район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (27%, 15 Гласове)
  • На българското черноморие (25%, 14 Гласове)
  • Гърция или чужбина (33%, 18 Гласове)
  • На село (5%, 3 Гласове)
  • Не съм решил (9%, 5 Гласове)
Общо гласували: 55 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 305
Опасни сгради

Опасни сгради застрашават живеещите в „Кумарица”

Опасни сгради тънещи в разруха застрашават жителите на кв. „Кумарица” в район Нови Искър. Граждани сигнализират за пореден път за тях, съобщава Нова телевизия. ''Сградите от дълги години се рушат. Близкото поделение на военните е бе закрито през 2003 г. и въпросните постройки бяха изоставени. За няколко години те се превърнаха в руйни. Те са опасни за децата, тъй като през ваканционните дни е трудно да се контролират. Вътре е много опасно да се влиза'', разказва живеещият в района Николай Иванов пред телевизията.Въпросните сгради са собственост на Министерството на отбраната. „Сградите са в критично състояние и ще бъдат взети бързи решения за обезопасяване'', възможно е взимане на мерки за премахване, обясни Огнян Йовчев, „Управление на държавните имоти” в ГД „Инфраструктура на отбраната” в МО. Министерството на отбраната е било уведомено още през 2012 г., че сградите се рошат. След това отново е писано и те са били уведомявани. Според Асен Банков началник на отдел „Архитектура” в Нови Искър, постройките трябва бъдат премахнати бързо.  

comment 0
visibility 381
Кучета

Стартира кампания за безплатно кастриране на кучета в ''Нови Искър''

Ветиринарни лекари ще извършват безплатна кастрация, обезпаразитяване и чипиране на дворни кучета в Район Нови Искър. Кампанията ще се проведе от 22 април до 11 юни във ветеринарна клиника ''Връбница'', съобщават от районната администрация. Целта на кампанията е да се избегне свръхпопулацията на кучетата в района. Самата процедура по кастрация е полезна за здравето на домашните кучета, а също така освобождава техните стопани от годишният данък. Самите кучета пък ще си останат пазачи и след манипулацията. Инициативата ще започне с кастрация на кучетата от село Балша, а след това за животните от Чепинци и Житен. В самия град Нови Искър датите са от 21 май до 11 юни според квартала.

comment 0
visibility 348
спечелени проекти

Район "Нови Искър" спечели 13 проекта за развитие на спорта

Кметът на район "Нови Искър" Даниела Райчева сподели добра новина в социалните мрежи. Районът има 13 спечелени проекта по Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта. В проектите могат да участват училища, детски градини, малки населени места и районни администрации. Доброто сътрудничество между администрация, кметсво и учебни институции предлага на децата богат набор от извънкласни и извънучебни дейности, с които се помага за цялостото им развитие. Вече 8 години в района се правят турнири по волейбол и футбол от веригата "За купата на кмета". Всяка година заедно с 2 РПУ- СДВР се прави инициативата "Детска полиция. Проектът запознава децата с работата на полицията, обучават ги и по безопасност на движението. Заедно с пожарната се правят учебни евакуации, открити уроци и конкурс за рисунка. На територията на района има постоянен отбор "Млад огнеборец".

Реклама
comment 0
visibility 340
Инспекция на ремонт

Кметът на Нови Искър провери как се ремонтира оградата на 171 ОУ (СНИМКИ)

Кметът на район Нови Искър Даниела Райчева заедно с председателя на постоянната комисия за децата, младежта и спорта към СОС Татяна Георгива, извършиха проверка на ремонта на оградата на 171 ОУ "Стоил Попов" в квартал Кумарица. Ремонтът върви в срок и се извършва по план. Това съобщи директорката на училището Канелия Костова. Цялостното обновяване на оградата се извършва със средства, събрани от икономии в бюджета на учебното заведения, а също и от дарения на местната кооперация ЗКСПИУ "Пчела". След предложение на зам.-кмета на София, г-жа Ирина Савина, до края на година ще бъдат осигурени средства и за ремонта на покрива на физкултурния салон. Предвижда се да бъде направено и отводняване на сградата. За последните години базата на училището се ремонтира и обновява постоянно, за целта са осигурени средства от бюджета на Столична община. С тях се ремонтират и обновяват няколко класни статии, тоалетните и изграждането на нов стол за хранене.  

comment 0
visibility 306
Кулинарна изложба

Най-добрите кулинари се събраха за „Пъстра пролетна трапеза 2019” (СНИМКИ)

За настъпването на пролетта и предстоящия Великден в село Кубратово се събраха най-добрите кулинари за изложбата „Пъстра пролетна трапеза 2019”. За целта всички маси се отрупаха с разнообразни кулинарни изкушения, съобщават от район Нови Искър. Целта на събитието бе, да провокира мисленето на хората, и да разберат, че именно кулинарията събужда творчеството. Бе представено и състезание в което участниците показаха най-добро от себе си. И за да бъде всичко оценено на ниво се включи журито в състав Кристина Стоименова, Генади Николов и Антоанета Трайкова. Показаните ястия бяха съчетание от модерното и здравословно хранене и традиционните рецепти. Гостите имаха възможност да участват и в специална кулинарна викторина, а наградите бяха тематични великденски магнити и сапунчета, изработени от ДК „Куманиче” с. Кубратово. Бяха връчени и големите на награди за най-красивите и вкусния ястия. Журито разбира се не забрави и най-възрастните участници, които получиха специални награди.

comment 0
visibility 479
Ще строят нов храм в Курило

Строят нов православен храм в ''Курило'' (СНИМКИ)

В читалище "Христо Ботев" в Нови Искър се проведе заключителното обществено обсъждане на визата за изграждането на нов православен храм в квартал Курило. Районната община вече дари на Църковното настоятелство общински имот, намиращ се в квартала на комуникативно място и в близост до пазара. Новата църква ще бъде в парк. На общественото обсъждане днес участваха много жители, които искаха да разберат подробности около проекта, там бе и кметът на района Даниела Райчева. Главният архитект на района Станислав Михайлов подготви и дари на настоятелството архитектурният проект както и 3D визуализация на сградата. Зам.-кметът по строителството помогна с подготовката на необходимите документи за строежа. Веднага, след като влезе в сила визата, ще стартира и кампания за набиране на средства заедно с църковното настоятелство. За да няма злоупотреби, средствата ще се набират по два начина чрез кутия поставена във вече съществуващия храм Курило и със специална банкова сметка.  

comment 0
visibility 287
каратисти

Пет златни медала за каратисти от "Нови Искър"(СНИМКИ)

Пет златни медала спечелиха спортисти от "Нови Искър" на Републиканското първенство по карате-до в София, похвалиха се от администрацията на района. Младите надежди са от карате клуб "ЩИТ".Те завоюваха още 7 сребърни и 9 бронзови медала.Това е огромен успех както за клуба, така и за спорта в район "Нови Искър". В крайното класиране карате клуб "ЩИТ" застана на 7 място от всичките 34 отбора, участвали в състезанието. А каратеките обещават на следващата спортна проява медалите да бъдат още повече.  

comment 0
visibility 323
Благотворителен турнир

Организират благотворителен турнир по футбол в "Нови Искър"

На 14 април в район "Нови Искър" ще бъде проведен благотворителен турнир по футбол. Целта на инициативата е да помогне на  41- годишния Росен Иванов от гр. Нови Искър, които има нужда от скъпоструващо лечение. Мъжът е с диагноза високостепенен глиален тумор фронтооперкуларно, прецентрално и париетално в ляво. Вече са му направени две операции, като има нужда лечение за което са нужни 16 500 евро. За да му помогнат от Българска Асоциация Мини Футбол - Нови Искър организират специалния турнир. Всеки желаещ може да се запише за него на телефон - 0877055007. Схемата и начина на провеждане на събитието ще бъде определена според броя записани отбори. От Асоциацията споделят и банковата сметка на Росен, за да може всеки, който има възможност да помогне. Сметка: БАНКА ДСКIBAN: BG46STSA93000025830071BIC: STSABGSFТИТУЛЯР: РОСЕН МЛАДЕНОВ ИВАНОВ

comment 0
visibility 706
Църквата Успение Богородично в Курило

Боядисват 1000 яйца в храм "Успение Богородично" в Курило

Храм "Успение Богородично" в кв. Курило в Нови Искър ще боядисат 1000 яйца за Великден. Това съобщиха пред Столица.bg от Църковното настоятелство, което организира мероприятието. На 27 април т. г., на Велика събота, в църквата ще има масово боядисване на символа на Възкресение Христово. След това яйцата ще бъдат раздавани на всички миряни, които ще  посетят църквата през празничните дни.  

comment 0
visibility 374
Лорита Радева разказва приказка

Общински съветник с нова инициатива сред първолаците в район "Искър"

Инициативата на общинският съветник Лорита Радева да чете приказки в детските градини в район Искър приключи. Последно в сряда тя зарадва малчуганите в 21-ва детска градина "Ежко Бежко" по случай  Международния ден на детската книга - 2 април.  Инициативата й бе подкрепена от отдел "Образование" на район Искър. Радева, която е председател и на екокомисията на СОС обиколи над 10 градини, чете приказки на децата и пулачи благодарности и усмивки от стотици малчугани. Общинският съветник бе разказвач на постановка в "Ежко Бежко", а малчуганите бяха актьори и представиха "Грозното патенце". От понеделник пък съвместно с район Искър стартира подобна инициатива в училищата в района. Заедно с представител на общината ще посещават първолаците в районните училища. Този път приказки ще четат учениците, за да покажат, че вече са пораснали и могат да четат.  

comment 0
visibility 440
Обновяване на спортна площадка

Приключи ремонта на спортна площадка в Курило (СНИМКИ)

Завърши ремонта на мултифункционалната спортна площадка в квартал Курило. По проект бе подменена бетоновата основа на игрището, сменена бе настилката, а също и обезопасителните огради и мрежи. Поставено бе и чисто ново осветление, съобщават от администрацията на район Нови Искър. Средствата за подмяната бяха осигурени от бюджета на Столична община. Също по проект бе изградено и спортното игрище в двора на 170 СУ "Васил Левски", също със средства предоставени от Столична община. Ще бъде извършен и втори етап по възстановяване на зелените площи и монтиране на паркова мебел от училището. След обновяването на тези две площадки, общия им брой в район "Нови Искър" вече е 13. От общината осигуряват ежегодно средства за ремонт и поддръжка и на вече изградените площадки. Желанието на администрацията е във всяко населено място в района да има по една спортна площадка. От районната администрация апелират всички, които ги ползват да ги пазят и съхраняват.

comment 0
visibility 447
нов геопарк

Геопарк ще привлича туристи в Искърското дефиле

Столичният район "Нови Искър" се включи в проекта за геопарк "Искърски каньон", който ще рекламира района като туристическа дестинация. Това бе решено на среща между представители от "Нови Искър", общините Своге и Мездра и Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски". "Искърски каньон" е първа заявка за геопарк под егидата на ЮНЕСКО у нас. Проектът бе изготвен през 2002 година, но се възобнови през мината година. Той ще бъде и акцент в нова стратегия за рекламиране на Искърското дефиле като туристическа дестинация. Заради каузата се очаква до края на годината да има съвместно сдружение между Столична Община/ Район "Нови Искър"/ и общините Своге и Мездра.  

comment 0
visibility 363
театър срещу агресията

Представление помага на ученици от Световрачене да борят агресията(СНИМКИ)

Учениците от 117 основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Световрачене станаха актьори. Те участваха в постановка на форум театър"Камбана Арт", която разказваше и показваше агресията в училище, в семейството и в приятелската среда. И колко е трудно човек да бъде добър и толерантен в подобна ситуация. Кметът на село Световрачене Светла Николова изгледа постановката. Форум театърът е особен вид театър - в него се използват реални истории на участниците, репликите са импровизирани, сценарият търпи промени. Има и дискусия с публиката в залата. Постановката на "Камбана Арт" е организирана от Комисията за борба с противообществените прояви сред малолетни и непълнолетни в район "Нови Искър".

comment 0
visibility 364
Форум театър и ученици

Деца от "Нови Искър" борят агресията в училище с театър

Децата от 3 до 6 клас в 160 основно училище "Св. св. Кирил и Методии" - село Чепинци, община Нови Искър, търсиха начини за справяне с агресията в училище чрез театрална постановка. Става дума за т.нар. Форум театър. Това е доста разчупен начин да се решават реалните конфликти от живота на сцена. Историите са истински, споделени от самите участници. Няма задължителни реплики - всеки импровизира, сценарият също търпи развитие. Водещият на представлението води постоянна дискусия с публиката. Нетипичният театър бе организиран от Комисията за борба с противообществените прояви при малолетните и непълнолетните към район "Нови Искър" и форум театър "Камбана Арт". Спектаклите на студията се правят на територията на общината с участието на деца от първи до последен клас на училищата. Целта е намиране на разрешения за най-честите проблеми между ученици, родители и приятелите им.  

comment 0
visibility 988
парк и църква в Курило, район Нови Искър

В кв. Курило обсъждат парк от 28 декара и църква

Парк от 28 декара с църква в него ще се изгради в кв. Курило на район Нови Искър. Общественото обсъждане за проекта е насрочено за сряда, 27 март т. г. от 18,00 часа в салона на народно читалище „Христо Ботев 1907“ в Курило.  Проектът на църквата все още е в процес на изработване, а гражданите се събират, за да си кажат мнението дали искат в квартала им да има самостоятелна църква. Теренът е общински и е предвиден за озеленяване и паркова среда. В него е възможно да се застрои само 1%. РЗП-то на църквата ще бъде 230 кв. м. Възражения и мнения по проекта могат да се подават до 17,00 часа на 5 април 2019 г. в Центъра за административно и информационно обслужване на граждани в кметството в Нови Искър. Курило е най-големият квартал на район Нови Искър, а нямат самостоятелна църква. Има една доста стара на гробищата. Проблемът с липсата на православен храм в квартала е от 90-те години. Сега вече това ще е възможно и след година, две местните жители ще имат самостоятелна църква. На общественото обсъждане ще се дискутира издаването на разрешение за изработване на проекта. Така при одобрение на гражданите и липсата на възражнения процедът с по-голяма скорост ще напредва към проектирането и изграждането на храма.