Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 206 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 288 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 21 Гласове)
  • Нови избори. (28%, 228 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 58 Гласове)
Общо гласували: 801 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2238
Сменят настилката и слагат лампи пред читалище "Райна Княгиня" в "Орландовц

Сменят настилката и слагат лампи пред читалище "Райна Княгиня" в "Орландовци"

  Сериозен ремонт кипи в пространството пред читалище "Райна Княгиня" в "Орландовци". Вече е сложено осветление пред сградата. С днешна дата тече подмяна на настилките около самото читалище и подходите към него.    Това съобщават от администрацията на район "Сердика" в социалната мрежа.     

comment 0
visibility 4505
Деца с ментални увреждания откриха своята сладка "Малка къщичка" в Орландов

Деца с ментални увреждания откриха своята сладка "Малката къщичка" в Орландовци (СНИМКИ/ВИ...

Спортният център за работа с деца с ментални увреждания вече има ново придобивка. Днес там бе открита кокетна, сладка "Малка къщичка". Това е сладкарницата, в която децата ще правят сладкиши, ще готвят и ще напредват в своето развитие, ще се учат да са самостоятелни и със сигурност ще се подобри качеството им на живот. "Малката къщичка" в столичния квартал "Орландовци", район "Сердика" се оказа огромен палат, препълнен с любов, внимание, надежда и бъдеще за децата. Дворът на читалище "Райна Княгиня", където се намира Центъра се усещаше голямото вълнение и емоция на децата още преди официалната част. За празника пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова, а децата й се радваха и я прегръщаха. "Малката къщичка" бе осветена от свещеници на църквата "Света Петка" в Орландовци. Влънението на главните герои бе повече отколкото на европейските първенства в чужбина, от които се завърнаха с десетки медали миналото лято. Дани, Виктор, Боян, Ивана, Габриела, Георги, Пламен и другите им връстници преливаха от радост и показаха целия си блясък на постигнатите резултати.  Центърът в Орландовци - ковачница за шампиони! (СНИМКИ/ВИДЕО)Децата бързо смениха националните спортни екипи с театрални костюми и се превъплатиха в героите на "Мързеливата Богданка". Минути след това те облякоха униформите на шеф готвачи и отново демонстрираха уменията, които безпорно са техният нов връх и нова победа над съдбата. Инициативата за сладкарницата "Малката къщичка" е на Федерация "Адаптирана физическа активност" с председател Слав Петков. Той е и човекът, който с помощта и подкрепата на родители, Столична община, Bauhous, приятели и колеги карат децата да се чувстват щастливи и ги научиха да са самостоятелни. На тържественото откриване на сладкарницата присъстваха и кметът на район "Сердика" инж. Тодор Кръстев, с чиято помощ Центърът за деца с ментални увреждания има прекрасна база за спор, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев,директорът на Столичен инспекторат Веска Георгиена, актьорът Евгени Будинов член на парламентарната комисия по култура, Анна Йончева основателят на  "Различните деца на България", преподаватели от НСА и още много, много гости. Така с много усилия, упоритост и работа малкият павилион в двора на читалище "Райна Княгиня", който беше столова на децата с ментални увреждания, се превърна в сладка къщичка насред прекрасна градина с цветя и много любов.

comment 0
visibility 1955
type-photo.svg
Спряха незаконно ползване на вода на улица "Градините" в "Орландовци"

Спряха незаконно ползване на вода на улица "Градините" в "Орландовци" (СНИМКИ)

Проверка за незаконно ползване на вода имаше през днешния ден на територията на район "Сердика". Тя се направи от служители на администрацията, екипи от 2 РУ и представители на “Софийска вода” АД. Акцията идва след множество постъпили сигнали.   Нарушителите са открити на улица "Градините" в "Орландовци", прекъсната им е водата.     

Реклама
comment 0
visibility 2748
Ремонтират двора на читалище "Райна Княгиня" в Орландовци

Ремонтират двора на читалище "Райна Княгиня" в Орландовци (СНИМКИ)

Усилено строителство върви в столичния район "Сердика". От няколко дни багери влязоха в двора на читалище "Райна Княгиня" в кв. Орландовци. Преди месец там бе подменена дограмата и бившата пекарна ще стане зала за танци и празнични събирания на жителите на района. В момента машините изравняват терена в двора и ще има нова настилка. Само преди няколко месеца читалището и прилежащите площи изглеждаха като след бойни действия. Най-голямата заслуга за стартиралия ремонт имат от Инициативен кометет "Заедно за Сердика", в който Боби Лазаров е основен двигател, съобщиха живеещи в района. Обновяват се и тротоарите по ул. Кестен, съобщиха от кетството в "Сердика". Ремонтира се участъка от ул. "Железопътна" до ул. "Калач", както и автогарата на ул. "Влах камък". В приличен вид ще бъде приведена и автогарата в "Малашевци", а строителни дейности ще има и в църквата "Св. Петка" в района.

comment 0
visibility 2186
Камиони над 10 т съсипаха улици в Орландовци и нацепиха къщи

Камиони над 10 т съсипаха улици в Орландовци и нацепиха къщи

Тежкотоварни камиони редовно нарушават забраната за преминаване през вътрешнокварталните улици в столичния картал Орландовци. Местните жители са пропищели от денонощния трафик и вибрации от камионите. Сигналите за десетки. Кметът на район Сердика инж. Тодор Кръстев уведоми началника на II РПУ на СДВР и настоява за предприемане на спешни мерки за ограничаване на нарушителите. По улиците в Орландовци и конкретно по ул. "Рояк" и "Пет могили" преминават най-много камиони над 10 т, което е забранено. В резултата на трафика от тежкотоварни камиони над 10 т е увредена пътната настилка. По ул. "Рояк" и "Пет могили" вече са се образували дупки и има пропадане на пътното платно, а това е предпоставака за катастрофи, предупреждават от район Сердика. Пропадането води до аварии на водопроводната мрежа, а също така от вибрациите са се напукали и фасади на къщите по улицата. Не е във възможностите на нито една община да ремонтира всяка година едни и същи улици, категорични са от Сердика. Очаква се от II РПУ бързо и адекватно да бъде ограничено преминаването на камиони над 10 т и да се санкционират нарушителите.

comment 0
visibility 1834
нарисувани фигури

Почистиха каменните фигурки в кв. „Бенковски“(СНИМКИ)

Перфектно са почистени нарисуваните с множество свастики каменни фигурки в кв. „Бенковски“, съобщават от Столичния инспекторат. Каменните фигурки в градинката Лунна Нощ на ул. „Лазар Михайлов“ 44 в кв. Бенковски бяха надраскани със свастики. За почистването е използван напълно екологичен начин, който не позволява нараняване на повърхността на фигурите, както и не вреди на околната среда. От Столичен инспекторат изразяват своята нулева търпимост към проявите на нацизъм, фашизъм и вандализъм в столицата.

comment 0
visibility 2346
Ремонтират сградата на рухналото читалище в Орландовци

Ремонтират сградата на рухналото читалище в Орландовци (СНИМКИ)

Започна обновяването на рухналата сграда на читалището в кв. Орландовци, район Сердика в София. Вече е ремонтирана старата фурна, която е лицето на сградата. Тя пустееше от години и беше зловещо изпочупена и "Изрисувана" с всякакви простоии. От седмица вече там е сменена дограмата и се прави преустройство вътре.  Ремонтът е за сметка на читалището, но имат пълната подкрепа на районното кметство "Сердика". Започна направата на газопреносната мрежа в "Орландовци" (СНИМКИ) Целта ни е за възобновим дейността на читалището и то да стане средище за култура и млади хора. Залата ще се направи за събиране на хората и тържества. Иначе е предвидено да е за танци. В "Сердика" има брейк формация и вече имат желание там да тренират. След ремонтирането й ще е подходяща за хора и латино танци", обясни пред Столица.bg кметът на Сердика инж. Тодор Кръстев. Вътре в залата ще има огледала и подходяща за танци настилка. Козирката ще бъде почистена от дарсканици и измазана. В огромния двор на читалището ще се поднеми настилката с унипаваж и там ще се превърне в пространство за събиране на граждани. Центърът в Орландовци - ковачница за шампиони! (СНИМКИ/ВИДЕО) В съседство се намира прекрасна и модерна зала за спорт и се ползва от деца с ментални увреждания. Под ръководството на Слав Петков децата тренират всеки ден и вече печелят медали в плуване, лека атлетика и др. спортове. В двора пък има малка сграда, която е столовата за хранене на малчуганите, а пред нея има китна градинка с цветя, за които се движат децата с ментални увреждания и родителите им.  

comment 0
visibility 1620
В "Сердика" и "Средец" мобилен пункт приема опасни отпадъци от домакинстват

В "Сердика" и "Средец" мобилен пункт приема опасни отпадъци от домакинствата

Опасни битови отпадъци от домакинствата ще могат да бъдат предавани от гражданите в мобилен пункт за районите „Средец“ и „Сердика“ на 5 юни 2020 (петък), от 8:30 до 14:30 часа. Пунктът ще бъде разположен на ул. „Париж“ № 5 – на паркинга пред Столичен инспекторат, съобщават от Столична община.    Ето и какви точно опасни битови отпадъци могат да предават хората:    Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни); Лакове и бояджийски материали; Домакински препарати и химикали; Мастила и замърсени опаковки; Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).    

comment 0
visibility 2074
type-photo.svg
Започна направата на газопреносната мрежа в "Орландовци"

Започна направата на газопреносната мрежа в "Орландовци" (СНИМКИ)

В ход е вече поетапното изграждане на газоразпределителната мрежа в кв. "Орландовци". Това съобщиха в социалната мрежа от администрацията на район "Сердика". Става дума за строителни работи за „Разпределителни газопроводи и газопроводни отклонения за захранване на консуматори на опис кв.”Орландовци” - СО-район „Сердика”. Използването на газ от битовите абонати ще доведе до ниски сметки и спестяване на доста средства.

comment 0
visibility 2526
ЧЕЗ, полиция и община проверяват за кражба на ток в Сердика

ЧЕЗ, полиция и община проверяват за кражба на ток в Сердика (СНИМКИ)

Екипи на районната община, представители на ЧЕЗ и полиция тръгнаха на проверка за кражба на ток в столичния "Сердика". "Уважаеми съграждани, във връзка с множеството постъпили сигнали за незаконно ползване на електрическа енергия, Ви уведомяваме, че днес се извърши съвместна проверка", предупредиха в социалната  мрежа от район Сердика. В момента е прекъснато електроподаването на улиците "Христо Станишев", 258 и "Градините", на която живеят много ромски семейства.

comment 0
visibility 1768
Разкопаните тротоари и поставените 5 вида капаци на шахти на 2 квадратни ме

Столичната "Клокотница" ще светне с LED осветление и нови тротоари (СНИМКИ)

Цялата столична улица "Клокотница", район Сердика ще свети с ново LED осветление. В момента продължава усиленият ремонт по улицата, която пресича няколко централни булеварда в столицата и доскоро приличаше на бойно поле. Освен подмяната на осветлението ще има и ремонтирани тротоари с нова и безопасна настилка. Подменят се подземните осветителни кабели, уточниха от район Сердика. Разкопаните тротоари и поставените 5 вида капаци на шахти на 2 квадратни метра бяха показани онлайн във фейсбук от журналиста Владимир Христовски. Той обходи цялата улица и констатира, че съвсем скоро по нея ще има нови, безопасни тротоари за пешеходците, а разбитата настилка и грозните кърпежи остават в миналото. Ремонтът е към края в участъка от "Христо Ботев" до "Мария Луиза". Обновяването е стартирал през 2019 г. и съвсем скоро ще бъде приключена работата по улицата от "Мария Луиза" до "Опълченска". В момента има изкопи по "Клокотница" в участъка срещу Кръвния център. Зоната е обезопасена с ленти и не трябва да се преминава. Тротоарите се ремонтират и по бул. "Христо Ботев" към Централна гара.

comment 0
visibility 1648
Футболисти и "Заедно за Сердика" на Гергьовденски курбан в Орландовци

Футболисти и "Заедно за Сердика" на Гергьовденски курбан в Орландовци (СНИМКИ)

Гергьовденски курбан и литургия за здраве направиха от район Сердика. На празника присъстваха районният кмет инж. Тодор Кръстев, известните от близкото минало футболисти Гошо Гинчев и Димитър Иванков, актьорът и певец Руслан Мъйнов и от сдружение "Заедно за Сердика". Спяването на курбана стана в църквата в кв. Орландовци. Заедно с други хранителни продукти курбанът ще бъде раздаден на нуждаещи се 200 от местни жители в Орландовци и Бенковски. Курбанът  е традиционен и всяка година жители на Сердика се събират на Гергьовден и си пожелават здраве.  

comment 0
visibility 1691
Търсят кой изхвърли чували с отпадъци до 59 ОУ в "Орландовци"-

Търсят кой изхвърли чували с отпадъци до 59 ОУ в "Орландовци"

От Столичен инспекторат са започнали проверка кой е изхвърлил чували с отпадъци до 59 ОУ в квартал "Орландовци". Екипите са получили сигнала от граждани, заснели как от автомобил се изсипва боклука до изхода на училището.  Като се установи кой е извършил "геройството", той ще получи и глоба.     Инспекторите от района контролират дейностите, свързани с обичайните комунални услуги и следят за всяка нередност на територията . Днес тече ежедневната дезинфекция на спирки на градския транспорт, подходи към подлези, дезинфекцират се съдовете за смет.    Изхвърлени строителни отпадъци затрупаха и тротоара на ул. “Рояк” и ул. “Воднянка”. Открит е шофьорът на превозното средство и е санкциониран, съставен му е акт за нарушение. Мястото обаче отново бе заринато с боклуци.

comment 0
visibility 2275
От "Сердика" предотвратиха срутване на строителен обект

От "Сердика" предотвратиха срутване на строителен обект (СНИМКИ)

Поредният сакатлък на строителен обект предотвратиха от район Сердика. В кметството се получиха сигнали за строително-монтажни работи на обект, на ъгъла на ул. "Христо Батанджиев" и ул. "Свързочник", които застрашават живота и здравето на преминаващи граждани, а и на работниците, съобщават от "Сердика". Веднага са изпратени служители на районната администрация, Столичен инспекторат, от Контрол по строителство, от II РПУ и Дирекция на "Полицията". На място представители на институциите виждат, че се извършва сондаж на терена, а обезопасителната оградата не е укрепена според нормативните изисквания. Служителите на Столичен инспекторат са направили протокол  и са установени извършителите за съставяне на акт. Внезапната проверка е дала резултат и оградата е ремонтирана, укрепена и са изпълнени предписанията, дадени, за да не няма инциден, който ще застраши здравето и живота на гражданите. От район Сердика обещават редовно да проверяват строителния обект, както и дейностите ще се следят от "Незаконно строителство" и Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 2409
type-photo.svg type-photo.svg
Тодоровден

Полицейски коне прескачат горящ обръч на Тодоровден в "Бенковски" (СНИМКИ/ВИДЕО)

  С конно състезание и прескачане на препятствия отбелязват днес Тодоровден столичани в квартал "Бенковски". Празникът  събра хиляди на стадиона в столичния квартал. На тържеството бяха изкарани  част от полицейските сили на "Конна полиция" към СДВР. 10-те грациозни животни с полицаи се състезаваха по прескачане на препятствия. "Черешката на тортата" бе демонстрацията с прескачане на горящ обръч.    На празника Столичната дирекция на полицията показа и кучетата ,с които работи, и направи демонстрация за откриване на наркотици.    Най-интересно тържеството бе за децата, които се радваха на 10-те коня, участвали в състезанието и в демонстрациите. На празника присъстваха директорът на СДВР Георги Хаджийски, както и кметът на район "Сердика", който днес е именник, Тодор Кръстев.    Имаше създадена перфектна организация на мероприятието.  След приключване на състезателната част  десетки малчугани желаеха  да се качат на кон и да се снимат с прекрасните животни. И полицаите зарадваха всички, дошли на празника, като ги запознаха от близо с четириногите си "колеги".   Александра Никова          

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още