Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1149 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1371 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 882
С хеликоптери транспортират до Сърбия двете деца, настанени в „Пирогов“

С хеликоптери транспортират до Сърбия двете деца, настанени в „Пирогов“

Двете сръбски деца, които бяха приети в столичната УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ след катастрофата с автобус на АМ „Тракия“, ще бъдат транспортирани до Сърбия днес, съобщават от болницата. За целта ще бъдат използвани два хеликоптера на Република Сърбия с два реанимационни екипа на борда. По план хеликоптерите ще кацнат на специално обособена зона на Летище София в 10:45 ч. Излитането е предвидено за 11:15 ч., тъй като е необходимо време за осъществяване на медицинския транспорт от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ до Летище София. Линейките ще бъдат ескортирани от специализирани екипи на МВР.

comment 0
visibility 638
Състоянието на сръбските деца в „Пирогов“ остава тежко, но стабилно

Състоянието на сръбските деца в „Пирогов“ остава тежко, но стабилно

Състоянието на двете сръбски деца, настанени в столичната болница „Пирогов“, остава тежко, но стабилно. Те са без непосредствена опасност за живота към момента. Нощта е преминала спокойно, съобщават от здравното заведение. "Вчера бяха обработени раните на малките пациенти. На едното дете е извършена мекотъканна интервенция. Днес предстои да бъдат направени високоспециализирани изследвания, за да се подпомогне диагностичният процес. На другото дете предстои тежка операция за стабилизиране на счупванията в таза. Пациентите се намират в детска реанимация и ще излязат от нея, когато е необходимо", обясни изпълнителният директор д-р Валентин Димитров. Той отказа да прави дългосрочни прогнози за състоянието на децата. Децата, настанени в "Пирогов" след катастрофата на АМ "Тракия", все още са в тежко състояние Вчера д-р Димитров се е срещнал с временно управляващия посолството на Република Сърбия Славица Панич, както и с родителите на едното момче, а също така с брата и сестрата на другото. Директорът на "Пирогов" посочи още, че болницата е в постоянна връзка с Министерството на здравеопазването и министър Меджидиев, откъдето информират колегите си в Сърбия.

comment 0
visibility 3280
Лекари от „Пирогов“ оперират най-тежко пострадалото дете от катастрофиралия

Лекари от „Пирогов“ оперират най-тежко пострадалото дете от катастрофиралия автобус

Лекари от столичната болница „Пирогов“ оперират в момента най-тежко пострадалото дете от катастрофиралия сръбски автобус на АМ „Тракия“ снощи. Това съобщи на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Освен него в столицата беше транспортирано и още едно дете, чието състояние се е влошило през нощта.  „В момента едното дете се оперира. То е с политравма, с фрактури на таза, на бедрото, с разкъсвания и контузионен бял дроб. Другото детенце, което тази сутрин не беше контактно, с висока температура, в момента е контактно и има напредък в състоянието му. След проведените изследвания – направен му е скенер – детето е овладяно. То няма някакви сериозни трайни увреждания. Има доста контузии – по предмишница и по главата, но здравословното състояние е подобрено“, коментира здравният министър. Част от децата от катастрофиралия автобус вече пътуват към ГКПП-Калотина Психолог е разговарял както с децата, които са приети в болница, така и с тези, които са в добро състояние и са настанени в хотел.   Седем от децата, които са с по-леки наранявания, вече отпътуваха с пет линейки към Сърбия. В организацията по транспортирането им се включиха министерствата на здравеопазването, на вътрешните и на външните работи. За линейките беше осигурен "зелен коридор" на българо-сръбската граница.  

Реклама
comment 0
visibility 1040
Четири деца от сръбския автобус са приети в „Пирогов“, ще оперират две от т

Две деца от сръбския автобус ще бъдат оперирани в „Пирогов“

Две деца от катастрофиралия снощи сръбски автобус са настанени в столичната болница „Пирогов“. В здравното заведение е приет и човекът, чийто крайник беше ампутиран по спешност, съобщава Нова телевизия. И тримата са в по-тежко състояние. Едното дете е на 11 години и е със счупен таз и бедро. То се намира в реанимация. Там е и дете на 10 години, което тази сутрин се е влошило и е вдигнало висока температура. То е със счупен горен крайник и със съмнение за черепно-мозъчна травма. За него ще се грижи зам.-директорът на „Пирогов” проф. Николай Габровски. И на двете деца предстоят спешни операции. Очаква се по-късно през деня да се даде повече информация за състоянието на пациентите. Припомняме, че около 20:00 ч. вчера автобус със сръбска регистрация, пътуващ от Слънчев бряг към Белград, катастрофира на АМ „Тракия“, в района на 217 км в посока София. При инцидента пострадаха 17 души, повечето от които деца. По-голямата част от ранените са настанени в болницата в Стара Загора. На този етап се разглеждат две основни версии за ПТП-то – човешка грешка и техническа неизправност на автобуса.

comment 0
visibility 503
ВМА – София ще отбележи „Деня на спасението“

ВМА – София ще отбележи „Деня на спасението“

С едноминутно мълчание в София ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот. Събитието ще се състои утре – 15 август, от 12:00 ч. пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (градинката пред Военномедицинска академия), съобщават от ВМА. „Денят на спасението” е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15.08.1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния. Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора. За трета година „Денят на спасението” преминава под знака на COVID-пандемията, а към черните списъци бяха добавени имената на още над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот. На събитието са поканени да присъстват представители на Президентството, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Столична община, Български лекарски съюз, НЗОК, Български червен кръст, КНСБ, КТ „Подкрепа” и други.

comment 0
visibility 2396
Във ВМА София спасиха живота на жена, като ѝ трансплантираха черен дроб (СН

Във ВМА София спасиха живота на жена, като ѝ трансплантираха черен дроб (СНИМКИ)

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) в София извършиха поредна чернодробна трансплантация. Тя е пета от началото на 2022 година. Реципиентът и донорът са жени – съответно на 37 и 28 години, съобщават от здравното заведение. Трансплантацията беше извършена вчера – 12 август, и продължи близо 6 часа. „В момента пациентката се намира в добро състояние, екстубирана е, контактна, адекватна“, заяви проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

comment 0
visibility 851
Дете влезе в „Пирогов“ след инцидент с райски газ

Дете влезе в „Пирогов“ след инцидент с райски газ

Дете е било прието в болница „Пирогов“ с измръзване на ръката. Инцидентът се е случил след пълнене на балони от бутилка с райски газ, съобщава bTV. Малкият пациент вече е изписан, са съобщили от здравното заведение. Припомняме, че служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджедиев разпореди Регионалните здравни инспекции незабавно да започнат проверки за въведената забрана за продажба и употреба на райски газ и пълнители за него на лица под 18 г.    

comment 0
visibility 1399
-

Четири столични болници отказаха да приемат пациентка с Covid-19

С увеличаването на случаите на коронавирусна инфекция зачестява и натоварването върху здравната система в столицата. Жена с коронавирусна инфекция обиколи четири столични болници, докато бъде приета за лечение. За случая разказа синът на пациентката пред Нова телевизия. Той е възмутен от отношението към болната.  75-годишната Надя Василева от София имала силен световъртеж, повръщане и лека кашлица. На 26 юли семейството ѝ търси помощ в Трета градска болница в София, където ѝ е направен тест за COVID-19. Тестът е положителен, въпреки трите поставени дози ваксина. „Първата работа на хората там беше да кажат, че не е за тях, защото няма COVID отделение”, спомня си синът на жената. Правят изследвания на главата, белите дробове и пълна кръвна картина. От Трета градска болница заявиха за Нова, че към онзи момент не се е налагало пациентката да бъде хоспитализирана. Насочват я към кабинет "УНГ". На 28 юли Надя и близките ѝ отиват в „Пирогов”, в спешен кабинет „Уши, нос, гърло”, където отново правят тест за COVID-19 и той отново е положителен. В този момент е дежурен д-р Калоян Чилингиров. По думите му Надя Василева не е за отделение „Уши, нос и гърло”, към което е насочена, а е за прием в интензивен сектор. Към съответната дата обаче в „Пирогов” няма свободни места в интензивен сектор. „Тя беше насочена за лечение на световъртеж от колеги от Национална кардиологична болница, където са направени кръвни изследвания със стойности, несъвместими с живота”, разказва д-р Чилингиров. Той звъни на 112 за линейка, която да транспортира пациентката до най-близката болница. От „Спешна помощ” в София съобщават, че има две обаждания за Надя Василева в този ден – едно, в което искат линейка, и друго, в което я отказват. Поради големия брой обаждания в този момент и това, че жената все пак се намира в болнично заведение, адресът е бил забавен. Д-р Чилингиров тръгва с линейката. „Пациентката беше в изключително тежко състояние. Тя нямаше как да остане сама без лекарски надзор”, категоричен е лекарят. Тръгват към Военномедицинска академия. Насочват ги към инфекциозното отделение на болницата. Там обаче също всички болнични легла, определени за лечение на пациенти с COVID-19 са заети. Следващата спирка на линейката е Инфекциозна болница, от където насочват жената към многопрофилна болница с интензивен сектор. „В нито едно от двете заведения не срещнахме подкрепа, не успяхме да извършим прием, тъй като те намериха своите мотиви да не приемат пациентката”, каза д-р Калоян Чилингиров. След консултация с ръководителя на спешното звено в „Пирогов” той взима решението и линейката се връща към спешната болница. Категоричен е, че ако до няколко часа пациентката не е била приета, е щяла да почине. В края на краищата, болната е приета в „Пирогов” в изолаторна стая. В момента се лекува във вътрешно отделение. От Министерство на здравеопазването съобщават, че ще бъде извършена проверка във връзка с отказ на лечебни заведения да приемат пациент с COVID-19.  

comment 0
visibility 1626
Д-р Чурчев: COVID-19 и лекарствата срещу него могат да доведат до язви и пр

Д-р Чурчев: COVID-19 и лекарствата срещу него могат да доведат до язви и проблеми със стом...

„Въпреки че се разглежда предимно като респираторно заболяване, COVID-19 може да засегне редица органи, в това число тези на гастроинтестиналния тракт. Поне 1 от всеки 5 пациенти с COVID-19 изпитва гастроинтестинални симптоми – най-често диария, загуба на апетит, гадене или повръщане, като при 10% от инфектираните заболяването преминава изцяло с гастроинтестинална симптоматика“. Това посочва д-р Станислав Чурчев, асистент в Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщават от Министерството на здравеопазването. Засягането на гастроинтестиналния тракт, симптомите и усложненията, свързани с него при пациенти с COVID-19 се дължат, от една страна, на увреда на чревната лигавица с последващо развитие на дисбактериоза (промяна в състава на бактериите, които нормално обитават червата), а от друга – на странични действия, свързани с приложение на някои медикаменти, които се използват за лечението на COVID-19 като кортикостероиди, противовирусни средства, нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагулантна или антибиотична терапия, обяснява д-р Станислав Чурчев. „Има и научни съобщения, на базата на които може да заключим, че понякога и самата коронавирусна инфекция може да доведе до развитие на язви, кървене или други тежки компликации от страна на стомашно-чревния тракт“, посочва още специалистът. Д-р Чурчев е категоричен, че зачестяването на случаите на кръвоизливи, предимно от стомаха и дванадесетопръстника, се дължи основно на приложението на антикоагулантни и антиагрегантни медикаменти и много по-рядко на директно действие на вируса. В тази връзка специалистът съветва хората с доказан COVID-19 да избягват самолечение и ненужен прием на антибиотици. По отношение на ваксинацията срещу COVID-19 гастроентерологът посочва, че въпреки появата на нови варианти на вируса, ваксините остават високо ефективни за предпазване от тежко протичане на заболяването (особено при високорисковите групи) или развитие на сериозни усложнения на инфекцията. По-лекото преболедуване след ваксинация намалява нуждата от лечение и евентуални странични действия и компликации, свързани с него.  „Пациентите с хронични чернодробни заболявания и особено тези с чернодробна цироза са една от групите с най-висок риск от тежко протичане на COVID-19, като в началните етапи на пандемията смъртността при пациенти с чернодробни заболявания, приети в болница поради тежко протичане на SARS-CoV-2 инфекцията, надхвърляше 25%. Поради това предпазването от заразяване и ваксинацията са особено важни при тези пациенти. Важно е навременното приложение на т.нар. бустерни дози, тъй като самото чернодробно заболяване може да доведе до по-нисък имуногенен ефект, т.е. по-малко количество на антителата, насочени срещу SARS-CoV-2, произведени от имунната система след ваксинация.“, посочва специалистът. Друга група пациенти, при които може да се наблюдава подобен феномен на намалена имуногенност на ваксините, са тези с възпалителни чревни заболявания (IBD) – болест на Crohn и улцерозен колит, които често приемат медикаменти, „потискащи“ имунната система. Тези пациенти не са застрашени от по-тежко протичане на COVID-19 при евентуално заразяване, но е необходимо да получат пълен ваксинационен курс и навременно приложение на бустерни дози, за да имат адекватна защита.  

comment 0
visibility 2279
Проф. Балтов се върна на работа в „Пирогов“

Проф. Балтов се върна на работа в „Пирогов“

Професор Асен Балтов отново ще преглежда пациенти в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Бившият директор на болницата се върна на работа, след като спечели делото за дисциплинарно уволнение на две инстанции - пред Софийския районен и пред Софийския градски съд (СГС).  „УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" повишава качеството на предоставяните медицински услуги и разширява сектора от водещи специалисти в различни области, за да даде възможност хората да имат достъп до по-добро и качествено ниво на здравеопазване и лечение, съизмеримо с европейско ниво. Ето защо след запитванията на множество пациенти как могат да бъдат консултирани и лекувани от проф.  Асен Балтов,  УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" отново ще предостави тази възможност“, съобщават от здравното заведение. Болницата е сключила граждански договор с проф. Балтов. Запазване на час за консултации, прегледи и операции се прави на тел: 02/9154287 всеки делничен ден до 14:00 часа.

comment 0
visibility 681
-

Дни на отворени врати в подкрепа на кърменето в София

Екипът на Банка за майчина кърма предлага на бъдещите и настоящи майки възможност за дискусия по теми, свързани с кърменето и донорството на кърма. Имам ли достатъчно кърма?“, „Колко трябва да яде бебето?“, „Хранителна ли е кърмата ми?“ , „С COVID-19 съм – да кърмя ли?“ и отговорите на още 1001 въпроса ще може да намерите безплатно и в различен формат в „Дните на отворените врати“, които ще се проведат в Банка за майчина кърма в столицата. Кампанията се организира във връзка със Световната седмица на кърменето, която тази година отбелязваме от 1 до 7 август. Дискусиите ще се провеждат всеки ден от 10.00ч. до 12.00ч. в периода от 01.08. до 05.08.22г. в рамките на „Дни на отворените врати“. Очакваме да посрещнем майките в сградата на Банка за майчина кърма на ул.“Сава Михайлов“ №57, съобщават от екипа. Събития в рамките на Световната седмица на кърменето:• Понеделник- 1 ви август: „Кабинет по кърмене в Банка за майчина кърма – отворен за подкрепа и консултации“;• Вторник-2-ри август: „Как да изцеждаме и съхраняваме кърмата правилно в домашни условия и в Банката за майчина кърма. Безопасност на кърмата“;• Сряда ,3-ти август: „Най-чести трудности споделяни от майките в началния етап на кърменето“;• Четвъртък, 4-ти август: „COVID-19 и кърмене- за важността на кърменето за здравето на бебето и майката“;• Петък -5-ти август: „Митове свързани с кърменето и качествата на майчината кърма“. Специалистите на Банка за майчина кърма имат готовност да дадат индивидулани консултации на кърмещи жени и извън обявените в програмата на събитията теми.  

comment 0
visibility 1414
-

Иновативен метод за лечение на рак на простатата прилагат в столичната ИСУЛ

Трима мъже с ранен рак на простатата бяха успешно оперирани в Клиниката по урология и андрология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ чрез прилагане на нискодозова брахитерапия, която се използва вече рутинно. Това съобщиха от столичната болница. Методът е иновативен за България и представлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган. Операциите се състояха на 27 и 28 юли 2022 г. и преминаха изключително успешно, разказаха още от болницата. Първите двама пациенти бяха изписани още в петък, а третият ще се прибере вкъщи днес (1.08.2022 г.). Ракът на простатата е на второ място по честота на разпространение в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. Ракът на простатата е сред основните причини за смърт при мъжете. Съществува генетична връзка между рака на простатата и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. И съответно жени, чийто братя/бащи са имали рак на простатата има по-голяма вероятност да се разболеят от рак на гърдата, предупреждават специалистите. Какво представлява методът При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. Нискодозовата брахитерапия е безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза при мъжете. Тя позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната им функция. Помага да се избегне и друго усложнение, което макар и рядко (в около 10-15% от случаите) се наблюдава при оперативното лечение (радикална простатектомия) – неволното изпускане на урина (инконтиненция), което води до значително влошаване качеството на живот.Пациентите пролежават в болницата само 48 часа, след което могат да бъдат изписани за домашно лечение. Докато сийдовете с йод 125 изотоп функционират в простата на пациентите, те са напълно безопасни за околните, няма никаква опасност и за другите органи в тялото им. След този период зърната, които са биологично съвместими, остават инертни в тъканта на простатната жлеза. Процедурата се извършва от мултицисциплинарен екип, в който се включват: уролог и операционна сестра (извършващи имплантирането на сийдовете), лъчетерапевт и медицински физик (които, според размера и конфигурацията на простатата изчисляват колко зрънца ще са необходими и създават индивидуалния план за поставянето им, за да се получи желания ефект) и анестезиологичен екип (които е от критично значение освен заради осигуряване на безопасността на пациента под анестезия, така и поради специфичната нужда от абсолютна неподвижност на пациента по време на процедурата, свързана с необходимостта от прецизност от порядъка на милиметър) Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и с ниски стойности на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата). Нейното приложение може да е и част от мултимодални протоколи за лечение в комбинация с перкутанна лъчетерапия и хормонотерапия при по-напреднали стадии. Очаква се съвсем скоро процедурата да започне да се реимбурсира от НЗОК и да бъде още по-достъпна за пациентите. В момента пациентите имат варианта сами да заплатят за сийдовете (зрънцата радиоактивен йод) в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.  

comment 0
visibility 1193
-

Хоспитализациите изцяло и задължително стават дигитални

Направление за хоспитализиция задължително ще се издава електронно от днес, 1 август. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Дигитален става процесът от постъпването на пациента в лечебното заведение, през диагностиката и лечението му, до издаването на епикризата. Всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие. Регистрацията на пациентите вече ще отнема секунди, вместо досегашните средни 15 минути на пациент. Няма да бъде необходимо и носенето на хартиени медицински документи. Така чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в реално време ще може да се удостовери в кои болнични структури колко пациенти с какви диагнози и кога са постъпили, както и как са лекувани. Системата ще дава информация в реално време и за наличните свободни и заети легла не само на ниво лечебно заведение, но и на ниво клиника/отделение.

comment 0
visibility 3282
-

В София и в страната: От 1 август електронното направление за хоспитализация става задължи...

Направлението за хоспитализация вече ще се издава задължително по електронен път от 1 август 2022 г., напомнят от Министерство на здравеопазването. На изпълнителите на медицинска помощ беше осигурена възможност да издават електронни направления за хоспитализация в тестова среда, а след това и реално – преди официалния старт на процеса. Екипът на „Информационно обслужване“ АД оказа пълно съдействие на лечебните заведения и на софтуерните разработчици при въвеждането на е-хоспитализацията. В процеса се включиха всички клонове на дружеството в страната, като през първите дни на месец август специалисти от ИО ще присъстват и на място в самите лечебни заведения. Към 28 юли издадените електронни направления за хоспитализация са над 44 хил., което показва, че лечебните заведения вече са синхронизирали медицинските си софтуери и имат натрупан опит в работата с електронното направление, отчитат от министерството. Дигитален става целият процес от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението му до издаването на епикризата, като всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие. Чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в реално време ще може да се удостовери в кои болнични структури, колко пациенти, с какви диагнози и кога са постъпили, как са лекувани. НЗИС ще дава информация в реално време и за наличните свободни и заети легла не само на ниво лечебно заведение, но и на ниво клиника/ отделение. До края на годината предстои още надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на текущата година; въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти; обхващане на денталната помощ от страна на НЗИС; както и въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи лекарства. Към 28 юли са издадени близо 19 млн. електронни направления за преглед, близо 8 млн. електронни рецепти, около 2 млн. електронни направления за лабораторни изследвания и близо 1,4 млн. направления за консултация.    

comment 0
visibility 1037
-

Скринингова кампания за изследване за хепатити B и С в столицата

В столицата ще се проведе скринингова кампания за изследване за хепатити, съобщават от Министерство на здравеопазването. Кампанията цели осигуряването на широк достъп до изследване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете. Министерството на здравеопазването съвместно с регионалните здравни инспекции в страната, с Националния център по заразни и паразитни болести, с Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Сдружение „ХепАктив“ и СМДЛ „Сити Лаб“ организира скринингова кампания за изследване за хепатити B и С в периода от 29 юли до 5 август т.г. Прегледите са безплатни и анонимни, а от тях може да се възползва всеки желаещ. Кампанията се провежда във връзка с отбелязването на Световния ден за борба с хепатита, който е на 28 юли. Тази година той ще премине под мотото „Не мога да чакам“. По време на кампанията ще се извършват два вида изследвания: - Бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса. - Имуноензимни тестове за хепатит А, B, С, D и Е, (при желание), които ще бъдат изпращани до Национална референтна лаборатория по вирусни хепатити към НЦЗПБ. Национален център по заразни и паразитни болести, Национална референтна лаборатория по вирусни хепатити, Адрес: гр. София, бул. „Н. Столетов“ № 44 АОт 29 юли до 5 август т.г., от 8:30 до 12:00 часа, ще бъдат извършвани имуноензимни тестове за хепатит А, Б, С, D и Е. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ гр. София, бул. „Акад. Иван Гешов“ № 15В клиничната лаборатория на лечебното заведение за периода на кампанията от 8:00 до 14:00 часа ще се провеждат бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит Б вируса и на антитела срещу хепатит С вируса. Лаборатория „СитиЛаб“ ще изследва безплатно за хепатит В (HBsAg) и хепатит С (antiHCV) на адрес: гр. София, ж.к. „Младост“, бул. „Йерусалим“ № 1, с работно време: понеделник-петък 7:30-18:00 ч. и събота 8:00-13:00 ч.Столична регионална здравна инспекция (ул. „Враня“ №20) Ще се извършват скринигови изследвания за вирусни хепатити в специално обособен за целта кабинет, позициониран на територията на инспекцията, със специално обособен вход откъм ул. „Яворова чука“. За периода на кампанията - от 29 юли до 5 август желаещите ще могат да се изследват всеки делничен ден от 11:00 до 16:00 ч.    

Здраве

София събира в себе си едни от най-елитните здравни заведения. В тях всеки български гражданин може да получи качествено, ефективно и модерно лечение, за да се наслаждава на добро здраве дълго време. Темата за здравето е особено чувствителна тема за мнозина. Логично е всеки да иска да е в добро здраве през целия си живот, но малцина могат да се похвалят с това. В здравните заведения на територията на столицата за здравето на болните се грижи истинска елитна армия от лекари и здравни работници. 

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Това е една от най-големите държавни болници, грижеща се за здравето на населението не само в София, но и в цялата страна.  Още от самото си начало, 1879 г, българите са се доверявали на елитната болница за здравето си. През 1884 г. се разполага в пет сгради и получава името си – Александровска. Още от началото болницата е многопрофилна и лекарите са се грижели за здравето на пациенти от цялата страна. Днес болницата поддържа здравето на пациентите си 24 в денонощието. Те е университетска база и в нея се извършват уникални изследвания и пациенти със сложни проблеми възвръщат здравето си под грижите на висококвалифицирани лекари. Тук медицинските кадри провеждат специализацията си и следдипломната си квалификация. 

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

Болницата започва дейността си през 1961 г. Основното направление, в което се развива от началото до сега е кардиологичното здраве на пациентите. Лекарите тук са специализирани в три основни области: кардиология за възрастни и деца, сърдечна и съдова хирургия. Националната кардиологична болница за сърдечно здраве е най-голямото заведение за лечение на сърдечно-съдови заболявания в страната. Болницата има водещо значение в цялата страна по отношение на лечението на периферните съдови заболявания. За да гарантира максимална грижа за здравето на пациентите, клиниката приема спешни случаи от цялата страна денонощно. Тук се намира и единствената в страната клиника по детска кардиология, кардиохирургия и сърдечно здраве.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

Друго елитно лечебно заведение с национално значение в София, което се грижи безрезервно за здравето на пациентите, е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В болницата се правят редица сложни и високотехнологични интервенции на световно ниво. Заведението разполага с модерна медицинска техника и отлични специалисти в услуга на нашето здраве

Лечебното заведение разполага с една от най-големите клиника по неврохирургия в цялата страна. Според фактите, първото неврохирургично лечебно заведение е основано през 1952 г.. Над 2000 сложни операции се извършват в клиниката. Тук се намира и клиниката по ревматология. Специалистите в нея се грижат за здравето на пациентите от 1976 г насам. Разполага със 75 легла.

Уникална и особено ценна за здравето на хората е Клиниката по гастроентерология. Тук се прави пълна диагностика на болни с хроничен вирусен хепатит B, C и D, както и с порфирия.

Достъп до най-модерните и ефективни методи за лечение имат пациентите на Клиниката по хематология и онкология. Изключително модерно и ценно за здравето на пациентите е оборудването на Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия. 

Болницата разполага с 405 легла, а всяка болнична стая има собствен санитарен възел. Леглата разполагат със Смарт модул, който свързва болните с болничната информационна система, за да се следи здравето на всеки пациент. 

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

Това е университетска болница с изключително висок капацитет за обслужване пациенти с проблеми със здравето. Тя започва дейността си през 20-те години на миналия век. Тук, освен диагностична и лечебна дейност, се осъществява и преподавателска и научна дейност, касаеща здравето на човека. 

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД за здравето на хората

Няма българин, който да не знае за това лечебно заведение. То поема най-сложните и спешни случаи от цялата страна. Тук пациентите могат да разчитат на квалифицирана медицинска помощ и лечение с модерна апаратура. Здравето на пациента е най-важното за медицинските работници. Лечебното заведение е създадено в средата на миналия век с идеята да бъде център за спешна помощ за цяла България. С годините базата на заведението се разширява значително, за да отговори на нуждите на населението и да се пази здравето на нуждаещите се от специализирана помощ. 

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората 

Още през 1883 г. възниква идеята да бъде обособена специализирана болница. Тя е на Княгиня Мария-Луиза. Строежът стартира през 1896 г., а откриването е през 1903 г. От този момент насам болничното заведение се грижи отговорно за здравето на българските жени. 

На практика, това е най-старата АГ болница в България, но и най-голямата и модерната. Тук се осъществяват приблизително 4000 раждания годишно. Гинекологичните операции, направени в трите клиники на болницата, достигат 8000, повече от които тежки. „Майчин дом“ е лидер в цялата страна с възможността за правене на оценка на перинаталния риск и възможностите на Националната генетична лаборатория и опазване на здравето.

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Лечебното заведение стартира в началото като клиника Клиниката по сърдечно-съдовата хирургия към Медицинската академия в края на 70-те години на миналия век с грижа за сърдечното здраве на българина. През 1984 г. проф. д-р Александър Чирков се заема с изграждането на съвременна кардиохирургия в страната, а база става специализираната клиника. Монтира се модерно медицинско оборудване и през 1986 г първата сърдечна трансплантация на Балканския полуостров е факт. Днес болничното заведение е едно от водещите не само в страната, но и в Европа в специализираната грижа за сърдечното здраве на населението.

Военномедицинска академия за здравето на хората

Военномедицинска академия  за здравето на хората

 През 1891 г. в столицата се създава Софийската обща гарнизонна болница, която по-късно прераства в Народното военномедицинско училище, след това във Висш военномедицински институт и накрая във Военномедицинска академия. Прилагайки всички модерни методи за лечение през всичките години, болничното заведение се грижи за здравето на населението. Тук работят едни от най-добрите специалисти в медицината и се използва най-модерното медицинско оборудване, за да се прилага качествено лечение и опазване здравето на пациентите. 

Това е една малка част от здравните заведения на територията на София. Те са с национално значение и обслужват пациенти от цялата страна. Лекарите се стремят да прилагат най-модерните и напредничави методи за лечение, познати в световен мащаб. Те се стремят да пазят здравето на всички ни като прилагат и редица методи за профилактика на различни заболяваниВсеки иска да се радва на отлично здраве. Добре управялваните лечебни заведения ще могат ефективно да се грижат за нашето здраве.

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Военномедицинска академия за здравето на хората

Прочетете още