Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 166 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 418 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1456
Търсят кой изхвърли чували с отпадъци до 59 ОУ в "Орландовци"-

Търсят кой изхвърли чували с отпадъци до 59 ОУ в "Орландовци"

От Столичен инспекторат са започнали проверка кой е изхвърлил чували с отпадъци до 59 ОУ в квартал "Орландовци". Екипите са получили сигнала от граждани, заснели как от автомобил се изсипва боклука до изхода на училището.  Като се установи кой е извършил "геройството", той ще получи и глоба.     Инспекторите от района контролират дейностите, свързани с обичайните комунални услуги и следят за всяка нередност на територията . Днес тече ежедневната дезинфекция на спирки на градския транспорт, подходи към подлези, дезинфекцират се съдовете за смет.    Изхвърлени строителни отпадъци затрупаха и тротоара на ул. “Рояк” и ул. “Воднянка”. Открит е шофьорът на превозното средство и е санкциониран, съставен му е акт за нарушение. Мястото обаче отново бе заринато с боклуци.

comment 0
visibility 1932
От "Сердика" предотвратиха срутване на строителен обект

От "Сердика" предотвратиха срутване на строителен обект (СНИМКИ)

Поредният сакатлък на строителен обект предотвратиха от район Сердика. В кметството се получиха сигнали за строително-монтажни работи на обект, на ъгъла на ул. "Христо Батанджиев" и ул. "Свързочник", които застрашават живота и здравето на преминаващи граждани, а и на работниците, съобщават от "Сердика". Веднага са изпратени служители на районната администрация, Столичен инспекторат, от Контрол по строителство, от II РПУ и Дирекция на "Полицията". На място представители на институциите виждат, че се извършва сондаж на терена, а обезопасителната оградата не е укрепена според нормативните изисквания. Служителите на Столичен инспекторат са направили протокол  и са установени извършителите за съставяне на акт. Внезапната проверка е дала резултат и оградата е ремонтирана, укрепена и са изпълнени предписанията, дадени, за да не няма инциден, който ще застраши здравето и живота на гражданите. От район Сердика обещават редовно да проверяват строителния обект, както и дейностите ще се следят от "Незаконно строителство" и Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 1756
type-photo.svg type-photo.svg
Тодоровден

Полицейски коне прескачат горящ обръч на Тодоровден в "Бенковски" (СНИМКИ/ВИДЕО)

  С конно състезание и прескачане на препятствия отбелязват днес Тодоровден столичани в квартал "Бенковски". Празникът  събра хиляди на стадиона в столичния квартал. На тържеството бяха изкарани  част от полицейските сили на "Конна полиция" към СДВР. 10-те грациозни животни с полицаи се състезаваха по прескачане на препятствия. "Черешката на тортата" бе демонстрацията с прескачане на горящ обръч.    На празника Столичната дирекция на полицията показа и кучетата ,с които работи, и направи демонстрация за откриване на наркотици.    Най-интересно тържеството бе за децата, които се радваха на 10-те коня, участвали в състезанието и в демонстрациите. На празника присъстваха директорът на СДВР Георги Хаджийски, както и кметът на район "Сердика", който днес е именник, Тодор Кръстев.    Имаше създадена перфектна организация на мероприятието.  След приключване на състезателната част  десетки малчугани желаеха  да се качат на кон и да се снимат с прекрасните животни. И полицаите зарадваха всички, дошли на празника, като ги запознаха от близо с четириногите си "колеги".   Александра Никова          

Реклама
comment 0
visibility 1713
Започва ремонт на къщата на Райна Княгиня

Праз април стартира възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София

В началото на април ще започне възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София, научи Столица.bg. Сградата се намира на ул. Софроний Врачански 119 в район Сердика и се очаква следващия месец да се направи първа копка. Още през миналата година беше осигурено финансирането от благодетеля - инститът "Хистореон" . За проекта по реставрация на историческата сграда се дават 400 000 лв. Проектът и документацията са готови има и избран изпълнител от дарителя. Всички страително ремонтни дейности ще се извършват под контрола на районната администрация на "Сердика". Възстановяването на сградата бе одобрено и от СОС. Къщата на Райна Княгиня ще се ремонтира в първоначалния й вид. Даряват 400 000 лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в СофияВ момента къщата е в окаяно състояние и е пред срутване. Преди година от район Сердика успяха да изгонят самонастанили се семейства и опазиха имота от ваднали и бездомници като го консервираха. Предстои последна среща на районната администрация с изпълнителите за доуточняваве на подробностите около ремонта. През 2017 г. къщата, в която Райна Княгиня живее през последните 8 години от живота си, получи статут на паметник на културата. 

comment 1
visibility 2276
Пролетно почистване на кв. Орландовци

Чистят кв. "Орландовци" на 21 март (ВИДЕО)

Цялостно пролетно почистване на столичният квартал "Орландовци" ще има на 21 март т. г. То се организира от Инициативният комитет на "Орландовци" и  Федерацията за адаптирана физическа активност (ФАФА), в която деца с ментални проблеми спортуват активно, научи Столица.bg. Целта на мащабната доброволческа инициатива е да се създаде обществена нетърпимост към замърсители и нарушители и чувствителност за опазването на околната среда. Всички заедно са амбицирани да превърнат "Сердика" в по-чист и по-красив район. От ФАФА вече са направили рекламен клип, в който треньори и деца призовават всички да се включат в почистването. Акцията ще премине под мотото "Аз ще бъда там. Всички заедно за "Орландовци". В кампанията се включват  и от Sport Club Wonders. А в клипа за голямото пролетно почистване на квартала ще се включат и шампионите от ФАФА Виктор, Боян, Габриела, Ивана и други техни приятели. От Инициативен комитет на кв. Орландовци и район Сердика, призовават местните жители, които са загрижени за доброто бъдеще на района и това децата да растат в една по-чиста eвропейска столица, да се включат в голямото пролетно почистване. Голямото чистене на "Орландовци" ще е на 21 март 2020 г. от 11.00 часа със сборен пункт пред читалище "Райна Княгиня", ул. Мара Бунева №45.

comment 0
visibility 3592
Реката в Малашевци пълна с отпадъци

Реката в Малашевци прелива от отпадъци (СНИМКИ)

С отпадъци е засипана реката в столичния квартал Малашевци, район Сердика. Възмутени граждани пуснаха в социалната мрежа снимка на превърнатата в сметище река. По нея плуват всякакви боклуци от опаковки на храни, бутилки до стари мебели и парцали. Змърсяването е в района на Битака, а и кварталът е населен предимно с роми. Самите живеещи редовно изхвърляли боклука си в реката. "Целият битак е кочина, прибират се пари от платения паркинг, а нищо не правят", възмущава се жител на квартала. Живеещите в съседство с битака отдавна искат той да бъде преместен. 

comment 0
visibility 1595
Изграждат водопровод по ул. Иван Кралича

Изграждане на водопровод затваря ул."Иван Кралича"

Изграждането на водопровод налага затварянето на ул."Иван Кралича" в столичния квартал Бенковски, район Сердика. Влизането на пътни превозни средства ще бъде забранено и се създава организация на движение, също и за градския транспорт, предупредиха от Столична община. От утре, вторник 21 януари движението е забранено до 31 януари 2020 г., включително по ул. “Иван Кралича“ между ул.“Биримирски извор“ и ул.“Олдашевец“. От 01.02.2020г. до 10.02.2020 г., включително, автомобили няма да се движат по ул.“Иван Кралича“ между ул.“Олдашевец“ и ул.“Площад Биримирци“. Променя се маршрутът по автобусна линия 100 както следва: от „Пътностроителна техника“ по маршрута до кръстовище ул.“Биримирски извор“ – ул.“Иван Кралича“, направо по ул.“Биримирски извор“ , наляво по бул.“Лазар Михайлов“ и след пл.“Биримирци“ направо по бул. “Лазар Михайлов“ по маршрута си до кв.“Бенковски“. Закриват се следните спирки: - С код 1952 „Улица Иван Кралича“ - С код 1266 „Пл.Биримирци“. - Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък от маршрута.

comment 0
visibility 1393
недоволство

Недоволство в "Орландовци" срещу кражбите, разбитите улици и лошия транспорт

Хората в столичния квартал "Орландовци " недоволстват от ежедневните кражби, състоянието на улиците и лошия градски транспорт. Опитват се да намерят решение поне на един от проблемите, но на този етап това не се случва, разказват от bTV.    Живеещите в квартала споделят пред камерите, че чашата е преляла преди месец, когато системно започнали кражбите. Разбивани са дворове и автомобили. Наложило се е хората да се превърнат в пъдари, защото по думите им институциите не взимат мерки. Жителите на „Орландовци” разказаха още, че няма достатъчно видеонаблюдение във вътрешнокварталните улици. Кражбите се водели битови и санкциите били единствено административни. Според тях са нужни денонощни полицейски патрули.   Лошото състояние на улиците също е сред проблемите. По думите на гражданите кварталът е заприличал на гето. Всички товарни автомобили минават през вътрешните улици, а асфалтът и паветата се разбиват.   По отношение на транспорта те заявиха, че кварталът се обслужва единствено от крайградски автобуси. Оказва се, че дали ще вървиш пеша, или ще използваш градския транспорт – като време е едно и също.На среща с кмета той е заявил подкрепата си. Според хората обаче не всичко зависи от него, а от Столична община и другите институции, които трябва да започнат да си вършат работата.  

comment 0
visibility 2317
ЛЕД осветление в район Сердика и коледна украса

Сменят с LED осветлението в Орландовци, Бенковски и Биримирци

Изцяло ще бъде подменено осветлението на площад Биримирци и ще поставят енергоспестяващо LED осветление. От части такова ще има и в кварталите Орландовци и Бенковци. Това съобщи пред Столица.bg кметът на район Сердика инж. Тодор Кръстев. Ново осветление ще бъде изградено по улиците "Долна махала" и "Глас народен", потвърди районният кмет. Енергоефективно ще бъде и на ул. "Училищна" в кв. Малашевци. Коледно ще светнат и улици в кварталите на район "Сердика". Празно настроение ще се създаде с коледната украса на ул. "Мара Бунева" в Орландовци и ул. "Железоптна4 в Биримирци. Празнично ще свети и мегдана в Биримирци и други квартали на "Сердика".

comment 0
visibility 1745
Облагородяват междублокови пространство

Облагородяват междублоково пространство във Фондови жилища

Междублоково пространство в столичния квартал Фондови жилища ще бъде облагородено и ще се поставят пейки друга паркова мебел. За това съобщават от район Сердика на Столична община. В социалната мрежа те призовават гражданите да дават предложения и да се запознаят с предварителния проект. Мястото е градинката между блокове 206, 205 и 207 на Фондови жилища. Освен парковата мебел там ще се постави и маса за тенис. Гражданите могат да дават предложения до 10 дни за разположението на пейките. Ако времето позволява благоустройствените дейности могат да започнат още през декември, казаха от район Сердика. Предложенията гражданите могат да изпращат на: kmet.serdika@abv.bg. На посочения от администрацията телефон 02/9218051 никой не отговаря, оплакаха се граждани.

comment 0
visibility 1562
Изграждан нова подпорна стена на ул. Странджа в район Сердика

Подпорна стена спасява от свлачище стълби на ул. Странджа

Започна изграждането на нова подпорна стена в столичния район Сердика. В опасност са стълби на ул. Странджа, научи Столица.bg. За да бъде предотвратено свлачище там, днес започнаха строителни дейности. Екипи на район Сердика ще продължат да работят 10 дни до пълното обезопасяване на стълбите. За да не се пречи на строителната техника, защото в момента там багери копаят, от Сердика са предупредили гражданите са разбиране и да не паркират автомобили по ул. Козлодуй, където сепресича със "Странджа". Помолихме собствениците на гаражи да не спират по "Козлодуй". Старата подпорна стена е опасна и затова правим нова, която ще спре от свличане на земна маса. До10 дни вероятно ще приключим работа", обясниха пред Столица.bg от район Сердика. До приключване на ремонтните дейности, гражданите не трябва да паркират автомобили в посочения участък по ул. Козлодуй 88.

comment 0
visibility 2087
Цветната от боклуци ул. Градините 3

Шарена от преливащи боклуци е столичната ул. "Градините"

И в София се случват чудеса и безумия! Чудо и безумие е, когато софийска улица е превърната в сметище! Шарена от боклуци е ул. Градините 3 в кв. Орландовци, район Сердика. Част от улицата е обсипана от отпадъци и продължават да се трупат с камари. Снимката на безумието бе публикувана в социалната мрежа. В тази част на район Сердика се положиха много усилия от районната администрация, за да се справи с незаконните постройки. Сега там обаче е нерегламентирано сметище. "Градините" редовно се чисти, но все е с боклуци.  Камарите с отпадъци са любимото място на група роми, които редовно сепарират отпадъка и си намират каквото им трябва. Сметището ще продължи да съществува и никой кмет не може да се справи с това, докато има кой да изхвърля, коментират столичани в социалната мрежа. Със сигурност от Столичен инспекторат трябва да организират почистващата фирма в района да изрине за пореден път сметището.

comment 0
visibility 1365
type-photo.svg
Сердика, празник

Детски празник в район "Сердика" организира кметът инж. Кръстев (СНИМКИ)

" Дете на пътя - отговорност и надежда на възрастните ", е мотото на детския празник по инициатива на кмета на СО - район "Сердика" инж. Тодор Кръстев. Той е посветен на безопасността на децата като участници в движението на пътя. Проявата е подкрепена от Съвета по безопасност на движението на децата в София (СБДДС) - Столична община. Целта на кампанията е в началото на новата учебна година и в периода на Европейската седмица на мобилността (16 - 22 септември) да се повиши вниманието на всички участници в движението на пътя. Децата и учениците, а и възрастните хора, да имат отговорно отношение към опазване на живота и здравето на подрастващите в извънучилищна среда. Необходимо е и да се прилагат на практика научените правила за безопасно движение на пътя. По емоционален и много забавен начин, с въпроси и викторина по темата, актьори представиха на децата от детските градини в район "Сердика" образователната книжка "Софѝя и нейният приятел АУТО".

comment 0
visibility 2200
празник за Деня на София

Празничен концерт в район „Сердика“ в Деня на София

За Деня на София, 17 септември, се подготвят редица празнични събития. Едно от тях е и Празничният концерт, организиран от район Сердика. Събитието ще се проведе във вторник, 17 септември, от 18.00 ч. Мястото е бул. "Христо Ботев" и по-точно откритата сцена в градинката на „Майчин дом“.

comment 0
visibility 1812
основен ремонт

Започва основен ремонт на част от улица "Габър"

От понеделник започва основен ремонт на част от улица "Габър" в "Банишора". Работата ще бъде в участъка от улица "Охрид" до улица "Шумен", съобщават от "Сердика". От администрацията на района апелират живеещите да паркират автомобилите си на алтернативни локации до завършване на реновирането.  

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още