Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
  • На разстояние (39%, 119 Гласове)
  • На време (16%, 48 Гласове)
  • И двете (разстояние и време) (17%, 52 Гласове)
  • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 77 Гласове)
  • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 307 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 939
Запушена шахта осмърдя бул. Стефан Тошев в Красно село

Запушена шахта осмърдя бул. Стефан Тошев в Красно село (СНИМКИ)

Два дни районът около столичния булевард "Стефан Тошев" в район Красно село мирише ужасно. Два дни по улицата се изливаха отпадни води от запушена шахта. За проблема съобщиха пред Столица.bg живеещи около булеварда. И днес вонята се носи с пълна сила, а по улицата има тоалетна хартия и отпадъци от отходната канализация. Хората се надяват "Стефан Тошев" да бъде измит и дезинфекциран. "Цялата тази мръсотия си е внасяме в апартаментите", ядосват се хората от картала. Преди два дни по улицата започва да мирише отвратително и да тече вода от запушена шахта при блок в горната част на "Стефан Тошев", където има и стоянка за таксита. Течът обхваща и единствената пешеходна пътека, преминава покрай Баровския пазар, точно до колелото на тролейбус 9 и ул. "Ладога".  Минаващите коли разнасят мръсотията и миризмите на отходни води. Вчера на обяд е изпратен екип от Софийска вода и след като е отпушена шахтата водата се отича. По улицата обаче остава мръсотията и ужасната миризма.  

comment 0
visibility 941
Ул. Кукуш с реконструкция през 2021 г., върви процедура за избор на изпълни

Ул. Кукуш с реконструкция през 2021 г., върви процедура за избор на изпълнител

Цялостна реконструкция на столичната. "Кукуш" в район Илинден-Столична община, ще се направи през 2021 г., научи Столица.bg. Улицата е в списъка на нуждаещите се за цялостно обновяване.  Тя е в окаяно състояние, белязана е с дълбоки дупки и кръпки и е доста рисковано да се преминава с автомобил. Преди седмица там беше извършен авариент ремонт по пътното платно, за да може да се преминава през зимата. Живеещите в Захарна фабрика са най-потърпевши. Освен дупките и пропадналите с по 20 см отводнителни шахти, тя е зле осветена и в тъмнато изобщо не се виждат кратерите, в които спокойно може да се закотви лек автомобил. Най-трагично е положението в павирания участък на "Кукуш". Там има извадени павета и е настилката буквално е рискова и се създават предпоставки на катастрофи. Столичната улица „Кукуш“ заприлича на лунен пейзаж В момента се провежда процедура за избор на изпълнител на реконструкцията и се очаква скоро да приключи. Ремонтът ще е тежък, тъй като за павирания участък на улицата ще се запази павираната настилка и трябва да се пренареждаг каменните блокчета. През пролетта младежи от Захарна фабрика пуснаха едночасово видео с "изненадите" на "Кукуш".

comment 0
visibility 1858
Софиянец изгори боклуци на открито на ул. "Тодор Джебаров“

Софиянци изгориха боклуци на открито на ул. "Тодор Джебаров“

Самонастанили се столичани в имот на софийската ул. "Тодор Джебаров" в м. „Манастирски ливади“ изгориха боклуци на открито без да се притесняват, че замърсяват въздуха на столицата. Нарушителите бяха санкционирани от Столичен инспекторат за горене на всякакви видове отпадъци на открито. Инспекторите от район "Триадица" информираха, че ще извършат последващ контрол на място. От Столичен инспекторат за пореден път съобщават, че изгарянето на всякакви видове отпадъци на открито е забранено / чл. 71, т. 17 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община/. Столичани, които си позволяват да изгарят отпадъци на открито, подлежат на санкции, които са в размер от 100 до 5000 лв.

Реклама
comment 0
visibility 1985
Глобиха софиянец, замърсил улица "Ю. Гагарин"

Глобиха софиянец, замърсил улица "Ю. Гагарин"

Столичанин, замърсил столичната улица "Ю. Гагарин", бе санкциониран от Столичен инспекторат. Инспектори от столичния район "Изгрев" съставиха акт на лице, което е замърсило тротоара на ул. "Ю. Гагарин" и част от уличното платно със строителни материали. След светкавичната намеса на инспекторите, столичанинът е почистил района от строителните отпадъци. Припомняме, че това не е първият път, в който жителите на София задръстват със строителни отпадъци контейнерите за смет или зелените площи на столицата. Много столичани не спазват Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Според нея гражданите нямат право да изхвърлят повече от два чувала със строителни боклуци.

comment 0
visibility 3594
Ще се синхонизират ли разписанието на градския транспорт с довеждащия транс

Ще се синхонизират ли разписанието на градския транспорт с довеждащия транспорт в Овча куп...

Метрото в столичния Овча купел вече е готово и там се провеждат изпитания на влакове и системи. Очаква се в началото на 2021 година подземната железница да поеме пътниците от и до крайната станция на Овча купел. Районната администрация и Столична община вече работят по планирания довеждащ транспрот в района - от и до четирите метростанции в Овча купел, което е втория етап от третата метролиния на София. Предстои среща с ЦГМ, за да уточним подробности около довеждащия транспорт. Основното е той да е улеснение за гражаните и да бъде ефективен за ползването на метрото. Искаме промяната в градския транспорт, разписание, маршрути и линии, да бъде съобразена с довеждащия транспорт, коментира пред Столица.bg кметът на район Овча купел Ангел Стефанов. Започват изпитанията на системи и влаковете в метрото от Овча купел (ВИДЕО) Предвидено е довеждащият транспорт в района да е с малки бусове, с които да се осигури на гражданите адекватен достъп до метрото. Засега обаче не е ясно ще има ли довеждащ транспорт от Горна баня. Обсъждано е и предложението на ЦГМ за автобус 260 да е с нов маршрут. Както е известно на Околовръстното при Овча купел вече е построена и жп гара по линията София - Перник, така хората, идващите от тази посока и Горна баня ще могат да ползват метрото. Според кмета на района не бива да се променят маршрути без да се знае, какво ще същестува като довеждащ транспорт. "Направихме и предложение, например, автобус по линията 102 при последния курс да не отива към гараж, а до Овча купел и да докарва хората от метростанция Красно село до квартала, обясни Ангел Стефанов, който представлява интересите на живеещите в Овча купел.  

comment 0
visibility 1475
Строителна фирма отнесе акт за замърсяване на ул. "Братя Пешеви" и ул. "Ив.

Строителна фирма отнесе акт за замърсяване на ул. "Братя Пешеви" и ул. "Ив. Миланов"

Строителна фирма бе глобена за замърсяване в столичния район „Слатина“. Техническият ръководител на строеж, намиращ се на ул. "Братя Пешеви" и ул. "Ив. Миланов", е допуснал замърсяване с пясък и други материали по тротоарите и пътните платна, информираха от Столичен инспекторат.  Фирмата – нарушител е "Балкан инженеринг груп" ЕООД. От Столичен инспекторат е дадено предписание за почистване на замърсените общински площи. Инспекторите от Столична община ще извършат последващ контрол.

comment 0
visibility 1886
Конкурс в "Нови Искър" търси най-красивата есенна снимка

Конкурс в "Нови Искър" търси най-красивата есенна снимка

Конкурс за най-красивата есенна снимка започна в район "Нови Искър", информират от администрацията в социалната мрежа. Може да се включи всеки, който обича красотата на есента. Важно: Участва се само с една снимка.    Условието е тя да не е колаж и да е направена на територията на района лично от автора. За трите снимки, които съберат най-много харесвания във Фейсбук, от администрацията на района са подготвили страхотни изненади. Те ще получат три продуктови кошници с вкусен мед, домашно сладко, ароматен чай, канела и джинджифил, осигурени от Фреш Маркет 2009 ООД.   Предложенията за конкурса може да се изпращат до 00:00 часа на 29 ноември 2020 година на имейл: info@novi-iskar.bg или на Messenger на Фейсбук страницата на района. Те трябва да си придружени от името и фамилията на автора, заедно с мястото, където е направена снимката и телефон за обратна връзка.    

comment 0
visibility 672
type-photo.svg
Отстраниха теракола, изсипан върху дърветата на ул. "Парчевич"

Отстраниха теракола, изсипан върху дърветата на ул. "Парчевич" (СНИМКИ)

Строителната смес, която бе изсипана около десетина дървета на столичната улица "Парчевич" е махната. Снимки на бетонираните дървета срещу 127 СУ"Иван Денкоглу" пуснаха вчера в следобедните часове в социалната мрежа от организацията "Спаси София". "Белите дробове" на града пострадали при поредния ремонт на тротоара на улицата.   А кметът на "Средец" Трайчо Трайков и неговия екип веднага са подали сигнал до строителя да отстрани неразборията. Той е обяснил, че сместа е била теракол и неговите работници нямат общо с този акт. Но отстранил проблема.    Ето и какво още написа Трайков във Фейсбук:     "Така изглеждат дърветата на ул. Парчевич от следобедния пост на Спаси София (копирам връзката). Било е теракол и изпълнителят се кълне, че изсипването му в основите на дърветата не е негово дело (наистина, що за идиот би го направил, освен човек, който иска да убие дървото, имали сме и такива случаи), но го отстрани веднага след като сигнализирахме. Днес  ще отида пак да видя. В името на коректността съм длъжен да кажа, че в случая Йорданка Фандъкова  няма отношение към работите по този тротоар."  

comment 0
visibility 1572
Направиха нова отводнителна шахта на улица "Апостол Карамитев"

Направиха нова отводнителна шахта на улица "Апостол Карамитев"

На улица "Апостол Карамитев" в "Дианабад" вече има направена нова шахта. Тя е включена в  отводнителната система, коригиран е на места и наклонът на улицата, за да не се допусне задържане на вода.   Ремонтът се прави по една причина:  Поради асфалтирана отводнителна шахта, улицата се завиряваше от голяма локва след всеки дъжд или снеговалеж, а в частта ѝ между бл.12 и 11 ОУ “Св. Пимен Зографски” приличаше на река. За това разказа в социалната мрежа кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев. 

comment 0
visibility 12616
Мъж закла и одра агне в "Мусагеница" пред стотици свидетели

Мъж закла и одра агне в "Мусагеница" пред стотици свидетели

Кадър на заклано агне, закачено на оградата на игрище в "Мусагеница", отприщи вълна от недоволство в социалните мрежи.    Животното е било окачено на метри от прозорците на два блока. Според очевидци "жертвоприношението" е станало пред очите на многобройна публика, излязла по терасите на близките сгради, разказват от Нова телевизия. Подобни ситуации оказва се не са рядкост в квартала.   „Предполагам, че много хора са видели това действие. Явно човекът си е заклал агне за празниците”, обясни очевидец пред камерите. „Подобни дейности не трябва да се случват на публични места, на метри от детска градина. В социалните мрежи има стотици коментари по темата, но няма нито един подаден сигнал в общината или на 112”, коментира пред медията зам.-кметът на район „Студентски” Искрен Арабаджиев.   Той отправи апел към гражданите да сигнализират за нередности, дори това да е в извън работно време или в почивен ден.      

comment 0
visibility 1519
type-photo.svg
В "Бели брези": Ремонтираха занемарена повече от 20 години детска площадка

В "Бели брези": Ремонтираха занемарена повече от 20 години детска площадка (СНИМКИ)

Приятна новина за малчуганите от блокове 19-23 в "Бели брези". След  повече от 20 години изоставената и занемарена площадка зад блоковете получи детска люлка и кошчета. Това съобщи в социалната мрежа кметът на "Красно село" Росина Станиславова. Тя отправи апел към хората от квартала да се грижат за ремонтираната детска площадка.   Заедно с ремонта на съоръженията за децата продължава и почистването на междублокови пространства в ж.к. "Лагера" и други квартали от района.  

comment 0
visibility 1719
Ученици от 108 СУ „Никола Беловеждов” победиха в проекта The Code 2

Ученици от 108 СУ „Никола Беловеждов” победиха в проекта The Code 2

Столични ученици от 108 СУ „Никола Беловеждов” станаха победители във второто издание на програмата The Code. Проектът дава възможност на ученици между 8 и 10 клас да се обучават и създават собствени комуникационни стратегии. Тази година в конкурса участваха над 80 ученици от 10 училища. Те се състезаваха да направят най-работещата и ефективна стратегия за социални медии в полза на WWF и тяхната инициатива за опазването на кафявата мечка в България. Проектът “Bears lives matter” на учениците от 108 СУ „Никола Беловеждов” спечели първото място. Отборът на Нася Тодорова, Лора Церовска, Николай Петров и Емил Галев от 9 а клас и Габриела Авкова, Васил Петров, Ванеса Стефанова и Денис Тодоров от 10а клас с ръководител г-жа Ели Руменова, ст.учител по предприемачество бе отличен с първа награда в надпреварата. В рамките на два дни столичните ученици успяха да превърнат своите естествени познания за социалните мрежи в професионален медиен продукт. С него публиката може да се ангажира и дори да даде своя принос в полза на социална и природозащитна кауза.

comment 0
visibility 1345
Канят ученици от „Оборище“ да изработят коледна украса и картички с благотв

Канят ученици от „Оборище“ да изработят коледна украса и картички с благотворителна цел

Столичният район „Оборище“ отправи покана към учениците, живущи в района, да се включат в благотворителната кампания на Mish Mash Fest. Столичните ученици трябва да изработят коледна украса и картички, които ще бъдат предложени за продажба с благотворителна цел. Каузата, за която ще бъдат предоставени събраните средства, ще бъде избрана от учениците, съвместно с район „Оборище“. Фестивалът Mish Mash Fest ще се проведе на 5 и 6 декември в столичния парк „Заимов“ и ще събере на едно място 60 от най-добрите български дизайнери, занаятчии, автори на приложно изкуство. По време на фестивала ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, обясниха организаторите.

comment 0
visibility 1591
Търговски обект беше глобен в „Изток“ за разполагане на 9 хладилни витрини

Търговски обект беше глобен в „Изток“ за разполагане на 9 хладилни витрини

Столичен търговски обект, разположен на сп. "Студентски общежития" в столичния квартал „Изток“, бе глобен за неплатена такса за разполагане на 9 хладилни витрини върху общинска собственост. При проверката инспекторите установили, че липсва одобрена индивидуална схема, указваща заеманата площ, пространственото разположение и отстояние от другите обекти. За нерегламентирана търговска дейност на сп. "Плиска" столични търговци също са били санкционирани. Стоките, които са предлагали на открито, са нямали документи за ясен произход.

comment 0
visibility 1497
Разчистиха вехториите на бездомник в „Изгрев“

Разчистиха вехториите на бездомник в „Изгрев“ (СНИМКИ)

Бездомник превърна в склад за вехтории зелените площи зад административната сграда на НС Гражданска защита в столичния район „Изгрев“. След подаден сигнал от живущи в квартала, отпадъците бяха почистени, съобщиха от Столичен инспекторат. Събраните боклуци са извозени от почистващата фирма. Софиянци коментират, че често се случва бездомни хора да струпват камари от боклуци в зелените площи и се налага да подават сигнали до Столичен инспекторат.

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още