Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
  • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1235
Стартира ударно кърпене на дупки в "Изгрев"

Стартира ударно кърпене на дупки в "Изгрев"

Започна ударно изкърпване на дупките в столичния район "Изгрев", съобщи кметът д-р Делян Георгиев в социалната мрежа. Началото бе дадено от улица "Самоков". Ето и кои ще са следващите улици за ремонт: А. Карамитев, М. Темнялов, В. Калчев, В. Трендафилов, Н. Хайтов, Св. П. Зографски, проф. К. Чилов, Д. Гичев, проф. К. Попрусинов, акад. М. Попов, А. Далчев, А. П Чехов, П. Дргейтър, К. Щъркелов, Е. Поатие, Ч. Дарвин, Т. Стоянов, Т. Шевченко, Люлякова градина, Ю. Гагарин, Р. Алексиев, ул. 131, Тинтява, Н. Мирчев и ул. Латинка. Инвестиционното намерение на район "Изгрев" е съобразено с програмата на Столична община. Финансирането е подсигурено, работи се в пълен синхрон със СОС и кмета на София.

comment 0
visibility 1431
Тротоарите в квартал "Изток"- реновирани и готови до дни

Тротоарите в квартал "Изток"- реновирани и готови до дни

Тротоарите в столични квартал "Изток" са реновирани и отново ще могат да се ползват от гражданите. След половин век те отново се изграждат и вече са почти готови. За това съобщи в социалната мрежа кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Той провери как работят бригадите по улиците "А.П.Чехов" и ул. "Майор Ю.А.Гагарин".   "Приоритетно ще работим по тротоарната мрежа, като основно това ще се случи в ж.к."Изток". Там положението е най-нетърпимо" сподели кметът във Фейсбук.  

comment 0
visibility 1414
type-photo.svg
Над  40 пейки в "Изток" са ремонтирани

Над 40 пейки в "Изток" са ремонтирани (СНИМКИ)

Към края си е обновяването на дъските на повече от 40 пейки в столичния квартал "Изток", съобщи кметът  на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев в социалната мрежа.    Ремонтират пейките в градинката на КАТ   Основно е подменена дървенията на парковата мебел в градинката на КАТ и в забравената от години площадка между блоковете 24 и 25.    Кметът е категоричен, че не е нормално в един от най-елитните райони на София да няма къде да седнат майките, възрастните и всички желаещи.  

Реклама
comment 0
visibility 1509
type-photo.svg
Започна санирането на още три блока в "Изгрев"

Започна санирането на още три блока в "Изгрев" (СНИМКИ)

В ход вече е санирането на още три блока в район "Изгрев" - два се намират в ж.к."Изток" и един има в "Дианабад". Районната администрация е подготвила всички необходими документи на етажната собственост. Това съобщи в социалната мрежа кметът на "Изгрев". "Подновяването на дейността по увеличаване на енергийната ефективност на сградите, е добро решение. То ще подпомогне заетостта в строителния бранш, ще запази работни места. В район “Изгрев” сме готови за бързи, и адекватни действия в полза на гражданите, за да се извършат качествено и скоростно всички процедури, и строителни дейности. Хората го заслужават” заяви още д-р Делян Георгиев.

comment 0
visibility 1080
Ремонтират пейките в градинката на КАТ

Ремонтират пейките в градинката на КАТ

Обновяване на пейки в градинки и междублокови пространства върви в столичния район "Изгрев".   Започна подмяната на дъските на пейките в градинката на КАТ, и на площадката между бл. 24 и бл. 25 в ж.к. "Изток".    Идеята на районната администрация е да се извърши цялостна подмяна на пейките в целия район "Изгрев", до края на мандата на кмета.

comment 0
visibility 1243
Боклуци отлежават на "Елемаг" до Немското посолство

Боклуци отлежават на "Елемаг" до Немското посолство (СНИМКИ)

Контейнери затреупани с отпадъци, а до тях и още боклуци "украсяват" ул. Елемаг в столичния район Изток. За натрупаните отпадъци сигнализира живееща там дама вн социалната мрежа. Според нея това е случайно. Отпадъците ежедневно преливат от контейнерите и според нея не се изхвърлят редовно. Контейнерите са точно на гърба на Немското посолство в София.  Кварталът минава за престижен, а отпадъците са на камари. Проблемът бил ежедневен. 

comment 0
visibility 1156
Четвъртокласници от "Изгрев" ще борят социалната изолация

Четвъртокласници от "Изгрев" ще борят социалната изолация

Четвъртокласниците от общинските училища в "Изгрев" вече ще могат да разбират как да борят социалната изолация. И при кого да търсят помощ за справянето с емоциите по време на изолация и дистанционното онлайн обучение, продължаващо вече повече от два месеца.   Става дума за инициативата на район "Изгрев", заедно с Фондация „Кой е срещу теб в мрежата“. Срещите ще бъдат от 1 до 15 юни.  Подрастващите ще имат възможност да общуват със специално подготвени експерти в онлайн дискусионни формати.   Експертите, с които работи екипът на Фондация „Кой е срещу теб в мрежата“, са утвърдени специалисти - психолог, киберспециалист и създател на онлайн игри и цифрови продукти.  

comment 0
visibility 1184
Махнаха опасно дърво пред бл. 47 в "Дианабад"

Махнаха опасно дърво пред бл. 47 в "Дианабад"

Разчистването на опасните дървета в "Изгрев" върви с пълна сила. Вчера екип от общината е реагирал на подаден сигнал при блок 47 в "Дианабад" заради счупен голям клон. На място еколози и експерти са установили, че дървото е високо и тънко, а на места - загнило. То вече е отстранено, а следващите дни ще се обследват и другите дървета, съобщиха във Фейсбук от администрацията на района.

comment 0
visibility 1703
Прави се още един нов паркинг за 50 коли в "Дианабад"

Прави се още един нов паркинг за 50 коли в "Дианабад"

Започна изграждането на още един нов паркинг за 50 автомобила в ж.к.”Дианабад”. Полуразрушената площадка на бившата ТЕЦ, ще се превърне в място за паркиране на живущите от бл. 45-46 и бл. 43-44.   "Проблемът с паркирането и паркоместата в района е сериозен. Трябва да мислим за трайното му, и ефективно разрешаване. Това е вторият паркинг, който район "Изгрев" изгражда за първите шест месеца от началото на мандата. Разработваме и изграждането на “джобове” за паркиране в ж.к.”Изток”, там, където това е възможно по градоустройство”, коментира кметът д-р Делян Георгиев, който провери лично началото на строителните работи.    

comment 0
visibility 1518
Премахват 117 трошки в "Изгрев", в София общо са 15 745

Премахват 117 трошки в "Изгрев", в София общо са 15 745

Чистка на стари автомобили започва в столичния район Изгрев. За акцията съобщи кметът д-р Делян Георгиев пред БНР. Над 100 леки коли ще бъдат премахнати от район в следващите 2 месеца. Акцията по разчистване на закотвените трошки в кварталите на София е на Столична община. предвижда се над над 15 000 моторни превозни средства за се вдигнат. 117 автомобила са стикирани вече в район Изгрев и при премахването им ще се освободят толкова паркоместа, каза районният кмет. Собствениците се издирват със съдействието помощта на КАТ и районните полицейски управления. "За последните 3-4 дни, в които тече процедурата по премахване, в район "Изгрев" вече са отстранени над 15 автомобила", каза кметът д-р Делян Георгиев: Той е издал заповеди за принудително репатриране на 117 автомобила от територията на трите квартала и вече се изпълняват. надеждата му е, че до два месеца всички 117 автомобила ще са премахнати от трите квартала на Изгрев. До момента в Столична община са установени и стикирани общо 15 745 излезли от употреба автомобили. От тях доброволно са преместени почти 10 хиляди, а принудително са отстранени 1816.    

comment 0
visibility 2060
Отказаха разрешително за строеж на кооперация в "Дианабад"

Отказаха разрешително за строеж на кооперация в "Дианабад"

Кметът на район "Изгрев" отказа да издаде разрешително за строеж на жилищна кооперация в "Дианабад" и изпрати преписката към главния архитект на София. Това съобщиха във Фейсбук от администрацията на района.    Ето и как обоснова своя отказ кметът д-р Делян Георгиев: "Вярно е, че собствениците имат права, но нека не забравяме, че и бъдещите такива също имат права. Под тази евентуална сграда река Новачица влиза под земята, а строежът ще е върху нея. За мен това е неприемливо и крие много рискове напред във времето.Строителство върху речни корита се изпълнява трудно, често се случват и инциденти. Затова не смятам, че ние като общество трябва да поемаме излишни рискове."  

comment 0
visibility 1658
Махат над 100 стари автомобила от "Изгрев"

Махат над 100 стари автомобила от "Изгрев"

  Над 100 стари автомобила ще бъдат премахнати от район "Изгрев". Кметът д-р Делян Георгиев издаде заповед за репатриране на повече от сто изоставени по тротоарите, паркингите и улиците на кварталите "Изток", "Изгрев" и "Дианабад" стари коли.Това съобщиха от администрацията на района в социалната мрежа.    "Паяците" на ЦГМ започнаха масирана акция в изпълнение на заповедта. Всички собственици бяха предварително уведомени, като им бе даден срок сами да премахнат возилата си, обясни и кметът на района във Фейсбук.  

comment 0
visibility 1910
Кметът на "Изгрев" с предложение градинката до КАТ да носи името на Стефан

Кметът на "Изгрев" предлага градинката до КАТ да носи името на Стефан Данаилов

Градинката до столичния КАТ да носи името на великия български актьор Стефан Данаилов. Предложението е на кмета на район „Изгрев“ доктор Делян Георгиев. Той го е изпратил и в писмен вид до Столичния общински съвет, съобщават от bTV. „Мястото в момента няма име, а животът на Ламбо е неразривно свързан с район „Изгрев“. Той и съпругата му Мария Данаилова живеят в ж.к. „Изток“ повече от десетилетие“, допълва Георгиев. България се прости със 76-годишния Стефан Данаилов през ноември миналата година. Ламбо има над 100 роли на театралната, филмовата и телевизионната сцена, дългогодишен преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. През периода 2005-2009 година е министър на културата. Общински съветник иска булевард или площад в София да е на името на Стефан Данаилов За да стане факт, писменото предложение на доктор Георгиев трябва да бъде одобрено с гласуване в Столичния общински съвет.

comment 0
visibility 1498
Разбра се кой е замърсителят на река Новачица

Открит е виновникът за замърсяването на река Новачица

Намерен е източникът на замърсяване на река Новачица в район "Изгрев". В събота реката потече червена. Кметът на района алармира във Фейсбук за проблема. И тогава той обясни, че ще се води разследване до последно и виновникът ще си понесе последствията. След проверка на експертите на "Изгрев", еднозначно се доказа, че замърсяването е от сгурията от тенис кортовете на НСК “Диана”, която в момента се подменя. Река Новачица пак е червена- кметът на "Изгрев" разпорежда проверка "Неправомерното изхвърляне на отпадъци в коритото на реката е недопустимо и ще бъде потърсена най-тежка наказателна отговорност на извършителя. Още повече, че това не е първият такъв случай. Няма да се спрем пред нищо, за да опазим природата и законите на страната", обясни в социалната мрежа кметът на района.  

comment 0
visibility 1508
Вандали вилняха в "Изгрев" и спукаха 4 гуми на кола на Столичен инспекторат

Вандали вилняха в "Изгрев" и спукаха 4 гуми на кола на Столичен инспекторат (СНИМКИ)

Вандали са вилняли цяла нощ в столичния район "Изгрев". През нощта на събота срещу неделя те са обърнали над 20 контейнера за отпадъци по главния бул. "Г. М. Димитров" и пресечни квартални улици. "Черешката на тортата" са спуканите 4 гуми на брандиран автомобил на Столичен инспекторат. Колата е била паркирана през офиса на районния инспектор. Когато служителят отива на работа сутринта вижда колата, която на всичкото отгоре е и надраскана ск остър предмет. П ослучая е сигнализарон I РПУ, потвърдиха от Столичен инспекторат. Първото нещо, което направили инспекторите е да се изчистят боклуците от обърнатите контейнери, за да ги разнася вятърът и кучета. Очаква се вандалите да бъдат заловене след като се прегледат записите от камерите в района.  

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още