район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 121 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 63 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 594 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 958
Ремонтират сградата на стадиона в софийското с. Кубратово

Ремонтират сградата на стадиона в софийското с. Кубратово

Напредват ремонтните дейности на втория етаж на сградата към стадиона в село Кубратово, съобщава кметът на столичния район „Нови Искър“ Даниела Райчева. Средствата за строителните работи идват от проект към Министерството на младежта и спорта, който „Район “Нови Искър” спечели. „Чрез него ще имаме възможност да ремонтираме цялостно етажа от сградата и да го превърнем в зала за тенис на маса“, казва кметът Райчева.

comment 0
visibility 826
Спорт и забавления за малки и големи в с. Доброславци

Спорт и забавления за малки и големи в с. Доброславци

Жителите и гостите на софийското село Доброславци ще могат да се включат днес в своеобразен спортен празник, съобщават от администрацията на столичния район „Нови Искър“. Събитието ще се проведе от 18:00 ч. на игрището с изкуствена настилка. Входът е свободен. Цели три часа присъстващите ще се забавляват и ще мерят сили в различни спортни игри и състезания. Не са забравени и най-малките, за които е осигурен голям батут. Инициативата е част от проекта “Спортни предизвикателства за малки и големи” на кметство Доброславци.  

comment 0
visibility 1523
Нова украса радва жителите на с. Мировяне (СНИМКИ)

Нова украса радва жителите на с. Мировяне (СНИМКИ)

Оригинална дървена декорация краси центъра на софийското с. Мировяне отскоро. Инициативата е кметството на селото и на читалище „Христо Ботев“. Съоръжението наподобява истински кладенец, украсен с цветя. Той се намира в непосредствена близост до емблематичната за селото каручка, която също е „натоварена“ със зеленина.  Украсата ще бъде целогодишна, но декорацията ще се променя според сезона. „Съвсем скоро ще пристигнат и новата люлка и пързалка, които ще заменят двете амортизирани съоръжения в центъра. Поздравления за добрата работа!“, казва кметът на столичния район „Нови Искър“ Даниела Райчева.

Реклама
comment 0
visibility 1379
Пенсионери от Нови Искър чуха молитва за здраве в манастира „Свети 40 мъчен

Пенсионери от Нови Искър чуха молитва за здраве в манастира „Свети 40 мъченици“

След двегодишно прекъсване районната организация на инвалидите и пенсионерите от столичния район „Нови Искър“ възобнови традицията да събира своите членове в деня след Илинден, съобщават от местната администрация. Вчера над 100 човека дойдоха в манастира „Свети 40 мъченици“ над село Доброславци. Молитва за здраве изрече отец Мариян. На срещата присъстваха кметът на селото Светла Крумова, секретарят на администрацията Детелина Трайкова и началникът на образованието Цвета Точева. „Поздравления за усърдната организационна работа на председателя на организацията леля Тотка! На всички пожелавам много здраве, щастие и дълголетие!“, каза кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева.

comment 0
visibility 2127
Монтират модерно видеонаблюдение между гарите Илиянци и Курило

Монтират модерно видеонаблюдение между гарите Илиянци и Курило

Национална компания “Железопътна инфраструктура” планира изграждането на предпазна ограда и видеонаблюдение в междугарието Илиянци - Курило. Това съобщава кметът на столичния район „Нови Искър“ Далиела Райчева. „Проектът беше презентиран пред екипа ни от служител на компанията. В нашия град предпазната ограда ще започва от началото на Нови Искър до края на последните къщи в ниската част, преди да започне полето в посока кв. “Курило”, уточнява Райчева. Освен поставянето на оградни елементи, проектът включва и монтирането на видеосистема за наблюдение. Камерите ще бъдат със 150-градусов зрителен ъгъл и ще записват изображение с висока резолюция при всякакви атмосферни условия.

comment 0
visibility 1205
Започва ремонт на пешеходната ул. „Професорска“ в с. Кътина

Започва ремонт на пешеходната ул. „Професорска“ в с. Кътина

До дни започва подготовката на терена, а след това ще се даде старт и на самите ремонтни дейности в пешеходната част от ул. "Професорска" в софийското село Кътина. Реконструкцията ще е в участъка между ул. "Летец" и ул. "Сливница", съобщи кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. Проектът предвижда там да се изгради пешеходен подход от стълбищен тип с площадки за почивка. В края на миналата работна седмица беше проведена среща на място с участието на кмета Райчева, кмета на селото Крум Крумов, началник отдел „Инженерна инфраструктура, благоустройство и екология“ (ИИБЕ) инж. Милена Банкова, представител на фирмата изпълнител, както и хора, живеещи на въпросната улица. Тъй като улицата е с голям наклон е заложено да се изгради и система за отводняване.

comment 0
visibility 1611
Започна разчистването на терен за нов паркинг в Нови Искър

Започна разчистването на терен за нов паркинг в Нови Искър

Започнаха дейностите по почистване на пространството между поликлиниката и пл. “Св. Дух” в столичния район „Нови Искър“, съобщава районният кмет Даниела Райчева. Теренът ще бъде подготвен за изграждането на нов паркинг. Инициативата е по програмата за облагородяването на т. нар. “кални точки” на Столична община. Вчера кметът Даниела Райчева и началникът на отдел „Инженерна инфраструктура, благоустройство и екология” (ИИБЕ) инж. Милена Банкова посетиха мястото. „Обсъдихме с изпълнителя възможността да обособим на това голямо по площ място и зона за отдих и спорт“, заявява кметът Райчева.

comment 0
visibility 1421
Над 50 посетиха приемната на кмета на Нови Искър в кв. Кумарица

Над 50 посетиха приемната на кмета на Нови Искър в кв. Кумарица

Над петдесет жители от Кумарица са посетили откритата приемна на кмета на район Нови Искър Даниела в квартала. "Радостна съм, че с екипа ми успяхме да разговаряме с толкова много хора и да набележим важни задачи за разрешаване в помощ на хората", съобщи във фейсбук Райчева. По време на приемната са присъствали и общински съветници, новият директор на Пазари Север Светослав Тодоров и кметове на кметства от района. Ще продължим с откритите срещи по населени места като скоро ще обявим къде ще е следващата. Отделно на това ще възобновим и практиката на приемните на главният архитект на района по населените места, където заедно с гл. инженер и началник отдел "ИИБЕ" да съдействат за разрешаване на различни казуси на хората на място, в местното кметство, съобщава Даниела Райчева.

comment 0
visibility 810
-

В "Нови Искър" започва пръскане срещу комари

Имагоцидна обработка срещу комари започва да се извършва в район "Нови Искър" от днес, 12 юли, вторник. Това съобщават от районната администрация. Началният час на обработката е 20,30 часа. Дейностите ще стартират от град Нови Искър, а след това ще бъдат обработени и 12-те населени места, съобщават още от района. Препаратите, който ще бъде използвани при обработката са Цитрол 10/4 УЛВ с карантинен период от 24 ч. и Мастерцид микро с карантинен период от 2 ч. Зоните, които ще бъдат обработени, ще се маркират с предупредителни табели.  

comment 0
visibility 3145
Подлезът на жп линиите при завод „Зебра“ в София вече е ремонтиран

Подлезът на жп линиите при завод „Зебра“ в София вече е ремонтиран (СНИМКИ)

Приключи ремонтът на подлеза на жп линиите при завод „Зебра“ – кръстовище на ул. “Чавдар войвода“, ул. “Вечерница“ и ул. “Кременица“. Това съобщи кметът на столичния район „Нови Искър“ Даниела Райчева. „Извършено е частично преасфалтиране с наклон за оттичане на водата в най-ниската част, с цел предотвратяване наводняване на пътя при обилни валежи.“, уточнява кметът Райчева. Освен това са почистени от ниска растителност и боклуци прилежащите терени. Изкърпени и боядисани са от двете посоки подходите на автомобилния подлез. Премахнати са стари, амортизирани и неработещи тръби, минаващи през съоръжението. Поставена е нова вертикална сигнализация - нови пътни знаци и огледала. Монтирани са направляващи стрелки и светлоотразители тип "котешко око".

comment 0
visibility 1355
Строят нова детска градина в с. Мировяне

Строят нова детска градина в с. Мировяне

Нова детска градина ще бъде изградена в село Мировяне, съобщават от столичния район „Нови Искър“. Проектът е получил „зелена светлина“ и съвсем скоро екипи на районната администрация, кмета на селото и Столична община започват работа по него. Очаква се до няколко седмици да се проведат процедурите по събаряне  на старата сграда в имота. След това теренът ще бъде подготвен за строителните дейности по изграждането на новата детска градина.

comment 0
visibility 750
„Нови Искър“ разказва историите на хората за пример

„Нови Искър“ разказва историите на хора за пример

Столичният район „Нови Искър“ стартира нова оригинална инициатива, която има за цел да разказва интересните житейски истории на местните хора. Рубриката се казва "Лицата на район "Нови Искър" и в нея ще се събират както текстове, така и фотографии, съобщават от местната администрация. „В Район Нови Искър - СО живеят хиляди интересни личности с различни професии и житейски истории. Някои забавни, други тъжни, но всички те - поучителни. Твърде често в забързаното ежедневие не успяваме да забележим тези хора, но това не значи, че не заслужават да бъдат показани, а историята им - разказана. Едно е сигурно, всеки, който бъде представен в рубриката, ще е човек за пример“, уточняват от районната администрация. Интересни истории и предложения за герои на рубриката се приемат на имейла на район „Нови Искър“.

comment 0
visibility 1234
Нови Искър с 20 спечелени проекта за развитието на спорта

Нови Искър с 20 спечелени проекта за развитието на спорта

Район „Нови Искър“ е успял да спечели 20 проекта по Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община, похвали се районният кмет Даниела Райчева. „Нашият район отново е на едно от челните места в столицата по проекти, програми и инициативи, целящи развитието на физическото възпитание и спорта сред подрастващите и насърчаването на активното спортуване сред хората. Спечелените проекти ще дадат възможност за безплатен достъп до десетки спортни инициативи, които ще се реализират тук – в Район Нови Искър – СО, до края годината!“, уточнява Райчева във Фейсбук. Спортните инициативи ще се реализират както от районната администрация, така и от местните кметства, училища, детски градини и футболни клубове.

comment 0
visibility 1065
Стотици се включиха в дефилето на народни носии в Нови Искър (СНИМКИ)

Стотици се включиха в дефилето на народни носии в Нови Искър (СНИМКИ)

Навръх големия християнски празник Св. Дух площадът в кв. „Кумарица“ се превърна в пъстро море от багри, музика и усмивки, съобщават от столичния район „Нови Искър“. Стотици жители и гости на София се включиха снощи в традиционното шествие на народните носии. Те представиха облекла от различни фолклорни области. Събитието е част от Празниците на Искърското дефиле. Програмата продължи с изпълнения певци и танцьори от самодейните състави в общините Своге, Мездра и Район Нови Искър - СО. Официални гости на откриването бяха председателят на комисията за децата, младежта и спорта в Столичен общински съвет Татяна Георгиева, народният представител Анна Александрова и общинският съветник Миглена Атанасова. „Две години аз и моят екип очаквахме моментът да поздравим всички гости от дефилето с "Добре дошли в нашия прекрасен град!". Наистина е трудно да опишем радостта след две години на пандемия отново да видим площада изпълнен с хора“, заяви кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. Днес празниците продължават с фолклорния концерт "Да си върнем българското", който ще започне от 19:00 часа на площада в кв. "Кумарица". Утре в 15:00 ч. от Курилски манастир ще започне културно-историческият тур „Среща с миналото“. Посетителите ще се запознаят с паметниците на културата в район „Нови Искър“.

comment 0
visibility 757
Дефиле на народните носии тази вечер в Нови Искър

Дефиле на народните носии ще премине тази вечер в Нови Искър

Празниците на Искърското дефиле започнаха днес в столичния район „Нови Искър“, съобщават от местната администрация. Фестивалът ще продължи три дни – от 13 до 15 юни, и по традиция в него ще се включат общините Своге и Мездра, както и Район Нови Искър - СО. Част от програмата ще бъде атрактивно представяне на народни носии, в което ще участват фолклорни състави от цялото дефиле. Стартът ще бъде даден днес в 18:15 ч. на площад „Свети дух“, кв. "Кумарица". Ето и програмата на фестивала: 13.06.2022 г. /понеделник/ 18:15 ч. Площад „Свети дух“, кв. "Кумарица", гр. Нови Искър – Дефиле на народните носии 18:30 ч. Фолклорен концерт „Празници на Искърското дефиле“ – с участието на състави от Своге, Мездра и Район „Нови Искър“. 14.06.2022 г. /вторник/ 19:00 ч. Фолклорен концерт „Да си върнем българското“ – с участието на състави от район „Нови Искър“ и певицата Ана-Мария 15.06.2022 г. /сряда/ 15:00 ч. Курилски манастир – Среща с миналото – Културно-исторически тур и представяне на паметниците на културата в район „Нови Искър“. 18:00 ч. Пленер под звездите – Творческа изява на администрациите.

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още