Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
  • Да, спира строителството и запазва зеленината (7%, 77 Гласове)
  • Не, ще има много паркинги (2%, 17 Гласове)
  • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 22 Гласове)
  • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (84%, 915 Гласове)
  • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (5%, 53 Гласове)
Общо гласували: 1084 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 478
училище

Продължава обновяването на 1 училище и 3 детски градини в район Витоша (СНИМКИ)

Продължава работата по изграждането на простройките към 1 училище и 3 детски градини в район Витоша. Скоро децата ще могат да се радват на по-добри условия. В 64 ОУ в кв. Симеоново се изгражда физкултурен салон и пет класни стаи. Продължават ремонтните дейности и в 37-а детска градина в кв. Княжево. Там се изграждат изцяло нови 8 детски площадки, физкултурен салон и помещения за 3 градински групи. В 60-а детска градина бяха подменени цялата ел.мрежа, осветлението, отоплителната система, както и В и К инсталацията. В 64-то училище и 60-та детска градина също са подменени отоплителната и В и К инсталация.

comment 0
visibility 1135
Заповед за местата за разходка на кучета в район Витоша

Кметът на "Витоша" издаде заповед за разходките на кучета

Районният кмет на Витоша инж. Теодор Петков издаде заповед за разходката на кучетата. С документа, от средата на януари той определя пет зони в кв. Княжево, където може да се разхождат домашните любимци. Подходящите места са алеите от ул. Войняговци, покрай ул. Меча поляна до ул. Беловодски път, алеите от ул. Синята скала до ул. Витошки бор във вилната зона Килиите. Другите зони са: площта между жп линията София-Перник и ул. Полк. Стойно Бачийски, градинката между ул. Д-р димитър Съселов и ул. Медвен и крайречната алея покрай Владайска река при Войводина могила до бул. Никола Петков. Зоните за четириногите любимци за другите квартали в район Витоша могат да се намерят в заповедта на инж. петков, която е публикувана на сайта на кметството. Целта на заповедта е да се пазят чисти обществените пространства и да се предотвратят скандалите между собствениците на кучета с родителите на малки деца и възрастни. Често пъти стават разправии заради замърсяването на зелените площи и детските площадки. Проблемът е доста стар и всички районни кметове се опитват да реламентират местата за разходки на домашни любимци. В Люлин вече има площадка, предстои такава да се направи и край езерото в район Искър. Все още обаче са малко собствениците на кучета, които почистват след любимеца.  

comment 0
visibility 528
ски

Ски състезанието "Район Витоша 19" ще се проведе на 17 февруари

И тази година район Витоша организизра традиционното ски състезание за всички възрасти "Район Витоша 19". Проектът се реализира по програма Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община. Той се финансира от фондация "София-Европейска столица на спорта". Малки и големи ще имат възможността да учстват. Във възрастовите групи има деца под 7 години, както и възрастни над 65. Състезанието ще се проведе на 17 февруари т.г. на писта "Ветровала". Всеки, който иска да запълни уикенда си с разходка, може да го направи в планината, а желаещите да участват в състезанието трябва да се запишат до 12 февруари. Има осигурен транспорт до и от пистата за всички желаещи да се включат в надпреварата.  

Реклама
comment 0
visibility 788
Карта на кв. Карпузица, кръстовището на ул. Живописна и ул. Кореняците

От "Витоша" светкавично размразиха кръстовище в "Карпузица"

Светкавични мерки предприеха от администрацията на район Витоша, за да решат "леден" проблем в кв. "Карпузица". "Решихме проблемът, но за съжаление временно. Той е доста по-сериозен, но това, което е във възможностите ни, го направихме", обясниха пред Столица.bg от район Витоша. На кръстовището на ул. Живописна и Коряняцище в кв. "Карпузица" постоянно се образува дебел пласт лед, около 7 - 8 см. Причината е постоянен теч. Минаването по улиците било невъзможно и доста опасно за пешеходци и автомобили, оплакаха се граждани в социалната мрежа. Сигналът им е забелязан от зам.-кмета на "Витоша" и още вчера кръстовището е размразено. На мястото е изпратен екип, улиците са обратени със соли срещу заледяване, а дебелата покривка от лед е изчистена. В момента кръстовището е проходимо за пешеходци и автомобили, потвърдиха живеещи в близост. Течът е от незаконни канализации, които са се включили в подземната мрежа на ЧЕЗ. Извършено е осоляване и днес екип от работници провери мястото. Този проблем ни е известен, коментира пред Столица.bg зам.-кметът на Витоша. Проверка на Столица.bg установи, че по ул. Кореняците къщите са на септични ями. Всъщност улицата е като разделителна линия на канализационна система. От нея нагоре такава няма. Канализацията в кв. Карпузица започва от кръстовището с ул. Живописна и надолу. Проблемният теч е от години. През лятото от там се носи неприятна миризма, а през зимата замръзва и се образува дебел слои лед.

comment 0
visibility 698
86-то ОУ "Св. Климент Охридски"

86-то училище във Владая обяви дървена ваканция

От съобщение в сайта на 86-то ОУ "Св. Климент Охридски" в кв. „Владая“ става ясно, че децата вече са в дървена ваканция. Основна причина директорът на училището да вземе това решение са ниските температури и невъзможността в стаите да се затоплят достатъчно. Направена е инспекция от Столична районна здравна инспекция. Установено е, че стаите не са достатъчно топли, за да осигурят спокоен учебен процес за децата. Също така, за 8 декември, вторник, са обявени изключително ниски температури. В съобщението не се уточнява кога ще бъдат подновени учебните часове. Като причина за невъзможността да се отопли сградата ефективно се посочва това, че училището не е санирано все още, въпреки че има осигурени средства за това. Според образователното министерство, не се предвижда други училище да излизат в дървена ваканция. Същото се отнася и за детските градини. По-голямата част от детските заведения в София се топлят с парно и лесно достигат до необходимите градуси в занималните.

comment 0
visibility 525
Опасен мост на ул. Деспот Слав, кв. Павлово, район Витоша

Столична община нехае за опасен мост в кв. Павлово

Кога Столична община ще оправи опасния мост на ул. "Деспот Слав" в кв. Павлово? Този въпрос задават живеещи в кв. Павлово, район Витоша. Мостът е доста опасен и по него дори  е забранено преминаването на автомобили над 4 т, научи Столица.bg. Очевидно е, че съоръжението може да рухне и да стане трагединя. Ивицата, минаваща над дерето е доста износена. От две години се изпращат сигнали до районната община и до Столична община. пърият сигнал е от април 2017 г. В момента има опасност при преминаване на автомобили, пешеходци и колоездачи. "Да, знаем за проблема, но не е от нашата компетенция. Изпратили сме сигналите до "Улично осветление", защото там не е осветено и до "Транспортна инфраструктура". И днес сутринта ходихме на моста и наистина не е безопасен", коментираха пред Столица.bg от район Витоша. На опасното съоръжение има поставени знаци какви автомобили да не минават и кой е с предимство. "Шофьорите трябва да са много внимателни при преминаването на моста на ул. "Деспот Слав", предупредиха живеещи в "Павлово", на които се налага по няколко пъти на ден да минават през опасното съоръжение.

comment 0
visibility 587
Награжддават инж. Теодор Петков на Сграда на годината 2018

Район Витоша с признание от "Сграда на годината" 2018

Район Витоша на Столична община бе отличен с две награди на годишния конкурс "Сграда на годината 2018". Общинската детска градина в квартал Бояна получи признанието със специална награда в категорията "Сгради образование". Детска градина 112 "Детски свят" е първата общинска в Бояна. Тя беше открита през март т. г. Втората награда бе в категория "Сгради култура и паметници на културата" за Боянската църква. Храмът е известен фрески от XIII век и беше включена в списъка на Световното културно наследство. През 1985 г. е преустроено старото Боянско училище в приемна сграда и музей към Боянската църква като интерпретация на църковно-базикалния тип. През 2017 г. при адаптацията на сградата за детска градина бяха запазени пространствените параметри и материалната характеристика на сградата от 1985 г.

comment 0
visibility 462
детска площадка в кв. Витоша

Приключи ремонтът на бескетболно игрище и детска площадка в кв. Павлово (СНИМКИ)

На нова детска площадка и спортно игрище се радват жителите в кв. Павлово на район Витоша. Обновените съоръжения са при бл. 10 в квартала. На ул. "Красна китка" и ул. "Белмекен" има нов фитнес и бескетболно игрище.  Това съобщиха от районната администрация на страницата си в социалната мрежа. В процес на подмяна са пасарелките на по ул."Ген. Александър В. Суворов" между бул."Тодор Каблешков" и ул."Вихрен". В Драгалевци пък с нетърпение очакват приключването на ремонта на новото парково пространство на улиците "Папрат" и "Глухарче". Все още продължава основният ремонт на детската площадка в кв."Бояна" на ул. "Панайот Николов". Чисто нова спортна площадка ще има в парка на трамвайната спирка "Шипка" на ул. "Райска градина". Жителите ще могат да ползват фитнес уреди и тенис маси. Въпреки застудяването ремонтните дейности продължават. Така до края на годината ще продължи укрепването на дерето на ул."Свети Йоан Богослов" и СОП. От началото на следващата седмица ще започне укрепването на бреговете на дере при ул."Радин дол", река Владайска при ул."Войводина могила" между улиците "Майка" и "Люлински път" в кв."Княжево". В с. Владая ще започне изграждането на подпорна стена на ул."Шипето", плануват от район Витоша.

comment 0
visibility 730

Затварят временно пътя Драгалевци - Алеко за опесъчаване

Затварят временно пътят в природен парк Витоша от Драгалевци до Алеко, съобщиха от Столична община. Целта е да няма автомобили, за да може да почисти и да се опесъчи, казаха пред Столица.bg от аварийното звено на Столична община. В тази част на общината се движат автомобили само с вериги. Там в момента е натрупало доста сняг и затова се взимат всички мерки за безопасност. Пътят ще бъде затворен само за няколко часа, казаха от Столична община.

comment 0
visibility 720

Затварят ул. "Боянска" заради ремонт

По ул. "Боянска" в Драгалевци, район Витоша движението се спира заради основен ремонт на улицата, предупредиха от Столична община. Със създадената организация на движението се забранява влизането на превозни средства по улицата от 00.00 часа до 24.00 часа на 24 ноември т. г. в участъка между ул. „Проф. Любомир Андрейчин" и ул. „Георги Георгиев-Гец". От 00.00 часа до 24.00 часа на 25 ноември т. г., неделя, движението ще е затворено по ул. „Боянска" между ул. „Георги Георгиев-Гец" и ул. „Проф. Боян Пенев".  Ето и промените в организацията на движението от 24 до 25 ноември т. г.: - Автобусна линия № 64 – линията се разделя на две части: - автобусна линия № 64 с маршрут от Център по хигиена до спирка "Киноцентър Бояна"; - автобусна линия № 64-А с маршрут от Зоопарка до площад "Цар Иван Александър" в кв. Драгалевци.  

comment 0
visibility 1086

Ремонтираната градина "Бор" приема 25 деца, продължава строителството

Ремонтираната детска градина 60 "Бор" в Княжево, район "Витоша" отваря врати и вече е обявен прием за 25 деца за новата група. Свободните места са за малчугани родени пред 2015 г., се съобщава в системата за класиране на Столична община. Класирането ще е на 17 ноември, а приетите деца могат да бъдат записани в едноседмичен срок от 10 до 15 часа. Още: Още две обновени детски градини във “Витоша” Родителите трябва да подадат необходимите заявления за записване на адрес: ж.к. „Братя Бъкстон“, ул. „Вихрен“, бл. 39А. Новоприетите деца ще посещават градината след приключването на довършителните работи по основната сграда на детската градина, предупреждават от Столична община. Докато вървеше ремонтът малчуганите бяха настанени на друго място. Освен обновената градина тя ще има допълнителна пристройка, в която ще има още две групи детска и яслена. Изкопът за новия строеж вече е направен и до 6 месеца се очаква новата сграда да е готова.

comment 0
visibility 1052

4 нови групи за 100 деца отвориха врати в район "Витоша" (СНИМКИ)

Кметът Йорданка Фандъкова и районният на "Витоша" инж. Теодор Петков откриха днес разширението на детска градина 160 в "Драгалевци". В достроената сграда ще има още 100 деца в 4 новосформирани групи, като две от тях са яслени, видя Столица.bg.  [caption id="attachment_39171" align="alignnone" width="618"] Снимка: Facebook[/caption] Така с новата сграда малчуганите в детската градина стават общо 285. Въпреки това си остава проблемът с липсата на места. Директорката на детското заведение Василка Каракашева уточни, че все още има 100 деца, които са на изчакване и не могат да бъдат записани, защото няма места за тях. Тя допълни, че през тази година ще обучават своите възпитаници по нов метод в 6 области. В иновативната програма малчуганите ще правят упражнения като ще прилагат това, което виждат на практика и ще опознават света. [caption id="attachment_39172" align="alignnone" width="595"] Снимка: Столица.bg[/caption] На тържественото откриване присъстваха и директорът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева и др. Възпитаници на детската градина изнесоха емоционална програма с песнички и танци, която развълнува всички гости. [caption id="attachment_39173" align="alignnone" width="606"] Снимка: Столица.bg[/caption] Освен тази нова сграда ще бъдат открити още 2 детски заведения в район "Витоша" информира кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че през следващата година ще отворят врати още 10 нови сгради за малчуганите в столицата. До момента Столична община е  инвестирала общо 18 млн. лв. [caption id="attachment_39174" align="alignnone" width="646"] Снимка: Столица.bg[/caption]    

comment 0
visibility 807

Нова детска площадка откриха в "Княжево"

На нова, модерна и безопасна детска площадка ще се радват малчугани и родителите им в кв. Княжево на район Витоша. Придобивката бе открита днес официално.  Тя се намира в горичката на колелото на трамвай №5. И преди е имало място за децата, но беше мръсно и запустяло. Сега на това място е цветно, чисто и още днес се чуваха радостни детски гласове. Обновената е част от голям ремонт на  4.6 дка за 550 000 лв., където са извършени различни строителни дейности. Резултатът от него са не една, а две детски площадки по над 120 кв. м площ. [caption id="attachment_37892" align="alignnone" width="618"] Снимки: Фейсбук[/caption] Районът е с нова настилка от бетонов паваж в два цвята, на около 1.300 дка. Има ново осветление, 42 пейки и 4 перголи. В зелените площи има поливна система, засадени са още дървета, храсти и цветя. Гражданите обаче ще са най-доволни от възстановяването на двете чешми, които са в близост. Едната е изворна, а другата с минерална вода. Освен обновяването на ремонта на мястото е поставена мемориална плоча на алпиниста Боян Петров. Много често от това място той е тръгвал към планината за поредната си тренировка.  Изграждането и обновяването на детските площадки ще е приоритет за Столична община.  За следващата година се очаква броят на новите места за забавление на децата да са общо 126 във всички райони на София. За целта са предвидени 5 млн. лв.

comment 0
visibility 506

Санкция от 10 000 лв. грози изпълнителя за закъснение на ул. "Боянска"

Глоба от 10 000 лв. може да бъде наложена на изпълнителя на ремонта на ул. "Боянска" в район Витоша. Това обяви зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев при проверката на място днес.  На инспекцията бе и районният кмет инж. Теодор Петков. Това е последният участък от улицата и с нея приключват ремонтите на големите улици в район Витоша. Ремонтът струва 1 млн. лв. До момента има забавяне в изпълнението на строителните дейности, но то било оправдано. В тази част на ул. "Боянска" се правят улична настилка, тротоарни настилки, осветление и отводняване, което е било голям проблем за улицата при проливни дъждове. Ремонтът, започнал в началото на октомври трябва да приключи за 25 дни. Закъснението досега било обосновано. От Столична община очакват работниците на изпълнителя ПСТ да се мобилизират, да работят по интензивно. Надявам се до две седмици ремонтът на приключи. Ако се установи по-голямо закъснение санкцията е 10 000 лв., каза ресорният зам.-кмет Евгени Крусев. Той заяви, че следващата година ще има ремонти и в други по-малки улици, тъй като в много от тях досега те са правени само частични. Столична община е инвестирала 40 млн. лв. в текущи ремонти на малки улици в София. Боряна Благоева

comment 0
visibility 446

Промяна в плана за управление на Витоша иска спортното министерство

В Министерството на околната среда и водите още на 13 октомври е внесено искане от Министерството на Младежта и спорта за промени в плана за управление на парк Витоша. При сега съществуващия план позволява подмяна на съоръжения, ако са със същите параметри като настоящите. Тук се влиза в един порочен кръг – стълбовете на витошките лифтове са закрепени с бетон в земята, за да се сменят, е необходимо да бъде издадено специално разрешение за строеж. Строежите на Витоша са забранени. Точно поради тази причина от години не може да се ремонтира и влекът „Заека“, който е собственост на Министерството на спорта. Междуведомствената група, създадена от Министерството на спорта за установяване възможностите за модернизиране на витошките лифтове стига до заключението, че настоящият план за управление на парка е нефункционален и пречи за изграждане на модерна инфраструктура за практикуване на зимен туризъм. До същия извод стигнаха и експертите, назначени от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, както и вицепремиера Валери Симеонов и др., които посетиха Драгалевски лифт. Сега следва да бъде свикан Висш експертен екологичен съвет, чиято задача ще е да обсъди предложените промени. Решение на Министерски съвет трябва да утвърди евентуалните промени.