Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 28 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (9%, 8 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 50 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 87 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1651
Витоша

Два инцидента с туристи на Витоша

Два инцидента с туристи е имало на Витоша през вчерашния ден. Най-напред мъж е получил травма на глезена около Боянския водопад. Вторият инцидент е с паднало от морена момиче в района на Златните мостове, съобщиха от Планинската спасителна служба към БЧК, цитирани от "Фокус". Момичето е получило травма на гърба. Спасителите напомнят, че Боянският водопад е любима дестинация за туристите. Но пътеката там е стръмна и на места има доста коренища. Заради това често има сигнали за хора с различни травми на краката.

comment 0
visibility 463
витоша

Топло и без вятър на Витоша

Условията за преходи на Витоша днес са много добри, съобщиха от Планинската спасителна служба към БЧК. Температурите са в интервала 11 и 18 градуса, няма вятър.Лифтовете на този етап не работят, защото са в режим на профилактика. Спасителите за пореден път напомнят в планината да се ходи с подходящи дрехи и добре зареден мобилен телефон. А който е начинаещ планинар да прави преходи по официалните маршрути. Да не предприема рисковани солови акции по непознати терени.  

comment 0
visibility 758
витоша

Ясно и тихо време на Витоша

Днес денят е великолепен за преходи на Витоша. Времето е ясно и тихо, температурите са между 13 и 17 градуса, съобщават от Планинската спасителна служба към БЧК. Лифтовете не работят, защото са в режим на профилактика. Спасителите припомнят в планината човек да отива с подходящи дрехи, а да не се доверява много на слънцето. И винаги да има телефон с добре заредена батерия. А тези, които нямат опит с преходите, да ползват официалните маршрути. И да избягват солови акции по рискови трасета.  

Реклама
comment 0
visibility 500
витоша

Прекрасно време за разходки на Витоша

Условията за разходки на Витоша са много добри, съобщиха от Планинската спасителна служба към БЧК. Няма вятър, температурите са между 10 и 15 градуса. Не се очакват резки промени на времето. Мъгла има само по високите части на планината. Лифтовете все още не работят, защото са в режим на профилактика.Спасителите отново съветват тези туристи, които нямат особен опит с преходите, да ползват само официалните маршрути. А да не тръгват на солови акции по непроучени терени.

comment 0
visibility 553
Витоша

Облаци, мъгла и дъжд на Витоша

Облачно и мъгливо време среща туристите, които днес са решили да ходят на Витоша. Духа умерен вятър, съобщават от Планинската спасителна служба при БЧК. В отделни части на планината има и валежи от дъжд. Градусите са в интервала 6 и 13. Лифтовете не работят, защото са в режим на профилактика. Спасителите съветват днес да не се предприемат преходи на Витоша заради нестабилното време. Ако все пак някой реши да отиде, добре е да бъде със зареден мобилен телефон и топли дрехи.  

comment 0
visibility 740
Уебит София

Пламен Русев: Webit превърна София в топ дестинация

Светът все по често нарича София дигитална столица благодарение на Webit. За първи път в България идват 120 държави. Това не се е случвали в 1338-годишнита история на страната ни, казва създателят на Webit Пламен Русев в интервю за 24 часа. Тази година представителите на различните технологични компании бяха на много по-високо ниво от миналата година и това означава, че София се превръща в топ дестинация, допълва той. Експерти са оценили, че 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София и България. В столицата нямаше нито един свободен хотел, а стая в тризвезден струвала 800 лв. на вечер, разказва Русев. 15 178 са регистрираните хора, като от тях 60% чужденци са посетили технологичния форум в НДК. Над 500 инвеститора и над 500 медии са присъствали на Webit, а компании и корпорации тепърва ще отварят офиси в столицата ни. А това означавало повече работни места и по-висок стандарт на живот. А най-важното било, че младите хора започват да се връщат в българия и ще правят успешна кариера, коментира Пламен Русев. Webit носи и на София глобален имиджи, който не може да се купи и налага държавата ни като дестинация за технологии и иновации. Изключителна подкрепа ни оказаха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Щандът на Московска 33 тази година бил един от най-посещаваните- Имахме над 300 доброволци, които поемаха гостите от летището и получихме подкрепата на транспортно министерство да качваме гостите в наши амтомобили. Миналата година съпругата на тенисиста Нова Джокович - Йелена плати 80 лв. за такси от летището до зала "Армеец", спомня си Пламен Русев.

comment 0
visibility 405
витоша

Тихо време, но облачно на Витоша

Тихо време, но облачно среща туристите на Витоша днес. Температурите са около 15 градуса, съобщават от Планинската спасителна служба. Очаква се метеорологичните условия да се влошат. Спасителите препоръчват на туристите, които днес ще са в планината, да си избират много внимателно маршрутите. Да търсят такива трасета, където да има места за подслон в случай на буря. Туристите не бива да забравят, че в планината се тръгва със зареден мобилен телефон и топли дрехи. И се ползват само официални маршрути за преходите, напомнят от планинската спасителна служба.    

comment 0
visibility 360
Ремонт на грандхотел България

И след реконструкцията хотел "България" запазва оригиналната си фасада

При реконструкцията на грандхотел "България" ще се запази фасадата, която е архитектурен паметник. Визията на сградата на бул. Цар Освободител няма бъде променяна при ремонта и реконструкцията на емблематичния столичен хотел. Това става ясно от инвестиционното намерение внесено в районното кметство "Средец". До края на май граждани и организации трябваше да пуснат своите предложения, възражения и становища относно обновяването на грандхотел "България". Според внесената документация фасадата ще запази автентичния си вид. Сериозни промени се предвиждат във вътрешната част на съществуващата сграда. Някои от стаите ще бъдат обединени и ще се получат по-големи пространства тип студио. "България" има терен с излаз откъм ул. Аксаков. Намеренията на собствениците са там да се издигне 5-етажна сграда. До момента обаче няма издадено разрешение за строеж. Със сигурност няма да има надстрояване на основната сграда на хотела и етажите няма да се увеличават, каквато беше първоначалната идея. Хотелът се намира на бул. Цар Освободител 4 и е собственост на "Софсток Инвест" ЕООД. Сградата е строена през 1934 - 1937 г.          

comment 0
visibility 516
Александър Невски

20 машини ще насочват туристите към любопитни дестинации в София

Двадесет киоск машини ще насочват туристи към културни и исторически забележителности в столицата и областта. Те ще бъдат сложени на различни ключови места в града и ще насочват към интересни дестинации, съобщи Мария Дикова координатор на Столична община на специална пресконференция днес. Вече е разработен и специален софтуер с дигатализация на по-малко познати забележителност в Софийска област. Освен машини се подготвя и мебелирането на ретро кафенето в Музея за история на столицата. Целия проект е на стойност над 560 хиляди евро, като целта му е да подобри туристическите услуги и да засили интереса към дестинациите в България и Сърбия, и по точно около градовете София, Монтана и Ниш.

comment 0
visibility 1001
витоша

Слаб вятър на Витоша

От 7 до 15 градуса са температурите, които ще срещнат тези, които са решили да отидат на Витоша днес. Условията за туризъм са добри, съобщават от Планинската спасителна служба. Във високите части има слаб до умерен вятър. Спасителите обаче съветват хората да не се доверяват на слънцето, понеже времето се разваля много бързо. Лифтовете не работят, защото са в режим на профилактика.    

comment 0
visibility 526
витоша

Времето на Витоша още ще се разваля

Днес разходките на Витоша не са препоръчителни. Времето е повече от нестабилно, очаква се през деня да се развали повече, съобщават от Планинската спасителна служба. Добре е туристите да са наясно, че планината е подгизнала от вода след обилните валежи тези дни. За момента времето е ясно на повечето места, в най-високите части има мъгла и умерен вятър. Температурите са в интервала 3 до 11 градуса. Лифтовете са в режим на профилактика и не работят. Спасителите припомнят, че в планината се тръгва с подходящи за преходи дрехи и добре зареден мобилен телефон. И да се използват официалните маршрути. А не да се тръгва на рискови преходи по непознат терен.

comment 0
visibility 370
Транспортиране на пострадал в планината

Планинската спасителна служба в Лакатник си осигури носилка за 7000 лв.

С нова и модерна носилка за пострадали ще се оборудва Планинската спасителна служба в Лакатник. Средствата са събрани с дарения и благотворителност като последните пари са от планински демонстрации през уикенда, научи Столица.bg. За новата носилка, която струва около 7000 лв. потвърдиха от централата БЧК.  Това е специализирана количка за транспортиране на пострадали в планината, каза директорът на ПСС Емил Нешев. На нея можело да се монтира и колело, което я прави по-удобна за спасителите, тъй като е много трудно в планински условия да се носи пострадал човек. Модерното съоръжение ще улесни спасителите както и пострадали в планината в района на Искърското дефиле. От ПСС Лакатник пък отказаха подробности около новата придобивка.  

comment 0
visibility 248
Витоша

Нестабилно време на Витоша

Времето на Витоша днес е доста нестабилно. Има слаби ветрове по високите части, а на места се наблюдава и мъгла. Не е подходящо за туризъм днес, съветват от Планинската спасителна служба. Градусите са в интервала 4-11. Очакват се и валежи от дъжд. По-добре е хората да си останат вкъщи. Спасителите отново напомнят, че ако предприемате преходи в планината, е добре да сте с подходящи дрехи и заредени мобилни телефони. И да не се отклонявате от официалните маршрути заради рискови акции.  

comment 0
visibility 355
Витоша

Мъгла и слаб вятър на Витоша

Мъгла и слаб вятър по високите части ще срещнат тези, които се престрашат за преходи на Витоша. Планинските спасители обаче са категорични, че днес условията не са подходящи за туризъм. Температурите са между 5 и 10 градуса. Лифтовете не работят, защото са в режим на профилактика. От спасителната служба съветват туристите да не ползват непознати за тях маршрути, особено ако нямат опит. Добре е да не се доверяват на високите температури, а винаги да тръгват на преходи с подходящи дрехи и добре заредени мобилни телефони.

comment 0
visibility 446
витоша

Разходките на Витоша само до обяд

Разходките на Витоша днес е добре да се правят само до обяд. Защото след това са възможни краткотрайни валежи и дори гръмотевици, съобщават от Планинската спасителна служба. В планините е облачно, на места има и мъгла. По билата духа силен вятър. Температурите са от 5 до 15 градуса. Лифтовете са в режим на профилактика и не работят. Спасителите отново припомнят на туристите, че в планината се ходи с подходящи дрехи и зареден мобилен телефон. И е добре хората с малък опит като планинари да ползват официални маршрути, а не да започват рискови акции.