Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2037
-

Коледният базар в парк "Герена" в помощ на "Българската Коледа" (СНИМКИ)

С много усмивки и богата програма отвори врати коледният базар в парк "Герена" в столичният район Подуяне, съобщават от районната администрация. В кокетните дървени къщички гостите и жителите на района могат да намерят лакомства, коледни играчки и украшения, сурвачки, ръчно изработени картички. Децата от детските градини в района и техните родители и учители предоставят множество красиви и оригинални артикули, изработени от тях. Събраната от продажбата им сума ще бъде дарена на кампанията "Българската Коледа". В утрешния ден, 21 декември, в полза на същата кауза ще се предлагат украшения и лакомства, изработени от учениците от "Подуяне". Базарът ще продължи до петък, 23 декември.

comment 0
visibility 1252
-

Деца помагат на деца в инициатива на 106 ОУ в столицата

В навечерието на коледните празници, ученици от 8 и 9 клас на столичната 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ влязоха в ролята на ментори на ученици от начален и прогимназиален етап от 106 ОУ „Григорий Цамблак“, в район „Подуяне“. Децата от двете училища заедно изработиха коледни сувенири, а след това учениците от 91 НЕГ помогнаха в писането на домашните и в подготовката на уроците по различни предмети, където малчуганите се затрудняват в усвояването на материала. Инициативата е на клуб “Аз гражданинът” в 106 ОУ, ръководен от младата учителка по английски Ирина Станчева - също възпитаничка на 91 НЕГ. Идеята на тази среща е децата, които в голямата си част са от кв. "Христо Ботев" и имат затруднения с базови умения и познания, да получат напътствия и подкрепа от близки по възраст до тях млади хора, съобщават организаторите. "Всеки има нужда от помощ, за да повярва в себе си и да израства. Мечтите се сбъдват с подадена ръка, много труд и ясна цел", отбелязват от клуб "Аз гражданинът".

comment 0
visibility 2220
-

Нова детска ясла отвори врати в столичния "Подуяне"

  Отвори врати нова детска ясла в район "Подуяне", съобщават от Столична община. Откриването на детското заведение беше днес, 22 ноември. Яслата е филиал на 91. ДГ „Слънчев кът“ и в нея ще се отглеждат деца на възраст от 1- до 3-годишни. Новото детско заведение се намира в общинско помещение, което е реконструирано и в него са обособени зона за игра и спалня. На празника по повод откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район "Подуяне" Ева Митова. „Благодарение на работата на районния кмет Ева Митова "Подуяне" е един от петнадесетте столични района, които преодоляха недостига на места за деца във възрастта от 3 до 6 години“ – каза столичният кмет Фандъкова. Детската ясла е част от програмата на кмета на София за строителство на нови детски градини.  

Реклама
comment 0
visibility 4487
212 деца изписаха "100 години" за юбилея на 44. СУ "Неофит бозвели"

212 деца изписаха "100 години" за юбилея на 44. СУ "Неофит Бозвели" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Със спортна композиция „Живи букви и цифри" беше отбелязана 100-годишнината на 44 СУ „Неофит Бозвели". Заслугата е учителите по физическо възпитание и спорт и неуморния труд на 212 ученици от 5, 6, и 7 клас. Това е само една от многобройните дейности, посветени на 100-годишнината на училището. 44 СУ „Неофит Бозвели" е най-старото училище в столичния район „Подуяне". Възпитаници на училището са известни родни спортисти като футболните звезди на „Левски-София" и Националният отбор на България по футбол. В 44 СУ "Неофит Бозвели" за учили Божидар Искренов, Здравко Здравков, Георги Донков, Емил Кременлиев, Владимир Андонов, Веселин Сърбаков и др.

comment 0
visibility 1775
Столичното 130 СУ "Стефан Караджа" в "Подуяне" с по една паралелка в клас

Столичното 130 СУ "Стефан Караджа" в "Подуяне" с по една паралелка в клас

Софийското 130 СУ "Стефан Караджа" в район "Подуяне" приема ученици във всички класове. В момента там има по една паралелка в клас и училището е на едносменен режим като осигурява занималня за най-малките си възпитаници.  Сградата е обновена, а в гимназиалния етап на образование предлагат професионална паралелка с профил предприемачество и профил продавач-консултант. "Правим непрекъснато срещи с представители на бизнеса. И от тези срещи пролетта им бе предложено на част от децата лятото да работят в предприятията, за да може по този начин да видят реално как стават нещата", разказа директорът Елена Младенова пред Радио София. В училището учат деца от кварталите "Левски" В и Г, но също и от "Сухата река" и "Хаджи Димитър". 130 СУ "Стефан Караджа" е едно от най-старите столични училища. Той е изградено, в по-голямата си част, с доброволния труд на живеещите, преди 60 години, в квартал "Левски". Училището е сред първите, които експериментират примерната програма на Министерството на народната просвета за производствено обучение на учениците. Когато училището отваря врати през есента на 1957 години в класните стаи влизат първите за новата сграда 1852 ученици, разказва директорът Елена Младенова. Днес в 130 СУ "Стефан Караджа" децата са малко над 200, а училището има над половин век история, изпълнена с успехи и постижения в областта на образованието, спорта и културата.

comment 0
visibility 1775
Урбанист: Речните пространства в Подуяне могат да се използват за спорт и в

Урбанист: Речните пространства в Подуяне могат да се използват за спорт и велосипедни връз...

В район "Подуяне" няма много зеленина, но пространствата около реките могат да се използват за спорт, да бъдат пешеходни и велосипедни връзки. Това каза пред радио София урбанистът Калоян Карамитов от Екипа на София. За съжаление обаче до момента обаче няма план за облагородяването на реките, коментира той. Този район на Столична община е третият най-населен район на София, на жители по постоянен адрес, след "Люлин" и "Младост". А над 20% от живеещите в подуяне са младежи под 24 години. Районът бил добре планират за училища и детски градини и затова сега успява да поема деца от други квартали. Другото преимущество е, че е добре свързан и автомобилно - "Ботевградско шосе" и "Владимир Вазов", правят удобна и бърза връзка с центъра на София и с Околовръстното. Урбанистът обяснява, че и връзките в отделните квартали в района – "Хаджи Димитър", "Сухата река", "Левски", имат добра достъпност, както с автомобил, така и пешеходно, с велосипед придвижването е трудно. Метрото е най-доброто и помогна на голяма част от хората да се придвижват бързо до целия град. Трамвай 22 също позволява бърза връзка с центъра. Колкото по на изток се отива, към "Левски", "Левски Г" е по-лоша свързаността и на хората им се налага да чакат десетки минути за автобус", коментира урбанистът. Според него изграждането на вътрешния транспортен ринг трябва да се свърже със Северната тангента, оттам с бул. "Владимир Вазов", през "Ботевградско шосе", покрай летището, да стига до бул. "Г. М. Димитров". "От бул. "Г. М. Димитров" да продължи към бул. "Тодор Каблешков", към "Овча купел и "Люлин", т.е. един огромен булевард, който като мащаби ще свързва няколко района в столицата. Изключително важно е този булевард да не бъде изпълнен само за автомобили, но и със скоростен трамвай, обясни Калоян Карамитов.  

comment 0
visibility 1398
-

Кметът Фандъкова провери работата по 4 обекта в район „Подуяне“

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери четири обекта от програмата на общината за инвестиции в кварталите, които се изпълняват в район „Подуяне“. Те са разположени в различни квартали на района и в тях общо са инвестирани около половин млн. лв., отбеляза тя. Проверката беше извършена заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева и кмета на район „Подуяне“ Ева Митова. „Облагородяването на междублоковото пространство в кв. “Хаджи Димитър“ е едно от 105-те, които са част от програмата ни за облагородяване на т.нар. „кални точки“. От 2020 г. до момента заедно с кметовете на райони премахнахме 89 от т. нар. „кални точки“, на които обособяваме места за паркиране, алеи за пешеходци и ново озеленяване. До края на тази година завършените обекти ще станат 105. През 2023 г. ще увеличим средствата, които ще предоставим директно на районните администрации, за облагородяване на зелени площи, които се ползват за нерегламентирано паркиране. Обособяването на зони за паркиране и ново озеленяване около блоковете е една от мерките за намаляване на запрашаването и подобряване на качеството на въздуха“ – каза също кметът Фандъкова. В момента продължава ремонтът на тротоара на ул. “Скайлер“. В междублоковото пространство при бл. 110 и бл. 111 на ул. „Скайлер“ са изградени паркоместа с елементи на тревна фуга, направени са тротоари и пешеходни алеи. Възстановени са тревните площи като са засадени 6 нови дървета от вида ясен и явор. Освен ремонта на ул. “Скайлер“ и благоустрояването на междублоковото пространство кметът Фандъкова посети и изградена нова детска площадка, филиал към детска градина 91. „Слънчев кът“ и читалище „Иван Вазов – 2014“. Новата детска площадка в градина „Витиня“ на едноименната улица в квартала е изградена с уреди за игра на деца за възрастова група от 0 – 3 и 3 – 12 години. Предстои да бъде направена и фитнес площадка, както и благоустроена „кална точка“ за паркинг наблизо. Новият филиал на Детска градина 91. „Слънчев кът“, който е за една яслена група, е изграден след преустройството на бивш магазин, общинска собственост. Извършени са: цялостна подмяна на дограмата, топлоизолиране на фасадата, подмяна на осветителни тела, цялостно обновяване на интериора на вътрешните помещения и обзавеждане. Обособена е и площадка за игра. От 1 ноември новите места са обявени в Системата за прием. Народно читалище „Иван Вазов – 2014“ е едно от най-младите читалища, което развива дейност в район „Подуяне“, като е извършило ремонт на предоставената от общината сграда. За времето на своето съществуване и в партньорство с районната администрация, училищата и детските градини са осъществени множество проекти и инициативи включително съвместни занимания за деца и родители, занимания по английски език, групи за личностно развитие, музикални дни, курсове за украински бежанци, проект за стенописи, посветени на българската шевица и кирилицата. Читалището създаде и обществена библиотека в кв. „Левски В“, в която понастоящем има над 3000 тома.

comment 0
visibility 2338
-

Читалище в "Подуяне" се санира със средства по програма "Красива България"

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери строителните дейности по санирането на НЧ „Васил Левски 1928“ в столичният квартал „Сухата река“. Трето читалище в район "Подуяне" се обновява със средства по Програма „Красива България“ и съфинансиране от Столична община. До момента със средства, осигурени по програмата са ремонтирани читалищата „Стефан Караджа 1990 “ и „Неофит Бозвели 1928 “. „Извършва се цялостна топлоизолация на фасадата, направена е подмяна на покрива и на дограмата на сградата на читалището" – каза районният кмет Ева Митова по време на проверката. Ремонтът е много важен за осигуряване на енергийната ефективност на сградата на читалището, което е едно най-посещаваните в района. Миналата година ръководството на читалището е подготвило и проект по Програма „Зелена София“ на общината, с който е обновено околното пространство и е доставена паркова мебел – пейки и беседка. Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че начинът за обновяване на читалищата е именно чрез подготовка на проекти и кандидатстване по различни програми и тук ролята на районните кметове е изключително важна. "Столичната община подкрепя дейностите като се включва със съфинансиране, – добави столичният кмет. – Благодарение на мерките за енергийна ефективност се очаква да намалеят сметките за издръжка на читалището – посочи още Йорданка Фандъкова. Строителят пое ангажимент да приключи дейности предсрочно, за да може от началото на октомври читалището да възобнови своята дейност. „Радваме се, че читалището ще има обновена концертна зала, която е пространство за култура. В дейността си развиваме редица музикални школи по цигулка, китара, пиано, както и танцови школи по балет, народни танци, хип-хоп. При нас преподава примабалерината Веса Тонова и Емилия Желева от фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ – посочи секретарят на НЧ „Васил Левски 1928“ Борис Самуилов.

comment 0
visibility 2174
-

Премахнаха стари автомобили от улиците в "Подуяне"

Автомобили, които са били стикирани от комисиите, назначени от кмета на района, а собствениците им и на са ги преместили в рамките на доброволния тримесечен срок, бяха премахнати от улиците в столичния район "Подуяне". Това съобщиха от Столичен инспекторат. Колите, които премахва днес паяка, са заемали общински терени до блокове 121, 67 и 22 в ж.к. Суха река. Малко преди да бъдат репатрирани, колите, планирани за вдигане от ул. „Арчарица“ и ул. „Резбарска“, са били преместени от собствениците им в частни имоти. Разполагането на ИУПС върху терени общинска и държавна собственост е забранено, напомнят от инспектората. От началото но годината до сега, принудително са вдигнати над 350 броя излезли от употреба моторни превозни средства на територията на столицата. Най- много са от районите „Слатина“ „Триадица“ и "Изгрев".

comment 0
visibility 1941
-

Реконструират изцяло градина „Витиня” в кв. Суха река в София

Цялостната реконструкция на градинката и детската площадка на ул. "Витиня" в столичният квартал "Суха река" вече започна, съобщават от районната администрация. Проектът предвижда полагане на ударопоглъщаща настилка, ще бъдат монтирани и тройна люлка, интерактивна къщичка за игра, въртележка и две комбинирани детски съоръжения, които ще отговарят на всички съвременни стандарти за безопасност. Половината от новите съоръжения ще бъдат адаптирани и ще могат да се употребяват и от деца с увреждания. Предвидено е и възстановяване на алейната мрежа на градинката, както и засаждане на храсти и дървета от видовете шестил, липа и явор. По периферията на пространството ще бъде засаден жив плет. Пространството в район "Подуяне", което ще бъде изцяло обновено, е с площ над половин декар. Предвижда се дейностите да приключат в края на м. авгест т.г.

comment 0
visibility 2210
Градина „Витиня“ ще бъде по-селена и с нов детски кът (СНИМКИ)

Столичната градина „Витиня“ ще бъде по-зелена и с модерен детски кът (СНИМКИ)

Започна обновяването на градина "Витиня" в кв. "Сухата река", район "Подуяне". Над половин декар е площта, която ще бъде обновена, съобщи председателят на Столичния общински свет Георги Георгиев.  В края на работната седмица той, заедно със зам.-кмета по еколигия Десислава Билева и кмета на район „Подуяне“ Ева Митова, провериха докъде са стигнали ремонтните дейности. Очаква се работата да приключи в края на месец август. Предвижда се там да бъде изградена нова, модерна детска площадка. Тя ще включва място за игра с тройна люлка, 2 комбинирани детски съоръжения с пързалки, дъски за рисуване, въртележка, интерактивна къщичка за игра. Настилката ще бъде ударопоглъщаща, подходяща за каране на ролери и велосипеди. „50% от съоръженията ще могат да бъдат използвани от деца с увреждания. Това е наш приоритет – младежите със специални потребности да могат да бъдат пълноправна част от обществото“, уточнява Георгиев. Освен това ще бъде възстановена и подобрена алейната мрежа. „Ще осигурим сянка през горещите летни месеци и ще минимизираме ефекта на градския топлинен остров, като засадим храсти и дървета от видовете – шестил, липа, явор и жив плет по периферията“, обясни зам.-кметът по екология Десислава Билева. По време на обиколката председателят на местния парламент се запозна с малките футболисти от отбор „Сухата река“. „За краткото време, в което успяхме да поиграем заедно, видях едни бъдещи футболни таланти, които надявам се след време ще радват всички нас“, каза Георги Георгиев. Съвсем скоро стартира ремонтът на още една детска площадка в столицата – тази на бул. „Константин Величков“, район „Красна поляна“.

comment 0
visibility 4917
-

Фермерски пазар ще има в парк "Герена"

Столичният район "Подуяне", Националната Био Асоциация и Биротерапия организират фермерски пазар в София, съобщават от районната администрация. Събитието ще бъде този уикенд, 18 и 19 юни, от 10,00 до 18,00 часа в Парк "Герена" в столицата. Над 20 български производители ще предлагат своите продукти - млечни продукти, мед, месо, тахани, сладка, сиропи, ядки, сокове, яйца, вино, оцет, шоколад, крекери, сурови барчета, козметика, плодове и зеленчуци, сувенири от дърво и вълна и др. На щандовете ще може да се намери и уникална бира.

comment 0
visibility 3693
Кметът на Подуяне и родители се включиха в изграждането на класна стая на о

Кметът на Подуяне и родители се включиха в изграждането на класна стая на открито (СНИМКИ)

Два дни преди откриването на първата класна стая на открито кметът на район Подуяне-Столична община, Ева Митова заедно с родители и деца се заеха с изграждането. Ева Митова бе сред първите доброволци да помогнат на инициативата на Сдружение "Безопасни детски площадки" да се подсигури първата в страната класна стая на открито. В събота заедно с родители и служители на районната администрация измайсториха мебели за малчуганите, които ще учат на открито. Откриването е утре, 30 май, от 13 часа, в 42 ОУ "Хаджи Димитър" в столичния Подуяне. Ще има демо урок в новата класна стая и ще се представи Наръчник с добри практики от ученето на открито от преподаватели и експерти от цяла България „Уча на открито, защото е вдъхновяващо, творческо и забавно“ в 42 ОУ „Хаджи Димитър“, район „Подуяне“, отпарвиха покава от "Безопасни детски площадки". Класната стая в 42 ОУ, наръчникът и платформата са част от проект „София учи на открито“. Проект „София учи на открито“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община - Програма „Европа“ 2021 от Сдружение „Безопасни детски площадки“, в партньорство с район „Подуяне“.  

comment 0
visibility 2032
Търсят се доброволци за "Класна стая на открито" в Подуяне

Търсят се доброволци за "Класна стая на открито" в Подуяне

Столичният арйон Подуяне става първият софийски, в който ще стартира прекрасната инициатива на Сдружение "безопасни детски площадки" - Класна стая на открито. Тя ще бъде в 42 ОУ „Хаджи Димитър“ в Подуяне на 28-29 май. От Сдружение „Безопасни детски площадки“ събират екип за изграждане на модерно и раздвижено пространство за учене на открито в двора на училището в Подуяне, съобщиха от организацията в социалната мрежа. Проектът предоставя прекрасна възможност на учениците да споделят знания и преживявания в "класна стая" от палети с екран, който може да им служи както за презентации, така и за кино под открито небе в задния двор. "Събираме поне 10 ДОБРОВОЛЦИ, с които да изградим пространството през предстоящия уикенд. От нас материалите, от вас и нас - труда и щастието да направим нещо ново и хубаво за учениците и децата от квартала. Ще има всичко нужно, за да ни върви работата!", съобщиха от "Безопасни детски площадки". На 30 май, от 13 часа, в първата класна стая на открито ще се проведе демо урок и ще бъде представен Наръчник с добри практики от ученето на открито от преподаватели и експерти от цяла България „Уча на открито, защото е вдъхновяващо, творческо и забавно“. Добрите практики са приложени в част от училищата и детски градини, включени в първата онлайн карта на тези споделени места за обучение в онлайн платформата - https://uchanaotkrito.bg/. Класната стая, наръчникът и платформата са част от проект „София учи на открито“. Проект „София учи на открито“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община - Програма „Европа“ 2021 от Сдружение „Безопасни детски площадки“, в партньорство с район „Подуяне“. желаещите доброволци за изграждането на класна стая на открито трябва да се регистрират на имейл safeplaygrounds.sofia@gmail.com, като отбележат деня, когато могат да се включат.

comment 0
visibility 2913
-

Строи се класна на стая на открито в 42 ОУ в Подуяне

Сдружение „Безопасни детски площадки“ събира екип за изграждане на модерно и раздвижено пространство за учене на открито в двора на 42 ОУ "Хаджи Димитър", в район Подуяне, София на 28-29 май! Проектът предоставя прекрасна възможност на учениците да споделят знания и преживявания в "класна стая" от палети с екран, който може да им служи както за презентации, така и за кино под открито небе в задния двор. "Събираме поне 10 ДОБРОВОЛЦИ, с които да изградим пространството през предстоящия уикенд. От нас материалите, от вас и нас - труда и щастието да направим нещо ново и хубаво за учениците и децата от квартала. Ще има всичко нужно, за да ни върви работата", съобщават от сдружението. На 30 май, от 13 часа, организаторите на кампанията ви канят на демо урок в новата класна стая и на представянето на Наръчник с добри практики от ученето на открито от преподаватели и експерти от цяла България „Уча на открито, защото е вдъхновяващо, творческо и забавно“. Те са приложени в част от училищата и детски градини, включени в първата онлайн карта на тези споделени места за обучение в онлайн платформата - https://uchanaotkrito.bg/. Класната стая, наръчникът и платформата са част от по проект „София учи на открито“. Проект „София учи на открито“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община - Програма „Европа“ 2021 от Сдружение „Безопасни детски площадки“, в партньорство с район „Подуяне“. Моля да се регистрирате за участие в доброволческата акция с имейл на адрес: safeplaygrounds.sofia@gmail.com, като отбележите деня, когато можете да се включите, до 26 май вкл. За демо урока – вход свободен, с регистрация по имейл. Ако имате въпроси и за подробности, търсете Мая Цанева или Стилиана Тодорова, на имейл адрес safeplaygrounds.sofia@gmail.com.

Район Подуяне

Територия на район Подуяне

Район Подуяне съществува като административна единица в столицата от 1988 г. – в началото като община, а по-късно като район.

Район Подуяне обхваща бул. „Сливница”, Владайската река, околовръстната жп линия, северната и източната граница на регулацията на ж.к. Левски – зона Г, бул. „Владимир Вазов”, бул. „Ботевградско шосе”, северната граница на летищния комплекс, ул. „Летоструй”, ул. „Стоян Попов” и бул. „Данаил Николаев”. Район „Подуяне” граничи с районите: „Сердика”, „Кремиковци”, „Слатина” и „Оборище”. Площта, която заема район Подуяне е 10 704 дка. Район Подуяне не е благословен като някои други столични райони с минерални извори.

Интересното по отношение на разположението му е, че район Подуяне е ограден от железопътни линии. Две реки минават през територията на район Подуяне–Слатинска и Перловска. Границата му с район Сердика е Владайската река.

Район Подуяне детска площадка

Население на район Подуяне

Район Подуяне се нарежда на трето място сред столичните райони по брой на населението. Днес броят на жителите на район Подуяне надхвърля 86 000. Според статистиката населението на район Подуяне е предимно застаряващо.

Район Подуяне подлез гара Подуяне

История на район Подуяне

Исторически данни за съществуването на селище в землището на район Подуянечерпим от археологическите разкопки и тракийските могили. През 1984 г в центъра на Подуяне е разкрито селище на около 6 000 години.

Първи писмени данни за село Подуяне се срещат в данъчни турски регистри от 1447 – 1480 г.   Село Подуяне влиза в пределите на столицата през 1895 г.

През 1988 Указ определя Подуяне като една от столичните общини. През 1995 г. са определени границите на район Подуяне.

Район Подуяне спирка гара Подуяне

Транспорт в район Подуяне

 На разположение на жителите на район Подуяне са две автогари - автогара „Подуяне”, намираща се в жк „Суха река” и автогара „Изток”, разположена в кв. „Левски”.

Общественият транспорт в район Подуяне е отлично развит. Живеещите в район Подуяне могат да разчитат на трамвай 22, тролеи 1, 2, 4 и автобуси 11, 12, 14, 72, 78, 79, 85, 86, 90, 100, 117, 118, 119, 120 , 305 , 404 , 413.

Медицинско обслужване в район Подуяне

В район Подуяне функционират достатъчно добри здравни заведения.

ДКЦ 18 гарантира качествено медицинско обслужване на столичани. През 1994 г. тя стартира като 18-та поликлиника. През 2000 г е преобразувана в ДКЦ 18. Здравното заведение в район Подуянеразполага с модерна медицинска апаратура и квалифициран персонал. Опитът и отдадеността на медиците осигуряват високо качество на медицинските услуги в район Подуяне. В ДКЦ 18 се извършват профилактични прегледи, диагностика на алергии, тестове, консултации, лечение, диагностика и др. Медицинското заведение разполага с мамологичен център с модерна техника. От 2001 г. към ДКЦ 18 функционира и Диабетен център.

На първия етаж в сградата на ДКЦ 18 врайон Подуяне се намира„Специализирана очна болница за активно лечение Акад. Пашев”. Това е първата очна болница в столицата. Болницата в район Подуянеразполага в модерно оборудване и квалифицирани специалисти. Болницата е със статут Университетска очна клиника.

В район Подуяне се намира филиал на Медицински център „Здраве“. В него се оказва извънболнична специализирана помощ на столичани. В центъра пациентите могат да разчитат на прегледи и изследвания в областта на гинекологията, акушерството, гастроентерология, нефрология, хирургия, детска и съдова хирургия, медицинска онкология, пулмология, ортопедия, травматология, психиатрия и др.

В район Подуяне функционира частна медицинска лаборатория „Кандиларов“. В лабораторията в район Подуяне се извършват множество изследвания в областите хематология и имунохематология, коагулация, биохимия, имунология, хормонални изследвания, туморни маркери, вирусология, микробиология, паразитология, уринен анализ, мониторинг на медикаменти и молекулярна диагностика.

Друга лаборатория, която функционира на територията на район Подуяне е Медицинска лаборатория „Лозенец”. Лабораторията използва най-новата високоспециализирана апаратура за клинично-лабораторни анализи. В лабораторията има и уникален хематологичен брояч.

В пределите на район Подуяне работи и ДКЦ 23.

В Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Д-р Добринов”, район Подуяне, се правят прегледи с помощта на спирален компютърен томограф.

Район Подуяне Виваком Арена Георги Аспарухов стадион Герена

Спортна дейност в район Подуяне

Спортните дейности в район Подуяне са изцяло свързани със спортен клуб „Левски“.  Стадион „Георги Аспарухов“ се намира в район Подуяне и е на практика третият стадион на футболния клуб Лески. Днес стадионът е познат сред футболните фенове с името „Герена“.

Факт е, че спортен клуб „Левски“ е един от най-старите в страната. В него членуват 40 спортни клуба от различни сортове като аеробика, баскетбол, бадмингтон, бокс, борба, самбо, кеч, бойни изкуства, бридж, боулинг, вдигане на тежести, волейбол, гребане, спортна гимнастика, джудо, бойни спортове, кану-каяк, карате, културизъм, кърлинг, конен спорт, лека атлетика, плуване, ръгби, спортна стрелба, водна топка, скокове във вода, синхронно плуване, скейт борд, скуош, скокове батут, спортни танци, сумо, тенис, тае-куон-до, художествена гимнастика, хокей и хокей на трева.

Футболен клуб „Левски“ е също един от най-старите отбори в страната. Нестихващите финансови затруднения и скандали около него в последните години сякаш нямат край.

Район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

В м. Чурешка махала, район Подуяне, има разкрити 2 надгробни могили. Освен тях, има и 7 тракийски надгробни могили, находящи се в северната част на квартал „Левски“, район Подуяне. При изграждането на бул. „Иван Вазов“ е била разкопана едната от могилите през 1983 г. С това се е заела К.Григорова от Музея за история на София. Три са в парковата среда в ж.к. “Левски“ Г.

През 1966 г. в район Подуяне, в м. „Подуенско пладнище“ при изграждане на жилищни блокове е открита римска вила от 5 век. Открити са 6 стопански и жилищни сгради. Наред с тях е намерена и семейна гробница във вид на засводен мавзолей от 3 век. Монетно съкровище е намерено в една от жилищните сгради на римската вила. Гърнето с 250 римски сребърни монети е било скрито по време на готското нашествие през 250 -251 г. в Тракия.

Район Подуяне гара Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Гарата в район Подуяне  е строена от арх. Панайот Калчев през 1930 г. Тя е една от първите гари в София и е с подчертан индустриален дизайн, същевременно с обособени граждански функции. През гарата днес минават стотици пътници. Започва ремонт на гарата като ще се реставрират декоративните фасадни елементи, орнаментите по стените в чакалнята. Павилионът, вграден в чакалнята, ще остане. Обновяването ще е съобразено с изискванията за енергийна ефективност, достъпна среда и техническа безопасност.

Район Подуянее един от най-старите и големи райони на столицата. Екипът на районното кметство се стреми да осигурява удобства на жителите си.

Територия на район Подуяне

Население на район Подуяне

История на район Подуяне

Транспорт в район Подуяне

Медицинско обслужване в район Подуяне

Спортна дейност в район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Прочетете още