Новини от вчера

comment 0
visibility 172
София вечер

Новините в София: Най-важното за деня 24 май, 2020 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 24 май 2020 г. „Левски“ празнува 106 години от създаването си Още през нощта привържениците на „Левски“ започнаха с отбелязването на рождения ден на клуба, съобщава БТВ. Минути след полунощ столичани станаха свидетели на забележително пирошоу. То беше организирано от събралите се фенове на стадион „Георги Аспарухов“. Шоуто беше излъчено и в социалната мрежа на живо. Кметът на София: Духовността е сила, която се преживява заедно Честит празник на словото и съзиданието!, написа Йорданка Фандъкова Книжовността е най-силното оръжие в утвърждаването ни като държава. Тя е знамето на нашата независимост, което никога не пада. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова във видео приветствие си в социалната мрежа. Сатиричният театър с представления в „София Тех Парк“ Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър, сподели пред БТВ, че трупата на театъра ще има представления в „София Тех Парк“. Прием само по документи във ВУЗФ Продължава приемът на кандидат-студенти за новата учебна 2020/2021 г. във Висшето училище по застраховане и финанси в столицата, съобщават Офнюз. Няма да се провежда кандидат-студентски изпит , а ще се признават оценките от матурите. Това се налага, за да се осигури безопасно кандидатстване в университета в съответствие с мерките в условие на пандемия. Плавно се увеличава броя на дневните полети на Летище София Летище София работи при строго спазване на мерките за предотвратяване разпространението на заразата с коронавирус, съобщава Днес. Редовни полети на летището имат "България Ер", Wizzair, Ryanair, а останалите авиокомпании поддържат контакт с летището в случай на желание от тяхна страна за подновяване обслужването на полетите. Събраха подписи против строежа в „Александровска“ да стане детска болница "За истинска детска болница", гражданска инициатива, вече разполага с необходимия брой подписи в подкрепа на мнението им да се изгради съвсем нова сграда за детска болница, съобщава БНР. Търсят автоджамбазин, катастрофирал с крадена кола Издирва се автоджамбазин, който е катастрофирал през нощта на Околовръстното с крадената кола, съобщават от БНР. Минути преди 4.00 ч сутринта на 24 май е подаден сигнал за инцидента. След пристигане на място, полицията установила, че автомобилът е бил откраднат от близката до разклона за Банкя и Суходол автокъща.  

comment 0
visibility 307
паднала кабинка на Лъвов мост

Какво се случи с телефонната кабинка на Лъвов мост?(СНИМКИ)

Повалена телефонна кабинка се вижда в публикувани снимки в социалната мрежа. Мястото е Лъвов мост. Кабинката е жестоко прекършена от основата. В своя пост журналистът Владимир Христовски в групата „Безумията в София“ е публикувал снимките на унищожената телефонна кабинка. Според него, младеж се е набрал на лоста на кабинката и така е спомогнал за падането ѝ. Дори и следи от кръв се виждат на една от снимките. Ето и думите му без редакторска намеса: „Телефонната кабинка на "Лъвов мост" рухна, след като младеж решил да се набере на нея. Ако се за гледате ще видите и капките кръв, с които е "платил" за "геройството" си. Моля ви, не се катерене по градските елементи и съоръжения. Групата вече предприел мерки за премахването на съоръжението.“ Апелът на Христовски е съвсем искрен и основателен. Адмирации за бързите мерки, които се взимат за премахване на падналата кабинка.

comment 0
visibility 295
Полиция

Търсят автоджамбазин, катастрофирал с крадена кола

Издирва се автоджамбазин, който е катастрофирал през нощта на Околовръстното с крадената кола, съобщават от БНР. Минути преди 4.00 ч сутринта на 24 май е подаден сигнал за инцидента. След пристигане на място, полицията установила, че автомобилът е бил откраднат от близката до разклона за Банкя и Суходол автокъща. Колата се намирала край пътя, в дерето. За изваждането му е бил докаран кран. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Реклама
comment 0
visibility 257
Детска болница

Събраха подписи против строежа в „Александровска“ да стане детска болница

"За истинска детска болница", гражданска инициатива, вече разполага с необходимия брой подписи в подкрепа на мнението им да се изгради съвсем нова сграда за детска болница, съобщава БНР. Привържениците на инициативата са против старото скеле да се превърне в детска болница. Те смятат, че една нова сграда може да бъде най-сигурното място за модерна и функционална детска болница. Подписката се проведе на входа на Южния парк. Привържениците на инициативата смятат, че детската болница трябва да е в унисон с всички съвременни изисквания. Няма да е по-скъпо проектирането и изпълнението на съвсем нова сграда за целта. Дори архитектите изказват мнение, че старият строеж е опасен. Няма да събере всички необходими специалисти, няма да има достатъчно място за родители, няма да има и лаборатория в болницата.

comment 0
visibility 425
Летище София

Плавно се увеличава броя на дневните полети на Летище София

Летище София работи при строго спазване на мерките за предотвратяване разпространението на заразата с коронавирус, съобщава Днес. Редовни полети на летището имат "България Ер", Wizzair, Ryanair, а останалите авиокомпании поддържат контакт с летището в случай на желание от тяхна страна за подновяване обслужването на полетите. На терминалите се допускат само пътници с маски и с измерена температура. Със стикери на пода се контролира отстоянието на метър и половина между хората. За това напомнят и редовните съобщения от уредбата. Автобусите превозват по-малък брой пътници, а гишетата са снабдени с предпазни екрани. Със санитарните изисквания се съобразяват и търговските обекти на територията летището. Почистване и дезинфекция на терминалите, шатъла и перонните автобуси се извършва четири пъти на ден. Това важи и за кошниците за багаж, парапетите, асансьорите, полетните изходи и др. На всеки час се почистват и дезинфекцират санитарно-хигиенните помещения. Дезинфекция се прави и на климатичната и вентилационна система. Пътниците от пристигащите полети се обработват индивидуално, след което се прави дезинфекция на зоните, в които са били пътниците. Не се смесват пътниците от различните полети.

comment 0
visibility 200
ВУЗФ

Прием само по документи във ВУЗФ

Продължава приемът на кандидат-студенти за новата учебна 2020/2021 г. във Висшето училище по застраховане и финанси в столицата, съобщават Офнюз. Няма да се провежда кандидат-студентски изпит , а ще се признават оценките от матурите. Това се налага, за да се осигури безопасно кандидатстване в университета в съответствие с мерките в условие на пандемия. Документите се приемат онлайн и в университета като всеки желаещ може да разчита на лична консултация в университета при избор на специалност и форма на обучение. Висшето училище има бакалавърски, магистърски и докторски програми на български език, както и програми на английски език в трите степени на обучение. Има акредитация не само в страната, но и британска акредитация. Възпитаниците на ВУЗФ са едни от най-добре платените в сектора.

comment 0
visibility 164
Сатиричен театър

Сатиричният театър с представления в „София Тех Парк“

Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър, сподели пред БТВ, че трупата на театъра ще има представления в „София Тех Парк“. Представленията ще започнат на 8 юни и ще се играят на открито в съответствие с изискванията за безопасно функциониране на театрите във време на пандемия. Сърменов сподели, че е ученик по природа. Проблемите, които имал в училище, не са били от това, че не е обичал да учи. Просо бил прекалено палав. Отнасял се е с уважение към учителите и е имал високи оценки. Дори и днес продължава да се учи.

comment 0
visibility 146
Кметът на София: Духовността е сила, която се преживява заедно

Кметът на София: Духовността е сила, която се преживява заедно

Книжовността е най-силното оръжие в утвърждаването ни като държава. Тя е знамето на нашата независимост, което никога не пада. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова във видео приветствие си в социалната мрежа. „Аз зная буквите и животът със знанието е добър“ – това ни казват „Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть“.Азбуката ни е разказ за грамотността, за мощта на знанието и силата на един народ, който ще пребъде. За първи път от век и половина София няма да посрещне празника на Св. Св. Кирил и Методий с тържествено шествие на деца и учители. "Царя" днес няма да е огласен от училищните оркестри. А тук, на паметника на Светите братя, няма да чуем „Върви, народе възродени“ от хора на музикалното училище", казва столичният кмет. "През последните месеци на физическа дистанция по нов начин показаха, че близостта и нашата заедност са в езика. И в думите са силата, грижата, свободата и съзиданието. И този януари по традиция получих хиляди съобщения от ученици, които искаха по-дълга ваканция – с обяснения, хитрини и забавни закани. В последния месец обаче се случи неочакваното. Стотици молби - „Искаме пак на училище. Вече не е смешно“, ми написа Никол. И училището се превърна в желание, защото то е общност от приятелства, състезания, стремежи и мечти. Както пише Пенчо Славейков „трябва да се отдалечи човек от онова, що обича, за да усети силата на своята обич“. И когато се отделихме от сцената на театрите, кината, концертни зали, библиотеките и университетските аудитории, видяхме, че духовността е сила, която се преживява заедно. Нашата книжовност е най-силното оръжие в утвърждаването ни като държава. Тя е знамето на нашата независимост, което никога не пада. „Аз зная буквите и животът със знанието е добър“ – това ни казват „Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть“. Азбуката ни е разказ за грамотността, за мощта на знанието и силата на един народ, който ще пребъде. Честит празник на словото и съзиданието!, написа Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 113
стадион "Георги Аспарухов"

„Левски“ празнува 106 години от създаването си

Още през нощта привържениците на „Левски“ започнаха с отбелязването на рождения ден на клуба, съобщава БТВ. Минути след полунощ столичани станаха свидетели на забележително пирошоу. То беше организирано от събралите се фенове на стадион „Георги Аспарухов“. Шоуто беше излъчено и в социалната мрежа на живо. Днес феновете на клуба ще посетят паметника на Апостола в София, след което ще се отправят към мястото на основаване на синия клуб през 1914 г – Могилката. Събитие за годишнината няма да има заради пандемията и мерките за предпазване от зараза, но билетите за стадион „Георги Аспарухов“ са разпродадени. Средствата от тях ще се влеят в касата на сините. От началото на финансовата криза в „Левски“, издръжката му се осъществява основно чрез дарения и продажби на артикули и билети.

comment 0
visibility 339
Народна библиотека

Времето и предстоящите събития на 24 май 2020 г. в София

Времето на 24 май Празничният ден ще започне със слънце и температури между 7 и 9 градуса. Към обяд ще се появят облаци, които постепенно ще превземат цялото небе. Максималната температура ще достигне 20 градуса. Възможни са кратки превалявания към края на деня. Вятърът от запад ще се усили с увеличението на облачността. Предстоящи събития за 24 май 8.00 ч. Съобщение по повод актуалната обстановка с коронавирусната инфекция в България и света ще направи представител на Националния оперативен щаб в Министерски съвет. 09.30 ч. Ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 11.00 ч. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи тържествен молебен по повод Деня на българската просвета и култура в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 10.00 ч. Цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще положат държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова

comment 0
visibility 3855
коронавирус

4 от всичките 19 нови случая на COVI-19 са в София

За последните 24 часа са установени 19 новозаразени с коронавирус в страната, съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Излекуваните са 32. Починали са 4 заболели – мъже на 76, 73 и 31 години, както и жена на 76 години със сърдечна недостатъчност. Новите случаи са от Благоевградска област - 3, Великотърносвска област – 1, Област Пазарджик – 5, Сливен – 2, София – 4 и Ямбол – 4. Сред медицинския персонал не са установени заразени. Проф. Кантарджиев напомни, че спадът в заболеваемостта не означава, че трябва да не се спазват мерките за превенция от заразяване, а именно да се носят маски на закрити обществени места, както и да не се струпват много хора на едно място.