Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
  • Притеснявам се и стоя вкъщи (37%, 194 Гласове)
  • Мисля, че се преувеличава (20%, 105 Гласове)
  • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 172 Гласове)
  • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 52 Гласове)
  • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 7 Гласове)
Общо гласували: 530 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 280
Горене на отпадъци

Хванаха да горят отпадъци на ул. Тодор Джеваров в Триадица

Поредните нарушители днес бяха хванати да горят отпадъци на открито в София, съобщиха от Столичен инспекторат. При текущ контрол инспектори установиха, че се горят отпадъци на открито. Контролните органи са реагирали бързо на подаденя от съседи сигнал. Имотът е частен и се намира в район Триадица, ул. Тодор Джеваров, зад блок 43. В двора имало приготвени и други отпадъци за горене. При установяването на административното нарушение, инспекторите съставят акт на обитателите на имота.

comment 0
visibility 351
проверки на строежи

Проверки на строежи в "Искър" за замърсяване

Проверки на 5 строителни обекта в район "Искър" са направени от служители на Столичен инспекторат от сектор "Контрол на замърсяване от строителство" през вчерашния ден.   В единия от проверените строителни обекти,  който се намира на бул. "Проф. Цв. Лазаров" и бул. "Асен Йорданов", е констатирано натрупване на земни маси над 500 м. куб.  извън границите на строителния обект- новостроящ се хотелски комплекс. За това нарушение е съставен акт на техническия ръководител на обекта. Дадено е предписание за почистване на замърсеното място и отстраняване на нарушението.  

comment 0
visibility 771
type-photo.svg
трафопост

Възстановиха трафопоста с ликовете на великите българи в "Овча купел" (СНИМКИ)

В "Овча купел" освен честване на 3 март имат и още един прекрасен повод за празнуване. Възстановен е трафопостът с ликовете на велики българи зад бл. 26. Новината съобщи в социалната мрежа кметът на района. Миналата година социалните мрежи прегряха, след като рисунките с ликовете на велики българи изчезнаха от стената на трафопоста. Тогава от ЧЕЗ обясниха,че се прави цялостен ремонт на съоръжението.    Е, днес задружните усилия на хора и институции дадоха прекрасен резултат. И едно изпълнено обещание вече е факт. ЧЕЗ след ремонта финансира възстановяването на изображенията, художникът Иван Величков – Сайбър, майсторски пресъздаде образите на именитите българи. Районната администрация на СО Овча купел съдействаха за почистването, поставянето на кашпи и осветлението наоколо. И не на последно място – учениците от ПГСС „Бузема“ се погрижиха за аранжировката на зелените площи около трафопоста.   Кметът Ангел Стефанов се надява творбата да се съхрани дълго време и да бъде символ на района.     

Реклама
comment 0
visibility 386
Празнична програма на учениците от 67 ОУ „Васил Друмев“

С духов оркестър и стихове честваха 3-ти март в 67 ОУ "Васил Друмев"

С празнична програма от възрожденски песни и стихове, духов оркестър и мажоретки, учениците от 67 ОУ "Васил Друмев" в район „Възраждане“ отбелязаха националния празник 3 март. В програмата и в презентацията, направена за Националния празник, бяха представени героите и местата, свързани с революционната дейност за национално освобождение на България и местата на най-тежките сражения по време на Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. Директорът на училището Галина Велинова поздрави учениците и предаде поздравителния адрес на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова: „На 3 март се прекланяме пред героите, отдали живота си за свободата на България. Наш дълг е да помним техния завет и като наследници на славен народ да предаваме на нашите деца, че свободата трябва да се отстоява с дела всеки ден, да съхраняваме националния дух и българските ценности. Бъдете горди, достойни и силни синове и дъщери на майка България!“ Савина Савова подари книги за българските възрожденци, революционери и герои, дали живота си за свободата на България за всички отлично представили се ученици, участвали в подготовката на събитието.

comment 0
visibility 805
чистене  на трети март

Чистене на междублоковите пространства ще има на 3 март в "Изгрев"

Утре от 10:00 ч. ще се извърши почистване на междублокови пространства в ж.к "Изток" , съвместно с нашите приятели от "Бъди общественополезен". Това пишат в социалната мрежа от администрацията на район "Изгрев".   Всеки, който има желание, е добре дошъл да се включи,а чували и ръкавици ще бъдат подсигурени! Сборен пункт - градинката зад блок №28 (ул. "Тинтява").    

comment 0
visibility 1769
type-photo.svg
Шествие на учениците и децата в Казичене по случай 3-ти март

Ученици от Казичене с шествие за 3-ти март (СНИМКИ)

Учениците от 71 СУ "Пейо Яворов" участваха в шествие, организирано от кметствоо в Казичене, район Панчарево, по случай Националния празник 3-ти март. С трибагреници в ръка децата преминаха през цялото село и стигнаха до хълма, където са стъпили руските войници на 21 декември 1877 г. Сега там се издига църква, а под нея има паметник на освободителите и децата поднесоха цветя и отдадоха почит. Утре се навършват 142 годин от Освобождението на България от османско иго, а днес възпитаниците на училището в Казичене изнесоха тържество в двора на училището. В патриотичната програма учениците рецитираха патриотични стихотворения и пяха песни по случай Националния празник. Улиците, площадът и кметството са окичени с български знамена по случай 3-ти март.   

comment 0
visibility 760
купчини земни маси

Глоба за изсипани купчини земя на тротоар в "Лозенец"

Нарушител е заел неправомерно тротоар с изсипани земни маси на ул. "Димитър Търкаланов". Това нарушение откриха при текущ контрол екипи на Столичен инспекторат от район "Лозенец".    На извършителя е наложена санкция и незабавно са предприети мерки за почистване на заетите общински площи. 

comment 0
visibility 1138
Започва ремонт на къщата на Райна Княгиня

Праз април стартира възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София

В началото на април ще започне възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София, научи Столица.bg. Сградата се намира на ул. Софроний Врачански 119 в район Сердика и се очаква следващия месец да се направи първа копка. Още през миналата година беше осигурено финансирането от благодетеля - инститът "Хистореон" . За проекта по реставрация на историческата сграда се дават 400 000 лв. Проектът и документацията са готови има и избран изпълнител от дарителя. Всички страително ремонтни дейности ще се извършват под контрола на районната администрация на "Сердика". Възстановяването на сградата бе одобрено и от СОС. Къщата на Райна Княгиня ще се ремонтира в първоначалния й вид. Даряват 400 000 лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в СофияВ момента къщата е в окаяно състояние и е пред срутване. Преди година от район Сердика успяха да изгонят самонастанили се семейства и опазиха имота от ваднали и бездомници като го консервираха. Предстои последна среща на районната администрация с изпълнителите за доуточняваве на подробностите около ремонта. През 2017 г. къщата, в която Райна Княгиня живее през последните 8 години от живота си, получи статут на паметник на културата. 

comment 0
visibility 1744
проби басейн

Започнаха задължителните проби на басейна в 30 СУ "Братя Миладинови"

Строително - монтажните работи, свързани с басейна в 30 СУ "Братя Миладинови" във "Възраждане", са пред приключване. Във връзка с предстоящото въвеждане в експлоатация на плувното съоръжение в училището, започнаха задължителните проби на съоръженията и инсталациите. Това съобщават от администрацията на района. След повече от 30 години, басейнът ще заработи скоро.   Заедно с басейна е изграден и чисто нов физкултурен салон. Цялата инвестиция на Столична община е за 3 млн. лв. Изпълнител на спортните съоръжения е ямболската фирма "Суперстрой инженеринг" ЕООД.     

comment 0
visibility 394
type-photo.svg
лампи на детски площадки

Сложиха осветление на 7 детски площадки в "Триадица" (СНИМКИ)

Осветление вече ще има на общо седем детски площадки в район "Триадица". Предприети са мерки за възстановяване на територията около тях, която бе разкопана заради окабеляването. Всички обекти са посетени от специалистите от отдел „ИКИИ“ и е било проверено качеството на извършените дейности.   Предстои осветяването на още детски площадки. Безопасността и комфорта на децата са приоритет в програмата на район „Триадица“, допълват от администрацията на района.  

comment 0
visibility 1019
немско пиано

Малчуганите от ДГ "Изворче" в Банкя получиха немско пиано от 19 век

Малчуганите от ДГ "Изворче" в Банкя получиха уникален подарък- немско пиано от 19 век. То бе дарено на градината от семейството Кристина и Чавдар Младенови.    Да уважат дарителите и да съпреживеят радостта на малчуганите, на събитието бяха кметът на район „Банкя” Рангел Марков, заместник-кметът Пламен Симеонов, секретарят Силвия Бонева и Александра Александрова от районната администрация. С топли думи Рангел Марков благодари на дарителите.   А ето каква е и предисторията на този ценен музикален инструмент, на който някога романтично са горели две свещи. Пианото е обиколило целия свят с бившите си собственици, дипломати от кариерата в немското посолство, преди да го дарят на Кристина, която е от Германия, и съпруга ѝ Чавдар. От своя страна семейство Младенови решават да го предоставят на децата на Банкя и това да бъде последната му и най-щастлива мисия.        

comment 0
visibility 492
type-photo.svg
мартенички

Малчуганите от 185 ДГ "Звездичка" готови с подаръци за Баба Марта (СНИМКИ)

Баба Марта чука на вратата. А за да ѝ покажат, че я очакват с нетърпение, децата от група „Калинка“ в 185 ДГ „Звездичка“ в ж.к. „Дружба-2“ изработиха мартенички. В оплитането на бели и червени конци им помогнаха техните родители. И малки, и големи вложиха цялата си любов и креативност в изработката на най-красивите, оригинални, нестандартни и красиви традиционни мартеници.   Събитието бе изпъстрено с много смях, песни и снимки с прекрасните творения.  

comment 0
visibility 1087
промени в движението

От "Средец" питат хората за промени в организацията на движението

От администрацията на "Средец" канят гражданите на първа среща-дискусия, на която ще се обсъдят възможни промени в организацията на движението в част от центъра. Обсъждането ще акцентира на невралгичните точки и зони в района.   Дискусията ще бъде на 2 март 2020 г. (понеделник) от 17.30ч в Заседателната зала на район "Средец", ул. "Леге" 6.   На срещата ще присъства зам. - кметът по транспорт и градска мобилност на Столична община - Кристиан Кръстев.  

comment 0
visibility 2030
глоби за отпадъци

Глобиха собственик на имот в "Лозенец"- оставил отпадъците след ремонт на тротоара

Санкция е наложена на собственик на имот в "Лозенец", защото след като ремонтирал дома си на ул. "Козяк" 27, изнесъл чувалите с отпадъците на тротоара. Това съобщиха от Столичен инспекторат. След налагане на глобата са дадени предписания за почистване на общественото място и извозване на отпадъците.   От Инспектората за пореден път напомнят на гражданите, които извършват ремонтни дейности в домовете си, че са задължени сами да осигурят събирането и извозването на отпадъците.  

comment 0
visibility 1012
type-photo.svg
мартенички

Деца от 92 ОУ "Димитър Талев" станаха помощници на Баба Марта (СНИМКИ)

  Ученици от 5А и 5Б клас на 92 ОУ „Димитър Талев”, район „Красна поляна”, решиха да станат помощници на Баба Марта. Те с интерес се включиха в идеята на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните „Дървото на Баба Марта”, съобщават в социалната мрежа от администрацията на района.  Мартениците за неговата украса са ръчно изработени от момчетата и момичета в столичното училище.   Инициативата се провежда съвместно с районната администрация, която ще помогне за украсата на мартенското дърво.  

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още