Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
  • Да, ембламатично е (60%, 597 Гласове)
  • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 115 Гласове)
  • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 110 Гласове)
  • Не, така ми харесва повече (16%, 154 Гласове)
  • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 988 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 293
район Оборище

Паднала ограда в София нарани жена и дете

Жена и 3-годишната ѝ дъщеря пострадаха от паднала ограда на изоставен строеж на ул. „Бачо Киро“ в столицата, съобщава БНТ. Случаят е от събота по време на разразилия се силен вятър в София. По въпросния строеж не се работи от моного години. За него са подавани множество сигнали. Жената е забелязала навреме, че ламарините ще паднат върху нея и детето и се опитала да предпази дъщеря си. Сега цялата е в хематоми от удара, както и с рани по ръката и краката. Момиченцето е с травма на главата. От Столична община казаха, че ще изпратят екип да обезопаси обекта. Николай Александров, кмет на район „Оборище“, каза, че сторежът е незаконен, не се знае и кой е собственика. Случаят се проверява, пе се вземат мерки и ще се издадат предписания.     

comment 0
visibility 608
Откриване на футболно игрище в Ботунец, район Кремиковци

Столичният кмет откри ново футболно игрище в кв. Ботунец

На ново футболно игрище се радват от днес жителите на кв. Ботунец в район Кремиковци. Днес там бе открито новото спортно съоръжение, което е с изкуствена настилка и позволява да се ползва безплатно и целогодишо от деца и възрастни в квартала. Игрището е с осветление и ограда, а единственото желание на местните е то бъде опазено и да се ползва от спортуващите. На откриването днес присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова. Местният кмет призна, че всички се радват и са удовлетворени, тъй като това пространство е било пълно с боклуци, а сега вече децата там ще тренират и спортуват. "Една от целите на София - Европейска столица на спорта е развитието на масовия спорти  изграждане и условия за масов спорт. За 2019 г. сме изградили общо 16 спортни площадки, от които 12 игрища за футбол. В по голямата си част тте са в населените места около София. Тук е било боклучарник, каза кметът. А сега има прекрасно игрище, което трябва да пазим, защото на него може да играят и тренират и децата и футболния отбор. Преди малко връчих ключа на игрището на спортния местен клуб. Това е един модел, който създадохме. Местният клуб ще отваря игрището за децата, поллзването е базплатно, и в същото време тук да тренират оторите на клуба. Най-важното е да се пази. Заедно с кмета на Ботунец и кмета на район Кремиковвци се надявам да я пазят", каза Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че общо 1,8 млн. лв. са инвестирани от средствата от приватизация през 2019 г. откритата спортна база. Тук не се не включват изгрардените нови физкултурните салони и спортните зали. "За мен това е важна задача, а също и за програма, защото това означава повече здраве за децата и превенция срешу негативни явления. Надявам се всички районни кметове и кметства да се включат в тази програма и да продължим да работим", призова столичният кмет. Пред 2020 г. ще продължим с инвестициите в спортна инфраструктура, както и в площадките на открито, така също и в спортните зали. Имаме заложени средства за приключване на строителството на басейна и физкултурния салон на 30 училище, физкултурен салон в училище 100, така че както сме поели анажимент през 2021 г. да няма училище в София без физкултурен салон. Близо сме до финала да изпълним една задача за развитие на ученическия, детския и детско-юношеския спорт", допълни Фандъкова.

comment 0
visibility 1279
type-photo.svg
три глоби

Столичният инспекторат:Три глоби за "Главболгарстрой" АД за груби нарушения (СНИМКИ)

Груби нарушения са допуснати от фирма "Главболгарстрой" АД при строителни дейности в столичния квартал "Изток". Нередностите са установени от екипи на Столичния инспекторат от район "Изгрев".     Първите нарушения са  установени на бул. "Цариградско шосе" №28, където  при разполагане на бетонпомпа без разрешение на пътното платно са изпочупени плочки от тротоара и капаци на резвизионни шахти. Другото голямо нарушение е разливане на бетон на бул. "Драган Цанков". За констатираните нарушения инспекторите съставиха актове за установяване  на административно нарушение и дадоха предписание за почистване на замърсените участъци.  

Реклама
comment 0
visibility 688
Недоволни граждани от 15 стотинки за квадрат при отчуждаването на земите им

Собственици недоволстваха, имотите им отчуждени по 15 ст за квадрат

Собственици на частни имоти около Ломско шосе изразиха недоволството си пред Столична община. Преди началото на днешната сесия на СОС те бяха на Московска 33 и протестираха, защото имотите им са отчуждени за разширението на пътя, а цената е по 15 стотинки за квадратен метър. Те бяха подкрепени от общинския съветник и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. Той настоя да бъдат приети от ресорния земестник-кмет Ирина Савина. Калоян Паргов и колегата му Николай Николов разговаряха с гражданите, а след това, в началото на сесията на СОС, той призова кмета Йорданка Фандъкова да обърне внимание на недоволните хора и да направи така, че те да бъдат приети и изслушани. "С колегите от БСП приветстваме инфраструктурните проекти, които решават определени проблеми на града, и най-вече разширенията на булевардите, помагащи за справяне със задръстванията, но нека това да не бъде за сметка на гражданите", каза Калоян Паргов. Той заяви, че всеки човек, чийто имот подлежи на отчуждаване, трябва да получи справедливо обезщетение. "Не смятам, че цена от 15 стотинки на квадратен метър е сериозно отношение към хората в града", каза Паргов. Случаят с Ломско шосе не бил единствения. Същите проблеми имало и с разширението на Околовръстното шосе – новите 5 км – с гражданите от "Горубляне", както и на доста други места.

comment 0
visibility 1006
Коледа в район Нови Искър

Кметството в Нови Искър зарадва с подаръци децата в градините

Дядо Коледа подрани и вече зарадва малчуганите в детските градини в район Нови Искър. В последните дни малчуганите сръчно отварят даровете, които са им подготвили от районната администрация. Днес подаръци от кметството получиха послушни и непослушни в 157 градина. Коледни емоции развълнуваха и децата във филиала на ДГ 132 „Светлина“ в село Подгумер. Радостни бяха и  ДГ 135 "Детство мое", кв. Курило. Общинският дядо Коледа естествено посети, преди ден, и раздаде подаръци във филиала на ДГ 102 "Кременица" в кв. Гниляне. Район „Нови Искър“ спази традицията да раздава за Коледа подаръци в детските градини в района. Радостни и щастливи бяха децата  ДГ 132 „Светлина“ в с. Чепинци. Те бяха посетине от районната администрация на Коледното им тържество, на което децата получиха подаръци. Преди дни в район Нови Искър се събраха 380 подаръка от кампанията "Коледа в кутия от обувки". Благодарим ви, написаха от кметството в социалната мрежа на дарителите.

comment 0
visibility 7570
Изчезнал младеж

Откриха мъртъв, изчезнал 24-годишен мъж край с. Доброславци

Полицията откри мъртъв 24-годишен младеж в местността Лака край село Доброславци, район нови Искър, пътвърдиха от СДВР. Сигналът за изчезналия е подаден вчера в 16.40 часа,а по-късно при полицейската акция е намерено безжизненото тяло. Николай Георгиев е изчезнал на 15 декември т. г., неделя в района на Доброславци. От вкъщи излиза в 12.30 часа и повече не се връща. Бил е облечен с черно-бял суичър, син панталон, черни кубинки. Носи очила висок е горе долу 186 и тежи около 70 кг. От район Нови Искър бяха пуснали на страницата си в социалната мрежа, че Николай се издирва и ако бъде забелязан да съобщи. За съжаление младежът бе открит мъртъв. "Няма следи от насилие", казаха от СДВР. Район "Нови Искър" изказва съболезнованията си към семейството и близките на Николай! Нека почива в мир!

comment 0
visibility 331
ремонт на църква

Основен ремонт на покрива и камбанарията на храм "Успение Богородично" в Курило

Извършва се основен ремонт на покрива и камбанарията на храм "Успение Богородично" в квартал Курило.   Ще бъде направена и топлоизолация на покрива, ще се постави нов окачен таван, ще се подмени конструкцията и ще се извърши основен ремонт и на камбанарията на църквата. Това съобщиха от администрацията на район "Нови Искър".    Ремонтът се извършва със средства от бюджета на Столична община с решение на Столичен общински съвет.    

comment 0
visibility 931
глоба

Глоба за строители в "Красно село" за неразрешено затваряне на улица

Технически ръководител на строителен обект в "Красно село" бе глобен от Столичен инспекторат. Причината- допуснал е да затвори улица и да разположи бетонпомпа без разрешителни документи на бул. "Цар Борис III" 135.    След съставянето на акта неправомерно разположената строителна техника е премахната. Нарушението е констатирано съвместно с представители на районната администрация.    

comment 0
visibility 2147
Новият кмет на район Триадица Димитър Божилов

Кметът Димитър Божилов пред Столица.bg: "Триадица" застава на страната на гражданите (СНИМ...

Димитър Божилов спечели местните избори и на балотажа за кмет на столичния район „Триадица“ победи досегашния инж. Николай Терзиев. Божилов е на 34 години е, женен. До встъпването в длъжност е бил адвокат към Софийската адвокатска колегия. Роден е и е израснал в столицата. Активно участва в процесите, касаещи местното самоуправление и администрация. Членува в инициативни комитети за правозащита и отстояване на местни каузи. Сред приоритетите му на кмет са опазване и съхраняване на зелените пространства, оигуряване на лесен достъп до административни услуги, недопускане на незаконно строителство, по-голям достъп до обществени услуги, изграждане на детски площадки и популяризиране на спорта и физическата активност в района. - Г-н Божилов, какви са първите ви впечатления за състоянието на района. Какво заварихте като наследство? - За мое съжаление, субективната преценка, която имах като гражданин и кандидат за районен кмет се потвърди и от анализа ми, след като поех ръководството на района. „Триадица“ е добре развиващ се район и районната администрация не е единственият фактор, който влияе на процесите. Това обаче не означава, че нещата ще вървят по старому - имаме нов ръководен екип, нови идеи и нова визия. Наследството ми не е леко, но това не ме обезкуражава, тъкмо обратното, мотивира ме. - Как успявате да се информирате за проблемите на хората в района? - На първо място, аз самият съм маркирал няколко проблемни области в „Триадица“ - безконтролно строителство, засилен трафик и проблеми с паркирането, мръсен въздух, незадоволителна или липсваща инфраструктура в по-отдалечените квартали. Към информацията, с която разполагам добавям и сигналите и мненията, които получавам лично от десетките срещи, които провеждам почти всекидневно с граждани и представители на дребния и среден бизнес. Имам три приемни дни в седмицата, тъй като имаше чакащи заявки за срещи с районния кмет от почти три месеца. На официалната страница на района в социалната мрежа там получаваме информация от хората по един бърз и според мен съвсем нормален начин, за дигиталната епоха, в която живеем. - Кои са най-важните задачи, с които се захванахте вие и вашият екип? - Да мотивирам и амбицирам колегите ми в районната администрация. Това са честни и съвестни хора, които просто не са получавали шанса да споделят мнението си или да бъдат двигатели на процеси в района. Техният опит и енергия е важен за мен. Опитвам се да бъда максимално полезен и на хората. Това е призванието на новото ръководство, така че сме ангажирани от ранна сутрин до късно вечер. Обикновено напускам сградата на района след 19:00 часа. - Г-н Божилов, от какво идва вашата мотивация за работа? - Имам морален дълг към „Триадица“, нещо което подчертах и в предизборната кампания. Като поех ръководния пост в района обаче, имам и поглед върху нещата отвътре. Може да се направи толкова много и това ме амбицира. Жителите на „Триадица“ ми гласуваха доверие и искам да го оправдая. - Кои са основните приоритети на район „Триадица“? - Нормален и адекватен достъп до административни и социални услуги. Към тях бих добавил насърчаването на диалога с образователните и културните институции, повече акцент върху спорта и физическата активност при младите. И не на последно място - диалог с гражданите, бизнеса и институциите, изолацията и издигането на стени, каквито имаше, ще останат в миналото. - Кои са главните проекти в областта на строителството? - Миналия месец представихме на Столична община предложение за ремонтни дейности, които обхващат образователните институции в „Триадица“. Приключихме и поръчка за ремонт или изграждане на улично осветление. Отделяме изключително много енергия и старание, за да финализираме един от най-важните проекти за района, а това е довършване на основния канализационен колектор по дължината на ул. „Хенрих Ибсен“, който ще бъде първата и най-важна стъпка за благоустрояването на кв. „Кръстова вада“. - Населението на район „Триадица“ постоянно се увеличава. Мислите ли за разширяване и строителство на детски градини и ясли? - Да, разбира се. Има огромен интерес към приема в общинските ясли и детски градини и той е обоснован. „Триадица“ изживява бейби-бум и трябва да се съобразим с това обстоятелство. Приключихме проектирането на преустройство на малката спортна зала в кв. „Гоце Делчев“, в която ще обособим две яслени групи. В Столична община е приключил конкурсът по ЗОП за строежа на нова детска градина в кв. „Манастирски ливади-Изток“, към чието изграждане гледам с надежда. Поддържам активна комуникация и с ръководствата на наличните детски градини и ясли, и обсъждаме идеи за техните разширения или оптимизиране на пространствата там. - Какво планира вашият екип в запазването и разширяването на зелените пространства? - Ще се стремим да съхраним и увеличим зелените площи в района. Съблюдаваме стриктно изискванията на ЗУТ за озеленяване и се опитваме да намалим максимално случаите на компенсаторно озеленяване, каквито например нямаме от ноември насам. -Може ли да се каже, че образованието и културата са сред приоритетите на район „Триадица“? - Всеки нормален и добре развит град и общество отчита тези сфери като основополагащи. Макар и на ниво район аз не искам да правя изключение. Ето защо извърших обиколка на училищата, детските градини и читалищата в „Триадица“- за да се запозная от първа ръка с проблемите на материалната база и да поговорим човешки с ръководствата на тези институции. Експертният прочит на техните проблеми е задължителен, но на първо място трябва да има доверие и човещина. - Какво ще се прави за подобряване на административното обслужване на гражданите? - Общувам с администрацията ми всеки ден, по най-различни казуси. От първия ми ден на встъпване бях ангажиран в работата на района, защото тя е непрестанна и осигурих нейното продължаване, заедно с екипа ми на зам.-кметове. Разнообразихме сайта на района и излязохме на терена на социалните мрежи, за да може да администрираме по-бързо и лесно сигналите на хората. И не на последно място се опитвам с моята ведрина, любезност и компетентност да заразя с хъс колегите ми от района. Може да прозвучи нескромно, но мисля, че ми се получава. - Г-н Божилов, коя е най-успешната формула за диалог между кмета и жителите на района? - Такава формула е трудно определима. Моят личен пример е да отворя вратите на района, да бъда в крак с времето и информационните канали, които технологиите ни предоставят и най-вече, да не деля проблемите на малки и големи. Всеки има право да счита своята тема за най-важна и ще направя така, че администрацията на "Триадица" да бъде на страната на хората. Защото районът ни го заслужава.

comment 0
visibility 296
дълголетници

Билети за Мариус Куркински и народни песни за пенсионерите от Банкя

На сладка раздумка и на сериозна почерпка седнаха пенсионерите от Банкя в клуб „Дълголетие”. Те се събраха предколедно да си поговорят, да споделят част от нещата, които ги вълнуват.   Своеобразната домакиня на клуба Ирина Атанасова поздрави хората, дошли да бъдат част от събитието и ги информира, че благотворително са осигурени за тях 40 билета за сборния моноспектакъл „Мариус 50”на Мариус Куркински в зала „Арена Армеец” по повод неговия 50-ти рожден ден.   Изпълнителката на народни песни Кина Вълчева се постара да създаде с песните си атмосфера, необходима хората да се почувстват добре и уютно.  

comment 0
visibility 526
кът за отдих

В квартал „Манастирски ливади“ откриват нов кът за отдих

На ул. „Боянски възход" в кв. Манастирски ливади-Запад вече е готов новият кът за отдих, споделят от район "Витоша" в социапната мрежа. Той е осъществен по проект на програма „Зелена София“, за който кандидатства Сдружението от квартала. Продължава работата по стенописа на ул. Пирин и ул. Родопски извор. От администрацията на район „Витоша“ канят всички на 20 декември, от 11:00ч. на пл. „Знаме на мира“ на откриването на Коледния базар в района. В базара ще участват училища, детски градини и читалища от район „Витоша“. Най- малките ще могат да си пожелаят нещо за Коледа на самия Дядо Коледа, който ще бъде специален гост на празника.

comment 0
visibility 304
втора социална трапезария

Втора социална трапезария ще храни 90 нуждаещи се в "Искър"

Втора социлна трапезация заработи в район „Искър“.Тя ще дава безплатен топъл обяд на 90 нуждаещи се през зимните месеци. Абонати на кухнята са хора в неравностойно социално положение, възрастни и самотни възрастни над 65 г., хора с трайни увреждания, деца сираци и младежи с намалени адаптивни възможности, както и лица, настанени в Кризисни центрове за бездомни и други крайно нуждаещи се. Социалната кухня се намира между бл. 26 и 27 в ж.к. „Дружба-1“. Финансирането на дейността ѝ се осигурява от дарители. Кухнята работи вече пета година от декември до март, съобщават от администрацията на района. Едновременно с нея, но целогодишно, топъл обяд на нуждаещите се раздава и в обществената кухня в „Дружба-1“ до 108. СУ. Там се прехранват 74 души, а на 6 месеца основният списък с потребителите на кухнята се актуализира, според изискванията. Нуждаещите се получават супа, основно ястие, хляб, плодове.  

comment 0
visibility 1753
Ужас в Захарна фабрика

Смрад, боклуци, бездомници и роми тормозят живеещите в "Захарна фабрика" (СНИМКИ)

Столичният квартал "Захарна фабрика" се е превърнал в градска тоалетна. В зоната около Кризисния център за настаняване на бездомни се носи смрад, разхвърляни са боклучи, а скитници окупират през деня пейки и градинки.  За ужасната гледка и невъзможността да се ползват спокойно и адекватно зелените площи, пейки и градинки алармираха пред Столица.bg представители на Инициативен комитет на жителите на кв. "Захарна фабрика". Най-засегнато е пространството около Кризистния център, където живеещите от блокове 1, 2, 3, 4, 7, 8 са подложени на всекидневен тормоз от бездомници, напуснали сутринта социалното заведение и настанените в другата сграда роми. Пред входовете им редовно има фекалии и мирише ужасно. Потресаваща е гледката и в градинките и детските площадки. А това я прави неизползваема от живеещите и майки с деца. Неспирно роми с по няколко деца обикалят, просят и тормозят кучета. Само прид дни ромчета са душили куче, което е било спасено от неволни свидетели на ужаса. "Искаме да има нормална среда за живеещите в квартала. Организиран бе протест и подписка срещу Кризистните центрове, в които се настаняват хора в период 01.12.2019 г. до 31.03.2020 г. Ние нямаме против хората, но мястото на такъв тип сациолни заведения не е за този квартал. Домът за временно настаняване са 120 човека, от кои 90% са от ромски произход. Там има баща с 10 деца. В дома бяха настанени изгонените от събарянето на незокнните постройки на ул. "Суходолска" през октомври т. г. "Западен парк" беше хубаво място, но вече втора година е затрупан с боклуци и денонощно разхождащи се безддомници. Инициативният комитет търси подкрепа за постигане на една нормална среда за живот в кв. "Захарна фабрика", написаха до Столица.bg от квартала. Според живеещите там капацитетът на кризисният център бил 170 души и още 120 в дома за временно настаняване.

comment 0
visibility 290
награди на маратона в Банкя

Приключи коледния маратон в Банкя

Традиционният коледен маратон на „Пътеката на здравето“ „Christmas Run” внесе празнично настроение в Банкя, съобщава БТВ. Събитието стартира в 11 ч. и в него участваха повече от 100 ентусиасти в бяганията на разстояния 15.11 и 5.5 км. Участниците бяха със забавни костюми на Дядо Коледа, Снежанка, джуджета, елени и др. Някои от маратонците бягаха с домашните си любимци. Награди имаше не само за победителите в маратона, но и за тези с най-забавен костюм. Вече функционира и коледното градче в Банкя, където гражданите могат да се повеселят слушайки празнична музика, похапвайки вкусна храна и вкусвайки гряно вино.

comment 0
visibility 522
Предколедна раздумка с кмета в парк гео Милев в Слатина

Предколедна раздумка с кмета на район "Слатина"

Коледно настроение, топли приказки и сгряващи напитки ще има в район "Слатина". "Предколедна раздумка с кмета" на района се организира утре, събота, 14 декември 2019 г, в парка "Гео Милев". За малчуганите изненадите са много, включително и посещение на дядо Коледа между 16 и 17 часа. "Заповядайте малко преди Коледа да изпием по чаша чай или греяно вино, да хапнем коледни сладки и да си поговорим и да обсъдим живота в района", кани кметът на "Слатина" Георги Илиев живеещите в района в социалната мрежа. Празненството започва в 15 часа и ще продължи до 20 часа. В парка ще бъдат разположени Коледни шатри на общината, където може да се купуват лакомства и изненади.  Снимки, емоции и скромни подаръци ще има за децата при посещението на дядо Коледа с уговорката, че на самата Коледа подаръците ще са по-големи. "За да се случат чудесата, понякога имат нужда от малко помощ от всички нас", написа в социалната мрежа кметът на Слатина. В парк "Гео Милев" в събота ще бъдат поставени и специални кутии, в които ще се събират средства за общата кауза – "Да възродим читалище "Отец Паисий 1936". Събраните пари ще бъдат дарени за ремонт на сградата на читалището.        

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“. В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София. В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Прочетете още