Новини от днес

comment 0
visibility 80
Линейка

Ограничават движението при кръстовището на път III-112 Добри дол и на път III-114 Дондуков...

Ограничено е движението при кръстовището на път III-112 Добри дол и на път III-114 Дондуково - Дреновец заради пътно произшествие. Това става ясно от съобщение от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Осигурен е обходен маршрут: път II-11 - Добри дол - Арчар - път 1102 - Извор - път III-1142 - Костичовци - Дреновец и обратно.

comment 0
visibility 96
Георги Сеганов

Националният волейболист Георги Сеганов е с COVID-19

Георги Сеганов, разпределител от националният отбор по волейбол, е с положителен резултат от тест за коронавирус, съобщава БТВ. Тестът му е направен на 8 юли, след загубил способността си да усеща миризми. Сеганов веднага бил изолиран от съотборниците си. За момента това е единствения симптом. След излизането на положителния резултат на теста на Сеганов, всички национални волейболисти са тествани. Резултатите им са отрицателни и в понеделник ще подновят тренировките си.

comment 0
visibility 155
Пощанската палата

Фасадата на Централна поща в София е надупчена и обезобразена от климатици

Емблематичната сграда на Централна поща в София, която е издигната по проект на архитект Йордан Миланов, по най-варварски начин вече е украсена с външни климатични тела в нарушение на Закона за културното наследство, алармират от сдружение „Зограф“. Сградата на Пощенската палата има статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Това не е попречило фасадата й да бъде надупчена на много места, за да се монтират климатици, съобщават от гражданското сдружение. Те очакват Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата да извърши необходимата проверка на място незабавно и обществеността да бъде информирана как и на какво основание е издадено разрешение за монтажа на въпросните външни климатици на фасадата на Централна поща“. Заради нарушаването на фасадната цялост на сградата на Централна поща и на автентичната каменна облицовка около прозорците й, министърът на културата Боил Банов трябва да състави акт за установяване на административно нарушение и да наложи санкции с цялата тежест на закона на виновните висши длъжностни лица от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които отговарят за стопанисването на сградата.  

Реклама
comment 0
visibility 125
ЧЕЗ

Ремонт на подстанция на ЕСО налага изключване на електрозахранването в Община Самокв

Държавният Електроенергиен системен оператор /ЕСО/ уведоми ЧЕЗ Разпределение България за предстоящо изключване на електрозахранването в община Самоков. Причина за прекъсването са строително-монтажни работи, свързани с инвестиционен проект по реконструкцията на подстанция Самоков, собственост на ЕСО. Преустановяването на електрозахранването от преносната мрежа на ЕСО ще се извърши на 14 юли /вторник/, между 11:00 и 15:00 ч. Засегнати от ремонтните дейности ще бъдат населените места в община Самоков: Алино , Бели Искър , Белчин , Белчински бани , Говедарци , Горни Окол , Долни Окол , Доспей , Драгушиново , Злокучене , Клисура , Ковачевци , Маджаре , Мала църква , Поповяне , Продановци , Райово , Рельово , Самоков, Широки дол и Ярлово . ЧЕЗ Разпределение е взела необходимите мерки, така че неудобствата за клиентите да бъдат сведени до минимум. Информирани за прекъсването са местните власти на населените места и областната управа. Компанията ще осигури алтернативно електрозахранване на болницата в Самоков.

comment 0
visibility 111
Нето Борхес

ЦСКА с ново попълнение от Шампионската лига

Договорено е ново попълнение в ЦСКА, съобщава „Меридиан Мач“. Това е Нето Борхес, който играе в Генк, един от най-силните белгийски отбори. Договорената цена на футболиста е 300 000 лв, което е отлична сделка, имайки предвид първенството, от което идва. Има и договорена клауза, позволяваща на Генк да го откупят за фиксирана сума. Нето Борхес има пет мача за първенството през 2019/20, един в Шампионска лига и 1 за купата на Белгия. 10 мача е играл за Генк. Вече е ясно, че ЦСКА взима под наем Жул Кейта от Ланс. Още в петък новината е била съобщена. Престои и трансфер на Кейта на „Армията“.

comment 0
visibility 137
София

Времето и предстоящите събития на 12 юли 2020 г. в София

Времето на 12 юли Слънчево ще е времето преди обяд в София. В обедните часове ще се заоблачи. Вятърът ще се усили значително. Температурите ще са между 16 и 26 градуса. Валежи не се очакват. Предстоящи събития за 12 юли 11.30 ч. – „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ – София филм фест за деца в Дом на киното   19.00 ч. Онлайн церемония за раздаване на Статуетките на PR Приз 2020 – Промените са ни в природата.

comment 0
visibility 1475
covid-19

София води класацията с 94 заразени с COVID-19

София отново е с най-голям брой заразени с коронавирус - 94, според данните на Националния информационен портал. От направените 2 806 теста в цялата страна са установени 211 нови случая на заразени с COVID-19. Няма починали от заразените с вируса за изминалото денонощие. Към днешна дата 3597 са активните случаи, от които 532 са в болница. 33 са в интензивни отделения. Излекуваните за последните 24 часа са 3. Общо 3 311 са възстановилите се от болестта. Новите случаи в страната се разпределят така: София - град - 94 Пловдив - 23 област Благоевград – 13 Бургас - 12, Варна – 10 Велико Търново - 9 Кюстендил – 8 Смолян - 8. Пазарджик – 6 София – област - 6 Плевен – 4 Добрич – 3 Стара Загора - 3 Шумен - 3. В Перник, Силистра – 2 Сливен - 2, Търговище - 1, Хасково – 1 Кърджали - 1.

comment 0
visibility 479
Гергина Тончева

Напусна ни Гергина Тончева - първият директор на Класическата гимназия

Гергина Тончева, първият директор на НГДЕК "Константин Кирил Философ“, ни е напуснала, става ясно от пост в социалната мрежа на дъщеря ѝ Антония Тончева. Заедно с акад. Антон Дончев, Гергина Тончева стана носител на награда за духовен принос на Народен театър "Иван Вазов" преди два дена. Родена на 25 декември 1932 г. в плевенското село Садовец, Гергина Тончева става съосновател и първи директор на Националната гимназия за древни езици и култури. В продължение на 33 години е директор на Класическата гимназия. Тя е получила следните отличия: Орден „Стара планина“ – I степен Заслужил учител Почетен знак със синя лента на СУ „Св. Климент Охридски“ Почетна награда на Академия „Vivarium Novum“ Рим Награда „Проф. Марко Семов“ – за ярко присъствие в духовния живот на нацията Награда за принос към столичното образование Награда на Народен театър 'Иван Вазов' за духовен принос