Новини от 03.07.2018

comment 0
visibility 297

Ремонтите в столицата ще продължат до октомври

Ремонтите в столицата ще продължат до октомври. Резултатът ще бъде голям, заяви Здравко Здравков, главният архитект на София. Проектът за обновяване е избран с конкурс и гарантира високо качество на настилките, подмяна на трамвайните трасета, подмяна на цялата инженерна инфраструктура, съобщава още той. Предстоят ремонти в градинката на Кристал и в пространството около ул. "Московска". Очаква се ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" да приключи до края на октомври. Работи се и по преките на "Графа". Предвижда се и изграждане на втори градски център около Централна жп гара. Идеята е зоната да бъде променена, така че да представлява по-висок инвестиционен интерес.

comment 0
visibility 892

София с нови правила за обществен ред

Предстои ново разглеждане на наредбата за обществен ред този месец в Столична община. Отпада забраната за употреба на алкохол в парковете, която предизвика спорове в края на миналата година. Ще бъдат санкционирани хората, които рушат, чупят или нарушават обществения ред, но изрична забрана за пиене в парковете няма да има. Отпаднала е и забраната за гонки и насочване на лазери към летището. Причината на отпадането е, че тези дейности са забранени от закона и няма смисъл да бъдат въвеждани и в наредбата. Провеждането на масови мероприятия ще бъде регламентирано - от 8:00 до 21:00 часа. Изключение ще бъде допуснато само за новогодишното тържество в центъра на столицата - вечерта на 31 декември срещу 1 януари. Тогава срокът за провеждане на мероприятия ще бъде удължен до 1:00 през нощта. Въвежда се забрана при ползването на общински имоти за артистични изяви. Няма да се допуска използване на озвучителни уредби. Строителни дейности през делничните дни ще бъдат разрешени от 08:00 сутринта до 22:00 вечерта, като в часовия диапазон между 14:00 и 16:00 часа  ще бъдат забранени. Забраната ще важи и за домашните ремонти, като през почивните дни такива ще могат да се извършват само след изричното съгласие на съседите. Забранява се вдигането на шум на обществени места от 22:00 до 08:00 часа сутринта. Забранено ще бъде поставянето на каскади за ролери, скейтборд и велосипеди извън обозначените за това места. Новата наредба за обществен ред ще бъде гласувана на 26 юли от комисиите на Столичния общински съвет.

comment 0
visibility 304

Полицията залови 12 нелегални бежанци в Нови хан

Полицията задържа 12 бежанци без документи за самоличност вчера в Нови хан. На 2 юли около 16:30 часа жител на селото е подал сигнал за съмнителни лица, приличащи на мигранти. Групата се е състояла от 3 жени, 8 мъже и 1 дете. Всичките са били без документи. Задържаните твърдят, че са граждани на Ирак. Хванати са в гориста местност около селото. Чуждените са предадени в специализираните домове за временно настаняване. По случая е образувана преписка.

Реклама
comment 0
visibility 341

Концертен цикъл "Остров на музиката"

На 04 юли Столична община – ОКИ ДК "Средец" организира от 19:30 часа на лятната сцена  в "Борисовата градина" концерт на Джаз формация "София" към ОКИ "Надежда" в състав: Бойчо Дечев – ръководител и бас китара; Ясен Василев – соло и ритъм китара; Калин Жечев – клавишни инструменти; Иван Андреев – ударни инструменти; Димитър Бакърджиев – саксофон и флейта; Яна Чакалска – вокал.

comment 0
visibility 312

Над 1200 опасни детски площадки дебнат малчуганите из София!

Сигурно няма човек, който да не е чувал изразът "От играчка - плачка" и това много точно описва голям процент от детските площадки в столицата, които се превръщат в истински капан за децата. Интерактивна карта на общината показва, че повече от 1200 опасни детски площадки дебнат малчуганите в столицата.  Голяма част от съоръженията са се превърнали в капани заради липсващи стъпала, счупени дъски и ръждясали пирони. Нередки са случаите на наранявания. Снежана Каратотева от Сдружение "Безопасни детски площадки" казва: "Някои от съоръженията са много стари, други са на не повече от 10-15 години, но не са изработени от здрави материали, не се поддържат и представляват опасност за децата". Именно такава е и една от площадките в район "Възраждане", на която комбинираното съоръжение е с нарушена цялост, каза още тя. Повечето малчугани се разминават само с охлузвания и натъртвания. Не липсват обаче и по-тежки инциденти със счупвания и дори черепно-мозъчни травми. Във връзка с опасните съоръжения в район "Възраждане", кметът Савина Савова обясни, че подобни стари не са останали. Те са били премахнати още през 2014 година заради лошото им състояние. "Тези, които са здрави и годни за употреба ще бъдат оставени, тъй като те са познати на хората в квартала и не крият опасности. Все пак трябва да има места за игра", подчерта Савина Савова.

comment 0
visibility 432

Жорж Ганчев припадна на паркинг в центъра на София, с опасност за живота е

Шефът на здравното заведение проф. Генчо Начев съобщи, че Жорж Ганчев е бил приет в болница "Света Екатерина“ в София със съмнение за инфаркт.  Това което се случва в момента е лекари да правят изследвания , за да се уточни неговото здравословно състояние и да се предприеме съответното лечение. 78-годишният политик е припаднал на паркинга на "Ал. Батенберг", а сигналът към "Спешна помощ" е подаден в 15:06 ч. Още на 7-та минута в 15:14 ч. линейката е била на място. По предварителна информация Жорж Ганчев е бил контактен, но с остър, масивен инфаркт.

comment 0
visibility 305

Дядото на детето, подкарало кола: Аз съм виновен, родителите не са възхитени

Във фейсбук беше пуснат клип с един от най-младите шофьори в България, а именно 11-годишното момче, което подкара кола пред столичен супермаркет. Дядото на момчето, подкарало колата казва: "Аз съм виновен. Интуитивно го накарах да премести колата". Това което още казва дядото на момчето е, че видеото на което се вижда как внукът му шофира, е притеснило изключително много цялото семейство: "Имах си малко семейни неприятности. Родителите не са възхитени". По думите на дядото, внукът му кара шофира от 8-9 годишен като "подкарва колата, вкарва я в гаража. ", но за първи път шофира на обществено място. Дядото казва още, че момчето е умен и схватлив, пълен отличник и спортува, а дететнцето искало да бъде добър шофьор като брат му.

comment 0
visibility 487

Организация на движението в София за заснемане на филм

Заради заснемане на филм на територията на София се налага да бъдат предприети действия за организация на движението в столицата. Забранява се престоят и паркирането на автомобили, с изключение на тези на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва:   От 13.00 до 16.30 часа на 05.07.2018 г. пред бл. 3, ж.к. „Дружба”.   От 16.30 до 23.30 часа на 05.07.2018 г. и от 13.30 до 21.30 часа на 06.07.2018 г.:   - на ул. „Тирана” между бл. 47 и бл. 48;   - на ул. „Ген. Стоян Стоянов” между бл. 47 и бл. 48.   От 08.00 до 23.30 часа на 05.07.2018 г. пред бл. 185, ж.к. „Дружба”.   От 06.00 до 15.00 часа на 12.07.2018 г. на ул. „Ген. Гурко” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Васил Левски”, от страната на Княжеска градина.   От 17.00 до 21.00 часа на 12.07.2018 г. при вход Г на Националния стадион „Васил Левски”.   Забранява се влизането на превозни средства за максимум от 3 минути за заснемане на кадър от филм:   от 17.00 до 23.30 часа на 05.07.2018 г. и от 13.30 до 21.30 часа на 06.07.2018 г.: на ул. „Тирана” между бл. 47 и бл. 48 и на ул. „Ген. Стоян Стоянов” между бл. 47 и бл. 48 .   от 09.00 до 15.30 часа на 07.07.2018 г. на ул. „Михаил Танев” между бул. „Цариградско шосе” и централния вход на Касов център на БНБ.

comment 0
visibility 453

Организация на движението в София във връзка със събитие на Съюза на международните превоз...

Заради събитие, организирано от Съюза на международните превозвачи на 4 юли се налага да се направят следни промени в движението в столицата: На 04.07.2018 г от 08.00 часа до приключване на мероприятието се забраняват престоя и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в протеста, както следва: - на северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „Оборище” и ул. „Дунав”; - на югоизточната дъга на пл. „Св. Ал. Невски”. На 04.07.2018 г. от 09.00 часа до приключване на мероприятието се разрешава паркирането на товарните автомобили  на участващи в шествието на крайна дясна пътна лента в двете пътни платна на бул. „Цариградско шосе” между 4-ти километър и ул. „Димитър Пешев”, без да се засягат спирките на масов градски транспорт и извън обхвата на зоните за престрояване.

comment 0
visibility 685

Обособена е нова спирка на столичния градски транспорт до София Тех Парк

Появи се информация за нова спирка от столичния градски транспорт, която е изключително удобна за всички, които работят на територията на София Тех Парк. Новата спирка на столичния градски транспорт се намира в локалното платно на бул. "Цариградско шосе", от страната на научно-технологичния парк, точно пред сграда Експериментариум. Тук спират автобуси с номера 1, 3, 5 и 6. Спирката логично носи името  "София Тех Парк". Опрределено тя е удобна комуникационна връзка, която осигурява възможност на столичани да посещават парка като участници в събития или просто да използват парка за разходка.

comment 0
visibility 329

1000 лв са намерени в столичния градски транспорт

На 29 юни вечерта столичанин е намерил над 1000 лв. загубени в автобус на градския транспорт. Съвестният гражданин предал намерената сума на служител от сектор „Метрополитен“, пише topnovini.bg. В момента сумата е оставена на съхранение в сектора на бул. „Драган Цанков“ № 5. Гражданинът, който е загубил парите, може да позвъни на тел. 02 9820240 или в най-близкото районно управление

comment 0
visibility 393

СМГ е с най-висок минимален бал за прием от първото класиране след седми клас

Началникът на регионалното управление на образованието в град София Ваня Кастрева съобщи, че тази година Софийска математичска гимназия за пореден път е с най-висок минимален бал за прием от първото класиране в гимназиите след седми клас, като последният приет ученик е с бал 456 точки, а през миналата година балът е бил 472 точки. Ваня Кастрева отбеляза още, че в СМГ е и паралелката, която има най-висок минимален бал в София - 479 точки ''Математически'' с немски език. В същата паралелка в СМГ е и седмокласничката, която е постигнала най-високият бал, който е 500 точки. На второ място по минимален бал е 91-ва Немска езикова гимназия, с последен приет ученик с 440 точки, при 450 точки през миналата година. На трето място и през тази година е 73-то  Средно училище "Владислав Граматик" като сега минималният бал е 423 - 500 точки, а през 2017 година е бил 434 - 500 точки. На четвърто място отново е 164-та Испанска езикова гимназия, в която последният ученик е приет с минимален бал 416 точки при 412 - 500 точки през изминалата година. През 2017-та година на пето място в София беше Технолочигното училище за електронни системи с минимален бал от 410 - 500 точки, но през тази година училището е на 28-мо място и е изместено от Първа английска езикова гимназия. В нея последният ученик е приет с минимален бал от 404-500 точки. На шесто място е Втора английска езикова гимназия с минимален приемен бал от 403 - 500 точки, а след нея се нарежда и Девета френска гимназия с 386 точки. На осмо място се нареджа 22-ро Средно училище "Георги Раковски" с минимален бал от 381 точки, а след него е 35-то Средно училище "Добри Войников" с 368 точки.  На десето място в София е 133-то Средно училище "Александър Пушкин" с 367-500 точки на последния приет ученик от първото класиране. Ваня Кастрева коментира още, че тази година випускът е по-голям  с 370 ученици спрямо миналата година и има повече паралелки за прием след седми клас.  Тази година с ниски резултати за прием са училища, които са в "по-крайградските зони", като минималният бал за прием в тях е 30 точки или с други думи това са ученици, които не са се явявали на националното външно оценяване и този резултат се равнява на две "тройки" от дипломата за средно образование, обясни още Кастрева. Тя добави още, че сред тези училища с нисък бал са 24-то училище, 66-то училище, 27-мо училище. Професионалната гимназия по селскостопанство "Бузема", 15-то, 90-то и 40-то училище. В София най-желана от седмокласниците е паралелката с профил "Чужди езици" - английски и испански език, в 22-ро Средно училище, пожелана от 2098 ученици. След нея е паралелката с профила "Чужди езици" - испански и английски език в 164-та  Испанска езикова гимназия, посочена от 1969 ученици. От професионалните училища най-желаната паралелка е за "Банково дело" с английски език в "Националната търговско-банкова" гимназия пожелана от 1296 седмокласници.

comment 0
visibility 462

Бъг в системата на МОН остави седмокласниците без резултати

Заради техническа грешка в системата на МОН беше свалено първото класиране за гимназиите след 7 клас в София. Проблемът е открит при 17-те различни групи балообразуващи оценки, особено при формирането на резултатите за професионалните гимназии. След като стана ясно, че балът за прием в някои от най-елитните училища е 200 точки, ще се наложи да резултатите да бъдат изчислени отново. Министърът на образованието, Красимир Вълчев, съобщи, че грешката е поправима и учениците няма да бъдат ощетени. За поредна година Софийската математическа гимназия държи най-висок бал за прием, като минимумът е 456 точки от 500. На второ място е Немската гимназия с 440 точки. На трето място се нарежда 73-то СОУ с минимален бал от 423 точки. Следващите позиции държат Испанската гимназия с 416 точки, Първа английска гимназия - 404 точки, Втора английска гимназия - 403 точки, Френската гимназия - 386 точки. Останалите свободни места след първото класиране са 730. Закрити са 15 профилирани и 16 професионални паралелки заради липса на желаещи седмокласници да учат там. На 12-ти юли ще стане ясно второто класиране.

comment 0
visibility 323

Кметът на столицата пробва новия хибриден автобус

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова огледа хибридния автобус, за да може да реши дали да се купуват такива автобуси за столичния градски транспорт. [caption id="attachment_23326" align="alignnone" width="768"] източник: news.bg[/caption] Хибридният автобус бе предоставен за оглед на паркинга пред Националния стадион „Васил Левски“, както беше оповестено предварително. Ще му бъде направен тест по столичните улици и така ще може да се прецени дали е удачно общината да купи 20 такива автобуса. Тестовият автобус ще бъде пуснат по маршрута на трамвай №10, минаващ през центъра на столицата, информира news.bg. [caption id="attachment_23327" align="alignnone" width="720"] източник: news.bg[/caption] В теста участие ще вземат експерти и шофьори на градския транспорт. Периодът, в койт ще се тества автобуса е 10 дена. Ако хибридът бъде одобрен, до края на годината ще бъдат закупени 20 такива  хибридни автобуса, както и 20 електробуса. [caption id="attachment_23324" align="alignnone" width="768"] източник: news.bg[/caption]

comment 0
visibility 315

20 часа по суша, въздух, вода... в "Един ден на Витоша"

Колкото близка, толкова и непозната е един от символите на София, който е свързан неразделимо с нея и живеещите в града планината Витоша, която беше показана по уникален начин. Документалният филм "Един ден на Витоша" успя да запечата част от 20-часовото пътуване по суша, въздух, вода и дори под земята на 16 спортисти, два коня и няколко хъскита в един спиращ дъха маратон. Премиерата на филма се състоя вчера, а режисьорът на лентата Руслан Вакрилов гостува в "България сутрин", за да даде подробности около проекта, който има и благотворителна цел. Инициативата е свързана с набирането на средства за изграждане на алея за хора с увреждания на Игликина поляна. До момента са събрани около 10 хил. лева, с които ще се постави началото на изграждането на алеята. "Всички спортисти са доказани в своите спортове. Всеки един от тях участваше в различен етап от тази обиколка на Витоша и съпровождаше Дойчин Боянов в съответния етап. Нямаше нито един неприятен момент. Цялото мероприятие премина в страхотен дух на приятелство", посочи режисьорът на филма. Витоша е многолика и в същото време е изключително достъпна. По думите на Руслан Вакрилов няма друга европейска столица с такава планина в такава близост. Алпиниста Боян Петров взима идейно участие във филма и подкрепя силно инициативата, но заминава малко преди самия маратон. Режисьорът на лентата Руслан Вакрилов го определи като изключително позитивен и усмихнат човек. "Всеки 5 минути с него те зареждат и мотивират. Огромна дупка зейна в сърцата на много хора. Той беше голям човек", каза гостът в студиото на Златимир Йочев.    

comment 0
visibility 380

A to JazZ 2018 festival

A to JazZ идва и това лято на 6, 7 и 8 юли! За осма поредна година международният A to JazZ Festival ще се проведе в София. В дните от 6-и до 8-и юли едно от най-големите и очаквани музикални събития на столицата традиционно ще се разположи в красивия Южен парк II! Над 25 хиляди души от страната и много чуждестранни гости посетиха предишното издание на фестивала, за да се насладят на популярното шведско трио Dirty Loops, феноменът на съвременния джаз Robert Glasper Experiment, изключителният Christian McBride и още много други артисти от Европа и България. Програмата на A to JazZ включваше и детска образователна програма, специален фестивален щанд, пъстър арт-базар, барове с коктейли и хапване, както и луди джем сешъни до сутринта. В програмата на A to JazZ Festival 2018 и тази година място ще намерят едни от най-големите имена от световната, българската и европейска джаз сцена, както и много нови възможности за още по-приятно джаз изживяване под открито небе. Очаквайте повече подробности скоро! Входът е свободен. Фестивалът се провежда с изключителната подкрепа на Фондация “Америка за България”, Столична община и Министерство на културата.

comment 0
visibility 616

Фолклорен концерт в "Северен парк"

Фолклорен концерт,организиран от НЧ "Искра" 1954, зарадва посетителите на Северен парк през изминалия уикенд. Събитието е в подкрепа на кампанията "80 години Надежда- традиции и европейско бъдеще".

comment 0
visibility 420

Полагат нова маркировка по софийските улици

По столичните улици се полага нова маркировка. Тя е по английски модел и технология. [caption id="attachment_23271" align="alignnone" width="720"] източник: Facebook[/caption] Новият тип пътна маркировка вече може да се види преди пешеходната пътека, намираща се на Руски паметник, информира sofia.utre.bg. Тази маркировка е много по-видима и се очаква да осигури по-голяма безопасност за всички участващи в движението. [caption id="attachment_23270" align="alignnone" width="960"] източник: Facebook[/caption] Такава маркировка ще бъде положена първо при пешеходните пътеки, с приоритет около училища и детски градини.

comment 0
visibility 270

СЕМ обсъжда предложението за Закон за българския език

На днешното си заседание Съветът за електронни медии ще обсъди проект на Закон за българския език. Проектът беше внесен в средата на миналия месец от групата на "Обединени патриоти". Текстът на новият закон предвижда електронните съобщения от БАН, мобилни оператори и всякакви други съобщения да бъдат на български, а не на английски език, а всички мобилни устройства, които се продават в България, да подлежат на кирилизация. Документът предвижда и промяна в Закона за радиото и телевизията, според която доставчиците на аудиовизуални медийни услуги се насърчават да популяризират българския език чрез специализирани предавания.

comment 0
visibility 340

Нощ на отворени врати в Националния военноисторически музей

НОЩ НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ, КОНЦЕРТ И ИЗЛОЖБА ПО СЛУЧАЙ 102-РАТА ГОДИШНИНА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ На 4 юли от 17.00 до 23.00 часа, по повод своята 102-ра годишнина, Националният военноисторически музей подарява на посетителите си свободен достъп както за постоянната хронологична експозиция и за временните си изложби, така и за колекционните зали, в които са представени богатите и изключително любопитни и ценни колекции оръжие, униформи и отличия. За доброто настроение на гостите от 20.00 до 22.30 часа ще се погрижат Представителният духов оркестър на Военноморските сили и Представителният духов оркестър към Националната гвардейска част. По повод годишнината си музеят е подготвил и изложбата „Балкански пейзажи“, която може да бъде разгледана безплатно в галерия „Средец“ на Министерство на културата от 4 до 13 юли 2018 г. Повече за събитието: http://www.militarymuseum.bg/Pages/News/news_28_Juny-18.html

comment 0
visibility 281

Ирина Савина: Започваме строително-ремонтни дейности в 48 училища и детски градини

„Започваме строително-ремонтни работи в 48 сгради на училища и детски градини на територията на Столична община. Дейностите в 26 от тези сгради – 16 училища и 10 детски градини, са с европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 г. – 2020 г. Ремонтните работи в тези обекти ще започнат след 5 юли т.г. Останалите 22 сгради са част от летните ремонти, които извършваме всяка година“. Това заяви заместник-кметът на Столична община по инвестиции и строителство Ирина Савина на пресконференция вчера. 26-те сгради, включени в Проект „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на училища и детски градини на територията на Столична община”, се намират на територията на 5 столични района: „Надежда“, „Красна поляна“, „Връбница“, „Илинден“ и „Средец“. „Стойността на проекта е 63,6 млн. лв., от които безвъзмездното финансиране е 58 млн. лв., а собственият принос на Столична община – 5,6 млн. лв.“ – уточни г-жа Савина. Ремонтните дейности, които ще се извършват в 26-те заведения, включват мерки за енергийна ефективност, ремонти в помещения, на санитарни възли, в дворовете на сградите, осигуряване на общодостъпна среда, монтаж на СОТ и пожароизвестителни системи. „В пет детски градини и в едно училище, включени в проекта, ще бъдат монтирани възобновяеми енергийни източници“ – допълни г-жа Савина. По време на пресконференцията стана ясно, че строително-ремонтните дейности по проекта ще се извършват по време на учебния процес и ще продължат между 115 и 460 календарни дни. За 17 от обектите вече има избрани изпълнители, за други 8 офертите се отварят днес, а за един обект – ДГ  № 51 „Щурче“ в район „Илинден“, се очаква решение на Върховния административен съд поради обжалване на процедурата. „През летните месеци с 2 млн. лв. ще бъдат ремонтирани и 13 детски градини и 9 училища на територията на 15 столични района. Средствата бяха гласувани на заседание на СУСОПФ миналия петък. Ремонтните дейности в тези 22 сгради ще започнат след 20 юли и ще приключат до началото на учебната година“ – заяви още заместник-кметът Ирина Савина. Строително-ремонтните дейности включват ремонт и топлинно изолиране на покриви, конструктивни укрепвания и мерки за енергийна ефективност. „През тази година откриваме 3 нови детски градини за 400 деца в районите „Младост“, „Витоша“ и „Красно село“. Паралелно с това започваме изграждане и реконструкция на още 9 детски заведения, което ще позволи през 2019 г. и 2020 г., когато ги въведем в експлоатация, в системата да бъдат приети още над 900 деца“ – обяви г-жа Савина.

comment 0
visibility 440

Градски артисти безвъзмездно ремонтират пейки в парка

Ентусиасти безвъзмездно ремонтират пейки в парка. Тази инициатива е на група анонимни артисти „Destructive creation”. Тези градски артисти притежават голяма фантазия и каузата им е да направят заобикалящия ни свят по-приятен, информира Нова ТВ. Те предпочитат да са напъло анонимни. Тяхно бе предизвикателството с боядисването на Паметника на съветската армия и лъва пред Съдебната палата. Отново те сложиха розова инвалидна количка пред Националния стадион. Сега същите ентусиасти се стремят да променят градската среда и да ремонтират кварталните пейки.

comment 0
visibility 482

Летните ремонти на училища и детски градини в София започват

От 5 юли ще стартират ремонтите в 17 столични детски градини и училища по проекта „Региони в растеж“. В срок от 2 години и половина ще бъдат напълно модернизирани 26 сгради. За лятото са планирани ремонти в 22 сгради. Тези летни ремонти трябва да са готови до началото на учебната година. Там, където се налагат частични ремонти, ще се извършват и по време на учебния процес, информира topnovini.bg. Кметовете на райони „Надежда“, „Илинден“ и „Красна поляна“ споделят, че ремонтите, които заточват в сградите на училищета и детските градини в районите са належащи и ще се извършат според предварително направения план. До края на календарната година ще бъдат откроти 3 нови детски градини, а до края на 2020 г. ще бъдат построени още 9 детски градини.