Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 478 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 241 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 182 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1146 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 4570
type-photo.svg
Алипнистът Дойчин Боянов с уникален Справочник за Витоша, „София–евростолиц

Алипнистът Дойчин Боянов с уникален Справочник за Витоша, „София–евростолица на спорта“ по...

Изтъкнатият алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов представи днес уникален справочник за Витоша. Присъстващите на стилната церемония в Музея на българската спортна слава първи видяха изданието, събрало информация за всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината. Книгата „Витоша – спортно туристически справочник“ стана факт със съдействието на „София – европейска столица на спорта“. След множество изкачвания из най-високите планини на планетата и достигането до някои неизкачвани дотогава върхове в Каракорум и Антарктика, Дойчин Боянов се посвещава на една по-близка и позната за нас планина – Витоша. Книгата „Витоша спортно-туристически сборник“ представя основна информация с възможностите за спорт и туризъм в планината. Особено внимание е обърнато на опазването на околната среда, достъпа до обектите и безопасността на практикуващите. По своето съдържание и обхват изданието е първо по рода си у нас и по своеобразен начин потвърждава за пореден път уникалността на планината Витоша и нейното огромно значение за хората. „Това не е книга за четене, а за преживяване“, заяви на представянето на изданието днес авторът. „Този Справочник го сравнявам с най-големите си постижения досега. За първи път е направен опит за категоризация на маршрути и пътеки. Благодаря на дизайнера на книгата Десислава Балакчийска за прекрасната визия“, каза още Боянов. Кметът на София Йорданка Фанкдъкова поздрави автора, като изтъкна образователната и възпитателна полза от подобни издания. „Градът има нужда от такива справочници за всички планини в околността. Столична община и „София – евростолица на спорта“ подпомагат Природен парк Витоша по Споразумението за рехабилитация на туристическа инфраструктура в планината, което подписахме миналата година,“ каза Фандъкова. „Горд съм, че има подобни преподаватели в Национална спортна академия,“ с тези думи ректорът на НСА проф. Николай Изов пожела успех на автора и изданието. Благодарности към Дойчин за Справочника отправиха още Анна Петракиева – директор на ПП Витоша и Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“, който в края на своето изказване показа уникална карта на Витоша от 1951 г. Авторът Дойчин Боянов е посветил години в изследване и разработване на темата, част от дейността е с благотворителна и социална ангажираност. Книгата е уникална с информацията, която предоставя на туристи, спортисти, клубове и посетители, за първи път на едно място са събрани всички необходими данни, маршрути, техники, алгоритми, пътеки – цялата богата палитра от знания, помагащи ни да опознаем и опазим планината. Здравните мерки не позволиха днес книгата да бъде представена пред по-широк кръг любители на планината, но това се планира в близко време. Изданието може да се закупи от магазините за екипировка за алпинизъм и от интернет.

comment 0
visibility 4487
Опесъчават пътищата на Витоша заради обилен снеговалеж

Опесъчават пътищата на Витоша заради обилен снеговалеж

Започна опесъчаване на пътищата в природен парк "Витоша". Причината е обилен снеговалеж, съобщават от Столична община. В момента снегопочистващите машини работят по  трасетата  "Драгалевци - Алеко" и "Бояна - Златните мостове". Градският транспорт се движи по график. Автобусите по линия 66 временно са задържани до приключване на обработката.    

comment 0
visibility 3543
Автобусите на ски училищата и автомобили с вериги ще се пускат до Златните

Автобусите на ски училищата и автомобили с вериги ще се пускат до Златните мостове

Автобусите на ски училищата и само автомобили с вериги ще могат да се движат до Златните мостове на Витоша, предупредиха от Столична община. Заради обработката на пътищата, с пясък и соли, към планината по-рано тази сутрин бяха затоверни планинските пътища в Природен парк Витоша – „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златните мостове“.  Вече се отваря за движение планинският път във Витоша „Бояна – Златните мостове“ за автобусите на ски училищата и ще се пропускат само автомобили, снабдени с вериги. На място са три екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община, както и представители на общинска полиция. Планинският път е обработен с пясък и снегът е почистен. Метеорологичната обстановка в планината е усложнена, температурите са отрицателни - -15 градуса, духа силен вятър и валежите от сняг продължават.

Реклама
comment 0
visibility 6664
От ППС: На Витоша пистите са заледени, туристите да се движат само по пътек

От ППС: На Витоша пистите са заледени, туристите да се движат само по пътеките (СНИМКИ)

Времето е хубаво и предразполага за излет, ски и забавления на Витоша. Туристи и скиори обаче трябва да са внимателни и да спазват указателните табели и предупрежденията на Планинската спасителна служба за опасностите на Витоша. "Нека хората се съобразят с метеорологичните условия и да бъдат в по-ниската част на планината и да не рискуват. Има много заледени писти и пътеки, слънчево е, но има и вятър, който заледява определни места. Под Черни връх също са заледени писти и пътеки. Хората тръгват нагоре, попадат на леден пасаж и нито нагоре, нито надолу. Тръгват  напряко по неутъпкано място и попадат в капан. Затова трябва да са внимателни. Имахме инцидент на Момина скала. Скиорите трябва да са с подготвени ски за заледена писта", препоръчаха пред Столица.bg от Планинската спасителна служба на Витоша. За скиорите е важно да знаят, че знес няма да работи влекът на Черни връх. Вчера е имало инцидент и съоръжението и извън строя, съобщиха пред Столица.bg. Ще бъде ремонтиран до дни, но трябва да пристигнат резервни части. Вчера влекът бе пуснат и работи малко над 2 часа преди инцидента. При слизане от съоръжението скиор силно блъснал теглича, той отскала нагоре при камшичния удар и се оплита с тези от отсрещната страна.  Въжето излиза от ролките и се изкривява метална част на влека. Служители са видяли гражданинът, който също забелязва зулума, който е сътворил, бързо казва "извинявайте" и полита със ските надолу по пистата, разказаха очевидци на инцидента. Три дни през седмицата служители са отстранявали заледените стълбове, за да може да работи съоръжението и накрая едно безотговорно действие извежда влека от строя.  

comment 0
visibility 3248
Увеличиха рейсовете по линии 63 и 66 за ходенето до Витоша

Увеличиха рейсовете по линии 63 и 66 за ходенето до Витоша

Осигурени са допълнителни автобуси заради многото желаещи да се придвижат до Витоша. Първият от допълнителните рейсове по линия 66 е пуснат тази сутрин в 9.35ч. Дежурните екипи на Центъра за градска мобилност наблюдават и ако имат възможност ще реагират съобразно пътникопотока.   От 30 януари: Увеличават с един автобусите по линии 63 и 66 за Витоша Допълнителните автобуси по линии 66 и 63 до и от Витоша са в сила от 30 януари до 30 март в събота и неделя и почивните дни. Това съобщават от Столична община. Това се прави заради увеличеното търсене на транспортна услуга за излетни пътувания до и от Витоша и по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова.  За посочения период  обслужващите коли по автобусна линия № 63 се увеличават с един брой (от 5 на 6 броя). А  колите по автобусна линия № 66 също се увеличават с една (от 4 на 5 броя).      

comment 0
visibility 3133
Министърът на туризма  и туроператори дискутираха създаването на Гаранционе

Министърът на туризма и туроператори дискутираха създаването на Гаранционен фонд

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова дискутира с представители на туроператорите възможността за създаване на Гаранционен фонд с държавно участие. Според бранша държавният дял трябва да е в размер на 69 милиона лева, като финансовият ресурс да е осигурен при учредяването на фонда, съобщиха от Министерство на туризма. Целта е средствата да бъдат използвани за възстановяване на платените суми по неосъществени пътувания поради възникналата пандемия. Министерството на туризма е подготвило и изпратило официално писмо с искане на становище от Министерството на финансите, информира вицепремиерът. Тя уточни, че относно правния механизъм за конструиране на такъв инструмент е необходима промяна в закон, в частност в Закона за туризма, като в хода на дискусията не са обсъждани въпроси, свързани с регламентирания към момента инструмент за обезпечаване на отговорността на търговците на едро. Министър Николова посочи, че от 8 февруари заинтересованите страни ще могат да кандидатстват за държавната помощ от 51 млн. лв., като заявленията ще се подават в Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ). И допълни, че на институционалната страница на Министерството на туризма вече са качени „Насоки за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19“. Разбирам трудностите, които продължавате да изпитвате заради ограничения капацитет на работа, причинен от разпространението на Ковид-19. Сами виждате, полагаме максимални усилия за подкрепа на отрасъла, като сме в непрекъснат диалог както с представителите на бизнеса, така и в правителството в търсене на най-добрите решения, коментира вицепремиерът. По време на срещата представителите на бизнеса поискаха повече конкретна информация по мярката, както и поставиха въпроси за сроковете, в които ще се реализира тя и финансирането ще стигне до компаниите. Те акцентираха, че е важно да се работи максимално бързо, за да се помогне ефективно на бранша.  

comment 0
visibility 3238
От 30 януари: Пускат по още един автобус по линии 63 и 66 към Витоша

От 30 януари: Увеличават с един автобусите по линии 63 и 66 за Витоша

От 30 януари до 30 март в събота и неделя и през празничните дни ще има по още един автобус по линии 63 и 66 към Витоша. Това съобщават от Столична община. Това се прави заради увеличеното търсене на транспортна услуга за излетни пътувания до и от Витоша и по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова.  За посочения период :   -  обслужващите коли по автобусна линия № 63 се увеличават с един брой (от 5 на 6 броя);   -  колите по автобусна линия № 66 също се увеличават с една (от 4 на 5 броя).   „Столичен автотранспорт“ ще осигури и две коли за оперативен резерв, които при необходимост и съгласувано с главния диспечер на ЦГМ, ще извършват допълнителни курсове по посочените линии.    

comment 0
visibility 3654
Заведение в Боровец предлага напитки с изтекъл срок на годност

Заведение в Боровец предлага напитки с изтекъл срок на годност

Служители на РУ-Самоков и отдел „Контрол по храните“ към Областната дирекция по безопасност на храните извършиха съвместна проверка на ресторант в хотел в курортен комплекс Боровец. Проверяващите са открили в складовото помещение към бара шест стъклени бутилки алкохол от различни търговски марки, облепени с български акцизен бандерол с изтекъл срок на валидност. Установени били също така и безалкохолни напитки, чай и сметана за кафе с общо количество 21.377 литра с изтекъл срок на годност. Инспекторите са съставили два акта по Закона за храните и е издадено разпореждане за унищожаване на храните.

comment 0
visibility 3332
Министърът на туризма Николова посрещна в София турския си колега

Министърът на туризма Николова посрещна в София турския си колега

Министърът на туризма и вицепремиер Марияна Николова разговаря с  министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. Той е в София по нейна покана.  Вицепремиерът Николова информира турския министър, че Турция е в челото на списъка на най-големите партньори на България както по отношение на вноса и износа, така и по отношение на преките чуждестранни инвестиции.    Трудностите и предизвикателствата, пред които сме изправени, налагат контактите ни да бъдат все по-интензивни, за да вземем най-добрите решения за развитието на двустранните ни отношения, за туризма, културата и всички останали сфери на интерес между България и Турция, заяви вицепремиерът. И допълни, че България има изключително добри възможности за туризъм, от които могат да се възползват гражданите на южната ни съседка. Разбира се, туризмът далеч не е единствената сфера на интерес между България и Турция, уточни тя. По думите ѝ, преди да се разрази епидемията от коронавирус, търговският оборот между двете страни е възлизал на близо 5 милиарда щатски долара.     

comment 0
visibility 11543
Километрична колона от автомобили към Витоша

Километрична колона от автомобили към Витоша

Километрична колона от автомобили са паркирали по пътя към Витоша и стигат до разклона за Лалето. Днес в планината се провежда шестото издание на Зимен фест 2021 пред хижа "Алеко". Силният вятър не спря участниците във Витоша зимен фест 2021 (СНИМКИ) Организатори са Столична община и София-Европейска столица на спорта и на зимния празник бе открита първата "шейни зона" на Витоша. Автомобилите стигат до Романския лифт, тъй като са много желаещите да се включат в снежните състезания и забавления. Откриват първата „шейни-зона“ на 6-ото издание на Витоша зимен фест 2021 (СНИМКИ) Заради силният вятър не работи нито един кабинков лифт към Витоша. В момента действащ е само седалковия лифт на Лалето 1, но и той може да бъде спрян, тъй като вятърът се усилва, съобщиха пред Столица.bg от планината. 

comment 0
visibility 3499
РИОСВ-София даде зелена светлина за възстановяването на Княжевски лифт

РИОСВ-София даде зелена светлина за възстановяването на Княжевски лифт

РИОСВ-София е одобрила заданието за специализиран ПУП на Столична община за възстановяването на Княжевския лифт. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в Овча купел. От тук нататък информация ще получи собственикът "Витоша ски". "Така, както собственикът спешно заявява да работи, се надявам и така спешно да внесе са съгласуване това задание и в агенцията по горите. Важно е, че становището на РИОСВ се основава на становището на Агенция по горите, в което ясно се казва, че не е нужна пормяна в Плана за управление на Витоша. Може да се ползва съществуващото трасе, за да се възстанови лифта. Това беше много важно. А собственикът твърдеше, че трябва да се промени Плана и затова беше важно да се ангажират министирите. Благодаря и на двамата - на земеделието и на МОСВ, че направиха План за действие, за да позволи максимално бързо да се пристъпи към тази дейност", каза столичният кмет. Фандъкова и трима министри намериха решение за възстановяването на Княжевския лифт След съгласуването с Агенцията по горите главният архитект на София ще може да внесе заданието на специализиран ПУП за гласуване в СОС. "Работим и получавам съдействие от всички общински съветник и всички политически групи. С Тома Белев бяхме заедно на срещата. Надявам се собственикът да не обжалва след като толкова пъти заявява своята готовност.", коменитра Фандъкова. Тя допълни, че задвижената вече процедура по този вариант, не спира Столична община да работим и по план Б. Според него по-бързо може да се случи възстановяването на Княжевския лифт и не е необходим специализарн ПУП. Собственикът вече е декларирал, че има финансова готовност и не виждам причина общината да не го подкрепи, допълни столичният кмет.

comment 0
visibility 4632
На Витоша откриват зона само за спускане със шейни

На Витоша откриват зона само за спускане с шейни

На 23 януари малките и големи столичани е добре да отиват на Витоша. Там ще бъде открита първата обособена зона за спускане с шейни. Това ще стане по време на инициативата „София – европейска столица на спорта". Проявата "Витоша зимен фест 2021" е в чест на Световния ден на снега под мотото „Открий, забавлявай се, изживей“. Мястото е над хижа „Алеко“, под стария ски-влек „Боби“, разказват в социалната мрежа от администрацията на "Средец".    Състезанията с шейни ще бъдат на семеен принцип с елиминации по паралелни трасета с изискване за участие на дете и родител(роднина). Записванията са от 10.00 до 10.45 ч. в деня на феста на специален сет пред х. Алеко. Участието е със собствени шейни и екипировки.   За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66 в деня на Витоша зимен фест на 23 януари 2021 г.   А какви ще са зимните надпревари: Семейна надпревара с шейни, паралелен слалом, ски-алпинизъм, спринтово ски-бягане, тренировъчен полигон за работа с лавинна екипировка и демонстрации за използването ѝ, намиране на заровени съкровища, детски игри с аниматори, конкурси за направа на снежни фигури и украса на шейни, викторини и много, много подаръци. И още: уникалното за България велосипедно спускане на сняг за време.

comment 0
visibility 3789
Нощно каране на "Витошко лале" откри ски сезона

Нощно каране на "Витошко лале" откри ски сезона

Радост за всички фенове на планината и на ските, които са от София. Ски сезонът на Витоша бе открит официално вчера след 18 часа. Всичко започна с нощно каране на писта "Витошко лале", разказват от Нова телевизия.   Желаещи за нощната авантюра имаше много - и скиори, и сноубордисти. Някои бяха на пистата час преди официалния старт. Имаше и машини, които допълнително осигуряваха сняг. Стартът на сезона закъсня заради недостатъчната снежна покривка на планината край София.   И собственикът Витоша ски искал да се възстанови Княжевския лифт    "Витоша ски“ подкрепи идеята на Общината да бъдат ремонтирани Княжевския и Драгалевския лифт. А иначе сезонът рестартира и на Пампорово, където отново има сняг.  

comment 0
visibility 4495
Кабинковият лифт "Симеоново- Алеко" в профилактика всеки първи и трети поне

Кабинковият лифт "Симеоново- Алеко" в профилактика всеки първи и трети понеделник от месец...

Кабинковия лифт "Симеоново - Алеко" работи всеки ден от  8.30 до 16.30 ч. Това съобщават от "Витоша ски".   Заради недостатъчното количество сняг за скиорите и сноубордистите работи само съоръжението на "Меча поляна" от 9.00 до 16.00 ч.   Кабинковият лифт "Симеоново - х.Алеко" има дължина 6270 м. и има капацитет 1200 души на час. Важно: Всеки първи и трети понеделник от месеца в периода от 10:00ч. до 14:30ч. съоръжението ще бъде в профилактика!    

comment 0
visibility 3037
И собственикът Витоша ски искал да се възстанови Княжевския лифт

И собственикът Витоша ски искал да се възстанови Княжевския лифт

Собственикът на лифтовете и съоръжение на Витоша - „Витоша ски" АД, заявяват, че са готови веднага да подменят Княжевския лифт. Това гласи официално съобщение, цитирано от БНР. В него се посочва, че модернизацията трябва да се съобрази с всички нормативни актове и закони. Засега от Витоша ски отказват коментар на предложените варианти от Столична община. Пред Столица.bg съобщиха, че техните юристи работят по нормативните документи и ще излязат с позиция когато са готови. Вчера на среща на Московска 33 кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и министрите на екологията Емил Димитров и на земеделието Десислава Танева обсъдиха проблема с възстановяването на лифта на Княжево.  Ако всички работим в една посока, нещата ще се случат бързо, заяви арх. Здравков пред БНТ. Фандъкова и трима министри намериха решение за възстановяването на Княжевския лифт Има два сценария за реконструкцията, като от двете министерства обещават пълно и бързо съдействие по порцедурите. Не стана ясно само как Столична община може да започне ремонт в имот, който е собственост на Витоша ски. Засега и при двата варианта за възстановяване на Княжевския лифт не се налага промяна на Плана на управление на природен парк Витоша.  "Ще изчакаме официалните становища и писмените мотиви относно законността за възможната подмяна на съоръженията", казват от „Витоша ски".  "На 17.02.2020 год. внесохме на Главния архитект мотивирано предложение за изработването на проект за реконструкцията на Кабинкова въжена линия „Княжево-Копитото“. Тя бе съгласувана от Дирекцията на ПП „Витоша“ и от органите на администрацията, управляваща горите. Въпреки това и до настоящия момент по тази преписка няма произнасяне. Едва преди няколко дни – 10 месеца след нашето предложение, получихме писмо от Главния архитект, с което той ни насочва да започнем процедура пред Изпълнителната агенция по горите", се казва в официално съобщение на сайта на дружеството.  

Туризъм

София е привлекателна точка за туризъм не само за хората от страната, но и от целия свят. Столицата се намира в подножието на планината Витоша, която предлага разнообразни условия за туризъм и отмора сред природата. Древният произход на София и останките от различните ? периоди на съществуване също са обект на интерес от почитателите на туризма.

Основно цел за туризъм на повечето гости на столицата са няколко обекта.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Национален дворец на културата като обект за туризъм

В началото построен с единствената цел да бъде подходящо място за провеждане на конгреси, конференции, концерти и изложби, днес НДК е един от символите на столицата. Мнозина любители на туризма включват в програмата си НДК.

Дворецът е построен за 4 години, вместо за предвидените 12. На 8 етажа са разположени 13 модерно оборудвани зали с различно предназначение. Символът на Двореца е заимстван от слънцата от тревненските тавани.

Боянската църква като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Уникалната Боянска църква, притежаваща забележителна древна история, представлява обект на огромен интерес от страна на любителите на туризма от цял свят. Намира се в полите на планината Витоша. Малката църква, издигната през 10 век на това място, е била разширена с финансовата помощ и по желание на севастократор Калоян, владетелят на Средец. Неповторимите стенописи, направени в новата постройка пленяват феновете на туризма ежедневно. За съжаление, майсторът, зографисал църквата, не е известен на историците.

Определено, Боянската църква е изключително привлекателен обект за туризъм.

Витоша като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Планината Витоша, в чието лоно е разположена столицата, е любими място за туризъм на столичани и гостите на столицата от страната и чужбина. Парк Витоша е първият Национален парк на Балканите. В услуга на туризма са удобните му пътни връзки със столицатаи изключителната му близост до града. Любителите на туризмаизползват всеки сгоден случай да отдъхнат сред природата. Многото кокетни хизи, ски писти,  лифтове и влекове допринасят допълнително за големия интерес на хората към природния парк. Черни връх е най-високият връх на Витоша и е сред 100-те препоръчани обекта за туризъм в страната.

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Почитателите на изкъството и туризма не пропускат при посещението си в София да влязат и в Националния  музей за българско изобразително изкуство или Националната художествена галерия. Влизайки там, всички губят представа за  времето и пространството. Сякаша се пренасят в някакъв друг приказен свят. Сградата, в която се помещава галерията е бившия дворец, който рез 1978 г е обявен за паметник на културата. Обяснимо е защо музеят на изкуството се любим обект за туризъм. По време на турското господство там се е намирал конака, в който е бил съден Левски.

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Сбирките на Етнографския музей и института по фолклор са изключително богати е логично гостите на София с цел туризъм да настояват да посетят музея. Това, на практика, е първият етнографски музей в страната. Музеят е подреждал свои експозиции в  Женева,  Лондон, Париж, Рим, Хелзинки и Ню Йорк.

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Богатият музее фонд е привлекателен за голям брой посетители с цел туризъм в столицата. Интересните и униклани колекции от флората и фауната на страната спират дъха на туристите. Музеят има и редица образователни и научни функции.

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Освен като интересна точка за туризъм в столицата, Софийската синагога е действащ еврейски храм, единствен по рода си в столицата. Намира се до Халите. Построена е в началото на миналия век. Вътрешността е украсена с мрамор, дърворезби, венецианска мозайка. Обект на интерес, свързан с туризма са и двете постоянни експозиции:  "Еврейските общности в България" и "Холокостът и спасяването на евреите в България".  

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Любопитната история на столичната църква „Света София“ привлича редица почитатели на туризма.  Храмът се издиха върху няколко други стари храма, като най-старият е римска базилика. След превземането на София от турците, църквата става джамия, чиито минарета падат, съборени от силни заматресения през 15 и 19 век. Интерсно и притегателно за любителите на историята и туризма е това, че в двора на храма се намира гроба на Иван Вазов.

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храмът „Александър Невски” е емблематичен за София. Той е символ на нашето Освобождение и точно затова основният камък е положен на 3 март 1882 г. Той е един от основните и задължителни обекти за туризъм в София. Впечатляващ с размерите си, храмът остава съзнанието на всеки, който го е видял. Интериорът на храма също е забележителен. Криптата на храма сега съхранява уникални образци на иконописта и преставлява интерес за бългаски и чуждестванни почитатели на туризма и изкуството.

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София се намира в сградата на старата Буюкджамия. Това прави музяе два пъти по притегетелен обект за туризъм. Богатата му експозиция и оригиналната сграда са голяма ценност не само за столицата, но и за страната.

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Никой няма да се зачуди защо един мол може да бъде интересен обект от списъка за туризъм на гостите на София. След уморителната разходка по столичните забележителности в MALL OF SOFIA всеки може да отдъхне, да се нахрани в приятните заведения за хранене и да си купи различни стоки, освен традиционните за туризма сувенири. Тук туристите могат да намерят почти всяка от любимите си марки стоки и дори да гледат любимия си филм.

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Изключителна гордост за столичани е музеят „Земята и хората“. Той е един от най-значителните и големи музей по минералогия в целия свят.  Не случайно този музей е включен на челно място в списъка за туризъм в столицата.Впечатляваща е не само площта, на която са разположени изложбените зали, но богатите му постоянни експозиции.

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Софийският зопарк има изключителн богата колекция от животински видове. Той предлага много емоции и забавления на посетителите. Това е и причината да е една от големите и любими атракции за туризъм в столицата.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Прочетете още