Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2492
След анкета: Правят зона за отдих между читалище "Иван Вазов 1912" и 24 СУ

След анкета: Правят зона за отдих между читалище "Иван Вазов 1912" и 24 СУ

Зона за отдих ще бъде направена на ул. "Клисура" между Народно читалище „Иван Вазов 1912“ и 24 СУ „П. К. Яворов“ (бившият летен бар). За това нещо са гласували 43 процента от живеещите в столичния район "Подуяне" в специална анкета. Администрацията на района бе пуснала допитването на страницата си в интернет.   17 процента са дали гласа си за детска площадка, а 40% са поискали да се направи на това място градинка за разхождане на кучета.     

comment 0
visibility 3584
Изхвърлиха 2 камиона с боклуци от подлеза на ул. Резбарска

Изхвърлиха 2 камиона с боклуци от подлеза на ул. Резбарска (СНИМКИ)

От район Подуяне-Столична община изчистиха затрупания с боклуци подлез на ул. Резбарска и продължението към ул. Гинци в посока гробищата. От дълго време подземното съоръжение е станало сметище, в което са изсипвани строителни и битови отпадъци. Днес вече е чисто и може да се преминава. По стените обаче има всякакви драсканици, които създават доста мрачно усещане. Благодаря на районния кмет на Подуяне Ева Митова, написа в социалната мрежа гражданин. Той призовава съкварталците си да не изхвърлят отпадъци в подлеза.  "В крайна сметка живеем в столица, а не на село", припомня И. Пеновски.

comment 0
visibility 2142
Махат тоалетната на ул. "Тодорини кукли" до касите на "Герена"

Махат тоалетната на ул. "Тодорини кукли" до касите на стадиона

Тоалетната на ул. „Тодорини кукли“, до касите на стадион „Георги Аспарухов“, ще бъде махната. Тя не действа от над 30 години, част е от регулацията на улицата и е невъзможно да бъде ремонтирана.   Освен това не е направена достъпна среда за хора с увреждания. Но такава не може и да се направи заради спецификата на постройката и нейния статут. За това съобщиха от администрацията на "Подуяне" във фейсбук.    Задействана е процедура за изграждане на нова тоалетна на територията на парк „Герена“ . Предстои и обществено обсъждане за точното ѝ местоположение.  

Реклама
comment 0
visibility 3775
Идиоти режат с флекс пързалка в градинката на "Черковна"

Идиоти прерязали с флекс пързалка в градинката на "Черковна" (СНИМКИ)

Безумието, бруталността, арогантността и вандалщината придобиват неограничени размери в София и се посяга на децата. Пързалки, люлки, къщички кошчета за отпадъци са изпочупени на детски площадки в столичния квартал "Хаджи Димитър", район Подуяне-Столична община, сигнализираха пред Столица.bg граждани. И на трите места съоръженията за забавление на малчуганите са в площадки, които са изцяло обновени преди по-малко от година. С флекс е срязана пързалката на откритата миналото лято детска площадка на ул. Черковна, преди моста в посока бул. Мадрид. Някои идиот е прерязал метална тръба, на която има стъпала да се качват децата. На същата площадка е счупена и дървена къщичка. Миналото лято там бе поставена и специална люлка за деца с уреждания. Втората детска площадка с изпочупени съоръжения е в градинката до бл. 106 в "Хаджи Димитър". До момента от район Подуяне там са ремонтирали около 10 пъти. Третото място е градинката с паметника на Хаджи Димитър. И на трите места зулумите са направени напълно съзнателно и умишлено.

comment 0
visibility 2282
type-photo.svg
Слагат ново улично осветление на ул. "Тодорини кукли"

Слагат ново осветление по ул. "Тодорини кукли" (СНИМКИ)

  Ново осветление се изгражда по улица "Тодорини кукли" в "Подуяне". С днешна дата върви ремонт на улицата в отсечката между ул. "Александър Екзарх" и ул. "Витиня", съобщават от Столична община.    Като част от цялостните строителни работи се полага и нова тръбна и кабелна мрежа,монтират се 30 нови стълба за улично осветление и се обновяват 26 вече съществуващи. Новото осветление ще бъде енергоспестяващо.    Основно се реновират тротоарите и пътните платна, които в момента се фрезоват. Ще има и полагане на нов асфалт.   Ремонтните работи е планирано да приключат до началото на новата учебната година.      

comment 0
visibility 2445
Стоп кадър

От Подуяне недоволстват срещу разрушен пешеходен мост

Жителите на столичния квартал „Подуяне“ са недоволни от разрушаването на пешеходен мост, който е използван за безопасно пресичане на жп релсите, съобщава БТВ. Това е бил единствени пряк път там, но през месец април мостът е бил разрушен. Като причина се изтъква, че съоръжението е старо и представлява опасност за преминаващите. Така пресичането на бул. „Ген. Данаил Николаев“ и „Брод“ става още по-опасно. Хората пресичат през коловозите, за да съкратят пътя си. Направена е подписка да се възстанови моста. От Столична община са категорични, че не може да бъде възстановено съоръжението, тъй като е нормативно недопустимо. В момента се работи по осигуряването на безопасен пешеходен достъп.

comment 0
visibility 2514
type-photo.svg
Ремонти и преасфалтиране на улици  в "Подуяне"

Ремонти и преасфалтиране на улици в "Подуяне" (СНИМКИ)

Ремонтните дейности в различни части на  "Подуяне" са в пълен ход въпреки летните месеци. Тече преасфалтиране на ул. „Лепенец“ в участъка от ул. „Витиня“ до ул. „Бесарабия“ и на ул. „Антон Безеншек“. Това съобщават във Фейсбук от администрацията на района.   Планирано е и преасфалтиране на ул. „Друшлявица“- от ул. „Витиня“ до ул. „Бесарабия“ и ул. „548“.   Ремонт се прави и на тротоарите от двете страни на ул. „Поп Грую“ в трасето от ул. „Летоструй“ до ул. „Константин Фотинов“.  

comment 0
visibility 1914
В "Подуяне" ремонтират детски площадки и чистят пясъчници

В "Подуяне" ремонтират детски площадки и чистят пясъчници

На територията на район "Подуяне" е започнало поетапно ремонтиране на вече съществуващите детски площадки. Заедно с реновирането на уредите се прави и почистване и запълване на пясъчниците.Това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.    Площадката между  бл. 112 и бл. 113 в „Хаджи Димитър“ вече среща малчуганите с поставена удароустойчива настилка и подменени съоръжения.

comment 0
visibility 2406
коронавирус

Стартира „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания- Компонент 3“ в район По...

Районна администрация „Подуяне“ приема документи от кандидати за потребители и персонал на услугата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания- Компонент 3“ по ОП Развитие на човешките ресурси 2014-2020. От услугата могат да се възползват над 65-годишна възраст с ограничения или в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и техните семейства, служители на доставчици на социални услуги, възрастни хора в риск, самотни родители на деца под 12 години в невъзможност да оставят децата си сами и хора под карантина. За тях напълно ще бъдат осигурени безплатно: доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства /закупени със средства на потребителите/; заплащане на битови сметки; заявяване на неотложни административни услуги /със средства на потребителите/.   Необходимите документи за кандидатстване са: Заявление- декларация по образец; Медицински документи, удостоверяващи здравословното състояние на кандидата/ копие от ЛКК, ТЕЛК, НЕЛК, други медицински документи, ако има такива/. Набира се и персонал - един координатор и двадесет работника, които да извършват доставката по домовете. Документите както на потребителите, така и на персонала се подават в СО район “Подуяне“, адрес: гр.София, ж.к. Суха река, ул.Плакалница 51, ет.1 - Деловодство или по електронен път на следния адрес: raion@poduiane.info Проектът ще обхване 135 нуждаещи се от район „Подуяне“ и ще продължи до края на 2020 г.

comment 0
visibility 1704
type-photo.svg
Неизмита техника докара акт на строители от "Подуяне"

Неизмита техника докара акт на строители от "Подуяне" (СНИМКИ)

Липсата на устройство, с което да се мие ходовата част на техниката, докара акт на строителна фирма, която работи на ул. "Проф. Х.Г.Данов" в "Подуяне". При проверки за замърсяване от строителството екипите на Столичен инспекторат са установили нарушението.    Актът е съставен на техническия ръководител на фирма "Корект ООД".  

comment 0
visibility 4137
С две групи разшириха най-старата детска градина в район Подуяне

С две групи разшириха най-старата детска градина "Жасминов парк" (СНИМКИ)

С още две групи е разширена най-старата детска градина в София. В нея вече ще има 8 групи, като едната ще е яслена. Това е 20 градина "Жасминов парк" в кв. Левски", район Подуяне. Там се извършва цялостна реконструкция на старата сграда, изградена с опасни ентернитови стени. Направено е конструктивно укрепване и новите помещения са светли, просторни и отговарят на съвременните изисквания за безопасна среда. Ремонът трябва да приключи тази есен и се очаква през октомври да се получи разрешение за ползване. Днес в 20 ДГ "Жасминов парк" на проверка бе зам.-кметът по образование на Столична община Тодор Чобанов. Заедно с районният кмет Ева Митова и Мария Минчева, директор на "Образование" в Столична община провериха как се работи на обекта. Изпълнителите са коректни, работят в срок, строителството е качествено и договорът се изпълнява прецизно, каза Чобанов пред журналисти.  "Това е една от най-старите детски градини в София. Има десетилетна история, сградата има един красив стил, познат ни от XX век. Както е известно тя е строена през социализма и е ентернитова постройки, а те са несъвместими със съвременните разбирания за безопасна среда. Наред с откриването на нови места има и друга цел,  да спасим обектите, които не отговорят на съвременните правила за безопасна среда. Това са около 20 ентернитови градини и 20 пожароопасни, които буквално изглеждат като гниещи бараки, едно по-голямо бунгало с капещ покрив и прогнили стени. Важно е да съхраними същестувващите", коментира зам.-кметът по образование в София. В новата сграда ще има около 200 деца с 50 повече, отколкото би имало преди ремонта. Една от двете нови две групи ще е яслена. Вече се работи и по двора, който е доста голям и с южно изложение. Сервизни помещения има и на двата етажа на новата сграда. "От 22 години съм директор на най-старата градина в София "Жасминов парк". Дворът е 9 декара и има много насаждения, сградата е с много добра архитектура и се радвам за това разширение. Строителят е точен, работи в срок и чакам да дойде май 2021 г. и тогава ще имам 8 групи с яслена", коментира и директорът на градината Мария Христова. "През второта половина на годината ще се пуснат 9 обекта общо като всички тези места - над 600, ще бъдат регулярно пускани в електронната система на Столична община, за да могат да кандидатстват децата. В класирането на 30 август 1500 места ще бъдат преместени в общата опашка, така че да бъдат заети. Столична община прави възможно най-доброто с ограничените обществени средства, които има, за да се увеличат детските градини и яслите, и сме благодарни на държавата за отпуснатите 15 млн. лв. за 7 обекта. Предстои предизвикателство за задължителното обхващане за 4-годишните в предичулищно образование и трябва да осигурим места за децата", каза Чобанов. Той коментира, че едно от предложенията е да се даде възможност да се използват първи етажи на общински сгради. Известно е, че кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила на районните администрации да търсят такива сгради. "Тази седмица ще обобщим резултатите за адаптиране на общински сгради за детски градини. Вече има предложения, които са изпълними. Това са детски градини Люлин и Младост, където в момента има социални служби", обясни Чобанов.

comment 0
visibility 1849
След сигнали на граждани: Повторно пръскане срещу кърлежи в "Хаджи Димитър"

След сигнали на граждани: Повторно пръскане срещу кърлежи в "Хаджи Димитър"

Проверка и повторна обработка срещу кърлежи по сигнали на граждани бе направена в квартал  "Хаджи Димитър". За това съобщиха от администрацията на "Подуяне"  в социалната мрежа.     Изследването чрез метода на "белия флаг" установи присъствие на кърлежи при блок 33, на ул. "Лавандула" и ул. "Дан Колов".Площите там бяха третирани.  

comment 0
visibility 2923
type-photo.svg
Разширяват с 4 нови групи 177 ДГ "Лютиче"

Разширяват с 4 нови групи 177 ДГ "Лютиче" (СНИМКИ)

С 4 нови групи ше бъде разширена детска градина 177 "Лютиче" в "Подуяне". Това стана възможно след като на 3 юни Министерският съвет отпусна още 15 млн. лв. на Столична община за строителство на нови детски градини. В района продължава и изграждането на нова сграда към 20-та детска градина „Жасминов парк“, информират в социалната мрежа от администрацията.

comment 0
visibility 2391
Ремонт и външна топлоизолация за читалище "Стефан Караджа 1990" в "Подуяне"

Ремонт и външна топлоизолация за читалище "Стефан Караджа 1990" в "Подуяне"

  Спечелен е проект за реновиране на Народно читалище „Стефан Караджа 1990“ в „Подуяне“. С това се похвалиха от администрацията на района в социалната мрежа. Проектът е продължение на работата на района за обновяване сградите на читалищата.    Реновирането по програма „Красива България“ на Министерство на труда и социалната политика включва поставянето на външна топлоизолация, съпътстващ ремонт и облагородяване на околните пространства. Стойността е 114 000 лв., като 50% от сумата е съфинансиране от Столична община. На Народно читалище „Стефан Караджа 1990“ вече беше сменена дограмата и ремонтиран покрива.   На територията на "Подуяне" в момента върви ремонт на западния тротоар на ул. „Баба Вида“ в участъка от ул. „Спас Гинев“ до ул. „Дончо Ватах“, както и на тротоара на ул. „Лясковец“ да бл. 29 в жк „Хаджи Димитър“, където ще бъде направен и паркинг.    

comment 0
visibility 2070
Глобяват с 33 000 лв. ДЛВ за втечнения асфалт и щетите в Подуяне

Глобяват с 33 000 лв. ДЛВ за втечнения асфалт и щетите в Подуяне

Улица "Тодорони кукли" в район Подуяне ще бъде изцяло ремонтирана. Тя е най-пострадалата улица от втечнения битум преди 3 седмици. Това съобщи зам.-кметът по строителството на Столична община инж. Цветан Божинов. Той обясни пред Постоянната комисия по бюджет и финанси на СОС всички подробности около предстоящите ремонти на компроментираните участъци по улиците в район Паодуяне. Фирма ДЛВ, коята е извършвала поддръжка на пътищата в района, ще трябва да оправи щетите, след като при затопляне на времето се втечни битум по асфалтирани и запълнени дупки от нея по 11 улици. Фирмата ще бъде санкционирана с 33 000 лв. на месечна база, а абонамента й към Столична община е за малко над 80 000 лв. При преминаване по тези улици пострадаха гумите на десетки автомобили, а собствениците им поискаха обещетение за нанесените щети. За целта бе създадена временна комисия, която да провери в детайли случая. Измиха 11 улици и булеварди в Подуяне, по които се разтече битум (СНИМКИ) "Комисията установи, че улиците "Тодорини кукли", "Резбарска", "Васил Кънчев", "Макгахан", "Градинарска", "Ангел войвода", "Река Велека" и други са компроментирани. Като квадратура до момента щените са на 13 000 кв. м при първи оглед. При отстраняването ще се появят и допълнителни площи", каза пред Постоянната комисия по бюджет и финанси на СОС инж. Божинов. Шофьорите могат да търсят обезщетение за щетите от разтопения асфалтТой уточни, че продължават преговорите с фирмата да вложат свои средства за отстраняване на недостатъците в по-сериозен обем. "В рамките на седмица ще имаме окончателен резултата след консултация с районната администрация", каза зам.-кметът по строителство.

Район Подуяне

Територия на район Подуяне

Район Подуяне съществува като административна единица в столицата от 1988 г. – в началото като община, а по-късно като район.

Район Подуяне обхваща бул. „Сливница”, Владайската река, околовръстната жп линия, северната и източната граница на регулацията на ж.к. Левски – зона Г, бул. „Владимир Вазов”, бул. „Ботевградско шосе”, северната граница на летищния комплекс, ул. „Летоструй”, ул. „Стоян Попов” и бул. „Данаил Николаев”. Район „Подуяне” граничи с районите: „Сердика”, „Кремиковци”, „Слатина” и „Оборище”. Площта, която заема район Подуяне е 10 704 дка. Район Подуяне не е благословен като някои други столични райони с минерални извори.

Интересното по отношение на разположението му е, че район Подуяне е ограден от железопътни линии. Две реки минават през територията на район Подуяне–Слатинска и Перловска. Границата му с район Сердика е Владайската река.

Район Подуяне детска площадка

Население на район Подуяне

Район Подуяне се нарежда на трето място сред столичните райони по брой на населението. Днес броят на жителите на район Подуяне надхвърля 86 000. Според статистиката населението на район Подуяне е предимно застаряващо.

Район Подуяне подлез гара Подуяне

История на район Подуяне

Исторически данни за съществуването на селище в землището на район Подуянечерпим от археологическите разкопки и тракийските могили. През 1984 г в центъра на Подуяне е разкрито селище на около 6 000 години.

Първи писмени данни за село Подуяне се срещат в данъчни турски регистри от 1447 – 1480 г.   Село Подуяне влиза в пределите на столицата през 1895 г.

През 1988 Указ определя Подуяне като една от столичните общини. През 1995 г. са определени границите на район Подуяне.

Район Подуяне спирка гара Подуяне

Транспорт в район Подуяне

 На разположение на жителите на район Подуяне са две автогари - автогара „Подуяне”, намираща се в жк „Суха река” и автогара „Изток”, разположена в кв. „Левски”.

Общественият транспорт в район Подуяне е отлично развит. Живеещите в район Подуяне могат да разчитат на трамвай 22, тролеи 1, 2, 4 и автобуси 11, 12, 14, 72, 78, 79, 85, 86, 90, 100, 117, 118, 119, 120 , 305 , 404 , 413.

Медицинско обслужване в район Подуяне

В район Подуяне функционират достатъчно добри здравни заведения.

ДКЦ 18 гарантира качествено медицинско обслужване на столичани. През 1994 г. тя стартира като 18-та поликлиника. През 2000 г е преобразувана в ДКЦ 18. Здравното заведение в район Подуянеразполага с модерна медицинска апаратура и квалифициран персонал. Опитът и отдадеността на медиците осигуряват високо качество на медицинските услуги в район Подуяне. В ДКЦ 18 се извършват профилактични прегледи, диагностика на алергии, тестове, консултации, лечение, диагностика и др. Медицинското заведение разполага с мамологичен център с модерна техника. От 2001 г. към ДКЦ 18 функционира и Диабетен център.

На първия етаж в сградата на ДКЦ 18 врайон Подуяне се намира„Специализирана очна болница за активно лечение Акад. Пашев”. Това е първата очна болница в столицата. Болницата в район Подуянеразполага в модерно оборудване и квалифицирани специалисти. Болницата е със статут Университетска очна клиника.

В район Подуяне се намира филиал на Медицински център „Здраве“. В него се оказва извънболнична специализирана помощ на столичани. В центъра пациентите могат да разчитат на прегледи и изследвания в областта на гинекологията, акушерството, гастроентерология, нефрология, хирургия, детска и съдова хирургия, медицинска онкология, пулмология, ортопедия, травматология, психиатрия и др.

В район Подуяне функционира частна медицинска лаборатория „Кандиларов“. В лабораторията в район Подуяне се извършват множество изследвания в областите хематология и имунохематология, коагулация, биохимия, имунология, хормонални изследвания, туморни маркери, вирусология, микробиология, паразитология, уринен анализ, мониторинг на медикаменти и молекулярна диагностика.

Друга лаборатория, която функционира на територията на район Подуяне е Медицинска лаборатория „Лозенец”. Лабораторията използва най-новата високоспециализирана апаратура за клинично-лабораторни анализи. В лабораторията има и уникален хематологичен брояч.

В пределите на район Подуяне работи и ДКЦ 23.

В Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Д-р Добринов”, район Подуяне, се правят прегледи с помощта на спирален компютърен томограф.

Район Подуяне Виваком Арена Георги Аспарухов стадион Герена

Спортна дейност в район Подуяне

Спортните дейности в район Подуяне са изцяло свързани със спортен клуб „Левски“.  Стадион „Георги Аспарухов“ се намира в район Подуяне и е на практика третият стадион на футболния клуб Лески. Днес стадионът е познат сред футболните фенове с името „Герена“.

Факт е, че спортен клуб „Левски“ е един от най-старите в страната. В него членуват 40 спортни клуба от различни сортове като аеробика, баскетбол, бадмингтон, бокс, борба, самбо, кеч, бойни изкуства, бридж, боулинг, вдигане на тежести, волейбол, гребане, спортна гимнастика, джудо, бойни спортове, кану-каяк, карате, културизъм, кърлинг, конен спорт, лека атлетика, плуване, ръгби, спортна стрелба, водна топка, скокове във вода, синхронно плуване, скейт борд, скуош, скокове батут, спортни танци, сумо, тенис, тае-куон-до, художествена гимнастика, хокей и хокей на трева.

Футболен клуб „Левски“ е също един от най-старите отбори в страната. Нестихващите финансови затруднения и скандали около него в последните години сякаш нямат край.

Район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

В м. Чурешка махала, район Подуяне, има разкрити 2 надгробни могили. Освен тях, има и 7 тракийски надгробни могили, находящи се в северната част на квартал „Левски“, район Подуяне. При изграждането на бул. „Иван Вазов“ е била разкопана едната от могилите през 1983 г. С това се е заела К.Григорова от Музея за история на София. Три са в парковата среда в ж.к. “Левски“ Г.

През 1966 г. в район Подуяне, в м. „Подуенско пладнище“ при изграждане на жилищни блокове е открита римска вила от 5 век. Открити са 6 стопански и жилищни сгради. Наред с тях е намерена и семейна гробница във вид на засводен мавзолей от 3 век. Монетно съкровище е намерено в една от жилищните сгради на римската вила. Гърнето с 250 римски сребърни монети е било скрито по време на готското нашествие през 250 -251 г. в Тракия.

Район Подуяне гара Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Гарата в район Подуяне  е строена от арх. Панайот Калчев през 1930 г. Тя е една от първите гари в София и е с подчертан индустриален дизайн, същевременно с обособени граждански функции. През гарата днес минават стотици пътници. Започва ремонт на гарата като ще се реставрират декоративните фасадни елементи, орнаментите по стените в чакалнята. Павилионът, вграден в чакалнята, ще остане. Обновяването ще е съобразено с изискванията за енергийна ефективност, достъпна среда и техническа безопасност.

Район Подуянее един от най-старите и големи райони на столицата. Екипът на районното кметство се стреми да осигурява удобства на жителите си.

Територия на район Подуяне

Население на район Подуяне

История на район Подуяне

Транспорт в район Подуяне

Медицинско обслужване в район Подуяне

Спортна дейност в район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Прочетете още