Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
  • Да, спира строителството и запазва зеленината (7%, 77 Гласове)
  • Не, ще има много паркинги (2%, 17 Гласове)
  • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 22 Гласове)
  • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (84%, 915 Гласове)
  • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (5%, 53 Гласове)
Общо гласували: 1084 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 689
чешма

Чешмата в градинката на Народния театър вече работи (СНИМКИ)

Чешмата в градинката на Народния театър "Иван Вазов" вече работи както трябва. Сложени са нови чучури, съобщават от район "Средец". Граждани се оплакаха пред медиите преди дни,че водата излиза само от един от трите чучура. Екипите се ангажират да проверят в какво състояние са и останалите обществени чешми на територията на района. От "Средец" напомнят на столичани, че съоръженията са на всички нас и е добре да няма вандалски прояви. За да ги ползаме по-дълго време. Както Столица.bg съобщи според данни на Столична община 1/5 от обществените чешми в центъра на София не работят. Голяма част от тях са в доста окаяно състояние и не са ремонтирани от дълго време. А под някои чешми няма канализация и това е една от причините те да не функционират.    

comment 0
visibility 2140
потрошена

Потрошиха катерушка в "Княжево" часове след монтирането ѝ

Нов уред за игра на децата бе монтиран преди дни пред 26 СУ в квартал "Княжево". Положена бе и ударопоглъщаща настилка. Няколко часа след монтирането обаче катерушката бе потрошена от вандали, съобщават от администрацията на "Витоша". Днес ще бъдат измити улиците "Пирин" и "Казбек" в район "Витоша". Екипите тръгват тази вечер след 22 часа. От администрацията молят хората от тези улици да преместят колите си в други локации до свършване на обработката.  

comment 0
visibility 561
салон

Физкултурният салон на 30 СУ "Братя Миладинови" готов октомври (СНИМКИ)

Ремонтът на физкултурния салон на 30 СУ "Братя Миладинови" в София трябва да свърши октомври тази година. До февруари 2020 година е предвидено да приключи и обновяването на плувния басейн, съобщават от администрацията на района. Кметът на "Възраждане" Савина Савова на място провери как вървят строителните дейности. На 31 май 2018 година с решение на Общинския съвет са отпуснати пари за възстановяване на басейна, физкултурния салон и свързаните съоръжения. Става дума за 1 950 721,63 лв. За възстановяването на спортните пространства в школото се работи още от 2013 година. От 1981 година, когато е направено училището, басейнът е работил до 1985 година. И после с десетилетия не се е ползвал. През 2013 година от "Възраждане" искат изготвяне на технически паспорт на училището, включително и на сградата на басейна.

Реклама
comment 0
visibility 501
миене на улици

Тръгва миенето "на карета" във "Възраждане"

Стартира миенето на улиците в район "Възраждане" по "карета". Дейността ще се проведе от днес до 11 юли, съобщават от Столичен инспекторат. Добре е шофьорите да не паркират по улиците, където ще се прави обработката, за да не пречат на екипите. Ако машините не са преместени доброволно, ще бъдат репатрирани по други улици.  

comment 0
visibility 501
Арт студио

Арт студио под мотото „НЕ! Зависим“ се проведе в ''Надежда'' (СНИМКИ)

Арт студио под мотото „НЕ! Зависим“ се проведе в Северен парк по повод Международния ден за борба със злоупотребата и разпространението на наркотици. Инициатива е част от дейностите на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви – МКБППМН, район „Надежда“. В него се включиха ученици от VIII до XI клас от 15 СУ „Адам Мицкевич“, 54 СУ „Св.Иван Рилски“, 101 СУ „Бачо Киро“ и 153 Спортно училище „Неофит Рилски“. Децата изработиха лого, рисунка или надписи на бели тениски. Така те демонстрираха активна позиция в борбата срещу наркотичните вещества. Изработените дрехи ще участват в изложба на открито в парка.

comment 0
visibility 602
Пръскане за комари

Пръскат срещу бълхи и комари във ''Връбница''

Продължава обработката срещу комари и бълхи в район ''Връбница''. На 8 юли в понеделник ще бъде направена обработка за бълхи с концентрация на препарата, която повлиява и на кърлежите. Пръскане за комари пък ще има на 10 юли сряда вечерта. Третирането се извършва рано сутрин или късно вечер, като целта е да не се навреди на хората и животните. През настоящата година в столицата има бум на комарите, кърлежите и бълхите. В голяма част от районите зелените площи вече са обработени два пъти.

comment 0
visibility 474
Пръскане за комари

Пръскат за комари и бълхи в ''Овча Купел''

Обработка обработка срещу комари и бълхи ще се извърши в кв. Овча Купел. Първата акция е на 5 юли след 22 часа при добри метеорологични условия, съобщават от администрацията на района. Пръскането ще се прави по график и ще бъде рано сутрин или късно вечер. Идеята е да не пострадат хората и животните. Терените, където ще има такова третиране, ще бъдат обозначени с табели от фирмите- изпълнители. На тях ще пише вида обработка, използвания препарат, карантинния период, фирмата изпълнител и телефон за контакт.

comment 0
visibility 453
ловене на риба

В "Банкя" учат децата как да ловят риба

Едно училище, в което няма класни стаи и учебници "отвори врати" в Банкя. Това е школата за деца риболовци, организирана от Съюза на ловците и риболовците в България. "Класни стаи" ще бъдат водоемите на курортния град. Първата сбирка обаче се състоя вчера в Актовата зала на 78 СУ "Христо Смирненски", съобщават от администрацията на район "Банкя". Да научат тайните как се хваща най-голямата риба дойдоха десетина деца с въдици и техните родители. Росица Златанова представител на СЛРБ разказа за бъдещите занимания и раздаде пособие за риболовство, чийто автор е самата тя. Заниманията в училището са свързани с познания за екологията, ориентиране, оцеляване и първа помощ в природата, увеличаване популацията на рибите в реките и водоемите. След приключване на училището децата ще получат членска карта за СЛРБ и риболовен билет.    

comment 0
visibility 400
художници

Деца от "Кумарица" показаха с рисунки как пазят природата (СНИМКИ)

Малчуганите от ДГ 121 в квартал "Кумарица" на район "Нови Искър" показаха с рисунки как пазят природата. Те отбелязаха с тържество успешното си участие в Националните детски номинации „Най-големият, малък приятел на природата и животните“. Категорията, в която дребосъчетата участваха, бе "Еко-художник", съобщават от детската градина. Грамота и предметна награда за достойно представяне в детските номинации получи Мартин Самоволски- на 6 години. Децата влизаха в различни роли от познати приказки. Така те се опитаха да разберат разликата между доброто и лошо поведение на героите от приказките.Организатор на събитието е актрисата Аксиния Боснева към фондация „АФА – България“  

comment 0
visibility 1535
кучета

Бездомни животни ще имат свой град в "Младост" 1

Доброволци от столичния квартал "Младост" 1 са поставили основата на своеобразен град за бездомни животни. Идеята е всяка една живинка без стопанин и подслон да получи и своя къщичка, разказват от Bulgaria ON AIR. В основата на инициативата е Ирина Николова. Тя е дъщеря на военен пилот. Той толкова обичал гълъбите, че при всеки полет си взимал по една птица. Жената прави организация, в която за кратко време се събират много доброволци. И започва да се работи за това всяко бездомно куче да получи и свой дом. Върху къщичките има стикер, на който пише, че животното е кастрирано, ваксинирано и обезпаразитено. Освен домове за кучета, в Борисовата градина и Северния парк вече има такива и за котки. Следващата идея е да се направят домове и за птици.    

comment 0
visibility 541
Индонезия

Отличници от "Студентски" се потопиха в магията на Индонезия (СНИМКИ)

Децата от район "Студентски", които участват в инициативата "Ваканцията на отличниците", се докоснаха до магията на Индонезия. Подрастващите се запознаха с културата на тази екзотична страна. Те научиха какво представлява метода "батик"-традиционна техника за рисуване на платове с восък. Момчетата и момичетата се опитаха да свирят на индонезийския музикален инструмент „ангклунг“. Накрая децата премериха сили в стратегическата игра „конгкак“, съобщават от администрацията на района. Имаше обаче и двустранна обмяна на информация. Подрастващите разказаха на хората от посолството на Индонезия за традиционни български обичаи и нрави.

comment 0
visibility 775
Корпус за бързо реагиране

Лятно кино Банкя 2019 продължава с нови филми

Лятно кино Банкя 2019 продължава и тази събота с нови филми. От 21:30 ч. в парк "Ротонда" ще бъде прожектиран първо Късометражният филм "Обир", а след това "Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха". Смехът и якото настроение са гарантирани. Киното в Банкя се организира с помощта на частни фирми. Входа за всички е свободен.  

comment 0
visibility 434
Обработка срещу комари

Обработват срещу комари в "Ботунец"

Лаврицидна обработка обработка срещу комари ще се извърши в кв."Ботунец". Първата акция е на 5 юли след 22 часа, съобщават от администрацията на района. Пръскането ще се прави по график и ще бъде рано сутрин или късно вечер. Идеята е да не пострадат хората и животните. Терените, където ще има такова третиране, ще бъдат обозначени с табели от фирмите- изпълнители. На тях ще пише вида обработка, използвания препарат, карантинния период, фирмата изпълнител и телефон за контакт.

comment 0
visibility 597
весела ваканция

Танци, рисуване и екологични теми в програма "Весела Ваканция"

Безплатни занимания на открито ще ангажират времето на малките столичани от район "Искър" през летните месеци. Програмата се нарича "Весела Ваканция". Започва от 8 юли и ще продължи и през август. Вниманието на децата всяка седмица ще бъде завладяно от различна тема- театър, танци, изобразително и приложно изкуство, игри.Подрастващите ще се запознаят с възможностите и ползите от разделното събиране на отпадъците. Така те ще разберат колко е важно да пазим околната среда, съобщават от администрацията на района. Затова и специален акцент по време на „Весела ваканция“ ще са именно темите и игрите с екологична тематика. Ето и заниманията от ваканционната програма по дни и теми: 8, 10 и 12 юли, както и на 19, 21 и 23 август заниманията са посветени на танцовото изкуство;15, 17 и 19 юли, както и на 12, 14 и 16 август – занимания по изобразително и приложно изкуство;22, 24 и 26 юли, както и на 5, 7 и 9 август – занимания по театрално изкуство;29 и 31 юли, както и на 2, 26, 28 и 30 август - занимателни еко-игри. Предпочитано място за заниманията са откритите пространства при Културния дом, а при дъжд и лошо време ще се провеждат в залите на Дома.

comment 0
visibility 625
Почистване на река Подгумерска

Почистват общо 105 речни корита в София (СНИМКИ)

През тази година Столична община почиства 105 километра речни корита на територията на града. Основната задача е свързана с превенцията срещу наводнения, за това се почистват речни корита, дерета и шахти. Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова посети почистването на речното корито на р. Подгумерска в с.Подгумер. В района около реката вече се изгражда и парк с места за отдих и детски площадки. През тази година в район "Нови Искър" бяха почистени 9 км речни корита. Освен това в района се изгражда и чисто нова детска градина и физкултурен салон към 176. ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Правят се и общо пет детски площадки и в момента тече пълна реконструкция в читалището. Фандъкова информира и че предстои да започне и втория етап от проекта за изчистването на река Искър. ''Само за миналата година Столична община е почистила първите 5 км. Малко над 3 млн.лв е инвестицията в превенция на наводнения, като 1,6 млн.лв са от бюджета на общината, а за останалите е кандидатствано през Междуведомствената комисия към Министерския съвет.