Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1149 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1371 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1999
Над 6,2 млн. лв. са приходите от нощувки в София за януари на 2022 г.

Над 6,2 млн. лв. са приходите от нощувки в София за януари на 2022 г.

Приходите от нощувки в София (столица) за януари 2022 г. са 6 259 474 лв., като 3 972 679 са дошли от чуждестранни граждани, показват данните на Националния статистически институт. За страната постъпленията от нощувки достигат 48.5 млн. лв., като се увеличават с 86.6% в сравнение със същия месец на предходната година. Приходите от български граждани са 26.3 млн. лв., а от чужди граждани - 22.2 млн. лева. За първия месец на тази година в София са функционирали 109 места за настаняване с над 10 легла в тях. Общо за страната обектите за нощувка са 1 702, като в това число влизат хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. В сравнение с януари 2021 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 4.2%, а броят на леглата в тях - със 7.9%. За разглеждания период броят на нощувките в София е 79 622, като 42 028 са реализирани от чуждестранни граждани. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване в страната е 702.0 хил., или с 51.4% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Българските граждани пренощували в столицата са 40 681, а чуждестранните гости са били 19 094. За страната цифрите са съответно – 435.2 хил. нощувки на български граждани и 266.8 хиляди – на чужденци. Най-много нощувки са реализирани в хотелите с 4 и 5 звезди.

comment 0
visibility 10476
-

С един билет от софийското метро до морето

Това лято столичани ще могат да пътуват с един комбиниран билет от метрото в София с влак до морето и оттам с автобус до курортите. Това предвижда т.нар. интегрирана система "градски възли" по европейски модел, съобщи "24 часа". Билетът от София до морето ще може да бъде закупен от всяка станция на метрото. Предвижда се системата да заработи от май с пускането на най-бързия влак от София до Бургас, съобщи министърът на транспорта Николай Събев. Екипи на столична и бургаска община започват работа по въвеждането на новата комбинирана билетна система между БДЖ и метрото. Министър Събев призова бургаския кмет Димитър Николов и екипът му да настроят разписанието на междуградските рейсове така, че на слизане от влака пътниците да могат бързо да се прикачат на поне един от тях, за да стигнат до Слънчев бряг, Несебър или Созопол.

comment 0
visibility 7112
Скоро ще пътуваме от София до Бургас за 5 часа с влак

Скоро ще пътуваме от София до Бургас за 5 часа с влак

Очаква се в края на май да бъде пуснат още по-бързият влак София – Бургас. Според предвижданията пътниците да стигат от столицата до морето за около пет часа. Това обяви министърът на транспорта Николай Събев. Той коментира, че се планира системите за продажба на билети на метрополитен и БДЖ да бъдат свързани. Целта е максимално улеснение на пътниците.  

Реклама
comment 0
visibility 2289
Летище София отчита засилен интерес към екзотичните дестинации

Летище София отчита засилен интерес към екзотичните дестинации

Засилен интерес към екзотичните дестинации отчитат от Летище София за първите два месеца на 2022 г. Общо осъществените международни чартърни полети са 114 на брой, като 40 от тях са до топли страни като Доминикана, Шри Ланка, Сейшели, Малдиви, Мавриций, Танзания и Кения. По тези направления са пътували близо 5000 пътници, съобщават от аеропорта. Все пак пътникопотокът е значително по-слаб в сравнение с 2019 г., когато светът не беше затворен все още заради пандемията. Данните сочат, че през втория месец на 2022 г. пътниците, преминали през столичното летище, са намалели с близо 37% спрямо 2019 година. За изминалия период са обслужени общо 315 121 души. С 39% е намалял пътникопотокът по международните редовни линии, а пътуващите по вътрешни са с 34% по-малко. През февруари излетелите и кацнали самолети на Летище София са били 3 141, като се наблюдава спад от 26% спрямо 2019 година. Обемът на обработените товарни и пощенски пратки за периода е намалял с близо 22% спрямо преди пандемията и възлиза на 1 504,4 тона. Последиците от пандемията продължават да оказват влияние на въздушния трафик, като допълнително негативно въздействие се очаква и заради военната ситуация в Украйна, сочи анализ на аеропорта.

comment 0
visibility 2047
Нови съоръжения и борд зона на Витоша

Нови съоръжения и борд зона на Витоша

На "Витоша сноупарк" тече изграждането и позиционирането на Burton Riglet парк, които ще най-малките почитатели на зимните спортове! Откриването ще се състои тази неделя в 10 часа с Burton Riglet Workshop за деца на Витоша. Работи се по направата на уреди, а от няколко дни - и по позиционирането им на терен! Разположени са на Меча поляна. Възстановяването на пътеката започно през лятото и в работата участваха доброволци. Работата по подготовката е завършена и тази събота и неделя врати официално ще отвори "Витоша сноупарк“!

comment 1
visibility 2577
Дойчин Боянов: Витоша винаги ще има значение за здравето и спорта на хората

Дойчин Боянов: Нова инфраструктура на Витоша ще е в разрез с опазването на околната среда

Витоша винаги ще има своя чар, обаяние и значение за здравето и спорта на хората, и особено за столичани. Това заяви алпинистът и преподавател в НСА Дойчин Боянов в ефира на БНР. По думите му нашите планини са много различни и не могат да бъдат сравнявани една с друга, тъй като всяка от тях си има своята притегателна сила. Една от пречките Витоша да бъде още по-посещавана от любителите на природата е струпването на автомобили и занемарената инфраструктура. Според Боянов обаче създаването на нова инфраструктура не може да става в разрез с опазването на околната среда. „Най-екологичният транспорт в планината са лифтовете. Те трябва да бъдат насочени към обособените туристически центрове.“, посочи Боянов. Той направи сравнение с други европейски страни, където в национални паркове и защитени територии има ограничен брой паркоместа и когато те се напълнят, се пуска бариера за автомобилите. За сметка на това обаче на територията на парковете се движат електрически превозни средства, които извозват туристите.    

comment 0
visibility 2170
-

София печели туристи с вино, птици и изкуство

София бележи ръст от 44% на туристите през 2021 г. спрямо предходната година, независимо от спада заради COVID-19, съобщават от Столична община. Въпреки положителнита тенденцията, възстановяването на пътуванията в световен мащаб все още е далеч от предкризисната 2019 г. Потенциалът на София като туристическа дестинация ще продължи да се развива и през настоящата година. Столична община е разработила собствени туристически продукти, един от които е "Винената карта на София", която вече е факт. Предстои да бъдат представени: карта „Опознай птиците на София“ и карта на "АРТ изкуствата в София". Новите туристически продукти имат за цел привличане на български и чуждестранни туристи. Приходът за столичния бюджет от туристическия данък за 2021 г е 1,26 млн. лв., при 964 хил. лв. през 2020 г. Според актуалните данни туристите пребивават средство 2 дни в столицата ни, като ръстът на нощувките е 50%. Приходите, които остават в бранша, са близо 140 млн. лв., според данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) на Министерство на туризма. Интересен факт е, че най-активните туристи в София са във възрастовата група 30 – 44 г. Мъжете значително преобладават спрямо жените. За втора поредна година, българските туристи са с по-голям относителен дял, спрямо чуждестранните (52% срещу 48%), но за сметка на това при показателя реализирани нощувки тенденцията е обратна (45 % срещу 55%). През 2021 г. София се превърна в популярна туристическа дестинация в Румъния. Туристите от северната ни съседка са 90% повече от предната година. Увеличават се туристите от Германия, Италия, Франция, Турция, Израел, САЩ. Над 70% от чужденците посещават София за първи път, а останалите са идвали повече от два пъти, сочи проучване на Столична община. 74% от всички анкетирани биха се върнали отново в София, което е признак за висока степен на удовлетвореност от дестинацията. Те идват най-често със самолет (73%) и автомобил (14%). При местата за настаняване се наблюдава ръст на престоя в хотели (50% през 2021 г. при 36% през 2018 г.), основно за сметка на настаняванията в апартаменти (26% през 2021 г. при 37% през 2018 г.).

comment 0
visibility 2672
-

Туроператорите от София и страната могат да кандидатстват за компенсации

От днес, 4 февруари, стартира приемът на заявления за кандидатстване по схема BG-176789478-2021-07 „Предоставяне на безвъзмездни средства на туроператорите за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19“. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на туризма. Мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства с общ прогнозен бюджет от 6 млн. лв. Кандидатстването за държавна помощ се извършва по електронен път чрез Системата за управление на националните инвестиции. От нея могат да се възползват предприятия, които извършват туроператорска дейност и които имат задължения към клиенти за неосъществени пътувания през периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. вследствие на възникналата епидемия от COVID-19. Средствата се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на одобрените заявления за подпомагане и реализирания оборот. Новото за процедурата е завишеният размер на прага на финансова помощ по процедурата от 2,3 млн. евро., респ. 4 498 409 лв. предвид последното шесто изменение на Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19. Ще се прилага схема за предоставяне на държавна финансова помощ с един краен срок - 16:30 часа на 11.02.2022 г., съобщават още от министерството. Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения само писмено във връзка с Указанията за кандидатстване, до три дни преди крайния срок за подаване на заявления на електронна поща: shema7@tourism.government.bg .  

comment 0
visibility 12238
Столичанка се засрами и възмути от българския павилона на изложението в Дуб

Столичанка се засрами и възмути от българския павилион на Експо в Дубай (СНИМКИ)

Как изглежда българския павилион на световното изложение в Дубай и изпълнява ли целта си да привлече туристи и инвестиции в София и България? На този въпрос отговор дава софиянката Галина Бел, основател на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне, с интерес, посетила павилиона в Дубай. Световното изложение - Експо 2020 е най-голямото в света от началото на пандемията в началото на 2020 г. Пищната церемония по откриването беше на 1 октомври 2021 г., а страната ни е представена с емблематичните за света рози, кисело мляко и др., с надеждата да се привлекат туристи и чужди инвеститори. В сравнение с другите държави, участнички в емирството, страната ни прилича на сергия на кооперативен пазар. Ето какво написа в социалната мрежа Галина Бел, след като специално е посетила българския павилион и  ЗА ТЪЖНИЯ И СРАМЕН БЪЛГАРСКИ ПАВИЛИОН В ДУБАЙ! Специално отидох да то видя този така наречен павилион. Все пак е инсталиран там, за да представи България и евентуално да привлече инвеститори и туризъм.......предполагам. Отвън витрини със снимки на млади жени и мъже и пепелник на входа. Измежду тези лица се мотляви българският флаг - нищо, което да прикани човек да влезе. Влизаш вътре и те посрещат три средно големи видео стени, на които се въртят някакви нищо неказващи снимки. Примерно снимка с дрон над халите, на която се виждат отчетливо потрошената улица и разпадащите се релси на минаващият от там трамвай. Въртят се снимки на Стоичков, златните момичета и други спортисти. Репликата на съкровището пляцнато в средата в някакви мижави витринки и толкоЗ! Една витрина с кисели млека и сирене натъпкани като в селски магазин, а сиренето "Лакрима", доколкото знам се свързва с името на един доста популярен бизнесемн-депутат! Един регал с някакви продукти като сок от бъз например, които ми се струва, че съм виждала в дрогериите. Някакви изкуствени рози напъхани в елементарна ваза на пода. Посрещат те двама азиатци, които сигурно не знаят къде е България и казват, че българските представители идвали следобед. Общо взето този павилион сякаш е плануван и подреден от баба Пена от Чепръчене. Нямам думи! Не ми е ясно кой чужденец би се заблудил да влезе вътре и ако случайно се е оказал там, вероятно би помислил, че България се намира все още в 19 век, че е държава, в която има няколко известни спортисти и гори, които могат да се видят от дрон, скапани улици и гръцко фета сирене, което обаче се казва "Лакрима", това е! Аз бях с приятели чужденци, на които исках да покажа част от България и умрях от срам. Чудя се колко ли пари на данъкоплатците се харчат за този позор?!

comment 0
visibility 2546
3,2 млн. пътници посрещна летище София през 2021 г.

3,2 млн. пътници посрещна летище София през 2021 г.

Летищe София посрещна над 3,2 млн. пътници през 2021 г. Спадът е 54% в сравнение с 2019 г., преди пандемията, съобщиха от летището. От 7 януари са в сила и нови правила за влизане в България. В терминалните сгради на летище София се допускат само пътуващи, а носенето на маска на територията на летището е задължително. От летището припомнят, че от 9 август 2021 г., всички пристигащи полети между 20:00-08:00 ч. се обслужват само на Терминал 2. Това улеснява по-бързата обработка на документите и преминаването на пътниците. Промяна няма да има за полетите, кацащи по разписание преди 20:00 часа на Терминал 1, за да се избегне неудобството за пътуващите и техните посрещачи. Всички бизнес полети, независимо от времето на кацане, продължават да се обслужват на Терминал 1. Пристигащите дневни полети на авиокомпания Wizz air от: Лондон-Лутън (LTN), Бари (BRI), Ларнака (LCA), Ница (NCE) и Копенхаген (CPH) ще кацат на Терминал 2, заминаващите полети до тези дестинации ще продължат да се изпълняват от Терминал 1.

comment 0
visibility 3899
10-годишен от София спечели автомобил в томболата на „Опознай България“

10-годишен от София спечели автомобил в томболата на „Опознай България“

Десетгодишният пътешественик от София Гавраил Георгиев, спечели автомобил от Български туристически съюз - една от двете големи награди в томболата на Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“. Младият турист посещава обекти от движението най-често заедно със своя дядо Николай Георгиев и събира печати от 2017 година. Има 110 печата и е носител на златна значка, съобщиха от Българския туристически съюз. „Първото място, където отидохме, беше Шипка, а последното – Историческия музей във Видин. Навсякъде по обектите дядо ме снима, за да запечатаме мига и да имаме спомени. Много ми хареса Панорамата „Плевенска епопея“, още по-интересно ми беше на езерото Сребърна и в пещерата Проходна. Със сигурност ще взема втора книжка и ще продължа да опознавам родината с дядо. Получените знания ще помогнат много за успеха ми в училище – ще знам повече за историята и природата на България. С нетърпение чакам всяка лятна и зимна ваканция, защото тогава пътешестваме и съм много доволен, а дядо също събира печати, за да има и той като мен златна значка.“, споделя Гавраил. Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ е на 55 години и е емблематично за БТС и няма аналог в Европа. За 2021 година носители на златна значка със 100 печата и марки са 182, само с печати - 531, получилите сребърна значка са съответно 1297 души, а с бронзова - 1663. „Въпреки че това бе годината, в която поради пандемията организираните туристически пътувания бяха ограничени, то интересът към нашето движение за опознаване на туристическите обекти в България не стихва, тъй като те биват посещавани индивидуално или семейно от гражданите”, заяви изпълнителния секретар на Българския туристически съюз инж. Васил Николов, който лично връчи ключ за автомобила на младия Гавраил.

comment 0
visibility 2790
-

Столична фондация променя живота на деца в риск

"С кампанията „3 прехода, 3 преодоляни трудности, 3 върха“ искаме да покажем на деца със специални нужди, че няма невъзможни неща. Необходимо е само да пожелаят да направят нещо, да вярват в себе си и в човека, който ги подкрепя, да проявят постоянство и упоритост и да следват целите си", разказа пред БНР Юлия Йорданова от фондация "Конкордия България". Целта на кампанията беше да съберем 2700 лв., с които да направим възможно достигането до няколко върха в български планини от деца в риск в Дневен център «Посока» на Фондацията. Върховете, които мечтаем да изкачим заедно с тях са Черни връх, Мусала и Ком. "Сумата от 2700 лв. е вече събрана. Набирането на средствата приключи сега в края на годината", каза Йорданова. "Помогнаха ни хора и компании близки до планиския дух и обичащи нашите планини. Благодарим им от сърце!", заяви пред БНР тя. "Децата, които подкрепяме в Дневния ни център са с различни и тежки съдби. Някои от тях са с родители, които също имат нужда от подкрепа за отглеждането им. Всичко започна с една изложба на децата на тема зимни планински картини. После ги предизивкахме да поискат да изкачат тези върхове и така лека полека тръгнахме от Витоша най-напред. Но децата се включиха и в почистването на тези паркове и планини. Така изграждаме и различни умения в децата - планиране, опазване, лично време и подготовка, цели, това е част от една по-голяма картина на нашата фондация за спортно социална интеграция", разказа Юлия Йорданова. Първият проект на фондацията се реализира през 2008 г. в рамките на Социален и младежки център „Св. Константин” - комплекс от социални услуги в подкрепа на деца и младежи от рискови групи. Социалният център в близост до Сточна гара в столицата и до днес продължава да функционира. През 2019 г. фондацията откри Дневен център в Орландовци в чисто нова собствена сграда, където услилено се работи както с деца в риск, така и с техните семейства. "През 2020 г. поставихме начало и на първата ни социална услуга извън столицата - Семеен център в с.Малки Искър, където предлагаме подкрепа на деца и семейства отблизките изолирани селски общности", казват от фондацията.  

comment 0
visibility 3239
-

Обновени пътеки и почистени езера на Витоша по програмата „София – европейска столица на с...

 С обновени пътеки и почистени от затлачване езера продължава рехабилитацията на туристическата инфраструктура на Витоша. Съвместната инициатива по Програмата на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“ позволи част от пътеките да бъдат укрепени и приведени в приветлив вид, а затлачените езера да се почистят от кал и дългогодишно събирани наноси. За тази година вече приключи планираната работа по туристическите алеи от местност Златни мостове до хижа „Момина скала" и от Златни мостове до хижа „Кумата", както и на езерата в местността Дендрариума. Обновяването е част от Програмата за Витоша 2020-2023 г. и подписаното Споразумение между Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“ за изпълнение на дейности по рехабилитация на туристическа инфраструктура в планината. Съвместната работа е в ход вече близо година, като през този сезон и с помощта на СК „Вертикален свят“ стана възможно подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша. Тя ще улеснява хората в планината и ще ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация. Планираното за 2021 г. маркиране на 71.2 км пешеходни маршрути и 100 км вело трасета вече е изпълнено. Всички дейности по програмата са изцяло съобразени с екологичните изисквания в планината.

comment 0
visibility 2683
Мерките в зимните курорти: Ски училище от 10 души, на лифта с маска

Мерките в зимните курорти: Ски училище от 10 души, на лифта с маска

Стая за карантиниране на туристи във всеки хотел и с маска на лифта. Това са само част от мерките, при които ще се карат ски тази зима. Правилата са обявени от Министерството на туризма, но е възможно в хода на сезона да бъдат променени спрямо епидемиологичната обстановка в страната. Кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове  Туристите задължително трябва да  покриват  своите  уста и нос по време на престоя в кабината, както и на териториите на лифт  станциите посредством предпазна маска, шал или друг вид покривало. Това ще важи и за всички лифтове, влекове, пътеки в зоната за начинаещи, както и пред касите, на които се закупуват карти. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван  по преценка на оператора на лифта при необходимост. Кабините да се дезинфекцират по график не по-малко от три пъти на ден с препарати, които са  разрешени от министъра на здравеопазването за продуктов тип 2. Дезинфектантите  за ръце, одобрени  от министъра на здравеопазването, трябва да бъдат поставяни  на конкретно обозначени места преди и след ползването на кабинковите съоръжения. Целодневната експлоатация на кабините следва да се осъществява при максимално свалени прозорци и шлюзове за проветряване на въздуха в тях. Във всяка кабинка да бъдат поставени стикери, показващи лице с маска. Разстоянието между чакащите на опашки за лифтовете да е минимум един метър. Заведенията  в  ски  зоните  Заведенията  на  територията  на  ски  зоните  следва  да  спазват  приетите  указания  за  функциониране на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в условията на опасност от заразяване с COVID-19 в България. На територията на ски гардеробите е задължително покриването на уста и нос с маска, бъф, шал или друг вид покривало. Поставяне на дезинфектанти за ръце, одобрени от министъра  на здравеопазването на обозначени места. Провеждане на периодична дезинфекция на всички контактни повърхности. Следва да се въведе организация по недопускане струпване на лица и въвеждане спазването на физическа дистанция от 1,5 м. между ползвателите на гардеробите. Ски училища Дейността на ски училищата трябва да се подчинява на строги правила: групите да са от максимум  10 души, като не се допуска лица с видимо нездравословно състояние да участват в тях, както и да не се допуска смесване или преместване на лица от една в друга група. При обучението в ски училищата задължително се спазва изискването за физическа дистанция между обучаващите и ски инструкторите. Лицата следва да носят защитна маска за уста и нос, бъф, шал или друго предпазно покривало. Преди започване на обучението да бъде осигурен филтър (измерване на температурата за учителите, участващи в процеса, служителите на ски училището и всички обучаеми). Отстоянието между клиентите по време на обучението им да не бъде по-малко от 1,5 м.  Препоръчителна и най-безопасна е индивидуалната форма на обучение. Защитни маски за лице и нос трябва да се носят на следните места в курортите: Обществен транспорт, шатъл бусове, таксита Аптеки, поликлиники, клиники, болници, социални домове, старчески домове Магазини и всички търговски обекти Банки, пощи и всички обществени институции Туристически информационни центрове В ресторанти до консумация на храната; Всички закрити обществени места; Ако турист се почувства болен: Да избягва контакт с други хора Да остане там, където е настанен и да се уведоми управителя или рецепциониста, за съдействие и за връзка с лечебно заведение или с тел. 112

comment 0
visibility 2871
НБУ в София със семинар за броя на туристите, посещаващи България

НБУ в София със семинар за броя на туристите, посещаващи България

На 30 ноември от 11.30 ч. департаментът „Администрация и управление“ на НБУ организира семинар „Прогнозиране на броя на туристите, посещаващи България за оценка на ефекта от ковид-кризата“, съобщиха от университета. Събитието ще се състои в Корпус 1, зала 407 с водещ гл. ас. д-р Виктор Аврамов. Участват преподаватели, студенти от програмите към департамента. Прогнозирането на туристически посещения в България може да послужи за оценка на загубения брой туристи вследствие на Ковид-кризата.

Туризъм

София е привлекателна точка за туризъм не само за хората от страната, но и от целия свят. Столицата се намира в подножието на планината Витоша, която предлага разнообразни условия за туризъм и отмора сред природата. Древният произход на София и останките от различните ? периоди на съществуване също са обект на интерес от почитателите на туризма.

Основно цел за туризъм на повечето гости на столицата са няколко обекта.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Национален дворец на културата като обект за туризъм

В началото построен с единствената цел да бъде подходящо място за провеждане на конгреси, конференции, концерти и изложби, днес НДК е един от символите на столицата. Мнозина любители на туризма включват в програмата си НДК.

Дворецът е построен за 4 години, вместо за предвидените 12. На 8 етажа са разположени 13 модерно оборудвани зали с различно предназначение. Символът на Двореца е заимстван от слънцата от тревненските тавани.

Боянската църква като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Уникалната Боянска църква, притежаваща забележителна древна история, представлява обект на огромен интерес от страна на любителите на туризма от цял свят. Намира се в полите на планината Витоша. Малката църква, издигната през 10 век на това място, е била разширена с финансовата помощ и по желание на севастократор Калоян, владетелят на Средец. Неповторимите стенописи, направени в новата постройка пленяват феновете на туризма ежедневно. За съжаление, майсторът, зографисал църквата, не е известен на историците.

Определено, Боянската църква е изключително привлекателен обект за туризъм.

Витоша като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Планината Витоша, в чието лоно е разположена столицата, е любими място за туризъм на столичани и гостите на столицата от страната и чужбина. Парк Витоша е първият Национален парк на Балканите. В услуга на туризма са удобните му пътни връзки със столицатаи изключителната му близост до града. Любителите на туризмаизползват всеки сгоден случай да отдъхнат сред природата. Многото кокетни хизи, ски писти,  лифтове и влекове допринасят допълнително за големия интерес на хората към природния парк. Черни връх е най-високият връх на Витоша и е сред 100-те препоръчани обекта за туризъм в страната.

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Почитателите на изкъството и туризма не пропускат при посещението си в София да влязат и в Националния  музей за българско изобразително изкуство или Националната художествена галерия. Влизайки там, всички губят представа за  времето и пространството. Сякаша се пренасят в някакъв друг приказен свят. Сградата, в която се помещава галерията е бившия дворец, който рез 1978 г е обявен за паметник на културата. Обяснимо е защо музеят на изкуството се любим обект за туризъм. По време на турското господство там се е намирал конака, в който е бил съден Левски.

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Сбирките на Етнографския музей и института по фолклор са изключително богати е логично гостите на София с цел туризъм да настояват да посетят музея. Това, на практика, е първият етнографски музей в страната. Музеят е подреждал свои експозиции в  Женева,  Лондон, Париж, Рим, Хелзинки и Ню Йорк.

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Богатият музее фонд е привлекателен за голям брой посетители с цел туризъм в столицата. Интересните и униклани колекции от флората и фауната на страната спират дъха на туристите. Музеят има и редица образователни и научни функции.

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Освен като интересна точка за туризъм в столицата, Софийската синагога е действащ еврейски храм, единствен по рода си в столицата. Намира се до Халите. Построена е в началото на миналия век. Вътрешността е украсена с мрамор, дърворезби, венецианска мозайка. Обект на интерес, свързан с туризма са и двете постоянни експозиции:  "Еврейските общности в България" и "Холокостът и спасяването на евреите в България".  

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Любопитната история на столичната църква „Света София“ привлича редица почитатели на туризма.  Храмът се издиха върху няколко други стари храма, като най-старият е римска базилика. След превземането на София от турците, църквата става джамия, чиито минарета падат, съборени от силни заматресения през 15 и 19 век. Интерсно и притегателно за любителите на историята и туризма е това, че в двора на храма се намира гроба на Иван Вазов.

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храмът „Александър Невски” е емблематичен за София. Той е символ на нашето Освобождение и точно затова основният камък е положен на 3 март 1882 г. Той е един от основните и задължителни обекти за туризъм в София. Впечатляващ с размерите си, храмът остава съзнанието на всеки, който го е видял. Интериорът на храма също е забележителен. Криптата на храма сега съхранява уникални образци на иконописта и преставлява интерес за бългаски и чуждестванни почитатели на туризма и изкуството.

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София се намира в сградата на старата Буюкджамия. Това прави музяе два пъти по притегетелен обект за туризъм. Богатата му експозиция и оригиналната сграда са голяма ценност не само за столицата, но и за страната.

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Никой няма да се зачуди защо един мол може да бъде интересен обект от списъка за туризъм на гостите на София. След уморителната разходка по столичните забележителности в MALL OF SOFIA всеки може да отдъхне, да се нахрани в приятните заведения за хранене и да си купи различни стоки, освен традиционните за туризма сувенири. Тук туристите могат да намерят почти всяка от любимите си марки стоки и дори да гледат любимия си филм.

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Изключителна гордост за столичани е музеят „Земята и хората“. Той е един от най-значителните и големи музей по минералогия в целия свят.  Не случайно този музей е включен на челно място в списъка за туризъм в столицата.Впечатляваща е не само площта, на която са разположени изложбените зали, но богатите му постоянни експозиции.

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Софийският зопарк има изключителн богата колекция от животински видове. Той предлага много емоции и забавления на посетителите. Това е и причината да е една от големите и любими атракции за туризъм в столицата.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Прочетете още