Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1816
До момента в София има подписани близо 700 договора за смяна на старите печ

До момента в София има подписани близо 700 договора за смяна на старите печки

До момента в София вече има подписани близо  700 договора за смяна на старите печки с нови еко уреди. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посети  „Витоша“ и подписа стотния договор за района със семейство Мариела и Орлин Томови от  „Княжево“. Съпрузите обясниха на кмета, че  живеят в къща и за момента се топлят на дърва. Научили са за възможността да сменят печката си на твърдо гориво с отоплителен уред на пелети от кампанията на Столична община. На  решението им е повлиял и синът им, който завършва „Екология и опазване на околната среда “ в Лесотехническия университет. Приемането на формуляри продължава и към момента във втората фаза на проекта  са кандидатствали 422 домакинства, информират от Столична община.   "Одобрените до момента домакинства са 5506,  а подписването на договорите започна на  24 март. Най-много кандидати има от „Кремиковци“, „Панчарево“ и „Нови Искър“ – каза  зам.-кметът Десислава Билева. За да се избегне струпването на хора и спазване на COVID-мерките, договорите се подписват поетапно по предварително изготвен график на ул. „Кракра“ и в районните администрации.  Най-голям интерес има към подмяната на старите печки с  климатици и радиатори. Заявени са 5 047 климатици, 3121 пелетни камини и печки, 469 газови отоплителни уреда и над 6 512 радиатора.      

comment 0
visibility 1424
СОС одобри  електронното подаване на документи за „Асистент за независим жи

СОС одобри електронното подаване на документи за „Асистент за независим живот“

Столичен общински съвет (СОС) одобри Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за предоставяне на социалните услуги „Асистент за независим живот“, съобщи Столична община. Така настоящите ползватели, кандидатите и техните асистенти по двете социални услуги „Асистент за независим и активен живот“ и „Асистент за независимо детство“, ще имат възможност да подават и получават документи и по електронен път. Предстои да се намали административната тежест и да се подобрят процесите и организацията на работа при предоставяне на социалните услуги на територията на Столична община. Общинският съветник д-р Ваня Тагарева обясни, че социалните услуги „Асистент за независим живот“ се реализират  изцяло от бюджета на Столична община.  По данни, които тя представи за периода от 2019 г. до 2021 г., са предоставени социални услуги към 4450 лица, от които 2149 възрастни, 2301 деца от 4557 асистента.

comment 0
visibility 1446
Чатботът на Столична община отговори на над 15 хиляди въпроса на софиянци

Чатботът на Столична община отговори на над 15 хиляди въпроса на софиянци

Чатботът „Скили“, който Столична община разработи на сайта си, е отговорил на над 15 хиляди въпроса на повече от 5 хиляди граждани. Чатботът бе разработен във връзка с пандемията COVID-19 и предоставя важна информация за коронавирусната инфекция, обясни Генчо Керезов – заместник-кмет на София по "Дигитализация, иновации и икономическо развитие''. Услугата дава бърз достъп до информация за конкретните мерки във връзка с пандемията. Въпросите на столичани са свързани с медицинската помощ и възможностите за тестване в София, както и към секциите, които са свързани с различни действия при наличие на потвърден случай на заразяване.

Реклама
comment 0
visibility 1389
“Патронажна грижа + в община Столична” ще подкрепи  хора с увреждания, възр

“Патронажна грижа + в община Столична” ще подкрепи хора с увреждания, възрастни и под ка...

Открита е вече процедурата по кандидатстването по проект “Патронажна грижа + в община Столична” в София, съобщиха от Московска 33. Предоставянето на патронажна услуга е безплатна за потребителите и е с продължителност от 12 месеца. Тя е насочена да подкрепи  ипомогне на хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване, лица над 54 г., както и лица от други уязвими групи включително поставени под карантина във връзка с COVID-19. От нея могат да се възползват и хора от рисковите групи за заразяване с COVID-19. Патронажната услуга се извършва комплексно от различни видове дейности за подкрепа на потребителя в дома му, общо до 2 часа дневно. Освен почасови мобилни интегрирани здравносоциални услуги по проекта ще се предоставя и психологическа подкрепа и консултиране. Предвидена е възможност и за допълващи дейности: доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост включително лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги. Закупуването и плащането на сметките става със средства на потребителите. Патронажната услуга е една от двете основни дейности по проекта. Втората основна дейност, чието изпълнение също стартира, е насочена към превенция разпространението на COVID-19 в 90-те столични социални услуги, които са делегирани от държавата дейности. За целта по проекта ще бъде нает неспециализиран персонал и ще бъдат осигурени необходимите лични предпазни средства и дезинфекционни материали и препарати.

comment 0
visibility 1031
Столичен инспекторат и КАТ с проверки за мръсна ходова част на тежкотоварна

Столичен инспекторат и КАТ с проверки за мръсна ходова част на тежкотоварна техника

Съвместните проверки на Столичен инспекторат с отдел “Пътна полиция” за мръсна ходова част на тежкотоварна техника продължава. Служителите на Инспектората санкционират водачите, чиито специализирани автомобили замърсяват пътното платно заради непочистени гуми и ходова част или превозват непокрит с чергило товар. От Столичен инспекторат съобщиха, че от началото на годината са проверени 168 автомобили и за тези нарушения са съставени 5 акта и са наложени 6 глоби с фиш. Екипите на отдел „Пътна полиция“ – СДВР измерват вредните емисии от изгорелите газове на бензиновите и дизеловите автомобили. Инспекторите следят за спазването на изискванията на чл. 100 ал. 4 от Закона за движение по пътищата – чисти регистрационни табели и устройства за осветяване и светлинна сигнализация.

comment 0
visibility 1415
Столичен инспекторат санкционира фирма по чиста

Столичен инспекторат санкционира фирма по чистота

От Столичен инспекторат информираха, че са получили сигнал за камион, собственост на фирма-изпълнител за почистване, от който са се разпилявали битови отпадъци по уличното платно. Камионът се е движил по бул. "Възкресение" , в посока "Красна поляна" и не е бил обезопасен с мрежа, разясниха от Инспектората. Фирмата-нарушител е установена незабавно чрез GPS системата на Инспектората. Наложена е санкция, за това, че фирмата е нарушила изискванията на техническите спецификации, неразделна част от договора.

comment 0
visibility 9644
Проучване: Нова пътна връзка свързва  Овча купел и Люлин с трамвай

Проучване: Нова пътна връзка свързва Овча купел и Люлин с трамвай

Нова транспортна връзка - трамвай, между столичните райони Люлин и Овча купел може да ги свърже. Това предвижда проект на базата на Общия устройствен план на Столична община. От общинското предприятие Софияплан са направили проучване за възможността за нова и ефективна пътна връзка между жк Овча купел - бул. “Монтевидео” и жк Люлин - бул. “Д-р Петър Дертлиев”, съобщават от Софияплан. Целта е т. нар. бул. "Западна тангента" да осигури автомобилна, трамвайна, велосипедна и пешеходна връзка между недобре свързани помежду си периферни вътрешноградски части на София. Така ще се допълни ринговата структура на първостепенната улична мрежа и ще осигури по-равномерно разпределен трафика по новото трасе. В рамките на проучването се разглежда възможността за реализиране на трамвайно трасе между кварталите "Овча купел" и "Люлин". В първия етап на задачата екипът изследва вариантите за изграждане на релсов път между бул. „Овча купел“ - кръстовището с ул. „Любляна“, и ул. „Суходолска“ - кръстовището с "Президент Линкълн". В предстоящия втори етап на поручването ще се анализира продължението на трамвайното трасе от ул. „Суходолска“ до Южната тангента на Люлин и свързването му със съществуващата релсова инфраструктура по бул. „Панчо Владигеров“. Проектът ще пормени първоначално предвиденото в ОУП трасе на Западната тангента, като пренасочва транзитния автомобилен трафик извън центъра на кв. “Овча купел”. За тази цел трасето на новия градски ринг се движи по бул. “Овча купел“, продължава по бул. “Президент Линкълн“ до кръстовището с бул. “Монтевидео“ и от там на север до ул. “Суходолска“. По този начин се запазва жилищно-административния характер на територията около бул. “Монтевидео“ и ул. “Лечебен извор“, като се дава възможност да бъде оформена зона с успокоено движение в рамките на квартала, казват от Софияплан.   От общинското предпирятие предлагат трасето на трамвая да остане по първоначално заложеното в ОУП направление на Западната тангента. Релсовият път започва от ул. “Лечебен извор“, преминава през бъдещия бул. “Горна баня“ и продължава по бул. “Монтевидео“ на север до ул. “Суходолска“, с далечна переспектива за свързване с трамвая по бул. “Панчо Владигеров“. Предвижда се трасето да бъде двупътно с централно разположен трамваен път с габарит 7.80 метра, което ще позволи преминаване на мотриси със стандартно междурелсие. Трамвайт ще осигурява връзка с третия метродиаметър, както и със съществуващата трамвайна линия 11, свързваща кв. „Княжево“ и кв. „Илиянци“. Проектът е съобразен с минимално въздействие върху околната среда, защото артерията разсича западния зелен клин на София. Търси се и минимизиране на въздействието върху влажната зона на река Стубел. Изследването е съвместно на НАГ и Софияплан в сътрудничество с Инициативен комитет Овча купел. То е започнало през 2018 г. и продължава.

comment 0
visibility 1254
Със сирени "Аварийна помощ и превенция" отдадоха почит на медиците, починал

Със сирени "Аварийна помощ и превенция" отдадоха почит на медиците, починали от COVID-19 (...

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община отдадоха почит към медиците, загубили битката с COVID-19. Аварийното звено се присъедини инициативата на Българския лекарски съюз. Паметта им бе почетена с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА. Задено с директора Красимир Димитров  слежителите и с включени светлини и сирени на аварийните автомобили отдадоха почит към починалите от коварния вирус. Пред паметника служителите изписаха ПОКЛОН към медиците. По данни на БЛС, през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки загубиха живота си, борейки се с коварното заболяване и изпълнявайки своя професионален дълг достойно. Повече от година екипите на АПП участват в извършването на дезинфекции, закупуване на продукти на хора под карантина, както и проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Столична община е единствената в България, която разполага с дирекция, екипи и техника за оказване на съдействие при аварии, бедствия и инциденти на територията на София.

comment 0
visibility 1536
Столичен инспекторат санкционира над 70 водачи за неправилно паркиране

Столичен инспекторат санкционира над 70 водачи за неправилно паркиране

Столичен инспекторат съобщи, че през последните два дни за неправилно паркиране са съставени 50 констативни протокола и 19 фиша, а 8 автомобила са били принудително преместени на специализиран паркинг. Шофьорите са нарушили разпоредбите на чл. 28, ал. 1, т. 7 от Наредба за организация на движението на територията на Столична община. За предотвратяване на неправилното паркиране, Столичен инспекторат е ограничил достъпа за автомобили до над 210 зелени площи и детски площадки.

comment 0
visibility 1261
Засаждат 120 сребролистни липи в Борисова градина

Засаждат 120 сребролистни липи в Борисова градина

120 сребролистни липи ще бъдат засадени в Лесопарковата част на Борисова градина, съобщиха от Столична община. Стартира засаждането на първите няколко дървета. Младите фиданки от липа се засаждат в участъка граничещ с бул. „Цариградско шосе“. Залесителните дейности са съобразени с близостта до натоварения градски булевард, тъй като този вид дървесна растителност е подходящ за граничещи с натоварени транспортни обекти територии. Засаждането се извършва съгласно изготвените технологични планове от Лесотехнически университет в София. Пролетната залесителна кампания на териториите от Лесопарковата част ще продължи до края на април. От Столична община обясниха, че за миналата година в тази част на Борисовата градина са засадени над 500 явори и ясени. Тази пролет общо 1700 дървета ще засади Столична община - по тротоарите на улици и булеварди на София над 900 фиданки, 300 в паркове, градини и лесопарковете на града и 500 в дворове на училища и детски градини.

comment 0
visibility 1312
Започна 7-дневния срок за чистене на агитацинони материали в столицата

Започна 7-дневният срок за чистене на агитацинони материали в столицата

Който гласувал, гласувал, но е време да започне чистенето на столицата. От понеделник започна седемдневният срок за премахване на агитационните материали в София, налепени в предизборната кампания. Район Панчарево с 25 места за лепене на предизборни плакати, 200 са общо в София В този срок всичко трябва да бъде премахнато доброволно. От 12 април т. г. започват проверките на Столичен инспекторат и ще се налагат глоби, а те не са никак малки. За непочистени плакати, стикери и други санкцията е от 1000 до 5000 лв. според Избирателния кодекс. Столичен инспекторат установи 1390 нерегламентирано разпространени агитационни материали В предизборната кампания най-активни в разлепването на хартиени агитационни материали най-активни бяха политически формации, които събраха най-малко гласове от избирателите. Сега въвпреки разочарованието си от изборните резултати да вземат да си почистят доброволно, коментираха граждани.

comment 0
visibility 5924
До края на април пускат метрото от Овча купел

До края на април пускат метрото от Овча купел

Метрото от Овча купел тръгва  до края на април т. г. и живеещитe в района ще имат удобен, бърз и комфортен транспорт. Откриването на участъка ще бъде около 22 - 23 април, научи Столица.bg. Кметът на София: Новите влакове ще обслужват разширенията на метрото към Подуяне, Слатина и Цариградско Тази събота и неделя ще бъде спряно временно метрото по третата линия, за да се свържат със софтуера системите на новото трасе. Участъкът от Овча Купел до Красно село е вторият етап от третата метролиния. През август 2020 г. бе пусната линията от Красно село до Хаджи Димитър. Пускат обществена поръчка за изпълнител за метро от Военна академия до "Цариградско шосе" (СНИМКИ) Както е известно вече е осигурено финансиране за разширяване на третата линия към Слатина, Арена Армеец и Цариградско шосе.  

comment 0
visibility 1937
Представят проекта "Интегриран столичен градски транспорт – фаза II"

Представят проекта "Интегриран столичен градски транспорт – фаза II"

Проектът „Интегриран столичен градски транспорт-фаза II“ ще бъде представен онлайн утре. Заради пандемията представянето ще бъде под формата на стрийминг на интернет страницата на проекта www.itransportsofia.bg/press. На срещата ще бъде представена информация за предстоящото започване на строително-монтажните работи на обект „„Реконструкция на трамваен релсов път по бул.  „Цар Борис III“ – от трамвайно ухо  „Княжево“ до трамвайно ухо  „Съдебна палата““: първи етап на строителството, въведената временна организация, заместващ автобусен транспорт и други. Главната цел на проекта е подобряване на системата на градския транспорт чрез осигуряване на ефективна обществена транспортна услуга в урбанизираните райони на София. Общата стойност на проекта е 115 240 113,94 лв., от които  84 126 726,93 лв. европейско съфинансиране, 14 845 892,98 лв. национално съфинансиране и 16 267 494.03 лв. собствен принос на Столична община. 

comment 0
visibility 1731
Стартира кандидатстването по Програма "Европа" 2021 на Столична община

Стартира кандидатстването по Програма "Европа" 2021 на Столична община

Започва кандидатстването, от днес - 5 април т. г, по "Европа" 2021 на Столична община. Програмата е предназначена да подкрепи граждански проекти в прилагането на добри европейски практики на местно ниво. Кандидатстването е изцяло електронно - подаване на документи и проектните предложения, предупреждават от Московска 33. Формулярите са достъпни на сайта на Програмата в „Кандидатствай тук“. "Европа" 2021 има одобрени от СОС четирите приоритетни области. Кандидатстването е от днес до 17:00 ч. на 5 май 2021 г. Проектните предложения се подават само по електронен път на сайта на програмата. Не по-късно от 15 дни преди изтичане на крайния срок за набиране на проектните предложения ще бъдат проведени информационни дни, по време на които ще бъде предоставена възможност за разяснения по процедурата за кандидатстване. Информация за датата и начина на провеждане на информационните дни ще бъде публикувана на сайта. Одобрените от Столичния общински съвет приоритетни области са: 1. Подпомагане на партньорството между структурите на гражданското общество и органите на местната власт при създаване и прилагане на иновативни европейски политики и добри практики, насочени към качеството на живот в столицата. Общото финансиране е 125 000 лв. 2. Развиване на партньорството между местната власт и гражданското общество в преодоляването на обществени дисбаланси с цел столицата да разгърне пълния си потенциал в бизнеса, политиката и обществото. Общо финансиране 125 000 лв. 3. Насърчаване на иновативни и дигитални инициативи в сътрудничество между граждани, обществени организации и местната власт. Общо финансиране 125 000 лв. 4. Подпомагане на иновативни решения за изграждане на устойчиво партньорство между структурите на гражданското общество, органите на местната власт и туристическия бранш. Общо финансиране 125 000 лв. Оценяване и обявяване на резултатите на проектните предложение ще бъде в периода 17 май - 30 юни 2021 г. Одобрените за финансиране ще сключват договори през юни, а окончателното отчитане на проектите е 10 декември 2021 г.  

comment 0
visibility 1692
Малчуганите в София тръгнаха пак на градина и ясли

Малчуганите в София тръгнаха пак на градина и ясли

Столичните детски градини  ясли отвориха отново врати от днес за малчуганите. В София всички са отворени, потвърдиха от Столична община. Детските заведения бяха затворени за две седмици заради увеличения борй на заразените с COVID-19. От днес приемат децата, съгласно заповедта на здравния министър за отваряне. В класните стаи се завръщат и учениците след пролетната ваканция, 12 април т. г. Не всички, защото пак ще има дистанционно и присъствено. Очаква се тази седмица от МОН и МЗ да направят график кои класове ще са онлайн и кои присъствено. Разхлабване на епидемичните мерки започна от  април и се отвориха заведения, без нощните, фитнеси и киносалони, но при 30% заетост от капацитета. Моловете все още са затворени.

Столична община

Столичани са изключително активно ангажирани с благоустрояването на София, работата на общинската управа, стопанисването на различни ценни архитектурни, исторически, културни обекти и др. Тази тяхна активна гражданска позиция превръща новините, пряко свързани със Столична община, особено четени и коментирани.

Територия на Столична община

Територия на Столична община

Факт е, че в област София се намира единствената община – Столична община. Столична община се разпростира на площ от 1348.902 кв. км. Ако трябва да направим сравнение с останалите общини в страната, Столична община е на втори място по големина. Най-голямата община е Сливенската. Гранични на Столична община са следните общини: В северозападната част са общините Божурище, Костинброд и Софийска област; В северната част са община Своге и Софийска област; В източната част се намират община Елин Пелин и Софийска област; В югоизточната част са разположени община Ихтиман и Софийска област; В южната част са община Самоков и Софийска област; в западната част се намират община Перник и област Перник.

История на Софийска община

История на Софийска община

Според историческите сведения, общината става законен орган на местното самоуправление по примера на семейната и племенна общност. Като самостоятелна административна единица общината се формира през Първата българска държава. Управлява я княз или кмет. През феодализма общините са подчинени представителите на централната власт. По време на турското владичество общините съществуват, но не са самостоятелни единици. Основните функции на общината са религиозни и просветни. След Освобождението се възвръща дейността на старите общини, формират се и нови такива. След 1944 г. общинското управление се състои от кмет, помощник - кмет, наместници и представители на ОФ. В Столична община те са 9, за градове с повече от 30 000 души население са 7, за всички други са 5, а за селата 2.

Управление на Столична община

Управление на Столична община

Днес Столична община се управлява от Столичен общински съвет, за по-кратко наричан СОС. Членовете на общинския съвет са изборни длъжности. Те се избират от жителите на общината при провеждане на местни избори. Столичният общински съвет определя какъв ще е бюджета на общината всяка година, както и с какви пари ще разполагат отделните столични райони.

Столична община има кмет. Кметските му правомощия са не само в София, но във всичките 38 селища в границите на общината. Това е изборна длъжност, за която решават живеещите в Столична община на местните избори.

Столична община се състои от 24 района. Всеки район се оглавява от районен кмет. Той управлява само своя район. Може да разпределя бюджета за района. Районните кметове се избират от Столичния общински съвет.

Община София и област София-град се припокриват. Кметът и Столичният общински съвет са с 4 – годишен мандат. Общината има собственост и бюджет. За да функционира ефективно администрацията на Столична община, СОС избира различни постоянни и временни комисии, които в момента са 13. Изпълнителната дейност в общината се ръководи от кмета. Кметът носи отговорност за изпълнението на общинския бюджет, за спазване на обществения ред, за изпълнението на поставените програми. Зам.-кметовете в Столична община отговаря за различните отраслови направления. Зам.-кметовете се избират от Столичен общински съвет, но се предлагат от кмета на общината.

Районните кметове се грижат за решаването на всички въпроси, касаещи потребностите на жителите на съответния район, за благоустрояването на техния район, поддържане на хигиената му, както и за компетентното административно обслужване на жителите на съответния район.

Транспорт в Столична община

Транспорт в Столична община

Изключително натоварена е транспортната система в Столична община. Тя е добре развита и е ключова част от транспортната система на страната. В Столична община функционират всички видове транспорт без водния. През Столична община минават части от 6 железопътни линии от ЖП мрежата на страната. Столична община разполага с 8 гари, вагонни и локомотивни депа.

Автомобилният транспорт е изключително натоварен. Основният стремеж на Столична община е намаляването на интензивният транзитен трафик през столицата.

Най-голямото летище в България е Летище София. В момента то се отдава на концесия. Предстои разширение и реконструкция на терминалите, както и изграждане нов терминал. Ремонт на пистата е правен неколкократно

Общественият транспорт на Столична община се модернизира непрекъснато. Целта е да се намали замърсяването на въздуха от превозните средства на градския транспорт. Автобусите се подменят с нови електробуси. Тролеите и трамваите също се подменят с нови, ефективни модели.

Софийското метро се разраства планово. До голяма степен то улеснява придвижването на столичани до различни точки от града.

Природа на Столична община

Природа на Столична община

Софийската котловина, известна още като Софийското поле, заема централната част на Столична община. Това е най-ниската и равна част на общината. На север от Софийското поле е разположена Софийска планина с най-високата си точка връх Готен.

Планина Мургаш се намира на североизток от Софийска котловина. Най-високата ѝ точка е връх Мургаш.

Планина Люлин пък е разположена югозападно от Столична котловина, с най-висока точка връх Дупевица. Планина Витоша е на югоизток, като най-високата ѝ точка е Черни връх. Това е и най-високото място в цялата Софийска община. На територията на Столична община се намират и части от Плана планина, чийто най-висок връх е Манастирище.

Води в Столична община

Води в Столична община

Река Искър се води основна водна артерия на Столична община. 665 км от реката преминават през територията на Столична община. По-значителни източници на Искър в пределите на Столична община са Перловската река, Лесновската река, река Блато, Витошка Бистрица, Железнишка река, река Планщица и река Шипочаница.

Райониране на Столична община

Райониране на Столична община

В пределите на Столична община се намират 38 селища, от които 34 села и 4 града – София, Банкя, Бухово и Нови Искър, разпределени в 24 административни района. Това са районите Люлин, Младост, Красно село, Подуяне, Студентски, Надежда, Слатина, Триадица, Искър, Витоша, Красна поляна, Овча купел, Лозенец, Връбница, Сердика, Възраждане, Илинден, Средец, Оборище, Изгрев, Нови Искър, Панчарево, Кремиковци, Банкя.

Видно е, че категорията сама по себе си обхваща широк диапазон от теми, които живо интересуват читателите и често комуникацията след публикуване на новина е доста оживена. Това е добър знак, че столичани не са безразлични към добрите и лошите практики в управлението и стопанисването на общината. Мнението им е важно и то би могло да накара администрацията да се насочи към проблеми, които не са били забелязани или решени в миналото. Медията ни отразява обективно всяка новина свързана с общината, а гражданите са свободни да споделят своето мнение, положително или отрицателно.

Територия на Столична община

История на Софийска община

Управление на Столична община

Транспорт в Столична община

Природа на Столична община

Води в Столична община

Райониране на Столична община

Прочетете още