Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 231 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1273 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1540 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 626
-

Приключва процедурата за избор на строител за метрото през "Слатина"

Разширението на метрото през район „Слатина“ вече е защитено с влязло в сила изменение на Общия устройствен план на София, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Трасето започва от Военната академия „Г. С. Раковски“, минава през кв. „Гео Милев“ и „Слатина“, през зала Арена Армеец до бул. „Цариградско шосе“. Столичният кмет благодари на служебните министри на финансите и на регионалното развитие, които съдействаха за внасянето на плана за одобрение от Министерски съвет. В следващия месец ще бъде готов и доклада за подробния план на трасето. Процедурите за избор на строители на тези 6 км са към края си. "Плановете ни са през първата половина на следващата година да започне строителството и на този участък", заяви Йорданка Фандъкова. Проектът предвижда изграждане на 6 нови метростанции, които ще обслужват 65 000 пътници дневно и ще намалят с над 9000 т годишно вредните емисии.

comment 0
visibility 4762
Изграждат „Ледения парк“ в Княжеската градина в София

Изграждат „Ледения парк“ в Княжеската градина в София

Ледена пързалка ще бъде изградена в Княжеската градина срещу Софийския университет. Съоръжението ще бъде с обща площ от 3,5 декара. „Леденият парк“ е част от Програмата на „София – европейска столица на спорта“, съобщават от Столична община. Предвижда се част от алеите да бъдат с ледена настилка с разклонения и завои, които ще дават възможност на любителите на зимните кънки да се разхождат. Изграждането на пързалката вече е в ход, като се очаква тя да е готова в началото на декември. Предвижда се паркът да бъде по подобие на тези във Виена, Брюксел, Париж, Прага и Лондон. С изграждането на „Леден парк“ София се нарежда до големите европейски столици, които имат дългогодишна традиция в използването на градски съоръжения за зимни спортове.

comment 0
visibility 822
-

Мобилни пунктове за разделно изхвърляне на отпадъци ще има на 30 места в София

През 2023 г. предстои на 30 места в София да бъдат поставени мобилни пунктове за разделно изхвърляне на отпадъци. Това съобщи зам.-кметът на София по екология Десислава Билева. Пунктовете ще бъдат за различните типове отпадъци - за хартия, пластмаса и метал, стъкло, текстил и опасни отпадъци. От 7:00 до 18:00 ч. в пункта ще има служител, който ще помага на хората за разделното изхвърляне. Първоначално такива мобилни пунктове ще има на 30 места в София, като се предвижда техният брой да се увеличи. Предстои да стартира обществената поръчка и да бъде избран изпълнител за извършване на дейността, съобщи още Билева. Пет "зелени острова" за разделно събиране на отпадъците откриха в район "Надежда" Общият брой на контейнерите за събиране на стъкло, пластмаса и метал, хартия е 6500 за целия град. Те са разположени в съответствие с действащата нормативна уредба, която посочва на колко броя жители колко контейнери е необходимо да има. Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова се извършват обходи, за да се прецени необходимо ли е поставянето на още контейнери, поясни зам.-кметът.

Реклама
comment 0
visibility 392
-

Столична община организира конкурс за есе в памет на писателя Ивайло Петров

По повод отбелязване на 100 години от рождението на писателя и общественик Ивайло Петров Столичната община организира конкурс за есе. Темата е: „Преди да се родя и след това“. Конкурсът ще е за ученици от столични училища. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред учители и директори на училища в столицата при отбелязване на Деня на народните будители. "Темата е породена от едно от най-значимите произведения на големия български писател. Очакваме тя да вдъхнови младите хора за писане и да видим техните интересни творби" – каза също Фандъкова. Сроковете и условията за участие ще бъдат обявени на страницата на Столична библиотека и на сайта за култура Artsofia.bg, поясняват от Столична община.

comment 0
visibility 386
Данъчният отдел в район "Сердика" няма да работи в четвъртък

Данъчният отдел в район "Сердика" няма да работи в четвъртък след обяд

Отдел "Общински приходи" в район "Сердика", който се намира на адрес бул. "Княгиня Мария Луиза" № 88, няма да работи с граждани утре, 3 ноември 2022 г. от 12,30 ч до 16,30 ч., предупредиха от Столична община. Столичани могат да плащат своите данъци и такси във всяка от останалите районни данъчни служби на територията на София, онлайн, както и чрез банка или други финансови посредници. Останалите видове услуги гражданите могат да получат на следващия работен ден.

comment 0
visibility 400
22,51 млн. лв. повече за чистене в София през 2023 г.

22,51 млн. лв. повече за чистене в София през 2023 г.

С 22,51 млн. лв. повече ще са парите за чистене в София през 2023 г. това съобщиха зам.-кметовете по финанси на Столична община Дончо Барбалов и по егология Десислава Билева. На брифинг днес те представиха проект на План-сметката за 2023 г., която е общо 260, 2 млн. лв. Увеличението на средствата за чистене на столицата спрямо тази година е с 22, 51 млн. лв., а разходната част на план-сметката е подготвена от направление "Зелена система, екология и земеползване". План-сметката ще бъде внесена в СОС и публикуван на електронната страница на Столична община, а очакването е, че Столичният общински съвет ще я разгледа и приеме преди края на годината. За поредна година остава непроменен размерът на такса смет за столичани, а за имотите на гражданите и за жилищните имоти на фирми тя е 1,6 промила от данъчната оценка. За нежилищните имоти на бизнеса таксата е 10 промила. За тези представители на бизнеса, които изберат да плащат такса смет на база генериран отпадък цената за контейнер от 1100 л. ще бъде 1540 лв., а за контейнер от 3,5 куб.м. съответно 9235 лв. годишно, предвижда План-сметката за 2023 г. "И тази година Столична община ще дофинансира пълния размер на разходите за изпълнение на дейностите, предвидени в План-сметката. Разходите на София за събиране на битови отпадъци за 2023 г., се предвижда да са 78 млн. лв. което е с 3,8 млн. лв. повече спрямо т.г.", коментира Барбалов. За поддържане на чистота в териториите за обществено ползване са предвидени 101,5 млн. лв., което е с 5 млн. лв. повече от т.г. В това число влизат и средствата за поддържане и почистване на пътищата в природен парк „Витоша“ и на републиканските пътища в границите на София. Техният общ размер е 11, 5 млн. лв., или със 700 хил. лв. повече от тази година.

comment 0
visibility 414
Разчистват Подуяне от стари коли

Разчистват Подуяне от стари коли

Излезли от употреба моторни превозни средства ще бъдат вдигани днес в район „Подуяне“, съобщават от Столичния инспекторат. Стари коли ще бъдат премахвани от ул. „Батак“, ул. „Михаил Сарафов“, кв. "Левски - Г",  кв. "Х. Димитър" и др. Собствениците са уведомени със заповед от съответната районна администрация, като са посъветвани да премахнат колите си доброволно. Стикирането на излезлите от употреба моторни превозни средства продължава, като в рамките на три дни от 27 до 28 октомври 32 автомобила са получили стикер- предписание, с което собствениците им се задължават да ги преместят на терен частна собственост или да ги предадт на рециклиращи компании. „Призоваваме гражданите да не чакат крайната административна мярка с принудителното репатриране“, казват от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 417
Слаб интерес на фирмите в София към кампанията за определяне на такса смет

Слаб интерес на фирмите в София към определяне на такса смет

Само 1400 молби и декларации са подадени от фирми и компании в София през първия месец от кампанията за определяне на такса смет за нежилищните имоти според количеството на генерираните отпадъци. Крайният срок е 30 ноември, съобщава зам.-кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов. Той уточнява, че юридическите лица, които не използват тази възможност, ще плащат такса смет за 2023 г. според отчетната стойност или данъчната оценка на същите имоти. През миналата година в дирекция „Икономика и търговска дейност“ на Столична община са постъпили общо 7500 молби и декларации за определяне на ТБО според количеството смет. Дирекцията, където се подават документите - на ул. „Оборище“ 44, работи с удължено работно време. В делнични дни молби и декларации се приемат от 8:00 до 19:00 ч, а в събота - от 9:00 до 17:00 ч. От дирекцията напомнят на фирмите, че документите трябва да се подават лично от представляващия или от упълномощено лице, чиито правомощия се удостоверяват с нотариално заверено пълномощно. Документите могат да бъдат изпратени и чрез Системата за сигурно електронно връчване, както и чрез лицензиран пощенски оператор. В такъв случай като срок на подаване е валидна датата, отбелязана на пощенското клеймо. Необходимите образци на документи могат да бъдат намерени на сайта на Столична община.

comment 0
visibility 651
Мини „Световно първенство по футбол“ ще се проведе в София

Мини „Световно първенство по футбол“ ще се проведе в София

Мини „Световно първенство по футбол“ за смесени ученически отбори – о от 2 до 4 клас, ще се проведе в София. Организатор на събитието е Българският футболен съюз, със съдействието на Столична община. Поводът е предстоящото издание на Световно първенство по футбол, което ще се проведе в Катар. Инициативата е традиционна част от Програмата „Grassroots“ на УЕФА и се явява своеобразна реплика на Мондиала в Катар. Събитието ще се проведе в периода 22 – 24 ноември, на закритите терени на комплекс „Царско село“. В турнира могат да участват отбори от общински, държавни и частни училища, находящи се на територията на Столична община. Състезанието ще се проведе по програма и схема, релевантна на тази на Световното първенство по футбол, с 32 училища. Предвидени са награди и медали за всички участници. Заявки за участие (по образец) се приемат до 16 ноември по електронна поща – lyubomira_radoeva@abv.bg. Същите се предоставят сканирани, с подпис и печат от директор на училище. Контакт за допълнително информация: Л. Радоева, ст. експерт в отдел „Спорт“, дирекция „Спорт и младежки дейности“ – 0887 377 061.

comment 0
visibility 884
Пазарът на "Черни връх" е изцяло нов, Пазари Запад пуска конкурс за сергиит

Пазарът на "Черни връх" е изцяло нов, Пазари Запад пуска конкурс за сергиите (СНИМКИ)

Приключи цялостният ремонт на пазара на бул. Черни връх в Лозенец. Пространството е изцяло обновено с нови сергии, павилиони, осветление и за търговци и посетители има и чешмичка, както и пейки за отдих. Точно преди година мястото се превърна в ябълка на раздора между район Лозенец и председателя на СОС Георги Георгиев, който бе поел ангажимент през жителите на Лозенец да не се премахва пазарът. Тогава той обеща да се запази и да се обнови. Премахват павилионите на пазара на бул. Черни връх в София (СНИМКИ) И Георгиев си изпълни обещанието. Първо се отстраниха незаконните, а също и грозни и ръждясали павилиони на тротоара през пазара. След това с решение на СОС пазарът бе прехвърлен в Пазари Запад ЕАД. За по-малко от половин година ремонтът бе направен. Председателят на СОС в акция за спасяването на пазар в Лозенец (ВИДЕО) На знаковия за Лозенец пазар до РУМ-а на "Черни връх" вече има 6 нови и павилиона и 8 сергии. За първите имаше 55 кандидати да ги наемат. До дни се очаква да бъде обявено класирането. До 10 дни ще се пусне и конкурс за сергиите. Остава само да се монтират пейките и пазарът отново ще заработи.

comment 0
visibility 366
-

Нов модул на общинския полигон за обучение по превенция на бедствия и аварии (СНИМКИ)

В първия и единствен общински полигон за обучение по превенция на бедствия и аварии на Столична община към „Аварийна помощ и превенция“ са преминали около 6000 деца и младежи, съобщават от пресцентъра на общината. В центърът вече е обособен и нов учебен модул „Колективни средства за защита“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в провеждане на обучение на деца от столични училища. На място присъстваха и зам.-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър, главният секретар на МВР Петър Тодоров, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимоф и зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. "За пет години, откакто е създаден, полигонът на Столична община осигурява нагледно практическо обучение за реакция при наводнения, земетресения, пожар, както и пътна безопасност. Изключително важно при различни бедствия е взаимодействието между институциите" – посочи също кметът Фандъкова. Новата обучителна площадка е подземно укритие и е предназначена за обучение на действия при хипотетична тревога или друго бедствие. "В отговор на новите предизвикателства и нашата задача за опазване на живота и здравето на граждани на полигона на Столична община в Панчарево бе обособен новият учебен модул" – посочи Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Специализираните знания и умения и адекватната реакция в критична ситуация могат да спасят човешки живот, което е и една от целите на обучителната Програма на столичния полигон. С цел подпомагане на процеса на възприемане и осмисляне на всички въпроси, свързани с предназначението и реда за използване на "Колективните средства за защита", е предвидено да се заснеме образователен филм, който по един деликатен и забавен начин да визуализира заемането на подземните укрития в столицата. Аварийните екипи на Столична община получиха грамоти от кмета на София Йорданка Фандъкова за изключително успешното им участие в проекта „Управление на силите и средствата за защита при земетресения в Западните Балкани чрез съвместни дейности и трансгранично сътрудничество“ – BALANCE. Участието на софийските екипи бе осигурено със самолет „Спартан“, с който бе транспортиран модулът за издирване и спасяване към „Аварийна помощ и превенция“ до летище Тива в Черна гора.

comment 0
visibility 445
-

Изтече срокът за данък сгради и данък МПС

Вчера, 31 октомври, беше последният срок, в който собствениците на недвижими имоти и на МПС в София трябваше да внесат местните си данъци за тях. От днес върху невнесените суми започва да се начислява законната лихва, припомня зам.-кметът на столицата по финанси Дончо Барбалов. До края на м. ноември трябва да бъде внесена и последната вноска за такса битови отпадъци, напомнят от дирекция "Общински приходи" на Столична община. Най-удобният начин за плащане на задълженията е през електронния портал на Столична община. Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет. Местните налози могат да се плащат и на каса в някой от двадесетте районни отдела "Общински приходи", независимо в коя част на София се намира имотът или е регистриран автомобилът, припомня още Барбалов. Други опции за издължаване са - по банков път или чрез финансови посредници.

comment 0
visibility 499
Близо 180 нелегални антипаркинг елементи са премахнати от столичните улици

Близо 180 нелегални антипаркинг елементи са премахнати от столичните улици

След сигнали на граждани и текущ контрол от началото на годината до момента са премахнати близо 180 нерегламентирано поставени антипаркинг съоръжения, съобщават от Столичния инспекторат. Те са били монтирани на общо 100 адреса в София. Най-много такива съоръжения са премахнати от районите "Младост", "Витоша" и "Студентски". Колчета, скоби и други самоделно изработени елементи са отстранени след като инспекторите са уведомили по надлежния ред служителите на Центъра за градска мобилност. „На територията на Столична община се забранява нерегламентираното поставяне и/или разполагане върху улици, площади и тротоари общинска собственост на всякакви подвижни, неподвижни и други прегради, знаци, табели, съоръжения и други подобни, които затрудняват и/или препятстват преминаването, спирането, престоя и/или паркирането на ППС и/или пешеходци“, напомнят от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 364
170 общински електронни услуги помагат на гражданите и бизнеса в столицата

170 общински електронни услуги помагат на гражданите и бизнеса в столицата

„София постигна високо дигитално ниво на услугите, които са в подкрепа на бизнеса и на гражданите.“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред членове на Българската търговско промишлена палата /БТПП/, с които имаше работна среща днес, съобщават от Столична община. От 1 януари заявяването на електронни административни услуги към Столичната община се извършва само чрез Единния модел на заявяване, заплащане и предоставяне на електронни услуги към държавата. „Столицата е присъединена към Единния портал за електронни услуги за гражданите и бизнеса на МЕУ. Тук има над 170 общински електронни услуги за гражданите и бизнеса.“, допълни Фандъкова. Тя напомни, че от години работи електронното дистанционно плащане на местни данъци и такси, електронния прием в детските градини, ясли и в първи клас, а НАГ усилено развива специализирани електронни услуги. Мобилното приложение NAG.Mobile, включва инструменти за визуализация на данни от плановете за регулация,кадастрална карта, зони за строителни граници и много други услуги. „Ние винаги сме били коректен партньор на Общината и фактът, че тук има добре развита икономика е в резултат на условията, които има в града“, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП. От името на своите колеги той даде висока оценка за дигиталното развитие на града. В работна среща участваха още председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, главният архитект Здравко Здравков, изпълнителният директор на „Топлофикация“ Александър Александров, председателят на комисията по инженерна инфрасктруктура към СОС Николай Стойнев и изпълнителният директор на „Инвест София“ Мария Христова.  „София е бързоразвиващ се град, благодарение на работата на бизнеса. Данните от последното преброяване, показват, че столицата продължава да привлича млади хора“, каза още кметът Фандъкова. „По време на ковмид успяхме да направим истинска дигитална революция в обществения транспорт, където над 5 млн. пътувания са платени директно с банкови карти“, подчерта председателят на СОС Георги Георгиев. Той запозна бизнеса с проекта за мащабно обновяване на тротарите, за което са предвидени над 120 млн. лева, както и с програмата за публично-частно партньорство за изграждането на нови паркинги и спортни обекти. Представителите на БТПП отправиха конкретни въпроси и предложение по отношение на работата на „Софийска вода“, „Топлофикация“, за развитието на велосипедната мрежа, рециклирането на отпадъци, защитата на публичния интерес и други. „Истината е, че сме силно зависими от решенията на национално ниво и една от важните ни теми е приемането на бюджета. В настоящата политическа ситуация това е сериозно предизвикателство за всички“, посочи още Фандъкова пред представителите на БТПП. Тя уточни, че градът разчита основно на приходите от местните данъци и такси при липса на финансова децентрализация на общините.

comment 0
visibility 520
Фандъкова: Над 8500 са заявленията за подмяна на старите с нови екологични,

Фандъкова: Над 8500 са заявленията за подмяна на старите с нови, екологични, отоплителни у...

Над 8500 са подадените заявления за включване в програмата за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични уреди на климатик, пелети и газ. Благодаря на всички домакинства, които са се включили в проекта за подмяна на старите печки с нови екологични уреди. Сключените индивидуални договори са близо 7000, а монтираните нови уреди са над 5400 в рамките на една година. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери дейностите по изпълнение на проекта в жилищна сграда в район „Лозенец“ заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева. Кметът Фандъкова благодари на семейство Панчеви, които се включиха в програмата и днес се извършва монтирането на нови климатици в техния дом. Знаем колко е важно през зимата екологичното отопление и това е свързано с промяна на начина на живот. Програмата за подмяна на печки на горива и въглища с по-екологични уреди е част от мерките на Столичната община за подобряване на качеството на въздуха в София, каза също кметът Фандъкова. В пет района започна монтаж на нови отоплителни уреди По думите й в София 30 процента от замърсяването на въздуха се дължи на печките на дърва и въглища, тоест начинът на отопление е водещ фактор за замърсяването на въздуха. В резултат на взетите мерки три поредни години в София няма наднормено завишаване на средногодишната концентрация на ФРЧ10. През 2021г. измерените средногодишни концентрации на ФПЧ10 от всички градски станции са по-ниски в сравнение с измерените през 2019 и 2020г. Столична община стартира подмяната на стари печки с еко Кметът Фандъкова изрази надежда Столичният общински съвет да подкрепи доклада за въвеждането на нискоемесионните зони. Заместник-кметът Билева посочи, че стремежът е до ноември да бъдат монтирани над 6 хил. екологични уреди за отопление. Подаването на заявленията се извършва в районните администрации. Всяко домакинство може да подаде заявлението си, за да получи напълно безплатно отоплителния уред. Основното изискване е отопляване на дърва или въглища, както и документ за собственост на имота, в който ще се подменя отоплителният уред. Столична община монтира климатици на семейства, отказали се от печки на твърдо гориво Домакинствата имат право да избират между топлофициране, газифициране, пелетна печка или климатик, заяви също Билева. Билева посочи, че преди хората избираха основно печките за пелети, но сега, предвид кризата с газа предпочитат климатици. Столична община вече изпълнява 2 проекта финансирани с европейски средства – по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, както и интегриран проект по програма Life+ на ЕС. Планирано в рамките на двата проекта да бъдат обхванати до 15 000 домакинства, на които да бъдат подменени старите отоплителни уреди с нови екологични – на пелети, на природен газ или електричество (климатици). Програмата на Столична община за безплатна подмяна на отоплителни уреди с екологични стартира преди 2 години.

Столична община

Столичани са изключително активно ангажирани с благоустрояването на София, работата на общинската управа, стопанисването на различни ценни архитектурни, исторически, културни обекти и др. Тази тяхна активна гражданска позиция превръща новините, пряко свързани със Столична община, особено четени и коментирани.

Територия на Столична община

Територия на Столична община

Факт е, че в област София се намира единствената община – Столична община. Столична община се разпростира на площ от 1348.902 кв. км. Ако трябва да направим сравнение с останалите общини в страната, Столична община е на втори място по големина. Най-голямата община е Сливенската. Гранични на Столична община са следните общини: В северозападната част са общините Божурище, Костинброд и Софийска област; В северната част са община Своге и Софийска област; В източната част се намират община Елин Пелин и Софийска област; В югоизточната част са разположени община Ихтиман и Софийска област; В южната част са община Самоков и Софийска област; в западната част се намират община Перник и област Перник.

История на Софийска община

История на Софийска община

Според историческите сведения, общината става законен орган на местното самоуправление по примера на семейната и племенна общност. Като самостоятелна административна единица общината се формира през Първата българска държава. Управлява я княз или кмет. През феодализма общините са подчинени представителите на централната власт. По време на турското владичество общините съществуват, но не са самостоятелни единици. Основните функции на общината са религиозни и просветни. След Освобождението се възвръща дейността на старите общини, формират се и нови такива. След 1944 г. общинското управление се състои от кмет, помощник - кмет, наместници и представители на ОФ. В Столична община те са 9, за градове с повече от 30 000 души население са 7, за всички други са 5, а за селата 2.

Управление на Столична община

Управление на Столична община

Днес Столична община се управлява от Столичен общински съвет, за по-кратко наричан СОС. Членовете на общинския съвет са изборни длъжности. Те се избират от жителите на общината при провеждане на местни избори. Столичният общински съвет определя какъв ще е бюджета на общината всяка година, както и с какви пари ще разполагат отделните столични райони.

Столична община има кмет. Кметските му правомощия са не само в София, но във всичките 38 селища в границите на общината. Това е изборна длъжност, за която решават живеещите в Столична община на местните избори.

Столична община се състои от 24 района. Всеки район се оглавява от районен кмет. Той управлява само своя район. Може да разпределя бюджета за района. Районните кметове се избират от Столичния общински съвет.

Община София и област София-град се припокриват. Кметът и Столичният общински съвет са с 4 – годишен мандат. Общината има собственост и бюджет. За да функционира ефективно администрацията на Столична община, СОС избира различни постоянни и временни комисии, които в момента са 13. Изпълнителната дейност в общината се ръководи от кмета. Кметът носи отговорност за изпълнението на общинския бюджет, за спазване на обществения ред, за изпълнението на поставените програми. Зам.-кметовете в Столична община отговаря за различните отраслови направления. Зам.-кметовете се избират от Столичен общински съвет, но се предлагат от кмета на общината.

Районните кметове се грижат за решаването на всички въпроси, касаещи потребностите на жителите на съответния район, за благоустрояването на техния район, поддържане на хигиената му, както и за компетентното административно обслужване на жителите на съответния район.

Транспорт в Столична община

Транспорт в Столична община

Изключително натоварена е транспортната система в Столична община. Тя е добре развита и е ключова част от транспортната система на страната. В Столична община функционират всички видове транспорт без водния. През Столична община минават части от 6 железопътни линии от ЖП мрежата на страната. Столична община разполага с 8 гари, вагонни и локомотивни депа.

Автомобилният транспорт е изключително натоварен. Основният стремеж на Столична община е намаляването на интензивният транзитен трафик през столицата.

Най-голямото летище в България е Летище София. В момента то се отдава на концесия. Предстои разширение и реконструкция на терминалите, както и изграждане нов терминал. Ремонт на пистата е правен неколкократно

Общественият транспорт на Столична община се модернизира непрекъснато. Целта е да се намали замърсяването на въздуха от превозните средства на градския транспорт. Автобусите се подменят с нови електробуси. Тролеите и трамваите също се подменят с нови, ефективни модели.

Софийското метро се разраства планово. До голяма степен то улеснява придвижването на столичани до различни точки от града.

Природа на Столична община

Природа на Столична община

Софийската котловина, известна още като Софийското поле, заема централната част на Столична община. Това е най-ниската и равна част на общината. На север от Софийското поле е разположена Софийска планина с най-високата си точка връх Готен.

Планина Мургаш се намира на североизток от Софийска котловина. Най-високата ѝ точка е връх Мургаш.

Планина Люлин пък е разположена югозападно от Столична котловина, с най-висока точка връх Дупевица. Планина Витоша е на югоизток, като най-високата ѝ точка е Черни връх. Това е и най-високото място в цялата Софийска община. На територията на Столична община се намират и части от Плана планина, чийто най-висок връх е Манастирище.

Води в Столична община

Води в Столична община

Река Искър се води основна водна артерия на Столична община. 665 км от реката преминават през територията на Столична община. По-значителни източници на Искър в пределите на Столична община са Перловската река, Лесновската река, река Блато, Витошка Бистрица, Железнишка река, река Планщица и река Шипочаница.

Райониране на Столична община

Райониране на Столична община

В пределите на Столична община се намират 38 селища, от които 34 села и 4 града – София, Банкя, Бухово и Нови Искър, разпределени в 24 административни района. Това са районите Люлин, Младост, Красно село, Подуяне, Студентски, Надежда, Слатина, Триадица, Искър, Витоша, Красна поляна, Овча купел, Лозенец, Връбница, Сердика, Възраждане, Илинден, Средец, Оборище, Изгрев, Нови Искър, Панчарево, Кремиковци, Банкя.

Видно е, че категорията сама по себе си обхваща широк диапазон от теми, които живо интересуват читателите и често комуникацията след публикуване на новина е доста оживена. Това е добър знак, че столичани не са безразлични към добрите и лошите практики в управлението и стопанисването на общината. Мнението им е важно и то би могло да накара администрацията да се насочи към проблеми, които не са били забелязани или решени в миналото. Медията ни отразява обективно всяка новина свързана с общината, а гражданите са свободни да споделят своето мнение, положително или отрицателно.

Територия на Столична община

История на Софийска община

Управление на Столична община

Транспорт в Столична община

Природа на Столична община

Води в Столична община

Райониране на Столична община

Прочетете още