Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 167 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2028
type-photo.svg
Машинно събиране на падналите листа в "Изгрев"

Машинно събиране на падналите листа в "Изгрев" (СНИМКИ)

Падналите листа от дърветата се събират машинно в район “Изгрев”. Доста улици и тротоари бяха почистени през почивните дни с камиони “прахосмукачки” и ръчни духалки за листа. Само за часове, бяха събрани няколко тона листна маса.   Ето какво коментира за мероприятието кметът на района д-р Делян Георгиев във Фейсбук:    "Тази година за пръв път се извършва такова почистване. Вярно е, че падането на листата е процес, но аз съм много доволен от качеството и крайния резултат на акцията. Внедряването на нови технологии, машини и подходи в работата, винаги е полезно, винаги води до по-добри резултати. Този начин на почистване не трябва да бъде сензация, а ежедневие. Столичен инспекторат, който контролира и тази акция, се развива, дейността му е все по-осезаема и по-качествена. Това ме радва, защото всички заслужаваме да живеем в един по-уреден град.”   

comment 0
visibility 2373
Търговска верига от "Изгрев" с глоба за смесване на отпадъци

Търговска верига от "Изгрев" с глоба за смесване на отпадъци

Голяма търговска верига от "Изгрев" бе глобена от екипи  на Столичен инспекторат за смесване на отпадъци от опаковки. Нарушението е хванато по време на текущ контрол на ул. "Ф. Жолио Кюри". Търговците са изхвърлили кашони в съдовете за битови отпадъци.    Проверката е открила, че  магазинът има сключен договор с фирма за  събиране и транспортиране на такъв вид отпадък. И въпреки това те са си позволили да използват съдовете, предназначени за битови отпадъци, генерирани от живущите в квартала.   

comment 0
visibility 2482
Започват строежа на моста над река "Новачица"

Правят мост над река "Новачица" до улица "Русаля"

Строителството на дългоочаквания мост над река Новачица до ул.”Русаля” започва. Всички документи и разрешителни са готови, осигурено е финансиране от Столична община, има и избран изпълнител на проекта. Работата ще започне на 20 октомври и ще завърши за 60 дни. Това съобщи в социалната мрежа кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев.    Ето и какво още коментира той по темата с моста:    ”Много пъти ми бяха задавани въпроси за този мост. Имаше съмнения и недоверие в част от гражданите. Спекулации също. Днес, мога да кажа само едно - обещах да имаме нов, масивен мост тази година, с което веднъж завинаги да разрешим проблема с тази пешеходна връзка между "Изгрев" и "Дианабад". Мост ще имаме и то много скоро. Зная, че сме свикнали с обещания, които не се изпълняват, но апелирам за малко повече доверие."  

Реклама
comment 0
visibility 1993
type-photo.svg
Правят нов тротоар и част от улица пред бл. 31 А в "Дианабад"

Правят нов тротоар и част от улица пред бл. 31А в "Дианабад" (СНИМКИ)

Започна направата на нов тротоар и част от улица пред бл. 31А в ж.к. “Дианабад”. Работата ще отнеме няколко дни, след което ще бъде реновиран и плочникът покрай бл. 21 от страната на бул. “Никола Габровски”.   Това съобщават в социалната мрежа от администрацията на район "Изгрев".   

comment 0
visibility 2379
type-photo.svg
Махнаха поредния незаконен паркинг- този път в квартал "Изток"

Махнаха поредния незаконен паркинг в квартал "Изток" (СНИМКИ)

Работниците на община "Изгрев" махнаха още един незаконен "частен" паркинг в квартал "Изток". Веригите, ограждащи общински имот, са сложени от доста години до автогара Юг. Те пречат на хората свободно да паркират.   "Общинската земя е на всички и никой няма право да я владее и счита за своя. Има голяма разлика между общинската и частната собствености. Със сигурност ще продължим да прилагаме закона в интерес на хората, стопанисвайки правилно имотите на район "Изгрев", обясни казуса в социалната мрежа д-р Делян Георгиев, кмет на района.   

comment 0
visibility 2521
Граждани затвориха "Драган Цанков", не искат строеж в Дианабад до градината

Граждани затвориха "Драган Цанков", не искат строеж в Дианабад до градината

Жители на столичния квартал Дианабад, район Изгрев, излязоха днес на протест. недоволството им е заради предстоящ строеж, който е в близост до 49-а детска градина "Радост", съобщи bTV. Спорът между гражданите и собственика на терена е от години. В знак на недоволство хората блокираха за известно време бул. "Драган Цанков" за кратко време. Те искат да се преразгледа от СОС ПУП от 2015 година, с който се отрежда терена за застрояване. В спор с недоволните жители на Дианабад влезе и самият собственик на имота, като им обясни, че му нарушават конституционно право. За този терен е предвидено да се издигне 6-етажна сграда. Общинският съветник Лорита Радева пък призова гражданите да участват активно в обществените обсъждания на проектите за ПУП-ове, за да не се създава после напрежение и проблеми.  

comment 0
visibility 1762
Почистено е и незаконното сметище до бл. 56 в ”Дианабад”

Почистено е и незаконното сметище до бл. 56 в ”Дианабад”

Още едно сметище в "Изгрев" вече е почистено от служителите на общината. Този път това е сборището за боклуци до бл. 56 в ж.к.”Дианабад”.   “Горичката”, както е известно това пространство, бе окончателно спасено от застрояване през тази година, след решителната намеса на кмета на район “Изгрев” д-р Делян Георгиев. За жалост обаче то се превърна в място замърсено и неприветливо. За това разказват от администрацията на района в социалната мрежа.   

comment 0
visibility 1989
Стартира градежът на храм "Св. Пимен Зографски"” в "Изгрев"

Стартира градежът на храм "Св. Пимен Зографски" в район "Изгрев"

Започна работата по изграждане на православния храм “Св. Пимен Зографски” в градинката на КАТ в ж.к.”Изток”. От районната администрация на "Изгрев" подготвиха всички документи и разрешителни за строителството.    Благодарение на работата на църковното настоятелство през годините и лични контакти и организация от страна на кмета на района д-р Делян Георгиев, църквата, която жителите на ж.к.”Изток”, ж.к.”Изгрев” и ж.к.”Дианабад” чакат от 30 години, ще бъде факт.  

comment 0
visibility 1894
Слагат италианска изкуствена трева на игрището при бл. 29 и 30 в "Дианабад"

Слагат италианска изкуствена трева на игрището при бл. 29 и бл.30 в "Дианабад"

Реновирането на  футболното игрище между бл.29 и бл.30 в ж.к. ”Дианабад”  върви с пълна сила. В момента се полага висококачествена, италианска изкуствена трева. Ще се направят трибуни, навес, ограда и врати. Ще бъдат поставени и нови кошчета за отпадъци. Игрището ще се ползва свободно и безплатно от всички, скоро ще бъде открито и официално.   Проверка на ремонта направиха лично заместник-кметът по строителството и инженерната инфраструктура на район “Изгрев”, Цветелин Софрониев и кметът д-р Делян Георгиев.    

comment 0
visibility 1942
Продължава разчистването на трошките в "Изгрев"

Продължава разчистването на трошките в "Изгрев"

През днешния ден 6 излезли от употреба автомобили в район "Изгрев" бяха вдигнати. Работата на паяците започна от улица "Самоков", съобщават от Столичен инспекторат. Първо имаше издадена заповед на кмета на района. След това колите бяха стикирани и след изтекъл предупредителен срок, вдигането на старите машини е в ход.    В района за юли са стикирани 108 стари возила и са преместени от общински площи 32 леки коли.  

comment 0
visibility 3062
Трима глобени в "Изгрев" за смесване на отпадъци

Трима глобени в "Изгрев" за смесване на отпадъци

Три глоби наложиха екипите на Столичен инспекторат при текущия контрол за смесване на отпадъци в район "Изгрев". Първи санкция получи човек, който след почистване на междублоково пространство е изхвърлил тревата в контейнерите за битови отпадъци. Това е станало на ул. "Ю. Гагарин".   Другите двама са управители на търговски обекти. Те са изхвърлили кашони и други отпадъци от опаковки в съдовете, предназначени за общо ползване.   

comment 0
visibility 1731
Вандали потрошиха и откраднаха дъски от пейки в градинката в Дианабад

Вандали потрошиха и откраднаха дъски от пейки в градинката в Дианабад (СНИМКИ)

Вандали унощожиха паркова мебел в градинката на столичния квартал Дианабад, район Изгрев-Столична община. Там все още продължава ремонтът на детска площадка, между бл. 29 и бл. 30. За съжаление бруталните момчета оставиха без пейки зеленото пространство. За бруталното деяние сигнализира в социлната мрежа кметът на Изгрев д-р Делян Георгиев. Вадналите първо са изкъртили подменените дъски на пейките и ги откраднали. Пързалката също е счупена и изкъртена, и захвърлена в тревата. "Отвратен съм! Как сега да платим отново за същото нещо, за което сме платили само преди две седмици? Как ще оправдая подобен разход?", ядосва се на вандалите кметът Делян Георгиев. Скъпи съкварталци, моля, пазете района, в който всички живеем! Аз и администрацията работим всеотдайно, ежедневно и упорито, за да наваксаме изгубените десетилетия безсействие, за да превърнем Изток, Изгрев и Дианабад в едно по-добро място за живот, призовава гражданите районният кмет. В пространството няма видеонаблюдение, но след ремонта ще е добре да се поставят камери. "Нека бъдем единни, задружни и отговорни. Имам нужда от подкрепата ви, за да не превръщаме усилията на служителите на общината в безсмислие", апелира д-р Делян Георгиев.

comment 0
visibility 1835
От "Изгрев" награждават ученици за селфита с културни забележителности

От "Изгрев" награждават ученици за селфита с културни забележителности

От "Изгрев" са подготвили интересно предизвикателство за най-младите жители на района. То е за Деня на София- 17 септември. Кампанията ще бъде във Фейсбук и се казва #ИзгревЗаСофия.    Какво трябва да се направи: Селфи с любима културно-историческа забележителност в София. И то да бъде изпратено на имейл izgrevzasofia@so-izgrev.bg от 17 до 24 септември. Кой може да участва? Ученици от V до XII клас, които учат или живеят на територията на район „Изгрев“. Победителите ще получат „ваучери за култура“ – билети за посещения на интересни софийски потайности и прекрасни места.   Важно! Към имейла трябва да бъде прикачена и декларация за съгласие от родителите (за непълнолетните участници), която можете да бъде изтеглена от тук: https://dox.abv.bg/download?id=e2def9a436   Целта на инициативата е да се покаже красотата на нашата столица и нейното богато културно-историческо наследство, както и да се обявим срещу посегателствата върху културни паметници и символи.   Всички снимки, които се получат в срок, ще бъдат качени в албум на Фейсбук страницата на "Изток", на 24 септември. А гласуването ще продължи от 24.09. до 01.10. Трите призови места ще бъдат за трите селфита, които са събрали най – много харесвания.      

comment 0
visibility 1804
type-photo.svg
Махнаха незаконна ограда на общински имот на бул.”Драган Цанков” и ул.”Лъче

Махнаха незаконна ограда на общински имот на ”Драган Цанков” и ”Лъчезар Станчев” (СНИМКИ)

След заповед на кмета на "Изгрев" е махната незаконната ограда на общински имот на ъгъла на бул.”Драган Цанков” и ул.”Лъчезар Станчев” до кулите на “Литекс”. Земята е съсобственост на общината и на частно лице, разказват от администрацията на "Изгрев" в социалната мрежа.    Ето какво обясни във Фейсбук за казуса  кмета на района д-р Делян Георгиев:    “Теренът на практика е неделим, общината няма да отстъпи или продаде собствеността си, поне докато аз съм кмет на “Изгрев”, защото тогава ще се сдобием с поредния жилищен блок. Защитавайки правата на гражданите, разпоредих да бъде подсигурен достъп до общинските имоти за всички. Служителите на администрацията изпълниха заповедта и премахнаха оградата. Няма как безнаказано да поставяш заграждения, вериги, бариери и др. и то върху общинска собственост, като възпрепятстваш свободното движение на хората. Теренът вече е достъпен, а жителите на района могат да го ползват като място за паркиране, свободно и безплатно. Така разкриваме още 30 нови паркоместа, от които се нуждаем изключително много.”   

comment 0
visibility 1589
Започна смяната на старите контейнери за боклук в "Изгрев"

Започна смяната на старите контейнери за боклук в "Изгрев"

Стартира поетапната смяна на старите контейнери за боклук в "Изгрев". След разговори със Столичен инспекторат и кмета на района д-р Делян Георгиев, концесионерът ще подмени изцяло амортизираните, остарели съдове за смет в кварталите ”Изток”, ж.к.”Изгрев” и ж.к.”Дианабад”.    Извозването на едрогабаритните отпадъци продължава по график. От общината съветват гражданите да се запознаят с него от сайта на район “Изгрев” или на място в сградата на администрацията. По този начин няма да се получава натрупване на същите до кофите за битов отпадък.  

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още