район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
  • Притеснявам се и стоя вкъщи (36%, 212 Гласове)
  • Мисля, че се преувеличава (20%, 117 Гласове)
  • Мерките трябва да са още по-строги (33%, 190 Гласове)
  • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 58 Гласове)
  • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 7 Гласове)
Общо гласували: 584 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 719
Ремонт на 170 училище в курило

Ремонтират и оборудват с мултимедия училището в Курило (СНИМКИ)

Ремонтът на 170 СУ "Васил Левски" в Курило е по график. Проверка на строителните дейности направи екип от районното кметство на Нови Искър. Изцяло обновени са няколко класни стаи, а други се оборудват с мултимедийна техника, за да се провежда образователния процес по съвременни стандарти.  За обновяването училището е кандидатствало и по различни програми. От един от проектите са спечелени средства за закупуването на шкафчета за учебници на учениците. Директорът Пламен Димитров се гордее с родителите, по чиято инициатива са ремонтирани класни стаи и те са помогнали финансово и с труда си. Модернизиран е кабинетът по биология и за закупени нови учебни материали. Над 2000 тома има пък в училищната библиотека, като по-голямата част е учебна литература, която е в помощ на учениците. Библиотеката е оборудвана и с компютри. Довършват се строителните дейности по общия проект за обновяване на двора на училище "Васил Левски" в кв. Курило. Учениците вече имат модерно игрище, което ще подобри и провеждането на часовете по физическо. Продължава изграждането на новата детска площадка в двора.

comment 0
visibility 749
type-photo.svg
ремонт

Ремонтират покрива на физкултурния салон в 171 ОУ "Стоил Попов" (СНИМКИ)

В разгара на летните месеци започнаха ремонтите на покрива на физкултурния салон в сградата на 171 ОУ "Стоил Попов" в "Нови Искър". Той ще бъде основно обновен, ще се сложи и топлоизолация. Парите за ремонта са от бюджета на Столична община. На финалната права е и санирането на 176 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Негован, съобщават от администрацията на района. Текат довършителните работи в сградата на новопостроения спортен салон на училището, в съблекалните и административните части на сградата. След края на основния ремонт ще започне подмяна на настилката в двора и облагородяване на общите пространства.    

comment 0
visibility 484
за купата на кмета

Най-добрите футболисти от "Нови Искър" мерят сили в "За купата на кмета"

Най-добрите футболисти от "Нови Искър" ще премерят сили в турнира "За купата на кмета". Той стартира на 2 септември. Всички отбори, които искат да участват в шестото издание на надпреварата,трябва да се запишат най-късно до 26 август, съобщават от администрацията на района.  Мачовете ще се играят на многофункционалните спортни площадки на територията на района. Жребият за групите ще се тегли на 27.08.2019г. от 18.30ч. в заседателната зала на районната администрация. Ето и правилата за футболните срещи: Всеки отбор се състои от 5 играча + 1 вратар. Съставът може да включва неограничен брой резерви. Тимовете имат право на неограничен брой смени на играчите по време на срещата. Задължително е играчите да имат предсъстезателен медицински преглед.    

Реклама
comment 0
visibility 640
Офис затвори врати в район Нови Искър

Агенцията по геодезия и картография затвори офиса си в Нови Искър

Агенцията по по геодезия, картография  затвори офиса си в кметството на район Нови Искър, съобщиха от администрацията в социалната мрежа. От днес гражданите, нуждаещи се от специализираните услуги ще трябва да ходят на ул. Мусала 1. До днес в сградата на кметството имаше Изнесено работно място (ИРМ) на Агенция по геодезия, картография и кадастър. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) временно прекрати досегашния ред на работа чрез изнесен офис и отдалечен достъп до Кадастрално-административна информационна система (КАИС). Основната причина е максимална защита на личните данни на нейните клиенти, съобщиха в социалната мрежа от район Нови Искър. Офисът отново може да отвори врати и да улесни гражданите след сключване на нов договор между район "Нови Искър" - Столична община и Агенция по геодезия, картография и кадастър, при нови условия и ред, уточнени между двете страни. До подписването на нов контракт гражданите могат да посещават офиса на адрес: София, п.к. 1618, ул. "Мусала" 1

comment 0
visibility 725
type-photo.svg
ремонт

Облагородяват детската площадка в Кубратово (СНИМКИ)

Централната детска площадка в село Кубратово се ремонтира основно. На този етап са махнати старата и амортизирана настилка, положена е и нова бетонна основа. Върху нея ще се монтира ударопоглъщаща настилка от тартан. Заложено е възстановяване на оградата, освежаване на съоръженията и нови кошчета. Парите за реновирането са спечелени по програма ПУДООС, съобщават от администрацията на "Нови Искър". В Кубратово ще се направи още една детска площадка, парите за това са от бюджета на Столична община. Мястото за игра ще бъде с нова, ударопоглъща настилка от тартан, ще има четири пейки, четири кошчета, двойна люлка, комбинирано съоръжение и модерна ограда. В момента се прави и тротоар, който води към стадиона и площадката за фитнес на открито, направена преди няколко години. Облагородява се и централната алея към стадиона и парка. Ще се търси финансиране за реновиране и на другата.      

comment 0
visibility 680
площадка

Стартира изграждането на нова детска площадка в с. Световрачане

Преди дни стартира строителството на нова детска площадка в село Световрачане - район "Нови Искър". Теренът вече е почистен и заравнен. В това се увериха при проверка на обекта зам.-кметовете на района инж. Людмил Игнатов и Веселка Петкова. На площадката е планирано да бъде изградено комбинирано съоръжение за игра, катерушки и пет пейки. Ще бъде поставена и ударопоглъщаща настилка. Детската площадка се изгражда на мястото на стара такава. До седмица предстои да стартира и възстановяването на още една площадка в с. Световрачане, уверяват изпълнителите. В район "Нови Искър" ще бъдат изградени общо пет детски площадки, за които е осигурено финансиране. Останалите три ще са в село Балша, в село Кубратово, както и в центъра на квартал Курило.

comment 0
visibility 1160
ремонти

Три ремонтирани кабинета ще посрещнат децата наесен в 171 ОУ "Стоил Попов"

Подготовката за новата учебна година и ремонтните дейности в 171 ОУ "Стоил Попов" в район "Нови Искър" вървят с пълна сила. Реновирането се прави със средства от бюджета на учебното заведение. Обновени са два кабинета в основната сграда и един по-голям в прилежащата, който наесен ще се използва за класна на 5 клас. Група учители от школото с доброволен труд помагат за освежаването на част от учебните стаи, както и на един от коридорите.До няколко дни стартира и цялостен ремонт на покрива на физкултурния салон, съобщават от администрацията на района.  

comment 0
visibility 925
нова градина

Готов е вторият етаж на новата детска градина в "Курило"

Строителните работи по новата детска градина в квартал "Курило" на "Нови Искър" вървят с пълна пара. Вече е изграден вторият етаж на сградата. Готови са още първият етаж и сутерена. Всичко все още е на етап "груб строеж". Поставени са  ел. инсталацията, В и К, отоплението, климатизацията и вентилацията в сутерена, а в момента се полагат мазилките. Това съобщават от администрацията на района. Детската градина в най-големия квартал на "Нови Искър" ще поеме четири градински и две яслени групи. Сградата ще бъде оборудвана с два надземни етажа и един подземен. Ще разполага със собствено кухненско помещение, лекарски кабинет, физкултурен салон.    

comment 0
visibility 541
запалени кофи

Запалиха контейнери за смет в "Кумарица"

Вандали са запалили тази нощ контейнерите за разделно събиране на смет в квартал "Кумарица". Пламъците са играли на метри от сградата на 171 ОУ "Стоил Попов" в квартала.За бандитската проява алармираха в социалната мрежа от самото учебно заведение. Хората от квартала остро осъдиха в интернет деянието. Те настояваха около школото да се монтират камери, за да може при следваща подобна наглост извършителите да бъдат заловени. 

comment 0
visibility 725
Детски площадки Нови искър

Столична община прави още 5 детски площадки в район Нови Искър

Още пет нови детски площадки ще има в район Нови Искър до края на 2019 г., съобщиха от райнното кметство. Финансирането е от Столична община и е одобрено с решение на СОС. Вече са изградени три нови площадки за игра и забавление на малчуганите в село Локорско, село Чепинци и село Мировяне. Новите детски съоръжения ще се правят поетапно и те ще бъдат в квартал Курило, в село Кубратово, две в село Световрачане и село Балша. На мястото на стари и амортизирани площадки ще има модерни и съвременни съоръжения за децата, които отговарят и на всички изисквания за безопасност. Новите площадки ще са според съвременните стандарти за игра на деца и ще са с ударопоглъщата настилка. Вече е сключен договорът за изграждането, а изпълнител е "Чистота Искър" ЕООД. Инвестицията за детски площадки в цяла София е около 5 млн. лв., а за петте в район Нови Искър са предвидени 180 000 лв.  

comment 0
visibility 483
бълхи

Пръскат срещу бълхи в "Нови Искър"

Пръскане срещу бълхи ще има на 25 юли в "Нови Искър". Обработката на парковете, градините и междублоковите пространства ще се извърши при подходящи метеорологични условия, съобщават от администрацията на района. Преди началото на третирането ще бъдат сложени табели от изпълнителите с информация за използвания препарат и карантинния период.    

comment 0
visibility 892
type-photo.svg
реставриране

Осветиха реставрирания Курилски манастир (СНИМКИ)

Завърши реставрацията на стенописите в храма на Курилския манастир "Св. Иван Рилски". За да бъде отбелязано светлото събитие в обителта имаше празнична служба. Вярващи не само от "Нови Искър", но и от цяла Софийска област дойдоха в двора на манастира заради празничния повод, съобщиха от администрацията на района.   Същинската работа по стенописите завърши преди близо месец. За проекта Столичният общински съвет гласува отпускането на 50 хил. лева от бюджета на Столична община. Сегашната сграда на манастира е възстановена през 1593. От тогава е и църквата на обителта. През 1596 известният живописец Пимен Зографски изографисва манастирски храм, Огромна роля за развитието на манастира "Св. Иван Рилски" има Йеромонах Нектарий. По време на тържествената служба той бе въведен в архимандритско достойнство.    

comment 0
visibility 946
НАСА

12-годишният Светлин потегли към лагера на НАСА

12-годишният Светлин Праматаров от "Нови Искър" потегли към космическия лагер на НАСА Space Camp в Турция. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева, която се е свързала с майката на детето Красимира. През месец май администрацията на района и лично кметът организираха кампания, за да бъдат набрани парите за лагера на малкия покорител на звездите. Той се бе преборил за мястото с деца от цял свят. Но финансовите възможности на семейството му не позволяваха да бъдат дадени 1250 долара, за да се включи в лагера. Добри хора помогнаха и средствата бяха събрани за един ден.  

comment 0
visibility 1563
type-photo.svg
детска градина

Сутеренът и първият етаж на детската градина в "Курило" са готови (СНИМКИ)

Сутеренът и първият етаж на новата детска градина в квартал "Курило" са направени на етап "груб строеж". Предстои да се довърши втория етаж, съобщи в социалната мрежа кметът на район "Нови Искър" Даниела Райчева. Вече е изградена ел. инсталацията, ВиК, отопление, климатизация и вентилация в сутерена. В момента се слагат и мазилките. Парите са осигурени от бюджета на Столична община със съдействието на кмета Йорданка Фандъкова и зам. - кмета Ирина Савина. Новата детска градина ще поеме четири градински и две яслени групи. Сградата ще е с два надземни етажа и един подземен. Ще има собствена кухня, лекарски кабинет, физкултурен салон, отделни площадки за всяка група и условия за достъп на хора с увреждания, зала за игрова култура, зала за изобразително изкуство. Инвестиционният проект е дарение на Столична община от Архитектурно студио Фи ООД.      

comment 0
visibility 666
type-photo.svg
художници

Деца от "Кумарица" показаха с рисунки как пазят природата (СНИМКИ)

Малчуганите от ДГ 121 в квартал "Кумарица" на район "Нови Искър" показаха с рисунки как пазят природата. Те отбелязаха с тържество успешното си участие в Националните детски номинации „Най-големият, малък приятел на природата и животните“. Категорията, в която дребосъчетата участваха, бе "Еко-художник", съобщават от детската градина. Грамота и предметна награда за достойно представяне в детските номинации получи Мартин Самоволски- на 6 години. Децата влизаха в различни роли от познати приказки. Така те се опитаха да разберат разликата между доброто и лошо поведение на героите от приказките.Организатор на събитието е актрисата Аксиния Боснева към фондация „АФА – България“  

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още