Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1149 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1371 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 885
Енергийният министър: Имаме повече ресурс и по-бързо ще оправим Топлофикаци

Енергийният министър: Имаме повече ресурс и по-бързо ще оправим Топлофикация, ако е държав...

Топлофикация-София е на път да стане държавна. Имаме повече ресурс и по-бързо ще оправим дружеството, ако е държавно, заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред БНТ. "Промяната не е толкова кардинална. Топлофикация-София е била държавна, сега е общинска. Тук не става въпрос за нещо, което променя стратегията, Столична община вече върви по този път, а ние сме в позиция да го направим по-бързо, разполагайки с повече ресурси", каза Христов. Преди седмица той бе на среща на Московска 33 и категорично е заявил, че решение за общинското дружество има, ако е държавно. Христов е настоявал Топлофикация да бъде прехвърлена на държавата. "Топлофикация-София е най-големия потребител на газ - 30% от общата консумация в страната и цената на газа влияе на парното. Общинското дружество обаче е най-големият длъжник на Булгаргаз, работим интензивно по решаване на този въпрос. С такава задлъжнялост, не само като структура но влияе на Булгаргаз и го лишава от възможността да набира средства от частния сектор. Булгаргаз го финансира, с 800 млн. лв., министерството на енергетиката. Заедно със СОС разработваме програма, която да изведе Топлофикация-София от тази дългова спирала и дружеството да стане добросъвестен платец", каза енергийният министър в служебният кабинет на Гълъб Донев. "Водим преговори дружеството да стане държавно. Целите на държавата и Столична община изцяло съвпадат и са насочени към отоплението на софиянци на оптимална цена. Намерихме обща платформа и работим за дълъг период да се намери цялостно решение за Топлофикация-София. Преминаването към държавата ще стане въз основа на задълженията, но се отваря прозорец, който ни дава възможност да привлечем опитна компания с мащабна инвестиционна програма", допълни Христов. Той уточни, че за момента има стратегия, която се разработва в стъпки, в план, как юридически ще стане прехвърлянето към държавата. "Не сме определили оператор за дружеството, това трябва да стане с конукретна порцедура", заяви служебният енергиен министър. Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска гаранция за редовни доставки на газ и за поносима цена за парно и топла вода за софиянци.

comment 0
visibility 37166
Влизат в сила новите превозни документи за градския транспорт в София

Влизат в сила новите превозни документи за градския транспорт в София

Новите превозни документи за градския транспорт в София, които са приети и утвърдени от местния парламент, влизат в сила от утре – 1 септември, припомнят от Столична община. Те ще се предлагат на касите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). За учащи или работещи младежи на възраст до 26 години е предвидена Младежката карта. Тя е годишна, с неограничени пътувания по цялата транспортна мрежа на града, а с нея се ползват два месеца безплатно бонус-пътуване. Картата струва 250 лева, а неограниченото пътуване на ден излиза само 0.68 лв. За първи път се предлага и годишна карта за ученици и студенти. Тя е с цена от 200 лева и важи за целия обществен транспорт. С нея също има 2 месеца бонус-пътувания, а дневното неограничено придвижване излиза едва 0.54 лв. Зареждането е еднократно срещу документ от училище или университет в София, ако ученикът или студентът за първи път влизат в съответното учебно заведение. Студент или ученик - притежател на карта, не е необходимо да представя уверение. Запазва се и познатата месечна карта от 20 лева. Специална подкрепа има и за млади родители, чийто деца са до 2 години. Този, който е в отпуск за отглеждане на дете, вече ще може да ползва месечна карта на стойност 10 лева за цялата мрежа на градския транспорт. Необходимо е само да представи уверение за своя статут в пункт на ЦГМ. „Запазва се най-търсеният продукт за обществения транспорт – годишната абонаментна карта. За нея ще може да се заплати на три, вместо на две вноски. Първата вноска е с  валидност до 3 месеца  и е на стойност 150 лв., а втората  е за следващите 3 месеца и е на цена от 120 лева, третата е до 6 месеца и е 100 лева.“, посочват от Столична община. Всички превозни документи са достъпни онлайн и могат да бъдат зареждани на платформата: https://webportal.sofiatraffic.bg/  

comment 0
visibility 486
София реализира над 250 проекта по 3 спортни програми

София реализира над 250 проекта по 3 спортни програми

Столична община ще реализира над 250 проекта по 3 спортни програми, които ще помогнат на хиляди деца и възрастни от София да водят по-активен начин на живот, съобщават от „Московска“ 33. За 2022 г. Програмата за развитие на детско-юношеския спорт финансира дейности на 111 детско-юношески школи на територията на София, в които тренират професионално над 10 000 деца, съобщават от Столична община. Програма за развитие на физическото възпитание и спорта предоставя възможност за участие в спортни кампании на хора от различни възрастови групи и с различен социален статус, както и на хора с увреждания. Програмата финансира 142 проекта на неправителствени организации, районни администрации, малки населени места в различни тематични направления – екология, здравословен начин на живот, спорта като превенция на агресията и др. Програма за съфинансиране на спортни и младежки дейности, международни форуми и събития под патронажа на кмета на Столична община подпомага домакинства, кампании и инициативи, сред които Европейско първенство за младежи по карате, Световна купа по паркур, благотворителни турнири и др.  През месец септември 2022 г. предстои провеждането на над 20 събития в подкрепа на здравословния и активен начин на живот.

Реклама
comment 0
visibility 1515
10 години от втората линия на столичното метро: С 25% е намалява автомобилн

10 години от втората линия на столичното метро: С 25% намалява автомобилният трафик

С 25% намалява автомобилният трафик в София само за 4 години при пускането на столичното метро. Днес се навършват 10 години от пускането на втората метро линия - 2012 г. Метрото тръгва, първата линия, в края на януари 2008 г. когато пътуването от Люлин до ЦУМ в столицата се съкращава на 10 минути.  Промяната на София и удобството за софиянци е неоспорим факт. Втората метролиния, станции - Ломско шосе, Бели Дунав, Надежда, Хан Кубрат, Мария Луиза, Централна жп гара, Лъвов мост, Сердика 2, НДК, Европейски съюз, Джейм Баучер, Витоша, пуснати 10 години, увеличава станциите с 11 и трасето под земята с 11 км. Какво всъщност променя втората метролиния на софийското метро: - Преди пускането пътникопотокът е 240 000 души дневно с втората те се увеличават с още със 70 000 и стават 310 000 дневно. - Станциите са били 23 и се увеличават с 11 нови  и стават 34. - Дължината на трасето е 28 км, удължава се с още 11 км и стават 39 км. С удължаването на подземнията железница за 10 години автомобилният трафик заничетлно се редуцира в София и намалява с 25%. Интервалът на движение на метровлаковете също се променя. По линия 1 в час пик пада от 4 на 3 минути, а по линия 2 от 8 на 6 минути.

comment 0
visibility 836
С нова спортна зала, модерни кабинети и билиотека започва учебната година в

С нова спортна зала, модерни кабинети и библиотека започва учебната година в 9-а френска в...

С нови и модерни кабинети, билиотека и многофункционална спортна зала ще започне учебната 2022/2023 година в столичната 9-а френска езикова гимназия на бул. "Патриарх Евтимий", научи Столица.bg. Цялостният ремонт, започнал преди повече от година трябваше да приключи до края на август т. г. Към момента няма информация за финала, но със сигурност обектът ще е готов за 15 септември, надяват се от Столична община. Ремонтът е част от големия проект на Столична община по ОП "Региони в растеж, които обхваща 30 училища и детски градини на стойност 63 млн. лв., а съфинансирането от Московска 33 е 5,7 млн. лв. Френската гимназия в София посреща новата учебна година с разширена сграда "Продължаваме основно да инвестираме в детски градини и ученичиески спорт, 111 сортни клуба са финансирани по програмата за детско-юношески, която е насочена към талантливите деца на София. Провеждат се ученически спортни игри в столицата по 8 вида спорт. Акцентирахме във възстановяване и изграждане на спортна инфраструктура в училищата. Последното е сортнатазала във френската гимназия и се надявам да открием учебната година с разширение на училището и многофункционална спортна зала", похвали се кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференцията на София-Европейска столица на спорта вчера. Мащабен ремонт и нов корпус премести учениците от Френската да учат в НСА на "Гургулят" В това столично училище нямаше физкултурен салон и часовете по физическо се провеждали на послединя етаж на сградата. Всъщност към предишната сграда са посторени два нови корпуса. В единият са нови класни стаи, което ще позволи да се учи на една смяна - само сутрин, а вторият корпус е със много функционална спортна зала, на окято ще се радват учителите по физическо, треньори и възпитаници на френската. Ремонтът на Френска гимназия в София ще осигури едносменен режим на обучение (СНИМКИ) По програмата за публично-частно партньорство, на базата на Наредбата за спортните обекти  на Столична община, в момента вървят две процедури за избор на наемател на спортни площадки в столичния район Слатина-Столична община, потвърди председателят на СОС Георги Георгиев. "Процедурите са централно то Столична община в изпълнение на решение на СОС. Единият спортен обект е до парк Слатинска река, а вторият до парк Гео Милев, старата площадка, която въстановявахме. За нея 2 години се борихме да я върнат от Спортна София и чакаме да минат 3 месеца от решението, за да я впишем в Агенцията", обясни кметът на район Слатина Георги Илиев. "За да има високи спортни постижения, трябва да има масов спорт и затова са проектите и програмите, които се финансират от Столична община. Преди година и половина водихме разговори с над 30 федерации и клубове, за да приемем програма за публично-частно партньорство, където частното са спортните федераци и клубове, а публичното са пустеещи терени, на които да се изграждат спортни съоръжение и инфраструктура. В Люлин те са вече два, на едения Столична община е пратньор с БФС, вторият със спортен клуб. В Лозенец в 21 училище в двора Йордан Йовчев ще изгради многофункционална спортна зала. Текат процедури за район Слатина и там има заявени намерения от баскетболни клубове. Отворена е процедура за стадиона в Горубляне и предложение да се превърне в спортен комплекс за минифутбол и детски площадки. И всичко без нито лев публични средства. На тези спортни обекти, резултат от публично-частното партньорство, всяка седмица, 14 часа по график одобрен от кмета на района, децата безплатно ще спортуват. А след определен срок - над 10 години, обектите стават общински. Стадионите във филиповци и Мировяне да останат на спортните клубове, след като са извършени ремонти и има осветление  и модерна поливна система. Програмата вече факт и работи", аргументира се председателят на СОС Георги Георгиев.

comment 0
visibility 649
-

Стартира приемът на документи за социална услуга "Асистент за независим живот"

Във връзка с предоставяне на социалните услуги „Асистент за независимо детство” и „Асистент за независим и активен живот”, започва прием на документи, съобщават от Столична община. Заявленията за ползване на социалните услуги „Асистент за независимо детство” и „Асистент за независим и активен живот” за следващата календарна година ще се приемат от 1 септември до 31 октомври 2022 година включително. Изискуемите документи следва да се подават в Бюрата за социални услуги по местоживеене на кандидатите за ползватели. С цел да няма струпване на хора, ще бъдат изготвяни графици за подаване на документите за 2023 година, поради което е необходимо да запазите ден и час за подаването им в съответното Бюро за социални услуги. От Столична община съобщават още, че изготвените графици няма да повлияят на класирането и то ще се извърши след индивидуално и обективно решение на комисията по чл. 15 от НПСУАНЖ. Списъците на включените кандидати за ползватели ще се публикуват на официалния електронен портал на Столична община не по-късно от 10 дни преди началото на ползване на услугите.      

comment 0
visibility 501
Над 180 000 кв. м имоти за публични нужди е придобила Столична община през

Над 180 000 кв. м имоти за публични нужди е придобила Столична община през 2021 г.

Столична община е придобила 180 615 кв. м поземлени имоти през 2021 г. Всички те са предназначени за публични нужди, обща площ от 180 615, 33 кв. м, съобщи зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. От тях чрез отчуждаване са придобити 56 940 кв. м, за които са изплатени обезщетения на обща стойност 11 086 110 лв. Чрез дарения Столична община е придобила имоти с площ 123 675, 33 кв. м. За сравнение, през 2020 г. са придобити общо 170 357 кв. м. Това пише в отчета за дейността по изпълнение на Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост за 2021 г. Всяка година такава програма се изготвя от кмета Йорданка Фандъкова въз основа на предложенията на районните кметове и се одобрява от Столичния общински съвет. Общо 219 решения за управление на общинска собственост и придобиване на частни имоти е взел Общинският съвет през миналата година. От тях 15 са за покупка на частни имоти, отредени за публични нужди – основно за улици. Според отчета за изпълнение на програмата, най-много доклади, по които СОС се е произнесъл с решения, са внесени от кметовете на районите „Надежда“ и „Връбница“ - съответно 25 и 24 бр.  В изпълнение решенията на СОС, през миналата година продължи отдаването под наем на свободните имоти и обекти от кметовете на райони, чрез публично оповестени търгове или конкурси. Така сключените договори за наем са общо 265. Приходите от наеми на общинско имущество през 2021 г. са близо 20 млн лв. , което е с над 2 млн. лв. повече от предходната 2020 г. Постъпленията от разпореждане с общински имоти също са повече - 9 млн. лв., при 5, 1 млн. лв. за 2020 г. През 2021 г. Столична община сключи общо 593 сделки по придобиване и разпореждане с общинска собственост и ограничeни вещни права. От тях 24 са за покупка на частни имоти за публични нужди, а 424 - за дарение на частни имоти, предназначени за публични нужди.

comment 0
visibility 912
В Районите се подават заявления за компенсации за неприети в ясла и детска

В Районите се подават заявления за компенсации за неприети в ясла и детска градина в София

В районните администрации на Столична община по местоживеене на родителите се подават заявления за компенсации за неприети в детска ясла и градина малчугани. Това съобщи пред БНР директорът на "Образование" в Столична община Мария Минчена. От 1 септември т. г. ще се дават финнасови компенсации на родителите, пряко свързани с отглеждането, възпитанието и обучението на деца от 3 -месечна до 3-годишна възраст, ако не са приети в общински ясли или градини поради липса на свободни места. Около 10 000 са малчуганите само в София, за които не стигат местата. По-голямата част от тях са за яслена група. Средствата за компенсации ще се изплащат до приемането на детето в общинска детска ясла или в яслена група на общинска или държавна детска градина, обясни Мария Минчева. "След това районните администрации изпращат одобрените от тях искания към Столична община. Ние изпращаме обобщената справка от всички 24 района на територията на Столична община на МОН, което министерство осигурява средствата, които средства след това, по обратния ред се връщат към районните администрации, за да ги получат родителите", каза пред БНР Минчева.

comment 0
visibility 297
Стандард енд Пуърс“ потвърди инвестиционния рейтинг на София

Стандард енд Пуърс“ потвърди инвестиционния рейтинг на София

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) потвърди Късно снощи дългосрочния кредитен рейтинг на София - „BBB“ със стабилна перспектива, похвалиха се от Московска 33. Според S&P, българската столица има достатъчно финансови буфери, за да поеме ограниченията, свързани с руско-украинския военен конфликт. Агенцията очаква централната власт да помогне на общините, като компенсира нарастващите цени на газа. Българската столица ще продължава да поддържа ниски дефицити чрез финансиране на капиталовите сметки от фондове на ЕС, ликвидни резерви и ограничен нов дълг, смятат в S&P. „Очакваме София да продължи да отчита стабилни финансови резултати и да има стабилно ликвидно покритие“, пише още в оценката на агенцията. Рейтингът на столицата зависи и от този на България, тъй като градът не може да има по-висока оценка от държавата, припомнят от S&P. „Много силното бюджетно представяне на София по време на пандемията от COVID-19 създаде достатъчна финансова свобода, за да устои на натиска от намалените перспективи за растеж на БВП и нарастващите цени на енергоносителите. Въпреки че националният БВП на глава от населението изостава от средноевропейските нива, в София средният брутен доход на населението е значително по-висок от средния за страната. Стабилното финансово състояние на града, с нисък дълг и достатъчно ликвидни резерви, балансират ограничената предвидимост на институционална рамка, в която работят българските градове, с висока зависимост от решения и трансфери от централното правителство“, пише още S&P. Положително е, че финансовото управление на София обикновено запазва висока оперативна ефективност. Градът отчете бюджетите си за 2020 г. и 2021 г. със стабилен излишък, което помага за поддържането на буфери. Дългът с фиксиран лихвен процент предпазва София от нарастващите лихви. „Градът има голяма капиталова програма, която предполагаме, че ще поддържа високи свързаните разходи… Програмата включва разширение на линията на общинското метро, работа по водоснабдяване, канализация и пътни мрежи… Ние обаче разбираме, че градът има известна гъвкавост да коригира програмата, както когато бяха намалени инвестициите по време на пандемията“, пише още в оценката на S&P.

comment 0
visibility 1399
Щафетен маратон променя маршрута на градския транспорт в София

Щафетен маратон променя маршрута на градския транспорт в София

Във връзка с провеждането на VIII ЕКИДЕН Щафетен Маратон“ на 6 септември в централната част на София се въвежда временна организация на движението, съобщават от Столична община.   От 9:00 до 13:30 часа щафетният маратон ще мине по следния маршрут: - Старт от северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” пред националния стадион „Васил Левски” по западното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, по източното пътно платно на ул. „Проф. Фритьоф Нансен”, обратен завой при бул. „Васил Левски”, по западното пътно платно на ул. „Проф. Фритьоф Нансен”, надясно по бул. „България”, по източното пътно платно на бул. „Пенчо Славейков”, обратен завой по тротоара на бул. „Витоша”, по западното пътно платно на бул. „Пенчо Славейков”, по бул. „България”, надясно по западното пътно платно на бул. „Черни връх”, обратен завой при ул. „Св. Наум”, по източното пътно платно на бул. „Черни връх”, надясно по югоизточното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Драган Цанков”, Борисова градина, изход от Борисова градина при Национален стадион „Васил Левски”, по югоизточното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до Орлов мост, преминава по пешеходната зона, по северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до национален стадион „Васил Левски”, където е финала. Във връзка с провеждането на маратона се въвеждат промени в организацията на движение. Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:  От 08.00 часа на 5 септември до 07:00 часа на 6 септември на моста пред Националния стадион „Васил Левски” – 2 /две/ паркоместа.  От 07.00 часа на 6 септември до приключване на мероприятието на моста пред Националния стадион „Васил Левски”. От 07:30 до 13.30 часа на 6 септември се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по: - Ул. „Ген. Гурко” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Васил Левски”. - Ул. „Любен Каравелов” между ул. „Ген. Паренсов” и ул. „Ген. Гурко”. -Бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Проф. Фр. Нансен”. -Бул. „Драган Цанков” между ул. „Митрополит Кирил Видински и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви”. -Южното пътно платно на бул. „България” между бул. „ Черни връх” и бул. „Акад. Ив. Гешов”.  -Бул. „Черни връх” и ул. „Проф. Фр. Нансен” между бул. „Свети Наум” и бул. „Васил Левски”. -Бул. „Пенчо Славейков” между бул. „България” и бул. „Витоша”.  -Тунела на НДК, участъка водещ към бул. „Черни връх” и бул. „България” /бившето трасе на трамвай № 6/.  От 04.30 до 14.00 часа на 6 септември частично  се променят маршрутите на масовия градски транспорт, както следва: Електробусна линия № 9 (в посока пл. „Орлов мост”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Шипка” и по маршрута си. Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50.00 метра преди бул. „Цар Освободител” в посока пл. „Орлов мост“.  Автобусна линия № 72: - в посока ж.к. „Западен парк”: от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Патриарх Евтимий“, наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски” и по маршрута. - в посока Плиска: от ул. „Св. Георги Софийски“ направо по бул. „Прага“, надясно по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК, бул. „Васил Левски“, надясно по ул. „Шипка“, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по маршрута. Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50.00 метра преди бул. „Цар Освободител” в посока ж.к. „Западен парк” и на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута. Автобусна линия № 75 – маршрутът се скъсява от автостанция „Гео Милев“ до Военна академия (обратен завой при ул. „Шипка“). Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ на 40 метра след ул. „Шипка“ в посока към автостанция „Гео Милев”.  Автобусна линия № 76 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”): от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, наляво по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „П. Ю. Тодоров” и по маршрута си, двупосочно; Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока ж.к. „Гоце Делчев”, за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11. Електробусни линии №№ 84, 184 и автобусна линия № 505 (в посока ул. „Ген. Гурко“): от бул. „Цариградско шосе” надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. „Шипка” (Военна академия), бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, наляво по бул. „Цариградско шосе” и по маршрутите си. Електробусите ще спират на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока СУ „Св. Климент Охридски“ (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11), и на спирка с код 0442 „Военна академия” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” след ул. „Шипка“ в посока пл.„Орлов мост“ (за автобусни линии №№ 9, 72, 75 и 213). Автобусна линия № 94 (в посока СУ „Св. Климент Охридски“): от бул. “Свети Наум” наляво по бул. “Черни връх”, наляво по бул. “Джеймс Баучър”, надясно по ул. “Стоян Михайловски” и по маршрута до Студентски град. Автобусите ще спират на съществуващите трамвайни спирки по бул. “Джеймс Баучер” и на временната спирка на бул. „Черни връх“ на 60.00 метра след левия завой от бул. „Св. Наум“. Автобусна линия № 204 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”): от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, наляво по бул. „Акад. Ив.Е. Гешов”, надясно по бул. „България” и по маршрута си, двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока в посока ж.к. „Гоце Делчев” (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11). Автобусна линия № 604: - в посока институт „Пирогов”: от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“, наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, надясно по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” и по маршрута  си; - в посока гара „Искър”: от бул. „Пенчо Славейков” наляво по бул. „Прага”, надясно по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК, бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си. Автобусите ще спират на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока институт „Пирогов” (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11). Тролейбусна линия № 7 (в посока ж.к. „Гоце Делчев“):  се скъсява до кръстовище бул. „Васил Левски“ – бул. „Патриарх Евтимий“ (кино Одеон).  Столична дирекция на вътрешните работи ще осигури охрана на маратона, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища и пропускане на превозните средства на масовия градски транспорт на кръстовищата на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” с  ул. “Граф Игнатиев” и в тунела на НДК.

comment 0
visibility 809
Пътят до Клисурския манастир ще е готов в края на септември

Пътят до Клисурския манастир ще е готов в края на септември

Ремонтът на пътя към Клисурския манастир „Света Петка“ се извършва с срок, това установи проверка на кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Ангел Джоргов на обекта. „След като през миналата година ремонтирахме пътя за Дивотинския манастир, в края на юни започнахме ремонт на пътя за Клисурския манастир „Света Петка“. Очаквам строителните дейности да приключат до края на септември“, каза кметът Фандъкова по време на проверката.  Тя припомни, че и двата манастира са част от Софийската Мала Света гора и са много посещавани от софиянци, а пътищата до тях са били в лошо състояние. Средствата за техният ремонт са отпуснати по решение на Министерски съвет по време на правителството на Бойко Борисов.  „Участъкът в който работим е с дължина от 3.3 километра. Предстои полагане на износващия пласт асфалт и да се довършат банкетите с отводняването, допълни  зам.- кметът Ангел Джоргов. Предстои да бъде направен ремонт и на участъка от разклона за с. Клисура до Банкя, който също е в лошо състояние. Строителните дейности ще започнат в началото на септември и трябва да приключат до края на годината. По думите на зам.-кмета Джоргов ремонтът ще бъде труден, защото няма обходен маршрут и ще се прави на участъци. Движението ще се извършва в едната лента, като ще се регулира със светофар. Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че през това лято в столицата се изпълняват 9 големи пътни обекта, сред които „Първа Българска армия“, бул. „Ломско шосе“ , тунелът към Люлин, бул. „Филип Кутев“.

comment 0
visibility 627
Подготвят план за стабилизиране на Топлофикация – София

Подготвят план за стабилизиране на Топлофикация – София

Кметът на София Йорданка Фандъкова е запознала служебния премиер Гълъб Донев с актуалното състояние на Топлофикация, съобщава БТА. Столичният кмет разговаря с премиера и миналата седмица, а днес бяха съобщени подробности.  Фандъкова е поискала гаранции за доставките на газ на общинската "Топлофикация" за зимата. „В  петък по мое искане проведохме среща с министър-председателя Гълъб Донев. На нея присъстваха министърът на енергетиката, министърът на финансите и министърът на икономиката. Бях заедно с председателя на Столичния общински съвет, като темата беше да се обсъди и намери вариант за функционирането на Топлофикация София в условията на драстично покачващи се цени на газа“, заяви столичният кмет . Фандъкова е обсъдила със служебния премиер и прогнозата на експертите, според които при настоящите цени на газа до края на годината дружеството ще натрупа нови близо 500 млн. лв. задължения. „Предишното правителство и парламента не приеха компенсации за газ. Това означава, че всички топлофикации, както и бизнеса, функционират при липса на каквито и да е компенсации за газ“, посочи кметът Фандъкова. На срещата си с министрите кметът Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев са поставили три въпроса. Първият – да се гарантира отоплителния сезон на софиянци, вторият – заедно да потърсят краткосрочно решение за ликвидността на дружеството. При поставянето на третия въпрос кметът Йорданка Фандъкова е запознала министрите с плана на Столичната община за модернизация на Топлофикация София. В резултат на това всички страни са се договорили да работят заедно за неговата реализация. Във връзка с това вчера от енергийното министерство са изпратили писмо до Столичната община за сформиране на съвместна работна група между министерството, Българския енергиен холдинг, Топлофикация София и Столичната община. Очаква се групата в много кратък срок да направи план за оздравяване на дружеството, който включва и изпълнението на плана за модернизация.

comment 0
visibility 444
Ремонтираха детската площадка в столичната градинка “Книжовник“

Ремонтираха детската площадка в столичната градинка “Книжовник“

Ремонтирана е детската площадка в столичната градинка „Книжовник“, съобщи директорът на „Зелена система“ Димитър Данчев. Сменен е старият спукан улей на пързалката с нов, ремонтиран е и батутът. Напълно е обновена и оградата на детския кът. През 2016 г. дирекция „Зелени системи“ обнови изцяло площадката в съответствие с изискванията на Наредба №1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

comment 0
visibility 724
-

Аварийни екипи на Столична община оказват помощ на пострадалите от наводнението в Карлово

Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община със специализирана техника и помпи помагат за отводняване и почистване на наносите от Професионалната гимназия по жп транспорт „Христо Смирненски“. Сградата е сред най-пострадалите от наводнението в Карлово. По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова екипите са в Карлово от вчера и помагат за преодоляване на последствията след поройните валежи, съобщават от Столична община. В града е обявено частично бедствено положение. След дъждовете от снощи, водата отново е излязла от дерето "Меден дол" и е наводнила ниската част на града. Пострадали са и над 40 къщи, магазини и офиси. Според директора на гимназията Стефан Филчев, почистването и отводняването днес започват отначало, а щетите са за над 700 000 лв. Отнесен е входа на сградата, наводнени са новата лаборатория и малкия корпус на професионалното училище. Ръководството се опасява, че заради наводнението началото на учебната година на 15-ти септември е под въпрос.

comment 0
visibility 706
Главният архитект на София: Обжалване бави стартът на реконструкцията на пл

Главният архитект на София: Обжалване бави старта на реконструкцията на пл. "Света Неделя"

Поредното обжалване на реконструкцията на площад "Света Неделя" бави стартът на строителните дейности. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков пред БНТ.  "Завършихме работата по най-знаковия площад в София. Въпреки всичките ни усилия - международния конкурс, проектната документация и изработения работния проект на студио Фуксас,в момента пак има недоволни. Обжалвано е разрешението за строеж и е изпратено в Административния съд, защото някой е решил, че този проект, му нарушава по някакъв начин правата", каза арх. Здравков. Представиха архителтурния проект на площад „Света Неделя“ "Е, хайде обяснете ми, в рамките на един управленски мандат, как да се сулчавт нещата, когато един проект започва и неговото стартиране минава през поредица цикли и най-накрая, когато стига моментът за реализация, ние решаваме, че всичко трябва да се обърне и да започне отначало. Мисля си, че наистина трябва да се обединим около общи цели и идея, и да решим, че пл. Света Неделя е важно заедно с преминаването през пешеходни пространства, велоалеи, довършването на Софийския околовръстен път, довършването на метрото и третия градски ринг", коментира главният архитект на София. КАБ оспори конкурса за пешеходен мост над "Бяла черква", Столична община го спряТой припомни, че до 29 септември т. г. могат да се подават документи за конкурса за идеен проект на мост над ул. Бяла Черква, който ще свърже Южен парк 2 с трета част. Конкурсът вече веднъж беше отложен, заради забележки от КАБ и в момента е втора процедура за международния архитектурен конкурс. Арх. Здравков призова колегите си да кандидатстват с идейни проекти до 29 септември. Максимилиано Фуксас: Махнете автомобилите от градския център! "Добрите паркове в повечето случаи са свързани с пешеходни връзки, защото обикновенно са оградени с булеварди. Искаме да направим връзка от бул. Витоша, НДК и да свържем Южен парк 2 с Южен парк 3 част. Сега липсва такава връзка, а тя ще стига до басейн "Спартак". Надявам се да стане великолепно пешеходно съоръжение с велоалеи и хората да не чакат на светофара. Конкурсът приключва на 29 септември т. г. и нека участват колегите, конкурсът е открит, международен със знв акоожури, поканени са колеги от Копенхаген, и са осигурени добри награди. Победителят ще получи 20 000 лв., вторият 15 000 лв., а третият 10 000 лв. и победителят ще има гаранция, че ще може да изработи работния проект, което е истинската награда след изработването. Столична община се ангажира да му възложи изработване на работния проект. Стойността на проекта още не знаем, това е предмет на самия конкурс, а проектните решения ще дойдат от колегите архитекти. Важно е да се покаже, че този подход вече работи", каза арх. Здравков.  

Столична община

Столичани са изключително активно ангажирани с благоустрояването на София, работата на общинската управа, стопанисването на различни ценни архитектурни, исторически, културни обекти и др. Тази тяхна активна гражданска позиция превръща новините, пряко свързани със Столична община, особено четени и коментирани.

Територия на Столична община

Територия на Столична община

Факт е, че в област София се намира единствената община – Столична община. Столична община се разпростира на площ от 1348.902 кв. км. Ако трябва да направим сравнение с останалите общини в страната, Столична община е на втори място по големина. Най-голямата община е Сливенската. Гранични на Столична община са следните общини: В северозападната част са общините Божурище, Костинброд и Софийска област; В северната част са община Своге и Софийска област; В източната част се намират община Елин Пелин и Софийска област; В югоизточната част са разположени община Ихтиман и Софийска област; В южната част са община Самоков и Софийска област; в западната част се намират община Перник и област Перник.

История на Софийска община

История на Софийска община

Според историческите сведения, общината става законен орган на местното самоуправление по примера на семейната и племенна общност. Като самостоятелна административна единица общината се формира през Първата българска държава. Управлява я княз или кмет. През феодализма общините са подчинени представителите на централната власт. По време на турското владичество общините съществуват, но не са самостоятелни единици. Основните функции на общината са религиозни и просветни. След Освобождението се възвръща дейността на старите общини, формират се и нови такива. След 1944 г. общинското управление се състои от кмет, помощник - кмет, наместници и представители на ОФ. В Столична община те са 9, за градове с повече от 30 000 души население са 7, за всички други са 5, а за селата 2.

Управление на Столична община

Управление на Столична община

Днес Столична община се управлява от Столичен общински съвет, за по-кратко наричан СОС. Членовете на общинския съвет са изборни длъжности. Те се избират от жителите на общината при провеждане на местни избори. Столичният общински съвет определя какъв ще е бюджета на общината всяка година, както и с какви пари ще разполагат отделните столични райони.

Столична община има кмет. Кметските му правомощия са не само в София, но във всичките 38 селища в границите на общината. Това е изборна длъжност, за която решават живеещите в Столична община на местните избори.

Столична община се състои от 24 района. Всеки район се оглавява от районен кмет. Той управлява само своя район. Може да разпределя бюджета за района. Районните кметове се избират от Столичния общински съвет.

Община София и област София-град се припокриват. Кметът и Столичният общински съвет са с 4 – годишен мандат. Общината има собственост и бюджет. За да функционира ефективно администрацията на Столична община, СОС избира различни постоянни и временни комисии, които в момента са 13. Изпълнителната дейност в общината се ръководи от кмета. Кметът носи отговорност за изпълнението на общинския бюджет, за спазване на обществения ред, за изпълнението на поставените програми. Зам.-кметовете в Столична община отговаря за различните отраслови направления. Зам.-кметовете се избират от Столичен общински съвет, но се предлагат от кмета на общината.

Районните кметове се грижат за решаването на всички въпроси, касаещи потребностите на жителите на съответния район, за благоустрояването на техния район, поддържане на хигиената му, както и за компетентното административно обслужване на жителите на съответния район.

Транспорт в Столична община

Транспорт в Столична община

Изключително натоварена е транспортната система в Столична община. Тя е добре развита и е ключова част от транспортната система на страната. В Столична община функционират всички видове транспорт без водния. През Столична община минават части от 6 железопътни линии от ЖП мрежата на страната. Столична община разполага с 8 гари, вагонни и локомотивни депа.

Автомобилният транспорт е изключително натоварен. Основният стремеж на Столична община е намаляването на интензивният транзитен трафик през столицата.

Най-голямото летище в България е Летище София. В момента то се отдава на концесия. Предстои разширение и реконструкция на терминалите, както и изграждане нов терминал. Ремонт на пистата е правен неколкократно

Общественият транспорт на Столична община се модернизира непрекъснато. Целта е да се намали замърсяването на въздуха от превозните средства на градския транспорт. Автобусите се подменят с нови електробуси. Тролеите и трамваите също се подменят с нови, ефективни модели.

Софийското метро се разраства планово. До голяма степен то улеснява придвижването на столичани до различни точки от града.

Природа на Столична община

Природа на Столична община

Софийската котловина, известна още като Софийското поле, заема централната част на Столична община. Това е най-ниската и равна част на общината. На север от Софийското поле е разположена Софийска планина с най-високата си точка връх Готен.

Планина Мургаш се намира на североизток от Софийска котловина. Най-високата ѝ точка е връх Мургаш.

Планина Люлин пък е разположена югозападно от Столична котловина, с най-висока точка връх Дупевица. Планина Витоша е на югоизток, като най-високата ѝ точка е Черни връх. Това е и най-високото място в цялата Софийска община. На територията на Столична община се намират и части от Плана планина, чийто най-висок връх е Манастирище.

Води в Столична община

Води в Столична община

Река Искър се води основна водна артерия на Столична община. 665 км от реката преминават през територията на Столична община. По-значителни източници на Искър в пределите на Столична община са Перловската река, Лесновската река, река Блато, Витошка Бистрица, Железнишка река, река Планщица и река Шипочаница.

Райониране на Столична община

Райониране на Столична община

В пределите на Столична община се намират 38 селища, от които 34 села и 4 града – София, Банкя, Бухово и Нови Искър, разпределени в 24 административни района. Това са районите Люлин, Младост, Красно село, Подуяне, Студентски, Надежда, Слатина, Триадица, Искър, Витоша, Красна поляна, Овча купел, Лозенец, Връбница, Сердика, Възраждане, Илинден, Средец, Оборище, Изгрев, Нови Искър, Панчарево, Кремиковци, Банкя.

Видно е, че категорията сама по себе си обхваща широк диапазон от теми, които живо интересуват читателите и често комуникацията след публикуване на новина е доста оживена. Това е добър знак, че столичани не са безразлични към добрите и лошите практики в управлението и стопанисването на общината. Мнението им е важно и то би могло да накара администрацията да се насочи към проблеми, които не са били забелязани или решени в миналото. Медията ни отразява обективно всяка новина свързана с общината, а гражданите са свободни да споделят своето мнение, положително или отрицателно.

Територия на Столична община

История на Софийска община

Управление на Столична община

Транспорт в Столична община

Природа на Столична община

Води в Столична община

Райониране на Столична община

Прочетете още