район „Възраждане“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
  • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
  • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
  • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
  • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 443 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2670
Данъчният отдел в район "Възраждане" няма да работи на 31 март

Данъчният отдел в район "Възраждане" няма да работи на 31 март

Отдел "Общински приходи" в район "Възраждане" няма да работи с граждани в четвъртък, 31 март 2022 г. Причината е прекъсване на електрозахранването от 9,00 ч до 16,30 ч, поради ремонтни дейности от страна на "ЧЕЗ Електро България". Столичани могат да плащат своите данъци и такси във всяка от останалите 20 районни данъчни служби на територията на София, онлайн, както и чрез банка или други финансови посредници. Останалите видове услуги гражданите могат да получат на следващия работен ден.

comment 0
visibility 3710
Софиянци почетоха паметта на загиналите в Одринската епопея

Софиянци почетоха паметта на загиналите в Одринската епопея (СНИМКИ)

С венци и цветя пред паметника на Одринската епопея в парк „Св. Никола“ в район „Възраждане“ жители и гости на столицата отбелязаха Деня на Тракия. В церемонията взеха участие вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и много граждани, съобщават от районната администрация. Сред множеството се открои 95-годишният Стоян Стоянов, внук на Стоян Демиров, един от учителите в българската гимназия в Одрин. Възрастният мъж беше дошъл на поклонението, носейки стара черно-бяла снимка, запечатала скъп спомен с дядо му и останалите преподаватели от българското училище.  Пред децата от 30 СУ „Братя Миладинови“ Стоян Стоян разказа историята на своя род. Дядо му е бил убит в Одрин, а семейството, подобно на много други, е принудено да бяга. По това време баба му Екатерина е бременна, но въпреки трудностите по пътя, тя и близките ѝ успяват да се спасят в България и до края на живота си са благодарни на хората, които са им помогнали. На 13 март (26 март по нов стил) 1913 година, по време на кървавата Балканска война, българите извършват един от най-великите военни подвизи в новата ни история. Под командването на генерал-майор Георги Вазов непристъпната турска крепост Одрин е превзета. Радостта от победата обаче е помрачена от трагедията на стотиците хиляди българи, подложени на разорение и физическо унищожение от турската армия през лятото на 1913 г.

comment 0
visibility 2869
Спират водата в жк Сердика утре

Част от жк Сердика ще бъде без вода утре

Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Гюешево“, ж.к. „Сердика“ утре от 09:30 до 21:30 ще бъде спряно водоподаването в района. Без вода ще бъдат живеещи на ул. „Арх. Петко Момчилов“, ул. „Гюешево“ от бул. „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ до „Арх. Петко Момчилов“ и Бизнес център „Сердика“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска пред Бизнес център „Сердика“.

Реклама
comment 0
visibility 2647
14 домакинства във „Възраждане“ смениха старите печки с климатици

14 домакинства във „Възраждане“ смениха старите печки с климатици

Успешно и по график се извършва подмяната на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи, съобщават от администрацията на столичния район „Възраждане“. До момента в 14 домакинства старите печки на твърдо гориво са сменени с нови климатици. Реализацията на проекта продължава по график. Срокът за подаване на заявления за включване в проекта е отворен.

comment 0
visibility 3224
Санкционираха нарушители във „Възраждане“ за горене на отпадъци

Санкционираха нарушители във „Възраждане“ за горене на отпадъци

Три акта за горене на ПДЧ плоскости в столичния район „Възраждане“ са били съставени днес – 19 март, при съвместна проверка между служители от Столичен инспекторат и екип на Трето РУ при СДВР. Установено е, че горенето на отпадъците е извършено в частни имоти, съобщават от Столичния инспекторат. Проверките са продължили и в имоти, намиращи се на ул. „инж. Иван Иванов“ и ул. „ген. Цончев“. На собствените там са дадени предписания с постоянен срок за изпълнение да не изгарят различни видове отпадъци. Извършена е и съвместна проверка с експерти от РИОСВ – София по сигнал в печатница, находяща се на ул. „131-ва“ № 4, кв. Изток, район „Изгрев“. Не е установено горене на отпадъци, както и наличие на неприятни миризми в района. Отпадъците образувани от дейността на обекта се предават по законоустановения ред. Поредни проверки са извършени и по повод на жалби за горене на отпадъци в кв. „Захарна фабрика“, район „Илинден“. Там е установено горене на отпадъци на открито.От началото на месец март за горене на отпадъци са съставени пет акта за установяване на административни нарушения.    

comment 0
visibility 2910
С мартеници на децата от "Възраждане" окичиха дървета по столичния "Ал. Ста

С мартеници на децата от "Възраждане" окичиха дървета по столичния "Ал. Стамболийски" (СНИ...

Три дървета на столичния булевард "Александър Стамболийски" вече са отрупани с бели и червени детски мечти. По клоните им има огромни мартеници по случай 1 март. Инициативата е на район Възраждане и днес специално бяха закичени дървета пред сградата на районната администрация "Взъраждане" и НОИ. Най-голямото от трите е "Дървото на Баба Марта". Мартениците са изработени от сръчните ръчички на децата от училищата в района. В „Работилниците на Баба Марта“две седмици, с много ентусиазъм и вдъхновение, децата пъргаво превръщаха червено белите конци в красиви фигурки за  „Дървото на Баба Марта“. По традиция то всяка година се окичва пред сградата на районната администрация. Децата изработват мартенички и за Дома за стари хора в "Зона Б-5" и за посетителите на двата клуба на пенсионера и инвалида. На 1 март всеки посетител на районната администрация получава мартеничка с пожелание за здраве и щастие. „Работилниците на Баба Марта “ са част от дейностите на Програмата на МКБППМН за съхраняване на традициите, българските ценности и дух.

comment 0
visibility 5453
-

В район "Възраждане" връчиха предписания на строителите на Мол София

Районната администрация на столичния район "Възраждане" е провела среща с всички участници в строителството на разширението на Мол София. Заместник-кмета на района арх. Николай Диков е поставил на обсъждане теми, касаещи спокойствието и сигурността на живущите в района. По сигнали на граждани, живеещи в района, нивата на шума от строежа на новата офисна част за търговския център през почивните дни се надвишават. Гражданите са сигнализирали и за заемане на уличното платно при товаро-разтоварни дейности, свързани със строежа. Поискани са и допълнителните мерки за безопасност за гарантиране живота и здравето на преминаващите граждани. На представителите на собственика на търговския обект и на надзора на строежа е връчено предписание за стриктно спазване на одобрения строително-ситуационен план и проект за организация на движението, съобщават от районната администрация.

comment 0
visibility 4653
-

Зоната около Женския пазар в София ще бъде обновена

Предстои обновяване и социализация на общественото пространство в зоната на Женския пазар в столицата. Това стана ясно от думите на кмета на район "Възраждане" след работна среща с арх. Свободна Вранчева за обсъждане на дейностите по проекта. Основен фактор за определяне на пространството ще бъде мнението на жителите, на хората работещи в района на Женския пазар и на експертите – архитекти, инженери и урбанисти, заяви кмета на района. Работата по проекта ще започне с набирането на доброволци, които да проведат анкети за проучване на общественото мнение. От значение ще е и съхраняването на историческото наследство.

comment 0
visibility 2823
-

Незаконно депо за отпадъци в центъра на София

Живущи в района на Женския пазар многократно сигнализират за незаконно депо за отпадъци в центъра на София. Депото се намира на бул. "Стефан Стамболов" при Женския пазар. Живущите споделят, че вече веднъж са подавали сигнал за това сметище, но останало без реакция, а депото било доизградено от "Пазари Възраждане" ЕАД. Въпреки предоставената подписка от жителите на района, боклуците са настанени трайно. Подаденият сигнал е насочен към ДНСК, от които жителите на района очакват да насрочат проверка и да вземат мерки за разчистването на терена. Това е вторият сигнал за сметището, подаден до институцията.

comment 0
visibility 2458
Дядо Коледа посети столичния парк „Възраждане“

Дядо Коледа посети столичния парк „Възраждане“

По традиция Дядо Коледа дойде в парк „Възраждане“, за да види коледната елха, украсена от район „Възраждане“ и да вземе писмата с желанията на децата, които все още не са ги изпратили, съобщиха от районната администрация. Добрият старец беше посрещнат от много деца и техните родители. Малките танцьорки от Балетно Студио „Макове'' от НДД, с ръководител Евелина Желева и солистите на ДВГ "Сладки пуканки", НДД с ръководител Светлана Струнджева поздравиха Дядо Коледа и всички присъстващи.

comment 0
visibility 7202
Зимна приказна битка “Динозаври срещу роботи“ гостува в София

Зимна приказна битка “Динозаври срещу роботи“ гостува в София

Фантастичен атракционен парк отваря врати преди Коледа в парк „Възраждане“, София. Зимна приказна битка „Динозаври срещу роботи“ представя историята на събуждането от хилядолетен сън на динозаврите в полите на Витоша, срещата им с „живите роботи“ и  възможността да съжителстват заедно в парка, съобщиха организаторите. Изложбата е авторска концепция на създателите от Коко ейджънси със световна премиера в София, България. „Избрахме България за премиерна локация, въпреки че имаме запитвания от редица други страни, защото се гордеем с факта, че сме българска компания и смятаме, че българската публика заслужава да я види първа.“, заявяват от Коко ейджънси. Атракционният парк отваря врати за посетители утре, 22 декември, и ще гостува в столицата до 10 март следващата година. В него всички запалени любители на фантастичните светове ще открият 14 макета на динозаври и 14 анимирани робота. Децата ще могат да обяздят динозаври като T-Rex или Parasaurolophus, да стрелят в пейнтбол кът по динозавър или робот, да скачат на батут или да се радват на феерия от сапунени мехури. През уикендите организаторите са предвидили и парад на ходещите роботи. Зимна приказна битка „Динозаври срещу роботи“ е място за създаване на прекрасни запомнящи се моменти през зимата на открито за цялото семейство. Изложбата е продуцирана от Коко ейджънси. Компанията създава мобилни атракционни паркове в цял свят. През изминалите 3 години повече от 4 млн. посетители са се докоснали до световете на Живите динозаври, дракони и роботи в световен мащаб. Атракционният парк ще бъде отворен всеки ден от 10 до 18 ч. Посетителите са задължени да носят маски и да спазват дистанция от 1.5 м. Не се изисква зелен сертификат. Цената на билетите за възрастни е 15 лв., а за деца, студенти и пенсионери – 13 лв.

comment 0
visibility 3005
-

Дядо Коледа ще дойде в парк "Възраждане"

Дядо Коледа ще дойде в парк „Възраждане“, за да види коледната елха, украсена от район „Възраждане“ и да вземе писмата с желанията на децата, които все още не са ги изпратили. Това съобщават от районната администрация на "Възраждане". По традиция, поканата до Дядо Коледа беше изпратена от кмета на район „Възраждане“ Савина Савова. Началото на празника ще е на 20 декември от 18,00 часа.

comment 1
visibility 2989
В столичния район„Възраждане“ чакат още два проекта за благоустройство

В столичния район„Възраждане“ чакат още два проекта за благоустройство

Столичният район „Възраждане“ обхваща част от центъра на София, на негова територия се намират част от важните административни и бизнес сгради, както и жилищни комплекси, два пазара. Затова и проблемът с паркирането е актуален и остър от години. Жители на района сами са повдигнали въпроса за въвеждане на платени зони – синя и зелена, които да осъществяват някаква регулация в това отношение. Това отбеляза пред БНР кметът на район „Възраждане“ Савина Савова. Тазгодишният бюджет за благоустройство на вътрешноквартални пространства е използван за изграждане на паркинг пред блок 14 в Зона Б-5 (наричан неофициално китайската стена). „Става дума за площ от над 3,5 дка, за над 100 автомобила, с озеленяване и осветление. Имаме още две готови проекта както за Зона Б-5, така и за Зона Б-19. Площите около блоковете за общински и са с предназначение за спорт, отдих и паркиране“, уточни Савова. Тя призна, че съществуват места и улици, които още създават проблеми, свързани и със собствеността. За изграждането на една нереализирана до момента улица, тече процедура за намаляване капитала на „Софийски имоти“ с определени терени. Вече е избран изпълнител, който ще започне работа през пролетта. Освен това в момента от района се изпълнява строителство на голяма жилищна сграда, изцяло за обезщетение на хората, чиито имоти са били отчуждени преди десетки години, съобщи още кметът. По думите на Савина Савова няма да се допусне разрушаването на сгради паметници на културата, включително и бившият театър „Ренесанс“, който наскоро пострада допълнително от пожар.

comment 0
visibility 2822
-

Арх. Едрева: Все още сградата на бившия театър „Ренесанс“ може да бъде спасена

Една от емблематичните сгради в район „Възраждане“ е тази на бившия театър „Ренесанс“. В последните години тя няколко пъти беше опожарена, последният от които - на 9 ноември 2021 г., припомня БНР. Законодателството в България не е въвело норми за собствениците, които трябва поддържат сградите си, независимо дали те са паметници на културата или не. Това каза пред БНР арх. Валентина Едрева, която има дългогодишен стаж в Националния институт за паметниците на културата. „Поради тази причина у нас стана практика, особено сградите, които са паметници на културата да се изоставят, да се палят, да се събарят - много примери можем да посочим, Захарна фабрика, например“, каза арх. Едрева. Има ред изисквания за функциите и реставрацията на сградите, особено когато става въпрос за паметници на културата, коментира тя. Реставрирането на сградите обаче изисква много средства, затова собствениците предпочитат да я съборят и на нейно място да построят нова сграда. „Нещо, което да носи много повече печалба, какъвто е тук случая. Всички знаем, че там има един проект за 28-етажен хотел и собственикът много отдавна иска да я събори тази сграда“, каза арх. Валентина Едрева. Въпреки многократните палежи на сградата на бившия театър „Ренесанс“, все още е възможно тя да бъде спасена чрез реставрация. Ако се направи проект за консервационно-реставрационни работи, напълно възможно е сградата да се възстанови, коментира Едрева. В закона обаче липсват норми за подкрепа от държавата или за поощрения към собствениците, които поддържат сградите-паметници на културата. Тя даде за пример френското законодателство, което регламентира държавна подкрепа в размер на до 50% при консервационно-реставрационни работи на сгради - паметници на културата.

comment 0
visibility 2738
Скок на имотите с 30% в столичния „Възраждане“

Скок на имотите с 30% в столичния „Възраждане“

Въвеждането на зона за платено паркиране може да увеличи цените на имотите в район „Възраждане“. Това коментира пред БНР брокерът на недвижими имоти Кънчо Абдо. Той посочи, че само за една година цените на имотите във „Възраждане“ са се повишили с 30-40%. „Сумите за квадрат в точно този район скочиха с около 400 евро на квадратен метър за година, което за мен лично е доста голяма сума в сравнение с тези, които се предлагат на пазара в момента. Да не говорим, че съседен квартал до „Възраждане“ има как да се намери до 1000-1100 евро на кв/м. Във „Възраждане“ стигат до 1800-1900 евро на кв/м, дори има в чисто нови сгради, които се предлагат на 2000 евро на кв/м“, каза Кънчо Абдо. Той добави, че ако с конкретна сума пари в началото на годината е било възможно да закупите тристаен имот във „Възраждане“, сега същата сума ще стигне само за двустаен апартамент.

Район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Днешният район Възраждане е разположен върху територията на стария 3-ти столичен район. Новият софийски район Възраждане е формиран и официално обозначен през 1987 г. Той се разпростира на площ от приблизително 316 хектара. Това на практика е 2.5% от територията на София. В пределите на столичния район Възраждане влизат паркове, зелени площи, градини, застроена площ, промишлена зона и обществени терени. Владайската река пресича западната част на територията на район Възраждане. Може да се каже, че в инфраструктурата на района тя е с централно място. Главните градски булеверди и улици, които пресичат район Възраждане са бул.”Тодор Александров”, бул.”Александър Стамболийски”, бул.”Христо Ботев”, бул.”Мария Луиза”, бул.”Константин Величков”, бул.”Сливница” и улиците – ул.”Пиротска”, ул.”Опълченска”, ул.”Цар Симеон” и др. Според направените най-актуални справки, район Възраждане е с брой на населението 49 158.

История и съвременност на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Неоспорим факт е, че район Въраждане се намира в най-древната част на столицата. Това по никакъв начин не пречи на районът да е един от най-модерните в града. В район Възраждане по неповторим начин се преливат минало и настояще. Всеки столичанин е наясно, че възраждането на столицата започва през 1861 г. от Великденската служба на български език във възрожденската катедрала, разположена на пл. „Св. Неделя“. Днес модерният облик на столицата започва от район Възраждане. Новият делови център на София, част от територията на район Възраждане, се намира върху останките на антична Сердика и средновековна Сердика. Това е и основното предимство на район Възраждане в сравнение с останалите столични райони. На практика район Възраждане е централната част на столицата. Логично е непрекъснато тази част да се развива, разширява и обновява.

Институции на територията на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Централните офиси на редица банки и търговски дружества се намират на територията на район Възраждане. Тук е разположен и Националният осигурителен институт, както и редица министерства. По този начин район Възраждане има облик на търговски и административен център.

За нуждите на населението в район Възраждане функционират седем общински детски градини, девет общински училища, шест професионални гимназии и едно държавно училище. 

На територията на район Възраждане има и 4 големи жилищни комплекса - „Зона Б-2 - 5”, „Зона Б-18”, „Зона Б-19” и ж.к..„Сердика”.

Трафик в район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Редица ремонти бяха иавършени основните пътни артерии на район Възраждане. Целта е да се направи пътуването в централните части на града по-удобно и безпроблемно. До голяма степен принос за намаляване на трафика в район Възраждане има и метрото, което осигурява бързо и лесно придвижване не столичани и гостите на столицата. Стигайки до пл. „Св. Неделя“ туристите имат лесен достъп до античните останки на древния град, експонирани там.

Освен метрото, в район Възраждане пътуващите могат да използват и останалите видове обшествен транспорт, а именно трамваен, тролейбусене и автобусен транспорт.

Духовност и култура в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

В район Възраждане функционират шест читалища, а именно “Аура”, “Христо Ботев”, “Ем. Шекерджийски”, “Възрождение”, “Природа и наука”, “Васил Друмев”. Те развиват широка образователна и културна дейност, библиотечният им фонд възлиза на над 130 хиляди тома.

В район Възраждане са разположени и популярните църкви “Св. Никола”, “Св. Неделя”, “Св.св. Кирил и Методий”, паметника на Хр. Ботев, паметника на загиналите в Балканската война в градинката “Св. Никола” и музеите “Хр. Смирненски” и Националния политехнически музей.

В район Възраждане се намира емблематичната ул. „Пиротска“. Тя е основна столична търговка улица. По нейното продължение са разположени редица магазини, офиси, хотел, ателиета и заведения за хранене. Улицата има участъци, по които е забранено движението на автомобили.

Бул. „Ст. Стамболов“ също се намира в центъра на столицата, респективно на територията на район Възраждане. Една част е пешеходна зона, втора част е отворена за автомобили и трамваи, а третата част на булеварда е заета от известният Женски пазар. Това е най-големият открит пазар в район Възраждане и в столицата.

В район Възраждане се намира и друга емблематична столична улица – ул. „Братя Миладинови“ тя също е централна и е разположена между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Позитано“.

На територията на район Възраждане се издига статуята на София. Това е един от новите символи на столицата. Висока е 26 метра и е поставена на главната задна порта на антична Сердика.

В район Възраждане се намират обновените Централни хали. Забележителната сграда е построена през 1909 г. От 1911 г. до днес са важен търговски обект в столицата и в район Възраждане. През 1988 г. започва ремонт в сградата и през 2000 г Халите отново функционират.

Женският пазар е една от емблемите на столицата и в частност на район Възраждане. Освен че е най-старият пазар в столицата, той е и най-големият открит пазар в София и в район Възраждане. След ремонта пазарът се превърна не само в място за търговия, но и за социални контакти и култура. Тук се порвеждат редица събития. Галерия „Сердика“ на територията на пазара, предоставя възможността да се разгледат редица изложби от живопис, графика, фотография, правят се творчески ателиета, организират се редица концерти, представяне на книги, срещи с известни личности.

Тъй като Женският пазар е включен в туристическата обиколка на София, район Възраждане определено има дял в презентирането на красотата на столицата.

В район Възраждане се намира и друг традиционен столичен пазар – „Димитър Петков“. Той се намира между булевардите „Сливница“ и „Ал. Стамболийски“. Сергиите и павилионите са обновени и на тях се предлага богато разнообразие от месо, хранителни стоки, риба, млечни произведения, цветя, с които се снабдяват повечето цветарски магазини в столицата. Пазаруващите могат да си починат в обособените зони за отдих или да се ободрят в кафетерията на територията на пазара.

На 23 май всяка година жителите на район Възраждане отбелязват традиционния празник на района. Обособената сцена дава поле за зиява на възпитаниците на различните школи към читалищата и учебните заведения в район Възраждане.

Накратко това е основното за район Възржадане. Градският център почти напълно съвпада с територията на район Възраждане. В пределите на района се намират и местностите “Центъра”, “Три кладенци”, “Коньовица”, “Еврейски геран” и “Баталова воденица”.

Определено може да се каже, че район Възраждане умело съчетава историята с настоящето и помага на столичани и гостите на столицата да усетят това по неповторим начин. Обновяването на централната градска част е логично да продължава непрекъснато.

Територия и население на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

Прочетете още