Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 26 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 8 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 47 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 82 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 410
деца и курсове

Деца се учиха как се реагира при бедствия и аварии

Деца от 5 ОУ "Иван Вазов" от район "Витоша" се научиха как да се действа при бедствия и аварии, и как да се помага на изпаднали в беда хора.Те участваха в обучение в централата на Българския червен кръст в село Долни Лозен. С децата бе проведена и беседа, а на най-голям интерес се радваха демонстрациите със земетръсния симулатор, съобщават от администрацията на района. Отново ученици от район "Витоша"- този път от 52 ОУ "Цанко Церковски", участваха във фолклорен концерт, който се проведе в Националния исторически музей. В проявата се разписаха и състави от Полша, Турция и Португалия. Тя се организира по проект "Културното наследство на Европа".  

comment 0
visibility 405
Лазаруване

Фолклорен фестивал „Лазаруване“ зарадва район „Витоша“

Традицията на кв. „Драгалевци“, район „Витоша“, да се провежда фолклорния фестивал „Лазаруване“, бе спазена и днес. Участници и организатори се радваха на огромен интерес от страна на гости не само от квартала, а и от цяла София. Вниманието привлякоха децата и служителите от местното читалище “Св.св. Кирил и Методий -1921”. Те показаха традициите на обичая и стоплиха сърцата на присъстващите. Те недвусмислено показаха, че фолклорът е жив и ще продължава да пази българския дух в следващите поколения. Без притеснения и с много ентусиазъм младежите показаха обичаите, научени от баба и дядо. Чуха се традиционните за района лазарски песни, играха се завладяващи танци.  

comment 0
visibility 518
Обновяване

Започна разчистване и облагородяване на ул."Крайречна" в "Драгалевци" (СНИМКИ)

Стартира разчистването и облагородяването на пространството по протежение на ул."Крайречна" в кв. Драгалевци. Там ще бъдат обособени зони за отдих и две нови детски площадки. В с. Владая завърши изграждането новата детска площадка между ул. „Войнишко въстание“ и ул. „Пролет“. С пълна сила върви работата по реновирането на детските площадки в район Витоша. Към момента се правят площадките при бл.40 кв.Павлово-Бъкстон и в кв.Бояна при ул. Панаьот Николов. Стартира изграждането и нова площадка в с.Владая, в парка близо до църквата. Вече започна и озеленяването и изграждане на алеи зад сградата на "Овергаз" в кв. Драгалевци при ул."Папрат".

Реклама
comment 0
visibility 792
Работници

Изненадващи проверки на строежите в район „Витоша”

Инспекцията по труда стартира изненадващи проверки на високите строителни обекти в София. Днес се проверяват всички високи сгради в район „Витоша”, в които текат строително-монтажни дейности, съобщава bTV. Само за няколко часа бяха спрени четири обекта. Глобите за нарушители са от 1500 до 15 хил.лв., ако се докаже, че не са спазени условията на труд. В момента се разследват 20 инцидента с падане от височина само за година. За съжаление 10 от тях са завършили със смърт. Проверката днес се засича и с международният Ден за безопасна работа на височина.

comment 0
visibility 838
Гробища

От "Витоша" ще чистят гробищата в Бояна, Владая и Мърчаево

Район витоша започва прочистването на гробищата в Бояна, Владая и Мърчаево. Днес районният кмет инж. Теодор Петков внесе доклад на заседанието на Комисията по екология на СОС. От кметството искат да получат разрешение за премахването на храсталаци и дървесна растителност от трите гробищни парка. След изсичането по-лесно ще се поддържат алеите на гробищата. В момента дървесната растителност застрашава паметници и прави пътеките непроходими. Докладът бе приет и скоро парковете в Бояна, Владая и Мърчаево ще бъда изчистени от ненужна растителност.

comment 0
visibility 852
четене на приказки

Кметът на "Витоша" чете приказки в 46-а детска градина (СНИМКИ)

Кметът на район "Витоша" инж. Теодор Петков чете приказки на децата в 46-а детска градина "Жива вода". Инициативата се прави за шеста поредна година и се нарича "Приказкочетене в детската градина", съобщиха от администрацията на района.Освен инж. Петков при малките гостува и част от екипа на районната администрация. Имаше и представители на Регионалното управление на образованието- София - град, директори на детски градини и родители. Всички възрастни почетоха на децата от любимите си приказки. Във "Витоша" се мисли и за местата, където малчуганите да играят. Улица "Крайречна" в квартал "Драгалевци" бе разчистена от отпадъци и облагородена. Там ще бъдат направени зони за отдих и две нови площадки за игри на деца. В село Владая пък вече си имат нова детска площадка, която е в парка между улица "Войнишко въстание" и улица "Пролет".  

comment 0
visibility 455
След санитарна сеч

Отрязани клони паднаха върху захранващ кабел на "Цар Борис III" № 257 (СНИМКИ)

Администрацията на столичния район Витоша предприе светкавични мерки за обезопасяване на района на бул. Цар Борис III № 257, заради паднали клони върху захранващ кабел 220 волта. От районната администрация се свързаха веднага с ЧЕЗ. А от Енергоразпределителното дружество са взети спешни мерки, за да не се стигне до инцидент на тази улица, съобщиха от кметството за Столица.bg. За случая сигнализира гражданка пред Столица.bg, който не бил решен почти седмица. На 5 април на място е отишъл екип, които да отреже опасни клони на дървета пред блока на бул. Цар Борис III № 257.  При санитарната сеч обаче екипът е оставил висящ клон , който по-късно пада над 220-волтов кабел. Заради "почистването" на Зелени системи е пострадала и една от уличните лампи и се е наклонила опасно. Освен тези проблеми екипите са оставили голямо количество боклук. Гражданите са опитали да подадат сигнал за опасния кабел и зоната, но са били прехвърлени на телефон 112, от където не се реагирали адекватно. За това хората са потърсили разрешение на проблем чрез сигнал в Интернет пространството и до нашата медия.

comment 0
visibility 624
Спасяване на сърничка

Спасиха сърничка в район “Витоша”

Аварийната дирекция на Столична община спаси ранена сърничка в район “Витоша”. Животното е било открито от граждани и с помощта на служители на дирекцията е било спасено, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа. Сърничката ще бъде предадена на спасителен център за диви животни, където ще се погрижат за нея. Това не е първият случай на диво животно слязло от планината в градска среда. Най често това се случва, когато бъде подплашено или остане без храна.

comment 0
visibility 423
толерантни и добри

Проект "Толерантни и добри" бори насилието в детските градини(СНИМКИ)

Децата от детските градини в район "Витоша" научиха важни неща за тормоза и насилието. С помощта на игри, песнички и стихчета малчуганите от 37-а,116-а и 160-а детски градини разбраха как да си помагат едни други и да не се нагрубяват за дребни неща.Предстои провеждане на проекта и в още няколко детски градини- 46-а, 112-а и 60-а. Проектът се казва "Толерантни и добри" и е дело на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в район "Витоша", председателствана от кмета на района инж. Тодор Петков. Предвижда се да бъде проведен и форум театър за ученици пак по темите за насилието и агресията. На нестандартните постановки ще се радват в 52- о основно училище, 86-о основно училище и 2 СОУ.

comment 0
visibility 390
Кметът на "Витоша" се среща с отличници

Кметът на "Витоша" показа на изявени ученици как работи администрацията

Млади хора с отлични оценки, активна социална позиция и роля в живота на училищата си от столичния район "Витоша" гостуваха на кмета на общината инж. Теодор Петков. Децата от 2 СУ "Акад. Емилиян Станев" и 26 СУ "Йордан Йовков" са първите, с които започва инициативата за поощряване на отлични ученици от целия район "Посещение в районната администрация". Младежите разпитваха кмета за всички неща, свързани с работата на районната администрация. Те се запознаха и със заместник- кмета и главния архитект на района. След като свършиха с въпросите към инж.Теодор Петков, за децата имаше организирано посещение до Боянската църква "Св. св. Никола и Панталеймон", която е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

comment 0
visibility 427
Ученици на среща с кмета

Поощриха отличилите се ученици от район „Витоша“ (СНИМКИ)

Стартирана бе инициатива за поощряване на активните и отличили се ученици от училищата в район „Витоша“. Тя започна с посещение в районната администрация и среща с кмета инж. Теодор Петков.  Участници в мероприятието бяха възпитаници на 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“ и 26-то СУ „Йордан Йовков“, изявили се с отличен успех, активна социална позиция и принос към развитието на училищния живот. Те се запознаха със структурата и работата на районната администрация. Зададоха своите въпроси лично на кмета на район „Витоша“ инж. Теодор Петков, запознаха се и разговаряха със заместник-кмета и главния архитект на общината. След срещата за учениците бе организирано посещение в Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“, културен паметник в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

comment 0
visibility 621
Паркиране , зелена зона, павета

Инспекторатът глоби 31 за неправилно паркиране само за ден в район "Витоша"

Съвместна акция на районния инспекторат "Витоша" и Общинска полиция докара само за ден 31 глоби за неправилно паркиране на хора, живеещи или работещи в района. Екипите обикаляха по улица "Иван Сусанин" и булевардите "България" и "Александър Пушкин", съобщават от Столичния инспекторат. Това не са случайно избрани локации.Там най-често има паркирани коли и хората от квартала подават сигнали,че това не е по правилата. Направени са 22 констативни протокола и 7 фишове, издадени на място.

comment 0
visibility 899
Нови площадки в район Витоша

Готова е новата спортна площадка в Манастирски ливади (СНИМКИ)

Приключи изграждането на новата спортна площадка (стрийт фитнес) на ул. "Боянски възход", зад бл.45. в кв. Манастирски ливади. Очаква се през месец април да стартира и изграждането на нова детска площадка в кв.Манастирски ливади-запад, при обръщалото на Т7, където ще има и обособена площадка за разходка на кучета. На нова детска площадка вече се радват и жителите на в.з. Симеоново-Драгалевци, на ул. "Крушова градина". От район Витоша съобщават , че е започнало разчистването и облагородяването на зелената зона до улиците "Кумата" и "даскал Стоян Попандреев", където освен парково пространство ще бъде изграден и фитнес на открито.  

comment 0
visibility 950
Район Витоша

ФК Гранит взима стадиона във Владая срещу 2600 лв. месечен наем

Местният футболен клуб във Владая взима под наем стадиона. ФК Гранит ще плаща 2600 лв. с ДДС наем на месец на общината. Безвъзмездно спортното съоръжение ще се ползва от децата в местното училище и за събития на общината. Днес докладът на арйонния кмет инж. теодор Петков за отдаване на общинска собственост със спортно предназначение под наем мина с одобрението на членовете на Постоянната комисия за младежта и спорта. Процедурата е започнала още миналата година и вече веднъж е получила одобрението на общинските съветници. Конкурсът е стартирал през 2018 г. и се отдават два стадиона. Единият е в Бояна, а другият във Владая.  За първия има двама кандидати да наемат спортното съоръжение. Процедурата вече е във втория си етап и общинските съветници само трябва да определят първоначалната наемна цена, от която ще започне наддаването между двамата кандидати за стадиона в Бояна, поясни кметът на район Витоша инж. Теодор Петков. Други кандидати, освен тези до момента не могат да се включат.  

comment 0
visibility 2635
Жълти павета в частен двор в Бояна

Жълти павета в частен двор са по-добре подредени отколкото пред Парламента (СНИМКИ)

Спешно да се издири майсторът, които е редил жълтите павета в частен имот в кв. Бояна. На ул. Боянско езеро 10 има красива къща, в чийто двор собствениците стъпват като пред Народно събрание и Президенството. Застлан е с жълти павета, които са културна ценност. Собственик на къщата бил български дипломат от социализма, а жълтите каменни блокчета са в двора му доста отдавна. Според едни те са там от 1980 г. след ремонт на паважа пред Министерски съвет. Според други пък с тях се е снабдил в размирните 1997 - 1999 г. Това обаче няма никакво значение. Когато и да се поставени в частния имот те се наредени перфектно. Като се има предвид лютите зими в Бояна жълтите павета не са мръднали. Няма фуги между тях, добре са подредени и след толкова години дори не мърдат. Със сигурност поставянето им е доста по-качествено от тези при Народно събрание, пред МС и Президенството. Жълтите павета в двора на ул. Боянско езеро 10 вероятно са отпреди много години там, когато все още не са били защитени. Интересното е обаче, че ако не са аванта, кой ще си купи павета за настилка, а какво остава да са жълти. Такива бяха години, са коментарите, които оправдават собствениците на имота с настилка като на Ларгото. Иначе в центъра на София жълтите каменни блокчета имат по 1 пръст разстояние, където се събират фасове. А истината е, че няма добри майстори да редене на паваж. Именно затова навсякъде, в столицата, където има павирана настилка хората са недоволни, защото се създават трудности при движение, какъвто е случая с бул. Цар Борис III.