Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
  • Да, спира строителството и запазва зеленината (5%, 54 Гласове)
  • Не, ще има много паркинги (1%, 13 Гласове)
  • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 17 Гласове)
  • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (89%, 908 Гласове)
  • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (3%, 28 Гласове)
Общо гласували: 1020 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 794
Стоп кадър

В УМБАЛ "Света Анна" – София реконструираха лицето на пострадала жена

35-годишната Марияна, чието лице бе реконструирано в столичната УМБАЛ "Света Анна", е пострадала при инцидент на пътя докато се прибирала със семейството си в Пазарджик, информира БТВ. По време на пътуването върху колата на семейството рухва дърво. Пострадалата жена е откарана в болницата в Пазарджик. Там я стабилизират и я откарват в София, за да бъде направена сложната реконструкция на лицето й. Д-р Жельо Димов, началник на Клиниката по лицево-челюстна хирургия и оториноларингология, споделя, че лицевият скелет е бил раздробен на малки парчета. В Пазарджик не се наемат да направят операция и се свързват с д-р Димов. В УМБАЛ "Света Анна" поемат пострадалата. Оказва се, че задачата е изключително сложна. Носът и небцето на жената трябва да бъдат наново изградени. Докторът признава, че не е виждал такова нещо за цялата си 40-годишна практика и цяла нощ преди операцията е мислел как да постъпи най-правилно, за да стане успешна реконструкцията. Лекарите са категорични, че Марияна ще има нормален живот, след като се възстанови. Тя все още е в реанимацията, а съпругът й с нетърпение очаква да чуе гласа й. Той не е говорил с нея, откакто е в това състояние. Той си спомня, че и линейката, и пожарната са дошли много бързо. Лекарите са реагирали светкавично. Според него всичко това е спасило живота на съпругата му. Цялото семейство се надява, че Марияна ще се прибере у дома до рождения си ден, който е през месец юли.  

comment 0
visibility 327
Тестове за ХИВ

Безплатни тестове за ХИВ в София

В Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит днес в София се провеждат безплатни тестове за ХИВ, информира БНТ. Мобилна клиника за тестове за ХИВ ще бъде позиционирана на езерото „Ариана“. Всеки желаещ да направи своя тест, може да го направи в интервала от 10 до 16 ч. днес. В клиниката ще бъдат използвани бързи тестове, за които е достатъчна една капка кръв. Не се налага желаещите да се изследват да спазват някаква предварителна диета и ограничение от определени храни. Резултатът ще е налице до 15 мин. Тези, за които е наличен положителен резултат, ще бъдат консултирани за това къде да продължат с изследвания и следващи стъпки за медицинска грижа.

comment 0
visibility 1785
Иван Пещенски в битка с левкемията

Събрани са половината от първоначалните 100 000 щ. д. за трансплантацията на Иван

Продължава набирането на средства за трансплантация на стволови кметки на 35-годишния Иван Пещенски. Той се бори е с коварната диагноза - Остра миелоидна левкемия с много висок риск. Лошата новина кинезетерапевтът чува преди година. Първоначално е с температура, отпадналост и го приемат в болница с пневмония. След това е шокиран от онкологичната диагноза. От тогава до Иван са съпругата му Гергана, малката им дъщеричка Калина, роднини, близки, приятели, спортисти и хора, на които той е помогнал. А 35-годишният мъж е помогнал на стотици хора и ги е изправил на крака, раздвижил е крайниците им след счупване или травма. Известен е и в спортните среди като един от най-добрите кинезетерапевти. За трансплантацията на Иван са необходими 246 150 щатски долара в болница в Израел. Той е минал през няколко курса на химиотерапия у нас. Единствената надежда му дават лекарите в Израел. До момента, за седмица, в набирателната сметка за лечение на 35-годишния Иван са събрани половината от първоначалната вноска от 100 000 долара, за да замине за Израел в края на май т. г. Иван е силен и е решен да победи в битката с онкологичното заболяване, дължи го на 3-годишната си дъщеря и любимата си съпруга Гергана, дължи го на приятелите, които са до него. Всяка подкрепа е победа над безразличието. А доброто в живота се връща! Заедно можем да спасим Живота на Иван. Доказаха го в "Надежда" с подкрепата и помощта за Вяра и Виви. Животът на Иван зависи от около 200 000 души, дарили по левче! Заедно да помогнем на Иван! В борбата за живот на Иван ЗАЕДНОРайфайзен България ЕАДТитуляр: Иван Емилов ПещенскиIBAN: BG42RZBB91551010508747BIC: RZBBGSF

Реклама
comment 0
visibility 370
кръвно налягане

Мерят безплатно кръвното в парк "Гео Милев" (СНИМКИ)

Безплатно мерене на кръвното налягане се провежда днес в парк "Гео Милев". Това е доброволческа инициатива, посветена на Международния ден за борба с хипертонията, съобщават от администрацията на район "Слатина".Ще има и проверка на пулса, и на индекс масата. Хората ще могат да задават и всякакви въпроси, свързани със здравето. Данните на Българската лига по хипертония показват, че в страната нараства броят на хората с високо кръвно налягане. Всеки трети над 15 години е с повишени стойности. Доста по-голям е броят на хората с хипертония във възрастовия диапазон 45-65 години.  

comment 0
visibility 331
Линейка

Пациентите в Курило събират пари за линейка

Пациенти на психиатричното заведение в Курило събират пари за линейка. За парадоксът разказа Любоми Сирков от Асоциация на семейства за партньорства в психиатрията пред Bulgaria on Air. За да се закупи нова линейка трябва да бъдат събрани 20 хиляди евро. Наскоро директора на болница сподели в интервю, че при нужда те използват автомобилите на Спешна помощ, което обаче не е безплатно. Вече няколко години ръководството на психиатричното заведение поставя този въпрос публично, но резултат няма. Именно за това от асоциацията създават кампанията "Линейка за Курило". Това ще бъде машина която трябва да обслужва болните в Курило, имащи здравословни проблеми извън психическите. За съжаление скоро имаше случай на настанен в болницата мъж, които не успя да стигне на време в спешно отделение и почина. При настъпил подобен случай веднага се вика линейка от друго лечебно заведение. Въпреки, че Курило е се води част от София, то е доста далеч от града. И в момента болницата трябва да плаща по 50 лева на час, за да се транспортира болен до друга болница. Пътя е около 60 минути. Според Любомир Сирков от асоциацията, в България трябва да бъдат изградени дневни центрове, в които те да ходят, след като излязат от болницата в Курило. Общо взето цялата обстановка в болницата в район Нови Искър е много потискаща. Важно отношението към болните хора. Те някога ще излят но няма къде да отидат. В повечето случай има болни хора без роднини и именно създаването на тези центрове е ще полезно за тях, разказа още Сирков.  

comment 0
visibility 582
Конкурс за управители на ДКЦ-та

Пуснаха конкурс за управителите на 10 общински ДКЦ-та

Столичният общински съвет обяви конкурс за управители на 10 от ДКЦ-та на Столична община. Под управлението на Московска 22 в София има 21 поликлиники. Нови ръководители ще се избират за III, VII, XIV, XV, XVI, XX, XXII, XXVIII, XXIX и XXX ДКЦ. Поводът за обявяването на конкурс е изтичането на мандата на досегашните управители. Кандидатите трябва да имат степен "Магистър" по медицина, може и дентална или здравен мениджмънт. Да имат най-малко 5 години трудов стаж като лекар и да не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер. Всеки от тях трябва да представи писмена разработка на тема „Програма за развитието и дейността на лечебното заведение за тригодишен период”, която ще е в отделен плик. За събеседването кандидатите за управители на общинско лечебно заведение трябва да се подготвени по темата „Мястото и ролята на лечебното заведение в здравната система, повишаване качеството на медицинското обслужване, приоритети за бъдещото развитие”, показват изискванията на конкурса на сайта на СОС. Документи се подават до 10 юни т. г. в деловодството на Столична община на ул. Московска 33. Отварянето на документите за проверка ще бъде на 11 юни т. г. Допълнителна информация може да се получи в дирекция "Здравеопазване" на Столична община.

comment 0
visibility 279
бъбреци

В "Александровска" успешно трансплантираха бъбреци

Жена и мъж получиха шанс за нов живот при бъбречни трансплантации в "Александровска" болница. Пациентката е на 35 години от село Войводино, община Марица, а 58-годишният мъж е от град Котел, съобщиха от болничното заведение. Донорът е жена на 48 години от Кюстендил, изпаднала в мозъчна смърт. Трансплантираните са показали най-голям процент органна съвместимост от всички пет поканени от листата на чакащите. След интервенцията пациентите са в стабилно състояние. Възстановяват се в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Екипът на болницата благодари на близките на починалата за хуманното решение да дарят органите ѝ въпреки личната си болка. От началото на 2019 година в "Александровска" са направени пет бъбречни трансплантации- 3 от жив и 2 от трупен донор.

comment 0
visibility 642
ВМА

ВМА и Александровска болница с безплатни прегледи за рак на кожата

Безплатни дерматологични прегледи ще се извършват в ВМА и Александровска болница на 15 май. Те ще бъдат част от Националната кампания за профилактика на рака на кожата „Евромеланома 2019", съобщават от ВМА. Във ВМА те ще се правят от 9.00 до 13.00 часа, в кабинет № 220, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на лечебното заведение. В Александровска болница и диагностично-консултативният й център прегледите ще започна от 10 часа и ще приключат около 16 часа. Те ще се провеждат в 103 и 104 кабинет. Кампанията има за цел да се повиши информираността на обществото относно злокачествените новообразувания на кожата, предпазването от развитието им и самото лечение. Според световните данни, 88% от хората знаят, че прякото излагане на слънце сериозно увеличава риска от рак на кожата, едва 18% обаче знаят как да се предпазват. Половината от пациентите отлагат търсенето на лечение за до 6 месеца, след като установят признаци на рак на кожата. Ако има ранна превенция ще бъдат избегнати около 30 000 смъртни случая на най-агресивния кожен рак.  

comment 0
visibility 3863
Иван Пещенски в битка с левкемията

Да помогнем на 35-годишния Иван да победи левкемията

Съдбата изпитва силните! А дали е справедливо? Пред най-голямото изпитание съдбата е поставила 35-годишния Иван Пещенски. Преди година той чува ужасната диагнозата - Остра миелоидна левкемия с много висок риск. Започва най-голямата битка. До него е съпругата му Гергана и 3-годишната им дъщеричка Калина. За известно време обаче Иван не може да гушка малката си принцеса, защото е със срината имунна система. Гледа я само през стъкло, разказват през сълзи негови приятели. Иван е завършил НСА, като кинезитерапевт и е върнал към живот стотици, хиляди пациенти. Благодарностите към него нямат край. Той е върнал към живот хора, които отчаяно са попаднали в ръцете му и благодарение на упоритостта и отдадеността, професионалистът Иван Пещенски ги е възстановил и е върнал радостта им отново да се движат. И някак си като реванш, съдбата поставя животът на Иван в ръцете на хората, на всички нас, като общество. В следващите няколко дни за живота на Иван спешно трябва да се съберат 250 000 американски долара (за сметката виж снимка 3). До момента в сметката му има около 25 000 долара. Когато е било необходимо, Иван се раздава, защото за него е въпрос на чест да помогне на пациентите си. Сега, когато той се нуждае, му е трудно да приема помощ. Но тя е задължителна, за да победи в битката за живота и да може отново да бъде чудотворецът, който вдига хората от инвалидни колички и след счупвания. Иван е любимият съпруг, обичаният баща, верният приятел и всеотдаен кинезитерапевт. Притежава качествата на голям човек. В кампанията за набиране на средства вече са се включили неговите приятели и излекувани пациенти. Преди година той се разболява и няколко дни е с треска, главоболие и изтощение. Приемат го в болница със съмнения за пневмония. На следващия ден 35-годишният мъж и семейството му чуват страшната диагноза - Остра миелоидна левкемия с много висок риск. Той и семейството му са вцепенени. Започват въпрос след въпрос. Силният и енергичен мъж не успява да измине и 100 м и да стои седнал повече от 5 минути. След шока идва ред на лечението. Първо със силна химиотерапия, последвана от поддържащи химиотерапии и тежка процедура – трансплантация на стволови клетки в НСБАЛХЗ - София. След всички усилия обаче, успехът е краткотраен и няма лечебен ефект, а възможностите за това в България са вече изчерпани. Целта е Иван влезе в ремисия, за да се направи трансплантация на стволови клетки от съвместим донор. Това е лечението и спасението. Семейството получава надеждата и потвърждение от болница в Израел. Близки, приятели, познати, пациенти и роднини са заедно с Иван в битката и всички се заемат със събирането на средствата. До края на май сумата от 250 000 долара трябва да се събере, за да замине Иван на лечение в Израел. А той ще победи, защото сторените от него добрини са по-силни от предизвикателството на съдбата!  

comment 0
visibility 332
живот в София

Статистиката: Най-дълго живеят хората в София

Хората в София и в Кърджали живеят най-дълго - над 75 години. Другите области с по-голяма продължителност на живота в страната са Бургас, Варна, Пловдив, Смолян и Благоевград. Най-кратко живеят мъжете и жените в Северозападна България, сочат данни на НСИ. Дамите у нас навъртат със седем години повече от господата- до 78,4 години. Различна е смъртността в градовете и в селата. Лицата от градовете живеят с три години повече от тези в малките населени места (средно 75,7 години).За навършилите вече 65 години очакваната средна продължителност на живота е 16,1 години- 14,1 за мъжете и 17,8 за жените. У нас хората докарват средно до 74,8 години. Страната ни остава сред държавите с най-ниска продължителност на живота в целия Европейски съюз.

comment 0
visibility 309
прегледи

Преглеждат за мързеливо око в детските градини на район "Студентски"

От днес стартират безплатни профилактични прегледи за т.нар. мързеливо око/амблиопия/ в общинските детски градини на територията на район "Студентски". Профилактиката ще бъде за малчуганите от 3 до 7 години, съобщават от администрацията на района. Проверките ще се правят със специален мобилен апарат за диагностика. Екипът, който провежда консултациите, е от специалисти детски офталмолози от болница "Лозенец". Те уверяват родителите, че прегледите са изцяло безболезнени и безконтактни за децата.  

comment 0
visibility 453
безплатни прегледи

Безплатни консултации за рак на кожата в "Александровска болница"

"Александровска болница" в столицата се включва в кампанията за скрининг и профилактика на кожния рак "Евромеланома" - 2019. На 15 май от 9.00 до 12 часа в кабинети 118 и 122 на партера на Клиниката по кожни и венерически болести ще има безплатни консултации с едни от най-добрите специалисти на лечебното заведение. Не трябва да се взима направление от личния лекар. Прегледите ще бъдат след предварително записване, съобщават от болничното заведение. Лекарите ще консултират кожни петна, които си променят формата, цвета и размера, изглеждат различни в сравнение с останалите, имат неравни граници и са асиметрични, са грапави на пипане, сърбят, от тях тече кръв или секрет. Световната статистика сочи, че 88 процента от хората знаят,че излагането на слънце увеличава риска от рак на кожата. Но само 18 процента полагат грижа да се предпазват от слънцето. Заедно с това половината пациенти отлагат търсенето на лечение от три до шест месеца, след като признаците за рак на кожата станат видими.  

comment 0
visibility 262
Измерване на кръвно

Мерят кръвно на открити обществени места в София

Кръвно налягане на столичани ще се измерва на 17 май от 11 до 18 ч., безплатно на открити обществени места в София. Пунктове ще има и в още няколко града на страната. Желаещите могат да получат консултация със специалисти. Инициативата се провежда в рамките на кампанията "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане". Според последните изследвания в страната нараства броят на хората с високо кръвно налягане. Почти всеки трети над 15-годишна възраст е с повишени стойности, съобщават от Българската лига по хипертония. Много по-голям е вече и броят хората с хипертония на възраст от 45 до 65 години.

comment 0
visibility 330
протести

Педиатри блокираха пешеходния светофар на бул."Иван Гешов"

Протестиращи лекари, медицински сестри и родители на болни деца блокираха тази сутрин бул. "Иван Евстатиев Гешов" на пешеходния светофар в двете посоки. Това е третата протестна акция на педиатрите от специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев", съобщи Нова телевизия. Лекарите искат отпадане на лимитите и промяна в статута на тяхната болница. Един нов статут ще даде възможност за пълно финансиране от Здравното министерство, а не както досега само от Здравната каса, смятат медиците.      

comment 0
visibility 992
Мол ъф София

Безплатни кардиологични прегледи ще има в столичен мол

  В търговския център на бул. ''Стамболийски'' ще се предлагат безплатните профилактични кардиологични прегледи. Те ще се провеждат тази събота от 11 май. Те са част от кампанията ''Вземи го приСърце", която има за цел да повиши информираността на хората относно сърдечно-съдовите заболявания. Безплатните прегледи ще се извършват от 13 до 18 ч. на ниво +1. Необходимо е всеки желаещ да си запази предварителен час онлайн. Те ще бъдат извършвани от д-р Михаил Протич от УМБАЛ "Света Анна" – София.