Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (39%, 52 Гласове)
  • На българското черноморие (19%, 25 Гласове)
  • Гърция или чужбина (29%, 39 Гласове)
  • На село (6%, 8 Гласове)
  • Не съм решил (7%, 9 Гласове)
Общо гласували: 133 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 478
витоша

Времето на Витоша още ще се разваля

Днес разходките на Витоша не са препоръчителни. Времето е повече от нестабилно, очаква се през деня да се развали повече, съобщават от Планинската спасителна служба. Добре е туристите да са наясно, че планината е подгизнала от вода след обилните валежи тези дни. За момента времето е ясно на повечето места, в най-високите части има мъгла и умерен вятър. Температурите са в интервала 3 до 11 градуса. Лифтовете са в режим на профилактика и не работят. Спасителите припомнят, че в планината се тръгва с подходящи за преходи дрехи и добре зареден мобилен телефон. И да се използват официалните маршрути. А не да се тръгва на рискови преходи по непознат терен.

comment 0
visibility 324
Транспортиране на пострадал в планината

Планинската спасителна служба в Лакатник си осигури носилка за 7000 лв.

С нова и модерна носилка за пострадали ще се оборудва Планинската спасителна служба в Лакатник. Средствата са събрани с дарения и благотворителност като последните пари са от планински демонстрации през уикенда, научи Столица.bg. За новата носилка, която струва около 7000 лв. потвърдиха от централата БЧК.  Това е специализирана количка за транспортиране на пострадали в планината, каза директорът на ПСС Емил Нешев. На нея можело да се монтира и колело, което я прави по-удобна за спасителите, тъй като е много трудно в планински условия да се носи пострадал човек. Модерното съоръжение ще улесни спасителите както и пострадали в планината в района на Искърското дефиле. От ПСС Лакатник пък отказаха подробности около новата придобивка.  

comment 0
visibility 197
Витоша

Нестабилно време на Витоша

Времето на Витоша днес е доста нестабилно. Има слаби ветрове по високите части, а на места се наблюдава и мъгла. Не е подходящо за туризъм днес, съветват от Планинската спасителна служба. Градусите са в интервала 4-11. Очакват се и валежи от дъжд. По-добре е хората да си останат вкъщи. Спасителите отново напомнят, че ако предприемате преходи в планината, е добре да сте с подходящи дрехи и заредени мобилни телефони. И да не се отклонявате от официалните маршрути заради рискови акции.  

Реклама
comment 0
visibility 304
Витоша

Мъгла и слаб вятър на Витоша

Мъгла и слаб вятър по високите части ще срещнат тези, които се престрашат за преходи на Витоша. Планинските спасители обаче са категорични, че днес условията не са подходящи за туризъм. Температурите са между 5 и 10 градуса. Лифтовете не работят, защото са в режим на профилактика. От спасителната служба съветват туристите да не ползват непознати за тях маршрути, особено ако нямат опит. Добре е да не се доверяват на високите температури, а винаги да тръгват на преходи с подходящи дрехи и добре заредени мобилни телефони.

comment 0
visibility 400
витоша

Разходките на Витоша само до обяд

Разходките на Витоша днес е добре да се правят само до обяд. Защото след това са възможни краткотрайни валежи и дори гръмотевици, съобщават от Планинската спасителна служба. В планините е облачно, на места има и мъгла. По билата духа силен вятър. Температурите са от 5 до 15 градуса. Лифтовете са в режим на профилактика и не работят. Спасителите отново припомнят на туристите, че в планината се ходи с подходящи дрехи и зареден мобилен телефон. И е добре хората с малък опит като планинари да ползват официални маршрути, а не да започват рискови акции.  

comment 0
visibility 1107
Ретро Тролейбус

Ретро тролей от 80-те тръгва в София, може да се наема за 2 часа (СНИМКИ)

Стар, но реставрираният ретро тролей "Зиу 9" ще тръгне в София след 1 юни т. г. Това е първият изцяло възстановен тролейбус от Столичен електротранспорт. За разлика от ретро трамвая, "Зиу 9" няма да се движи безплатно. За да се повозите на него ще трябва да заплатите 180 лв. за 1 час. Не се стряскайте от цената, защото тя позволява да си наемете тролея. Продължителността на романтичното пътуване може да е максимум за 2 часа, обясниха от Столична община пред Столица.bg. Машината бе взета от Велико Търново и за няколко години е реставрирана изцяло от екипа на Столичен електротранспорт. "Зиу 9" се е движил по софийските улици в периода 1985 - 2005 година, а в момента единични бройки са останали в няколко града в страната. Целта на възстановяването на електромашината е да се възродят някои от уникалните ретро екземплярите на 80-те и 90-те. През 2018 година в столицата бе докаран и още един тролейбус с марка SKODA 9 TR, със съдействието на Столичен електротранспорт и “Историческите тролейбуси на България”, който е в процес на реставрация. Той бе взет от депото в Пазарджик и носи името "Божидар". Именуван е на малкият Божидар, който спечели конкурс за детска рисунка през 2013 г. по случай честването “20 години тролейбусен транспорт гр. Пазарджик”. Освен стари превозни средства с електрозахранване в столицата се реставрират и автобуси. В Чехия и Полша вече има голям брой подобни машини и те се ползват по линиите на масовия градски транспорт. По този начин се привличат туристи в двете бивши соцдържави. В София в момента се движат единствено два ретро трамвая от 1924 години. Пускат ги за граждани само по-време на празници и мероприятия на Столична община.

comment 0
visibility 209
туризъм

Слънчево и тихо на Витоша

Днес времето е много подходящо за туризъм. Температурите са от 3 до 10 градуса, съобщават от Планинската спасителна служба. Слаб вятър ще има на отделни места, не се очакват валежи. Преходите по високите места обаче ще са с малко повече ходене пеш. Причината- лифтовете не работят, защото са в режим на профилактика. Въпреки хубавото време е добре туристите да не забравят, че в планината се ходи с подходящи дрехи и зареден мобилен телефон, припомнят спасителите. Който няма достатъчно планинарски опит, да ползва официалните маршрути за преход, а да не започва рискови самоволни акции.

comment 0
visibility 828
Витоша

Разходките на Витоша не са препоръчителни

Лоши са условията за туризъм на Витоша както и на останалите планини. На повечето места духа слаб до умерен вятър, температурите са от 0 до 6 градуса, съобщиха за Столица.bg от Планинската спасителна служба (ПСС). От там съветват туристите да не излизат днес в планината, но ако го правят да са добре екипирани и да носят зареден мобилен телефон. Важно е да имат изострено внимание по стръмните склонове, тъй като вероятността от подхлъзване на някой места е голяма. Съоръженията не работят. При инцидент може да се свържете със спасителите на следните телефони - 02/ 9632000 и 088 1470.

comment 0
visibility 435
Витоша , туризъм

Облаци и мъгла на Витоша

Планинските спасители съветват жителите на столицата днес да не предприемат разходки на Витоша. Времето е облачно, по високите части има и гъста мъгла. Очакват се и валежи. Температурите са в интервала 1 до 11 градуса. Лифтовете не работят, защото са в режим на профилактика. Спасителите за пореден път припомнят на гражданите, че преходи в планината се правят с топли дрехи и добре зареден мобилен телефон. Желателно е да се ползват официалните маршрути, а не да се предприемат самостоятелни рискови преходи.  

comment 0
visibility 328
Витоша

Променливо време среща туристите на Витоша

Днес по-добре си спестете качването на Витоша, съветват от Планинската спасителна служба. Времето там е силно нестабилно. На места има мъгла, вятър и променлива облачност. Температурите са в диапазона 2-10 градуса. Спасителите напомнят на туристите, че в планина се тръгва със зареден телефон и топли дрехи. Освен това е добре да се ползват официалните маршрути, а не да се предприемат самоволни акции. Особено от хора, които не са добре запознати с планината и условията в нея.  

comment 0
visibility 252
туризъм в София

Умерен вятър и слънце очакват туристите на Витоша

Слънчево време и температури от 1 до 11 градуса очакват тези от вас, които ще отделят днешния ден за разходка до Витоша. В най-високите части ще има умерен вятър, съобщават от Планинската спасителна служба. Лифтовете не работят, защото са в режим на профилактика. Спасителите съветват туристите да не тръгват към планината без подходяща екипировка. Хората да имат в себе си заредени мобилни телефони и да ползват само маршрути, които познават добре.  

comment 0
visibility 342
Скоростно изкачване на Копитото в чест на Боян Петров

Стотици стартираха към Копитото в чест на Боян Петров

Стотици почитатели на  Боян Петров стартираха днес в масовото изкачване на Копитото, Витоша в чест на загиналия през 2018 г. алпинист. То бе организирано от семейството му и посветено на покоряването на първия осемхилядник от Петров. На 3 май 2018 г. Боян остана завинаги на Върха - Шиша Пангма, Хималаите. Това ти дава посока и цел, какво да правиш и ако следваш целите, ще постигнеш мечтите си, каза участник в надпреварата. Семейството и приятелите на именития алпинист за втора поредна година организират събитие в планината.  Стартът на скоростното изкачване бе даден от Княжево към Копитото, по една от любимите пътеки на алпиниста, по която се подготвяше за изкачването на поредни осемхилядник. Изкачването имаше състезателен характер , а маршрутът бе маркиран. Екипи следяха за спазването на правилата и безопасността по трасето.

comment 0
visibility 258
Природен парк Витоша

ПСС: Избягвайте разходките на Витоша

Лоши са условията за туризъм на Витоша днес. Температура е от 1 до 10 градуса, съобщиха за Столица.bg от Планинската спасителна служба (ПСС). В цялата планина е мъгливо, облачно много влажно и тихо. Лифтовете не работят. За последното денонощие няма регистрирани инциденти с туристи. Спасителите съветват туристите да не излизат днес в планината, но ако го направят да са добре екипирани и да носят зареден мобилен телефон. Важно е да имат изострено внимание по стръмните склонове, тъй като вероятността от подхлъзване е голяма. 

comment 0
visibility 266
Витоша

Планинската спасителна служба: Облачно време среща туристите

Тези, които смятат днес да катерят планините, да бъдат подготвени за облачно време. А температурите в началото на деня ще са от 1 до 5,6 градуса, съобщават от Планинската спасителна служба. По билата духа слаб, а на някои места и умерен вятър. Лифтовете са в режим на профилактика и не работят. Спасителите за пореден път напомнят на всички, че в планината се тръгва със зареден мобилен телефон и подходящи за сезона дрехи.

comment 0
visibility 307
Национален парк Витоша

ПСС: Заради дъжд и силен вятър избягвайте разходките на Витоша

Лоши са условията за туризъм на Витоша днес. Времето е дъждовно и със силен вятър, съобщиха за Столица.bg от Планинската спасителна служба (ПСС). Съоръженията не работят. За последното денонощие няма пострадали туристи.  Оттам съветват туристите да не излизат днес в планината, но ако го правят да са добре екипирани и да носят зареден мобилен телефон. Важно е да имат изострено внимание по стръмните склонове, тъй като вероятността от подхлъзване е голяма. При инцидент може да се свържете със спасителите на следните телефони - 02/ 9632000 и 088 1470.