Тема: софия

comment 0
visibility 141
нощен трафик

Новините в София: Най-важното за деня 15 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 15 юли 2019 г. Слагат нови тротоари по бул. "Искърско шосе" (СНИМКИ) Ремонтите в различни части на столицата продължават с пълна сила. Нови тротоари се слагат по бул. „Искърско шосе“, който се ремонтира основно в отсечката от бул. "Христофор Колумб" до ул. "Илия Бешков" Ценна книга на Васил Априлов може да се види в Националната библиотека  Книга, писана от Васил Априлов, може да се види в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" на 19 юли. "Заветът" на видния български просветител може да се сравни с личните тефтерчета на Левски, Ботев и Раковски, които са от колекцията "Български исторически архив" Бизнесменът Николай Младжов пред Столица.bg: Опитаха да фалшифицират и платна на Светлин Русев (СНИМКИ) Една изложба в столична галeрия взриви културната общественост у нас със съмнения за изложени фалшификати. Става дума за галерия "Структура" и експозицията "Модернизъм и авангард. В "Овча купел" санират втори блок (СНИМКИ) Втори блок в "Овча купел" вече се санира по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”. Предвидените за саниране обекти са общо четири. Водещ доставчик на автомобилни светлини отвори център в София Компанията „Одело“, водещ доставчик на автомобилни светлини за най-големите производители на коли като "Даймлер", БМВ, "Ауди", "Тойота" и "Рено", откри развоен център в София. В момента той разполага с екип от 10 инженери, които вече работят по първия си проект за един от клиентите на фирмата. Турци, италианци и французи питат за минералната баня в Банкя (СНИМКИ/ВИДЕО) До пролетта на 2020 г. балнеолечебницата отваря, реставрацията и възстановяването вървят с бързи темпове, убеди се кметът Йорданка Фандъкова Доставчик на Мерцедес откри развоен център в София Основен доставчик на Мерцедес официално отвори развоен център в София, съобщи money.bg. Инвестицията бе обявена още миналата година и става въпрос за завод за фарове на марката. R&D цeнтъpa в Coфия бe чacт oт oбявeнaтa пpeз 2018 г. инвecтиция oт 40 млн. eвpo нa бългapcĸия пaзap. Компанията Одело Груп откри високотехнологичен завод за светлини на Мерцедес в зона Куклен. Пусната е процедура за баните в Овча купел и Горна баня Съвсем скоро ще започне възстановяването на още две знакови минерални бани в София. Пусната е процедура за избор на изпълнител на баните в Овча купел и Горна баня, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Социолог: Фандъкова побеждава Мая Манолова на балотаж Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг е на мнение, че Йорданка Фандъкова отново ще бъде избрана за кмет на столицата. Това мнение Павлов огласи на пресконференция в БТА.  

comment 0
visibility 116
Здравният министър Кирил Ананиев

До 2 години в София ще има Национална педиатрична болница

До 2 години в София ще има Национална педиатрична болница. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в "Лице в лице" по bTV. Вече е пусната обществената поръчка за избор на изпълнител. Лечебното заведение ще бъде в двора на Медицинска академия. Според нормативните документи са заложени задължителни срокове за различните дейности - проектиране, строителство и т. н. "За да не се блокира обществената поръчка сме заложили срок за детската болница 42 месеца, три години и половина. Сигурен съм, че тя ще бъде построена по-бързо, за 2 години", каза Ананиев. Той уточни, че до 20 август т. г. се приемат документи на кандидатите, а на 21 август се отваря документацията. "Има хора, които сериозно се интересуват от посторяването на болницата", заяви здравният министър.  В двора на Медицинска академия има издигната сграда, но тя трябва да бъде препроектирана и да се направи сериозен анализ на състоянието ѝ, тъй като дълго време строежът е изоставен. С обществената поръчка трябва да се избере изпълнител, които да проектира и да построи болницата, а също да се определи и строителния надзор.

comment 0
visibility 185
Изгубени пари

900 лв. чакат собственика си във II РПУ трети месец

Три месеца вече полицаите от столичното II РПУ чакат, притежателят на загубените 900 лв. да им се обади или да дойде да си ги прибере, съобщават от полицията. Сумата бе намерена на 6 април 2019 г. На същия ден около 20.00 часа млада жена е предала намерените 900 лв. в районното. Дамата разказала, че преди минути ги намерила разпилени на оживения бул. Ген. Н.Столетов при срещу Пета градска болница. Парите продължават да се съхраняват във II РПУ. По случая е образувана преписка, но все още никой не се е появил да поиска парите. От полицията съобщават, че притежателят на 900 лв. трябва да докаже собственост, за да си вземе изгубените пари.

Реклама
comment 0
visibility 114
Лятна занималня на Столична библиотека

Продължава Лятната занималня в Столична библиотека

До края на юли 2019 г. продължава Лятната занималня в Детския център на Библиотеката на София. От началото на ваканцията до момента заниманията са посетили над 450 деца. Малките любители на книгите отново ще могат да се срещнат с Милен Хальов и неговата книга „Кало Змея" на 23 юли, съобщават от Столична библотека. Освен това децата ще се радват и на среща с фондация „Четири лапи" на 18 юли. Малчуганите ще могат  да програмират с роботчетата Финч на 24 юли и да участват в арт работилницата на 30 юли 2019 г. Входът е свободен и безплатен.

comment 0
visibility 209
Общинският съветник от БСП Николай Николов

Общински съветник се кандидатира за районен кмет

Най-младият общински съветник в групата на БСП Николай Николов се кандидатира за районен кмет. Като жител на район Красна поляна и председател на районната организация, той бе номиниран от структурата на социалистите. Кандидатурата му бе обявена през уикенда. "Когато ситуацията е най-тежка, когато атаките идват отвсякъде, вярвам, че е дълг на районния председател да поеме отговорността да бъде кандидат за кмет. Вече 32 години живея на територията на района. Помня как изглеждаше едно време, виждам как изглежда и сега. Знам какви са проблемите и имам конкретни предложения за разрешаването им", написа в личния си профил в социалната мрежа Николов. В момента кмет на район Красно село е Христо Апостолов от СДС. Другите номинации на столичните социалисти за софийските райони са: Слатина - 33-годишният икономист Димитър Главинов, Триадица -  Александър Вачев, на 50 години, икономист информатик, експерт в областта на сигурността, Илинден - Георги Томов, 33 години, предприемач в сферата на търговията и услугите, Средец - Иван Виделов, 41-годишен магистър по национална сигурност  и Витоша - Александър Кьосовски, финасист, консултант по европейски програми, на 35 години.  

comment 0
visibility 427
96 Детска градина в Дружба 1

До месец приключва ремонтът на 96 градина в Дружба 1 (СНИМКИ)

До месец ще е готова изцяло ремонтираната 96 детска градина "Родна китка" в столичния квартал Дружба 1, район Искър. Това обясниха пред Столица.bg работници на обекта. Детското заведение беше с вредните ентернитови стени и изцяло бе обновена. Най-вероятно още този септември градината ще заработи. Освен това към основната сграда се направиха пристройки за още две групи и физкултурен салон, какъвто малчуганите нямаха. Едната от новите групи ще е яслена. И през почивните дни кипеше усилена работа. Вече са започнали озеленяването на двора. Откъм новите пристройки пък ще има две нови площадки за игра на децата. Градината е строена през 80-те години на миналия век.  

comment 0
visibility 609
банята в Горна баня

Пусната е процедура за баните в Овча купел и Горна баня

Съвсем скоро ще започне възстановяването на още две знакови минерални бани в София. Пусната е процедура за избор на изпълнител на баните в Овча купел и Горна баня, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. За Овча купел е осигурено европейско финансиране. За Горна баня пък още се търси. За възстановяването на минералната баня там ще се необходими около 1,5 млн. лв., каза зам.-кметът по култура доц. д-р Тодор Чобанов. Стратегията ни за минералната вода е да върнем блясъка на София, която е създадена около минерални извори", каза кметът Йорданка Фандъкова в Банкя. За банята в Горна баня вече има и идеен проект. там обаче и изключително малък дебитът на минералната вода - 0,8 л в сек. А това ще е недостатъчно за пълненето на басейните. Именно затова се е наложило препроектиране и създаване на на няколко кабинки с вани, в които ще се извършват балнеолечебни процедури изцяло с минерална вода. В басейните пък водата ще е смесена. Работим по два големи обекта с минерлан вода - банята в Овча купел и аквапарка в парк "Възраждане", каза столичният кмет. В тотална разруха продължава да тъне банята в столичния Княжево, но тя е собственост на Министерство на здравеопазването. Вече 7 месеца от там мълчат и не предприемат никакви действия по спасяването на сградата на минералната баня.  

comment 0
visibility 227
Официално откриха развоен център на Одело

Доставчик на Мерцедес откри развоен център в София

Основен доставчик на Мерцедес официално отвори развоен център в София, съобщи money.bg. Инвестицията бе обявена още миналата година и става въпрос за завод за фарове на марката. R&D цeнтъpa в Coфия бe чacт oт oбявeнaтa пpeз 2018 г. инвecтиция oт 40 млн. eвpo нa бългapcĸия пaзap. Компанията Одело Груп откри високотехнологичен завод за светлини на Мерцедес в зона Куклен. Дъщepнoтo дpyжecтвo нa "Oдeлo Фapбa" работи по пpoeĸти зa зaдни cвeтлини нa aвтoмoбили в oфиca в cтoлицaтa. Продуктите ще се пуснат в масово производство 2 гoдини cлeд пъpвoнaчaлнaтa пpoeĸтнa фaзa. В развойния център вече са наети родни 10 виcoĸoĸвaлифициpaни инжeнepи. Очаква се до края на годината екипът да нарастне до 20, а в рамките на 3 години да достигне 40 служители. Te щe paбoтят по мexaничeн дизaйн, oптиĸa, xapдyep eлeĸтpoниĸa, coфтyep eлeĸтpoниĸa и тecтинг", пocoчвaт oт "Oдeлo Бългapия". От дружеството споделят, че търсят динaмични млaди cпeциaлиcти, ĸoитo ca гoтoви дa пocpeщaт пpeдизвиĸaтeлcтвaтa нa aвтoмoбилния ceĸтop и дa ce paзвивaт в тaзи cpeдa. "Одело" доставя aвтoмoбилни cвeтлини на някои от нaй-гoлeмитe пpoизвoдитeли нa aвтoмoбили ĸaтo "Даймлер", БМВ, Рено, Тойота и др. Развойни центрове на компанията има в Щутгарт и турския Бурсия, а служителите им общо надхвърлят 4000. Заводите на команията са в Гepмaния, Cлoвeния, Typция и Kитaй.

comment 0
visibility 374
Полиция

Столичната полиция издирва 74-годишна жена

Полицията издирва 74-годишна жена, която се е загубила. Тя е била в столичния "Лозенец", около хотел Хилтън, съобщават от МВР. Името на жената е Румяна и е с напреднал стадий на деменция. От 12 юли т. г. тя е в неизвестност. От полицията призовават всички, които са забелязали жената да се обадят на тел. 0884 550172 , 0888 555 412 или 112.

comment 0
visibility 852
Банята в Банкя

Турци, италианци и французи питат за минералната баня в Банкя (СНИМКИ/ВИДЕО)

Турски, италиански и френски фирми, с опит в балнеолечението, вече се интересуват от минералната баня в Банкя. Чужденците имат интерес към мениджмънта и управлението на една от наи-известните в България балнеолечебници. Едни от кандидатите са турска фирма, която управлява големи СПА центрове в Истанбул и Бурса, каза пред Столица.bg кметът на район Банкя Рангел Марков. Той обаче уточни, че в момента се правят анализи и има 5 варианта за управлението, но ще бъде пусната процедура за избор на стопанин на банята. "В Будапеща и Баден има и басейн за плуване. Ние също ще направим такъв, закрит, 25-метров. Той ще е на ниво -1. За него ще търсим външна инвестиция", каза Марков. С бързи темпове върви реставрацията, възстановяването и адаптацията на на емблематичния за Банкя обект. Вече е към приключване грубата строителна дейност. "Хванахме последния момент за спасяване на банята. Още няколко дни и от едната страна щеше да рухне покрива и конструкцията, каза Марков. Обновяването на обекта започна в началото на ноември 2018 г. Покриваъте изцяло подменен, нова е дограмата и фасадите са готови.  "Банята ще е готова през 2020 г. и догодина по това време вече ще работи. Столична община е инвестирала над 20 млн. лв. в минералните води на София. В Банкя е най-знаковата баня като архитектурна стойност. Увеличен е и капацитетът на подземните помещения за СПА. Стратегията ни е да се използва максимално минералната вода", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заедно с депутата Красимир Велчев, кмета на Банкя Рангел Марков и общинските съветници Анна Стоикова и Николай Стойнев, зам.-председател на СОС направиха проверка за напредъка на строителството на минералната баня в Банкя. Минераланата вода ще се изполва вторично, като след басейните ще влиза в специален енергиен център, в подземието на сградата. Така използваната вече вода ще отоплява банята, а лятото ще я охлажда. Столичният кмет похвали районния Рангел Марков, благодарение на когото възстановяванета на банята върви с бързи темпове. Изпълнител на проекта е Консорциум Банкя 2020. "Работата на обекта е прецизна и възстановяваме всички архитектурни детайли, а те трябва да бъдат реставрирани", обясни Рангел Марков. Проектът за възстановяване, реставрация и адаптация на банята изцяло е съгласуван с Института по паметниците на културата. В оригиналния си вид се запазват фасадата, басейните, подовете, голямото централно фоайе и дървените кабинки. Майстори почистват оригинлани плочки от подовата настилка и те отново ще бъдат поставени, видя Столица.bg. Изцяло е запазена и дърворезбата на дървените прегради между кабинките. Те вече са изшлайфани и са подготвени за лакиране. След като изцяло бъде завършен покривът на минералната баня, тогава ще започне възстановяването на централното фоайе. В момента там най-много си личи разрухата от изоставянето на банята преди 20 години. Куполът е пропит от влага, а стените са на юфка. Реставраторите обаче са категорични, че след новия покрив напълно ще възстановят фоайето. Вече са реставрирани и коритата в големия басейн и предстои да бъдат поставени. Най-важното обаче е, че сполучливо е възстановена емблемата на минерланата баня в Банкя - морска мида. Огромна такава има над централния вход, а по-малки са в дърворезба над всяка врата на кабинетите.

comment 0
visibility 406
нов център

Водещ доставчик на автомобилни светлини отвори център в София

Компанията „Одело“, водещ доставчик на автомобилни светлини за най-големите производители на коли като "Даймлер", БМВ, "Ауди", "Тойота" и "Рено", откри развоен център в София. В момента той разполага с екип от 10 инженери, които вече работят по първия си проект за един от клиентите на фирмата. До края на тази година се очаква екипът да се увеличи до 20 човека. А в рамките на три години служителите в центъра да станат 40. Те работят в няколко дисциплини, сред които механичен дизайн, оптика, хардуер електроника, софтуер електроника и тестинг. Развойният център в столицата е само една част от планираната инвестиция за 40 милиона евро на „Одело“ в България. Компанията е почти готова с изграждането на производствен завод за стопове на "Мерцедес- Бенц" в Тракия икономическа зона край Пловдив, в който ще работят около 400 човека.

comment 0
visibility 279
нощен трафик

Новините в София: Най-важното за деня 14 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 14 юли 2019 г. Задържаха наркодилър при акция на МВР  При проведена акция на ОД на МВР-София в Костинброд е заловен наркодилър, информира 24 часа. Полицията е намерила няколко пакета с марихуана у задържания наркодилър Марио. 110 заболели от варицела за седмица в София Регистрираните болни от варицела в столицата за първата седмица на месец юли са 110, сочат данни на Националния център по обществено здраве. Това е доста сериозен ръст на заболеваемостта. Световноизвестно клавирно дуо с майсторски клас в София Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, което е известно в цял свят, е организирало в столицата майсторски клас, споделя БНТ. Дуото ще сподели своите музикални идеи, но и ще окаже помощ при подготовката на млади български музиканти за участие в международни, фестивали, конкурси, концерти. Музикалният театър закрива сезона с „Царицата на чардаша” Музикалният театър в столицата закрива изключително успешен сезон днес с „Царицата на чардаша“. Представлението ще се състои в 17.00 ч. днес. Изборът на оперетата за края на сезона не е случаен. Столични джебчийки правят по 20 000 паунда месечно в Англия Джебчийки от България и Румъния изкарват по 20 хиляди паунда месечно в Англия, според британския „Сън“. Крадлите си служат с редица техники, за да останат незабелязани в тълпата на търговските улици и големите магазини, а в същото време да си тръгнат от там с достатъчно пари и ценности. Овча купел, Челопечене и Банишора започват седмицата без вода  „Софийска вода“ предприема планови ремонти по водопроводната си мрежа на 15 юли, понеделник, което ще предизвика временно спиране на водоподаването в някои столични райони. София става център на фолклора от цял свят София става домакин на двадесет и третия международен фолклорен фестивал „Витоша“, който стартира в понеделник, 15 юли, и ще продължи до 20 юли, съобщават от НДК. Питбул жестоко нахапа собственичката си  Млада столичанка в квартал „Бояна“ в района на Околовръстно шосе е била нападната от питбул, в следствието на което е с множество наранявания по цялото тяло, сочи Нова. Двама мъже са с по-леки наранявания.

comment 0
visibility 620
София

Времето и предстоящите събития на 14 юли 2019 г. в София

Времето на 14 юли Неделята определено ще е много неприятна. Ще вали почти през целия ден. Максималната температура ще достигне едва 20 градуса.  Никак няма да е подходящо за разходки сред природата, сочи prognozata.bg. Предстоящи събития за 14 юли 10.00 ч. Започва седмият младежки международен шахматен турнир "Купа Левски" в Спортен клуб по шахмат Левски. 11.00 ч. Начало на боса разходка в Борисовата градина с Деси Бакърджиева. Събитието е част от Националната кампания "Вземи краката си в ръце", която има за цел да информира хората за проблема с вените. 12.00 ч. Започва рисуване сред природата, пикник и игри в Природен парк „Витоша“ за децата и родителите. Организира се уъркшоп на открито с рисуване върху платно с акрилни бои. 14.00 ч. до 19.00 ч. POP UP базар на две малки издателства Пурко и НИКЕ с всички техни заглавия на авторите Йордан Радичков, Туве Янсон и поредицата на Дормал и Рок „Ана Ана“ на промоционални летни цени на „Върбица 8“. 20.00 ч. Кино в неделя с филма „Рокендрол“, който е изграден от спомените на членове на легендарни в България рокгрупи като „Ахат“, „Ревю“, „Ера“ в Кино Култура.

comment 0
visibility 309
Народно събрание, София

Новините в София: Най-важното за деня 13 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 13 юли 2019 г. Патрулка катастрофира на бул. "Възкресение" Патрулен автомобил на полицията катастрофира на кръстовището в столичния Красна поляна, съобщи Нова телевизия. За щастие няма пострадали хора. Ударът в друга кола е стана на бул. Възкресение. Малчугани отглеждат зеленчуци в 134 ДГ в "Хиподрума" (СНИМКИ) В реална среда децата се учат, как от почвата засетите семена стават зеленчуци и подправки. В зеленчуковата градинка растат домати, тиквички, магданоз и копър.Лехите са оформени със специално пригодени кашпи, малчуганите участват в засаждането, поливането и грижите за растенията. Така те научават първите си уроци за бита и природата.Трафик, безводие и пластмаса тормозят хората от Гара Елин ПелинЖителите на гара Елин Пелин излязоха днес на протест. Те пресичаха неколкократно пешеходна пътека, затрудниха трафика, движението бе спряно за кратко и се образуваха колони от автомобили.Сложиха основния пласт асфалт на южното платно на "България" (СНИМКИ)До момента тази настилка е положена на 10 хил. кв. Продължава и монтирането на металната мрежа по цялото протежение на пътното платно на "България" в участъка между бул. Ив. Гешов и бул. Витоша, съобщиха от Столична община. Ремонтът на бул. България започна в края на юни и обхваща участъка от бул. Черни връх до кръстовището с "Иван Евст. Гешов".Пуснаха тролей 7, вече минава през "Лозенец" (СНИМКИ)Пуснаха тролейбусна линия №7 от днес. Тролеите вече минават през кв. Лозенец, а линията свързва ж.к. Манастирски ливади с ж.к. Люлин, съобщиха от Столична община. Удължаването на трасето беше прието от Столичния общински съвет на 27 юни т.г. За новия маршрут на тролей 7 бе изградено ново трасе по бул. Арсеналски, както и нова контактна мрежа.4-годишно си удари главата на остър камък до пързалка в "Заимов"Малчуган пострада тежко при игра в парка "Заимов" в петък вечерта, научи Столица.bg. 4-годишно момченце падна от каменна пързалка, тип "Крокодил" и си удари гавата в голям остър камък, забит непосредствено да детското съоръжение, което е срещу Кукления театър. Какви събития има утре, 14 юли 2019 г. в София - ТУК!

comment 0
visibility 609
катастрофа с патрулка

Патрулка катастрофира на бул. "Възкресение"

Патрулен автомобил на полицията катастрофира на кръстовището в столичния Красна поляна, съобщи Нова телевизия. За щастие няма пострадали хора. Ударът в друга кола е стана на бул. Възкресение около 18 ч. На мястото е пристигнала полиция. До момента няма информация кой е виновен. Щетите са материални и леки. Според очевидци в социалната мрежа  патрулката е бързала. Затруднено е движението и не се препоръчва минаването през кръстовището на "Възкресение" и "Акад. Иван Гешов".

comment 0
visibility 1795
Зацветиха градинката на църквата "Свети Седмочисленици"

Красота: Зацветиха градинката на "Седмочислениците"

Още по-красива и разкошна е станала градинката пред църквата "Свети Седмочисленици", след като приключиха  и довършителните дейности по озеленяването. Голямата алея вече е цветен килим. Много столичани днес предпочетоха да поседнат в обновената градинка и да се порадват на красивата гледка. Стотици сезонни цветя изведнъж разцъфнаха. В карето пред централния вход на православния храм са засадени около 110 000 броя от декоративното сенецио - Цинерарията във няколко нюанса. От Бялата бегония  има към 5000 броя. Красивите цветни фигури се допълват и от ярко червена бегония - също 5000 бр. От цветната коприва има общо над 10 000 броя, като 8000 е с червено, а над 2000 е бяло с жълто. В градинката се усеща и уханието мушкато, а за да се допълни цветният разкош има и 9 топки от таксуса. В градинката изцяло е ремонтирата и тоалетната, но се очаква да бъде избран стопанин и ще заработи.  

comment 0
visibility 392
Мотористи дариха благотворително кръв

Мотористите Sofia Riders благотворително дариха кръв в столицата

Мотористите от клуб Sofia Riders благотворително  и безвъзмездно дариха кръв в в Националния център по трансфузионна хематология в София. Инициативата за благотворителната акция е на Българския Червен кръст (БЧК) и мотоклуба и бе под надслов "Защото кръвта е живот". Над 500 души всеки ден в България имат нужда от кръвопреливане. Една трета от тях са, сочат данните на БЧК. Кръвта е необходима при планови и спешни хирургични интервенции, за лечение на пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, тежки изгаряния, злокачествени заболявания, както и при пациенти с различни вродени анемии и хемофилии. Тази сутрин доброволните кръводарители пристигнаха в Националния център по транфузионна хематология с мотоциклетите си. Те са сред най-уязвимите на пътя и затова решили безвъзмездно да дарят кръв. Често изпадаме в ситуация, в която някой се нуждае от кръв. И аз като лекар знам,че кръвта няма заместител. И че единствения начин да се набави е от кръводарители, коментира организаторът на кампанията Д-р Асен Цеков пред БНТ.

comment 0
visibility 453
134 детска градина „Любопитко” в кв. ”Хиподрума”, район „Красно село”

Малчугани отглеждат зеленчуци в 134 ДГ в "Хиподрума" (СНИМКИ)

На зеленчукова градина се радват малчуганите в софийската 134 детска градина "Любопитко" в кв. Хиподрума, район Красно село. Около 40 кв. м в двора са превърнати децата отлеждат домати, краставици, копър и магданоз. Вчера заядно с тях на реколтата от детското земеделие се зарадва и кметът на София Йорданка Фандъкова. Учители и деца показаха какво са постигнали с труда  си. В реална среда децата се учат, как от почвата засетите семена стават зеленчуци и подправки. В зеленчуковата градинка растат домати, тиквички, магданоз и копър.Лехите са оформени със специално пригодени кашпи, малчуганите участват в засаждането, поливането и грижите за растенията. Така те научават първите си уроци за бита и природата. "Любопитко" е от обновените столични детски градини. Разширена е с две нови групи, а на съществуващата сграда са изпълнени всички мерки за повишаване на енергийната ефективност. В двора са обособени 6 нови детски площадки. Проекти за развитие на градско и биоземеделие в детски градини в София са разработени и в още над 20 детски заведения като 123 ДГ, 59 ДГ, 117 ДГ, 161 ДГ, 26 ДГ и др.. Освен любимите зеленчуци се отглеждат подправки и билки.

comment 0
visibility 755
Награди на лекари във военния санаториум в Банкя

Правят сектор за лечение с луга във военния санаториум в Банкя

Военният санаториум в Банкя посрещна 106-годишнината си с разширен лечебен сектор в Блок Б и нова апаратура. В лечебното заведение ще се изгражда и нов Сектор за луголечение, а също така предстои разширяване на Сектора за електролечение и изграждане на външен басейн. Болницата за продължително лечение и рехабилитация (БПЛР) в Банкя е част от ВМА и отбеля 106 години от създаването на първия в България военен санаториум. За заслуги към отбраната, за принос и високи постижения в работата бяха наградени служители на болницата от началника на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS в петък в Банкя. Лечебното заведение е създадено като войнишки санаториум без лекарски надзор и медицинско обслужване. През години претърпява промени и е преименуван неколкократно. Днес санаториумът е сред водещите лечебнопрофилактични институции в България. Той е уникално място в здравната система на армията, тъй като покрива няколко направления в зравната система.

comment 0
visibility 610
Ремонт на бул. България

Сложиха основния пласт асфалт на южното платно на "България" (СНИМКИ)

До края на следващата седмицата южното платно на столичния бул. България ще е готово и ремонтът ще продължи по северното. През уикенда фирмата изпълнител полага биндера (неплътен, зърнест асфалтобетон) на южното пътно платно на булеварда. Ако не вали дъжд в края на идващата седмица ще се положи и последния, износващ слой асфалт. До момента тази настилка е положена на 10 хил. кв. Продължава и монтирането на металната мрежа по цялото протежение на пътното платно на "България" в участъка между бул. Ив. Гешов и бул. Витоша, съобщиха от Столична община. Ремонтът на бул. България започна в края на юни и обхваща участъка от бул. Черни връх до кръстовището с "Иван Евст. Гешов". По ремонтиращото се трасе са поставени 16 хил. кв. м метална мрежа от общо около 19 хил. кв. м за едното пътно платно. Това ще заздрави пътното платно. Подобна технология бе приложена на кръстовището на Орлов мост и в участъка от бул.”България” от бул.”Гоце Делчев” до бул.”Акад. Ив.Гешов”. В момента се ремонтират и тротоарните настилки. Софийска вода вече приключи работа по заустване на канализация в участъка. Започва нивелирането на шахтите. След това ремонтните работи ще продължат в другото - северното пътно платно на булеварда в отсечката от бул. "Иван Ев. Гешов" до бул. "Черни връх". Отсечката няма да се затваря по време на ремонта, а ще има временна оргганизация на движението. Има график, по които ще се затварят участъците от отсечката.

comment 0
visibility 6204
Седмицата тръгна по нови маршрут

Пуснаха тролей 7, вече минава през "Лозенец" (СНИМКИ)

Пуснаха тролейбусна линия №7 от днес. Тролеите вече минават през кв. Лозенец, а линията свързва ж.к. Манастирски ливади с ж.к. Люлин, съобщиха от Столична община. Удължаването на трасето беше прието от Столичния общински съвет на 27 юни т.г. За новия маршрут на тролей 7 бе изградено ново трасе по бул. АРсеналски, както и нова контактна мрежа. До приключване на работата по изграждане на новата метростанция при кино "Одеон" и възстановяване на нормалното движение през кръстовището на ул. "В. Левски" и бул. "Патриарх Евтимий", тролейбус № 7 ще е със следния маршрут: От ж.к. „Гоце Делчев“ по ул. „Тодор Каблешков”, ул. „Костенски водопад”, бул. „Гоце Делчев”, бул. „Петко Ю. Тодоров”, ул. „Бяла черква”, по бул. „Арсеналски”, при ул. „Борис Пожаров“ наляво в обособеното тролейбусно трасе по бул. „Арсеналски“, бул. „Черни връх“ и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, при ул. „Карнеги“ надясно по основното пътно платно на ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, бул. „Васил Левски”, пл. „Сточна гара“, бул. „Сливница” и по действащия маршрут на тролейбусна линия № 7 до ж.к. „Люлин 3- 4“. Обратният маршрут е: от ж.к. „Люлин 3“ по действащия маршрут на тролейбусна линия № 7 до пл. „Сточна гара“, бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий”, ул. „Проф. Фритьоф Нансен”, след северното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в обособеното тролейбусно трасе по бул. „Черни връх“ и бул. „Арсеналски“, при ул. „Борис Пожаров“ (в района на бившето трамвайно обръщателно колело на линия № 6) по основното пътно платно на бул. „Арсеналски“, ул. „Бяла черква”, бул. „Петко Ю. Тодоров”, бул. „Гоце Делчев”, ул. „Костенски водопад”, ул. „Тодор Каблешков” до ж.к. „Гоце Делчев“ (крайна станция на тролейбусна линия № 8 и автобусни линии № 73, 74, 76 и 204) Тролейбусите по линия №7 ще спират на всички съществуващи спирки в удължения участък от маршрута. По линия №7 засега ще се движат както нови тролейбуси, така и от старите „Икарус“-и. Вече има обявена поръчка за покупка на 30 нови тролейбуса с финансиране по ОП „Околна среда“. Изискванията към тях са да са нископодови, климатизирани и да имат автономна система за придвижване. Новите тролейбуси ще заменят всички стари „Икарис“-и по тролейбусни линии 6, 7 и 9. С пускането на 7-мицата маршрутът на автобусна линия № 102 е променен частично в посока ж.к. „Овча купел 2“, тъй като вече се движи в обособеното трасе по бул. „Арсеналски“ след кръстовището ул. „Св. Наум“- бул. „Черни връх“- бул. „Арсеналски. При ул. „Борис Пожаров“ (в района на бившето трамвайно обръщателно колело на линия № 6) автобус №102 минава по основното пътно платно на бул. „Арсеналски“ и продължава по маршрута си. Градският транспорт на София - ТУК!  

comment 0
visibility 2245
Наранено дете в парка Заимов

4-годишно си удари главата на остър камък до пързалка в "Заимов"

Малчуган пострада тежко при игра в парка "Заимов" в петък вечерта, научи Столица.bg. 4-годишно момченце падна от каменна пързалка, тип "Крокодил" и си удари гавата в голям остър камък, забит непосредствено да детското съоръжение, което е срещу Кукления театър. За щастие детето вече е добре, но е доста изплашено. При падането от пързалката, вчера около 19 часа, малчуганът поставя ръчички,  но главичката му се забива върху стърчащ остър камък, разказа разтревожената майка. Малкият Виктор веднага е закаран в "Пирогов", където установяват, че е сериозно наранен и се налага да му лепят главичката. Направени са му и всички изследвания.  Сигналът за инцидента веднага е подаден от Сдружение за безопасни детски площадки за опасността от това детско съоръжение. В платформата за сигнали има и други два за пострадали деца на детски площадки. "Случват се тези неща, децата така растат, но това съоръжение не е обезопасено и тези камъни наистина са опасни. Детето игра на друго място, но поиска и на тази пързалка. Когато се удари, друга майка ми се притече на помощ с думите "и моето дете падна от тук и пострада". Не искам и други деца да се наранят, разказа Йоана Боянов. Единственото й желание е да се премахне камъкът и да се обезопаси пързалката, и да стане подходяща за деца. В противен случай просто да не се ползва, за да няма и други наранени деца. Столица.bg получи уверение от Столична община, че веднага ще се направи проверка на място и съоръжението ще се обезопаси.

comment 0
visibility 287
Миене на Околовръстното

Мият Южната дъга, автомобилите се движат в локалното

Променят движението по Южната дъга на София заради миене на пътното платно, предупреждават от Столична община. Временна организация на движението се въвежда на Софийския околовръстен път (СОП) – „Южна дъга“. От 23.00 часа днес, 13 юли, до 5.00 часа на 14 юли 2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по централното южно пътно платно в участъка от бул. „България“ до бензиностанция ЕКО. Автомобилите трябва да се движат в локалното южно пътно платно в същия участък.