Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 142 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 940 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1101 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1534
Над 100 деца ще мерят сили в турнир по класическа борба в район Изгрев

Над 100 деца ще мерят сили в турнир по класическа борба в район Изгрев

За трета поредна година столичният район „Изгрев“ ще бъде домакин на турнир по класическа борба за деца, съобщават от местната администрация. Спортната проява ще се проведе тази неделя – 3 април, от 10:00 часа в зала „Диана“. Достъпът за гражданите е свободен. До момента за участие в надпреварата са се записали над 100 деца на възраст между 4 и 12 години. Тази година състезанието ще е под надслов „Район „Изгрев“ и класическата борба заедно срещу агресията 2022“. Целта е децата да научат, че единственото място на борбата е на тепиха, а не на улицата. Специални гости на турнира ще бъдат олимпийският шампион Георги Мърков и представители на общината. Инициативата се организира от спортен клуб по борба „ЦСКА – Владимир Стойчев“ и Българската федерация по борба. Турнирът е част от дейностите на Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към СО-Район "Изгрев".

comment 0
visibility 3591
-

Сонда стои 15 г. на улица в ж.к. "Изгрев", няма кой да я премахне

Едно огромно съоръжение - изоставена сонда стои на ул. “Инж. Панайот Бончев” в столичния район "Изгрев" вече 15 години и пречи на движението по улицата. За това разказа кметът на района д-р Делян Георгиев. Съоръжението е подавано за премахване нееднократно, защото не е в движение, няма валидна гражданска отговорност и технически преглед. Фирмата, с която Столична голяма община има сключен договор обаче не разполага с необходимата за това техника. С капацитета, с който разполага фирмата е трудно да бъдат репатрирани дори бусове и камиони. Районната администрация не е в състояние да се справи с проблема, а очевидно - и Столичната община не успява, каза Делян Георгиев. Недопустимо е едно толкова обемно "возило" да заема и без това малкото паркоместа в района и да пречи на движението, подчерта той и призова Столичната община да подобри капацитета на всички свои фирми-изпълнители, които репатрират автомобили из целия град, за да може проблемите да се решават своевременно. За петнайсетте години, в които съоръжението престоява на улицата, то вече става опасно - ръждясало е и даже хваща мъх по гумите и шасито, каза д-р Георгиев. В района се получават и множество жалби от живущите в близките сгради, които няма къде да паркират и изказват недоволството си от изоставеното обемно съоръжение, което загрозява и замърсява околната среда, добави той. Кметът на район "Изгрев" подчерта, че е крайно време проблемът да намери някакво решение. "Все едно как ще го направи Столична община, за нас е важно камионът да го няма тук", категорично заяви той.

comment 0
visibility 1533
-

Счупената тенис маса в кв. Изток ще бъде ремонтирана от района

Тенис масата в ж.к.”Изток”, която бе умишлено счупена преди дни, ще бъде ремонтирана от районната администрация. Това съобщи кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. В момента се работи по възстановяване на масивното спортно съоръжение. Според фирмата производител, масата може да бъде отремонтирана, но това няма да е безплатно, защото гаранционният ѝ период е изтекъл, подчерта Георгиев, като добави, че вандалските прояви ощетяват района и всеки един от гражданите. Хулигани потрошиха масивна тенис маса в столичния кв. Изток (СНИМКИ)"Нека бъдем отговорни към кварталите си, да не допускаме заради вандалски прояви да плащаме от и без това скромния ни бюджет едно и също нещо по няколко пъти. Само когато пазим изграденото, когато ценим обществените придобивки, ще можем да напреднем по-бързо в посоката да живеем в един уреден и приветлив район. Заедно можем да сложим край на сизифовски безсмислените усилия, които общината е принудена да полага, заради желанието на определени хора да рушат", заяви Делян Георгиев.

Реклама
comment 0
visibility 1882
Добрият пример: Софиянци садят пролетни цветя пред блоковете си

Добрият пример: Софиянци садят пролетни цветя пред блоковете си

Жителите на няколко блока в столичния ж.к. „Изток“, район „Изгрев“ се организираха и направиха пространството около домовете си по-чисто и красиво. Живеещите на ул. "Самоков" и ул. "Тарас Шевченко" са почистили пред входовете си и са засадили пролетни цветя. От Столичния инспекторат съобщават, че са раздали на доброволците ръкавици и чували за събраните отпадъци. Гражданите от района са изразили готовността си да се включат активно в дните по пролетното почистване, което предстои през април.

comment 0
visibility 1625
Хулигани потрошиха масивна тенис маса в кв. Изток (СНИМКА)

Хулигани потрошиха масивна тенис маса в столичния кв. Изток (СНИМКИ)

Вандали успяха да потрошат масивна тенис маса, намираща се на т.нар. „Слънчевата площадка“ в кв. „Изток“, район „Изгрев“, сигнализират читатели на Столица.bg. За хулиганския акт вече са уведомени Столична община, Столична община - район Изгрев, органите на МВР, националната система на тел. 112, 7 РСЗПБН - Дианабад. Освен, че спортното съоръжение е разрушено, то създава реален риск и за играещите на площадката деца. Масата е направена от мрамор и бетон и според хората от квартала тежи няколкостотин килограма.  Отново счупиха люлката за деца с увреждания в кв. Св. Троица „Изминали са повече от 24 часа и все още няма реакция с обезопасяване от общинската власт, единствено органите на 1 РПУ - гр. София, се отзоваха на сигнала до момента, но насочиха към общината. На детската площадка играят десетки деца всеки ден и увреденото имущество представлява непосредствена заплаха за тяхното здраве, особено за тези на най-малка възраст“, се посочва в сигнала на гражданите. Хората от района посочват, че и другите детски съоръжения също се намират в окаяно състояние и имат нужда от ремонт.

comment 0
visibility 1616
-

Пакистански художници изрисуваха табло на ул. "Фр.Ж. Кюри" в София

Двама пакистански художници - Тарик Хан и Навид Шахзад, реализираха специален street art проект на столичната улица „Ф. Ж. Кюри“. Инициативата е съвместна между СО-Район „Изгрев“ и Посолството на Ислямска република Пакистан. Това съобщиха от районната администрация. Заместник-кметът на район „Изгрев“ Камелия Кюркчиева и Н.Пр. посланик Мариам Мадиха Афтаб откриха официално красивото произведение и поздравиха пакистанските артисти. Проектът, който се реализира днес не само ще допринесе за културното многообразие в района, но и облагородява градската среда като промени тотално облика на три разпределителни кутии, отбелязват от района. Тарик Хан и Навид Шахзад използваха традиционния пакистански стил „Truck art“ при изрисуването на таблата. Това е традиционна форма на декорация в Южна Азия, която включва флорални мотиви и калиграфии. В началото стилът се е ползвал по-скоро за украсяване на превозни средства. В днешно време Truck Art художниците вече творят върху стени, а този тип изкуство се използва са декорация на ресторанти, клубове и вътрешно оформление на офиси. „Много сме благодарни на кмета на СО-Район „Изгрев“, че ни даде тази възможност да покажем изкуството на жителите на София“, заяви Н.Пр. Мариам Мадиха Афтаб, посланик на Пакистан у нас. „Всички, които минават оттук или живеят наблизо ще могат да му се наслаждават всеки ден“, отбеляза заместник-кметът на район "Изгрев" Камелия Кюркчиева. Един от приоритетите на районната администрация е да развива връзките с посолствата в района и така да обогатява културно столицата. Това не е първият подобен проект, който районната администрация реализира. Предишният е реализиран през есента на миналата година съвместно с посолството на Федерална република Германия. Тогава художници от Citywize Foundation заедно с децата от района изрисуваха трафопост в квартал „Изгрев“.

comment 0
visibility 1689
"Изгрев" не предлага общински имоти за проватизация и строителство

"Изгрев" не предлага общински имоти за проватизация и строителство

Кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев не предложи нито един общински имот за приватизация и строителство срещу обезщетение. Както е известно за имотите има изготвен списък от всички столични райони. В социалната мрежа д-р Георгиев посочи своите аргументи.  "Район “Изгрев” за пореден път не предлага общински имоти за приватизация и строителство. От встъпването в длъжност на кмета д-р Делян Георгиев, районната администрация не е предоставила нито педя общинска земя за приватизация и продажба на територията на района. Всяка година районните кметове предлагат на Столична община имоти, които да бъдат продадени, приватизирани или застроени срещу обезщетение". В район “Изгрев” това не се случва от края на 2019 г. насам заради  презастрояване на района. “Изгрев” да е една от малкото общини, които не участват в програмата на Столична община за разпореждане с общинските имоти", написа кметът на "Изгрев". През миналата година, по официална статистика на НАГ, издадените разрешения за строеж в “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад” са намалели с 85% в сравнение с предишния мандат, когато районът се управляваше от друг кмет. Като местен жител, д-р Георгиев многократно се е изказвал срещу прекомерното презастрояване на района, а в последствие е предприемал мерки за неговото урегулиране. През 2021 г. кметът поиска провеждане на местен референдум по темата, но същият бе спрян и отхвърлен от Столичния общински съвет. Към момента всички строежи на територията на район “Изгрев” са в изпълнение на разрешения, издадени от предишния кмет и главния архитект на София. Настоящата районна администрация ще продължи с водената до момента политика срещу презастрояването, до края на мандата си през ноември 2023 г.

comment 0
visibility 1683
Район Изгрев сподели опит в електронното управление и иновациите

Район Изгрев сподели опит в електронното управление и иновациите

Заместник-кметът на район “Изгрев” Камелия Кюркчиева взе участие във форум, организиран от Академията за иновации и развитие, съобщават от районната администрация. В срещата участваха представители на висши учебни заведения, в които се преподава специалност „Публична администрация“. Сред обсъжданите теми беше и тази за нововъведенията в административното обслужване на гражданите. Представители на различните администрации споделиха практически опит и посочиха тенденциите, които се очертават пред институциите, в контекста на новостите в електронното управление и иновациите. „Настоящата районна администрация на “Изгрев” внедри редица електронни услуги, които улесняват гражданите. В момента се разработват допълнителни такива, съвместно с ДАЕУ, като до края на мандат 2019-2023 г. по-голямата част от услугите на общината ни ще бъдат електронни“, съобщават от район „Изгрев“. По време на форума Камелия Кюркчиева връчи поздравителен адрес от името на районния кмет Делян Георгиев на председателя на Академията за иновации и развитие проф. Величков.

comment 0
visibility 1744
Над 6000 кв. м улици асфалтираха в Изгрев през 2021 г.

Над 6000 кв. м улици са асфалтирани в Изгрев през 2021 г.

Общо 6525 квадратни метра улици са били асфалтирани през 2021 г. в столичния район „Изгрев“, а ремонтираните тротоари са 1070 квадратни метра. Това показва отчетът на кмета Делян Георгиев за изминалата година. За разглеждания период са били ремонтирани също подходът пред бл. 57 в кв. „Дианабад“, както пространствата около блокове с номера 33, 34 и 35 в „Изток“. Сред приоритетите на местната управа са били и подобренията в детските ясли и гради. По това направление са извършени ремонти на обща стойност 1 300 000 лева. „Завърши основният ремонт и разширение на 30 ДГ „Радецки“. Детската градина получи и ново обзавеждане. Ремонтиран беше покривът на 133 ДГ „Зорница“. Районната администрация оказа помощ със средства и труд при наводнението на 23 ДГ „Здраве“, посочва кметът Георгиев. Един от проблемите, които стоят трайно пред районната администрация в "Изгрев", са местата в яслите и детските градини. Затова в този мандат акцент е изграждането на нови детски заведения. През 2021 година са направени важни стъпки за строителството на нова детска ясла. Общината получи от държавата подходящ имот на ул. „Вълко Радински“ №5, а вече има и издадена виза за проектиране. Продължава и работата по изграждането на нова детска градина при гара „Пионер“. „Мой основен приоритет остана борбата с презастрояването. От встъпването ми в длъжност досега съм издал само три разрешения за строеж и то на частни къщи. Разрешителните за строеж в нашия район са намалели с 85 на сто“, казва още кметът Делян Георгиев. По думите му сериозен проблем на район „Изгрев“ са реституираните имоти в междублокови пространства.

comment 0
visibility 1736
Още 10 човека в район Изгрев могат да получат топъл обяд безплатно

Още 10 човека в район Изгрев могат да получат топъл обяд безплатно

Столичният район "Изгрев" има възможност да подпомогне още 10 социално слаби лица по проекта „Топъл обяд в условията на пандемията от Covid-19”. Кандидатстването се извършва на място в районната администрация. Одобрените потребители ще получават безплатно веднъж на ден топла храна у дома си. От услугата могат да се възползват лица без или с ниски доходи, които са под линията на бедност – възрастни хора или такива, които по здравословни причини са в по-голям риск от заразяване с коронавирус. Право да кандидатстват имат и лица, поставени под карантина, които нямат доходи и са под линията на бедността. Повече информация за социалната услуга може да бъде намерена на телефон: 02 970 10 59.

comment 0
visibility 1607
-

Започна кърпенето на дупки по уличните платна в район “Изгрев”

Пролетното изкърпване на дупки по уличните платна в столичният район “Изгрев” започна. Това съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. Работата стартира от ж.к.”Изток” и ще продължи в другите два квартала от района веднага, щом атмосферните условия позволят. След температурните инверсии, много дупки и пропадания се образуваха по кварталните улици, което създава редица рискове и неудобства пред шофьорите и пешеходците, пояснява д-р Георгиев. По думите му уличната мрежа в “Изгрев” отдавна се нуждае от цялостно преасфалтиране, но скромния бюджет, с който разполага районната администрация не го позволява. "Крайно време е да се помисли за по-трайно разрешаване на проблема с пътната инфраструктура от страна на Столична община. За да бъдат ефективни, районните администрации се нуждаят от адекватно финансиране от страна на София", отбеляза районният кмет. Д-р Георгиев каза още, че рекордният бюджет на столицата за 2022г. е добра предпоставка за чувствителна промяна на условията на живот на гражданите, ако има желание и воля за това. Администрацията на район "Изгрев" е готова да си свърши адекватно работата във всеки един момент, заяви кметът.

comment 0
visibility 3302
Столичанин получи акт заради натрупани отпадъци в ж.к. Дианабад

Столичанин получи акт заради натрупани отпадъци в ж.к. Дианабад

Екипи на Столичния инспекторат са съставил акт на нарушител заради натрупани отпадъци до бл. 78 в ж.к. Дианабад. При текущ контрол в район „Изгрев“ инспекторите попаднали на купища отпадъци, събрани до контейнерите за смет. Оказва се, че боклуците са оставени от гражданин, който прави ремонт в частен имот. Нарушението се е случило няколко часа след като съдовете за битови отпадъци, както и пространството около тях, са били почистени. Районният инспекторат е съставил акт на извършителя и е дал предписание за събиране и извозване на боклуците до регламентирано за целта място. Предстои да бъде извършен последващ контрол.

comment 0
visibility 1673
-

Готови са обшивките за куполите на първата църква в "Изгрев"

Обшивките за куполите на новостроящата се първа православна църква в район “Изгрев” вече са изработени. Това съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. Монтирането предстои веднага, щом атмосферните условия позволят. "За да продължим с тези темпове строителството на храма, имаме нужда от помощта на всеки един. Заедно ще се справим и ще доведем това свято дело до успешен завършек!", казва още кметът на района. Православния храм “Св. Пимен Зографски” в градинката на КАТ се реализира благодарение на работата на църковното настоятелство през годините, лични контакти и организация от страна на кмета на района д-р Делян Георгиев. Църквата, която жителите на кв.”Изток”, кв.”Изгрев” и кв.”Дианабад” чакат от 30 години, ще бъде факт. Изграждането на храма стартира в края на септември 2020 г., а на освещаването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на район Изгрев д-р Делян Георгиев, президентът на България Румен Радев, държавници, политици, общински съветници. Кампанията за събиране на средства е активна, всеки, който желае може да направи дарение за строежа на храма на банковата сметка на Църковно настоятелство към новостроящ се православен храм “Св. Пимен Зографски”, район “Изгрев”, гр. София.  

comment 0
visibility 2080
-

Кът за отдих ще има на мястото на незаконните павилиони в "Изгрев"

Служители на районната администрация и Столичен инспекторат започнаха почистване на отпадъците от мястото на премахнатите вчера незаконни павилиони за дюнери и алкохол и тютюневи изделия на ул. “Фр.Ж.Кюри” в ж.к.”Изток”. Това съобщи кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. От района предвиждат на мястото да се изгради кът за отдих, който свободно да се ползва от гражданите. Незаконните преместваеми обекти бяха премахнати след като районната администрация спечели всички съдебни дела срещу ползвателите на обектите, като по безспорен начин е доказала незаконността им и липсата на правни основания да владеят общинските имоти. Събарят незаконните будки за дюнери на ул. “Ф. Ж. Кюри” в ж.к. Изток  "Справедливостта и редът отново възтържествуваха в район “Изгрев”, благодарение на неуморната работа на общинските служители", написа кметът на района във Фейсбук.

comment 0
visibility 3066
-

Събарят незаконните будки за дюнери на ул. “Ф. Ж. Кюри” в ж.к. Изток

В изпълнение на заповед за премахване от кмета на район “Изгрев” д-р Делян Георгиев, днес беше прекъснато електрозахранването и водата на преместваемите обекти на ул. “Ф. Ж. Кюри” в столичният ж.к. Изток. За това съобщи самият той във Фейсбук. Незабавно са били стартирани и дейностите по демонтаж на незаконните обекти. Районната администрация е спечелила всички съдебни дела срещу ползвателите на обектите, като по безспорен начин е доказала незаконността им и липсата на правни основания да владеят общинските имоти. "Законите важат за всички. Правенето на бизнес в разрез с тях и с наредбите на Столична община са недопустими и ощетяват гражданите, облагодетелствайки малък кръг лица и фирми", написа д-р Георгиев. Районната администрация на “Изгрев” не толерира подобен произвол и ще прилага, както и до момента, правото в пълния му обем и строгост, категоричен е кметът на района.  

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още