район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (9%, 53 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 90 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (50%, 286 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 575 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1719
type-photo.svg
Събраха над 1100 стари гуми в "Курило"

Събраха над 1100 стари гуми в "Курило" (СНИМКИ)

  Над 1100 излезли от употреба стари автомобилни гуми са събрани на временната площадка в кв.“Курило“ в район Нови Искър в рамките на днешния ден. Това е четвъртата поредна инициатива на Столичен инспекторат и администрацията на "Нови Искър" за събиране на излезлите от употреба гуми. Заедно с предишните прояви, които се проведоха в Локорско, Доброславци и Световрачене, са събрани общо над 1800 излезли от употреба гуми.   В рамките на днешния ден в "Курило" екип на Столичен инспекторат приемаше и после транспортираше ненужните вече гуми. А площадките бяха почистени.    За четвърти път събират стари гуми - този път в Курило   180 стари гуми събраха в Световрачене (СНИМКИ)    Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)   Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ)   От Инспектората напомнят, че гражданите, които имат стари гуми, могат да ги предадат на обособени за целта площадки. Така ще бъде предотвратена възможността от замърсяване на околната среда, както и евентуално изгаряне на отпадъците.  

comment 0
visibility 1887
За четвърти път събират стари гуми - този път в Курило

За четвърти път събират стари гуми - този път в Курило

Столичен инспекторат заедно с администрацията на район "Нови Искър" организират за четвърти път събиране на стари гуми. Този път площадката ще бъде в квартал "Курило". Адресът е ул. „Чавдар войвода“ срещу пощенския клон, денят е събота, 5 декември, от 10.00 до 16 .00 ч.    180 стари гуми събраха в Световрачене (СНИМКИ)    Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)   Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ) От предишните организирани инициативи в района в с. Локорско, с. Доброславци и с. Световрачене бяха събрани над 700 негодни за употреба гуми.   От Инспектората отново призовават гражданите да предадат старите си гуми на определено за целта място. Така ще бъде предотвратена възможността от замърсяване околната среда, както и евентуално изгаряне.  

comment 0
visibility 2130
Обявиха победителите от конкурса за най-хубава есенна снимка на "Нови Искър

Обявиха победителите от конкурса за най-хубава есенна снимка на "Нови Искър"

От администрацията на район "Нови Искър" обявиха в социалната мрежа победителите в конкурса за най-красива есенна снимка. Кадри можеха да се пращат до вчера, 29 ноември. Челната тройка е избрана на база харесвания на фотосите във Фейсбук.    Ето и отличниците:   1-во място Даниела Петрова - 406 гласа  2-ро място Кристина Свиленова - 384 гласа  3-то място Людмил Тасев - 358 гласа     Конкурс в "Нови Искър" търси най-красивата есенна снимкаМожеше да се включи всеки, който обича красотата на есента. Важно: Участваше се само с една снимка.    Условието е тя да не е колаж и да е направена на територията на района лично от автора. За трите снимки, събрали най-много харесвания във Фейсбук, от администрацията на района са подготвили страхотни изненади. Те ще получат три продуктови кошници с вкусен мед, домашно сладко, ароматен чай, канела и джинджифил, осигурени от Фреш Маркет 2009 ООД.  

Реклама
comment 0
visibility 1511
type-photo.svg
180 стари гуми събраха в Световрачене

180 стари гуми събраха в Световрачене (СНИМКИ)

Третата инициатива на Район "Нови Искър" и Столичен инспекторат за събиране на стари гуми протече успешно преди дни. За часове в Световрачене бяха събрани 180 стари гуми. Гумите се транспортират, а мястото след края на инициативата се почиства.    Трета инициатива за събиране на стари гуми- този път в Световрачене   Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)   Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ)Първите две площадки за стари гуми също бяха в район "Нови Искър"- в с. Локорско и с. Доброславци. Тогава се събраха над 500 негодни за потреба гуми.    От Инспектората отново апелират, че в сезона на смяна на автомобилните гуми не трябва да ги изхвърляме безразборно, защото замърсяват околната среда и могат да попаднат в ръцете на недобросъвестни граждани и да бъдат изгорени.  

comment 0
visibility 1737
Трета инициатива за събиране на стари гуми- този път в Световрачене

Трета инициатива за събиране на стари гуми- този път в Световрачене

Тази събота от 10 до 16 часа отново ще се събират стари гуми. Площадката този път ще бъде в Световрачене. Това е третата поредна инициатива на Столичен инспекторат и Районната администрация, която се провежда в „Нови Искър“. Предишните две бяха в село Локорско и село Доброславци. Тогава се събраха над 500 излезли от употреба автомобилни гуми.    Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)   Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ)От Инспектората съветват хората да използват възможността и да оставят негодните си гуми на място, което е определено за тази цел. След като се съберат гумите ще се транспортират, а мястото ще се почисти.    

comment 0
visibility 1788
Мировяне с нова беседка, маси и пейки по ПУДОС

Мировяне с нова беседка, маси и пейки по ПУДОС (СНИМКИ)

На нови беседки, пейки, кошчета и маси с пейки се радват жителите на село Мировяне, район Нови Искър-Столична община. За новата придобивща се похвали районният кмет в социалната мрежа. Парковата мебел е поставена в центъра на Мировяне по проект „Подобряване на условията за отдих и почивка в парка. Проектът е реализиран по програма ПУДООС 2020. В събота, 28 ноември т. г. в с. Световрачене ще се събират стари гуми. ОТ 10 до 16 часа жителите ще могат да предават гумите на пл. Възраждане. Еднодневната инициатива е съвместна на Столичен инспекторат и кметството на Нови Искър. Жителите ще имат възможност да си разчистят дворовете и къщите от стари и негодни като ги оставят на определеното за тази цел място. Събраните гуми ще бъдат транспортирани, а мястото в Мировяне почистено.

comment 0
visibility 2069
type-photo.svg
Нови придобивки красят центъра на Мировяне

Нови придобивки красят центъра на Мировяне (СНИМКИ)

Нови беседки, пейки, кошчета и маси с пейки бяха поставени в центъра на Мировяне. Придобивките са по проект „Подобряване на условията за отдих и почивка в парк с. Мировяне, район „Нови Искър“ – СО“. Той беше реализиран по програма ПУДООС 2020.   За това съобщи в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.   

comment 0
visibility 1623
Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)

Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)

По време на обявената от Столичен инспекторат инициатива в с. Доброславци, район „Нови Искър“, бяха събрани над 280 стари автомобилни гуми. От началото на есента над 3000 стари гуми са били предадени в обявените пунктове, а миналата година над 8500, съобщиха от инспектората. По време на акцията беше създадена организация за своевременно събиране и транспортиране на предадените от жителите на района гуми. Чрез кампаниите на Столичен инспекторат за събиране на излезли от употреба автомобилни гуми се предотвратява възможността недобросъвестни граждани да ги използват за отопление. В секция „Кампании“ на страницата на Столичен инспекторат могат да се видят адресите на останалите места за предаване на ненужните гуми.

comment 0
visibility 1628
type-photo.svg
За децата на Подгумер: Направени са нова площадка и зона за спорт

За децата на Подгумер: Направени са нова площадка и зона за спорт (СНИМКИ)

Нова детска площадка и зона за спорт и отдих на най-малките жители на село Подгумер се направиха близо до стадиона и мултифункционалната спортна площадка.   С помощта на жители от Подгумер мястото беше почистено и освежено. Към детската площадка бяха монтирани люлки, различни съоръжения за игра, пейки и кошчета. За това разказа в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.    Теренът около площадката беше озеленен. Беше затревено с райграс и се посадиха широколистни дървета, храсти и жив плет.   По проект ПУДООС бяха спечелени общо четири проекта тази година. Те са в следните населени места - Балша, Подгумер, Войнеговци и Мировяне.  

comment 0
visibility 1818
Собственик доброволно премахна лодка, трактор и коли от ул. Синчец в Светов

Собственик доброволно премахна лодка, трактор и коли от ул. Синчец в Световрачене (СНИМКИ)

В Световрачене вече няма "пристанище". От улица "Синчец" бяха премахнати стари автомобили, лодка и трактор на тротоара. Както Столица.bg съобщи движението по улицата беше затруднено заради паркираните там машини и плавателен съд. Столичен инспекторат даде 5 дни срок за премахване на трактор и коли от тротоар в Световрачене Столичен инспекторат направи проверка и предупреди собственика, а той доброволно организира преместването. В момента пътното платно е свободно и няма затруднения за трафика. Ул. "Синчец" в Световрачене стана пристанище (СНИМКИ) Инспекторите направиха предписание и дадоха срок от 5 дни за преместването в частен имот. При последващата проверка е установено, че собственикът е изпълнил препоръката.

comment 0
visibility 2641
Втора инициатива за събиране на стари гуми- този път в село Доброславци

Втори път събират стари автомобилни гуми-този път в село Доброславци

Отново ще има организирано предаване на излезли от употреба автомобилни гуми за жителите на Столична община. Този път това ще стане на 21 ноември /събота/ от 10.00 до 16.00 ч. в с. Доброславци, площад Мегдана, „Нови Искър“.    Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ)   Столичен инспекторат събира стари автомобилни гуми в „Локорско“ Това е втората поредна инициатива на Столичен инспекторат и районната администрация, която се прави в  „Нови Искър“, след успешно проведената в с. Локорско на 14 ноември.   Проявата ще даде възможност на гражданите да оставят стари гуми на специално определни за целта места. Събраните гуми ще се транспортират, а мястото ще се почисти.   Отново се напомня на хората, че в сезона на смяна на автомобилните гуми не трябва те да се изхвърлят  безразборно, защото ще замърсят околната среда и могат да попаднат в ръцете на недобросъвестни граждани и да бъдат изгорени.   Миналата събота на 14 ноември се събраха над 220 стари гуми от площадката в с. Локорско.   

comment 0
visibility 2254
Конкурс в "Нови Искър" търси най-красивата есенна снимка

Конкурс в "Нови Искър" търси най-красивата есенна снимка

Конкурс за най-красивата есенна снимка започна в район "Нови Искър", информират от администрацията в социалната мрежа. Може да се включи всеки, който обича красотата на есента. Важно: Участва се само с една снимка.    Условието е тя да не е колаж и да е направена на територията на района лично от автора. За трите снимки, които съберат най-много харесвания във Фейсбук, от администрацията на района са подготвили страхотни изненади. Те ще получат три продуктови кошници с вкусен мед, домашно сладко, ароматен чай, канела и джинджифил, осигурени от Фреш Маркет 2009 ООД.   Предложенията за конкурса може да се изпращат до 00:00 часа на 29 ноември 2020 година на имейл: info@novi-iskar.bg или на Messenger на Фейсбук страницата на района. Те трябва да си придружени от името и фамилията на автора, заедно с мястото, където е направена снимката и телефон за обратна връзка.    

comment 0
visibility 1932
type-photo.svg
Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско

Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ)

Само в рамките на днешния ден над 220 стари гуми бяха събрани в село Локорско, "Нови Искър", съобщават от Столичен инспекторат.    Хората се възползваха от възможността да оставят негодните си гуми на определеното за тази цел място. От Инспектората бяха осигурили бързото извозване на гумите и своевременното почистване на площадката.   Столичен инспекторат събира стари автомобилни гуми в „Локорско“Обмисля се в следващите дни да се определи друго подобно място и инициативата да се повтори.     

comment 0
visibility 1874
type-photo.svg
Левски, Ботев, Паисий и Елин Пелин красят спирките в кварталите на Нови Иск

Левски, Ботев, Паисий и Елин Пелин красят спирките в Нови Искър (СНИМКИ)

Поредно доказателство за силата и непобедимостта на българския дух. То идва от Нови Искър. И показва, че народ, преминал през всякакви трудности, ще пребори и пандемията коронавирус.    На четири спирки на градския транспорт в кварталите на града има ликове на бележити българи, разказват от администрацията на района в социалната мрежа.   Левски, Ботев, Паисий Хилендарски и Елин Пелин, заедно с техни цитати, посрещат и изпращат жителите на Нови Искър. На пета спирка са изобразени "Св. Св. Константин и Елена" и е поместена кратка история на Курилския манастир.          

comment 0
visibility 3283
Столичен инспекторат даде 5 дни срок за премахване на трактор и коли от тро

Столичен инспекторат даде 5 дни срок за премахване на трактор и коли от тротоар в Световра...

Столичен инспекторат бързо реагира на публикация на Столица.bg за нередности в с. Световрачене, район Нови Искър-Столична община. На ул. Синчец в селото е направена проверка от районния инспектор. Установеното напълно съвпада със сигнала на Столица.bg. На улицата има две стари коли и лодка, а на тротоара до тях и останки от трактор. В екипа от проверяващи е имало и полицай и еколог. На собственика са направени две предписания за премахване на трактора от тротоара и за колите. В срок от 5 дни те трябва да бъдат преместени на частен терен. Ул. "Синчец" в Световрачене стана пристанище (СНИМКИ)В противен случай те ще бъдат стикирани и влиза в действие процедурата по принудително премахване и предаване за вторични суровини. Собственикът обаче е обещал, че доброволно ще ги премахне, научи Столица.bg. С лодката, която в момента плува в листа, трябва да се заеме районният кмет на Нови Искър, защото се води със статут на преместваем обект. Собственикът е приел и си е подписал предупредителните протоколи.  

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още