Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 620 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 124 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 113 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 160 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1029 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 726
Нарушители по Витошка са санкционирани

Столичен инспекторат глоби търговци на "Витошка" на 31 декември

В последния ден на отиващата си 2019 г. търговци бяха глобени от служители на Столичен инспекторат. На 31 декември след обяд бе направена изненадваща проверка на търговците в пешеходната зона на бул. "Витоша", дали се спазват индивидуалните одобрени схеми за разполагане на подвижни съоръжения-маси и столове. Инспекторите установили, че търговците на три обекта на централния софийски булевард не спазват одобрената схема. Друг пък не успял да покаже необходимите документи за разположените подвижни съоръжения. Срещу четиримата нарушители са започнали административно наказателни процедури по съставяне на актове, съобщават от Столичен инспекторат.Имуществената санкция се определя от административно наказващия орган и може да достигне 2500,00 лв. Столичен инспекторат осъществява контрол постоянен контрол, без почивен ден през цялата година, предупреждават от контролиращата структура на Столична община.

comment 0
visibility 435
пожелания

Елен Герджиков: Нека Новата 2020-а бъде здрава, успешна и целеустремена

Нека Новата 2020-а година бъде здрава, успешна и целеустремена. Това е пожеланието на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков към всички граждани.    Ето и още от неговото пожелание:  "В празничните дни на радост, неминуемо се правят и равносметки на отминаващата година. Вярвам, че София изпраща една успешна 2019-а, която беше изпълнена както с много свършена работа, така и с не малко предизвикателства. Преди няколко месеца софиянци препотвърдиха зададената през последните години посока, но и ясно показаха, че развитието трябва да бъде ускорено.   Първата голяма задача, която Столичният общински съвет има за новата година е да приемем бюджет 2020, чрез който максимално да отговорим на очакванията на хората - подобряване качеството на живот в кварталите, разширение на третата линия на метрото, чист и зелен град, образование, култура".    

comment 0
visibility 407
заледяване

126 машини са обработили улиците на София против заледяване

  126 машини са обработили със смеси против заледяване всички райони на София тази нощ. В районите „Витоша" и „Панчарево" поради по-обилния снеговалеж снегопочистващата техника е избутвала снежни маси от пътните платна, съобщават от Столична община.    Приоритетно са почистени пътищата, по които се движи масовият градски транспорт, и централните за районите улици. Обработени са и част от вътрешнокварталните улици. Почистват се спирките на Околовръстен път и в районите „Люлин“, „Оборище“ и „Средец“.   Обслужват се всички линии на градския транспорт. От Общината отново напомнят на шофьорите да излизат на пътя само с добре оборудвани за зимата автомобили и да шофират със съобразена със зимната обстановка скорост.    

Реклама
comment 0
visibility 2047
електробуси

Кметът на София: Отказахме се от дизеловите автобуси, купуваме газови и електробуси

Една от мерките за борба с мръсния въздух в София е подмяната на автобусите в градския транспорт, каза пред БНР  столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта,че Столична община приоритетно ще заложи на електробусите.    "Важно е, че пуснахме първите 20 електробуса. Това е част от програмата ни за подобряване на качеството на въздуха. Отказахме се от дизеловите автобуси. Закупуваме газови автобуси и електробуси през тази година", допълни Фандъкова.  

comment 0
visibility 291
снегорини

122 машини обработват против заледяване улиците в София

  122 снегопочистващи машини са на терен в София и извършват обработки със смеси против заледяване. Това съобщиха от Столична община. Третирани са пътищата, по които се движат колите на масовия градски транспорт.   Снегопочистващата техника започва работа по основните улици в районите, както и на вътрешноквартални улици. Опесъчени са пътищата в природен парк „Витоша“ – Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове.   В момента по-обилен е снеговалежът в южните квартали. Екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ обхождат стръмни и опасни участъци в града, както и мостовите съоръжения, за да проверят състоянието им.   От Общината съветват водачите да излизат на пътя само с добре оборудвани за зимата автомобили и да карат със съобразена за зимната обстановка скорост.    

comment 0
visibility 321
изложба в Рим

Столична община подкрепи родна интерактивна изложба в Рим

  Столична община удари солидно рамо на българската интерактивна изложба "България през стъклото на времето", която бе представена в Рим. Специално за събитието във Вечния град отиде Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ в Столична община. Тя не само произнесе речта си на италиански, ами  цитира и патриарха Вазов, написал възторжени стихове за страната на Данте и Петрарка.    Повече от 300 ценители аплодираха проекта на фондация „Ценности“ при тържественото откриване, защото той разказва история, която обхваща три века и няколко поколения от старозагорския род Близнакови.    Център на изложбата са уникалните стъклени плаки, чиито оригинали са поставени в специално проектирани и осветени постаменти. Кураторите Ирина Дилкова и Милена Кънева преосмислят българския изложбен проект в мултимедийно измерение. Новият прочит изненада италианската публика с виртуална реалност, QR кодове и триизмерни проекции. Старите стъклени плаки оживяха в модерна технологична форма в контраст с битовите им сюжети. И така увеличиха и без това силното им емоционално въздействие. Румен Димитранов aрт директор на изложбата и каталога към нея, и Георги Христов са автори на визията и на интерактивното пресъздаване. Чрез него Розовата долина „благоухае“, по небето над София се стелят облаци, а момите белят платно до ромоняща река.    Най-ухажван от гостите на експозицията бе Христо Стоичков, който бе в Рим за снимките на документална поредица за Европейското първенство по футбол.      

comment 0
visibility 819
сензорни станции за качеството на въздуха

Пускат онлайн платформата на сензорната система за въздуха в София

Новата система да анализ на качеството на въздуха и замърсяването в София стартира на 27 декември т. г., петък, както бе обещано от Столична община. В столицата са монтирани 22 станции, а утре стартира и платформата, в която в реално време могат да се наблюдават параметрите на въздуха. Проектът се реализира с разработката на системата на Телелинк. Сензорите на станциите са електрохимични и измерват концентрацията на озон, въглероден диоксид, серен диоксид и азотни оксиди във въздуха, както и ФПЧ 10 и ФПЧ2,5. Първата бе монтирана през лятото в парка в кв. Хиподрума. На 22-те станции се измерва фината концентрация на емисиите, а също и индустриални замърсявания. Данните от цялата система могат да се ползват и с мобилно приложение. "Пилотният проект продължава да се развива и надгражда с още функционалности. Стартирането на платформата е само началото", коментираха пред Столица.bg от Телелинк. Сензорите се захранват със соларен панел. При висока влажност и температури под 0 градуса може да се получи обледяване, което може да спре достъпа на свеж въздух до сензорите, които се захранват със соларни батерии. От Телелинк вече работят по поставянето на иновативна отоплителна система за сензорите - специални стени с тантанови нишки. През следващите 3 години ще продължим да надграждаме системата с нови функционалности, казват от Телелинк. С технологичната апаратура Столична община си поставя две задачи. Първо на базата на информацията бързо да се предприемат и прилагаме мерки и второ - гражданите в реално време да получават информация за въздуха. Системата за мониторинг на въздуха измерва освен емисиите и температура, влажност и налягане. Проектът е партньорски и финансиран със евросредства. Бюджетът на програмата "Балкани - Средиземно море" е 1,417 млн. евро и участват 5 града - София, Солун, Никозия, Тирана и Скопие. За сензорните станции за въздуха в българската столица сумата е около 480 000 евро.

comment 0
visibility 407
Обход на пътищата в София

Екипи на АПП правят обходи в София за опасни пътни участъци

Няма замръзнали пътища или участъци от тях в София. Проверени са й улиците, водещи към Витоша в планинските столични квартали, научи Столица.bg. Метеоролози предупредиха, че се очаква падане на температурите и кратък снеговалеж. Това е предпоставка за заледявания по високите райони на София и затова се правят постоянни огледи. Пет екипа на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община са на крак и дежурят през празничните дни, проверяват различни локации на столицата, както пътища, така и инфраструктура. Вчера и днес до момента няма регистрирани инциденти. Постоянно се следят прогнозите за времето и се взимат превантивни мерки, за да се гарантира сигурността на гражданите. Проверки на пътищата са направени по Околовръстното - Южна дъга, Симеоново, Драгалевци, Бистрица, Бояна и др. планински райони. Ангажимент на Столичен инспекторат пък е при снеговалеж да контролират обезопасяването и обработването на пътищата на териотрията на Столична община от фирмите за чистота.

comment 0
visibility 756
Платено паркиране - синя и зелена зона в София

Без платено паркиране на 26 декември и 1 януари в София

Свободно и безплатно може да се паркира в София и утре. След 24 и 25 декември и на 26 зелена и синя зона в столицата не се плащат, съобщиха от Столична община. Безплатно ще е паркирането и на 1 януари 2020 г. Зоните ще работят от 27 декември включително до 31 декември. В първия ден на новата 2020 г щебъде изместена автобусна спирка по линия №107 с код 0893 "кв.Павлово" на ул."Ал.Пушкин". До 30 юни тя ще бъде преместена с 25 метра в посока бул."Цар Борис III".

comment 0
visibility 545
Коледа в София

Кметът на София: Светли Рождествени и Новогодишни празници! Бъдете здрави!

Светли Рождествени и Новогодишни празници! Бъдете здрави и благословени! Това е пожеланието на кметът на София Йорданка Фандъкова към всички граждани. Бъдни вечер и Рождество Христово са един от най-големите християнски празници на семейството и дома. За всички нас се роди Спасителят Христос, който ни учи да стоим твърди във вярата и доброто и ни призовава "Вие сте светлината на света". Нека не забравяме тази хилядолетна мъдрост и да избираме и работим за доброто. София е нашият дом. Нека обичаме своя град, който носи името на Божията премъдрост. А само с общи усилия можем да съхраним постигнатото и да продължим да работим за развитието на нашия град. Град, издигащ тези ценности в душите и сърцата на хората, е град на доброто.

comment 0
visibility 373
Народен театър "Иван Вазов" Българската коледа

Българската коледа затваря ул. "Иван Вазов"

Традиционното провеждане на инициативата "Българската коледа" налага да се създаде организация на движението в района на Народния театър "Иван Вазов", предупреждават от Столична община. От 12.00 часа до приключване на мероприятието на 25 декември  2019 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства. Изключение правят автомобилите на гостите на благотворителния концерт. Забраната е за ул. „Иван Вазов” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Кузман Шапкарев”, за ул. „Славянска” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Георги Бенковски”, както и на ул. „Георги Бенковски” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Славянска”. От 19.00 часа до приключване на мероприятието на 25 декември се забранява влизането на пътни превозни средства, само по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР, както следва: - по ул. „Иван Вазов” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Кузман Шапкарев”; - по ул. „Славянска” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Георги Бенковски”; - по ул. „Георги Бенковски” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Славянска”.

comment 0
visibility 576
арх. Здравко Здравков

Гл. архитект на София пред Столица.bg: Предстои обществено обсъждане на Наредбата за градс...

Какво предстои в градоустройството на София през идната 2020 г. Какви нормативни документи ще се приемат и как столицата ще се промени? В края на миналата седмица главният архитект Здравко Здравков съобщи за новите елекронни услуги в портала на НАГ, както и за приемането на нормативни документи, които ще регламентират строителството и градската среда. Пред Столица.bg арх. Здравков съобщи за подробности около приемането на Наредбата за градската среда, която ще наложи стил и уеднаквяване на новото строителство. - Арх. Здравков кой е най-важният проблем, с който в НАГ се справихте през изминалата година? - Не мога да ги разделям проблемите на важни и маловажни, защото НАГ се занимава с архитектура и планиране в изключително сериозни мащаби. Това е свързано с комплексното застрояване, включително до урегулирането на някои части на някой собственик. Например в Мало Бучино, ако на собственика на имот му липсва улична регулация за него е проблем. Другите пък са свързани със застрояването не терените за комплексно жилищно строителство, което е абослютно разнородна тематиката. Затова не бих ги приоритизирал проблемите. За всеки човек най-важен е неговият. Ако в съседния двор има законна ограда или незаконен гараж, това си е неговия най-важен проблем, независимо, че живеете в Кокаляне. - Обявихте, че ще улесните гражданите и бизнеса с надграждане на платформата през 2020 г. и вкарване на пълната история от нормативни документи в картата на ГИС-София? - Това е една от най-важните задачи, които променят начина на работа на НАГ, защото колкото повече информация, по качествено и географски е обвързана, толкова по-малко ще се налагат тези колеги, граждани и хора да търсят информация. Желанието ми е да скъся предоставянето на информация посредством електронната система. - Какво означава това? - Безспорно през миналите години, последните 3, са визуализирани всички ПУП-ове и системата се надгражда с всички административни актове. В момента се обвързват с геогррафската система актовете, които са с издадените разрешения за строеж. Както споменах вкарването в електронната система на удостоверенията за въвеждане в експлоатация предстоят и те също да бъдат обвързани както заповедите за контрол, премахване на сгради и решенията на СОС. Това е изключително облекчение за всеки един, след като ще може от компютъра вкъщи да влезе в приложението, да щракне върху имота си и да установи има ли, няма ли, правени административни актове, съответно кои са действащите планове. Ще може да се види цялата хронология на имота. Това е нещо, което ще спести огромно време и на хората и на собствениците вместо да идват до НАГ или районната администрация и да се търсят съответните справки за имота. - До къде стигна Наредбата за градската среда, чието изработване бе анонсирано през май 2019?- Наредбата за градската среда, след професионалните консултации, които се проведоха в началото на лятото, постъпиха редица предложения. В момента съвместно с екипа на общинското предприятие "Софпроект" провеждаме обществени консултации по всички основни теми, които са залегнали в наредбата. Първо по отношение на начина на зониране на града, второ по отношение на функциониране на наредбата като правен механизъм. После предстои и да обсъдим самите стандарти и по главата "Контрол и санкции". Така че след обобщаване на всички тези работни групи, ще бъдат представени като една обобщена справка. Най-вероятно ще се нанесат корекции в самата Наредба и аз се надявам до пролетта на 2020 г. за стартиране на едната обществена консултация. Успоредно с това работим по наредбата за транспортните проучвания, която беше възложена на УАСГ, колегите да я разработят. Имахме допълнително консултации с дирекция "Транспот" на Столична община и с колегите от "Софпроект", така че и тя ще бъде представена в началото на годината за обществени консултации. Имаме и ангажименти по Закон за устройство и застрояване на Столична община ЗУЗСО и работим по тези две нови наредби. Още нещо, което правим нормативно е за регламентиране на стандартите за летните градини и фасадите по заведенията. И този стандарт предстои да бъде обществено консултиран в началото на пролетта и промените, които правим съвместно с МРРБ по отношение на заявените и от г-жа Фандъкова изисквания към промени в сградите за ателиета, общежития апартаментни хотели, както и нормите за гариране и паркиране. - Трябва ли да се увеличи бюджетът и какви пари са необходими за стартиралата пилотно през 2019 г. програма "Културно наследство" за възстановяване на исторически сгради? - В момента имаме интерес от 10 собственика на такива сгради. След като заработи програмата, нека да стартираме сега първоначално, да видим как се усвоява и ако има интереси и за в бъдеще, ще говорим и с колегите от районните администрации да стимулираме собствениците да кандидатстват. Бихме могли да търсим и допълнително финансиране. Нека първо да стартира работата по програмата да може да кажем как усвояваме средствата пред СОС, за да мога и аз аргументирано да кажа тези средства в каква степен трябва да нараснат. В момента не сме усвоили все още средствата. Затова сега ми е трудно да кажа каква трябва да бъде крайната сума, затова решихме да останем с този бюджет.

comment 0
visibility 855
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Собствениците на строежи носят отговорност при срутването им

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова коментира случая от събота, при който пострадаха майка и дете от срутена ограда на строеж на ул. „Бачо Киро“ в София. Тя подчерта, че собствениците на строежите носят отговорност за последствията, в случай на срутване при силния вятър. За случая от събота е изпратен екип за проверка и обезопасяване на обекта, сподели стличният кмет. Тя каза, че всеки собсвеник носи административна и наказателна отговорност, ако се стигне до нараняване на хора. Сигнали има и от „Младост“ и „Витоша“. Йорданка Фандъкова призова всички собственици да се отнасят отговорно към собствеността си. 

comment 0
visibility 1297
Йорданка Фандъкова за концесията на Софийска вода

Фандъкова: Договорът със Софийска вода е неизгоден за Столична община

Преди две години общинските съветници с пълен консенсус се обявили срещу повишаването цената на водата, което е било залегнало в бизнес програмата на Софийска вода. Мнението им единодушно е било, ве увеличението не е икономически аргументирано. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти и допълни, че цената се определя от регулатора - КЕВР. "Тази концесия, скючена преди 20 години, която изтича след 5, е много неизгоден за Столична община договор", коментира столичният кмет повишението на цената на водата от януари 2020 г. в София. С много усилия договорът е бил променен, така че да се гарантират инвестициите канализацита и водопровода. "Последното споразумение включи и искането за допълнителни инвестиции в канализация. Моето мнение, което и вчера имах повод да кажа е, че този договор не трябва да бъде продължаван след 2025 г.", заяви Фандъкова. Тя съобщи, че в началто на идната година ще бъде сформиран екип от общински съветници и експерти, за да се подготви приемането на активите и вземането на решение, по какъв начин ще се управлява ВиК сектора в София след 2025. "Това, което искам от Софийска вода е да има достатъчно количество чиста вода от една страна и от друга повече инвестиции в канализация, нещо което изпълняваме всяка година", заяви столичният кмет.  

comment 0
visibility 1059
НАГ - 2020

НАГ пуска мобилно приложение и още електронни услуги през 2020

Продължава надграждането на портала на Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община и през 2020 г. Започнатото през отиващата си година се надгражда и гражданите и бизнеса ще бъдат улеснени с повече електронни услуги, включително администратинви документи за конкретни имоти. Това съобщи главният архитект на София арх. Здравко Здравков. В официалния сайт на НАГ се поддържа и регистър на докладите на главния архитект, както и всички издадени визи за проектиране. От 1 януари 2020 г. Удостоверения за въвеждане в експлоатация на строежи от IV, V и VI категория ще се издават електронно в Системата за издаване на административни актове (СИАА). Работи и е-портал - Карта на административните актове. Същото така ще може да се подават по електронен път "Заявления на искане за издаване на разрешение за строеж", както и да се заявява искане за издаване на разрешение за поставяне. В новите електронни услуги ще може да се заявява и получава и виза по чл. 140, ал.2 от ЗУТ. Разработено е и мобилно приложение, през което могат да се видят всички заповеди и административни актове на имоти, терени и сгради в София. То може да ползва от януари 2020 г., но засега е само за Андроид, но арх. Здравков обясни, че се водят преговори и за iOS. На картата на ГИС-София се качват всички доклади и визите от районните администрации в София, така че да има пълна информация за всеки имот. Пълна прозрачност и досъпност през 2020 г. ще има на градоустройствените заповеди на дирекция "Строителство и контрол" на НАГ, както и заповедите за експлоатация. Така няма да се допусне втори случай на "Тераса гейт", както и "не е законно, но е възможно", а ще е ясно кой и какво е разрешил. Планираните дейности от Направление "Архитектура и градоустройство" и необходимите средства за 2020 г. са изготвяне на проекти за ПУП, включително свързаните с това предварителни проучвания, изработване на задания, и съгласувателни процедури. Ето и другите приоритети на НАГ: - Изготвяне на технически-работен инвестиционен проект за пллощад "Света Неделя". - Изработване на концепция за социализация на северното крило на Централна баня - ОП Софпроект ОГП.  - Изготвяне на обследване на инвестиционни ппроекти за обновяване на сградата на Столична библиотека. - Изработване на инвестиционни проекти по възлагане на районни администрации, други стругтури на Столична община. - Изработване на инвестиционни проекти за подобряване на градската среда - Зелен ринг, пешеходни връзки, парк Кукуряк и други. - Извършване на дейности по програма "Културно наследство". - Премахване на опасни огради. 

Столична община

Столичани са изключително активно ангажирани с благоустрояването на София, работата на общинската управа, стопанисването на различни ценни архитектурни, исторически, културни обекти и др. Тази тяхна активна гражданска позиция превръща новините, пряко свързани със Столична община, особено четени и коментирани.

Територия на Столична община

Факт е, че в област София се намира единствената община – Столична община. Столична община се разпростира на площ от 1348.902 кв. км. Ако трябва да направим сравнение с останалите общини в страната, Столична община е на втори място по големина. Най-голямата община е Сливенската. Гранични на Столична община са следните общини:
В северозападната част са общините Божурище, Костинброд и Софийска област;
В северната част са община Своге и Софийска област;
В източната част се намират община Елин Пелин и Софийска област;
В югоизточната част са разположени община Ихтиман и Софийска област;
В южната част са община Самоков и Софийска област;
в западната част се намират община Перник и област Перник.

История на Софийска община

Според историческите сведения, общината става законен орган на местното самоуправление по примера на семейната и племенна общност. Като самостоятелна административна единица общината се формира през Първата българска държава. Управлява я княз или кмет. През феодализма общините са подчинени представителите на централната власт. По време на турското владичество общините съществуват, но не са самостоятелни единици. Основните функции на общината са религиозни и просветни. След Освобождението се възвръща дейността на старите общини, формират се и нови такива. След 1944 г. общинското управление се състои от кмет, помощник - кмет, наместници и представители на ОФ. В Столична община те са 9, за градове с повече от 30 000 души население са 7, за всички други са 5, а за селата 2.

Управление на Столична община

Днес Столична община се управлява от Столичен общински съвет, за по-кратко наричан СОС. Членовете на общинския съвет са изборни длъжности. Те се избират от жителите на общината при провеждане на местни избори. Столичният общински съвет определя какъв ще е бюджета на общината всяка година, както и с какви пари ще разполагат отделните столични райони.

Столична община има кмет. Кметските му правомощия са не само в София, но във всичките 38 селища в границите на общината. Това е изборна длъжност, за която решават живеещите в Столична община на местните избори.

Столична община се състои от 24 района. Всеки район се оглавява от районен кмет. Той управлява само своя район. Може да разпределя бюджета за района. Районните кметове се избират от Столичния общински съвет.

Община София и област София-град се припокриват. Кметът и Столичният общински съвет са с 4 – годишен мандат. Общината има собственост и бюджет. За да функционира ефективно администрацията на Столична община, СОС избира различни постоянни и временни комисии, които в момента са 13. Изпълнителната дейност в общината се ръководи от кмета. Кметът носи отговорност за изпълнението на общинския бюджет, за спазване на обществения ред, за изпълнението на поставените програми. Зам.-кметовете в Столична община отговаря за различните отраслови направления. Зам.-кметовете се избират от Столичен общински съвет, но се предлагат от кмета на общината.

Районните кметове се грижат за решаването на всички въпроси, касаещи потребностите на жителите на съответния район, за благоустрояването на техния район, поддържане на хигиената му, както и за компетентното административно обслужване на жителите на съответния район.

Транспорт в Столична община

Изключително натоварена е транспортната система в Столична община. Тя е добре развита и е ключова част от транспортната система на страната. В Столична община функционират всички видове транспорт без водния. През Столична община минават части от 6 железопътни линии от ЖП мрежата на страната. Столична община разполага с 8 гари, вагонни и локомотивни депа.

Автомобилният транспорт е изключително натоварен. Основният стремеж на Столична община е намаляването на интензивният транзитен трафик през столицата.

Най-голямото летище в България е Летище София. В момента то се отдава на концесия. Предстои разширение и реконструкция на терминалите, както и изграждане нов терминал. Ремонт на пистата е правен неколкократно

Общественият транспорт на Столична община се модернизира непрекъснато. Целта е да се намали замърсяването на въздуха от превозните средства на градския транспорт. Автобусите се подменят с нови електробуси. Тролеите и трамваите също се подменят с нови, ефективни модели.

Софийското метро се разраства планово. До голяма степен то улеснява придвижването на столичани до различни точки от града.

Природа на Столична община

Софийската котловина, известна още като Софийското поле, заема централната част на Столична община. Това е най-ниската и равна част на общината. На север от Софийското поле е разположена Софийска планина с най-високата си точка връх Готен.

Планина Мургаш се намира на североизток от Софийска котловина. Най-високата ѝ точка е връх Мургаш.

Планина Люлин пък е разположена югозападно от Столична котловина, с най-висока точка връх Дупевица. Планина Витоша е на югоизток, като най-високата ѝ точка е Черни връх. Това е и най-високото място в цялата Софийска община. На територията на Столична община се намират и части от Плана планина, чийто най-висок връх е Манастирище.

Води в Столична община

Река Искър се води основна водна артерия на Столична община. 665 км от реката преминават през територията на Столична община. По-значителни източници на Искър в пределите на Столична община са Перловската река, Лесновската река, река Блато, Витошка Бистрица, Железнишка река, река Планщица и река Шипочаница.

Райониране на Столична община

В пределите на Столична община се намират 38 селища, от които 34 села и 4 града – София, Банкя, Бухово и Нови Искър, разпределени в 24 административни района. Това са районите Люлин, Младост, Красно село, Подуяне, Студентски, Надежда, Слатина, Триадица, Искър, Витоша, Красна поляна, Овча купел, Лозенец, Връбница, Сердика, Възраждане, Илинден, Средец, Оборище, Изгрев, Нови Искър, Панчарево, Кремиковци, Банкя.

Видно е, че категорията сама по себе си обхваща широк диапазон от теми, които живо интересуват читателите и често комуникацията след публикуване на новина е доста оживена. Това е добър знак, че столичани не са безразлични към добрите и лошите практики в управлението и стопанисването на общината. Мнението им е важно и то би могло да накара администрацията да се насочи към проблеми, които не са били забелязани или решени в миналото. Медията ни отразява обективно всяка новина свързана с общината, а гражданите са свободни да споделят своето мнение, положително или отрицателно.

Прочетете още