Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (38%, 70 Гласове)
  • На българското черноморие (22%, 40 Гласове)
  • Гърция или чужбина (28%, 51 Гласове)
  • На село (7%, 12 Гласове)
  • Не съм решил (5%, 10 Гласове)
Общо гласували: 183 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 601
трамвай

Столична община кандидатства за финансиране на 25 нови трамваи

Столичната община днес подаде апликационната форма по Оперативна програма "Околна среда" за доставка на 25 нови трамвайни мотриси. Това съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов в социалната мрежа. Те са на стойност 98 млн. лв. без ДДС.  От "Московска" 33 кандидатстват общо по три проекта за финансиране на обща стойност 217 млн. лева. Другите два са за нови електробуси, тролеи и две токоизправителни станции. 25 нови нископодови трамваи PESA се движат в София от 2013 г. насам. Финансирането им беше осигурено по европроект, както и чрез средства от бюджета на Столичната община. До края на есента се очаква да пристигнат първите от общо 13 нови мотриси PESA, които в момента се произвеждат. Поръчката е на стойност 44,7 млн. лв. (без ДДС). Новите трамваи ще са климатизирани, с платформа за колички, ще са нископодови и ще бъдат снабдени със стоп бутон за слизане. Освен това мотрисите ще разполагат и със звукова сигнализация за незрящи. В трамваите ще има и видеонаблюдение. Дължината им ще е 30 метра. Предвидени са и места за хора увреждания и майки с детски колички.

comment 0
visibility 1579
метро

Отпушват на етапи движението в "Овча купел" (СНИМКИ/ВИДЕО)

Строителните дейности по станциите от първия участък на третия метродиаметър трябва да приключат до октомври. След това идва ред на изпитанията на влаковете. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира как върви изграждането на новата метростанция №15 и обновяването на бул. "Президент Линкълн" и улица "Житница" в "Овча Купел". Заедно с нея на проверката бяха и заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов и изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев. Вече е направена конструкцията на метростанция №15, в момента се слагат канали, водопроводи, топлопроводи, електромрежа. Предстои и полагането на релсите, обясни проф. Братоев. На три от станциите от новия метродиаметър ще бъдат направени и буферни паркинги- всеки с капацитет около 240 коли. Те ще бъдат на Околовръстното шосе- в района на последната метростанция- №18, при станция 17 на улица "Централна" и на бул. "Монтевидео", в района на станция №16. Фандъкова припомни, че когато се говори за метро става дума за най-големият стратегически проект- екологичен и транспортен. С минаването на подземната железница ще се подобри чувствително наземната инфраструктура. "В "Овча купел" са най-големите инвестиции, които правим през последните години. Участъкът от метрото, който изграждаме- 4 километра с 4 метростанции, е на стойност 100 милиона евро. Трябва да припомня, че това беше лично мой ангажимент, когато нямаше осигурено финансиране за този участък. Поех риска и ангажимента Общината да финансира 100 процента този участък. В последствие успяхме да защитим допълнителни средства по Оперативна Програма "Транспорт"", каза още градоначалникът. Освен с изграждането на метрото, в района се обновяват и три големи пътни артерии- бул. "Президент Линкълн", улица "Житница" и улица "Централна". Така на етапи ще започне да се отпушва движението в "Овча купел". Вече е пуснато кръстовището при връзката на бул. "Президент Линкълн" с Околовръстното. Преди 15 септември се очаква да приключи и реновирането на "Президент Линкълн"- нов булевард с нови тротоари и ново осветление. "Централна" би трябвало да бъде готова в началото на следващата година.          

comment 0
visibility 1464
Житница

Ремонтът на "Житница" приключва до 15 септември (СНИМКИ)

Между 10 и 15 септември е планирано да приключат изцяло ремонтните дейности по улица "Житница" в участъка от улица "Съвет на Европа" до бул. "Овча купел". Пътната артерия е един от важните инфраструктурни обекти по линията на метрото от "Красно село" през "Овча купел" до Околовръстното. Трасето е почти готово. До дни за коли ще бъде отворено едното платно. А строителните дейности ще се пренесат в съседното. За да провери как върви реновирането на терена, днес на място дойде и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Заедно с нея бяха заместник- кметът на София Дончо Барбалов и проф. Стоян Братоев- изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД. "Улицата бе в ужасно състояние. Всеки, който е минавал, той знае. В този район само в последните години над 10 километра булеварди и основни улици сме обновили и продължаваме работа", каза Фандъкова. В едното платно е положен последният пласт асфалт. В момента се работи по изграждането на тротоарите. Ще има нова настилка от унипаваж, върви и реконструкцията на мрежите на ВиК, електро и телекомуникациите. Ще има и ново улично осветление.

Реклама
comment 0
visibility 469
фирми

София търси почистващи фирми - търгът изтича на 21 август

На 21 август изтича крайният срок за подаване на оферти в търга за почистващи фирми, обявен от Столичната община. Обществената поръчка е за 436 млн. лв. с ДДС и е със срок пет години. Почистването в София е разделено на седем зони, които включват по няколко административни района. В обявения търг се търсят частни изпълнители за почти цялата територия на града. Кандидатите могат да подадат оферти за максимум две зони. Най-скъпата зона е Първа, която включва районите "Средец", "Лозенец" и "Студентски". Тя е с прогнозна стойност 68.4 млн. лв. без ДДС за срок 5 години. Пета зона е най-евтина и включва районите "Банкя", "Връбница" и "Нови Искър". За нейната поддръжка прогнозната стойност е 39.8 млн. лв. без ДДС. Поръчката не обхваща районите „Витоша“, „Красна поляна“, „Младост“. Общият събран и транспортиран отпадък на територията на Столичната община за година е между 350 хил. и 400 хил. тона. Отварянето на офертите е предвидено за 22 август.

comment 0
visibility 883
линкълн

Отвориха за коли връзката на "Президент Линкълн" и Околовръстното (СНИМКИ)

Коли отново могат да минават по връзката на бул. "Президент Линкълн" с Околовръстното в "Овча купел". Кметът Йорданка Фандъкова лично провери как върви обновяването на булеварда, съобщиха от Столична община. Слага се последният слой асфалт в част от северното платно. На пътната артерия се прави рехабилитация, работи се на етапи. В момента екипите реновират от пресечката при ул. "Карл Трънка" до ул. "Зеленика" при метростанцията, която се прави.  Общата дължина на бул. "Президент Линкълн" е 4,2 км. Прави се смяна на асфалтовата настилка на пътните платна, изграждат се тротоари. Планиран е и ремонт на улично осветление. Сменят се и антипаркинг колчетата по цялата дължина на двата тротоара. Всички пешеходни пресичания са с понижени бордюри и тактилни плочи в помощ на хората с увредено зрение. Нови светофари ще се поставят на трите регулирани кръстовища.Паралелно с ремонта на настилката по бул. "Линкълн" се подменя и подземен колектор на „Топлофикация“. Обектът се изпълнява от „ГБС- Инфраструктурно строителство“.

comment 0
visibility 1204
Йорданка Фандъков със семейната кола

Фандъкова проверява ремонтите в София със семейната кола

Кметът Йорданка Фандъкова доста изненади е замислила днес в почивния ден. Особено вълнуващи те ще са за изпълнителите на ремонти по столичните улици и строителни обекти. Сутринта на проверка на бул. България столичният кмет пристигна и си тръгна със семейния автомобил Тойота. "Имам уверението на АПИ, че през септември ще започне разширението от околовръстното към магистрала Тракия. Отчуждителните процедури бавят стартирането. Най-важните обекти са разширяването на този участък по Южната дъга и пробивите и  разширенията по вътрешните рингове на София за облекчаване на трафика", коментира Йорданка Фандъкова на бул. България. Часове преди там да бъде пуснато предсрочно движението по ремонтираната отсечка, тя направи проверка за изпълнението на ремонта, качи се на личната си кола и изчезна. Отива по други обекти да види как се работи, има ли достатъчно работници и докъде са стигнали строителните дейности, научи Столица.bg. По непотвърдена информация тя ще мине и през Овча купел, където продължава обновяването на "Президент Линкълн". Това е от малкото ремонти, които няма да са приключили до 15 септември. В момента в столицата се работи на 25 места. Ремонтират се улици, участъци, тротоари, пълнят се дупки. Фандъкова каза, че очаква до 15 септември да приключи и цялостната реконструкция на ул. "Каменоделска", където е подменено трамвайното трасе, контактна мрежа и се продължава работата по настилка, тротоари, бордюри, осветление и спирконавеси.

comment 0
visibility 1070
Пускат ремонтирания участък от бул. България

С 12 дни предсрочно пускат ремонтирания бул. България (ВИДЕО/СНИМКИ)

Предсрочно отварят тази нощ за движение ремонтирания участък на бул. България от бул. Черни връх до кръстовището с "Гешов". Това съобщиха тази сутрин кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов и общинският съветник д-р Веселин Милев.  Въпреки почвиния ден тримата бяха на мястото на ремонтирания участък, за да се уверят в качеството на изпълнение на обновяването, ивършено от Трейс Груп. Тази нощ се пускат за движение, и в двете посоки, автомобилите. Обектът бе готов с 12 дни по-рано. Първоначално той трябваше да приключи в края на август. В понеделник сутринта, 19 август няма да има задръстване. "Затруднението приключи. Благодаря на гражданите за търпението. Взехме тежко решение, за да подобрим инфраструктурата. Ще се възползваме от хубавото време, за да се продължи с ремонтите", каза столичният кмет. По бул. България вече има нова настилка, маркировката е възстановеа,ремонтирани са тротоари и бордюри, осветлението и има и обновена велоялея. Отсечката бе изключително компроментирана с дупки и коловози в асфалта. "Харесва ни настилката и се кара леко и приятно, споделиха пред Столица.bg шофьори, които всеки ден минаваха по трасето, което не беше изцяло затворено. Миналата година бе ремонтиран друг участък на един от най-натоварените столични булеварди. Продължава ремонтът по подхода от "България" към бул. Витоша. На този обект работата ще продължи до 15 септември. Там изцяло бе премахната настилката и работниците стигнаха до конструкцията, за да възстановят хидроизолацията, сменени са и мантинелите. Ремонтът е 1,7 млн. лв. от бюджета на Столична община. "Утре ще се реши дали да започне ремонтът на пътя от Околовръстното към Бояна", каза Фандъкова.

comment 0
visibility 306
Пист

61 ДГ и 8-о СУ с площадки по безопасност на движението

Площадки по безопасност на движението са изградени в детска градина № 61 "Шарено петле" и 8-о средно училище "Васил Левски". Те са създадени по Програма за опазване живота и здравето на децата като участници в пътното движение. Това съобщават от Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" в Столичната община. Изцяло обновена е и площадката на 145-о основно училище "Симеон Радев".  Очаква се до края на годината да бъдат изградени още 5 нови площадки в столични образователни институции.

comment 0
visibility 529
Разкопаният Западен парк

До 10 дни ще е готов новият проект за Западен парк

Извиних се на хората от квартала. Зная, че им причинихме голямо неудобство с реконструкцията на Западен парк, защото имаше проблеми с проекта, каза кметът  на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. При инспекцията на новото спортно игрище в район Илинден тя коментира строителната сага на Западен парк. Завършването закъсня с почти година. "Беше констатиран голям колектор, който не беше включен в проекта. Забавиха се проектантите и прекратих договора с тях и със строителя. Възложих на главния архитект на София Здравко Здравков и екипа му да координират действията. В момента се прави препроектиране, което скоро ще е готово. До 10 дни да се възстановяват дейностите в Западен парк. Хората виждат че правим всичко възможно и често нещата зависят проектанти и надзорници. На арх. Здравков съм възложила да инициираме и промени в закона, които да дадат повече отговорности на проектантите. Това е много важно звено, заради, което страдат всички хора и се ядосваме ежедневно", каза Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 558
Миене на улици в Редута

От пощата: Как са измити улиците в Редута (СНИМКИ)

Гражданин сигнализира за недобре измити улици в столичния квартал Редута, район Слатина. Той изпрати снимки до Столица.bg и изрази недоволството си от свършената работа на фирмата, но не посочва коя е улицата. Районът се обслужва от фирма БАКС 99. Най-често една от причините да не са добре измити улиците са паркираните автомобили. Живеещите са предупредени, но въпреки това колите не са преместени. Това не позволява улиците да бъдат добре измите, обясниха от Столична община. По процедура след измиването обектите се проверяват от инспектори и някъде се налага да се повтори миенето. "От сряда започна миенето на улиците в кв. Редута и ще продължи до края на седмицата. Вече са измити "Калиманци", "Попова шапка", "Стоил Войвода", "Георги Минчев" и други. Най-малко паркирани автомобили има по "Георги Минчев", тъй като от там минава градския транспорт. Поставяме знаци няколко дни по-рано, за да предупредим живеещите, че ще се мият улици и да си преместят колите. за съжаление много от автомобилите не са преместени"", обясниха пред Столица.bg от фирмата концесионер БАКС 99. От Столичен инспекторат събирали номерата на колите и ги дават на ЦГМ, които звънят на собствениците и ги уведомяват, че ще се мие улицата. Ако собствениците обаче нямат винетен стикер, няма как да бъдат информирани, освен залепените от Столичен инспекотрат листовки.  

comment 0
visibility 402
Ремонт в АГ Шейново

След саниране АГ Шейново ще спестява около 4000 лв. месечно от разходи (СНИМКИ)

Цялостно  обновена и ремонтирана е сградата на Аг "Шейново" в столицата. Приключи и санирането, а след мерките за енергийна ефективност разходите ще бъдат намалени от 20 до 25%. Това са икономии от около 4000 лв. месечно, които ще отиват за заплати на медицинския персонал и апаратура. За санирането на АГ-то Столична община е дала 850 000 лв. Подменена е парната иснсталация и абонатната станция. Общинската болница е оборудвана с модерна апаратура последно поколение и са създадени най-добрите условия за работа на лекари и медицински специалисти, както и за пациентите, които да се чувстват комфортно. Обновени са ендоскопската операционна женската консултация. Това показа днешната обиколка из обновената общинска болница на кмета на София Йордака Фандъкова, зам.-кмета по здравеопазване Дончо Барбалов, председателят на комисията по здравеопазване в СОС д-р Веселин Милев, общинският съветник Екатерина Йорданова и специалисти, и експерти от дирекция "Здравеопазване". Неонатологията също е оборудвана с цялата необходима апартура за преждевременно родените бебенца. "За големите и скъпи инвестиции не бихме могли да се справим сами и разчитаме на Столична община. АГ "Шейново" е богатство не само за София, а цялата страна, защото при нас идват да се лекуват и раждат и от други градове", каза пред журналисти главният лекар д-р Велев. "Готови сме да помогнем на тези, които правят нещо. В последните години се погрижихме чувствително да се подобри средата в тази общинска болница. Направен е ремонт в родилно отделение и сме инвестирали в апаратура. Столична община дава между 8 и 10 млн. лв. годишно за дофинансиране на общинските болници", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Очаква се скоро да пристигне и нов ултразвук за АГ кабинета. Апаратът е цветен и с голяма разделителна способност. С модерни мамограф и ултразвук е оборудван мамографския кабинет.  

comment 0
visibility 1118
Ремонт в 86 училище "Св. Климент Охридски" във Владая

Ремонтът на училището във Владая приключва до 15 септември `(СНИМКИ)

Санирано, с нови инсталации, осветление и ремонтирани класни стаи ще отвори врати 86 училище "Св. Климент Охридски" във Владая. В момента там се извършват ремонтни дейности на сградата, като нова хидроизолация на покрива. Обновяването на училището започна в края на май т. г. Представител на фирмата изпълнител "Булстрой" обеща днес пред столичния кмет Йорданка Фандъкова, че ще приключат ремонта и на 15 септември учениците ще влязат в нови класни стаи. В училището във Владая учат 120 деца, а капацитетът е за 500 деца. Фандъкова днес провери как вървят строителните дейности на обекта. "Образованието за мен е водещо и за 2019 г. сме инвестирали над 90 млн. лв. в образователна инфраструктура. Благодаря на Нациоанлия доверителен еко фонд, защото с отпуснатите средства можем да реализираме мерки на енергийна ефективност на общинските сгради", каза Йорданка Фандъкова пред журналисти. Столичният кмет припомни, че през студените зимни месеци само там се е наложило да се спре учебния порцес заради ниските температури. Общо за район Витоша Столична община е отпуснала 10.5 млн. лв. за училища и детски градини. Предстои разширението на градината във Владая с 3 нови групи. Нови постройки има в градините в Павлово и Княжево, както и на училището в Симеоново. "Училището не е ремонтирано откакто е съсзадено. Преди 20 години е сменяна дограмата. Сега се подменя и другата част. Ремонт се прави и на физкултурния салон", каза директорът на 86 училище "Св. Климент Охридски" Емилия Бурова.  

comment 0
visibility 1060
измиха улици в район Красно село

Преди миенето на улици: Първо ще си изпия кафето, после ще преместя колата

Автомобилите отново се оказаха проблем при миенето на софийските улици въпреки предупрежденията от страна на Столичен инспекторат. Тази сутрин в район Красно село, около Руски паметник на място имаше екип от началници на общинските структури, които отговарят за измиването на улиците. На улица около Руски паметник обаче се оказало, че въпреки уведомлението колите не са преместени. Започнали един по един шофьорите да излизат и да си местят автомобилите. Накрая излиза сънена дама. Поглежда екипа от шефове и заявява. Аз ще отида първо ще си изпия кафето, после ще си преместя колата! Инспекторът само дето не припаднал и го ударил на молби, защото нямало време, а миенето на улицата трябвало да започне, разказаха със смях свидетели на случая. Въпреки битовизмите улици в район Красно село светнаха и веднага се усети освежаването, коментираха граждани. Отговорниците от Столичен инспекторат поставят бележки на входове, но не всички ги четат. За информирането им помагат и от ЦГМ и активно уведомяват гражданите, в чиито райони се извършва лятно миене на улиците. В предупредителните листовките се посочва, кои зоните за паркиране се затварят, за да се измият улиците. Гражданите с винетен стикер за паркиране пък се уведомяват от ЦГМ по телефона.  Целта е броят на колите, които са оставени в участъците да е минимален. Ако авомобилът не е преместен доброволно, той се вдига на съседна улица. Гражданите, които сутрин не си откриват колите могат да проверят на 0700 13 233 в коя пресечка е преместена. Във вторник, 13 август т. г. ще се мие Г. М. Скобелев.

comment 0
visibility 1908
Йорданка Фандъкова на проверка на ул. Каменоделска

Йорданка Фандъкова: Не съм уморена, имам сили, амбиция и желание

През септември столичният кмет Йорданка Фандъкова ще обяви решението си за местния вот през октомври. Заедно с официалното обявяване тя ще представи и нов екип и нови проекти за развитието на София. "През септември ще обявя своето решение, подготовката за изборите и новите проекти", категорична бе Фандъкова. "Това са изключителна важни избори  за развитието и продължаване на промяната на града. В момента съм изключително съсредоточена в работата. Чувам всякакви упражнения върху моето решение и мен самата. Непрекъснато се говори, че съм била уморена. Искам да успокоя всички, които имат притеснения, че съм в добро здраве и трудно се уморявам. Много ме мотивира работата, така че не съм се уморила, имам сили, амбиция и желание да си свърша работата и го правя ежедневно, навсякъде по града. Срещам се с хората, бях в Кокаляне в неделя и  коментирахме проблемите на селото. В диалог съм с хората и се подготвяме. Като е изправим пред хората да имаме нови идеи, достатъчно опит, енергия и с обновен екип", коментира Йорданка Фандъкова. В големия град работата никога не спира и всеки, който има планове да се занимава с политика в София трябва да знае, че има много, много работа, предупреди столичният кмет.  "Хората очакват по-бързо да се случват нещата, а те се случват когато подготвиш проектите, когато работиш и контролираш и тогава градът се променя. Имаме още много предизвикателства, имаме още много проблеми за решаване, но и имаме много нови проекти. Преди дни коментирахме проектите за новите зелени магистрали и зелено околовръстно в София. Това наистина е переспективата за развитието на столицата, както икономиката и привличането на стратегически инвеститори в София", коментира Фандъкова.

comment 0
visibility 1283
Проверка на ремонта на ул. Каменоделска

Пускат движението по ул. "Каменоделска" за 15 септември

Движението по ул. "Каменоделска", район Сердика ще бъде пуснато за 15 септември за началото на учебната година. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Днес тя е получила уверението на изпълнителя на ремонта. Тя направи поредната проверка на дейностите по цялостната реконструкция на ключовата улица. "Работим на общо на 15 обекта на територията на цялата Столична община. Тази година акцент са ни ключови улици и булеварди в кварталите. Един от оглемите обекти е цялостната реконструкция на "Каменоделска", каза Фандъкова. Ремонтът се финансира с евросредства по ОП Региони в растеж. При реконструкцията е цялостно подмянено трамвайното трасе и контактната мрежа, настилката на пътното платно, осветление, тротоари и спирконавеси. "Към момента се работи интензивно по по-голямата част на обектите. Имам уверение, че ще приключат за учебната година, а някои по -рано", каза столичният кмет. Фандъкова се увери, че на "Каменоделска" има достатъчно работници и дейностите са в срок. Движението по улицата е затруднено, тъй като е само в една лента заради ремонта. Вече е приключил ремонтът на моста при Хладилния завод, което създаваше допълнителни трудности.