район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 114 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 821 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 950 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2402
Библиобус на Столична библиотека посети Нови Искър(СНИМКИ)

Библиобус на Столична библиотека посети Нови Искър(СНИМКИ)

Библиобус на Столична библиотека посети днес центъра на квартал “Курило” в Нови Искър, съобщиха от районната администрация в социалната мрежа. Жителите на града имаха възможност да получат напълно безплатно своята първа читателска карта. Инициативата се реализира за седма поредна година сред училищата и читалищата в район Нови Искър.  Проектът цели насърчаване на четенето. Идеята на екипа на отдел “Образование и култура” е съвместно с библиотеката да организират повече събития, свързани с четенето на открито с безплатен вход.  Библиобусът е една от тези инициативи наред с поставянето на къщичките за книги и кукленият театър по класически приказки.

comment 0
visibility 3412
В Нови Искър стартира "Лятно кино под звездите"

В Нови Искър стартира "Лятно кино под звездите"

За трета поредна година в Нови Искър ще се проведе "Лятно кино под звездите". В четири последователни петъка ще бъдат излъчени четири български филма. За това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.  Началото е този петък на площада в кв. “Гниляне” /пред читалището/ от 21,00 ч. с прожекцията на филма “Бензин”.  

comment 0
visibility 3530
В "Нови Искър" отново ще търсят най-добрите майстори на футбола

В "Нови Искър" отново ще търсят най-добрите майстори на футбола

Светът се вълнува от Европейското по футбол, но в район "Нови Искър" си имат свой футболен турнир, който отново ще привлече много фенове и емоции.  В проявата участие ще вземат  любители на футбола от всички населени места от "Нови Искър". Всички отбори, които искат да се запишат, трябва да направят това най-късно до 20 юни 2021 г. на номер 0889 966 428 или да подадат заявка на e-mail r.hristova@novi-iskar.bg Срещите отново ще се провеждат на многофункционалните спортни площадки на територията на района. Жребият за групите на турнира ще бъде изтеглен на 21.06.2021г. от 17.30ч. в заседателната зала на районната администрация ет.3 /сградата на поликлиниката/  Правила за провеждането на турнира, които остават непроменени до последното издание: В турнира могат да се включат сформирани отбори от всички населени места в район „Нови Искър“.  Всеки отбор се състои от 5 (пет) играча + 1 (един) вратар. Всеки отбор може да включва неограничен брой резерви. Всеки отбор има право на неограничен брой смени на играчите по време на игра. Всеки отбор трябва да представи списък с имената на състезателите, включени в отбора преди мач. Задължително е играчите да имат пред състезателен медицински преглед или попълнена от тях декларация, че носят отговорност за здравето си през периода на провеждане на футболните срещи. Награден фонд: Ваучер:    I място – 300 лв. II място – 200 лв. III място – 100 лв. Купи: I - място II - място III - място Статуетки: Голмайстор на турнира Най - добър вратар Най - добро отношение и екипен дух      

Реклама
comment 0
visibility 4215
Ясни са победителите в конкурса за най-красив пролетен двор в "Нови Искър"

Ясни са победителите в конкурса за най-красив пролетен двор в "Нови Искър"

От "Нови Искър" огласиха в социалната мрежа кои са победителите в конкурса за най-пъстър и красив пролетен двор в района: - Марияна Стойчева - 627 гласа - Меги Атанасова - 611 гласа - Карина Костова - 43 гласа - Таня Севова - 22 гласа Резултатите са регистрирани в 23.59 часа на 24 май 2021 г. Екипът на район "Нови Искър" ще се свърже с победителите, за да се уговори как да получат своите награди. Условията на конкурса бяха да се направи снимка на собствената градина (двор) или кът, в който се отглеждат цветя, и тя да се изпрати на email: konkursgradini@novi-iskar.bg.   В "Нови Искър" отново търсят коя е най-красивата пролетна градина   Кадърът трябваше да е от цветни градини от населените места от Нови Искър, както и да е направен през тази година. Заедно със снимката трябваше да се изпратят трите имена, населено място и телефон за контакт. Фотосите бяха публикувани в специално направената галерия за конкурса на Facebook страница на района.    

comment 0
visibility 4148
В "Нови Искър" оново търсят коя е най-красивата пролетна градина

В "Нови Искър" отново търсят коя е най-красивата пролетна градина

Един прекрасен и позитивен конкурс стартира и тази година в район "Нови Искър". Търси се най-пъстрият и красив пролетен двор/градина/.  Правилата са лесни: Направете снимка на своята градина (двор) или кът, в който отглеждате цветя и я изпратете на email: konkursgradini@novi-iskar.bg. Кадърът трябва да е от цветни градини от населените места от Нови Искър, както и да е направен през тази година. Не забравяйте да напишете своето име, населено място и телефон за контакт. Фотосът ще бъде публикуван в специално направената галерия за конкурса на Facebook страница на района. Снимката, която събере най-много харесвания до 23.59 ч. на 24 май (понеделник) ще определи коя е най-красивата пролетна градина за 2021 г. за района. Първите три снимки, събрали най-много харесвания ще получат карти подарък Praktiker, осигурени от верига хипермаркети за дома и градината Praktiker.  

comment 0
visibility 2291
В Нови Искър тази есен залесяват над 137 дка с 80 000 широколистни дървета

В Нови Искър тази есен залесяват над 137 дка с 80 000 широколистни дървета (СНИМКИ)

Заместник-кметът на София по направление екология Десилава Билева сподели, че тази есен в столичния район „Нови Искър“ ще бъдат залесени над 137 дка с 80 000 широколистни дървета. Десилава Билева, заедно със заместник-кмета инж. Ангел Джоргов и кмета на „Нови Искър“ Даниела Райчева се включи в засаждането на 20 липи в парка в кв. “Славовци“ в "Нови Искър". В парка са засадени и нови цветя и храсти. Построена е и къщичка, в която всеки може да вземе и остави книга. Припомняме, че тази пролет Столична община засажда 1700 дървета в паркове, градини и покрай улици и булеварди. Предвижда се и озеленяване на зони около общински болници и поликлиники.

comment 0
visibility 2331
Нови дървета за България засаждат в "Нови Искър"

Нови дървета за България засаждат в "Нови Искър"

Една колкото екологична, толкова и образователна кампания тръгва от днес в столичния район "Нови Искър". Тя се нарича "Нови дървета за България"- прави се съвместно от район "Нови Искър" и  "Гората.бг. Основната цел на събитието e засаждане на нови дръвчета в дворовете на детски градини и училища на територията на района.  Стартът на инициативата ще бъде в 157 детска градина в 10,00 ч. След това е на ред 135 детска градина в 11,00 ч.. В 12,00 ч.  екипите ще са в 172 ОбУ, а в 13,00 ч. в 170 СУ.   Утре дръвчета ще се садят в: 102 ДГ в 10,00 ч.  132 ДГ в 11,00 ч.   177 ОУ в 12,00 ч. 179 ОУ в 13,00 ч. "Всеки, който иска да се включи, може да направи това на мястото, което избере. Всички необходими материали са осигурени. Този четвъртък ще садим дръвчета и в града, като сборен пункт е ул. "Розова долина". Всеки, който иска да се включи е добре дошъл. Начален час 10.00 часа", написа в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева.           --  

comment 0
visibility 2890
Над 300 книги са дарени за библиотеката в 172 ОбУ "Христо Ботев" в "Гниляне

Над 300 книги са дарени за библиотеката в 172 ОбУ "Христо Ботев" в "Гниляне"

  Силата на добротата и огъня на науката помагат на 172 ОбУ "Христо Ботев" в кв. "Гниляне". До момента над 300 книги са дарени за училищната библиотека. Това съобщи в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.  "Кампанията продължава до края на този учебен срок! Всеки, който иска да помогне, може да направи това, като се свърже с г-жа Мария Цветкова на тел.: 089 935 35 69", допълни във Фейсбук кметът.  

comment 0
visibility 2781
В двора на 170 СУ в Курило ще строят нова спортна зала с 200 седящи места

В двора на 170 СУ в "Курило" ще строят нова спортна зала с 200 седящи места

Нова спортна зала ще се построи в двора на 170 СУ "Васил Левски" в квартал "Курило", район "Нови Искър". Теренът за нея вече е разчистен. Залата ще  разполага с всички условия за провеждане на тренировки, спортни занимания, местни турнири и други спортни събития. За това разказаха от администрацията на "Нови Искър" в социалната мрежа.  Проектът предвижда залата да се използва за волейбол, баскетбол, хандбал, футбол на малки врати, бадминтон и провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт на ученици. Планирани са 200 седящи места.  Сградата ще дава възможност и за практикуването на спортна и художествена гимнастика, бокс, борба, бойни изкуства, тенис на маса и други видове спорт, допустими за такъв тип съоръжение в две обособени тренировъчни зали.  Ще може да се провеждат и на различни културни, музикални и други събития на районно ниво. Вчера кметът на район “Нови Искър” Даниела Райчева и директора на училището Биляна Найденова обсъдиха проекта. В момента се работи по приключване на цялата техническа документация за издавени на разрешение за строеж.    

comment 0
visibility 1990
Мият улици в Нови Искър (СНИМКИ)

Мият улици в Нови Искър (СНИМКИ)

Две улици с обществена значимост и подлез на жп гара Курило в столичния район „Нови Искър“ бяха измити, съобщиха от Столичен инспекторат. От Инспектората разясниха, че след 20 априлпредстои миене с маркуч на улици с масов градски транспорт, улици с обществена значимост и вътрешно квартални улици. Също така ще има и миене на дюзи на същите улици. За летния период за Нови Искър миенето е 5 пъти, дюзите са 24 пъти.

comment 0
visibility 2546
type-photo.svg
Курилският манастир "Св. Иван Рилски" радва миряните с напълно реставриран

Курилският манастир "Св. Иван Рилски" радва миряните с реставриран иконостас (СНИМКИ)

Напълно завършена е вече реставрацията на иконостаса в Курилския манастир „Св. Иван Рилски“. Процесът бе осъществен със средства от Програмата за подкрепа на манастирите и църквите в Столичната община. Кметът Фандъкова посети манастира заедно с кмета на  „Нови Искър“ Даниела Райчева. През 2019 година бяха осигурени средства от общината и за довършване на реставрацията на стенописите. Отец Нектарий благодари на Фандъкова за подкрепата и ѝ показа ценните икони, съобщиха от Столична община.    Курилският манастир „Св. Иван Рилски“ е основан през Х век и е един от най-старите манастири в този регион. През 1593 г. манастирският храм е обновен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зографски. През 1830 г. е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е построен втори притвор. До средата на XIX век манастирът е обитаван от 45 монахини, реализиращи огромна мисионерска дейност.   През 2013 г. започва поетапна реставрация на стенописите в храма. Освен започналата реставрация са изградени и музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. Направено е цялостно обновяване на облика на дворното пространство. В музея му са запазени редица ценни ръкописи и книги, сред които Евангелие от 18 век.  

comment 0
visibility 3308
В Нови Искър децата от 171 ОУ „Стоил Попов“ ще учат в класни стаи на открит

В Нови Искър децата от 171 ОУ „Стоил Попов“ ще учат в класни стаи на открито (СНИМКИ)

Класни стаи сред зеленина на открито са построени в двора на 171 Основно училище „Стоил Попов“ в Нови Искър. Те ще посрещнат възпитаниците на столичното училище, след възстановяване на присъствено обучение, съобщиха от Столична община. Местата за сядане са оформени в отделни дървени беседки и са поставени сред зеленина, храсти и цветя. Инициативата е реализирана по проект на училищното ръководство, посочи директорът г-жа Канелия Костова. Класните стаи на открито ще дадат възможност да се провеждат учебни занятия навън, когато времето позволява и децата и учителите да се чувстват добре, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова. Кметът на столицата се запозна с направеното в столичното школо. Училището е едно от най-старите в гарда и в него в момента учат 256 деца. През последните 4 години то работи с пълен капацитет. След изграждането на новата столова с кухня, както и цялостната подмяна на покрива на помощната сграда, направени със средства от Столична община, нарасна и броят на учениците с близо 60 деца. Сред бъдещите планове на ръководството е да е да се изгради и съвременна STEAM-среда.

comment 0
visibility 2206
Кампания за безплатна кастрация на дворни кучета започва в "Нови Искър" пре

Кампания за безплатна кастрация на дворни кучета започва в "Нови Искър" през април

Кампания за безплатна кастрация и регистрация на дворни кучета в район „Нови Искър“ стартира през април. Инициативата ще продължи до 19 май.  Събитието се прави в изпълнение на мерките, заложени в общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. Организатори са Столична община и ОП „Екоравновесие“. Собствениците могат да включат дворните си кучета в кампанията, като се запишат предварително с име, адрес и телефон за връзка. Допълнителна информация има на страницата на район "Нови Искър" в интернет.     Екип на „Екоравновесие“ ще посещава адресите, ще взема кучето и ще го транспортира до ветеринарна клиника „Връбница“. Там ще се правят кастрацията, идентификацията и регистрацията. Стопаните ще бъдат информирани за начина и датата на връщане на животното. Включването в кампанията е напълно безплатно за стопаните на дворни кучета и ги освобождава от годишен данък.

comment 0
visibility 3327
Деца от 172 ОбУ "Христо Ботев" участваха в международно изследване за четен

Деца от 172 ОбУ "Христо Ботев" участваха в международно изследване за четенето

Четвъртокласници от 172 ОбУ "Христо Ботев" в квартал "Гниляне" участваха вчера в международното изследване PIRLS 2021 за умения за четене. Тестването уменията на децата беше под надзора на г-жа Мария Цветкова, която беше тестови администратор и класният ръководител г-жа Костадинка Георгиева. За това разказаха от администрацията на "Нови Искър" в социалната мрежа.    Международно изследване на уменията за четене (PIRLS) на учениците от 4. клас е може би най-авторитетното проучване в света, което отчита тенденциите в постиженията на учениците и изучава различията между националните образователни системи в участващите страни, за да подпомогне подобряването на преподаването и ученето по света. PIRLS се реализира от Международния център TIMSS & PIRLS към Бостън Колидж, САЩ (TIMSS & PIRLS International Study Center, Boston College, USA) заедно с Международната асоциация за оценяване на постиженията в образованието (IEA). От 2001 г. изследването се провежда на всеки пет години, като България участва в него от самото начало. Извадката за всяка страна е изготвена от статистическия институт на Канада (Statistics Canada) и е представителна на национално и международно ниво. За целите на изследването са разработени тестови книжки за учениците и въпросници на учениците, родителите, учителите и директорите на избраните за участие училища. PIRLS измерва способностите на учениците от 4. клас да разбират съдържанието на различни текстове като използват набор от когнитивни процеси.       

comment 0
visibility 4511
От "Нови Искър" представят с видеа младите учители в района

От "Нови Искър" представят с видеа младите учители в района

От "Нови Искър" са започнали любопитен проект в социалната мрежа. Той се казва "Младите учители - бъдещето на образованието в район "Нови Искър". В серия от видео интервюта ще бъдат представени  младите учители до 30 годишна възраст и до пет години стаж в професията. Първото видео, което може да се види на страницата на района в социалната мрежа, е с г-жа Микаела Цветкова, която е учител по английски език в 172 ОбУ "Христо Ботев".    Със стартирането на проекта от администрацията искат да покажат, че в общинските училища на територията на "Нови Искър" преподават освен хора с богат професионален, житейски и научен опит, то и такива, които тепърва навлизат в учителската професия. И, въпреки че опитът и практиката не са на тяхна страна, то енергията, големите цели и смелите мечти, са техните силни качества. Целта е да се покажат хората, които едва сега прохождат в тази професия и да се поговори с тях за това, което ги мотивира да станат учители, за техните проблеми, успехи и това, което искат да оставят след себе си.   "Смятаме, че хората, които възпитават нашите деца, и оформят бъдещите умове на страната, заслужават да бъдат на преден план и думата им да се чува. Затова, не смятаме проектът да остане само на ниво представяне на младите учители. Ще използваме изградените информационни канали на районната администрация, за да показваме всички добри примери (а те никак не са малко в нашия район), идеи, проекти, инициативи и начинания, които се случват в нашите училища и ще споделяме техния добър опит. Използваме публикуването на първото интервю, за да благодаря на всички, които се включиха в проекта и допринесоха с труда, идеите и усилията си той да стартира", написа в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева.                   

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още