район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 631 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1050 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 746
type-photo.svg
реставриране

Осветиха реставрирания Курилски манастир (СНИМКИ)

Завърши реставрацията на стенописите в храма на Курилския манастир "Св. Иван Рилски". За да бъде отбелязано светлото събитие в обителта имаше празнична служба. Вярващи не само от "Нови Искър", но и от цяла Софийска област дойдоха в двора на манастира заради празничния повод, съобщиха от администрацията на района.   Същинската работа по стенописите завърши преди близо месец. За проекта Столичният общински съвет гласува отпускането на 50 хил. лева от бюджета на Столична община. Сегашната сграда на манастира е възстановена през 1593. От тогава е и църквата на обителта. През 1596 известният живописец Пимен Зографски изографисва манастирски храм, Огромна роля за развитието на манастира "Св. Иван Рилски" има Йеромонах Нектарий. По време на тържествената служба той бе въведен в архимандритско достойнство.    

comment 0
visibility 865
НАСА

12-годишният Светлин потегли към лагера на НАСА

12-годишният Светлин Праматаров от "Нови Искър" потегли към космическия лагер на НАСА Space Camp в Турция. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева, която се е свързала с майката на детето Красимира. През месец май администрацията на района и лично кметът организираха кампания, за да бъдат набрани парите за лагера на малкия покорител на звездите. Той се бе преборил за мястото с деца от цял свят. Но финансовите възможности на семейството му не позволяваха да бъдат дадени 1250 долара, за да се включи в лагера. Добри хора помогнаха и средствата бяха събрани за един ден.  

comment 0
visibility 1477
type-photo.svg
детска градина

Сутеренът и първият етаж на детската градина в "Курило" са готови (СНИМКИ)

Сутеренът и първият етаж на новата детска градина в квартал "Курило" са направени на етап "груб строеж". Предстои да се довърши втория етаж, съобщи в социалната мрежа кметът на район "Нови Искър" Даниела Райчева. Вече е изградена ел. инсталацията, ВиК, отопление, климатизация и вентилация в сутерена. В момента се слагат и мазилките. Парите са осигурени от бюджета на Столична община със съдействието на кмета Йорданка Фандъкова и зам. - кмета Ирина Савина. Новата детска градина ще поеме четири градински и две яслени групи. Сградата ще е с два надземни етажа и един подземен. Ще има собствена кухня, лекарски кабинет, физкултурен салон, отделни площадки за всяка група и условия за достъп на хора с увреждания, зала за игрова култура, зала за изобразително изкуство. Инвестиционният проект е дарение на Столична община от Архитектурно студио Фи ООД.      

Реклама
comment 0
visibility 597
type-photo.svg
художници

Деца от "Кумарица" показаха с рисунки как пазят природата (СНИМКИ)

Малчуганите от ДГ 121 в квартал "Кумарица" на район "Нови Искър" показаха с рисунки как пазят природата. Те отбелязаха с тържество успешното си участие в Националните детски номинации „Най-големият, малък приятел на природата и животните“. Категорията, в която дребосъчетата участваха, бе "Еко-художник", съобщават от детската градина. Грамота и предметна награда за достойно представяне в детските номинации получи Мартин Самоволски- на 6 години. Децата влизаха в различни роли от познати приказки. Така те се опитаха да разберат разликата между доброто и лошо поведение на героите от приказките.Организатор на събитието е актрисата Аксиния Боснева към фондация „АФА – България“  

comment 0
visibility 875
type-photo.svg
Почистване на река Подгумерска

Почистват общо 105 речни корита в София (СНИМКИ)

През тази година Столична община почиства 105 километра речни корита на територията на града. Основната задача е свързана с превенцията срещу наводнения, за това се почистват речни корита, дерета и шахти. Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова посети почистването на речното корито на р. Подгумерска в с.Подгумер. В района около реката вече се изгражда и парк с места за отдих и детски площадки. През тази година в район "Нови Искър" бяха почистени 9 км речни корита. Освен това в района се изгражда и чисто нова детска градина и физкултурен салон към 176. ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Правят се и общо пет детски площадки и в момента тече пълна реконструкция в читалището. Фандъкова информира и че предстои да започне и втория етап от проекта за изчистването на река Искър. ''Само за миналата година Столична община е почистила първите 5 км. Малко над 3 млн.лв е инвестицията в превенция на наводнения, като 1,6 млн.лв са от бюджета на общината, а за останалите е кандидатствано през Междуведомствената комисия към Министерския съвет.

comment 0
visibility 780
нови пари

Осигурени са допълнителни пари за санирането на 176 ОУ в Негован

Осигурени са допълнителни средства за саниране основната сграда на 176 ОУ в село Негован. Парите са отпуснати със съдействието на столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместник- кмета Ирина Савина. Това съобщи в социалната мрежа кметът на район "Нови Искър" Даниела Райчева. Санирането ще подобри енергийната ефективност на сградата. Строежът на физкултурния салон на училището върви в срок. До началото на учебната година салонът, дворът и площадките ще бъдат готови.

comment 0
visibility 923
Празник на Подгумер

С танци и песни се проведе празник на село Подгумер "Вси Светии" (СНИМКИ)

С много танци, музика и весело настроение жителите на село Подгумер посрещнаха традиционния празник "Вси Светии". Програмата включваше участие на школата за народни танци "Маноловци", Приятели чрез танца". За настроението се прогрижиха народната певица Виктория Миткова и мажоретен състав "Уондърс". Събитието премина с хора, усмивки добро настроение. Специален гост бе кметът на район "Нови Искър" Даниела Райчева.

comment 0
visibility 705
лозен

Деца от "Нови Искър" стажуваха в база на БЧК (СНИМКИ)

Деца от "Нови Искър" изкараха невероятен, макар и двудневен престой в базата на БЧК в село Лозен. Това бе наградата за подрастващите, които спечелиха призовите места в конкурса на района за изработване на макети на тема "Хората, които спасяват живот". Конкурсът се проведе съвместно с пожарната. Малките "стажанти" на БЧК участваха в различни тренировки и обучения за защита при бедствия и аварии. те пробваха и останаха особено впечатлени от специализирания тренажор за имитиране на земетресения.

comment 0
visibility 319
комари

Започва пръскане срещу комари в "Нови Искър"

Пръскане на зелените площи и публичните пространства срещу комари започва на 20 и 21 юни в район "Нови Искър", съобщиха от администрацията на района. Един по един ще бъдат обработени петте квартала на град Нови Искър и 12-те населени места от района. Начален час за третирането- 21 часа. Предупредителни табели ще маркират зоните, които ще бъдат обработени. От "Нови Искър" молят собствениците на пчелни кошери да вземат необходимите мерки за предпазване на пчелите.    

comment 0
visibility 684
Празник Св.Дух

В Кумарица отбелязаха празника „Свети Дух“ (СНИМКИ)

В кв. Кумарица на Нови Искър бе отбелязан празника „Свети Дух“. Част от събитието бе и концертът от фолклореният фестивал „Да си върнем българското“, организиран от районната администрация. Празника стартира с уникалните изпълнение на формация „Тъпани“ към Школа за народни танци „Маноловци“. На сцена бе и районният кмет Даниела Райчева заедно с общински съветници, които поздравиха присъстващите на празника и им пожелаха здраве. В програмата участваха още фолклорен танцов състав „Нови Искър“ при НЧ „Просвета-1929”, с. Кътина, танцова школа „В шоплука“, женска певческа група „Слънчеви лъчи“ при НЧ „Светлина-1908”, кв. Кумарица, танцова школа „Луди, млади“ при НЧ „Христо Ботев -1919”, с. Мировяне , школа за народни танци „Маноловци“ и др. За настроението се грижеше и певицата Катрин Генинпанева. Празника приключи с концерт на Рени.

comment 0
visibility 597
носии

Носии от цяла България дефилираха в "Нови Искър" (СНИМКИ)

Пъстър фестивал представи народни носии от цяла България в "Нови Искър". Проявата се нарича "Да си върнем българското". В нея се включиха жители и гости на района и много представители на читалища и кметства. За доброто настроение на малки и големи се погрижиха гайдари от Смолян. В програмата имаше великолепни изпълнения на цял куп талантливи солисти и състави: танцов състав „Младост“ при НЧ „Отец Паисий-1927”, кв. Гниляне с ръководител Дарина Владимирова, женски хор при фолклорен ансамбъл „Люлин“ с диригент Валентин Янков, изпълнения на Мария Събчева, Даян Заузин, Беатрис Владимирова от НЧ „Просвета-1929”, с. Кътина, както и изпълнения на клуб за народни хора „Локорско“ при НЧ „Христо Витков-1899”, с. Локорско с художествен ръководител Валентина Китова, фолклорна танцова формация „Весело хоро“ при НЧ „Пробуда-1921”, с. Доброславци с художествен ръководител Иван Йотов, женски народен хор “Омайни гласове" НЧ „Христо Ботев -1907”, кв. Курило с художествен ръководител Елена Божкова, мъжка група за изворен фолклор с художествен ръководител Елена Божкова, ансамбъл за народни песни и танци "Нови Искър" , гр.Нови Искър с главен художествен ръководител Христо Иванов и хореограф Валери Гаганелов.  

comment 0
visibility 540
деца

Над 100 деца в проекта "Играя, спортувам, но не боледувам"

Над 100 малки и по-големи деца от три училища в кметство Кубратово се включиха в проекта "Играя, спортувам, но не боледувам". Това са 176 ОУ, 177 ОУ, 60 ОУ. Инициативата се прави съвместно с администрацията на район "Нови Искър". Децата са включени в интересни и полезни занимания, които ще развият физическата им форма. Но ще ги научат и какво да правят, за да не боледуват често. В началото на лятната ваканция игрите на открито се великолепен начин за доброто здраве и социализацията на момчетата и момичетата.

comment 0
visibility 779
гайдари събор

Гайдари откриха събора на село Локорско

С гайдари и кръшни ръченици бе открит традиционният събор на село Локорско, община "Нови Искър". Основната организация на пъстрото събитие бе поверена на екип от Народно читалище "Христо Витков". По време на събора ще има и фестивал "Шопска песен". На откриването присъстваха кметът на района Даниела Райчева и кметът на село Локорско Цветелина Гаврилова. Локорско има традиции в съвместната работа между кметство и читалище. Мероприятията следват едно след друго, а резултатите са повече от добри, отбеляза кметът на района.

comment 0
visibility 483
Каратеки турнир

Малки каратисти от "Нови Искър" с медали от Балканско първенство (СНИМКИ)

Деца от карате клуб "ЩИТ" в Нови Искър донесоха медали от Балканското първенство за деца в Босна и Херцеговина. Валентин Стоичков на 10 години стана Балкански шампион след победи над състезатели от Босна и Херцеговина и Турция. Кристиан Минов- на 11 години спечели бронзов медал след четири победи над състезатели от Македония, Босна и Херцеговина и Турция.Ангел Николов, Божидар Райчев (11) и Кристиан Минов (11) играха страхотно, но жалост изгубиха в 1-ви кръг.Главният мениджър на клуб "Щит" Павел Стоянов обясни,че резултатите от Балканското са продукт на една тригодишна работа. Ако тренировките продължат по този начин добрите резултати ще бъдат още повече.  

comment 0
visibility 1125
спирка

Фенове на "Левски" премахнаха графити от спирки (СНИМКИ)

Активни членове на фен клуба на "Левски" в Нови Искър боядисаха спирки в града, които са надраскани с графити. Почитателите на синия тим, начело с председателя си Павел Григоров, са приели присърце идеята да няма нито една спирка в Нови Искър, изпъстрена с нецензурни драсканици. Те отделят от времето си винаги, когато получат сигнал за вандалско посегателство върху стоянка на градския транспорт. За добрите дела на феновете разказа в социалната мрежа кметицата на района Даниела Райчева.