Новини от 05.12.2018

comment 0
visibility 421
нощен трафик

Новините в София: Най-важното за деня, 5 декември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 5 декември. На обществено обсъждане: Северен парк да запази границите си На обсъждането се обособиха две мнения на гражданите. Едната бе на собствениците на терени в Северен парк и правото им да ги реализират. Другата група бе на тези, които защитават обществения интерес и искат запазването на границите на парка в сегашния вид. Представители на бизнеса одобриха мерките на Столична община за въздухаСтандартът за въглищата беше разработен от МОСВ по предложение на Столична община, а исканите промени вече са в парламента и се обсъждат от депутатите. От бизнеса потвърдиха, че подкрепят предложението на Столична община за въвеждане на екостикери, които да отразяват екологичния стандарт на всички автомобили. Работна група на СОС се заема с квотите за въглеродни емисииЕдна от най-важните задачи на работната група ще е да намери механизъм, по който тези квоти да не бъдат изгубени, а да останат валидни за използване в Европейската схема за търговия с емисии. Глобиха търговец за саксии на тротоара в район "Средец"Инспекторите са установили, че търговецът на цветя е изнесъл част от цветята в кашпи пред магазина си. Поставяйки ги на тротоара е възпрепятствал свободното преминаване на пешеходци по тротоара. Сбогом на незаконните билбордове и реклами в СофияОткакто влезе в сила новата Наредба на Столична община за преместваемите обекти и рекламите са свалени 4 реклами с Led-екрани. Този тип също са обект на обстойни проверки, защото са недопустими. 22 нови станции за измерване на чистотата на въздуха през 2019Относно проверките по домовете Радева отговори, че такъв контрол може да се осъществява само по отношение на общинските жилища. Тя уточни, че четирите станции за измерване на чистотата на въздуха вече не са достатъчни. Затова през 2019 г. ще разположат в София още 22 станции. Софиянски: Крусев не е виновен за ремонта на "Графа"Бившият кмет на София Стефан Софиянски заяви, че Евгени Крусев не е виновен за ремонта на "Граф Игнатиев". Според него са допуснати две грешки. Първата е концепцията на ремонта на "Граф Игнатиев", втората - грешен управленски подход. От ГДБОП заловиха боен арсенал в РедутаПритежателят на незаконния оръжеен склад в подземен гараж в столицата има съдебно минало. Ивайло Попов е осъден на първа инстанция на 3 г. затвор, след като пред 2016 г. е спряна контрабандна пратка с 50 картечни пистолета „Узи”. Осигуряват временни буферни паркинги за столичаниЗаради мръсния въздух в града и днес столичани ще могат да паркират автомобилите си в най-дясната пътна лента на основни входни булеварди на София, съобщават от Столична община. 

comment 0
visibility 680
Северен парк

На обществено обсъждане: Северен парк да запази границите си

Основната задача на Столична община е да се запазят дървесната растителност и зелената система в града, заяви главният архитект на София Здравко Здравков на общественото обсъждане за задание за изработване на Подробен устройствен план (ПУП) на Северен парк. Ще насочим целият си експертен потенциал, за да реализираме балансиран проект. Затова провеждаме обществени обсъждания в ранен етап”, каза арх. Здравков, цитиран от "Софийски вестник". На обсъждането се обособиха две мнения на гражданите. Едната бе на собствениците на терени в Северен парк и правото им да ги реализират. Другата група бе на тези, които защитават обществения интерес и искат запазването на границите на парка в сегашния вид. Важно е да има цялостно решение и не е целесъобразно да се работи частично по темата ПУП на „Северен парк”. Районният кмет на "Надежда" инж. Димитър Димов обясни на гражданите, че позицията на Столична община е с този проект на задание да не нарушава целостта на Северен парк. Приоритет е да се запази архитектурният облик на парка, както е зададен от автор арх. Радославов. Инж. Димов заяви, че ще има диалог и конструктивни предложения към собствениците на частни имоти в границите на ПУП на Северен парк. Благодаря на общинските съветници Анна Стойкова, Иван Велков, Войслав Тодоров, които представляват различни политически партии в СОС, но показаха ангажираност с важни теми за града ни”, каза още инж. Димов. Проектантите на заданието, представлявани от урб. Нурхан Реджеб представиха акценти от изработения проект за задание. Пълният вариант може да се види в стая 206 на ул. „Кирил Дрангов” 55, както и в дигитален формат на страницата на НАГ.

comment 0
visibility 719
ул. Московска 33

Представители на бизнеса одобриха мерките на Столична община за въздуха

Изграждане на буферни паркинги с публично-частно партньорство предложиха представители на големия бизнес в София на среща с кмета Йорданка Фандъкова. Представители на големи работодателски организации заявиха, че подкрепят Столична община в предприетите мерки за подобряване на качеството на въздуха в София. Те одобряват искането на столичния кмет да се въведат стандарти за твърдите горива за отопление, като например въглищата и брикетите с високо съдържания на сяра. Те не трябва да се продават, защото замърсяват и имат ниска енергийна калоричност - топлят по-малко. Стандартът за въглищата беше разработен от МОСВ по предложение на Столична община, а исканите промени вече са в парламента и се обсъждат от депутатите. От бизнеса потвърдиха, че подкрепят предложението на Столична община за въвеждане на екостикери, които да отразяват екологичния стандарт на всички автомобили. Бизнесът бе представен от Николай Вълканов („Минстрой холдинг“), Христо Илиев („Ей Джи Кепитал“), Георги Ранделов („Майкрософт България“), Стоян Ставрев („Българска консултанска компания“), Пламен Дилков („Конфиндустрия България“), Стоян Сталев („Геотехмин“).  На срещата присъстваха и Николай Стойнев, заместник-председател на Столичен общински съвет, Ирина Йорданова – общински съветник и председател на ОГФМСП, директорът на Общинската агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов и управителят на Общинския гаранционен фонд Николай Ценков. Одобрение получиха и плануваните ремонти и реконструкции в Централната градска част, с които ще се обособят пешеходни пространства. От голяма технологична компания, която произвежда и влакове за метрото обясниха, че насърчават служителите си да ползват градския транспорт и велосипеди за придвижване в града. КРИБ и Столична община ще организират кръгла маса, на която да бъдат обсъдени политиките за подобряване на качеството на въздуха, за които трябва да се търси подкрепата както на други институции, така и на бизнеса и гражданите. Столичният кмет отонво заяви, че приоритетите на Столична община за екологията и чистотата в София. Също така е важно градът да продължи да се развива и това да е устойчиво.      

Реклама
comment 0
visibility 375
спиране на водата

„Красно село“ и Владая посрещат Никулден без вода

  Планирани ремонти на водопроводната мрежа на „Софийска вода“ в четвъртък, 6 декември, ще наложат спирането на водата в столичния квартала „Красно село“ и Владая. Заради монтаж на хидрофорна уредба до бл. 196 жк. „Красно село“, от 10:00 до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: бл. 196, бл. 197, бл. 198 (висока зона) Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Завалска китка“ пред бл. 196. Заради монтаж на водомерен възел на ул. „Бистър поток“ с. Владая, от 12:00 до 14:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на: ул. „Бистър поток“, ул. „Акад. Петко Стайнов“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Акад. Петко Стайнов“ ъгъла с ул. „Равнище“.

comment 0
visibility 502
пушещи комина

Работна група на СОС се заема с квотите за въглеродни емисии

Създава се работна група, която ще се заеме с проблема със закупуване на квоти за въглеродни емисии, съобщиха от СОС. В работната група да има представители на „Топлофикация София“ ЕАД, Столичния общински съвет, Столичната община, Министерството на eнергетиката и МОСВ. До това решение се е стигнало на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС. Столична община ще потърси и подкрепата на държавата за въглеродните емисии. В последните години европейският пазар на квоти цените са се повишили над 300%, като тон вече се търгува она ниво около 25 евро. Завишените цени са резултат на механизма за пазарна стабилност, който започна да се прилага през януари 2019 г. Високите нива на цените се оказват сериозен проблем на “Топлофикация София” ЕАД при закупуването на изискуемите количества въглеродни емисии. Работната група ще търси начин за прехвърляне на наличните неизползвани редуцирани емисии от втория период, които да бъдат включени в Европейската схема за търговия с емисии по време на третия период. Една от най-важните задачи на работната група ще е да намери механизъм, по който тези квоти да не бъдат изгубени, а да останат валидни за използване в Европейската схема за търговия с емисии. Другият проблем, който трябва да се реши е да се търсят възможности националните компании, продаващи парникови емисии, да ги търгуват с други български дружества. В допълнение ще се търси начин за увеличаване размера на безплатните квоти на “Топлофикация София” ЕАД.Същевременно, общинското дружество полага усилия чрез иновативни решения да намали обема на въглеродните емисии. Става дума за проекти - вече реализирани или в процес на изпълнение, които ще спестят 71 800 t СО2 на стойност близо 1 400 000 € на годишна база.

comment 0
visibility 471
изнасяне на цветя на тротоар

Глобиха търговец за саксии на тротоара в район "Средец"

Столичният инспекторат глоби търговец в район "Средец" заради изнасяне на стока на тротоара пред магазина си. На нарушителя бе съставен акт. Нарушението е установено при текущ контрол на бул. "П. Евтимий". Инспекторите са установили, че търговецът на цветя е изнесъл част от цветята в кашпи пред магазина си. Поставяйки ги на тротоара е възпрепятствал свободното преминаване на пешеходци по тротоара. Това е нарушение на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, с което се възпрепятства свободното преимнаване на пешеходци по тротоара. На нарушителя е съставен акт за административно нарушение. Продължават ежедневните проверки .

comment 0
visibility 467
кметът на София Йорданка Фандъкова

Кметът на София обявява в четвъртък заместника на Крусев

Кой ще е замести временно Евгени Крусев като зам.-кмет по транспорта на София, ще стане ясно утре. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Утре тя ще посочи заместника, който ще поеме и ремонтите в Централната градска част. Столичният кмет обясни, че проверката на прокуратурата трябва да установи защо са подменени материалите при ремонта на улица "Граф Игнатиев". Скандалът избухна заради виброизолационната подложка на трамвайните релси. Преди да се подмени одобреният по проект материал, това е било обсъдено на експертен съвет. Друг е въпросът доколко това го позволява процедурата за обществените поръчки.

comment 0
visibility 717
запален огън до Околовръстното

Роми пак горят кабели край "Филиповци"

Роми запалиха кабели на открито край Околовръстното в района на Люлин. За пламъците сигнализираха граждани, които са минали от там. Пожарът бил в близост до Околовръстния път и това веднага изстреля пожарникарски екипи натам. На мястото е имало няколко души от "Филиповци", които горели кабели. Огънят веднага е загасен от огнеборците. Групата мъже се разминали без санкции, защото нямали документи са самоличност. След тръгването на екипите ромите отново запалили огън.   В тази част на столицата редовно се горят кабели и отпадъци на открито. Ромите сякаш дават дежурства да поддържат огъня.

comment 0
visibility 686
билборд на бул. Александър Стамболийски

Сбогом на незаконните билбордове и реклами в София

Столичен инспекторат и Направление архитектура и градоустройство (НАГ) премахнаха голям билборд на бул. "Ал. Стамболийски" срещу мола, научи Столица.bg. Проверките на двете общински структури продължават в София. Общо са премахнати 12 незаконни билборда и мегаборда от централни столични булеварди. Преди 2 месеца от Столичния инспекторат премахнаха незаконни реклами и фирмени надписи по ремонтираната ул. "Граф Игнатиев". Общо от НАГ, от началото на годината са проверени общо 110 рекламни елемента на територията на Столична община. От "Контрол по строителство" установяват, че към момента само 18 от тях имат издадени разрешения за поставяне. 80 реклами още се проверяват. Процедурата се извършва съвмество с районните администрации, тъй като е в техните правомощия проверката за законосъобразно поставяне. След проверките на 12 обекта рекламите са премахнати доброволно от собствениците или със заповед издадена от НАГ, съобщиха от "Архитектура и градоустройство". Откакто влезе в сила новата Наредба на Столична община за преместваемите обекти и рекламите са свалени 4 реклами с Led-екрани. Този тип също са обект на обстойни проверки, защото са недопустими. Премахнатите Led-реклами са били на бул. Царица Йоанна - 2, една на бул. Никола Вапцаров и една на Околовръстен път. Продължават проверките на Столичен инспекторат и НАГ на територията на Столична община.

comment 0
visibility 437
лого ОП РЧР

„Предприемачество и растеж“ конференция за популяризиране на резултатите от проект PRINCIPAL

На 06.12.2018 г., от 14:30 ч. в зала „Роял 3” на София Хотел Балкан в гр. София, пл. "Света Неделя" №5 ще се проведе конференция за популяризиране на резултатите от проект №BG05M9OP001-4.001-0094 “Транснационално партньорство за заетост и растеж чрез пре-инкубиране и импакт инвестиции (PRINCIPAL)”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. По време на събитието ще се разгледат и корпоративните социални иновации (КСИ) като фактор за устойчив растеж и ще се представят възможностите за подкрепа на стартиращото предприемачество в България. Говорители ще бъдат изявени специалисти в областта на предприемачеството, корпоративните социални иновации, иновационния мениджмънт, коуъркинга, инвестиционното и рисково финансиране, акселераторските програми, обученията и др. В края на събитието ще се предостави възможност на участниците за нетуъркинг и споделяне на идеи.

comment 0
visibility 796
Топлофикация

Без парно са две карета в центъра на София

Без парно и топла вода останаха живеещите в една от зоните на Централната градска част. Авария на ул. Гурко и ул. Кузман Шапкарев и била причината за спирането на топлоподаването, уточниха от Топлофикация - София. Пробивът е станал около 9 ч. тази сутрин. Топло няма в карето между ул. “Цар Иван Шишман”; ул.”Иван Вазов”; ул.”Г.С. Раковски”; ул.” Хан Крум”; ул “6-ти Септември”; ул.”Патриарх Евтимий”. Същото е положението и карето между ул.”Г.С.Раковски”; ул.”Славянска”; ул.” Ал. Батемберг”; ул.”Граф Игнатиев”. В момента аварийните екипи на общинското дружество продължават да работят и се надяват до края на деня проблемът да бъде отстранен и топлоподаването да бъде възстановено, казаха от Топлофикация.

comment 0
visibility 974
камери за бус лентата на бул. България

Видеоконтрол за бус лентата по бул. България

Нови знаци за видеоконтрол в бус лентите се появиха на столичния бул. България, забеляза репортер на Столица.bg Вероятната причина е, че на последното заседание на Столичен общински съвет бяха гласувани средства за закупуване на две камери, които да следят именно бус лентите и да подпомагат КАТ по действията свързани с контрол, както и Столичната община в действията й по приоритизиране на градския транспорт в столицата. Нарушения се наблюдават във всички натоварени трасета на публичния транспорт, като бул. "Цариградско шосе", бул. "Константин Величков" и бул. "България". Граждани информират, че от събота, когато трасето по "Константин Величков" е с променен статут в обособено трасе, десетки водачи на автомобили нарушават преминавайки през ограничителите.

comment 0
visibility 576
Лорита Радева

22 нови станции за измерване на чистотата на въздуха през 2019

Още 22 станции за измерване на чистотата на въздуха ще има в столицата през 2019 г. Това каза председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник Лорита Радева, предаде „Фокус“. Тя допълни, че Столичният инспекторат е направил проверки на всички автосервизи в София, на пунктовете за смяна на гуми и за смяна на отработени масла. Тези проверки вече са близо 800 от началото на 2018 г. и продължават. Служителите на инспектората са наложили административни актове и фишове с глоби до 50 лв.  Относно проверките по домовете Радева отговори, че такъв контрол може да се осъществява само по отношение на общинските жилища. Тя уточни, че четирите станции за измерване на чистотата на въздуха вече не са достатъчни. Затова през 2019 г. ще разположат в София още 22 станции. Те представляват оторизирани уреди, които ще дават една по-точна картина за местна мониторингова система, която да прибавят към информацията от четирите станции. Местата, на които ще бъдат поставени вече са анализирани. Председателят на СОС Елен Герджиков обясни, че този проект включва освен монтирането на допълнителни 22 станции и разработването на публична платформа, на която информацията ще се вижда в реално време.

comment 0
visibility 516
карта на мобилен пункт за опасни отпадъци в кв. Изток

Последният мобилен пункт за опасни отпадъци е в кв. Изток

Мобилен пунк за опасни отпадъци ще има в петък в кв. Изток, район Изгрев, съобщиха от Столичен инспекторат. Това е последната спирка, на 7 декември т. г., на подвижния пунк за събиране. Той ще работи от 8.30 до 14.30 ч. и гражданите могат да предадат опасни битови отпадъци. Пунктът ще е разположен на ул. Атанас Далчев №12 на паркинга на районното кметство "Изгрев". Предаването на опасните отпадъци е безплатно, припомнят от инспектората. Приемат се предмети и уреди, които съдържат живак - термометри, прекъсвачи и други подобни, а също и лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали и мастила и замърсени опаковки. Приемат се и лекарства с изтекъл срок на годност, както и препарати от битовата химия. Всички въпроси и отговори може да се получат на телефон 0700 11 750, които е и за заявки. За седма поредна година Столична община и БалБок Инженеринг АД успешно прилагат Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Допълнителна информация може да се намери на сайта на Столична община.  

comment 0
visibility 383
Специализирана прокуратура

Прокуратурата обяви, че разследването срещу Крусев е за длъжностно престъпление

Разследването на заместник-кмета Евгени Крусев, който вчера подаде оставка е за длъжностно престъпление, което е свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки при ремонта на трамвайния път. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг. Свързано е с обществената поръчка за шумо и виброизолиращи подложки. Евгени Крусев заяви, че решението за оставката е негово. Той допълни, че в рамките на днешния ден ще я депозира в деловодството на Столична община и ще продължи на съдейства на прокуратурата. След сигнал на неправителствена организация се установи, че има подмяна на материалите за ремонта на трасето. По-точно във виброизолационните подложки за трамвайните релси, които са заменени с по-некачествени. Целта на подложките е да обират вибрациите, и по този начин да се намали вредното въздействие върху старите сгради в центъра на столицата. Инженерът, който прави проекта на релсовия път, се отказва да работи по него заради промяната и поставянето на неправилната подложка под трамвайното трасе. Според параметрите на обществената поръчка, въпросните подложки трябва да са от нов материал и с маса около 5 кг на квадратен метър. След като фирмата "Джи Пи Груп" печели конкурса започва да полага антивибрационен материал, които е с по-ниско качество от първоначалния предложен. За същия този материал от процедурата била отстранена друга фирма "ПСТ градска среда Зона 2". Причината - не отговарял на минимално заложените критерии в търга. Материалът е на фирма Pandrol, докато "Джи Пи Груп" печели търга с оферта да положи материал на австрийската фирма Getzner. Столичната община като възложител на обществената поръчка е дала решение за промяната на подложките, а това е узаконено от експертен съвет. В този експертен съвет влиза инж. Асен Тасев, който преди това бил в комисията, отстранила фирмата "ПСТ". Няколко месеца по-късно, обаче същият този човек прави експертен анализ, с който материалът на Pandrol е одобрен. Членството на Тасев е одобрено лично от зам.-кмета по транспорта Евгений Крусев.

comment 0
visibility 347
Заседание на СОС

Общинските съветници в спор по казуса с оставката на Евгени Крусев

Евгени Крусев подаде оставка като заместник-кмет по транспорта в София след като получи призовка за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". По този въпрос днес част от общинските съветници изказаха своето мнение. Малина Едрева каза, че оставката на Евгени Крусев е достойно поведение и оттук нататък предстои компетентните органи да си свършат работата. Тя обясни пред Нова тв, че се наложило взимането на бързи мерки от Общината за изясняване на обстоятелствата, свързани с обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, заради гражданите. Едрева допълни, че в момента, в който е подаден сигналът, веднага са назначени проверки. Кметът Йорданка Фандъкова предоставила цялата проверка на вътрешния одит на прокуратурата. Едрева обясни, че трябва главният архитект заедно с проектанта да разкажат какво са приели и защо. Отговорност носи конкурсната комисия. Срокът на ремонта е до края на март, трамвайното трасе трябва да тръгне всеки момент, посочи още Малина Едрева. На друго мнение беше общинският съветник Калоян Паргов. Той беше категоричен, че оставката на заместник-столичния кмет по транспорта е закъсняла. Според него още когато Фандъкова му е възложила този ресор било ясно, че той няма да се справи. Паргов допълни, че проблемите са най-вече в контрола и качеството. Зам.-председателят на СОС Николай Стойнев също мисли, че Крусев е постъпил достойно като се е оттеглил от поста си. Милка Христова, обаче, която е зам.-председател на СОС заяви, че става въпрос за драстично нарушение на Закона за обществените поръчки. Тя допълни, че вчера заместник-столичния кмет по транспорта сам еказал, че е бил подведен. Симеон Славчев припомни, че още на 3 октомври са поискали оставката на Крусев заради некачествения ремонт на улицата и цялостната политика, която той води. Общинският съветник Стефан Mарков каза, че от морална и политическа гледна точка тази оставка е правилен ход. Според него не е невъзможно Евгени Крусев да е бил подведен и всеки е невинен до доказване на противното.  

comment 0
visibility 561
наблюдение

Общинар заснел травестити и полицаи на раздумка на бул. "Христо Ботев"

Общинският съветник Николай Николов, който инициира подписка за справяне с травеститите и хамалите на площад „Македония“, съвсем наскоро се закани да наблюдава и да снима района. Тази сутрин той се похвали с успех. Той е заснел как полицаите, патрулиращи в района, си говорят с травеститите на бул.“Христо Ботев“ и после се отдалечават, за да не им пречат да „работят“. Според Николов, това е в противоречие с думите на Антон Златанов от СДВР. Преди време точно той убеждавал разпалено Комисията по обществен ред и сигурност към СОС, че от много време няма травестити там. Николов споделя, че още през първата вечер, 30 ноември, половин час преди полунощ травеститите се наредили на традиционните си места на бул „Христо Ботев“. След около 15-тина минути до тях спряла патрулката, поговорили и полицаите си тръгнали. Двамата травестити заели местата си – единия  пред централния вход на Министерство на земеделието, а другият - на ъгъла на бул. "Христо Ботев" и ул. "Позитано". „Тружениците“ изчезвали за определени интервали от време, връщали се в мъжка компания. Дори, за да не скучаят, заговаряли минувачите. Това е безспорно доказателство за наличието на травестити на бул.“Христо Ботев“ и за това, че полицията е наясно с този факт. Николов каза още, че има повече от 150 кадъра, които ще предостави на СО и на СДВР, за да им напомни за проблема и за желанието на столичани да се реши бързо. Няма как да се неглижира подписката с 1000 подписа. Има обещание от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, че заедно със СДВР ще вземат необходимите мерки. Общинският съветник тълкува бездействието на всички сезирани институции като нежелание да се пребори беззаконието.   

comment 0
visibility 562
Стефан Софиянски

Софиянски: Крусев не е виновен за ремонта на "Графа"

Бившият кмет на София Стефан Софиянски заяви, че Евгени Крусев не е виновен за ремонта на "Граф Игнатиев". Според него са допуснати две грешки. Първата е концепцията на ремонта на "Граф Игнатиев", втората - грешен управленски подход. Пред bTV тoй обясни, че в един момент трамваят там ще се окаже ненужен, защото улицата ще бъде заобиколена от няколко спирки на метрото, както и тролейни спирки. Затова, според него, е трябвало да се изчака няколко години, за се пусне продължението на метро и да се види какви промени ще са нужни. Прокуратурата разследва Столичната община за промяна на проекта зa ремонт на “Граф Игнатиев” по време на вече започналата работа по трасето, както и за съмнение за нарушение на Закона за обществените поръчки. Вчера заместник-кметът по транспорта на Столичната община Евгени Крусев подаде оставка след като получил призовка за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Днес той ще бъде разпитван. Обект на разследване е и "Джи Пи груп" - строителната фирма, която спечели обществената поръчка за 24 млн лева. Те са разследвани за пране на пари и злоупотреба с евросредства.

comment 0
visibility 765
ГДБОП

От ГДБОП заловиха боен арсенал в Редута

При специализирана акция на ГДБОП в столицата са открити автомати „Калашников”, пистолети и огромно количество боеприпаси и барут. Арсеналът е бил намерен в гараж близо до парк „Гео Милев”. Задържали са ползвателя. Притежателят на незаконния оръжеен склад в подземен гараж в столицата има съдебно минало. Ивайло Попов е осъден на първа инстанция на 3 г. затвор, след като пред 2016 г. е спряна контрабандна пратка с 50 картечни пистолета „Узи”. В гаржа били открити 65 автомата „Калашников”, 37 „Скорпион”, 43 пистолета, 2 пушки помпи, 2 сандъка със запалки за гранати, 14 дръжки със спусък за РПГ и 50 000 патрона. Намерени са и 8 кг черен барут. По думите на зам.-главният прокурор Иван Гешев схемата – купуване на годно оръжие и фиктивно обезопасяване, се използва за зареждане на черния пазар.

comment 0
visibility 252
НДК

Деца ще подкрепят свои връстници в неравностойно положение

Деца и възрастни ще могат да рисуват върху Коледно глинено гърненце на Мечо Пух със специализирани бои в подкрепа на деца в неравностойно положение. Инициативата е  организирана от Фондация "Рицари на Доброто" и Сдружение "Празнични герои" и ще се проведе на 8 Декември в Зала 4 на НДК. Всички желаещи ще могат да си закупят от ръчно изрисуваните гърнета. А за най-красивото от тях ще има и награда - плюшени мече, което ще бъде дадено на победителя в края на творителницата.Таксата за участие в "Коледна Мечопухова творителница" е 10 лв. Със събраните средства ще се закупят подаръци за деца в неравностойно положение.

comment 0
visibility 516
Училище в "Изгрев"

Деца правят хранилки и къщички за птици в "Изгрев"

Ученици от ІІІ „б“ клас на 105 СУ „Атанас Далчев“, с класен ръководител г-жа Вержиния Иванова изработиха и заредиха със семена 18 хранилки за диви птици. Инициативата е на кмета на район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков.  Поставянето на хранилките е планирано за петък, 7 декември в двора на 105 СУ и в градинката при КАТ. Малко след това на същия ден децата от ІV „в“ клас на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ ще закачат останалите 15 готови хранилки в двора на 119 СУ, пред район „Изгрев“ и на площад „Радой Ралин“.  Къщичките за птици ще бъдат закачени през януари 2019 г., когато започва периодът им на гнездене. Децата ги оцветиха със специални бои. Освен децата, към работилницата за хранилки се присъединиха още учители, родители, както и Мариана Вълчева –представител на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, представители на районната администрация – Евелина Стоянова – секретар на МКБППМН и г-жа Весела Политова – началник отдел „Образование“. Целта на инициативата е подхранване и подслоняване на някои от дивите пойни птици през зимата и възпитаване на любов, грижа и хуманно отношение към пернатите у децата. Идеята е това да се превърне в традиция за район "Изгрев".

comment 0
visibility 309
Зелен билет

Продадоха 67 хил. "Зелени билета"

Над 67 хиляди "зелени билети" са закупени вчера до 18,30 ч. от столичани. Това са над 67 хиляди човека, които са дали своя принос въздухът в града да е по-чист при сложните метереологични условия през последните дни в София. Това написа в социалните мрежи Лорита Радева председател на Комисията по опазване на околната среда в Столичния общиснки съвет. Тя съобщава още, че още в 9 часа сутринта вчера "Зелените билети" в автобус 204 били свършили. Наложило се пътните да слязат, за да си закупят специалния талон от Пункт на Цебтъра за градска мобилност. 

comment 0
visibility 442
Елен Герджиков

Елен Герджиков: Оставката на Евгени Крусев е достойна постъпка

Повдигнатото обвинение и подадената оставка на зам.-кмета на София Евгени Крусев не са заради ремонта на "Граф Игнатиев". Причината е процедура по Закона за обществените поръчки при избор на изпълнител за ремонта, съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ. Той добави, че оставката на Крусев е достойна и мъжка постъпка, която не означава признаване на вина. Герджиков заяви, че ремонтните дейности на "Графа" ще приключат качествено и в срок. Той допълни, че се надяват при започната процедура от прокуратурата да се разясни има ли и каква е процедурата по промяна. Основният въпрос е каква е ролята на проектанта и ролята на експертната комисия, която е изискала тези промени. Според написаното в проекта процедурата може да се променя, но дали това, което е направено, е правилно. Става дума за вложени материали.