Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 121 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 63 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 594 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 537
Специализираната болница за рехабилитация „Здраве”

Болницата за рехабилитация в Банкя получи нова апаратура

Специализираната болница за рехабилитация „Здраве” в Банкя вече разполага с нов висок клас апарати за физиотерапия. С тях се постига още по-добра ефективност при лечението, съобщават от администрацията на столичния район „Банкя“. Част от новата придобивка е апаратът за лазертерапия. Той е с роботозираната глава със сканиращи функции, която дава възможност да бъдат третирани големи зони на тялото в един сеанс, за постигане на оптимален резултат. Технологията е усъвършенствана до степен, в която дължината на вълната, интензитета и разстоянието се изчисляват автоматично и се регулират динамично по време на лечебния процес. Това минимизира риска, като същевременно прави терапията максимално ефективна, дава възможност за съвременно лечение на пациентите, минимално натоварване на персонала, бързи резултати в лечебния процес. Терапията е предпочитана като първа процедура при мускулно-скелетна болка в резултат на посттравматични и хронични състояния, хирургични интервенции и възпалителни процеси. Друг апарат, който ще помага на пациентите е за високоинтензивно магнитно поле. Той подобрява физиологичната проводимост на невромускулния апарат и довежда до силно обезболяващ ефект. Подходящ е за редица остри, подостри и хронични заболявания на невромускулната и опорно-двигателната система, дихателни проблеми, свързани с недобро състояние на междуребрените мускули, спастичност (повишен мускулен тонус), синдром на карпалния тунел, неврит, състояния след фрактура и др. Технологията на апарата се базира на електромагнитно поле с висок интензитет, което влияе положително върху човешките тъкани и води до: моменталното нехирургично облекчаване на различни остри и хронични болки; по-бързо лечение на фрактури; укрепване на отслабена мускулатура; мобилизация на ставите. Лечението с тази апаратура има по-бърз и дълготраен терапевтичен ефект. Според проведените клинични изследвания, подобрение се наблюдава при 87% от пациентите, а резултатите свидетелстват за трайно намаляване на болката след 5 до 10 терапии. Това води до по-малко време, прекарано в лечение и удовлетвореност от бързите, качествени и ефективни резултати.

comment 0
visibility 252
Наградиха най-оригиналните еко елхи в район „Искър“

Наградиха най-оригиналните еко елхи в район „Искър“

Мисленето в полза на екологията се възпитава най-лесно в ранна детска възраст. А децата са най-добрите посланици на екологията. Това заяви кметът на столичния район „Искър“ Ивайло Цеков. Изказването му е по повод конкурса, който стартира миналата година по време на коледните празници. Тогава децата от района имаха предизвикателството да създадат елха, която е изградена изцяло от рециклирани материали. Идеята е да се провокира творческото мислене на децата и да се възпита у тях разбирането, че всеки човек може да допринесе за това светът да стане по-чист.   „Затова приветствам и подкрепям конкурси като този за създаване на екоелха, който вече традиционно организираме съвместно с "Булекопак" (Bulecopack) сред възпитаниците на детските градини в район "Искър"! Преди дни наградихме трите детски градини, създали най-оригинални елхи от екоматериали.“, съобщи кметът Цеков. На първо място се класира 21. ДГ "Ежко Бежко", а наградата е ваучер за закупуване на мебели на стойност 500 лв. Второ място е за 96. ДГ "Росна китка", а третото за 36. ДГ "Пеперуда". Те получиха съответно 400 и 300 лв.   „Поздравления за децата и благодарност за учителите за активността им в еко конкурса. Признателност на "Булекопак" за социалната ангажираност сред подрастващите в район "Искър", казва кметът Ивайло Цеков.

comment 0
visibility 370
-

Жителите на Княжево искат по-добра настилка

Жителите на улиците "Любляна", "Евлия Челеби" и околните улици в столичният квартал Княжево събират подписи за асфалтиране на участъка от бул. "Никола Петков" до ул. "Евлия Челеби". В момента инициаторите подготвят официален вариант на подписката, която предизвика оживена дискусия във фейсбук групата "КняжевецЪ". "В квартала сме от една година, и тормоза от вибрациите, които причиняват сметоизвозващите камиони, бетоновозите и тировете е неописуем. Къщата, в която живеем всеки ден изпитва между 0.1 и 0.5 m/s ветикално ускорение, заради лошата настилка. Това е между 2.5 и 5 по Рихтер всеки ден, по 50+ пъти" оплакват се гражданите. Според живущите в близост до базата на сметоизвозващата фирма, асфалтирането на участъка няма да реши проблема, но поне временно ще намали шума и вибрациите от тежките машини, които преминават ежедневно. Едно окончателно решение би било преместването на базата от жилищния квартал в промишлена зона, където тежката техника няма да преминава покрай жилищни блокове и къщи. "Трафикът на тежки камиони по улицата трябва да се ограничи и да се контролира. През нощта те минават с по 70-100 км/ч, дрънчейки безобразно, и няма институция, която да попречи на този тормоз", оплакват се жителите на квартала, които за пореден път обръщат внимание върху базата на сметоизвозващата фирма.  

Реклама
comment 0
visibility 237
Софийска вода временно спира водата в част от столичния Курило

Временно няма да има вода в част от "Панчарево"

На 18 януари (сряда) 2023 г. във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Околовръстна“, с. Кокаляне се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: в.з. „Китката“, в.з. „Дебело гуно“, в.з. „Бяла нива“, в.з. „Терасите“ и в.з. „Свлачището“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Кръстан Младенов“ № 1 /пред кметството/.

comment 0
visibility 352
-

Временно затварят улица в "Лозенец" заради монтиране на кран

Движението по ул. "Розова долина" между ул. „Гребен планина“ и бул. „Черни връх“ ще бъде затворено на 19 януари между 8 и 18 часа, съобщават от районната администрация. Причината е монтаж на кулокран на строителен обект - жилищна сграда. До края на януари заради строителни работи между 13 и 14 часа ще бъдат затворени и улиците "Вежен" и "Николай Лилиев" в района.   

comment 0
visibility 354
-

Симеон Идакиев разказа за пътешествията си на учениците в Банкя

Вълнуваща среща с именития журналист, продуцент, пътешественик и водещ на предаването „Атлас” Симеон Идакиев се състоя в 78 СУ „Христо Смирненски” в Банкя. По време на срещата беше обявено и възстановяването на клуб „Пътешественик”, за чийто почетен председател беше поканен именно Идакиев. Срещата с пътешественика беше инициирана от библиотекаря на училището Надежда Андреева и подкрепена от ръководството на училището като част от инициативата „78. СУ „Христо Смирненски” представя изкуство в реално време”. Идакиев порази учениците с най-различни екзотични кадри от някои от сто и двадесетте държави, които е посетил, както и със смелостта си на самотен пътешественик, споделящ опита си с всеки, който има интерес да разшири житейския си кръгозор. Историите от пътуванията му до най-различни точки на света са запечатани в 400-те му филма и 13 издадени книги. Разказите на Симеон Идакиев до такава степен въздействаха на учениците, че те пожелаха да опитат да снимат филми, започвайки от Банкя. Идеята беше подкрепена от директора г-жа Д. Герасимова, която видя в този импулс възможност за конкурс. От своя страна заместник-кметът на Банкя Александра Александрова предложи лауреатите в конкурса да бъдат наградени на 24 май.

comment 0
visibility 358
-

Смениха осветлението в подлеза при пазар "Иван Вазов"

Продължава работата по изграждането и поддръжката на инфраструктурата в район "Триадица" в столицата. През тази седмица бяха подменени осветителните тела в подлеза на пазара „Иван Вазов“, съобщават от районната администрация. За осигуряване на повече видимост в тъмните часове на денонощието бяха монтирани и няколко допълнителни прожектора към стъпалата и рампите. В разговор със зам. кмета на Столична община по направление обществено строителство инж. Ангел Джоргов ръководството на района за пореден път постави въпроса за спешната необходимост от ремонт на асансьора при подлеза на бул. „България“ и бул. „Тодор Каблешков“ откъм магазин БИЛЛА, съобщават още от района. Двете страни се разбраха да бъде проведена още една среща там на терен, като на нея да присъстват и специалисти по хидроизолиране. Срещата бе проведена в края на седмицата, като становището на експертите е, че асансьорната шахта не е била монтирана с необходимите изолационни покрития, поради което ще се наложи основен ремонт на съоръжението. Районът подготвя остойностяване на аварийните СМР.

comment 0
visibility 263
И тази година ще има „топъл обяд“ за нуждаещите се в „Изгрев“

И тази година ще има „топъл обяд“ за нуждаещите се в „Изгрев“

Социалната услуга „Топъл обяд“ ще продължава да помага на нуждаещите се жители в столичния район „Изгрев“, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. "Район “Изгрев” продължава активно да следва и реализира социалната си политика, насочена към най-уязвимите свои жители. Нашата администрация кандидатства и спечели редица общински и европейски проекти и към днешна дата, успешно изпълняваме ангажиментите си по няколко социални програми. Една от най-важните от тях е предоставянето на топъл обяд по Проект "Топъл обяд“, посочва районният кмет. Заради удължаване на проекта приемът на документи продължава до  31 юли 2023 г. Повече информация може да бъде намерена в сградата на районната община в ж.к. ”Изток” на ул. ”Атанас Далчев”12.

comment 0
visibility 959
Ремонтът на трасето на трамвай 5 в кв. „Княжево“ върви с пълна сила

Ремонтът на трасето на трамвай 5 в кв. „Княжево“ върви с пълна сила

Ремонтните дейности по трасето на трамвай 5, в участъка между трамвайното ухо при Горнобански път и колелото в столичня кв. „Княжево“, вървят с добро темпо. Работи се през седмицата, както и в почивните дни, споделят жители във Фейсбук групата „Княжевецъ“. Към настоящия момент се работи на 3 отделни точки по ремонтирания участък в район "Витоша", като досега всички релси са изцяло демонтирани. Продължава работата по изгребването на баластрата и демонтажа на стълбовете за контактната мрежа. „Надяваме се темпото по ремонта да продължи в този дух, тъй като и при предния участък в ремонт, този между Съдебна палата и трамвайно ухо Бъкстон, демонтажа се случи бързо, но впоследствие бездействието по трасето беше скандално, което доведе и до огромно закъснение“, посочват хора от кв. „Княжево“.

comment 0
visibility 464
Отличиха най-добрите млади спортисти в район „Надежда“

Отличиха най-добрите млади спортисти в район „Надежда“

На тържествена церемония вчера 153 спортно училище „Неофит Рилски“ в столичния район „Надежда“ отличи своите най-добри спортисти за 2022  година. Младежите бяха наградени от Мариана Цветкова, директор на училището, съобщават от районната администрация. За първи път специална награда за най-проспериращ отбор беше присъдена в колективен спорт. Отличието отиде във ВК „Локомотив“ с треньор Бригита Славова. За най-добър треньор беше отличена Катрин Велкова – треньор по художествена гимнастика. „Вярвам във вашия потенциал да прославите България в света на спорта!  Сигурна съм, че  срещу мен стоят добри хора и  активни граждани на нашето общество!", каза Анита Игнатова - началник отдел "Образование, култура, социални дейности и спорт" в район "Надежда". Тя изненада всички отличени спортисти от името на инж. Димитър Димов - кмет на район „Надежда“ с оригинална торта в цветовете на любимия клуб  "Локомотив" – София . Сред отличените спортисти са: Радина Томова - художествена гимнастика Тони Илиев – бокс Ангел Димитров- бокс Петър Арсовски – бокс Димитър Малев – джудо Снежана Граматикова – джудо Цветелина Павлова  -  джудо Александрина Димитрова – джудо Лозан Димитров – лека атлетика Янислава Маринова – лека атлетика Христина Зашева -волейбол Бриджит Баджакова –волейбол Магдалена Георгиева – баскетбол Ванеса Кокалова – баскетбол Добри Рангелов- футбол Емилиян Гогев- футбол Кристиян Колев- футбол; Емил Геров – футбол Теменужка Радовска - тенис на корт Вероника Железова - тенис на корт; Екипът на район "Надежда" поздрави всички спортисти от 153 Спортно училище и им пожела още безброй медали, купи и успехи.

comment 0
visibility 472
„Нови Искър“ вече има гише за обслужване на хора с увреден слух

„Нови Искър“ вече има гише за обслужване на хора с увреден слух

Столичният район „Нови Искър“ вече разполага с гише за административно обслужване на глухи и сляпо-глухи лица, съобщава районният кмет Даниела Райчева. Услугата се предлага от началото на тази година. Специален таблет помага за комуникацията със съответния Център за административно обслужване /ЦАО/, като осигурява тристранна онлайн видео връзка между лицето, което иска да подаде заявление за съответната административна услуга, служител на гише в дадения ЦАО и преводач на български жестов език. Гишетата са обозначени със специален указателен стикер с QR код. Хората с увреждания могат да бъдат обслужени на гише №4 в районната администрация всеки работен ден от 8:30 до 17.00 ч.

comment 0
visibility 705
-

В "Красно село" стартират годината с нов онлайн проект

Любопитна поредица от онлайн лекции, разкриващи приноса на днешните български земи към европейската цивилизация, започва Общинският културен институт „Красно село“ в столицата. Лекциите от проекта „История и Цивилизации“ имат за цел да очертаят автентичността и идентичността на българската държава в рамките на целия европейски контекст, без които Европа нямаше да е същата. Беседите ще се излъчват във фейсбук страницата на Общински културен институт „Красно село“. Началото е на 15 януари (неделя) от 11.00 часа, а първата лекция е озаглавена „Сиянието на първата европейска цивилизация“. Лектор ще бъде акад. Васил Николов. „Днес мнозина свързват понятието цивилизация с територии от Европа, в които не влизат днешните български земи. Но малцина знаят, че европейската цивилизация се ражда и развива в неголям регион от Европа, а днешните български земи имат централно място в него. Това става през периода от края на VІІ до последните столетия на V хилядолетие пр. Хр. Първата цивилизация на нашия континент е свързана както със земеделието и скотовъдството като основни поминъци на хората, така и с редица специализирани производства - на сол, кремъчни сечива, добив на руда и отливане на метални предмети. Между символите на първата европейска цивилизация са праисторическите паметници Слатина, Караново, Стара Загора, Мурсалево, Капитан Андреево, Провадия-Солницата, Варненския некропол, Дуранкулак и др.“, казва академик Николов. Проектът „История и Цивилизации“ се реализира от Общински културен институт „Красно село“ с подкрепата на Столичната община и Национален фонд „Култура“.

comment 0
visibility 927
-

Обновяват столичния "Захарна фабрика" по програма „Региони в растеж“

Първата от поредица открити приемни, които планира кметът на район "Илинден", беше посветена на ж.к. "Захарна фабрика". Предстоят срещи, посветени и на останалите квартали в района, съобщи кметът Иван Божилов. Пред БНР той разказа, че през 2023г. предстои всички зелените площи в квартала да бъдат обновени по оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът обхваща настилките, алеите, междублоковите пространства, допълнително осветление, където има нужда, паркова мебел и съоръжения за детски площадки на обща площ от 72 декара. Тепърва ще се изготвят подробните проекти за обновяването, те също ще бъдат съгласувани с живущите по места, каза още Божилов, като добави, че по основните положения има съгласие с жителите. Амбицията на районният кмет е с тази реконструкция "Захарна фабрика" отново да се превърне в един от най-зелените райони на столицата.

comment 0
visibility 556
-

Георги Георгиев: В столицата се изграждат още 22 детски градини и ясли (СНИМКИ)

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кметът на район „Изгрев“ Делян Георгиев присъстваха на първа копка за разширението на ДГ 30 „Радецки“ в столичния квартал Дианабад. В новата сграда се предвижда да бъдат разкрити 4 градински групи. Към момента в района се строят още 4 сгради за детски градини и ясли, които ще бъдат готови до есента. „За съжаление, строителството на още една градина е част от проекта за изграждането на зелен ринг, а обжалването на процедурите по него спират строителството на детското заведение. Това е наш много важен проект и се надявам нескончаемите обжалвания в крайна сметка да приключат, за да можем да осигурим места за децата в тази много голяма детска градина“, коментира Георгиев. По 3 годишната програма на кмета на София Йорданка Фандъкова за строителство за детски градини и ясли, която бе одобрена от общинския съвет, в момента се строят 22 сгради, като 4 други вече са завършени и предстои въвеждането им в експлоатация. Общо 103 нови градински и яслени групи ще бъдат разкрити в резултат на изпълнението на програмата, посочи още председателят на СОС Георги Георгиев.  

comment 0
visibility 878
-

Поставиха контейнер за дрехи и обувки в район "Илинден"

 До сградата на общинската администрация на столичният район "Илинден" беше поставен пореден контейнер за ненужни текстилни отпадъци и обувки, съобщават от Столичен инспекторат. На територията на Столична община има разположени 161 броя контейнери, предназначени за текстилни отпадъци. Новият контейнер е в близост до административната сграда на район “Илинден“ в ж.к. Захарна фабрика, бл. 51 А. В предходните няколко седмици бяха допълнително разположени такива специализирани съдове и в районите “Искър“, Младост“, „Оборище“, „Триадица“ и „Люлин“ . В България годишно се депонират над 100 хиляди тона текстилни отпадъци, по данни на "TexCycle". В контейнерите могат да се изхвърлят дрехи, обувки, аксесоари като колани и чанти, домашен текстил като завивки и възглавници. Добре е да са изпрани и да са поставени в торба или друга опаковка. Дрехите в контейнерите се събират ръчно, а самите съоръжения са обезопасени.

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още