Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1749
НОЩ похвали и благодари на общинското здравеопазване за лечението на COVID-

НОЩ похвали и благодари на общинското здравеопазване за лечението на COVID-19 в София

Националният оперативен щаб (НОЩ) за COVID-19 благодари на медиците от общинските болници на София за бързата и адекватна реакция при епидемията, отваряне на ковид отделения и лечението на пациенти. В специално изпратено писмо до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, зам.-кмета по здравеопазване Дончо Барбалов и председателят на СОС Елен Герджиков председателят проф. Венцислав мутафчииски отчита голямата подкрепа в битката с коварната инфекция. "Благодарност на медиците от общинските лечебни заведения в София. Общинските болници се включиха в лечението от началото на пандемията и бяха и създадените алгоритми", пише още в писмото. То беше прочетено от столичния кмет Йорданка Фандъкова пред общинските съветници, при започването на сесията на СОС. "Навядам се да намираме най-добрия начин в тази ситуация и да изключим тази тема от партийните битки. Така ще е справедливо към хората, които работят денонощно и общинското здравеопазване е важно, защото медиците помагат на хората", призова кметът на София. Тя сподели, че е провокирана от изказване на един общински съветник за работата на общинското здравеопазване по време на пандемията. Реално обаче писмото от НОЩ показва, че усилията на медиците и общинското здравеопазване в София са оплучили висока оценка от техните колеги от водещи лечебни заведения в столицата и страната. Както е известно още преди въвеждането на извънредно положение на 16 март 2020 г. Втора градска болница отвори ковид отделение с готовност да приема пациенти. Последваха я още 3 болници на Столична община - Пета градска, Университетската първа градска и Четвърта.  При втората вълна през ноември 2020 г. Столична община отвори ковид кабинети в 11 общински ДКЦ-та, което безспорно помогна за справяне с коварната инфекция.

comment 0
visibility 1470
Софийската Първа градска купува мобилен рентген за 10 000 лв.

Софийската Първа градска купува мобилен рентген за 10 000 лв.

Комисията по икономика одобри доклада за закупуване на нова апаратура със собствени средства - 10 000 лв. на университетската Първа градска болница "Св. Йоан Кръстител", която е общинска. Новата мобилна система за ренгнеграфски изследвания и изключително належащ, тъй като този, с който работят лекарите в момента е много стар и често излиза от строя. В общинската болница има Ковид отделение със 113 легла и 8 за интензивно лечение. Новата апаратура е изключително необходима за отделението по "Образна диагностика" като се има предвид епидемичната обстановка и най-честите поражения от COVID-19 на белите дробове. "Закупуването на апарата ще доведе до модернизиране на медицинската апаратура в лечебното заведение и ще допринесе за понижаване на инфекциозния риск и трудоемкост за персонала и пациентите", аргументира се в доклада директорът на университетската болница проф. д-р Цветомир Димитров. Номата мобилна система за ренгенографски изследвания е подходяща и за спешни и планови графии при пациенти на легло и намалява риска от разпространяване на инфекцията като не минават през коридобите на болницата, за да стигнат до кабинета за рентген. Докладът трябва да бъде гласуван и в СОС.

comment 0
visibility 1504
Столичната болница "Св. Иван Рилски" с безплатни консултации за епилепсия

Столичната болница "Св. Иван Рилски" с безплатни консултации за епилепсия

Столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ организира безплатни консултации по документи по повод световния ден на епилепсията – 10 февруари. 70 000 души в София и страната страдат от епилепсия. От тях около 15 000 са с фармакорезистентна форма на болестта - такава, която не се поддава на лечение с медикаменти,“ обясняват специалисти от столичната болница. Тази година един от акцентите на кампанията в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е върху образните изследвания. От 10 до 17 февруари 2021 г. екип на Отделението по образна диагностика, което е част от единствения у нас Референтен център по епилептична и функционална хирургия, ще консултира безплатно образните изследвания на пациенти с епилептични пристъпи или други форми на епилепсия. През платформата за телемедицина Healthyco те ще могат да изпратят своите налични ЯМР/КТ изследвания и в рамките на 7 дни да получат становище дали в техния случай се касае за коварното заболяване или причината за симптоматиката им е друга. В случай на нужда, пациентите ще бъдат насочени към допълнително изследване или консултация с невролог или неврохирург. Екипът, който ще консултира безплатно: Доц. Марин Пенков – неврорентгенолог, началник на Отделението по образна диагностика в Д-р Андрей Трифонов – специалист по образна диагностика Д-р Калина Чупетловска - специалист по образна диагностика

Реклама
comment 0
visibility 1446
Столичната болница Св. Иван Рилски отбеляза Международния ден на хората с е

Столичната болница Св. Иван Рилски отбеляза Международния ден на хората с епилепсия

Столичната болница „Св. Иван Рилски“ отбеляза Международния ден на хората с епилепсия. През последната година има някои положителни развития за хората с епилепсия в София и страната. Остават нерешени редица проблеми, свързани с достъпа до лекарства, високоспециализирани изследвания, образование и социални услуги, споделиха лекари и пациенти. Като положително развитие през последната година бе отчетено решението Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира устройството за стимулация на вагусовия нерв при 10 пациенти с епилепсия над 18-годишна възраст годишно. Доц. д-р Петя Димова, невролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и председател на Българското дружество против епилепсия сподели, че само за една седмица за процедурата са кандидатствали четирима пациенти. Димова посочи като основен проблем липсата на много лекарства, които семействата на хора с епилепсия са принудени да си набавят от чужбина. Пандемичната ситуация допълнително затруднява и тази възможност. Председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) Веска Събева обясни, че затруднения има и в процеса на диагностициране и проследяване на пациентите с епилепсия. За ЯМР-изследване пациентите в София и страната чакат поне месец и понякога получават отказ. Деца и пациенти с епилепсия, които са преболедували Covid-19, често се оказват във влошено състояние, с епистатуси, което означава поредица от тежки епилептични пристъпи и e живото застрашаващо състояние. В Международния ден на хората с епилепсия, добрата новина дойде от компанията за дистрибуция и логистика „Орбико България“. Миниван бе дарен за нуждите на Асоциацията на родители на деца с епилепсия и Дневния център „Безброй чудеса“ в София.

comment 0
visibility 1937
Прекаралите COVID-19 в София се преглеждат безплатно в Александровска болни

Прекаралите COVID-19 в София се преглеждат безплатно в Александровска болница

В столичната Александровска болница стартира програма за долекуване и рехабилитация на пациенти прекарали COVID-19, съобщиха от лечебното заведение пред Столица.bg. От днес лекарите на болницата ще преглеждат безплатно пациенти с оплаквания след коварната инфекция. Консултациите стават с предварително записване на телефон: 02 9230467. От прегледите могат да се възползват не само хора с оплаквания и лекувани в болница, но и такива, които са преболедували вируса в домашни условия, уточниха от болницата. За последици след прекарване на COVID-19 предупредиха лекари още в края на миналата година, затова е необходима профилактика. Вчера пред Нова телевизия директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обясни, че след изписване от болницата не означава, че пациентът е напълно излекуван, затова е необходима профилактика.  

comment 0
visibility 1662
Във ВМА София:  Хирурзите с още 5 операционни зали от световна класа

Във ВМА София: Хирурзите с още 5 операционни зали от световна класа (СНИМКИ)

В модерни и високотехнологични операционни зали от световна класа вече оперират и екипите на още четири клиники на Военномедицинска академия (ВМА) в София. Ремонтът продължи няколко месеца, а новите условия са в унисон с концепцията на ръководството за превръщането й във високотехнологична болница. Пилотният проект стартира през 2019 г., когато бяха изцяло реновирани операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. През месец май 2020 г. завърши реновирането на четирите зали на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и рехабилитация. Сега, в ултрамодерни операционни зали ще работят и хирурзите от Клиника по обща и онкологична гинекология, Клиника по неврохирургия, Клиника „Първа коремна хирургия” и Клиника „Врора коремна хирургия”. Паралелно с това, тече ремонт и на последните зали, с което ще приключи и цялостото обновление на Операционния блок на ВМА. Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките на няколко часа. Подменени изцяло са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

comment 0
visibility 3382
Собственикът на банята в Княжево: Нямаме пари за възстановяване и пускане н

Собственикът на банята в Княжево: Нямаме пари за възстановяване и пускане на балнеолечебни...

Минералната баня в Княжево наистина ще се срути и ще бъде заличена като архитектурна забележителност и лечебен център в София. Изминали са 12 години от последния ремонт, които собственикът - „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД е правил. За ремонт и възстановяване пари няма. Това отговориха от Министерство на здравеопазването на запитване на Столица.bg за съдбата на минералната баня в Княжево. Живеещите в Княжево и хиляди столичани пък очакват спасение за емблематичната баня с минерална вода, която е била едно от любимите места на княз Батенберг. Ще има да чакат! Сградата е в руини и може да рухне всеки момент, защото въпреки забравата, лечебната вода продължава да тече и да се излива с пълна сила в съседната река. Минералната вода от банята в Княжево се излива в реката Принос да се руши сградата има и големият автомобилен трафик с огромни камиони и автобуси, движещи се по бул. "Цар Борис III", точно покрай банята. Вътре в сградата пада мазилка, басейните са с изкъртени плочки, тръбите са ръждясали и само монотонния шум от бликащата на воля минерална вода напомня, че тук някога са се лекували столичани и царски особи. Прозорците са счупени, дворът е потънал в бурени, но пък са запазени табелите на залите в банята. От район Витоша, на чиято територия е обектът редовно поддържат градинката и почистват около чешмичката с минерална вода, където непрестанно столичани си наливат за вкъщи. Какво прави МЗ: 20 години банята в Княжево тъне в разруха Нечути и все по заглъхващи са исканията и настояването на гражданите да се вземат мерки и да се ремонтира и заработи отново банята. Както е известно след двегодишни несполучливи опити Столична община намери решение и чред публично-частно партньорство успя да възстанови също така рухналата баня в Банкя, която е готова всеки момент ще отвори врати. Готови са проектите за ремонт и възстановяване на минералните бани в Овча купел и Горна баня, а за Централна баня вече има концепция и се работи по въпроса за възстановането й. Ето какво отговориха от здравното министерство на Столица.bg.  Към момента двете сгради са саморазрушаващи се. Балнеолечебница „Княжево“ е въведена в експлоатация през далечната 1920 г. Логично от този факт, към настоящия момент конструкцията й да бъде силно амортизирана и технически износена. За пълното възстановяване и пускане отново в експлоатация на балнеолечебницата са необходими значителни средства, с които дружеството към момента не разполага. Въпреки това, през годините Ръководството на „СБР-НК“ ЕАД, гр. София, с грижата на заинтересован собственик, винаги е полагало максимални усилия, за да запазва от саморазрушение сградата на минералната баня в Княжево. Правени са частични репарационни дейности на най-застрашените участъци от конструкцията. През 2010 г. е подменено покривното покритие с LT ламарина. През последните години се плаща константно за СОТ охрана на обекта, за да се предпази имота от набези и от разграбване на собствеността. До края на 2008 г. Балнеолечебница „Княжево“ е функционирала като балнеолечебница към филиал Банкя с малка физиотерапия и два басейна с минерална вода. Обектът се захранва с минерална вода от естествен каптаж, намиращ се под уличното платно в непосредствена близост до сградата, от където по подземен водопровод на самоизлив се излива във резервоар, намиращ се в двора на имота. Обектът Балнеолечебница Княжево притежава Разрешително за ползване на минерална вода със срок на действие до 02.01.2021 г. Дружеството редовно и в срок заплаща годишните такси за водоползване на минерална вода и стриктно спазва всички условия на издаденото разрешително. През годините Ръководството на „СБР-НК“ ЕАД систематично е полагало усилия, за да запази функционирането на банята. В тази връзка са провеждани търгове за отдаването й под наем по реда на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговски дружества с държавно участие в капитала. С цел оптималното стопанисване на имота, както и намаляване на бъдещи финансови загуби за Дружеството, през последните пет години от страна на Съвета на Директорите на „СБР-НК” ЕАД по отношение на Балнеолечебница „Княжево” са предприемани всички необходими действия за реализиране на възмездни сделки или намиране на външни инвестиции, под каквато и да е форма. Всички усилия до момента са неуспешни. Столична община не е декларирала в Министерството на здравеопазването желание за закупуване на имота.

comment 0
visibility 3116
16-годишна с рядко генетично заболяване бе спасена в София

16-годишна с рядко генетично заболяване бе спасена в София

  Медиците от “Пирогов”,  “Майчин дом”  и "Св. Анна" успяха да спасят 16-годишно момиче в София. Пациентката отключва малигнена хипертермия по време на лапароскопска операция на киста в УАГБ “Майчин дом” в четвъртък. Това е изключително рядко, застрашаващо живота генетично заболяване, което се наблюдава при 1 на 50 000 до 200 000 пациенти, които се подлагат на обща анестезия.  Рискът от фатален изход се изчислява на 75% , ако не се приложи незабавно животоспасяващ препарат. Поради липса на необходимия медикамент Дантролен “Майчин дом” се обръщат към болничната аптека на УМБАЛСМ “Пирогов”. От там успяват да реагират и за по-малко от 30 минути 24 флакона от лекарството са изпратени в операционната на университетска акушеро-гинекологична болница. В акцията по снабдяването с лекарство се включват и УМБАЛ “Св. Анна”.

comment 0
visibility 1562
В столичната болница „Св. Иван Рилски“ с безплатни консултации на онкоболни

В столичната болница „Св. Иван Рилски“ с безплатни консултации на онкоболни

Столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ отбеляза Деня на онкологичните заболявания (4 февруари) с безплатни консултации на онкоболни. Столичната болница организира безплатни консултации от разстояние чрез приложението за телемедицина Healthyco. Днес и 5 февруари , между 16:00 и 19:00 часа, пациентите ще могат да запазят час за безплатни онлайн видео консултации при д-р Александър Йорданов - хематолог или да подадат заявка за онлайн текст консултация през двата дни при него и д-р Виолета Маринова - онколог, като използват иновативното приложение. За онлайн консултация с Д-р Александър Йорданов, хематолог, зам.-началник на Клиниката по хематология и онкология, последвайте линка: https://bit.ly/2MM5Ebi За да запазите час за видео консултация с хематолога е необходимо да инсталирате мобилното приложение на платформата: iOS - https://apps.apple.com/us/app/healthyco-видео-консултации/id1489221797 Android - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.healthyco&hl=bg За консултация с д-р Виолета Маринова, онколог, последвайте следния линк: https://bit.ly/3j3fcut

comment 0
visibility 1655
В столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с безплатни онлайн прегледи за онкобол

В столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с безплатни онлайн прегледи за онкоболни

Столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се присъединява към световната инициатива за отбелязване на Деня на онкологичните заболявания (4 февруари). Болницата организира безплатни консултации от разстояние чрез приложението за телемедицина Healthyco. На 4 и 5 февруари , между 16:00 и 19:00 часа, пациентите ще могат да запазят час за безплатни онлайн видео консултации при д-р Александър Йорданов - хематолог или да подадат заявка за онлайн текст консултация през двата дни при него и д-р Виолета Маринова - онколог, като използват иновативното приложение. С помощта на платформата, пациентите ще могат и да изпратят цялата налична документация, свързана със заболяването си, към Клиниката по хематология и онкология. От болницата се ангажират да отговорят в срок от 7 дни на всички постъпили заявки за текст консултации. Онлайн консултациите са предназначени за пациенти с доказани хематологични или онкологични заболявания, или такива, които са насочени за консултация със специалист в областта на онкологията и хематологията. За онлайн консултация с Д-р Александър Йорданов, хематолог, зам.-началник на Клиниката по хематология и онкология, последвайте линка: https://bit.ly/2MM5Ebi За да запазите час за видео консултация с хематолога е необходимо да инсталирате мобилното приложение на платформата: iOS - https://apps.apple.com/us/app/healthyco-видео-консултации/id1489221797 Android - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.healthyco&hl=bg За консултация с д-р Виолета Маринова, онколог, последвайте следния линк: https://bit.ly/3j3fcut

comment 0
visibility 1888
В София болниците отчитат 30% повече счупвания след последния сняг

В София болниците отчитат 30% повече счупвания след последния сняг

София осъмна днес скована от лед след ниските температури през нощта. В последните два дни има увеличение с 30% на травми след падания вследствие заледяването, отчитат столичните болници. „Не е нещо фрапиращо на база на предишните години, но нека столичани да бъдат внимателни, сподели за БНТ д-р Александър Илиев, завеждащ клиника по ортопедия и травматология УМБАЛ "Света Анна". Докторът съветва софиянци да избягват заледен район, било то заледен участък, да не стъпват на шосето. „Възрастните пациенти да не излизат, ако не е нещо супер наложително навън. Да бъдат вкъщи или ако излизат навън, да бъдат с придружител,“обясни травматологът. Тази нощ при падането на температурите се очакват нови заледявания във високите крайни квартали, а от Столичен инспекторат продължават с почистването.

comment 0
visibility 2120
Екипи на "Пирогов" и ВМА спасиха бебе с рядък тумор

Екипи на "Пирогов" и ВМА спасиха бебе с рядък тумор

Екипи на две от най-големите болници в София- ВМА и "Пирогов" обединиха усилия, за да спасят живота на 11-месечно бебе с рядък тумор на черния дроб.  За това разказват на страницата си в интернет от "Пирогов".    През септември 2020 г. на детето е поставена диагноза хепатобластом – рядко злокачествено образувание на черния дроб, което се среща при бебета и малки деца. В началото на месец януари бебето е транспортирано от Детската онкохематология във Варна в столичната спешна болница, където грижите за него поема екипът на доц. Христо Шивачев от Клиника по детска хирургия.   Туморът се развива бързо, а неговата специфика налага намесата на проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.  Преди сложната оперативна интервенция малкият пациент преминава през няколко курса на химиотерапия, вследствие на които обемът на образуванието е редуциран до 6 см. "Това ни даде възможност да извършим операцията и да го отстраним успешно", коментира проф. Владов.   "Възстановяването на детето върви добре и вчера го изписахме от болницата", поясни доц. Шивачев. Следващите стъпки относно лечението ще бъдат определени от специалистите-онкохематолози.  

comment 0
visibility 4871
В Горна баня отстраниха цялата бедрена кост на онкоболно дете и я замениха

В Горна баня отстраниха цялата бедрена кост на онкоболно дете и я замениха с мега протеза ...

В Специализираната болница по ортопедия  "Проф.Бойчо Бойчев"  в Горна баня, Софи, направиха уникална операция. Отстраниха цялата бедрена кост, заради тумор, на 13-годишно момиченце. Костта е заменена с модулна мега-протеза, съобщиха от лечебното заведение.  Две седмици след операцията Райна Т. може отново да ходи. Момичето постъпва в ортопедичната болница с диагноза Сарком на Юинг, обхващащ лявото бедро по цялото протежение. След проведена предоперативна химиотерапия в Детската онкохематология в Пловдив, екип на Клиниката по ортопедия  премахва тумора с цялата бедрена кост и замества дефекта с модулна мега-протеза, включваща бедрено стебло, ендопротези на тазобедрената и коленната стави. Операцията бе извършена за първи път от изцяло български екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, гл. асистент в Клиниката по костна патология и обща ортопедия в болницата. Операцията е продължила около 4 часа и половина. В оперативния екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, са участвали лекарите Иво Димитров, Светослав Славчев, Петко Пейневски и съдовият хирург от „Св. Екатерина“ д-р Николай Величков. Стойността на протезата е 37 700 лв. и е изцяло поета от Здравната каса.

comment 0
visibility 1853
Електронното здравеопазване у нас ще подобри достъпа до здравни услуги

Електронното здравеопазване у нас ще подобри достъпа до здравни услуги

Електронното здравеопазване трябва да подобри достъпа до здравни услуги, като постави пациента в центъра на системата и повиши ефективността й, смятат участниците в уебинара „Е-решения за по-добро здраве“, организиран от вестник „Капитал“. Сред основните теми бяха промените в здравната система, които произтичат от COVID-кризата, следващите стъпки в дигитализацията, примери за полезни приложения за лекари и пациенти и дигиталната сигурност на пациентите. В приветствието си към участниците във форума проф. Асена Сербезова, председател на УС на Българския фармацевтичен съюз, обобщи, че чрез дигитализацията ще постигнем подобрен достъп до здравни услуги, по-голямо овластяване на пациентите, по-голяма продължителност на грижата. „Дигитализацията ни дава възможност да управляваме заболяванията, както никога досега и точно към това трябва да се стремим – управление на заболяванията и по-добър, и по-дълъг живот на пациентите, а не към елементарни за света неща като електронната рецепта или електронните платформи за общуване и обучение, чиято роля не омаловажавам“, уточни проф. Сербезова. Тя изтъкна ролята и позицията на фармацевта, който може да подпомага експертно и пациентите, и лекарите. Пациентът трябва да бъде приобщен, като бъде поставен в центъра на грижата и да бъде информиран. Здравната каса е една от здравните администрации, в които дигитализацията стартира от самото й създаване. Сега НЗОК пренастройва всички работни процеси и системи, така че да постигне по-високо ниво на електронизация, информационни услуги, обмен и съхранение на данни, съобщи нейният управител проф. Петко Салчев. Той отбеляза, че България изостава много с въвеждането на телемедицинските системи. Въвеждането на телемедицината ще позволи освобождаване на човешки ресурс, поясни проф. Салчев и даде пример: защо всяка болница трябва да има специалист по образна диагностика, след като от едно място може да се консултират няколко болници. Практически опит с телемедицината сподели председателят на Софийската лекарска колегия д-р Асен Меджидиев от УМБАЛСМ „Пирогов“, който представи възможностите за консултиране на деца чрез телемедицина по програмата „Детско здраве“ на спешната болница. Водят се разговори с кметствата детските градини и училищата в София да бъдат оборудвани със системи за телемедицина, което дава възможност за директна връзка със специалисти в „Пирогов“ при необходимост, съобщи д-р Меджидиев. „64% от лекарите вече мислят, че телемедицината е на по-добро ниво след началото на пандемията от COVID-19, а 50% се чувстват по-уверени да предлагат телемедицина. Само 33% от лекарите обаче намират телемедицината за по-удобна от срещите лице в лице“, каза Константин Боев, директор „Дигитални и многоканални стратегии“ в Astelas Pharma. Има положителна тенденция в нагласите на лекарите към дигиталните технологии, но има и доста бариери от гледна точка на това, на какво ниво са тези технологии и от финансов аспект, допълни той. Здравната каса пренастройва всичките си системи, като целта е процесът да бъде финализиран до 2 месеца. Вече работят нови сървъри, усъвършенстват се комуникацията и обменът на данни с външни партньори. Все още не са разработени в пълна степен информационната услуга и предоставянето на информация към гражданите и външните партньори. Има забавяне в разработването на електронните протоколи за отпускане на скъпоструващо лечение. Предстои въвеждане на електронни здравни книжки. Работи се и по електронните статистики – изключително важни за работата на НЗОК и особено за нейните актюери. За пръв път от 21 г. касата ще има свой актюер и той трябва да разполага с пълен обем електронни справки, каза проф. Салчев. Електронизацията на здравеопазването ще помогне, но не е панацея – тя не може да измести човека и необходимостта от вземане на решения от човека, обясни той. Според него бъдещето е изнасяне на услугата в общността, бързи услуги на място, болничен престой от максимум 2-3 дни при остри състояния и край на необоснования дълъг престой на пациента в болница. Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти е първата здравна администрация, която предоставя пълно електронно обслужване и достъп до данни в отворен формат, каза неговият председател проф. д-р Николай Данчев. Съветът има значим принос в дигитализацията чрез функционалните възможностите на своята информационна система, за което е носител на множество, включително и европейски награди. Експертът на БЛС по дигигални решения д-р Костадин Сотиров акцентира, че електронното здравеопазване е отдавна очаквано от лекари, пациенти, институции. „Информацията сега е разпиляна на различни места и това я прави недостъпна. Това налага тя да бъде обединена в единна база данни – националната здравно-информационна система, сърцевината на електронното здравеопазване“, каза Сотиров. Той изрази благодарност към всички, които работят по реализацията на системата. Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители, отбеляза: „Пандемията безпощадно ни посочи къде изоставаме в областта на дигитализацията и ни принуди да се дигитализираме бързо и категорично. Напредъкът в дигиталната сфера в публичното здравеопазване е безпрецедентен. В началото на пътя сме, но сме тръгнали и е много важно да не се препънем, докато вървим. Всички подкрепяме дигитализацията, но тя трябва да стане по начин, който не само не влошава, но подобрява достъпа на пациентите до медицински услуги, лекарства и т.н. Като фармацевтична индустрия подкрепяме безрезервно този процес, ще помагаме, така че да се случи по възможно най-ефективния начин и административните пречки, които спъваха пациентите в предходните години, да намаляват. Проф. Николай Данчев, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, представи възможностите на информационната система. Тя е на високо технологично ниво и включва електронни публични регистри със свободен достъп за цените на лекарствените продукти, заплащани с публични и частни средства, уеб портал, мобилно предложение и др. Публичните регистри, включително Позитивният лекарствен списък, дават възможност да се осигури контрол върху административните услуги. Гарантира се и по-високо ниво на обслужване на бизнеса. Правителственият портал дава пълен достъп на гражданите до информация за цените на лекарствата. Има връзка с над 30 болници, които проследяват ефектите на иновативните лекарства. Необходимо е изграждането на национална система, която да свърже данните на проследяващите болници. Разработеното мобилно приложение е полезно за лекарите и пациентите и позволява да се провери пределната цена на лекарството през телефон, както и крайната цена в аптеката. Нова функция на информационната система на съвета е генерирането на национален номер за идентификация на лекарствените продукти. За връзката между този номер и кода на продукта, който се отпечатва върху опаковката за целите на системата за верификация на лекарствата говори Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата. „Важно е да се впишем в международния обмен на данни, за да има свързаност на българските с европейските системи за лекарствата. Тази връзка се извършва чрез кода на продукта, който служи за верификация на национално и европейско ниво. „Първият елемент от кода ще бъде свързан с националния номер и това ще позволи двете системи да взаимодействат“, обясни Паунова. Тя говори и за възможните фалшификации на лекарствата и особено на ваксините срещу COVID-19, за каквито предупреди Интерпол. Една от важните задачи на европейската система за верификация на лекарствата е предпазването от подобни фалшификации, каза Паунова. Системата за верификация ще обхване и ваксините срещу COVID-19 от 1 април – от тази дата трябва да има сериализация за партидите ваксини и те ще бъдат качени в системата за верификация. В пунктовете за имунизация те трябва да се дезактивират. За първите партиди ваксини е бил даден гратисен срок за верификация с цел по-бързи доставки. Деян Прокопов, управител на „Гама консулт“, представи някои проблеми, констатирани в хода на опита на обединените компании „Гама консулт“, „Интер системс“ и СТЕМО да направят прототип на национална здравна информационна система. Решаването им е задължително условие, за да имаме пълноценно работеща система и въобще електронно здравеопазване, каза той. За 5 месеца екипът е изготвил бизнес анализ и е изработил прототип. Сачин Сони, старши мениджър „Сегментен маркетинг“ в Equinix, говори за дигиталните болници като болниците на бъдещето и представи процеса на пълна дигитализация, извършен от определена болница. Ивайло Стоянов, мениджър „Корпоративни клиенти“ в Hewlett Packard, разказа как високите технологии помагат за по-ефективни решения за дигитализацията на фармацията и здравеопазването. Той бе модератор на втория панел на уебинара, чийто фокус бе върху примери за приложения и дигитални решения за пациенти, лекари и фармацевти. Текущи разработки и насоки за развитие при електронното направление и онлайн достъпа на пациенти до здравни услуги представи инж. Михаил Калъчев, управител на SKYWEAR Group. Той очерта пропуски, противоречия и проблеми, които трябва да бъдат решени чрез нормативната уредба. За интензивните промени в дигиталната комуникация във фармацията говори д-р Петър Велев, управител на „КредоУеб“. От традиционното предлагане на продукти в днешно време фармацията преминава към предлагане на услуги, обясни той. Фокусът на третия панел бе върху правата на пациентите в дигиталната среда. Модераторът Мария Шаркова, управляващ съдружник в „Шаркова и партньори“, обясни защо правата на пациентите в електронното здравеопазване трябва първо да се регламентират нормативно и очерта някои рискове за дискриминация и нерегламентирано използване на лични данни. По темата говори и д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на „Асарел Панагюрище Здраве“. Как пациентите с репродуктивни проблеми се справят с конкретни казуси, породени от епидемичната обстановка, с помощта на дигитални решения, разказа Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе“. Организацията осигурява онлайн консултации на пациентите с техните лекари, когато срещите в лекарския кабинет са невъзможни, както и множество други дигитални решения. За инфодемията като съпътстващ COVID-пандемията проблем говори д-р Александър Симидчиев, началник на Отделението по неинвазивна диагностика в Медицинския институт на МВР. Основните й измерения са липсата на информация и дезинформацията, с която трябва да се справяме чрез обучение на обществото, каза той.

comment 0
visibility 9289
19-годишен спаси три живота с трансплантации в болница "Лозенец"

19-годишен спаси три живота с трансплантации в болница "Лозенец"

Три успешни трансплатации извършиха хирурзите от софийската болница Лозенец на 21 януари, съобщи bTV. Това е първата донорска ситуация за 2021 година. Трите спасени живота са станали възможни при тежка загуба на семейство от Велико Търново. Донорът е 19-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт. Процедурата е задействата и реализирана от екип на областната болница във Велико Търново с координатор д-р Сибила Маринова. Нов живот са получили двама мъже на 37  и 53 години, на които са трансплантирани бъбрек. Спасено е и 12-годишно момиченце, на което е трансплантиран черен дроб общо състояние и остават под лекарско наблюдение в болница Лозенец. Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ поднасят съболезнования на семейството на починалия млад мъж и благодарят за хуманния им жест.

Здраве

София събира в себе си едни от най-елитните здравни заведения. В тях всеки български гражданин може да получи качествено, ефективно и модерно лечение, за да се наслаждава на добро здраве дълго време. Темата за здравето е особено чувствителна тема за мнозина. Логично е всеки да иска да е в добро здраве през целия си живот, но малцина могат да се похвалят с това. В здравните заведения на територията на столицата за здравето на болните се грижи истинска елитна армия от лекари и здравни работници. 

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Това е една от най-големите държавни болници, грижеща се за здравето на населението не само в София, но и в цялата страна.  Още от самото си начало, 1879 г, българите са се доверявали на елитната болница за здравето си. През 1884 г. се разполага в пет сгради и получава името си – Александровска. Още от началото болницата е многопрофилна и лекарите са се грижели за здравето на пациенти от цялата страна. Днес болницата поддържа здравето на пациентите си 24 в денонощието. Те е университетска база и в нея се извършват уникални изследвания и пациенти със сложни проблеми възвръщат здравето си под грижите на висококвалифицирани лекари. Тук медицинските кадри провеждат специализацията си и следдипломната си квалификация. 

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

Болницата започва дейността си през 1961 г. Основното направление, в което се развива от началото до сега е кардиологичното здраве на пациентите. Лекарите тук са специализирани в три основни области: кардиология за възрастни и деца, сърдечна и съдова хирургия. Националната кардиологична болница за сърдечно здраве е най-голямото заведение за лечение на сърдечно-съдови заболявания в страната. Болницата има водещо значение в цялата страна по отношение на лечението на периферните съдови заболявания. За да гарантира максимална грижа за здравето на пациентите, клиниката приема спешни случаи от цялата страна денонощно. Тук се намира и единствената в страната клиника по детска кардиология, кардиохирургия и сърдечно здраве.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

Друго елитно лечебно заведение с национално значение в София, което се грижи безрезервно за здравето на пациентите, е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В болницата се правят редица сложни и високотехнологични интервенции на световно ниво. Заведението разполага с модерна медицинска техника и отлични специалисти в услуга на нашето здраве

Лечебното заведение разполага с една от най-големите клиника по неврохирургия в цялата страна. Според фактите, първото неврохирургично лечебно заведение е основано през 1952 г.. Над 2000 сложни операции се извършват в клиниката. Тук се намира и клиниката по ревматология. Специалистите в нея се грижат за здравето на пациентите от 1976 г насам. Разполага със 75 легла.

Уникална и особено ценна за здравето на хората е Клиниката по гастроентерология. Тук се прави пълна диагностика на болни с хроничен вирусен хепатит B, C и D, както и с порфирия.

Достъп до най-модерните и ефективни методи за лечение имат пациентите на Клиниката по хематология и онкология. Изключително модерно и ценно за здравето на пациентите е оборудването на Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия. 

Болницата разполага с 405 легла, а всяка болнична стая има собствен санитарен възел. Леглата разполагат със Смарт модул, който свързва болните с болничната информационна система, за да се следи здравето на всеки пациент. 

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

Това е университетска болница с изключително висок капацитет за обслужване пациенти с проблеми със здравето. Тя започва дейността си през 20-те години на миналия век. Тук, освен диагностична и лечебна дейност, се осъществява и преподавателска и научна дейност, касаеща здравето на човека. 

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД за здравето на хората

Няма българин, който да не знае за това лечебно заведение. То поема най-сложните и спешни случаи от цялата страна. Тук пациентите могат да разчитат на квалифицирана медицинска помощ и лечение с модерна апаратура. Здравето на пациента е най-важното за медицинските работници. Лечебното заведение е създадено в средата на миналия век с идеята да бъде център за спешна помощ за цяла България. С годините базата на заведението се разширява значително, за да отговори на нуждите на населението и да се пази здравето на нуждаещите се от специализирана помощ. 

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората 

Още през 1883 г. възниква идеята да бъде обособена специализирана болница. Тя е на Княгиня Мария-Луиза. Строежът стартира през 1896 г., а откриването е през 1903 г. От този момент насам болничното заведение се грижи отговорно за здравето на българските жени. 

На практика, това е най-старата АГ болница в България, но и най-голямата и модерната. Тук се осъществяват приблизително 4000 раждания годишно. Гинекологичните операции, направени в трите клиники на болницата, достигат 8000, повече от които тежки. „Майчин дом“ е лидер в цялата страна с възможността за правене на оценка на перинаталния риск и възможностите на Националната генетична лаборатория и опазване на здравето.

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Лечебното заведение стартира в началото като клиника Клиниката по сърдечно-съдовата хирургия към Медицинската академия в края на 70-те години на миналия век с грижа за сърдечното здраве на българина. През 1984 г. проф. д-р Александър Чирков се заема с изграждането на съвременна кардиохирургия в страната, а база става специализираната клиника. Монтира се модерно медицинско оборудване и през 1986 г първата сърдечна трансплантация на Балканския полуостров е факт. Днес болничното заведение е едно от водещите не само в страната, но и в Европа в специализираната грижа за сърдечното здраве на населението.

Военномедицинска академия за здравето на хората

Военномедицинска академия  за здравето на хората

 През 1891 г. в столицата се създава Софийската обща гарнизонна болница, която по-късно прераства в Народното военномедицинско училище, след това във Висш военномедицински институт и накрая във Военномедицинска академия. Прилагайки всички модерни методи за лечение през всичките години, болничното заведение се грижи за здравето на населението. Тук работят едни от най-добрите специалисти в медицината и се използва най-модерното медицинско оборудване, за да се прилага качествено лечение и опазване здравето на пациентите. 

Това е една малка част от здравните заведения на територията на София. Те са с национално значение и обслужват пациенти от цялата страна. Лекарите се стремят да прилагат най-модерните и напредничави методи за лечение, познати в световен мащаб. Те се стремят да пазят здравето на всички ни като прилагат и редица методи за профилактика на различни заболяваниВсеки иска да се радва на отлично здраве. Добре управялваните лечебни заведения ще могат ефективно да се грижат за нашето здраве.

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Военномедицинска академия за здравето на хората

Прочетете още