Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кога мислите, че ще бъдат облекчени мерките срещу Covid-19?
  • Седмицата след Великден (21-28 април) (5%, 32 Гласове)
  • Началото на Май (01-07 април) (9%, 58 Гласове)
  • След Гергьовден (07-13 май) (18%, 112 Гласове)
  • След края на извнредното положение (След 13-ти май) (31%, 199 Гласове)
  • Извънредното положение ще бъде удължено заради лошата дисциплина по Великден (37%, 236 Гласове)
Общо гласували: 637 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 975
проект за парк

Готов е проект за парка "Братска могила" в "Сердика"

Ландшафтните архитекти на район "Сердика" са изработили идеен проект за реновирането на парка "Братска могила" , който се намира на улиците "Железопътна" и "Димитър Гущнов". От администрацията на района пуснаха проекта в социалната мрежа и помолиха гражданите от района да си кажат мнението за него. В проекта е заложена градинка за разхождане на домашни любимци, ситуирана в западната част на парка. Предвидено е да се направи и нова детска площадка в близост до нея. Ще бъдат асфалтирани и алеите в парка, така както са посочени в проекта.

comment 0
visibility 737
Дърво падна  върху автомобил на ул. Тимок в район Сердика

Дърво падна върху автомобил на ул. Тимок (СНИМКИ)

Силният вятър в София довя поредния проблем на общината. На ул. Тимок в район Сердика порив на вятъра събори дърво, което падна върху паркиран автомобил. Колата е била паркирана в платена зона. Щетите са само материални. Собственикът на колата е взел протокол за инцидента от полицията и смята да търси правата си. Отговорен за слуилото се е общината, тъй като е нейн ангажимент да следи за опасни и изгнили дървета. Само преди седмица зам.-кметът по екология Йоана Христова присъства на премахване на опасни 70-годишни дървета в Градската градина. Чудесно е, че от общината следят за опасните дървета в паркове и градини, а за тези по уиците, които застрашават безопасността на гражданите, кой ще контролира, питат столичани. 

comment 0
visibility 2141
буря над София

"Орландовци" и "Бенковски" часове без ток заради бурята над София

Лошото време в столицата остави без ток за часове кварталите "Орландовци" и "Бенковски", съобщи Нова телевизия. Улиците на "Панчарево" побеляха от градушка, допълва bTV. Заради гръмотевиците се наложи да има и пренасочване на самолети от летище София към летище Варна. Става дума за два полета-те са на нискотарифна компания и са от Ливърпул и от Хамбург за София.  

Реклама
comment 0
visibility 1152
Турнир по лека атлетика

В 58 ОУ се проведе традиционния турнир по лека атлетика (СНИМКИ)

За десета поредна година в 58 ОУ „Сергей Румянцев” в район "Сердика" се проведе традиционния Турнир по лека атлетика. Състезанието се реализира под патронажа на инж. Тодор Кръстев - Кмет на района. В него взеха участие над 150 ученици, във възрастови групи /3-4 клас; 5-7 клас и 8-10 клас/, в дисциплините - 50 метра гладко бягане, скок на дължина и кросово бягане.Районният кмет поздрави всички деца и учители за участието им в спортоно събитие. Самият турнир премина в духа на феърплей. Всички получиха специални тениски, а победителите в различните дисциплини получиха медали, за отборите пък имаше купи. Проектът се реализира в подкрепата на инициативата „София – Европейска столица на спорта”.

comment 0
visibility 1530
Орландовци

Махат незаконните постройки в „Орландовци“

Незаконните постройки в „Орландовци“ ще бъдат премахнати от Столична община. Това е разпоредил вицепремиерът Красимир Каракачанов. Те ще бъдат махнати от протежението на улиците „Дан Колов“, „Лавандула“ и ул. „Сините камъни“. Вицепремиерът бе сезиран за проблема на живущите в района на кв. „Орландовци“. Живущите дори са представили подписка от 517 души, те посочват, че в квартала се е формирало незаконно поселище, което се превръща в голямо гето. Проблема, обаче,  не е от днес, а от години и положението вече е нетърпимо. Живеещите в района се оплакват от лошо качество на живот, зачестили грабежи и домови кражби, разпространение на наркотици и хулигански прояви. В сигнала до Каракачанов се посочва, че от години в този район се заселват множество лица без да имат това право. Подписката е изпратена от него и до кмета на Столична община с настояване за незабавна проверка и установяване на броя и вида на незаконните постройки и да се започне премахването им. В отговор „Общински строителен контрол“ при Направление „Архитектура и градоустройство“ вече образува проверка и възложи процедурата по установяване и премахване на незаконните постройки във формиралото се гето.

comment 0
visibility 1174
обучения за съновидения и травми

Ученици анализираха връзката между съня и травматичните ситуации

Ученици от горния курс на 29 СУ "Кузман Шапкарев" в район "Сердика" участваха в две обучения на тема "Съновидения в юношеска възраст в следствие на травматични ситуации". Младежите показаха повече от дори познания в областта на философията и психологията, всичко това пречупено през призмата на детската и юношеската психология. Заформи се оживена полемика сред средношколците, като в нея участваха и учителите от гимназията. Ръководител на обученията бе Станислав Пандин- преподавател във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", член на ръководството на Агенцията за закрила на детето. Гостуването и лекцията сред младежите от 29 СУ се организира от Комисията за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни- "Сердика" с любезната помощ на кмета на района инж. Тодор Кръстев.

comment 0
visibility 1326
Столична община

Искат улица в "Орландовци" да бъде кръстена на футболиста Начко Михайлов

Улица "Съзнание" в столичния квартал "Орландовци" да бъде прекръстена на Начко Михайлов. Идеята е на инициативен комитет, който настоява да се отдаде заслужена почит на легендата на родния футбол и на "Локомотив"-София. Вече дори е входирана и молба до кмета Фандъкова за смяна името на улицата, съобщи БНР. Комитетът смята,че да кръстят улица на Начко ще е най-достойното нещо, с което да бъде отбелязан неговия 70-и рожден ден на 5 юли. Който за жалост той не доживя, защото си отиде твърде рано- на 57 години.  

comment 0
visibility 651
Лекция за Кибертормоз

Служители на ГДБОП изнесоха лекция в 59 ОбУ „Васил Левски“ (СНИМКИ)

Служители на ГДБОП съвместо с МКБППМН – район „Сердика“, изнесоха лекция като част от кампанията - Кибертормоз. Събитието се проведе в 59 ОбУ „Васил Левски“ на учениците то 5-ти и 6-ти клас. Те научиха интересни факти и случай от действителността. Децата получиха ценни съвети как да се пазят в интернет и какво да правят ако някой ги тормози онлайн. Лекциите ще продължат и в други училища в район „Сердика“.  

comment 0
visibility 673
кмет и столетник

Кметът на "Сердика" занесе подарък на столетник(СНИМКИ)

Кметът на район "Сердика" инж. Тодор Кръстев занесе подарък на столетника Христо Иванов. Точно днес дядо Христо празнува рожден ден, а инж. Кръстев му връчи поздравителен адрес и плакет, съобщиха от администрацията на района. Кметът пожела на юбиляра здраве, бодрост на духа и воля, за да съхрани жизнените си сили и житейската мъдрост. Възрастният човек разказа на инж. Кръстев какво трябва да прави човек, какво да яде или да не яде през живота си, за да стигне до 100 години.  

comment 0
visibility 1045
Манастир Св. Мина, кв. Бенковски

От Столична община обещават да оправят моста при манастир "Св. Мина"

Мостът над канала при манастир "Св. Мина" ще се вдигне и така ще се предотврати наводняване на обителта. Това са обещали от Столична община на ръководството на манастира, съобщи отец Борис пред Нова телевизия. Проблемът с прииждащите води е отдавна. В последните години там се носи неприятна миризма и проблемът отдавна тормози посетители и обитатели на манастир "св. Мина", който е в кв. Бенковски, район Сердика. "Мостът трябва да се вдигне над реката, защото водата се покачва в реката и от уличната канализация се събира тук. Съоръжението е вкопано в дигата, ако беше отгоре водата ще мине отдолу. Със съдействието на Столината община предстои да се почисти коритото и мостовото съоръжени е да се подмени. Случвало се е да прелее водата. Засега от Гражданска защита са поставили чували с пясък, като предпазна мярка при покачване на нивото на Владайската река", обясни за проблема отец Борис. От Владайската река тръгва канал към пречиствателната станция, която е съвсем близо до манастира. "Реката идва от града, минава през кв. Малашевци. Проблемът е, че там боклуците се изхвърлят в реката и водата ги носи тук", обясни свещеникът. Преди много, много години при ромяната на коритото на реката се откриват останките от манастира, през 1927 г. А пречиствателната станция е на това място, защото там е най-ниската точка от Софийското поле и е нормално отпадните води да стигат до тук. Не можем да искаме премахването на пречиствателната станция, защото тя е необходима, коментира отец Борис.

comment 0
visibility 1119
гробища, листа

Кой ще почисти Централните гробища в София?Паметниците заринати с листа, битови отпадъци и...

Централните гробища в София не са чистени от години. По алеите между паметниците нападалите листа не са събирани поне цяла година. Счупени щайги, стари шапки, остатъци от храни и дори парчета мрамор допълват неприятната картина, свидетелстват хора в социалните мрежи. Столичани коментират,че е добре да се наеме фирма, която да чисти съвестно между местата за вечен покой. В момента различни групи роми обикалят от парцел на парцел. Освен ремонт на паметниците, те предлагат на опечалените и да изчистят около гроба на техните близки.Повечето пъти обаче само взимат парите, без качествено да свършат работата.

comment 0
visibility 1516
Манастир Свети Мина

Владайска река мори с остра миризма манастира "Свети Мина"

Непочистената Владайска река в столицата и миризмата, която се носи от боклуците и фекалиите в нея, от дни пречи на свещениците и миряните от манастира "Свети Мина".Отците много пъти са търсили помощ от властите по казуса, но до момента такава няма, съобщи bgonair.bg. Обителта се намира в столичния квартал "Бенковски", район "Сердика". Игуменът на манастира отец Борис признава, че главна причина за неприятната миризма е това,че хората безконтролно си хвърлят отпадъците в реката. И никой не се наема я да почисти.А проблемът става повече от сериозeн, когато завали дъжд. Покачва се нивото на същата тази река и има опасност тя да прелее. Стартирана е процедура за вдигане на моста над нивото на дигата.  

comment 0
visibility 581
Деца в занимание срещу агресията

Първолаци от „Кузман Шапкарев“ с игра борят агресията (СНИМКИ)

Предприетите мерки за борба с агресията в столичните училища са пироритетни за Местните комисии за борба с протиобществените прояви за малолетни и непълнолетни (МКБППМН). Усилено вече се пригат мерките по общинските стратегии. Днес през обучение минаха първокласници и второкласници от 29 училище "Кузман Шапкарев" в район Сердика. Стефка Балтова изнесе лекция на тема „Справяне с неприемливото поведение при най-малките“. Първият урок бе „Вербална и невербална агресия“. На децата им беше интересно и активно се включиха в заниманията. Учениците се забавляваха и неусетно изпълняваха поставените им задачи.

comment 0
visibility 610
конкурс за детски рисунки

Ученици от "Сердика" разказват с рисунки как се грижат за чистотата на София

Деца от почти всички училища в столичния район "Сердика" се включиха в конкурса за рисунки "Аз и моето семейство в грижа за чиста София". Инициативата е дело на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в района и на общинската администрация. Три бяха акцентите в конкурса за рисунки: "Аз - детето, в центъра на всичко""Моето семейство – как да бъде сплотено семейството и да се връщаме към семейните ценности";"София, нашата столица, как да я пазим чиста и красива".Децата споделяха пред белия лист какви са отношенията в семействата им, какво е агресия, насилие и как трябва да се грижим столицата ни да е чист и подреден град. Конкурсът обаче и свързан и с Междунарония ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. В Дома на Европа в столицата бяха наградени отличените детски рисунки.

comment 0
visibility 1697
Паркирани автомоболи по тротоара в Орландовци

Автомобили превзеха цяла улица в Орландовци (СНИМКИ)

Объркано движение по улици в столичния квартал Орландовци, район Сердика тормози от дълго време гражданите. Без изненада автомобилите и хората там са си разменили местата. Колите са паркирани на тротоарите, а пешеходците трябва да се движат по платното. Засега няма никакъв контрол, сигнализира възмудена столичанка в социалната мрежа. Дори и пешеходците да искат да се движат по тротоара не могат. Там плътно едно до друга са паркирани колите. И улицата е за ремонт, но ако се свалят колите със сигурност първо трябва да се оправят разбитите тротоари, да се сложат антипаркинг колчета и да се въведе ред. В момента всеки си прави каквото иска. Оказва се, че улицата е предназначена единствено за автомобили и е като забранена за пешеходци. Колите са върху тротоарите и по платното, а пешеходците? В Орландовци поне има тротоари. В Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша и тротоари вече няма предвидени. Строят до пътното платно, жалва се друга столичанка, чийто пост трябва да подейства успокоително на възмутените от Орландовци.    

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още