Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 164 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1347
Глобиха строители заради липса на ограда и мръсни камиони

Глобиха строители заради липса на ограда и мръсни камиони

Столичен испекторат наложи поредната глоба на строителна фирма в Лозенец заради нарушение. Проверка на строителен обект на ул."Й. Бадев" и "Иван Радоев" в м. ВЕЦ-Симеоново установи, че на обект на фирма "КЕЙ ЕС Д -Интернешънъл" ЕООД липсва плътна ограда, която е задължителна при извършване на строителни дейности. Също така там е липсвало устройство за измиване на ходовата част на тежкотоварната техника, излизаща от обекта, съобщиха от Столичен инспекторат. Без да се почисти техника разнася кал и мръсотия по столичните улици. За нарушенията са съставени актове на основание на Наредбата за управление на отпадъците и поддънжане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Санкционирана е и "Солар Електрис"ООД в район Студентски. Там е установено липса на устройство за измиване на излизащата техниката от строеж и замърсяване на бул. "Г. М. Димитров".

comment 0
visibility 8762
От утре: Контрольори ще продават билети в градския транспорт в столицата

От утре: Контрольори ще продават билети в градския транспорт в столицата

Контрольорите от градския транспорт от утре пак ще продават билети. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Това ще е временно, докато се увеличи броят на пунктовете. Имало е планове да се възстановим продажбата на билети от водачите в градския транспорт, но заради увеличеният брой на заразените с COVID-19 на този етап това е невъзможно. Столичният кмет е възложил надиректора на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев да увеличи местата за продажба на билети. Билетчета ще се продават вече и в 200 пункта на Спортния тотализатор и пощите в столицата. Докато това стане, от утре, контрольорите ще продават билети. "Започнахме планираното тестване на 1000 човека от персонала на детските градини и ясли. До момента всички тествани са отрицателни", съобщи столичният кмет.

comment 0
visibility 1389
Наложиха глоба за строителни материали на тротоара на "Янко Сакъзов"

Наложиха глоба за строителни материали на тротоара на "Янко Сакъзов"

Гражданин се сдоби с глоба заради струпване на строителни материали на тротоара, с което пречи на преминаването на пешеходци. Нарушето е установе при проверка на служители на Столичен инспекторат в неделя, 21 юни т. г. При извършен текущ контрол в район Оборище и нспекторите за забелязали, че има стриотелни материали на тротоара на бул. "Янко Сакъзов" 14. Съставен е акт и нарушителят бързо е прибрал материалите, а тротоарът е почистен. 7 търговци на открито са санкционирани при проверките вчера в район Кремиковци. На бул. "Ботевградско шосе" са глобени за извършване на дейността без разрешителни документи. При проверки на трасета на бул. "Димитър Пешев" и ул. "Л. Кондаков" в район Искър са установени 2 броя тежкотоварна техника да извършва транпортиране на строителни материали без предпазни чергила. За това нарушение и на двамата водачи на камиони са съставени актове, съобщиха от Столичен инспекторат.

Реклама
comment 0
visibility 1753
Електронни вместо хартиени стикери за живеещите в синя и зелена зона, хорат

Електронни вместо хартиени стикери за живеещите в синя и зелена зона, хората с увреждания ...

Електронни вместо винетни стикери ще има за живеещите в платените зони за паркиране в София. Хартиени лепенки повече няма да се поставят по стъклата на автомобилите. Това се предвижда в промяната в наредбата за организацията в движението в столицата. Освен това ще има места пред училищата, за които няма да се плаща за кратък престои. Всички новости, сред които са такива за улеснение на хората със специфични потребности са в доклад на общински съветници от ГЕРБ, внесен в петък в Столичния общински съвет. Очаква се докладът да мине през всички комисии през идващата седмица и да се гледа на сесията на СОС в четвъртък на 25 юни т. г.  По време на извънредното положение зелена и синя зона бяха безплатни. Тогава най-потърпевши бяха хората, които живеят там, защото не можеха да си намерят място да паркират пред домовете си.  Около 5000 места ще има зелената зона в "Слатина"Ако докладът бъде приет със сигурност ще улесни доста хората с увреждания, защото ще се намали административната тежест при кандидатстване. Така голяма част от документите се се набяват по служебен път. Другото улеснение е, че ще отпадне задължителното им явяване на комисии, както досега, когато кандидатстват за карта за преференциялно паркиране. В наредбата се предвижда раширяването на платените синя и зелена зона. По този начин, ще се осигурят нови паркоместа в столицата, за да се реши, макар и не изцяло проблемът с паркирането, особено в центъра през делничните дни. Зелената зона се разширява в район Триадица в кв. Иван Вазов, където живеещите пожелаха платено паркиране. Другото разширение е в кв. Яворов в район Слатина. Увеличението е с 800 места в Триадица и 210  в Слатина и на двете места са минали обществените обсъждания. Абонаментът, служебните места, пък ще са валидни само в делнични дни. удължава се и работното време на зоните за платено паркиране. Зелената ще функционира в събота от 10 до 18 часа, а синята от 10 до 18 в събота и неделя. В делничните дни платеното паркиране в София ще е от 8.30 до 20.30 ч. "Заради голямото натоварване на граничните участъци на зелената зона до синята, се предлага част от тях да преминат от по-евтината в по-скъпата зона Ако СОС одобри идеята, синята зона ще обхване района между булевардите “Сливница”, “Опълченска”, “Скобелев”, “Тотлебен”, “П. Славейков”, “Евлоги иХристо Георгиеви” и “Данаил Николаев”. Сега тя е между булевардите  "Дондуков”, “Хр. Ботев”, “Скобелев” и “В. Левски”, има 5000 места, а паркирането струва по 2 лв. на час. Ако предложението за разширението се приеме, тя ще има общо 12 000 паркоместа", казва общинският съветник и зам-председателя на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков, цитиран от 24 часа. За разширяването на зонати за платено паркиране настояваше и независимият общински съветник Борис Бонев. Той първи заговори и за увеличаването на цената на синята зона.  

comment 0
visibility 1602
Забранява се паркирането в зоната през НАГ

Забранява се паркирането в зоната през НАГ

Създадена е организация на движението за провеждането на „Урбатон Фест“ на 20 и 21 юни 2020 г., съобщиха от Столична община. От 20.00 часа на 19.06.2020 г. до 22.00 часа на 21.06.2020 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на: - паркинга пред НАГ, между ул. „Сердика“ и ул. „Искър“; - на ул. „Искър“ по протежение на паркинга пред НАГ. От 20.00 часа на 19.06.2020 г. до 22.00 часа на 21.06.2020 г. се забрани влизането на пътни превозни средства по ул. „Сердика“, в участъка по протежение на паркинга пред НАГ.      

comment 0
visibility 1241
"КвАРТал" затваря ул. Триадица в столицата

"КвАРТал" затваря ул. Триадица в столицата

Столичната ул. "Триадица" ще бъде затворена и спиране и паркиране ще е забранено утре, 20 юни т. г., предупредиха от Столична община. Създадена е организация на движението за провеждане на инициативата за обособяване на културен квартал в София „КвАРТал“. От 15.00 до 22.00 часа на 20.06.2020 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на ул. „Триадица“ между ул. „Веслец“ и ул. „Сердика“. От 16.00 до 22.00 часа на 20.06.2020 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул.„Триадица“ между ул.„Веслец“ и ул.„Сердика“.

comment 0
visibility 3693
Пристигна и последният травмай, които ще се движат по петицата

Пристигна и последният травмай, които ще се движат по петицата

И последният от 13-те нови трамвай, които ще се движат по линията на петицата от Княжево до Съдебна плата вече е в София. Мотрисата снощи пристигна в столицата. Временно новите екологични первозни средства се движат по линия на трамвай 18, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Всички обаче ще бъдат пуснати по трасето на "Цар Борис III" след като се направи ремонт на релсовия път. Изпълнител на трасето трябваше да бъде Джи Пи груп, но те се отказаха, а след това бе направен и нов проект за ремонта. В началото на седмицата стартира процедурата за основен ремонт на трамвайното трасе от Съдебната палата до Княжево, а финансирането на проекта „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II е по ОПОС. Проектът е за 125 млн. лв. като в него освен ремонта на трасето на петицата е и цялостното обновяване на ул. Каменоделска с релсовия път, контактна мрежа, настилки, тротоари, осветление и закупуването на нови трамваи. "В последната година проектът беше преработен и в участъка по бул. „Македония“ заедно с ремонта на линията ще изпълним и линеен парк. За него работихме с едно от най-големите френски архитектурни бюра „Вилмот“", написа столичният кмет. Към момента от Столична община подготвят процедурите за доставка на още 25 нови трамвая и 30 електробуса. "За тези 75 нови превозни средства за електротранспорта успяхме да защитим финансиране от оперативна програма "Околна среда", като част от дейностите за подобряване на качеството на въздуха", коментира столичният кмет.

comment 0
visibility 1792
Столична община осигури още 30 нови климатизрирани и нисокподоби тролея

Столична община осигури още 30 нови климатизирани и нископодови тролейбуса

Още 30 нови тролейбуса ще има в градския транспорт в София. Столична община преведе днес 14 млн. лв. аванс по договор за доставка на превозните средства, които са съчленени тролейбуса.  Те ще пристигнат в София през следващата година и ще обновят парка на Столичен елекротранспорт. Договорът, сключен на 5 май т.г. между "Столичен електротранспорт" и чешката компания "Шкода Електрик" е на обща стойност 37, 3 млн. лв., а цената на един тролейбус възлиза на 1, 24 млн. лв. Според договора е предвидена и доставка на диагностично оборудване и специализирани инструменти, необходими за поддръжка на превозните средства. Първите от новите 30 тролейбуса трябва да са в София в средата на 2021 г., а цялата доставка трябва да завърши до края на същата година. С тях ще бъде завършено пълното обновяване на тролейбусния парк. Тогава от употреба ще излязат и последните Икаруси като напълно ще бъдат извадени от градския транспорт в столицата. 18-метровите нови тролеи ще са нископодови, климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора. В тях ще има видеонаблюдение, стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Системата им за автономно придвижване е с акумулаторни батерии и осигурява минимум 5 км пробег без контактна мрежа. Доставката на 30-те тролейбуса е част от проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси“ по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.”

comment 0
visibility 1158
type-photo.svg type-photo.svg
21 километра речни корита вече са почистени в София

21 километра речни корита вече са почистени в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

  Около 21 километра речни корита по общо десетте големи реки в София са изчистени. За годината от Столична община са заложили и е осигурено финансирането за 45 километра. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова днес провери участъка по река Владайска в "Красна поляна".  Екипи на фирмите за почистване усилено подрязваха и премахваха растителност, която има опасност да затлачи реката.    Участъкът, който днес беше почистен, е дълъг 640 метра. На проверката присъстваха районният кмет Иван Чакъров  и зам.-кметът по екология Десислава Билева.    "Превенцията е много важна, за да няма инциденти. Именно за това усилията ни са насочени да изпълним заложената програма", каза кметът Йорданка Фандъкова.    Тя съобщи,че има готов проект за почистването на най-голямата река Искър. И той вече е в Междуведомствената комисия. Предвижда се да се почисти 10-километров участък по Искър от Панчарево до летище София.   

comment 0
visibility 1599
Кучешка площадка и чешма с минерална вода ще има в парк "Възраждане"

Кучешка площадка и чешма с минерална вода ще има в парк "Възраждане"

Кучешка площадка и чешми с минерална вода ще има в най-новия парк в София, този във район "Възраждане". От днес там заработи 25-метровия закрит басейн със СПА зона, които са част от Аквапарка в парк "Възраждане". За парка е предвидено да има кучешка площадка, където да се разхождат домашни любимци. Граждани, които се разхождаха вчера в парка също казаха, че липсва зона за животните. Собствениците вече ги развеждали из цялия парк и това създавало опасност за децата. Кучешката площадка трябва да бъде изградена от "Зелена система" на Столична община. Другата придобвика за живеещите във "Възраждане" е, че ще имат минерална вода, която безплатно ще си наливат. Чешмите ще бъдат изградени от западната страна на плувния комплекс. Това ще стане до 2 месеца, когато се очаква да приключи процедурата от МОСВ. В екоминистерството са пуснати документите за разрешение за ползване на минералната вода от "Баталова воденица" за шестте басейна в Аквапарка - плувният и петте външни.

comment 0
visibility 1336
Купуват допълнително 10 нови метровлака за третата линия

Купуват допълнително 10 нови метровлака за третата линия

Допълнително 10 нови метровлака на гиганта "Сименс" купува Столична община. Машините ще са за третата линия в столицата. Това съобщи във Фейсбук заместник- кметът на София Дончо Барбалов.    Решено: 15 милиона лева дава кабинетът за нови влакове за метрото   С решението от по-рано днес на кабинета се осигуряват 15 млн. лв. за съфинансиране на покупката.    Общият бюджет за 10-те нови мотриси е 88 млн. лв. Те трябва да започнат да пристигат в София през следващата година.  

comment 0
visibility 1325
15 000 домакинства ще подменят безплатно отоплението си до декември 2023 г.

15 000 домакинства ще подменят безплатно отоплението си до декември 2023 г.

Проектът на Столична община за безплатната подмяна на печки за отопление вече се реализира и е разделен в два етапа. Физическото изпълнение на дейностите е до 31 декември 2023 г. Срокът на първия етап е не по- късно от 31 май 2021 г. От днес пък по столичните райони има екипи, които консултират желаещите да подменят отоплението и да подадат документи. За безплатна подмяна на печка в София се подават заявления до 20 августСъщинските инвестиционни мерки за подмяна на отоплителните устройства ще се изпълняват през втория етап. Тогава ще се извърши демонтаж на старите отоплителни устройства, доставка и монтаж на нови екологични алтернативи. Това съобщиха на среща на заместник кмета по екология Десислава Билева с експерти. От 20 000 само 6000 домакинства искат безплатна смяна на печките в СофияПроектът предоставя възможност на около 15 000 домакинства в София да сменят старите си отоплителни устройства на твърдо гориво. Кадидатите могат да подават документи до 20 август т. г. в районните кметства. През септември ще излезе списък на одобрените. Безплатната подмяна е по проект № BG16M1ОP002-5.003-0001 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от националния бюджет на Р България. Столична община стартира подмяната на стари печки с екоЦелта на всички предвидени мерки в проекта е да се постигне подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община, чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление.  

comment 0
visibility 4740
type-photo.svg type-photo.svg
9 лв. за час плуване в новия закрит басейн в парк "Възраждане"

9 лв. за час плуване в новия закрит басейн в парк "Възраждане" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Столичани вече имат още плувен басейн и СПА зона в парк "Възраждане". Съоръжението е истинско бижу и ще бъде с минерална вода. От утре 25-метровият закрит басейн отваря врати за граждани. Цената за час плуване е 9 лв., 126 лв. е месечната карта, а 340 е за три месеца. Първите 100 посетители ще имат отстъпка, каза директорът на "Софийски имоти" Димитър Шивачев. В цената не влизат парна баня и сауна, които са част от СПА зоната на закритата част на Аквапарка. Предлагат се още масажи, ароматерапия и други глезотии. За децата пък има специална солна стая. COVID-19 отложи отварянето на столичния Аквапарк във "Възраждане" (ВИДЕО)На обиколка из новия комплекс днес бе кметът на София Йорданка Фандъкова и провери как ще се спазват мерките срещу COVID-19. Потоците на хората са разделени. Заради мерките на посетителите на басейна няма да дава хавлиена кърпа, която влиза в цената. "Това е един от най-любимите ми проекти. Басейнът започва да работи. Трябваше да отвори през март, но заради извънредното положение се забави. СПА центърът ще бъде отворен, когато разреши здравният министър. Този проект е част от големия за разширение на парк Възраждане. Казвам, че ми е любим проект, защото освен закритата зона с прекрасен басейн има и открита зона с 5 басейна и зона за децата, която също е готова. Засадени са над 600 нови дървета, храсти и цветя", каза столичният кмет. Аквапаркът във "Възраждане" е готов, получи и акт 16 (ВИДЕО)Фандъкова припомни, че тази цялата зона беше приготвена за кражба на имоти, едни от най-апетитните и прекрасни имоти в София. "Дълги години се водиха съдебни битки, които приключиха в полза на общината и се защити собствеността от Софийски имоти, за да го има днес този парк", коментира Фандъкова. От цялата закрита зона не работи и ресторантът, за който се провежда процедура за отдаване под наем. Вече има назначени 9 служители, като трима от тях са спасители. Аквапъркът ще бъде отворен в началото на юли т. г., а цената на входа е 15 лв. Засаждат 600 дървета в Аквапарка във "Възраждане" (СНИМКИ/ВИДЕО) Собственик на цялото съоръжение е общинското дружество "Софийски имоти", което е инвестирало 9,5 млн. лв. в разширяването на парка и изграждането на Аквапарка. От тези пари 5,3 млн. лв. са средства на дружеството, а другите са от нисколихвен заем. Целият парк е 100 декара, а водният атракцион заема 7 декара. Столичани днес вече се разхождаха из парка и ползваха новите пейки. В тревните площи са поставени и дървени шезлонги. Има ново озеленяване и осветление. В Аквапарка пък има общо 6 басейна, 8 пързалки и ще бъдат поставени 300 шезлонга. Днес плувният басейн беше напълнен с питейна вода, но скоро тя ще бъде минерална, както и в петте външни басейна. Пусната е процедура за ползване на минералната вода от близкия каптаж на Баталова воденица и се очаква до два месеца басейните в целия комплекс да са с минерална вода, казаха от "Софийски имоти". Закритият басейн е по стандарти на FINA - Международната федерация по плувни спортове и е подходящ за тренировки, но засега нито един плувен клуб в София не е проявил интерес.

comment 0
visibility 1015
Столична община

Плащат данъците в Столична община все по-често онлайн

Положителна тенденция е увеличаването на онлайн плащанията на местни данъци и такси в Столична община, съобщават от Дирекция "Общински приходи" на общината. По този начин се избягват опашките пред гишетата на общинската администрация. Според статистиката, през месец май онлайн са внесени 589 506 лв.. Това са с 377 хил. лв. повече от май месец миналата година. На 30 юни изтича удължения срок за първата вноска за такса смет и за 5% отстъпка, ако се плати целия данък на недвижим имот или МПС. При разсрочено плащане, първата вноска трябва да се внесе до 30 юни, а втората до 31 октомври за данък сгради и МПС, а за такса смет – 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

comment 0
visibility 2388
За безплатна подмяна на печка се подават заявления до 20 август

За безплатна подмяна на печка в София се подават заявления до 20 август

От 20 май т. г. започна подаването на заявления от желаещите в София да подменят безплатно печка. Проектът е на Столична община и е под надслов #Мисли чисто. Заявленията ще се подават в общинските райони до 20 август, предвижда поректът. Кампанията малко позакъсня заради епидемията от коронвирус, но в момента навсякъде в 24-те общински района на Столична община се приемат документи. Столична община стартира подмяната на стари печки с екоВажно е да се знае, че заявленията, които столичани подадоха за безплатната подмяна на отоплението през лятото на 2019 г. не са валидни. Те бяха част от проучване по проекта за нагласите на гражданите да преминат към екологично отопление. Именно затова хората, които искат да подменят печката си безплатно трябва да го заявят писмено до 20 август т. г. Проектът "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи" е финансиран от ОП "Околна среда" 2014 - 2020 г. и съфинансиран от ЕС чрез Кохезионния фонд и от националния бюджет на Република България. От 20 000 само 6000 домакинства искат безплатна смяна на печките в СофияОт 16 юни т. г., вторник, зпочват консултациите за граждани във всички райони на Столична община. Екипи на проекта ще обясняват и информират гражданите за подробности около проекта, съобщиха от Столична община. Предвижда се списъците с одобрените кандидати да бъде изнесен на 10 септември т. г. След това според процедурата се подписват договори. Специалисти ще направят огледи на одобрените домакинства, за да преценят дали желаната отоплителна система е подходяща за помещението или сградата.  Столичани ще се топлят с подменени екопечки по Life през есента Целта е до началото на отоплителния сезон през тази година да бъдат подменени старите печки на твърдо гориво с екологични отоплителни системи.  В проекта са предвидени три пакета документи. Първият е за кандидатстване на физически лица. Вторият е за колективно каниддатстване на физически лица и третият е за юридически лица. Всичко подробности около кандидатстването са посочени на сайта на Столична община. За информация гражданите могат да задават въпросите си на  02/94 22 444   от 8:30 до 21:00 ч. без почивен ден.  

Столична община

Столичани са изключително активно ангажирани с благоустрояването на София, работата на общинската управа, стопанисването на различни ценни архитектурни, исторически, културни обекти и др. Тази тяхна активна гражданска позиция превръща новините, пряко свързани със Столична община, особено четени и коментирани.

Територия на Столична община

Територия на Столична община

Факт е, че в област София се намира единствената община – Столична община. Столична община се разпростира на площ от 1348.902 кв. км. Ако трябва да направим сравнение с останалите общини в страната, Столична община е на втори място по големина. Най-голямата община е Сливенската. Гранични на Столична община са следните общини: В северозападната част са общините Божурище, Костинброд и Софийска област; В северната част са община Своге и Софийска област; В източната част се намират община Елин Пелин и Софийска област; В югоизточната част са разположени община Ихтиман и Софийска област; В южната част са община Самоков и Софийска област; в западната част се намират община Перник и област Перник.

История на Софийска община

История на Софийска община

Според историческите сведения, общината става законен орган на местното самоуправление по примера на семейната и племенна общност. Като самостоятелна административна единица общината се формира през Първата българска държава. Управлява я княз или кмет. През феодализма общините са подчинени представителите на централната власт. По време на турското владичество общините съществуват, но не са самостоятелни единици. Основните функции на общината са религиозни и просветни. След Освобождението се възвръща дейността на старите общини, формират се и нови такива. След 1944 г. общинското управление се състои от кмет, помощник - кмет, наместници и представители на ОФ. В Столична община те са 9, за градове с повече от 30 000 души население са 7, за всички други са 5, а за селата 2.

Управление на Столична община

Управление на Столична община

Днес Столична община се управлява от Столичен общински съвет, за по-кратко наричан СОС. Членовете на общинския съвет са изборни длъжности. Те се избират от жителите на общината при провеждане на местни избори. Столичният общински съвет определя какъв ще е бюджета на общината всяка година, както и с какви пари ще разполагат отделните столични райони.

Столична община има кмет. Кметските му правомощия са не само в София, но във всичките 38 селища в границите на общината. Това е изборна длъжност, за която решават живеещите в Столична община на местните избори.

Столична община се състои от 24 района. Всеки район се оглавява от районен кмет. Той управлява само своя район. Може да разпределя бюджета за района. Районните кметове се избират от Столичния общински съвет.

Община София и област София-град се припокриват. Кметът и Столичният общински съвет са с 4 – годишен мандат. Общината има собственост и бюджет. За да функционира ефективно администрацията на Столична община, СОС избира различни постоянни и временни комисии, които в момента са 13. Изпълнителната дейност в общината се ръководи от кмета. Кметът носи отговорност за изпълнението на общинския бюджет, за спазване на обществения ред, за изпълнението на поставените програми. Зам.-кметовете в Столична община отговаря за различните отраслови направления. Зам.-кметовете се избират от Столичен общински съвет, но се предлагат от кмета на общината.

Районните кметове се грижат за решаването на всички въпроси, касаещи потребностите на жителите на съответния район, за благоустрояването на техния район, поддържане на хигиената му, както и за компетентното административно обслужване на жителите на съответния район.

Транспорт в Столична община

Транспорт в Столична община

Изключително натоварена е транспортната система в Столична община. Тя е добре развита и е ключова част от транспортната система на страната. В Столична община функционират всички видове транспорт без водния. През Столична община минават части от 6 железопътни линии от ЖП мрежата на страната. Столична община разполага с 8 гари, вагонни и локомотивни депа.

Автомобилният транспорт е изключително натоварен. Основният стремеж на Столична община е намаляването на интензивният транзитен трафик през столицата.

Най-голямото летище в България е Летище София. В момента то се отдава на концесия. Предстои разширение и реконструкция на терминалите, както и изграждане нов терминал. Ремонт на пистата е правен неколкократно

Общественият транспорт на Столична община се модернизира непрекъснато. Целта е да се намали замърсяването на въздуха от превозните средства на градския транспорт. Автобусите се подменят с нови електробуси. Тролеите и трамваите също се подменят с нови, ефективни модели.

Софийското метро се разраства планово. До голяма степен то улеснява придвижването на столичани до различни точки от града.

Природа на Столична община

Природа на Столична община

Софийската котловина, известна още като Софийското поле, заема централната част на Столична община. Това е най-ниската и равна част на общината. На север от Софийското поле е разположена Софийска планина с най-високата си точка връх Готен.

Планина Мургаш се намира на североизток от Софийска котловина. Най-високата ѝ точка е връх Мургаш.

Планина Люлин пък е разположена югозападно от Столична котловина, с най-висока точка връх Дупевица. Планина Витоша е на югоизток, като най-високата ѝ точка е Черни връх. Това е и най-високото място в цялата Софийска община. На територията на Столична община се намират и части от Плана планина, чийто най-висок връх е Манастирище.

Води в Столична община

Води в Столична община

Река Искър се води основна водна артерия на Столична община. 665 км от реката преминават през територията на Столична община. По-значителни източници на Искър в пределите на Столична община са Перловската река, Лесновската река, река Блато, Витошка Бистрица, Железнишка река, река Планщица и река Шипочаница.

Райониране на Столична община

Райониране на Столична община

В пределите на Столична община се намират 38 селища, от които 34 села и 4 града – София, Банкя, Бухово и Нови Искър, разпределени в 24 административни района. Това са районите Люлин, Младост, Красно село, Подуяне, Студентски, Надежда, Слатина, Триадица, Искър, Витоша, Красна поляна, Овча купел, Лозенец, Връбница, Сердика, Възраждане, Илинден, Средец, Оборище, Изгрев, Нови Искър, Панчарево, Кремиковци, Банкя.

Видно е, че категорията сама по себе си обхваща широк диапазон от теми, които живо интересуват читателите и често комуникацията след публикуване на новина е доста оживена. Това е добър знак, че столичани не са безразлични към добрите и лошите практики в управлението и стопанисването на общината. Мнението им е важно и то би могло да накара администрацията да се насочи към проблеми, които не са били забелязани или решени в миналото. Медията ни отразява обективно всяка новина свързана с общината, а гражданите са свободни да споделят своето мнение, положително или отрицателно.

Територия на Столична община

История на Софийска община

Управление на Столична община

Транспорт в Столична община

Природа на Столична община

Води в Столична община

Райониране на Столична община

Прочетете още