Новини от 30.11.2018

comment 0
visibility 422

Столичната "Лозенец" става Национална педиатрична болница

Болница "Лозенец", бившата правителствена болница, става национална детска. Това съобщи днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Няма да има ново строителство, а ще се направи преустройство на сегашната база. Процесът ще е плавен за студентите и персонала на лечебното заведение, уточнява министърът. В момента болницата е база на студентите по медицина на Софийския университет "Св. Климент Охридски". За преобразуването на лечебното заведение се сформира работна група, която ще прецени как да стане преустройството. Единият от вариантите е детски отделения на десет болници да се преместят в "Лозенец" и тя да стане национална педиатрична болница. Целта е там да се осигури адекватно и модерно лечение на малките пациенти.

comment 0
visibility 544

Боян Петров в центъра на "Дни на предизвикателствата"

Фестивалът "Дни на предизвикателствата" започва на 3 декември и ще бъде закрит на 5 декември в аула "Максима" в УАСГ. Основен акцент в него ще бъде връзката на алпиниста Боян Петров с фестивала от 2005 г. до днес. Своите преживявания с Петров ще споделят алпинистът Дойчин Боянов, спелеологът Теодор Кисимов, Петя Колчева - първата българка, стъпила на връх Еверест и Радослава Ненова, жената на Петров. Основателят на фестивала Любомир Попйорданов, споделя, че 2018 за всички участници е годината на Боян Петров, пише Дневник. Във фестивала ще се включат уъркшопи, ще се представят презентации и ще излъчат филми, а сред специално поканените гости са планинският колоездач Тито Томази от Франция и ултрамаратонецът Красимир Георгиев. Ще бъде обсъдено опазването на водите. Гостите ще научат за каузата на Илияна Стоилова и Йоан Колев "Черно море, свободно от пластмаса". Цената на тридневен билет за събитието е 25 лв. Всеки може да си купи онлайн или от магазин „Стената“. Пред залата ще се продават пропуски от 10 лв. за възрастни и 5 лв. за деца.

comment 0
visibility 748

Със заря запалиха Коледната елха в София (СНИМКИ)

Коледната елха в столицата светна тази вечер точно в 19 часа. 40 хиляди лампички и 4 хиляди светещи гирлянди озариха пространството около НДК. Със пищна заря се ознаменува запалването на Коледното дърво в София. Стотици малчугани с родители, гости, известни спортисти, общински съветници, кметът Йорданка Фандъкова и столичани бяха край елхата. Тя е поставена пред НДК, от страната на ул. Фритьоф Нансен. Много емоции, усмивки и радост донесе на малчуганите запалването на Коледното дърво.  Имаше и специална празнична програма. В нея участваха балетна школа и вокална група към Столичния център за работа с деца, певци и други. [caption id="attachment_42880" align="alignnone" width="687"] Снимки: Столица.bg[/caption]

Реклама
comment 0
visibility 460

81 нощуваха в кризисния център на Столична община

Кризисният център на Столична община осигури топлина и покрив за 81 бездомници тази нощ. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Те са потърсили помощ в кризисния център и са получили легло и храна. Следващите дни прогнозите сочат, че температурите още ще падат и ще стигнат до -15 градуса. Очаква с още социално слаби и бездомни да потърсят покрив в кризисния център. Сигнал за бездомни може да се подаде на тел. 112. Столична община има екипи, които ще помогнат нуждаещият се да бъде откаран в кризисния център. Преди два месеца от Центъра поискаха средства за консумативи и препарати за хигиенни цели. Средствата им бяха осигурени от Столична община. Кризисният център има готовност да осигури храна и подслон на бездомни.

comment 0
visibility 788

ВАС затвори хотел "Маринела"

Хотел "Маринела" да се затвори. Това постанови Върховният административен съд (ВАС) и отмени определението на по-долната инстанция. Затварянето, което бе по искане на НАП бе отменено. Сега решението на ВАС не може да се обжалва. Достъпът до хотела трябва да се забрани в срок от 7 дни, се казва в решението на съда. Отседналите в момента в хотела няма да бъдат притеснявани, но се спират резервациите. Когато НАП затвори "Маринела" лепенки бяха поставени само на рецепцията. Много от обектите в хотела са отдадане под наем, като спортния център, ресторанти, кафета, магазини и др. От НАП искаха "Маринела" да се затвори заради укриване на приходи и неплатени данъци от собствениците Маринела и Ветко Арабаджиеви.  Изпълнението бе спряно от Софийският административен съд, защото от приходната агенция нямали мотиви. Ветко и Маринела са обвинени в данъчни престъпления и пране на пари. От техни хотели в страната бяха открити милиони в сейфове. Хотелът бе затворен, докато двамата бяха чужбина. Те не се върнаха в България и са обявени за издирване от Интерпол.  Сметките им са запорирани от съда.

comment 0
visibility 564

Кметът на Слатина представи интерактивна игра за справянето с насилието при децата

Интерактивна образователна игра  "Да опознаем Европа – лесно и забавно” бе представена на среща на секретарите на Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) на 24 района в София. Събирането бе по инициатива и домакинствана от кметът на "Слатина" Наталия Стоянова. Играта е по проект финансиран от Програма Европа 2018 г. от  Балкански институт за активна политика в партньорство с район Слатина.  С представянето се демонстрира как под формата на игра децата могат на усвоят знания. Всички обмениха опит, практики и идеи за справяне с детското насилие. Всеки от секретарите дадоха примери за работата си и превенцията в районите. Кметът на Слатина фокусира вниманието върху основната задача на местните комисии за подпомагането на социалното присъединяване на децата в риск. Тя предложи на присъстващите представители от другите райони на София интерактивната игра да се ползва в работата им. Показаното бе одобрено и Дилиана Нейчева, която предложи играта да се надгради. За целта присъстващите трябваше да направят предложения за теми и въпроси, които д асе включат при надграждането на "Да опознаем Европа – лесно и забавно”.

comment 0
visibility 812

Започва обществено обсъждане на проекта „Колодрум Сердика“

Официално е обявено провеждането на обществено обсъждане на мотивирано предложение за виза за проектиране на „Колодрум Сердика –преустройство на вътрешното пространство, изграждане на преместваем миникомплекс по футбол“ в ПИ. Идентификатора е 68134.109.39, парк „Борисова градина", район „Средец"-СО. На 11 декември от 18.15 ч. ще се проведе заключителната дискусия на втория етаж в залата на район „Средец“. Всеки желаещ може да се запознае с материалите по предложението, както и протокола от представянето, на сайта на район Средец, секция Съобщения.

comment 0
visibility 928

Новата наредба за обществения ред в столицата е валидна от утре

Новата наредба за обществения ред в София влиза в сила от утре, 1 декември. В нея е заложено ограничаването на шума в жилищните блокове, обществените пространства и шума от строителните дейности. За тези, които не се съобразяват с клаузите в тази наредба, са предвидени глоби.  Не е разрешено нарушаването на спокойствието на гражданите от 22.00 ч до 8.00 ч, също така от 14.00 до 16.0 часа. Ще бъдат налагани глоби от 100 до 200 лв, а за рецидив – 200 до 300 лв. През почивните дни часовете за тишина са 21.00 до 9.00 ч и 14.00 – 16.00 ч. От СОС споделят, че жалбите за нарушаване на тишината в отредените за почивка часове, се увеличават през летния период. Тогава се правят и най-много ремонти. Целта на тази наредба е да се защити правото на почивка на гражданите. Шумът е рисков за здравето на всеки човек, затова трябва да бъде ограничаван максимално, споделя Иван Илиев, председател на общинската комисия по обществен ред и сигурност пред БНТ. Заведенията не са засегнати от тази наредба, защото те се съобразяват с правилата на търговската наредба.

comment 0
visibility 640

Данъчното в „Подуяне“ ще е затворено на 3 декември

Данъчната служба в район „Подуяне“ информира гражданите, че отдел "Общински приходи" ще е затворен на 3 декември . Това се налага заради спиране на електрозахранването  в сградата от 9 до 13 ч заради планиран ремонт на съоръженията. Желаещите да си платят таксите и данъците столичани, ще могат да го направят във всяка една друга данъчна служба на територията на столицата.

comment 0
visibility 349

Обявиха началото на кампанията „Да украсим София за Коледа“

Столична община обяви началото на традиционната кампания „Да украсим София за Коледа“. Тя ще се проведе от 1 декември до 15 януари, информират от Общината. Кампанията е за оригинална и завладяваща външна празнична украса на сграда, балкон, двор или  междублоково пространство на територията на Столична община. Участниците трябва да изпратят 3 снимки с украсата, която са направили на имейл адрес: ukrasi_sofia@mail.bg, най-късно до 15-ти януари 2019 г. Изисква се да са изписани трите имена на участник, организация, адрес на обекта и координати за обратна връзка. На страницата „Да украсим София за Коледа“ във фейсбук ще се качват снимките. Три от украсите с най-много харесвания ще получат награди: I -1 200 ЛЕВА II - 600 ЛЕВА III - 300 ЛЕВА

comment 0
visibility 223

Аварията на парното в центъра е отстранена

Аварията, която причини спиране на парното в кварталите „Иван Вазов“, „Крива река“ и „Буката“, е отстранена и мрежата се пълни с гореща вода, информират от  „Топлофикация –София“. Очаква се до няколко часа да се нормализира топлоподаването в споменатите квартали. От дружеството подчертават, че в момента няма информация за други аварии и прекъсване на топлоподаването. Припомняме, че сутринта възникна авария, която остави „Иван Вазов“ и „Крива река“ без отопление.

comment 0
visibility 458

Заловиха 28-годишен, обрал детски магазин в София

Полицаите от столичното Първо РУ заловиха извършителя на кражба в магазин за детски стоки. Обирът е извършен на 19 ноември в магазин, намиращ се в ж.к.“Христо Смирненски“, информира МВР. 28-годишният крадец нападнал продавачката с юмрук и й взел парите от чекмеджето на касата. Служителите на Първо РУ, заедно с колегите си от сектор „Грабежи“ установили и задържали извършителя – 28-годишен столичанин. В момента е с наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 300 лева.

comment 0
visibility 233

Студ цари в студентската поликлиника в София

Пациентите се оплакват от ниски температури в столичната студентска поликлиника. Като капак, тече и тавана, информира БТВ. Пациентите споделят, че повече от седмица тече тавана на рентгенологията. Понякога дори падат парчета мазилка. От ръководството твърдят, че това е само във едно от фоайетата, което не касае нито пациенти, нито служители. Според Анелия Христова, завеждащият личен състав в ДКЦ-5, са взети всички мерки водата да не достига до кабинетите. Сега течът няма да бъде пипан, тъй като няма как да се ремонтира. Пациентите се оплакват и от полярните температури в поликлиниката. Оказва се, че има авария в абонатната станция и според Христова, вече е възстановено подаването на топлина. Обещана е помощ от страна на Столична общи за отстраняване на теча и подобряване на отоплението в поликлиниката. Ще бъде реконструирано цялото входно фоайе заедно с регистратурата.

comment 0
visibility 384

Майсторски клас по виртуална реалност в НАТФИЗ

Известният режисьор и сценарист от Невадския университет - Франсиско Менендес ще гостува на НАТФИЗ. Той ще води едноседмичен майсторски клас – „Заснемане на проекти във виртуална реалност, 360° видео". Професорът ще работи заедно с монтажистите, режисьорите, сценографите и звуковите инженери, които се обучават в Академията. От 3 до 7 декември режисьорът ще насърчава студентите в НАТФИЗ да работят с виртуалната реалност. Държавния университет на Невада, Лас Вегас ще осигури техниката необходима за заснемането им.    

comment 0
visibility 708

40 хил. лампички ще светнат върху коледната елха на София

София запалва празничните светлини тази вечер в 19 часа в парка на НДК. Столичната елха ще грейне в червено и бяло, върху нея ще има 4 хил. светещи гирлянди и 40 хил. лампички. Украсата на дървото ще включва и светещи елементи с формата на подаръци и сфери, както и еленчета. Столична община и тази година няма да изневери на традицията да има празнична програма преди запалването на светлините. Тя ще започне в 17:30 на площада пред НДК, от страната на ул. “Фритьоф Нансен” и билетния център. В програмата ще участват балетна школа, вокална група към Столичен център за работа с деца “Бели Брези”“Силует”, солисти от артцентър “Стринджендо”, вокална група “Сладки пуканки”, Дичо, Камелия Кирилова и други. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, спортисти, актьори и певци ще присъстват на запалването на коледните светлини. Сред спортистите се очаква да бъдат: състезателката по висок скок Йорданка Благоева, златното момиче Любомира Казанова, актьорите Мая Бежанска, Владо Пенев, Тончо Токмакчиев. Днес в столицата т 16 до 19 часа от пл. “Възраждане” до пазара “Иван Вазов”тръгва и коледен ретро трамвай. Вътре в него децата ще имат възможността да изработват играчки за своята елха с помощта на аниматори. Столичната община призовава всички софиянци, които вече са украсили домовете си да им изпращат снимки.

comment 0
visibility 297

846 деца напуснали училище за една година в София

През учебната 2017/2018 г. 846 деца са напуснали общообразователните училища в София. От тях 664 са били в основното образование. Това сочат данни от анализ на Надежда Денева, експерт закрила на детето и социални услуги. Основната причина при 63.4% от всички напуснали образователната система е емиграцията в чужбина, съобщава Монитор. На второ място са някакви причини в семейството при 16.3%, а при 9.6% от хлапетата доводът е, че не им се ходи на училище. Според изследването броят на учениците в общообразователните училища към края на миналата година се е увеличил с 1800 сравнение с предходната. Директорите и учителите също са повече. Анализът установил и спад в бройката на студентите в 24 висши учебни заведения. През учебната 2010/2011 г. студентите са били 104 869. През 2015/2016 учебна година учащите се след средно образование в столицата са 105 515. За сравнение през 017/2018 г. в София са 101 900 девойки и младежи, което прави с  3 700 по-малко спрямо предходната година. И тук една от основните причини за това е изборът на университет извън България. Най-популярни дестинации за придобиване на висше образование сред млади хора у нас са Германия, Великобритания, Холандия, Франция, Италия. В края на 2017 г. децата до 15 години в област София град, са 14.4% от общия брой на населението. Спрямо предходната година техният дял се е увеличил с 0,2 процентни пункта. Раждаемостта в столицата бележи ръст, сравнение с предходната година те са със 108 повече. Броят на момчета (6 992) е с 387 по-голям от този на момичета (6 605).

comment 0
visibility 426

Хванаха крадец на такси в София

Сигнал за откраднат таксиметров автомобил е бил подаден вчера, 29 ноември. Шофьор на такси потърсил помощ от Седмо РУ в столицата около 17.45 ч, информира МВР. Таксиджията се оплакал, че клиентът, когото закарал до посочен адрес на бул. „Цариградско шосе“ го набил и го изхвърлил от колата. Крадецът отпрашил с таксито в посока „Горубляне“ по „Самоковско шосе“. От полицията реагирали моментално. Таксиметровият автомобил бил намерен на АМ“Тракия“ – изоставен на разклона за Цалапица. На помощ се притекли и служители на ОДМВР Пловдив. Заловен бил бургазлия, на 28 години, в района на Цалапица. Работата по случая продължава.

comment 0
visibility 1067

10 години лишаване от свобода за данъчния служител Любомир Савов

Задържаният данъчен служител с подкуп може да получи наказание от 10 години затвор. Това каза ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова пред Нова тв.  Тя съобщи, че разследването на Любомир Савов е продължило повече от един месец, като през цялото време са използвани всички видове специални разузнавателни средства. Обвиняемият е бил в ревизионния екип, който е проверявал дружеството. Управителят и арестанта се срещат в автомобил, в който е даден подкупа. Обвиняемият е задържан веднага след като получил парите.   

comment 0
visibility 616

Откриват Благотворителен базар на Международния женски клуб – София на 2 декември.

Ежегодния Благотворителен базар на Международния женски клуб – София ще бъде открит на 2 декември в 9 часа. Събитието ще се проведе в Интер Експо Център и ще продължи до 19 часа. В 9 часа започва официалната церемония по откриването на Базара, който е подкрепен от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Почетни гости на събитието ще бъдат 21 дами, ръководители на дипломатически представителства на чуждестранни страни у нас. Сред тях са: посланичките на Република Индонезия, Унгария, Азербайджан и други. Някои от най-обичаните български изпълнителки ще представят свои песни на базара - Рут Колева, Веси Бонева, Поли Генова и др. От 17:00 до 19:00 ч. Софийският духов оркестър, Детска танцова школа „Севдице“ и  изпълнителят на немски шлагери Армин Ян Хофман също ще бъдат част от развлекателната програма на Базара. 60 държави от цял свят ще се включат в събитието тази година. Уникални ръчно изработени сувенири и облекла, храни характерни за всяка държава и различни култури ще видят посетителите на благотворителния базар. Държави като Ватикана, Гватемала и Монако ще се включат за първи път на тазгодишното издание. Събраните средства от събитието ще бъдат дарени за различни социални каузи. Билетите за посещение на инициативата са по 6 лв., а за студенти и пенсионери са по-евтини - по 2 лв. Предлага се и комбиниран билет за семейства на цена от 14 лв., както и дарителски билет на стойност от 25 лв. Това ще е 24-ят Благотворителен базар на женцкия клуб.  

comment 0
visibility 263

БМЧК - София с мащабна информационна кампания за СПИН

Българският младежки червен кръст - София организира мащабна информационна кампания по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, съобщават от БЧК. Днес доброволците ще раздават панделки и информационни материали на тема „Превенция на ХИВ/СПИН” в няколко столични училища. Сред тях са: ЧУ „Дрита“, 54 СУ „Св. Иван Рилски“, 20 ПЕГ „Св. Методий“, 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“ и Медицински колеж „Йорданка Филаретова”. Тяхната инциатива продължава и на 1 декември с игри и викторини в подлеза на метростанция „Сердика“ от 14:00 до 18 часа. Неуморните доброволци на БМЧК ще продължат информационната си кампания пред църквата „Св. Неделя“ от 18:30 часа като приканват всички желаещи да оформят "жива панделк" в знак на подкрепа за хората живеещи с вируса на СПИН.   Мобилен кабинет за анонимно безплатно консултиране и изследване за СПИН ще има на 4 декември тази година от 10:00 до 13:00 часа в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“.

comment 0
visibility 253

720 столичани са минали през „Пирогов“ през последните 24 часа

Заради ледените участъци, образували се през изминалото денонощие, повече от 720 човека са посетили отделението за спешна помощ в „Пирогов“.  Статистиката сподели говорителя на болничното заведение Мария Пойразова пред БНР. Г-жа Пойразова допълни, че 120 пострадали са били насочени към травматологичното отделение, а 15 са оставени за болнично лечение. Най-много са били пациентите с наранявания на глезените, също и на китките. Не са малко и хората с проблеми на поясните прешлени на гръбначния стълб. Съветите на специалистите са да не се излиза без да има спешна необходимост през следващите дни. Според прогнозите, температурите ще продължат да са под нулата, което е предпоставка за образуване на заледявания.

comment 0
visibility 632

Козелът Митко стана сензация в социалните мрежи

Козел на име Митко се разходи в столичния квартал „Младост”. Жителите, които живеят в тази част от столицата го забелязали да се движи сам и го заснели, предава Нова тв. Собственикът на животното обясни, че Митко се чувства самотен, защото приятеката му Снежка починала наскоро. След това той си намерил нова приятелка - Ришка, която е куче. Според стопанина на козела обаче, това че животните са различни не им пречи да се разбират и да се обичат. Собственикът на Митко допълни, че има планове да го закара в друг град, където да живее сред други кози, но за това ще му трябват спонсори, които още търси.

comment 0
visibility 248

Забраняват паркирането при вход А3 на НДК

Ограничението е заради официалното включване на светлините на елхата, съобщават от Столична община.   Престоят и паркирането на пътни превизни средства е забранен на паркинга при вход А3 на Национален дворец на културата, при бариерата от 06:00 до 23 часа днес. Тържествената част ще започне в 17.00 часа и ще продължи до 19.30 на площада пред НДК (от страната на ул. „Фритьоф Нансен” и Билетния център). В събитието ще вземат участие вокална група към Столичен център за работа с деца „Бели Брези”, балетна школа „Силует”, вокална група „Сладки пуканки - мъничета” към Националния дворец на децата, фолклорна формация към 144 СУ „Народни будители”, Тончо Токмакчиев, Дичо, Камелия Тодоров и оперната певица Еделина Кънева. Ще има и томбола за присъстващите на празничното събитие, организирана от общината. Наградата ще бъде връчена на късметлията след запалването на светлините на елхата и празничните илюминации в 19.00 часа.