район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
  • ГЕРБ-СДС (31%, 258 Гласове)
  • БСП (4%, 36 Гласове)
  • Има такъв народ (17%, 136 Гласове)
  • ДПС (1%, 5 Гласове)
  • Демократична България (29%, 239 Гласове)
  • ВМРО (7%, 56 Гласове)
  • Изправи се! Мутри вън! (3%, 22 Гласове)
  • Воля-НФСБ (1%, 5 Гласове)
  • Друга партия/коалиция (1%, 11 Гласове)
  • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 52 Гласове)
Общо гласували: 820 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1974
type-photo.svg
Нови придобивки за 171 ОУ "Стоил Попов" преди 15 септември

Нови придобивки за 171 ОУ "Стоил Попов" преди 15 септември (СНИМКИ)

С нови придобивки посреща 15 септември 171 ОУ "Стоил Попов" в Нови Искър. Става дума за нов кабинет за децата със Специални образователни потребности, ремонтиран коридор и стълбище в помощната сграда и нова алея в двора. И това са само част от новите неща, съобщи кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева във Фейсбук, която посети училището.     Адмирации заслужава и новата, изнесена част на училищната библиотека с обособен кът за четене с дивани, който се намира във фоайето на помощната сграда. Лавиците все още не са пълни с книги, но за първият учебен ден по рафтовете на новата библиотека ще е пълно със световна и българска литература, уверява директорът г-жа Канелия Костова.   Екипът и ръководството на училището са полагали грижи за училищния двор дори и по време на пандемията от коронавирус. И заради това той в момента е като една цветна градина.    

comment 0
visibility 2198
В Нови Искър: Среща за пътната безопасност преди новата учебна година

В Нови Искър: Среща за пътната безопасност преди новата учебна година

Преди старта на новата учебна година ще има среща между администрацията на Нови Искър, родители и учители. Тя ще се проведе утре, 8 септември, от 18.30 часа в сградата на районната администрация (31 медицински център) на адрес: гр. Нови Искър, ул. "Искърско дефиле" 121, ет. 3.   Срещата се прави по предложение на училищните настоятелства на 170 СУ "Васил Левски" и 171 ОУ "Стоил Попов". Но и заради притеснения от жители на Нови Искър, чийто деца посещават 121 ДГ, 102 ДГ, 157 ДГ и 135 ДГ заради натовареният трафик по ул. "Искърско дефиле" в град Нови Искър. И не на последно място срещата се прави, за да се осигури  безопасност и сигурност на всички жители на района.     

comment 0
visibility 1958
На 16 срещу 17 септември пръскат срещу комари в Нови Искър

На 16 срещу 17 септември пръскат срещу комари в Нови Искър

  Обработка срещу комари ще има на зелените площи и публичните пространства в петте квартала на Нови Искър и дванадесетте населени места от района. Това ще се случи на 16 срещу 17 септември.    Дейностите по обработката ще започнат в 21.30 ч, информират в социалната мрежа от администрацията на района. Препаратът, който ще бъде използван при обработката, е Цитрон 10/40 ULV.   Зоните, които ще бъдат обработени, ще се маркират с табели. Умоляват се собствениците на пчелни кошери да вземат необходимите мерки за предпазване на пчелите.    

Реклама
comment 0
visibility 1984
Завършва се второто преасфалтиране на двора на 170 СУ "Васил Левски"

Завършва се второто преасфалтиране на двора на 170 СУ "Васил Левски"

В момента се завършва втория етап от преасфалтирането на двора на 170 СУ "Васил Левски" в Нови Искър, като се полагат нови 2 500 кв. м. асфалт. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева. Тя поздрави за добрата работа директора на школото Пламен Димитров.    Средствата за реновирането на училището са от икономии в бюджета на учебното заведение и се реинвестират за подобряване на материалната база. През тази година предстои да се изготви инвестиционен проект за на нова спортна зала в двора на 170 СУ "Васил Левски". В проекта ще бъде заложено и завършването на третият, финален етап от преасфалтирането на двора.  

comment 0
visibility 2494
Пръскат за комари в район "Нови Искър"

Пръскат за комари в район "Нови Искър"

В район Нови Искър - Столична община ще пръскат за комари. Обработката на зелените площи ще бъде на 27 и 28 юли т. г. - понеделник срещу вторник, предупреждават от кменството. Петте квартала и 12-те селища в района ще бъдат пръскани поетапно, предупреждават от "Нови Искър". Дейностите по обработката започват в 21.00 ч. Препаратът, който ще бъде използват при обработката е Цитрон 10/40 ULV.На всички зони, които ще бъдат обработени, ще има предупредителни табели. Умоляват се собствениците на пчелни кошери да вземат необходимите мерки за предпазване на пчелите.  При неблагоприятни метеорологични условия обработката ще бъде отложена за следващ ден. График на обработката срещу комари на 27.07.2020 г. – 28.07.2020 г. на територията на район Нови Искър:  с. Житен 21:00 ч. - 21:20 ч., с. Мировяне 21:25 ч. - 21:45 ч., с. Доброславци 21:50 ч. - 22:10 ч., с. Балша 22:15 ч. - 22:35 ч., кв. Славовци 22: 40 ч. - 23.00 ч., кв. Кумарица 23:05 ч. - 23:25 ч., кв. Курило 23:30 ч. - 23:50 ч., с. Кътина 23:55 ч. - 00:15 ч., кв. Изгрев 00:20 ч. - 00:40 ч., кв. Гниляне 00:45 ч. - 01:05 ч., с. Подгумер 01:10 ч. - 01:30 ч., с. Световрачане 01:35 ч. - 01:55 ч., с. Негован 02:00 ч. - 02:20 ч., с. Кубратово 02:25 ч. - 02:45 ч., с. Чепинци 02: 50 ч. - 03:10 ч., с. Локорско 03:15 ч. - 03:35 ч., с. Войнеговци 03:40 ч. - 04:00 ч.

comment 0
visibility 1765
стажанти в Нови Искър

Стартира стажантската програма в район Искър

Днес официално бе даден старта на стажовете, част от "Лятната стажантска програма на район "Нови Искър" за 2020 година, става ясно от публикация в социалната мрежа. Диана Иванова е първият стажант, който е приет на стаж от районната администрация. Тя е студент в трети курс на "Нов български университет" в специалност "Англистика".  Диана ще стажува в отдел "Образование, социални дейности, култура, спорт, програми и проекти". Тя е работила в НПО организация в Кения и е решена да се установи в България. След като завърши планира да работи като преводач, а със стажа в администрацията ще разшири познанията си в различни специалности и главно в тези, свързани с образованието и културата в Столична община. Следващият стажант, който ще стартира, е Мелани Ангелова - студент в УАСГ. Стажът ѝ ще премине в "Техническа служба" на районната администрация.

comment 0
visibility 2458
type-photo.svg type-photo.svg
Старата баня в Чепинци става читалище

Старата баня в Чепинци става читалище (ВИДЕО/СНИМКИ)

Старата баня в Чепинци, район Нови Искър, ще стане дом на местното читалище. Тотално преустройство на сградата ще я превърне в средище на културата. Там ще се настани местното читалище НР "Напредък - 1927". В сградата има просторно фоайе, библиотека, мултифункционална мултимедийна зала за 60 души, която е подходяща за културни и обществени събития, за репетиции. След реконструкцията ще има съблекални, кабинети и складово помещение. Днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов провериха преустройството на сградата. Всички дейности са в срок и до средата на септември читалището ще отвори врати. Общо 8,5 млн. лв. е инвестирала Столична община от 2015 г. досега в ремонти и реконструкции на читалища и културни институти в цяла София. Проектът стартира по предложение на граждани от район Нови Искър, защото местното читалище "Напредък" е било без собствена сграда, коментира в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова. Според втория етап на проекта в Чепинци ще се изгради парк с детска площадка. В момента се почиства участък от река Лесновска около моста на "Чепинско шосе", а също така се работи и по проект за реконструкция на Чепинско шосе, съобщи столичният кмет.    

comment 0
visibility 1744
Търсят озеленители и хора по поддръжката за Нови Искър

Търсят озеленители и хора по поддръжката за Нови Искър

Набират се  кандидати за работа като озеленители и служители по поддръжката, съобщават във Фейсбук от администрацията на район "Нови Искър".    Основните задължения на двете позиции включват дейности по почистване и поддръжка на публични пространства, озеленяване и поддръжка на зелените площи на територията на град Нови Искър.Работното време е от понеделник до петък от 8.30 ч. – 17.00 ч.   Който иска да си опита късмета, може да позвъни на телефон: 02/991 73 36

comment 0
visibility 3547
Правят нова площадка в 157 ДГ "Детска стряха" в "Курило"

Правят нова площадка в 157 ДГ "Детска стряха" в "Курило"

Нова придобивка се прави за малчуганите от 157 ДГ "Детска стряха" в квартала на Нови Искър "Курило". Стартира работата по нова детска площадка в двора на градината. Тя е дарение от магазините "Фреш Маркет 2009 ООД". За градежа на площадката разказа в социалната мрежа кметът на района  Даниела Райчева.    На специалната противоударна настилка ще бъде поставено голямо, комбинирано съоръжение. Старите сенници ще бъдат възстановени, за да пазят сянка на децата по време на най-горещите дни. Отделно на това ще се реконструира и площадката от главния вход на градината, а на по-късен етап ще се смени и пясъка в пясъчниците.    

comment 0
visibility 3541
В Нови Искър събраха над тон "Капачки за бъдеще" за два месеца

В Нови Искър събраха над тон "Капачки за бъдеще" за два месеца

В Нови Искър са събрали над тон капачки за два месеца за кампанията "Капачки за бъдеще".  Специалните сърца, поставени из целия град, апелираха малки и големи да помогнат на благородната инициатива. С добрата новина се похвали във Фейсбук кметът на района Даниела Райчева.    Сърца ще събират "Капачки за бъдеще" в Нови Искър (СНИМКИ)   "Благодаря на всички жители на Нови Искър, които активно подкрепят тази благородна инициатива! Кампанията продължава и занапред!Очакваме с нетърпение "Капачки за бъдеще" да организира следващата дата за събиране на капачки, за да ги предадем", написа тя.

comment 0
visibility 2094
type-photo.svg
Тотално преустройство на старата баня в Чепинци

Тотално преустройство на старата баня в Чепинци (СНИМКИ)

Тотално преустройство върви в момента на старата баня в Чепинци. Стъпка по стъпка постройката се превръща в нова и модерна сграда, съобщиха от администрацията на "Нови Искър" в социалната мрежа. След основния ремонт сградата ще се ползва от местното читалище. На този етап грубите ремонтни дейности почти са на финала. Преустроената сграда ще разполага с просторно фоайе с коридор, който ще води направо към модерната библиотека и класна стая. Ще има още мултифункционална мултимедийна зала, подходяща за културно-обществени прояви и репетиции с капацитет от 60 човека. Както и модерни съблекални и собствено складово помещение, както и помещения (кабинети) за персонала. Ще се търси възможност за допълнително финансиране за облагородяване и на парка пред сградата.

comment 0
visibility 2836
Ремонтираха покрива на читалище "Христо Витков 1899" в с. Локорско

Ремонтираха покрива на читалище "Христо Витков 1899" в с. Локорско

Завърши основният ремонт на покрива на читалище "Христо Витков 1899" в с.Локорско, община "Нови Искър". Беше демонтирана цялата конструкция на стария покрив и беше положена нова топлоизолация с минерална вата. Новите керемиди бяха наредени върху битумна мушама и беше поставена топлоизолация на подпокривния етаж. За инициативата съобщи в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева.    Монтирани са и нови водни тръби, улуци и казанчета. Финансирането е осигурено от бюджета на Столична община с Решение на СОС.  

comment 0
visibility 2927
Видео излови нарушител на прелеза на Нови Искър

Видео излови нарушител на прелеза на Нови Искър (ВИДЕО)

Тарикат шофьор тотално нарушава Правилника за движение по пътищата и навлиза в прелез, въпреки пуснатат лариера. Нарушителят е изловен във видео на бдителни шофьори. На прелеза на Нови Искър шофьорът при пусната бариера преминава през прелеза. А след него и колоездач. Време е КАТ да постави камери и на прелезите, защото на този прелез това не е единственият случай, сигнализират граждани. Регистрационния номер на автомобила е СВ0432КВ. Колкото и да е бързал шофьорът няма оправдание за нарушението.

comment 0
visibility 2996
type-photo.svg
Учители от "Гниляне" доставиха маски на полицията в Нови Искър

Учители от "Гниляне" дариха маски на полицията в Нови Искър (СНИМКИ)

Днес бяха раздадени и последните маски, които група учители от 172 Обединено училище "Христо Ботев" в кв. "Гниляне" ушиха, за да дарят на хора, работещи на първа линия в борбата с COVID-19. Г-жа Мария Цветкова днес остави последните бройки в полицейския участък в Нови Искър.Това съобщиха във Фейсбук от администрацията на района. Добрина! Учители от 172 ОУ в "Гниляне" шият предпазни маски (СНИМКИ) По време на кампанията бяха направени над 300 маски, които бяха дарени на полиция, лекари, пощите, Столичен инспекторат, инвалиди, възрастни хора и социално-слаби жители на района.

comment 0
visibility 2842
В "Нови Искър" търсят кой има най-красивия и пъстър пролетен двор

В "Нови Искър" търсят кой има най-красивия и пъстър пролетен двор

В район "Нови Искър" се опитват да преборят коронавируса с позитивни събития и търсенето на красивото в живота. Вече започна конкурс за най-пъстър и красив пролетен двор в общината.  Правилата са прости - всеки стопанин трябва да направи снимка на своята градина (двор) или кът, в който отглежда цветя и да я изпрати на email: info@novi-iskat.bg или като лично съобщение на Фейсбук страницата на районната администрация - Район Нови Искър.   Снимката трябва да е от цветни градини от населените места от "Нови Искър", както и да е направена през тази година. Авторите не трябва да забравят да напишат името си, населено място и телефон за контакт. Кадрите ще бъдат публикувани в специално направената галерия за конкурса на страницата на района във Фейсбук, обещават от администрацията.   Кадърът, който събере най-много харесвания в периода до 00.00 ч. на 10 май (неделя), ще определи коя е най-красивата пролетна градина за 2020 г. за нашия район.   Първите три снимки, събрали най-много харесвания, ще получат награди, осигурени от партньора в инициативата Сортови Семена Кубратово "Сортови семена" ООД, с. Кубратово  

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още