Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (11%, 66 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (16%, 102 Гласове)
  • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (49%, 307 Гласове)
  • Не мога да преценя (9%, 53 Гласове)
Общо гласували: 621 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2626
Марияна Николова проведе работна среща с КРИБ и БХРА за мерките в туризма

Марияна Николова проведе работна среща с КРИБ и БХРА за мерките в туризма

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в София. По време на дискусията бе обсъдено настояването на двете организации за обединение и съгласуване на бъдещи противоепидемични мерки с всички представители на туристическия бранш.  "За мен е важно да бъде чут гласът на целия бизнес", бе категорична министър Николова. И добави, че всички активни политики на Министерството на туризма са в името на бъдещото развитие на туристическия сектор в България. Представителите на организациите уточниха, че браншът трябва да има обединена, единна позиция. И допълниха, че противоепидемични мерки, свързани с разпространяването на COVID—19, е необходимо да бъдат дискутирани с всички представители на бизнеса. В срещата участваха Румяна Георгиева, парламентарен секретар на КРИБ и Бранимир Миланов и Атанас Димитров, зам.-председатели на БХРА.

comment 0
visibility 5183
Кои е най-предпочитаните бар и ресторант в София

Кои са най-предпочитаните бар и ресторант в София

Ако някога сте се чудили кои са най-предпочитаните заведения в столицата то днес вече има отговор. Това е Oscar club, който получи наградата на Националния Борд по Туризъм в категорията "Най-предпочитан бар в София за 2020".  Браншовата организация организира дискусия "Туризъм в условията на COVID-19"  в новооткрития петзвезден хотел "Хаят" в центъра на София. "Ниагара" получи приза за "Най-предпочитан ресторант за 2020". Призът за "Най-предпочитаната планинска СПА дестинация" замина към Велинград, а за най-предпочитаната морска дестинация през лятото е за Созопол. В категорията "Иновативна община" признанието бе за Сливен. При спазване на всички епидемични мерки срещу разпространението на коронавирус на участниците бяха представени добрите практики в условията на пандемията. Представители на "Абилитикс" представиха технологични иновации, които са в помощ на туризма - изкуствен интелект, който информира адекватно туристите, как и къде могат да почиват безопасно.  Националният борд по туризъм и партньори ежегодно, от години организира дискусионни формати, на които се коментират успехите, иновациите и добрите практики в сектора. През последните няколко години събитията преминаваха в духа на много позитивен дебат, с отчитане на един постоянен, равномерен ръст в развитието на туризма в България.

comment 0
visibility 6148
Първи снежинки на Витоша

Първи снежинки на Витоша

На Витоша заваля и първият сняг. Дъждът, който не спря вчера цял ден в столицата, по високите места се трансформира в снежинки, съобщават от Нова телевизия.    Кадри от видеокамерите показват снежинки, които прехвърчат край хижа „Алеко”. Силни ветрове завихрят снега край хижа „Боевица”. Все още обаче не може да се говори за реална снежна покривка, казват специалисти.   Според прогнозата за времето през днешния ден в планините се очакват валежи от дъжд, а над около 2000 метра - от сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10 градуса, на 2000 метра - около 5 градуса.     

Реклама
comment 0
visibility 3152
Ясно и тихо в планините край София, на Витоша работи кабинковия лифт

Ясно и тихо в планините край София, на Витоша работи кабинковия лифт

Ясно и тихо е времето в планините около София и е подходящо за излети  и разходки. През уикенда работи и кабинковият лифт "Симеоново - Алеко". От фирмата собственик предупреждават, че последното качване от начална станция с комбиниран билет е 15 ч, а последното слизане от горна станция е в 17:30 ч. Хладно и слънчево е по високите части в планината, температурите на повечето места са около 9 - 10 градуса. Слад и умерен вятър има в по-високите части по билата, предупреждават от Планинската спасителна служба към БЧК. Туристите да бъдат добре екипирани, тъй като времето в планината бързо се променя. За последното денонощие няма регистрирани инциденти с туристи.

comment 0
visibility 2634
За финала организаторите са подготвили истински празник със сцена, музика,

131 отбора стартират в “По стъпките на Алеко с приятел”

Около 400 участника в 131 отбора ще стартират в третото издание на единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер - “По стъпките на Алеко с приятел”. Надпреварата е на 3 октомври, събота, като  стартът на дългото трасе е в Железница в 8:00 часа. На късото е във Владая в 10:30 часа. Първите преминали по двата маршрута се очакват около 12:00 часа. Благодарение на електронната система за отчитане, резултатите на участниците ще могат да се следят live през цялото време на сайта на състезанието. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият тим отпада от надпреварата. На финала те веднага ще получат онлайн сертификат за класирането си. По двете трасета са предвидени контролни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и медицинска помощ. Организацията състезанието е изцяло съобразена с мерките за сигурност срещу разпространението на COVID-19. Участниците ще премерят сили в три категории - Семейство”, “Приятели”, както и за новосъздадената – “Колеги”. Инициативата се организира от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчерево, Природен парк Витоша, Фондация „София – европейска столица на спорта”. Тази година състезанието се провежда по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~27 км по маршрут с. Железница – вр. Черни връх – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вариант е 800 м, а времето за изминаване – около 5 часа. Във втория случай положителната денивелация е над 1200 м, а времето – около 9 часа.  Най-силна се очертава конкуренцията в категория “Приятели”. До момента там са регистрирани 70 отбора. Интересът към дългото и късото трасе е почти равностоен, като малко повече са регистрираните за по-предизвикателния маршрут от 28 км. Тази година в състезанието със собствен тим се включват от Съюза на глухите в България. В два от отборите има и незрящи състезатели, които са се подготвили за изминат цялото трасе. Сред най-анрактивните надпревари пък ще бъде неофициалното състезание, в рамките на състезанието, между различни столични квартали и населени места, които са се регистрирали със свои отбори. Традиционно и тази година част от средствата събрани чрез таксите за участие и доброволни дарения ще бъдат предоставени за социална кауза – “Един различен ден за хората с увреждания”, в който те ще направят разходка с всъдеходи до водопада Скаловитец в Рила. За финала организаторите са подготвили истински празник със сцена, музика, игри и забавления за малки и големи, както и награди.

comment 0
visibility 2739
Сложени са нови заслони на спирката на "Златните мостове"

Сложени са нови заслони на спирката на "Златните мостове"

Всички, които обичат да ходят до планината Витоша, вече ще се радват на нови заслони на спирката на "Златните мостове". Сменена е предишната конструкция, която често беше обект на вандализъм, с нова от дърво. Такива навеси вече има поставени на спирката на хотел „Морени“. За това съобщават в социалната мрежа от Центъра за градска мобилност.    Открити са и нови спирки: на „Бялата вода“, на Златните мостове, на Музея на мечката и на детския стационар на „Бели брези.“   И зимата всеки ден ще има транспорт до Витоша.    

comment 0
visibility 3286
Чешмата при хижа „Панчо Томов”

Чешмата при хижа „Панчо Томов” на Витоша е възстановена

Акция за възстановяване на чешмата при хижа "Панчо Томов" на Витоша бе предприета от доброволци на туристическото дружество "Боерица- Владая", съобщава Нюз.бг. Чешмата бе многократно разбивана от вандали. Съоръжението вече работи и може спокойно да се използва. Чешмата е един от подкрепителните пунктове за участниците в състезанието "По стъпките на Алеко с приятел". Срокът за регистрация на участниците в състезанието изтича на 23 септември. Интересът беше огромен, затова и срокът беше удължен. Така повече отбори ще могат да се регистрират. Има нова категория, в която ще се включат представители на фирми. Участниците в състезанието "По стъпките на Алеко с приятел" ще се проследяват с GPS в реално време и ще могат да се следят онлайн от всеки, който се интересува как се движи всеки един по трасето. Предвиден е и лайвстрийм.

comment 0
visibility 3226
"Библиотека в планината" очаква ценителите на книгите пред хижа "Алеко"

"Библиотека в планината" очаква ценителите на книгите пред хижа "Алеко"

За пета поредна година инициативата на Столична библиотека „Библиотека в планината”  очаква млади и стари на поляната пред хижа "Алеко". Събитието ще се проведе на 30 август от 11 часа. То е част от традиционните чествания по повод организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България.    Пред хижата ще може да се види изложбата „Съзерцанието на щастливец-а”.   Хубави стихове и хубава музика ще представят Петър Чухов и Иван Христов.   Планинската къщичка за книги пред хижа "Алеко" ще бъде заредена с нови издания на класици и съвременни автори - Джек Лондон , Ран Босилек, Селинджър, Божана Апостолова, Петя Кокудева, Ангел Игов и др.    Пред "Алеко" ще очаква ценителите на книгите и "Библиобусът", който разполага с над 1000 тома от най-търсените заглавия от родни и чужди писатели.  Който иска може да получи и  безплатна едногодишна читателска карта от Столична библиотека.     

comment 0
visibility 3615
Манастир "„Света Мария Магдалина" в Бухово на билборд в столицата

Манастир "„Света Мария Магдалина" в Бухово на билборд в столицата

Манастирът  "Света Мария Магдалина" в Бухово се появи на билборд в София. За един от най-големите църковни празници - Успение на Света Богородица, обителта украси столични булеварди. Огромни снимки на манастира са поставени на билборд на софийските бул. „Данаил Николаев“ и бул. „Владимир Вазов“ и пътища които водят до "Света Мария Магдалина" в Бухово. Инициативата е на Столичен инспекторат и съвпадна с църковния празник, който се празнува едновременно от православни и католици. Тя е резултат от съвместната работа и сътрудничество на контролиращата структура на Столиччна община с  фирмите за външна реклама. Над 10 години Инспекторатът организира доброволчески дейности и полага грижи за легендарния манастир, като облагородява на пространството и популяризира на манастира, а целта е запазване на културно- историческото наследство. "Света Мария Магдалина" е с петнадесет вековна история и е част от Софийската Мала Света гора. Манастирът не е действащ, но на празници отваря врати. Тази сутрин на Успение на Света Богородица там бе отслужена Св. Литургия, Водосвет и бе даден благодарствен обяд по случай празника.  

comment 0
visibility 4322
ППС: Не е подходящо туризъм, времето е променливо

ППС: Времето на Витоша е променливо, дъжд и мъгла

Не са подходящи условията за туризъм на Витоша и в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба, цитирана от Фокус. Времето е променливо с разкъсана облачност до гъста мъгла. Ураганен вятър има по високите части на Стара планина. Температурите се движат от 7 до 16 градуса. На Витоша на Алеко е валяло дъжд и имаше мъгла,а времето е променливо. Съоръженията работят. През изминалото денонощие няма инциденти, съобщават от ПСС в сайта си. При нужда може да се сигнализира на ПСС: 02/ 9632000 и 088 1470. На Витоша лифтовете работят в събота, неделя и в празничните дни. Кабинковият лифт "Симеоново - Алеко" работи от 9:00 ч. до 17:30 ч.  Седалкови лифтове "Лале 1 и 2" работят от 9:00 ч. до 16:30 ч.

comment 0
visibility 3428
От утре: Ново разписание за делничните дни на рейс 63

От утре: Ново разписание за делничните дни на рейс 63

Новост в разписанието за делничните дни на рейс 63, който върви до Витоша. Промяната влиза в сила от утре- 6 август, съобщават от Центъра за градска мобилност. Колите ще вървят от 07.50 до 18.35 часа. Това се прави, за да могат повече хора да отидат в планината през лятото.      Сменени са спиркознаците по маршрута. С помощта на екипи от "Столичен автотранспорт" е обновен и навеса на спирка "Златните мостове".   Ето и как ще бъде разписанието от утре в делнични дни:    Първи курс към Златните мостове: 07:50 часа Последен курс към Златните мостове: 17:32 часа   Първи курс от Златните мостове: 08:49 часа Последен курс от Златните мостове: 18:35 часа.

comment 0
visibility 3889
До Витоша с електрически велосипед - 30 лв. за 3 часа

До Витоша с електрически велосипед - 30 лв. за 3 часа

Столичани и гости на София ще могат да наемат електрически велосипед, за да отидат на Витоша. За поредна година туристическата услуга е достъпна за всички почитатели на алтернативното и екопридвижване към планината и в града. Старт на третия сезон на тази услуга ще даде зам.-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев. От утре, 23 юли т. г. ще могат да се наемат 10 броя градски и 10 броя планински електрически велосипеди от паркинга пред “Национален исторически музей” (НИМ). Дестинацията е до местностите “Тихия кът” и “Златните мостове” в природен парк Витоша. Утре желаещите ще могат безплатно да тестват велосипедите на паркинга пред НИМ в Бояна. Инициативата е резултат от партньорство на проекта на Столична община  "Зелена София" и няколко компании. Тази година велосипедите ще се наемат от Е-Mountain Bike, осигурявайки ново поколение планински електрически велосипеди. За 15 лв. 3 часа на Витоша с електровелосипед (СНИМКИ) Работното време е понеделник - петък: 10 - 19 ч. и събота - неделя: 9 - 19 ч. Цената за отдаване под наем за 3 часа започва от 15 лв. за градските велосипеди и 30 лв. за планинските. Услугата ще бъде достъпна до края на октомври т. г. или до задържането на подходящи метеорологични условия. Цената е двойно по-висока от миналата година. Колелата могат да се наемат от ул. „Никола Габровски“ № 1, както и пред НИМ. Каниддатите да се качат в планината с електрически велосипед могат да направят и резервация на 0879343021 или да посетят уеб страницата rentebike.  

comment 0
visibility 4085
"Сдружение за развитие на ски зона Витоша" ще организира дискусия за Витоша

"Сдружение за развитие на ски зона Витоша" ще организира дискусия за Витоша

Дискусия за Витоша искат да организират от "Сдружение за развитие на ски зона Витоша". Целта е да се работи активно за преодоляването на проблемите и достъпа до планината. Това решиха на своето първи събиране от новото Сдружение, на което учредители са хора с дългогодишен опит и стаж на Витоша. Те не могат да се примирят с настоящите проблеми и са амбицирани да предприемат действия за развитието на ски зона Витоша като туристическа дестинация - целогодишно. "Сдружение за развитие на ски зона Витоша", регистрирано преди десетина дни, на своето първо събрание, реши, че ще е полезно да се организира дискусия за планината с всички заинтересовани ведомства, спортни клубове, неправителствени организации, както и кметовете на градовете София и Перник. Ски зона Витоша дава възможност за целогодишен пълноценен отдих и туризъм на всички посетители на планината. Тя не е само софийска, но и пернишка. Природата е била щедра и е дала и минерална вода в Рударци, която се използва само няколко месеца през годината. Тези дадености трябва да се използват за привличането на туристи, коментираха от Сдружението пред Столица.bg. Вече е проведен първи разговор с кмета на Перник и откъм Рударци да се възстанови някогашната писта Конярника, защото областният град има традиции в спорта.  

comment 0
visibility 5597
type-photo.svg
Направиха профилактика на Романския лифт, работи само Кабинковия

Направиха профилактика на Романския лифт, работи само Кабинковия (ВИДЕО)

Само за няколко часа вчера поработи отдавна спрелият от експлоатация Романски лифт в София. Съоръжението отдавна не било пускано, но тъй като е опасно се е наложило да поработи и да се завъртят въжетата по линията, научи Столица.bg. Има разместване на стълбовете и висят седалки. Опасността идва и това, че въжетата могат да излязат и да падне някоя седалка върху минаващи отдолу, по пътеката хора. Именно затова взехме всички предпазни мерки, за да няма инциденти, обясниха пред Столица.bg от Витоша ски. Лифтът отдавна не работи и за него отдавна няма резервни части. На междинната станция дъските са изгнили и затова са премахнати, за да не подлъжат някого да стъпи и да пропадне.  "Витоша ски" иска реконструкция на Княжевския лифт с кабинки за 8"За Романския лифт имаме готовност за нов. Също така сме подготвени и със Сцелиализиран ПУП, но има процедури и трябва време", похвалиха се от фирмата собственик на съоръженията. Вчера в социалната мрежа бе пуснато видео и пост и авторът се прощаваше с Романския лифт. "Днес (б. р. 13 юли 2020 г.) лифта Романски, заработи за последен път. Заработи за да си отиде завинаги, след цели 44 години вярна служба на скиори и планинари.Сбогом Приятелю!", написа във фейсбук Йордан Рангелов. От фирмата собственик обясниха, че просто  е правена профилактика на остарялото и вече опасно съоръжение. В момента към Витоша работи само Кабинковия лифт "Симеоново - Алеко", в събота и неделя и празничните дни, и за него има тарифи за всички социални групи. От Витоша ски обясниха, че от зимата още има проблем с електрониката на Лалето и затова не работи.  Потокът на туристите, които ползват лифтове е намалял 8 пъти и дори и да оправят Лалето не е рентабилно за дружеството собственик. Столична община и Витоша ски не успяха да стигнат до единомислие по отношение на лифтовите съоръжения на Витоша и все още към планината се ползва един лифт и то доста стар и поддържан с големи усилия. До преди няколко месеца имаше надежда, че емблематичния Княжевски лифт ще бъде ремонтиран, обновен и скоро ще заработи. Международна компания проучва и търси решение за възстановяването на Княжевския лифт Оказа се обаче, че столичани още дълго ще трябва да чакат. От Столична община са възложили на чужда фирма да направи проучване и да намери решение за възстановяването на Княжевския лифт.  

comment 0
visibility 3699
type-photo.svg
Алпийски тролей над Боянската река  на "Витоша летен фест"

Алпийски тролей над Боянската река на "Витоша летен фест" (СНИМКИ)

Безплатен алпийски тролей, разпънат над Боянската река, ще бъде една от атракциите на "Витоша летен фест", който ще се проведе тази неделя от 11 часа на поляната пред хижа Момина скала. За смелчаците ще има и надпревара по бързо разпъване на палатка, много игри, танци, томболи.    Наградният фонд на шестото издание на феста е 4800 лв. Събитието се организира от Фондация "София - европейска столица на спорта" и Столична община    Участниците са освободени от стартови такси. Ще има осигурен транспорт за всички, които искат да се включат във феста. Тръгването е в 8.00 ч. от Национален стадион „Васил Левски (паркинга пред централния вход, там автобусите ще са означени с табели на събитието) до м. Златните мостове - и обратно след приключване на събитието тръгване от Златни мостове в 14.30 часа. За колоездачите ще бъде осигурен транспорт за извозване на байковете от нац. стадион „Васил Левски“. Личните автомобили този ден ще са паркирани край Златните мостове.   А ето и какви ще са дисциплините във феста:  Състезание по планинско бягане – старт в 11.00 ч. по 14 км трасе „Кумата“ Състезание по планинско колоездене - старт в 11.15 ч. по 7/20 км (една или три обиколки в зависимост от възрастовата група) трасе „Копитото“ Туристически поход – начало 11.25 ч. по 3.5 км трасе „Обичам Витоша“ около 2 часа   Възрастовите групи са:  За бягане и колоездене: юноши и девойки (16-18 г.), мъже и жени (19-40 г.); ветерани мъже и  жени (40+); За похода: Без ограничения   Които се класират на първите три места в дисциплините планинско колоездене и планинско бягане ще получат медали плюс материални награди и ще си разделят награден фонд:  за мъже и жени - по 300 лв. за шампионите, по 200 лв. за вицешампионите и по 100 лв. за бронзовите медали; за юноши и девойки и за ветерани мъже и жени – по 150 лв. за шампионите, по 100 лв. за вицешампионите и по 50 лв. за третото място.      

Туризъм

София е привлекателна точка за туризъм не само за хората от страната, но и от целия свят. Столицата се намира в подножието на планината Витоша, която предлага разнообразни условия за туризъм и отмора сред природата. Древният произход на София и останките от различните ? периоди на съществуване също са обект на интерес от почитателите на туризма.

Основно цел за туризъм на повечето гости на столицата са няколко обекта.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Национален дворец на културата като обект за туризъм

В началото построен с единствената цел да бъде подходящо място за провеждане на конгреси, конференции, концерти и изложби, днес НДК е един от символите на столицата. Мнозина любители на туризма включват в програмата си НДК.

Дворецът е построен за 4 години, вместо за предвидените 12. На 8 етажа са разположени 13 модерно оборудвани зали с различно предназначение. Символът на Двореца е заимстван от слънцата от тревненските тавани.

Боянската църква като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Уникалната Боянска църква, притежаваща забележителна древна история, представлява обект на огромен интерес от страна на любителите на туризма от цял свят. Намира се в полите на планината Витоша. Малката църква, издигната през 10 век на това място, е била разширена с финансовата помощ и по желание на севастократор Калоян, владетелят на Средец. Неповторимите стенописи, направени в новата постройка пленяват феновете на туризма ежедневно. За съжаление, майсторът, зографисал църквата, не е известен на историците.

Определено, Боянската църква е изключително привлекателен обект за туризъм.

Витоша като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Планината Витоша, в чието лоно е разположена столицата, е любими място за туризъм на столичани и гостите на столицата от страната и чужбина. Парк Витоша е първият Национален парк на Балканите. В услуга на туризма са удобните му пътни връзки със столицатаи изключителната му близост до града. Любителите на туризмаизползват всеки сгоден случай да отдъхнат сред природата. Многото кокетни хизи, ски писти,  лифтове и влекове допринасят допълнително за големия интерес на хората към природния парк. Черни връх е най-високият връх на Витоша и е сред 100-те препоръчани обекта за туризъм в страната.

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Почитателите на изкъството и туризма не пропускат при посещението си в София да влязат и в Националния  музей за българско изобразително изкуство или Националната художествена галерия. Влизайки там, всички губят представа за  времето и пространството. Сякаша се пренасят в някакъв друг приказен свят. Сградата, в която се помещава галерията е бившия дворец, който рез 1978 г е обявен за паметник на културата. Обяснимо е защо музеят на изкуството се любим обект за туризъм. По време на турското господство там се е намирал конака, в който е бил съден Левски.

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Сбирките на Етнографския музей и института по фолклор са изключително богати е логично гостите на София с цел туризъм да настояват да посетят музея. Това, на практика, е първият етнографски музей в страната. Музеят е подреждал свои експозиции в  Женева,  Лондон, Париж, Рим, Хелзинки и Ню Йорк.

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Богатият музее фонд е привлекателен за голям брой посетители с цел туризъм в столицата. Интересните и униклани колекции от флората и фауната на страната спират дъха на туристите. Музеят има и редица образователни и научни функции.

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Освен като интересна точка за туризъм в столицата, Софийската синагога е действащ еврейски храм, единствен по рода си в столицата. Намира се до Халите. Построена е в началото на миналия век. Вътрешността е украсена с мрамор, дърворезби, венецианска мозайка. Обект на интерес, свързан с туризма са и двете постоянни експозиции:  "Еврейските общности в България" и "Холокостът и спасяването на евреите в България".  

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Любопитната история на столичната църква „Света София“ привлича редица почитатели на туризма.  Храмът се издиха върху няколко други стари храма, като най-старият е римска базилика. След превземането на София от турците, църквата става джамия, чиито минарета падат, съборени от силни заматресения през 15 и 19 век. Интерсно и притегателно за любителите на историята и туризма е това, че в двора на храма се намира гроба на Иван Вазов.

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храмът „Александър Невски” е емблематичен за София. Той е символ на нашето Освобождение и точно затова основният камък е положен на 3 март 1882 г. Той е един от основните и задължителни обекти за туризъм в София. Впечатляващ с размерите си, храмът остава съзнанието на всеки, който го е видял. Интериорът на храма също е забележителен. Криптата на храма сега съхранява уникални образци на иконописта и преставлява интерес за бългаски и чуждестванни почитатели на туризма и изкуството.

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София се намира в сградата на старата Буюкджамия. Това прави музяе два пъти по притегетелен обект за туризъм. Богатата му експозиция и оригиналната сграда са голяма ценност не само за столицата, но и за страната.

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Никой няма да се зачуди защо един мол може да бъде интересен обект от списъка за туризъм на гостите на София. След уморителната разходка по столичните забележителности в MALL OF SOFIA всеки може да отдъхне, да се нахрани в приятните заведения за хранене и да си купи различни стоки, освен традиционните за туризма сувенири. Тук туристите могат да намерят почти всяка от любимите си марки стоки и дори да гледат любимия си филм.

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Изключителна гордост за столичани е музеят „Земята и хората“. Той е един от най-значителните и големи музей по минералогия в целия свят.  Не случайно този музей е включен на челно място в списъка за туризъм в столицата.Впечатляваща е не само площта, на която са разположени изложбените зали, но богатите му постоянни експозиции.

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Софийският зопарк има изключителн богата колекция от животински видове. Той предлага много емоции и забавления на посетителите. Това е и причината да е една от големите и любими атракции за туризъм в столицата.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Прочетете още