Новини от 11.09.2018

comment 0
visibility 492

Мъже легнаха като на плаж насред кръстовище в София

Двама мъже се опънаха като на плаж насред столично кръстовище в знак на протест за светофар, който не светвал зелено за пешеходци. След месец, в който всеки ден пускаме сигнали, че този светофар не работи, го блокирахме,  защото идва 15 септември, отсреща е 28 СОУ, обясняват недоволните в групата "Забелязано в София". "Светофарът спира колите завиващи надясно само за три секунди. През останалото време свети зелено и по средата на зеленото за автомобили светва зелена светлина за човек. Не знам, ако незрящ пешеходец се блъсне в преминаващ и навлязъл вече в кръстовището автобус 72 кой, ще е виновен?  Защото няма как да спреш навлязло превозно средство на зелено, и в този момент светва пешеходен зелен. Децата дали са в безопасност", коментират опасността столичани. Двамата мъже са категорични, че е трябвало да легнат, за да се обърне ввнимание на светофара. "Така се прави, когато институциите не си вършат работата! Светофара не е регулиран правилно и е опасен! Заради това протестираме!" Според други пък на това кръстовище не работели бутоните на светофара, затова означавало, че зелен светофар за пешеходеца няма да светне.

comment 0
visibility 653

Местят КАТ-София до СОБТ, край Врана

КАТ може да се премести до базата на СОБТ, край Врана. На огромната територия край Цариградско шосе, където се намира и Жандармерията ще се пренесе и Пътна полиция, която обслужва София област, пише в. Стандарт. Идеята се коментира от години и е обсъждана няколко пъти, но до момента преместването не е направено. Предложеният за МВР министър и настоящ главен секретар на МВР Младен Маринов имал експертизата да направи реформата, смятат хора от Вътрешното министерство. За преместването намеква и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. "В Дървеница, където сега се намира КАТ, няма достатъчно пространство, освен това системата е остаряла и има нужда от подмяна", обясняват експерти. Към терена, върху който е КАТ в центъра на София имало претенции за собственост. Ако най-после преместването се осъществи, от една страна системата ще се поднови, а от друга ще има достатъчно пространство за над 800-те автомобила, които минават на ден през КАТ-София, обясняват експерти.

comment 0
visibility 446

Фандъкова участва в подписването на Манифест "Заедно срещу езика на омразата"

Кметът на София Йорданка Фандъкова участва в подписването на Манифест "Заедно срещу езика на омразата", който е символ на толерантността. Церемонията бе в Музея за история на София, съобщиха от Столична община. "София от хилядолетия е символ на толерантността и затова е съвсем естествено подписването на днешния Манифест. Той е израз на обединение срещу речта на омразата и нетолерантността. Езикът е силно оръжие. С почитта към исторически събития, които са пример за обединение и битка в името на доброто, запазваме традициите на толерантността. Защото доброто се познава на дело, не само на думи", каза Фандъкова. В подписването кметът бе заедно със зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и председателя на организацията на евреите "Шалом" д-р Александър Шалом. Дипломатически мисии в България, представителите на Националния съвет за религиозните общности в България също подкрепиха инициативата. "В своята вековна история София е град, в който съжителстват представители на различни вероизповедания. В историческия център на София днес съжителстват на метри един от друг храмовете на големи религии: православeн храм, протестантска църква, джамия, синагога и котолически храм. Почти завърши изграждането и на арменската апостолическа църква, която подкрепяме през последните години. Мирното съжителство и взаимно зачитане са знак за духа на София, който трябва да пазим", каза Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че Столичната община чрез свои програми подкрепя редица инициативи. През последните години заедно с неправителствени организации и дипломатически представителства се реализира инициативата "Да изчистим омразата".

Реклама
comment 0
visibility 812

Безплатни очни прегледи в район "Искър"

Столичният район „Искър" и очна клиника „Вижън" инициират безплатни прегледи, съобщиха от Столична община. Добър успех с добро зрение! Това е мотото на съвместната инициатива на Столична община - Район „Искър" и клиниката. Тя е по повод откриването на новата учебна година. Над 120 деца, живеещи и учещи на територията на района, ще бъдат прегледани безплатно на 13 и 14 септември т.г. /четвъртък и петък/. Мястото е бул. „Цветан Лазаров" № 86. За многобройните желаещи, неуспели да се запишат, ще се организират и обявят допълнителни дни.

comment 0
visibility 319

Предпазни колчета по тротоарите падат по 5 пъти

Предпазни колчета по тротоарите в столицата падат по няколко пъти и застрашават здравето и живота на деца и възрастни хора. ЗА тази опасност предупреждават в групата "Видяно в София". [caption id="attachment_28150" align="alignnone" width="475"] Снимки: Фейсбук[/caption] "Поредната далавера с некачествени материали и некадърни изпълнители!!! За пореден (може би 5-ти път) едни и същи колчета падат и ромска бригада от подизпълнителска фирма идва и си “оставя ръцете”, за да може когато пак паднат да похарчат още малко откраднати пари от нашите данъци!? Докога!?", пише с възмущение гражданин. Вчера той за пореден път е снимал падащите колчета на ул. “Г. С. Раковски” в непосредствена близост до 29-то СОУ, в близост до бул.”Сливница” , ул. “Панагюрище” и ул.”Тимок”, район Сердика, София.

comment 0
visibility 485

Следствието иска всички сигнали на ИК "Овча купел" до институциите

Живеещите около строителния изкоп, в който падна автомобил в петък трябва да предоставят всички сигнали, които са пускали до институциите за нередности около застрояването в района. Това са поискали от следствието, което работи по причините и виновниците за пропадналия изкоп, научи Столица.bg. Хора от инициативния комитет, който е срещу презастрояването в "Овча купел" трябва да предоставят на разследването жалбите от 2008 до 2018 г. Укрепителните работи по обекта на "САГ груп" вече са започнали. Освен изсипаните над 150 куб. м чакъл трябва да се поставят нови пилоти. Когато стана инцидента архитект конструктор заяви, че в изкопа са поставени пилоти по най-евтиния начин. Сега обаче ще поставят нови с арматура и бетон, обясниха живеещите в бл. 412, до който земята пропадна в изкопа. "Инвеститорът нямал техника и затова е наел друга фирма да постави пилотите по технология, в която няма да има вибрации и ще се излива бетон", обясниха хората. Те ежедневно следят за укрепителните дейности, тъй като жилищният блок е на отстояние 5 метра от строителния изкоп. Всяко чудо за три дни изобщо не е валидно за хората в "Овча купел". След двата протеста в района и пред "св. Александър Невски", те ще изразят недоволството си и пред Столична община в четвъртък, когато е първата за политическия сезон сесия на СОС. Те искат да запознаят общинските съветници с проблемите на презастрояване в квартала. И ще настояват Столична община да обяви мораториум на строителството в "Овча купел". В момента опасния строеж до бл. 412 е спрян временно от РДНСК.

comment 0
visibility 559

Район "Средец" организира празничен концерт

Район "Средец" на Столична община организира празничен концерт на 27 септември т. г. послучай традиционния си празник. Музикалното събитие е от 18:00 ч. до 20:00 ч. в Градската градина срещу Националната галерия В празничната програма участие ще вземат фънк формацията FUNKY MIRACLE, Симеон Желязков, Георги Стойков, Владислав Мичев, Пламен Денчев, Илия Колев, Евден Димитров, Радо Казасов, Борислав Бояджиев - Dj Borche

comment 0
visibility 546

Да си водиш детето на градина от "Манастирски ливади" във "Враждебна"

Братче и сестричка, деца на младо семейство от "Манастирски ливади" не бяха приети в детска градина в София. Възмутеният дядо изрази принципно мнение в социалната мрежа. След като историята бе споделена десетки пъти от Столична община бързо се намери решение и малкият Никола е приет в детска градина във "Враждебна". Никола и Виктория имат разлика от 13 месеца. Генералното обяснение, че няма места не решава конкретните проблеми на конкретните хора, коментира ситуацията дядото. Майката на децата се дипломира по време на втората си бременност и получава мизерни майчински. А таткото напуска работа и отива на трудовата борса, за да може да помага при отглеждането на децата. Семейството живее в квартал "Манастирски ливади". Как при тези условия за Никола и Виктория няма място по критериите на общината е мистерия без отговор? Двете деца не се събрали така необходимите точки, за да бъдат класирани. Как ще се справи семейството им с отглеждането им към момента не е съвсем ясно. И защо много от младите семейства в София не искат да имат деца, сякаш вече намира обяснение. На две жалби от последната година до СО по въпроса нямало официален отговор. След 6 месеца мълчание става известно, че случаят бил разглеждан на специалната работна група към Общината и не е получил положително разрешение. С какъв мотив - не е съобщено още. Преди 4 години пак семейство от "Манастирски ливади" водеше детето си на детска градина в "Дружба". Малкият тогава Константин все оставаше последен, защото майка му след работа до 17.30 ч "летеше" до "Дружба" да си прибере детето. А сутрин вместо в 8 ч. детето го оставяха в 6.30 ч на градина. Със сигурност това не са единствените случаи, в които родителите препускат като вихрогони от единия край на столицата до другия, за да си приберат детето.

comment 0
visibility 238

Започна приемането на проекти на столична програма "Култура" за 2019

Проекти на столична програма "Култура" за 2019 г. ще се приемат от 10 септември до 10 октомври т. г. В изпълнение на Решение № 552 от 26.07.2018 г. на Столичен общински съвет, Столична община, чрез Дирекция „Култура”, обявява сесия на Столична програма „Култура” за 2019 г. Проектните предложения се подават само по електронен път на сайта на Столична програма „Култура” - https://kultura.sofia.bg. Не се приемат заявления и документи, изпратени по пощата, чрез e-mail, с куриер, на хартиен носител и др., предупреждават от Столична община. Обявява се 1 /една/ сесия на Столична програма „Култура” – 2019 г., с изключение на Направление „Мобилност“ (външна и вътрешна), за което ще бъде обявена и втора сесия, със срок за подаване на документи от 11 март до 11 април 2019 г. Правилата за работа на Столична програма „Култура”, съдържателен обхват, параметри за кандидатстване, изпълнение и отчитане, документи и формуляри за кандидатстване по Столична програма „Култура” за 2019 г. са публикувани на https://kultura.sofia.bg Допълнително ще бъдат обявени датите за безплатно обучение на желаещите да кандидатстват по Столична програма „Култура” за 2019 г. На 19, 20 и 21 септември 2018 г. ще се проведе безплатно обучение на желаещите да кандидатстват по Столична програма „Култура” за 2019 г.  Обучението включва: 1. Формуляри и документи за кандидатстване по Столична програма „Култура”; 2. Правила, съдържателен обхват и направления на Столична програма „Култура”; 3. Електронно подаване на документи. Записване на e-mail: stolichna.programa.kultura@gmail.com , като се посочат предпочитаната дата, име и телефон за обратна връзка – от 03.09.2018 г. Обучението ще се проведе по следния график: • 19 септември, сряда, от 10.00 ч. до 13.00 ч., в Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков” №4А • 20 септември, четвъртък, от 14.00 ч. до 17.00 ч., в Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков” №4А • 21 септември, петък, от 10.00 ч. до 13.00 ч., в Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков” №4А

comment 0
visibility 732

"Билла" влиза в The Mall

Купувачът на столичния търговски център The Mall е придобил и помещенията, в които беше фалиралият супермаркет "Карфур". Приключването на сделката е станало през юни 2018 г., показва финансовият отчет на компанията Hyprop, съобщава 24 часа. Дружеството притежава 60% от компанията Нуsѕtеаd Limited, която оперира в Европа и придоби столичния мол през октомври 2017 г. за 155 млн. евро. През юни Hystead е придобила мястото, където се помещаше “Карфур”, но от доклада не става ясна стойността на сделката. През 2016 г. най-големият магазин на “Карфур” у нас се продаваше от частен съдебен изпълнител за 32 млн. лв. заради дългове на “КМБ България”. Компанията е собственост на гръцката Marinopoulos, която държи правата над франчайз на “Карфур” за България и Балканите. Hystead ще обнови мястото на бившия магазин и то ще бъде включено в търговския център. Очаква се ремонтът да започне през октомври и трябва да приключи за близо 6 месеца. Стойността му ще възлиза на 23 млн. евро. На мястото на “Карфур” ще има супермаркет с площ 2450 кв. м, както и други магазини с площ 9550 кв. м, пише още в доклада. С придобиването на тези части площта на Hystead ще достигне 60 000 кв. м, като към края на юни тази за отдаване е била 51 200 кв. м. Към края на юни само 0,4% от площта на мола не е била заета, сочи още докладът.  През май веригата супермаркети “Билла” съобщи, че ще отвори магазин и в столичния The Mall. За “Билла” това ще бъда шести обект в столичен мол. От компанията тогава обявиха, че той трябва да отвори врати в края на годината.

comment 0
visibility 698

Владо Пенев става почетен гражданин на София

Култовият инспектор Попов от "Под прикритие" е предложен за почетен гражданин на София. Актьорът Владимир Пенев има юбилей тази година и на 24 октомври навършва 60 години. Кандидатурата му, заедно с с още 10 беше одобрена от постоянната комисия по образование и култура на СОС.  Окончателното утвърждаване ще е в четвъртък,  на сесията Общинския съвет. Пенев, който бе и министър на културата в служебния кабинет на Марин Райков влиза в шестия сезон на медицинския сериал "Откраднат живот: Анатомия на гнева". Тази вечер е първа серия, в която има снимки от Берлин. Пенев играе ролята на проф. Цонев, който е новият управител на общинската болница "Свети Кирил". Лентата е селектирана за "Медия микс" в Солун, в конкуренцията на 22 международни проекта. "Откраднат живот" е номиниран за сценарии, съобщи продуцентът Ефтим Милошев пред Нова телевизия. В "Анатомия на гнева" се завръща и бившият директор на болницата доц. Банков (Юлиян Вергов), а в болничната история влиза и Владо Карамазов като д-р Христо Карагьозов, чиито лекарски права са били отнети заради смърт на дете. Избрахме да разказваме за докторите като герои и това продължава вече 300 серии, каза Ефтим Милошев.

comment 0
visibility 431

Китарист от Банкя спечели конкурс в Испания

Китаристът Стоян Пасков е победител в конкурса за рекламно лице на Лексус в Испания. Преди няколко седмици той реализира първия си самостоятелен концерт в Банкя, похвалиха се на официалната си страница от общински район Банкя. Днес музикантът заминава за Мадрид, а утре ще участва в големия концерт в Casa América de Madrid. Банкя му пожелава успех и се гордее със своите таланти, които прославят името на курорта и на България по целия свят!

comment 0
visibility 279

Открити са нарушения в автошкола в София

ГДНП, НАП и ИААА, извършиха съвместна проверка в столицата Нарушения са открити в автошколи в София при съвместна проверка на ГДНП, НАП и ИААА. В хода на предприетите съвместни действия, в едно от училищата за шофьори са установени редица нередности. Липсвали са първични счетоводни документи, както и касова наличност. Установено е, че курсистите се записвали за обучение в чрез интернет-платформа на търговско дружество. Плащанията се извършвали на място в офиса на дружеството, срещу които те получавали касов бон или квитанции на името на автошколата. След това събраната сума се носела на ръка лично от управителя на дружество с ограничена отговорност на съответната автошкола. Експертите от НАП са съставили протокол за констатираното нарушение, предприети са допълнителни проверки на автошколата от компетентните институции. Същевременно служители на ИААА са връчили на управителя на търговското дружество принудителна административна мярка, свързана с предишна проверка, извършена в средата на месец юли.

comment 0
visibility 689

 Обсъждат новата визия на улица "Иван Вазов" в столицата

Нова визия ще промени изцяло столичната централна улица "Иван Вазов". Улицата ще претърпи тотална трансформация, с нови настилки, пейки и споделени места, научи Столица.bg. Това е предвидено по проекта, който ще обсъди днес на дискусия, днес от 18:30 ч. в ресторант „Чекпойнт Чарли“, ул. “Иван Вазов” № 12 (вход до къща музей “Иван Вазов”), обяви на официалната си страница НАГ. Дискусията е обявена от Направление архитектура и градоустройство на Столична община и ще се обсъдят идеи за подобряване на качеството на градската среда чрез обособяване на нови публични пространства. Ще има увеличаване ширината на тротоарите, добавяне на озеленяване и места за сядане по тях. Подобрени ще са условията за пешеходците, живущите и ползвателите на улицата, намаляване на автомобилния трафик, паркирането и замърсяването по улицата в частта между ул. “Г. С. Раковски” и бул. “Васил Левски”. Мнения и предложения за новата визия на ул. "Иван Вазов" може да се изпращат до 17.09.2018г. и на  moyataulitsa@sofia-agk.com. По концепцията за ремонт и реорганизация на централната улица де работи отдавна от place.make. Целта е  да бъде напълно преобразена следващата година и столицата най-накрая да получи своето първо модерно, естетически издържано и функционално преосмислено пространство.

comment 0
visibility 328

На PARK(ing)DAY ще се осиновяват ваксинирани кучета

За първи път част кучетата на ОП „Екоравновесие“ ще вземат участие в международната инициатива PARK(ing) Day, която ще се състои в петък, 14 септември. Животните ще бъдат включени в информационна инсталация, която ще бъде разположена в синята зона на пл. „Св. Алескандър Невски“ между 11 и 16 часа, и ще бъде насочена към ползите от осиновяването на безстопанствени кучета от общинските приюти, съобщиха от Столична община. Екипът на общинското предприятие е подсигурил възможност за осиновяване на място, така че – всеки, който си хареса кученце по време на събитието, може само срещу лична карта, напълно безплатно, да си го вземе вкъщи. Всички животни, които се отглеждат в общинските приюти в Столична община са обезпаразитени, ваксинирани, кастрирани и чипирани, което ги прави подходящи за отглеждане в домашна среда и сред деца. Международната инициатива PARK(ing) DAY обединява граждани, бизнеси и институции по целия сват за трансформация на паркоместа във временни зелени пространства. Столична община е партньор на инициативата в България.

comment 0
visibility 896

Мизерия и хлебарки посрещат в Студентски град

След по-малко от две седмици стартира академичната година, а лошите условия в студентските общежития продължават да са една от водещите теми. В Студентски град в столицата общежитията са повече от мизерни, а опашките за плащане на наем, за кандидатстване и неясните критерии за подбор не съответстват със съвременните изисквания на обществото. От Националното представителство на студентските съвети потвърждават, че проблемите с общежитията са в цялата страна. Тъй като не всички университети могат да си позволят ремонти, от представителството искат от министерството да се отпуснат средства за това, информира Bulgaria ON AIR. От Студентския съвет на СУ споделят, че в момента се ремонтират 3 блока, остава още малко да се довършат. Голям напредък е и системата за електронно плащане на наемите, която работи от скоро. Разработва се електронна система за настаняване в общежитията. От Студентския съвет на УНСС пък споделят, че вече са ремонтирали 10 от 13 общежития.

comment 0
visibility 417

ГДБОП спря фалшив сайт, продавал лекарства за стави

Киберпрестъпност на ГДБОП спря фалшив сайт, който продава лекарства за става. Предлаганият медикамент лекувал всякакви артритни болежки. Оказа се, че сайтът е ползвал и фалшиво лого на БНТ, съобщават от държавната телевизия. Чудотворният крем е рекламиран чрез фалшиво интервю, което представя несъществуваща държавна програма "Здрава България", лекувала почти безплатно. В схемата е замесено дори и името на Министерството на здравеопазването, което според измамниците, е похарчило над милион щатски долара за разработване на формулата. Схемата е разкрита след сигнал на бивша медицинска сестра. На лични съобщения тя получила от Симеон Голдман от Института по ревматология и ортопедия, какъвто няма. Той веднага предлагал да излекува болките. Оказало се, че това е автоматично съобщение и без значение дали се отговаря, се получават и следващи. В тях се обяснявало, че препаратът излекувал над 94 % от доброволците. Всички писания препращали към друг сайт за продажба на мехлема за 69 лв. Регистрацията на сайтовете е била в САЩ и Испания. От ГДБОТ веднага са спрели менте сайтовете.

comment 0
visibility 497

„Време е за детокс на гардероба“ събира стари дрехи и обувки

На посочените места се изхвърлят ненужни дрехи, чанти и обувки като превенция от смесването им с общия битов отпадък Столична община обяви локациите на стационарните пунктове в София за събиране на стари дрехи и обувки.  Община стартира от днес есенната си кампания „Време е за детокс на гардероба“, която цели както събиране на ненужните дрехи, чанти и обувки от домакинствата, така и превенция от смесването им в общия битов отпадък. За максимално улеснение на гражданите през целия септември месец е разкрит мобилен пункт за изземане на ненужните вещи, който ще премине по график през всички райони в Столична община. В допълнение са разположени и четири стационарни контейнера, като три от тях са поставени на ключови места в "Борисовата градина" (до площадката „Слончето“) и на двата входа на Южния парк (откъм бул. „Витоша“ и откъм ул. „Нишава“). „12 000 т са текстилните отпадъци, включително дрехи, колани и обувки, които генерират софиянци и гостите на столицата за една година. В тази връзка е особено важно да знаем къде и как да изхвърляме този отпадък, така че да намалим неговото отражение върху околната среда и най-вече върху въздуха“ – това подчерта Йоана Христова при старта на кампанията „Време е за детокс на гардероба“. Кампанията „Време е за детокс на гардероба“ ще се състои на два етапа. На първия етап мобилен пункт ще събира стар текстил по график във всички райони на Столична община. На втория етап текстилът ще премине последващо третиране, евентуална повторна употреба и оползотворяване. Финалът на кампанията ще бъде отбелязан с участието на Столична община в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (17 – 25 ноември), в рамките на която ще се състои модното събитие Green Fashion Days, в което ще бъде представена специално разработена дизайнерска колекция от дрехи, създадени изцяло от събрания в рамките на кампанията стар текстил. „В началото на новия отоплителен сезон разделянето на текстила от смесения битов отпадък става особено актуално и в контекста на превенцията от неправомерното му изгаряне и замърсяването на въздуха. Проектът за популяризиране на разделното събиране започна още през януари 2018 г. с различни инициативи, които са насочени към това да създават условия успешно да изпълняваме задължението си като граждани да събираме разделно отпадъците си. Извън тази конкретна кампания вече имаме поставени в 8 района 29 контейнера за текстил, чиито точни локации можете да намерите на страницата на Столичния инспекторат“ – коментира директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Графикът за кампанията можете да намерите на sofia.bg/waste, както и в страницата във Facebook „Зелени решения за София“. Партньори на кампанията са организацията за оползотворяване на текстил TexCycle и зелените дни на модата – Sofia Green Fashion Days. Локации на стационарните пунктове: - Южен парк – на входа откъм бул. „Витоша“ и на входа откъм ул. „Нишава“; - "Борисова градина" – на централната алея, водеща към Лятната сцена; - паркингът пред Столичния инспекторат – ул. "Париж" 5.

comment 0
visibility 558

Изложба представя сградите на първия архитект на София

На 14 септември, петък, в Регионалния исторически музей ще се открие изложба, показваща сградите, проектирани от чеха Антонин Вацлав Колар, първия архитект на столицата. Архитектът иска да превърне столицата в модерен европейски град. На изложбата ще може да се види и експонат от царската чакалня на Софийската гара, информира 24 часа. Колар е проектирал Градската градина, паметника на Васил Левски, Военното министерство, както и Военното училище и Офицерския клуб. Изложбата ще остане в музея до 3 октомври.

comment 0
visibility 432

Охранители спасиха столичния храм „Рождество Богородично” от обир

Столичният храм „Рождество Богородично” в „Лагера” стана мишена на крадци. В нощта срещу 9 септември апаши решили се опитали да влязат с взлом, но не успели, предаде Нова телевизия. За щастие служители на СОТ пристигат много бързо и крадците избягали веднага. Престъпниците са очаквали да намерят голяма сума пари, събрани след празника Рождество на Света Богородица, който се отбелязва на 8 септември, разказва отец Илиян Алексиев. Охранителните камери са записали опитът за кражба в църквата. На записа се вижда как обирджиите първо си тръгват, но по-късно отново се връщат.  За късмет се включва алармената система и те не успяват да отмъкнат нищо. "В момента едната част от старата ограда е свалена заради ремонт и сигурно това ги е насочило да извършат това престъпление", заяви отец Илиян Алексиев. Той посочи, че парите на църквата от дарения и постъпленията в храма не се държат в него.  Храмът е снабден с охранителна система именно заради набезите в различните храмове, заяви свещеникът.

comment 0
visibility 290

Правят втори оглед на опожарената сградата в Студентски град

Повторен оглед правят днес експерти на столичната пожарна на сградата на ул. Рашо Рашев в Студентски град, която горя вчера. Все още няма категорично становище каква е причината за пламъците, изпепелили част от покрива. По първоначална информация огънят е тръгнал от кухнята на ресторант за кетъринг, който е на първия етаж. Пак там има и китайски ресторант. Още: Пожар в „Студентски град“ Пламъците са тръгнали по въздухопровода и затова са стигнали до покрива. Причината засега е непочистена мазнина, която се е възпламенила. До момента има щети и по апартаментите, пострадали при гасенето, леко наводнени. Днес вече всички ще имат достъп до офисите си в сградата.

comment 0
visibility 284

Променят движението около "Св. Александър Невски"

Въвежда се временна организация на движението във връзка с официалното посещение на председателя на Народната скупщина на Република Сърбия. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва : - от 8.00 часа до приключване на мероприятието днес на северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски“, между ул. „ 11-ти август“ и ул. „Оборище“. От 10.00 до 11.30 часа днес се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище“ между ул.„Г.С. Раковски“ и ул. „11-ти август“ само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.

comment 0
visibility 500

Днес започва „Алея на книгата“ в София

За шести път днес, 11 септември, от 17.00 ч. в столицата се открива книжното изложение „Алея на книгата“. Шатрите ще бъдат разположени до паметника на Алеко Константинов по пешеходната зона на бул.“Витоша“, информира Днес. Изложението ще бъде открито от Боил Банов. Ще се включи и  Джаз формация "София". Шатрите ще останат там до 16 септември и ще работят от 10 до 20 ч. всеки ден. Над 60 известни български издателства ще запознаят обществеността с новите си заглавия. Ще бъдат организирани премиери на книги, поетични срещи, беседи с преводачи и писатели. Ще има и работилница за деца. На 12 септември, сряда, от 18.00 ч. в Литературния кът я Алеята ще се проведе литературно четене, посветено на поета Евтим Евтимов. Ще бъдат наградени и победителите в Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино - 2018". Гости на събитието тази година са Атанас (Наско) Атанасов, Галина Вълчева, Георги Господинов, Димитър Тонин, Елисавета Логинова, Елица Виденова, Нели Нановска, Палми Ранчев, Петя Александрова, Светлозар Жеков, Татяна Костова, чешкият писател Мартин Райнер и други.