Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 164 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 737
демонстрации

Демонстрации на Гражданска защита за 1 юни в район "Витоша"

Гражданска защита ще направи демонстрации на част от техниката си по време на детския празник "Заедно можем повече" на 1 юни. Събитието е организирано от администрацията на район "Витоша" и ще се проведе на площад "Знаме на мира" от 10.30 часа. За най-малките ще има аниматори, рисунки върху лице, множество игри и състезания. Специално за Деня на детето ще бъде наредена и изложбата "Заедно можем повече" на ученици от района.Организаторите  обещават много приятни изненади и за възрастните, които доведат своите малчугани на детския празник.  

comment 0
visibility 810
Витоша

Хората от "Драгалевци" питат кмета на района за боклука и канализацията

Кметът на район "Витоша" - инж. Теодор Петков ще се срещне с жителите на квартал "Драгалевци" на 31 май. Събитието ще се проведе във физкултурния салон на 50 ОУ в "Драгалевци" от 18.30 часа. Сред нещата, които хората ще дискутирт с кмета, са проблемите, които те имат с канализацията. Вторият им голям проблем е сметоизвозването. Контейнерите с отпадъци често с дни стоят пред домовете им неприбрани от нито една фирма.    

comment 0
visibility 826
Кметът на район Витоша

Кметът на "Витоша" се среща с жители на Бояна

На 29 май от 18.30 часа жители на кв. Бояна ще се срещнат с кмета на район Витоша - инж. Теодор Петков. Разговорът между граждани и кмет ще се проведе в във физкултурния салон на 52 ОУ "Цанко Церковски" в Бояна. На нея ще бъдат обсъдени проблемите в квартала и техните решения.

Реклама
comment 0
visibility 754
глоби

Глобиха двама в район "Витоша" за изхвърляне на зелени отпадъци (СНИМКИ)

Столичният инспекторат глоби двама души за нерегламентирано изхвърляне на зелени отпадъци. Санкциите са направени от инспекторите на територията на район "Витоша". Първият нарушител е открит как изсипва от бус храсти, клони и други зелени отпадъци на улица "Лешникова гора" в квартал "Драгалевци". Другият е засечен на улица "Студен кладенец" в квартал "Бояна". На улица "Ем. Манолов" в "Драгалевци" е съставен акт на строителна фирма за замърсяване на улицата.

comment 0
visibility 938
ремонти

Санират училище и детски градини във "Витоша" (СНИМКИ)

Ремонтни дейности кипят с пълна сила в училище и детски градини на територията на район "Витоша". Вече е в ход санирането на 86 ОУ "Св. Климент Охридски". То ще засегне основно външните стени на сградата и покрива. Ще се направи и нова отоплителна система, предвидена е и подмяна на осветителните тела в сградата. В проекта за саниране са включени и две детски градини- 60 ДГ "Бор" в "Княжево" и 37 ДГ "Вълшебство". В последната ще има и основен ремонт на покрива, съобщават от администрацията на района. В парка под църквата на квартал "Симеоново" ще се гради нов фитнес и тенис маси на открито. Реконструкция очакват и алеите в квартал "Бояна". Ще бъде направена нова детска площадка в парка под новата детска градина.

comment 0
visibility 803
В памет на Боян Петров

Район Витоша с подкрепа за две спортни събития на Витоша

Този уикенд на Витоша ще се проведат две състезания, организирани с подкрепата на район Витоша. Първото събитие е „Скоростно изкачване на Копитото“ и е организирано в памет на алпиниста Боян Петров. То ще се проведе на 18 май от 9 часа. Като ще стартира от кв. Княжево , бар Шишарка. В неделният ден пък ще се проведе състезанието "XCO Княжево". Неговият старт ще бъде даден от 9:30 ч. в Княжевската гора в близост до долна станция на Княжевския лифт.

comment 0
visibility 845
Кметът на район Витоша

В Княжево и Владая ще се проведат срещи с кметът на район "Витоша"

На 15 и 17 в кв. Княжево и с.Владя ще се проведат срещи на гражданите с кметът на район Витоша - инж.Теодор Петков. Първата среща ще бъде на 15 май от 18:30 ч., в залата на НЧ "Братя Миладинови", кв.Княжево. А втората на 17 май от 18:30 ч. в в залата на Владайско щиталище "Светлина - 1906". На срещите ще бъдат обсъдени проблемите в квартала и селото и техните решения.

comment 0
visibility 620
футбол

Футболисти от "Левски" и ЦСКА гостуваха на детски турнир (СНИМКИ)

Децата от район "Витоша" дадоха всичко от себе си в "Празник на футбола", който се проведе на игрището в квартал "Бояна". Едни срещу други застанаха отбори от всички училища в общината, съобщават от администрацията на района. В случая не ставаше дума кой колко гола ще вкара във вратата на противника, а как ще се защити честта на класа и на приятелите. Надпреварата с интерес изгледаха и официалните гости на събитието- именити футболисти от "Левски" и ЦСКА. Те споделиха с младата смяна някои от своите трикове на терена. И отговориха на куп въпроси дали е лесно човек да се посвети на спорта и колко жертви трябва да прави всеки, за да бъде на почетната стълбичка.

comment 0
visibility 792
турнир в район "Витоша"

Район "Витоша" кани всички на "Празник на футбола"

Отбори от всички училища в район "Витоша" излизат в турнир на честта, озаглавен "Празник на футбола". Проявата ще бъде в събота- на 11 май от 10 часа на футболното игрище в квартал "Бояна"/стадион Кривуля/. А голямата изненада и за малки, и за големи, ще бъде присъствието на именити футболисти. Георги Иванов- Гонзо от "Левски", Станислав Ангелов от "Левски", Галин Иванов от ЦСКА и Красимир Горанов от ЦСКА ще демонстрират своите умения с топката. Но ще споделят и част от своя опит с децата, които сега поемат по техните стъпки.

comment 0
visibility 723
среща с кмета

Жителите на "Симеоново" питат кмета на района за канализацията и отпадъците

Среща с кмета на район "Витоша" ще имат жителите на квартал "Симеоново". Тя ще се проведе на 8 май в салона на читалище "Отец Паисий" от 18.30 часа. Хората ще дискутират с инж. Теодор Петков проблемите, които най-много ги вълнуват. Това са направата на канализация до всички къщи и решаване на проблемите със сметосъбирането. Контейнерите за отпадъци понякога стоят препълнени пред домовете им със седмици.  

comment 0
visibility 764
мръсни гуми

Глобиха шофьор на самосвал заради мръсни гуми (СНИМКИ)

Шофьор на самосвал е глобен заради непочистени гуми и ходова част, и за замърсяването, което гумитe са причинили на пътното платно. Акцията на екипи от Столичния инспекторат се проведе в район "Витоша" на булевард "Даскал Стоян Попандреев". Актът, съставен на шофьора, е за установяване на административно нарушение.Проверките на Столичния инспекторат по строителните обекти в различни райони на София продължават.

comment 0
visibility 653
деца и курсове

Деца се учиха как се реагира при бедствия и аварии

Деца от 5 ОУ "Иван Вазов" от район "Витоша" се научиха как да се действа при бедствия и аварии, и как да се помага на изпаднали в беда хора.Те участваха в обучение в централата на Българския червен кръст в село Долни Лозен. С децата бе проведена и беседа, а на най-голям интерес се радваха демонстрациите със земетръсния симулатор, съобщават от администрацията на района. Отново ученици от район "Витоша"- този път от 52 ОУ "Цанко Церковски", участваха във фолклорен концерт, който се проведе в Националния исторически музей. В проявата се разписаха и състави от Полша, Турция и Португалия. Тя се организира по проект "Културното наследство на Европа".  

comment 0
visibility 638
Лазаруване

Фолклорен фестивал „Лазаруване“ зарадва район „Витоша“

Традицията на кв. „Драгалевци“, район „Витоша“, да се провежда фолклорния фестивал „Лазаруване“, бе спазена и днес. Участници и организатори се радваха на огромен интерес от страна на гости не само от квартала, а и от цяла София. Вниманието привлякоха децата и служителите от местното читалище “Св.св. Кирил и Методий -1921”. Те показаха традициите на обичая и стоплиха сърцата на присъстващите. Те недвусмислено показаха, че фолклорът е жив и ще продължава да пази българския дух в следващите поколения. Без притеснения и с много ентусиазъм младежите показаха обичаите, научени от баба и дядо. Чуха се традиционните за района лазарски песни, играха се завладяващи танци.  

comment 0
visibility 832
Обновяване

Започна разчистване и облагородяване на ул."Крайречна" в "Драгалевци" (СНИМКИ)

Стартира разчистването и облагородяването на пространството по протежение на ул."Крайречна" в кв. Драгалевци. Там ще бъдат обособени зони за отдих и две нови детски площадки. В с. Владая завърши изграждането новата детска площадка между ул. „Войнишко въстание“ и ул. „Пролет“. С пълна сила върви работата по реновирането на детските площадки в район Витоша. Към момента се правят площадките при бл.40 кв.Павлово-Бъкстон и в кв.Бояна при ул. Панаьот Николов. Стартира изграждането и нова площадка в с.Владая, в парка близо до църквата. Вече започна и озеленяването и изграждане на алеи зад сградата на "Овергаз" в кв. Драгалевци при ул."Папрат".

comment 0
visibility 1044
Работници

Изненадващи проверки на строежите в район „Витоша”

Инспекцията по труда стартира изненадващи проверки на високите строителни обекти в София. Днес се проверяват всички високи сгради в район „Витоша”, в които текат строително-монтажни дейности, съобщава bTV. Само за няколко часа бяха спрени четири обекта. Глобите за нарушители са от 1500 до 15 хил.лв., ако се докаже, че не са спазени условията на труд. В момента се разследват 20 инцидента с падане от височина само за година. За съжаление 10 от тях са завършили със смърт. Проверката днес се засича и с международният Ден за безопасна работа на височина.

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още