Новини от 26.06.2018

comment 0
visibility 428

София отново е домакин на WEBIT

Кметът на столицата, Йорданка Фандъкова, публикува в профила си в социалната мрежа словото си от откриването на WEBIT 2018 SOFIA. Фандъкова споделя, че амбициите на Столична община е не само да прилага информационните технологии, за да стане София един от „умните градове“, но и да участва в разработките на тези умни градски технологии. Кметът на столицата заяви, че има желание за сътрудничество с чужди компании, които упражняват развойна дейност в страната. Тя не пропуска да изтъкне факта, че „Столична община е първата в България, която стартира процеса на отваряне на данни. Досега сме публикували и поддържаме в актуално състояние 27 набора от данни. До края на годината се предвижда да бъдат публикувани още 23 нови набора в Портала за отворени данни.“ Фандъкова споделя, че образованието е двигателя на развитието и точно заради това в 36 столични училища се изучават профилирано  Информационните технологии, а в 73 училища този предмет се изучава още от първи клас. Накрая кметът изразява вярата си в потенциала на столицата и убедеността си, че София ще стане още по-добро място за живот.

comment 0
visibility 414

Полицията в Софийска област има нов шеф

Новият ръководител на дирекцията на МВР в Софийска област е старши комисар Николай Спасов. Той беше назначен след като преди около половин месец цялото ръководство на дирекцията беше уволнено заради провала си при издирването на Владимир Пелов, който избяга от Софийския затвор, пише Днес. Николай Спасов работи в МВР вече 10 години и оглавявал Варненската областна дирекция на МВР. През 2016 г. е бил назначен в Добрич. Тази година през април е бил назначен за заместник-началник на „Криминална полиция“.

comment 0
visibility 338

Панаир на идеи за инвестиции в корпоративни социални иновации

На 28 юни 2018 г. от 09:30 до 14:00 ч. в Campus X в гр. София ще се проведе панаир на идеи за инвестиции в корпоративни социални иновации. В рамките на панаира на идеи, предвиден във формат match-making (B2B) ще бъдат представени до 10 идеи за корпоративни социални иновации от техните създатели, които ще търсят съмишленици, партньори и инвеститори за тяхната реализация. Събитието е отворено към всички, които проявяват интерес към корпоративните социални иновации, възможностите за инвестиране в тях и създаването на партньорства за реализирането им. Събитието се организира от „Евроконсултантс България С.А. АД”, в качеството му на бенефициент по проект №BG05M9OP001-4.001-0094 “Транснационално партньорство за заетост и растеж чрез пре-инкубиране и импакт инвестиции (PRINCIPAL)”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Реклама
comment 0
visibility 278

Агресивен и подпийнал мъж нападна полицай в София

Към 2.00 ч. през нощта е получен сигнал за невероятен шум в общежитие, намиращо с ена ул. „Рижки проход“. Полицейски екип веднага реагира на сигнала и намира пиян и агресивен мъж. Той нападнал един дошлите полицаи като му нанесъл удар с юмрук в лицето, информира Днес. Мъжът би задържан веднага. Оказава се, че на 32 години с 57 криминални регистрации, а наскоро е излязъл от затвора, където излежавал присъда за кражба. На задържания е повдигнато обвинение за причиняване на телесна повреда на полицейски служител.

comment 0
visibility 626

Столичани ще отбележат Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици в парк „Заимов“

Днес от 17.00 ч. в столичния парк „Заимов“ с концерт ще бъде отбелязан Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици. Той се организира от Общинския съвет по наркотични вещества към Столична община и Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите към него, с подкрепата на Министерство на здравеопазването и ще премине под мотото „Изкуството като алтернатива”, информира sofia.utre.bg. Водещ на концерта ще бъде Ивайло Захариев, а изшълнителите, които ще подкрепят каузата са Йоанна Драгнева, Танцов състав от Испанската гимназия, Ивея, Свилен, Радина Славова, Deep zone project, Ева, Хchange, Спални места, Mostly harmless, Bright Sight, Атила, DJ Акаша, Жлъч и др.

comment 0
visibility 565

Музикалният театър с „Българи от старо време” в парка на Военна академия

На 27 юни, сряда, в 20.00 ч. в парка на Военна академия ще се играе опретата „Българи от старо време” на Музикалния театър. Любителите на музикалното изкуство за пореден път ще се потопят в семейната идилия и романтика на патриархалния българин, изразена с доза ирония, информира 24 часа. Сценографията е дело на Иван Савов, а за костюмите е помогнала и Мариана Попова. В хореографията на Татяна Янева се съчетават умело модерни танци и фолклор. Билети за спектакъла има на касата на Музикалния театър, но могат да се купят и онлайн на сайта на театъра.

comment 0
visibility 383

Бизнес форум събира в София 30 японски компании

В София се открива българо-японски бизнес форум, на който ще присътват представители на 30 японски компании, както и на заместник министър-председателят Томислав Дончев и заместник- министърът на икономиката Александър Манолев. През януари месец тази година при посещение на японския премиер Шиндзо Абе в България бяха постигнати договорености за по-тясно икономическото сътрудничество между двете страни, информира topnovini.bg. След откриването на форума Александър Манолев и японският посланик в България Н. Пр. Масато Ватанабе ще подпишат документ, с който се създава нова платформа за делово сътрудничество между двете страни. Японските гости ще направят визита на производствени бази в София и Пловдив и ще се срещнат с представители на българския бизнес, за да се стартират съвместни проекти.

comment 0
visibility 387

Турнир по настолни игри в парк „Ротонда”

На 23 и 24 юни в парк „Ротонда” Асоциация по настолни игри „Средец, Уважаван и Любим” проведе за втори път Обединяващ мултиспортен турнир по правилата на система SULIU. Проектът е съфинансиран от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира с подкрепата на „София –Европейска столица на спорта 2018”. В турнира бяха включени следните дисциплини: Софийско символно домино, Софийски пъзел и тенис на маса. Времето не успя да изплаши гостите на турнира, поздравени и от Александра Александрова временно изпълняваща длъжността заместник-кмет на район „Банкя”. Възрастта на участниците бе от 4 до 82 години. И понеже беше Еньовден на 24 юни, организаторите се бяха погрижили за участниците да има билков чай. Билки ухаеха и на масата на журито. Кметът на село Клисура, активистка в Асоциацията бе измайсторила специално за случая торта с абревиатурата на системата SULIU. Всички стартирали успяха да усетят радостта от играта и обединени да стигнат до финала - това е системата SULIU.

comment 0
visibility 273

Столичният кмет нареди постоянно наблюдение на язовирите на територията на столицата

Заради прогнозата за валежи и силни пориви на вятъра и обявения жълт код за София Йорданка Фандъкова нареди постоянно наблюдение на язовирите и критичните точки в столицата. От пресцентъра на СО информират, че се извършва контролирано изпускане на вода от язовирите „Мърчаево“, „Мрамор“ и „Суходол“. Почистват се и шахтите. На крак са всички аварийни екипи, информира novini.bg. Наредено е сторителните фирми да огледат обектите си, за да се предотвратят инциденти, а столичани да махната от терасите всички нестабилни предмети.

comment 0
visibility 439

Днес търговците на горива ще протестират пред парламента

Днес пред парламента ще протестират малки и средни търговци на горива. Причината за този протест е приетият на първо четене проектозакон за търговията с горива. Търговците не са съгласни с това, всички, складиращи и транспортиращи горива да се регистрират в Министерството на икономиката и да представят сериозни банкови гаранции, информира topnovini.bg. Според тях това би вдигнало цените на горивата за крайния потребител, а малките бензиностанции ще стигнат до фалит.