Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (39%, 170 Гласове)
  • На време (13%, 58 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 79 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 115 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1295
светофар

Монтиран е светофар на улица "Мала кория"

Светофарна уредба е монтирана на кръстовището на улица "Мала кория" и бул. "Цар Борис III". Това се прави по искане на живущите на улицата, съобщават от Столична община. Така ще се гарантира безопасното минаване на пешеходците към спирките на градския транспорт, които са от двете страни на булеварда. Както и по-сигурното влизане и излизане от улица "Мала кория"- район "Витоша". Трафикът от и за Перник ежедневно натоварва тази част от бул. "Цар Борис III".

comment 0
visibility 1476
type-photo.svg
Новозасадени дръвчета по ул. Пирин, район Витоша

Увеличиха се дръвчетата на ул. "Пирин" във "Витоша" (СНИМКИ)

Още девет млади дръвчета бяха засадени по столичната ул. "Пирин" в район "Витоша" в края на изминалата седмица, научи Столица.bg. Те са дело на районното кметство. Дни преди това пък етажната собственост на бл. 13 закупи шест, а от общината бяха засадени първите 6 дръвчета.  Сега по ул. "Пирин", в участъка между ул. Синанишко езеро и ул. Лъвски рид има 15 зелени дръвчета. Покрай всяко е поставен дървен мулч, който хем изглежда красиво, хем задържа влагата около корените. За младите растения пък щели да се грижан живеещите по улицата и те имали ангажимент да ги поливат, казаха от район Витоша.  Инициативата на хората от бл. 13 в комплекса на НИКМИ подейства заразително в района. За партньорство с кметство на Витоша са изразили желание и живеещи по улиците "Богомир Райнов" и "Ралевица". Съвсем скоро и там ще има дръвчета, обещават от администрацията на "Витоша".

comment 0
visibility 1767
Ремонтирания физкултурен салон

Възстановяват стълбите по ул. "Багра" към "Цар Борис III" (СНИМКИ)

Учениците на 26-о училище "Йордан Йовков" в кв. Княжево ще започнат новата учебна година в два нови, ремонтирани салона за физическо. Обновяването приключи миналата седмица, похвалиха се от район Витоша в социалната мрежа.  Другата добра новина е, че е започнала реконструкцията на стълбите между ул. "Багра" и бул. " Цар Борис III". Жителите на кв. Драгалевци пък вече имат сцена, която беше възстановена. Ремонтът завърши и са обновени и пейките. Започнаха строителни дейности по изграждането на две нови детски площадки на ул. "Крайречна" в квартала. В кв. Бояна продължава работата по подмяна на пейките на сцената в парк "Воденичница". Тази седмица започна и полагане на изкуствена тревна настилка, на футболното игрище в двора на училище "Иван Вазов" в кв. Павлово. "Трябва да се вдигне височината на оградата на училището, откъм реката, за да се опази новата придобивка", загрижени са за опазването на съоръжението граждани. В социалната мрежа живеещи в район Витоша продължават да задават въпроси към районната администрация. "Очакваме да направите повече подобрения в района на Княжево, как вървят нещата с лифта?", пишат граждани. Продължават проблемите с изхвърлянето на боклука по ул. Найден Николов. Две седмици кофите не са изхвърляни, оплакват се потърпевшите. "Предстои и цялостен ремонт във второ училище. Там ще бъдат обновени пет класни стаи и окачен таван на физкултурния салон. Във всички коридори от първи до четвърти етаж е поставен окачен таван и ново осветление", съобщават от район Витоша.

Реклама
comment 0
visibility 1078
Ремонт

Текат основни ремонти на различни места в район "Витоша"

Ремонтът на двата салона за физическа подготовка в 26-о СУ "Йордан Йовков" в кв. "Княжево" приключи, съобщават от районната администарция. В момента се ремонтират стълбите между ул. "Багра" и бул. " Цар Борис III" в район "Витоша".  Сцената в кв. "Драгалевци" също е изцяло ремонтирана. Предстои да стартира изграждането на две нови детски площадки на ул. "Крайречна". Пейките на сцената в парк "Воденичница" също ще бъдат подменени с нови, казват от район "Витоша". Учениците от 5-то училище в кв. "Павлово" пък, ще посрещнат първия учебен ден с нова, изкуствена тревна настилка на футболното игрище в двора на учебното заведение, казват още от районната администарция.

comment 0
visibility 2395
Засадиха дръвчета по ул. Пирин в Манастирски ливади-Запад

Партньорство: Етажна собственост и район "Витоша" засадиха дръвчета по ул. "Пирин" (СНИМКИ...

Шест нови дръвчета бяха засадени по ул. Пирин в столичния Манастирски ливади-Запад. За доброто дело, придружено със снимки бе съобщено в социалната мрежа. "Един ден може да хвърлят дебела сянка и главите да не завират лятото....", написаха във фейсбук. Новите дръвчета по "Пирин" са модел за добрия резултат от публично-частно партньорство и пример за подражание. Инициативата е била на етажната собственост на жилищна кооперация и е получила безприкословната подкрепа на администрацията на район "Витоша", Столична община. Етажната собственост на бл.13 в комплекса на Никми решили да инвестират в начинанието. Домоуправителят поддържал комуникацията с район "Витоша" и от там оказали пълно съдействие. В района вече има и други желаещи, които искат да засадят дръвчета на улицата, на която живеят. Дръвчетата са закупени от етажната собственост и засадени от служители на районното кметство, обясняват от "Витоша".  "Готови сме да съдействаме за засаждане на дръвчета на всеки подходящ тротоар. Ако съответната етажна собственост или желаещи могат да помогнат с част от честото напояване, районната администрация ще има възможност да осигури и дръвчетата", обещават от районната община.  

comment 0
visibility 1479
Реконструкция на парк в Бояна

Правят детска площадка и фитнес при ремонта на парк в кв. Бояна

Реконструкцията на парка под новата детска градина в кв. Бояна стартира в началото на следващата седмица, похвалиха се от район Витоша. Според проекта там ще имаизцяло нова детска площадка, фитнес на открито. Обновени ще бъдат и алеите. Все още не са приключили строителните дейности по изграждането на нови детска и спортна площадка на ул. Майстор Павел от Кримин в кв.Манастирски ливади Запад. През изминалата седмица бяха одобрени два проекта по програма "Зелена София" за кв. Манастирски ливади Запад. Продължава работата по изграждането на футболно игрище и зона за отдих в кв.Драгалевци на ул. "Ябълкова градина", съобщават от районното кметство.

comment 0
visibility 2050
37 детска градина, кв. Павлово, район Витоша, София

Търсят учителка и помощник за ДГ 37 "Вълшебство"

Учител и помощник-възпитател се търсят за ремонтираната и разширена 37-а детска градина "Вълшебство" в кв. Павлово, район Витоша. В пуснатат обява има и още една позиция за помощник-възпитател. Детската градина се намира на ул. Белмекен 1, на гърба на кметство на "Витоша". Новите сгради са напълно готови и вече се работи по вертикалната планировка, както и по покрива на съществуващата. Присторйката, която е на два етажа е свързана с топла връзка към старата сграда. Проектът за 1,2 млн. лв. е финансиран от Столична община. Към финала е вече и сторежът на 60 ДГ в кв.Княжево. готови са двете нови сгради - физкултурен салон и учебни зали, както и детските площадки. В момента изпълнителят работи па поставяне на топлоизолацията на съществувашата сграда, съобщиха от район Витоша.

comment 0
visibility 922
type-photo.svg
ремонти

Летните ремонти във "Витоша"- на пълни обороти (СНИМКИ)

Администрацията на Витоша" се отчете пред гражданите как вървят ремонтите на детските градини и училищата в района. В социалната мрежа бе публикувана информация къде какво се прави и на какъв етап са обновяванията. Вече са напълно изградени двете нови сгради на 37 детска градина в "Павлово". Работи се по вертикалната планировка и покрива. В 60 ДГ в "Княжево" са готови физкултурният салон, учебните зали и детските площадки. Слага се топлоизолацията. В новата сграда към 64 ОУ в "Симеоново" (физкултурен салон и класни стаи), вече се поставя дограма и са направени всички инсталации. В село Владая е сложена дограма и топлоизолация на 86 ОУ, в момента се работи по покрива.  

comment 0
visibility 1275
type-photo.svg
площадка

Коли вече няма да паркират на детска площадка в "Бъкстон" (СНИМКИ)

Една детска площадка в столицата вече ще се ползва само от деца и родители, а няма да е паркинг за коли. Става дума за къта за игра до блок 21 в "Бъкстон". Екип на Столичен инспекторат ограничи достъпа на автомобили до площадката. Така се изпълняват две неща- спира се неправилното паркиране и се запазва здравето и живота на гражданите. С днешна дата колите не могат да паркират или да спират на 93 детски площадки и зелени площи в столицата.  

comment 0
visibility 2180
type-photo.svg
площадка

Нови площадки за спорт и за игра във "Витоша" (СНИМКИ)

В район "Витоша" кипи сериозна строителна дейност. Правят се нови площадки за игра на децата и места за спорт на открито, подновяват се сцени на читалища. Готова е новата детска площадка в кв."Манастирски ливади-Запад" на ул."Мур" (при обръщалото на Т7). Все още продължава работата по новата спортна площадка на ул."Майстор Павел от Кримин".Там вече има сложено спортното съоръжение, съобщават от администрацията на района.През изминалата седмица бяха основно ремонтирани и сцените на читалищата в кв."Симеоново" и кв."Павлово"

comment 0
visibility 3227
потрошена

Потрошиха катерушка в "Княжево" часове след монтирането ѝ

Нов уред за игра на децата бе монтиран преди дни пред 26 СУ в квартал "Княжево". Положена бе и ударопоглъщаща настилка. Няколко часа след монтирането обаче катерушката бе потрошена от вандали, съобщават от администрацията на "Витоша". Днес ще бъдат измити улиците "Пирин" и "Казбек" в район "Витоша". Екипите тръгват тази вечер след 22 часа. От администрацията молят хората от тези улици да преместят колите си в други локации до свършване на обработката.  

comment 0
visibility 1154
ремонт на трафопост

Ремонт на трафопост оставя данъчните на "Витоша" без ток

Планирана реконструкция на трафопост на 5 юли ще прекъсне тока в сградата на бул. "Цар Борис III" №25. Там се намира отдел "Общински приходи" на район "Витоша". Това съобщиха от ЧЕЗ Електроразпределение.  Ремонт на същия трафопост се прави и миналия месец. Тогава електрозахранването на същия адрес бе прекъснато на 21 и 28 юни. Гражданите от столицата могат да плащат местните си налози във всеки от останалите 21 данъчни отдела на районните администрации, по електронен път или чрез различни финансови институции.

comment 0
visibility 1249
Паркирани автомобили на детска площадка при бл. 21 в  кв. Бъкстон

Детска площадка в кв. Бъкстон стана автопаркинг (СНИМКИ)

Детска площадка в кв. Бъкстон, район Витоша се е превърнала в автопаркинг. Проблемът е доста отдавна и колкото и жалби, и сигнали да са пускали живеещите, все още не е решен. Колите паркират в зоната на детската площадка ежедневно след 17 ч. и ограничават достъпа на малчуганите до зоната за игра и забавление. Това се случва в градинката пред бл. 21. За проблема сигнализираха живеещи в кв. Бъкстон пред Столица.bg. Хората изпращали сигнали до Столичен инспекторат и до Община Витоша. "С толкова много паркирани коли мястото става особено опасно за малките. Често пъти се случвало между колите да щъкат по над 10 деца, но това изобщо не притеснява собствениците на автомобили, паркирали на детската площадка", разказват майки от съседните блокове. Проблемът се е разширил и е обхванал и съседните бл. 20 и 19. "Този проблем отдавна съществува и трябва да се реши. Единствено физическа преграда може да спре паркирането на автомобили в детските площадки. Сега ще се реновира площадката при бл. 20 и ще поставим ограничения", каза пред Столица.bg зам.-кметът на район Витоша Кънчо Кънев. От Столичен инспекторат светкавично реагираха на сигнала на Столица.bg и направиха проверка. И днес на детската площадка е имало паркирани автомобили. На нарушителите са съставени констативни протоколи и ще бъдат санкционирани, съобщиха от Инспектората.    

comment 0
visibility 1405
Район Витоша петиция за застрояване

Сградите в район Витоша до 7 м високи

Ограничения на строителството или по точно на устройствените параметри в район Витоша предложиха от местното кметство. Кметът инж. Теодор Петков и екипа му стартираха петиция и със събиране на подписи ще настояват за въвеждането на нови правила при застрояването в кварталите в района. Искаме намаляване на параметрите, ако сега на 1 декар може да се застори с 1000 кв. м РЗП, то трябва да се намали на 700 кв. м РЗП, например, обясни пред Столица.bg зам.-кметът на Витоша Кънчо Кънев. Той потвърди, че друго изискване ще е там където няма канализация да не може да се посторят повече от 3 самостоятелни имота, като например в една сграда да няма повече от 3 апартамента. Също така да се огриничи до 7 метра и височината на строителството. Това ще даде възможност да се запази красивата панорама при съседни сгради. Всички тези ограничения са резултат от искания на гражданите. Кметът на Витоша имаше срещи с жителите на всички квартали в района. Именно по настояване на гражданите сега се предлагат нови правила на строителство в един от най-апетитните райони на Столична община. До края на юли ще се събират подписи за петицията. Според Кънев не би трябвало сторители да се противят, тъй като пиремането на ограниченията ще вдигне дената на квадратния метър ново строителство заради възможността да има добри панорамни изгледи от имотите. Възможностите за промяна ще бъдат коментирани и обсъдени и с главния архитект на София Здравко Здравков, а след това петицията ще бъде внесена в Столична община, в комисии и в СОС за обсъждане. Също така ще се проведе и обществено обсъждане с гражданите. Най-бързият път до реалните промени може да се постигне през парламента чрез искане за промяна на ЗУТ. Крайно време е да има ясни и точни критерии, и правила, коментират граждани.  

comment 0
visibility 1002
отчет

От "Витоша" отчетоха ремонтите на училища и детски градини (СНИМКИ)

Администрацията на "Витоша" се отчете пред жителите на района на тема ремонти на детски градини, училища и направа на нови детски площадки. Своебразният отчет бе направен в социалната мрежа. А нещата, които до този момент са направени, не са никак малко. В "Симеоново" е завършена новата детска площадка под училището. През изминалата седмица работниците са се справили с течовете в градинката при банята в "Княжево",a идната седмица ще започне ремонт на плочките. Продължава строежът на ДГ37 (кв."Павлово"). Там вече са направени двата нови корпуса, поставена е външната изолация и хидроизолация на покрива, сложена е и дограмата, работи се по ел. и ВиК системите. В ДГ 60 в "Княжево" са изградени двата нови корпуса, поставени са дограмата и топлоизолацията, изпълнена е и новата вертикална планировка. В 64 ОУ в "Симеоново" завършва първият етап от строителството на новия физкултурен салон и класни стаи. В 86 ОУ в село Владая продължава поставянето на външната топлоизолация и е започнала подмяна на дограмата на физкултурния салон.    

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още