Новини от вчера

comment 0
visibility 368
Отвориха мобилна лаборатория на стадион "Георги Аспарухов"

Отвориха мобилна лаборатория на стадион "Георги Аспарухов"

Отвориха мобилна лаборатория за антигенен тест на стадион „Георги Аспарухов“ в София, съобщават от БНР. На стадион „Виваком Арена-Георги Аспарухов“, „ПФК Левски“ съвместно с медико-диагностична лаборатория „Мед-Диа“ отвориха лабораторията. Мобилната лаборатория ще работи и на 28 октомври (четвъртък), в часовия интервал от 07.30 до 16.00 часа. Всеки един резултат ще може да бъде видян и свален от уеб страницата на лабораторията след въвеждане на персонални ID и парола след което ще бъде удостоверено и чрез получаване на „Зелен сертификат“. Цената за антигенен тест е 12 лева.

comment 0
visibility 461
Увеличава се броя на ваксинираните учители и ученици в столицата

Увеличава се броя на ваксинираните учители и ученици в столицата

Увеличава се броя на ваксинираните учители и ученици, след въвеждането на зеления сертификат, съобщават от БТВ. В столичното 23 СУ половината от персонала има зелен сертификат. Останалите учители ще бъдат тествани по два пъти седмично. Най-много ваксинирани учители има в София и Пловдив. Покачване има в броя ваксинирани деца от 3.92%, те са вече 4.71 %. В столичните училища се обмисля организация, докато чакат да бъдат снабдени с щадящите тестове.

comment 0
visibility 230
Поредни актове бяха съставени за горене на отпадъци в София

Поредни актове бяха съставени за горене на отпадъци в София

Поредни актове за горене на отпадъци в районите „Красна поляна“ и „Връбница“, бяха съставени на общо 5 лица, съобщават от Столичен инспекторат. Две от нарушенията са установени в Западен парк, а другите 3 са в цехове за производство на мебели. Инспектори са установили изгаряне на ПДЧ плоскости в печки за отопление, с което се нарушава Закона за управление на отпадъците. Проверяващите са дали и предписания на още 7 проверени обекти да не допускат горене на отпадъци с постоянен срок за изпълнение.

Реклама
comment 0
visibility 162
Столични болници ще получат още 70 интензивни легла за пациенти с Covid

Столични болници ще получат още 70 интензивни легла за пациенти с Covid

Разкриват още 70 интензивни легла в столични болници, съобщи зам. здравния министър Димитър Петров. Обмисля се командироването на лекари от страната, които да съдействат в борбата с Covid-19 и лечението на пациенти с коронавирусна инфекция. Лекарите ще бъдат от области в България,където има по-малка заболеваемост, както и от болници, където натоварването не е толкова голямо. До този момент в София има недостиг само на интензивни легла, с останалите все още няма проблем, заяви Петров. Covid легла има в акушеро-гинекологичните болници в столицата, но не могат да бъдат използвани на нуждаещите се, завърши той. Заместник-министърът, столичното РЗИ и директорите на всички лечебни заведения в София,където се лекуват пациенти с Covid, обсъждат ситуацията в столицата.

comment 0
visibility 1184
Отнемат лиценза на охранителната фирма „Делта гард“ в София

Отнемат лиценза на охранителна фирма в София

Отнемат лиценза на охранителната фирма „Делта гард“ в София, информира Антикорупцианният фонд. Процедурата вече е започнала, съобщи bTV. От Антикорупционният фонд през 2020г. са сигнализирали МВР за разследването „Осемте джуджета“, както и множество данни за закононарушения от страна на фирмата. От фонда припомнят, че при предишното ръководство на МВР през ноември 2020 г. са били получили отговор, че нарушенията не са констатирани. След това е последвало ново искане за проверка през май 2021 г.,тогава отговорът е бил, че закононарушенията на „Делта гард“ са основателни. Извършват се пет проверки по сигнали на Антикорупционния фонд, включително и на все още неизвестен директор на областна дирекция на МВР.

comment 0
visibility 265
Съдят жена откраднала велосипед и използвала чужда лична карта за залаганет

Съдят жена откраднала велосипед и използвала чужда лична карта за залагането му

Софийска районна прокуратура предаде на съд  жена за кражба на велосипед и използване на чужда лична карта при предаването му в заложна къща, съобщават от институцията. На 15 август 2020г., в ж.к „Мусагеница“, 33-годишната В.М е отстранила заключващ механизъм и е откраднала велосипед на стойност 608.58 лв., от собственикът му Д.К. След това обвиняемата е отишла в заложна къща в ж.к. „Гео Милев“ и продала велосипеда, като се представила с друг личен документ. Тя чистела дома на жената,чиято лична карта е използвала при залога на колелото. В хода на разследването са разпитани свидетали и са направени експертизи. По време на разпитите станало ясно, че В.М, често е била забелязвана с чужди крадени колелета. Обвиняемата е осъждана и преди. Предстои делото срещу нея да продължи в съда.

comment 0
visibility 518
Мобилни пунктове за опасни отпадъци ще бъдат открити на три места в столица

Мобилни пунктове за опасни отпадъци ще бъдат открити на три места в столицата

Мобилен пункт за опасни отпадъци от домакенствата ще бъде открит в три столични района- „Оборище“, „Младост“ и „Подуяне“, съобщават от Столична община. На 28, 29 и 30 октомври ще се проведе тридневната есенна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата, която обхваща трите района на София. Мобилният събирателен пункт ще бъде разположен от 08.30 до 14.30, както следва: Район „Оборище“- 28 октомври (четвъртък)-бул. „Янко Сакъзов“, на входа на парк „Заимов“ срещу ул. „Васил Априлов“. Район „Младост“-29 октомври (петък)-ж.к Младост 4, на входа на парк „Сухото дере“ откъм ул. „Самара“, бл. 440. Район „Подуяне“- 30 октомври (събота)-ул. „Плакалница“ №51, пред районна администрация „Подуяне“. На посочените места безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци, които присъстват в домакинствата: -Живак и уреди, съдържащи живак -Лакове и боаджийски материали -Домакински препарати и химикали -Мастила и замърсени опаковки -Лекарства с изтекъл срок на годност Действащата Система е единственият възможен законен начин гражданите на София да предадат съхраняваните в домовете си отровни препарати и химикали, съобщават от СО.

comment 0
visibility 571
Обвиниха непълнолетен нанесъл тежък побой над мъж в столичен кв. "Гео Милев

Обвиниха непълнолетен нанесъл тежък побой над мъж в столичен кв. "Гео Милев"

Образувано е досъдебно производство срещу 17-годишен пребил 52-годишен мъж в парково пространство в столичен кв. „Гео Милев“. Това съобщиха от МВР. На 29 септември, около 21.00 часа 17-годишен младеж е причинил средна телесна повреда на мъж, чрез удари с ръце и крака. След това на 30 септември в 1-во Районно управление-СДВР е образувано досъдебно производство срещу извършителя. На 26 октомври, делото за побоя е докладвано на наблюдаващия прокурор, който с постановление е привлякъл в качеството на обвиняем непълнолетният, като извършител в съучастие с неустановени лица за нанасяне на удари в областта на гръдния кош на 52-годишен мъж и причинил му счупване на ребра. Нанесените удари причинили на пострадалия трайно затруднение в движението на тялото повече от 30 дни, което е престъпление.

comment 0
visibility 337
Ангел Джоргов провери подготовката на пътната мрежа за зимния сезон

Ангел Джоргов провери подготовката на пътната мрежа за зимния сезон

Зам.-кметът на Столична община Ангел Джоргов провери днес  работата на строителните фирми на бул. „Свети Климент Охридски“, съобщиха от Столична община. Причината е подготовката на пътната мрежа за зимния сезон. 24 строителни бригади извършват ремонтни дейности в София. Джоргов заяви, че използват топлото време, за да може дейностите да се извършват с топъл асфалт и пътната мрежа да бъде подготвена за зимата. Според него запечатването на неравности и фуги с асфалт и битум ще предотврати навлизането на вода, замръзване, а също така и разрушаване на настилките.

comment 0
visibility 1383
Пореден ден с големи опашки от чакащи за антигенен тест пред столичен мол

Пореден ден с големи опашки от чакащи за антигенен тест пред столичен мол

Пореден ден с големи опашки за антигенен тест, пред столичния мол Сердика. Служители на търговските центрове и клиентите са в очакване да се тестват час по-скоро. Полицията в центъра не допуска никой, ако не е с документ за зелен сертификат или такъв за направен тест.

comment 0
visibility 356
-

Паметната плоча на първото туристическо движение у нас получи художествено осветление

Паметната плоча на първото организирано туристическо движение в България беше осветена със соларен прожектор, похвалиха се във фейсбук княжевци. В осветлението има и цветен акцент с българския флаг. Осветителното тяло е закупено изцяло със средства от дарения. Инициативата за организирането на дарителска акция и за закупуването на осветление е на фейсбук групата "Княжевецъ". Апликираната във фасадата на къща плоча се намира на бул."Цар Борис III " № 355. Плочата указва мястото в Княжево, на което е поставено началото на организираното туристическо движение в България. Паметната плоча е изключително важна част от историята на туризма на Княжево и България, подчертават авторите на инициативата. Те благодарят на всички дарители, помогнали за осъществяването на идеята.

comment 0
visibility 334
Виртуална обиколка в столицата на тема "Яворов и градът"

Виртуална обиколка в столицата на тема "Яворов и градът"

Виртулна обиколка в столицата на тема „Яворов и градът“ ще бъде проведена на 29 октомври, този петък, съобщават от БНР. Създателят на „Бохемска София“ Виктор Топалов ще направи заинтригуващата обиколка с която ще покаже на зрителите любопитни факти за живота на поета в София. Разходката ще бъде от най-различни места и ще продължи от 20.00 до 21.00 часа. Зрителите ще могат да видят къщата на поета на ул. „Г.С. Раковски“ № 136, ще разберат как се запознава с трите прочути жени в живота си – Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова, а също така кои са любимите му места за срещи и разговори и много още любопитни факти от животът му. Събитието ще можете да проследите от тук: https://www.facebook.com/bohemskasofia

comment 0
visibility 182
-

Търсят се доброволци за засаждане на дървета край София

Инициативата Гората.бг търси доброволци за засаждане на хиляди дръвчета край София. Това съобщи пред БНР Никола Рахнев, създател на сайта и автор на идеята. "Тази събота засаждаме още една нова гора от 2000 дървета. 100% безплатно. На 30 и 31 октомври ще сме селата Златуша и Росоман, на 15 км от околовръстното шосе на София, след град Божурище", поясни Рахнев. На мястото пожар, причинен вероятно от човешка небрежност е унищожил старата гора и тя не може да се възстанови без човешка помощ. "Ще се засаждат дъбове и борове, всичко е осигурено от нас, професионалисти от Горско стопанство, които ще дават насоки, също и уреди за засаждането. Може да се включи всеки здрав човек с желание да помогне доброволно горите ни стават все повече. Поне 150 души е добре да се съберем", каза Рахнев. Доброволците ще са организирани на групи за да се избягва струпването на хора. Осигурени са дори маски и тестове. С тях ще има и експерти, които ще помагат за това нещата да се случват правилно. "За 8 години сме засадили над 1,4 милиона дървета благодарение на доброволци, които безкористно се включват в акциите", похвали се Рахнев и покани всички, които желаят, да се включат.

comment 0
visibility 360
Задържаха 29-годишен извършил кражба в условия на рецидив

Задържаха 29-годишен извършил кражба в условия на рецидив

Софийска районна прокуратура задържа 29-годишен мъж, извършил кражба в условията на опасен рецидив, съобщават от институцията.Това е станало на 23 октомври т.г., в 21.30 часа до около 18.30 часа на другия ден. Обвиняемият Г.П. счупил стъкло на паркиран лек автомобил, марка и откраднал от него винтоверт, бъркалка за строителни разтвори, къртач и ъглошлайф от К.Т. Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив – извършителят е осъждан ефективно на „лишаване от свобода“ за кражби.  Срещу него е образувано досъдебно производство за престъпление. Предвид съдебното минало на Г.П. и опасността да извърши друго престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

comment 0
visibility 432
В "Слатина" бяха вдигнати излезли от употреба коли

В "Слатина" бяха вдигнати излезли от употреба коли

В район „Слатина“ бяха вдигнати излезли от употреба автомобили, съобщават от Столичен инспекторат. На 26 октомври по ул. „Акад. Георги Бончев“, голяма част от колите са били преместени в частни имоти. Това се случи след издадена заповед от районната администрация вчера. От началото на годината в район „Слатина“ са стикирани над 400 броя стари автомобили, които ще бъдат преместени принудително ако собствениците им не се погрижат за това в тримесечния гратисен период. Издадени са 55 заповеди за вдигане на ИУМПС, които са разположени на различни обществени места в района.

comment 0
visibility 782
-

ВМРО: Внасяме жалба във ВАС да бъдат анулирани всички актове и решения, подписвани от Кири...

Днес Конституционният съд на Република България взе поредното достойно и националноотговорно решение. От самото начало беше ясно, че лицето Кирил Петков, гръмко провъзгласил се за продължител на промяната, е излъгал в декларацията, че има само българско гражданство. Това е не само декларация с невярно съдържание и лицето носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс, но това най-вече e грубо погазване на Основния закон на държавата. Ето това са „новите“, „честните“ и „променящите статуквото“. Идват уж, за да оправят България, но влизат в тази битка по нечестен и незаконен начин. Ние от ВМРО сме категорични, че прокуратурата веднага трябва да се намеси, като в същото време внасяме жалба до Върховния административен съд всички решения и актове, подписвани от Кирил Петков като министър, да бъдат обявени за нищожни. Днешното решение на КС всъщност повдига и въпроса за решенията, вземани на заседания на МС в присъствието и с гласа на това лице. В същото време ще Ви припомним, че вече такива герои сме ги гледали. По времето на царя едни юпита се заявиха, че ще сменят системата, но вместо това промениха единствено собственото си финансово състояние. Затвориха ядрените реактори на АЕЦ „Козлодуй“ и си тръгнаха и обрекоха държавата ни на енергийно робство за сметка на високи постове в Брюксел. Това трябва да спре! Ние от ВМРО сме категорични, че и тази битка ще я доведем докрай.

comment 0
visibility 387
-

Данъчната служба в столичния район "Илинден" възобновява дейността си

Отдел "Общински приходи - Илинден" възобновява нормалния си режим на работа от днес, 27 октомври. Това съобщават от дирекция "Общински приходи" на столична община. Ремонтът на сградата на община "Илинден", който започна в средата на септември, вече е приключил и гражданите от района отново могат да получат на място услугите, свързани с местни данъци и такси, подаване на декларации и др.

comment 0
visibility 125
-

Новият директор на националното радио е Милен Митев

Съветът за електронни медии избра Милен Митев за генерален директор на Българското национално радио. Изслушванията на кандидатите се проведоха в понеделник и вторник, съобщиха от медията. За Митев дадоха гласа си четирима от членовете на СЕМ - председателката на съвета Бетина Жотева, Галина Георгиева, Соня Момчилова и София Владимирова. Розита Еленова се въздържа. Претендентите за поста бяха трима - Милен Митев, Митко Димитров и Иво Тодоров. Кандидатите представиха пред медийния регулатор концепциите си за управлението и развитието на общественото радио. До избора на генерален директор на БНР се стигна, след като Андон Балтаков подаде оставка през август. По закон в тримесечен срок след това се провежда нов конкурс. Милен Митев беше временно изпълняващ длъжността до момента. Качествената журналистика, задълбочен анализ, социална отговорност, многообразието на темите и гледните точки, подкрепа на всички групи в дигиталния свят и да не се страхуваме да експериментираме в нови формати са част от приоритетите на новия директор на медията. Нов модел на финансирането на БНР, което да се обвърже с обществената му мисия, а не с час програма, както е сега е друг акцент в концепцията му за управлението и развитието на общественото радио.

comment 0
visibility 145
-

Децата от MAXsport отново победиха в турнира Sofia Grand Prix

За втора поредна година MAXsport е КОМПЛЕКСЕН ШАПИОН от Sofia Grand Prix! В събота се проведе турнира по карате Sofia Grand Prix в столичната зала Триадица. MAXsport взе участие с 18 състезателя и спечели 19 златни медала. Така заслужено каратеките от MAXsport вдигнаха купата за КОМПЛЕКСЕН ШАМПИОН по медали на турнира! На второ място се класира клуба от гр. Плевен - Спартак 14, а на трето Кюстендилският клуб Чикарали. Децата от MAXsport се раздадоха на МАКС, а за 11 от тях това беше и контролно за предстоящото Световно първенство и Световната Кохай купа, които ще се преведът в средата на следващия месец в Сърбия.

comment 0
visibility 406
-

Задържаха мъж и жена за склоняване към проституция в София

49-годишен мъж и 28-годишна жена бяха привлечени под отговорност от Софийска районна прокуратура за склоняване на млада жена към проституция, съобщиха от прокуратурата. От 2020 г. до 25.10.2021 г. в гр. София, обвиняемата е склонявала 25-годишна жена към блудствени действия – извършване на еротични масажи, като деянието е извършено с користна цел. Тя е получавала част от паричните суми, получени за това от пострадалата. Мъжът е обвинен, че за времето от 25.08.2021 г. до 25.10.2021 г. е предоставял помещение в гр. София, обособено като салон за масажи, като за това получавал част от парите за извършените в него блудствени действия. Предвид опасността обвиняемите да се укрият и да извършат другo престъплениe, наблюдаващ прокурор е постановил задържането им за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

comment 0
visibility 224
-

Яна Борисова ще представи специалното издание на първия ѝ роман “Чудна лятна нощ”

  На 1 ноември, Денят на будителите, от 19 ч. в Sofia Live Club Яна Борисова и издателство “Книгомания” ще представят пред публика специалното издание на първия ѝ роман “Чудна лятна нощ”, в което са включени и 7 непубликувани до момента нейни разкази. Специалното издание на книгата е илюстрирано от Никола Тороманов-Фичо - сценограф и художник, с графичното оформление на Кирил Златков - художник, графичен дизайнер и илюстратор на едни от най-красивите и стойностни книги на български език през последните години. Гости на събитието ще бъдат журналистът Георги Тошев и режисьорът Димитър Коцев-Шошо, които заедно с Яна Борисова ще споделят лични истории за писането, театъра и любовта. Вечерта ще звучи с рояла на Милен Кукошаров, който заедно с джаз трио ще изпълни любими песни на Яна Борисова, както и авторската музика към романа “Чудна лятна нощ”, създадена от Стефан Вълдобрев. “Чудна лятна нощ“ е романтичен роман за любовта, таланта и последствията от тях. Партитура за силата на думите, за красотата на музиката и за смисъла и нуждата от изкуство. Една история за емоционалните, но притеснителни хора, които нямат възможността да изразяват чувствата и емоциите си. За странниците, които независимо, че не приличат на другите, може би ще се окажат по-интересната част от човечеството. За таланта, вдъхновението и колко крехко и чупливо нещо е то, когато наоколо свири едно чуждо радио. Една любовна приказка, която променя света и го превръща в магическа реалност. И най-вече история за това как изкуството е по-силно от злото, което се опитва да го унищожи, защото мрази красотата. Представянето ще е със свободен вход срещу зелен сертификат.

comment 0
visibility 116
Треньорът на ЦСКА-София ще налага нова двойка в центъра на защитата

Треньорът на ЦСКА-София ще налага нова двойка в центъра на защитата

Треньорът на ЦСКА - София Стойчо Младенов започва да налага естонския национал Карол Метс като титулярен централен защитник в състава на “армейците”. 28-годишният бранител бе последното лятно попълнение на тима, като пристигна в Борисовата градина, след като срокът за картотекиране на играчи в УЕФА вече бе изтекъл, съобщава Sportal. Затова той няма право да играе в мачовете на “червените” в груповата фаза на Лигата на конференциите. Този факт постави Метс в неравностойна позиция с друг от привлечените през лятото футболисти - финландеца Томас Лам. С оглед амбициите за излизане от групата в Европа Младенов обиграваше двойката Матей - Лам в ядрото на ариергарда и в родния шампионат с цел те да са максимално сработени за важните битки с Рома, Бодьо/Глимт и Зоря (Луганск). ЦСКА - София обаче не се представи добре в първите си сблъсъци с тези съперници и на практика загуби шансове за участие в евротурнирите напролет.

comment 0
visibility 304
Постоянен лабораторен пункт за тестване в столичния НДК

Постоянен лабораторен пункт за тестване в столичния НДК

От 27 октомври на територията на НДК започва работа постоянен мобилен лабораторен пункт за тестване. Той се организира съвместно от НДК и МДЛ Цибалаб ЕООД. Намира се вътре в сградата, а входът е през Билетен център в ляво, съобщиха от НДК. Работното време е всеки ден (вкл. събота и неделя) от 16:00 до 19:30 часа. Ще се правят бързи антигенни тестове на цена от 10 лв., както и ПСР тестове. Приоритетно ще се обслужва публиката на събитията и пространствата в НДК. От НДК молят зрителите да показват закупените си билети при тестване, както и да идват за събитията по-рано, за да бъдат обслужени навреме и да не се получават струпвания непосредствено преди началните часове на събитията. Напомнят, че съгласно Заповед на министъра на здравеопазването достъпът до всички зали и събития в НДК се осъществява чрез представянето на входа на зелен сертификат, получен чрез: ваксина за COVID-19, преболедуване на COVID-19, отрицателен PCR тест или отрицателен антигенен тест. НДК апелира за разбиране и спазване на въведените мерки, за да пазим взаимно здравето и живота си и да се наслаждаваме дълго на любимите ни събития и емоции!