Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
  • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 994
Шофьор на камион получи глоба заради липса на чергило

Шофьор на камион получи глоба заради липса на чергило

Шофьор на камион, излизащ от строеж на бул. "България" 115, получи глоба от Столичен инспекторат. Причината- тежката машина няма поставено чергило. Нарушението бе открито от инспектори на "Триадица" при текущ контрол за замърсяване от строителството.

comment 0
visibility 1073
Софийски университет

Софийският университет се издига в класацията на университетите

Със 150 места по-нагоре се изкачи в класацията на университетите в света Софийският университет, съобщава БНР. Университетът вече  в групата 601-650. В тази класация висшето училище се включва през 2014 г, а сегашната му позиция е най-високата до момента. Той е единственото българско висше училище, което участва в тази класация. Не само учебната, но и изследователската дейност на университета се оценява високо. В класацията QS World University Rankings – 2021 се подреждат най-добрите 1029 университета от целия свят. Шест критерия са важни за попадането в нея: академична репутация, научна репутация, репутация сред работодателите, съотношение на студенти и преподавателски състав, цитирания на факултет, брой чуждестранни студенти и чуждестранни преподаватели.

comment 0
visibility 920
тестване на трупата

Цялата трупа на Народния театър с отрицателни PCR тестове

Цялата актьорска трупа, техническите и административни екипи на Народния театър „Иван Вазов“ са били тествани днес за COVID-19, става ясно от публикация в социалната мрежа. Тестовете са били осигурени от УМБАЛ „СОФИЯМЕД“. Преди старта на сезона след дългата ваканция ръководството на столичната болница любезно е предоставило консумативи и екип лаборанти, за да бъдат и актьорите, и служителите, и зрителите спокойни за здравето и безопасността си. За няколко часа и при спазване на всички противоепидемични мерки, са били направени днес всички проби. За радост, всички са отрицателни. Ръководството на Народния театър изказва благодарност на УМБАЛ „СОФИЯМЕД“ за подкрепата. Утре театърът започва с лятната си програма: спектакли на Голяма сцена и вълнуващи срещи с актьори и режисьори на откритата ни Сцена „Зад театъра“.

Реклама
comment 0
visibility 678
пари

Столичните заплати с 500 лв над средните в страната

Според предварителните данни на Националния статистически институт, най-високата средна заплата получават столичани през първото тримесечие на 2020 г, съобщава Pariteni.bg. Това е с 500 лв повече от средната брутна заплата в страната, а тя е 1317 лв. След София по големина на заплатата се нарежда София област, а трета е Враца, където средната брутна заплата е 1215 лв. След Враца се нарежда Варна, а пета е Стара Загора с 1183 лв. Колкото и странно да изглежда, в Габрово е констатирана по-висока средна брутна работна заплата от тази в Пловдив – 1135 лв срещу 1129 лв. Населените места в страната с най-ниска средна работна заплата са Благоевград – 867 лв., Видин – 874 лв. и Силистра – 912 лв. Водещи в размера на заплатата са работещите в секторите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ , „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ и „Финансови и застрахователни дейности“, а най-нископлатени са в „Строителство ”, „Административни и спомагателни дейности”,  „Хотелиерство и ресторантьорство“.

comment 0
visibility 698
type-photo.svg
Изчистиха драсканиците от чешмичката пред баня Мадара

Изчистиха драсканиците от чешмичката пред баня Мадара (СНИМКИ)

Чешмата пред баня Мадара и статуята в градинката бяха надраскани с грозни надписи преди дни от незнайни апаши. Екипите на Столичен инспекторат реагираха светкавично на подадения сигнал и върнаха красивия облик на двата обекта.    За премахването на графитите бе използван екологичен способ.   Градинката на баня Мадара е поредната софийска локация, която пострада от грозни драсканици след подлезите на НДК и "Орлов мост", спирки на трамваи,колоните на "Граф Игнатиев", училищни огради, Паметника на Съветската армия и още много други места в града.      

comment 0
visibility 653
Мултифункционалната платформа на открито на НДК  побира 1100 човека

Мултифункционалната платформа на открито на НДК побира 1100 човека

Мултифункционалната платформа на открито на НДК- А6 вече функционира и бе представена пред клиенти, приятели и партньори.    Съоръжението се простира на 1200 кв. м. пред вход А6 в парка зад НДК. Пространството е покрито, за да е независимо от атмосферните условия, разполага с перфектно оборудвана сцена с размери 18 х 8 м. и побира 1 100 човека.   Събитието обаче спази всички противоепидемични изисквания, капацитетът не надхвърли 50% според действащите разпоредби за събития на открито.   НДК изгражда мултифункционална платформа на открито (СНИМКИ)   Платформа А6 е партньорски проект, който е съвместно дело на НДК, Joker Media Rental и Right Rental. „За нас Платформа А6 е само началото на сериозна трансформация на цялостната дейност на НДК, който трябва да се пригоди към новите реалности, причинени от covid-19, но и да запази контакта си с артистичната общност, със своите клиенти и най-вече със своята публика“, казва председателят на Съвета на директорите на НДК Борисав Велков.   „Вярваме, че Платформа А6 ще се превърне в новото притегателно място на София това лято. Хората са жадни за общуване, артистите са жадни за нови възможности, а чрез Платформа А6 ние отговаряме и на новите предизвикателства пред събитийния бизнес“, казва на свой ред Иван Градинаров от Joker Media Rental.   Александър Ковачев от Right Rental е убеден, че обединяването на усилията на частни компании и институции от типа на НДК показва верният път за преодоляване на кризата, причинена от covid-19.                 

comment 0
visibility 996
Здравно министерство

14-дневна карантина за пристигащите от Република Северна Македония

Министърът на здравеопазването издаде Заповед № РД-01-314/04.06.2020 г., с която въвежда 14-дневна задължителна карантина за лица, пристигащи у нас от Република Северна Македония.  Със същата заповед отпада 14-дневната карантина за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора. Двете промени са предложени от главния държавен здравен инспектор след оценка на епидемиологичната обстановка и риска от разпространение на COVID-19 у нас. Заповед № РД-01-314/04.06.2020 г. отменя Заповед № РД-01-288/01.06.2020 г. Новата заповед можете да видите в прикачения файл.

comment 0
visibility 1062
Вучич и Борисов

Скоро от Белград до София ще се пътува за три часа

При днешното посещение на строежа на „Балкански поток“ и магистрала „Европа“ сръбския президент Александър Вучич каза със задоволство, че му харесва скоростта, с която се строят съоръженията. Вучич подчерта важността на двата проекта за двете държави. „Балкански поток“ ще гарантира икономически растеж, значителен ръст на промишлеността, както и представлява важен енергиен източник за двете балкански икономики. При вода на магистралата Вучич изрази задоволство от това, че след завършването ѝ разстоянието между София и Белград ще се изминава за три часа. Сръбският президент изказа благодарност за подкрепата на премиера Борисов за присъединяването към Европа. Бойко Борисов подчерта, че коронавирусът не е попречил работата по двата големи проекта да върви непрекъснато.

comment 0
visibility 578
65 служители на СДВР наградени от вътрешния министър

65 служители на СДВР наградени от вътрешния министър

65 служители на СДВР бяха наградени от министъра на вътрешните работи Младен Маринов, съобщават от МВР.   20 служители от сектор „Специализирани полицейски операции“ (Кобра) са удостоени с индивидуални  отличия за постигнати трайни резултати по разкриване и  предотвратяване на престъпления и терористични действия, за активна работа по ограничаване на екстремизма, опазване на обществения ред и противодействие на престъпността.    Вътрешният министър отличи  и 45 служители от отделите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Разследване“ и „Експертно криминалистическа дейност“ в СДВР за постигнати високи професионални резултати.   

comment 0
visibility 1395
Родителски права при развод и има ли разлика, ако децата са родени извън бр

Родителски права при развод и има ли разлика, ако децата са родени извън брак

Какво гласи законът?Основният закон, който урежда отношенията, основани на брак, родство и осиновяване, както и настойничество и попечителство е Семейният кодекс. През годините кодексът е променян няколко пъти, като сега действащият е приет през 2009 г. и като сравнително осъвремен закон, чрез него се направи опит да бъдат обхванати по възможност голяма част от обществените отношения. Това се наложи съвсем естествено, тъй като както всички останали общества в Европа, а и извън нея и в нашето общество настъпиха сериозни промени, които до голяма степен разчупиха стереотипите и консервативното мислене. През последните години се наблюдава тенденция все повече хора да съжителстват без да сключват граждански брак. Създават поколение и отглеждат децата си съвместно, което от своя страна оформи института на фактическото съпружеско съжителство. В този смисъл, Семейният кодекс уреждащ семейните отношения, изцяло се води от принципа на особена закрила на децата и пълно равенство на родените в брак, извън брака и на осиновените деца. Тоест, независимо дали децата са родени от брачни партньори, от лица съжителстващи без брак или са осиновени, законът ги поставя наравно. Този принцип е от съществено значение, както с оглед защита правата и интересите на децата, така и с оглед техния произход. По отношения на родените от брак или от фактическо съжителство деца, родителите имат еднакви права и задължения. Както вече споменахме, законът ги приравнява, изцяло в интерес на децата. Това означава, че при евентуален развод или настъпила фактическа раздяла между небрачни партньори, всеки един от тях продължава да има качеството „родител” и неговите права и задължения по отношение на децата са налице. В случай на раздяла или когато родителите не живеят заедно, те могат да постигнат съгласие относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения на всеки един от родителите с детето и неговата издръжка. Ако родителите са в спор и не могат да постигнат споразумение по тези въпроси, всеки един от тях, независимо дали са в брак или не, може да отправи въпроса за решаване до съответния районен съд по местоживеене на детето, като в този случай съдът служебно следи за интереса на детето и се произнася по всички въпроси, по които е сезиран. Въпросът с наследяването При всяко положение децата наследяват своите родители, както и родителите наследяват децата си. Няма никакво значение, дали децата са родени в брак или извън брак, когато става въпрос за наследяване между родител и дете. Единствената съществена разлика между брачни и небрачни партньори е, че лицата в брак се наследяват един друг, докато лицата, живели във фактическо съпружеско съжителство не се наследяват един друг по смисъла на закона. Осиновяването и правата на родителите при развод или раздяла По отношението на осиновяването, законът изрично указва, че едно дете може да бъде осиновено от двама души, само и единствено ако те са съпрузи. Тоест, лица, които съжителстват формално без да имат сключен граждански брак, не могат заедно да осиновят дете. Детето може да бъде осиновено само от единия от тях, като в този случай родствени връзки ще бъдат създадени само между осиновител и осиновен. Осиновените деца са приравнени с родените биологични деца и законът не ги разделя, относно правата които имат и относно възникването на качеството „родител“ по отношение на осиновителите. Това означава, че при развод или фактическа раздяла на партньорите всеки един от тях има всички права и задължения по отношение на осиновеното дете. Kакви имуществени права имат съпрузите и партньорите, съжителстващи без брак? При встъпване в брак, съпрузите имат право да изберат няколко режима на имуществени отношения. Основният е режимът на общност, при който всичко поридобито по време на брака от двамата съпрузи е общо имущество и на двамата. Вторият вариант е законов режим на разделност, при който още при сключването на граждански брак, съпрузите заявяват, че имуществото, което всеки от тях придобие по време на брака е негова лична собственост, което логично води до изводът, че другият съпруг не придобива никаква част от това имущество. Третият режим е т.нар.“договорен режим“, при който съпрузите подписват брачен договор, чрез който уреждат имуществените си отношения. Този договор подлежи на вписване в Агенция по вписванията. Във всеки един случай, при който съпрузите не са избрали изричен режим на имуществени отношения, се прилага законовият режим на общност. Много съществено е да се знае, че във всеки един момент от брака, съпрузите могат да вземат решение да променят режима си на имуществени отношения, като преминат от режим на общност в режим на разделност, сключат брачен договор или преминат обратно към режим на съпружеска имуществена общност, ако вече са избрали и регистрирали друг режим. При лица, съжителстващи без брак не възникват имуществени отношения при придобиване на недвижими имот и при раздяла не се налага да бъдат уредени правни последици, касаещи такъв род отношения. От адвокат Зарухи Задикян,Адвокатска кантора „Задикян & Станчев“

comment 0
visibility 2945
Министерство на здравеопазването

Заповедта за влизане на територията на България е в сила от 1 юни

Здравният министър Кирил Ананиев издаде Заповед № РД-01-/29.05.2020 г., с която регламентира влизането на територията на Р България, считано от 1 юни, транзитното преминаване през територията на страната, както и поставянето под 14-дневна карантина. Заповедта гласи: „I. Въвеждам временна забрана за влизане на територията на Република България, считано от 1 юни 2020 г., както следва:   Временно забранявам влизането на територията на Република България на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.   Забраната по т. 1 не се отнася за:   а)  българските граждани, гражданите на държави членки на Европейския съюз (ЕС), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан), Република Сърбия и Република Северна Македония, членовете на семействата на български граждани, както и лицата, които са във фактическо съжителство с български гражданин, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства;   б) медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници, и техните ръководители, когато целта на пътуването е с свързана упражняваната от тях професия;   в) работници, които участват в доставките на лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска апаратура, включително при инсталирането и поддръжката ѝ;   г) транспортен персонал, ангажиран с международен превоз на пътници и товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост, включително екипажи на плавателни съдове и лицата, ангажирани с поддръжката на плавателните съдове;   д) чуждестранни официални длъжностни лица (държавни ръководители, членове на правителства и др.) и членовете на техните делегации, както и дипломати, служители на международни организации, военнослужещи, служители на службите за сигурност и обществения ред и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;   е) лица, пътуващи по хуманитарни причини;   ж) представители на търговско-икономическите и инвестиционни дейности и лица, имащи пряко отношение към: изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на Република България, изпълнение на проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, анализи по проекти на потенциални инвеститори и други дейности от значение за икономиката на страната, , удостоверено с писмо от министъра на икономиката или друг министър, отговарящ за съответната дейност,  както и лица, ангажирани в корабостроенето и кораборемонта;   з) сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма;   и) погранични работници.   Изключение от забраната по т. 1 се допуска и по отношение на транзитно преминаване през територията на Република България на:   а)  гражданите на държави членки на Европейския съюз, на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства, с цел да се завърнат в държавата, където пребивават;   б) гражданите на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в друга държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан)  и членовете на техните семейства, с цел да се завърнат в държавата, където пребивават;   в) гражданите на Република Сърбия, Република Северна Македония, Черна гора и Република Турция с цел да се завърнат  в държавата, чиито граждани са.   Транзитното преминаване се допуска единствено в случаите, когато може да се гарантира незабавното напускане на територията на Република България.   Всички лица, които влизат на територията на Република България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Ирландия, Република Португалия, Кралство Испания, Република Малта и Италия както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия и Република Северна Македония, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.   Изключение от изискването за поставяне под карантина на лицата по т. 5 се допуска по отношение на:               а) български граждани и граждани на други държави членки на ЕС, на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан), които са лица по т. 2, букви „е“ и „ж”;               б) водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници;               в) водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват    международен превоз на товари и стоки.               г) членовете на екипажите на плавателни съдове – български граждани   д) лицата по т. 2, букви „б“, “в“, „д“ и „и“, независимо от тяхното гражданство.   Съответната регионална здравна инспекция предоставя информация на Министерството на външните работи за поставените под карантина чужди граждани (имена, дата на раждане, номер на документ, гражданство).   Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната по реда на т. 3, представят на органите на граничния здравен контрол декларация по образец - Приложение № 1, в която се задължават да спазват противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването на територията на Република България, както и, че са запознати с рисковете от заболяването COVID-19.   Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) определя място, на което трябва да престоят товарният автомобил и водачът, до отпадане на съответната забрана, в случаите, при които водачите на товарни автомобили, превозващи товари и стоки, предназначени за други държави, на които се разрешава транзитно преминаване през Република България, поради забрана от страна на държава, гранична на Република България, не могат да напуснат страната..   За членове на екипажа на въздухоплавателни средства до и от летища за обществено ползване на територията на Република България, се прилага следният специален режим:   а) членовете на екипажа на въздухоплавателно средство, което извършва полет от Република България до територията на друга държава, което не е престояло на територията на тази държава, освен на перона (стоянка, ръкав за обслужване на самолета) и този престой е за изпълнение на задължителната предполетна подготовка, и кацащо отново в Република България, не подлежат на поставяне под карантина;   б) членовете на екипажа на въздухоплавателно средство, което извършва полет до територията на Република България от територията на друга държава, влизат на територията на Република България, при положение, че не напускат въздухоплавателното средство, освен за задължителната предполетна подготовка, като времето им за престой до излитането за следващия планиран полет не надвишава общото им разрешено заето време (FDP), но не повече от 12 (дванадесет) часа;   в) членовете на екипаж на въздухоплавателно средство, което извършва полет до територията на Република България с цел доставяне на въздухоплавателно средство за техническо обслужване и връщането му след такова, които са чужди граждани, влизат на територията на Република България, при положение, че не напускат въздухоплавателното средство, освен за задължителната предполетна подготовка, като времето им за престой до излитането за следващия планиран полет не надвишава общото им разрешено заето време (FDP), но не повече от 12 (дванадесет) часа;   г) при установяване на пътник със симптоми на COVID-19 на борда на въздухоплавателно средство, което е кацнало на територията на Република България, членовете на кабинния екипаж, обслужвал пътника със симптоми на COVID-19, не се планират за следващ полет, като се поставят под задължителна 14-дневна карантина, съгласно указанията на органите на държавния здравен контрол.   Заповед № РД-01-274 от 21.05.2020 г. на министъра на здравеопазването се отменя.   III. Заповедта влиза в сила от 01.06.2020 г.   Заповедта да се съобщи на директорите на регионалните здравни инспекции, на министъра на вътрешните работи, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министъра на регионалното развитие и благоустройството, на министъра на външните работи и министъра на икономиката за сведение и осъществяване на контрол за изпълнение на мерките и да се публикува на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.   Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването  на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, пред Върховния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.“  

comment 0
visibility 705
чешма в парк "Гео Милев"

Градските чешми в София ще заработя на 1 юни

Чешмите в столичните градини и паркове ще бъдат пуснати на 1 юни, съобщава БГНЕС. В някои от столичните райони вече са пуснати по решение на кметовете, но от началото на юни ще заработят на територията на цяла София. Нови чешми няма да бъдат изграждани, споделя Директорът на Общинското предприятие "Паркове и градски градини" Милена Васева. Не е сигурно дали ще се ремонтират и чешмите при езерото с лилиите в Борисовата градина. За момента ще функционират така, както са работели до момента. Планиран е цялостен ремонт на няколко чешми, пространство, осветление, подземна инфраструктура и канализация, но за момента няма да се работи по този проект. През годината се планира възстановяването на старите чешми като около тях се поставят видеонаблюдение или охранителен пост. Поетапно се пускат и бутоните на „умните светофари“, които бяха спрени по време на извънредното положение.

comment 0
visibility 2194
Заведенията на закрито в София и страната отварят от 1 юни

Заведенията на закрито в София и страната отварят от 1 юни

Заведенията на закрито в София и страна ще отворят от 1 юни. Това съобщи пред bTV министърът на туризма Николина Ангелкова. В момента ресорното ѝ министерство води усилени разговори с Националния оперативен щаб и с министъра на здравеопазването  какви точно да са мерките, за да заработят на пълни обороти ресторанти, кафенета и дискотеки.   След въвеждането на извънредното положение ресторантите и кафетата в страната останаха затворени. От 6 май бе разрешено само частичното им отваряне. Условието бе да се спазват строги правила, свързани с коронавируса като: Осигуряване на поне 1,5 метра разстояние между масите, дезинфектанти на входа. И задължително носене на защитни маски или шлемове от персонала.  

comment 0
visibility 883
книги

9 книги за финансови шокове, които ще ви помогнат да разберете и преодолеете финансовата к...

Пандемията от коронавирус връхлетя света по възможно най-неочакван начин, като се очаква икономическите последствия от кризата да бъдат унищожителни. Милиони хора в световен мащаб вече загубиха работата си, като експертите предвиждат да станем свидетели на процеси, които ще ни върнат дори към времето на Голямата депресия от 30-те години на миналия век. В смутни времена като тези, по-добре да бъдем подготвени, поне доколкото е възможно. Сега е чудесен момент да повишите своите финансови и икономически познания, особено във времена на криза. Предлагаме ви девет чудесни книги, които могат да ви помогнат да го сторите. “Смъртта на парите” от Джеймс Рикардс Джеймс Рикардс е дългогодишен служител на “Уолстрийт”, а в своята книга “Смъртта на парите” той предлага възможно най-трезвите икономически и финансови оценки, които би могъл да даде. Рикардс е на мнение, че финансовата система на западния свят е пред рухване, но предлага и своите решения на проблемите. “Кризисна икономика. Основен курс за бъдещето на финансите” от Нуриел Рубини От какво имаме нужда по време на криза? От кризисна икономика, разбира се. Нуриел Рубини сравнява финансовите кризи с “урагани, които ни връхлитат и отминават, а после се завръщат”. Рубини е професор по икономика в нюйоркския университет, а тук той предлага ултимативния наръчник за справяне с финансови кризи. “Пазари без морал” от Сузане Шмит Дългогодишен служител в Лондонското сити, Сузан Шмит е яростен критик на съвременната финансова система, както и на много от решенията, взети от страна на големите банкери през последните години. Шмит не е оптимист за бъдещето на световната икономика, а “Пазари без морал” тя споделя защо. “Пълно финансово преобразяване” от Дейв Рамзи На почти всички нас ни е познато - дългове, вноски по кредити, трудност за събиране на спестявания. Животът сякаш ни поглъща в една финансова яма, от която няма измъкване. Тук обаче на помощ идва от Дейв Рамзи, който предлага механизъм, по който да контролираме парите си по различен начин - да ги накараме да работят за нас и да решим повечето от проблемите си. “Уверявам ви, че чувството е прекрасно”, споделя Рамзи. “Бързаците. Бунтът на Уолстрийт” от Майкъл Луис Ако трябва да перафразираме великия поет, то бихме казали така - “Има нещо гнило на Уолстрийт”. При излизането си книгата на Майкъл Луис се превърна в абсолютен бестселър, а премиерата ѝ съвпадна с деня, в който ФБР стартира мащабно разследване на високочестотната търговия. Майкъл Луис е напълно убеден, че стоковият пазар е манипулиран в полза на определени сили на борсата. Именно тази книга поражда разследване, в резултат на което “Уолстрийт” е глобен със сумата от 4.5 милиона долара. Ако смятате да атакувате борсите с оглед на задаващата се финансова криза, то може би трябва да прочетете тази книга преди това. “Как да изберем личен банкер” от Петко Баховски Включваме тази книга, защото сме напълно убедени, че тя би могла да бъде от голяма полза във време на световна финансова криза. А и не само. Когато всяка една стотинка от финансите ви се окаже от голяма важност, препоръчително е парите ви да бъдат управлявани от банкер, който си знае работата. В тази книга Петко Баховски посочва някои от ключовите компоненти, които един качествен банкер трябва да притежава в арсенала си. Бъдете сигурни, че сте направили правилния избор, защото вашите пари зависят от това. “Аз имам” от Джу Йон Хонг и Со Юн Лий Южна Корея притежава една от най-силните икономики в света, като страната е сред безспорните лидери на азиатския континент. Но какво се крие зад успеха на тази не толкова голяма държава, чиято площ е едва сто хиляди квадратни метра? Книгата “Аз имам” е определяна като “корейските тайни за финансово благополучие”. Как да превърнете своите мисли в пари и да намерите нови доходи, благодарение на по-добрия си фокус - всичко това се крие в “Аз имам”. “Капитализъм без капитал” от Джонатан Хаскъл и Стиън Уестлейк В момент, в който материалните ни активи са поставени на карта, може би е повече от добра идея да се обърнем с надежда към нематериалните такива. В това обстойно изследване Джонатан Хаскъл и Стиън Уестлейк разискват възхода на нематериалните активи и как множество компании успяват да печелят от нещо, което никой не може да види или докосне. Какво е нематериална икономика и какво я прави толкова различна от материалната? Това можете да разберете в отличния труд “Капитализъм без капитал”. “Пари и власт в модерния свят (1700 - 2000). Паричната връзка” от Нийл Фъргюсън За да се справите със световната икономическа криза и за да спасите парите, вие трябва да разбирате преди всичко как функционират те. В този впечатляващ труд Нийл Фъргюсън ревизира развитието на парите и икономиката през последните няколко века, обхващайки всичко най-важно, което трябва да знаете. Бъдете по-подготвени за това което предстои.

comment 0
visibility 1009
ВУЗФ

Прием само по документи във ВУЗФ

Продължава приемът на кандидат-студенти за новата учебна 2020/2021 г. във Висшето училище по застраховане и финанси в столицата, съобщават Офнюз. Няма да се провежда кандидат-студентски изпит , а ще се признават оценките от матурите. Това се налага, за да се осигури безопасно кандидатстване в университета в съответствие с мерките в условие на пандемия. Документите се приемат онлайн и в университета като всеки желаещ може да разчита на лична консултация в университета при избор на специалност и форма на обучение. Висшето училище има бакалавърски, магистърски и докторски програми на български език, както и програми на английски език в трите степени на обучение. Има акредитация не само в страната, но и британска акредитация. Възпитаниците на ВУЗФ са едни от най-добре платените в сектора.

Още

Винаги може и още, казват хората. Това е и наше мнение, затова имаме и такъв раздел. В категорията „Още“ в сайта на медията могат да се намерят новини с разнообразна тематика. Всичко, което не е намерило място в останалите категории е намерило мястото си в „Още“.

Новини за БДЖ

Още Новини за БДЖ.

БДЖ обслужва пътниците от цялата страна и не е логично да има цяла своя категория. Затова всичко, което се оказва пресечна точка межди дейността на компанията и столицата, намира място в категорията „Още“. Въпреки, че почти всяко семейство си има автомобил, все още много хора предпочитат да се доверяват на БДЖ и използват железопътния транспорт. Компанията се стреми да достигне до още клиенти и организира редица /интересно инициативи, една от които бе да транспортира до столицата напълно безплатно членове на стартъп клубове. Има още инициативи на БДК, които намират място в новините на медията и определено се радват на голям интерес. Друга тема, свързана с БДЖ, това е състоянието на локомотивите и още спазването на разписанието.

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

В категорията „Още“ често намират място сигнали за изчезнали столичани, подадени от техни роднини и познати. Тъй като това не е инцидент или криминално престъпление, сигналите не се публикуват в тези категории, а в „Още“. Много от изчезналите столичани са били в неизвестност повече от няколко часа, а полицията може да започне издирване след като не са намерени повече от 24 часа, роднините търсят помощ на още места. Медията ни се стреми да даде гласност на тези съобщение, за да има още едно място, от което да се прочете и да се помогне. За съжаление има и случаи с трагичен резултат, но повечето успяват да бъдат намерени. Често се получават съобщения за изгубени възрастни хора, които страдат от проблеми с паметта и не могат да се ориентират още в началото на излизане от дома. Има още и сигнали за изчезнали тийнейджъри, които под въздействие на бушуващите хормони, са решили да стреснат родителите и приятелите си. В повечето случаи, до часове те се прибират живи и здрави в къщи.

Още информации за тъжни и радостни събития

Още информации за тъжни и радостни събития

Съобщенията за щастливи събития в семействата на известни столичани намират място в категорията „Още“. Това са приятни новини, които са още едно нещо, което може да направи деня на читателите по-светъл и добър. Разбира се, както всичко в живота, така и в медиите, освен добри, има още и тъжни съобщения. За съжаление, в края на миналата година се натрупа броя на тъжните съобщения за кончината на обичани от целия народ столичани. Тези и още събития помрачиха началото на новогодишните празници. Любопитно е, че въпреки тъжния си характер, тези новини се четат особено усилено. Сякаш хората ги четат още и още, за да осъзнаят, че казаното е истина.

Честването на годишнини от различни събития, касаещи столицата и столичани също намират място в категорията „Още“. Логично е тези новини да се радват на голям интерес.

Още прояви на известни личности от столицата

Още прояви на известни личности от столицата

Голям интерес предизвикват инициативи и прояви на известни столичани. Те са включени в категорията „Още“, тъй като в повечето случая касаят благотворителност и положителен обществен отзвук. Факт е, че благотворителните инициативи не се организират единствено по празниците. Още много случаи са отразени в медията ни на проява на благотворителност и доброта към хора в нужда. Впечатление правят още новините за благотворителни базари. Тези новини успяват да популяризират събитието и да накарат още хора да се присъединят. Любопитно е, че и много обикновени граждани се решават да правят благотворителност. Това е още един добър сигнал за зрялост на обществото.

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Столичани се интересуват живо от прогнозата за времето, особено на Витоша, за да могат да планират свободното си време. Те още търсят и какво ще е състоянието на пътищата от и към София, за да знаят какво ги очаква, когато поемат на път. Разбира се, прогнозата и още важни новини за транспортната обстановка в сайта винаги е най-актуалната. Така се избягват редица неприятни моменти, а и столичани се стремят да избягват неприятностите като се подготвят за пътните условия. Когато става дума за туризъм на Витоша, столичани са особено внимателни за климатичните условия и още за работещите хижи.

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Медията ни вече се радва на достатъчно доверие от страна на столичани и все често на редакционната поща се изпращат сигнали за нередности в районите. Освен сигналите на редакционната поща, още и в социалната мрежа хората се свързват с нас. Те разчитат на нашето съдействие определения проблем да достигне до отговорната институция и да бъде решен. Медията ни се стреми да оправдае това доверие. Разбира се, може да се желае още много, но няма лесни неща, когато зависят от волята на много хора и институции.

Още събития на университетите

Още събития на университетите

Тъй като не разполагаме с отделна категория, която да обединява учебните заведения, новините за тях се публикуват в категорията „Още“. Освен за събитията, които се провеждат в университетите, място тук намират още новините за училищата. В София са съсредоточени голям брой университети и училища. Това е логично, тъй като София е милионен град, а още няколко учебни заведения повече винаги са нужни.

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

В студените месеци в София функционира Кризисен център, който приютява хората, живеещи на улицата. Освен топъл подслон, Центърът дава още топла храна и възможност за топла баня във времето на престой в него. Кризисният център дори има свои екипи, които обикалят столицата в студените нощи и прибират нуждаещите се, за да останат на топло и още да се нахранят. Това е инициатива на Столична община и вече за поредна година работи успешно.

Освен Кризисния център, грижа за бездомните проявяват още и различни организации и обикновени хора. В центъра на столицата ресторант готви за бездомните хора още от по-миналата година. Хранителните продукти се доставят от фирми и частни лица, а в кухнята готвят доброволци. Това се случва за втора година и вече става традиция през зимата нуждаещите се да получават топъл обяд в ресторанта. Там се подготвя и празнична вечеря за Коледа, за да могат и хората в нужда да усетят още топлина и доброта.

Новини за БДЖ

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още информации за тъжни и радостни събития

Още прояви на известни личности от столицата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още събития на университетите

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Прочетете още