Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2150
Район Изгрев празнува три дена с музика и кино

Район Изгрев празнува три дена с музика и кино

С тридневни тържества столичният район „Изгрев“ ще отбележи своя празник, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. Програмата започва на 1 юли – събота, от 18:00 ч. в парк “Тинтява” (градинката на КАТ). Там ще се проведе голям концерт с участието на местни самодейци и състави от двете читалища. На сцената ще се качат народният певец Иван Дяков, рок легендата Данчо Караджов и много други изпълнители. На 2 и 3 юли от 20:30 ч. на същото място ще се проведе “Кино под звездите”. Посетителите ще могат да видят съвременните български филми “Шекспир като улично куче” на режисьора Валери Йорданов и “Чалга” на Мариан Вълев. Водещ на тридневния фестивал ще бъде обичания изпълнител Деян Славчев - Део. Входът е свободен.

comment 0
visibility 2280
Наводнени мазета и повреден мост в Изгрев заради валежите

Наводнени мазета и повреден мост в Изгрев заради валежите (СНИМКИ)

Заради поройните дъждове през последните дни двете реки на територията на столичния район “Изгрев” са прелели и са предизвикали редица проблеми, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. Наводнени са мазета и сутеренни части на сгради в ж.к. ”Изток” и ж.к. ”Дианабад”. „Река Аджибарица повреди дървения мост, който изградихме през 2020 г. в “Ловен парк”. Районната администрация ще предприеме незабавни мерки по обезопасяване, укрепване и ремонт на съоръжението. Река Новачица излезе от коритото си на няколко места, заливайки ниските части на кварталите. Наводнени са автомобили и сгради“, съобщава районният кмет. Новият масивен пешеходен мост до  ул. ”Русаля” е издържал напора на водата, за разлика от предишната стара пасарелка. Към момента обстановката вече се нормализира. За щастие няма пострадали хора. „През тази година, няколко пъти речните корита в “Изгрев” бяха почиствани от общината, но природната стихия, която връхлетя страната на много места, “напомни” за себе си и разрушителната си сила. За щастие, в нашия район няма сериозни щети“, каза още кметът Георгиев.

comment 0
visibility 1005
-

В "Изгрев" ремонтираха десетки счупени пейки

Служители на районната администрация на “Изгрев” ремонтираха десетки пейки, които бяха в лошо състояние, съобщи кметът д-р Делян Георгиев. След обвновяването парковите мебели ще бъдат върнати по местата им, пред воходовете, на детските площадки и в градинките. "Подобряването на околната, градска среда и състоянието междублоковите пространства, които десетилетия тънат в разруха, е наш основен приоритет", отбеляза районният кмет. По думите му в това отношение е постигнато доста, въпреки ограничените бюджети, с които разполага районът. От страна на районната администрация има силна мотивация, капацитет и желание за работа, отбеляза той. "Общината е длъжна да оправдае ролята си на добър и грижовен стопанин. Хората на “Изгрев” го заслужават!", заяви д-р Георгиев.            

Реклама
comment 0
visibility 3580
Район „Изгрев“ си връща заграбен имот, използван за частен паркинг

Район „Изгрев“ си връща заграбен имот, използван за частен паркинг

Поредният неправомерно заграбен общински имот в столичния район “Изгрев” ще бъде принудително иззет, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. Собственикът на частна къща в ж.к. ”Изток”, без правно основание и каквото и да е разрешение, е “разширил” двора си с над 250 кв.м за сметка на общинска земя, отредена за озеленяване. Върху теренът е изграден паркинг и навес. „Това е недопустимо обсебване и кражба на чужд имот. Като кмет на район “Изгрев”, няма да допусна общината и хората да бъдат ощетявани, от когато и да било“, посочва районният кмет. В срок от три дни собственикът на къщата трябва да премахне доброволно незаконната ограда, да отстрани навеса и да освободи общинската собственост. В противен случай заграждението ще бъде разрушено принудително със съдействието на МВР. „През годините нашата администрация иззе по мои заповеди десетки общински имоти в трите квартала, които бяха заграбени от недобронамерени лица и фирми. Общинските багери събориха не една и две незаконни постройки върху наша земя.“, казва още кметът д-р Делян Георгиев.

comment 0
visibility 2063
Започва голям ремонт на междублоково пространство в Дианабад

Започва голям ремонт на междублоково пространство в Дианабад

Започва мащабен цялостен ремонт на второ голямо междублоково пространство и няколко детски площадки в ж.к. ”Дианабад”, съобщава кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Предстои изграждане на алейна мрежа, подмяна на детските съоръжения и пейките в площта между бл. 28 и бл. 29. „През изминалите години на мандата изградихме изцяло ново парково осветление там, сега целта ни е да получим един завършен проект, създавайки втори малък вътрешен парк в квартала, който да бъде притегателно място за хора от всички възрасти. Допълнително ще изградим нова спортна площадка, ще изпълним и различни мероприятия по озеленяване“, посочва районният кмет. Според него инвестициите в междублоковите пространства са нужни, тъй като околната среда и инфраструктурата определят до голяма степен качеството на живота. „Нашата районна администрация активно работи в посока създаване на нормални, модерни и качествени условия за игра, спорт, отдих и социални контакти. Постигнахме много, въпреки финансовата рамка, в която сме поставени.“, допълва районният кмет на “Изгрев”.

comment 0
visibility 1448
Монтират красива дърворезба в новостроящия се храм в Изгрев

Монтират красива дърворезба в новостроящия се храм в Изгрев

Напредва изграждането на първата православна църква в столичния район „Изгрев“ “Св. Пимен Зографски”. Вече са монтирани всички прозорци. Те са направени от висококачествен дървен стъклопакет с витражи, съобщава районният кмет д-р Делян Георгиев.   В момента храмът се измазва отвътре, предстои монтажът на дърворезбите на вратите, изграждането на ел. инсталация, ВиК и поставянето на външната облицовка от Врачански камък. „Работата напредва добре, но са необходими още средства, за да успеем да завършим градежа по-бързо. Разчитаме на всеки един!“, казва кметът д-р Георгиев. Всеки, който желае да помогне за изграждането църквата, може да направи дарение на откритата банкова сметка на Църковно настоятелствот към новостроящ се православен храм “Св. Пимен Зографски”, район “Изгрев”, гр. София. Дарителска сметка Общинска банка IBAN- BG80SOMB91301064474201 BIC – SOMBBGSF

comment 0
visibility 1040
-

В "Изгрев" премахнаха над 20 изсъхнали дървета

Над 20 големи, опасни и изсъхнали дървета бяха премахнати в столичният район “Изгрев”, съобщи кметът д-р Делян Георгиев. Предварително планираната санитарна сеч е била извършена на ул. “Незабравка”, ул.”Елемаг”, ул.”Проф. д-р Константин Чилов” и в няколко междублокови пространства в трите квартала на района. "Към момента няма сериозни предпоставки за възникване на инциденти. Най-опасните дървета вече са премахнати, рисковете са овладяни", отбелязва районният кмет, като добави, че въпреки това има още доста работа. По думите му поддържането на “зелената система” в райони като "Изгрев", които са гъсто залесени, е трудоемко, скъпо и отнема сериозен времеви ресурс. В изминалите години районната администрация е успяла да премахне хиляди компроментирани дървета, които са представлявали опасност за хората и имуществото им. "Благодарение на работата на озеленителите ни и експертите еколози, през изминалата зима нямаше инциденти с паднали от снега дървета и клони, за разлика от повечето софийски райони. Сигурността на гражданите и опазване на тяхното здраве е основен приоритет, който трябва да се отстоява последователно", заяви още Георгиев.

comment 0
visibility 1960
-

Повече от 30 търговци са глобени за незаконни сергии в "Изгрев"

Над 30 лица са извършвали търговска дейност на открито без разрешителни документи в столичния район "Изгрев" в периода от 1 юни до днес, 8 юни. Това съобщават от Столичен инспекторат, които са констатирали нарушенията при извършени проверки в района. Нарушенията са констатирани в пространството около пл."Радой Ралин" в локалното платно по бул. "Цариградско шосе" и в близост до автобусната спирка. Стоките, предлагани от търговците, са малотрайни, с неясен произход и са разположени на импровизирани щандове. Освен неразрешената търговска дейност, по този начин се създават предпоставки и за замърсяване на общественото пространство. За да се продврати тази порочна практика, контролът на територията на София е ежедневен, предупреждават инспекторите.

comment 0
visibility 1204
Започна третото косене в район Изгрев

Започна третото косене в район Изгрев

Започна третото косене на тревните площи в столичния район “Изгрев”. Екипите на общината работят в посока от бул. ”Симеоновско шосе” към бул. ”Цариградско шосе”, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. Вече са окосени над 50% от площите в ж.к. ”Дианабад”, до дни ще започне работата и в ж.к. “Изгрев” и ж.к. ”Изток”. „Обилните валежи до момента предизвикват буен растеж на тревата, което е предпоставка за по-голяма кратност на коситбената кампания. Администрацията предвижда и четвърто косене, при необходимост“, допълва районният кмет.  

comment 0
visibility 1072
Продължават мащабните ремонти на тротоари в жк „Изток“

Продължават мащабните ремонти на тротоари в жк „Изток“

Мащабните ремонти на тротоари в столичния ж.к. ”Изток” продължават с пълна сила, съобщава кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. „В изпълнение на програмата на Столична община и по мое предложение, всички тротоари в квартала ще бъдат ремонтирани поетапно. Облагородяването на междублоковите пространства, достъпната градска среда, детските и спортни площадки, местата за отдих и социални контакти, трябва да бъдат приоритет за общината.“, посочва кметът. В момента се изгражда тротоарът по протежение на цялата ул. ”Тарас Шевченко”, от ул. ”Самоков” до бул. ”Цариградско шосе”, като едновременно с това се работи и на ул. ”Пиер Дегейтър” и ул. ”Еужен Поатие”. „Уверен съм, че при правилно финансиране, план и желание за работа, може да се постигне много и София да се превърне в един красив и подреден град, град за хората“, смята кметът на „Изгрев“.

comment 0
visibility 1247
Изграждат дългоочаквана улица в Дианабад

Изграждат дългоочаквана улица в Дианабад

Започна работата по изграждане на второстепенна улица, минаваща покрай 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“ в ж.к. „Дианабад“. Дейностите включват обособяване на тротоари, както и на паркинг до западната ограда на училището, съобщава кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. По думите му от създаването на квартала улицата не е реализирана, което принуждава гражданите и учениците да газят през калта след всеки дъжд. През годините живущите в околните блокове, учителите от училището и голяма част от родителите многократно са се обръщали към общината, с искане участъкът да бъде асфалтиран. „Щастлив съм, че нашата районна администрация в “Изгрев”, успя да свърши своята работа и да защити проекта пред Столична община, което доведе и до реалните строителни дейности днес. По този начин още един петдесетгодишен проблем на района ще остане в историята. През изминалите години на мандата постигнахме много, реализирахме редица важни за общността ни обекти, а район “Изгрев” видимо се променя към по-добро.“, посочва районният кмет.

comment 0
visibility 1269
„Дъжд“ на Васил Василев беше отличена сред 40 творци от Изгрев

„Дъжд“ на Васил Василев беше отличена сред 40 творби в район Изгрев

Васил Василев получи първата награда от XXVIII годишна изложба на художниците, живеещи и творящи в столичния район “Изгрев”. Тази година неговата творба “Дъжд” впечатли оценяващите и спечели най-високото отличие от престижното културно състезания. „В експозицията взеха участие над четиридесет наши творци. Авторитетно жури от Съюза на българските художници номинира седем картини, от които една - творбата на Васил Василев, спечели наградата на кмета“, обясни районният кмет д-р Делян Георгиев. По регламент картината - победител се откупува на цена, предварително определена от автора ѝ. „Район “Изгрев” е известен с множеството дейци на културата, науката и изкуството, които живеят в него. Те са нашето живо богатство, гордост и надежда за запазване на духовността в София и България.“, каза още кметът.

comment 0
visibility 1277
Премахнаха опасна детска площадка в Дианабад

Премахнаха опасна детска площадка в Дианабад

Служители на районната администрация на “Изгрев” премахнаха опасната детска площадка, намираща се до блокове 14, 15 и 16 в ж.к. ”Дианабад”. „Съоръженията на мястото за игра вече бяха изгнили, изпочупени и представляваха опасност за здравето на децата. В нашия район има 94 детски площадки, като 80% от тях са в изключително лошо състояние. За съжаление, финансовите средства, които получаваме от страна на Столична община за поддръжка, ремонт и изграждане на детски площадки, са крайно недостатъчни, за да успеем да подновим чувствително остарелите съоръжения“, посочва районният кмет д-р Делян Георгиев. Той посочва, че през последните 4 години в „Изгрев“ са изградени няколко нови детски площадки, а до края на тази година предстои цялостен ремонт на още два къта за игра. „Но всичко това за мен е крайно незадоволително. Облагородяването на междублоковите пространства, поддържането на зоните за игра, отдих и спорт, трябва да бъдат приоритет за управлението на София. С мизерните бюджети, с които районните кметове разполагаме, трудно ще постигнем впечатляващ резултат в тази посока.“, допълва кметът Георгиев. Според него е време да се предприемат последователни стъпки към подобряване качеството на градската среда.

comment 0
visibility 1584
Ремонтират покрива на ДГ “Брезичка” в Дианабад

Ремонтират покрива на ДГ “Брезичка” в Дианабад

Столичният общински съвет гласува отпускане на средства за неотложен ремонт в 34 детска градина “Брезичка” в ж.к. ”Дианабад”. Предстои да бъдат извършени хидро- и топлоизолационни работи на покрива на трети корпус. „Отдавна настоявам за извършване на ремонтни дейности поради лошото състояние на покрива и течовете, които се получават при всеки дъжд. Благодаря, на съветниците за проявеното разбиране. Децата ни заслужават да се учат в нормална и здравословна среда, а общината е длъжна да им я подсигури. Удовлетворен съм, че ще успеем да разрешим още един дългогодишен проблем.“, заявява кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Той уточнява, че местната администрация е свършила немалко работа през последните години, но поради липсата на действащ държавен бюджет част от плануваните дейности в район “Изгрев” ще се проточат във времето. “Изгрев” има голям потенциал, а работата, която настоящата администрация свърши, е колосална. Множество проекти, които ще променят трайно облика на “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад”, чакат своята реализация в идните месеци“, казва още районният кмет.  

comment 0
visibility 1067
И улица “Латинка” в столичния Изгрев ще има нови тротоари

И улица “Латинка” в столичния Изгрев ще има нови тротоари

Емблематичната улица “Латинка” в столичния район “Изгрев” ще има нови тротоари, които да са много по-проходими и достъпни за хората. Ремонтите вече текат и съвсем скоро предстои да бъдат финализирани, съобщи кметът на „Изгрев“ д-р Деян Георгиев. „В момента работим в ж.к. “Изток”, в участъка между бул. ”Цариградско шосе” и бул. ”Драган Цанков”. Изпълнението на програмата на Столична община в нашия район, напредва изключително качествено и добре. Предсрочно изпълнихме строителството на новите тротоари в първата част от плана.“, казва д-р Георгиев. Той уточнява, че районната администрация има готовност да продължи с ремонтите. „Напълно съм убеден, че до есента можем да се справим изцяло с петгодишния проект за обновяване на пешеходните зони в кварталите“, допълва районният кмет.

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още