Новини от днес

comment 0
visibility 114
Новините в София: Най-важното за деня 21 май 2022 г.

Новините в София: Най-важното за деня 21 май 2022 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 21 май 2022 г. Загражденията около Парламента се превърнаха в рампа за детски колички В последните дни металните заграждения и решетките около и в Народното събрание предизвикаха вълна от коментари и полюсни мнения. И докато едни спорят кое е правилно и така ли се прави в цивилизования свят, други се възползваха от ситуацията и улесниха ежедневието си. Изобретателни майки намериха практичен начин да се придвижват по жълтите павета. Те използват металните заграждания около Парламента вместо рампа, за да не разбиват детските колички, видя Столица.бг Обърнаха движението на новото кръгово в „Дървеница“ (СНИМКИ) Движението на изграждащото се в момента кръгово кръстовище в столичния кв. „Дървеница“, район „Студентски, е обърнато, видя Столица.bg. Автомобилите вече минават по половината от новото кръгово. Започва работа в другата му част. Теренът вече е разкопан. Над 50 човека се възползваха от безплатните кардиологични прегледи в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ Над 50 човека се възползваха от безплатните прегледи, които Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира на 17 и 18 май 2022 г. по повод Световния ден на хипертонията. „Въпреки че предварително бяхме планирали да преглеждаме по 20 човека на ден, на практика прегледахме много повече, тъй като интересът беше огромен и не искахме да връщаме хора“, разказа д-р Мария Константинова, лекар-ординатор към Клиниката по кардиология. Премахнаха решетките в Народното събрание Железните решетки на входа на Народното събрание вече са демонтирани, съобщава Нова телевизия. Това се случи точно седмица след като бяха поставени. Междувременно стана ясно, че загражденията са поставени след искане на НСО, като разрешение за това е дал главният секретар на Парламента. Започна вторият етап от ремонта на бул. „Първа българска армия“ в София Започнаха строителните дейности по втория етап от цялостната рехабилитация на бул. „Първа българска армия“ между р. Суходолска и бул. „Илиянци“, съобщават Столична община. Пълната реконструкция на трасето включва значително уширение на пътното платно (на 12 м.), както и подмяна на канализационната и водопроводна мрежи. В допълнение ще бъдат изградени нови улични оттоци за осигуряване на отводняването и пресичания с тръбни мрежи. Цветя красят бул. „Тодор Каблешков“ в столицата Студенти от Лесотехническия университет в София разработиха ландшафтен проект, с който да се облагороди пространството около разширения участък на бул. „Тодор Каблешков“, съобщава Столична община.    

comment 0
visibility 3013
Българин и украинец се биха в София заради забележка за пресичане (ВИДЕО)

Българин и украинец се биха в София заради забележка за пресичане (ВИДЕО)

Грозен скандал, прераснал в бой, се е разиграл снощи между българин и украинец на улица „Раковски“ в столицата. Клипът е разпространен във Фейсбук групата „Забелязано в София“ и събра стотици коментари. Причината за разправата е забележка от страна на чужденеца заради неправилно пресичане на мъж и жена – български граждани. След разменени остри реплики, украинският водач слиза от автомобила си и започва да си разменя обиди с пешеходеца. Двамата мъже си нанасят удари и за момент дори се сборичкват на пътното платно. Няколко минути по-късно украинецът се връща в колата си и потегля, а разяреният българин удря автомобила му и крещи след него.

comment 0
visibility 396
Цветя красят бул. „Тодор Каблешков“ в столицата

Цветя красят бул. „Тодор Каблешков“ в столицата

Студенти от Лесотехническия университет в София разработиха ландшафтен проект, с който да се облагороди пространството около разширения участък на бул. „Тодор Каблешков“, съобщава Столична община. Водени от разбирането, че студентите се учат заедно с града, Асоциация за развитие на София и Столичната община предложиха на младите хора предизвикателство да представят предложения за озеленяване и оформяне на пространства край новата част на малкия градски ринг. Условието е проектите да запазват местното биоразнообразие и да включват лесна за поддържане растителност, която ефективно пречиства въздуха и предизвиква целогодишен интерес. Симона Новоселска и Мерлин Неждет представиха идея за красиво цветно пространство, което допълва вече засадената от жителите на район „Триадица“ цветна леха. „Подбраните от студентите растения са газо- и сухоустойчиви, с прахозадържаща способност и целогодишен декоративен ефект. Затова те се класираха на първо място сред достойната конкуренция в студентското състезание“, посочват от Столична община. Вчера – 20 май, проектът беше реализиран. Студентите също се включиха в засаждането на растенията. На събитието присъстваха и представители на Асоциация за развитие на София и Столична община. Жителите на района вече разполагат с проектирана от специалисти разширена озеленена площ около бул. „Тодор Каблешков“. Студентското състезание и реализацията на зелената площ са осъществени по проект ИНОЕЪР, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.

Реклама
comment 0
visibility 414
Глобиха нелегални търговци в район „Изгрев“

Глобиха нелегални търговци в район „Изгрев“

Екипи на Столичния инспекторат санкционираха вчера нелегални търговци около спирка "Плиска" и метростанция "Ж. Кюри" в район „Изгрев“. Лицата са извършвали търговска дейност, без необходимите разрешителни. Стоките са предлагани от импровизирани щандове. Не са представени и документи за произход. Проверките са ежедневни, уточняват от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 244
Започна вторият етап от ремонта на бул. „Първа българска армия“ в София

Започна вторият етап от ремонта на бул. „Първа българска армия“ в София

Започнаха строителните дейности по втория етап от цялостната рехабилитация на бул. „Първа българска армия“ между р. Суходолска и бул. „Илиянци“, съобщават Столична община. Пълната реконструкция на трасето включва значително уширение на пътното платно (на 12 м.), както и подмяна на канализационната и водопроводна мрежи. В допълнение ще бъдат изградени нови улични оттоци за осигуряване на отводняването и пресичания с тръбни мрежи. „Новият, втори участък, от бул. „Първа българска армия“, на който започнахме да извършваме цялостна рехабилитация, е с дължина 880 м. Тя представлява планирано продължение на дейностите от първия етап, които извършихме между ул. „Мара Бунева“ до р. Суходолска, с дължина от 1200 м. Сега стартираме от реката и ще продължим до бул. „Илиянци“. Предвижда се да приключим с всички строително-ремонтни дейности, включително и с ландшафтната архитектура, до края на месец август“, каза зам.-кметът по строителство в Столична община инж. Ангел Джоргов. Във връзка с реализацията на ремонта, движението за леки автомобили е затворено по цялото трасе – от река Суходолска до бул. „Илиянци“. За транспортните средства, обслужващи бизнеса в района, се осигурява пропускателен режим. За обществения транспорт са осигурени обходни маршрути. Преминаването на пешеходци се осъществява по двата съществуващи тротоара.

comment 0
visibility 258
Коли се удариха на бул. „Цар Освободител“

Коли се удариха на бул. „Цар Освободител“ (СНИМКИ)

Пътно-транспортно произшествие е станало днес по обед на бул. „Цар Освободител“, преди Софийския университет, посока центъра, съобщават във Фейсбук групата „Катастрофи в София“. Според очевидци ударът е станал заради неспазване на дистанция. На мястото има изпратен полицейски автомобил, по-късно е дошла и пожарна. Движението по улицата е затруднено. По предварителна информация един от пътниците е откаран с линейка.

comment 0
visibility 208
Премахната решетките в Народното събрание

Премахнаха решетките в Народното събрание

Железните решетки на входа на Народното събрание вече са демонтирани, съобщава Нова телевизия. Това се случи точно седмица след като бяха поставени. Междувременно стана ясно, че загражденията са поставени след искане на НСО, като разрешение за това е дал главният секретар на Парламента. Оказа се, че цената на железните решетки е 34 000 лева. Преди два дни от Министерството на културата направиха спешна проверка, за да се установи има ли нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение. Нарушение беше констатирано, след което се наложи и глоба на Парламента.

comment 0
visibility 407
София отбелязва деня на Африка

София отбелязва Деня на Африка

С богата програма от различни събития днес в София ще бъде отбелязан Денят на Африка. Преди обяд пред Народния театър „Иван Вазов“ посолствата на Алжир, Ангола, Египет, Либия, Мароко, Нигерия, Южна Африка и Почетните консулства на Сейшелите и Судан в България са организирали тържество с много музика и традиционни африкански танци.  Посетителите ще имат възможност да видят и да закупят различни артефакти, дрехи, бижута и аксесоари, отразяващи африканската култура. Събраните средства ще бъдат дадени на фондация „За Нашите Деца“. По-късно през деня – в 16:00 ч., тържествата ще се преместят в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Там Катедра „Африканистика“ на Факултета по класически и нови филологии е подготвила много изненади за всички гости. „Целта на събитието е чрез изкуство, музика и диалог заедно да отпразнуваме и споделим културното богатство и разнообразие на Африка, с българската и африканската общност в България“, съобщават от висшето учебно заведение. Официални гости на празника ще бъдат Бистра Окереке, Патрик Андерсон, Даниел Делибашев, Стивън Ачикор и Прея. Събитието се организира с финансова подкрепа по проект "Африка в България и България в Африка", към НИС, Софийски университет.

comment 0
visibility 128
Над 50 човека се възползваха от безплатните кардиологични прегледи в УМБАЛ

Над 50 човека се възползваха от безплатните кардиологични прегледи в УМБАЛ „Царица Йоанна ...

Над 50 човека се възползваха от безплатните прегледи, които Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира на 17 и 18 май 2022 г. по повод Световния ден на хипертонията. „Въпреки че предварително бяхме планирали да преглеждаме по 20 човека на ден, на практика прегледахме много повече, тъй като интересът беше огромен и не искахме да връщаме хора“, разказа д-р Мария Константинова, лекар-ординатор към Клиниката по кардиология. Повечето от пациентите са потърсили консултация с кардиолог след прекарана коронавирусна инфекция. Сред прегледаните е имало хора на всякаква възраст, включително и много млади хора, което още един път доказва, че един от таргетните органи на коронавируса е сърцето. При повечето оплакванията са били свързани с излизане на сърцето от ритъм, с промени в стойностите на кръвното налягане и други сърдечни оплаквания, в следствие на прекараната инфекция. Имало е и по-тежки случаи, които направо са приети за лечение в клиниката. А една жена е била насочена за хирургично лечение.

comment 0
visibility 2331
Обърнаха движението на новото кръгово в „Дървеница“

Обърнаха движението на новото кръгово в „Дървеница“ (СНИМКИ)

Движението на изграждащото се в момента кръгово кръстовище в столичния кв. „Дървеница“, район „Студентски, е обърнато, видя Столица.bg. Автомобилите вече минават по половината от новото кръгово. Започва работа в другата му част. Теренът вече е разкопан. Кръговото е между булевардите „Св. Климент Охридски“ и бул. „Андрей Ляпчев“ в район "Студентски". В него ще бъдат обособени две ленти за движение по 4,5 м. Външният радиус на кръга ще бъде 25 м, а вътрешният - 16 м. В рамките на строителните дейности ще бъдат изградени връзките между съществуващите пътни платна на двата булеварда, като в обсега на кръстовището ще бъдат обособени нови тротоари с унипаваж. Проектът включва и изграждането на нова дъждовна канализация за отводняване на пътното платно, както и нова електро-снабдителна мрежа.

comment 0
visibility 356
Загражденията около Парламента се превърнаха в рампа за детски колички

Загражденията около Парламента се превърнаха в рампа за детски колички

В последните дни металните заграждения и решетките около и в Народното събрание предизвикаха вълна от коментари и полюсни мнения. И докато едни спорят кое е правилно и така ли се прави в цивилизования свят, други се възползваха от ситуацията и улесниха ежедневието си. Изобретателни майки намериха практичен начин да се придвижват по жълтите павета. Те използват металните заграждания около Парламента вместо рампа, за да не разбиват детските колички, видя Столица.бг Макар че в близост има красива градинка с удобни алеи, за малчугани този „маршрут“ се оказва по-забавен и атрактивен. Глоба за Народното събрание заради решетките на входа на сградата Вчера председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви пред журналисти, че новите метални врати на Парламента ще бъдат премахнати без обжалвания. Предстои да бъде обсъден въпросът и за премахване на загражденията около сградата.  

comment 0
visibility 150
89 са новите случаи на COVID-19 в София, 253 са поставените ваксини

89 са новите случаи на COVID-19 в София, 253 са поставените ваксини

239 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, само в София техният брой е 89, показват данните на Единния информационен портал. Направените тестове вчера са 5414, от тях 844 са PCR, а 4570 са бързи антигенни тестове.  Броят на излекуваните в петъчния ден е бил 2328, а 9 души са починали вследствие на болестта. За последните 24 в болница са приети 57 души, като над 75% от тях не са ваксинирани. Към момента общият брой на хоспитализираните е 508, от тях 46 са в интензивни отделения. Във вчерашния ден 651 човека в страната са се имунизирали срещу COVID-19, в столицата ваксина са си направили 253 души.  

comment 0
visibility 173
Почитаме св. равноапостоли Константин и Елена – обявили свободата на христи

Почитаме св. равноапостоли Константин и Елена – обявили свободата на християнската вяра

Православният свят почита днес – 21 май, св. велики царе равноапостолни Константин и Елена. В чест на празника с благословението на Негово Светейшество митрополит на Софийски и патриарх Български Неофит от 9:30 ч. ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия в новоосветения храм „Св. равноапостолни царе Константин и Елена“ в с. Гара Елин Пелин. Известно е, че император Константин премества столицата на Римската империя от Рим във Византия. В негова чест новият столичен град е кръстен Константинопол. Царуването му ще се запомни с това, че през 313 г., макар и некръстен, той обявява свободата на християнската вяра. В началото на 4 век Евангелито било на голяма почит, а християните - многобройни. Това не се нравело на тогавашните управници Деоклетиан и Максимин, които били езичници. Затова заповядали да се рушат храмовете, да се горят богословските книги, а „неверниците“ да се наказват. С тази задача били натоварени двамата цезари Констаций Хлор и Галерий. Констанций бил миролюбив човек и много уважавал християните. По своя воля прекратил гоненията срещу тях, а някои дори удостоил с високи длъжности. В добродетелност възпитал и своя син Константин, който от малък бил посветен в християнската вяра. Когато пораснал, той станал любимец на народа и на войската. А през 306 г. единодушно бил избран за император вместо баща си. По същото време останалата част от империята страдала от игото на жестокия Максенций. През 312 г. римляните помолили Константин да ги избави от гнет и страдания. Смелият император събрал голяма войска и се отправил към Рим. Преди да влезе в града, той и войниците му видели на небето кръст от звезди и надпис: „С това ще победиш!”. А в нощта Бог изпратил послание до мъдрия държавник, в което се казвало, че трябва да направи знаме, с формата на кръст и да изобрази кръст на оръжията, щитовете и шлемовете на своите войници. Константин изпълнил повелята. Рим го посрещнал триумфално и го провъзгласил за император на цялата империя. Той въздигнал за своя столица Константинопол. После свикал Вселенски събор през 325 г., с който въдворил мир и спокойствие в църквата, силно смущавана дотогава от ереста на Арий. Издал много укази в защита на християните, а християнската вяра възтържествувала в цялата римска империя. След това Константин Велики започнал да стои храмове и в езическия Йерусалим. Мисията поверил на майка си – царица Елена, която отдавна била християнка. Там тя открила животворния Кръст Господен и построила няколко църкви – в Йерусалим, Витлеем и на Елеонската планина. Скоро след завръщането си от свещения град царица Елена починала. През 337 г., на 65-годишна възраст умрял и император Константин. Тялото му било отнесено в Цариград и тържествено погребано в църквата „Св. Апостоли”. Оттогава император Константин Велики и царица Елена заслужили названието равноапостоли. На този празник в някои български села все още се почита старият обичай - танцуване върху жарава. Нестинарите минават през живите въглени, държейки икона на св. св. Константин и Елена.

comment 0
visibility 259
Времето и предстоящите събития в София на 21 май 2022 г.

Времето и предстоящите събития в София на 21 май 2022 г.

Времето на 21 май Слънчево и топло ще бъде времето в София днес. Около 8 градуса ще бъдат минималните температури сутринта, а максималните ще достигнат до 27-28 градуса. Валежи не се очакват, а вятърът ще бъде слаб от северозапад. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб, по високите и открити части – умерен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 19 градуса, а на 2000 метра – около 13 градуса.   Предстоящи събития 9:30 ч. Православната църква почита днес светите равноапостолни велики царе Константин и майка му Елена. В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия в новоосветения храм „Св. равноапостолни царе Константин и Елена“ в с. Гара Елин Пелин. 11:00 ч. Денят на Африка ще бъде отбелязан в градината пред Народния театър „Иван Вазов“. Посланиците на Алжир, Ангола, Египет, Либия, Мароко, Нигерия и ЮАР в България, както и почетните консули на Сейшелите и Судан, ще се включват в празника.  Организаторите са поканили български политици, чужди дипломати и членове на дипломатическия корпус, както и широката общественост, да вземат участие в тържеството. 16:00 ч. Спектакълът "Последното желание" ще се играе в Национална опера и балет. Представлението е по баснята на Лафонтен. Изпълнява: Детска Вокално-театрална формация „Таласъмче“. 19:00 ч. Пиесата "Олд Сейбрук и Последният страстен любовник" ще бъде играна в Театър „София“. Зрителите ще видят две пиеси от най-успешните световни драматурзи днес - Уди Алън и Нийл Саймън. Режисьор е Николай Поляков. Участват: Николай Димитров, Лора Мутишева, Силвия Петкова, Пламен Манасиев, Мартин Гяуров, Симона Халачева, Николай Антонов, Юлиян Рачков, Милена Живкова, Дария Симеонова, Лилия Маравиля