Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1544
-

Поставиха табло, посветено на Емил Димитров, на княжевския стадион

  Певецът и композитор Емил Димитров беше увековечен на княжевския стадион с паметно табло, съобщиха в групата на квартала. Събитието е част от инициативата "Княжевецъ - стадион на историята". То се проведе на датата, на която е роден именитият изпълнител - 23 декември. Паметното табло откри неговия син - Емил Димитров-младши. "За съжаление Княжево сякаш е длъжник към ненадминатия български композитор и певец, защото по нищо не личи, че артист от такъв ранг е живял и творил тук до сетния си дъх. Щастливи сме, че макар и недостатъчно, успяхме да поправим този пропуск", отбелязват организаторите на инициативата от фейсбук групата "Княжевецъ".

comment 0
visibility 1058
type-photo.svg
Добротворци: В Княжево почетоха гениалният Емил Димитров

Добротворци: В Княжево почетоха гениалният Емил Димитров (ВИДЕО)

Княжевци отново засвидетелстваха уважение и признателност към легендарния певец и композитор Емил Димитров. Днес на стадиона в квартала беше открито табло в памет на изпълнителя на "Ако си дал". На рождения ден, 23 декември, на певеца лично неговият син Емил Димитров-младши откри таблото, което е поставено на оградата на спортното съоръжение. "Благодарим му от сърце за честта самият той да го направи!", написаха във фейсбук групата Княжевецъ. "Певецът и композитор Емил Димитров беше увековечен на княжевския стадион с паметно табло, част от инициативата ни - "Княжевецъ - стадион на историята"!", похвалиха се от гражданската общност в Княжево. Според хората, Княжево сякаш е длъжник към ненадминатия български композитор и певец, защото по нищо не личи, че артист от такъв ранг е живял и творил тук до сетния си дъх... "Щастливи сме, че макар и недостатъчно, успяхме да поправим този пропуск", казват княжевци.

comment 0
visibility 1625
type-photo.svg
Радост в Княжево: Трамвай 5 тръгна от днес

Радост в Княжево: Трамвай 5 тръгна от последната спирка днес (ВИДЕО)

Най-после трамвай 5 тръгва. От днес мотрисата ще се движи до крайната си спирка в Княжево по изцяло обновено е трасето от "Съдебна палата" до кв."Княжево". Трамваите по линии 5 и 11 ще се движат до обръщателното колело в „кв. Княжево" по изцяло обновеното трамвайно трасе по бул."Цар Борис III". Княжевци ще протестират заради закъснялото пускане на трамвай №5 Пускането на трамвая след 3 години е победа на местната гражданска общонст и особено на фейсбук групата Княжевецъ. От септември живеещите в Княжево задават един и същи въпрос - Кога? Хората бяха готови и на протест, защото пускането на трамвай три пъти се отлага. Поздравления! Цялата група се бори, но ти беше винаги на първа линия! Браво за усилията!, коментираха в Княжевецъ усилията на създателия на фейсбук групата, който непримиримо се бори за пускането. Любо Стефанов, подкрепен от местните жители, продължават и следващата си битка за възстановяването на Покритата спирка в автентичния й вид, а не със зазидани прозорци заради собственик на съседен имот. И гражданската енергия се увенча с успех и тази сутрин Княжево осъмна с Петицата на последната, ембелматичната покрита спирка. "Ставай народе, да видиш чудо невиждано, трамвай във Княжево!" и "Идвам с шампанското", бяха коментарите на местните жители във фейсбук групата. Комисия от ДНСК прие ремонта на трамвай №5 Живият плет, характерен за обособеното трамвайно трасе е възстановен, като тази част от растителността, която е в добро здравословно състояние е запазена, а на останалите места е засадена нова. Временната автобусна линия А5ТМ се закрива. Спирка с код 0880 „Кв. Овча купел" е изместена след кръстовището с бул. „Овча купел". На спирката ще спират трамвайни линии № 4, 5 и 11. Мотрисите от линия № 11 няма да спират на спирка с код 0881 „кв. Овча купел". Обновяването на трамвайния релсов път по бул."Цар Борис III" е част от проект, финансиран оперативна програма, а целта е насърчаване ползването на електрически транспорт и намаляване на вредните емисии във въздуха, повишаване на привлекателността на градския транспорт на столицата.

Реклама
comment 0
visibility 1232
-

Насрочена е приемателна комисия за ремонтираната линия на трамвай № 5

  Очакваното пускане в движение на трамвайна линия №5 няма да е на 21 декември. Дирекция "Национален строителен контрол" насрочи държавна приемателна комисия за участъка, съобщиха от Столичната община. Приемателна комисия за ремонтираното трасе ще бъде свикана след тази дата, а в зависимост от работата ѝ се очаква трасето да бъде пуснато между 23 и 28 декември. Веднага след въвеждането на обекта в експлоатация ще бъде пуснато движението по линията. Предстои да се правят пресмятания за това каква глоба ще бъде наложена на фирмата за рекордните закъснения. Междувременно снощи, 19 декември, недоволните жители на Княжево организираха протест на последната спирка на трамвая заради липсата на информация и огромното закъснение на ремонта. Движението по бул. Цар Борис III беше блокирано за кратко. На протеста дойдоха районният кмет на "Витоша" и общински съветници. Освен пускането на трамвайната линия в експлоатация възможно най-скоро, те поставиха още няколко искания: трамвай 4 да не бъде съкращаван като маршрут и да се запази последната му спирка до бул. Димитър Петков. Отново за пореден път беше поставен и въпросът за покритата спирка и възстановяването ѝ, както и за металният навес на трамвайното колело. Кметът на район "Витоша" Зарко Клинков обеща, че след края на ремонта незаконно зазиданите прозорци на покритата спирка ще бъдат отворени и остъклени. Ще се работи и за възстановяването и на навеса на трамвайното колело, но това ще отнеме повече време.  

comment 0
visibility 1951
-

Във Владая: Стадионът е под вода, улиците са реки

Стадионът в столичния квартал Владая е под вода, сигнализираха жителите. Проблемът е стар, но през годините не е решен и за поредна зима улиците заприличаха на реки от киша. "Това е басейн с размери на стадион. Многократно е говорено да се направи отводняване или да се направи линейна шахта на улица Акад. Петко Стайнов с улица Равнище, защото тази вода се стича точно по нашата улица, а шахтите са направени така, че водата да ги заобикаля. Сега улицата е река и ще бъде поне месец", оплака се във фейсбук жителка на квартала. По думите ѝ водата започва да се събира още от септември. "Потърпевши от това постоянно наводнение на стадиона сме и хората с имоти под него, защото тази вода си намира път и избива в нашите дворове като за по удобно я наричат „подпочвена”", коментира друга жителка на квартала. Кметът на Владая Цветанка Здравкова заяви пред btv, че стадионът е на 70 години, тази година е даден от Столична община на концесия, но договор не е подписан. Здравкова отбеляза, че има уверението на администрацията на район Витоша, че ще се направи количествена и стойностна оценка и ще бъдат прихванати водите в канализацията.

comment 0
visibility 2150
-

Княжевци ще протестират заради закъснялото пускане на трамвай №5

Граждански протест се организира от фейсбук групата "Княжевецъ". Твърде възможно е бул. Цар Борис III да се затвори за известно време по време на протеста, съобщават организаторите. Гражданите посочват три основни пичини за протеста: -безкрайното отлагане на пусковия срок на трамвай 5 до Княжево и натрупалото се голямо закъснение;-изключително некачественото изпълнение на ремонтните дейности;-вандалският ремонт върху старата 70 годишна покрита спирка в Княжево и опита /в момента/ на Столична община да узакони незаконно зазиданите прозорци на спирконавеса. Ще има ли трамвай № 5 за Коледа?Гражданите настояват за пълна ревизия на договора за ремонт и налагане на санкции за натрупаното закъснение, както и за назначаване на приемателна комисия за традето в най-кратък срок. Освен това, те настояват за пореден път за възстановяване на покритата спирка в нейния автентичен вид и отваряне на зазиданите прозорци. Протестът е изцяло граждански и не е обвързан с никакви политически партии и организации, подчертават организаторите. Планирано е да се проведе във вторник, 19 декември, от 19 ч., на трамвайното колело в Княжево.  

comment 0
visibility 1111
-

Странното асфалтиране в столичния Драгалевци - временно решение

Странното асфалтиране на част от пътя в столичния квартал "Драгалевци" е временно решение от изпълнителя на проекта за канализация в квартала. Това съобщиха от район Витоша. За асфалтираната, но не съвсем улица "Лешникова гора" в районната администрация са получени множество сигнали, отбелязват от района. Временното решение е за улеснение на преминаването по улицата.  "Имаме уверението, че при подходящи метеорологични условия, ще се ремонтира изцяло улицата", подчертават от район Витоша. Официалната „Първа копка“ за стартиране на строителните дейности по изграждане на канализационна мрежа за квартал „Драгалевци“ беше през март 2023 г. Жителите на квартала непрекъснато се оплакват от проблеми с водоснабдяването, тока, проходимостта на улиците и невъзможната кал, в която са затънали от началото на строителството. Изпратено е и писмо до кмета на София Васил Терзиев, в което се отбелязват затрудненията, бавните и некачествени строителни дейности на изпълнителя на проекта, както и опасенията на гражданите, че отново ще се стигне до "ремонт на ремонта".

comment 0
visibility 951
-

Безобразно: Общината си спести няколко тактилни плочки, боядиса в жълто цимента

За ново безобразно изпълнение на ремонта в столичния квартал Княжево съобщиха в групата на квартала живущите. Този път няколко тактилни плочки не са поставени, а вместо това върху цимента просто е положена жълта линия с боя. Тактилните линии не са декорация на тротоара, коментират гражданите с възмущение. Има нарочна наредба, която определя как трябва да бъдат поставени, за да бъдат удобни и полезни на гражданите с увреждания. Изпълнителите на тротоарната настилка по бул. Цар Борис III обаче явно не се впечатляват от подробности, като наредби. "Щеше да е подигравка ако изпълнителят и проверяващият изпълнението знаеха какво правят и го правеха нарочно. А те не знаят какво правят, не могат да го направят и не им пука. Както на работниците така и на всичките им стотици шефове и контрольори", коментира жител на квартала. Хората от квартала са изключително възмутени и разочаровани от изпълнението, те настояват тактилната линия да бъде оправена както трябва, вместо това "мизерно отбиване на номер". Все пак, става дума за хора с увреждания, това подигравка, коментират те.

comment 0
visibility 2390
-

В Драгалевци: Родители не могат да заведат децата си на детска градина заради кал и трафик

Множество сигнали за затруднен достъп до ОДЗ № 160, филиал-2 в кв. „Драгалевци“ са били получени в столичния район "Витоша". Причината за затруднения достъп е работата по канализацията, която се изгражда в квартала. "Всяка сутрин е изпитание за нервите и автомобилите на родителите, да не говорим за прахта, която дишат нашите деца, независимо от предпоставките за чист въздух на това място", споделят родителите. "Камионите запушват всяка сутрин улиците и дори няма да повдигам темата за мизерията и калта, която са създали", оплаква се майка. По думите ѝ има поети ангажименти от строителите, които не се изпълняват и това предизвиква затрудненията - улицата е много замърсена, а тежкотоварните камиони създават опасни ситуации за малките деца, които всяка сутрин преминават. От район Витоша съобщават, че са дадени указания на строителните фирми, изпълняващи СМР, за осигуряване на времеви интервал сутрин от 8:00 – 9:00 ч. и следобед от 17:00 – 18:00 ч. В този интервал се ограничава тежкотоварният трафик по ул. „Крайречна“, в участъка м/у ул. „Нарцис“ и ул. „Кумините“, както и по ул. „Кумините“. По ул. „Кумините“, ул. „Цветанка Табакова“ и ул. „Черешов цвят“ е осигурен достъп и са проходими за МПС. Достъпът до 160 ОДЗ, филиал-2 се осъществява от ул. "Нарцис" през ул. "Цветанка Табакова", ул. "Черешов цвят" и ул. "Кумините".  

comment 0
visibility 3356
Кметът на Витоша предлага Коледен фест, гражданите го питат кога ще им пусн

Кметът на Витоша предлага Коледен фест, гражданите го питат кога ще им пусне трамвай 5

И в район Витоша ще засили коледното настроение. За това се е погрижил кметът Зарко Клинков, който във фейсбук съобщи, че от районната администрация организират ”Коледен Витоша фест ‘23”. От 1 8-22 декември т. г. фестът ще е на пешеходна зона пред Национален исторически музей - Бояна, София. Програмата е наситена с музикални изпълнения, среща с Дядо Коледа и Снежанка, атракциони, детско парти, хоротека и много други изненади за децата. "Не искаме коледни фестове. Искаме да пуснете трамвай 5", написа в групата на район Витоша столичанка. Друг пък пита кмета дали чете коментарите на гражданите "Колко пъти пишем с въпрос, какво се случва и кога ще имаме трамвай? Всичко е готово вече два месеца, какъв е сега проблемът?", питат живеещи в Княжево и по бул. "Цар Борис III".

comment 0
visibility 1153
type-photo.svg
Пожарникари от столичната 6-та служба спасиха заклещена катеричка

Пожарникари от столичната 6-а служба спасиха заклещена катеричка

Софийски пожарникари спасиха катеричка в столичния район Витоша. За успешната акция съобщиха очевидци във фен страницата на огнеборците. В неделя е получен сигнал за страдащото горско животинче, което се заклещило в къщичка за птици на дърво край детска площадка. Пожарникарите веднага се отзовават на сигнала. Със стълба се качват и свалят къщичката, която се е оказала доста тясна за рунтавелката. С киркобрадва леко сцепват дървената къщичка, за да освободят изплашената катерица, а тя с два скока отново се качва на дървото. Спасителната акция се наблюдава от майки и деца на детската площадка. 

comment 0
visibility 1028
-

Шест нови детски площадки в столичния "Витоша" са почти готови

Строителните дейности по изграждането и ремонта на шестте нови детски площадки в столичния район "Витоша" вече са към своя край, съобщават от районната администрация. Готова е и новата алея до 2 СУ "Емилиян Станев", както и обновеното осветление в района. "Завареното състояние не е добро, но имаме уверението на изпълнителите, че ще коригират всички установени недостатъци!", това съобщи кметът на района Зарко Клинков. Днес на място е била извършена проверка от зам.-кмета инж. Красимир Джамбазов. "Контролът на качеството на градската инфраструктура и среда е непрестанен процес, изискващ ежедневна инспекция и проследяване състоянието на проблемните участъци", отбелязва още районният кмет. По думите му от района ще има ежедневен безкомпромисен контрол за качеството на ремонтите и изпълнението на общинските обекти.  

comment 0
visibility 1005
-

В Мърчаево започна изграждане на тротоари

Започна ремонт на ул. “Цар Симеон” 1 в с. Мърчаево, съобщават от столичният район Витоша. Реконструкцията е възложена от района по проект "Устойчива градска мобилност. Изграждане и реконструкция на основни артерии от кръгово-радиалната улична мрежа на град София". Кметът на с. Мърчаево Гергин Георгиев, заедно с районният кмет Зарко Клинков, направиха обход и проследиха работата по започналите ремонтни дейности на тротоара в селото. Те обещаха да следят периодично строителният обект за спазване на нормите за качество, както и за срока на изпълнение.

comment 0
visibility 1111
Разчистват столичния „Витоша“ от стари автомобили

Разчистват столичния „Витоша“ от стари автомобили

Район „Витоша“, съвместно със Столичния инспекторат и 6-о РПУ продължават дейностите по вдигане на стари коли, изоставени на общински площи, съобщават от местната администрация. „Премахването на изоставени автомобили от улицата е най-евтиният начин за осигуряване на още паркоместа, които в днешното автомобилизирано време са направо безценни“, съобщават от район „Витоша“. Администрацията въвежда практиката да изпраща за установяване на задълженията по данък МПС на всички автомобили, неспазили предписанието за доброволно преместване в 3-месечен срок. „Нито един изоставен автомобил, зарязан върху общински терени на територията на Витоша няма да избегне участта да бъде репатриран“, допълват от общината. През последните две седмици са подготвени документите за вдигането на повече от 50 автомобила.

comment 0
visibility 781
-

В столичното 86 ОУ “Св. Климент Охридски” събират средства за изграждане на "зелена стая"

Децата от столичното 86 ОУ “Свети Климент Охридски” и техните учители и родители посрещнаха с огромен ентусиазъм, много песни, танци и големи лъчезарни усмивки благотворителната кауза, превърнала се в традиция последните години, съобщават от училището. Благотворителният Коледен Базар се проведе на 2-ри декември, пред читалище “Светлина” в с. Владая. Седмокласниците, участници в Арт Ателие “Сръчни ръчъчки”, бяха подготвили за базара коледни картички, украшения и традиционни сурвачки, а в допълнение имаше и много сладки изненади. В кампанията се включи и кметът на район Витоша Зарко Клинков, който заедно с кмета на село Владая - Цветанка Здравкова запали светлините на коледната елхата пред читалището. Каузата и таза година е изграждане на Зелена класна стая за учене на открито, която да осигурява приятно, сигурно и лишено от напрежение и насилие място за обучение навън, сред природата и на чист въздух.

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още