Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (11%, 67 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (17%, 103 Гласове)
  • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (49%, 308 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 53 Гласове)
Общо гласували: 624 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 4818
протест

"Княжево" излиза на протест срещу реверсивното движение

Хората от "Княжево" излизат на протест на 20 октомври. От 16 часа при трамвайното колело в квартала ще се съберат всички, които са против постоянното реверсивно движение и срещу увеличаващия се транзитен трафик в кварталните улички. Гражданите искат и да започне някакъв диалог с АПИ. Организатори са от Сдружение за "Княжево".    От какво точно са недоволни хората?  В момента се изгражда светофарна уредба за постоянна организация на движението - „реверсивно движение „ между м.Черния кос" и ул. "10-ти км" в кв. "Княжево" без проведено обществено обсъждане.    А какво е реверсивно  движение? При него по пътя, състоящ се от три ленти, средната лента сменя предназначението си и се използва като допълнителна за натоварената посока. Например, когато има по-голям поток от влизащи в София кои, две от трите ленти се използват за влизане в града. Когато по-големият поток е от излизащи от града, две ленти ще се използват за излизане от града. Това се казва в писмо, изпратено до медиите от протестиращите.    Платното на пътя между гара Владая и Княжево е с променлива ширина и брой ленти. Поради това, пропускливостта на пътя не е равномерна. Това създава "тапа" (струпване на автомобили в тесен участък). В случая чрез реверсивното, тапата се измества от Владайското дефиле (което е извън населено място) в Княжево. В стремежа си да избегнат задръстването по бул. “Цар Борис III”, повечето от участниците в него започват да ползват всички възможни паралелни улички в "Княжево"    

comment 0
visibility 2603
Детски градини в район Витоша

Две обновени градини във Витоша отварят врати до 10 дни

Две обновени и разширени детски градини в район Витоша отварят врати до 10 дни, научи Столица.bg. Това са 37 ДГ "Вълшебство" в кв. Павлово и 60 ДГ "Бор" в кв. Княжево. В първата малчуганите ще имат модерен физкултурен салон, както и нови групи. В Княжево пък едната от двете нови групи ще е яслена и също ще има зала за спортуване. В петък е първата копка на 4 ДГ "Ела" във Владая. Проектът е готов и има пълна готовност за започване на строителните дейности по разширението на детското заведение. Средствата са осигурено от Столична община от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). Освен физкултурен салон там ще има и яслена група, която жителите на Владая искат. Бърза справка сочи, че за изминалия мандат във район Витоша са санирани и обновени всички училища без 2 СУ "Акад. Емилиян Станев". От общо 8 в района седем са санирани. Проектът за второ училище също е готов и скоро и там ще започнат строителните дейности. В "Симеоново" пък освен ремонт 64 училище "Цар Симеон Велики" беше разширено с нов физкултурен салон и още 5 класни стаи. На нови детски градини се радват вече в кварталите Симеоново и Бояна. 

comment 0
visibility 2416
type-photo.svg
Вода, теч, ремонти

Вода блика 5 дни на локалното на "Цар Борис III"

Пет дни на локалното на "Цар Борис III" на метри от светофара с ул. "Пушкин" блика вода и тормози служителите на магазините и хората на спирката на трамваи №4, 5 и 11.  Обадихме се още в четвъртък в "Софийска вода", дойдоха, гледаха, снимаха, изчисляваха и си тръгнаха, оплакаха се пред Столица.bg служители от магазините. Те очакват поне до първите по-сериозни дъждове този проблем да е отпаднал. Излагаме се пред клиентите, а паркираните автомобили целите се омазват. , Като завали след няколко дни трябва да вадим гумените ботуши, негодуват търговците. От другата страна на спирката мишени на автомобилите са чакащите на спирка за градския транспорт.  Сред гражданите вече има пострадали от огромната локва и бликащата вода. Преди ден един джигит гонеше зеленото на светофара и направи панталона ми като на далматинец, включи се с оплакване и жена, чакаща трамвая.  Столичани питат тази прахосана вода от къде идва, къде отива и дали точно такива течове не бъркат в джоба на софиянци с покачването на цената на водата.

Реклама
comment 0
visibility 2998
Нов мост и детска площадка в район Витоша а ул. Ела и ул. Елша

Детска площадка и дървено мостче направиха в гората на район "Витоша" (СНИМКИ)

С още две нови съоръжения в район Витоша зарадваха граждани, туристи и деца.  рез последната седмица в района на Княжевската гора има изцяло нов дървен мост. Той е построен при ул. Ела, научи Столица.bg. Хората са доволни, тъй като обновено съоръжение им гарантира сигурност и добра достъпност до гората. Малчуганите пък ще се веселят и играят до насита на ул. Елша. Това е едно от любимите места на майки с деца, защото е в гористата част. Там вече се издига дървена пързалка и пясъчник, на които малчуганите ще се забавляват.  В близост са направени и дървени маси с пейки, подходящи за пикници през слънчевите дни в Княжевската гора. Друга детска площадка пък беше изградена преди година, пак в гората, точно срещу първата станция на лифта. Район Витоша е един от най-големите по площ столични райони и голяма част от него е планината.

comment 0
visibility 2761
ретро трамвай

Ретро трамвай ще вози желаещите до "Празника по пътна безопасност"

Интересен транспорт са избрали организаторите на "Празника по пътна безопасност" в район "Витоша". Всеки, които иска да се включи в проявата тази събота, ще бъде транспортиран с ретро трамвай. Бижуто на релси ще тръгне в 9:30ч. от спирка кв. "Овча купел" и до 10:30ч. ще се движи по линията на трамвай 5 от спирка кв. "Овча купел" до спирка кв. "Княжево" и обратно.   В "Княжево", парка при колелото на Петицата, в 10:30 часа ще започне празника, на който модератор ще бъде Институтът за пътна безопасност.    

comment 0
visibility 3036
type-photo.svg
локалната на Павлово

Локалното на "Цар Борис III" е задръстено от паркирани автомобили (СНИМКИ)

Истинско предизвикателство е преминаването с автомобил по локалното на бул. "Цар Борис III", алармират жители на кв. "Павлово". На кръстовището с ул. "Пушкин", по посока Руски паметник, е поставен добре познат на шофьорите знак за забранено паркиране и спиране, но никой до ул. "Тодор Каблешков" не го спазва. Най-голямото стълпотворение е и в най-тясната част пред многоетажната сграда, където се помещават офиси на дирекция Общински приходи на район "Витоша", Областното пътно управление и др.  Шофьорите на по-малките автомобили се справят по-добре, но истинска мъка и задръстване настъпва при преминаването на по-габаритни превозни средства. По-опитните и за сметка на бордюра все пак успяват, но има и такива, които не прощават на оградата и колчетата, които отделят трасето на трамваите. По цялото протежение на локалното повечето автомобили са паркирани на тротоарите и пешеходците са на платното, като трябва непрекъснато да се оглеждат за изненади в гръб. За по-сигурно това трасе да се преминава на отсрещния тротоар, където има и велоалея, съветват местните. За целта за 200 м е нужно на два пъти да се пресича булеварда.

comment 0
visibility 2117
type-photo.svg
ремонти

Кметът на "Витоша" отчете ремонтите по училищата (СНИМКИ)

Кметът на "Витоша" Теодор Петков направи своеобразен отчет за състоянието на училищата в района. Той публикува какво е свършил на страницата си във Фейсбук.  Ето и какво е направено в  школата:   Санирани са сградите на 5 ОУ; 52 ОУ (там има и основна реконструкция на покрива); 26 СУ (основен ремонт и на двора на училището, който не е правен от създаването му); 86 ОУ в с.Владая (ремонт и на двора, и покрива).    Във всички училища на територията на района има изградено видео наблюдение. Заедно с това са правени по-малки вътрешни ремонти (класни стаи, коридори, физкултурни салони, отводнителни с-ми и др.).        

comment 0
visibility 1846
type-photo.svg
Дамяница

Десет години борба за тротоар на улица “Дамяница” (СНИМКИ)

Десетгодишна битка водят жителите на кв. “Княжево”, които всеки ден минават по улица “Дамяница”. Маркес е написал “100 години самота”, а ние сме готови с текста на “10 години безхаберие”, намират сили все още да се шегуват хората. Преминаването по улицата е свързано с бързи рефлекси и физическа сила. Тротоари няма, само някакви пътеки съпровождат леко надупчения асфалт. През лятото са прашни, през дъждовния период - кални, а през зимата зарити с почистения сняг. Често пъти има и паркирани автомобили и пешеходците са принудени да вървят по платното или да прибягват между тях, за да не бъдат пометени. Хората с право се страхуват за децата си, още повече, че в понеделник (16 септември) започва учебната година. За майките с бебешките колички е препоръчително да не избират този маршрут. Още повече, че в час пик за желаещите автомобилисти да се включат в трафика на бул. “Цар Борис III” това става бавно и задръстването е впечатляващо, дори и за столицата. Жители на квартала споделят, че десет години се пишат молби и сигнали до общината на район Витоша, дори са водени разговори с “Главболгарстрой” да се изгради мечтания тротоар, но резултатите са нулеви. Сигурно трябва да се случи някакво нещастие, за да ни се обърне внимание, кахърят се хората.

comment 0
visibility 1813
Саниране на сгради в район Витоша

Санираха две кооперации в район Витоша, започна трета (СНИМКИ)

Три санирани многофилми сгради ще има в район Витоша. Първите две вече са готови. Те се обновяват по "Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради" на Столична община. Строително монтажните работи са приключили на кооперацията на бул. "Братя Бъкстон" №45 и на ул. "Преки път" бл.61 А. В квартал "Бъкстон" вече се работи по третата сграда - бл.41. След обновяването се прогнозират до 30% да паднат разходите за енергия на живеещите. 

comment 0
visibility 3353
улици

От "Княжево" направиха филм за улиците в квартала

Живеещите в "Княжево" направиха филм за улиците в квартала си. Той се върти на страницата на гражданската група "Да спасим Княжево" в социалната мрежа. И се радва на сериозен интерес. Заснети са всички улици без княжевската част от бул. "Цар Борис III". За нея ще има отделно филмче. На кадрите се вижда, че повечето трасета се нуждаят от доста сериозен ремонт. Лентата е с продължителност около час.  

comment 0
visibility 1792
30 дървета засадиха от кметството на район Витоша

30 дървета по 4 улици засадиха от район Витоша

30 дървета засадиха от кметството в район Витоша по улици в кварталите. Граждани са поискали по улиците им да има дървета и желанието е било изпълнено, научи Столица.bg. Първи това направиха на ул. Пирин. Живеещите там сами купиха дървета, а от общината ги засадиха. Младите дръвчета вече наброяват 30 само за последния месец. Такива са засадени от районното кметство на ул. Пирин - 6, на "Лъвски рид" - 6, на "Ралевица" 4 и на ул. "Богомил Райнов" 5. Гражданите пък имат ангажимента да ги опазят и да се грижат за тях. Хората трябва да ги поливат и пазят от прекършване.

comment 0
visibility 5962
Надписи на кварталите в район Витоша

Кварталите в район Витоша светнаха (СНИМКИ)

Имената на кварталите в район Витоша светнаха вечер. Надписи с големи букви посрещат жители и гости на кварталите в район Витоша, видя Столица.bg. Такива вече са поставени на входа на кръговото на Драгалевци, отдясно при влизане в Симеоново и на Бояна. Надписите са монтирани върху бетонов фундамент. На високо пък е вдигнато "Павлово" при влизане от Околовръстното по бул. Братя Бъкстон. Буквите, по специална изработка от ПВЦ, вечер светят в бяло, както е в големите западноевропейски градове. Първо бе поставен надписът на Бояна през юни т. г. После дойде ред и на Драгалевци и Симеоново. Идеята и реализацията на проекта е заслуга на районния кмет на "Витоша" инж. Теодор Петков  и заместника му Кънчо Кънев. В момента се изработват буквите за надписите на Владая и село Мърчаево. На кръговото на бул. "Пушкин" в Павлово пък отдалеч се вижда "район Витоша", а вечер свети. Нито един друг столичен квартал не е изписан с толкова големи букви.

comment 0
visibility 2090
кола

Кола се преобърна на ул. "Евлия Челеби" в кв. "Карпузица"

Кола се преобърна по таван на столичната ул. "Евлия Челеби" в кв. "Карпузица". Хората от квартала коментират, че автомобилите често минават с висока скорост по вътрешнокварталните улици, все едно са на магистрала. По думите им, цяло чудо е, че няма пострадали. По това време се движат много майки с колички и деца, които са на разходка. За щастие няма пострадали. Жителите на "Карпузица" казват, че ако организацията на движение в "Княжево" не се промени, хората от квартала ще стават чести свидетели на подобни гледки.

comment 0
visibility 1954
Рали

"Класик рали Витоша" с второ издание

"Класик рали Витоша" организира второто поредно издание на инициативата, което ще се проведе в два поредни дни - 14 и 15 септември. Тази година "Класик рали Витоша" ще бъде в разширен мащаб, като трасето е с обща дължина 300 км. Организаторите съобщават, че участниците ще преминат през 10 населени места около и в планината Витоша. Част от трасето преминава през Княжево, Павлово, Драгалевци, Симеоново, Бистрица, Самоков и Дупница. Предвиден е и ретро парад на стадиона в кв. Княжево. Началото ще бъде на 14 септември от 10.00 часа, а финалът на 15 септември около 16.00 часа. До 50 екипажа могат да се включат в "Класик рали Витоша" тази година.

comment 0
visibility 1464
светофар

Монтиран е светофар на улица "Мала кория"

Светофарна уредба е монтирана на кръстовището на улица "Мала кория" и бул. "Цар Борис III". Това се прави по искане на живущите на улицата, съобщават от Столична община. Така ще се гарантира безопасното минаване на пешеходците към спирките на градския транспорт, които са от двете страни на булеварда. Както и по-сигурното влизане и излизане от улица "Мала кория"- район "Витоша". Трафикът от и за Перник ежедневно натоварва тази част от бул. "Цар Борис III".

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още