Новини от 25.11.2018

comment 0
visibility 324

Новините в София: Най-важното за деня, 25 ноември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 25 ноември. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ чества патронния си празник Софийският университет „Св. Климент Охридски“ постави началото на честването на патронния си празник в 9.00 ч. с архиерейска Света литургия, отслужена от Старозагорският митрополит Киприан, в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ в Богословския факултет на СУ. Събират средства за Център за пренатална диагностика и профилактика на преждевременното раждане в София Факт е, че все по-голяма част от бременните жени предпочитат да направят изследване за Фетална морфология в Втора АГ болница в София. Този преглед може да установи налични симптоми за редица генетични или други аномалии на плода още по време на бременността, споделя БНР. Благотворителна акция на котешката изложба в Музея Земята и хората Столичани имат привилегията да се насладят на много красота, грация и капризни принцове и принцеси вчера и днес в Музея Земята и хората. Там, в рамките на два дена, се провежда Международна изложба на котки, информира bgonair. Проверени са 720 автосервиза в София за нерегламентирано горене на гуми В рамките на акцията срещу нерегламентираното горене на гуми в столицата са направени проверки на 720 автосервиза. Има съставени актове за неправилно изхвърляне на гуми на обществени места, информира БТВ. Планират профилактични прегледи на децата от столичните ясли Столична община подема поредната кампания за провеждане на профилактични прегледи. Този път във фокус са децата от столичните ясли, научи Столица.bg от здравната комисия на СОС. Изложението „Златен лъв“ представя повече от 100 български производители Тринадесетото търговско изложение „Златен лъв“ стартира на 24 ноември, събота, в зала Универсиада в София. То ще приема посетители до 8 декември, информират организаторите. 48 руски вагона ще се модернизират за нуждите на софийското метро В заключителен етап се намира договор, който позволява модернизирането на 48 стари руски вагона за софийското метро, споделя ТАСС. Въоръжен грабеж в кв."Сухата река" Извършен е въоръжен грабеж в хранителен магазин на ул.„Д-р Людвик Заменхоф” в квартал "Сухата река".  

comment 0
visibility 425

„Факултета“, „Люлин“6, „Банишора“ и „Манастирски ливади“ остават на сухо

От „Софийска вода“ информират, че в понеделник – 26 ноември, се налага спирането на водата в някои райони на столицата заради планирани ремонти. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Суходолска“ кв. „Факултета“ , от 10:00  до 22:00 часа ще бъде спряна водата на живеещите в района на: Парк „Западен парк“, ул. „Западна“, ул. „Кубан“, ул. „Доростол“, ул. „Иван Гарванов“, ул. 349, ул. 305, ул. 306, ул. 315, ул. 322, ул. 349, жп линията   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на бул. „Възкресение“ до магазин „Тмаркет“. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение пред бл. 620 жк. „Люлин“ 6 , 10:00 до 22:00 часа ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на: бул. „Д-р Петър Дертлиев“ №97, бл. 634, бл. 636, бл. 637 Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на бул. „Д-р Петър Дертлиев“ ъгъла с бул. „Панчо Владигеров“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Опълченска“ жк. „Банишора“ , от 09:30 до 19:00 часа ще бъде спряна водата на живеещите в района на бл. 54 вх. А, вх. Б, вх. В. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска на ул. „Опълченска“ пред входа на ДКЦ 7. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Незабравка“ с. Герман , от 09:30 до 17:00 часа ще спре водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Дружба“, ул. „Незабравка“, ул. „Боне Хаджибонев“ от ул. „Градина“ до ул. „Незабравка“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода  с водоноска на ул. „Незабравка“ ъгъла с ул. „Дружба“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Григор Чешмеджиев“ кв. „Манастирски ливади“ , от 10:00 до 17:00 часа ще бъде спряна водата живеещите в района на ул. „Григор Чешмеджиев“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Григор Чешмеджиев“ №20.

comment 0
visibility 695

Въоръжен грабеж в кв."Сухата река"

Извършен е въоръжен грабеж в хранителен магазин на ул.„Д-р Людвик Заменхоф” в квартал "Сухата река". Според свидетел, нападателят е бил с маска и въоръжен. За инцидента съобщи БТВ. Все още няма подробна информация. Столица.bg ще следи случая за вас.    

Реклама
comment 0
visibility 321

Международна конференция събира социалните предприемачи в София

Международна конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“ ще събере в София представителите на бизнеса, институциите и социалните предприемачи от цяла Европа. Събитието ще се проведе в Гранд Хотел София в понеделник и вторник, информира Офнюз. На форума ще се обсъди как да по най-правилен начин да се използват иновациите и социалното предприемачество за създаване на по-добър свят за живот и развитие на деца и младежи. Входът за събитието е свободен. Тъй като възможностите за резервация са изчерпани, организаторите осигуряват  live stream на сесиите от сутринта. Ще могат да се гледат на сайта на Reach for Change България. Повече от 40 известни личности ще участват в дискусионните панели. От  българска страна ще участват: Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община; Бисер Петков, министър на труда и социалната политика; Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката; Н.П. Сьорен Якобсен, посланик на Кралство Дания; Силва Зурлева, член на борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп и много други. Мария Габриел пристига в София специално за конференцията.

comment 0
visibility 383

48 руски вагона ще се модернизират за нуждите на софийското метро

В заключителен етап се намира договор, който позволява модернизирането на 48 стари руски вагона за софийското метро, споделя ТАСС. Вагоните ще са изключително комфортни, ще имат видеонаблюдение и иновативна антибактериална система за пречистване на въздуха във вагоните. Подобни вагони ще се предоставят и на Хърватия и Унгария. До България ще се доставят на самоход. Има договорени 12 метровлака, които ще се изпратят за ремонт и модернизиране в руския завод. Става дума за най-старите влакове от 1991 г.. Така ще продължат да обслужват нашето метро още 20 години. В дните на Москва в България бе съобщено, че руският Метрополитен предлага станция в Москва на носи името София, а една от новите метростанции в нашата столица се казва Москва.

comment 0
visibility 713

Изложението „Златен лъв“ представя повече от 100 български производители

Тринадесетото търговско изложение „Златен лъв“ стартира на 24 ноември, събота, в зала Универсиада в София. То ще приема посетители до 8 декември, информират организаторите. Изложението представя  продукцията на повече от 100 български производители от цялата страна. На щандовете се предлагат всякакви стоки от леката промишленост. Гостите на изложението могат да намерят всички от текстил до храни и козметика. Разбира се, всеки търговец се стреми да презентира новите си стоки като плодови вина, произведени по автентична рецепта, месни продукти с гарантиран произход, както и българска натурална козметика. Цените на стоките, предлагани на изложението са значително по-ниски от тези в магазините. Тази година всеки патък, събота и неделя ще се провежда и аграпазар, на който ще има продукти директно от пекарни, мандри и винарни.

comment 0
visibility 330

Планират профилактични прегледи на децата от столичните ясли

Столична община подема поредната кампания за провеждане на профилактични прегледи. Този път във фокус са децата от столичните ясли, научи Столица.bg от здравната комисия на СОС. Дончо Барбалов споделя, че прегледите ще се извършват от медици от „Пирогов“. Болницата разполагат със специалисти – ортопед, педиатър, учи, нос, гърло. Те ще извършват прегледите на децата директно в яслите. Това ще позволи да се открият навреме заболявания, за които ще се назначи подходящото лечение. Сега върви подготовката на процеса и се събират декларации от родителите на децата в яслите. Единствено така децата могат да бъдат прегледани. Очаква се цялата организация да приключи бързо и прегледите да започнат възможно най-скоро.

comment 0
visibility 233

Проверени са 720 автосервиза в София за нерегламентирано горене на гуми

В рамките на акцията срещу нерегламентираното горене на гуми в столицата са направени проверки на 720 автосервиза. Има съставени актове за неправилно изхвърляне на гуми на обществени места, информира БТВ. Припомняме, че Столична община поде непримирима борба със замърсяването на въздуха от горенето на гуми през студените месеци  от годината. Обособени са 34 места в столицата, където регламентирано да се изхвърлят старите гуми. Разположението им е описано на сайта на Столичен инспекторат. Следят се стриктно дали стопаните на автосервизите сключват договори с фирма за извозване на отпадъците. Инспекторите споделят, че през изминалата седмица е съставен акт на сервиз, който изхвърлят старите гуми извън сервиза. Глобите, които се налагат за неправилното изхвърляне на стари гуми, са от 100 до 5 000 лв. За един месец в София са събрани 350 стари гуми, споделят от Столичен инспекторат, а за една година – 9300.

comment 0
visibility 321

Фермерският пазар в София е в разгара си

Фермерският пазар, който тече в момента в столицата зад храм „Александър Невски“, е под надслов „Златна есен“.  На щандовете се предлагат качествени плодове, мед, зеленчуци, всякакви сезонни продукти, информира evensi. [caption id="attachment_41743" align="alignnone" width="960"] Снимка: Стлица.bg[/caption] Организатор на пазара е Хранкооп. Фирмата вече 5 години организира фермерските пазари в цялата страна, които се посрещат от хората много радушно. Днес организаторите гарантират много добро настроение и множество качествени и природосъобразно произведени сезонни продукти. [caption id="attachment_41744" align="alignnone" width="960"] Снимка: Стлица.bg[/caption] Пазарът стартира в 11.00 ч. днес и ще продължи до 18.00 ч. в началото на ул. „Оборие“. [caption id="attachment_41742" align="alignnone" width="960"] Снимка: Стлица.bg[/caption] Заради това има и някои промени в организацията на движение в района. До 19.00 ч. е забранен престоя и паркирането на коли: - на североизточната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „Дунав” и ул. „Оборище”. - на ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и пл. „Св. Александър Невски”. [caption id="attachment_41741" align="alignnone" width="960"] Снимка: Стлица.bg[/caption]   [caption id="attachment_41740" align="alignnone" width="960"] Снимка: Стлица.bg[/caption] Забранено е и влизането на коли по ул.“Оборище“ между бул. „Васил Левски” и пл. „Св. Александър Невски” до 19.00 ч.

comment 0
visibility 306

Благотворителна акция на котешката изложба в Музея Земята и хората

Столичани имат привилегията да се насладят на много красота, грация и капризни принцове и принцеси вчера и днес в Музея Земята и хората. Там, в рамките на два дена, се провежда Международна изложба на котки, информира bgonair. В изложбата участват както породисти представители на животинския вид, така и непородисти красавици. В двата дена международен екип от съдии избира най-красивите котки. Те ще оценяват животните по външен вид и нрав. Участници в изложбата има не само от България, но и от Норвегия, Италия, Гърция, Румъния, Русия и Полша. Всеки любител на тези пухени топки може с удоволствие да види всеки един от участниците и да се запознае с интересни породи. Така по-лесно биха избрали своя нов домашен любимец, а спецовете в областта ще им дадат полезни съвети за отглеждането. На входа на Музея всеки може да вземе участие в благотворителна акция – снимка с кауза. Всяка снимка ще осигурява безплатна храна за бездомно коте.

comment 0
visibility 221

Събират средства за Център за пренатална диагностика и профилактика на преждевременното ра...

Факт е, че все по-голяма част от бременните жени предпочитат да направят изследване за Фетална морфология в Втора АГ болница в София. Този преглед може да установи налични симптоми за редица генетични или други аномалии на плода още по време на бременността, споделя БНР. Това е и основанието инициативата "Избери, за да помогнеш" да се заеме със събирането на средства за обособяване на такъв център към Втора АГ болница. В Център за пренатална диагностика и профилактика на преждевременното раждане към болницата ще се извършват профилактични прегледи за бременни жени напълно безплатно. Този център ще има грижата и за семейното здраве, не само на майките. Целта е още в самото начало на бременността да бъде направено изследване, което да установи вероятни заболявания на плода и да се направи необходимото лечение.

comment 0
visibility 227

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ чества патронния си празник

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ постави началото на честването на патронния си празник в 9.00 ч. с архиерейска Света литургия, отслужена от Старозагорският митрополит Киприан, в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ в Богословския факултет на СУ. В 11.00 ч. ректорът на университета, проф. Атанас Герджиков, заедно с Академичния съвет ще поднесе венец на паметника на Св. Климент Охридски. Петнадесет минути след това ще започне академичното тържество. То ще се проведе в Аулата на университета и Илияна Йотова, вицепрезидент на републиката, ще поздрави студенти и преподаватели с празника. Приветствено слово ще произнесе и ректорът на университета проф. Атанас Герджиков. След това ще бъдат връчени дипломите на професорите, които са били избрани за периода 25.11.2017 – 25.11.2018г. На тържествената церемония ще бъдат връчени е още редица годишни традиционни награди.

comment 0
visibility 480

Времето и предстоящите събития на 25 ноември в София

Времето на 25 ноември Сутринта е облачна и хладна с температури до 2 градуса, но през деня ще има моменти, в които ще ни се усмихва слънцето, а температурите ще достигнат 8 градуса, сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития на 25 ноември 9.00 часа На днешния ден се почита паметта Св. Климент Охридски. По този повод ще се отслужи архиерейска света Литургия в столичния храм "Св. Климент Охридски" в кв. "Люлин". 10.00 - 14.00 часа Организирано е засаждане на дървета в парка в ж.к. „Дружба“. За това са се погрижили общественият съвет на „Дружба“ 1 и БСП-район Искър. 10.00 часа Ще се състои откриването на шестата „Робо Лига България“ в Интер Експо Център. 11.00 часа Илияна Йотова, вицепрезидент, ще поднесе цветя на паметника на св. Климент Охридски. В 11.15 часа в аулата на Софийския университет тя ще поздрави преподаватели и студенти по повод патронния празник на висшето учебно заведение. 11.00 часа Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, ще вземе участие в събитието „Осем години Лидъл – устойчиво партньорство с българските производители“, което ще се проведе в х-л „Интерконтинентал“. 11.00- 18.00 часа Столичани и гости на София със сигурност с радост ще посетят фермерския пазар „Златна есен“, който ще се проведе на ул. „Оборище“ точно зад храм-паметника „Александър Невски“. 19.00 часа Начало на постановката „В очакване на Годо“ в театър „Азарян“.

comment 0
visibility 342

Мобилният пункт събра 130 кг. електроуреди в София

Само за два часа в петък столичани предадоха в разкрития мобилен пункт 130 кг. малки ненужни електроуреди, информират от Столична община. Инициативата за мобилния пункт за събиране на стари електроуреди е неразделна част от Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Столична община взима активно участие с множество инициативи от 17 до 25 ноември. В събота функционираше мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци – лекарства, повредени живачни термометри и др. Започналата през септември инициатива ще приключи с модното ревю „Детокс на гардероба : Втори живот“. То ще бъде представено на 26 ноември, понеделник, в зала 6А на НДК от 19.00 ч.

comment 0
visibility 576

Мъж скочи от мост в "Обеля"

Мъж е паднал от мост в ж.к. „Обеля“. Според очевидци, той е паднал в реката от поне 10 метра височина, информира Блиц. Екипи на Бърза помощ и на полицията са на мястото на инцидента. В момента вадят пострадалия от водата. Няма информация за състоянието му. Никой не знае какво се е случило и дали не става дума за самоубийство.