район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1022
Каратеките на Нови Искър с цял куп медали от турнир в Северна Македония

Каратеките на Нови Искър с цял куп медали от турнир в Северна Македония

Четири златни, три сребърни и осем бронзови медала завоюваха каратистите от Нови Искър на престижния международен турнир "Никола Градановски - НИКЕ" в Република Северна Македония. За пореден път столичните спортисти завоюват успехи зад граница, съобщават от районната администрация. Младежкият отбор на КК "ЩИТ" направи добри мачове и затвърди доброто си представяне от началото на сезона. Следващата висока цел е успех и на Световната младежка лига във Венеция. Спортната проява ще се състои в началото на месец декември.

comment 0
visibility 1237
Изграждане на канализация променя движението в Нови Искър

Променят движението заради изграждане на канализация в Нови Искър

Столична община направи временна организация на движението заради доизграждане на канализационната мрежа на Нови Искър, район „Нови Искър", предупредиха от Московска 33. От 26.10.2023 г. до 11.11.2023 г. /включително/ се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Липите" между ул. „Искърско дефиле" и ул. „Св. Св. Кирил и Методий", с изключение на превозните средства, които са собственост на лица живеещи в зоната, за която е въведена забрана, както и за превозните средства, които обслужват по утвърден график обекти в сигнализираните пътни участъци. От 26.10.2023 г. до 11.11.2023 г., включително, се въвеждат следните промени в организацията на движение: Автобусите от автобусна линия № 26 продължават да се движат по временния маршрут както следва (в посока спирка „Начало кв. Гниляне"): от ж.к. „Обеля 2" и автостанция Илиянци по действащия маршрут до кръстовището на шосето от с. Мировяне (ул. „Крушата") и ул. „Липите", наляво по ул. „Липите" и наляво по ул. „Искърско дефиле" по маршрута двупосочно. Възстановява се постоянния маршрут на автобусна линия № 27 от метростанция „Княгиня Мария Луиза" по ул. „Искърско дефиле" до с. Кътина. Автобусите от автобусна линия № 29 продължават да се движат по променения маршрут както следва (в посока село Балша): от автостанция Илиянци по действащия маршрут до кръстовището на шосето от с. Мировяне (ул. „Крушата") и ул. „Липите", по ул. „Липите" и по ул. „Искърско дефиле" по маршрута двупосочно. Автобусите от линии №№ 26 и 29 продължават да спират на разкритите временни спирки по ул. „Липите" както следва: - двупосочна с кодове 6681 и 6682 „Ул. Крушата- временна" на кръстовището с шосето за с. Мировяне (ул. „Крушата"); - двупосочна с кодове 6683 и 6684 „Ул. Победа-временна" на кръстовището с ул. „Победа"; - двупосочна с кодове 6685 и 6686 „Ул. Васил Левски-временна" на кръстовището с ул. „Васил Левски". Временната спирка за автобусна линия № 27 – двупосочна с кодове 6687 и 6688 „Ул. Равнец-временна" на кръстовището с ул. „Искърско дефиле" се закрива.

comment 0
visibility 706
Каратеки от Нови Искър се завърнаха с медали от Румъния

Каратеки от Нови Искър се завърнаха с медали от Румъния

С два златни, пет сребърни и десет бронзови медала се завърнаха децата от Нови Искър, взели участие в състезанията по карате за международната купа "Contact Open", похвалиха се от районната администрация. 20-ото издание на турнира се проведе в румънската столица Букурещ. „В състезанието взеха участие каратеки на всякаква възраст – от деца, до мъже и жени, като нашият клуб имаше представители във всички възрастови групи“, посочват от ръководството на КК „ЩИТ Нови Искър“. С медали се окичиха и голяма част от топ състезателите на Нови Искър - Кристина Свиленова, Радослав Кръстанов, Мариян Здравков, Пламен Методиев и Михаил Бистричанов. Състезанието е 6-то поред от есенния полусезон и в него вече се вижда сериозното изразстване на състезателите на КК „ЩИТ“.  

Реклама
comment 0
visibility 792
Дежурни в Нови Искър ще приемат заявления за гласуване по настоящ адрес до

Дежурни в Нови Искър ще приемат заявления за гласуване по настоящ адрес до утре

Срокът за подаване на Заявление за гласуване по настоящ адрес изтича утре - 14 октомври, припомнят от администрацията на столичния район „Нови Искър“. Съгласно Изборния кодекс избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес. Освен това гражданите с трайни увреждания могат да подадат Заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Осигурени са дежурни служители от 8:30 до 17:30 ч. на 14 октомври в сградата на Районната администрация – ет. 3, кабинет 300, както и в кметствата.

comment 0
visibility 1360
-

Организация на движението за доизграждане на канализационната мрежа на гр. Нови Искър

Във връзка с  доизграждането на канализационната система на гр. Нови Искър, в района се въвежда временна организация на движението, съобщават от Столична община. От 14.10.2023 г. до 25.10.2023 г. /включително/ се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Искърско дефиле" между ул. „Победа" и ул. „Липите", с изключение на превозните средства, които са собственост на лица живеещи в зоната, за която е въведена забраната, както и за превозните средства, които обслужват по утвърден график обекти в сигнализираните пътни участъци. От 14.10.2023 г. до 25.10.2023 г. /включително/ се променят маршрутите на автобусни линии № 26 и 29 както следва (в посока съответно „Начало кв. Гниляне" и село Балша от ж.к. „Обеля 2" и автостанция Илиянци по действащите маршрути до кръстовището на шосето от с. Мировяне и ул. „Липите", наляво по ул. „Липите" и наляво по ул. „Искърско дефиле" по маршрутите двупосочно. Променя се маршрутът на автобусна линия № 27 както следва (в посока село Кътина): от метростанция „Княгиня Мария Луиза" до кръстовище ул. „Искърско дефиле" - ул. „Липите", наляво по ул. „Липите" и наляво по ул. „Искърско дефиле" по маршрута двупосочно. Разкриват се временни спирки по ул. „Липите": За автобусни линии № № 26, 27 и 29: - на кръстовището с шосето за с. Мировяне; - на кръстовището с ул. „Победа"; - на кръстовището с ул. „Васил Левски". За автобусна линия № 27 се разкрива двупосочна спирка на ул. „Липите" на кръстовището с ул. „Искърско дефиле".  

comment 0
visibility 7947
Заради ремонт: Затварят кръстовище в столичния кв. Кумарица

Заради ремонти: Затварят кръстовища в столичните Кумарица и Славовци

Кръстовището на ул. „Хаджи Димитър“ и Околовръстния път в столичния кв. „Кумарица“ ще бъде затворено от утре – 9 октомври, за извършване на ремонт, съобщават от администрацията на „Нови Искър“. Дейностите са по изпълнение на обект „Доизграждане на ВиК мрежата на кв. Кумарица и кв. Славовци, гр. Нови Искър“. В близките дни предстои информационна среща с гражданите на кв. Кумарица за разяснение на предстоящите дейности по реализиране на проекта. От 14 октомври /събота/ до 25.10.2023г./сряда/ предстои затваряне на ул. „Искърско дефиле“ в кв. „Славовци“. Дейностите са свързани с възстановяване и полагане на последния износващ пласт асфалт и възстановяване на хоризонтална маркировка и пешеходни пътеки. След приключване на ремонтите по ул. „Искърско дефиле“ поетапно ще започне възстановяване на вътрешнокварталните улици в кв. Славовци. При реализацията на проекта е предвидено пътното платно на засегнатите улици да бъде възстановено в първоначалния им вид, като там където е имало асфалтова настилка, тя ще се полага от бордюр до бордюр. Технологичните и нормативни изисквания при изпълнение на обект „Доизграждане на ВиК мрежата на кв. Кумарица и кв. Славовци, гр. Нови Искър“ налагат поетапно полагане в различни изкопи на тръби на водопровод, битов канал и дъждовен канал. Те не могат да бъдат в общ изкоп. Това налага в обхвата на една улица да се полагат по различно време и в различни изкопи отделните тръби – водопровод, битов и дъждовен канал.

comment 0
visibility 1105
Деца и спортисти в Кубратово се радват на стадион бижу с ново осветление

Деца и спортисти в Кубратово се радват на стадион бижу с ново осветление

Няколко дни вече шампионски и победоносни викове се чуват по цял ден, а и вечер от стадиона в Кубратово. През изминалата седмица там бе открито обновеното спортно съоржение, видя Столица.bg.  Стадионът е с ново осветление, което позволява стадионът да се използва и в тъмните часове от денонощието. Това е още един от многото проекти, заради които само преди няколко дни кметът на Нови Искър Даниела Райчева заслужено бе наградена с “Кмет на годината” в категорията за развитие на масовия спорт в крайградските райони. Райчева, сочена като един от отличните сред районните кметове на Столична община, е категорична, че всичко добро се прави от екип - администрацията, кметовете на кметства и общинските съветници, които допринасят район “Нови Искър” да е най-спортният столичен район. "Как го постигнахме? С планирана, упорита и методична работа. Първо изградихме основата - 17 спортни площадки и фитнеси на открито във всяко населено място и още - маси за тенис, както и други съоръжения за масов спорт. До стадиона в Кубратово се намира и зала за тенис на маса - проект, който реализирахме само преди няколко месеца. Всички тези обекти са с отворен достъп, така че всеки, който спортува, да може да го прави. Отделно на това организирахме над 500 спортни събития, насърчаващи спорта сред подрастващите и младите хора в последните години", разказва кметът на Даниела Райчева, която отново се кандидатира. На откриването на стадиона специални гости бяха малките и талантливи футболисти от Кубратово заедно с председателя на Столичен общински съвет Георги Валентинов Георгиев, председателя на комисията за децата, младежта и спорта Татяна Георгиев, председателя на комисията по финанси в СОС, народни представители, общински съветници и кандидата за кмет на София - Антон Хекимян, жители, гости и приятели на селото. "Благодаря на силния и сплотен екип от колеги, кметове на кметства, общински съветници и приятели, благодарение на които развиваме Район Нови Искър - СО с мисъл за хората и го превръщаме в едно още по-добро място за живот. Поздравления и за Петър Велчев - кмет на Кубратово - трудолюбив и отдаден на работата човек, с когото се радвам, че работим заедно", благодари за свършената работа кметът Даниела Райчева.

comment 0
visibility 787
Проект "Фемили спорт" в Нови Искър събра деца и родители (СНИМКИ)

Проект "Фемили спорт" в Нови Искър събра деца и родители (СНИМКИ)

Деца и родители спортуваха заедно в софийския район "Нови Искър". Това се случи, благодарение на проекта "Фемили спорт" в Детска градина 114 "Светулка", с. Световрачене, съобщават от местната администрация. Играха заедно и се забавляваха, като премериха своята издръжливост, бързина, ловкост и синхрон в щафетни спортове. Те създадоха спомени, които бяха запечатани в снимков материал. От столичния район "Нови Искър" благодарят на учителите от градината, които неуморно се трудят, за да организзират събитието.

comment 0
visibility 657
Горски герои посрещат възпитаниците на детската градина в с. Кътина

Горски герои посрещат възпитаниците на детската градина в с. Кътина

Филиалът на 102 Детска градина в село Кътина всеки посреща малчуганите с цветна фасада, от която се усмихват симпатични горски герои, съобщават от администрацията на район „Нови Искър“. Творбите са дело на Георги - талантлив художник от Нови Искър, който изрисува цветния автомобил и стените на стаята по музика в Курилското читалище. Част от новото изкуство е арт пространството на открито в "Кумарица" и още десетки други места в района. „Поздравления за екипа на филиала на ДГ 102 в село Кътина и на директора – г-жа Даниела Лозанова, за тази прекрасна инициатива!“, казва районният кмет Даниела Райчева.

comment 0
visibility 5133
Даниела Райчева – кмет на район „Нови Искър“: От периферен район „Нови Искъ

Даниела Райчева: От периферен район Нови Искър вече е сред най-предпочитаните места за жив...

Даниела Райчева е два мандата кмет на район „Нови Искър“. Има богат административен опит като експерт в администрацията, общински съветник, а след това и ръководител на един от най-бързо развиващите се райони в София. Бакалавърската й степен е именно „Публична администрация“, а магистърската е по мениджмънт. Омъжена е и има две прекрасни момичета София и Румяна. И двете й деца ходят в детска градина и на училище в района, с което тя много се гордее, тъй като годините упорита и целенасочена работа за развитието на образованието са направили образователните институции там едни от най-добрите в столицата. Пред Столица.bg Даниела Райчева разказва за трудностите в работата, успехите и неуспехите и за това защо смята, че район „Нови Искър“ изпреварва лъскавите квартали на София и за нея той вече е едно от най-хубавите места в столицата. - Госпожо Райчева, какво ви мотивира да се кандидатирате за още един мандат като кмет на район „Нови Искър“?- Родена съм и израснах тук. Детството ми е свързано с този район. Мотивира ме това, че трябва да продължим, започнахме - трансформацията на Нови Искър от западнал, периферен район в притегателно място за младите хора и семейства с деца. Началото е положено и първите резултати вече са налице. Не съм човек, който може да стои на едно място. Свикнала съм да съм сред хората, да слушам техните проблеми и да търся решения. Независимо дали става дума за нещо голямо или да помогнем на човек, изпаднал в трудно положение, това е нещото, което ми дава енергия сутрин. Това, което правя за мен не е работа, а го чувствам като призвание. - Какво успяхте да направите за района за времето, в което сте кмет?- Когато поех кметския пост, заварих един изключително занемарен район. Почти всички детски градини, например, се помещаваха в едноетажни, етернитови бараки, които бяха опасни както за децата, така и за работещите. Заедно с екипа ми трябваше да набележим дългосрочните приоритети, по които да работим и единодушно се спряхме да се фокусираме именно там – върху образователната инфраструктура. В момента строим трета нова детска градина – голяма, просторна, модерна – с невероятни условия за отглеждане на децата. А имам и още една добра новина – предстои да започнем четвърта. Работим много добре с директорите и с общи усилия направихме редица подобрения в училищата. Изградихме една от най-модерните многофункционални, училищни спортни зали в двора на 176 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, модерна столова в 171 ОУ „Стоил Попов“, въведохме цялостни мерки за енергийна ефективност в най-голямото училище в района – 170 СУ „Васил Левски“, а с направените икономии ръководството след това изгради спортно игрище и детска площадка в двора. Ежегодно се извършват ремонти преди всяка учебна година. В началото на първия ми мандат се реализира голям инфраструктурен проект – цялостна рехабилитация на Искърското дефиле. Изгради се и Северната скоростна тангента – друг голям проект, който много подобри свързаността на района. В настоящият мандат пък се извърши рехабилитация на северната дъга на Софийския околовръстен път. Едно от големите постижения е, че преди няколко месеца започнахме изграждането на канализацията в Нови Искър – нещо, чакано от хората с години. - Миналата седмица получихте висока оценка за работата ви, бяхте наградена на ежегодния "Кмет на годината"?- Да, преди дни получих приза „Кмет на годината“ в категория „Развитие на масовия спорт в периферните райони на София“. Това също е едно от нещата, с които се гордея, тъй като осигурихме условия за спортуване във всяко населено място в района и тази работа беше оценена от хората.Работата за създаване на условия за младите хора не значи, че сме пренебрегнали нашите баби и дядовци. Районът ни се гордее с това, че имаме най-добре развитата мрежа от пенсионерски клубове. Във всяко място има по един, а в по-големите са по няколко. -Успяхте ли да облагородите района?- Облагородяването е един постоянен процес. Хубавото, с което мога да се похваля е, че всяка година сме в топ три на столичните райони по брой спечелени проекти по програма „Зелена София“. Към момента имаме поставени над 2000 нови пейки, беседки, кашпи, кошчета и друга паркова мебел на различни обществени места в района. Ежегодно се засаждат нови цветя в централните части на всяко населено място. Имаме група по озеленяване и въпреки огромните публични, зелени площи извършваме четири пъти косене на година. Влезе в сила новата програма за изграждане на тротоари. Ежегодно реализираме програма за рехабилитация на пътната мрежа, но предвид, че сме вторият по големина на площта столичен район, в тази посока ще се борим за отпускането на повече средства. 80% от автопарка, обслужващ района, е обновен и вярвам, че в следващия мандат той ще е на 100% подменен. Голяма част от спирките в района също са подменени. Успяхме да разкрием пункт на ЦГМ за карти и билети в града, което е голямо удобство за жителите, които преди трябваше да ходят до София всеки месец заради това. - Проблеми нямате ли в "Нови Искър"?- Проблем, обаче, върху който работим е да спрем нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. Но и с този проблем, заедно със Столичен инспекторат ще се справим. Вече почистихме няколко големи сметища, а с помощта на местните жители и много упорство направихме така, че те да не се възобновят отново. Наскоро извършихме подмяна на уличното осветление на няколко ключови места в района, но проблем, върху който предстои да работим, е да го направим в крайните улици на населените места. - Пре представянето на кандидатите за районни кметове на ГЕРБ-СДС председателят на СОС ви нарече „Отличник сред кметовете в София“, с какво най-много се гордеете?- Използвам момента, за да благодаря на г-н Георгиев за тази оценка. За мен това значи много. Давам всичко от себе си в работата, която е 24/7 и в която съм напълно отдадена. Гордея се с благодарността на хората и подкрепата, която ми оказват. - Как виждате район „Нови Искър“ след четири години? - Виждам го още по-зелен, още по-красив, още по-добър за живот на хората. Хората от Нови Искър се гордеят с района си, а аз се гордея с това, че съм кмет на това прекрасно населено място в полите на Стара планина. Георги Алексиев

comment 0
visibility 1129
Малки спортисти мериха сили в столичното 170 СУ "Васил Левски"

Малки спортисти мериха сили в столичното 170 СУ "Васил Левски"

Весел празник на спорта събра децата на 170 СУ "Васил Левски" в Нови Искър вчера. В двора на Курилското училище се проведоха щафетни игри за третите класове, съобщават от районната администрация. Учениците участваха в 5 щафетни игри, в които показаха бързина, гъвкавост и ловкост. Всички се представиха достойно, а класирането показа: Първо място -  3Г клас Второ място  -  3Б клас Трето място  -  3А и 3В клас „Заредени с положителна енергия и готови да се представят по най - добрия начин, децата изпитаха емоциите от победата и загубата, но най-важното е, че го направиха като отбор!“, заяви кметът на район Нови Искър Даниела Райчева. Пред погледа на своите преподаватели директорът на училището - г-жа Биляна Найденова, награди участниците с грамоти, купи и спортни пособия. От районната администрация поздравяват целия екип на училището, който не спира да го развива и обогатява.

comment 0
visibility 1061
-

Атракционният влак с парен локомотив ще спре на гара Курило

По случай Деня на независимостта на България, утре, 22 септември, в 9:19 ч. на гара Курило, гр. Нови Искър, ще спре атракционният влак с парен локомотив и царските вагони. Това съобщи кметът на район Нови Искър Даниела Райчева. В 9,00 атракционният влак ще потегли от Централна ЖП гара. В рамките на един час жителите и гостите на Нови Искър ще могат да видят възстановка на моменти, свързани с провъзгласяването на независимостта на България. В 10,12 часа влакът ще потегли към Реброво, Своге и Мездра, където също ще има възстановки на историческите събития. В 16,22 влакът ще се върне на Централна гара София. Атракционно пътуване ,,Назад във времето" е организирано от Община Нови Искър, Община Своге, Община Мездра, НЧ Възраждане 1928 с. Искрец, Национален съюз Единение, Сдружение Обединени Балкани и БДЖ.  

comment 0
visibility 1088
-

Даниела Райчева е "Кмет на годината" в категория "Развитие на масов спорт в периферните ра...

Кметът на район "Нови Искър" Даниела Райчева получи специално отличие - наградата "Кмет на годината" в категория "Развитие на масов спорт в периферните райони". Наградата е много високо признание и много голяма отговорност, каза районният кмет, като отбеляза, че това е оценка и за работата на целия екип. По думите ѝ титлата е гражданска оценка за постигнатото и положения труд и тя много се гордее с нея. "Всички знаем, че спортът е здраве, изгражда воля и характер, и предава послания. Чрез тази награда отговорността ми към хората, практикуващи спорт в района, става още по-голяма - аз ставам посланик на спорта в Нови Искър. В световен мащаб най-добрите спортисти са от периферните райони. Ето защо вярвам в мисията той да продължи да се развива! Защото от нас зависи да създаваме смисъл, да градим успешни личности и да споделяме добрия пример", каза още Даниела Райчева. Церемонията се проведе на 19 септември в столичния хотел „Маринела“ и на нея бяха отличени победителите в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023.

comment 0
visibility 985
Пенсионерският клуб в Нови Искър е основно ремонтиран

Пенсионерският клуб в Нови Искър е основно ремонтиран

Пенсионерският клуб в столичния район „Нови Искър“ е изцяло ремонтиран и радва с нова визия своите членове. Това съобщи председателят на местния парламент Георги Георгиев, който беше на посещение там. Преди месеци самият той пое ангажимент пред възрастните хора помещенията на клуба да бъдат ремонтирани и освежени. За целта беше осигурено общинско финансиране. „Погрижихме се клубът да бъде цялостно ремонтиран, вътрешно и външно измазан и боядисан. Поставено е и ново осветление на улицата пред сградата, за да може гражданите да се чувстват в безопасност през зимните месеци, когато се стъмва по-рано. Грижата за възрастните хора трябва да е всекидневна, не само по празници. Благодаря им, че са до нас с техните мъдрост и опит, а в наше лице трябва да срещат уважение и опора“, заяви Георгиев. Той благодари на районния кмет Даниела Райчева за това, че винаги е близо до възрастните хора в Нови Искър и взема присърце техните проблеми. „Това е отношението, което хората заслужават. Пожелавам ѝ успех в битката за нов мандат!“, заяви председателят на СОС.

comment 0
visibility 1406
Отборът на Локорско спечели купата на кмета в Нови Искър

Отборът на Локорско спечели купата на кмета в Нови Искър (СНИМКИ)

Отборът на Локорско е победител в тазгодишното издание на футболния турнир "За купата на кмета", съобщават от администрацията на столичния район „Нови Искър“. „Поздравления за всички участници! Тази година се наблюдаваше изключително висока спортсменска игра, а срещите бяха много, много интересни.“, споделя районният кмет Даниела Райчева. Ето и крайното класиране: 1-во място Локорско 2-ро място Кумарица 3- то място Зебрите 4-то място Ветераните Голмайстор на турнира стана Георги Петров, а за най-добър вратар беше обявен Любомир Кръстанов. С приза „ветеран на турнира“ беше удостоен  Бисер Георгиев. Най-красивият гол вкара Виктор Додов, а отличието за най-добро отношение и екипен дух е за Александър Спасов.

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още