Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
  • Да, дясно-център (9%, 53 Гласове)
  • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
  • Не, несъвместими са (16%, 90 Гласове)
  • Не, ще има нови избори (50%, 286 Гласове)
  • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 575 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1470
Градежът на столичната църквата "Св. Пимен Зографски" е на финала, започна

Градежът на столичната църквата "Св. Пимен Зографски" е на финала, започна кампания за дар...

Около 100 000 лв. са необходими още за завършване на новостраящата се църква "Св. Пимен Зографски" в столичния район Изгрев. От 2 април т. г. е започнала нова кампания за набиране на дарения. Към момента са събрани 4126 лв., съобщавата от Църковното настоятелство. По предварителни разчети православният храм трябва да е завършен около Великден. Цел на кампанията е за дострояване на църквата, едниствената  район "Изгрев", а каузата е бързото построяване, за да бъде в услуга на православните християни. Вече е изграден сутерена, издигнати са вертикалите и е налята плочата за емпорията (вътрешен балкон). Предстои да се излеят арките, съобщи пред Столица.bg инж. Борислав Пелов от Църковното настоятелство. "Слава Богу, всичко около строежа върви добре", уверен е той. По сметна документация за грубия строеж, за акт 14, общо строителството ще струва около 600 000 лв. Предсоти да се изградят от арките нагоре колони, които трябва да се налеят около Великден, и върху тях щу бъдат куполите. Покривът на църквата ще бъде меден. Пристигнаха излетите в Украйна камбани за храма “Св. Пимен Зографски” Строежът на църква "Св. Пимен Зографски" стартира през септември 2020 г. и от тогава за 5 месеца, благодарение на дарители и кампании, са събрани около 230 000 лева. С тях бяха започнати грубия строеж на храма и е изградено сутеренното ниво, сега се разплащат етапите по строителство. От Църковното настоятелство са благодарни на помощта на всички дарители. Всеки, който иска може да дари за средства за градежът на православния храм "Св. Пимен Зографски" в столичния район "Изгрев". Ето как може да се помогне: Изпрати SMS на 17 777  - DMS SV PIMENДари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1. Дари онлайн - с Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal. Направи банков преводBG06UBBS 80 0210 2607 2940Oснование на превода:Дарение за храм "Св. Пимен Зографски"

comment 0
visibility 1323
type-photo.svg
Чистене на дъждоприемните шахти в "Изгрев", дезинфекция и миене на контейне

Чистене на шахти в "Изгрев", дезинфекция и миене на контейнерите за смет (СНИМКИ)

Заради очакваните сериозни валежи в столицата през днешния ден бяха проверени дъждоприемните шахти в район "Изгрев". Направено бе и машинно почистване, за да се осигури по-добра проводимост на съоръженията към канализационната мрежа, информират от Столичен инспекторат. Екипите работиха по ул. "Никола Габровски". Отново днес в същия район бяха първо изпразнени, а след това измити и вътрешно дезинфекцирани контейнерите за битови отпадъци.   

comment 0
visibility 1612
Два месеца след драмата с кабела-убиец: Вдигат павилионите пред болница "Св

Два месеца след драмата с кабела-убиец: Вдигат павилионите пред "Св. Иван Рилски"

Пред болница "Св. Иван Рилски" е започнало махането на павилионите, съобщават от БНТ. Вече са преместени 3 от обектите. Преди два месеца на бул. "Иван Гешов" от токов удар загина 16-годишният Людмил.    Арх. Шишков за трагедията с Людмил: Не е ясно как павилионът е вписан в кадастъра Разследване: Узаконяването на павилионите поискано от бившия шеф на "Св. Иван Рилски" Нелепият инцидент предизвика широк обществен отзвук, а прокуратурата започна разследване.   След проверка на община "Триадица" беше установено, че от шахта са изведени два кабела над земята.   

Реклама
comment 0
visibility 1540
Засаждат 1000 млади акации в Банкя

Засаждат 1000 млади акации в Банкя

В Банкя са намерили един прекрасен начин да отбележат пролетта и да покажат, че мислят за бъдещето на курортния град. От вторник /20 април/ до петък/23 април/ на свлачищен терен ще се засадят 1000  млади акации по инициатива на презвитера Йоанна Василева, с посадъчен материал от ГОРАТА. БГ и с подкрепата на район „Банкя”.  Всеки, който има желание да участва, нека заповяда между 11:00 и 19:00 часа с подходящи обувки за засаждане на растенията в  предварително подготвени дупки от служители от Звеното по поддръжка на зелената система към район „Банкя”. Мястото е достъпно и с автомобил. Ще бъдат осигурени ръкавици за всички.   

comment 0
visibility 1668
В Нови Искър тази есен залесяват над 137 дка с 80 000 широколистни дървета

В Нови Искър тази есен залесяват над 137 дка с 80 000 широколистни дървета (СНИМКИ)

Заместник-кметът на София по направление екология Десилава Билева сподели, че тази есен в столичния район „Нови Искър“ ще бъдат залесени над 137 дка с 80 000 широколистни дървета. Десилава Билева, заедно със заместник-кмета инж. Ангел Джоргов и кмета на „Нови Искър“ Даниела Райчева се включи в засаждането на 20 липи в парка в кв. “Славовци“ в "Нови Искър". В парка са засадени и нови цветя и храсти. Построена е и къщичка, в която всеки може да вземе и остави книга. Припомняме, че тази пролет Столична община засажда 1700 дървета в паркове, градини и покрай улици и булеварди. Предвижда се и озеленяване на зони около общински болници и поликлиники.

comment 0
visibility 1919
Неизвестни надраскаха жестоко паркирани коли в "Гоце Делчев"

Неизвестни надраскаха жестоко паркирани коли в "Гоце Делчев"

Паркирани коли в столичния квартал "Гоце Делчев" са станали жетва на неизвестни злосторници. Вратите и броните на машините са жестоко надраскани, разказват от Нова телевизия. Мненията на собствениците на автомобилите  са разнопосочни- едни не изключват вандализма да е дело на психопат. Други път смятат, че са част от поредната война за паркоместа в София.   „Някой е отделил доста време, за да направи това. Според съседи извършителят е жена. Разбрахме от тях, че е извадила ножче, сложила си е шапка, тъмни очила и се е опитала да рисува и да твори графити по колата. Това според мен е човек, който има нужда да се изразява по някакъв начин. Поправката на автомобили би ми струвала около 2 000 лв.”, каза пред камерата потърпевшата Дани Лалова.   Петя Димитрова също е сред засегнатите собственици на автомобили. „Не мога да си обясня защо е направено това. Приблизително по 150-200 лв. ще ми струва поправянето на детайл от колата”, коментира тя.  

comment 0
visibility 1422
В Люлин и Илинден дезинфекцират контейнерите за отпадъци

В Люлин и Илинден дезинфекцират контейнерите за отпадъци

От Столичен инспекторат съобщиха, че  в "Илинден" и "Люлин" се извършва дезинфекция на контейнерите  за отпадъци. Дейността "дезинфекция на контейнери за битови отпадъци" се извършва по график. Дезинфекцията се извършва от фирмите, отговарящи за съответния район, а контрол на терен се извършва от инспекторите на място. Утре работата ще продължи до цялостната дезинфекция на всички контейнери, обясниха от Столичен инспекторат. 

comment 0
visibility 1651
Подготовка за пролетта в "Изгрев": Мият улици и булеварди, косят тревата, к

Готови за пролетта в "Изгрев": Мият улици и булеварди, косят трева, кастрят клони

В район "Изгрев" с пълна пара продължава подготовката за настъпващия пролетно- летен сезон. Направено е вече измиване на вътрешнокварталните улици и основните булеварди. Процедурата се прави по предварителен график и основно в почивните дни, за да не се спъва трафика, информират от администрацията на района в социалната мрежа.    Освен миенето се косят тревните площи в междублоковите пространства, извозват се окастрени клони и листна маса, правят се оборки. Работата се контролира от експерти еколози и лесовъди.    

comment 0
visibility 1480
От началото на годината в "Триадица": Стикирани са 136 стари коли

От началото на годината в "Триадица": Стикирани са 136 стари коли

От началото на годината в "Триадица" са открити и стикирани общо 136 стари автомобили. За днес стикираните машини са 14, съобщават от Столичен инспекторат. Тези автомобили ще бъдат преместени на площадки за временно съхраняване, ако не бъдат доброволно преместени от собствениците им в тримесечен срок. В комисиите, назначени със заповеди на районните кметове,  за старите коли, участват и представители на Столичен инспекторат.      

comment 0
visibility 1762
Градинка между 3 болка в Красно село светна от чистота

Градинка между 3 болка в Красно село светна от чистота (СНИМКИ)

Градинка в Красно село-Столична община, светна от чистота. Основно почистване бе направено в междублоковото пространство на блокове  8, 10, 12. Сухите листа и клони бяха събрани и на място нарязани за тор, тревните площи почистени от боклуци и алеите изметени. "Благодарим и на живущите, които също се грижат за тези площи", написа районният кмет Росина Станиславова в социалната мрежа. От кметството пък са създали добра организация за почистването на зелените блощи между блоковете в квартала. Живеещи в Красно село също изразиха задоволство от новия вид на градинката между трите блока. През изминалата седмица в района започна и подмяната на амортизирани и опасни съоръжения по детските площадки. съоръженията бяха подменени на детската площадка при бл. 10 в Борово. От кметството са наясно, че проблемът със старите катерушки и люлки е стар, но обещават да се стараят тази година да подменят повечето. Разбира се, от районната администрация разчитата и на гражданите да се опазва публичната собственост.

comment 0
visibility 1548
type-photo.svg
Събраният боклук при почистването на квартал "Вердикал" вече е извозен

Събраният боклук при почистването на квартал "Вердикал" вече е извозен (СНИМКИ)

Събраните тонове отпадъци след Голямото пролетно чистене в квартал "Вердикал" на Банкя вече са извозени. Мястото се превърна в един хубав кът от курортния град. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района Рангел Марков. Той благодари на всички, които допринесоха с труда си това да се случи.    Жители на Банкя заедно с кмета събраха тонове боклуци край Вердикал (СНИМКИ)   Ще има пролетно почистване в квартал "Вердикал" на Банкя   "Когато отново предприемем такава инициатива в друг район на Банкя, където има вероятност да е замърсено, ще ви информирам. Мнозина, разбрали впоследствие, че сме организирали подобна инициатива, изявяват желание да се включат в бъдещи хигиенизирания на града", допълни Марков в социалната мрежа.

comment 0
visibility 1536
От 16 април в "Искър" започва пръскането срещу кърлежи, комари и гризачи

От 16 април в "Искър" започва пръскането срещу кърлежи, комари и гризачи

От 16 април- петък, в район "Искър" започва пръскането на зелените площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Вече е направена и организация фирмите, ангажирани с третирането да  правят обработката само при сухо време. Ако има промяна на времето, графикът също може да бъде променен.  Обработките ще започнат от 7. 00 часа със специализиран препарат, одобрен от Регионалната здравна инспекция-София и министерството на здравеопазването.  На местата, където ще се извършва обработката на зелените площи, ще бъдат поставени предупредителни табели с информация за вида обработка – използвания препарат, карантинния период и фирмата изпълнител.   

comment 0
visibility 1528
Глоба заради поставено без разрешение на тротоара скеле на ул. "Струма" 8

Глоба заради поставено без разрешение на тротоара скеле на ул. "Струма" 8

Живущите в кооперация на улица "Струма" 8 получиха глоба от Столичен инспекторат- "Оборище". А причината е поставено без разрешение на тротоара скеле заради ремонт на фасадата. При проверката не е открито да има  разпилени отпадъци от ремонтните работи. Хората от кооперацията веднага са задействали процедура за издаване на разрешително за скелето.  Ще бъде извършен последващ контрол за изпълнение на предписанието. Слагането на подобни елементи без разрешение и одобрение от районната администрация крие риск за преминаващите граждани. Освен това е и нарушение на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. 

comment 0
visibility 1796
Откриват кабинет за ваксини срещу COVID-19 в Банкя

Откриват кабинет за ваксини срещу COVID-19 в Банкя

От 19 април, понеделник, и в Банкя ще има кабинет за ваксиниране срещу COVID-19. Той отваря врати в Специализираната болница за рехабилитация "Здраве" в медицинския център (с вход от ул. „Раковска“). Ще се поставят препаратите на AstraZeneca/Oxford и Pfizer/BioNTech. За записване желаещите могат да се свържат със СБР „Здраве“ от 8:00 до 16:30 ч. в работни дни. Изпълнителният директор на болницата д-р Виолета Костадинова в много кратък срок успя да създаде безупречна организация за осъществяването на ваксинационния процес с помощта на квалифицирания медицински персонал и подходящата база, с които лечебното заведение се гордее. За това разказват в социалната мрежа от администрацията на "Банкя".  До момента в курортния град ваксини слагат само  личните лекари. Заради това този кабинет е особено стратегически и ще може да обхване потока от желаещи. Кметът на район „Банкя“ Рангел Марков подкрепи със свое мотивационно писмо разкриването на кабинета миналата седмица. В него той изрази пълната си подкрепа към инициативата на д-р Костадинова с оглед на това, че в Банкя живеят над 25 хиляди жители. Марков написа, че подобен кабинет ще облекчи ваксинирането на територията на Столична община и ще допринесе за по-бързото справяне с пандемията у нас.

comment 0
visibility 1991
type-photo.svg
Чистят опасни клони и садят дръвчета в "Дървеница"

Чистят опасни клони и садят дръвчета в "Дървеница" (СНИМКИ)

Екипите на звено "Зелена система" от "Студентски" в продължение на няколко дни кастриха опасни клони и изчистиха камъните от терена между блокове 38 и 40 в "Дървеница". След това засадиха и четири иглолистни дръвчета. Експертите ще продължат работата си със засаждането на фиданки в района. А след като свършат всичките си задачи в определеното каре, ще продължат и на други места в квартала. За това разказват от администрацията на района в социалната мрежа.    

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още