Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 6208
Добротворци: "Заедно за Сердика" зарадваха 30 семейства  за Коледа

Добротворци: "Заедно за Сердика" зарадваха 30 семейства за Коледа (СНИМКИ)

30 семейства от район Сердика-Столична община, бяха приятно изненадани на 25 декември, на ден Коледа, с огромни пакети с храни, продукти и коледни подаръци за Рождество Христово, научи Столица.bg. Добротворците този път бяха от НПО "Задено за Сердика", които за пореден път организираха благотворителна инициатива. Повече от месец хората от "Заедно за Сердика" се организираха и подготвяха, за да зарадват семейства с деца и възрастни хора, живеещи в кварталите на Сердика. С собствени средства, дарения от граждани и приятели, подкрепили благородната идия от сдужението събраха средства и закупиха продукти и подаръци. В пакетите за храна имаше портокалиу мандарини, банани, шоколадови лакомства за малчуганите, питка с късметче, печено пиле и коледно подаръче. В инициативата се включи и един от най-добрите у нас ММА боици даниел Илиев. Известният спортист подари боксови ръкавици на малкия Александър, който стана втори на Държавното първенство. Предстивители на "Заедно за Сердика" обиколиха кварталите Орландовци, Бенковски и стигнаха почти до Подуяне. Преди месеци хората се бяха организирали и събраха средства, за да поставят ограда на парк в Орландовци и да запазят зелената площ, както и спортно игрище.  И за Великден, както и в първите дни от извънредното положение заради епидемията от COVID-19 хората се притекоха на помощ и подкрепиха нуждаещите се семейства, възрастни и самотни хора.

comment 0
visibility 5174
Отпуснати са 588 хил. лева за ремонта на храма "Св. Андрей Първозваний" в

Отпуснати са 588 хил. лева за ремонта на храма "Св. Андрей Първозваний" в "Банишора"

Храмът в квартал "Банишора"- "Св. Ап. Андрей Първозваний" ще бъде ремонтиран. Това ще е възможно след отпускане от правителството на 588 141 лв. за строителни и ремонтни дейности по сградата на църквата. Тя е и единствената, посветена на този Христов апостол в София. Построена е през 1926 година в памет и прослава на българските опълченци, загинали за свободата на България. За това разказват от администрацията на "Сердика" в социалната мрежа.    "Църквата "Св. Ап. Андрей Първозваний" е паметник на културата. Храмът наистина е в тежко състояние и съм сигурен, че след ремонта крайният резултат ще е много добър. В двора на църквата има изградено и неделно училище, което предоставя отлични условия за обучение на младите хора“, отбеляза във Фейсбук и инж. Тодор Кръстев, кмет на "Сердика".   „Изключително сме благодарни за средствата, които правителството отпусна за ремонтни дейности по сградата на храма. Имахме огромна нужда от тях”, допълни и отец Стилиян Табаков.    

comment 0
visibility 3149
Подариха люлка на децата от Дневен център за деца със специални потребности

Подариха люлка на Дневен център за деца със специални потребности в Орландовци

Дневен център за деца със специални потребности в столичния квартал „Орландовци“ получи люлка. Дарението е от Столичен инспекторат. Инспекторите и децата са стари познайници и неведнъж са участвали в различни съвместни инициативи. Идеята за подаръка възникнала спонтанно. „Когато се откриваше кокетната "Малка къщичка" в двора на читалище „Райна Княгиня“, решихме да подарим люлката. Това е сладкарницата, в която малчуганите правят сладкиши, готвят и напредват в своето развитие, учат се да са самостоятелни,“ разясниха от Столичен инспекторат. Децата от центъра се обучават дистанционно като всички останали ученици. „Всички ние желаем съвсем скоро мачуганите да огласят двора с бодър смях и песни и да се радват на придобивката,“ обясниха от районната администрация. 

Реклама
comment 0
visibility 4005
type-photo.svg
Вече са монтирани фитнес уредите пред бл. 69 в "Банишора"

Вече са монтирани фитнес уредите пред бл. 69 в "Банишора" (СНИМКИ)

Фитнесът на открито пред блок 69 в квартал "Банишора" от вчера вече има и монтирани уреди. Второто място, където има фитнес на открито, е в квартал "Фондови жилища". До края на годината и там  ще бъдат поставени уредите. За това съобщават от администрацията на "Сердика" в социалната мрежа.    Правят се фитнеси на открито в "Банишора" и "Фондови жилища" (СНИМКИ)Хората от кварталите са били питани от общинарите какви точно уреди да бъдат монтирани на двете площадки.     

comment 0
visibility 3476
Дариха коледна елха на храма Света Петка в Орландовци

Дариха коледна елха на храма Света Петка в Орландовци

В навечерието на най-светлите християнски празници храма „Света Петка“ в квартал "Орландовци" получи коледна елха. Подаръкът е от Столичен инспекторат по повод предстоящите празници. „Скромен жест към църковното настоятелство, чрез който да изпратим пожелание към хората за много здраве, силен дух и човешка доброта!“, обясниха от инспектората.  Припомняме, че през октомври бе възстановена сградата  на неделното училище към църквата. Храмът в „Орландовци“ получи и копие на иконата "Св. Богородица Скоропослушница“ преди година. Иконата е изработена от монаси в манастира Дохиар в Света гора и бе посрещната специално от Българския Патриарх Неофит.

comment 0
visibility 5150
type-photo.svg
Правят се фитнеси на открито в "Банишора" и "Фондови жилища"

Правят се фитнеси на открито в "Банишора" и "Фондови жилища" (СНИМКИ)

Работи се усилено за направата на фитнеси на открито в кв. "Банишора" до блок 69 и кв. "Фондови жилища". До края на годината ще бъдат монтирани и уредите, които бяха избрани от живущите в кварталите. За това информират в социалната мрежа от администрацията на "Сердика".

comment 0
visibility 3798
Кметът на Сердика ограничи достъпа до сградата на районната администрация

Кметът на Сердика ограничи достъпа до сградата на районната администрация

Кметът на столичния район „Сердика“ инж. Тодор Кръстев издаде заповед да се ограничи достъпа до сградата на администрацията, която се намира на бул.“Княгиня Мария Луиза“ №88. Целта е да се ограничи прекият контакт и да се спазват противоепидемичните мерки, въведени в столицата от здравното министерство. Жителите на район „Сердика“ ще могат да подават своите документи и запитвания на email: kmet.serdika@abv.bg.

comment 0
visibility 3884
Тротоар на улица „Габър“ стана нерегламентиран паркинг (СНИМКИ)

Тротоар на улица „Габър“ стана нерегламентиран паркинг (СНИМКИ)

Тротоар на ремонтираната улица „Габър“ в столичния квартал „Банишора“ се превърна в нерегламентиран паркинг. Кадри на нарушителите бяха публикувани във фейсбук групата „Забелязано в София“. Живущи в квартала коментират, че е невъзможно преминаването по тротоара заради наглеците, които са го превзели с автомобилите си. Въпреки подадените сигнали до Общинска полиция, все още проблемът не е разрешен. 

comment 0
visibility 3495
Детските градини в „Сердика" участваха в конкурс за правилата на движение (

Детските градини в „Сердика" участваха в конкурс за правилата на движение (СНИМКИ)

Детските градини в столичния район „Сердика“ взеха участие в конкурса за детско творчество - рисунка на тема: „Учим и знаем правилата за движение! Аз карам колело и пазя планетата чиста!“. Усърдието на децата в столичните детски градини беше поощрено с награден фонд, както и с връчване на грамоти и медали. Наградите бяха осигурени от кмета на район „Сердика“ - инж. Тодор Кръстев. Директорите на общинските детски градини получиха магнитно помагало, специално проектирано за моделиране на ситуации по „Безопасност на движението по пътищата“, обясниха от столичната община. Целта на проекта бе обвързана с мобилността и алтернативите за придвижване в столицата, превенция и безопасност на пътя, без да се замърсява въздухът и градската среда.

comment 0
visibility 3565
type-photo.svg
Децата от 58 ОУ "Сергей Румянцев" с грижа за птиците преди идващата зима

Децата от 58 ОУ "Сергей Румянцев" с грижа за птиците преди зимата (СНИМКИ)

Децата от 58 ОУ "Сергей Румянцев" в "Сердика" получиха ценни знания как да се грижат за дивите пойни птици, особено преди идващата зима. Вчера в парк „Братска могила“, кв. "Орландовци", с помощта на експерти от БДЗП, бяха поставени, по безопасен за дръвчетата начин, няколко къщички за диви пойни птици. Малчуганите от III „А“ клас на училището дариха своята шепа любов на пернатите си приятели – птиците. Те напълниха със слънчогледови семена хранилките им, закачени после върху клоните на дърветата в парка.    Полезната кампания се нарича "Шепа любов – децата с грижа за птиците“. Тя е по инициатива на кмета на района инж. Тодор Кръстев и се прави съвместно с Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и 58.ОУ „Сергей Румянцев“.      Експертите разказаха на децата интересни неща за видовете птици, които обитават парка, и които се очаква да се заселят в поставените къщички.     

comment 0
visibility 2070
Шофьор на тежкотоварен автомобил отнесе глоба на бул. „Илиянци“ (СНИМКИ)

Шофьор на тежкотоварен автомобил отнесе глоба на бул. „Илиянци“ (СНИМКИ)

Водач на тежкотоварен автомобил бе глобен от Столичен инспекторат и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ на столичния булевард „Илиянци“. На шофьора е съставен акт за непочистена ходова част. В с. „Требич“ инспекторите също проверяваха за непочистени гуми и ходова част или без чергило. В района не са установени нарушения, съобщиха от Столичен инспекторат. От началото на годината до момента са извършени 1050 проверки и са съставени 112 акта за установяване на административно нарушение. Съвместно с ДАИ са направени 79 проверки и са съставени 15 акта. От извършените 1129 проверки с двете институции до настоящия момент са съставени 127 акта за нарушения на разпоредбите на Наредба за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.

comment 0
visibility 2534
Обучават учениците от 58 ОУ "Сергей Румянцев“ на безопасен интернет (СНИМК

Обучават учениците от 58 ОУ "Сергей Румянцев“ на безопасен интернет (СНИМКИ)

Лекция по безопасен интернет бе изнесена пред учениците от 7 "А" и 7 "Б" клас на столичното 58ОУ "Сергей Румянцев" в столичния район "Сердика". Кампанията е организирана по инициатива на кмета на района - инж.Тодор Кръстев. Лекцията бе изнесена съвместно с ГДБОП, съобщиха на официалната страница на района в социалната мрежа. Инспектор Емил Илиев от ГДБОП обясни на учениците от софийското школо как да сърфират в мрежата безопасно. В Интернет дебнат много опасности за най-малките и не винаги родителите могат да предпазят децата си във виртуалното пространство.

comment 0
visibility 3354
type-photo.svg
Розови сърца ще събират "Капачки за бъдеще" вече и в "Сердика"

Розови сърца ще събират "Капачки за бъдеще" вече и в "Сердика" (СНИМКИ)

Ментални контейнери във формата на розови сърца от вчера събират "Капачки за бъдеще" и на територията на район "Сердика". Инициативата е на кмета на района.    Ето и местата, където ще се събират пластмасови капачки за добра кауза:  14.СУ „Проф. д-р Асен Златарев“,  29.СУ „Кузман Шапкарев“, 48.ОУ „Йосиф Ковачев“,  100 ОУ „Найден Геров“,  ДГ № 45 „Алиса“,  ДГ № 48 „Братя Грим“,  ДГ № 53 „Дядовата ръкавичка“,  ДГ № 199 „Сарагоса“,  ДГ № 106 „Княгиня Мария Луиза“,  магазин „Т-Маркет“ в кв. Банишора и в сградата на районната администрация.    В рамките на днешния ден ще бъдат сложени контейнери за капачките и в останалите училища и детски градини в район „Сердика“, а до края на седмицата и в още 4 търговски обекта в района.  

comment 0
visibility 3063
Дървета пречат на пешеходци в Банишора

Дървета пречат на пешеходци в Банишора (СНИМКИ)

Клони на дървета затрудняват движението на пешеходците в столичния квартал Банишора. Столичанка публикува във фейсбук групата „Безумията в София“ кадри на дърветата, които се намират на ул."Опълченска",  бл 41. Трябва да си джудже, за да минеш, възмущава се софиянката. Администраторът на групата Владимир Христовски коментира, че сигналът е подаден до отговорните институции.

comment 0
visibility 2565
Психолози борят агресията сред ученици в 59 ОУ „Васил Левски“ (СНИМКИ)

Психолози борят агресията сред ученици в 59 ОУ „Васил Левски“ (СНИМКИ)

Психолози работиха по проект „Тренингови групи за превенция на агресията и насилието в училище“ на СО - район „Сердика“. Обученията продължиха в 59 ОУ „Васил Левски“. В обученията този път се включиха група ученици от 8 А клас. Учениците участваха активно в предвидените интерактивни игри, игри за загряване и себерефлексия. Най-увлекателни за групата се оказаха арт-техническите занимания.

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още