Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
  • София! (55%, 75 Гласове)
  • В България с роднини (23%, 31 Гласове)
  • На почивка в България (3%, 4 Гласове)
  • В чужбина (6%, 8 Гласове)
  • На работа съм (4%, 6 Гласове)
  • Не съм решил (9%, 12 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1667
type-photo.svg
След сигнал от граждани: Възстановиха липсващ капак на шахта на ул. "Лъчеза

След сигнал: Възстановиха липсващ капак на шахта на ул. "Лъчезар Станчев" (СНИМКИ)

След сигнал от граждани екипи на Столичен инспекторат-"Изгрев" възстановиха липсващ капак на шахта на  ул. "Лъчезар Станчев" 4 на пътното платно. Така няма да има повече опасност от инциденти, както с  моторни превозни средства, така и с преминаващи хора. За по-малко от час на зелени терени  в ската до ул. "Незабравка" бяха събрани над 10 чувала с отпадъци, хвърлени от недобросъвестни граждани.   

comment 0
visibility 1658
Столичен инспекторат състави акт за разлепване на листовки в „Изгрев“

Столичен инспекторат състави акт за разлепване на листовки в „Изгрев“

Столичен инспекторат информира, че в "Изгрев" са съставили акт за разлепване на листовки. По ул. "Никола Габровски" на място е установено лице да разлепва листовки в полза на услуги за бързи кредити.  Актът за констатираното нарушение е по реда на Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община.  От Инспектората обясниха, че над 40 броя листовки са установени  в участък от ул. "Буенос Айрес" до ул. "П. Зографски" в района.

comment 0
visibility 1921
Издаден е Акт 15 за 30 ДГ "Радецки"

Издаден е Акт 15 за 30 ДГ "Радецки"

След много перипетии, много работа и нерви, реконструираната сграда на 30 ДГ "Радецки" в район "Изгрев" вече има акт 15. Издаването стана на 4 юни. На ход сега са от Държавна приемателна комисия, приемане на противопожарната инсталация и реалното въвеждане на обекта в експлоатация от НАГ. За това районната администрация е получила уверението, че ще се случи максимално бързо.    Кметът на София провери реконструираната ДГ №30 „Радецки“ в „Изгрев“ (СНИМКИ)“Когато подписах чакания Акт 15, почувствах голямо удовлетворение и облекчение. Строителството измъчи родителите, децата и администрацията, но хубавото е, че вече имаме нова, спретната, ремонтирана детска градина. Струваше си усилията. Това е постижение, което всички ние заедно извоювахме. Благодаря на тези, които проявиха търпение и повярваха на администрацията.”, коментира в социалната мрежа кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев.

Реклама
comment 0
visibility 2432
Глобиха над 10 нарушители, паркирали в зелени площи в „Изгрев“, шофьор скъс

Глобиха над 10 нарушители, паркирали в зелени площи в „Изгрев“, шофьор скъса протоколите

Инспектори от столичния район "Изгрев" установиха  автомобили, паркирани в тревните площи на ул. „Марко Темнялов“ пред бл. 22. От Столичен инспекторат съобщиха, че на всички автомобили са поставени констативни протоколи за установеното нарушение. По време на съставянето, водач на автомобил, който също е бил в нарушение, скъсал протокола си, както и унищожил протоколите, поставени на другите коли. От Инспектората обясниха, че премахването и късането на констативния протокол не означава, че нарушението не и регистрирано и собствениците на автомобили няма да бъдат санкционирани. От Столичен инспекторат напомнят, че е забранено движение, престой и паркиране в паркове, градини, зелени площи, пешеходни подлези, детски и спортни площадки, територията на детски ясли, детски градини и училища. Нарушителите подлежат на санкции.

comment 0
visibility 1808
Ремонтират тротоарите на ул."Жетварка" в квартал "Изгрев"

Ремонтират тротоарите на ул."Жетварка" в квартал "Изгрев"

Прави се рехабилитация на голям участък от тротоарите на ул."Жетварка" в квартал "Изгрев". Заради строително-монтажните дейности по Немското посолство обаче, улицата е затворена за автомобили вече много време. Това даде основание на кмета на района д-р Делян Георгиев, да поиска от строителите да компенсират гражданите за неудобството, което са им създали. След приключване на обекта, улицата и тротоарите ще бъдат цялостно рехабилитирани.  "Всеки един инвеститор в нашия район, трябва да бъде с ясното съзнание, че е и длъжник на местните хора. Трябва да е съпричастен към проблемите и да помага за тяхното разрешаване. Радвам се, че към този момент срещам пълно разбиране в тази посока”, коментира в социалната мрежа кметът.  

comment 0
visibility 2384
Два пъти чупят пейки в "Дианабад", от "Изгрев" ги възстановяват

Два пъти чупят пейки в "Дианабад", от района ги възстановяват

Районната администрация на "Изгрев" за пореден път възстанови пейките до ремонтираното през 2020г. футболно игрище между бл.29 и бл.30 в "Дианабад". Броени дни след предишното подменяне на дъските, те бяха откраднати и изпочупени.  "Това повторно възстановяване е прецедент. Общината няма финансова възможност ежегодно да подменя парковата мебел в района. Апелирам направеното да се пази, за да придобият кварталите ни по-приветлив вид. Ако отново изчезнат дъските, или бъдат изпочупени, няма да ги подновим. В "Изгрев" има и други квартали и междублокови пространства, които са в окаяно състояние, а оправянето им изисква време и много средства", коментира ситуацията в социалната мрежа кметът на района д-р Делян Георгиев.  

comment 0
visibility 2329
Само за три дни в "Изгрев": Стикирани са 40 коли, 20 изоставени машини са р

Само за три дни в "Изгрев": Стикирани са 40 коли, 20 изоставени машини са репатрирани

Само за последните три дни в район “Изгрев” са репатрирани 20 изоставени леки коли, а 40 са стикирани от служители на общината, Столичен инспекторат и I РПУ. Предстои и тяхното премахване, след изтичане на предвидените по наредба срокове. За това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.  “За последната година и половина репатрирахме принудително много леки автомобили и бусове. Имаме още доста работа, но считам, че вече се усеща разликата. Кварталите ни бяха пълни с ръждясали возила, които заемаха паркоместа. Надявам се съвсем скоро да имаме капацитет за премахване и на излезлите от употреба товарни машини, които са няколко в нашия район”, коментира акцията със старите коли кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев.    

comment 0
visibility 2180
Столичен инспекторат глоби строителна фирма в "Изгрев"

Столичен инспекторат глоби строителна фирма в "Изгрев"

Строителна фирма в столичния район Изгрев бе глобена от Столичен инспекторат. От инспектората съобщиха, че разполагане на строителни материали и дървени палета по локалното платно на бул. "Драган Цанков" донесе два акта на служител на фирмата . Не са представени разрешителни документи за временно заемана на общинска площ на проверяващите инспектори. Паркирането и престоя на МПС се възпрепятства и се създава предпоставка за инциденти и замърсяване. От Столичен инспекторат е дадено предписание за отстраняване на нередностите.

comment 0
visibility 1969
type-photo.svg
Правят тротоарите в квартал "Изток"

Правят тротоарите в квартал "Изток" (СНИМКИ)

Започнато е изграждането на тротоарите в квартал "Изток". Програмата на администрацията на район "Изгрев" стартира с голям участък от ул."Майор Юри Гагарин" между улиците "Самоков" и "Тарас Шевченко". Реновирането ще обхване и други тротоари в квартала. За това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.   

comment 0
visibility 2385
type-photo.svg
Заради забавен ремонт на 30 ДГ "Радецки"- неустойки от 200 000 лв. за строи

Заради забавен ремонт на 30 ДГ "Радецки"- неустойки от 200 000 лв. за строителите (СНИМКИ)

Неустойки от 200 000 лв. са наложени на фирмата строител, която е ремонтирала 30 ДГ "Радецки" в "Изгрев" Причината за глобата в максимален размер е забавянето на ремонтните работи. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района д-р Делян Георгиев. Той обясни още, че работите по градината са приключили преди седмици. Но по все още неясни причини строителят бави нещата да бъдат оформени документално. Оправданията били "организационни затруднения".   "Това, от своя страна забавя въвеждането в експлоатация на обекта, а децата няма как да посещават детското заведение без съответните актове, декларации за изпълнение, съответствие, качество и др. За мен и сегашната администрация това е заварен проект. Изпълнителят му е избран от предишното ръководство на район “Изгрев”. Интересно е, че всичко се е финализирало 4 дни преди да положа клетва като новоизбран кмет и 5 дни след втория тур на местните избори през 2019г., а всички документи са подписани от временно изпълняващият длъжността кмет на района. В конкурса са взели участие 17 фирми, но 16 от тях са били отстранени с различна мотивировка и на практика не са допуснати до финалния етап. Нещо повече, пред настоящата администрация стоеше въпросът дали изобщо да се стартират ремонтни дейности или не, защото буквално след 1 месец щяхме да загубим финансирането от Столична община. Избрах да започнем, да дадем на децата една нова, уютна детска градина. В процеса на работа се убедих в правилността на това решение, защото се оказа, че основите на сградата са сериозно пропаднали, а цялата канализация е тежко повредена, което застрашаваше цялостно конструкцията. Отстраняването и на тези допълнителни повреди също забави изпълнението. Казвам всичко това, не за да оправдавам строителя, който за мен е и основният виновник за създалата се ситуация, а за да се придобие по-пълна представа за случилото се”, коментира казуса в социалната мрежа кметът на района.                   

comment 0
visibility 2312
type-photo.svg
Прави се паркинг и подход към бл. 57 в "Дианабад"

Прави се паркинг и подход към бл. 57 в "Дианабад" (СНИМКИ)

Вече е в ход направата на паркинг и подход към бл. 57 в "Дианабад". Проектът се изпълнява по програмата на администрацията на район "Изгрев" и кмета д-р Делян Георгиев.  Още от 2020 година се извършват дейности по благоустройство в тази част на района. Беше сложено ново лед парково осветление около блока, а дарител построи рампа за хора с увреждания. Заедно с новия паркинг, общината ще изгради и алеята, свързваща бл.57 и бл.56.  "Едно по едно нещата се случват. Имаме още много работа, но вярвам, че с общи усилия ще успеем да променим максимално облика на района си", коментира реновирането в социалната мрежа кметът на "Изгрев".     

comment 0
visibility 2448
Разрушават незаконни постройки на общинска земя на ул. "Св. Пимен Зографски

Разрушават незаконни постройки на общинска земя на ул. "Св. Пимен Зографски" 15

  Ще бъдат разрушени поредните незаконни постройки върху общинска земя в район "Изгрев". Издадена е и заповед за махането им от кмета  на района д-р  Делян Георгиев. Автосервизите, офисите и складовите помещения на ул. "Св. Пимен Зографски" 15 са разположени на общински имоти повече от 20 години, без правно основание за това и без да плащат наем.  "Това е поредният пример за ощетяване на хората и общината, продължило с десетилетия, на което трябва да се сложи край. Държавата и общинските власти трябва да влязат в ролята, която народът им е отредил. Като кмет, няма да допусна да бъде ощетяван общественият интерес, това е част от разбирането ми за честно, коректно управление”, коментира кметът на района в социалната мрежа.     

comment 0
visibility 2086
В "Изгрев" удължават проекта "Топъл обяд" до края на септември

В "Изгрев" удължават проекта "Топъл обяд" до края на септември

До края на месец септември тази година в "Изгрев" удължават проекта „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19”, по който се доставя топла храна на най-нуждаещите се.   От районната администрация кандидатстваха по проекта на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонд за европейско подпомагане на най- нуждаещите се лица. Представляващ за България е Агенция за социално подпомагане.   Във времена на криза, от "Изгрев" успяват да помогнат  с топла храна на 146 души, одобрени от Агенция за социално подпомагане.

comment 0
visibility 2220
ЦГМ ремонтира и монтира емблематичната за дианабад спирка "Оригами"

ЦГМ ремонтира и монтира емблематичната за кв. Дианабад спирка "Оригами"

Емблематичната за столичния кв. Дианабад, район Изгрев-столична община, инсталация Оригами на спирката при едноименния плувен комплекс отново е на мястото. Обещаният ремонт и възстановяване от ЦГМ е изпълнен. Днес около 11 часа бе монтирана въстановената творба на арх.  Любомир Шиников на спирка "Дианабад". Точно 3 месеца отне на ЦГМ да демонтира, възстанови и постави отново надрасканата и корозирала инсталация на спирката. ЦГМ възстановява спирка "Оригами" в Дианабад (СНИМКИ) Тя бе премахната  през януари т. г. заради корозия. След настояване на кмета на “Изгрев” д-р Делян Георгиев стана ясно, че ще бъде реставрирана и върната в първоначален вид. До края на деня ще бъдат готови пейката и новата настилка, съобщиха от Столична община.

comment 0
visibility 1985
В "Изгрев": Всички отопляващи се с твърдо гориво вече имат филтри на комини

В "Изгрев": Специални филтри на комините за всички домакинства на твърдо гориво

Вече са сложени специални филтри на комините на всички домакинства от "Изгрев", които се топлят на твърдо гориво. Инициативата на Столична община за подобряване качеството на въздуха  в градска среда, чрез безплатно поставяне на филтри, пречистващи пушека, срещна разбиране от гражданите. Администрация на района помага и координира процеса. Бяха направени няколко разяснителни кампании, презентации и обучения. "Изгрев" вече не е в картата на замърсители от този род в София.    "Чистотата на въздуха, който дишаме, трябва да е приоритет. Радвам се, че нашата община се включи адекватно и на 100% в борбата с това битово замърсяване на околната среда”, коментира в социалната мрежа и кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още