Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кога мислите, че ще бъдат облекчени мерките срещу Covid-19?
  • Седмицата след Великден (21-28 април) (5%, 32 Гласове)
  • Началото на Май (01-07 април) (9%, 58 Гласове)
  • След Гергьовден (07-13 май) (18%, 112 Гласове)
  • След края на извнредното положение (След 13-ти май) (31%, 199 Гласове)
  • Извънредното положение ще бъде удължено заради лошата дисциплина по Великден (37%, 236 Гласове)
Общо гласували: 637 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 699
В памет на Боян Петров

Район Витоша с подкрепа за две спортни събития на Витоша

Този уикенд на Витоша ще се проведат две състезания, организирани с подкрепата на район Витоша. Първото събитие е „Скоростно изкачване на Копитото“ и е организирано в памет на алпиниста Боян Петров. То ще се проведе на 18 май от 9 часа. Като ще стартира от кв. Княжево , бар Шишарка. В неделният ден пък ще се проведе състезанието "XCO Княжево". Неговият старт ще бъде даден от 9:30 ч. в Княжевската гора в близост до долна станция на Княжевския лифт.

comment 0
visibility 738
Кметът на район Витоша

В Княжево и Владая ще се проведат срещи с кметът на район "Витоша"

На 15 и 17 в кв. Княжево и с.Владя ще се проведат срещи на гражданите с кметът на район Витоша - инж.Теодор Петков. Първата среща ще бъде на 15 май от 18:30 ч., в залата на НЧ "Братя Миладинови", кв.Княжево. А втората на 17 май от 18:30 ч. в в залата на Владайско щиталище "Светлина - 1906". На срещите ще бъдат обсъдени проблемите в квартала и селото и техните решения.

comment 0
visibility 549
футбол

Футболисти от "Левски" и ЦСКА гостуваха на детски турнир (СНИМКИ)

Децата от район "Витоша" дадоха всичко от себе си в "Празник на футбола", който се проведе на игрището в квартал "Бояна". Едни срещу други застанаха отбори от всички училища в общината, съобщават от администрацията на района. В случая не ставаше дума кой колко гола ще вкара във вратата на противника, а как ще се защити честта на класа и на приятелите. Надпреварата с интерес изгледаха и официалните гости на събитието- именити футболисти от "Левски" и ЦСКА. Те споделиха с младата смяна някои от своите трикове на терена. И отговориха на куп въпроси дали е лесно човек да се посвети на спорта и колко жертви трябва да прави всеки, за да бъде на почетната стълбичка.

Реклама
comment 0
visibility 665
турнир в район "Витоша"

Район "Витоша" кани всички на "Празник на футбола"

Отбори от всички училища в район "Витоша" излизат в турнир на честта, озаглавен "Празник на футбола". Проявата ще бъде в събота- на 11 май от 10 часа на футболното игрище в квартал "Бояна"/стадион Кривуля/. А голямата изненада и за малки, и за големи, ще бъде присъствието на именити футболисти. Георги Иванов- Гонзо от "Левски", Станислав Ангелов от "Левски", Галин Иванов от ЦСКА и Красимир Горанов от ЦСКА ще демонстрират своите умения с топката. Но ще споделят и част от своя опит с децата, които сега поемат по техните стъпки.

comment 0
visibility 640
среща с кмета

Жителите на "Симеоново" питат кмета на района за канализацията и отпадъците

Среща с кмета на район "Витоша" ще имат жителите на квартал "Симеоново". Тя ще се проведе на 8 май в салона на читалище "Отец Паисий" от 18.30 часа. Хората ще дискутират с инж. Теодор Петков проблемите, които най-много ги вълнуват. Това са направата на канализация до всички къщи и решаване на проблемите със сметосъбирането. Контейнерите за отпадъци понякога стоят препълнени пред домовете им със седмици.  

comment 0
visibility 648
мръсни гуми

Глобиха шофьор на самосвал заради мръсни гуми (СНИМКИ)

Шофьор на самосвал е глобен заради непочистени гуми и ходова част, и за замърсяването, което гумитe са причинили на пътното платно. Акцията на екипи от Столичния инспекторат се проведе в район "Витоша" на булевард "Даскал Стоян Попандреев". Актът, съставен на шофьора, е за установяване на административно нарушение.Проверките на Столичния инспекторат по строителните обекти в различни райони на София продължават.

comment 0
visibility 572
деца и курсове

Деца се учиха как се реагира при бедствия и аварии

Деца от 5 ОУ "Иван Вазов" от район "Витоша" се научиха как да се действа при бедствия и аварии, и как да се помага на изпаднали в беда хора.Те участваха в обучение в централата на Българския червен кръст в село Долни Лозен. С децата бе проведена и беседа, а на най-голям интерес се радваха демонстрациите със земетръсния симулатор, съобщават от администрацията на района. Отново ученици от район "Витоша"- този път от 52 ОУ "Цанко Церковски", участваха във фолклорен концерт, който се проведе в Националния исторически музей. В проявата се разписаха и състави от Полша, Турция и Португалия. Тя се организира по проект "Културното наследство на Европа".  

comment 0
visibility 557
Лазаруване

Фолклорен фестивал „Лазаруване“ зарадва район „Витоша“

Традицията на кв. „Драгалевци“, район „Витоша“, да се провежда фолклорния фестивал „Лазаруване“, бе спазена и днес. Участници и организатори се радваха на огромен интерес от страна на гости не само от квартала, а и от цяла София. Вниманието привлякоха децата и служителите от местното читалище “Св.св. Кирил и Методий -1921”. Те показаха традициите на обичая и стоплиха сърцата на присъстващите. Те недвусмислено показаха, че фолклорът е жив и ще продължава да пази българския дух в следващите поколения. Без притеснения и с много ентусиазъм младежите показаха обичаите, научени от баба и дядо. Чуха се традиционните за района лазарски песни, играха се завладяващи танци.  

comment 0
visibility 729
Обновяване

Започна разчистване и облагородяване на ул."Крайречна" в "Драгалевци" (СНИМКИ)

Стартира разчистването и облагородяването на пространството по протежение на ул."Крайречна" в кв. Драгалевци. Там ще бъдат обособени зони за отдих и две нови детски площадки. В с. Владая завърши изграждането новата детска площадка между ул. „Войнишко въстание“ и ул. „Пролет“. С пълна сила върви работата по реновирането на детските площадки в район Витоша. Към момента се правят площадките при бл.40 кв.Павлово-Бъкстон и в кв.Бояна при ул. Панаьот Николов. Стартира изграждането и нова площадка в с.Владая, в парка близо до църквата. Вече започна и озеленяването и изграждане на алеи зад сградата на "Овергаз" в кв. Драгалевци при ул."Папрат".

comment 0
visibility 958
Работници

Изненадващи проверки на строежите в район „Витоша”

Инспекцията по труда стартира изненадващи проверки на високите строителни обекти в София. Днес се проверяват всички високи сгради в район „Витоша”, в които текат строително-монтажни дейности, съобщава bTV. Само за няколко часа бяха спрени четири обекта. Глобите за нарушители са от 1500 до 15 хил.лв., ако се докаже, че не са спазени условията на труд. В момента се разследват 20 инцидента с падане от височина само за година. За съжаление 10 от тях са завършили със смърт. Проверката днес се засича и с международният Ден за безопасна работа на височина.

comment 0
visibility 1076
Гробища

От "Витоша" ще чистят гробищата в Бояна, Владая и Мърчаево

Район витоша започва прочистването на гробищата в Бояна, Владая и Мърчаево. Днес районният кмет инж. Теодор Петков внесе доклад на заседанието на Комисията по екология на СОС. От кметството искат да получат разрешение за премахването на храсталаци и дървесна растителност от трите гробищни парка. След изсичането по-лесно ще се поддържат алеите на гробищата. В момента дървесната растителност застрашава паметници и прави пътеките непроходими. Докладът бе приет и скоро парковете в Бояна, Владая и Мърчаево ще бъда изчистени от ненужна растителност.

comment 0
visibility 1003
четене на приказки

Кметът на "Витоша" чете приказки в 46-а детска градина (СНИМКИ)

Кметът на район "Витоша" инж. Теодор Петков чете приказки на децата в 46-а детска градина "Жива вода". Инициативата се прави за шеста поредна година и се нарича "Приказкочетене в детската градина", съобщиха от администрацията на района.Освен инж. Петков при малките гостува и част от екипа на районната администрация. Имаше и представители на Регионалното управление на образованието- София - град, директори на детски градини и родители. Всички възрастни почетоха на децата от любимите си приказки. Във "Витоша" се мисли и за местата, където малчуганите да играят. Улица "Крайречна" в квартал "Драгалевци" бе разчистена от отпадъци и облагородена. Там ще бъдат направени зони за отдих и две нови площадки за игри на деца. В село Владая пък вече си имат нова детска площадка, която е в парка между улица "Войнишко въстание" и улица "Пролет".  

comment 0
visibility 659
След санитарна сеч

Отрязани клони паднаха върху захранващ кабел на "Цар Борис III" № 257 (СНИМКИ)

Администрацията на столичния район Витоша предприе светкавични мерки за обезопасяване на района на бул. Цар Борис III № 257, заради паднали клони върху захранващ кабел 220 волта. От районната администрация се свързаха веднага с ЧЕЗ. А от Енергоразпределителното дружество са взети спешни мерки, за да не се стигне до инцидент на тази улица, съобщиха от кметството за Столица.bg. За случая сигнализира гражданка пред Столица.bg, който не бил решен почти седмица. На 5 април на място е отишъл екип, които да отреже опасни клони на дървета пред блока на бул. Цар Борис III № 257.  При санитарната сеч обаче екипът е оставил висящ клон , който по-късно пада над 220-волтов кабел. Заради "почистването" на Зелени системи е пострадала и една от уличните лампи и се е наклонила опасно. Освен тези проблеми екипите са оставили голямо количество боклук. Гражданите са опитали да подадат сигнал за опасния кабел и зоната, но са били прехвърлени на телефон 112, от където не се реагирали адекватно. За това хората са потърсили разрешение на проблем чрез сигнал в Интернет пространството и до нашата медия.

comment 0
visibility 803
Спасяване на сърничка

Спасиха сърничка в район “Витоша”

Аварийната дирекция на Столична община спаси ранена сърничка в район “Витоша”. Животното е било открито от граждани и с помощта на служители на дирекцията е било спасено, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа. Сърничката ще бъде предадена на спасителен център за диви животни, където ще се погрижат за нея. Това не е първият случай на диво животно слязло от планината в градска среда. Най често това се случва, когато бъде подплашено или остане без храна.

comment 0
visibility 586
толерантни и добри

Проект "Толерантни и добри" бори насилието в детските градини(СНИМКИ)

Децата от детските градини в район "Витоша" научиха важни неща за тормоза и насилието. С помощта на игри, песнички и стихчета малчуганите от 37-а,116-а и 160-а детски градини разбраха как да си помагат едни други и да не се нагрубяват за дребни неща.Предстои провеждане на проекта и в още няколко детски градини- 46-а, 112-а и 60-а. Проектът се казва "Толерантни и добри" и е дело на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в район "Витоша", председателствана от кмета на района инж. Тодор Петков. Предвижда се да бъде проведен и форум театър за ученици пак по темите за насилието и агресията. На нестандартните постановки ще се радват в 52- о основно училище, 86-о основно училище и 2 СОУ.

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още