Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (39%, 52 Гласове)
  • На българското черноморие (19%, 25 Гласове)
  • Гърция или чужбина (29%, 39 Гласове)
  • На село (6%, 8 Гласове)
  • Не съм решил (7%, 9 Гласове)
Общо гласували: 133 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 660
денонощна библиотека

Новост: Денонощна библиотека отваря врати в столицата

Библиотека, която да бъде на разположение на млади и стари денонощно! Това не е измислица, а идея, която на 1 октомври ще стане и реалност. Идеята за по-различното място за четене хрумва на две студентки от София- Мартина Георгиева и Цветомира Гяурова, разказват от uspelite.bg.Те стартират инициативата, защото доста често самите, както и повечето студенти в столицата, не намират точните помещения, където да учат или да работят. Началото е когато посред нощ се оказват на бензиностанция в близост до метростанция "Г.М.Димитров". Момичетата търсели място за учене и с изненада открили много студенти, които били насядали по масите с книги в ръка. Така се родила и идеята за "Study hub"- споделетото място за учене по модел на зелените пространства за работа на запад. Наши и чужди фирми помагат на Мартина и Цветомира, а Столична община отпуска 3000 лв. С проекта си те участват по програмата “Социални иновации” и печелят финансиране. Университети от столицата също ги подкрепят и насърчават. 1000 лв са събрани от благотворителен базар, организиран от студенти. Вече е ясно и къде ще първата денонощна библиотека- в близост до Висшето училище по телекомуникации и пощи. Освен че ще работи денонощно, ще има компютри, мултимедийна зала, диванчета, пуфове, специализирана литература, 50 места. В момента кипи сериозен ремонт на мястото. Следващият етап е обзавеждане и монтиране на системата за достъп.  

comment 0
visibility 461
Пламен Георгиев

Пламен Георгиев е подал оставка като шеф на комисията "Антикорупция"

Пламен Георгиев- председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, е подал оставка.Това съобщение е направила пред депутатите днес в парламента Цвета Караянчева, съобщи Нова телевизия. По предложение на председателя на Народното събрание точката за предсрочното му освобождаване бе включена в дневния ред и бе гласувана в пленарна зала.    

comment 0
visibility 3137
Новият тенис комплекс на НСА

Студентите в НСА започват учебната година с две нови бази (СНИМКИ)

На две чисто нови спортни бази ще се обучават студентите на Национална спортна академия "Васил Левски" през новата учебна година. Изцяло обновена и модернизирана е сградата на ул. Гургулят 1, където по-старите възпитаници на Академията помнят като Ректората. В началото на септември емблематичната сграда в центъра на София ще отвори врати и след повече от 2 години там отново ще се обучават студенти. Спортната академия е на финалната права на изпълнението на инвестиционен проект по процедурата "Подкрепа за висшите училища в Република България" на ОП "Региони в растеж" 2014 – 2020 г. За две години и половина НСА изготви пълен технически проект и модернизира сегашната учебна сграда. Освен това на Гургулят 1 вече има нова многофункционална спортна зала за студентите. Проектът "Модернизиране на учебната база на Национална спортна академия "Васил Левски"“, София- сградата на ул. Гургулят 1" е с одобрен бюджет от 3 755 636,28 лева, от които 3 500 000 лв. безвъзмездна помощ по "Региони в растеж 2014-2020" и 255 636, 28 лв. съфинансиране от НСА. Благодарение на рейтинга си, НСА е едно от тринадесеттте висши училища у нас, одобрени да кандидатстват за финансиране по новата процедура. Резултатът от добре свършената работа на екипа на НСА е професионалната среда за съвременни методи и практики, в която ще се обучават студентите. Сградата на ул. "Гургулят" отговаря напълно и на съвременните условия за адаптирана среда за хора с увреждания. На двата основни входа са монтирани специализирани платформи за колички. Изграден е асансьор, а всички останали помещения са съобразени и изпълнени по изискванията за достъпност. В средата на септември, с откриването на учебната година, ръководството и академичната общност на единствената у нас Спортна академия ще прережат лентата и на чисто нов тенис комплекс. Базата е спортно бижу, заобиколено от зеленина. Тенис-комплексът е изграден изцяло със средства на Академията. Има 4 корта с изкуствена настилка, осветление и трибуни за зрители. През есента два от тях ще бъдат покрити с балон, за да се ползват целогодишно. След завършилите кандидатстудентски изпити и записването на новоприетите студенти става ясно, че са запълнени вече местата за държавен прием. За новата учебна година дори се е увеличил броят на кандидатите за платено обучение в редовна форма, съобщиха от НСА.

Реклама
comment 0
visibility 305
шахта

Кал от почистена шахта изхвърлена на улицата (СНИМКИ)

Екипи на Столичния инспекторат от "Красно село" са наложили глоба заради почистване на водосборна шахта. След края на манипулацията лицето е изхвърлило калта и земната маса от нея не на определено място, а на улицата- "Коломан". Тя е на метри от река Владайска.  

comment 0
visibility 238
драсканици

Махнаха драсканиците от оградата на 32 СУИЧЕ "Св.Климент Охридски" (СНИМКИ)

Още едно столично училище бе почистено от графити и драсканици. Този път това е 32 СУИЧЕ "Св.Климент Охридски" на ъгъла на булевардите "Христо Ботев" и "Тодор Александров". А надписите бяха върху оградата му. От доста време Столичният инспекторат е ангажирал екипи за почистване фасадите на учебните заведения в столицата от всякакви надписи. В операцията бе използвана специална техника, която не наранява почистваната повърхност. И не замърсява околната среда.  

comment 0
visibility 530
наглост

Шофьори махнаха кашпи от детска площадка, за да паркират там

Недобросъвестни шофьори махнаха кашпи от детска площадка, за да могат да паркират там. Става дума за мястото за игра до блок 21 в квартал "Бъкстон". А кашпите са били сложени от екип на Столичен инспекторат на 16 юли. За да се ограничи достъпа на коли и мотори до площадката. И да се запази здравето на децата и родителите им. В момента цялата площадка е пълна с коли и мотори. От Инспектората напомнят на всички, че на основание чл. 28, ал. 1, т. 7 от Наредба за организация на движението на територията на Столична община, е забранено паркирането в детски площадки и нарушителите ще бъдат санкционирани.  

comment 0
visibility 292
Валидиране на марка "140 години Митници"

Пуснаха пощенска марка "140 години Български митници"

Директорът на Агенция Митници Георги Костов, Деян Дънешки – главен изпълнителен директор на "Български пощи" ЕАД и Никола Шерлетов – председател на Съвета на директорите валидираха пощенска марка по повод 140 години от създаването на българските митници. Филателното издание е послучай "140 години Български митници". Номиналът на марката е 65 стотинки, а тиражът 7500 броя. Автор на проекта е художникът Емил Христов. На 7 юли 1879 г. с указ №2 на княз Александър I Батенберг са учредени митниците и митарствените пунктове на Княжество България. В документа е записано, че основната задача на новосъздадената институция е "за да се запазят интересите на княжеството". Този управленски акт се случва веднага след назначаване на първото българско следосвобожденско правителство с Указ № 1 от 5 юли.

comment 0
visibility 5185
Кончина

Напусна ни колегата Николай Боев

С дълбока тъга ви съобщаваме, че на 23 юли на 41 годишна възраст внезапно си отиде нашият колега и приятел Николай Боев. Николай беше изключителен професионалист и приятел – човечен, почтен и коректен, на който можеш да разчиташ винаги. Николай Боев е работил като експерт връзки с обществеността в Столичната община, „Автомагистрали“ ЕАД към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ПП ГЕРБ, а в периода 2009-2013 г. като ръководител на звеното за връзки с обществеността към Министерски съвет. Поднасяме дълбоки съболезнования на близките и семейството му. Поклонението ще се състои на 25 юли в 11 часа в Габрово, черквата „Успение на Пресвета Богородица“

comment 0
visibility 3166
Ученици

Вижте свободните места в столичните елитни гимназии

Късно вчера станаха известни свободните места в елитните столични гимназии след второто класиране – общо 43, пише Монитор. В СМГ има 4 свободни места. Там приемаха с най-висок бал в математически профил с английски език.  4 са свободните места и в 91-а Немска езикова гимназия. Тъй като профилът немски език и английски или руски има квота, са само за момчета. 4 места са останали и в най-търсената гимназия – 164-та „Мигел де Сервантес“. Едно от свободните места е в най-желаната паралелка с испански и английски. Две свободни места са останали в паралелката с испански и френски език за момичета и едно място в паралелката с испански и италиански за момче. За Втора английска могат да кандидатстват едно момиче и две момчета. Свободни места има и в ТУЕС, 9-а френска езикова гимназия, Националната търговско-банкова гимназия и др.   Тези, които не са били приети на двете класирания, имат право да участват в третото като подадат заявление по електронен път и наредят желанията си съобразно останалите свободни места.  

comment 0
visibility 680
Прокуратура и Кристиян Бойков

Прокуратурата: В базата на НАП Бойков е търсил ЕГН-та на Борисов, Пеевски и Цацаров

Прокуратурата разполага с доказателства, че Кристиян Бойков е извършил кибератаката на базата на НАП. Това съобщават от прокуратурата в писмо до медиите. "Събраните до момента доказателства не разколебават обоснованото предположение, че Криситян Бойков е извършил компютърното престъпление, в което е обвинен", категорични са от прокуратурата. В изявление пред медиите вчера Бойков заяви, че обвинението срещу него е в 4 реда. Ето цялото изявление на прокуратурата: В хода на извършеното на 16 юли 2019 г.. претърсване и изземване в офиса на дружеството „TAD GROUP“ в гр. София, разследващите органи иззеха веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков. От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков. Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски. Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице. В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества. На 16.07.2019г., в 11:50ч на електронните пощи на БТВ (news@btv.bg), НОВА (novinite@ntv.bg и в. „Капитал“ (editors@capital.bg) e получено съобщение от “анонимния руски хакер” чрез e-mail “minfin@mail2tor.com”. За разследването на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за “анонимен руски хакер”.Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства. Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица.

comment 0
visibility 785
Трето класиране в СУ "Св. Климент Охридски"

Психология и софтуерно инженерство изместиха правото в Софийския университет

Правото вече е изтласкано на трето място от желанията кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Най-много желаещи за учебната 2019/2020 г. има за специалността "Псхилогия". След нея на второ място е "Софтуерно инженерство" и едва тогава е "Право". Само допреди 6 - 7 години най-трудно и с най-висок бал се влизаше за юрист. Днес излиза трето класиране в СУ и ще се обяви приема за учебната 2019/2020 г. Повече от 7100 кандидатиса пуснали документи за Алма матер, а обявените места са 5800. Запълнени са вече бройките за "Право" и "Журналистика". Приетите студенти на трето класиране трябва да се запишат от 24 до 26 юли.

comment 0
visibility 708
Интернет връзка

Лекари от София прегледаха пациент в Хасково чрез 5G мрежа

Пациентка в Хасково е била прегледана от лекари в София по време на тестовете на  5G мрежата. Тестовете на новата 5G мрежа са проведени днес в 11.00 часа в Пирогов в присъствието на министър Росен Желязков. Новата технология позволява достъпа до експертна лекарска помощ от всяка точка на страната, без да се налага пациентите да пътуват. Освен уникалният медицински преглед, е бил осъществен и разговор през 5G мрежата. Тестовете на новата мрежа ще излязат извън пределите на столицата и ще се проведат в различни български градове. Ще бъдат достъпни за обществеността и ще покажат предимствата на 5G мрежата във всяко едно отношение.  

comment 0
visibility 285
НАП, кибератака

КЗЛД влиза на проверка в НАП

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) влиза от днес на проверка в Националната агенция по приходите (НАП). Очаква се инспекцията да приключи по-рано от предвиденото. Становището на КЗЛД ще е ясно едва на 20 август т. г. Причината за проверката е кибератаката на базата на НАП, от която изтекоха лични данни на над 5 млн. българи. От приходното ведомоство вече са спрени някои от електронните услуги, защото имало опасност системата отново да бъде пробита. Очаква се днес от НАП на пуснат обещаното приложение, в което всеки може да провери дали са изтекли личните му данни.

comment 0
visibility 379
Софийски университет

Международна конференция за сигурността на софтуера в СУ

Софийският университет става домакин на Международна конференция за качество, надеждност и сигурност на софтуера. Тя се провежда за 19-ти път и ще събере 250 учени и изследователи от 15 държави, сочи БНТ. Това е своеобразна платформа, позволяваща на младите учени да покажат най-ефективните техники за сигурност в света. Академичната общност ще има шанса от 22 до 26 юли да научи кои са водещите тенденции в софтуерната индустрия и киберсигурността. В организацията на конференцията участие имат страни като САЩ, Хонконг, Австрия, Франция, Германия, Австралия, Тайван и Китай. Форумът ще даде възможност на българските студенти да се съревновават с колегите си от най-уважаваните световни висши училища.

comment 0
visibility 433
Обсерваторията в Борисовата градина

Ще реставрират обсерваторията в Борисовата градина

Скоро се очаква да стартира реставрацията на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина, съобщават от Нова ТВ. 100 000 лв са осигурени от Софийския университет, а 50 000 от фирма, става ясно от думите на доц. Евгени Овчаров. Наета е частна фирма за част от ремонтните дейности. Дворът ще бъде почистен от храсти и плевели. Възстановени са вече изоставените каменни пътеки. Ще се оформи жив плет. Почистването на двора тече от две години. Имало е обещание от СО за помощ, но до момента не е оказана. Фирма е поискала да помогне за почистването. За реставрацията на обсерваторията са набавени достатъчно средства. Очаква се само разрешение от НИПК и надеждите са до края на лятото реставрацията да започне. Стремежът е обсерваторията да придобие подходящ за използване от студенти и посетители вид. Емоцията да гледащ небето с телескоп на 120 години е голяма.