Новини от 28.09.2018

comment 0
visibility 314

Спешната помощ в София получи модерен апарат, предупреждаващ за инсулт

Центърът за спешна медицинска помощ – София получи дарение – уникален апарата за измерване на кръвното, който открива предсърдно мъждене изключително точно. Предсърдното мъждене по своята същност е нарушен сърдечен ритъм, който може да е причина за появата на инсулт или тромб, информира Днес. Според директора на Спешна помощ д-р Георги Гелев, всеки шести нуждаещ се от спешна помощ столичанин е със сърдечно-съдово заболяване.

comment 0
visibility 228

Симеонов обеща промени и приемане на План за управление на Витоша

Планът за управление на Витоша ще претърпи промени и ще бъде приет, за да се решат проблемите. Столичани не заслужавали стари съоръжени като лифтовете в момента. Това заяви вицепремиерът Валери Симеон при инспекцията на Драгалевския лифт, цитиран от  Фокус. Той е категоричен, че ще се продължи работата по казуса със спортните съоръжения в планината и ще има промяна на Плана на управление с решение на МС и в Закона за горите. Само така можело да се подменят лифтовете и спортните съоръжения на Витоша, категоричен е вицепремиерът. Според Симеонов Драгалевският лифт е един от най-старите и вече се е сред реликвите на Балканите и Европа. С него на инспекция бе и екоминистъра Нено Димов. Според него днастоящият План за управление на Витоша не позволява да се направят каквито и да било подобрения и подмяна на съоръженията, а софиянци не заслужавали това. Работна група по проблемите на Витоша има в Столичния общински съвет. Тя трябва да излезе всеки момент с доклад за състоянието на Витоша, след като членовете направиха огледи на общинската собственост в планината. Председател на работната група е председателят на СОС Елен Герджиков. За достъпа на софиянци столичани до планината Столична община ще достави 10 нови и екологични автобуси.

comment 0
visibility 629

Затварят улици около ст. "Васил Левски" за Левски - ЦСКА

Улиците в района на националния стадион "Васил Левски" ще бъдат затворени утре за дербито "Левски - ЦСКА, предупреждават от СТолично община. Ще има промяна в организацията на движение в събота на 29 септември т. г.. Забранява се спирането и паркирането на автомобили от 00.00 на 28.09.2018 г. до 24.00 часа на 29.09.2018 г. при сектор „Г" на Националния стадион „Васил Левски". Същото важи и 12.00 до 19.00 часа на 29.09.2018 г. на моста пред Национален стадион „Васил Левски". Забранява се и паркирането на стадион "Васил Левски". Изключение се прави само за автомобили на участващите в събитието. Затворена ще бъде част от ул. "Гурко" между "Васил Левски" и "Евлоги Георгиев" от 16.00 часа в събота до приключване на футболната среща. По преценка на СДВР може да се забрани влизането на автомобили в двете посоки. Изключение правят автобусите на транспорт по ул. „Евлоги и Христо Георгиеви" между пл. „Орлов мост" и бул. „Черни връх" и бул. „Драган Цанков" между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. „Пейо К. Яворов", предупреждават от Столична община.

Реклама
comment 0
visibility 438

В столично училище раздадоха бисквити с изтекъл срок на годност

Бисквити с изтекъл срок на годност са били раздавани на децата в софийското 39-о училище в "Младост" 2. За това са алармирали родители, съобщи Нова телевизия. На опаковката на безплатната закуска се е оказало, че има два етикета. След проверка и разлепване на горния надпис е установено, че срокът на бисквитите е изтекъл в началото на септември. Веднага е подаден сигнал в БАБХ и на храните е направена проверка. Фирмата, която е доставила бисквитите, общо 400 пакета, държи стола в 39-о училище. Тя държи обекти в още две софийски училища, от които също са потвърдили, че имат същия проблем.

comment 0
visibility 679

Фермерски изкушения на фестивала в парка "Заимов"

Около 10 000 посетители се очакват фермерския пазар тази неделя в парка "Заимов", съобщават от Столична община. Организатор на „Национален Фермерски Фестивал” е „Пазари Юг” ЕАД, съвместно с „Хранкооп София” и със съдействието и подкрепата на Столична Община. На щандовете ще бъдат представени храни на над 120 производители. На фестивала ще има и артателиета. Фермерският пазар е по подобие на други европейски столици и популярността му расте все повече сред почитателите на екологични храни. По щандовете в парка "Заимов" ще има домашно приготвени храни, сиропи, хляб и всякакви кулинарни изкушения от различни краища на България. Атракция ще бъдат и работилниците за ръчно направени сувенири.

comment 0
visibility 382

Анатолий Карпов идва за дните на Москва в София

Дванадесият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов и депутат от Думата идва в София за Дните на Москва в българската столица. Известният гросмайстор ще направи сеанс на шахматен турнир в НСА на 1 октомври от 17 часа. В първия ден на октомври се откриват Дните на Москва в София. Кметът Йорданка Фандъкова ще се срещне с официалната делегация от Правителството на Москва в 14 часа. Начело на руската група е Сергей Черемин - министър в Правителството на Москва и ръководител на Департамента за външноикономически и международни връзки, съобщиха от Столична община. В София ще бъде и главният архитект на руската столица Сергей Кузнецов, който ще участва в дискусията "Разговори за София" от 18 ч. във Военния клуб. На 1 октомври от 14 ч. ще има волейболна среща между младежки отбори на София и Москва. В 16:15 ч. ще има изпълнение на Кадетския корпус на площад пред храм-паметника Александър Невски. Вечерта от 20 ч. „Симфониета „София“, солисти от Болшой театър и московския пианист Кирил Рихтер ще представят концерт с популярни произведения от руската и европейска класика в Софийската опера и балет. Входът е свободен. На 2 октомври от 10 ч. в НДК ще бъде бизнес-форума „Търговско-икономическото сътрудничество и инвестиционният потенциал на Москва и София“ (НДК), а час и половина по-късно пред централния вход на НДК ще бъде открит арт-проект „Ярката Москва“.

comment 0
visibility 479

Наглец паркира върху ремонтиран тротоар

Нагъл шофьор си паркира сеата върху токущо ремонтиран тротоар. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и възмути десетки столичани. На ремонтирания тротоар на ул. Георги Измирлиев, до 121-во училище, в столичния "Гоце Делчев" наглецът се паркира автомобила. Мястото е далеч от зелена зона и единствено по сигнал на граждани може да бъде вдигнат. "Що за идиот трябва да си, за да си спреш колата върху ремонтиран тротоар", възмущават се граждани. "Ако паяка му вдигне колата и се бръкне за 70 лв.", никога повече няма да паркира върху тротоар, коментират хората. Иначе глобата за паркиране на тротоар, зелена площ, детска площадка и др. е от 50 до 200 лв.

comment 0
visibility 287

Променят критериите за конкурса за обновяване на "Света Неделя"

Срокът за оферти за конкурса за проекти за обновяване на площад "Света Неделя" е до 18 октомври т. г. Конкурсът за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Св. Неделя” стартира на 17 септември. Той ще се проведе в два етапа, като в първия могат да участват всички проектанти. Те ще бъдат оценявани от международно жури, което ще избере 7 от тях и те ще представят проекти. Наградният фонд на конкурса е 250 000 лв.  Целта на обновяването на плошад "Света Неделя" е да се запази културната идентичност и същевременно да има функционалността на съвременната градска среда. Около 300 000 лв. са инвестирани за археологически проучвания. След ремонта мястото ще стане пешеходна зона. Критериите за участниците в конкурса ще бъдат променени и ще бъдат занижени. Причината е недоволство на Камарата на архитектите в България, казва главният архитект Здравко Здравков, цитиран от Медиапул. Промените в документацията ще бъдат публикувани всеки момент.

comment 0
visibility 437

Билети за Театъра на армията на половин цена

Намаление с 50% на билетите правят в Театъра на армията, съобщават на сайта си. Всяка недея между 14 и 16 ч. билетите на всички представления - продукция на театъра на Българската армия, ще бъдат на половин цена. Програмата за октомври започва с Отело от 19 ч. На 10 октомври от 19 ч. на голяма сцена е постановката "Железния светилник" с участието на известни актьори - Владислав Виолинов, Антоанета Добрева – Нети, Луизабел Николова, Георги Кадурин, Стойко Пеев, Васил Михайлов, Георги Къркеланов, Стефка Янорова и др. На сцената на театъра гостуват постановки на ДКТ "Константин Величков" Пазарджик с "Одисей пътува към Итака"на 3 октомври, на 4 е Пловдивският драматичен театър с "Лекция №1 за народното творчество". Тази вечер от 19 ч. е постановката на проф. Ивайло Христов "Завещанието на целомъдрения женкар".

comment 0
visibility 504

Поставят още маркери на блока до срутения изкоп в "Овча купел"

Още маркери ще се поставят в понеделник на бл. 412 в "Овча купел", до който се срина строителен изкоп и пропадна автомобил в началото на септември.  Това съобщиха пред Столица.bg от Направление Архитектура и градоустройство на Столична община. Днес сутрента там имаше среща на жителите от блока с главния архитект Здравко Здравков. Хората искаха да знаят причините за пропадането и дали са застрашение жилищата им. Няма опасност за блока. Там има поставен маркер, който се следи и досега не показва отклонение. В понеделник ще се поставят още маркери и геодезисти ще огледат отново сградата, обясниха от НАГ. В сряда хората от %Овча купел ще имат още една среща с общински съветници. От всички протоколи и заключение на експерти става ясно, че причината за срутването на строителния изкоп е недоброто укрепване. Със заповед на кмета на София строителството на обекта е изцяло спряно и освен укрепителни дейности там не може нищо другао да се прави.

comment 0
visibility 556

В район „Витоша“ се работи усилено по приключване на ремонтите

През тази седмица завърши ремонта на пътната връзка от Околовръстен път посока кв.Бояна. Завършиха и ремонтите в 64 ОУ "Цар Симеон Велики", кв."Симеоново", където бе положена топлоизолация на покрива и 52 ОУ "Цанко Церковски", кв."Бояна", където бе поставена топлоизолация на сградата и бе подменено осветлението. Монтирана бе спортната площадка с лостова система в кв."Драгалевци" на ул."Карнобатски проход". Продължава работата по реконструкцията на детската площадка в кв."Манастирски ливади-запад" при ул. "Боянски възход", която до края на следващата седмица ще бъде изцяло готова. Започна облагородяването на района около коригираната част на р."Владайска" межу улиците "Княжевска" и "Дамянаица".

comment 0
visibility 244

Софийска митрополия подновява духовните беседи от октомври

Духовните беседи се подновяват от 9 октомври т. г. Те ще бъдат в храм св. апостол Андрей Първозвани, който се намира на ул. Опълченска 112, съобщават от Софийската митрополия. Тази учебна година беседите ще се провеждат всеки вторник от 18:30 часа. Първият лектор е доц.д-р Екатерина Дамянова от Богословския факултет на Софийския университет "Св. КЛимент Охридски". По темата "Светият град Йерусалим" тя ще изнесе няколко беседи.

comment 0
visibility 920

Катастрофа задръсти "Малинов" в "Младост" (СНИМКА)

Пътнотранспортно произшествие е станало преди минути на бул. Александър Малинов в столичния район "Младост", забеляза репортер на Столица.bg.Няма информация за пострадали, нито пристигнали линейки.Участниците в инцидента не са преместили автомобилите си, които са на кръстовището с бул. Андрей Ляпчев, където се намират Макдоналдс и магазин "Билла".Задръстването по "Малинов е до бул. Цариградско шосе.Вероятните причини за катастрофата са отнето предимство или преминаване на червен светофар.Снинки: Столица.bg

comment 0
visibility 575

Бетонират част от градинката до Народно събрание

Част от градинката между Народно събрание и Художествената академия е с бетон. За това събощи екологът Тома Белев в социалната мрежа.  Ремонтът там продължава повече от месец.  Заради строителните дейности столичани обикалят през жълтите павета, през Народно събрание или през "Оборище, за да стигнат до "Александър Невски". Ремонтът на градинката започна заедно с този на бул. "Левски" и кръстовището на Софийския университет. Вместо алеи и зелени площи, за които е необходимо поддържане по-лесно е да се излее бетон в градинката. Колко му е само една метла да се удари и всичко е чисто и лъскаво. Друго е да има цветя, храсти и зеленина, за които трябва доста работа, за да е приятно в градинката.    

comment 0
visibility 281

Издирва се 45-годишна жена

Столичното Седмо РУ издирва Антоанета Любенова Димитрова на 45г. от София. Тя напуснала дома си в ж.к. “Младост 1“ на 25 септември и оттогава е в неизвестност. Антоанета Димитрова е висока около 165 см, с дълга до раменете светло-кестенява коса и светло кафяви очи. Била е облечена с черно дълго палто, сини дънкови панталони и обута с кафяви обувки. Умоляват се всички, който имат информация за издирваната, да се обадят на тел.112, 982 87 60, 982 87 31 или в най близкото районно управление на МВР.

comment 0
visibility 957

Готова е новата очна клиника в "Полигона"

Вр.И.Д. кметът на район "Младост" арх. Русев сподели в социлната мрежа, че е бил част от приемателната комисия на нова очна клиника в "Полигона". Положил подписа си в протокола, след като лично огледал цялата сграда и се уверил, че са изпълнени всички законови изисквания по строителството на сградата. С особено внимание подходил при огледа към озеленяването около сградата. По законовите изисквания е заложено 40% от общата площ на терена, собствениците са реализирали 42%. Другото важно нещо, което е видял, са паркоместата - изградени са общо 40 (подземни и наземни). Арх. Русев споделя: "За мен е много важно собствениците на бизнеси в района, да имат отношение към градската среда в "Младост" и към гражданите. В тази връзка фирмата, собственик на новата очна клиника е поела ангажимент да изгради улично осветление по ул. "Петър Протич" в "Полигона" на стойност 30 000 лв. Дарението е официализирано в регистъра за дарения на Столична община. Ще съблюдавам лично неговата реализация."

comment 0
visibility 1087

Приключи събарянето на бл.12 от Виетнамските общежития (СНИМКИ)

Блок 12 от Виетнамските общежития в "Красна поляна" е заличен. За успешното премахване съобщават от район "Красна поляна" на страницата си във фейсбук. Събарянето на сградата стартира на 21 септември, а днес вече площадката е изчистена от строителни отпадъци. Премахването на бл. 12 е в резултат на предписанията от Заключителния доклад на Работна група назначена със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Срокът на премахване бе до края на годината, но кметът на района постави края на септември. От Селището на строителя - Виетнамски общежития, трябва да се съборят и бл. 7 и 8, но за тях няма поставени срокове. Това ще стане през следващата година. Там процедурата ще е по-дълга преди да се съборят, тъй като първо трябва да се изведат, жевеещите семейства, да им се осигурят други жилища и едва тогава ще се премине към събаряне.

comment 0
visibility 698

Спортен празник в 78 СУ „Христо Смирненски” Европейския ден на спорта

Днес, 28 септември, в чест на Европейския ден на спорта в 78 СУ „Христо Смирненски”в район „Банкя“ се проведе спортен празник. Още сутринта училищният двор и спортната площадка към училището се огласиха от жизнерадостни детски гласове. Програмата бе наситена и разнообразна: 08:30 - 09:00 ч. - аеробика за всички 09:00 - 09:30 ч. - щафетни игри за ІІ клас 09:45 - 10:30 ч. - ІІІ кл. Народна топка, ІV кл. - Баскетбол, V и VІ кл. - Футбол 11:00 - 11:30 ч. - състезания с ролери Може би това е един от дните, в които децата ще почувстват най-добре цялата прелест на игрите на открито пред статичността на поглъщащата ги виртуалната реалност.

comment 0
visibility 299

Две премиери на български филми по време на Sofia Biting Docs

14 филма ще бъдат представени в рамките на Шестото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs. Той е от 1 до 10 октомври и ще премине под мотото "Спътник на душата". Лентите могат да се гледат в в Дома на киното, Културен център Г8 и "Евросинема". Първият филм от прогррамата е "Камино де Сантяго" на български режисьор. На 6 октомври лентата за поклоническия маршрут ще има извънредна прожекция в Дома на киното. На следващия ден ще се завърти в Културен център Г8, където режисьорът Пламен Симеонов разкаже пред зрителите за пътуването си. На фестивала за първи път два български документални филма ще имат премиера. Зрителите могат да видят "Градината на Пресвета Богородица". Филмът е сниман в Зографския манастир на полуостров Атон.

comment 0
visibility 378

Мениджъри от Солун и Букурещ се обучават в Софийската академия

В Балканска  се превърна Софийската академия за обучение на мениджъри в културата. В нея се обучават специалисти от Солун, Букурещ, Сараево и др. балкански градове. С успеха се похвали кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на обучението. Тя припомни, че инициативата стартира през 2013 г, като е била част от кандидатурата на София за Европейска столица на кулутрата. След като не печели домакинството инициативата продължава да се развива и ето, че днес Софийската академия за обучение на мунтиджъри в културата набира все по-голяма популярност. От 2017 г. Гьоте Институт в Солун и Букурещ е партньор на Академията, а към тях се присъедини и Сараево тази година. Вече има съществуващи финансови механизми, с които Академията може да подкрепи проекти на Гьоте институт и на програмите на Столична община "Култура" и "Европа".

comment 0
visibility 611

В квартал „Фондови жилища“ няма топла вода заради авария

Авария спря временно топлата вода в квартал „Фондови жилища“ в столицата. От топлофикация уточняват, че в района между ул. "Скопие", ул. "Щросмайер", ул. "Н. Михайловски" и ул. "Подп. Калитин" вече се работи по отстраняване на повредата, сподели Дарик. Ремонтните дейности няма да спрат докато не се реши напълно проблема.

comment 0
visibility 516

14-етажна сграда в Студентски град ядоса общински съветник

Сграда на 14 етажа вместо 7 в Студентски град срещу Зимния дворец възмути общинският съветник Войслав Тодоров. Там зоната е ограничена за ниско строителство до 6 - 7 етажа и въпреси това се издига двойно по високо здание. Според общинсикя съветник блокът от 14 етажа е с височина 100 м. Сградата е студентско общежитие с офиси и магазини на терен на Лесотехническия университет. Застрояването на площа на терена трябва е около 15 000 кв. м, а на този блок по груби изчисления надхвърля 5 пъти площа или над 25 000 кв. м, коментира Войслав Тодоров. Според него има и нарушение на ЗУТ за брой паркоместа. Проектът е изменен през 2016 г. и тогава се увеличав броят на апратаментите в сградатаи затова отпада проектираното едно подземно ниво за гаражи. Така се създава проблем с паркирането в района. Във връзка с тази сграда Войслав Тодоров подготвя питане към кмета Йорданка Фандъкова за следващата сесися на СОС. Той се интересува на какво основание е одобрен строежът, след като има драстични нарушения на законовите изисквания.

comment 0
visibility 284

„Витоша ски“ искат законодателни промени, за да са сигурни лифтовете

Днес от 13.00 ч. „Витоша ски“ ще покаже състоянието на лифтовете на институциите като техни представители ще се повозят на първата отсечка. Така ще могат да преценят най-добре как работят съоръженията, ще видят и спрените, защото са амортизирани. Сами ще се убедят, че поддръжката е трудна, а законодателството не позволява подмяната им. Ще има изявления на медиите, ще се отговаря на журналистически въпроси, информира vevesti. Изпълнителният директор на „Витоша ски“ цели инициирането на промени в Закона за горите и Плана за управление на Витоша. Според него проблемите с лифтовете идват от сегашното законодателство, което не позволява подмяната им.