Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 511
Футболистът на ЦСКА Георги Йомов е с положителна допинг проба

Футболистът на ЦСКА Георги Йомов е с положителна допинг проба

Футболистът на ПФК ЦСКА - София и национал Георги Йомов е с положителна допинг проба. Това се съобщава на клубния сайт.  На 25 август т. г., няколко часа преди мача с Базел, в клуба е получено писмо от Антидопинговата комисия на УЕФА за открито забранено вещество в организма на Георги Йомов. Тестът с урина е направен на 28 юли т. г. след домакинската среща на "армейците" с Гьорче Петров. "Поради изискванията за конфиденциалност от УЕФА, не можем да разкрием коя е въпросната субстанция", казват от клуба. Според специалисти вероятно Йомов е използвал препарати за лечение на травма. "Предстои пълно разследване до изясняване на случая. Междувременно, Георги има срок до 1 септември т. г. да даде обяснения пред международните антодопингови органи. Футболистът е с временно спрени права за срок от 90 дни. От ЦСКА заявяват, че ще спазват всички изисквания на Световната антидопингова агенция. Всички витамини и хранителни добавки, които се дават на футболистите в отбора, са на сертифицирани световни марки и одобрени от медицински лица. В отбора приемането на вещества извън клубната програма е строго забранено.  

comment 0
visibility 619
Затварят центъра на София, стартира колоездачната Обиколката на България пр

Затварят центъра на София, стартира колоездачната Обиколката на България пред "Александър ...

Движението в центъра на София, пространството около пл. "Св. Александър Невски" и СУ "Св. Климент Охридски" ще бъде затворено заради старта на колоездачната Обиколка на България. С тазгодишното 69-то издание на едно от най-старите съдтезание в България се отбелязва и 120 години организирано колоездене у нас. Стартът на Международната колоездачна обиколка на България ще бъде пред "Св. Александър Невски" от 16 часа днес - Пролог. Традиционно това беше пред сградата на Народно събрание, но в момента по "Цар Освободител" върви ремонт и пренареждат жълтите павета. От ОД на МВР в страната предупреждават, че ще се затварят временно пътни артерии в София и страната заради Обиколката на България, 27 август - 1 септември т. г. за преминаване на колоездачната колона. Пътна полиция е предприела мерки за временни ограничения на движението в съответните областни дирекции на МВР, през чиято територия ще преминават колоездачите. Реалният старт на състезанието с потеглянето на колоната е на 28 август в 12:15 часа пред  Националния стадион „Васил Левски“, I етап към Пловдив. Обиколката ще мине през областите – Пловдив, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Бургас, а тази година и през Хасково. За 5 дни 120 колоездачи от 20 отбора от 3 континента и общо 20 националности ще изминат над 800 км по разнообразно и тежък маршрут в цяла България. За улеснение на шофьорите АПИ предоставя маршрута на обиколката, която преминава по участъци от републиканската пътна мрежа. I етап, 28 август: София – Боровец – Костенец – Пазарджик – Пловдив, ще се спира трафикът по път II-82 София – Боровец – Костенец и по път I-8 Костенец – Белово – Пазарджик – Пловдив. II етап, 29 август: Пловдив – Карлово – Кърнаре – Троян. Ще се въвеждат временни ограничения по път II-64 Граф Игнатиево – Карлово, по път I-6 Карлово – Кърнаре и по път II-35 Кърнаре – Троян (Троянски проход). Подробности за машрутите на етапите могат да се видят на сайта на Българската федерация по колоездене и в страниците на областните дирекции на МВР. По случай честването на 120 години от учредяването на Български колоездачен съюз и по случай старта на 69-та Обиколка на България в 13 часа пред църквата "Света София" се открива изложба на ретро велосипеди. Софиянци могат да видят реплика на най-стария велосипед в България с голяма предна капла, отзад малка. Екземплярът, който е от отпреди 1920 г. е осигурен от Драгомир Кузов, президент на Българската федерация по колоездене. Експонатите ще пристигнат в София от Бургас и цялата страна, от периода 1920 г.  до началото на началото на XXI век.

comment 0
visibility 471
Лечева разчисти хората на Радостин Василев и от още 2 търговски дружества

Лечева разчисти хората на Радостин Василев и от още 2 търговски дружества

Министърът на младежта и спорта направи промени в управителните органи на още две търговски дружества -  “Сердика спортни имоти” ЕАД и на “Академика 2011” ЕАД, съобщиха от спортното министерство. Лечева продължава с разчистването на хората на предшественика си Радостин Василев, след като в началото седмицата тя смени бордовете и на Българския спортен тотализатор и Национална спортна база. Със заповед № PД-09-763/25.08.2022 г. освобождава от длъжност изпълнителния директор и членовете на Съвета на директорите на „Сердика спортни имоти“ ЕАД и назначава ново ръководство. Решението на принципала за промени в ръководните органи е подадено в Агенцията по вписвания. За нов изпълнителен директор на „Сердика спортни имоти“ ЕАД е назначена Александра Левянска. Тя е магистър по „Национална сигурност“. Левянска е член на Съвета на директорите на „Сердика спортни имоти“ ЕАД от основаването на дружеството до май 2022 г. Георги Георгиев е назначен за член на Съвета на директорите на „Сердика спортни имоти“ ЕАД. Завършил е НСА, има 12 години стаж в структурите на НСБ ЕАД като ръководител на „Спортпалас“, Национален стадион „Васил Левски“ и НСК „Диана“. Валентин Йорданов е назначен за член на Съвета на директорите на „Сердика спортни имоти“ ЕАД. Магистър по информатика от УНСС. Бил е програмист, проектант и ръководител проекти в НИИ. С дълъг опит в системата на МВР, където работи в борбата с икономическата престъпност. Със заповед № PД-09-764/25.08.2022 г. министърът на младежта и спорта Весела Лечева освобождава от длъжност изпълнителния директор и членовете на Съвета на директорите на „Академика 2011“ ЕАД и назначава ново ръководство. Решението на принципала за промени в ръководните органи е подадено в Агенцията по вписвания. За изпълнителен директор на „Академика 2011“ ЕАД е назначен Петър Петров. Магистър по счетоводство от УНСС. Бивш финансов директор в частния сектор. Член на Съвета на директорите на „Академика 2011“ ЕАД в продължение на две години. Траян Танев е назначен за член на Съвета на директорите на „Академика 2011“ ЕАД. Магистър по икономика от УНСС. Има богат опит в спортния мениджмънт при ръководенето на спортни комплекси и организиране на спортни събития. Иван Терзийски е назначен за член на Съвета на директорите на „Академика 2011“. Магистър по „Стопански и финансов контрол“ и „Защита на националната сигурност“. С богат опит в управлението на спортни имоти, ръководител на МСЗ „Арена Армеец“ София от 8 години. „Сменям ръководните органи на двете дружества, защото имаме различни виждания за бъдещото развитие на спортната инфраструктура у нас“, съобщи министър Весела Лечева.

Реклама
comment 0
visibility 436
Шабан Мустафа и Милка Михайлова атакуват отново Черни връх

Шабан Мустафа и Милка Михайлова атакуват отново Черни връх

Едни от най-добрите ни планински бегачи – Шабан Мустафа и Милка Михайлова, ще се опитат да подобрят тази неделя рекордите си за скоростно изкачване на Витоша, съобщават от Фондация „София – европейска столица на спорта“. Двамата атлети ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч., съответно при мъжете и жените.  Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за седма поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“. Няколко емблематични събития ще съберат много приятели на планината тази неделя на витошкия първенец. Точно в 9:00 ч. преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх". По същото време ще потеглят няколко туристически похода към Черни връх: - първи лъч: хижа Алеко – Черни връх - втори лъч: Златни мостове – Черни връх - трети лъч: с. Железница – Черни връх по маршрута, по който Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец Тържествата по отбелязването на 127-ата годишнина на туристическото движение в България започват още утре – 26 август в 17:00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх. Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Там около 10:30 ч. се очаква финалът на най-бързите в планинското бягане НДК - Черни връх. В 11:45 ч. е награждаването на призьорите, след което ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. За доброто настроение ще се погрижи лауреатът на много певчески конкурси Александър Александров – Алекс, в програмата са предвидени планинарски и народни песни и танци в изпълнение на хорове и ансамбли от цялата страна. На хижа „Алеко” пък ще гостува Столична библиотека със собствен щанд и интересни инициативи. За отбелязване на празника, Сдружение "Маратон" организира за 16-а поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата Five mountains – състезателното изкачване „Витоша Рън“ от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За надпреварата по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация до този момент са се записали над 230 участници. Трасето е прочистено и подготвено за тези, които искат да го опитат предварително, то е предизвикателство както за любителите на бягането в планината, така и за професионалните планински бегачи. Контролното време от 5 часа позволява на спортисти и любители с различна подготовка да изпитат физическите си и морални сили. Освен рекордьорите Шабан Мустафа и Милка Михайлова, на старт се очакват и миналогодишните шампиони Александър Спасов и Мария Николова, която ще се стреми към третата си поредна победа в общо третото си участие досега. Очевидци са забелязали Спасов миналата седмица да тренира по трасето, сред бегаческите среди се говори, че и прочутият планински бегач Кирил Николов – Дизела, също ще се появи на старта в последния момент. Като рекордьор Шабан Мустафа ще стартира с № 1, той е в отлична форма, която му позволи да бъде сред призьорите в няколко много престижни планински супермаратона в Швейцария това лято. Времето също предполага рекорди, тъй като прогнозите са за ясно и тихо време в планината поне до късния следобед тази неделя. В името на рекорда за 16-ти пореден път дистанцията ще пробяга ветеранът и победител от първото състезание през 2007 година Бойко Златанов. Настоящият скоростен рекорд за изкачване на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен през 2011 г. от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г. Трасето ще бъде маркирано в събота и почистено след състезанието. За четвърта поредна година най-бързите ще могат да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха, която ще се активира в сайта маратона. Там са публикувани карта на трасето, начините и сроковете за заявките, които могат да се направят и непосредствено преди старта. Всеки участник ще получи ваучер на стойност 15 лв. за Лефтеровата къща в Родопите с възможност да комбинира с бягане и колоездене високо в планината.  

comment 0
visibility 852
Весела Лечева смени бордовете на Тотото и Национална спортна база

Весела Лечева смени бордовете на Тотото и Национална спортна база

Министърът на спорта макар и с леко закъснение направи очакваните промени в Борда на директорите на две от най-големите търговски дружества на ММС. Уволененият по лични причини от Радостин Василев доказан юрист Светослав Русинов става изпълнителен директор на Национална спортна база ЕАД (НСБ).   Той има 11 години стаж в структурите на НСБ като юрисконсулт и старши юрисконсулт. От 2017 г. е юрисконсулт на „Сердика спортни имоти“ ЕАД. През септември 2020 г. е назначен за главен юрисконсулт в „Академика 2011“ ЕАД. Със заповед № PД-09-753/23.08.2022 г. министърът на младежта и спорта Весела Лечева освобождава от длъжност изпълнителния директор и членовете на Управителния съвет на ДП „Българския спортен тотализатор“ и назначава ново ръководство. Решението на принципала за промени в ръководните органи е подадено в Агенцията по вписвания, съобщиха от Министерство на младежта и спорта. „В управлението, както и в спорта, аз имам високи очаквания и смятам, че приходите за федерации и клубове трябва да бъдат много по-големи от досегашните. Новите членове имат богат административен и професионален опит и са хора, на които имам доверие, защото идеите ни за ролята и развитието на БСТ съвпадат. Вярвам, че с резултатите си те ще го оправдаят“, категорична е Весела Лечева. За изпълнителен директор на БСТ е назначен Ангел Иванов. Той е завършил УНСС, специалност „Финансов контрол“. Иванов е ръководител в сферата на корпоративните финанси, бизнес администрацията и международното банкиране. Разполага със сериозен опит във финансовия анализ, изграждане на ефективни управленски структури, контрол на разходите и управление на риска. Таня Андреева, главен секретар на ММС, е назначена за член на УС на ДП „Български спортен тотализатор“. Тя има 20-годишен юридически стаж. Работила е като юрист в държавния сектор, частния сектор и в адвокатски дружества. Била е и начело на правната дирекция в международна компания. Има над 10 години управленски опит, включително и като главен секретар на Министерството на младежта и спорта. Галина Чернева е назначена за член на УС на ДП „Български спортен тотализатор“. Тя е юрист, д-р по „Право“, преподавател в СУ „Климент Охридски“. Специализира в дисциплините „Административно право“ и „Административен процес“. През годините заема ръководни длъжности като главен секретар, директор на дирекция в централни и териториални органи на изпълнителната власт. В периода 2005-2009 е член на УС на БСТ. Гея Колекчова е назначена за член на УС на ДП „Български спортен тотализатор“. Магистър по „Счетоводство и контрол“ от УНСС и магистър по „Мениджмънт“ от Cotrugli Business School, Хърватия. Сертифициран член на Институт по проектен мениджмънт, САЩ. Тя има 15-годишен опит в управление и оценка на инвестиционни проекти, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове. Радослав Щербаков е назначен за член на УС на ДП „Български спортен тотализатор“. Той е финансист с богат опит, като от 1994 г. досега работи по съставянето на бюджети. Бил е главен счетоводител в Националния осигурителен институт, Министерството на здравеопазването и др. Участва в програми и проекти с международно европейско и национално финансиране. ДП „Български спортен тотализатор“ е основен стълб на финансирането на спорта. Той трябва да се ръководи професионално, а в условията на монополна среда, която законодателят е създал, се очаква чувствително увеличение на приходите, както и оптимизиране, целесъобразност и пълна прозрачност при разходите.Със заповед № PД-09-752/23.08.2022 г. се сменя ръководството на „Национална спортна база“ ЕАД и се назначава ново и за изпълнителен директор на НСБ ЕАД е избран Светослав Русинов, юрист и икономист. Данаил Димов, който преди години също е беше директор, в продължение на 5 години, сега се завръща като член на Борда на НСБ. Той е юрист и икономист с 30-годишен опит. Управлявал е значими икономически проекти в частния и държавния сектор. Виктор Попов е назначен за член на Съвета на директорите на „Национална спортна база“ ЕАД. Магистър по икономика. Той има богат опит в развитието на икономически стратегии в държавния и частния сектор, сред които „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. Бил е главен експерт в Национален център „Европейски младежки програми и инициативи“, ММС. Сред членовете на управляващия орган е и олимпийският медалист и легента в спортната гимнастика Йордан Йовчев. Той е назначен за член на Съвета на директорите на „Национална спортна база“ ЕАД. Йовчев е един от най-големите български спортисти – участник в шест Олимпийски игри, спечелил четири олимпийски медала, носител на четири златни медала от световни първенства и още десетки други отличия в спортната гимнастика. Мартин Арсов е юрист и магистър по „Здравен мениджмънт“, досегашен член на Съвета на директорите. Той притежава над 10-годишен професионален опит в държавния и частния сектор. Смяната на ръководството на „Национална спортна база“ ЕАД се основава на желанието за спокойствие и предвидимост при използване на спортната база на дружеството от спортните организации. Необходими са хора с визия за предстоящите сложни времена, свързани с цената на енергоизточниците и инфлацията. „С някои действия от сключване на спорни договори, недостатъчно обосновани действия, както и продължаващо бездействие при други, ръководството на НСБ изчерпа първоначалния ми кредит на доверие“, съобщи министърът на младежта и спорта. 

comment 0
visibility 424
"Левски София" създаде женски отбор по волейбол

"Левски София" се завръща в женското първенството по волейбол на България

Волейболен клуб "Левски София" създава женски отбор. Той ще участва в сезон 2022/2023 на женското първенство на България - "Демакс лига", съобщават от клуба. "Приоритетът на волейболен клуб "Левски София" да изгражда млади състезатели, които да се превръщат в основа за по-доброто бъдеще на българския волейбол, доведе до логичния резултат и в женското направление. За нас е удоволствие да съобщим, че "Левски София" ще има женски отбор, който заяви участие в първенството. Политиката ни винаги е била насочена към школата и изграждането на собствени кадри. Такава ще е и за женското направление, където вече също имаме резултати от целенасочената работа с младите в школата и стремежа те да получават възможно най-добри условия", заяви Давид Давидов - съпрезидент на ВК "Левски София". Целта е женският отбор да се включи в шампионата от 2023 година. „Взехме решение да изтеглим старта на проекта с дамския тим с една година. Решението ни бе продиктувано от положителните промени в цялостната визия за Национална волейболна лига-жени.“, посочват още от клуба. От там уточняват, че са проведени много конструктивни разговори с административния директор на Българската федерация по волейбол Станислав Николов, който се е ангажирал да подкрепя клубовете. „Благодарим му за положените усилия. Новият път на лигата и анализ на ситуацията доведоха до решението ни женският отбор на "Левски София" да бъде създаден още за предстоящия сезон", каза още Давид Давидов. Старши-треньор на отбора ще бъде Петър Шопов. Той се завърна в клуба през юли като главен треньор на женското направление. 42-годишният специалист е бил начело на "сините" отбори и при дамите, и при мъжете. За последно Шопов беше помощник на Пламен Константинов в руския "Локомотив" (Новосибирск). Двамата бяха екип и в мъжкия национален отбор на България. В женския Шопов бе асистент на Димитър Каров. При мъжете освен "Левски" е водил още "Монтана", "Дунав" и "Добруджа". "Ще стартираме основно с отбор от млади състезателки - перспективни момичета от старшата възраст на клуба. Правим усилия и за привличането на нови попълнения, с които вече сме в преговори. Те ще допринесат както за едно прилично ниво на отбора, така и за израстването на талантливите ни волейболистки от школата. На последните разчитаме да бъдат в основата на бъдещия женски отбор на волейболен клуб „Левски“, а, надяваме се, и на женския национален отбор", завърши Давидов. Другият президент на ВК "Левски София" Владимир Николов  заяви, че женският отбор ще може да бъде достойна конкуренция в първенството. „В последните години имаме един отбор - "Марица", който е хегемон в дамския волейбол. Адмирации за тях, за инвестициите и професионалната работа, но като цяло абсолютната доминация, на който и да е отбор, в което и да е първенство, не е добре и за първенството, и за израстването на младите състезатели. Тази година ще бъде преходна за нас, но вярвам, че ще е и много полезна. Нямахме време за по-сериозна селекция, но може да поставим основите на бъдещето с нашите млади състезателки от школата. Надявам се тази година да се представим достойно, а от следващата да се борим за медали", заяви Николов.  

comment 0
visibility 1135
Sofia Open 2022 набира деца за подавачи

Sofia Open 2022 набира деца за подавачи

Sofia Open дава невероятна възможност на българските деца да бъдат на корта със звездите на световния тенис по време на седмото издание на турнира от сериите ATP 250. Събитието ще се състои от 25 септември до 2 октомври в зала „Арена Армеец“ в столицата, съобщават от Българската федерация по тенис. Регистрацията става на имейл на sofiaopen@bgtennis.bg. За да бъдат избрани във финалната селекция, всички подавачи трябва да представят писмено разрешение от родител. Кой може да бъде подавач на Sofia Open 2022? - Всяко дете на възраст между 14 и 18 години, навършени до 25 септември 2022 година, има право да се регистрира за пробите. - Необходими са основни познания относно отброяването на резултата, както и интерес към тениса. - Трябва да е на разположение за всички организирани тренировки от отговорника за подавачите. - Регистрацията е безплатна - Платформата за регистрация ще бъде спряна след запълването на всички места. Побързайте със записването, за да не изпуснете своя шанс! Важно! Броят на записалите се е ограничен до 60 деца. Първите 30 кандидати ще бъдат разпределни в първата сесия на пробите, докато останалите ще бъдат част от втората проверка. 8 деца, представили се най-добре на пробите, ще бъдат поканени на официалните тренировки за подавачи. Къде и кога ще се проведат пробите? Пробите за подавачи ще се проведат на 4 септември (неделя) на Националния тенис център в Борисовата градина в София в две сесии - сутрешна и следобедна.. Всяко занимание ще продължи не по-дълго от 3 часа, като селектираните деца ще бъдат информирани по имейл, след края на регистрационния процес (не по-късно от 31 август). Ще бъдете уведомени от организатора и в коя сесия сте попаднали.  Какво ще се случи на пробните занимания? Всяко занимание ще бъде проведено от квалифицирани тенис треньори, които ще оценят децата спрямо тяхната бързина, атлетичност, издръжливост и отборен дух - всички ключови качества за един успешен подавач. Какво става, ако бъдете избрани? Всички селектирани подавачи на Sofia Open 2022 трябва да спазват следните правила: - Да присъстват на двете тренировъчни занимания между 10 септември и 15 септември на Национален тенис център в Борисовата градина в София - Да присъстват на предтурнирното занимание с всички останали подавачи в "Арена Армеец"  на 24 септември (събота) от 17 часа. - Да бъдат свободни за всеки един от 8-те дни на турнира в "Арена Армеец” - от 25 септември до 2 октомври.  

comment 0
visibility 800
Още една италианска звезда се включва в Sofia Open 2022

Още една италианска звезда се включва в Sofia Open 2022

Още една италианска звезда потвърди участието си в Sofia Open 2022, съобщават от Българската федерация по тенис. Намиращият се в топ 30 в света и в топ 3 в надпреварата за ATP NextGen Финалите в Милано Лоренцо Музети ще играе на седмото издание на тенис турнира от сериите ATP 250. Събитието ще се проведе от 25 септември до 2 октомври в столицата. Лоренцо Музети е бивш ケ1 в световната ранглиста за юноши, като стана шампион на Откритото първенство на Австралия през 2019 г. Звездата му при мъжете изгря през март 2021 г. с полуфинала на турнира в Акапулко. Три месеца по-късно бе осминафиналист на "Ролан Гарос" и дори поведе с 2:0 сета на бъдещия шампион Новак Джокович преди да се откаже поради контузия. През миналия месец спечели първата си ATP титла, побеждавайки Карлос Алкарас на финала на турнира от сериите ATP 500 в Хамбург. 20-годишният Музети е актуален ケ30 в световната ранглиста, което е най-високото класиране в кариерата му. Благодарение на него ще бъде поставен в основната схема на Откритото първенство на САЩ, а това му се случва за първи път в турнир от "Големият шлем". Той е в челните позиции на италианската инвазия сред звездите на бъдещето. Седем от топ 16 играчите в надпреварата за ATP NextGen Финалите в Милано са италианци. Топ 3 в тази класация е повече от впечатляващ - ケ1 е испанската сензация Карлос Алкарас, който вече се изкачи и до ケ4 в света при мъжете. Втори е италианското чудо Яник Синер, а трети е сънародникът му Лоренцо Музети. Двукратният шампион на Sofia Open Яник Синер вече потвърди участието си на турнира в София и тази година заедно с финалиста от миналогодишното издание Гаел Монфис и носителят на три титли от "Големият шлем" Стан Вавринка. Билетите за Sofia Open 2022 са в продажба - онлайн на Eventim.bg и в партньорската мрежа в цялата страна. До края на тази седмица е валидна специална промоция. Феновете имат възможност да купят индивидуални или пакетни билети със сериозно намаление от 20% до 28 август.    

comment 0
visibility 702
-

Весела Лечева: Комплекс "Червено знаме" в София е гнойна яма

Бюджетът за спорт, който се отделя в България, е най-ниският бюджет сред страните в Европейския съюз и е 0,09% от БВП за страната. Това зави пред БНТ служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева. Лечева коментира темата за изграждането на нов стадион на ЦСКА. "Това е една сериозна тема предвид големия брой фенове, който има ЦСКА. Сигурна съм, че те очакват добро решение на въпроса и скоро да имат един модерен стадион. Аз смятам, че всичко, което се е случило до тук трябва да продължи в същия дух. Спортът го заслужава. Не бива да забравяме обаче, че най-важно е да бъде запазен държавния интерес и всеки да си изпълни задълженията", заяви министър Лечева. По отношение на комплекса "Червено знаме", тя обясни: "Това е една много тежка, бих казала гнойна яма както за столицата, така и за спорта. "Червено знаме" е едно изключително важно съоръжение, в което има плувен басейн, зали за волейбол, за спортна гимнастика и т.н. Множество клубове очакват разрешението на този въпрос", отбеляза министърът. Задвижиха обновяването на комплекс "Червено знаме" в София По думите ѝ особено важна е експертната оценка, която ще даде становище дали да се изгражда нов комплекс, или да се върви към основен ремонт на съществуващите сгради и съоръжения. Тя подчерта, че няма да вземе решението сама, а с активното участие на експертите. "Важно е и за обществеността, и за столицата, и за спорта да бъде създадена сериозна концепция по отношение бъдещето на комплекса", подчерта Весела Лечева. В бюджета има заложени 15 милиона лева, които са предназначени за изграждането на спортни комплекси, съобщи двукратната сребърна медалистка от Олимпийски игри. Българският спорт получи рекорден бюджет за тази година, но трябва да гледаме спрямо останалите страни в ЕС, смята Лечева. "Смятам, че българският спорт незаслужено е ощетяван. Федерациите имат нужда от средства, за да разполагат с модерни технологии и инфраструктура", заяви тя.  

comment 0
visibility 899
София ще бъде домакин на два турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis

София ще бъде домакин на два турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis

Турнирът за жени от веригата UTR Pro Tennis ще стартира утре – 22 август, на кортовете на ТК „Левски“ в София. Състезанието е с награден фонд от 20 хиляди долара. От началото на годината до момента в България са се провели шест турнира от веригата, съобщават от Българската федерация по тенис. България ще бъде представена от Джулия Терзийска, Елица Костова, Лия Каратанчева, Зиновия Ванева, Даря Шаламанова и Габриела Михайлова. От 29 август на кортовете на ТК „Люлин 6" в София пък ще се проведе друг турнир от веригата. По този начин Българската федерация по тенис продължава да осигурява възможност за родните състезатели да премерят сили на международно ниво. Така те запълват с мачове срещу чуждестранни противници паузите, в които не са на ITF турнири. Двубоите са все срещу равностойни противници, защото UTR системата разпределя състезателите по близък ранкинг. Освен това всеки тенисист има гарантирани пари от наградния фонд (по около 500 долата), които нарастват с всяка победа. Всеки състезател има гарантирани минимум пет мача. Междувременно през месец ноември са предвидени два турнира за мъже от веригата UTR в България. В момента Българска федерация по тенис преговаря с UTR за създаване на зимна детска тенис лига. Така ще бъдат осигурени възможности за състезания и официални мачове и за по-младите тенисисти. През месец септември на кортовете на БТНЦ ще се проведе изключително важната среща за Купа Дейвис между България и Южна Африка. Приканваме всички любители на тениса да подкрепят националите. При успех България ще се изкачи в първа група на Световното отборно първенство. След това започва и перлата в календара на БФТ, а именно седмото издание на Sofia Open!

comment 0
visibility 401
Димитър Топчийски триумфира при момчетата в София

Димитър Топчийски триумфира на сингъл при момчетата в София

Димитър Топчийски спечели титлата на сингъл при момчетата на турнира до 12 г. от първа категория Тенис Европа в София. Надпреварата се проведе на кортовете на ТК „15-40", съобщават от Българската федерация по тенис. Във финала Топчийски победи Андрей Раду от Румъния с 6-3, 2-6, 6-3. Така той спечели титлата с пет победи при само един загубен сет. В турнира на двойки при момчетата Димитър Топчийски и Борис Борисов пък спечелиха второ място. Българите отстъпиха в много драматичен финал с 6-4, 2-6, 7-10 от румънците Раду и Аркип. Във финала на сингъл при момичетата Сакино Миазава победи Мария Валентина от Румъния със 7-6(6), 6-3 В турнира на двойки при момичетата титлата спечелиха Вероника Черва от Румъния и Сара Митревска от Северна Македония. България спечели титлите в утешителните надпревари. Във финала при момчетата Максим Петков победи Каз Когамори от Япония със 7-6(2), 6-4. При момичетата Мая Мичева победи друга българка - Дара Димитрова с 6-1, 6-0. Наградите на победителите връчиха Георги Георгиев, председател на Общинския съвет на Столична община и Чавдар Михайлов, изпълнителен директор на МНДБ ООД.

comment 0
visibility 308
В София се провежда мастърклас по художествена гимнастика

В София се провежда мастърклас по художествена гимнастика

Българската федерация по художествена гимнастика с подкрепата на „София 2018 – Европейска столица на спорта“ организира мастърклас на открито. Събитието се провежда днес от 09:00 часа до 12:00 часа, съобщават от Столична община. Целта е да се популяризира активният и здравословен начин на живот и да се провокират подрастващите към повече движение и спорт. "Инициативата е насочена към развитието на малки, големи и бъдещи гимнастички, чрез активности, поднесени по забавен и достъпен начин. Подобни събития провокират интерес към Световното първенство през септември в зала "Арена Армеец", посочват организаторите. Основен организатор на мастъркласа е посланикът на Световното първенство и втори вицепрезидент на БФХГ - Невяна Владинова, която заедно с Жанина Иванова – помощник-треньор на национален отбор ансамбъл-девойки, ще предадат своя опит и умения на желаещите.

comment 0
visibility 3357
Футболни фенове отидоха в "Пирогов", за да подкрепят пострадалите сръбски д

Футболни фенове отидоха в "Пирогов", за да подкрепят пострадалите сръбски деца и родителит...

Привърженици на футболните ЦСКА и Партизан Белград днес са били в "Пирогов", за да подкрепят пострадалите деца при катастрофата на магистрала "Тракия" и техните родители. Феновете от Сектор Г заедно с представители на феновете на Партизан Белград (Гробарите) се интересували от какво имат нужда децата и родителите им и да помогнат с каквото е необходимо. Те предадоха поздравления на децата и пожелаха бързо възстановяване. От Сектор Г отказаха коментар и заявиха, че хората трябва да се подкрепят в трудни моменти. "Молим се за всички деца да оздравеят и да се възстановят по-бързо", лаконични бяха от Сектор Г.Две от децата, които бяха в най-тежко състояние при катастрофата на автобуса, 14 август т. г., неделя вечерта, бяха транспортирани от Стара Загора в София в детската клиника на "Пирогов". Днес и двете дечица са оперирани и са в реанимация. На едното е направена тежка операция за стабилизиране на счупвания на таза. На другото лекарите са извършили мекотъканна интервенция. "В тежко, но стабилно състояние са децата и са без непосредствена опасност за живота към момента. Нощта е преминала спокойно", каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Д-р Димитров посочи още, че вчера проведе среща с временно управляващия посолството на Република Сърбия Славица Панич, родителите на едното момче и брата и сестрата на другото. По време на нея директорът и лекуващите лекари на децата запознаха точно какво е състоянието на момчета. Д-р Димитров каза, че болницата е в постоянна връзка с Министерството на здравеопазването и министър Меджидиев, откъдето информират колегите си в Сърбия.

comment 0
visibility 388
БОК отличи „олимпийския лекар“ д-р Стефан Стругаров

БОК връчи медал на „олимпийския лекар“ д-р Стефан Стругаров

Българският олимпийски комитет отличи д-р Стефан Стругаров, един от най-добрите специалисти в спортната медицина у нас. Церемонията се състоя днес в зала „Арена Армеец“ в столицата, съобщават от БОК. Медалът „Спортът за един мирен свят“ беше връчен на лекаря от генералния секретар на БОК Белчо Горанов, председател на Юридическата и Етична комисия към Световната борцова асоциация (WWW). Отличието беше дадено по време на световното първенство по борба за юноши и девойки до 20 години. Събитието беше открито от служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева в присъствието на члена на Изпълкома на WWW Педро Силва. Стефан Стругаров е дългогодишен главен лекар на българските олимпийски делегации, грижил се и помогнал в трудни мигове на мнозина от елитните ни спортисти по време на тренировки и участия в десетки олимпийски игри, първенства и турнири.

comment 0
visibility 952
Весела Лечева: Няма осигурени 50 млн. лв. за спортния комплекс "Червено зна

Весела Лечева: Няма осигурени 50 млн. лв. за спортния комплекс "Червено знаме"

Диалог с федерациите, сигурност и спокойствие за спортистите и прозрачност в процедурите са приоритетите, обещава спортният министър министър Весела Лечева и нейния екип, на пресконференция днес в ММС. Министърът на младежта и спорта в служебния кабинет на Гълъб Донев представи своя екип и подчерта, че една от най-важните задачи е връщане на спокойствието и сигурността, така че да бъде осигурен безпрепятствен тренировъчен процес на състезатели, треньори и специалисти. Лечева иска да се възстанови диалогът със спортните федерации, който е бил прекъснат в последните месеци по време на управлението на Радостин Василев. Няма осигурени 50 млн. лв. за спортния комплекс "Червено знаме" в София, за който говореше нейният предшественик Радостин Василев. Работата по обследването на обектите от екип на ВИАС продължава, каза Лечева. "Няма да взема сама решението за съдбата на комплекса, а след консултации с широк кръг специалисти", допълни тя. Екипът на Министерството на младежта и спорта ще подготви Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта (2022-2034) с помощта на специалисти от НСА, БАН, НСИ и всички министерства, които имат отношение към спорта. Документът ще бъде оставен на следващото редовно правителство. „Не е важен само броят на медалите. По-важен е броят на спортуващите хора в България, на децата, които са заети в организирана форма на спорт. Физическата годност на населението е ключов национален въпрос“, е мнението на Весела Лечева. Предстои да бъде направен анализ на работата на Българския спортен тотализатор и „Национална спортна база“ ЕАД. "БСТ е изключително важен за финансирането на българския спорт и се очаква с последните законови промени той да акумулира чувствително повече средства", убеден е спортният министър. Това са поредните анализи и проверки на Тотото и НСБ, които предшестват смяна на ръководствата на двете дружества, с принципал ММС. „Последните промени, които се направиха в Закона за хазарта и за начина, по който да работи държавното предприятие, предполага увеличаване на средствата за българския спорт. Затова и хората, които са назначени да управляват тази изключително важна структура, трябва да са с професионални умения и компетентности. Изискала съм цялата информация за начина, по който се управлява дружеството през последните няколко години. Важни са решенията, които са взимани по отношение не само на приходите, но и целесъобразността на разходите и тяхната ефективност“, коментира Весела Лечева. „НСБ има сериозни проблеми по отношение на функционирането, свързани с безпрепятствен процес – тренировъчен и състезателен. Много са важни компетенциите на хората, които извършват тази административна дейност. Имала съм възможност да контактувам в предишното ми качество на президент на Българския стрелкови съюз. Бих казала, че се желае много повече, защото тези дружества стопанисват най-важните спортни обекти за българския спорт“, каза Весела Лечева. Тя припомни, че назначеният от Радостин Василев изпълнителен директор на НСБ провали държавен шампионат по плуване. Състезателите се задушаваха от голямата концентрация на хлор във водата, а вентилационната система на закрития 50-метров басейн на Дианабад не работеше. Лечева представи и двамата си заместници, за които бе обещала, че са известни, а се оказа, че не са чак толкова познати на спортната общественост.  

Спорт

Като столица на страната, София е и столица и на спорта. Най-големите и известниклубове, развиващи различни водове спорт, са базирани тук. Също така, най големите и модерни стадиони и зали за спорт се намират на територията на столицата.

София „Европейска столица на спорта“

София „Европейска столица на спорта“

Медията ни отразява ежедневно водещите новини за спорта и събитията, свързани с него. Не можем да не споменем и факта, че София е обявена за „Европейска столица на спорта“ завинаги.

В пряка връзка с това, тази година в столицата бяха извършени редица ремонтни и сторителни дейности в почти всички училища и детски градини, за да се осигури на всички деца равен и безпорблемен достъп до спорта. Изградиха се физкултурни салони и игрища за спорт. В редица градски паркове са монтирани фитнес уреди за спорт на открито.

Повече от 750 спортни събития са проведени в столицата през годините, а които функционира фондацията "Европейска столица на спорта“, заедно с тези от спортния календар на столицата. Тъй като София е действително жив град, жителите му обичат да спортуват, продължатва да се организират редица събития, както и продължава изграждането и планирането на инфраструктура, позволяваща активен и достъпен за гражданите спорт.

Съоръжения за спорт

Съоръжения за спорт

В София се намират едини от най-големите и модерни стадиони в страната. Там се провеждат значими събития от света на спорта.

На първо място ще споменем Националният стадион „Васил Левски“. Стадионът се намира в центъра на столицата. Открива се през 1953 г. Реконструкции са правени през 1966 г. и 2002 г.

Още през 1924 г. е предвиден този терен за спорт. Общината  дава мястото за игрище“Левски“. На терена се правят писти за лекоатлетически спорт. Вдигат се и трибуни с 10 000 места. След това игрището е разрушено. Започва строителство на могофункционален комплекс за спорт на мястото на игрището през 1940 г. През 1953 г. вече е готов стадиона с 60 000 места. След последната реконструкция стадионът е с 43 340 места.

На територията на Националният стадион „Васил Левски“ се намират 14 зали за различни видове спорт - джудо, художествена гимнастика, баскетбол, бокс и др. Също така, там е разположен и уникалния Музей на историята на физическата култура и спорта.

Друг известен стадион в София е „Българска армия“. В действителност стадионът е на Министерството на спорта. Той е терен за развитие на различни видове спорт – лека атлетика, баскетбол, футбол и др.  От 1948 г се използва от ПФК ЦСКА. През 1982 г е реконструиран основно.

„Виваком Арена – Георги Аспарухов“ от 1963 г е стадион на „Левски“. Тогава бил известен с името „Левски“ или Герена. Около него са обособени съоръжения за различни видове спорт като художествена и спортна гимнастика, волейбол, бокс и др.

Зали с условия за спорт в София

Зали с условия за спорт в София

София разполага с няколко емблематични зали, подходящи за различни видове спорт. Те са с голям капацитет за настаняване на зрители, добре оборудвани са презентиране на различен род събития, както и специализирани в упражняването и тренировките по определен спорт.

Зимният дворец на спорта се намира в Студентски град. От самото име става ясно, че залата е специализирана за всеки спорт, свързан с леда. Тук се провеждат тренировки и състезания по фигурно пързаляне, хокей, шорттрек и други зимни спортове.

Зала „Фестивална“ е издигната през 1968 г и в момента е специализирана за провеждане на състезания и тренировки по един спорт – лека атлетика. Залата  има добри условия и за други видове спорт– художествена и спортна гимнастика, аеробика и тенис на маса.

Зала Арена Армеец е най-новата и модерна залав София. Тя предлага подходящи условия за практикуването на повече от 30 вида спорт. Освен спортни събития, тук се провеждат големи концерти, важни културни и обществени събития. Залата разполага с два пресцентъра за 120 журналисти, както и със зала за тренировки на представители на различни видове спорт, ресторант и фитнес център.

Зала „Универсиада“ се намира в центъра на столицата. Това, всъщност, е цял комплекс от 3 зали. Основната зала е пригодена за състезания по различни видове спорт, както и за концерти и конгреси. Зала Изток събира 500 човека, събрани за конференции и камерни спектакли, а Зала Юг е за 25 човека и е подходяща за обучения и пресконференции.

Друга многофункционална зала в София е Зала „Христо Ботев“. Тя е удачен домакин за събития, свързани с различни видове спорт, мащабни събрания и концерти.

Спортни клубове в София и видове спорт, който развиват

Спортни клубове в София и видове спорт, който развиват

„Левски“ 

Професионален футболен клуб „Левски“ е основан през 1914 г. От 1921 г. екипите на футболистите от отбора са в син цвят. В периода 1969 – 1984 г. клубът на любимия на милиони спорт – футбола – се казва Левски -Спартак.

Клуб по художествена гимнастика „Левски“ може да се похвали, че спечели сърцата на хиляди почитатели на друг впечатляващ спорт – художествената гимнастика. От тук излизат Златните момичета на България и света. Зала „Герена“ е най-добре пригодена за тренировки на този спорт.

ЦСКА

Преди 1992 г. всички спортни клубове били включени в обща спортна организация. След това всеки отделен клуб започва съществуването си самостоятелно. Различни видове спорт се развиват в ЦСКА – футбол, бокс, борба, баскетбол, волейбол, хандбал и др.

„Славия“

Друго обединено дружество за различни видове спорт в София с традиции от 1913 г  е „Славия“. В клуба продължават да се практикуват много видове спорт – бокс, фехтовка, плуване, художествена гимнастика, футбол, хокей и др.

Новини за спорта в София

Новини за спорта в София

Днес основното внимание е насочено към един спорт – футбола – след скандалите, който се вихрят около управлението и организацията му. Нашите новини отразяват обективно всички събития свързани с това.

Разбира се, ние винаги сме актуални и не пропускаме провеждането на важни събития, свързани със спорта, без значение кой вид е. Наши репортери предават информацията директно от мястото на събитието.

Не спираме да отразяваме и всичко, свързано с изграждането на ученическите и детските съоръжения за спорт в училища, детски градини и паркове. Както вече казахме, столицата се стреми да осигури възможност на всички, от малки до големи, да упражняват любимия си спорт и да живеят природосъобразно. Почти всяка седмица се провеждат обществени събития с акцент върху определен спорт. Те се провеждат под егидата на Столична община и кмета на Столицата. Много от спортните събития имат благотворителен характер и така привличат още повече участници. Медията ни не пропуска да запознае навреме столичани с мястото, времето и условията за участие в тях.

София „Европейска столица на спорта“

Съоръжения за спорт

Зали с условия за спорт в София

Спортни клубове в София и видове спорт, който развиват

Новини за спорта в София

Прочетете още