Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1149 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1371 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 7047
-

В район "Витоша" собственици блокираха достъпа до входа и гаражите на жилищен блок

Собственици на частен имот блокираха достъпа до входа и гаражите на жилищен блок в район "Витоша" в столицата. Единственият достъп до гаражите и паркоместата на живущите е препречен с масивни бетонни прегради. До пълната блокада се стигнало след спор за правата върху имот. Освен, че достъпът на живущите до блока е ограничен и те не могат да ползват гаражите и паркоместата си, до сградата не може да стигне нито линейка, нито пожарна в случай на нужда. В района не са рядкост такива спорове между живущи в новопостроените блокове и собственици на реституирани земи. Роза Коева, която е един от собствениците на имота, заяви пред Нова телевизия, че той е частен от 1930 г. „Няма как статутът да се е променил, тъй като сградата е построена със суперфиция. Това означава, че ние не сме продали нито един сантиметър земя. И всяка претенция за съсобственост е безпочвена”, добави тя. По думите на собственичката, всичко може да се реши с добри намерения от двете страни, каквито липсват. Правени са опити от страна на собствениците, но все пак се е наложило да се прибегне до тези мерки. Тя заяви, че поставените каменни блокове са там по съвет на адвокат от инвеститор, упълномощен от собствениците. Целта е да се ограничи достъпа до частната собственост. Зам.-кметът на Район „Витоша” Кънчо Кънев също коментира темата, като поясни, че казусът е сложен. „От документите, които съм видял, този имот излиза частен в Кадастъра”, уточни Кънев. Той обеща да провери по документи как е одобрена сградата и откъде е нейният подход.  

comment 0
visibility 2686
"Драма": Спукана тръба наводни и заледи кръстовище в Бояна

"Драма": Спукана тръба наводни и заледи кръстовище в Бояна

Голяма "драма" в Бояна, канализационна тръба се спукала и заледила улица! Неприятно е, защото това затруднява преминаването по улицата, но пък е нормално за януари и то в Бояна, в подножието на Витоша.  Зеледеното и наводнено кръстовище на ул. Студен кладенец" и ул. "Добри Божилов" трудно се преминава от по-малки автомобили и е само  по възможностите на джипове, съобщи Нова телевизия. На мястото беше и зам.-кметът на район Витоша Кънчо Кънев, който адекватно обясни, че при първа възможност, по-високи температури, ще се направи ремонт и ще се отстрани проблемът. Сред живеещите във Витоша Кънев е известен, че като зам.-кмет за часове реагира на сигнали на граждани и бързо ги решава. Само преди година същият проблем с течаща вода и заледяване в Княжево, бе отстранен за няколко часа. Ако при минусовите температури в Бояна не се спука тръба, през юли ли да се спука и заледи?

comment 0
visibility 2788
-

Жителите на ж.к. Бъкстон в София протестират срещу строеж на офис сграда

В зелената площ пред блок 14 на столичния квартал "Бъкстон" ще бъде построена 13-метрова офис сграда на 4 етажа. Мястото е зелената площ между булеварда и шестетажния жилищен блок, който е в непосредствена близост. Изненадващият строеж предизвика протестите на живущите. „Нашите апартаменти ще станат непродаваеми. Ние стоим в нищото, обречени да нямаме никаква светлина“, заяви пред БНР Галина Георгиева, живуща в блока. Георгиева отбеляза, че строежът е започнал направо под прозорците на жилищата им. От името на своите съседи тя поиска документацията от общината, защото казусът е с 20-годишна давност, а хората искат да защитят интереса си.  Доскоро на мястото имаше два големи 50-годишни бора, които изведнъж изсъхнали, по думите на живеещите. Строежът е започнал на 4 януари с отсичането им. "В документи, с които разполагаме, се посочва, че имотът е бил реституиран. До 2001 г. е бил държавна собственост, но с решение на зам.-областния управител тогава е отписан от актовите книги", разказват жителите от блока.  Кметът на район „Витоша“ Теодор Петков заяви пред БНР, че документално няма нарушения. Документацията е предоставена и на РДНСК, която също не е открила нередности. Според него проблемът е заложен години назад, когато въпросният парцел се е превърнал в урегулиран поземлен имот. Тогава жителите били информирани за тази промяна. Като заинтересована страна гражданите могат да поискат архивната преписка от главния архитект на София, за да се провери дали всички заинтересовани лица са били уведомени за промените, каза кметът. Главният архитект на района е издал разрешението на строеж една седмица преди кмета да встъпи в длъжност, в период на "безвремие", но е била в правомощията си, отбеляза още кмета Теодор Петков. По думите му, от тук нататък може само да се следи дали всички разпоредби се спазват. Той призова гражданите да подават сигнали, ако забележат нередности.  

Реклама
comment 0
visibility 3068
-

Жители на "Бъкстон" на протест срещу нова сграда

Нова сграда, която се строи в близост до вече съществуващи жилищни блокове предизвика недоволството на жителите на столичния квартал "Бъкстон". Те призоваха строежът да се спре, защото по думите им става невъзможно да се живее. Според живущите, строежът е започнал изненадващо на 4 януари. Парцелът е имал разрешително за строеж, но то е изтекло преди години. Представителят на инвеститорите поясни пред btv, че парцелът е близо до съществуващите сгради, а не строежа. По думите му, на мястото ще се строи офис-сграда, която ще се намира на 15м. разстояние от фасада до фасада. Имотът е частен и е закупен през 2012г., а разрешителното за строеж е от 2015г. В квартала е често явление застрояването без съобразяване със съществуващите норми за отстояние между блоковете. С множеството нови кооперации, които непрекъснато се строят, изчезват и множество дървета, междублокови зелени площи и градинки.

comment 0
visibility 2064
-

И в Княжево обиколиха коледари, деца изнесоха концерт в храм "Св.пророк Илия"

Коледарската група от читалище "Братя Миладинови-1917" обиколиха и улиците на столичния квартал Княжево с пожелания за здраве и благоденствие. Княжевци отвориха душите си, и ги посрещнахте с радост. Днес, на Коледа, след сутрешната литургия в храм "Св.пророк Илия" вокална формация "Кантика" с ръководител Милена Драганова, изнесе концерт с църковно-славянски песнопения.

comment 0
visibility 2513
Мъж с каруца краде плочки от парка на Райска градина

Мъж с каруца краде плочки от парка на Райска градина (СНИМКИ/ВИДЕО)

Брутална кражба посред бял ден забелязаха бдителни столичани. Мъж с каруца редовно отмъква плочки от парка на ул. Райска градина в столичния Княжево. Апашът го товари в каруцата и потегля, а краденият товар със сигурност ще е за незаконно строителство. Видеото с пладнешкия обир бе публикувано в социалната мрежа.  Крадецът е забелязан няколко пъти и необезпокояван си "пазарува" от общинска собственост. Гражданите, които го забелязали веднага са подали сигнал на 112.  

comment 0
visibility 1910
Св. литургия отслужиха в столичния храм "Преображение Господне"

Св. литургия отслужиха в столичния храм "Преображение Господне"

В храм "Преображение Господне" в кв. "Лозенец" в София, бе отслужена Архиерейска света Литургия. Поводът е, че днес православната църква прославя Света великомъченица Варвара. В храма "Преображение Господне" се съхранява частица от мощите на светицата. Литургията бе оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Десетки миряни се поклониха пред частицата от мощите на Св. Варвара.

comment 0
visibility 3140
Огнище на менингит в столична детска градина

Огнище на менингит в столична детска градина

Преустановява се присъственото обучение в столичната детска градина „Вълшебство“ в кв. „Павлово“ заради бактериален менингит сред децата, съобщиха от Столична община. На 29 ноември СРЗИ са взели проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Резултатите показват, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на менингокок. Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. „На 30 ноември директорът на детската градина изпрати резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите беше предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столична община проф. Кантарджиев. Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици“, съобщават още от общината. Организирана е онлайн среща на родителите на децата от първата изследвана група с проф. Кантарджиев за допълнителни разяснения как трябва да се действа.

comment 0
visibility 1783
Столичният район „Витоша” проведе поредна акция за рециклиране

Столичният район „Витоша” проведе поредна акция за рециклиране

Районната администрация „Витоша” в София проведе поредната си акция за рециклиране. Този път освен електроуреди, са събрани и много зелени отпадъци, в замяна на които са раздадени повече от два тона компост. Събирането се извърши в кварталите Княжево, Симеоново, Драгалевци. От администрацията изказват благодарности към всички, включили се в поредната им акция за рециклиране.

comment 0
visibility 2127
-

Район „Витоша“ организира акция за събиране на зелени отпадъци и електро уреди.

На 20 ноември 2021г. район „Витоша“ организира акция за събиране на зелени отпадъци и  електро уреди. Желаещите ще могат да предадат малки и големи електроуреди, както и зелени биоразградими отпадъци (шума, трева, клони и др.). Всеки, предал зелен отпадък, ще получи в замяна 10 кг. компост. Акцията ще се проведе между 10:00 и 16:00 часа на следните адреси: Кв. Княжево – площад „Сред село“;Кв. Симеоново – площада при последната спирка на автобус 67;Кв. Драгалевци - площада пред НЧ „ Св. Св Кирил и Методий“

comment 0
visibility 1840
Засаждат дръвчета в столичния кв. „Княжево”

Засаждат дръвчета в столичния кв. „Княжево”

  На 6 ноември Княжевецъ и Район "Витоша", Столична Община, организират доброволческа акция на княжевския стадион "140 години с красивото име Княжево", съобщиха от район „Витоша”. Всички желаещи могат да се включат в инициативата. За акцията са осигурени 20 едроразмерни дръвчета, които да бъдат засадени. В следващите дни ще бъде монтиран и фитнес на открито. Акцията започва в 10:00ч.  

comment 0
visibility 2211
-

Столичен инспекторат санкционира фирмата, отговорна за почистването в район „Витоша“

Столичният инспекторат извърши нарочни проверки и наложи санкции на фирмата, отговаряща за почистването на територията на район „Витоша“ в София, съобщават от институцията. След получени сигнали за неизпълнение на дейностите по почистване от страна на фирмата, от инспектората е било установено нарушение при извършване на сметосъбирането и сметоизвозването в кварталите „Бояна“, „Драгалевци“, „Симеоново“ и „Княжево“. Фирмата е санкционирана и за това, че не са подменени своевременно констатираните като повредени съдове за битови отпадъци в кварталите „Симеоново“ и „Драгалевци“. Наложена е и глоба за некачествено извършване на дейността по „ръчно метене“, както и за смесването на биоразградим отпадък от листа в контейнерите за битови отпадъци.

comment 0
visibility 1846
-

Район "Витоша" ще се присъедини към доброволческа инициатива на Княжевския стадион

Фейсбук група "Княжевецъ" организира инициатива съвместно с Район "Витоша". Доброволческата акция, която ще се проведе на Княжевския стадион, е под надслов "140 години с красивото име Княжево". "Прекрасния ни квартал носи гордо името си Княжево от далечната 1881 г. в чест на княз Александър Батенберг", припомнят от групата, която е инициатор на акцията. В рамките на събитието доброволци ще почистят и боядисат стадиона, като ще облагородят и волейболното игрище, ще подменят мрежата и почистят настилката Предстои и засаждане на над 20 големи финанки от различни видове, специално подбрани. Междувременно Район "Витоша" по инициатива на княжевци ще изгради и фитнес на открито на самия стадион. Ще бъде поставено и началото на новата ни инициатива "Княжевецъ: стадион на историята" . Нужно ви е само добро настроение и работни дрехи, защото всичко останало ще бъде осигурено, съобщават още от групата, като добавят, че ако все пак желаете, можете да вземете и четка за боядисване, ножици за клони, мотика, лопата. Акцията ще се проведе в събота, 6 ноември.

comment 0
visibility 3379
Източник: Фейсбук

След 40 години алеята край бар „Шишарка“ е осветена

Хората от квартал „Княжево“ изказват огромната си благодарност към община „Витоша“, която изгради осветлението от ресторант „Бор“ и бар „Шишарка“ до лифта. Княжевци благодарят в социалната мрежа на районното кметство. Щастливи са, че най-накрая, след 40 години тъмнина, алеята отново е осветена. Вече всички ще имат възможността да се прибират спокойно по осветената алея покрай емблематичното заведение на столицата. Заслугата за светлото в гората край Княжево е на община „Витоша“. Вчера кметството организира засаждане на дървета в Манастирски ливади. В инициативата се включиха над 30 живеещи в квартала. Следващата седмица от район „Витоша“ ще засаждат дървета и в Княжево, като осигуряват фиданките.

comment 0
visibility 3523
В столичния кв. Бояна незрящ мъж рискува живота си, за да заведе детето си

В столичния кв. Бояна незрящ мъж рискува живота си, за да заведе детето си на градина

Незрящ мъж ежедневно рискува живота си и този на детето си, за да го заведе на детска градина. Причината е, че тротоарите около дома му са недостъпни за пешеходци и са се превърнали в паркинг. Така пътят до най-близката спирка на градския транспорт се превръща в истинско предизвикателство за 37-годишния родител. Случаят е по зрителски сигнал и е от столичния квартал "Бояна", съобщава БНТ. 37-годишният Димо Карабашев от няколко месеца живее на улица "Ралевица", в столичния квартал "Бояна". Мъжът е със 100% загуба на зрение от малък. Ежедневно води детето си на детска градина в съседен квартал, но вместо да се движи по тротоара, е принуден да го прави по платното за движение. "Всеки ден е риск, както за моя живот, така и за този на детето ми - споделя притеснения баща - Но тези които се движат с колите за тях не е важно това." По думите на Димо в столицата има две транспортни фирми, предлагащи превоз на хора с увреждания. Заради липсата на достатъчно автомобили обаче една от компаниите може да се ползва не повече от 3 пъти в седмицата. От другата пък не отговарят на обажданията му. Затова е принуден да ползва градския транспорт, но за да стигне до най-близката спирка, попада на второ препятствие. "На места, където тротоара не е хубав - там не се паркира, там и пешеходци не могат да вървят" - казва Димо Карабашев. Мъжът разказва, че автомобили масово спират на пътното платно на съседната улица "Севастократор Калоян", на която се намира и въпросната спирка от градския транспорт. Това според него създава риск от катастрофи. Преди ден инцидентът е факт, но за щастие без пострадали. "Трябваше да стоим около 20 минути долу, тъй като бус удря автобус на градския транспорт по линия 64, тъй като иска да мине първи, но има контейнер, който е сложен на улицата" - обяснява Димо Карабашев. Заради недостъпните тротоари и масовото паркиране върху тях потърсихме администрацията на район "Витоша". От там обещаха решение в кратки срокове. "В най-кратки срокове ще поставим колчета, които да ограничат паркирането. Те ще бъдат полезни не само за този човек, а и за всички хора, които се движат пеша. За нас махането на колите от съществуващите тротоари е приоритет и навсякъде, където ремонтираме или имаме съществуващ, постоянно поставяме ограничители" - уверява заместник-кметът на район "Витоша" Кънчо Кънев. А до края на седмицата ремонтът на тротоара около спирката, ползвана от Димо, щял да бъде завършен, посочват още от район "Витоша". Въпреки това 37 - годишният мъж възнамерява да подаде жалба в комисията за защита от дискриминация.

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още