Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 164 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1198
реновиране

Спортен празник и нови площадки в ДГ 118 (СНИМКИ)

Спортен празник отбеляза откриването на реновираните площадки в детска градина 118 "Усмивка" в район "Сердика". Малчуганите тичаха, скачаха и демонстрираха повече от добра физическа форма. А местата за игра напълно отговарят на изискванията по Наредба 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, съобщават от район "Сердика". От настилките до цветовете на уредите за игра - всичко е съобразено с едно- децата да се чувстват свободни и щастливи и да мислят само за игрите. След ремонта на площадките родителите и учителите в градината са по-спокойни за безопасността на дечицата.    

comment 0
visibility 1058
урок по рок

Рок и хеви метъл огласиха бул."Христо Ботев" (СНИМКИ)

Рок и хеви метъл парчета огласиха градинката "Майчин дом" на бул. "Христо Ботев". Мястото приюти ученически Рок&Хеви метъл фестивал, организиран от музикална школа "DRAGO DRUMS SCHOOL". Целта на "Урок по рок" бе да се даде шанс за изява на талантливи ученически рок групи. Престрашилите се да излязат на сцената младежи демонстрираха какво могат пред професионално жури. В него участва и кметът на район "Сердика" инж. Тодор Кръстев. Фестивалът се организира с подкрепата на администрацията на района.  

comment 0
visibility 1605
Работници избягаха от ремонт в кв. Банишора

Работници зарязаха ремонт на тротоар в "Банишора", запушиха канали (СНИМКИ и ВИДЕО)

Работници изоставиха обекта, който ремонтират в столичния квартал Банишора, район Сердика, научи Столица.bg. Цяла седмица нито един представител на фирмата изпълнител не се появил на ул. Странджа, където ремонтират тротоара. За проблема сигнализираха граждани пред Столица.bg. Обновяването е на ул. Странджа 147 пред сградата на някогашния КАТ София. Преди месец от фирмата изпълнител са разкопали улицата и тротоарите и отсечка, с дължина от около 20 метра още е строителна площадка. Дъждовете пък вече са отмили подложката от пясък на тротоара, а плочките и до ден днешен не са наредени. Между малкото поставени, обаче са се образували големи фуги и те са подвижни. Това е сигурна гаранция, че първо ремонтът е некачествен и второ, че ще има санкции и няма да се плати на фирмата изпълнител. От зарязания обект и дъждовете са запушени шахти с кабели, алармираха гражданите. В района вече цяла седмица нямат интернет, защото кабели на доставчика са прекъснати. В района има и запушени канали, които при първия голям дъжд ще прелеят, притесняват се живеещи в райони. За изчезналите майстори от обекта бе информиран и районния кмет на Сердика инж. Тодор Кръстев и въпреки почивния ден той веднага започна проверка на обекта.

Реклама
comment 0
visibility 907
кибертормоз

Ученици от 59 ОУ научиха как да се пазят от кибертормоз

Младежите от 59 ОУ "Васил Левски" в "Малашевци" участваха в дискусия за кибертормоза. Тя е организирана от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в района и ГДБОП. Учениците от 7,8 и 9 класове гледаха филм, направен по действителни случаи, свързани с кибертормоз. На подрастващите бе дадена полезна информация към кого да се обръщат ако им се отправят заплахи през интернет или някой ползва техните профили в социалната мрежа без знанието им.

comment 0
visibility 1320
Урок от служители на ГДБОП

Служители на ГДБОП изнесоха лекция в училище „Васил Левски“ (СНИМКИ)

Служители на ГДБОП съвместо с МКБППМН – район „Сердика“, изнесоха лекция като част от кампанията - Кибертормоз. Събитието се проведе в 59 ОбУ „Васил Левски“ на учениците от 7-ми, 8-ми и 9-ти клас. Те научиха интересни факти и случай от действителността. Децата получиха ценни съвети как да се пазят в интернет и към кого да се обръщат ако някой ги тормози онлайн. Лекциите ще продължат и в други училища в район „Сердика“.

comment 0
visibility 699
турнир

Младежи със специални нужди участваха във футболен турнир (СНИМКИ)

Младежи със специални потребности участваха във футболен турнир, част от Международния интегриран детски фестивал "Вие сте част от нас". Спортната проява се проведе в парк "Братска могила" в квартал "Орландовци". А малките спортисти бяха от Северна Македония, спортен клуб "Победа", спортен клуб "София спорт". Освен футболните срещи празникът включваше още кросови бягания, игри, музикална и културно-развлекателна програма. Футболният турнир се организира от Федерация „Адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област“ – ФАФА, СО- район „Сердика“ и Спортен комплекс „Орландоспорт“

comment 0
visibility 641
Стриит фитнес

Провеждат кръг от шампионата по стрийт Уоркаут в Орландовци

Кръг от националният шампионат по стрийт Уоркаут ще се проведе на 2 юни в квартал Орландовци в столицата. Победителят ще има правото да участва на големият финал отново в София. Спортните битки ще се проведат в дисциплината фрийстаил, като всеки участник ще има два сета от по 2 минути в които да покаже уменията си. Състезанието ще бъде разделено на три категории мъже до 16 години, мъже над 16 години и жени без възрастово разделение. Ще бъдат проведени и базови дисциплини. Началото ще бъде дадено на 2 юни от 11 часа.

comment 0
visibility 1554
Откриване на футболно игрище в 60 ОУ Св. св. Кирил и Методий

С мажоретки и футболен мач откриха новото игрище в 60-о училище в "Бенковски" (ВИДЕО и СНИ...

В голям празник за децата се превърна откриването на футболно игрище в 60 Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в столичния кв. "Бенковски". Малки и големи се радваха на спортното съоръжение, а допълнителни емоции внесоха и танците на мажоретки и местната група на народни танци. Игрището е с изкуствена трева и осветление и може да се ползва и вечер, видя Столица.bg. Спортната площадка бе открита с футболен турнир. Началото на първия мач даде кметът на София Йорданка Фандъкова с точен пас към един от малките футболисти. Столичният кмет заедно с кмета на район Сердика инж. Тодор Кръстев прерязаха лентата на новоизграденото игрище. С питка и сол, музика и народни танци бяха посрещнати гостите. Сред тях бяха зам.-кметът Ирина Савина, общински съветник и дори депутати. "Подкрепям всяка инициатива, свързана със спорта и образованието. При мен дойдоха местни младежи и поискаха тук да има футболно игрище. Ето, сега то е факт. Работим много добре с гражданите и огранизации и за нас това е важно партньорство", каза пред журналисти Йорданка Фандъкова. Тя отново припомни, че в рекордния за 2019 бюджет за образование се обръща голямо внимание на малките населени места. Изграждането на футболното игрище е финансирано от Столична община. Предвиждат се още 70 000 лв. за саниране и на малката сграда към училището. "Планираме в двора пред основната сграда да има още две спортни площадки, като едната ще бъде за волейбол", уточни кметът на "Сердика" инж. Тодор Кръстев.      

comment 0
visibility 865
Футболен турнир за купата на кмета

В Сердика се проведе футболен турнир за "Купата на Кмета" (СНИМКИ)

В район ''Сердика'' се проведе турнир по футбол за "Купата на Кмета". Спортното състезание бе организирано по инициатива на инж. Тодор Кръстев - кмет на СО - район "Сердика". Мачовете се играха на спортен комплекс "Орландоспорт", кв. Орландовци. Футболният празник се реализира под наслов "Спорт за активен и здравословен живот". Турнирът се финансира по Програма за развитие на физическото възпитание и спорт, в подкрепа на „София – Европейска столица на спорта”. Целта е да се популяризира спорта като здравословен начин на живот сред децата. В надпреварата участваха 15 отбора от общинските училища от района в три възрастови групи. Първи станаха 60. ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" /3 - 4 клас/ ; 48. ОУ "Йосиф Ковачев" /5 - 7 клас/ и отбора на 29. СУ "Кузман Шапкарев/ - 8 - 10 клас. Отборите на първите места бяха наградени с купи и медали.

comment 0
visibility 816
Събор на родовете в Бенковски

Събор на родовете се проведе в ''Бенковски'' (СНИМКИ)

В квартал Бенковски се проведе традиционният събор на родовете. Вече 31 години на него се събират близки и приятели. Инициативата е на читалище НЧ "Георги Бенковски 1911". През 1988 година е направено изследване и събиране на всички родове в квартала. Като на една от  индивидуалните срещи се ражда идеята за създаване на едно всеобщо събиране. На събитието тази неделя се бяха събрали множество граждани на различни възрасти. На него присъства и кметът на район "Сердика" инж. Тодор Кръстев, който поздрави жителите гостите с празника. Всички дошли имаха възможност да се насладят на богата културно-музикална програма.

comment 0
visibility 547
урок по рок

Фестивал за ученически рок&хевиметъл събира фенове в "Сердика"

Учениците от район "Сердика" ще имат един необичаен урок и то в края на учебната година. Става дума за "Урок по рок"- фестивал за ученически рок&хевиметъл, съобщават от администрацията на района. Събитието ще се проведе на 9 юни от 16 до 21.30 часа. Мястото-градинката "Майчин дом" в квартал "Банишора". Организатори са от "Драго дръмс скул", Столична община и администрацията на района. В момента всички младежи, които искат да се представят пред публика, могат да подават заявките си за участие.

comment 0
visibility 1068
почистване

Над 40 семейства от "Фондови жилища" почистиха около домовете си (СНИМКИ)

Над 40 семейства от квартал "Фондови жилища" почистиха междублоковите пространства около домовете си. На 11 и 12 май стари и млади боядисаха уредите на детските площадки, изчистиха треви и плевели, облагородиха пейки, сковаха огради за градинките пред блоковете. Инициативата е на гражданите. Логистична подкрепа на доброволците дадоха и екипите на Столичен инспекторат. Проявата на хората е своеобразно продължение на традиционната кампания по Пролетното почистване на София, която се проведе за 15-а поредна година под мотото "Да почистим София!Включи се и ти". Инициативата започна на 20 март и официално приключи на 15 април. Почистване на градинки и пространства има и в районите "Красно село", "Връбница", "Слатина", "Сердика".

comment 0
visibility 1237
училище за родители

В 59 ОУ отвори врати "Училище за родители" (СНИМКИ)

Майки и татковци от район "Сердика" участваха в "Училище за родители" в 59 ОУ "Васил Левски". Събитието се организира от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в района.Възрастните бяха запознати с най-сериозните заплахи за децата им в интернет. Коментираха се и най-честите посегателства спрямо малките в мрежата: изнудване, виртуално блудство, кибертормоз, разпространение на материали със сексуална експлоатация на деца. Акцентът бе как родителят да вземе контрола в свои ръце ако детето му е с проблемно поведение, агресия и тормоз, като резулатат от публикации в социалните мрежи. След това възрастните бяха запознати и с психоактивните вещества, наргилета, алкохол и тютюнопушене. Как да разпознаят ако децата им започнат да употребяват наркотици, какви въпроси да си задават, да следят за промяна в поведението на подрастващите.

comment 0
visibility 1109
проект за парк

Готов е проект за парка "Братска могила" в "Сердика"

Ландшафтните архитекти на район "Сердика" са изработили идеен проект за реновирането на парка "Братска могила" , който се намира на улиците "Железопътна" и "Димитър Гущнов". От администрацията на района пуснаха проекта в социалната мрежа и помолиха гражданите от района да си кажат мнението за него. В проекта е заложена градинка за разхождане на домашни любимци, ситуирана в западната част на парка. Предвидено е да се направи и нова детска площадка в близост до нея. Ще бъдат асфалтирани и алеите в парка, така както са посочени в проекта.

comment 0
visibility 816
Дърво падна  върху автомобил на ул. Тимок в район Сердика

Дърво падна върху автомобил на ул. Тимок (СНИМКИ)

Силният вятър в София довя поредния проблем на общината. На ул. Тимок в район Сердика порив на вятъра събори дърво, което падна върху паркиран автомобил. Колата е била паркирана в платена зона. Щетите са само материални. Собственикът на колата е взел протокол за инцидента от полицията и смята да търси правата си. Отговорен за слуилото се е общината, тъй като е нейн ангажимент да следи за опасни и изгнили дървета. Само преди седмица зам.-кметът по екология Йоана Христова присъства на премахване на опасни 70-годишни дървета в Градската градина. Чудесно е, че от общината следят за опасните дървета в паркове и градини, а за тези по уиците, които застрашават безопасността на гражданите, кой ще контролира, питат столичани. 

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още