Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (37%, 82 Гласове)
  • На време (17%, 37 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (19%, 42 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 57 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 6 Гласове)
Общо гласували: 224 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 5615
type-photo.svg
В болница "Света София": Махнаха 12-килограмов тумор от пациентка

В болница "Света София": Махнаха 12-килограмов тумор от пациентка (СНИМКА)

12-килограмов тумор е махнат от пациентка в отделението по акушерство и гинекология на болница „Света София“. Заради огромните размери на  образуванието се е наложила доста сложна операция за махането му и за да се направи хистеректомия. Това съобщиха от болничното заведение.    Екипът, работил по сложната операция е в състав: Д-р Виктор Новачков, д-р Катерина Чачева и д-р Ивона Вълчева. Те срещнали допълнителни трудности заради разположението на голяма част от тумора в ретроперитонеалното пространство. До тоталната лапаротомия се стигнало след направено образно изследване със скенер, което установило наличието му и необичайните му размери.    69-годишната пациентка от Южна България дълго време мислела, че е напълняла, защото не е имала никакви симптоми. В момента тя се чувства много добре и скоро ще бъде изписана.  

comment 0
visibility 4225
Нова медицинска апартура получи 12 ДКЦ в Люлин

Нова медицинска апартура получи 12 ДКЦ в Люлин (ВИДЕО)

С нова медицинска апаратура се оборудва 12 ДКЦ в район Люлин. Столична община закупи нова техника за общинските болници и ДКЦ-та. В поликлиниката в Люлин вече имат два модерни ехографа. Големият струва 59 835 лв., а портативният - 17 820 лв. Те са част от общата поръчка за техника, на обща стойност 486 848 лв. за няколко ДКЦ-та и 2 АГ болница.  Столична община закупи супермодерен ехограф за Втора АГ "Шейново" (ВИДЕО/СНИМКИ) Средствата са осигурени от от Общинския приватизационен фонд с решение на Столичния общински съвет. Единият ехограф е с три трансдюсера и и позволява обстойни прегледи по различни специалости - кардиология, гинекология, ендокринология и др., а вторият ще се използва във втората база на поликлиниката /бившето ДКЦ 26/. На предаването на техниката днес присъства зам.-кметът на Столична община по здравеопазване Дончо Барбалов и директорът на дирекция "Здравеопазване" на СО д-р Моника Чеуз. Управителят на общинското заведение за доболнична помощ д-р Васил Василев благодари на Столична община за новата техника, която ще се ползва активно както от кардиолозите, така и от други специалисти в поликлиниката.

comment 0
visibility 1776
Столична община закупи супермодерен ехограф за Втора АГ "Шейново"

Столична община закупи супермодерен ехограф за Втора АГ "Шейново" (ВИДЕО/СНИМКИ)

С нов супертехнологичен апарат се сдоби Втора АГ болница "Шейново" в София. "С тази техника ще можем да повишим изключително много нивото на нашата диагностична дейност и да бъдем по-полезни на нашите пациентки, поставяйки точна и прецизна ехографска  диагноза. Това е последно поколение ехограф, високотехнологичен с много големи възможности", каза директорът на общинската болница д-р Румен Велев. При представянето на апаратурата днес присъства и зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов. Новата ехографска техника има специална сонда, която е особено ефективна за гинекологията. Тя дава образ на 220 градуса, а обикновенно работят на 180 градуса, което дава възможност за пълна картина и панорамен образ на малкия таз, коментира д-р Велев.  С новия апарат още днес д-р Петрова от "Шейново" започна да преглежда пациентки. До момента в общинското АГ работеха с ехограф от 2004 г.  Столична община закупи общо 8 ехографа за общински лечебни заведения. През следващите дни модерната и високотехнологична техника ще получат ДКЦ XI (жк Зона Б18), ДКЦ XV (жк Дианабад), ДКЦ II (район Средец), ДКЦ XII (район Люлин), ДКЦ XVII (район Оборище) и ДКЦ XXVIII (жк Дружба). Допълнително нов ЕЕГ и ЕМГ апарат ще бъде доставен на ДКЦ XV. За пореден път Столична община инвестира в общинското здравеопазване. Новата апаратура е на обща стойност 486 848 лв., а средствата са осигурени от Общинския приватизационен фонд с решение на Столичния общински съвет.

Реклама
comment 0
visibility 1634
type-photo.svg
ВМА-София се оборудва със супермодерни реаномобили

ВМА-София се оборудва със супермодерни реаномобили (СНИМКИ)

Военно медицинска академия се сдоби с нови 8, супермодерни и напълно оборудвани линейки, като няколко са предназначени за София, съобщи armymedia.bg. Те са закупени със собствени средства и са част от обновяването на военните болници в страната. Те са поръчани още в началото на годината, но доставката на реаномобилите закъсня с 6 месеца заради пандемията от CОVID-19. Те ще бъдат разпределени във ВМА-София и към военни лечебни заведения в Пловдив, Варна, Сливен и Плевен. Реаномобилите са с най-модерното оборудване, с което се осигурява бърза евакуация на болни и пострадали. Вътре са добре заредени с кислород, с апарати за обдишване, с възможности за поддържане на жизнените функции по време на движение. "С тези линейки могат да се транспортират лежащо и седящо болни, тежко пострадали с гръбначно-мозъчни травми, което също е от особено значение и при бойните травми и военните обучения", коментира директорът на ВМА-София ген. проф. Венцислав Мутафчийски. При предсатвянето на новите линейки генералът направи щателен оглед отвътре, седна зад волана, за да ги тества.

comment 0
visibility 3208
Без PCR за COVID-19 кацат от ОАЕ в София

Без PCR за COVID-19 кацат от ОАЕ в София

Пристигащи от Обединените арабски емирства, могат да влизат в България, включително и през летище София, без да представят отрицателен резултата от PCR за COVID-19. Документът  не  е задължителен, гласи нова заповед на министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. PCR тест не се изисква и за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Украйна, съобщиха от Министерство на здравеопазването. При влизането в България, те не подлежат и на 14-дневна карантина, гласи заповедта на проф. Костадин Ангелов с издадената днес Заповед № РД-01-459/11.08.2020 г.

comment 0
visibility 1602
Нови 6 двойки са включени в инвитро програмата на Столична община

Нови 6 двойки са включени в инвитро програмата на Столична община

Нови 6 двойки получиха шанса да станат родители чрез включване в донорската инвитро програма на Столична община. На заседание вчера  Програмният съвет разгледа 9 заявления по програмата. За нея от 2015 г. СО ежегодно отпуска по 70 хил. лв. за инвитро процедури с донорска яйцеклетка.Т ова съобщи в социалната мрежа заместник- кметът и председател на Програмния съвет Дончо Барбалов.   Одобрени бяха 6 семейства, на база представените от тях документи. Три от новопостъпилите кандидатури ще бъдат преразгледани, след като гражданите набавят допълнителни медицински документи или си погасят данъците. Просто такива са правилата по програмата.    На заседанието освен Дончо Барбалов присъстваха още директорът на дирекция "Здравеопазване" д-р Моника Чеуз, експертите акушер-гинеколози д-р Гергана Коларова и д-р Пламен Димов, представител на Правна дирекция към Столична община и общинските съветници членове на съвета, които се включиха чрез видео-конферентна връзка.   От старта на инвитро програмата на СО 19 двойки са станали щастливи родители на 7 момиченца и 12 момченца.

comment 0
visibility 1547
Дарение за двете общински АГ болници

Две общински АГ болници с дарена апаратура от Университетската Първа МБАЛ

Университетската Първа МБАЛ "Св. Йоан Кръстител" в столицата е дарила неонатологична апаратура на стойност 450 хил. лв на двете общинските АГ болници - "Св. София" и "Шейново", съобщава в профила си в социалната мрежа зам.-кметът Дончо Барбалов. След решение на Столичния общински съвет Първа МБАЛ предоставя кувьози, неонатологични монитори, везни, бебешки легла и др. Документите за дарението са били подписани от проф. Димитров, директор на Първа МБАЛ, д-р Коларова, директор на Първа САГБАЛ и д-р Узунова, началник на Неонатологичното отделение на Втора АГ. От началото на 2020 г. до момента в двете общински АГ болници са проплакали приблизително 3000 бебета. През изминалата година Столична община инвестира в тези лечебни заведения повече 1,5 млн. лв. - за ремонт и апаратура, подчертава Дончо Барбалов. Неонатологичното отделение в Първа САГБАЛ "Св. София" е снабдено с нови легла и е извършен пълен ремонт на родилните зали и родилното отделение. Сградата на Втора САГБАЛ "Шейново" е санирана и има с нова фасада и отоплителна инсталация.

comment 0
visibility 10393
От болница "Св. Анна": Мотористът, който пострада край УНСС, вече диша сам

От болница "Св. Анна": Мотористът, който пострада край УНСС, вече диша сам

22-годишният моторист, който вчера пострада при катастрофа край УНСС в "Студентски град", е стабилизиран и диша сам. Това съобщиха за медиите от болница "Св. Анна".    Лекарите казват още, че на момчето предстоят още изследвания и операции на левия крак, плюс кожна пластика на мястото на ампутираната му ръка.   За пациента все още се грижат екипи на Реанимацията. Продължава да има опасност за живота му, допълват от болницата.     4 часа оперирали катастрофиралия до УНСС моторист Автобус на градския транспорт и мотор се удариха в района на УНСС Вчера, след 4 часова операция, екип от ортопеди-травматолози, включващ д-р Евгени Нешев, д-р Бахрам Фирузи и д-р Александър Илиев, успя да фиксира откритите фрактури (откъсната от рамото ръка, открита фрактура на подбедрица, открита фрактура на коляно) и да спре кръвозагубата на пострадалия.  

comment 0
visibility 4011
В столични болници: Над 400 жени до момента са прегледани за рак на млечнат

В столични болници: Над 400 жени до момента са прегледани за рак на млечната жлеза

С днешна дата над 400 жени са прегледани в скрининговата програма на Столична община за превенция на рак на млечната жлеза. Изследването започна на 1 юли 2020 г. и се очаква да приключи в края на септември. Планираните за този период жени за преглед и изследване са 2808.  Програмата е създадена по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2015г.   През тази година прегледите почнаха в 7 общински лечебни заведения- Първа САГБАЛ "Св. София", Втора САГБАЛ "Шейново", Първа УМБАЛ "Св. Йоан Кръстител", Четвърта МБАЛ, Пета МБАЛ, СБАЛОЗ и 12 ДКЦ.   Столична община финансира профилактични прегледи за ранна диагностика на заболяването. Ще бъдат обхванати педагогическия и непедагогически персонал в общинските училища и детски градини.    

comment 0
visibility 2475
Явор Митев: Дезинфекцията срещу COVID-19 трябва да се прави само от специал

Явор Митев: Дезинфекцията срещу COVID-19 трябва да се прави само от специалисти

2020 г. е белязана от пандемичната обстановка в цял свят и е нужно да се научим да живеем с мерките срещу COVID-19! Всички специалисти, вирусолози, епидемиолози и медици са еднодушни по този въпрос. Коварната инфекция връхлетя България в края на февруари т. г. и от тогава най-сигурното нещо да не се разболеем са мерките, който ни препоръчват специалистите. Какви са обаче самите мерки, как и по колко пъти трябва да прави дезинфекцията? Отговори на тези въпроси, важни детайли и подробности около дезинфекцията потърсихме от Явор Митев, който над 22 години ръководи фирми с основна дейност за дезинфекция, дезинсекция и деритизации и от 7 години е в сферата на професионалното почистване като управител на "Силвърклийн ЕООД". - Кой има право да дезинфекцира срещу разпространението на СOVID-19? - Въпросът е строго регламентиран с нормативната уредба - от Наредба № 1 от 05 януари 2018 г. за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации, обн. ДВ, бр. 7 от 19.01.2018 г. Тази дейност може да се извършва от юридически и физически лица, на които след обучение в структурите на МЗ - РЗИ, Център по заразни и паразитни болести, се регистрират като извършители на Дезинфекционни дейности. Всички те подлежат на строг контрол от страна на органите на МЗ. Има публичен регистър в сайта на МЗ на всички юридически и физически лица, които имат право да извършват тези дейности. - Контролира ли се тази дейност в София и от кого? - Да! Регионалните здравни инспекции, като във всеки град си има отдели осъществяващи контрол. Конкретно за нашата столица, това е отдел "Паразитология" към РЗИ. - Какви препарати се използват за извършване на дезинфекцията? - Дали препаратите са от чужбина или български, не е толкова важно. Важно е да се акцентира, че те трябва да са одобрени от Министерство на здравеопазването със съответните разрешителни, регистрирани по надлежния ред и дезинфекцията да се извършва при точно спазване на концентрации в работните разтвори. Трябва да се използват единствено и само одобрени препарати и регистрирани в МЗ, и да се налага строг контрол за концентрацията на работния разтвор. - Трябва ли дезинфекцията да се извършва от специално обучени за това хора? - Категорично да! Необучени в тази област хора, подлагат на риск всички останали и винаги има съмнение за ефективността от дезинфекцията. Всяка обработка трябва да се прави качествено. - Правилно ли да разбираме, че контрола на разтворите за дезинфекция е сериозен проблем в момента? - Точно така, това е проблем, който възниква в момента, когато необучени лица не са запознати как точно да се използва препарата и правят погрешни дози. Различните дезинфектанти са с различна концентрация. Това е изключително важен момент, тъй като ако не се спази тази пропорция или няма да има ефект, или става предозиране. Много е важно да бъде точно съотношението на разтворите! - Различни ли са препаратите за дезинфекция при различни вирусни заболявания (Хепатит, COVID-19) или препаратите са стандартни? - Различни са, СЗО, както и други ангажирани по случая институции на световно ниво посочиха, че COVID-19 се влияе от алкохолните дезинфектанти и препоръчват използване на такива. - Какво е важно да се знае за обработката на детски градини и други по-чувствителни обекти при COVID-19? - Дезинфекцията трябва да бъде цялостна и повърхностна. Основните места, които задължително трябва да се обработят са всички повърхности, които се пипат с ръце - дръжки на врати, шкафчета, прозорци, парапети по стълби, асансьори, ел.ключове и др. Може да влезе дезинфектор и да напръска целия под с качествен дезинфектант и точен разтвор, но ако не е обработил тези повърхности, които се пипат с ръце, няма да има особен ефект от мероприятието. Повтарям, че е задължително дезинфекцията да се прави от обучени и компетентни лица. Те са подготвени на много добро ниво и практически запознати в принципите на ДДД – дейноста. Важна е и периодичността на дезинфекцията, а тя зависи от спецификата и характера на обекта. - По същия начин ли се обработват публични открити пространства - спирки на градския транспорт, метростанции, контейнери за отпадъци, детски площадки? -Да, но при определени условия, нужно е да се вземат предвид атмосферните условия. Ако вали дъжд и се обработват пространства на открито (или след като е валяло), всъщност се намалява концентрацията на активното вещество в препарата. Също така, правилно е да се прави рано сутрин или в следобедните часове, когато няма пряка силна слънчева светлина, за да не се неутрализира препарата. Най-важното, пак повтарям, в цялост - да се покрият всички повърхности, а не да се подхожда частично. - Колко часа действа една дезинфекция? - Експозицията е времето, за което препаратът действа (унищожава). При различните дезинфектанти варира от минути до максимум час, час и нещо. Това е времето, за което се унищожава вирусът и е важно да се уточни, че няма такъв остатъчен ефект както при препаратите за дезинсекция - микрокапсулирани препарати, които остават на повърхността и действат за по-дълъг период. В случая за COVID-19 не може да се разчита на една дезинфекция, която е направена един път в седмицата, например. Повечето клиенти настояват за по-редки манипулации с оглед финансовата стойност на дезинфекцията, което е разбираемо, но всъщност намалява ефективността от тези мероприятия. Защото дори и третиране, направено по всички правила и принципи на ДДД-делото, ако е еднократно в седмицата или в месеца, нали разбирате че няма как да обезпечи един обект.Много е трудно да се обясни това на един клиент, но определено трябва да призная, че хората се съобразяват с това, макар и с неохота. - Във вашата фирма специалист ли приготвя разтворите за дезинфекция? - Задължително! Всяка една фирма трябва да има ръководител ДДД мероприятия, който е обучен и е минал специален курс в Центъра по заразни и паразитни болести. Тези специалисти контролират вътрешнофирмено процесите – извършва мониторинг на обектите, носи отговорност, изготвя и протоколите за извършените третирания, прави проучвания на обектите и преценява какъв препарат да се използва, с каква концентрация. След което изпълнителите - дезинфектори извършват обработката. - Как стои въпросът с пръскането на открити пространства и тревни площи за комари? - При комарите имаме два вида обработка - ларвицидна и имагоцитна. Първата е в началото на кампанията и всъщност цели унищожаването на ларвите на комарите. Това е много важна обработка и определя качеството на третирането за целия период, защото унищожава ларвите. Третира се около конкретни места – заблатени води, изкуствени водоеми и др. Важно е кампаниите да стартират края на март, началото на април, разбира се в зависимост от атмосферните условия за сезона. Ако се пропусне тази обработка и после се започне борба срещу възрастната форма - имагото, вече е по-трудно, защото е достигната численост, която трудно се контролира. - Трябва ли да се дезинфекцират и училищните дворове при започване на учебната година на 15 септември т. г.? - Абсолютно! Имаме договори с частни училища и вече няколко пъти ги третирахме мащабно. Акцентът отново е мероприятията по ДДД да се извършват от професионалист, с точната концентрация на разтвор и да не се допуска частична обработка. - Наблюдава ли се промяна в цените на дезинфекцията и консумативите за нея? - В началото на април и май, при първоначалния шок от коронавируса, имаше момент на злоупотреба с цените. Например ръкавиците, които използват нашите служители ги купувахме на стойност около 4.00 лв. кутията, в момента са около двадесет лв., което за мен е абсолютна спекула. Държавата обаче реагира много адекватно и цените се върнаха що-годе в нормални граници. Бояна Бояджиева

comment 0
visibility 8800
Певица и "Мис България" станаха мъжки майки в Първа АГ "Света София"

Певица и "Мис България" станаха мъжки майки в Първа АГ "Света София"

Две популярни дами от родния светски живот прегърнаха първородните си рожби в Първа АГ "Света София".    От вчера в отбора на майките се включи и певицата Вяра Атова. Тя и любимият ѝ Николай Бакалов вече са родители на момченце, което кръстиха Кай. Наследникът е с перфектни мерки - тегло 3300 г и дължина 50 см.   Вяра Атова сподели, че се чувства чудесно и изказва специална благодарност за грижите на д-р Райна Ковачева, зам.-директор по медицинските дейности на Първа САГБАЛ „Света София“ и на екипа на лечебното заведение.   С днешна дата на бял свят дойде и детенцето на „Мис България“ - Нанси Карабойчева. Тя и волейболистът Добромир Димитров станаха родители на момченце. Мерките на малкия юнак са тегло 3100 г и дължина 50 см. Нанси се чувства много добре и благодари на д-р Антон Баев и екипа на Първа САГБАЛ „Света София“. Щастливите родители са избрали банка за съхранение на стволови клетки Future Health.    

comment 0
visibility 5393
КОВИД отделението на Втора градска в София е запълнено

КОВИД отделението на Втора градска в София е запълнено

Отделението за COVID-19 на Втора градска болница в София е запълнено. В момента няма нито едно свободно място. То беше първото открито в общинските болници на Столична община, само няколко дне след обявяването на извънредното положение в станата през март т. г. През цялото време там се лекуваха пациенти в средно тежко състояние от коронавирус. Във Втора градска леглата за 10 и в момента имаме 10 пациента, които се лекуват, каза пред Столица.bg директорът на общинската болница проф. д-р Узунов. Втора градска болница изписва още двама оздравели от COVID-19 В края на изминалата седмица кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов проведоха среща с ръководителите на общинските многопрофилни и АГ болници, и бяха обсъдени работата на лечебните заведения и готовността за лечение на пациенти с COVID-19 в общинските болници. Пета градска болница с различни входове за диализа, COVID-19 и за други заболявания (СНИМКИ/ВИДЕО) Столичният кмет получи подробна информация за обезпечеността на лечебните заведения с медицински персонал, апаратура и необходими консумативи от защитни облекла и дезинфектанти. Фандъкова каза, че болниците трябва да поддържат постоянни наличности и да гарантират организация на работа за защита на всички медицински екипи, които работят с пациенти с коронавирусна инфекция, както и на останалите работещи в лечебните заведения. Тя напомни, че Столична община има готовност да подпомага осигуряването на консумативи при необходимост, поддържа и логистичен център за осигуряване на наличности от препарати за дезинфекция и защитни средства. Акушерки и доброволци търси Първа АГ "Света София" в столицата (СНИМКИ/ВИДЕО) От общинските болници към момента работят отделенията за COVID-19 на Втора и Пета градска. Готовност да приемат пациенти имат и отделението в Университетската Първа градска, а при нужда отделение отново ще се разкрие и в Четвърта МБАЛ. Жена, преболедувала COVID-19, роди здраво бебе в "Шейново" В двете общински АГ-та - "Света София" и "Шейново", има специални родилни зали и стаи за родилки с коронавирус, така че са напълно изолирани от останалата част на лечебните заведения.

comment 0
visibility 20089
В болница "Св. Иван Рилски" излекуваха дете с тумор, майката прави дарение

В болница "Св. Иван Рилски" излекуваха дете с тумор, майката прави дарение в знак на благо...

Майка на дете, успешно оперирано от мозъчен тумор в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, стана поредният дарител на болницата. С жеста си тя благодари за грижите и помощта, които е получила в клиниката. Жената поставя само едно условие, нека доц. д-р Минкин, спасител на дъщеричката й, да каже за какво да бъдат изразходвани тези средства. Кошмарът за семейството от Кърджали започва през есента на 2017 година, когато на 14-годишната тогава Хелин й откриват тумор на малкия мозък. По препоръка на приятели, семейството идва за консултация с доц. Красимир Минкин от Клиниката по неврохирургия в болница „Св. Иван Рилски“. Той е категоричен, че е необходима е операция. Следват седмици на страх, лутане и съмнения. Детето е консултирано с други известни неврохирурзи в София, Анкара и Истанбул. Част от тях смятат, че може да се изчака, а другите специалисти са съгласни с доц. Минкин, че време за отлагане на интервенцията няма. Така майката отново е на кръстопът, а множеството допълнителни мнения не само не са разрешили дилемата й, а напротив, направили са я още по-сложна. „Исках да се доверя на доц. Минкин, усещах, че трябва, но се страхувах“, разказва за страховете си Белгин. Днес тя е щастлива, че е взела правилното решение. 17-годишната вече Хелин е добре, а всичко преживяно е само един лош спомен. За кошмарните дни вече напомня само едно искрено, бладарствено и съкровено писмо, написано до доц. Минкин, по време на обратния път към Кърджали, което за първи път ще стигне до своя адресат. „За вас това, което правите, може да е ежедневие, рутина, работа...., но за нас вие сте Спасител, Надежда, Ново начало. Пожелавам Ви ЗДРАВЕ. Изпадам в паника в редките случаи, когато може се чуем. От паника забравям диагнозата на детето си:-), напрягам се да разбера какво ми казвате (говорите толкова бързо). Ако намерите време да прочетете това, искам да знаете, че сте специален за нашето семейство и вие вече сте част от него. Обадете ни се ако имате път към нашия край. Една майка, която мери температура с целувка по челото, пътуваща за Кърджали, с хубави новини за детето си“.

comment 0
visibility 2992
Да помогнем на Мария да победи рака

Да помогнем на Мария да победи рака

От подкрепа и финансова помощ се нуждае Мария Тодорова от Перник, за да спечели битката за живота. Младата жена е с диагноза карцином на белия дроб. За коварното заболяване тя разбира в края на 2019 г. Мария е на 36 години и е майка на 10-годишно момченце.  През миналата година тя се развежда със съпруга си, а няколко месеца по-късно се разболява. Започва продължително лечение за пневмония, лекарите сменят няколко терапии, но без резултата. Изпращат я на пулмолог и след няколко изследвания диагнозата е поставена. "На 8 октомври чух, това което никой не иска да чува, че имам рак - нискодиференциран аденокарцином на белият дроб", споделя Мария.   Бързо прави се скенер и ПЕТ скенер, благодарение на работодателите й, които плащат изследването, и се установява, че няма разсейки. Първият курс на лечението й в турската Мемориъл ИСтанбул струва 60 000 лв. Преди дни Мария се обърна за помощ чрез социалната мрежа. Ситуацията за мен в последните месеци беше доста трудна, заради случващото се в държавата и в световен мащаб. Трябваше да продължа лечението си в България. След три химиотерапии болестта ми рязко се влоши, не обвинявам никого за това, тъй като знам, че това е коварна болест. Не съм забравила колко съобщения, колко телефонни обаждания,колко средства и каква подкрепа получих от всички вас, за което огромно БЛАГОДАРЯ! За мен борбата продължава. Отново имам нужда от вашата помощ и подкрепа. Обичам Ви!", написа 36-годишната жена. Мечтата й е да победи болестта, да отгледа сина си и да му се радва. Нека подкрепим Мария Да спечели битката на живота си, а с помощта на всички нас 10-годишното момченце да се радва на любовта на майка си! БАНКОВА СМЕТКА Първа инвестиционна банка АДINAN: BG90FINV91501317376264BIC: FINVBGSFТитуляр Мария Тодорова Александрова Mariya Todorova Aleksandrovapaypal maria_24f@abv.bg

comment 0
visibility 1795
Стоматолог София

Ако имате проблеми със здравето, потърсете причината в зъбите

От доста време усещате постоянна болка в някой зъб. Не стига това, но като че целият организъм е засегнат и имате чувството на постоянно неразположение. При проблеми със зъбите въпросът не е до колко можете да изтърпите. Важно е да вземете незабавни решения, за да предотвратите задълбочаването на проблемите. Те могат да се отразят и на друго. Няма от какво да се страхувате. Навременната помощ от стоматолог може да е решаваща в редица от случаите. Съпровождащите здравословни проблеми, възникващи от нелекувани зъби, може да са много на брой. Не забравяйте, тялото е механизъм, който не може да работи наполовина. Всички органи и системи са взаимосвързани. Когато страда част от него, всяка друга може да бъде засегната. Ето някои от по- важните неща, на които трябва да се обръща внимание: Ако позволите развиването на бактерии в устната кухина, те могат да бъдат вдишани и да се озоват в белите дробове. Това би повлияло състоянието на страдащите от астма. Учените са определили връзката между загубата на зъби при възрастните хора и развитието на деменция. Оказва се, че паметта може да пострада от проблеми в устната кухина. Предполага се, че това отново е вследствие на високото наличие на бактерии. Чрез кръвния поток те могат да достигнат до важни части от мозъка и да настъпят нарушения. Статистиката показва, че болните венци могат да доведат до чести проблеми със сърдечно-съдовата система. Негативни последици за панкреаса. Макар и да ви звучи нереално, тази част от организма може да бъде засегната много сериозно. Храносмилателен тракт – когато изпитваме болка в някой зъб, дори и да не е много голяма, ние несъзнателно се стараем да избягваме засегнатото място и често пъти това води до не добре сдъвкана храна. Сами преценете до колко може да повредите храносмилателната система. Повишена температура и увеличени лимфни възли – това може да е признак за възпаление в устната кухина. Бактериалните огнища преминават с кръвта към лимфните възли и това води до натрупване на токсини. Ендокринната система, очите и ушите също могат да бъдат потърпевши от нехайното отношение към зъбите. Нервните разстройства също не са изключени, като негативен ефект. Тези и още много други причини са повече от основателни, за да си запишете час при стоматолог още сега. Не се колебайте да вземете здравето си в ръце. Погрижете се своевременно за всяка деликатна част от тялото си и то ще ви възнагради с вярна служба. Навременната грижа винаги е за предпочитане пред задълбочените проблеми. Това е гаранция за бърз успех и безболезнени решения.   Доктор Софиен Риахи – добър стоматолог в София. 10 кратен носител на наградата „Усмивка на годината“!

Здраве

София събира в себе си едни от най-елитните здравни заведения. В тях всеки български гражданин може да получи качествено, ефективно и модерно лечение, за да се наслаждава на добро здраве дълго време. Темата за здравето е особено чувствителна тема за мнозина. Логично е всеки да иска да е в добро здраве през целия си живот, но малцина могат да се похвалят с това. В здравните заведения на територията на столицата за здравето на болните се грижи истинска елитна армия от лекари и здравни работници. 

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Това е една от най-големите държавни болници, грижеща се за здравето на населението не само в София, но и в цялата страна.  Още от самото си начало, 1879 г, българите са се доверявали на елитната болница за здравето си. През 1884 г. се разполага в пет сгради и получава името си – Александровска. Още от началото болницата е многопрофилна и лекарите са се грижели за здравето на пациенти от цялата страна. Днес болницата поддържа здравето на пациентите си 24 в денонощието. Те е университетска база и в нея се извършват уникални изследвания и пациенти със сложни проблеми възвръщат здравето си под грижите на висококвалифицирани лекари. Тук медицинските кадри провеждат специализацията си и следдипломната си квалификация. 

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

Болницата започва дейността си през 1961 г. Основното направление, в което се развива от началото до сега е кардиологичното здраве на пациентите. Лекарите тук са специализирани в три основни области: кардиология за възрастни и деца, сърдечна и съдова хирургия. Националната кардиологична болница за сърдечно здраве е най-голямото заведение за лечение на сърдечно-съдови заболявания в страната. Болницата има водещо значение в цялата страна по отношение на лечението на периферните съдови заболявания. За да гарантира максимална грижа за здравето на пациентите, клиниката приема спешни случаи от цялата страна денонощно. Тук се намира и единствената в страната клиника по детска кардиология, кардиохирургия и сърдечно здраве.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

Друго елитно лечебно заведение с национално значение в София, което се грижи безрезервно за здравето на пациентите, е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В болницата се правят редица сложни и високотехнологични интервенции на световно ниво. Заведението разполага с модерна медицинска техника и отлични специалисти в услуга на нашето здраве

Лечебното заведение разполага с една от най-големите клиника по неврохирургия в цялата страна. Според фактите, първото неврохирургично лечебно заведение е основано през 1952 г.. Над 2000 сложни операции се извършват в клиниката. Тук се намира и клиниката по ревматология. Специалистите в нея се грижат за здравето на пациентите от 1976 г насам. Разполага със 75 легла.

Уникална и особено ценна за здравето на хората е Клиниката по гастроентерология. Тук се прави пълна диагностика на болни с хроничен вирусен хепатит B, C и D, както и с порфирия.

Достъп до най-модерните и ефективни методи за лечение имат пациентите на Клиниката по хематология и онкология. Изключително модерно и ценно за здравето на пациентите е оборудването на Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия. 

Болницата разполага с 405 легла, а всяка болнична стая има собствен санитарен възел. Леглата разполагат със Смарт модул, който свързва болните с болничната информационна система, за да се следи здравето на всеки пациент. 

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

Това е университетска болница с изключително висок капацитет за обслужване пациенти с проблеми със здравето. Тя започва дейността си през 20-те години на миналия век. Тук, освен диагностична и лечебна дейност, се осъществява и преподавателска и научна дейност, касаеща здравето на човека. 

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД за здравето на хората

Няма българин, който да не знае за това лечебно заведение. То поема най-сложните и спешни случаи от цялата страна. Тук пациентите могат да разчитат на квалифицирана медицинска помощ и лечение с модерна апаратура. Здравето на пациента е най-важното за медицинските работници. Лечебното заведение е създадено в средата на миналия век с идеята да бъде център за спешна помощ за цяла България. С годините базата на заведението се разширява значително, за да отговори на нуждите на населението и да се пази здравето на нуждаещите се от специализирана помощ. 

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората 

Още през 1883 г. възниква идеята да бъде обособена специализирана болница. Тя е на Княгиня Мария-Луиза. Строежът стартира през 1896 г., а откриването е през 1903 г. От този момент насам болничното заведение се грижи отговорно за здравето на българските жени. 

На практика, това е най-старата АГ болница в България, но и най-голямата и модерната. Тук се осъществяват приблизително 4000 раждания годишно. Гинекологичните операции, направени в трите клиники на болницата, достигат 8000, повече от които тежки. „Майчин дом“ е лидер в цялата страна с възможността за правене на оценка на перинаталния риск и възможностите на Националната генетична лаборатория и опазване на здравето.

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Лечебното заведение стартира в началото като клиника Клиниката по сърдечно-съдовата хирургия към Медицинската академия в края на 70-те години на миналия век с грижа за сърдечното здраве на българина. През 1984 г. проф. д-р Александър Чирков се заема с изграждането на съвременна кардиохирургия в страната, а база става специализираната клиника. Монтира се модерно медицинско оборудване и през 1986 г първата сърдечна трансплантация на Балканския полуостров е факт. Днес болничното заведение е едно от водещите не само в страната, но и в Европа в специализираната грижа за сърдечното здраве на населението.

Военномедицинска академия за здравето на хората

Военномедицинска академия  за здравето на хората

 През 1891 г. в столицата се създава Софийската обща гарнизонна болница, която по-късно прераства в Народното военномедицинско училище, след това във Висш военномедицински институт и накрая във Военномедицинска академия. Прилагайки всички модерни методи за лечение през всичките години, болничното заведение се грижи за здравето на населението. Тук работят едни от най-добрите специалисти в медицината и се използва най-модерното медицинско оборудване, за да се прилага качествено лечение и опазване здравето на пациентите. 

Това е една малка част от здравните заведения на територията на София. Те са с национално значение и обслужват пациенти от цялата страна. Лекарите се стремят да прилагат най-модерните и напредничави методи за лечение, познати в световен мащаб. Те се стремят да пазят здравето на всички ни като прилагат и редица методи за профилактика на различни заболяваниВсеки иска да се радва на отлично здраве. Добре управялваните лечебни заведения ще могат ефективно да се грижат за нашето здраве.

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Военномедицинска академия за здравето на хората

Прочетете още