Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (39%, 84 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (12%, 27 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (22%, 47 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (16%, 35 Гласове)
Общо гласували: 218 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1753
type-photo.svg
Изчистиха от драсканици Дома на военноинвалидите на "Христо Белчев"

Изчистиха от драсканици Дома на военноинвалидите на "Христо Белчев" (СНИМКИ)

  Изчистена от графити бе поредната сграда с важно значение за столицата. Това е Дом-паметника на военноинвалидите на ул. „Христо Белчев“ № 21. Екипи на Столичен инспекторат премахнаха множеството тагове, надписи, драсканици, свастики и нецензурни думи.   Молбата за изчистването дойде от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Те чули, че след акция на Инспектората е почистена фасадата на къщата на ген. Георги Попов – герой от Балканските и Първата Световна война.   В рамките на няколко часа прецизно бяха отстранени над 50 кв. м. графити със специализираната система за премахване на графити „Ghibli Skid Silent“.    През последните няколко месеца бяха почистени Къщата-музей „Иван Вазов“, дома на героя - летец Петър Манолев, къщата на автора на химна „Върви народе възродени“ – Стоян Михайловски, както и жилищния блок, в който са живели великите български артисти Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев, на адрес: ул. „Люботрън“ № 96.   От началото на миналата година до момента в София почистените площи от графити, знаци, тагове, надписи и други драсканици надминаха 4000 кв. м.    

comment 0
visibility 1548
Внимание: Ловят паркирали в тревата из София и през почивните дни

Внимание: Ловят паркирали в тревата из София и през почивните дни

На вниманието на всички шофьори в София. Ще има проверки за неправилно паркиране в тревните площи не само от понеделник до петък, но и през уикенда, съобщават от Столичен инспекторат.    Само за миналия месец за паркиране в зелените площи са направени 246 констативни протокола, има 206 глоби с фиш и 158 коли са преместени принудително на специализиран паркинг.   Най-много нарушения са открити в районите "Студентски", "Триадица" и "Надежда. Заради това и контролът в тези райони ще е най-засилен.  Инспекторатът е оградил над 200 зелени площи като по този начин са предотвратени нарушенията, свързани с паркирането в зелени площи.        

comment 0
visibility 1353
Замърсяване на платното след ремонт на "Батенберг", глоба за изпълнителите

Замърсяване на платното след ремонт на "Батенберг", глоба за изпълнителите

Строителни отпадъци са замърсили уличното платно, след като е приключил ремонт на тротоар на площад "Княз Александър I". Отпадъците са разпръснати в отсечката между ул. "Ген. Йосиф Гурко" и ул. "Съборна", съобщават от Столичен инспекторат.   Изпълнителите на ремонта-  фирма "Хидрострой" АД  са получили  покана за акт за административно нарушение на юридическото лице.    

Реклама
comment 0
visibility 1684
Глобиха строители заради скеле и ограда без разрешителни на "Бенковска" 51

Глобиха строители заради скеле и ограда без разрешителни на "Бенковска" 51

Строителна фирма, която работи на ул. "Георги Бенковски" 51 в район "Оборище", получи глоба за две нарушения. На техническия ръководител на фирма "Интерхолд" ЕООД е съставен акт за поставена строителна ограда и скеле, без  да има разрешителни за това, съобщават от Столичен инспекторат.   При проверка на екипите в района на бул. "Мадрид", два търговски обекта също са получи актове. Причината е разполагане на стоки извън разрешените площи и спиране на свободното минаване на пешеходци по тротоара.  

comment 0
visibility 1500
Мият улиците в 10 района на столицата

Мият се улиците в 10 района на столицата

В рамките на днешния ден се мият улиците и обществените места в 10 района на столицата. В "Лозенец" миенето е "на карета" с временно затваряне на улиците, докато приключи дейността, съобщават от Столичен инспекторат.     В "Красно село", "Овча купел", "Сердика", "Слатина", "Изгрев", "Илинден", "Надежда", "Красна поляна" и "Банкя" се мият улиците, които предварително са подготвени и е проверена проводимостта на дъждоприемните шахти.   Върви и дезинфекция на обществени места, както и на улични кошчета.   

comment 0
visibility 1545
type-photo.svg
Митничари конфискуваха хиляди фигурки на анимационни герои от склад в София

Конфискуваха хиляди фигурки на анимационни герои от склад в София (СНИМКИ)

Хиляди декоративни фигурки от пластмаса конфискуваха митничари. Акцията бе проведена  на 30 юли в склад на куриерска фирма в София. Служители от сектор Авиоконтрол в ТД "МРР"-Югозападна  са направили инспекция на пратка, която е пристигнала от Китай. Открити са 12 430 пластмасови фигурки, изобразяващи филмови анимационни герои, сред които Darth Vader, Captain America, Iron Man, Hulk, Minions, SpongeBob, Ninja Turtles, My Little Pony. Стоките са задържани заради съмнения, че нарушават права върху интелектуална собственост.    Законовото основание за конфискацията е  Регламент /ЕС/ №608/2013 на Европейския парламент. За случая са уведомени представителите на правопритежателите на марките.  

comment 0
visibility 1399
type-photo.svg
В столицата продължава пръскането срещу комари и бълхи

В столицата продължава пръскането срещу комари и бълхи (СНИМКИ)

В различни части на столицата вчера и днес продължава пръскането срещу комари и бълхи. Вече има първа обработка на всички паркове, градини, зелени площи, транспортни ивици и гробищни паркове. В момента се обработват междублоковите пространства в районите, съобщават от Столична община.   Вчера е пръскано в райони "Красна поляна" и "Овча купел". През днешния ден предстои обработването на междублоковите пространства в "Триадица".   Там, където вече е имало обработка, се слагат табели с информация за вида на използвания препарат.   Специализираният контрол се осъществява от експерти на Столичната РЗИ.      

comment 0
visibility 1748
Съдебна палата

МУ София е осъден за отхвърлен онкоболен кандидат за асистент

Медицински университет-София е осъден от САС по случая с д-р Радислав Наков, който през ноември 2019 г. заради онкологично заболяване не бе избран за асистент в Катедрата по гастроентерология към МУ-София, съобщава Офнюз. Софийският административен съд е взел решение на 23.07.2020 г., с което съобщава, че решението на Академичния съвет на МУ-София, с което е одобрен асистент по споменатия конкурс за невалидно и нищожно. МУ София е осъден да плати всички разходи по делото на д-р Наков. САС не може да отмени конкурса и да назначи нова или допълнителна проверка по случая. Това е в компетенциите на Медицински университет София. Съдът е на мнение, че не е спазено изискването за форма – Академичният съвет не е изложил мотиви за вземането на длъжността асистент в конкурса, в протокола няма обсъждания, мнения и други становища от членовете на съвета. Нарушение има в анонимността на изпита. Единият от кандидатите бил поканен от комисията и е останал приблизително половин час с членовете ѝ. Членовете на комисията се държали така, сякаш спечелилия кандидат е бил  предварително определен. Софийският административен съд е установил също така, че Правилникът за условията и реда за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности в МУ-София противоречат на Закона за развитие на академичният състав в България.  

comment 0
visibility 1476
type-photo.svg
За месец юли: В София са глобени 368 за паркиране в зелени площи

За юли: В София са глобени 368 за паркиране в зелени площи (СНИМКИ)

Паркирането в зелени площи, градинки и детски площадки докара на 368 шофьори от София глоби от Столичен инспекторат. Данните са за изминалия вече месец юли.   158 коли са били преместени принудително на специализиран паркинг. Най- много нарушения са открити в районите "Триадица", "Възраждане", "Надежда" и "Младост".   За юли са направени 122 проверки на тежкотоварни автомобили, за превозване на строителни материали и/или отпадъци без чергило или мръсна ходова част. Инспекциите бяха на възлови места в район "Кремиковци". Открити са 14 нарушения, написани са и актове.       

comment 0
visibility 1712
Стадо коне се разхожда свободно по бул. "Андрей Ляпчев"

Стадо коне се разхожда свободно по бул. "Андрей Ляпчев"

Стадо коне си се разхождат най-спокойно по столичния бул. "Андрей Ляпчев", без около тях да се вижда собственик. Видео на животните в социалната мрежа предизвика доста полемики сред хората от квартал "Дървеница", разказват от Нова телевизия. Доста от гражданите от квартала казват, че така придвижвайки се животните могат да предизвикат доста ПТП-та. Собственикът на конете вече е получил акт от 500 лв, допълват от медията.   „90% от катастрофите с подобни тежки и големи животни завършват трагично. Освен това конете се плашат от коли и не се знае как биха реагирали”, обясни пред камерите автоекспертът Румен Дунев.   Любопитен факт обаче е, че бяла кобила насочва конете да пресичат булеварда през пешеходна пътека.  

comment 0
visibility 1445
Полиция отцепи част от бул. "Витоша" заради забравен куфар

Полиция отцепи част от бул. "Витоша" заради забравен куфар

За кратко днес имаше засилено полицейско присъствие на част от бул. "Витоша". Причина бе забравен куфар в близост до ул. "Алабин", информират от bTV.   Униформените не разрешаваха на хората да минават по "Витошка".    По-късно дойдоха екипи и обезвредиха куфара.     

comment 0
visibility 1452
type-photo.svg
Смениха пътен знак на бул."Ситняково", нашарен със свастика

Смениха пътен знак на бул. "Ситняково", нашарен със свастика (СНИМКИ)

Неизвестни злосторници нашариха със свастика пътен знак на  бул."Ситняково". За това веднага е подадена информация към Столичен инспекторат. Знакът е сменен по най-бързия начин от екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция".   От Инспектората апелират столичани да сигнализират при подобни деяния, както на органите на реда, така и на телефон 02 987 5555 в Оперативния център на Столичен инспекторат.    

comment 0
visibility 1419
ресторант

БАЗ и СЗБ: Българите можем да работим и да защитим държавата и интересите си

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България вярваме, че новите мерки, обявени от  правителството ще бъдат в реална подкрепа за бранша и икономиката ни. Колегите ни, които работят в сферата на развлекателния бранш и нощните заведения, до момента не получаваха никаква помощ, но сега могат да разчитат на реална подкрепа с намаляването на ДДС за бирата и слабоалкохолните напитки. Това е отношение, което ние адмирираме и което ясно и целенасочено ни подкрепя. Но никой не е напълно доволен от всичко, което системата му предлага. Ние, като работодатели и хора, които плащат данъци в България обаче смятаме, че условията, които получаваме за развитие на бизнеса си, не ни ограничават и не ни поставят в по-слаба позиция от конкурентите ни в другите държави. Намираме се във важен за цялата световна икономика момент. Българските бизнесмени също изпитват трудности… Но именно сега е времето, в което заедно да покажем, че българският бизнес може да се справи с предизвикателствата и заедно със своите служители, да докаже, че е конкурентноспособен, на всякакви външни внушения! Българите можем! Българите можем да защитим държавата си, бизнеса си, нашия туризъм и интересите на тези, които работят за развитието на вътрешния ни икономически продукт! Част от този продукт сме и ние – работодателите и служителите в развлекателния сектор. Ние сме част от реалната пазарна икономика, контактуваме и се грижим за хората си и техните семейства. Ние не винаги готвим с пъдпъдъчи яйца и не смятаме, че тяхното разхищение е полезно за нашите съграждани, които изпитват недоимък в ежедневието си. Ние искаме да работим, да храним семействата си и да развиваме държавата си! И призоваваме всички, които искат същото, да запретнат ръкави и да се трудим заедно за доброто на България! Моментът е труден, но от нас зависи да се справим с него и да докажем, че всичко зависи от нас… Недоволство може да има, но е в нашите ръце да се преборим с проблемите и да защитаваме правата си… Работейки в името на бизнеса и собствените си успехи…

comment 0
visibility 1515
ВиК ремонти

4 от най-често практикуваните ВиК ремонти

Някои хора смятат, че проблемите с водопровода и канализацията в дадена сграда, не са чак толкова сериозни. Тези мисли обаче пропадат, когато започнат да се появяват течове, и когато водата не достига до апартаментите. Водопроводчиците днес не могат да останат без работа, защото има немалко стари блокове и кооперации, където водопроводната система не функционира. Какви са най-честите ВиК ремонти в София прочетете малко по-долу. Ремонт на запушени канали Тежките запушвания на канализацията, са често срещана гледка в българските домове. Неправилно направените канали и небрежните действия на хората, водят до натрупване на мазни отлагания, както и на косми, отпадъци, храни и други. За съжаление невинаги конвенционалните методи с телове и сода каустик могат да проработят. В такива случаи се налага намесата на фирма за ВиК ремонти, с чиято помощ да се премахне аварията. Ремонт на вертикални и хоризонтални щрангове Смяната на щрангове е сред най-известните ВиК ремонти във всяка точка на България. Старите метални тръби могат да претърпят промени с времето, което налага да бъдат подменени, тъй като в противен случай, ще започнат да текат и ще доведат до наводняване на много домове. Тръбите, които минават през жилищата са много проблемни, но не по-малко пакости създава и тръбопровода в мазето. Ето защо, трябва да се наемат специалисти за тази отговорна работа. Ремонт на скрити течове Появата на скрит теч в жилището е съпроводена от множество неприятни последици за собствениците. Така например, могат да се отлепят плочки, както и да се покаже мухъл. Това е не само нездравословно, а и е свързано с много щети и съответно пари. Колкото по-бързо се появят специалисти по откриване на течовете и ВиК ремонти, толкова по-добре. Не бива да се чака нито секунда, понеже проблемът може да се задълбочи до неизмерими граници. Ремонт на тоалетно казанче Ако казанчето не работи и сте принудени да хвърляте кофи с вода, за да почистите тоалетната си, то тогава намесата на водопроводчик е неизбежна. В един момент тоалетната Ви може да прелее, а това ще доведе до паника в домакинството. Лоши миризми, наводнени бани и дрязги със съседите са само част от нещата, които могат да Ви се случат. Направете всичко по силите си, за да ремонтирате казанчето, и то да Ви служи вярно още дълги години напред. В обобщение Много фирми за ВиК услуги са готови да ремонтират по-горе посочените проблеми. Лошото е, че немалко хора чакат да стане напечено, за да повикат специалист. Отделете от бюджета си за истински важните неща в жилището ви, ако не искате да си блъскате главата и да си създавате излишни нерви. Ние ще се радваме, ако сме Ви били от полза и очаквайте от полезни съвети от нас.

comment 0
visibility 1447
Течност електронни цигари

Как да изберем подходящи течности за вейп?

Притежателите на електронни цигари могат да избират от множество течности за вейп, с които да се насладят на различни аромати. На разположение са безникотинови вейп течности, както и такива със съдържание на никотин. Пазарът е доста голям, така че изборът може да бъде и по-труден, това обаче не бива да Ви демотивира да прегледате актуалните предложения и да селектирате най-доброто. По-долу ще разгледаме предложените видове течности и аромати за ел. цигари.   Какво представляват никотиновите течности за вейп? Никотиновите течности за вейп се предлагат за пушачи, които не могат да се разделят с тютюнопушенето, макар че са си закупили електронна цигара. За по-заклетите тютюнджии е много трудно да се откажат от никотиновия вкус и да използват заместител. Ето защо на пазара се предлагат вейп течности с различно съдържание на никотин, за да може да се свикне с електронния носител, без да се прибягва до добрата стара кутия пълна със силни цигари. Вие можете да поръчате течности със съдържание на никотин от 6 мг. до 36 мг., в зависимост от нуждите Ви ще изберете точния грамаж. За целта, трябва да си отговорите на няколко въпроса, а именно по колко цигари пушите на ден, колко бързо искате да откажете цигарите или ще разреждате по-слаби разтвори. В интернет можете да откриете магазин за течности за вейп, където да Ви предложат всякакви варианти. По този начин ще помогнете на себе си и околните. Какво значи безникотинова течност за вейп? Вейп течностите без съдържание на никотин, са за онези, които искат да се разделят в познатия вкус на цигарата. За тях са предложени ароматизирани течности ухаещи на плодове, билки или какао, които са много приятни и не съдържат абсолютно никакви вредни вещества. Отпушвайки от електронната цигара наоколо ще се разнесат свежи аромати и ще остане приятен привкус в устата ви. Колко време ще използвате дадената течност зависи от нейния грамаж, като на разположение са различни предложения. По-важното е, че това е един бърз и приятен метод да откажете цигарите и най-накрая апартаментът или къщата Ви да не мирише на тютюн. Много хора вече избраха безникотиновите течности за вейп и ги ползват редовно, докато не дойде момента да нямат нужда дори и от електронна цигара. Освен за отказване на тютюнопушенето тези аромати носят и удоволствие. Какви аромати се предлагат в магазините? Пазарът за вейп течности е много голям. Има буквално всякакви аромати, които ще Ви донесат истинска наслада и ще направят въздуха около вас по приятен за дишане. В следващите редове ще Ви запознаем с няколко класически аромати, които могат да се открият, както в наземните магазини за вейп течности, така и в онлайн магазините. А ето и какво ще Ви бъде предложено: Плодови аромати – малина, ягода, череша, вишна, портокал; Цветя и растения – Алое вера, роза, карамфил; Какао, шоколад, бял шоколад; В обобщение Светът на електронните цигари е много голям. Истинските вейпъри познават разнообразните вейп течности, независимо дали са със съдържание на никотин или без. Ако за пръв път сте решили да откажете тютюнопушенето посредством използване на електронна цигара, то тогава разгледайте какви вейп течности се предлагат и изберете тези, които най-много пасват на вашия вкус.

Още

Винаги може и още, казват хората. Това е и наше мнение, затова имаме и такъв раздел. В категорията „Още“ в сайта на медията могат да се намерят новини с разнообразна тематика. Всичко, което не е намерило място в останалите категории е намерило мястото си в „Още“.

Новини за БДЖ

Още Новини за БДЖ.

БДЖ обслужва пътниците от цялата страна и не е логично да има цяла своя категория. Затова всичко, което се оказва пресечна точка межди дейността на компанията и столицата, намира място в категорията „Още“. Въпреки, че почти всяко семейство си има автомобил, все още много хора предпочитат да се доверяват на БДЖ и използват железопътния транспорт. Компанията се стреми да достигне до още клиенти и организира редица /интересно инициативи, една от които бе да транспортира до столицата напълно безплатно членове на стартъп клубове. Има още инициативи на БДК, които намират място в новините на медията и определено се радват на голям интерес. Друга тема, свързана с БДЖ, това е състоянието на локомотивите и още спазването на разписанието.

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

В категорията „Още“ често намират място сигнали за изчезнали столичани, подадени от техни роднини и познати. Тъй като това не е инцидент или криминално престъпление, сигналите не се публикуват в тези категории, а в „Още“. Много от изчезналите столичани са били в неизвестност повече от няколко часа, а полицията може да започне издирване след като не са намерени повече от 24 часа, роднините търсят помощ на още места. Медията ни се стреми да даде гласност на тези съобщение, за да има още едно място, от което да се прочете и да се помогне. За съжаление има и случаи с трагичен резултат, но повечето успяват да бъдат намерени. Често се получават съобщения за изгубени възрастни хора, които страдат от проблеми с паметта и не могат да се ориентират още в началото на излизане от дома. Има още и сигнали за изчезнали тийнейджъри, които под въздействие на бушуващите хормони, са решили да стреснат родителите и приятелите си. В повечето случаи, до часове те се прибират живи и здрави в къщи.

Още информации за тъжни и радостни събития

Още информации за тъжни и радостни събития

Съобщенията за щастливи събития в семействата на известни столичани намират място в категорията „Още“. Това са приятни новини, които са още едно нещо, което може да направи деня на читателите по-светъл и добър. Разбира се, както всичко в живота, така и в медиите, освен добри, има още и тъжни съобщения. За съжаление, в края на миналата година се натрупа броя на тъжните съобщения за кончината на обичани от целия народ столичани. Тези и още събития помрачиха началото на новогодишните празници. Любопитно е, че въпреки тъжния си характер, тези новини се четат особено усилено. Сякаш хората ги четат още и още, за да осъзнаят, че казаното е истина.

Честването на годишнини от различни събития, касаещи столицата и столичани също намират място в категорията „Още“. Логично е тези новини да се радват на голям интерес.

Още прояви на известни личности от столицата

Още прояви на известни личности от столицата

Голям интерес предизвикват инициативи и прояви на известни столичани. Те са включени в категорията „Още“, тъй като в повечето случая касаят благотворителност и положителен обществен отзвук. Факт е, че благотворителните инициативи не се организират единствено по празниците. Още много случаи са отразени в медията ни на проява на благотворителност и доброта към хора в нужда. Впечатление правят още новините за благотворителни базари. Тези новини успяват да популяризират събитието и да накарат още хора да се присъединят. Любопитно е, че и много обикновени граждани се решават да правят благотворителност. Това е още един добър сигнал за зрялост на обществото.

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Столичани се интересуват живо от прогнозата за времето, особено на Витоша, за да могат да планират свободното си време. Те още търсят и какво ще е състоянието на пътищата от и към София, за да знаят какво ги очаква, когато поемат на път. Разбира се, прогнозата и още важни новини за транспортната обстановка в сайта винаги е най-актуалната. Така се избягват редица неприятни моменти, а и столичани се стремят да избягват неприятностите като се подготвят за пътните условия. Когато става дума за туризъм на Витоша, столичани са особено внимателни за климатичните условия и още за работещите хижи.

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Медията ни вече се радва на достатъчно доверие от страна на столичани и все често на редакционната поща се изпращат сигнали за нередности в районите. Освен сигналите на редакционната поща, още и в социалната мрежа хората се свързват с нас. Те разчитат на нашето съдействие определения проблем да достигне до отговорната институция и да бъде решен. Медията ни се стреми да оправдае това доверие. Разбира се, може да се желае още много, но няма лесни неща, когато зависят от волята на много хора и институции.

Още събития на университетите

Още събития на университетите

Тъй като не разполагаме с отделна категория, която да обединява учебните заведения, новините за тях се публикуват в категорията „Още“. Освен за събитията, които се провеждат в университетите, място тук намират още новините за училищата. В София са съсредоточени голям брой университети и училища. Това е логично, тъй като София е милионен град, а още няколко учебни заведения повече винаги са нужни.

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

В студените месеци в София функционира Кризисен център, който приютява хората, живеещи на улицата. Освен топъл подслон, Центърът дава още топла храна и възможност за топла баня във времето на престой в него. Кризисният център дори има свои екипи, които обикалят столицата в студените нощи и прибират нуждаещите се, за да останат на топло и още да се нахранят. Това е инициатива на Столична община и вече за поредна година работи успешно.

Освен Кризисния център, грижа за бездомните проявяват още и различни организации и обикновени хора. В центъра на столицата ресторант готви за бездомните хора още от по-миналата година. Хранителните продукти се доставят от фирми и частни лица, а в кухнята готвят доброволци. Това се случва за втора година и вече става традиция през зимата нуждаещите се да получават топъл обяд в ресторанта. Там се подготвя и празнична вечеря за Коледа, за да могат и хората в нужда да усетят още топлина и доброта.

Новини за БДЖ

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още информации за тъжни и радостни събития

Още прояви на известни личности от столицата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още събития на университетите

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Прочетете още