Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1566
В София лидерите на престъпна група за пране на пари и измами остават в аре

В София лидерите на престъпна група за пране на пари и измами остават в ареста

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определените от мерките за неотклонение на шестимата обвинени за участие в организирана престъпна група. Припомняме, че обвиняемите бяха задържани на 26.03.2021 г. при специализирана полицейска операция на служители от ГДБОП-МВР и ДАНС в София и Монтана. Групата се е занимавала с измами чрез търговия с финансови средства и изпиране на пари. Привлечените като ръководители на групата Й.М. и К.Д, както и сочената за счетоводител на престъпното сдружение М.Г., остават с най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража, а другите трима обвинени С.Ц., Й.А. и Ф.Н. - с „домашен арест“. Съдът прие представените от прокуратурата 11 тома с нови доказателства по досъдебното производство. В офиси и жилища, ползвани от тях, бяха намерени и иззети документи, мобилни телефони и сим карти, устройство за заглушаване на мобилни сигнали, както и други доказателства за престъпната дейност.

comment 0
visibility 1742
Софийска окръжна прокуратура разследва полицай от Костинброд, взел 2000лв.

Софийска окръжна прокуратура разследва полицай от Костинброд, взел 2 000 лв. подкуп

Софийска окръжна прокуратура разследва полицай от Костинброд, поискал парична сума в размер на 2000 лева. Престъплението е по чл. 304б, ал. 1 от НК. За престъплението законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до шест години и глоба до пет хиляди лева. В резултат на съвместните действия на прокуратурата и служители в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР се стига до разкриване на деянието и установяване на извършителя. На 10 март полицейски служител в РУ Костинброд поискал парична сума в размер на 2000 лева, която не му се следва. Срещу подкупа той следвало да въздейства върху конкретно длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения. Няколко седмици по-късно –на 1 април полицаят взел парите. Софийска окръжна прокуратура е привлякла В.К. в качеството на обвиняем за извършено престъпление. По искане на наблюдаващия делото прокурор съдът му е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“.

comment 0
visibility 1650
Арестуваха водач в с. Равно поле, шофирал след употребата на амфетамини

Арестуваха водач в с. Равно поле, шофирал след употребата на амфетамини

 В с. Равно поле автопатрул на РУ-Елин Пелин спрял и проверил около 17.30 часа вчера лек автомобил „Ауди А4“, управляван от жител на с. Долни Богров. 24-годишният шофьор е задържан за срок до 24 часа, след като при тестването му за употреба на наркотични и упойващи вещества в пробата му било отчетено наличие на амфетамин. Срещу нарушителя е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК. Полицейски служители на РУ-Пирдоп предприели вчера около 17.45 часа проверка на трактор без регистрационна табела, управляван от 54-годишен жител на с. Мирково. От извършените справки е установено, че моторното превозно средство не е регистрирано съгласно закона. Тракторът е иззет по надлежния ред, а по случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 345, ал.2 от НК.

Реклама
comment 0
visibility 1702
В София и страната- 41 досъдебни производства заради изборите, 13 са обвиня

В София и страната- 41 досъдебни производства заради изборите, 13 са обвиняеми

41 са досъдебните производства, образувани за нарушения на политическите права на гражданите от началото на предизборната кампания до момента в София и страната. Това показват обобщените данни от дежурните звена в МВР, ДАНС и ПРБ.  Привлечени в качеството на обвиняеми са 13 човека.    Общо образуваните в прокуратурата преписки за нарушения на изборното законодателство са 728. След анализ на информацията от Националното междуведомствено звено става ясно, че подадените сигнали, свързани с изборния процес, са по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 година, когато те са били 945. По-малко са и образуваните досъдебни производства във връзка с изборни нарушения – през 2017 г. те са били 99, а при вота сега за 45-о Народно събрание – 41 досъдебни производства.   Национално междуведомствено звено: 12 обвиняеми по сигнали за престъпления в изборния процес11 досъдебни са образувани в АП София за изборитеВъв връзка с образуваните досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите от началото на предизборната кампания до днес, прокуратурите са поискали налагането на запор на сума в размер на над 425 000 лв. В хода на извършените действия по разследването са иззети още и 383 000 лева и евро в различни купюри, за които са налице доказателства, че са били предназначени за купуване на гласове.  

comment 0
visibility 1678
Национално междуведомствено звено: 12 обвиняеми по сигнали за престъпления

Национално междуведомствено звено: 12 обвиняеми по сигнали за престъпления в изборния проц...

12 лица са привлечени като обвиняеми, а прокуратурата е образувала 38 досъдебни производства по сигнали за нарушения и престъпления на изборния процес. Това съобщиха от пресцентъра на Националното междуведомствено звено, в което влизат представители на ДАНС, прокуратура и МВР. Обобщена информация след края на изборния ден показва, че 38 са образуваните досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите. До настоящия момент в качеството на обвиняеми са привлечени 12 лица. По досъдебните производства са извършени множество действия по разследването – претърсвания и изземвания, обиски и разпити на свидетели, като предстои анализиране на доказателствата. Общо образуваните в прокуратурата преписки във връзка с получените сигнали са 665.

comment 0
visibility 1779
11 досъдебни са образувани в АП София за изборите

11 досъдебни са образувани в АП София за изборите

11 досъдебни производства са образувани в Апелативна прокуратура София, сочи обобщена информация от Националния междуведомствен щаб за изборите за Народно събрание. Затвор за 11 месеца, отложено с изпитателен срок от три години получи лице, което е давало указания за кого да се гласува. Също така то няма право да заема изборна длъжност за срок от две години, след акто е привлечен като обвиняем по бързо досъдебно производство за предлагане на имотна облага с цел склоняване упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. От началото на предизборната кампания - до 13.00 часа, днес, 4 април 2021 г., на територията на цялата страна са образувани общо 445 преписки и 33 досъдебни производства. Всички те съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за повреждане на имущество на политически партии и агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия. По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: АП – София – 15; АП – Пловдив – 8; АП – Варна – 2;  АП – Бургас – 1; АП – Велико Търново – 7.   Привлечени в качеството на обвиняеми са 11 лица. Спрямо трима от тях е определена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.   В изборния ден са образувани и две бързи досъдебни производства спрямо лица, за опит за упражняване правото на глас с неистински документи за самоличност и фалшиви удостоверения за гласуване. Спрямо застъпник на една политическа партия е образувано досъдебно производство за извършени хулигански действия.    Установено е лице, издирвано с червена бюлетина на „Интерпол“ от властите в Индонезия за „пране на пари“ и използване на чужд платежен инструмент чрез скимиращо устройство. Същият е предлагал имотна облага с цел гласуване от него политическа партия. Образувано е досъдебно производство, по което са предприети множество действия по разследване – обиски, претърсвания и изземвания от адреси и МПС. Установени и иззети са агитационни материали на политическа партия, списъци с имена на застъпници, дискове и компютърна периферия, свързана с изборния процес. Установени са още четири лица, съпричастни към престъпната дейност.    След обобщаване на постъпващата информация, Националното междуведомствено звено ще предостави актуални данни.

comment 0
visibility 1911
В Своге задържаха 31-годишен за хулиганство и побой

В Своге задържаха 31-годишен за хулиганство и побой

Служители на РУ-Своге задържали във вечерните часове на 27 март 31-годишен мъж за дребно хулиганство и нарушаване на обществения ред. В центъра на града мъжът отправял нецензурни изрази и нанесъл побой на 16-годишен младеж, съобщиха от ОДМВР София. На извършителя бил съставен акт по реда на Указа за борба с дребното хулиганство. В съдебно заседание вчера нарушителят е признат за виновен и му е наложена административна санкция в размер на 100 лева.

comment 0
visibility 1858
Полицаи от РУ-Етрополе задържаха двама за незаконна сеч на букови дърва

Полицаи от РУ-Етрополе задържаха двама за незаконна сеч на букови дърва

В землището на с. Бойковец служители на РУ-Етрополе и Държавно горско стопанство извършили около 21.30 часа на 1 април съвместна проверка на лек автомобил „Сузуки“. В автомобила полицаите установили около 1.22 кубика букови дърва за огрев без контролна горска марка и превозен билет, съобщиха от ОДМВР София. Шофьорът и неговият спътник са задържани за срок до 24 часа. Незаконно добитата дървесина и автомобилът са иззети по надлежния ред от горските инспектори. Съставени са констативен протокол и акт по Закона за горите.

comment 0
visibility 1944
В Костенец арестуваха шофьор, употребил амфетамин

В Костенец арестуваха шофьор, употребил амфетамин

Автопатрул на РУ-Костенец спрял и проверил около 21.30 часа снощи на ул. „Цариградско шосе“ лек автомобил „Пежо 206“. Колата била управлявана от 29-годишен местен жител, съобщи ОДМВР София. Шофьорът е задържан за срок до 24 часа, след като при тестването му за употреба на наркотични и упойващи вещества, в пробата му било отчетено наличие на амфетамин и метамфетамин. Срещу мъжа е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК.

comment 0
visibility 2010
В София неутрализираха престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийств

В София неутрализираха престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийство

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 10 души за участие в организирана престъпна група. Те са изнудвали чрез заплахи за убийство и физическо насилие длъжници на лицензирано кредитно дружество. Групата е задържана на 31 март при специализирана полицейска операция на ГДБОП. В хода на действията по разследването са намерени и иззети документи, записки с имена на длъжници, пари и други доказателства за престъпната дейност. Групата е действала от юни 2020 г. на територията на София, Бобов дол, Радомир и Дупница.  Жертви на изнудване са били предимно временно безработни лица с финансови затруднения. Те са взимали кредити в размер на 500-1000 лв. срещу лихва от 12 до 20 процента. При забавяне на вноска, длъжниците били заплашвани със смърт, изнасилване и палеж. На някои от тях бил нанасян и побой. Обвинените са задържани за срок до 72 часа. Утре в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

comment 0
visibility 2140
В София осъдиха мъж на 5 години затвор за данъчно престъпление

В София осъдиха мъж на 5 години затвор за данъчно престъпление

Софийска градска прокуратура постигна осъдителна присъда по наказателно производство срещу И.А. Престъплението е по чл. 255 от НК. На подсъдимия е наложено наказание от пет години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване. На управляваното от подсъдимия И.А. еднолично дружество „В.-Т.” ЕООД била извършена данъчна ревизия. В хода й И.А. не представил голяма част от поисканите писмени доказателства, в това число документи, справки, фактури. Общият размер на установените публични задължения на фирмата за проверявания период, в резултат от непризнаване на правото на данъчен кредит, е 545 792,81 лева, от които главница е 496 164,91 лева. Дружеството не разполагало с налични активи, нито имало обекти, в които да осъществява дейност. В същото време издавало фактури за продажби на стоки и услуги: строителни и профилактични ремонти, снегопочистване и опесъчаване, товаро-разтоварна дейност, консултантски услуги, ситопечат, PVC тръби, палети и др. Фирмата нямала работници, назначени на трудов договор.

comment 0
visibility 1764
Арестуваха водач, шофирал под въздействието на амфетамини и трева в Своге

В Своге арестуваха водач, шофирал под въздействието на амфетамини и трева

Водач, шофирал под въздействието на наркотични вещества, попадна в ареста на РУ-Своге, съобщи ОДМВР София. Автопатрул на РУ-Своге предприел около 17.50 часа вчера проверка на лек автомобил „Пежо“. При тестването за употреба на наркотични и упойващи вещества, в пробата на 23-годишния шофьор било отчетено наличие на амфетамин, метамфетамин и канабис. Мъжът остава в ареста за срок до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК.

comment 0
visibility 1553
В кафе в Етрополе заловиха 10 души, нарушаващи противоепидемичните мерки

В кафе в Етрополе заловиха 10 души, нарушаващи противоепидемичните мерки

В хода на извършените проверки по спазването на въведените противоепидемични мерки, около 10.30 часа вчера, служители на РУ-Етрополе установили в кафе аперитив в града 10 посетители. Те нарушавали мерките и консумирали напитки, съобщиха от ОДМВР София.  Служителите на реда установили също така управителят на заведението, както и служител във фирмата. Уведомена е Регионалната здравна инспекция и на всички лица са снети писмени сведения. На управителя е съставен акт и предупредителен протокол.

comment 0
visibility 1773
21-годишен отива на съд за незаконни културни ценности и насилие над полица

21-годишен отива на съд за незаконни културни ценности и насилие над полицаи в София

И.Б. на 21 години застава пред съда за незаконно държане на културни движими ценности и нанасяне на телесни повреди на полицаи. Софийска градска прокуратура предаде на съд обвиняемия.   През юни 2019 година в СДВР е получен сигнал за лице, което продава движими културни ценности. В хода на проверката по случая като търговец е установен  именно 21-годишният И.Б. С разрешение на съда били предприети действия по претърсване и изземване на обитаваните от него адреси в гр. София, гр. Панагюрище и гр. Перник.   Ето и още детайли по делото от Прокуратурата:    На 09.07.2019 г. била проведена специализирана полицейска операция в обитаваното от И.Б. жилище в столицата. Той не се подчинил на разпорежданията на служителите на реда, като при задържането му им нанесъл телесни повреди.   В апартамента били намерени и иззети оръжия и боеприпас, в това число еднозаряден пистолет и револвер м. „Колт“, представляващ движима културна ценност. Такова качество имат и откритите на място фибули, монети и автентична богослужебна книга на църковнославянски език, отпечатана през XIX век.   Вещи, представляващи движими културни ценности, както и боеприпаси и огнестрелни оръжия, били установени и на адреса в гр. Панагюрище - пушка м. „Крнка“, с монтиран адаптер и поставен боеприпас тип „Калашников“, еднозарядни пистолети, пушка м. „Пийбоди – Мартини“, саби.   Обвиняемият не е подавал документи за идентификация и регистрация по надлежния ред, утвърден от Министерството на културата. Той нямал и разрешителни за държаните от него огнестрелни оръжия и боеприпаси, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.   Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.                          

comment 0
visibility 5320
В София задържаха престъпна група за финансови измами и пране на пари (СНИМ

В София задържаха престъпна група за финансови измами и пране на пари (СНИМКИ)

Специализираната прокуратура задържа за срок до 72 ч шест лица за участие в организирана престъпна група за финансови измами и пране на пари. Престъпленията са по чл.321, ал.З, вр.ал.2 вр. чл. 209 и по чл. 253 от НК. Обвиняемите са задържани на 26.03.2021 г. при специализирана полицейска операция на служители от ГДБОП-МВР и ДАНС в София и Монтана, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. При акцията са претърсени офиси и жилища в столицата. Иззети са множество документи, мобилни телефони и сим карти, устройство за заглушаване на мобилни сигнали, както и луксозни автомобили - три мерцедеса и БМВ. Пострадали от престъпната дейност са десетки граждани. Двама от задържаните по досъдебното производство са обвинени като лидери на групата. По досъдебното производство са извършени огледи, разпитани са свидетели. Работата по разследването продължава.

Криминални

Криминални новини никога не липсват в ежедневието. Факт е, че са от групата на предпочитаните. Тъй като София е милионен град, за реда в него се грижат 9 Районни полицейски управления. От пресцентъра на МВР ежедневно се изпраща актуакна информация до пощата на медията за криминалните събития от деня.

Криминални новини от СДВР

Криминални новини от СДВР

1 РУ в София

1 РУ се грижи за спокойствието и ограничаване на криминалните прояви в три от столичните райони, а именно Изгрев, Средец и Слатина с общ брой население 166 000 човека. 

Изключително важна е превенцията от криминални прояви на територията на 1 РУ, тъй като тук са разположени сградите на редица министерства, агенции и чуждестранни посолства. В тези райони се намират и важни за София спортни съоръжения, които трябва да бъдат охранявани и криминални типове нямат място там. Мероприятията, културни и спортни, които се провеждат в тези обекти, са следени и охранявани от служители на управлението. Криминалните прояви трябва да са сведени до минимум, тъй като при посрещане или изпращане, междуправителствените делегации минават през района на 1 РУ. 

2 РУ в София

2 РУ носи отговорността за криминалните прояви и съхраняване спокойствието на жителите на районите Сердика, Надежда и Нови Искър. В тези райони живеят повече от 180 000 столичани. На територията на 2 РУ са разположени Централна ЖП-гара и Автогара "София". Това са обекти, в които често се случват криминални инциденти и служителите от управлението са наясно с това. Други важни обекти са "Софарма", "Лакпром", завод "Зебра", търговски център "Илиянци" и др. На ул. „Клокотница“ пък се намира шатрата на Софийския цирк.

3 РУ в София

3 РУ е ангажирано с опазване на обшествения ред и превенция от криминални прояви в районите Възраждане, Красна поляна и Илинден. Служителите на управлението се грижат за живота и сигурността на повече от 188 000 човека.

4 РУ в София

4 РУ се грижи за два района в столицата – Лозенец и Триадица. Тук се намират столичния зоопарк и Южния парк, също така и значителен брой дипломатически представителства. От значителна важност е спазването на обществения ред и предотвратяването на криминални прояви не само заради тези два любими на софиянци обекта, но и заради Съдебната палата, Българско национално радио, Военна болница, Медицинска академия, Александроваска болница, клиника Света Екатерина, Правителствена болница, факултетите на СУ "Климент Охридски", НДК, "Сити център" и  "Bulgaria mall". Логично е, че въпреки старанието на служителите на реда, в централната градска част се случват редица криминални инциденти и катастрофи. Районът е изключително натоварен и е свързан с много дейности на жителите на града. 

5 РУ в София

5 РУ обслужва три столични района - Оборище, Подуяне и Кремиковци, освен тях служителите на управлението се грижат за реда и ограничаване на криминалните прояви в селата Яна, Желява, Долни Богров, Горни Богров и гр. Бухово.

Ключови обекти като Националната библиотека, храм „Александър Невски“, парк „Заимов“, паметника на Васил Левски, ЦУМ, Военната академия и Националния Военно-исторически музей, както и министерства, посолства и консулства се намират под опеката на 5 РУ. Изключително отговорна е ролята на управлението в превенцията на криминални прояви сред толкова важни обществени, държавни и дипломатически обекти. 

6 РУ в София

6 РУ се бори с криминалните елементи на обществото в Красно село, Овча купел и Витоша, както и селата: Владая, Мърчаево и Мало Бучино. Под опеката на управлението са най-главните столични пътни артерии като бул. "Цар Борис ІІІ", бул. "Гоце Делчев", бул. "България", Околовръстен път и др.

7 РУ в София 

7 РУ обслужва районите "Младост" и "Студентски". Тук се намират много резиденции и дипломатически представителства. Служителите правят всичко възможно, за да има по-малко криминални прояви в районите.

8 РУ в София

8 РУ бди за спокойствието на гражданите и предотвратява криминалните действия в кварталите Дружба, Цариградски комплекс, Абдовица, Димитър Миленков и Бусманци, десет села: Панчарево, Кокаляне, Пасарел, Лозен, Герман, Казичане, Кривина, Бистрица, Железница и Плана и 53 вилни зони с около 12 000 вили.

9 РУ в София

Служителите на 9 РУ работят усилено за предотвратяване на криминални прояви в Люлин, Връбница и Банкя. 

Криминални новини от ГДБОП

Криминални новини от ГДБОП

ГДБОП е специализирана служба, която се бори с организираната престъпност. Точно тя е достоверен източник на криминалните новини. Често ставаме свидетели и на зрелищни арести на криминални лица. Службата следи за нарушаването на закона, свързано с разпространението, притежанието и употребата на наркотици и наркотични вещества, злоупотреба с интелектуална собственост, компютърни престъпления, трафик на културни ценности и хора и др. 

Криминални новини от Специализирания наказателен съд

Криминални новини от Специализирания наказателен съд

Делата, които се гледат в този съд са за криминални престъпления на организирани престъпни групи. Медията ни с интерес следи подобни новини и ги публикува мигновено.

Криминални новини от Прокуратурата

Криминални новини от Прокуратурата

 Определено Прокуратурата има голям дял в публикуването на криминалните новини в сайта ни. Навременната и актуална информация, която изпращат на редакционната поща за криминалните престъпления, върху които работят, позволява да информираме гражданите бързо и акуратно за законовите действия на органите. 

Криминалните новини в медията ни

Криминалните новини в медията ни

Факт е, че ежедневно в столицата се съобщава за криминални престъпления. След като медията ни запознае читателите с някоя от актуалните криминални прояви, се стреми да проследи преминаването на случая през всички инстанции. Така вярата на хората в закона се повишава и няма как да е по друг начин. След като всеки от криминалните престъпници, веднъж заловен, е получил полагащото му се наказание. 

Разбира се, не всеки криминален случай има положително развитие. Не рядко нещата се объркват точно в момента, когато си мислим, че всичко се е наредило. Реалността не е като в криминалните филми, винаги да се стига до положителен резултат. Понякога криминалните случаи стигат до съда и адвокатите успяват да протакат делата с години. Изглежда обезсърчаващо, но голяма част от криминалните случаи действително завършват с наказание. 

Криминалните новини са изключително интересни за широката публика. Не е рядкост и столичани да се включват с адекватна помощ за разрешаването на някои от заплетените случаи. Това говори за будната гражданска съвест и нетърпимостта към криминалните прояви днес. 

За криминални престъпления съобщават и от Агенция митници. Техните изненадващи проверки обикновено водят до установяване на редица криминални престъпления. 

Криминалните новини се четат с огромен интерес. Нашата медия не прави изключение. Криминалните престъпления са доста любопитна страница и информацията за тях се радва на голям интерес. 

Криминални новини от СДВР

Криминални новини от ГДБОП

Криминални новини от Специализирания наказателен съд

Криминални новини от Прокуратурата

Криминалните новини в медията ни

Прочетете още