Новини от днес

comment 0
visibility 201
Пътен инцидент на столичното "Симеоновско шосе"

Пътен инцидент на столичното "Симеоновско шосе"

Има пътен инцидент на столичното "Симеоновско шосе", съобщавата в групата "Катастрофи в София". Няма информация дали има пострадали. От снимката се вижда, че предницата на автомобила е потрошена. Коментаторите във фейсбук групата се възмущават, че на този булевард доста често стават катастрофи и дори предлагат да се забрани преминаването на превозни средства от там. Според тях голяма част от пътните инциденти се случват заради неадекватни шофьори.

comment 0
visibility 177
Изградиха площадка по безопасност на движението до столичната ДГ 10 "Чебура

Изградиха площадка по безопасност на движението до столичната ДГ 10 "Чебурашка"

Изградиха площадка по безопасност на движението по пътищата и приложно колоездене до Детска градина 10 "Чебурашка". Инициативата е тяхна и е по съвместния им проект със Столична община-район „Студентски“ -  „На пътя животът е с предимство“. Цветната площадка е със свободен достъп. Всеки, който пожелае може да използва новите придобивки, казват от район "Студентски", като според тях това ще увеличи ползването им от всички и ще стимулира организирането на обучения и спортни дейности свързани с безопасността на движението. Така още от ранна детска възраст най-малките ще могат да учат и да им бъдат изградени устойчиви умения и безопасни модели на поведение на пътя. Това може да се случи чрез организирането на различни инициативи като занимания и активности, включващи симулация на реални ситуации и игри, поставяне на знаци на площадката по безопасност на движението ще помогне на всички да си създадат такива навици.

comment 0
visibility 278
Катастрофа накръстовището на "Сливница" и "Опълченска"

Катастрофа на кръстовището на "Сливница" и "Опълченска"

Два автомобила катастрофираха на кръстовището на столичните булеварди "Сливница и "Опълченска". Няма тежко пострадали, съобщават във фейсбук групата "Катастрофи в София". Очевидец на инцидента твърди, че е видял как единият автомобил минава на червен сигнал на светофара. Други шофьори пък се оплакват, че органите на реда не са организирали движението, а са направили задръстване, след като са разрешили преминаването на превозните средства само в едната лента.

Реклама
comment 0
visibility 191
Три столични района ще събират опасни отпадъци

Три столични района ще събират опасни отпадъци

Традиционната тридневна есенна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци ще се проведе на 4,5 и 6 октомври. В нея ще се включат домакинствата от три софийски района - "Оборище", "Младост" и "Подуяне". От 08:30 до 14:30 ще бъдат на разположение мобилните събирателни пунктове, които са различни за трите района. За район "Оборище" датата е 04.10.2023 (сряда) г., а сборния пункт ще е разположен на бул. „Янко Сакъзов", на входа на парк „Заимов" срещу ул. „Васил Априлов". За район "Младост" е предвиден деня 05.10.2023 г. (четвъртък), а домакинствата ще се събират на жк. Младост 4, на входа на парк „Сухото дере" откъм ул. „Самара" - бл. 440. Жителите на район "Подуяне" ще изхвърлят опасните отпадъци на 06.10.2023 г. (петък)  на бул. "Ботевградско шосе", в района на ПроМаркет и бензиностанция Еко и бл. 6Е. Това, което приемат безвъзмездно от общината, като опасни отпадъци са: - Фармацефтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност); - Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) - Домакински препарати и химикали - Лакове и бояджийски материали - Мастила и замърсени опаковки

comment 0
visibility 115
Vivacom

Vivacom добавя 5 пъти повече интернет към своя роуминг пакет +Roaming West Balkans

От утре, 1 октомври, Vivacom обновява условията за своя допълнителен роуминг пакет +Roaming West Balkans, като увеличава включените мобилни данни в него с 5 пъти – от 100 MB на 500 MB на ден. Услугата +Roaming West Balkans позволява разговори и сърфиране по време на роуминг в Сърбия, Република Северна Македония, Черна Гора, Албания, Косово и Босна и Херцеговина. Пакетът е с дневна такса от 6 лв. с ДДС, а в него са включени още 100 минути за изходящи разговори и 100 SMS-a на ден. Услугата е валидна за всички частни и бизнес клиенти на телекома, като +Roaming West Balkans се активира само чрез обаждане на център за обслужване на клиенти на номер 123. Vivacom съветва своите клиенти ръчно да избират мрежата на препоръчания оператор за всяка страна. „С тази стъпка даваме на българските потребители възможност за още по-свободна и достъпна комуникация по време на пътуване и престой в страни от Западните Балкани. Щастлив съм, че ние във Vivacom, като част от семейството на United Group, за пореден път доказваме, че поставяме интереса на клиентите в центъра и непрекъснато предлагаме едни от най-конкурентните оферти за възможно най-добро клиентско изживяване“, каза Николай Андреев, управител на Vivacom. Телекомуникационни оператори от Европейския съюз (ЕС) и Западните Балкани, сред които United Group, компанията майка на Vivacom и водещ доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, подписаха Декларацията за роуминг, с която се намаляват таксите за роуминг между страните от Европейския съюз и Западните Балкани от 1 октомври 2023 г.

comment 0
visibility 232
Откриха винения фестивалът Urban Wine Fest в столицата

Откриха винения фестивалът Urban Wine Fest в столицата

Откриха фестивала за вино Urban Wine Fest в софийското Ларго по случай Международния ден на мавруда и българското вино. Организаторите на събитието са подготвили изненади като винен бар със специална селекция български вина от местни сортове, всякакви вкусотии, направени от майстори готвачи, разбира се, подходящи за комбиниране с българските вина. За тези, които искат да научат повече за напитката на боговете пък има и специални майсторски класове. Всяко събитие и това няма да мина без приятна музика, която да засили доброто настроение на присъстващите, обещават организаторите. Освен мавруд гостите ще се насладят и на други сортове български вина. Тази година Международният ден на мавруда се празнува у нас с четири двудневни градски винени фестивала. Urban Wine Fest София е първи в поредицата събития, на 30 септември и 1 октомври под купола на софийското Ларго.      

comment 0
visibility 385
Съставиха акт на софиянец за неправомерно изхвърляне на строителни отпадъци

Съставиха акт на софиянец за изхвърляне на строителни отпадъци

При редовна проверка на инспектори в район "Средец" на бул. "Васил Левски" 24 е установено нарушение от столичанин, който е изхвърлил строителни отпадъци в контейнер предназначен за битов боклук. Веднага му е съставен акт и му е дадено предписание. От Столична община напомнят на всички софиянци, че е тяхно задължение да спазват техните разпоредби и при такъв тип дейности да се организира събиране и транспортиране на строителните отпадъци от лицензирани фирми за тяхна сметка, за да не се стига до санкции и най-вече до замърсяване на обществени места.  На страницата на Столичния инспекторат и на телефона на Оперативния център 02/ 9875555 може да се види по-подробна информация.

comment 0
visibility 696
Борис Бонев представи проект за нов линеен парк по столичиня бул. Вардар

Борис Бонев представи проект за нов линеен парк по столичиня бул. Вардар

Местната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)” представи концепцията си за изграждане на нов линеен парк в София. Присъстваха жителите на Красна поляна и заедно кандидатите за общински съветници и кметове коментираха цялостната трансформация на пространството около бул. “Вардар”. Според проекта новият парк ще е е на от над 20 000 кв.м. През него ще има алеи за пешеходци и велосипедисти, а в добавка - и места за социализация. В момента зоната е в крайно лошо състояние, неподдържано и неизползваемо. “Искаме да създадем красиво пространство за софиянци, с повече зеленина и места за отдих, както и да подобрим проблема с паркирането и транспорта. Този проект решава всички тези проблеми. И ние ще работим да бъде изпълнен през следващите години - това ще направи живота в редица квартали по-добър”, заяви на представянето Борис Бонев, водач на листата за общински съветници. Бул. “Вардар” е част от концепцията за изграждане на Зеления ринг на София. Архитекти и урбанисти предлагат реализацията на Зеления ринг да започне едновременно от две противоположни части на града - в Изгрев и в Красна поляна и Илинден. “Целта е да няма разделяне на кварталите на привилегировани и игнорирани. Балансираното инвестиране в кварталите е ключова наша цел, тъй като смятаме, че София трябва да бъде удобен град за всички, независимо къде живеем”, каза арх. Росица Николова, кандидат за съветник от коалицията. “В момента пространството е хаотично, мръсно и неизползваемо. Искаме да променим това и да създадем зелен градски оазис в сърцето на квартала, където хората да могат да отдъхнат, да спортуват или да общуват със съседите си”, коментира кандидатът за кмет на район “Красна поляна” Димитър Петров.

comment 0
visibility 155
Министерството на външните работи в столицата  е отворено за всички желаещи

Министерството на външните работи в столицата е отворено за всички желаещи

Днес е Ден на отворените врати в Министерството на външните работи. Всеки, който има желание да го разгледа може да види от близо конферентните зали, кабинета на министъра и колекцията от картини и скулптури, които са изложени на показ във фоайетата на сградата. Има специална програма за най-малките посетители. Те могат да си направят специална фотосесия на стола на министъра под мотото: "Като порасна искам да бъда министър на външните работи". Най-малките гости ще могат да играят в двора на сградата, като за целта са подготвили специално състезание "Лов на съкровища". Денят на отворените врати бе открит от Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. В своето приветствие тя напомни, че сега е моментът за повече дипломация, защото чрез нея конфликтите се решават по мирен път и се защитават националните интересеси. 

comment 0
visibility 215
Холивудски блясък: От мизерия и нищета до световната слава

Холивудски блясък: От мизерия и нищета до световната слава

Кой не иска да е на мястото на холивудските знаменитости! Имат си всичко – пари, скъпи коли, огромни имения с всякакви удобства и са световно известни. Но се пропускате нещо много важно - работа, усилия и лишения, много лишения, а това не е лесно, постига се много трудно. Тези хора не винаги са имали всичко. Някои от тях са живяли в пълна мизерия и не са имали пари, дори за храна. Но, въпреки всичко са станали милионери. Сега ще ви разкажем 10 вдъхновяващи истории на известни личности, които са били на дъното, но са успели да стигнат до върха. Ще започнем с един от любимците на зрителите и това е Леонардо ди Каприо. Вероятно не сте подозирали, че той е имал доста трудно детство. Леонардо и неговата майка живели в нищета. След като се разделят с баща му, когато Леонардо е бил на годинка, тя работи на няколко места, за да припечелва  и да изхранва сина си. Момчето Леонардо работел като уличен актьор и продавал комикси. Въпреки трудното детство актьорският му талант е забелязан много преди да навърши пълнолетие. Започва кариерата си на актьор още като дете, снимайки се в сапунения сериал Санта Барбара. Съдбата е благосклонна към него и актьорската  кариера става бърз изход от мизерията, в която са затънали. Днес роденият в Лос Анжелис на 11 ноември 1974 г. Леонардо Вилхелм ди Каприо  разполага с нескромните около 245 милиона долара, а голяма част от своята печалба дарява на природозащитни организации. Следващата знаменитост, чиято история не е никак лека е на брилянтната певица Селин Дион. Тя била най-малката сред 14 братя и сестри. Това си е едно доста голямо семейство, но истинските трудности ги настигат, когато баща им не успява да изкарва достатъчно пари. Някъде по това време малката Селин е забелязана от мениджъра Рене Анджелил, който по-късно става нейн съпруг и баща на децата й. Той толкова вярва в певицата, че ипотекира къщата си, за да издадат първите й два албума. А днес всички знаем за нейните успехи и достигнатите върхове в музикални и филмови класации. Богатството  й се оценява на над 430 милиона долара. „Момичето за милиони“ – Хилари Суонк живее в парк за каравани, когато е тийнейджърка. Всичко се променя, когато участва във филма “Момчетата не плачат” през 1999 г. Тя дори печели “Оскар” за “най-добра женска роля”. Днес тя има в банковата си сметка около 40 милиона долара, купища дрехи и може да си позволи всичко, за което някога е мечтала. Истинската фурия Дженифър Лопес също намира място сред известните личности с нелеко детство и извървяла трънливия път до върховете на световния шоубизнес. Тя е израстнала в Бронкс, Ню Йорк. След като по свое желание напуска дома си, когато е на 18 години за малко е и бездомна. Причината за отделянето е неразбирателство с майка й, която не иска дъщеря й да се занимава с шоубиснес. Но сега вероятно е на друго мнение, имайки предвид, че тя е толкова успяла, че няма човек, който да не е чувал името й. Има множество награди, а състоянието й възлиза на над 400 милиона долара. Ако обичате комедията, няма как да не сте гледали поне един филм със забавния Джим Кери. След като баща му губи работата си, когато той е малък, се налага всички от семейството да започнат някаква работа. Живеят в микробус, а малкият Кери работи всеки ден  след училище. През 90-те години идва големия му пробив в света на киното. Първо с филма “Ейс Вентура: Зоодетектив”, а след това и с “Маската”, “Шоуто на Трюман” и др.  Джим Кери днес се грижи за своите 180 милиона долара и е в списъка на най -богатите комици в света. Авторката на една от най-успешните книги за всички времена – Джоан Роулинг е била самотна майка и живеела на социални помощи преди да започне да пише легендарната си поредица. Всичко се променя, когато печели пари от Шотландския съвет по изкуствата и решава да си купи пишеща машина. Точно на нея започва да пише историята на магьосника и неговите приятели. Според списание Forbes през 2004 г. тя разполага с около  576 млн, а през 2006 г. е обявена за първата писателка-милиардерка и за втората най-богата жена в артистичните среди в света на шоу бизнеса, след водещата Опра Уинфри. Следващата дама в днешната класация е Деми Мур. И тя като своята колежка Хилари Суонк прекарва не малка част от детството си на паркинг за каравани. Отгледана е от майка си и вторият й мъж, и двамата алкохолици. Не знае нищо за биологичния си баща, докато не навършва 13 години. Кариерата й на актриса е бягство от трудния й живот. 90-те години й носят слава, пари и измъкване от мизерията. Тя се превръща в една от най-известните и търсени актриси. Състоянието й възлиза на над 150 милиона долара. Има 33 филма зад гърба си, сред които: “Алената буква”, “Стриптийз”, “Редник Джейн”, “Ангелите на Чарли: Газ до дупка” и много други. Марк Уолбърг също е живял в многодетно семейство. Той е най-малкото от общо 9 деца. От ранна детска възраст тръгва по лош път. В този период употребява и продава наркотици, и доста често попада в бойни схватки. Осъден е на 2 години затвор, когато е на 16, защото се опитва да открадне бирата на  виетнамец.  Не ги излежава, пуснат е след 45 дни и тогава започва да пише историята си на нова страница. Брат му Дони Уолбърг го насочва към музикално училище. Той създава албум, пише доста песни, като някои се превръщат в истински хитове. Малко по-късно започва да се занимава и с актьорство. Участва в заглавия като: “От другата страна”, “Приятелю, Тед”, “Перфектната буря”, “Баща в излишък”, поредицата “Трансформърс” и много други. Той има в банковата си сметка около 270 милиона. Какво да каже актрисата Лейтън Мийстър? Тя се ражда не кога да е, а докато родителите й излежават присъдите си в затвора. Тей попадат там, защото са осъдени за контрабанда на канабис в САЩ. Въпреки трудностите тя не се предава. Прави своя актьорски дебют през 1999 г. в сериала “Закон и ред” в ролята на Алис Търнър. Успешно се развива като актриса, модел и певица, но каквото и да си говорим най-известна си остава ролята й на богатата и разглезена Блеър Уолдорф в сериала “Клюкарката”. Мийстър е омъжена за актьора Адам Броуди, общото им богатство възлиза на около 16 милиона долара. Красавицата Хали Бери има доста тежко детство. Баща й е агресивен и често посягал на нея и на майка й. Родителите й се разделят, когато е малка и тя не поддържа връзка с баща си доста дълго. Самата Бери признава, че тези трудности я превръщат в силна и уверена жена. Тя започва да се снима в киното през 1989 г. Сред по-известните филми с нейно участие са: “Семейство Флинстоун”, “Жената котка”, “Парола: Риба меч” и списъка продължава още и още заглавия. Тя е единствената афроамериканска актриса, която печели “Оскар” за най-добра главна роля във филма “Балът на чудовищата”. А в банковата й сметка има завидните около 90 милиона долара. Това бяха вдъхновяващите истории на звездите. Повече може да чуете и видите във видеото….

comment 0
visibility 716
Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът започва ноември, пикът ще е февруари

Проф. Тодор Кантарджиев: Изкаралите COVID-19 пролетта и лятото са защитени 2 години

COVID-19 като вирус се промени, сега са нормалните респираторни вируси, характерни за есента и зимата. Хората над 65 години задължително да се ваксинират, както и хронично болни. Но тези, които са изкарали ковид през пролетта и лятото са защитени следващите 2 години. При усещане за дращене на гърлото сутрин да се пие лимон със сода. Това препоръча пред Нова телевизия емидемиолъгт проф. д-р Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община. "Преди 4 години когато нямаше пандемии ,30% от сухата кашлица и гърлобоба си бяха обикновенни коронавируси. Обаче едни хора си правиха опити от летящи мишки да ги адаптират на човешки клетки и видяхте какво стана", каза професорът. Той потвърди, че има увеличаване на случаите, но не е драстично. Всяка есен се забелязва увеличение на риновируси. Грипът ще е през ноември и декември, а пикът ще е януари и февруари. На този фон да помислим за коронавирусните ифекции, защото хората още са изплашени. От 27 септември започна ваксинирането за новите варианти на коронавируса. "Ако започнат да се увеличават и има опасност за болниците, ще се върнем към PCR тестовете. Най-новият вариант, който плаши Европа и САЩ е БА2.86. Не е толкова опасен, защото не се мре, преди 3 години се мреше. По-трудно се прехваща от другите. Направи 35 мутации и е по-различен - по-трудно го хваща антигенните тестове, трябва да знаят хората, че показва 50/50 - отрицателен, но човекът е болен и затова трябва след 48 часа да се повтори", предупреди проф. Кантарджиев. "Ако имате температура, раздразнение в гърлото, сякаш пясък и ако това продължи ден, два, вероятно да е корона, но задължително трябва да имате болки по мускулите, нямате сили да стането от дива (осоено мъжете). Ако това продължи 2 - 3 дни е коронавирус. Първо се разивва в гърлото и се взимат мерките първо за там. Лимон със сода е най-доброто и може да отреже инфекцията в рамките на половин ден. Проветрявайте редовно. Миналата седмица в Израел въведоха маски на закрито", обясни професорът. Той допълни, че ваксина за грип и COVID-19 могат да се направят едновременно, но в различни ръце.  Грипът започва ноември декември, епидемичното разпространение, и януари февруари е пик. После в рамките на 2 седмици грип няма да има. Корона вирус ще имаме в началото на есента и пролетта, когато още имунитетът на хората намалее от затварянето през зимата, прогнозира проф. Кантарджиев.

comment 0
visibility 851
Мазда катастрофира на надлез Надежда, изкърти метален стълб и знак

Мазда катастрофира на надлез Надежда, изкърти метален стълб и знак

Поредна катастрофа заради превишена скорост стана снощи на надлез "Надежда". Черна Мазда се е забила и е съборила метална конструкция на светофар. На пътното платно е изхвърчал и пътен знак, съобщиха във фейсбук групта Катастрофи в София. За щастие шофьорът е с леки наранявания, но колата е толкова смачкана, че се е наложило екип на пожарната да го извади. Водачът е откаран в "Пирогов" за преглед. На мястото има и разлив от гориво. Скоростта е била толкова висока, че шофьорът е загубил контрол, маздата навлиза в насрещното и се блъска в стълб и го събаря. Няма информация да е бил засечен от друга кола. Движението е било спокойно около 23 часа.    

comment 0
visibility 323
За няколко часа: Трамвай 20 няма да се движи между „Подуене" и Румънското п

За няколко часа: Трамвай 20 няма да се движи между „Подуене" и Румънското посолство

За няколко часа днес трамвай 20 ще е с променен маршрут заради наложителни ремонтни дейности, предупредиха от Столична община. От 4 часа тази сутрин до 16 часа мотрисата няма да се движи в участъка между пл. „Подуене" и Румънското посолство. Трамвайна линия № 20 ще се движи от депо „Искър" до трамвайно обръщателно колело „Гео Милев". След 16:00 часаа се възстановява движението по постоянния маршрут. Разкрива се временна автобусна линия № 20Т с маршрут: от автостанция „Гео Милев" по ул. „Иван Димитров – Куклата", надясно по бул. „Шипченски проход", надясно по бул. „Михай Еминеску", по бул. „Ситняково" до ж.п. гара „Подуяне", наляво по бул. „Мадрид", надясно по ул. „Проф. Милко Бичев", надясно по бул. „Ген. Данаил Николаев" и направо по бул. „Ситняково" по маршрута до автостанция „Гео Милев". Автобусите да спират на: - съществуащите автобусни спирки по маршрута; - по бул. „Шипченски проход", съответно спирки: - двупосочна с кодове 0719 и 0720 „НУ по танцово изкуство"; - двупосочна с кодове 2059 и 2060 „Ул. Николай Коперник"; - двупосочна с кодове 1823 и 1824 „Ул. Александър Жендов"; - двупосочна с кодове 2234 и 2235 „Ул. Хемус"; - спирка с код 1491 „Румънско посолство" в посока автостанция „Гео Милев", като автобусите след левия завой от бул. „Ситняково" влизат в трамвайното трасе на бул. „Шипченски проход"; - трамвайна спирка с код 1822 "Ул. Алеко Константинов", разположена на бул. „Мадрид" в посока театър „София". За времето от 16:00 часа на 30.09.2023 год. (събота) до 18:00 часа на 01.10.2023 год. (неделя) се разкрива временна автобусна линия № 22-ТМ с маршрут: от автостанция „Изток" (начална спирка на автобусни линии № 117 и № 118) по ул. „Летоструй", надясно по бул. „Ботевградско шосе" до гара „Подуяне", направо по бул. „Мадрид", надясно по ул. „Проф. Милко Бичев", надясно по бул. „Ген. Данаил Николаев" и наляво по бул. „Ботевградско шосе" по маршрута до автостанция „Изток".

comment 0
visibility 428
Със светлина “Продължаваме Промяната - Демократична България” (Спаси София)

Със “София на светло” столичната коалиция ПП-ДБ (Спаси София) откри кампанията си

С послание за светлина, осветяване, просветляване и много, много лъчи от светлинки на телефони на присъстващите се откри предизборната си кампания  местната софийска коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България” (Спаси София) снощи зад пилоните на НДК. "Всеки един от вас е лъч светлина, ние можем да направим много работи като ваши политически представители, но не можем да успеем в тази битка без вас. Всеки един от вас има значение, всяка една светлинка - мъждукаща или по-силна. Не го забравяйте, носете светлината в себе си, работете и другите да видят светлината и заедно ще осветим европейския път на София", каза кандидатът за кмет на коалицията Васил Терзиев Официалният старт на кампанията беше даден със специално събитие край НДК. Под мотото “София на светло”, политици и симпатизанти осветиха едно от многото тъмни места в София.  Лидерите на ПП-ДБ Асен Василев и Христо Иванов присигнаха, за да подкрепят кандидатът за кмет Васил Терзиев, водачът на листата с общински съветници Борис Бонев, кандидатите за районни кметове, както и кандидатите за общински съветници бяха сред многолю.  “Искаме да покажем, че заедно ще хвърлим светлина върху нашия град и върху важните въпроси за него. Знаем, че софиянци можем да се справяме много по-добре и отказваме да се примирим с вечното отбиване на номера”, обявиха от коалицията. “В София ни трябва добър кмет. Трябва ни честен човек. Трябва ни усмихнат човек, който да отвори вратата към бъдещето. Човек, който да отключи потенциала на този град. Този човек се казва Васил Терзиев”, заяви Христо Иванов. “Освен това, което Христо каза, на София ѝ трябва човек, който няма да се огъне. Трябва ѝ човек, който може да води битки. Човек, който може да скръцне със зъби, но и да подходи по-меко, когато трябва. И пак да постигне желания резултат. Човек, който да изчисти града от всички зависимости, от калните улици и тротоари, от обраслите градинки и който да ни организира, за да помогнем това да се случи. Защото истината е, че един човек не може да оправи града. Можем всички ние заедно. Но ни трябва човек с ясна визия, който ще следва тази цел до края. За нас това е Васил Терзиев”, заяви Асен Василев. “Не е нормално да е тъмно в центъра на град като София. Уж европейска столица, а неосветен град. За съжаление липсва светлина не само по улиците и по пешеходните пътеки, но и светлина в настроението, липсва светлина и в делата на общината. Но ние не само ще осветлим проблемите, но и ще покажем пътя към тяхното решаване. Този град, всички ние, имаме по-голям потенциал и ще го реализираме. Ще го реализираме обединени с вашата подкрепа. Идваме да свършим работа и вярваме, че този път ще стане. И ще стане благодарение на вас”, заяви Васил Терзиев. “Ние искрено вярваме, че хората имат нужда от време, за да направят информиран избор на светло. Този избор обаче те го правят в София - най-тъмната европейска столица. И буквално, и преносно. Как може един кмет, ако е успешен, да е допуснал подобен мрак в центъра на София? Как можем да допуснем, че град, който се управлява задкулисно, е светъл? Няма да го допуснем повече! Няма да допуснем повече подобни схеми!”, каза Борис Бонев. “Заедно, обединени в този екип, ние ще променим това. Аз искрено вярвам, че София може да излезе на светло. Вярвам, че кварталите ни могат да бъдат уредени, чисти и красиви. Имаме нужда от политици с визия и воля, за да изкарат на светло схемите и обществените поръчки на досегашната власт.”, добави Бонев. Приоритетите на “Продължаваме Промяната - Демократична България” (Спаси София) са ясни от няколко месеца: здраве, възможности, ред и ефикасна община. Пълната програма на коалицията ще бъде представена следващата седмица.

comment 0
visibility 505
Времето и предстоящите събития в София на 30 септември 2023 г.

Времето и предстоящите събития в София на 30 септември 2023 г.

Времето на 30 септември 2023 г. Предимно слънчево и топло ще е днес в София. Сутринта е температурата е около 11 градуса в столицата. В ранния следобед ще има временно заоблачаване и слаб вятър. Максималната температура ще е около 24 градуса. Не се оачкват превалявания от дъжд. Повече за прогнозата на времето на Prognozata.bg Предстоящи събития: 10 - 16.00 часа В Министерството на външните работи ще се проведе Ден на отворените врати. Инициативата „Преоткрий света на дипломацията“ е на заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел. 17:00 часа В Централен военен клуб се провежда Eclectica Union Kids – Symphony Competition, първият и единствен по рода си в България конкурс за създаване на нови песни за деца и юноши на български език, под съпровод на симфоничен оркестър и джаз комбо. 15:00 часа В Националния политехнически музей, ул. „Опълченска“ № 66, поетесата Албена Тодорова ще преведе през литературата и науката деца в „Поезия и техника“, част от петият сезон на „Прочети София“.В маршрута са включени творби на Атанас Далчев, Пенчо Славейков, Никола Вапцаров и др. 10:30 часа В Южен парк "Игрите на 90-те" – празник и игри за малки и пораснали с информация за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Всички заедно ще се заавляват с игри. Кампанията е под егидата на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) акцентира върху здравето на сърцето и начините за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.