Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (39%, 170 Гласове)
  • На време (13%, 58 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 79 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 115 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1757
МЗ: В ход е процедурата за закупуване на медицински хеликоптер

МЗ: В ход е процедурата за закупуване на медицински хеликоптер

България ще има въздушна линейка - медицински хеликоптер и в момента продължава процедурата по закупуване. "Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане, за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, е в ход и не е преустановявана", потвърдиха от Министерство на здравеопазването с имейл до медиите. Преди дни беше пуснат слух, че процедурата е прекратена. В правителството бе внесена петиция с над 10 000 подписа на гражданите за необходимостта от въздушна линейка в страната. Петицията бе стартирана в София от журналиста Владимир Христовски. Внасят петиция в МС за закупуването на медицински хеликоптери "Проектът за покупка на минимум 1 бр. медицински хеликоптер е одобрен на 24 септември 2020 г. Стойността е близо 20 млн. лв. (19 999 990, 62 лв.). Средствата са отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“", съобщават от здравното министерство. Проектът е в процес на изпълнение, а срокът е 36 месеца. "Към настоящия момент пазарното проучване е финализирано и вече се изготвят техническите спецификации за обществената поръчка", обясниха от МЗ. София с три болници с лицензирани хеликоптерни площадки Освен експертен екип от Министерството на здравеопазването, в работната група, подготвяща процедурата, участват и експерти от Авиоотряд 28, командването на ВВС, Специализиран отряд “Въздушно наблюдение”, “Гражданска въздухоплавателна администрация”, “Военномедицинска подготовка и осигуряване” към ВМА.

comment 0
visibility 7314
Парадокс: Шест болници в София не приемат мъж с пневмония- нямал коронавиру

Парадокс: Шест болници в София не приемат мъж с пневмония- нямал коронавирус

  Пореден сигнал за болен човек, попаднал в лабиринта на здравната ни система. За него разказват от bTV.   В рамките на 17 часа човекът обикаля 6 болници в София. Но на всичките места му е отказан прием. Защото.. няма коронавирус.    От няколко дни състоянието на Данаил Данов се влошава рязко. В сряда търси лекарска помощ от общопрактикуващия си лекар. Той установява, че не е със симптоми на коронавирус, но има пневмония и течност в белите дробове. Издава му направление за хоспитализация.   Данов тръгва с роднини от Нови Искър да търси болница. Следват 17 часа обиколки по болници.   Първо отиват в Пета градска болница, казват им, че няма легла, отиват във Втора градска болница – и там няма места, казали им да отидат в „Пирогов“   Отрицателният тест за коронавирус затваря вратите на мъжа към още 3 болници. Не е приет нито в „Пирогов“, нито в Окръжна болница и Белодробната болница. Мотивът им е, че отделенията там са преобразувани в такива за пациенти с COVID-19.   Стигат до Александровска болница, където най-после виждат светлина в тунела. От лечебното заведение обещават да го настанят.   Болницата обаче се оказва просто хотел за една нощ. На сутринта лекарите звънят на роднините да си го приберат, защото нямали такъв специалист.   От лечебното заведение обясниха пред медията, че пациентът се нуждае от бронхоскопия. И двамата бронхоскописти обаче били в COVID- отделението. И тъй като Данаил няма коронавирус, няма кой да го лекува.   От Здравното министерство обявиха, че по случая тече проверка. Според ведомството хората с белодробен проблем, но без коронавирус, могат да се лекуват в Белодробната болница на бул. „Сливница“. Там ще бъде настанен и Данаил, но едва в понеделник.                                      

comment 0
visibility 3141
Предложение: Улица в София да носи името на проф. Чирков

Предложение: Улица в София да носи името на проф. Чирков

  Здравният министър проф. Костадин Ангелов е предложил на кмета на София Йорданка Фандъкова улица в столицата да бъде кръстена на проф. Александър Чирков. Това каза министърът във Варна, където се поклони през тленните останки на светилото в кардиологията, информират от "Труд". Припомняме, че проф. Чирков си отиде от този свят преди дни във варненски хотел. Той ще бъде кремиран.    Отиде си проф. Александър Чирков"България загуби един от най-добрите си лекари. Проф. Чирков беше основоположник на кордиохирургията у нас. Имената на такива хора се изписват със златни букви и на небето. Целият му живот е един учебник, който всеки български лекар трябва да прочете и да изучи много внимателно. Той успя в този прагматичен свят по неговия си начин да вплете в едно медицината и вярата в Бог, за да върши чудеса на земята. И остави и изключително ценни съвети как да живеем и да се грижим за себе си, защото накрая наистина остава само любовта", каза на излизане от траурната зала проф. Ангелов.    

Реклама
comment 0
visibility 1507
Столична община отпуска 180 000 лв. на ДКЦ-ата за ковид изследвания

Столична община отпуска 180 000 лв. на ДКЦ-ата за ковид изследвания

Столична община отпуска 180 000 лева месечно на общинските ДКЦ-та, в които има разкрити ковид зони за медико-диагностични изследвания, сред които – бърз антиген тест за COVID-19, пълна кръвна картина, рентгенография на бял дроб и сърце. Програмата на Столична община за медико- диагностични изследвания на лица в общинските диагностично-консултативни центрове, предложена от зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов и председателят на здравната комисия към СОС д-р Антон Койчев, бе одобрена в ресорната комисия и предстои да бъде гласувана от общинския съвет утре. Във връзка с усложнената епидемична обстановка, по предложение на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, Софийският оперативен щаб реши да разкрие такива ковид зони в 11 ДКЦ-а, с цел да бъдат подпомогнати общопрактикуващите лекари при установяването и лечението на пациенти с COVID в домашни условия. Освен за манипулациите, средствата, които ще бъдат отпуснати от общината са предвидени и за възнаграждения за екипите, работещи в ковид зоните. Всеки член от екипа ще получи допълнително до 1000 лева.

comment 0
visibility 1859
В София: Над 3480 души са прегледани в ковид зоните на 11-те поликлиники

В София: Над 3480 души са прегледани в ковид зоните на 11-те поликлиники

За 12 дни, от 12 ноември до 24 ноември т. г. в общинските Диагностично-консултативните центрове в София, които откриха ковид-зони, общо са прегледани 3484 души с грипоподобни симптоми. От тях тестове са направени на 3360. С положителен резултат за COVID-19 са 1025, което е 30%. Само за вчерашния ден, 24 ноември, са прегледани 450 лица, 440 са тествани, от които 130 са с положителен резултат за ковид. Общо 11 са общинските ДКЦ-та, в които работят ковид зони. Това са 8-мо, 11-то, 12-то, 13-то, 14-то, 17-то, 18-то, 20-то, 22-то, 24-то, 25-то. В ковид кабинетите там се преглеждат пациенти, които са насочени от личните им лекари или имат симптоми. Ако човек без симптоми иска да си направи антигенен тест, ще трябва да го заплати. Гражданите могат да си запишат предварително час за преглед, така че да не се налага да чакат пред кабинетите. Записването става чрез онлайн платформата Myhealth.bg, където са дадени графиците на ковид кабинетите в ДКЦ-ата. Освен от самия пациент, часът може да бъде записан и от личния лекар. Столичани, които нямат възможност и достъп до онлайн платформата, могат да се обадят на телефона на съответното ДКЦ, откъдето ще им бъде резервиран час за преглед. Информация за всички ДКЦ-та с разкрити ковид кабинети може да се види на sofia.bg/documents/20182/10284413/10-6.png/ed325b5a-b8c0-4fad-b6fe-6abca077f721?t=1605874909024

comment 0
visibility 1827
РЗИ- София глоби 8 заведения при проверка

РЗИ- София глоби 8 заведения при проверка

РЗИ- София направи проверка в 24 столични заведения петък срещу събота. Санкции бяха съставени на 8 от обектите, разказват от БНТ.    Най-честото нарушение се оказа неспазване на ограниченото работно време до 23.30. А точно това работно време бе предложено от браншовите организации.   Нямаше и спазване на дистанция между клиентите и се позволяваше струпване на хора. Някои от заведенията дори не допуснаха екипите на РЗИ да направят проверките и затвориха клиентите си.   В резултат на това на една от клиентките ѝ прилошава и викат Бърза помощ. В друг частен клуб освен струпване на хора, са открити и наркотици. Задържани са четирима и са образувани досъдебни производства.   В този ресторант за втори път са нарушени мерките. Санкцията е глоба от 500 до 2 000 лева и затваряне на заведението за неопределено време.   "Обектът работи след 23.30. Не бяха допуснати екипите към 4 часа в този обект. Нямаше отстояние 1,50 между клиентите. Във връзка всичките нарушения, и пандемия и противоепидемичните мерки, обектът е спрян", обясни пред камерата д-р Инна Балабанова, директор Дирекция "Обществено здраве" РЗИ - София.   Екипът на затвореното заведение остана зад заключената врата и не коментира. При проверката в заведението е имало около 200 човека.   В следващите дни продължават и проверките в хранителните магазини и обектите за бързо хранене.                    

comment 0
visibility 1679
Личен лекар от София: До Коледа ще има електронни рецепти и направления

Личен лекар от София: До Коледа ще има електронни рецепти и направления

До Коледа в София и страната личните лекари ще имат електронна рецепта и електронна направление. На това се надява председателят на Сдружението на личните лекари в София д-р Георги Миндов. Пред Нова телевизия той сподели, че ако се подпише рамковия договор с НЗОК още в началото на другия месец ще има електронни направления. Електронната рецепта вече е готова и е на ниво програмисти, системата се тества. Надявам се за Коледа всичко да е готово. Еектронното направление се въвежда от времето на министър Радослав Гайдарски, преди 15 години, коментира д-р Миндов пред Нова телевизия. Предложението на общопрактикуващите лекари в столицата е да се правят изследвания за COVID-19 извърегулативни и лични лекари, които са ги назначили да не подлежат на санкции. "Трябва да можем по преценка да назначаваме рентгенографии и кръвни изследвания, за прогностичното развитие на болестта още в извънболничната помощ, да се предприеме терапия и пациентите да не стигат до болница. И в момента без PCR тест не може да се влезе в болница", обясни д-р Миндов. Той заяви, че в момента личните лекари лекуват амбулаторно и пациенти с усложнен ковид и повечето са с антигенните тестове. "60 000 са активни и още толкова има с антигенни тестове и ние ги наблюдаваме", уточни д-р Миндов. Проблемът в момента е лични лекари, които са болни от COVID-19 пациентите им остават без лекар, а трябва да може да им се окаже помощ. "Пациентът трябва да има право да влезе при всеки друг и да може да му се окаже помощ. Искаме това да стане за цяла България, да бъдете прегледан и да се плати на този лекар, а това не е включено в анекса и на практика част от пациентите остават без личен лекар", обясни д-р Миндов. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пък коментира, че от съсловната организация достатъчно са мълчали на темата протести. "За да не изглеждаме политически ориентирани. То не беше горене на маски, то не беше подигравка към лекарите. Няма да продължим да бъдем обвинявани. Когато запушиш системата, не може да очакваш, че тя ще работи добре", каза д-р Маджаров пред Нова телевизия. той заяви, че още през август от БЛС са предложили мерки, които вчера обави здравния министър Костадин Ангелов. "БЛС подкрепя напълно предложените мерки от министъра на здравеопазването. Само със самосъзнание няма да стане. Разум няма нито в обществото, нито във властта. Ако сега не се приемат предложенията на министъра, това означава, че приемаме медиците точно като жертвени агнета", коментира д-р Маджаров, включително и тромавата административна машина при размяна на писма с предложение и становища.  Утре, 25 ноември, от БЛС ще дадат пресконференция.

comment 0
visibility 1805
След отказ за прием в Окръжна болница: Почина жена със сърдечни болести

След отказ за прием в Окръжна болница: Почина жена със сърдечни болести

Поредна жертва на хаоса, който цари в момента в здравната система на страната. Починала е жена от Ботевград със сърдечни проблеми. Причината- отказ за прием в столичната Окръжна болница. Разбрало се, че Кардиологията там е трансформирана в COVID- отделение.  От Бърза помощ нямали официална информация за промените в отделенията и заради това закарали жената в "Св. Анна". За случая разказват от Нова телевизия.     "На 21 ноември майка ми се влоши. Отидохме до Бърза помощ в Ботевград. Биха ѝ урбазон. Стояхме един час. Докторите я попитаха добре ли е и ни пуснаха да се приберем. Майка ми нямаше положителен тест. Прибрахме се, стояхме 2 часа и тя каза, че пак й е много лошо. Жена ми се обади отново на Бърза помощ и ни казаха, че трябва да я закараме в Окръжна болница в София. От там обаче ни изгониха, защото кардиологичното отделение е трансформирано. Трябваше да ни кажат да не ходим там. Стояхме 40 мин. и нищо не се случи. След това я закарахме в Трета градска, където обаче почина. Ако го нямаше това забавяне, щеше да оцелее", разказаха пред камерата синът и снахата на починалата.      

comment 0
visibility 1498
И 25-о ДКЦ отвори ковид кабинет, функционират  11 в ДКЦ-тата в София

Ковид кабинет отвори и 25-о ДКЦ, функционират 11 в поликлиниките в София

В 25-о ДКЦ в София от днес функционира специализиран ковид кабинет. Така общо в столицата те станаха 11 в общинските поликлиники. В тях могат да се преглеждат хора, изпратени от личния лекар и такива с гипоподобни симптоми. Столична община предприе адекватни и бързи действия, за да се осигурят прегледи на гражданите и да се намали натиска върху общинските болници. До момента във всички ковид кабинети на общинсикте ДКЦ-та са прегледани 1982 граждани, направени са 1904 антигенни теста, като положителните са 549 или 28% от тестовете, съобщиха от Общинския оперативен щаб, който днес имаше заседание. В началото на следващата седмица Щабът на Столична община ще вземе решение за обучението в училищата. До 27 ноември учениците от 6 до 12 клас се обучават дистанционно, а учениците от начален етап на образование и 5 клас се обучават присъствено.

comment 0
visibility 2491
И 25-о ДКЦ отвори ковид кабинет, функционират  11 в ДКЦ-тата в София

И 25-о ДКЦ отвори ковид кабинет, функционират 11 в поликлиниките в София

В 25-о ДКЦ в София от днес функционира специализиран ковид кабинет. Така общо в столицата те станаха 11 в общинските поликлиники. В тях могат да се преглеждат хора, изпратени от личния лекар и такива с гипоподобни симптоми. Столична община предприе адекватни и бързи действия, за да се осигурят прегледи на гражданите и да се намали натиска върху общинските болници. До момента във всички ковид кабинети на общинсикте ДКЦ-та са прегледани 1982 граждани, направени са 1904 антигенни теста, като положителните са 549 или 28% от тестовете, съобщиха от Общинския оперативен щаб, който днес имаше заседание. В началото на следващата седмица Щабът на Столична община ще вземе решение за обучението в училищата. До 27 ноември учениците от 6 до 12 клас се обучават дистанционно, а учениците от начален етап на образование и 5 клас се обучават присъствено.

comment 0
visibility 1614
Центърът по наркомании в София работи присъствено и онлайн

Центърът по наркомании в София работи присъствено и онлайн

Общинсикят Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите в София е съобразил работното си време с мерките срещу разпространението на COVID-19. Графикът е направен за присъствено и онлайн среда, но със сигурност се осигурява безопасна среда за нуждаещите се. В Центъра не се допуска струпването на хора и всички срещи се правят след предварително записване на час на телефони: 02/931-12-02 и 02/944-64-97 или на служебните такива. Специалистите имат готовност и за провеждане на онлайн консултации. Нуждаещите се могат да следят и да пишат във фейсбук страницата на ПИЦ. За по-голямо удобство на пациентите са публикувани телефоните и скайп имената на членовете на екипа на ПИЦ по ПН - София: Росица Станулова, психолог -сл. тел: 0889 766 109Виктория Казакова, психолог - име в скайп: PIC - Viktoria Kazakova, сл. тел: 0889 722 489Юри Кацаров, психолог - име в скайп: PIC-Yuri Katsarov, сл.тел: 0889 744 248Деница Анастасова, психолог - име в скайп: PIC - Denitsa Anastasova Пламенка Петрова, соц. работник - име в скайп: PIC- Plamenka Petrova, сл. тел: 0888 855 024Страхил Патарински, психолог - име в скайп: PIC - Strahil PatarinskiГеновева Димитрова, психолог - име в скайп: PIC - Genoveva DimitrovaГенадий Матвеев, психолог - име в скайп: live: PIC - Genady Matveev

comment 0
visibility 4235
Директорът на "Пирогов": Пациенти с COVID-19 не се връщат

Директорът на "Пирогов": Пациенти с COVID-19 не се връщат

В "Пирогов" не връщат пациенти с COVID-19, заяви директорът проф. Асен Балтов пред bTV. В болницата има 446 леглата за пациенти с коронавирусна инфекция, от тях 46 са интензивните. 337 от леглата вече са заети, каза той. Пациентите с COVID-19 се лекуват в основната част на болницата, Отделението по токсикология, части от урологията и хирургията. Той обясни, че ако няма места , пациентите се пренасочват към друга болница. Иначе пристигащите със симптоми се преглеждат в предтриажните зони и в зависимост от състоянието им или се хоспитализират, или им се назначава домашно лечение.  Само вчера 220 души със симптоми на инфекцията. Проф. Балтов предупреди, че се увеличават тежките случаи при млади хора, защото неглижирали са симптомите. Те пренебрегвали лека температура, болки в гърлото и лекия задух, каза проф. Балтов. Той се надява да сме близо до пика на пандемията от COVID-19 и това са максималните цифри на новозаразени. И отново предупреди, че носенето на мсака намалява риска от инфектиране. Ако човек с маска се зарази, вирусно натоварване е по-леко. Рискът да се изкара инфекцията тежко е по-малък. "Обикновена текстилна маска е достатъчна да ни предпази от разпространението на аерозолите", препоръча проф. Асен Балтов.

comment 0
visibility 7217
Йорданка Фандъкова

Антигенен тест в София се прави в осем общински ДКЦ

В София вече осем ДКЦ-та правят антигенни тестове, съобщава Офнюз. За пациентите, които са със симптоми и насочени от личния лекар, тестовете са безплатни. Ако се налага, се правят рентген и кръвна картина. Така се подпомага личния лекар за правилно продължаване на лечението. Безсимптомните граждани си плащат антигенните тестове. В Ковид кабинетите в столицата за изминалите два дена са направени 462 антигенни теста, съобщава столичния кмет Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Всяко едно от лечебните заведения публикува на своята страница информация за начина на работа на Ковид кабинета. Необходимо е личният лекар да изпрати мейл на info@22dkc.com или съобщение на телефона на пациента, включващ трите имена на пациента, ЕГН, телефонен номер на личния лекар и негов e-mail. В Ковид кабинета се мери температурата, кислородното насищане на кръвта, бърз антигенен тест, ПКК и CRP, ако се налага и рентген на бял дроб. Пациентът не чака за резултатите. Когато станат готови, резултатите се изпращат на личния лекар до час след посещението на пациента. Личният лекар се свързва с пациента след като се запознае с резултатите.

comment 0
visibility 3095
В София: В 18 училище пращат онлайн и малките ученици

В София: В 18 СУ пращат онлайн и малките ученици

В София има и училище, където онлайн ще учат и малките ученици. Това е 18 СУ "Уилям Гладстон", съобщават от Нова телевизия.   В София: Учениците от 6 и 7 клас минават онлайнЗаради 30% болни учители от ръководството са взели решение децата от втори, трети и четвърти клас да учат онлайн от 16 до 27 ноември. Само първокласниците ще останат в класните стаи.    

comment 0
visibility 6783
За столичани: Записване за тест и преглед в COVID-зоните на ДКЦ-ата чрез зд

За столичани: Записване за тест и преглед в COVID-зоните на ДКЦ-ата чрез здравен портал

Всички столичани, които искат да се прегледат и направят бърз антигенен тест за коронавирус в новоразкритите COVID-зони на ДКЦ-ата  в София, могат да направят това чрез здравния портал myhealth.bg.   От днес всеки регистриран в портала софиянец може предварително да си запише час за преглед и тест, така че да не чака на опашка пред кабинета. Това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на Столична община с ресор "здраве" Дончо Барбалов.    Гражданите няма нужда да изчакват и резултатите от направения тест, кръвни изследвания или рентгенова снимка, защото ще може да ги проверят в интернет. По същия начин резултатите от изследванията им  ще могат да се получават и от лекуващия ги личен лекар, обясни инж. Детелин Кръстев,  управител на Global System Solution.   В момента на платформата са качени графиците на 6 от общо 11-те бивши поликлиники, в които има специални Ковид - зони. Следващите дни ще се осигури възможност за резервация на час във всеки от covid- кабинетите.   В myhealth.bg може да се влиза и през сайта на Столичната община - https://www.sofia.bg/health   Здравният портал е активен от 2017 г. и дава възможност на софиянци за записване на часове при специалисти в общинските ДКЦ или болници. В него е събрана информация за всички общински лечебни заведения в София и специалистите, работещи в тях. Това са над 800 лекари от 35 специалности, които работят в 37 общински многопрофилни и специализирани болници, ДКЦ-та, медицински центрове, болници за долекуване. Специалистите са предоставили графици с часове за преглед за онлайн резервация или телефони за връзка. Пациентите могат да проверяват и резултатите от направени изследвания в конкретната болница или ДКЦ.   В e-платформата има информация и карта с адреса на всяко лечебно заведение, дадени са контакти, както и кратка информация за всеки специалист. За да ползва услугата,  потребителят трябва да се регистрира. За пациентите под 18-годишна възраст е необходимо да се регистрира родител, от чието име да се прави резервация за преглед. Търсачките в портала са различни, така че има възможност да се правят различни видове справки - за конкретен специалист, по район или за дадено лечебно заведение.                                

Здраве

София събира в себе си едни от най-елитните здравни заведения. В тях всеки български гражданин може да получи качествено, ефективно и модерно лечение, за да се наслаждава на добро здраве дълго време. Темата за здравето е особено чувствителна тема за мнозина. Логично е всеки да иска да е в добро здраве през целия си живот, но малцина могат да се похвалят с това. В здравните заведения на територията на столицата за здравето на болните се грижи истинска елитна армия от лекари и здравни работници. 

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Това е една от най-големите държавни болници, грижеща се за здравето на населението не само в София, но и в цялата страна.  Още от самото си начало, 1879 г, българите са се доверявали на елитната болница за здравето си. През 1884 г. се разполага в пет сгради и получава името си – Александровска. Още от началото болницата е многопрофилна и лекарите са се грижели за здравето на пациенти от цялата страна. Днес болницата поддържа здравето на пациентите си 24 в денонощието. Те е университетска база и в нея се извършват уникални изследвания и пациенти със сложни проблеми възвръщат здравето си под грижите на висококвалифицирани лекари. Тук медицинските кадри провеждат специализацията си и следдипломната си квалификация. 

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

Болницата започва дейността си през 1961 г. Основното направление, в което се развива от началото до сега е кардиологичното здраве на пациентите. Лекарите тук са специализирани в три основни области: кардиология за възрастни и деца, сърдечна и съдова хирургия. Националната кардиологична болница за сърдечно здраве е най-голямото заведение за лечение на сърдечно-съдови заболявания в страната. Болницата има водещо значение в цялата страна по отношение на лечението на периферните съдови заболявания. За да гарантира максимална грижа за здравето на пациентите, клиниката приема спешни случаи от цялата страна денонощно. Тук се намира и единствената в страната клиника по детска кардиология, кардиохирургия и сърдечно здраве.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

Друго елитно лечебно заведение с национално значение в София, което се грижи безрезервно за здравето на пациентите, е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В болницата се правят редица сложни и високотехнологични интервенции на световно ниво. Заведението разполага с модерна медицинска техника и отлични специалисти в услуга на нашето здраве

Лечебното заведение разполага с една от най-големите клиника по неврохирургия в цялата страна. Според фактите, първото неврохирургично лечебно заведение е основано през 1952 г.. Над 2000 сложни операции се извършват в клиниката. Тук се намира и клиниката по ревматология. Специалистите в нея се грижат за здравето на пациентите от 1976 г насам. Разполага със 75 легла.

Уникална и особено ценна за здравето на хората е Клиниката по гастроентерология. Тук се прави пълна диагностика на болни с хроничен вирусен хепатит B, C и D, както и с порфирия.

Достъп до най-модерните и ефективни методи за лечение имат пациентите на Клиниката по хематология и онкология. Изключително модерно и ценно за здравето на пациентите е оборудването на Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия. 

Болницата разполага с 405 легла, а всяка болнична стая има собствен санитарен възел. Леглата разполагат със Смарт модул, който свързва болните с болничната информационна система, за да се следи здравето на всеки пациент. 

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

Това е университетска болница с изключително висок капацитет за обслужване пациенти с проблеми със здравето. Тя започва дейността си през 20-те години на миналия век. Тук, освен диагностична и лечебна дейност, се осъществява и преподавателска и научна дейност, касаеща здравето на човека. 

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД за здравето на хората

Няма българин, който да не знае за това лечебно заведение. То поема най-сложните и спешни случаи от цялата страна. Тук пациентите могат да разчитат на квалифицирана медицинска помощ и лечение с модерна апаратура. Здравето на пациента е най-важното за медицинските работници. Лечебното заведение е създадено в средата на миналия век с идеята да бъде център за спешна помощ за цяла България. С годините базата на заведението се разширява значително, за да отговори на нуждите на населението и да се пази здравето на нуждаещите се от специализирана помощ. 

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората 

Още през 1883 г. възниква идеята да бъде обособена специализирана болница. Тя е на Княгиня Мария-Луиза. Строежът стартира през 1896 г., а откриването е през 1903 г. От този момент насам болничното заведение се грижи отговорно за здравето на българските жени. 

На практика, това е най-старата АГ болница в България, но и най-голямата и модерната. Тук се осъществяват приблизително 4000 раждания годишно. Гинекологичните операции, направени в трите клиники на болницата, достигат 8000, повече от които тежки. „Майчин дом“ е лидер в цялата страна с възможността за правене на оценка на перинаталния риск и възможностите на Националната генетична лаборатория и опазване на здравето.

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Лечебното заведение стартира в началото като клиника Клиниката по сърдечно-съдовата хирургия към Медицинската академия в края на 70-те години на миналия век с грижа за сърдечното здраве на българина. През 1984 г. проф. д-р Александър Чирков се заема с изграждането на съвременна кардиохирургия в страната, а база става специализираната клиника. Монтира се модерно медицинско оборудване и през 1986 г първата сърдечна трансплантация на Балканския полуостров е факт. Днес болничното заведение е едно от водещите не само в страната, но и в Европа в специализираната грижа за сърдечното здраве на населението.

Военномедицинска академия за здравето на хората

Военномедицинска академия  за здравето на хората

 През 1891 г. в столицата се създава Софийската обща гарнизонна болница, която по-късно прераства в Народното военномедицинско училище, след това във Висш военномедицински институт и накрая във Военномедицинска академия. Прилагайки всички модерни методи за лечение през всичките години, болничното заведение се грижи за здравето на населението. Тук работят едни от най-добрите специалисти в медицината и се използва най-модерното медицинско оборудване, за да се прилага качествено лечение и опазване здравето на пациентите. 

Това е една малка част от здравните заведения на територията на София. Те са с национално значение и обслужват пациенти от цялата страна. Лекарите се стремят да прилагат най-модерните и напредничави методи за лечение, познати в световен мащаб. Те се стремят да пазят здравето на всички ни като прилагат и редица методи за профилактика на различни заболяваниВсеки иска да се радва на отлично здраве. Добре управялваните лечебни заведения ще могат ефективно да се грижат за нашето здраве.

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Военномедицинска академия за здравето на хората

Прочетете още