Тема: софия

comment 0
visibility 704
Още 8 заразени с COVID-19 в София, общо за страната са 331

Още 8 заразени с COVID-19 в София, общо за страната са 331

Броят на заразените с COVID-19 в България се увеличи на 331 след като за днес има още 18 потвърдени резултата. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в 17 часа. Докато отговаряше на въпроси се получи информация за шести починал от коронавирус. От новозаразените в София са 8, Варна - 2, Сломян - 1, Благоевград - 5, Шумен - 2. От 122 на лечение в болниците 8 са интубирани. 59 са пациентите, които се лекуват в столични болници. Днес са изписани още двама пациенти от "Пирогов" и ВМА, след като са дали две отрицателни проби за 24 часа. "Няма плато, няма пик, още сме в началото", категоричен бе ген. Мутафчийски. Националният оперативен щаб от утре ще дава само по един брифинг на ден - в 17 ч и ще е от Министерски съвет, а не както досега във ВМА. Причината е, че залата в Министерски съвет е по-голяма, спазват се мерките и няма опасност за журналистите и хората от щаба.

comment 0
visibility 127
Софийска вода открива офис в Бизнес парк София

Софийска вода открива офис в Бизнес парк София

"Софийска вода" открива офис - Център за обслужване на клиенти, в Бизнес парк София, съобщиха от дружеството концесионер. За да не се прекъсва извършването на услуги е направен предварителен график за непрекъснатост на важни административни услуги за клиентите. Новият Център за обслужване на клиентите ще заработи от понеделник, 30 март т. г. от 8:00 до 17:00 часа, с прекъсване от 12:00 до 13:00 часа за целите на дезинфекция на офис пространството. Входът е откъм бул. "Александър Малинов". Ще се извършват само посочените по-долу технически услуги и ще се сключват споразумения за разсрочено плащане. Няма да се предоставят справки и плащания по отделни сметки. За да се гарантира безопасността на нашите клиенти и служителите ни, и спазвайки разпорежданията на здравния министър Кирил Ананиев и кмета на София Йорданка Фандъкова, посещенията ще се извършват единствено с предварително записан час на телефон +359 884 309 330. Техническите услуги, които ще се извършват, са: - Издаване на изходни данни за проектиране на отклонения от "ВиК" мрежи (само ако за имота има издадени предварителни данни в рамките на предходните 12 месеца);- Преиздаване на изходни данни за проектиране, поради изтекъл срок или настъпили градоустройствени промени (само ако за имота има издадени предварителни данни в рамките на предходните 12 месеца);- Съгласуване на работен проект за сградно водопроводно или канализационно отклонение; - Съгласуване на стандартен работен проект за сградно водопроводно и сградно канализационно отклонение; - Съгласуване на проекти за улични водопроводи и съоръжения; - Съгласуване на проекти за улични канали, колектори и съоръжения; - Становище за вътрешно преустройство по отношение на сградно водопроводно или канализационно отклонение; - Сключване на договор за присъединяване по чл.84 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). За да гарантира сигурността на клиентите и служителите си, „Софийска вода“ призовава всички посетители да носят предпазни средства при посещение на Центъра за обслужване. Услугите ще могат да бъдат заплащани само чрез ПОС терминал, за да се гарантира минимален контакт между клиентите и служителите на „Софийска вода“ АД. От „Софийска вода“, част от Веолия, бихме искали да Ви призовем да се възползвате максимално от онлайн услугите ни в името на общата ни безопасност.

comment 0
visibility 4845
Учител по физическо от София изпрати 23 страници домашна на петокласници

Учител по физическо от София изпрати 23 страници домашна на петокласници

С 23 страници домашна по физическо се "уредиха" ученици от софийско училище. "Зарадва ги" учителят им по физическо преди два дни. И да не си помисли някой, че децата ще трябва да изпълняват упражнения или някаква физическа активност. Не, те получиха 23 страници суха, суха, досадна теория. Не е ясно защо, как и какво е имал предвид учителят по физическо, но със сигурност целта е била да отчете служебна активност. Петокласниците (името на учителя и училището се пазят в редакцията) получиха 10 страници - Характеристика на играта, става въпрос за волейбол, и още 13 страници - Съдиите, техните отговорности и официални жестове. Всичко това е свалено от сайта на Българска федерация по волейбол - преведен вариант на Международната федерация по волейбол (FIVB), с които се кандидатства за взимане на съдийска категория. Учителят дори не си е направил усилието да преработи текста, за да го направи достъпен и разбираем за петокласниците. Едновременно с това учителят по физическо изпратил клипче със зумба и едно две упражнения. Ако петокласниците научат домашната си от 23 страници, то със сигурност ще могат да получат правото да съдийстват най-малко в Суперелигата по волейбол у нас.  Очевидно, че в новите графици за дистанционно обучение учителите по физическо са аут, въпреки че тяхното участие е най-важно, най-препоръчително и най-подходящо при застояването пред компютрите. "Вероятно тези 23 страници са за по-дълъг период от време - за седмица или две. Изненадвам се, че това е за петокласници. Да, в пети клас започват с начално обучение по волейбол, но чак пък толкова", коментира пред Столица.bg експерт по физическо от областен инспекторат на МОН. По време на дистанционното обучение се оказва, че много от директорите избутват физическото в ъгъла или направо го пропускат. На места в страната учители по физическо работели само два дни седмично. Има голяма вероятност и директори на столични училища да наблягат само на другите предмети. Толкова ли е трудно на учител по физическо да направи елементарен комплекс от упражнения, които могат да се изпълняват вкъщи, с преодоляване на собственото тегло, с бутилки минерална вода или елементарните - клякания, коремни преси, лицеви опори, подскоци и упражнения за гъвкавост? В дните, когато децата са по 6 - 7 часа пред компютрите, не е ли задължително на всеки два часа да имат поне минимална физическа активност по 10 - 15 минути? А не е ли най-важно в тези трудни за всички дни да се съхрани психиката и здравето на децата вместо да изкукват заради някаква си шестица?  

Реклама
comment 0
visibility 10226
В хипермаркет в Дружба друснаха едно Дунавско хоро за зареждане (ВИДЕО)

В хипермаркет в Дружба друснаха едно Дунавско хоро за зареждане (ВИДЕО)

Напрежението и стреса се отразяват и на служителите в хранителните вериги, които са сред малкото работещи търговски обекти. Работният ден ден в Кауфланд Дружба започна с танц на персонала. Сутринта нямаше клиенти и служителите решиха малко да разтоварят напрежението, натрупано покрай епидемията от COVID-19. След усмивките и емоционалния танц, разделени на по 2 метра един от друг, работещите удариха едно патриотично Дунавско хоро. С маски и ръкавици, спазвайки епидемиологичните мерки, хорото на Дико Илиев зареди с енергия служителите за предстоящото изпитание в поредния ден от извънредното положение в страната.

comment 0
visibility 118
Район Възраждане дари храни на Дома за възрастни хора в Зона Б5

Район Възраждане дари храни на Дома за възрастни хора в Зона Б5

Кметът на Възраждане Савина Савова и директори на детски градини в района дариха храни на Дома за възрастни хора в Зона Б5, съобщиха от кметството. Детските заведения са затворени заради епидемията от коронавирус и малотрайните хранителни продукти са дарени на социалното заведение при спазване на всички хигиенни изисквания. Да не забравяме да бъдем добри! В дни на изпитания трябва да изпълним с действия и смисъл думи като съпричасност, подкрепа и солидарност, написа районният кмет. На Дома за възрастни хора, където са настанени над 70 души, са дарени още плодове и зеленчуци, в срок на годност, от складовете на детските градини.  Грижата за възрастните хора е грижа за нашите майки и бащи. С живеещите в Дома ни свързва приятелство, доказано през годините, и затова това не е само храна, а доказателство за моята, нашата подкрепа, на която могат да разчитат, убедена е Савина Савова.

comment 0
visibility 312
Четвърта градска болница се нуждае от подкрепа, търси доброволци

Четвърта градска болница се нуждае от подкрепа, търси доброволци

Четвърта градска болница в София също се нуждае от подкрепа. От общинската болница обявиха дарителска кампания за набиране на средства и директни дарения. Лечебното заведение се нуждае от предпазни средства - маски, защитни облекла, защитни очила, шлемове, ръкавици и дезинфектанти. Също така болницата набира доброволци за осъществяването на медицински и общи грижи за пациентите, които са хоспитализирани за лечение на COVID-19. Кандидатите може да са лекари, медицински сестри и лаборатни, студенти по медицина, неквалифицирани лица за общи грижи, почистване и дезинфекция. Един от първите дарители наЧетвърта градска болница е бивш общински съветник, който призова и други да се включат и да подкрепят общинското лечебно заведение. ДАРИТЕЛСКА СМЕТКАОбщинска банка АДBIC: SOMBBGSFIBAN: BG88SOMB 9130 1025 7599 02        

comment 0
visibility 274
Красимир Вълчев: Децата имат повече време да четат вкъщи, да го използват

Красимир Вълчев: Децата имат повече време да четат вкъщи, да го използват

Не е аргументирано искането на директори на училища да отпадане външното оценяване за IV и VII клас. И предишни години сме били в подобни ситуация - по време на учителската стачка. Имаме резерв във всяка учебна година за преструктуриране. Дистанционното обучение стартира успешно за голяма част от учениците. Това зяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV. Според него е прибързано искането на директори, ако се удължи извънредното положение тогава може да се мисли за отмяна на изпитите, обясни той. "Учебната година може да бъде удължена, всички да се настроят, че лятото ще се учи малко повече - юни и юли. Матурите не може да се проведат онлайн, но рано или късно ще се проведат. Няма да има нулева година. В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван", обясни Вълчев. Той успокои, че абитуриентските балове най-вероятно ще са през юли. Всички да са спокойни - ще си облекат новите рокли и костюми. Сега по-важно е да контролираме резултата за придобиване на знания и умения в електронна среда. Децата сега имат повече време да четат вкъщи и трябва да го използват", каза образователният министър. Досега в дистанционното обучение се затвърждавал матерала и тази седмица започва преподаването на нов, каза Вълчев.  

comment 0
visibility 296
Безплатно пракиране в синя и зелена зона в столицата до 12 април

Безплатно паркиране в синя и зелена зона в столицата до 12 април

Безплатното паркиране в столицата се удължава до 12 април т. г., съобщиха от Центъра за градска мобилност. Ползването на синя и зелена зона няма да се таксува, а срокът се продължава до обявеното засега извънредно положение. "Гражданите, които имат належаща нужда да ползват паркоместата в синя и зелена зони няма да заплащат за престоя си до тази дата. Мярката е част от общите мерки за овладяване на разпространението на коронавируса, взети от Общинския щаб.Служебният абонамент също не е действащ", съобщиха от ЦГМ. От транспортното дружество призовават гражданите, които нямат важна работа в центъра да не идват с автомобилите си и да изберат да останат у дома. Затварянето на зоната има за цел да помогне за процеса на социалната дистанция. Живеещите в зоната за платено паркиране, които имат винетни стикери, срокът им да бъде удължен с 1 месец, съобщават от ЦГМ.

comment 0
visibility 166
Удължават приема на бездомни в Захарна фабрика

Удължават приема на бездомни в Захарна фабрика

Приемът на бездомници в столичния Кризисен център в кв. "Захарна фабрика", район Илинден се удължава. Социалното заведение футкционира при спазване на строги мерки срещу епидемията от коронавирус. Капацитетът е за 170 души и работи от 1 декември до 31 март. Заради извънредното положение срокът се удължава и Кризисния център ще приема бездомни до 12 април, първоначално обявеният край на извънредното положение, съобщава БГНЕС. До момента в Центъра се осигурява закуска, топъл обяд и вечера, съобщават от Социални дейности на Столична община. Така е в Кризсния център и филиала в Захарна фабрика. В момента там са настанени 86 бездомници. По време на функционирането обитателите получават и медицинско обслужване и подкрепа от социален работник, обяснява Минка Йовчева, директор на "Социални дейности" на Столична община. Бюджетът на Кризисния център е 250 000 лв., от който са предвидени пари и за закупуване на храна – консерви, хляб, колбаси и др. Неправителствени организации вече са подпомоганали социалното заведение с храна и дрехи. Важно е да се знае, че веднъж напуснали бл. 51А, който в момента е в карантина, човек не може да се върне. Хората се настаняват в бл. 48А, обяснява Йовчева пред БГНЕС.

comment 0
visibility 147
Времето и предстоящите събития на 28 март 2020 г. в София

Времето и предстоящите събития на 28 март 2020 г. в София

Времето на 28 март  С променлива облачност ще е днес времето в София. Минималната температура падна до 1 градус, а максималната през деня ще достигне 11 градуса. Ще има тих вятър, валежи от дъжд и сняг не се очакват.   Предстоящи събития за 28 март   8.00 часа Редовен брифинг на Националния оперативен щаб за коронавирус във ВМА. 9.00 часа Отслужват Златоустова света Литургия в митрополитската катедрала "Св. Неделя".  16.00 часа Отслужване на Вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя". 17.00 часа Редовен брифинг на Националния оперативен щаб за коронавирус във ВМА.   Столица.bg призовава #Оставамвкъщи!

comment 0
visibility 1764
200 са заразените с COVID-19 в София, 313 общо в България

200 са заразените с COVID-19 в София, 313 общо в България

Броят на заразените с COVID-19 в България се увеличи на 313, а 200 от тях са в София. За последното денонощие новите положителни резултати за 37 и 11 от тях са в столицата. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Най-възрастният пациент е на 86 години, най-малкият е на 3 г. В Бургас за денонощието има нови 4 случая - семейство с две деца на 15 и 21 г. , заразени са от бащата, който се връща от Франция. Още една жертва взе коронвируса, тази нощ в Пирогов е починал мъж. До момента излекувани и изписани от болниците са 9. "От децата с коронавирус нямаме хоспитализирани, защото нямат съществена клиничка симптоматика. Тревожно е в по-горната възрастова граница. Най-възрастният пациент, 86 години, е  пред интубация. За около 4 дни от видимо без оплаквания състоянието е до до изключително тежко", каза ген. Мутафчийски. Той коментира лечениета на заразените с плазма от вече излекувани пациенти. "Първите експерименти са в Китай с преболедували с изградени антитела. Методът е доста познат, възлагат се надежди. Първите съобщения са, че значително облекчава симптоматиката, но няма достоверни сведения, че може да се заложи като панацея. В България има държавна фирма към Министерство на здравеопазването, в която се работи по този въпрос (за плазма)", обясни генералът. Хиляди студенти в края на май заминават на бригада в САЩ, журналист попита генералът. "Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде", убеден и с усмивка отсече генералът.

comment 0
visibility 246
София вечер

Новините в София: Най-важното за деня 27 март, 2020 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 27 март 2020 г. Променят маршрутите на автобуси 85,86 и 285 заради авариен ремонт на "Софийска вода" От днес, 27 март, ул.“Градинарска“ ще бъде затворена за движение в участъка от ул.“Резбарска“ до ул.“Павлина Унухриева“. Причината е авариен ремонт на „Софийска вода“ на канализационен колектор в посочения участък. Това съобщиха от Столична община. Също от днес се променя движението на автобусни линии 85, 86 и 285, които ще използват алтернативни маршрути. Заразените с COVID-19 са вече 276, новите случаи са 12 Открита е DMS кампания за подкрепа на българските медици, борещи се с коронавируса   Броят на заразените с коронавирус у нас вече е 276. На брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за още 12 нови случая на инфектирани с COVID-19. До 15:30 часа: "Света Анна" временно спира приема на пациенти Университетска болница „Света Анна“, София, временно преустановява приема на пациенти до 15:30 часа днес, 27 март, съобщиха от лечебното заведение. Това се налага след като там  вчера бяха установени двама пациенти с COVID-19. В болницата се прави пълна дезинфекция. Фандъкова с апел към столичани за ремонтите и семейните купони по време на изолацията Кметът Йорданка Фандъкова публикува в социалната мрежа Фейсбук призив към столичани по повод многото сигнали, които получават в Столична община за семейни купони и ремонти по време на карантината. Неща, които пречат на хората по блоковете да си вършат работата. Отиде си големият български джазмен Симеон Щерев На 76-годишна възраст почина големият български джаз музикант Симеон Щерев, познат в музикалните среди като Симо Банана. Тъжната новина написа в своя фейсбук профил музикантът Иван Лечев, съобщи БНР. Столична община организира #СОФИЯвкъщи- кампания за споделени преживявания у дома Кампания за споделени преживявания у дома организират от Столична община. Проявата се нарича #СОФИЯвкъщи. Тя е инициатива, в която може да се включи всеки, готов да сподели своето хоби, талант, занимания, обучение или професия в домашна среда. Ген. Мутафчийски обясни как се установяват у нас болните от COVID-19 Три са основните начини за установяване на болните от коронавирус. Най-надеждна и достоверна е PCR диагностиката. Тя обаче е по-скъпа, защото изисква апаратура и специално обучен персонал. Това обясни на извънреден брифинг ръководителят на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от Нова телевизия. Над 24 000 в страната са под карантина, най-много са в София Над 200 са образуваните под ръководството на компетентните прокуратури досъдебни производства за неспазване на карантина. Продължава се работата, за да се гарантира спазването на мерките. Това съобщи министър Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет. От Софийски университет за студентите по медицина: След ИП ще има нов график и ще наваксаме Все пак днес студенти по медицина в СУ имаха онлайн лекция Епидемията от COVID-19 от всички студенти и специалности най-тежко засегна студентите по медицина. Самият факт че тази специалност не може да се учи задочно е доказателство, че не е възможно и дистанционно. Разследват незаконен хазарт при извънредно положение на ул. "Братя Миладинови" Софийска районна прокуратура ръководи разследване за незаконен хазарт в столицата и то по време на извънредно положение. В качеството на обвиняем по случая е привлечен Т.П. Филм за забележителностите на София показват по руската телевизия "Моя планета" Филм за туристическите и културно-исторически забележителности на дестинация София ще се излъчи по Държавната руска телевизионна компания ВГТРК - Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания днес- 27 март/петък/ от 21:25 ч. и на 28 март /събота/ от 19:35 ч. Дезинфекция на подлези и спирки в „Красно село“ и днес И днес, 27 март, в район „Красно село“ е направена дезинфекция на пешеходните подлези, подходите към тях, спирките на градския транспорт и уличните кошчета, съобщават от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 609
9 са излекуваните от COVID-19,новите заразени в София са 13

9 са излекуваните от COVID-19,новите заразени в София са 13

Новите случаи на заразени с коронавирус са 17. Общо те стават 293. В София те са 13, във Варна е един. В Пловдив е един, който е персонал от болницата. В Сливен е един - съпруга на първия случай. В Пазарджик също е един.Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб, цитиран от Нова телевизия.   Днес от "Пирогов" е изписан един пациент, така общият брой на излекуваните - с две отрицателни проби,става вече 9. И по критериите за изписване от ВМА са изписани 4 лица, които все още не са с отрицателни проби, но са с добри клинични характеристики и остават за домашно лечение. Това обяви директорът на Щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.   Интубираните, в тежко състояние, са 9 - 5  в "Пирогов", 1 в Окръжна болница и трима в Благоевград. Най-младият пациент е 3 годишен, а най-възрастният е на 81 години. 13 лекари са заразени. Общо 99 души лежат в болница, като 53 са в софийските болници. Няма деца, приети за болнично лечение.   "В момента имаме около 7 000 теста и сме в процес на получаване на около 10-15 хил. теста. Двама полицейски служители са заразени с коронавирус. Тези полицаи не са се заразили при проверка, установени са контактните лица. Те са вкъщи с леки симптоми", каза още Мутафчийски.    

comment 0
visibility 571
Филм за забележителностите на София показват по руската телевизия "Моя план

Филм за забележителностите на София показват по руската телевизия "Моя планета"

  Филм за туристическите и културно-исторически забележителности на дестинация София ще се излъчи по Държавната руска телевизионна компания ВГТРК - Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания днес- 27 март/петък/ от 21:25 ч. и на 28 март /събота/ от 19:35 ч. Филмът е заснет със съдействието на Националното представителство по туризъм на Република България в Руската федерация. Общинското предприятие "Туризъм" посрещна в София телевизионния екип на руската телевизионна компания ВГТРК от 1 септември до 4 септември 2019 г.   "Один день в Софии" ще бъде излъчен по телевизионен канал със 75-милионна аудитория, който се гледа не само в Русия, но и в Украйна, Казахстан, Прибалтика, Беларус и всички страни на ОНД. Потенциалът на руския пазар е от огромна важност за София като туристическа дестинация. Филмът популяризира забележителностите на българската столица по най-атрактивния начин.   Очаква се 26-минутният филм за София да бъде излъчен минимум  12 пъти в първите три седмици след премиерата и многократно в следващите няколко години по телевизионния канал "Моя планета" и каналите на холдинга ВГТРК.    

comment 0
visibility 717
От Софийски университет за студентите по медицина: След ИП ще има нов графи

От Софийски университет за студентите по медицина: След ИП ще има нов график и ще наваксам...

Епидемията от COVID-19 от всички студенти и специалности най-тежко засегна студентите по медицина. Самият факт че тази специалност не може да се учи задочно е доказателство, че не е възможно и дистанционно. Това отговориха от пресцентъра на Софийски университет "Св. Климент Охридски" на въпросите на Столица.bg. Софийският университет преустанови присъствените занятия на 9 март и премина на електронно дистанционно обучение от 16 март за всички специалности освен за специалностите от регулираните професии. - Във факултет Медицина на СУ има заповед за отмяна на заниманията до 10 май т. г. поради невъзможността от дистанционно обучение на студентите. Възможно ли е да имат дистанционно само за лекции? - Конкретно за специалност „Медицина" ръководството на Медицинския факултет е преценило, че преминаването към дистанционно обучение е невъзможно дори за лекциите, тъй като много от дисциплините са свързани с използване на апаратура, клинични занимания и т. н. Специалността е регулирана, защото е свързана с човекия живот и здраве, и неслучайно за нея не се допуска например задочна форма на обучение. Сегашната тежка ситуация е добър пример как не бихме искали да ни лекуват лекари, към чието обучение не е подходено отговорно. -  Какви ще бъдат промените за кандидат студентската кампания - предварителни и редовни изпити? - Не можем да прогнозираме развоя на епидемията, поради което не можем да предвидим кога и как ще се проведе кандидат-студентската кампания. Предварителните изпити засега са отложени, ако епидемията продължи дълго, те ще бъдат отменени. Надяваме се редовните изпити да бъдат проведени по график. -  Има ли опасност да се обяви нулева година за студентите и за кандидат студентите? - В почти всички специалности занятията се провеждат в системата ни за електронно дистанционно обучение, поради което няма никаква опасност от нулева година. Надяваме се, че след края на извънредното положение ще успеем да наваксаме и пропуснатите занятия в специалност „Медицина". - При отлагане на учебните занимания до 10 май как и кога ще се наваксат студентите по медицина? - След края на извънредното положение ще бъде изготвен нов график на учебните занятия. През 2013 г. пропуснахме 6 седмици от занятията и след това успяхме да ги наваксаме, така че това е напълно реалистично. И все пак днес студенти по медицина в СУ "Св. Климент Охридски" имаха онлайн лекция.    

comment 0
visibility 622
Над 24 000 в страната са под карантина, най-много са в София

Над 24 000 в страната са под карантина, най-много са в София

Над 200 са образуваните под ръководството на компетентните прокуратури досъдебни производства за неспазване на карантина. Продължава се работата, за да се гарантира спазването на мерките. Това съобщи министър Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет. Към момента, над 24 000 жители на страната са карантинирани, най-много те са в София, следват Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново.   От началото на въведените мерки, наложени от министъра на здравеопазването, МВР контролира спазването на наложената карантина на лица, завърнали се от чужбина, както и на хора в близки връзки със заболели от COVID-19.    По повод организираните проверки на КПП на входовете и изходите на областните градове, вътрешният министър коментира:"Знам, че има затруднения в движението, попълването и предаването на декларации създава известно напрежение. Мерките са нови и за служителите на МВР, и за обществеността. С промените в заповедта на министър Ананиев се даде приоритет за преминаването на медицински лица, на служители, свързани с работа в критичната инфраструктура и в транспорта – направени са отделни коридори. От вчера на помощ са включени и служителите на тол-системата, които насочват основно товарния трафик".   Основните проблеми са на подходите от Перник към София. От МВР правят всичко възможно да разпределят потоците, така че чакането да е минимално. "Мерките са строги и такива трябва да бъдат, за да издържим до края, още сме в началото на епидемията. От началото на въвеждането им видяхме къде са „тесните“ места и ежедневно полагаме усилия да ги адаптираме", каза министър Маринов.   Той благодари на гражданите, които спазват съвестно мерките и към всички полицейски служители. Те са мотивирани, защитни облекла са подсигурени за всички, раздават им се храна и топли напитки по време на дежурствата. На най-натоварените КПП смените са по 6 часа.   МВР е оператор на лични данни, по никакъв начин да се злоупотреби с данните, подчерта вътрешният министър. Декларациите бяха въведени след констатирани случаи на недобросъвестно използване на възможността за пътуване. За посочването на неверни данни се носи и съответната отговорност,   Министър Маринов призова гражданите да са подготвени с изискваните документи, за да преминават по-бързо през контролно-пропускателните пунктове. А тези, които нямат належаща нужда да пътуват, да си останат вкъщи. Трябва да сме търпеливи и отговорни към себе си и останалите – добави той в заключение.                      

comment 0
visibility 577
Столична община организира #СОФИЯвкъщи- кампания за споделени преживявания

Столична община организира #СОФИЯвкъщи- кампания за споделени преживявания у дома

Кампания за споделени преживявания у дома организират от Столична община. Проявата се нарича #СОФИЯвкъщи. Тя е инициатива, в която може да се включи всеки, готов да сподели своето хоби, талант, занимания, обучение или професия в домашна среда.   Кампанията на дирекция „Спорт и младежки дейности“ цели да насърчи добрия личен пример, социално отговорното поведение и спазването на мерките за противодействие на разпространението на коронавируса COVID-19 чрез демонстрация на всички полезни неща, които можем да правим вкъщи.   Тематични седмични онлайн предизвикателства ще провокират потребителите и последователите на Facebook и Instagram профилите на дирекцията да се включат с авторски видео материали. Видеата могат да бъдат изпращани по електронна поща: mladi@sofia.bg или директно споделяни на страницата на дирекция „Спорт и младежки дейности“ във Facebook.   #СОФИЯвкъщи е онлайн инициатива, която поощрява единствено активността, вдъхновението, отговорността и творчеството вкъщи.   Покана да се включат в предизвикателството #СОФИЯвкъщи е отправена към всички млади на възраст и по дух жители на столицата.   Организаторите имат само три правила към участниците:    • Времетраене на видеото – до 3 минути;   • Без нецензурно съдържание, език на омраза, фалшиви новини, политически или търговски послания;   • #СОФИЯвкъщи да присъства на всеки видеоматериал.    Авторите на клиповете с най-много харесвания ще получат спортни пособия и предметни награди от дирекция „Спорт и младежки дейности“,  а всички участвали потребителски материали се включват в седмична мотивираща видео компилация.   Всеки желаещ, има право да участва с едно видео в рамките на седмичното предизвикателство.   Кампанията за споделени преживявания у дома #СОФИЯвкъщи ще продължи до края на извънредното положение.        

comment 0
visibility 307
София вечер

Новините в София: Най-важното за деня 26 март, 2020 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 26 март 2020 г. В София: Проверки на прокуратурата за опасен дезинфектант Софийската градска прокуратура е възложила проверка за опасен дезинфектант спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа. Информацията е от държавното обвинение, цитирана от "Монитор". Красимир Вълчев: Няма да има нулева година, дистанционно до 13 април При дистанционното учителите отчитали активността на учениците, 2 седмици били достатъчни за оформянето на оценките Няма да има нулева година и дистанционното обучение ще продължи до 13 април, успокои родители и ученици  министърът на науката и образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия. Здравният министър удължи мерките срещу коронавируса до 12 април Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на въведените противоепидемични мерки до 12 април, включително. Това съобщи bTV. "Парижката Света Богородица" на Театър "София"- онлайн от 19 часа (ВИДЕО) Калин Врачански със запомняща се роля като Квазимодо Театър "София" е приготвил уникален подарък за вярната си публика. По случай 27 март- Световния ден на театъра, ще бъде пусната онлайн изненада. Това е видеозапис на 100-то и последно представление на "Парижката Света Богородица" по Виктор Юго, спектакъл на Лилия Абаджиева. Излъчването ще бъде  от 19 часа в YouTube канала на Театър "София". Облекчения за минаването през КПП на областните градове- ето за какво и кога Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. Това съобщиха от bTV. „Пета МБАЛ София“ ще приема само пациенти за диализно лечение   Регионалната здравна инспекция издаде заповед за преустановяване приема на пациенти в столичната Пета МБАЛ, заради потвърдени случаи на COVID-19 в лечебното заведение. В цялата база отново ще бъде извършена основна дезинфекция, съобщиха от Столична община. Разследват продажба на маски по 10 лева бройката в аптека на "Янко Сакъзов" Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство по сигнал за продажба в столична аптека на предпазни маски за лице на цена от 10 лева за брой. Досъдебното производство е образувано след подаден сигнал на тел. 112 от клиент на аптека на бул. „Янко Сакъзов“. Променят датите на матурите, ако принудителната ваканция продължи след 20 април Съществува възможност за промяна на изпитните дати на матурите в края на учебната година. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката, цитирани от bTV. До промяна на датите ще се стигне, само ако обучението в електронна среда продължи и след 20 април. Александровска изписа оздравял пациент от COVID-19 67-годишната жена е в добро общо състояние и с две отрицателни проби Александровска болница се похвали с оздравял от COVID-19 и изписан пациент, съобщиха от лечебното заведение в София. Жена на 67-години е излекувана от коварната зараза и днес е напуснала болницата в стабилно общо състояние.  

comment 0
visibility 634
Намаляват цената на парното в София с близо 25%

Намаляват цената на парното в София с близо 25%

Цената на парното в София ще падне след като се намали с 25% цената на газ. Общинското дружество "Топлофикация" е един от най-големите клиенти на Булгаргаз. Предложението на КЕВР е Топлофикация да намали цената с 24.8%. Модернизират Топлофикация София, търси се инвеститор за над половин милиард лева (СНИМКИ/ВИДЕО)В момента еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода за битови и стопански потребител за мегаватчас е 95,64 лв. без ДДС. Ако предложението бъде прието, означава, че ще се намали с около 23 лв. Така цената на мегаватчас ще стане около 71 - 72 лв. за столичани. Предстои окончателното решение да се вземе на закрито заседание на регулатора на 30 или 31 март. "Топлофикация София" има 200 млн. лв. задължения към "Булгаргаз"

comment 0
visibility 1299
Александровска изписа оздравял пациент от COVID-19

Александровска изписа оздравял пациент от COVID-19

Александровска болница се похвали с оздравял от COVID-19 и изписан пациент, съобщиха от лечебното заведение в София. Жена на 67-години е излекувана от коварната зараза и днес е напуснала болницата в стабилно общо състояние. И двете проби на пациентаката, извършени за 24 часа, са отрицателни, с което са изпълнени всички критерии за дехоспитализация. В болницата медиците продължават грижата за още двама пациенти, с положителни резултати за коронавирус. От лечебното заведение призовават #StayHome - спаси живот!

comment 0
visibility 407
Осем оздравели от COVID-19, девети изписват утре

Осем оздравели от COVID-19, девети изписват утре

Осем от заразените с COVID-19 са излекувани, а утре сутринта изписват деветия. това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав мутафчийски на редовния брифинг в 17 часа във ВМА. За днес има потвърдени с положителни проби още 21 души. Броят на заразените с инфекцията общо за страната става 264. От новите случаи болни от коронавирус вече има в Кърджали и Хасково по един. 14 са в София, 2 в Смолян, 1 в Плевен, Велико търново - 1, и във Варна 1. В момента се работят още проби и до утре сутринта може да има корекция в броя на положителните резултати за коронавирус, предупреди ген. Мутафчийски. Изписани като оздравели са общо 8 , утре ще бъде изписана още 1 и стават 9, съобщи добрата новина генералът. Има двама военнослужещи с положителни резултати, извършена е медицинска  евакуация от Косово. Зазразеният с коронавирус е старши лейтенант и заедно с другия офицер, без клинични оплаквания, но положителни резултати са настанени във ВМА. Има един наш военен на мисия в Румъния и също е с положителен резултата, настанен е в инфекциозна болница в Букурещ. От столичните болници заразен вече има и в Инфекциозна болница - мъж на 33 години. В Окръжна болница - "Света Анна" има двама пациенти на 75 и 54 години и единият е интубиран.  От 8 март т. г. до момента са направени над 6000 теста за COVID-19.

comment 0
visibility 481
Решават съдбата на Централна баня в София с онлайн обсъждане (СНИМКИ)

Решават съдбата на Централна баня в София с онлайн обсъждане (СНИМКИ)

Съдбата на емблематичната за София Централна баня ще се обсъжда днес, онлайн от 17 часа. Заданието за провеждането на конкурса - открита покана, за концепция на източното и северното крило на минералната баня е публикувано на страницата на общинското "Софпроект". Любопитни и заинтересовани могат да дават предложения по заданието онлайн на платформата Zoom -zoom.us/j/3697555860, съобщиха от "Софпроект". По време на днешното онлайн представяне екипът на "Софпроект", автор на заданието, ще отговаря на въпроси на живо. Още утре на страницата на "Софпроект" ще бъде качен видеозапис на онлайн обсъждането.  Подготовката на заданието е възложена на екипа на общинското предприятие от Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Целта е да се съберат идеи и концепции за функционирането и предназначението на двете на крила на Централна баня. Това е лявата част на сградата, откъм ул. Екзарх Йосиф, а другото - северното крило, е към ул. Сердика, в което попадат и двата салона с голям и малък басейн. Минералната вода в Централна баня - за пиене или за миене (СНИМКИ)В момента големият басейн "прелива" от експонати на Регионалният исторически музей - София. След неколкоратни опити на Столична община да се намери инвеститор, който да възстанови и стопанисва Централната баня, бе предложено от зам.-кмета по култура обектът за стане музей. Един от аргументите на доц. д-р тодор Чобанов е, че значително е начмалял дебитът на минералната вода и сградата трудно ще функционира като минерална баня или СПА център. Сдружението "Термално" пък настояват минералната баня да запази предназначението си и столичани и гости на София да се възползват от природната богатство - минерална вода. Протестиращи не искат Централната баня да е музейДнес от 17 ч ще се обсъжда заданието, което определя правилата за провеждането на конкурса за концепция за Централна баня. След това заданието отново ще бъде обсъдено, коригирано и конкурсът ще бъде обявен в края на април т. г. В срок от две седмици - до 9 април, ще се събират предложения, коментари и препоръки по заданието на имейл open-call@sofproect.com. Получените предложения ще послужат за финализиране на документа и в края на април се предвижда да бъде обявена и самата отворена покана. Подборът на идеи ще се проведе в два етапа. В първия кандидатите трябва да подадат документи, включващи резюме на концепцията, техническо и методологично предложение за начина на работа на колектива. Материалите ще бъдат разгледани от жури, което ще избере три екипа за участие в следващата фаза на процеса. Във втория етап всеки от трите екипа ще разработи детайлно концепцията си и да я представи публично. И трите екипа ще получат възнаграждение за своята концепция. Задължително условие ще бъде идеите за развитието на тази част от сградата да бъдат съобразени със статута ѝ на недвижима културна ценност от национално значение. Предложенията ще трябва да включват оценка на възможностите за оползотворяване на водата от минералния извор до банята като ценен ресурс за града и неговите обитатели. Очаква се участниците да представят също така икономическа обосновка и финансов модел на концепциите си. Сградата на Централната минерална баня е построена в началото на XX век по проект на арх. Петко Момчилов. Тя е издигната на място, което през столетията винаги се е свързвало с минералната вода. Тук се намира каптажът на минералния извор, който е важен градообразуващ фактор в историята на София. Между днешната баня и джамията Баня Баши някога е бил разположен термалния комплекс на Сердика. През османския период на това място се е намирал градския хамам. Строителството на Централната баня е замислено като комплекс от две постройки – малка баня (на мястото на днешните чешми) и голяма – съществуващата сграда. Малката бива разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война, а голямата продължава да функционира до 1988 г., когато е спряна от експлоатация. Възстановяването ѝ започва през 1996 г. и с различни източници на финансиране продължава близо 20 години. През 2015 г. част от сградата отново е отворена за посетители като Музей за историята на София. Можете да следите информация и да потвърдите присъствие във Facebook събитието и на сайта на Софпроект www.sofproect.com

comment 0
visibility 406
Столична Лекарска Колегия раздаде лични предпазни средства на медици и болн

Столична Лекарска Колегия раздаде лични предпазни средства на медици и болници в София

Столична Лекарска Колегия раздаде над 2500 маски за многократна употреба, над 10 000 броя еднократни ръкавици, бактерицидни лампи, над 50 броя термометри, очила, 600 броя еднократно защитно облекло.   Личните предпазни средства получиха лекарите от ОПЛ (лични лекари), Медицински центрове, ДКЦ-та, общински и университетски болници в София.   Въпреки ограничените възможности на СЛК, те ще продължат да закупуват и предоставят помощни средства на лекарите в София.