Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кога мислите, че ще бъдат облекчени мерките срещу Covid-19?
  • Седмицата след Великден (21-28 април) (5%, 32 Гласове)
  • Началото на Май (01-07 април) (9%, 58 Гласове)
  • След Гергьовден (07-13 май) (18%, 112 Гласове)
  • След края на извнредното положение (След 13-ти май) (31%, 199 Гласове)
  • Извънредното положение ще бъде удължено заради лошата дисциплина по Великден (37%, 236 Гласове)
Общо гласували: 637 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 15751
Новата линия на метрото прави връзка с първа и втора на две места

Новата линия на метрото прави връзка с първа и втора на две места (ВИДЕО)

На две места третата метролиния ще прави връзка в първа и втора, обясниха пред Столица.bg от "Метрополитен". Към края на юли, началото на август тази година по новата линия ще могат да пътуват столичани. Идващите от "Красно село" по трета линия ще правят връзка с втора линия на НДК. А на следващата спирка - Орлов мост е връзката с първа линия. През миналата седмица кметът на София Йорданка Фандъкова посети последната станция от третата линия - "Хаджи Димитър" в район Подуяне. В момента продължават изпитанията на системите и влаковете и до края на юли най-вероятно метрото ще ползват и в още три столични района - Красно село, Триадица и Подуяне. През юли - август откриват третата метролиния, 12 минути от "Хаджи Димитър" до Красно село Очакват се само от район "Подуяне" около 45 000 жители да ползват метрото. Метростанция "Хаджи Димитър" е с два входа, изключително красива, модерна и удобна. Между 3 и 5 минути ще е пътуването до центъра, а до 12 от "Хаджи Димитър" до Красно село.  Всички станции по новата метролиния са с предпазни врати, които се отварят автоматично и синхронизирано в вратите на влаковете. Такива вече се монтират и по старите първа и втора линия за по-голяма сигурност на пътниците, обясни директорът на "Метрополитен" инж. сотян Братоев. Пусковият срок на линията закъсня заради епидемията от COVID-19 и изтеглянето на екипи на "Сименс" от България.    

comment 0
visibility 1254
От 300 до 1000 лв. глоба без маска в градския транспорт в столицата

От 300 до 1000 лв. глоба без маска в градския транспорт в столицата

Засилени проверки на Центъра за градска мобилност започват от днес в градския транспорт в столицата. Инспекцията е за носене на маски от пътуващите. В екипите на ЦГМ ще има и полицаи, които ще налагат глобата. Санкцията е от 300 до 1000 лв. по закона за здравето, предупреди в края на миналата седмица директорът на ЦГМ Димитър Дилчев. Маските са задължителни в закрити пространства като една от противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19. И при отмяната на извънредното положение на 13 май т. г. тази мярка остава, като част от промените в закона. Започват и проверките за редовността на пътниците. ЦГМ постепенно възстановява нормалното функциониране на градския транспорт в София. От миналата седмица се възстановиха синя и зелена зона за паркиране.

comment 0
visibility 884
Инспектори свалиха незаконна реклама на общински път в "Суходол"

Инспектори свалиха незаконна реклама на общински път в "Суходол"

Служители на Столичен инспекторат продължават да следят за незаконни реклами в София. Безкомпромисно и бързо действат инспекторите при установяване на нарушение. Вчера бе свален незаконен билборд, който се извисяваше на общински път в столичния "Овча купел". Билбордът, който бе 12 квадратни метра бе демонтиран, защото е без разрешителни документи. той е бил на общински терен на ул. "Трети март" № 28 в кв. Суходол. След установяване на нарушението бе издадена заповед от главния архитект на София арх. Здравко Здравкон за демонтиране. Това беше и втори опит, този път успешен, за премахване на огромното рекламно пано. Заедно със съоръжението е отстранен и бетоновия фундамент. Мястото, което  етревна площ е почистено. На 15 май предстои да бъде демонтиран втори подобен билборд от общински площи - на ул. Искърско шосе № 13. След въвеждането на правилата на конкурсното начало при ползването на общински площи за осъществяване на рекламна дейност в София, билбордовете в столицата се поставят по правила, включващи одобрена позиция и начин на разполагане, придържане към приетия общински типов проект на външната конструкция, както и задължително обозначаване от страна на ползвателя на съоръжението. За всички поставени на публични площи рекламни елементи се дължи и ежемесечен наем. От началото на 2019 г. в резултат на засилените контролни действия на служителите на Столичен инспекторат в областта на външната реклама, са премахнати 350 бр. големи рекламни елементи, сред които 175 бр. билборда с площ до 12 кв.м., 17 бр. мегаборда, 29 бр. led екрани, 79 бр. пана, 19 бр. фирмени тотеми и др. Демонтирани са от стълбове, пътни знаци и дървета и 310 бр. неправомерно ползвани информационно-указателни табели, значителна част от които, намиращи се в лошо техническо състояние и опасни за преминаващите под тях пешеходци и автомобили.

Реклама
comment 0
visibility 3005
От 300 лв. започват глобите без маска в градския транспорт в София

От 300 лв. започват глобите без маска в градския транспорт в София

От 300 лв. започват глобите за граждани без маска в градския транспорт в София. Това обяви директорът на ЦГМ Димитър Дилчев. Започват засилени проверки в Столичния градски транспорт за маски на пътниците. Полицаи ще проверяват и ще налагат глобите по Закона за здравето, уточни Дилчев. Предпирети са всички мерки за предпазване от заразяване с коронавирус на водачите на превозните средства. Те са отделени в кабини и със стъкла. Над 10 000 гратисчии в градския транспорт в София Все още те не продават билети и не се ползва първата врата. От понеделник пък ще заработят всички каси на ЦГМ, а от 18 май градският транспорт се връжа към нормалното си функциониране.

comment 0
visibility 382
В различни райони на София пръскат срещу кърлежи

В различни райони на София пръскат срещу кърлежи

Извършват се обработки срещу кърлежи на зелените площи в междублоковите пространства в районите на Столичната община. Направена е организация за поетапно обхващане на тревните площи. Обработките се извършват при подходящи метеорологични условия и окосена трева, съобщиха от "Московска" 33. Днес се обработват тревните площи в районите „Студентски“ и „Панчарево“. Екипите започват работа от рано сутрин и трябва да приключат до 10:00 часа. Другата седмица при подходящо време ще се третират зелените площи в райони „Връбница“, „Нови Искър“, „Възраждане“. Обработват се всички общински площи – паркове, градини, всички транспортни ивици и гробищни паркове. След като бъде обработен всеки район, се поставят указателни табели за периода, в който е желателно гражданите да не посещават градинката, за да може препаратът да свърши своето действие. Препаратите са одобрени от РЗИ и са щадящи околната среда. Контролът също се извършва от Столичната РЗИ съвместно с дирекция „Зелена система“. Досега е направена първата обработка срещу кърлежи и гризачи във всички зелени площи на общински паркове, транспортни ивици и булеварди, както и на гробищни паркове, които по годишен график са заложени да се извършат през април – май. Извършена е и обработка срещу ларви на комари.

comment 0
visibility 995
Продължава дезинфекцията в София, обработват 7 района

Продължава дезинфекцията в София, обработват 7 района (СНИМКИ)

С пълна сила продължава прилагането на противоепидимичните мерки и дезинфекцията на обществени пространства на териотрията на Столична община. Тази нощ бяха излъскани и обработени централни улици в район Възраждане. Ежедневно се третират сприрките, подходи към подлези, стълбища и паратепи, пространства около болнични заведения и рискови обществени пространства. Дезинфекцират се редовно и съдове за битови отпадъци, потвърдиха от Столичен инспекторат. В дневна смяна за пореден път се извършва миене на улици в районите Витоша, Овча купел, Илинден, Надежда, Красна поляна и Красно село. От Столичен инспекторат предупредиха, че продължават с проверките по различните направления на контрол на територията на всички райони. Няколко дни подред се установяват нарушители - търговци без разрешителни на спирката на градския транспорт и зоната около хотел "Плиска". 

comment 0
visibility 442
Шест проекта на столични райони одобрени в конкурса „Обичам природата и аз

6 проекта на столични райони одобрени в „Обичам природата и аз участвам в нея“

В конкурса „Обичам природата и аз участвам в нея“ в рамките на ежегодната Национална кампания „Чиста околна среда“ на МОСВ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) са класирани шест проекта на столични райони.    До 10 000 лева за реализацията на техните проекти ще получи район "Витоша" за обновяване на паркова алея между ул. “Ген. Суворов“  и ул. „Тодор Каблешков“, както и три в район "Нови Искър": Войнеговци за изграждане на кът за отдих и спортноделови срещи, Балша за създаване на детски кът и зона за отдих и забавление и Мировяне.  Кметство Кривина ще получи финансиране за озеленяване и изграждане на зона за отдих и спорт и Подгумер – за изграждане на кът за отдих и спорт за най-малките.   До  5 000 лева за реализиране на своите одобрени и класирани зелени проекти  ще получат 14 столични училища и 9 детски градини на територията на Столична община.    Конкурсът “Обичам природата и аз участвам в нея” в рамките на ежегодната Национална кампания „Чиста околна среда“ се провежда за 17-та поредна година. Бенефициенти в нея са общини и кметства, които получават финансиране в размер до 10 000 лева и училища, детски градини, Центрове за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР)/Обединени детски комплекси (ОДК) с финансиране в размер до 5 000 лв. С решение на Управителния съвет на ПУДООС ежегодно се определя ресурс от 3,5 млн. лв. за най-оригинален и екологичнопознавателен проект.   Тази година финансиране от 10 000 лева ще получат 232 проекта на общини и кметства (от 901 постъпили предложения), 132 проекта на детски градини (от 426 постъпили предложения) и 110 проекта на училища (от 506 постъпили предложения) на територията на цялата страна.      

comment 0
visibility 1425
Пропуснатите ползи в градския транспорт в София ще са около 40 млн. лв.

Пропуснатите ползи в градския транспорт в София ще са около 40 млн. лв.

Загубите за градския транспорт в София не са 50 млн. лв., а са доста по-малко. Това е прогнозно и ще се достигне до средата на май. това обясни зам.-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев. Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова днес посетиха новата метростанция "Хаджи Димитър" в Подуяне, която е последна спирка на третата метролиния. "Има загуба и пропуснати ползи като загубата се формира от оперативната загуба плюс амортизациите. Според мен тези 50 млн. лв. са пропуснати ползи, които се очаква да се случат към средата на май. Според мен цифрата е завишена, предполагам, че експерти са подвели общинския съветник Калоян Паргов", коментира Кръстев. По-рано днес зам.-председателят на транспортна комисия в СОС Калоян Паргов с имейл до медиите заяви, че настоява за извънредно заседание на комисията, тъй като загубите на градския транспорт в София са 50 млн. лв. "Очаквам пропуснатите ползи до средата на май да са 40 млн. лв., а загубите два пъти по-малко, защото реално те се формират от счетоводните резултати на всички транспортни дружества в Столична община. Връщането на хората в градския транспорт е социална отговорност и трябва да се спазват хигиенна и дистанция. Работим върху ежедневна дезинфекция на влаковете. Калкулирали сме, че пътникопотокът ще е очаквано по-малък, докато не се намери генерално решение в световен мащаб", коментира зам.-кметът по транспорт. Той призна, че има стотици жалби от граждани, който живеят в центъра на София и са за платените зони за паркиране. Желанието им било да се възстановят "синя" и "зелена" зона. "Много европейски градове възстановиха платеното паркиране. мерките, които предприемаме са с отговорността към транспорта, защото е ясно, че приходите от платеното паркиране подпомагат дейноста на градския транспорт да е екологичен и това е в дългосрочен план", коментира Кристиан Кръстев.

comment 0
visibility 706
Новият зам.-кмет по екология на София: Проектите ще се управляват прозрачно

Новият зам.-кмет по екология на София: Проектите ще се управляват прозрачно с безкомпромис...

Експертно, а не политическо лице е новият зам.-кмет по екология в Столична община. Това е Десислава Билева, която днес бе представена пред журналисти от кметът на столицата Йорданка Фандъкова при посещението на последната спирка на новата трета метролиния - "Хаджи Димитър" в район Подуяне. "Искам да благодаря на кмета за гласуваното доверие. С моите действия ще оправдая това доверие. Не принадлежа на никоя политическа сила и съм експертен човек. Ще работя изцяло за целите на най-проблемната тема, а именно за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София. Всички знаем, че това е тема, която касае всеки жител на столицатаи ще бъде мой първи и основен приоритет", каза пред журналисти Билева. За поста тя сменя Йоана Христова, която преди 2 седмици подаде оставка.  Билева бе член на Надзорния съвет на общинското дружество "Топлофикация-София" и преди около месец подаде оставка. Тя е работила като експерт в МРРБ пре различни парвителства, после в МЗ, преподавател е в НБУ. била е ръководител на европроекти с МОСВ по програмите за околна среда.  "Последните години Десислава Билева беше в Надзорния съвет на "Топлофикация" и задачата й беше да подготви Трета фаза за битови отпадъци - инсталацията за преработка на RDF гориво. Преди дни проектът бе одобрен от ЕК. Билева беше човекът, който преди няколко месеца дойде при мен и ме сезира за сключени договори на старото ръководство на "Топлофикация" с фирми на Ковачки без решение и информация в Надзорния съвет. Тогава поисках смяна на директора на дружеството и договорите бяха прекратени, а "Топлофикация" излезе на борсата за електроенергия и топлоенергия.  Най-големият тест за г-жа Билева ще бъде приключването на проекта за Западен парк. Знаете за трудностите там", каза столичният кмет. "В настоящия момент Столична община управлява проекти за над 50 млн. лв. в сферата на подобряване на качеството на атмосферния въздух. До края на тази година ще бъде готова новата програма и тя ще бъде предоставена на обществеността за дискусия. Много ще разчитам на активното участие. Продължаваме активно и със сериозния проект, финансиран по ОПОС, 100% безвъзмездна финансова помощ, за подмяна на отоплителните устройства на домакинствата, които ползват твърдо битово гориво с алтернативни. Така че всичко това ще бъде пордължено и ще се възползваме от всички нови възможности по европейските програми да кандидастваме, за да продължим с проектите за по-чист въздух", обеща новият зам.-кмет по екология. Тя коментира, че за нея е от изключителна важност ефективното управление и третиране на отпадъците на Столична община. "ЕК официално одобри проекта, който е за изграждане инсталация за комбинирано поризводство на топлинна и електрическа енергия - завод за преработка на RDF и смятам, познавайки проекта в детайли, че ще ви убедя, че е изключително екологичен, устойчив и социален за всички граждани. Знам, че има спекулации за този проект", каза Десислава Билева. Тя заяви, че ще е безкомпромисна с качеството на изпълнение на проектите. "С моята експертност ще искам контрол на всяко ниво, разчитам на това, че проектите ще се управляват изцяло прозрачно и не на последно място безкомпромисно качество, защото това е важно за столичани. Продължаваме следваме политиката на Столична община", заяви Билева.

comment 0
visibility 2465
Платените зони за паркиране в София се възстановяват от 7 май

"Синя" и "зелена" зони за паркиране в София се възстановяват от 7 май

От четвъртък, 7 май възстановяваме работата на "синя" и "зелена" зона, едновременно с това започваме поетапно да нормализираме графиците на градския транспорт. Това каза  пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.   Фандъкова: Очаквам поне до Гергьовден зоните за паркиране да останат безплатни   Стикерите за „синя“ и „зелена“ зона с удължен срок   Безплатното паркиране в София- удължено с още седмица   "Най-напред още от 7-ми ще започнем с електротранспорта, трамваите и тролеите, които преминават през центъра, а от понеделник очаквам да влязат в делнични разписания както метрото, така също и наземният градски транспорт поетапно в рамките на следващата седмица. Засега остава намаленото работно време - вечерно време съответно до 22 и 22:30 за крайградските линии и метрото”, заяви тя.   Фандъкова посочи, че ще наблюдават много внимателно в следващите дни и в случай, че интересът от страна на пътниците се засили, имат готовност да върнат и крайните часове на разписанията.   

comment 0
visibility 770
След падане на забраната: Указателни табели  и дистанция на Витоша

След падане на забраната: Указателни табели и дистанция на Витоша

След отпадане на ограниченията заради коронавируса, природен парк Витоша вече е достъпен, отворени са и градските паркове, както и местата за спортуване на открито.   Отварят Витоша: Столична община и СДВР ще контролират движението към планината   При "Морените" има информационно табло за всички туристи.Идеята е да паркираме колите в дясната лента, а хората да се насочват към пътеките посока "Алеко" и Черни връх, като се спазва дистанцията от 2,5 м и се избягва струпването на групи. Това обясни Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, цитиран от БНТ.   Фандъкова: От 3 май отваряме за разходки Витоша   В планината има засилено полицейско присъствие, а навсякъде в градските паркове има табели, които указват маршрутите. 80% от хората в парковете спазват указанията, категоричен е Димитров.   Откритите фитнеси и детски площадки в парковете обаче остават затворени до второ нареждане.    

comment 0
visibility 901
Отварят Витоша: Столична община и СДВР ще контролират движението към планин

Отварят Витоша: Столична община и СДВР ще контролират движението към планината

Забраняват се пикници, посещение на хижи и събиране на групи на Витоша. Създадена е стриктна организация за посещението на Витоша. От утре планината се отваря, но ще се следи за спазването на противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19, съобщиха от Столична община. Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова от утре сутринта столичани ще имат свободен достъп до планинат, но при стриктно спазване на въведените мерки. От утре сутринта от 5 ч. ще има екипи по трасето към планината. Екипите на СО, СДВР и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от "Драгалевци" до Морените и от "Бояна" до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11:00 и 14:00 ч. тези пътища ще бъдат затворени за движение на МПС в посока към Природен парк Витоша. До планината ще се допускат автомобили, превозващи хора с увреждания и трудноподвижни хора. Посещенията на хижи и други туристически обекти на Витоша остават забранени. За да не се допуска събирането на много хора на едно място, автобусните линии, които пътуват до Витоша, за момента остават спрени. От Столична община предупредиха гражданите, които не познават добре Витоша, но искат да се разходят, да ползват задължително само маркираните екопътеки. Във връзка с въведените противоепидемични мерки:- при разходка в планината спазвайте дистанция от минимум 2,5 м. - при разговори с други хора поставяйте маска или шал- избягвайте да докосвате повърхности- забранява се сядането на пейки и в беседки- забранява се събирането на компании и групи от туристи- правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство От днес в Софие е отворен и парк "Света Троица", а от понеделник организацията за посещението на зелените пространства трябва да се осигури от районните кметове.

comment 0
visibility 35867
Премахнаха селските КПП в Столична община

Премахнаха селските КПП в Столична община

Вече са премахнати пропускателни пунктове в Столична община. Такива имаше по желание на местни хора в различни райони на София. Едно от тях беше на караулката след Горубляне. От Кокаляне съобщават в социалната мрежа, че то е премахнато и е преместено след Пасарел, където от област София град се преминава на територията на Софийска област - Самоков. Вътрешни КПП-та, две, имаше и в район Нови Искър към село Балша, едното от страната към Костинброд. Те бяха поставени около Великденските празници. Тогава местните жители очакваха доста туристи и затова трябваше да се ограничи влизането в селото. Пропускателен пунк имаше и в район Кремиковци. Именно тези вътрешните вече са премахнати. И село Балша е затворено, има КПП-та Причината за създаването им беше затворените пракове, градини и планината Витоша и насочването на софиянци към крайните квартали с гори и поляни. От утре се очаква да се премахнат ограничителните ленти по столичните паркове и градини. Вече е създадена организация за отварянето на планината Витоша от утре сутринта. Още в ранни зори, около 5 часа, ще има постове и екипи на СДВР, общинска полиция и от дирекция "Аварийна помощ и превенция", научи Столица.bg.

comment 0
visibility 1874
Фандъкова: От 3 май отваряме за разходки парк "Витоша"

Фандъкова: От 3 май отваряме за разходки Витоша

Природен парк "Витоша" ще бъде отворен за граждани от 3 май, неделя. Това съобщи в социалната мрежа кметът на столицата Йорданка Фандъкова. На днешно заседание в Министерския съвет с министър-председателя Борисов, министър Кирил Ананиев, министър Младен Маринов, ген. Мутафчийски и членовете на Националния оперативен щаб е коментирана организацията за отваряне на природните паркове и създаването на организация за излети в планините, за което министърът на здравеопазването издаде заповед. Пада забраната за посещения на паркове и планини Движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите ще бъде организирано от екипи на Столична община и Общинска полиция. Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за леки коли. На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички. Фандъкова поясни,че за да не се допусне събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка има готовност да се възстанови движението на градските автобусни линии до природния парк. Тя апелира отново към столичани при разходка в планината да спазват дистанция от минимум 2,5 м. При разговори с други хора да поставят маска или шал. Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство. "Моля, гражданите, които не познават добре Витоша, но искат да се разходят, да ползват задължително само маркираните екопътеки.Благодаря на всички, които отговорно спазват правилата за разходка в отворените големи паркове.В неделя ще премахнем лентите в големите паркове, но моля всички да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете. Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения.Възлагам на кметовете на райони от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки", допълни столичният кмет.          

comment 0
visibility 13852
Метростанция "Хаджи Димитър" с два входа, изградено по Милански способ

Метростанция "Хаджи Димитър" с два входа, изградена е по Милански способ (ВИДЕО)

В сиво, синьо и бежово е новата метростанция "Хаджи Димитър", която е спирка №5 от третата линия на метрото в София. Тя е изградена по Милански способ, казва изпълнителят "Трейс холд груп" АД. Видеото на новата метростанция бе публикувано в социалната мрежа.  Станцията е разположена под южното платно на бул. "Владимир Вазов" между ул. "Черковна" и "Тодорини кукли". Има два входа - от северната страна към моста "Чавдар" и от страната на хипермаркет Билла. Дължината на метростанцията е 122 метра. По цялото продължение има предпазна стъклена ограда с врати, които се отварят синхронизирано с тези на влака. Всички нови станции са с такива съоръжения, за да се гарантира сигурността на гражданите. Метростанцията е готова да посрещне първите пътници. Поставени са всички надписи и указателни табели. Тунелният участък от МС III-6 до МС III-5 е сложен за изпълнение поради разнородните геоложки условия и високите подпочвени води, както и близостта на станциите до корекцията по перловската река, обяснява изпълнителят. Северният вход на метростанция "Хаджи Димитър" минава под Перловската река и излиза на тротоара на бул. Владимир Вазов. Тунелът между станции 6 и 5 е изграден по нов австирйски метод с дължина 500 м. Заради епидемията от коронавирус и извънредното положение още не са конкретизирани датите на пускането на третата метролиния.  

Столична община

Столичани са изключително активно ангажирани с благоустрояването на София, работата на общинската управа, стопанисването на различни ценни архитектурни, исторически, културни обекти и др. Тази тяхна активна гражданска позиция превръща новините, пряко свързани със Столична община, особено четени и коментирани.

Територия на Столична община

Територия на Столична община

Факт е, че в област София се намира единствената община – Столична община. Столична община се разпростира на площ от 1348.902 кв. км. Ако трябва да направим сравнение с останалите общини в страната, Столична община е на втори място по големина. Най-голямата община е Сливенската. Гранични на Столична община са следните общини: В северозападната част са общините Божурище, Костинброд и Софийска област; В северната част са община Своге и Софийска област; В източната част се намират община Елин Пелин и Софийска област; В югоизточната част са разположени община Ихтиман и Софийска област; В южната част са община Самоков и Софийска област; в западната част се намират община Перник и област Перник.

История на Софийска община

История на Софийска община

Според историческите сведения, общината става законен орган на местното самоуправление по примера на семейната и племенна общност. Като самостоятелна административна единица общината се формира през Първата българска държава. Управлява я княз или кмет. През феодализма общините са подчинени представителите на централната власт. По време на турското владичество общините съществуват, но не са самостоятелни единици. Основните функции на общината са религиозни и просветни. След Освобождението се възвръща дейността на старите общини, формират се и нови такива. След 1944 г. общинското управление се състои от кмет, помощник - кмет, наместници и представители на ОФ. В Столична община те са 9, за градове с повече от 30 000 души население са 7, за всички други са 5, а за селата 2.

Управление на Столична община

Управление на Столична община

Днес Столична община се управлява от Столичен общински съвет, за по-кратко наричан СОС. Членовете на общинския съвет са изборни длъжности. Те се избират от жителите на общината при провеждане на местни избори. Столичният общински съвет определя какъв ще е бюджета на общината всяка година, както и с какви пари ще разполагат отделните столични райони.

Столична община има кмет. Кметските му правомощия са не само в София, но във всичките 38 селища в границите на общината. Това е изборна длъжност, за която решават живеещите в Столична община на местните избори.

Столична община се състои от 24 района. Всеки район се оглавява от районен кмет. Той управлява само своя район. Може да разпределя бюджета за района. Районните кметове се избират от Столичния общински съвет.

Община София и област София-град се припокриват. Кметът и Столичният общински съвет са с 4 – годишен мандат. Общината има собственост и бюджет. За да функционира ефективно администрацията на Столична община, СОС избира различни постоянни и временни комисии, които в момента са 13. Изпълнителната дейност в общината се ръководи от кмета. Кметът носи отговорност за изпълнението на общинския бюджет, за спазване на обществения ред, за изпълнението на поставените програми. Зам.-кметовете в Столична община отговаря за различните отраслови направления. Зам.-кметовете се избират от Столичен общински съвет, но се предлагат от кмета на общината.

Районните кметове се грижат за решаването на всички въпроси, касаещи потребностите на жителите на съответния район, за благоустрояването на техния район, поддържане на хигиената му, както и за компетентното административно обслужване на жителите на съответния район.

Транспорт в Столична община

Транспорт в Столична община

Изключително натоварена е транспортната система в Столична община. Тя е добре развита и е ключова част от транспортната система на страната. В Столична община функционират всички видове транспорт без водния. През Столична община минават части от 6 железопътни линии от ЖП мрежата на страната. Столична община разполага с 8 гари, вагонни и локомотивни депа.

Автомобилният транспорт е изключително натоварен. Основният стремеж на Столична община е намаляването на интензивният транзитен трафик през столицата.

Най-голямото летище в България е Летище София. В момента то се отдава на концесия. Предстои разширение и реконструкция на терминалите, както и изграждане нов терминал. Ремонт на пистата е правен неколкократно

Общественият транспорт на Столична община се модернизира непрекъснато. Целта е да се намали замърсяването на въздуха от превозните средства на градския транспорт. Автобусите се подменят с нови електробуси. Тролеите и трамваите също се подменят с нови, ефективни модели.

Софийското метро се разраства планово. До голяма степен то улеснява придвижването на столичани до различни точки от града.

Природа на Столична община

Природа на Столична община

Софийската котловина, известна още като Софийското поле, заема централната част на Столична община. Това е най-ниската и равна част на общината. На север от Софийското поле е разположена Софийска планина с най-високата си точка връх Готен.

Планина Мургаш се намира на североизток от Софийска котловина. Най-високата ѝ точка е връх Мургаш.

Планина Люлин пък е разположена югозападно от Столична котловина, с най-висока точка връх Дупевица. Планина Витоша е на югоизток, като най-високата ѝ точка е Черни връх. Това е и най-високото място в цялата Софийска община. На територията на Столична община се намират и части от Плана планина, чийто най-висок връх е Манастирище.

Води в Столична община

Води в Столична община

Река Искър се води основна водна артерия на Столична община. 665 км от реката преминават през територията на Столична община. По-значителни източници на Искър в пределите на Столична община са Перловската река, Лесновската река, река Блато, Витошка Бистрица, Железнишка река, река Планщица и река Шипочаница.

Райониране на Столична община

Райониране на Столична община

В пределите на Столична община се намират 38 селища, от които 34 села и 4 града – София, Банкя, Бухово и Нови Искър, разпределени в 24 административни района. Това са районите Люлин, Младост, Красно село, Подуяне, Студентски, Надежда, Слатина, Триадица, Искър, Витоша, Красна поляна, Овча купел, Лозенец, Връбница, Сердика, Възраждане, Илинден, Средец, Оборище, Изгрев, Нови Искър, Панчарево, Кремиковци, Банкя.

Видно е, че категорията сама по себе си обхваща широк диапазон от теми, които живо интересуват читателите и често комуникацията след публикуване на новина е доста оживена. Това е добър знак, че столичани не са безразлични към добрите и лошите практики в управлението и стопанисването на общината. Мнението им е важно и то би могло да накара администрацията да се насочи към проблеми, които не са били забелязани или решени в миналото. Медията ни отразява обективно всяка новина свързана с общината, а гражданите са свободни да споделят своето мнение, положително или отрицателно.

Територия на Столична община

История на Софийска община

Управление на Столична община

Транспорт в Столична община

Природа на Столична община

Води в Столична община

Райониране на Столична община

Прочетете още