Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (26%, 14 Гласове)
  • На българското черноморие (26%, 14 Гласове)
  • Гърция или чужбина (33%, 18 Гласове)
  • На село (6%, 3 Гласове)
  • Не съм решил (9%, 5 Гласове)
Общо гласували: 54 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 659
проект патронажна грижа

Проект "Патронажна грижа" ще помага на 360 нуждаещи се от София

Нов проект ще помогне на възрастни и самотни хора от София и на тези, които не могат да имат активен живот заради увреждания. Става дума за "Патронажна грижа". Той ще обхване 360 лица над 65 години, които имат граничения или не могат да се обслужват сами. Включени са и пълнолетни с увреждания и техните семейства, които имат нужда от помощ в домашна среда. Обявяването на проекта стана днес. На него присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник- министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и заместник-кметът по социални дейности на Столична община Албена Атанасова. Стойността на "Патронажна грижа" е 830 хиляди лева. Проектът се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 100 процента от средствата са безвъзмездна финансова помощ. Услугата ще се реализира пилотно за 12 месеца, каза кметът Фандъкова. А как ще действа новият проект? Като интегрирана услуга със здравен и социален компонент. Тя ще се предоставя почасово, до 2 часа на ден, чрез мобилен тип работа (екипът отива при нуждаещия се, а не обратното). Ще се акцентира върху медицинско обслужване, допълнено от социален елемент, при отчитане на индивидуалните нужди на хората. Кметът Фандъкова каза след анонсиране на събитието,че през последните години в София са открити общо 90 социални услуги. За възрастни и пълнолетни с увреждания услугите са общо 35. Обхванати са общо 2000 човека.  

comment 0
visibility 1369
Трамваи 7

Столична община: В социалните мрежи се разпространява невярна информация за трамваите

Информацията пусната в социалните мрежи, че части от новите трамваи ПЕСА се монтират на стари трамвайни мотриси, категорично не е вярна. Това технически е невъзможно, тъй като става въпрос за трамваи от различни години, съобщават от Столична община. Не е коректно и твърдението, че в движение са само 19 от новите трамваи ПЕСА - 23 са трамваите в движение. Само при два трамвая има установен технически проблем с ходовата част. Направена е рекламация и тя е приета от производителя ПЕСА , като се доставят безплатно в завода на производителя в рамките на 5-годишната гаранция за този тип части. Публикуваните снимки към същите твърдения са на един от двата трамвая в ремонт. Докато пристигнат частите той е със свалени маска която поставена на катастрофирал от същия модел. Целта е да не бъдат спирани от движение новите мотриси. Столичен електротранспорт има сключен договор за доставка на резерви части за ПЕСА. До края на година ще бъдат закупени нови 13 трамвая от същия вид, а целта е модернизиране на градския транспорт и максимални удобства за пътниците.

comment 0
visibility 666
Миене на улици

Продължава оросяването на столични булеварди заради жегите

И днес ще продължи оросяването на столични улици и булеварди. Специалните камиони ще започнат работа в 14 часа по основните булеварди в София, по които се движи градски транспорт. Ще се оросява по бул.“Ботевградско шосе“, "Цариградско шосе", "Сливница" и др. Напомняме на водачите на моторни превозни средства да карат със съобразена скорост и се съобразят с извършване на дейността. Мярката се прилага заради прогнозата за високи летни температури. Освен оросяването на улиците от Столична община и днес ще раздават безплатна минерална вода на четири пункта от 13 часа. Служителите ще раздават бутилки на площадното пространство при храма „Св. Неделя”, на "Орлов мост" – при езерото „Ариана”, на пилоните на Националния дворец на културата и на пл. „Славейков“.

Реклама
comment 0
visibility 939
ул. Каменоделска

19 млн. лв. ще струват ремонтите в София това лято

19,2 млн. лв. ще струват ремонтите на ключови булеварди в столицата. След като движението в града се разреди заради отпуските, от общината започнаха и мащабните ремонти и реконструкции. 6,8 млн. лв. струва ремонта на ул. “Каменоделска” , като той ще приключи до края на месец септември. Той включва обновяване на релсовия път от кръстовището преди ж.п. моста “Изида” до трамвайно ухо Орландовци. Поставят нови релси, шумо и виброизолационни гумени тела, настилка, тротоари и др. Само преди дни на 22 юни започна и реконструкцията на бул. “А. Йорданов” от бул. “Проф. Цв. Лазаров” до бул. “Хр. Колумб” и на ул. “Искърско шосе” от бул. “Колумб” до ул. “Дим. Пешев”. Тя е на стойност 4,1 млн. лв. и трябва да приключи за 124 дни. До края на месец август трябва да бъде обновен и моста над Околовръстния път при с. Кривина за 306 хил.лв. Там движението ще бъде спирано временно. През юли пък ще приключи и работата по моста на ул. “Черковна” над бул. “Ген. Д. Николаев”, съобщават от Столична община. Започна и ремонта на бул. “България” от бул. “Черни връх” до бул. “Гешов” на стойност 2,7 млн. лв. В този участък се подменя асфалта и се поставя специална мрежа за устойчивост на булеварда. Работата там трябва да приключи до средата на септември. Скоро ще стартира и работата по ул “Монтевидео”, и ще бъде завършена заедно с новата метростанция там. До края на септември трябва да приключи и реконструкцията на бул. “Линкълн” от ул. “К. Трънка” до ул. “Зеленика”. Общата стойност на ремонта е 4,8 млн. лв. В момента се подменя настилката, мрежи на Топлофикация и подземна инфраструктура. За времето от 1 до 15 август пък ще бъде затворена връзката с Околовръстното шосе. 56 дни ще продължи и стартиралият ремонт на тунела между бул. “Ал. Малинов” и Околовръстния път на стойност 485 хил. лв.

comment 0
visibility 865
отмяна

Главният архитект отмени заповед за презастрояване в "Гоце Делчев"

Главният архитект на София Здравко Здравков е отменил заповед от 2011 година, с която се одобрява изменение на плана за регулация и застрояване на кв. 133б в квартал "Гоце Делчев". С документа се разрешаваше недопустимо застрояване между блоковете. За това съобщи в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова. Миналата седмица тя се срещна с хора от блоковете 253 и 254А от квартала по повод критата 8 години преписка. Градоначалникът днес е получила и писмо от Инициативен комитет на блокове 401, 409 и 411 в "Младост" 4. Поводът е издаденото от районната администрация разрешение за строеж между блоковете им. Фандъкова се ангажира заедно с хората да намери решение на казуса, независимо от провокациите по темата. Тя внесе и някои пояснения за спорния имот в "Младост"4:1. Той е продаден през 2001 г. от дружеството „Софийски имоти“ срещу 43 хил. лв. 2. Подробният план на "Младост" от 2006 г. е предвиждал на мястото строителство на магазин + 8 етажа, а с плана от 2009 г. застрояването е намалено на магазин + 5 етажа. 3. Главният архитект на Столична община арх. Здравков през 2017 г. отказва да презавери визата за строителство на имота. По заповед на Фандъкова арх. Здравков заедно с общински съветници от различните политически сили работи активно за преглед на всички спорни имоти, на които е предвидено строителство и се намират в междублокови пространства. Арх. Здравков изиска за проверка цялата представена и съставена в район „Младост“ строителна документация.

comment 0
visibility 597
филми за бури

Филми учат столичани как да се реагира при пожари и бури

Филми, с които населението да бъде готово за реакция при пожари и бури, подготвят от Столична община. До началото на есента ще бъдат пуснати три ленти по темата, каза кметът Йорданка Фандъкова след учение на полигона в Панчарево. От 1 август в разпространение ще бъде и филм за горските пожари. Той е направен заедно с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и главен комисар Николай Николов. Наесен ще бъдат представени още два филма, допълни градоначалникът. Тя обясни,че тези материали ще бъдат излъчвани и в градския транспорт. Фандъкова не пропусна да подчертае, че от началото на годината до момента над 2000 деца от 3 и 4 клас в София са обучени на полигона в Панчарево за реагиране при буря. Миналата година бройката е била 1800 деца.

comment 0
visibility 700
буря

На Панчарево "спасяваха" квартал след тежка буря (СНИМКИ)

Разрушителна буря е преминала през столичен квартал. И представители на МВР, Пожарната, Общината, БЧК, болници и комуналните служби трябва по най-бързия начин да се отзоват на сигнала и да спасят бедстващите хора. Слава Богу, това не е реално, а сценарий за учение. То се проведе днес на полигона на аварийно-спасителната служба към Столична община на Панчарево. За първи път се прави съвместно учение, в което са ангажирани всички служби, обединени в Единна спасителна система. За да видят как ще реагират екипите на място присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, вътрешният министър Младен Маринов и Николай Николов- директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Градоначалникът поясни, че Столична община е единствената, която е направила собствен полигон за обучение за реакции при различни ситуации- земетресения, наводнения, пожари, химически атаки. "Ние бяхме и първите, които организирахме доброволно формирование и направихме преди 4 години специална Дирекция по аварийна безопасност и превенция. Която е организатор на учението", допълни Фандъкова. Според нея целта на събитието била на терен да се види нивото на координация между различните служби. Министър Маринов оцени високо взаимодействието между службите, което бе показано по време на учението.

comment 0
visibility 761
Фандъкова и буря

Кметът Фандъкова: Собствениците на сгради отговарят и за гръмоотводите

Собствениците на сградите са тези, които трябва да поддържат и гръмоотводите. При приемането на нови постройки този елемент е особено задължителен. Това каза кметът Йорданка Фандъкова по време на учение на полигона в Панчарево, цитирана от "Фокус". Градоначалникът допълни,че е от особена важност хората да се научат какво и как се прави при буря. Защото никой не е застрахован при подобно бедствие. А властта трябва да се погрижи да предпази гражданите и от горещините, но и от наводненията.  

comment 0
visibility 3575
Автобус

Шест частни линии преминаха към Столичен автотранспорт

Шест автобусни линии от градския транспорт преминаха от частни превозвачи към Столичен автотранспорт. Това са автобусите 5, 7, 8, 10, 14. По техните маршрути от 2008 г. се движеха неклиматизирани коли. От днес те вече са заменени с нови дизелови Yutong от 2016 г., които са изцяло климатизирани, нископодови и с най-висок стандарт Евро 6, съобщи доц. д-р Тодор Чобанов заместник-кмет на София. От 11 юли предстои да бъде поета и линия 1. Промяната идва след множество сигнали от граждани за лошото обслужването по линиите. За последно през 2015 г., към Столичен автотранспорт преминаха автобусните линии 30, 42, 54, 68, 84 и 90.

comment 0
visibility 872
Вода

И днес раздават минерална вода на 4 пункта в София заради жегите

Заради очакваните температури от 35-37 градуса в столицата днес от Столичната община днес ще раздават безплатно минерална вода на четири пункта. Те ще бъдат разположени при храма "Св. Неделя", на "Орлов мост" - при езерото "Ариана", пред пилоните на Националния дворец на културата и на пл. "Славейков". Водата е осигурена от Столична община, направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания”. Кампанията е част от ежегодното предоставяне на вода на гражданите в горещите летни месеци.

comment 0
visibility 1229
Фандъкова

Фандъкова пита СОС за заплатите на шофьорите от градския транспорт

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще внесе в общинския съвет предложение за тригодишно споразумение за увеличаване на заплатите на шофьорите от градския транспорт с 10% на година, съобщава Фокус. Тя посочи, че има сериозен напредък и по отношение на битовите условия на служителите - депа, спирки, сервизни помещения и др. ''Ние работим последователно, както го правим, за да може професията на водачите да бъде привлекателна. "Сериозен е ангажиментът на общината", обясни тя. „Постигнахме разбиране, че аз и зам.-кметът Барбалов поемаме ангажимент да внесем в общината тригодишно споразумение за увеличаване на заплатите в столичния транспорт с 10% годишно“. Припомняме, че заплатите на шофьорите бяха увеличени два пъти през тази година през февруари и април. Така с промените основната заплата на шофьорите в градския транспорт е 1150 лв., а средната брутна е 1800 лв. Има бонус от 100 лв. за добре свършена работа. Целта е с тези мерки да се облекчат условията на работа на служителите и да се намали извънредният труд. До промените се стигна, след като шофьорите алармираха общината за лошите условия на труд, както и извънредните смени и липсата на кадри.

comment 0
visibility 1076
Минерална вода

Столична община ще раздава минерална вода заради жегите

Днес от 13 часа заради високите летни температури от Столична община ще организират раздаване на безплатна минерална вода. Тя ще се дава от служители на общината на четири пункта в града - при храма „Св. Неделя”, на Орлов мост - при езерото „Ариана”, на пилоните на Националния дворец на културата и на пл. „Славейков“. Водата е осигурена от Столична община, направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания”. Кампанията е част от ежегодното предоставяне на вода на гражданите в горещите летни месеци.

comment 0
visibility 558
бул. България

Барбалов: Бул. "България" няма да се затваря изцяло

Стартира ремонтът на участък от булевард "България" в столицата. Ще се подменя настилката от от бул. "Черни връх" до бул. "Гешов".''Фрезова се настилката, предстои и поставянето на специална мрежа за укрепването на пътното платно, след което ще се престъпи към поставянето на износващ слой за тежко движение, каквото е почти ежедневно по този булевард'' разясни Дончо Барбалов – зам.-кмет на София, пред bTV. До края на седмицата изцяло ще бъде затворено Южното платно, като движението ще бъде двупосочно в северното, като идеята е да се приключи изцяло с ремонта в тази част на "България". Към 20 юли се очаква да стартира и работата по Северното платно, допълни още Барбалов. ''Движението няма да бъде затваряно изцяло. Той се прави летните месеци, за да има минимално натоварване на трафика. Няма да се променя движението на трамваите. Автобусите 76 и 204 пък ще запазят маршрута си, но ще има променени спирки, каза още зам-кметът.

comment 0
visibility 2233
Строеж до бл. 401 в Младост 4

Пада главата и на гл. архитект на Младост

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска оставката на главния архитект на район Младост Стефанов. Причината е издадено разрешение за строеж при бл. 401 в Младост 4. Възмущението си столичният кмет изрази на профила си в социалната мрежа. По нейна заповед има сформирана работна група от общински съветници, от всички политически сили и главния архитект на София Здравко Здравков и и. д. кмета на Младост арх. Русев. Този състав от няколко месеца работи по проблемите с презастрояването в район Младост , като целта е да се запазят зелени пространства и градинки. "Днес разбрах, че докато текат преговори за преместване на тези имоти на общински терени, главният архитект на район „Младост“ е издал разрешение за строеж на един от тях - при бл. 401 в „Младост“ 4", написа столичният кмет. Според нея това действие на арх. Стефанов е явен саботаж на преговорите и провокация към общите усилия на Столична община с общинския съвет. Местната власт прави всичко възможно да запази за зелени площи терени, които са междублокови пространства и градини. "Настоявам кметът на „Младост“ да поиска оставката на главния архитект на района арх. Стефанов. Главният архитект на Столична община арх. Здравков изисква за проверка цялата документация на проекта", категоричен е столичният кмет. Новият строеж трябва да изникне в карето между блок 401 и 409, уточни общинският съветник Войслав Тодоров. Той пръв алармира за издаденото разрешително в Младост 4. Разрешението за строеж е за 7-етажна сграда, която ще е почти до прозорците на живеещите в бл. 401. Там хората протестират срещу засторяването от 2016 г., защото разстоянието между съществуващата сграда и новата ще е около 5 -6  метра и навлиза в детска площадка. Документът за строеж е издаден на инвеститора в процеса на преговори с работната група на Столична община. Повече от две месеца се работи за обещетяване на собственика на проблемния имот, който бил на трето място приоритетност в целия район. По време на преговорите за обещетяване с друг терен е издадено разрешителното и инвеститорът отказва да продължи преговорите и решава, че ще строи именно в междублоковото пространство, обясни Тодоров.

comment 0
visibility 703
Миене на улици

Започва "миене на карета" в центъра на София

В пет столични района започва миене на улици, по известно като "миене на карета" в централната градска част. В понеделник, 1 юли т. г. фиримте за чистота стартират по улици и булеварди в Красно село, Триадица, Възраждане, Оборище и Средец и ще продължи до 23 юли т. г., предупредиха от Столичен инспекторат. От контролиращото звено на Столична община предупреждават шофьорите да се съобразят с графика и да не паркират автомобилите си в зони, които трябва да се мият. Временната организация е направена от Пътна полиция на СДВР и Общинска полиция. Временно ще се спира движението от 7:30 ч. до 16:30 ч. на улици и булеварди, обявени за миене. В определените дни ще се закриват частично или изцяло участъци в зоните за платено паркиране и "служебен абонамент". Графиците за миене на карета с възлови улици и булеварди в центъра на София са публикувани на сайта на Столичен инспекторат и в Оперативния център на 02/ 987 55 55. Шофьорите, които не са се съобразили с графика и не са преместили автомобилите си ще бъдат вдигани принудително и местени на съседни улици. За това къде са преместени колите информация може да се получи в съответното Районно полицейско управление на София.