Новини от вчера

comment 0
visibility 197
Новините в София: Най-важното за деня 22 април 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 22 април 2021 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 22 април 2021 г. Нов рекорд за поставени ваксини в София и странатаВ София и страната бе отбелязан нов рекорд за поставени ваксини. Това съобщи проф. Костадин Ангелов в профила си в социалната мрежа. Към 18:30ч. са ваксинирани 21 306 души. Следващият месец здравното министерство цели да ваксинира по 50 000 души на ден. Очаква се в София и страната да пристигнат близо 5,5 милиона ваксини до края на юни, заяви експремиерът Бойко Борисов на извънредно правителствено заседание. 1001 проверки за спазване на COVID-19 мерките са направени в СофияСтоличен инспекторат съобщи, че продължават проверките за спазване на COVID мерките в София. При направени 1001 инспекции на хранителни, нехранителни търговски обекти, фитнес зали и обекти в моловете за спазване на противоепидемичните мерки, са установени единични нарушения. СОС разглежда промени в маршрута на 4 автобусни линии след пускането на метрото от Овча купел Столичният общински съвет ще разгледа предложение за оптимизиране транспортната схема на масовия градски транспорт, след въвеждането в експлоатация на третия лъч на столичното метро. Внесен е доклад за промеяна на маршрутите по 4 автобусни линии - 59, 45, 60 и 73, така че да се осигури по-добра свързаност на районите в софия и по-добро обслужване на пътниците. В София и страната: "Зелени коридори" за ваксини отново след седмица "Зелени коридори" за ваксини срещу COVID-19 ще бъдат отворени отново в София и страната след седмица. Става дума за времето от 30 април до 10 май. "Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник къде може да има такива. Естествено, личните лекари също ще продължат да поставят ваксини в този период". Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. За "зелените коридори" ще се ползват всички препарати, с които до момента страната разполага – Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca”. Доц. Кунчев допълни, че ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник. Пенсионерите в София и страната с добавка от 50 лв. и през май Пенсионерите в София и страната ще получат допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева. и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии, стана ясно по време на извънредното правителствено заседание днес.Методи Лалов пред СОС: През март 2020 сме внесли предложение за демонтиране на Паметника на Съветската армия и преместване извън центъра на София "Демократите ли? По символите ще ги познаете. Нека видим кой е символът, с който управляваната вече 15 години от ГЕРБ Столична община така и не намира сили да се раздели. Няма да ни е трудно да го открием - намира се в центъра на София, откъдето натрапчиво ни напомня, че управата на столицата няма нищо против паметник, възхваляващ като "освободителка" армия, окупационна за страната ни, обслужвала човеконенавистния и обявен за престъпление комунистически режим.    

comment 0
visibility 145
В БНТ Йоко Захариев представя разголени разкази от сцената

В БНТ Йоко Захариев представя разголени разкази от сцената

Певицата Йоко Захариев ще разголи душата си тази събота в предаването „Събота вечер с БНТ“ . Тя ще разкаже как и защо се е озовала по бельо на сцената пред публиката. На гости на Павлов ще е и виртуозът Николай Николов. Зрителите ще чуят различна интерпретация на „Белите манастири“ в дует с Йоко Захариев. Милко Калайджиев също е сред гостите в предаването.

comment 0
visibility 755
Цената на апартаментите в „Лозенец“ е най-висока в София

В София цените на апартаментите са поскъпнали най-много в „Лозенец“

През първото тримесечие на 2021г. апартаментите в „Лозенец“ и Центъра са поскъпнали най-много в София. Според данни на агенцията за недвижими имоти "Имотека" квадратен метър в "Лозенец"  се продава средно за 1773 евро, съобщи Радио София . Това е с 9% повече в сравнение с последните 12 месеца. В същото време „Люлин“ е един от столичните квартали, където цените се задържат по 1000 евро на кв.м. Столичният квартал „Лозенец“ е близо до културния и административен център на София. Предлагането е съобразено с по-силното търсене и по-добрите условия за живот. Съвсем закономерно е панелните комплекси да не са толковапривлекателни, обясни брокерът Ивайло Стоименов.

Реклама
comment 0
visibility 459
Нов рекорд за поставени ваксини в София и страната

Нов рекорд за поставени ваксини в София и страната

В София и страната бе отбелязан нов рекорд за поставени ваксини. Това съобщи проф. Костадин Ангелов в профила си в социалната мрежа. Към 18:30ч. са ваксинирани 21 306 души. Следващият месец здравното министерство цели да ваксинира по 50 000 души на ден. Очаква се в София и страната да пристигнат близо 5,5 милиона ваксини до края на юни, заяви експремиерът Бойко Борисов на извънредно правителствено заседание. През май всяка седмица се очакват да пристигнат над 270 000 дози ваксини на Pfizer, а през юни: 410 000 дози седмично. От ваксината на Moderna през юни всяка седмица ще се доставят по 36 000 дози, а през последните 2 седмици на юни - по 41 000 дози седмично.

comment 0
visibility 146
В Ихтиман задържаха крадец на дървен материал

В Ихтиман задържаха крадец на дървен материал

Жителка на Ихтиман съобщила около 12.50 часа вчера в районното управление, че от наследствен имот в града е извършена кражба на дървен материал. Служителите от криминална и охранителна полиция заловили извършителя на престъплението, съобщи ОДМВР София. Той е задържан. Отнетите от 71-годишен мъж вещи са намерени и иззети. Материалите по случая са докладвани в районната прокуратура с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК.

comment 0
visibility 131
Ограничават трафика по „Тракия“ към София заради ремонт на асфалтовата наст

Ограничават трафика по „Тракия“ към София заради ремонт на асфалтовата настилка

Движението за София между 34-ти и 36-ти км на АМ „Тракия“ утре ще бъде в изпреварващата лента, съобщиха от АПИ. Движението на моторните превозни средства на АМ „Тракия“, от 34-ти до 36-ти км в посока София ще се осъществява в изпреварващата лента. Трафикът в активната ще бъде ограничен за частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. От АПИ призовават шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват стриктно поставената сигнализация. АМ „Тракия“,  Област София: Движението при Мухово от км 45+200 до км 46+266 в посока Бургас се осъществява с повишено внимание поради обезопасяване на пътния участък. Срок до 30.06.2021 г.; Движението в участъка от км 34+000 до км 36+000 се осъществява в една лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Затворена е активната лента движението се осъществява в изпреварващата лента. Срок 23.04.2021 г. АМ „Хемус“, Област София: Движението от км 18+910 до км 19+740 посока София в района на с. Потоп се осъществява с повишено внимание поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукт при км 19+740. Скоростта на движението се ограничава до 70 км/ч. Срок до 29.04.2021 г.; Движението в посока Варна при „Витиня“ се осъществява с повишено внимание от км 31+930 до км 34+400 поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукт при км 34+220 в аварийната лента. Скоростта на движението се ограничава до 70 км/ч. Срок 31.07.2021 г. АМ „Струма“, Област Перник: Движението при тунел „Големо Бучино“ в посока Благоевград се осъществява само по активната лента поради ремонтни дейности. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 23.04.2021 г.; Движението в участъка от км 26+784 до км 27+133 се осъществява с повишено внимание поради изграждане на снегозащитни съоръжения. Срок до 29.04.2021 г.; Движението в участъка от 31+690 до км 32+802 в посока София се осъществява в една лента поради укрепване и обезопасяване на скатовете. Ограничена е активната лента, като движението се осъществява по изпреварващата лента и се регулира от пътни знаци. Срок 27.04.2021 г.; Движението в посока София от км 32+802 до км 35+560 е ограничено за всички МПС, като се осъществява двупосочно в платното в посока Благоевград с намаляване на скоростта за движение до 50 км/ч поради укрепване и обезопасяване на скатове от км 31+690 до 33+820 на АМ „Струма“. Движението се регулира от пътни знаци. Срок до 27.04.2021 г.; Движението в участъка от км 22+780 до км 24+280 в посока Кулата се осъществява с повишено внимание и ограничение на скоростта на 70 км/ч. поради компрометирана част от пътното тяло. Срок до 30.09.2021 г.;

comment 0
visibility 137
Софийския окръжен съд насрочи делото за катастрофата край Своге за 18 май

Софийския окръжен съд насрочи делото за катастрофата край Своге за 18 май

Състав на Софийския окръжен съд насрочи делото за катастрофата с автобус край Своге за разглеждане на 18.05.2021 г., като определи и резервни дати за следващи заседания. По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-София за катастрофа с причинена смърт на 20 лица край Своге, съдът насрочи дело след разпоредително заседание. Съдът реши, че няма основания за прекратяване и връщане на делото. Припомняме, че подсъдимите по делото са шестима. Шофьорът на автобуса - Г.Г. е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата. При условията на независимо съпричиняване с Б.И., С.Т., И.И., М.Т. и С.П. е причинил по непредпазливост телесни повреди и смърт на повече от едно лице. Престъплението е по чл. 343, ал.4, вр. ал. 3,б/ „Б“, пр.2 ал. 1, б/ „Б“, пр. 1 и 2, и б/ „В“, пр. 1-во, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

comment 0
visibility 559
В Драгалевци санкционираха собственик на имот за изсечени дървета и храсти

В Драгалевци санкционираха собственик на имот за изсечени дървета и храсти

Собственик на имот в „Драгалевци“ бе санкциониран от Столичен инспекторат за нерегламентирано рязане на клони и дървета. По време на текущ контрол инспектори от район Витоша са установили, че на ул. „Ген. Ковачев“ в кв. „Драгалевци“ са изсечени дървета и храсти. Голямото количество зелени биоотпадъци е изхвърлено на тротоара пред имота. На собственика на имота е съставен акт за установяване на административно нарушение по реда на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община. Санкцията за физическо лице е в размер от 1 000лв. до 5 000 лв. От Инспектората напомнят, че кастрене на клони и сеч на дървета на територията на Столична община може да се извършва само след експертно становище и издадено писмено разрешение от кмета на съответната районна администрация. Биоотпадъците, когато са малко количество следва да се оставят до контейнерите за боклук. Когато отсечените отпадъци са големи количества - собственикът трябва да го транспортира за своя сметка до Инсталацията за компостиране в м. Хан Богров.

comment 0
visibility 159
В „Банкя“ глобиха технически ръководител на обект за замърсяване на платно

В „Банкя“ глобиха технически ръководител на обект за замърсяване на улично платно

В столичния район „Банкя“ технически ръководител на обект бе санкциониран от Столичен инспекторат. Глобата е за замърсяване на улично платно от непочистени гуми на камиони. При текущ контрол инспектори установили замърсяване на ул. "Майор Коста Паница". Техническият ръководител на строителната фирма е допуснал излизане на транспортни средства от обекта,  на същата улица, с непочистена ходова част. От Столичен инспекторат са дали предписание за предприемане на действия за почистване на замърсения участък. Инспекторите ще проверят дали предписанието е изпълнено.

comment 0
visibility 185
1001 проверки за спазване на COVID-19 мерките са направени в София

1001 проверки за спазване на COVID-19 мерките са направени в София

Столичен инспекторат съобщи, че продължават проверките за спазване на COVID мерките в София. При направени 1001 инспекции на хранителни, нехранителни търговски обекти, фитнес зали и обекти в моловете за спазване на противоепидемичните мерки, са установени единични нарушения. 4 акта са съставени за неносене на лични предпазни средства от клиенти в обектите. Проверяващите екипи са извършили 78 проверки в моловете, като два от актовете са именно на лица, пазаруващи там. Извършени са 46 проверки на фитнес зали, като не са констатирани нарушения, нито от страна на клиентите, нито от страна на управителите на залите, разясниха от Столичен инспекторат. От началото на седмицата до днес са извършени 2916 броя проверки и са съставени 10 акта.

comment 0
visibility 255
В Софийска област: 902 нарушения на скоростта са заснети за 24 часа

В Софийска област: 902 нарушения на скоростта са заснети за 24 часа

902 нарушения на скоростта са заснети в рамките на 24 часа при контролната акция на територията на София област. 548 от тях са установени на автомагистрала „Хемус“, 30 - на главния път София – Калотина, останалите – на територията на районните управления към областната дирекция, съобщиха от АПИ. Най-фрапиращото нарушение е извършено в района на пътен възел Мухово на АМ „Тракия“. Лек автомобил „БМВ“ е засечен да се движи в посока Пловдив със скорост 202 км/ч при въведено ограничение до 70 км/ч. От АПИ обясниха, че предвидената за такова превишение глоба по електронен фиш е в размер на 1400 лева.

comment 0
visibility 335
Пенсионерите в София и страната с добавка от 50 лв. и през май

Пенсионерите в София и страната с добавка от 50 лв. и през май

Пенсионерите в София и страната ще получат допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева. и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии, стана ясно по време на извънредното правителствено заседание днес. Експремиерът Бойко Борисов подчерта, че близо година правителството осигурява добавката от 50 лева за възрастните хора и разходите за нея вече надхвърлят 1 милиард лева. Допълнителните средства ще бъде изплатени на близо 2 100 000 пенсионери. Припомняме, че финансовата подкрепа е част от пакета със социално-икономически мерки, които правителството реализира заради пандемията.

comment 0
visibility 228
Тир се преобърна на АМ „Хемус“ в посока София, шофьорът е приет в ИСУЛ (СНИ

Тир се преобърна на АМ „Хемус“ в посока София, шофьорът е приет в ИСУЛ (СНИМКИ)

Тир се е преобърнал на автомагистрала „Хемус“. Инцидентът е станал днес преди тунел „Витиня“, в посока София. 38-годишният шофьор е пострадал. Той е откаран в столичната болница ИСУЛ. От Спешна помощ съобщиха, че водачът е с контузия на главата, фрактура на рамото и травматичен шок. В участъка движението не е спряно.

comment 0
visibility 234
Калоян Паргов: Без приватизация на „Топлофикация София“ и външен мениджмънт

Калоян Паргов: Без приватизация на „Топлофикация София“ и външен мениджмънт

Работата на консултанта трябва да доведе подходящ външен мениджмънт, който да управлява ефективно „Топлофикация-София“. Работата му не бива да доведе до приватизация или концесия. Това коментира лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на заседанието на Столичния общински съвет относно одобряване на Споразумение за отпускане на безвъзмездна помощ с цел извършването на проучване, което да включва разработването на пътна карта за надграждане на „Топлофикация - София“ ЕАД, конкретни препоръки относно цялостното преустройство на експлоатацията, финансовото състояние и правната и управленска структура на дружеството. „Преди две години се постигна политически консенсус. Направихме работна група и тя излезе в средата на 2019 г. с доклад и насоки. Вследствие, близо година и половина – две, администрацията на Столична община, в лицето на Дончо Барбалов, водеше разговори с различни реномирани международни институции в търсене на реномиран консултант, който да може да развие по-нататък процеса и да го докара до край. Стигаме до това предложение от Американската агенция за търговия и развитие, която ни предоставя този грант, което е много хубаво. За мен няма значение дали помощта е шведска, съветска или американска, важното е тя да води до резултат“, обясни той. „Работата на консултанта е да даде всички технологични, финансови и правни страни на проблема „Топлофикация“, така че в бъдеще в следствие на този грант да произтече крайният завършек, около който ние сме се обединили“, подчерта Паргов. „Основната ни задача е столичната „Топлофикация“ в бъдеще да попадне в ръцете на реномирана компания, по възможност извън нашата българска местна флора и фауна“, добави той. Председателят на групата на „БСП за България“ обясни, че компанията, която поеме „Топлофикация“ с оглед подобряване на имиджа ѝ, но не за сметка на столичните потребители. БСП в СОС подкрепиха доклада, но предлагат да има комитет за наблюдение, които да е в тесен контакт с консултанта, за да се следим неговата работа и всяко негово действие, категоричен беше Калоян Паргов. „Топлофикация София“ е стратегически обект с национално значение. Ние носим отговорност за това, какви субекти допускаме да получават данни и да имат достъп до данните на нашите стратегически обекти. Предлагам, когато дойде моментът за такова решение от ДАНС или Държавна агенция „Разузнаване“, Столичния общински съвет да бъде информиран“, заяви от своя страна общинският съветник от „БСП за България“ Диана Тонова.

comment 0
visibility 258
Съдят столичанин, извършил взломна кражба в Долна баня

Съдят столичанин, извършил взломна кражба в Долна баня

22-годишен, извършил взломна кражба в Долна баня, отива на съд, съобщи ОДМВР София.  Обвиняемият извършил кражба от фургон на строителен обект в Долна баня. В хода на проведеното разследване полицаите установили, че действайки след предварителен сговор с друг мъж, столичанин е отнел от владението на собственика къртач, бормашина и машина за връзване на арматура. След доклад на събраните доказателства в прокуратурата на извършителя е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 195, ал.1, т.3, т.5, вр. чл. 194, ал.1 от НК. Делото е приключено с мнение за предаване обвиняемия на съд.

comment 0
visibility 276
В Своге задържаха двама водачи, шофирали в нетрезво състояние

В Своге задържаха двама водачи, шофирали в нетрезво състояние

Шофьор, употребил алкохол и друг – под въздействието на наркотик, са задържани в РУ-Своге, съобщиха от ОДМВР София. При проверката на лек автомобил „Ауди А4“ около 13.20 часа вчера служителите на реда тествали водача за употреба на алкохол, наркотични вещества и техните аналози, при което в пробата на шофьора било отчетено наличие на канабис. Минути след 20 часа автопатрул извършил проверка на лек автомобил „Тойота Корола“. Водачът бил тестван с дрегер и уредът отчел 1.35 промила в издишания въздух. Двамата нарушители са задържани за срок до 24 часа и срещу тях са започнати бързи производства.

comment 0
visibility 336
Фантастико

Над 1000 жени преминаха безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата

Над 1000 жени от екипа на ФАНТАСТИКО ГРУП преминаха безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в рамките на инициативата „С грижа към теб“, проведена през март и април. Резултатите показват категорично, че профилактичният преглед е решаващ за навременното лечение на едно от най-широко разпространените онкологични заболявания при жените – ракът на гърдата. От 1056 прегледани дами, са установени 7 случая, при които е открита нетипична формация, която е съмнителна за злокачественост. За тях е препоръчана биопсия за верификация на находката. При 31 от жените в гърдата е открито наличие на промени в структурата с вероятно доброкачествен характер. В този случай е препоръчан контролен преглед след 6 месеца, като при някои от пациентките се налага малка оперативна интервенция. „Благодаря на Фантастико Груп и на всички техни служителки, които ни се довериха, защото само с грижа за здравето си, можем да живеем живота си пълноценно. Ракът на гърдата е добре позната диагноза на лекарите и съвременната медицина успешно лекува пациентите с тази диагноза. Надявам се жените да не се страхуват, да се преглеждат редовно и да знаят, че открит навреме, ракът на гърдата е лечим.“ , заяви Нана Гладуиш.   Партньорството на ФАНТАСТИКО ГРУП с фондацията започна с инициативата „Сгрижа към теб“, в рамките на която компанията финансира профилактични прегледи, а фондацията ги реализира. „Благодарни сме на фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“ за перфектната организация по време на прегледите и за оказаната емоционална и психологическа подкрепа към колегите, на които им предстои лечение. За съжаление, почти всички познаваме жени, страдащи от това заболяване. Важното е, че ранната диагностика е предпоставка за успешно лечение. Възможностите на съвременната медицина са наистина големи и всяка жена заслужава да получи адекватна здравна и психологическа грижа. Ето защо ние от ФАНТАСТИКО ГРУП ще подкрепим профилактичните прегледи, които предстои фондацията да направи в населени места извън София, където достъпът до мамолог е ограничен или липсва“, съобщи Валентина Божева, вицепрезидент на ФАНТАСТИКО ГРУП. Компанията ще подкрепи и програмата „Сърдечни приятелки“, в рамките на която екипът на фондацията посещава онкологични центрове или онкологични отделения, среща се с пациентки с рак на гърдата, за да им окаже психологическа, емоционална, информационна и практическа подкрепа. Пациентите получават и безплатни помощни средства, аксесоари и информационни материали. Ракът на гърдата е най-широко разпространеното онкологично заболяване при жените. Всяка година над 2 000 000 жени по света чуват диагнозата, а у нас се разболяват над 4000. Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“ Фондация „Нана Гладуиш-Една от 8“ е неправителствена организация в подкрепа на жени с диагноза рак на гърдата и техните близки. Мисията на организацията е да помага за ранното откриване на рак на гърдата и да достига до жени с диагноза рак на гърдата, като предоставя безплатна информация, психологическа, емоционална и практическа подкрепа. За Фондацията е от изключително значение жените с рак на гърдата и техните близки да запазят качеството си на живот и да продължават да се реализират успешно и пълноценно в обществото. ФАНТАСТИКО ГРУП ФАНТАСТИКО ГРУП е българска семейна компания, която притежава 43 супермаркета на територията на София, Банкя, Елин Пелин и Кюстендил. ФАНТАСТИКО се утвърди не само като устойчива и водеща компания в ритейл сектора, но и като отговорен инвеститор и работодател. Търговска верига ФАНТАСТИКО отчита висока рентабилност и генерира стабилен ръст на печалбите. В компанията работят над 3000 души. Портфолиото ѝ включва още търговски център SkyCity Mall, боулинг залите MegaXtreme Bowling, ресторантите MyChoice, клуб JoyStation, фитнес залата Fast&Fit.

comment 0
visibility 208
СОС одобри $921 554 от USTDA за консултант за Топлофикация-София

СОС одобри $921 554 от USTDA за консултант за Топлофикация-София

Столичният общински съвет прие доклада за бъдещето развитие, надграждане и оптимизиране на работата на Топлофикация-София. Общинските съветници одобриха и дават съгласие да се подпише Споразумение за безвъзмездна помощ. Средствата от $921 554 са за консултант, който трябва да извърши проучване и анализ на общинското дружество. Също така ще се разработи пътна карта за надграждане на „Топлофикация - София“ ЕАД и ще се дадат конкретни препоръки относно цялостното преустройство на експлоатацията, финансовото състояние и правната и управленска структура на дружеството. Местинят парламент задължава зма.-кмета по финанси на Столична община Дончо Барбалов, вносител и на доклада да информира за напредъка членовете на създадената работна група за "Топлофикация" и Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране веднъж на всеки 3 месеца.  Докладът бе подкрепен и от Методи Лалов, който коментира, че "Топлофикация" има нужда от компетентен консултант, който да даде насоки за бъдещо развитие. "Подкрепям наемането на консултант, но заданието в договора е ограничено, тъй като ще се разглеждат само комбинирано производство на електро и топлоенергия", каза Лалов. Вече е разговаряно с Американската агенцията за търговия и развитие (USTDA) и има възможност за безвъзмездно финансиране, което насочва консултантът да бъде, одобреният от Агенцията „Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг“.  Проектът следва да бъде реализиран изцяло с финансиране от Американската агенцията за търговия и развитие, без да има необходимост от изразходване на средства от общинския бюджет, се посочва в доклада.        

comment 0
visibility 556
СОС разглежда промени в маршрута на 4 автобусни линии след пускането на мет

СОС разглежда промени в маршрута на 4 автобусни линии след пускането на метрото от Овча ку...

Столичният общински съвет ще разгледа предложение за оптимизиране транспортната схема на масовия градски транспорт, след въвеждането в експлоатация на третия лъч на столичното метро. Внесен е доклад за промеяна на маршрутите по 4 автобусни линии - 59, 45, 60 и 73, така че да се осигури по-добра свързаност на районите в софия и по-добро обслужване на пътниците. Докладът е внесен от Председателя на комисията по транспорт в СОС Карлос Контрера и на Зафир Зарков, заместник-председател на Комисията по транспорт. При одобение днес на сесията на местиня парламент в София, промените влизат в сила от 24 април т. г., събота, съобщиха от СОС. Оптимизацията включва променени маршрути и разписанията на автобусни линии 45, 59, 60, 73 с цел след пускане на метрото в участъка на район "Овча Купел" пътниците да има връзка с метростанциите. Автобусна линия № 59 - маршрутът на линията да се удължава от автостанция Княжево до автобусно обръщало в кв. Овча купел (Метростанция Мизия). От автостанция Княжево по бул. „Цар Борис III", наляво по ул. „Княжевска", надясно по ул. „Евлия Челеби", наляво по бул. „Никола Петков", надясно по ул. „Монтевидео" до крайна спирка с код 0361 кв. Овча купел (връзка с метростанция Мизия) двупосочно. Предлага се да бъдат разкрити нови спирки с кодове: • 6035 - Автостанция Княжево – между вход и изход на трамвайно ухо кв. Княжево посока център • 6036 - Автостанция Княжево – след пешеходна пътека срещу вход трамвайно ухо кв. Княжево посока с. Мърчаево и да се изместят спирки с кодове: • 1309 - площад Сред село – след площад Сред село на ул. „Евлия Чел еби" посока кв. Овча купел и Боянска черква • 1310 - площад Сред село – на ул. „Евлия Челеби" преди площад Сред село посока с.Мърчаево и кв. Карпузица, като по този начин спирките ще станат общи за автобусни линии №№ 59 и 107. Автобусна линия № 45 – маршрутът да се скъси от метростанция Вардар до ж.к. Западен парк. Предложението е линията да се движи по маршрута си от метростанция Вардар до спирка с код 0292 Бул. Вардар, надясно по бул. „Възкресение" и по маршрутите на автобусни линии №№ 72 и 77 до крайна спирка с код 0620 ж.к. Западен парк двупосочно. Автобусна линия № 60 - от обръщателно колело в ж.к. Овча купел 2 (начална спирка с код 0684) по бул. „Президент Линкълн", надясно по ул. „Монтевидео" (връзка с метростанция Мизия), наляво по ул. „Боряна", ул. „Любляна", наляво по бул. „Овча купел" (връзка с метростанция Овча купел) и по маршрута до Централна гара – двупосочно. Ще се разкрият спирки с кодове: • 6037 – Метростанция Овча купел - преди светофара на кръстовище бул. „Овча купел"/ бул. „Президент Линкълн" посока Централна гара • 6038 – Метростанция Овча купел - след светофара на кръстовище бул. „Овча купел"/ бул. „Президент Линкълн" (на трамваен перон за ТМ11) посока ж.к. Овча купел Отпадналата част от маршрута на автобусна линия № 45 в кв. „Овча купел“ след скъсяването да се поеме от автобусна линия № 60. Автобусна линия № 73 в посока ж.к. Гоце Делчев: от обръщателно колело в ж.к. Овча купел 2 (начална спирка с код 0684) по бул. „Президент Линкълн", надясно по ул. „Монтевидео" (връзка с метростанция Мизия), наляво по бул. „Никола Петков", наляво по ул. „Любляна", надясно по бул. „Овча купел" до кръстовището с бул."Цар Борис III”. Направо по ул. „Тодор Каблешков", наляво по бул. „България", надясно по бул. „Гоце Делчев” и по маршрута до ж.к. Гоце Делчев. В посока ж.к. Овча купел 2: по маршрута си до кръстовище бул. „Гоце Делчев"/ бул.„България", наляво по бул. „България", надясно по ул. „Тодор Каблешков" , бул. „Овча купел", наляво по ул. „Любляна", надясно по бул. „Никола Петков", надясно по ул. „Монтевидео" и по маршрута си до ж.к. Овча купел 2. Заради промяната на маршрута има предложението за разкриване на нова спирка с код 6089 за маршрута на ул. „Тодор Каблешков" след кръстовището с бул. „Братя Бъкстон" (посока ж.к. Овча купел 2). С предложението за двупосочно движение на линията по ул. „Любляна", продължаването й по бул. „Овча купел“ и ул. „Тодор Каблешков“ до обръщателното колело ще бъде осъществена несъществуваща до момента връзка между кварталите Овча купел и Манастирски ливади (изток и запад) и ще се подобри транспортното обслужване в районите.

comment 0
visibility 359
Xiaomi Mi 11 5G

A1 започва продажбите на 5G смартфон за любители на киното - Xiaomi Mi 11 5G

А1 започва да предлага нов 5G смартфон - Xiaomi Mi 11 5G, който е готов за работа в мрежата от пето поколение на телекома. Моделът се предлага както онлайн, така и в магазините на А1 и идва в комплект с фитнес гривна Band Mi 5. Освен поддръжка на 5G, смартфонът предлага мощен процесор Snapdragon 888 5G, 6,81-инчов AMOLED дисплей, камери и софтуер на ниво кино, звук Harman Kardon, Wi-Fi 6 и батерия с капацитет 4600mAh, Mi 11, което го прави подходящ избор на феновете на киното и филмите. Xiaomi Mi 11 5G може да бъде разпознат лесно по своя характерен външен вид. Акцент в гърба на устройството му е именно 108-мегапикселовият обектив. Лицето на смартфона пък е покрито от голям 6,81-инчов AMOLED дисплей. Добрата фотография изисква и достатъчно добър екран за визуализиране на снимките, което обяснява високата разделителна способност – 3200х1440px и честотата на опресняване на екрана от 120Hz. Освен любителите на киното, геймърите също ще оценят качеството на дисплея. Най-новите 3D графики не просто се визуализират добре, но и изглеждат впечатляващо. Мобилният гейминг ще спечели много от 5G мрежите, тъй като те свеждат до минимум времезакъснението. Тук А1 продължава да има ключово предимство на пазара, като първият и засега единствен телеком у нас с истинска 5G мрежа, достигаща гигабитови скорости. Xiaomi Mi 11 5G е снабден с мощния 8-ядрен Qualcomm Snapdragon 888. В устройството се крие още батерия с голям капацитет от 4600 mAh, която поддържа опции за бързо и за безжично зареждане. Xiaomi Mi 11 5G идва с 256 GB вградена и 8 GB RAM памет. Това е повече от достатъчно място за множество видеоклипове, снимки във висока резолюция, както и игри. Устройството няма слот за карта памет, но за сметка на това поддържа две nano-SIM карти. Цените на смартфона започват от 51.99 лева на месец с двугодишен абонамент за план А1 Unlimited. Това е първият 5G план в България, с който всеки абонат може да се възползва максимално от възможностите на мрежата от пето поколение. Той предлага безкрайни минути и неограничени мегабайти без лимит на максималната скорост, включително в 5G. Със същия тарифен план, но в брой, цената на Xiaomi Mi 11 5G възлиза на 1069.99 лева.

comment 0
visibility 330
В София и страната: "Зелени коридори" за ваксини отново след седмица

В София и страната: "Зелени коридори" за ваксини отново след седмица

"Зелени коридори" за ваксини срещу COVID-19 ще бъдат отворени отново в София и страната след седмица. Става дума за времето от 30 април до 10 май. "Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник къде може да има такива. Естествено, личните лекари също ще продължат да поставят ваксини в този период". Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. За "зелените коридори" ще се ползват всички препарати, с които до момента страната разполага – Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca”. Доц. Кунчев допълни, че ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник. Заради наближаващите празници и това, че ще има по-малко търсене, е преценено, че "зелените коридори" ще са тези, в които ще се извършват повече имунизации.   

comment 0
visibility 1489
На пазара в "Красно село" ще се събират дарения за изгорелия блок  в "Хипод

Дарения за изгорелия блок в "Хиподрума" събират на пазари в София

На пазара в "Красно село" ще има поставени кутии за дарения. В тях всеки ще може да остави колкото прецени. Сумите са нужни за помощ на хората от изгорелия блок в "Хиподрума". Фейсбук общност на жители от „Красно село“ е срещнала разбиране и съпричастност от ръководството на Общинското дружество "Пазари Юг" за случая. На територията на всички тържища, стопанисвани от "Пазари Юг", ще има каси за дарения. Това обясни пред БНР Цанко Донков- инициатор на групата. Касите ще бъдат сложени най-късно утре на "Красно село". А хора от квартала имат желание да помогнат и с личен труд за преодоляване на щетите.    Преди дни апартамент в блок на „Хиподрума“ изгоря напълно. За щастие жертви няма, но материалните щети в целия блок са огромни. Има пропаднала плоча между 11-и и 12-и етаж, която спешно трябва да бъде възстановена; междуетажните площадки и дограмата в общите части са силно засегнати и трябва да бъдат ремонтирани; фасадата на блока е обгорена, има и паднали елементи от облицовката.   „В такива трудни моменти, всеки, изпаднал в беда, трябва да знае, че не е сам“, допълни инициаторът на общността.    

comment 0
visibility 400
Альоша Даков: Едва 16 еко печки са инсталирани в Столична община за отоплит

Альоша Даков: Едва 16 еко печки са инсталирани в Столична община за отоплителния сезон 202...

На пръв поглед представения доклад за управление на качеството на атмосферния въздух на Столична община прилича на отчет. Така предложеният документ няма как да бъде и подкрепен, защото някои от резултатите, и то по ключови проблеми, като подмяната на замърсяващи източници за отопление с по-малко замърсяващи, на стойност 44 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда“, е нула инсталирани отоплителни уреди. По по-малкия проект виждаме инсталирани едва 16 печки за отоплителния сезон 2020-2021 г. Това каза общинският съветник от групата на БСП в СОС Альоша Даков при дискусията на днешната сесия по доклаза за Годишен отчет за 2020 г. за изпълнението на „Програма за управление качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община 2015-2020 г.  Според него липсва какъвто и е опит за анализ на изпълнените дейности, разходваните средства и подобряване или влошаване качеството на въздуха в София. „Представеният отчет представлява една таблица с проекти и разходвани средства, което може би ще е полезно при отчитане на касовото изпълнение на бюджета, но не е полезно по никакъв начин за гражданите на Столичната община“, заяви общинският съветник. „Отчете се като сериозен пробив и успех увеличаването на засадените дървета, като изграждане на зелен филтър. Повече от 10 г. от приемане на наредбата за управление и поддържане на зелената система на Столична община все още нямаме публичен регистър. Засадени са 5 012 дървета по улиците и булевардите в София, но нямаме информация колко от тях са оцелели. Но пък без да полагаме големи усилия, на около 200 метра от сградата на Столична община, може да преброим десетки отрязани дървета, които не са възстановени“, изтъкна Альоша Даков.