Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (39%, 27 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (19%, 13 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (24%, 17 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 12 Гласове)
  • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 70 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1242
засаждане на дръвчета

40 нови дръвчета ще радват живеещите в "Левски В"

40 нови дръвчета ще радват хората, живеещи в квартал "Левски В" на район "Подуяне". Придобивката е резултат на добрите сърца и енергията на служители от "Луфтханза". Със засаждането на дръвчетата те се включиха в кампанията на Столична община за пролетно почистване и разкрасяване на града. Тази година тя минава под мотото „Да почистим София. Включи се и ти!“. Традиционното пролетно почистване на столицата ще продължи до 15 април.То е на два етапа-"Включи се и почисти своя квартал” и „Чиста и зелена София, без пластмасови отпадъци”.  

comment 0
visibility 859
Рушащи се стълби на гара "Подуяне"

Подлез на гара "Подуяне" плаши хората с рушащи стълби

Подлез в района на гара "Подуяне" гарантира на преминаващите хора светкавично посещение в болница. Причината- ако човек реши да мине през него, може да счупи или ръка, или крак. Защото плочките,с които би трябвало да са покрити стълбите, липсват, коментират граждани в социалните мрежи. Липсата е на всичките входове на подлеза, но на източния  е най-фрапираща. Заради това масово възрастни хора, майки с колички и трудно подвижни граждани рискуват да преминават през платното с колите, игнорирайки опасността да бъдат пометени от фучащите автомобили. Живеещите около  гарата споделят в интернет, че вътре самият подлез е добре поддържан. Мие се всяка сутрин. Но рушащата се настилка на стълбите не е ремонтирана от години. А това гарантира някой човек скоро време да се пребие сериозно. Една част от хората обвиняват за липсващите платна ромите от квартала, други обаче питат дали ще се намери власт, която да вземе да ремонтира стълбите. Мнозина демонстрират и черен хумор, наричайки подлеза "Стълба към небето". Според граждани от района плочките са почнали да се ронят от дъждовете преди доста време. И така ставали лесна плячка за крадене. Не ги е къртил никой нарочно.

comment 0
visibility 922
подлез Подуяне

Опасни стълби на подлез пред гара Подуяне

Подлезът срещу гара Подуяне е в окаяно състояние, оплакват се граждани в социалната мрежа. Стълбите на входа на подлеза са изронени. По тях видимо не са останали здрави плочки. Стълбите са опасни и са предпоставка за инциденти с преминаващите хора. В самия подлез, осветлението не работи и е много тъмно, оплакват се хоарата. Притеснени столичани коментират, че подлезът е ремонтиран скоро. Не се знае на кой е дело разрушеното стълбище. Подлезът се намира срещу гарата на кръстовището на бул. Мадрид и Ситняково. В този район преминават много ученици, тъй като в близост се намира 23 училище Фредерик Жолио-Кюри. Стълбите са опасни и за пътниците с багаж, които идват или отиват към гарата.

Реклама
comment 0
visibility 2320
Експерти оглеждат улиците около училището

Експерт: Променят движението около училище в Подуене (СНИМКИ)

Необходима е нова организация на движението, която да е безопасна за ученици и граждани в зоната на 130 СУ в кв. „Хаджи Димитър“ в район Подуяне. Това показват анализи на съществуващата в момента схема на движение. Експерти от неправителствената организация - Институт по пътна безопасност (ИПБ), направиха проверка по модел на ООН,  научи Столица.bg Тя има за цел да открие проблемите и да предложи решения за тях. Към настоящия момент в зоната на 130- то училище, биха могли да възникнат инциденти заради организацията на движението, твърдят експертите. Именно за това те ще предложат адекватна организация на движението около образователната, социална и обществена инфраструктура в района. След като подготвят всички документи, от ИПБ ще ги предадат в общината на  район Подуяне, казват от института. Проектът е стартирал през октомври 2018 г., след като от Института за пътна безопасност са установили съществуващи проблеми свързани с безопасността на предвижване на децата към училищата. Той се реализира от института и район Подуяне. Чрез данните събрани от извършения оглед е изработена схема на нова организация на движението , която да отговаря на нормативните изисквания за безопасността на всички училища в района. Всичко, което се изработва от институтът е безвъзмездно и се прави от доброволци, каза пред Столица.bg експертът Диана Русинова-Мехмедали от Институт за пътна безопасност (ИПБ).  

comment 0
visibility 1538
Църква в кв. Левски

С молебен отбелязаха 10-годишнина на църквата в кв. "Левски"

С молебен бе отпразнувана кръглата, 10-а годишнина от освещаването на храм „Св. ап. Йоан Богослов“ в жк "Левски", в столичния район Подуене. Празникът получи благословението  на Софийския митрополит и патриарх Неофит. В храма жителите на "Левски" търсят и намират Бога и удовлетворяват своите религиозни потребности, казва отец Михаил от храмовото духовенство, цитиран от Фокус. За кръглата годишнина от освещаването на църквата се отслужи празнична служба, оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, кой бе в съслужение със ст. ик. Михаил Михайлов и столични свещеници. След литургията и благодарствен молебен се раздаде на присъстващите благословено ястие.

comment 0
visibility 1163
Деца от 177 ДГ изнесоха коледен концерт в КАТ

Малчугани от 177-а градина с коледен концерт в КАТ София (СНИМКИ)

Песни, танци и наричания за здраве зарадваха служителите на Пътна полиция - СДВР днес. Малчуганите от 177-а детска градина „Лютиче“, район Подуяне, изнесоха коледен концерт в салона за документи на КАТ. Служителите се събраха и аплодираха малките артисти, които внесоха много усмивки и емоции в Пътна полиция. Децата от градината в Подуяне изнесоха празнична програма, в която рецитираха стихотворения и изпълниха коледни песнички. Танцуваха малки снежинки,  коледарчета наричаха  за късмет на стопаните. От КАТ пък зарадваха коледните им гости с подаръци и пожелания за здраве и усмивки.

comment 0
visibility 1101
полицейска кола

Тийнейджърки се биха в училище в столичния "Хаджи Димитър"

Тийнейджърки се биха в столичното  24 СУ „П. К. Яворов“ в кв. „Хаджи Димитър“. Пострадалото момиче е откарано от Спешна помощ в ИСУЛ със счупен нос. Лекарите от Бързо помощ са се отзовали на мястото на боя на десетата минута, съобщава Фокус. Сигналът е подаде около 10.30 ч.  Дамският екшън се е развихрил в двора на училището. На мястото е имало и доста кръв. Всичко започнало от разгорещен спор, който прераснал в бой. Биячката е избягала, а полицаи изясняват причините са инцидента. Служителите на реда са започнали действия за установяването на местонахождението на избягалото момиче. То също ще бъде разпитано за причините за боя.

comment 0
visibility 1013

Данъчното в „Подуяне“ ще е затворено на 3 декември

Данъчната служба в район „Подуяне“ информира гражданите, че отдел "Общински приходи" ще е затворен на 3 декември . Това се налага заради спиране на електрозахранването  в сградата от 9 до 13 ч заради планиран ремонт на съоръженията. Желаещите да си платят таксите и данъците столичани, ще могат да го направят във всяка една друга данъчна служба на територията на столицата.

comment 0
visibility 1964

Променят маршрута на трамвай № 1, 3, 6 и 7

Основен ремонт на стрелка до Централна гара по направление на трамвайни линии № 1, 3, 6 и 7 променя техния маршрут от 24:00 часа на 27 октомври до полунощ на 28 октомври.  Трамвайни линии № 1 и 7  се променят в посока ж.к. Иван Вазов и ж.к. Борово: от кръстовище бул. “Княгиня Мария Луиза”/бул. “Христо Ботев” направо по бул. “Княгиня Мария Луиза”, бул. “Витоша”, надясно по ул. “Алабин” и наляво по бул. “Христо Ботев” по маршрутите. Трамвай № 3 в посока гара Захарна фабрика променя своята посока: от кръстовище бул. “Княгиня Мария Луиза”/бул. “Христо Ботев” направо по бул. “Княгиня Мария Луиза”, през транспортен подлез “Надежда” наляво по ул. “Скопие”, бул. “Константин Величков” и надясно по ул. “Цар Симеон”. Трамвайна линия № 6 в посока ж.к. Иван Вазов: от Триъгълника по маршрута на трамвайна линия № 11 по ул. “Скопие”, бул. “Константин Величков”, наляво по бул. “Александър Стамболийски”, площад “Възраждане” и надясно по бул. “Христо Ботев”. Маршрутите не се променят в обратна посока.    

comment 0
visibility 689

Инициатива за обучаване на ученици по програмиране в район "Подуяне"

Ученици от район "Подуяне" завършиха успешно кампанията „Програмирай: {Бъдеще} 2.0“. Инициативата е на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“ и местната администрация, реализирана в сътрудничество с група млади програмисти. В четири училища от района децата имаха възможност да разберат как се създава софтуер и какво е неговото приложение, какво са квантовите компютри, как се прави анимация, кой софтуер е полезен и как да се предпазват в интернет. Специалистите представиха и онлайн ресурси, които децата могат да използват за създаване на програми и игри. Училища от съседни райони също проявиха интерес за подобни събития.  

comment 0
visibility 734

Ще има ли решение на проблема с хамалите на столичния бул. "Христо Ботев"

Проблемът с хамалите и проституиращите на бул. "Христо Ботев" в София продължава да тормози живеещите там. След внесената подписка, подкрепена от над 1000 души, столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди в района да има засилено полицейско присъствие. Хамалите на бул. "Христо Ботев" обикновено са цяла група. Необезпокоявани те си вадят столове на тротоара и паркират камионите си без да заплащат за зона. Според вносителя на подписката Николай Николов от БСП проблемът може да се реши чрез подставени лица под прикритие, съобщават от БНТ. От ГЕРБ подчертават, че досега не са предприети мерки, защото имало само 1 жалба за шум в рамките на две години. Сега обаче след внесената подписка ще се мисли за промени в наредбата, която регламентира търговията.

comment 0
visibility 1547

Нова детска площадка и междублоково пространство в "Хаджи Димитър" (СНИМКИ)

Кв. "Хаджи Димитър" се сдоби с ново междублоково пространство, с пейки, беседка и алеи. Освен това има и нова детска площадка, на която най-малките могат да си играят.  [caption id="attachment_34129" align="alignnone" width="618"] Снимка: Facebook[/caption] Сега там предстои засаждането на дървета и озеленяване на терена. В квартала ще бъдат изградени още две нови детски площадки - до блокове 130 и 113. [caption id="attachment_34130" align="alignnone" width="618"] Снимка: Facebook[/caption]

comment 0
visibility 1045

Шампиони в гимнастиката правят подбор на деца в Подуяне

Масов подбор на деца за спортна гимнастика извършва Българската федерация по гимнастика във всички общински райони на София. Треньори и специалисти обикалят по училища и детски градини и събират деца. Така се работеше преди много, много години и затова родната гимнастика има олимпийски, световни и европейски медалисти. Шампионите се откриват след подбор, сигурни са специалистите. От централата избират деца на 6 - 7 годишна възраст за занимания 2 пъти седмично, първоначално. Обявата е публикувана на сайта на районната администрация в Подуяне. Посочена и методиката и упражненията, по които ще се прави селекцията. "При организирано практикуване на гимнастика се изследва първоначалото състояние на децата, чрез измерване на физическото им състояние и развитие", уточняват от БФГ. Вчера, днес от 16 ч. и на 29 септември от 9 часа треньори и специалисти от федерацията правят подбор в зала "Герена" на стадион "Георги Аспарухов". За района на Подуяне отговаря известната от близкото минало гимнастичка Милена Мавродиева, която вече е треньор. Преди ваканцията също имахме кампания за набиране на деца. Сега я подновихме и сме пуснали писма до всички общински райони, където имаме зали, но продължаваме да ходим в училища и градини, сподели пред Столица.bg Мавродиева. Родителите могат да пуснат и заявка за участие в подбора, като тя трябва да съдържа имената на детето, възрастта, № на детската градина и район Подуяне. Така специалистите ще могат да отидат лично и да видят детето. За Подуяне родителите могат да запишат детето си и на тел. 0878 535 475 – г-жа Милена Мавродиева. С този подбор БФГ дава шанс на десетки малчугани да се занимават с един от основните спортове. Дали пък от стотиците деца няма да да се появи  новият наследник на Йордан Йовчев, Стоян Делчев, Красимир Дунев, Боряна Стоянова и други наши таланти в гимнастиката.

comment 0
visibility 962

Обявиха конкурс "Най-мръсна детска площадка" в Сухата река

На страницата на сдружение "Безопасни детски площадки" се обявява фотоконкурс - "Най-мръсна детска площадка" в кв. Сухата река". Организатор е арх. Анна Тодорова. В социалната мрежа са публикувани условията. Изискването за участие е да се качи снимка на детска площадка от квартала с точното и местоположение. Може да се участва с колкото искате снимки и детски площадки. "Моля само, една детска площадка да бъде в един пост с допълнителни снимки в коментарите под нея", уточнява арх. Тодорова. Победител ще бъде избрана детската площадка с най-много емотиконки под поста й. Наградата ще е доброволно и безвъзмездно почистване от отбор събрал се на доброволни начала на 6 октомври от 10:00 часа.  Крайният срок на конкурса е 4 октомри, скоро след това ще бъде обявено класирането. "Моля участвайте активно, заради бъдещето на децата ни!", апелира архитект Тодорова. Кампания "Освободете тротоарите" започва в столичния квартал "Стрелбище". Инициативата е на "За безопасни детски площадки". Родители предприемат граждански действия, за да освободят тротоара пред детската градина на децата си, който се ползва като паркинг от шофьорите. Инициаторите на кампанията Мая Цанева и Нона Кузманова коментираха инициативата пред Bulgaria on air. "За 6 месеца аз и други хора сме подавали многократно сигнали до Столичната община, така че чрез медиация проблемът да се разреши, но за съжаление без особен успех", сподели Мая Цанева. Организаторите са излезли с предложение към Столичната община да се направи нещо на законодателна основа, което да спре неправилното паркиране. Все още обаче няма предприети действия от страна на общината. От сдружението призовават всички граждани да изпращат сигнали на имейла на организацията safeplaygrounds.sofia@gmail.com. В рамките на кампанията те ще бъдат обединени и от тях ще се формира карта на проблемните тротоари в София, за които да се търси решение. Инициативата ще продължи до 12 октомври.  

comment 0
visibility 895

Обсъжда се възстановяването на басейн "Мария Луиза"

Кметът на Столична община, Йорданка Фандъкова, съобщи за предстоящо обсъждане на проект за възстановяването на басейн "Мария Луиза" при проверка на ремонтните дейности на ул. "Резбарска" в "Подуяне". Проектът е внесен от частно дружество, което притежава по-голямата част от обекта. След като бъде обсъден в детайли, ще бъдат необходими големи инвестиции от страна на собственика. Относно проекта "Западен парк", Фандъкова заяви, че има проблеми, които в момента се разрешават. Тя увери, че би трябвало ремонтните дейности по него да влязат в срок. Проектът се изпълнява от ОП "Региони в растеж". Време и средства се инвестират максимално в ремонти на паркове, детски градини и спортни зали, за да може постоянно да се подобрява инфраструктурата на София, коментира още столичният кмет.

Район Подуяне

Територия на район Подуяне

Район Подуяне съществува като административна единица в столицата от 1988 г. – в началото като община, а по-късно като район.

Район Подуяне обхваща бул. „Сливница”, Владайската река, околовръстната жп линия, северната и източната граница на регулацията на ж.к. Левски – зона Г, бул. „Владимир Вазов”, бул. „Ботевградско шосе”, северната граница на летищния комплекс, ул. „Летоструй”, ул. „Стоян Попов” и бул. „Данаил Николаев”. Район „Подуяне” граничи с районите: „Сердика”, „Кремиковци”, „Слатина” и „Оборище”. Площта, която заема район Подуяне е 10 704 дка. Район Подуяне не е благословен като някои други столични райони с минерални извори.

Интересното по отношение на разположението му е, че район Подуяне е ограден от железопътни линии. Две реки минават през територията на район Подуяне–Слатинска и Перловска. Границата му с район Сердика е Владайската река.

Район Подуяне детска площадка

Население на район Подуяне

Район Подуяне се нарежда на трето място сред столичните райони по брой на населението. Днес броят на жителите на район Подуяне надхвърля 86 000. Според статистиката населението на район Подуяне е предимно застаряващо.

Район Подуяне подлез гара Подуяне

История на район Подуяне

Исторически данни за съществуването на селище в землището на район Подуянечерпим от археологическите разкопки и тракийските могили. През 1984 г в центъра на Подуяне е разкрито селище на около 6 000 години.

Първи писмени данни за село Подуяне се срещат в данъчни турски регистри от 1447 – 1480 г.   Село Подуяне влиза в пределите на столицата през 1895 г.

През 1988 Указ определя Подуяне като една от столичните общини. През 1995 г. са определени границите на район Подуяне.

Район Подуяне спирка гара Подуяне

Транспорт в район Подуяне

 На разположение на жителите на район Подуяне са две автогари - автогара „Подуяне”, намираща се в жк „Суха река” и автогара „Изток”, разположена в кв. „Левски”.

Общественият транспорт в район Подуяне е отлично развит. Живеещите в район Подуяне могат да разчитат на трамвай 22, тролеи 1, 2, 4 и автобуси 11, 12, 14, 72, 78, 79, 85, 86, 90, 100, 117, 118, 119, 120 , 305 , 404 , 413.

Медицинско обслужване в район Подуяне

В район Подуяне функционират достатъчно добри здравни заведения.

ДКЦ 18 гарантира качествено медицинско обслужване на столичани. През 1994 г. тя стартира като 18-та поликлиника. През 2000 г е преобразувана в ДКЦ 18. Здравното заведение в район Подуянеразполага с модерна медицинска апаратура и квалифициран персонал. Опитът и отдадеността на медиците осигуряват високо качество на медицинските услуги в район Подуяне. В ДКЦ 18 се извършват профилактични прегледи, диагностика на алергии, тестове, консултации, лечение, диагностика и др. Медицинското заведение разполага с мамологичен център с модерна техника. От 2001 г. към ДКЦ 18 функционира и Диабетен център.

На първия етаж в сградата на ДКЦ 18 врайон Подуяне се намира„Специализирана очна болница за активно лечение Акад. Пашев”. Това е първата очна болница в столицата. Болницата в район Подуянеразполага в модерно оборудване и квалифицирани специалисти. Болницата е със статут Университетска очна клиника.

В район Подуяне се намира филиал на Медицински център „Здраве“. В него се оказва извънболнична специализирана помощ на столичани. В центъра пациентите могат да разчитат на прегледи и изследвания в областта на гинекологията, акушерството, гастроентерология, нефрология, хирургия, детска и съдова хирургия, медицинска онкология, пулмология, ортопедия, травматология, психиатрия и др.

В район Подуяне функционира частна медицинска лаборатория „Кандиларов“. В лабораторията в район Подуяне се извършват множество изследвания в областите хематология и имунохематология, коагулация, биохимия, имунология, хормонални изследвания, туморни маркери, вирусология, микробиология, паразитология, уринен анализ, мониторинг на медикаменти и молекулярна диагностика.

Друга лаборатория, която функционира на територията на район Подуяне е Медицинска лаборатория „Лозенец”. Лабораторията използва най-новата високоспециализирана апаратура за клинично-лабораторни анализи. В лабораторията има и уникален хематологичен брояч.

В пределите на район Подуяне работи и ДКЦ 23.

В Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Д-р Добринов”, район Подуяне, се правят прегледи с помощта на спирален компютърен томограф.

Район Подуяне Виваком Арена Георги Аспарухов стадион Герена

Спортна дейност в район Подуяне

Спортните дейности в район Подуяне са изцяло свързани със спортен клуб „Левски“.  Стадион „Георги Аспарухов“ се намира в район Подуяне и е на практика третият стадион на футболния клуб Лески. Днес стадионът е познат сред футболните фенове с името „Герена“.

Факт е, че спортен клуб „Левски“ е един от най-старите в страната. В него членуват 40 спортни клуба от различни сортове като аеробика, баскетбол, бадмингтон, бокс, борба, самбо, кеч, бойни изкуства, бридж, боулинг, вдигане на тежести, волейбол, гребане, спортна гимнастика, джудо, бойни спортове, кану-каяк, карате, културизъм, кърлинг, конен спорт, лека атлетика, плуване, ръгби, спортна стрелба, водна топка, скокове във вода, синхронно плуване, скейт борд, скуош, скокове батут, спортни танци, сумо, тенис, тае-куон-до, художествена гимнастика, хокей и хокей на трева.

Футболен клуб „Левски“ е също един от най-старите отбори в страната. Нестихващите финансови затруднения и скандали около него в последните години сякаш нямат край.

Район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

В м. Чурешка махала, район Подуяне, има разкрити 2 надгробни могили. Освен тях, има и 7 тракийски надгробни могили, находящи се в северната част на квартал „Левски“, район Подуяне. При изграждането на бул. „Иван Вазов“ е била разкопана едната от могилите през 1983 г. С това се е заела К.Григорова от Музея за история на София. Три са в парковата среда в ж.к. “Левски“ Г.

През 1966 г. в район Подуяне, в м. „Подуенско пладнище“ при изграждане на жилищни блокове е открита римска вила от 5 век. Открити са 6 стопански и жилищни сгради. Наред с тях е намерена и семейна гробница във вид на засводен мавзолей от 3 век. Монетно съкровище е намерено в една от жилищните сгради на римската вила. Гърнето с 250 римски сребърни монети е било скрито по време на готското нашествие през 250 -251 г. в Тракия.

Район Подуяне гара Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Гарата в район Подуяне  е строена от арх. Панайот Калчев през 1930 г. Тя е една от първите гари в София и е с подчертан индустриален дизайн, същевременно с обособени граждански функции. През гарата днес минават стотици пътници. Започва ремонт на гарата като ще се реставрират декоративните фасадни елементи, орнаментите по стените в чакалнята. Павилионът, вграден в чакалнята, ще остане. Обновяването ще е съобразено с изискванията за енергийна ефективност, достъпна среда и техническа безопасност.

Район Подуянее един от най-старите и големи райони на столицата. Екипът на районното кметство се стреми да осигурява удобства на жителите си.

Територия на район Подуяне

Население на район Подуяне

История на район Подуяне

Транспорт в район Подуяне

Медицинско обслужване в район Подуяне

Спортна дейност в район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Прочетете още