Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1944
type-photo.svg
Разширяват с 4 нови групи 177 ДГ "Лютиче"

Разширяват с 4 нови групи 177 ДГ "Лютиче" (СНИМКИ)

С 4 нови групи ше бъде разширена детска градина 177 "Лютиче" в "Подуяне". Това стана възможно след като на 3 юни Министерският съвет отпусна още 15 млн. лв. на Столична община за строителство на нови детски градини. В района продължава и изграждането на нова сграда към 20-та детска градина „Жасминов парк“, информират в социалната мрежа от администрацията.

comment 0
visibility 1869
Ремонт и външна топлоизолация за читалище "Стефан Караджа 1990" в "Подуяне"

Ремонт и външна топлоизолация за читалище "Стефан Караджа 1990" в "Подуяне"

  Спечелен е проект за реновиране на Народно читалище „Стефан Караджа 1990“ в „Подуяне“. С това се похвалиха от администрацията на района в социалната мрежа. Проектът е продължение на работата на района за обновяване сградите на читалищата.    Реновирането по програма „Красива България“ на Министерство на труда и социалната политика включва поставянето на външна топлоизолация, съпътстващ ремонт и облагородяване на околните пространства. Стойността е 114 000 лв., като 50% от сумата е съфинансиране от Столична община. На Народно читалище „Стефан Караджа 1990“ вече беше сменена дограмата и ремонтиран покрива.   На територията на "Подуяне" в момента върви ремонт на западния тротоар на ул. „Баба Вида“ в участъка от ул. „Спас Гинев“ до ул. „Дончо Ватах“, както и на тротоара на ул. „Лясковец“ да бл. 29 в жк „Хаджи Димитър“, където ще бъде направен и паркинг.    

comment 0
visibility 1752
Глобяват с 33 000 лв. ДЛВ за втечнения асфалт и щетите в Подуяне

Глобяват с 33 000 лв. ДЛВ за втечнения асфалт и щетите в Подуяне

Улица "Тодорони кукли" в район Подуяне ще бъде изцяло ремонтирана. Тя е най-пострадалата улица от втечнения битум преди 3 седмици. Това съобщи зам.-кметът по строителството на Столична община инж. Цветан Божинов. Той обясни пред Постоянната комисия по бюджет и финанси на СОС всички подробности около предстоящите ремонти на компроментираните участъци по улиците в район Паодуяне. Фирма ДЛВ, коята е извършвала поддръжка на пътищата в района, ще трябва да оправи щетите, след като при затопляне на времето се втечни битум по асфалтирани и запълнени дупки от нея по 11 улици. Фирмата ще бъде санкционирана с 33 000 лв. на месечна база, а абонамента й към Столична община е за малко над 80 000 лв. При преминаване по тези улици пострадаха гумите на десетки автомобили, а собствениците им поискаха обещетение за нанесените щети. За целта бе създадена временна комисия, която да провери в детайли случая. Измиха 11 улици и булеварди в Подуяне, по които се разтече битум (СНИМКИ) "Комисията установи, че улиците "Тодорини кукли", "Резбарска", "Васил Кънчев", "Макгахан", "Градинарска", "Ангел войвода", "Река Велека" и други са компроментирани. Като квадратура до момента щените са на 13 000 кв. м при първи оглед. При отстраняването ще се появят и допълнителни площи", каза пред Постоянната комисия по бюджет и финанси на СОС инж. Божинов. Шофьорите могат да търсят обезщетение за щетите от разтопения асфалтТой уточни, че продължават преговорите с фирмата да вложат свои средства за отстраняване на недостатъците в по-сериозен обем. "В рамките на седмица ще имаме окончателен резултата след консултация с районната администрация", каза зам.-кметът по строителство.

Реклама
comment 0
visibility 3368
Премахнаха ромско гето на  "Пасарелски язовир" в Подуяне

Премахнаха ромско гето на "Пасарелски язовир" в Подуяне

Незаконно ромско гето на ул. "Пасарелски язовир" в район Подуяне вече е история. При премахването вчера са присъствали социални работници. Те са , организирали настаняването на обитатели във временни домове, съобщиха от кметство Подуяне.  В района е установено и натрупване и на голямо количество отпадък, а мястото превърнато в нерегламентирано сметище. След създадената организация теренът е почистен. Засега обаче не е ясно колко дълго ще се запази чисто, тъй като същата процедура беше извършена и преди 4 години. От районната община съобщиха, че за последните две денонощия са измити улиците: ул. „Венко Наков“, ул. „Родина“, ул. „Найден Георгиев“, ул. „530“, ул. „Георги Илиев“, ул. „Арчарица“, ул. „Бояджик“, ул. „Ресенска поляна“, ул. „Найден Георгиев“ от ул. „Резбарска“ до ул. „Найден Георгиев“, ул. „Боруй“ и ул. „Баткун“.  

comment 0
visibility 2493
Измиха 11 улици и булеварди в Подуяне, по които се разтече битум

Измиха 11 улици и булеварди в Подуяне, по които се разтече битум (СНИМКИ)

В район Подуяне бяха измити 11 улици и булеварди тази нощ, съобщиха от Столична община. Те бяха засипани с пясък, след като от високите температури се втечни битум и полепна по гумите на автомобилите. За да се предотвратят инциденти трасетата бяха засипани с пясък. Тази нощ те бяха основно почистени и измити. Дейностите стартираха в 22 часа снощи, 13 май т. г., когато трафикът е по-слаб. Миенето се извърши с цистерни. Организацията, съдействието и контрола за извърши от екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, ръководени от Красимир Димитрон. Измити са улиците: ул. „Тодорини кукли“ от ул.“Александър Екзарх“ до ул. “Витиня“; ул. „Макгахан“; ул. „Васил Кънчев“; участък от ул. “Резбарска“; ул. “Поп Грую“; ул. “Поручик Георги Кюмюрджиев“ и др. Тази вечер почистването и измиването продължава по ул. “Ангел войвода“.

comment 0
visibility 1594
Сигнал: Тротоарите на ул. Витиня са тревясали, кучетата са ги наторили

Сигнал: Тротоарите на ул. Витиня са тревясали, кучетата са ги наторили

Тротоарите на ул. Витяна, район Подуяне са в ужасно състояние. По тях е трудно да се придвижват пешеходци. За проблема пред Столица.bg сигнализира Т. Иванова, която живее в района. Тротоарите и по точно в зоната около 124 училище нямат настилка. Поставените от времето на соца плочки отдавна са изчезнали. Мястото за пешеходци е изцяло тревясало, а от районната община ги косяли веднъж годишно. В момента те не се използват от пешеходци, защото освен, че тревата е избуяла има и много кучешки лайна. В затревената площ най-често се разхождат кучета и ги наторяват редовно. Хората се движим по пътното платно, защото няма от къде да минем, написа до Столица.bg Т. Иванова.

comment 0
visibility 1444
Със 120 се увеличава броят на хората за топъл обяд в "Подуяне"

Със 120 се увеличава броят на хората за топъл обяд в "Подуяне"

Топъл обяд за нуждаещите се хора ще осигурят от столичния район Подуяне. 200 от живеещите там ще получат допълнителната подкрепа, която ще продължи до 19 юни т. г. Всеки делничен ден за нуждаещите ще се осигурява храна по "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация 2020".  Новата програма се финансирана от държания бюджет чрез Агенция за социално подпомагане. Осигуряването на хратата е продължение и разширение на проекта "Топъл обяд", по който и до момента подкрепа получаваха над 80 човека от района. Броят на хората се увеличава с още 120 заради тежките условия на епидемията от COVID-19.

comment 0
visibility 5153
Откриха кой си изхвърля незаконно отпадъците в "Левски Г", чака го глоба до

Откриха кой си изхвърля незаконно отпадъците в "Левски Г", чака го глоба до 5 хиляди

Екипи на Столичен инспекторат са разбрали кое е лицето, което изхвърля нерегламентирано отпадъци по черен път от лека кола в ж.к. „Левски Г“, район „Подуяне“. Същият сигнал беше споделен от доста хора и в социалните мрежи с възмущение за извършителя. На нарушителя е изпратена покана за съставяне на акт за установяване на административно нарушение. Глобата за "геройството" е в размер от 100 лв. до 5 000лв. От Инспектората за пореден път напомнят на гражданите, че строителни отпадъци от малки ремонти в домакинствата могат да се изхвърлят в чували до контейнерите за битови отпадъци по обявения график за съответния район. Графиците са публично достъпни на интернет страницата ни в банер „Графици“ – „Графици за едрогабаритен отпадък“. При наличие на по-големи количества строителни отпадъци следва да се спазва разпоредбата на чл. 59 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. С две думи- да се наема контейнер от фирма, притежаваща разрешение за дейности с отпадъци.

comment 0
visibility 2046
До 20 дни косят всички междублокови пространства в Подуяне

До 20 дни косят всички междублокови пространства в Подуяне (СНИМКИ)

Жител на Сухата река алармира за неокосено междублоково пространство в квартала. Все още неокосена е тревата зад бл. 5 на Ботевградско шосе, сигнализира пред Столица.bg Мила Йорданова. Според нея тревата вече е толкова избуяла, че със сигурност след пандемията ще има бум на ухапвания от змии.  "На 22 април т. г. започна косенето на междублоковите пространства и тревните площи, общинска собственост, на територията на район "Подуяне". Дейностите продължават и през следващите дни и трябва да е окосено в срок до 20 дни от 22 април т. г.", обясниха от кметството в Подуяне. От там припомнят, че има график, който се спазва.

comment 0
visibility 13677
От район "Подуене" освободиха места за паркиране, вдигнати са 480 гаража

От район "Подуене" освободиха места за паркиране, вдигнати са 480 гаража (СНИМКИ)

Район "Подуене" сигурно и постепепно изпълнява програмата за отстраняването на незаконни гаражни клетки в кварталите. Целта е да се освободят повече места за паркиране. На всяка клетка се залепя уведомление преди премахването й. Амбицията на районна администрация „Подуяне“ е да бъдат премахнати всички останали около 550 незаконни гаражни клетки. До момента са отстранени около 480 гаража.  В квартал "Сухата река", вчера в понеделник, бяха премахнати гаражи пред блок №14. Там мястото е предвидено по регулационен план за уширение за паркиране. Днес от районната администрация продължават с отстраняването на незаконните гаражни клетки до спортното игрище и малкия парк на ул. „Баба Вида“ в жк „Хаджи Димитър“. Премахната беше и изключително опасна незаконна пасарелка в коритото на река „Перловска“. Съоръжението редовно беше заливано от реката, рушеше се и създаваше опасност за преминаващите граждани. При отстраняването на пасарелката металната й конструкция се разрони като пясък, а състоянието й, което констатирахме, беше ужасяващо и дори по-лошо от предварителните анализи. На територията на район „Подуяне“ се почистват тревни площи и паркинги от изоставени автомобили. Планира се до четвъртък да бъдат отстранени 15 коли. От началото на годината са издадени 20 заповеди за принудително преместване на автомобили, а на 42 коли са поставени стикери с предписания за отстраняването им. През 2019 г. са премахнати 51 автомобила. 

comment 0
visibility 8297
type-photo.svg
пожар в сухата река

Пожар в "Сухата река" изпепели апартамент (СНИМКА)

Пожарът се разгаря в блок 21, който е близо до Пожарната в кв. Сухата река. Сигнал е подаден малко след 19:00, става ясно от комемтари в прежата. На място са пристигнали три пожарни коли и линейка. От МВР нямат информация. Изясняват се причините за инцидента. По първоначални данни няма пострадали граждани и щетите са само материални.

comment 0
visibility 2181
Премахване на стари коли

Премахват изоставени коли в „Подуяне“(СНИМКИ)

В район „Подуяне“ започна почистване на тревните площи и паркинги от изоставени коли, става ясно от публикация в социалната мрежа. Идеята е до четвъртък да бъдат премахнати 15 коли. 20 заповеди за принудително преместване на автомобили са издадени от началото на годината, а на 42 автомобила са поставени стикери с предписания за отстраняването им. През 2019 г. са премахнати 51 изоставени коли. За следващата седмица се планира демонтиране на незаконни гаражни клетки.

comment 0
visibility 1961
От училище "Г. Бенковски" изработиха 15 предпазни шлема за COVID-19

От училище "Г. Бенковски" изработиха 15 предпазни шлема за COVID-19 (СНИМКИ)

15 предпазни шлема за хората на първа линия в борбата срещу COVID-19 изработиха от 143 училище "Георги Бенковски" в столичния район Подуене.  От кметството изказват своите благодарности към ръководството и възпитаниците на училището, както и родителите на учениците. Шлемовете са принтирани на 3D принтер, който е закупен преди години от училището. Предпазните средства са предоставени на служители на районната общинска администрация. Служителите също са на първа линия и работят с граждани. Екипът на училище "Георги Бенковски" ще продължи да произвежда предпазни средства и да осигурява защита на хората от "първа линия" в район Подуене.

comment 0
visibility 1841
type-photo.svg
Строители в "Сухата река" отнесоха глоба за замърсяване

Строители в "Сухата река" глобени за замърсяване на улица (СНИМКИ)

За замърсяването с кал на улица "Христаки Павлович"  в "Сухата река" строителната фирма "ELIT - КМС ЕООД" е получила акт. Нарушението е установено днес при текущ контрол от екипи на Столичен инспекторат.   Замърсяването с кал на уличното платно е причинено от излизащи камиони от строителната площадка, която е  разположена на същата улица - на номера 8, 10 и 12 . При проверката е установено още, че на обекта липсва устройство за измиване на ходовата част на строителните машини.    Размерът на санкцията за подобен род нарушения е на основание Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.     

comment 0
visibility 2729
Парк Герена

Песни, танци и фермерски биопазар в парк "Герена"

Песни, танци и забавление в комбинация с полезни хранителни продукти ще има на фермерския биопазар в парк "Герена". Той се организира от район "Подуене" на Столична община и Българска Асоциация Биопродукти. Пазарът се провежда от 11 до 16 часа на 1 март, неделя, в парк "Герена", когато у нас се празнува и баба Марта. Ще има голямо разнообразие на биосертифицирани млечни продукти и месо, мед, тахан, сладка, сиропи, ядки, сокове, яйца, вино, оцет, шоколад, крекери, сурови барчета, шафран, оризовки, козметика, шейтаки гъби и др. Всичко е от родни производители и е на принципа от фермата до трапецата. За доброто настроение на фермерския пазар ще се грижат от ансамбъл "Елици".

Район Подуяне

Територия на район Подуяне

Район Подуяне съществува като административна единица в столицата от 1988 г. – в началото като община, а по-късно като район.

Район Подуяне обхваща бул. „Сливница”, Владайската река, околовръстната жп линия, северната и източната граница на регулацията на ж.к. Левски – зона Г, бул. „Владимир Вазов”, бул. „Ботевградско шосе”, северната граница на летищния комплекс, ул. „Летоструй”, ул. „Стоян Попов” и бул. „Данаил Николаев”. Район „Подуяне” граничи с районите: „Сердика”, „Кремиковци”, „Слатина” и „Оборище”. Площта, която заема район Подуяне е 10 704 дка. Район Подуяне не е благословен като някои други столични райони с минерални извори.

Интересното по отношение на разположението му е, че район Подуяне е ограден от железопътни линии. Две реки минават през територията на район Подуяне–Слатинска и Перловска. Границата му с район Сердика е Владайската река.

Район Подуяне детска площадка

Население на район Подуяне

Район Подуяне се нарежда на трето място сред столичните райони по брой на населението. Днес броят на жителите на район Подуяне надхвърля 86 000. Според статистиката населението на район Подуяне е предимно застаряващо.

Район Подуяне подлез гара Подуяне

История на район Подуяне

Исторически данни за съществуването на селище в землището на район Подуянечерпим от археологическите разкопки и тракийските могили. През 1984 г в центъра на Подуяне е разкрито селище на около 6 000 години.

Първи писмени данни за село Подуяне се срещат в данъчни турски регистри от 1447 – 1480 г.   Село Подуяне влиза в пределите на столицата през 1895 г.

През 1988 Указ определя Подуяне като една от столичните общини. През 1995 г. са определени границите на район Подуяне.

Район Подуяне спирка гара Подуяне

Транспорт в район Подуяне

 На разположение на жителите на район Подуяне са две автогари - автогара „Подуяне”, намираща се в жк „Суха река” и автогара „Изток”, разположена в кв. „Левски”.

Общественият транспорт в район Подуяне е отлично развит. Живеещите в район Подуяне могат да разчитат на трамвай 22, тролеи 1, 2, 4 и автобуси 11, 12, 14, 72, 78, 79, 85, 86, 90, 100, 117, 118, 119, 120 , 305 , 404 , 413.

Медицинско обслужване в район Подуяне

В район Подуяне функционират достатъчно добри здравни заведения.

ДКЦ 18 гарантира качествено медицинско обслужване на столичани. През 1994 г. тя стартира като 18-та поликлиника. През 2000 г е преобразувана в ДКЦ 18. Здравното заведение в район Подуянеразполага с модерна медицинска апаратура и квалифициран персонал. Опитът и отдадеността на медиците осигуряват високо качество на медицинските услуги в район Подуяне. В ДКЦ 18 се извършват профилактични прегледи, диагностика на алергии, тестове, консултации, лечение, диагностика и др. Медицинското заведение разполага с мамологичен център с модерна техника. От 2001 г. към ДКЦ 18 функционира и Диабетен център.

На първия етаж в сградата на ДКЦ 18 врайон Подуяне се намира„Специализирана очна болница за активно лечение Акад. Пашев”. Това е първата очна болница в столицата. Болницата в район Подуянеразполага в модерно оборудване и квалифицирани специалисти. Болницата е със статут Университетска очна клиника.

В район Подуяне се намира филиал на Медицински център „Здраве“. В него се оказва извънболнична специализирана помощ на столичани. В центъра пациентите могат да разчитат на прегледи и изследвания в областта на гинекологията, акушерството, гастроентерология, нефрология, хирургия, детска и съдова хирургия, медицинска онкология, пулмология, ортопедия, травматология, психиатрия и др.

В район Подуяне функционира частна медицинска лаборатория „Кандиларов“. В лабораторията в район Подуяне се извършват множество изследвания в областите хематология и имунохематология, коагулация, биохимия, имунология, хормонални изследвания, туморни маркери, вирусология, микробиология, паразитология, уринен анализ, мониторинг на медикаменти и молекулярна диагностика.

Друга лаборатория, която функционира на територията на район Подуяне е Медицинска лаборатория „Лозенец”. Лабораторията използва най-новата високоспециализирана апаратура за клинично-лабораторни анализи. В лабораторията има и уникален хематологичен брояч.

В пределите на район Подуяне работи и ДКЦ 23.

В Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Д-р Добринов”, район Подуяне, се правят прегледи с помощта на спирален компютърен томограф.

Район Подуяне Виваком Арена Георги Аспарухов стадион Герена

Спортна дейност в район Подуяне

Спортните дейности в район Подуяне са изцяло свързани със спортен клуб „Левски“.  Стадион „Георги Аспарухов“ се намира в район Подуяне и е на практика третият стадион на футболния клуб Лески. Днес стадионът е познат сред футболните фенове с името „Герена“.

Факт е, че спортен клуб „Левски“ е един от най-старите в страната. В него членуват 40 спортни клуба от различни сортове като аеробика, баскетбол, бадмингтон, бокс, борба, самбо, кеч, бойни изкуства, бридж, боулинг, вдигане на тежести, волейбол, гребане, спортна гимнастика, джудо, бойни спортове, кану-каяк, карате, културизъм, кърлинг, конен спорт, лека атлетика, плуване, ръгби, спортна стрелба, водна топка, скокове във вода, синхронно плуване, скейт борд, скуош, скокове батут, спортни танци, сумо, тенис, тае-куон-до, художествена гимнастика, хокей и хокей на трева.

Футболен клуб „Левски“ е също един от най-старите отбори в страната. Нестихващите финансови затруднения и скандали около него в последните години сякаш нямат край.

Район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

В м. Чурешка махала, район Подуяне, има разкрити 2 надгробни могили. Освен тях, има и 7 тракийски надгробни могили, находящи се в северната част на квартал „Левски“, район Подуяне. При изграждането на бул. „Иван Вазов“ е била разкопана едната от могилите през 1983 г. С това се е заела К.Григорова от Музея за история на София. Три са в парковата среда в ж.к. “Левски“ Г.

През 1966 г. в район Подуяне, в м. „Подуенско пладнище“ при изграждане на жилищни блокове е открита римска вила от 5 век. Открити са 6 стопански и жилищни сгради. Наред с тях е намерена и семейна гробница във вид на засводен мавзолей от 3 век. Монетно съкровище е намерено в една от жилищните сгради на римската вила. Гърнето с 250 римски сребърни монети е било скрито по време на готското нашествие през 250 -251 г. в Тракия.

Район Подуяне гара Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Гарата в район Подуяне  е строена от арх. Панайот Калчев през 1930 г. Тя е една от първите гари в София и е с подчертан индустриален дизайн, същевременно с обособени граждански функции. През гарата днес минават стотици пътници. Започва ремонт на гарата като ще се реставрират декоративните фасадни елементи, орнаментите по стените в чакалнята. Павилионът, вграден в чакалнята, ще остане. Обновяването ще е съобразено с изискванията за енергийна ефективност, достъпна среда и техническа безопасност.

Район Подуянее един от най-старите и големи райони на столицата. Екипът на районното кметство се стреми да осигурява удобства на жителите си.

Територия на район Подуяне

Население на район Подуяне

История на район Подуяне

Транспорт в район Подуяне

Медицинско обслужване в район Подуяне

Спортна дейност в район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Прочетете още