Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 26 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 8 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 47 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 82 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 478
кофи

До 2500 лева глоба за вандалите, които обръщат кофите за боклук в София (СНИМКИ)

Вандалите, които обръщат кофите за отпадъци в София, са заплашени от глоба в размер до 2500 лева, ако бъдат хванати. Защото това е вандализъм. Санкциите ще бъдат налагани във връзка с Наредбата за чистотата на територията на Столична община, съобщи пред журналисти на специален брифинг шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Но тъй като се работи заедно с полицията, ако бъдат хванати, злосторниците ще бъдат санкционирани и по Наредбата за обществения ред.    В момента се анализират записите от камерите по улиците на София заради обръщането на контейнерите за смет. Полицията също работи по случая, допълни заместник- кметът на столицата Йоана Христова. Тя обясни, че сигнали за вандализма има от всички части на града- не само от центъра. Инцидентите са и от тъмната, но и от светлата част на денонощието. Основно има огънати капаци на кофите. А това се прави, когато те се обръщат или се удрят.    За ремонтирането на контейнерите Столична община се е обърнала към фирмите, които извършват сметосъбирането.               

comment 0
visibility 330
Къщата на Яворов

Столична община получи ключовете от къщата на Яворов

Столична община от днес е реален собственик на къщата на Яворов на ул. Раковски 136 в София. На официална церемония ключовете на имота бяха предадени от бившия собственик Васил Панчев на зам.-кмета Тодор Чобанов.  Историческата сграда бе купена от Московска 33 на публичен търг при частен съдебен изпълнител преди месец. Триетажната къща е с обща площ 397 квадрата, а цената за нея е 1,2 млн. лв. Постройката е обявена за паметник на културата. "Вече съм спокоен, защото къщата е в ръцете на държавата, където й е мястото", каза предишният собственик Васил Панчев пред bTV. "Ще направим специализирана конструктивна система, която ще се вгради в стените и ще направи сградата устойчива. На последния етаж ще организираме читалня и митът за Яворов да намери добър финал, че къщата е спасена и духът му умиротворен", каза Тодор Чобанов. Преди година, когато къщата на Яворов бе обявена за публична продан, кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще я вземе общината, за да я спаси и да продължи да функицонира като музей, след като бъде укрепена. Тогава Фандъкова получи подкрепата на премиера Бойко Борисов. Изчакаха се няколко месеца, за да се изчисти собствеността около имота и преди месец обещанието беше изпълнено. Днес вече Столична община получи ключовете и може да започне укрепването е ремонта на къщата на Яворов.

comment 0
visibility 1607
Започна озеленяването на Цар Борис III

Засаждат 97 дървета по Цар Борис III (СНИМКИ)

Започна озеленяването край транспортния възел до новата метростанция "Красно село" - бул. "Гоце Делчев" - бул. "Цар Борис III" и ул. "Житница", съобщиха пред Столица.bg от Столична община. В този район се засаждат 97 широколистни дървета от вида кълбовидна акация и шестил, потвърдиха от "Метрополитен" ЕАД. Дружеството, което изгражда метрото се е погрижило и за обновяването на пътната инфраструктура в този участък. Освен дърветата, по продължението на тези булеварди ще бъдат засадени още 210 броя храсти, жив плет и 15 розови храста. По протежението на бул. "Съвет на Европа" от транспортния възел до бул. "Овча купел" също ще има нови 99 дръвчета, от които 38 бр. ще са край тротоара, а 61 бр. ще са до зелените площи, допълниха от "Метрополитен".

Реклама
comment 0
visibility 296
Пожар унищожи покрива на блок в Бухово

Изгорелият покрив в Бухово се разчиства, скоро започва възстановяването

Междуведомствената комисия за бедствя и аварии е отпуснала средства за възстановяването на покрива на изгорелия блок в Бухово. Тези дни се очаква и постановление на МС, за да се получат средствата и да започнат строителните дейности по покрива, научи Столица.bg. В началото на септември пожар изпепели блок в Бухово, като покривът е изцяло унищожен от огъня. Строителните книжа са в НАГ за одобрение и всеки момент може да бъде дадена зелена светлина за строителство на покрива. В момента работници разчистват покривното пространство, за да подговят изцяло обекта за ново строителство. На помощ са изпратени и специалисти от общинското дружество Софпроект. Столичнна община кандидатства за 1,3 млн. лв. помощ от Междуведомствената комисия. Веднага след огнената стихия от Московска 33 с решение на СОС бяха отпсунати помощи на пострадалите семейства в размер на 40 000 лв. Бяхо осигурени и средства за учениците, за да се подготвят за началото на учебната година. Обектът изцяло се наблюдава от екипите на "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община, които бяха там от първата минута на пожара. От звеното денонощно настаняваха пострадилите по болници и в общински жилища, раздаваха храна и се грижеха да осигурят покрив на семействата.    

comment 1
visibility 447
Спасяване на куче пред Народния театър

"Аварийна помощ и превенция" спасиха куче от колектор пред Народния театър (СНИМКИ)

Адекватна, бърза и професионалната намеса на служители от "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична общин спаси малко кученце в беда, вчера, научи Столица.bg. Домашният любимец както си играел паднал в дълбока над 3 метра шахта в градинката на Народния театър. Дупката не е била отворена, но малкото животинче се промушило между решетките и паднало. След подаден сигнал на 112 на мястото веднага пристига екип на ръководеното от Красимир Димитров аварийно звено. Хората успяват да слязат и спасяват домашния любимец, който е невредим.  По време на спасителната акция около шахтата се струпали около 50 - 60 души, които през цялото време се тюхкали и гледали сеир. "Е, няма значение какво е било, важното е, че помогнахме и кучето е невредимо", бе лаконичният коментар от АПП. От звеното помагат не само при нициденти и на хора, но се грижат и домашни любимци и животни. През пролетта те спасиха ранена сърна, която бе ранена и я откараха във ветеринарна клиника.

comment 0
visibility 295
почетен плакет

Столична община с почетен плакет от БАН

Почетен плакет по повод 150 години от основаването на БАН получи Йорданка Фандъкова. Призът се дава за доброто сътрудничество между Академията на науките и Столична община. И за приноса на екипа от "Московска" 33 в развитието на образованието и науката в столичния град.   Отличието бе връчено от проф. чл.кор Васил Николов.       

comment 0
visibility 524
храм

Преносим японски храм се разходи по улиците на София (СНИМКИ)

Японски бойни изкуства, изработка на оригами и икебана изненадаха приятно столичани, които в почивния ден се разхождаха около НДК. Досегът с източната страна всъщност бе в рамките на "30-ите Дни на японската култура в България". Освен спорта и изкуството имаше и още нещо любопитно и чисто японско.    За първи път у нас пред НДК можеше да се види шествие с „Микоши“, на което присъства и посланикът на Япония Масато Ватанабе. Церемонията  е част от свещен шинтоистки ритуал за извеждане на божеството от обитавания от него храм. Микоши е преносим миниатюрен шинтоистки храм. Тежи 250 кг и се носи на рамене из кварталите, за да се затвърди връзката между живущите в района на храма и божеството. Божеството на Микоши-шествието в София е свързано с бойния дух и бойните изкуства (будо), разказа в социалната мрежа заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов.    Дните на японската култура в България тази година са посветени на честването на тройния юбилей в българо-японските отношения: 110 години от началото на официалните двустранни контакти; 80 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни; 60 години от възстановяването им.   Демонстрациите на японските бойни изкуства и традиции са организирани от клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Каи“ с подкрепата на Посолството на Япония в България и с партньорството на Столична община.   Освен шествието с Микоши, програмата днес включва спектакъл-демонстрации на японски бойни изкуства /сумо, джудо, шотокан-карате до, айкидо, кендо, и др/, ревю на кимона и работилници за японски изкуства- оригами, шодо, икебана, кири-е, хайку и др.          

comment 0
visibility 331
нова градина

Строи се разширение на ДГ "Слънчо" във "Владая"

Детска градина "Слънчо" във "Владая" ще има нова сграда. Днес започна строежът на разширението. То ще поеме 3 групи- една яслена и две градински, както и физкултурен салон. На освещаването на основния камък на сградата присъства зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов. През тази година в район „Витоша“ се изграждат още две нови сгради- в кв. „ Павлово“ и в кв.„Княжево“. В момента Столичната община изгражда 10 нови сгради с капацитет - 22 групи . Те са в кв. „Курило“ , район „Красно село“- разширение към ДГ „Бърборино“ , м.“Кръстова вада“ , район „Студентски“ , Дружба- 1“, микрорайон 2 в ж.к. „Люлин,“ и в кв. „Овча купел“ . Предстои да започне работата по нови сгради и в район „Подуяне“ ,в Манастирски ливади- изток , кв. „Горна баня“ , район „ Овча Купел“, както и реконструкциите и преизграждането на съществуващи етернитови сгради на ДГ 30 в кв. „Дианабад“ и на ДГ 16 в район „Студентски“.    

comment 0
visibility 260
нова къща

След 12 дни изтича срокът за заявления по "Културно наследство"

Остават 12 дни до крайния срок за подаване на заявление по "Културно наследство" на Столична община. Програмата бе създадена през пролетта и има за цел да подкрепи усилията на гражданското общество за опазване на недвижимото културно наследство на територията на София. Също така програмата облекчава и насърчава собствениците на недвижими културни ценности за извършване на необходимите дейности по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им. Крайният срок за подаване на документи е 31 октомври т. г. Програмата е пилотна и е с бюджет от 300 000 лв. Както Столица.bg съобщи, преди дни, до момента има подадени само три заявления за възстановяване на исторически сгради. Програмата финансира изцяло обследване на сгради - паметници на културата от местно и национално значение, съставяне на технически паспорт и изготвяне на инвестиционните проекти, заплащане на такси за съгласуване/одобряване на същите, издаване на разрешение за строеж. Координаторът и проектантите ще консултират и съгласуват етапите на проектиране със собствениците на сградите с цел постигане на оптимални резултати. "Културно наследство" на Столична община поема и разходите по авторски надзор на проектантите по време на строителството.Подробна информация и формуляри за кандидатстване по програмата могат да бъдат намерени на сайта на Направление "Архитектура и градоустройство".    

comment 0
visibility 390
Столична община осигурява медициски специалисти, лекарства и консумативи за

Столична община осигурява медици и лекарства за здравните кабинети в 214 училища (СНИМКА)

214 училища - общински и държавни разчитат на Столична община за здравните си кабинети, както и присъствие на лекари и медицински сестри. Столична община им осигурява медицински специалисти, лекарства и консумативи за здравните кабинети. Това съобщава на прифала си в социалната мрежа зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов. При проверката на училищните здравни кабинети бяха направени проверки от дирекция "Здравеопазване" на Московска 33 и зам.-кметът Дончо Барбалов. Пред тях  всички медицински сестри отчетоха, че нямат проблем със задължителните имунизации на учениците. "Към момента децата се разболяват предимно, ако им предстои контролно в клас. Особено при по-големите често има "световъртеж или проблем с кръвното"", подсмихва се сестра Танева в 21-во училище. Затова и в кабинета й има не един, а два апарата за измерване на кръвно. Според Наредба 3 на МЗ, на 800 деца в училище трябва да бъде осигурено 1 медицинско лице. Въпреки, че в някои учебни заведения възпитаниците са значително по-малко, от Московска 33 са осигурили навсякъде здравен кабинет и медицинска сестра. Такова, например е 52 ОУ "Ц. Церковски" в район Витоша, в което учат 483 деца от 1 до 7 клас. С по-малко ученици е и 21 СУ "Христо Ботев" в район Лозенец. А там се обучават 650 деца, включително и две предучилищни групи. Задължението на медицинските сестри в училищата са да оказват долекарска помощ при възникване на спешни състояния, да провеждат профилактични и противоепидемични дейности, да изготвят анализ на здравословното състояние на учениците, да провеждат здравно-образователни мероприятия. Те всекидневно контролират работата на училищните бюфети и стол, където се хранят децата. "В нашето училище има басейн и в задълженията ми влиза да проверям редовно и басейна, който се ползва от учениците по график", допълва сестра Божкова. Тя работи в 88 СУ "Димитър Попниколов" в кв. Овча купел, където учат 1170 деца в общо 50 паралелки. Тъй като там режимът на обучение е двусменен, медицинските сестри са две, за да може здравният кабинет да е отворен от тъмно до тъмно.  

comment 0
visibility 452
Заявления по Културно наследство

Подадени са 3 зявления за възстановяване на сгради по "Културно наследство"

Три заявления вече са подадени в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община за възстановяване и реставриране на исторически сгради и паметници на кулутрата от местно и национално значение по програмата "Културно наследство". Образци на документите, които трябва да се попълнят има качени на страниците на Столична община и на НАГ. Приемът на заявления започна на 1 октомври и продължава до 31 октомври т. г.  Програмата на Московска 33 стартира през пролетта на тази година. Целта е да се реставрират, възстановят и консервират забележителни и исторически сгради. По "Културно наследство" пари на се дават на собствениците на сгради, а се изработва цялата документация, необходима за възстановяването, като се започне от проекта и се стигне до разрешителните. Всичко това е за сметка на Столична община, а по документацията и проектите работят експерти и специалисти на НАГ. Програмата, която е пилотна е с бюджет от 300 000 лв., но се очаква следващата година да бъде заделена значително по-голяма сума от бюджета на Столична община. Изготвянето на документацията доста ще улесни собствениците на рухнали исторически сгради, който до момента нямат възможност да се погрижат за собствеността си.  

comment 0
visibility 752
листа

Столичен инспекторат предупреждава: Листата да не се изхвърлят в контейнери (СНИМКИ)

Започна сезонът на активния листопад. Около повечето къщи и кооперации има купища листа, които хората събират и хвърлят. Не винаги обаче това е на правилното място. От Столичния инспекторат съветват къде да се изхвърлят листата и с кои други отпадъци може или не може да се смесват.    Зелените биоразградими отпадъци от почистване на дворовете и градините може да се изхвърлят в:   Ограждения за зелени отпадъци – седем,които се намират на следните адреси: р-н „Връбница“ – с. Мрамор, ул. „Васил Левски“ № 36; р-н „Кремиковци“ - с. Яна, ул. „Св. Ана“; кв. Челопечене, ул. „Гилица“; р-н „Панчарево“ – с. Лозен, ул. „Кайгана“ ъгъла с ул. „Съединение“ до трафопоста; с. Горни Лозен, ул. „Васил Левски и ул. „Иван Пешев“ срещу № 32“ с. Долни Лозен, ул. „Старата чешма“; р-н "Витоша" - с. Владая – ул. "Любомир Миланов Дамянов“.   В домашни компостери.    В останалите райони на Столична община, където няма ограждания, контейнери или компостери, зелени отпадъци да се изхвърлят само в чували. Чувалите да се оставят до контейнерите за битови отпадъци. Те се извозват отделно от останалите видове отпадъци от фирмата изпълнител за района чрез специални транспортни средства до Инсталацията за биологично третиране в м. Хан Богров. Преработват се до получаване на компост, който се използва за торене на градини, междублокови пространства и др. тревни площи   Зелените отпадъци да не се  смесват с:  Камъни и чакъл;  Тухли и други строителни отпадъци;  Едрогабаритни отпадъци;  Отпадъци от опаковки /хартия, найлони, кашони, стъкло, метали, пластмаса/;  Химикали и препарати за почистване с изтекъл срок на годност;  Пръст, кал и др.  

comment 0
visibility 2086
електробуси

За довеждащ транспорт до третия лъч на метрото ще бъдат купени 52 електробуса

За довеждащ транспорт до метрото в "Люлин" и "Овча купел" ще бъдат купени нови 52  електробуса. Това съобщи заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов , цитиран от Радио "Фокус". Покупката е възможна с кандидатстването по три транспортни проекта по ОП „Околна среда“. За новата услуга ще бъдат купени нови електробуси и 25 нови трамвая. Последните години средната възраст на автобусите е свалена на малко над 6 години. С новото финансиране ще приключи обновяването на тролейбусния парк на София със закупуването на 30 нови съчленени тролейбуса, допълни Барбалов. Старите тролеи ще отидат в историята и по този начин тролейбусният парк ще бъде изцяло обновен.    С всички тези проекти ще има и нова услуга- т.нар. довеждащ транспорт до станция от третия лъч на метрото, където разстоянията са по-големи. Така на хората ще се спести ползването на личен транспорт, което ще помогне и за по-чист въздух.    Преди ден Столична община и МОСВ подписаха договори за финансиране на европроекти за 217 млн. лв. за закупуването на превозни средства в Столичния градски транспорт. В Екоминистерството бяха парафирани и контракти за три транспортни проекта по Оперативна програма "Околна среда"    

comment 0
visibility 279
здравни специалисти

Столична община дава още стипендии за здравни специалисти (СНИМКИ)

Столична община разширява стипендиантската си програма за здравни специалисти. 6 студенти от Медицинския колеж "Йорданка Филаретова" към МУ-София подадоха документи за стипендианти на Столична община. Пет от тях учат за лаборанти, а едно момиче - за рехабилитатор. Подалите документи 6 човека имаха среща със заместник - кмета на София Дончо Барбалов, директора на дирекция "Здравеопазване" д-р Моника Чеуз, председателя на здравната комисия към СОС д-р Веселин Милев, директора на колежа проф. Захарина Савова и ръководителя на специалност "Медицински лаборант" Галя Камбурова.   За да попаднат в стипендиантската програма изискванията към студентите са да са редовно обучение в специалността "Медицински лаборант", "Рентгенов лаборант", "Рехабилитатор" и "Масажист" /лица с увредено зрение/ и да имат успех минимум 4,00 през първата година на обучение.   След завършването те трябва да работят поне 2 г. в общинско лечебно заведение. Ако бъдат одобрени от Програмния съвет, по време на обучението си ще получават по 350 лв. месечно. Столична община стартира стипендиантската си програма през миналата учебна година със студенти от специалност "Медицинска сестра" във Факултета по обществено здраве към МУ-София.   

comment 0
visibility 232
София, булевард, забрани

Ще мият бул. "Цар Освободител"

Във връзка с планирано миене на бул. „Цар Освободител“ на 10 октомври от 23,00 ч. до 04,00 ч. на 11 октомври поетапно ще се забрани влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител“ между бул. „Кн. Мария-Луиза“ и бул. „Васил Левски“, съобщават от Столичната община. Забраната не важи за колите на обществения транспорт . От 21,00 ч на 10 октомври до 04,00 ч. на 11 октомври ще бъде забранен престоят и паркирането на превозни средства на паркинга на пл. „Кн. Александър I“. От 10 октомври  ще бъде организирано спирането на автобусите от линия № 204 на спирките, разположени на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ - с код 1807 „Ул. "6-ти септември“ преди ул. „Милин камък“ в посока ж.к. „Дружба 2“, обслужваща автобусни линии №№ 72, 76 и 604; с код 1808 „Ул. "6-ти септември“ след ул. „6-ти септември“ в посока ж.к. „Гоце Делчев“, обслужваща автобусни линии № 72, 76, 94 и 604. Също от 10 октомври от 12:00 до 20:30 ч. ще бъде забранен престоят и паркирането на превозни средства по ул. „Хан Крум” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Любен Каравелов” и по ул. „Любен Каравелов” между ул. „6-ти септември” и ул. „Хан Крум”. В същия ден от 18:00 до 21:00 ч.  ще бъде забранено и влизането на превозни средства в двете посоки по горепосочените улици.