Начална страница / Още / Арх. Здравков: Няма пряка връзка между застрояването и мръсния въздух в София
Здравко Здравков

Арх. Здравков: Няма пряка връзка между застрояването и мръсния въздух в София

В интервю за БНР програма „Хоризонт” главният архитект на София Здравко Здравков каза, че влиянието на застрояването върху чистотата на въздуха в столицата е значително малко и няма пряка връзка между мръсния въздух и строежите.

Според него, източник на замърсяването на въздуха в града са многото автомобили. На 1000 човека се падат повече от 600 коли. Предприетите действия от страна на Столична община ще бъдат в посока развитие на масовия градския транспорт, алеи за колоездачите, изграждане на места за бързи пешеходни преходи.

Относно превръщането на подземията на бившия мавзолей в Галерия за съвременно изкуство, главният архитект на столицата разясни, че ще се види какво е състоянието на подземията след взрива при разрушаването на мавзолея и едва тогава ще се направи преценка за какво да се използва пространството. Общинският съвет на София иска то да се превърне в галерия, затова и е дадено на Софийска градска художествена галерия. „Ние имаме желание да интегрираме това пространство, като решим цялостно начина на включване – Градската градина, Двореца, решаването на цялата тази територия към останалите две зони – пространството около ул. „Граф Игнатиев“ и пространството около храм-паметника „Александър Невски“, допълни Здравков.

Но най-важното изискване е безопасността и след нея, това пространство да се впише към т. нар. Зона 3. Възнамерява се тази година да бъде обявен конкурс, който да даде „цялостното решение на пространството” заедно с конкурса за околохрамовия терен на „Св. Неделя”, допълни арх. Здравков.

Той поясни, че с миналия на първо четене Закон за устройство и застрояване на Столична община намеренията са да се затворят всички „регламентирани вратички”, които позволяваха законът да бъде формално заобиколен и столицата да бъде презастроена „със създаване на условно ъглови урегулирани поземлени имоти, в които параметрите на застрояване оставаха неограничени”. Освен това има и изисквания за високите строежи, а се изработва и наредба за стандарти на градската среда, като се достига и до местата за реклама.

За година и половина в столицата са премахнати повече от 500 рекламни съоръжения и борбата с незаконните реклами ще продължи, изтъкна главният архитект на София.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

На протест излезе Детският радиохор на БНР

След протеста на музикантите от БНР, днес, 20 август, детският радиохор към БНР също излезе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *