Новини от днес

comment 0
visibility 109
Въпреки студа строежът на православния храм в Изгрев напредва

Въпреки студа строежът на православния храм в район Изгрев напредва

Студеното време не спря работата по изграждането на първия в столичния район „Изгрев“ православен храм “Св. Пимен Зографски”. Строителите вече оформят арките около прозорците на основния купол, съобщи районният кмет д-р Делян Георгиев. „Работата напредва успешно и съм уверен, че с помощта на дарителите и неуморната работа на църковното настоятелство и районната администрация, ще постигнем целта си - да имаме храм в район “Изгрев”! Предстои ни още много работа.“, посочва кметът Георгиев. До дни (ако времето позволи) трябва да започне изграждането на скелето, за да се постави изолацията на църквата. След това ще се премине към облицовката на фасадата с врачански камък. „Вярвам, че заедно всички изгревчани, ще построим една от най-красивите църкви в София. Може да сме последният район без църква, но ще докажем на цялата столица, че жителите на “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад” можем да творим чудеса, защото сме обединени в обичта към района си!“, казва още районният кмет. Всеки, който има желание и възможност да подкрепи строежа на храма, може да го направи чрез дарение на сметката на Църковно настоятелство към новостроящ се православен храм “Св. Пимен Зографски”, район “Изгрев”, гр. София.

comment 0
visibility 142
Две училища в район Средец отварят дворовете си за спорт през уикендите

Две училища в район Средец отварят дворовете си за спорт през уикендите

Дворовете на две училища в столичния район „Средец“ ще бъдат отворени за всички, които желаят да спортуват през уикендите. Това съобщи районният кмет Трайчо Трайков. Достъпни за спорт през почивните дни ще бъдат 6 ОУ „Граф Н.П. Игнатиев“ на ул. „Шести септември” и 12 СУ „Цар Иван Асен II“ на ул.“Иван Асен II“. Първоначалната идея е била спортните игрища да бъдат отворени още другата седмица – на 1 февруари, но заради лошото време, това по всяка вероятност ще стане от 1 март. „В 12 СУ ще направим и нова спортна площадка. Това става възможно, тъй като намерихме начин да осигурим охрана за това време, иначе училищните ръководства се притесняваха. Иска ми се на следващ етап да няма нужда от охрана, а да е по-голяма ролята на местната общност“, казва кметът Трайков.

comment 0
visibility 219
Честито! Баба Мария от район Надежда отпразнува 100-годишен юбилей

Честито! Баба Мария от район Надежда отпразнува 100-годишен юбилей

Още един столетник в София отпразнува своя юбилей, съобщават от столичния район „Надежда“. Рожденичката се казва Мария Сгурева и живее в ж.к. „Надежда 4“. За празника си тя получи торта и поздравителен адрес от кмета Димитър Димов. „Близките на юбилярката ни потопиха в семейната история с разкази как десетилетия наред тя е добра и грижовна съпруга, майка, баба, прабаба и пра-прабаба. Радвам се, когато нашият екип има възможност да изрази почитта си към хората от общността в район „Надежда“. Пожелавам на баба Мария здраве и  да продължи да бъде опора за своето семейство!“, каза районният кмет.   Мария Сгурева  е родена  през 1923 г. в Борисов град, днешен  гр. Първомай, в семейство на земеделци. Нейният вуйчо д-р Динко Караславов завършва медицина в Германия, а брат ѝ учи "Финанси" във Висшия институт във Варна. Баба Мария е и първа братовчедка на писателя Георги Караславов. През февруари 1944 г. тя сключва брак с Ангел Згурев от същия град, с когото  имат две дъщери – Антонина и Димитрия.  След смъртта на съпруга си, през 1971  г., тя работи в РПК "Наркооп". От 1977 г. живее в София при малката си дъщеря Димитрия, където е обградена с обичта и вниманието на близките си.

Реклама
comment 0
visibility 97
30 млади хокеисти мерят сили на пързалка „Юнак“ в София

30 млади хокеисти мерят сили на пързалка „Юнак“ в София

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева пусна първата шайба на хокейния фестивал за деца „Зимна класика“, който се провежда на ледената пързалка „Юнак“ в София. Събитието се организира по повод 70-годишнината от първото Държавно първенство по хокей на лед в България, съобщават от Министерството на младежта и спорта.  Весела Лечева поздрави участниците във фестивала, сред които бяха 30 деца до 12-годишна възраст от спортните клубове на НСА „Васил Левски“, ЦСКА, „Левски“, „Славия“, „Ирбис“, „Левски – София“. Децата получиха подаръци от Международната федерация по хокей на лед под формата на стикове, шайби, екипировка и други спортни пособия. Фестивалът е организиран от Българската федерация по хокей на лед. На откриването му присъстваха още президентът на Международната федерация по хокей на лед Люк Тардиф и  Виестурс Козиолс – член на борда на световната централа, които са в България по повод  70-годишнината на федерацията.  

comment 0
visibility 235
Роди се още едно бебе по програма инвитро на Столична община

Роди се още едно бебе по програма инвитро на Столична община

Още едно бебе в София се роди благодарение на програмата на Столична община, която подпомага финансово двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, съобщава зам.-кметът Дончо Барбалов. Нейното име е Кая и е красивото чудо за семейство Георгиеви. Тя се е появила на бял свят с мерки 3300 гр и 48 см. „Казват, че майката ражда със сърцето си. Аз родих още през далечната 2018 г., когато се борих всеки ден за рожба. Физически родих сега. Да, прегръщам своята принцеса Кая. Благодаря на Столична община за подкрепата на семействата, нуждаещи се от донорски материал“, казва щастливата майка. Жената благодари още на Фондация "Майки за донорството", на донора, както и на д-р Стаменов от МБАЛ "Надежда". Кая е 33-ото дете, родено с помощта на програмата за инвитро на Столична община. От всички родени до момента по програмата бебета, за които е получена информация от родителите, момиченцата са вече 15, а момченцата - 18. От 2015 г. насам всяка година Столична община отпуска по 70 000 лв. от своя бюджет за изпълнението на инвитро програмата.

comment 0
visibility 220
Министър Шишков: Материалите за ремонта на жълтите павета не са тези, които

Министър Шишков: Материалите за ремонта на жълтите павета не са тези, които трябва да бъда...

„Правим всичко възможно да помогнем на София да си реши проблема с жълтите павета“. Това заяви министърът на Регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в ефира на БНТ. По думите му при ремонта в центъра на столицата има проблем, който е свързан както с проекта, така и със самия начин на строителство. Арх. Шишков показа нагледно как пясъкът, който е използван при нареждането на жълтите павета, не пропуска достатъчно бързо водата. „Пясъкът трябва да има определена фракция, за да може водата да преминава през него. Това, което е установено до този момент, е че пясъкът трябва да е по-различен. Не знам защо това е допуснато. Освен това в земната основа има много глина, която също пречи водата да слиза надолу. Водата в момента стои в първата част – пясъка, и във втората част – земната основа. Освен това се оказа, че фракцията на земната основа е по-ситна. Т.е. ние не твърдим, че липсва материал, а че не е този, който трябва да бъде“, допълни министър Шишков. По думите му другият проблем е, че паветата са криво наредени, а фугите между тях са по-големи от допустимото. Министър Шишков коментира и пробите, взети от ремонта на ул. "Граф Игнатиев". „Проверката на ул. „Граф Игнатиев“ беше изключително ползотворна не само за София, но даже и за управата за София. Няколко неща правят впечатление от тази проверка. Взехме две проби – едната беше от „Цар Шишман“, а другата от „6-ти септември“. Тази, която е от кръстовището на „Граф Игнатиев“ и ул. „Цар Шишман“ е много по-лоша. Определено в този участък ще има проблем. Бетонът не е в добро състояние“, посочи още регионалният министър. Той е категоричен, че пробите се правят, за да се помогне на София да завърши ремонта качествено и навреме и да си получи парите.

comment 0
visibility 519
Шофьор на камион е с опасност за живота след катастрофа на АМ „Тракия“ в по

Шофьор на камион е с опасност за живота след катастрофа на АМ „Тракия“ в посока София

Тежка катастрофа с пострадал човек на АМ Тракия се е случила вчера в следобедните часове. Инцидентът е станал на км 19+030 в посока София, съобщава Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Водач на тежкотоварен камион е слязъл да поправя спукана гума, но в мъглата шофьор на друг камион не го е видял и го е ударил. Пострадалият мъж е с опасност за живота с тежка черепно-мозъчна травма. „Тъжната равносметка е, че отново на мястото на инцидента липсваше контролната служба, която е компетентна по отношение на инцидентите с обществен превоз на товари“, коментира Русинова.

comment 0
visibility 191
Софийският университет с конференция за медийната грамотност на учениците

Софийският университет с конференция за медийната грамотност на учениците

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ организира еднодневна конференция на тема „Интегрален подход за развитие на медийната грамотност на учениците", съобщават от висшето учебно заведение. Форумът ще се проведе днес от 10:00 ч., предварителна регистрация ще се прави от 9:30 и 9:55 часа във фоайето пред Конферентната зала. Събитието се осъществява по проект на Коалицията за медийна грамотност, изпълняван с подкрепата на Фонд „Активни граждани“. Инициативата включва и провеждане на пет паралелни обучителни сесии, Конференцията отбелязва завършването на проекта “Интегрален подход за развитие на медийната грамотност на учениците”, изпълнен в рамките на 18 месеца с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на на Европейското икономическо пространство. Проектът стартира през септември 2021 г. и включва национално пилотно тестване на учениците, осъществено през януари 2021 г., разработването на методика за развиване на дигитално-медийната грамотност на учениците в 10 клас през всички образователни предмети и подготовката на 200 учители от цялата страна. В дългосрочен план проектът ще допринесе за цялостната промяна в начина на преподаване и ще повиши уменията на младите хора, необходими за критично, уверено, автономно, отговорно и активно взаимодействие с информация, медийно съдържание и комуникация онлайн.

comment 0
visibility 147
Времето и предстоящите събития в София на 28 януари 2023 г.

Времето и предстоящите събития в София на 28 януари 2023 г.

Времето на 28 януари 2023 г. Гъсти облаци и температури малко над нулата – такова ще е времето в столицата днес. Сутринта термометрите ще показват около -1 градус, а по-късно през деня максималните температури ще достигнат до 0 - 1 градуса. През по-голямата част от деня небето над София ще бъде облачно и ще вали слаб сняг. Ще духа умерен студен вятър от запад – северозапад.  Предстоящи събития: 10:00 ч. Еднодневна конференция на тема „Интегрален подход за развитие на медийната грамотност на учениците" ще се проведе в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. 11:00 ч. Детският спектакъл "Трите прасенца" ще се играе на сцената на Столичен куклен театър. Режисьор на представлението е Венелин Кьосев. Участват: Анелия Ничева, Нелла Хаджиева, Елена Русалиева, Тодор Димитров, Мими Йорданова. 11:00 ч. футболната звезда Димитър Бербатов ще даде официален старт на най-мащабното събитие на Тийноватор - Уикенд на идеите 2023. 12:00 ч. Фондация "Програма достъп до информация“ и “Интернет общество – България" организират церемонията по връчване на антинаградите "Големия брат“ (Big Brother) в Литературен клуб "Перото“ – в сградата на НДК. 12:00 ч. Спектакълът "Непознатото дете" ще бъде представен на сцената на Столичен куклен театър. Режисьор на постановката е Диана Добрева. Участват: Диляна Спасова, Иван Райков, Ивет Лазарова – Торосян, Мариан Рангелов, Мариета Петрова, Мая Бежанска, Мелин Ердинч, Мила Коларова, Румен Гаванозов, Стефан Димитров, Цветослава Симеонова. 19:30 ч. Пиесата "Всички обичат Гари" ще бъде поставена на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Участват: Калин Сърменов, Александра Сърчаджиева, Силвия Лулчева, Борислав Захариев, Добрина Гецова, Кирил Бояджиев, Петър Калчев, Анджелика Джамбазова, Мартин Каров.