район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
  • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
  • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
  • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
  • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 711
Шампионката Силвия Спасова ще тренира по сумо децата кв. "Гниляне"

Шампионката Силвия Спасова ще тренира по сумо децата кв. "Гниляне"

Възпитаниците на 172 Обединено училище "Христо Ботев" в кв. "Гниляне" ще имат възможност да тренират сумо при шампионката в този спорт Силвия Спасова, съобщават от администрацията на „Нови Искър“. Спортният клуб, който тя открива, ще започне да функционира в началото на новата учебна година. Десетки ученици вече са заявили желание и готовност да започнат тренировки. "Ще обсъдя името на клуба с децата, като се върнат на училище. Обмислям да каня европейски шампиони по сумо на първите открити тренировки, за да разказват за спорта и постиженията си и да амбицират учениците", споделя Спасова. Носителката на олимпийската джудо купа от Гърция през 2013 г. първоначално ще раздели трениращите на две групи от по 15 души. Първата ще включва деца до 7 клас, а втората ученици след 8 клас. При по-голяма бройка на желаещите групите могат да нарастват. "Има и деца от други училища, които изразяват желание. Голяма част от учащите са изключително мотивирани да започнат", казва Силвия. Самата тя беше съдия на четири финала на Европейските Олимпийски сумо игри в Полша. Освен на финалните двубои, европейският ни първенец по сумо и джудо беше арбитър на още 20 схватки на престижния турнир.

comment 0
visibility 782
За първи път - Ден на отворените врати в столичния район Нови Искър

За първи път - Ден на отворените врати в столичния район Нови Искър

„Какво става в кварталите на София“ е новият подкаст в 5 епизода, който се продуцира от сдружение „Избери България“ по програма Европа на Столична община. В рамките на проекта за първи път се организира Ден на отворените връти в район Нови Искър, съобщиха от пресцентъра на СОС. Идеята е гражданите да се запознаят с работата на местната администрация, да научат как по-лесно могат да подават документи, какви са процедурите и към кой конкретен служител могат да се обърнат по конкретни въпроси. Практиката да се организират ”отворени врати” е позната в много европейски градове. Тя позволява по-добра комуникация на хората с местната власт, помага за по- бързото решаване на различни казуси. Вслушването в мнението на гражданите при решаване на местни проблеми е добра практика за всяка администрация. Запис и интервюта от Деня на отворените врати ще могат да се видят в епизод от новия подкаст “Какво става в кварталите на София” на сайта на сдружение „Избери България. Денят на отворените врати ще започне на 4 юли в 10 часа като районната администрация ще бъде отворена за информация и въпроси на хората от района до 16 часа. Партньори на проекта са район Нови Искър и Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

comment 0
visibility 845
Пръскат срещу комари в Нови Искър

Пръскат срещу комари в Нови Искър

На територията на столичния район „Нови Искър“ днес ще бъде извършена дезинсекция срещу комари (обработка с биоцидни препарати срещу комари), съобщават от местната администрация. Обработката ще започне от 21:30 ч. и се очаква да продължи до 04:00 ч. Дейностите ще бъдат извършени от 6 (шест) екипа с помощта на специализирано ULV оборудване, монтирано върху високопроходими превозни средства. Използваните биоциди са Цитрол 10/4 УЛВ с разрешение за употреба от Министерство на здравеопазването и при правилна употреба няма риск за живота и здравето на гражданите.

Реклама
comment 0
visibility 875
-

В Нови Искър косят за трети път и почистват речни корита

В Нови Искър напредва третото косене на публичните общински зелени площи, съобщи кметът на района Даниела Райчева. До момента дейностите са изпълнени на 50%, като е окосено в петте квартала на града и селата Мировяне, Подгумер, Негован и Световрачене. Предвид лошото време тази година тревата расте много бързо и работата е доста затруднена, а натовареността на екипа - голяма, отбелязва районният кмет. Тя се надява времето да не попречи на работата. От утре, 4 юли стартират и дейностите по почистване на коригирани и некоригирани участъци на реки на територията на района. Дейностите се изпълняват по програмата за планово почистване на Столична община. Първите участъци, които ще бъдат открити на същия ден са:1. Река Лозянски дол, кв. “Изгрев” - участък от 100 м. над ул. “Надежда“ до вливанетов река Искър - некоригиран - 900 м.2. Река Гнилянска – участък от началото на кв. “Гниляне” /мост по пътя за гробищен парк/ до ул. „Тополите“ – некоригиран - 800 м.3. Река Габровница,с. Доброславци - участъка от пл. „Мегдана“ до края на населеното място - некоригиран – 850 м.4. Река Габровница, с. Доброславци – участък от края на населеното място до 200 м. по течението към ул. „Доброславско шосе“ – 200 м.5. Река Уршак, с. Доброславци - участъка от началото на населеното място до вливането в река Габровница - некоригиран - 900 м.

comment 0
visibility 1077
Добротворци: Нови Искър със 17 одобрени проекта по общинската "Зелена София

Нови Искър със 17 одобрени проекта по общинската "Зелена София"

17 публични пространство в район Нови Искър ще бъдат облагородени и ще се превърнат в мини паркове в района. Добрата новина съобщи кметът на района Даниела Райчева във фейсбук. Районът е със 17 одобрени проекта по общинската програма "Красива София". Пространствата ще бъдат преобразени с нова паркова мебел, цветя и растителност. За последните години чрез подобни спечелени проекти по програма "Зелена София" са преобразени над 100 публични пространства в Столична община. "Районът ни отново е и сред първенците сред 24-те столични района по активност по програма "Зелена София", която насърчава съвместните инициативи между администрация и гражданско общество за преобразяване на публични пространства с общи усилия", похвали се Даниела Райчева, един от активните районни кметове на Столична община. Седемнадесетте зелени проекта ще се изпълняват в град Нови Искър и селата Световрачене, Локорско, Негован, Доброславци, Балша, Войнеговци, Кубратово, Чепинци, Подгумер, Житен. На Еньовден местните спазиха традицията и малки и големи по роса бяха на поляните около село Подгумер, за да наберат росни билки.

comment 0
visibility 776
Празник на футбола събира малки спортисти в Нови Искър

Празник на футбола събира малки спортисти в Нови Искър

Футболен клуб "Ферион“ - Кубратово ще организира "Еднодневен празник на футбола". Това стана възможност след спечелването на проект по програма "Спорт за всички", съобщава кметът на столичния район „Нови Искър“ Даниела Райчева. Инициативата ще бъде за деца от 10 до 12 г. Целта е да се популяризира активния начин на живот и да се покаже дейността на клуба сред жителите и гостите на Район Нови Искър. „Чрез проекта се дава възможност деца и родители да спортуват заедно, ще се покаже на всички, които се включат, какво е удоволствието и положителните емоции от спорта.“, посочва кметът Райчева. Датата на еднодневния спортен празник тепърва ще се обяви, както и подробностите за турнира.

comment 0
visibility 736
Жители на Нови Искър влизат кабинета на кмета и заместниците му

Жители на Нови Искър влизат кабинета на кмета и заместниците му

Район „Нови Искър“ организира „Ден на отворените врати“, който ще се проведе на 4 юли от 10:00 до 16:00 ч. Всеки, който желае, ще може да се запознае отблизо с работата на районната администрация, да разбере как функционира тя, да се включи в работния процес и за кратко да поеме отговорностите на служителите. „Ще имате възможност да се запознаете с дейността на кмета, заместник-кметовете, секретаря на район „Нови Искър“, да посетите работните им кабинети, да разговаряте с тях, както и с целия екип“, посочват от районната администрация. Предвидени са следните часове за провеждане на събитието: I група: от 10:00 до 11:00 ч. II група: от 11:00 до 12:00 ч. III група: от 14:00 до 15:00 ч. IV група: от 15:00 до 16:00 ч. Всеки, който желае да се включи в инициативата, трябва да се запише предварително на e-mail: rositsa.velichkova@novi-iskar.bg или на телефон: 991-73-36, както и на място на адрес: гр. Нови Искър, ул. „Искърско дефиле“ № 121, ет. 3, каб. 318. Записване в деня на събитието се допуска по изключение, ако е направено 30 минути преди съответната обиколка.  

comment 0
visibility 1299
Зам.-кметът Джоргов провери ремонта на ул. “Чепинско шосе” и ул. “Езерата”

Зам.-кметът Джоргов провери ремонта на ул. “Чепинско шосе” и ул. “Езерата” в Нови Искър

Зам.-кметът на София инж. Ангел Джоргов извърши проверка на дейностите по ремонта на ул. “Езерата” и ул. “Чепинско шосе”, съобщават от администрацията на район „Нови Искър“. Към момента на ул. “Езерата” – в участъка от “Чепинско шосе” до средата на трасето – е положен пласт битумизирана баластра и първи пласт асфалт /биндер/. В останалата част до село Негован се довършва пътната конструкция. Там работата закъснява с около една седмица поради проливните дъждове. В началото на месец юли предстои да започне ремонт на ул. “Чепинско шосе”, в участъка от разклона за село Негован /ул. “Езерата”/ до моста на Северна скоростна тангента. Едновременно ще се положи и горният износващ пласт асфалт на готовия участък на “Чепинско шосе” от село Чепинци до ул. "Езерата".

comment 0
visibility 813
Празник на билките се проведе в Негован

Празник на билките се проведе в Негован

Цветно тържество, посветено на празника на билките – Еньовден, се проведе днес в с. Негован. То се организира от Института по декоративни и лечебни растения в селото, съобщават от администрацията на столичния район „Нови Искър“. По традиция събитието започна с посрещане на гостите с хляб и сол в двора на института, след което те преминаваха през арка от билки - обичай, който се смята, че носи младост и дълголетие. Тържеството продължи с лекционна част, посветена на билките по нашите земи, викторина и коктейл, на който бяха представени различни напитки, направени от традиционни български билки. Официален гост на събитието беше изпълнителният директор на Пазари Север ЕАД - Светослав Тодоров. Институтът и дружеството "Пазари Север" имат подписан Меморандум за сътрудничество в сферата на образованието, като планират редица образователни инициативи на територията на район „Нови Искър“ през тази година.

comment 0
visibility 824
Младежи от Негован се срещнаха с дипломат от Израел

Младежи от Негован се срещнаха с дипломат от Израел

Заместник-ръководителят на посолството на Израел в България Наама Леви се срещна с ученици от 176 ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Негован, съобщават от администрацията на столичния район „Нови Искър“. Тя направи презентация пред младежите и сподели с тях своя опит в дипломацията. Разказът на Наама Леви вдъхнови учениците и ги накара да мислят нестандартно, да придобият ценни знания и да се включат в диалог с опитения дипломат. Официални гости на събитието бяха зам.-кметът на района Веселка Петкова, Цвета Точева - началник отдел „ОСДКСПП“ и кметът на Негован Валентин Павлов. Делегацията от посолството беше посрещната лично от Николай Радулов - директор на 176 ОбУ "Св. св. Кирил и Методий", който запозна гостите с историята на Негованското училище и образователните възможности, които то предлага в момента.

comment 0
visibility 1528
АПИ: Трафикът от камиони няма да минава през нови Искър

АПИ: Трафикът от камиони няма да минава през Нови Искър

Второкласният път II-16 през Искърското дефиле не е обходен маршрут на камионите над 12 т при спиране на движението по път I-1 в участъка между Мездра и Лютидол, направиха уточнение от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Преди това кметът на столичния район Нови Искър Даниела Райчева алармира, че движението на тежкотоварните е пренасочено по вътрешнокварталните улици на град Нови Искър. Райчева предупреди, чедвижението е ограничено заради изграждането на канализационна мрежа от общината. Десислава Паунова от УС на АПИ днес е разговаряла с кмета на Нови Искър и я уверила, че тежкотоварен трафик не се пренасочва през Нови Искър, а от там и по път II-16 през Искърското дефиле. През второкласния път могат да преминават само леки автомобили до 3,5 тона, тъй като маршрутът по път II-16, a след това и по третокласните пътища в област Враца път III-1004 (Паволче - Челопек) и III- 1602 (Челопеч - Лютиброд) е неприложим за тежкотоварните камиони поради геометричните елементи на трасетата. От АПИ съобщиха, че обходните маршрути при спиране на движението по път I-1 между Мездра и Лютидол са следните: - леките автомобили до 3,5 т могат да преминават по път III-1004 (Паволче - Челопек) - път III-1602 (Челопек - Лютиброд) - път II-16 (Лютиброд - Елисейна - Своге - II-18 Софийски околовръстен път и обратно. Както и по всички други пътища от републиканската пътна мрежа, които са отворени за движение. За превозните средства над 3,5 т обходните трасета са: път II-13 Крапчене - Криводол - Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус" и обратно;път II-15 Враца – Борован - II-13 Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус" и обратно;Шофьорите на камиони над 3,5 т, пътуващи в посока София могат да преминават и по път II-81 Монтана – София, през проход „Петрохан" - до въвеждане на зимното поддържане на пътя; За пътуващите в посока Монтана маршрутът е по магистрала „Хемус" - път I-3 Ябланица - Златна Панега - път III-103 Златна Панега - Батулци - Роман - Долна Бешовица - Горна Бешовица - Кален - Горна Кремена - Долна Кремена - Мездра - път I-1 Мездра – Монтана. Шофьорите могат да използват и други обходни маршрути по републиканските пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение. "Шофьорите е да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи", апелират от АПИ.

comment 0
visibility 846
Малчугани правят дворовете на детските градини в Нови Искър по-красиви

Малчугани правят дворовете на детските градини в Нови Искър по-красиви (СНИМКИ)

За втора поред година в столичния район „Нови Искър“ се провежда кампания за разкрасяване на дворовете на детските градини. „Освен да направим дворовете по-красиви и цветни, кампанията цели да има и образователен ефект, като специалистите на “Булекопак” провеждат и образователни беседи на тема “Разделно събиране на отпадъците” и подробно обясняват на децата защо това е важно. Разбира се, не забравяме и да се забавляваме заедно навън“, посочва районният кмет Даниела Райчева. До момента инициативата е реализирана в ДГ 135, ДГ 137, ДГ 102 - Кременица и Гниляне, както и в основната сграда на ДГ 121. Кампанията ще обхване всички детски градини в район „Нови Искър“.

comment 0
visibility 908
Откриха нова зала за тенис на маса в Кубратово

Откриха нова зала за тенис на маса в Кубратово

Нова зала за тенис на маса ще радва жителите на село Кубратово и близките населени места от район “Нови Искър”, съобщават от местната администрация. Обектът беше открит днес в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, районния кмет Даниела Райчева, както и кмета на село Кубратово Петър Велчев. „Благодаря на колегите от екипа ми, които работиха усилено този проект да се реализира. Средствата за изпълнението защитихме от Министерство на младежта и спорта, като освен основен ремонт, включващ подмяна на подовата настилка, тавана, осветлението, шпакловка и боядисване, подмяна на дограмата, залата е оборудвана с 3 маси за тенис. Обособени са също нови съблекални за спортуващите и нови пейки.“, посочва районният кмет на „Нови Искър“. Залата е със свободен достъп и ще се ползва безвъзмездно от всички желаещи. „Спортът е здраве, спортът е възпитание за цял живот и е изключително важно да осигуряваме възможност на децата и младите хора да спортуват.“ - с тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави присъстващите при откриването на новия спортен обект.

comment 0
visibility 1526
Студенти ще стажуват в администрацията на район „Нови Искър“

Студенти ще стажуват в администрацията на район „Нови Искър“

Започват летни стажове за студенти в администрацията на столичния район „Нови Искър“. Документи ще се приемат от утре – 29 май, до 16 юни във фронт офиса на район „Нови Искър“, по пощата на адрес: гр. Нови Искър, ул. „Искърско дефиле” №121, както и на имейл. Обучението на младежите ще продължи 15 работни дни. „Студентите, с които се срещам през годините, са будни и жадни за знания хора. Те се отличават с това, че търсят активно информация и начини да развиват и надграждат това, с което се занимават. Заедно с ментор изготвяме индивидуален план за студента, така че да отговаря на неговите нужди. Както и график в качеството ми на координатор на лятната стажантска програма“, казва експертът в районната администрация на „Нови Искър“ Росица Величкова. Условието за участие в програмата е студентите да имат постоянен или настоящ адрес на територията на район „Нови Искър“. „Ще дадем възможност на трима души да надградят своите познания на терен в рамките на 15 работни дни в удобно за студентите време от 17 юли до края на септември.“, посочва районният кмет Даниела Райчева. Младежите могат да избират между шест направления: Публична администрация; Инфраструктура; Общинска собственост; Образование, култура, социални дейности; Финансово-счетоводна дейност и Право. Целта е младите хора да видят как се работи в реална среда и да се докоснат до материята, която са избрали да учат.  „Дали наистина това е нещото, което биха продължили да развиват и занапред. По време на стажа те придобиват трудови навици, включвайки се в работещ екип с хора на различни нива в администрацията“, обяснява Росица Величкова. Студентите, предпочели направление "Публична администрация", преминават през всички отдели и придобиват най-широк поглед върху цялостната дейност на района. Те изучават и право, и счетоводство, прекарват време и в „Гражданската регистрация и административно обслужване“. По този начин младите хора формират много по-задълбочен поглед върху цялостната дейност на администрацията, а не само върху един отдел. В края на стажа и двете страни споделят мнения и правят препоръки, които са от полза за всички.

comment 0
visibility 1554
-

Затварят улици в Нови Искър за доизграждане на канализация

Във връзка с доизграждането на канализационната мрежа на гр. Нови Искър, в района на строителните работи се налага временна организация на движението. От 11.05.2023 г. до 28.06.2023 г. (включително) се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Искърско дефиле“ между ул. „Победа“ и ул. „Липите“, с изключение на превозните средства, които са собственост на лица живеещи в зоната, за която е въведена забраната, както и за превозните средства, които обслужват по утвърден график обекти в сигнализираните пътни участъци. Също от 11.05.2023 г. до 28.06.2023 г. (включително) се променят маршрутите на автобусни линии №№ 26 и 29 както следва (в посока съответно „Начало кв. Гниляне“ и село Балша): от ж.к. „Обеля 2“ и автостанция Илиянци по действащите маршрути до кръстовището на шосето от с. Мировяне и ул. „Липите“, по ул. „Липите“ и по ул. „Искърско дефиле“ по маршрутите двупосочно. Променя се и маршрутът на автобусна линия № 27 както следва (в посока село Кътина): от метростанция „Княгиня Мария Луиза“ до кръстовище ул. „Искърско дефиле“ - ул. „Липите“, по ул. „Липите“ и по ул. „Искърско дефиле“ по маршрута двупосочно. Разкриват се временни спирки по ул. „Липите“ за автобусни линии № 26, 27 и 29: на кръстовището с шосето за с. Мировяне;на кръстовището с ул. „Победа“;на кръстовището с ул. „Васил Левски“.Разкрива се двупосочна спирка на ул. „Липите“ на кръстовището с ул. „Искърско дефиле“.От днес, 11 май, се затваря за движение и ул. „Езерата“ между ул. „Чепинско шосе“ и река Лесновска, с изключение на превозните средства, които са собственост на лица живеещи в зоната, за която е въведена забраната, както и за превозните средства, които обслужват по утвърден график обекти в сигнализираните пътни участъци. От 11.05.2023 г. се възстановява маршрутът на автобусна линия № 18. За автобусната линия остава действаща временната спирка с кодове 6672 и 6673 „Ул. Езерата“ на кръстовището на ул. „Чепинско шосе“ - ул. „Езерата“. От 11.05.2023 г. до 28.06.2023 г. (включително) се променя маршрутът на автобусна линия № 20 както следва: (в посока площад „Лъвов мост“) от с. Локорско по действащия маршрут до кръстовище ул. „Васил Левски“ - ул. „Езерата“ в с. Негован, направо по ул. „Васил Левски“ по маршрута на автобусна линия № 28, в с. Световрачене по ул. „Чавдар войвода“, по ул. „Софийска“ по маршрута на автобусни линии № 21, 22 и 23 през с. Кубратово, кв. Бенковски и кв. Орландовци до кръстовище ул. „1-ва българска армия“ - ул. „Каменоделска“ и наляво по ул. „Каменоделска“ по маршрута до площад „Лъвов мост“ - двупосочно. Автобусите от линия № 20 ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък от маршрута.

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още