район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (33%, 44 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (25%, 33 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
  • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 134 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 606
type-photo.svg
Подгумер

Енергоспестяващо осветление за спортното игрище в Подгумер (СНИМКИ)

Модерно и енергоспестяващо осветление ще бъде монтирано на спортното игрище в село Подгумер, район "Нови Искър". Там вече започна цялостен ремонт на обекта, съобщи в социалната мрежа кметицата на района. Започнало е демонтирането на старите ограждения, врати и настилката. Ще се поднови основата, настилката, ще се сменят оградите и ще се сложат нови врати. Тече и подготовка на кофража. Съвсем скоро ще започне и изграждането на още една спортна площадка, тази в село Негован. С това, общият брой реновирани и новоизградени спортни площадки за последните четири години надхвърля десет. Преди малко повече от месец e завършено изграждането на такова игрище и в Доброславци.  

comment 0
visibility 626
Изграждат паркинг пред детската градина в с. Чепинци

Правят паркинг пред детската градина в с. Чепинци

На паркинг ще се радват родителите, които водят малчуганите на детска градина в село Чепинци, район Нови Искър. За новата придобивка в селото съобщи районният кмет Даниела Райчева в социалната мрежа. Пред детското заведение започна изграждането на паркинг за 10 коли. Мястото там позволява да се направи разширение и така да се улесни достъпът на родителите, които сутрин оставят децата си, а вечер ги прибират. Осигурено е и финансиране и за ремонт на тротоара пред входа на детската градина, върху който в момента също се работи и ще бъде готов до началото на новата учебна година, съобщава кметът на Нови Искър.

comment 0
visibility 516
детска градина

Паркинг за 10 коли ще има пред детската градина в Чепинци

Паркинг за десет коли се изгражда пред детската градина в село Чепинци, район "Нови Искър". Ситуацията там позволява да се направи уширение и така да се улесни достъпа на родителите, оставящи децата си сутрин и при прибирането вечер. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района. Осигурени са и средствата за ремонт на тротоара пред входа на детската градина. Там в момента също се работи и той ще бъде готов до началото на новата учебна година.      

Реклама
comment 0
visibility 557
пръскане за комари

В район Нови Искър ще пръскат срещу комари

Обработка на зелените площи и обществените пространства срещу комари в район Нови Искър ще се осъществи на 28 август, сряда, съобщават от районната администрация. Петте квартала на района и 12-те населени места ще бъдат обработени поетапно. Третирането ще започне след 21.00 ч. Предупредителни табели ще указват местата, които ще се обработват. От администрацията на района подсещат собствениците на пчелни кошери да предпазят пчелте си, взимайки необходимите мерки. Ако вали, обработките ще се отлагат за следващ, по-благоприятен ден.

comment 0
visibility 776
ремонт на мост

Предстои основен ремонт на моста между "Курило" и "Изгрев"

Започва работата върху проект за пълен ремонт на моста над Искър между кварталите "Курило" и "Изгрев" в община "Нови Искър". Възложител е Столична община. Направено е обследване на моста. Съоръжението е много важна пътна връзка между населените места в общината, съобщи в социалната мрежа кметът на общината. Проектът ще бъде готов до края на октомври и след това ще се издаде разрешение за строеж. За да бъде избран изпълнител на строежа Столична община ще проведе процедура съгласно Закона за обществените поръчки.Докато почне ремонтът трасето се реновира само в най-повредените участъци. Сложеният асфалт се деформира, пропада или се руши, защото основата е трайно компрометирана и единственото възможно решение е основен ремонт на моста. Мостът над река Искър ще е четвъртото съоръжение, което ще бъде основно ремонтирано през последните четири години. През миналата година бе извършен ремонт на моста в село Локорско, а преди това на две съоръжения в село Доброславци.

comment 0
visibility 640
Площадка

Нова детска площадка радва най-малките жители на Доброславци

Новата детска площадка е изградена до спортното игрище в Доброславци, район "Нови Искър". Площадката е с изкуствена тревна настилка, а на нея има пързалка, люлки и други тематични съоръжения, като катерушки-самолети, предвид местоположението й. Фундамент и изтребители, който е бил на служба в местното летище също ще бъде разположен в близост до площадката. Средставата за изграждането й са от Специализирания общински приватизационен фонд. За началото на новата учебна година, в район "Нови Искър", се очаква да бъдат завършени още пет детски площадки. Ново спортно игрище ще бъде изградено в с. Негован.

comment 0
visibility 759
Кътина

Кметството в Кътина вече е с ремонтиран покрив

Сградата на кметството и читалището в село Кътина, район "Нови Искър", вече е с ремонтиран покрив. Сменена е конструкцията на покрива, сложена е нова дъсчена обшивка. Направена е нова хидроизолация с паро-дифузна мембрана, поставени са улуци и водосточни тръби. За реновирането съобщи в социалната мрежа кметът на района.    

comment 0
visibility 1263
type-photo.svg
Кубратово

Ремонтират улица и булевард в Кубратово (СНИМКИ)

Въпреки горещите летни месеци ремонтите в различните райони на София продължават с пълна сила. Обновяването на ул. "Шипка" и на локалното платно на бул. "София" в село Кубратово, район Нови Искър, започна от миналата седмица, съобщават от Столична община. Понеже там локалното платно не е било с необходимата основа, върху която да се сложи асфалт, работата по него ще продължи няколко дни повече, поясни пред заместник- кмета на София Дончо Барбалов Петър Велчев-кмет на Кубратово.

comment 0
visibility 543
Ремонтираха покрива на училището в Нови Искър

Ремонтираха покрива на физкултурния салон в 171 училище (ВИДЕО)

С нов покрив на физкултурния салон ще започне новата учебна година в  171 ОУ "Стоил Попов" в гр. Нови Искър. За новата придобивка се похвалиха от районото кметство в социалната мрежа. Средствата за обновяването изцяло са осигурени от бюджета на Столична община. От района благодарят на столичния кмет Йорданка Фандъкова и общински съветници, докрепили оновяването на кварталното училище. Строителните дейности в цялата сграда вече са на финала. Покривът на прилежащата сграда, над физкултурния салон е имал течове. Сега е изцяло обновен и е поставена топлоизолация. Остава само да бъдат монтирани улуците. Довършав се ремонтът и на класните стаи. Сградата е готова да посрещне учениците за първия учебен ден през септември.  

comment 0
visibility 1345
детокс

Столичната община с есенна кампания за събиране на ненужен текстил

За втора поредна година, през есента ще се проведе кампанията „Време е за детокс на гардероба“, организирана от Столичната община. Инициативата има за цел, в определени контейнери, да се освободим от ненужни дрехи, обувки и чанти, текстил, без да ги изхвърляме в общия отпадък. Първите контейнери за есенната кампания вече са доставени. Един от тях е в кв. "Кумарица", "Нови Искър", съобщават от районната администрация. Контейнерите са снабдени с GPS система. Когато са препълнени, системата сигнализира обслужващата фирма, за да ги извози.    

comment 0
visibility 1109
Навеси на спирките в район Нови Искър

Поставиха навеси на 9 спирки в район Нови Искър (СНИМКИ)

Нови навеси бяха поставени на 9 спирки на градския транспорт в район Нови Искър. Това ще осигури удобство на гражданите, които ползват обществения транспорт. Преди дни пък в центъра на гр. Нови Искър бе отворен пункт за продажба на билети и карти за градския транспорт. Жителите на столичния район отдавна искаха да имат удобства при ползването на градския транспорт. Още от есента там бяха монтирани електронни табла с 4G карти, които дават информация за интервалите на движение на автобусите. Някои от тях се захранват със соларни батерии. Спирконавесите се поставят от районното кметство, но са съгласувани с ЦГМ.

comment 0
visibility 1034
футбол

"За купата на кмета" ще се борят в "Нови Искър"

На 2 септември стартира шестото издание на футболния турнир "За купата на кмета" в район "Нови Искър". Записването на участниците вече започна и ще продължи до 26 август 2019 г. Мачовете ще се провеждат на многофункционалните спортни площадки на територията на района. За участие се допускат хора само от населените места в "Нови Искър". Всеки отбор трябва да е съставен от 5 играча и 1 вратар, а преди футболната среща всички състезатели ще преминат през медицински преглед. Тегленето на жребия ще се състои на 27.08.2019 г. от 18.30 часа в заседателната зала на районната администрация.

comment 0
visibility 831
Кътина

Започна ремонт на покрива на читалището в с. Кътина

Строително-монтажните работи за подмяна на покрива на читалището в село Кътина в район "Нови Искър" стартираха. Цялата конструкция на покрива ще бъде сменена, ще бъде монтирана и нова изолация. Изпълнителят на обекта ще подмени и всички керемиди на покрива, съобщават от районната администарция. Финансирането на цялостната реконструкция е от бюджета на Столичната община. В сградата, в която се намира читалище "Просвета - 1929" се помещава и кметството на село Кътина.

comment 0
visibility 892
Ремонт на 170 училище в курило

Ремонтират и оборудват с мултимедия училището в Курило (СНИМКИ)

Ремонтът на 170 СУ "Васил Левски" в Курило е по график. Проверка на строителните дейности направи екип от районното кметство на Нови Искър. Изцяло обновени са няколко класни стаи, а други се оборудват с мултимедийна техника, за да се провежда образователния процес по съвременни стандарти.  За обновяването училището е кандидатствало и по различни програми. От един от проектите са спечелени средства за закупуването на шкафчета за учебници на учениците. Директорът Пламен Димитров се гордее с родителите, по чиято инициатива са ремонтирани класни стаи и те са помогнали финансово и с труда си. Модернизиран е кабинетът по биология и за закупени нови учебни материали. Над 2000 тома има пък в училищната библиотека, като по-голямата част е учебна литература, която е в помощ на учениците. Библиотеката е оборудвана и с компютри. Довършват се строителните дейности по общия проект за обновяване на двора на училище "Васил Левски" в кв. Курило. Учениците вече имат модерно игрище, което ще подобри и провеждането на часовете по физическо. Продължава изграждането на новата детска площадка в двора.

comment 0
visibility 904
type-photo.svg
ремонт

Ремонтират покрива на физкултурния салон в 171 ОУ "Стоил Попов" (СНИМКИ)

В разгара на летните месеци започнаха ремонтите на покрива на физкултурния салон в сградата на 171 ОУ "Стоил Попов" в "Нови Искър". Той ще бъде основно обновен, ще се сложи и топлоизолация. Парите за ремонта са от бюджета на Столична община. На финалната права е и санирането на 176 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Негован, съобщават от администрацията на района. Текат довършителните работи в сградата на новопостроения спортен салон на училището, в съблекалните и административните части на сградата. След края на основния ремонт ще започне подмяна на настилката в двора и облагородяване на общите пространства.    

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още