Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 164 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1221
Пациентка на ВМА дари част от социалната си помощ на лекарите на първа лини

Пациентка на ВМА дари част от социалната си помощ на лекарите на първа линия

Елена Николова, която получава социална помощ, дари част от скромните си средства на лекарите във ВМА, които са на първа линия срещу коронавируса.    "Получавам месечна „социална помощ” от 54 лева. От тях изпращам 25 лева за медицинския персонал на първа линия срещу COVID-19 във ВМА. С благодарност се прекланям пред техния подвиг. Освен това, аз съм лекувана от сериозно заболяване в пулмологията на ВМА през 2014 г. от д-р Енчева, била съм 10 години диспансерно лекувана и обгрижвана от ендокринолога д-р Попов, на които благодаря. На всички пожелавам крепко здраве, радост в техния личен живот и удовлетворение от техния всеотдаен труд”, пише в писмото си до началника на ВМА г-жа Елена Николова от град София.   "Този жест ме трогна изключително. Дълбока благодарност към г-жа Елена Николова, която днес празнува имен ден. Да е жива и здрава", каза по-рано днес по време на брифинга на Националния оперативния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.   "Да даряваш е сила. Прекланяме се пред Вас, г-жо Николова, и Ви благодарим от сърце за този малък жест с огромна за нас стойност", отговориха на Елена Николова от ВМА.  

comment 0
visibility 1146
Министерство на здравеопазването

Няма да има PCR тестове при прием в болница

Министерството на здравеопазването не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при прием на пациенти в болнично заведение, съобщават от Пресцентъра на министерството. Категорично е мнението на институцията по повод изпратена до Министерството на здравеопазването позиция на Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България. По отношение на критерии за изследване за COVID-19 се прилагат насоките на Световната здравна организация, а по-конкретно при симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане), близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на COVID-19. Кирил Ананиев припомня, че назначаването на PCR тест за COVID-19 се прави по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция. От медицинска гледна точка няма нужда всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински основания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване. Ако бъде въведено подобно изискване, значително ще се  затрудни навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи. В анекса към НРД фигурира „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19”. Тази дейност могат да изпълняват лечебните заведения и лаборатории, които имат договор с НЗОК и фигурират в заповедта на здравния министър, с която се определят лечебните заведения за лабораторно потвърждение на COVID-19 по PCR метода. Приемът за диагностика и лечение се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия, припомнят от Пресцентъра на министерството.  

comment 0
visibility 1369
Отварянето на детските градини в София и страната- факт до една седмица

Отварянето на детските градини в София и страната- факт до една седмица

Постепенно и плавно отваряне на детските градини ще има в София и страната. До една седмица това ще бъде факт. Това каза пред Радио "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.   Професорът уточни, че много внимателно се следи опитът на страните, които вече са отворили детските градини. Той подчерта, че у нас трябва да се отчита и фактът, че немалка част от децата живеят заедно с бабите и дядовците си, което е рисково за възрастните хора.    "До седмица ще имаме някои решения. Предлагат се няколко сценария. Едното е при редуцирани брой на децата в групите, при препоръки за спазване на мерки. Така че да може родителите, които искат да пуснат децата си на детска градина, да се върнат на работа", заяви той. В момента министерство на образованието прави анкета за нагласата на родителите - склонни ли са да ги пуснат, при какви условия, ако са по-малко на брой, колко да са в група. Тя също ще бъде взета предвид.   Проф. Кантарджиев каза още, че до края на годината може би ще имаме положителни данни за прилагане на ваксина срещу коронавирус. Лошото според него е, ако вирусът претърпи промяна. Тогава ще се наложи ежегодно ваксиниране, както е при грипа.  

Реклама
comment 0
visibility 1111
Тестват безплатно за хепатит C в "Иван Рилски"

Тестват безплатно за хепатит C в "Иван Рилски"

Безплатно тестване за хепатит С ще се проведе от 18 до 22 май в болница „Св. Иван Рилски“. Методът, който ще се използва, няма да е от типа на т. нар. бързи тестове, а серологичен, който е с най-висока чувствителност и специфичност. Изследването е безплатно, но, с цел да се избегне голямо струпване на хора, ще бъде само с предварително записване на час на тел. 0876 01 39 13. Пробите ще се вземат от понеделник до петък от 11:00 до 14:00 часа.Инициативата е в рамките на пролетната Европейска седмица за тестване за ХИВ и хепатити и се провежда в партньорство със Сдружение ХепАктив. Това съобщават от болничното заведение.    Кампанията, е насочена към: Хора, които в миналото (преди 1992 г.) са имали кръвопреливане или са били подложени на оперативни интервенции; Такива, които смятат, че са имали рискови ситуации (например използване на нестерилни инжекционни прибори), които би могло да са довели до инфектиране.   Смята се, че основните начини за инфектиране с вируса на хепатит С са при преливане на кръв и кръвни продукти преди 1992 г. (вирусът на хепатита е открит едва през 1989 г. и до тогава кръвните продукти не са били изследвани за наличието му); при оперативни интервенции в миналото; при определени рискови ситуации (венозна употреба на наркотици, необезопасени сексуални контакти и др.).   Пациенти, при които се установи инфекция, ще бъдат пренасочвани за безплатна консултация и назначаване на терапия в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити в България. От 2016 г. безинтерфероновата терапия, която осигурява над 99,4% изчистване на вируса, се покрива напълно от НЗОК.       

comment 0
visibility 4342
16 бебета се родиха за 24 часа в Първа АГ "Света София"

16 бебета се родиха за 24 часа в Първа АГ "Света София"

Екипът на Първа АГ болница „Света София“ отбелязва повишаване  броя на ражданията за последното денонощие. За 24 часа в болницата са проплакали 16 бебета. Заслужава да се отбележи,че само в рамките на 5 часа (между 8.00 и 13.00 ч.) през вчерашния ден първата си глътка въздух поеха 13 бебета, между които и близнаци. Равен е броят на момичетата и момчетата- по 8.

comment 0
visibility 2049
Пета градска болница с различни входове  за диализа, COVID-19  и за други з

Пета градска болница с различни входове за диализа, COVID-19 и за други заболявания (СНИ...

С няколко отделни входа е общинската Пета градска болница с цел да няма смесване на пациенти и да се защити максимално безопасността им от заразяване с СOVID-19. В болницата се спазват стриктно всички противоепидемични мерки, установи при днешната проверка зам.-кметът по здравеопазване на Столична община Дончо Барбалов и директорът на "Здравеопазване" на Московска 33 д-р Моника Чеуз. Огромната сграда на болницата позволява да има няколко входа и да се разделят потоците от пациенти и да излизат от друго място. Отделни са входовете за хемодиализата, където болницата разполага с нова и модерна апаратура. Другият отделен е за COVID-19 и трети е за пацинети с други оплаквания. На всички входове се мери температурата на пациентите. Днес при проверката през задължителната термокамера мина и зам.-кметът Дончо Барбалов и д-р Чеуз. Първо се минава през рамка за термокамерата, а след това повторно с дистационен термометър. "Посещението ни днес тук е част от обиколката на всички общински болници в София. Пациентите се приемат и обслужват нормално. На вратат има термокамера има контрол за отделните входове и е направени всичко да се защитят пациентите на Пета градска болница", каза Дончо Барбалов пред журналисти. Той уточни, че иска да се убеди, че стриктно се спазват противеопидемичните мерки срещу разпрострастранението на коронавирус, наложени от Столична РЗИ. Общинската Пета градска болница 5 МБАЛ - София приема пациенти във всичките си 14 отделения, потвърди директорът на лечебното заведение д-р Борил Петров. Взети са всички необходими мерки за безопасността както за пациентите, така и за служителите в болницата. Всеки посетител трябва да е с предпазна маска на лицето и на влизане в сградата минава през контрола на термокамера. Както на влизане, така и на излизане пациентите дезинфекцират ръцете си със специален препарат. Отливън на пациенти намалява и хората с оплаквания  ипроблеми започват да се завръщат и да посещават болницата, както и да ползват здравните услуги на лечебното заведение по различните специалности. За отделението по хемодиализа, което не е преставало да работи по време на извънредното положение, е осигурен отделен вход в сградата. Целта е бъбречно болните хора да бъдат напълно предпазени от допълнителни сезонни вируси.През друг, трети вход в 5Пета градска постъпват за лечение пациентите с COVID-19.

comment 0
visibility 1332
16 нови заразени с COVID-19 в София за денонощие, излекуваните вече са 422

Лактоферин като превенция на Covid-19

Платена публикация Пандемията COVID-19, създаде необходимостта от множество медицински изпитвания на медикаменти за лечение на последната.Голяма част от медикаментите, които в началото на пандемията се смятаха за ефективни, в настоящия момент медицинската наука отхвърли.Особенностите на разпространение и симптомите които проявяват болните на COVID-19 наложи да се търсят препарати,оказващи лечебен и профилактични ефект, базирани на антивирусно действие и имуномодулиращ ефект. Проучване на учени от Тайланд и Китай публикувани през април 2020г. показва обнадеждаващи данни относно приложението на Лактоферин който е и активната съставка която се съдържаща в продуктите с марка Биозин и Кависепт относно профилактика и начално лечение на COVID-19 инфекция. Новата пандемия с коронавирус (COVID-19), започнала през 2019 г., бързо се разгръща по света, въпреки предприетите драстични обществени и лични здравни мерки. Противовирусните препарати и хранителните добавки бяха предложени като потенциално полезни средства срещу SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19), но малко от тях са клинично установени като такива.Лактоферинът (Lf) е естествено произвеждан и нетоксичен гликопротеин, който се предлага за перорален прием под формата на хранителна добавка и за него е доказана антивирусна ефикасност in vitro спрямо широк набор от вируси, включително SARS-CoV, тясно свързан с коронавируса SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19). Освен това Lf притежава уникално имуномодулаторно и противовъзпалително действие, което може да бъде конкретно свързано с патофизиологията на тежките случаи на COVID-19. Ние разглеждаме прилежащите биологични механизми на Lf като антивирусен и имунен регулатор и предлагаме неговия уникален потенциал като превантивно и съпътстващо лечение при COVID-19.Надяваме се, че по-нататъшните изследвания и разработването на хранителни добавки с Lf ще определят ролята му при COVID-19. LF за потенциална превенция и лечение на COVID-19Установено е, че Lf експериментално инхибира навлизането на вируса чрез закрепването му към HSPG на повърхността на клетките на гостоприемника при заболели с коронавирус мишки (de Haan и автори, 2005), при човешки коронавируси hCOV-NL63 (Milewska и автори, 2014) и при псевдотип SARS-CoV (Lang и автори, 2011). Съществуват все още непубликувани изследвания за ефекта от Lf върху SARS- CoV-2 и неговото навлизане в клетките на гостоприемника. Независимо от това, предвид възприетия към момента модел на „сърфиране на вируса“ за ролята на HSPG по клетъчната повърхност (Burckhardt и Greber, 2009), според който навлизащите частички вириони „сърфират“ от местата на закрепване с HSPG със слаб афинитет към рецептори на навлизане със силен афинитет под формата на инвазия, заедно с хомологията на структурите на шиповидните протеини на SARS-CoV и SARS-CoV-2, както и това, че и двата вируса зависят от един и същ ACE2 рецептор, за да навлязат в клетките (Hoffmann и автори, 2020), сме убедени в твърдението си, че е налице подобен механизъм, при който HSPG служат като места за закрепване на SARS-CoV-2, които струпват вируса върху клетъчната повърхност и улесняват специфичните рецептори на навлизане като ACE2. Ето защо е вероятно Lf да може да инхибира инвазията на SARS-CoV-2 при микромоларни концентрации и по начин, зависещ от дозата, както е при SARS-CoV (Lang и автори, 2011).Друг важен аспект на биоактивността на Lf се свързва с неговите имуномодулаторни и противовъзпалителни свойства. По-конкретно при вирусните инфекции, степента на имунния отговор и възпалението са тези, които допринасят за остротата на заболяването и това е особено валидно за COVID-19.Нагласите към момента предполагат, че смъртността от COVID-19 не се дължи просто на вирусна инфекция, но е в резултат от синдром на цитокиновата буря при определени пациенти, свързан с хипервъзпаление, което води до остър респираторен дистрес и последваща смъртност (Mehta и автори, 2020). Цитокиновият профил при тежките случаи на COVID-19 се характеризира с нараствания в нивата на цитокините и реактивите от острата фаза на заболяването като интерлевкин IL-6, тумор некросис фактор-α (TNFα) и феритин. В това отношение Lf намалява нивата на IL-6, TNFα (Zimecki и автори, 1998) и феритин (Rosa и автори, 2017) в експериментална среда, симулираща сепсис. Ако хипотезата, че Lf може да модулира свръхреакцията на имунната система и механизмите на възпалението в отговор на вирусната инфекция, е вярна, то Lf би могъл да бъде кандидат за придружаващо лечение за по-тежките случаи на COVID-19. ИзводПрез последните 30 години бе постигнат голям напредък за изясняване на множеството функции на лактоферина (Lf) като противовирусен агент, както и като уникална противовъзпалителна и имуномодулаторна молекула. Представихме експерименталната, както и клиничната обосновка за употребата му при COVID-19, но са необходими по-нататъшни изследвания за потвърждаване на свойството му да инхибира вируса, както и клинични проучвания, които да изяснят дозировката и ефикасността му и така да бъде потвърден потенциала на Lf за превенция на SAR-CoV-2, както и за лечение на COVID-19. Публикацията е предоставена от bioshield-bg.com

comment 0
visibility 1673
Успешно премина операцията на Ивайло Пенчев в "Пирогов"

Успешно премина операцията на Ивайло Пенчев в "Пирогов"

Успешно е преминала операцията на бизнесмена и собственик на Уолтопия Ивайло Пенчев днес в болница "Пирогов". В момента е в нормален постоперативен период и е преместен отделението по неврохирургия, където ще остане няколко дни, казаха от "Пирогов" пред Столица.bg. Както сам съобщи Пенчев устринта с болтове с планки ще сглобят лекарите. Той бе опериран от неврохирурзи заради трамвите му на гръбначния стълб. Пенчев пострада след падане със личния му самолет край Елин Пелин в събота. Той беше с политравма. Самолетът на бизнесмена Ивайло Пенчев се разби край Елин ПелинПод ръководството на Районна прокуратура-Елин Пелин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал.1, б. „б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, съобщиха от прокуратурата. Около 13.27 ч. на 09.05.2020 г., на територията на летище Лесново, при управление на въздухоплавателно средство били нарушени правилата за движение и по непредпазливост причинена средна телесна повреда на Ивайло Пенчев. Пострадалият получил фрактура на първи лумбален прешлен. Към настоящия момент е извършен оглед на местопроизшествие, предстои провеждане на разпити на свидетели и назначаване на експертизи. Работи се по няколко версии. 

comment 0
visibility 1243
"Галиева лаборатория" започна работа в "Александровска" болница

"Галиева лаборатория" започна работа в "Александровска" болница

В "Александровска" болница започна работа "галиева лаборатория" за производство на два нови радиофармацевтика при пациенти с простатен карцином и невроендокринни тумори. През вчерашния ден за пръв път се проведе позитронно-емисионна томография (PET/CT, ПЕТ-скенер) с нов изотоп (маркиран с 68Ga – PSMA простат-специфичен мембранен антиген), която е една от най-бързо развиващите се технологии за диагностика и проследяване на пациенти с простатен карцином. Основание за въвеждането на този метод са неговите висока чувствителност, специфичност и разделителна способност, които предоставят възможност за ранно откриване на рецидиви. В сравнение със съществуващите методи, техниката позволява изобразяване не само на структурните болестни промени, но и на метаболитната активност на заболяването, което е водещо за ранното откриване и оценката на терапевтичния ефект. При простатния карцином, основното приложение на PET/CT е за подпомагане на първоначална диагноза, определяне на разпространението на заболяването и ефекта от терапията. Методът позволява ранно диагностициране на туморен рецидив след простатектомия, лъчетерапия или след друг лечебен метод, още при съвсем ниски стойности на туморния маркер (PSA ≥0.2 μg/l). Новият радиофармацевтик 68 Ga PSMA се произвежда в Александровска болница в напълно оборудвана нова, високотехнологична радиохимична лаборатория с капацитет за над 80 пациента месечно. За създаването ѝ са вложени средства, осигурени от болницата и по линия на съвместен проект с Международната Атомна Агенция, на стойност над 2 000 000 лв. Лабораторията отговаря на всички съвременни стандарти за добра медицинска практика в Европа (GMP). Всички заети с PET/CT диагностиката с 68 Ga PSMA специалисти в УМБАЛ “Александровска” - лекари, радиохимици и медицински физици са обучени и притежават сертификати от водещи нуклеарно медицински центрове в Германия, Австрия, Холандия и Италия. Към настоящия момент изследването на нуждаещите се пациенти се реимбурсира напълно от НЗОК. В следващия месец предстои да започне и изследване на пациенти с невроендокринни тумори с друг нов радиофармацевтик (68 Ga DOTATOC), произведен в лабораторията. Всички пациенти, отговарящи на индикациите за изследването и насочени от съответните специалисти, могат да подадат документи в Клиниката по нуклеарна медицина на ул. “Здраве” №2 от 8.00 до 15.00ч. Телефон за допълнителна информация и записване: 02/9230 561. С най-новата придобивка, Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска” става най-добре оборудвания център в Западна България от технологична гледна точка – разполага с последно поколение апарати за хибридна образна диагностика (PET/CT и SPECT/CT), а също и със собствен циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици (консумативи за ПЕТ-скенера).      

comment 0
visibility 1362
Правителството обяви изграждането на детска болница в София за обект от нац

Правителството обяви за обект от национално значение изграждането на детска болница в Софи...

Правителството реши, че изграждането на Национална педиатрична болница в София е обект от национално значение. Това бе прието на днешното дистанционно заседание на кабинета.  Липсата на детско многопрофилно лечебно заведение прави изграждането на болницата от изкюлчителна важност. Почти година вече, откакто се заговори, вървят процедурите са недовършена сграда в двора на Александровска болница. Беше направена конструктивна експертиза, с която се установи, че сградата може да бъде довършена като Детска болница. Аргументите на правителството да обявят обекта от "национално значение" са заради необходимостта от детска болници, която да предоставя комплексни медицински услуги, както и на едно място да бъдат събрани лекари от всички специалности в педиатрията. С определения статут на "обект с национално значение" ще може да се съкратят сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, които са свързани с различните етапи от реализацията на проекта, уточняват от правителствената пресслужба. Това ще позволи Министерството на здравеопазването да реализира проекта в предвидените срокове и така ще се изпълнят изискванията и препоръките на Европейския съюз. А те са посочени в изготвената през 2005 г. Европейска стратегия "Здраве и развитие на децата и подрастващите". Изграждането на Национална педиатрична болница в изоставения стореж в двора на Александровска болница предизвика моного спорове и дискусии в обществото. родители, лекари и архитекти се обявиха против с аргумента, че сградата е неподходяща за детско лечебно заведение. Наскоро дори бе внесена петиция за оставката на здравния министър Кирил Ананиев и прекратяване на процедурата. В нея се посочва, че изоставеният строеж е морално остарял и опасен.

comment 0
visibility 1289
"Пирогов" поема детето, паднало от тераса във Велико Търново

"Пирогов" поема детето, паднало от тераса във Велико Търново

Лечението на 6-годишното дете, което падна от тераса на жилищен блок във Велико Търново, ще продължи в „Пирогов”, съобщава Нова телевизия. След като вчера беше извършена животоспасяваща операция, състоянието на момченцето е стабилизирано. След разговор и консултация между директора на болница „Д-р Стефан Черкезов” д-р Стефан Филев и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов, е взето решение детето да бъде транспортирано в София за по-нататъшно лечение.

comment 0
visibility 1506
Премиерът посети супермодерни операционни във ВМА

Премиерът посети супермодерни операционни във ВМА

След "Пирогов", преди 3 дни, премерът Бойко Борисов посети и ВМА. Там той разгледа новите супермодерни зали в операционния блок. С всички новости той бе запознат от директорът и председател на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски. "Как сте лъвове и лъвици", поздрави премиерът лекарите по коридорите на ВМА. Проф. Мутафчийски обясни как иска да изглеждат операционните от целия операционен блок и със средства от какви поректи са ремонтирани. Той уточни, че започна вкарването  ина модерна апаратура, която вече е закупено. В четирите операционни зали има камери и монитори с префектно качество и операцията може да се наблюдава. "Системата, с която разполагаме е с интернет връзка и може операцията да се наблюдава на живо в клиниката на 7 етаж, където се обучават студенти. Връзката може да бъде транслирана и в чужбина, което в сегашната ситуация на ограничения може колега от чужбина да се включи в операцията", обясни на премиера лекар. Във ВМА е трябвало да пристигне италиански специалист, но седмица преди това се обажда и съобщава, че е под карантина. "Изпратихме му снимки тогава, но ако имахме тази връзка, можеше да ни наблюдава на живо", обясни лекарят от ВМА. "Водим активен разговор с най-голямата клиника и сме се разбрали с италианските колеги да не го обявяваме. Дори планираме следващата седмица ще им дам правителствения самолет да отидат и да видят какво правят там", каза Борисов и посочи ген. Мутафчийски. По време на обиколката из ремонтираните и модерни операционни зали премиерът си спомни кога са му оперирали счупен крак и къде е лежал. След това пък друг лекар, ветеран от военни мисии, го попита дали помни, че е лекувал ръката му, когато е бил главен секретар на МВР. В модернизираните операционни зали на ВМА могат да се извършват операции и при условията на епидемия от COVID-19, защото са използвани супернови технологии. Мутафчийски обясни, че климатизацията на операционните е с филтри, които не допускат бактерии и вируси. "Първите две операционни са за трансплантации на проф Владов по пилотен проект", каза ген. Мутафчийски. Негов колега допълни, че стените в операционните са със специално сребърно покритие и попадне ли бактерия или вирус между 15 и 20 минути се самоунищожава. "Трансплантационната хирургия изисква фанатична стерилност. След това в операционния блок продължаваме с операционни зали за неврохирургия, коремните и гръдна хирургия, от там нататък всички останали. В другия край на блока има две операционни, които сега се водят септични и там живот и здраве догодина планираме, разбира се след ваше одобрение и благословия, за роботизирана хирургия. В тези 4 зали за миналата година има 1200 опреации", каза ген. Мутафчийски. "Разполагаме вече със специална система за компютърни модели на операции. При тежки и сложни операции хирурзите първо оперират виртуално и след това плануваните стъпки се правят реално на пациента. От чужбина колеги могат да наблюдават в реално време операциите тук и да черпим опит от тях", допълни друг лекар, който разказа подробно за новостите в ремонтираните операционни в новия операционен блок на ВМА.

comment 0
visibility 1300
Тръгват доставките на хлорохин в цялата страна

Тръгват доставките на хлорохин в цялата страна

"Фирмата "Бул Био" има възможност за дистрибуция на лекарството хлорохин и още днес то ще бъде разнесено из цялата страна". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, който оглавява Националния център по заразни и паразитни болести пред журналисти. В четвъртък на посещение там бяха премиерът Бойко Борисов, началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.   Запасите от хлорохин в момента са достатъчни за лечението на 2 500 пациенти. Това количество, заедно с даренията към Министерството на здравеопазването, ще стигне за лечение на 20 000 пациенти с COVID-19.    "Така ще се повиши самочувствието на лекарите, че могат допълнително да помогнат на хората", каза още проф. Кантарджиев, цитиран от Нова телевизия.   Ген. Мутафчийски каза, че успехът е безспорен. „Тъй като не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази пандемия, това ни дава възможност за още по-голяма самостоятелност в страната, за да се справим с този проблем. Както и със защитните облекла и всички останали неща, които се направиха“, посочи той.   Началникът на Оперативния щаб припомни, че още в първите дни на епидемията дружеството на инфекционистите е разработило протоколи, в които има точен опис за използване на лекарството.    По-късно Борисов посети и ВМА заедно с ген. Мутафчийски. Там премиерът се запозна с апаратурата и условията в залите.  С тях е и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.   „Планираме следващата седмица да се посети италианската клиника с правителствения самолет“, каза Борисов по време на посещението.   Министър-председателят благодари на всички лекари и санитари, които се грижат за болните.      

comment 0
visibility 2128
type-photo.svg
Мария Илиева дари реанимационно легло на Първа АГ "Света София"

Мария Илиева дари реанимационно легло на Първа АГ "Света София" (СНИМКИ)

  Певицата Мария Илиева дари модерно реанимационно легло от висок клас на Първа специализирана АГ болница „Света София“. То ще подобри комфорта на родилките по време на престоя им след раждане. Дарението идва на специален ден- 5-ти май е Международният ден на акушерката.    Благородната постъпка зарадва както персонала, така и пациентите на лечебното заведение. Дарението беше прието от д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор и д-р Мажена Риш-Панова, началник на отделението по патология на бременността. Именно д-р Панова беше до популярната певица през бременността и раждането на първородния ѝ син.    

comment 0
visibility 1719
Ананиев: 1,5 метра между масите в заведенията на открито

Ананиев: 1,5 метра между масите в заведенията на открито

  Министърът на здравеопазването актуализира заповедта, с която от утре, 6 май, на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.) при спазване на определени противоепидемични мерки. Това съобщиха от Здравното ведомство.    В актуализираната заповед на министъра се посочва, че разстоянието между масите в заведенията трябва да бъде минимум 1,5 метра. Обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици.   С новата заповед е актуализирано и разстоянието между чадърите в самостоятелни плувни комплекси и басейни. Разстоянието между два чадъра, измерено от центъра на чадърите, в площите на открито около басейните, трябва да бъде най-малко 5 метра.   С издадената днес заповед се допускат и посещенията на музеи на открито, при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.    

Здраве

София събира в себе си едни от най-елитните здравни заведения. В тях всеки български гражданин може да получи качествено, ефективно и модерно лечение, за да се наслаждава на добро здраве дълго време. Темата за здравето е особено чувствителна тема за мнозина. Логично е всеки да иска да е в добро здраве през целия си живот, но малцина могат да се похвалят с това. В здравните заведения на територията на столицата за здравето на болните се грижи истинска елитна армия от лекари и здравни работници. 

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Това е една от най-големите държавни болници, грижеща се за здравето на населението не само в София, но и в цялата страна.  Още от самото си начало, 1879 г, българите са се доверявали на елитната болница за здравето си. През 1884 г. се разполага в пет сгради и получава името си – Александровска. Още от началото болницата е многопрофилна и лекарите са се грижели за здравето на пациенти от цялата страна. Днес болницата поддържа здравето на пациентите си 24 в денонощието. Те е университетска база и в нея се извършват уникални изследвания и пациенти със сложни проблеми възвръщат здравето си под грижите на висококвалифицирани лекари. Тук медицинските кадри провеждат специализацията си и следдипломната си квалификация. 

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

Болницата започва дейността си през 1961 г. Основното направление, в което се развива от началото до сега е кардиологичното здраве на пациентите. Лекарите тук са специализирани в три основни области: кардиология за възрастни и деца, сърдечна и съдова хирургия. Националната кардиологична болница за сърдечно здраве е най-голямото заведение за лечение на сърдечно-съдови заболявания в страната. Болницата има водещо значение в цялата страна по отношение на лечението на периферните съдови заболявания. За да гарантира максимална грижа за здравето на пациентите, клиниката приема спешни случаи от цялата страна денонощно. Тук се намира и единствената в страната клиника по детска кардиология, кардиохирургия и сърдечно здраве.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

Друго елитно лечебно заведение с национално значение в София, което се грижи безрезервно за здравето на пациентите, е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В болницата се правят редица сложни и високотехнологични интервенции на световно ниво. Заведението разполага с модерна медицинска техника и отлични специалисти в услуга на нашето здраве

Лечебното заведение разполага с една от най-големите клиника по неврохирургия в цялата страна. Според фактите, първото неврохирургично лечебно заведение е основано през 1952 г.. Над 2000 сложни операции се извършват в клиниката. Тук се намира и клиниката по ревматология. Специалистите в нея се грижат за здравето на пациентите от 1976 г насам. Разполага със 75 легла.

Уникална и особено ценна за здравето на хората е Клиниката по гастроентерология. Тук се прави пълна диагностика на болни с хроничен вирусен хепатит B, C и D, както и с порфирия.

Достъп до най-модерните и ефективни методи за лечение имат пациентите на Клиниката по хематология и онкология. Изключително модерно и ценно за здравето на пациентите е оборудването на Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия. 

Болницата разполага с 405 легла, а всяка болнична стая има собствен санитарен възел. Леглата разполагат със Смарт модул, който свързва болните с болничната информационна система, за да се следи здравето на всеки пациент. 

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

Това е университетска болница с изключително висок капацитет за обслужване пациенти с проблеми със здравето. Тя започва дейността си през 20-те години на миналия век. Тук, освен диагностична и лечебна дейност, се осъществява и преподавателска и научна дейност, касаеща здравето на човека. 

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД за здравето на хората

Няма българин, който да не знае за това лечебно заведение. То поема най-сложните и спешни случаи от цялата страна. Тук пациентите могат да разчитат на квалифицирана медицинска помощ и лечение с модерна апаратура. Здравето на пациента е най-важното за медицинските работници. Лечебното заведение е създадено в средата на миналия век с идеята да бъде център за спешна помощ за цяла България. С годините базата на заведението се разширява значително, за да отговори на нуждите на населението и да се пази здравето на нуждаещите се от специализирана помощ. 

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората 

Още през 1883 г. възниква идеята да бъде обособена специализирана болница. Тя е на Княгиня Мария-Луиза. Строежът стартира през 1896 г., а откриването е през 1903 г. От този момент насам болничното заведение се грижи отговорно за здравето на българските жени. 

На практика, това е най-старата АГ болница в България, но и най-голямата и модерната. Тук се осъществяват приблизително 4000 раждания годишно. Гинекологичните операции, направени в трите клиники на болницата, достигат 8000, повече от които тежки. „Майчин дом“ е лидер в цялата страна с възможността за правене на оценка на перинаталния риск и възможностите на Националната генетична лаборатория и опазване на здравето.

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Лечебното заведение стартира в началото като клиника Клиниката по сърдечно-съдовата хирургия към Медицинската академия в края на 70-те години на миналия век с грижа за сърдечното здраве на българина. През 1984 г. проф. д-р Александър Чирков се заема с изграждането на съвременна кардиохирургия в страната, а база става специализираната клиника. Монтира се модерно медицинско оборудване и през 1986 г първата сърдечна трансплантация на Балканския полуостров е факт. Днес болничното заведение е едно от водещите не само в страната, но и в Европа в специализираната грижа за сърдечното здраве на населението.

Военномедицинска академия за здравето на хората

Военномедицинска академия  за здравето на хората

 През 1891 г. в столицата се създава Софийската обща гарнизонна болница, която по-късно прераства в Народното военномедицинско училище, след това във Висш военномедицински институт и накрая във Военномедицинска академия. Прилагайки всички модерни методи за лечение през всичките години, болничното заведение се грижи за здравето на населението. Тук работят едни от най-добрите специалисти в медицината и се използва най-модерното медицинско оборудване, за да се прилага качествено лечение и опазване здравето на пациентите. 

Това е една малка част от здравните заведения на територията на София. Те са с национално значение и обслужват пациенти от цялата страна. Лекарите се стремят да прилагат най-модерните и напредничави методи за лечение, познати в световен мащаб. Те се стремят да пазят здравето на всички ни като прилагат и редица методи за профилактика на различни заболяваниВсеки иска да се радва на отлично здраве. Добре управялваните лечебни заведения ще могат ефективно да се грижат за нашето здраве.

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Военномедицинска академия за здравето на хората

Прочетете още