Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 643
Уволняват Симона Радева от столичното I РПУ

Уволняват Симона Радева от столичното I РПУ

Служителката в I РПУ Симона Радева ще бъде уволнена дисциплинарно от МВР. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев и оповести резулатите от приключилата проверка. Обвиненията към полицайката са, че е помогнала на Георги СЕмерджиев да избяга от местропрестъплението на бул. Черни връх. Младият мъж се блъсна в асансьора на кръстовището с "АРсеналски" и уби две момичета на тротоара. Проверката е установила 40 длъжностни лица - помагачи, които ще понесат дисциплинарна отговорност.  „Трима ръководни служители са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев, при положение, че е имало достатъчно данни за извършени престъпления от него”, каза Демерджиев, цитиран от Нова телевизия. Той коментира, че очевидно е имало полицейски чадър над Георги Семерджиев.

comment 0
visibility 339
Училище за музикален театър в София прави прослушване за деца над 10 години

Училище за музикален театър в София прави прослушване за деца над 10 години

Столичното частно Училище за музикален театър в България прави прослушване на 17 и 18 септември в София. Набирането на кандидати за втория семестър е след прослушване с предварително записване до 15 септември, на платформата на сайта. Училището комбинира обучение по вокално майсторство за музикален театър, актьорско майсторство и танци. Разполагаме и със собствена онлайн платформа за обучение с допълнителни модули, уебинари и майсторски класове. За втория семестър на обучение приемът ще е за непрофесионалисти - ученици над 10 години и аматьори над 18 години, и професионалисти. Кандидатите трябва да подготвят песен по избор до две минути, басня или монолог до две минути и танц до минута и половина. Журито ще проведе и кратко събеседване с кандидатите, за да оцени тяхната мотивация и да се запознае с предишния им опит.

comment 0
visibility 281
Временно ограничават движението за миене на Околовръстното - Южна дъга

Временно ограничават движението за миене на Околовръстното - Южна дъга

За около 6 часа тази нощ се въвежда временно ограничение на движението по ОКоловръстното на София - Южна дъга за миене. Създадена е организация на движение, предупреждават от Столична община. От 23.00 часа на 12септември до 5.00 часа на 13 септември се забранява влизането на пътни превозни средства по централното северно и южно пътно платно на СОП в участъка от бул. "Александър Малинов“ до бензиностанция "ЕКО“. Движението на ППС ще се извършва в локалните пътни платна в същия участък.

Реклама
comment 0
visibility 4645
Главният секретар на МВР: Над 40 служители ще бъдат уволнени заради случая

Главният секретар на МВР: Над 40 служители ще бъдат уволнени заради случая „Семерджиев“

Над 40 служители на МВР ще бъдат наказани и уволнени заради полицейски „чадър” по случая с Георги Семерджиев, който през месец юли помете и уби с джипа си две момичета на столичния бул. „Черни връх“. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров в ефира на Нова телевизия. „За съжаление има констатации за голяма група служители, които с действия или бездействия са установени такива данни за дисциплинарни нарушения, което е повод да започнат дисциплинарни производства срещу тях”, каза още Тодоров. Проверката на МВР обхваща последните 10 години. В тях Семерджиев е спиран с нарушения на пътя и въпреки това е продължил да шофира, без да понесе никаква наказателна отговорност. Установени са 40 служители от Пътна и Охранителна полиция, които са си „затваряли“ очите - умишлено или от нехайство. До дни трябва да приключи и проверката срещу полицайката Симона Радева, за която има доказателства, че е помагала на Семерджиев веднага след инцидента. Очаква се нейното дисциплинарно уволнение. „Установени са неправомерни действия от нейна страна. В часовете след катастрофата тя му е помогнала със свои действия да се укрие”, обясни комисар Тодоров. Той отказа да каже дали Радева е помогнала на Георги Семерджиев да намери стълба, за да се качи до дома си. Дисциплинарно производство тече и срещу приятеля на Симона Радева.

comment 0
visibility 437
Добротворец: Софиянец дарява пенсията си за бедстващите в Карловско

Добротворец: Софиянец дарява пенсията си за бедстващите в Карловско

Софиянец си дарява пенсията за пострадалите от наводнението хора в Карловско. Васил Василев го прави в иемто на доброто и вярва в колективната сила на обществото. Той иска да дари цялата си пенсия на бедстващите в Карловско, съобщи БНТ. Василев все още работи и затова решава да се откаже от месечната си пенсия в името на това да помогне на другите, които в този момент имат нужда от подкрепа и вяра. Мъжът казва, че не може физически да отиде да помогне на бедстващите хора и затова е решил да дари пенсията си. "Искам да изкажа моето съпричастие към всички страдащи. В контекста на това, че аз физически не бих могъл да помогна, за да се включа директно в това разчистване и подпомагане, съм решил в името на доброто да призова всички мои съграждани зад граница, в граница и отвсякъде, където могат, да изпратят колкото и каквито средства могат", каза пред БНТ добротворецът от София. Пенсионерът се надява по този начин да провокира хората да последват примера му. "Нека този път ние да дадем на държавата и да помогнем на нашите хора", призова той и споделя, че подготвя и кампания за събиране на средства в работното си място.

comment 0
visibility 1976
Административен съд - София град обяви за нищожно решението на КЗД  за подп

Административен съд - София град обяви за нищожно решението на КЗД за подпомагане само на...

Административен съд - София град обяви за нищожно решението на КЗД в подкрепа на проекта за подпомагане само на ромчета, съобщиха от „Сдружение Азбукари“. Със свое решение от 30 август 2022 г. Административен съд София град (АССГ) обяви за нищожно решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), че няма дискриминация при определянето на стипендии само за ромчета. С това се увенча с нов успех епичната 6-годишна борба на „Сдружение Азбукари“. Протестът е срещу решението на Министерство на образованието и науката (МОН), съвместно с частен ромски фонд, да раздава стипендии само за ромчета. Проектът е на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства (ЦОИДУЕМ) към МОН. „Това поставя в позицията на обратна дискриминация всички останали българчета от неромски произход“, алармират обществениците от „Сдружение Азбукари“. В жалба до съда адвокат Силвия Минчева, която се включва безвъзмездно в борбата на Цвета Кирилова и „Сдружение Азбукари“, моли да се обяви за нищожно решението на КЗД, че при ромските стипендии няма дискриминация спрямо всички останали българчета. А съдът уважава жалбата.

comment 0
visibility 1887
Брутално: С пяна за дограма залепиха вратите на колата на лекар от "Пирогов

Брутално: С пяна за дограма залепиха вратите на колата на лекар от "Пирогов"

Лекар от "Пирогов" стана жертва на брутален акт в столични яквартал "Мусагеница", район Студентски. Вандали са залепили с монтажна пяна всички врати на личния му автомобил, предния капак и ауспуха. Потърпевшият е Георги Митев, който е лекар в "Пирогов". В събота след обяд отива на гости, паркира колата си, а в неделя е намира цялата залепена, разказа той пред Нова телевизия. "На 3 септември, събота следобяд, колата беше паркирана в Мусагеница пред бл. 91Б вх. Д на паркинга. Не е пречила на движението, не съм запушвал вход, нито друга кола. Бях на гости и в неделя сутринта колата беше със залепени врати, предния капак и ауспуха. Обадих на 112 и дойдоха дежурните от 7 РПУ и застрахователите", разказа лекарят от "Пирогов". Той няма представа кой и за какво му отмъщава, но е убеден, че случаят не е свързан с работата му. Два дни, след като поиизсъхна пяната са успели да отворят шофьорската врата, за да бъде преместена колата. Лекарят е чул, че в Мусагени има и друг случай със залепени врати на лек автомобил. Една от версиите за бруталния акт си остава отмъщени за пракиране на чуждо място. В района имало охранителни камери и се очаква извършителят да бъде открит.  

comment 0
visibility 397
Каритас България

„Каритас България“ стартира кампанията „Старостта е и наша отговорност!“

„Каритас България“ стартира кампанията „Старостта е и наша отговорност!“, чрез която организацията има за цел да окаже влияние върху промяна в политиките за дългосрочни грижи в домашна среда за една от най-уязвимите групи в българското общество – възрастните хора. Кампанията ще се фокусира върху необходимостта от целенасочени действия за осигуряване на адекватен отговор на нуждите на възрастните хора, което изисква отговорност, воля, планиране и изпълнение на ефективни мерки и механизми за подкрепа както от държавата, така и от бизнеса. В хода на кампанията „Каритас България“ ще акцентира върху личните истории на възрастни хора от различни населени места в България. Кампанията ще разкаже за множеството предизвикателства, с които възрастните хора се сблъскват всеки ден, както и за решенията и подкрепата, от които те имат нужда. Кампанията е част от инициативата „Достъп на възрастните хора (65+) до дългосрочни грижи в дома и общността – политики и реалност“, в която участва цялата мрежа на „Каритас“ в България, и ще продължи до 31 октомври 2022 г.       Повече за кампанията Вярваме, че да живееш с достойнство е изконно право на всеки човек, във всеки етап от живота му. Затова стартираме кампанията „Старостта е и наша отговорност!“. Чрез нея искаме да окажем влияние за ефективна промяна в политиките за дългосрочни грижи в домашна среда за една от най-уязвимите групи в българското общество – възрастните хора. Възрастните хора в България Замисляли ли сте се какво е да си превит под тежестта на годините, да се справяш все по-трудно с ежедневните дела, болестите и самотата да са основните ти посетители, а когато имаш нужда от подкрепа, да няма кой да ти помогне? Така се чувстват повечето възрастни хора в България, притиснати от бедността, превити от болестта, изолирани от обществените процеси, забравени и изоставени. По време на пандемията, породена от Ковид-19, получихме множество сигнали за самотно живеещи, трудноподвижни възрастни хора, които не могат да си осигурят храна и лекарства, за бедстващи възрастни хора, нуждаещи се от спешна подкрепа за постъпване на лечение, за възрастни хора с тежки заболявания, имащи нужда от професионални грижи в собствения си дом. Сериозността на ситуацията през тези месеци за пореден път ни показа, че съществуващата подкрепа за възрастните хора е крайно недостатъчна, че е необходима спешна промяна в политиките за дългосрочни домашни грижи и гарантиране на работеща социално-здравна система, която да откликне на потребностите на все по-увеличаващото се възрастно население в България. Домашни грижи Грижите в домашна среда и в общността са проява на човечност и са неизменна част от съвременния свят. Те помагат на възрастните хора да се справят с предизвикателствата на болестта и старостта, продължавайки да живеят в собствените си домове, където се чувстват най-спокойни. Този вид грижи се осъществяват от мобилни екипи от медицински сестри, домашни помощници и здравно-социални асистенти, които посещават възрастния човек в дома му и му помагат в ежедневните грижи за здравето, хигиената и социалния му живот. Домашните грижи, каквито „Каритас“ осъществява от 20 години в България, имат за цел да окажат както професионална, така и човешка подкрепа, основаваща се на уважение, зачитане на достойнството и потребностите на всеки възрастен човек.

comment 0
visibility 395
-

Мобилният пункт за опасни отпадъци от домакинствата ще бъде в "Лозенец" и "Триадица"

Мобилният пункт за опасни отпадъци ще бъде в районите „Лозенец" и „Триадица" за втори път тази година. Това съобщават от Столичен инспекторат. Пунктът ще бъде разположен на 16 септември (петък) от 8.30 до 14.30 часа на бул. „Арсеналски" № 97, на паркинга до светофара на кръстовището с ул. „Богатица". Гражданите ще имат още една възможност безвъзмездно да предадат следните опасни битови отпадъци: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни)Лакове и бояджийски материалиДомакински препарати и химикалиМастила и замърсени опаковкиФармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност) Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата, плод на съвместните усилия на Столична община и БалБок Инженеринг АД, се прилага успешно на територията на Общината от началото на 2012 г..

comment 0
visibility 378
Стартира кампания за набиране на 6250 лв. за  образование на деца в социалн

Стартира кампания за набиране на 6250 лв. за образование на деца в социални домове

Фондация стартира кампания "Помогнете на деца в риск да учат и развиват талантите си" за набиране на средства за образователна програма за 155 деца в социални центрове. Целта на дарителската кампания е да набере 6250 лв., които са необходими за едномесечна подкрепа на децата и младежите, за да не отпаднат от образователната система. Целта на кампанията е да осигурят децата да ходят редовно на училище и да развиват талантите си. Кампанията започна на 1 септември т. г. и ще приключи в края на ноември 2022 г. Образователната програма ще окаже солидна подкрепа на деца и младежи, които живеят извън семействата си и без биологичните си родители. С набраните средства от кампанията ще се окаже помощ на деца, пострадали от насилие в резидентните ни центрове Детска къща, Подслон и „Светлина“.Също така и малчугани, които живеят в крайна бедност или имат болни в семейството и посещават дневния центрове „Посока“ и Център за деца и семейства „Захарна фабрика“.

comment 0
visibility 625
Тервел Пулев откри учебната година в спортното училище в Надежда

Тервел Пулев откри учебната година в спортното училище в Надежда (СНИМКИ)

Бронзовият олимипйски медалист в бокса от Лондон 2012 Тервел Пулев откри учебната година на 1 септември в спортното 153-то училище "Неофит Рилски" в столичния "Надежда". Традиционно на тържествената церемония присъстваха известни журналисти, спортисти и артисти, с което дадоха старт и на седмото издание на "Успели българи дават личен пример". Галя Щърбева, Елена Атанасова,Тихомир Митов и Диана Миланова откриха учебната година. Училището е е сред любимите и на олимпийската шампионка от Токио Стойка Кръстева, но в момента тя гледа първородната си рожба Цветелина. "Успели българи дават личен пример" откриха учебната година в спортното училище в Надежда (СНИМКИ) Церемонията започна с издигането на знамето на България и химна на страната. Бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие ученици, учители, треньори и родители. Тържественото откриване продължи с песни, танци и стихове. Директорът Мариана Цветкова поздрави учениците и им пожела успех през новата учебната година. Диана Миланова

comment 0
visibility 16916
Важно! Вече закупените превозни документи за столичния градски транспорт НЕ

Важно! Вече закупените превозни документи за столичния градски транспорт НЕ изгарят

Жители на София са притеснени дали след въвеждането от днес на новите превозни документи за градския транспорт ще изгорят закупените до този момент карти. В редакцията на Столица.bg Катя Илчева изпрати следния въпрос вчера: „Закупените билети и карти за метрото ще важат ли още, или изгарят от утре?“ Потърсихме отговора от Центъра за градска мобилност. От там уточниха: „Нищо не изгаря. Всички закупени документи са валидни в техния срок и могат да се зареждат до 31 декември“. От днес – 1 септември, градският транспорт в София предлага нови възможности за по-изгодно пътуване с карта. Младежите до 26 години, независимо дали учат или работят, могат да се възползват от годишната младежка карта на цена от 250 лева за цялата мрежа, включително и метрото. С нея пътуването излиза по 0,68 лв. на ден. Годишната абонаментна карта вече ще може да се плаща на 3 вноски, а не както до момента само на две. Първата вноска е първоначална с валидност до три месеца  и е на стойност 150 лева; втората вноска е за три месеца и е на цена от 120 лева, а третата е до 6 месеца и е 100 лева. За първи път се въвежда и годишна карта за ученици и студенти. Тя е с цена от 200 лева и важи за целия обществен транспорт. С нея дневното неограничено придвижване излиза 0.54 лв. Специална подкрепа има и за младите родители на деца до 2 години. Родителят, който е в отпуск за отглеждане на дете, вече ще може да ползва месечна карта на стойност 10 лева за цялата мрежа на градския транспорт.

comment 0
visibility 1041
-

Късо кино ще постави началото на фестивала "Реките на София"

Началото на фестивала "Реките на София" ще постави прожекцията "По течението" - селекция на световно документално кино с фокус към опазването на водите. Събитието ще се състои на 3-ти септември 2022 г., от 21 часа, на открито, в коритото на Владайска река до Лъвов мост. Ето и късите ленти, които зрителите ще могат да видят: 1. На дълбоко - истинската цена на дълбоководното извличане на природни ресурси - 19мин., Холандия, режисьор - Маартен вон Роуверой (документален)2. HAULOUT - 25мин., Великобритания, режисьор - Евгения Арбугаева (документален)3. История за риба треска - 17мин., Канада, режисьор - Ноа Роджински (документален)4. Шаба - 11мин., САЩ, режисьор - Ейми Витае (документален)5. Безсмъртният - 25мин., България, режисьор - Николай Урумов (игрален) "Провеждаме един фестивал с разнообразна културна програма, като цялото събитие е насочено върху това да задвижим едни процеси на пречистване на софийските реки, защото всички софиянци знаят, че състоянието на водата в столичните реки не е идеално и че в тях се изливат мръсни канализационни води при по-силни дъждове", каза пред БНР Мартин Янков, част от организаторите. По думите му, сред приоритетите на Столична община е превръщането на Перловска и Владайска река да се превърнат в линейни паркове, но това е дългосрочна задача, която изисква нелеки инженерни решения. Според него част проблемите на тези пространства е това, че отговорността за тях е разделена между няколко институции - Столична община, Басейнова дирекция към Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В петък, 4 септември 2022 г. предстои работна среща с представители на СО и експерти от "Софийска вода", на която ще се търсят решения как тези пространства да бъдат поддържани чисти, съобщи Янков, като добави, че нищо не може да се случи до момента, в който ние не се погрижим за качеството, чистотата и безопасността на водата.  

comment 0
visibility 998
-

НАГ въвежда електронно подаване на заявления за съгласуване

Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община въвежда нов начин за подаване на заявления за съгласуване на схеми за провеждане на кампанийни и акционни събития на територията на столицата. Целта е облекчаване на административните процедури и подобряване на обслужването за гражданите и представителите на бизнеса. Считано от 01.09.2022 г. можете да подадете заявлението си електронно и да получите съгласуваната схема по имейл, а от НАГ ще я изпратят служебно на Дирекция „Сигурност“. За тази цел е необходимо да изпратите имейл на адрес: delovodstvo@sofia-agk.com Към имейла трябва да прикачите заявлението, проекта за схема и други, относими към събитието документи– описание на събитието, писма за подкрепа, визуализации и др. във формат .pdf. Препоръчително е всеки документ да бъде сканиран на отделен файл, като големината му не надвишава 2 МB. Вашето заявление ще бъде заведено в деловодната система на НАГ, за което ще получите повърждение и входящ номер. След одобряване на схемата ще получите имейл с придружително писмо, в което е интегрирана и одобрената схема с КЕП. Писмото и схемата ще бъдат изпратени по служебен ред в Дирекция „Сигурност“, за да може да продължите процедурата си по разрешаване на провеждането на събитието, съобщават от НАГ.

comment 0
visibility 663
НАП затвори осем търговски обекта в Студентски град

НАП затвори осем търговски обекта в Студентски град

Националната агенция за приходите е затворила 8 заведения и магазини в столичния „Студентски град“ само в рамките на два дни, съобщава DarikNews. В началото на миналата седмица, фискалните инспектори са установили 16 нарушения, като при 8 от заведенията и магазините е имало основание за прилагане на административна мярка „Запечатване на обект“ за срок от 1 месец. Най-честите нарушения, които са констатирали проверяващите, са неиздаване на касови бележки и разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата. В рамките на проверките данъчните инспектори са направили контролни покупки, приложили са т.нар. способ "таен клиент", вследствие на което са установени нарушенията. От НАП напомнят, че право на всеки клиент е да поиска своята касова бележка при всяка покупка като гаранция за стоките и услугите, които получава. Целта на проверките е да се проследи отчитането на приходите и издаването на касови бележки при заплащането на стоки или услуги.

Още

Винаги може и още, казват хората. Това е и наше мнение, затова имаме и такъв раздел. В категорията „Още“ в сайта на медията могат да се намерят новини с разнообразна тематика. Всичко, което не е намерило място в останалите категории е намерило мястото си в „Още“.

Новини за БДЖ

Още Новини за БДЖ.

БДЖ обслужва пътниците от цялата страна и не е логично да има цяла своя категория. Затова всичко, което се оказва пресечна точка межди дейността на компанията и столицата, намира място в категорията „Още“. Въпреки, че почти всяко семейство си има автомобил, все още много хора предпочитат да се доверяват на БДЖ и използват железопътния транспорт. Компанията се стреми да достигне до още клиенти и организира редица /интересно инициативи, една от които бе да транспортира до столицата напълно безплатно членове на стартъп клубове. Има още инициативи на БДК, които намират място в новините на медията и определено се радват на голям интерес. Друга тема, свързана с БДЖ, това е състоянието на локомотивите и още спазването на разписанието.

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

В категорията „Още“ често намират място сигнали за изчезнали столичани, подадени от техни роднини и познати. Тъй като това не е инцидент или криминално престъпление, сигналите не се публикуват в тези категории, а в „Още“. Много от изчезналите столичани са били в неизвестност повече от няколко часа, а полицията може да започне издирване след като не са намерени повече от 24 часа, роднините търсят помощ на още места. Медията ни се стреми да даде гласност на тези съобщение, за да има още едно място, от което да се прочете и да се помогне. За съжаление има и случаи с трагичен резултат, но повечето успяват да бъдат намерени. Често се получават съобщения за изгубени възрастни хора, които страдат от проблеми с паметта и не могат да се ориентират още в началото на излизане от дома. Има още и сигнали за изчезнали тийнейджъри, които под въздействие на бушуващите хормони, са решили да стреснат родителите и приятелите си. В повечето случаи, до часове те се прибират живи и здрави в къщи.

Още информации за тъжни и радостни събития

Още информации за тъжни и радостни събития

Съобщенията за щастливи събития в семействата на известни столичани намират място в категорията „Още“. Това са приятни новини, които са още едно нещо, което може да направи деня на читателите по-светъл и добър. Разбира се, както всичко в живота, така и в медиите, освен добри, има още и тъжни съобщения. За съжаление, в края на миналата година се натрупа броя на тъжните съобщения за кончината на обичани от целия народ столичани. Тези и още събития помрачиха началото на новогодишните празници. Любопитно е, че въпреки тъжния си характер, тези новини се четат особено усилено. Сякаш хората ги четат още и още, за да осъзнаят, че казаното е истина.

Честването на годишнини от различни събития, касаещи столицата и столичани също намират място в категорията „Още“. Логично е тези новини да се радват на голям интерес.

Още прояви на известни личности от столицата

Още прояви на известни личности от столицата

Голям интерес предизвикват инициативи и прояви на известни столичани. Те са включени в категорията „Още“, тъй като в повечето случая касаят благотворителност и положителен обществен отзвук. Факт е, че благотворителните инициативи не се организират единствено по празниците. Още много случаи са отразени в медията ни на проява на благотворителност и доброта към хора в нужда. Впечатление правят още новините за благотворителни базари. Тези новини успяват да популяризират събитието и да накарат още хора да се присъединят. Любопитно е, че и много обикновени граждани се решават да правят благотворителност. Това е още един добър сигнал за зрялост на обществото.

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Столичани се интересуват живо от прогнозата за времето, особено на Витоша, за да могат да планират свободното си време. Те още търсят и какво ще е състоянието на пътищата от и към София, за да знаят какво ги очаква, когато поемат на път. Разбира се, прогнозата и още важни новини за транспортната обстановка в сайта винаги е най-актуалната. Така се избягват редица неприятни моменти, а и столичани се стремят да избягват неприятностите като се подготвят за пътните условия. Когато става дума за туризъм на Витоша, столичани са особено внимателни за климатичните условия и още за работещите хижи.

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Медията ни вече се радва на достатъчно доверие от страна на столичани и все често на редакционната поща се изпращат сигнали за нередности в районите. Освен сигналите на редакционната поща, още и в социалната мрежа хората се свързват с нас. Те разчитат на нашето съдействие определения проблем да достигне до отговорната институция и да бъде решен. Медията ни се стреми да оправдае това доверие. Разбира се, може да се желае още много, но няма лесни неща, когато зависят от волята на много хора и институции.

Още събития на университетите

Още събития на университетите

Тъй като не разполагаме с отделна категория, която да обединява учебните заведения, новините за тях се публикуват в категорията „Още“. Освен за събитията, които се провеждат в университетите, място тук намират още новините за училищата. В София са съсредоточени голям брой университети и училища. Това е логично, тъй като София е милионен град, а още няколко учебни заведения повече винаги са нужни.

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

В студените месеци в София функционира Кризисен център, който приютява хората, живеещи на улицата. Освен топъл подслон, Центърът дава още топла храна и възможност за топла баня във времето на престой в него. Кризисният център дори има свои екипи, които обикалят столицата в студените нощи и прибират нуждаещите се, за да останат на топло и още да се нахранят. Това е инициатива на Столична община и вече за поредна година работи успешно.

Освен Кризисния център, грижа за бездомните проявяват още и различни организации и обикновени хора. В центъра на столицата ресторант готви за бездомните хора още от по-миналата година. Хранителните продукти се доставят от фирми и частни лица, а в кухнята готвят доброволци. Това се случва за втора година и вече става традиция през зимата нуждаещите се да получават топъл обяд в ресторанта. Там се подготвя и празнична вечеря за Коледа, за да могат и хората в нужда да усетят още топлина и доброта.

Новини за БДЖ

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още информации за тъжни и радостни събития

Още прояви на известни личности от столицата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още събития на университетите

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Прочетете още