Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
  • Собствения си автомобил (32%, 31 Гласове)
  • Отполение на дърва и въглища (10%, 10 Гласове)
  • Градския транспорт (57%, 55 Гласове)
  • Не ме интересува (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 97 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 596
вграден стълб

Вградиха електрически стълб в къща във "Враждебна"

Новаторски поглед как се строи показа мъж от столичния квартал "Враждебна". Той е вградил електрически стълб в дома си, съобщават от novini.bg. А мястото е улица "Батарея" в квартала.  Човекът е приобщил електрически стълб към покрива на жилищната постройка. В същия двор могат да се видят и пчелни кошери.    За стълба и кошерите е подаден сигнал до община "Кремиковци". От там са обещали да проверят нещата, но след изборите.   

comment 0
visibility 586
Паркиране върху тротоар

Колчета не спряха велкотърновска кола да се качи на тротоара на "Дедеагач"

Вместо антипаркинг колчета от ЦГМ да вземат да монтират метални стълбове, които евентуално ще спрат безмозъчни шофьори да паркират по ремонтираните тротоари в София. Вчерашният случай в район Триадица е поредното доказателство за наглостта на шофьор от провинцията. Автомобил с великотърновска регистрация е паркиран точно върху новия тротоар на ул. Дедеагач 40 - 42. Дано от Столичен инспекторат навреме са забелязали нарушението и да го санкционират, надяват се коментатори в социалната мрежа.  Най-интересно е, че всички други автомобили са паркирани на определени места, само този тарикат е качил колата върху тротоара, след като е преминал през антипаркинг колчетата.  Съвсем наблизо има детска градина и една от причините да са наложени строгите мерки за паркиране е именно тротоарите да са свободни за пешеходци майки с колички и с малки деца. На този от Велико Търново обаче не му пука!

comment 0
visibility 376
type-photo.svg
нова зала

Децата от 148 ОУ се радват на нова компютърна зала (СНИМКИ)

Децата от 148 основно училище "Проф. д-р Любомир Милетич" в район "Слатина" се радват на нова компютърна зала. Част от машините за новата придобивка са дарени от Външно министерство. Основният брой компютри са дарени от фирма vmware. Общата стойност на дарените от фирмата машини е за над 50 000 лв. Подрастващите кръстиха новата зала "Врата към бъдещето".   Зам.-министър Георг Георгиев  поздрави учениците и екипа на г-жа Ани Деянова и пожела просперитет там, където другите не биха успели.  

Реклама
comment 0
visibility 344
70 нови места в разширената детска градина в Студентски

С 14 нови групи се увеличиха местата за детска градина в "Студентски"

С 14 нови групи в детските градини са се увеличили местата за малчуганите в столичния район "Студентски" през последнте години, сочи проверка на Столица.bg. В понеделник бяха осветени новооткритите три групи в новата пристройка на детска градина "Лилия". Едната група е яслена, а малчуганите вече имат и физкултурен салон. Градина прие още 70 деца след отварянето на новата сграда. Освен това заведение беше изградена и нова детска градина - 72-ра "Приказка без край" с 9 групи. Раширена с нова сграда е и 79 ДГ "Слънчице" с 2 нови групи.  В кварталите на район "Студентски" бяха построени 17 и реновирани над 10 детски площадки. Също така бяха ремонтирани 4 спортни игрища, 5 стрийт фитнес и модернизиран и обновен 25-метровия закрит басейн в 55 СУ "Петко Каравелов". Приложени са мерки по енергийна ефективност в малката сграда на 55 СУ "Петко Каравелов", 78 ДГ "Детски свят", 10 ДГ "Чебурашка" и 12ДГ "Лилия", които намаляват значително режийните разходи, категорични са от районното кметство. Цялостен ремонт е извършен и на дворни площадки и нови съоръжения в 3 детски градини - 79-а, 12-а и 78-а. За последните години живеещите в район "Студентски" получиха и нови услуги, като една от тях е разкритият филиал на Столична библиотека в Студентски град, а също така беше укрепена и основно ремонтирана сградата на читалище "Елин Пелин" в кв. Мусагеница. Беше разкрита и детска млечна кухня с капацитет за 250 деца. Продължава и 10-годишната традиционна за безплатна, двуседмична, лятна ваканция с над 200 деца за отличници и много други.

comment 0
visibility 497
Осветиха новата детска градина 12 "Лилия" в арйон Студентски

Още 70 деца тръгнаха на градина след откриването на 3 нови групи в "Лилия" (СНИМКИ)

На 3 нови групи в детска градина "Лилия" вече се радват родителите в район Студентски. Новата сграда на общинското детско заведение бе осветено вчера с водосвет и тържество. Малчуганите пяха и се забавляваха за радост на гостите, които им се отблагодариха с бурни аплодисменти. От вчера детска градина "Лилия" има общо 13 групи. От трите нови едната е яслена. Така според всички изисквания в двора на общинската градина има 13 детски площадки, за всяка група по една.  Малчуганите се радват и на физкултурен салон, какъвто доскоро нямаше, както и на открито пространство за тържества, спортна площадка. Общо "Лилия" прие 70 нови деца в трите групи.Децата бяха пирети чрез електронната система на Столична община. За учителите пък вече имат учителска стая. На освещаванета свещички за здраве на всички деца запалиха кметът на район Студентски Димитър Дилчев, заместникът му Велина Белева и директорът на градината. Гости на тържеството бяха и представители на Столична община.

comment 0
visibility 478
Камари от дрехи в Обеля

Роми пак ревизират контейнери за дрехи в Обеля

Поредният ромски тур из контейнерите за дрехи е явно в Обеля. Живеещи в квартала сигнализираха за поредната камара със стари дрехи извадени от контейнер за текстил. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и показва, мръсотията, която са направили ромите след ревизия на съдържанието. Столична община поставя в кварталите контейнери за текстилни отпадъци, които се извозват по предназначение. Целта е първо да не се замърсява околната среда и второ ромите да не горят отпадъци. Очевидно обаче каквото и да се предприеме ромите си имат цел и тя е контейнери. След като ревизират съдържанието и си подберат каквото им трябва, околното пространство е скамари с парцали, които се разнасят от кучета и вятъра.

comment 0
visibility 372
Ремонтиран тротоар в Дружба 1

Нов тротоар по ул. Туше Делииванов в Дружба 1

Изцяло ремонтиран и обновен е тротоарът по ул. Туше Делииванов в Дружба 1, видя Столица.bg. От миналата седмца гражданите спокойно могат да се движат по ремонтирания и вече асфалтиран тротоар.  Улицата минава през пазара в Дружба 1 и води до ремонтираното Искърско шосе, където са спирките на градския транспорт - трамвай 20 и автобус 604. Преди обновяването настилката бе разбита, плочките разместени и изкривени. При всеки дъжд бе невъзможно да се ходи по тротоара. Заради издутини и неравности трудно бе придвижването и при сухо време. Единият от проблемите бяха големите корени на дърветата. Те бяха изрязани и сега тротоарът е равен и удобен за ходене.   

comment 0
visibility 772
фиданки

Учители и ученици от 144 СУ залесиха "Младост"

Учениците и техните учители от 144 СУ "Народни будители" в "Младост" залесиха района. Включиха се и много от живеещите в квартала. Акцията бе съвместно с "Фондация 77", които са създатели на инициативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора“. Партньор на благородната кауза е Столична община. Засаждането на фиданктите е част от кампанията „Вдъхнови града с NET1”. Тя тръгна през пролетта и набра дарения за озеленяване чрез различни творчески и спортни активности, които бяха организирани в квартала.  

comment 0
visibility 792
type-photo.svg
люлка

В парк "Света Троица" монтираха люлка за специални деца (СНИМКИ)

Децата от София, които имат по-специални нужди от връстницитe си, вече ще могат да се забавляват като тях. В парк "Света Троица" бе монтирана първата люлка за момчета и момичета с трудности в придвижването.  Инициатор на страхотната идея за люлката е фотографът Анна Йончева. Съоръжението е направено по нейния проект "Различните деца на България". Уникалната люлка е произведена от Георги Пейков, фирма "Екотрайк бг".   Самата Анна не смята да спира с добрите си дела за децата с по-специални нужди. На 11 ноември т. г. тя открива благотворителна изложба "Различните деца на България" в столичния хотел "Будапеща". Средствата от нея ще отидат  за втора такава люлка в Борисовата градина в колелото със слончета.    Йончева стартира проекта си "Различните деца на България" през април т. г. с единствената цел да покаже, че интегрирането на малчугани с увреждания е най-лесното нещо на света и затова е достатъчно само любов. Ани се срещна с десетки деца и ги снима заедно с техни връстници. Заедно играха и се забавляваха в паркове в София, танцуваха и се веселиха, смяха се и бяха щастливи. Това бе и поводът за благотворителната кауза "Да играем заедно", като част от проекта.    

comment 0
visibility 573
стари пушки

Семейство от Нови Искър тръгна да събаря къща- откри пушки и пистолети

Младо семейство от Нови Искър се натъкна на интересна изненада в имота си. Те тръгнали да събарят стара къща, за да построят на нейно място нова. И намерили пушки, пистолети и други боеприпаси. Сигналът в полицията е подаден веднага, разказва Нова телевизия.   Дошлите на място униформени намерили няколко пушки и пистолети. Те обаче били доста стари и не ставали за употреба. Част от тях дори били със заварени дула. Полицаите обяснили, че боеприпасите не са опасни.  Огледът на място продължил няколко часа. Били описани всички оръжия. Вероятно те ще бъдат иззети.  

comment 0
visibility 273
Изхвърлят мебели в реката в кв. Сухата река

Мебели пак плуват в реката в кв. Сухата река (СНИМКИ)

Една от реките в столичния квартал Сухата река, район Подуяне отново е пълна с боклуци. Снимка с плуващи фотьойли е публикувана в социалната мрежа. Преди 3 дни коритото е било почистено от общината. Това явно не се харесва и днес отново във водата плуват мебели. Там редовно се изхвърлят дивани, шкафове, гуми и др. боклуци. Местните жители се възмущават, защото виждат, че от общината полагат усилия и чистят коритото. Роми и мърлячи обаче се "стараят" всеки ден нещо на плува. "Чудя се кой ли трябва да дойде да ни управлява за да ни оправи??? Какъв е този народ???", възмущават се хора от квартала. същият проблем имало и със Слатинската река. И там редовно се хвърляли отпадъци. През сухата река минават Слатинска река и Перловска река, а Владайската река е границата на район Подуяне и Сердика.

comment 0
visibility 1755
протест

"Княжево" излиза на протест срещу реверсивното движение

Хората от "Княжево" излизат на протест на 20 октомври. От 16 часа при трамвайното колело в квартала ще се съберат всички, които са против постоянното реверсивно движение и срещу увеличаващия се транзитен трафик в кварталните улички. Гражданите искат и да започне някакъв диалог с АПИ. Организатори са от Сдружение за "Княжево".    От какво точно са недоволни хората?  В момента се изгражда светофарна уредба за постоянна организация на движението - „реверсивно движение „ между м.Черния кос" и ул. "10-ти км" в кв. "Княжево" без проведено обществено обсъждане.    А какво е реверсивно  движение? При него по пътя, състоящ се от три ленти, средната лента сменя предназначението си и се използва като допълнителна за натоварената посока. Например, когато има по-голям поток от влизащи в София кои, две от трите ленти се използват за влизане в града. Когато по-големият поток е от излизащи от града, две ленти ще се използват за излизане от града. Това се казва в писмо, изпратено до медиите от протестиращите.    Платното на пътя между гара Владая и Княжево е с променлива ширина и брой ленти. Поради това, пропускливостта на пътя не е равномерна. Това създава "тапа" (струпване на автомобили в тесен участък). В случая чрез реверсивното, тапата се измества от Владайското дефиле (което е извън населено място) в Княжево. В стремежа си да избегнат задръстването по бул. “Цар Борис III”, повечето от участниците в него започват да ползват всички възможни паралелни улички в "Княжево"    

comment 0
visibility 263
Изчистиха пясъчника в 23 детска градина Здраве в район Изгрев

Изчистиха мухлясъл пясък в 23 ДГ "Здраве" в "Изгрев"

Малчуганите в 23 детска градина "Здраве" в столичния район "Изгрев" вече имат почистен пясъчник и място за игра. Преди седмица снимка в социалната мрежа показа, че направения с родителска помощ пясъчник е с мухлясъл пясък, след като повече от година е стоял под винилова покривка. От Столична община веднага бяха предпирети мерки и пясъкът е изчистен. Доволни от бързата реакция са родители на децата в градината. В момента тям няма пясък, но скоро отново трапът ще бъде засипан с чист пясък, защото е любимо място за игра на децата. След забележка от наша страна, във връзка със сигнала от групата, ръководството на 23 ДГ изчисти пясъчника и обеща , че ще го стопанисва отговорно, написа в социалната мрежа и зам.-кметът по образование в Столична община доц. д-р Тодор Чобанов.

comment 0
visibility 443
Недовършени тротоари в кв. Обеля, район Връбница

Безотговорен строител забрави да си довърши ремонта в Обеля 1 (СНИМКИ)

Незавършен ремонт на тротоар изтормози живеещите в бл. 121 в столичния квартал Обеля 1, район Връбница. Повече от седмица фирмата изпълнител не е довършила работата си. Снимките на зарязания обект хората публикуваха в социалната мрежа. Граждани падат и се спъват в недовършените тротоари, казва авторът на снимките. По сигнала на Столица.bg от район Връбница веднага направиха проверка на място, разговаряха със строителя и още утре ремонтът ще бъде довършен. "На място проверихме какво е положението и от фирмата изпълнител обещаха, че от утре започват работа и ще довършат обекта. С 40 т асфалт ще бъдат запълнени оставените пространства", обясниха пред Столица.bg  от район Връбница. Изпълнителят "Нивелстрой" признава, че не е работено в продължение на 4 дни. По нареждане на местното кметство още утре ще бъде възстановена работата и тротоарите завършени. И. д. кметът е категоричен, че няма подпише акта за приемане на обекта, защото не са спазени сроковете.

comment 0
visibility 506
Таня Богомилова и зам.-министъра на спорта Стоян Андонов

Легендата Таня Богомилова получи звание "Изявена личност на район "Искър" (СНИМКИ)

Легендата в родното плуване Таня Богомилова-Дангалакова получи почетното звание "Изявена личност на район "Искър"". На церемонията вчера присъства зам.-министърът на спорта Стоян Андонов, преподавател по плуване в НСА. Носителката на единствения златен олимпийски медал от Сеул 88 бе уважена и от други спортни легенди - Ваня Гешева и Здравка Йорданова. Изключително емоционалното тържество просълзи Таня и тя благодари на всички присъстващи за признанието и уважението. Богомилова, която живее в Дружба 2 получи поздравления и от кмета на район Искър Ивайло Цеков, който й връчи почетния знак в присъствието на плувците от клуб "Олимпия", семейство, приятели и примата на родната естрада Йорданка Христова. "Нашият клуб се радва, че тя и нейният треньор и съпруг Георги Дангалаков са твърдо зад децата и треньорите на клуба. Болката е временна. Може да трае минута или час, ден или дори година, но накрая ще отмине и нещо друго ще заеме мястото й. Ако се откажеш обаче, тя продължава вечно", написаха плувците от "Олимпия" на страницата си в социалната мрежа.