район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

comment 0
visibility 288
Празник на Курило

Започна празника на ''Курило'' (СНИМКИ)

Стотици жители и гости на Нови Искър се събраха на централния площад пред пощата за традиционният празник на квартал ''Курило''. Тържеството бе открито от кметът на Нови Искър Даниела Райчева. С нея бяха и зам.-кметовете Веселка Петкова и Златко Златков, секретарят на администрацията Детелина Трайкова, началник отдел "Образование" Цвети Точева, кметовете на населени места в района - Валентин Павлов, Емил Алексиев, Светла Николова, Петър Велчев и Валери Динчев.  На площада се ивзиха пищни хора и придружени от много музика, а организацията бе подготвена от НЧ "Христо Ботев". Съвсем скоро ще започне и кампанията за събиране на средства за изграждане на нов православен храм в квартал Курило. Общината вече дари и на църковното настоятелство за нуждите на начинанието терен в центъра на квартала, а проектът за храма е дарение от главния архитект на района - арх. Станислав Михайлов. Зам.-кметът по строителството - Людмил Игнатов, работи по подготовка на проектната документация. Прочети още...

Реклама
comment 0
visibility 323
Лорита Радева разказва приказка

Общински съветник с нова инициатива сред първолаците в район "Искър"

Инициативата на общинският съветник Лорита Радева да чете приказки в детските градини в район Искър приключи. Последно в сряда тя зарадва малчуганите в 21-ва детска градина "Ежко Бежко" по случай  Международния ден на детската книга - 2 април.  Инициативата й бе подкрепена от отдел "Образование" на район Искър. Радева, която е председател и на екокомисията на СОС обиколи над 10 градини, чете приказки на децата и пулачи благодарности и усмивки от стотици малчугани. Общинският съветник бе разказвач на постановка в "Ежко Бежко", а малчуганите бяха актьори и представиха "Грозното патенце". От понеделник пък съвместно с район Искър стартира подобна инициатива в училищата в района. Заедно с представител на общината ще посещават първолаците в районните училища. Този път приказки ще четат учениците, за да покажат, че вече са пораснали и могат да четат.   Прочети още...

comment 0
visibility 356
Обновяване на спортна площадка

Приключи ремонта на спортна площадка в Курило (СНИМКИ)

Завърши ремонта на мултифункционалната спортна площадка в квартал Курило. По проект бе подменена бетоновата основа на игрището, сменена бе настилката, а също и обезопасителните огради и мрежи. Поставено бе и чисто ново осветление, съобщават от администрацията на район Нови Искър. Средствата за подмяната бяха осигурени от бюджета на Столична община. Също по проект бе изградено и спортното игрище в двора на 170 СУ "Васил Левски", също със средства предоставени от Столична община. Ще бъде извършен и втори етап по възстановяване на зелените площи и монтиране на паркова мебел от училището. След обновяването на тези две площадки, общия им брой в район "Нови Искър" вече е 13. От общината осигуряват ежегодно средства за ремонт и поддръжка и на вече изградените площадки. Желанието на администрацията е във всяко населено място в района да има по една спортна площадка. От районната администрация апелират всички, които ги ползват да ги пазят и съхраняват. Прочети още...

Този месец Ви питаме

Може ли София да се увеличи с още 1 млн. души?
  • Да (21%, 4 Гласове)
  • Не (63%, 12 Гласове)
  • Не мога да преценя (16%, 3 Гласове)
Общо гласували: 19 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 445
Нови Искър

Проведе се дискусия за изготвяне на устройствен план за участъка от „Северна скоростна тангента“ до околовръстното (СНИМКИ)

Проведе се заключителна дискусия за изготвяне на задание на подробен устройствен план за бул . „Рожен“ в участъка от „Северна скоростна тангента“ до „Софийски околовръстен път“, в рамките на землището на кв .Славовци , гр .Нови Искър - този участък. На нея са присъствали кметът на район Нови Искър Даниела Райчева, както и заместник-кметът на района. Главният архитект на район "Нови Искър" - арх . Станислав Михайлов е запознал жителите с подробности за проекта. Присъстващите граждани са изслушали всички представени предложения. Те следват да бъдат описани и изпратени на възложителя  на заданието. Първата такава среща се е провела на 24 януари, когато са били представени подробности за този проект. Тогава са били изслушани предложенията на жители на района, които да бъдат заложени при изготвянето на задание за проекта към изпълнителя. Прочети още...

comment 0
visibility 508
Нови Искър

В Доброславци отпразнуваха Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Стотици жители на Доброславци, район Нови Искър, се събраха да отпразнуват Трифон Зарезан заедно на площад „Пробуда“. Това написа кметът на района,  Даниела Райчева в социалните мрежи. По традиция е имало и резитба на лозята в местността. С хора и народна музика всички успяха да си повдигнат духа, а студеното време не развали празничното настроение на никого. На 14 февруарие честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. Макар всяка година празникът да се радва на голямо внимание и да е отбелязван шумно с много веселба и усмивки, малко от нас знаят историята на неговия произход. Според православната църква, Свети мъченик Трифон е роден около 225г. в село Комсада. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен. И докато житието на Свети Трифон ни запознава с човек, чийто път е изпълнен с много терзания, то народни предания в някои части на страната твърдят, че той е бил брат на Богородица.

Прочети още keyboard_arrow_right
comment 0
visibility 349
Театрално представление

Представиха форум театрално представление в 171 ОУ Стоил Попов в Нови Искър (Снимки)

Комисията за борба срещу противообществени прояви на малолетните и непълнолетните към район Нови Искър и Форум театър Камбана Арт  представиха форум театрално представление в 171 ОУ Стоил Попов, с участието на ученици от 1 до 4 клас. Представлението бе изпълнено пред препълнена зала както контакта с зрителите бе съвсем непринуден. Като на игра е представление за взаимотношенията между момичета и момчета, в който проблемът е показан в неразрешена форма. Как се случва това? При изиграване на представлението, всеки от ученик, провокиран от действието, може да изкаже своята позиция като вдигне ръка и каже: Стоп! Във всеки един момент. След което, ще бъде поканен на сцената  да сподели своето решение, тогава той влиза в ролята на потърпевшия и променя поведението на героя си. Учениците бяха поставени като активни участници, като имаха възможност да се включат в дискусия и да изразят своето мнение, като бяха изиграни изключително позитивни мнения. Форум театърът дава възможност на всеки зрител има шанса да участва в безопасна среда и да види различните модели на поведение в евентуални проблемни житейски ситуации.

comment 0
visibility 410
Ремонт Софийска вода

Нов водопровод оставя Кумарица на сухо

Утре 12 февруари, във връзка с изграждане на водопроводно отклонение на ул. „Бъдеще“ кв. „Кумарица“, ще бъде спряно водоподаването от 09:30 до 17:30 часа., за клиентите в района на ул. „Бъдеще“ ул. „Заводско шосе“  ул. „Първа шопска дивизия“ При продължителност на ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” е готова да осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Бъдеще“ и ъгъла с ул. „Заводско шосе“. Очаква се ремонтните дейности да осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа.

comment 0
visibility 523
Трифон зарезан в с. Кътина, район Нови Искър

В с. Кътина отпразнуваха Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Стотици жители и гости на район Нови Искър се събраза за отпразнуват в село Кътина Трифон Зарезан. Не центъра традиционно се изпълниха ритуали за плодорие, имаше хора и веселие. Водосвет за празника бе отслужен от отец Георги от Манастира в Кътина. Общинският съветник Таня Алексиева бе сред офиициални гости на тържеството, както и кметове на кметствата от район Искър, представители на държавни и общински институции. Танцови състави, певци и актьори направиха честването на Трифон Зарезан емоционално. За перфектната организация на събитието има читалище НЧ "Просвета - 1929", с. Кътина, кметство Кътина и специално кмета на селото Крум Крумов. Всички жители и гости в района подкрепиха традиционното веселие, което е показателно за развитието на Нови Искър.  

Реклама
comment 0
visibility 597
Кметът на район Нови Искър Даниела Райчева със стажантка

"Нови Искър" разширява стажантската си програма

Общината в район Нови Искър се превръща в любимо място за стажанти в няколко специалности. Районът заедно с "Надежда" са сред първите, които подписват Меморандум с НБУ за усъвършенстване на завършили висшисти. Администрацията в Нови Искър продължава да развива стажантската си програма и дори я разширява. До тази година там първите си професионални стъпки са правили юристи от департамента по право на Нов Български университет. Иванела е първият стажант, който тази година влезе в районното кметство, съобщи кметът на Нови Искър Даниела Райчева. Стажантката ще бъде обучавана по специално разработената методология под ръководството на ментор в администрацията Симона Търъшева, която е главен юрисконсулт. Програмата за стажантите има за цел да се даде възможност на младите хора за успешен старт в кариерата като преминат през интензивен практически стаж по специално разписана методология. Миналата година "Нови Искър подписва Меморандум и с Висшето строително училище "Любен Каравелов". Сега се разработва методологията за обучение на стажантите в две специалности - "Архитектура" и "Инженерни специалности". Скоро от кметството ще обявят и приема за летни стажове. Основен акцент в програмата ни е да предоставим възможност за практически стаж и развитие на младите хора от тези специалности. Приоритет на районното кметство е да приемат на стаж студенти от район "Нови Искър".

comment 0
visibility 495
беседка

Зачестяват вандалските прояви в село Негован (СНИМКИ)

Вандали счупиха красива дървена беседка в село Негован, район Нови Искър. Парковата мебел е почти напълно разфасована. Тя се намира в обособена зона за отдих в парк в селото. Той е чудесно място и за игра на деца, което прави вандалската проява още по-опасна. От районната община се оплакват, че тези хулигански действия върху общинско имущество зачестяват. Те се надяват извършителите да бъдат заловени скоро. Подаден е сигнал до местното полицейско управление. Вандалите се издирват.

comment 0
visibility 325
Ученици от Кубратово

С литературно четене в Кубратово отбелязаха 140 г. от смъртта на Каравелов

140 години от смъртта на Любен Каравелов отбелязаха в училището в с. Кубратово, район Нови Искър. С кратка биография и литературно четене бе почетена 140-годишнина от смъртта на Любен Каравелов. Каравелов, български писател, енциклопедист, журналист, етнограф, национален герой, поборник за освобождението на България от Османска власт е автор на повестите "Българи от старо време", "Мамино детенце" и др. литературни творби, сред които и стихотворението Хубава си, моя горо.

comment 0
visibility 404
Бебе

202 бебета в район "Нови Искър" за 2018 година

На територията на район "Нови Искър" са се родили 202 деца през 2018 година. Те са били най-много през април.  Най-голям брой от новородените са се появили в Световрачане - 21, с едно повече от съседното село Чепинци, където са се родили 20. 110 бебета са се родили в град Нови Искър за миналата година. От началото на 2019 г. до днешна дата 28 януари децата появили се на бял свят са 12. Името на първото бебе проплакало в района за тази година е Васил Павлов и е от квартал Кумарица. Детето е родено на 4 януари малко след 18:00 часа. 

comment 0
visibility 448
Футболен турнир

Откриха футболния турнир „Христо Гаврилов - Ринги“ (СНИМКИ)

Откриха 49-тото издание на футболния турнир „Христо Гаврилов - Ринги“ на изцяло обновения стадион в село Войнеговци, район „Нови Искър“. Организатори на спортното събие са район „Нови Искър“, СОС, кметство Войнеговци и Българския футболен съюз.  Турнирът беше открит от Президента на ФК „Въстаник“ Войнеговци, Светослав Тодоров, а приветствие преди началото на състезанието направи г-жа Татяна Георгиева - председател на Постоянната комисията за децата, младежта и спорта в Столичен общински съвет. Заместник-кметовете на район „Нови Искър“ Веселка Петкова и Златко Златков, кметовете Емил Алексиев (Войнеговци), Валери Динчев (Подгумер), Валентин Павлов (Негован), Евгени Игнатов (Житен), Светла Николова (Световрачене) бяха сред официалните гости на церемонията.  Преди първият съдийски сигнал отдадоха почит на легендата на българския футбол Иван Вуцов, който почина на 18 януари на 79-годишна възраст. Първите два изиграни мача бяха между „Спартак“ Подгумер и „Витоша“ Бистрица 1:3 и „Левски“ Чепинци – Кремиковци 4:2. От 11 часа на 20 януари домакините Въстаник (Войнеговци) играят със Сокол (Негован), а от 13 ч. Житен и Надежда II (Доброславци). Мачовете от турнира се играят на наскоро ремонтирания стадион във Войнеговци, който вече разполага с нови трибуни, ограда, поливна система и ремонтирани съблекални.

comment 0
visibility 573
Деца ползват подарените от фондация "Да възродим българските села" 4 компют

"Да възродим българските села" подари 4 компютъра на читалището в Доброславци

С четири нови компютъра е оборудвана библиотеката в читалището в село Доброславци, район Нови Искър. Подаръкът е от фондация "Да възродим българските села". Така жителите на селотго и особено деца и ученици спокойно могат да ползват интернет. Повече от година фондацията дарява безвъзмездно и оборудва интернет зали по селата във всички краища на България. В неделя дойде ред и на читалище "Пробуда 1921" в Доброславци. С новите 4 вече има 6 компютъра, които да се ползват от децата и гражданите, каза пред Столица.bg библиотекарът Виолета Кирилова. За по-малко от час, след компютрите бяха инсталирани ученици веднага седнаха и започнаха да се подготвят за училище. Тийнейджърите бяха щастливи и доволни, че имат компютри. "Голяма благодарност за Фондация "Да възродим българските села" от ръководството на читалището и най-вече децата на Доброславци! Вие сте пример, че стига да има желание, винаги може да се намери начин. А това, че работите безвъзмездно и безрезервно, ми дава надежда и увереност, че все още има хора, които не чакат държавата да направи нещо, а сами помагат нещата да се подобрят", написаха в социалната мрежа от ръководството на читалище "Пробуда 1921". Когато ми казаха, че е безвъзмездно не можах да повярвам. Аз съм материално отговорно лице, дълги години работя тук и такова нещо ми се случва за първи път, призна Виолета Кирилова. До монтирането на новите компютри в читалището е имало 3 от 2011 г. по спечелен проект от Глобална бибилотека. Единият се е ползвал от администрацията, а другите два за ученици. Освен техниката "Да възродим българските села" имат и голяма подкрепа от платформата Уча.се (ucha.se). Те са дали няколко пароли на фондацията и при монтирането на мрежа и компютри в селата се осигурява и безплатен достъп до уроците на Уча.се.

comment 0
visibility 343
Нов водопровод

Спират водата в с. Локороско за изграждането на водопровод

В село Локорско, район Кремиковци ще бъде спряна водата на 15 януари 2019 г. във вторник, съобщиха от районното кметство. Причината е изграждането на сградно водопроводно отклонение на ул. „Божин Ласков“ в селото. това налага спиране на водоподаването от 10:30 до 18:30 часа. На сухо ще са живеещите на ул. „Божин Ласков“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, която ще е на ул. „Димитър Тошков“ ъгъла с ул. „Божин Ласков“. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от “Софийска вода” на телефон 0800 12121.

comment 0
visibility 480
Новата столова на 171 училище в Нови Искър

Над 110 деца се хранят в новата столова на училището в Нови Искър

Над 110 учениците от 171 училище "Стоил Попов" в Нови Искър вече се хранят в новоизградена столова и бюфет. Официално столът заработи в началото на тази година, капацитетът му позволява да изхранва учениците от I до VII клас. Преди дни кметът на район Нови Искър Даниела Райчева посети училището, за да провери как работи столовата. изграждането е финансирано от бюджета на Столична община с личната подкрепа на кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Ирина Савина. Освен със зала за хранене новопостроеният стол разполага с отделни помещения за готвене на храна, подготовка на заготовки, както и разливно помещение, склад, административна част и отделна тоалетна, които отговарят на всички санитарно-хигиенни изисквания. Мястото за хранене на учениците и бюфетът работят по утвърдени от МОН рецептурници и стандарти. Месечното меню е разнообразно и съобразено с изискванията за здравословно хранене. "Настояла съм лично директорът на училището, г-жа Канелия Костова, да съблюдава за реда и стриктното изпълнение на изискванията за училищно хранене", казва кметът Даниела Райчева. Учениците от първи до четвърти клас са на целодневна форма на обучение и имат възможност да се възползват от по-ниска цена на купона за хранене. Училището е спечелило проект по програма „Подпомагане на обедното хранене на учениците при ЦОУД“.

comment 0
visibility 491
Празник в с. Гниляне

"Сурва в Гниляне" събра селото на празненството (СНИМКИ)

Зимен празник събра стотици в село Гниляне, район Нови Искър. Местните жители отпразнуваха с фестивала "Сурва в Гниляне". Събитието бе организирано от Народно читалище "Отец Паисий 1927". В празничната програма традиционно имаше наричания и песни от сурвакарската група при Н.Ч. "П.К. Яворов 1926" от с. Мещица, Перник. Извиха се кръшни хора на изпълненията на народни песни, а децата се радваха на  танца на Мъжка група за изворен фолклор при НЧ "Христо Ботев - 1907" от квартал Курило, ТС "Младост" при НЧ "Отец Паисий 1927". Проведе се и конкурс за: "Най-хубаво вино", "Люта ракия", "Вкусна гозба", "Баница", "Пита".  

comment 0
visibility 318
Почистване на коритото на река Лесновска

Чистят р. Лесновска от храсти и битови отпадъци

Започна почистването на коритото на река Лесновска в район Нови Искър, съобщиха от кметството. Дейностите по почистването са в участъка между селата Световрачене и Кубратово. Над 400 м от коритото, от жп-моста, по посока на течението на реката трябва да се почистят. Основната дейност е премахване на храстова и дървесна растителност. Оказа се, че в коритото има изхвърлени и моного битови и строителни отпадъци. Целта е водата да има нормална проходимост, за да не излизаводата от коритото при обилни валежи. Парите са почистването на Лесновска са от бюджета на Столична община с подкрепата на кмета г-жа Йорданка Фандъкова и г-н Красимир Димитров - Директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция", съобщават от район Нови Искър.  

comment 0
visibility 496
район "Искър"

Разширяват системата за видеонаблюдение в два квартала в район "Искър"

Столичният общински съвет подкрепи предложение на кмета Йорданка Фандъкова за разширяване на изградената система за видеонаблюдение в кв. "Димитър Миленков" и кв. "Абдовица" в район „Искър“ на сесията на 6 декмври. Вече изградената система за видеонаблюдение бе направена с цел да се ограничат криминалните проявления на терорията на двата квартала. Това бе един от поетите ангажименти на Фандъкова и кмета на района Ивайло Цеков. Оказва се, че има нужда от разширяване на системата. Това разширяване ще се случи в съседния на  "Димитър Миленков" квартал, който е Абдовица.  Предвидената сума за разширяването на системата е 105 744 лв. и тя ще бъде взета от Специализирания общински приватизационен фонд. С допълнителното видеонаблюдение жителите на квартала ще се чувстват по-спокойни.  

comment 0
visibility 383
170 СУ "Васил Левски"

Проведоха открит урок в 170 СУ на тема: "Киберпрестъпления"

Открит урок в 170 СУ "Васил Левски" се проведе днес по инициатива на район "Нови Искър" в София и полицейски участък "Нови Искър" със съдействието на ГДБОП - Отдел "Киберпрестъпност". Събитието има за цел да се проведе открита дискусия за престъпленията в интернет и как децата да се предпазят от тях. Урокът е част от  тазгодишното издание на "Детска полицейска академия 2018". Главен инспектор Михаил Драгоданов - Началник сектор в Отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП изнесе презентацията пред възпитаниците на столичното училище.  Официални гости на събитието бяха кметът на район "Нови Искър", Даниела Райчева и Илия Димов - Началник на полицейски участък "Нови Искър".