Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (36%, 84 Гласове)
  • На време (16%, 37 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 42 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 60 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 8 Гласове)
Общо гласували: 231 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 6456
премахване на гаражни клетки в Подуяне

Премахват незаконните гаражи в район „Подуяне“

Продължава премахването на незаконните гаражи в район „Подуяне", споделят от администрацията в социалната мрежа. Днес са отстранени 6 такива клетки от квартал „Хаджи Димитър“. Те са повредили дори прилежащите тротоари. През изминалите 4 години 400 незаконни гаражни клетки са били премахнати в „Подуяне“, както и 200 изоставени автомобила. Предвижда се да бъдат демонтирани 500 незаконни гаража. Така ще се осигурят повече паркоместа в района.

comment 0
visibility 1738
type-photo.svg
ремонти

Ремонтират стълбищата на 58 детска ясла в "Хаджи Димитър" (СНИМКИ)

  По план върви ремонтът на всички 6 външни стълбища в 58 Самостоятелна детска ясла в кв. "Хаджи Димитър". Ако времето позволи до края на следващия месец реновирането трябва да приключи, съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов. Ремонтът започна след подаден сигнал от директора на яслата за проблем със стълбищата, които са отделни входове за всяка от групите.   За строителните дейности Столична община е отпуснала 130 хил. лв. Предвидено е в яслата да бъдат обновени и площадките с катерушки за игра на малчуганите. В 58 СДЯ се грижат за 4 групи деца от 10 -месечна до 3-годишна възраст.    

comment 1
visibility 1344
Изхвърлят мебели в реката в кв. Сухата река

Мебели пак плуват в реката в кв. Сухата река (СНИМКИ)

Една от реките в столичния квартал Сухата река, район Подуяне отново е пълна с боклуци. Снимка с плуващи фотьойли е публикувана в социалната мрежа. Преди 3 дни коритото е било почистено от общината. Това явно не се харесва и днес отново във водата плуват мебели. Там редовно се изхвърлят дивани, шкафове, гуми и др. боклуци. Местните жители се възмущават, защото виждат, че от общината полагат усилия и чистят коритото. Роми и мърлячи обаче се "стараят" всеки ден нещо на плува. "Чудя се кой ли трябва да дойде да ни управлява за да ни оправи??? Какъв е този народ???", възмущават се хора от квартала. същият проблем имало и със Слатинската река. И там редовно се хвърляли отпадъци. През сухата река минават Слатинска река и Перловска река, а Владайската река е границата на район Подуяне и Сердика.

Реклама
comment 0
visibility 1957
градинка

Цветя, животни и дървета от пластмаса оживиха столична градинка

Столичани превърнаха квартална градинка в уникално пъстро място, използвайки непотребна пластмаса. От захвърлени бутилки, гуми и различни опаковки са направени цветя, усмихнати човечета, дървета и животинки. Мястото е зад блок 110 в столичния квартал "Хаджи Димитър". Авторът на чудатата градинка иска да отправи екологично послание към всички- да се обърне повече внимание на локалното и глобалното замърсяване с пластмаса, разказва Нова телевизия.      Аранжировката е с всякакви непотребни неща. Хората идват, снимат мястото и се възхищават на труда на жената, създала градинката. В квартала мненията за "Пластмаса ленд" са на двата полюса: "Ужасен кич и загуба на време" и "Страшно креативно, поздравления за идеята".       

comment 0
visibility 3361
слухове

От "Подуяне" успокояват гражданите

Районната администрация на "Подуяне" пусна съобщение в социалната мрежа заради слухове, които от известно време циркулират в целия квартал. Хората са притеснени, че на мястото на заведение, което е на улица "Клисура" срещу 24 училище, ще се строи общежитие.    Площта е предвидена за озеленяване и детска площадка, категорични са от "Подуяне".    

comment 0
visibility 1470
ремонт софийска вода

Ремонтират водопровод на улица "Витиня"

Мащабен ремонт на уличен водопровод и сградни водопроводни отклонения е започнал на улица "Витиня", съобщиха от "Подуяне". Работата е по източното платно на улицата от "Константин Фотинов" до бул. "Владимир Вазов". След като се свърши подмяната на ВиК инсталациите, ще се започне реновиране на пътните и тротоарните настилки. За периода на ремонта хората да не паркират по улицата в участъка на изкопните машини, апелират от администрацията на района.  

comment 0
visibility 1580
игрище

Хора от "Сухата река" сами обновяват игрище за футбол

Доброволци от "Сухата река" сами обновяват игрището за футбол, известно като "Клетката". Започнало е почистването и боядисването на оградата. В работата участват живеещите в квартала и дори децата. Реновирането се очаква да приключи малко след старта на новата учебна година, разказва БНР. Ще се поставят още врати за футбол, мрежи и укрепвания на игрището. То се намира точно до 177 ДГ "Лютиче". Инициатори на обновяването са именно деца, които играят на терена.Те искат да възстановят мястото и се свързват с гражданското обединение "Отвъд спорта". Във Фейсбук подрастващите виждат, че екипът вече е обновил игрище в Перник. А хората от обединението застават зад идеята, че всеки квартал и дори блок трябва да има място на открито, където свободно да се играе. С промяната малчуганите ще бъдат подтикнати да прекарват повече време там, а не пред компютъра или таблета. Методи Терзиев, който заедно с брат си Росен дава старта на инициативата "Отвър спорта", казва пред БНР, че не е трудно да се възстановят подобни пространства по кварталите. Стига обаче местната общност да се обедини.    

comment 0
visibility 1738
Църквата Св. Богородица Живоприемни Източник" в Подуяне

Богородична служба в църквата в "Подуяне"

Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит ще отслужи света богослужба в църквата "Св. Богородица Живоприемни Източник" в столичния квартал "Подуяне". Службата започва в 18 часа. Продължава Богородичният пост вечерта във всички епархии на Българската православна църква. На днешния ден се отслужва Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. На 11 август в неделя от 18:00 ч. ще се отслужи Вечерня с молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" на пл. Ручей в кв. Хиподрума. На 12 август в понеделник от 18:00 ч. Вечерня с молебен ще има в храм "Рождество Богородично" на столичната ул. "Балканджи Йово".

comment 0
visibility 1587
ремонти

Ремонтират част от улица "Витиня"

Мащабен ремонт започна на част от улица "Витиня" в "Подуяне". Обновяването ще обхване трасето от бул. "Ботевградско шосе" до улица "Иван Селимински", съобщават от администрацията на района. Работите обхващат пътното платно. Където е необходимо ще бъде сложен нов асфалт. А преди това ще има направена основа от натрошен камък, земното легло ще бъде изравнено и уплътнено по шаблон. Преди да се пристъпи към асфалта ще се инспектира и състоянието на ревизионните шахти и уличните оттоци.Реновирането ще обхване и тротоарите. Там ще има положена нова настилка. Където е необходимо ще бъде сменено и уличното осветление. След приключването на споменатия участък от администрацията на района са предвидили следващият етап за реновиране да бъде посока бул. "Владимир Вазов".    

comment 0
visibility 1285
програмиране

130 деца от "Подуяне" се запознават с професиите на бъдещето

Интересни и познавателни мероприятия са подготвили от "Подуяне" за децата от района това лято. Близо 130 подрастващи от 4 и 5 клас от четири училища ще се запознаят с професиите на бъдещето. Децата ще пробват и новите технологии, ще научат важни неща за сигурността в интернет. Събитията са част от инициативата "Програмирай {Бъдеще} 3.0" на Народно читалище "Иван Вазов - 2014", съобщават от администрацията на района. Те се правят за трета поредна година.  Този път фокусът е обърнат към използване на иновациите за устойчиви решения, насочени към местната общност и хората. С този проект "Подуяне" се включва в Европейската седмица на програмирането. Кампанията се реализира с подкрепата на районната администрация и Обществения съвет.

comment 0
visibility 1607
детски площадки

От "Подуяне" се отчитат пред гражданите

Администрацията на "Подуяне" се отчете пред гражданите какво и колко е свършено до този момент по важни за хората въпроси. В социалната мрежа се появи информация за ремонти и предстоящи строителни дейности. Ето и малко повече конкретика: Стартира градежът на нови 8 площадки за игра: ж.к „Хаджи Димитър“ , при читалище „Стефан Караджа“ж.к „Сухата река“, бл.28ж.к „Хаджи Димитър“, бл.121локална градинка, ул. „Никола Войновски“, до 42 ОУж.к „Сухата река“, бл.217,218,219 Аж.к „Хаджи Димитър“, бл.27, бл.28ж.к „Левски В“, кв.14 В процес на изграждане са 3 нови паркинга:ж.к “ Левски Г “ бл 14 ж.к “ Левски Г “ бл 15ж.к “Сухата река” бл 18 Санират се две детски градини:-74 ДГ-103 ДГ Започва разширяването на 20 ДГ с още 4 групи. До този момент са махнати 70 броя незаконни гаражи на територията на район „Подуяне“.                

comment 0
visibility 2782
Стълб посред улицата в кв. Хаджи Димитър

Стълб насред улицата застрашава движението в кв. Хаджи Димитър

Стълб на улично осветление се оказа в средата на уличното платно в столичния квартал Хаджи Димитър, район Подуяне. "От толкова дъжд по улиците започнаха да никнат стълбове", шегуват се в коментарите си в социалната мрежа. Снимката беше публикувана днес, но за съжаление едва ли някой от институциите ще се впечатли, за да се премести стълбът. А той е почти в средата и точно на завой. Електричедкото съоръжение се намира на улицата между блокове 139 и 140. Със сигурност създава опасност за движението на автомобили. Още по-страшно е вечер, когато трудно се забелязва. Лошото е, че хората са свикнали с него.  И както често се случва у нас за този проблем ще започне да се разсъждава, едва след като стане инцидент. По улицата и тротоарите не е правено скоро ремонт, а се налага. Това обнадеждава живеещите в района, че евентуално при ремонт стълбът може да бъде преместен и уличното платно освободено от препятствието. Засега шофьорите ще разчитата на къмет и опит!

comment 0
visibility 3166
type-photo.svg type-photo.svg
Нова детска площадка на ул. Черковна, район Подуяне

Малчугани се кефят на обновената площадка на ул. Черковна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Детски смях и викове огласиха обновената детска площадка на ул. Черковна в район Подуене. В градинката до църквата и читалището малчугани се гонеха, люлееха се и се наслаждаваха с викове на новите съоръжения. Ремонтът на детската площадка е приключил скоро и отговаря на всички изисквания за безопасност на децата. Обновяването е със средства от Столична община за 200 000 лв. Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова посети площадката и се увери колко много деца я посещават. Тя разговаря с малките и с родители им, които обясниха, че много доволни от новата площадка и са изненадани от колко много деца се посещава.  Настилката на мястото за забавление е противоударна и повече от половината съоръжения са за деца с увреждания. За тях има спеициална люлка с мрежа, морски шах и други съоържения. В градинката има ново осветление, пейки, настилка, кошчета за боклук и е красиво озеленяване. От всички сатри съоръжения е останало само едно, но то е реставрирано и е безопасно за малчуганите.  Продължаваме да обновяваме детски площадки в кварталите. За тази година са предвидени средства за 120 във всички райони на София. Такива вече има и в Манастирски ливади Изток и в Дружба, и в други жилищни квартали. Районните кметове разработват проектите и осигуряваме средствата, каза пред журналисти Йорданка Фандъкова и похвали районният кмет на Подуяне Ева Митова. Йорданка Фандъкова припомни, че заслугата за съоръжения за деца с увреждания е на най-младия общински съветник Йоана Драгнева, която скоро ще става майка. Тя влезе в Общинския съвет с кауза и продължава работи за нея, допълни столичният кмет. Изискването на наредбата за детските площадки е 50% от съоръженията да са за деца с увреждания. А тук те са повече и малчуганите могат да ги ползват без чужда помощ и така не се чувстват изолирани, коментира Драгнева. На модерната и красива площадка сред децата бяха още общинските съветници Мита Стоянова, Силвия Христова, Михаил Владов и директорът на "Зелин системи" Димитър Данчев.

comment 0
visibility 1305
косене

Предстои косене на тревата в "Левски В" и "Левски Г"

Предстои косене на тревата в кварталите "Васил Левски", "Левски В" и "Левски Г". То ще завърши в рамките на следващата седмица. Приключило е второто косене на тревните площи в "Хаджи Димитър” и "Сухата река", информират от администрацията на район "Подуяне". Извършват се пръскания против кърлежи и при подаване на локални сигнали от живеещите в района.

comment 0
visibility 1332
доброволци

Доброволци дискутираха как да се помогне на младежи в нужда (СНИМКИ)

Доброволци от район "Подуяне" се срещнаха вчера, за да дискутират най-добрите начини, по които може да се помогне на младежите, настанени в центровете от семеен тип. Събитието е част от проекта "Мисия:Добротворител", който се прави от Фондация „РеАрт" в партньорство с район "Подуяне" и с участието на Народно читалище "Иван Вазов" - 2014. Работата с младежите в нужда включва и занимания, свързани с образователна подкепа- например допълнителни уроци по математика, литература, английски, рисуване, музика. Реши се да се работи и за развиване двигателните умения на децата, както и направата на менторска програма за кариерно ориентиране. Доброволците се съгласиха, че едно от най-важните неща за работата им е установяване на приятелски отношения и подкрепа на младите хора. До този момент има над 50 запитвания от бъдещи доброволци на страницата на инициативата във Фейсбук. Следващата среща на добрите сърца ще бъде през месец юни. Проектът „Мисия: Добротворител“ се прави с финансовата подкрепа на Столична община по Програма „Европа“ 2019 и от Фондация „РеАрт“, в партньорство с Район „Подуяне“.

Район Подуяне

Територия на район Подуяне

Район Подуяне съществува като административна единица в столицата от 1988 г. – в началото като община, а по-късно като район.

Район Подуяне обхваща бул. „Сливница”, Владайската река, околовръстната жп линия, северната и източната граница на регулацията на ж.к. Левски – зона Г, бул. „Владимир Вазов”, бул. „Ботевградско шосе”, северната граница на летищния комплекс, ул. „Летоструй”, ул. „Стоян Попов” и бул. „Данаил Николаев”. Район „Подуяне” граничи с районите: „Сердика”, „Кремиковци”, „Слатина” и „Оборище”. Площта, която заема район Подуяне е 10 704 дка. Район Подуяне не е благословен като някои други столични райони с минерални извори.

Интересното по отношение на разположението му е, че район Подуяне е ограден от железопътни линии. Две реки минават през територията на район Подуяне–Слатинска и Перловска. Границата му с район Сердика е Владайската река.

Район Подуяне детска площадка

Население на район Подуяне

Район Подуяне се нарежда на трето място сред столичните райони по брой на населението. Днес броят на жителите на район Подуяне надхвърля 86 000. Според статистиката населението на район Подуяне е предимно застаряващо.

Район Подуяне подлез гара Подуяне

История на район Подуяне

Исторически данни за съществуването на селище в землището на район Подуянечерпим от археологическите разкопки и тракийските могили. През 1984 г в центъра на Подуяне е разкрито селище на около 6 000 години.

Първи писмени данни за село Подуяне се срещат в данъчни турски регистри от 1447 – 1480 г.   Село Подуяне влиза в пределите на столицата през 1895 г.

През 1988 Указ определя Подуяне като една от столичните общини. През 1995 г. са определени границите на район Подуяне.

Район Подуяне спирка гара Подуяне

Транспорт в район Подуяне

 На разположение на жителите на район Подуяне са две автогари - автогара „Подуяне”, намираща се в жк „Суха река” и автогара „Изток”, разположена в кв. „Левски”.

Общественият транспорт в район Подуяне е отлично развит. Живеещите в район Подуяне могат да разчитат на трамвай 22, тролеи 1, 2, 4 и автобуси 11, 12, 14, 72, 78, 79, 85, 86, 90, 100, 117, 118, 119, 120 , 305 , 404 , 413.

Медицинско обслужване в район Подуяне

В район Подуяне функционират достатъчно добри здравни заведения.

ДКЦ 18 гарантира качествено медицинско обслужване на столичани. През 1994 г. тя стартира като 18-та поликлиника. През 2000 г е преобразувана в ДКЦ 18. Здравното заведение в район Подуянеразполага с модерна медицинска апаратура и квалифициран персонал. Опитът и отдадеността на медиците осигуряват високо качество на медицинските услуги в район Подуяне. В ДКЦ 18 се извършват профилактични прегледи, диагностика на алергии, тестове, консултации, лечение, диагностика и др. Медицинското заведение разполага с мамологичен център с модерна техника. От 2001 г. към ДКЦ 18 функционира и Диабетен център.

На първия етаж в сградата на ДКЦ 18 врайон Подуяне се намира„Специализирана очна болница за активно лечение Акад. Пашев”. Това е първата очна болница в столицата. Болницата в район Подуянеразполага в модерно оборудване и квалифицирани специалисти. Болницата е със статут Университетска очна клиника.

В район Подуяне се намира филиал на Медицински център „Здраве“. В него се оказва извънболнична специализирана помощ на столичани. В центъра пациентите могат да разчитат на прегледи и изследвания в областта на гинекологията, акушерството, гастроентерология, нефрология, хирургия, детска и съдова хирургия, медицинска онкология, пулмология, ортопедия, травматология, психиатрия и др.

В район Подуяне функционира частна медицинска лаборатория „Кандиларов“. В лабораторията в район Подуяне се извършват множество изследвания в областите хематология и имунохематология, коагулация, биохимия, имунология, хормонални изследвания, туморни маркери, вирусология, микробиология, паразитология, уринен анализ, мониторинг на медикаменти и молекулярна диагностика.

Друга лаборатория, която функционира на територията на район Подуяне е Медицинска лаборатория „Лозенец”. Лабораторията използва най-новата високоспециализирана апаратура за клинично-лабораторни анализи. В лабораторията има и уникален хематологичен брояч.

В пределите на район Подуяне работи и ДКЦ 23.

В Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Д-р Добринов”, район Подуяне, се правят прегледи с помощта на спирален компютърен томограф.

Район Подуяне Виваком Арена Георги Аспарухов стадион Герена

Спортна дейност в район Подуяне

Спортните дейности в район Подуяне са изцяло свързани със спортен клуб „Левски“.  Стадион „Георги Аспарухов“ се намира в район Подуяне и е на практика третият стадион на футболния клуб Лески. Днес стадионът е познат сред футболните фенове с името „Герена“.

Факт е, че спортен клуб „Левски“ е един от най-старите в страната. В него членуват 40 спортни клуба от различни сортове като аеробика, баскетбол, бадмингтон, бокс, борба, самбо, кеч, бойни изкуства, бридж, боулинг, вдигане на тежести, волейбол, гребане, спортна гимнастика, джудо, бойни спортове, кану-каяк, карате, културизъм, кърлинг, конен спорт, лека атлетика, плуване, ръгби, спортна стрелба, водна топка, скокове във вода, синхронно плуване, скейт борд, скуош, скокове батут, спортни танци, сумо, тенис, тае-куон-до, художествена гимнастика, хокей и хокей на трева.

Футболен клуб „Левски“ е също един от най-старите отбори в страната. Нестихващите финансови затруднения и скандали около него в последните години сякаш нямат край.

Район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

В м. Чурешка махала, район Подуяне, има разкрити 2 надгробни могили. Освен тях, има и 7 тракийски надгробни могили, находящи се в северната част на квартал „Левски“, район Подуяне. При изграждането на бул. „Иван Вазов“ е била разкопана едната от могилите през 1983 г. С това се е заела К.Григорова от Музея за история на София. Три са в парковата среда в ж.к. “Левски“ Г.

През 1966 г. в район Подуяне, в м. „Подуенско пладнище“ при изграждане на жилищни блокове е открита римска вила от 5 век. Открити са 6 стопански и жилищни сгради. Наред с тях е намерена и семейна гробница във вид на засводен мавзолей от 3 век. Монетно съкровище е намерено в една от жилищните сгради на римската вила. Гърнето с 250 римски сребърни монети е било скрито по време на готското нашествие през 250 -251 г. в Тракия.

Район Подуяне гара Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Гарата в район Подуяне  е строена от арх. Панайот Калчев през 1930 г. Тя е една от първите гари в София и е с подчертан индустриален дизайн, същевременно с обособени граждански функции. През гарата днес минават стотици пътници. Започва ремонт на гарата като ще се реставрират декоративните фасадни елементи, орнаментите по стените в чакалнята. Павилионът, вграден в чакалнята, ще остане. Обновяването ще е съобразено с изискванията за енергийна ефективност, достъпна среда и техническа безопасност.

Район Подуянее един от най-старите и големи райони на столицата. Екипът на районното кметство се стреми да осигурява удобства на жителите си.

Територия на район Подуяне

Население на район Подуяне

История на район Подуяне

Транспорт в район Подуяне

Медицинско обслужване в район Подуяне

Спортна дейност в район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Прочетете още