район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 253 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
  • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 696 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1739
type-photo.svg
Децата от 172 ОУ "Христо Ботев"рисуват своята 2021 година

Децата от 172 ОУ "Христо Ботев" рисуват своята 2021 година (СНИМКИ)

Ръководството на 172 ОУ "Христо Ботев" е измислило интересен конкурс, с който да привлече енергията и вниманието на своите ученици. На децата е казано с рисунки да покажат как виждат своята нова 2021 година, разказва в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниеа Райчева. Интересът на децата към поставената тема е повече от голям. Всички творби се събират и участват в конкурса.    "Напомняме, че на 15 януари 2021 година на партерния етаж в поликлиниката ще открием изложба с направените за изложбата рисунки, която ще е на тема "Как си представям 2021 - изложба през погледа на децата от 172 ОУ", допълни кметът в социалната мрежа.   

comment 0
visibility 1765
Близо 200 писма до Дядо Коледа пуснаха децата от "Нови Искър" в специални к

Близо 200 писма до Дядо Коледа пуснаха в специални кутии децата от "Нови Искър"

Близо 200 писма бяха пуснати до Дядо Коледа в специалните кутии, разположени в "Нови Искър". Те вече са получени от белобрадия старец. В момента работливите джуджета му помагат да подготви отговор на всяко добро дете, което му е писало, информират от администрацията на района в социалната мрежа.    На вниманието на родителите! Писмата, в които разсеяните майки и татковци са забравили да посочат адрес и номер за контакт, така че да получат децата отговор, ще бъдат оставени в деловодството на районната администрация. От там могат да се вземат всеки работен ден от 08.30 до 17.00 часа!  

comment 0
visibility 2584
За 2020 г. в "Нови Искър" са ремонтирани 5 830 кв. м. тротоари

За 2020 г. в "Нови Искър" са ремонтирани 5 830 кв. м. тротоари

От администрацията на "Нови Искър" публикуваха в социалната мрежа своеобразен отчет за нещата, които са направени през отиващата си вече 2020 г. За годината на територията на района са ремонтирани 5 830 кв. м. тротоари. В 12-те села от района, изпълнените тротоари са тези, които са подадени като приоритетни от кметовете на съответното населено място. Всички обекти са изпълнени според отпуснатите средства за планови ремонти от такъв тип.   Ето и списък по населени места за ремонтирани тротоари: - гр. Нови Искър - ремонт на тротоари с бордюри при ново ОДЗ, Курило по ул. "Гина Кунчева" от ул. "Зорница" до ул."Варна", южен и северен тротоар по ул. "Варна" и ремонт на част от пътното платно по ул. "Варна" с дължина 34 м., общо 352 кв. м. - гр. Нови Искър, ул.Банска - ремонт на тротоари с бордюри от тупик срещу трафопост - ул.“Средец“ -  ул. „Калиакра“ до ул.„Детелина“ 397 кв. м. - с. Доброславци - тротоар на спирка "Паметника" - от ул. "Типченица" до ул."Космонавт"  259 кв. м. - с. Житен - ремонт на тротоар ул. "Житница" център - пред читалище 65 кв. м. - с. Житен - ремонт на тротоар ул. "Житница" - от ул. "Липа" до ул. "Калоян" 122 кв. м. - с. Балша - ремонт на тротоар с бордюри на спирка "Кметство Балша" 82 кв.м. - с. Балша - ремонт на тротоар пред кметство 43 кв. м. - с. Чепинци - тротоари с бордюри ул. "Стара планина" от ул. "Кооператор" - ул. "Ридо" до ул. "Хризантема" 708 кв. м. - с. Локорско - тротоар при обръщало на МГТ 152 кв. м. - с. Кътина - ремонт на тротоари двустранно по ул. "Езеро"  от ул. "Сливница" към ул. "Пирамидите" 292 кв. м. - с. Мировяне - ремонт на алея и бордюри в център 225 кв. м. - с. Мировяне - ремонт на пътно платно ул.Вишновка 970 кв. м. - с. Мировяне - ремонт на пътно платон ул.Хвойна 520 кв. м. - с. Кубратово - тротоар с бордюри по бул. "София" от ул. "Искър" до ул. "Кирил Христов" 409 кв. м. - с. Световрачене - тротоари с бордюри по ул. "Софийска" от пл. "Възраждане" до края на сграда на пенсионерски клуб  236 кв. м. - с. Световрачене - тротоари с бордюри по ул. "Софийска" от ул. "Македонска" до пл. "Възраждане" 567 кв. м. - с. Негован - ремонт на тротоар с бордюри по ул. "Васил Левски" - от ул. "Могилата" до ул. "Ив.Грозданов"  180 кв.м. - с. Негован - ремонт на тротоар с бордюри по ул. "Васил Левски" от ул. "Ив. Грозданов" до ул. "Лесопарк"  130 кв. м. - с. Негован - ремонт на алея и бордюри пред паметник в центъра  120 кв. м.  

Реклама
comment 0
visibility 1986
В с. Балша ремонтираха тротоари и сложиха антипаркинг колчета

В с. Балша ремонтираха тротоари и сложиха антипаркинг колчета

В село Балша, район "Нови Искър", е финализиран ремонтът на тротоара пред сградата на кметството. Сложени са и антипаркинг колчета. Реновиран е и тротоарът на автобусните спирки: "Кметство Балша", "Стара планина" и "Начало на с. Балша".   Информацията за ремонтите публикуваха в социалната мрежа от администрацията на района.   

comment 0
visibility 1839
Събраха 150 стари гуми в Мировяне (СНИМКИ)

Събраха 150 стари гуми в Мировяне (СНИМКИ)

150 стари гуми бяха събрани днес в Мировяне, район „Нови Искър“. Инициативата е на Столичен инспекторат и се организира за пета поредна събота. Непотребните гуми са предадени за оползотворяване. Организаторите помогнаха на възрастен жител да транспортира 30 гуми до пункта. В район "Нови Искър" до сега от еднодневните акции са събрани 1950 стари автомобилни гуми. От началото на есента досега близо 4000 непотребни гуми са предадени за рециклиране, информираха от инспектората.

comment 0
visibility 2239
Изграждат православен параклис в Нови Искър (СНИМКИ)

Изграждат православен параклис в Нови Искър (СНИМКИ)

Кметът на район "Нови Искър" Даниела Райчева съобщи в социалната мрежа, че предстои изграждане на православен параклис в местността "Кръста" на ул. "Искърско дефиле" и ул. "Бъдеще". Идеята ще се осъществи на общински терен, обясни Райчева. Реализацията на проекта включват освен параклис с името "Св. Дух", да се изградят също и алеи, детска площадка и кът за отдих с навес и чешма. Зам.-кметът по строителството инж. Людмил Игнатов лично ще ръководи провеждането на всички процедури и дейности по прокарването на ток и вода за имота. Стартира и кампания за набиране на средства за реализирането на проекта.Всеки желаещ да помогне, може да се обади на телефони: 0876074555, 0889633915, 0896037670.

comment 0
visibility 1793
type-photo.svg
Събраха над 1100 стари гуми в "Курило"

Събраха над 1100 стари гуми в "Курило" (СНИМКИ)

  Над 1100 излезли от употреба стари автомобилни гуми са събрани на временната площадка в кв.“Курило“ в район Нови Искър в рамките на днешния ден. Това е четвъртата поредна инициатива на Столичен инспекторат и администрацията на "Нови Искър" за събиране на излезлите от употреба гуми. Заедно с предишните прояви, които се проведоха в Локорско, Доброславци и Световрачене, са събрани общо над 1800 излезли от употреба гуми.   В рамките на днешния ден в "Курило" екип на Столичен инспекторат приемаше и после транспортираше ненужните вече гуми. А площадките бяха почистени.    За четвърти път събират стари гуми - този път в Курило   180 стари гуми събраха в Световрачене (СНИМКИ)    Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)   Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ)   От Инспектората напомнят, че гражданите, които имат стари гуми, могат да ги предадат на обособени за целта площадки. Така ще бъде предотвратена възможността от замърсяване на околната среда, както и евентуално изгаряне на отпадъците.  

comment 0
visibility 2025
За четвърти път събират стари гуми - този път в Курило

За четвърти път събират стари гуми - този път в Курило

Столичен инспекторат заедно с администрацията на район "Нови Искър" организират за четвърти път събиране на стари гуми. Този път площадката ще бъде в квартал "Курило". Адресът е ул. „Чавдар войвода“ срещу пощенския клон, денят е събота, 5 декември, от 10.00 до 16 .00 ч.    180 стари гуми събраха в Световрачене (СНИМКИ)    Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)   Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ) От предишните организирани инициативи в района в с. Локорско, с. Доброславци и с. Световрачене бяха събрани над 700 негодни за употреба гуми.   От Инспектората отново призовават гражданите да предадат старите си гуми на определено за целта място. Така ще бъде предотвратена възможността от замърсяване околната среда, както и евентуално изгаряне.  

comment 0
visibility 2190
Обявиха победителите от конкурса за най-хубава есенна снимка на "Нови Искър

Обявиха победителите от конкурса за най-хубава есенна снимка на "Нови Искър"

От администрацията на район "Нови Искър" обявиха в социалната мрежа победителите в конкурса за най-красива есенна снимка. Кадри можеха да се пращат до вчера, 29 ноември. Челната тройка е избрана на база харесвания на фотосите във Фейсбук.    Ето и отличниците:   1-во място Даниела Петрова - 406 гласа  2-ро място Кристина Свиленова - 384 гласа  3-то място Людмил Тасев - 358 гласа     Конкурс в "Нови Искър" търси най-красивата есенна снимкаМожеше да се включи всеки, който обича красотата на есента. Важно: Участваше се само с една снимка.    Условието е тя да не е колаж и да е направена на територията на района лично от автора. За трите снимки, събрали най-много харесвания във Фейсбук, от администрацията на района са подготвили страхотни изненади. Те ще получат три продуктови кошници с вкусен мед, домашно сладко, ароматен чай, канела и джинджифил, осигурени от Фреш Маркет 2009 ООД.  

comment 0
visibility 1582
type-photo.svg
180 стари гуми събраха в Световрачене

180 стари гуми събраха в Световрачене (СНИМКИ)

Третата инициатива на Район "Нови Искър" и Столичен инспекторат за събиране на стари гуми протече успешно преди дни. За часове в Световрачене бяха събрани 180 стари гуми. Гумите се транспортират, а мястото след края на инициативата се почиства.    Трета инициатива за събиране на стари гуми- този път в Световрачене   Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)   Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ)Първите две площадки за стари гуми също бяха в район "Нови Искър"- в с. Локорско и с. Доброславци. Тогава се събраха над 500 негодни за потреба гуми.    От Инспектората отново апелират, че в сезона на смяна на автомобилните гуми не трябва да ги изхвърляме безразборно, защото замърсяват околната среда и могат да попаднат в ръцете на недобросъвестни граждани и да бъдат изгорени.  

comment 0
visibility 1851
Трета инициатива за събиране на стари гуми- този път в Световрачене

Трета инициатива за събиране на стари гуми- този път в Световрачене

Тази събота от 10 до 16 часа отново ще се събират стари гуми. Площадката този път ще бъде в Световрачене. Това е третата поредна инициатива на Столичен инспекторат и Районната администрация, която се провежда в „Нови Искър“. Предишните две бяха в село Локорско и село Доброславци. Тогава се събраха над 500 излезли от употреба автомобилни гуми.    Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)   Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ)От Инспектората съветват хората да използват възможността и да оставят негодните си гуми на място, което е определено за тази цел. След като се съберат гумите ще се транспортират, а мястото ще се почисти.    

comment 0
visibility 1969
Мировяне с нова беседка, маси и пейки по ПУДОС

Мировяне с нова беседка, маси и пейки по ПУДОС (СНИМКИ)

На нови беседки, пейки, кошчета и маси с пейки се радват жителите на село Мировяне, район Нови Искър-Столична община. За новата придобивща се похвали районният кмет в социалната мрежа. Парковата мебел е поставена в центъра на Мировяне по проект „Подобряване на условията за отдих и почивка в парка. Проектът е реализиран по програма ПУДООС 2020. В събота, 28 ноември т. г. в с. Световрачене ще се събират стари гуми. ОТ 10 до 16 часа жителите ще могат да предават гумите на пл. Възраждане. Еднодневната инициатива е съвместна на Столичен инспекторат и кметството на Нови Искър. Жителите ще имат възможност да си разчистят дворовете и къщите от стари и негодни като ги оставят на определеното за тази цел място. Събраните гуми ще бъдат транспортирани, а мястото в Мировяне почистено.

comment 0
visibility 2213
type-photo.svg
Нови придобивки красят центъра на Мировяне

Нови придобивки красят центъра на Мировяне (СНИМКИ)

Нови беседки, пейки, кошчета и маси с пейки бяха поставени в центъра на Мировяне. Придобивките са по проект „Подобряване на условията за отдих и почивка в парк с. Мировяне, район „Нови Искър“ – СО“. Той беше реализиран по програма ПУДООС 2020.   За това съобщи в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.   

comment 0
visibility 1731
Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)

Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)

По време на обявената от Столичен инспекторат инициатива в с. Доброславци, район „Нови Искър“, бяха събрани над 280 стари автомобилни гуми. От началото на есента над 3000 стари гуми са били предадени в обявените пунктове, а миналата година над 8500, съобщиха от инспектората. По време на акцията беше създадена организация за своевременно събиране и транспортиране на предадените от жителите на района гуми. Чрез кампаниите на Столичен инспекторат за събиране на излезли от употреба автомобилни гуми се предотвратява възможността недобросъвестни граждани да ги използват за отопление. В секция „Кампании“ на страницата на Столичен инспекторат могат да се видят адресите на останалите места за предаване на ненужните гуми.

comment 0
visibility 1767
type-photo.svg
За децата на Подгумер: Направени са нова площадка и зона за спорт

За децата на Подгумер: Направени са нова площадка и зона за спорт (СНИМКИ)

Нова детска площадка и зона за спорт и отдих на най-малките жители на село Подгумер се направиха близо до стадиона и мултифункционалната спортна площадка.   С помощта на жители от Подгумер мястото беше почистено и освежено. Към детската площадка бяха монтирани люлки, различни съоръжения за игра, пейки и кошчета. За това разказа в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.    Теренът около площадката беше озеленен. Беше затревено с райграс и се посадиха широколистни дървета, храсти и жив плет.   По проект ПУДООС бяха спечелени общо четири проекта тази година. Те са в следните населени места - Балша, Подгумер, Войнеговци и Мировяне.  

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още