Новини от 17.12.2018

comment 0
visibility 252
Коледен град

Новините в София: Най-важното за деня, 17 декември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 17 декември. Нови 1500 места за ясли обявяват в системата на Столична община през март Нови 1500 места за яслени групи ще бъдат обявени през март 2019 г. в системата за кандидатстване на Столична община, научи Столица.bg. МОН се вслуша в нашето предложение и аргументи и се приеха промени в Наредбата за финансиране на предучилищното и училищното образование и се вдига броят на децата в яслените групи. Това съобщи за Столица.bg зам.-кметът по образование на София доц. д-р Тодор Чобанов. 25 допълнителни филтъра за комини слагат в София През 2019 г. по европрограми ще се доставят и монтират 25 нови филтъра за комини върху частни сгради в столицата. В съответствие с проекта „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“ е организирана процедура за доставка и монтаф на пречистващи филтри за комини с прогнозирана стойност 78 210 лв. Очаква се и общината да осъществи своя програма за монтиране на филтри. Ще има нощен транспорт в столицата и през 2019 Това беше съобщено от зам.-кметът Дончо Барбалов на семинар за бюджет 2019 на София. 73 389 карти за пътуване през нощта са продадени до края на месец септември. Линия 22 е най-натоварената. Тя пътува от Студентски град до Обеля. Средно на месец по нея се возят около 5 хил. души. Линията между Люлин и Младост се нарежда на воро място.  Заловени са двама, участвали в измама на 76-годишна жена Служители на сектор „Измами“ - ГДНП, ОДМВР-Кюстендил и СДВР са установили мъж на 33 години и жена на 24 години като съпричастни в телефонна измама. Те заблудили 76-годишната жена по схемата „съдействие на полицията“ на 14 декември. И двамата са криминално проявени. Задържани са точно след като са взели златни накити и 13 100 лв. Повече от 700 000 работещи има в София По време на семинара в правец за проект за бюджет на Столична община за 2019 година Данаиловсподели, че работещите са млади и високообразовани. Статистиката показва, че 21.6% от работната сила на страната се намира в столицата. В София се произвежда 40% от БВП на България, а ръста му за година в столицата е приблизително 5%. Две столични психолаборатории хванати с редица нарушения Съвместни проверки на „Икономическа полиция“ – ГДНП, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и Националната агенция за приходите са извършение в четири психолаборатории за бъдещи шофьори в София и Стара Загора.

comment 0
visibility 346
комини

25 допълнителни филтъра за комини слагат в София

През 2019 г. по европрограми ще се доставят и монтират 25 нови филтъра за комини върху частни сгради в столицата. В съответствие с проекта „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“ е организирана процедура за доставка и монтаф на пречистващи филтри за комини с прогнозирана стойност 78 210 лв. Очаква се и общината да осъществи своя програма за монтиране на филтри. Предвижда се следващата година столицата да разполага с автоматична станция и мрежа с 22 сензора, които ще измерват качеството на въздуха. Улиците ще се мият 24 пъти в годината, а бюджета за чистота ще е 129 млн. лв., пише Труд. Старите сметища в „Суходол“ и Долни Богров и Садина ще бъдат рекултивирани. Строи се център за биомаса в „Хан Богров“. Ще бъдат предоставени 300 комплекта контейнери за разделно събиране на отпадъците, а отоплителните инсталации на 20 000 домакинства ще се подменят по европрограми през следващите години. Ще бъдат реновирани и изградени 126 детски площадки в 24 района, а за паркове ще се инвестират 17.9 млн.лв.  

comment 0
visibility 539
нощен транспорт

Ще има нощен транспорт в столицата и през 2019

През 2019 г. остават и 4-те линии на нощния градски транспорт, пуснати през април. Това е решението, което взе общината за този вид транспорт, след като той бе въведен експериментално през тази година. Цената за картата остава непроменена - 2 лв.  Това беше съобщено от зам.-кметът Дончо Барбалов на семинар за бюджет 2019 на София. 73 389 карти за пътуване през нощта са продадени до края на месец септември. Линия 22 е най-натоварената. Тя пътува от Студентски град до Обеля. Средно на месец по нея се возят около 5 хил. души. Линията между Люлин и Младост се нарежда на воро място.    

Реклама
comment 0
visibility 287
Полиция

Заловени са двама, участвали в измама на 76-годишна жена

Заловени са двама, участвали в измама на 76-годишна жена от София.  Служители на сектор „Измами“ - ГДНП, ОДМВР-Кюстендил и СДВР са установили мъж на 33 години и жена на 24 години като съпричастни в телефонна измама. Те заблудили 76-годишната жена по схемата „съдействие на полицията“ на 14 декември. И двамата са криминално проявени. Задържани са точно след като са взели златни накити и 13 100 лв.  По случая е образувано бързо производство. Мъжът е с наложена временна мярка за задържане за срок до 72 часа. Привлечен е като обвиняем. Софийската районна прокуратура продължава да работи по случая.

comment 0
visibility 264
София

Повече от 700 000 работещи има в София

В София се трудят повече от 700 000 човека според Владимир Данаилов, главният изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. По време на семинара в правец за проект за бюджет на Столична община за 2019 година Данаиловсподели, че работещите са млади и високообразовани. Статистиката показва, че 21.6% от работната сила на страната се намира в столицата. В София се произвежда 40% от БВП на България, а ръста му за година в столицата е приблизително 5%. Факт е, че през 2018 безработицата в София е изключително нисък процент. Според данните от 2017 г. столицата е население 1,3 млн. души, а 52% от чуждите инвестиции в страната са съсредоточени в столицата. Софие е и сред шестте области в страната с нарастване на населението.

comment 0
visibility 498
Централните софийски гробища

Разширяват столичните Централни гробища с 90 декара

С 90 декара ще бъдат разширени столичните Централни гробища през 2019 г. Това съобщи зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов на семинар за Бюджет 2019 г. в Правец. През следващата година Столична община ще инвестира в охраната и почистването на гробищния парк. С увеличението на площа ще се увеличат и служителите на общинското предприятие "Гробищни паркове". През тази година бяха повишени заплатите, но за следващата година не се предвижда. Трябва да се има предвид, че "Гробищни паркове" работи в жестока конкуренция, коментира Тодор Чобанов. Видеонаблюдение и ново алейно осветление ще бъде изградено на гробищата на Бакърена фабрика, а на Малашевци ще направят Дом на покойника. Засега не е пресмятано колко нови места ще бъдат разположени на разширението от 90 декара на Централни гробища. Това няма как да знаем, каза Чобанов. Столична община редовно се грижи за почистването и поддържането на гробовете на известни личности, които няма наследници. Това също е част от задълженията на общинското предприятие. Засега не стана ясно колко точно ще е бюджетът на предприятието за 2019 г. и ще бъде ли достатъчен за изпълнението на основните задачи на "Гробищни паркове".

comment 0
visibility 284
Коледен ретро трамвай

Откриха "Коледна феерия -2018"

Мария Ачкова кмет на район "Средец" откри "Коледна феерия-2018". Районът е организатор на събитието за осма поредна година. То беше открито с детски коледни песни, изпълнени от вокалната група на 38 ОУ „Васил Априлов“.  От площад "Възраждане" в 15 часа тръгна празничният ретро трамвай. Той ще вози малки и големи до 23 декември тази година. Заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев" атракционната мотриса няма да пътува по обичайния си маршрут, а по алтернативен. Ще се движи само на територията на район "Триадица". Спирките са пл. "Възраждане" - пл."Македония" - бул."Прага" - Националния дворец на културата - бул."Пенчо Славейков" - 14-то ДКЦ - Читалище "Петър Берон" и кв. "Иван Вазов".  Вижте още: Коледна феерия с ретро трамвая в София

comment 0
visibility 649
Коледен базар - Люлин

Учениците от 137 СУ "Ангел Кънчев" организираха благотворителен базар (СНИМКИ)

Благотворителен коледен базар се провежда в 137 СУ "Ангел Кънчев", което се намира в "Люлин" Стартира от днес  (17 декември) и ще продължи до 19 декември 2018 г. Възпитаници на училището от първи до дванадесети клас се включиха в него. Те участват с ръчно изработени от тях изделия.   Учениците са приготвили коледни играчки, сладки и още много изненади.    

comment 0
visibility 244
курсове за шофьори

Две столични психолаборатории хванати с редица нарушения

Съвместни проверки на „Икономическа полиция“ – ГДНП, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и Националната агенция за приходите са извършение в четири психолаборатории за бъдещи шофьори в София и Стара Загора. Проверките са били извършени на 12 и 13 декември, а значителни нередности са констатирани в две от лабораториите, намиращи се в София. В едната лаборатория са установени нарушения, касаещи провеждането и обработването на данните от тестовете. Съставен е акт за административно нарушение. В другата лаборатория е констатирано присъствието само на един кандидат-шофьор, а в списъка са били отбелязани 8 присъстващи. Съствен е акт за административно нарушение. Същевременно е констатирана и липса по касова наличност. Изясняването на двата случаи продължава.

comment 0
visibility 330
Зам.-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов

Сайтът "Визит София" тръгва на китайски в края на януари

Сайтът на Столична община - Визит София www.visitsofia.bg тръгва на китайски от края на януари 2019 г. поради големия интерес от китайци към българската столица. Това съобщи зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов.  Сайтът ще бъде преведен общо на 6 езика. В момента има мобилно приложение на китайски, което може да се свали безплатно. Цената на преведения сайт е около 30 000 лв., уточни Чобанов. В същото време се разбра, че все още не е ясен бюджетът на Общинско предприятие "Туризъм". Това ще се разбере в средата на януари, уточни Чобанов. Около 2,6 млн. лв. се очаква да влязат в бюджета през 2019 от туристически данък. За 2018 г. приходите са били  3,1 млн. лв. "През годината ще имаме много рекламни и информационни кампании, ще се участва на туристически борси и ще направим много рекламни материали", каза Чобанов. В представянето на бюджета за 2019 г. в направление "Култура, образование и спорт" стана ясно, че за спорт общо Столична община предвижда 3, 304 млн. лв. за 2019 г., което е с около 8000 лв. повече от 2018 г. От тях 1,24 млн. лв. ще бъдат за ипълнение на програми, за стипенции на талантливи спортисти и за стимулиране на учители по физическо. 1 млн. лв. пък са предвидени за София - Европейска столица на спорта. "Клубовете и спортните организации са доволни от това, което са получи през 2018 г.", каза Чобанов.

comment 0
visibility 224
БЧК

Коледно тържество за деца включени в Програмата "Топъл обяд" на БЧК

Организират коледно тържество за деца от социално слаби семейства от столичното 97 СУ „Братя Миладинови“, включени в Програма „Топъл обяд“ на БЧК. То ще се проведе в KFC - „Люлин 6“ от 12 часа на 18 декември тази година, съобщават от БЧК.  Програмата осигурява безплатна топла храна за ученици от столични училища за 15-а година. KFC са партньори на БЧК в начинанието от дълги години. Подаръците за децата са осигурени от тях.  От 8 ноември 2018 г. до 4 януари 2019 г. всеки клиент на веригите ресторанти (KFC, Dunkin’ Donuts&Nordsee) може да направи дарение на касата, а компанията дарява и процент от продажбата на продуктите си. Програмата "Топъл обяд" осигурява храна за 16 000 нуждаещи се деца. 2 239 770 лв. са предоставените средства до момента или това са 1 164 885 обяда.

comment 0
visibility 386
Стинг

Sting идва в София през 2019

София ще стане част от европейското турне на Sting през 2019 г. То носи името "My Songs". Почитателите ще имат възможността да чуят най-обичаните песни на музиканта, като “Englishman In New York,” “Fields Of Gold,” “Shape Of My Heart,” “Every Breath You Take,” “Roxanne,” “Message In A Bottle”, и др. Sting е носител на множество отличия. През годините той печели 16 „Грами“, „Златен Глобус“, награда „Еми“, две награди „БРИТ“, има 4 номинации за „Оскар“, награда на века от списание Билборд и Човек на годината за 2004 на MusiCares и още много други.  Sting идва в София на 1 юни 2019 г. Билетите за концерта му в зала "Арена Армеец" ще струват от 60 до 140 лева.

comment 0
visibility 218
Храна за социално слабите

Бедни хора получиха храна от златните момичета и омбудсманът

Социална кухня „Не хаби – дари“ откриха Златните момичета от Националния ансамбъл по художествена гимнастика, заедно с омбудсмана Мая Манолова в двора на православен храм „Св. Св. Кирил и Методий", съобщиха от кабинета на омбудсмана. Кампанията е подкрепена от БЧК и благословена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Насочена е към социално слаби хора, като основната й цел е и в най-студените зимни дни да получат топъл обяд. Те получават храната си от специално изградено за тази цел уютно място в двора на храма. Менюто включва хляб, супа, кофичка кисело мляко и плод като е съобразено с постите на Българската православна църква. Храната е прясна и се приготвя всеки ден с продукти, дарени от големите търговски вериги.

comment 0
visibility 384
Зам.-кметът по екология Йоанна Христова

Изграждат Център за биомаса, ще произвежда пелети за детски градини и училища

Столична община ще изгради Център за биомаса, в който ще се произвеждат пелети. Те ще са за отоплението на цетски градини и училища в Столична община. Това се планува да стане през за 2019 г., каза зам.-кметът по екология Йоанна Христова. В момента сме в процедура за ПУП за площадката, която е до Хан Богров, където са инсталациите, обясни Христова пред Столица.bg. Инсталацията ще е за биоотпадъци като подходящите дървени отпадъци няма да се превръщат в компост, а ще се използват за производство на пелети. Това е дървесината, която е от почистването на паркове, орязването на храсти и сухи дървета. През 2019 г. ще бъде представен идейния проект, все още нямаме финансовите параметри, уточни Йоанна Христова. Произведените пелети са екологично чисти и ще са от високия клас А. Ако се заводолят нуждите на общинските дестки заведения и училища, тогава можело да се помисли и за отопление на домакинства. Такса смет няма да се вдига и се запазва същата, заяви зам.-кметът по екология. 11,7 млн. лв. за предвидени в Бюджет 2019 за рекултиващия на стари сметища като едно от тях е Суходол. Старите депа и отпадъците да бъдет превърнати в ресурс. 17,9 млн. лв. са за възстановяване на паркове. През следващата година в София ще има още 22 сензора и автомотична станция за следене на качеството на въздуха.

comment 0
visibility 454
Полицейска кола

Задържаният за убийството на младата жена в София е криминално проявен

37- годишният Димитър Ръжев, който е задържан за убийството на млада жена в хотел в столицата, е с множество криминални регистрации, има присъди. Той е регистриран и с психично заболяване - най-вероятно шизофрения. Младата жена намерена убита в хотелската си стая е от град Гълъбово. Тя е открита от автопатрул на Първо районно управление. До това се стига, след като полицаите получили сигнал около 7:30 часа тази сутрин от служители на рецепцията за мъж, който се държал неадекватно и имал наранявания.   Когато пристигнали в хотела  станало ясно, че през последните дни мъжът е бил в стаята на петия етаж. Убитата жена е била е регистрирана от 3 дни, като регистрацията била на нейно име. За сега не е ясно дали двамата се се познавали отпреди. Младата жена е била убита по особено жесток начин. 

comment 0
visibility 346
Протест

Сблъсъци между протестиращи и полиция пред сградата на КЕВР

Протестиращи и полиция стигнаха до сблъсъци пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщава Фокус.  Причина за това стана опитът на протестиращите да нахлуят в сградата на КЕВР. Недоволството е срещу увеличаването на цената на водата от 1 януари 2019 г. На място е и омбудсманът Мая Манолова.  Демонстрацията беше организирана в социалните мрежи. В момента има заседание на комисията, на което ще се обсъди доклада за поисканото изменение на одобрените цени за ВиК услугите през 2019 г. в 27 населени места. Очакванията са водата да поскъпне най-много в  градовете: Варна, Враца, Добрич, Шумен, където един кубик ще струва над 3 лв. В София и Бургас също се очаква поскъпване. Само в Кърджали има вероятност услугата да поевтинее с около 1,5%. 

comment 0
visibility 412
Захари Чернев

Задържаха мъжа, който блъсна полицай в столицата

Задържан е избягалият мъж, който блъсна полицай в София. В събота, 39-годишният полицай се е опитал да спре автомобила на 23-годишния Захари Чернев. Тогава обаче шофьорът на автомобила включва задна скорост, удря спрян автомобил и с "мръсна газ" прегазва единия полицай в тревните площи и успява да избяга. Полицаят има множество травми: тежка гръдна рана, счупени ребра и фрактура на бедрена кост. Продължава да е с опасност за живота.

comment 0
visibility 461
съд

Столичанин укрил 1 000 000 лв. данъци

Софийска градска прокуратура е внесла обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Христо Г. от столицата за укриване на данъци в особено големи размери, информират от прокуратурата. В периода 01.10.2011 г. до 14.11.2013 г. столичанинът е избегнал плащане на данъчни задължение в размер на 917 617.31 лв. Той е водил счетоводство и е съставял документи с невярно съдържание, отразявайки реално неосъществени сделки. С подаване на законна декларация пред ТД на НАП 25 пъти потвърдил тази лъжа и така намалявал всеки месец размера на дължимия данък. Мъжът е бил назначен на длъжност счетоводител в търговско дружество, но в действителност сам ръководел и реализирал цялата му търговска дейност. Ако съдът го признае за виновен, Христо Г. може да бъде осъден на лишаване от свобода за 1 до 8 години, както и глоба от 5000 до 20 000 лв.

comment 0
visibility 1332
Доц. д-р Тодор Чобанов зам.-кмет на Столична община

Нови 1500 места за ясли и градини обявяват в системата на Столична община през 2019

Нови 1500 места за яслени и градински групи ще бъдат обявени цялата 2019 г. в системата за кандидатстване на Столична община, научи Столица.bg. Те ще са резултат от промяната в Наредба за финансиране на предучилищното и училищното образование и от отварянето на нови групи в ремонтирани и новопостроени детски градини. МОН се вслуша в нашето предложение и аргументи, приеха се промени в Наредбата за финансиране на предучилищното и училищното образование и се вдига броят на децата в яслените групи. Това съобщи за Столица.bg зам.-кметът по образование на София доц. д-р Тодор Чобанов. В момента малчуганите от 10 месеца до 3 години са по 20 деца в група. След промените бройката им ще се увеличи на 23, обясни доц. Чобанов. Бройката е за цялата година за градински и яслени групи и първите места ще започнат да се обявяват в системата от март 2019 г., потвърди директорът на "Образование" в Столична община Мария Мичева. 1000 ще са местата от новооткритите групи и около 500 от промяната в Наредбата. За изминалата година има недостиг на около 5000 места за ясли. В момента средната посещаемост на децата през зимата е 8 - 10 деца, а с промените ще станат 9 - 11, прогнозира доц. Чобанов. Над 15 детски градини ще имат разширение с по две нови групи, като две от тях са в район Студентски и Люлин. Всички пък ще се сдобият с нови физкултурни салони. Започнатите реконструкции на детските заведения през 2018 г., който бяха с ентернитови плоскости ще отворят врати през 2019 г. 9,5 млн. лв ще се анвиестициите за 11 училища в Столична община за 2019 г.

comment 0
visibility 266
Полицейска кола

СДВР: Домовите кражби се увеличават около празниците

Криминалистите съветват хората да бъдат внимателни и да не оставят жилищата си без надзор около празниците. СДВР предприема по-сериозно мерки през месец декември за домовите кражби, предава БНР. Съветите на криминалистите са да осигурим повече от един заключващ механизъм на входната врата, да не оставяме вратата отключена, дори да сме си вкъщи. Марио Кидичков от сектор „Кражби“ в Столичната полиция поясни, че не трябва да обявяваме на всеослушание, че ще пътуваме, защото на опитните крадци им трябват около десет минути, за да отворят един заключващ механизъм. Той подчерта, че не трябва да оставяме големи суми пари или ценности в домовете си. 

comment 0
visibility 410
Електронна винетка

Започва продажбата на електронни винетки

Продажбата на електронни винетки започва днес в 14 часа. Шофьорите ще могат да си ги закупуват през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през 500 терминала за самотаксуване. Те ще бъдат разположени предимно в бензиностанциите. Терминалите ще работят на 8 езика. Цените се запазват същите, а плащанията ще се извършват чрез дебитни и кредитни карти и карти за гориво. Седмичната винетка за леките автомобили си остава 15 лв., месечната - 30 лв., а годишната - 97 лв.   Новото е, че за тях се въвежда и уикенд винетка, която ще струва 10 лв. и ще е валидна от обяд в петък до 24 часа в неделя. От Агенция "Пътна инфраструктура" съветват водачите да бъдат прецизни с въвеждането на номера за регистрация на автомобилите им, както и да са внимателни при попълването на срока за валидност на електронната винетка и началната дата за нейното стартиране.   

comment 0
visibility 341
хижа "Алеко"

Децата от „Алеко“ били превозени за три часа

Блокираните от снега деца в хижа „Алеко“ вчера са били превозени от Витоша с помощта на джипове в рамките на 2-3 часа, сподеи Петя Илчева, организатор на коледното тържество пред БТВ. Групата на празнуващите е била от 54 човека, 40 от които са били второкласници и техните братя и сестри. Те трябвало да направят коледното си тържество в хижата. Към 14 ч. става ясно, че снеговалежът няма да им позволи да стигнат обратно до столицата и организаторите сигнализират на телефон 112. От там казали, че има кризисна ситуация в района и спрели да отговарят на обажданията. В хижата малчуганите били гобре обгрижвани и топлени, но логично започнали да се притесняват, че нама да могат да се приберат у дома. След принудителния престой над 7 часа в планината, децата били прибрани с джипове в рамките на 2-3 часа късно снощи.

comment 0
visibility 628
Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Целта на Бюджет 2019 е подобряване на качеството на живот в София

Стремили сме се правилно да насочим средствата за 2019 г. Последователно и устойчиво да изпълняваме бюджета, за да постигнем резултати. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представнето на Бюджет 2019 на Столична община днес в Правец, където СОС ще обсъжда проекто бюджета. Столичният кмет заяви, че се надява на 31 януари да бъде приет един балансиран бюджет и София ще продължи да се развива и да подобрява качеството на живот на столичани. Преди днешното обсъждане от общинските съветници, Бюджет 2019 на Столична община бе представен от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов пред различните политически сили, социалните партньори, синдикати и работодатели. Сега предстоят обсъжданията в рамките на комисиите на СОС. Фандъкова представи целите на Бюджет 2019 г. като сред тях най-мащабно е строителството и обновяването на подземния и наземния градски транспорт на София. Общо 48 км на метрото ще има до края на 2019. Преди 10 години то беше 10 км, припомни столичният кмет. Съфинансирането за тези 12 км в момента е 248 млн. лв. и 774 млн. лв. са по ОП Транспорт, което е най-мащабният и екологичен транспорт.  По-добър градски транспорт е основна задача за мерките за по-чиста София. Възстановяване на парковете в София и изграждане на нови през 2019 г. също е един от приоритетите на бюджета. Приключва първият етап от реконструкцията на Западен парк и първия публичен аквапарк и разширението на парк Възраждане, каза още Фандъкова. С реконструкцията на Северен парк, Дружба, Южен парк и Борисовата градина се опитваме да върнем хората. В реконструкциятя и изграждането на улици и булеварди фокусът ще бъде върху кварталите.  Местните данъци са със 184 млн. лв. повече, собствени приходи, без вдигане на данъци от 2012 до 2017 г. Това е показателно за по-добрата ни работа, каза Фандъкова. Ето и цифрите от проекто Бюджет 2019 на Столична община: - 1,623 млрд. лв. е общо бюджета за 2019 г., като с него се изпълняват 4 основни задачи. От тях 306 млн. лв. за строителстовото първи и втори етап от третата метролиния. През 2019 г.  се пускат първите 8 км от бул. Владимир Вазов до Красно село, а 2020 следващите 4 км по Околовръстното до Горна баня и там ще има жп гара като интермодален възел. - 47 млн. лв. за улици и булеварди - 15 големи обекта- 38 млн. лв. за улиците на цялата община, приоритет са в кварталите- 4,5 млн. лв. улично осветление- 16,7 млн. лв. за двете трамвайни трасета Камведоделска, ремонтът започна, очава се избор на изпълнител на бул. Цар БорисIII след оттеглянето на Джи Пи Груп. - 100 млн. лв. за столичен автотранспорт - 167 млн. лв. за чистота на града и паркове- 6 млн. повече се насочват към миене машинно метене. - 8,6 млн. за подръжка на зелените площи.- 11,7 за рекултиващия на стари сметища.- 653 000 за реконстр разширения за клетки в зоопарка