район „Възраждане“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
  • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1123
Район Възраждане, Столична община

Спорт срещу агресията в район "Възраждане"

Традиционен спортен празник организира утре район "Възраждане" в многофункционалния спортен комплекс "Спортна София", съобщават от районното кметство. Поводът е 17 май - Деня на българския спорт, а целта със спорт да се победи агресията. Състезанията започват в 10:30 ч., а целта е със спорт да се пребори агресията. В турнирите ще участват ученици  от IV, V и VI клас от училища на териоторията на района. Спортният празник е по инициатива на кмета Савина Савова. Състезанията ще преминат под наслов "Възраждане спортува 2019. Спортът срещу агресията". Децата ще премерят сили в турнири по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса и в подвижни игри като народна топка и петанка. Събитието се финансира от Столична община по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта 2019 г. и е подкрепено от "София - европейска столицца на спорта".

comment 0
visibility 1589
Веселин Маринов

Веселин Маринов-специална изненада на концерта "Възраждане празнува"

Певецът Веселин Маринов ще бъде специалната изненада на концерта "Възраждане празнува" на 18 май от 16.30 часа. Проявата се организира в парк "Възраждане" от администрацията на района. Преди Веско да залее всички с песните си за вино, жени и любов, на сцената ще се качи Красимир Джамбазов, цигулка. Ще има участия и на състави от читалищата на район "Възраждане". Всяка година празникът на района се провежда в навечерието на 24 май. Събитието е част и от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година.

comment 0
visibility 1505
Кметът на Възраждане Савина Савова

Много цветя за ЧРД на кмета на Възраждане

С огромни букети бе посрещната сутринта кметицата на столичния район Възраждане Савина Савова. Днес тя има рожден ден и навършва 43 години. Савова получи десетки пожелания за здраве и успех от служители в администрацията и граждани. За да не се нарушава работата на администрацията кметът обеща почерпката да е след работно време. Въпреки личния празник кметът на Възраждане днес бе по работа и на Московска 33 и изпълни плануваните си задачи. В сградата на Столична община тя лично прие поздравления на колегите си.

Реклама
comment 0
visibility 645
рисуване на икони

Малчугани се учиха как се рисуват икони (СНИМКИ)

Дечица от всички училища в район "Възраждане" направиха първите си стъпки към Бога, учейки се да рисуват икони. Те твориха в сградата на общинската администрация. Заедно с хората от общината, организатор на работилницата е и фондация "Етнопалитра". Малките се пробваха да рисуват или само да оцветяват своята първа икона. Те обаче трябваше и да разкажат какво са научили от мама и татко за православието и традициите, които спазват у дома. В рисуването на църковните утвари на дечицата помагаха председателят на фондация "Етнопалитра" Пепа Илиева, кметът на района Савина Савова, много гости и преподаватели.

comment 0
visibility 1616
Парк "Възраждане"

Засаждат 200 жълти рози срещу насилието в парк "Възраждане"

200 жълти рози ще бъдат засадени в парк "Възраждане", като част от инициативата ''Цветя срещу насилието''. Събитието ще се проведе тази неделя 21 април. Да кажем заедно НЕ на насилието над жени, за по-добър, пъстър и сигурен свят. Жълтата роза е символът на защитата на правата на жените, на борбата им за равнопоставеност и уважение. Тя е символ и на международната организация "Зонта Интернешънал", която става на 100 години именно тази година. Те ще бъдат насадени на две алей от по 100 броя в парка. Събитието е под патронажа на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова. То ще състои в 10:30 часа тази неделя 21 април в парк "Възраждане".

comment 0
visibility 1288
Измиване на софийски улици

Граждани: Улиците около "Сливница" и "Христо Ботев" са измити през пръсти (ВИДЕО)

Улиците в София се мият некачествено и само се отчита дейност, оплака се пред Столица.bg гражданин, който живее в близост до бул. "Сливница". Задължителното измиване е било на 6 срещу 7 април т. г. в карето между бул. Сливница, бул. "Христо Ботев", ул. "Цар Симеон" и ул. "Опълченска" На сутринта живеещите са забелязали, че има участъци, на които са останали наносите. Непочистени са били и регулите. Паркираните автомобили, които са най-честото оправдание на Столичен инспекторат са били малко и не са пречели за почистването. По уличните платна са оставени и фасове и кал.  Служител на Столичния инспекторат е попитан, защо се мие некачествено? А той отговорил на гражданите, че нищо не разбират от миене и да си отиват. "За Столична община кварталните улици са измити, но за нас не са. Най-вероятно актовете на фирмата за извършена дейност са разписани", коментира пред Столица.bg Бойчо Бойчев, който е проследил процеса на измиване на улиците.  "Останал е прахоляк и мизерията е същата", категоричен е той. Заедно с други живеещи в зоната ще подадт жалба до Столична община за некачественото миене. Цялото каре между Опълченска, Цар Симеон Христо Ботев и Сливница е измито само на хартия. Особено фрапиращ е случаят на ул. "Отец Паисий", коментира Бойчо Бойчев.  

comment 0
visibility 708
чистене, кофи, рекламни листовки

Чистят контейнерите за смет от рекламни листовки

Цветните контейнери, в които столичани изхвърлят разделно отпадъците си, вече ще бъдат измити и изчистени от залепени по тях рекламни листовки. Първият район,в който стартира инициативата, е "Възраждане", съобщиха от Столичния инспекторат.В останалите части на града това ще става по определен график. На много места в София съдовете за различните видове отпадъци се ползват като рекламни табла от гражданите. На тях освен традиционните рекламни листовки, често пъти има залепени обяви за търсене на работна ръка за различни отрасли, но и обяви за наемане или купуване на апартаменти от физически лица.  

comment 0
visibility 820
Великден за всеки- четвърто издание

Известни актьори раздават топъл обяд на Женския пазар (СНИМКИ)

Деси Бакърджиева, Криско,Тончо Токмакчиев, певицата Анелия и Тити Папазов раздаваха топъл обяд на хора в нужда на столичния Женски пазар. Популярните личности откриха четвъртата кампания "Великден за всеки- дари празник на баба и дядо", дело на омбудсмана на републиката Мая Манолова. "Великден за всеки" за поредна година набира пари и хранителни продукти за пенсионери, които няма да получат увеличение на пенсиите преди светлия християнски празник. Цели се да се помогне на хора, които взимат пенсии, надвишаващи с малко прага от 348 лева. Двете каузи на омбудсмана- социалната кухня и великденската кампания за възрастни хора тази година се обединяват. За да може повече социалнослаби в България да срещнат по-достойно Великден. Предишните три години кампанията е събрала над милион и половина лева и около 75 000 възрастни хора са получили ваучери. А хиляда са взели хранителни продукти. Деси Бакърджиева призова присъстващите "Нека да гласуваме за доброто". Тончо Токмаквиев каза "Да направим истински този Великден за нашите майки и бащи, на които дължим всичко".  

comment 0
visibility 1355
Кметът на "Възраждане" Савина Савова

С 2 нови корпуса разширяват Немската гимназия във "Възраждане"

Разширяването с 25 декара на парк „Възраждане” и изграждането на аквапарк с минерална вода е най-големия проект в район "Възраждане". 5 открити басейна, 3 детски, спа зона включва разширението. Това споделя кметът на "Възраждане" Савина Савова в интервю пред радио К2. Тя признава, че да се управлява района е голямо предизвикателство, тъй като наред със засиленото ново жилищно строителство в общината влизат и част от стара София, централната градска част. Най-важното е, че голяма част от старите сгради са паметници на културата и те трябва да бъдат запазени. Много от тях вече са възстановени от общината, но има и други, чието възстановяване все още предстои. По бул. Тодор Александров пък вече се оформя голяма зона с административни сгради. Ние трябва да обгрижим както стария сграден фонд, да осъществим контрол, да създадем условия пред бизнеса за изграждане на новите сгради, да създаваме условия и да работим с хората, живеещи в жилищните комплекси и да решаваме проблемите им, казва Савина Савова. Тя признава, че по отношение на строителството процесите са оптимизирани. Районнота администрация бързо разглежда документите и обработва преписките, защото е в интерес на инвеститорите. Това се отнася и за другите услуги, за които идват гражданите в общината, обяснява Савова. По отношение на училищата в район "Възраждане" кметът очаква тази година да се възстанови плувният басейн и физкултурният салон в 30-то училище „Братя Миладинови”. Вече имало готов проект и е осигурено финансиране от Столична община, а в момента върви процедурата по избор на изпълнител. Друг голям и важен проект е и разширението с 2 нови корпуса на 91-ва Немска гимназия. Училището ще има 12 нови класни стаи, нов физкултурен салон и обновена спортна база.

comment 0
visibility 993
Ремонтирана сграда

Приключва ремонта на първата жилищна сграда в район „Възраждане“

В сграда намираща се в район „Възраждане“ на ул."Три уши" № 107, предстои приключване на дейностите по обновяване и енергийна ефективност. Обекта има одобрен инвестиционен проект и издадено Разрешение за строеж от главния архитект на Столична община.  След проведена процедура по ЗОП са сключени договори с избраните изпълнители за изпълнение на: строително монтажни работи, строителен надзор и инвеститорски контрол по време на строителството. Преди началото на изпълнението на обекта бяха проведени срещи с експерти от районната администрация и представители на Сдружението на собствениците, изпълнителите на строително монтажните работи, строителния надзор, инвеститорския контрол и проектантите поради спецификата на изпълнение на строително монтажните работи - осигуряване на достъп в жилищата на собствениците и монтажа на скеле по фасадите на сградата.Строителните дейности започнаха на 16 октомври миналата година, след провеждане на законовите процедури. Преди началото на зимния сезон са изпълнени всички ремонтни дейности на покрива – топлинно изолиране и хидроизолация. Към момента е изпълнена подмяната на старата дограма в жилищата на собствениците и в общите части на сградата. Готови са по-голямата част от дейностите по топлинното изолиране на фасадните стени, включващо полагане на външна топлоизолация и екстериорна цветна мазилка, съгласно проекта.

comment 0
visibility 991
Работилница в район Възраждане

„Възраждане“ организира „Работилница на Баба Марта

Деца, ученици, преподаватели и педагогически съветници могат да се включат в организираната от район "Възраждане"  „Работилница на Баба Марта“. Традиционната работилница е по инициатива на кмета Савина Савова съвместно с Местната комисия за борба с противообществените проява на малолетни и непълнолетни. Червено-белите бижута ще бъдат подарявани на всички посетители на 1 март в  Дневния център „Света Марина“, на клубовете на пенсионера и инвалида и ще украсят класните стаи за първия ден на март. Работилницата е на 25 февруари 2019 г. от 10:30 ч. до 12:00 ч. в сградата на администрацията на район „Възраждане“ на бул. „Александър Стамболийски“ 62, ет. 2. След изработването на мартениците, децата заедно с Пижо и Пенда ще помогнат за украсяване на дървото на Баба Марта, което е пред входа на районната администрация. Предвидено е и всички посетители в кметството на "Възраждане" да получат символа на идващата пролет на 1 март.

comment 0
visibility 1142
Разпилени отпадъци в кв. Сердика

Какво се показа след снега в кв. Сердика (СНИМКИ)

С топенето на снега, чистотата се изпари и лъсна мръсотията. Особено впечатляващ бе пейзажът в кв. Сердика на район Възраждане. Столичанин сигнализира за проблема и изпрати десетина снимки за гледката в квартала. Разпилени отпадъци из градинките, дупки по уличните платна и изкривени тротоари, невъзможни за ходеше. Освен осеяните с отпадъци зелени площи и градинки, поразяваща е и гледката на изкривени тротоари и подвигнати от корени на дърветата настилки. Проблемите са в близост до възловия бул. "Константин Величков" - бул. "Иван Гешов", инж. "Иван Иванов". Състоянието е меко казано плачевно, пускат се множество сигнали по всички възможни канали, но уви дори и да се вземат бутафорни мерки решение на проблемите няма", написа до Столица.bg живеещ в кв. Сердика. При проверка в районната администграция на "Възраждане" се оказа, че те също са оплучили неговия сигнал за замърсяването и тротоарите, потвърдиха от кметството. При извършени проверки от служители на район „Възраждане“ на 29 януари т.г. е установено замърсяване с битови отпадъци на зелени и обществени площи, намиращи се в района на бул. „Инж. Иван Иванов“ и хотел „Симона“, ж.к. „Сердика“, отговориха от "Възраждане". За петък бе планувано почистване в посочената зона. За замърсяването са уведомени и от Столичния инспекторат за засилване на контрола и по-стриктно почистване на местата предвидени в техния план-график. "При подходящи метеоролигични условия през февруари е предвидено и ще бъде извършено кастрене и прочистване на издънкова растителност, намираща се в зелените площи край коритото на р. Владайска, допълват от район "Възраждане".     

comment 0
visibility 1339
Макс и Мориц

Произведението „Макс и Мориц“ оживява в Театър Възраждане

Популярното и обично от детската аудитория произведение „Макс и Мориц“, оживява на сцената на Тетаър Възраждане в София. Обичаното от поколения произведение е дело на писателя-хуморист Вилхем Буш. Режисура и сценографията са дело на Христо Ботев. Събитието е по повод юбилей – 200 представления на сцена, който чества театър Възраждане. Малки и големи ще могат да се насладят на историята на Макс и Мориц и техните забавни и безбройни пакости. Произведението  ще напомни за детските игри и забави навън. Театър Възраждане кани всички , които желаят да гледат това незабравимо представление, изпълнено с приключенски дух.  Събитието е на 3 февруари (неделя) в Театър Възраждане. „Макс и Мориц“ Христо Станчев по дело на Вилхем Буш 4+70 мин. Режисьор и художник Христо Ботев Музика Развигор Попов Хореография и костюми Анатоли Лазаров Участват: Боян Младенов, Йордан Ръсин, Жана Рашева, Георги Златарев

comment 0
visibility 702
Волейболен турнир

Приключи волейболният турнир в район „Възраждане“ (СНИМКИ)

Волейболния турнир на Ученическите игри 2018-2019 г. във "Възраждане" приключи успешно. Кметът на района Савина Савова награди победителите.  Първо място при момчетата взеха от отбора на 18 СУ „Уилям Гладстон“. От 32 СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски" станаха втори, а трети са отбора на 30 СУ „Братя Миладинови“.  Савина Савова поздрави участниците във волейболния турнир, а на победителите пожела успешно представяне на следващия етап от Ученическите игри, да са здрави и да постигат високи успехи и в усвояване на знанията в училище. С волейболния турнир приключи първия етап на Ученическите игри в Столична Община - Район "Възраждане". На следващия етап продължават само победителите, класирали се на 1-во място в различните спортни турнири, в различните възрастови групи. С тези инициативи целта е да се насърчат децата да практикуват някакъв спорт, а победата в надпреварата им дава възможност да се изявяват и в международни състезания.  

comment 0
visibility 1028
Турнир по шахмат в училище Уилям Гладстон

Във "Възраждане" борят агресията с турнир по шах (СНИМКИ)

С шахматен турнир се борят срещу агресията в училищата в район Възраждане. Състезанието за две възрастови групи - среден и горен курс се проведе в 18 СУ "Уилям Гладстон" в София. Инициативата е районния кмет Савина Савова и Местната комисия за борба с противообществените проявина на малолетни и непълнолетни. В обновената бибилиотеката на училището се събраха участниците в надпреварата на шахматната дъска. "Шахматът - тази древна игра, съхранила традици и мъдрост е предизвикателството за ума и дава възможност за самоосъвършенстване и възпитава уважение към противника, качества, които са необходими за успешната реализация на всеки млад човек", каза на откриването на турнира Савина Савова. Тя припомни, че заедно със Столична община са създадени добри условия за спорт на децата и младежите от района и активно се популяризират различни видове спорт за по-качествен, активен и здравословен живот. В тазгодишното издание на турнира организаторите бяха осигуриха купи и грамоти са отборните шампиони. Призьорите получиха и книгата на гросмайстор Кирил Георгиев с 500 шахматни партии. За победителите в индивидуалното първенство също имаше атрактивни награди. Главен съдия на турнира беше Боряна Строкова, съдия републиканска категория от 2001 година, с магистърска степен от НСА „Васил Левки“ и треньор по шахмат в ЦСКА.

Район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Днешният район Възраждане е разположен върху територията на стария 3-ти столичен район. Новият софийски район Възраждане е формиран и официално обозначен през 1987 г. Той се разпростира на площ от приблизително 316 хектара. Това на практика е 2.5% от територията на София. В пределите на столичния район Възраждане влизат паркове, зелени площи, градини, застроена площ, промишлена зона и обществени терени. Владайската река пресича западната част на територията на район Възраждане. Може да се каже, че в инфраструктурата на района тя е с централно място. Главните градски булеверди и улици, които пресичат район Възраждане са бул.”Тодор Александров”, бул.”Александър Стамболийски”, бул.”Христо Ботев”, бул.”Мария Луиза”, бул.”Константин Величков”, бул.”Сливница” и улиците – ул.”Пиротска”, ул.”Опълченска”, ул.”Цар Симеон” и др. Според направените най-актуални справки, район Възраждане е с брой на населението 49 158.

История и съвременност на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Неоспорим факт е, че район Въраждане се намира в най-древната част на столицата. Това по никакъв начин не пречи на районът да е един от най-модерните в града. В район Възраждане по неповторим начин се преливат минало и настояще. Всеки столичанин е наясно, че възраждането на столицата започва през 1861 г. от Великденската служба на български език във възрожденската катедрала, разположена на пл. „Св. Неделя“. Днес модерният облик на столицата започва от район Възраждане. Новият делови център на София, част от територията на район Възраждане, се намира върху останките на антична Сердика и средновековна Сердика. Това е и основното предимство на район Възраждане в сравнение с останалите столични райони. На практика район Възраждане е централната част на столицата. Логично е непрекъснато тази част да се развива, разширява и обновява.

Институции на територията на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Централните офиси на редица банки и търговски дружества се намират на територията на район Възраждане. Тук е разположен и Националният осигурителен институт, както и редица министерства. По този начин район Възраждане има облик на търговски и административен център.

За нуждите на населението в район Възраждане функционират седем общински детски градини, девет общински училища, шест професионални гимназии и едно държавно училище. 

На територията на район Възраждане има и 4 големи жилищни комплекса - „Зона Б-2 - 5”, „Зона Б-18”, „Зона Б-19” и ж.к..„Сердика”.

Трафик в район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Редица ремонти бяха иавършени основните пътни артерии на район Възраждане. Целта е да се направи пътуването в централните части на града по-удобно и безпроблемно. До голяма степен принос за намаляване на трафика в район Възраждане има и метрото, което осигурява бързо и лесно придвижване не столичани и гостите на столицата. Стигайки до пл. „Св. Неделя“ туристите имат лесен достъп до античните останки на древния град, експонирани там.

Освен метрото, в район Възраждане пътуващите могат да използват и останалите видове обшествен транспорт, а именно трамваен, тролейбусене и автобусен транспорт.

Духовност и култура в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

В район Възраждане функционират шест читалища, а именно “Аура”, “Христо Ботев”, “Ем. Шекерджийски”, “Възрождение”, “Природа и наука”, “Васил Друмев”. Те развиват широка образователна и културна дейност, библиотечният им фонд възлиза на над 130 хиляди тома.

В район Възраждане са разположени и популярните църкви “Св. Никола”, “Св. Неделя”, “Св.св. Кирил и Методий”, паметника на Хр. Ботев, паметника на загиналите в Балканската война в градинката “Св. Никола” и музеите “Хр. Смирненски” и Националния политехнически музей.

В район Възраждане се намира емблематичната ул. „Пиротска“. Тя е основна столична търговка улица. По нейното продължение са разположени редица магазини, офиси, хотел, ателиета и заведения за хранене. Улицата има участъци, по които е забранено движението на автомобили.

Бул. „Ст. Стамболов“ също се намира в центъра на столицата, респективно на територията на район Възраждане. Една част е пешеходна зона, втора част е отворена за автомобили и трамваи, а третата част на булеварда е заета от известният Женски пазар. Това е най-големият открит пазар в район Възраждане и в столицата.

В район Възраждане се намира и друга емблематична столична улица – ул. „Братя Миладинови“ тя също е централна и е разположена между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Позитано“.

На територията на район Възраждане се издига статуята на София. Това е един от новите символи на столицата. Висока е 26 метра и е поставена на главната задна порта на антична Сердика.

В район Възраждане се намират обновените Централни хали. Забележителната сграда е построена през 1909 г. От 1911 г. до днес са важен търговски обект в столицата и в район Възраждане. През 1988 г. започва ремонт в сградата и през 2000 г Халите отново функционират.

Женският пазар е една от емблемите на столицата и в частност на район Възраждане. Освен че е най-старият пазар в столицата, той е и най-големият открит пазар в София и в район Възраждане. След ремонта пазарът се превърна не само в място за търговия, но и за социални контакти и култура. Тук се порвеждат редица събития. Галерия „Сердика“ на територията на пазара, предоставя възможността да се разгледат редица изложби от живопис, графика, фотография, правят се творчески ателиета, организират се редица концерти, представяне на книги, срещи с известни личности.

Тъй като Женският пазар е включен в туристическата обиколка на София, район Възраждане определено има дял в презентирането на красотата на столицата.

В район Възраждане се намира и друг традиционен столичен пазар – „Димитър Петков“. Той се намира между булевардите „Сливница“ и „Ал. Стамболийски“. Сергиите и павилионите са обновени и на тях се предлага богато разнообразие от месо, хранителни стоки, риба, млечни произведения, цветя, с които се снабдяват повечето цветарски магазини в столицата. Пазаруващите могат да си починат в обособените зони за отдих или да се ободрят в кафетерията на територията на пазара.

На 23 май всяка година жителите на район Възраждане отбелязват традиционния празник на района. Обособената сцена дава поле за зиява на възпитаниците на различните школи към читалищата и учебните заведения в район Възраждане.

Накратко това е основното за район Възржадане. Градският център почти напълно съвпада с територията на район Възраждане. В пределите на района се намират и местностите “Центъра”, “Три кладенци”, “Коньовица”, “Еврейски геран” и “Баталова воденица”.

Определено може да се каже, че район Възраждане умело съчетава историята с настоящето и помага на столичани и гостите на столицата да усетят това по неповторим начин. Обновяването на централната градска част е логично да продължава непрекъснато.

Територия и население на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

Прочетете още