Новини от 04.09.2018

comment 0
visibility 1438

Две нови групи ще има ДГ "Росна китка" след реконструкцията

Малчуганите от детска градина "Росна китка" в Дружба 1 ще започнат учебната година в други градини. Причината е, че в тяхната е започнат основен ремонт. Цялата сграда е изтърбушена до основи, за да бъде обновена и разширена. Според проекта ще има разширение на сградата на 96 ДГ „Росна китка“. Предвиждат се реконструкция на съществуващата сграда на градината и по-големи възможности за прием на повече деца. Ще бъдат изградени две нови пристройки. В една ще има помещения за две нови групи – яслена и градинска, а в другата - физкултурен салон. Двете нови сгради ще имат топла връзка към съществуващата сграда на градината. Малчуганите бяха разпределени в други гадини още в началото на лятото, когато започна грандиозния ремонт, който трябва да завърши в средата на 2019 г. До тогава, с одобрението на родителите децата ще посещават другите градини в района със заповед на кмета. , която се ремонтира.

comment 0
visibility 308

Нискобюджетна компания спира полетите София- Варна

Нискобюджетната компания "Уизер"  преустановява полетите между София и Варна от 27 октомври т. г. Новината беше потвърдена както от авиокомпанията, така и от дружеството "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт", концесионер на летищата във Варна и Бургас, пише dnevnik.bg Компанията имаше полети по линията София - Варна до 2010 г., след което ги прекрати. 7 години по-късно отново ги възстанови през март 2017. От офиса на нискобюджетната компания обясняват, че непрекъснато следят заетостта на маршрутите си и ако е необходимо, разпределят капацитети по други, по-популярни линии. Така от 27 октомври пътуващите София - Варна ще търсят други алтернативи на въздушен транспорт.

comment 0
visibility 393

Кола се обърна на таван на "Христофор Колумб", две жени са пострадали

Две жени са пострадали при катастрофа на столичния бул. "Христофор Колумб",  съобщава topnovini.bg. Инцидентът е станал при сблъсък на две коли, като едната се е обърнала по таван на пътя. 36-годишна жена е откарана в болница "Св. Анна" с контузия на шийния дял. Другата шофьорка е 63-годишна. Тя е с лека контузия на ръката. Прегледана е на място и не е хоспитализирана. Движението в района беше затруднено, но бързо възстановено.

Реклама
comment 0
visibility 554

Ограничения на движението в столицата утре

Утре, 5 септември, заради ремонт на бул. "Арсеналски" в отсечката от бул. "Черни връх" до бул. "Петко Каравелов", ще бъде забранено влизането на автомобили, също и престоя и паркирането им до 24.00 по южната половина от пътното платно на бул. “Арсеналски“, в участъка от ул. “Богатица“ до бул. “Черни връх“, като се осигурява минаването през кръстовищата при ул. „Милевска планина“, ул. „Борис Пожаров“, ул. „Църноок“, ул. „Никола Козлев“, ул. „Зорница“ и се осигури ползването на спирка с код 1345 „ПК СПАРТАК“ по маршрута на автобусна линия № 102.   Ще бъде въведена организация на движението за демонтаж на пасарелка на бул. „Никола Мушанов” при спирка „Балканкар АД” в София, информира sofia.utre.bg. От 00.30 часа до 04.00 часа на 5 и 6 септември 2018 г. ще бъде забранено влизането на автомобили по бул. „Никола Мушанов” в отсечката от ул. „Житница” до ул. „Добротич”. Временно се налага промяна и в разписанията за автобусни маршрути № N3 и № 11 ТМ. Разкрива се временна автобусна линия № 11-ТМ, която ще минава по маршрут: ж.к. Западен парк (крайна станция на автобусни линии №№ 72 и 77), ул. Западна, ул. Суходолска, ул. Кубан, бул. Възкресение, бул. Никола Мушанов, бул. “Овча купел”, бул. Цар Борис III, ул. Александър С. Пушкин, пл. Знаме на мира.   Автобусите ще спират на всички настоящи автобусни спирки по маршрута.   От 00.00 часа до 04.30 часа на 5 и 6 септември 2018 г. автобусна линия N3 ще промени движението си, както следва: в посока Автостанция Изток /след кръстовище ул. Зеленика/бул. Никола Мушанов/бул. Овча купел, надясно по бул. Овча купел, наляво по бул. Цар Борис III и след кръстовище бул. Цар Борис III/бул. Акад. Ив. Ев. Гешов/бул. Ген. Тотлебен направо по бул. Ген. Тотлебен и по маршрута си, двупосочно.   За маршрута на автобусна линия N3 се закриват спирки: - с кодове 0565 и 0566 БАЛКАНКАР АД; - с кодове 0631 и 0635 Ж.К. КРАСНА ПОЛЯНА; - с кодове 1932 и 1934 УЛ. ДОБРОТИЧ; - с кодове 0292 и 0293 БУЛ. ВАРДАР; - с кодове 0304 и 0307 БУЛ. ВЪЗКРЕСЕНИЕ; - с кодове 1157 и 1158 УЛ. ГЮЕШЕВО; - с код 0389 БУЛ. ЦАР БОРИС ІІІ; Автобусите ще спират на всички настоящи автобусни спирки в променения участък от маршрута.   Ще бъдат закрити автобусни спирки с кодове 0565 и 0566 „БАЛКАНКАР АД“ за автобусни линии № 11, 45, 60, 102 и N3 и трамвайни спирки с кодове 0567 и 0568 „БАЛКАНКАР АД“.

comment 0
visibility 753

Трамвай излезе от релсите

Трамвай №11 излезе от релсите и предизвика суматоха. Десетки автомобили спряха, за да се начудят с каква скорост е карал ватмана, за да излезе от релсите.  На мястото на инцидента веднага пристигна полицейски автомобил и движението бе регулирано. За щастие няма пострадали автомобили и пътници. Причината е техническа в релсовия път, казаха пред Столица.bg от Столичен електротранспорт. Инцидентът е станал тази сутрин. Трамваите са швейцарски и миналата година бяха пуснати в движение. Все още не е ясна причината за инцидента. От Столичен електротранспорт тепърва ще установяват дали има проблем в трасето и или ватмана е превишил скоростта.  

comment 0
visibility 529

Нов ПУП може да отложи протеста на "Овча купел" за следващата седмица

Живеещите в "Овча купел" използваха последния законен начин да протестират срещу презастрояването в района. Пред "Александър Невски", в понеделник вечерта, изразиха възмущението си и поставиха исканията си за нов градоустройствен план. Ако не бъдат удовлетворени те предвиждат нов протест на 13 септември пред Столична община, когато е първата за политическия сезон сесия на СОС и среща с общински съветници. Това обясниха от Асоциация за регулиране на отношенията в етажната собственост (АРОЕС), която подкрепя живеещите в "Овча купел". Вчера от направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община съобщиха, че започва процедура за изработване на задание и цялостен ПУП в "Овча купел 1". Това може да намали напрежението сред недоволстващите и протестът за 13 септември да се отложи. Още по темата: От „Овча купел“ излизат на протест пред „Ал. Невски“ заради презастрояването "В самата нормативна база има вратички, което е предпоставка за корупционни схеми. Затова трябва да се намери решение за спиране на презастрояването", коментираха пред столица.bg от протестиращите.

comment 0
visibility 509

Пътен инцидент с пострадали на бул. "Христофор Колумб" в София

Има пострадали при при инцидента преди около час на бул. "Христофор Колумб" в София. В катастрофата са участвали два автомобила. При удара единият от автомобилите се е обърнал по таван на пътя, информира Дарик. Едната шофьорка е по-сериозно пострадала. Тя е 36-годишна и е откарана в болница "Св. Анна" с контузия на шийния дял. Другата шофьорка е на 63 години и е с лека контузия на ръката. Прегледана е на място и не ее е наложила хоспитализация.   В момента движението в района е затруднено.

comment 0
visibility 360

Тома Белев: "Витоша ски" си търсят оправдание

На "Витоша ски" не им трябва правна рамка, за да подменят съоръженията на Витоша. Ако те обаче искат да променят трасето - спирките на лифтовете, то тогава трябва да се съобразят със закона. Това коментира пред столица.bg екологът Тома Белев. "При промяна на трасето ще трябва да има нови съоръжения и тогава трябва да се мине цялата процедура за разрешения", обясни той. Според него собственикът на ски-влековете  и лифтовете в момента си търси оправдание, за да не възстановят лифтовете, два от които не работят. Още по темата:  Витоша ски: Не можем да подменим съоръженията, няма правна рамка Предложената преди седмица идея за преминаване на лифтовете към Столичния градски транспорт изобщо не е изненадала екологът. Според него това е възможно, но  само, ако "Витоша ски" отново продаде лифтовете на Столична община. В противен случай няма как съоръженията да минат под шапката на СГТ. "Те лифтовете преди години бяха към СГТ и тогава имаше много и редовни автобусни линии, които дублираха трасето. Това не е нещо ново, но собственикът вече е друг. В момента Княжевския лифт вече е толкова остарял и опасен, че трябва да бъде изцяло подменен", обясни Тома Белев.

comment 0
visibility 320

Координация на спешната помощ при тежки инциденти и бедствия искат столичните лекари

Столичната Лекарска Колегия на БЛС има предложение предварително уточнени спешни центрове да имат готовност да се ангажират със спешните случаи на столицата, както и с пострадали при тежки инциденти и бедствия. Това предложение е подробно описано в писмо, изпратено до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова и здравния министър Кирил Ананиев, както и до д-р Дечо Дечев - управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС). По предложение на Столичната Лекарска Колегия това трябва да са УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", ВМА, УМБАЛ "Св. Анна" и УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Това решение е било взето на заседание на управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС от 3 септември, информира news.bg. В становището на колегията се споменава, че е необходима идентификацията на болници с режим на работа без прекъсване, като задължително изискване е там да има екипи от специалисти от различни направления. Това ще помогне за бързото обслужване на пациентите с политравми. Лекарите настояват за набелязването на ясни правила за координиране и комуникиране на екипите, за да могат да са максимално ефективни при инциденти с множество пострадали на територията на столицата. Екипите ще са в постоянна връзка и координация с 112, МЗ, МРРБ, МВР, пожарна и гражданска защита, армия, ДАНС, БЛС. Предвижда се и изграждане на колцентрове в самите болници. Ето основните изисквания на лекарите: Да се обезпечи необходимото доoкомплектоване с апаратура на съответните болници, което да позволи адекватно и навременно оказване на спешна помощ. Да се създаде и поддържа болничен резерв от свободни легла в обем на 20% от легловата база. Да се осигури безлимитна дейност на конкретните медицински заведения. Да се наложи строго регламентиран ред за комуникация и координация между ЦСМП и посочените лечебни заведения с цел максимално обезпечаване и навременност на транспортната дейност за спешна помощ. Четирите фиксирани центъра да осигурят денонощно покритие от необходимите мултидисциплинарни високоспециализирани екипи, които да поддържат 24-часова спешна дейност.

comment 0
visibility 516

Кой си забрави автомобила на паркинга на метростанция в "Младост"

Стари автомобили са изоставени по паркинги и пред блокове. За това алармираха граждани пред столица.bg. Наредбата за премахване на автомобилите не винаги се прилага и така с години стари коли заемат паркоместа. В момента на паркинга на метростанция "Младост 3" има няколко изоставени коли. Според хората те били там повече от година. Процедурата е доста тромава и понякога може да отнеме и година, докато се вдигне автомобилът. Първо на колата се поставя стикер от съответната община и се дава срок от 3 месеца на собственика. През това се прави справка в КАТ на кого е автомобилът. Едва след това кметът издава заповед за вдигане, която може да се обжалва. И когато мине цялата тази процедура накрая идва паяк, който вдига колата за вторични суровини.

comment 0
visibility 430

Световното по художествена гимнастика се открива в понеделник в „Арена Армеец“

В понеделник, 10 септември, стартира Световното първенство по художествена гимнастика в София. То ще се проведе в зала „Арена Армеец“. Участие в него ще вземат 61 държави с над 350 състезателки. Силвия Митова ще асистира на съдиите на 36-то Световно първенство, което се провежда за трети път в България, но за първи път домакин е София. През 1969 и 1987 г, домакин на Световното беше Варна, припомня Днес. Сега интересът към първенството е много голям, тъй като то всъщност е първата квалификация за Олимпийските игри през 2020 в Токио.

comment 0
visibility 1030

Ремонтите на училищата в "Надежда" продължават, ще има специален режим на учебния процес

Със специален режим на учебния процес ще започнат учебната година училищата, които са в ремонт в общинския район Надежда.  Това съобщиха от районната общинска администрация. Едно от тези училища е 54 СУ "Свети Иван Рилски" с изучаване на чужди езици. Предвиденият срок на ремонта е над 400 дни и затова ще има специален режим. Естествено всичко около учебния процес ще бъде с одобрението на Регионалната здравна инспекция, категорични са от общината. "Когато едната сграда е в ремонт децата ще бъдат преместени да учат в другата. В училищата, които са по-малки ще се учи в ремонтирания етаж, а другите ще останат затворени", предвижда специалния режим. От 26-е училища които влизат в проекта за ремонт по Оперативна програма "Региони в растеж" 11 са в "Надежда". Общата сума по проекта е 63 млн. евро, като 58 млн. евро са европейски средства. Толкова големи ремонти на училища в район "Надежда" досега не е имало, казват жителите. 54 СУ "Свети Иван Рилски" ще бъде изцяло обновено от горе до долу и училищния двор, ще има чисто ново осветление  и нови мебели, казват от общината. Максималният период на ремонтни действия в детските градини е 155 дни, с изключение на 15-та ДГ, където дейностите ще продължат в рамките на 235 дни. В 15-та ДГ, ремонтните дейности ще бъдат разделени на два корпуса, като децата ще бъдат разположени в противоположния на строителния процес корпус. В училищата сроковете за изпълнение на СМР са от 251 календарни дни до 460 календарни дни. Вече е създадена и координирана организация за осигуряване на нормалното протичане на учебно-възпитателния процес. В повечето обекти, децата ще бъдат преместени във сгради-филиал или малки сгради към училищни комплекси. В училищата: 15 СУ и 16 ОУ, строителните дейности ще бъдат реализирани поетапно (по етажи), а децата ще преминат на двусменен учебен режим. Училищните ръководства и директорите на детски градини са информирани да съблюдават всички мерки за безопасност. Вчера кметът Йорданка Фандъкова посети и инспектира 101 СУ, където също върви голям ремонт. След като приключат ремонтите в "Надежда" ще се изравни нивото на базата с училищата в центъра. В момента в тази част на столицата има училища, които са строени през 50-те години и оттогава не са виждали ремонт, припомнят запознати. Ето и всички училища и градини в район "Надежда", които са в ремонт: 54 СУ „Св. Иван Рилски”, 16 ОУ, 16 ОУ „Райко Жинзифов”, 15 СУ „Адам Мицкевич” 101 СУ „Бачо Киро”, ДГ № 115 „Осми март", ДГ № 170 „Пчелица”, ДГ № 15 „Чучулига”, ДГ № 27 „Детска китка”, ОДЗ № 90 „Веса Паспалеева” - сграда 2, ЦДГ № 152 „Връбница” - филиал на нова ДГ № 115 „Осми март”.

comment 0
visibility 496

Без вода утре остават в Горни Богров, Казичене и Банкя

В сряда, 5 септември, заради смяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Незабравка“, с. Горни Богров , ще бъде спряно водоподаването от 10:00  до 18:00 часа на живеещите в района на: ул. „Стефан Караджа“, ул. „Александър Стамболийски“, ул. „Здравец“, ул. „Морава“   Ако строително-ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на адрес: ул. „Стефан Караджа“ срещу 115 ОУ, информира Дарик.   На 5 септември, сряда, заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Борис III“, с. Казичене, ще бъде спряно водоподаването от 09:00  до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода” в района на: ул. „Троянов път“, ул. „Кръстю Пастухов“, ул. „Цар Борис III“, ул. „Прогрес“   Ако строително-ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на адрес: ул. „Прогрес“ ъгъла с ул. „Цар Борис III“.   Отново утре, 5 септември, заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Есперанто“, гр. Банкя , се налага спиране на водата от 10:00  до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Есперанто“ от ул. „Царибродска“ до ул. „Восток 2“   Ако строително-ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на адрес: ул. „Есперанто“ ъгъла с ул. „Царибродска“.

comment 0
visibility 1467

От НАГ обещават на цялостен ПУП на „Овча купел-1“

Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община стартира процедурата по изработване на задание за цялостен подробен устройствен план на ж.к. „Овча купел-1“. С плана ще се обособят урегулирани поземлени имоти за съществуващите жилищни блокове, необходимите терени за локални градини, ще се оптимизира мрежата от улични паркинги, като се проектират и велоалеи. Това се съобщава в сайта на направление "Архитектура и градоустройство . Процедурата по изработване на ПУП на ж.к. „Овча купел-1“ е по инициатива на кмета на район „Овча купел“ г-жа Христина Семерджиева и на база вече влязлата в сила кадастрална карта за района, както и засиления инвестиционен интерес породен от строителството на третия лъч на метрото. Изработеният проект на задание за ПУП ще се представи на гражданите на района за обществено обсъждане. Застроителният, регулационен и кадастрален план /ЗРКП/ за местност „ж.к. Овча купел-1” - жилищни микрорайони 4, 5 и 6 е одобрен през 1984 г. Мероприятията за обществено обслужване не са били реализирани. Това е причината през 90-те години в кв. 103 и кв. 104 да бъдат възстановени над 40 броя частни имота след проведена реституция по реда на ЗСПЗЗ. През 2003 г. в изпълнение на програмата за преструктуриране на жилищните комплекси е допуснато изработване на подробен устройствен план на м. „ж.к. Овча купел-1- 4,5 и 6 м.р.” В процеса на изготвяне на цялостния план на основание чл. 133 от ЗУТ е разрешено изработването на план-извадки.

comment 0
visibility 440

От „Спаси София“ алармират за дефекти по ремонтирания бул. "В. Левски"

От гражданска организация „Спаси София“ се възмущават от образувалите се локви по съвсем наскоро ремонтирания бул.“Васил Левски“. Публикувани са и снимки, документиращи локвите, които са се оформили от не толкова обилния дъжд вчера. Те смятат, че е тези локви през зимата вече ще са заледявания, а това е недопустими на булевард, за чийто ремонт са хвърлени толкова средства, пише news.bg. Според хората от организацията, няма смисъл от тротоарите, ако пешеходците ще трябва да се пазят от локвите. От „Спаси София“ искат отговор каква е цената на ремонта на булеварда, който е бил възложен без обществена поръчка на фирма Трейс. Те са категорични, че е задължително спазването на новата BUS лента, за да може да се движи безпрепятствено градския транспорт. За това грижа трябва да има Столична община, смятат от „Спаси София“. Те настояват и за пакет от мерки за контрол на спазването на BUS лентите

comment 0
visibility 546

Концерт-среща с първата българска джаз изпълнителка в „Перото“

Днес от 19.00 ч. в клуб “Перото“ ще се състои уникално събитие. Една от първите български джаз певици, Лени Вълкова, ще гостува в литературния клуб. Тя е пяла с Леа Иванова и Люси Найденова, познати като „Трите Ел“. Пее в бар „Астория“ през далечната 1947 г, а по-късно е солистка в „Джаза на младите“, където пее с  Кирил Семов, Лиана Антонова и Ахинора Куманова. Днес дамата на българския джаз е навършила 91 години и от 30 години живее в Лондон. Тази вечер тя ще разкаже на своите почитатели за кариерата и живота си, информира Офнюз. Входът за всички е безплатен. На събитието ще присъстват и Лиана Антонова (вокал) с „Трите Ел“, Емануил Манолов – Бадема (саксофон) с „Оптимистите“, Любомир Оджаков (тромпет) и Недко Трошанов (тромбон) с „Джазът на младите“, Ани Пармакова (вокал), Ванко Пеев (бендлидер) и Димитър Симеонов (саксофон) в бар „Астория“ и др.  

comment 0
visibility 449

Къде е спряна топлата вода в София

Вижте къде е спряна топлата вода днес заради аварии. ж.к. Изток Спряно топлоподаване на следните адреси: Ул. “А. П. Чехов” № 37,39; ул. “Т. Шевченко” № 9, 11 и ул. “Е. Поатие” № 4. ул. “Тинтява” № 17А, 27; ул. “132” № 14, 16, 18. Център Спряно топлоподаване на следните адреси: В района между улиците: Бул. “В. Левски”, ул. “Ген. Гурко”, ул. “Цар И. Шишман”, ул. “И. Вазов”, ул. “Г. С. Раковски” и бул. ‘’Цар Освободител”. ж.к. Люлин 5 Спряно топлоподаване на следните адреси: Бл. 526, 528, 528А, 529, 531 и 532.

comment 0
visibility 1334

121 СОУ посреща учениците след голям ремонт

На лъскаво училище се радват в "Манастирски ливади", похвалиха се в социалната мрежа от квартала. 121 СОУ "Георги Измирлиев", ще посрещне учениците ремонтирано и чисто. Стените на площадките пред класните стаи вече са готови и чакат само за боя. Навесите са укрепени и боядисани и се полагат защитните плоскости. Оградата е готова до централната порта. На тротоара вече се полага паважът, пишат в групата "Манастирски ливади". Вече има идея да се постави камера, която да предпази сградата от вандали.

comment 0
visibility 369

Майките от „Системата ни убива“ подготвят посрещане на депутатите

Майките на деца с увреждания, участнички в инициативата „Системата ни убива“ не си почиват. Те са подготвили посрещане на депутатите за първото им заседание след лятната ваканция. Народните избраници ще бъдат посрещнати с мълчание и черни знамена. Майките искат да напомнят за себе си и да подсетят депутатите, че до 1 октомври се очаква да се приеме искания закон за личната помощ и закона за хората с увреждания, информира Факти. Важно е законите да се гласуват до 1 октомври, за да могат да бъдат бюджетирани.

comment 0
visibility 400

Витоша ски: Не можем да подменим съоръженията, няма правна рамка

Старите съоръжение на Витоша не могат да бъдат подменени, така както се случва на Боровец, защото правната рамка не позволява. Това твърдят от фирмата собственик "Витоша ски" пред Нова телевизия. Боровец не се намирал в национален парк, нямало план за управление и земята не била публична държавна собственост, както е на Витоша, заявяват от "Витоша Ски". "Според нормативната база е невъзможно. Всички експерти и държавни институции се обединиха около тезата, че няма правна рамка, която да позволява подмяната на тези съоръжения. "Витоша Ски" е готова моментално да инвестира в подмяната на тези съоръжения в мига, в който държавата създаде такава рамка", заяви Рaдослав Пеев, началник сектор "Ски писти" във "Витоша Ски" АД. На Витоша има над 22 км мрежа от лифтове и ски влекове. В планината има четири лифта - Драгалевски, Симеоновски, Романски и Княжевски. Началните им станции са в София, но работят само Драгалевския и Симеоновския. "Витоша ски" купи лифтовете от Столичната община през 2007 г.

comment 0
visibility 1055

Платен паркинг край стадион "Васил Левски" от днес

Паркирането край Национален стадион "Васил Левски" става платено от днес. Първите четири часа ще се таксуват по левче, а всеки следващ час - по два. За престой през нощта от 20:00 до 08:00 водачите ще трябва да заплащат по един лев за всеки час. Търговията на колела, ски, спортни стоки и аксесоари, която от години се осъществява в този район, няма да бъде премахната. Търговците ще могат да извършват дейността си, като това ще им струва по 12 лева на ден за паркомясто. Целта на новите промени е да се въведе ред и по този начин да се осигури спокойствието на софиянци и гости на столицата.

comment 0
visibility 479

СО ще наказва с ипотека лошите стопани на сгради-културна ценност

Столична община планира да налага ипотеки на стопаните, които не полагат адекватни грижи за имотите си, обявени за културна ценност. В случай, че собственикът е глобен вече три пъти за липса на грижа за имота, общината ще направи ремонт за своя сметка. Сходно е положението със „Захарна фабрика“. Един от собствениците е получил официално предупреждение. За момента се предвижда налагането на глоба от 200 000 лв. Собственикът е възразил и е потвърдил желанието си да стартира реставрацията на имота, информира СофияУтре. Причина за тоталната разруха на „Захарна фабрика“ е безотговорното отношение на различните собственици през всичките 32 години. Най-новият собственик на имота е "Недвижими имоти София". През месец август Столична община е подканила собственика да започне реставрация на комплекса и в случай, че това не се случи в посочения срок, имотът ще се ипотекира и ремонтира. До 24 август предписанията на общината не са изпълнени. Предстои преминаване към нова санкция – 200 000 лв. От "Недвижими имоти София" твърдят, че имат нужда от технологично време за мащабния ремонт. Очаква се реставрационния проект да бъде одобрен от Министерството на културата. Ако този проект успее да се реализира, „Захарна Фабрика“ ще се превърне в модерен спортен, културен и търговски център.

comment 0
visibility 504

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“: СО няма концепция за развитие на градския ...

Виктор Чаушев от сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ пред 100лица за столицата: Столична община няма цялостна концепция за развитие на градския транспорт Необходимо е Столична община да има цялостна визия за развитие на градския транспорт и да работи за неговото приоритизиране пред личните автомобили. Това счита Виктор Чаушев от сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“. „Не е достатъчно само да закупуваш нови автобуси или трамваи, това е част от една комплексна политика, която в момента липсва. Когато с кола се придвижваш много по-бързо отколкото с градски транспорт, няма как да слезеш от личния автомобил“ допълва още той. Общинският съветник Стефан Марков допълни, че данъчният модел за личните автомобили е тотално сбъркан. В момента старите автомобили се облагат с по-нисък данък от новите, които замърсяват по-малко. Така гражданите нямат мотивация да закупуват по-нови автомобили, които да ограничат замърсяването на въздуха в града. Относно дейността на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, Чаушев постави като основен приоритет ремонтирането на исторически превозни средства свързани с историята на българските градове и превръщането им в подвижни музейни експонати. В момента активно работят по възстановяването на автобус от легендарния модел „Чавдар“. Крайната им цел е създаване на музей на градския транспорт в първото трамвайно депо „Клокотница“. Виктор Чаушев намира за неправилно решението за закриване на трамвайното трасе в кв. „Лозенец“ и заместването му с тролейбус. От сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ са внесли свое предложение за решаване на казуса с единичния коловоз на „Скобелев“, който не е предвиждал тежко строителство, но той дори не е разгледан. „В градовете на запад масово се разширява трамвайната и тролейбусната мрежа, а ние тук противопоставяме двата вида транспорт. Тролейбусът прави много връзки, но той не може по никакъв начин изцяло да замести трамвая. Изпуска се идеалната възможност двата вида транспорт да се допълват и повече хора в района да ползват обществен транспорт.“, коментира той. Според транспортният експерт, новата „тикет система“ трябва да позволява тарифиране за време, като Столична община трябва да положи усилия да има все повече обособени трасета на обществения транспорт. Той намира нощния транспорт, като успешен и необходим за града, но се нуждае от допълнителни корекции, като линия до летище „София“. В разгара на ремонтите на транспортната инфраструктура, Виктор Чаушев определи ремонта на емблематичната улица „Граф Игнатиев“ като добър, настилките са качествени и се влагат нови технологии при изграждането на релсовия път. При прилежащите улици, които са част от ремонта има дребни забележки и е важно те да бъдат отстранени, така че да се защити интереса на гражданите и ремонтираните обекти да са изпълнени качествено и с дълъг експлоатационен живот.