Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (39%, 69 Гласове)
  • На българското черноморие (21%, 38 Гласове)
  • Гърция или чужбина (28%, 49 Гласове)
  • На село (7%, 12 Гласове)
  • Не съм решил (6%, 10 Гласове)
Общо гласували: 178 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 411
След санитарна сеч

Отрязани клони паднаха върху захранващ кабел на "Цар Борис III" № 257 (СНИМКИ)

Администрацията на столичния район Витоша предприе светкавични мерки за обезопасяване на района на бул. Цар Борис III № 257, заради паднали клони върху захранващ кабел 220 волта. От районната администрация се свързаха веднага с ЧЕЗ. А от Енергоразпределителното дружество са взети спешни мерки, за да не се стигне до инцидент на тази улица, съобщиха от кметството за Столица.bg. За случая сигнализира гражданка пред Столица.bg, който не бил решен почти седмица. На 5 април на място е отишъл екип, които да отреже опасни клони на дървета пред блока на бул. Цар Борис III № 257.  При санитарната сеч обаче екипът е оставил висящ клон , който по-късно пада над 220-волтов кабел. Заради "почистването" на Зелени системи е пострадала и една от уличните лампи и се е наклонила опасно. Освен тези проблеми екипите са оставили голямо количество боклук. Гражданите са опитали да подадат сигнал за опасния кабел и зоната, но са били прехвърлени на телефон 112, от където не се реагирали адекватно. За това хората са потърсили разрешение на проблем чрез сигнал в Интернет пространството и до нашата медия.

comment 0
visibility 566
Спасяване на сърничка

Спасиха сърничка в район “Витоша”

Аварийната дирекция на Столична община спаси ранена сърничка в район “Витоша”. Животното е било открито от граждани и с помощта на служители на дирекцията е било спасено, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа. Сърничката ще бъде предадена на спасителен център за диви животни, където ще се погрижат за нея. Това не е първият случай на диво животно слязло от планината в градска среда. Най често това се случва, когато бъде подплашено или остане без храна.

comment 0
visibility 375
толерантни и добри

Проект "Толерантни и добри" бори насилието в детските градини(СНИМКИ)

Децата от детските градини в район "Витоша" научиха важни неща за тормоза и насилието. С помощта на игри, песнички и стихчета малчуганите от 37-а,116-а и 160-а детски градини разбраха как да си помагат едни други и да не се нагрубяват за дребни неща.Предстои провеждане на проекта и в още няколко детски градини- 46-а, 112-а и 60-а. Проектът се казва "Толерантни и добри" и е дело на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в район "Витоша", председателствана от кмета на района инж. Тодор Петков. Предвижда се да бъде проведен и форум театър за ученици пак по темите за насилието и агресията. На нестандартните постановки ще се радват в 52- о основно училище, 86-о основно училище и 2 СОУ.

Реклама
comment 0
visibility 354
Кметът на "Витоша" се среща с отличници

Кметът на "Витоша" показа на изявени ученици как работи администрацията

Млади хора с отлични оценки, активна социална позиция и роля в живота на училищата си от столичния район "Витоша" гостуваха на кмета на общината инж. Теодор Петков. Децата от 2 СУ "Акад. Емилиян Станев" и 26 СУ "Йордан Йовков" са първите, с които започва инициативата за поощряване на отлични ученици от целия район "Посещение в районната администрация". Младежите разпитваха кмета за всички неща, свързани с работата на районната администрация. Те се запознаха и със заместник- кмета и главния архитект на района. След като свършиха с въпросите към инж.Теодор Петков, за децата имаше организирано посещение до Боянската църква "Св. св. Никола и Панталеймон", която е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

comment 0
visibility 381
Ученици на среща с кмета

Поощриха отличилите се ученици от район „Витоша“ (СНИМКИ)

Стартирана бе инициатива за поощряване на активните и отличили се ученици от училищата в район „Витоша“. Тя започна с посещение в районната администрация и среща с кмета инж. Теодор Петков.  Участници в мероприятието бяха възпитаници на 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“ и 26-то СУ „Йордан Йовков“, изявили се с отличен успех, активна социална позиция и принос към развитието на училищния живот. Те се запознаха със структурата и работата на районната администрация. Зададоха своите въпроси лично на кмета на район „Витоша“ инж. Теодор Петков, запознаха се и разговаряха със заместник-кмета и главния архитект на общината. След срещата за учениците бе организирано посещение в Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“, културен паметник в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

comment 0
visibility 578
Паркиране , зелена зона, павета

Инспекторатът глоби 31 за неправилно паркиране само за ден в район "Витоша"

Съвместна акция на районния инспекторат "Витоша" и Общинска полиция докара само за ден 31 глоби за неправилно паркиране на хора, живеещи или работещи в района. Екипите обикаляха по улица "Иван Сусанин" и булевардите "България" и "Александър Пушкин", съобщават от Столичния инспекторат. Това не са случайно избрани локации.Там най-често има паркирани коли и хората от квартала подават сигнали,че това не е по правилата. Направени са 22 констативни протокола и 7 фишове, издадени на място.

comment 0
visibility 797
Нови площадки в район Витоша

Готова е новата спортна площадка в Манастирски ливади (СНИМКИ)

Приключи изграждането на новата спортна площадка (стрийт фитнес) на ул. "Боянски възход", зад бл.45. в кв. Манастирски ливади. Очаква се през месец април да стартира и изграждането на нова детска площадка в кв.Манастирски ливади-запад, при обръщалото на Т7, където ще има и обособена площадка за разходка на кучета. На нова детска площадка вече се радват и жителите на в.з. Симеоново-Драгалевци, на ул. "Крушова градина". От район Витоша съобщават , че е започнало разчистването и облагородяването на зелената зона до улиците "Кумата" и "даскал Стоян Попандреев", където освен парково пространство ще бъде изграден и фитнес на открито.  

comment 0
visibility 876
Район Витоша

ФК Гранит взима стадиона във Владая срещу 2600 лв. месечен наем

Местният футболен клуб във Владая взима под наем стадиона. ФК Гранит ще плаща 2600 лв. с ДДС наем на месец на общината. Безвъзмездно спортното съоръжение ще се ползва от децата в местното училище и за събития на общината. Днес докладът на арйонния кмет инж. теодор Петков за отдаване на общинска собственост със спортно предназначение под наем мина с одобрението на членовете на Постоянната комисия за младежта и спорта. Процедурата е започнала още миналата година и вече веднъж е получила одобрението на общинските съветници. Конкурсът е стартирал през 2018 г. и се отдават два стадиона. Единият е в Бояна, а другият във Владая.  За първия има двама кандидати да наемат спортното съоръжение. Процедурата вече е във втория си етап и общинските съветници само трябва да определят първоначалната наемна цена, от която ще започне наддаването между двамата кандидати за стадиона в Бояна, поясни кметът на район Витоша инж. Теодор Петков. Други кандидати, освен тези до момента не могат да се включат.  

comment 0
visibility 2468
Жълти павета в частен двор в Бояна

Жълти павета в частен двор са по-добре подредени отколкото пред Парламента (СНИМКИ)

Спешно да се издири майсторът, които е редил жълтите павета в частен имот в кв. Бояна. На ул. Боянско езеро 10 има красива къща, в чийто двор собствениците стъпват като пред Народно събрание и Президенството. Застлан е с жълти павета, които са културна ценност. Собственик на къщата бил български дипломат от социализма, а жълтите каменни блокчета са в двора му доста отдавна. Според едни те са там от 1980 г. след ремонт на паважа пред Министерски съвет. Според други пък с тях се е снабдил в размирните 1997 - 1999 г. Това обаче няма никакво значение. Когато и да се поставени в частния имот те се наредени перфектно. Като се има предвид лютите зими в Бояна жълтите павета не са мръднали. Няма фуги между тях, добре са подредени и след толкова години дори не мърдат. Със сигурност поставянето им е доста по-качествено от тези при Народно събрание, пред МС и Президенството. Жълтите павета в двора на ул. Боянско езеро 10 вероятно са отпреди много години там, когато все още не са били защитени. Интересното е обаче, че ако не са аванта, кой ще си купи павета за настилка, а какво остава да са жълти. Такива бяха години, са коментарите, които оправдават собствениците на имота с настилка като на Ларгото. Иначе в центъра на София жълтите каменни блокчета имат по 1 пръст разстояние, където се събират фасове. А истината е, че няма добри майстори да редене на паваж. Именно затова навсякъде, в столицата, където има павирана настилка хората са недоволни, защото се създават трудности при движение, какъвто е случая с бул. Цар Борис III.  

comment 0
visibility 1009
Градинката зад Овергаз  в кв. Драгалевци

Откраднаха над 100 растения от новата градинка в кв. Драгалевци (СНИМКИ)

Близо 100 растения бяха откраднати от новата градинка в кв. Драгалевци зад сградата на "Овергаз". От район Витоша съобщават за липсата на над 100 бр. Лигуструм, предназначени за жив плет. Оказва се обаче, че тази кражба на е първата. Пространството за отдих е част от плана за реновирането на детските площадки в район Витоша. В момента се правят площадките при бл.40 кв. Павлово-Бъкстон и в кв. Бояна при ул. Панайот Николов. Стартира изграждането и нова площадка в с.Владая, в парка близо до църквата. В градинката от няколко дни кипи работа по изграждането на алеи и озеленяване.

comment 0
visibility 627
АВтосервиз гори масло

Автосервиз задимява детска площадка в "Карпузица" (ВИДЕО)

Автосервиз задушава детска площадка в "Карпузица", кв. Княжево. Гаражът се намира ул. Омая 2. Съседите са недоволни, че от изведения ламаринен комин пред деня бълва гъст, задушлив пушек. Според очевидци в автосервиза горят масло. През студените дни по улицата не се дишало. Сервизът се намирал в съседство с детска площадка и новоизградено игрище. Гражданите публикуваха видео в социалната мрежа, което доказва безотговорното отношение на собствениците на сервиза. Горенето на масло, гуми и други отпадъци е забранено. От Столичния инспекторат правят ежедневни проверки в рисковите райони като Красна поляна, Овча купел, Княжево, Сердика и др. Най-често нарушителите са в кв. Факултета, Красна поляна. На редовни проверки подлежат и столичните автосервизи за горене на масло и гуми, които са опасни отпадъци и отделят токсични газове. Санкциите могат да достигнат до 2000 лв. за юридическо лице. Ще направим проверка на посочения адрес и на място трябва да установим дали се гори отработено масло, което е забранено. Много често хората подават сигнали за едно, а се оказва съвсем друго. Ако автосервизът не предлага услугата за смяна на масла, няма как да гори масло, обясниха от Столичен инспекторат пред Столица.bg.

comment 0
visibility 682
Детски площадки в район Витоша

Продължава реновирането и изграждането на детски площадки в район Витоша (СНИМКИ)

С пълна сила върви работата по реновирането на детските площадки в район Витоша. В момента се правят площадките при бл.40 кв.Павлово-Бъкстон и в кв.Бояна при ул. Панаьот Николов. Стартира изграждането и нова площадка в с.Владая, в парка близо до църквата. Вече започна и озеленяването и изграждане на алеи зад сградата на "Овергаз" в кв. Драгалевци при ул."Папрат".

comment 0
visibility 1475
2 СУ „Акад. Емилиян Станев“

2 СУ „Акад. Емилиян Станев“ чества патронния си празник (СНИМКИ)

На днешния ден се навършват 112 години от рождението на писателя Емилиян Станев. Това е и поводът за празника в 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“ в район „Витоша“. Честването на годишнината започна с поднасяне на цветя на паметника на Емилиян Станев, празнично шествие в район „Витоша“ и концертна програма. В същото време в 5 ОУ „Иван Вазов“ стартира учебната година по Китайски език за възпитаниците на училището. Инициативата е подпомогната от Институт „Конфуций“ и се провежда под патронажа на кмета на район „Витоша“ инж. Теодор Петков.

comment 0
visibility 1291
Детска площадка

Родители отвориха сами детска площадка в „Манастирски ливади”

Единствената детска площадка в елитния столичен квартал „Манастирски ливади” е готова от повече от година, но така и не е открита. Жители на квартала решили да не чакат повече и я отворили незаконно. Единственото място, на което могат да играят децата от околните блокове е именно тази площадка. „Тя е хубава и е готова, но не е открита”, казват съседите. Строежът ѝ е започнал през февруари 2017 г., а откриването е било предвидено за юли месец същата година, съобщава bTV. „За една година има сгради, които се открива строежът им и биват завършени, а тук говорим за детска площадка. Както ние, като данъкоплатци сме длъжни да си плащаме данъците, така общината като се ангажира със срок, той трябва да се спазва”, казва пред bTV Софка Генова, която живее от няколко години в квартала. Има две малки деца, които няма къде да играят. Близо година площадката очаква одобрение от ДНСК. Поради липсата на други градинки в района, жителите решават да я отварят и я ползват незаконно. Родителите питат кой ще е отговорен, ако се случи инцидент. Единствената им алтернатива в момента е да отидат до съседния квартал, където има детски площадки. Въпреки че площадката е напълно готова, съоръженията са поставени, около нея обаче липсва тротоар. Майките са принудени да газят в кал и да излизат на пътното платно, където се натъкват на другия сериозен проблем в квартала – липсващият асфалт.Според живущите те живеят в един голям хаос, постоянен, ежедневен, паркира се по тротоарите, няма никакъв контрол, липсва асфалт, няма тротоари. Хората са обезпокоени, че освен с тази площадка, ще се разминат и с обещаната им детска градина, която трябва да бъде открита до края на 2019 г.Според столичния кмет Йорданка Фандъкова, площадка ще бъде приета до 3 седмици от райония кмет, като ще бъде направен и тротоара. А причината за цялото забавяне е и смяна на фирмите изпълнители на проекта и проблеми с тях.

comment 0
visibility 1554
Банята в Княжево

Минералната вода от банята в Княжево се излива в реката

Минералната вода на банята в Княжево се излива в реката. Сградата отдавна е за ремонт, но собственикът Специализирани болници за рехабилитация към МЗ нехае за състоянието и ценния ресурс. Повече от 20 години банята с минерална вода не работи. Била е отдадена под наем, но договорът е прекратен. Липсват средства  за ремонт и затова собственикът е готов на разговори със Столична община. Както първи писа Stolica.bg има достатъчно голям дебит на минерална вода, за да заработи отново обектът. Гражданска организация на живеещите в Княжево и Владая също искат банята да заработи, но засега опитите им за спасяването на банята остават без резултат. Минералната вода, която извира в Княжево е най-слабо минерализирана от всички минерални извори в страната. Тя е хидрокарбонатно-натриева, силициева и съдържа радон. Подходяща е за хора, които страдат от хипертония и са преживели мозъчен инсулт.   Столична община в момента реализира проект за възстановяването на минералната банята в Банкя, има одобрен проект за банята в Овча купел и предстои да намери финансиране за банята в Горна баня.