Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 112 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 472
-

Борислав Сарафов предлага Светлана Митова да ръководи Софийска районна прокуратура

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов предлага за изпълняващ функциите административен ръководител на Софийска районна прокуратура да бъде назначена Светлана Димитрова Митова – прокурор във Върховна прокуратура. Тя ще заема длъжността до избора на титуляр.Предложението на главния прокурор е във връзка с подадените пред Висшия прокурорския съвет оставки на досегашното ръководство на СРП, в т.ч. на четиримата заместник районни прокурори, които в своя декларация се разграничават от действията на административния ръководител на РП-София. 5 оставки подадоха магистрати в Софийска районна прокуратураСофийска районна прокуратура е прокуратурата с най-голяма натовареност в страната. За да бъде осигурено ефективно ръководство на дейността й до обявяване на процедура за избор на административен ръководител и встъпването му в длъжност е необходимо тя да бъде ръководена от прокурор с професионален опит и авторитет, посочва в предложението си Борислав Сарафов.Прокурор Митова има над 26 години юридически стаж, в който е преминала през цялата йерархия на прокуратурата – от младши прокурор, през прокурор в РП, административен ръководител на РП, прокурор в окръжна и апелативна прокуратура. От 2020 г. тя е прокурор във Върховна касационна прокуратура. Награждавана е за висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения.  Номинирането на прокурор от Върховна прокуратура се налага с оглед предприемането в спешен порядък на мерки за подобряване на организацията на работата в СРП в контекста на констатираните при проверка, извършена през втората половина на 2023 г., сериозни пропуски в дейността на досегашния административен ръководител, както и във връзка с изнесените в публичното пространство неприемливи практики, отразяващи се негативно върху прокурорите в РП-София. Именно това налага за и.ф. административен ръководител да бъде избран прокурор от върховно ниво с доказана правна подготовка, професионални знания и умения, който на база дългогодишния си опит и качества да осигури необходимата среда за ефективна работа на СРП.

comment 0
visibility 560
-

Жители на два района в София с искане за ремонт на "Искърско шосе"

В районните администрации на два столични района - "Искър" и "Панчарево", днес бяха внесени подписки с искане за реконструкция на бул. "Искърско шосе", съобщиха инициаторите.В подписката са се включили над 2000 жители на двата района.  Целта е да бъде ремонтиран пътя между Гара Искър до Околовръстен път, който е в много лошо състояние. "Трасето е обект на интензивен смесен трафик от тежкотоварни и леки автомобили, което в комбинация с липсата на осветление, пътна маркировка, пътни банкети и огромни дълбоки дупки и неравности в асфалта, представлява предпоставка за пътни произшествия", отбелязват в искането си гражданите.Жителите на двата района настояват за приоритетно проектиране и възлагане на належащия ремонт на оживения път. 

comment 0
visibility 460
До месец съдът ще реши за обезщетението за разменените бебета в София

До месец съдът ще реши за обезщетението за разменените бебета в София

Делото, което заведе майката на едно от разменените бебета в столичната болница "Шейново" преди две години, приключи на първа инстанция, съобщава bTV. На заседание по него днес жената беше разпитана – именно тя първа е забелязала размяната. Нейният иск и на семейството ѝ е за 300 хиляди лева. Съдът трябва да излезе с решение до месец. „Тя беше допусната да даде обяснение във връзка с три въпроса по искане на отсрещната страна. Единият от въпросите е дали при изписването е сравнила гривните. Майката заяви че изписването е станало бързо. Очаквам от съда справедливост“, коментира Стоян Стойков - адвокат на семейството. „Ищците не успяха да докажат твърденията. Много добре сме обосновали размера на обезщетенията, тъй като макар казуса да е безпрецедентен това не означава задължително отсъждане на безпрецедентно обезщетение“, посочва Вили Костадинова, адвокат на болница "Шейново". Делото на другата майка все още не е започнало. Нейният иск също е за 300 хиляди лева.

Реклама
comment 0
visibility 1704
Сигнал за бомба в столичен мол

Сигнал за бомба в столичен мол

Сигнал за бомба в столичен мол, намиращ се на бул. "Черни връх", е получен този следобед, съобщава bTV. Обаждането е било на телефон 112. На място има голямо струпване на полиция, която проверява за взривно устройство. Изпратени са и екипи на Спешна помощ.  Сред гражданите няма паника. Посетителите са евакуирани.  Очаквайте подробности!

comment 0
visibility 566
Самолет с близо 10 мигранти кацна от Виена в София

Самолет с близо 10 мигранти кацна от Виена в София

Около десет мигранти са докарани на Летище София от Виена с чартърен полет, съобщава БНР. Самолетът е кацнал в столицата около 11:15 ч. днес. В полета няма нищо извънредно, уточняват от МВР. Той е рутинен, а върналите се мигранти са такива, които пристигат в България по силата на Дъблинския регламент. Самолетът трябва да излети от Летище София за Грузия, където ще бъдат върнати по-голямата част от мигрантите на борда. Пред аерогарата се събраха няколко души, които протестират срещу връщането на мигранти в България.

comment 0
visibility 456
-

Над 200 сигнала за неработещ асансьор на столичното Цариградско шосе (ВИДЕО)

Повече от 200 сигнала са подали гражданите за неработещ асансьор на столичното "Цариградско шосе", съобщава БГНЕС.Общественият асансьор между "Полигона" и "Младост 1" не работи вече  близо година и превръща пресичането на булеварда в истинско мъчение за столичани. Половин година в подлеза под „Цариградско шосе“ няма асансьориФирмата, на която авансово ѝ е платено, трябва да предаде ремонтирания асансьор след два дни (на 15 февруари), а той е тотално изтърбушен и неизползваем. На заснетите кадри се виждат счупени стъкла, липсващи бутони и електрическа инсталация, механизми, които са захвърлени.Пресичането става много трудно, особено за възрастните хора и майките с деца, които са принудени да ги носят на ръце, оплакват се гражданите. За много от тях това ежедневно изпитание не е еднократно и се е превърнало в истинско мъчение, тъй като необходимата инфраструктура от детски градини, училища, магазини и болници се намират от другата страна на булеварда.

comment 0
visibility 675
-

Парното в София тази зима - по-скъпо с до 13%

Повече енергия за отопление сме употребили през този отоплителен сезон в сравнение с миналата година. Това показва анализ на един от топлинните счетоводители в столицата.Цифрите варират между 8 и 13 % в зависимост от големината на жилището и начина на ползване. Дaннитe ca зa пъpвитe двa мeceцa c oтoплeниe - нoeмвpи и дeĸeмвpи 2023 г., в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa пpeдxoднaтa гoдинa.  Отчетени са нa бaзa нaд 6000 ĸлиeнти нa цeнтpaлнoтo тoплocнaбдявaнe в Coфия, ĸoитo имат мoнтиpaни диcтaнциoнни тoплoмepи и вoдoмepи зa тoплa вoдa, и ca нa мeceчeн диcтaнциoнeн oтчeт, бeз изpaвнитeлнa cмeтĸa. Данните показват, че тoзи ceзoн e имало 5 дни пoвeчe oтoплeниe, а времето е било c 1°С пo-cтyдeнo в cpaвнeниe c пocлeднитe двa мeceцa нa 2022 г. Средната температура в София за ноември и декември 2023 г. е 10,36 градуса при 9,28 градуса за същия период на предходната година. Към тези причини трябва да се добави и възстановяването на ДДС от 9 на 20%. Най-голямо е увеличението за апартаментите до 49 кв.м - 13%. За жилищата между 70 и 99 кв.м. отоплението струва с 12% повече. За жилище от 50 до 69 кв. м софиянци са платили 234,84 лв., при 199,90 лв. предишната година, което е с 10 на сто отгоре. Имотите от 100 и повече кв. м са се отоплявали за 8% повече. 

comment 0
visibility 640
-

Центърът на София блокиран от полиция заради протести

Към 9 ч. центърът на София е блокиран от полиция заради протеста на земеделците, който ще започне в 11 ч., съобщава БНР.Засилено е полицейското присъствие на ключове места в централната част на града. Очаква се протестните действия да са пред Министерския съвет, а членовете на 26 земеделски организации да се включат с искане за оставка на министър Кирил Вътев. Представителите на тези организации не участваха в преговорите с правителството и в подписването на споразумението вчера.

comment 0
visibility 346
-

В общинския център Красно село отбелязват Международния ден за безопасен интернет

По повод Международния ден за безопасен интернет Столичният превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите организира информационно-дискусионна среща на тема „Кой стои срещу мен в мрежата?”, съобщават от центъра.Дискусията ще бъде представена от експертите към отдел Киберпрестъпност ГДБОП. Събитието ще се състои на 14 февруари 2024 г. в Дом на културата Красно село, зала 3, от 14:30 до 16:00 часа. Програмата включва разнообразни активности, които да развият критичното мислене и уменията за предпазване от онлайн заплахи, като същевременно насърчават позитивното и отговорно поведение в цифровото пространство. Всеки участник ще научи какво точно може да направи, ако непознат го притеснява в интернет или има подозрения, че не е този, за когото се представя, както и в случай, че е жертва на онлайн тормоз от „приятел”. Инициативата е насочена към доброволците на Превантивно-информационния център и училищни специалисти. „Нашите доброволци са гимназисти от над 20 столични училища, които целогодишно участват в надграждащи тренинги и разнообразни инициативи за утвърждаване на здравословния начин на живот по метода „връстници обучават връстници”. Част са от Националната програма за универсална превенция на употребата на психоактивни вещества. Чрез дейностите заложени в нея те тренират социални умения за общуване, умения за самооценка, за отстояване на личните позиции, формулиране на лични цели и т.н. В този смисъл разбирането на причините и последиците от рисковото поведение биха помогнали на юношите да избегнат много от заплахите, които съществуват както в офлайн пространството, така и в интернет”, коментира д-р Цветелина Петкова, директор на общинския център.

comment 0
visibility 8849
-

100 лева е глобата за разходка на куче без повод в София

Първоначалната глоба за разходка на куче без повод в София е 100 лв. Също с толкова се санкционира и неносене на паспорта на домашния любимец, напомнят от Столичен инспекторат. При повторно нарушение глобата се увеличава.Домашният любимец трябва да има поставен микрочип и актуална ваксина против бяс, както и да е регистриран в районната администрация, припомни пред БНТ д-р Божидара Гинчева, началник сектор в Столичен инспекторат. Тя добави, че кучетата могат да се пускат свободно само на специалните площадки за разходка на кучета. 10 стопани на кучета в София са санкционирани през януари Прочети още на Столица.bg: https://stolica.bg/stolichna-obshtina/10-stopani-na-kucheta-v-sofiya-sa-sanktsionirani-prez-yanuari 10 стопани на кучета в София са санкционирани през януари"За миналата година сме проверили над 2900 собственика на домашни любимци, от които 200 са с нарушения - водене без повод или паспорт или ухапвания на друго животни или човек. Нашите ежедневни проверки показват, че с всяка година собствениците на кучета се научиха да спазват правилата - носят снимки на паспорта, имат микрочип и ваксина против бяс. Най-честите нарушения са, че ги водят без повод, срещат се и инцидентите с ухапвания на хора или други домашни любимци", каза тя. Проверките по парковете в София продължават.

comment 0
visibility 716
-

Неработещ светофар причини "тапа" на Околовръстния път

В понеделник сутрин неработещ светофар стана причина за огромна "тапа" на Оковръстния път на столицата при Горнобански път, предупредиха пътуващите. Множество автомобили се редят на дълги опашки и в двете посоки на движение. Движението в района е затруднено и не се регулира от Пътна полиция.

comment 0
visibility 518
-

Пролетно почистване: В столичния "Хаджи Димитър" изхвърлиха куп стари гуми

За куп стари гуми, струпани до контейнер за отпадъци в столичния квартал "Хаджи Димитър" съобщиха възмутени граждани."Едно момче си  направи пролетно почистване и резултата се вижда. Потресаваща наглост!", коментира възмутен гражданин от квартала. Едрогабаритните отпадъци в квартала се събират по график в понеделник. Голямо количество стари гуми обаче не попада в категорията едрогабаритни отпадъци, те следва да се изхвърлят на определени от общината регламентирани места. Гражданите могат да подават сигнали за нерегламентирано изхвърляне на гуми в контактния център на Столична община, а ако посочат нарушителя и подадат сигнал срещу него, може да му се потърси отговорност за замърсяването, което е причинил. Съгласно Наредбата, глобата за "оставянето" им до контейнерите е  от 300 до 1 000 лв. за физическо лице.

comment 0
visibility 489
Зала "Маймуни 2" в столичния зоопарк ще бъде затворена временно

Зала "Маймуни 2" в столичния зоопарк ще бъде затворена временно

Зала "Маймуни 2" на Столичния зоопарк ще бъде временно затворена днес и утре – 10 и 11 февруари, поради технически причини, съобщават от зоологическата градина. Зоопаркът работи със зимно работно време. Касите на Централния и Западния вход са отворени от 8:30 до 16:30 ч., а престоят на посетители в зоопарка е разрешен до 17:00 ч. Залите „Маймуни“ 2 и 3, „Големи котки, терариум и аквариум“ и „Гиганти“ ще бъдат отворени за посетителите от 9:00 до 17:00 ч. Зала „Маймуни“ 1 е затворена по технически причини.      

comment 0
visibility 592
Почитаме св. Харалампий Чудотворец, днес се освещава мед в храма, а пчелари

Почитаме св. Харалампий Чудотворец, днес се освещава мед в храма, а пчеларите празнуват

Православната църква почита днес – 10-ти февруари, св. великомъченик Харалампий Чудотворец. Житието на светеца разказва, че той е живял през 2 век и дълго време е бил епископ на град Магнезия в Тесалия. По това време на власт бил император Септимий Север, който подел жестоки гонения срещу християните. Със своите дела и проповеди св. Харалампи не се харесвал на тогавашната власт. Скоро езичниците го изправили пред градския съд, за да се разкае и да се отрече от своя Господ. Решителният отказ на епископа станал повод да бъде хвърлен в тъмница. Там св. Харалампий бил подложен на нечовешки мъки, но по Божията сила раните му заздравявали бързо. Когато видели това чудо, много езичници повярвали в Иисус и се отрекли от старите идоли. А светецът продължил да проповядва, да лекува неизличимо болни и да прави чудеса до своята кончина през 198 г. Той напуснал земния свят на 113 години. На днешния ден в църквата се отслужва света литургия в чест на  св. Харалампий, а миряните се молят за физическо и духовно изцеление за себе си и за свои близки. Прието е днес в храма да се носи мед. Службата продължава с четене на молитва за благословение на меда. Вярва се, че осветеният днес мед е много лековит. Св. Харалампий е смятан за покровител на меда и пчеларите, които днес имат професионален празник. В различни краища на България този ден се нарича още Хараланбей, Араланбей, Чуминден, Харалапинден. По стара традиция днес не се върши никаква домашна работа, за да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Навремето жените месели обреден хляб, който украсявали с орнаменти като кръст, няколко пъпки, имитиращи чумата, а по края на питата слагали венец – символ на здравето. Докато хлябът се печал, домакините носели мед в църквата, за да бъде осветен на специалната празнична литургия. С този мед се ядяла питата, която се чупела за здраве. Останалият мед се пазел цяла година и от него давали, ако някой в дома заболеел. Още едно поверие свързваме с днешния празник, днес Араланбей „араландисва” земята, т.е. тя се затопля и може да започне обработката ѝ.    

comment 0
visibility 712
-

Премахнаха незаконни антипаркинг съоръжения в столичния "Люлин"

Незаконно поставени антипаркинг стълбчета и свързваща метална верига бяха премахнати на бул. "Луи Пастьор" при бл. 162 в столичния квартал Люлин. Действията са предприети след извършена проверка от Столичен инспекторат. Демонтажът е осъществен от екип на ЦГМ, след изпратено писмено искане от инспектората.От инспектората припомнят, че разполагането на такива съоръжения е нарушение на чл. 51 от Наредбата за организация на движението на територията на Столична Община и подлежи на санкциониране.

Още

Винаги може и още, казват хората. Това е и наше мнение, затова имаме и такъв раздел. В категорията „Още“ в сайта на медията могат да се намерят новини с разнообразна тематика. Всичко, което не е намерило място в останалите категории е намерило мястото си в „Още“.

Новини за БДЖ

Още Новини за БДЖ.

БДЖ обслужва пътниците от цялата страна и не е логично да има цяла своя категория. Затова всичко, което се оказва пресечна точка межди дейността на компанията и столицата, намира място в категорията „Още“. Въпреки, че почти всяко семейство си има автомобил, все още много хора предпочитат да се доверяват на БДЖ и използват железопътния транспорт. Компанията се стреми да достигне до още клиенти и организира редица /интересно инициативи, една от които бе да транспортира до столицата напълно безплатно членове на стартъп клубове. Има още инициативи на БДК, които намират място в новините на медията и определено се радват на голям интерес. Друга тема, свързана с БДЖ, това е състоянието на локомотивите и още спазването на разписанието.

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

В категорията „Още“ често намират място сигнали за изчезнали столичани, подадени от техни роднини и познати. Тъй като това не е инцидент или криминално престъпление, сигналите не се публикуват в тези категории, а в „Още“. Много от изчезналите столичани са били в неизвестност повече от няколко часа, а полицията може да започне издирване след като не са намерени повече от 24 часа, роднините търсят помощ на още места. Медията ни се стреми да даде гласност на тези съобщение, за да има още едно място, от което да се прочете и да се помогне. За съжаление има и случаи с трагичен резултат, но повечето успяват да бъдат намерени. Често се получават съобщения за изгубени възрастни хора, които страдат от проблеми с паметта и не могат да се ориентират още в началото на излизане от дома. Има още и сигнали за изчезнали тийнейджъри, които под въздействие на бушуващите хормони, са решили да стреснат родителите и приятелите си. В повечето случаи, до часове те се прибират живи и здрави в къщи.

Още информации за тъжни и радостни събития

Още информации за тъжни и радостни събития

Съобщенията за щастливи събития в семействата на известни столичани намират място в категорията „Още“. Това са приятни новини, които са още едно нещо, което може да направи деня на читателите по-светъл и добър. Разбира се, както всичко в живота, така и в медиите, освен добри, има още и тъжни съобщения. За съжаление, в края на миналата година се натрупа броя на тъжните съобщения за кончината на обичани от целия народ столичани. Тези и още събития помрачиха началото на новогодишните празници. Любопитно е, че въпреки тъжния си характер, тези новини се четат особено усилено. Сякаш хората ги четат още и още, за да осъзнаят, че казаното е истина.

Честването на годишнини от различни събития, касаещи столицата и столичани също намират място в категорията „Още“. Логично е тези новини да се радват на голям интерес.

Още прояви на известни личности от столицата

Още прояви на известни личности от столицата

Голям интерес предизвикват инициативи и прояви на известни столичани. Те са включени в категорията „Още“, тъй като в повечето случая касаят благотворителност и положителен обществен отзвук. Факт е, че благотворителните инициативи не се организират единствено по празниците. Още много случаи са отразени в медията ни на проява на благотворителност и доброта към хора в нужда. Впечатление правят още новините за благотворителни базари. Тези новини успяват да популяризират събитието и да накарат още хора да се присъединят. Любопитно е, че и много обикновени граждани се решават да правят благотворителност. Това е още един добър сигнал за зрялост на обществото.

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Столичани се интересуват живо от прогнозата за времето, особено на Витоша, за да могат да планират свободното си време. Те още търсят и какво ще е състоянието на пътищата от и към София, за да знаят какво ги очаква, когато поемат на път. Разбира се, прогнозата и още важни новини за транспортната обстановка в сайта винаги е най-актуалната. Така се избягват редица неприятни моменти, а и столичани се стремят да избягват неприятностите като се подготвят за пътните условия. Когато става дума за туризъм на Витоша, столичани са особено внимателни за климатичните условия и още за работещите хижи.

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Медията ни вече се радва на достатъчно доверие от страна на столичани и все често на редакционната поща се изпращат сигнали за нередности в районите. Освен сигналите на редакционната поща, още и в социалната мрежа хората се свързват с нас. Те разчитат на нашето съдействие определения проблем да достигне до отговорната институция и да бъде решен. Медията ни се стреми да оправдае това доверие. Разбира се, може да се желае още много, но няма лесни неща, когато зависят от волята на много хора и институции.

Още събития на университетите

Още събития на университетите

Тъй като не разполагаме с отделна категория, която да обединява учебните заведения, новините за тях се публикуват в категорията „Още“. Освен за събитията, които се провеждат в университетите, място тук намират още новините за училищата. В София са съсредоточени голям брой университети и училища. Това е логично, тъй като София е милионен град, а още няколко учебни заведения повече винаги са нужни.

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

В студените месеци в София функционира Кризисен център, който приютява хората, живеещи на улицата. Освен топъл подслон, Центърът дава още топла храна и възможност за топла баня във времето на престой в него. Кризисният център дори има свои екипи, които обикалят столицата в студените нощи и прибират нуждаещите се, за да останат на топло и още да се нахранят. Това е инициатива на Столична община и вече за поредна година работи успешно.

Освен Кризисния център, грижа за бездомните проявяват още и различни организации и обикновени хора. В центъра на столицата ресторант готви за бездомните хора още от по-миналата година. Хранителните продукти се доставят от фирми и частни лица, а в кухнята готвят доброволци. Това се случва за втора година и вече става традиция през зимата нуждаещите се да получават топъл обяд в ресторанта. Там се подготвя и празнична вечеря за Коледа, за да могат и хората в нужда да усетят още топлина и доброта.

Новини за БДЖ

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още информации за тъжни и радостни събития

Още прояви на известни личности от столицата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още събития на университетите

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Прочетете още