Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1757
Кметът на столичния "Сердика" на работна среща с посланика на Белгия

Кметът на столичния "Сердика" на работна среща с посланика на Белгия (СНИМКИ)

Кметът на столичния район Сердика-Столична община инж. Тодор Кръстев се срещна Негово Превъзходителство господин Фредерик Мьорис и екипа му в дипломатическата мисия на страната в София. "По моя инициатива, съвместно с директора на 14. СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, проведохме работна среща в посолството на Кралство Белгия", съобщи инж. Кръстев във фейсбук. "Идеята на срещата е да постави началото на дългосрочно и успешно партньорство, което да даде възможност на учениците от 14.СУ да се докоснат до културното и езиково многообразие на Кралство Белгия. В знак на уважение подарих картина на Негово Превъзходителство господин Фредерик Мьорис, с послание за успешно бъдещо сътрудничество между двете държави. С Негово превъзходителство господин Мьорис се обеднихме около идеята за развитие на двустранните отношения между България и Кралство Белгия в културно-образователен аспект, което ще допринесе за създаването на трайно приятелство и много нови перспективи пред бъдещите поколения", обнадеждене е за бъдещите ползотворни отношение районният кмет на Сердика.

comment 0
visibility 1466
-

Седмокласници засадиха благоуханна липа в столичния "Сердика"

По случай предстоящия Ден на земята, ученици от седмите класове на 48. ОУ „Йосиф Ковачев“ засадиха в градинка „Алжир“ в столичния район "Сердика" благоуханна липа, съобщиха от районната администрация. Традиционното засаждане на дръвче с учениците от VII клас на 48. ОУ „Йосиф Ковачев“, випуск 2023 г., се провежда съвместно със СО – район „Сердика“. На мероприятието присъстваха кметът на района инж. Тодор Кръстев, служители от районната администрация, директорът на 48.ОУ - г-жа Даниела Костова, учители и ученици от ученическия съвет. Инициативата се провежда за трета поредна година, с намерението да се утвърди като дългогодишна традиция за училището и района. Чрез нея учениците дават за пореден път своя принос за опазването на екоравновесието и съхраняване на природата.

comment 0
visibility 1625
Доброволци чистят терени в район Сердика за Деня на Земята

Доброволци чистят терени в район Сердика за Деня на Земята

По повод Международния ден на Земята – 22 април, за поредна година в столицата ще бъдат организирани редица еко инициативи. Целта на доброволческите акции е да насърчат активността на гражданите, да покажат добрия пример и да направят обществеността по-чувствителна по въпросите, свързани с опазването на околната среда. „Във връзка с инициативите, призоваваме всички желаещи да се включат на 22 април, като излязат и почистят пространствата пред домовете си, с цел създаването на по-благоприятна градска среда“, казват от администрацията на столичния район „Сердика“. Всеки, който желае, може да вземе чували и ръкавици за почистването от  сградата на СО – район „Сердика“, намираща се на бул. „Княгиня Мария Луиза“ №88, от Столичен инспекторат „Сердика“ – етаж 5, както и в стаи 310 и 317 – етаж 3.

Реклама
comment 0
visibility 1705
Започна пръскането срещу насекоми и гризачи в район Сердика

Започна пръскането срещу насекоми и гризачи в район Сердика

Започна изпълнението на задължителните годишни обработки срещу насекоми, кърлежи и гризачи върху общински зелени площи – паркове, градини и междублокови пространства, в СО – район „Сердика“, съобщават от местната администрация. Терените, които са третирани вчера – 13 април, са обозначени от изпълнителите с табели за вида обработка – посочен е използваният препарат, карантинен период, фирмата изпълнител и телефон за контакт. Обработките на общинските тревни площи ще се изпълняват поетапно, при благоприятни климатични условия, съгласно утвърден график за ДДД обработки, който се изготвя от Дирекция " Зелена система" към Столична община, а специализираният контрол ще се осъществява от експерти на СРЗИ. При получени сигнали от граждани за кърлежи, гризачи, бълхи и др. на общински терени към СО – район „Сердика“, те ще бъдат маркирани и подавани на фирмата изпълнител за допълнителни третирания.

comment 0
visibility 2504
Ремонтираха пешеходния подлез на бул. „Княгиня Мария Луиза“

Ремонтираха пешеходния подлез на столичния бул. „Княгиня Мария Луиза“

Приключиха дейностите по възстановяване на пешеходния подлез, намиращ се на бул. „Княгиня Мария Луиза“ до трамвайната спирка преди Надлез „Надежда“, съобщават от администрацията на столичния район „Сердика“. Поставено е ново осветление, монтирани са нови отводнителни решетки, а стените са почистени от грозните драсканици. Намиращата се в непосредствена близост трамвайна спирка също придоби нова визия. Тя е изрисувана с патриотични символи и ликове на национални български герои. „Обръщам се с апел към всички, нека подлезът бъде използван по предназначение, а не за пореден път да бъде превърнат в място за прояви на вандалски актове! Моля, заедно да бъдем отговорни към градската среда, за да превърнем града ни в едно по-чисто и приветливо място за живеене, на което да се радваме!“, апелира кметът на район „Сердика“.

comment 0
visibility 1717
Ремонтират спортната площадка в 59. ОбУ „Васил Левски“

Ремонтират спортната площадка в 59. ОбУ „Васил Левски“

Започна основният ремонт на спортната площадка в 59. ОбУ „Васил Левски“, СО – район „Сердика“. Действията са по Модул 2 на Програмата на Столична община за „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища“, финансирана от Министерство на образованието и науката, съобщават от районната администрация. Предвижда се изграждането на съвременна спортна площадка, която ще осигури на учениците възможност за различен вид физически активности и ще провокира любовта им към спорта.

comment 0
visibility 2009
Започна ремонтът на къща-музей "В. Левски" в столичния кв. Бенковски

Започна ремонтът на къща-музей "В. Левски" в столичния кв. Бенковски

Ремонтът на къща-музей "Васил левски" в кв. Бенковски, район Сердика-Столична община вече е факт и през лятото отново има посетители. След дългогодишни отлагания започнаха строителните дейности по възстановяването е по проект „Консервация и реставрация на къща-музей „Васил Левски“. Сградата е със статут на недвижима културна ценност, с категория „местно значение“. Ремонтът се финансира със средства - 218 000 лв., от Специализирания общински приватизационен след решение на СОС. Реставрират къщата-музей на Васил Левски в София От администрацията на Сердика благодарят на секретаря на НЧ „Георги Бенковски-1911“ - Цветанка Тонева. През всичките тези години тя се грижи за къщата и поддържа музейната сбирка, без нито един осигурен лев за това, като бюджет. От районната администрация се гордеят, че тази година ще имат възможност да отбележат годишнината от рождението на Апостола на свободата в реставрираната и обновена къща-музей, за да може да се отдаде заслужената почит пред делото му. Въстановената къща ще бъде единственият действащ музей на „Васил Левски“ в София, отворен за посетители.

comment 0
visibility 1262
-

Спряха засипване със земни маси в столичния кв. Бенковски (СНИМКИ)

Служители от район "Сердика", съвместно с представители от 02 РУ – СДВР, се отзоваха на поредния сигнал от граждани, свързан с нарушения на територията на района. Това съобщиха от районната администрация. Проверяващите са установили на място, че се извършва засипване със земни маси в частен имот в землището на кв. Бенковски, без собствениците да имат издадено разрешение за това. Нерегламентираните засипвания със земни маси, са предпоставка за заблатяване и наводняване на съседни имоти, припомнят от района. След извършената проверка от длъжностните лица, засипването е преустановено. По случая има образувана преписка във 02 РУ - СДВР.

comment 0
visibility 1390
Премахнаха стари коли от район „Сердика“ (СНИМКИ)

Премахнаха стари коли от район „Сердика“ (СНИМКИ)

Район „Сердика“ продължава дейностите по репатрирането на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС), намиращи се на територията на общината. „Отново призоваваме жителите на района сами да отстраняват притежаваните от тях ИУМПС, разположени върху имоти – държавна или общинска собственост.“, казват от местната администрация. На интернет страницата на район "Сердика", секция "Обяви и уведомления", се публикува регулярна информация относно стикираните автомобили, както и тези, за които е издадена заповед за принудително репатриране.

comment 0
visibility 2907
Аварийни екипи спасиха коте, покатерено на дърво в кв. Банишора

Аварийни екипи спасиха коте, покатерено на дърво в кв. Банишора

Служители на Дирекция Аварийна помощ и превенция към Столична община спасиха коте, покатерено на дърво в кв. „Банишора“, видя Столица.bg Сигналът за бедстващото животинче е подаден в 8:20 ч. тази сутрин от граждани. Оказва се, че котето се е покатерило почти до върха на високо дърво пред бл. 69 и стои там два дена, тъй като не може да слезе само. Затова жители на квартала са се обадили, за да потърсят помощ. Софийската "Аварийна помощ" спаси паднало куче в дупка в Кремиковци (СНИМКИ) На място са пристигнали два екипа на АПП и са помогнали на животното, използвайки вишка. Котето е в добро състояние и не се налага да му бъде оказвана допълнителна ветеринарна помощ.

comment 0
visibility 2050
Реставрират къщата музей на Васил Левски в Сердика

Реставрират къщата музей на Васил Левски в Сердика

Къща музей „Васил Левски“ в столичния район „Сердика“ ще бъде реставрирана. Това съобщи кметът инж. Тодор Кръстев и благодари на общинските съветници от градския парламент, които през годините са подкрепяли работата му по съхранението на културно-историческите паметници в района. По предложение на инж. Кръстев Столичният общински съвет прие доклад за финансиране на район „Сердика“ със средства от Специализирания общински приватизационен фонд. Парите са предвидени за строително-ремонтни дейности по консервация и реставрация на къща музей „Васил Левски“ в кв. „Бенковски“.  Още през 1979 г. в брой 86 на Държавен вестник обектът е обявен за недвижима културна ценност с категория „местно значение“. През 2018 г. сградата е актувана като публична общинска собственост, след което са извършени редица съвместни проверки от районната администрация и Министерство на културата, за да се установи какво е състоянието ѝ. „Така, след редица действия от наша страна, през 2021 г. главния архитект на Столична община издаде Разрешение за строеж за „Консервация и реставрация на къща музей „Васил Левски“, след което проведохме няколко процедури и към днешна дата с радост можем да споделим, че вече има избран изпълнител и сключен договор, който влиза в сила след осигуреното финансиране“, посочва районният кмет. Инж. Кръстев изказва благодарност и към секретаря на НЧ „Георги Бенковски-1911“ – Цветанка Тонева, която през годините се е грижила за къщата и за музейната сбирка, без да има осигурен бюджет за това. „Надявам се, че след консервацията и реставрацията на къщата музей в най-кратки срокове тя да се превърне в единствения действащ музей на „Васил Левски“ в гр. София и да приема посетители.“, казва още районният кмет.

comment 0
visibility 1549
Традициите оживяха на Тодоровден в район Средец (СНИМКИ)

Традициите оживяха на Тодоровден в район Сердика (СНИМКИ)

Стотици жители и гости на столичният район „Сердика“ се включиха в отбелязването на Тодоровден днес. По традиция събитието се проведе в кв. „Бенковски“.  Инициативата се организира съвместно от местната администрация, НЧ „Георги Бенковски-1911 ” и Група „Конна полиция” СПСОВОР-СДВР. Всяка година празникът събира жители и гости на квартала, като по вълнуващ начин пресъздава традиция с наричане за плодородна година, здраве и берекет. „На площада пристигат мъже, възседнали коне. „Стопанката на къщата“ посреща конниците с „Добре дошли“ и поднася погача на главния „Домлар“, а на коня овес. Млади момичета поздравяват конниците с песни и им даряват колаци и китки за конете. Отслужва се и водосвет за здраве на конете, техните стопани и жителите на квартала“, разказват от районната администрация. Празникът беше двоен за кмета на район „Сердика“ инж. Тодор Кръстев. Той честити Тодоровден на всички присъстващи и им пожела здраве и късмет. Те от своя страна го поздравиха за именния ден. След традиционния ритуал конете се отправиха към стадион „Бенковски“, където Група „Конна полиция” СПСОВОР-СДВР проведе различни демонстрации и оспорвано състезание. Малчуганите имаха възможност да се докоснат до красивите коне и да си направят снимки за спомен.

comment 0
visibility 2149
Кушия и демонстрации за Тодоровден в столичния кв. Бенковски

Кушия и демонстрации за Тодоровден в столичния кв. Бенковски

За поредна година столичният район „Сердика“ ще отбележи Тодоровден с кушия и демонстрации на стадиона в кв. "Бенковски". Събитието се провежда съвместно с Група “Конна полиция” - ОСПСОВ – СДВР и НЧ „Георги Бенковски-1911“. Тържественото откриване на празника ще започне в 10:00 ч. на централния площад в квартала. Традиционни конни надбягвания днес ще има още в кв. "Драгалевци" и на Национален хиподрум – гр. Банкя.

comment 0
visibility 4507
-

Столичната полиция ще отбележи Тодоровден в кв. "Бенковски"

По традиция Тодоровден и празника на коня ще бъдат отбелязани от столичната конна полиция. Състезанието за поредна година ще бъде организирано от район „Сердика“, съвместно с Група “Конна полиция” - ОСПСОВ – СДВР и НЧ „Георги Бенковски-1911“. Традиционните състезания и демонстрации по случай празника ще се състоят на 4 март, събота. Програмата предвижда тържествено откриване от 10,00 часа на площада в кв. „Бенковски”. От 10,30 часа любопитните ще могат да проследят състезанието и демонстрациите на група „Конна полиция”, които ще се проведат на стадиона в квартала.

comment 0
visibility 1369
Кметът на Сердика с отличие от Национално сдружение на сираците

Кметът на Сердика с отличие от Национално сдружение на сираците

Кметът на столичния район “Сердика” инж. Тодор Кръстев беше удостоен с почетното отличие “Добродетел 2022”, което се връчва от Национално сдружение на сираците в България. Призът е присъден заради приноса и активната подкрепа в различни социални инициативи на Сдружението, които се реализираха през изминалата година в полза на деца и младежи, лишени от родителска грижа в страната. “През 2023 г. ще продължим реализацията на редица иницативи в подкрепа на Сдружението, защото именно да бъдем добри хора и да правим добро е една от най-важните човешки ценности.”, сподели инж. Кръстев и благодари за отличието.

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още