Новини от 05.11.2018

comment 0
visibility 280

Новините в София: Най-важното за деня, 5 ноември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 5 ноември. Кой ще спаси 25-метровия басейн на училище “Ген. Хосе де Сан Мартин” Решението е да се отдаде под наем и срещу ремонт и ползване да се спаси от разрухата. Басейнът е 25-метров и десетки български плувци са тренирали на него. Мостът на „Доброславско шосе“ е с нова конструкция и система за отводняване Направен е пълен ремонт на настилката. Обособени са тротоари с настилка от асфалтобетон. Сменени са и бордюрите. Направено е отводняване с помощта на новоизградени дъждоприемни оттоци. Ремонтът на училище “Христо Ботев” в “Обеля” ще приключи през януари (СНИМКИ) Училището в “Обеля” е част от големия проект на Столична община „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община” за модернизиране.  “Гробищни паркове” искат намаляване на режийните, за да осигурят заплати на 11 работници Сумата, която е необходима на общинското предприятие за заплатите на 11 работници е 54 364 лв. Докладът влиза за разглеждане в СОС на сесията в четвъртък. Бъдещето на Централна баня в София продължава да е неясно Докладът внесен от заместник-кмета на Столична община Тодор Чобанов в комисията предвижда едната половина на сградата да стане част от Музея за история на София.Той обясни, че трябва да се действа бързо, защото фасадата е в много лошо състояние. Ще закрият ли 155 основно училище в с. Кривина В момента възпитаниците на 155 училище са пренасочени в учебното заведение в Казичене и в други близки училища. Кметът на Панчарево подчерта, че сградата е в добро състояние и може да бъде използвана. Гражданско недоволство във “Възраждане” заради “зелена зона” Това, което дразни живеещите е, че в централния квартал “Иван Вазов” не били разчертани междублокови улици, а в зона Б-18 са взети паркинги и пространства пред блоковете.В същото време тези площи не били ремонтирани.

comment 0
visibility 523

Енрике Иглесиас вече е в София

Дълго чаканата латино звезда Енрике Иглесиас вече е на българска територия. За пристигането му на летище София съобщава Радио Енерджи. Певецът, заедно с екипа си, веднага след кацането е отпътувал към хотела, в който ще отседне. Във вторник, 6 ноември, точно в 20.00 ч. Енрике Иглесиас ще се появи в зала Арена Армеец, за да зарадва 15 000 свои почитатели, закупили билети за концерта му. Шоуто, с което идва в София, се нарича All The Hits Live. В цяла Европа това шоу пожъна невероятни успехи, на какъвто се надява и у нас. Звездата гостува у нас заради 13-я рожден ден на радио Енерджи и по покана на АРТ БГ.

comment 0
visibility 318

„Западен парк“, Световрачане и Негован остават без водоснабдяване на 6 ноември

Планови ремонтни дейности на екипите от „Софийска вода“ ще наложат временното спиране на водоподаването в някои столични района утре. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Тракийска могила“ с. Световрачене , от 09:30 до 14:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Войнешки път“, ул. „Железопътна“, ул. „Пирин“, ул. „3-ти март“, ул. „Миладин Цветков“, ул. „Поляната“, ул. „Лесновска река“, ул. „Чавдар войвода“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се осигури вода с водоноска на  ул. „Войнешки път“ ъгъла с ул. „Тракийска могила“. Заради подмяна на спирателен кран на ул. „Булина ливада“ жк. „Западен парк“ , от 09:00 до 16:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Зли дол“, по ул. „Булина ливада“ от бул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Братин дол“ ул. „Суходолска“ от ул. „Булина ливада“ до бул. „Вардар“ . Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури вода с водоноска на ул. „Булина ливада“ до магазин „Т- маркет“. Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Лесопарк“ с. Негован , от 09:30 до 19:30 ч. ще спре бовата на живеещи в района на: ул. „Врачанска“, ул. „Извора“, ул. „Иван Грозданов“, ул. „Васил Левски“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се осигури вода с водоноска на ул. „Васил Левски“ ъгъла с ул. „Лесопарк“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Борис III“ с. Казичене , от 09:00 до 16:00 часа ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Прогрес“, по ул.“ Цар Борис III“ от ул. „Васил Левски“ до ул. „Троянов път“ . Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, вода ще бъде доставена с водоноска на ул .“ Цар Борис III“ ъгъла с ул. „Прогрес“. Заради превключване на уличен водопровод на ул. „Опълченец“ вилна зона „Горна баня“, от 09:00 до 20:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Полет“ и ул. „Люлинска котловина“ от №1 до №9 . Ако ремонтните дейности продължат повече от  12 часа, ще се достави вода с водоноска на ул. “ Равнище“ ъгъла с ул. „Полет“.

Реклама
comment 0
visibility 352

Международен архитектурен конкурс за превръщането на подземието под мавзолея в галерия

Артисти, творци и хора на изкуството да дадат идеи за подземието на бившия мавзолей за превръщането му в галерия. Поканата я отправи кметът на София Йорданка Фандъкова, тъй като трябва да се подготви задание за конкурс на подземното пространство, съобщиха от Столична община. По решение на Столична община подземния комплекс на Градската градина ще бъде превърнато в галерия за съвременно изкуство, като филиал на Софийска градска художествена галерия (СГХГ). За промяната в тази част на центъра ще има международен архитектурен конкурс. Кметът Йорданка Фандъкова смята, че ще има много идеи от участниците в обявения Национален конкурс „С усилия към звездите“ на фондация "Културни перспективи“. Хората, които са ментори към фондацията: Недко Солаков, Георги Господинов, Галина Борисова и Явор Гърдев, заедно с някои от стипендиантите на конкурса Емона Илиева, Констанца Гецова, Надя Керанова и кмета на София Йорданка Фандъкова днес слязоха в подземните пространства. На импровизираната обиколка бяха още и Малина Едрева, председател на Комисията по образование наука, култура към СОС, зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов, гл. арх. Здравко Здравков и директорът на СГХГ Аделина Филева. Бъдещият архитектурен конкурс ще бъде съобразен с направените предложения за развитие на съвременни изкуства. Все още в подземието има оставената в наследство телефонна централа от миналия век, агрегати за електроснабдяване, както и най-големия климатик за онова време и  подземен асансьор. Този комплекс е част от центъра на града, интересен е и заема важно място в оста от градски музеи и галерии на София като Софийска градска художествена галерия, Националната художествена галерия, "Ларгото", Музеят за история на София.

comment 0
visibility 1063

Кой ще спаси 25-метровия басейн на училище "Ген. Хосе де Сан Мартин"

Басейнът в 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин" е в лошо състояние, има нужда от сериозен ремонт и отдавна не работи. Спортното съоръжение е много пострадало от земетресението в Перник преди години. Тогава сериозни щети имаше и по сградата на самото училище. Инсталации, покрив, стени и коритото са за ремонт, научи Столица.bg.  Решението е да се отдаде под наем и срещу ремонт и ползване да се спаси от разрухата. Басейнът е 25-метров и десетки български плувци са тренирали на него. Отдаването му под наем обаче трябва да стане с благословията на СОС. Затова докладът на районния кмет Милко Младенов е включен като 25 точка в дневния ред на сесията в четвъртък -  Доклад вх.№ СОА18-ВК08-11239/2/26.10.2018 г. относно провеждане на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на част от имот – публична общинска собственост, представляващ обект от образователната инфраструктура – плувен басейн и прилежащите спомагателни помещения в сграда на 90-то СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ с идентификатор 68134.4356.424.3 по КККР, находящ се в гр. София, жк „Люлин 2 м.р.“, ул. „Стефана Клинчарова“ № 3, за срок от 10 /десет/ години. Ако СОС приеме доклада басейнът ще бъде отдаден чрез конкурс за 10 години. В районната администрация са добре запознати със състоянието на съоръжението и вече подготвят документацията, научи Столица.bg. Направена е оценка на имота, както и технически анализ на състоянието.  "Кагот имаме проект за решение от СОС тогава ще подготвим условията за конкурса", казаха от район "Люлин" пред Столица.bg.

comment 0
visibility 486

40-годишен мъж почина след удар на столично кръстовище

40-годишен мъж е починал след удар, днес след обяд, на кръстовище в близост до Централна гара, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на кръстовището на "Христо Ботев" и "Мария Луиза". Сигналът за бълснат пешеходец е подаден около 16.30 ч. По първоначална информация микробус е ударил пресичащия пешеходец. Веднага е изпратена линейка и екипи на полицията. Установена е  самоличността на мъжа, който е на 40 години.  Въпреки оказанта първа помащ, при качването му в линейката, той е починал. Районът е отцепен и продължават огледите. По случая е образувано досъдебно производство.

comment 0
visibility 329

Третокласници обиколиха СДВР в Деня на отворените врати (СНИМКИ)

Третокласници от столичното о 3СУ "Марин Дринов" влязоха в СДВР по случай професионалния празник на полицията на 8 ноември. Днес Столичната полиция обяви Ден на отворените врати. Малчуганите от Детско полицейско управление и класният им ръководител научиха доста от работата на столичните полицаи. Те бяха посрещнати от инспектори от Детска педагогическа стая, съобщиха от Столичната полиция. Учениците не влязоха и в кабинета на директора на СДВР - старши комисар Ивайло Иванов и с любопитство разгледаха купите и награди от участието на представители на СДВР в различни полицейски състезания. Те подариха на комисаря своя рисунка. Ивайло Иванов ги покани и те седнаха на директорския стол. Най-интересно за учениците беше посещението в лабораторията на криминалистите. Там им показаха как се търсят дактилоскопни следи, сравнително изследване на гилзи, както и защитите на документите за самоличност. В дежурния  оперативен център видяха как се приемат сигнали от гражданите за инциденти в София. В залата за видеонаблюдение третокласниците видяха какво наблюдават камерите. С помощта на операторите направиха виртуална разходка из столицата, видяха познати обекти и улици. Особено впечатлбени бяха от  оръжейните експонати в специалната зала на СДВР. Там бяха изложени ножове, саби, пистолети, револвери, пушки, автомати, използвани от полицаи както в миналото, така и днес.

comment 0
visibility 1446

Трето обществено обсъждане на ПУП в "Люлин"

Трето обществено обсъждане на проект за Подробен устройствен план (ПУП) ще има в "Люлин". За събитието информира районният кмет Милко Младенов в социалната мрежа. Проектът представя изменение на план за регулация и застрояване на местност  „Люлин-център“ и местност  „Люлин – главен център“. Зоната е с граници: бул. „Панчо Владигеров“, бул. „Царица Йоана“ и бул. „Джавахарлал Неру“, по плана на град София. Представянето на проекта е в сряда на 7 ноември от 17:30 ч., в актовата зала на 79 СУ „Индира Ганди“. Обществената дискусия и предложения могат да се дават на 28 ноември пак от 17:30 ч. в същата зала, съобщават от район "Люлин".

comment 0
visibility 489

Мостът на „Доброславско шосе“ е с нова конструкция и система за отводняване

Основният ремонт на моста по ул.“Доброславско шосе“ над р. Уршак вече приключи. Основната цел бе да се възстанови и санира конструкцията му, а това да доведе до подобряване на качеството и устойчивостта на настилката, същевременно да има надеждно отводняване. Направен е пълен ремонт на настилката. Обособени са тротоари с настилка от асфалтобетон. Сменени са и бордюрите. Направено е отводняване с помощта на новоизградени дъждоприемни оттоци. Носещата конструкция на моста е напълно нова. Еластичните огради са подменени има и нов парапет. Всички съоръжения на инженерната инфраструктура са ремонтирани. На всяко кръстовище е осигурена  достъпна среда за хора с увреждания. Почистено е речното корито в района на моста. Основен ремонт е направен на моста над р. Габровница, който се намира в индустриалната зона на село Доброславци и на моста над река Бубляк по бул. „Димитър Тошков“ в село Локорско. През годината са почистени повече от 6 км от речните корите, което позволява добра проводимост и предотвратяване на наводнения.

comment 0
visibility 392

Нов покрив спря течовете в АГ "Св. София", продължават ремонтите в родилното

Общинската Първа АГ "Света София" има нов покрив. Ремонтът приключи преди да започнат дъждовете. Изолацията на покрива бе в ужасно състояние и когато завали дъжд работещите в болница веднага разбираха. Най-пострадали бяха стаите  на Информационния отдел на "Св. София". Освен новия покрив бяха ремонтирани и пострадалите помещения. Така стаите на Информационния отдел са напълно обновени. Ресорният зам.-кмет на София Дончо Барбалов, председателят на здравната комисия към СОС д-р Веселин Милев и директорът на болницата днес се качиха на покрива, за да проверят за качеството на ремонта. Те бяха придружени и от представители на фирмата изпълнител. На покрива има нов гръмоотвод. Преди (горе) ремонта и след (долу) 200 000 лв. бяха отпуснати от Столична община за ремонта на покривната изолация, подмяна на улуци и други сторителни работи по покрива на сградата. След като е осигурена сградата вътре пордължават ремонтите в родилните зали и Отделението по хирургия на млечната жлеза. Столична община е инвестирала още 250 000 за тези строителни дейности. Общо за ремонти и купуване на нова апаратура и оборудване за общинската болницата през тази година Столична община е дала над 915 хил. лв.

comment 0
visibility 275

Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии участва на БУЛПЕК

Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии ще представи редица иновации в отрасъла с участието си в международното изложение Булпек в Интер Експо Център. От 7 до 10 ноември ще се проведе 25-то издание на Булпек, организирано от  Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Интер Експо Център и Държавен фонд „Земеделие“. На изложението ще бъдат показани модерни машини, които ще подобрят работата и качеството на изделията на  български хлебопроизводители, хлебозаводи и производители на макаронени изделия. От Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии ще отделят време не само на хляба и хлебните изделия, но и на семената и зеленчуците. Възпитаниците на училището ще презентират  млечната питка Brioche, както и бургер-питка с въздушна текстура. На практика ще бъде показано как традиционния вкус може да се кооперира с иновациите в производството на хляб и сладкарски продукти, пише agro.bg. По време на експото ще могат да се видят екстракти от хранителни продукти, супер храни от рода на пшенични и ябълкови фибри, както и пълномаслено соево брашно. То позволява отпускане на глутена, увеличава обема на изделието и осигурява дълготрайна свежест на хляба. Представителите на българския хранително-вкусов бизнес ще осъществят полезни срещи с колегите си от различни краища на света и ще надгради производството на по-качествени и наистина здравословтни храни.

comment 0
visibility 446

Арестувани са 9 българи в Испания за трафик на културни ценности

Трафик на културни ценности е спрян при международна операция на службите на България и Испания. Разбита е престъпна група за трафик на културни ценности, съобщиха от МВР.  Операцията между двете държави е координирана от център на Евроджъст. По време на операцията са задържани 13 български граждани - 4 в у нас и 9 в Испания. Претърсени са над 20 адреса . При обиските са открити и иззети 30 600 предмета. Това са монети, украшения и други, представляващи културно-исторически ценности, съобщиха на брифинг в Съдебната палата, който бе даден от спецпрокуратурата и ГДБОП. Установено е, че е имало две престъпни групи. При неутрализирането на дейността им са открити, освен културни ценности на и фалшиви доларови копюри. Стана ясно, че са се занимавали и с отпечатване на неистински доларови банкноти.  По разкриването на групите е работено повече от половин година.

comment 0
visibility 604

Ремонтът на училище "Христо Ботев" в "Обеля" ще приключи през януари (СНИМКИ)

Ремонтът на 62 основно училище "Христо Ботев" във Връбница върви по график. Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със заместника си Ирина Савина и районният кмет Младен Младенов направиха проверка на строително-ремонтните дейности на училището в кв. "Обеля". За проверката съобщи зам.-кметът Ирина Савина в социалната мрежа. Училището в "Обеля" е част от големия проект на Столична община „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община” за модернизиране. Той е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 г. – 2020 г. Общата стойност за реконструкция, обновяване и ремонт на училищата е  63, 6 млн. лв., от които около 58 млн. лв. са от оперативната програма, а останалите средства са съфинансиране от бюджета на Столична община. Ремонтът в училище "Христо Ботев" в "Обеля" трябва да приключи през юнуари 2019 г.

comment 0
visibility 346

"Гробищни паркове" искат намаляване на режийните, за да осигурят заплати на 11 работници

Общинското предприятие "Гробищни паркове" искат средства за заплати на 11 щатни броики. Докладът бе внесен днес за разглеждане от Постоянната комисия по образование и култура към СОС. Броят на работниците в "Гробищни паркове" е завишен, тъй като е имало нужда от повече работници. Пред Столица.bg главния юрист консулт на "Гробищни паркове" Даниела Йорданова обясни, че още през лятото са назначени 11 нови служители в предприятието. Те са ангажирани с почистването и поддръжката на гробищните пространства. С назначаването им обаче не е гласуван допълнителен бюджет. Затова сега Столичния общински съвет трябва да вземе решение за корекция на бюджета. Парите за заплати могат да дойдат като се намалят бюджетните средства от вода, горива и енергия и се увеличат средствата за възнаграждение на служителите. Сумата, която е необходима на общинското предприятие за заплатите на 11 работници е 54 364 лв. Докладът влиза за разглеждане в СОС на сесията в четвъртък.

comment 0
visibility 261

230 доброволци засадиха 2000 дръвчета в рамките на We Do Green

2000 дръвчета бяха засадени в петък, на мястото на опожарената гора около с. Росоман. Това се случи с активната намеса на 230 служители на ЧЕЗ в рамките на инициативата We Do Green. Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ изразява радостта си от големия брой доброволци, пожелали да вземат участие в озеленяването на района. Така, според него, всеки показва как приема отговорността си към природата и околната среда. В засаждането на фиданките се включиха Георги Димов, кмет на община Божурище, Николай Рахнев, представител на gorata.bg и директора на Югозападно държавно предприятие Дамян Дамянов. Следващата залесителна кампания ще бъде на 10 ноември в парка на кв. „Възраждане“. В нея може да вземе участие всеки, който e отговорen към опазването на природата. Основната цел на инициативата We Do Green е да накара повече хора да предпочитат получаването на електронна фактура, вместо хартиена и така да спасят от изсичане хиляди дървета.

comment 0
visibility 764

Нова детска площадка откриха в "Княжево"

На нова, модерна и безопасна детска площадка ще се радват малчугани и родителите им в кв. Княжево на район Витоша. Придобивката бе открита днес официално.  Тя се намира в горичката на колелото на трамвай №5. И преди е имало място за децата, но беше мръсно и запустяло. Сега на това място е цветно, чисто и още днес се чуваха радостни детски гласове. Обновената е част от голям ремонт на  4.6 дка за 550 000 лв., където са извършени различни строителни дейности. Резултатът от него са не една, а две детски площадки по над 120 кв. м площ. [caption id="attachment_37892" align="alignnone" width="618"] Снимки: Фейсбук[/caption] Районът е с нова настилка от бетонов паваж в два цвята, на около 1.300 дка. Има ново осветление, 42 пейки и 4 перголи. В зелените площи има поливна система, засадени са още дървета, храсти и цветя. Гражданите обаче ще са най-доволни от възстановяването на двете чешми, които са в близост. Едната е изворна, а другата с минерална вода. Освен обновяването на ремонта на мястото е поставена мемориална плоча на алпиниста Боян Петров. Много често от това място той е тръгвал към планината за поредната си тренировка.  Изграждането и обновяването на детските площадки ще е приоритет за Столична община.  За следващата година се очаква броят на новите места за забавление на децата да са общо 126 във всички райони на София. За целта са предвидени 5 млн. лв.

comment 0
visibility 689

Бъдещето на Централна баня в София продължава да е неясно

Казусът за бъдещето на рушащата се сграта на Централната минерална баня в София беше обсъден днес на Комисията по образование, култура и наука в Столична община. До решение отново не се стигна. Председателят на комисията Малина Едрева обясни, че трябва да бъде направен подробен анализ, за да бъде взето решение какво ще се случи със знаковата сграда за София. Когато анализът бъде готов ще бъде свикана извънредна комисия. Докладът внесен от заместник-кмета на Столична община Тодор Чобанов в комисията предвижда едната половина на сградата да стане част от Музея за история на София. Той обясни, че трябва да се действа бързо, защото фасадата е в много лошо състояние.  За да подкрепи своето предложение той изтъкна, че другата оферта за превръщане на сградата в спа център не е най-удачната, защото дебита на водата там е намалял драстично до 12 л. в сек. и този, който я купи би претърпял големи загуби. По време на обсъждането възникна спор между общинския съветник от БСП Калоян Паргов и Чобанов. Според Паргов това предложение противоречи на вече приета програма от преди година. Според нея Централна баня трябва да бъде преустроена в спа център, като това се отнася и за други минерални бани като тази в Банкя. Това е по програма предложена от главния архитект на София Здравко Здравков за развитието на минералните извори. Чобанов оспори неговите думи като каза, че не е взимано такова решение. А твърденията на Паргов не са верни. Като пример даде минералната баня в Банкя, която ще бъде възстановена в първоначалния й вариант. Централна баня е като точка 11 в Дневния ред на предстоящата сесия на СОС на 8 ноември. Заради исканите анализи  обаче тя ще отпадне и няма да бъде обсъждана в четвъртък.  

comment 0
visibility 1019

Ще закрият ли 155 основно училище в с. Кривина

Районният кмет на Панчарево Димитър Сичанов внесе доклад в Кимисията по образование в Столична община за закриването на 155 ОУ “Св. св. Кирил и Методий“- с. Кривина, район Панчарево. Мотивът за това предложение е намаляване на броя на учениците. В началото на тази учебна година не е имало нито един родител, който да иска да запише детето си в учебното заведение допълни още Сичанов. В момента възпитаниците на 155 училище са пренасочени в учебното заведение в Казичене и в други близки училища. Кметът на Панчарево подчерта, че сградата е в добро състояние и може да бъде използвана. До две седмици трябва да предложат решение какво да се направи със сградата на учебното заведение като един от вариантите е да бъде взета от някое от активните читалища в района.

comment 0
visibility 830

Ирена Николова е новия помощник директор на 139 ОУ "Захари Круша"

Столична община ще търси главен експерт за дирекция "Образование". Причината е, че главният експерт Ирена Николова се пенсионира, научи Столица.bg.  От началото на месеца тя е на нова работа. Николова е новият помощник-директор, които ще отговаря за административната част на столичното 139 "Захари Круша" в район "Лозенец". "Чувствам се добре и се надявам, че ще помогна на училището с опита, който имам", каза пред Столица.bg Ирена Николова.  Дълги години тя работи в дирекция "Образование" на Столична община като главен експерт. Заедно с директора Мария Мичева често решаваха в движение проблеми, свързани със системата за класиране в детски градини и ясли, както и със столичните училища.

comment 0
visibility 329

Столичани ще разкриват загадки в градска експедиция из центъра на София

Загадки из улиците на София ще разкриват всички желаещи по време на градска експедиция, наречена "Софияда". Събитието ще се провежда всеки уикенд през ноември в централната част на столицата. Двете начални точки за състезателите ще бъдат "Еврейския квартал" и статуята на Патриарх Евтимий. Те могат да участват сами или в отбор. Отговорите на загадките са места или културни обекти от централната част на града. За да стигнат до тях състезателите ще се сблъскват с различни препятствия. Първите финиширали ще получат и награди. Организаторите споделят пред БНР, че са избрали именно центъра, защото има какво да разкаже, а участниците се връщат усмихнати и обогатени с повече знания за София.  

comment 0
visibility 1410

Гражданско недоволство във "Възраждане" заради "зелена зона"

Граждани от район "Възраждане" ще обжалват в съда решението на ЦГМ и Столична община за въвеждането на "зелена зона". Това се разбра днес, когато десетки излязоха на протест срещу въвеждането на платено паркиране в района им. Адвокат, който живее в зона Б-18 заяви, че подкрепя съседите си и им обещава да им помогне да обжарването на решението. Това, което дразни живеещите е, че в централния квартал "Иван Вазов" не били разчертани междублокови улици, а в зона Б-18 са взети паркинги и пространства пред блоковете. В същото време тези площи не били ремонтирани. Недоволните припомниха, че им е обещано да има подземни паркинги, но до момента тове не се е случило.  "Недоволството за зелената зона не е само в район "Възраждане", то е и за другите места, в които бе въведено от 1 ноември. Но тук е ЦГМ и затова протестът е тук. Засега никой не е искал среща с районния кмет", обясниха пред Столица.bg от районното кметство. Гневни жители на квартала се заканиха да премахнат знаците за платено паркиране и да ги занесат пред Столична община или да ги хвърлят реката. Те предупредиха хората в "Надежда" и "Люлин", че и при тях идва зелената зона.  С викове и скандирания недоволните от платеното паркиране се заканиха на районния кмет Савина Савова да не бъде избрана следващия мандат. Жителите на Зона Б-18 заявиха, че протестите им ще продължат в сряда и неделя.

comment 0
visibility 428

Международна конференция за 120-годишнината от рождението на Талев

Богата културна програма е предвидена за честването на 120-годишнина от рождението на Димитър Талев, днес от 17.30 ч. в театър "Българска армия". Организатори на събитията по този повод за Институтът за литература към БАН и театър „Българска армия“. След официалното откриване на националното честване, в 19.00 ч. ще се играе един съвременен прочит на талевия „Железен светилник“. Постановката е играна повече от 200 пъти и то не само на българска сцена. "Железният светилник" и актьорите събират аплодисменти в цялата страна, а също и в Македония. Международна конференция с мото „ Димитър Талев – кодът на историята и лабиринтите на настоящето в литературата“ започва във вторник и сряда, 6 и 7 ноември, в 10.00 в БАН. Тя цели да бъде актуализиран интереса към произведенията на Талев и да се даде нов прочит на съдържанието им. Участие ще вземат както литератори и историци, така и почитатели на литературата, водещи научни и образователни институции като СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Национален литературен музей и др. Очаква се засилено участие на учители и ученици от цялата страна, тъй като е важно да се привлече интереса точно на гимназистите към произведенията на Талев.    

comment 0
visibility 325

Увеличава се търсенето на търговски площи на бул."Витоша"

Търговията на столичния булевард "Витоша" продължава да възрвъща сатрите си темпове. Това е една от главните и утвърдени търговски улици в столицата и тя отново започва да става №1 в София.  Данните сочат, че вече има недостиг на търговски площи, а отдаването под наем регистрира стабини нива. Там се забелязва ръст от над 10% в нивата на наемите спряло второто полугодия на 2017 г. Спад на търсенето на търговски площи в София, като цяло се забелязва за второто полугодие на 2018 г.  В сравнение с миналата година усвоените търговски площи са 9450 кв. м., което е намаляване с 48%, пише Градът. Предлагането остава същото както през втората половина на миналата година. Все още офертите са за общо 400 669 кв. м, а търсенето е повече на утвърдени проекти или по точно локации, където има около 95% заетост. До момента, от началото на годината досега има усвоени 14% от търговските площи, което се дължи на вътрешни размествания на наематели в моловете, например. Това обаче затвърждава тенденцията, че собствениците на молове продължават да се опитват да привличат повече различни клиенти с цел оптимизиране на отдаването на търговска площ.