Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (38%, 70 Гласове)
  • На българското черноморие (22%, 40 Гласове)
  • Гърция или чужбина (28%, 51 Гласове)
  • На село (7%, 12 Гласове)
  • Не съм решил (5%, 10 Гласове)
Общо гласували: 183 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 615
коледари в кметството на район "Изгрев"

Коледари посетиха кметството на район „Изгрев“

Кметът на столичния район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков и хората от администрацията посрещнаха в сградата на кметството скъпи гости. Малките коледарчета от IV-та група “Слънчице” от ДГ № 34 “Брезичка” гостуваха в кметството в 11 ч. днес. Домакините бяха поздравени с традиционни български танци и песни, стихове и празнични послания за здраве и берекет през следващата година. Накрая коледарчетата поднесоха питка, приготвена специално за кметството, а инж. Цветомир Жеков раздаде подаръци на гостите си. Цялата администрация на кметството е изключително благодарна на директорката на  ДГ № 34 “Брезичка” г-жа Теодора Йосифова за никалните моменти, които бяха подарени на всички.

comment 0
visibility 627
фазан

120 фазана обогатяват фауната на столичен лесопарк

120 фазана ще се влеят в природата в един от столичните лесопаркове утре, 13 декември. За този акт съобщават от пресцентъра на Столична община. Съюзът на ловците и риболовците в България е инициатор на събитието, а район „Изгрев“ го подкрепя изцяло. Повод за пускането на 120 фазана в лесопарка е 120-ят юбилей от създаването на Съюза на ловците и риболовците. В уникланото събитие участие ще вземат ученици от район „Изгрев“, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, кметът на район „Изгрев“ Цветомир Жеков, председателят на управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев и директорът на Агенцията за закрила на децата д-р Лилова. Освен, че ще се докоснат до птиците, децата ще неучат много любопитни неща за живота на фазаните, храненето и разселването им.

comment 0
visibility 655
карта на мобилен пункт за опасни отпадъци в кв. Изток

Последният мобилен пункт за опасни отпадъци е в кв. Изток

Мобилен пунк за опасни отпадъци ще има в петък в кв. Изток, район Изгрев, съобщиха от Столичен инспекторат. Това е последната спирка, на 7 декември т. г., на подвижния пунк за събиране. Той ще работи от 8.30 до 14.30 ч. и гражданите могат да предадат опасни битови отпадъци. Пунктът ще е разположен на ул. Атанас Далчев №12 на паркинга на районното кметство "Изгрев". Предаването на опасните отпадъци е безплатно, припомнят от инспектората. Приемат се предмети и уреди, които съдържат живак - термометри, прекъсвачи и други подобни, а също и лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали и мастила и замърсени опаковки. Приемат се и лекарства с изтекъл срок на годност, както и препарати от битовата химия. Всички въпроси и отговори може да се получат на телефон 0700 11 750, които е и за заявки. За седма поредна година Столична община и БалБок Инженеринг АД успешно прилагат Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Допълнителна информация може да се намери на сайта на Столична община.  

Реклама
comment 0
visibility 692
Училище в "Изгрев"

Деца правят хранилки и къщички за птици в "Изгрев"

Ученици от ІІІ „б“ клас на 105 СУ „Атанас Далчев“, с класен ръководител г-жа Вержиния Иванова изработиха и заредиха със семена 18 хранилки за диви птици. Инициативата е на кмета на район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков.  Поставянето на хранилките е планирано за петък, 7 декември в двора на 105 СУ и в градинката при КАТ. Малко след това на същия ден децата от ІV „в“ клас на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ ще закачат останалите 15 готови хранилки в двора на 119 СУ, пред район „Изгрев“ и на площад „Радой Ралин“.  Къщичките за птици ще бъдат закачени през януари 2019 г., когато започва периодът им на гнездене. Децата ги оцветиха със специални бои. Освен децата, към работилницата за хранилки се присъединиха още учители, родители, както и Мариана Вълчева –представител на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, представители на районната администрация – Евелина Стоянова – секретар на МКБППМН и г-жа Весела Политова – началник отдел „Образование“. Целта на инициативата е подхранване и подслоняване на някои от дивите пойни птици през зимата и възпитаване на любов, грижа и хуманно отношение към пернатите у децата. Идеята е това да се превърне в традиция за район "Изгрев".

comment 0
visibility 590

Малчуганите в "Изгрев" ще продължат да играят тенис на маса

Децата от три детски градини в кв. Диабанад, в район Изгрев участваха във финалния турнир по Мини тенис на маса. Преди да започне състезанието заместник-кметът на района Веселин Петков бе партньор на Явор от IV група и показа отлични умения на тенис масата. Във финалното състезание от Седмицата на турнирите гости на ДГ № 34 „Брезичка“ бяха малчуганите от ДГ № 30 „Радецки“ и ДГ № 49 „Радост“. Домакините ги посрещнаха по стара традиция с питка и сол. Много емоции и усмивки на гостите предложиха децата с празнична програма. Мажоретките от група „Слънчице“ откриха празника. Край тенис масите децата демонстрираха уменията, които са получили от участието си проекта  “Мини тенис на маса в детските градини в район “Изгрев”". Директорите изразиха задоволството си от реализирания проект. Педагози и деца останаха доволни, защото тенисът на маса се превръща във фактор за ежедневните игри и забавления. Така в градините в район Изгрев този спорт ще продължи да се развива този спорт в дългосрочен план, като допълнителна извънкласна спортна дейност в седемте детски градини.

comment 0
visibility 507

Младежи от "Изгрев" ще се обучават за доброволци към пожарната

Инициативата за Младежки доброволчески отряд „Изгрев“ е на кмета на района инж. Цветомир Жеков. В периода от 25 ноември до 5 декември 2018 г. ще се проведе първият етап на обученията. Това е първият такъв отряд, не само в столицата, но и в цялата страна. Обученията на участниците в доброволческата група се провеждат от служители на Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” /ГД ПБЗН/по утвърден от ректора на академията на МВР учебен план. Участниците в проекта са ученици от училищата СПГЕ „Джон Атанасов“, 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ и ПГФК „Княгиня Евдокия“, намиращи се в район "Изгрев".  [caption id="attachment_42406" align="alignnone" width="736"] Снимка: Facebook[/caption] На първото си практическо занятие доброволците се запознаха с префесията пожарникар. По време на обучението на младежите бе предоставена възможност да изпълнят някои от основните действия на пожарникарите и да изпробват тяхното оборудване. Финалът на първия етап на обучението на учениците ще бъде отбелязан на 5 декември на Международния ден на доброволеца. На този ден в СПГЕ „Джон Атанасов“ от 13,00 часа Младежкия доброволчески отряд „Изгрев“ ще проведе „Демонстрация по случай“, съвместно със служители на ГД ПБЗН.

comment 0
visibility 764

Детски градини в Изгрев в надпревара по Мини тенис на маса (СНИМКИ)

Започна седмицата на турнирите  по Мини тенис в детските градини в район „Изгрев“. Първи премериха сили децата от подготвителните групи в съседните две детски градини №133 „Зорница“ и № 29 „Слънце“.  [caption id="attachment_42124" align="alignnone" width="646"] Снимки: Facebook[/caption] Всички деца, които са преминали обучението по проекта, заедно с техните треньори, учители и директори присъстваха на турнира. Нямаше разочаровани, защото всеки си тръгна с отличие. Малчуганите получиха грамоти от кмета на СО – район „Изгрев“ – инж. Цветомир Жеков, а най-изявените бяха наградени и с медали. Директорите – Ваня Георгиева и г-жа Елвира Омайникова, както и треньорите, обучавали децата също бяха удостоени с грамоти. Освен тях те бяха отличени и с медали с приз „Откривател на таланти“. Седмицата на турнирите продължава в детска градина № 165 „Латинка“, която ще посрещне на свой терен децата от № 23 „Здраве“ днес.    

comment 0
visibility 544

Детски градини в "Изгрев" отличиха шампиони по тенис на маса

Малчуганите от ДГ № 165 „Латинка“ е домакин в мини турнира по тенис на маса. Днес малките спортисти посрещат връстниците си от  ДГ № 23 „Здраве“. Състезанието е финалният етап от проект „Мини тенис на маса в детските градини в район “Изгрев” – Седмицата на турнирите. В понеделник децата от подготвителните групи от съседните две детски градини ДГ №133 „Зорница“ и ДГ № 29 „Слънце“ показаха уменията си в мини турнир. Всички участници преминаха начално обучение по проекта заедно с треньори, учители и директори. Лично кметът на район Изгрев инж. Цветомир Жеков награди с грамоти всички малки състезатели, които вчера показаха таланта си на масата за тенис. Най-изявените пък бяха отличени с медали.  С награди бяха удостоени и директорите – Ваня Георгиева и Елвира Омайникова. Треньорите, разкрили магията на пингпонга получиха грамоти и с медали с приз „Откривател на таланти“.

comment 0
visibility 545

Инвеститор изсече дървета на спирка на Г. М. Димитров, ще засадят нови

Инвеститор изсече 11 дървета на автобусна спирка на "Г. М. Димитров", в близост до метростанцията. За тях обаче е имало разрешително да се разчисти терена от болните дървета. За премахването им се оплакали бдителни граждани. На тази спирка, в посока бул. "Симеоновско шосе" имало голям пътникопоток, тъй като там спират автобусите на няколко линии. Навесът на спирката бил малък и хората използвали сянката от дърветата. Сега пространството било оголено, защото започвало строителство на терена зад самата спирка. Собствениците имали разрешително за премахването на 11 дървета и издънкова растителност, обясняват от районното кметство "Изгрев", цитирани от радио "София. За комфорта на пътниците от "Изгрев" ще поискат от ЦГМ да поставят допълнителен навес. Районното кметство пък ще направи алейно озеленяване в района, съобщава радио "София". Теренът бил занемарен и новият собственик имал разрешително за разчистване. Между сградата и тротоара, зад спирката, проектът предвиждал висока дървесна растителност, обещава инвеститорът. Собственикът на имота изразява желание за съвместна работа с община „Изгрев“ и около спирката да се засадят дървета.

comment 0
visibility 649

Въведоха окончателни мерки за енергийна ефективност в 23-та детска градина в София

Детска градина №23 „Здраве“ в район "Изгрев" беше ремонтирана през 2018 г. Подмяна на дограма, топлинно изолиране на външни стени, покриване на тераса бяха извършени в блок "В" от сградата. Детското заведение се състои от три части "А", "Б" и "В", в които са въведени всички мерки по Енергийна ефективност, описани в „Доклад от обследване на енергийните характеристики на сградата“. Още през 2014 г. фасадите на блоковете "А" и "Б" са топлоизолирани, а покривите са ремонтирани и топлоизолирани. [caption id="attachment_40839" align="alignnone" width="506"] Снимка: район "Изгрев"[/caption] След въведените мерки по Енергийна ефективност във всички сгради на детска градина № 23 "Здраве" се достигна най-високия клас на потребление на енергия.        

comment 0
visibility 733

Строители искат да дарят труд и материали за градежа на храм "Св. Пимен Зографски"

Подготовката за строеж на църква "Св. Пимен Зографски" в район Изгрев е към края и скоро може да бъде открита строителната площадка, научи Столица.bg. Техническият и идейния проект са направени безвъзмездно и са като дарение за храма. Идейният е на арх. Станимир Димитров от Бургас, а техническият се изработва от архитектурното студио на арх. Тихомир Казаков, който също живее в район Изгрев. "Получихме съгласуване със Софийска вода и очакваме ЧЕЗ, за да внесем документацията за разрешително за строеж, а след това и да открием строителната площадка", казаха пред Столица.bg от район Изгрев. Преди 3 месеца СОС одобри теренът, на който да бъде изградена първата в района църква.  Идеята е от преди 2 години и бавно, стъпка по стъпка администрацията работи по осъществяването й. Изгрев е единственият столичен район без храм. Първо беше създадено църковно настоятелство с председател отец Антоний, който прие да представлява православния храм.  На 3 ноември 2018 г. се състоя тържествен водосвет в памет на Свети Пимен Зографски на мястото, където в район „Изгрев“, ще бъде издигнат православен храм. "Избрахме името Св. Пимен Зографски,  софийския светец, храмостроител, иконописец и книжовник, защото в района имаме училище и улица, но в столицата няма нито един храм с неговото име. Изборът не терена стана по логичен път", обясни арх. Павлета Пеловска.  Мястото, което е избрано и одобрено е в градинката до КАТ. Там то отдавна е отредено за парк със зеленина и детски площадки и от общината имат планове да го развият като районен парк. За изграждането на църква район Изгрев е получил подкрепата и на кмета Йорданка Фандъкова. "Теренът е преотстъпен  безвъзмездно с право на строеж, като имотът е отреден единствено и само за църквата", уточни арх. Пеловска. Освен изработването на проектите и много строителни фирми вече са заявили желание да дарят труд и строителни материали за издигането на храма до ниво груб строеж. Когато той започне от район Изгрев ще направят информационна кампания и в администрацията ще бъдат поставени кутии за дарения. Ще има ежемесечна отчетност и всичко ще се публикува във фейсбук профила на района и на сайта. Ще се следи всяка стотинка, категорични са от общината.

comment 0
visibility 661

Мини тенис на маса играят в детските градини в район "Изгрев"

Децата от седемте детски градини в район "Изгрев" ще играят мини тенис на маса. Инициативата е на кмета на района инж. Цветомир Жеков. Проектът е финансиран по Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта в Столична община и се реализира в подкрепа на инициативата „София - Европейска столица на спорта през 2018 г.“ Малчуганите, които ще имат възможността да се включат са от подготвителните групи на детски градини: № 23 „Здраве“, № 29 „Слънце“, № 30 „Радецки”, № 34 „Брезичка”, № 49 „Радост”, № 133 „Зорница”, № 165 „Латинка”. С този проект се цели популяризирането на тениса на маса сред най-малките. Децата ще чуят за правилата на играта и ще могат да научат на основни технически умения в този спорт.  Има два етапа на обучение на децата. Първият започна на 9 октомври и ще приключи на 23 ноември. Той е посветен на практическото обучение на най-малките. Вторият етап са турнирите, в които в продължение на една седмица малчуганите от съседните детски градини ще се състезават един срещу друг и ще покажат какво са научили. Преди да започне практическото обучение, на седемте детски градини бяха осигурени необходимите спортни съоръжения – мини тенис маси с размери, подходящи за деца, тенис хилки и топчета. Всички те се съхраняват във физкултурните салони, където се провеждат и самите обучения.  

comment 0
visibility 743

Осветиха мястото на бъдещия храм в район „Изгрев“

Премина тържествения водосвет на мястото, на което ще бъде издигнат храма „Св. Пимен Зографски“ в район „Изгрев“. Отец Антоний отслужи водосвета на бъдещата църква, а гост беше заместник-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев. [caption id="attachment_37664" align="alignnone" width="720"] Снимка: Фейсбук[/caption] На тържеството присъстваха и районният кмет инж. Цветомир Жеков, заместникът му Веселин Петков, секретарят на районната администрация Станислава Колева. [caption id="attachment_37663" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] Отец Антоний благодари на всички, който са направили идеята за построяването на храм в района реалност. Той сподели и надеждата си изграждането на храма да обедини целите на всички в името на българското и вярата. Църковното е открило дарителска сметка за построяването на църквата. [caption id="attachment_37662" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] Св. Пимен Зографски е патрон на художниците, затова и денят за освещение не е избран случайно – 3 ноември е ден на Българския художник.

comment 0
visibility 891

В "Изгрев" правят водосвет в чест на Пимен Зографски

Тържествен водоствет за празника на бъдещия храм в район Изгрев ще има на 3 ноември по случай празника на Пимен Зографски. Църковното настоятелство на новостроящата се църква "Свети Пимен Зографски" кани всички на празника, съобщават от районната администрация в социалната мрежа. Водосветът ще започне в 11 ч. в градинката до КАТ, която е отредена за издигането на църквата. В София няма храм, който да носи името на Пимен Зографски - съзидател на много от църквите в Софийската епархия. След себе си светецът е оставил над 300 църкви и 15 манастира, в които и до днес се чува силата на словото и вярата. Район Изгрев е единственият в София, на чиято територия няма църква. Решението за изграждането на храм бе взето от СОС през ноември 2017 г. Районният кмет инж. Цветомир Жеков влага сили, енергия и отговорност за изграждането на правослания храв "Св. Пимен Зографски. Пимен Зографски е един от деветте софийски светци. Той е зограф, храмостроител и книжовник.  

comment 0
visibility 620

"Дни на народните будители" отбелязват в район "Изгрев"

Кметът на район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков откри "Дни на народните будители" , които ще продължат четири поредни дни.  Честванията започнаха със Св. Пимен Зографски и неговото дело и обърнаха внимание на инициативата за построяване на храм с името на иконописеца. Той е бил още и книжовник и е строял храмове в района. Присъстващите имаха възможността да видят и документален филм за светеца. Заместник-председателят на Столичния общински съвет и член на Църковното настоятелство "Св. Пимен Зографски" Николай Стойнев също бе сред гостите на откриването. Вокален ансамбъл „Елбетица“ завършиха вечерта със свои изпълнения.