Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (26%, 20 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 13 Гласове)
  • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 78 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1683
Ананиев с изненадваща инспекция на Женския пазар, доволен от мерките и дисц

Ананиев с изненадваща проверка на Женския пазар, доволен от мерките и дисциплината

Преди да провери как се спазват противоепидемичните мерки срещу COVID-19 на пазара „Димитър Петков“,здравният министър Кирил Ананиев посети изненадващо и Женски пазар, видя Столица.bg. Двете тържища се управляват от едно и също общинско дружество - „Пазари Възраждане“. На Женския пазар здравният министър разговаря с ръководството на дружеството и с търговците. Остана впечатлен от дисциплината и мерките, които са предприети за борба с коронавируса в пазарното пространство. И даде висока оценка на създадената организация. Припомняме, че още късно в петък вечерта "Пазари Възраждане" постави ограждения около пазарните площадки на двата пазара, въведе еднопосочно движение с КПП за вход и изход и на Женски пазар и на пазар „Димитър Петков“. И създаде драконовски мерки в отговор на заповедта на кмета за въвеждане на допълнителни правила за превенция от зараза с вируса. Търговците бяха задължени за спазват дистанция от 2 м., да ползват предпазни средства и да дезинфекцират работните си места. В противен случай им се прекратяват договорите. Вече има 3-ма нарушители, с които "Пазари Възраждане" са развалили договорните си отношения, защото не са спазвали горните изисквания. Женският пазар отвори днес врати при още по-строги правила за работа и така ще продължи и в следващите два дни. Отцепени са и се контролират улиците, пешеходните зони и градинките около пазарната площадка на Женски пазар. Това помага да не се струпват хора на едно място и позволява безпроблемното спазване на дистанция, когато клиентите изчакват достъп до зоната за продажба на плодове и зеленчуци. В допълнение охраната на пазара, заедно с представители на СДВР, регулярно патрулират около пазарната площадка и реагират веднага в случай, че хората не спазват противоепидемичните мерки и най-вече отстоянието по между от 2 м. И новата организация вече дава резултат. На Женския пазар всичко е спокойно. Има доста хора, но създадената организация работи. В съботния ден именно прилежащите пространства около пазарната площадка бяха критичните точки, когато топлото време и предстоящите празници доведоха много хора на Женски пазар. Министър Ананиев остана доволен и от създадената организация и противоепидемични мерки и на пазар „Димитър Петков“. Той издаде заповед, с която пазарите ще работят до сряда и от 16 април затварят врати заради въведеното извънредно положение в страната.        

comment 0
visibility 1027
type-photo.svg
30 служители от "Социалния патронаж" тествани за ден във Втора градска

30 служители от "Социалния патронаж" тествани за ден във Втора градска (СНИМКИ)

Екипи на Втора градска болница продължават тестването на социалните работници от „Социалния патронаж“. Днес са направени изследвания на 30 човека, информират от Столична община. Едната проба е положителна, а две са съмнителни. За потвърждаване на резултатите предстои да бъде направено изследване с PCR-тест. В 12 ДКЦ са тествани служители и доброволци на БЧК. От 30-те проби, две са положителни. Една от пробите показва наличие на антитела, което е знак за прекарано заболяване. Предстои да бъдат направени тестове и на контактните им лица. Изследванията се правят по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова. Още трима пациенти от Втора градска болница - мъже на 41 и 70 години и жена на 86 години са изписани през уикенда. Те се чувстват добре и имат две отрицателни проби

comment 0
visibility 1855
Шефът на "Пирогов": Почивните дни и хубавото време са проблем, който ни тре

Шефът на "Пирогов": Почивните дни и хубавото време са проблем, който ни тревожи много

„В страната има осигурени 15 000 дози хлорохин, които ще бъдат давани на пациенти в по-леко състояние, за да не се стига до толкова тежки усложнения". Това заяви пред Нова телевизия  директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той уточни, че тепърва ще се мисли алгоритъм, по който лекарството да достига до пациентите, а целта е да се започва лечение, преди да се стигне до тежки усложнения.   „Може би ще променим тактиката. Може да търсим тези пациенти и да им даваме по-рано лекарства. А не когато ги интубираме“, поясни Балтов пред камерите. Той допълни, че хлорохинът може да се дава и в домашни условия.   „Почивните дни и хубавото време са проблем и това ни тревожи много. Това, което правят недисциплинираните хора, ще се отрази до 10 дни. Тогава ще започнат да растат случаите. Не мислете, че това е просто хипотеза. Вирусът вече витае във въздуха на София", поясни Балтов.    По думите му в страната има сериозна реорганизация на всички лечебни заведения. „В началото, когато бяха първите случаи, ние бяхме с еднократни облекла, взети от кампанията с чумата. Само за един ден в „Пирогов“ се изхабиха 70 костюма. Знаете ли какво облекчение настъпи, когато получихме тези за многократна употреба?! Освен това в момента няма място в България, където да няма маски", поясни Балтов.   

Реклама
comment 0
visibility 6978
болница "Света Анна"

Лекар от интензивното на "Св. Анна": Месец не съм си виждал детето, мъчно ми е

Една от болниците, които приемат и лекуват най-тежките случаи на заразени с COVID-19 в страната е „Света Анна“, припомнят от bTV. Медиците в Реанимацията на „Света Анна“ са оборудвани с шлемове, очила, маски и защитни костюми. За да сложат всички предпазни средства са им необходими поне 15 минути. Свалянето им е два пъти по-бавно. Това се прави на всяко влизане и излизане в отделението. Д-р Димитър Николаков, завеждащ Клиника по анестезиология и интензивно лечение в болницата, споделя, че не трябва безконтролно да се влиза и излиза в Реанимацията, за да не останат в един момент без защитни екипи. Лекарите наричат Интензивното отделение „Зоната“. Трудно е да се работи вътре, тъй като защитния екип намалява видимостта. Често маската и шапката се запотяват, а това прави настройването на апаратурата истинско предизвикателство. За да се предотврати смесване на потоците, влизането и излизането са от различни места. Д-р Николаков споделя, че досега не са се сблъсквали с подобно заболяване. Излекуваните четирима пациенти в болницата не  са били на апаратна вентилация. Не липсват моменти, в които лекарите в отделението се чувстват безсилни. Това, което правят сега, е нещо нетипично. Увреждането на белия дроб сега е съвсем различно от обикновения грип. Д-р Александър Стоевски казва, че не е виждал 3-годишната си дъщеричка вече месец и много му липсва. Той допълва, че не се страхува за себе си, а за близките си. Оптимист е и смята, че всички заедно ще се справим, само трябва да сме дисциплинирани. Места има в клиниката, но никой не иска те да се запълнят и да се включат всички апарати.  

comment 0
visibility 1041
Втора градска болница изписва още двама оздравели от COVID-19

Втора градска болница изписва още двама оздравели от COVID-19

Още двама оздравели пациенти – жена на 73 години и мъж на 77 години – ще бъдат изписани днес от отделението за лечение на заразени с COVID-19 на Втора градска болница. Това съобщи директорът на болницата д-р Стефан Узунов. Вчера беше изписан първият оздравял пациент от болницата. С един отрицателен тест са още трима пациенти и след втори такъв ще бъдат изписани. Отделението по пневмология и фтизиатрия с началник д-р Брусек Халил беше реорганизирано за лечение на пациенти с коронавирус на 21 март. В него работят и всички специализанти на Втора градска болница.  

comment 0
visibility 1196
Пета градска в София започва да приема пациенти

Пета градска в София започва да приема пациенти

Приключва карантината на Пета градска болница в София, която беше наложена от Столичната РЗИ заради потвърдени случаи на COVID-19. Това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов. От утре (11 април) общинското лечебно заведение отваря врати за пациенти с различни диагнози. По време на карантината там работеше само отделението по диализа. От изследваните с PCR тестове около 400 медици в болницата, всички проби са отрицателни.

comment 0
visibility 1476
Дариха 30 медециниски легла от германия на Пета градска

Дариха 30 медицински легла от Германия на Пета градска

Общинските болници в София благодарят на дарителите си. В последните дни лечебните заведения получиха сериозно подкрепа в борбата с COVID-19. Лекарите от общинските многопрофилни болници оценяват помощта и благодарят на всички свои дарители - физически лица, фирми и организации, които вече са откликнали и предоставят на медиците индивидуални предпазни средства или апаратура за работа с болни от COVID-19. До момента във Втора МБАЛ-София са дарени нужните на първо време маски, шлемове, защитни костюми, предпазни очила, ръкавици. Освен това е получена и важна за работата на медиците техника - флексибилен видео ларингоскоп, електронен термометър, респиратор, кръвно-газов анализатор, както и система за онлайн наблюдение на пациенти "Чек Пойнт". Сред даренията има дори кафемашина и кафе, за работещите денонощно медици в отделението за пациенти с коронависрус. COVID-19. А роденият във Втора МБАЛ столичанин Митя Атанасов е донесъл 33 опаковки пробиотик за персонала на COVID-19 - отделението, разказа директорът на болницата доц. Стефан Узунов. Той благодари и на всички, които до момента са се помогнали на лечебното заведение: „Универсал К” ООД, Иво Христов Петков, Антон Ивайлов Маринов, Столична колегия на БЛС, „Болкам груп” ООД, д-р Светлин Недков Цонев, „Ай Ес Джи Би Джи” ЕООД, Емил Петров Тренев, „Сдружение Лайънс клуб София-Витоша България”, „Вега Медикъл” ЕООД, Община „Люлин” и Община „Сердика”. В друга от общинските болници - Четвърта МБАЛ даренията се набират в две сметки, едната от които е в онлайн платформата Хелп Карма. Общо постъпленията в тях към момента възлизат на общо 32 хил. лв. и 6500 евро. Всички средства се използват за закупуване на защитни средства за медицинските екипи и оборудване на отделението, определено за работа с болни от коронавирус, съобщи директорът на болницата доц. Аркадий Иванов, който благодари от сърце на всеки, откликнал на призива за финансова помощ за лечебното заведение. 30 медицински легла, доставени от Германия са дарени на 5 МБАЛ, където се подготвя отделението за пациенти с COVID-19. Сред големите спомоществуватели на болницата е фирма "Озон Ентертеймънт", която е внесла 30 000 лв. за купуване на материали и техника. Столичната колегия на БЛС също е осигурила част от необходимите защитни средства за персонала на болницата. Най-големият дарител на Университетската Първа МБАЛ е Сдружение "Мистериите на траките", което е внесло по сметката на общинската болница 5000 лв., съобщи проф. Цветомир Димитров, директор на лечебното заведение. Физически лица и фирми са сред останалите дарители, които внасят средства по сметката на болницата или предоставят необходима апаратура и лични предпазни средства за медиците. Отделението за пациенти с коронавирус в Първа градска вече е готово да приема болни, ако се налага.

comment 0
visibility 2469
type-photo.svg
"Пирогов" окъпан в море от цветя заради битката с COVID-19

"Пирогов" окъпан в море от цветя заради битката с COVID-19 (СНИМКИ)

Цяло море от цветя получиха днес медиците от „Пирогов” като дарение от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България. Благородната инициатива е по повод Цветница и Великден и част от кампанията #останиВкъщиЗасадиЦвете и #ЗасадиДървоСпасиЗемята".Това съобщават от болничното заведение. От страна на спешната болница, която е на първа линия в борбата с коронавируса, дарението прие лично главната сестра Цветелина Евтимова. Тя изказа огромна благодарност от името на всички служители на болница "Пирогов". "Идеята е, че и в трудни времена цветята имат силата да носят радост, а целта е медиците да усетят обществена подкрепа и да се заразят с цветно настроение. Със символичното дарение, членовете на Асоциацията изразяват своята благодарност към лекарите и медицински сестри, които в момента излагат себе си на риск, за да се борят за нас.Зеленият сектор е сред най-засегнатите браншове от икономическата кризата, която настъпи вследствие на извънредното положение. Бизнесът с цветя и декоративна растителност отчита сериозни загуби в момента", каза ланд.арх. Татяна Бояджиева,председател на Управителния съвет на АПДРБ. Въпреки това, от Асоциацията апелират да се спазват всички препоръки на здравните власти. С кампания в социалните мрежи, собствениците на градински центрове и разсадници ни призоват да избираме български растения и гарантират, че при производството и продажбата им се спазват всички препоръки в условията на извънредно положение."Нека не забравяме, че е пролет и всеки от нас може да си създаде цветно настроение вкъщи!", обърна се при дарението ланд.арх. Татяна Бояджиева. От Асоциацията са подготвили над 1000 цветя, с които да зарадват лекари и медицинския персонал, които застават на първа линия в борбата с коронавируса.

comment 0
visibility 1621
РЗИ- София глоби министъра на културата за пушене на работното място

РЗИ- София глоби министъра на културата за пушене на работното място

Министърът на културата Боил Банов е бил глобен, защото пуши на работното си място. Столичната Регионална здравна инспекция му е съставила акт по сигнал на гражданин, съобщават от Нова телевизия. Нарушението е извършено по време на онлайн правителствено заседание на 23 март. На кадри, излъчени по телевизията, мъж от Добрич вижда, че министърът е запалил цигара в кабинета си и подава сигнал до РЗИ. В сряда експертите информирали мъжа, че на Банов е наложена глоба в размер от 300 до 500 лв., тъй като това е първото му подобно нарушение.

comment 0
visibility 1000
Столичната лекарска колегия с нови дарения за болници в София

Столичната лекарска колегия с нови дарения за болници в София

Столична лекарска колегия направи нови дарения на университетските и общинските болници в София: "Пирогов", ВМА, "Александровска", "Св. Анна", УСБАЛ по Онкология, "Майчин дом", Инфекциозна болница, Първа МБАЛ, Пета МБАЛ, Втора МБАЛ и служители на ЦСМП-София. Освен тях Колегията раздаде помощи и на 235 ОПЛ (лични лекари), 12 групови практики, 11 Медицински центрове, съобщиха от институцията. Столична лекарска колегия раздаде бързи тестове, шлемове, очила, маски, термометри за дистанционно мерене на температура и ръкавици, закупени с пари от Фонд за взаимопомощ на Столична Колегия. Вече са подадени списъци в ДЗИ за застраховане на 1300 медици. Предстои и даване на еднократни помощи в размер на 800 лв., на колеги, заболели от COVID-19.

comment 0
visibility 8532
Идея: Да има "светъл коридор" за разходка на децата извън градинки и площад

Идея: Да има "светъл коридор" за разходка на децата извън градинките и площадките

"Светъл коридор" – часови отрязък, в който да могат децата от различни възрасти да излизат за разходка с преминаване през паркове и градини, без струпване на детските площадки и съоръжения. Това предлага адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право и доскоро член на вече разпуснатия Медицински съвет към правителството, който подготви алгоритъм за борба с коронавируса. Тя е изготвила мотивирано становище по предложението, съобщават от БНР.   „Давате ли си сметка не само колко е трудно едно дете да  бъде задържано вкъщи, а как това би се отразило на здравето му?”, подчерта адвокат Петрова пред медията.   Една част от наложените сега мерки заради извънредното положение не са подходящи за хората с хронични заболявания, смята Мария Петрова. Министерството на здравеопазването и Министерският съвет не са измислили достатъчно добър механизъм за равен достъп до дължимата медицинска грижа, изтъкна тя.   Спирането на детските и женските консултации например по думите ѝ крие рискове както за здравноосигурените бременни жени, така и за децата като контингент, който подлежи на планови имунизации. Какво ще се случи, ако впоследствие се родят деца с увреждания, защото сме лишили бъдещите майки от надлежно наблюдение по време на тяхната бременност, попита Мария Петрова.   За някои пациенти отлагането на планови операции може да доведе до негативни последици за здравето, предупреждава юристът.     Необходимо е малко повече обмисляне на мерките при формирането на заповедите, така че те да не звучат недвусмислено и да не пораждат въпроси от типа на какво е предпазна маска и разходка на двама възрастни, категорична е адвокат Мария Петрова.    

comment 0
visibility 2221
Наръчник с най-важните факти за COVID-19 направиха двама лекари от "Света А

Наръчник с най-важните факти за COVID-19 направиха двама лекари от "Света Анна"

На достъпен език е направено ръководство, в което се обясняват най-важните факти, свързани с коронавируса. Наръчникът е дело на двама млади лекари от столичната болница "Света Анна" и може да се намери на сайта на лечебното заведение, разказват от Bulgaria ON AIR. "Причината, поради която го направихме това ръководство, е фактът, че в обществото се наблюдава една тенденция на дезинформация и обърканост. Наръчникът създадохме за около 7 дни, като през цялото време наблюдавахме най-новите тенденции в областта на заболяването", обясни специалистът по УНГ в УМБАЛ "Св. Анна" д-р Евтим Александров. "Идеята дойде да направим едно четиво, което да е достъпно за максимално широка публика", допълни специализантът по УНГ към "Св. Анна" д-р Петър Иванов. По думите на двамата лекари, на ден стотици хора минават през спешното отделение на болницата, така че неминуемо са се срещали с инфектирани, но това не ги плаши. "Страхът не трябва да бъде на преден план, защото това пречи да си вършим работата като лекари. Затова трябва да го сложим на заден план", смята д-р Иванов. Младите лекари препоръчват и някои билки, които имат доказан ефект в борбата със стреса, причинен в последните седмици, най-вече от кризата с коронавируса. Това са мента, лайка, джинджифил, валериана и лавандула.  

comment 0
visibility 1877
Честит празник медици! Вие сте надеждата и победата!

Честит празник медици! Вие сте надеждата и победата!

Поредния 7 април, но не и поредния празник на лекари и медици! Тази година празникът е различен - без наздравица. Различен е за лекари, фармацевти, лаборанти, сестри, санитари и всички здравни работници, които са в битката с коварна зараза - COVID-19! Различна не е само надеждата ни, че пак ще сте победители. Днес празникът на медиците е толкова необикновен, колкото е необикновенно да не излизаш 14 дни от болницата. Там в схватката с коварен вирус, който със сигурност ще надвиете и както ни обещахте #всичко ще бъде наред. В Световния ден на здравето, в Деня на здравния работник светът е разтърсен от СOVID-19. Няма претенции за заплати, няма синдикати, няма протести, няма недоволни. Няма хулени и бити медици! Сред болните, маските ръкавиците и даренията има само признателност. Всички очи са вперени във вас с надеждата да излезете от защитните си костюми и инфекциозни отделения, носещи ПОБЕДАТА! И да, вие сте победители, защото пренебрегнахте семейства, деца и роднини и се посветихте на дълга си - да спасявате човешки животи. #Ниесмевкъщи, а вие на работа, на поста си, сред заразените от COVID-19, сред нуждаещите се от вашите знания, умения и усилия. В битката за запазване на човешкия живот сте всички вие, които въпреки епидемията изпълнявате дълга си - оперирате, лекувате, поемате в ръцети си новородени и дават живот. Във вашите ръце е Белият свят, както казват възрастните хора. И вие го пазите с всички сили! На сцената ЖИВОТ вие носите надеждата! За вас са всички аплодисменти! Поклон пред вас! И нека всички вие, скъпи медици, сте здрави, да запазите вашия живот чист и свещен, както и изкуството МЕДИЦИНА. Пожелаваме ви това, в което сте се заклели - да живеете дълго, да преуспеете в изкуството и да станете прочути во веки веков! Благодарим ви!Бъдете благословени! Столица.bg ви честити празника!

comment 0
visibility 891
Александровска болница

Александровска отваря лаборатория за PCR изследване за COVID-19

Новата лаборатория ще бъде разположена в направление „Молекулярна диагностика” на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки, което от 2010г. насам се сертифицира ежегодно от Instand EQAS virus genome detection PCR/NAT за всички изследвани инфекциозни геномни системи, както за качествена, така и за количествена детекция. Редовно се прави вътрешен качествен контрол на персонала, апаратурата и реактивите. Работещите в това Направление са преминали необходимите обучения, взимат участие в множество национални и международни проекти, притежават и различни сертификати, които са свързани с молекулярно-биологичната диагностика. Лабораторията ще обслужва само пациенти на болницата или насочени от други лечебни заведения по медицински показания. Платени изследвания по желание на пациенти, без да са назначени от лекар, няма да бъдат извършвани. Приблизително по 250 проби ще се обработват дневно.

comment 0
visibility 3467
5-годишният Алекс се нуждае от помощ за животоспасяваща операция

5-годишният Алекс се нуждае от помощ за животоспасяваща операция

5-годишно момченце се нуждае от помощ, а родителите му, които не спират да се борят за спасяване на сина си, от подкрепа. Детето се ражда с прекъснат гръбначен стълб. Така минутите след радостта от раждането се превръщат в съдбоносна битка на родителите. За лечението родителите са се свързали с болница в Словения и очакват оферта, но заминаването се бави заради епидемията от COVID-19 и в чужбина. Преди това обаче на момченцето му предстои операция в болница "Токуда".  Интервенцията е за удължаване на маркучето за оттичане на течностите, които се събират в главата на Алекс и са необходими 9857 лева. До момента, чрез платформата bg.helpkarma.com, са събрани 1781 евро от необходимите 61 183 евро. "На първо място искаме да изкажем най-искрените си благодарности, че ни подкрепяте в много труден за нас момент. Молим ви да продължавате да ни подкрепяте и да споделяте кампанията, за да достигне до възможно повече добри хора като вас!", призовават родителите.   Детето се ражда недоносено и минути след това лекарите съобщават, че бебето има тежко вродено заболяване и се налага спешно да бъде транспортиран към град София, за да му бъде извършена операция, от която зависи животът му. След консултация с различни специалисти се потвърждава, че момченцето е родено с прекъснат гръбначен стълб. Алекс вече е на 5 години и вече може да стои седнал, благодарение на всички направени до момента операции и провеждането на ежедневена рехабилитация. Извършените досега операции са много тежки и лекарите не дават големи шансове, но момчето е истински боец и се справя геройски. Въпреки усилията на лекари и родители състоянието на Алекс се влошава поради силното изкривяване на гръбначния стълб. Основната причина е, че гръдният кош притиска белите му дробове и дишането му е затруднено. Лекарите са на мнение, че в България медицината все още не е напреднала достатъчно, за да се справи с неговото заболяване и насочват родителитеза лечение в чужбина. Животоспасяващата операция не само ще намали болките, които изпитва Алекс, а и ще му помогне да диша отново нормално. След нея ще му бъдат поставени протези, чрез които ще може да ходи и да бъде като останалите деца, защото той наистина го заслужава.   Вярваме, че с ваша помощ Алекс ще победи и този път!, надяват се родителите на 5-годишното момченце.

Здраве

София събира в себе си едни от най-елитните здравни заведения. В тях всеки български гражданин може да получи качествено, ефективно и модерно лечение, за да се наслаждава на добро здраве дълго време. Темата за здравето е особено чувствителна тема за мнозина. Логично е всеки да иска да е в добро здраве през целия си живот, но малцина могат да се похвалят с това. В здравните заведения на територията на столицата за здравето на болните се грижи истинска елитна армия от лекари и здравни работници. 

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Това е една от най-големите държавни болници, грижеща се за здравето на населението не само в София, но и в цялата страна.  Още от самото си начало, 1879 г, българите са се доверявали на елитната болница за здравето си. През 1884 г. се разполага в пет сгради и получава името си – Александровска. Още от началото болницата е многопрофилна и лекарите са се грижели за здравето на пациенти от цялата страна. Днес болницата поддържа здравето на пациентите си 24 в денонощието. Те е университетска база и в нея се извършват уникални изследвания и пациенти със сложни проблеми възвръщат здравето си под грижите на висококвалифицирани лекари. Тук медицинските кадри провеждат специализацията си и следдипломната си квалификация. 

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

Болницата започва дейността си през 1961 г. Основното направление, в което се развива от началото до сега е кардиологичното здраве на пациентите. Лекарите тук са специализирани в три основни области: кардиология за възрастни и деца, сърдечна и съдова хирургия. Националната кардиологична болница за сърдечно здраве е най-голямото заведение за лечение на сърдечно-съдови заболявания в страната. Болницата има водещо значение в цялата страна по отношение на лечението на периферните съдови заболявания. За да гарантира максимална грижа за здравето на пациентите, клиниката приема спешни случаи от цялата страна денонощно. Тук се намира и единствената в страната клиника по детска кардиология, кардиохирургия и сърдечно здраве.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

Друго елитно лечебно заведение с национално значение в София, което се грижи безрезервно за здравето на пациентите, е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В болницата се правят редица сложни и високотехнологични интервенции на световно ниво. Заведението разполага с модерна медицинска техника и отлични специалисти в услуга на нашето здраве

Лечебното заведение разполага с една от най-големите клиника по неврохирургия в цялата страна. Според фактите, първото неврохирургично лечебно заведение е основано през 1952 г.. Над 2000 сложни операции се извършват в клиниката. Тук се намира и клиниката по ревматология. Специалистите в нея се грижат за здравето на пациентите от 1976 г насам. Разполага със 75 легла.

Уникална и особено ценна за здравето на хората е Клиниката по гастроентерология. Тук се прави пълна диагностика на болни с хроничен вирусен хепатит B, C и D, както и с порфирия.

Достъп до най-модерните и ефективни методи за лечение имат пациентите на Клиниката по хематология и онкология. Изключително модерно и ценно за здравето на пациентите е оборудването на Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия. 

Болницата разполага с 405 легла, а всяка болнична стая има собствен санитарен възел. Леглата разполагат със Смарт модул, който свързва болните с болничната информационна система, за да се следи здравето на всеки пациент. 

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

Това е университетска болница с изключително висок капацитет за обслужване пациенти с проблеми със здравето. Тя започва дейността си през 20-те години на миналия век. Тук, освен диагностична и лечебна дейност, се осъществява и преподавателска и научна дейност, касаеща здравето на човека. 

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД за здравето на хората

Няма българин, който да не знае за това лечебно заведение. То поема най-сложните и спешни случаи от цялата страна. Тук пациентите могат да разчитат на квалифицирана медицинска помощ и лечение с модерна апаратура. Здравето на пациента е най-важното за медицинските работници. Лечебното заведение е създадено в средата на миналия век с идеята да бъде център за спешна помощ за цяла България. С годините базата на заведението се разширява значително, за да отговори на нуждите на населението и да се пази здравето на нуждаещите се от специализирана помощ. 

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората 

Още през 1883 г. възниква идеята да бъде обособена специализирана болница. Тя е на Княгиня Мария-Луиза. Строежът стартира през 1896 г., а откриването е през 1903 г. От този момент насам болничното заведение се грижи отговорно за здравето на българските жени. 

На практика, това е най-старата АГ болница в България, но и най-голямата и модерната. Тук се осъществяват приблизително 4000 раждания годишно. Гинекологичните операции, направени в трите клиники на болницата, достигат 8000, повече от които тежки. „Майчин дом“ е лидер в цялата страна с възможността за правене на оценка на перинаталния риск и възможностите на Националната генетична лаборатория и опазване на здравето.

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Лечебното заведение стартира в началото като клиника Клиниката по сърдечно-съдовата хирургия към Медицинската академия в края на 70-те години на миналия век с грижа за сърдечното здраве на българина. През 1984 г. проф. д-р Александър Чирков се заема с изграждането на съвременна кардиохирургия в страната, а база става специализираната клиника. Монтира се модерно медицинско оборудване и през 1986 г първата сърдечна трансплантация на Балканския полуостров е факт. Днес болничното заведение е едно от водещите не само в страната, но и в Европа в специализираната грижа за сърдечното здраве на населението.

Военномедицинска академия за здравето на хората

Военномедицинска академия  за здравето на хората

 През 1891 г. в столицата се създава Софийската обща гарнизонна болница, която по-късно прераства в Народното военномедицинско училище, след това във Висш военномедицински институт и накрая във Военномедицинска академия. Прилагайки всички модерни методи за лечение през всичките години, болничното заведение се грижи за здравето на населението. Тук работят едни от най-добрите специалисти в медицината и се използва най-модерното медицинско оборудване, за да се прилага качествено лечение и опазване здравето на пациентите. 

Това е една малка част от здравните заведения на територията на София. Те са с национално значение и обслужват пациенти от цялата страна. Лекарите се стремят да прилагат най-модерните и напредничави методи за лечение, познати в световен мащаб. Те се стремят да пазят здравето на всички ни като прилагат и редица методи за профилактика на различни заболяваниВсеки иска да се радва на отлично здраве. Добре управялваните лечебни заведения ще могат ефективно да се грижат за нашето здраве.

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Военномедицинска академия за здравето на хората

Прочетете още