Новини от 10.01.2018

comment 0
visibility 402

За утре се готвят девет протеста за добре дошли на европейците

След изявленията на зам. шефа на СДВР Антон Златанов и зам. кмета на София Евгени Крусев се разбра, че центърът на столицата утре ще бъде почти нацяло блокиран не само заради пристигащите за откриването на европредседателството на България делегации, но и заради деветте заявени за 11 януари протести. Според Златанов те ще бъдат по-голям проблем за гражданите отколкото откриването, което ще е в Народния театър. Протестните шествия ще заемат цялото пространство от Александър Невски до Руски паметник. А тези, които ще посещават през индните шест месеца концертите и изложбите, провеждащи се в Национален дворец на културата, трябва да си предвидят повече време, тъй като ще минават през проверки, допълни шефът на сигурността на НДК Лъчезар Милушев.

comment 0
visibility 1640

Столична община раздава пелетни печки в "Нови Искър"

Жителите на район "Нови Искър" могат да кандидатстват до 8 февруари, за да  получат пелетни печки за отопление. Това е пилотна инициатива и е част от Програмата за подобрение качеството на атмосферния въздух на Столична община до 2020 г. Според нея е предвидено безвъзмездно да се подменят 30 стари домакински горивни инсталации, които са на твърдо гориво - дърва и въглища, с нови пелетни печки като се осигурят нужните за отопление пелети за един отоплителен период. Всички живеещи в район "Нови Искър" могат да заявят желанието си за получаване на екологичната пелетна печка. Подборът ще бъде направен въз основа на предварително изработени и одобрени от постоянната Комисия по Околна среда в СОС изисквания. Водещи ще са социалните критерии като: самотни майки, домакинства с деца с увреждания, хора с ТЕЛК и др. На 16 януари 2018 г. от 19:00 часа в ритуалната зала на районната администрация в гр. Нови Искър, на гражданите ще бъде разяснено какво е значението на проекта и ще им се дадат практически насоки как да попълнят заявленията си за кандидатстване. Избран по този проект е район "Нови Искър" тъй като е с най-голям брой малки населени места. През първите три години администрацията ще проверява дали за новите отоплителни печки се използват единствено пелети.

comment 0
visibility 449

Утре гражданите на София да използват градския транспорт - призова Столична община

На среща с журналисти по повод взетите мерките по време на  Българското председателство на Съвета на ЕС, зам.-кметът на София Евгени Крусев съобщи за призива на Столична община - гражданите да използват градския транспорт утре, тъй като тогава ще е тържественото стартиране на председателството. Очакват се вероятни затруднения в движението. Агенция "Фокус" цитира зам.-кметът:„Във връзка с официалната церемония по откриване на председателството от днес влизат в сила ограничения в паркирането в центъра на София – както по улиците около Народния театър, така и при Синята зона на пл. „Княз Александър І“. От утре ще има и ограничение в придвижването в този периметър. Апелираме да се използва метрото, градският транспорт. Ще има готовност да се реорганизира градският транспорт, така че да бъдат на еднакви интервали и да не се получава струпване и пътниците да усетят възможно най-малко затруднението.“ Крусев каза, че с МВР имат пълна съгласуваност на действията за по-бърза реакция. Той допълни, че има заявени протести, които ще минат по главните улици. За движещите се по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Васил Левски“, ул. „Раковски“ трамваи се очаква да настъпят промени в маршрута им. Поради тава, ще бъде направено всичко необходимо гражданите да са информирани навреме.

Реклама
comment 0
visibility 280

Започнала е стандартна проверка на Летище „София“

Това съобщават от МВР преди минути Във връзка със  злоумишлено обаждане, получено днес в 13.20 часа, на Летище „София“ се  извършва страндартна проверка. Екипи на полицията са реагирали веднага на сигнала.

comment 0
visibility 267

Сигнал за бомба на столичното летище

За малко повече от час двата терминала на Летище София бяха опразнени, днес следобед. Сигнал за поставена бомба, получен чрез гранична полиция доведе до евакуацията. След направената щателна проверка на помещенията, се оказа, че сигналът е фалшив. Двата терминала се върнаха към нормалната си работа в 14:20 часа.

comment 0
visibility 365

Отстраняват опасните дървета в Борисовата градина

Изрязването на изсъхналите и опасни наклонени дървета, които са на 25 м. от алеите в пилотна Зона 1 на лесопарковата част на парк "Борисова градина" започва. Премахването им е в изпълнение на решението на постоянната Комисия по околна среда към Столичния общински съвет. Пилотна Зона 1 е зоната от лесопарковата част на парк „Княз-Борисова градина“ и се намира между бул. „Цариградско шосе“, бул. „П. Ю. Яворов“, бул. „Драган Цанков“ и централната алея покрай обсерваторията на СУ „Св. Климент Охридски“ в парка. На останалите, маркирани през предходната година дърветата, които са от Пилотна Зона 1 ще бъдат окастрени клоните, съобщават от общината. Специализиран екип на Общинско предприятие „Управление на общински земи и гори“ ще извършва всички дейности по отстраняването. Екипите ще са със специализирано обозначаващо работно облекло, а превозните средства, за извозване на отстранените клони и дървета ще имат също обозначения. Всичко това ще се извършва само в рамките на работния ден. Всички отрязани дървета и клони ще се откарват веднага в Инсталацията за компостиране на биоразградими отпадъци „Хан Богров” и от тях ще се произвежда компост. От общината казват, че всички дейности са част от поддръжката на лесопарка и това ще окаже благоприятно въздействие върху естественото възобновяване на гората в "Борисовата градина". На сайта на Изпълнителна агенция по горите - http://tickets.iag.bg:8080/cgi-bin/index.cgi,  всеки може да види маршрута на превозващите отстранените дървета и клони камиони като въведе номера му.

comment 0
visibility 410

Европредседателството налага забрана за дронове и други летящи апарати над София

Докато трае европредседателството на България, на определени места в София се забранява употребата на безпилотни летящи устройства (например дронове), както и на планери, балони, дирижабли и пр. Забраняват се и скоковете с парашут. Съобщението се появи на уеб страницата на главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". Възбраната ще важи от 10 януари до краят на европредседателството - 30 юни, 2018 г. Гореупоменатите летателни средства, ще могат да бъдат ползвани по време на официални празнични дни, както и през уикендите, след издаване на предварително поискано разрешение, и при приположение, че за такива дни не са насрочени мероприятия свързани с европредседателството, Причината за тази разпоредбата е обезпечаване безопаснността на участващите в различни събития по време на председателството на ЕК на ЕС. Забраната важи за дронове летящи до 1000 метра височина в зоните на УМБАЛСМ "Пирогов", резиденция Бояна, хотел "Хилтън" и центъра на София. Тя, ще важи и за ареалите около Лъвов мост, Зала "Универсиада", паметника на Апостола, мола по бул. "Черни връх", мртростанция "Жолио Кюри, Университетска болница „Лозенец, София Тех-Парк и отстоящият до него мол.“

comment 0
visibility 337

Европейските медии пристигат днес в София

Акредитираните в Брюксел европейски кореспонденти идват у нас за церемонията по официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС, което е през първата половина на 2018 г. Тържеството ще бъде на 11 януари. На предвидените много събития и срещи кореспондентите ще имат възможност да се запознаят с представените им приоритети, по които ще работи България през първата половина на годината. Тогава те ще могат да посетят и знакови за столицата и страната места, да се запознаят с богатата ни история, култура и обичаи. За началото на председателство на Съвета на ЕС, всяка държава,която го председателства и е негова членка, по традиция кани представителите на европейските медии, акредитирани в Брюксел. Това дава възможност на председателстваща страна да покаже културно-историческото си наследство и постигнатите резултати в различните области на живота. Освен това, отразяващите европредседателството на България чуждестранни журналисти, през шестте следващи месеца ще могат да предадат и впечатленията си от постиженията на страната ни, утвърдени и далеч зад граница.

comment 0
visibility 482

Ограничения в центъра на София заради европредседателството

От утре България официално поема председателството на Съвета на Европейския съюз и поради това в центъра на София ще има ограничения на движението. БТВ предаде за предстоящата блокада в центъра на София. Тя ще е в два основни района. В тях няма да се допускат никакви автомобили освен тези, с които се придвижват участващите в предвидените мероприятията по приемането на европредседателството. От днес - 10 януари, от 17:30 часа ще се затвори районът пред Народния театър „Иван Вазов”. В Синята зона на площад „Александър І” и на паркинга на бившия Партиен дом ще е забранен престоят и паркирането на автомобили. Улиците, намиращи се в квадрата на. „Ген. Гурко”, „Георги С. Раковски”, „Княз Александър І” и бул. „Цар Освободител” ще са затворени. От 11 януари - четвъртък, ще се затвори и паркингът при Национален дворец на културата. Остават затворени ул. „Доспат” и пл. „Баба Неделя”, където до 12 януари няма да бъде възможен престоят и паркирането на автомобили. Зам.-кметът на София по направление "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев каза: "От днес няма да има затворени улици. Днес се ограничава паркирането. От утре се ограничава движението на ППС в този периметър. Движението по основните булеварди, които са "Цар Освободител", "Раковска" се запазват, така че ограничението важи единствено за малките улици". Той уточни, че Центърът за градска мобилност ще уведоми притежателите на талони за паркиране в зоните, които ще бъдат затворени. Над 300 мероприятия се очакват да бъдат проведени по време на европредседателството не само в НДК, а и на други места в София. Единадесет от дните на януари ще бъдат с различни събития за него И тогава трафикът вероятно ще е много по-натоварен. За възможните ограничения и какви ще са те, ще бъде съобщавано постепенно.

comment 0
visibility 405

"София 2018" отбелязва Световния ден на снега с третия Витоша Зимен Фест

По повод на това, че София е европейска столица на спорта, стартира серия от събития, посветени на спорта през тази година. Програмата се открива със Световния ден на снега. . „Глобалната инициатива се организира за седми път и обединява над 480 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове", „Започваме поредицата от активности с Витоша Зимен Фест. Тази година по инициатива София – Европейска столица на спорта са предвидени над 90 събития, освен състезания и фестивали има много училищни и районни спортни празници, насочваме вниманието към многообразието от прояви, към възможностите за всички социални и възрастови групи. Каним столичани и гостите на града в събота край х. Алеко – сред природата и красотите на планината, на чист въздух, туризъм и спорт. Стремежът е спортът да се превърне в ежедневие за хората. Специално внимание насочваме към възможностите на Витоша за спорт, туризъм и отдих – 18 интересни събития в планината са предвидени за тази година" Това са думите на Анатоли Илиев, който е организационен секретар на София -Европейска столица на спорта. Изказването беше направено на пресконференцията, проведена по случай Витоша Зимен Фест, който започва в събота. Информация за всички, които искат да вземат участие: Началото е тази събота, дата 13 януари 2018 и ще се проведе пред хижа Алеко. Столицата се включва за трети пореден път в празника на снега с организирането на зимния фест на планината Витоша. Организаторите са Столична община, Фондация София - Европейска столица на спорта, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение "Маратон", Консепт Криейтив и други.  

comment 0
visibility 422

Откриха ремонтираната послеродова клиника в "Майчин дом"

Вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев откри обновената  Послеродова клиника в "Майчин дом". Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите за ремонта на клиниката средства, които са близо 600 хил. лв. Министърът съобщи, че клиниката няма никакви задължения към доставчиците и е в много добро финансово състояние. Болница "Майчин дом" е най-голямата в България и е с установени традиции. През отминалата 2017 година тук са поели първите си глътки въздух над 3 900 деца, подчерта Ананиев. Той увери, че такива инвестиции ще се правят и занапред и подари икона на Дева Мария на директора на болница "Майчин дом" доц. Иван Костов. Доцент Костов каза, че клиниката е най-голямата и най-модерната в страната, а грижите за майките и бебетата са основните и са в центъра на политиката им. Той подчерта, че досега "Майчин дом" стои в основата на развитието на акушерството и гинекологията у нас. В болницата работят висококвалифицирани специалисти и тук се обучават десетки специализанти и студенти. А стремежът е болницата да напредва още повече, подчерта директорът на болницата.

comment 0
visibility 696

"OK Супертранс" срещу нелоялната конкуренция на таксиметрови фирми

За пореден път таксиметровата компания "OK Супертранс" се оплака в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от фалшивите таксита. Компанията иска да се забрани нелоялната конкуренция и затова е подала жалба против "О.К. Супертайм" и "О.К. Суперстарс". Вчера е образувано производство по жалбите на "OK Супертранс". Няма обаче определен срок, в който регулаторът да се произнесе дали е нарушен Закона за защита на конкуренцията, или не. Преди време, таксиметровата компания спря работата на Uber в България въз основа на иск. "OK Супертранс" упражнява своята дейност от 1993 г. и периодично подава оплаквания към конкурентите си, които използват стикери почти еднакви с нейните или имащи наименования, звучащи почти като нейното. КЗК глоби по 150 хил. лева таксиметровите компании "ОК СуперЛукс", "ОК Софтранс", "ОК Марчик", "ОК Супершанс" за подражание през 2008 г. През 2015 г. "ОК Супертранс" се оплака в КЗК за дейността на Uber за споделено пътуване в България. След две години регулаторът реши, че те нарушават пазарната конкуренция. 2016 г. Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба за нелоялна конкуренция в размер на 50 хил. лева на още един конкурент на "OK Супертранс", а именно "СК Стилтранс". В решенията си КЗК посочва, че ползващите таксита могат да бъдат заблудени от наказаните фирми.

comment 0
visibility 308

5 процента повече новородени в УМБАЛ „Св. Анна” и недостиг на акушерки

По повод отминалият вече Бабинден, или празника на акушерките от софийското лечебно заведение „Св. Анна” със задоволство съобщиха, че за 2017 г. в болницата са се появили на бял свят 5 процента повече бебета от предходната й година. От УМБАЛ „Св. Анна”, обаче отбелязаха, че няма голям интерес към професията акушер, интереса постоянно намалява, новите кадри са малко и към момента болницата има нужда от още 4 акушерки. Д-р Красимира Жекова - завеждащ Клиниката по акушерство и гинекология изрази надежда, че раждаемостта в „Св. Анна” ще се увеличава "все повече и повече" и отделението АГ към болницата, ще "стане едно от предпочитаните родилни отделения на територията на София", но се оплака, че персонала от акушерки не достига. Причините са обясними - ниското заплащане и трудоемката работа. Жекова предположи, че новодипломираните акушерки "предпочитат по-бързата реализация в чужбина".

comment 0
visibility 357

СДВР разследва смъртта на жена в София

От пресцентъра на СДВР съобщиха,че полицията търси помощ по повод станалото на 3 януари тежко пътно произшествие. При него е починала жена. В началото на годината - 3 януари, в София на ул. „Околовръстен път“, в отсечката между бул. „Сливница“ и кръговото кръстовище преди кв. „Филиповци" към 18.30 часа е станал тежък пътнотранспортен инцидент. Първоначалните сведения са за блъсна от лека кола жена на 50 години, която е починала, а след произшествието водачът на автомобила е избягал. Онези, които са били свидетели на тежкото пътнотранспортно произшествие причинило смъртта на жената, разполагат с някакви сведения за водачът на автомобила или за самият автомобил с който е станал инцидентът, да съобщят на тел. 112 или на тел. 02 982 0516, 02 982 0069. Тяхната анонимност ще бъде запазена, призовават от СДВР.

comment 0
visibility 318

Студентите от Химическият факултет бяха евакуирани поради сигнал за безстопанствен багаж

Служителите на реда, вчера, отцепиха района около сградата на Факултета по химия и фармация към СУ "Св. Климент Охридски" след постъпило предупреждение за безстопанствен багаж, намиращ се в сградата на факултета. Всички студенти са били евакуирани, като на мястото на събитието са пристигнали служители на столичната пожарна и полиция. Районът около сградата бе щателно проверен от спец полицаи към Дирекция Оперативно техническо издирване (ДОТИ).

comment 0
visibility 641

Следете качеството на въздуха в реално време и попълнете нашата АНКЕТА

След дните с превишени стойности днес в София качеството на въздуха е относително добро. За него можете да следите в реално време на гражданската платформа - AirSofia.info Също можете да следите прогнозни стойности и моментни стойности на сайта на Столична община Можете да се включите и в нашата анкета с избор или коментар за осовните замърсители на въздуха в София.

comment 0
visibility 305

Среща между президента на България и американския посланик в София

Президентът Румен Радев се срещна с американския посланик в България Ерик Рубин. Тя е била по покана на държавния ни глава, информираха от администрацията на президента Радев. Двамата са обсъдили сигурността в района на Югоизточното крило на НАТО по време на срещата. Освен това са направили оценка на развитието на отношенията на стратегическото партньорство между България и САЩ в бъдеще, което ще окаже положителна роля за неговата стабилност. Поради това, от основно значение ще е общата работа във военно-политическата област. 2018 година  ще е важна за развитието й. На срещата е обсъдена и комуникацията в други сфери на сътрудничеството.  

comment 0
visibility 428

Нови ремонти по "Дондуков", или ремонти след Ремонта

Няма и месец от официалното завършване на ремонта на бул. "Дондуков", но отново се налага ремонт подир ремонта,  след като бе подаден сигнал от НПО "Спаси София". От "Спаси София" известиха за появата на неравности и дупки, както и за откачени ограничители на прилежащата велоалея. И припомнят, че още по време на ремонтно-строителните дейности многократно бе изказвано мнението, че ремонта не се извършва качествено. Наблюдават се, както неравни павета по настилката, така и проблеми на места по асфалтовия участък. От неправителствената организация са абсолютно уверени, че налетите 7 млн. лв. за ремонтирането на "Дондуков" не са еквивалентни към качеството на свършената работа и се съмняват, че в дългосрочен план няма да се налагат нови и нови "ремонти след ремонта". Към момента се работи за отстраняване на появилите се проблемни участъци - извършва се пренареждане на паветата по бул. "Дондуков". Още през миналият месец Иво Божков - общински съвет от квотата на реформаторите нарече ремонта на бул. "Княз А. Дондуков" - "7 милиона лева за един гьол". Божков дори качваше в социалните медии снимки на които се вижда, как още при първите дъждове след приключването на дейностите по булеварда, се появяват солидни локви върху пешеходна пътека, нещо което затруднява преминаването на хората, и очевидно е в резултат на неравности по трасето.

comment 0
visibility 571

Протест и контрапротест за Пирин и Банско

Решението на Министерски съвет за промените в Плана за устройството на парк "Пирин" раздели София. Защитниците на природата от "Зелените" и Коалиция "За да остане природа в България" са против него. Те искат и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Протестното шествие е организирано за 11 януари, когато екозащитниците ще се съберат при паметника на Патриарх Евтимий в столицата в18:30 ч. Половин час след това те ще поемат покрай спортното министерство и крайната им точка е мемориала на Първи и Шести софийски пехотен полк, съобщи Борислав Сандов от "Зелените"за Actualno.com. От Сдружение „Бъдеще за община Банско“ съобщават за организиран от тях контрапротест „Аз искам да карам ски в България“, който също ще е на 11 януари. Те подкрепят решението на министерския съвет, зимните спортове, и искат изграждането на втория кабинков лифт да се случи. Техният сборен пункт е в началото на бул. "Витоша" откъм НДК в 18:30 ч. Те ще превинат през бул. "Дондуков", ще завият по "Раковска" за да достигнат до площад "Александър Невски". Сдружение „Бъдеще за община Банско“ съобщават, че участниците в контрашествието ще бъдат развличани непрекъснато от DJ Sprite, световния шампион по бийтбокс Skiller & Atesh и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers, а озвучаването ще е с парти джип хамър. Очаква се шествието да достигне до площад "Александър Невски" към 19:00 ч. където Десислава Добрева ще има концерт, съобщават от община Банско. Любителите на зимните спортове ще бъдат забавлявани още от Елица Тодорова, брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers", братя Пищолски и Тита, Skiller & Atesh, DJ Sprite.

comment 0
visibility 368

Предложените от Общината мерки за борба с мръсния въздух чакат разглеждане от общинския съ...

Евро индекса за качеството на въздуха сочи, че проблемът с мръсният въздух в столицата е сериозен. Данните от три официални измервателни станции в "Красно село", Надежда" и "Павлово" показват, че за 9 януари, нивата на концентрация на фини прахови частици (ФЧП) са били двойно над допустимото. Най-зле е в "Красно село", където за последните стотина дни качеството на въздуха е било "много лошо" в 41%, и "лошо" в 25% от периода. Данните на независимите измервателни станции към проекта AirBg също показват че замърсяването с ФЧП е сериозно над нормата. Йорданка Фандъкова коментира, че за изминалата седмица според "данни на Изпълнителната агенция по околна среда всеки ден имаме около двойно увеличение на допустимите норми на фини прахови частици". Според нея основните причини били по-топлото време и ползването на твърдо гориво за отопление. Фандъкова допълни че се надява Столичният общински съвет " много по-бързо" "да разгледа краткосрочните мерки", които бяха предложени от общината в края на 2017 г. Разглеждането на предложените мерки трябва да стане идният вторни, от комисията  по екология към общината,  но първото заседание на общинският съвет в София е едва на 18 януари. По думите на столичният кмет, предложените мерки "биха позволили" при надвишаване на нормите на замърсяване да се пуска "зеленият билет", които дава на гражданите опцията да ползват по евтин градски транспорт - цена от левче за билет. А при по-сериозни повишения на замърсяването, каквито има в Скопие, градският транспорт в София може да е безплатен. В столицата на Македония, вече заявиха, че градският им транспорт става безплатен именно поради тази причина. Според предложените за София мерки, градският транспорт би бил безплатен, при положение, че бъдат отчетени стойности над 200 микрограма на куб. м., т.е. четири пъти над допустимите 50 за куб. м. Ест., ако предложението на Столична община мине гласуването от Общинският съвет. Йорданка Фандъкова потвърди, че кампанията за събирането на стари гуми продължава и ще се прави всичко възможно да се спре, или ограничи безразборното им горене. Кмета наблегна особено на това, че трябва "да се спрат некачествените горива на пазара", и че Общината е поискала от Министерството на околната среда и водите да разработи стандарти за качеството им, което вече се прави.

comment 0
visibility 1210

След среща с над 40 граждани Стефан Марков иска отговори от районния кмет на „Възраждане“

40 граждани на последната среща за 2017 година на инициативата "София може повече" събра повече от 40 граждани Изминалата 2017 година беше ключова за инициативата "София може повече". На последната среща за 2017 година, проведена през декември, събирането се проведе под мотото "Възраждане може повече". По време на събирането столичният общински съветник Стефан Марков беше уведомен за исканията, въпросите и проблемите на представители на жители в столичния квартал "Възраждание". Повдигнатите въпроси бяха свързани с изграждането, както и поддръжката на зелената система в квартала.   Провокиран от поставените теми на повече от 40-те граждани, присъствали на срещата, Стефан Марков отправи официално питане до кмета на район „Възраждане“ Савина Савова.