Новини от 29.03.2018

comment 0
visibility 985

18-то училище “Уилям Гладстон” ще има уникален дигитален център за 500 000 лв.

На 24 април 2018 г. в 18-то средно училище в столицата ще се открие модерен дигитален център, който струва 500 000 лв, информира 24chasa.bg. Дигиталният център е финансиран частично от фондацията “Америка за България” след спечелен проект за програмата “Училища на бъдещето”. Училището също е участвало с финанси от своя бюджет. Дигиталният център се казва „акад. Георги Наджаков“ – човекът, създал физическия факултет на БАН. Академикът е учил в това училище. Директорката на училището е горда, че този център е единствен в страната. Там учениците могат да направят всичко, за което си помислят. В него има лаборатории със супер модерно експериментално оборудване. Разположението на лабораториите позволява да се работи по смесени проекти – математика, биология и химия, например. Преподавателите по природо-математически предмети са добре обучени как да използват центъра.

comment 0
visibility 1224

Кметът на район "Банкя" Рангел Марков връчи награди на успели банчани

Кметът на район "Банкя" Рангел Марков връчи в ритуалната зала на общината купи, плакети, грамоти и поздравителни адреси на 6-ма души от Банкя   Те са заради постиженията им в областта на науката, изкуството и спорта и заради това, че издигат престижа им и го направиха известен извън пределите на страната ни. На събитието присъстваха зам.-кмета Пламен Симеонов, служители и много граждани. Художничката Мария Божилова беше отличена от кмета на район "Банкя", а тя подари две тематични картини за залата по бракосъчетания. Марков връчи купи на световния шампион на турнира за деца във Франкфурт, Германия- състезателя по джудо Борис Попов, и на треньора му Свилен Скерлев. Ръководителят на клуб „Пендари” Величка Живкова получи поздравителен адрес и благодарност от кмета Рангел Марков за активното участие на състава в културния живот на града. Малката плувкиня Елена Калайджийска беше удостоена с плакет и грамота за високите си спортни постижения и победите си на турнира Copper Cup в град Бор, Република Сърбия. Там тя спечели златен медал на 50 м кроул, бронзов медал на 50 м гръб, бронзов медал на 100 м кроул. Четвъртокласникът от 78 СУ „Христо Смирненски” - математикът Борис Джурков, също получи от кмета Рангел Марков плакет и грамота. Той шеговитото му пожела успехи в математиката, за да смята неговите и на спортистите бъдещите награди и медали. Обща снимка за спомен увековечи събитието. То показва че талантливите малки и големи жители на Банкя стават все повече и получават дължимото им внимание.

comment 0
visibility 375

Фандъкова: Инвестицията в образованието е изключително важна, средата възпитава

Кметът на София каза, че привличането на кративни, добре образовани млади хора в сферата на образованието е приоритет. Това би се отразило сериозно на цялостното развитие на българските училища и на детските градини. Кметът на столицата каза това по време на откриването на международната конференция, която е посветена на подкрепа на младите учители. Конференцията беше организирана от Синдиката на българските учители съвместно с Министерството на образованието и науката и с Европейския синдикален комитет по образование. Участие взима и програмата на Европейския съюз, позната като Програма "Еразъм +" . Според кметът подкрепата за младите учители е изключително важна и е свързана както с адекватно заплащане на труда им, така и с възможностите да израстват в професията и да получават допълнителни квалификации. Важна е и свободата да прилагат различни иновативни методи в образователния процес. По мнение на Фандъкова директорите и по-опитните учители трябва да си поставят задачата да подкрепят младите учители в техните първи професионални стъпки и да подпомогнат работата им.

Реклама
comment 0
visibility 416

Пожар с пострадал в "Студентски град"

Подаден е сигнал за пожар в новото студентско общежитие в „Студентски град“ в столицата, информира m.fakti.bg. Живущите в блока са евакуирани без затруднение. Според последната получена информация от мястото на събитието, обгазен е един полицай. Той е съдействал на хората да излязат по-бързо от опасната сграда. Смята се, че огнената стихия е тръгнала от сервизните помещения. Сигналът е подаден в 15.50, а пожарникарите са били на мястото за 6 минути. Очевидци споделят, че огъня се виждал от последния етаж на общежитието. Не е ясно каква е причината за избухване на пожара. Пред общежитието има девет пожарни екипа и четири линейки. Гасенето продължава. https://www.facebook.com/100000742687126/videos/1832923230075749/  

comment 0
visibility 1240

Национален танцов фестивал „Ритъмът в сърцето ми”

За дванадесета поредна година в гр. София се състоя Национален танцов фестивал „Ритъмът в сърцето ми”   Той се проведе на 24 и 25 март 2018 г. Народно читалище „Света София - 1997” с подкрепата на район Средец и СО – Дирекция ПИСТ е инициатор и организатор на танцовия фестивал. Той се проведе в Спортна зала „Триадица”, намираща се на ул. „Метличина поляна” 14. 84 колектива с 1565 деца и юноши от цялата страна през двата дни на фестивала показаха своя талант и уменията си да танцуват. Броят на участниците е много и надпреварата беше оспорвана, а Мария Ачкова - кмет на район "Средец" връчи Гран При - Купа „СРЕДЕЦ” на победителя. Освен нея имаше парични награди за различните танцови изпълнения. Предвидени бяха и награди от Народно читалище “Света София – 1997”. Те са за представяне, за хореография, за техника на изпълнението, за костюм и за дебют. За художествените ръководители работещи с деца във всички възрастови групи, в едно танцово направление имаше специална парична награда. Сдружение център по интереси “КОСМОС” връчи и специални награди за талант 2018 г.

comment 0
visibility 1021

Уроци по родолюбие в училищата на район Триадица

На 15 март се състоя първият Открит урок по родолюбие на територията на Столична община   Той протече при голям интерес от страна на учениците от 121 СУ “Георги Измирлиев” и е по инициатива на кмета на район "Триадица" инж. Николай Терзиев и Фондация “Въздигане”. На Открития урок Светла Георгиева - преподавател от Фондацията, показа на учениците от трети клас реплики на тракийските златни съкровища, като Панагюрското, Варненското, маската на Терес и др., и ролята която са имали в бита на траките. Учениците можеха да държат в ръцете си копия на прабългарски оръжия – меч, сабя, боздуган, лък, камшик. По интересен за децата начин им се представи живота на прабългарите и бойните им умения. С картината “Заветът на хан Кубрат към своите синове” третокласниците получиха нагледно и най-важния урок, че трябва да сме единни и обединени като нация. Специалисти по история са разработили поредица от открити уроци, които се провеждат от преподаватели, доброволци от Фондация “Въздигане”. Провеждането и съдържанието на откритите уроци е съобразено с учебната програма. Те са съобразени също и със законовите изисквания и правилата за протичане на учебния процес в съответното училище. Откритият урок по родолюбие се провежда в продължение на 40 минути. Преди това на 21 януари районната администрация беше домакин на състоялата се среща между директорите на училищата в район "Триадица" и представители на Фондация “Въздигане”. Целта на съвместната работа между столичния район "Триадица" и Фондация “Въздигане” е да се представят нови начини, по които да се изучава историята на България и запазване на българската идентичност, на традициите и народното творчество. Общата инициатива “Аз съм българче” по съдържание и обхват на темите ще се показва на учениците по нов, модерен начин и използвайки най-нови технологии. В проекта “Аз съм българче” ще се наблегне на възпитаването у децата и младите хора на любовта към българската история и култура, към историческата и художествената литература. Цветомир Цанев от Фондация “Въздигане” разясни, че задачата им е децата "да се асоциират с националните ни герои". Идеята е още, всяко от училищата да получи като подарък мини-музей - витрини. В тях ще има реплики на тракийски съкровища, отливки на българските царе. Освен това в Южния парк идеята е да има на открито постоянна музейна експозиция. "Оценяваме високо съдействието и съпричастността на кмета инж. Терзиев към родолюбивата ни кауза”, допълни Цветомир Цанев от Фондацията. Директорите на училищата от район "Триадица", които искат да станат част от проекта, могат да подадат заявление в районната администрация, отдел “Хуманитарни дейности”.

comment 0
visibility 451

Каква е комуникацията на Столична община и гражданите

От Визия за София са анализирали различните начини за комуникация между Столична община (СО) и жителите на града   Тя е част от стъпка 2 от Визия за София в рамките на подтема Комуникация с гражданите от Доклад по направление Управление. Между тях са уеб сайтове, директни срещи между общинарите и хората като обществени обсъждания и консултации, медийни предавания, обработена информация на хартиен носител. Анализиран е порталът sofia.bg като начин на диалог в интернет пространството. Определящото при него е изчерпателност, достъпност и лесна ползваемост - дали този начин, по който е подадена информацията е достатъчно разбираем и удобен за ползвателите. През 2017 г. сайтът дава подробна информация, която не винаги е направена така, че да се разбере веднага. Проучване на Столична община показва, че само 55 % от участвалите в анкетата винаги или почти винаги са намирали сведенията, които са им необходими. Това за обществен уебсайт, чиято основна задача е да предоставя информация е сравнително незадоволително. Основно значение за връзката между общината и жителите на столицата е страницата "Участвайте” на портала на общината. Тук хората могат да изкажат мнението си, да участват в анкети, да кандидатстват по различни програми на общината, да участват в кампании. Тук те получават и информация за публични обсъждания и за консултации. Данните от проведената анкета сочат, че тази част от сайта рядко се актуализира. Секцията която се поддържа редовно касае информацията до публичните обсъждания, но и тук става дума само за заповедите за провеждането им. Комуникацията се осъществява и чрез медиите. Например по БНТ 2 в предаването „Питай кмета” гостуват кметове на различни софийски райони. Актуални и ефективни са и директните срещи лице в лице и информацията на хартиен носител. Това е от една страна заради навика, демографската специфика, а от друга и заради дефицитните онлайн канали. През последните години жалби и сигнали основно се подават чрез Контактния център на СО. Чрез него приемането им става освен на място и онлайн, и чрез сайта call.sofia.bg. В доклада са анализирани статистическите данни от Контактния център през последните няколко години. Каналите за комуникация и информационната обезпеченост са част от темите, които са включени в доклада. Ключово за СО е и анализирането на участието на гражданите и ефективният диалог между администрацията и столичани. Участието им е важно за събиране от общината на информация и данни, с които хората споделят опита и познанията си, включването на обширен набор от различни перспективи и повишаване на легитимността на процеса на взимане на решения и формиране на общински политики.

comment 0
visibility 528

Започва усилен ремонт на пътните настилки в столицата

Започва скоростен ремонт на пътните настилки в столицата, като се дава приоритет на тези, които се използват от градския транспорт, пише sofia.utre.bg Мобилизирани са 25 строителни екипа, които да се заемат с неотложните текущи ремонти на улиците и булевардите в София, уверяват от Столична община. Времето се затопли и това създава добри условия за асфалтиране. Това даде основание на Столична община да накара фирмите от поддръжката на пътищата да се заеме максимално бързо с ремонта. Приоритетно се ремонтират всички настилки по трасето на градския транспорт, както и основните артерии в столичните квартали. Районните кметове ще следят зорко за правилното изпълнение на ремонтните дейности. Днес се ремонтират настилките по  ул. „Никола Петков“, бул. „Дертлиев“, ул.„Боянски водопад“, бул. „ България“ , бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ ,“Чепинско шосе“, ул.„Димитър Пешев“, „Бусмански път“, локалното платно на бул. „Драган Цанков“, ул. „Резбарска“ и други.

comment 0
visibility 313

Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“

Тази година традиционният „Поход на книгата“ е с фокус към ранното детско четене. Ще се проведе между 2 и 23 април т.г. Това е седмо поред издание на „Походът на книгите“. Кампанията има за цел да насърчи интереса на децата към четене и книги. В понеделник, на 2-ри април от 10 часа в Детския отдел на Столична библиотека, на адрес площад „Славейков“ № 4 ще се представят целите, задачите и инициативите на изданието на кампанията тази година, както ще бъде отбелязан по подобаващ начин Международният ден на детската книга.  

comment 0
visibility 361

Отложиха гражданско дело за царските конюшни

Софийският градски съд отложи гражданско дело за царските конюшни за юни месец, информира Дарик. Още преди две години Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие по това време, оповести информацията, че има искова молба към СГС сделката за царските конюшни да бъде обявена за нищожна. Тогава тя казва, че на 15 септември 2016 г е сезирала СГС да се признае договора за продажбата на имотите за нищожен, в следствие на направен анализ на сделката. Г-жа Павлова подчерта, че има три основателни мотива за това си действие. Тя заяви, че според нея и двете страни по сделката - областния управител и „Евротранс билд“ - са нарушили законовите изисквания. В СГС има наказателно дело, касаещи царските конюшни, подсъдими, по което са предишният областен управител на София Веселин Пенев и оценителката Юлия Димитрова-Цекова. Пенев е подведен под отговорност за още престъпления, а именно сключване на неизгодна сделна с щети за 10 млн. лв и умишлена безстопанственост с лоши последствия за областната администрация и държавата. Царските конюшни се разпростират на площ от 7.5 декара в в самия център на столицата и са продадени на цена 90 лв./кв.м.

comment 0
visibility 278

Микробус блъсна възрастна жена в София

Жена на 79 години е починала, след като била блъсната от микробус, съобщава Дарик. От пресцентъра на медията споделят, че в 12.10 днес е постъпил сигнал за нещастен случай в кв. „Св. Троица“. Според очевидци, жената е била блъсната от микробус, извършващ маневра на заден ход. Всичко се е случило в район между жилищни блокове. Очакваме допълнителна подробна информация за случая.

comment 0
visibility 478

Просветният министър: Има недостиг на учители па математика и физика

В образователната система се забелязва недостиг на кадри, като най-сериозен е за учители по физика и математика, каза в ефира на БТВ министърът на образованието Вълчев. Той поясни, че всяка година се пенсионират приблизително четири хиляди учители, опитват се да ги запазят в системата, но това в дългосрочен план няма да реши проблема. Той напомни, че е планирано двойно увеличаване на заплащането на учителите за текущия мандат на правителството. Това е мярка, предвидена за привличане на млади кадри към системата. Важен обаче е и престижът на професията. Министърът уточни и коментиран проблем с училището към Техническия университет. По негови думи проблем всъщност няма, той е само в липсата на контакт с родителите, който вчера вече се е състоял. Каза още, че казусът е само в правоотношенията на директора, а не в това дали то да е към ТУ. Такива проблеми предстои да се разрешат с подготвяни промени в ЗВО.  

comment 0
visibility 422

Нападнаха режисьора Николай Поляков

Режисьорът Николай Поляков е бил нападнат във вторник. Това се е случило на автобусна спирка в района на булевард ,,Константин Величков". За инцидента е съобщил синът на пострадалия - Степан Поляков с публикация във Фейсбук. 77-шният режисьор за щастие не е пострадал сериозно, но нападателят е успял да открадне чантата му. Съобщават се различни версии за нападателя. Установено до момента е, че нападението е било с цел грабеж. Не е оповестено какво точно е имало в отмъкнатата чанта. Засега се знае, че е имало таблет, който е откраднат.

comment 0
visibility 345

Софийска бирария връчва сметката с исторически факти

Собственици на софийска бирария намериха нестандартен начин да поднасят сметката. Стилиян Дамянов и неговата съпруга Милена са решили в долната част на касовата бележка, непосредствено под сумата, която е дължима, да има поместен текст, който разказва за славната българска история и за нейни емблематични личности. Стилиян споделя, че идеята не е възникнала спонтанно, тъй като той винаги се е старал да обогатява знанията на хората. Това не е основният му бизнес, но в свободното си време се занимава с различни неща, които са свързани с историята. Разказва, че неговата цел е всеки клиент, посетил заведението, да получи обогатяване за него самия. Или поне да си тръгне развеселен. По негови думи обаче да се наречеш патриот в днешно време може да бъде опасно, защото може да бъдеш объркан с тълпа агресивни хора. Стилиян и Милена наемат бистрото преди два месеца. Не се колебаят дълго в избора си как да се оразличат от останалите подобни заведения в София.

comment 0
visibility 1147

„Мечо Пух” се събуди и изпрати лазарки в Банкя (СНИМКИ)

Децата от група „Мечо Пух” към Детска градина „Изворче” поздравиха днес кмета на града Рангел Марков, заместникът му Пламен Симеонов, общинския съветник Анна Стойкова, служители и родители по повод Лазаровден. Под ръководството на госпожите Цветелина Маркова и Уни Габровска и музикалната ръководителка Атанаска Троянска те пяха, танцуваха и наричаха за празника. Залюля се и цветна люлка символ на пролетта и възраждането. Кметът похвали децата за усърдието им, а преподавателите за добрата работа с децата. Район „Банкя” и Рангел Марков зарадваха малчуганите с книжки за оцветяване, декоративни яйчица и вкусни шоколадови бонбони. [caption id="attachment_14439" align="aligncenter" width="618"] Рангел Марков, район Банкя[/caption] [caption id="attachment_14441" align="aligncenter" width="618"] Рангел Марков, район Банкя и Анна Стойкова[/caption]

comment 0
visibility 906

Народното събрание окончателно прие измененията в Закона за устройството и застрояването н...

Вчера е проведено парламентарно заседание от 44-то Народно събрание. То окончателно прие след второто гласуване ЗУЗСО - законопроектът за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столична община. Инициативата за изменението е подета от кмета на столицата Йорданка Фандъкова съвместно с главния архитект на града - Здравко Здравков и с експерти от направление „Архитектура и градоустройство“. Предложенията са внесени в Народното събрание още през октомври 2017 год. от Александър Ненков и от народни представители на ПП ГЕРБ. Тя са приети на първо четене още през януари 2018 год. Законопроектът има за цел да реши възникналите при прилагане на закона проблеми за последните 10 години и да отрази обществените нагласи, които са свързани с вида на столицата. Промените включват ясно регламентиране на зони, където няма да има ограничение по отношение на височината на сградите. Народното събрание реши те да бъдат допълнително определени чрез процедура за изменение на Общия устройствен план на града. Сградите в центъра на столицата няма да са с височина, която да надвишава 50 метра. В зоната около южната дъга те ще са не повече от 15 метра. За останалите части на София максималната височина на застрояване е до 75 метра, но за сградите, надвишаващи 50 метра, ще бъде задължително изготвянето на транспортен анализ.

comment 0
visibility 427

Дрехи от рециклирана хартия на Sofia Fashion Week

Ученици от Професионалната гимназия по фризьорство и козметика в София дебютираха на откриването на Sofia Fashion Week с дрехи от рециклирана хартия, писа 24chasa.bg. Учениците от Професионалната гимназия са спечелили конкурса „Младежки свят и доброволчество“ с изработените от тях дрехи и аксесоари от рециклирана хартия и екоматериали. В този проект участие са взели 30 деца межди 14 и 18 годишна възраст, както и 5 родители. Директорката на гимназията, Мариета Гигова, споделя, че това участие ще допринесе много за натрупване на професионални и креативни умения, както и за ефективанта работа в екип. Цялата колекция на учениците ще бъде показана на есенното издание на модния форум.

comment 0
visibility 567

НАГ: Публикацията на г-н Георги Кадиев „90 % от междублоковите пространства на София ще мо...

Озеленените площи в жилищните комплекси са част от зелената система на Столична община и като такива тяхното предназначение не може да се променя. Нов текст в закона предвижда именно, че озеленяване за широко обществено ползване се предвижда в зони и терени на зелената система. За разлика от сега действащата нормативна уредба се предвижда изрична възможност с решение на Столичен общински съвет озеленени площи за широко обществено ползване да могат да се отреждат и в други устройствени зони за запазване на съществуващо озеленяване, дори и да не са предвидени като терени за озеленяване в Общия устройствен план. Терминът „междублоково пространство“, за който няма ясна законова дефиниция, водеше до неяснота при прилагането му, поради което същият е заменен с „площи между сградите при комплексно застрояване“, без да се променя реда на защита на тези площи. Напротив, засилена е защитата на тези пространства, като е предвидено изрично задължение „реализираните в площите между сградите при комплексно застрояване озеленени площи да се урегулират за широко обществено ползване“. Досегашното препращане към „режима на Тго“, т.е. към друга устройствена зона, без това да е отразено в графичната част на Общия устройствен план, създаваше много противоречиви тълкувания в практиката, включително и на съда, който приема, че отреждането на имоти „за озеленяване с режим Тго“ в жилищна зона за комплексно застрояване (Жк) противоречи на ОУП на СО. Създаденият нов законов текст: „При изменение на подробния устройствен план тези УПИ /в изградените части на жилищните комплекси/ отново се спазват изискванията за разстояния между предвидените и съществуващите сгради по правилата на комплексното застрояване, по които правила са одобрени тези планове“ преодолява досегашната практика и възможност за заобикаляне изискванията на чл. 22, ал. 4 от ЗУТ чрез изменение на плановете за застрояване на индивидуални УПИ буквално месеци след влизане в сила на плановете за преструктуриране да се иска прилагане на правила, различни от тези за жилищните комплекси. За гарантиране стабилността на плановете в жилищните комплекси се въведе за първи път и забрана за тяхното изменение в 5-годишен срок от влизането им в сила, тъй като съществуваше законова възможност буквално на следващия ден след приемане на плана, за който са проведени обявявания на гражданите и обществени обсъждания, да се поиска изменение на плана и да се реализира застрояване, различно от това, което обществото е приело. Внимателният прочит на измененията в закона ще покаже на всички, че защитата на съществуващото застрояване в жилищните комплекси е засилена, както и защитата на съществуващите зелени площи. С изменението в закона за първи път от приемането му се въвеждат ограничения във височината на сградите за всички зони, които по досега действащия закон бяха без ограничение във височината. А местата на небостъргачите ще бъдат определени след изменение на Общия устройствен план и провеждане на обществени обсъждания. След 10-годишно прилагане на закона за първи път представители на парламентарната група на партия „ГЕРБ“ по инициатива на Столична община направиха крачка напред в регулиране височината на застрояване и сложиха спирачка на безразборното и разпръснато появяване на много високи сгради на територията на София.

comment 0
visibility 537

Булка-крадец вилнее из София

Добре облечена млада дама, която се представя за бъдеща булка, извършва кражби и измами из столични фризьорски салони, цветарски магазини, сватбени агенции и ресторанти, информира Нова ТВ. Мнозина собственици на ресторанти, магазини и салони за красота се оплакват, че са били ужилени от дама, която се представя с името Миглена. Всъщност това е бившата затворничка 23 годишната Адриана от София. За момента няма информация за общата сума, която е откраднала, защото едва ли всички пострадали са се оплакали в полицията. Сценарият на „буклата“ е един и същ. Казва, че иска да използва услугите на определена фирма за организране на бъдещата си сватба. Подчертава, че е от богато семейство и иска да направи пищна сватба. Пристъпват към обсъждане на определена услуга – доставка на цветя за събитието, пробна прическа, пробно меню и др. След това издебва подходящ момент, в който събеседникът й не я наблюдава и отмъква оборота или изчезва, когато дойде време за плащане на сметката за консумираната храна. Мнимата булка има условна и ефективан присъда. Задържана е преди дни и се чака решението на съда.

comment 0
visibility 1559

Улици в кв. Витоша - ВЕЦ Симеоново ще бъдат пролетно почистени

Стартира пролетното миене на улици   От Столичен инспекторат информират, че започва подготовката за измиване с автоцистерна с маркуч на софийски улици в кв. Витоша – ВЕЦ Симеоново в район „Лозенец“. Миенето ще се извърши по ул. „Ангел Каралийчев“, ул. „Чавдар Мутафов“, ул. „Борис Арсов“, ул. „Екатерина Ненчева“, ул. „Йордан Стубел“, ул. „Константин Петканов“, ул. „Г. Райчев“, ул. „Йордан Радичков“, ул. „Асен Разцветников“ и ул. “Н. Недев“. Първо ще се извършат дейности по изчистването от наноси след зимното поддържане, треви, кал по платната на улиците и регулите. Освен това ще бъдат обрани отпадъците по тях. След като завършат тези почиствания ще се пристъпи и към измиване на улиците.

comment 0
visibility 1086

Мъници на гости на „София квартет" към Софийска филхармония по инициатива на Столична общи...

За втора поредна година Столична община – район „Студентски" ще заведе децата от детските градини на територията си, на репетиция на елитния „София квартет" към Софийска филхармония. Гостуването на малчуганите е по проекта на администрацията „Зад кулите", който има за цел да изгради познания и да създаде интерес към изкуствата. За да запознае малчовците със същността на работата на музикантите, както и с функциите и отговорностите на всички ангажирани с музиката в институцията лица (от директора до озвучителя), инициативата се фокусира върху процеса по създаване на произведение на изкуството - в случая репетиционния период. На 13 април от 10 ч. в Камерна зала България, музикантите от „София квартет" ще запознаят своите малки, но скъпи гости с историята на инструментите, спецификите на звука, ще им разкажат интересни факти от биографията на велики композитори, ще ги научат какъв е етикетът по време на класически концерт. Специално за децата на „Студентски" артистите ще изпълнят интригуваща програма с валсове и танга. „Зад кулисите" е част от Календара на културните събития на Столична община

comment 0
visibility 890

В София започва поставянето на указателни табели "тотеми" за гостите на града

От 28 март 2018 г. започна поставянето на указателни табели на различни места в столицата.   40 такива табели ще бъдат ориентир за туристите посетили София. С поставянето им се цели да се покажат забележителностите на града, които са най-близо до мястото където се намират гостите на столицата. Указателните табели са част от комуникационната програма на Столична община за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Те са наречени "тотеми", текстът на тях е на български и английски език. Освен това на тях има малка карта, която показва околния район. Показани са и разстоянията до най-близките забележителности на столицата. До метростанция "Сердика" срещу сградата на Министерството на здравеопазването на площад "Св. Неделя" е сложен първият "тотем". На бул. "Брюксел" беше сложен билборд, на който е изобразен фолклорният ансамбъл "Бистришките баби". Той също е част от комуникационната програма на СО. На 29 март 2018 г. от 12.00 часа ще се открие изложба посветена на ансамбъла. Временната експозиция ще бъде в Регионалния исторически музей в сградата на Централната баня.

comment 0
visibility 1356

СО обяви обществена поръчка за изпълнител на ремонт на детски площадки и междублокови прос...

Обществена поръчка за избиране на изпълнител, който да извърши ремонт на детски площадки и междублокови пространства в район „Подуяне” обяви Столична община.   Поръчката е разпределена в различни позиции. Позиция едно е за седем обекта - детски площадки, които трябва да се реновират. А те са детските площадки намиращи се: - между бл. 57 А и бл. 173 в ж. к. „Хаджи Димитър“ - между бл. 143 и бл. 144 в ж. к. „Хаджи Димитър“ - между бл. 179 и бл. 72 в ж. к. „Хаджи Димитър" - зад бл. 106 и бл. 106 А в ж.к. „Хаджи Димитър“ - до бл. 2 в ж. к. „Суха река“ - между бл. 33 и бл. 34 в ж. к. „Суха река” - до бл. 84 в ж. к. „Суха река“ Ремонтите трябва да се извършат за два месеца и ще струват 205 000 лв. без ДДС. Втората позиция е за обновяване на вече съществуващи алеи и детски площадки, намиращи се в локални градини и междублокови пространства в ж. к „Левски Г“ и ж. к „Хаджи Димитър“. Планирано е да се извърши ремонтиране на междублоковото пространство с детска площадка зад бл. 6 в ж. к. „Левски Г“ и на локалната градина на ул. „Ангел Войвода“.