Начална страница / Още / Кое е липсващото име в разследването на ВTV за приема в детските градини?

Кое е липсващото име в разследването на ВTV за приема в детските градини?

Директорът на 164-та детска градина в Горна Баня Марияна Иванова беше уволнена в края на 2017 г. от Столична община, поради сериозни финансови нарушения и прием на деца без документи,  неспазвайки разпоредбите. Уволнената директорка даде редица интервюта, в които обвини служители от общината. Случаят имаше широк отзвук. Иванова получи подкрепата на ПП„Да, България“.

ВTV направи свое проучване. Установено бе, че има списък с инициалите на родителите, които са уредили децата си във въпросната детска градина по „втория начин”, но там го няма едно важно име – на Иво Мирчев.

Мирчев е член на Изпълнителната комисия на „Да, България“. Двете му деца ходят в 164-та детска градина в Горна Баня. Иванова казваше, че участията й в медиите са със личното съдействие на Мирчев и пресцентъра на „Да, България“.

В профила си днес Мирчев сподели клип с гледната точка на партията по този въпрос. Разследването на Топновини сочи, че причините да бъде подкрепена бившата директорка са не само политически, а и лични. Тя е записала децата на Мирчев като е нарушила правилата за прием. Имената на децата са известни, но няма да бъдат огласени.

По-голямото дете на Иво Мирчев прережда всички, които са в листата на чакащите за място в детската градина. Детето е преместено от Княжево в детската градина в Горна Баня и това е станало с решение на ръководството, но без да има обявено свободно място.

По същия начин е прието в 164-та детска градина и другото дете на Мирчев, но този път заради хронично заболяване. Неприятното в случая е, че изобщо не е представян документ за хронично заболяване на детето, какъвто трябва да има. Хроничното заболяване не е доказано до момента от медицински лица, но въпреки това, то е записано от Иванова в детската градина.

Груби финансови и нормативни нарушения установи при проверката на Иванова Столична община. Преди няколко дни пред ВTV проверяващите казаха, че уволнената директорка Иванова е разделяла поръчки, за да минат под законовите прагове за провеждане на открит конкурс по ЗОП. Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди втора проверка, която се провежда сега и проверява твърденията на Иванова за натиск от служители на общината, а също и обществените поръчки, които е провеждала. И тук може да се мисли за личен интерес в подкрепата на бившата директорка от ПП „Да, България”.

По медиите Иванова каза, че е записвала децата без необходимите изискващи се документи, защото е притискана от общината и други институции. Коментирайки случая, активистът на „Да, България” Мирчев пише в социалните мрежи: „Корупцията процъфтява, а ако искате детето Ви да влезе е добре да имате силен контакт в съответната община.“

Любопитни въпроси предизвиква написаното от Мирчев: какви са отношенията между него и уволнената Иванова; дали Мирчев има контакт в съответната община“, и ако това е така, кой е той? Подкрепата на ПП „Да, България“ на Иванова, дали не е отплата? Непонятно е, ако това не е така, какви са причините, борещата се за законност и ред партия да защитава именно човек, който нарушава правилата.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

На протест излезе Детският радиохор на БНР

След протеста на музикантите от БНР, днес, 20 август, детският радиохор към БНР също излезе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *