Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
  • В София (39%, 52 Гласове)
  • На българското черноморие (19%, 25 Гласове)
  • Гърция или чужбина (29%, 39 Гласове)
  • На село (6%, 8 Гласове)
  • Не съм решил (7%, 9 Гласове)
Общо гласували: 133 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1220
Събаряне на незаконни постройки в Захарна фабрика

Продължава събарянето на незаконни къщи в "Захарна фабрика"

Продължава събарянето на незаконни постройки в Захарна фабрика, район Илинден в столицата. И днес багерите ще премахват сгради в гетото. Няма напрежение и има засилено полицейско присъствие. Кметът на район Илинден Иван Божилов заяви, че хората са предупредени още през 2017 г. какво ще се случи. Общо незаконните посторйки били 143 и се премахват поетапно още преди две години. Ромите, които отговарят на условията ще бъдат настанени в общинско заведение за 3 месеца. В гетото живеели над 400 души и нито един няма адресна регистрация. Събарянето ще продължи цялата седмица.

comment 0
visibility 423
деца

Приемат всички 53 чакащи деца за ясла и детска градина в Банкя

Всички 53 чакащи деца за ясла и детска градина в район "Банкя" ще бъдат приети за новата учебна година. За целта, няколко класни стаи в най-голямото училище на Балканския полуостров, 78-о СУ „Христо Смирненски” в Банкя, ще бъдат преобразени за нуждите на най-малките, съобщиха от районната администрация в социалната мрежа. С решение на кмета на курортния град Рангел Марков ще бъде направено разширение на детската градина в Синия корпус на училището. Ремонтните дейности вече са стартирали. Децата ще бъдат разпределени по възрастова група на три места. Най-малките ще бъдат в яслата, а по-големите в основната сграда на ДГ „Изворче” и Синия корпус на училището, където ще се помещават само градинските групи, уточнява директорът на ДГ №25 „Изворче” Милена Джолева. Храната за децата ще се приготвя в основната сграда на детската градина, която е в непосредствена близост до училището. За нуждите на децата ще бъдат изградени и две детски площадки.

comment 0
visibility 367
площадка

Възстановиха детската площадка на ул. „Русаля“ в ж.к. "Изгрев"

След вандалски прояви детската площадка е била компрометирана, са установили от районната администрация след извършен оглед. Площадката се намира на ул. „Русаля“, между бл. 305 и бл. 307. За три дни, от 31.07.2019 г. до 02.08.2019 г., работна група към район "Изгрев" е извършила ремонтни дейности по детската площадка. Съоръжението вече е изцяло ремонтирано и безопасно за ползване от най-малките жители на квартала.

Реклама
comment 0
visibility 428
Новозасадени дръвчета по ул. Пирин, район Витоша

Увеличиха се дръвчетата на ул. "Пирин" във "Витоша" (СНИМКИ)

Още девет млади дръвчета бяха засадени по столичната ул. "Пирин" в район "Витоша" в края на изминалата седмица, научи Столица.bg. Те са дело на районното кметство. Дни преди това пък етажната собственост на бл. 13 закупи шест, а от общината бяха засадени първите 6 дръвчета.  Сега по ул. "Пирин", в участъка между ул. Синанишко езеро и ул. Лъвски рид има 15 зелени дръвчета. Покрай всяко е поставен дървен мулч, който хем изглежда красиво, хем задържа влагата около корените. За младите растения пък щели да се грижан живеещите по улицата и те имали ангажимент да ги поливат, казаха от район Витоша.  Инициативата на хората от бл. 13 в комплекса на НИКМИ подейства заразително в района. За партньорство с кметство на Витоша са изразили желание и живеещи по улиците "Богомир Райнов" и "Ралевица". Съвсем скоро и там ще има дръвчета, обещават от администрацията на "Витоша".

comment 0
visibility 2660
пързалките на столичния аквапарк

Първите пързалки от аквапарк „Възрждане“ са готови

До края на годината аквапаркът, който се изгражда в парк „Възраждане“, трябва да е напълно готов, сочи kanal3. Този срок беше оповестен от кмета на столицата, Йорданка Фандъкова още миналата година. Строителите работят неуморно и въпреки жегите, пързалките на аквапарка изникват една след друга. Две от атрактивните пързалки са вече факт. В обслужващата сграда има закрит плувен басейн. Там ще е разположен и модерен СПА център. 5 открити басейна ще има в аквапарка, а акцентът е върху готовите водни пързалки, бебешки и детски басейн. Водният атракцион ще заема приблизително 7 декара площ. Самият парк „Възраждане“ ще се сдобие с нови 18 дке, на коиот ще бъдат засадени повече от 400 иглолистни и широколистни дървета.

comment 0
visibility 1615
Събарят къщи в Захарна фабрика

Събарят незаконни къщи на ул. Суходол в столицата

Незаконни къщи се събарят от тази сутрин на ул. Суходол в столицата.  Полиция и представители на общината са на мястото. "Общо незаконните постройки са 143 и тяхното премахване става поетапно от 2017 г.", каза пред Столица.bg кметът на район Илинден Иван Божилов. "Започна премахването на незаконни постройки. Кметът на района води процеса. Това е важна дейност, така че различните квартали  постепенно да се освобождават от незаконните постройки", коментира и кметът на София Йорданка Фандъкова пред журанлисти. Още след пристигане на багерите, са били съборени три от къщите. Екипи на Пожарната, Бърза помощ и ЧЕЗ са на място. Споделят, че за момента няма напрежение. В тези къщи живеят над 400 души и нито един няма адресна регистрация. Някои твърдят, че не били предупредени за акцията, но Иван Божилов уточни, че още през 2017 г. всички са били известени за това, какво ще се случи. В гетото са останали само 500 жители, а при отправяне на предупреждението са били приблизително 3000.

comment 0
visibility 555
МВР

Куфар с жици събра полицията в Люлин 4

Рано сутринта куфар, от който излизали жици, стреснал жителите на блок 409 в Люлин 4 в столицата. Сигналът за намерения куфар е подаден от минувачи. Веднага на място са дошли екипи на полицията и ДОТИ. Районът е бил отцепен, за да бъде направена проверката. В куфара не е имало взривно устройство. Не е съдържал нищо опасно. Проверката е била направена според изискванията в подобни случаи, споделят за Столица.bg от СДВР. Тъй като случаят се появи и в социалната мрежа, кментарите там сочат, че наблизо се намирал дома на известен бос от криминалния контингент. Потребителите подозират опит за сплашаване на възпросния човек.

comment 0
visibility 450
Миене на улиците

Мият централни столични улици и булеварди

Започва поетапното миене на централни столични булеварди и улици от днес, 12 август, до 3 септември, сочи Нова ТВ. Това ще наложи промени в организацията на движение в пет софийски района. Според предварително утвърден график ще се спира движението по улиците, които ще бъдат измивани, в интервала от 07:30 ч. до 16:30 ч. В графика са включени главни улици и булеварди в „Красно село", "Триадица", "Възраждане", "Оборище" и "Средец".   В деня, който е определен за миене на съответни улици, ще бъдат временно закривани, напълно или частично, части от зоните за платено паркиране – „зелена“ и „синя“ зона. Тези автомобили, които не са преместени и пречат на измиването, ще бъдат принудително премествани. В сайта на Столичен инспекторат са качени подробните графици за миене на софийските улици.    Припомняме, че днес, 12 август, започва миенето на улици и булеварди в „Красно село“.

comment 0
visibility 488
Проверка на ремонтите в село Кокаляне

Фандъкова провери ремонти, изграждат детска площадка в Кокаляне (СНИМКИ)

Кметът на София Йорданка Фандъкова направи внезапна проверка на ремонтите дейности в село Кокаляне, район Панчарево днес. В момента так се извършват текущи ремонти на няколко места. Местните жители разговаряха с кмета и отново припомниха, че очакват в Кокаляне да се изгради канализация. Тя обясни, че вече има идейни проекти. Със столичния кмет хората обсъдиха обектите, които се ремонтират сега и подобряването на градската среда. Една от локациите при проверката в Кокаляне бе и стадионът. Фандъкова заяви, че ще предложи да спортното съоръжение да се предостави за ползване от местния спортен клуб. В момента в селото изгражда нова улица "Стефан Караджа", редят се бордюри, оформя се основата за полагане на първи пласт асфалт, което най-вероятно ще стане в понеделник. Текущ ремонт се извършва и на друга основна улица в населеното място – ул."Околовръстна". Там се извършва фрезоване и подготовка за асфалтови работи по пътното платно. В процес на изпълнение в село Кокаляне е нова детска площадка, която се финансира от бюджета на Столичната община. Площадката се очаква с нетърпение от най-малките.

comment 0
visibility 709
Антипаркинг колчета в София

На ул. Малкара самоволно си забиха колчета на тротоара

Заграждане и ограждане на  територия, тротоари и парко места в столицата започват да стават дразнещи. Още по-брутално е, когато това се прави самоволно, а не от представители и със знанието на местната власт. Особено фрапиращи са случаите с паркоместа пред сради с офиси, магазини, фризьорски салони и др. Някой решава и си поставя колче? Целта не е да има прегради и отцепване на място, а да се спазват правилата. Затова такива мерки се предприемат от общината, защото има много нарушители. Именно затова в платени зони за паркиране от ЦГМ поставят колчета, за да се предотврати качването по тротоарите, предназначени за пешеходците. Спестовниците без да се замислят биха си оставили автомобила дори върху ремонтиран тротоар, за да не платят лев или два за зона, коментират граждани. Неправителствена организация сигнализира, че на ул. "Малкара", район "Оборище", около болница ИСУЛ има поставени колчета, които са безсмислени. Едното колче е прикрепено към знака, указващ началото на "Зелена зона", а другото е на педя разстояние от стълба на лампа. Проверка на Столица.bg установи, че двете антипаркинг колчета наистина са безсмислени и са монтирани от частни лица. Едното е поставено при влизане към паркинга на сградата, за да не се удари автомобил в знака, обясни мъж от съседната сграда.  Поставените колчета на ул. "Малкара" не са  на Центъра за градска мобилност и не са монтирани от тях. Тези са в черно и бяло и отгоре са с пластмасова капачка. На общинското дружество пък са в бяло и сиво и отгоре са с метална капачка. От ЦГМ дори премахват антипаркинг колчета, когато се установи, че са самоволно забити, обясни пред Столица.bg служител в зелена зона около ИСУЛ. Когато граждани искат да се монтират антипаркинг колчета има процедура и при необходимост се поставят такива. На ден получаваме по 20 сигнала за унищожени антипаркинг колчета - прекършени от вандали, счупени при ПТП, а трети направо са отскубнати и липсват", разказаха служители от зоните за платено паркиране.

comment 0
visibility 896
Счупена чешма в парк Горна баня

Счупиха емблематична чешма в парка на Горна баня

Поредната чешма в столицата е станала мишена на хулигански действия. Потрошена е емблематична каменна чешма в парка на центъра в кв. Горна баня, район Овча купел, съобщи БГНЕС. Буквално горната, каменна част, откъдето излизат чучурите е изкъртена. Чешмата вече няколко пъти е обект на вандали, хулигани и пияници. Тя е ремонтирана няколко пъти, като последния е по инициатива на местните жители. Ремонтът обаче бил изключително некачествен, казва местен жител.  В Горна баня има и друга чешма, която е срещу сградата на минералната баня. Тя също е извън строя вече години наред. Най-често вандали чупели кранчетата. Другите причини да не работят обществените чешми е лошо поставяне на филтрите, хвърляне на пясък и камъни. Кметът на район Овча купел вече е обещала, че до 10 дни ще бъде отремонтирана чешмата в градинката на Горна баня. Миналата година с камъни умишлено била запушена. "Не бива да допускаме вандализъм", коментира кметицата на Овча купел Христина Семерджиева. Около градинката в квартала имало поставени камери за видеонаблюдение, но и те били изтръгнати. Според местните жители проблемът с вандалщината може да се реши, ако по-често през квартала им обикалят полиицейски патрули.

comment 0
visibility 445
Църквата Св. Богородица Живоприемни Източник" в Подуяне

Богородична служба в църквата в "Подуяне"

Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит ще отслужи света богослужба в църквата "Св. Богородица Живоприемни Източник" в столичния квартал "Подуяне". Службата започва в 18 часа. Продължава Богородичният пост вечерта във всички епархии на Българската православна църква. На днешния ден се отслужва Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. На 11 август в неделя от 18:00 ч. ще се отслужи Вечерня с молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" на пл. Ручей в кв. Хиподрума. На 12 август в понеделник от 18:00 ч. Вечерня с молебен ще има в храм "Рождество Богородично" на столичната ул. "Балканджи Йово".

comment 0
visibility 516
Ремонтирания физкултурен салон

Възстановяват стълбите по ул. "Багра" към "Цар Борис III" (СНИМКИ)

Учениците на 26-о училище "Йордан Йовков" в кв. Княжево ще започнат новата учебна година в два нови, ремонтирани салона за физическо. Обновяването приключи миналата седмица, похвалиха се от район Витоша в социалната мрежа.  Другата добра новина е, че е започнала реконструкцията на стълбите между ул. "Багра" и бул. " Цар Борис III". Жителите на кв. Драгалевци пък вече имат сцена, която беше възстановена. Ремонтът завърши и са обновени и пейките. Започнаха строителни дейности по изграждането на две нови детски площадки на ул. "Крайречна" в квартала. В кв. Бояна продължава работата по подмяна на пейките на сцената в парк "Воденичница". Тази седмица започна и полагане на изкуствена тревна настилка, на футболното игрище в двора на училище "Иван Вазов" в кв. Павлово. "Трябва да се вдигне височината на оградата на училището, откъм реката, за да се опази новата придобивка", загрижени са за опазването на съоръжението граждани. В социалната мрежа живеещи в район Витоша продължават да задават въпроси към районната администрация. "Очакваме да направите повече подобрения в района на Княжево, как вървят нещата с лифта?", пишат граждани. Продължават проблемите с изхвърлянето на боклука по ул. Найден Николов. Две седмици кофите не са изхвърляни, оплакват се потърпевшите. "Предстои и цялостен ремонт във второ училище. Там ще бъдат обновени пет класни стаи и окачен таван на физкултурния салон. Във всички коридори от първи до четвърти етаж е поставен окачен таван и ново осветление", съобщават от район Витоша.

comment 0
visibility 295
Банкя

Радиолюбители от 35 държави се срещат в Банкя

Международна младежка радиолюбителска среща YOTA 2019, ще се проведе между 11 и 17 август в Банкя. Страната ни е определена за домакин на събитието. Представители от 35 държави, от три континента, се очаква да се съберат на радиолюбителската среща в Банкя. Около 90 младежи са заявили участие в YOTA 2019. Откриването ще се състои на 11 август , от 21.00 часа в парк "Ротонда", а Танцов клуб "Пъстра китка", от курортния град, ще поздравят участниците в радиолюбителската среща. За 15 август е предвидено практическо упражнение по радиориентиране (ARDF) в парка на Банкя.

comment 0
visibility 234
Ремонт

Текат основни ремонти на различни места в район "Витоша"

Ремонтът на двата салона за физическа подготовка в 26-о СУ "Йордан Йовков" в кв. "Княжево" приключи, съобщават от районната администарция. В момента се ремонтират стълбите между ул. "Багра" и бул. " Цар Борис III" в район "Витоша".  Сцената в кв. "Драгалевци" също е изцяло ремонтирана. Предстои да стартира изграждането на две нови детски площадки на ул. "Крайречна". Пейките на сцената в парк "Воденичница" също ще бъдат подменени с нови, казват от район "Витоша". Учениците от 5-то училище в кв. "Павлово" пък, ще посрещнат първия учебен ден с нова, изкуствена тревна настилка на футболното игрище в двора на учебното заведение, казват още от районната администарция.