Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (36%, 84 Гласове)
  • На време (16%, 37 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 42 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 60 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 8 Гласове)
Общо гласували: 231 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 850
type-photo.svg
ремонти

Летните ремонти във "Витоша"- на пълни обороти (СНИМКИ)

Администрацията на Витоша" се отчете пред гражданите как вървят ремонтите на детските градини и училищата в района. В социалната мрежа бе публикувана информация къде какво се прави и на какъв етап са обновяванията. Вече са напълно изградени двете нови сгради на 37 детска градина в "Павлово". Работи се по вертикалната планировка и покрива. В 60 ДГ в "Княжево" са готови физкултурният салон, учебните зали и детските площадки. Слага се топлоизолацията. В новата сграда към 64 ОУ в "Симеоново" (физкултурен салон и класни стаи), вече се поставя дограма и са направени всички инсталации. В село Владая е сложена дограма и топлоизолация на 86 ОУ, в момента се работи по покрива.  

comment 0
visibility 1177
type-photo.svg
площадка

Коли вече няма да паркират на детска площадка в "Бъкстон" (СНИМКИ)

Една детска площадка в столицата вече ще се ползва само от деца и родители, а няма да е паркинг за коли. Става дума за къта за игра до блок 21 в "Бъкстон". Екип на Столичен инспекторат ограничи достъпа на автомобили до площадката. Така се изпълняват две неща- спира се неправилното паркиране и се запазва здравето и живота на гражданите. С днешна дата колите не могат да паркират или да спират на 93 детски площадки и зелени площи в столицата.  

comment 0
visibility 2042
type-photo.svg
площадка

Нови площадки за спорт и за игра във "Витоша" (СНИМКИ)

В район "Витоша" кипи сериозна строителна дейност. Правят се нови площадки за игра на децата и места за спорт на открито, подновяват се сцени на читалища. Готова е новата детска площадка в кв."Манастирски ливади-Запад" на ул."Мур" (при обръщалото на Т7). Все още продължава работата по новата спортна площадка на ул."Майстор Павел от Кримин".Там вече има сложено спортното съоръжение, съобщават от администрацията на района.През изминалата седмица бяха основно ремонтирани и сцените на читалищата в кв."Симеоново" и кв."Павлово"

Реклама
comment 0
visibility 3120
потрошена

Потрошиха катерушка в "Княжево" часове след монтирането ѝ

Нов уред за игра на децата бе монтиран преди дни пред 26 СУ в квартал "Княжево". Положена бе и ударопоглъщаща настилка. Няколко часа след монтирането обаче катерушката бе потрошена от вандали, съобщават от администрацията на "Витоша". Днес ще бъдат измити улиците "Пирин" и "Казбек" в район "Витоша". Екипите тръгват тази вечер след 22 часа. От администрацията молят хората от тези улици да преместят колите си в други локации до свършване на обработката.  

comment 0
visibility 1051
ремонт на трафопост

Ремонт на трафопост оставя данъчните на "Витоша" без ток

Планирана реконструкция на трафопост на 5 юли ще прекъсне тока в сградата на бул. "Цар Борис III" №25. Там се намира отдел "Общински приходи" на район "Витоша". Това съобщиха от ЧЕЗ Електроразпределение.  Ремонт на същия трафопост се прави и миналия месец. Тогава електрозахранването на същия адрес бе прекъснато на 21 и 28 юни. Гражданите от столицата могат да плащат местните си налози във всеки от останалите 21 данъчни отдела на районните администрации, по електронен път или чрез различни финансови институции.

comment 0
visibility 1158
Паркирани автомобили на детска площадка при бл. 21 в  кв. Бъкстон

Детска площадка в кв. Бъкстон стана автопаркинг (СНИМКИ)

Детска площадка в кв. Бъкстон, район Витоша се е превърнала в автопаркинг. Проблемът е доста отдавна и колкото и жалби, и сигнали да са пускали живеещите, все още не е решен. Колите паркират в зоната на детската площадка ежедневно след 17 ч. и ограничават достъпа на малчуганите до зоната за игра и забавление. Това се случва в градинката пред бл. 21. За проблема сигнализираха живеещи в кв. Бъкстон пред Столица.bg. Хората изпращали сигнали до Столичен инспекторат и до Община Витоша. "С толкова много паркирани коли мястото става особено опасно за малките. Често пъти се случвало между колите да щъкат по над 10 деца, но това изобщо не притеснява собствениците на автомобили, паркирали на детската площадка", разказват майки от съседните блокове. Проблемът се е разширил и е обхванал и съседните бл. 20 и 19. "Този проблем отдавна съществува и трябва да се реши. Единствено физическа преграда може да спре паркирането на автомобили в детските площадки. Сега ще се реновира площадката при бл. 20 и ще поставим ограничения", каза пред Столица.bg зам.-кметът на район Витоша Кънчо Кънев. От Столичен инспекторат светкавично реагираха на сигнала на Столица.bg и направиха проверка. И днес на детската площадка е имало паркирани автомобили. На нарушителите са съставени констативни протоколи и ще бъдат санкционирани, съобщиха от Инспектората.    

comment 0
visibility 1157
Район Витоша петиция за застрояване

Сградите в район Витоша до 7 м високи

Ограничения на строителството или по точно на устройствените параметри в район Витоша предложиха от местното кметство. Кметът инж. Теодор Петков и екипа му стартираха петиция и със събиране на подписи ще настояват за въвеждането на нови правила при застрояването в кварталите в района. Искаме намаляване на параметрите, ако сега на 1 декар може да се застори с 1000 кв. м РЗП, то трябва да се намали на 700 кв. м РЗП, например, обясни пред Столица.bg зам.-кметът на Витоша Кънчо Кънев. Той потвърди, че друго изискване ще е там където няма канализация да не може да се посторят повече от 3 самостоятелни имота, като например в една сграда да няма повече от 3 апартамента. Също така да се огриничи до 7 метра и височината на строителството. Това ще даде възможност да се запази красивата панорама при съседни сгради. Всички тези ограничения са резултат от искания на гражданите. Кметът на Витоша имаше срещи с жителите на всички квартали в района. Именно по настояване на гражданите сега се предлагат нови правила на строителство в един от най-апетитните райони на Столична община. До края на юли ще се събират подписи за петицията. Според Кънев не би трябвало сторители да се противят, тъй като пиремането на ограниченията ще вдигне дената на квадратния метър ново строителство заради възможността да има добри панорамни изгледи от имотите. Възможностите за промяна ще бъдат коментирани и обсъдени и с главния архитект на София Здравко Здравков, а след това петицията ще бъде внесена в Столична община, в комисии и в СОС за обсъждане. Също така ще се проведе и обществено обсъждане с гражданите. Най-бързият път до реалните промени може да се постигне през парламента чрез искане за промяна на ЗУТ. Крайно време е да има ясни и точни критерии, и правила, коментират граждани.  

comment 0
visibility 904
отчет

От "Витоша" отчетоха ремонтите на училища и детски градини (СНИМКИ)

Администрацията на "Витоша" се отчете пред жителите на района на тема ремонти на детски градини, училища и направа на нови детски площадки. Своебразният отчет бе направен в социалната мрежа. А нещата, които до този момент са направени, не са никак малко. В "Симеоново" е завършена новата детска площадка под училището. През изминалата седмица работниците са се справили с течовете в градинката при банята в "Княжево",a идната седмица ще започне ремонт на плочките. Продължава строежът на ДГ37 (кв."Павлово"). Там вече са направени двата нови корпуса, поставена е външната изолация и хидроизолация на покрива, сложена е и дограмата, работи се по ел. и ВиК системите. В ДГ 60 в "Княжево" са изградени двата нови корпуса, поставени са дограмата и топлоизолацията, изпълнена е и новата вертикална планировка. В 64 ОУ в "Симеоново" завършва първият етап от строителството на новия физкултурен салон и класни стаи. В 86 ОУ в село Владая продължава поставянето на външната топлоизолация и е започнала подмяна на дограмата на физкултурния салон.    

comment 0
visibility 1390
Манастирски ливади - Запад

Фонд дава имот на Столична община за училище и градина в Манастирски ливади

Училище и детска градина ще има в кв. Манастирски ливади - Запад, район Витоша. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Държавата е предложила на Столична община терен, върху който ще се изградят училище и детска градина, каквито в квартала няма.  Това е един от сериозните проблеми в Манастирски ливади - Запад, но ето, че и ще бъде решен. Досега не се строеше, защото се търсеше терен, тъй като там няма общински. Държавата от Фонд 1300 години България има имот и ще го прехвърли на Столична община с една единствена цел - да се изгради училище и детска градина. Теренът е 6,5 декара. Следващата седмица има заседание на УС на фонда и на него ще присъства кметът на район Витоша инж. Теодор Петков. Фандъкова каза, че районният кмет е натоварен с подробностите около процедурите по прехвърлянето на имота.

comment 0
visibility 914
Лео Бианки

Део, Лео и Играта с концерт за празника на "Витоша"

Део, Лео и Играта ще бъдат специалните изненади на концерта за празника на район "Витоша" на 5 юни. В него ще участват още най-добрите изпълнители от читалищата в района. Събитието ще се проведе на открита сцена в парк "Воденичницата", кв. Бояна. От 17 часа ще се отбележи и Световния ден на околната среда. Предвидени са и много игри и изненади заедно с WWF- България и лесовъди от Изпълнителна агенция по горите.    

comment 0
visibility 1499
Вода в дворовете във Владая

Некачествен ремонт превърна дворове в басейни във Владая (ВИДЕО)

Дворове на къщи във Владая се превърнаха в басейни и атрактивни водопади след поройния дъжд вчера, които се изля над София. За проблема сигнализираха от Инициативен комитет за Владая. Случилото се е резултат от ремонта на пътя София-Перник, който извършиха от АПИ през ноември на 2018 г. Причината водата да се излива в къщите е по-ниския бордюр, който е подменен при ремонта, а също и обрънатия наклон на пътя. Тогава трасето, минаващо през Владая бе затворено и движението изцяло спряно, точно заради поставянето на специална подложка под асфалта за отводняване.  Трябваше да има и специални улеи, но нищо не е поставено. По ремонтирания около километър участък пропаднаха и всички шахти от изхода на София до Владая, каза пред Столица.bg Васил Николов от неправителствената организация. Докато е вървял ремонтът от АПИ са ангажирали техен представител - Иваничков, да поддържа връзка с живеещите във Владая. Този човек беше неоткриваем и се наложи да пускаме жалби срещу него, спомни си Николов. Проблемите с пътната ивица - в по-голямата си част пътят завършва без бордюр или пътна ивица, без оформен банкет. Ако автомобил стъпи на банкета на места пропада в 20-30, а на места и 80 сантиметрова дупка, което е изключително опасно, пишат в жалба потърпевшите жители на Владая.

comment 0
visibility 831
демонстрации

Демонстрации на Гражданска защита за 1 юни в район "Витоша"

Гражданска защита ще направи демонстрации на част от техниката си по време на детския празник "Заедно можем повече" на 1 юни. Събитието е организирано от администрацията на район "Витоша" и ще се проведе на площад "Знаме на мира" от 10.30 часа. За най-малките ще има аниматори, рисунки върху лице, множество игри и състезания. Специално за Деня на детето ще бъде наредена и изложбата "Заедно можем повече" на ученици от района.Организаторите  обещават много приятни изненади и за възрастните, които доведат своите малчугани на детския празник.  

comment 0
visibility 916
Витоша

Хората от "Драгалевци" питат кмета на района за боклука и канализацията

Кметът на район "Витоша" - инж. Теодор Петков ще се срещне с жителите на квартал "Драгалевци" на 31 май. Събитието ще се проведе във физкултурния салон на 50 ОУ в "Драгалевци" от 18.30 часа. Сред нещата, които хората ще дискутирт с кмета, са проблемите, които те имат с канализацията. Вторият им голям проблем е сметоизвозването. Контейнерите с отпадъци често с дни стоят пред домовете им неприбрани от нито една фирма.    

comment 0
visibility 957
Кметът на район Витоша

Кметът на "Витоша" се среща с жители на Бояна

На 29 май от 18.30 часа жители на кв. Бояна ще се срещнат с кмета на район Витоша - инж. Теодор Петков. Разговорът между граждани и кмет ще се проведе в във физкултурния салон на 52 ОУ "Цанко Церковски" в Бояна. На нея ще бъдат обсъдени проблемите в квартала и техните решения.

comment 0
visibility 851
глоби

Глобиха двама в район "Витоша" за изхвърляне на зелени отпадъци (СНИМКИ)

Столичният инспекторат глоби двама души за нерегламентирано изхвърляне на зелени отпадъци. Санкциите са направени от инспекторите на територията на район "Витоша". Първият нарушител е открит как изсипва от бус храсти, клони и други зелени отпадъци на улица "Лешникова гора" в квартал "Драгалевци". Другият е засечен на улица "Студен кладенец" в квартал "Бояна". На улица "Ем. Манолов" в "Драгалевци" е съставен акт на строителна фирма за замърсяване на улицата.

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още