Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кого ще подкрепите на местните избори в София?
  • Йорданка Фандъкова (ГЕРБ /СДС/) (49%, 446 Гласове)
  • Мая Манолова (БСП/други) (14%, 127 Гласове)
  • Борислав Игнатов (ДБ) (9%, 84 Гласове)
  • Борис Бонев (СС) (14%, 130 Гласове)
  • Ангел Джамбазки (ВМРО) (10%, 95 Гласове)
  • Друг / няма да гласувам (4%, 32 Гласове)
Общо гласували: 914 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 190
БАЕМ, тротинетки

Асоциация е против каски и книжки за тротинетките

В Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) са категорично несъгласни с част от твърденията на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, направени по време на петъчния парламентарен контрол за въвеждане на регулация на електрическите тротинетки. Желанието на министъра да се въведат каска и свидетелство за управление противоречат, според БАЕМ, на публикувания за обществено обсъждане проект за изменение на Закона за движение по пътищата. Подобни искания биха забавили серозно навлизането на тротинетките като екологичен, удобен и безопасен персонален транспорт.  БАЕМ подкрепя законопроекта, както е предложен за обсъждане и смятат, че новите изисквания са допълнителни бюрократични пречки, които няма да допринесат за по-голяма безопасност.  Въвеждането на книжки за провоуправление се смята, че не е обосновано от МВР. А според проучвания при използване на каски, шофьорите на автомобили се отнасят по-непредпазливо към велосипедистите. Въвеждането на каски ще затрудни навлизането на споделените платформи за електрическите тротинетки, дори на практика това е невъзможо да бъде осигурено, категорични са от Асоциацията. Остро недоволство предизвиква и изказването на министър Младенов, че докато не бъде приета новата регулация - ще се спазват съществуващите правила и водачите на тротинетки ще подлежат на глоби.  От Асоциацията са убедени, че увеличаване на тротинетките означава и по-малко автомобили на пътя. Така се намалява трафикът, замърсяването на въздуха и придвижването става по-бързо.  

comment 0
visibility 188
софиянче

Софиянче спечели сребро на международно литературно състезание

Единадесетокласникът от Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“ Олег Димов спечели второто място на финала на  международното литературно ученическо състезание Lesefüchse (Четящите). Младежът получи правото да представлява България и училището си на финала в германската столица Берлин, след като победи на полуфиналите на национално ниво, които се проведоха през май в Пловдив. От 14 до 20 септември Олег, заедно с преподавателя си по немски език Жана Калоянова, премина през още един – международен полуфинал и след съревнование с още 13 ученици от страни от Средна и Източна Европа, спечели правото да участва на финала. Да мерят сили на последната права бяха избрани представителите на пет държави.   Младежите трябваше да се подготвят за дебати върху четири книги. Произведенията разказваха за пътя към зрелостта и приятелството и за  актуални теми като миграцията.    За първото място се бориха Олег и представителката на Румъния. Макар момичето да бе избрана за победител, софиянецът представи своите възгледи открито и уверено, на много високо езиково ниво, което му спечели признанието на публиката.             

comment 0
visibility 203
чистене на шахти

Почистиха над 2000 шахти по Южната дъга на София

2121 дъждоприемни шахти по Републикански път /II-18/ Софийски околовръстен път  – Южна дъга вече са почистени, съобщават от Столичния инспекторат. Действията са извършени машинно, със специализирана техника от фирма „ЗМБГ” АД, изпълнител по договор със Столична община за зимно поддържане и почистване, със съдействието на фирма „Евроканал” ЕООД.   Инспектирани бяха шахти в следните трасета: В участъка от пътен възел Бояна до пътна връзка за ж. к. Младост, транзитни и локални платна и кръгови кръстовища при пътни възли: Бистришко шосе, разклон за кв. "Драгалевци", бул. "Царица Йоанна" и бул. "Сливница", както и шахтите по локалните платна на Западната дъга на Софийски околовръстен път, в участъка от надлез „Филиповци” до моста на река Какач.   Почистени са и съоръженията по Републикански път /II-82/ Самоков – София, от кръстовището с СОП-Южна дъга до кръстовището с ул. "Искър", с.Кокаляне.          

Реклама
comment 0
visibility 564
тераса

Пламен Георгиев отказва да събори незаконните обекти на терасата си

Сагата с терасата на бившия шеф на комисия "Антикорупция" Пламен Георгиев продължава. Той отказва да събори незаконните обекти на мястото и обжалва заповедта, съобщава bTV. От община "Слатина" два пъти трябваше да правят проверка след като първоначалните заключения, че близо 60 квадрата от навесите са незаконни, бяха обезсилени от заповед на  директора на строителния контрол на София Влади Калинов. Неговият довод бе, че строителството било направено преди акт 16.   Заради това решение Калинов се раздели с поста си. Повторната инспекция установи, че няма доказателства, че направата на два дървени навеса върху терасата са извършени преди пускане на сградата в експлоатация. И се издаде заповед двата дървени навеса да бъдат съборени.    Георгиев и жена му обжалват. Техният мотив е, че незаконно построеното било там преди акт 16, като представят декларация от строителя, коментират от общината.    

comment 0
visibility 302
отпадъци

Търговци на "Раковски" и "6 септември" отнесоха глоби за смесване на отпадъци

Глоби за смесване на видовете отпадъци получиха търговски обекти на улиците "Г.С.Раковски" и "6 септември".   Санкциите са наложени, защото кашони и опаковки са  изхвърляни в съдовете за битов отпадък, което е нарушение на наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата. Това съобщиха от Столичния инспекторат. Проверки се извършват и в другите райони на територията на столицата .          

comment 0
visibility 478
Въздух в София

В 5 от 8 софийски училища се измерени по-високи нива на азотен диоксид

Изследване, направено през пролетта, показва, че в някои столични училища въздухът в класните стаи е с по-висока концентрация на азотен диоксид и фини прахови частици. Това показва европейско проучване за качеството на въздуха в учебните заведения на европейски градове. Замерванията са направени в София, Париж, Мадрид и Лондон, а данните са събрани в доклада "По-чист въздух, по-здрави деца" и Health and Environment Alliance (Брюксел). При 5 от 8 изследвани училища в София е установено, че има замърсяване на въздуха в класните стаи и се съдържа по-голямо количество азотен диоксид и ФПЧ.За резултатите съобщава пулмологът д-р Александър Симидчиев пред bgonair.bg. "Методика и апаратуурата, с която е правено изследването са същите като в Париж, Мадрид и Лондон, но за първи път тези данни ги получаваме по систематичен начин. Изследването е правено извън отоплителния сезон, когато е ниско нивото на фините прахови частици", коментира д-р Симидчиев. Високи нива на атмосферни замърсители като азотен диоксид, който излиза от ауспусите на колите и фини прахови частици са били измерени в класни стаи  София. Това означава, че те разположени близо до основни транспортни артерии, констатира медикът. Той припомни, че децата прекарват около 1/3 от живота си в класните стаи. Именно затова е изключително важно какво дишат, когато са на училище.

comment 0
visibility 293
УНСС

Недостиг на места в студентските общежития в София

Много студенти ще останат извън класацията за общежитие в столицата и тази година, съобщава БНТ. Тази тенденция се задълбочава с всяка изминала година. Недостиг на места има за общежитията на УНСС. Тази година вероятно почти 800 студенти ще трябва да си търсят алтернатива. От учебното заведение уверяват, че се търси удачен вариант за настаняването им в друга база. Почти идентично е положението и при СУ. Наемането на квартира в София определено ще затрудни студентите. В общежитие наемите варират от 40 до 90 лв. докато наемът за квартира може да достигне до 800 лв. Освен, че са недостатъчни местата в студентските общежития, състоянието на стаите в тях е на незадоволително ниво. Основни ремонти не могат да бъдат направени, споделя Христо Шопов - изпълнителен директор на "Студентски столове и общежития" – УНСС, ако държавата не помага. В момента успяват само да ги поддържат. Не се очаква строеж на нови общежития. Ще има увеличение на наемите на настоящите, обаче.

comment 0
visibility 607
Юли Александров

Момче от София дари училищни пособия на 46 деца

Юли Александров, на 13 години от София, даде заслужен урок на всички как трябва да живеем и да се отнасяме към околните днес. Момчето дари събраните 5000 лв от кръщенето си за учебни пособия за деца в нужда, пише 24 часа. Поканените на кръщенето предварително са били предупредени да не носят букети и подаръци. Това било написано в поканите за събитието. Вместо тях да подарят пари, които след това да бъдат дарени на социално слаби ученици в Кюстендил. Майката споделя, че Юли сам е дал тази идея. 46 ученици в Кюстендил са получили вече своите ученически раници, пълни с тетрадки, учебни пособия, обувки, якета. Списъкът с нуждаещите се семейства Юли е получил от социалните служби. На ученик от езиковата гимназия дарили 190 лв. да успее да си купи скъпите учебници за тази година. 4900 лв са дарени чрез сдружение „Оренда“, чиято дейност е благотворителна в цялата страна. Юли е бил ученик във Френския лицей в София до миналата година. Тази година е ученик в английски елитен колеж. Той е решил да дари събраните пари на деца от Кюстендил, тъй като това е родния град на баща му и има много негови роднини там.  

comment 0
visibility 214
Клуб на малките откриватели

Екологията в "Клуб Малки откриватели" на Нешънъл Джиографик Кидс

За поредна година, любимото списание на децата събира най-любознателните малчугани в Клуб на Малките Откриватели. Тази година e застъпена специално Еко Темата, а символът е четирилистна детелина. Разделно събиране на отпадъци, съвети за екосъобразен начин на живот, как да се грижим за природата, как да рециклираме, защо да рециклираме, ЗАЩО да сме ЕКО - всички тези „познания“ ще съпътстват тазгодишното турне на National Geographic Kids, защото е важно децата от малки да знаят, че планетата ни е една и е за всички! Събитието в София е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Ще се проведе на 15 септември в Южния парк, вход от бул. "Витоша" от 11:00 до 18:00 ч.

comment 0
visibility 300
изпити в НАТФИЗ

НАТФИЗ избра новите си попълнения

Тази година се оказа, че интересът на младежите към театралната Академия е с 13% по-голям от предходната година, споделят от учебното заведение. 231 кандидати се бориха за свободните места в актьорските класове на проф. д-р Атанас Атанасов и проф. Иван Добчев. За факултета „Екранни изкуства“ се съревноваваха 157 кандидати. Всички, които са преминали успешно изпитите, ще могат да се запишат от 12 до 14 септември. Студентските си книжки ще получат на 15 септември в 10 ч. на голямата сцена на Театър НАТФИЗ, където тържествено ще бъде открита новата учебна година.

comment 0
visibility 306
Протести за и против Иван Гешев

Движението пред Съдебната палата е блокирано заради протестите "за" и "против" Гешев

Движението по бул. Витоша в столицата, точно пред Съдебната палата е блокирано. Причината е стотици протестиращи "за" и "против" единствената кандидатура за главен прокурор на Иван Гешев. Едната група е срещу кандидатурата на Гешев. Съвсем близо да нея са привършениците на настоящия зам.-главен прокурор. Само засиленото присъствие на полиция предотврати сблъсъци. Не съм запознат с политическия дневен ред", лаконично коментира самият Иван Гешев пред Нова телевизия.

comment 0
visibility 214
бали слама

Глобиха шофьор на камион, разсипал бали от слама по "Цариградско"

Шофьор на камион отнесе глоба за това, че не се е обезопасил товарната част. Той разсипа цял куп бали от слама по бул. "Цариградско шосе" преди "Околовръстното" в район "Панчарево".   Санкцията е връчена тази нощ към 01.30 часа, след като екип на "Пътна полиция" е подал сигнал за нарушението, съобщават от Столичен инспекторат.      Водачът на  товарния автомобил е санкциониран за причиненото замърсяване и създадена предпоставка за инцидент.                  

comment 0
visibility 1339
Десислава Иванчева ще сваля правителството с протест на 12 септември

Екскметицата на Младост организирала протест за сваляне на правителството

Подсъдимата екскметица на Младост Десислава Иванчева е взела 75 000 лв., за да организира протести за сваляне на правителството. Това заяви тази сутрин Йордан Бонев пред Нова телевизия. В 8 часа той бе пред прокуратурата, за да внесе сигнал срещу Десислава Иванчева. Тя се превърна в диктатор. Всеки, който беше около нея я напусна, защото тя вика и крещи, разказа пред журналисти Йордан Бонев, бивш съратник на Бисер Петното. Той не скри, че очаква ответен удар от бившата кметица на Младост, а също и да отрича за тайните чатове и видеоразговори. "Никога не съм се крила, че организирам протести", заяви пък Десислава Иванчева. Тя организирала протест на 12 септември т. г. срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, с надеждата, че след емоции и страсти недоволството ще прерастне в искане за оставка на правителството. Вчера Бонев показа видеа и чатове от разговорите с Деси Иванчева. Той заяви, че с името си застава зад сигнала в прокуратурата срещу кметицата на Младост. "Ще предоставя всичко на властите", увурен е Бонев. Йордан Йорданов Бонев е син на Венцислав Ангелов, по прякор Чикагото, който през лятото също пусна видео срещу правителството. Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова за подсъдими за взимане на подкуп. В момента и двете са пуснати под гаранция. През април 2018 г. двете бяха хванати при акция на Специализираната прокуратура с белязи 50 000 евро пред Спортното министерство на бул. Левски в София.  

comment 0
visibility 229
заседания

Светият синод се събра за серия от заседания

Архиереите от Светия синод започнаха в столицата серия от заседания, съобщи dveri.bg. Няма яснота колко време ще трае сесията на отците, нито се знае какъв ще е дневният ред.    От близо година срещите на пълния състав на Синода не траят повече от няколко дни. Решенията на поповете не стават достояние на обикновените хора.    Най-вероятно митрополитите ще обсъждат текущи въпроси на Българската православна църква.    

comment 0
visibility 256
МВР

Започва Международната конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“

София става домакин на 13-та Международна научна конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“, съобщават от пресцентъра на МВР. Конференцията започва във вторник, 10 септември, в 9.00 ч. в Грандхотел „София“. В рамките на пленарните сесии на международния научен форум ще бъдат изнесени доклади на ръководни служители и водещи експерти в областта на сигурността и отбраната. Организатори на научната конференция са Асоциацията на полицейските началници и фондация „Ханс Зайдел“.