район „Възраждане“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
  • Румен Радев (32%, 197 Гласове)
  • Проф. Анастас Герджиков (39%, 241 Гласове)
  • Лозан Панов (6%, 39 Гласове)
  • Мустафа Карадайъ (1%, 4 Гласове)
  • Луна (7%, 46 Гласове)
  • Друг (7%, 45 Гласове)
  • Няма да гласувам (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 620 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 7680
Частен терен в Зона Б5 става паркинг, живеещите недоволни, паркирали свобод

Частен терен в Зона Б5 става паркинг, живеещите недоволни, паркирали свободно върху треват...

Частен имот става паркинг вцентъра на София. Теренът се намира в Зона Б5, район Възраждане-Столична община. Доскоро живеещите свободно са паркирали там автомобилите си. От няколко дни мястото-тревно площ, което е частна собственост е заградено с оградена. То е пред бл. 18Б в Зона Б5. Сега вече там не може да се паркират автомобили. За проблема сигнализира пред Столица.bg наблюдателни граждани. "Собствениците имат разрешение за временен паркиг. Това е частен имот и документите са им изрядни. В момента има проверка от прокуратурата по случая. Собственикът на терена дори не е оградил цялото място, за да могат хората да минават, докато се направи алея, защото съседната улица е тупик", обясниха пред Столица.bg от район Възраждане. На заграденото пространство, което става платен паркинг вече е направена настилката, но все още няма административни сгради. 

comment 0
visibility 2052
Среща на Савина Савова с директорите на училища в район "Възраждане"

Училищата в район „Възраждане“ са готови за старта на учебната година

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова днес проведе работна среща с всички директори на училищата в района. Основната тема на срещата е била подготовката на предстоящата учебна година в условията на COVID -19, става ясно от публикация в социалната мрежа. Обсъдена е била организацията за спазване на противоепидемичните мерки и провеждането на нормален учебен процес в съответствие с указанията на Министерство на образованието и науката, Столична община, Министерство на здравеопазването и РЗИ за системата на училищното образование през учебната 2020-2021г. На входовете на училищата стриктно ще се следи температурата и здравословното състояние на децата, направена е и организация за спазване на дистанция и дезинфекция. Директорите на училищата в района са създали необходимата организация за откриването на учебната година на 15 септември - изготвени са графици по часове, публикувани в сайтовете на училищата. Кметът Савина Савова подчерта, че отговорността за опазване здравето на децата и провеждането на учебния процес е споделена и разчита и на съпричастността на родителите за постигането на баланса между спазването на противоепидемичните мерки и обучението на децата. Савина Савова обсъди с директорите детайлите за спазването на обществения ред, опазването на имуществото и сградите на училищата.

comment 0
visibility 9780
type-photo.svg
Лятна радост за столичани: Отваря врати аквапаркът в парк „Възраждане“

Лятна радост за столичани: Отваря врати аквапаркът във "Възраждане" (СНИМКИ)

Столичаните, които още са на работа, а отпуската е далече, могат да се възползват от едно прекрасно място за слънце и почивка в града.    От понеделник,27 юли,  започва да работи аквапаркът във  „Възраждане“. Днес кметът Фандъкова провери как е организирана работата на комплекса. Деца до 90 см влизат безплатно с придружител, пенсионерите получават 30% отстъпка от цените. Комплексът се стопанисва от „Софийски имоти“. Той се разполага на 75 декара и се намира в кв.“Зона Б-5“.   Зоната за отдих изкушава с общо 5 външни басейна с 8 водни пързалки.    Закритият басейн работи от 17 юни и вече е посетен от над 1600 човека, закупени са и 150 абонаментни карти. А от другата седмица ще има възможност за ползване и на карти „Мултиспорт“.   Атракциите отвън включват развлекателен басейн с дълбочина 140 см, хидромасажен басейн с дълбочина 90 см, два детски басейна и бебешки басейн с дълбочина 20 см. Има открит външен бар и 300 шезлонга с чадъри.   9 лв. за час плуване в новия закрит басейн в парк "Възраждане" (ВИДЕО/СНИМКИ) Отварят закрития басейн на Аквапарка във ВъзражданеCOVID-19 отложи отварянето на столичния Аквапарк във "Възраждане" (ВИДЕО) "Софийски имоти" умуват за цената на билетите, отварят басейна с минерална вода на 20 март Комплексът ще работи съобразно всички изисквания и мерки за безопасност, дадени от РЗИ за спазване на дезинфекция във връзка с епидемичната обстановка.  

Реклама
comment 0
visibility 2926
КПКОНПИ подхвана кмета на столичния район Възраждане

КПКОНПИ подхвана кмета на столичния район Възраждане

Комисията за противодесйвие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) започна производство срещу кмета на район Възраждане - Столична община Савина Савова. Причината е установен конфликт на интереси на Савова и зам.-кмета на района Татяна Димитрова. Комисията се е сезирала от медийна публикация в "Труд" на 6 юли т. г. със заглавие "Общинари пилеят по гръцки острови пари за деца в риск". На днешното си заседание Комисията е взела решение да започне разследване по публикацията, в която има данни за корупция или конфликт на интереси за лица, заемащи висши публични длъжности, съобщават от КПКОНПИ. Срещу За Савина Савова и Татяна Димитрова вече е стартирала проверката по Глава IX - Противодействие на корупцията от Закона. Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицата, посочени по-горе, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийна публикация, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

comment 0
visibility 3414
С 3 групи в нова пристройка разширяват 119 ДГ във Възраждане

С 3 групи в нова пристройка разширяват 119 ДГ във Възраждане

С още 3 групи в нова сграда - пристройка ще се разшири 119 детска градина "Детска планета" в район Възраждане,  научи Столица.bg. От Столична община е пусната обществена поръчка за разширението и ремонта на съществуващата сграда. Пристрfйката ще е на три етажа със скатен покрив и ще има топла връзка към старата сграда. Цялото разширение с изграждането на нова сграда и ремонт на старата е за 2,26 млн. лв, а срокът е година и половина. Офертите на кандидатите са строителството на детската градина могат да подават документи за учасите в конкурса до 2 юли т. г. Детската градина ще има още 3 групи - яслена и две градински. Проектът отдавна бе изготвен, но претъпря корекции. За да се освободи теренът в двора на градината трябваше да се премести трафопост. Изграждане на нов корпус и обновяване на съществуващата сграда в УПИ VI на ул. „Брегалница“ 26-30 в район „Възраждане“ е част от Програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова за строителство на нови училищни сгради и детски градини, съобщиха от кметството на район Възраждане. Проектът предвижда изграждане на пристройка, северно от съществуващата сграда на ДГ 119, с нов физкултурен и музикален салон. На 3-тия етаж на новия корпус ще се премести административния блок, като така ще се освободят помещения за децата, в съществуващата сграда. Предвижда се и създаване на 2 топли връзки към съществуващата сграда. В съществуващата сграда ще се направи пълна подмяна на инсталацията – електро, ВиК и ТОВК, като и подобряване на експлоатационните условия във всички помещения. Предвижда се цялостна реконструкция на кухнята по съвременни стандарти. Реализацията на проекта е в изключително сложен контекст, предвид разположението в градския център, устройствена зона Ц1. "За да се стигне до реализацията на проекта бяха премахнати двуетажна сграда, а живеещите в нея общински наематели, бяха пренастанени и сградата на съществуващ трафопост, а неговите съоръжения за преместени, съгласно указанията и проект на ЧЕЗ", казаха от район Възраждане. Финансирането е от 15-те милиона, отпуснати от правителството на Столична община за строежа на детски градин иучилища. Срокът за изпълнение на проекта е между 15 и 18 месеца, след подписване на договора.

comment 0
visibility 1838
type-photo.svg
Мият улици "на карета" във "Възраждане"

Мият улици "на карета" във "Възраждане" (СНИМКИ)

От днес до 23 юни в район "Възраждане" се мият "улици на карета". Отсечките ще бъдат затваряни за движение, докато трае дейността. От Столичен инспекторат са информирали чрез съобщения живущите, за да могат да преместят автомобилите от улиците за деня, в който ще се мие. Тези машини, които пречат на процеса, ще бъдат местени принудително.   Днес се мият улици в карето между бул. "Ген. М.Д.Скобелев", бул. "Тодор Александров", бул. "Кн. Мария Луиза", ул. "Позитано".    В рамките на дневната смяна по график в районите Красно село, Надежда, Илинден и Нови Искър се прави миене с автоцистерна с маркуч.  

comment 0
visibility 3491
Няма да влизат коли в парк "Свети Никола"

Повече няма да влизат коли в парк "Свети Никола"

Подвижна антипаркинг скоба ще спира достъпа на коли в парк "Свети Никола" в столицата. Акцията е по инициатива на Столичен инспекторат, а изпълнението е на Центъра за градска мобилност.   Съоръжението е поставено на алея от страната на ул. "Пиротска". Така се сложи точка на дългогодишния проблем с неразрешеното влизане, престой и паркиране на коли в парка.    До момента Столичен инспекторат е ограничил достъпа до над 200 паркове, детски площадки и зелени площи в града. И продължава своята инициатива за запазване живота и здравето на хората и за намаляване на замърсяването на въздуха.    

comment 0
visibility 7549
Столична община започна строежа на 5-етажна жилищна сграда във Възраждане

Столична община започна строежа на 5-етажна жилищна сграда във Възраждане (СНИМКИ)

Столична община, чрез район Възраждане започна строежа на 5-етажна жилищна сграда  ул. „Странджа“ 21-27. Жилищата са като обещетение на собственици на отчуждени имоти в центъра на столицата.  Районният кмет Савина Савова направи символичната първа копка на строежа. Хората, чийто имоти са отчуждени са били  в централната градска част и в кв. 243 и „Зона Б-5-3“.  Новата сградата е с обща разгъната площ 3236 кв.м. с надземни и подземни гаражи и паркоместа на площ 1845 кв. м.29 семейства ще получат апартаменти в сградата на Столична община. Техните имоти са отчуждени преди повече от повече от 20 години. Кметът на Възраждане Савина Савова припомни, че това е един дългоочакван момент от хората, но общината е изпълнила ангажимента си. "По реализацията на този сграда работим със Столична община отдавна и се радвам, че за пореден път доказваме с дела, че изпълняваме обещанията си и работим за хората", каза Савина Савова.

comment 0
visibility 4801
"Градината на доброто" разцъфна във Възраждане

"Градината на доброто" разцъфна във Възраждане (СНИМКИ)

"Градината на доброто" в столичния Зона Б5, район Възраждане разцъфна с цялата си красота, а кичестите цветове от пролетния пейзаж събират възхитата на стотици столичани. Въпреки ограничителните мерки заради епидемията от коронавирус стотици могат да се насладят на красотата в "Градината на доброто". "Доброто е избор. Доброто е смисъл. Човек се ражда добър и избира какъв да бъде", коментират от район Възраждане, чиято е заслугата за много красота на едно място.. Красивата градина бе открито в края на миналата есен, изградена в междублоковото пространство в "Зона Б-5" между блок 15,16 и 18. Заедно с жителите на квартала, служителите на районната администрация, много доброволци и подкрепата на фирма за сокове, пространството се превърна в "Градината на Доброто". Засадените японски вишни, декоративни дървета, храсти и цветя разцъфнаха за първи път тази пролет. И, ако тази пролет е необичайна, с притихналите детски площадки и празни алеи, разцъфналите японски вишни радват всички, които наблюдават багрите на идващата пролет, притихнали зад прозорците. Пролетните цветове в "Градината на Доброто" носят надежда и вяра в доброто. "Доброто е в нас и около нас, трябва само да го потърсим и да го видим, да изберем да бъдем добри и да правим Добро. Да не чакаме специален ден, за да бъдем добри. Добротата не е средство, а цел", казват от район Възраждане. Бъдете отговорни, разумни и добри!, препоръчват от кметството.

comment 0
visibility 1695
Кметът на "Взъраждане" обсъди мерките с духовници от църквите в района

Кметът на "Взъраждане" обсъди мерките с духовници от църквите в района

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова се срещна със свещенослужители от православните храмове в района - „Св. Николай Софийски“ и „Св. св. Кирил и Методий“. Бяха обсъдени въвеждането на засилените епидемиологични мерки, организацията за провеждане на църковните служби и засилената охрана на храмовете, за да не се допусне струпване на хора пред и в църквите. „Районната администрация поема ангажимент да извърши дезинфекция в храмовете и пространствата пред тях, рано сутринта преди църковните служби на Цветница и Възкресение Христово – Великден“ каза пред свещенослужителите Савина Савова. С духовниците тя обсъди изискванията са създаването на ред за еднопосочен поток от миряните при влизане и излизане, спазване на дистанция между хората, всички миряни да бъдат с лични предпазни средства - маски и ръкавици, както и да се допускат само хора, които не създават риск за зараза. За предпазване от разпространение на COVID-19, тази година на Цветница няма да се раздават върбови клонки. На Разпети петък, преминаването под масата, което е своеобразното пристъпване към гроба Христов, преживяване на смъртта и погребението на Господ, няма да се извършва по познатия начин. Още в четвъртък на брифинг от Светия синод обясниха, че е взето решение плащеницата да се държи от свещеници или техните помощници плащеницата и хората да минават под нея. Отец Иван, от храм „Св. Николай Софийски“ увери, че служителите в храма спазват противоепидемичните мерки, дезинфекцират и са с ръкавици и маски. В храма миряните ще влизат от централния вход и ще излизат от входа на западната страна на сградата. Отец Александър, ставрофорен иконом на храм „Св. св. Кирил и Методий“ информира кмета на район „Възраждане“ каква е създадената организация в храма, както и че Софийска митрополия е предоставила маски за столичните храмове, ако някой от миряните дойде на празничните служения без маска, да може да влезе в храма.  

comment 0
visibility 1661
Дариха 80 бързи теста за COVID-19 за администрацията на "Възраждане"

Дариха 80 бързи теста за COVID-19 за администрацията на "Възраждане"

Администрацията на район „Възраждане“ получи дарение от 80 бързи теста за скрининг на COVID19 от фирма „Диамед“ ООД, която предлага висококачествени медицински продукти, оборудване и консумативи на българския пазар. Служителите на районната администрация бяха тествани в лабораторни условия и добрата новина е, че всички резултати са отрицателни, съобщиха от район "Възраждане". Дарените тестове са клинично изпитани и са с висока чувствителност и за професионална диагностична употреба, за установяване на първична и вторична инфекция от COVID 19. С тях се откриват антитела към вируса, като по вида на антителата, се определя дали инфекцията е преминала или присъства в организма. Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова благодари на дарителите за щедростта и съпричастността. Служителите изпълняват  строгите санитарно хигиенни мерки, защото са изложени на риск, поради многобройните контакти с хората, които ежедневно получават административни услуги. "По време на предстоящите християнски празници, призовавам всички да бъдем отговорни към себе си и към близките си. Колкото и да са трудни за изпълнение, мерките за социална изолация се основават на осъзнатата ни отговорност към живота и здравето на хората. В дните на изпитание, нека бъдем смирени, съпричастни и отговорни!", призова пред дарителите Савина Савова.

comment 0
visibility 2382
21  възрастни от "Възраждане" получават по домовете си топла храна

21 възрастни от "Възраждане" получават по домовете си топла храна

От район "Възраждане" подкрепиха инициативата на кмета Йорданка Фандъкова за доставка на безплатна храна на останали по домовете си заради карантината възрастни хора с много ниски или без никакви доходи.   По време на извънредното положение, 21 възрастни във  „Възраждане“ ще получават топла храна, предоставена от дарители. Заедно с доброволците кметът Савина Савова посети възрастните хора в домовете им, достави им храна и ги призова  да останат вкъщи.    Доброволците са в готовност да помогнат, ако възрастните хора имат нужда от закупуване на храни и лекарства. Столична община разполага с голям резерв от доброволци, които  могат да се включат в различни инициативи по време на извънредното положение.     

comment 0
visibility 3201
Район Възраждане дари храни на Дома за възрастни хора в Зона Б5

Район Възраждане дари храни на Дома за възрастни хора в Зона Б5

Кметът на Възраждане Савина Савова и директори на детски градини в района дариха храни на Дома за възрастни хора в Зона Б5, съобщиха от кметството. Детските заведения са затворени заради епидемията от коронавирус и малотрайните хранителни продукти са дарени на социалното заведение при спазване на всички хигиенни изисквания. Да не забравяме да бъдем добри! В дни на изпитания трябва да изпълним с действия и смисъл думи като съпричасност, подкрепа и солидарност, написа районният кмет. На Дома за възрастни хора, където са настанени над 70 души, са дарени още плодове и зеленчуци, в срок на годност, от складовете на детските градини.  Грижата за възрастните хора е грижа за нашите майки и бащи. С живеещите в Дома ни свързва приятелство, доказано през годините, и затова това не е само храна, а доказателство за моята, нашата подкрепа, на която могат да разчитат, убедена е Савина Савова.

comment 0
visibility 3320
Празнична програма на учениците от 67 ОУ „Васил Друмев“

С духов оркестър и стихове честваха 3-ти март в 67 ОУ "Васил Друмев"

С празнична програма от възрожденски песни и стихове, духов оркестър и мажоретки, учениците от 67 ОУ "Васил Друмев" в район „Възраждане“ отбелязаха националния празник 3 март. В програмата и в презентацията, направена за Националния празник, бяха представени героите и местата, свързани с революционната дейност за национално освобождение на България и местата на най-тежките сражения по време на Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. Директорът на училището Галина Велинова поздрави учениците и предаде поздравителния адрес на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова: „На 3 март се прекланяме пред героите, отдали живота си за свободата на България. Наш дълг е да помним техния завет и като наследници на славен народ да предаваме на нашите деца, че свободата трябва да се отстоява с дела всеки ден, да съхраняваме националния дух и българските ценности. Бъдете горди, достойни и силни синове и дъщери на майка България!“ Савина Савова подари книги за българските възрожденци, революционери и герои, дали живота си за свободата на България за всички отлично представили се ученици, участвали в подготовката на събитието.

comment 0
visibility 5741
проби басейн

Започнаха задължителните проби на басейна в 30 СУ "Братя Миладинови"

Строително - монтажните работи, свързани с басейна в 30 СУ "Братя Миладинови" във "Възраждане", са пред приключване. Във връзка с предстоящото въвеждане в експлоатация на плувното съоръжение в училището, започнаха задължителните проби на съоръженията и инсталациите. Това съобщават от администрацията на района. След повече от 30 години, басейнът ще заработи скоро.   Заедно с басейна е изграден и чисто нов физкултурен салон. Цялата инвестиция на Столична община е за 3 млн. лв. Изпълнител на спортните съоръжения е ямболската фирма "Суперстрой инженеринг" ЕООД.     

Район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Днешният район Възраждане е разположен върху територията на стария 3-ти столичен район. Новият софийски район Възраждане е формиран и официално обозначен през 1987 г. Той се разпростира на площ от приблизително 316 хектара. Това на практика е 2.5% от територията на София. В пределите на столичния район Възраждане влизат паркове, зелени площи, градини, застроена площ, промишлена зона и обществени терени. Владайската река пресича западната част на територията на район Възраждане. Може да се каже, че в инфраструктурата на района тя е с централно място. Главните градски булеверди и улици, които пресичат район Възраждане са бул.”Тодор Александров”, бул.”Александър Стамболийски”, бул.”Христо Ботев”, бул.”Мария Луиза”, бул.”Константин Величков”, бул.”Сливница” и улиците – ул.”Пиротска”, ул.”Опълченска”, ул.”Цар Симеон” и др. Според направените най-актуални справки, район Възраждане е с брой на населението 49 158.

История и съвременност на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Неоспорим факт е, че район Въраждане се намира в най-древната част на столицата. Това по никакъв начин не пречи на районът да е един от най-модерните в града. В район Възраждане по неповторим начин се преливат минало и настояще. Всеки столичанин е наясно, че възраждането на столицата започва през 1861 г. от Великденската служба на български език във възрожденската катедрала, разположена на пл. „Св. Неделя“. Днес модерният облик на столицата започва от район Възраждане. Новият делови център на София, част от територията на район Възраждане, се намира върху останките на антична Сердика и средновековна Сердика. Това е и основното предимство на район Възраждане в сравнение с останалите столични райони. На практика район Възраждане е централната част на столицата. Логично е непрекъснато тази част да се развива, разширява и обновява.

Институции на територията на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Централните офиси на редица банки и търговски дружества се намират на територията на район Възраждане. Тук е разположен и Националният осигурителен институт, както и редица министерства. По този начин район Възраждане има облик на търговски и административен център.

За нуждите на населението в район Възраждане функционират седем общински детски градини, девет общински училища, шест професионални гимназии и едно държавно училище. 

На територията на район Възраждане има и 4 големи жилищни комплекса - „Зона Б-2 - 5”, „Зона Б-18”, „Зона Б-19” и ж.к..„Сердика”.

Трафик в район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Редица ремонти бяха иавършени основните пътни артерии на район Възраждане. Целта е да се направи пътуването в централните части на града по-удобно и безпроблемно. До голяма степен принос за намаляване на трафика в район Възраждане има и метрото, което осигурява бързо и лесно придвижване не столичани и гостите на столицата. Стигайки до пл. „Св. Неделя“ туристите имат лесен достъп до античните останки на древния град, експонирани там.

Освен метрото, в район Възраждане пътуващите могат да използват и останалите видове обшествен транспорт, а именно трамваен, тролейбусене и автобусен транспорт.

Духовност и култура в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

В район Възраждане функционират шест читалища, а именно “Аура”, “Христо Ботев”, “Ем. Шекерджийски”, “Възрождение”, “Природа и наука”, “Васил Друмев”. Те развиват широка образователна и културна дейност, библиотечният им фонд възлиза на над 130 хиляди тома.

В район Възраждане са разположени и популярните църкви “Св. Никола”, “Св. Неделя”, “Св.св. Кирил и Методий”, паметника на Хр. Ботев, паметника на загиналите в Балканската война в градинката “Св. Никола” и музеите “Хр. Смирненски” и Националния политехнически музей.

В район Възраждане се намира емблематичната ул. „Пиротска“. Тя е основна столична търговка улица. По нейното продължение са разположени редица магазини, офиси, хотел, ателиета и заведения за хранене. Улицата има участъци, по които е забранено движението на автомобили.

Бул. „Ст. Стамболов“ също се намира в центъра на столицата, респективно на територията на район Възраждане. Една част е пешеходна зона, втора част е отворена за автомобили и трамваи, а третата част на булеварда е заета от известният Женски пазар. Това е най-големият открит пазар в район Възраждане и в столицата.

В район Възраждане се намира и друга емблематична столична улица – ул. „Братя Миладинови“ тя също е централна и е разположена между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Позитано“.

На територията на район Възраждане се издига статуята на София. Това е един от новите символи на столицата. Висока е 26 метра и е поставена на главната задна порта на антична Сердика.

В район Възраждане се намират обновените Централни хали. Забележителната сграда е построена през 1909 г. От 1911 г. до днес са важен търговски обект в столицата и в район Възраждане. През 1988 г. започва ремонт в сградата и през 2000 г Халите отново функционират.

Женският пазар е една от емблемите на столицата и в частност на район Възраждане. Освен че е най-старият пазар в столицата, той е и най-големият открит пазар в София и в район Възраждане. След ремонта пазарът се превърна не само в място за търговия, но и за социални контакти и култура. Тук се порвеждат редица събития. Галерия „Сердика“ на територията на пазара, предоставя възможността да се разгледат редица изложби от живопис, графика, фотография, правят се творчески ателиета, организират се редица концерти, представяне на книги, срещи с известни личности.

Тъй като Женският пазар е включен в туристическата обиколка на София, район Възраждане определено има дял в презентирането на красотата на столицата.

В район Възраждане се намира и друг традиционен столичен пазар – „Димитър Петков“. Той се намира между булевардите „Сливница“ и „Ал. Стамболийски“. Сергиите и павилионите са обновени и на тях се предлага богато разнообразие от месо, хранителни стоки, риба, млечни произведения, цветя, с които се снабдяват повечето цветарски магазини в столицата. Пазаруващите могат да си починат в обособените зони за отдих или да се ободрят в кафетерията на територията на пазара.

На 23 май всяка година жителите на район Възраждане отбелязват традиционния празник на района. Обособената сцена дава поле за зиява на възпитаниците на различните школи към читалищата и учебните заведения в район Възраждане.

Накратко това е основното за район Възржадане. Градският център почти напълно съвпада с територията на район Възраждане. В пределите на района се намират и местностите “Центъра”, “Три кладенци”, “Коньовица”, “Еврейски геран” и “Баталова воденица”.

Определено може да се каже, че район Възраждане умело съчетава историята с настоящето и помага на столичани и гостите на столицата да усетят това по неповторим начин. Обновяването на централната градска част е логично да продължава непрекъснато.

Територия и население на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

Прочетете още