Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
  • Притеснявам се и стоя вкъщи (36%, 213 Гласове)
  • Мисля, че се преувеличава (20%, 120 Гласове)
  • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 190 Гласове)
  • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 58 Гласове)
  • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 7 Гласове)
Общо гласували: 588 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 595
Сътрудничество с посолството на Пакистан

Район "Изгрев" и посолството на Пакистан ще си сътрудничат в културата и спорта

Временно управляващият посолството на Пакистан у нас Маруан Алекс Аийаш декларира желание неговата мисия да работи заедно с район "Изгрев" в областта на спорта и културата. Дипломатът се срещна с кмета на района инж. Цветомир Жеков. Маруан Аийаш поясни,че е много впечатлен от представения от инж. Жеков профил на общината в областта на образованието и културата. Дипломатът представи пред кмета на "Изгрев" и част от събитията, които посолството ще направи през април и май. Той покани и представители на района да участват в тях.  

comment 0
visibility 1566
Посещение на детска градина

Кметът на район „Изгрев“ посети Детска градина №30 „Радецки“ (СНИМКИ)

По повод предстоящото извършване на реконструкция и модернизация на Детска градина №30 „Радецки“, детското заведение бе посетено днес от кметът на район район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков и Николай Стойнев - заместник-председател СО, като и от арх. Павлета Пеловска - заместник-кмет на район „Изгрев“ .  Строителните дейности ще бъдат извършени през 2019-2020 година. Като функционалното разпределение на сградата ще бъде запазено. Ремонта предвижда оголване на конструкцията, премахване на всички настилки. Ще бъдат поставени нови външни стени от газобетон, изолирани с 8 см EPS за топлоизолация, а вътре всички ще бъдат с гипсокартон. Финалното покритие на градина ще бъде със силикатна мазилка по стени и мозаечна мазилса по цокъл. Заведението ще бъде оборудвано със санитарен възел за хора с увреждания и съобразено с изискванията за такъв. Ще бъде премахнато покривното покритие. Като ще бъде наложена топлоизолация от полимербитумна мембрана, топлоизолация от каменна вата и хидроизолация. Новопроектирана е ОВ, Вик и Ел инсталация за цялата детска градина. Скоро предстои и обявяване на Обществена поръчка съгласно ЗОП за избор на изпълнител на Проект „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Детска градина №30 „Радецки“, както и за инвеститорски контрол и строителен надзор. Вече е създадена организация всички деца посещаващи ДГ № 30 "Радецки" да бъдат насочени към съседните детски градини в кв. "Дианабад" - ДГ № 34 "Брезичка" и ДГ № 49 "Радост". Списъци за разпределението на децата ще бъдат своевременно изготвени и обявени след уточняване датата за стартиране на дейностите по реконструкция на сградата.

comment 0
visibility 615
ремонти  на дефекти по кварталните улички

Поправят ударно дефекти по малките улички в район "Изгрев" (СНИМКИ)

Всички дефекти по кварталните улички в район "Изгрев" започват ударно да се ремонтират,съобщиха от общинската администрация. Основните неща,които ще се правят,са пълнене на дупки и фрезоване.Ремонтът започва от квартал "Дианабад" и след това ще обхване целия район. Дейностите са заложени във вече одобрена Програма, предложена от администрацията на "Изгрев" и съгласувана с Дирекция "Транспортна инфраструктура" на Столична община. Ремонтите ще бъдат направени в срок. Ако има некачествена работа или неспазване на срока, разходите ще бъдат за сметка на фирмата изпълнител.

Реклама
comment 0
visibility 559
Постановката „Спасителят“

На сцената на НЧ „Николай Хайтов“, се игра постановката „Спасителят“ (СНИМКИ)

Постановката бе представена по инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в район „Изгрев". Спектакълът на Театрална формация „Улична банда“ разказва една история на момиче, попаднало в капана на наркотиците и борбата му с тях. Зрители бяха ученици от горните класове на училищата в СО - район „Изгрев“ – ПГФК „Княгиня Евдокия“, СПГЕ „Джон Атанасов“, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и 105 СУ „Атанас Далчев“. След всяко представление, актьорът Ивайло Захариев провеждаше беседа с учениците, по темата на постановката и последиците от употребата на наркотични вещества. Децата участваха активно, като имаха множество въпроси, а представлението определено предизвика интереса им. Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към СО – район „Изгрев“ отправи апел към всички млади хора, преподаватели и директори, да продължат да работят в посока превенция на наболелия проблем сред подрастващите. Инициативата е финансирана от МКБППМН при СО – район „Изгрев“, те заявяват готовност да продължат усърдно работата си в тази насока.

comment 0
visibility 704
ремонт на алея

Ремонтираха алея в жк Изток, възстановиха осветлението

Приключи ремонтът на пешеходната алея и на спирката МГТ в район Изгрев, похвалиха се от районното кметство. Водоотвеждането е оправено и там вече няма да се събират огромни локви при дъжд. В близост до спирката е и кръстовището на ул. М. Юрий Гагарин”. Мястото се явяваше като пешеходен вход за жилищния квартал Изток. Оказа се, че участъците от пътя са били в лошо окнструктивно състояние и е имало обратен наклон, заради което се е събирало вода. При обновяването е поставено и алейно осветление, възстановена е конструктивната цялост на главната алея. Подменени са градинските бордюри и участъкът е изцяло асфалтиран. финансирането на ремонта е осигурено по Програмата на Столична община за ремонт на инженерната инфраструктура.

comment 0
visibility 760
119 СОУ

Електронна система ще се бори с вредните храни в столично училище

Строг родителски контрол върху закуските и обяда който си купуват от училищните лавки децата ще има в столичното 119-то училище. За да се преборят с вредните храни от учебното заведение ще вкарат нова електронна система, съобщава БНТ. Тя ще бъде достъпна онлайн от всеки родител. Идеята е майките и бащите да виждат какво точно се предлага за закуска или обяд в столовете. Така те ще отбелязват всяка една разрешена или не храна за тяхното дете. Самото пазаруване ще бъде не с пари, а с нова електронна карта. У дома всеки родител знае какво яде детето му и го контролира до като в училище до сега това беше много трудна задача. С новата система контрола ще става само с един клик. Според родителите идеята е много добра и иновативна, но остава да решат какво ще стане ако децата решат да си разменят електронните карти. Децата също приемат идеята и дори се радват, тъй като с новата карта няма се налага да смятат колко пари да похарчат. Електронната система ще работи от месец април. Родителите сами ще преценяват колко пари да заредят в картата на детето си онлайн. Така децата ще се учат още по-лесно на здравословно хранене.

comment 0
visibility 565
Деца от 23 детска градина в район Изгрев

Деца майсториха хартиени цветя в "Изгрев" (СНИМКИ)

Деца от всички групи на 23-а детска градина "Здраве" в столичния район "Изгрев" посрещнаха пролетта, с направени от тях хартиени цветя и картички. Инициативата се нарича "С усмивка и цвете в ръка да кажем "Здравей" на пролетта". Тя бе организирана от служители на общинската администрация в района. Екипи на отдел "Образование" помогнаха на малчуганите за направата на пролетните картички и хартиените цветя. Кметът на "Изгрев" инж. Цветомир Жеков и неговият заместник Веселин Петков не спестиха комплиментите си за направеното от децата. Всичко, което децата сътвориха, остана като подарък за родителите им. Инициативата имаше за цел да възпита у подрастващите чувство на естетика и формиране на позитивно отношение към природата.

comment 0
visibility 854
Ученици от 119 СОУ

Ученици от 119 СОУ се състезаваха за успешен маркетинг (СНИМКИ)

Ученици от 7 и 8 клас на столичното 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов" се включиха в състезание за разработване на успешни маркетингови подходи за реклама на истински продукти. Става дума за инициативата "The Code". А бизнес ментори на децата са екип от маркетинговата агенция Dentsu Aegis Network Bulgaria. Директорът на училището -  Диян Стаматов поздрави младите хора за включването им в състезанието и наблегна на уменията, които ще развият те чрез участието си в надпреварата. Знания, които са важни днес, но ще стават все по-важни и ценни в бъдеще,допълни директорът. Йордан Стоянов от екипа на "Джуниър Ачийвмънт България" запозна учениците с някои от инициативите на организацията, в които могат да се включат през годината.

comment 0
visibility 784
Проект в детска градина Брезичка

Родители четат приказки на 3-годишни в ДГ "Брезичка"

Тригодишни малчугани с удоволствие ходят на детска градина. Това е благодарение на проект „Утринна приказка“, който се реализира в група „Котета“ в столичната 34 ДГ „Брезичка“ в рпайон Изгрев. Всяка сутрин родители се редуват и им четат и драматизират с помощта на престилки с различни герои или куклен театър любими детски произведения, пише в. "Монитор". Сред любимите приказки на малчуганите са „Червената шапчица“, „Трите прасенца“, „Косе Босе“ и други. Проектът започна в началото на учебната 2018/2019 и в него участват 15 детски градини от 5 региона в България - София, Плевен, Сливен, Пазарджик и Велико Търново. За регион София всички детски градини са в столицата. Идеята е била родителите да са съпричастни към учебния процес  и да има добро сътрудничество с градината, защото децата в тази възраст са чувствителни към раздялата, споделят от 34 ДГ Брезичка. Така родителите се чувстват като част от педагогическия процес, а ежедневното четене на приказки развива въображението, паметта, мисленето на децата, коменитрат педагози.  

comment 0
visibility 746
Часове за превенция

Полицаи с лекции за превенция в 5 училища в "Изгрев"

Полицаи от СДВР се срещнаха с над 500 ученици от VII до XII клас от училища в столичния район Изгрев, съобщават от районната администрация. Всички те са част от инициативата на  Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) за превенция на трафика на хора и употребата на психоактивни вещества. Деца и младежи от пет училища в "Изгрев" изслушаха с интерес лекциите на тема „Трафик на хора“ и „Вредата от употребата на психоактивни вещества“. В класовете влязоха служителите от СДВР: инспектор Петър Петров, група „Детска престъпност“, инспектор Людмил Тодоров, трета група „Палежи и проституция“ – 8-ми сектор и инспектор Петьо Петков, сектор „Наркотици“. След лекциитя учениците задаваха десетки въпроси и имаше дискусия за вредите върху развитието на подрастващите следствие употребата на психоактивни вещества и рисковете от попадане в канали за трафика на хора. Идеята за тези срещи и лекции е на районния кмет инж. Цветомир Жеков, който е председател на МКБППМН и е подкрепа от началника на 01 РУ – СДВР, комисар Калоян Милтенов. Превенцията на употреба на психоактивни вещества продължава следващата седмица с постановката „Спасителят“ на театрална формация „Улична банда“, с включена публична лекция на актьора Ивайло Захариев.  Инициативата ще се проведе в НЧ „Николай Хайтов“ в рамките на три дни (25-27 март) и ще обхване ученици от четири училища в района, уточняват от МКБППМН.

comment 0
visibility 980
119 СОУ "Проф. Михаил Арнаудов"

Здравословно хранене под родителски контрол ще има в 119 училище

Здравословното хранене в училището е мисия възможна. Това написа на профила си във фейсбук директорът на 119 училище "Проф. Михаил Арнаудов" в столичния район "Изгрев". Той вече има идея и ясна представа, как това може да се реализира. Децата да се хранят здравословно и то с родителски контрол, предлага директорът. Според него е необходимо всеки ученик да има карта, а родителите да заявяват храната за обедното столово хранене, като избират желаното меню по интернет. Те ще могат да зареждат по интернет суми в картите на децата си и за покупки от бюфета на училището. Стаматов, който беше зам.-министър на МОН предлага учениците да ползват картите си в стола за обяд и да купуват с тях от бюфета на училището желаното, но родителите ще могат да посочват позволените, за детето си закуски. Така всеки родител ще знае с какво се храни детето му в училище. "Родителите ще контролират храненето по най-съвременен начин. Колко е простичко. Възможно е! Ще бъде скоро факт в 119 СУ. Благодарение на добрата комуникация между училището, фирмата за столово хранене “ Joe cetaring”и фирмата поддържаща електронната платформа - “Орак”, написа в профила си Стаматов.

comment 0
visibility 583
Педагози от  Латвия, Гърция и Финландия гостуваха в район Изгрев по програм

Педагози от Латвия, Гърция и Финландия гостуваха в "Изгрев" по Еразъм+

Педагози от Латвия, Гърция и Финландия гостуваха днес на администрацията на кметството в район „Изгрев“. чуждите специалисти са в София по покана на директора на ДГ № 29 „Слънце“ Елвира Омайникова. Всички те са партньори по  проект Еразъм +. В "Изгрев"  гостите ги посрещна зам.-кметът Веселин Петков и началникът на отдел „Образование“ Весела Политова. На срещата се дискутираха добрите практики и насърчаването и развитието на умения в ранна детска възраст по проекта на  Еразъм+, който е на тема „From North to South for Better Understanding Europe“. Партньорите, които реализират проекта прилагат образователна програма за ритъм и музика за деца. Между страните участници се споделят и различни методи, с които се съчетават движение, музика, изкуство и език. Програмата позволява синтезирането и представянето на прости и сложни ритмични мотиви. В нея се използват ударни музикални инструменти и перкусии. "Изследването показва, че ритъмът и музиката са важни за ученето и формирането на балансирана личност на децата. Това им помага да подобрят училищното си представяне. Детската ангажираност с музика увеличава техните способности, отговаря на техните нужди и като цяло е от полза на личния живот на индивида“, споделя директорът на ДГ № 29 „Слънце“ г-жа Елвира Омайникова.

comment 0
visibility 669
Празник за 1 март в администрацията на район Изгрев

По случай 1 март деца посетиха районната администрация в „Изгрев“ (СНИМКИ)

За празника на Баба Марта, по покана на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, деца от 34 ДГ “Брезичка“посетиха районната администрация.  Специални гости бяха и дамите от спортен клуб „Изток“, които имаха възможност да се насладят на специална програма с много музика организирана от малките таланти.  Децата от 34 ДГ „Брезичка“ показаха артистични заложби като изненадаха всички с изпълнение на кукерският танц за „Доброто и злото“. Гостите и служителите на администрацията имаха възможност да видят и традиционна българска ръченица, като всички получиха ръчно изработени мартеници от децата. Кмета Жеков получи като подарък карта на Република България изработена от малчуганите, заедно с нея той получи и българския флаг по случай наближаването на Националния празник - 3 март.  В двора на районната администрация, децата закичиха дръвче с изработени от тях мартеници, след което поведоха традиционно българско хоро. В него участваха и млади и стари. инж. Цветомир Жеков, поздрави малките изпълнители и раздаде на всички символични подаръци, както и книжки с лично послание от него. За финал на тържеството децата изпълниха песента „Де е България“. 

comment 0
visibility 616
Поставяне на храна за птици

Ученици поставиха хранилки и къщички за птици в "Изгрев" (СНИМКИ)

Децата от 3 „а“ клас на 11 ОУ „ Св. Пимен Зографски“, с класен ръководител г-жа Галина Тодорова, закачиха хранилки и къщички за диви птици и в двора на своето училище, заедно със участието на служители от районната администрация. Децата обещаха да полагат грижи за пернатите си приятели и редовно зареждат хранилките, като семената ще бъдат осигурявани от СО – район „Изгрев“.Целта на инициативата е подхранване и подслоняване на някои от дивите пойни птици през зимата и възпитаване на любов, грижа и хуманно отношение към пернатите у децата. Идеята е това да се превърне в традиция за район "Изгрев".

comment 0
visibility 937
Опасен строеж

Строеж застрашаващ детска градина изкара Дианабад на протест

Тази сутрин в софийският квартал Дианабад излязоха на мирен протест срещу нов строеж на сграда в непосредствена близост до детска градина. Причината за протеста е, че високите сгради могат да застрашат детската градина, смятат живущите в района. В социалната мрежа вече върви и петиция в подкрепа на протеста, според хората е необходимо да се направи разширение на 49 ОДЗ , което да допълни детската градина. Теренът на които, се намира високата сграда е бил общинска частна собственост, след което е направена заменка, обясни представител на протестиращите пред bTV. Проблема идва от това,че само на двете улици до детската градина над 10 строежа.Протестиращите са изключително притеснени за здравето на децата си. Те споделят и за опасен кран, които се извисява над детските площадки и пренася материали над главите на децата и застрашава тяхната сигурност. Според живущите е редно общината вземе спешни мерки по обезопасяването на строежа и разширяването на детската градина, те искат и спиране на поголовното застрояване в квартала.

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още