Новини от вчера

comment 0
visibility 241
Новините в София: Най-важното за деня 28 юли 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 28 юли 2021 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 28 юли 2021 г. Катастрофа с автобус, микробус и кола на моста на бул. "Европа" към Божурище (СНИМКИ) Станала е катастрофа между автобус, микробус и лека кола. Ударът е на моста на бул. "Европа" към Божурище над кръговото при магазин "Мосю Бриколаж" в "Люлин".За инцидента съобщиха със снимки и коментари граждани в социалната мрежа. От Министерството на културата се произнесоха за казуса с Централните хали Към днешна дата Министерството на културата не е съгласувало инвестиционен проект за намеса по Централните хали в София. Това се казва в официално становище до медиите на ведомството по повод информации за бъдещо преустройство на софийските Централни хали за навлизането в сградата на хипермаркет. За София и страната: До края на август е удължена извънредната епидемична обстановка С решение на Министерски съвет до края на август е удължена извънредната епидемична обстановка за София и страната.Според Световна здравна организация към 18.07.2021 г. общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица, е над 3,4 млн. души, като се отчита ръст с 12% в сравнение с предходната. Очаква се, при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 млн. души. В столичния зоопарк: Спасяват от жегите слоницата Артайда с разхлаждащи бани За нас хората съветът при големите жеги е да си стоим у дома. Но същото нещо не е приложимо в столичния зоопарк. Там е домът и на 58-годишната Артайда - единственият слон в България. Тя се радва на ежедневни разхлаждащи бани, с които от зоопарка се опитват да я спасят от високите температури, разказват от БНТ. "Лятото слоницата се къпе ежедневно, съобразено с температурите навън. Това е нейно любимо занимание, много обича да се подлага на хладна баня", обяснява пред камерата Анета Цветанова - зооинженер в столичния зоопарк. Стикериран таралясник 6 месеца стои и заема паркомясто в "Илинден" (СНИМКИ) Разкостен автомобил, който е стикериран, вече 6 месеца продължава да стои и да заема парко място в столичния район Илинден. Колата е закотвена в кв. Св. Троица до бл. 2981.Заетото паркомясто е най-малкия проблем. Ламаринените останки от колата са приютили всякакви летящи и пълзящи гадини, а под колата е боклучарник. Жена, която живее наблизо сигнализира пред Столица.bg за проблема. По настояване на княжевци няма да има тунел на кръстовището на Околовръстното и "Цар Борис III" Няма да има тунел, който да извежда трафика от Околовръстното на София - Южна дъга, през кръстовището на бул. "Цар Борис III" в посока Владая. Това става ясно от отговора на АПИ до Сдружение в обществена полза "За Княжево".Повече от година гражданите и живеещите в квартала се борят да се промени поректа. Организираха няколко протеста, два пъти блокираха булеварда и гласът на недоволството им бе чут.    

comment 0
visibility 2476
type-photo.svg
Катастрофа с автобус, микробус и лека кола на моста на бул. "Европа" към Бо

Катастрофа с автобус, микробус и кола на моста на бул. "Европа" към Божурище (СНИМКИ)

Станала е катастрофа между автобус, микробус и лека кола. Ударът е на моста на бул. "Европа" към Божурище над кръговото при магазин "Мосю Бриколаж" в "Люлин". За инцидента съобщиха със снимки и коментари граждани в социалната мрежа.       

comment 0
visibility 1655
От Министерството на културата се произнесоха за казуса с Централните хали

От Министерството на културата се произнесоха за казуса с Централните хали

Към днешна дата Министерството на културата не е съгласувало инвестиционен проект за намеса по Централните хали в  София. Това се казва в официално становище до медиите на ведомството  по повод информации за бъдещо преустройство на софийските Централни хали за навлизането в сградата на хипермаркет.   Сградата е разгледана за втори път на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) на 19 юли. Тогава е разгледан инвестиционен проект за Централни хали, подробности по който могат да се проследят в YouTube канала на Министерството на културата.   Пуснаха петиция за защита на софийските Хали    Експертен съвет на МК реши: Централни хали в София стават супермаркет на чужда верига    Обектът е частна собственост от 1999 г. Той е разглеждан и преди това на заседание на СЕСОНКЦ № 90, проведено на 26.02.2021 г. С решение на Експертния съвет тогава е препоръчано на министъра на културата да не съгласува инвестиционния проект в представения вид, с изисквания за преработка. По отношение на процедурата на този етап предстои СЕСОНКЦ да предостави за утвърждаване на министъра на културата протокол с решение от заседанието си на 19.07.2021 г.   Според регистъра на недвижимите културни ценности и архива на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) статутът на сградата на Централните хали е обявен през 1995 г. като „Градските хали (Гастроном № 1) – архитектурно-строителен паметник на културата с категория „местно значение” и в ДВ бр. 25 от 1988 г. като „Градски хали, бул. „Мария Луиза” 25 – архитектурно-художествен паметник на културата с категория „национално значение”. Съгласно Преходните и заключителни разпоредби на Закона за културното наследство сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Имотът попада и в границите на археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец”, като за него са предвидени режими на опазване.   След последното заседание на СЕСОНКЦ все още няма съгласувателно становище, издадено от Министерството на културата. Към момента в предложения проект не са изпълнени всички предписания на НИНКН. А докато не се удовлетворят всички изисквания за адекватното опазване на сградата и нейната история, докато не се гарантира запазването на нейната автентичност и дух по адекватен начин, не може да има съгласуване. НИНКН няма законова възможност да забрани функционирането на сградата като търговски обект, но има механизмите, които да гарантират нейното опазване.  

Реклама
comment 0
visibility 649
За четвъртък и за петък: Заради снимки на клип променят движението в части

За четвъртък и за петък: Заради снимки на клип променят движението в части на София

Заради снимки на клип се променя движението в различни части на София. Това съобщават от Столична община и дават подробности. Промените са за четвъртък и за петък.    Забраняват се престоят и паркирането изключение на колите на снимачния екип и извън местата в режим на служебен абонамент, както следва:   От 17.00 часа на 29 юли до 15.00 часа на 30 юли на пл. „Николай Гяуров“ – 12 паркоместа.   От 8.00 до 16.00 часа на 30 юли  на ул. „Московска“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Париж“- 4 паркоместа.   От 8.00 до 16.00 часа на 30 юли  на ул. „Московска“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Париж“ – 4 паркоместа.   От 8.00 до 19.00 часа на 30 юли  на ул. „Проф. Асен Златаров между ул. „Герлово“ и ул. „Оборище“ - 8 паркоместа и на ул. „Оборище“ между ул. „Проф. Асен Златаров“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ -12 паркоместа.      

comment 0
visibility 1349
Задържани са крадците на велосипед от "Сухата река"

Задържани са крадците на велосипед от "Сухата река"

Двама криминално проявени, откраднали велосипед от "Сухата река", са задържани за броени дни от полицаи от Пето РУ, съобщават от МВР. На 25 юли столичанин сигнализирал в районното управление, че по-рано същия ден, в „Суха река“, двама непознати със сила и заплахи отнели велосипеда му и избягали. В резултат на издирвателните и процесуални действия, предприети в рамките на образуваното досъдебно производство, били установени и задържани извършителите на деянието - криминално проявени мъже, на 21 и на 55 години. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура двамата са привлечени като обвиняеми за престъпление. Наложени са им мерки „парична гаранция“ в размер на 200 лева за 21-годишния и 300 лева - за по- възрастния.  

comment 0
visibility 185
Без коли по улица "Мануш войвода" заради ремонт на тротоарите

Без коли по улица "Мануш войвода" заради ремонт на тротоарите

Заради ремонт на тротоарите по улица „Мануш войвода“ в участъка от ул. „Цар Иван Асен II“ до ул. „Хан Омуртаг“ се въвеждат промени в движението. Това съобщават от Столична община и дават подробности.  Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва:   от 29.07.2021 г. до 09.08.2021 г. /включително/ по източното пътно платно на ул. „Мануш войвода“ в участъка от ул. „Цар Иван Асен II“ до ул. „Хан Омуртаг“;   от 10.08.2021 г. до 21.08.2021 г. /включително/ по западното пътно платно на ул. „Мануш войвода“ в участъка от ул. „Цар Иван Асен II“ до ул. „Хан Омуртаг“.    

comment 0
visibility 271
type-photo.svg
Заради високите температури в София: Отново оросяват улици и булеварди

Заради високите температури в София: Отново оросяват улици и булеварди (СНИМКИ)

Заради високите температури  продължава оросяването на основни улици и булеварди в София. Дейностите започнаха след 13 часа, съобщават от Столичен инспекторат.  Работата на екипите на фирмите няма да спира и в следващите горещи дни.  

comment 0
visibility 199
Почистени са боклуците от ремонт в 10 -то училище в "Младост"

Почистени са боклуците от ремонт в 10 -то училище в "Младост"

Почистени са строителните отпадъци от ремонтни работи в 10 СУ "Теодор Траянов" в "Младост". Граждани са подали сигнал до Столичен инспекторат за боклуците.  Ненужни вещи, строителни отпадъци и други бяха оставени в зелените площи до читалището и непосредствено да контейнерите на ул. "Методи Андонов".    В рамките на днешния ден отново беше извършен последващ контрол. Сега пространството се  поддържа чисто. Инспекторите са дали на ръководството на училището предписание с протокол да не се допуска замърсяване, като при неспазване следва административна санкция.  

comment 0
visibility 661
До края на август е удължена извънредната епидемична обстановка у нас

За София и страната: До края на август е удължена извънредната епидемична обстановка

  С решение на Министерски съвет до края на август е удължена извънредната епидемична обстановка за София и страната.   Според Световна здравна организация към 18.07.2021 г. общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица, е над 3,4 млн. души, като се отчита ръст с 12% в сравнение с предходната. Очаква се, при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 млн. души.   В световен план, към 20 юли, България се нарежда на седмо място по обща смъртност от COVID-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност, допълват от Нова телевизия. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболеваемост във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболеваемост при лицата до 39 г. и възрастните хора над 90 г.  

comment 0
visibility 206
type-photo.svg
Екипи на АПП ще помагат в поливането на дърветата в столицата

Екипи на АПП ще помагат в поливането на дърветата в столицата (СНИМКИ)

Екипите от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община ще помагат при поливане на алейните дървета в София. След 19 часа тази вечер ще започне напояване на дърветата в „Овча купел“. Поливането на дърветата ще се прави  с водоноски и ще се контролира от дирекция „Зелена система“, съобщават от Столична община.   В паркове и градини на София има изградена поливна система за цветя, храсти и дървета. На територията на Столична община, в паркове и градски градини поддържани от дирекция „Зелена система“, са изградени 29 автоматизирани поливни системи, за по ефективно изпълнение на дейностите по поддържане на парковете и градините и намиращите се в тях, зеленина и цветя.   На местата, където няма изградена автоматизирана поливна система, като улици и булеварди, цветни фигури и храстови групи, поливането се извършват с водоноски. Напояването се прави  в кратности в зависимост от сезона и нуждата от напояване на съответния вид растителност.            

comment 0
visibility 174
Hopster

Мобилното приложение за деца Hopster става част от EON

Абонатите на EON PREMIUM и EON FULL вече могат да се възползват от мобилното приложение Hopster, както и видео услугата Hopster On Demand, включени безплатно в пакетите им, а за EON LIGHT е налична възможност за добавяне като допълнителен пакет за 9.99 лв. на месец. Мобилното приложение предоставя безопасна среда за обучение на деца от 2 до 6 години, без реклами. В нея те имат достъп до разнообразно съдържание, специално селектирано от експерти, за да подпомага развитието им и да стимулира креативността. С помощта на детски песни, образователни филмчета, забавни игри, рисуване и много други функции Hopster е сигурен и доверен спътник в усвояването на нови знания и умения от най-малките в дигиталната ера. С новите предложения Hopster (мобилно приложение) и Hopster On Demand децата могат едновременно да се забавляват и да научават нови неща, независимо дали са вкъщи, на път или на почивка. Лесната навигация, богатото, ангажиращо и съобразено с нуждите съдържание, както и безопасността на платформата я правят предпочитан избор за родителите на деца в предучилищна възраст. Мобилното приложение е налично за сваляне в Google Play и Apple App Store. Потребителите трябва да изберат Vivacom от списъка с оператори и след верификация на възрастта се пренасочват към страницата за вписване, където за достъп се използва потребителското име и парола от портала My Vivacom. Постоянното надграждане и развитие на услугата EON е част от стратегията на Vivacom да осигури на потребителите достъп до изцяло нова телевизионна платформа с изключителни функционалности и ексклузивно съдържание, съчетана със супер бърз оптичен интернет. EON дава възможност да създават до 5 персонализирани профила, достъпни на различни устройства – телевизор, таблет, лаптоп или смартфон. Така цялото съдържание, налично в платформата, е на разположение навсякъде и по всяко време с един и същ интуитивен и удобен за използване интерфейс. Платформата ЕON е разработена от United Cloud, водещия център за високотехнологични иновации на United Group. Тя се предлага от Vivacom в три лесни за разбиране пакета – LIGHT, FULL и PREMIUM. EON LIGHT е на специална промоционална цена от 1 лв. на месец за първите 2 месеца (при поръчка в магазин и 3 – онлайн), а пакетите FULL и PREMIUM са на цена от 1 лв. на месец за първите 4 месеца при поръчка в магазин или за първите 6 месеца при заявка през онлайн магазина на оператора.    

comment 0
visibility 371
В "Люлин" представят проекта за втори православен храм в района

В "Люлин" представят проекта за втори православен храм в района

Гражданите от "Люлин" ще имат възможност утре, 29 юли, да се запознаят с проекта за изграждане на втори православен храм в района. Дискусията ще се проведе от 18:00 часа, в заседателната зала на 40 СУ „Луи Пастьор“. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района инж. Милко Младенов.   Храмът ще носи името на "Св. Патриарх Евтимий Търновски". Той ще бъде построен изцяло с дарителски средства в девети микрорайон, на ъгъла на улица "Димитър Талев" и булевард "Луи Пастьор".  

comment 0
visibility 473
В столичния зоопарк: Спасяват от жегите слоницата Артайда с разхлаждащи бан

В столичния зоопарк: Спасяват от жегите слоницата Артайда с разхлаждащи бани

  За нас хората съветът при големите жеги е да си стоим у дома. Но същото нещо не е приложимо в столичния зоопарк. Там е домът и на 58-годишната Артайда - единственият слон в България. Тя се радва на ежедневни разхлаждащи бани, с които от зоопарка се опитват да я спасят от високите температури, разказват от БНТ.    "Лятото слоницата се къпе ежедневно, съобразено с температурите навън. Това е нейно любимо занимание, много обича да се подлага на хладна баня", обяснява пред камерата Анета Цветанова - зооинженер в столичния зоопарк.   Диетата на Артайда за жегата е именно водата - тя може да изпие колкото поиска. Дневният ѝ прием може да достигне до 80 - 90 литра.   Слоницата сама хвърля пръст и слама върху гърба си. Зооинженерът обяснява, че това е превантивна мярка за предпазване както от слънчевите лъчи, така и за предпазване от различните вредители и насекоми.      

comment 0
visibility 284
В Еко-Е рали "България" ще участват и четири екипа от Столичен инспекторат

В Еко-Е рали България ще участват и четири екипа от Столичен инспекторат

  Четири екипа на Столичен инспекторат ще участват в 9-то издание на Еко-Е рали България. То ще протече  под мотото: „По стъпките на траките“. Домакин на събитието е Старосел. Участниците в състезанието ще щурмуват маршрут от 483,12 километра по стъпките на траките: Стара планина, Средна гора и Тракия.   Четирите  екипа на Инспектората ще бъдат с електромобили. Проявата се организира от спортен клуб „Интерспиид Нова Генерация“ – Еко-Е рали България. Столична община е една от първите, които вече използват електромобилите за извършване контролната дейност от инспекторите в централна градска част. Старт на състезанието ще бъде даден на 30 юли и ще продължи до 1 август, а колите, които ще вземат участие, са Киа Ниро, Пежо 2008Е, Пежо 208Е и Хюндай Айоник plug-in хибрид. В Еко-Е рали България 2021 има два главни елемента за състезания, за които се прави класиране, и въз основа на които се разпределят точки. От всички лица, участващи в състезанието, се изисква да демонстрират сериозната си загриженост за опазване на околната среда, като избягват действия, които по някакъв начин биха нарушили или замърсили околната среда.

comment 0
visibility 400
От "Триадица" правят пътна карта за ремонта на градинката при храм "Св. Гео

Правят пътна карта за ремонта на градинката при храм "Св. Георги Победоносец"

В „Триадица“ преди дни завърши финалното обществено обсъждане на „Проект за ремонт на градинката при храм „Св. ВМЧК. Георги Победоносец“. В обсъждането, което се състоя в градинката пред църквата, се включиха специалисти по градоустройство, ландшафт, архитекти, инженери и проектанти. Представени бяха конструктивни идеи и предложения за настилката, пейките, лампите, растителността и др. детайли от проекта. Жителите в района също не останаха безучастни към интересната дискусия и споделиха своите виждания за облика на емблематичното място. За това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.  Районната администрация бе представена от кмета Димитър Божилов, зам.-кмета инж. Христо Вълчанов и вр.и.д. главен архитект Вангел Михалев. На база събраните становища и мнения от обсъждането, районът ще излезе с пътна карта за реализацията на ремонта.       

comment 0
visibility 362
Арестуваха 37-годишен, който направи самопризнания за взлом и обир в с. Нов

Арестуваха 37-годишен, който направи самопризнания за взлом и обир в с. Новачене

Разкрити са извършители на кражби, а отнетите вещи са възстановени на потърпевшите в село Навачене, съобщиха от ОД на МВР Софийска област. След получен сигнал от собственичка са предприети незабавни дейстивя от полицията. Жената разказала, че наследственият й имот в с. Новачене е разбит и от него са откраднати различни вещи. Криминалисти от РУ-Ботевград извършили оглед иустановили, че престъплението е извършено след взлом на вратите на къщата и мазето. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия скоро авторът на кражбата бил разкрит и задържан. 37-годишният криминално проявен мъж от същото село направил пълни самопризнания пред разследващите. Отнетите от него два велосипеда, телевизор, три медни котли и турски кантар са иззети и възстановени на собственичката. Материалите по случая са докладвани в районната прокуратура с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК. В същото време автор на домова кражба бе разкрит и от сливнишките полицаи. След получен сигнал от жителка на града, че от жилището й е открадната златна гривна, криминалистите бързо влезли в дирите на извършителя. 14-годишният младеж, вече криминално проявен, признал за деянието си и предал доброволно отнетата от него чужда вещ. Материалите по случая са докладвани в районната прокуратура с оглед прилагане разпоредбите на чл. 61 от НК.

comment 0
visibility 536
type-photo.svg
Fast & Fit

Бъди Fast & Fit в парка Гео Милев!

Екипът на една от най-модерните столични фитнес зали – Fast & Fit, ще направи първата си тренировка на открито тази събота, 31 юли. Мястото на срещата е парк Гео Милев, а началото в 10 ч ще сложат Виктор Стоянов и Владимир Калъпсъзов със серия кондиционни упражнения. След тях щафетата на здравето ще поеме инструкторът по зумба Даяна Милева. Събитието е с безплатен достъп за всички, желаещи да си подарят движение. „Спортът е по-добрата и здравословна социална мрежа след дните на изолация.“, категоричен е Виктор Стоянов, управител на Fast & Fit. „Очакваме ви, за да споделим едно преживяване силно като сутрешно еспресо – да рестартираме тялото си за 30 минути, използвайки собствената му тежест! Елате с приятели, с шалте и готовност за селфита, защото зумбата на Даяна ще превърне поляната в терен за латино фиеста.“, добавя с усмивка атлетът. Кондиционните упражнения помагат да увеличим издръжливостта си, да подобрим гъвкавостта и баланса на тялото. „За тях рядко са ни необходими уреди, те са приложими навсякъде и скулптурират силуета с естествени за нас движения, като скачане, клякане, каране на колело.“, казва Владимир Калъпсъзов. Той влиза в залата още като тийнейджър, има биография на активен състезател по класически културизъм в категория до 70 кг, а днес е сред най-търсените треньори на Fast & Fit в SkyCity Mall. От септември зумбата става част от здравословното „меню“ за групови занимания на просторната зала, в която при огрничен капацитет могат да тренират пълноценно и в пълен комфорт до 75 души едновременно. Даяна Милева има над 10-годишен опит в извайването на тела в ритъма на салсата и ще направи демонстрация на уменията си още тази събота. За всички желаещи да бъдат част от Fast & Fit тренировката на открито на 31 юли ще има осигурена вода.                        

comment 0
visibility 1356
Стикериран таралясник 6 месеца стои и заема паркомясто в "Илинден"

Стикериран таралясник 6 месеца стои и заема паркомясто в "Илинден" (СНИМКИ)

Разкостен автомобил, който е стикериран, вече 6 месеца продължава да стои и да заема парко място в столичния район Илинден. Колата е закотвена в кв. Св. Троица до бл. 2981. Заетото паркомясто е най-малкия проблем. Ламаринените останки от колата са приютили всякакви летящи и пълзящи гадини, а под колата е боклучарник. Жена, която живее наблизо сигнализира пред Столица.bg за проблема. "Вече сме се отчаяли.Тази кола се намира в кв. Света Троица срещу ТЦ”Глобус”.Вече незнам колко години е там. Имаме множество сигнали за извозването, но никой не предприема нищо. Молим ви за съдействие, защото никой не реагира на сигналите ни", написа до Столица.bg жена, която живие в квартала. От стикера се вижда, че той е поставен на 24 февруари т. г. и отдавна е изтекъл доброволния срок на собственика за премахване,  както и тримесечният на районната администрация за принудителното извозване за вторични суровини. Някой от районните инспектори в "Илинден" е пропуснал да си довърши работата.

comment 0
visibility 413
От Италия пристигна настилката за ремонта на общинското игрище в ”Дианабад”

От Италия пристигна настилката за ремонта на общинското игрище в ”Дианабад” (СНИМКИ)

Висококачествена изкуствена трева ще е настилката на общинското футболно игрище при бл. 2 в столичния квартал Дианабад, район ИЗгрев-Столична община. Настилката вече е пристигнала от Италия и предстои да бъде поставена, съобщи в социалната мрежа кметът на района д-р Делян Георгиев. "Работата ще завърши през август, а гражданите ще могат веднага свободно и безплатно да ползват спортното съоръжение. Детската площадка до игрището също ще бъде основно реновирана, предстои подмяна на комбинираните катерушки, пейките и кошчетата за боклук", коментира д-р Георгиев. Това е вторият спортен терен, който се ремонтира основно в квартала, а предстои и пълно реновиране на два футболни терена в кв. "Изток". Амбицията на районната администрация и кмета е до края на мандата да бъдат ремонтирани всички спортни съоръжения на територията на "Изгрев". "Игрищата ни тънеха в разруха с десетилетия. Общината е длъжник пред подрастващите и активно спортуващите в този аспект. Необходимо е да създадем адекватни условия за спорт и отдих. Каква по-добра стъпка в правилната посока от това да имаме нови, хубави терени за практикуване на най-великата игра, наречена футбол?", категоричен е д-р Георгиев.

comment 0
visibility 170
Безплатно тестване за хепатит в столичната болница "Св. Иван Рилски"

Безплатно тестване за хепатит в столичната болница "Св. Иван Рилски"

Безплатно тестване за хепатит С ще има в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от 2 до 31 август. Кръвното изследване ще става в централната лаборатория на болницата в работни дни между 8:00 и 14:00 часа. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. Пациентите, чийто проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение в Клиниката по гастроентерология, където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити в България. Поводът за инициативата е Световният ден за борба с хепатита, който отбелязваме днес (28 юли). Тази година за първи път отбелязваме датата с Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити. Тя беше приета през април след дългогодишни усилия на лекари и пациентски организации. Документът предвижда безплатен скрининг за хепатит В и С във възрастовата група между 40 и 60 г., тестване на бременните жени, както и специални програми към хората от рисковите групи. Към момента обаче тази програма не е започнала и единственият начин човек да се тества за хепатит С е по негова собствена инициатива, което се случва изключително рядко, защото заболяването протича безсимптомно, а когато се появят първите симптоми, това означава, че чернодробното увреждане вече е доста напреднало. 199 000 са засегнатите от хепатит В в България, а 87 000 са с хепатит С. Поради липсата на симптоматика и на профилактика над 90 % от болните от хепатит С не знаят, че са заразени и съответно не се лекуват, а продължават да разпространяват вируса. В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа. СЗО прие глобална стратегия за достигане на 90% диагностика на хепатит С, 80 % излекуване и 65% намаляване на смъртността, причинена от болестта, до 2030 година. Пресметнато е, че в България за да се доближим до тези цели е необходимо да лекуваме 5000 пациенти с хепатит С на годишна база. За 2020 г. са лекувани едва 700 души. Същевременно над 800 човека годишно губят живота си в следствие на усложнения, причинени от заразата. Това са животи, които могат да бъдат спасени, тъй като със съвременните терапии, инфекцията причинена от хепатит С в над 99% от случаите може да бъде излекувана напълно. Не така стои въпросът с усложненията – рак или цироза на черния дроб, които вирусът причинява. Освен че е много продължително, лечението на тези болести не винаги е успешно. „Големият проблем в момента е, че медикаментите са осигурени, но няма кого да лекуваме. Имаме възможност да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, а реално през лечение преминават седем пъти по-малко”, заяви председателят на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография проф. Красимир Антонов. Водещият хепатолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” припомни, че по данни на Световната здравна организация в момента от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души, а от смятаната за по-смъртоносна инфекция доскоро - ХИВ - наполовина - 700 000 души. „Вирусният хепатит е глобално здравно предизвикателство, което не е получило достатъчно внимание от политиците и световната общност. Нашите знания за истинската тежест на заболяванията от хепатит С в България са оскъдни, защото все още не е проведено репрезентативно национално епидемиологично проучване и не знаем колко точно са хората, носители на вируса. Това води до липса на политически ангажимент - липса на национално приоритизиране на проблема и - като резултат - недостатъчни действия и ангажимент! Регионалният план за действие на СЗО насърчава и напътства държавите-членки да разработят национални стратегии и планове - това са инструментите, които могат да постигнат промяната на национално и местно ниво“, заяви представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски. ''На 28 юли отбелязваме не само Световният ден за борба с хепатита, но и денят, когато е роден д-р Барух Блумберг - откривателят на вируса на хепатит В, създал в последствие диагностичните тестове и ваксината за хепатит В, труд, за който в последствие бива удостоен с Нобелова награда. Едва ли д-р Блумберг е предполагал, че 50 г. по-късно светът все още ще се бори с последствията от недиагностицирания и нелекуван вирусен хепатит, което принуди Световната здравна организация да постави глобалните цели за елиминация. Някои държави използваха изминалите 5 години, за да създадат национални планове, да развият и осигурят скрининга, лечението, да достигнат до уязвимите групи и да гарантират устойчивост на тези мерки в дългосрочен план. Междувременно българските пациенти бяхме заети да се борим непрестанно по съдебен път за премахване на задължителната чернодробна биопсия за отпускане на лечение за хепатит С. Когато се бориш със системата за неща, които даже не би следвало да са обект на обсъждане, губиш възможността да се фокусираш върху истинските проблеми и да намериш тяхното решение. Първата по - значима и обнадеждаваща промяна дойде с  приемането на Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити, чиито дейности очакваме да бъдат обявени съвсем скоро'', коментира Силвана Лесидренска, председател на Хепактив. 

comment 0
visibility 2819
По настояване на княжевци няма да има тунел на кръстовището на Околовръстно

По настояване на княжевци няма да има тунел на кръстовището на Околовръстното и "Цар Борис...

Няма да има тунел, който да извежда трафика от Околовръстното на София - Южна дъга, през кръстовището на бул. "Цар Борис III" в посока Владая. Това става ясно от отговора на АПИ до Сдружение в обществена полза "За Княжево". Повече от година гражданите и живеещите в квартала се борят да се промени поректа. Организираха няколко протеста, два пъти блокираха булеварда и гласът на недоволството им бе чут. Сдружение "За Княжево" против проекта за тунел на "Цар Борис III" "АПИ е склонна да бъде променен идейния проект в частта на пресичането на СОП с бул. "Цар Борис III" и да отпадне тунелната връзка в посока София Перник", пише в отговора на Агенцията, чийто проект предвиждаше от бул. "Бъкстон" на Околовръстното да има тунел и да извежда трафика към Владая и Перник. Княжево излиза на протест срещу разширението на "Цар Борис III" "След промяна на идейния проект ще се пристъпи към поредното изменение на действащия план за улрична регулация в участъка от ул. Ралевица до кръстовището с бул. Цар Борис III (от км 50+500 до км 52+760)", се казва още в писмото до СДружение "За КНяжево". От Княжево си искат: Продължение на 100-годишната велоялея до 350-годишната баня Писмото е от 20 юли 2021 г и е подписано от уволнения вече директор на АПИ Апостол Минчев. Над 7 писма са изпратили от "За Княжево" до АПИ с мнение, че са против тунел на кръстовището с "Цар Борис III".    

comment 0
visibility 568
В София над 270 000 са ваксинираните срещу COVID-19, поставените дози са на

В София над 270 000 са ваксинираните срещу COVID-19, поставените дози са над 550 000

Броят на заразените с COVID-19 продължава да расте. За последното денонощие в страната вече са 200 положителните случаи от направените 15 641 теста. Активните случаи са 7541, а излекуваните 111. В болница на лечение има 755 и 77 в интензивни отделения, сочат данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са починали 4, а поставените дози ваксини са 12 178. В София заразените с коварния вирус са 42 за последното денонощие. След столицата най-много има в област Бургас - 26, Варна - 21, Пловдив 28. В столицата със завършен имунизационен цикъл са 276 001, а общо поставените дози са 556 162.

comment 0
visibility 566
Приключи ремонтът на тротоара по "Иван Щерев" в Слатина

Приключи ремонтът на тротоара по "Иван Щерев" в Слатина

Още една улица в столичния район Слатина е с ремонтиран тротоар. По ул. "Иван Щерев" пешеходците вече имат нов тротоар. "По него вече може да се мине спокойно от "Слатинска" до "Атанас Узунов", съобщи кметът Георги Илиев в социалната мрежа. Имаше нужда да се оправи и ъгъла с "Марко Бочар" отреща пред самото училище и това също бе ремонтирано, допълни кметът.  Той е убеден, че малките ремонти също имат своя сериозен принос за достъпност на достъпност на средата в района. Най-големият ремонт в момента в Слатина е реконструкцията на ул. "Н. Коперник". Миналата година бе обновена отсечката от "Плиска" до "Шипченски проход", а в момента от "Шипченски" до "Гео Милев".