Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 144 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 949 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1113 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2677
type-photo.svg
Два дни акция за махане на изоставени автомобили в "Подуяне"

Два дни акция за махане на изоставени автомобили в "Подуяне" (СНИМКИ)

  Два дни в "Подуяне" ще се проведе поредната акция срещу изоставените автомобили. На 9 и 10 ноември ще бъдат махнати нови 10 изоставени леки коли, съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.     Ул. "Синчец" в Световрачене стана пристанище (СНИМКИ)От началото на годината са вдигнати или преместени от собствениците им общо 82 превозни средства. Стикери са сложени на 254 коли, като 154 са от август до момента. За автомобилите, които не са отстранени или преместени от собствениците, все още текат задължителните административни срокове и процедури.  

comment 0
visibility 5118
type-photo.svg
Махнати са нови 20 незаконни гаража в "Хаджи Димитър"

Махнати са нови 20 незаконни гаража в "Хаджи Димитър" (СНИМКИ)

На улица "Сопот" в "Хаджи Димитър" са махнати нови 20 гаражни клетки. Това е част от програмата на район "Подуяне" за отстраняване на незаконните гаражи.    След махането на гаражите, теренът ще се почисти и ще се освободят над 30 места за паркиране, информират от "Подуяне" в социалната мрежа.    До момента в района са вдигнати около 500 клетки, като трябва да бъдат премахнати още приблизително толкова.   На следващия етап предстои поставянето на асфалт върху новия паркинг.  

comment 0
visibility 3074
Превърнаха детска площадка в „Сухата река“ в паркинг

Собственик на кола паркира насред детска площадка в „Сухата река“

Собственик на автомобил паркира най-нагло насред детска площадка в столичния квартал „Сухата река“. Площадката се намира зад блок 100. Софиянец публикува в социалната мрежа кадър на нарушителя. Снимката предизвика множество иронични коментари. Някои предложиха играещите деца да изрисуват с боички и маркери новата катерушка. Други бяха учудени, че във въпросната градинка има само един паркирал автомобил. От години там е обичайна гледка да паркират неправилно по няколко коли.  Сигналът е подаден до столичния район „Подуяне“ и ще бъде извършено както обезопасяване на детската площадка, така и санкциониране на нарушителя.

Реклама
comment 0
visibility 3100
Нова библиотека отвори врати в Левски В (СНИМКИ)

Нова библиотека отвори врати в Левски В (СНИМКИ)

Жителите на столичния квартал Левски В вече могат да се похвалят с нова библиотека. Тя се намира в Народно читалище “Иван Вазов - 2014” и вече очаква най-нетърпеливите читатели. Точният адрес на библиотеката е: кв. Левски В, бл. 5, вх. А (след аптека Марешки). Тя ще работи от понеделник до петък от 12:00 до 18:30 ч. От новата библиотека обясниха и условията за ползване: Представяне на лична карта Годишна такса от 5,00 лв. За деца и ученици до 18 г. се изисква Декларация от родител/настойник Всеки читател има право да взима до три книги едновременно Срокът за ползване е до един месец

comment 0
visibility 2868
Две нови детски градини ще се построят в "Подуяне"

Две нови детски градини ще се построят в "Подуяне"

Две нови детски градини ще се посторят в район "Подуяне", съобщи кметът Ева Митова. Те ще бъдат на терени на ул. "Арчарица" и ул. "Скакля".  В района също има сериозен недостиг на места за градини и особено за ясли. Регулацията на двата терена ще влезе заедно с ПУП-а на "Хаджи Димитър" за приемане. В момента в "Подуяне" се изгражда разширение на 177 детска градина "Лютиче", в която ще има още 4 нови групи. С две групи се разширавя и 20 детска градина "Жасминов парк".

comment 0
visibility 5000
"Зелен пояс" стартира със засаждането на 30 дръвчета в столичното 42 ОУ "Ха

"Зелен пояс" стартира със засаждането на 30 дръвчета в столичното 42 ОУ "Хаджи Димитър" (С...

Зелена и висока стена от дръвчета ще си има след около 5 години столичното 42 Основно училище "Хаджи Димитър" в район Подуяне на Столична община. Там днес бяха засадени 30 дръвчета, които са по цялото продължение на оградата на училищния двор. Петметровите ясени и чинари ще предпазват децата, които играят навън да не дишат вредните емсии от автомобилния трафик. Първото дръвче днес засади кметът на София Йорданка Фандъкова и директора на "Хаджи Димитър" Фиданка Лазарова със сръчната подкрепа на малчугани от първи клас. Същото направи и кметът на район Подуяне Ева Митова, зам.-кметът по екология Десислава Билева и директорът на "Зелени Системи" Димитър Данчев. "Започваме кампанията "Зелен пояс" и ще ще бъдат засадени около 1000 дръвчета в училища и детски градини в различни райони на София. Целта е да предпазим децата, докато играят от емисиите на автомобилите. Продължаваме с дърветата  и до края на тази година ще бъдат засадени в 26 училища във всички столични райони. В Триадица и във Връбница има по две училища. Тази кампания е и част от работата ни за по-чист въздух в София. Продължаваме и с Новата гора на София и през октомври и ноември също ще се засаждат дървета, както и по улици, булеварди и спирки на градския транспорт", каза столичният кмет. Има 30 паралелки в училището и всяка една ще отговоря за дръвче . Децата ще се грижат да ги поливат, допълни директорът Фиданка Лазарова. А малчуганите се радваха на младите дръвчета, ентусиазирано с лопатите хвърляха пръст да ги засадят и обещаха да ги поливат редовно. В 42 основно училище "Хаджи Димитър" учат 780 деца от първи до седми клас. Това е едно от най-добрите училища в квартала, хвалят се живеещи в района. Огромният училищен двор и със спортни игрища, с площадка за обучение по Безопасност на движението и с цветни интерактивни игри. В улилището има хоеографски паралелки и изобразително изкуство. "Много е приятно да си наоколо, когато учениците извадят тонколоните и започват да танцуват на двора", разказа възрастна дама, която живее в отсрещния блок.    

comment 0
visibility 2804
Разбити плочки спъват столичани до новата спирка на метрото в „Хаджи Димитъ

Разбити плочки спъват столичани до новата спирка на метрото в „Хаджи Димитър“ (СНИМКИ)

Изпочупени плочки на стълбите до новооткритата спирка на метрото в „Хаджи Димитър“  всекидневно спъват бързащите сутрин за работа столичани, видя Столица. bg. Стълбите ярко контрастират на новия тротоар на спирката на метрото. Прави впечатление, че са подменени само два реда плочки на самия тротоар, а останалите са разбити. Живеещи в квартала разказват, че е невъзможно преминаването на майки с колички. Наклонът е толкова голям и не позволява плавно спускане на детската количка. Пенсионерите също изпитват затруднение да се катерят и слизат по разбитите стълби. Дори и да се справят със задачата, после потъват в кал.   Градинката пред блок 57 в „Хаджи Димитър“ е в „окаляно състояние“, шегуват се столичани. Така е от години, въпреки обещанията на общината да я ремонтира. Зимата положението е трагично, защото стълбите са покрити със сняг и не знаеш в коя преспа ще пропаднеш, разказват майки от квартала.

comment 0
visibility 3530
Живеещи в "Хаджи Димитър": Върнете тротоарите на пешеходците!

Живеещи в "Хаджи Димитър": Върнете тротоарите на пешеходците! (СНИМКИ)

От акция на паяк имат нужда тротоарите в столичния квартал "Хаджи Димитър", район Подуяне-Столична община. Отдавна пешеходците са "свалени" на пътното платно от десетките собственици на автомобили, които паркират на тротоарите. За проблема сигнализират живеещи в "Хаджи Димитър" в социалната мрежа в "Безумията в София". Сред десетките столичани има и варненски автомобил, който очевидно не е в движение и е закотвен на тротоара на ул. Златица 48.  Тази кола отдавна трябваше да е стикирана и вдигната, коментират гражданите. Колата е била стикирана в кв. Сухата река, но собственикът е свалил стикера и я е преместил в "Хаджи Димитър", установява проверка на представител на "Безумията в София". Със сигурност обаче варненският таралясник ще бъде премахнат, ако не доброволно то с паяк и ще бъде предаден за вторични суровити.  Трудно проходими са тротоарите и по улицата към спирката на градския транспорт "Гинци". Там редовно има паркирани коли по разбития вече и почти разрушен тротоар. Пътят е със сериозен автомобилен трафик, а гражданите трябва да преминават по пътното платно, за да стигнат до спирката.

comment 0
visibility 2378
Есенен крос на София ще се проведе в парк "Герена"

Есенен крос на София ще се проведе в парк "Герена"

На 23 октомври в парк "Герена" ще се проведе есенен крос на София. Двигатели на инициативата са Клуб по лека атлетика „Левски“ и ОСК „Левски“ със съдействието на районна администрация „Подуяне“ .   Дистанциите ще са 1000 м за момчетата и момичетата  до 14 и до 16 години и 2000 м за тези до 18 г. Измерването на времето ще е електронно и всички състезатели ще бъдат с чипове.   Децата ще бъдат разделени на две групи – активно спортуващи, картотекирани състезатели от клубовете в цяла София, и ученици от район „Подуяне“.   Най-активното училище пък ще получи „Купата на кмета“. Кросът се организира по програма „Децата и спортният клуб“ на Министерство на младежта и спорта.    

comment 0
visibility 2042
Мобилен пункт ще пирема опасни отпадъци в район Подуяне

Мобилен пункт ще приема опасни отпадъци в район Подуяне

Мобилен пункт за опасни отпадъци ще бъде поставен в район Подуяне-Столична община, на 10 октомври т. г. Той ще е разположен на ул. "Плакалница" №51 пред сградата на районна администрация, съобщиха от кметството. В него могат да се предават опасни за бита и здравето на хората отпадъци от домакинствата от  8:30 до 14:30 часа. Приемането е само за физически лица. В пункта се приемат: - Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) - Лакове и бояджийски материали - Домакински препарати и химикали - Мастила и замърсени опаковки - Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност). За заявки и запитвания гражданите могат да се обаждат на 0700 11 750. 

comment 0
visibility 3962
В Подуяне: 15 с глоби за паркиране върху тротоар, който се ремонтира

В Подуяне: 15 с глоби за паркиране върху тротоар, който се ремонтира (СНИМКИ)

15 собственици на автомобили ще бъдат глобени заради неправилно паркиране върху тротоар, който се ремонтира в район Подуяне-Столична община. Всички те не са се съобразили със строителните дейности и са спряли автомобилите си върху недовършените елементи на тротоара на ул. Скайлер". За проблема граждани са сигнализирали в община Подуяне, а те е потърсила съдействие от МВР. Нарушителите са установени и заснети от полицаи на V РПУ-СДВР. Те са извършили проверка на място и са заснели над 15 нарушители, на които ще бъдат наложени глоби! От V РПУ са уверили администрацията на район Подуяне, че улицата ще бъде наблюдавана за нарушения. Паркиралите коли рушат ремонтираното до момента, но и пречат да се продължи със строителните работи за довършването на обекта.

comment 0
visibility 4145
Родители изрисуваха игри на детската площадка в 177 ДГ "Лютиче"

Родители изрисуваха игри на детската площадка в 177 ДГ "Лютиче" (СНИМКИ)

Ентусиазирани родители за поредна година показаха, че освен общината и искат да помогнат, за да осигурят максимлано добри условия за наследниците си в общинските детски градини, видя Столица.bg. На добре забравените забавни игри на двора ще се радват и ще подскачат малчуганите от втора група на 177 детска градина "Лютиче" в кв. Сухата река, район Подуяне-Столична община. Инициатор е майката на малкия Алекс - Злати Даковска. Идеята й била подкрепена и от други майки и татковци, и цветната и привлекателна детска площадка вече е факт. "Миналата година когато Алекс го приеха в първа група в тази градина, заедно с една от майките - Александра, която рисува страхотно, обновихме площадката. Тази година децата са по-големи и сменят площадката", разказа Злати. Преди 2 години тя и съпругът й "заразиха" съседите си и от две стари, изхвърлени гуми направиха страхотна площадка за децата пред блока си в Слатина. От две изхърлени гуми родители направиха чудеса в "Слатина" (СНИМКИ) Освен, че освежили старото "Не се сърди човече" на двора, родителите направили кегли, нарисували "Дама" тип "ракета". Сега малчуганите имат две "Дами" до 10 и до 6. А шарени "Стъпки" за подскачане в различна посока, както и геометрични фигури - квадрат, триъгълник и други, привличат децата. Децата ги имали и на площадката в първа група, но учителките припомнили, че децата ги харесват. Заедно с родителите и учениците от втора група на 177 детска градина "Лютиче" били помощници и оцветявали на площадката в двора. Таковците  пък ремонтирали пейките, подменили счупените летви и боядисали пейките и катерушките.  Така с усилията и труда на Злати, Силвана, Диляна, Таня, Рози, Емилия и Данаил, Валентин и Николай малчуганите от втора група ще подскачат на воля и неуморно на детската площадка в двора.  

comment 0
visibility 2849
Жителите на Подуяне избраха: Зона за отдих до читалище "Ив. Вазов 1912"

Жителите на Подуяне избраха: Зона за отдих до читалище "Ив. Вазов 1912"

Зона за отдих да стане в зеленото пространство между читалище "Иван Вазов - 1912" и 24 СУ "Пейо К. Яворов" в район Подуяне-Столична община. Това решиха местните жители. Кметът на района Ева Митова искаше да чуе гласа на гражданите и не дадоха своя вот в специална анкета. В нея имаше няколко въпроса, но предложението за изграждане на "Зона за отдих" получи най-много гласове от местните жители. След анкета: Правят зона за отдих между читалище "Иван Вазов 1912" и 24 СУ В момента от район Подуяне започват да подготвят заданието за проектиране на зоната, съобщи пред радио София на БНР зам.-кметът Петър Митев. Планирано е тя да е готова и гражданите да я ползват през пролетта на 2021. В пространството вече има високи дървета и вечнозелени храсти, които ще бъдат запазени. Допълнително ще се оформят места за отдих, пейки с перголи, маси за игра на шах и цветни градини.  

comment 0
visibility 2778
След анкета: Правят зона за отдих между читалище "Иван Вазов 1912" и 24 СУ

След анкета: Правят зона за отдих между читалище "Иван Вазов 1912" и 24 СУ

Зона за отдих ще бъде направена на ул. "Клисура" между Народно читалище „Иван Вазов 1912“ и 24 СУ „П. К. Яворов“ (бившият летен бар). За това нещо са гласували 43 процента от живеещите в столичния район "Подуяне" в специална анкета. Администрацията на района бе пуснала допитването на страницата си в интернет.   17 процента са дали гласа си за детска площадка, а 40% са поискали да се направи на това място градинка за разхождане на кучета.     

comment 0
visibility 3745
Изхвърлиха 2 камиона с боклуци от подлеза на ул. Резбарска

Изхвърлиха 2 камиона с боклуци от подлеза на ул. Резбарска (СНИМКИ)

От район Подуяне-Столична община изчистиха затрупания с боклуци подлез на ул. Резбарска и продължението към ул. Гинци в посока гробищата. От дълго време подземното съоръжение е станало сметище, в което са изсипвани строителни и битови отпадъци. Днес вече е чисто и може да се преминава. По стените обаче има всякакви драсканици, които създават доста мрачно усещане. Благодаря на районния кмет на Подуяне Ева Митова, написа в социалната мрежа гражданин. Той призовава съкварталците си да не изхвърлят отпадъци в подлеза.  "В крайна сметка живеем в столица, а не на село", припомня И. Пеновски.

Район Подуяне

Територия на район Подуяне

Район Подуяне съществува като административна единица в столицата от 1988 г. – в началото като община, а по-късно като район.

Район Подуяне обхваща бул. „Сливница”, Владайската река, околовръстната жп линия, северната и източната граница на регулацията на ж.к. Левски – зона Г, бул. „Владимир Вазов”, бул. „Ботевградско шосе”, северната граница на летищния комплекс, ул. „Летоструй”, ул. „Стоян Попов” и бул. „Данаил Николаев”. Район „Подуяне” граничи с районите: „Сердика”, „Кремиковци”, „Слатина” и „Оборище”. Площта, която заема район Подуяне е 10 704 дка. Район Подуяне не е благословен като някои други столични райони с минерални извори.

Интересното по отношение на разположението му е, че район Подуяне е ограден от железопътни линии. Две реки минават през територията на район Подуяне–Слатинска и Перловска. Границата му с район Сердика е Владайската река.

Район Подуяне детска площадка

Население на район Подуяне

Район Подуяне се нарежда на трето място сред столичните райони по брой на населението. Днес броят на жителите на район Подуяне надхвърля 86 000. Според статистиката населението на район Подуяне е предимно застаряващо.

Район Подуяне подлез гара Подуяне

История на район Подуяне

Исторически данни за съществуването на селище в землището на район Подуянечерпим от археологическите разкопки и тракийските могили. През 1984 г в центъра на Подуяне е разкрито селище на около 6 000 години.

Първи писмени данни за село Подуяне се срещат в данъчни турски регистри от 1447 – 1480 г.   Село Подуяне влиза в пределите на столицата през 1895 г.

През 1988 Указ определя Подуяне като една от столичните общини. През 1995 г. са определени границите на район Подуяне.

Район Подуяне спирка гара Подуяне

Транспорт в район Подуяне

 На разположение на жителите на район Подуяне са две автогари - автогара „Подуяне”, намираща се в жк „Суха река” и автогара „Изток”, разположена в кв. „Левски”.

Общественият транспорт в район Подуяне е отлично развит. Живеещите в район Подуяне могат да разчитат на трамвай 22, тролеи 1, 2, 4 и автобуси 11, 12, 14, 72, 78, 79, 85, 86, 90, 100, 117, 118, 119, 120 , 305 , 404 , 413.

Медицинско обслужване в район Подуяне

В район Подуяне функционират достатъчно добри здравни заведения.

ДКЦ 18 гарантира качествено медицинско обслужване на столичани. През 1994 г. тя стартира като 18-та поликлиника. През 2000 г е преобразувана в ДКЦ 18. Здравното заведение в район Подуянеразполага с модерна медицинска апаратура и квалифициран персонал. Опитът и отдадеността на медиците осигуряват високо качество на медицинските услуги в район Подуяне. В ДКЦ 18 се извършват профилактични прегледи, диагностика на алергии, тестове, консултации, лечение, диагностика и др. Медицинското заведение разполага с мамологичен център с модерна техника. От 2001 г. към ДКЦ 18 функционира и Диабетен център.

На първия етаж в сградата на ДКЦ 18 врайон Подуяне се намира„Специализирана очна болница за активно лечение Акад. Пашев”. Това е първата очна болница в столицата. Болницата в район Подуянеразполага в модерно оборудване и квалифицирани специалисти. Болницата е със статут Университетска очна клиника.

В район Подуяне се намира филиал на Медицински център „Здраве“. В него се оказва извънболнична специализирана помощ на столичани. В центъра пациентите могат да разчитат на прегледи и изследвания в областта на гинекологията, акушерството, гастроентерология, нефрология, хирургия, детска и съдова хирургия, медицинска онкология, пулмология, ортопедия, травматология, психиатрия и др.

В район Подуяне функционира частна медицинска лаборатория „Кандиларов“. В лабораторията в район Подуяне се извършват множество изследвания в областите хематология и имунохематология, коагулация, биохимия, имунология, хормонални изследвания, туморни маркери, вирусология, микробиология, паразитология, уринен анализ, мониторинг на медикаменти и молекулярна диагностика.

Друга лаборатория, която функционира на територията на район Подуяне е Медицинска лаборатория „Лозенец”. Лабораторията използва най-новата високоспециализирана апаратура за клинично-лабораторни анализи. В лабораторията има и уникален хематологичен брояч.

В пределите на район Подуяне работи и ДКЦ 23.

В Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Д-р Добринов”, район Подуяне, се правят прегледи с помощта на спирален компютърен томограф.

Район Подуяне Виваком Арена Георги Аспарухов стадион Герена

Спортна дейност в район Подуяне

Спортните дейности в район Подуяне са изцяло свързани със спортен клуб „Левски“.  Стадион „Георги Аспарухов“ се намира в район Подуяне и е на практика третият стадион на футболния клуб Лески. Днес стадионът е познат сред футболните фенове с името „Герена“.

Факт е, че спортен клуб „Левски“ е един от най-старите в страната. В него членуват 40 спортни клуба от различни сортове като аеробика, баскетбол, бадмингтон, бокс, борба, самбо, кеч, бойни изкуства, бридж, боулинг, вдигане на тежести, волейбол, гребане, спортна гимнастика, джудо, бойни спортове, кану-каяк, карате, културизъм, кърлинг, конен спорт, лека атлетика, плуване, ръгби, спортна стрелба, водна топка, скокове във вода, синхронно плуване, скейт борд, скуош, скокове батут, спортни танци, сумо, тенис, тае-куон-до, художествена гимнастика, хокей и хокей на трева.

Футболен клуб „Левски“ е също един от най-старите отбори в страната. Нестихващите финансови затруднения и скандали около него в последните години сякаш нямат край.

Район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

В м. Чурешка махала, район Подуяне, има разкрити 2 надгробни могили. Освен тях, има и 7 тракийски надгробни могили, находящи се в северната част на квартал „Левски“, район Подуяне. При изграждането на бул. „Иван Вазов“ е била разкопана едната от могилите през 1983 г. С това се е заела К.Григорова от Музея за история на София. Три са в парковата среда в ж.к. “Левски“ Г.

През 1966 г. в район Подуяне, в м. „Подуенско пладнище“ при изграждане на жилищни блокове е открита римска вила от 5 век. Открити са 6 стопански и жилищни сгради. Наред с тях е намерена и семейна гробница във вид на засводен мавзолей от 3 век. Монетно съкровище е намерено в една от жилищните сгради на римската вила. Гърнето с 250 римски сребърни монети е било скрито по време на готското нашествие през 250 -251 г. в Тракия.

Район Подуяне гара Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Гарата в район Подуяне  е строена от арх. Панайот Калчев през 1930 г. Тя е една от първите гари в София и е с подчертан индустриален дизайн, същевременно с обособени граждански функции. През гарата днес минават стотици пътници. Започва ремонт на гарата като ще се реставрират декоративните фасадни елементи, орнаментите по стените в чакалнята. Павилионът, вграден в чакалнята, ще остане. Обновяването ще е съобразено с изискванията за енергийна ефективност, достъпна среда и техническа безопасност.

Район Подуянее един от най-старите и големи райони на столицата. Екипът на районното кметство се стреми да осигурява удобства на жителите си.

Територия на район Подуяне

Население на район Подуяне

История на район Подуяне

Транспорт в район Подуяне

Медицинско обслужване в район Подуяне

Спортна дейност в район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Прочетете още