Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 206 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 288 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 21 Гласове)
  • Нови избори. (28%, 228 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 58 Гласове)
Общо гласували: 801 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2584
Като по филмите: Столичанка издирва своята сестра близначка след 85 години

Като по филмите: Столичанка издирва своята сестра близначка след 85 години раздяла

  История, достойна за касов хит не само у нас, но и в Холивуд, може да бъде разказана за двете сестри- Цонка и Павлинка Пенкови от столицата. След 85-годишна раздяла Цонка търси своята сестра близначка. Разделени след раждането си, едното бебе остава в семейството, а другото е дадено за осиновяване. След цял живот опити да намери Павлинка, Цонка сега се надява някой да я разпознае, разказват от Нова телевизия.  „Извадила съм дубликати на двете кръщелни свидетелства, за да се види, че наистина е имало две сестри”, разказва Цонка Стефанова. Кръщелните са на Цонка и Павлинка Пенкови. Те са най-малките от общо седем деца в семейството. Родени са в София на 13 юли 1936 г.    „Казвали са ми, че е дадено на 8 месеца и половина. Баща ми не е искал близначета, защото сме 7 деца с нея. Той си попийваше и не живееха хубав живот с майка ми. И тя е била принудена да се откаже от едното си дете. Непрекъснато съм чувала, че съм имала сестричка. Имаше една снимка. Вуйна ми, Бог да я прости, държи двете бебета - едното в едната ръка, другото - в другата и личеше на едната ръчичка, че има белег. На другото дете е, защото аз нямам”, разказва още Цонка. Единствената сигурна информация, с която семейството разполага, е, че близначките са кръстени, когато са били на два месеца. Това се е случило в храм "Св. Николай Софийски" в центъра на столицата.  „Това, което баба споделя, е, че сестра и ѝ дадена на едно семейство, след което - на второ, може би дори и на трето, което прави търсенето още по-трудно”, казва внучката на Цонка – Диляна.   Днес Цонка е майка на две дъщери, баба на пет внучки и прабаба на петима правнуци. Малко преди 85-ия ѝ рожден ден, в началото на месеца, една от внучките й попада на снимка, направена по време на предизборната кампания.   „Там имаше три баби, едната от които поразително приличаше на баба Цонка”, казва Диляна.   На следващия ден я откриват в село край София. Оказва се обаче, че жената не е близначката на баба им. През годините внучките на Цонка я търсят многократно. Но тъй като по документи трудно може да бъде открита, решават да я търсят като покажат лика на баба си с надеждата, че някой може да разпознае нея.      

comment 0
visibility 1818
Шампиони и медалисти  от "Емили оупън" гостуваха в МВнР

Шампиони и медалисти от "Емили оупън" гостуваха в МВнР (СНИМКИ)

Скъпи и специални гости днес имаше в сградата на МВнР. Голяма, любопитна, интересна и емоционална обиколка из коридорите на Външно направиха шампионите и медалистите от Центъра за спорт на деца с ментални увреждания в Орландовци. Същите тези момчета и момичета от  Федерация „Адаптирана физическа активност - Балкани и Черноморска област“ (ФАФА), само преди месец спечелиха шампионски титли и медали на Европейските игри за деца с увреждания - "Емили оупън" в Чехия. От Орландовци до Бърно: 7 златни, 8 сребърни и 8 бронзови спечелиха деца с ментални увреждания на Emile open (СНИМКИ) Възпитаниците на треньора Слав Петков са изключително любознателни и заедно с треньорите им бяха посрещнати от зам.-министъра на външните работи Зарица Динкова и началника на кабинета на министъра Яна Дочева. Тийнеджърите получиха поздравления за упоритостта в тренировките, победите и постигнатите отлични резултати. В Бърно децата прославиха България като завоюваха 6 златни, 5 сребърни и 3 бронзови медала в конкуренцията на участници от 14 държави. Отборът участва в надпревара в дисциплините лека атлетика, плуване и спортната игра боче. Спортният министър поздрави шампиони и медалисти от европейските Emili Open за деца с увреждания В сградата на Вътрешното министерство те разгледаха част от богатия художествен фонд и се запознаха с любопитни детайли за дипломатическия протокол. Кабинетът на министъра и конферентните и преговорни зали на МВнР също бяха отворени за тях. Децата се почувстваха като истински дипломати когато се настаниха край масата за преговори и любопитно натискаха микрофоните пред тях. Следващата голяма цел на спортистите от ФАФА е участие в Световно първенство за деца и младежи със Синдром на Даун в Италия, 4-11 октомври 2021 г. От МВнР пожелаха успех на шампионите от "Орландовци".

comment 0
visibility 9958
Почина Николай Станчев, актьорът от "Седем часа разлика" и "Под прикритие"

Почина Николай Станчев, актьорът от "Седем часа разлика" и "Под прикритие"

Ден след рождения си ден почина известният наш актьор Николай Станчев. Той ще остане завинаги с ролите си в „Седем часа разлика“, „Стъклен дом“, „Фамилията“, „Под прикритие“ и „Ягодова луна“, които са сред най-гледаните в съвременното ни кино. Тъжната вест съобщиха от Съюза на артистите в България. Вчера Николай получи хиляди поздравления от колеги, приятели и съученици за рождения си ден. Поклонението пред паметта му ще се състои утре (4.08) от 11:00 ч. в Драматичен театър-Пловдив. Николай Станчев е роден на 1 август 1961 в гр. Пловдив. Завършва ВИТИЗ през 1984г. в класа на проф. Гриша Островски. От 1984 до 1987 г. играе по разпределение в МДТ „К. Кисимов“ – В. Търново, а в периода 1987-1991 е актьор в Драматичен театър – Пловдив. През 1994 г. получава покана от частната трупа на театър „Аврил“ в Париж и се завръща у нас през 1996 г. когато решава да прекрати актьорската си кариера. Завръща се на театралната сцена като гост актьор в Пловдивския драматичен театър през 2008 в постановката „Изстрели по никое време“ от Дж. Мун, реж. Красимир Ранков. След това не спират предложенията и ролите му „Очаквайки Годо“ от С. Бекет, реж. Г. Михалков, „Антракт“ от Александър Мардан, реж. Иван Урумов и „Боряна“ Й. Йовков, реж Красимир Ранков. В киното е снимал в множество български и чужди продукции, между които „Нощем с белите коне“, „Денят на Владетелите“, „Очите плачат различно“, „Чуждия син“, “ Трите златни лъвчета“, “ Последния владетел на Балканите“, „Далеч от брега“ и други.  

Реклама
comment 0
visibility 2267
Огнеборци от VIII служба на Столичната пожарна проведоха учение в детска гр

Огнеборци от VIII служба на Столичната пожарна проведоха учение в детска градина в Дружба ...

Огнеборци на VIII служба на Столичната пожарна направиха учение в детска градина в Дружба 1. В симулацията на пожар боиците евакуираха деца и персонал, и гасиха сградата. През първия ден те обходиха целия район и провериха за изправност хидрантите, от които ще хванат вода за гасенето на огъня. Двата пожарни автомобила и многборйния екип от огнеборци събуди любопитството на жителите в квартала. Хората започнаха да се оглеждат огън и дим по блоковете при наличието на цялата армада от пожарникари, но за щастие такива нямаше. Бяха тествани всички хидранти около детската градина, както и тези в зоната. Все още в Дружба има от сатрите съоръжения, който са в настилката, а не забележими метър над земята. 

comment 0
visibility 2384
type-photo.svg
Актове за строители на бул. "Сливница" и на ул. "Цар Симеон"

Актове за строители на бул. "Сливница" и на ул. "Цар Симеон" (СНИМКИ)

Строители на бул. "Сливница" и "Цар Симеон" получиха актове от Столичен инспекторат. Нарушенията са на Наредбата за обществения ред на територията на Столична община. Установени са при текущи проверки днес.  Едното нарушение е констатирано на обект на бул. "Сливница", където техническият ръководител е допуснал да се заеме тротоара и част от пътното платнo с тежкотоварна техника без разрешение. На ул. "Цар Симеон" е другата нередност-затваряне на улицата пoради строителни дейности.   

comment 0
visibility 2155
Продължава оросяването на улици и булеварди в София заради жегите

Продължава оросяването на улици и булеварди в София заради жегите

И през днешния ден продължава оросяването на улици и булеварди в София заради жегите. Екипите оросяват пътната инфраструктура, за да се намали прекомерното затопляне на въздуха и на трасетата, съобщават от Столична община.  Оросяват се входно-изходни булеварди като бул. „Ботевградско шосе“, бул. „България“, Южна дъга на "Околовръстен път", бул. „Васил Левски“, бул. „Ситняково“, бул. „Черни връх“ и др. Дейностите се контролират от екипи на Столичен инспекторат.    

comment 0
visibility 2383
type-photo.svg
Сензорна система наблюдава водата в язовир "Искър"

Сензорна система наблюдава водата в язовир "Искър" (СНИМКИ)

Водата в язовир "Искър" се наблюдава от сензорна система на „Софийска вода“. Устройството следи качеството на водата в язовира в реално време. И ако е необходимо намалява количеството на фитопланктона чрез ултра звук. Плаващият „LG Sonic“ буй за проследяване качеството на водата в яз. „Искър“ е успешно инсталиран и вече предава данни в реално време към системата на „Софийска вода“, част от Веолия. Няколко часа след успешното пускане на устройството в язовира, се визуализираха и първите данни за мътност, pH, температура, разтворен кислород, фикоцианин и хлорофил в реално време. Специализираният софтуер пък автоматично създава прогноза на база данните, които получава.  Буят има 5 сензора и ултразвукови трансмитери, както и интегрирани алармени функции при засичане на отклонения в показателите. Устройството е и енергийно независимо благодарение на слънчевите си батерии. То подава данни към уеб базиран софтуер, чрез който отдалечено се управлява ултразвуковата технология за регулиране на водораслите. Така не се допуска цъфтеж, който да доведе до влошаване на показателите на водата във водоема. Чрез въвеждането на технологията се цели при постоянен контрол, до пречиствателните станции за питейна вода да достига още по-чиста сурова вода.  „Софийска вода“, част от Веолия, е първият ВиК оператор на Балканите, който внедри сензорната система в основния си водоизточник – яз. „Искър“, откъдето идва близо 80% от питейната вода за столицата.  Монтажът, инсталирането, пускането в експлоатация и управлението на системата бяха изцяло извършени от екипите на „Софийска вода“, доказателство за професионализма на  служителите на дружеството да въвеждат с вещина иновации в практиката.     

comment 0
visibility 2034
Вандализъм в центъра на София: Счупиха контейнер за текстилни отпадъци до "

Вандализъм: Счупиха контейнер за текстилни отпадъци до "Лъвов мост"

Вандали са счупили  контейнер за текстилни отпадъци на пл. "Лъвов мост". Заради това се е наложило от фирмата да го приберат за ремонт, съобщават от Столичен инспекторат. Временно до възстановяването му, гражданите могат ползват този в близост, на бул. "Сливница" № 182,  до Професионалната гимназия по туризъм, както и всички останали на територията на столицата.   От Инспектората напомнят, че събраните от контейнерите отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци до техните площадки, на които се извършва сортиране.    

comment 0
visibility 2059
Лятна красота: Водните лилии в Южния парк цъфнаха

Лятна красота: Водните лилии в Южния парк цъфнаха

Водните лилии в Южния парк вече цъфнаха. Те бяха присадени там от езерото с лилиите в Борисовата градина. Хубавата новина сподели в социалната мрежа заместник- кметът на Столична община Дончо Барбалов.  Преди създаването на Южния парк на това място е имало тухларна и изкопите на терена по-късно са превърнати в езера. Растенията са се прихванали и днес вече радват преминаващите през  градината граждани.

comment 0
visibility 2326
В София страната:  50 лв. към песиите остават постоянно

В София страната: 50 лв. към пенсиите остават постоянно

Пенсионерите ще получават постоянно добавката от 50 лв., която им се дава откакто има епидемия от COVID-19. Това обяви служебният социален министър Гълъб Донев. Тези 50 лв. остават трайно в размера на пенсиите. Служебният кабинет повече от месец работи как да бъдат преизчислени пенсиите, за да може всички, които получават в досега добавката от 50 лв. да я получават и в бъдеще, без това да се налага с постановление на Министерския съвет и да не се прави непрекъснато актуализация на бюджета на ДОО, обясни Донев. Над 430 000 души, над 65 години, ще получат допълнителни добавки, за да може пенсиите им да достигнат линията на бедност от 369 лева от 1 октомври тази година.      

comment 0
visibility 1844
Над 6000 гори попадат в обхвата на Столична община

Превантивни мерки срещу пожари в горите, попадащи в обхвата на Столична община

Над 6000 са горите, които попадат в обхвата на Столична община. Заради повишената пожарна опасност в тях, горските лесовъди правят серия от превантивни мерки, съобщават от "Зелени решения за София" в социалната мрежа. През последната седмица беше извършена съвместна акция в горите между експертите на ОП „Управление на общински земи и гори“ и на Столичната дирекция за безопасност и защита на населението. Проверките бяха камерални и теренни. В резултат на проверките противопожарните ивици бяха минерализовани, така че – в случай на пожар той да може да бъде локализиран и бързо да се преустанови разпространението му.    

comment 0
visibility 1914
Национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планира

В Правец главни архитекти на общините и МРРБ обсъждаха промени в ЗУТ и дигитализация на ст...

"Дигитализация на строителния сектор“, „Нови политики и реформи в енергийната ефективност“  и други теми и проблеми в строителния сектор бяха обсъждани днес от главните архитекти на общините на Национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране от общините в Правец. Главният архитект на София Здравко Здравков бе сред водещите дискусията, организирана от Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) като една от най-важните теми е за промени в ЗУТ. Работата на форума се ръководи от главния архитект на Столична община и председател на ПК по Устройство на територията и културно-историческо наследство на НСОРБ арх. Здравко Здравков, съобщиха от строителното министерство. Министър арх. Виолета Комитова представи предложения на МРРБ за законови промени пред експерти от общините. Както е известно по предложение на арх. Здравков и кмета на София Йорданка Фандъкова бяха направени промени в ЗУТ и в изискванията за терени, на които могат да се строят детски градини. Кметът на София: Промените в ЗУТ дават гаранция на гражданите, че ще има ред и дисциплина в града ни „Аз съм една от вас и дълбоко вярвам, че проблемите, които се раждат на терен, подсказват и съответните решения. В момента е разкъсана връзката между отговорността за строителството и администрирането на финансите за него. Това се получава, защото отговорността е на кметовете, а финансирането се управлява централизирано“, казаминистър Комитова пред над 100 участници от цялата страна. Според нея в момента се работи в тежка нормативна среда, която не е създадена от хората от самата гилдия, а те познават проблемите на практиката. „Тази нормативна среда е писана на „жълтите павета“. "Затова ние от МРРБ сме поели инициативата да променим нормативната база и да направим връзката с практиката по-видима и ефективна. Всички сегашни проблеми могат да бъдат решени само с ваша помощ и в този процес трябва да участваме всички", посочи арх. Комитова. Голям интерес и дискусия предизвикаха предложенията за промяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предложени от министъра и представители на нейния екип - началникът на ДНСК арх. Влади Калинов и съветникът й арх. Иван Шишков. Форумът бе запознат с два от проектите, които МРРБ представя в Плана за възстановяване и устойчивост – „Дигитализация на строителния сектор“ и „Нови политики и реформи в енергийната ефективност“. Целта е Планът за възстановяване и устойчивост да постави началото на трансформирането на строителния бранш в устойчив, като част от европейския преход към зелена икономика. В Правец общините и браншовите организации на специалистите в сектора се обединиха за усъвършенстване на инвестиционния процес. Дискусиите продължават и утре.

comment 0
visibility 6688
Момиче от социален дом остана вдовица с дете и мечтае за София, да учи за м

Момиче от социален дом остана вдовица с дете и мечтае за София, да учи за медицинска сест...

Хубава като картинка, усмихната и ведра – това е Десислава Цветанова Стаменова от Лом. Отраснала е в социалния дом „Милосърдие“ в крайдунавския град . Има сестра – Борислава, и двама братя. За жалост децата не поддържат връзка помежду си, не могат да си бъдат опора в живота. Социалните служби не са си мръднали пръста емоционалната връзка между четиримата да се запази. Десислава се омъжи за младеж, отраснал в същия дом – Георги. Роди им се дъщеричка – Гергана. Георги бе буден младеж. При едно посещение на испанската благотворителна организация „Бенидорм в действие“ в дома „Милосърдие“ той направи добро впечатление на гостите. Вече бе навършил 18 и испанците го поканиха да ги последва. Тогавашната директорка на „Милосърдие“ се опита да го спре, но Георги не я послуша. Замина за Бенидорм, понаучи испански. И навъртя трудов стаж като общ работник в хотелите „Медина“. През една ваканция се прибра в Лом, срещна се с порасналата Десислава и между двамата пламна любов. От брака им се роди Гергана – сладко момиченце, което растеше щастливо с мама и тате. Десислава завърши специалността медицински лаборант в Медицинския университет в София. Започна работа в Ломската болница. А Георги си вадеше хляба в автосервиз. Злото го сполетя миналия август – младежът издъхна в съня си от инфаркт. И започнаха мъките на Десислава. Сама се справи с погребението. Все още не е получила пенсия – ни за детето, ни за нея самата. Благодарение на опитна служителка от НОИ успя да си осигури еднократната материлна помощ при смърт на един от съпрузите. Испанците пък бавят документите, необходими за девете пенсии. Бюрокрацията си казва тежката дума. Всички се оплакват с Ковид пандемията. А Десислава стяга панихида за мъжа си през август. Он скромната си заплата на лаборатка отдели пари за паметна плоча. За жалост малката Гергана често боледува. Добре, че хазяйката не притиска младата майка да се издължава на определена дата за наема. Десислава иска да получи общинско жилище от кмета на Лом, но досега няма отговор на молбата и. Добронамерени съседи помагат на младата майка. Преди броени дни тя навърши 26 години. Здравето и не е цветущо, защото е винаги притеснена за бъдещето на детето си. Но Десислава не спира да се бори и да мечтае! Те иска да повиши образованието си, да учи медицина, но засега си е поставила за цел да зъврши медицинска сестра в София. Но, пак има едно "но", защото в столицата проблемите с жилищата под наем са още по-тежки. „Бъдещето и на мен, и на детето е в големия град. Искам за Гергана добро образование. За себе си искам само здраве, та да си я отгледам“, казва Десислава. От Испания често и се обажда Лоренсо, един от собствениците на хотелите „Медина“, където работеше Георги, мъжът на Десислава. Той изпраща дрешки за малката Гергана. Парична помощ осигуриха голямата наша певица Благовеста Карнобатлова, баритонът Георги Петков, журналистката Иглика Горанова и преводачката Елиана Митова. На призива откликват и българи от чужбина, готови да изпратят колети с храна и дрехи. Десислава не иска много, иска бъдеще за детето си, а мечтата й може да се случи с подкрепа и то не е задължително да е финансова. Ще бъде чудесно, ако Десислава и малката Гергана се установят в София. Някой трябва да им подаде ръка за детска градина на малката и за жилище на майката. Елиана Митова

comment 0
visibility 2251
В София и страната: Дават по 10 млн. лв. за саниране на гимназии и студентс

В София и страната: Дават по 10 млн. лв. за саниране на гимназии и студентски общежития

Допълнителни разходи в размер на 10 млн. лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. одобри  Министерският съвет. Средствата ще се използват за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития, съобщи Нова телевизия. Целта е да бъдат подобрени социално-битовите условия на студентите. Ще се инвестира в енергийната ефективност на сградите и ще се осигури съвременна среда за подготовка. Това ще повиши качеството на висшето образование и ще стимулира интереса на студентите към обучението. Други 10 млн. лв. по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. ще отидат за плащания по седем договора за модернизиране на образователната инфраструктура на професионални гимназии, които се изпълняват по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. С безвъзмездната помощ се подобрява материално-техническата база на общо 103 държавни професионални гимназии. Освен допълнителните 10 млн. лв. от бюджета, са необходими още 751 799 лв., които ще са за сметка на преструктуриране на разходите по бюджета на МОН.

comment 0
visibility 2446
В София правят паметник на Дядо Добри

В София правят паметник на Дядо Добри

В столицата правят паметник на Дядо Добри, светецът от Байлово. Проектът за пространството около монумент дядо Добри - първия паметник на доброто в България предвижда  около каменна скулптура да тичат деца, да се разхождат майки с колички, да се четат стихове, да се пеят песни и да се правят изложби на детски рисунки. Паметникът е дело на двама изтъкнати архитекти, баща и син - арх. Георти Бакалов и арх. Димитър Бакалов. Двамата са вложили много символика и в разработката си. В проекта си експертите по градска среда предлагат скулптурата на седящия дядо Добри да бъде поставена в паркова среда, в близост до църковен храм. Така смята арх. Георги Бакалов, защото обявеният от хората още приживе като светец и най-голям дарител на храмове има пряко отношение към духовността и към източното православие. Идеята е да се обособи в паркова среда едно пространство, където да може от няколко посоки хората да се доближават до паметника и да бъде под формата на кръст, като символ на християнството. Седящият дядо Добри ще гледа на изток, ще бъде обкръжен със зеленина в градска среда и там ще се провеждат различни събития.

Още

Винаги може и още, казват хората. Това е и наше мнение, затова имаме и такъв раздел. В категорията „Още“ в сайта на медията могат да се намерят новини с разнообразна тематика. Всичко, което не е намерило място в останалите категории е намерило мястото си в „Още“.

Новини за БДЖ

Още Новини за БДЖ.

БДЖ обслужва пътниците от цялата страна и не е логично да има цяла своя категория. Затова всичко, което се оказва пресечна точка межди дейността на компанията и столицата, намира място в категорията „Още“. Въпреки, че почти всяко семейство си има автомобил, все още много хора предпочитат да се доверяват на БДЖ и използват железопътния транспорт. Компанията се стреми да достигне до още клиенти и организира редица /интересно инициативи, една от които бе да транспортира до столицата напълно безплатно членове на стартъп клубове. Има още инициативи на БДК, които намират място в новините на медията и определено се радват на голям интерес. Друга тема, свързана с БДЖ, това е състоянието на локомотивите и още спазването на разписанието.

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

В категорията „Още“ често намират място сигнали за изчезнали столичани, подадени от техни роднини и познати. Тъй като това не е инцидент или криминално престъпление, сигналите не се публикуват в тези категории, а в „Още“. Много от изчезналите столичани са били в неизвестност повече от няколко часа, а полицията може да започне издирване след като не са намерени повече от 24 часа, роднините търсят помощ на още места. Медията ни се стреми да даде гласност на тези съобщение, за да има още едно място, от което да се прочете и да се помогне. За съжаление има и случаи с трагичен резултат, но повечето успяват да бъдат намерени. Често се получават съобщения за изгубени възрастни хора, които страдат от проблеми с паметта и не могат да се ориентират още в началото на излизане от дома. Има още и сигнали за изчезнали тийнейджъри, които под въздействие на бушуващите хормони, са решили да стреснат родителите и приятелите си. В повечето случаи, до часове те се прибират живи и здрави в къщи.

Още информации за тъжни и радостни събития

Още информации за тъжни и радостни събития

Съобщенията за щастливи събития в семействата на известни столичани намират място в категорията „Още“. Това са приятни новини, които са още едно нещо, което може да направи деня на читателите по-светъл и добър. Разбира се, както всичко в живота, така и в медиите, освен добри, има още и тъжни съобщения. За съжаление, в края на миналата година се натрупа броя на тъжните съобщения за кончината на обичани от целия народ столичани. Тези и още събития помрачиха началото на новогодишните празници. Любопитно е, че въпреки тъжния си характер, тези новини се четат особено усилено. Сякаш хората ги четат още и още, за да осъзнаят, че казаното е истина.

Честването на годишнини от различни събития, касаещи столицата и столичани също намират място в категорията „Още“. Логично е тези новини да се радват на голям интерес.

Още прояви на известни личности от столицата

Още прояви на известни личности от столицата

Голям интерес предизвикват инициативи и прояви на известни столичани. Те са включени в категорията „Още“, тъй като в повечето случая касаят благотворителност и положителен обществен отзвук. Факт е, че благотворителните инициативи не се организират единствено по празниците. Още много случаи са отразени в медията ни на проява на благотворителност и доброта към хора в нужда. Впечатление правят още новините за благотворителни базари. Тези новини успяват да популяризират събитието и да накарат още хора да се присъединят. Любопитно е, че и много обикновени граждани се решават да правят благотворителност. Това е още един добър сигнал за зрялост на обществото.

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Столичани се интересуват живо от прогнозата за времето, особено на Витоша, за да могат да планират свободното си време. Те още търсят и какво ще е състоянието на пътищата от и към София, за да знаят какво ги очаква, когато поемат на път. Разбира се, прогнозата и още важни новини за транспортната обстановка в сайта винаги е най-актуалната. Така се избягват редица неприятни моменти, а и столичани се стремят да избягват неприятностите като се подготвят за пътните условия. Когато става дума за туризъм на Витоша, столичани са особено внимателни за климатичните условия и още за работещите хижи.

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Медията ни вече се радва на достатъчно доверие от страна на столичани и все често на редакционната поща се изпращат сигнали за нередности в районите. Освен сигналите на редакционната поща, още и в социалната мрежа хората се свързват с нас. Те разчитат на нашето съдействие определения проблем да достигне до отговорната институция и да бъде решен. Медията ни се стреми да оправдае това доверие. Разбира се, може да се желае още много, но няма лесни неща, когато зависят от волята на много хора и институции.

Още събития на университетите

Още събития на университетите

Тъй като не разполагаме с отделна категория, която да обединява учебните заведения, новините за тях се публикуват в категорията „Още“. Освен за събитията, които се провеждат в университетите, място тук намират още новините за училищата. В София са съсредоточени голям брой университети и училища. Това е логично, тъй като София е милионен град, а още няколко учебни заведения повече винаги са нужни.

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

В студените месеци в София функционира Кризисен център, който приютява хората, живеещи на улицата. Освен топъл подслон, Центърът дава още топла храна и възможност за топла баня във времето на престой в него. Кризисният център дори има свои екипи, които обикалят столицата в студените нощи и прибират нуждаещите се, за да останат на топло и още да се нахранят. Това е инициатива на Столична община и вече за поредна година работи успешно.

Освен Кризисния център, грижа за бездомните проявяват още и различни организации и обикновени хора. В центъра на столицата ресторант готви за бездомните хора още от по-миналата година. Хранителните продукти се доставят от фирми и частни лица, а в кухнята готвят доброволци. Това се случва за втора година и вече става традиция през зимата нуждаещите се да получават топъл обяд в ресторанта. Там се подготвя и празнична вечеря за Коледа, за да могат и хората в нужда да усетят още топлина и доброта.

Новини за БДЖ

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още информации за тъжни и радостни събития

Още прояви на известни личности от столицата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още събития на университетите

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Прочетете още