Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
  • ГЕРБ-СДС (31%, 258 Гласове)
  • БСП (4%, 36 Гласове)
  • Има такъв народ (17%, 136 Гласове)
  • ДПС (1%, 5 Гласове)
  • Демократична България (29%, 239 Гласове)
  • ВМРО (7%, 56 Гласове)
  • Изправи се! Мутри вън! (3%, 22 Гласове)
  • Воля-НФСБ (1%, 5 Гласове)
  • Друга партия/коалиция (1%, 11 Гласове)
  • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 52 Гласове)
Общо гласували: 820 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 5893
БНТ 2 и МОН с програма в помощ на учениците от 7. и 12. клас за матурите

БНТ 2 и МОН с програма в помощ на учениците от 7. и 12. клас за матурите

БНТ 2 и Министерство на образованието разработиха тв програма - "С БНТ 2 на училище", в която видео уроците да са в помощ на учениците от 7. и 12. клас. Поредицата стартира на 25 януари т. г. „На фокус 7. клас“ ще се излъчва всеки понеделник и вторник, а „Матурата на фокус“ – в сряда и четвъртък, съобщиха от БНТ. Образователните програми са разработени, за да се помогне на учениците при подготовката на предстоящите им матури. За седмокласниците са подготвени видеоуроци за учебния материал - произведения, теми, преразкази, пряка и непряка реч, правопис, задачи, уравнения и решения, който изучават и ще бъде включен в Националното външно оценяване по български език и литература и по математика. "На фокус 7. клас" ще се излъчва в понеделник и вторник от 8:00 ч. и от 15:00 ч., с повторение в събота от 8:00 ч. по БНТ 2 и повторения в същите делнични дни по БНТ 4 от 17:30 ч. "С БНТ 2 на училище" ще представи и "Матурата на фокус" - езикови правила, ключови теми, идеи, мотиви, образи и герои, илюстрирани с примери и задачи. Поредицата от уроци за държавните зрелостни изпити по български език и литература за учениците от 12. клас ще се излъчва в сряда и четвъртък от 8:00 ч. и от 15:00 ч., с повторение в неделя, от 8:00 ч. по БНТ 2 и повторения в същите делнични дни по БНТ 4 от 17:30 ч. Образователните програми са част от инициативата и с подкрепата на Министерството на образованието и науката, в условията на въведеното извънредно положение в страната на 13 март 2020 година. До момента по държавната телевизия са излъчени 517 урока за учениците от 1. до 7. клас по общообразователните учебни предмети и за учениците от 12. клас за Държавния зрелостен изпит по български език и литература. Всички уроци са достъпни на официалната страница на БНТ.

comment 0
visibility 1418
В София и страната започва полицейска акция "Скорост"

В София и страната започва полицейска акция "Скорост"

В София и страната от днес до 27 януари "Пътна полиция" стартира специализирана акция за проверка на скоростта. Миналата седмица са проверени 37 000 моторни превозни средства и над 44000 шофьори и участници в движението. Служителите на реда са установили над 1400 нарушения. Според статистиката 53 шофьори са употребили наркотични вещества, а 142 алкохол, съобщи БНТ. В малките населени места само за една седмица са засечени 197 водачи, които са били неправоспособни и са шофирали без документи.

comment 0
visibility 1383
Петокласник от София спечели международен конкурс в Италия

Петокласник от София спечели международен конкурс в Италия

Петокласникът Димитър Петков от столичното 54 СУ "Св. Иван Рилски" спечели първо място в международния конкурс "Природните чудеса на България". Журито присъди първата награда за рисунката "Чудните мостове". Конкурсът е организиран от Културна асоциация А.И.Б.И.А., гр. Пескара, Италия. Състезанието се проведе под патронажа на Посолството на България в Рим. Постижението на Димитър Петков е и благодарение усилията на екипа на школата по Приложно изкуство в Център за изкуство, култура и образование "София". От столичния район „Надежда“ изразиха адмирации за ръководителя Елеонора Асенова, която развива таланта на столичния ученик.

Реклама
comment 0
visibility 1523
Извратеняци драскат спирка на пл. Ручей с нецензурни признанаия

Извратеняци драскат спирка на пл. Ручей с нецензурни признанаия

Трамвайната спирка на пл. Ручей в кв. Стрелбище стана мишена на извратени мозъци. Само за три месеца Столичен инспекторат за втори път ще трябва да изчисти изписаното вулгарно и брутално признание. Сигналът за циничен надпис до Столица.bg бе подаден от граждани, ползващи ежедневно градския транспорт. От неудобство хората извръщат глави и се възмущават на циничното мислене и липса на възпитание. Налагало се дори да закриват очите на малки деца, за да не прочетат вулгарния надпис. Екип на Столичен инспекторат светкавично изчисти вулгарен надпис от спирка на пл. Ручей (СНИМКИ) "Посланието" пак е изписано на стъклената страна на спирконавеса. В близост има училище и спирката се ползва от деца и възрастни. И въпреки, че тийнеджърите не са на училище, бушуващите им хормони  и липсата на възпитание превръщат спирката в порнографски канал. Сигналът е предаден на Столичен инспекторат и от там веднага предприеха действия за почистването на спирката. През октомври на същото мясно имаше сексуално "признание" за някоя си Цветарка, а вчера бе за някой си Цецо. Заличиха нецензурни графити в подлеза на бул. Т. Каблешков (СНИМКИ) Екипът на Иво Пенев от Столичен инспекторат вчера изчисти от вулгарни надписи входа на  пешеходния подлез на бул. "Т. Каблешков" и бул. "България".  Явно в района живеят доста извратеняци, с които трябва сериозно да се заеме полицията.

comment 0
visibility 1551
Омбудсманът поиска отмяна на матурите за 4 и 10 клас в София и страната

Омбудсманът поиска отмяна на матурите за 4 и 10 клас в София и страната

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на образованието Красимир Вълчев в София и страната да бъдат отменени матурите на 4 и 10 клас през настоящата учебна година. Повод за искането на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на въпросните матури през 2021 г. „Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан. Според тях, децата им се нуждаят от подкрепа и от възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в настоящата ситуация“, обяснява омбудсманът.

comment 0
visibility 4165
Глиган прекоси тунел Витиня в посока София

Глиган прекоси тунел Витиня в посока София

Глиган се разходи из тунел ”Витиня”. Служители на фирма за "Пътна помощ" се притекли на помощ на заблуденото животно. Екипът ескортирал глигана с колата си, за да предотвратят евентуален инцидент. Минути по- късно дивото прасе напуснал тунела в посока София и се скрил в гората, информира Нова телевизия. „Глиганът беше доста едър екземпляр. Тежеше поне около 120 килограма. И се разхождаше съвсем спокойно в тунела”, сподели Николай Николов, който е идвал от Ботевград и е ескортирал с автомобила си дивото прасе до напускането му на тръбата на тунела.

comment 0
visibility 1574
Оцелялата от асансьора –убиец в София пита: Защо няма виновни?

Оцелялата от асансьора –убиец в София пита: Защо няма виновни?

7 години след като една жена пострада сериозно, а друга изгуби живота си при падане на асансьор в София, няма виновни за инцидента, съобщи Нова телевизия. Не е започнало и дело. Припомняме, че инцидентът се случи през 2014 година в 12-етажна сграда. Мария Ваклинова споделя, че инцидентът преобърнал живота й. „От една страна бях напълно здрав човек, преди това да се случи, а днес съм човек със здравословни проблеми. От друга страна имах шанса да живея втори живот и да го оценя. От трета страна – за да се погрижа за здравето си, имах нужда от помощта на близки, познати и непознати”, споделя пострадалата жена. Адвокатът на Ваклинова обясни, че делото е във фазата на обвинението. В началото прокуратурата бързо събира доказателства и го внася в съда. Оттам обаче връщат делото за поправяне на обвинителния акт. Над четири години делото не е в ход, в последствие е привлечен пети обвиняем. Месец-два след това делото е прекратено срещу четирима обвиняеми.  „Ние обжалвахме това прекратяване. Спечелихме в градския съд. По протест на прокурора и по жалби, делото е в Апелативен съд. За част от престъпленията обаче давността е кратка – 7 години и половина, което на практика означава, че това дело не може да се изкара. Тъй като то обичайно е на три инстанции, а дори не е започнала първата”, обясни Александър Кашъмов.

comment 0
visibility 4607
Пак се иска връщането на старото име на 36-о СУ в София, "Максим Горки" да

Пак се иска връщането на старото име на 36-о СУ в София, "Максим Горки" да стане "Ген. Ива...

През няколко години се появява желание да се промени името на 36 СУ в кв. Борово, район Красно село-Столична община, и от "Максим Горки" да стане "Генерал Иван Колев". До момента са събрани 3500 подписа от живеещи в "Борово" и патриотични организации. От известно време инициативата отново е активирана и има желание да се започне процедура по преименуването на училището. "Това доста време е дискутирано, от порядъка на 7 - 8 години и от време на време се появява това желание. Кварталът не желае, защото те си познават училището като "Максим Горки" и го определт като писател, с друго не го свързват. Въпросът е разискван и на Педагогически съвет, колегите също бяха против преименуването. Аз съм длъжна да изпълнявам това, което желаят хората в Красно село и решението, което взема колективът", коментира пред Столица.bg директорът на 36 училище Светла Нотева. Хората, които настояват за преименуването се аргументират, че "Ген. Иван Колев" е старото име на училището и през 1952 г. е сменено на "Максим Горки". За смяната на името има  и подписка с над 3500 подписа. "През далечната 1916 г., в разгара на Първата световна война, държавата построява за жителите на Красно село училище - и го кръщава на прочутия тогава генерал Иван Колев - герой и от Балканската, и от тая война. Минават много години, хиляди деца завършват това училище. Но идва 1952 г. и взелите властта на 9.09.1944 г. с щиковете на Червената армия нашенски комунисти решават да махнат името на "лошия царски генерал" и да му турят лика на сталинисткия писател Максим Горки (за по-младите - садистът Сталин е още жив, Варна се нарича Сталин, Перник - Димитрово, Шумен - Коларовград, Добрич - Толбухин и т.н.). Дали "червените" началници са питали народонаселението на Красно село дали са съгласни със смяната на името?!  През 2016 г. 36-о училище чества 100-годишнината си. И тогава будни граждани на кв. Борово поставят въпроса за връщане на истинското му име - "Генерал Иван Колев". Питат: какво общо има с България сталинисткият писател Максим Горки?! Та дори в Путинова Русия е върнато старото име на град Нижний Новгород, преименуван от болшевиките на Горки, съборен е паметникът му в центъра на Москва...", споделя аргументите си журналистът пенсионер Пламен Каменов, който живее в кв. Борово.  Стартиралата през 2016 година стига и до Московска 33. Желаещите да се върне старото име на 36 училище пишат до общински съветници. Хората не са се отказали от идеята си и са изпратили и подписката до настоящия кмет на район Красно село Росина Станиславова.

comment 0
visibility 1835
Намерени са пари на метростанция "Константин Величков", търси се собственик

Търсят собственика на пари, намерени на метростанция "Константин Величков"

От СДВР търсят помощ от гражданите за намиране собственика на изгубена сума пари. Те са открити от служител на реда от сектор „Метрополитен”-СДВР на 8 януари. Това е станало на метростанция “Константин Величков“ от линия 1 на метрото, в пешеходния подлез.   Тъй като до настоящия момент не е постъпил сигнал за изгубените пари, СДВР търси съдействие за откриване на собственика им. Той ще ги получи, след като удостовери подробности около случката – сума, купюри и евентуално други детайли. Към момента средствата са на съхранение в сградата на сектор „Метрополитен”-СДВР, намираща се на адрес гр. София, бул. „Драган Цанков” № 5.  За първоначална информация гражданите може да се свържат на тел. 02 982 0419.  

comment 0
visibility 3273
Бронираната S-класа на Тодор Живков се продава за 12 000 евро

Бронираната S-класа на Тодор Живков се продава за 12 000 евро

Бившият служебен автомобил на Тодор Живков се продава за 12 000 евро. Обявата е публикувана във фейсбук групата Unique cars for sale in Europe.   Бронираният Mercedes 500 SEL W126 Guard B6 дълги години е бил в гаражите на НСО. До 2019 г. немската лимузина е била собственост именно на службата за охрана, обясниха от autobild.bg. В обявата се разяснява, че автомобилът имал козметични дефекти като липсваща емблема, стълбове за флагчета и чистачки на фаровете. От поколението W126 на S-класата са произведени общо 1465 бронирани коли. Синият луксозен седан на Тодор Живков е произведен през 1983 година. Пробегът на лимузината в момента е 258 729 километра. „Последно возеше прокурора Никола Филчев, преди това президента Петър Стоянов, преди него Петър Младенов и преди това Тодор Живков. Автомобилът е много освежен, обясни за bTV пенсионираният шофьор на НСО Стефан Мадев.  

comment 0
visibility 1586
На 26 януари в "Св. Седмочисленици" е поклонението на Хайк Вахрам

На 26 януари в "Св. Седмочисленици" е поклонението на Хайк Вахрам

Поклонението на доайенът на спортната журналистика Хайк Вахрам ще е на 26 януари (вторник) от 13,30 ч в храм „Свети Седмочисленици“ в София. Вчера след кратко боледуване, на 81 години ни напусна Хайко. От семейството му умоляват всички, които ще дойдат на поклонението да носят предпазни маски и да спазват противоепидемичните мерки.

comment 0
visibility 2154
Откриха трупове на едър рогат добитък в Челопечене

Откриха трупове на едър рогат добитък в Челопечене

Жители на софийския квартал „Челопечене“ сигнализираха за открити трупове на животни. Труповете са изхвърлени от голям животновъден обект, в който нерегламентирано се отглеждат прасета и едър рогат добитък. Обектът, стопанисван от Недялко Костов, е потънал в мръсотия и затрупан със стара земеделска техника. Д-р Борис Борисов от БАБХ обясни, че при проверката е установен труп на бик, който се намира в канала до стопанството. Бойка Керкелова е собственик на нерегламентираната ферма. Проверка на екипа на Нова телевизия около фермата установи неоткрит до момента труп.  „Отглеждат се неморално и несоциално едни животни, и то много на брой, най-вероятно, над 500 животни едър рогат добитък“, обясни кметът на район „Кремиковци” Лилия Донкова. Жители на квартала споделят, че животните създават предпоставки за катастрофи. „Има много произшествия, които са на главен път”, допълни Донкова.

comment 0
visibility 959
Почина доайенът в спортната журналистика Хайк Вахрам

Почина доайенът в спортната журналистика Хайк Вахрам

На 81 години почина един от доайените на спортната ни журналистика Хайк Вахрам. Хайко, както бе известен сред журналисти и спортисти, не успя да надвие болестта. Той е работил във вестниците "Народен спорт", "Футбол", "Отечествен фронт", "7 дни спорт" и "Стандарт". За колеги и приятели той си остава заклет фен на "Левски", етичен и добър човек, и прекрасен колега, на когото по-младите можеха да се опрат и да научат занаята.  Светъл да е пътят му! Съболезнования на семейството!

comment 0
visibility 13733
Столичанка откачи от съобщенията за носене на маска в автобус №11

Столичанка откачи от съобщенията за носене на маска в автобус №11

Столичанка се ожали, че е пред нервен срив от съобщенията за носене на маска, които слуша всекидневно в градския транспорт. Заради причиненото неудобство, тя обмисля да търси правата си. Пътничката, която се вози в автобус №11 за работа, е принудена да слуша 66 пъти записа за носене на маска. „Не вярвам, че някой човек не знае какво е нужно да направи, за да спазва мерките. От две седмици съм с главоболие. Вече откачам, когато чуя записа. Цялата съм в нерви – преди и след работа“, сподели в рубриката „Пълен абсурд“ на Нова телевизия Веселина Боянова. Тя е научила наизуст съобщението за носене на маска, защото го чува по 33 пъти в едната посока до работата си. „Госпожата цитира съобщението, но пропусна най-важната част от него, а именно, че маската трябва да покрива носа. Това е много важно. Трябва да бъдем толерантни един към друг. Това съобщение е много важно и нужно“, обясни Методи Аврамов, директор в Центъра за градска мобилност . Аврамов сподели, че от ЦМГ правят всичко възможно да осигурят продажбата на превозни документи на повече места в София. „Билети се продават в 61 обекта на ЦГМ. Столичани могат да закупят превозни документи и чрез мобилно приложение“, обясни още Аврамов.

comment 0
visibility 2002
Линейка

11 сигнала за замръзнали хора в столицата на телефон 112

В Националната система 112 за последните 12 часа са подадени 20 сигнала за замръзнали хора, съобщава Фокус. Това сигнали от цялата страна. За територията на столицата са 11. Според Дани Недялкова, говорител на Националната система 112, сигналите са подадени от преминаващи граждани, обърнали внимание на хора, които са във видимо лошо състояние – неподвижни или трудно говорещи.   Подадените сигнали са предимно за бездомници. Точно те са най-уязвими в периодите на екстремни ниски температури, както е сега.

Още

Винаги може и още, казват хората. Това е и наше мнение, затова имаме и такъв раздел. В категорията „Още“ в сайта на медията могат да се намерят новини с разнообразна тематика. Всичко, което не е намерило място в останалите категории е намерило мястото си в „Още“.

Новини за БДЖ

Още Новини за БДЖ.

БДЖ обслужва пътниците от цялата страна и не е логично да има цяла своя категория. Затова всичко, което се оказва пресечна точка межди дейността на компанията и столицата, намира място в категорията „Още“. Въпреки, че почти всяко семейство си има автомобил, все още много хора предпочитат да се доверяват на БДЖ и използват железопътния транспорт. Компанията се стреми да достигне до още клиенти и организира редица /интересно инициативи, една от които бе да транспортира до столицата напълно безплатно членове на стартъп клубове. Има още инициативи на БДК, които намират място в новините на медията и определено се радват на голям интерес. Друга тема, свързана с БДЖ, това е състоянието на локомотивите и още спазването на разписанието.

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

В категорията „Още“ често намират място сигнали за изчезнали столичани, подадени от техни роднини и познати. Тъй като това не е инцидент или криминално престъпление, сигналите не се публикуват в тези категории, а в „Още“. Много от изчезналите столичани са били в неизвестност повече от няколко часа, а полицията може да започне издирване след като не са намерени повече от 24 часа, роднините търсят помощ на още места. Медията ни се стреми да даде гласност на тези съобщение, за да има още едно място, от което да се прочете и да се помогне. За съжаление има и случаи с трагичен резултат, но повечето успяват да бъдат намерени. Често се получават съобщения за изгубени възрастни хора, които страдат от проблеми с паметта и не могат да се ориентират още в началото на излизане от дома. Има още и сигнали за изчезнали тийнейджъри, които под въздействие на бушуващите хормони, са решили да стреснат родителите и приятелите си. В повечето случаи, до часове те се прибират живи и здрави в къщи.

Още информации за тъжни и радостни събития

Още информации за тъжни и радостни събития

Съобщенията за щастливи събития в семействата на известни столичани намират място в категорията „Още“. Това са приятни новини, които са още едно нещо, което може да направи деня на читателите по-светъл и добър. Разбира се, както всичко в живота, така и в медиите, освен добри, има още и тъжни съобщения. За съжаление, в края на миналата година се натрупа броя на тъжните съобщения за кончината на обичани от целия народ столичани. Тези и още събития помрачиха началото на новогодишните празници. Любопитно е, че въпреки тъжния си характер, тези новини се четат особено усилено. Сякаш хората ги четат още и още, за да осъзнаят, че казаното е истина.

Честването на годишнини от различни събития, касаещи столицата и столичани също намират място в категорията „Още“. Логично е тези новини да се радват на голям интерес.

Още прояви на известни личности от столицата

Още прояви на известни личности от столицата

Голям интерес предизвикват инициативи и прояви на известни столичани. Те са включени в категорията „Още“, тъй като в повечето случая касаят благотворителност и положителен обществен отзвук. Факт е, че благотворителните инициативи не се организират единствено по празниците. Още много случаи са отразени в медията ни на проява на благотворителност и доброта към хора в нужда. Впечатление правят още новините за благотворителни базари. Тези новини успяват да популяризират събитието и да накарат още хора да се присъединят. Любопитно е, че и много обикновени граждани се решават да правят благотворителност. Това е още един добър сигнал за зрялост на обществото.

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Столичани се интересуват живо от прогнозата за времето, особено на Витоша, за да могат да планират свободното си време. Те още търсят и какво ще е състоянието на пътищата от и към София, за да знаят какво ги очаква, когато поемат на път. Разбира се, прогнозата и още важни новини за транспортната обстановка в сайта винаги е най-актуалната. Така се избягват редица неприятни моменти, а и столичани се стремят да избягват неприятностите като се подготвят за пътните условия. Когато става дума за туризъм на Витоша, столичани са особено внимателни за климатичните условия и още за работещите хижи.

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Медията ни вече се радва на достатъчно доверие от страна на столичани и все често на редакционната поща се изпращат сигнали за нередности в районите. Освен сигналите на редакционната поща, още и в социалната мрежа хората се свързват с нас. Те разчитат на нашето съдействие определения проблем да достигне до отговорната институция и да бъде решен. Медията ни се стреми да оправдае това доверие. Разбира се, може да се желае още много, но няма лесни неща, когато зависят от волята на много хора и институции.

Още събития на университетите

Още събития на университетите

Тъй като не разполагаме с отделна категория, която да обединява учебните заведения, новините за тях се публикуват в категорията „Още“. Освен за събитията, които се провеждат в университетите, място тук намират още новините за училищата. В София са съсредоточени голям брой университети и училища. Това е логично, тъй като София е милионен град, а още няколко учебни заведения повече винаги са нужни.

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

В студените месеци в София функционира Кризисен център, който приютява хората, живеещи на улицата. Освен топъл подслон, Центърът дава още топла храна и възможност за топла баня във времето на престой в него. Кризисният център дори има свои екипи, които обикалят столицата в студените нощи и прибират нуждаещите се, за да останат на топло и още да се нахранят. Това е инициатива на Столична община и вече за поредна година работи успешно.

Освен Кризисния център, грижа за бездомните проявяват още и различни организации и обикновени хора. В центъра на столицата ресторант готви за бездомните хора още от по-миналата година. Хранителните продукти се доставят от фирми и частни лица, а в кухнята готвят доброволци. Това се случва за втора година и вече става традиция през зимата нуждаещите се да получават топъл обяд в ресторанта. Там се подготвя и празнична вечеря за Коледа, за да могат и хората в нужда да усетят още топлина и доброта.

Новини за БДЖ

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още информации за тъжни и радостни събития

Още прояви на известни личности от столицата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още събития на университетите

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Прочетете още