Начална страница / Райони на София / район "Младост", СО / „Младост“ е най-зелената община

„Младост“ е най-зелената община

Софийският район „Младост“ получи наградата в категория „Голяма община“ на конкурса „Най-зелена община“ за 2017 г., организиран от „Екопак България“ АД, с проект „Децата на „Младост“ събират разделно отпадъците“. Това е образователна програма предназначена за учебните заведения на района и отнасяща се до разделното събиране на отпадъците и рециклирането им.

Според проекта 2 500 деца от детските градини и училищата на район „Младост“ трябва да придобият повече знания за разделното събиране на отпадъците и рециклирането им посредством неформално образование, различни игри, презентации, в които децата активно да участват. За целта проектът планира обучение, подготовката на игри, създаване на екологичен кът, в който ще има и различни уреди за игри и други, с които децата да се подсещат, че отпадъците се събират разделно. Еко кътът ще остане постоянен, а проектът ще се финализира със засаждането на цветя.

Изпълнителният директор на „Екопак България“ АД Тодор Бургуджиев при връчването на наградата на район „Младост“ каза, че районът е с „дългосрочна стратегия за разделно събиране на отпадъците от опаковките“. Той допълни, че в район „Младост“ през 2017 г. са събрани и рециклирани 1 073 тона отпадъци. Така спестената електроенергия е 320 КВт/ч, спестената вода 23 000 литра, спестеният петрол 1 862 барела, повече от 9 000 дръвчета са запазени и не са отсечени, и в депата отпадъците са били с 3 800 куб. м. по-малко.

Кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева получи от изпълнителния директор на „Екопак България“ АД грамота, статуетка и чек на стойност 25 000 лв.

С проекта на район „Младост“ и със съдействието на „Екопак България“ децата на района ще получат знания за ползата от събирането и рециклирането на отпадъците и така ще се създаде „екопространство“ в района, подчерта Десислава Иванчева.

В проведения за трета поредна година конкурс „Най-зелена община“ организиран от „Екопак България“ АД, през 2017 г. участваха 19 общини, разделени в три категории – голяма, средна и малка, според броя на жителите. В него се допускат само общини имащи сключени договори с „Екопак България“ АД. Проектите на общините трябва да популяризират разделното събиране на отпадъците от опаковките, да имат ясни цели, да са креативни и мащабни и да има краен положителен резултат от тях.

С конкурса се цели гражданите да бъдат информирани какви ползи носи разделното събиране на отпадъци от опаковки за здравето им, живота им и природата, и разбира се да се отличат най-добрите екологични проекти.

Конкурсът „Най-зелена община“ за 2018 г. ще започне през март, когато общините сключили договори с „Екопак България“ АД ще могат да регистрират проектите си.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Горублянци против „Източен парк“

Според протестиращите около 500 фамилии са засегнати от проекта, който предвижда зелени площи върху 1250 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *