район „Възраждане“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (40%, 164 Гласове)
  • На време (13%, 53 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 107 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 415 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1538
наградени

Отличници от "Възраждане" наградени с лагер на Витоша

Деца от район "Възраждане" бяха наградени с лагер на Витоша от кмета на общината. Подрастващите не са избрани случайно- това са момчета и момичета с активна гражданска позиция и отлични постижения в ученето и спорта. Младите хора са разделени на две групи. Във всяка има по няколко деца от социално слаби семейства или деца в риск, с постижения в училището, спорта или изкуството. Първата група, която се включва в проекта "Млади планинари на Витоша" 2019, е от 46 ОУ "Константин Фотинов".Децата всеки ден имат различен маршрут и различна тема- например "Какви опасности крие планината и как да се справим с тях. Алпийски възли - къде и как се използват. Преминаване на различни терени с тези възли и други туристически „хитрини“, „Как, защо и къде да изградим бивак в планината – избор на място, видове биваци. Бивак от подръчни материали. Разпъване на палатка. Самостоятелно приготвяне на храна и печене на огън".  

comment 0
visibility 1614
Танцувай за ненасилие в училище

Флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище" ще се проведе в парк "Възраждане"

Специален флашмоб на тема "Танцувай за ненасилие в училище" ще се проведе тази вечер от 20 часа в парк "Възраждане". Негов автор е режисьорът Възкресия Вихърова, съобщава БНР. Със своя екипи от артисти и студенти и преподаватели тя внимателно изследва насилието над деца в българското училище и дава алтернатива за справяне с проблема. Чрез платформата "Артисти за ненасилие", тя не само констатира но и описва проблема и създава общност която се стреми да покаже мащабите му и да привлече общественото внимание.  В танцовия спектакъл участват 15 студенти от НБУ от така нареченото нулево поколение. Именно така наричат психолозите децата родени 1990 - 1999г. в България. Именно това поколение носи на гърба си травмите от Прехода в България. Днешният спектакъл е част от събитията "Сцена в парка", целящи да провокират среща между изкуството и публиката. Събитието се осъществява от Фондация "Арт офис" и Фондация "Асоциация информбюро", в партньорство с район "Възраждане" и с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". Целта на проекта е да разшири местата за представяне на културни събития, като превърне парк "Възраждане" в една от най-новите зелени площи на София, в сцена на открито.

comment 0
visibility 1056
ремонт площадка

Ремонтират детска площадка в "Зона Б-18"

Започна ремонтът на детска площадка в квартал "Зона Б-18" в район "Възраждане". Основно ще има реновиране на съществуващо място за игри, което се намира в зелените площи при блокове 1, 339 и  340 в квартала, съобщават от администрацията на района. Ще бъдат монтирани нови съоръжения за игра, ще се положи ударопоглъщаща настилка, ограда и нова паркова мебел. А ето и обновени площадки за игра в близост до тази, която в момента се ремонтира:„Зона Б-18“ - при бл. 106, бл. 329 и бл. 330 „Зона Б-18“, при бл. 331, бл. 332 и бл. 333 „Зона Б-18“, при бл. 12 и бл. 13

Реклама
comment 0
visibility 1028
детски футбулен турнир

Започва детски футболен турнир за Купа "Възраждане"

Вторият детски футболен турнир за Купа "Възраждане" 2019 за деца, родени през 2009 г., стартира в събота, 15 юни, информират от районната администрация. Откриването ще е в 9.45 ч. в спортен комплекс "Спортна София 2000" в "Зона Б-5". Савина Савова ще даде старт на турнира. То й се провежда под патронажа на районния кмет и цели разнообразяване на спортния календар на столицата и район „Възраждане“. Организатор на турнира е  ФК "София Спорт". Столична община оказва финансова подкрепа по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта 2019 г.

comment 0
visibility 1757
Паркиране върху тротоар на бул. Христо Ботев

Дама кара по тротоара и паркира пред пешеходци на бул. "Христо Ботев" (СНИМКИ)

Нахалство или простотия е да си качиш автомобила на тротоара, да караш до пешеходците и накрая да се паркираш, а хората да те заобикалят? На тази традицонна софийска картина станаха свидетели граждани в центъра на София.  Безочлива дама си паркира автомобила на ремонтирания тротоар в центъра на София, видя Столица.bg. Точно пред сградата на бившето кино "Възраждане" на бул. Христо Ботев пишман шофьорката се качи на тротоара, мина плътно до пешеходци и паркира. Грабна си телефона и започна говори. Толкова бе ангажирана, че не забеляза как щеше да блъсне гражданите, които нищо неподозирайки се движеха спокойно по тротоара. Сивата шкода се настани на тротоара, очевидно с нова настилка, като в собствения си гараж. Само на 10 метра от мястото, където се закотви дамата има платена зона за паркиране. Незнайно колко ли ще спести от "зелена зона", но тя невъзмутимо продължи да си говори по телефона, а гражданите заобикаляха сивата шкода. Нито един полицай не забеляза нарушението, което бе извършено на 50 метра от СДВР.  

comment 0
visibility 966
Празник за деца

Спортувай, твори, играй и мечтай с район „Възраждане”

Специално тържество за децата организират от район „Възраждане” под мотото „Спортувай, твори, играй, мечтай!” за 1 юни. Той е съвместно дело на кметът на район „Възраждане“ и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Началото на забавленията ще бъде дадено на 31 май от 10:30 часа в градинката пред храм „Свети Николай Софийски” на ъгъла на ул.”Опълченска” и ул. ”Пиротска”. За децата са организирани множество спортни прояви като шахматен турнир, тенис на маса, бадминтон и много други игри. Те ще могат да участват в конкурс по рисува под надслов „Моите мечти” и в сгъването на сувенири от хартия. На откритата сцена за доброто настроение ще се грижат млади таланти и състави от училищата в район „Възраждане”. За събитието от общината са приготвили и специални лакомства и награди за най-малките.  

comment 0
visibility 2185
кв. Модерно предградие

Кметът на "Връбница": Продължаваме изграждането на канализация в Модерно предградие (СНИМК...

Проблемите в инфраструктурата в столичните квартали, улици, канализация и други неуредици започнаха да се използват за политически атаки на местно ниво. В Модерно предградие нямаме канализация, заяви жител на квартала пред Столица.bg. Тя се оплака, че от 4 години в квартала очакват да се изгради и досега чували само обещания. Също така обвини районния кмет, че го интересували само Волуяк и Мрамор. Проверка на Столица.bg установи, че и в момента в квартала се работи по изграждането на канализация. Работим по пет улици в момента в Модерно предградие. Имаме готов проект за канализация и продължават процедурите по отчуждаване, заяви пред Столица.bg Младен Младенов. За последните 2 месеца той 3 пъти се среща с представители на Инициативния комитет в квартала и всичко се обсъжда с гражданите. "Работи се по ул. Стефан Дуньов и е изградена канализация колкото от София до Костинброд (б. р. около 15 км). Продължаваме и по улиците 357 и около "Старата църква". Вече има отчуждени терени около ул. Справедливост. Първо трябва да се изградят колекторите. Това, което в момента правим е с финансиране от бюджета на Столична община. Отделно чакаме през есента и европейско финансиране по проекта за Разработване на регионално прединвестиционно проучване (РПИП) за водоснабдяване и канализация (ВиК) за територията на Столична община. С тези средства ще се изградят канализации в Обеля, Модерно предградие изцяло, каза районният кмет Младен Младенов. Той припомни, че във Връбница вече има изграден чисто нов блок за социални жилища, асфалтирани са улици, построен е паркинг до метростанция "Сливница" и са отворени няколко нови детски площадки. Само за тази година за ремонти и разширения на училища и детски градини във Връбница от Столична община са отпуснати около 10 млн. лв., сочи справка от Столична община.  

comment 0
visibility 1570
Награда за кметът на Възраждане

Савина Савова бе удостоена с награда от Зонта клуб „Света София“ (СНИМКИ)

Кметът на район Район "Възраждане" Савина Савова бе удостоена с награда за ръководител на най-активния столичен район, с отношение към бъдещето на нашите деца, настоящето на всички и равноправието между половете. Почетният плакет и бе връчен от Росина Тодорова президент на „Света София“ 2018-2020. Савова благодари за наградата, която е признание за нейната съвместна работа с членовете и приятелите на Зонта клуб „Света София. Тя обеща да продължи да работи срещу насилието над жени и деца, за създаване на възможности на жените да се реализират пълноценно, а на децата да имат щастливо детство. Припомнено бе и събитието на общината „Цветя срещу насилието“, по време на която бяха засадени 200 жълти рози, символи на Зонта в парк „Възраждане“. Гости на събитието бяха членове на Зонта от България и Румъния, представители на Ротари и други сродни неправителствени организации и др.

comment 0
visibility 1237
Район Възраждане, Столична община

Спорт срещу агресията в район "Възраждане"

Традиционен спортен празник организира утре район "Възраждане" в многофункционалния спортен комплекс "Спортна София", съобщават от районното кметство. Поводът е 17 май - Деня на българския спорт, а целта със спорт да се победи агресията. Състезанията започват в 10:30 ч., а целта е със спорт да се пребори агресията. В турнирите ще участват ученици  от IV, V и VI клас от училища на териоторията на района. Спортният празник е по инициатива на кмета Савина Савова. Състезанията ще преминат под наслов "Възраждане спортува 2019. Спортът срещу агресията". Децата ще премерят сили в турнири по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса и в подвижни игри като народна топка и петанка. Събитието се финансира от Столична община по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта 2019 г. и е подкрепено от "София - европейска столицца на спорта".

comment 0
visibility 1775
Веселин Маринов

Веселин Маринов-специална изненада на концерта "Възраждане празнува"

Певецът Веселин Маринов ще бъде специалната изненада на концерта "Възраждане празнува" на 18 май от 16.30 часа. Проявата се организира в парк "Възраждане" от администрацията на района. Преди Веско да залее всички с песните си за вино, жени и любов, на сцената ще се качи Красимир Джамбазов, цигулка. Ще има участия и на състави от читалищата на район "Възраждане". Всяка година празникът на района се провежда в навечерието на 24 май. Събитието е част и от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година.

comment 0
visibility 1774
Кметът на Възраждане Савина Савова

Много цветя за ЧРД на кмета на Възраждане

С огромни букети бе посрещната сутринта кметицата на столичния район Възраждане Савина Савова. Днес тя има рожден ден и навършва 43 години. Савова получи десетки пожелания за здраве и успех от служители в администрацията и граждани. За да не се нарушава работата на администрацията кметът обеща почерпката да е след работно време. Въпреки личния празник кметът на Възраждане днес бе по работа и на Московска 33 и изпълни плануваните си задачи. В сградата на Столична община тя лично прие поздравления на колегите си.

comment 0
visibility 712
рисуване на икони

Малчугани се учиха как се рисуват икони (СНИМКИ)

Дечица от всички училища в район "Възраждане" направиха първите си стъпки към Бога, учейки се да рисуват икони. Те твориха в сградата на общинската администрация. Заедно с хората от общината, организатор на работилницата е и фондация "Етнопалитра". Малките се пробваха да рисуват или само да оцветяват своята първа икона. Те обаче трябваше и да разкажат какво са научили от мама и татко за православието и традициите, които спазват у дома. В рисуването на църковните утвари на дечицата помагаха председателят на фондация "Етнопалитра" Пепа Илиева, кметът на района Савина Савова, много гости и преподаватели.

comment 0
visibility 1742
Парк "Възраждане"

Засаждат 200 жълти рози срещу насилието в парк "Възраждане"

200 жълти рози ще бъдат засадени в парк "Възраждане", като част от инициативата ''Цветя срещу насилието''. Събитието ще се проведе тази неделя 21 април. Да кажем заедно НЕ на насилието над жени, за по-добър, пъстър и сигурен свят. Жълтата роза е символът на защитата на правата на жените, на борбата им за равнопоставеност и уважение. Тя е символ и на международната организация "Зонта Интернешънал", която става на 100 години именно тази година. Те ще бъдат насадени на две алей от по 100 броя в парка. Събитието е под патронажа на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова. То ще състои в 10:30 часа тази неделя 21 април в парк "Възраждане".

comment 0
visibility 1376
Измиване на софийски улици

Граждани: Улиците около "Сливница" и "Христо Ботев" са измити през пръсти (ВИДЕО)

Улиците в София се мият некачествено и само се отчита дейност, оплака се пред Столица.bg гражданин, който живее в близост до бул. "Сливница". Задължителното измиване е било на 6 срещу 7 април т. г. в карето между бул. Сливница, бул. "Христо Ботев", ул. "Цар Симеон" и ул. "Опълченска" На сутринта живеещите са забелязали, че има участъци, на които са останали наносите. Непочистени са били и регулите. Паркираните автомобили, които са най-честото оправдание на Столичен инспекторат са били малко и не са пречели за почистването. По уличните платна са оставени и фасове и кал.  Служител на Столичния инспекторат е попитан, защо се мие некачествено? А той отговорил на гражданите, че нищо не разбират от миене и да си отиват. "За Столична община кварталните улици са измити, но за нас не са. Най-вероятно актовете на фирмата за извършена дейност са разписани", коментира пред Столица.bg Бойчо Бойчев, който е проследил процеса на измиване на улиците.  "Останал е прахоляк и мизерията е същата", категоричен е той. Заедно с други живеещи в зоната ще подадт жалба до Столична община за некачественото миене. Цялото каре между Опълченска, Цар Симеон Христо Ботев и Сливница е измито само на хартия. Особено фрапиращ е случаят на ул. "Отец Паисий", коментира Бойчо Бойчев.  

comment 0
visibility 764
чистене, кофи, рекламни листовки

Чистят контейнерите за смет от рекламни листовки

Цветните контейнери, в които столичани изхвърлят разделно отпадъците си, вече ще бъдат измити и изчистени от залепени по тях рекламни листовки. Първият район,в който стартира инициативата, е "Възраждане", съобщиха от Столичния инспекторат.В останалите части на града това ще става по определен график. На много места в София съдовете за различните видове отпадъци се ползват като рекламни табла от гражданите. На тях освен традиционните рекламни листовки, често пъти има залепени обяви за търсене на работна ръка за различни отрасли, но и обяви за наемане или купуване на апартаменти от физически лица.  

Район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Днешният район Възраждане е разположен върху територията на стария 3-ти столичен район. Новият софийски район Възраждане е формиран и официално обозначен през 1987 г. Той се разпростира на площ от приблизително 316 хектара. Това на практика е 2.5% от територията на София. В пределите на столичния район Възраждане влизат паркове, зелени площи, градини, застроена площ, промишлена зона и обществени терени. Владайската река пресича западната част на територията на район Възраждане. Може да се каже, че в инфраструктурата на района тя е с централно място. Главните градски булеверди и улици, които пресичат район Възраждане са бул.”Тодор Александров”, бул.”Александър Стамболийски”, бул.”Христо Ботев”, бул.”Мария Луиза”, бул.”Константин Величков”, бул.”Сливница” и улиците – ул.”Пиротска”, ул.”Опълченска”, ул.”Цар Симеон” и др. Според направените най-актуални справки, район Възраждане е с брой на населението 49 158.

История и съвременност на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Неоспорим факт е, че район Въраждане се намира в най-древната част на столицата. Това по никакъв начин не пречи на районът да е един от най-модерните в града. В район Възраждане по неповторим начин се преливат минало и настояще. Всеки столичанин е наясно, че възраждането на столицата започва през 1861 г. от Великденската служба на български език във възрожденската катедрала, разположена на пл. „Св. Неделя“. Днес модерният облик на столицата започва от район Възраждане. Новият делови център на София, част от територията на район Възраждане, се намира върху останките на антична Сердика и средновековна Сердика. Това е и основното предимство на район Възраждане в сравнение с останалите столични райони. На практика район Възраждане е централната част на столицата. Логично е непрекъснато тази част да се развива, разширява и обновява.

Институции на територията на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Централните офиси на редица банки и търговски дружества се намират на територията на район Възраждане. Тук е разположен и Националният осигурителен институт, както и редица министерства. По този начин район Възраждане има облик на търговски и административен център.

За нуждите на населението в район Възраждане функционират седем общински детски градини, девет общински училища, шест професионални гимназии и едно държавно училище. 

На територията на район Възраждане има и 4 големи жилищни комплекса - „Зона Б-2 - 5”, „Зона Б-18”, „Зона Б-19” и ж.к..„Сердика”.

Трафик в район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Редица ремонти бяха иавършени основните пътни артерии на район Възраждане. Целта е да се направи пътуването в централните части на града по-удобно и безпроблемно. До голяма степен принос за намаляване на трафика в район Възраждане има и метрото, което осигурява бързо и лесно придвижване не столичани и гостите на столицата. Стигайки до пл. „Св. Неделя“ туристите имат лесен достъп до античните останки на древния град, експонирани там.

Освен метрото, в район Възраждане пътуващите могат да използват и останалите видове обшествен транспорт, а именно трамваен, тролейбусене и автобусен транспорт.

Духовност и култура в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

В район Възраждане функционират шест читалища, а именно “Аура”, “Христо Ботев”, “Ем. Шекерджийски”, “Възрождение”, “Природа и наука”, “Васил Друмев”. Те развиват широка образователна и културна дейност, библиотечният им фонд възлиза на над 130 хиляди тома.

В район Възраждане са разположени и популярните църкви “Св. Никола”, “Св. Неделя”, “Св.св. Кирил и Методий”, паметника на Хр. Ботев, паметника на загиналите в Балканската война в градинката “Св. Никола” и музеите “Хр. Смирненски” и Националния политехнически музей.

В район Възраждане се намира емблематичната ул. „Пиротска“. Тя е основна столична търговка улица. По нейното продължение са разположени редица магазини, офиси, хотел, ателиета и заведения за хранене. Улицата има участъци, по които е забранено движението на автомобили.

Бул. „Ст. Стамболов“ също се намира в центъра на столицата, респективно на територията на район Възраждане. Една част е пешеходна зона, втора част е отворена за автомобили и трамваи, а третата част на булеварда е заета от известният Женски пазар. Това е най-големият открит пазар в район Възраждане и в столицата.

В район Възраждане се намира и друга емблематична столична улица – ул. „Братя Миладинови“ тя също е централна и е разположена между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Позитано“.

На територията на район Възраждане се издига статуята на София. Това е един от новите символи на столицата. Висока е 26 метра и е поставена на главната задна порта на антична Сердика.

В район Възраждане се намират обновените Централни хали. Забележителната сграда е построена през 1909 г. От 1911 г. до днес са важен търговски обект в столицата и в район Възраждане. През 1988 г. започва ремонт в сградата и през 2000 г Халите отново функционират.

Женският пазар е една от емблемите на столицата и в частност на район Възраждане. Освен че е най-старият пазар в столицата, той е и най-големият открит пазар в София и в район Възраждане. След ремонта пазарът се превърна не само в място за търговия, но и за социални контакти и култура. Тук се порвеждат редица събития. Галерия „Сердика“ на територията на пазара, предоставя възможността да се разгледат редица изложби от живопис, графика, фотография, правят се творчески ателиета, организират се редица концерти, представяне на книги, срещи с известни личности.

Тъй като Женският пазар е включен в туристическата обиколка на София, район Възраждане определено има дял в презентирането на красотата на столицата.

В район Възраждане се намира и друг традиционен столичен пазар – „Димитър Петков“. Той се намира между булевардите „Сливница“ и „Ал. Стамболийски“. Сергиите и павилионите са обновени и на тях се предлага богато разнообразие от месо, хранителни стоки, риба, млечни произведения, цветя, с които се снабдяват повечето цветарски магазини в столицата. Пазаруващите могат да си починат в обособените зони за отдих или да се ободрят в кафетерията на територията на пазара.

На 23 май всяка година жителите на район Възраждане отбелязват традиционния празник на района. Обособената сцена дава поле за зиява на възпитаниците на различните школи към читалищата и учебните заведения в район Възраждане.

Накратко това е основното за район Възржадане. Градският център почти напълно съвпада с територията на район Възраждане. В пределите на района се намират и местностите “Центъра”, “Три кладенци”, “Коньовица”, “Еврейски геран” и “Баталова воденица”.

Определено може да се каже, че район Възраждане умело съчетава историята с настоящето и помага на столичани и гостите на столицата да усетят това по неповторим начин. Обновяването на централната градска част е логично да продължава непрекъснато.

Територия и население на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

Прочетете още