Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (11%, 66 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (16%, 102 Гласове)
  • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (49%, 307 Гласове)
  • Не мога да преценя (9%, 53 Гласове)
Общо гласували: 621 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 14211
type-photo.svg
След 4 часа операция: В "Пирогов" спасиха 33-годишен, глътнал дървено яйце

След 4 часа операция: В "Пирогов" спасиха 33-годишен, глътнал дървено яйце (СНИМКИ)

След уникална 4-часова операция лекарите в "Пирогов" успяха да спасят мъж  на 33 години, глътнал дървено яйце. Малко след полунощ обитателят на  Дом за медико-социални грижи във Видин е докаран по спешност в болницата с чуждо тяло в хранопровода. Веднага се прави рентген. Става ясно, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра. Мъжът е интубиран незабавно, а дежурните екипи на най-голямата спешна болница в страната се опитват да отстранят застрашаващия живота му предмет.    В 5 часа тази сутрин за спешна операция се събират екипите на началника на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов и на Клиниката по хирургия.   Лекарите се опитват да избегнат агресивния подход чрез торакотомия или отваряне на гръдния кош на пациента и предприемат иновативен хибриден и много по-щадящ метод. Те правят миниразрез в областта на стомаха, през който ендоскопски успяват да огледат чуждото тяло от всички страни- през стомаха и през устата.    След 4 часа усилена работа успяват да отпушат хранопровода и да извадят през устата дървено яйце.    „Не сме имали до сега такъв случай. В световната медицинската литература има докладвани само няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа намеса, сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът и засегната от чуждото тяло част на хранопровода”, сподели началникът на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов.          

comment 0
visibility 1718
Здравна комисия одобри процедура по ЗОП за ПЕТ скенер в Пета градска в Софи

Здравна комисия одобри процедура по ЗОП за ПЕТ скенер в Пета градска в София

Комисията по здравеопазване към СОС одобри искането на директора на общинската Пета градска болница - д-р Борил Петров, за продължаване на ефективното ползване на ПЕТ (позитронно-емисионна томография) скенер в болничното заведение. Докладът получи зелена светлина да се пусне процедура по ЗОП - конкурс за избор и преподписване за ползването на високотехнологичното образно изследване. От общинските болници в столицата Пета градска е единствената, в която се прави това изследване. Договорът за апаратурата изтича и управителят поиска разрешение да се проведе нов конкурс. Както е известно за ПЕТ скенера се използват изотопи и апаратурата е изключително скъпа, както и поддръжката. В Пета градска имат специално разрешение за работа с високотехнологична апаратура за изследавне на пациентите "Благодаря на общинските съветници, че болницата възвърна старото си име "Княгиня Климентина".  Високотехнологична апаратура, която функционира прави болницата единствената общинска в страната с ПЕТ скенер. Изследването е изключително важно за хора с онкологични заболявания. Справка показва, че през 2020 г. са преминали 850 паценти. С това се уточнява точен стадии на заболяването, локализира се първично огнище, показва терапията - консервативно или оперативно и дава информация за ефекта от терапията", аргументира се пред Комисията д-р Борил Петров. Според членове на Здравна комисията ПЕТ скенера е безалтернативен като диагностичен метод. Съветниците одобриха и доклада на кмета на район Сердика за отдаване под наем, чрез конкурс на общинско помещение от 63 кв. м за лекарски кабинет в кв. Бенковски. И към момента помещението се ползва от лекар, но тъй като му изтича договорът е необходима нова процедура за отдаване.

comment 0
visibility 1662
Възстановяват плановите операции в София

Възстановяват плановите операции в София

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев нареди със заповед възстановяването на плановите операции в София. Заповедта влиза в сила от днес, 19 април и е публикувана на сайта на СРЗИ. Припомняме, че от днес се допускат посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. Условието е при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски от персонала.

Реклама
comment 0
visibility 1670
Дариха интубационен бронхоскоп на „Пирогов“

Дариха интубационен бронхоскоп на „Пирогов“

Фондация „Продължи доброто“ дари на Клиниката по неврохиругия на „Пирогов“ интубационен бронхоскоп. От болничното заведение споделиха, че ендоскопският апарат се използва за цялото борнхиално дърво, синусите и трахеята, за поставяне на интубационни тръби, за аспирация на секрети от белия дроб, може да се взима тъканна биопсия, както и да се изваждат чужди тела. До момента Клиниката по неврохирургия не разполагаше с такъв апарт и се налагаше ползването на апаратурата от други отделения, сподели проф. Николай Габровски. Най-големият плюс на дарението е за пациентите, защото подобрява бързината, с която медиците могат да реагират, обясни доктор Валерий Плачков, началник на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение” и на четирите операционни зали в Клиниката по неврохирургия в „Пирогов”.

comment 0
visibility 1599
type-photo.svg
Дарен апарат ще помага на лекарите от "Пирогов" за тежко пострадали пациент

Дарен апарат ще помага на лекарите от "Пирогов" за тежко пострадали пациенти (СНИМКИ)

Клиниката по неврохирургия на "Пирогов" получи като дарение апарат, който ще помогне много в работата на лекарите. Това е Интубационен ендоскоп, а жестът е на Фондация „Продължи доброто” и нейният председател Нели Беширова.   Освен работата си в борбата с COVID-19 в най-голямата спешна болница у нас продължават ежедневно да помагат на най-тежко пострадалите при катастрофи и различни инциденти от цялата страна. Дарението ще помогне в грижата за тези случаи.    Интубацията на пациенти с тежки травми на гръбначния стълб е невъзможна, защото шията трябва да остане неподвижна, за да не се стигне до сериозни усложнения.  В тези случаи Фибробронхоскопът е незаменим помощник за спешни екипи. Снабден с гъвкава тръба, микрокамера и щипка, апаратът може да осигурява както притока на въздух, така и възможността да бъдат отстранявани чужди тела или течности в дихателните пътища и да бъдат вземани проби.  ”Този апарат поставя прецизността, на която държим, на друго ниво. Най-големият плюс е за пациентите, защото подобрява бързината, с която можем да реагираме и която спасява животи”, каза доктор Валерий Плачков, началник на отделението  по „Анестезиология и интензивно лечение” и на четирите операционни зали в Клиниката по неврохирургия в „Н.И.Пирогов”.      

comment 0
visibility 2406
"Пирогов" с инициатива за безплатни прегледи "Излез от изолацията"

"Пирогов" с инициатива за безплатни прегледи "Излез от изолацията"

Заради COVID-19 доста българи продължават да отлагат срещата си със специалист, докато състоянието им не стане повече от сериозно. В тяхна подкрепа от "Пирогов" започват серия от  безплатни консултации, които ще достигнат и до пациентите в цялата страна. Инициативата "Излез от изолацията" е основно за подкрепа на  страдащите от т.нар жълтеница, както и тези с онкологични заболявания на жлъчно-чернодробната и панкреасна система, и на стомашно-чревния тракт. Това съобщават от Спешната болница и дават повече подробности.    Системната среща със специалист е задължителна за пациентите с онкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха и червата.Тя е гаранция за това, че проблемът ще бъде под контрол.   Първият ден за безплатен преглед лично от началника на Клиниката по хирургия доцент Добромир Сотиров е 17 април 2021 година (събота). При стриктно спазване на COVID-мерките ще бъде разкрит кабинет в Медицинския център „Н.И.Пирогов”.  За консултация записванията са всеки ден от 09:30 до 18 часа на телефон 0885 336431.  

comment 0
visibility 3278
И болница Токуда в София стана университетска

И болница Токуда стана университетска по предложение на Софийски университет и МЗ

Софийската болница Токуда, която е от групата на Аджибадем Сити клиник, вече стана университетска. Решението бе взето на заседание на МС на 7 април т. г. Това е нов, заслужен академичен успех, след години натрупан опит в провеждането на обучение на докторанти в професионалното направление „Медицина“, похвалиха се от столичното лечебно заведение. Официалното одобрение на кабинета е след предложение на министъра на здравеопазването въз основа на мотивирано искане от страна на Ректора на Софийския университет и Болница Токуда. В Токуда се провежда и практическо обучение на специализанти по 43 специалности, теоретично и практическо обучение на студенти по “Медицина” ,“Здравни грижи“, „Обществено здраве“, както и сертифицирани курсове за продължаващо обучение на лекари и медицински сестри. Университетска е поредното признание за дейността на Токуда в учебната и научна сфера.От 2013 г. лечебното заведение е признато от Министерство на образованието и науката за Научна организация. То има акредитация за обучение по 9 докторски програми. До момента 20 докторанти успешно са защитили научната си работа и има зачислени други 28 докторанти, включително и от други болници. Научната организация към лечебното заведение разполага с 90 души академичен състав - хонорувани асистенти, главни асистенти, доценти и професори и предоставя високо ниво на обучение на студенти, специализанти и докторанти. В момента в болницата се обучават 102 специализанти, назначени на трудов договор.  

comment 0
visibility 2071
15 изявени медици отличени от президента в Световния ден на здравето- сред

15 изявени медици отличени в Деня на здравето- сред тях главна сестра от "Св. Анна"

Мариана Колева - главна медицинска сестра и директор здравни грижи на болница „Св. Анна“-София е сред 15-те изявени медици и специалисти по здравни грижи, който днес държавният глава отличи с почетен знак. Това става в Световния ден на здравето. Отличията са за професионализъм и всеотдайност при грижата за пациентите. Церемонията започна с минута мълчание в памет на медиците, които са загубили живота си в пандемията, информират от болница "Св. Анна".  

comment 0
visibility 2098
Минута мълчание в памет на починалите от COVID-19 медици в София и страната

Минута мълчание в памет на починалите от COVID-19 медици в София и страната

В Световния ден на здравето в 12 часа с минута мълчание ще бъде почетена паметта на медиците, които загубиха живота си в битката с COVID-19. Според данни на Българския лекарски съюз, през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки загубиха живота си, борейки се с коронавируса и достойно изпълнявайки своя професионален и морален дълг. Паметта на медиците ще бъде почетена с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА.

comment 0
visibility 1855
Във ВМА стартира кампания: „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!“

Във ВМА стартира кампания: „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!“

Столичната Военномедицинска академия съобщи, че стартира кампания „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!“. Проф. д-р Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология обясни, че за много от пациентите ни кръвопреливането е животоспасяващо. Заради пандемията в София осигуряването на болниците с кръв и кръвни продукти е затруднено. Според думите на Попов още в училище децата трябва да бъдат запознати, че кръводарителството е спасен живот. Професорът сподели, че хората изпитват известен страх да посещават трансфузионните центрове и да даряват кръв. От ВМА уверяват, че са взели всички необходими мерки, за едно безопасно и сигурно кръводаряване. „Хората започнаха да се отзовават на кампаниите ни и всеки ден имаме кръводарители, които откликнаха на призива за доброволно и безвъзмездно кръводаряване,“ разясни проф. Попов.

comment 0
visibility 1780
С 13% повече бебетата са се родили в столичната Втора АГ болница "Шейново"

С 13% повече бебетата са се родили в столичната Втора АГ болница "Шейново"

Повече бебетата са се родили в софийската Втора АГ болница "Шейново" тази година. От началото на годината до Благовещение те са с 13% повече в сравнение с 2020 г., научи Столица.bg. За първото тримесечие на тази година 532 новородени са изплакали, а през 2020 г. те са били 512. Само в изборния ден - 4 април т. г. в общинската болница, която  есред водещите в България, се родиха 3 бебета и трите момиченца. В АГ-то е имало и 5 бебета от майки с ковид, но децата са в нормално състояние, всичко е нормално. Около 10% от пациентките на болницата, които не са лежащи в болницата и не само бременни, се оказват положителни за коронавирусна инфекция като им направят антигенни тестове.  

comment 0
visibility 2405
Смениха името на ваксината на "Астра Зенека"

Смениха името на ваксината на "Астра Зенека"

Ваксината на компанията "АстраЗенека" и Оксфордския университет срещу коронавируса вече е с ново име. Тя ще се казва Vaxzevria, става ясно от съобщение на Европейската агенция по лекарствата. Шведските здравни власти уточняват, че промяната на името няма до доведе до промяна на състава, съобщи БНТ. Специалистите по ваксини трябва да са запознати с нея, тъй като етикетите ще са различни.

comment 0
visibility 2354
Върнаха имоти на "Пирогов", от болницата ще ги ползват за модернизация

Върнаха имоти на "Пирогов", от болницата ще ги ползват за модернизация

Държавата върна на болница "Пирогов" прилежащи терени от 1 500 квадратни метра. Те ще бъдат ползвани, за да се продължи модернизацията на най-голямата спешна болница у нас. Това съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов на днешното извънредно правителствено заседание.    Терените, възстановени на болницата, са били отнети при трансформирането ѝ в търговско дружество през 1997 година и част от тях се ползват за паркинг, обясни професор Балтов, цитиран от БНР.   „Това беше проблем през цялото време. Благодаря за целесъобразното и справедливо решение“, каза още директорът на „Пирогов“. „Може да бъде направено по-мащабно разпределение на площта с цел още по-добрата организация на медицинските грижи“, добави още Асен Балтов.    Той съобщи и малка част от нещата, които ще включва модернизацията на болницата:  "Ще се направи допълнителна стълба, която да бъде и като аварийна, и за помощ на инвалидите. Същевременно може да бъде направено и много по-мащабно разпределение на тази площ пред самата болница по начин, който да може да позволи много повече хора да имат достъп до нея. А и защо по-нататък да не се мисли за някакъв друг вид авиотранспорт - спешен медицински към "Пирогов".   "Отстраняваме една несправедливост, която е била допусната в миналото, ощетила е болница „Пирогов“ и до днес причинява затруднения на пациентите от лечебното заведение", заяви министър-председателят Бойко Борисов на извънредното правителствено заседание. Той изтъкна решението на кабинета от сряда, съгласно което беше променен статутът на имоти от публична в частна държавна собственост и бяха внесени като непарична вноска в капитала на „УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" ЕАД.                                                

comment 0
visibility 2236
Общинският съветник в СОС проф. Асен Николов оглави Експертен съвет към МЗ

Общинският съветник в СОС проф. Асен Николов оглави Експертен съвет към МЗ за родилки и бр...

Общинският съветник в СОС и член на здравна комисия проф. д-р Асен Николов е определен за председател на Експертния консултативен съвет към министъра на здравеопазването. Целта на Съвета, създаден със заповед на министър Ангелов, е да подпомага лечебните заведения в София и страната при тежки случаи на бременни и родилки с доказан COVID-19, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Член на Експертния съвет е и д-р Румен Велев, който е директор на общинската II АГ болница "Шейново" в София, която е една от водещите в страната. Родилка в напреднала бременност е в тежко състояние в Бургас. След посещението си там министър Костадин Ангелов обяви, че се създава Експертен консултативен съвет. Членовете на Съвета са доказани български специалисти в областта на акушерството, гинекологията и неонатологията. Председателят - проф. Асен Николов работи в столичния "Майчин дом". Ето членовете на Експертен консултативен съвет: · проф. д-р Емил Ковачев, СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“, гр. Варна; · проф. д-р Славчо Томов, Медицински университет - Плевен; · проф. д-р Екатерина Учикова, УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив; · доц. Николай Лазаров, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, гр. Стара Загора; · проф. д-р Боряна Слънчева, СБАЛАГ „Майчин дом“, гр. София; · доц. д-р Ралица Георгиева, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, гр. София; · доц. д-р Виолета Димитрова, СБАЛАГ „Майчин дом“, гр. София; · проф. д-р Иван Костов, СБАЛАГ „Майчин дом“, гр. София; · д-р Румен Велев, Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София. Експертният съвет трябва: - да проучва добри национални, европейски и световни практики, да обсъжда периодично новите постижения на медицинската наука и практика в областта на оказването на медицинска помощ на бременни и родилки, в това число в условията на епидемично разпространение на COVID-19 и с оглед динамиката на разпространение и спецификата на развитие на заразното заболяване; - да събира, анализира, обсъжда и изразява становища по актуални въпроси във връзка с оказването на медицинска помощ и обслужването на бременни и родилки, в това число в условията на епидемично разпространение на COVID-19; - при необходимост да обсъжда различни въпроси с цел разширяване на експертизата и подпомагане дейността на експертните съвети по отделните медицински специалности по въпроси във връзка с медицинската помощ на бременни и родилки, в това число и в условията на епидемично разпространение на COVID-19; - да изразява становища по искане на лечебни заведения в страната за необходимата медицинска помощ на бременни и родилки, обърнали се към тях, със съмнение или с установена инфекция от COVID-19 в комплицирани случаи, които изискват специална експертиза.

comment 0
visibility 3159
Пациенти благодарят на д-р Халил и екипа на COVID-отделението във Втора гра

Пациент благодари на д-р Халил и екипа на COVID-отделението във Втора градска в София

Пациент, преболедувал COVID-19 изпрати писмо до Столица.bg. В него той изразява своята благодарност към медиците, лекували го от коварната инфекция в общинската Втора градска болница в София.  Жената постъпва на втори ден след появата на сиптоми - с високо кръвно и температура. Приета е и веднага се парвят всички изследвания и  е назначено лечение. На втория ден след вливанията се чувствах добре и усещането ми беше, че съм напълно здрава и може да ме изпишат, разказа пациентката. Тя е възхитена от отношението, грижите, професонализма и човечността на всички в COVID отделението на общинската болница. Силно впечатление и прави отговорността на лекарите към всеки един пациент и бързата реакция при поява на нови симпоти.  "Благодаря на д-р Халил, шеф на Ковид-отделението на Втора градска болница - отличен специалист и добър човек. Благодаря на екипа му - чудесна сплав от опит и знания, от младост и съпричастност. Благодаря на сестринския състав за грижите и доброто отношение. Благодаря на помощния персонал - винаги готов да се отзове на нуждите на пациентите", написа до Столица.bg излекуваната жена. Втора градска бе първата общинска болница в София, която отвори отделение за COVID-19 преди повече от година, а след нея и още 3 общински болници. Няколко месеца по-късно от НОЩ благодариха на общинското здравеопазване за съпричастността, професионализма и подкрепата, за да се осигури лечение на нуждаещите се с коварната инфекция.

Здраве

София събира в себе си едни от най-елитните здравни заведения. В тях всеки български гражданин може да получи качествено, ефективно и модерно лечение, за да се наслаждава на добро здраве дълго време. Темата за здравето е особено чувствителна тема за мнозина. Логично е всеки да иска да е в добро здраве през целия си живот, но малцина могат да се похвалят с това. В здравните заведения на територията на столицата за здравето на болните се грижи истинска елитна армия от лекари и здравни работници. 

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

Това е една от най-големите държавни болници, грижеща се за здравето на населението не само в София, но и в цялата страна.  Още от самото си начало, 1879 г, българите са се доверявали на елитната болница за здравето си. През 1884 г. се разполага в пет сгради и получава името си – Александровска. Още от началото болницата е многопрофилна и лекарите са се грижели за здравето на пациенти от цялата страна. Днес болницата поддържа здравето на пациентите си 24 в денонощието. Те е университетска база и в нея се извършват уникални изследвания и пациенти със сложни проблеми възвръщат здравето си под грижите на висококвалифицирани лекари. Тук медицинските кадри провеждат специализацията си и следдипломната си квалификация. 

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

Болницата започва дейността си през 1961 г. Основното направление, в което се развива от началото до сега е кардиологичното здраве на пациентите. Лекарите тук са специализирани в три основни области: кардиология за възрастни и деца, сърдечна и съдова хирургия. Националната кардиологична болница за сърдечно здраве е най-голямото заведение за лечение на сърдечно-съдови заболявания в страната. Болницата има водещо значение в цялата страна по отношение на лечението на периферните съдови заболявания. За да гарантира максимална грижа за здравето на пациентите, клиниката приема спешни случаи от цялата страна денонощно. Тук се намира и единствената в страната клиника по детска кардиология, кардиохирургия и сърдечно здраве.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

Друго елитно лечебно заведение с национално значение в София, което се грижи безрезервно за здравето на пациентите, е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В болницата се правят редица сложни и високотехнологични интервенции на световно ниво. Заведението разполага с модерна медицинска техника и отлични специалисти в услуга на нашето здраве

Лечебното заведение разполага с една от най-големите клиника по неврохирургия в цялата страна. Според фактите, първото неврохирургично лечебно заведение е основано през 1952 г.. Над 2000 сложни операции се извършват в клиниката. Тук се намира и клиниката по ревматология. Специалистите в нея се грижат за здравето на пациентите от 1976 г насам. Разполага със 75 легла.

Уникална и особено ценна за здравето на хората е Клиниката по гастроентерология. Тук се прави пълна диагностика на болни с хроничен вирусен хепатит B, C и D, както и с порфирия.

Достъп до най-модерните и ефективни методи за лечение имат пациентите на Клиниката по хематология и онкология. Изключително модерно и ценно за здравето на пациентите е оборудването на Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия. 

Болницата разполага с 405 легла, а всяка болнична стая има собствен санитарен възел. Леглата разполагат със Смарт модул, който свързва болните с болничната информационна система, за да се следи здравето на всеки пациент. 

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

Това е университетска болница с изключително висок капацитет за обслужване пациенти с проблеми със здравето. Тя започва дейността си през 20-те години на миналия век. Тук, освен диагностична и лечебна дейност, се осъществява и преподавателска и научна дейност, касаеща здравето на човека. 

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД за здравето на хората

Няма българин, който да не знае за това лечебно заведение. То поема най-сложните и спешни случаи от цялата страна. Тук пациентите могат да разчитат на квалифицирана медицинска помощ и лечение с модерна апаратура. Здравето на пациента е най-важното за медицинските работници. Лечебното заведение е създадено в средата на миналия век с идеята да бъде център за спешна помощ за цяла България. С годините базата на заведението се разширява значително, за да отговори на нуждите на населението и да се пази здравето на нуждаещите се от специализирана помощ. 

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората 

Още през 1883 г. възниква идеята да бъде обособена специализирана болница. Тя е на Княгиня Мария-Луиза. Строежът стартира през 1896 г., а откриването е през 1903 г. От този момент насам болничното заведение се грижи отговорно за здравето на българските жени. 

На практика, това е най-старата АГ болница в България, но и най-голямата и модерната. Тук се осъществяват приблизително 4000 раждания годишно. Гинекологичните операции, направени в трите клиники на болницата, достигат 8000, повече от които тежки. „Майчин дом“ е лидер в цялата страна с възможността за правене на оценка на перинаталния риск и възможностите на Националната генетична лаборатория и опазване на здравето.

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Лечебното заведение стартира в началото като клиника Клиниката по сърдечно-съдовата хирургия към Медицинската академия в края на 70-те години на миналия век с грижа за сърдечното здраве на българина. През 1984 г. проф. д-р Александър Чирков се заема с изграждането на съвременна кардиохирургия в страната, а база става специализираната клиника. Монтира се модерно медицинско оборудване и през 1986 г първата сърдечна трансплантация на Балканския полуостров е факт. Днес болничното заведение е едно от водещите не само в страната, но и в Европа в специализираната грижа за сърдечното здраве на населението.

Военномедицинска академия за здравето на хората

Военномедицинска академия  за здравето на хората

 През 1891 г. в столицата се създава Софийската обща гарнизонна болница, която по-късно прераства в Народното военномедицинско училище, след това във Висш военномедицински институт и накрая във Военномедицинска академия. Прилагайки всички модерни методи за лечение през всичките години, болничното заведение се грижи за здравето на населението. Тук работят едни от най-добрите специалисти в медицината и се използва най-модерното медицинско оборудване, за да се прилага качествено лечение и опазване здравето на пациентите. 

Това е една малка част от здравните заведения на територията на София. Те са с национално значение и обслужват пациенти от цялата страна. Лекарите се стремят да прилагат най-модерните и напредничави методи за лечение, познати в световен мащаб. Те се стремят да пазят здравето на всички ни като прилагат и редица методи за профилактика на различни заболяваниВсеки иска да се радва на отлично здраве. Добре управялваните лечебни заведения ще могат ефективно да се грижат за нашето здраве.

Университетска многопрофилна болница „Александровска“ за здравето на пациентите

МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за здравето на пациентите

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за здравето

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за здравето на пациентите

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за здравето на хората

СБАЛАГ „Майчин дом“ за здравето на хората

Специализирана болница за активно лечение по сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“ за здравето на хората

Военномедицинска академия за здравето на хората

Прочетете още