Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (36%, 84 Гласове)
  • На време (16%, 37 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 42 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 60 Гласове)
  • Не мога да преценя (3%, 8 Гласове)
Общо гласували: 231 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1702
основен ремонт

Започва основен ремонт на част от улица "Габър"

От понеделник започва основен ремонт на част от улица "Габър" в "Банишора". Работата ще бъде в участъка от улица "Охрид" до улица "Шумен", съобщават от "Сердика". От администрацията на района апелират живеещите да паркират автомобилите си на алтернативни локации до завършване на реновирането.  

comment 0
visibility 1475
Къщата на Райна Княгиня

"Хистореон" дари 400 000 лв. за възстановяване на къщата на Райна Княгиня

След дълги години разруха най-после къщата на Райна Княгиня в София, район Сердика ще бъде възстановена. Това става възможно благодарение на дарението на институт "Хистореон", който дарява  400 000 лв. за ремонта на сградата на ул. Софроний Врачански 119. В тази къща Райна Княгиня прекарва последните 8 години от живота си. От дълго време сградата е в аварийно състояние. Големи усилия за опазването на сградата са положили и от районната администрация на "Сердика". Първоначално в къщата са били настанени да живеят социални слаби семейства. След напускането им обаче сградата става обект на ромски набези и незаконно настаняване. От районата администрация взимат мерки за изгонването, обезопасяването и затварянето на къщата на Райна Княгиня. На сесията на СОС, миналата седмица, бе приет доклад за възстановяването на сградата. За реконструкцията и реставрацията на сградата има проект, който е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство и главния архитект на София Здравко Здравков. Издадено е и разрешение за възстановяването на къщата в автентичния ѝ вид. Средствата се осигуряват от институт "Хистореон" в лицето на Димитър Димитров, съобщи bgonair.bg.  Ремонтът на сградата ще продължи около година и половина. След това тя ще бъде музей. Дарението е във вид на строителни материали и работа, уточниха пред Столица.bg от район "Сердика".

comment 0
visibility 2210
Къщата на Райна Княгиня

Даряват 400 000 лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София

Дарител ще даде 400 000 лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в столицата. В момента се подготвя доклад, който спешно трябва влезе на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък, защото дарението е повече от 100 000 лв., научи Столица.bg. Засега спомоществувателят иска да се запази анонимността му, потвърдиха от кметство "Сердика". Историческата сградата се намира на ул. Софроний Врачански 119, район Сердика и отдавна има готов проект са ремонт. В момента сградата е в окаяно състояние. По вратите висят канитари, оградата е изпочупена, а вътре е състоянието е ужасно. От район Сердика на няколко пъти гонят самонастанили се роми. Преди много години в сградата са били настанени да живеят социално слаби семейства. По-късно те са напуснали и от тогава има сериозен проблем с опазването на имота. През 2017 г. къщата получава статут на паметник на културата. В нея Райна Княгиня живее последните 8 години от живота си.

Реклама
comment 0
visibility 1909
Закъснение на градския транспорт по ул. Каменоделска

ЦГМ: Заради ремонт се натрупват закъснения, 4ТМ вече е по график

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) веднага предприе мерки, за да се справи с натрупаните закъсненията на градския транспорт в столичния кв. Орландовци, район Сердика. Заместващият трамвай 4 автобус 4ТМ вече се движи по график, потвърдиха от ЦГМ пред Столица.bg. Местните жители недоволстваха, че в понеделник сутринта са чакали 40 минути на спирка "Орландовци". "Да, в понеделник сутринта е имало закъснение от 40 минути. Това са по 10 минути на курс, които са се натрупали. Причината е продължаващият ремонт по ул. Каменоделска. Предприели сме всички мерки да се спазва графика. Молим гражданите за извинение, разбиране и търпение. След като приключи обновяването на пътя и трамвайното трасе и контактна мрежа, хората ще имат бърз и удобен транспорт", заявиха пред Столица.bg от ЦГМ. Тази сутрин от 7.30 ч. до 9.15 ч. също е имало закъснение от 10 минути, казаха от ЦГМ. Диспечер обаче е навигирал превозните средства ръчно и е компенсирано изоставането. От маршрута най-проблемен продължава да е участъкът от Сточна гара до Орландовци. Все още автомобилите се движат в една лента под моста при Хладилния завод, заради обновяване на жп трасето, а продължава е реконструкцията по ул. Каменоделска.

comment 0
visibility 1911
type-photo.svg
ретро

"Лятна ваканция 11" разказва историята на първия трамвай (СНИМКИ)

Програма "Лятна ваканция 11", която се прави в район "Сердика", поднесе на децата невероятна изненада. Малчуганите, които са в неравностойно положение, имаха уникална разходка из града с ретро трамвай. Инициативата е дело на кмета на района. Момчетата и момичетата бяха очаровани от железопътното бижу, те задаваха и много въпроси за движението, маршрута, от какво са направени вратите и седалките. Ватманът Александър им разказа историята на първия трамвай и това за тях беше невероятно изживяване.

comment 0
visibility 1706
ПГИИ "Проф. Николай Райнов"

Саниране и физкултурен салон ще има гимназията по изобразителни изкуства в Сердика

Още едно училище в София ще бъде санирано и за първи път учениците ще имат физкултурен салон. Това е Профилираната гимназия по изобразителни изкуства "Проф. Николай Райнов" в район Сердика, научи Столица.bg. В момента се уточняват подробностите по заданието, за да се започне проектирането, потвърди пред Столица.bg кметът на Сердика инж. Тодор Кръстев. Училището е едно от малкото столични, което остана без салон за физическо. Сградата има нужда и от саниране и подмяна на отоплителната система. Родители припомнят, че през изминалата зима децата стояли с якета в часовете.  Освен проект за изграждане на физкултурен салон трябва да се направи за саниране и изграждане на изложбена зала. В момента има пространство за експозиция на творбите на възпитаниците на "Проф. Николай Райнов", но то е в подземието и има доста влага, разказаха ученици пред Столица.bg. Окончателният вариант на заданието, преди да започне проектирането, е изпратено вече на директора на профилираната гимназия за одобрение. Преди това вариантите за физкултурния салон са обсъдени с него и училищното настоятелство. Направени са корекции и до края на тази година проектът трябва да е изработен и трябва бъде включен в бюджета на Столична община за финансиране. В най-скоро време предстои стартът на проектирането. Тази година екипът на ПГИИ "Проф. Николай Райнов" спечели приз в категория "Училище" от награди "Златна ябълка" 2019 .

comment 0
visibility 1656
type-photo.svg
икона

В "Орландовци" посрещнаха копие на чудотворна икона (СНИМКИ)

Копие на чудотворната икона на Света Богородица "Скоропослушница" бе посрещнато тази вечер в храма "Света Петка" в "Орландовци". Тя е изографисана в манастира Дохиар в Света Гора. На церемонията присъстваха Негово Светейшество Неофит- Патриарх български, кметът на София Йорданка Фандъкова и инж. Тодор Кръстев - кмет на район "Сердика".

comment 0
visibility 1928
главен архитект

Собственици на стари сгради се срещат с главния архитект

Собственици на стари сгради в София, които са обявени за недвижима културна ценност, ще имат среща с главния архитект на София. Тя ще бъде на 25.06.2019 г. от 18,30 ч. в приемната зала на Народно читалище „Цар Борис III–1928“. То се намира на улица "Клокотница" 29, съобщават от администрацията на район "Сердика". Разговорът с арх. Здравко Здравков е за подпомагане на собствениците на старите сгради в ремонтирането на обектите. На хората ще бъдат дадени съвети за опазването, реставрацията и консервацията на красивите някога къщи.

comment 0
visibility 1765
Баба на 100 години

Жител на район "Сердика" посрещна своя 100-годишен юбилей (СНИМКИ)

Живеещата в район "Сердика" баба Горка Илиева посрещна соя 100-годишен юбилей. Тя получи подаръци и бе поздравена лично от кметът на района инж. Тодор Кръстев. Той ѝ пожела да е здрава и да има бодър дух и спокойни старини. Възрастна жена бе изключително щастлива от тази среща и с усмивка благодари на всички за пожеланията.

comment 0
visibility 1232
отличени

Децата от "Кузман Шапкарев" с награди за толерантност (СНИМКИ)

Момчетата и момичетата от 29 СУ "Кузман Шапкарев" получиха отличия за толерантност. Малките се включиха в проявите на Общинската стратегия "Справяне с неприемливото поведение при най-малките". Психологът Стефка Балтова им даде ценни съвети за борба с агресията в ежедневието. В проявите по стратегията бяха включени деца от първи до четвърти клас. Те бяха организирани от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.Освен почетни грамоти, наградените малчугани получиха още книжки и топки.

comment 0
visibility 1192
Сердика

Деца в риск ще се учат да дават първа помощ

Деца в неравностойно положение или с противообществени прояви ще се учат да оказват първа помощ. Това ще стане при посещение в база на БЧК. Там младите хора ще видят и симулация на земетресения с различна степен. Инициативата всъщност е програма "Лятна ваканция" и се организира от Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в район „Сердика”. Началото е на 1 юли от 10 часа. Краят е на 14 юли. Програмата ще обхване част от лятото, когато децата не са на училище и имат повече свободно време. Превенция на противоправни деяния, чрез спорт /плуване, колоездене, футбол, бадмингтон, волейбол, шах, танци/ туризъм, култура, посещение на музеи, църкви, манастир, институции са сред заниманията с децата. Друга превантивна дейност е насочена срещу алкохола и цигарите, чрез посещение в СРЗИ, където децата ще изпитат чрез симулация какво е да си изпил 3 промила алкохол и да се опитваш да вървиш, чрез т.нар. „алкоочила”.

comment 0
visibility 1473
Ремонтиран тротоар по ул. Странджа, кв. Банишора, район Сердика

До 2 месеца ще приключи ремонтът на ул. "Странджа" (СНИМКИ)

Продължава ремонтът на столичната улица "Странджа" в кв. Банишора, район Сердика. Той ще приключи най-рано след два месеца, научи Столица.bg. Обновяването обхаваща нови тротоари с подменена настилка и вдигане на бордюрите, така че да не се качват автомобили.  Ремонтът се извършва от Центъра за градска мобилност, който в инвестицонната си програма има предвидени 2,2 млн. лв. за нови тротоари в седем столични района. В края на миналата седмица Столица.bg съобщи за изчезнали работници от обекта на ул. Странджа 147 при сградата на бившия КАТ. Граждани се оплакаха, че цяла седмица не се работи, а от дъжда подложката от пясък е запушила каналите. Проверка установи, че работниците са били на друг обект в район Сердика, тъй като са чакали да се донесат нови капаци за шахтите на ул. Странджа. След проверка от районния кмет инж. Тодор Кръстев сторителните дейности са възстановени и вече се вижда резултатът с новите тротоари. По улицата се работи усилено, като едната бригада подготвяла тротоарите за ремонт, а втората след тях подменяла настилката. При повдигането на бордюрите ставало една ивица от пътното платно, която те изпълнителят я асфалтира. След приключването но ул. Странджа работниците продължават по ул. Клокотница и ще стигнат до кметството на Сердика, обясни пред Столица.bg инж. Кръстев.  Ежедневно той посещава обектите и следи за качественото изпълнение на новите тротоари. А от общинската администрация по всички жилищни блокове са разлепени писма (ВИЖ СНИМКА 2) за насотящия ремонт.

comment 0
visibility 1338
проекти

Готови са 4 проекта за междублокови пространства в "Сердика"

4 проекта за нови междублокови пространства в район "Сердика" са направени от архитекти за различни квартали на района. Това е част от програмата на администрацията за облагородяване на градинките и площадките между блоковете. В социалната мрежа от "Сердика" публикуваха окончателните варианти на новите пространства. Те подчертаха, че са взети под внимание всички предложения на хората от кварталите по темата. Ето и къде ще са новите градинки и площадки: кв. Орландовци, ул. "Вела Чорбова" №6 кв. Банишора, между ул. "Кортен" и ул." Радовиш" кв. Бенковски, пл. "Биримирци" кв. Фондови жилища, ул. "Скопие", бл. 213а Всеки, който има какво да каже по изложените проекти, може да го направи на имейл адрес kmet.serdika@abv.bg и на телефон 02/8325065, молят от администрацията на района.   

comment 0
visibility 1417
реновиране

Спортен празник и нови площадки в ДГ 118 (СНИМКИ)

Спортен празник отбеляза откриването на реновираните площадки в детска градина 118 "Усмивка" в район "Сердика". Малчуганите тичаха, скачаха и демонстрираха повече от добра физическа форма. А местата за игра напълно отговарят на изискванията по Наредба 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, съобщават от район "Сердика". От настилките до цветовете на уредите за игра - всичко е съобразено с едно- децата да се чувстват свободни и щастливи и да мислят само за игрите. След ремонта на площадките родителите и учителите в градината са по-спокойни за безопасността на дечицата.    

comment 0
visibility 1116
урок по рок

Рок и хеви метъл огласиха бул."Христо Ботев" (СНИМКИ)

Рок и хеви метъл парчета огласиха градинката "Майчин дом" на бул. "Христо Ботев". Мястото приюти ученически Рок&Хеви метъл фестивал, организиран от музикална школа "DRAGO DRUMS SCHOOL". Целта на "Урок по рок" бе да се даде шанс за изява на талантливи ученически рок групи. Престрашилите се да излязат на сцената младежи демонстрираха какво могат пред професионално жури. В него участва и кметът на район "Сердика" инж. Тодор Кръстев. Фестивалът се организира с подкрепата на администрацията на района.  

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още