Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 831
Сменят навесите на спирките в Сердика (СНИМКИ)

Сменят навесите на спирките в Сердика (СНИМКИ)

Започна поетапното възстановяване на навесите на спирките в столичния район “Сердика”, съобщават от местната администрация. Освен това е монтирана спирка на бул. „Лазар Михайлов“, срещу 60 ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, в посока кв. Кубратово. Предстои да бъдат възстановени навесите на сприките: - VII ДКЦ - посока надлез Надежда - VII  ДКЦ - по бул. Княгиня Мария Луиза покоса бул. Христо Ботев - ул. Локомотив - покоса бул. Илиянци - ул. Клокотница - посока бул. Сливница - Сервиз Полмо - посока кв. Бенковски - ул. Иван Кралича - посока бул. Илиянци

comment 0
visibility 878
ДГ „Братя Грим“ в столичния Сердика вече с иновативна площадка

ДГ „Братя Грим“ в столичния Сердика вече с иновативна площадка

Иновативна детска площадка вече има в детска градина №48 "Братя Грим" в район Сердика-Столична община. Тя бе открита преди седмица и сега на нея играят около 300 деца, съобщиха от Сердика. тя е изградена по проект „Реформа на образованието в ранна детска възраст в Източна Европа - България“ и  „Документиране на реформата на грижа за децата в България“, а партньор и „VIA University College“, Дания, известна с една от най-добрите образователни системи. Целта на проекта бе развитие и подобряване на компетентността, уменията и знанията на персонала в ДГ №48 „Братя Грим“ в полза на децата и тяхното развитие, както и обширно обновяване на закрити и открити площи, инвестиции в ново оборудване и приобщаване на родителите.  

comment 0
visibility 639
-

Район „Сердика“ отбеляза Деня на народните будители с концерт (СНИМКИ)

С празничен концерт в Залата на СДКТРБ – София /бивше кино „Освобождение“/ столичният район "Сердика" отбеляза предстоящият Ден на будителите, съобщават от районната администрация. Богата културно-музикална и танцова програма представиха в навечерието на празника младите таланти от общинските детски градини и училища. За доброто настроение на всички гости се погрижи Радо Шоу, който бе водещ на програмата. Той прочете и поздравителен адресот Кмета на СО – район „Сердика“ – инж. Тодор Кръстев, отправен към всички учители, културни дейци и творци. Всички участници получиха грамоти и изненади за доброто си представяне.

Реклама
comment 0
visibility 1213
От Сердика гонят самонастанили се роми в Орландовци

От Сердика гонят самонастанили се роми в Орландовци

Няколко самонастанили се ромски семейства на ул. „Градини“ 3,4 в столичния кв. „Орландовци“ са получили предупреждение днес да напуснат терена, съобщават от администрацията на район „Сердика“. Рано тази сутрин екип на екип на СО- район “Сердика”, съвместно с представители от 02 РУ-СДВР, "ЕРМ- Запад" ЕАД и “Софийска вода” АД са посетили мястото, за да проверят дали самонастанилите се използват нелегално ток и вода. Проверката е установила, че незаконните преместваеми обекти не са свързани с електроразпределителната и водоснабдителната мрежа. Нелегално пребиваващите са обещали да напуснат доброволно. Ако не го направят, ще им бъде наложена глоба.

comment 0
visibility 915
Вдигат стари коли от район „Сердика“ (СНИМКИ)

Вдигат стари коли от район „Сердика“ (СНИМКИ)

Столичният район „Сердика“ продължава с репатрирането на излезли от употреба моторни превозни средства. Дейностите са в изпълнение на Наредба за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. От районната администрация призовават собствениците на стари автомобили, оставени върху общинска или държавна собственост, сами да ги отстраняват. На интернет страницата на район "Сердика", секция "Обяви и уведомления", се публикува регулярна информация за стикираните автомобили, както и за тези, за които е издадена заповед за принудително репатриране.

comment 0
visibility 1330
-

Започва изграждането на канализация на столичния кв. Бенковски

От столичния район "Сердика" съобщават, че започва изграждането на ВиК инфраструктура на кв. Бенковски. Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2022г. Съгласно сключения договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, срокът за изпълнение е до 1 юли 2024г. Проектът е изготвен съгласно подадени изходни данни от Софийска вода АД и изготвена проектна документация. На тази територия няма изградена канализация, всички имоти са заустени в канализация изградена по стопански начин преди много години, както по-голямата част от територията на кв. Бенковски. Тя не е достатъчна да поеме битовите и дъждовните води. Същите имоти би трябвало да са на септични ями. С този проект ще бъдат решени проблемите по отношение на отводняването на тези имоти и заустването им в новоизградената битовата канализация посочени на картата. След изграждането ѝ същата ще бъде въведена в експлоатация и предадена на Софийска вода АД за нейното поддържане. За да може да се отводни цялата територия на квартала е необходимо всички главни канализационни клонове да бъдат отведени до вече изградената помпената станция. За доизграждане на канализация и водоснабдяване на кв. Бенковски, има одобрена проектна документация и влезли в сила разрешения за строеж за главните канализационни клонове, поясняват от районната администрация. Проектът предвижда изграждане на нова битова и дъждовна канализация, нова водопроводна мрежа и сградни канализационни отклонения - 143 бр. битови и 4 бр. дъждовни. Към настоящия момент техническия проект се съгласува с експлоатационните дружества, предстои внасянето му за издаване на разрешение на строеж и откриване на строителна площадка, съобщават още от район "Сердика", като добавят, че жителите на квартала ще бъдат уведомявани своевременно за поетапното изпълнение на строителните работи.  

comment 0
visibility 1776
-

Седмокласник отиде на училище в София с пистолет

Родители и ученици са притеснени, че седмокласник е успял да влезе в училище с газов пистолет. За случая разказа пред нова телевизия Маги Тодорова, родител на седмокласничка. Случаят е от столичното 60-о ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в квартал „Бенковски”. Маги Тодорова научила в петък, че съученик на дъщеря ѝ размахвал пистолета в междучасието и се хвалел, че има оръжие. Жената веднага е подала сигнал за случилото се. След демонстрацията обаче пистолетът изчезва от раницата на момчето, което го е внесло. Притеснени родители заплашват да не пускат децата си на училище. Директорът на учебното заведение Илияна Кръстева каза, че ръководството на училището знае за случая, а децата от класа са потвърдили пред нея за случката. Тя веднага е уведомила родителите на момчето. Бащата заявил, че не знае за провинението на сина си и че пистолетът стоял заключен в каса. След като проверил обаче, се оказало, че пистолетът не е там. Проведени са срещи с родителите и децата от класа, като от ръководството на училището са помолили децата, ако знаят къде е оръжието, да го върнат. От училището са уведомили полицията за случая. От район "Сердика" ще изпратят психолог, за да разговаря с децата. Ученикът ще бъде наказан, съобщи директорът на училището. Хубавото е, че не се е случил инцидент, но остава на дневен ред въпросът, къде е сега това оръжие.  

comment 0
visibility 627
-

Район „Сердика“ организира спортен празник „Лекоатлетически звезди“

Столичният район „Сердика“ организира спортен празник „Лекоатлетически звезди“ по проект „Турнири и спортни игри с приятели добри“ по програма за развитие на физическото възпитание и спорт за 2022 г. Това съобщават от районната администрация. Събитието ще се проведе на 23 септември, петък, от 10:00 часа в 48 ОУ „Йосиф Ковачев“. Спортната инициатива е насочена към учениците от I до VII клас и ще обхване следните дисциплини: - 50 метра гладко бягане;- скок от място;- кросово бягане. Участниците, заели призови места, ще бъдат наградени с медали, грамоти и тениски.

comment 0
visibility 664
В седмицата на мобилността: Малчугани в "Сердика" участваха в "Децата се дв

В Седмицата на мобилността: Малчугани в "Сердика" участваха в "Децата се движат безопасно"...

С много забавни игри, музикална програма и демонстрационно състезание по приложно колоездене и придвижване с тротинетки на специално изградената от Автоклуб „Север“ площадка премина днешния празник за най-малките софиянци в столичния район Сердика. Празникът за безопасността на движението по пътищата бе в Европейската седмица на мобилността, който днес бе в столичния район Сердика. И всички - гости, общински служители и учители се обединиха за спазване на правилата и безопасното движение на пътя, за да се запази живот и най-вече да се опазят децата на улицата. Събитието премина под мотото  "Седмица на мобилността – Децата се движат безопасно" и демонстрациите и обучението на децата е по Програма за дейността на Съвета по безопасност на движението на децата в София. Градинка „Майчин дом“ бе огласена от много детски смях и щастливи лица на малчуганите от III и IV подготвителни групи на детските градини в район „Сердика“. Кметът на район Сердика инж. Тодор Кръстев призова най-малките участници в движението по пътищата да бъдат внимателни и да познават пътните знаци. На праззника бе и зам.-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев, Екатерина Йорданова – общински съветник, Румяна Милова от ЦГМ и представители на дирекция „Спорт и младежки дейности“ към Столична община и други. Общинари и гости получиха от децата Декларация с апел към всички шофьори, да бъдат внимателни и да пазят тях - най-малките участници в пътното движение. А децата получиха специални светлоотразителни гривни, с които да бъдат по-видими на улицата, тематични образователни книжки, игри за безопасност на движението по пътищата и лакомства. С много забавни игри, музикална програма и демонстрационно състезание по приложно колоездене и придвижване с тротинетки на специално изградената от Автоклуб „Север“ площадка, всички се обединиха в темата за спазване на правилата и безопасното движение на пътя.

comment 0
visibility 680
Празник на мобилността събира децата в район Сердика

Празник, посветен на мобилността, събира децата в район Сердика

Столичният район "Сердика" организира празник по БДП на тема: "Седмица на мобилността – Децата се движат безопасно". Събитието ще се проведе на 20 септември от 10:30 часа в градинка „Майчин дом“ на бул. „Христо Ботев“, съобщават от районната администрация. Инициативата е по Програма за дейността на Съвета по безопасност на движението на децата в София. Празникът е по повод Европейската седмица на мобилността /16 – 22 септември/, в която ще се включи Столична община. Участници в тържеството ще бъдат децата от подготвителните групи на общинските детски градини и училища. Събитието включва: - Демонстрация на площадка по пътна безопасност и приложно колоездене; - Представяне на забавна книжка за деца „Софѝя и нейният приятел АУТО“, свързана с пътното движение и поведението на малки и големи на пътя; - Детско творчество - Рисуване на асфалт; - Тематична музикална програма; - Викторина Целта е най-малките жители на района да се запознаят с правилата за безопасното движение по пътищата.

comment 0
visibility 1228
Служебният премиер и кметът на "Сердика" откриха учебната година в 60-о учи

Служебният премиер и кметът на "Сердика" откриха учебната година в 60-о училище (СНИМКИ)

На тържествения 15 септември, училищният звънец огласи дворовете на всички образователни институцииу в район „Сердика“- Столична община, и посрещна над 3500 деца и ученици. Първият учебен ден се посрещна с особен трепет и вълнение от над 300 първокласници. Много от децата и учениците прекрачиха прага на обновени и ремонтирани сгради и класни стаи. Празничната церемония по случай новата учебна година в 60. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, откри Министър-председателят на Република България - г-н Гълъб Донев, заедно с г-жа Илияна Кръстева -директор на 60. ОУ и кмета на район Сердика инж. Тодор Кръстев. Служебният премиер избра да открие учебната година в 60-о училище в Сердика, чийто възпитаник е. Министър-председателят на Република България - г-н Гълъб Донев и Кметът на СО – район ‚Сердика“ - инж. Тодор Кръстев, пожелаха на всички ползотворна работа и повече добри начинания в името на най-ценното – децата на България, защото те са нейното светло бъдеще и най-голямо богатство. Полина Георгиева  

comment 0
visibility 1859
Българският флаг се развя на 30-метров пилон в район Сердика

Българският флаг се развя на 30-метров пилон в район Сердика (СНИМКИ)

На 30-метров пилон се развя днес българският флаг на територията на столичния район Сердика. Съоръжението, монтирано днес, е по случай 17 септември – Денят на София и се намира на бул. „Княгиня Мария Луиза“ преди Надлез „Надежда“, похвалиха се от "Сердика". Трибагреникът се забелязва още от Централна гара и от Банишора. "Цветовете на българското знаме се свързват с нашата история и бит. Белият цвят е символ на чистотата на свободата и безграничието на духа, зеленият - за прекрасните ни планини и гори и майката земя, а червения - за да не забравяме саможертвата на прадедите ни. Нека помним своята история, да бъдем горди с подвизите на предците ни ни и да бъдем достойни техни последователи!", казват от администрацията на район Сердика.

comment 0
visibility 1013
Средствата от "Да дарим усмивка за първия учебен ден" отиват за деца от соц

Средствата от "Да дарим усмивка за първия учебен ден" отиват за деца от социални институци...

Изпълнен с много усмивки и разнообразни занимания премина маратонът под мотото "Да дарим усмивка за първия учебен ден", организиран от Сдружение "Да дарим усмивка", похвалиха се организаторите от район Сердика-Столична община. Събраните средства от мероприятието ще помогнат на деца от социални институции и от семейства в затруднено финансово положение, да получат равен достъп до образование и всичко необходимо за първия учебен ден. Инж. Тодор Кръстев – кмет на СО – район „Сердика“, приветства всички дошли да подкрепят благородната кауза и им пожела да не спират да носят добротата в сърцата си и с общи усилия да виждаме все повече детски усмивки. В маратона се впуснаха едни от най-добрите спортисти на България, които предизвикаха себе си и всички гости на събитието: Ултрамаратонецът Красимир Георгиев, шампионът по бокс Станимира Петрова, балканската шампионика в категория "Бикини Фитнес" Христина Караколева, Българската федерация по лека атлетика, Слав Петков със специалните деца от „Федерация адаптирана физическа активност България" /ФАФА/“, както и младите надежди на България в различни спортове - таекуондо, художествена гимнастика, бокс и други. Пълна подкрепа и тестване на човешките възможности демонстрираха мъжете и жените от спортни зали CrossFit 681, Fit City, CrossFire Sofia, Next level. В музикалния и танцов маратон имаше множество изненади от танцьори, художници, музиканти, шеф готвачи, учители и др.За доброто настроение на малки и големи се погрижиха от "Игрите на 90-те" и образователен център "Антана". Зад каузата на събитието застанаха и популярни лица от българската сцена и социалните мрежи, като Маги Джанаварова, Били Хлапето, Дивна и още много талантливи артисти, които бяха приветствани на сцената от водещия на събитието Румен Бахов. По време на маратона гостите имаха възможност да се срещнат и с любимите си инфлуенсъри: Мегсън, Йоан Петър, Крис Риска и други. За финал на събитието се проведе томбола с награди, за всички, които дариха средства през деня.

comment 0
visibility 985
Сердика организира благотворителен маратон "Да дарим усмивка за първия учеб

Сердика организира благотворителен маратон "Да дарим усмивка за първия учебен ден"

Сдружение "Да дарим усмивка" и Столична община, район "Сердика" организират спортен, музикален и танцов маратон "Да дарим усмивка за първия учебен ден". Голямото забавление и състезание е на 11 септември от 10ч. до 20 часа в градина "Майчин дом" и градина "Алжир" на бул. "Христо Ботев" в София. Каузата, зад която застават организатори и участници е за равен достъп до образование за всички деца. Целта е да се съберат средства, за да се осигури всичко необходимо за първия учебен ден за деца от социални институции и от семейства в затруднено финансово положение. Семейства и социални институции, които желаят да получат помощ, могат да кандидатстват като се свържат със Сдружението по имейл или в социалната мрежа. Необходимо е да се изпрати бележник от предходна учебна година и списък с учебници и учебни помагала, дадени от училището. След това Усмивковците лично ще се свържат с него и ще организират среща, за да може да получим пълна информация за нуждите на всеки ученик. В спортния маратон ще се включат едни от най-добрите спортисти на България, които ще предизвикат себе си и всички гости на събитието: Ултрамаратонецът Красимир Георгиев, шампионът по бокс Станимира Петрова, балканската шампионика в категория "Бикини Фитнес" Христина Караколева, Българската федерация по лека атлетика, Слав Петков и Отборът на спортистите с интелектуални затруднения, както и младите надежди на България в различни спортове - таекуондо, художествена гимнастика, бокс и други. Пълна подкрепа и тестване на човешките възможности ще демонстрират мъжете и жените от спортни зали CrossFit 681, Fit City, CrossFire Sofia, Next level.А в музикалния и танцов маратон ще има големи изненади от танцьори, художници, музиканти, шеф готвачи, учители, дори роботи. За доброто настроение на малки и големи ще се погрижат приятели от "Игрите на 90-те" и образователен център "Антана". Зад каузата застават и популярни лица от българската сцена и социалните мрежи, а кои са те ще се разбере на мястото на благотворителния маратон. „Да дарим усмивка” е благотворителна инициатива, създадена през 2017 година от група приятели, днес Сдружението стои зад редица каузи в помощ на социални институции и хора с ограничени финансови възможности. Посещенията и срещите с децата и възрастни се извършват регулярно с цел да се осигури не само финансова, но и емоционална подкрепа. Сред успешните каузи е и инициативата „Защото кръвта в живот”, която вече няколко години е сред най-успешните кампании в подкрепа на кръводаряването.

comment 0
visibility 612
-

Общински служители почистиха детска площадка в "Орландовци"

Почистена е детската площадка на ул. "Съзнание" в квартал "Орландовци", съобщиха от столичния район "Сердика". Акцията е организирана след подадени до районната администрация сигнали от граждани за лошото състояние на площадката. "Веднага бяха предприети необходимите действия и служителите, отговарящи за този адрес, извършиха обстойно почистване", отбелязват от района. Съгласно графика, поддръжката на детските площадки и прилежащите към тях зелени площи на територията на СО-район „Сердика“ се извършва три пъти в седмицата. Както се вижда на снимките, повечето от боклуците по детската площадка са фасове от цигари и слънчоглед, отбелязват още от районната администрация, като апелират към всички да бъдат по-отговорни и да пазят чисти местата, които нашите деца посещават.

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още