Новини от 18.12.2018

comment 0
visibility 4045
Коледна елха от Москва

София получи 13-метрова елха, подарена от Москва

София получи уникален подарък – 13-метрова богата елха. Коледната елха е подарък от правителството на Москва. Светлините бяха запалени от Дядо Мраз и Снежанка, по руски образец, пред храма „Св. Неделя“ в столицата. На тържествения момент присъства и Анатоли Марков, посланик на Русия у нас, Тодор Чобанов, зам.-кмет на столична община и др., пише Актуално. Този дар е израз на връзките не само в национален план, но и между самите столици. Посланик Макаров сподели, че изминаващата година е била изключително продуктивна в областта на двустранното сътрудничество сред предприемачите, културната сфера, спорта. Планират се съвместни проекти , осигуряващи благото на двата народа. Тодор Чобанов на свой ред изказа благодарност за подаръка, за явявайки, че София за втора година приема такава красива елха за коледа от Москва. Той не пропусна да отбележи, че Коледа по стар стил е времето, когато София се е освободила от пет вековното робство, а празничната литургия за събитието е била отслужена съвсем наблизо – в Митрополитска катедрална църква. Затова мястото на тази елха е точно на този площад.  Дните на Москва в София и на София в Москва вече са традиция.

comment 0
visibility 296
Цариградско шосе

Новините в София: Най-важното за деня, 18 декември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 18 декември. Ще има санкции за снегопочистващите фирми, заради забавяне в неделя Имало е забавяне на снегопочистващите фирми в неделя, когато столицата се озова буквално за минути под снежна покривка. Това каза заместник-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт Дончо Барбалов, предаде БНТ. Показват филм, посветен на дядо Добри за първи път в НДК Премиерата на филма "Тихият ангел", който разказва историята на дядо Добри, е тази вечер в НДК. Възрастният човек си отиде от този свят на 13 февруари тази година. Приживе той беше пример за доброта и милосърдие и най-големия дарител на храм-паметника "Св. Александър Невски". Ваня Кастрева награди учениците изработили най-красивите сурвачки Най-красивите и автентично изработени сурвачки бяха наградени за четвърта поредна година от екипа на Ваня Кастрева - началник на Регионалното направление по образованието (РУО) София - град. Части от „Люлин 9“, „Лагера“ и „Банишора“ остават на сухо Планирани ремонти на водопроводната мрежа на „Софийска вода“ ще наложат спирането на водата в някои части на столицата в сряда, 19 декември. Нов жилищен комплекс ще има в район "Лозенец" Нов жилищен квартал ще има в НПЗ Хладилника в София. Това е зоната на бившите индустриални предприятия, където се намира "Хлебозавода", в района на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна". Там ще започне застрояването на нов квартал, чийто собственици са в постоянна връзка с НАК. Столична ДГ посреща възпитаниците си с шевица върху фасадата Сложна шевица, преплела в себе си космоса и българските багри посреща възпитаници и родители на детската градина "Ракета" в столичния квартал Подуяне. Модерният стенопис е дебют на студентката Мария Митовска. Строежи за 10 млн. са разрешени само за шест месеца в София За половин година в София има разрешения за строеж за около 10 млн. лв., съобщи главният архитект Здравко Здравков. През цялата 2017 г. разрешенията са били около 11,6 млн. лева. 20 000 климатика ще раздаде Столична община по програма за по-чист въздух 20 000 семейства, които сега се топлят на дърва ще се сдобият климатици и печки на пелети от Столична община. Това трябва да стане до 2022 г. като идеята ще се реализира по няколко проекта, съобщи зам.-кметът на София по екология Йоана Христова на семинар в Правец. Половината от метростанциите на третата линия ще са готови през 2019 През 2019 г. ще бъдат пуснати в експлоатация осем от всичките шестнадесет метростанции на третата линия на метрото в столицата. В началото влакове ще бъдат пуснати от бул. „Патриарх Евтимий“ до бул. „Княз Борис III“ при „Красно село“.  

comment 0
visibility 220
Комеди Клуб София

Комеди Клуб София отбелязва три години от откриването си

Комеди Клуб София отбелязва три години от откриването си през декември. Празненството за рожденния ден ще бъде в зала 1 на НДК на 21 този месец.  Гостите ще се забавляват над 2 часа с комедиантите на Клуба. Участие в шоуто ще вземат Васил Ножаров, Иван Кирков, Христо Радоев, Александър Деянски и Николаос Цитиридис. За комедиантите на Клуба това ще бъде четвърта изява в зала 1 на НДК в рамките на година и половина. Билетите за шоуто вече са в продажба.

Реклама
comment 0
visibility 375
болница "Шейново"

Проект на болница „Шейново“ спаси 25 недоносени бебета

Медиците от АГ-болница "Шейново" имат съвместен проект с партньори от Германия, благодарение на който са спасени 25 недоносени бебета. Има опасност проектът да бъде прекратен, заради липса на финансови средства, споделя д-р Румен Велев пред БНР. Поректът включва акушерски грижи и помощ от социален работник за семейства, които са с недоносени деца или с деца, отглеждането на които изисква специални грижи. Специалистите ходят по домовете. За една година са подпомогнати семействата на 25 деца. Осъществени са 850 домашни посещения от социални работници и 300 от акушерки. Всяка визита трае поне 7 минути. Медиците работят с партньори от Германия. Този проект е за 3 години. Ще продължи през 2019 година, но само в социланта част, за патронажа от страна на акушерките се търсят средства. Посещенията при тези семейства са най-интензивни в началото, когато майкта има нужда от помощ за къпане и обгрижване на бебето. Майка на дете, родено в осмия месец призова лекарите за продължат да пазят живота, както са го правили до момента и благодарене на което те ще си имат коледно джудже.

comment 0
visibility 353
Изчезнал човек

73-годишен мъж е в неизвестност от септември, издирват го

МВР издирва 73-годишния Стефан Стоянов Манчев от София, съобщиха от пресцентъра. Той е в неизвестност от 20 септември.  Стефан Манчев е висок 170 см, с кафяви очи, нормално телосложение и прошарена коса. Няма данни за облеклото му. Личният автомобил на възрастния човек също е обявен за издирване. Колата е марка "Ford-Fiesta". Телефоните, на които всеки може да се обади, ако има информация за Стефан Манчев са: 112, 02/ 9820820, 02/ 9820838 или в най-близкото районно управление на МВР.

comment 0
visibility 840
статуята на Аполон

Откраднаха статуята на Аполон при Централна баня в София

Втори вандалски акт в рамките на една седмица бе установен при Централна баня в София.  В понеделник сутринта бе установено, че липсва бронзовата фигура на Аполон Медикус, разположена непосредствено до чешмите с минерална вода, пише 24 часа. Тези чешми са разположени там, където е била малката минерална баня, разрушена по време на бомбардировките над столицата през Втората световна война. 48 чешми са монтирани през 2003 г., а в източната част е поставен олтар, представляващ малка куполна ротонда с поставена статуя на Аполон Лечител, чийто автор е Георги Чапкънов. Преди дни пък бяха откраднати 9 чучура от чешмите около сградата на банята. Крадецът е заснет от камерите. Записите са предадени на полицията и по случая се работи усилено. Зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов осъжда криминалния акт и разчита на полицията да се разкрие извършителя, а статуята да си дойде на мястото. Все пак Чобанов подчертава, че ако не бъде намерен Аполоб, статуята ще бъде възстановена.

comment 0
visibility 614
Столична община

Мащабна модернизация на транспорта в София предвижда бюджета за 2019

Най-мащабната модернизация на всички видове транспорт в София предвижда бюджета на София за следващата година, обяви кметът на града Йорданка Фандъкова на семинар в Правец. През 2019 г. 447.9 млн. лв. ще бъдат инвестирани в транспорт и инфраструктура. С пускането на първите 8 станции от третата линия на метрото дължината му ще достигне 48 км. Предвижда се пускането на нови 172 автобуса , като така 90% от тях ще са нови и с екостандарт ЕВРО6. 100 млн. лв. е инвестицията на общината в новите транспортни средства.  Тринадесет нови трамвая ще се купят за 32,8 млн. лв. Новото тролейбусно трасе от "Манастирски ливади" до "Люлин" ще бъде пуснато през 2019 г. Релсите по бул. "Цар Борис III" и по ул. "Каменоделска" ще бъдат ремонтирани.  Петнадесет основни улици и булеварди ще се строят и ремонтират като за тях са отделени 47,5 млн. лв. Това ще бъдат част от билевардите "Монтевидео", "Филип Кутев", "Каблешков", тунелът на НДК и други. Общо 1, 623 млрд. лв. е Проектобюджетът за 2019 г. Той ше бъде разгледан от общинския съвет на 31 януари. От тази сума 71,2 млн. лв. са заложени за образованието.  За да няма чакащи за детски градини в бюджета е заложено изграждането на 15 ново сгради за 18,8 млн. лв., допълни Фандъкова. 

comment 0
visibility 2479
метро

Половината от метростанциите на третата линия ще са готови през 2019

През 2019 г. ще бъдат пуснати в експлоатация осем от всичките шестнадесет метростанции на третата линия на метрото в столицата. В началото влакове ще бъдат пуснати от бул. „Патриарх Евтимий“ до бул. „Княз Борис III“ при „Красно село“. До края на следващата година ще стартират и метростанциите до бул. „Владимир Вазов“, сподели кметът на столицата Йорданка Фандъкова на семинара на Столична община.  Строителството на третият лъч на метрото ще бъде напълно завършен след 2020 г., въпреки че се предполагаше, че ще е готово през 2019 г. Ще влязат в експлоатация 4 метростанции – от „Овча купел“ до „Горна баня“. Стана ясно, че третият лъч на метрото ще има две общи спирки с настоящите линии и това са станциите „Национален дворец на културата“ и „Орлов мост“. Ще се използват нови метровлакове, производство на „СИменс“. Вече са платени над 400 млн. лв за тях. Основните средства са по оперативна програма „Транспорт“.

comment 0
visibility 1868
Столична община

20 000 климатика ще раздаде Столична община по програма за по-чист въздух

20 000 семейства, които сега се топлят на дърва ще се сдобият климатици и печки на пелети от Столична община. Това трябва да стане до 2022 г. като идеята ще се реализира по няколко проекта, съобщи зам.-кметът на София по екология Йоана Христова на семинар в Правец.В момента на твърдо гориво се топлят 55 000 домакинства в София. Целта на тези проекти е инсталациите да бъдат подменени за три години. София ще кандидатства за 44 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда".Проектът ще бъде на два етапа, но първо трябва да с енаправят анализи, за да бъдат определени най-подходящите уреди. В максимално кратки срокове би трябвало да бъдат подменени инсталациите за отопление, като с приоритет ще бъдат санираните сгради.  Подмяната на инсталациите на домакинства, които се топлят на твърдо битово гориво, се предвижда и по проект по програма Life+. Подготвя се и пилотна програма от общината, с която ще финансира покупката на филтри за комините на частни сгради. Предстои да се поставят първите 25 филтъра на частни сгради по европейски проект. Заради мръсния въздух в столицата се предвижда догодина улиците да се мият двойно повече от сега - 24 пъти годишно. С 24% се увеличава машинното метене за сметка на ръчното. Само машини ще мият улиците, по които минава градския транспорт. Увеличава се и събирането на едрогабаритни отпадъци. Йоана Христова добави още, че из града ще бъдат поставени над 50 контейнера за стари дрехи и текстил. Общината ще търси начини да реализира идеята за отопление с фотоволтаични инсталации за част от животните в зоопарка, както и приюта за кучета в Горни Богров.

comment 0
visibility 255
Полицейска кола

Задържаха 64-годишен нападнал лекар с пластмасов пистолет

Полицията залови 64-годишен, нападнал с пластмасов пистолет лекар в София. Сигналът в столичната полиция е получен около 18:20 часа. Непознат позвънил на вратата на медицински кабинет в сграда на бул. "Македония".  В момента, в който отворил вратата лекарят се озовал пред маскиран и въоръжен мъж, който го нападнал с пластмасов пистолет. Съседи чули виковете на доктора и му се притекли на помощ. Те хванали нападеля до пристигането на полицията. Служителите на реда задържали на място 64-годишен софиянец, криминално регистриран, който е отведен в Шесто РУ-СДВР. Все още не са ясни мотивите на нападателя. 

comment 0
visibility 627
Топлофикация София

Коледна игра за лоялните клиенти на "Топлофикация София"

„Топлофикация София” ЕАД благодари на най-лоялните си клиенти с "Коледна игра", която е традиционна инициатива на дружеството по това време на годината.  Тя се провежда за трета година. Началото й беше дадено на 17 декември и всички абонати на топлофикационното дружество могат да участват. Условието е клиентите да заплатят всичките си сметки за топлинна енергия и дялово разпределение за 2018 г. до 15 февруари 2019 г.  Наградените късметлии ще бъдат 8, като за всеки от тях има по един смартфон Huawei P9 lite 2017 г. Те ще бъдат изтеглени на 20 февруари в присъствоето на нотариус.  За да разберете как да се включите в играта може да видите официалния правилник, който е достъпен на сайта "Топлофикация София".    

comment 0
visibility 459
Благорворителен коледен концерт

Благотворителен коледен концерт се проведе в район Връбница

Благотворителен концерт за Коледа се проведе в актовата зала на 74 СУ „Гоце Делчев“. Инициативата, която носи името „Вълшебна сцена“, изпрати своите коледни послания към всички жители на района. 77 деца се изявиха на бляскавата сцена. Сред тях бяха възпитаници на 74. СУ „Гоце Делчев“, 140 СУ „Гоце Делчев“, 146 ОУ „Св.Патриарх Евтимий“ и от 61 ОУ „Св.св. Кирил и Методий“. Така учениците с обединени усилия подкрепиха деца в неравностойно положение. Като концертът и коледният базар са организирани от Младен Младенов – кмет на район „Връбница“.

comment 0
visibility 426
Здравко Здравков

Строежи за 10 млн. са разрешени само за шест месеца в София

За половин година в София има разрешения за строеж за около 10 млн. лв., съобщи главният архитект Здравко Здравков. През цялата 2017 г. разрешенията са били около 11,6 млн. лева.Предстои да внесат изменение на общия устройствен план за развитието на третия метродиаметър, посочи той и допълни, че през следващата година в общинския съвет ще бъдат внесени и линейните планове за Околовръстния път, кварталите "Дружба", "Мусагеница" и "Люлин".Ще бъде създадена и дългосрочна стратегия за развитие на столицата - "Визия за София".Конкурсът за площад "Св. Неделя" предизвикал тежки дебати с Камарата на строителите, каза още архитект Здравков. Идеята е да отворят възможности за повече кандидати. Той поясни, че предстои да се направят количествени сметки за проекта за мавзолей в двора на Военната академия.Относно рекламните елементи от януари главният архитект заяви, че ще започне да ги събира при него. Ще започнат и работните групи уточни още той.В Наредбата за градската среда на града ще има стандарти за настилките и за монтаж на климатиците по фасадите на сградите. Също така няма да е възможно да има летни градини по ул. "Граф Игнатиев" на случайни места.

comment 0
visibility 596
Коледен концерт

Коледни песни в изпълнение на деца от 153 ДГ

За шеста поредна година храм „Света Троица“ бе огласен от ангелските гласчета на децата от детска градина №153, които отново зарадваха родители и гости със своя празничен Рождественски концерт. Децата бяха тържествено въведени в Божия храм, след което празненството продължи под музикален съпровод на камерен оркестър. Коледните песни бяха изпълнени съвършено от чистите детски гласове. Секретарят на Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни г-жа Ренгия Котева и други служители от администрацията, директори на детски градини и представители на обществеността бяха сред гостите на събитието. 

comment 0
visibility 498
ДГ "Ракета"

Столична ДГ посреща възпитаниците си с шевица върху фасадата

Сложна шевица, преплела в себе си космоса и българските багри посреща възпитаници и родители на детската градина "Ракета" в столичния квартал Подуяне. Модерният стенопис е дебют на студентката Мария Митовска. Младото момиче иска да се занимава с рисуване от малка. В момента тя е последна година в художествената академия в София. Нейният преподавател проф. Боян Добрев й предложил да се включи в проекта за ремонт на фасадата на детската градина в Подуяне. Тя се съгласила с радост. Избира комбинацията между шевици и ракета.  Изготвя проекта за няколко месеца. След това тя и нейният приятел Иван Монев се заемат с рисуването. Отнема им 10 дни, над 10 литра боя. Стенописът се простира на 50 кв.м върху фасадата на ДГ “Ракета”.

comment 0
visibility 234
картичка

Мими Балканска става лице на пощенска картичка

В сряда, 19 декември, ще бъдат валидирани Пощенска картичка и печат „100 години професионално изкуство в България”. Повод за това е 100 годишнината от началото на професионалната оперета в България и 70 години от основаването на Националния музикален театър. Тържествената церемония, в която ще учатват Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД и Марияна Арсенова - директорът на Националния музикален театър - ще започне в 11 ч. в Музикалния театър. След това във фоайето на театъра ще се открие временна пощенска станция, откъдето ще може да се закупи филателното издание с колекционерска стойност. На картичката са поместени ликовете на  Мими Балканска, Ангел Сладкаров и  Стефан Македонски. 

comment 0
visibility 527
Коледно тържество

Коледа в район Връбница

Събитието „Коледа във Връбница” не се провежда за първи път. То е традиционен поздрав за жителите на района. Тази година ще се проведе на 20 декември от 16:30 часа пред Метростанция „Бели Дунав” на бул. „Ломско шосе”.  Ще има коледно детско шоу за най-малките. Група за автентичен фолклор при Народно читалище „Изгрев-1921” с ръководител Свиленка Тодорова ще покаже ритуала „Коледуване”. Певицата Симона Загорова също ще излезе на сцената, а артистите от Клуб за огнени изкуства „Дивинитас” ще представят огнено шоу. За финал присъстващите ще се насладят на фолклорните изпълнения на танцов състав „Връбниче“.

comment 0
visibility 1678
Здравко Здравков

Нов жилищен комплекс ще има в район "Лозенец"

Нов жилищен квартал ще има в НПЗ Хладилника в София. Това е зоната на бившите индустриални предприятоя, където се намира "Хлебозавода", в района на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна". Там ще започне застрояването на нов квартал, чийто собственици са в постоянна връзка с НАК. Целта е да спазват правилата и да изпълнят изискванията на градоустройството в София. Това съобщи главният архитект Здравко Здравков на семинара по обсъждане на "Бюджет 2019 на Столична община" в Правец.  Всичко е на много ранен етап, но още от сега  мислим за улиците, входовете и изходите на паркингите, паркоместата, за училища и детски градиниказа каза архитект Здравков. Там няма свободни общински терени и затова е много важно още в начален етап да се предвиди инфраструктурата. Жилищният комплекс ще бъде мултифункционален без паразитен трафик. Обмисля се и варианта улиците там да бъдат еднопосочни. "Няма да допуснем грешката, която се случи с "Полигона". Там живеят 2 хил. души, а работят 20 хил. коментира главният архитект. Стана ясно, че новият жилищен комплекс ще бъде за около 20 хил. души. Един от първите инвеститори е известна австрийска банка. 

comment 0
visibility 286
Новак Джокович

Джокович може да играе на турнира в София

Има шанс Новак Джовкович да играе на турнира в София през 2019 г., съобщи спортният директор на Българската федерация по тенис Пресиян Коев.Сърбинът е позитивно настроен към надпреварата, но все още не се знае колко е голям шансът световният номер 1 да се появи в „Арена Армеец“, обясни Коев пред "Дарик". Четвъртото издание на турнира „Sofia Open” ще се проведе от 3 до 10 февруари 2019 година.

comment 0
visibility 374
вода

Части от „Люлин 9“, „Лагера“ и „Банишора“ остават на сухо

Планирани ремонти на водопроводната мрежа на „Софийска вода“ ще наложат спирането на водата в някои части на столицата в сряда, 19 декември. Заради изграждане на канализация и подмяна на уличен водопровод  на ул. „Балатон“ жк. „Люлин“ 9, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Крим “ от бул. „Луи Пастьор“ до ул. „Поручик Коста Милев“ ул. „Илия Цанов“ №2 и 2А бл. 983 вх. А, вх. Б, вх. В, вх. Г, вх. Д бл. 984 вх. А, вх. Б, вх. В, вх. Г, вх. Д бл. 986 вх. А, вх. Б, вх. В, вх. Г, вх. Д Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Балатон“ ъгъла с ул. „Крим“. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Житница“ жк. „Лагера“, от 10:00 до 22:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Житница“ от ул. „Костенец“ до ул. „инж. Иван Иванов“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави с водоноска на ул. „Житница“ пред бл.255. Заради прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Свищов“ жк. „Банишора“, от 10:00 до 19:30 ч. ще бъде спряна водата живеещите в района на: ул. „Свищов“, ул. „Яворова чука“, ул. „Враня“, ул. „Опълченска“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, алтернативно водоснабдяване ще бъде осигурено с водоноска на ул. „Свищов“ ъгъла с ул. „Враня“.

comment 0
visibility 376
Деца

Ваня Кастрева награди учениците изработоли най-красивите сурвачки

Най-красивите и автентично изработени сурвачки бяха наградени за четвърта поредна година от екипа на Ваня Кастрева - началник на Регионалното направление по образованието (РУО) София - град.  Тази година бяха отличени възпитаниците на 16 ОУ "Райко Жинзифов" и техните ръководители. Наградените бяха: Стефан Петков, класен ръководител Мелят Хюсеинова, Колективна работа, учител Силвана Манолова и Яна Славова, класен ръководител Мелят Хюсеинова. По време на тържествената церемония присъстващите се насладиха на "Коледарска песен" и наричания от фолклорна формация от ученици на 74 СУ.    

comment 0
visibility 348
Убийство

Убиецът на младата жена употребил наркотици преди престъплението

Убиецът на младата жена в столичния хотел Рила сам завел полицаите на местопрестъплението, това каза пред bTV началникът на отдел "Криминална полиция" към СДВР комисар Ангел Бадънков.  Той разказа още, че мъжът сам си е признал пред служителите от Първо районно управление, че преди срещата е употребил наркотици и алкохол. Момичето не е провокирало приятеля си. Наела е стая в хотела, имали са някакви отношения със задържания. Комисарят посочи, че той има и други криминални престъплени, но не са тежки. По думите му по време на разпита убиецът постоянно повтарял, че е трябвало престъплението да се извърши. Убил е младата жена по особено жесток начин. Според комисар Бадънков мъжът е имал някакви психични проблеми, отключени след употребата на алкохол и наркотици.   

comment 0
visibility 541
КФС

KFC-Люлин с коледно тържество за децата в нужда

KFC-Люлин, разположен в ж.к.“Люлин 6“ бул. „Джавахарлал Неру“, е организирал Коледно тържество за социално слаби деца от софийското 97 СУ „Братя Миладинови“ днес в 12.00 ч. Това са деца, които участват в програмата „Топъл обяд“ на БЧК. Програмата „Топъл обяд“ вече 15 години предлага топла храна в училище на учениците в нужда. Всеки ден 1600 деца в цялата страна получават безплатнта топла храна всеки учебен ден, пише Фокус. KFC е дългогодишен партньор на БЧК и днес ще бъде домакин на Коледното тържество. Аниматори ще забавляват децата, а подаръците са осигурени от БЧК и KFC. Национални коледни благотворителни кампании се организират вече осем години. От 8 ноември до 4 яниари всеки клиент на KFC и Dunkin’Donuts&Nordsee може да дари желана сума на касата. Процент от продажбите на веригите също отива за даренеи за кампанията.