Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 708
-

Започват подготовката за строеж на ново общинско училище в столичния Студентски град

Започват подготвителните мероприятия по събаряне на старата бетонова конструкция, на мястото на която ще бъде построено ново общинско училище в столичния жк. „Студентски град“. Това съобщи районният кмет Петко Горанов.Предвижда се училището да е за 573 деца. Предстои поставянето на строителна ограда, позициониране на строителна техника и построяване на строителната площадка.Училището ще бъде изградено в имот с площ от 4,6 дка. Предвижда се изграждането на учебен корпус за различните етапи на обучение. Дворът ще бъде благоустроен и ще бъдат изградени няколко спортни площадки. Ще се изградят и озеленени площи (минимум 20 на сто от площта на имота), алейна мрежа и кътове за отдих, както и места за паркиране на МПС и велосипеди. Ново училище за 573 ученици ще има в „Студентски град“ Прочети още на Столица.bg: https://stolica.bg/raion-studentski/novo-uchilishte-za-573-uchenitsi-shte-ima-v-studentski-grad Ново училище за 573 ученици ще има в „Студентски град“От районната администрация умоляват шофьорите да не паркират в близост до строителната площадка на ул. Йордан Йосифов“ и ул. „проф. Христо Данов“. На този етап улиците няма да бъдат затваряни. По време на същинското събаряне и извозване на строителни отпадъци ще се прилагат временни организации на движението, за които екипът на СО-район „Студентски“ ще съобщава предварително.

comment 0
visibility 457
Поставиха нова спирка на столичната ул. „Кривина“

Поставиха нова спирка на столичната ул. „Кривина“

Новата спирка на ул. „Кривина“, в частта до ул. „Гео Милев“ вече е завършена, съобщи кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев. „Звучи като нещо дребно, но на практика и това изисква съвместни усилия на районната администрация, Центъра за градска мобилност и Столична община“, посочва той. Спирката беше поставена след ремонта на тротоара. По искане на Илиев навесът е изтеглен с два метра по-навътре. „Дребен детайл, но със значение за майките с колички, например, на които няма да се налага да „притесняват“ чакащите превоз граждани, а ще преминават спокойно“, допълва кметът. И подчертава, че независимо за какво става дума – малък или голям проект, е важно да се мисли предварително и да се отчитат детайлите.  Към момента това е единствената спирка, която от ЦГМ са предвидили за изграждане в района през тази година. „Но съм убеден, че правилният подход ще ни помогне в настояването за поне още няколко.“, допълва Георги Илиев.

comment 0
visibility 829
Възстановка на Априлското въстание събира родолюбци в кв. Курило

Възстановка на Априлското въстание събира родолюбци в кв. Курило

Впечатляваща възстановка на Априлското въстание ще върне жителите и гостите на кв. Курило в миналото, съобщават от администрацията на столичния „Нови Искър“. Събитието се провежда за първи път в района. То ще се състои на 13 април от 12:30 ч. в училищния двор на 170 СУ „Васил Левски“, кв. Курило. Инициативата се организира от Национален съюз „Единение“. Присъстващите ще имат възможност да видят пресъздадени моменти от героичните битки, в които български герои са паднали за свободата на отечеството. На събитието са поканени официални гости и ученици, а всички желаещи са добре дошли! Посещението на възстановката е безплатно!

Реклама
comment 0
visibility 400
Заради миене: Днес няма да се паркира на столичната ул. „Атанас Цветанов“

Заради миене: Днес няма да се паркира на столичната ул. „Атанас Цветанов“

Автоцистерна ще мие с маркуч днес ул. „Атанас Цветанов“ в ж.к. Връбница 2, съобщават от Столичен инспекторат. „Необходимостта от извършване на дейността е завършването на ремонтните дейности на тротоара. От страна на инспектората е създадена организация с фирмата по чистота да се съберат отпадъците и след това да се пристъпи към измиване“, съобщават от Столичен инспекторат. От там апелират към гражданите да преместят паркираните по улицата автомобили. Гражданите не трябва да оставят колите си та това място днес в интервала от 09:00 до 15:00 часа.

comment 0
visibility 623
-

В столичния "Бели брези" са гневни заради нов проект за 8-етажен блок

Обществено обсъждане за промяна на предназначението и параметрите за застрояване на терен в столичния квартал "Бели брези" проведоха от районната администрация на "Красно село", съобщава "Сега".Теренът от близо 5 дка, намиращ се на бул. "България", на емблематичния пл. Ручей, е частен. В момента в него има действаща бензиностанция и двуетажна бизнес сграда. Предложението на инвеститорите е те да бъдат съборени и на тяхно място да се построи 8-етажен блок с височина 26 м. Инвеститорът обещава, че след като новото застрояване бъде реализирано, в терена отново ще има бензиностанция и достатъчно площ за голям магазин. Според внесените документи през 2020 г. главният архитект на София Здравко Здравков издава заповед, с която разрешава изработването на Подробен устройствен план със смяна на показателите за застрояване с доста по-завишени и промяна "за смесено предназначение и бензиностанция". Кметът на "Красно село" Цвета Николаева информира присъстващите, че преписката за терена на бул. "България" е внесена в районната администрация преди години и че досега на нея не е отговаряно. Тя коментира, че не иска инвестиционното намерение да се спира по незаконен начин, а иска да проведе обсъждане с жителите на "Белите брези" и да им даде възможност да изразят позицията си. Въз основа на внесените мнения и предложения от район "Красно село" ще изпратят съответното становище до главния архитект на София Здравко Здравков, но в крайна сметка той ще реши дали да се допусне високо застрояване в имота. Нов блок в близост до вече съществуващи ще влоши средата им за живот и ще натовари още повече транспортната инфраструктура, смятат жителите на квартала. "Колко нови хора ще дойдат да живеят в този нов блок? Къде ще паркират? Къде техните деца ще ходят на детска градина?", попитаха присъстващите, като припомниха, че в квартала няма нито едно общинско училище. Според последното преброяване в "Белите брези" живеят 11 200 души и че очакванията са до 2050 г. в квартала да се заселят още около 3 000 човека, посочиха инвеститорите. Според анализите на общинското предприятие "Софияплан" сочели, че капацитетът на "Белите брези" бил за още повече жители, отбелязаха те, което предизвика неодобрителни реакции на жителите.  До 28 февруари хората от "Белите брези" могат да внасят мнения и предложения относно бъдещия строеж в администрацията на район "Красно село". За 6 март е предвидено второто и окончателно обсъждане на инвестиционното предложение.   

comment 0
visibility 489
-

Мият улици в столичния "Връбница", преместете колите си

Миене с автоцистерна с маркуч ще бъде извършено утре, 23 февруари, по ул. „Атанас Цветанов“ в столичния ж.к. Връбница 2. Това съобщават от Столичен инспекторат. Дейностите по измиване са необходими заради завършването на ремонтните дейности на тротоара на улицата. От страна на инспектората е създадена организация с фирмата по чистота да се съберат отпадъците и след това да се пристъпи към измиване. За да се осигури качественото изпълнение на дейността, от инспектората отправят молба  паркираните автомобили да бъдат преместени, както и да не се паркира в интервала от 09:00 до 15:00 часа.

comment 0
visibility 387
Александър Сано и деца от кв. Курило се обединиха срещу агресията

Александър Сано и деца от кв. Курило се обединиха срещу агресията

Един от най-любимите български актьори Александър Сано беше специален гост на учениците от столичното 170 СУ "Васил Левски" в кв. Курило. Той проведе с децата мотивационна среща под наслов „Заедно срещу агресията“, съобщават от администрацията на район „Нови Искър“. Инициативата се организира от общината и Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ с цел превенция на насилието и агресията в училище. Вяра Тодева: Нямах друг избор, освен да върна решенията Пред учениците актьорът сподели за личния си опит и как човек трябва да реагира, ако стане свидетел на агресия. Бяха засегнати и важни теми, които вълнуват подрастващото поколение – как да се реализират в професията която са си избрали, какво може да ги мотивира и защо е важно да не се отказват пред трудностите. СОС ще има петима зам.-председатели Децата имаха много въпроси към Александър Сано, като някои от тях поискаха лични съвети от него за това как да станат успешни професионалисти и хора. На събитието присъстваха секретарят на ЦКБППМН Петя Петрова, кметът на район „Нови Искър“ Владислав Владимиров, който е и председател на МКБППМН в район „Нови искър“, както и Николай Георгиев – секретар на комисията.  

comment 0
visibility 397
-

В столичния "Младост" ще отбележат 8 март с благотворителна кампания

С благотворителна кампания в столичният район Младост ще отбележат международния ден на жената 8-и март. Кампанията се организира от администрацията съвместно с фондация "Запази доброто". С хранителни продукти с дълготраен срок на годност ще бъдат подпомогнати самотни майки и възрастни дами в неравностойно положение. Желаещите могат да зарадват и децата с плюшена играчка.Събират се дарения от трайни продукти - макарони, сол, захар, олио, варива, брашно, консервирани храни, захарни изделия, хигиенни материали и др. Даренията ще се събират в ж.к. Младост 1А, Център за Семейно Ориентиране (бул. Александър Малинов №51). Желаещите да помогнат могат да донесат лично продуктите или да ги изпратят по куриер. Даренията ще се събират до 06.03 включително от 11:00 до 19:00ч. "А тъй като цветето се поднася в знак на уважение, бихме желали, чрез Вашата обществена подкрепа и съпричастност да внесем надежда за създаването на по-светло бъдеще. Нека това цвете бъде символ на тяхната борбеност, труд и нежност. Молим Ви, цветята, които изпращате, да бъдат саксийни, за да съхраним тяхната трайност и да подтикнем тези жени да се усмихват всеки ден", отбелязват от фондацията.

comment 0
visibility 418
-

Язовир Мрамор в столичния Връбница вече е със статут на "защитена местност"

Язовир Мрамор в землището на село Мрамор, район Връбница, е обявен за защитена територия със заповед на Министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, съобщават от МОСВ.Със заповедта се забраняват дейности, които могат да доведат до унищожаване на видовете – предмет на опазване, и местообитанията им. Такива дейности могат да бъдат промяна в предназначението и начина на трайно ползване на земята; строителство и други дейности, водещи до промяна на ландшафта; търсене, проучване и добив на подземни богатства; въвеждане на неместни и чужди растителни и животински видове и др.Защитена местност „Язовир Мрамор“ е с площ от 402,876 дка. Обявена е по предложение на природолюбители орнитолози, с цел опазване на езерната екосистема, която представлява местообитание на около 200 ценни и защитени видове птици. В рамките на осигурения от РИОСВ – София обществен достъп до процедурата са постъпили 105 становища от физически лица, държавни и научни институции и неправителствени организации в подкрепа на обявяването на Защитена местност „Язовир „Мрамор“.Специфичните забрани за дейности, които могат да доведат до унищожаването на езерната екосистема и видовете птици – предмет на опазване, включват използването на всякакви плавателни средства (включително сърфове, кайтове, спортни лодки и водни колела) във водната площ; промишлен риболов; бивакуване и палене на огън; използване на пиротехнически средства.

comment 0
visibility 604
Жители на столичния Възраждане сами премахнаха незаконни антипаркинг скоби

Жители на столичния Възраждане сами премахнаха незаконни антипаркинг скоби

Жители на район „Възраждане“ премахнаха доброволно антипаркинг скоби след предписание на Столичния инспекторат, съобщават от ведомството. Проверката е направена след сигнал на граждани за правомерността на 3 броя антипаркинг скоби на ул. „Отец Паисий“ 96. „Установи се, че са монтирани без одобрена схема от Столична община и от отдел “Пътна полиция” - СДВР. След даденото предписание от инспекторите, те са премахнати доброволно“, посочват от Инспектората. Важно е гражданите да знаят, че поставянето на антипаркинг съоръжения става след съгласуване със Столичен инспекторат и дирекция „Управление и анализ на трафика“. При установяване на неправомерно поставени антипаркинг скоби, колчета или други импровизирани елементи с цел запазване на паркоместа, се предприемат действия по демонтиране.

comment 0
visibility 361
Безплатни прегледи на слуха за децата на столичния Изгрев

Безплатни прегледи на слуха за децата на столичния Изгрев

Продължава безплатната профилактика на детското здраве в общинските градини на столичния район „Изгрев“, съобщават от местната администрация. „След като миналата година организирахме безплатни прегледи на децата с цел превенция на амблиопията, тази година ще направим профилактика на слуха“, посочва кметът д-р Делян Георгиев. Новата инициатива беше обсъдена на среща с кмета на „Изгрев“ д-р Делян Георгиев и директорите на седемте общински градини. „Детското здраве е нашият постоянен приоритет и ще продължим да правим всичко възможно децата на „Изгрев“ да растат здрави и щастливи“, заяви д-р Георгиев. Безплатната профилактика на слуха на децата от „Изгрев“ ще бъде в края на април.

comment 0
visibility 4482
Кметът на Слатина: Премахваме 51 дървета, но на тяхно място ще засадим 166

Кметът на Слатина: Премахваме 51 дървета, но на тяхно място ще засадим 166

Десетки жители на столичния район „Слатина“ са подали сигнали до местната администрация за изсичане на дървета около новоизграждащата се „Метростанция“ №2. Това съобщи районният кмет Георги Илиев във Фейсбук страницата си. Много от хората са се свързали лично с него по телефона, за да споделят своите притеснения от случващото се. „Благодаря Ви за това, че изпълнявате гражданския си дълг и ни сигнализирате за всяка нередност, която забележите! Отново използвам трибуната си тук, за да мога да информирам възможно най-много от Вас за развитието на ситуацията. Безспорен факт е, че да се секат дървета е повече от неприятно за всички ни, но съгласете се, че когато това се прави с цел районът, а и градът изобщо, да се развиват и модернизират, са необходими известни компромиси. Естествено, не на всяка цена“, посочва кметът Илиев. Той уточнява, че в разрешението за премахване на дървесната растителност там, дадено на „Метрополитен“ от Дирекция „Зелена Система“ на СО, е описано подробно при какви условия трябва да се направи това. След премахването изпълнителят е длъжен да извърши компенсаторно засаждане в следните съотношения: 1:5 за иглолистни дървета, 1:3 за широколистни дървета и 1:1 за широколистни плодни дървета. „По-конкретно това означава, че в този участък ще бъдат премахнати общо 51 дървета, но за сметка на това ще бъдат засадени 166 нови. Има и 11 отделни дървета, които само ще бъдат преместени, тъй като тяхната експертна оценка го позволява“, допълва кметът на „Слатина“.

comment 0
visibility 363
Вдигат още незаконни гаражи от столичния жк Фондови жилища

Вдигнаха още незаконни гаражи от столичния жк Фондови жилища

Продължава премахването на незаконните гаражи при бл. 216 в ж.к. "Фондови жилища", съобщава районният кмет на "Сердика" Момчил Даскалов. След разчистването на терена, мястото ще се ползва като част от обществено достъпния паркинг. Във връзка с изпълнението на 21 заповеди на главния архитект на Столичната община процедури по премахването на незаконни гаражи в целия район ще продължат, като гражданите ще бъдат своевременно уведомявани.

comment 0
visibility 365
Второкласници от Банкя се запознаха с различни професии

Второкласници от Банкя се запознаха с различни професии (СНИМКИ)

Второкласниците от 78. СУ „Христо Смирненски“ в Банкя се запознаха с различни професии и колко важна е всяка една от тях, съобщават от районната администрация. В началото децата споделиха какви искат да станат, когато пораснат и защо ги привлича едно или друго професионално поприще. От страна на район „Банкя“ в срещата взе участие архитект Иван Стефанов. Той увлекателно разказа на малчуганите какво означава да бъдеш архитект, какви познания трябва да има човек, който иска да практикува тази професия. Семейство Зареви от Банкя представиха професията земеделски предприемач. Те предизвикаха интереса на децата, като онагледиха думите си с макети на земеделска техника. Госпожа Георгиева, преподавател по химия, сподели, че за всяка професия са необходими учители, които да предадат знанията и уменията, усвоени от техните учители. Тя обясни на второкласниците, че химията е навсякъде около нас и е полезно да я познаваме добре. По време на срещата децата проявиха изключителна любознателност и с много ентусиазъм зададоха своите въпроси.  

comment 0
visibility 440
Санкция за магазин в Слатина заради горене на отпадъци

Санкция за магазин в Слатина заради горене на отпадъци

Пореден акт за нерегламентирано изгаряне на отпадъци беше издаден в район „Слатина“, съобщават от Столичния инспекторат. Граждани са подали сигнал за дим и миризма от комин на търговски обект, намиращ се на ул. „Попова шапка“ 36. След осигурен достъп в помещението с печката, инспекторите са установили изгаряне на дървени греди, покрити с боя, което е причината за замърсяването на въздуха. Съставен е акт на управителя на търговския обект, като е дадено предписание, да не се допуска нерегламентирано изгаряне на всякакви видове отпадъци, с постоянен срок. За последните няколко дни за допуснати подобни нарушения са съставени два акта в районите „Сердика“ и „Слатина“.

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още