸвaлифициpaнитe ĸaдpи, ĸoeтo пpитиcĸa бизнeca да aдaптиpa ĸpитepиитe cи зa нaeмaнe, показват данните на НСИ.  

comment 0
visibility 2285
нов център

Градят нов логистичен център за 52 млн. лв в София

Ha oфициaлнa цepeмoния вчера Соrdееl Бългapия нaпpaви пъpвa ĸoпĸa нa нoвия лoгиcтичeн и aдминиcтpaтивeн цeнтъp, ĸoйтo ce изгpaждa пo пopъчĸa зa Оrbісо Бългapия в ceвepoизтoчнaтa чacт нa Coфия. Инвecтициятa в бaзaтa e нa cтoйнocт 52 млн. лв. и тя щe ce пpeвъpнe в нaй-гoлямaтa бaзa нa xъpвaтcĸaтa ĸoмпaния в Eвpoпa c плoщ oт 57 дeĸapa, ĸaтo тoвa e и нaй-мaщaбнaтa инвecтиция нa xъpвaтcĸa ĸoмпaния в Бългapия. Това съобщиха от money.bg Πpoeĸтът ce ocъщecтвявa нa пpинципa нa изгpaждaнe пo пopъчĸa и лизинг и щe вĸлючвa cĸлaдoви и oфиc плoщи и нeoбxoдимaтa инфpacтpyĸтypa. Цeнтъpът щe ce изгpaди въpxy тepeн, coбcтвeнocт нa Соrdееl Бългapия, a cpoĸът, в ĸoйтo тoй тpябвa дa бъдe зaвъpшeн, e гoдинa и пoлoвинa. Kaпaцитeтът нa cĸлaдoвитe плoщи щe e oт 45 xил. пaлeтoмecтa, a 38-тe cĸлaдoви paмпи щe мoгaт дa тoвapят пo cтo ĸaмиoнa днeвнo. "Toвa e нaй-гoлeмият ни лoгиcтичeн цeнтъp в Eвpoпa", ĸaзa пo вpeмe нa цepeмoниятa пpeдceдaтeлят нa cъвeтa нa диpeĸтopитe нa Оrbісо Бългapия Бpaнĸo Poглич. "Haдявaм ce тoй дa e дocтaтъчeн зa pacтящия ни бизнec в cтpaнaтa." Оrbісо e eдин oт нaй-гoлeмитe диcтpибyтopи в Eвpoпa, ĸoйтo cтъпвa нa бългapcĸия пaзap пpeди 17 гoдини, зaпoчвaйĸи "oт нyлaтa", пo дyмитe нa Poглич. Πpeз минaлaтa гoдинa тя e yвeличилa бpoя нa cлyжитeлитe cи c пoвeчe oт 20%, ĸaтo днec зa нeя paбoтят нaд xилядa cлyжитeли. C пoчти cъщият тeмп ca нapacнaли и пpиxoдитe ѝ, ĸoитo възлизaт нa 10,6 млн. лв. пpи пeчaлбa oт 833 xил. лв. (pъcт oт пoчти 30% нa гoдишнa ocнoвa).

comment 0
visibility 261
реклама

GENERALI мечтае за зелена Коледа и устойчиво бъдеще

Дженерали Застраховане АД закупи 10 броя електрически автомобили – BMW I3, които ще заместят по-голяма част от служебните дизелови автомобили на компанията в големите градове на България - София, Пловдив, Бургас и Варна. Дженерали Застраховане е една от водещите застрахователните компании в България и осъзнава, че при изключително разнообразните социални, екологични и културни условия в днешно време, е необходим ясен ангажимент в преследване на общата цел за устойчиво икономическо развитие, свързан с прякото въздействие от дейността на компанията. Затова ръководството на компанията следва целите и ангажиментите, поети, както от Дженерали Застраховане АД, така и от Група GENERALI, за опазване на околната среда и допринасяне за положителния принос за едно устойчиво бъдеще. Използването на електрически автомобили в големите градове на България като София, Пловдив, Бургас и Варна намаляват изключително много замърсяването на въздуха, както и звуковото замърсяване. Употребата на електрически превозни средства ще доведе до значително понижаване на емисиите на парникови газове и значително подобряване качеството на въздуха в големите градове, което е важно за нас. Дженерали Застраховане АД е една от водещите застрахователни компании в България, част от Generali Group и оперира на българския пазар от 2006 г. Общият брутен премиен приход на компанията за 2018 е над 169 млн. лева, което ѝ отрежда пазарен дял над 8% и седмо място. Компанията притежава собствен медицински център - Дженерали Закрила Медико-дентален център, който е лечебно заведение за специализирана извънболнична медицинска помощ, насочена към предпазване, възстановяване и укрепване здравето на пациентите, осигурявайки им висококачествено медицинско обслужване, съблюдаващо правилата за добра медицинска практика. Дженерали Застраховане АД предлага широка гама от застрахователни продукти и корпоративни решения в областта на имущественото застраховане, автомобилното застраховане, здравното застраховане и злополуки, на повече от - 1 900 000 клиенти в България чрез 150 офиса и над 1500 застрахователни посредници. Нашата цел, „да дадем възможност на хората да формират по-безопасно бъдеще, като се грижат за живота и мечтите си“, е причината да съществуваме и тя ни вдъхновява и мотивира. В един все по-сложен свят нашата способност да се грижим и помагаме на хората, като предлагаме иновативни, персонализирани продукти, ще им позволи да вземат решения и да оформят по-безопасно бъдеще за себе си, своите близки, бизнеса и своята общност. Тази цел, илюстрира нашия ангажимент към обществото и общностите, в които работим. Група Generali е един от най-големите доставчици на застрахователни услуги и такива, свързани с управлението на активи в световен мащаб. Създадена през 1831 г., тя присъства в 50 страни по света с общ премиен приход от над 66 милиарда евро за 2018 г. С близо 71 000 служители, обслужващи 61 милиона клиенти, Групата има водеща позиция в Европа и нарастващото присъствие в Азия и Латинска Америка. Стремежът на Generali е да бъде партньор за цял живот на своите клиенти.В Австрия, Централна, Източна Европа и Русия, Групата оперира чрез регионалния си офис в Прага, като е в топ три на застрахователните компании в региона.