Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
  • Да, спира строителството и запазва зеленината (5%, 54 Гласове)
  • Не, ще има много паркинги (1%, 13 Гласове)
  • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 17 Гласове)
  • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (89%, 908 Гласове)
  • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (3%, 28 Гласове)
Общо гласували: 1020 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 451
Кемпер за почивка

Кемперът - свободата да се събуждаш с изгрева

Коя почивка е най-хубавата? Тази, на която не се съобразяваш с резервации и хотелиери. Тази, която ти дава свободата да правиш каквото и когато си поискаш. Да лягаш под залеза и да те събужда изгрева, далеч от шумните хотелски комплекси и нервно крещящи майки и баби. Спокойствието и разнообразиета може да се осигури с палатка или къща на колела - кемпер. Туристическият сезон наближава, а с него и отпуски, планове за пътувания, отдих и най-веселата семейна почивка. "Ай Ви Груп" на ул. "Житница" в столичния Овча купел осигурява кемпери под наем. Така можете да изберете мечтаното пътешествие или поредното приключение в България и Европа. С кемперите Фиат и Форд, модел от 2011 г. можете да си позволите всяка сутрин да се събуждате на различно място. Със сигурност няма да останете без покрив, както често се случва с безотговорни туроператори. Не зависите дори от транспортните връзки и си спестявате нервите от изпуснатия самолетен полет. Кемперите са подходящи за семейства с едно и две деца. А какво по-хубаво от това да отидете на места, които вашите деца пожелаят. За наемане на кемпер най-изгодно е за дълъг уикенд - от петък до понеделник, излиза 350 лв. 110 лв. е на ден за почивка между 15 и 21 дни. Ако сте четиричленно семейство излиза по около 26 лв. на ден за нощувка. От 1 май до края на септември наемането на кемпер е за най-млако за 5 дни. В момента и за четирите почивни дни за Великден все още има предложения за дълъг уикенд.  

comment 0
visibility 1047
Църквата "Св. Неделя"

Американски туристи: София е чист и спокоен град

София е чист и спокоен град, няма просяци и е по-евтино. Така определиха българската столица туристи от чужбина. София се оказва предпочитана дестинация, защото има евтини самолетни билети, Пловдив е наблизо, Рилския манастир, а и храната е евтина, споделят туристите пред Нова телевизия. За едни е евтино, а за други цените са като в родината им, зависи от къде са туристите, коментират туроператори и турагенти. Категорично обаче интересът към София расте, а повечето чужденци се интересуват от история и култура. Столицата ни влиза в Топ 20 на световна класация за местата, които трябва да се видят преди да са се превърнали в масови дестинации. Друга статистика пък показва, че София най-евтината туристическа дестинация в ЕС. Чужденците често пътуват до София за бизнес, други за завабления, като по-младите, а средната възраст се интересуват от история, култура, традиции и социалистическото минало, сочат проучвания. Няма значение от целта на посещението, добре е да покажем всичко от забележителностите до пазарите, смятат туроператори.   Много от туристите се удивляват на статуата на Света София в центъра и на факта, че до 1991 г. там имаше огромен постамент на Ленин. Обикновенно туровете тръгват от съдебната палата. "Тук е прекрасно място за пазаруване. Опитваме българско вино, което е двойно, по-евтино от Израел. Цените много добри за пазар и имате евтини ресторанти, хубава храна и голям избор", признават туристи от Израел. Обиколката минава през "Света Неделя", през Ларгото, античния град Сердика и продължава към "Ал. Невски". "Билетът ни е 300 долара. В сравнение със САЩ тук е по-евтино и от други евространи. Хората са мили и усмихнати. Държавата ви има с богата история и нова инфраструктура. В София е много по-спокойно отколкото очаквахме, няма просяци и бездомници. Транспортът, улиците, градът е чист", доволни са от екскурзията си американци. "Нямаше какво да правим и отидохме на летището, намерихме билети по 60 евро и ето ни в София. През деня опознаваме културата, през нощта се забавляваме", признават млади хора. За туристи от Босна София е интересна дестинация на път към Истанбул. "Цените са като при нас, но някои нещо са по-скъпи", отбелязват босненци.  

comment 0
visibility 313
Витоша

Условията за туризъм на Витоша са добри

Условията за туризъм на Витоша са добри, температурата в момента е от -2 до - 4 градуса. Времето е облачно, като в по-високите части вятъра е силен, съобщиха за Столица.bg от Планинската спасителна служба (ПСС). Няма регистрирани инциденти през изминалото денонощие. От службата съветват туристите да използват само обозначените писти и райони в планината. Важно е да носят зареден мобилен телефон и да бъдат добре екипирани. При инцидент може да се свържете със спасителите на следните телефони - 02/ 9632000 и 088 1470.  

Реклама
comment 0
visibility 370
спецове в туризма

Спецове в туризма обменят опит в София Тех Парк

Шестото издание на конференцията Travel Academy ще събере на едно място професионалисти, заети в туризма. Датите са 5 и 6 април, а мястото е сградата "Джон Атанасов" на София Тех Парк. Лекторите, които ще предадат своя опит на останалите, са над 60, съобщи money.bg.Това са основатели на марки, управители, търговци, директори,академични преподаватели. Ще бъдат връчени и наградите Вulgаrіаn Тrаvеl Асаdеmу Аwаrdѕ. Отличията са за хoтeл нa гoдинaтa, тypиcтичecĸa aгeнция нa гoдинaтa, онлaйн тypиcтичecĸa мeдия нa гoдинaтa, aтpaĸция нa гoдинaтa. Oцeнĸaтa нa вceĸи нoминиpaн ce фopмиpa cпopeд paзлични ĸpитepии.Голяма тежест обаче ще има и мнението на жури от 21 доказани експерти.

comment 0
visibility 253
София, изгледи, Витоша

Мъгла на "Черни връх" и умерен вятър срещат туристите на Витоша

Времето в планината Витоша днес ще бъде подходящо за туризъм. В сутрешните часове температурите ще бъдат от минус един до минус три, но след това градусите значително ще скочат, съобщиха от Планинската контролно спасителна служба. Вятърът ще бъде умерен, само на станции като "Черни връх" ще бъде доста силен. Там ще има и мъгла. Не се очакват валежи. От планинската служба за пореден път напомнят на туристите да се движат само по обозначените писти и райони в планината. Задължително трябва да носят със себе си зареден мобилен телефон и да бъдат добре екипирани.  

comment 0
visibility 231
Изглед към Витоша

ПСС: Условията за туризъм в планините са добри

Условията за туризъм в планините са добри, температурата в момента е от -2 до 6 градуса. Времето е облачно, като в по-високите части вятъра е силен, съобщиха за Столица.bg от Планинската спасителна служба (ПСС). Няма регистрирани инциденти през изминалото денонощие. От службата съветват туристите да използват само обозначените писти и райони в планината. Важно е да носят зареден мобилен телефон и да бъдат добре екипирани. При инцидент може да се свържете със спасителите на следните телефони - 02/ 9632000 и 088 1470.    

comment 0
visibility 564
Александър Невски

Ниски цени, вкусна храна и добри хора привличат младите туристи в София

Столицата ни привлича най-вече младите туристи до 34 години, с цел културно-познавателният туризъм, съчетан с лесната достъпност, ниските цени, разнообразието от заведения и местната кухня. Това показва проучване от експертен екип Икономика към Визия за София. Изготвения анализ оценява положителна насока наличието на стратегия за София като туристическа дестинация и обособеното звено за изпълнението ѝ в администрацията (ОП Туризъм), а също и това,че града има туристически сайт на английски език, въпреки ниският дял на туристически бизнес, които публикуват услугите там. Доклада отчита сериозен ръст на туризма за последните години, което е добра индикация за наличието на конкуренти предимства. Показани са възможностите пред сектора, които са свързани с привличането на нови туристи и информирането им за различните културно-исторически атракции, събития и дейности, както и засилване на инициативите между бранша и общината, а също и допълване на туристическият културен профил на София с множество туристически услуги в областта на спа и балнеоложкия туризъм, ски и планински туризъм, конгресен и бизнес туризъм, привличане на фестивални и международни културни мероприятия. Според анализа трябва да се подобри капацитетът на столичното летище, дигитализирането на маркетинг усилията в тон със световните тенденции, достъпа до туристически забележителности в покрайнините на столицата, както и проблемите множеството “фалшиви” таксита. Важна посока на развитие е задържането на туристи за по-голям престой. В момента София успява да задържи туристи средно 1,8 дни, като над 70% от анкетираните чужденци са краткосрочно пребиваващи от 1 до 3 дни. На въпрос кои са конкурентните предимства на София чуждестранните отговарят най-вече, че: “Хората са добронамерени.”, “Има много зелени площи и паркове.”, “Евтино е.” и “Храната е вкусна.”, а българите добавят и “добрия градски транспорт” - мнение, което не е споделено от чужденците в същата степен.  Сред областите в които София изостава са чистотата, поддръжката на сградите, пешеходната настилка и информацията за забележителности. Проучването сочи, че туристическият бранш познава добре мненията на туристите в столицата и сигнализира за подобни впечатления. Докладът прави основният извод, че разнообразието и предлагането на услуги е голямо, но качеството на услугите и информацията за тях могат да бъдат подобрени. Мнозинството чужденци обаче заявяват, че категорично ще препоръчат София като туристическа дестинация на близки и приятели. В изследването са засегнати шест тематични линии, които описват туристическия продукт на града, като информационна обезпеченост, пътуване до София и придвижване в нея, качество на настаняването, качество на възможностите за хранене, културно-познавателна дейност, събития и атракции. Тези шест области са допълнени и от информация за целта на посещение и дължината на престоя на туристите, както и ключовите понятия и образи, с които те свързват града. Относно мотивите за посещение и потребителското поведение на туристите в града, анализът установява, че София е основно младежка дестинация за екскурзии с приятели, предимно с културно-познавателни цели. Най-голям брой от посетителите на столицата (45%) я посещават именно с такива цели, следвани от посетителите с бизнес цели (23%) и тези с развлекателни цели (20%). Градът се посещава за първи път от туристите и е единствената дестинация при пътуването им . София затвърждава имиджа си на “бюджетна дестинация” в проучването доминиращи са туристи, които харчат на ден в града до 50 лв. и демонстрират удовлетвореност от цените на туристически услуги в най-голяма степен. Градът е интересен с историята си, културата си и традициите си, това е най-важната причина те да предприемат пътуване до българската столица, но удобните и евтини самолетни билети са на второ място по важност и в неизменна връзка с първостепенния им мотив. Мнението на приятели и близки също има главно значение като носител на информация, от която туристите като цяло за първи път научават за възможностите на София , но всъщност тя е много по-важна за българите, хората със средно образование и не толкова за чужденците . Социалните мрежи и туристическите блогове също се оказват най-важните източници на информация за туристическите възможности на града за чуждестранните туристи. Чужденците преимуществено пътуват със самолет , а за българските гости на столицата е най-важен автобусният транспорт. Удовлетвореност от пристигането в дестинацията е сравнително висока в самолетния вариант и по-умерена в автобусния и сред българите като цяло. Откроява се обслужването в крайната точка на пристигане в дестинацията като по-ниско удовлетворителна, което донякъде засяга и тематичната линия за качеството на настаняването. Противоречива остава оценката и за инфраструктурата на летището и автобусните и влакови терминали. Докладът отправя препоръки за подобряване на връзките между терминалите и града, за подобряване на обслужването на възрастни посетители, и за по-лесен и удобен достъп до информация. Придвижването в града сред гостите му се осъществява основно пеша и с метро, като наземният транспорт и такситата също имат известен дял. Като цяло качеството на публичния транспорт не се оценява като част от конкурентните силни страни на града. Цена, разнообразие и наличност остават по-добре приетите му характеристики, а препоръки в това отношение са свързани със системата за таксуване, информационната обезпеченост и качеството на инфраструктурата. Що се отнася до настаняването, данните показват голям дял на наети домове, например чрез AirBnB. Тази нова тенденция измества традиционното настаняване в хотели в рамките на няколко години. Те разбира се са най-важни и най-избирани от чужденците и на второ място като възможност за настаняване за българите . Цените за настаняването са отново най-високо оценения показател като единствено при него има най-голям брой напълно удовлетворени посетители . При самото настаняване в София чужденците се оказват дори по-недоволни от българите и то най-вече спрямо качеството на настаняването, наличието на информация и разнообразието на възможности за настаняване. От доклада става ясно, че са необходими подобрения чрез превод на уебсайтовете на чужди езици, подобрения в разпространението и качеството на информацията, свързана с настаняване в София по различни комуникационни канали. Много добре са оценени начините за хранене в столицата за разлика от други туристически услуги. Въпреки,че чужденците разчитат на много висока категория заведения за хранене, за разлика от българите те са малко по-неудовлетворени от тях по показатели като качество на услугата, наличието на информация и достатъчна наличност. От друга страна са цените, които отново са отлично оценени от чужденците, те обаче остават по-ниско оценени от българите, най-възрастните посетители и тези по работа в града. Най-предпочитани са традиционните български ресторанти с фолклорна програма и ресторантите с интернационална кухня като начини на изхранване на чуждестранните посетители, за разлика от българите, които се хранят предимно при роднини и приятели или в заведения за бързо хранене. Качеството на услугата е нито удовлетворяващо, нито е неудовлетворяващо за 39% от всички анкетирани. Наличието на информация обаче е най-ниско оцененият показател с най-сериозен дял “нито удовлетворени, нито неудовлетворени” на фона на останалите показатели. Мащабният анализ установява, че качеството на услугите в туристическите атракции има голяма необходимост от подобрения в сферата на начините за прекарване на времето. Такива подобрения биха могли да включват модернизация и нови технологии, повишаване качеството на туристическите преживявания чрез допълнителни услуги, възможност за закупуване на комбинирани билети и карти за забележителности и др. Наличността на атракции е оценена като средна в по-голяма степен от туристите на екскурзия в София, което подкрепя актуалната тенденция в момента в града да се откриват нови забележителности и атракции за туристите. 37,9% от туристите, посещаващи София с цел екскурзия и 26% от чуждестранните посетители на София заявяват, че съчетават идването си в града с разглеждане на още дестинации извън България, което означава, че съществува пазар за обиколни пътувания, които включват София и други дестинации на Балканите или в Европа. Интересен е факта, че почти никой от туристите в столицата не ползва организирани туристически услуги. По-голямата част от тях разглеждат свободните исторически забележителности в центъра на София като ротондата “Св. Георги”, храм-паметник Ал. Невски, останките от древния римски град Сердика и др. Що се отнася до туристическите атракции, за които е необходимо да се плати входна такса, те са предпочитани в по-голяма степен от чужденците за разлика от българите. Гостите от чужбина разглеждат още градската архитектура, зелените площи и парковете, а посещението на нощни заведения е дейност, която е по-скоро допълваща, отколкото основна при визитата им. Пазаруването, посещението на Витоша и на нощните заведения в столицата са предпочитаните туристически дейности на българските туристи в града, за разлика от чуждестранните гости. Заключението на докладът не се доказва, че голяма част от чуждестранни туристи посещават града единствено заради неговия нощен живот и заведения. Нивото на удовлетвореност от нощния живот в София е средно. В клубовете и заведенията и местата за забавления се отбелязва нужда от подобрение на качеството на предоставяните продукти и услуги, обслужване, квалификации на персонала, наличие на информация. Спортните възможности на столицата носят най-ниска удовлетвореност на туристите със средни оценки между 2 до 2,9, а културните събития и пространства следват цялостната тенденция на удовлетвореност от туристическите услуги в града с преобладаващи малко по-ниски средни оценки. Като те все още не са популярни сред туристи в столицата. В дългосрочен план създаването на повече възможности за спорт и релакс в столицата, както и привличането на международни културни събития би обогатило културна и туристическа палитра.

comment 0
visibility 490
Витошко лале

„Витошко лале“ вече е законна писта

Комисията от Министерството на туризма на 12 март направи експертиза за писта „Витошко лале“. Очаква се следващата седмица категоризацията да е готова на документ, с което пистата официално става законна, информира БНТ. „Витошко лале“ определена като „червена“ по сложност. Процедурите за другите трасета на ски зоната „Алеко“ не са започнали. „Витошко лале“ до момента не отговаряше на изискванията на закона за туризма, както и на наредбата за безопасност, тъй като не беше с определена категория на сложност. Заповед за определяне сложността на всички писти в страната беше издадена още през 2015 г. Забавянето на категоризацията на пистата бе обяснено с голямата натовареност на Министерството на туризма, трудностите при събирането на експертна комисия и метеорологичните условия.

comment 0
visibility 1639
Инцидент на ски пистата на Боровец

Жена пострада на Боровец, цените стряскат чужденци (СНИМКИ)

Жена бе ранена на учебния терен на пистата срещу хотел "Рила" в Боровец, вчера. Докато тя правеши първи стъпки в ските друг начинаещ скиор, с голяма скорост я блъсна. От удара жената получи сериозна травма - две счупени ребра, видя Столица.bg. Лекар така и не се появи на мястото на инцидента. Веднага на помощ се притекоха доброволци, които й направиха изкуствено дишане, тъй като пострадалата имаше затруднения. Затоплянето и високите цени не спряха стотиците желаещи да карат ски през почвните дни, видя Столица.bg. Километрична опашка се бе извила на лифта. Хората чакаха близо час, за да се качат. Цената на картата е 58 лева, а за ски учител 150 лева за 2 часа.  Километричните опашки и високите цени не попречиха на настроението и желанието за ски удоволствия на в зимчния курорт. Сред туристите имаше и много чужденци, които също се стряскахо от високите цени. "Наш познат приятел ни покани да дойдем на Боровец. За нас беше интересно. Имате красива природа, но тук е доста скъпо. Храната тук също е добра, но вижте цените зад нас", споделиха пред Столица.bg френски туристи. Да, ние сме авантюристи и ни харесва България, но с тези цени не бихме си позволили да идваме често, допълниха чужденците,  които бяха четиричленно семейство. Мира Еленкова

comment 0
visibility 2544
Чавдар Вунчев, планински спасител от отряда на ПС "Лакатник"

Чавдар Вунчев от ПСС "Лакатник": Никой от нас не очаква нищо в замяна (СНИМКИ)

Чавдар Вунчев е планински спасител от 7 години в отряда на Лакатник, който е базиран на гара Лакатник. "Много неща научих от планината. Тя е едно от важните неща, които ме формираха като човек", признава Вунчев. По професия е компютърен инженер, но не устоява на притегателната сила на планината.Пред Столица.bg той разказва да доброволчеството, спасителните акции и трудностите, които срещат колегите му от отряда на ПСС „Лакактник". - Г-н Вунчев, какво ви привлече към планината?- Планината ми даде увереност в собствените сили. Даде ми възможност да разбера, че има и други неща освен материалните, които са важни долу в градовете. Срещна ме с повечето ми приятели, с които споделяме общи ценности. Научи ме, че в живота по-важен е Пътят, който вървим, а не целта, която гоним и постигаме. - Е какво, дойде ви музата да спасявате хора? - Хаха, не разбира се! Отрядът в Лакатник е сравнително малък и новите спасители са рядкост. И понеже баща ми е един от тези спасители, с брат ми още от малки се чувствахме като част от отряда. И когато вече имахме възможност, официално станахме част от него. - Какво получихте от това? - Не мисля, че има дори един човек в ПСС, които е станал спасител, за да получава нещо. Всички колеги са станали спасители най-вече, защото могат с нещо да помогнат, когато има нужда. И никой от нас не очаква нищо в замяна. Макар че благодарностите, които получаваме, особено от тежко пострадалите, когато са се възстановили напълно, са безценни. - Какво е чувстото да спасиш живот? - Това определено не е нещо, което мога да опиша. Разбира се, че изпитваш определена гордост и удовлетворение, но има и още много неща, които не могат да се опишат с думи. - Как протича една акцията? - Всяка акция е различна. Поради естеството на района, за който отговаряме имаме и различни видове акции, както по мащаб, така и по трудност. Общото за всички е може би подаването на сигнала от централата и организацията на наличните спасители от началника на отряда. От там насетне най-опитният и свободен спасител обикновено поема нещата, като ръководител и всеки следва неговите указания. - Липсват ли средства за спасителните акции? - За съжаление планинското спасяване в България, в по-голямата си част е на доброволни начала. Средствата, които получаваме като отряд от централата са крайно недостатъчни за покриване поне на транспортните ни нужди. Налага се да търсим финансова помощ от местната община и частни фирми, за да можем да поддържаме отряда и оборудването на необходимото ниво. - С какво трябва да ви помогне държавата? - Освен с увеличаване на финансовата помощ за ПСС като цяло, би било добре и да се регламентират доброволческата ни дейност. Все пак в момента, всеки работи нещо и при инцидент винаги има притеснение, дали няма да те уволнят от работа, ако тръгнеш за акция. Това вече зависи от това, колко готин шеф имаш. Интервю на Мира Еленкова

comment 0
visibility 404
Зелени коридори в софия

До края на 2019 тръгва електронен регистър на зелената система в София

София е една от най-зелените столици в Европа. Запазването на така наречените зелени клинове е доказателство, че това е един от основните приоритети на Столична община от всички планове и действащия общ устройствен план (ОУП) от 2009 г. насам. Това сочи проучване на Визия на София. До края на 2019 г. е планирано да приключи разработването на електронен регистър на зелената система на столицата. В него ще е събрана актуална информация за поддържаните обекти, видовото разнообразие на растителността в тях, нейното състояние, реализираните дейности по поддържане и изразходвания бюджет. Зелените зони са съживителен елемент на София. Историческа справка показва тенденция в устройствените планове на града да поставят предизвикателство пред осигуряването на необходимите ресурси за развитие и поддържане на тази зелена система на София в следреституционна обстановка. Изключение правят по-големите части от Борисовата градина, Западния и Южния паркове. Все още има площи, които са предвидени, но не са раелизирани като зелени клинове. Преди месец район Надежда на Столична община бе включен в проекта УРБИНАТ, което също ще стане още един зелен коридор в столицата. Пред Столичната община стои задачата да бъде намерен балансът между изграждането на зелените клинове и компенсиране на собствениците на земи в териториите, предвидени за това. За запазване и развитие на зелените клинове трябва да бъдат търсени нови финансови и градоустройствени механизми. Едно от възможните решения е Столична община да придобие част от площта, която е частна собственост, намираща се в обхвата на „зелените клинове“ по реда на чл. 16 от Закона за устройство на територията. Друга предложена възможност е осигуряването на подкрепа на частната инициатива за поддържане на териториите, попадащи в „зелени клинове“. Като възможна алтернатива са предложени и подобряването на микроклимата чрез увеличаване на минималния процент озеленяване в имотите, разположени в „зелените клинове“. Зелените коридори в града са общо седем. В исторически план те са част от идеята София да стане град-градина. ⦁ територии по поречието на река Искър, разположени в райони „Искър“, „Младост“ и „Панчарево“, включващи парк на Летище София и парк музей „Врана“, и включени в обхвата на тематичен парк „Искър“;⦁ територии по поречията на реки Кална, Дълбоката и Банишка, разположени в райони „Младост“, „Панчарево“ и „Витоша“, включващи проектна територия на „Източен парк“ и парк „Камбаните“, и включени частично в обхвата на тематичен парк „Студентски“;⦁ територии по поречията на реки Рекмарица, Старата, Сухата и Копаница, разположени в райони „Студентски“, „Младост“ и „Витоша“, включващи парк „Въртопо“;⦁ територии по поречията на реки Слатинска и Драгалевска, разположени в райони „Средец“, „Изгрев“, „Лозенец“ и „Витоша“, включващи парк „Борисова градина“, и частично включени в обхвата на тематичен парк „Зелена памет на София“;⦁ територии по поречията на реки Перловска и Дреновичка, разположени в райони „Триадица“ и „Витоша“, включващи „Южен парк“, Ботаническа градина на Българска академия на науките и резиденция „Бояна“, частично включени в обхвата на тематичен парк „Витошки“;⦁ територии по поречията на реки Владайска и Докул дере, разположени в райони „Възраждане“, „Красно село“, „Витоша“ и „Овча купел“, включващи парк „Възраждане“ и парк „Овча купел“, частично включени в обхвата на тематичен парк „Витошки“;⦁ територии по поречията на реки Суходолска и Стубела, разположени в райони „Илинден“, „Красна поляна“, „Люлин“ и „Овча купел“, включващи „Западен парк“, и частично включени в обхвата на тематичен парк „Жива вода“. Общото на всички групи е, че са организирани около повърхностни водни тела, протичащи от Витоша през София. Изключително важно е да се запазят съществуващите течения на повърхностните води като възможност за запазване на естествената природна среда. Трябва да се предприематмерки за устойчиво бъдещо развитие на градините в централната градска част, междублоковите пространства, детските площадки и гробищните паркове. Централната част на града е наситена с градини и скверове, които се явяват „зелени паузи“ в урбанизираната среда. Зелените площи за специално ползване (гробищните паркове) също се включват към зелената система на Столична община. Извод от цялата анализирана информация и историческия преглед е, че Столична община притежава голямо богатство от заобикалящи планини. Този важен елемент на околната среда отдавна е било планирано да бъде интегриран в градоустройствените планове – още през 1938 г. от немския архитект Адолф Мусман. Той залага идеята гражданите на София да могат да стигат пеша или с велосипед от града чак до планината. А на свой ред зелените площи да „зареждат“ столицата с чист планински въздух. Тези територии са уникални в градоустройствената практика поради възможността да осигурят чист въздух на града, да съхранят живата връзка между столицата и природата и да запазят контакта на хората с природата. Изследването отчита и важността на „визуалните коридори“ към планината, които дават възможност за визуален контакт с Витоша. Поради това при последващо изменение на Общия устройствен план на Столична община е важно да бъдат прецизирани смесено многофункционалните (Смф)  зони и да бъдат обследвани визуалните коридори към планината.

comment 0
visibility 288
Централна гара

8000 допълнителни места пуска БДЖ за празника

8000 допълнителни места във влаковете по различни направления,  от  и за София, отпуска БДЖ за празничните дни. С това се цели гарантиране на удобно движение на гражданите по време на почивните дни, съобщават от дружеството. В периода 1 – 4 март увеличени ще бъдат съставите на влаковете по маршрутите: София-Варна-София; София-Бургас-София; София-Пловдив-София; София-Свиленград-София; София-Стара Загора-София; София-Горна Оряховица-София; София-Лом-София; София-Видин-София; София-Благоевград-София; София-Кюстендил-София; София-Петрич-София; Варна-Пловдив-Варна. От дружеството напомнят, че заради очаквания интерес от страна на гражданите към пътуването с теснолинейката, на Националния празник, 3 март, ще бъдат прикачени допълнителни вагони за влак „Родопои“ с маршрут Септември-Добринище-Септември. При покупка на двупосочен билет, пътниците на БДЖ ползват до 30% отстъпка от редовната цена на билета. Изчерпателна информация за направления и оферти може да се получи на гише „Информация“ и билетните каси на гарите.

comment 0
visibility 568
Развален автобус на България травел в Италия

Развален автобус в Италия забави с ден прибирането на софиянци

С ден по-късно се прибраха софиянци, които бяха на на екскурзия във Венеция. Забавянето е заради повреда в автобуса, за което съобщи Столица.bg в неделя вечерта. Вместо 4 дни те изкараха 5 в Италия и вчера благополучно се прибраха в София. На тръгване към България в неделя вечерта автобусът не може да запали. Около 3 часа екскурзиантите са на студа на паркинг Пунта Сабиони. От туроператорската фирма България травъл първоначално им обещават италиански автобус да ги прибере. Висенето на студа продължава, докато им съобщават, че на следващия ден ще пристигне автобус от България, за да ги прибере, разказаха пред Столица.bg от групата за премеждията си. В групата е имало и майка с две деца, която за късмет се качва на друг наш автобус и се прибира към България, а багажът й остава в повредения рейс на България травъл. Туроператорът поема разноските по градския транспорт и нощувката в хотел, в намиращия се на 20 км Лидо ди Йезоло. Вместо в 9 ч сутринта в понеделник, автобусът пристига в 16 ч. следобяд. "Изпратили сме автобус, но зависи колко време ще чака по границите", обясниха вчера пред Столица.bg от България травъл. Групата от 50 души, тръгнала на 21 февруари т. г. за карнавала във Венеция. На път към Италия автобусът гасне още на магистралата в Хърватска. Отбива и шофьорите започват да го оправят. На следващата сутринт в Загреб отново проблемът се повтаря. "В автобуса духаше и беше студено. Очевидно имаше имаше проблем", разказват екскурзиантите. Минал ли технически преглед, питат клиентите на България травъл? "Не можем да коментираме в момента обещетения, но който има претенции да ги заяви на имейла на фирмата", казаха от офиса на туроператора. От министерство на туризма е започнала проверка, а същото ще направи и КЗП.  

comment 0
visibility 366
Разходка и спорт на Витоша

Туристите да са добре екипирани за разходка на Витоша

Няма инциденти в планината през изминалото денонощие, условията за туризъм днес на Витоша са добри, съобщават от ПСС, цитирани от Фокус. Вятърът във високите части е слад до умерен. Температурите варират от -8 до -12-14 градуса и за ниски за сезона. Съоръженията работят, а пистите са добре обработени. Лифтовете също работят, съобразно метеорологичните условия. Планинските спасители съветват туристите да са добре екипирани, за да не се стигне до измръзване. ОТ Витоша ски пък съобщават на официалната си страница, че и трите лифта ще работят ежедневно през сезона. Кабинковият лифт "Симеоново - Алеко" работи от 8:30 ч. до 16:30 ч. Всеки първи и трети понеделник от месеца в периода от 10:00 ч. до 14:00 ч. ще бъде в профилактика, предупреждават от Витоша ски. Могат да се ползват и лифт "Витошко лале 1" от 9:00ч до 16:00ч, нощно каране: 18:30 ч. до 22:00 ч. и лифт "Витошко лале 2" от 9:00 ч. до 15:45 ч.  

comment 0
visibility 3634
Закъсали софиянци на екскурзия в Италия

Счупен автобус качи софиянци на градския транспорт в Италия (СНИМКИ)

Група софиянци, които са на екскурзия в Италия останаха 3 часа на паркинг край Венеция, след като автобусът се повредил. Туристите не получили никакво обяснение от фирмата организатор на екскурзията "България травел". За патилата си те сигнализираха пред Столица.bg.  Тази вечер те пътували за България, когато закъсали и отбили на паркинг на Пунта Сабиони. Повредата на автобуса не можело да бъде отстранена и да продължат. В студа започнало голямото чакане. По-късно тази вечер, към 21.30 ч. им казали, че трябва да стигнат до Лидо ди Йезоло, където ще пренощуват. Транспорт до там обаче не им е осигурен, а им посочили градския транспорт за тяхна сметка. На мобилния телефон на оргаизатора на екскурзията "България травъл" никой не отговаря, провери Столица.bg. След дългото чакане най-накрая групата от 50 души си взели куфарите и се добрали до спирка на градския транспорт. "Не получиххме никакви обяснения. Първоначално ни казаха, че ще ни прехвърлят в друг автобус и ще продължим към България. След това ни обясниха, че трябва да ползваме градския транспорт и да стигнем до Лидо ди Йезоло", разказаха софиянци пред Столица.bg. утешение за чакането в студа на паркинга е, че все пак ще изкарат нощта в хотел. Не е ясно обаче кога ще се приберат в България.