Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 164 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1424
делото за Врана

Делото за двореца "Врана" спряно от Софийски апелативен съд

Делото за двореца "Врана" бе спряно от Софийски апелативен съд. Преди година градският съд реши, че имотът е държавна собственост и Симеон Сакскобургготски може да остане без него. Според апелативните съдии няма нужда да се води този процес, докато междувременно с казуса се занимава и Конституционният съд, обясняват от bTV. Конституционните съдии трябва да дадат отговор на въпроса за последиците на решението, с което беше обявен за противоконституционен законът за отнемане на царските имоти.

comment 0
visibility 1926
Кабинков лифт

Ремонтират пътя към Първа лифтова станция Симеоново-Алеко

Стартира осъществяването на проект за инфраструктурни подобрения на участъка между Околовръстен път и Първа лифтова станция Симеоново-Алеко. Финансирането се осигурява от строително-инвестиционно дружество „Недвижими имоти дивелъпмънтс“, което е инвеститор на жилищния комплекс  River Park. С този ремонт се цели да се подобри максимално настилката на отсечката и да се гарантира безопасно придвижване и комфорт на хората. Това е пътен участък, който свърза Околовръстно шосе с началната станция на Първа лифтова станция Симеоново-Алеко. Това, на практика, е най-дългата пътническа въжена линия в страната. Този ремонт неминуемо ще улесни достъпа до Витоша. Помощ за осъществяване на проекта оказаха Община Витоша и кметът инж. Теодор Петков. Тоз проект е една от дейностите, които River Park реализира за кампанията „Добрият съсед“. Тя цели да бъде даден личен пример на  жителите на една общност в споделена среда. Компанията „Недвижими имоти дивелъпмънтс“ е основана през 1973 г., а по-голямата част от ангажиментите й са свързани с развитие на недвижими имоти в международен мащаб.    

comment 0
visibility 1654
Обиколка в София

20 лв. за обиколка в центъра на София

Чужди туристи продължават да се вълнуват от обиколка с открит автобус из центъра на София. въпреки, че лятото отмина туристите в столицата ни продължават да си правят разходка сред забележителностите на една от най-колоритните столици на Балканите. Туровете се организират от City Sightseeing се предлагата напитки в автобуса. Цената за един билет е 20 лв., а по 10 лв.  еза деца до 18 години. За малчугани под 11-години обиколката е безплатно. Продължителността на тура е около час, а автобусът трягва в 10.30 ч., 12.00 и в 13.15 ч. от понеделник до неделя. В автобуса има и екскурзовод, който разказва историята на забележителностите. Атрактивният автобус тръгва от площад "Св. Александър Невски" (виж маршрута на снимка 2). За разлика от лятото, когато автобусът се препълва от желаещи да научат историята на София през октомври се качват до 10 души и то предимно чужденци, разказва един от шофьорите пред Столица.bg. Почти няма български туристи, коментира той. Цената на обиколката с автобус може да стане и по договаряне, когато идват групи с ученици от провинцията, уточняват организаторите на най-атрактивното возене в София.  

Реклама
comment 0
visibility 1526
Филм за София по Руската национална телевизия

Премиерата на „Один день в Софии" по "Моя планета" е до края на годината

Филм за забележителностите и туристически и исторически обекти и дестинации в София ще се излъчи по Държавната руска телевизионна компания ВГТРК - Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания. Премиерата на "Один день в Софии" ще е до края на годината. В момента лентата се монтира и ще бъде включена в програмната схема на канала "Моя планета", съобщиха пред Столица.bg от ТИЦ Ларго на ОП "Туризъм" на Столична община.   Филмът е заснет със съдействието на Националното представителство по туризъм на Република България в Руската федерация. Общинското предприятие "Туризъм" посрещна в София тв екип на руската телевизионна компания ВГТРК от 1 септември до 4 септември 2019 г. Журналистите са заснели доста голям видеоматериал за поредицата "Один день в городе" на канала "Моя планета". Екипът е посетил най-големите забележителности в София -  катедралния храм „Св. Ал. Невски“, базилика „Св. София“, археологическото ниво под базиликата, Регионалния исторически музей, Античния културно-комуникационен комплекс Сердика – Средец, минералните извори в централната градска част, НДК и красива столична вечер край фонтаните в парка, НИМ, Боянска църква, Златните мостове, езерото Панчарево и минерален плаж „Корали“, българска сватба. Също така журналистите са посетили Женския пазар с колорита и многообразието на предлагането в сезона на изобилието стоки, планината Витоша и лифта „Симеоново“. Заснели са София от високо от няколко точки. Особено впечатлени са от концерт от богатата лятна програма на Столична община. Занаятчии показват майсторлъка си пред тв камерата и изработват гърне от глина. Екипът също така е посетил български ресторанти и опитал традиционната българска кухня. Тв предаването ще бъде излъчено по тв канала със 75-милионна аудитория, който се гледа не само в Русия, но и в Украйна, Казахстан, Прибалтика, Беларус и всички страни на ОНД. Потенциалът на руския пазар е от огромна важност за София като туристическа дестинация и ОП "Туризъм". "Один день в Софии" популяризира забележителностите на българската столица по най-атрактивния начин. Очаква се 26-минутният филм за София да бъде излъчен минимум 12 пъти в първите три седмици след премиерата и многократно в следващите няколко години в канала "Моя планета" и каналите на холдинга ВГТРК.

comment 0
visibility 1480
принцеса

Принцесата на Йордания в София за конференция

Принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фирас  и министър Николина Ангелкова  откриват днес конференция на тема: "Нови културни маршрути в Дунавския регион". В проявата ще вземат още участие културният министър Боил Банов и представители от Съвета на Европа, съобщиха от ведомството на Ангелкова.    Програмата на събитието включва набор от тематични кръгли маси. На тях ще се обсъжда  разработването на конкретни дестинации за насърчаване на културния туризъм.   Принцесата на Йордания ще проведе и тематичен мастърклас пред посланици и членове на дипломатически мисии у нас, хора от туристическия бизнес, местната власт, академичната общност и неправителствени организации.   Утре около 16 часа принцеса Фирас и българският министър на туризма ще посетят Рилския манастир.  

comment 0
visibility 1439
туристи

Засилен интерес на туристи от Китай, Австралия и Канада към София

Засилен интерес към посещение на София има сред хората от Китай, Австралия и Канада. Повишена е и бройката на туристите от Хърватия- 37 процента, Русия - 8%, Сърбия - 9%, и Испания - 4%, показват данните на общинско предприятие "Туризъм", цитирани от "24 часа".   Бройката на туристите, посетили София за първите шест месеца на годината, е 547 926. Според информация на AirDNA Market Minder през август 2015 г. предлаганите имоти в София в платформата Airbnb са били 613, а през юли 2019 г. те вече са 3030. 37% от туристите се доверяват на този вид настаняване.    В ТОП 5 на страните, които предпочитат София за любима дестинация, са Германия, Израел, Гърция, Италия и Великобритания.    Туристите, които идват в София, са основно от 20 до 50 години, с ниски до средни доходи, жители на големи населени места, хора с разнообразни интереси и открити за общуване с местните.       

comment 0
visibility 1324
Ангелкова

Ангелкова свиква спешна среща заради фалита на "Томас Кук"

Спешна среща заради фалита на британския крупен туроператор "Томас Кук" се очаква да има днес в Министерството на туризма. Николина Ангелкова ще обсъди ситуацията с представители на посолството на Великобритания в България, с хотелиери и туроператори, работещи с компанията.   На срещата ще се обсъдят и възможните последици от промяната в работата на „Томас Кук“.  

comment 0
visibility 1930
Александър Невски

Софиянци като туристи в първата Нощ на хотелите

Столицата ще бъде за пръв път домакин на Нощ на хотелите, съобщава Монитор. Събитието ще се проведе на 28 и 29 септември и в него ще се включат 25 столични хотела. Целта на тази инициатива е да се популяризира София като туристическа дестинация. Цените ще са между 49 и 69 лв и се очаква да се продадат бързо. Освен нощувките, за участниците в събитието има организирани безплатни разходки с екскурзовод на територията на столичния исторически център, парк „Врана“, зоологическата градина и всички обекти на РИМ-София. На всеки закупил нощувка за датите се полага безплатен туристически тур. Тъй като 27 септември е Световен ден на туризма, посещението на всички туристически обекти в София ще са безплатни за всички столичани и гости на София. Инициативата цели да мотивира столичаните, които не са разглеждали забележителностите на града, да го направят. Подобни кампании са били особено успешни и в други европейски градове. Предварителните очаквания са поне 500 човека да се включат в тази инициатива. Резервациите за офертите ще стартират от 10 ч. на 17 септември на сайта на събитието.

comment 0
visibility 1309
хотели

25 хотела привличат клиенти с ниски цени в София

25 хотела ще предлагат нощувки на цени от 49 до 69 лева в края на септември в София. Сумата за двойна стая в тризвезден хотел ще бъде 49 лева, 59 лева е за четиризвезден и 69 лева в петзвезден хотел. В тотала са включени закуска и изненади за гостите.   Столична община ще организира на 28 и 29 септември безплатни обиколки с екскурзовод и достъп без пари до големи туристически обекти и атракции като зоопарка, РИМ- София, парк Врана, съобщава "Монитор".    Организаторът на събитието Антон Пенев обясни пред медията, че акцията е насочена към столичани, които не са посещавали повечето популярни места в столицата. Идеята е взета от опита на градове като Берлин и Прага.    На сайта hotels-night.bg вече се публикуват офертите на хотелите, като в деня на София, 17 септември, ще стартират резервациите. Организаторите очакват местата да се разпродадат бързо.       

comment 0
visibility 1094
Столична община взима за управление крепостта УРвич

Държавата прехвърля на Столична община крепостта "Урвич" за управление (СНИМКИ)

Още един археологически обект минава за управление към Столична община. Новината съобщи зам.-кметът по култура Тодор Чобанов на профила си в социалната мрежа. От Московска 33 са готови да приемат за управление крепостта, която е върху скален масив на 20 км от София. На финала е вече процедурата по прехвърлянето на обекта от държавата на Столична община. Очаква се в близките дни да излезе решението на Министерски съвет за прехвърлянето на крепостта. В последните години Столична община финансира по програма "Култура" археологически проучвания и на "Урвич" бяха открити нови артефакти. В началото на IV век крепостта се превръща в стратегически пункт на Искърското дефиле. Археологическите проучвания на обекта започват през 1969 г., под ръководството на проф. Димитър Овчаров. Разкрити са археологически останки от бойна кула, част от крепостните стени и от църквата "Св.Илия". Тя пък е част от манастирски комплекс, съществувал и в османския период.  След като окончателно крепостта "Урвич" се прехвърли за управление на Московска 33, ще се предприемат действия за продължаване на проучванията и постепенното й превръщане в любимо място за разходки и туристичека атракция в околностите на града.

comment 0
visibility 1846
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова се включи в изкачването на Черни връх(СНИМКИ)

124-годишнината от първото масово изкачване на Черни връх беше отбелязана от редица събития, едно от които пешеходното изкачване до върха. Двата лъча тръгнаха сутринта от Златните мостове и от хижа „Алеко. Кметът на столицата, Йорданка Фандъкова, се включи в изкачването заедно със стотици столичани. Снимки, публикуванив  социалната мрежа документираха събитието. В 15 ч. започна и културна програма с изявени изпълнители на туристически песни.

comment 0
visibility 991
Стоп кадър

Хиляди на старта на „Витоша Рън”

Стартира планинското бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх", съобщава Нова ТВ. То и още няколко събития, които се провеждат в последните дни, са посветени на 124-годишнината от началото на туристическото движение в България и 85-години от обявяването на „Витоша“ за национален парк. Опит за подобрение на рекорда за скоростно изкачване на Черни връх ще направи и Шабан Мустафа, един от водещите ни планински бегачи. Разстоянието трябва да бъде преминато за по-малко от 1 ч. 36 м и 45 с. Спортистът споделя, е това ще е чудесна тренировка за важно състезание в следващите дни.

comment 0
visibility 860
в неделя на Алеко

Библиобусът се качва на „Алеко“

Столична библиотела ще се включи в честванията на 124-годишнината от старта на българското туристическо движение и масовото изкачване на Черни връх, организрано от Алеко Константинов, с инициативата „Библиотека в планината“. Библиотеката ще представи „Витоша в стихове и снимки“. Сбрани са стихотворения, чиито автори са класици на българската литература. Всички те са посветени на Витоша и са били отпечатвани в списания „Сердика“ и „София“. На стари снимки ще може да се види Витоша отпреди век. На тях могат да се видят и Алеко Константинов, когато заедно с приятели и съмишленици се е качил на Черни връх и още много други любопитни и цени моменти от историята. В неделя, 25 август, на поляната пред хижа Алеко, в 11 ч. ще може да се разгледа интерсната изложба. Всеки може да си вземе книга за четене, както и да присъства на планиско четене с Калин Терзийски. Отново може да се сдобиете с безплатна читателска карта за Столична библиотека. С нови книги ще бъде заредена и библиотеката на хижа „Алеко“. Неизменна част от събитието ще е и библиобусът на Столична библиотека.

comment 0
visibility 2316
Връх Половрак, Лозенска планина

Аварийното звено на общината участва в спасяването на бедстващи около връх Половрак

Екип на Аварийна помощ на Столичната община участва в спасяването на изгубили се туристи в Лозенската планина вчера. Служителите са работили заедно с представители на Горско стопанство. След предприетите бързи съвместни действия те са намерили и спасили изгубили се туристи. Първоначално сигналът е подаден на спешния телефон 112 около 13.24 ч. Брат и сестра се загубили на слизане от връх Половраг, които се движили в посока с. Долни Пасарел, район Панчарево. Веднага е създадена организация по издирване и спасяване, която е координирана с 8 РПУ. В екипа на Аварийна помощ и превенция участват Николай Недев и Павлин Стефанов. Бедстващите туристи са били намерени в местността над Долни Пасарел в добро здраве. Веднага са транспортирани до дома им.

comment 0
visibility 2038
Боянски водопад

Туристите да внимават при слизане по пътеката на Боянския водопад

Времето е подходящо за туризъм на Витоша, съобщават от ПСС към БЧК. Там столичани и гости на София могат да намерят прохлада и дебеля сянка. Температурите са високи и за планината. Лифтовите съоръжения към Витоша работят. На официалния си сайт от Витоша ски съобщават, че работи Кабинковият лифт, Лалето 1 и Лалето 2. Извън строя са Драгалевски и Помагалски. Любителите на водопади да бъдат особено внимателни около Боянския водопад, да са добре екипирани и подготвени за разходка. Мятото е характерно с травматизъм. През изминалата седмица поредният турист си счупи крак и се наложи планински спасители да го транспортират. "Пътеката на Боянския водопад покрай Яката  е доста стръмна и има хлъзгави камъни. Туристите трябва да не са изморени, за да са стабилни при слизане. По-безопасна е другата пътека през езерата. Тя е на около 150 м от долната част на Боянския водопад, обработена е и по-сигурна", обясниха пред Столица.bg от ПСС София. Въпреки прохладата в планината, слънцето и там е безмилостно и туристите е добре да използват слънцезащитни препарати и да носят шапки и слънчеви очила, съветват медици. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Туризъм

София е привлекателна точка за туризъм не само за хората от страната, но и от целия свят. Столицата се намира в подножието на планината Витоша, която предлага разнообразни условия за туризъм и отмора сред природата. Древният произход на София и останките от различните ? периоди на съществуване също са обект на интерес от почитателите на туризма.

Основно цел за туризъм на повечето гости на столицата са няколко обекта.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Национален дворец на културата като обект за туризъм

В началото построен с единствената цел да бъде подходящо място за провеждане на конгреси, конференции, концерти и изложби, днес НДК е един от символите на столицата. Мнозина любители на туризма включват в програмата си НДК.

Дворецът е построен за 4 години, вместо за предвидените 12. На 8 етажа са разположени 13 модерно оборудвани зали с различно предназначение. Символът на Двореца е заимстван от слънцата от тревненските тавани.

Боянската църква като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Уникалната Боянска църква, притежаваща забележителна древна история, представлява обект на огромен интерес от страна на любителите на туризма от цял свят. Намира се в полите на планината Витоша. Малката църква, издигната през 10 век на това място, е била разширена с финансовата помощ и по желание на севастократор Калоян, владетелят на Средец. Неповторимите стенописи, направени в новата постройка пленяват феновете на туризма ежедневно. За съжаление, майсторът, зографисал църквата, не е известен на историците.

Определено, Боянската църква е изключително привлекателен обект за туризъм.

Витоша като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Планината Витоша, в чието лоно е разположена столицата, е любими място за туризъм на столичани и гостите на столицата от страната и чужбина. Парк Витоша е първият Национален парк на Балканите. В услуга на туризма са удобните му пътни връзки със столицатаи изключителната му близост до града. Любителите на туризмаизползват всеки сгоден случай да отдъхнат сред природата. Многото кокетни хизи, ски писти,  лифтове и влекове допринасят допълнително за големия интерес на хората към природния парк. Черни връх е най-високият връх на Витоша и е сред 100-те препоръчани обекта за туризъм в страната.

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Почитателите на изкъството и туризма не пропускат при посещението си в София да влязат и в Националния  музей за българско изобразително изкуство или Националната художествена галерия. Влизайки там, всички губят представа за  времето и пространството. Сякаша се пренасят в някакъв друг приказен свят. Сградата, в която се помещава галерията е бившия дворец, който рез 1978 г е обявен за паметник на културата. Обяснимо е защо музеят на изкуството се любим обект за туризъм. По време на турското господство там се е намирал конака, в който е бил съден Левски.

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Сбирките на Етнографския музей и института по фолклор са изключително богати е логично гостите на София с цел туризъм да настояват да посетят музея. Това, на практика, е първият етнографски музей в страната. Музеят е подреждал свои експозиции в  Женева,  Лондон, Париж, Рим, Хелзинки и Ню Йорк.

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Богатият музее фонд е привлекателен за голям брой посетители с цел туризъм в столицата. Интересните и униклани колекции от флората и фауната на страната спират дъха на туристите. Музеят има и редица образователни и научни функции.

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Освен като интересна точка за туризъм в столицата, Софийската синагога е действащ еврейски храм, единствен по рода си в столицата. Намира се до Халите. Построена е в началото на миналия век. Вътрешността е украсена с мрамор, дърворезби, венецианска мозайка. Обект на интерес, свързан с туризма са и двете постоянни експозиции:  "Еврейските общности в България" и "Холокостът и спасяването на евреите в България".  

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Любопитната история на столичната църква „Света София“ привлича редица почитатели на туризма.  Храмът се издиха върху няколко други стари храма, като най-старият е римска базилика. След превземането на София от турците, църквата става джамия, чиито минарета падат, съборени от силни заматресения през 15 и 19 век. Интерсно и притегателно за любителите на историята и туризма е това, че в двора на храма се намира гроба на Иван Вазов.

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Храмът „Александър Невски” е емблематичен за София. Той е символ на нашето Освобождение и точно затова основният камък е положен на 3 март 1882 г. Той е един от основните и задължителни обекти за туризъм в София. Впечатляващ с размерите си, храмът остава съзнанието на всеки, който го е видял. Интериорът на храма също е забележителен. Криптата на храма сега съхранява уникални образци на иконописта и преставлява интерес за бългаски и чуждестванни почитатели на туризма и изкуството.

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

Националният археологически музей в София се намира в сградата на старата Буюкджамия. Това прави музяе два пъти по притегетелен обект за туризъм. Богатата му експозиция и оригиналната сграда са голяма ценност не само за столицата, но и за страната.

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Никой няма да се зачуди защо един мол може да бъде интересен обект от списъка за туризъм на гостите на София. След уморителната разходка по столичните забележителности в MALL OF SOFIA всеки може да отдъхне, да се нахрани в приятните заведения за хранене и да си купи различни стоки, освен традиционните за туризма сувенири. Тук туристите могат да намерят почти всяка от любимите си марки стоки и дори да гледат любимия си филм.

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Изключителна гордост за столичани е музеят „Земята и хората“. Той е един от най-значителните и големи музей по минералогия в целия свят.  Не случайно този музей е включен на челно място в списъка за туризъм в столицата.Впечатляваща е не само площта, на която са разположени изложбените зали, но богатите му постоянни експозиции.

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Софийският зопарк има изключителн богата колекция от животински видове. Той предлага много емоции и забавления на посетителите. Това е и причината да е една от големите и любими атракции за туризъм в столицата.

Национален дворец на културата като обект за туризъм

Боянската църква като обект за туризъм

Витоша като обект за туризъм

Национална художествена галерия в София като обект за туризъм

Етнографски музей в София като обект за туризъм

Национален природонаучен музей в София като обект за туризъм

Софийска синагога и исторически музей към нея като обект за туризъм

Храм „Света София“ като обект за туризъм

Храм паметник „Александър Невски” като обект за туризъм

Националният археологически музей в София като обект за туризъм

MALL OF SOFIA като обект за туризъм

Национален музей "Земята и хората" като обект за туризъм в София

Софийски зоопарк като обект за туризъм

Прочетете още