Начална страница / Столична община / Газанализатори от днес в КАТ заради замърсяването на въздуха в София (СНИМКИ+ВИДЕО)

Газанализатори от днес в КАТ заради замърсяването на въздуха в София (СНИМКИ+ВИДЕО)

От днес в пунктовете за първоначална регистрация на КАТ в София работят 7-те газ-анализатора, които закупихме. Автомобилите, които нямат работеща система за преработка на отработените газове, няма да получават първоначална регистрация в София, съобщи Йорданка Фандъкова.

По инициатива на Столична община в рамките на месец всеки шофьор, който пожелае, може да провери безплатно нивата на емисии на автомобила си. Благодарна съм на СДВР и Пътна полиция, с които работим заедно. Според анализите на експертите 60% от замърсяването с фини прахови частици в София се дължи на автомобилния трафик. Изследването, което направихме с испанската лаборатория показа, че около 7% от автомобилите допринасят за ¼ от замърсяването. И нашите мерки са насочени именно към тези технически неизправни автомоболи.

Отоплението на твърдо гориво е другият сериозен източник на фини прахови частици. Заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов работим затова през следващия отоплителен сезон да имаме стандарти за въглищата и дървата и целта ни е до пазара да достигат само такива с ниско съдържание на пепел и сяра.
Работим активно за ограничаване на горенето на отпадъчни материали. Изключително успешна е кампанията ни за събиране на излезли от употреба автомобилни гуми. Повишихме кратността на събиране на едрогабаритни отпадъци и продължаваме с проверките на автосервизи, за това дали използват отработено масло за отопление.

Снимка: Facebook – Йорданка Фандъкова

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Столица.bg

Виж също

Още две бебета от ин витро програмата на Столична община

Две момиченца близнаци се родиха, благодарение на донорската ин витро програма на Столична община. Бебетата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *