Новини от днес

comment 0
visibility 7
лазарки и кмет

Невръстни лазарки гостуваха на кмета на "Банкя" (СНИМКИ)

Малчуганите от детска градина "Изворче" гостуваха на кмета на район "Банкя" Рангел Марков и администрацията на общината. Невръстните певци и танцьори даряваха наред лазарски, великденски, гергьовски благословии и пожелания за прекрасни празници към всички. След като изпълниха блестящо своите стихчетна, песни и танци, децата помолиха за едно: Свети Георги да влее сила на родината им мила. После пробваха силите на великденските си яйца заедно с кмета Марков. Той им обясни и как се нарича най-здравото яйце. После почерпи малките си гости с бонбони. Сити и засмени, малчуганите отидоха да зарадват с великденски песни и танци и възрастните хора от Резиденс "Сердика".

comment 0
visibility 166
Катастрофа

Катастрофа с автобус на градския транспорт блокира „Симеоновско шосе“

Катастрофа между автобус по линия 67 и джип БМВ е станала на бул. „Симеоновско шосе“ 88 посока кв. Симеоново. Заради нея на място се образува голямо задръстване, съобщават граждани в социалната мрежа. Не ясно дали има пострадали при инцидента. Нанесени са сериозни материални щети на джипа и автобуса. Вероятната причина за катастрофата вероятно е неспазване на предимство и шофиране с висока скорост.На място е изпратен екип на полицията, който да установи причините за катастрофата. Заради инцидента автобусите по линия 67 се движат с закъснение.

comment 0
visibility 34
Зафир Зарков

Зафир Зарков: Чешките трамваи по 20 и 22 ще подобрят комфорта на пътуване

СОС одобри купуването на 10 трамвая, втора употреба от Прага, които ще бъдат пуснати по линия 20 и 22. Те са 18 - 19 годишни и ще сменят движещите се в момента над 30-годишни по двете столични линии, каза общинският съветник Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт. Закупуването става благодарение на сътрудничеството между община Прага и София. В момента процедурата по договарянето е към края и се очаква да се подпише контракт. С новите мотриси ще се подобри комфорта на пътуване, категоричен бе Зарков. Той уточни, че цената на единия трамвай е 40 000 лв., която е доста добра, а за транспортирането на извънгабаритния товар от Чехия ще са необходими по 10 000 лв. на трамвай. За сравнение общинският съветник посочи, че 1,6 млн. лв. струва нов ПЕСА. Той уточни, че в Прага са спрели обновяването на трамвайния парк, така че те не си "изхвърлят" мотрисите в София. Червените трамваи, които ще пристигнат от Чехия имат много добри показатели, спирането им е плавно и са доста по-безшумни. В повечето градове в Европа се запазват старите трамваи, тъй като те са атрактивни за туристите и гостите.  Зафир Зарков съобщи, че в момента продължава работата по тикет системата. Договорът бе подписан през декември 2019 г. и срокът за изпълнение е 24 месеца. Така след 2 години най-после София ще има модерна система за таксуване.

Реклама
comment 0
visibility 338
Спортна площадка в Дружба 1 до пазара

Обновяват 3 спортни площадки в Дружба 1

Три нови, модерни и многофункционални спортни площадки ще бъдат реконструирани и възстановени в Дружба 1, район Искър. Вече е одобрен ПУП в квартала и това позволява да се започне работа по ремонта на съоръженията. Те са съществуващи, но в момента са в ужасно състояние. От районната администрация изчакаха дълго време, защото терените бяха блокирани поради липсата на планове и реституционни претенции.  Спортните площадки са на ул. Вардар, срещу бл. 45, до бл. 161 и на ул. Иван Арабаджията до пазара. Ремонтът им ще бъде финансиран от Специализирания общински приватизационен фонд с 325 000 лв., съобщи общинският съветник Лорита Радева. Спортните съоръжения ще могат да се използват за футбол, хандбал и волейбол. Разположени са до обществени обекти и училища, което дава възможност на много хора да спортуват. Одобрен план има за Дружба 2, но в момента има процедура по обжалване, уточни Радева. Тя добави, че съвсем скоро ще бъде пусната програмата "Зелена София" за 2019 г. и гражданите ще могат да кандидатстват по нея за облагородяване и озеленяване на градинки и междублокови пространства. Най-вероятно до края на месеца "Зелена София" на Столична община ще стартира, надява се общинският съветник.

comment 0
visibility 23
замърсяване на въздуха

Български младежи спечелиха състезание за прогнозиране замърсяването на въздуха

Първите три места на международно състезание за прогнозиране замърсяването на въздуха бяха спечелени от български отбори. В хакатонът "Datathlon" се включиха 140 участници.То се проведе на четири места по света и онлайн. До финала стигнаха 6 отбора- два от Ливан и четири от България.Финалната тройка бе обаче за родни младежи - отборите Хамелион, Wonder Gang и отбор Финикс. Основните спонсори на инициативата бяха Проект "Зелена София" на Столична община и Асоциация за развитие на София.Те дадоха на участниците задача да идентифицират различните фактори за замърсяване въздуха на София и връзките между тях. Отличените в състезанието ще имат възможност да покажат уменията си на международния фестивал за технологии WEBIT, който ще се проведе на 13-15 май.

comment 0
visibility 29
Олимпийската шампионка Здравка Йорданова

Здравка Йорданова пред Столица.bg: Почетен гражданин е признание за усилията и работата ми

Радвам се, че получих званието "Почетен гражданин на София", за мен това е морална оценка и награда за успехите ми. Това заяви пред Столица.bg олимпийската шампионка от Монреал 1976 Здравка Йорданова. Преди минути Столичният общински съвет ѝ  присъди званието. Заедно с нея почетни граждани на столицата станаха известният алпинист Дойчин Василев и музикантът Васил Георгиев - Васко Кръпката. Родена съм в София и целият ми живот премина в спорта. Мисля, че признанието е не само за златния олимпийски медал, а цялостната ми дейност и работа в спорта. Винаги съм била свързана с олимпийското движение, каза Здравка Йорданова. Предложението до СОС за почитен гражданин е от БОК. Йорданова печели олимпийско злато на Летните игри в Монреал през 1976 г. на двойка скул. След приключване на състезателната кариера работи дълги години като спортен журналисти и в БОК, а сега е преподавател по спортна журналистика в НСА. Тя е една от плеяда спортни звезди на България, които подкрепиха кандидатурата и работата на фондация "София-Европейска столица на спорта".

comment 0
visibility 26
състезание

Състезание в Техническия университет ще търси решения на извънредни ситуации

Състезание, в което отборите ще бъдат насърчавани за 48 часа да търсят решения на извънредни ситуции, включително и теми, свързани със страната ни, ще се проведе от 19 до 21 април в Техническия университет в столицата. Събитието се нарича Copernicus Hackathon Sofia.Организирано е от Risk Space Transfer Office към БАН с подкрепата на Столична община (Асоциация за развитие на София). Зад фасата на просто едно състезание се цели популяризиране потенциала и използването на данните и услугите на европейската програма за наблюдение на Земята – Коперник. Ето и с какви извънредни ситуации ще трябва да се справят отборите: Управление на извънредни ситуации: Оценка на щети от наводнения, пожари, картиране на свлачища;Защита на околната среда: Процент на изсичане на гората и обезлесяване; Рекултивация на хвостохранилища/минни райони;Мониторинг на водите и крайбрежието: Картиране на нефтени разливи; Проследяване на кораби; Застрояване на българското Черноморие.

comment 0
visibility 35
Винен фестивал пред НДК

Балкански винен фестивал събира ценители пред НДК

Над 800 вина от близо 200 винарски изби ще чакат да бъдат опитани от ценители на Балканския международен винен конкурс и фестивал. Той ще се проведе за осма година от 5 до 7 юни, но този път в самото сърце на София- пред НДК. От 5 до 7 юни международно жури ще определи кои са най-добрите вина на Балканите, а през уикенда ще се проведе среща между виното и съвременната градска култура. В няколко шатри столичани и гостите на града ще могат да опитат вина от над 100 изби, дошли в София от всички балкански държави, да участват в майсторски класове, да рисуват с вино.Или просто да се насладят на богатата културна програма с напитка в ръка.

comment 0
visibility 38
Столична библиотека

Столична библиотека чества Уолт Уитман

С литературно четене днес Столична библиотека ще отдаде почит към американския поет, есеист и журналист Уолт Уитман. Събитието е по повод 200 години от рождението му. Всеки, който харесва творбите и делото на Уитман, може тази вечер да дойде в Американския център на библиотеката и да се присъедини към литературното четене на стихотворения. Четенето може да бъде както на български, така и на английски.

comment 0
visibility 78
влакове и таксита

Маршрутките в Своге претъпкани заради спрените влакове (ВИДЕО)

Маршрутните таксита в Своге са буквално претъпкани заради спирането на влаковете по Искърското дефиле след като мъж бе блъснат тази сутрин. Това разказаха възмутени граждани пред Столица.bg. Мъжът е ударен от влак, пътуващ от Лом за София в отсечката между Елисейна и Лъкатник. Хората, които работят в София, няма как да стигнат навреме до работните си места заради инцидента. От БДЖ поясниха пред медията ни, че веднага след инцидента те първи са позвънили на няколко фирми с маршрутни таксита да поемат пътникопотока. Но те им отказали.И заради това в момента хората са принудени да пътуват в маршрутките буквално един върху друг. Припомняме,че заради инцидента пет влака не можеха да продължат по разписанието си. На гара Лъкатник стои влакът от София за Варна, в Елисейна е спрян бързият влак Горна Оряховица- София, в Своге- бързият влак София- Видин, в Зверино ред чака бързият влак Видин-София.

comment 0
visibility 43
четене на приказки

Първокласници питат общински съветник как да пазим водата чиста(СНИМКИ)

Първокласници от 68 СУ "Акад.Никола Обрешков" в "Дружба" 2 засипаха с въпроси за екологията общинският съвет Лорита Радева. Тя им гостува по повод инициативата "Аз чета". Проявата върви във всички училища в района по повод Международния ден на детската книга, осъществява се заедно с администрацията на "Искър". Малчуганите показаха,че не само обичат да четат, но и са таланти в песните, рецитирането и танците."Родна реч", "Отечество любезно", "Аз съм българче" са само част от нещата, с които буквално просълзиха Лорита Радева. Малките обаче демонстрираха и активна гражданска позиция. Те я засипаха с въпроси за значението на дърветата и цветята за хората, говорят ли цветята собствен език, ценна ли ни е водата и как да я пазим чиста, трябва ли да засадим поне едно дърво. Накрая първокласничката Биляна Цветкова прочете есе, участвало и спечелило награда в конкурс, организиран по идея на Лорита Радева за Световния ден на водата

comment 0
visibility 254
влакови релси

Пет влака стоят блокирани заради блъснат на гара Лакатник мъж

Пет влака в момента не могат да продължат по разписанието си заради блъснат в района на Искърското дефиле при гара Лакатник мъж. Инциденът станал тази сутрин към 8 часа, съобщиха от БДЖ, цитирани от "Фокус".На гара Лакатник стои влакът от София за Варна, в Елисейна е спрян бързият влак Горна Оряховица- София, в Своге- бързият влак София- Видин, в Зверино ред чака бързият влак Видин-София. Човекът е ударен от влак, пътувал от Лом за София, в отсечката между Елисейна и Лакатник. Движението на всички мотриси в участъка е спряно докато не приключат следствените действия.

comment 0
visibility 133
ремонт на Софийска вода

Тръгва изграждането на канализационен клон в "Кръстова вада"- запад

От неделя започва първият етап по строежа на Главния канализацион клон I в квартал "Кръстова вада"- запад. Направата му ще даде възможност да се изгради поетапно канализацията в квартала, да се направи отводняването на част от района и на пробива на бул. "Тодор Каблешков" към бул. "Черни връх". Неговото строителство ще започне след края на отчуждителните процедури, съобщиха от Столична община. Главният канализационен клон I ще се направи за 150 дни.Сумата от 1,5 млн. лв е осигурена от ПУДООС и бюджета на Столична община. Работите по направата на колектора ще са основно по улица "Хенрик Ибсен"/"Сребърна"/ и автомобилното движение по нея ще е доста затруднено. За да не се затваря напълно улицата,строителните работи ще вървят поетапно. 817-метра от първия етап на канализационния клон по "Хенрих Ибсен" и улица "Никола Крушкин- Чолака" ще се правят на десет части. Ето и съветите на Столична община за по-бързо придвижване в участъка и алтернативни маршрути: -За ж.к. „Гоце Делчев“ – от бул. „Гоце Делчев“ към ул. „Костенски водопад“ и от там по ул. „Тодор Каблешков“;-За ж.к. „Манастирски ливади“ – от ул. „Луи Айер“ през ул. „Тодор Каблешков“ към ул. „Костенски водопад“ – бул. „Гоце Делчев“ към бул. „П. Ю. Тодоров“;-За кв. „Кръстова вада“ – по ул. „Козяк“ или по бул. „Черни връх“.      

comment 0
visibility 94
Полицейска кола

Претърсват имоти в София заради акция срещу "ало"- измамници

Мащабна акция срещу престъпна група за "ало"- измами върви в Горна Оряховица и в София, съобщиха от Специализираната прокуратура. Претърсват се имоти в столицата, изземват се автомобили, вървят разпити на свидетели. Акцията е съвместна операция на Специализираната прокуратура, ГДНП и ОДМВР-Велико Търново, Дирекция „Жандармерия“ в МВР. По-рано днес жандармерия и полиция блокираха два квартала в Горна Оряховица- "Калтинец" и "Гарата". По неофициална информация претърсени са 15 къщи, съобщи Нова телевизия. Целта е да се проверят имоти на лица с криминални прояви, срещу които вървят и производства за телефонни измами.  

comment 0
visibility 2510
катастрофа Александра Сърчаджиева

Александра Сърчаджиева катастрофира на път за ефир

Лека катастрофа преживя тази сутрин актрисата Александра Сърчаджиева. Тя пътувала за ефир в Нова телевизия, когато друга кола я ударила отзад. "Минавах през ромската махала. Бях спряла. И ме удариха. А аз, понеже друг път не са ме удряли, не знаех какво се прави в подобни случаи.Но се разбрахме после да се оправим. Важно е,че всичко е наред", сподели актрисата пред камерите.  

comment 0
visibility 545
Полицейска кола

Полицията задържа на жп.гара 21-годишен за убийството в "Младост"

21 годишен мъж е задържан по подозрения за убийството в столичния квартал "Младост" снощи, съобщиха от МВР. Мъжът е пътувал с влака София- Варна и е локализиран от органите на гара Горна Оряховица. В момента се извършнат процесуално-следствени действия. Проверяват се всички детайли около инцидента. Както Столица.bg съобщи близките на мъртвата цял ден вчера се опитвали да се свържат с нея, но без резултат. След като не могли да направят връзка, се обърнали за помощ към полицията.  

comment 0
visibility 124
Фестивал на толерантността

170 деца от София показаха талантите си във "Фестивалът на толерантността"(СНИМКИ)

Близо 170 деца от 7 софийски училища показаха уникалните си таланти във "Фестивалът на толерантността", който се проведе в Дом на културата в район "Искър". Малчуганите от 6 до 18 години пяха, рецитираха, танцуваха, свириха на инструменти и оставиха публиката без дъх в името на толерантността един към друг, на уважението и разбирането различията на другия до теб, съобщиха от администрацията на района. Събитието се организира от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в район "Искър" с председател кмета на община Ивайло Цветков. Гости на колоритния фестивал бяха общинските съветници Лорита Радева и Нина Чанева, и.д. кметът на район „Младост“ арх. Румен Русев, зам.-кметът на район "Подуене" Ани Бързанова, представители на районните администрации и на Местните комисиия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към столичните райони "Изгрев", "Искър", "Младост", "Подуяне" и "Слатина", много родители и учители. На финала участниците получиха грамоти от кмета на район "Искър". Призовете раздадоха общинският съветник от района Лорита Радева и колегата й Нина Чанева. Малките таланти от "Искър" получиха от кмета ваучер за пазаруване от книжарници.

comment 0
visibility 57
молитви срещу лош късмет

Молитви срещу лош късмет ще се четат в "Света Неделя"

Молитви, имащи силата да прогонят зли сили или лош късмет, ще бъдат отслужени днес в 10 часа в катедралния храм "Света Неделя" в столицата. Това съобщиха духовници, цитирани от "Фокус".Става дума за т.нар. "Киприянови молитви", които се радват на особена почит и внимание сред миряните в цялата страна. Тези молитви се четат за отключване късмета на мъже и жени или за премахване влиянието на лоши очи. Преди четенето обаче вярващите трябва да спазят определени правила. След края на молитвите ще бъде направен и водосвет.  

comment 0
visibility 56
протест на педиатри

Педиатри в София излизат на протест

Протестите в бяло продължават. След медицинските специалисти, фелдшерите и физиотерапевтите, днес протестират лекарите от детската болница "Проф. Иван Митев" в столицата, съобщи Нова телевизия. Детските лекари подчертават,че болницата им може да остане без кадри. Повечето сестри са в почти пенсионна възраст, а и младите лекари не искат да работят за ниските възнаграждения, които им се предлагат. Исканията на белите престилки са за специален статут на единствената детска болница в цялата страна и най-вече справедливо финансиране. Докторите искат и отпадане лимитите при хоспитализиране на малките пациенти.  

comment 0
visibility 80
Зала България

Зала "България" домакинства на вокални формации от цялата страна

Вокални формации и близо 150 хора от цялата страна ще си дадат среща в столичната зала "България" за четвъртото издание на инициативата "България пее". Стартът е на 20 април от 18 часа. Сред участниците този път ще бъдат: Детски филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, Академичен хор "Ангел Манолов" с диригент Дарена Попова, Хор към БАН с диригент Мария Вълчанова, Дамски камерен хор с диригент Марина Колева, Смесен хор с диригент Ванилия Кисьова, Хор "Алабреа" с диригент Атанаска Попова. Кампанията "България пее" има една цел- да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България по нов начин и в нов мащаб.

comment 0
visibility 113
градска среда

В "Надежда" тръгва обсъждане за по-красива градска среда

Живеещите в район "Надежда" в столицата могат да предложат своите варианти как градската среда около домовете им да стане по-красива и полезна. Стига да отидат на встъпителното събитие по проекта URBiNAT.Той е насочен към обновяване на градски райони, използвайки природосъобразни решения в четири области: енергия, вода, зеленина/природа и храна/природа. Това съобщиха от администрацията на района. Стартът на събитието е на 20 април 2019 г, (събота) в Общински културен институт -Надежда (бул. Ломско шосе 2), от 10.30 до 13.00 ч.!

comment 0
visibility 529
Полицейска кола

Обявиха за издирване сина на мъртвата жена, намерена в "Младост"

За издирване е обявен синът на жената, която късно снощи бе намерена мъртва в столичния квартал "Младост". По непотвърдена информация той е наркозависим, съобщи Нова телевизия.Жената е от Варна, но е дошла в София преди един ден и се е настанила в дома на своя приятелка. Както Столица.bg съобщи вчера близките на мъртвата цял ден се опитвали да се свържат с нея, но без резултат. След като не могли да направят връзка, се обърнали за помощ към полицията.

comment 0
visibility 82
сутрешен обзор на събитията

Времето и предстоящите събития на 18 април 2019 г. в София

Времето на 18 април Сутринта температурите ще са около 2 градуса, но в обедните часове живакът ще стигне да 11 градуса. Леките превалявания на места ще продължат,облачността ще е значителна.Вятърът ще бъде слаб, сочи prognozata.bg   Предстоящите събития на 18 април 09.00 часа Редовно заседание на Народното събрание. 09.30 часа Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще проведе своята юбилейна X Национална отчетно-изборна конференция в зала „Киев“ на Парк Хотел Москва – София. Гости ще бъдат вицепремиерът на България – Томислав Дончев, министърът на образованието и науката – Красимир Вълчев, зам.-министърът на МОН – Деница Сачева, министърът на културата – Боил Банов, министърът на младежта и спорта – Красен Кралев, столичният кмет – Йорданка Фандъкова, президентът на КТ „Подкрепа“ – инж. Димитър Манолов, почетният президент на КТ „Подкрепа“ – д-р Константин Тренчев и др. 09.00 часа Севдалин Е. и Кирил К. се изправят пред 3-ти състав на Специализирания наказателен съд по обвинения за изнудване. 09.30 часа Соня Колтуклиева застава пред 27-и състав на Софийски градски съд по обвинение за укриване и неплащане на данъчни задължения. 09.30 часа Богдана Д., Минчо К. и Тотка С. се изправят пред 4-ти състав на Специализирания наказателен съд по обвинения за безстопанственост в особено големи размери. 10.00 часа Николай Христов, бивш шеф на „Научни изследвания“,застава пред 34-ти и състав на Софийски градски съд по обвинение за убийство. 10.00 часа Обществена дискусия на тема „Изборите за Европейски парламент – голямото изпитание пред бъдещето на Европа“ се провежда в Дома на Европа.Проявата е организирана от Атлантическия съвет на България, съвместно с Представителството на Европейската комисия. 10.00 часа Пресконференция на Българската асоциация за закрила на пациентите на тема „Повишаване на ефективността на здравната система за пациента“ се провежда в Националния пресклуб на БТА. Проявата ще отбележи 13-тия Европейски ден на пациента. В пресконференцията ще участват Жени Начева - зам.-министър на здравеопазването; д-р Иван Маджаров - председател на БЛС; д-р Йорданка Пенкова - подуправител на НЗОК. 10.00 часа Петър М., Адам П. и др. се изправят пред 5-и състав на Специализирания наказателен съд по обвинения за безстопанственост в особено големи размери. 10.00 часа Заседание на Столичния общински съвет. 10.00 часа Открито заседание за обсъждане на проект на решение по Заявление за одобряване на бизнес план за развитие на дейността на „ВиК Паничище” ЕООД, гр. Сапарева баня и утвърждаване и одобряване цените на ВиК услугите ще се проведе в сградата на КЕВР. 10.00 часа Изследванията за Германо-Българските търговски отношения (2001-2018) и Германските инвестиции в България (1999-2017) ще бъдат представени в конферентната зала на Германо-Българската индустриално-търговска камара. 11.00 часа Тържествено заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество започва в Гранитна зала на Министерски съвет. На заседанието ще се отбележи 100-годишния юбилей на Международната организация на труда. 11.00 часа Честване 70-годишнината на българската селскостопанска авиация в Клуба на авиацията на Терминал 1 11.00 часа Откриване на изложбата „Мирът и войната в образи“ по инициатива на Световното движение за мир във фоайето на БАН 11.00 часа Встъпително информационно събитие на ДА „Електронно управление“ по Проект „Национален портал за пространствени данни (INSPIRE) се провежда в Националния пресцентър на БТА.Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Добро управление“ 2014-2020 г. 11.00 часа Представяне на 18-и брой на Юридически барометър в зала "София" на Гранд Хотел София 12.00 часа в Политическа партия „Движение 21“ представя листата с кандидати за български представители в Европейския парламент и манифест за изборите.Място на събитието- Националния пресклуб на БТА. 12.00 часа Провеждане на втората среща – дискусия по проекта „София и Европа за младите – 3D – демокрация, диалог и дебат“ в залата на 18 СУ „Уилям Гладстон“ (ул. „Пиротска“ 68).В срещата участва Ева Майдел, член на Европейския парламент. 12.30 часа Започва Седмата годишна конференция по управление на риска, организирана от Кофас България.Място на събитието- Хотел Хилтън 13.00 часа Съветът за електронни медии и Централната избирателна комисия подписват споразумение за принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на кампанията за европейските избори. Място на събитето- пресклуба на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ №1, вход Официален, откъм Националната художествена галерия. 13.00 часа Любомир Я. се изправя пред 13-и състав на Специализирания наказателен съд по обвинение за изнудване. 13.30 часа Седмично заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдбен съвет ще се проведе в заседателната зала в сградата на ВСС. 13.30 часа Ангел П., Анатоли А. и др. застават пред 17-и състав на Специализирания наказателен съд по обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. 14.30 часа Екипите от 11-те звена в Лабораторния комплекс на София Тех Парк ще представят постигнатите резултати от научни проекти, реализирани в периода 2018-2019 г. Място на проявята- зала 125 на Лабораторния комплекс на София Тех Парк (бул. „Цариградско шосе“ №111 Ж, партер). 15.30 часа Заместник-председателят на Националния комитет на Политическия и консултативен съвет на китайския народ Джан Цинли се среща с президентът Румен Радев на „Дондуков“ 2. 16.00 часа Начало на семинар на тема „Културни различия между скандинавските държави и България в сферата на бизнес комуникацията и устойчиво развитие на бизнеса“. Място на провеждане- офиса на норвежката компания Кобилдър Интернешънъл (бул. Цар Борис ІІІ №1).Организатори- Норвежко-българската бизнес група в сътрудничество с Шведско-българската бизнес камара и Сдружение Национална Бизнес Мрежа. 17.30 часа Лекция на ас. д-р Константин Голев на тема „България и куманите през Второто българско царство“ започва в зала 1 на Античния културно-комуникационен комплекс (под стъкления покрив на Ларгото).Събитието е част от поредицата открити лекции и дискусии по интересни исторически теми от различни епохи, посветени на 150-годишнината на Българската академия на науките. 17.30 часа Провеждане на пресконференция заради откриването на ексклузивна изложба на бижута на принцеса Мириам де Унгрия.Мястото- Paradise Center. 18.00 часа Начало на граждански диалог, посветен на образованието в зала 3 на НДК.Проявата е организирана от Политическа партия ГЕРБ.Участие в срещата ще вземат Йорданка Фандъкова – кмет на София и заместник-председател на ГЕРБ, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание, Малина Едрева –председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС, българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и евродепутатът Ева Майдел. 18.00 часа Представяне на книгата на Мартон Ласло „Трите капки кръв на Рая“ в Унгарския културен институт 18.30 часа Начало на втория дебат от поредицата лекции/дебати „Изкуственият интелект: към нов човешки ред?“ във Френския институт. Темата е „Знаем ли кой е човекът? Поставят ли под заплаха езика новите технологии?“. 19.00 часа Откриване на самостоятелната изложба на художничката Лиляна Петрова – Лулу в Руския културно-информационен център 19.30 часа Марион Дърова ще представи най-новия си спектакъл „Машина за омраза“ | Hating machine" в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс.