район „Възраждане“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (10%, 49 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (18%, 93 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 84 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (48%, 248 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 40 Гласове)
Общо гласували: 514 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2348
МКБППМН отчет за 2019 г.

Кметът на Възраждане отчете: Нямаме деца с повторни противообществени прояви

Няма деца настанени във Възпитателно училищен интернат (ВУИ) и Социално-педагогически интернати (СПИ), както и с повторни противообществени поряви. Това сочи докладът на кмета на район Възраждане Савина Савова. Тя отчете успешната превантивна работа на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН). В представения годишен отчет за 2019 г. пред членовете на Комисията и обществените възпитатели от района Савова направи анализ на организационното състояние и представи основните дейности и приоритети на Местната комисия. "През 2019 г. социално-превантивната дейност беше водеща в работата на комисията. Издирването и установяването на малолетни и непълнолетни, които се нуждаят от помощ и социална защита, както и на деца с рисково поведение, се осъществява съвместно с инспекторите при "Детска педагогическа стая", дирекция "Социално подпомагане" и МКБППМН", каза Савова. Районният кмет допълни, че във всички училища на района има клубове по интереси: по тенис на маса, приложно колоездене, шахмат, приложно изкуство, музикални и танцови формации. Чрез тези дейности децата получават нови знания и умения, ангажираме свободното им време. Провеждаме лекции с представители на Светия синод на БПЦ и със свещенослужителите от православния храм "Св. Николай Софийски", децата оцветяват своята първа икона и изработват атрактивни Великденски инсталации. Във всички училища се правят открити уроци за делото на Васил Левски, Христо Ботев, Освобождението на България от Османско иго и др., каза Савова. Тя допълни, че благодарение на успешната превантивна работа на Местната комисия няма настанени деца във ВУИ и СПИ, както и нямаме деца с повторни противообществени прояви.

comment 0
visibility 3113
type-photo.svg
табло

Възстановено е таблото с лика на Смирненски в парк "Св. Никола" (СНИМКИ)

Таблото с лика на големия български поет и журналист - Христо Смирненски в парк "Възраждане" е възстановено. Акцията се прави по инициатива на хора, живеещи на територията на район „Възраждане“, и с подкрепата на служителите на Столичен инспекторат.   Таблото е двустранно, като от едната му страна може да се види образа на твореца, запечатан чрез най-известната му фотография, а от другата страна се чете едно от неговите стихотворения „Пролетно писмо“. Поемата е една от най-романтичните му такива и носи послание към вечните човешките копнежи, засилващи се с настъпващата пролет.   Таблото се намира на ул. „Пиротска“, в рамките на парк „Св. Никола“. В доброто дело се включиха и служители на районната администрация „Възраждане“, от където организираха засаждането на характерните за сезона цветя– иглики. През пролетта предстои цялостно озеленяване на пространството.  

comment 0
visibility 1320
проверки

Във "Възраждане": 17 проверки за горене на отпадъци в частни имоти

Съвместна проверка по сигнали на граждани за горене на отпадъци в частни имоти в район "Възраждане" имаше вчера от екипи на Столичен инспекторат, служители от 03 РУ – СДВР и районна администрация „Възраждане“.   Бяха проверени 17 жилища на различни адреси. На ул. „Ген. Цончев“ и бул. „Ал. Стамболийски“ за установени нарушения (горене на ПДЧ плоскости) са наложени 3 броя глоби с фиш.В Баталова воденица, на ул. „Антим I", ул. „Зайчар“ и ул. „Перник“ не е установено горене на отпадъци, гражданите са се отоплявали с дърва и въглища. Проверките продължават.    

Реклама
comment 0
visibility 2312
Миене на улиците

Мият бул. „Тодор Александров“

От вторник, 14 януари, започват да мият бул. „Тодор Александров“, съобщават от управата на район Възраждане. Това се налага заради мерките, които предприема Столична община, за да подобри качеството на атмосферния въздух в столицата. Те са залегнали в актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София и Плана за действие към нея. Миенето на улицата се извършва само при подходящо време. Дейностите се извършват с автоцистерна. Ще бъде създадена временна организация на движението, за да не се затруднява трафика.

comment 0
visibility 2609
Възраждане, градина, деца

"Градина на Доброто" ще имат в Зона Б-5"

Cappy България и Столична община създадоха „Градина на Доброто“ в новоизграденото парково пространство за отдих и спорт в кв. 335 в „Зона Б-5“, между блоковете 15, 16 и 18, съобщават от Столичната община.  Цветното пространство е създадено от доброволци, които ще засадят 50 японски вишни и червенолистни декоративни сливи. Всеки може да даде име на засаденото от него дърво. Новото парково пространство е на площ от 11 дка и са изградени детска, многофункционална спортна площадка, стрийт фитнес и фитнес уреди, кътове за отдих с паркова мебел и озеленяване. Реализацията на проекта е на стойност 594 022, 56 лв. и е стартирана на 22 май 2019 г. Срокът за реализация на проекта е 6 месеца до 22 ноември 2019 г.

comment 0
visibility 1723
Боклуци засипват улица в район Възраждане

Камара с боклуци на "Шар планина" и "Кирил и Методий"

Купчина с отпадъци се е събрала на столичните улици "Шар планина" и "Кирил и Методий" в столичния район "Възраждане". Изхвърлянето на боклук очевидно е нерегаментирано, тъй като наоколо няма контейнери. Тази гледка е в центъра на София. За грозната гледка сигнализира гражданин пред Нова Телевизия. В Столица.bg редовно постъпват сигнали от граждани за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места във "Възраждане" и за неизхвърлени контейнери. Най-много са сигналите за Зона Б5 и Зона Б18. Най-впечатляващо е замърсяването около МОЛ София. Наоколо и кошчетата за боклук преливат.  

comment 0
visibility 1612
Полицаи се паркираха на инвалидно място

Полицаи се паркираха на инвалидно място на "Пиротска"

Полицаи паркираха партлуката на инвалидно място на ул. Пиротска и ул. Одрин в район Възраждане. Пазителите на закона нарушиха закона! Униформените спрели, пренебрегвайки огромния знак и отишли да обядват. Снимката на паркираната на инвалидно място патрулка бе публикувана в социалната мрежа във Видяно в София. Коментарите бяха от иронични до съжалителни. "Правилно са паркирали, защото са инвалиди", коментира възмутен гражданин. За съжаление не уточнява дали са умствени или физически инвалиди. "И те са хора и огладняват", оправдават постъпката на униформените други. "Ако ги питаш, ще кажат, че са по сигнал и затова са спрели там", смятат столичани, които отдавна са изучили полицейските оправдания. За съжаление нарушението на патрулиращия екип и конкректно на шофьора остава безнаказано. Първо, защото са служители на МВР, второ, защото са с автомобил със специален режим на движение и трето, защото се коментира в социалната мрежа, а не са извикани екипите на ЦГМ! Каквото и да се пише и коментира патрулката е в нарушение!

comment 0
visibility 1625
Премахване на опасни тополи в район Възраждане

Аварийното звено на Столична община премахна опасни тополи (СНИМКИ)

Дирекция "Превенция и аварийна безопасност" на Столична община премахна четири опасни тополи в район Възраждане. Дърветата се намирали на паркинг на ул. Отец Паисий и са били обгорели. Имало е опасност от падане върху автомобили, а също и застрашавали здравето на хората. Заедно с еколога на "Възраждане" опасните дървета са отстранени. От Аварийното звено са използвали вишка и техника за премахването. "При по-силен вятър тополите можеше да паднат, а всяка от тях е висока над 10 метра", коментираха пред Столица.bg запознати с опасността.

comment 0
visibility 1857
конкурс

Конкурс търси най-красивата снимка от "Възраждане"

Конкурс търси най-красивата снимка от столичния район "Възраждане". Фотонадпреварата е посветена на Деня на София – 17 септември. Инициативата е на кмета на района.Силите си могат да пробват и любитeли, и прoфecиoнaлиcти, бeз възрacтoви oгрaничeния. Допускат се до 3 фотографии, които трябва да бъдат изпратени до 17 септември 2019 г., включително, на e-mail: konkursi@so-vazrajdane.bg. Към снимките трябва бъде написано името на автора, адрес, телефон и имейл.    

comment 0
visibility 1700
Читалище

Облагородиха пространството пред читалище "Христо Ботев 1917" във "Възраждане"

Пространството пред читалище „Христо Ботев 1917“ в район "Възраждане" беше обновено и благоустроено. През есента институцията ще посрещне децата от различните школи с ремонтирани пейки и нови алеи. Отдавна имаше нужда от този ремонт, коментират жителите на квартала и посетителите на читалището, тъй като имаше счупени пейки и доста отпадъци наоколо. В рамките на дейностите за поддръжка на район „Възраждане“ е допълнено и ново озеленяване, на алеите има нова паркова мебел и перголи, които ще пазят сянка на посетителите.

comment 0
visibility 4526
пързалките на столичния аквапарк

Първите пързалки от аквапарк „Възраждане“ са готови

До края на годината аквапаркът, който се изгражда в парк „Възраждане“, трябва да е напълно готов, сочи kanal3. Този срок беше оповестен от кмета на столицата, Йорданка Фандъкова още миналата година. Строителите работят неуморно и въпреки жегите, пързалките на аквапарка изникват една след друга. Две от атрактивните пързалки са вече факт. В обслужващата сграда има закрит плувен басейн. Там ще е разположен и модерен СПА център. 5 открити басейна ще има в аквапарка, а акцентът е върху готовите водни пързалки, бебешки и детски басейн. Водният атракцион ще заема приблизително 7 декара площ. Самият парк „Възраждане“ ще се сдобие с нови 18 дке, на коиот ще бъдат засадени повече от 400 иглолистни и широколистни дървета.

comment 0
visibility 1576
type-photo.svg
спасяване

Във "Възраждане" спасяват паметник на културата от летните бури (СНИМКИ)

Паметник на културата във "Възраждане" е обезопасен от всички страни със заграждения. Постройката се намира на столичната улица "Св.св. Кирил и Методий". Тя дели един двор с Професионалната гимназия по прецизна техника и оптика "М.В.Ломоносов". На входната ѝ врата стои надписът "БКС Център". Причината за опасването са силните летни бури, които този месец са често явление. Сградата е в доста лошо състояние. На покрива има метални платна, които могат да паднат при силния вятър. За да няма инциденти със столичани са сложени белите ограждения, обясниха от район "Възраждане". Това в никой случай не е ремонт, просто обезопасяване. За да им реновиране на паметник на културата трябват документи и разрешителни, допълниха от администрацията на района. Сградата е към професионалната гимназия "Ломоносов". А мерките за обезопасяването са по настояване на Министерството на културата.  

comment 0
visibility 1780
Трошляци обграждат III РПУ в София

Трошки обграждат III РПУ в София

Стари коли като купчина ламарина са натрупани около сградата на III РПУ в София. Снимката бе публикувана в социалната мрежа. За разлика от трошките пред блокове и междублокови пространства в кварталите тези не могат да бъдат вдигнати. Те отлежават с години на тротоара до полицейското управление. За съжаление пред доказателствата във вид на ламарина са безсилни и от Столичния инспекторат, тъй като това е извън техните правомощия. Стари и ръждясали автомобили има доста и на "Шипченски проход", където е I РПУ. Тази сутрин над 20 души останали да чакат, незнайно колко време, на опашка за лични документи в III РПУ. Оказало се, че системата на МВР не работи. Никой от служителите обаче не предупредил хората, докато един от чакащите оповестил "добрата" новина за срива. Хората висяли повече от час и половина, съобщава в социалната мрежа възмутен гражданин.

comment 0
visibility 1565
дарение плодове

Дариха плодове на пенсионери и инвалиди във "Възраждане"

Кметът на район "Възраждане" Савина Савова и представители на Сдружение "Together For - Заедно за" дариха плодове на Клуба на пенсионера и инвалида и на хората посещаващи социалната кухня в район "Възраждане" на бул. "Сливница" 146. Първите дарени плодове получиха членовете на Клуба на пенсионера и инвалида на бул. "Димитър Петков" преди седмица. "Together For - Заедно за" e ново сдружение, създадено от хора с богат опит в доброволческите и благотворителните дейности. Важна задача за членовете на организацията е намирането на устойчив модел за партньорство с институциите и бизнеса, които да се грижат на местно ниво за хората, в чийто регион се намират. Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова отбеляза, че грижата за възрастните и хората в неравностойно положение е постоянна наша грижа и отговорност, каквато имаме към родителите и семейството си.

comment 0
visibility 3227
Стоп кадър

Статуя на Суетата в центъра на столицата(СНИМКИ)

По подобие на американската Статуя на свободата в центъра на София, в район "Възраждане", се появи Статуя на суетата, сочи Нова ТВ. Софийската статуя е с шарена дреха, изработена от битови отпадъци, с рекламна брошура на Черния петък в едната ръка, а в другата си прави селфи със смартфон. Неин автор е скулпторът Любомир Мишонов. Той не иска да продава своето произведение. Мишонов твърди, че това е истинското отражение на консуматорската същност на съвременното общество.   Суетата на днешните хора води към свръхконсумация. Свръхконсумацията пък провокира свръхотделяне на отпадъци. Статуята е изработена от отпадъците, които е събрало семейството на скулптора за 2 месеца, приблизително 15 чувала. Днес хората прекарват в интернет пространството много повече време отколкото в реалността, казва Мишонов. Точно разкъсаната връзка на човека с реалността символизират оковите на статуята. Семейството на твореца вече две години изхвърля разделно отпадъците си, рециклират и дори съседите му казват, че си е направил свое сметище. Близо до дома на Любомир Мишонов се намира и фондация "Тротоара". Там децата имат възможността да творят. Те, заедно със свои ментори, правят ремонт на работилница за рециклиране на електроника и пластмаса.  

Район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Днешният район Възраждане е разположен върху територията на стария 3-ти столичен район. Новият софийски район Възраждане е формиран и официално обозначен през 1987 г. Той се разпростира на площ от приблизително 316 хектара. Това на практика е 2.5% от територията на София. В пределите на столичния район Възраждане влизат паркове, зелени площи, градини, застроена площ, промишлена зона и обществени терени. Владайската река пресича западната част на територията на район Възраждане. Може да се каже, че в инфраструктурата на района тя е с централно място. Главните градски булеверди и улици, които пресичат район Възраждане са бул.”Тодор Александров”, бул.”Александър Стамболийски”, бул.”Христо Ботев”, бул.”Мария Луиза”, бул.”Константин Величков”, бул.”Сливница” и улиците – ул.”Пиротска”, ул.”Опълченска”, ул.”Цар Симеон” и др. Според направените най-актуални справки, район Възраждане е с брой на населението 49 158.

История и съвременност на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Неоспорим факт е, че район Въраждане се намира в най-древната част на столицата. Това по никакъв начин не пречи на районът да е един от най-модерните в града. В район Възраждане по неповторим начин се преливат минало и настояще. Всеки столичанин е наясно, че възраждането на столицата започва през 1861 г. от Великденската служба на български език във възрожденската катедрала, разположена на пл. „Св. Неделя“. Днес модерният облик на столицата започва от район Възраждане. Новият делови център на София, част от територията на район Възраждане, се намира върху останките на антична Сердика и средновековна Сердика. Това е и основното предимство на район Възраждане в сравнение с останалите столични райони. На практика район Възраждане е централната част на столицата. Логично е непрекъснато тази част да се развива, разширява и обновява.

Институции на територията на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Централните офиси на редица банки и търговски дружества се намират на територията на район Възраждане. Тук е разположен и Националният осигурителен институт, както и редица министерства. По този начин район Възраждане има облик на търговски и административен център.

За нуждите на населението в район Възраждане функционират седем общински детски градини, девет общински училища, шест професионални гимназии и едно държавно училище. 

На територията на район Възраждане има и 4 големи жилищни комплекса - „Зона Б-2 - 5”, „Зона Б-18”, „Зона Б-19” и ж.к..„Сердика”.

Трафик в район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Редица ремонти бяха иавършени основните пътни артерии на район Възраждане. Целта е да се направи пътуването в централните части на града по-удобно и безпроблемно. До голяма степен принос за намаляване на трафика в район Възраждане има и метрото, което осигурява бързо и лесно придвижване не столичани и гостите на столицата. Стигайки до пл. „Св. Неделя“ туристите имат лесен достъп до античните останки на древния град, експонирани там.

Освен метрото, в район Възраждане пътуващите могат да използват и останалите видове обшествен транспорт, а именно трамваен, тролейбусене и автобусен транспорт.

Духовност и култура в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

В район Възраждане функционират шест читалища, а именно “Аура”, “Христо Ботев”, “Ем. Шекерджийски”, “Възрождение”, “Природа и наука”, “Васил Друмев”. Те развиват широка образователна и културна дейност, библиотечният им фонд възлиза на над 130 хиляди тома.

В район Възраждане са разположени и популярните църкви “Св. Никола”, “Св. Неделя”, “Св.св. Кирил и Методий”, паметника на Хр. Ботев, паметника на загиналите в Балканската война в градинката “Св. Никола” и музеите “Хр. Смирненски” и Националния политехнически музей.

В район Възраждане се намира емблематичната ул. „Пиротска“. Тя е основна столична търговка улица. По нейното продължение са разположени редица магазини, офиси, хотел, ателиета и заведения за хранене. Улицата има участъци, по които е забранено движението на автомобили.

Бул. „Ст. Стамболов“ също се намира в центъра на столицата, респективно на територията на район Възраждане. Една част е пешеходна зона, втора част е отворена за автомобили и трамваи, а третата част на булеварда е заета от известният Женски пазар. Това е най-големият открит пазар в район Възраждане и в столицата.

В район Възраждане се намира и друга емблематична столична улица – ул. „Братя Миладинови“ тя също е централна и е разположена между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Позитано“.

На територията на район Възраждане се издига статуята на София. Това е един от новите символи на столицата. Висока е 26 метра и е поставена на главната задна порта на антична Сердика.

В район Възраждане се намират обновените Централни хали. Забележителната сграда е построена през 1909 г. От 1911 г. до днес са важен търговски обект в столицата и в район Възраждане. През 1988 г. започва ремонт в сградата и през 2000 г Халите отново функционират.

Женският пазар е една от емблемите на столицата и в частност на район Възраждане. Освен че е най-старият пазар в столицата, той е и най-големият открит пазар в София и в район Възраждане. След ремонта пазарът се превърна не само в място за търговия, но и за социални контакти и култура. Тук се порвеждат редица събития. Галерия „Сердика“ на територията на пазара, предоставя възможността да се разгледат редица изложби от живопис, графика, фотография, правят се творчески ателиета, организират се редица концерти, представяне на книги, срещи с известни личности.

Тъй като Женският пазар е включен в туристическата обиколка на София, район Възраждане определено има дял в презентирането на красотата на столицата.

В район Възраждане се намира и друг традиционен столичен пазар – „Димитър Петков“. Той се намира между булевардите „Сливница“ и „Ал. Стамболийски“. Сергиите и павилионите са обновени и на тях се предлага богато разнообразие от месо, хранителни стоки, риба, млечни произведения, цветя, с които се снабдяват повечето цветарски магазини в столицата. Пазаруващите могат да си починат в обособените зони за отдих или да се ободрят в кафетерията на територията на пазара.

На 23 май всяка година жителите на район Възраждане отбелязват традиционния празник на района. Обособената сцена дава поле за зиява на възпитаниците на различните школи към читалищата и учебните заведения в район Възраждане.

Накратко това е основното за район Възржадане. Градският център почти напълно съвпада с територията на район Възраждане. В пределите на района се намират и местностите “Центъра”, “Три кладенци”, “Коньовица”, “Еврейски геран” и “Баталова воденица”.

Определено може да се каже, че район Възраждане умело съчетава историята с настоящето и помага на столичани и гостите на столицата да усетят това по неповторим начин. Обновяването на централната градска част е логично да продължава непрекъснато.

Територия и население на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

Прочетете още