Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (39%, 52 Гласове)
  • На българското черноморие (19%, 25 Гласове)
  • Гърция или чужбина (29%, 39 Гласове)
  • На село (6%, 8 Гласове)
  • Не съм решил (7%, 9 Гласове)
Общо гласували: 133 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 14257
болница

Частна и държавна болница спасиха лекар от "Иван Рилски"

Водещ анестезиолог от "Иван Рилски" дължи живота си на два екипа лекари- от частна и от държавна болница. Вчера лекарят отива на работа като всеки ден. След оперативка влиза в операция. От седмица казва на колегите си, че се чувства отпаднал. Но идеята за болничен не е на дневен ред заради намаления състав през лятото. Към обяд му прилошава. Спешни изследвания откриват масивна белодробна емболия. Колегите му се обаждат в "Аджибадем Сити клиник", където имат най-добрия център за инвазивна кардиология у нас. От там веднага пращат реаномобил, който да вземе пострадалия лекар. С него тръгват двама от анестезиолозите на "Иван Рилски". Линейката буквално "прелита" между бул. „Акад. Иван Гешов“ и Околовръстния път, където се намира Сърдечно-съдовия център на "Сити Клиник". Там вече всичко е готово за спешната операция. Пациентът е вкаран направо в залата. Проф. Иво Петров поема нещата в ръцете си. Финалът е повече от добър- спасен човешки живот, този път на лекар.  

comment 0
visibility 632
кампания хепатит

Безплатни изследвания за хепатит в "Иван Рилски"

Гражданите между 34 и 69 години ще могат да се изследват безплатно за хепатит в Централната клинична лаборатория на болница "Иван Рилски" в София. Това може да стане всеки делничен ден от 18 юли до края на месец август от 8 до 14 часа. Тези, които покажат положителен резултат, ще бъдат пренасочени към Клиниката по гастроентерология. Там ще получат безплатна консултация и ще им бъде изготвен индивидуален план за лечение, съобщават от болничното заведение. Отделно от кампанията всички пациенти, които се приемат в болницата, също се тестват за хепатит при заявено желание от тяхна страна. Изследванията са част от кампанията "Да открием липсващите 69 000". И се прави по повод Световния ден за борба с хепатита. А защо се търсят точно 69 000?Според официалните данни към 77 000 са болните от хепатит С в страната ни. 90% от тях дори и не знаят, че са заразени. Това прави около 69 000 българи, които трябва да бъдат открити преди болестта да е напреднала.  

comment 0
visibility 648
Пирогов

Рицарите на Малта даряват линейка на "Пирогов"

Институтът за спешна помощ "Пирогов" ще получи като дарение линейка. Церемонията ще се състои утре от 12 часа пред централния вход на болницата. Хората с добри сърца, които помагат на болницата, са от Велик Приорат България на Суверенен Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта, съобщават от института за спешна медицинска помощ. Най-напред автомобилът ще бъде осветен от свещеник от храма "Покров Богородичен". След това ще бъдат връчени официално ключовете и свидетелството за дарение на изпълнителния директор на „Н. И. Пирогов“ – проф. д-р Асен Балтов. Милосърдният акт е първата инициатива между двете организации след сключения между тях меморандум за сътрудничество. Благодарение на него лекари от "Пирогов" ще могат да посетят Италия и да почерпят опит, а медици от там ще дойдат в спешната университетска болница на България, за да придобият ценни знания и умения.    

Реклама
comment 0
visibility 5875
Нов център в НСБФТР

С кал и минерална вода целогодишно лекуват в Овча купел `(СНИМКИ)

Нов балнеологичен, целогодишен център заработи в Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация (НСБФТР) в столичния квартал Овча купел. Лечението и процедрите са изцяло с минерална вода, съобщават от лечебното заведение. В центъра предлагат модерна тангенторна вана, хидромасаж, перлена вана, вана с луга или ароматна вана с лековитата овчакупелска вода. В болницата има нови, оборудвани с модерна апаратура вани и кабинети. Правят се процедури с  калолечение, с нагреваеми ергономични легла. Пациентите се чувстват комфортно и възстановени след масаж в новото студио. За пълния им комфорт има и екстри - подходящо озвучаване и аромати. Комплексът работи всеки ден от 8 до 22 часа и предварително може да запази час за процедури при отговорника на новия Център. На откриването на Центъра вчера присъстваха зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, изпълнителният директор на болницата д-р Антон Живков и зам.-директорът Петранка Лалева. Церемонията започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от свещеници от храма "Св. Пророк Илия". "Да бъдем полезни на всички наши пациенти и да сбъдваме желанията на нашите пациенти, минералната вода да бъде приложима целогодишно, без значение от температурата навън, от дъжда, снега или жаркото слънце. Имаме лечебен плаж с три басейна, работещи едва няколко месеца в годината, а новият Център позволява водата да е в полза на всички наши пациенти ежедневно", каза д-р Антон Живков. До момента болницата разполагаше само открит минерален басейн, който се ползваше от май до октомври.  

comment 0
visibility 468
Здравният министър Кирил Ананиев

До 2 години в София ще има Национална педиатрична болница

До 2 години в София ще има Национална педиатрична болница. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в "Лице в лице" по bTV. Вече е пусната обществената поръчка за избор на изпълнител. Лечебното заведение ще бъде в двора на Медицинска академия. Според нормативните документи са заложени задължителни срокове за различните дейности - проектиране, строителство и т. н. "За да не се блокира обществената поръчка сме заложили срок за детската болница 42 месеца, три години и половина. Сигурен съм, че тя ще бъде построена по-бързо, за 2 години", каза Ананиев. Той уточни, че до 20 август т. г. се приемат документи на кандидатите, а на 21 август се отваря документацията. "Има хора, които сериозно се интересуват от посторяването на болницата", заяви здравният министър.  В двора на Медицинска академия има издигната сграда, но тя трябва да бъде препроектирана и да се направи сериозен анализ на състоянието ѝ, тъй като дълго време строежът е изоставен. С обществената поръчка трябва да се избере изпълнител, които да проектира и да построи болницата, а също да се определи и строителния надзор.

comment 0
visibility 1137
Медицинска помощ

110 заболели от варицела за седмица в София

Регистрираните болни от варицела в столицата за първата седмица на месец юли са 110, сочат данни на Националния център по обществено здраве. Това е доста сериозен ръст на заболеваемостта. На фона на заразените във Варна за този период – 43 и в Пловдив – 40, в София шарката бележи сериозен ръст. Лекарите за пореден път алармират, че децата са най-честите жертви на заразата. Почти не се среща дете, което не е прекарало шарката. Медиците напомнят, че е редно да се търси веднага лекарска помощ, при установяване на първите симптоми на заболяването, тъй като могат да настъпят сериозни здравни усложнения. От справките на болничните заведения става ясно, че шарката поразява както възрастни и деца, така и жени и мъже.

comment 0
visibility 604
Мотористи дариха благотворително кръв

Мотористите Sofia Riders благотворително дариха кръв в столицата

Мотористите от клуб Sofia Riders благотворително  и безвъзмездно дариха кръв в в Националния център по трансфузионна хематология в София. Инициативата за благотворителната акция е на Българския Червен кръст (БЧК) и мотоклуба и бе под надслов "Защото кръвта е живот". Над 500 души всеки ден в България имат нужда от кръвопреливане. Една трета от тях са, сочат данните на БЧК. Кръвта е необходима при планови и спешни хирургични интервенции, за лечение на пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, тежки изгаряния, злокачествени заболявания, както и при пациенти с различни вродени анемии и хемофилии. Тази сутрин доброволните кръводарители пристигнаха в Националния център по транфузионна хематология с мотоциклетите си. Те са сред най-уязвимите на пътя и затова решили безвъзмездно да дарят кръв. Често изпадаме в ситуация, в която някой се нуждае от кръв. И аз като лекар знам,че кръвта няма заместител. И че единствения начин да се набави е от кръводарители, коментира организаторът на кампанията Д-р Асен Цеков пред БНТ.

comment 0
visibility 1393
Награди на лекари във военния санаториум в Банкя

Правят сектор за лечение с луга във военния санаториум в Банкя

Военният санаториум в Банкя посрещна 106-годишнината си с разширен лечебен сектор в Блок Б и нова апаратура. В лечебното заведение ще се изгражда и нов Сектор за луголечение, а също така предстои разширяване на Сектора за електролечение и изграждане на външен басейн. Болницата за продължително лечение и рехабилитация (БПЛР) в Банкя е част от ВМА и отбеля 106 години от създаването на първия в България военен санаториум. За заслуги към отбраната, за принос и високи постижения в работата бяха наградени служители на болницата от началника на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS в петък в Банкя. Лечебното заведение е създадено като войнишки санаториум без лекарски надзор и медицинско обслужване. През години претърпява промени и е преименуван неколкократно. Днес санаториумът е сред водещите лечебнопрофилактични институции в България. Той е уникално място в здравната система на армията, тъй като покрива няколко направления в зравната система.

comment 0
visibility 703
бенки

Повече от 150 човека са минали на безплатните прегледи за бенки във ВМА

В разгара на летните месеци повече от 150 човека провериха безплатно бенките и пигментните си образувания в тазгодишната кампания, дело на Кожната клиника ВМА и „La Roche-Posay”.На 9 юли, когато бе вторият ден от консултациите, "под лупата" на лекарите минаха повече от 75 души. Още толкова се възползваха от безплатната кожна проверка на първата дата - 28 юни, отчитат от болничното заведение. Всички прегледани лица се оказаха с бенки и доброкачествени образувания. Това споделя на финала на кампанията д-р Весел Кантарджиев, шеф на Клиниката по дерматология във ВМА. Той все пак напомня на хората да не подценяват слънцезащитата- независимо дали са на морето, в града или в планината.  

comment 0
visibility 1064
Безплатни прегледи в общинската болница

График на безплатните прегледи във Втора градска болница

За 7 вида болести ще се правят безплатни прегледи в общинската Втора градска болница. Столичани могат да си направят консултации в кабинетите по кардиология, ендокринология, гастроентерология, нефрология, педиатрия, нервни болести и белодробни болести. Преглед може да се направи всеки работен ден от 14 до 16 часа. Приемът ще продължи до декември. График на прегледите във Втора МБАЛ до края на годината: Клиника по кардиологияКлиника по кардиология на партера в Приемно-консултативен кабинет за кардиологични заболявания от 12.00 - 14.00 часа:• Месец юли на: 17, 24, 31;• Месец август на: 7, 14, 21, 28;• Месец септември на: 4, 11, 18, 25;• Месец октомври на: 2, 9, 16, 23, 30;• Месец ноември: 6, 13, 20, 27.Записване на тел. 02 91 58 500 от 14.00 16.00 часа Ендокринология и болести на обмяната - на 3-ти етаж в кабинета на Началник клиника по вътрешни болести и Началник отделение от 11.00 – 13.00 часа: • Месец юли на: 17, 24, 31;• Месец август на: 7, 14, 21, 28;• Месец септември на: 4, 11, 18, 25;• Месец октомври на: 2, 9, 16, 23, 30;• Месец ноември: 6, 13, 20, 27.Записване на тел. 02 91 58 500 от 14.00 16.00 часа Отделение по гастроентерология - на партера в Приемно-консултативен кабинет за вътрешни заболявания от 11.00 – 13.00 часа• Месец юли на: 18, 25• Месец август на: 1, 8, 15, 22, 29• Месец септември на: 5, 12, 19, 26• Месец октомври на: 3, 10, 17, 24, 31• Месец ноември: 7, 14, 21, 28Записване на тел. 02 91 58 500 от 14.00 16.00 часа Дейност по нефрология- на 3-ти етаж в кабинета на лекарите от 12.00 – 13.00 часа:• Месец юли на: 17, 24, 31• Месец август на: 7, 14, 21, 28• Месец септември на: 4, 11, 18, 25• Месец октомври на: 2, 9, 16, 23, 30• Месец ноември: 6, 13, 20, 27Записване на тел. 02 91 58 500 от 14.00 16.00 часа Клиника по педиатрияДетски болести на партера в Приемно-консултативен к-т за детски болести от 10.00 – 12.00 часа:• Месец юли на: 17, 24, 31• Месец август на: 7, 14, 21, 28• Месец септември на: 4, 11, 18, 25• Месец октомври на: 2, 9, 16, 23, 30• Месец ноември: 6, 13, 20, 27Записване на тел. 02 91 58 500 от 14.00 16.00 часа Клиника по нервни болестиНервни болести на партера в Приемно-консултативен кабинет за нервни болести от 12.00-14.00 часа:• Месец юли на: 18, 25; • Месец август на: 8, 15, 22;• Месец септември на: 11, 19, 26;• Месец октомври на: 10, 17 , 24;• Месец ноември: 14, 21, 28.Записване на тел. 02 91 58 500 от 14.00 16.00 часа „Скринингово флуорографско изследване на състоянието на дихателната система”от 10.00 до 12.00 часа и от 14.00 – 16.00 часа:• Месец юли на: 22, 23, 24, 25, 26• Месец август на: 19, 20, 21, 22, 23, • Месец септември на: 16• Месец ноември: 4, 5, 6, 7, 27• Месец декември на: 2, 3, 4, 5Записване на тел. 02 91 58 500 от 14.00 16.00 часа

comment 0
visibility 8669
прегледи

Безплатни прегледи за 7 вида болести във Втора градска

Безплатни профилактични прегледи ще има от следващата седмица във Втора градска болница, научи Столица.bg. Консултациите ще са за кардиология, ендокринология, гастроентерология, нефрология, педиатрия, нервни болести и белодробни болести. Приемът ще бъде след предварително записване всеки работен ден от 14 до 16 часа. До края на годината в определени дни всеки човек може да получи прегледи при специалисти. Ето и кои ще са датите за консултации през юли: кардиология - 17, 24, 31ендокринология - 17, 24, 31гастроентерология - 18, 25нефрология - 17, 24, 31педиатрия - 17, 24, 31нервни болести - 18, 25белодробни болести - 22, 23, 24, 25, 26

comment 0
visibility 438
линейка

На 36 човека в София им е прилошало заради жегите

36 столичани са потърсили лекарска помощ заради жегите вчера. Предишния ден броят на колабиралите от високите температури бил 30, съобщи Мария Маринова- лекар от Спешния център, цитирана от bTV. Тя посъветва хората между 12 и 16 часа да не излизат навън. Ако все пак го направят, да бъдат с шапка на главата, светли и свободни дрехи и с бутилка вода в ръката. Когато има високи температури като в момента, се увеличава и броят на мозъчно-съдовите заболявания. Често сред пострадалите са хората с епилепсия.  

comment 0
visibility 1475
технология

Уникална технология спасява пострадали при катастрофи

Уникална технология се оказва единственото спасение за пострадали при катастрофи, височинни травми или тежки инфекции. Става дума за прилагането на индивидуални 3D РЕЕК импланти. Те заменят счупени или липсващи кости на черепа. Тази методика е добре позната по света, но е без аналог у нас. И се прави само болница „Св. Иван Рилски“. Човекът, който е въвел иновативната технология у нас, е д-р Асен Хаджиянев. До този момент за пострадали при ПТП-та или височинни травми имаше едно лечение- дефектът се покриваше с плоска титаниева мрежа. Тя обаче в някои случаи може да не приляга така точно, както индивидуалния 3D РЕЕК имплант. Изработката на подобно приспособление, което да замести изцяло липсващата част от черепа, започва с прецизна компютърна томография, с много срезове. След това се прави компютърен модел на самия имплант.

comment 0
visibility 643
доктор

Безплатни консултации за лечение със стволови клетки

Турски лекар ще направи безплатни консултации за лечение със стволови клетки у нас на 17 юли. Те ще бъдат в Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“. Необходимо е предварително записване. Специалистът е проф. д-р Ердал Карайоз- познат като един от пионерите в прилагането на нови терапии със стволови клетки в световен мащаб. Лекарят работи в области, които в момента се приемат като „медицината на бъдещето“ – клетъчни терапии, лечение със стволови клетки, тъканно инженерство и генни терапии. За солидния си принос в науката и медицината е получил 36 национални и международни награди. В момента е шеф на Центъра за регенеративна медицина и стволови клетки във високотехнологичната „Лив Хоспитал“ в Турция.Там неговият екип прилага клетъчни терапии при пациенти с различни диагнози.  

comment 0
visibility 574
СОС

Програмен бюджет от близо 10 милиона за общинските болници в София

Не се наблюдават проблеми със заплатите на медиците от болниците в София. На хората са осигурени добри условия. За общинските лечебни заведения е предвиден програмен бюджет от близо 10 милиона лева. Има и приватизационен фонд, от който се взимат пари за ремонти и апаратура. Това каза в предаването "Денят ON AIR" председателят на здравната комисия в СОС д-р Веселин Милев. Той допълни, че ако в някоя болница в града има проблем, то той се разрешава своевременно. Работи се активно с управителите. Д-р Милев обясни, че сградите на повечето общински болници са стари и за поддръжката им са нужни доста пари. Но се търси баланса да има средства както за ремонт, така и за заплати. Според него състоянието на общинските болници е добро. "Шейново" е санирано изцяло, там има и мамограф последна дума на техниката. Шефът на здравната комисия каза още, че в детските ясли, градини и училища има различни профилактични прегледи, обхващащи доста на брой деца. В рамките на час-два едно дете се преглежда от няколко специалисти.