Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1442
Започна миенето на училищните дворове в София

Започна миенето на училищните дворове в София

Започна миенето на училищните дворове в София. Дейностите стартираха днес от район „Красно село“ и ще продължат по график, съобщават от Столичния инспекторат. Планирано е поетапно да се обхванат училищата на територията на столицата, които имат дворни пространства. Предвижда се работата да приключи до края на месец май. Екипи на почистващите фирми извършват миене в дневна смяна в районите „Красна поляна“, „Овча купел“, „Сердика“, „Слатина“, „Изгрев“, „Надежда“, „Люлин“ и „Подуяне“.

comment 0
visibility 838
Данъчният отдел в Красна поляна няма да работи за ден

Данъчната служба в Красна поляна няма да работи за ден

Данъчният отдел в район "Красна поляна" няма да работи на 13 май - петък, съобщиха от дирекция "Общински приходи". Причината е извършване на вътрешно структурно окабеляване в сградата, където се намира отделът – на бул. „Възкресение“ – 1А. Гражданите могат да плащат местните си данъци и такси във всеки от останалите 20 районни отдела "Общински приходи". Най-близкият от тях е в район "Възраждане", на ул. "Пиротска" № 70. Плащания могат да се извършват и онлайн през сайта на Столична община, по банков път или чрез други финансови посредници.

comment 0
visibility 1190
Нови Искър ще популяризира творчеството на местните творци

Нови Искър ще популяризира творчеството на местните творци

В деня на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, столичният район „Нови Искър“ стартира нова инициатива, насочена към всички местни автори. Това съобщи районният кмет Даниела Райчева във Фейсбук страницата си. Целта на кампанията е да се популяризира творчеството на местните таланти, като се организират различни мероприятия – представяния на книги, дискусии, литературни четения. За целта ще бъдат използвани и  всички социални мрежи и комуникационни канали. „В район „Нови Искър“ - СО има много талантливи местни писатели и нашият екип иска да покаже тяхното творчество. Започваме първата инициатива с представянето на художествен роман на една талантлива писателка от кв. "Гниляне", чийто анонс ще публикуваме скоро“, посочва кметът Райчева. Всеки автор, който иска да популяризира творчеството си, трябва да изпрати имейл на администрацията на „Нови Искър“. Единственото условие е да бъде жител на района.

Реклама
comment 0
visibility 1380
Кметът на столичния "Искър" аплодира малките спортисти от 96. ДГ „Росна кит

Кметът на столичния "Искър" аплодира малките спортисти от 96. ДГ „Росна китка“ (СНИМКИ)

Колко бързи смели и сръчни са, показаха децата от 96. ДГ „Росна китка“ на Спортен празник „Детска олимпиада“. Събитието бе във вторник и на него приссътва и кметът на район Искър Ивайло Цеков. Спортният празник е организиран от учителите и ръководството на детската градина. “Поздравявам ви за инициативата, тъй като спортът е здраве. Радвам се, че времето на пандемията отмина и днес отново сме заедно на този спортен празник в обновения двор на детската градина“, обърна се към децата кметът на район „Искър Ивайло Цеков и поздрави за организацията учителите и директора на детската градина Татяна Радева. Поздравления те получиха и от общинския съветник от район „Искър“ Лорита Радева(Lorita Radeva), която изпрати поздравителен адрес до ръководството на 96. ДГ, в който се посочва, че всяка спортна проява на най-малките жители на район „Искър“ е стъпка към по-добро физическо развитие и активен начин на живот. По време на „Детската олимпиада“ децата от всички групи в детската градина, заедно със своите учители участваха в различни спортни състезания, сред които играта „Строителна бригада“, яздене на пръчка, „Бързо премини, плодовете събери“, „Нисък клек и пренасяне на пантофи“ и още много други. Децата показаха и колко добре могат да танцуват, като специално поздравиха всички присъстващи в двора родители и своите учители с невероятни танцови изпълнения.А накрая родителите им се включиха в спортния празник и за финал се хванаха на хоро.

comment 0
visibility 943
-

В "Овча купел" обработиха повторно срещу кърлежи

Повторна обработка срещу кърлежи е извършена днес, 10 май, в столичния квартал "Овча купел". За това съобщи кметът на района Ангел Стефанов. От районната администрация са получили редица сигнали от граждани за проблеми след първичната обработка, затова са описали и предали на на фирмата, избрана от Столична община за тази дейност всички адреси, за които живущите в района са сигнализирали. Кметът напомня, че единственият сигурен начин да бъде приет сигнала, е той да е постъпи и да бъде регистриран в деловодната система на района. За подаване на сигнали можете да ползвате ел. поща на СО-р-н Овча купел – so_ok@ovchakupel.bg

comment 0
visibility 6369
-

Пролетен Витоша Фест пред Национален исторически музей

Пешеходната зона пред НИМ в Бояна ще се превърне в сцена на Пролетен Витоша Фест. Събитието се организира от Район "Витоша" на Столична Община в партньорство с Декатлон и Базар на изкуствата и творческите занаяти. В двата почивни дни - събота и неделя, 14 и 15 май, от 10:00ч. до 22:00ч. организаторите са предвидили компилация от разнообрани дейноси за малки и големи. С партньорите от Декатлон от района ще подготвят спортни площадки за различни видове спорт - футбол, басретбол, тенис на маса, фитнес, бадминтон и др. Партньорите от Базар на изкуствата и творческите занаяти ще представят, дизайнерски, ръчно изработени бижута, дрехи, сувенири и други.Хокеен Клуб "ЛЕВСКИ-СОФИЯ" ще направят демонстрация на хокей на ролери. За малките гости на събитието от района са организирали много забавления: куклен театър Мале-мале ще представи куклен спектакъл "Дядо вади ряпа" на 14-ти от 17:00ч. и шоу със сапунени балони на 15-ти, също от 17:00ч. На 14-ти от 11:00ч. до 15:00ч. ще ни гостува Библиобусът на Столична библиотека, а на 15-ти от 15:30ч. до 17:00ч. MVJ SPORT и Зумба инструктури от цяла София ще организират Зумба маратон. И двете вечери ще завършат с кинопрожекция на открито с начален час 20:30ч. и любезното съдействие на Кинематограф.BG . "Помислили сме и за хапването. През двата дни ще може да се насладите на вкусна храна в кулинарния ни каравана кът. Очакват Ви и много изненади!", съобщават организаторите от район "Витоша".

comment 0
visibility 1585
-

"Сънифест" - фестивал в чест на Боян Петров

Столичният район "Триадица" организира събитие, с което да ни припомни за Боян Петров - учен, алпинист, спелеолог, еколог, човек с огромно сърце и огромни мечти. Боян, наричан от приятелите му Съни, изчезна през 2018 г. при опит да изкачи връх Шиша Пангма. Той е единственият българин с 10 изкачени върха над 8000 метра без използване на кислород и без шерпи. Събитието ще се проведе на едноименната улица в кв. кв."Манастирски ливади-изток" на 14 май, събота. Улицата ще бъде пешеходна от 8:00 сутринта до 22:00 вечерта, а поляната до улицата ще може да се ползва за игри и пикник, съобщават от районната администрация. Официалното откриване на улицата с името "Боян Петров" ще бъде в 18:00 часа, а от 19:00 часа предстои концерт на групите "No more many more" и "Hug or handshake". В рамките на Сънифест от 16:00 до 18:00 жителите на района ще могат да видят презентации на Нациналния природонаучен музей, Националната асоциация на децата с диабет, клуб по алпинизъм "Вертикален свят" и "Биоразнообразия".

comment 0
visibility 1347
-

Два чинара засадиха кметът и пожарникарите на "Изгрев"

Кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев и пожарникарите от Седма  районна служба на Пожарна безопасност и защита на населението засадиха заедно два чинара. Това съобщиха от районната администрация. Седма районна служба на Пожарна безопасност и защита на населението отговоря за район „Изгрев“ и дръвчетата, засадени до управлението, са в знак на благодарност към работата на пожарникарите и готовността им винаги да помагат при необходимост.

comment 0
visibility 2755
"Паяк" разчисти Студентски град (СНИМКИ)

Паяк разчисти Студентски град (СНИМКИ)

Репатриращ автомобил разчисти за пореден път неправилно паркирани коли в ж.к. „Студентски град“, видя Столица.bg. Днес следобед „паякът“ мина по ул. „Акад. Борис Стефанов“ и вдигна коли, пречещи на автобусите от градския транспорт. Действията са предприети след пореден сигнал от страна на граждани и от служители на градския транспорт. Паяк вдига стари коли във Възраждане Освен заради неправилно паркираните коли, движението се затруднява и от тежкотоварни автомобили, тъй като в района има многото строежи. Конкретно ул. "Акад. Борис Стефанов" се налага да бъде затваряна поне по два пъти в седмицата.   Живущи в комплекса коментират, че Студентски град има два големи проблема – липсата на паркоместа и неправилното паркиране, от една страна, и боклуците по улиците - от друга.

comment 0
visibility 2932
Милко Младенов, кмет на район „Люлин“: Проектът „Западна порта“ е иновативе

Милко Младенов, кмет на район „Люлин“: Проектът „Западна порта“ е иновативен и практичен

-Г-н Младенов, строително-монтажните дейности по изграждането на 197 ДГ „Китна градина“ са към своя край, кога ще бъде въведена в експлоатация и колко деца ще приеме градината? - Дейностите приключиха и децата вече се радват на новата детска градина. Тя е проектирана за 6 групи, вместо досегашните 4, или за общо 143 деца. По време на реализацията на проекта по сградата са приложени всички мерки за енергийна ефективност, на покрива има изградени слънчеви колектори за топла вода. Изградени са една обща спортна площадка и шест нови детски площадки – по една за всяка група. Най-иновативното при този проект е монтираното специално съоръжение за пречистване на отпадните води, които след това ще се използват за поливане на растителността в детското заведение. - Ремонтират ли се други детски градини? - Да! В момента работим по два проекта за реконструкция на сградите и връщане предназначението на бившите 23 ОДЗ (в ж.к. „Люлин“ 3) и 41 ОДЗ (в ж.к. „Люлин“ 6). С изпълнението на тези проекти ще подсигурим близо 350 нови места за децата от района. - Продължава ли борбата с незаконните постройки? - Да, разбира се! Ежедневно работим по тези проблеми, но административна процедура е доста дълга. Към момента сме премахнали близо 200 незаконни обекта, като имаме още 120 влезли в сила заповеди на Главния архитект на СО за премахване на незаконни гаражи и постройки. - Завършил ли е изцяло проекта Западна порта и какво бе направено в него? - Да, с гордост мога да кажа, че проект „Западна порта“ е завършен и новото парково пространство вече е факт. Започнахме работа по този проект още през 2013 г., когато поехме инициативата да изградим пряк и съвременен достъп на ж.к. „Люлин“ към Западния парк. Тогава разработихме и защитихме подробен устройствен план (ПУП), обхващащ огромен ареал от над 10 дка, който отредихме за паркова зона и озеленяване. Проектът, който реализирахме е иновативен и практичен. Изградени са пешеходни алеи, велотрасета, детски площадки, кучешка площадка, площадка за стрийт фитнес. Едновременно с това изпълнихме проекта за изграждане на пешеходен мост с велоалея, който свързва предпарковото пространство със Западен парк.. На практика това място представлява зона, която е в абсолютен синхрон със Западния парк откъм предназначение за ползване, но е във физическите граници на територията на „Люлин“. -Днес е празникът на район „Люлин“ какво е предвидено в програмата? - Ще започнем с празнично шествие парад по бул. „Захари Стоянов“. В него по традиция участва Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част и деца от всички училища и детски градини от района. Разбира се, ще продължим с празничен концерт на открито в жк. „Люлин – център“, който ще е с участието на Георги Пеев, Трио цигулки и виолончело, Драго Дръмс Скул, творци от Културен център „Люлин" и много други. Щастлив съм, че след двугодишно прекъсване, поради COVID-19, тази година отново ще можем заедно да отбележим празника на района. Автор: Валентина Георгиева

comment 0
visibility 1997
Започна ремонт на част от ул. Цар Симеон в столичния  "Св. Троица"

Започна ремонт на част от ул. Цар Симеон в столичния "Св. Троица" (СНИМКИ)

Дългоочакваният ремонт по столичната улица "Цар Симеон" в жк "Света Троица" започна от днес. За обновяването съобщи кметът на район Илинден Иван Божилов. Строително-ремонтните дейности на тротоара са при бл. 310 в квартала. Пешеходното пространство бе в окаяно състояние.

comment 0
visibility 726
Ученици от столичното 48. ОУ „Йосиф Ковачев“ засадиха дървета в "Алжир

Ученици от столичното 48. ОУ „Йосиф Ковачев“ засадиха дървета в "Алжир" (СНИМКИ)

В Деня на Европа и Деня на ученическото самоуправление, учениците от VII клас на 48. ОУ „Йосиф Ковачев“, випуск 2022 г., засадиха в градинката „Алжир“ благоуханна липа, похвалиха се във фейсбук от район Сердика. Децата показаха, че имат отношение и дават своя принос за опазване на екоравновесието и съхраняване на природата в район Сердика. Предходната година липа бе засадена и от предшествениците им от випуск 2021 г. Идеята е инициативата да се превърне в традиция за училището и района. На мероприятието присъстваха екипът на районната администрация, директорът на 48.ОУ „Йосиф Ковачев“ - Даниела Костова, учители и представители на ученическото самоуправление. Ролята на директор изпълняваше ученичката от VI клас - Ния Радева, а на заместник-директор – ученичката от IV клас - София Иванова. Присъстваха и децата от II клас, които с интерес наблюдаваха екипната работа по засаждане на дръвчето от випускниците. Дръвчето и табелката са осигурени от СО – район „Сердика“.

comment 0
visibility 963
Паяк вдига стари коли във Възраждане

Паяк вдига стари коли във Възраждане

Паяк вдигна стари автомобили в столичния район Възраждане тази сутрин. След като собствениците не са ги преместили доброволно от общината са предприели необходимите дейстивя за принудително премахване от общински площи. Продължаваме поетапното принудително премахване на излезли от употреба моторни преводни средства, предупреди районният кмет на Възраждане Савина Савова във фейсбук. От 16 май т.г. започва работата на комисии по установяване и поставяне на стикери (предписания) за доброволно преместване на излезли от употреба МПС на територията на район „Възраждане“.

comment 0
visibility 704
Осветиха градинката на храм  св. Йоан Богослов в "Левски" Г

Осветиха градинката на храм св. Йоан Богослов в "Левски" Г (СНИМКИ)

Новоизградената градинка от столичния район подуяне пред църквата "Св. Йоан Богослов" бе осветена. На храмовия празник литургията бе водена от  белоградчишкият епископ и викарий на Софийския митрополит Поликарп. На празника присъстваха кмета на района Ева Митова и заместника й Петър Митев. Зоната за отдих около храма бе осветена. Там е изградена и детска площадка с пейки с перголи и разнообразно озеленяване. Църквата е в билзост до новосторящата метростанция, част от продължението на подземната железница към Левски Г. Епископът и Свещениците от църквата св. Йоан Богослов благодариха на райониня кмет Ева Митова за всичко, което е направила за храма.

comment 0
visibility 1561
-

Доброволци ще строят класна стая на открито в 47 СУ „Христо Данов“ в София

Учениците от 47 СУ „Христо Данов“ в кв. "Иван Вазов" в София ще се сдобият с градска зеленчукова градина и с красна стая на открито в двора си. На 13 май ученици и доброволци от Фондация "Корен" ще изградят от палети в двора на училището градска зеленчукова градина. През март четвъртокласниците подготвиха разсад за вкусни чери доматчета и босилек. Разчупено и модерно място за срещи и учене на открито по проект на арх. Християн Георгиев ще бъде изградено на 14 и 15 май. Пространството също ще бъде изградено от палети, дарени от няколко софийски фирми, затова е добре доброволците, които ще се включат в инициативата, да притежават базови умения на домашни майстори. Необходими са поне 10 доброволци, от които поне 7 здрави и силни хора, поясняват организаторите от Сдружение Безопасни детски площадки и Място България. Събитието ще се осъществи със съдействието на район Триадица, Столична община, по проект „Партньорство за красива и чиста България", част от дългосрочната програма „Място България“ на сдружение „БГ Бъди активен“ с финансовата подкрепа на „Coca Cola Foundation“. Желаещите да се присъединят към инициативата могат да се регистрирате за участие с имейл на адрес: safeplaygrounds.sofia@gmail.com, като отбележат деня, когато ще се включат, до 13 май вкл. "Събираме се за добра кауза, показваме на децата, че и ние можем с ЛЕГО, АМА ПО-ГОЛЯМО!", добавят с усмивка организаторите.

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още