Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 563
Посланикът на Камбоджа и кметът на „Изгрев“ обмислят общи проекти

Посланикът на Камбоджа и кметът на „Изгрев“ обмислят общи проекти

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Камбоджа Н. Пр. Тай Чун, направи първо, протоколно посещение в районната администрация на “Изгрев”, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. Визитата на посланика на азиатската страна, чието посолство се намира в ж.к. ”Изток”, беше свързана с различни идеи за развитие на българо-камбоджанските взаимоотношения в сферата на бизнеса, търговията, образованието и културата. „Договорихме се да реализираме няколко съвместни проекта в бъдеще, които биха били от полза за двете страни. Уверих посланика в устойчивостта на политиката, наложена в последните години от нашата районна администрация, по отношение на дипломатическите мисии, като изразих надежда, тя да продължи и след местните избори през октомври тази година.“, посочва Районния кмет. Д-р Георгиев е подчертал готовността на Общината да съдейства на посолството, на административно ниво, ако това е необходимо. „Работата с чуждестранните мисии е един от приоритетите на нашата Община в този мандат. Вярвам, че добрата комуникация на дипломатическо и политическо ниво между народите е предпоставка за много съвместни успехи, мир и общ просперитет. Удовлетворен съм от топлото отношение към района ни от страна на всички дипломати и голямото уважение към институцията, която представлявам.“, казва още кметът на „Изгрев“. По думите му всичко това е в резултат на усилията и постоянството на районната администрация в последните три години.  

comment 0
visibility 1090
-

Изложба "В зората на изгрева" откриха в столичния Дианабад

Изложба "В зората на изгрева" беше открита в Читалище "Добри Чинтулов" в ж.к. Дианабад в столицата. В залата на читалището са изложени произведения на художници, свързани с район "Изгрев". Инициативата е на местния общественик Никола Делчев, който организира изложбата. В експозицията могат да се видят платна на художниците Никола Ангелаков, Оля Ангелакова, Петя Дунчева, Зорница Боева, Юлия Игова, Надежда Юкманска, Тони Денкова, Генади Константинов. Никола Делчев сподели при откриването: "Нашият район дълги години беше наричан столица на културата именно заради множеството творци, живели и работили тук. Читалищата са един малък храм на културата и просветата, радвам се, че откриването на изложбата събра десетки гости. Желая ви приятно съзерцание." Изложбата може да бъде видяна в читалище "Добри Чинтулов" ( ул. Никола Габровски 55) в следващите две седмици.  

comment 0
visibility 1042
-

Соцкатерушки от "Изгрев" отиват на Венецианското биенале

Основен акцент на арт инсталацията, която ще представи България на тазгодишното Венецианско биенале ще бъдат стари катерушки от столичният район "Изгрев". Съоръженията за игра от преди повече от петдесет години, намиращи се до бл.56 в квартал ”Дианабад”, ще бъдат демонтирани, реставрирани и изпратени във Венеция, за да участват в най-стария и престижен форум да съвременно изкуство в света, съобщи кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев. След приключване на изложението, металните конструкции ще бъдат върнати на местата им. Ползването им от българския творчески колектив става с изричното разрешение на нашата община, подчерта кметът. 18-ото издание на форума, в който тази година ще се включат 63 държави, ще бъде открито на 20 май. За национално представяне на България беше организиран конкурса за кураторски проект, в който взеха участие 33 проекта. Делян Георгиев пожела успех на колектива, представящ България и подчерта радостта си от това, че именно "Изгрев" ще подпомогне международното присъствие на София в Италия.    

Реклама
comment 0
visibility 793
Започват мащабни ремонти на тротоарите в район „Изгрев“

Започват мащабни ремонти на тротоарите в район „Изгрев“

В район “Изгрев” стартират най-мащабните ремонти на тротоари, от създаването на кварталите насам. Това съобщи районният кмет д-р Делян Георгиев. „Ще се работи основно в ж.к. ”Изток”, където положението е най-тежко. Всички ние, жителите на “Изгрев”, заслужаваме нормална, достъпна, европейска среда на живот! Заедно направихме много и можем още повече.“, казва кметът. Предвидено е работата да започне от ул. ”Райко Алексиев” към бул. ”Драган Цанков”. Първоначално ще бъдат изградени тротоарите от едната страна на всички улици, след което и от другата, за да не се затормозява движението на автомобилите и гражданите. „По този начин кв. „Изток“ ще стане първият софийски квартал, в който всички улици ще имат ремонтирани тротоари. Това е постижение на нашата районна администрация, с което всички ние можем да се гордеем.“, допълни районният кмет. Планирано е до края на лятото всички строителни дейности в квартала да приключат.

comment 0
visibility 867
-

И в столичния Изгрев започна кърпене на дупки

И в столичният район "Изгрев" стартира пролетното изкърпване на компроментирани участъци от пътната мрежа, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. Той обеща до месец обработени всички улици на трите квартала - Изток, Изгрев и Дианабад. "Вътрешнокварталната пътна инфраструктура на София е в лошо състояние от години. Отдавна апелирам за разработване на дългосрочна стратегия и план от страна на Столична община, за цялостно преасфалтиране на улиците макар и поетапно, защото районите не разполагат с необходимите за това средства. “Кърпенето” на постоянно образуващите се дупки, вече не е решение", отбелязва районният кмет.

comment 0
visibility 901
-

Администрацията на "Изгрев" се обучи за действия при бедствия и аварии

Служителите на районната администрация на столичния “Изгрев” преминаха обучение за реакция при бедствия, аварии, катастрофи и организация на работата на общината по защита на населението. Това съобщи кметът д-р Делян Георгиев. Обучителният модул се състоя на учебния полигон на Столична дирекция “Аварийна помощ и превенция”. Плановете за действия при различните бедствени ситуации на "Изгрев" са осъвременени и подробно разписани, отбеляза Георгиев. Администрацията е отлично запозната с тях и подготвена за реакция. На фона на множеството природни бедствия и катастрофи в съседни държави, превенцията и подготвеността на общинските служители за адекватна реакция, са от голямо значение за сигурността на гражданите, отбеляза районният кмет. "Надяваме се никога да не ни се налага да ползваме наученото, но трябва да бъдем подготвени, в интерес на хората", заяви той.

comment 0
visibility 915
Поставят топлоизолацията на първият православен храм в Изгрев

Поставят топлоизолацията на първият православен храм в Изгрев

Започна поставянето на топлоизолацията на първата православна църква в столичния район “Изгрев” – “Св. Пимен Зографски”, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. Когато приключат тези дейности, ще продължи работата по църковната фасада, която ще бъде облицована с Врачански камък. „За две години, заедно с църковното настоятелство, свършихме много работа, за да построим храма от “гола поляна”, но имаме нужда от още средства, за да довършим градежа отвътре. Всяка помощ е добре дошла“, посочва районният кмет. Всеки, който желае, може да помогне за изграждането църквата, като направи дарение на сметката на Църковно настоятелство към новостроящ се православен храм “Св. Пимен Зографски”, район “Изгрев”, гр. София. Дарителска сметка Общинска банка IBAN- BG80SOMB91301064474201 BIC - SOMBBGSF

comment 0
visibility 726
Започват мащабни ремонти на тротоарите в „Изгрев“

Започват мащабни ремонти на тротоарите в „Изгрев“

До дни в столичния район “Изгрев” започват най-мащабните ремонти и изграждания на тротоари от създаването на кварталите, съобщава във Фейсбук кметът д-р Делян Георгиев. „Благодарение на качествената и упорита работа на нашата администрация, “Изгрев” е един от първите софийски райони, които стартират дейностите по изграждане на тротоарни мрежи по програмата на Столична община.“, уточнява Геоегиев. Ще бъдат ремонтирани всички тротоари в: ж.к. ”Изток”, където положението е най-сериозно. Там работата ще започне от ул. ”Райко Алексиев” към бул. ”Драган Цанков”. Първоначално ще бъдат изградени тротоарите от едната страна на всички улици, след което и от другата, за да не се затормозява движението на автомобилите и гражданите. Планирано е до края на лятото всички строителни дейности в квартала да приключат. „Удовлетворен съм от работата на служителите на нашата община, които за пореден път доказаха своя професионализъм и отговорност към района. “Изгрев” уверено се променя към по-добро и това се вижда. Постигнахме много заедно, въпреки финансовата рамка, в която сме поставени, и можем да постигнем още много.“, казва още районният кмет.

comment 0
visibility 884
-

100-годишен юбилей празнува столичанка от "Изток"

Кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев отбеляза двойния празник на една забележителна жена от район “Изгрев” - баба Неда Цакова, която днес празнува 100-годишен юбилей. Баба Неда от столичния квартал Изток е човек, който с позитивното си настроение, силен дух, любов и вяра в доброто вдъхновява не само собствените си деца, внуци, правнуци и праправнуци, но и всички нас. В голямото ѝ сърце има място и за няколко поколения деца на “Изгрев”, които е отгледала и възпитала през дългия си стаж в една от детските градини в района. "За мен беше истинско удоволствие, да се докосна до вековната мъдрост и доброта на тази истинска, достойна българка. Благодаря на семейство Цакови за честта, която ми оказаха, канейки ме у дома си и споделяйки личния си празник", каза кметът на Изгрев.   

comment 0
visibility 1048
-

В Изгрев поставиха пейки на спирките на градския транспорт

Четири спирки на градския транспорт в столичният район "Изгрев" вече са с нови пейки, похвалиха се от районната администрация. От района споделят, че многократно са настоявали пред Центъра за градска мобилност на въпросните места да бъдат изградени спиркови навеси. До момента обаче няма резултат, което е наложило служителите от "Изгрев" да поставят на спирките излезли от употреба пейки от парк Тинтява. "Надяваме се, това скромно действие от наша страна, да засрами поне малко отговорните институции", отбелязват от районната администрация.  

comment 0
visibility 965
Работата по разширенията на детските градини в „Изгрев“ напредва

Работата по разширенията на детските градини в „Изгрев“ напредва

Кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев провери докъде са стигнали строителните дейности по разширенията и изграждането на нови детски градини. В инспекцията се включиха още главният архитект, главният инженер и началникът на правния отдел на район “Изгрев”.   Проверени бяха работите по разширенията на 30 ДГ “Радецки” и 49 ДГ “Радост”, както и строежът на новата самостоятелна детска ясла на ул.”Вълко Радински”5 в ж.к.”Изток”. „Работата напредва с много добри темпове, качествено и при стриктно спазване на всички правила при строителството. Уверено нашият район напредва към целта - за всяка дете от “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад” да има място в детска градина и ясла.“, казва д-р Георгиев. Той подчертава, че благодарение на усилията на районната администрация в “Изгрев” се случва най-голямото строителство на детски градини от 1973 г. насам, както и най-мащабното такова, в програмата на Столична община, за разкриване на нови места в детските градини 2020-2023г. „Доказахме, че когато има желание, мисъл и работа в интерес на хората, могат да се случват и хубави неща, а общината не е някаква имагинерна структура, незаинтересована от никого и нищо. Жителите на “Изгрев” имат силен съюзник в сградата на ул.”Атанас Далчев”12“, посочва районният кмет.

comment 0
visibility 964
Кметът на „Изгрев“ с приз от Българската федерация по шахмат

Кметът на „Изгрев“ с приз от Българската федерация по шахмат

Кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев получи приз от Българската федерация по шахмат. Отличието му е връчено заради принос в развитието на шахмата в София. „През годините активно работихме заедно за развитието на шахмата и различните детско-юношески школи. Нашият район, неизменно бе домакин на десетки турнири и съревнования, безвъзмездно предоставяхме общински помещения, за да могат децата на “Изгрев” и София да придобиват познания и умения в най-стратегическия спорт“, посочва кметът Георгиев. Той е убеден, че общината трябва да бъде активна страна в обучението на подрастващите, да дава своя принос към личностното развитие на децата, да подпомага спорта и хората, които дават толкова много, тренирайки и обучавайки бъдещите шампиони на България. „Горд съм, че в мандата ми като кмет успяхме да издигнем на високо ниво партньорството между общината и различните спортни клубове, неправителствени, граждански организации и сдружения“, коментира още кметът на „Изгрев“.

comment 0
visibility 690
Поставиха нови пейки на четири спирки в „Изгрев“

Поставиха нови пейки на четири спирки в „Изгрев“

Служители от администрацията в столичния район “Изгрев” поставиха пейки на четири спирки на градския транспорт. „Многократно сме настоявали пред Центъра за градска мобилност на въпросните места да бъдат изградени спиркови навеси, както е редно да бъде, но до този момент нямаме резултат. Това бездействие ни принуди да вземем мерки поне малко да облекчим положението на гражданите, които от години чакат превозните средства прави и изложени на всички атмосферни условия, като поставихме няколко излезли от употребя пейки от парк “Тинтява” на т.нар. “спирки“, посочва кметът д-р Делян Георгиев.   Той изказва надежда, че тези действия на местната администрация ще провокират отговорните институции да се задействат, така че „и нашия “елитен”, централен софийски район, да навлезе европейската, отговорна за хората ера, която всички чакаме вече няколко десетилетия“.

comment 0
visibility 1227
Санкционираха бързо хранене в Изгрев за маси и столове без документи

Санкционираха "бързо хранене" в Изгрев за маси и столове без документи

Екип на Столичния инспекторат санкционира управител на търговски обект заради нерегламентирана дейност на обществени места. Заведението се намира на ул. „Елемаг“ 15 в район „Изгрев“. Инспекторите са съставили акт за това, че разположените маси и столове на общинска територия са без необходимите разрешителни документи. Търговците не са представили пред контролните органи одобрена схема за разполагане на подвижните съоръжения и платена такса.

comment 0
visibility 1013
Университети и бъдещи кандидат-студенти се срещнаха на изложение в „Изгрев“

Университети и бъдещи кандидат-студенти се срещнаха на изложение в „Изгрев“

  Столичният район „Изгрев” беше домакин на първото за годината Изложение на университети в гр. София, проведено на районно ниво. Събитието се организира от Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МБКППМН) към района, съвместно с 119 СУ “акад. Михаил Арнаудов”.  Ученици от единадесетите и дванадесетите класове от цяла София, проявиха изключително голям интерес към организираната кампания, съобщават от местната администрация. Бъдещите кандидат-студенти имаха възможност да се срещнат лично с представители на различни университети и да получат информация за условията и начина на кандидатстване, възможностите за бъдещата професионална реализация и др.  На събитието присъстваха представители на Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Университетът за национално и световно стопанство, Техническият университет, Медицински университет – София, Лесотехническият университет, УНИБИТ, Националната спортна академия „Васил Левски“ и Химикотехнологичният и металургичен университет. Те разясниха подробно на учениците всичко, касаещо кандидатстудентска кампания 2023 г. и раздадоха информационни материали на всеки ученик.

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още