Начална страница / Столична община / София раздава по 10 кг. компост без пари

София раздава по 10 кг. компост без пари

За четвърта поред година Столична община ще раздава безплатен компост. Кампанията започва на 12 февруари. Количеството на раздавания безплатно компост е до 10 килограма. Жителите на София могат да го получат ако са си платили такса смет.

Компостът се използва в земеделието за обогатяване на почвата, като значително подобрява характеристиките й. Произвежда се от биологичните остатъци от растителен произход, които домакинствата изхвърлят, а също и от градини; клони, окосена трева, листа, остатъци от плодове и зеленчуци и пр., които се преработват в инсталациите за биологично третиране, като се компостират биоразградимите и зелените отпадъци.

Безплатния компост столичани могат да вземат от площадката за компостиране „Хан Богров” през работните дни от седмицата от 10.00 до 17.00 часа, но трябва да представят документ, с който да удостоверят, че са си платили таксата за смет. Кампанията продължава през цялата година, съобщава Столична община.

През 2017 г. раздаденият безплатен компост е бил повече от 20, 5 тона. Преработените зелени отпадъци са 13 927 тона, а хранителните 8 558 тона. От тях са произведени 2 108 мегаватчаса електроенергия и 8 876 тона компост.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Фандъкова се запозна в детайли със завода във Виена

Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със зам.-председателят на СОС Николай Стойнев направиха дълга и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *