Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 164 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1277
доброволци

Доброволци дискутираха как да се помогне на младежи в нужда (СНИМКИ)

Доброволци от район "Подуяне" се срещнаха вчера, за да дискутират най-добрите начини, по които може да се помогне на младежите, настанени в центровете от семеен тип. Събитието е част от проекта "Мисия:Добротворител", който се прави от Фондация „РеАрт" в партньорство с район "Подуяне" и с участието на Народно читалище "Иван Вазов" - 2014. Работата с младежите в нужда включва и занимания, свързани с образователна подкепа- например допълнителни уроци по математика, литература, английски, рисуване, музика. Реши се да се работи и за развиване двигателните умения на децата, както и направата на менторска програма за кариерно ориентиране. Доброволците се съгласиха, че едно от най-важните неща за работата им е установяване на приятелски отношения и подкрепа на младите хора. До този момент има над 50 запитвания от бъдещи доброволци на страницата на инициативата във Фейсбук. Следващата среща на добрите сърца ще бъде през месец юни. Проектът „Мисия: Добротворител“ се прави с финансовата подкрепа на Столична община по Програма „Европа“ 2019 и от Фондация „РеАрт“, в партньорство с Район „Подуяне“.

comment 0
visibility 4715
Камили в кв. Левски, район Подуяне

Камили пасат в неокосена градинка в кв. Левски

Камили събират овациите на жителите в столичния квартал "Левски", район Подуяне. Преживните спокойно си пасат в зелена площ, а снимката им бе публикувана в социалната мрежа. "Кв. "Левски" ми е Сахара", написа шегаджия. Пустинните животни редовно посещавали тревните площи между блоковете. Те били собственост на гостуващия цирк "Колизеум" и се казвали Емир и Султан, уточняват жители на квартала. С това уточнението се опровергават съмненията за колаж на камилите в София. В коментарите шегаджии пишат, че камилите са дошли да гласуват, а други са категорични, че в неокосеното място само тези животни могат да се разхождат.

comment 0
visibility 1316
Обновяване на детски площадки

Ремонтират три детски площадки в район “Подуяне”

Основен ремонт предстои на три детски площадки в район “Подуяне”. Ремонтирани ще бъдат площадки в ж.к “Хаджи Димитър” и ж.к “ Сухата река”. Повечето места са в междублокови пространства.  Те ще бъдат обновени по-всички стандарти за безопасност, ще бъдат поставени модерни катерушки и пространството около тях ще бъде почистено и облагородено. Първо ще започне ремонта на площадката в ж.к “Хаджи Димитър” до блок 106, след което ще стартира и този на площадката до блок 57. Предвиден е и ремонт на зоната за игра до блок 32 в .ж.к “ Сухата река”, съобщават от районната администрация. След ремонта децата вече ще има къде да играят напълнобезопасно.

Реклама
comment 0
visibility 1228
коли и тротоари

В "Подуяне" не могат да изгонят колите от тротоарите

Хората, които живеят на улица "Витиня" в столичния район "Подуяне", отдавна са превърнали пътното платно в тротоар. Защото там, където трябва да вървят те, от години е паркинг за много автомобили, сигнализират живеещите в блок 21 на същата улица в социалната мрежа. Те са пуснали и снимка в интернет, с която илюстрират ситуацията. Според гражданите водачите предпочитат да платят глоба за паркиране на тротоара, а не глоба за паркиране в зелена площ. Просто защото последната е доста солена. До момента нито една институция не е обърнала внимание на проблема с местата за пешеходци.  

comment 0
visibility 961
детски площадки

В район "Подуяне" изграждат нови детски площадки (СНИМКИ)

Администрацията на район "Подуяне" обръща поглед и към нуждите на най-малките жители на общината. Започва изграждане на нови детски площадки, а където е необходимо старите ще бъдат почистени, боядисани и ремонтирани. Началото на реновирането е с две площадки: Първата е при бл.2 в близост до бул."Ботевградско шосе", а втората е при бл.84 ж.к"Сухата река". Там ще бъдат сменени настилките, ще се премахнат треви и бурени, където ги има. Ще се ремонтират сегашните уреди за игра на малките, а ако е необхдимо ще бъдат купени и нови, съобщават от администрацията на района.

comment 0
visibility 1619
Косене на трева

Започна косенето на тревни площи в район "Подуяне"

Косенето на тревите по поляните пред жилищните сгради в район "Подуяне" вече е в ход. Тази мярка е и първата стъпка към справянето с кърлежи и всякакви други насекоми, които тормозят както кучетата, така и хората. След като тревата бъде окосена, се очаква да започне и пръскането на зелените площи с препарати.

comment 0
visibility 834
Детски площадки в района

Изграждат нови детски площадки в район "Подуяне" (СНИМКИ)

Много нови площадки ще бъдат изградени в район "Подуяне". Първите две ще бъдат при бл.2 в близост до бул."Ботевградско шосе" и при бл.84 в ж.к"Сухата река".Площадките ще бъдат изградени по всички изисквания за безопасност и ще бъдат снабдени с модерни катерушки и пързалки. Очаква се ремонта на първите две да стартира през следващия месец. Те ще бъдат изключително добра придобивка всички живущи и техните деца.

comment 0
visibility 1336
Обсъждане на еднопосочни улици

Питаха хората в "Подуяне" искат ли еднопосочни улици (СНИМКИ)

Проведено бе обществено обсъждане на проект за промяна в движението на улиците в карето между ул. “Александър Екзарх”, ул. “Тодорини кукли”, ул.”Витиня” и бул.”Ботевградско шосе“. В разговора участваха хора от Институт по пътна безопасност, участие взе и общинският съветник от района Силвия Христова, която е и председател на постоянната комисия по устройството на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика. По време на обсъждането бе дискутирана идеята дали да се направи еднопосочно движение на улиците, заключени между "Александър Екзарх", улица "Тодорини кукли" и бул. "Ботевградско шосе".Бяха събрани множество идеи и мнения на граждани. След като бъдат събрани всички писмени становища и препоръки по темата, на 23 април ще има обществено обсъждане от 18 часа в сградата на 49 ОУ "Бенито Хуарес" на улица "Гаврил Кръстевич". Гражданите могат да изпращат своите предложения и мнения и онлайн на адрес raion@poduiane.info.

comment 0
visibility 2443
Промяна на движението, "Подуяне"

Питат хората в "Подуяне" дали искат еднопосочни улици

Проект за промяна на движението в столичния район "Подуяне" ще бъде представен утре в сградата на 49 ОУ "Бенито Хуарес" от 18 часа, съобщиха от администрацията на района.По време на обсъждането ще се дискутира дали да се направи еднопосочно движение на улиците, заключени между "Александър Екзарх", улица "Тодорини кукли" и бул. "Ботевградско шосе". Писмени становища по проекта за промяна на движението може да се подават до 23 април, адресирани до кмета на района. След като бъдат събрани всички писмени становища и препоръки по темата, на 23 април ще има обществено обсъждане от 18 часа в сградата на училище "Бенито Хуарес" на улица "Гаврил Кръстевич".    

comment 0
visibility 1318
засаждане на дръвчета

40 нови дръвчета ще радват живеещите в "Левски В"

40 нови дръвчета ще радват хората, живеещи в квартал "Левски В" на район "Подуяне". Придобивката е резултат на добрите сърца и енергията на служители от "Луфтханза". Със засаждането на дръвчетата те се включиха в кампанията на Столична община за пролетно почистване и разкрасяване на града. Тази година тя минава под мотото „Да почистим София. Включи се и ти!“. Традиционното пролетно почистване на столицата ще продължи до 15 април.То е на два етапа-"Включи се и почисти своя квартал” и „Чиста и зелена София, без пластмасови отпадъци”.  

comment 0
visibility 946
Рушащи се стълби на гара "Подуяне"

Подлез на гара "Подуяне" плаши хората с рушащи стълби

Подлез в района на гара "Подуяне" гарантира на преминаващите хора светкавично посещение в болница. Причината- ако човек реши да мине през него, може да счупи или ръка, или крак. Защото плочките,с които би трябвало да са покрити стълбите, липсват, коментират граждани в социалните мрежи. Липсата е на всичките входове на подлеза, но на източния  е най-фрапираща. Заради това масово възрастни хора, майки с колички и трудно подвижни граждани рискуват да преминават през платното с колите, игнорирайки опасността да бъдат пометени от фучащите автомобили. Живеещите около  гарата споделят в интернет, че вътре самият подлез е добре поддържан. Мие се всяка сутрин. Но рушащата се настилка на стълбите не е ремонтирана от години. А това гарантира някой човек скоро време да се пребие сериозно. Една част от хората обвиняват за липсващите платна ромите от квартала, други обаче питат дали ще се намери власт, която да вземе да ремонтира стълбите. Мнозина демонстрират и черен хумор, наричайки подлеза "Стълба към небето". Според граждани от района плочките са почнали да се ронят от дъждовете преди доста време. И така ставали лесна плячка за крадене. Не ги е къртил никой нарочно.

comment 0
visibility 1012
подлез Подуяне

Опасни стълби на подлез пред гара Подуяне

Подлезът срещу гара Подуяне е в окаяно състояние, оплакват се граждани в социалната мрежа. Стълбите на входа на подлеза са изронени. По тях видимо не са останали здрави плочки. Стълбите са опасни и са предпоставка за инциденти с преминаващите хора. В самия подлез, осветлението не работи и е много тъмно, оплакват се хоарата. Притеснени столичани коментират, че подлезът е ремонтиран скоро. Не се знае на кой е дело разрушеното стълбище. Подлезът се намира срещу гарата на кръстовището на бул. Мадрид и Ситняково. В този район преминават много ученици, тъй като в близост се намира 23 училище Фредерик Жолио-Кюри. Стълбите са опасни и за пътниците с багаж, които идват или отиват към гарата.

comment 0
visibility 2381
Експерти оглеждат улиците около училището

Експерт: Променят движението около училище в Подуене (СНИМКИ)

Необходима е нова организация на движението, която да е безопасна за ученици и граждани в зоната на 130 СУ в кв. „Хаджи Димитър“ в район Подуяне. Това показват анализи на съществуващата в момента схема на движение. Експерти от неправителствената организация - Институт по пътна безопасност (ИПБ), направиха проверка по модел на ООН,  научи Столица.bg Тя има за цел да открие проблемите и да предложи решения за тях. Към настоящия момент в зоната на 130- то училище, биха могли да възникнат инциденти заради организацията на движението, твърдят експертите. Именно за това те ще предложат адекватна организация на движението около образователната, социална и обществена инфраструктура в района. След като подготвят всички документи, от ИПБ ще ги предадат в общината на  район Подуяне, казват от института. Проектът е стартирал през октомври 2018 г., след като от Института за пътна безопасност са установили съществуващи проблеми свързани с безопасността на предвижване на децата към училищата. Той се реализира от института и район Подуяне. Чрез данните събрани от извършения оглед е изработена схема на нова организация на движението , която да отговаря на нормативните изисквания за безопасността на всички училища в района. Всичко, което се изработва от институтът е безвъзмездно и се прави от доброволци, каза пред Столица.bg експертът Диана Русинова-Мехмедали от Институт за пътна безопасност (ИПБ).  

comment 0
visibility 1633
Църква в кв. Левски

С молебен отбелязаха 10-годишнина на църквата в кв. "Левски"

С молебен бе отпразнувана кръглата, 10-а годишнина от освещаването на храм „Св. ап. Йоан Богослов“ в жк "Левски", в столичния район Подуене. Празникът получи благословението  на Софийския митрополит и патриарх Неофит. В храма жителите на "Левски" търсят и намират Бога и удовлетворяват своите религиозни потребности, казва отец Михаил от храмовото духовенство, цитиран от Фокус. За кръглата годишнина от освещаването на църквата се отслужи празнична служба, оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, кой бе в съслужение със ст. ик. Михаил Михайлов и столични свещеници. След литургията и благодарствен молебен се раздаде на присъстващите благословено ястие.

comment 0
visibility 1246
Деца от 177 ДГ изнесоха коледен концерт в КАТ

Малчугани от 177-а градина с коледен концерт в КАТ София (СНИМКИ)

Песни, танци и наричания за здраве зарадваха служителите на Пътна полиция - СДВР днес. Малчуганите от 177-а детска градина „Лютиче“, район Подуяне, изнесоха коледен концерт в салона за документи на КАТ. Служителите се събраха и аплодираха малките артисти, които внесоха много усмивки и емоции в Пътна полиция. Децата от градината в Подуяне изнесоха празнична програма, в която рецитираха стихотворения и изпълниха коледни песнички. Танцуваха малки снежинки,  коледарчета наричаха  за късмет на стопаните. От КАТ пък зарадваха коледните им гости с подаръци и пожелания за здраве и усмивки.

Район Подуяне

Територия на район Подуяне

Район Подуяне съществува като административна единица в столицата от 1988 г. – в началото като община, а по-късно като район.

Район Подуяне обхваща бул. „Сливница”, Владайската река, околовръстната жп линия, северната и източната граница на регулацията на ж.к. Левски – зона Г, бул. „Владимир Вазов”, бул. „Ботевградско шосе”, северната граница на летищния комплекс, ул. „Летоструй”, ул. „Стоян Попов” и бул. „Данаил Николаев”. Район „Подуяне” граничи с районите: „Сердика”, „Кремиковци”, „Слатина” и „Оборище”. Площта, която заема район Подуяне е 10 704 дка. Район Подуяне не е благословен като някои други столични райони с минерални извори.

Интересното по отношение на разположението му е, че район Подуяне е ограден от железопътни линии. Две реки минават през територията на район Подуяне–Слатинска и Перловска. Границата му с район Сердика е Владайската река.

Район Подуяне детска площадка

Население на район Подуяне

Район Подуяне се нарежда на трето място сред столичните райони по брой на населението. Днес броят на жителите на район Подуяне надхвърля 86 000. Според статистиката населението на район Подуяне е предимно застаряващо.

Район Подуяне подлез гара Подуяне

История на район Подуяне

Исторически данни за съществуването на селище в землището на район Подуянечерпим от археологическите разкопки и тракийските могили. През 1984 г в центъра на Подуяне е разкрито селище на около 6 000 години.

Първи писмени данни за село Подуяне се срещат в данъчни турски регистри от 1447 – 1480 г.   Село Подуяне влиза в пределите на столицата през 1895 г.

През 1988 Указ определя Подуяне като една от столичните общини. През 1995 г. са определени границите на район Подуяне.

Район Подуяне спирка гара Подуяне

Транспорт в район Подуяне

 На разположение на жителите на район Подуяне са две автогари - автогара „Подуяне”, намираща се в жк „Суха река” и автогара „Изток”, разположена в кв. „Левски”.

Общественият транспорт в район Подуяне е отлично развит. Живеещите в район Подуяне могат да разчитат на трамвай 22, тролеи 1, 2, 4 и автобуси 11, 12, 14, 72, 78, 79, 85, 86, 90, 100, 117, 118, 119, 120 , 305 , 404 , 413.

Медицинско обслужване в район Подуяне

В район Подуяне функционират достатъчно добри здравни заведения.

ДКЦ 18 гарантира качествено медицинско обслужване на столичани. През 1994 г. тя стартира като 18-та поликлиника. През 2000 г е преобразувана в ДКЦ 18. Здравното заведение в район Подуянеразполага с модерна медицинска апаратура и квалифициран персонал. Опитът и отдадеността на медиците осигуряват високо качество на медицинските услуги в район Подуяне. В ДКЦ 18 се извършват профилактични прегледи, диагностика на алергии, тестове, консултации, лечение, диагностика и др. Медицинското заведение разполага с мамологичен център с модерна техника. От 2001 г. към ДКЦ 18 функционира и Диабетен център.

На първия етаж в сградата на ДКЦ 18 врайон Подуяне се намира„Специализирана очна болница за активно лечение Акад. Пашев”. Това е първата очна болница в столицата. Болницата в район Подуянеразполага в модерно оборудване и квалифицирани специалисти. Болницата е със статут Университетска очна клиника.

В район Подуяне се намира филиал на Медицински център „Здраве“. В него се оказва извънболнична специализирана помощ на столичани. В центъра пациентите могат да разчитат на прегледи и изследвания в областта на гинекологията, акушерството, гастроентерология, нефрология, хирургия, детска и съдова хирургия, медицинска онкология, пулмология, ортопедия, травматология, психиатрия и др.

В район Подуяне функционира частна медицинска лаборатория „Кандиларов“. В лабораторията в район Подуяне се извършват множество изследвания в областите хематология и имунохематология, коагулация, биохимия, имунология, хормонални изследвания, туморни маркери, вирусология, микробиология, паразитология, уринен анализ, мониторинг на медикаменти и молекулярна диагностика.

Друга лаборатория, която функционира на територията на район Подуяне е Медицинска лаборатория „Лозенец”. Лабораторията използва най-новата високоспециализирана апаратура за клинично-лабораторни анализи. В лабораторията има и уникален хематологичен брояч.

В пределите на район Подуяне работи и ДКЦ 23.

В Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Д-р Добринов”, район Подуяне, се правят прегледи с помощта на спирален компютърен томограф.

Район Подуяне Виваком Арена Георги Аспарухов стадион Герена

Спортна дейност в район Подуяне

Спортните дейности в район Подуяне са изцяло свързани със спортен клуб „Левски“.  Стадион „Георги Аспарухов“ се намира в район Подуяне и е на практика третият стадион на футболния клуб Лески. Днес стадионът е познат сред футболните фенове с името „Герена“.

Факт е, че спортен клуб „Левски“ е един от най-старите в страната. В него членуват 40 спортни клуба от различни сортове като аеробика, баскетбол, бадмингтон, бокс, борба, самбо, кеч, бойни изкуства, бридж, боулинг, вдигане на тежести, волейбол, гребане, спортна гимнастика, джудо, бойни спортове, кану-каяк, карате, културизъм, кърлинг, конен спорт, лека атлетика, плуване, ръгби, спортна стрелба, водна топка, скокове във вода, синхронно плуване, скейт борд, скуош, скокове батут, спортни танци, сумо, тенис, тае-куон-до, художествена гимнастика, хокей и хокей на трева.

Футболен клуб „Левски“ е също един от най-старите отбори в страната. Нестихващите финансови затруднения и скандали около него в последните години сякаш нямат край.

Район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

В м. Чурешка махала, район Подуяне, има разкрити 2 надгробни могили. Освен тях, има и 7 тракийски надгробни могили, находящи се в северната част на квартал „Левски“, район Подуяне. При изграждането на бул. „Иван Вазов“ е била разкопана едната от могилите през 1983 г. С това се е заела К.Григорова от Музея за история на София. Три са в парковата среда в ж.к. “Левски“ Г.

През 1966 г. в район Подуяне, в м. „Подуенско пладнище“ при изграждане на жилищни блокове е открита римска вила от 5 век. Открити са 6 стопански и жилищни сгради. Наред с тях е намерена и семейна гробница във вид на засводен мавзолей от 3 век. Монетно съкровище е намерено в една от жилищните сгради на римската вила. Гърнето с 250 римски сребърни монети е било скрито по време на готското нашествие през 250 -251 г. в Тракия.

Район Подуяне гара Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Гарата в район Подуяне  е строена от арх. Панайот Калчев през 1930 г. Тя е една от първите гари в София и е с подчертан индустриален дизайн, същевременно с обособени граждански функции. През гарата днес минават стотици пътници. Започва ремонт на гарата като ще се реставрират декоративните фасадни елементи, орнаментите по стените в чакалнята. Павилионът, вграден в чакалнята, ще остане. Обновяването ще е съобразено с изискванията за енергийна ефективност, достъпна среда и техническа безопасност.

Район Подуянее един от най-старите и големи райони на столицата. Екипът на районното кметство се стреми да осигурява удобства на жителите си.

Територия на район Подуяне

Население на район Подуяне

История на район Подуяне

Транспорт в район Подуяне

Медицинско обслужване в район Подуяне

Спортна дейност в район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Прочетете още