Начална страница / Райони на София / район "Младост", СО / „Младост“ е най-зелената община

„Младост“ е най-зелената община

Софийският район „Младост“ получи наградата в категория „Голяма община“ на конкурса „Най-зелена община“ за 2017 г., организиран от „Екопак България“ АД, с проект „Децата на „Младост“ събират разделно отпадъците“. Това е образователна програма предназначена за учебните заведения на района и отнасяща се до разделното събиране на отпадъците и рециклирането им.

Според проекта 2 500 деца от детските градини и училищата на район „Младост“ трябва да придобият повече знания за разделното събиране на отпадъците и рециклирането им посредством неформално образование, различни игри, презентации, в които децата активно да участват. За целта проектът планира обучение, подготовката на игри, създаване на екологичен кът, в който ще има и различни уреди за игри и други, с които децата да се подсещат, че отпадъците се събират разделно. Еко кътът ще остане постоянен, а проектът ще се финализира със засаждането на цветя.

Изпълнителният директор на „Екопак България“ АД Тодор Бургуджиев при връчването на наградата на район „Младост“ каза, че районът е с „дългосрочна стратегия за разделно събиране на отпадъците от опаковките“. Той допълни, че в район „Младост“ през 2017 г. са събрани и рециклирани 1 073 тона отпадъци. Така спестената електроенергия е 320 КВт/ч, спестената вода 23 000 литра, спестеният петрол 1 862 барела, повече от 9 000 дръвчета са запазени и не са отсечени, и в депата отпадъците са били с 3 800 куб. м. по-малко.

Кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева получи от изпълнителния директор на „Екопак България“ АД грамота, статуетка и чек на стойност 25 000 лв.

С проекта на район „Младост“ и със съдействието на „Екопак България“ децата на района ще получат знания за ползата от събирането и рециклирането на отпадъците и така ще се създаде „екопространство“ в района, подчерта Десислава Иванчева.

В проведения за трета поредна година конкурс „Най-зелена община“ организиран от „Екопак България“ АД, през 2017 г. участваха 19 общини, разделени в три категории – голяма, средна и малка, според броя на жителите. В него се допускат само общини имащи сключени договори с „Екопак България“ АД. Проектите на общините трябва да популяризират разделното събиране на отпадъците от опаковките, да имат ясни цели, да са креативни и мащабни и да има краен положителен резултат от тях.

С конкурса се цели гражданите да бъдат информирани какви ползи носи разделното събиране на отпадъци от опаковки за здравето им, живота им и природата, и разбира се да се отличат най-добрите екологични проекти.

Конкурсът „Най-зелена община“ за 2018 г. ще започне през март, когато общините сключили договори с „Екопак България“ АД ще могат да регистрират проектите си.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Кой си забрави автомобила на паркинга на метростанция в „Младост“

Стари автомобили са изоставени по паркинги и пред блокове. За това алармираха граждани пред столица.bg. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *