Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
  • ГЕРБ-СДС (32%, 258 Гласове)
  • БСП (4%, 35 Гласове)
  • Има такъв народ (17%, 136 Гласове)
  • ДПС (1%, 5 Гласове)
  • Демократична България (29%, 239 Гласове)
  • ВМРО (7%, 56 Гласове)
  • Изправи се! Мутри вън! (3%, 22 Гласове)
  • Воля-НФСБ (1%, 5 Гласове)
  • Друга партия/коалиция (1%, 11 Гласове)
  • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 52 Гласове)
Общо гласували: 819 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 12628
Кметът на Студентска издаде заповед за премахването на грозните павилиони п

Кметът на Студентска издаде заповед за премахването на грозните павилиони пред УНСС (СНИМК...

Девет грозни и мърляви павилиона на тротоара пред УНСС в Студентски град в София ще бъдат премахнати принудиелно до 1 март т. г., научи Столица.bg. Кметът на район Студентски Петко Горанов подписа заповед в петък, 19 февруари 2021 г. Студентски град: Грозно, строително, хаотичен автомобилен трафик (СНИМКИ) Собствениците не са изпълнили предписанията за доброволно премахване в срок, съобщи той Столица.bg. С последната заповед будките ще се премахнат принудително.  Процедурата по отстраняването на преместваемите обекти е започнала още през 2020 година, много преди инцидента с кабела убиец, който погуби 16-годишния Людмил на 14 февруари 2021 г. на бул. "Иван Евст. Гешов" в столицата. Премахнат бе изоставен павилион в "Дървеница"На тротоара на ул. "Академик Стефан Младенов", пред сградата на УНСС, има подредени и залепени 9 павилиона, кой от кой по мърляв и грозен. Подтискащата гледка скоро ще остане в миналото. Същото е положението и на отсрещния ъгъл на кръстовището, пред Студентска поликлиника, където са струпани няколко павилиона на тревната площ. Пак има неразбрали: Главният архитект на София е изпратил две писма до районните кметове за преместавеми обикти  

comment 0
visibility 1523
След 5 дни работа: Махнати са над 400 захвърлени гуми от стадиона в "Горубл

След 5 дни работа: Махнати са над 400 захвърлени гуми от стадиона в "Горубляне"

  Над 400 негодни и захвърлени гуми окончателно са махнати от едно от закритите места до входа на стадион "Горубляне". Теренът е почистен. Процедурата бе организирана в рамките на 5 дни- събирането и извозването на гумите, за да няма злоупотреби с тях.    Разчистиха за пореден път от захвърлени стари гуми стадиона в "Горубляне"     От Столичен инспекторат са установили обаче, че не само гуми от леки автомобили, а и от тежкотоварна техника са изхвърлени на определеното  място, което беше една от площадките за сезонна смяна на гуми. Вероятно недобросъвестни автосервизи и гумаджийници са се възползвали и са изхвърлили големи количества  гуми на трактори, багери и камиони.    Поставени са предупредителни табели, че е забранено оставянето на гуми. Ще се извършва строг контрол, а нарушителите ще подлежат на санкции

comment 0
visibility 1753
Арх. Шишков за трагедията с 16-годишния Людмил: Не е ясно как павилионът е

Арх. Шишков за трагедията с Людмил: Не е ясно как павилионът е вписан в кадастъра

Подалият оставка архитект на район "Триадица" Иван Шишков изложи пред bTV своята гледна точка за инцидента, довел до смъртта на 16-годишния Людмил. Той не смята, че с някои свои действия е виновен за кончината на младежа. Шишков обясни още, че павилионът, захранван с опасния кабел, се намира на терен на болница "Св. Иван Рилски". Обектът е там по желание на директора на лечебното заведение.    "Когато през 2018 година е започната процедурата за премахване на павилиона, реално погледнато тогава директорът на болницата с писма е поискал този павилион и още един да бъдат узаконени. А реално погледнато ги има попълнени в кадастралната карта. Неясно как е попълнен в кадастралната карта обект, който е преместваем. Според мен това, че не се знае кой е собственикът на павилиона, и това, че е вписан в кадастъра, означава, че не е случаен човек. Освен това през 2011 година, когато колежката е подписала бележката, докато аз съм в отпуск, също има извадка от кадастралния план, в който пише, че е търговска сграда“, обясни още Шишков.   Кабелът убиец на 16-годишното момче е пуснат със служебна бележка от "Триадица", подписан със запетая (СНИМКИ)   Кметът на Триадица: Трите павилиона на тротоара не фигурираха в списъка от Столична общи (ВИДЕО) Арх. Иван Шишков напуска "Триадица" заради смъртта на 16-годишния Людмил В студиото на bTV беше и и Елена Траянова, бивш началник на отдел „Устройство на територията, кадастър и регулация“ в общината, която през 2011 г. е подписала вместо арх. Шишков бележката, с която ЧЕЗ прокарва ток на павилиона. Тя изрично подчерта, че с въпросната бележка не се нареждало да бъде прокаран ток, а че се поръчвало на ЧЕЗ да направи проучване. „За мен тази служебна бележка, независимо кой я е подписал – в случая аз, не убива дете. Токът уби детето. Много съжалявам, че така ще го кажа, виждайки мъката на хората, които загубиха детето си“, коментира още Траянова.    

Реклама
comment 0
visibility 1381
Ученици от 4 клас на 67 ОУ с клетва пред портрета на Васил Левски (СНИМКИ)

Ученици от 4 клас на 67 ОУ с клетва пред портрета на Васил Левски (СНИМКИ)

В деня за преклонение пред подвига на Апостола на свободата Васил Левски учениците от 4 клас на столичното 67 ОУ „Васил Друмев“ представиха литературно-музикален рецитал за Апостола на свободата. Учениците от 2 клас бяха преписали стихове за Васил Левски, а третокласниците в продължение на седмица са изработили специален албум, съобщи администрацията на район „Възраждане“. След рецитала, пред портрета на Левски учениците тържествено се заклеха всеотдайно да служат на България и да пазят свободата, на която Левски е посветил живота си. Всички участници получиха награди от кмета на  район „Възраждане“ Савина Савова – книги за живота и делото на Левски, а най-добре представилата се ученичка Мария-Магдалена Ангелова от 4 а клас получи таблет.

comment 0
visibility 1421
Във Възраждане обучават учениците на безопасен интернет (СНИМКИ)

Във Възраждане обучават учениците на безопасен интернет (СНИМКИ)

Иновативен и атрактивен урок, посветен на безопасността на децата в дигиталния свят, беше проведен с учениците от 4 клас на 67 ОУ „Васил Друмев“, съобщиха от районната администрация на "Възраждане". Урокът бе воден от психолога на училището Николай Коев. Децата проявиха огромен интерес към проблематиката и показаха завидни познания. Въпросът за безопасния интернет, особено за учениците, е особено актуален сега, когато децата прекарват много време, обучавайки се дистанционно. Инициативата за безопасно сърфиране е на кмета на района Савина Савова и е част плана на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни на район „Възраждане“-СО за 2021г.

comment 0
visibility 1384
Децата от 50 ДГ„Зайчето Куики“ на урок по родолюбие (СНИМКИ)

Децата от 50 ДГ„Зайчето Куики“ на урок по родолюбие (СНИМКИ)

По инициатива на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова децата и учителите от IV а и IV б група на 50ДГ „Зайчето Куики“ посетиха Националния исторически музей. Поводът бе отбелязването на 148-та годишнина от обесването на Васил Левски. Като част от урока по родолюбие, децата изпяха песни за Апостола.  Посещението в Националният исторически музей е част от Програмата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, обясни Савина Савова. „Искаме да запалим искрата на знанието в сърцата на най-малките жители на район „Възраждане“, да учат историята на България, да помнят и прославят героите  ни, дали живота си за свободата на родината ни“, сподели кметът.

comment 0
visibility 1554
type-photo.svg
3500 метра от мартеницата - рекордьор на "Нови Искър" вече са готови

3500 метра от мартеницата - рекордьор на "Нови Искър" вече са готови (СНИМКИ)

3 500 метра от мартеницата- рекордьор на район "Нови Искър" вече са готови. Изработени са от членовете на пенсионерския клуб в село Кубратово и Народно читалище "Светлина". В направата се включи и 89 годишната баба Стефанка със своя чекрък за предене на вълна. Хубавите вести публикува в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева. Тя съобщи и другите ентусиазирани участници в поставянето на този прекрасен рекорд.    От "Нови Искър" атакуват рекорда за най-дълга мартеница1 800 метра са изработени в село Световрачене от местния пенсионерски клуб.  Ученици от 170 СУ "Васил Левски" в Нови Искър усилено работят по своята част от поставянето на рекорда.  За поставянето на рекорда помагат и хора от целия район "Нови Искър".През следващата седмица в социалната мрежа ще има фотоси как нишката от бял и червен конец се усуква в Подгумер, Локорско и Нови Искър.  

comment 0
visibility 1725
Планират цялостно осветяване на пешеходните пътеки по дължина на ул. "Ф. Ж.

Планират пълно осветяване на пешеходните пътеки по дължина на ул. "Ф. Ж. Кюри"

Предвидено е цялостно осветяване на всички пешеходни пътеки по дължина на ул. "Ф. Ж. Кюри" в кварталите "Изгрев" и  "Изток". Ще се работи сериозно и за оформянето и поддържането на зелената система в района, където приоритетно ще се обърне внимание на ж.к. "Изток", там положението е най-притеснително.  През годината ще бъдат изградени няколко детски площадки, всички футболни и баскетболни игрища ще бъдат цялостно реновирани.  Това са само част от нещата, които са набелязани като основни задачи за район "Изгрев" през тази година. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района д-р Делян Георгиев.  

comment 0
visibility 1430
type-photo.svg
В парк "Гео Милев" бе монтирана люлка за деца с инвалидни колички

В парк "Гео Милев" бе монтирана люлка за деца с инвалидни колички (СНИМКИ)

В столичния парк "Гео Милев" вече е монтирана люлка за деца с инвалидни колички. Добрата новина съобщи в социалната мрежа Анна Йончева, създател на проекта "Различните деца на България" - "Да играем заедно".   Това става след много проведени разговори и още повече действия. Това е 14-та комбинирана люлка везна, пригодена за деца в инвалидни колички. Предстои да бъде поставена ударопоглъщаща настилка, след което площадката ще бъде открита официално.   Гамени пак изкъртиха люлката за деца в инвалидни колички в парк "Св. Троица" (ВИДЕО/СНИМКИ)   Слагат люлка - везна за деца със специални потребности на Игликина поляна (СНИМКИ)С всички сертификати: През март пак монтират люлката за инвалидни колички в "Св. Троица" (СНИМКИ)    "Благодаря на администрацията на Район Слатина, които от самото начало подкрепят проекта и за тази една година не се отказаха, въпреки спънките, които срещахме. Вярвам, че лятото ще има много усмивки тук", написа Йончева във Фейсбук.      

comment 0
visibility 4464
Кметът на Студентски пред Столица.bg: Болното ми място е парк "Въртопо"

Кметът на Студентски пред Столица.bg: Болното ми място е парк "Въртопо"

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на район "Студентски" Петко Горанов признава за надеждата си да се завърши парк "Въртопо" с приключване на процедурите по отчуждаване, за строителството на детски градини и училище в района, за намерението да се въведе ред с въвеждане на платено паркиране в Студентски град и "Мусагеница", както и продължаващите инвестиционните намерения в района и "Малинова долина". Гордее се с приключения ремонт на детска градина, наследен от предшественика си Димитър Дилчев. "Тук имаме приемственост", казва Петко Горанов за район "Студентски". - Господин Горанов, кой е новият, значим обект в район Студентски през 2020 г.? - Кой обект е „значим“? За много хора значима е пейката, поставена пред входа, в който живеят.От гледна точка на размера на инвестицията, значим обект е този, който надхвърля някаква финансова рамка, да речем 1 млн. лв. Имаме значими обекти и по двата показателя.По първия обектите са десетки, няма да бъде преувеличено, ако се назоват и като стотици. Нямам предвид само пейките, разбира се. По втория показател – прави се инвестиция за 4 млн. лв. в детска градина № 16 „Приказен свят“ в Студентски град, с разширение за 4 групи. Това е проект, започнат от моя предшественик Димитър Дилчев, който ще завърши тази година и ще се приемат деца през септември т. г. Тук имаме приемственост. - Какви затруднения и на кой обект имахте през изминалата година? - Нямахме затруднения през 2020 г. Всъщност, имахме. Район „Студентски“ получи 236 хил. лв. по т. нар. неофициално „програма за влизане в кварталите“. Първата част от реализацията на тази сума беше замислена като облекчаване на трафика при пътната връзка на две училища – държавно и частно в кв. „Младост 1-Муагеница“, чрез изграждане на паркинг на принципа „драйв-ин“. Това срещна организирана съпротива от хора, които се чувстват „стопани“ на тази територия и ни спретнаха протест. Разбира се, бяхме очи в очи с хората – главния инженер, главния архитект и аз. Не успяхме да ги убедим на улицата в добрите си намерения. Хората първо се подписваха в подписка „срещу частния паркинг, който след 1 година ще стане високоетажен жилищен блок“, а след това или си тръгваха, или идваха да ни изкажат „благословията си“. В резултат на тази нереализирана инвестиция, в съседния кв. „Дървеница“ на мястото на три кални и отблъскващи терени, вместо два паркинга, бяха изградени три. - Колко нови сгради на детски градини се строят във вашия район? - Прави се едно разширение на детска градина, за което вече споменах, и уверявам ви, това не е никак малко като нов капацитет и като нова инвестиция. - Кога ще бъдат готови градините и за колко групи са? - Ако визирате програмата на МОН за изграждани или пристрояване на детски градини и училища, район „Студентски“ като част от Столична община присъства сериозно в нея.На първо място отбелязвам проекта в кв. 49, „Малинова долина“, за нова детска градина с капацитет 15 групи, 6.5 млн. лв. На второ място проектът за ново начално училище в кв .20, „Студентски град“, за 400 ученици, 5 млн. лв. На трето място пристрояване на детска ясла № 69, „Студентски град“, с разширяване за 2 нови яслени групи, общо за 1.5 млн. лв. - Кой от стратегическите инфраструктурни проекти на Столична община попада в район Студентски, започнало ли е строителството и кога трябва да е готов? - Да, има такъв проект при нас – кръговото движение при булевардите „Св. Климент Охридски“ и „Андрей Ляпчев“. Влачи се от много време. Има решение за финансиране от 2013 г., доколкото ми е известно. Имало е проблем с отчуждителните процедури, но основното е липсата на активно отношение към проблема. Аз подходих сериозно като новоизбран районен кмет през 2019 г. и обектът беше готов за реализация през пролетта на 2020 г. До есента придобивката за цяла София, а аз бих казал - и за страната, изглеждаше напълно реалистична. Беше изключително разочароващо да научим от един почти анонимен чиновник на Столична община, чрез сутрешния блок на една телевизия, че строителството на това кръстовище с кръгово движение ще се реализира през 2021 г.В обявената капиталова програма на Столична община за 2021 г. обаче, този обект отново отсъстваше. Моята политическа сила – „Демократична България“, го включи в протестната си декларация.При онлайн презентацията на бюджета за 2021 г., този обект беше споменат от ресорния зам.- кмет по инвестиции и строителство, но не като елемент на капиталовата програма, а като основен ремонт на улици и булеварди. Нас, гражданите, не ни интересува по коя бюджетна класификация ще се появи това кръгово кръстовище. Важното е да го има. Не ми се ще да вярвам, че въпросът се диктува от политически съображения. Бюджетът е един за всички. - Как се отрази епидемията от COVID-19 в развитието на район Студентски? - Първият диагностициран беше кметът в самото начало на ноемврийския взрив на вируса. Още на следващия ден бяха направени пълни ПСР-тестове на всички и излязоха още 13 положителни резултата. Предприехме редуциране на присъствената работа – по един човек в кабинет. Останалото го бяхме направили преди това с онлайн приемно време и оперативки. - Колко и какви електронни услуги извършва районната администрация? - Всякакъв вид заявления и сигнали могат да се подават на официално обявения е-адрес на района - rajon@studentski-so.org. Всички отговорни служители и експерти разполагат с е-подпис, преносимо служебно устройство и VPN достъп. Въведохме първоначално Zoom, но впоследствие го заменихме с Microsoft Teams. - Какво не успяхте да реализирате през 2020 г.? - Разбирам въпроса Ви като „Какво от планираното през предходната година, не успяхте да реализирате?“. Ние, новоизбраните районни кметове, нямахме предходна година. През 2020 г. аз действах по интуиция и по очертаните приоритети от Столична община за реализация на паркинги и нови детски градини. Доволен съм от свършеното през годината. Направихме реорганизация на администрацията – приемственост и нови лица. Нов мощен фактор за промяна на градската микросреда в лицето на нашето звено „Зелена система“ и неговия ръководител, който без преувеличение, се раздава денонощно в работата си. Има три нови паркинга в района на места, които от години са кални и неугледни. Имаме програма за строителство на нови детски градини и училища. - Кое е най-належащото в момента, което трбява да се направи вашия район и причината за забавяне? - В конспективен ред- въвеждане на зона за почасово платено паркиране за Студентски град и Мусагеница. Както е известно, това се прави след обществено обсъждане. Изграждане на поне 3 нови улици в кв. „Дървеница“, реконструкция на ул. „21-ви век“ в кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“.Забавя ни централизацията в столичното управление. Ние, районите, не сме дори самостоятелни юридически лица. - В кои квартали има желание за строителство? - Район „Студентски“ е една от активните строителни площадки на София, най-вече заради нововъзникващия квартал „Малинова долина“. Това води до неизбежни инфраструктурни проблеми. Настоящите жители на този квартал трябва да приемат, че още немалко време ще бъдат съпътствани от неудобствата, свързани с движението на строителна механизация в близост до техните домове и лошото качество на пътната настилка в този все още неизграден квартал. Това не значи, че ние няма да правим нищо за намаляване на тези неудобства. Тъкмо обратното. - Какъв бюджет ви е необходим за 2021 г. за решаването проблеми на инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове? - Сериозно ли ме питате? Добре, отговарям – бюджетът на София за 2021 г. няма да е достатъчен за решаването проблеми на инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове в район „Студентски“. - Има ли в район Студентски нов парк или облагородено зелено пространство? - О, сега сложихте пръст в раната ми! В район „Студентски“ е разположена част от парка „Въртопо“, едно божествено място в подножието на Витоша … При нас в този парк има 1 млн. кв. м частни имоти и едва 300 хил. кв.м. общински имоти. Няма официална политика и действия за уреждане на въпроса, включително и след решението на Конституционния съд за отмяна на 15-годишния срок, през което местната власт трябва да вземе решение за реда за придобиване на частните имоти в местата, определени по общ устройствен план за паркове.Този въпрос, заедно с въпроса за неестествената централизация в управлението на столичния град, чакат своя отговор. - Какво предстои през 2021 г.? - Проектиране на нови улици и финансиране на изграждането им от Столична община. Стартиране на строителството на новата детска градина в „Малинова долина“ и дай Боже, на училището в Студентски град. - Налагат ли се промени по разписанието на градския транспорт във вашия район? - Такъв въпрос не е разглеждан от ръководството на район „Студентски“ - Какво е състоянието на спирките на градския транспорт и колко от тях се стопанисват от районната община? - Състоянието им е задоволително. Няма спирки, които са на стопанисване от район „Студентски“.

comment 0
visibility 1570
От "Нови Искър" атакуват рекорда за най-дълга мартеница

От "Нови Искър" атакуват рекорда за най-дълга мартеница

От "Нови Искър" са  решили да подобрят рекорда за най-дълга мартеница, който поставиха през 2012 година. Тогава, с помощта на съмишленици от района, бе изработена мартеница с дължина от 7 562 метра. Сега, през 2021 година, амбициозната цел е да се направи мартеница с дължина от над 10 000 метра. За това съобщи в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.  Добре дошли да помогнат са приятели и съмишленици от пенсионерските клубове, читалищата и училищата в района.   "Обичаят да празнуваме Баба Марта датира от незапомнени времена. В основата на народните вярвания винаги е била мартеницата - усукан бял и червен конец, който се носи за здраве и берекет. Сега, в това време на световна пандемия, все повече се нуждаем от това да се върнем към корените и обичаите си. Затова, искаме да направим тази огромна мартеница, с послание за здраве и благоденствие за нашия народ и с надеждата трудните времена да свършат и отново да си върнем живота, който водехме преди", написа кметът във Фейсбук.       

comment 0
visibility 2557
Кметът на Средец: Плод–зеленчук, разположен в автобус, паркиран в синята зо

Кметът на Средец: Плод–зеленчук, разположен в автобус, паркиран в синята зона, не може да ...

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков обясни за БНР, че премахването на незаконни обекти в София отнема много време. Процедурите по премахване на количка, която продава кюфтета на ъгъла, може да отнеме години. Плод–зеленчук, който е разположен в автобус, той си стои паркиран в синята зона и не може да бъде премахнат. Собственикът си плаща годишна винетка, с едни спукани гуми и не може да бъде премахнат. Човекът си е платил всичко, стои си и няма параграф, по който да го изгонят оттам, обясни Трайков. Според думите му една количка на колелца в момента се премахва по същия начин, по който се премахва незаконна сграда. Постоянно има някой, който се опитва да заобиколи правилата, сподели районният кмет. „Всичко е затиснато с ужасна бумащина“, категоричен е Трайчо Трайков.Кметът на "Средец" предлага да се оптимизира режима на регулация за преместваемите търговски обекти.

comment 0
visibility 1434
Санкционираха "Топлофикация София" за разбита пътна настилка в Изгрев

Санкционираха "Топлофикация София" за разбита пътна настилка в Изгрев

За разбита пътна настилка след авариен ремонт последва акт на "Топлофикация София" ЕАД, съобщиха от Столичен инспекторат. След приключване на авариен ремонт на топлопровод на ул. "Георги Атанасович" 2 в столичния район "Изгрев",  инспекторите констатираха невъзстановена пътна настилка след приключване на работата. След направената проверка е съставен акт на основание чл. 10 , ал 1 от Наредба за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община. От инспектората съобщиха, че ще бъде извършена последваща проверка. С разбития участък от пътната настилка  не е осигурена безопасна проходимост на пешеходците и моторно превозните средства.

comment 0
visibility 1202
Шест спирки с лика на Васил Левски зарадваха столичани в район Искър (СНИМК

Шест спирки с лика на Васил Левски зарадваха столичани в район Искър (СНИМКИ)

Ликът на Васил Левски бе поставен върху шест спирконавеса в район „Искър“ в навечерието на 148-годишнината от гибелта му, съобщиха от районната администрация. Инициативата бе осъществена от Местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, чиито председател е кметът на района Ивайло Цеков. Спирките се намират в непосредствена близост до училища в ж.к. „Дружба-1“, ж.к. „Дружба-2“ и в село Бусманци. Освен лика на Левски, върху фолиото са изобразени няколко компонента на държавността – националното ни знаме и паметният връх Шипка. 

comment 0
visibility 1314
Поставиха 8 кашпи, за да не паркират нарушители в градинка в Илинден (СНИМК

Поставиха 8 кашпи, за да не паркират нарушители в градинка в Илинден (СНИМКИ)

От Столичен инспекторат съобщиха, че инспекторите от район "Илинден" са организирали поставянето на 8 кашпи около детска градинка. Кашпите ще възпрепятстват паркиране в детската площадка на ул. "Сехово" пред бл. 6. По този начин мястото за отдих и игра на децата е обезопасено от автомобили. Ще бъде прекратена възможността за замърсяване на уличните платна след паркиране или престой в зелените  площи на градинката, обясниха от инспектората. Живущите от блока благодариха  на инспекторите и обещаха да засадят цветя за по - голям уют.

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още