Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 992
Председателят на СОС: София носи орисията на мъдростта, вярвам, че градът н

Председателят на СОС: София носи орисията на мъдростта, вярвам, че градът ни ще пребъде!

С камбанен звън на столичните храмове София отбеляза 144 години от Освобождението. "Вярвам, че градът ни ще пребъде!", написа в социалната мрежа председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. "Отдаваме почит пред паметта на всички, които са допринесли за свободата на града и народа ни. Благодарение на тях, днес можем да се радваме на стотиците хиляди светлини, греещи от Софийското поле, да ни озарява куполът на храм-паметника „Св. Александър Невски“, да ни притегля в своята прегръдка Витоша, да се разхождаме волно по онези малки улички в центъра, у които е останал по някой белег от епохите, през които е преминал нашият град. София носи орисията на мъдростта и въпреки превратностите на времето, се развива и доказва като все по-добро място за живеене", написа Георгиев. Венци и цветя за героите поднесоха на Паметника на българските опълченци столичните социалисти заедно с лидерът Калоян Паргов. "Преклонение, признателност и благодарност изпълват душите ни, щом застанем смълчани пред паметниците на освободителите... Сведохме глави в памет на героите...", написа Паргов в личния си профил. Почит към героите и пометта им отдадоха и от ВМРО пред паметника във Враждебна. "Днес София чества 144 - та годишнина на освобождението от турско робство. По традиция почетохме паметта на загиналите за българската свобода в квартал Враждебна. Именно тук в началото на 1878 г. са били най-големите сражения за освобождението на града. Днес скланяме глава и празнуваме свобода извоювана от българина със саможертва, а не подарена от чужди посолства", написа лидерът на Патриоти за София Карлос Контрера.  

comment 0
visibility 1360
-

Столичната община засилва контрола по спазването на противоепидемичните мерки

Столичната община засилва контрола по спазването на противоепидемичните мерки заради увеличаването на случаите на предаване на коронавирусната инфекция. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след приключването на службата в църквата "Света Неделя" по повод 144 години от освобождението на София от османско владичество, съобщи БТА. По-късно днес ще има заседание на Софийския оперативен щаб за борба с коронавируса, на което ще бъде обсъдена темата за разпространението на инфекцията, каза още Фандъкова. Общинските болници повишават готовността си за прием на пациенти във връзка с очакваната пета вълна на коронавируса. Столичният кмет изрази надежда на национално ниво и в София да не бъдат затваряни училища и детските градини. Кметът изрази своята позиция, че те трябва да работят при спазване на мерките, защото децата не са "чак такива големи преносители, каквито много специалисти коментираха". Йорданка Фандъкова съобщи още, че е подновила искането си за среща с министър-председателя Кирил Петков във връзка с компенсациите за общинските дружества заради покачването на цените на енергоносителите. Кметът напомни, че от 1 януари с 30 % се покачи цената на газа, което за много от общинските дружества е непосилно. "Топлофикация София" продава на цени от 47 лева за мегаватчас, а купува на цена от 133 лева, посочи кметът Фандъкова. Тя каза още, че повечето от новите автобуси, закупени от Столичната община през последните няколко години, са на природен газ, чиято цена е увеличена. Столичният кмет добави, че на срещата с енергийния министър, която е имала преди Коледа, той е дал уверение, че ще има компенсации и за цената на природния газ. Ситуацията е спешна и спешно трябва да намерим решение, подчерта тя.

comment 0
visibility 1128
Софийската "Аварийна помощ" спаси паднало куче в дупка в Кремиковци

Софийската "Аварийна помощ" спаси паднало куче в дупка в Кремиковци (СНИМКИ)

Общинската дирекция "Аварийна помощ и превенция" спаси пропаднало куче в столичния район Кремиковци. Животното е извадено от екип на АПП без наранявания и отлично състояние, и е предадено на собственика, научи Столица.bg. Кучето е паднало от височина 4 м във вентилационна шахта на стола на 156. ОУ "Васил Левски" училище в квартал Кремиковци. Първоначално хората, които са видяли животното са се опитали да го извадят, но не са успяли. След това подали сигнал малко след 10 часа. 20 минути по-късно на мястото е имало екип на "Аварийна помощ и превенция". Към 11.10 ч. домашният любимец е изваден от дупката без наранявания и е предаден на собственика. Това е първият за 2022 г. случай на АПП със спасен домашен любимец.    

Реклама
comment 0
visibility 1275
Почистиха драсканиците от стените на подлеза при комплекс "Антична Сердика"

Почистиха драсканиците от стените на подлеза при комплекс "Антична Сердика"

Почистиха драсканиците от стените на пешеходния подлез при комплекса „Антична Сердика“ в София. На мястото бяха събрани отпадъци до експозициите в комплекса, също така е осъществено измиване на мраморния под с пароструйка, съобщават от Столичен инспекторат.   На 29 декември столичани подадоха сигнал в социалната мрежа за боклуци, след което на 31 декември, са  предприети необходимите мерки. Софийското „Ларго“ се намира между Триъгълникът на властта в столицата.

comment 0
visibility 1046
Донорската "Инвитро" програма на Столична община зарадва още софийски семей

Донорската "Инвитро" програма на Столична община зарадва още софийски семейства

Столична община чрез "Майки за донорството" и болница "Надежда" подпомагат семейства с репродуктивни проблеми да осъществят мечтите си и да се сдобият с рожба. Още три семейства в края на декември получиха вестта, че ще стават родители, след като бяха подпомогнати финансово за необходимите процедури чрез Донорската "Инвитро" програма на Столична община. Тя е създадена по идея на кмета Йорданка Фандъкова. Още 6 семейства, взели участие в нея, са в очакване да прегърнат своите бебета през първите месеци на 2022 г. Децата от инвитро процедурите на Столична община се увеличиха и вече са общо 29. От 2015 г. насам всяка година СО подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, създадена съвместно с фондация "Майки за донорството". В столичния бюджет ежегодно се предвиждат по 70 000 лв. за финансиране на част от необходимите инвитро процедури с донорски яйцеклетки.

comment 0
visibility 1182
Йорданка Фандъкова пожела повече доброта, дързост и любов през 2022 г.

Йорданка Фандъкова пожела повече доброта, дързост и любов през 2022 г.

Кметът на София, Йорданка Фандъкова пожела на гражданите весело посрещане на Новата година във Фейсбук: Скъпи столичани, весело посрещане на Новата година! Пожелавам ви здраве, щастие и много споделена обич през идващата 2022 г. Обичайте и мечтайте смело, защото само така променяме обстоятелствата и правим от невъзможното действително! Бъдете решителни пред шансовете, които ни дава всеки нов ден! В тези дни на изпитания се нуждаем повече от грижата един към друг, от непоисканото добро и знанието, че успехът ни зависи от способността ни да вървим и заедно. Вече се изморихме от израза, че всяка криза е възможност. Преживяхме най-тежките загуби – на близки и приятели. Вярвам, че тези загуби ще ни научат, да не се делим и отчуждаваме. Нуждаем се много повече от човечност, упоритост и ясен план, за да излезем от кръга, в който се въртим. Затова пожелавам на всеки от нас повече доброта, повече дързост, повече любов! Нека радостта озарява душите и домовете Ви през Новата година!  

comment 0
visibility 1272
През 2022 г. Столична община ще осигури екоотопление на още 5500 семейства

През 2022 г. Столична община ще осигури екоотопление на още 5500 семейства

Само в последните месеци на 2021 г. Столична община е подменила безплатно отоплителните уреди на над 1000 семейства с екологично. Пред 2022 г. още 5500 семейства ще получат нови екелогични отоплителни уреди. Всички те вече имат подписани договори със Столична община за безплатната подмяна. "Благодарности за сем. Петрови, които подмениха старата си печка на дърва с камина на пелети", написа в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова. Днес заместник-кметът на София по екология Десислава Билева лично бе на проверка при инсталиране на нов отоплителен уред - камина на пелети в с. Долни Пасарел, район "Панчарево". тя лично благодари на сем. Петрови, че са избрали по-екологичното отопление. Новите отоплителни уреди за безплатни за домакинствата и са част от програмата на Столична община за подобряване на качеството на въздуха.  Желаещите домакинства за екоотопление могат да заявят в районната администрация. Набирането на заявления за безплатна подмяна продължава. така вместо топло на дърва и въглища столичани мотаг да изберат екологичен уред - газ, пелети или ток. "Изключително важно за успеха на проектите за безплатна подмяна на старите печки е и промяна на политиката на държавата за енергийни помощи. Домакинствата с по-ниски доходи трябва да могат спокойно да се отопляват на пелети, газ или ток, а не да се връщат към дървата и въглищата, които са сред основните източници на фини прахови частици", препоръчва столичният кмет. Подмяната на отоплителните уреди се осъществява по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“ , финансиран от ОП “Околна среда“. Проектът е със срок до края на 2023 година и към този момент продължава набирането на заявления. "Подмяната на уредите за отопление е една от мерките, които прилагаме за по-чист въздух в София. За 2022 г. са подписани над 5500 договора с домакинства за безплатна подмяна на старите печки на твърдо гориво с по-екологични", каза зам.-кметът по екология на София. Столична община изпълнява два проекта за подмяна на уредите за отопление: по ОП „Околна среда“ и по Програма „Лайф“, с които ще бъдат подменени отоплителните уреди на над 15 000 домакинства. Проектите се изпълняват до декември 2023 г. (по ОПОС) и декември 2024 г. (по Програма „Лайф“). Десислава Билева съобщи, че Столична община ще кандидатства и по новата Оперативна програма "Околна среда" 2021 – 2027, за да се продължим с подмяната на отоплителните уреди.

comment 0
visibility 1177
-

Инвитро отборът Столична община се увеличи - родиха се общо 29 деца

Зам.-кметът по направление "Финанси и здравеопазване" ни запозна с Гергана, която е в очакване на своята първа рожба. Детето ще се роди с помощта на Столична община, "Майки за донорството" и болница "Надежда". Още три семейства получиха като подарък за Коледа вестта, че ще стават родители, след като бяха подпомогнати финансово за необходимите процедури чрез донорската инвитро програма на Столична община, съобщи Дончо Барбалов. В първите месеци на 2022г. още шест семейства, участници в програмата на общината, ще прегърнат своите рожби. "В навечерието на Рождество, децата от инвитро отбора на Столична община се увеличиха и станаха общо 29", похвали се зам.-кметът. Той напомни, че от 2015 г. насам всяка година СО подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, която бе създадена съвместно с фондация "Майки за донорството". В бюджета на София ежегодно се предвиждат по 70 000 лв. за финансиране на част от необходимите инвитро процедури с донорски яйцеклетки.

comment 0
visibility 1855
-

Столична община обяви обществена поръчка за доставка на 5 броя нови електрически автобуси

Във връзка с изпълнението на дейностите по проект InnoAir: „Иновативен обществен транспорт, отговарящ на търсенето на потребителите, за по-чист въздух в градска среда Столична община обяви обществена поръчка за доставка на 5 броя нови електрически автобуси с дължина от 5,5 – 6,5 м и допълнително оборудване към тях. Крайният срок за подаване на оферти или на заявления за участие е 25 януари 2022 година. Автобусите ще се използват за превоз на пътници в кв. „Манастирски ливади“ и „Горна баня“. В предмета на настоящата обществена поръчка е включена и доставката на шест броя нови зарядни станции за автобусите, като част от допълнителното оборудване към тях, както и подходящо обучение на водачите и персонала. Доставчикът следва да осигури гаранционна поддръжка на доставените автобуси и зарядни станции през периода на гаранционният срок.

comment 0
visibility 1533
-

Барбалов: Навиците на хората по отношение на ползването на градския транспорт се промениха

"Завършваме 2021 г. със значително увеличение на средствата за градския транспорт в размер на 8,5 млн.лв. след актуализацията на бюджета на Столичната община, тъй като това е един от най-засегнатите сектори вследствие на икономическите и финансови последствия от кризата с коронавируса", заяви пред БТА зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Той направи равносметка на отиващата си година пред медията. Барбалов подчерта, че Столичната община е в диалог с новото правителство. Зам.-кметът се надява да се търси съвместно решение на съществуващите проблеми, тъй като без помощ от държавата Столична община трудно може да се справим само с ресурса, с който разполага. "Имаше известна компенсация за цената на ел.енергията и това е добре. Липсва обаче компенсация за цената на природния газ", каза Барбалов и подчерта, че за градския транспорт това е от съществено значение, тъй като голяма част от автобусите в София се движат с природен газ. Всяко увеличение на средствата за някоя дейност заради коронакризата води до намаление на средствата за капиталови инвестиции. Ако Столичната община даде повече средства за компенсиране на "дупката" в градския транспорт, това ще доведе автоматично до намаляване на средствата за инвестиции, посочи Барбалов. По думите на заместник-кмета навиците на хората по отношение на ползването на градския транспорт са се променили. "Хората станаха много по-предпазливи и планират по-добре пътуванията си. По-малко се купуват карти, повече се ползват краткосрочни транспортни документи с оглед на това, че през последните две години имахме на няколко пъти локдауни", каза той. Независимо, че има 30 процента намаление в потреблението и пътникопотока, не можем да си позволим да ограничаваме транспортната услуга, защото това означава да откажем хората да ползват градски транспорт, което в дългосрочен план ще доведе до сериозни последствия и не трябва да позволяваме да се случва, категоричен е зам.-кметът Барбалов. Той посочи още, че усилията на Столичната община са насочени към запазване на нивото на услугата, дори и при силното намаление на приходите. "За Столичната община 2022 г. ще бъде сложна, за първи път от много години няма да имаме приет общински бюджет в началото на годината. Дали ще успеем да приемем бюджета на Столичната община за 2022 г. до края на февруари, не е ясно. Ще се опитаме максимално бързо да го приемем, след като държавният бюджет бъде внесен и приет от Народното събрание. По-късното приемане на бюджета на Столичната община ще доведе и до това, че средствата които могат да се предоставят за догодина, ще са базирани на бюджета на общината за 2021 година. На практика, през първото тримесечие на 2022 г. ние ще работим с бюджета за изтичащата сега година, уточни Барбалов. Друго предизвикателство ще бъде отново влиянието на коронакризата, която от здравна се превръща в икономическа и социална. Тя за поредна година ще повлияе и на Столичната община. Надявам се със съвместните усилия на държавата и общините да се справим", посочи зам.-кметът Дончо Барбалов.

comment 0
visibility 990
-

Предновогодишно: Измиха столичните булеварди

Във връзка с по-високите температури, кметът на София Йорданка Фандъкова възложи на Столичния инспекторат да създаде организация за миене на столичните булеварди. В последните два дни екипите измиха булевардите „Васил Левски“, „Царица Йоана“, „Дондуков“, „Житница“ и други. При подходящи условия дейността ще продължи и в следващите дни, съобщават от общината. Миенето е една от основните мерки, включени в Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух.

comment 0
visibility 2770
-

Над 4000 излезли от употреба автомобили са стикирани от началото на годината

От началото на годината досега на територията на Столична община комисии от експерти  са поставили стикер – предписание на 4449 броя моторни превозни средства, които отговарят на критериите за излязло от употреба. С промяната на Наредбата от 8 януари 2021 г. и приета от Министерски съвет за излезли от употреба моторни превозни средства вече се считат автомобили, които не са минали повече от 3 месеца годишен технически преглед. Досега най-голям брой стикирани возила има в районите „Младост“, „Надежда“, „Овча купел“ ,“Слатина“, „Триадица“ и др. След поставянето на стикера тече 3-месечен срок за доброволно премахване в частен терен или предаване на площадка за временно съхраняване. Припомняме, че ако това не се случи доброволно в законоустановение срок, колите се репатрират принудително  на специализиран паркинг.  От началото на годината след издадени заповеди от районните  администрации са преместени принудително 292 броя стари коли.

comment 0
visibility 2931
Столична община със светлино шоу за ЧНГ, отказва се от заря

Столична община се отказа от заря в новогодишната нощ

Столична община се отказва от използването на фойерверки в новогодишната нощ. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Вместо заря от Московска 33 организират светлинно шоу. То ще е пред сградата на БНБ от 19 ч. "Съобразили сме се както с противоепидемичните мерки, така и с кампанията „Красивото за нас е ужасяващо за тях“ за ограничаване на ползването на фойерверки на „Четири лапи“, която подкрепяме от самото й начало", обясни столичният кмет. Фойерверки и бомбички стряскат столичани за последно в края на 2021Столичния общински съвет и Столична община подготвят наредба, с която ще се регламентира на използването на фойерверки и пиротехнически средства. "Очаквам тя да бъде приета от СОСт в началото на следващата година, като до момента има одобрението на съветници от всички политически сили. С нашата инициатива призоваваме и гражданите да не използват или поне да ограничат използването на фойерверки в тези празнични дни. Знаем, че проблемът не е само в полунощ на 31-и, а в дните преди и след Новогодишната нощ", апелира Йорданка Фандъкова. Аргументите за неизползването на пиротехника са силният шум от гърмежите, които се отразяват негативно както на бебетата и децата с увреждания, така и на животните. Кметът на София предупреждава, че използването на пиротехнически средства е и един от факторите, които в пъти увеличават замърсяването на въздуха, особено при неблагоприятни метеорологични условия – липса на вятър и ниски температури. При такива метеорологични условия фините прахови частици не могат да се разсеят и остават с часове във въздуха, който дишаме. След Стара Загора и София се отказа от фойерверките и зарята в Новогодишната нощ.  

comment 0
visibility 1305
Родители излязоха на Московска 33, искат си новата директорка на ДГ "Леда М

Родители излязоха на Московска 33, искат си новата директорка на ДГ "Леда Милева"

Десетки родители на деца в ДГ 151 "Леда Милева" излязоха и публично обявиха, че искат да остане настоящият директор на детското заведение Вяра Богатева. Всички те изразиха недоволството си от връщането на предишния директор Мирела Гошкарян. Тя бе уволнена преди 2 години заради инцидент с двегодишно дете, на което бяха премазани пръстчетата от паднал шкаф в групата. След съдебно дело Гошкарян е върната на работа, а Богатева е получила заповед за освобождаването си на 23 декември т. г. "При управлението на Гушкарян влизахме в градина като в музей, няма деца навън, затворени по стаите и никой не се занимава с тях. Мръсна сграда, воняща на цигари, защото в кабинета й се пуши", казаха възмутени родители пред Нова телевизия. Гошкарян е управлявала 151-ва детска градина в район Оборище 17 години. Тя често отсъствала и родителите нямали комуникация с нея. Съдът е оправдал старата нова директорка. След инцидентът с детето са направени няколко проверки на институциите, по които е имало 18 административни нарушения.  От Столична община обясниха, че трябва да изпълнят съдебното решение и Мирела Гошкарян да бъде върната на работа, но ще продължат диалога с родителите, за да няма напрежение.

comment 0
visibility 1477
Фойерверки и бомбички стряскат столичани за последно

Фойерверки и бомбички стряскат столичани за последно в края на 2021

За последно в последните дни на 2021 новогодишните празници ще стряскат и озвучават с гърмежи столичани. През ноември т. г. в Столичен общински съвет бе обсъдена темата с фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пукала по празниците. Гражданите са категорично против локалните "войни" в столичните квартали особено в празничните дни. Общински съветник: Да посрещнем празниците в столицата с любов, а не с гърмежи От 2022 г. Столична община има готовност да въведе разрешителен режим за употреба на пиротехническите средства. В кварталите редовно се чуват пукотевици и гърмежи за рождени или имени дни, сватби и тържества.  Обсъждат ограничаване на използването на пиротехнически средства на територията на София Освен откъснати пръсти, пострадали очи и изгаряния пиротехническите средства причиняват стрес на малки деца, възрастни хора и домашни любимци. Към днешна дата с наредбата се забранява да се гърми след 22 ч. в София и въпреки това в столичните "Дружба", Княжево, Левски и други квартали не се спазва и редовно има нарушители. 17 000 столичани подписаха петиция за забрана на гърмежите в София От следващата година за всяка запалена заря и гръмната пиратка ще се изисква предварително разрешение от общината. Още в края на 2020 г. бе подета инициативата от общински съветници, но неизползването на пиротехниката бе само пожелателна.  Стара Загора първа обяви, че се отказва от фойерверките за Нова година. Инициативата е в подкрепа и на кампанията на фондация "Четири лапи" – "Красивото за нас е ужасяващо за тях".

Столична община

Столичани са изключително активно ангажирани с благоустрояването на София, работата на общинската управа, стопанисването на различни ценни архитектурни, исторически, културни обекти и др. Тази тяхна активна гражданска позиция превръща новините, пряко свързани със Столична община, особено четени и коментирани.

Територия на Столична община

Територия на Столична община

Факт е, че в област София се намира единствената община – Столична община. Столична община се разпростира на площ от 1348.902 кв. км. Ако трябва да направим сравнение с останалите общини в страната, Столична община е на втори място по големина. Най-голямата община е Сливенската. Гранични на Столична община са следните общини: В северозападната част са общините Божурище, Костинброд и Софийска област; В северната част са община Своге и Софийска област; В източната част се намират община Елин Пелин и Софийска област; В югоизточната част са разположени община Ихтиман и Софийска област; В южната част са община Самоков и Софийска област; в западната част се намират община Перник и област Перник.

История на Софийска община

История на Софийска община

Според историческите сведения, общината става законен орган на местното самоуправление по примера на семейната и племенна общност. Като самостоятелна административна единица общината се формира през Първата българска държава. Управлява я княз или кмет. През феодализма общините са подчинени представителите на централната власт. По време на турското владичество общините съществуват, но не са самостоятелни единици. Основните функции на общината са религиозни и просветни. След Освобождението се възвръща дейността на старите общини, формират се и нови такива. След 1944 г. общинското управление се състои от кмет, помощник - кмет, наместници и представители на ОФ. В Столична община те са 9, за градове с повече от 30 000 души население са 7, за всички други са 5, а за селата 2.

Управление на Столична община

Управление на Столична община

Днес Столична община се управлява от Столичен общински съвет, за по-кратко наричан СОС. Членовете на общинския съвет са изборни длъжности. Те се избират от жителите на общината при провеждане на местни избори. Столичният общински съвет определя какъв ще е бюджета на общината всяка година, както и с какви пари ще разполагат отделните столични райони.

Столична община има кмет. Кметските му правомощия са не само в София, но във всичките 38 селища в границите на общината. Това е изборна длъжност, за която решават живеещите в Столична община на местните избори.

Столична община се състои от 24 района. Всеки район се оглавява от районен кмет. Той управлява само своя район. Може да разпределя бюджета за района. Районните кметове се избират от Столичния общински съвет.

Община София и област София-град се припокриват. Кметът и Столичният общински съвет са с 4 – годишен мандат. Общината има собственост и бюджет. За да функционира ефективно администрацията на Столична община, СОС избира различни постоянни и временни комисии, които в момента са 13. Изпълнителната дейност в общината се ръководи от кмета. Кметът носи отговорност за изпълнението на общинския бюджет, за спазване на обществения ред, за изпълнението на поставените програми. Зам.-кметовете в Столична община отговаря за различните отраслови направления. Зам.-кметовете се избират от Столичен общински съвет, но се предлагат от кмета на общината.

Районните кметове се грижат за решаването на всички въпроси, касаещи потребностите на жителите на съответния район, за благоустрояването на техния район, поддържане на хигиената му, както и за компетентното административно обслужване на жителите на съответния район.

Транспорт в Столична община

Транспорт в Столична община

Изключително натоварена е транспортната система в Столична община. Тя е добре развита и е ключова част от транспортната система на страната. В Столична община функционират всички видове транспорт без водния. През Столична община минават части от 6 железопътни линии от ЖП мрежата на страната. Столична община разполага с 8 гари, вагонни и локомотивни депа.

Автомобилният транспорт е изключително натоварен. Основният стремеж на Столична община е намаляването на интензивният транзитен трафик през столицата.

Най-голямото летище в България е Летище София. В момента то се отдава на концесия. Предстои разширение и реконструкция на терминалите, както и изграждане нов терминал. Ремонт на пистата е правен неколкократно

Общественият транспорт на Столична община се модернизира непрекъснато. Целта е да се намали замърсяването на въздуха от превозните средства на градския транспорт. Автобусите се подменят с нови електробуси. Тролеите и трамваите също се подменят с нови, ефективни модели.

Софийското метро се разраства планово. До голяма степен то улеснява придвижването на столичани до различни точки от града.

Природа на Столична община

Природа на Столична община

Софийската котловина, известна още като Софийското поле, заема централната част на Столична община. Това е най-ниската и равна част на общината. На север от Софийското поле е разположена Софийска планина с най-високата си точка връх Готен.

Планина Мургаш се намира на североизток от Софийска котловина. Най-високата ѝ точка е връх Мургаш.

Планина Люлин пък е разположена югозападно от Столична котловина, с най-висока точка връх Дупевица. Планина Витоша е на югоизток, като най-високата ѝ точка е Черни връх. Това е и най-високото място в цялата Софийска община. На територията на Столична община се намират и части от Плана планина, чийто най-висок връх е Манастирище.

Води в Столична община

Води в Столична община

Река Искър се води основна водна артерия на Столична община. 665 км от реката преминават през територията на Столична община. По-значителни източници на Искър в пределите на Столична община са Перловската река, Лесновската река, река Блато, Витошка Бистрица, Железнишка река, река Планщица и река Шипочаница.

Райониране на Столична община

Райониране на Столична община

В пределите на Столична община се намират 38 селища, от които 34 села и 4 града – София, Банкя, Бухово и Нови Искър, разпределени в 24 административни района. Това са районите Люлин, Младост, Красно село, Подуяне, Студентски, Надежда, Слатина, Триадица, Искър, Витоша, Красна поляна, Овча купел, Лозенец, Връбница, Сердика, Възраждане, Илинден, Средец, Оборище, Изгрев, Нови Искър, Панчарево, Кремиковци, Банкя.

Видно е, че категорията сама по себе си обхваща широк диапазон от теми, които живо интересуват читателите и често комуникацията след публикуване на новина е доста оживена. Това е добър знак, че столичани не са безразлични към добрите и лошите практики в управлението и стопанисването на общината. Мнението им е важно и то би могло да накара администрацията да се насочи към проблеми, които не са били забелязани или решени в миналото. Медията ни отразява обективно всяка новина свързана с общината, а гражданите са свободни да споделят своето мнение, положително или отрицателно.

Територия на Столична община

История на Софийска община

Управление на Столична община

Транспорт в Столична община

Природа на Столична община

Води в Столична община

Райониране на Столична община

Прочетете още