Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1490
-

Прокуратурата ще разследва сблъсъците пред Паметника на Съветската армия

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с протесните събития от последните дни, съобщава "Сега", като се позовава на изявление на говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Престъплението, което се разследва, е причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди, пояснява Милева. Към момента разследването е на етап разпити на свидетели. В последните няколко дни, след решението на Народното събрание да предостави военно-техническа помощ на Украйна, общественото настроение се нажежи и в столицата зачестиха сблъсъците на протестиращи срещу решението и хората, които го подкрепят. Българският хелзинкски комитет настоява вътрешният министър Бойко Рашков да провери защо полицаите от СДВР са бездействали при акцията за опаковането на монумента. БХК напомня, че събитието е организирано от Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия (ГИДПСА) и е съгласувано със Столичната община след уведомление, подадено от общинския съветник Марта Георгиева. Обявената цел на акцията е скулптурните композиции в североизточния край на монументалната площадка да бъдат покрити (опаковани) с български и украински знамена. Флаговете за акцията са закупени от организаторите с лични средства и представляват тяхна собственост. Въпреки това полицията изтласкала законно събралите се граждани встрани от зоната на редовно обявеното и съгласувано със СО събитие и по никакъв начин не опитала да предприеме действия по осигуряване на акцията по поставяне на знамена.  

comment 0
visibility 1518
-

Опашка пред президентството за Деня на отворени врати

Денят на отворени врати в президетството събра стотици желаещи да разгледат сградата и да се срещнат с президента, показа БНТ. Традицията бе възстановена след двегодишно прекъсване заради пандемията. Първите гости на президента днес бяха младежи от гвардейски отряди от Бургас, Айтос, Батак и Смолян. Президент за един ден, който всъщност беше вицепрезидент, тази година беше Дориан Неделчев от Националната природоматематическа гимназия в столицата. Той сподели, че е впечатлен от екипната работа между президента и вицепрезидента. Посетителите днес имат възможност да разгледат Гербовата зала, Огледалната зала и Президентската библиотека. За деня на отворените врати са изложени и знамена светини на българската армия, униформи на националната гвардейска част и изложба със снимки, посветени на българските военнослужещи на фотографа Вяра Йовева. Гостите могат да видят и ордените, които държавният глава връчва, както и подаръци получени при негови визити. Вратите на "Дондуков 2" в столицата ще останат отворени до 16 часа. 

comment 0
visibility 1491
-

Патриархът в обръщение по случай Деня на храбростта: Пред Бога е ценен всеки човешки живот

Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод днешния празник - Денят на храбростта и на българската армия, в който православната църква почита паметта на Свети Георги Победоносец. "Съвестта ни е толкова смутена през последните месеци, в които станахме свидетели на братоубийствената война в Украйна. Когато виждаме как един православен народ воюва против друг православен народ – в неоправдано и ненужно кръвопролитие, посявайки семената на една дълговечна вражда и разделение между братя по вяра и род", казва патриархът в своето послание. "Пред Бога е ценен всеки човешки живот и затова войната не е и не може да бъде средство за разрешаването на нито един спор, нито за нея може да съществува каквото и да било оправдание. Като Църква Христова, не можем да се примирим с военните действия и да не ги изобличим като проява и тържество на злото в този свят", заявява още българският патриарх. "Днес, когато се освещават бойните знамена на Българската армия, се молим тя да бъде винаги закрилник на своя народ, армия, която е гарант за съхраняването на живота, честта и достойнството на всеки човек. Само тогава ще се радва и на Божието благословение и благоволение, когато се обучава и съществува, за да пази мира и да съхранява божествения дар на живота", завършва своето обръщение той.

Реклама
comment 0
visibility 1466
-

Продължава миенето на софийските улици

По график продължава да се извършва дейността „миене“ на улици, булеварди и обществени пространства в столицата, съобщават от Столичен инспекторат. Във вчерашния ден, 5 май, бяха измити улиците в районите „Красно село“, „Красна поляна“, „Овча купел“, „Люлин“, „Сердика“ и „Надежда“. През нощта се измиха столични булеварди в „Красно село“ - бул. „Гоце Делчев“, ул. „Житница“ и транспортен тунел. Успоредно с това се извършва и профилактика на дъждоприемни шахти, за да се осигури проводимостта на съоръженията. В рамките на нощта бяха измити още: Във "Възраждане" - ул. „Гюешево“ , бул.“ Константин Величков“, бул. „Кн. Мария Луиза“, ул.“ Охридско езеро,“ бул. „акад. Ив.Евст.Гешов“, бул. „Ал. Стамболийски“, бул. „Христо Ботев“, пл. Света Неделя, бул. „Възкресение“, пл. ВъзражданеВ "Сердика" - ул.“ Първа българска армия“, ул. „Рояк“, ул. „Пет могили“, както и пространството и ротондата на Централна гара.В "Лозенец" - бул. „Никола Вапцаров“, бул.“ П.К.Яворов“, бул. „Свети Наум“, бул. „Черни връх“, бул. „Драган Цанков“, ул. „Сребърна“, ул. „Стоян Михайловски“, ул. „Атанас Дуков“.В "Триадица" - бул. „Патриарх Евтимий“, пл. Македония, бул. „Христо Ботев“, бул.“ Витоша“ пред Съдебната палата, ул. „Алабин“.В район "Красна поляна" - бул.“ Възкресение“. През деня на 6 май дейността ще продължи в следните райони по определения график: „Красно село“, „Сердика“, „Подуяне“, „Надежда“, „Искър“, „Овча купел“ и „Люлин“ по вътрешноквартални улици.

comment 0
visibility 1638
-

Празнуваме Гергьовден - Денят на храбростта и българската армия

В днешния ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец, отбелязваме и деня на храбростта и българската армия. Според народните вярвания, днешният празник предвещава лятото и поставя началото на новата стопанска година.  За трета поредна година празникът няма да бъде отбелязан с традиционен военен парад в столицата. Традиционния водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп. В тържествения ритуал ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената светини и представителни блокове на Националната гвардейска част. Върховният главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с поднасяне на венци пред паметника. При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните гвардейски части ще преминат в тържествен марш. В 12:00 часа пред президентството ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Традиционно на Гергьовден Националния военноисторически музей обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 часа за постоянната и външната си експозиция. Гостите на музея ще могат да разгледат подготвената за празника изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“, посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“, чийто празник става и празник на армията. Ще бъдат представени всички степени на отличието, включително най-високите, както и оръжия и вещи от воинския бит, в които е вграден орденът. В 12.00 часа на гостите на музея ще бъде предложена традиционната дегустация на емблематичната боб чорба, приготвена от военен готвач в полеви условия. Този път посетителите ще видят най-съвременната полева кухня, която притежава Българската армия. За празничното настроение на посетителите на музея от 14.30 до 15.30 часа ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

comment 0
visibility 2194
Нови сблъсъци пред паметника на Съветската армия в столицата

Нови сблъсъци пред паметника на Съветската армия в столицата

Нови сблъсъци станаха днес пред паметника на Съветската армия в София между желаещи да „опаковат“ монумента с украински знамена и противници на тази идея. Младежи бяха направили жива верига около паметника и не позволяваха той да бъде покрит с чужди флагове. На мястото има и полиция, която предотврати по-сериозно сбиване.  В 18:00 ч. започна протест с искане монументът да бъде демонтиран. Припомняме, че вчера две групи се събраха пред монумента – едните с намерението да поставят български и украински знамена, а другите, желаещи неутралитет на страната ни. Стигна се до напрежение и се наложи намесата на униформените.  

comment 0
visibility 1210
-

ОДМВР София област организира турнир по стрелба „Бинев, Трошанов, Ангелов“

26-години след черния 3 май 1996 година, когато престъпни ръце отнеха живота на майор Йордан Бинев, мл. лейтенант Красимир Трошанов и мл. лейтенант Ангел Ангелов, ръководният състав на ОДМВР-София и служители от различни структури на МВРпреклониха глава пред саможертвата им и отдадоха заслужена почит към героизма на тримата достойни български полицаи. Тримата полицаи бяха убити при акция в столичния Люлин при изпълнение на служебните си задължения. В тяхна чест от ОДМВР София област организираха турнир по спортна стрелба. "Паметта на тримата ни колеги е важна за всички нас и особено за младите колеги, които трябва да знаят, че МВР има своите герои, че в редиците ни винаги е имало достойни служители. Участието ви в турнира доказва за пореден път вашата последователност и настойчивост при изграждане на способности и умения, необходими за ежедневното изпълнение на отговорната ви професия", изтъкна в приветствието си заместник главният секретар на МВР гл. комисар Станимир Станев. Официален старт на мероприятието даде директорът на ОДМВР-София ст. комисар Живко Коцев. Предизвикателствата на днешния ден и рисковете, пред които сме изправени, ни задължават да следваме неотклонно поетите задължения, да работим всеотдайно и достойно в защита на законността и сигурността на гражданите. Провеждането на турнира е нашият жест на поклонение пред смелостта на всички достойни служители, изпълняващи задълженията си безукорно и с висок морал, посочи в обръщението си към гостите и участниците ст. комисар Коцев. Областният управител на Софийска област също поздрави служителите на МВР. Страната ни е по-сигурна и по-спокойна благодарение на вашите усилия, а трудът ви е достоен за уважение. Да не забравяме подвига на загиналите за страната служители, изтъкна в обръщението си г-н Иван Иванов. Сред официалните гости на церемонията бяха административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова и близки на загиналите полицейски служители.

comment 0
visibility 1382
-

Продължават ли действията по засипване на Боянското блато

Жителите на Бояна сигнализират, че засипването на Боянското блато продължава въпреки липсата на изискващите се по екологичното законодателство процедури от строителя и собственика, и въпреки наложената принудителна административна мярка. След извършена извънредна проверка на място от експерти на РИОСВ – София са констатирани дейности по засипване, разстилане на земни маси, заравняване на терена и премахване на растителност в частен имот, в местността "Боянско блато". Сигнал за нарушението е подаден в министерството на 29 април т.г. С цел преустановяване извършването на административни нарушения, на нарушителя е наложена принудителна административна мярка, съобщиха от МОСВ. Блатото се намира в местността Гърдова глава. Дълго време са съществували 2 блата, а сега е останало само едно, обясни пред Радио София Георги Камов, жител на кв. "Бояна". От 90-те години обаче в района се извършва усилено жилищно строителство. По думите му, заради строителството релефът е променен, влошени са условията за живот на обитателите – над 100 вида птици и редица защитени представители на флората и фауната. Жителите на столичния квартал Бояна са организирали няколко каузи за запазване на блатото, но и институциите трябва да свършат своята работа, подчерта още Камов.

comment 0
visibility 1791
Не успяха да покрият паметника на Съветската армия с украински знамена

Напрежение пред паметника на Съветската армия в София

Опитът на група граждани да "опаковат" паметника на Съветската армия в София със знамената на България и Украйна беше осуетен. Идеята им не успя да се реализира, тъй като привърженици на неутралната позиция на България бяха дошли по-рано и пазеха монумента. Стигна се и до напрежение. Наложи се полицията да се намеси и да раздели двете групи. От едната страна се чуваха скандирания против украинския президент Володимир Зеленски, а от другата - срещу българския държавен глава. По-рано днес около сградата на Народното събрание имаше два протеста. Първият беше срещу това страната ни да влиза в конфликта, като оказва военнотехническа помощ за Украйна. Втората група защитаваше тезата, че България трябва да бъде по-категорична във военния конфликт и да помогне на Украйна с оръжие. Протести затвориха движението по бул. „Цар Освободител“ в столицата Освен това украинското знаме вече се вее редом до българското на сградата на Столичната община на ул. "Московска" №33. По този начин местната власт в София показва своята солидарност с Украйна. Припомняме, че на 7 април Столичният общински съвет взе решения две емблематични места в София да бъдат именувани „Героите на Украйна“ и „Борис Немцов“ (на името на руския опозиционер, убит в центъра на Москва). По време на същото заседание беше гласувано знамето на Украйна да се издига до българското на сградата на Столичната община. 

comment 0
visibility 1465
Протести затвориха движението по бул. „Цар Освободител“

Протести затвориха движението по бул. „Цар Освободител“ в столицата

Два протеста се провеждат в момента в центъра на София – около Нродното събрание. Единият се организира от противници на идеята да се изпращат оръжия на Украйна, а вторият е за оказване на военна помощ. Към момента движението по бул. „Цар Освободител“ е блокирано. Първият протест е пред сградата на Парламента, а другият е откъм служебния вход на Народното събрание. Има поставени метални заграждения, а полицаи следят да няма сблъсъци между участниците в двете демонстрации. По-късно днес граждани ще се съберат пред паметника на Съветската армия, за да го "опаковат" с български и украински знамена.

comment 0
visibility 1363
-

Броят на местата за детски ясли в София почти не се е променил през 2021г.

Към 31.12.2021 г. в страната функционират 833 самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на детски градини. Това показват данните на НСИ. Общо за страната местата са 32 856. В София (столица) осигуреността с места в детски ясли през 2021г. почти не се променя, като спрямо 2020 г. тя нараства с 0.1 процентни пункта, показват данните. Най-висока е тя  в областите Габрово (29.5%), Плевен (25.1%) и Благоевград (23.9%). Общо за страната осигуреността с места е 18.2%. Към 31 декември 2021 г. столицата разполага със 198 детски заведения и 8068 места, в т.ч. 1906 места в самостоятелни детски ясли, съобщават от НСИ.  

comment 0
visibility 1997
Походът за мир и неутралитет блокира движението пред Народното събрание

Походът за мир и неутралитет блокира движението пред Народното събрание

Движението на площад "Народно събрание" в София е блокирано, предаде БНР. Стотици граждани се събраха на площад "Народно събрание" в София в рамките на инициативата "Общобългарски поход за мир и неутралитет", която се провежда едновременно в столицата и в няколко града в страната. Тази вечер в София походът за мир и неутралитет започна с тъпани и гайди, както и с множество български знамена. Паметникът на Цар Освободител също е обвит с българското знаме. Гражданите заявяват категорично своята позиция за неутралитет на България във военния конфликт в Украйна, както и против предоставянето на оръжие или военна помощ на Киев. Демонстрантите са внесли шест искания в Народното събрание – част от тях са да се наложи мораториум за изпращане на войски, забрана за износ и внос на ново оръжие, както и да се наложи мораториум за създаване на военни бази на територията на нашата страна, съобщава още БНР. За утре, 4 май, в столицата е насрочена контрапротестна проява, която ще настоява депутатите да вземат решение за предоставяне на военна помощ за Украйна.  

comment 0
visibility 1907
-

РИОСВ-София глоби общинско дружество с 21 000 лева

Две санкции в размер на 21 000 лева бяха наложени от РИОСВ на общинското дружество „Софинвест“, съобщи БНР. Дружеството е отговорно за управлението на отпадъците в депото в кв. „Враждебна“, в което е установено изхвърляне на негеламентиран отпадък. „След извършена проверка от страна на РИОСВ – София в средата на 2021 г. е издадена и принудителна административна мярка, която забранява извършването на дейността по рекултивация с неразрешени отпадъци. Тази мярка е издадена от министъра на околната среда и водите. Към настоящия момент издадените от директора на РИОСВ наказателни постановления се облажват пред съда от страна на „Софинвест“, съобщи София Атанасова, гл. експерт „Управление на отпадъци“ в РИОСВ. По думите на експерта, в депото във „Враждебна“ се извършват дейности по рекултивация на два обекта – единият е бивша кариера за добив на инертни отпадъци и бивше депо за строителни отпадъци. Тъй като към момента обектът не функционира като депо за отпадъци, там не би следвало да се извършват дейности по депониране на такива, заяви тя. На 1 май 2022 г. обаче от Инициативния комитет „Враждебна“ са се натъкнали отново на нерегламентирано изхвърлени отпадъци. Заснели ги и с дрон, като кадрите показват, че на мястото са изхвърлени дивани, туби, автомобилни гуми, найлони, дограма. Според живущите в района, от депото зариват изхвърлените отпадъци с почва. "Опасенията, които имахме в предишните месеци, че все пак продължават там да се депонират неправомерно отпадъци, за съжаление се оказаха верни", разказа Мартин Стоянов от инициативния комитет. Гражданите, които от години се борят за пълното затваряне на площадката, веднага сезирали РИОСВ, откъдето на 2 май са направили проверка и са констатирали нарушения. При проверката е установено, че дружеството извършва рекултивационни дейности с неразрешени (неинертни) отпадъци. На оператора е издадено предписание за извършване на почистване на неразрешените (неинертни) отпадъци със срок до 16.05.2022 г. РИОСВ – София е стартирала и административно наказателна процедура във връзка с констатираното при проверката. През есента на 2021 г. шефът на „Софинвест“ Чавдар Гигов и жителите на „Враждебна“ се разминаха сериозно по темата запълнено ли е общинското сметище или в него има още свободен капацитет, който може да се използва, припомня "Сега". Според Гигов „площадката за третиране на строителни отпадъци „Враждебна“ (както официално се нарича сметището - б.р.) е запълнена до около 85%, което означава, че в нея могат да се депонират още около 1 милион кубически метра строителни отпадъци. Той допълни, че в допълнение към свободния капацитет фирмата изпълнява и други дейности, които водят до периодично освобождаване на площи.  Данните обаче се разминаха с наблюденията и изчисленията на представителите на инициативния комитет. Тяхното мнение е, че капацитетът на площадката отдавна е изчерпан. Според гражданите, Столична община прилага различни прийоми, за да удължи експлоатацията на депото. Те припомниха, че още през 2012 г. Столична община им е обещала обектът да бъде затворен и рекултивиран,  а върху него да бъде засадена гора. Това трябваше да се случи след пускането в експлоатация на завода за обработката на боклук в село Яна, който функционира от 2015 г. В същото време обаче депото „Враждебна“ продължава паралелно да се използва.       

comment 0
visibility 12696
-

В части от "Младост" и „Света Троица“ топлата вода спира за два месеца

 "Топлофикация София" започва извършването на планови ремонти на топлопреносната мрежа на територията на столицата, съобщават от дружеството. Поради извършване на планов ремонт по топлопреносната мрежа временно ще бъде преустановено топлоподаването за следните райони и периоди: От 16.05.2022 г. до 23.05.2022 г. към части от ж.к. „Изток“ със следните адреси: - бул. „Д-р Г. М. Димитров, № 42, № 52, № 52А, №54;- ул. „Лъчезар Станчев“, № 3, № 5А, № 5Б, №7, № 9, № 13, № 14, № 16, № 18;- бул. „Драган Цанков“, № 33, № 35, № 37;- ул. „165“, №3;- ул. „172“, №1; От 16.05.2022 г. до 20.05.2022 г. към следните адреси в ж.к. „Люлин“: жк „Люлин“ – 8-и м.р. № 802, вх. А, Б, В, Г, Д; № 802П, № 803, вх. А, Б, В, Г, Д; № 805, вх. А, Б, В, Г, Д; № 805П, № 806, вх. А, Б, В, Г, Д, Е; № 807, вх. А, Б, В, Г; № 807П; бл. 808, вх. А, Б, В, Г; № 809, вх. А, Б, В, Г, Д, Е; № 809П, № 810, вх. А, Б, В, Г, Д; № 811, вх. А, Б, В, Г; № 812, вх. А, Б, В, Г, Д, Е; № 812П; № 813, вх. А, Б, В, Г, Д; № 814, вх. А, Б, В, Г, Д, Е; № 814П; № 815, вх. А, Б, В, Г, Д; № 816, вх. А, Б, В, Г, Д; № 817, вх. А, Б, В, Г; № 817П; № 818, вх. А, Б, В; № 881, вх. А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З, И; № 882, вх. А и Б; № 883, вх. А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З, И; · бул. „П. Владигеров“, № 51, вх. А и Б;· ул. „Ген. Казимир Ернрот“, № 38 и 40;· ул. „Гоце Делчев“, № 98;· ул. „Годеч“, № 1,3 и 5;· ул. 400, № 48, № 50, вх. А, Б, В; № 52, вх. А и Б, № 56;· ОДЗ 139 „Панорама“;· ОДЗ 73 „Маргарита“,· 56 СУ „Проф. Константин Иречек“;· Метростанция „Люлин“ жк. „Люлин“ – 9-и м.р. № 901, вх. А, Б, В, Г, Д; № 901а, № 901б, № 92, вх. А, Б, В, Г, Д; № 902а, № 902П, № 903, вх. А, Б, В; № 903а, № 904, вх. А, Б, В, Г; № 904а, № 94б, № 905, вх. А, Б, В; № 906, вх. А, Б, В, Г; № 906а, № 906П, № 907, вх. А, Б, В, Г; № 907а; № 908, вх. А, Б, В, Г; № 908а; № 908б; № 909а; № 909, вх. А, Б, В, Г, Д, Е; № 909П; № 910а; № 910, вх. А, Б, В; № 911а; № 911, вх. А, Б, В, Г, Д, Е; № 911П; № 912а; № 912, вх. А, Б, В; № 913б; № 913а, № 913, вх. А, Б, В; № 914, вх. Б, В, Г; № 914а; № 914, вх. А; № 915, вх. А, Б, В, Г, Д; № 915а; № 915б; № 916, вх. А, Б, В, Г; № 916а, № 916П; № 917а; № 917, вх. А, Б, В, Г; № 918, вх. А, Б, В; № 919, вх. А, Б, В, Г, Д; № 954, № 956, № 957, № 969; № 961, № 964, № 965, № 981 вх. А, Б, В, Г, Д, Ж, З, И; № 982, вх. А, Б; № 983, вх. А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З, И; № 984, вх. А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З, И; № 985, вх. А, Б; № 986, вх. А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З, И; · ул. „Иван Бойчев“, № 13 и № 17; жк. „Люлин“ – 10-и м.р. № 101, вх. А, Б, В, Г, Д, Е, Ж; № 102, вх. А, Б; № 102а, № 102П, № 103, вх. А, Б, В, Г; № 103Г, вх. А, Б; № 104, вх. А, Б; № 104а, № 104б, № 105, вх. А, Б, В, Г; № 106, вх. А, Б; № 106П, № 196а, № 107, вх. А, Б, В, Г, Д; № 108, вх. А, Б, В, Г; № 109П, № 110, вх. А, Б, В, Г; № 110П, № 111, вх. А, Б, В, Г; № 112, вх. А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З; № 113, вх. А, Б, В, Г; № 113П; № 114, вх. А, Б, В, Г, Д; № 115, вх. А, Б, В, Г, Д; № 115П, № 116, вх. А, Б, В, Г, Д; № 117, вх. А, Б; № 117а, № 118, вх. А, Б, В, Г; № 119, вх. А, Б; № 119а, № 119б, № 120, вх. А, Б, В; № 120П, № 121, вх. А, Б, В, Г, Д, Е; № 122, вх. А, Б, В, Г; № 122а, вх. А, Б, В, Г; № 123, вх. Г, Д; № 131, № 132, № 133, № 134, № 135, № 136, № 137, № 138, № 139, № 140, № 141, № 142, № 143, № 144, № 145, № 146, № 147, № 148, № 149, № 151, № 152, № 153, № 153а, № 154, № 155, № 156, № 157, № 158, № 159, № 160, № 161, вх. А, Б; № 162, вх. А, Б; № 169, вх. А, Б; № 170, вх. А, Б, В, Г, Д; · ул. „Майски ден“, № 13А, № 26, № 43· ул. „Орион“, № 33А· ул. „Ген. Никола Генев“, № 12А и № 14· ул. „Македония“, № 5 и № 7· ул. „Партений Зографски“, № 1, № 10В, № 12;· бул. „ Д-р П. Дертлиев“, № 8;· ОДЗ 86 „Асен Босев“;· бул. „Луи Пастьор“, №1, №3;· бул. „Европа“, № 1;· ул. „Тома Давидов“ № 3;· ул. „Димитър Талев“, № 2;· Метростанция „Западен парк“; От 18.05.2022 г. до 14.07.2022 г. към части от ж.к. „Младост“ – 3-и м.р. със следните адреси: - бл. № 347, № 348, № 349, № 350, № 388;- супермаркет „Дар“; От 18.05.2022г. до 11.07.2022г към части от ж.к. „Света Троица“ със следните адреси: - бл. № 300, № 301, № 302, № 303, № 303Б, № 303В, № 306, № 307; „Топлофикация София“ ЕАД поднася извинения на засегнатите клиенти за причиненото неудобство.      

comment 0
visibility 2036
-

Интерактивна платформа представя 40 столични училища

Интерактивно изложение събира на едно място полезна информация за 40 иновативни училища в София, съобщава БНТ. Платформата показва в кои от най-желаните училища в столицата се използват нови технологии и иновативни подходи. Проектът е дело на 18-годишен предприемач и вече привлича интереса на родители, ученици и учители, защото показва всичко най-интересно и привлекателно, което предлагат училищата. "Много малко от гражданите всъщност знаят за тези иновативни училища и какво има в училищата като цяло. Това е цялата идея на платформата - аз да мога като ученик, който има интерес към някое от училищата, бързо да се запозная с тези най-нови технологии и иновативни подходи, които имат училищата", казва Васил Анастасов, създател на проекта. Всяко училище си има собствен сайт, но те са страшно много и е много трудно да се обходят всичките. Общо взето, повечето хора се водят по разкази "от уста на уста", стари слухове, стари митове, стари легенди. Докато тук можеш да видиш реалното състояние в днешно време, в днешния ден, казва Асен Александров, директор на 51-о СУ "Елисавета Багряна". Според него, подобна платформа е много важна в наши дни, когато родителите и учениците са пренаситени с информация. "Когато наближи кампанията за кандидатстване ние можем да направим 3 или 4-дневно изложение, според възможността на училището, изложение в реално време, където не просто ще могат родителите и децата да намерят информация за това училище и неговите иновативни проекти, а ще могат и в реално време с жива връзка през чат-приложение да контактуват с екипите на тези училища", казва Генчо Керезов, зам.-кмет на СО по направление "Дигитализация". Проектът е на стойност 17 000 лева и е финансиран от Столичната община. С част от средствата създателят на платформата Васил Анастасов ще създаде център, където ще обучава безплатно ученици в сферата на 2Д и 3Д технологиите, както и техники за виртуална реалност.

Още

Винаги може и още, казват хората. Това е и наше мнение, затова имаме и такъв раздел. В категорията „Още“ в сайта на медията могат да се намерят новини с разнообразна тематика. Всичко, което не е намерило място в останалите категории е намерило мястото си в „Още“.

Новини за БДЖ

Още Новини за БДЖ.

БДЖ обслужва пътниците от цялата страна и не е логично да има цяла своя категория. Затова всичко, което се оказва пресечна точка межди дейността на компанията и столицата, намира място в категорията „Още“. Въпреки, че почти всяко семейство си има автомобил, все още много хора предпочитат да се доверяват на БДЖ и използват железопътния транспорт. Компанията се стреми да достигне до още клиенти и организира редица /интересно инициативи, една от които бе да транспортира до столицата напълно безплатно членове на стартъп клубове. Има още инициативи на БДК, които намират място в новините на медията и определено се радват на голям интерес. Друга тема, свързана с БДЖ, това е състоянието на локомотивите и още спазването на разписанието.

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

В категорията „Още“ често намират място сигнали за изчезнали столичани, подадени от техни роднини и познати. Тъй като това не е инцидент или криминално престъпление, сигналите не се публикуват в тези категории, а в „Още“. Много от изчезналите столичани са били в неизвестност повече от няколко часа, а полицията може да започне издирване след като не са намерени повече от 24 часа, роднините търсят помощ на още места. Медията ни се стреми да даде гласност на тези съобщение, за да има още едно място, от което да се прочете и да се помогне. За съжаление има и случаи с трагичен резултат, но повечето успяват да бъдат намерени. Често се получават съобщения за изгубени възрастни хора, които страдат от проблеми с паметта и не могат да се ориентират още в началото на излизане от дома. Има още и сигнали за изчезнали тийнейджъри, които под въздействие на бушуващите хормони, са решили да стреснат родителите и приятелите си. В повечето случаи, до часове те се прибират живи и здрави в къщи.

Още информации за тъжни и радостни събития

Още информации за тъжни и радостни събития

Съобщенията за щастливи събития в семействата на известни столичани намират място в категорията „Още“. Това са приятни новини, които са още едно нещо, което може да направи деня на читателите по-светъл и добър. Разбира се, както всичко в живота, така и в медиите, освен добри, има още и тъжни съобщения. За съжаление, в края на миналата година се натрупа броя на тъжните съобщения за кончината на обичани от целия народ столичани. Тези и още събития помрачиха началото на новогодишните празници. Любопитно е, че въпреки тъжния си характер, тези новини се четат особено усилено. Сякаш хората ги четат още и още, за да осъзнаят, че казаното е истина.

Честването на годишнини от различни събития, касаещи столицата и столичани също намират място в категорията „Още“. Логично е тези новини да се радват на голям интерес.

Още прояви на известни личности от столицата

Още прояви на известни личности от столицата

Голям интерес предизвикват инициативи и прояви на известни столичани. Те са включени в категорията „Още“, тъй като в повечето случая касаят благотворителност и положителен обществен отзвук. Факт е, че благотворителните инициативи не се организират единствено по празниците. Още много случаи са отразени в медията ни на проява на благотворителност и доброта към хора в нужда. Впечатление правят още новините за благотворителни базари. Тези новини успяват да популяризират събитието и да накарат още хора да се присъединят. Любопитно е, че и много обикновени граждани се решават да правят благотворителност. Това е още един добър сигнал за зрялост на обществото.

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Столичани се интересуват живо от прогнозата за времето, особено на Витоша, за да могат да планират свободното си време. Те още търсят и какво ще е състоянието на пътищата от и към София, за да знаят какво ги очаква, когато поемат на път. Разбира се, прогнозата и още важни новини за транспортната обстановка в сайта винаги е най-актуалната. Така се избягват редица неприятни моменти, а и столичани се стремят да избягват неприятностите като се подготвят за пътните условия. Когато става дума за туризъм на Витоша, столичани са особено внимателни за климатичните условия и още за работещите хижи.

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Медията ни вече се радва на достатъчно доверие от страна на столичани и все често на редакционната поща се изпращат сигнали за нередности в районите. Освен сигналите на редакционната поща, още и в социалната мрежа хората се свързват с нас. Те разчитат на нашето съдействие определения проблем да достигне до отговорната институция и да бъде решен. Медията ни се стреми да оправдае това доверие. Разбира се, може да се желае още много, но няма лесни неща, когато зависят от волята на много хора и институции.

Още събития на университетите

Още събития на университетите

Тъй като не разполагаме с отделна категория, която да обединява учебните заведения, новините за тях се публикуват в категорията „Още“. Освен за събитията, които се провеждат в университетите, място тук намират още новините за училищата. В София са съсредоточени голям брой университети и училища. Това е логично, тъй като София е милионен град, а още няколко учебни заведения повече винаги са нужни.

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

В студените месеци в София функционира Кризисен център, който приютява хората, живеещи на улицата. Освен топъл подслон, Центърът дава още топла храна и възможност за топла баня във времето на престой в него. Кризисният център дори има свои екипи, които обикалят столицата в студените нощи и прибират нуждаещите се, за да останат на топло и още да се нахранят. Това е инициатива на Столична община и вече за поредна година работи успешно.

Освен Кризисния център, грижа за бездомните проявяват още и различни организации и обикновени хора. В центъра на столицата ресторант готви за бездомните хора още от по-миналата година. Хранителните продукти се доставят от фирми и частни лица, а в кухнята готвят доброволци. Това се случва за втора година и вече става традиция през зимата нуждаещите се да получават топъл обяд в ресторанта. Там се подготвя и празнична вечеря за Коледа, за да могат и хората в нужда да усетят още топлина и доброта.

Новини за БДЖ

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още информации за тъжни и радостни събития

Още прояви на известни личности от столицата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още събития на университетите

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Прочетете още