Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2428
МВР

Откраднаха охранителни камери от блок в „Люлин“

Откраднати са охранителните камери на блок в квартал „Люлин“, съобщи тази сутрин Нова ТВ. Във въпросния вход са монтирани 11 охранителни камери, 4 от които са били откраднати. Според домоуправителя, преди време точно камерите са предотвратили кражби. Камерите, които са откраднати са от входа на сградата и от етажа, на който живее млад бизнесмен. Предположенията са за предварителна подготовка на обир по време на празниците.

comment 0
visibility 1002
домови кражби

МВР: "Драгалевци", "Бояна" и "Симеоново" предпочитани места за домовите кражби

Най-предпочитаните места за извършване на домовите кражби са по-богатите квартали на столицата като "Драгалевци", "Бояна" и "Симеоново" и нови сгради, където се настаняват млади и заможни семейства. Апашите набелязват жилищата, които искат да оберат, по вратата, обяснява началникът на група в сектор за кражби към СДВР Радостин Ангелов, цитиран от "Монитор".   Апашите, които решават да извършат престъпните си действия спонтанно и нямат предварителна информация за конкретен имот, към който да се насочат, избират апартаменти или къщи с лесни за отключване или разбиване врати. Те се насочват към такива, които са изработени от нездрави материали или с несигурни заключващи механизми.   „Колкото и да е здрава вратата, ако заключващият механизъм е слаб, тя не представлява никаква пречка за крадеца“, допълни Ангелов. На пазара има много възможни опции за механизми с добра защита, но често те са доста скъпи. Въпреки това обаче, дори и с по-малко средства, хората могат да осуетят плановете на крадците или поне да ги забавят. Мерки като поставянето на резе също могат да помогнат, като забавят апашите", казва Ангелов. Експертът от СДВР посочи, че е задължително ключалките да са повече от една, за да бъде осигурена защитата на дома.   За да разберат дали в даден имот има ценности,бандитите проучват предварително чрез собствени канали от доносници. Те следят обитателите или постоянно наблюдават обекта, в който искат да извършат престъплението, и дебнат момент, когато жилището е оставено без надзор. Най-често атакуват през деня – от 10 до 14 ч., когато се предполага, че възрастните хора излизат на пазар, останалите са на работа, а децата са в училище.     

comment 0
visibility 789
арестувани за дрога

9 задържани при акция срещу дрогата в София и Варна, сред тях и Радо Темерута

9 човека са задържани за разпространение на наркотици в София и Варна. Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура във връзка с неутрализирана престъпна група,цитиран от БГНЕС. Сред задържаните е и Радо Темерута, който е ръководил групата и е организирал транспортирането на наркотиците.   Престъпната група е действала на територията на град Варна и частично в София. На 16 и 17 декември са извършени процесуално-следствените действия по претърсване, обиски и изземване на различни адреси в двата града.   Претърсени са общо 33 адреса, автомобили и обиски на лица. В хода на тези търсения са намерени различни по вид и количество наркотични вещества.   Зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев посочи, че според оперативната информация организираната престъпна група е извършвала вътрешен трафик на наркотици от София към Варна и последващото разпространение във Варна. Информацията за дейността ѝ е получена през януари тази година.   В хода на разследването са открити две съхранителни бази, където са се съдържали наркотичните вещества преди да бъдат дадени на главните дилъри, преди да бъдат направени разфасовки, които да стигнат до клиентите.   Данните от разследването показват, че групата е имала за цел да завземе пазара и да осъществи монопол във Варна и Добрич, като за целта са използвани принуда и заплахи.

Реклама
comment 0
visibility 350
разследване

Разследване срещу Еfbet започва Спецпрокуратурата

Започнато е разследване срещу Efbet, съобщават от Спецпрокуратурата. С постановление на Специализираната прокуратура от 20 декември 2019 г. е образувано досъдебно производство за извършено през декември 2017 г. в София престъпление, като на основание разследването ще се извърши от наблюдаващия прокурор. Към момента са изискани официални справки от Държавната комисия по хазарта налагани ли са принудителни административни мерки по реда на Глава четвърта от Закона за хазарта по отношение на дружествата „ЕФБЕТ“ ООД,„ЕВРОФУТБОЛ“ ООД, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“ АД, „ ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“, на какво правно основание, за какъв срок. Изискани са и данни санкционирани ли са същите търговци по реда на Глава пета от Закона за хазарта, извършването на какви административни нарушения на Закона за хазарта им е било вменено, какви административни наказания са им били наложени със съответните наказателни постановления, издадени от председателя на ДКХ. От Министерство на финансите е изискана официална информация извършвани ли са данъчни ревизии и проверки от органите по приходите по Глава петнадесета от ДОПК на дружествата „ЕФБЕТ“ ООД, „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“ АД, „ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“, на какво правно основание е осъществен данъчно-осигурителният контрол, с какъв акт е възложено извършването на съответното производство, какви са били предметът и ревизираните срокове, с какви актове са приключилипроизводствата, били ли са констатирани от органите по приходите нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, установени ли са били задължения за данъци, били ли са наложени административни наказания. Изискани са данни за евентуално влезли в сила ревизионни актове и за проведени принудителни изпълнения за събиране на публични вземания.

comment 0
visibility 430
изнудвачи

Изнудвачи от София притискали хора да им дават пари с тормоз и компромати

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност двама за участие в престъпен сговор за изнудване на територията на цялата страна.Двамата бяха задържани на 18 декември 2019 г. в София в хода на действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП.   Събраните доказателства сочат, че от май 2019 г. обвинените започнали да набелязват жертвите си сред хора с финансови възможности. В някои случаи рекетьорите се представяли пред тях като служители в колекторски фирми и им предявявали искания за плащане на определени суми. Засипвали ги със заплахи за физическа разправа, използвайки всички възможни начини – очи в очи, по телефона, чрез комуникационните приложения и социалните мрежи. С психически тормоз те успели да принудят жена да им предаде 32 000 лева.   В други случаи влизали в контакт чрез социалните мрежи с момичета и жени и общували с тях докато спечелят доверието им – дотолкова, че да изпратят на изнудвачите свои голи снимки. Веднага следвало искане за откуп, за да не бъдат изпратени компрометиращите кадри на близките им или да бъдат разпространени в социалните мрежи. Изнудвани от двамата се оказали граждани от София, Пловдив, Стара Загора и други градове.   На 19 декември 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на двамата обвинени. Съдът уважи искането и определи най-тежката мярка за неотклонение за всеки от тях.  

comment 0
visibility 212
палежи

От началото на годината: 124 запалени коли в София

От началото на годината столичната полиция е регистрирала 124 палежи на коли. 10 от тях са заради технически причини, а останалите 114 са предизвикани умишлено от трети лица. Това съобщи главен инспектор Ивайло Величков от СДВР пред камерите на Нова телевизия.    По думите му мотивите за деянията са най-различни. В част от случаите става дума за отмъщения. „В много от случаите, когато имаме задържани се оказва, че те са извършени по чисто хулигански подбуди. Когато извършителите са в нетрезво състояние, наркотична зависимост или психически проблеми”, обясни той.   Величков е категоричен, че няма специализиран контингент, който да се занимава с този вид престъпления. Има задържани психично болни хора, има криминално проявени такива. В минали периоди сме имали и група непълнолетни деца. Това е едно престъпление, което е много лесно за извършване, съответно и средствата са общодостъпни”, уточни той.   Последният случай на опожарен автомобил е в столичния квартал „Света Троица”. Той е от сряда около 19.30 часа. Центърът на пожара е бил в задната част на колата. Извършителите на деянието се издирват  

comment 0
visibility 831
наркотици

Майка и син от "Люлин" в ареста за наркотици

Майка и син от столичния "Люлин" попаднаха в полицейския арест за разпространение на наркотици. На 9 декември в хода на полицейска операция за противодействие на престъпления с наркотични вещества в квартала, служители от сектор „Наркотици“ - СДВР задържаха 44 - годишна жена и 23 - годишния ѝ син. У тях и при последвали процесуално - следствени действия в жилището им са намерени различни по вид и съдържание пакетчета, таблетки и  електронна везна.Това съобщиха от МВР.    Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са 8.86 грама марихуана, 17.94 грама амфетамин и 3.46 грама кокаин. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура синът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК и му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2000 лева.    

comment 0
visibility 242
съд

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Арабаджиеви

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви и останалите петима обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, укриване на данъци и пране на пари. Те ще отговарят за деяния, извършени от тях в различна форма на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г.   Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че като лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено склонили представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание,  да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит. Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа „липсващ търговец“. Впоследствие придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им.   За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви –Вълчо (който не е обвинен като член на групата) в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата.      

comment 0
visibility 3785
задържан перверзник

Перверзник в столичния градски транспорт е задържан от полицията

След сигнал на една от потърпевшите, млад мъж, който притеснявал жени в столичния градски транспорт, упражнявайки сексуален тормоз срещу тях, е задържан.    Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера публикува видео в социалните мрежи с един от инцидентите, съобщават от Bulgaria ON AIR.    За случая съобщи самият Контрера. Записът е от 9 ноември тази година, а действието се развива в автобус 119.    Очаква се Районната прокуратура да предприеме действия.    

comment 0
visibility 251
нелегални цигари

В София: Митничари иззеха 4322 кутии с цигари, опаковани като книги за Великобритания

86 440 къса (4 322 кутии) цигари, опаковани за изпращане към Великобритания като книги и материали, иззеха митнически служители от ГД “Митническо разузнаване и разследване” при проверка в София.   На 17.12.2019 г. по метода на анализ на риска са селектирани за проверка съмнителни пратки в спедиторски склад, описани като книги и материали. Митническите служители установили, че вместо обявените стоки, пратките съдържат цигари от различни марки с валиден български бандерол.   Тютюневите изделия не са обявени и не са представени необходимите документи съгласно Закона за акцизите и данъчните складове, които се изискват при изпращане на акцизни стоки в търговски количества между държави членки на ЕС. Цигарите са били предназначени за нелегално разпространение във Великобритания.    

comment 0
visibility 1131
разбиване

В София: Разбиха модерно оборудвана наркооранжерия

В хода на специализирана полицейска операция, насочена срещу престъпления, свързани с наркотични вещества, в момент на покупко-продажба са задържани двама мъже, на 29 и 37 години, 35-годишна жена, както и техен клиент – столичанин на 43 години. В хода на процесуално-следствените действия у задържаните са открити две сгъвки с вещество на буци и прах, пет мобилни телефона, сума пари и множество връзки с ключове. Това съобщиха от МВР.    При последвалите процесуални действия в едно от жилищата е установена изградена домашна оранжерия, снабдена с модерно оборудване и необходими препарати, за отглеждането на засадените общо 147 конопени растения. От адреса, както и при претърсването на останалите апартаменти, са иззети общо три полиетиленови плика с тревиста маса, пластмасова кутийка с прахообразно вещество на бучки и прах и таблетки с триъгълна форма. Извършена експертна справка уточнява, че иззетите вещества са амфетамин – 0.99 грама, кокаин – 20.97 грама и марихуана – 41.24 грама.   След доклад на материалите в Софийската градска прокуратура трима от задържаните са привлечени като обвиняеми по чл. 354 А от НК и мярката им за задържане е удължена за срок до 72 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под прякото наблюдение на прокуратурата.      

comment 0
visibility 24610
труп

Намерено е мъртво 15-годишно момче в София

Мъртвото тяло на младо момче е намерено в района на ТЕЦ-София в столицата.    Вчера около 13:30 ч. на телефоните на МВР е подаден сигнал за открит труп на 15-годишно момче на ул. "История Славянобългарска" в София, съобщиха от министерството, цитирани от DarikNews.bg.   На място веднага са изпратени екипи на полицията. Не са открити следи от насилие.    По данни на Нова телевизия момчето е ученик от Столичната гимназия по електроника "Джон Атанасов". Първоначалната версия, по която работят разследващите, е за самоубийство.   Причината за смъртта обаче ще бъде официално обявена след аутопсията.   

comment 0
visibility 676
МВР

Задържали Ради Темерута в столично кафене

Въоръжени с автомати полицаи са задържали днес в ранния следобед в столично кафене известният Радо Темерута и няколко човека, които били с него, съобщават от 24 часа. Задържан е по дело за разпространение на наркотици. То ще се води от спецпрокуратурата. Все още арестът не е потвърден от прокуратурата. Радо Темерута е бил задържан неколкократно през изминалите години. Оправдан е по едно от делата, по други е бил свидетел.

comment 0
visibility 414
задържан

Задържаха 19-годишен, ударил шофьор на градския транспорт

Младеж на 19 години, пътувал в автомобил, е ударил шофьор на автобус от градския транспорт в столицата. Агресорът е задържан в Шесто РУ, съобщават от МВР.    Около 21.20 часа снощи в полицията е постъпил сигнал за спречкване между двамата. По първоначални данни свадата започнала след леко пътнотранспортно произшествие между автобуса и лекия автомобил. По случая е образувано бързо производство.  

comment 0
visibility 365
присъди

Присъди за 78-годишна баба и внукът ѝ от "Люлин" заради пласиране на дрога

Специализираният наказателен съд наложи една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок на 78-годишната жена, която през ноември 2018 г. (тогава на 77 години) бе обвинена от Специализирана прокуратура за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в столичния жк „Люлин“.   Четири години „Лишаване от свобода“ определи съдът за внука ѝ, който бе обвинен като ръководител на групата. Той вече е приведен в Софийския затвор, след като съдът не измени мярката му за неотклонение „Задържане под стража“. Ако присъдата му бъде потвърдена от горните съдебни инстанции, той ще трябва да остане зад решетките общо 6 години. Ще изтърпи ефективо и 2-годишна предходна условна присъда за разпространение на наркотици, след като в рамките на изпитателния срок извършил ново престъпление.   В затвора вече са и другите двама подсъдими по делото. Още преди внасянето на обвинителния акт в съда (на 16 април 2019 г.), те се признаха за виновни и поискаха споразумение с прокуратурата, като приеха да изтърпят 3-годишни ефективни присъди. Четиримата наркоразпространители бяха задържани на 1 ноември 2018 г. при съвместни действия по разследването на ГДБОП и Специализираната прокуратура. У всеки от от бяха намерени и иззети различни количества наркотици.   Най-възрастната жена, привличана до момента към наказателна отговорност за наркоразпространение, сама разфасовала марихуана на дози, когато внукът ѝ отсъствал, и я продавала в дома си на клиенти след уговорка по телефона, доказа съдебното дирене. При неутрализиране на групата, малко преди разследващите да влязат в жилището ѝ, от прозореца на обитаваната от нея стая бил изхвърлен плик с близо четвърт килограм марихуана. Жената опитала да се освободи от друго количество в тоалетната чиния.    По-лекото наказание, наложено ѝ от съда, се дължи както на напредналата ѝ възраст, така и на факта, че единствено тя от подсъдимите не е била осъждана. Към момента тя е с мярка за неотклонение „Подписка“. Определените от Специализирания наказателен съд наказания на 78-годишната жена и внука ѝ не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.                  

Криминални

Криминални новини никога не липсват в ежедневието. Факт е, че са от групата на предпочитаните. Тъй като София е милионен град, за реда в него се грижат 9 Районни полицейски управления. От пресцентъра на МВР ежедневно се изпраща актуакна информация до пощата на медията за криминалните събития от деня.

Криминални новини от СДВР

1 РУ в София

1 РУ се грижи за спокойствието и ограничаване на криминалните прояви в три от столичните райони, а именно Изгрев, Средец и Слатина с общ брой население 166 000 човека.

Изключително важна е превенцията от криминални прояви на територията на 1 РУ, тъй като тук са разположени сградите на редица министерства, агенции и чуждестранни посолства. В тези райони се намират и важни за София спортни съоръжения, които трябва да бъдат охранявани и криминални типове нямат място там. Мероприятията, културни и спортни, които се провеждат в тези обекти, са следени и охранявани от служители на управлението. Криминалните прояви трябва да са сведени до минимум, тъй като при посрещане или изпращане, междуправителствените делегации минават през района на 1 РУ.

2 РУ в София

2 РУ носи отговорността за криминалните прояви и съхраняване спокойствието на жителите на районите Сердика, Надежда и Нови Искър. В тези райони живеят повече от 180 000 столичани. На територията на 2 РУ са разположени Централна ЖП-гара и Автогара "София". Това са обекти, в които често се случват криминални инциденти и служителите от управлението са наясно с това. Други важни обекти са "Софарма", "Лакпром", завод "Зебра", търговски център "Илиянци" и др. На ул. „Клокотница“ пък се намира шатрата на Софийския цирк.

3 РУ в София

3 РУ е ангажирано с опазване на обшествения ред и превенция от криминални прояви в районите Възраждане, Красна поляна и Илинден. Служителите на управлението се грижат за живота и сигурността на повече от 188 000 човека.

4 РУ в София

4 РУ се грижи за два района в столицата – Лозенец и Триадица. Тук се намират столичния зоопарк и Южния парк, също така и значителен брой дипломатически представителства. От значителна важност е спазването на обществения ред и предотвратяването на криминални прояви не само заради тези два любими на софиянци обекта, но и заради Съдебната палата, Българско национално радио, Военна болница, Медицинска академия, Александроваска болница, клиника Света Екатерина, Правителствена болница, факултетите на СУ "Климент Охридски", НДК, "Сити център" и "Bulgaria mall". Логично е, че въпреки старанието на служителите на реда, в централната градска част се случват редица криминални инциденти и катастрофи. Районът е изключително натоварен и е свързан с много дейности на жителите на града.

5 РУ в София

5 РУ обслужва три столични района - Оборище, Подуяне и Кремиковци, освен тях служителите на управлението се грижат за реда и ограничаване на криминалните прояви в селата Яна, Желява, Долни Богров, Горни Богров и гр. Бухово.

Ключови обекти като Националната библиотека, храм „Александър Невски“, парк „Заимов“, паметника на Васил Левски, ЦУМ, Военната академия и Националния Военно-исторически музей, както и министерства, посолства и консулства се намират под опеката на 5 РУ. Изключително отговорна е ролята на управлението в превенцията на криминални прояви сред толкова важни обществени, държавни и дипломатически обекти.

6 РУ в София

6 РУ се бори с криминалните елементи на обществото в Красно село, Овча купел и Витоша, както и селата: Владая, Мърчаево и Мало Бучино. Под опеката на управлението са най-главните столични пътни артерии като бул. "Цар Борис ІІІ", бул. "Гоце Делчев", бул. "България", Околовръстен път и др.

7 РУ в София

7 РУ обслужва районите "Младост" и "Студентски". Тук се намират много резиденции и дипломатически представителства. Служителите правят всичко възможно, за да има по-малко криминални прояви в районите.

8 РУ в София

8 РУ бди за спокойствието на гражданите и предотвратява криминалните действия в кварталите Дружба, Цариградски комплекс, Абдовица, Димитър Миленков и Бусманци, десет села: Панчарево, Кокаляне, Пасарел, Лозен, Герман, Казичане, Кривина, Бистрица, Железница и Плана и 53 вилни зони с около 12 000 вили.

9 РУ в София

Служителите на 9 РУ работят усилено за предотвратяване на криминални прояви в Люлин, Връбница и Банкя.

Криминални новини от ГДБОП

ГДБОП е специализирана служба, която се бори с организираната престъпност. Точно тя е достоверен източник на криминалните новини. Често ставаме свидетели и на зрелищни арести на криминални лица. Службата следи за нарушаването на закона, свързано с разпространението, притежанието и употребата на наркотици и наркотични вещества, злоупотреба с интелектуална собственост, компютърни престъпления, трафик на културни ценности и хора и др.

Криминални новини от Специализирания наказателен съд

Делата, които се гледат в този съд са за криминални престъпления на организирани престъпни групи. Медията ни с интерес следи подобни новини и ги публикува мигновено.

Криминални новини от Прокуратурата

Определено Прокуратурата има голям дял в публикуването на криминалните новини в сайта ни. Навременната и актуална информация, която изпращат на редакционната поща за криминалните престъпления, върху които работят, позволява да информираме гражданите бързо и акуратно за законовите действия на органите.

Криминалните новини в медията ни

Факт е, че ежедневно в столицата се съобщава за криминални престъпления. След като медията ни запознае читателите с някоя от актуалните криминални прояви, се стреми да проследи преминаването на случая през всички инстанции. Така вярата на хората в закона се повишава и няма как да е по друг начин. След като всеки от криминалните престъпници, веднъж заловен, е получил полагащото му се наказание.

Разбира се, не всеки криминален случай има положително развитие. Не рядко нещата се объркват точно в момента, когато си мислим, че всичко се е наредило. Реалността не е като в криминалните филми, винаги да се стига до положителен резултат. Понякога криминалните случаи стигат до съда и адвокатите успяват да протакат делата с години. Изглежда обезсърчаващо, но голяма част от криминалните случаи действително завършват с наказание.

Криминалните новини са изключително интересни за широката публика. Не е рядкост и столичани да се включват с адекватна помощ за разрешаването на някои от заплетените случаи. Това говори за будната гражданска съвест и нетърпимостта към криминалните прояви днес.

За криминални престъпления съобщават и от Агенция митници. Техните изненадващи проверки обикновено водят до установяване на редица криминални престъпления.

Криминалните новини се четат с огромен интерес. Нашата медия не прави изключение. Криминалните престъпления са доста любопитна страница и информацията за тях се радва на голям интерес.

Прочетете още