Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (39%, 170 Гласове)
  • На време (13%, 58 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 79 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 115 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1949
Премахване на стари коли

Премахват изоставени коли в „Подуяне“(СНИМКИ)

В район „Подуяне“ започна почистване на тревните площи и паркинги от изоставени коли, става ясно от публикация в социалната мрежа. Идеята е до четвъртък да бъдат премахнати 15 коли. 20 заповеди за принудително преместване на автомобили са издадени от началото на годината, а на 42 автомобила са поставени стикери с предписания за отстраняването им. През 2019 г. са премахнати 51 изоставени коли. За следващата седмица се планира демонтиране на незаконни гаражни клетки.

comment 0
visibility 1867
От училище "Г. Бенковски" изработиха 15 предпазни шлема за COVID-19

От училище "Г. Бенковски" изработиха 15 предпазни шлема за COVID-19 (СНИМКИ)

15 предпазни шлема за хората на първа линия в борбата срещу COVID-19 изработиха от 143 училище "Георги Бенковски" в столичния район Подуене.  От кметството изказват своите благодарности към ръководството и възпитаниците на училището, както и родителите на учениците. Шлемовете са принтирани на 3D принтер, който е закупен преди години от училището. Предпазните средства са предоставени на служители на районната общинска администрация. Служителите също са на първа линия и работят с граждани. Екипът на училище "Георги Бенковски" ще продължи да произвежда предпазни средства и да осигурява защита на хората от "първа линия" в район Подуене.

comment 0
visibility 1739
type-photo.svg
Строители в "Сухата река" отнесоха глоба за замърсяване

Строители в "Сухата река" глобени за замърсяване на улица (СНИМКИ)

За замърсяването с кал на улица "Христаки Павлович"  в "Сухата река" строителната фирма "ELIT - КМС ЕООД" е получила акт. Нарушението е установено днес при текущ контрол от екипи на Столичен инспекторат.   Замърсяването с кал на уличното платно е причинено от излизащи камиони от строителната площадка, която е  разположена на същата улица - на номера 8, 10 и 12 . При проверката е установено още, че на обекта липсва устройство за измиване на ходовата част на строителните машини.    Размерът на санкцията за подобен род нарушения е на основание Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.     

Реклама
comment 0
visibility 2540
Парк Герена

Песни, танци и фермерски биопазар в парк "Герена"

Песни, танци и забавление в комбинация с полезни хранителни продукти ще има на фермерския биопазар в парк "Герена". Той се организира от район "Подуене" на Столична община и Българска Асоциация Биопродукти. Пазарът се провежда от 11 до 16 часа на 1 март, неделя, в парк "Герена", когато у нас се празнува и баба Марта. Ще има голямо разнообразие на биосертифицирани млечни продукти и месо, мед, тахан, сладка, сиропи, ядки, сокове, яйца, вино, оцет, шоколад, крекери, сурови барчета, шафран, оризовки, козметика, шейтаки гъби и др. Всичко е от родни производители и е на принципа от фермата до трапецата. За доброто настроение на фермерския пазар ще се грижат от ансамбъл "Елици".

comment 0
visibility 1251
Обединени спортни клубове "Левски" поднесоха цветя на паметника на Апостола

Еврошампионките в борбата Селишка и Христова с цветя пред паметника на Апостола

„Сини“ шампиони от Обединен спортен клуб “Левски” поднесоха цветя и венци пред паметника на Васил Левски в парк „Герена“ по повод 147-та годишнина от обесването на Апостола на свободата, съобщиха от район Подуене. Европейските шампионки по борба Миглена Селишка и Мими Христова, волейболната легенда Владимир Николов и голямата треньорка Нешка Робева връчиха и наградите на призьорите в конкурса за есе на тема „Ако Левски беше жив…“. Победителят в състезанието Йоан Торторчев получи наградата си от кмета на района Ева Митова. Директорът на дирекция “Спорт и младежки дейности” в Столична община Ирена Димитрова връчи приза класираната на второ място Рая Николова. На трето журито постави Милена Маркова. В конкурса участваха деца от 6-и и 7-и клас на училищата в „Подуяне“. След вътрешно оценяване, училищата излъчиха 19 есета, които бяха оценени от жури, състоящо се от учители по български език и литература и журналисти. Всяко дете, участвало в конкурса, организиран от районна администрация „Подуяне“, ОСК „Левски“ и Столична община, получи грамота за участието си от Ева Митова. Кметът на „Подуяне“, нейните заместнички Калина Лазарова и Ани Бързанова, както и стотици деца от училищата в района също поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски в парк „Герена“.

comment 0
visibility 1280
Конкурс за маски и рисунки за Сирни Заговезни

В "Подуене" стартира конкурс за маски и рисунки за Сирни Заговезни

Конкурс за рисунка и маска стартира за Сирни Заговезни стартира. Надпреварата се организира от район Подуене съвместно с рицарите тамплиери от Командерия "Света София". Темата на шестото издание е "Да съхраним българското", а участниците са ученици от V и VI клас на всички училища в "Подуене".  24-26 февруари 2020 г. е първият етап на конкурса. В училищата ще бъдат отличени по 3 маски и 3 рисунки, които ще се състезават във финалния кръг. Заключителният етап, в който ще бъдат излъчени победителите в  "Да съхраним българското" е от 13 часа на 27 февруари в актовата зала на ОУ „Бенито Хуарес“. Победителите за най-добрите маски и рисунки ще получат награди, осигурени от рицарите тамплиери.

comment 0
visibility 2421
Облагородиха зелено пространство в кв. Сухата река

Още една градинка светна в район Подуене по "Зелена София" (СНИМКИ)

Още една градинка ще привлича деца и възрастни в столичния район Подуене. Пространството е чисто, приветливо и с нова паркова мебел. Живеещите в бл. 94 на жк "Сухата река" облагородиха пространството пред блока си по програмата на Столична община "Зелена София". Жителите благодарят на местната общинска администрация за подкрепата и се похвалиха с успешното реализиране на проекта. В Подуене са одобрени и осъществени 6 от общо 7 проекта, с които е кандидатствал района през 2019 г. За 7 години, от 2012 г. досега са реализирани общо 27 проекта. По програмата на Столична община "Зелена София" могат да кандидатстват етажни собствености, сдружения на собственици и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по ЗЮЛНЦ или Закона за народните читалища. На одобрените се дава паркова мебел и посадъчен материал за облагородяване на междублокови пространства и градинки. Целта на програмата е да обедини  усилията на община и граждани, за да се обновят и подъдржат обществени зелени площи и междублокови пространства. В началото на април ще се отвори процедура за кандидатстване по "Зелена София" за 2020 г. 

comment 0
visibility 1784
Детски площадки в район Подуене, София

В "Подуене" малчугани се радват на нови детски площадки (СНИМКИ)

На две нови детски площадки вече се радват малчугани в район Подуене. Едната е пред блок 15 в жк „Левски Г". На нея има две зони – за деца от 0 до 3 и от 3 до 12 години. Съвсем скоро да мястото за забавление на децата ще бъде направена и пешеходна пътека. Другата детска площадка е пред блок 96 в жк „Сухата река" за възраст от 3 до 12 години. Там и преди имало, но след тотална разруха, тя е ремонтирана и модернизирана. И двете зони са със задължителната ударопоглъщаща се настилка от каучук.

comment 0
visibility 18013
бул. Владимир Вазов

Затварят бул. "Владимир Вазов", местят автобусна спирка

Столичният булеврад "Владимир Вазов" се затваря, съобщиха от Столична община. създава се организация на движението в участъка между ул. "Черковна" и ул. "Тодорини кукли". От 01.02.2020 г. до 02.02.2020 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по дясната и средната пътни ленти на северното пътно платно на бул. „Владимир Вазов” между ул. „Острово” и ул. „Панайот Хитов”. Движението ще се извършва в лявата пътна лента в посока моста ул. „Черковна“, в същия участък. За времето от 00.00 часа на 01.02.2020 г. до 24.00 часа на 02.02.2020 г. временно се измества комбинирана автобусна и тролейбусна спирка, по маршрута на автобусни линии №№ 78, 79, 120, нощна линия 3 и тролейбусна линия № 1, с код 2108 „ХИПЕРМАРКЕТ БИЛА” на бул. „Владимир Вазов”, напред при бензиностанция „Шел“ в посока ул. „Черковна”.

comment 0
visibility 1376
type-photo.svg
лампи

Поставя се улично осветление пред входа на 42 ОУ и на ул. "Филип Тотю" (СНИМКИ)

  Работата по поставянето на улично осветление в район "Подуяне" върви с пълна сила. Екипите работят на ул. „Ген. Липранди“ от ул. „Н. Войновски“ до ул. „В. Петлешков“ (пред централния вход на 42 ОУ „Хаджи Димитър“) и на ул. „Филип Тотю“ от ул. „Макгахан“ до ул. „Острово“ в жк „Хаджи „Димитър“.Това съобщиха от администрацията на района в социалната мрежа.    През месец ноември 2019 г. приключи изграждане на улично осветление на ул. „Уошбърн“ между ул. „Петлешков“ и ул. „Никола Войновски“, ул. „Кап. Г. Мамарчев“ между ул. „Уошбърн“ и ул. „Н.Войновски“, на локална улица до бл.40 в жк „Хаджи Димитър”, ул. “Ресенска поляна“ в жк „Хаджи Димитър” и ул. „Видбол“ в жк „Хаджи Димитър”. През същия период бе изградено и осветление на детска площадка на ул. „Григорий Цамблак“ и ул. „Баба Тонка“ и локална градина между ул. „Поп Грую“, ул. „Велбъжд“, ул. „Хан Кардам“ и ул. „Селимица“ в жк „Васил Левски“.   Поставянето на улично осветление на необходимите за това места ще продължи и е заложено като основен приоритет. Отчетено е, че досегашната процедура както за поставяне на ново, така и за подмяна на съществуващото осветление е твърде тромава. По тази причина е стартирана реформа на съществуващата организационна уредба, която значително ще ускори процеса.  

comment 0
visibility 1365
Изкъртено табло на спирка

Изкъртиха таблото на спирка в кв. Хаджи Димитър

Вандали са изкъртили и счупили електронно табло на спирка в столичния квартал "Хаджи Димитър" , район Подуяне. Снимката бе публикувана в социалната мрежа от възмутени граждани. Таблото е доста високо и със сигурност е коствало усилия на вандалите, за да го изкъртят. Няма как техниката сама да е паднала, тъй като е хваната здраво. Пияни, дрогирани или идиоти са посегнали на общинска собственост, но всъщност с действията си са ощетили данокъплатеца, който трябва да плати. Въпреки, че е изкъртено таблото продължава да свети на 8.25 часа, но не показва интервалите на движение на градския транспорт. Най-вероятно през нощта вандали са счупили таблото. То е забелязано сутринта от гражданите.

comment 0
visibility 6902
премахване на гаражни клетки в Подуяне

Премахват незаконните гаражи в район „Подуяне“

Продължава премахването на незаконните гаражи в район „Подуяне", споделят от администрацията в социалната мрежа. Днес са отстранени 6 такива клетки от квартал „Хаджи Димитър“. Те са повредили дори прилежащите тротоари. През изминалите 4 години 400 незаконни гаражни клетки са били премахнати в „Подуяне“, както и 200 изоставени автомобила. Предвижда се да бъдат демонтирани 500 незаконни гаража. Така ще се осигурят повече паркоместа в района.

comment 0
visibility 1925
type-photo.svg
ремонти

Ремонтират стълбищата на 58 детска ясла в "Хаджи Димитър" (СНИМКИ)

  По план върви ремонтът на всички 6 външни стълбища в 58 Самостоятелна детска ясла в кв. "Хаджи Димитър". Ако времето позволи до края на следващия месец реновирането трябва да приключи, съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов. Ремонтът започна след подаден сигнал от директора на яслата за проблем със стълбищата, които са отделни входове за всяка от групите.   За строителните дейности Столична община е отпуснала 130 хил. лв. Предвидено е в яслата да бъдат обновени и площадките с катерушки за игра на малчуганите. В 58 СДЯ се грижат за 4 групи деца от 10 -месечна до 3-годишна възраст.    

comment 1
visibility 1500
Изхвърлят мебели в реката в кв. Сухата река

Мебели пак плуват в реката в кв. Сухата река (СНИМКИ)

Една от реките в столичния квартал Сухата река, район Подуяне отново е пълна с боклуци. Снимка с плуващи фотьойли е публикувана в социалната мрежа. Преди 3 дни коритото е било почистено от общината. Това явно не се харесва и днес отново във водата плуват мебели. Там редовно се изхвърлят дивани, шкафове, гуми и др. боклуци. Местните жители се възмущават, защото виждат, че от общината полагат усилия и чистят коритото. Роми и мърлячи обаче се "стараят" всеки ден нещо на плува. "Чудя се кой ли трябва да дойде да ни управлява за да ни оправи??? Какъв е този народ???", възмущават се хора от квартала. същият проблем имало и със Слатинската река. И там редовно се хвърляли отпадъци. През сухата река минават Слатинска река и Перловска река, а Владайската река е границата на район Подуяне и Сердика.

comment 0
visibility 2135
градинка

Цветя, животни и дървета от пластмаса оживиха столична градинка

Столичани превърнаха квартална градинка в уникално пъстро място, използвайки непотребна пластмаса. От захвърлени бутилки, гуми и различни опаковки са направени цветя, усмихнати човечета, дървета и животинки. Мястото е зад блок 110 в столичния квартал "Хаджи Димитър". Авторът на чудатата градинка иска да отправи екологично послание към всички- да се обърне повече внимание на локалното и глобалното замърсяване с пластмаса, разказва Нова телевизия.      Аранжировката е с всякакви непотребни неща. Хората идват, снимат мястото и се възхищават на труда на жената, създала градинката. В квартала мненията за "Пластмаса ленд" са на двата полюса: "Ужасен кич и загуба на време" и "Страшно креативно, поздравления за идеята".       

Район Подуяне

Територия на район Подуяне

Район Подуяне съществува като административна единица в столицата от 1988 г. – в началото като община, а по-късно като район.

Район Подуяне обхваща бул. „Сливница”, Владайската река, околовръстната жп линия, северната и източната граница на регулацията на ж.к. Левски – зона Г, бул. „Владимир Вазов”, бул. „Ботевградско шосе”, северната граница на летищния комплекс, ул. „Летоструй”, ул. „Стоян Попов” и бул. „Данаил Николаев”. Район „Подуяне” граничи с районите: „Сердика”, „Кремиковци”, „Слатина” и „Оборище”. Площта, която заема район Подуяне е 10 704 дка. Район Подуяне не е благословен като някои други столични райони с минерални извори.

Интересното по отношение на разположението му е, че район Подуяне е ограден от железопътни линии. Две реки минават през територията на район Подуяне–Слатинска и Перловска. Границата му с район Сердика е Владайската река.

Район Подуяне детска площадка

Население на район Подуяне

Район Подуяне се нарежда на трето място сред столичните райони по брой на населението. Днес броят на жителите на район Подуяне надхвърля 86 000. Според статистиката населението на район Подуяне е предимно застаряващо.

Район Подуяне подлез гара Подуяне

История на район Подуяне

Исторически данни за съществуването на селище в землището на район Подуянечерпим от археологическите разкопки и тракийските могили. През 1984 г в центъра на Подуяне е разкрито селище на около 6 000 години.

Първи писмени данни за село Подуяне се срещат в данъчни турски регистри от 1447 – 1480 г.   Село Подуяне влиза в пределите на столицата през 1895 г.

През 1988 Указ определя Подуяне като една от столичните общини. През 1995 г. са определени границите на район Подуяне.

Район Подуяне спирка гара Подуяне

Транспорт в район Подуяне

 На разположение на жителите на район Подуяне са две автогари - автогара „Подуяне”, намираща се в жк „Суха река” и автогара „Изток”, разположена в кв. „Левски”.

Общественият транспорт в район Подуяне е отлично развит. Живеещите в район Подуяне могат да разчитат на трамвай 22, тролеи 1, 2, 4 и автобуси 11, 12, 14, 72, 78, 79, 85, 86, 90, 100, 117, 118, 119, 120 , 305 , 404 , 413.

Медицинско обслужване в район Подуяне

В район Подуяне функционират достатъчно добри здравни заведения.

ДКЦ 18 гарантира качествено медицинско обслужване на столичани. През 1994 г. тя стартира като 18-та поликлиника. През 2000 г е преобразувана в ДКЦ 18. Здравното заведение в район Подуянеразполага с модерна медицинска апаратура и квалифициран персонал. Опитът и отдадеността на медиците осигуряват високо качество на медицинските услуги в район Подуяне. В ДКЦ 18 се извършват профилактични прегледи, диагностика на алергии, тестове, консултации, лечение, диагностика и др. Медицинското заведение разполага с мамологичен център с модерна техника. От 2001 г. към ДКЦ 18 функционира и Диабетен център.

На първия етаж в сградата на ДКЦ 18 врайон Подуяне се намира„Специализирана очна болница за активно лечение Акад. Пашев”. Това е първата очна болница в столицата. Болницата в район Подуянеразполага в модерно оборудване и квалифицирани специалисти. Болницата е със статут Университетска очна клиника.

В район Подуяне се намира филиал на Медицински център „Здраве“. В него се оказва извънболнична специализирана помощ на столичани. В центъра пациентите могат да разчитат на прегледи и изследвания в областта на гинекологията, акушерството, гастроентерология, нефрология, хирургия, детска и съдова хирургия, медицинска онкология, пулмология, ортопедия, травматология, психиатрия и др.

В район Подуяне функционира частна медицинска лаборатория „Кандиларов“. В лабораторията в район Подуяне се извършват множество изследвания в областите хематология и имунохематология, коагулация, биохимия, имунология, хормонални изследвания, туморни маркери, вирусология, микробиология, паразитология, уринен анализ, мониторинг на медикаменти и молекулярна диагностика.

Друга лаборатория, която функционира на територията на район Подуяне е Медицинска лаборатория „Лозенец”. Лабораторията използва най-новата високоспециализирана апаратура за клинично-лабораторни анализи. В лабораторията има и уникален хематологичен брояч.

В пределите на район Подуяне работи и ДКЦ 23.

В Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Д-р Добринов”, район Подуяне, се правят прегледи с помощта на спирален компютърен томограф.

Район Подуяне Виваком Арена Георги Аспарухов стадион Герена

Спортна дейност в район Подуяне

Спортните дейности в район Подуяне са изцяло свързани със спортен клуб „Левски“.  Стадион „Георги Аспарухов“ се намира в район Подуяне и е на практика третият стадион на футболния клуб Лески. Днес стадионът е познат сред футболните фенове с името „Герена“.

Факт е, че спортен клуб „Левски“ е един от най-старите в страната. В него членуват 40 спортни клуба от различни сортове като аеробика, баскетбол, бадмингтон, бокс, борба, самбо, кеч, бойни изкуства, бридж, боулинг, вдигане на тежести, волейбол, гребане, спортна гимнастика, джудо, бойни спортове, кану-каяк, карате, културизъм, кърлинг, конен спорт, лека атлетика, плуване, ръгби, спортна стрелба, водна топка, скокове във вода, синхронно плуване, скейт борд, скуош, скокове батут, спортни танци, сумо, тенис, тае-куон-до, художествена гимнастика, хокей и хокей на трева.

Футболен клуб „Левски“ е също един от най-старите отбори в страната. Нестихващите финансови затруднения и скандали около него в последните години сякаш нямат край.

Район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

В м. Чурешка махала, район Подуяне, има разкрити 2 надгробни могили. Освен тях, има и 7 тракийски надгробни могили, находящи се в северната част на квартал „Левски“, район Подуяне. При изграждането на бул. „Иван Вазов“ е била разкопана едната от могилите през 1983 г. С това се е заела К.Григорова от Музея за история на София. Три са в парковата среда в ж.к. “Левски“ Г.

През 1966 г. в район Подуяне, в м. „Подуенско пладнище“ при изграждане на жилищни блокове е открита римска вила от 5 век. Открити са 6 стопански и жилищни сгради. Наред с тях е намерена и семейна гробница във вид на засводен мавзолей от 3 век. Монетно съкровище е намерено в една от жилищните сгради на римската вила. Гърнето с 250 римски сребърни монети е било скрито по време на готското нашествие през 250 -251 г. в Тракия.

Район Подуяне гара Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Гарата в район Подуяне  е строена от арх. Панайот Калчев през 1930 г. Тя е една от първите гари в София и е с подчертан индустриален дизайн, същевременно с обособени граждански функции. През гарата днес минават стотици пътници. Започва ремонт на гарата като ще се реставрират декоративните фасадни елементи, орнаментите по стените в чакалнята. Павилионът, вграден в чакалнята, ще остане. Обновяването ще е съобразено с изискванията за енергийна ефективност, достъпна среда и техническа безопасност.

Район Подуянее един от най-старите и големи райони на столицата. Екипът на районното кметство се стреми да осигурява удобства на жителите си.

Територия на район Подуяне

Население на район Подуяне

История на район Подуяне

Транспорт в район Подуяне

Медицинско обслужване в район Подуяне

Спортна дейност в район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Прочетете още