Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
  • Притеснявам се и стоя вкъщи (37%, 187 Гласове)
  • Мисля, че се преувеличава (20%, 98 Гласове)
  • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 161 Гласове)
  • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 49 Гласове)
  • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 6 Гласове)
Общо гласували: 501 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1094
Лифтове на Витоша

Лифтовете на Витоша работят през уикенда и празнични дни

30 лв. струва картата за седалковите лифтове на Витоша за колоездачи. От Витоша ски съобщават, че лифтовете "Лале 1", "Лале 2" и "Симеоново - Алеко" ще работят всяка събота и неделя, а също и в празничните дни. Това ще продължи до средата на ноември.  От средата на юни столичани и гости могат да се наслаждават на планината и да стигнат до най-високата точка на Витоша - Черни връх (2290 м) с лифт. До Алеко пък се стига с кабинковия лифт "Симеоново - Алеко". Цената на билетите през сезона е 12 лв. в едната посока и 17 лв. в двете. Комбинираните са по 25 лв, но включват ползването на кабинковия и седалковите лифтове в един ден.

comment 0
visibility 1667
нови мостове

Хора с добри сърца ремонтират мостове на Витоша

В природен парк "Витоша" има направени нови 10 моста. Те са изградени от горските служители на едни от най-посещаваните пътеки в планината, съобщава bTV. Доброволците възстановяват съоръженията без пари. Стоил Стоилов, Кирил Пенев и Александър Дунчев казват, че правят това от любов към планината. Идеята е за обновяване на туристическата инфраструктура на парк "Витоша". Тя е от няколко години, а плановете за това, което трябва да се направи, са големи. Според Александър Дунчев, експерт в Югозападното държавно предприятие, има още доста мостове за ремонт и пътеки за обновяване. Нещата стават бавно, защото са необходими повече ресурси. Всеки, който има желание да помогне, може да се свърже с горското стопанство.    

comment 0
visibility 819
Витоша

Вятър и ниски температури на Витоша

Температурите на Витоша днес са ниски-под 10 градуса. Във високите части е ветровито. Не е подходящо за преходи, съобщават от Планинската спасителна служба към БЧК. На повечето места все още е мокро заради падналите дъждове. Спасителите напомнят, че в планина се тръгва с подходящи за сезона дрехи и с добре зареден мобилен телефон. А ако времето е нестабилно не се предприемат рискови преходи по непознати терени.  

Реклама
comment 0
visibility 1253
туризъм

Откриха невредима изчезналата край Драгоман

Екип на Планинската спасителна служба откри днес около 11.45 часа жената, която бе изчезнала край Драгоман. Тя е в добро състояние. Намерена е около село Връбница. 50-годишната жена се е изгубила в понеделник. Сигналът е подаден към 21 часа. Казано е,че в търсенето има нужда да се включат и екип от Планинската служба, съобщава Нова телевизия. В търсенето на изгубилата се участваха служители на Главна дирекция „Пожарната безопасност и защита на населението” заедно със спасители от ПСС с две кучета.

comment 0
visibility 641
търсене на жена

Спасители и две кучета търсят жена, изгубила се до Драгоман

50-годишна жена се е изгубила в гориста местност до град Драгоман. Това е станало в понеделник. В 21 часа снощи е изпратена молба към Планинската спасителна служба на БЧК да се включи в търсенето, съобщи "Фокус". В операцията участват екипи на Главна дирекция „Пожарната безопасност и защита на населението” и спасители от Планинската спасителна служба с две кучета.

comment 0
visibility 576
Витоша

Умерен вятър за туристите на Витоша

Умерен до силен вятър има днес на Витоша. Времето е много подходящо за преходи, съобщават от Планинската спасителна служба към БЧК. Температурите са в интервала от 5 до 18-20 градуса. От лифтовете работят кабинковите на Боровец и Витоша, Ситняковският на Боровец и седалковият на Витоша. Спасителите припомнят в планината да се тръгва със зареден мобилен телефон. И да не се предприемат рискови преходи, особено от хората, които нямат опит.  

comment 0
visibility 749
Парк Витоша

Влошаване на времето на Витоша

В следобедните часове се очаква да има влошаване на времето на Витоша. До обяд обаче условията са подходящи за преходи, съобщават от Планинската спасителна служба към БЧК. Температурите са в интервала 8-15 градуса. Лифтовете работят в летен режим. Спасителите за пореден път припомнят, че в планина се тръгва със зареден мобилен телефон и подходящи дрехи. И се ползват само официалните маршрути за преходи.    

comment 0
visibility 808
Парк Витоша

Слънце и слаб вятър на Витоша

Ясно и слънчево време среща туристите, които днес отидат на Витоша. Вятърът е слаб, а температурите са между 11 и 20 градуса, съобщават от Планинската спасителна служба към БЧК. Лифтовете работят на летен режим. Спасителите отново напомнят, че в планината се тръгва с подходящи дрехи и зареден мобилен телефон. И ако нямате опит в преходите, ползвайте официалните трасета.    

comment 0
visibility 636
Витоша

Отлични са условията за туризъм на Витоша

Днес времето е много подходящо за туризъм. Температурите са от 15 до 20 градуса, съобщиха от Планинската спасителна служба пред Столица.bg. Слаб вятър ще има на отделни места, не се очакват валежи. Лифтовите съоръжения работят. Въпреки хубавото време е добре туристите да не забравят, че в планината се ходи с подходящи дрехи и зареден мобилен телефон, припомнят спасителите. Който няма достатъчно планинарски опит, да ползва официалните маршрути за преход, а да не започва рискови самоволни акции.

comment 0
visibility 2853
Автобус 63

Пускат повече автобуси по линия 63 до Витоша

Всички столичани и гости на града, които искат да посетят Витоша в летни дни вече ще може да го направят по лесно. От 1 юли до 31 август в делничните дни ще бъдат пуснати по два автобуса по линия 63 до до местността “Златните мостове”. Те ще тръгват в 08:52 и 17:14 часа от спирка “Бул. Цар Борис III” и в 09:50 и 18:25 часа от спирка “Златните мостове”, съобщават от ЦГМ.

comment 0
visibility 903
Планината Витоша

Разходките на Витоша - до обяд

Ако искате да се разходите из планината Витоша това да стане до обяд. Защото след това се очаква разваляне на времето, съобщават от Планинската спасителна служба към БЧК. Облачността е разкъсана, температурите са между 9 и 18 градуса. От лифтовете работят тези на Студенец и на Боровец. Спасителите за пореден път припомнят, че на планински преходи се тръгва с подходящи дрехи. Другото важно условие- ползване на официалните маршрути за хората без опит и зареден мобилен телефон.

comment 0
visibility 862
Хотел Балкан

Нощувките в столичните хотели по-скъпи с над 20 процента

Цените на хотелите в София са се увеличили драстично през миналата година. За първите шест месеца на 2018 нощувките в един 4 и 5 звезден хотел в столицата са поскъпнали с над 21 процента. Това се вижда от проучване на Сuѕhmаn & Wаkеfіеld Fоrtоn, цитирано от money.bg. Експерти от бранша намират и обяснение за скока на цените. А той е засилената бизнес и конферентна активност по време на европейското председателство. Така или иначе хотелският пазар в столицата има възходящо развитие. То е подпомогнато от икономическия растеж и привличането на повече туристи. Добрите резултати в бранша през миналата година доведоха до възстановяване нивата на заетост и цените след доста години на сериозна криза, твърди пapтньopът и мeниджъp "Koнcyлтиpaнe и oцeнĸи" в Сuѕhmаn & Wаkеfіеld Fоrtоn Πлaмeн Бaчeв.    

comment 0
visibility 642
парк Витоша

Ясно време и слаб вятър на Витоша

Ясно време среща хората, решили днес да отидат на Витоша. Вятърът е слаб до умерен, съобщиха от Планинската спасителна служба към БЧК. Измерените температури тази сутрин бяха между 8 и 12 градуса. Има висока разкъсана облачност. От лифтовете на Пампорово работят 1,2 и 4 линии, а на Боровец - кабинковия лифт. Спасителите отново припомнят да не се доверяваме на слънчевите лъчи, а да тръгваме на планински преходи с подходящи дрехи. Другото важно условие- ползване на официалните маршрути за хората без опит и зареден мобилен телефон.    

comment 0
visibility 650
парк витоша

Влажно и променливо време на Витоша

Влажно и променливо е времето на Витоша днес. Не е препоръчително хората да предприемат преходи, съобщават от Планинската спасителна служба към БЧК. Температурите са между 7 и 18 градуса.От лифтовете работят на Пампорово – линии 1,2 и 4, и Ситняковския лифт на Боровец.Спасителите отново напомнят,че в планина се тръгва с подходящи дрехи и зареден мобилен телефон.      

comment 0
visibility 835
Витоша

Добри са условията за туризъм на Витоша

Добри са условията за туризъм днес на Витоша. Това съобщиха за Столица.bg от Планинска спасителна служба (ПСС). В момента температурите се движат от 10 до 17 градуса. Днес обаче се очаква динамично време, на места следобед са възможни гръмотевични бури и превалявания. Спасителите препоръчват на туристите да бъдат много добре подготвени за тези условия в планините и да бъдат добре екипирани. В момента съоръженията работят само на Боровец, Добринище и на Пампорово. През изминалото денонощия няма инциденти. При необходимост туристе могат да звънят на телефон 02/ 9632000 и 088 1470.

Туризъм

София е привлекателна точка за туризъм не само за хората от страната, но и от целия свят. Столицата се намира в подножието на планината Витоша, която предлага разнообразни условия за туризъм и отмора сред природата. Древният произход на София и останките от различните ? периоди на съществуване също са обект на интерес от почитателите на туризма.

Основно цел за туризъм на повечето гости на столицата са няколко обекта.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Национален дворец на културата като обект за туризъм

В началото построен с единствената цел да бъде подходящо място за провеждане на конгреси, конференции, концерти и изложби, днес НДК е един от символите на столицата. Мнозина любители на туризма включват в програмата си НДК.

Дворецът е построен за 4 години, вместо за предвидените 12. На 8 етажа са разположени 13 модерно оборудвани зали с различно предназначение. Символът на Двореца е заимстван от слънцата от тревненските тавани.

Боянската църква като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Уникалната Боянска църква, притежаваща забележителна древна история, представлява обект на огромен интерес от страна на любителите на туризма от цял свят. Намира се в полите на планината Витоша. Малката църква, издигната през 10 век на това място, е била разширена с финансовата помощ и по желание на севастократор Калоян, владетелят на Средец. Неповторимите стенописи, направени в новата постройка пленяват феновете на туризма ежедневно. За съжаление, майсторът, зографисал църквата, не е известен на историците.

Определено, Боянската църква е изключително привлекателен обект за туризъм.

Витоша като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Планината Витоша, в чието лоно е разположена столицата, е любими място за туризъм на столичани и гостите на столицата от страната и чужбина. Парк Витоша е първият Национален парк на Балканите. В услуга на туризма са удобните му пътни връзки със столицатаи изключителната му близост до града. Любителите на туризмаизползват всеки сгоден случай да отдъхнат сред природата. Многото кокетни хизи, ски писти,  лифтове и влекове допринасят допълнително за големия интерес на хората към природния парк. Черни връх е най-високият връх на Витоша и е сред 100-те препоръчани обекта за туризъм в страната.

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Почитателите на изкъството и туризма не пропускат при посещението си в София да влязат и в Националния  музей за българско изобразително изкуство или Националната художествена галерия. Влизайки там, всички губят представа за  времето и пространството. Сякаша се пренасят в някакъв друг приказен свят. Сградата, в която се помещава галерията е бившия дворец, който рез 1978 г е обявен за паметник на културата. Обяснимо е защо музеят на изкуството се любим обект за туризъм. По време на турското господство там се е намирал конака, в който е бил съден Левски.

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Сбирките на Етнографския музей и института по фолклор са изключително богати е логично гостите на София с цел туризъм да настояват да посетят музея. Това, на практика, е първият етнографски музей в страната. Музеят е подреждал свои експозиции в  Женева,  Лондон, Париж, Рим, Хелзинки и Ню Йорк.

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Богатият музее фонд е привлекателен за голям брой посетители с цел туризъм в столицата. Интересните и униклани колекции от флората и фауната на страната спират дъха на туристите. Музеят има и редица образователни и научни функции.

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Освен като интересна точка за туризъм в столицата, Софийската синагога е действащ еврейски храм, единствен по рода си в столицата. Намира се до Халите. Построена е в началото на миналия век. Вътрешността е украсена с мрамор, дърворезби, венецианска мозайка. Обект на интерес, свързан с туризма са и двете постоянни експозиции:  "Еврейските общности в България" и "Холокостът и спасяването на евреите в България".  

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Любопитната история на столичната църква „Света София“ привлича редица почитатели на туризма.  Храмът се издиха върху няколко други стари храма, като най-старият е римска базилика. След превземането на София от турците, църквата става джамия, чиито минарета падат, съборени от силни заматресения през 15 и 19 век. Интерсно и притегателно за любителите на историята и туризма е това, че в двора на храма се намира гроба на Иван Вазов.

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храмът „Александър Невски” е емблематичен за София. Той е символ на нашето Освобождение и точно затова основният камък е положен на 3 март 1882 г. Той е един от основните и задължителни обекти за туризъм в София. Впечатляващ с размерите си, храмът остава съзнанието на всеки, който го е видял. Интериорът на храма също е забележителен. Криптата на храма сега съхранява уникални образци на иконописта и преставлява интерес за бългаски и чуждестванни почитатели на туризма и изкуството.

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София се намира в сградата на старата Буюкджамия. Това прави музяе два пъти по притегетелен обект за туризъм. Богатата му експозиция и оригиналната сграда са голяма ценност не само за столицата, но и за страната.

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Никой няма да се зачуди защо един мол може да бъде интересен обект от списъка за туризъм на гостите на София. След уморителната разходка по столичните забележителности в MALL OF SOFIA всеки може да отдъхне, да се нахрани в приятните заведения за хранене и да си купи различни стоки, освен традиционните за туризма сувенири. Тук туристите могат да намерят почти всяка от любимите си марки стоки и дори да гледат любимия си филм.

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Изключителна гордост за столичани е музеят „Земята и хората“. Той е един от най-значителните и големи музей по минералогия в целия свят.  Не случайно този музей е включен на челно място в списъка за туризъм в столицата.Впечатляваща е не само площта, на която са разположени изложбените зали, но богатите му постоянни експозиции.

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Софийският зопарк има изключителн богата колекция от животински видове. Той предлага много емоции и забавления на посетителите. Това е и причината да е една от големите и любими атракции за туризъм в столицата.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Прочетете още