Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кого ще подкрепите на местните избори в София?
  • Йорданка Фандъкова (ГЕРБ /СДС/) (49%, 446 Гласове)
  • Мая Манолова (БСП/други) (14%, 127 Гласове)
  • Борислав Игнатов (ДБ) (9%, 84 Гласове)
  • Борис Бонев (СС) (14%, 130 Гласове)
  • Ангел Джамбазки (ВМРО) (10%, 95 Гласове)
  • Друг / няма да гласувам (4%, 32 Гласове)
Общо гласували: 914 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 381
морбили

Експерт алармира: Епидемията от морбили затихва, изключението е София

Епидемията от морбили сериозно затихва в повечето части на страната. Единственото изключение прави София и София- град. Там за последните три седмици има по 3-4 болни. Това са главно деца в пред имунизационна възраст, каза пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести. Той обясни, че когато епидемията е започнала от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти експертите настоявали имунизацията да обхваща застрашените групи, които боледуват. Според проф. Кантарджиев е напълно недопустимо да се пише в регистрите,че едно дете е ваксинирано без да му е поставена ваксина.Това е най-голямата грешка. Според него ако не се ликвидира епидемията от морбили до февруари месец, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили.  

comment 0
visibility 274
София Парламент Кръв

Депутатите ще даряват кръв в Парламента

Депутатите и служителите на 44-то Народно събрание ще даряват кръв днес в зала "Запад" в сградата на НС в София. Българският Червен кръст съвместно с Комисията по здравеопазване и Националният център по трансфузионна хематология ще участва в организираната от Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите кръводарителска акция на 18 септември (сряда) 2019 г., съобщават от БЧК. Акцията е благотворителна и има за цел да се насърчи кръводаряването, което е жизненоважно за здравеопазването. С всяка година се увеличава недостигът на кръв и кръвни съставки и задачата на кампанията е да се повиши информираността за ролята на кръводаряването за спасяване на човешкия живот. Очаква се днес депутатите да дадат пример за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Статистиката на БЧК е, че само 20 на 1000 души у нас даряват кръв, а съгласно Световната здравна организация трябва да е 50 на 1000, но в Европа все още е 35 души. У нас причината е демографската криза и застаряването на население.

comment 0
visibility 817
апарат

"Александровска болница" с неврологичен кабинет за деца и възрастни

Неврологичен кабинет за деца и възрастни отвори врати в "Александровска болница". В него ще се правят обстойни прегледи и електроенцефалография (ЕЕГ). С това изследване ще могат да се диагностицират доста заболявания.    Апаратът за прегледа е на няколко седмици. Той разполага с големи възможности. Техниката има голяма  диагностична стойност при различни заболявания. Това обясни пред Bulgaria ON AIR д-р Красимира Станчева.    Тя работи с деца всеки делничен ден от 9 до 11ч., а с възрастни от 12 до 15ч. Записване за преглед и/или ЕЕГ става в к-т №10 на партера на Клиниката по нервни болести. Изследването е абсолютно безвредно и не трябва някаква специална подготовка за него, допълни медикът.           

Реклама
comment 0
visibility 3768
Хепатит А Проверка Магазин

Скандалът за мръсен магазин в Красна поляна продължава

Жителите на община "Красна поляна" продължават да се тревожат и да твърдят, че още от 2018 г. се прикрива опасността от епидемия на вирусен хепатит А в района. От Сдружението Бъдеще за Красна поляна са отправили официално запитване до СРЗИ и са алармирали, че в магазин от голяма верига има болни служители.  В отговора на Столична регионална здравна инспекция се потвърджава, че в магазина на ул. "Възкресение" №66 наистина има заболял от хепатит А служител. Проверката е извършена на 10-и септември, но на 9-и магагазинът е бил затворен по технически причини и тогава са извършени дезинсекционни и дезинфекциозни мероприятия. Заболялото лице е напуснало работа на 5-и септември, а на 7-и е било хоспитализирано. Жителите на Красна поляна са установили, че в този магазин, а и в други в района, се наемат некомпетентни служители, на които личната хигиена е под всякаква критика. И отправят питане към Столична община какви ще бъдат мерките за контрол това да не се допуска в бъдеще?

comment 0
visibility 160
Туберкулоза Болници Прегледи

Започнаха безплатните прегледи за туберкулоза

Започнаха безплатните прегледи за туберкулоза и в столичните лечебни заведения за диагностика и лечение, съобщават от Министерството на здравеопазването. Кампанията ще продължи до 20-и септември. Статистиката от проведените кампании през март и юни т.г. показат, че в страната са анкетирани общо 5057 души, а на 3293 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и изследвания. Сред тях 53-ма са с туберкулоза, а 144 са с латентна туберкулузна инфекция, като веднага е започнато лечение. По време на "Седмицата на отворени врати" на всеки желаещ се предлага скриниг за риск чрез анкета и консулатции. При открит риск се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При открити случаи веднага се пристъпва към хоспитализация и лечение, за да се прекъсне веригата за предаване на инфекцията. Инициативата на Министерството на здравеопазването се провежда от 2009 г. Тя е допринесла изключително много за разкриването на развита туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, както и предприемане на ефективна превенция. За периода 2009-2018 г. за цялата страна са анкетирани 119 787 души, насочени са за лечение 1295 лица с туберкулоза, а с латентна туберкулозна инфекиця и обхванати с химиопрофилактика са 4495 лица.

comment 0
visibility 261
Данаилов Болница Контузия

Стефан Данаилов ще се възстановява в столична болница

Най-популярният български артист Стефан Данаилов ще продължи възстановяването си в УМБАЛ „Софиямед“. От болницата потвърдиха, че Ламбо е приет за лечение и ще бъде подложен на допълнителни изследавния. На 20 август той бе опериран по спешност в "Бургасмед" със счупена тазобедрена става, след като падна в Приморско. Оперативната интервенция, която е продължила около два часа, тогава извърши проф. Андрей Йотов. В еднага след операцията актьорът обеща, че ако всичко върви добре на 8 септември ще играе в представлението "Актрисата". Явно рехабиталиционният процес не е завършен и ще продължи в „Софиямед“.

comment 0
visibility 955
От първи дъх до първи клас д-р Елена Бангеева-Пейчинова и д-р елена Фадел

"От първи дъх до първи клас" събра пораснали бебета с лекарите, при които са родени `(СНИМ...

Десетки малчугани първокласници и техните родители се срещнаха с лекарите, в чиито ръце са поели първата глътка въздух на Лятната сцена в Борисовата градина, днес в София. Прекрасната инициатива "От първи дъх до първи клас" на портала за женско и семейно здраве „Мама, татко и аз“ премина под егидата и присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова. Две талантливи гинеколожки д-р Елена Бангеева-Пейчинова и д-р Елена Фадел от общинската Първа САГБАЛ "Света София" се радваха на порасналите вече бебета, които са израждали. Сещата бе за настоящи и бъдещи първолаци на София, заченати и/или родени в родилните домове и клиниките по акушерство и гинекология и асистирана репродукция в столицата. "Поздравявам Ви за инициативата да организирате тази толкова специална среща между семействата, настоящите и бъдещите първолаци на София и вас, техните родители, със специалистите, благодарение на които вашите деца са поели първа глътка въздух. Поздравявам портала за семейството „Мама, татко и аз“ за инициативата!", каза кмета Йорданка Фандъкова. На срещата бе и директорът на другата общинска АГ болница "Шейново" д-р Велев. Столична община има програма "Инвитро" и всяка година финансира двойки с репродуктивни проблеми. От нея са родени над 10 бебета, някои от които утре тръгват в първи клас.

comment 0
visibility 2225
безплатни прегледи

Един месец безплатни прегледи за ендометриоза в АГ болница "Света София"

Жените с ендометриоза и поликистозен овариален синдром, могат да се възползват от цял месец безплатни прегледи в АГ болница "Света София". Стартът на кампанията е точно на 17 септември- Деня на София.     Лекарите са избрали точно тези две диагнози заради увеличения брой на пациентки с тази патология и влиянието им върху репродуктивните възможности на съвременната жена, съобщават от болничното заведение.    Инициативата се провежда под егидата на Столична община и лично на кмета г-жа Йорданка Фандъкова. До 17 октомври включително дамите ще могат да се възползват от безплатен гинекологичен преглед, ултразвуково изследване и консултация при акушер-гинеколози от болницата..   Датите за безплатните прегледи на дами с поликистозен овариален синдром са 19, 24-ти септември, 3, 7 и 14-ти октомври. Жените с ендометриоза, могат да посетят Първа АГ болница  „Света София“ на 17, 20, 25, 26-ти септември и 2, 4, 9, 16, 17-ти октомври. Прегледите ще се правят от 12.00 до 14.00 ч. Записването става на тел. 02/4470283, всеки делничен ден, от 8.00 до 13.00 ч.      

comment 0
visibility 640
цариградско шосе

Здравното министерство се мести на "Цариградско шосе"

Министерството на здравеопазването сменя офисите си в центъра на София с такива, но на бул. "Цариградско шосе". Предвидено е купуване на сграда в комплекс от билдинги на булеварда. Това е решено на заседание на правителството, съобщи "24 часа".    Планирано е новото място на здравното министерство да бъде около "София Тех Парк".  Градежът на новата "щаб квартира" ще бъде финансиран от Държавната консолидационна компания и трябва да завърши до 21 месеца след сделката.   Освободените помещения на площад "Света Неделя" и бул. "Стамболийски" ще бъдат дадени на Висшия съдебен съвет. Кабинетът реши те да се ползват от ВАС и Административен съд- София. Магистратите обаче няма да получат сградите в центъра докато не се построи новата "къща" на Министерството на здравеопазването.    Имаше още един опит двете сгради на здравното министерство да бъдат взети за съдебни. Предишният бе министерството да отиде в центъра по хигиена до ВМА.   

comment 0
visibility 433
бели дробове

Във Втора градска: Свършиха часовете за безплатни прегледи на белите дробове за септември

Във Втора градска болница продължава кампанията за безплатни прегледи на белите дробове, която се провежда по инициатива на сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести". Прегледите се правят два пъти в месеца, а желаещите трябва да се запишат предварително всеки работен ден между 10.00 и 16.00 часа. Всички часове за 13 и 18 септември вече са заети, но дати за безплатен скрининг има за всеки месец до края на годината, съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на София Дончо Барбалов. Изследванията включват спирометрия (количество на издишан въздух) и флуорография (рентгеново изследване на белия дроб). За втора поредна година кампанията за скрининг на белите дробове е подкрепена от Столичната община и Втора градска болница, която предоставя своя мобилен флуорограф за прегледите.През м.г. от прегледаните 437 души в рамките на кампанията, 138 са диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест. Във Втора градка болница всеки месец до края на годината ще има безплатни профилактични прегледи по 7 специалности - кардиология, ендокринология, гастроентерология, нефрология, педиатрия, нервни болести и белодробни болести. Необходимо е записване в работен ден от 14:00 до 16:00 ч.  

comment 0
visibility 334
София Борисова градина БЧК

Световен ден на първата помощ в Борисовата градина

БЧК-София организира на 14-и септември в Борисовата градина празник по повод Световния ден на първата помощ. Тази година мотото е “Първа помощ за всеки” и е носочен към групи, които са подложени на социално изключване, съобщава БНР. Празникът ще има атрактивни елементи и медиатори за ромските общоности и бежанците. Ще се проведат много демонстрации по прилагане на техники за първа помощ на пострадали при ПТП. В шатри ще се извършва мерене на кръвно налягане, ще се раздават много информационни материали. Помислено е и за най-малките с много игри и забавления. Световният ден на първата помощ се отбелязва от 2000 г. всяка втора събота на септември по предложение на Международната федерация на червения кръст и червения полумесец, като в началото е наречен Европейски ден на първата помощ, но е преименуван през 2003 г.

comment 0
visibility 277
Безплатни консултации

Безплатни консултации за бъдещите майки в Банкя

“Хранене и двигателна активност по време на бременност” е темата, която утре, 10 септември, в 10,00 ч. в Туристическия информационен център в Банкя ще бъде дискутирана в рамките на информационната кампания “Акушерки близо до майките”. Кампанията е проект на Алианс на българските акушерки и е подкрепена от Столична община, район Банкя. Координатор е акушерката Павлина Герина. Консултацията е безплатна и без регистрация и от нея могат да се възползват както бъдещите майки, така и татковци, баби и всички, които имат интерес към темата.  Храненето и двигателната активност е изключително важна, тя осигурява здравето не само на майката, но и на бебето. И ще даде отговор на редица въпроси, като например, трябва ли майката да се храни за двама, кой е най-подходящият хранителен режим, какви храни са полезни и кои да се избягват, колко важен е двигателният режим и др. Срещите ще се провеждат два пъти месечно.

comment 0
visibility 243
Пострадали на лечение в Пирогов

Пострадали от 28 катастрофи са минали през "Пирогов"

Пострадали от 28 катастрофи, станали през почивните дни, са минали на преглед и лечение през "Пирогов". Това съобщи директорът проф. д-р Стоян Балтов пред БНТ. От всички осем души са оперирани и оставени за лечение. Четирима са в неврохирургияга, а още толкова в трамватологията. Наближава новата учебна години и нека шофьори и участници в движението да бъдат внимателни, препоръча проф. Балтов. Без опасност за живота са осемте пострадали от тежката катастрофа на магистрала "Хемус" вчера. При инцидента автобус се блъсна в ТИР в аварийната лента. Тази сутрин пациентите бяха посетени в "Пирогов" от здравния министър Кирил Ананиев. Четирима от "Хемус" също са в "Пирогов", а най-сериозна е травмата на жена, ранена е по лицето.  Най-сериозно е положението на шофьора на автобуса. Той е в Окръжна болница - "Света Анна" и е с два счупени крака, предсотят му операции. С челюстни-лицева травма там е настанена и 48-годишна жена, която днес ще бъде оперирана. Двама от по-леко пострадалите са настанени в ИСУЛ.

comment 0
visibility 551
6 нови групи отварят в Красно село и Триадица

6 нови яслени групи ще отворят в "Красно село" и в "Триадица" (СНИМКИ)

Шест нови яслени групи ще отворят врати в столичните райони "Красно село" и "Триадица". Две ще бъдат в 31 СДЯ "Палавници", а 4 в 35 СДЯ "Вълшебство". Към разширението - пристройка, ще има физкултурен салон. Процедурата за изграждане на нови корпуси към сградите на две от самостоятелните детски ясли в София вече е в ход, съобщи в социалната мрежа зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов. Двете детски заведения в "Красно село" и "Триадица" са строени през 1962 г. В момента там има всички условия за отглеждане и възпитание на малчугани -  4 групи,  от 10- месечна до 3-годишна възраст. От кухнята в 35 СДЯ се хранят и 25 деца в яслена възраст, които не посещават детско заведение. Да огледат двете детски заведения днес на проверка бяха Дончо Барбалов, председателят на здравна комисия д-р Веселин Милев и експерти от дирекция "Здравеопазване" на Столична община.

comment 0
visibility 424
Нова апаратура в 22 ДКЦ

Отстъпка над 20 лв. прави 22 ДКЦ на изследвания за детска градина (СНИМКИ)

Най-малко с 29 лв. по-евтино ще излезе изследване на пълна кръвна картина за детска градина. Отстъпката се прави в общинското 22 ДКЦ на ул. "Николай Коперник" в кв. "Гео Милев". В болничното заведение пакетът изследвания, задължителни за децата, които ще тръгнат на детска градина струва 20 лв. Те не се покриват от Здравната каса, а в различните лаборатории излизат най-малко 49 лв., обясни директорът на 22 ДКЦ д-р Лили Иванова. Днес на проверка там бяха ресорният зам.-кмет на София Дончо Барбалов и председателят на здравната комисия в СОС д-р Веселин Милев. Представителите на местната власт искаха да проверят как се обслужват пациентите и как функционира новата апаратура. В поликлиниката работят лекари по 19 специалности. Кабинетите по офталмология и физиотерапия са оборудвани със съвременна апаратура, закупена със собствени средства на 22 ДКЦ. Вече има модерна техника за измерване на очното налягане за деца и възрастни. Модерният рентген, както и апаратът за изследване на гръбначни изкривявания и ортопедични проблеми при децата дават възможност за точна диагностика и адекватно лечение на пациентите. Откакто купихме тази апаратура, притокът от пациенти се увечили с 40%, сподели д-р Иванова.  Отделението по физиотерапия разполага и със специален апарат за лимфен дренаж, който е много полезен за хора, претърпели онкологични операции. Столична община е осигурила 160 000 лв. за изграждане на асансьор в сградата на поликлиниката, за да се улесни достъпът до 2 и 3 етаж на трудноподвижни пациенти.