Новини от 14.12.2018

comment 0
visibility 335
Паметникът на Цар Освободител

Новините в София: Най-важното за деня, 14 декември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 14 декември. "Успели българи дават личен пример" с коледни базари в столични училища (СНИМКИ)На 17 декември т. г., понеделник "Успели българи дават личен пример" ще гостуват в 15-о училище "Адам Мицкевич" в София. Там ще има благотворителен базар на новия календар. Цената му е 10 лв. След това на 19 декември т. г. инициативата ще бъде в 101 СУ "Бачо Киро" в "Надежда", а на 20 декември т. г. в 119 СУ "Проф. Михаил Арнаудов" в "Изток". Столична община нехае за опасен мост в кв. Павлово"Да, знаем за проблема, но не е от нашата компетенция. Изпратили сме сигналите до "Улично осветление", защото там не е осветено и до "Транспортна инфраструктура". И днес сутринта ходихме на моста и наистина не е безопасен", коментираха пред Столица.bg от район Витоша. Ще подменят мотрисите на трамвай 20В момента пътуването с трамвай 20 си е сериозно приключение. Тракането и шума са доста изнервящи, придружено и с лашкането, напред-назад на правостоящите, коментираха граждани. Район Витоша с признание от "Сграда на годината" 2018Район Витоша на Столична община бе отличен с две награди на годишния конкурс "Сграда на годината 2018". Общинската детска градина в квартал Бояна получи признанието със специална награда в категорията "Сгради образование". Детска градина 112 "Детски свят" е първата общинска в Бояна. Тя беше открита през март т. г. Адв. Менков пред Столица.bg: Назначена е експертиза за трамвайното трасеЗаради очакваната експертиза досъдебното производство ще продължи след заключенията на вещите лица. Столични юристи пък коментира пред Столица.bg, че нищо няма да излезе от обвиненията, защото са измислени. Те прогнозираха, че разследването на Спецпрокуратурата няма да е приключило до май, когато са евроизборите. Пешеходка е блъсната на кръстовището на ул. "Черковна" и бул. "Мадрид"Джип блъсна 27-годишна жена на кръстовището на ул. "Черковна" и бул. "Мадрид" в София. Пострадалата има контузии на главата,  кракът и ръката. Здравков: Новите ограничители на Графа ще са 18, а не 40 смНовите призми на ул. "Граф Игнатиев", които представиха с макет днес ще са с по-малък габарит от 40 на 18 см. Те ще бъдат поставени, така че да осигурят безопаснотта на пешеходците каза главният архитект на София Здравко Здравков.

comment 0
visibility 300
Боян Радев в компанията на олимпийски шампиони и медалисти

Със звездна компания Боян Радев отбеляза 50 години от второто си олимпийско злато

Цяла плеяда олимпийски шампиони и медалисти почетоха 50-годишният юбилей на бореца Боян Радев от спечелването на второ злато на игрите в Мексико 68.  БОК бе организатор на церемонията в гранд хотел "София", а Радев получи специално отличие от президента на Международната федерация по борба (UWW) Ненад Лалович. Призът му бе връчен от Цено Ценов, вицепрезидент на UWW и президент на европейската борба, който му поднесе и поздравителен адрес от Лалович. "Боян Радев е епоха, плакат на световната борба. Той откри нов е етап от развитието на класическата борба. А и не веднъж сме давали примери за притегателната сила на хората от спорта към изкуството. И Боян Радев е един от тях. Той е човек, от който всички се нуждаем", каза Ценов. Юбилеят на двукратния олимпийски шампион бе почетен от председателят на БОК Стефка Костадинова и олимпийски шампиони и медалисти Мария Гроздева, Петър Киров, Ваня Гешева, Здравка Йорданова, Валентин Райчев, Йорданка Благоева, Живко Вангелов и др. На тържеството бе и личният треньор на Радев - Слави Славов. "Не случайно ти си първият, който бе удостоен с първото отличие на МОК "Пиер дьо Кубертен". Ти си част от историческото наследство на България. Човек, който е пример за младите, а на нас ни даваш светлина, сила и дух", каза Стефка Костадинова. "Няма какво да искам още, доволен съм от всичко, което съм постигнал. Може би ми се иска още съвсем малко, като да направя още една-две изложби", не скри мечтите си великият спортист и колекционер. И в типичния си стил Боян Радев се пошегува с другия ни двукратен олимпийски шампион в борбата Петър Киров. "Поздравявам и Петър Киров, той през моето полувреме е играл борба, все пак нещо е научил от мен", припомни с усмивка Радев. Киров също тази година чества 50 г. от спечелването на първата си олимпийска титла от Мексико 68. Второто му злато е в Мюнхен 72, а Боян Радев става за първи път олимпийски шампион в Токио 64.

comment 0
visibility 582
Журналистът Павел Владимиров сред учченици

"Успели българи дават личен пример" с коледни базари в столични училища (СНИМКИ)

Излезе календарът за 2019 г. на "Успели българи дават личен пример". Инициативата има голяма подкрепа и особено от директорите на столични училища, където Успелите дават личен пример. В съзвездието от личности, които през годината се срещнаха със стотици тийнейджъри и малчугани в София е и бронзовият медалист в бокса от олимпиадата в Лондон Тервел Пулев. С него започва 2019 г. в календара. Снимката му е на месец януари. "България се нуждае не само от учени и знаещи хора. България се нуждае от смели хора, които не се притесняват да застанат против целия организиран хаос и да постъпят правилно", е посланието, което отправя боксьорът. На 17 декември т. г., понеделник "Успели българи дават личен пример" ще гостуват в 15-о училище "Адам Мицкевич" в София. Там ще има благотворителен базар на новия календар. Цената му е 10 лв. След това на 19 декември т. г. инициативата ще бъде в 101 СУ "Бачо Киро" в "Надежда", а на 20 декември т. г. в 119 СУ "Проф. Михаил Арнаудов" в "Изток" На всички базари лицата на инициативата ще продават лично календара с автограф, потвърдиха от "Успели българи дават личен пример". Събраните средства отиват за подпомагане на деца в неравностойно положение и на  учениците от българските училища. Известните лица се включиха и много активно подкрепиха кампанията на район "Надежда" за сабирането на средства за лечението на Вяра и Виви. Календарът е издаден от „Издателство Ентусиаст". На страниците му са  още журналистът Галя Щърбева, най-популярният водещ Ники Кънчев, актьорът от "Господари на ефира" Ненчо Балабанов, певицата EVA, журналистът от Нова телевизия Богомил Грозев, актьорът Ники Илиев, човекът глас Красимир Аврамов и Емил Марков, Боби Ваклинов, Цвети Радойчева, Павел Владимиров, Даниел Ангелов. От екипа на инициативата благодарят на всички фирми и физически лица, благодарение, на които е станало възможно издаването на календара.

Реклама
comment 0
visibility 461
Опасен мост на ул. Деспот Слав, кв. Павлово, район Витоша

Столична община нехае за опасен мост в кв. Павлово

Кога Столична община ще оправи опасния мост на ул. "Деспот Слав" в кв. Павлово? Този въпрос задават живеещи в кв. Павлово, район Витоша. Мостът е доста опасен и по него дори  е забранено преминаването на автомобили над 4 т, научи Столица.bg. Очевидно е, че съоръжението може да рухне и да стане трагединя. Ивицата, минаваща над дерето е доста износена. От две години се изпращат сигнали до районната община и до Столична община. пърият сигнал е от април 2017 г. В момента има опасност при преминаване на автомобили, пешеходци и колоездачи. "Да, знаем за проблема, но не е от нашата компетенция. Изпратили сме сигналите до "Улично осветление", защото там не е осветено и до "Транспортна инфраструктура". И днес сутринта ходихме на моста и наистина не е безопасен", коментираха пред Столица.bg от район Витоша. На опасното съоръжение има поставени знаци какви автомобили да не минават и кой е с предимство. "Шофьорите трябва да са много внимателни при преминаването на моста на ул. "Деспот Слав", предупредиха живеещи в "Павлово", на които се налага по няколко пъти на ден да минават през опасното съоръжение.

comment 0
visibility 292
Елха

Ботаническата градина на СУ с коледна кампания за елхите

Ботаническата гадина на Софийския университет откри Коледния си ботанически базар. Тази година кампанията е всеки закупил елха от базара, да я засади след празниците в двора си или в арбуретума на градината, пише news.bg. Директорът на Ботаническата градина Красимир Косев споделя, че иглолистните гори в страната имат заболявания, особено тези, които са или засадени на мястото на широколистни дървета. С подетата кампания за засаждане на коледната елха се цели обогатяване на знанията на хората за иглолистните дървета и промяната в мисленето на хората. От Ботаническата градина дават идеи на столичани за креативна естествена украса на коледното дърво, вместо пластмасовите играчки. Коледният ботанически базар ще работи до 16 декември и освен коледна елха, посетителите ще могат да си купят греяно вино и щолен.

comment 0
visibility 1242
Трамвай 20

Ще подменят мотрисите на трамвай 20

Мотрисите по линията на трамвай 20 ще бъдат подменени през следващата година, научи Столица.bg. Очаква се по трасето да тръгнат познатите вече червени шешки трамваи. Те са втора употреба, но са доста по-удобни от сегашните жълти. В момента пътуването с трамвай 20 си е сериозно приключение. Тракането и шума са доста изнервящи, придружено и с лашкането, напред-назад на правостоящите, коментираха граждани. Все още не е ясно кога точно ще бъдат подменени мотрисите, но вече се работи по смяната. Червените мотриси са чешки и ще пристигнат в София от Прага. Такива в момента се движат по линията на трамвай 23, обясниха от Електротранспорт. Промяна ще има и по маршрута на трамвай 23. Той ще бъде удължен. В момента той се движи от Цариградски комплекс в Дружба 2 до кв. Гео Милев. Трасето ще се удължи и ще стигне до Метростанция 18.

comment 0
visibility 250
КАТ София

Отстранен е технически проблем в столичния КАТ

  Цяла седмица проблеми тормозят столичния КАТ. Днес за пореден път не се извършваха някои от услугите, предоставяни от Пътна полиция заради възникнал технически проблем, съобщиха от МВР.   Днес отново е имало проблем в информационната система на МВР в резултат на прекъсване на тока. Проблемът е отстранен, съобщиха преди минути от МВР. Спирането на няколко пъти на тока е сринал системата  и част от  услугите, предоставяни от столичния КАТ и от колегите им в страната са били невъзможни. От МВР се извиняват на гражданите за причинените неудобства.  

comment 0
visibility 596
автобус от градския транспорт

Подмяна на водопровод променя маршрутът на автобус 4

Подмяна на уличен водопровод по ул. „Инж. Георги Белов“ от адм. № 11 до ул. „Стадион“, НПЗ „Изток“, СО-район „Младост“ – ВОД” се променя маршрут на автобуси от градския транспорт, предупреждават от ЦГМ. От 17 декември т. г. (понеделник) до 19 декември т. г. пътни превозни средства (ППС) няма да влизат в кръстовището на ул. „Инж. Георги Белов" и улицата водеща към ж.к. „Експериментален". В този период от време ще има временна организация на движение на обществения транспорт както следва: Променя се маршрутът на автобусна линия № 4 в посока ж.к. Младост 1 - от Кокалянска ханче по маршрута си до кръстовище бул. “Самоковско шосе”/ул. “Стадион” (отклонението за е.ж.к. Горубляне), направо по бул. “Самоковско шосе” по маршрута на автобусна линия № 1 до пътния възел на бул. “Цариградско шосе” и бул. “Александър Малинов”, бул. “Александър Малинов”, наляво по ул. “Филип Аврамов” и надясно по ул. “Свето Преоброжение” до ж.к. Младост 1 двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък от маршрута. Закриват се следните спирки: двупосочна с кодове 1497 и 1498 “Самоковско шосе” – обслужва се от № 4-А и двупосочна с кодове 0122 и 0125 “Бл. 1 ж.к. Горубляне” - обслужва се от № 4-А, както и двупосочна с кодове 0215 и 0216 “Бл. 43 ж.к. Горубляне” - обслужва се от № 4-А. Ето и другите спирки, които ще бъдат закрити: - двупосочна с кодове 0203 и 0204 “Бл. 39 ж.к. Горубляне” - обслужва се от № 4-А;- двупосочна с кодове 2590 и 2591 “Ул. Инж. Г. Белов”;- двупосочна с кодове 0988 и 0989 “Кулинарен к-т Пейфил”;- двупосочна с кодове 1602 и 1603 “В и К ЕАД София”;- двупосочна с кодове 0667 и 0668 “Ж.к. Младост 3”- с код 0945 “Община Младост”. Разкрива се временна автобусна линия № 4-А, която ще обслужба е.ж.к. Горубляне. Тя ще е с маршрут от Кокалянско ханче до спирка “Бл. 39 ж.к. Горубляне” в двете посоки.

comment 0
visibility 598
МВР

Столични криминалисти заловиха трима рецидивисти за кражба и отвличане

Столочанин подал сигнал до полицията на 12 декември, сряда, след като бил ограбен  и отвлечен., информират от пресцентъра на МВР. Пострадалият споделил, че  около 19.30 часа, по време на паркирането на колата си „БМВ“ пред жилището,  трима непознати го нападнали. Те го заплашили с пистолет, вързали го, взели му чанта с пари, документи, часовник, ключовете за жилището му и други вещи. След това го вкарали в паркиран наблизо автомобил. Докато един от нападателите го охранява, оснтаналите използвали ключавете, за да влязат в жилището и откраднали куфар, часовници и пари. След връщането им на паркинга, единият от мъжете подкарал колата на пострадалия в неизвестна посока. Колата с отвлечение също тръгнала, но малко по- късно нападателите изоставили жертвата си на пътя при с. Казичене. Прибрал го случайно преминаващ мъж с кола. След подаване на сигнала стартирали моментални оперативно- издирвателни и процесуално- следствени действия от екипи на СДВР. Задържани са трима мъже на 27, 38 и 45 години, които са криминално проявени и осъждани. Двама от арестуваните ребивават в столицата без адресна регистрация. На тримата са  наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа

comment 0
visibility 512
Награжддават инж. Теодор Петков на Сграда на годината 2018

Район Витоша с признание от "Сграда на годината" 2018

Район Витоша на Столична община бе отличен с две награди на годишния конкурс "Сграда на годината 2018". Общинската детска градина в квартал Бояна получи признанието със специална награда в категорията "Сгради образование". Детска градина 112 "Детски свят" е първата общинска в Бояна. Тя беше открита през март т. г. Втората награда бе в категория "Сгради култура и паметници на културата" за Боянската църква. Храмът е известен фрески от XIII век и беше включена в списъка на Световното културно наследство. През 1985 г. е преустроено старото Боянско училище в приемна сграда и музей към Боянската църква като интерпретация на църковно-базикалния тип. През 2017 г. при адаптацията на сградата за детска градина бяха запазени пространствените параметри и материалната характеристика на сградата от 1985 г.

comment 0
visibility 448
Стоков базар Илиянци

17 обекта на Илиянци хванати в нарушение, укривали оборот

Търговци на стоковия базар Илиянци са хванати, че укриватпари от оборота и не дават касови бележки. Това е установила съвместна проверка на представители на  МВР, НАП и КЗП, съобщиха от МВР. Установените нарушения са в 17 обекта на Илиянци, като са хванати с разлика в касовата наличност. ОТ МВР са участвали служители на Икономическа полиция на националната полиция и техни колеги от СДВР. инспекцията е продължила от 10 до 12 декември. Общо са проверени 118 моторни превозни средства, 11 физически лица и 29 търговски обекта. Хванати са и търговци, които не издават касови бележки, липса на отчети за месеца, както и невярно водене на касова книга. Имало обекти, които нямат удостоверения за регистрация на касов апарат, уточняват от МВР.  

comment 0
visibility 269
Социална кухня

Мая Манолова и гимнастичките ще дарят топла храна на бедните

Мая Манолова, омбудсман на републиката, заедно със „златните момичета“ от ансамбъла по художествена гимнастика, на 17 декември ще дарят топла храна на бедни хора. В понеделник, 17 декември,  в 11.30 ч. в двора на храм „Св.св. Кирил и Методий“ ще открият социална кухня „Не хаби – дари“. Тази кампания се осъществява с подкрепата на БЧК и с благословията на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Целта е социално слаби хора да получат топъл обяд през студените дни. За целата е оформено уютно пространство в двора на храма. Менюто ще включва супа, хляб, кисело мляко и плод. Всичко ще се приготвя от дарени продукти от хранителните вериги в страната всеки ден. В инициативата със свои дарение се включват и Асоциацията на месопреработвателите в България, Националния браншиви съюз на хлебарите и пекарите и др. Мая Манолова, и гимнастичките ще раздават порциите супа, а Румен Порожанов, министър на земеделието, също ще помогне в раздаването на храната в първия ден.

comment 0
visibility 226
Празник в Арена Армеец

София - Евростолица на спорта зарадва стотици деца с подаръци (СНИМКИ)

Над 350 деца бяха зарадвани с награди и призове по време на Коледния празник „Да подкрепим колективните спортове“, състоял се днес в зала Арена Армеец, съобщава www.sofia2018.bg. Турнирът се провежда за пети път и отговаря на нарасналия интерес на децата на София към колективните спортове, за които работят няколко специализирани школи. Организаторите на събитието от Фондация „София2018 – Европейска столица на спорта“ и Столична община бяха осигурили ранички, тениски, спортни пособия и други. Така присъстващите деца си тръгнаха с подаръци в навечерието на Новогодишните празници. В Арена Армеец имаше демонстрации по волейбол, футбол, баскетбол, плюс изпълнения на фитнес майстори. В състезанията се включиха над 350 деца и младежи на възраст от 8 до 16 г. от столичните училища и няколко спортни клуба. Най-добри във футбола бяха представителите на Национал, които надиграха в мача за титлата отбора на Витоша Бистрица. Във волейбола триумфираха момчетата на Славия с треньор Анета Германова и неотлъчно подкрепящия ги на пейката изтъкнат български национал Андрей Жеков, чийто син Виктор бе сред шампионите. С победи над Люлин и ЦСКА белите грабнаха титлата, среброто бе за люлинци, записали една победа над армейците. В баскетбола и при момчетата, и при момичетата доминираха първите отбори на Левски. Много овации събраха демонстративните изпълнения на красивите танцьорки от Ньоки Енерджи Студио и момичетата от София Фит Фест. Децата бяха поздравени и наградени от бронзовия медалист от Световното волейболно първенство 2006 г. и бронзов медалист от Световната купа в Япония 2007 г. Андрей Жеков и от Анатоли Илиев - организационен секретар на София – Европейска столица на спорта и член на Управителния борд на ACES Europe. "Пожелавам ви да не губите обичта си към спорта. София запазва с титлата Европейска столица на спорта, а Столична община продължава стремежа си да предоставя повече възможности за спорт и активен начин на живот на жителите и гостите на града", каза Илиев в приветствието си. Празникът в зала „Арена Армеец“ бе от програмата на София – Европейска столица на спорта и бе последното от 97-те основни събития в календара за 2018 г.  

comment 0
visibility 262
Централната минерална баня

Флашмоб срещу превръщането на Централната баня в София в склад

Уникален флашмоб беше осъществен в  Централната софийска баня днес, 14 декември. Граждани, облечени в хавлиени халати изразиха несъгласието си с плановете на Столична община да направи склад на музея на София двата запазени басейна на банята, информира Нова ТВ. Участниците във флашмоба си купили билети като редови посетители на Музея. След това сменили връхните си дрехи с хавлиени халати и започнали да търсят минералните басейни. След като обиколили всички зали, протестиращите се събрали и започнали да скандират „Върнете Минералната баня на София”. Припомняме, че на 4 декември беше проведено обществено обсъждане, в което стотици столичани изразиха желание Минералната баня да се превърне в СПА комплекс. Това е заложено и в стратегията на общината.  Заместник-кметът Чобанов, обаче, е внесъл Доклад запазените басейни да станат зали за събития и разширяване на Музея на София. Сега двата басейна са превърнати в склад , а минералната вода тече на вятъра.

comment 0
visibility 447
Евгени Крусев и адв. Менко Менков

Адв. Менков пред Столица.bg: Назначена е експертиза за трамвайното трасе

Специализираната прокуратура е назначила експертиза за трамвайното трасе на ремонтиращата се ул. "Граф Игнатиев". Вещите лица вероятно ще са готови към средата на януари. Това каза пред Столица.bg адвокат Менко Менков, който е защитник на обвиняемия зам.-кмет на София Евгени Крусев. В началото на седмицата подалият оставка Крусев бе извикан в сградата на НСлС. Повдигнаха му обвинение за престъпление по служба без вредни последици. "От прокуратурата твърдят, че можело да възникват вредни последици. Можело да настъпят, ако се наложи финансова санкция. Интересно как са изчислили, че могат да възникнат. Защото ремонтът на трамвайното трасе не се финансира с европейски средства, а от Столична община. Още повече, че с поставената виброизолационна подложка са спестени пари", обясни адвокат Менков. Заради очакваната експертиза досъдебното производство ще продължи след заключенията на вещите лица. Столични юристи пък коментира пред Столица.bg, че нищо няма да излезе от обвиненията, защото са измислени. Те прогнозираха, че разследването на Спецпрокуратурата няма да е приключило до май, когато са евроизборите. В момента за Крусев нямало и никакви правни възможности, тъй като той попадал в така наречения от юристите "Институт на вечния обвиняем". това е една поправка в НПК, която е приета през ноември 2017 г. С нея е отменена възможността при обвинение и продължаващо разследване 2 години да се иска влизане в съда или да се отмени. Така Крусев трябва да се въоръжи с търпение до приключване на досъдебното производство. То вероятно ще продължи доста дълго, категорични са юристи. Евгени Крусев не е подменил сам виброизолационната подложка на трамвайните релси. Това е станало с решение на Експертен съвет, където са се подписали 29 души. До момента никой от тях не е разпитван, нито пък е посочен за свидетел. Преди свикването на Експертен съвет е имало няколко докладни от директори на дирекции за подмяната на виборизолационната подложка, научи Столица.bg. В момента цялата документация по въвеждане в експлоатация на релсовия път по ул. "Граф Игнатиев" е предадена на ДНСК. Смяната на първоначалния проект и проектант е ключа към решаването на проблема за подменения материал, с който е спечелена обществената поръчка. Оказва се, че първоначалният проект е сгрешен и проектанта се отказва. Така при новия проект вече виброизолационната подложка е сменена. Ако е била поставена такава от първоначалния проект е щялло да има голям шум при преминаването на трамваите, обясниха специалисти.

comment 0
visibility 502
Полицейска кола

Пешеходка е блъсната на кръстовището на ул. "Черковна" и бул. "Мадрид"

Джип блъсна 27-годишна жена на кръстовището на ул. "Черковна" и бул. "Мадрид" в София. Пострадалата има контузии на главата,  кракът и ръката, информира Дарик.  Според информацията от Спешна помощ получените травмите не застрашават живота й. Жената бе откарана в болница.Временнно е преустановено движението на трамваите по линии 20 и 22. В момента се проверява местопроизшествието. 

comment 0
visibility 717
Деца от 177 ДГ изнесоха коледен концерт в КАТ

Малчугани от 177-а градина с коледен концерт в КАТ София (СНИМКИ)

Песни, танци и наричания за здраве зарадваха служителите на Пътна полиция - СДВР днес. Малчуганите от 177-а детска градина „Лютиче“, район Подуяне, изнесоха коледен концерт в салона за документи на КАТ. Служителите се събраха и аплодираха малките артисти, които внесоха много усмивки и емоции в Пътна полиция. Децата от градината в Подуяне изнесоха празнична програма, в която рецитираха стихотворения и изпълниха коледни песнички. Танцуваха малки снежинки,  коледарчета наричаха  за късмет на стопаните. От КАТ пък зарадваха коледните им гости с подаръци и пожелания за здраве и усмивки.

comment 0
visibility 431
РИМ София

Експонати от Лувъра са изложени в РИМ София

Над 500 експоната от няколко музея, включително и от Лувъра са изложени в Голямата зала на Регионалния исторически музей – София. експозицията бе открита вчера от кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Предметите идват от Лувъра в Париж, Музейния център – Созопол, от Археологическия инститет с музей при БАН, от НИМ и регионалния музей в Бургас, съобщиха от Столична общиня. Изложбата ще бъде в София до 10 март 2019 г. На откриването присъстваха министъра на културата Боил Банов, Алберто Виал – дипломатически съветник на директора на музея "Лувър", Париж, Фабиен Флори – директор на Френския институт в София, доц. Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София. Изключително сме горди, че освен историята на София Регионалният музей на столицата показва и изложби с различна тематика. Това е чест, че за юбилея - 90 години от РИМ на София имаме изложба с участието на Лувъра, заяви столичният кмет. 3 години след постоянната експозиция музеят на София вече е културно средище за столичани и гостите. Досега в музея са гостували експозиции от Италия, Япония, Германия, припомни Фандъкова. За "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" част от експонатите са от Лувъра. "Това е резултатът от сътрудничеството  и успешния културен обмен мъжду България и Франция", каза кметът. Със 75 страни си сътрудничел световно известният музей в Париж, като едно от най-активните е с България, заяви Алберто Виал. Историята на Аполония Понтийска (днешния Созопол) е фокусът на изложбата, показвайки процеса на археологическите проучвания на града, започнати от френския дипломат барон Жюл Александър Дегран през 1904 г. Разкопките продължават през ХХ в., а от 2002 г. в проучванията на Аполония пак има френски екип.

comment 0
visibility 322
Столична библиотека

Раздават „Годишните награди“ на Столична библиотека

Петите „Годишни награди“ на Столична библиотека 2018 ще бъдат раздадени на тържествена церемония на 18 декември от 12:00 ч. в Американския център на библиотеката. Те са в категориите "Писател на годината" и "Читател на годината". На събитието ще присъства заместник-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов. Георги Господинов ще бъде отличен с приза "Писател на годината" за най-четена художествена литература. Проф. Николай Овчаров пък е най-четеният автор на научна и научно-популярна литература. Писател на годината при детските автори – Божана Апостолова с поредицата за „Малката Божана“. Читателите на Столична библиотека вече са 52 хил. Най-лоялните от тях също ще бъдат наградени в следните категории: Читател на годината – Христина Савова; "Виртуален читател“ – Галина Бончева;Читател на детска литература – Ема Николова (10 г.); Най-четящо семейство – сем. Георгиеви.  

comment 0
visibility 352
Красимир Дачев

Бизнесмен ще помогне очите на цар Самуип да светнат пак

Красимир Дачев е бизнесменът, който се наема с финансирането на ремонта на емблематичния паметник на цар Самуил. Според него без светещите очи се губи ефекта от паметника, споделя той пред БТВ. Заради повреда в електрическата система на монумента, очите на Самуил угаснаха. Столична община отказа да се заеме с ремонта, тъй като ще трябва да се похарчат около 3000 лв за подмяна на диодите. Всички добре си спомнят скандала, с ойто паметника влезе в живота на столичани. Кирил Дачев е решен да финансира ремонта, за да могат очите да светят до края на века.

comment 0
visibility 262
Премиерът Бойко Борисов

Премиерът: МС не е компетентен да управлява болница, контролът е в МЗ

Правителствена болница "Лозенец" да мине към Министерство на здравеопазването. Това ще искам от колегите, защото не смятам, че МС, администрацията на МС или инспектората на МС не са компетентни да управляват болница. Това заяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел. Болница "Лозенец", която трябва да стане Национална педиатрична болница се превърна в ябълка на раздора в системата на здравеопазването. Все още няма яснота как и кога се стане преструктурирането. От СУ, чийто Медицински факултет ползва лечебното заведения за база,  излязоха с искания. Ако те не бъдат удовлетворени от ВУЗ-а щели да излязат на протест. Премиерът заяви, че ще настоява пред Народното събрание болницата да не е под управлението на МС, да остане такава каквато е, но да е към МЗ. "Там е контролът и медицинския одит", коментира Борисов. Той обеща да се срещне с финансовия министър Владислав Горанов, за да се намери решение за връщане на част от дълговете на болницата. В момента у нас няма Нацонална педиатрична болница. Различни болници имат само детски отделения, а идеята е да има цялостен процес на лечение на децата.

comment 0
visibility 316
Здравко Здравков

Здравков: Работим интензивно по пускането на трамвайното трасе

Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че работят интензивно по подготовката на пускането на трамвайното трасе на ул. "Граф Игнатиев". Следващата седмица има Държавно-приемателлна комисия, след която ако всичко е наред трамваят ще бъде пуснат обясни Здравков.  Той увери, че като възложители  преди да подпишат Акт 15, общината ще направи проверка на начина на изпълнение на проекта. Детайлите, които не са добре изпълнени ще бъдат поправени. Главният архитект обеща, че ще гонят качеството и изпълнението в срок.  Той подчерта пред медиите, че когато ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" приключи изцяло и си спомним какво е било, ще видим огромната разлика.  Съвсем скоро се очаква да бъдат поставени и новите пейки на обекта, които ще бъдат от най-високо качество, допълни Здравков. Строителството в останалата част на "Граф Игнатиев" ще продължи във всички части, пред магазините с подмяна на настилките, ще се поставят призмите, които ще ограничават движението и ще осигурят безопасността на пешеходците.

comment 0
visibility 365
Григор Димитров спечели тенис турнира в София през 2017 г.

БФТ: Sofia Open не е направен за Григор Димитров

Две седмици след изказването на Григор Димитров за най-силният тенис-турнир у нас -  Sofia Open, продължават обясненията и уточненията. След спортния министър Красен Кралев и от Българската федерация по тенис (БФТ) влезе в обяснителен режим. Турнирът не е направен заради Григор Димитров. Участието му придава друга стойност, но през 2018 г. той не участва, а на финала в залата имаше 10 000 зрители. Това коментира спортният директор на БФТ Пресиян Коев. Турнирите с награден фонд са частни. Държавни са само първенствата за възрастовите групи, обясни представителят на родната тенис централа. Той обаче заяви, че всеки успял тенисист не трябва да забравя от къде е тръгнал. Той призна, че българите уважават тениса, но у нас има малко компании и фирми, които биха искали да осигурят награден фонд за тенис турнири. Sofia Open 2019  е с награден фонд €586,140 и се провежда от 4 до 10 февруари 2019 г. 500 000 лв. за турнира от АТП 250 се осигуряват от Министерството на младежта и спорта.