Новини от вчера

comment 0
visibility 178
София вечер

Новините в София: Най-важното за деня 24 януари 2021 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 24 януари 2021 г. ММС спасява 2 басейна на "Червено знаме", изграждат многофункционална зала за 3000 зрители Красен Кралев: Има разработено предпроектно проучване, вече е представено на инвеститори с интерес към обекта Националният плувен комплекс "Червено знаме" в София ще оцелее с открит и закрит плувен басейн, ще има и нова многофункционална зала за 3000 зрители, център за художествена гимнастика, зала за зимни спортове на закрито. Това заяви спортният министър Красен Кралев в социалната мрежа. Идват нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech Очакват се новите количества от ваксината против COVID-19 да пристигнат в София, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Столичният бул. „Витоша“ потъна в боклуци(СНИМКИ) Централната пешеходна зона в столицата, бул. „Витоша“, предпочетена за разходка в почивните от софиянци се превърна в кочина, видя Столица.bg. Вятърът разнася отпадъци по булеварда. Кошчетата са препълнени. За проблема сигнализираха и граждани, възмутени от мизерията. В София паякът не почива в неделя(СНИМКИ) Паякът въвежда ред по столичните улици и през почивния ден, става ясно от публикация в социалната мрежа и групата „Безумията в София“. Нагъл шофьор, паркирал на тротоара на ул. „Козлодуй“ 85, ще трябва да си търси колата на наказателен паркинг и да плати глоба Опашки без маски се извиха по будките около паркове в София (СНИМКИ) Липсват и задължителните предпазни маски при струпване Въпреки забраните за струпвания, неработещите заведения и спортни зали, в слънчевия неделен ден мнозина от столичани предпочетоха парковете и пешеходните зони в София за разходка. Столична община изпрати ТИР с помощи за Загреб и Петриня Градовете пострадаха при разрушителното земетресение Столична община изпрати днис екип от "Аварийна помощ и превенция" и ТИР с помощи за пострадалите от разрушителното земетресение в Хърватия, научи Столица.bg.  

comment 0
visibility 612
вода

Централната част на столицата остава без вода

Планови ремонти на „Софийска вода“ в понеделник, 25 януари, ще наложи спирането на водата в централната част на столицата. Заради ремонт на уличен водопровод на бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев“, Център от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещи в района на: бул. „Пенчо Славейков“, бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Македония“. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще бъде осигурено алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Шандор Петьофи“ ъгъла с ул. „Княз Борис I“. Възможно е временно повишаване мътността на водата в района между: бул. „Христо Ботев“, бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Граф Игнатиев“, ул. „Дякон Игнатий“, бул. „Княз Александър I“, пл. „Независимост“ и бул. „Александър Стамболийски“ и района между: бул. „Инж. Иван Иванов“, бул. „Сливница“, бул. „Христо Ботев“ и бул. „Македония“.

comment 0
visibility 240
Столична община изпрати ТИР с помощи за Загреб и Петриня

Столична община изпрати ТИР с помощи за Загреб и Петриня

Столична община изпрати днис екип от "Аварийна помощ и превенция" и ТИР с помощи за пострадалите от разрушителното земетресение в Хърватия, научи Столица.bg. Огромният камион е натоварен с електроуреди - печки и бойлери, хранителни продукти, строителни материали, дезифектанти, минерална вода и дрехи, разказаха от АПП. Помощта е за бедстващи семейства в Загреб и Петриня. Инициативата на хърватската общност у нас получи подкрепата и пълното съдействие на Столична община. Дренията са от софийски фирми - Олимп ЕООД, Нестле България АД , Топливо- София, Горна баня ООД, Ван холдинг ЕООД, Хигиенно- медицинска индустрия АООД, строителна фирма МAPEI и други. Служителите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община са събрали лични средства - около 1000 лв. и с тях са закупили 50 пакети с храна. 

Реклама
comment 0
visibility 3568
type-photo.svg
струпване опашки

Опашки без маски се извиха по будките около паркове в София (СНИМКИ)

Въпреки забраните за струпвания, неработещите заведения и спортни зали, в слънчевия неделен ден мнозина от столичани предпочетоха парковете и пешеходните зони в София за разходка. Опашки се извиха пред будките около столичните паркове, както и на бул. Витоша, където трудно хората се разминаваха, видя Столица.bg На Южен парк при ул. Нишава се образуваха две опашки с десетки граждани чакащи за напитки и храна, без спазване на дистанция и без задължителните при струпване маски. Отварянето на заведенията остава за април сподели днес пред БНР Проф. Кантарджиев. Той посочи още, че дискотеки и барове ще бъдат отворени след това.

comment 0
visibility 135
“Нощта на шампионите”

ММС раздаде 185 000 лв. за награди на най-добрите на “Нощта на шампионите”

Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор са радали премии на стойност 185 000 лв. в  шестото издание на церемонията “Нощта на шампионите”, разбираме от поста на спортния министър Красен Кралев в социалната мрежа. За най-добри спортисти на България за изминалата 2020 г. бяха определени Миглена Селишка, европейска шампионка по борба в категория до 50 кг, и Ивайло Иванов, който взе среброто на шампионата по джудо на Стария континент в категория до 81 кг. Те получиха по 25 000 лв премии от организаторите. Техните треньори също получиха по 25 000 лв. Милена Тодорова, носителка на три медала от Световното първенство по биатлон за младежи и девойки, и нейният треньор Иван Цочев получиха по 10 000 лв премии. Плувецът Йосиф Миладинов и състезателката по карате Саня Петкова получиха също по 10 000 лв премии, а техните треньори, Кристиян Минковски и Лъчезар Цветков, взеха по 5 000 лв. Премиите на европейската шампионка по художествена гимнастика Стилияна Николова и еврошампиона по бокс Кристиян Цветанов и на наставниците им бяха по 5000 лв. При спортистите с увреждания за най-добър през 2020 г. беше отличен лекоатлетът Християн Стоянов, който получи 10 000 лв. С 5 000 лв. беше награден наставникът му Евгени Игнатов. Министър Кралев връчи и най-високото държавно отличие в областта на спорта “Венец на победителя” на заслужили спортисти, ръководители и личности, допринесли за развитието на българския спорт. Сред удостоените с наградата беше и легендата на българския автомобилен спорт Илия Чубриков, който ни напусна през декември миналата година. Отличието на Чубриков получиха неговата съпруга Виолета Стоянова и неговата внучка Карина Чубрикова.    

comment 0
visibility 861
Плаващото сметище до ВЕЦ "Своге"

457 тона боклуци извадиха от Искъра до ВЕЦ „Своге“

От плаващото сметище до ВЕЦ „Своге“ са извадени вече 457 тона боклуци, съобщава БТВ. 117 курса са направили камионите, събиращи боклуците. Голяма част от боклуците, които се събраха след големите количества дъжд, изсипали се в района, вече са събрани. Извадени са 150 кубика дървен материал от водата. Обмисля се материалът да се дари на социално слаби семейства от местната община. Почистването на боклуците се очаква да приключи утре.

comment 0
visibility 765
Паяк на ул. „Козлодуй“ 85

В София паякът не почива в неделя(СНИМКИ)

Паякът въвежда ред по столичните улици и през почивния ден, става ясно от публикация в социалната мрежа и групата „Безумията в София“. Нагъл шофьор, паркирал на тротоара на ул. „Козлодуй“ 85, ще трябва да си търси колата на наказателен паркинг и да плати глоба. Все пак тротоарите са направени, за да се ползват от пешеходците. В коментарите под поста се среща и предложение от ЦГМ да са толкова безмилостни и към тези, които заемат неоснователно места за паркиране на инвалиди.

comment 0
visibility 1030
бул."Витоша"

Столичният бул. „Витоша“ потъна в боклуци(СНИМКИ)

Централната пешеходна зона в столицата, бул. „Витоша“, предпочетена за разходка в почивните от софиянци се превърна в кочина, видя Столица.bg. Вятърът разнася отпадъци по булеварда. Кошчетата са препълнени. За проблема сигнализираха и граждани, възмутени от мизерията. Проблемът не е в това, че не се почиства, а във възпитанието и културата на гражданите. След подадения до Столичен инспекторат сигнал, операторът на района е почистил пешеходната част на бул. "Витоша". Там уличните кошчета се обслужват по 5 пъти дневно през зимата и повече пъти през лятото. Това е още едно доказателство, че ситуацията е резултат от липса на възпитание

comment 0
visibility 195
Асен Ошанов

Почина Асен Ошанов – поет и юрист

На 81-годишна възраст е починал Асен Ошанов – авторът на песента „Детелини“, съобщава Фокус. Тъжното събитие се е случило на  21 януари. Ошанов е бил диагностициран с рак миналата година. Той е автор на текста на песента „Детелини“. Освен като юрист, е известен и с 40-те си стихосбирки, както и с редица преводни и авторски текстове на песни, изпълнени от Лили Иванова и Богдана Карадочева. На 25 януари, понеделник, в „Света Неделя“ от 13.30 ч. ще се състои опелото.

comment 0
visibility 185
Ваксини

Идват нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech

Очакват се новите количества от ваксината против COVID-19 да пристигнат в София, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. В 7:00 ч. в понеделник, 25 януари, ще получим 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Това ще стане на ул. „Мария Атанасова“ №5, зад сградата на Ръководство на въздушното движение (РВД). След получаване на ваксините в логистичния център, те ще бъдат разпределени до всички точки на страната. В 8:35 ч. ще се състои брифинг на главния държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

comment 0
visibility 785
Автобус 63

Пускат допълнителен автобус 63 до Витоша

Допълнителен автобус №63 за Витоша се пуска заради многото желаещи да прекарат свободното си време сред природата, съобщават от пресцентъра на Столична община. Допълнителни автобуси ще бъдат пуснати и по линия 66. Времето е почти пролетни и столичани се насочват към планината, за да отпочинат и да се заредят с енергия от природата. Ситуацията се следи от екипите на Центъра за градска мобилност. Ако се наложи, ще бъде осигурен и допълнителен транспорт.

comment 0
visibility 366
Обява за топъл обяд

Два столични ресторанта предоставят топла храна за нуждаещите се

Докато представителите на ресторантьорския бизнес се жалват, че едва свързват двата края, два столични ресторанта поемат инициативата да раздават топла храна за хората в нужда, съобщава vtorifront.bg.   Това е проява на съпричастност и доброта. Във време на криза в цялото общество и в световната икономика хората намират сили да творят добро. Обяви по улица „Оборище“ информират за инициативата два столични ресторанта да предоставят топъл обяд всяка събота от 12 ч от 23 януари до 3 април на паркинга пред община “Оборище”. В същото време продължава раздаването на топла храна и на ул. "Вишнева" в София. Там желаещите да се възползват от жеста непрекъснато се увеличават.

comment 0
visibility 790
такси

Увеличават цената на такситата в София

Предвижда се поскъпване на таксиметровите услуги като следствие на одобреното увеличение на първоначалната тарифа от Министерството на транспорта. До края на месец март се очаква да влязат в сила новите цени. Общинските съвети определят минималната и максималната цена за километър пробег. Така ще се регулира нелоялната конкуренция в този бранш. В столицата увеличението за курс ще е около 1 лв. Това ще е средното увеличение и за страната.

comment 0
visibility 356
Столична община

Стартира данъчната кампания за 2021 г. в София

От днес, 24 януари, местните данъци и такси в столицата могат да се плащат онлайн, става ясно от публикация на зам.-кмета на София Дончо Барбалов. От 25 януари, понеделник, това може да се направи и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници. До 30 април 2021 г може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС, при условие, че цялата дължима сума се внесе накуп, припомнят от дирекция "Общински приходи" на Столична община. 30 април е и крайният срок за първата вноска на такса битови отпадъци. Местните си данъци и такси могат да се платят и на части, а сроковете, които трябва да се спазват, за да не се начислява лихва за забавяне, са: - Данък недвижими имоти и данък МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска. - Такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември. Няма промяна в ставките за местните данъци, те остават същите като през миналата година. Най-лесният начин за плащане на местните данъци и такси е през портала на Столична  община. Там собствениците на имоти или автомобили в столицата могат да направят и справка какви са задълженията им към общинския бюджет.

comment 0
visibility 453
ММС спасява 2 басейна на "Червено знаме", изграждат многофункционална зала

ММС спасява 2 басейна на "Червено знаме", изграждат многофункционална зала за 3000 зрители

Националният плувен комплекс "Червено знаме" в София ще оцелее с открит и закрит плувен басейн, ще има и нова многофункционална зала за 3000 зрители, център за художествена гимнастика, зала за зимни спортове на закрито. Това заяви спортният министър Красен Кралев в социалната мрежа. След 10 години разруха на "Червено знаме", кражби и разграбване има надежда да се възстанови и модернизира спортното съоръжение. Разбира се, локацията става доста привлекателна, а теренът апетитен, но е похвално, че ММС ще го запази за българския спорт. До там ще стига метрото, а покрай комплекса ще минава и трасе от Зеления ринг на столицата. Така в съседство със зала Арена Армеец на 4-км се обособява най-голямата спортна база в България. Кой допусна да се разграбва на скрап Националният плувен комплекс "Червено знаме" в София (ВИДЕО) Ето какво заяви спортният министър Красен Кралев след години мълчание и предложението на общинският съветник от СОС Борис Бонев, "Червено знаме" да се прехвърли на Столична община: На ”Червено знаме” ще изградим многофункционална зала с капацитет от 3000 души, допълнително три тренировъчни зали за различни видове спорт, открит и закрит плувен басеин, център за художествена гимнастика, зала за зимни спортове на закрито. Инвестициите на ММС в спортната инфраструктура в София от 2015 г. насам са на обща стоиност от 35 181 521 лева. Борис Бонев призова Кралев да прехвърли руината "Червено знаме" на Столична община (СНИМКИ) Във връзка със засиления интерес към инвестиционните намерения за спортен комплекс „Червено знаме“, Министерството на младежта и спорта има разработено предпроектно проучване, което вече е представено на инвеститори с интерес към обекта. Работните разговори, свързани с проекта, бяха временно преустановени поради пандемичната обстановка. Терените на комплекс "Червено знаме" ще бъдат използвани само и единствено за изграждане на спортна инфраструктура. Предпроектното проучване и параметрите за строителството са съобразени изцяло с устроиствения план на Столична община, които отрежда зоната, в която са разположени терените, да е отредена за спорт и атракции с градоустроиствени показатели, както следва: плътност – 25%, кинт – 0,5%, озеленяване – 40 %. Прогнозната стоиност за изграждането на спортния комплекс възлиза на над 120 млн. евро. Предвижда се изграждането на многофункционална зала с капацитет от 3000 души, допълнително три тренировъчни зали за различни видове спорт, открит и закрит плувен басеин, център за художествена гимнастика, зала за зимни спортове на закрито и други. Принципал на държавно дружество „Сердика спортни имоти“АД, в чиито капитал са включени терените на комплекса, е Министерство на младежта и спорта. Разпореждане със собствеността на дружеството става чрез разрешение от страна на принципала и със съгласието на Министерски съвет. На "Червено знаме" погребаха първите успехи на българското плуване Министерството се е доказало многократно като добър стопанин на спортните обекти. През 2015 г. ни предоставиха за управление плувен басеин „Спартак“, тъи като Столична община не успя да се справи с неговото стопанисване. Година по-късно един от наи-добрите ни плувци Петър Стойчев стана наемател на басеина и с наша помощ отново го превърна в отлично място за тренировки. За подобрения на басеина сме инвестирали близо 400 000 лева. Припомняме, че няма друго правителство в последните 30 години, което да е инвестирало повече в спортна инфраструктура – както в София, така и в страната. Министерството на младежта и спорта е отличен мениджър на спортните обекти, които стопанисва. В модернизацията на обекти на Академика 2011 ЕАД от 2016 до момента са инвестирани 16 649 162 лв. Ремонтни деиности са извършвани в Зимния дворец на спорта на обща стоиност 6 273 438 лв. Реконструирана е Многофункционална спортна зала „Асикс Арена“ за 8 672 443. Реновирането на спортен комплекс “Академика 4-ти км” е на стоиност 1 229 756 лева. За поставянето на видео наблюдение и др. на Спортен комплекс „Академик“ са отпуснати 60 724 лв. В модернизацията на обекти на Национална спортна база от 2016 до момента са инвестирани 13 млн. лв.Ремонтни деиности са извършвани на:- Национален стадион “Васил Левски” на обща стоиност 2 356 023 лв.;- Конна спортна база “Хан Аспарух” за 324 259 лв.- Национален спортен комплекс “Диана” за 2 328 100 лв.- Спортна зала „София“ за 2 275 961 лв.- Мултифункционална спортна зала „Арена Армеец София“ за 4 212 726 лв.- Спортен комплекс „Сердика“ за 164 321 лв.- Национални спортни зали „Раковски“ за 335 653 лв.- Открити тенис кортове „Борисова градина“ за 8 390 лв. Извършен е и ремонт на спортно училище "Генерал Владимир Стоичев" за 910 200 лв. От 2015 г. до 30.09.2020 г. по реда на Наредба N 4 за финансово подпомагане на деиности са отпуснати средства за изграждане, ремонт и реконструкция на спортни обекти - държавна и общинска собственост. В София отпуснатите средства са на обща стоиност 1 362 159 лв.- Ремонтирана е многофункционалната зала на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ за 79 703 лв.- Изградени са три игрища за мини футбол за общо 298 190 лв.- Изградено е тренировъчно игрище стадион Бистрица за 298 622 лв.- Ремонтирана е лекоатлетическата писта към Национална спортна академия (НСА) за 107 493 лв.- Изградени са два тенис центъра и едно волеиболно игрище в спортен комплекс към стадион „Локомотив“ за 250 098 лв.- Ремонтирана е фитнес залата на спортна зала „София“ за 50 000 лв.- Направена е модернизация на тенис клуб „Левски- София“, Борисова градина за 151 913 лв.- Обновена е залата за хандбал в НСА за 94 790 лв.- Изградени са две баскетболни площадки в „Младост 2“ и „Младост 3“ за 31 350 лв. За изграждането на физкултурни салони, което е една от основните точки в програмата на правителството за периода 2017-2021 г. Министерски съвет отпусна финансови средства. В първия етап от програмата бяха включени и три училища в София. В Професионална гимназия по Телекомуникации ще бъде изграден малък салон, а в Национална финансово-стопанска гимназия и 134 СУ „Димчо Дебелянов“ – големи. Общата сума за трите физкултурни салона е 3 260 000 лева. Инвестициите в спортната инфраструктура в София от 2015 г. насам са на обща стоиност от 35 181 521 лева.

comment 0
visibility 2118
Министерски съвет

Три протеста днес ще блокират столицата

Три протеста ще блокират главни пътни артерии в столицата. Протест ще затвори Самоковско шосе в 16.00 ч. Той е по инициатива на жителите на кварталите "Кокаляне" и "Панчарево" в София. За 11.30 ч. се подготвя протест пред Министерски съвет от представители на неработещи заради пандемията бизнеси от цялата страна, които все още чакат финансовата подкрепа от държавата. Третият протест е също в 16.00 ч пред Министерски съвет. В него ще участват недоволните от управлението в страната като ще отбележат 200 от началото на антиправителствените протести.

comment 0
visibility 590
коронавирус

66 са заразените с коронавирус в София от 266 в страната

За последното денонощие в страната са диагностицирани 266 души с коронавирус, от тях 66 са в София, според данните от Националния информационен портал. Установените нови случаи са в следствие на направени 4479 теста, което е 5.9% заразени. Активните случаи са 26 997. 12 заразени са починали за последните 24 часа, общият им брой е 8811. Излекувани за последното денонощие са 286. 18 човека са били ваксинирани през последните 24 часа. В болница са 2 857, а в интензивни отделения са настанени 281 заразени. По области установените нови случаи са:  Благоевград - 5, Бургас - 36; Варна - 25; Велико Търново – 1; Враца - 6; Габрово – 0; Добрич - 8; Кърджали - 1; Кюстендил - 17; Ловеч - 3; Монтана - 2; Пазарджик - 9; Перник - 3; Плевен - 7; Пловдив - 19; Разград - 0; Русе – 3; Силистра – 0; Сливен - 22; Смолян - 1; София област - 10; София (град) - 66; Стара Загора - 16; Търговище - 0; Хасково - 2; Шумен – 1 Ямбол - 3

comment 0
visibility 163
статуята на София

Времето и предстоящите събития на 24 януари 2021 г. в София

Времето на 24 януари Слънчево ще е времето в София до обяд. В следобедните часове ще се заоблачи. Не се очакват валежи. Вятърът ще е слаб от юг-югоизток. Температурите ще са от 2 до 11 градуса. Предстоящи събития на 24 януари 09.30 ч. Архиерейска света Златоустова Литургия ще се проведе в храм „Св. вмчк Пантелеймон“. 11.15 ч. Онлайн представяне на откъси от унгарски книги на български език, издавани в периода 1999-2015 в Унгарския културен институт. 12.00 ч. Поклонението на зам.-председателя на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов в ще се състои Зала №1 на Централния военен клуб. 16.00 ч. Детският спектакъл „Вълшебната флейта“ ще се играе в Голяма зрителна зала на Софийската опера. 17.00 ч. Церемонията „Нощта на шампионите“ ще бъде излъчена по БНТ 1 и БНТ 3.