Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 627 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 117 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 162 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1043 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 425
Сняг в София

АПИ: Очакват се заледявания на пътищата

Падане на температурите се очакват в нощта на 24 срещу 25 декември,  а по високопланинските райони е възможно дъждът да премине в сняг. Застудяването увеличава предпоставките за поледици и замръзвания в някои участъци на пътищата, предупреждават от АПИ. Утре времето в София ще е облачно с превалявания от мокър сняг и вятър със скорост 8,2 м/сек. Прогнозата на метеоролизите за утре е минималните темпуратури да паднат под нулата, а максималните са за 2 - 4 градуса. аледявания по пътното платно са възможни на места в Западна България и в Предбалкана, тъй като дъждът ще се примесва със сняг. Шофьорите трябва да са внимателни и столичните пътища към Витоша и във високите планински квартали Драгалевци, Симеоново, Бояна, както и с. Бистрица и др. От АПИ призовават шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания и маневри. Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за почистване и обработване на републиканските пътища, включително и екипи за територията на Столична община. За повишаване на безопасността на движение е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, информират от АПИ.

comment 0
visibility 262
Майсторът, които изработва люлките за деца в инвалидни колички

"Да играем заедно" събра още 1392 лв. за люлка за деца в инвалидни колички

Още 1392 лв. се събраха от кампанията "Да играем заедно" на благотворителната изложба на фотографа Анна Йончева на 17 декември т. г. в музея "Земята и хората" в столицата. Парите са предназначени за изработването на поредната специализирана люлка за деца в инвалидни колички.Първата такава бе поставена в кв. Света Троица, район Илинден, в София през септември т. г. От тогава Йончева не спира с благотворителните изложби. В тях показва иникални фотоси на усмихнати деца, веселба и забавления без значение дали са "различни", всички те са деца! В момента тя има готовност да се поставят още две такива люлки в София. Локациите ще бъдат допълнително избрани. Желанието едната да бъде в Борисовата градина засега не среща разбиране и се оказа, че в най-големия парк в София няма място за подобно съоръжение за деца в инвалидни колички. Повече от месец представители на Зелена система убеждават, как не може да се намери място, научи Столица.bg. Затова пък други районни кметове вече изявиха желание и предложиха места за люлка за инвалидни колички. Допълнително в началото на януари ще бъдат уточнени локациите в столичните квартали. "Да играем заедно" е част от кампанията "Различните" деца на България, която Анна Йончева стартира през пролетта на 2019 г. "По-страшно от диагнозата е само изолацията". Думите са на вицепрезидента Илияна Йотова на благотворителната изложба в музея "Земята и хората" и продължават да кънтят в душата на Анна Йончева. "Оптимизмът е вярата, която води до успех!", категорична е авторката на инициативата. Когато стартира през пролетта тя искаше да накара хората да отворят широко душите си и да проумеят, че няма различни деца, всички са деца и всички имат нужда от едно и също - игри, забавления и много, много любов. И Анна Йончева го постигна. В Борисовата градина организира празник деца с увреждания, които се веселиха и танцувата със свои връстници, заедно се смяха и се обичаха. "Често ме питат защо правя нещо, което е задължение на държавата? Да ви кажа честно смятам, че държава много отдавна няма. Но има ХОРА останали в нея! И благодарение на тях нещата могат да се променят!Аз не искам нищо от държавата, а единствено само място за люлките. Не питам защо не е направила това или онова, защото знам, че няма кой да ми отговори...Откакто стартирах кампанията "Да играем заедно", в началото на август, досега, нито една община в България не е изразила желание да закупи такава люлка за собствена сметка. В същото време, за час и половина изложба и коледен базар бяха събрани 1392лв.! Една сериозна сума за толкова кратко време.БЛАГОДАРЯ! За това, че има хора, които също като мен вярват, че ако не държавата, то ние като общество можем да променим нещата в положителна насока.В работилницата в Пловдив Георги Пейков не почива, а благодарение на всички вас, сглобява люлки, които ще позволят на децата в инвалидни колички да играят ЗАЕДНО с връстниците си!", написа на профила си във фейсбук Анна Йончева.

comment 0
visibility 516
миене на улици

По 278 души на ден звънят в Столичния инспекторат, търсят помощ за разводи и раждания

Оплаквания, свързани с чистотата и управлението на отпадъците, са най-честите сигнали, които софиянци са пускали до Столичния инспекторат от началото на годината до края на ноември. Това показва справка за неспешните сигнали, получени в оперативния център на контролното звено, цитирана от „Монитор“. От нея става ясно, че на ден средно по 278 души звънят до инспектората, като от началото на годината обажданията са 92 935. По-голямата част от тях обаче нямат отношение към работата на звеното.   Подадените и отработените от служителите на инспектората сигнали са 28 918, от които 16 130 са свързани с чистотата. На второ място столичани се жалят от паркирането по тротоарите и в тревните площи, като общо сигналите са 4054. От тръби, шахти или друга техническа инфраструктура на „Софийска вода“, „Топлофикация“ и останалите експлоатационни дружества жалбите са 2053. Недоволство за транспортната инфраструктура пък са заявили 1190 души.   Не са малко и комичните обаждания, с които се сблъскват диспечерите на дежурните телефони. „Имали сме случаи, когато гражданин ни се обажда, за да каже, че жена му ражда, и иска от нас да му осигурим екип. Други пък ни съобщават, че се развеждат, и искат помощ от нас“, разказа началникът на отдел „Оперативен център с мобилни групи“ към Инспектората Радослав Лазаров. Той сподели също, че се е обаждал човек и с молбата премиерът да бъде предупреден, че се готви атентат срещу него. Друга жена пък пожелала улиците „Врабча“ и „Париж“ да бъдат прекръстени, защото името на едната идвало от врабче, а другата не можело да се казва така, тъй като не сме били във Франция.      

Реклама
comment 0
visibility 480
УНСС

УНСС има нов ректор

Новият ректор на УНСС е проф. Димитър Димитров, съобщава БГНЕС. Той е избран със 160 гласа на втори тур. На първия тур двамата кандидати - проф. Димитър Димитров и проф. Валентин Гоев – получиха 115 срещу 107 гласа "За".

comment 0
visibility 232
Коледно БНР дари книги на софийското училище "Тодор Каблешков"

Учениците от "Тодор Каблешков" се радваха на книгите, дарени от "Хоризонт"

Прекрасен подарък получи столичното 75-о ОУ "Тодор Каблешков" в квартал "Факултета". Коледната изненада е от програма "Хоризонт" на БНР. Инициативата е на музикалния редактор и водещ на предаването „Каста дива“ Росица Кавалджиева и на български издателства на детски книги. С интересни книги се увеличи библиотеката на училището. "Щастливи сме, че сме тук", каза Кавалджиева, за която това поредната благотворителна кауза. "Българското национално радио е това, което е призвано да бъде най-близо до хората и не само в навечерието на един от най-светлите празници - Рождество Христово, но през цялата година, винаги и навсякъде", каза тя. Любопитните вдеца веднага рагърнали книгите и започнали да четат и нетърпеливо разлиствали. "Ще имаме много хубави дни в четене на прекрасни приказки", казва един от любимите гласове на Радиото - Таня Величкова, която вече е в преподавателския екип на училището. Пред гостите от "Хоризонт" децата разказали и за техните благотворителни инициативи. Те сами се организирали и помогнали на свои по-бедни връстници.

comment 0
visibility 217
Захарна фабрика

Глоба за горене на отпадъци под моста на "Захарна фабрика"

Лице е глобено за горене на отпадъци под моста на "Захарна фабрика". Сигналът е подаден от 3 РУ - СДВР, а екипи от Столичен инспекторат от район "Илинден"  съвместно с полицията са съставили акт на нарушителя.    Продължават и проверките за смесване на отпадъци от опаковки с битови. Днес в район "Средец" инспекторите санкционираха лица, които изхвърлят картонени опаковки в контейнерите за битови отпадъци на ул. "Цар Иван Асен II".    Глобите за подобен вид нарушение са от 100 до 5000 лв. за физически лица, а за юридически достигат до 20 000 лв.    

comment 0
visibility 544
коледно настроение

Духът на празника: Коледни шапки и музика цял ден в автобус 86

Коледа в автобуса - това е възможно, дори и при едно обикновено пътуване с автобус от Малашевци към центъра на столицата. Коледното настроение е на необичайно място – в рейс 86. Днес шофьорите цял ден ще карат с коледни шапки, а от утре ще има и коледна музика.За любопитното хрумване разказват от Нова телевизия.    „Идеята дойде от нашето ръководство и ние я приехме единодушно. Хората приеха много добре идеята. Това ще продължи до новогодишните празници. Всеки ден, всички шофьори на фирмата ще бъдат с коледни шапки. Това създава едно добро настроение и за хората, и за нас. Нека малко се откъснем от сивото ежедневие. Все пак са празници”, разказа пред камерите Дядо Коледа 86 или шофьорът Методи. С билетчетата ще се раздават и подаръци.   „Преди 2 години, когато тръгнаха нашите автобуси по селата, аз лично съм имал случаи. Една баба седи на последната спирка и ми носи баница. Имаше и една група, леко подпийнали младежи, които дойдоха при мен и казаха: „Брато, даваме ти 50 лева, карай ни където ти кажем”. Но им казах, че не мога, защото автобусът не е мой”, споделя още Методи.   Пътниците също одобряват идеята и се радват на усмихнатите шофьори.  

comment 0
visibility 223
Благотворителен база за събиране на средства за люлка за деца с увреждания

Благотворителен базар за люлки за деца с увреждания

Благотворителен базар ще има утре вечер, 17 декември т. г. в музея "Земята и хората" в София. Той се организира от фотографа Анна Йончева. Средствата са за поставяне на люлки за деца с увреждания на детските площадки в столицата. Това е втората фотоизложба "Различните деца на България". От първата благотворителна кампания бяха събрани средства и в столичния квартал "Света Троица" бе поставена първата в страната люлка за деца в инвалидни колички. Анна Йончева е автор на проекта "Да играем заедно", който стартира през март т. г. Люлката, която тя избира е за споделена игра, както на деца с увреждане, така и за останалите малчугани. Вече има още две люлки, които ще бъдат поставени в София, а има събрани средства за трета. 

comment 0
visibility 385
Картини с котки

Премиерна изложба с котешки картини в столичното котешко кафене

Съвсем скоро ще бъде открита първата изложба с картини, на които са изобразени само котки. Това щес е случи на 19 декември в столичната Коткотека, съобщава БТВ. Художничката Ван Кръстева ще представи 13 свои картини с маслени бои. Картините са създадени благотворително и всяка една от тях превъплъщава образа на поне една котка от Коткотеката. Всеки ще може да купи на място благотворителен календар със снимки на картините. Ван Кръстева е ученичка на проф. Светлин Русев. Специализирала е в Париж. Много нейни картини се намират в частни колекции по целия свят.

comment 0
visibility 263
Благотворителна кампания за деца, настанени в домове от семеен тип

Деца без родителска грижа получават една по-светла Коледа

Няма по-голяма радост от тази да даряваш. И да виждаш как едно дете, което още от малко се е сблъсквало с трудностите и несгодите на този свят, сияе. В месеца на едни от най-големите семейни празници една компания обръща своя поглед и грижа към най-малките, които тази Коледа няма да посрещнат празниците със своите семейство, майка, татко, баба или дядо. Вместо това те ще броят от 10 до 0 в новогодишната нощ със служителите от Центъра за настаняване от семеен тип, в който живеят. Дори един малък жест би могъл да преобрази тяхното преживяване и спомените, с които ще посрещнат идната нова, по-добра 2020 година. Затова прословутият Розов заек, емблематичен за едни от най-продаваните батерии на пазара в България, ще подари живи коледни елхи на тези деца. В рамките на месец декември той обикаля и се запознава лично с малчуганите от над 20 Центъра, както и с тези от над 50 детски градини в София, Пловдив, Варна и Бургас. В столицата кампанията се извършва с подкрепата на Столична община. Всяко от децата ще може лично да се включи в украсяването на подарените коледни елхи. Но какво е елха без светлинки? За да бъдат те колкото се може повече, Розовият заек има едно условие – малчуганите ще получат и специален малък контейнер, в който всяко от тях да пусне вече непотребни батерии, които после Заекът ще рециклира. И срещу всяка батерия те ще осигурят по една светлинка на елхата. Колкото повече – толкова повече, както казва един техен любим анимационен герой - Мечо Пух. Освен, че по този начин малчуганите ще бъдат възпитани да се грижат за околната среда като с този малък жест се грижат за опазването й по-чиста, в последствие те ще могат да допринесат и за по-доброто качество на въздуха като засадят подарената им елха в двора на градината, Центъра, пред блока или в планината.

comment 0
visibility 189
Военен клуб

Връчват четвъртите Годишни награди в туризма – 2019

В понеделник, 16 декември, ще се състои официална церемония в София, на която ще бъдат връчени четвъртите Годишни награди в туризма – 2019. Събитието ще започне в 18:30 часа  в зала „Концертна“ на Централния военен клуб. Призовете в 16 категории бяха определени чрез онлайн гласуване. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще бъде домакин на церемонията. Сред официалните гости на Наградите се очаква да бъдат председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, министрите на икономиката Емил Караниколов и на младежта и спорта Красен Кралев, известни политици и общественици. За събитието са поканени редица посланици, народни представители, кметове, представители на туристическия бизнес, работодателските организации и медии. Победителите в Годишните награди в туризма бяха подредени в 16 категории и оценени на два етапа. През първия всеки желаещ можеше да подаде заявка за участие си съгласно правилата за кандидатстване, публикувани на интернет платформата www.tourismawards.bg. Гласуването за финалистите стартира на 7 ноември и продължи до 6 декември 2019 г., като в този период хиляди потребители гласуваха за своите фаворити. Онлайн вотът определи носителите на златните статуетки. Силната подкрепа за всички кандидати обаче открои стотиците добри практики в българския туризъм през годината.

comment 0
visibility 402
за една сутрин

Глобиха строители от "Лозенец" и "Възраждане" за нарушения на работата

Само за една сутрин има глобени две строителни фирми, съобщават от Столичен инспекторат. Актовете са връчени на техническите ръководители на обектите.    В район "Възраждане" на ул. "Овче поле" 163 строителите от фирма "Мид инженеринг" ЕООД са завзели неправомерно тротоар с бетон помпа и бетоновоз, за което нарушение е съставен акт за установяване на административно нарушение.   Другият акт е съставен в район "Лозенец" на ул."проф. Ф. Кутев". Там техническия ръководител на фирма "Бокал инженеринг" ООД е допуснал замърсяване на уличното платно, поради липса на устройство за измиване на ходовата част на камионите излизащи от строежа.      

comment 0
visibility 19251
Кметът на Пазарджик получава титлата и знамето "Европейски град на спорта 2

Пазарджик изпревари София: Намаляват с 30% данъците за спортуващо дете (СНИМКИ)

Пазарджик изпреварва столицата и дава пример на други български градове. Община Пазарджик ще намали с 30% местните данъци и такси на семействата, чиито деца спортуват. Това съобщи пред Столица.bg кметът Тодор Попов. Във вторник вечерта заедно със златното момиче Ренета Камберова и общинският съветник Александър Иванов получиха знамето и титлата "Пазарджик - Европейски град на спорта 2020" на официална церемония на ACES (Асоциация на европейските градове и столици на спорта) в Европейския парламент в Брюксел.  С логистичната подкрепа на Анатоли Илиев от София-Европейска столица на спорта Пазарджик получи едно от най-високите признания в Брюксел. Идеята на Попов и Камберова, която отговаря за спорта в общината, е да облекчат данъчно семействата, чиито деца спортуват. Така се стимулират и мотивират малчуганите да се посветят на социалния феномен - спорта. Докладът за намаляването на местните налози с 30% ще бъде внесен в Общинския съвет на Пазарджик в началото на 2020 г., като целта е да започне да функционира още през следващата година. "Работим по системата, чрез която ще получаваме информация за спортуващите деца. За 2020 г. като "Европейски град  на спорта" сме предвидили над 150 събития в Пазарджик - състезания, спортни фестивали, кръгли маси и др", каза Тодор Попов. За да се направи 30-процентна отстъпка от данъците не е достатъчно детето само да е записано в клуб. То трябва да е картотекирано в съответната национална федерация и да участва на състезания. В община Пазарджик развиват и поддържат 12 вида спорт. Преди години Тодор Попов възкреси и закритото през 1996 г. спортно училище, което бе от водещите в страната.  За последните две години община Пазарджик успя да възвърне и забравената слава на волейбола. През 2018 г. Хебър спечели Купата на България, а за тази година амбицията е да направят дубъл - шампионска титла и Купата. Традиционно в града се развиват и радват на медали и титли от вътрешни и международни първенство и турнири в плуването, художествената гимнастика и др. спортове.   Физическата активност е личен пример и ние искаме да създадем нов модел, с който да накараме все повече хора да спортуват, а това е особено важно за подрастващите, коментира кметът на Пазарджик Тодор Попов.

comment 0
visibility 728
Информационна система за пътници в автобус 72

ИБИС специалисти подаряват информационна система на градския транспорт в София (СНИМКИ)

Автобус по линия 72 вече има информационна система от ново поколение. Това съобщи пред Столица.bg един от авторите на проекта Марио Евстатиев. Информацията за пътниците излиза на голям монитор, а демонстрацията бе направена вчера в гараж "Земляне" на "Столичен автотранспорт" ЕАД.  Така  пътуващите ще получават пълна информация за спирката, за следващата, какви транспортни връзки имат и за други събития в столицата. На интерактивен дисплей в салона на автобуса се показва маршрутът на автобуса. Едновременно с това в дясната половина на дисплея да излизат реклами, допълнителна информация и общински събития. Идеята на авторите на проекта Евстатиев и Николай Александров, които са специалисти в интегрирани бордови информационни системи (ИБИС) е в мястото за реклами, Столична община да предоставя информация за събития от културния календар на столицата, като програмата на театрите и Софийската операта и балет. Информационната система е предоставена безвъзмездно и е първата от серия иновативни проекти, които ще бъдат подарени на София от чешка компания, с която авторите са в тясно сътрудничество. В пакета с иновации е включена и нова визия на гласовото оповестяване, като глас на радиоводещ ще запише новата визия на български и английски. В интерактивните дисплеи пък ще бъде заложен официалният шрифт на София - Sofia Sans, а дизайнът на темплейта е в корпоративните цветове на Центъра за градска мобилност. Пилотно информационно табло за пътниците бе поставено в трамвай по линия 20 още през 2017 г.

comment 0
visibility 277
глоби

Провериха 10 автосервиза и мебелен цех за замърсяване на околната среда

10 автосервиза и един мебелен цех са проверени от екипи на Столичен инспекторат за неразрешено изгаряне на отпадъци, образувани от дейността. За установено горене на отпадъци / плоскости от ПДЧ и смесване на производствени с битови отпадъци, са направени 2 акта за установяване на административно нарушение. А проверките на инспекторите бяха основно в обекти-потенциални замърсители на околната среда.    Ето и другите места, където екипите минаха:    7 бр. строителни обекти в районите "Младост"," Искър", "Надежда", "Люлин" и "Витоша" като за  всяка проверка е съставен констативен протокол с предписания със срок за изпълнение. За допуснати нарушения с въздействие върху КАВ на строителните обекти са съставени 2 бр. акта. Нарушенията са за:  излизане на транспортни средства от строителен обект с непочистена ходова част;  извършването на строителни работи на обекти, когато от дейността се получава силно запрашаване на околното пространство без да се използва оросяване или друга предпазна мярка;   11 бр. проверки по сигнали на граждани за нерегламентирано изгаряне на отпадъци на открито. Проверките са извършени съвместно с екипи на 05-то и 03-то РУ при СДВР. Фирмите изпълнители са събрали 135 броя гуми, които са транспортирали до депо Враждебна, откъдето ще се предадат на фирма за последващото им третиране.