Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кого ще подкрепите на местните избори в София?
  • Йорданка Фандъкова (ГЕРБ /СДС/) (49%, 446 Гласове)
  • Мая Манолова (БСП/други) (14%, 127 Гласове)
  • Борислав Игнатов (ДБ) (9%, 83 Гласове)
  • Борис Бонев (СС) (14%, 130 Гласове)
  • Ангел Джамбазки (ВМРО) (10%, 95 Гласове)
  • Друг / няма да гласувам (4%, 32 Гласове)
Общо гласували: 913 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 460
Риболов, деца, Банкя

Деца от Банкя се запознаха с живота на риболовеца

Деца от Риболовното училище, разкрито в Банкя съвместно със Съюза на ловците и риболовците в България проведоха учебно занимание на язовир "Свети Никола" край село Иваняне. Учредителка на училището е Росица Златанова. Децата се радваха на изключителното гостоприемство на Мартин Стоянов, управител на водоема за спортен риболов, който е собственост на Никола Зафиров. В този час под небето учениците се доближиха до природата и се убедиха, че животът на риболовеца е пълен с приключения. На 5 октомври децата отново да посетят язовир „Св. Никола”, когато ще им бъдат връчени й ловните билети.

comment 0
visibility 559
Банкя, клуб

Пенсионерите от Банкя ще имат нов дом

Хората от третата възраст в Банкя ще имат нов дом. На 1 октомври, от 11,00 ч. ще бъде открит клуб на пенсионера и инвалида "Дълголетие". Клубът се помещава в бившето Курортно бюро.  Откриването на новия клуб е израз на грижа и уважение към най-старите жители на Банкя. В него те ще могат да се срещат с приятели, да обменят информация, да поиграят на табла, шах  и др. занимателни игри, ще бъдат организирани и интересни срещи.  

comment 0
visibility 174
Ток, инциденти ЧЕЗ

Лозен за час без ток заради строителни работи

Несъобразени изкопни дейности оставиха без ток 2000 клиенти на ЧЕЗ в село Лозен, това съобщават от пресцентъра на компанията. От ЧЕЗ твърдят, че това е следствие на строителните работи, които не са съгласувани с тях. А това води до неудобство на бизнеса и домакинствата.  При изкопни работи, които не са съгласувани с ЧЕЗ е скъсан кабел 20 киловолта, който е собственост на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Това е довело в понеделник по обяд без електрозахранване за около час да останат близо 2000 клиенти на дружеството без ток в Лозен, Столична община. Освен това често пъти информацията за започващите строителни дейности се получава предходния ден или в деня на тяхното стартиране, което прави реакцията на ЧЕЗ Разпределение невъзможна, категорични са от компанията.

Реклама
comment 0
visibility 895
Паркиран автомобил през колчета на ул. Дедеагач

Колчета не спряха плейбой да паркира върху тротоар до градина

В София има нахални, по-нахални и брутални шофьори. Такъв се оказва този, който днес за пореден път паркира върху ремонтиран тротоар на ул. Дедеагач 42 в столичния квартал "Стрелбище", район Триадица. Мястото беше изцяло ремонтирано по настояване на сдружението "Безопасни детски площадки". А също и по тяхно искане бяха поставени антипаркинг колчета.  Въпреки забраната този шофьор е успял да премине между колчетата и да си качи таралясника облепен със заешки уши върху мястото, където излизат деца. Паркираната кола е срещу входа на 127 детска градина "Слънце". Като изключим, че безотговорните шофьори бъркат в джоба на всички столичани за ремонти, автомобилът пречи на пешеходци да се движат спокойно по тротоара. Къде са от Столичен инспекторат и паяците, питаха граждани. Пред Столица.bg родители споделиха, че този шофьор редовно си качва колата върху тротоара и не разбира от забележки и вдигнати чистачки.

comment 0
visibility 327
Вода, теч, ремонти

Вода блика 5 дни на локалното на "Цар Борис III"

Пет дни на локалното на "Цар Борис III" на метри от светофара с ул. "Пушкин" блика вода и тормози служителите на магазините и хората на спирката на трамваи №4, 5 и 11.  Обадихме се още в четвъртък в "Софийска вода", дойдоха, гледаха, снимаха, изчисляваха и си тръгнаха, оплакаха се пред Столица.bg служители от магазините. Те очакват поне до първите по-сериозни дъждове този проблем да е отпаднал. Излагаме се пред клиентите, а паркираните автомобили целите се омазват. , Като завали след няколко дни трябва да вадим гумените ботуши, негодуват търговците. От другата страна на спирката мишени на автомобилите са чакащите на спирка за градския транспорт.  Сред гражданите вече има пострадали от огромната локва и бликащата вода. Преди ден един джигит гонеше зеленото на светофара и направи панталона ми като на далматинец, включи се с оплакване и жена, чакаща трамвая.  Столичани питат тази прахосана вода от къде идва, къде отива и дали точно такива течове не бъркат в джоба на софиянци с покачването на цената на водата.

comment 0
visibility 270
дръвчета

Засаждат 100 нови дръвчета по бул. "Президент Линкълн" (СНИМКИ)

100 нови дръвчета- основно ясен и липа, ще бъдат засадени на няколко етапа по протежението на бул. "Президент Линкълн" в "Овча купел". Това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на София Дончо Барбалов.    Колите вече са пуснати по пътната артерия. Все още продължава довършването на тротоарите и джобовете да поставяне на контейнерите за смет.      

comment 0
visibility 185
дърво

Махнаха счупено дърво от улица "Стоян Михайловски" (СНИМКИ)

Счупено дърво на столичната улица "Стоян Михайловски" заплашваше да падне или върху минаващите автомобили, или върху граждани. Инспекторите от район "Изгрев" бързо задействаха аварийните екипи.   Дървото бе махнато, а мястото почистено, съобщават от Столичния инспекторат. Работата вървеше заедно с екипи на дирекция "Зелена система" към Столична община.     

comment 0
visibility 512
нови спирки

Монтират нови спирки на градския транспорт на бул."Цветан Лазаров" и "Асен Йорданов"

Чисто нови спирки на градския транспорт се слагат в момента на различни места в столичния квартал "Дружба". Конструкциите се поставят в Бусманци – до Центъра за бежанци и пред старото училище, по булевардите „Цветан Лазаров“, „Асен Йорданов“ и „Димитър Списаревски“, до метростанция „Дружба“ и по пътя между кварталите „Абдовица" и „Димитър Миленков“.   На този етап се слагат основите за спирконавесите, а следващата седмица ще бъдат монтирани и самите съоръжения.   Миналата година с нови спирки на рейсовете се сдобиха в кварталите „Димитър Миленков“ и ”Абдовица”.    

comment 0
visibility 252
премахнато дърво

Отстраниха опасно наклоненото дърво от район Лозенец

Екип на Дирекция Аварийна помощ и превенция -София  премахна опасно наклоненото дърво в район Лозенец, за която Столица.bg сигнализира тази сутрин. Екип на Дирекцията веднага се отзовал на мястото, на кръстовището на ул. Чавдар Мутафов и ул. Могилата, след като прочели материала в медията, споделя Красимир Димитров, директор на Дирекция Аварийна помощ и превенция. Въпреки, че дървото е в частен имот, то представлява реална опасност за хората, които преминават край него. Екипът бързо обезопасил района и отстранил дървото.

comment 0
visibility 204
Наклонено опасно дърво

Опасно дърво на кръстовището на ул. Чавдар Мутафов и ул. Могилата

Силно наклонено дърво е надвиснало над тротоара на кръстовището на ул. Чавдар Мутафов и ул. Могилата, съобщава пост в социалната мрежа. От поста става ясно, че е подаден сигнал още преди месец за опасното дърво. Въпреки че не е изсъхнало, дървото продължава да се накланя и да застрашава минаващите по тротоара. От коментарите под поста се разбира, че дървото е в частен имот и собствениците на имота имат отговорност за него. Според написаното, собствениците във входа са задействали процедурата, която включва внасяне в общината на протокол със съгласието на собствениците за премахване на дървото. Заплаща се такса за оценка и разрешение за премахването на дървото. Наеме се фирма за рязане и извозване на дървото до сметището. Запозната столичанка пише, че щом процедурата е задействана, въпрос на време е да се получи нужното разрешение. Ако това не се случи, е необходимо да се снима дървото като доказателство, че наистина представлява опасност за гражданите, да се повика фирма да го отреже. Искането и снимките ще са достатъчни, за да не бъдат глобени собствениците на имота за отрязаното дърво.  

comment 0
visibility 238
площадка

Доброволци ще чистят детската площадка на улица "Самоков"

Доброволците от инициативата "Бъди общественополезен" ви предлагат великолепен начин за прекарване на почивните дни. Те ще бъдат на детската площадка между блоковете в карето на ул. "Самоков", ул. "Чарлз Дарвин", ул. "Вълко Радински" и ул. "Димитър Гичев" в квартал "Изток".  Ще съберат боклуците и ще изметат фасовете, ще плевят избуялата трева около пейките, ще възстановят липсващи дъски. Ще пребоядисат и освежат детските катерушки.   Началото е в 10 часа. Всеки, независимо дали е от същия квартал и от друга част на столицата, може да се присъедини към доброто начинание. И след това видяното и наученото, да направи и пред своя блок.   

comment 0
visibility 317
авария

Авария остави без топла вода четири блока в "Дружба"1 (СНИМКИ)

Голяма авария остави без топла вода блок 18,19,20 и още няколко сгради в "Дружба" 1. Карето от блокове, които са без топла вода, е зад пощата на пазара. Участък от улица "Тоше Делииванов" вече е разкопан и екипи на "Топлофикация" работят по подмяната на водопровода, видя Столица.bg.   От премахнатата вече тръба е очевидно, че проблемът е в пробив на остарялото трасе. Тръбата е силно корозирала. Работниците ще продължат със задачата и в тъмната част на деня до отстраняване на аварията.   Улицата, която излиза на "Искърско шосе" и има няколко спирки на градския транспорт, е затворена за движение.   

comment 0
visibility 556
Автобус, Банкя, Иваняне

Ученически курс на автобус №44

Родителите и училищното ръководство на 78 СУ "Христо Смирненски" организират ученически курс на автобус №44 по линията автостанция Банкя - село Иваняне. Уточнено е разписанието, което ще улесни учениците, живеещи в Иваняне.  Началният курс на автобуса е в 16,45 ч. и тръгва от Австостанция Банкя и ще се движи по маршрут наляво по ул. "Стефан Стамболов", надясно по ул. "Александър Стамболийсик", надясно по ул. "Кирил и Методи", надясно по бул. "Варна", наляво по ул. Стефан Стамболов" и по маршрут село Иваняне. Автобусът ще спира на съществуващите спирки по маршрута и на две новоразкрити спирки на ул. „Варна“ – 6347- сп. „Ученическа” и 6246 - сп. „Ремонтна база”.

comment 0
visibility 512
градинка

Цветя, животни и дървета от пластмаса оживиха столична градинка

Столичани превърнаха квартална градинка в уникално пъстро място, използвайки непотребна пластмаса. От захвърлени бутилки, гуми и различни опаковки са направени цветя, усмихнати човечета, дървета и животинки. Мястото е зад блок 110 в столичния квартал "Хаджи Димитър". Авторът на чудатата градинка иска да отправи екологично послание към всички- да се обърне повече внимание на локалното и глобалното замърсяване с пластмаса, разказва Нова телевизия.      Аранжировката е с всякакви непотребни неща. Хората идват, снимат мястото и се възхищават на труда на жената, създала градинката. В квартала мненията за "Пластмаса ленд" са на двата полюса: "Ужасен кич и загуба на време" и "Страшно креативно, поздравления за идеята".       

comment 0
visibility 203
Канализация на ул. Стефан Дуньов във Връбница

Подмениха канализацията по "Стефан Дуньов", ремонтират и улицата

Още един участък от подновяване на канализацията в кв. Модерно предградие, район Връбница е готов. По ул. "Стефан Дуньов" вече ще започнат ремонтните дейности и полагането на настилка, тъй като приключи подмяната на канализация. Заедно с това се реконструира и съпътстващата водопроводна мрежа. Изградени са 470 м канализация и са реконструирани 640 м водопроводна мрежа, отнасяща се към 38 поземлени имота. Ще се изградят и главни канализационни колектори, а това ще позволи изграждане на вътрешнокварталната ВиК мрежа, включително канализация по улиците "Антон Кецкаров", "Братя Станиславови", "Старата църква", "357", "378" и ул. "Справедливост".