Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София?
  • Антон Хекимян /ГЕРБ-СДС/ (0%, 0 Гласове)
  • Ваня Григорова /БСП-Лява България/ (0%, 0 Гласове)
  • Васил Терзиев /ПП-ДБ-СС/ (0%, 0 Гласове)
  • Вили Лилков /Синя София/ (0%, 0 Гласове)
  • Карлос Контрера /ВМРО/ (0%, 0 Гласове)
  • Ивайло Вълчев /ИТН/ (0%, 0 Гласове)
  • Друг (0%, 0 Гласове)
  • Няма да гласувам (0%, 0 Гласове)
Общо гласували: 0 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2847
Коледари с молитва за здраве в кметството на Подуяне

Коледари с молитва за здраве в кметството на Подуяне (ВИДЕО/СНИМКИ)

Коледари посетиха районна администрация „Подуяне“ на днешния светъл християнски празник „Игнажден“ и прочетоха молитва за здраве. Фолклорната група е сформирана по идея на секретаря на Народно читалище „Васил Левски 1928“ Борис Самаринов, а проектът „Софийски коледари“ е подкрепен от Столична програма „Култура“. Проектът има за цел да съживи едно забравено от столичани нематериално културно наследство – коледуването. Чрез проучване с помощта на експерти са издирени и записани 10 характерни за София и околностите коледарски песни. За по-точно пресъздаване на обичая бе създаден „Дигитален наръчник на коледаря“ и бе заснет филм.

comment 0
visibility 2874
-

Реконструкцията на гара "Подуяне" - опасна за пътниците

Реконструкцията на гара "Подуяне" се извършва при условия, които поставят в опасност пасажерите и преминаващите през гарата, показа btv. Строителните работи се извършват, докато потокът от пътници не спира, а дълбоките изкопи са необезопасени и заграждения липсват. Козирките над работещите два перона от гарата са премахнати и на пътниците им се налага да чакат на открито. На самия перон вниманието също трябва да е изострено, заради висящи кабели и изоставени по земята метални елементи. Пероните обслужват железопътната линия София-Пловдив, която е доста натоварена и по нея пътуват годишно над милион пътници. Според информационните табели, реконструкцията на подлеза и самата линия е трябвало да приключи през февруари 2021г. Липсата на информационни табели обърква и изнервя както пътниците, така и всеки, който преминава през мястото. Според инж. Пламен Митов - ръководител на проекта, изоставане в графика няма. Първият коловоз с прилежащия първи перон трябва да са готови до 10-15 март 2022г., а цялостният ремонт на сградата, която е паметник на културата, трябва да приключи през август 2023г.

comment 0
visibility 2206
Безплатен транспорт за избирателите със затруднения при предстоящите избори

Безплатен транспорт за избирателите със затруднения при предстоящите избори в София

Безплатетен транспорт ще бъде осигурен за граждани със затруднения на предстоящите избори на 14.11.2021 година. Това съобщиха от столичен район „Подуяне“. На телефон: 0800 20 720 ще се приемат заявки за помощ от отдел "Транспортно обслужване", дирекция "Транспорт" при Столична община. Телефонът е напълно безплатен за гражданите на София. На същия номер столичани ще могат да задават свободно своите въпроси. Целта е да се предостави възможност на избирателите с увредено зрение или затруднения в придвижването да упражняват правото си на глас в съответната избирателна секция.  Телефонната линия ще бъде свободна от 07.00 до 20.30 часа на 13 ноември т.г,а също така и от 07.00 до 19.00 часа в деня на изборите 14 ноември т.г.

Реклама
comment 0
visibility 5591
Премахнаха 17 гаража за 3 дни в столичния "Хаджи Димитър"

Премахнаха 17 гаража за 3 дни в столичния "Хаджи Димитър" (ВИДЕО)

Нови 17 незаконни гаражни клетки бяха премахнати през последните 3 дни в близост до бл. 98 в столичния "Хаджи Димитър", район Подуяне-Столична община. Програмата на общинската администрация в района продължава да се изпълнява и предстои отстраняване на гаражите бл. 144 в квартала, съобщиха от район Подуяне. До момента са премахнати повече от половината от около 1000 клетки на територията на Подуяне. От общината призовават ползвателите на гаражни клетки да оставят терена под тях в „поносимо“ състояние след отстраняването им. Гаражните клеки бяха незаконни и след предупреждение да се премахнат доброволно това не беше сторене от собствениците. Именно затова общината започна отстраняването. Клетки бяха премахнати в Овча купел и други райони на Столична община.  

comment 0
visibility 2758
Проверяват състоянието на шахтите в „Подуяне“ (СНИМКИ)

Проверяват състоянието на шахтите в „Подуяне“ (СНИМКИ)

Инспектори в столичния район „Подуяне“ извършиха контрол по почистване на линейните отводнителни съоръжения на пътното платно на ул. „Царева Ливада“, между ул. „Александър Екзарх“и ул. „Неофит Бозвели“.  Работата беше възложена след извършени проверки за състоянието на дъждоприемните шахти в района, съобщиха от Столичен инспекторат. Инспекторите следят за състоянието на съоръженията, за да може да се осигури нормална проводимост към канализационната мрежа.  Механизирано почистване на дъждоприемни шахти в района беше извършено по улици в кварталите „Суха река“, „Левски- Г“ и „Хаджи Димитър“. От Инспектората обясниха, че работата продължава.

comment 0
visibility 4106
С тържеството децата отпразнуваха 30-ия рожден ден на 91-ва "Слънчев кът" в

С тържеството децата отпразнуваха 30-ия рожден ден на 91-ва "Слънчев кът" в Подуяне

Детски песнички, смях и веселие се носеха днес от 91-ва детска градина "Слънчев кът" в район Подуяне-Столична община. Силни емоции  и вълнения обзеха малчуганите, които с тържество отпразнуваха 30-ия рожден ден на общинската детска градина на открита сцена в двора. Празникът бе уважен и от кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Подуяне Ева Митова, както и заместниците Ани Бързанова и Петър Митев. В градината започва цялостен ремонт сградата, като първо ще се обнови покривът. В момента в „Подуяне“ се извършва разширяването на две детски градини с по четири нови групи - 177-а ДГ „Лютиче“, в която ще има и нов физкултурен салон и 20-а ДГ „Жасминов парк“. Реновират се също дворовете им и детските кътове, като всяка група ще си има своя площадка. „По проект „Красива България“ на Министерство на труда и социалната политика изцяло се реновират 9 детски площадки за отделните групи в 92-ра Детска градина „Мечта". А скоро предстои откриването на преустроено помещение за една яслена група в жк „Левски В“, което ще е част от 91-а ДГ „Слънчев кът“.

comment 0
visibility 4058
В „Подуяне“: Обучават учители как да спасяват деца (СНИМКИ)

В „Подуяне“: Обучават учители как да спасяват деца (СНИМКИ)

70 преподаватели от 5 училища участваха в специалния проект „Безопасно училище“. Проектът бе част от политиката на столичния район „Подуяне“ за превенция на агресията и насилието в училищата. В инициативата се включиха преподаватели от 44 СУ, 49 ОУ, 130 СУ, 143 ОУ и 166 ССУ, които са на територията на общината. Проектът бе финансиран от Столична община. Изпълнението на проектните дейности съответстват на политиката на районната администрация в подкрепа на „София-Европейска столица на спорта”. Учителите се ангажират за активно включване в Национална програма „Квалификация“. С реализиране на проектите се изпълняват мерки от плана за действие, за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата, обясниха организаторите.

comment 0
visibility 4055
type-photo.svg
Глоби за строители в "Подуяне" и в "Изток" за нарушения

Глоби за строители в "Подуяне" и в "Изток" за нарушения (СНИМКИ)

Строителни фирми, работещи на обекти в кварталите "Изток" и "Подуяне", получиха глоби от екипи на Столичен инспекторат за различни нарушения.  Направен е акт на техническия ръководител на фирма "Янимекс" ЕООД за това, че е допуснал извършване на строително- ремонтни работи без плътна ограда по периметъра на строителната площадка. Обектът се намира в кв. "Изток".   В район "Подуяне"  на ул. "Уошбърн" 11 , е открито разполагане на строителна техника на публично- общинска собственост не по предназначение и без разрешение. И тук глобата е за техническия ръководител на обекта.  

comment 0
visibility 4918
Изграждат нова сграда на детска градина в „Подуяне“ (СНИМКИ)

Изграждат нова сграда на детска градина в „Подуяне“ (СНИМКИ)

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова провери изпълнението на ремонтните дейности на 177. ДГ „Лютиче“, съобщи Столична община.   Ще бъде изграден втори корпус за 4 групи с физкултурен салон към детското заведение.  Йорданка Фандъкова посети обекта заедно с кмета на района Ева Митова. В момента се изгражда топлата връзка между двете сгради и започват изкопните работи за втория корпус. Съществуващата сграда се санира, ремонтира се покривът и се поставя топлоизолация, подменят се електрическите инсталации, както и водопроводът и канализацията. Ще бъде изграден и асансьор за осигуряване на достъпна среда. Цялостната реконструкция на съществуващата сграда,  заедно с изграждането на новия корпус, се очаква  да приключат до края на 2022 година. По време на проверката на обекта кметът Фандъкова поиска строителят да ускори работата, за да  може сградите да бъдат изградени по-рано.   Кметът на район „Подуяне“ Ева Митова е готова с проект за разкриване на  яслени групи в партерните етажи на блокове 5 и  17 в „Левски В“.   От Столична община съобщиха, че в момента се изграждат  17 сгради на детски градини и предстои през юни да бъде въведена в експлоатация 30. ДГ в район „Изгрев“.    

comment 0
visibility 4893
Изграждат нова градинка на ул. „Клисура“ в „Хаджи Димитър“ (СНИМКИ)

Изграждат нова градинка на ул. „Клисура“ в „Хаджи Димитър“ (СНИМКИ)

Нова градинка ще бъде изградена на площта на ул. „Клисура“ между Народно читалище „Иван Вазов 1912“ и 24 СУ „П. К. Яворов“.   Проектът вече стартира и до дни ще бъде завършен с озеленяване, алеи, пейки и маса за шахмат, съобщиха от администрацията на район „Подуяне“. Проектът бе започнат след анкета сред жителите на квартала какво искат да бъде изградено на площта на бившия летен бар.  43% (1809 гласа) от столичани гласуваха за обособяването на Зона за отдих .

comment 0
visibility 6207
От склад в "Хаджи Димитър": Откраднато е оборудване на артиста Иво Димчев

Разбит е склад в "Хаджи Димитър": Откраднато е оборудване на артиста Иво Димчев

  Кражба от склад в столичния квартал "Хаджи Димитър". Жертвата този път е артистът Иво Димчев. В началото на тази седмица музикантът разбира, че от склада,  където е под наем, е изчезнала техника. Пред Нова телевизия той разказа за неприятния момент.  "Преди седмица установих, че складът ми е разбит. От него са откраднати ценни за мен неща, които са на обща стойност няколко хиляди лева. Подобно нещо не се е случвало до сега. Собствениците също твърдят, че това е прецедент. Има камера, която записва всичко. Сградата се заключва", обясни пред камерите Димчев.    От полицията заявиха, че по случая се работи.   

comment 0
visibility 4476
В "Подуяне": Глобиха стопанин на куче, ухапало жена

В "Подуяне": Глобиха стопанин на куче, ухапало жена

Два акта са направени на собственици на кучета в столичния район "Подуяне". Първата глоба е за стопанин, който не е контролирал достатъчно любимеца си и той е ухапал жена, съобщават от Столичен инспекторат. Втората глоба е за липса на задължителните микрочип и ваксина срещу бяс на животното.    В работата на инспекторите са се включи и полицейски екип на 05 РУ-СДВР, а според Закона за  ветеринарномедицинската дейност предвидените глоби за такива случаи са от 50 лв. до 500 лв.   От началото на април за подобни нарушения са съставени 6 акта за административно нарушение на собственици на домашни любимци в "Лозенец", "Надежда", "Витоша" и "Подуяне".   При проверките в паркове, градини и междублокови пространства за същия период са инспектирани над 410 собственици на домашни кучета. Най-честите нарушения, които биват допускани, са непочистване след животното, движение на обществени места без повод и липса на поставен микрочип. За констатираните на място нередности са наложени и 13 санкции с фиш.  

comment 0
visibility 6523
След забележка за неправилно паркиране: Жена чупи чистачки на коли в Сухата

След забележка за неправилно паркиране: Жена чупи чистачки на коли в Сухата река

Жена изтръгна чистачките от автомобилите на съседите си. Случката се разиграва в софийския квартал "Сухата река". Потърпевшите твърдят, че отмъщението станало след забележка за неправилно паркиране, съобщи Нова телевизия. Живущи в района обясниха, че жената е счупила и оградата пред блока. Посегателството е заснето от камери за видеонаблюдение. Съседите са изненадани от реакцията на столичанката, а някои се притесняват, че е способна да извърши още вандалски действия.

comment 0
visibility 5927
Строят нова сграда към 177 ДГ "Лютиче" в "Подуяне"

Строят нова сграда към 177 ДГ "Лютиче" в "Подуяне"

Вече е в ход изграждането на нова сграда към 177 детска градина „Лютиче“ в "Подуяне". Строителната площадка бе открита на 9 март.  Градината има 6 групи, а с разширението ще се прибавят още – 2 яслени и 2 градински, информират от Столична община. В новата сграда ще има и физкултурен салон. В дворното пространство ще се направят освен 4 детски площадки за новите градински и яслени групи, и изцяло нови за останалите 6. Общо за обекта ще бъдат финансирани 3.5 млн. лева от бюджета на СО.   В "Подуяне" се прави и реконструкция на съществуващата сграда на ДГ 20 „Жасминов парк“. Тя се разширява с 2 групи. Към същата детска градина бе изпълнена и нова сграда за 4 групи на мястото на бивша постройка с етернитови панели.   В момента на територията на Столична община се изграждат и реконструират детски градини в районите "Триадица", "Студентски", "Лозенец", "Витоша", "Кремиковци", "Изгрев", "Овча купел", "Люлин", "Възраждане".  

comment 0
visibility 3898
Глобиха собственика на питбула, който нападна малко куче в „Сухата река“

Глобиха собственика на питбула, който нападна малко куче в „Сухата река“

Столичен инспекторат със съдействието на полицаи от 5 РУ - СДВР състави акт на собственика на питбула, който предизвика инцидент в столичния квартал "Сухата река" по време на разходка. Припомняме, че питбулът е нахапал малко куче, преди време е атакувал и дете. Инцидентът с малкото куче става на метри от детска площадка. Инспекторите са установили стопанина на кучето. Констатирано е липса на поставен микрочип, липса на мерки да не се създава опасност за хората и други животни, както и фактът че по време на разходката, животното е било пуснато свободно без повод.  Инспекторите са съставили акт на собственика на питбула по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Район Подуяне

Територия на район Подуяне

Район Подуяне съществува като административна единица в столицата от 1988 г. – в началото като община, а по-късно като район.

Район Подуяне обхваща бул. „Сливница”, Владайската река, околовръстната жп линия, северната и източната граница на регулацията на ж.к. Левски – зона Г, бул. „Владимир Вазов”, бул. „Ботевградско шосе”, северната граница на летищния комплекс, ул. „Летоструй”, ул. „Стоян Попов” и бул. „Данаил Николаев”. Район „Подуяне” граничи с районите: „Сердика”, „Кремиковци”, „Слатина” и „Оборище”. Площта, която заема район Подуяне е 10 704 дка. Район Подуяне не е благословен като някои други столични райони с минерални извори.

Интересното по отношение на разположението му е, че район Подуяне е ограден от железопътни линии. Две реки минават през територията на район Подуяне–Слатинска и Перловска. Границата му с район Сердика е Владайската река.

Район Подуяне детска площадка

Население на район Подуяне

Район Подуяне се нарежда на трето място сред столичните райони по брой на населението. Днес броят на жителите на район Подуяне надхвърля 86 000. Според статистиката населението на район Подуяне е предимно застаряващо.

Район Подуяне подлез гара Подуяне

История на район Подуяне

Исторически данни за съществуването на селище в землището на район Подуянечерпим от археологическите разкопки и тракийските могили. През 1984 г в центъра на Подуяне е разкрито селище на около 6 000 години.

Първи писмени данни за село Подуяне се срещат в данъчни турски регистри от 1447 – 1480 г.   Село Подуяне влиза в пределите на столицата през 1895 г.

През 1988 Указ определя Подуяне като една от столичните общини. През 1995 г. са определени границите на район Подуяне.

Район Подуяне спирка гара Подуяне

Транспорт в район Подуяне

 На разположение на жителите на район Подуяне са две автогари - автогара „Подуяне”, намираща се в жк „Суха река” и автогара „Изток”, разположена в кв. „Левски”.

Общественият транспорт в район Подуяне е отлично развит. Живеещите в район Подуяне могат да разчитат на трамвай 22, тролеи 1, 2, 4 и автобуси 11, 12, 14, 72, 78, 79, 85, 86, 90, 100, 117, 118, 119, 120 , 305 , 404 , 413.

Медицинско обслужване в район Подуяне

В район Подуяне функционират достатъчно добри здравни заведения.

ДКЦ 18 гарантира качествено медицинско обслужване на столичани. През 1994 г. тя стартира като 18-та поликлиника. През 2000 г е преобразувана в ДКЦ 18. Здравното заведение в район Подуянеразполага с модерна медицинска апаратура и квалифициран персонал. Опитът и отдадеността на медиците осигуряват високо качество на медицинските услуги в район Подуяне. В ДКЦ 18 се извършват профилактични прегледи, диагностика на алергии, тестове, консултации, лечение, диагностика и др. Медицинското заведение разполага с мамологичен център с модерна техника. От 2001 г. към ДКЦ 18 функционира и Диабетен център.

На първия етаж в сградата на ДКЦ 18 врайон Подуяне се намира„Специализирана очна болница за активно лечение Акад. Пашев”. Това е първата очна болница в столицата. Болницата в район Подуянеразполага в модерно оборудване и квалифицирани специалисти. Болницата е със статут Университетска очна клиника.

В район Подуяне се намира филиал на Медицински център „Здраве“. В него се оказва извънболнична специализирана помощ на столичани. В центъра пациентите могат да разчитат на прегледи и изследвания в областта на гинекологията, акушерството, гастроентерология, нефрология, хирургия, детска и съдова хирургия, медицинска онкология, пулмология, ортопедия, травматология, психиатрия и др.

В район Подуяне функционира частна медицинска лаборатория „Кандиларов“. В лабораторията в район Подуяне се извършват множество изследвания в областите хематология и имунохематология, коагулация, биохимия, имунология, хормонални изследвания, туморни маркери, вирусология, микробиология, паразитология, уринен анализ, мониторинг на медикаменти и молекулярна диагностика.

Друга лаборатория, която функционира на територията на район Подуяне е Медицинска лаборатория „Лозенец”. Лабораторията използва най-новата високоспециализирана апаратура за клинично-лабораторни анализи. В лабораторията има и уникален хематологичен брояч.

В пределите на район Подуяне работи и ДКЦ 23.

В Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Д-р Добринов”, район Подуяне, се правят прегледи с помощта на спирален компютърен томограф.

Район Подуяне Виваком Арена Георги Аспарухов стадион Герена

Спортна дейност в район Подуяне

Спортните дейности в район Подуяне са изцяло свързани със спортен клуб „Левски“.  Стадион „Георги Аспарухов“ се намира в район Подуяне и е на практика третият стадион на футболния клуб Лески. Днес стадионът е познат сред футболните фенове с името „Герена“.

Факт е, че спортен клуб „Левски“ е един от най-старите в страната. В него членуват 40 спортни клуба от различни сортове като аеробика, баскетбол, бадмингтон, бокс, борба, самбо, кеч, бойни изкуства, бридж, боулинг, вдигане на тежести, волейбол, гребане, спортна гимнастика, джудо, бойни спортове, кану-каяк, карате, културизъм, кърлинг, конен спорт, лека атлетика, плуване, ръгби, спортна стрелба, водна топка, скокове във вода, синхронно плуване, скейт борд, скуош, скокове батут, спортни танци, сумо, тенис, тае-куон-до, художествена гимнастика, хокей и хокей на трева.

Футболен клуб „Левски“ е също един от най-старите отбори в страната. Нестихващите финансови затруднения и скандали около него в последните години сякаш нямат край.

Район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

В м. Чурешка махала, район Подуяне, има разкрити 2 надгробни могили. Освен тях, има и 7 тракийски надгробни могили, находящи се в северната част на квартал „Левски“, район Подуяне. При изграждането на бул. „Иван Вазов“ е била разкопана едната от могилите през 1983 г. С това се е заела К.Григорова от Музея за история на София. Три са в парковата среда в ж.к. “Левски“ Г.

През 1966 г. в район Подуяне, в м. „Подуенско пладнище“ при изграждане на жилищни блокове е открита римска вила от 5 век. Открити са 6 стопански и жилищни сгради. Наред с тях е намерена и семейна гробница във вид на засводен мавзолей от 3 век. Монетно съкровище е намерено в една от жилищните сгради на римската вила. Гърнето с 250 римски сребърни монети е било скрито по време на готското нашествие през 250 -251 г. в Тракия.

Район Подуяне гара Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Гарата в район Подуяне  е строена от арх. Панайот Калчев през 1930 г. Тя е една от първите гари в София и е с подчертан индустриален дизайн, същевременно с обособени граждански функции. През гарата днес минават стотици пътници. Започва ремонт на гарата като ще се реставрират декоративните фасадни елементи, орнаментите по стените в чакалнята. Павилионът, вграден в чакалнята, ще остане. Обновяването ще е съобразено с изискванията за енергийна ефективност, достъпна среда и техническа безопасност.

Район Подуянее един от най-старите и големи райони на столицата. Екипът на районното кметство се стреми да осигурява удобства на жителите си.

Територия на район Подуяне

Население на район Подуяне

История на район Подуяне

Транспорт в район Подуяне

Медицинско обслужване в район Подуяне

Спортна дейност в район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Прочетете още