Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 31 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 10 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 55 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 97 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3391
трамваи, японци, филм

Японци снимат филм за софийските трамваи

Екип на Японската национална телевизия (NHK) започва днес снимките за филма „Пътуване с трамвай из Европа – София“, съобщи за Столица.bg координаторът на продукцията Рин Ямамура. Режисьорът Макато Кита и операторът Кеничи Ватанабе имат амбицията да покажат на света развитието на трамвайния транспорт у нас, който вече не се среща често в големите европейски столици. Досега такива филми са направени във Виена, Прага, Будапеща. Снимките ще продължат една седмица и ще бъдат заснети като двойки маршрутите на трамваите 10 и 12, както и на 22 и 7. За да не се пречи на движението на трамваите и да се нарушава комфорта на пътниците, японските документалисти са наели цял вагон, с който смятат да се движат по трасето на трамваите. Те ще отбележат всички забележителности и тяхната история по маршрутите. Особен интерес предизвиква трамвай №10, чиято последна спирка е в близост до Зоологическата градина, като преди това преминава през емблематичния площад „Журналист“, един от най-старите в столицата. Ще бъдат проведени интервюта със столичани, които са свидетели на миналото и настоящето на това превозно средство у нас – все по-непознато и екзотично за гостите от Страната на изгряващото слънце.

comment 0
visibility 573
надбаки, данъчни облекчения, помощи

5000 лв. помощ за трето дете предлагат експерти

Да се премахне доходният критерии при детските надбавки, е едно от предложенията на експертната група към кабинета на вицепремиера Марияна Николова. За да се преборим с демографската криза се предвижда още да се увеличи помощта за бебе, както и данъчните облекчения за родителите. Предлага се при раждането на бебе еднократната помощ да стане 1000 лв., но само за майките, които са осигурени. При второ дете сумата да нарасне на 2000 лв, при третото на 5000, а при всяко следващо по 2000 лв. През тази година помощта е съответно 250 лв., при второ 600, при трето 300 лв. и при всяко следващо по 200 лв. За промяната са нужни около 55 млн. лв. Разглеждат се няколко варианта на данъчни отстъпки. Експертите предлагат още и облекчение за ипотечните заеми на млади семейства с деца. Разглежда се възможността за предоставяне на преференциален заем на младежи, приети в български висши училища срещу поети задължения за трудова заетост в страната за период от 5 години.  Предложенията на експертната група са изпратени за становище до Българската стопанска камара.

comment 0
visibility 2002
София, дете, инцидент

Дете падна от двуетажно легло в "Слънчевата къща"

Дете е паднало от двуетажно легло в детска ясла, намираща се в центъра на столицата и с претенциозното име "Слънчевата къща". Майката Мария Попова разказа пред Нова телевизия,  че т.н. частна занималня няма регистрация. При капацитет 11 деца, те са повече от 23. В началото са били около 15-16 и тогава се е забелязвало развитие у детето. Помещенията са две стаи, леглата са малки. При такса 500 лв. е било обявено кетеринг, но се оказало, че собственичката Пламена Петрова сама готви.  Когато детето паднало, тя била повикана, но не дочакала линейката и сама го закарала в болницата. Пострадалото дете има насинено чело, контузия в крака и 5-6 шефа на главата.  Майката разказа и друг случай от тази занималня след разговор с родители. Детето им започнало да заеква, те били лекари и го завели на психолог. Забелязали, че се храни много бързо, ляга да спи на пода и било установено, че копира поведение от яслата.  

Реклама
comment 0
visibility 1237
София, Кюстендил, влак

"Корона експрес" тръгва от София към Кюстендил

По маршрута София - Кюстендил и обратно на 12 октомври т.г. ще пътува атракционният влак с парен локомотив и вагон от царската композиция "Корона експрес". Той ще тръгне в 8,30 ч. от Централна гара София и ще пристигне в Кюстендил в 12,40 ч. По време на пътуването на гарите Радомир, Земен и Кюстендил влакът ще спира и ще има тържества. В обратната посока композицията ще замине от гара Кюстендил в 13:50 ч.  На Централна гара София, както и в Кюстендил и Радомир ще се представят изложби с фотографии и текстови материали за линията.  През последно атракционно пътуване за 2019 г. е включването на личния вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес” във влаковата композиция. Специално прикаченият вагон ще пътува за първи път тази година като атракция, а по време на движение всички желаещи ще могат да го разгледат, съпроводени от гид, който ще ги запознае с любопитни факти. Ретро влакът ще бъде теглен от парния локомотив № 01.23. Ретро пътуването се организира по повод отбелязването на 110 години от пускането в експлоатация на жп линията Радомир-Земен-Кюстендил. Събитието се провежда по покана на инициативен комитет, създаден за честването на годишнината, и се реализира от „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД. Децата до 7-годишна възраст пътуват безплатно без право на място.

comment 0
visibility 134
СЕМ, БНР, шеф

СЕМ ще гони предсрочно радиошефа

Съветът за електронни медии започва процедурата по предсрочното отстраняване от поста на генералния директор на БНР Светослав Костов. Едноседмичният срок, който членовете на регулатора дадоха на радиошефа сам да напусне изтече. Костов още миналата седмица каза, че няма да напусне доброволно и вече се е консултирал с адвокати. СЕМ единодушно наложи две глоби на БНР - 7000 лв. за нарушаване на индивидуалния лиценз, а другата - 20 000 лв. е за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация, след като "Хоризонт" замлъкна 5 часа. Тогава се твърдеше, че програмата е в профилактика, а един ден преди това от ефир бе спряна журналистката Силвия Великова. Проверката в БНР беше наредена от главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като националното радио има статут на стратегически обект, който при кризи има мисията да информира населението.

comment 0
visibility 1578
Различните деца на България

"Да играем заедно" поставя първата в София люлка за специални деца (СНИМКИ)

Първата специализирана люлка за специални деца ще се появи в градинка в София до десетина дни. Това е детското съоръжение, което осигури проектът "Различните деца на България" на фотографа Анна Йончева. Люлката ще бъде монтирана в парка на "Света Троица". В момента изработването е на финала и в края на следващата седмица ще бъде монтирана, съобщи добрата новина пред Столица.bg Анна Йончева. Тя стартира проектът си "Различните деца на България" през април т. г. с единствената цел да покаже, че интегрирането на малчугани с увреждания е най-лесното нещо на света и затова е достатъчно само любов. Ани се срещна с десетки деца и ги снима заедно с техни връстници. Заедно играха и се забавляваха в паркове в София, танцуваха и се веселиха, смяха се и бяха щастливи. Това бе и поводът за благотворителната кауза "Да играем заедно", като част от проекта. Каузата получи голям обществен отзвук и обедини хиляди българи и семейства, които с много обич показаха колко малко трябва, за да се чувства едно дете щастливо. А специалните деца почувстваха силата и обичта, дарени от връстниците им. В края на август Анна Йончева обяви, че започва събирането на средства за изработването на специална люлка за специални деца. Социалната ангажираност на стотици хора даде бърз резултат и на 20 септември бе събрана сумата от 4200 лв. 3600 лв. струва изработването на съоръжението и още 600 са необходими за сертифицирането. Люлката се изработва от "Екотрайк". Тя ще може да се ползва и от малчугани в инвалдини колички.  "Животът не ни променя! Променят ни хората, които срещаме докато го живеем! Когато стартирах този проект в началото на месец март не познавах "различни" деца. Но исках децата ми да ги познават! Да се научат да виждат тях, а не различията им! Защото вярвам, че това ще им помогне да станат по-добри хора. Много се притеснявах как ще бъде възприето всичко и дали ще бъда разбрана правилно имено, защото съм майка на деца без увреждания. Покрай събитията, които организирам и снимките, видях и двете крайности: от хора, които искрено се радват на тези деца до такива, които само като ги видят, се преместват колкото се може по-далеч от тях. Разбрах, че всичко има красота, но не всеки може да я вижда за съжаление. И, че всички материални неща не носят и грам смисъл пред нещата,които те карат да се усмихваш..!", категорична е Анна Йончева. На 10 ноември т. г. от 18 ч. тя открива благотворителна изложба "Различните деца на България" в столичния хотел "Будапеща". Средствата от нея са предназначени за втора такава люлка в Борисовата градина в колелото със слончета. 

comment 0
visibility 137
Синод

Синодът събира пари за онкоболни деца с изложба в Народното събрание

Благотворителна изложба ще бъде открита от 11 часа днес в Парламента в Клуба на народния представител. Проявата е организирана от Светия Синод на Българската православна църква, съобщи „Фокус“.    Предвижда се да се разпродават най-добрите творби от Синодалния Национален конкурс „Възкресение Христово“. Инициативата е част от благотворителна кампания на висшия клир  „Деца рисуват за деца“. Тя събира средства за онкоболните малчугани и техните семейства, лекуващи се в Клиниката по детска клинична хематология и онкология в болница  „Царица Йоанна – ИСУЛ“.    

comment 0
visibility 391
дръвчета

Дръвчетата от Новата гора на София се развиват с пълна сила

Дръвчетата, които бяха посадени в Новата гора край София, се развиват  повече от добре. Те бяха посадени през изминалите сезони край Суходол от над 1200 ентусиасти. Имаше пуснат и специален автобус до Новата гора от Столична община-  56А.    В момента се чакат добри метеорологични условия, за да се започне със саденето на фиданки и през тази есен.        

comment 0
visibility 217
махане тераса

Пламен Георгиев сам ще премахне незаконната си тераса

Бившият шеф на Комисията "Антикорупция" Пламен Георгиев няма да обжалва бутането на терасата си. Той е подал молба до Административен съд- София. С нея оттегля тъжбата си срещу заповедта на район "Слатина" за махането на двата навеса на терасата на апартамента му.    Според информация от район "Слатина" Георгиев е предложил сам да премахне незаконните постройки на тераса си, научи Столица.bg. По закон той има право да постави единствено плосък слънцезащитен елемент.    Становището на районната администрация бе, че построеното барбекю на вече изпратения във Валенсия консул е незаконно строителство. Заради "случая Георгиев" падна главата на арх. Калинов- Директор на "Строителен контрол" на НАГ към Столична община.       

comment 0
visibility 241
Мама, бебе, тичане

Софиянка с бебе тича за благотворителна кауза

Софиянката Мария Жарова участва в третото издание на Либхер Бизнес Рън. 32-годишната Жарова пробяга с 42-дневното си бебе 4 км около завода на „Либхер“ в зона „Марица“, част от Тракия икономическа зона (ТИЗ) в Пловдив, заради благотворителната кауза на надпреварата. Всяка година и аз, и съпругът ми участваме с огромно удоволствие, време е и малкия Александър да се състезава. Радвам се, че имаше бегачи, които завършиха след мен, сподели веднага след финала енергичната мама. В надпреварата участваха много фирми от София, които допринасят за благотворителната кауза – 30 процента от таксите, над 3000 лева, бяха дарени на пловдивския Център за обществена подкрепа „За деца и родители“ към фондация „За нашите деца“.

comment 0
visibility 394
кампания

В пет столични парка ще обезпаразитяват кучета безплатно

В пет столични парка ще има безплатно обезпаразитяване на кучета. Акцията ще се проведе на 12 октомври, съобщиха от Български ветеринарен съюз (БВС), цитирани от bTV.      Събитието ще трае от 11 до 17 часа. А местата са Южния и Северния парк, Борисовата градина, парка "Гео Милев" и този край езерото в "Дружба".  Целта на кампанията е  популяризиране на превенцията срещу ехинококозата. Както и взимане на навременни мерки в борбата с болестта, допълват от Ветеринарния съюз.   

comment 0
visibility 308
глоби

Глоби в два района за замърсяване на пътното платно и неизмити камиони

Двама водачи на товарни автомобили получиха глоби за замърсяване на пътните артерии и неизмити ходови части на машините, съобщават от Столичен инспекторат.   Първата санкция е наложена в район "Сердика" на бул. "Сливница".Вторият нарушител е в район "Красно село" на ул. "Родопски извор"  и бул."Тодор Каблешков". Той не само, че е замърсил участък от платното, но не е имал и направление за извозване на земни маси.  Двамата глобени са почистили замърсените места.    

comment 0
visibility 329
БДЖ, влак, билети

Столичани могат да си купят билет онлайн от БДЖ

Столичани могат да използват системата за онлайн закупуване на билети за всички влакове. Така системата за онлайн резервации и продажба на билети ще спести време и неудобство в двумилионния град, независимо в кой квартал живее клиентът. Предоставя се и визуален избор на спални и седящи места, съгласно композицията на всеки влак. Системата е в пробна експлоатация, съобщават от „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и „Информационно обслужване” АД. Разплащането също става по електронен път с най-масово разпространените карти – кредитна и дебитна. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент. А закупуването системата предлага да става и от таблети и смартфони. Не е задължително да се разпечатва на принтер. Но билетите могат да се купуват не по-късно от три часа преди заминаването на влака по разписание. За сега за онлайн продажбата на билети ще бъде за ограничен брой влакове, предупреждават от БДЖ.

comment 0
visibility 349
Стадион, МВР, забрана

Футболен мач променя движението в София

Футболеният мач на ст."Васил Левски" временно променя организацията на движението в центъра на София, съобщават от МВР. На 6 октомври, неделя т.г. се забранява престоят и паркирането на превозни средства на моста пред стадиона същия ден от 15.00 ч. до 20.00 ч. Изключение се прави само за автомобилите на участниците в спортното състезание. От 17.30 ч. отново на 6 октомври, до приключване на футболната среща, при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР може да се забрани влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по маршрута ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх” и бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Пейо К. Яворов".

comment 0
visibility 238
дъжд

Синоптиците: 17 литра валежи са паднали в София за денонощие

София държи първенството за най-много валежи в страната- 17 литра на квадратен метър за денонощие. Това съобщиха от НИМХ, цитирани от "Фокус".   Девет литра са паднали на връх Мургаш , пет в Оряхово.