Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
  • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
  • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
  • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
  • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 443 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 794
-

Децата от район "Витоша" посрещат 1 юни с карнавал

Пъстър карнавал организират от район "Витоша" по повод Деня на детето - 1 юни. От районната администрация канят малки и големи да облекат любимите си приказни, карнавални костюми и да споделят празника. В първия ден на юни, в 17,30 часа на площад "Знаме на мира" в кв. Павлово ще ви очакват много игри, изненади и забавления, обещават организаторите.

comment 0
visibility 1115
-

Започна строителството на нова детска градина в столичния "Карпузица"

Нова детска градина ще бъде построена в столичният квартал "Карпузица", район Витоша. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова даде старт на строителните работи по проекта за детско заведение. Строежът трябва да приключи до една година. Новата детска градина ще е филиал на СДГ 60 "Бор". Проектът предвижда в сградата да се обучават 7 групи - три яслени и четири градински. Предвидено е в сградата да има физкултурно - музикален салон, кухня, административни помещения и детски площадки за игра на открито. Новата постройка ще е на мястото на стари изоставени халета, които са били премахнати от районната администрация. Столичният район Витоша е един от тези, в които проблемът с липсата на детски градини е особено остър. В момента в района се изгражда още едно детско заведение - в кв. Бояна. В цяла София се работи по строежа на 20 нови детски градини. В 15 от столичните райони вече няма недостиг на места в детските градини за възраст между 3 и 6 години, отбеляза Фандъкова. Тя подчерта, че изграждането на нови детски заведения и училища е един от най-сериозните приоритети на общината. 15 от градините ще бъдат завършени до края на годината и ще осигурят над 2000 нови места. "През лятото ще започнем изграждането и на училището с детска градина в кв.  „Манастирски ливади – запад“, а до края на годината ще сме завършили две нови сгради за 6 групи", каза още столичния кмет.  Преди дни беше извършено първото класиране на децата, желаещи да постъпят в общински детски заведения в София. 9879 деца останаха без места. Тази година в класирането се включиха 23 506 деца, като от тях 10954 са класирани. Свободните места за следващото класиране, което ще се извърши на 26 май, са 2714.   

comment 0
visibility 1710
В Карпузица строят детска градина с 3 яслени и 4 градински групи

В Карпузица строят детска градина с 3 яслени и 4 градински групи

Столична община започва градежът на нова детска градина в кв. Карпузица, район Витоша. В петък ще е първа копка за новата сграда за малчугани. Новата детска градина е от програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова, за да се осигурят места за всички малки софиянчета. Сградата ще бъде филиал на ДГ № 60 „Бор" в кв. „Карпузица", ул. Дивна, в близост до "Княжевска". В нея ще се осигурят места в 7 групи, три яслени и 4 градински групи. Също така малчуганите ще имат физкултурно – музикален салон, кухня, административни помещения и детски площадки за игра на открито.

Реклама
comment 0
visibility 3107
Затварят за ремонт южното платно на бул. "Цар Борис III" в кв. Княжево

Затварят за ремонт южното платно на бул. „Цар Борис III“ в кв. Княжево

Реконструкцията на трамвайната линия по бул. „Цар Борис III" навлиза в нов етап. Започва ремонтът на трамвайните релси в обхвата на пътните платна при трамвайното обръщателно ухо в кв."Княжево". За целта от днес след обяд се стеснява автомобилното движение по бул. „Цар Борис III" между ул."Люлински път" и ул. „Преслав" в кв."Княжево". Движението ще се осъществява в една лента двупосочно и ще бъде регулирано чрез светофарна уредба. Това съобщи заместник-кметът на София по направление обществено строителство инж.Ангел Джоргов. Ще бъде стеснен участък от около 150 метра. Автобусната спирка (с код 6035) на А59 и А5ТМ посока „Център" се измества със 100 м в посока ул."Люлински път". Очаква се работата на това място да продължи около два месеца, уточни инж. Джоргов. Той призова хората да използват обходни маршрути за времето на ремонтните дейности. Възможните обходни трасета са: по ул."Панорамен път", през кв.Княжево" и ул."Любляна". Гражданите, които пътуват от Перник, могат да използват автомагистрала „Струма". Ремонтът на трамвайното трасе в района е съчетан с изпълнението на строителните дейности по пътя през Владая, които започнаха тази седмица по проект на Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Успоредно с новия релсов път по бул."Цар Борис III" в кв."Княжево" ще се обнови и пътната настилка в района на обръщателното трамвайно ухо. Ще се изпълни и ново осветление и тротоари. Продължават и ремонтните дейности в обхвата на кръстовището на бул. „Цар Борис III" и бул. „Никола Петков". Миналата година бе пуснато движението по обновеното трамвайно трасе по бул."Цар Борис III" в участъка от кв."Бъкстон" до Съдебната палата и по него се движат новите нископодови трамвайни мотриси. Трамвайното обособено трасе по бул."Цар Борис III", което е едно от най-натовареното в София, не е ремонтирано от около 40 години.    

comment 0
visibility 937
-

Ремонтът на трамвайната линия прекъсна уличното осветление в Княжево

За липса на осветление около банята в центъра на столичния квартал Княжево съобщиха с притеснение живеещи в района от фейсбук групата "КняжевецЪ". Районът е потънал в тъмнина, а единственото работещо осветление е това на близкия строеж, коментираха гражданите. "Винаги е имало осветление, а в тъмното всичко може да се случи...", коментират гражданите. От район "Витоша" обясниха, че заради ремонта на трамвайното трасе на няколко места захранващите кабели на уличното осветление са били прекъснати. Вече са проведени разговори и в участъка ще бъде опънат временен захранващ кабел, съобщи зам.-кмета на района Кънчо Кънев. По думите му лампите ще заработят отново до средата на идната седмица. Възстановяването на осветлението ще отнеме повече време, защото трябва да се превържат 25 междустълбия, обясни Кънев.

comment 0
visibility 1731
Копаят Боянското блато, за да бъде пресушено

Копаят Боянското блато, за да бъде пресушено

Багер копае канал от Боянското блато и се прави опит да бъде пресушен водоемът, за да се застрои. Това сигнализираха членове на инициативен комитет в защита на природната забележителност.  Около година и половина продължава процедурата по обявяването на Боянското блато  за защитена територия, а през това време няко бърза да унищожи природната забележителност с обитатели, защитени биологични видове. Докато приключи процедурата в района на блатото може да изникне строеж и то напълно законен, споделиха притеснянията си пред Нова телевизия от инициативния комитет. Преди часове човек от инициативния комитет едва не влезе в битка с багерист, който прокопавал канал, съобщи Нова телевизия. Хората твърдят, че се прави опит за източване на водоема, за да бъде пресушен. В продължение на 5 дни се прокопава каналът, абсолютно незаконно. "Подадохме сигнал на телефон 112, но полицията не дойде. От РИОСВ също не дойдоха. Проверка на Район „Витоша” и НАК установи, че това са изкопни дейности, които се извършват без разрешение", каза Васил Тончев.

comment 0
visibility 2414
Лятото започва строежът на училище и градина в Манастирски ливади-запад

Лятото започва строежът на училище и градина в Манастирски ливади-запад

Дългоочакваният стореж на училище и детска градина в столичния квартал Манастирски ливади-запад ще започне през лятото на 2023 г., похвалиха се във фейсбук от район Витоша-Столична община. Вече е проведена обществена поръчка по ЗОП, класирането е направено и има избрана фирма изпълнител, която ще изготви проект и строи училище, детска градина, актова зала и физкултурен салон в кв. Манастирски ливади – Запад. От район Витоша очакват до месец проектът да е завършен и внесен за одобрение в НАГ. Повече от година отне на Столична община събарянето на недовършената желязо-бетонната конструкция на сградата на „Родна стряха“. Според снимка на проекта в двора на училището ще има 4 спортни площадки и лекоатлетическа писта.

comment 0
visibility 1606
-

Рали "Classic Vitosha Trophy" предстои в столичния район "Витоша"

Петото, юбилейно издание на рали "Classic Vitosha Trophy" ще се проведе тази събота и неделя, съобщават от район "Витоша", през който ще премине ралито. Надпреварата започва на 29 април, точно в 10:00 ч. на ул. Витошко лале пред НИМ Бояна, където ще бъде даден церемониалния старт. 50 редки и интересни състезателни автомобили, ще потеглят парадно по околовръстния път покрай Бояна, Драгалевци и Симеоново, за да излезнат от София в посока Боровец. В края на първия ден участниците ще пренощуват живописния курорт, а в неделя те отново ще влязат в границите на район "Витоша" , но този път през Мърчаево и Владая, за да финишират към 14 часа на изходната си позиция - НИМ Бояна. Достъпът до улиците ще е свободен, без да се затваря движението и гражданите ще могат да се радват и снимат автомобилите отблизо през двата дни. В неделя 30 април, за атракция на гостите, точно преди да финишират, колите ще имат последно изпитание за майсторско и бързо маневриране в тясно пространство. По същото време, организаторите от клуб "AvangarD Classic" са подготвили и своеобразна изложба на ретро превозни средства, с която да бъдат посрещнати финалистите в "Classic Vitosha Trophy 2023".

comment 0
visibility 1119
Любо Стефанов, създател на ФБ групата Княжевецъ: Ще се борим за запазване н

Любо Стефанов, създател на ФБ групата Княжевецъ: Ще се борим за запазване на минералната б...

Плановете за облагородяване на Княжево вече започнаха, а програмата за по-топлите месеци на активните граждани е пълна. По статистика, дневно през квартала преминават около 30 хиляди автомобила, но в момента ситуацията е по-зле, защото от 19 април тече ремонт на трасето на трамвай №5, коментира пред Радио София Любо Стефанов, жител на Княжево и автор на фейсбук групата "Княжевецъ". "Още от сутринта се образуваха огромни задръствания по бул. Цар Борис III от Околовръстен път до сп. Шипка /Райска градина/. Заради подмяната на релсовия път и контактната мрежа при кръстовището на бул. Цар Борис III и Околовръстен път от днес в продължение на шест седмици, кръстовището ще бъде стеснено. Ремонта там ще протече в 2 етапа - по 3 седмици за всеки. При първия етап стеснението ще бъде от страната на Княжево, а при втория в посока Център. "От вчера има стеснен участък, който е на кръстовището на Околовръстен път и бул. Цар Борис III, което естествено води до огромни задръствания", обясни Любо Стефанов. Той призова шофьорите, ако имат възможност да избягват този участък, да го направят в следващия месец и половина. Тунел за Княжево няма да има, както първоначално бе предвидено за реконструкцията по Околовръстното, от разклона за Бъкстон, та чак до "Св. панталеймон" на Цар Борис III. Голямата болка на княжевци обаче си остава рухналата сграда на царската Минерална баня. Руините превръщат в неиползвам ценния природен и лечебен ресурс. "Ситуацията не е много по-различна, общият устройствен план не е изменян, така че според него банята трябва да се бутне, за да се разшири пътя. Ние естествено ще се борим това да не се случи и вярваме, че наистина няма да стане", притеснен е за бъдещето на архитектурната забележителност Стефанов. Той посочи, че ремонтът на трасето на трамвай №5 не е малко събитие, но за съжаление първият му етап доста се е проточил, но пък вторият етап върви с много бързи темпове. Той допълни, че ще бъдат премахнати старите фотоси от квартала, поставени на Покритата, първата, спирка на трамвай №5 в Княжево, заради ремонта и да не бъдат увредени. "В момента се работи на тяхно място да бъдат възстановени шестте големи прозореца, които са зазидани", настоява авторът на фейсбук групата Княжевецъ. "Ние сме в комуникация със зам.-кмета по строителството г-н Джоргов, който изяви желание те да бъдат възстановени. Изготвили сме един визуален проект, как би изглеждало със стъклени тухли, което общо взето решава два проблема. Единият е липсата на естествена светлина на спирката, защото тя е проектирана реално с 6 големи прозореца и второто е да запазим дискретността на съседния имот, така че да не може да се вижда какво става в него", отбеляза Стефанов. Като ценител на исторически и архитектурни забележителности от местно значение Стефанов изрази надежда минералната баня да бъде прехвърлена от МЗ на Столична община. Смята, че така старинната сграда с минерална вода ще има добър стопанин. От трите обособени пространства (метални сърца) за събиране на капачки, закупени с дарения на хората от квартала и са собственост на фейсбук групата "Княжевецъ", до момента са предадени около тон и половина капачки за кампанията "Капачки за бъдеще".

comment 0
visibility 920
-

Конкурс за рисунка на тема "Пролетни празници и обичаи" за децата от Княжево

Конкурс за малки и по-големи деца обяви Читалище "Братя Миладинови - 1917" в столичният квартал Княжево. Конкурсът се провежда със съдействието на район Витоша и храм "Св. Пророк Илия". Темата, на която децата ще посветят своите рисунки, е "Пролетни празници и обичаи". През пролетта отбелязваме едни от най- обичаните и светли празници - Лазаровден, Цветница и Великден, отбелязват от читалището, като се надяват децата да се вдъхновят от тях. Рисунките трябва да бъдат предадени в читалището най-късно до 4 май. Награждаването ще се състои на 14 май в храма "Св. Пророк Илия".

comment 0
visibility 1135
-

Столичната улица "Райска градина" вече ще има и тротоар

По улица "Райска градина" в столичния квартал "Княжево" изграждат тротоари. Новината съобщиха живеещите в квартала от групата "Княжевецъ". Жителите отбелязват, че от близо 70г. тротоари по улицата няма и преминаването е затруднено. В момента се изграждат липсващите тротоари в участъка между ул. Копрен и ул. Студен кладенец.  На много места в южните райони на столицата тротоари все още липсват, дано това да е началото на цялостното осъвременяване на района, отбелязват гражданите.   

comment 0
visibility 1170
Спират водата в НПЗ „Дианабад“ и в част от кв. „Витоша“

Спират водата в НПЗ Дианабад и в част от кв. Витоша

Заради извършване на строително-ремонтни дейности в НПЗ „Дианабад“ се налага спиране на водоподаването, съобщават от „Софийска вода“. Утре – 6 април, от 00:00 до 03:00 часа водя няма да има за живеещите в района между: ул. „Лъчезар Станчев“, бул. „Д-р Г. М. Димитров“ от бул. „Драган Цанков“ до „Площад на авиацията“, ул. 131, ул. „Д-р Любен Русев“, БАН 4-ти км., бивша фабрика „Лиляна Димитрова“, зала „Арена Армеец“ , бул. „Цариградско шосе“ - локал от ул. „Николай Коперник“ до „Площад на авиацията“ и блок „Балкан“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на бул. „Д-р Г. М. Димитров“, пред болница „София Мед“. Отново утре във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по ул. „Димитър Страшимиров“, кв. „Витоша“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Проф. Георги Златарски“ от бул. „Д-р Г. М. Димитров“ до ул. „Проф. Георги Златарски“ № 39. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Проф. Георги Златарски“, на кръстовището с бул. „Г. М. Димитров“.

comment 0
visibility 1756
-

От септември още 4 групи деца влизат в нова детска градина (СНИМКИ)

  Приключи изграждането на нова сграда за централата на 116 ДГ Мусала в столичният квартал Павлово. Сградата е нова и светла, съвременно оборудвана и обзаведена, вече има и издаден акт 15. Това установи проверката на място, която направи столичният кмет Йорданка Фандъкова заедно с кмета на район "Витоша" Теодор Петков и зам-кмета на София по направление "Строителство" Ангел Джоргов. На мястото имаше стара къща, която изпълняваше дълги години функцията на централа на детската градина. В нея се обучаваше само една група от 22 деца. Сградата не отговаряше на никакви изисквания за съвременно, безопасно детско заведение, затова беше съборена, а на нейно място се построи новата сграда. Сега тя е предназначена за 4 групи, разполага с видеонаблюдение, физкултурен салон, спални помещения и обширен двор, на който са разположени четири детски площадки, съобразени със съвременните изисквания за безопасност. Свободните места в централната сграда на ДГ№116 Мусала (ул. „Мусала“ №7) вече са обявени на 27.03.2023г., като приемът на класираните и записани деца, ще се осъществи от 15 Септември 2023г. С приключването на този строеж ДГ № 116 вече разполага с три съвременни, нови сгради - филиалите в ж.к. „Бъкстон“ и м-ст “Гърдова глава”, и настоящата сграда на центалата кв. Павлово. "Витоша е районът с най-голям недостиг на места в детските градини, затова сме много доволни от постигнатото", отбеляза кметът Йорданка Фандъкова. Тя отбеляза и активното съдействие на кмета на район "Витоша", който работи за осъществяването на програмата за изграждане на детски градини в столицата. Кметът на София съобщи още, че в момента в столицата се строят общо 23 детски градини. 4 от тях се очаква да влязат в експлоатация, включително и централата на 116 ДГ. До края на годината ще приключи строителството на още 17. В момента се изгражда нова детска градина и в кв. “Бояна“ в района. Предстои да започне строителство на нова детска градина за 7 групи в кв. Княжево, както и училище и детска градина в кв. Манастирски ливади. Очаква се до средата на април да има подписан договор и да започне проектирането на сградата, която ще бъде на терена, предоставен от Фонд „13 века България“. Столичният кмет очаква строителството да започне през лятото.    

comment 0
visibility 929
Разчистиха един от детските центрове в район „Витоша“

Разчистиха един от детските центрове в район „Витоша“

Представители на Фондация „Надежда за малките“, която е дългогодишен доставчик на социални услуги за деца в ранна възраст, заедно със служители на Столична община разчистиха един от детските центрове в район „Витоша“. Логистична помощ в дейностите оказа екип на Столичния инспекторат. Домът се намира в кв. Карпузица, ул. „Княжевска“ № 2. Старите и ненужни вещи бяха събрани разделно и транспортирани до съответните депа за последващо третиране. „Днес приключи последното извозване на събраните отпадъци, за което стопаните на къщата изказаха своята огромна благодарност“, съобщават от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 1806
-

Авария превърна столичния квартал "Бъкстон" в река

Авария на водопровод превърна в река столичния квартал "Бъкстон", съобщиха граждани от района.  Аварията е на уличен водопровод и видимо е голяма. Столица.bg се свърза със "Софийска вода", откъдето обещаха веднага да изпратят авариен екип, за да локализира и отстрани повредата. По думите на живеещите в близост, водата е текла поне половин час, за да се потекат толкова пълноводни "реки".

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още