Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1000
гробища, листа

Кой ще почисти Централните гробища в София?Паметниците заринати с листа, битови отпадъци и...

Централните гробища в София не са чистени от години. По алеите между паметниците нападалите листа не са събирани поне цяла година. Счупени щайги, стари шапки, остатъци от храни и дори парчета мрамор допълват неприятната картина, свидетелстват хора в социалните мрежи. Столичани коментират,че е добре да се наеме фирма, която да чисти съвестно между местата за вечен покой. В момента различни групи роми обикалят от парцел на парцел. Освен ремонт на паметниците, те предлагат на опечалените и да изчистят около гроба на техните близки.Повечето пъти обаче само взимат парите, без качествено да свършат работата.

comment 0
visibility 1380
Манастир Свети Мина

Владайска река мори с остра миризма манастира "Свети Мина"

Непочистената Владайска река в столицата и миризмата, която се носи от боклуците и фекалиите в нея, от дни пречи на свещениците и миряните от манастира "Свети Мина".Отците много пъти са търсили помощ от властите по казуса, но до момента такава няма, съобщи bgonair.bg. Обителта се намира в столичния квартал "Бенковски", район "Сердика". Игуменът на манастира отец Борис признава, че главна причина за неприятната миризма е това,че хората безконтролно си хвърлят отпадъците в реката. И никой не се наема я да почисти.А проблемът става повече от сериозeн, когато завали дъжд. Покачва се нивото на същата тази река и има опасност тя да прелее. Стартирана е процедура за вдигане на моста над нивото на дигата.  

comment 0
visibility 477
Деца в занимание срещу агресията

Първолаци от „Кузман Шапкарев“ с игра борят агресията (СНИМКИ)

Предприетите мерки за борба с агресията в столичните училища са пироритетни за Местните комисии за борба с протиобществените прояви за малолетни и непълнолетни (МКБППМН). Усилено вече се пригат мерките по общинските стратегии. Днес през обучение минаха първокласници и второкласници от 29 училище "Кузман Шапкарев" в район Сердика. Стефка Балтова изнесе лекция на тема „Справяне с неприемливото поведение при най-малките“. Първият урок бе „Вербална и невербална агресия“. На децата им беше интересно и активно се включиха в заниманията. Учениците се забавляваха и неусетно изпълняваха поставените им задачи.

Реклама
comment 0
visibility 509
конкурс за детски рисунки

Ученици от "Сердика" разказват с рисунки как се грижат за чистотата на София

Деца от почти всички училища в столичния район "Сердика" се включиха в конкурса за рисунки "Аз и моето семейство в грижа за чиста София". Инициативата е дело на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в района и на общинската администрация. Три бяха акцентите в конкурса за рисунки: "Аз - детето, в центъра на всичко""Моето семейство – как да бъде сплотено семейството и да се връщаме към семейните ценности";"София, нашата столица, как да я пазим чиста и красива".Децата споделяха пред белия лист какви са отношенията в семействата им, какво е агресия, насилие и как трябва да се грижим столицата ни да е чист и подреден град. Конкурсът обаче и свързан и с Междунарония ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. В Дома на Европа в столицата бяха наградени отличените детски рисунки.

comment 0
visibility 1532
Паркирани автомоболи по тротоара в Орландовци

Автомобили превзеха цяла улица в Орландовци (СНИМКИ)

Объркано движение по улици в столичния квартал Орландовци, район Сердика тормози от дълго време гражданите. Без изненада автомобилите и хората там са си разменили местата. Колите са паркирани на тротоарите, а пешеходците трябва да се движат по платното. Засега няма никакъв контрол, сигнализира възмудена столичанка в социалната мрежа. Дори и пешеходците да искат да се движат по тротоара не могат. Там плътно едно до друга са паркирани колите. И улицата е за ремонт, но ако се свалят колите със сигурност първо трябва да се оправят разбитите тротоари, да се сложат антипаркинг колчета и да се въведе ред. В момента всеки си прави каквото иска. Оказва се, че улицата е предназначена единствено за автомобили и е като забранена за пешеходци. Колите са върху тротоарите и по платното, а пешеходците? В Орландовци поне има тротоари. В Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша и тротоари вече няма предвидени. Строят до пътното платно, жалва се друга столичанка, чийто пост трябва да подейства успокоително на възмутените от Орландовци.    

comment 0
visibility 1458
Ремонтът по ул. Каменоделска, район Сердика

В "Орландовци" недоволни от маршрута на временния автобус ТМ4

Ремонтът на ул. Каменоделска започна преди 2 дни и с него започнаха и жалбите и недоволството на жителите на кв. Орландовци, район Сердика. Въпреки че изпълнителят не е затворил цялата улица, а само един участък, гражданите пак се възмущават. Целта ни е да създаваме минимално затруднение на гражданите, заяви представител на фирма БГ Нова, която извършва ремонта. Всички граждани бяха предупредени за започващия ремонт и какви промени ще има в движението и на маршрутите на превозните средства от градския транспорт. Жителите са наясно за временните спирки, за автобусите на мястото на трамваите и всички подробности около организацията на движението. Автобус ТМ4, който бе пуснат на мястото на трамвая тръгва от автогарата на кв. Малашевци и стига центъра. Така живеещите в кв. ОРландовци остават без транспорт, оплака се пред Столица.bg Валентина Николова. "Налага се на хората от "Орландовци" да ходят километър, два пеша до новата спирка, която за слизане е предпоследна, а за качване първа. Това ни коства много нерви", пише жената. Гражданите предлагат последната спирка на автобуса да бъде на спирката на трамваите в "Орландовци". Другото им искане е маршрутът на автобуса да минава през вътрешноквартални улици.

comment 0
visibility 552
МКБППМН в училище в район Сердика

ГДБОП съветва ученици в „Сердика“, как да се пазят в интернет

Представители на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община „Сердика“ заедно с ГДБОП гостуваха на ученици от района. Децата научиха важни правила, с които да се защитават от зловредни влияния и личности в интернет. Седмокласниците от 58-о основно училище „Сергей Румянцев“ участваха в дискусия за капаните, които срещат младите хора при общуването си в социалните мрежи. Показано им бе и филмче, създадено ог ГДБОП заедно с Европол, направено по действителен случай. В него подробно се разказва, как работата с интерент може да е безопасна. Посещенията на експерти от ГДБОП в училищата в район "Сердика" е част от инициативата на местната община за предпазване на подрастващите.

comment 0
visibility 2377
Започна ремонтът на ул. Каменоделска

8,2 млн. лв. е реконструкцията по "Каменоделска" (СНИМКИ и ВИДЕО)

Стартира ремонтът по столичната улица "Каменоделска" в кв. Орландовци, район "Сердика". Той ще се извършва на отсечки и улицата няма да се затваря изцяло, за да не не създават неудобства на гражданите. Промени ще има в маршрутите на трамваи 3, 4 и 18. Закриват се спирки и се откриват нови, ще има алтернативни маршрути, както и на мястото на трамваите ще се движат автобуси. Целта на ремонта е минимално да затрудним жителите, обясни Веселин Господинов, представител на фирмата изпълнител БГ Нова. За реконструкцията на трамвайното трасе ще има подизпълнител - Дендрит. Релсовият път е изграден през 1986 г. и от тогава не е ремонтиран. Проектът за реконструкция на ул. Каменоделска" е финансиран с евросредства и е на стойност 8,2 млн. лв. Той е част от големия проект на Столична община, който получи одобрението на ЕК за финансиране и включва реконструкцията на трасето на трамвай 5 и бул. Цар Борис III. Изпълнителят обеща до края на август, началото на семтември ремонтът по "Каменоделска" да приключи. Днес той започна от колелото на трамваите. Заедно с релсите ще се подмени и контактната мрежа, тротоарите с площ 8000 кв. м, уличното осветление, асфалтовата настилка и ще се изгради около километър нов водопровод.  Цялата улица ще бъде затворена за движение след Задушница през юни т. г., когато от Топлофикация ще изгражда напречен колектор, обясни зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Скоро ремонт ще започне и на другата голяма улица в района - Първа българска армия, която стига до "Каменоделска". Там в момента върви процедура по избор на изпълнител, потвърдиха от Столична община.

comment 0
visibility 2056
Ремонт на ул. Каменоделска

Затварят "Каменоделска" на 3 етапа, променят трамваи 3, 4 и 18

На три етапа ще бъде затваряна ул. Каменоделска в кв. Орландовци, район Сердика заради предстоящия ремонт. Целта е да не се затваря изцяло улицата през периода на ремонтни дейности, защото това ще затрудни живеещите в района. Реконструкцията започва от утре, сряда, 20 март 2019 г. Създадена е организация на движението за реконструкция и на трамвайното трасе по „Каменоделска". Влизането на пътни превозни средства по улицата се забранява от 20. 03. 2019 г. до 11.05.2019 г. по западното пътно платно и релсовия път на ул. „Каменоделска" между ул. „Първа българска армия" и ул. „Малашевска", като движението на превозни средства се извършва двупосочно в източното пътно платно на улицата в същия участък.  Затворено за автомобили ще е от 30. 04. 2019 г. до 11.05.2019 г. по източното пътно платно на ул. „Каменоделска" между ул. „Малашевска" и ул. „Грънчарска", като движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в западното пътно платно на улицата в същия участък, както и от 30.03.2019 г. до 11.05.2019 г. по обособеното трамвайно трасе на ул. „Каменоделска" между ул. „Първа българска армия" и трамвайно ухо „Орландовци". Променя се временно и маршрута на трамваите 3, 4 и 18 . Трамвайна линия № 3 – в посока кв. „Орландовци" от бул. „Христо Ботев" надясно по ул. „Струга", наляво по бул. „Княгиня Мария Луиза" до пл. „Централна гара", наляво по бул. „Христо Ботев" и по маршрута си до гара „Захарна фабрика"; Трамвай № 4 ще се движи в посока кв. „Орландовци", през ул. „Козлодуй" направо по бул. „Княгиня Мария Луиза", направо под надлез „Надежда", кв. „Триъгълника" до метростанция „Хан Кубрат" – двупосочно. Трамвайна линия № 18,  в посока кв. „Орландовци" ще минава през ул. „Козлодуй" направо по бул. „Княгиня Мария Луиза" през пл. „Централна гара" до надлез „Надежда" и обратно по маршрута до пл. „Журналист". Разкрива се временна автобусна линия № А-ТМ4 с маршрут от пл. „Централна гара" по бул. „Княгиня Мария Луиза", наляво по ул. „Козлодуй", наляво по ул. „Каменоделска" до автостанция „Орландовци" – двупосочно. Закрива се спирка „Католически гробища" с код: 6281 – на 20 м след входа на „Централен гробищен парк" на ул. „Каменоделска" в посока пл. „Централна гара" за автобусни линии А-ТМ4, 20, и 21/22. Премества се съществуваща спирка с код: 2332 – „Централен гробищен парк" напред в посока пл. „Централна гара" след кръстовището с ул. „Малашевска" за автобусни линии №№ А-ТМ4, 20, и 21/22. Разкрива се временна спирка с код: 6283 - „Католически гробищен парк" в началото на ул. „Кестен" в посока автостанция „Орландовци" за автобусна линия № А-ТМ4.

comment 0
visibility 800
Кметът на "Сердика" инж. Тодор Кръстев чете приказка на децата в "Братя Гри

Кметът на Сердика чете приказка на 4-годишни в ДГ "Братя Грим" (СНИМКИ)

Една от най-иновативните, общински детски градини в София е 48-а "Братя Грим" в кв. "Фондови жилища", район Сердика. Доказателство за това е поредната нова придобивка в детското заведение. Вчера там бе открита "Стая на приказките". На тържественото откриване бе районният кмет инж. Тодор Кръстев и директори на други столични градини. В детското заведение има сензорна стая, светла стая, а до края на годината ще има и лечебна солна стая. Малчуганите от втора група останаха много доволни от приказката, която им прочете инж. Кръстев. Малчуганите затихнаха и гласът на кмета ги пренесе във вълшебния свят на мечтите. С песничка за книжките вокална група "Златното гласче" поздравиха гостите. Целта на „Стая на приказките” е да задоволи потребността на децата от книжщи и от малки да ги заобичат.  "Четенето на висок глас предразполага детето да започне да говори по-бързо. Редовното четене на приказки поддържа потока от звуци и думи, които детето усвоява с всеки следващ ден. Друга полза за децата от четенето на приказки е възможността да развият своето критично мислене", казват педагози. 

comment 0
visibility 988
Тодоровден в кв. Бенковски

Емоции, веселие и конни състезания на Тодоровден в кв. Бенковски (СНИМКИ)

С много емоции и веселие премина празника Тодоровден в кв. Бенковски, район Сердика. Тържеството започна на центъра в квартала и по стара българска традиция гостите бяха посрещнати с пити и сол. Честването започна с празничен ритуал и водосвет. Момичета и деца в народни носии пяха и танцуваха. Стотици гости днес бяха в столичния квартал, за да празнуват заедно с местните жители. "Празник на коня - Тодоровден" в СО - район "Сердика" е включен в календара на Културните събития на Столична община. Празникът се проведе под патронажа на инж. Тодор Кръстев - кмет на район "Сердика". Той е също е именник и получи десетки поздравления и пожелания. След веселието на центъра жителите и гостите се преместика на стадиона в "Бенковски". Там имаше много интересни демонстрации на конните полицаи на СДВР. С традиционните състезания полицаите от група „Конна полиция“ почетоха Тодоровден. Пред много гости и колеги участниците в празничното честване, организирано от СДВР с подкрепата на Столична община, бяха поздравени от главния секретар на МВР Ивайло Иванов, директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и кмета на район Сердика Тодор Кръстев. В състезанията и демонстрациите служителите от група „Конна полиция“ премериха майсторство в ездата и надскачането на препятствия. След оспорвана надпревара бяха отличени най-добрите ездачи. Главния секретар на МВР Ивайло Иванов връчи отличието на първенеца Светлана Търнева с кобила Аида. Второто място зае Димитър Милушев с кон Аркан, който получи наградата си от директора на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. На трето място се класира Любомир Златанов с кобила Дагда. Наградата му бе връчена от кмета на община Сердика Тодор Кръстев. След края на състезанията и демонстрациите деца имаха възможност да се запознаят с полицаите, да пояздят служебните коне, да се снимат с тях и да им се порадват.

comment 0
visibility 1188
Фондови жилища

Кучешка площадка във Фондови жилища ще има до края на годината

До края на 2019 г. в столичният кв. Фондови жилища ще има кучешка площадка, научи Столица.bg. Наред с нея ще се изградят детска площадка и открит фитнес, съобщиха от район Сердика. Вече има избран терен и той е до бл. 216. От районната администрация са направили срещи и водили разговори с етажната собственост на още няколко блока в съседство, тъй като живеещите в зоната ще могат да ползват новите придобивки в квартала. В близост до планираните за изграждане съоръжения са още бл. 209, 213 и 212. Чисто административно остава да изясним собствеността на терена. Една част от него е на НКЖИ. Искаме теренът, който сме предвидили за облагородяване да е максимално голям. Имаме и осигурено финнасиране. Надяваме, че до края на годината ще има определено място за разходка на домашни любимци и за забавления на децата, казаха от район Сердика.

comment 0
visibility 5419
Кметът на район "Сердика" инж. Тодор Кръстев

Кметът на "Сердика" пред Столица.bg: Мечтая да видя, че гражданите поддържат направеното (...

Инж. Тодор Кръстев е трети мандат кмет на район „Сердика“. За него почивен ден няма. Ежедневно е по кварталите в района и с екипа си решават неотложни проблеми на гражданите. Под неговото управление е и един от най-тежките столични квартали – кв. Орландовци. Всяка сряда инж. Кръстев приема граждани, но и извън приемния ден никого не е върнал. Телефонът му звъни непрекъснато и рядко може да бъде забелязан без слушалка в ухото. Е, случва се, докато е на сесия на СОС или в Столична община. Семеен е, има син и дъщеря, които често лишава от вниманието си, за да решава проблеми в „Сердика“. В кабинета му мебелите са обикновенни, но е доста уютно. Едната стена е във витрини, пълни със спомени от проведени събития и сувенири  - боксови ръкавици с автограф от Кубрат Пулев, футболна топка с подписа на Бербатов, статуетки на красиви коне и други интересни подаръци. Пред Столица.bg инж. Кръстев разказва за промяната и трудностите в район „Сердика“ през последните години. - Инж. Кръстев, кв. „Орландовци“ е най-тежката част на „Сердика“, как се справяте там?- „Орландовци“ е една красива част от район „Сердика“, защото в нея има много зелени площи, малки къщи и блокове, но повече са къщите с дворове. Разбира се това е и по трудно за управление, освен това има промишлена зона и гробища. Кварталът е конгломерат от много неща. Именно в това е предизвикателството да бъде изчистен, подреден, красив и удобен за живеене. - Кое на спешното, което трябва да се направи?- Най-важното в момента за „Орландовци“ и „Бенковци“ това е изграждането на канализацията. В „Бенковски“ е започнал процесът и продължаваме с етапите, за които имаме разрешение за строеж. А в „Орландовци“, в тази част към жп линията, препроектираме изцяло канализацията, защото без нея няма да могат да се изградят и улиците след това. - Имате ли осигурено финансиране?- Основно то е от Столична община. Сега участваме в една оперативна програма и очаквам, от там също да има финансиране. Включен ли е кварталъл в РПИП и изцяло ли ще бъде изградена канализацията?Надяваме се, но в по-голямата част на „Орландовци“ има канализация, само че тя се отводнява на определени места, а не трябва да е така. Опитваме се да изчистим старата и новата да отговаря на изискванията. - Там е район с ромско население?- Беше, защото от няколко години поетапно се отстраниха и продължаваме с незаконните къщи там. В момента е изчистено старото място, известно като Градините 3 и 4. Периодично правим проверки, да не се заселят отново там. Ако има самонастанили ще бъдат изведени и премахнати постройките. - Да разбираме ли, че е изчистено незаконното строителство?- В Градините 3 и 4 беше проблем, но вече е решен. Другата проблемна зона е покрай жп линията. Там се извършва оглед и се прави заснемане. До месец, два трябва да имаме заповеди от НКЖИ за отстраняване на незаконните постройки от сервитутната зона. Това ще доведе до премахване на по-голямата част на незаконните покрай линията. - Кой е най-проблемния квартал в „Сердика“? - Всеки квартал си има специфика и проблеми. За „Банишора“ са едни, за „Орландовци“ и „Бенковски“ други. Трябва да съберем проблемите на всеки квартал и да успеем да ги решим. - Какъв е проблемът на „Банишора“?- Там сме започнали преасфалтиране на междублоковото пространство, защото е квартал с високоетажно строителство, откъм „Опълченска“ от едната страна, а от другата има стари сгради и ги събарят. В момента има и ново строителство, което води до нарушаване на инфраструктурата. Тежкотоварни машини камиони минават, недобросъвестни строители. „Клокотница“, „Ботев“ и „Мария Луиза“, и „Ботев“ и „Опълченска“ предизвикват недоволство на гражданите заради разбити улици и тротоари. И там, където са минали тежки машини и е имало разкопаване за вода и канализация следим, дали е възстановено и то качествено. Подписвали сме договори за гаранция на настилките. Ако пропаднат след определено време, виждаме кой, къде е копал, за да може да си възстанови настилката. - А във „Фондови жилища“?- „Фондови жилища“ и „Банишора“ имат много дървесна растителност. Ако не се окастри преиздивква проблеми, инциденти, затъмнявания и вече сме започнали поетапно изсичане на тези дървета. От две години целия кв. „Банишора“, между блоковете 22 и 28, имаше основна резитба и почти пред всички блокове са възстановени детските площадки. За тази година, за там сме предвидили изграждане на 4 нови и реновиране на старите. Основната е пред бл. 213 във „Фондови жилища“ - чисто нова. Другата ще е в „Орландовци“ и ще довършим тази на ул. „Кълвач“. В „Банишора“ новата детска площадка ще е при бл. 56 срещу Пета градска болница. - Какво предстои за кв. „Бенковски“?- Разширение в „Бенковски“, в една емблематична за квартала зелена зона. Искаме да я направим за отдих и същеременно с това да оставим място за паметник. Там има ИК за изграждане на паметник на Георги Бенковски. В читалището имаше бюст, който изчезна. Знаете, кое е най-трудното, затова сега полагаме усилия да поддържаме изграденото и ремонтираното вече в добро състояние. - Има ли в район „Сердика“ видеонаблюдение?- Към настоящия момент започнахме да изграждане видеонаблюдение в кв. „Орландовци“. То е част от голямото видеонаблюдение, което е вързано с това на София. 24-часово наблюдение ще има в парка в „Орландовци“, няколко камери на читалището на църквата на ул. „Първа Българска армия“. Там се финансира с евросредства, тъй като е в проекта, който започна на ул. „Каменоделска“ и продължава по ул. „Козлодуй“. Предвижда се подмяна на трамвайни релси до последна спирка. Изцяло ще се подновят пътната настилка и уличното осветление. Ще бъде изцяло реконструиран булеварда, който минава покрай гробищата. Срокът е около 6 месеца. Сега водим разговори как ще бъде поетапно затварян, за да се осъществява преминаването на градски транспорт и автомобили, и едновременно с това да не нарушаваме работния процес. На „Първа Българска армия“ един от основните ни проблеми е, че е много широка улица. А за да се изгради такъв булевард трябва да се съборят първия ред къщи, защото трасето на булеварда минава върху тях. По ОУП на София е предивдено да има и трасе за трамваи. Тъй като това не се знае кога ще стане, а не са извършени и отчуждителните процедури, къщите няма да се събарят. Опитваме се да променим параметрите на улицата. В същото време обаче не може да се промени ОУП и това наложи забавяне за асфалтиране и изцяло възстановяване на паважната настилка.От 2018 г. работим да се реконструира булевардът, но в съществуващите му размери и граници, без разширяване и събаряне на къщи, защото това са много съдби и животи. - В тази ситуация ще има ли ремонт на „Първа българска армия“?- Към настоящия момент няма необходимост от толкова широк булевард. Столична община няма и средтва за отчуждаване и затова минаваме на варианта да се пресасфалтира улицата от ул. „Мара Бунева“ до „Каменоделска“ и до бул. „Илиенци“ в последната му част. За да може да се реазлизира реконструкцията се разбрахме със Софийска вода и изградиха и подмениха изцяло канализацияна на „Първа българска армия“. Така цяла зима уляга това, което са подменили, за да не пропадне при асфалтиране. Имаме разговори и с доставчика „София газ“ за газифициране по къщите. Това бяхме обещали на граждданите и на Инициативен комитет в кв. „Орландовци“. Извикахме на среща „София газ“ и се разбрахме, когато започне изграждането на „Първа българска армия“ те да дойдат и да направят сградните отклонения и връзките. Така че тази година да се газифицира голяма част от района и конкретно домакинствата, които са подали молба за това. Защото това е частно волеизлияние и става само, ако хората искат. - Кога започва преасфалтирането на „Първа българска армия“?- Процедурата за изпълнител е започнала през 2018 г. и до май т. г. трябва да приключи. Ако всичко е наред и е осигуреното финансирането в бюджета на Столична община веднага се започва след избора на изпълнител. Това е един от основните ни проблеми и реконструкцията ще отпуши изцяло квартала, защото едновременно с това се опитваме да подобрим и транспорта. - Какви други промени се очакват, за да се подобри живота на гражданите в квартала?- От 16 март 2019 официално би трябвало да тръгне рейс 100 и ще се движи в събота и неделя. Успяхме да се преборим, защото събота и неделя беше ограничено придвижването на хората от „Орландовци“ до центъра. - Кой проект е гордостта на района?- Канализацията в кв. „Бенковски“, защото никога не е имал. Много хора са работили за това, стигали са до определен етап и са приключвали, защото канализацията е тежка за реализиране. Мястото, в което се изгражда е най-ниската точка на Софийското поле. Не напразно пречиствателната станция на София е там. А за да може „Бенковски“ да бъде отводнен, трябваше да се изгради една помпена станция, която беше много скъпа, но я направихме. За да се продължи, трябваше всички колектори да бъдат прекарани и то на дълбочина 8 м. Бяхме започнали активно през 2012 г. След това имаше смяна на правителството, което ни спря. После започнахме отново и продължихме. Сега работими поетапно. В програмата на Софийска вода е заложено за 2020 - 2021 г. да се кандидадатства по оперативни програми, за да се направят абсолютно всички главни канализационни отклоненияя в „Бенковски“. Същеврменно, ако успеем да направим и канализацията на „Орландовци“, това е нещо много добре. - 2019 г. е изборна, ще се кандидатирате ли пак, разбрахме, че вече има инициативен комитет, за да ви подкрепи?- Има време. Нека видя, докъде ще ми стигнат силите, моите и като районна администрация. Искам да продължим да работим, да решаваме проблемите на хората, пък после ще видим. - Очевидно доста работа сте свършили, какво още искате да се случи в район „Сердика“?- Това, което искам не е трудно и невъзможно. Вижте, аз и районната администрация създаваме условия. Ако ние, хората започнем сами да си поддържаме нещата да се грижим за тях, всичко ще е красиво и ново. Знаете ли колко е неприятно да отидеш сутрин в една детска площадка и да видиш, че е пълна с бири, слънчоглед, цигари и фасове, през пясъчника са мнал кучета и котки, въпреки че е заградена отвсякъде. Ако това успеем да направим, да се грижим за общите си части, които ние посещаваме, това ще ми бъде удовлетворение. И ще ме направи щастлив. - Това не е ли въпрос на възпитание наподрастващите?- Да, така е. Сега работим много с децата в училищата в район „Сердика“. Имаме много проекти заедно работим С ГДБОП, за детското насилие в интернет и заплахите. В класовете влизат психолози на ГДБОП, имаме общи лекции с тях и с отдел „Наркотици“. Превенцията е много важна. - Вие ходите ли на тези срещи?- Да, опитваме се да предпазим децата. Водим ги и центъра на БЧК в Лозен, да им покажем как се работи, какво да се направи при пожар земетресение и катастрофа. Да го видят на живо, да го усетят и да имат компетентност. - Тази година ще ремонтирате ли детски градини в „Сердика“?- Абсолютно всички в нашия район са санирани. Дворовете в добро състояние. Сега минаваме за саниране на училища. Проблемът и при нас е, че няма места в градините. Тази във „Фондови жилища“ е много голяма и хубава. Работи по системата на Монтесори. Поетапно там изградихме иновативни стаи за работа с деца - тъмна, светла, сензорна. Търсим финансиране за солната стая и тя ще е само за децата в градината, със информираното съгласие на родителите. Има затруднение с местата основно за градини и то в кварталите като „Банишора“, където се увеличило новото строителство. - Чисто нова градина в района ще се строи ли тази година?- В този мандат построихме в „Бенковски“. Тя беше за 8 групи и тогава имаше упреци, че е голяма. Сега се оказа, че е пълна и няма свободни места. Опитваме се в 45 детска градина да изчистим административно мястото и да направим нов корпус. - А нови училища?- В бюджета на Столична община са заложени средства за физкултурен салон на училище 100. Сега има готов проект, отпреди 6 години и ще се изгради нов салон, корпус и столова, долепени до основната сграда. Имаме гласувани около 1,5 млн. лв. и за оборудването. Надявам се тази година да започнем и през 2020 г. да е завършен проектът. Това училище е уникално. Местоположението му е в средата на „Фондови жилища и може да поеме всички от квартала. - Получихте тежко наследство, особено в зоната около „Сливница“ – арабско гето?- Беше. Сега мисля, че успяхме изцяло да изчистим този проблем след ремонта на Лъвов мост и „Сливница“. Вече там има много по-малко хора, които живеят нелегално. Защото извършваме много често проверки с полицията. Когато имаме сигнали от граждани за незаконно пребиваващи, получаваме такива и правим провверки за нелегални хостели. - А публичните домове?- Да имаше много, но се изместиха. На моста има постоянно охрана и видеонаблюдение, и същевременно с това полицията патрулира. Без тяхна помощ нищо не можем да направим. - А „Пийп шоуто“ на Лъвов мост?- То още стои. Работи и няма никакви проблеми. С видеонаблюдение е там, но нямаме сигнали. - Мислите ли, че този бум на ново строителство в района допринесе за прочистването му и за цивилизоването?- Абсолютно. По-голямата част от тези стари сгради имаха по няколко собственици, които не се грижеха за имотите си. Строителите успяха да се срещнат с тези наследници да ги обещетят и изградиха нови, модерни сгради. В крайна сметка апратаментът се заключва и ако има проблем, той е на етажната собственост, а не на хората от общината. Защото има имоти неоградени, стари и там се нанасят бездомници. - Какво става с пробива от „Данаил Николаев“ към Централна гара, ще го има ли?- Продъжаваме да работим по него и се опитваме поетапно да изкупим земите по него. По „Данаил Николаев“ изкупихме една част - около 2 декара, с решение на СОС. Трасето минава от колелото на „Данаил Николаев“ към Централна автогара през двора на митница, през новата сграда, в която в момента е „Агенция по сигурността на информацията“, на ъгъла на „Раковски“ и „Козлодуй“ и продължава през паркинга и през къщите на „Козлодуй“. - Кога го виждате реализирането на този проект?- Основното е отчуждаването и изкупуването. Той е доста години, а сега има проект на арх. Здравков да се оправи предгаровия площад. - Колко са чакащите за общински жилища?- Имаме около 700 души картотекирани. До 30 март правим окончателен списък. Публикува се на 1 март и който иска обжалва. Няма ново строителство и замените са спрени, откъде да дойдат тези общински жилища? - Имаше желания в „Сердика“ да се строи джамия? - Не, за джамия не е ставало въпрос. Имаше желание за жилищна сграда, собственост на мюсюлманското вероизповедание в „Орландовци“. Джамия никога не е имало желание да се прави. Но в момента собствениците на имота се оттеглиха. Проектът е за жилищни сгради с магазини и гаражи. Проблемът беше, че този който иска да строи – мюсюлманското вероизповедание, се свърза с джамия и започнаха проблемите, бяха преекспонирани. Ние бяхме длъжни и проверихме всичко. Затова спряхме, сега има три дела заведени срещу мен от мюсюлманското вероизповедание за мълчалив отказ. Изчаквам да видим. - Имат ли разрешение за строеж?- Да имат, но на жилищна сграда с магазини и гаражи. - Открихте параклис „Св. Екатерина“ в двора на църквата в „Орландовци“?- Ремонтирахме църквата в „Света Петка“, а във двора е параклиса „Света Екатерина“, в единия край. В другия имаше стари, порутени постройки. Вече са съборени по искане на отец Петър и има заявено искане за разрешение за строеж. Там е предвидено, със спонсори да се изгради помещение за Неделно училище, за магерница и стаи за преспиване на монаси. Продължаваме помагаме, като отделим гробището от църквата, защото основиня проблем, който отец Петър очертава е, че на Великденските празници не може да се обикаля около църквата. Ще ги отделим с ограда от ковано желязо.

comment 0
visibility 2035
48 детска градина "Братя Грим", район Сердика

Отварят солна стая в столичната 48 детска градина

Първата в София детска градина със солна стая ще е 48 ДГ "Братя Грим", научи  Столица.bg. Заведението се намира на ул. Марин Христов 5 във Фондови жилища в район Сердика. Изграждането на лечебната стая е започнало още през 2018 г., а тази със сигурност ще бъде завършено. Солните стаи са хит в последните няколко години. Масово родители водят децата си в солни стаи в София. В тях се провежда лечение на респираторни заболявания, хрема, синузит, на дихателните пътища и др. белодробни диагнози. Така назначено от лекар лечение в солна стая ще може да се провежда на децата от "Братя Грим". Продължителността на сеансите е до 20 минути, казват специалисти. Родителите също трябва да дадат съгласието си. В 48 детска градина има 11 групи, като две от тях са яслени. В заведението разполагат и със специални реаксиращи за малчуганите стаи, както и със сензорна стая, предзназначена за индивидуалните нужди на децата.

comment 0
visibility 890
Открадната картина на Мона Лиза от читалище "Веда"

Заключват читалище "Веда" и през деня след кражбата на Мона Лиза

Картина на Мона Лиза изчезна от зала "Интера" на столичното читалище "Веда", което е в кв. Фондови жилища, район Сердика. Творбата е от постоянна експозиция на копи. Картината изчезва през деня на 5 февруари т. г., потвърди за Столица.bg Емилия Стоева, секретар на читалището. "Още нямаме обяснения как е станало, но нищо не е разбито. Затова смятаме, че кражбата е през деня", каза тя. Характерното за копието на Мона Лиза е, че е направена холограмната усмивка от художничката Валя Тройчева. След кражбата веднага са предприети мерки и са поставени камери. Преди дни обаче едното от устройствата за видеонаблюдение е откраднато. Оказва се, че кабелът е прерязан, след като някой се е качил на покрива на съседната сграда. "Включвам няма сигнал излязох и видях, че кабелът е прерязан. В 4 сутринта при -10 някой се качва на покривана съседната сграда и прерязва", разказа служител на читалището. След случилото и двата входа на читалище се заключват и през деня. За да се влезе, трябва да се позвъни и някой да отвори. Изплашени сме, защото набезите продължават. Посегателствата в квартала се увеличават, казват притеснени служителите.  Хората са недоволни и от действията на III РПУ. Ня няколко пъти са викани полицаи за разбити коли и откраднати вещи. Те описвали случай, провеждали разпити и накрая заявявали: Търсете си вещите на битакаи ако ги откриете ни се обадете, разказа служител на читалището. Той дори станал свидетел как през деня ром кърти тротоари и кради плочки.